View Full Version : Yumrulu Begonya (Begonia tuberhybrida, Begonia tuberosa)
bay tömürcek
04-05-2013, 11:29
İlginize çok teşekkür ederim bay tömürcek ;) dediklerinizi yapacağım çok sağolun :)
Ne demek rica ederim ;) Dediklerimi uygulayın toprağı kurudukça sulayın mutlu olacaktır zaten ;)
bay tömürcek
04-05-2013, 11:30
tamam dediiniz gibi ben sulamaya başlayım.Haftada bir sulasam olurmu? yoksa toprak kuruduğunda sulayım.
Edasu abla yukarki mesajda bahsettim toprağın yapısına göre su muamelesi yap yani 1 hafta ya da 10 günde sula demek doğru olmaz toprağın kuruyunca su ver :)
Edasu abla yukarki mesajda bahsettim toprağın yapısına göre su muamelesi yap yani 1 hafta ya da 10 günde sula demek doğru olmaz toprağın kuruyunca su ver :)
sağol by tömürcek
bay tömürcek
05-05-2013, 21:01
Begonyalarınız çok güzeller ;) Ama başlık olarak yanlış yere yüklemişsiniz sanırım çünkü bu begonyalar yumrusuz yumrulu begonya değiller :)
şeker begonyaları da sonbaharda yumru oluşturmuyorlar mı? :(
ben öyle biliyordum, araştırayım ve öğreneyim :)
Begonyalarınız çok güzeller ;) Ama başlık olarak yanlış yere yüklemişsiniz sanırım çünkü bu begonyalar yumrusuz yumrulu begonya değiller :)
bay tömürcek
05-05-2013, 22:11
şeker begonyaları da sonbaharda yumru oluşturmuyorlar mı? :(
ben öyle biliyordum, araştırayım ve öğreneyim :)
Hayır bunlar yumru yapmaz bunlar normal köklere sahiptirler :) Şeker pare ve şeker lale denen çeşit yumru yapar sadece, yani yumrulu begonyanın ince ve geniş yapraklısı bu dediğim iki çiçekte :)
Sabahları güneş doğarken yanmıyacakları şekilde yarım saat bir saat arası güneş(daha sonra aydınlık havadar cam balkondalar),toprağın üstü kurumaya başlayınca suluyoruz ve 15 günde bir sıvı besin...
bay tömürcek
14-05-2013, 16:06
Tek kelimeyle begonyalarınız muhteşem maşallah diyorum :):)
Sayın kgursan, lisianthus fideleriyle birlikte non-stop begonya da hediye olarak göndermiş ve çok sevindirmişti, özenle diktik gelişimini bekliyoruz ama burada fotoğrafları görünce daha da heyecanlandım ...Kamil bey e tekrar tekrar teşekkürler :))
Sayın kgursan, lisianthus fideleriyle birlikte non-stop begonya da hediye olarak göndermiş ve çok sevindirmişti, özenle diktik gelişimini bekliyoruz ama burada fotoğrafları görünce daha da heyecanlandım ...Kamil bey e tekrar tekrar teşekkürler :))
hele bi yetişsinler, gerisi kolay!
eceyıldız
07-06-2013, 10:05
Sabahları güneş doğarken yanmıyacakları şekilde yarım saat bir saat arası güneş(daha sonra aydınlık havadar cam balkondalar),toprağın üstü kurumaya başlayınca suluyoruz ve 15 günde bir sıvı besin...
muhteşem, harika gözlerimi alamadım valla allah nazardan korusun.
Merhabalar begonyaseverler,
Bu da gecen seneden kalan begonyam,digerleri henuz acma asamasinda.Fotograflayip eklerim ilerde..
eceyıldız
20-06-2013, 12:26
ve en sonunda benimde yumrulu begonyalarım oldu. ama heyecandan saksılarına ekerken isimlerini üzerlerine yazmayı unuttum artık tutarlarsa şayet( ki inşallah tutarlar yoksa çok üzülürüm) açtıklarında göreceğiz. peki bunlar bu sene açar mı acaba. sarıgözün begonyası şimdi açmış umarım bu sene çiçeklerini görürüm.
ve en sonunda benimde yumrulu begonyalarım oldu. ama heyecandan saksılarına ekerken isimlerini üzerlerine yazmayı unuttum artık tutarlarsa şayet( ki inşallah tutarlar yoksa çok üzülürüm) açtıklarında göreceğiz. peki bunlar bu sene açar mı acaba. sarıgözün begonyası şimdi açmış umarım bu sene çiçeklerini görürüm.
neden açmasın??
eceyıldız
23-06-2013, 22:54
bilmiyorum ki heyecandan öyle yazdım bu yıl açarlar değil mi
gülsümkaya
05-07-2013, 14:22
kgursan beyden gelen begonyam(lisilerin yanında)
labradorit
09-07-2013, 18:06
abone34 ve gülsümkaya beygonyalarınız bir harika... Elinize sağlık, hepsi birbirinden güzeller... Sayın Kgursan'ın bana lisianthuslarla hediye ettiği begonyanın biri turuncu açtı. Kendisine bu fırsatla tekrar tekrar teşekkür ediyorum.
abone34 lütfen bize sırrınızı anlatın da bizim begonyalarımız da sizinkiler gibi bir coşsun. ;)
labradorit
09-07-2013, 18:25
Gülsüm Hanım, beyaz begonya da sanki gardenya gibi olmuş maaşallah. :D
Bunlar da benim 3 senelik gül begonyam, bu sene yumrusu oldukça büyümüştü bende bıçakla ortadan iki ye böldüm, böylece iki saksı oldu.
Kgursan dan geçensene banada gelmişti o da sarı ama henüz gelişemedi...
424984
424985
loveforlife
11-07-2013, 14:28
Bunlar da benim 3 senelik gül begonyam, bu sene yumrusu oldukça büyümüştü bende bıçakla ortadan iki ye böldüm, böylece iki saksı oldu.
Kgursan dan geçensene banada gelmişti o da sarı ama henüz gelişemedi...
424984
424985
Sevgili Aheste,
Ne kadar güzel görünüyor begonyan! Bakımında özellikle dikkat ettiğin bir husus var mı? Mesela gübreleme yapıyor musun? Ben bu yıl ilk kez Kgursan sayesinde sahip oldum ama çok fazla gelişmediler...
Sevgili Loveforlife, dikkat ettiğim hiç bir husus yok, sadece bu sene toprağını değiştirdim ve sadece sabahları güneş görüyor. Benimde geçen seneden kırmızım ve sarım var gelişmediler.
RAHSAN UYAR
17-07-2013, 10:27
benimde iki tane begonyam var ama türünü tarif ancak resimle tarif edebilirim. aynı sayfanın 2. ve 3.resimlerindeki gibi begonyalarım..
ancak sarı renklisinde çiçekleri turuncu renge dönmeye başladı. kurumaya yüz tutan çiçekleri nerden kopartmak lazım bilemedim....bilgilendirebilirseniz çok sevinirim.
RAHSAN UYAR
17-07-2013, 10:29
maşallah allahım bunları nasıl bu hale getırdınız? kuruyan çiçekleri nerden kopartmak lazım onu bile bilemiyorum.. benım sarılarım turuncu renge döndü... benı de bilgilendirir misiniz?
selamlar
Çiçeğin sapından koparabilirsiniz, yeni çiçekler gelmesi lazım.
Sn. kgursan dan, lisilerin yanında gelen hediye begonyalarım. 3 tane hediye gelmişti ama biri ben yokken hayata veda etmiş.
Kamil beye tekrar teşekkürler.
428099
Angels Sour
29-07-2013, 10:57
Yumrulu begonyam......
430329
Angels Sour
29-07-2013, 10:59
Çiçeğin ortasındakiler tohum olabilir mi?
430330
Çiçeğin ortasındakiler tohum olabilir mi?
430330
Çiçeğinizin rengi harikaymış Angels Sour, maşallah.
Çiçeğin ortasındakiler tohum değil, çiçeğin üreme organları. Tohum, çiçeğin sapa doğru olan dip kısımında oluşur. Ancak oluşan tohumlar çok çok minik, üretimi de bir o kadar zorlu.
Angels Sour
01-08-2013, 15:25
Teşekkürler Sayın Sakdağ, diğer çiçeklerin içinde olmadığı için tohum oluşturdu zannetmiştim.
eceyıldız
02-08-2013, 18:01
begonyalarım büyümüyor hatta biri tomurcuklandığı halde küçücük bunun nedeni ne olabilir. dışarısı çok sıcak diye içeri almıştım neden bu olabilir mi?
dağçiçeği
02-08-2013, 20:48
Sevgili Ece benim gözlemlerime göre begonya direkt güneş görmeyen yarı gölge yerlerden hoşlanıyor. Aşırı suyu sevmediği gibi susuzluğa da tahammülü yok.
Benimkiler sabah güneşi gören balkonumda. İç mekan bitkisi olmadığını biliyorum.benim tecrübelerim bunlar ama yine de uzman birinin cevabını duymak iyi olurdu. ;)
eceyıldız
06-08-2013, 16:17
Dışarısı çok sıcak olduğu için içeri aldım güneş görmeyen ama aydınlık bir yerdeler hatta içeri alınca iki tanesi sürgün verdi. Ama uzamıyorlar bodur kaldılar sanki. Oysa güneş görmedikleri için uzamaları gerekmiyor mu. Yeni yaprakta yapmıyorlar öylece duruyorlar. Konunun uzmanları yardımlarınızı bekliyoruz.... :)
Dışarısı çok sıcak olduğu için içeri aldım güneş görmeyen ama aydınlık bir yerdeler hatta içeri alınca iki tanesi sürgün verdi. Ama uzamıyorlar bodur kaldılar sanki. Oysa güneş görmedikleri için uzamaları gerekmiyor mu. Yeni yaprakta yapmıyorlar öylece duruyorlar. Konunun uzmanları yardımlarınızı bekliyoruz.... :)
Fazla su vermeyin. sevmez!
eceyıldız
14-08-2013, 20:40
Fazla su vermeyin. sevmez!
Haftada bir suluyorum, bu gün yine balkona çıkardım birinin yaprak uçlarında kuruma olmuş havasız kalmış olabilecekleri düşüncesi ile dışarı aldım. Sürgünler gayet iyi. biri yapraklarını döktü ve ben endişelenmeye başladım...
eceyıldız
16-08-2013, 10:19
yapraklarını fısfıslasam olur mu çünkü yaprak uçları kurumaya başlamış...
Ne kadar hoş,nazik ve çıtı pıtı bir çiçek şu begonya..Bu türünü ilk kez görüyorum.Çok güzelmiş.Pembe renklilerinden benimde olsa ne güzel olurdu..
YeniGine
16-08-2013, 23:43
Gölgeye aldım, fazla su vermiyorum iyi de neden benim begonyam çiçek açmıyor. :( Bol yapraklı ve gözlemliyorum hâlâ yeni yeni yaprakları geliyor.
434240
eceyıldız
17-08-2013, 08:10
Bir çiçeği çok istediğinde bulsanda sorun yaşıyorsun begonyalarıma ulaşmak için neler çektim ve 5 adet aldım biri çürüdü birinin filizi kurudu kendi uyudu. birinin yaprak uçları kuruyor biri yaprak döküyor. sadece bir tanesi sağlıklı büyüyor ne dersiniz bu işe....
Bir serada gelişi güzel bakılan begonyaların çiçek dolu olduklarını gördüm ve ben neden bu kadar zahmete giriyorum ki al bunlardan koy eve işte dedim ...
Gölgeye aldım, fazla su vermiyorum iyi de neden benim begonyam çiçek açmıyor. :( Bol yapraklı ve gözlemliyorum hâlâ yeni yeni yaprakları geliyor.
434240
kökleri iyi gelişmiş, dolayısıyla kuvvetli ve kuvvet yapraklara gidiyor, yapraklar geliştikten sonra sıra güçlü çiçeklere gelecek. Biraz daha bol ışık!
YeniGine
18-08-2013, 00:28
kökleri iyi gelişmiş, dolayısıyla kuvvetli ve kuvvet yapraklara gidiyor, yapraklar geliştikten sonra sıra güçlü çiçeklere gelecek. Biraz daha bol ışık!
Sayın kgursan; çok teşekkür ediyorum sağolun, beni sevindirdiniz. Evet zaten fotoğrafını çektikten sonra az biraz daha güneş alabileceği bir yere almış idim. Haydi inşallah sıra güçlü çiçeklere gelsin. Teşekkür ediyorum, sağolun.
Bende bir yumrulu begonya aldım. Bakalım ne renk açacak? Açtığı zaman resmini ekleyeceğim.
bay tömürcek
13-10-2013, 20:33
Bende bir yumrulu begonya aldım. Bakalım ne renk açacak? Açtığı zaman resmini ekleyeceğim.
Yeni mi aldın ablacım? Yumrulu begonyaların vakti geçiyor artık ama :)
Gübre almaya gitmiştim orada baktım yaprakları sağlıklı bir ufaklık var, aldım geldim. Eh napalım o da seneye açar abisi :D
bay tömürcek
13-10-2013, 21:18
Gübre almaya gitmiştim orada baktım yaprakları sağlıklı bir ufaklık var, aldım geldim. Eh napalım o da seneye açar abisi :D
Bende dün saksı almaya gidince gördüm çok değişik geldi gözüme çok hoşuma gitti gayette sağlıklıydı 3,5 dedi zamanı geçtiği için. Acaba dedim alsam mı hiç olmazsa yumrusunu alırım çiçeği geçse de olur dedim ama ben Denizli'ye gideceğim ve onu taşıyamayacağım için vazgeçtim :)
Emre İlhan
02-11-2013, 14:09
Yumrulu begonyam, yazın tatil dolayısıyla sulayamadığım için tüm çiçeklerini döktü. Gölgede muhafaza ettim ve gübrelemesini ihmâl etmedim. O yüzden en azından ölmedi.
Şu anda üzerinde pembe pembe çiçekleri yok ama yeni sürgünler veriyor ve yavruluyor. Tekrar çiçeklenmesini umut ediyorum:)
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/451126d1383393143-balkon-1-.jpg
Taze sürgün;
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/451127d1383393143-balkon-10-.jpg
Yavru begonya; ;)
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/451128d1383393143-balkon-8-.jpg
bay tömürcek
02-11-2013, 15:46
Yumrulu begonyam, yazın tatil dolayısıyla sulayamadığım için tüm çiçeklerini döktü. Gölgede muhafaza ettim ve gübrelemesini ihmâl etmedim. O yüzden en azından ölmedi.
Emrecim bunun yumrulu begonya olduğuna emin misin bence bu yumrulu begonya değil :) Keşke çiçeğini görebilseydim tırım tırım aradığım begonyadansa 1 çelik rica edicektim ;)
helin-123
04-11-2013, 10:05
sevgili tömürcek istediğin eğer yumrulu değilse çiçekleri pembe açan begonya ise ben size temin edebilirim
bay tömürcek
04-11-2013, 10:26
sevgili tömürcek istediğin eğer yumrulu değilse çiçekleri pembe açan begonya ise ben size temin edebilirim
Çok teşekkür ederim helin ablacım ;) Begonyanın resmini görebilir miyim abla diğer begonya çeşitlerinden bende mevcut eğer senin dediğin aradığımdansa çok sevinirim göndermene :p
burak_skry
04-11-2013, 23:30
iyi akşamlar. bende yaz başında yapı marketten aldığım iki adet yumrulu begonyalarımı bütün yaz yeşertemedim.İki yumruda uzun bir saksı içersinde balkon demirine asılıydı.En sonunda yaz bitimiyle umudu kesip kışlık soğanları ekmek için yumruları söktüm birinin çürümüş olduğunu farkettim diğeri ise sağlamdı.Bu sefer küçük bir saksıya dikip salonumuzda yetiştirmeye çalıştım 1,5 aylık zaman sürecinde geldiğim durum fotoğraftaki gibi.Kış ayında çiçeklenme gibi bir umudum yok ama yaza bol çiçekli birşekilde hazır olsun istiyorum.Umarım başarılı olurum.
eceyıldız
05-11-2013, 09:20
Yumrulu begonyalarım biri dışında hepsi çürüdü biri de hiç uyanmadı. Biri filizlendi hatta tomurcuklandı ama çiçek açmadı büyümedi hala öylece duruyor. Balkonda duruyor içeri alsam seneye büyüyüp çiçeklenir mi acaba.
burak_skry
05-11-2013, 12:59
Ben bütün yaz balkonda güneşte beklettim yumruları bir türlü patlamadılar toprağın altından en son evin içine alınca yükselmeye başladı topraktan şimdi yukarıdaki durumda ama çiçekleniceğini sanmıyorum son 2 haftadır aynı boyda sanırım yeterli ısı olmadığı için böyle kalıcak.Güneşe çıkarmayı denedim yeni filizlenen yapraklar yandı güneşten şimdi perde arkasında alıyor anca güneşi.Acaba sulamayı kesip kurumasınımı sağlayım mı diyorum böylece yumru önümüzdeki bahara kadar dinlenmeye alabilirmiyim?
Sayın burak_skry sulamayıp bahara kadar dinlenmeli diye biliyorum ben. Ama yanlış bilgi vermekte istemem.
Emre İlhan
05-11-2013, 15:09
Emrecim bunun yumrulu begonya olduğuna emin misin bence bu yumrulu begonya değil :) Keşke çiçeğini görebilseydim tırım tırım aradığım begonyadansa 1 çelik rica edicektim ;)
Yumrulu olduğu söylenerek hediye edilmişti bana tömürcek'cim. Yumrulu zannediyordum bende, begonyadan anlamadığım ne kadar da belli oluyor ;)
sarı kasımpatı
16-11-2013, 17:41
454601
Bu da benim begonyam ismi Gizem. Kaybettiğim dostumun anısına almıştım. Gülleri çok severdi bu nedenle onun ismini verdim. Bu çiçekli hali fakat şimdi çiçekleri yok döküldü hepsi. Hatta yaprakları da döküldü şimdi yeniden yaprak çıkıyor. Hatta ana gövde yanından yeni bir sürgün bile verdi. şimdilik yapraklı umarım yeniden çiçek açar. Doğrudan güneş almayan bir yere koyuyorum. Bu da şimdiki hali 454602
bay tömürcek
16-11-2013, 19:18
454601
Bu da benim begonyam ismi Gizem. Kaybettiğim dostumun anısına almıştım. Gülleri çok severdi bu nedenle onun ismini verdim. Bu çiçekli hali fakat şimdi çiçekleri yok döküldü hepsi. Hatta yaprakları da döküldü şimdi yeniden yaprak çıkıyor. Hatta ana gövde yanından yeni bir sürgün bile verdi. şimdilik yapraklı umarım yeniden çiçek açar. Doğrudan güneş almayan bir yere koyuyorum. Bu da şimdiki hali 454602
Çiçeğinize evin içinde mi bakıyosunuz? İçersini sevmez yaprak dökmesi falan ondandır. Ayrıca artık yumrulu begonyalar geçiyor üstü çürüyecek seneye bahara yumrusundan yeniden yeşerecek.
sarı kasımpatı
18-11-2013, 00:02
Çiçeğinize evin içinde mi bakıyosunuz? İçersini sevmez yaprak dökmesi falan ondandır. Ayrıca artık yumrulu begonyalar geçiyor üstü çürüyecek seneye bahara yumrusundan yeniden yeşerecek.
Aslında yazın genelde balkonda duruyordu ama balkonum çok güneş alıyor. Doğrudan çok güneş alması zarar vermez mi? Yumruları topraktan çıkarmaya gerek var mı? yoksa sadece beklemeli miyim sümbülde olduğu gibi?
arkadaşlar begonyam ne zaman çiçek açacak acaba? gelişimi çok iyi, yeni sürgün bile verdi.
arkadaşlar begonyam ne zaman çiçek açacak acaba? gelişimi çok iyi, yeni sürgün bile verdi.
Tam emin değilim ama, zannederim şimdi çiçek açmayacak, baharda (mart) GÜNLER UZAYINCA çiçek açacaktır.
İnşallah yanılmışımdır!!, ama begonyaların uzun günlerde çiçek açtığını sanıyorum.
YeniGine
21-11-2013, 23:57
Sayın kgursan yumrulu begonyam uzun bir süre benim balkonumda çiçek açmadı fakat siz açacak demiş idiniz...
455795
Havalar soğumaya başlayınca ben de aldım yine komşumun camekânına götürdüm ve son hali çok şükür çiçek açıyor... Fakat yaprakların üzerinde yine beyaz beyaz pamukumsu birşeyler oluşmaya başladı. :(
455796
Emre İlhan
22-11-2013, 08:36
Sevgili, YeniGine;
Mantar hastalıklarına dikkât etmelisiniz bence. Anlattığınız beyaz pamuksu yapı, küllenme (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm#post22792) gibi bir sorunu akla getiriyor.
Problemli bölgenin daha yakından fotoğrafını çekme imkanınız varsa, sorunu anlamamız açısından daha iyi olur:)
Sayın kgursan yumrulu begonyam uzun bir süre benim balkonumda çiçek açmadı fakat siz açacak demiş idiniz...
455795
Havalar soğumaya başlayınca ben de aldım yine komşumun camekânına götürdüm ve son hali çok şükür çiçek açıyor... Fakat yaprakların üzerinde yine beyaz beyaz pamukumsu birşeyler oluşmaya başladı. :(
455796
Açacak demişim ve açmış!! ama sizin folluğa yumurtlamamış da komşunun folluğunda (camekanında) açmış ne yapayım??
Kolay gelsin.
YeniGine
22-11-2013, 23:29
Sevgili Emre İlhan teşekkür ediyorum; iki yaprakta görmüş idim ikisini de koparıp attım. Diğer yaprakları da inceleyeyim var ise fotoğraflarım. Sağolasıın...
Sayın kgursan teşekkür ediyorum; komşumun camekânı da benim sayılır, orada da çiçeklerim var. :) O camekân da benim seram. Zaten yaz kış o camekânda çiçeklerimi değiştirip duruyorum. Olsun benim için önemli olan açması idi, çok şükür açtı... Sağoluun...
YeniGine
26-11-2013, 00:11
Gözünün içine bakıyorum çiçek açsın diye çok şükür açıyor, bu sefer de yapraklarında birşeyler oluştu. :( ki yeri, yurdu, sulanması itana ile dikkat ediliyor. İki yaprağında daha belirgin idiler onları koparıp atmış idim sonra Sevgili Emre İlhan'ın da söylediği gibi diğer yapraklara bakıp da görünce. Şimdi ne yapmalıyım?
456845
456846
Emre İlhan
26-11-2013, 15:55
Sevgili YeniGine;
Bitkinin besinini hiç eksik etmeden devam etmenizin, böyle bir durumda begonyanın hastalığa karşı güçlü kalmasında yararlı olacağını düşünüyorum.
Birde, sulandırılabilir kükürt ile çiçeklere temas ettirmeden ilaçlarsak, en azından yayılmasını önlemiş oluruz:)
Emre İlhan
27-11-2013, 16:56
Elimde CAPTAN diye bir ilaç var, ondan fısfıslasam olur mu?
Captan, fungus(mantar) kökenli olan küllemede de kullanılan bir ilaç ama begonyada ki güvenilirliği konusunda pek bir bilgim yok sevgili YeniGine:)
Ama ben sizin yerinizde olsam; yaprağın birinde öncelikle deneme yapar ve begonya üzerinde ki etkisine göre hareket ederdim:)
Benim de balkonda şeker begonyalarım var. 2 gün önce daha az rüzgar alır diye başka bir yere geçirdim. Bugün baktığımda yapraklarında sayın YeniGine'nin begonyasındaki oluşumun benzeri çıkmıştı. Tüm yaprakları sildim ve eski yerine yerleştirdim. Bakalım ne olacak?
hatice hatice
02-12-2013, 08:45
Herkese merhaba
hatice hatice
02-12-2013, 08:57
Yapı marketten 2 sene önce aldığım begonyalarım kurumaya başlayınca ben de dallarından ektim. Bazıları tutmadı. Tutan begonyaların ilk cicek acmasina izin vermedim. Simdi bu haldeler ama gövdeleri zayıf kaldı. Bunun nedenini merak ediyorum. Bilen var mı?
hatice hatice
02-12-2013, 09:02
Bunlarda ekimde ektim. Kırılan begonyamdan stil ettim. Şimdi çiçegi var üstünde. Kendi haline bırakmayı düşünüyorum.
Emre İlhan
03-12-2013, 13:04
Hiç gübreleme yapıyor musunuz? Gövde gelişimleri, besin eksikliğinden dolayı zayıflamış olabilir:)
Çok güzeller ellerinize sağlık , nihayet bende de 3 çeşit begonya oldu . Her gün kontrol ediyorum , sizinkiler kadar da büyüseler yeter . Bol çiçekli günler .:)
Gözünün içine bakıyorum çiçek açsın diye çok şükür açıyor, bu sefer de yapraklarında birşeyler oluştu. :( ki yeri, yurdu, sulanması itana ile dikkat ediliyor. İki yaprağında daha belirgin idiler onları koparıp atmış idim sonra Sevgili Emre İlhan'ın da söylediği gibi diğer yapraklara bakıp da görünce. Şimdi ne yapmalıyım?
456845
456846
Bu bir mantar enfeksiyonu, Bir fungusit kullanmalısınız. Captan iyi bir fungusit. Ama bu hastalığa iyi gelir mi? emin değilim. Previcur, veya mancozeb, veya antracol denilen ilaçlar dan elinizde hangisi varsa uygulayın.
Sn kgursan lisianthuslarla birlikte gonderdiginiz begonyam disarida halen ayakta. Benim http://u1312.hizliresim.com/1j/3/v4gzk.jpgbegonya bu baslikta anlatilanlardan biraz farkli sanirim. Haftada bir gibi duzensiz sekilde suluyorum ve hep golgede ve ruzgara maruz kaliyor.
hatice hatice
05-12-2013, 19:46
Gübreleme yapmadım. Saksısını degistirdigimde kullandım. Simdi verdiğiniz oneriyi denemeye calisacagim. Elimde uc kucuk yavru begonya var. Onlara veririm artık. Nasıl begonya oldugunu biliyor musunuz? Yumrulu, şeker, vs
hatice hatice
05-12-2013, 19:50
Çok güzeller ellerinize sağlık , nihayet bende de 3 çeşit begonya oldu . Her gün kontrol ediyorum , sizinkiler kadar da büyüseler yeter . Bol çiçekli günler .:)
Sizde resimlerini cekip gonderirsiniz insaallah. Size de bol bol cicekli begonyalar
Sn kgursan lisianthuslarla birlikte gonderdiginiz begonyam disarida halen ayakta. Benim http://u1312.hizliresim.com/1j/3/v4gzk.jpgbegonya bu baslikta anlatilanlardan biraz farkli sanirim. Haftada bir gibi duzensiz sekilde suluyorum ve hep golgede ve ruzgara maruz kaliyor.
Don dan koruyunuz. dışarıda donarlar, seneye ancak yumruları belki tekrar sürgün verir.. Onlar Non-stop yumrulu begonya cinsidir.
Begonya mı yeni aldım türü hakkında bilgi verebilir misiniz arkadaşlar. .bakımı için geçmiş sayfalardan biraz bilgi edindim fakat yumrulu, şeker. .türlerinden hangisi bilemedim. .:confused:
Begonya mı yeni aldım türü hakkında bilgi verebilir misiniz arkadaşlar. .bakımı için geçmiş sayfalardan biraz bilgi edindim fakat yumrulu, şeker. .türlerinden hangisi bilemedim. .:confused:
Sanırım yumrulu (non stop) begonya olmalı. Aydınlık, yarı gölge ister ve AZ su verin. çok suyu sevmiyorlar. Don dan koruyun. Sonbaharda günler kısalınca YUMRU yapar.
yusuf bahçıvan
20-02-2014, 09:52
buda benim çillim :cool:
470629
buda benim çillim :cool:
470629
Bu çilli begonya yumrulu değildir, çelik (dalını) suya koyarak köklendirebilirsiniz.
Benim yumrulu begonyam tüm yapraklarını dökmüştü. Dün kontrol ettim, soğanı hala sağlam. Tekrar ne zaman yeşillenir acaba?
Benim yumrulu begonyam tüm yapraklarını dökmüştü. Dün kontrol ettim, soğanı hala sağlam. Tekrar ne zaman yeşillenir acaba?
Nisan da, ama su verip çürütmeyin yumrusunu!!
yusuf bahçıvan
24-02-2014, 09:38
evet kategoride olmadığı için burada paylaştım ama çoğu yerde yumrulu diye duymuştum çok hızlı büyüyor komşulara dal kırıp veriyoruz kırdığımız yerden tekrar sürgün veriyor boyu şu an iki metreyi geçti evde duvar duvar geziyo :)
YeniGine
26-02-2014, 01:23
Hangi türdür bilmiyorum. Komşumdan bir dal; isterim köklensin yetiştirebileyim şimdilik suda duruyor. Suda kalsın mı, direk toprağa mı dikeyim? Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
472466
472467
472468
Türünü bilmem ama suda kök yapacağına eminim ablacım. Bekle bence.
YeniGine
26-02-2014, 01:37
Sevgili hira inşallaah... Aman şu benim yumrulu begonya imiş yapraklarının üzeri beyaz beyaz olandan olmasın da inşallah. Zira komşumdan alışımın sebebi de öncelikle baktım yapraklarına hiç öyle beyaz lekeleri yok idi.
Hangi türdür bilmiyorum. Komşumdan bir dal; isterim köklensin yetiştirebileyim şimdilik suda duruyor. Suda kalsın mı, direk toprağa mı dikeyim? Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
472466
472467
472468
Yumrulu begonya yaprağına benzetiyorum. Su içinde biraz zor köklenir. Daha doğrusu dalı zor köklenir. Yine de bekleyin belki köklenir.
YeniGine
26-02-2014, 23:17
Sayın kgursan teşekkür ediyorum, sağolun. Köklenir ise çok sevineceğim o halde toprağa mı dikeyim Sayın kgursan.
sevgili yenigine. ben kendi tecrübemi anlatayım.
bu kış yumrulu begonyadan çelik kırıp direk saksıya diktim hepside tuttu 5 tane çeliğim hiç şaşmadı..
işte çelikten 2veya 3 ay oldu diktiğim çelikler.
yaprak çıkarıp çiçek açmaya çalışıyorlar..
YeniGine
27-02-2014, 01:02
Sevgili efeege, çok teşekkür ediyorum maşallah begonyalarınıza, ne kadar güzel olmuşlar. Ellerinize, gönlünüze sağlık, darısı başıma olsun inşallah.
Harika olmuşlar, maşallah!..
Merhaba,
Daha önce tohumdan yumrulu begonya yetiştirmiş olanlara bir soru sormak istiyorum. Filizler 3-4 yapraklık evredeyken gelişimlerini hızlandırmak için ne tür gübre önerirsiniz? Ayrıca ne kadar sıklıkla uygulanmalı?
bu da annemin yavruağzı açan yumrulu begonyası
Sayin glorya,cok guzel renk imis begonyanizin.
Bende Subat ayinda bir yumru aldim.Gercegi evde saksi icinde yumrularim var,gecen yildan kalan.Degisik bir renk aldim.Su an yeni almis oldugum sogan gelisti,fakat gecen yillardakinden daha patlama yok.Yakinen ,yeni ekmis oldugum soganlari fotograflayip eklerim..Guzel gunler dilegi ile..
teşekkür ederim Sarıgöz güzel iltifatlarınız için. Bu annemin çiçeği çok güzel rengi, ben de bir fide tutturdum bu renkten şimdilik iyi görünüyor. benim begonyam da civciv sarısı :) resim kalitesi düşük oldu, en kısa zamanda yeni fotoğraflaını eklerim :)
Bir kaç yıl sarı renkte açıp, bu yıl çiçeklerinin rengi kırmızıya dönüştü. Sebebini bilen var mı?
Ben yumrulu begonyayı çok seviyorum, Kendimi tutamayıp yarın bir tane alacağım sanki:) ama keşke her dem yeşil olsaydı çok daha güzel olurdu. Erengüllerinde yumrulu olduğunu sonradan öğrenip üzülmüştüm:(
merhabalar,
balkon demirlerindeki saksım için begonya almıştım ve toprağını değiştirerek(hazır torflardan kullandım ilave bişey koymadım saksıya) suyunu vererek dışarı koydum. aldığımda sağlıklı görünüyorlardı, şimdi çiçek uçları sanki yanmış gibi duruyor. neden olabilir acaba bir hata mı yaptım acaba? sulamasını nasıl yapmam gerekiyor? bir de bitki besini aldım çiçek açan bitkileri için ne sıklıkla ve nasıl vermeliyim?
resimlerini ekliyorum. yorumlarınızı bekliyorum..
481979
481980
481981
bay tömürcek
09-04-2014, 00:36
Çok mu güneş alıyolar sanki güneş yakmış gibi yaprakları da kıpkırmızı olmuş. Pek güneş sevmezler hafif sabah güneşi alan biyer olabilir mesela.
Sevgil nAzz,bay tömürcek haklı galiba.Yumrulu begonya aşırı güneş sevmez.Annemin kuzeye bakan penceresinde her yıl kuduruyorlar.
Benim yumru hala uyuyor. Ne zaman keyfi gelip yapraklanacak merak ediyorum!
YeniGine
09-04-2014, 23:24
Sevgili yağmur, biliyorsundur benim yumrulu begonyamın yaprakların üzeri hep un dökülmüş gibi bembeyaz ve hiç yapraklarını dökmedi. Yapraklarını dökmesi gerektiğini bilmiyordum. Valla bir tane sonra 2 tane oldular yumrulu begonyayı bir adam edemedim. :mad:
Bir hafta önce aldığımız begonyalarımız...Umarım uzun ömürlü olurlar.
Arkadaslar benim yumrulu begonyam daha hic filizlenmedi. Curudu mu acaba diye merak ettim, kucuk bir parca kopardim (dogru mu yaptim biliyorum) icine baktim, daha curumemis. Simdiye kadar yesermesi gerekmiyor muydu? Ne yapmaliyim acaba? Yardimci olursaniz sevinirim.
Çiçekleri için yetiştirilen yumrulu begonya bakımı birçok açıdan özen ve dikkat ister. Açık havayı, yarı güneşli ortamı, nemli havayı severler: İstanbul’da ve diğer kıyı illerimizde daha sağlıklı gelişim gösterirler. Yumrulu begonyaların çiçeklenmedeki verimleri gündüz süresinin uzunluğuna bağlıdır; sonbaharda gündüzler kısaldıkça çiçek açma verimi düşer, kurumaya başlar, yumrular dinlenmeye çekilir.
Yurdumuzda ve Avrupa’da açık havada yaygın olarak yetiştirilen, yaprakları ve çiçekleri farklı yumrulu begonya cinslerinin standart bakımı vardır, benim vereceğim bilgiler bunlar içindir. İri katmerli çiçekli ve bol renk çeşikliliği olanları “Begonia tuberhybridia” cinsleridir. En yaygın tercih edilenler bunlardır. Kışın dinlenme dönemi geçirmeleri şart. Yaz boyunca yarı güneş alan ağaç veya çardak gölgesinde bulundurulmalı, nemli ortam sağlanmalı. Bu şartlarda çok iyi bir gelişim gösterirler. Aşırı güneşten pek rahatsız olmasalar bile çok da iyi serpilip gelişemezler.
Uyarı: Saksıda hazır aldığınız yumrulu begonyanın dibini biraz kazarak yumru var mı yokmu kontrol edin. Eğer yoksa aşağıda 10-B’de anlattığım şekilde üretilmiştir daha ilk yılıdır. 10-A’da “tutan fidelerin bakımı” kısmında anlattığım gibi bakımını yaparsanız çiçeklenmesine fazla izin vermezseniz sonraki yıl için işe yarar olgunlukta bir yumru oluşturur.
1- Yumrulu begonya yumrularının ekilmeleri
Yumrunun çukurumsu yüzeyi yukarı gelecek şekilde dikilir. Üst kısmın hangi taraf olduğunu üstündeki geçen yıldan kalma “gövde dalı” izinden veya yeni kabaran filizlerden de anlayabilirsiniz. Yumru kendi yüksekliğinin iki misli mesafe toprak altında kalmalı ki yandan ve üstten çıkacak kökler kurumasın.
Toprak: Humuslu ve özellikle “kumlu” iyi bahçe toprağı ile torf karışımı yeterlidir. Kestane toprağı da katılabilir, maksat toprağın süzdürebilirliğini ve havadarlığını arttırmak. Ayrıca bu karışıma bir miktar çürümüş sığır gübresi karıştırılabilir. Torfa dörtte bir oranında kum veya kumlu bahçe toprağı veya perlit katmak şarttır: Bunu torf ile karıştıracaksınız ki toprak fazlaca süzek ve havadar olsun.
Yumruları ne zaman hangi ay dikmeli? Dış ortamda yumruların ekimi için en güvenli zaman don tehlikesinin ortadan kalktığı ve serin günlerin henüz sona ermediği zamandır – İstanbul’da nisanın ilk haftasıdır. Eğer nisan sonuna doğru veya mayıs ayında erken çiçeklenmelerini istiyorsanız ve riski göze alacaksanız çok daha önce dikmelisiniz.
Yumruları çimlendirmeyi kış sonuna doğru evde başlatacaksanız, önce sakladığınız soğuk yerden alın 20º C derece dolaylarında oda sıcaklığında iki hafta bekletin. Evinizin içinde bol güneş alan, havadar ve biraz serin (18 – 20º C) pencere önü varsa şubatın ortasını geçince ekebilirsiniz. Ev içinde bu güneşli yerde yumrular çimlenir büyümeye başlar. Böylece, havalar biraz ısınana kadar yumrular bir hayli gelişim kat etmiş olur. Sonra 15 dereceden daha serin olmayan günlerde saksıları dışarı çıkarın, akşamları tekrar içeri alın. Bir hafta böyle idare edip açık havaya alıştırdıktan sonra, ısı gece 12 derece altına düşmüyorsa devamlı dışarıda tutun.
Yeni dikilen yumruları sulamaya dikkat: Yumrular yeni ekildiği zaman toprak yeterince nemli ise sulamamalı. Fazlaca ıslak toprakta yumrular kolayca çürüyebilir. Zamanla filizler çıksa bile çok az sulamaya devam etmek gerekiyor. Hafif nemli toprak şarttır. Ne zaman yeşil yapraklar iyice kendini gösterirse o zamandan başlanarak sulama yavaş yavaş arttırılmalı.
2- Gelişim aşamalarında saksı değişimi yarar sağlar
Bir yumru ilkin küçük bir saksıya dikilmelidir. Saksının ortasında olan yumru ile saksı kenarında iki parmak mesafe olmalı. Bu bir süre için yeterlidir. Yumrulu begonyanız güzel bir gelişim gösterdiğinde 5 cm gibi çok az farkla biraz daha büyük bir saksıya aktarmalısınız. Daha da kuvvetli büyüyecektir. Gür büyüme aynen devam ederse çiçek açmasına yakın günlerde ikinci defa saksı değişimi yapılabilir ama bu son olmalıdır.
3- Sulama
Uzun süre çamur gibi kalan veya suya fazlaca doymuş topraklar yumrulu begonya için hiç iyi değildir her an yumruları çürütebilir. Saksısının dip deliklerinden sızan suyun birikeceği alt tabak olmamalıdır veya buna bir şekilde çözüm bulmalısınız ki toprak sızan suyu geri emmesin suya doymasın çabuk kurusun siz de ona göre gereken sıklıkta sulayın. Yetişkin ve çiçeklenmiş yumrulu begonyalar kuru toprakta fazla bekletilmeye gelmez: Toprağı nemini biraz kaybedince vakit kaybetmeden tekrar bolca sulanmalıdır yoksa yapraklarda, çiçeklerde ve dallarda ciddi tahribatlar olur.
4- Destek çubukları
Özenle bakılan yumrulu begonyalar çiçeklerini taşıyamaz dallar eğilir. Toprağına ince çubuklar batırılmalı, uzayan dallar çubuklara bağlanmalıdır. Sarkan cinslerde gerekmiyor elbette ama isterseniz aşağı sarkması yerine yukarı doğru gelişimini çubuklara bağlayarak sağlayabilirsiniz.
5- Çiçek ve tomurcuk budaması
1- Erkek çiçekler solunca kendiliğinden dökülür. Dişi çiçekler genelde dökülmez tohuma kaçar. Güzellikleri azalan dişi çiçekleri meyve bağlamaya başlamadan önce hemen makasla kesin atın. Yoksa çok kuvvet çekerler hem yeni gelişmeler yavaşlar hem yumru gelecek yıla iyi hazırlanamaz.
2- Çiçek tomurcuklarının çoğunun yok edilmesi: Kış sonunda çelikle üretilen bu yılın genç yumrulu begonyalarında yapılmalı. Çünkü bunların henüz yumrusu yoktur. Topraktan alınan ve fotosentezle üretilen gıdanın çiçeklere değil bitkinin bütününe harcanması için çoğu tomurcukları ilk belirdiklerinde tırnak uçlarıyla koparın, daha az çiçeklenmesini sağlayın. Bu tomurcuk budaması, sonbahara kadar kaliteli yumru gelişimi sağlanması için çok işe yarar. Begonyanız bu yıl ne kadar kaliteli yumru oluşturursa gelecek yıl o kadar iri çiçekler açar.
6- Gıda takviyesi ne zaman başlamalı ne zaman sona ermeli?
Yumruların köklenmesi dallanması yapraklanması olgun bir hal aldığında sıvı besin takviyesine başlanmalı. Dörtte bir azaltılmış dozda özel sıvı besin ile “haftada bir defa gıda takviyesi” yapmanız en iyi gelişimi sağlar. Sonbaharda ne zaman yapraklarda sararma başlarsa o zaman gıda takviyesini hemen bırakın sulamayı azaltın.
7- Sonbahara giriş bakımı
Eylül sonunda başlayan bu süreçte yumrulu begonyalar çok daha aydınlık ve daha fazla güneş alan bir yerde bulundurulmalı. Mevcut dalların en uç kısımları hariç, başka yeni filizler çıkarsa koparılmalı. Dokunmadığınız dal uçlarında çiçek tomurcuğu oluşuyorsa onları da hemen koparın. Bitki yapraklarıyla fotosenteze devam etmeli, yumruyu beslemeli. Bu yıl yumru ne kadar sağlıklı gelişirse büyük olursa gelecek yıl çiçekleri de o nispette daha büyük olur.
8- Sonbaharda dinlenme dönemine girmesini siz sağlayın
Havaların iyice soğuyup yaprakların ani ölümleri beklenmemeli çünkü soğukta ölen yapraklar ve saplar çeşitli çürütücü mikroorganizmaların saldırısına uğrar, bu çürüme yumruya da zarar verir. Ekim ayı ortalarına kadar yapraklarda sararma olmadıysa sulamayı kesin kurumaya terk edin. Dalları kesmeyin: Kuruma zamanla kendiliğinden gerçekleşmeli. Kendiliğinden kopan yapraklar ve dallar saksıdan hemen uzaklaştırılmalı. Daha önceden, Eylül ayı ile birlikte sararmalar baş gösterirse, tüm yapraklarda olmuşsa sulamayı yavaş yavaş azaltın. Ağustosta sararma başlaması normal değildir: Ya yeri yeterince güneş almıyor ya da gıdasız kalıyor demektir. Yine de bitkinin biyoritmine uyun ve sulamayı yavaş yavaş azaltın kurusun aksi takdirde çürür.
9- Yumruların bahara kadar saklanması
Bitkinin kuruması tamamlandığında yumruları sökün, üstündeki toprağı temizleyin. Sonra kâğıt havlu üzerinde birkaç gün bekleterek biraz daha kurutun. Sonra yumruları çok havadar olan kupkuru torf içinde veya perlitli kuru ve temiz kumlu toprağa gömün, 15 dereceden sıcak olmayan, don tehlikesine de maruz kalmayan bir yerde karanlık bir dolapta ilkbahara kadar saklayın. İçinde saklayacağınız karışıma bulabilirseniz bakterileri ve böcekleri öldürücü toz ekleyin. Kış boyunca arada bir çıkarıp hem havalandırın hem kontrol edin: Yumrularda çürüme olan kısımlar varsa orayı kesin ve kesik yere kükürt tozu sürün tekrar gömün.
Bütün bu işler size zor gelirse ve İstanbul, İzmir gibi kışları aşırı soğuk olmayan yerlerde yaşıyorsanız, yumrulu begonyalar sonbahar sonunda toprağıyla beraber iyice kuruduğu zaman hiç dokunmayın; kuru, karanlık, soğuk, rüzgâr ve yağış almayan bir yerde bahara kadar bekletin. Bahar gelince saksıları dışarı çıkarıp uygun yerlerine koyun sulayın. Çok güvenli bir yol değil ama çok da tehlikesi yok.
10- Yumrulu begonyaların çoğaltılmaları
Üretilmesi çoğaltılması tohumla, yaprak çeliğiyle ve yeni sürgün çeliğiyle üç değişik yöntemle olabiliyor. En uygunu en elverişlisi en kolayı yeni sürgünlerinden üretilmesidir. Yumrulu begonyalar her yıl yumrularını daha da büyütür çiçek kalitesi ve verimi de o nispette daha iyi olur. Fakat 4. veya 5. yıldan itibaren eskisi gibi verimli olmaz. O zamana kadar yedeklerini üretmelisiniz.
A) Amatör ev usulü: Kış sonunda veya baharda ektiğiniz yumrudan çıkan sürgünler 10 cm’yi bulduktan sonra ve yaprakları normale yakın bir hal aldığında bunlardan bir veya ikisini tam dipten keserek alın. Kumlu torflu perlitli harç içine direkt dikin. Az sulayın. Sıcak ve çok aydınlık yer sağlamanız gerek: Ev içinde tam pencere kenarında bir yer ayarlayın orada tutun ve direkt güneşten koruyun. Bu çeliklerin mevcut yaprakları dökülebilir, önemli değil. Köklenip yeni yapraklar çıkarana kadar az sulayın, yeni yapraklar biraz geliştiğinde (eğer gece ve gündüz ısı 12 dereceden aşağı düşmüyorsa) dışarı uygun ortama koyun ya da güneş alabileceği bir yere koyun ve sulamayı yavaş yavaş arttırın.
Tutan fidelerin bakımı: Yeni yapraklar iyice büyüdüğünde ve dalın boyu uzadığında yukarda 6. maddede anlattığım gibi sıvı gıda takviyesine başlayın. Çiçek açarsa çiçeklenmesine fazla müsaade etmeyin kuvveti çiçeklere gitmesin çünkü sonbahara kadar yeterli büyüklükte yumru oluşturması gerekiyor. Sonbaharda uyku dönemine geçmesini geciktirmek için eylül ayının sonundan itibaren daha güneşli daha aydınlık bir yerde bulundurun. Çiçek açacaksa tomurcukları tırnak uçlarıyla koparın. Ve bu son gelişim fırsatlarında, ana dalın en ucu hariç, diğer yerlerden çıkan yeni filizleri derhal yok edin. Mevcut yaprakları ile fotosentez yapmaya devam etmesi, yumrusunu böylelikle iyi beslemesi gerekiyor. Kuvveti yeni filizlere çiçeklere gitmemeli. Soğuklar başlayınca, bu İstanbul’da ekimin ortalarında oluyor, o zaman içeriye alın, bol güneşli, bol aydınlık ve çok havadar pencere kenarında tutun. Ne kadar çok güneş alırsa o kadar iyidir. Bütün bu çabalarınız sayesinde yumrusu yeterince sağlıklı bir gelişim göstermiş olur. Yapraklar halinden memnun görünüyorsa en geç kasımın ortalarına kadar bekleyin, önce besin vermeyi kesin sonra sulamayı yavaş yavaş azaltın toprağı ve bütün dalları yaprakları tamamıyla kurusun.
(Başarılı olmazsanız, ekim ayıyla birlikte yapraklarda sararma iyice kendini gösterirse o zaman sulamayı kesmeniz gerekir. Yine de büyük bir ihtimalle yumru oluşmuştur.)
Sonra, yapraklar dallar iyice kuruyunca yukardaki 9. maddede yazdığım gibi yumru için gereken yapılır.
B) Ticari usul: Yumrular şubat ortalarında dikilir ama günde en az 16 saat özel ışıklandırma gerektirir. Ültraviyole ışık tavsiye ediliyor. Bu aynı zamanda zararlı bakterileri de öldürür.
Bu şekilde, yumrular 7 – 8 cm ara ile dikilerek bol süzek toprakta çimlendirilir. Yaprak çürüntüsü ile kum karışımı veya yosun torfu + kum karışımı toprak gerekiyor. Filizler 10 cm boya yaklaştığında hemen esas saksılarına alınır. Daha sonra kuvvetlenen filizlerden bazıları diplerinden kesilerek alınır, küçük saksılarda sıcak ve bol ışıklı bir yerde köklendirilir. Tutan, köklenen, büyümeye başlayan bu fideler normal saksılarına dikilir. Buraya kadar olan aşamalarda sıvı besin takviyesi yapılmamalı, bundan sonra yapılmalıdır.
bitkivecicek.com'dan alıntıdır.
...
Benimkisi de aynı, uyuyor. Çürümüyor da, son 15 gündür az az suluyorum.
Yukaridaki bilgileri okuduktan sonra cok buyuk bir yanlis yaptigimi anladim. Ben yumruyu ters koymusum. :o
sayın bay tömürcek ve mügem teşekkür ediyorum, yorumlarınızı görür görmez hemen içeri aldım. aslında yoğun güneşli değildi balkon ama yine de güneye bakıyordu etkilendi demek ki..
yanık dallarını kestim, kuruyan çiçekleri de kopardım.. yeni çiçekler yapraklar vermeye başladı ama iyileşmesi uzun sürecek gibi :(
ccandostt
17-05-2014, 21:41
493484 Bunlarda benim begonyalarim bu yıl evime ilk defa çiçek aldım ve ins bu zahmetli hobinin hakkından gelebilirim. Bi türlü iki resmi bi arada yukleyemedim hemen ikinci begonyamin resmini de atacağım.
ccandostt
17-05-2014, 21:53
Iste 2 begonyamin 4 adet resmi
Ekim ayından beri açıyorlar benimkiler
çiçeksever
03-06-2014, 13:30
Gelin-Damat denen Begonyadan bu hafta pazara gelmişti.Kaçırmadan aldım.Soldaki çiçek katmerli, sağdaki yalınkat.
lenavita
22-06-2014, 18:04
yumrulu bengonyalarınıza hayran kaldım güle güle büyütün inşallah bigün benimde olur .özellikle uç çeliklerden çogaltılabilmesi iyi bir yerden çalarım artık ddd
Buda benim sevgili begonyam..
506723
506724
çiçeksever
08-07-2014, 14:47
Böyle güzellikler paylaşmak içindir!
Ekim ayı ortalarına kadar kurumaya başlamazsa suyu kesin çiçekleri de koparın demiş arkadaş. Ben hala suluyordum:) Suyu kesin arkadaşlar:)
Suyu kesmiş olmama rağmen hala solmuyor benim begonyam, hayır mı şermi bilemiyorum :) Ne yapmalıyım ?
merhabalar ben yeni üye oldum benim de bi tane begonyam vardı cok güzeldi gecen bahar almıştım fakat yaz ortalarında önce çiçekleri küçüldü sonra açmadan kuruyup dökülmeye başladılar sonra da bi daha çiçek açmadı şu an cılız bi şekilde duruyo çiçekçi yaz kış çiçekleneceğini bazen dinlenme dönemine girebileceğini söylemişti
http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/5719-13.htm
bu sayfada da aynı şekilde bunlara nonstop denildigini yaz kıs çiçek actıgını söylemiş ben çiçeğimin hangisi oldugunu nasıl anlarım yazılanları okudum ama kafam karıştı yardımcı olur musunuz
529946
529947
ilk başta böyle güzeldi sonra çiçekleri küçüldü açmadan kurudular :(
Sn. yeha, bende konuyu tam bilemiyorum ama normal bir durum sanki bu.. Hatta solup uykuya geçmiş olmaları gerekiyor sanırım ama bende ki de hala solmadı :) Gerçekten biri cevaplasa şu konuyu :o
530019
bu da şimdiki hali :(
530019
bu da şimdiki hali :(
Begonyanız çürümüş gibi durmuyor, sağlıklı. Ancak ışık azlığı (kısa günler) ve biraz da besin yetersizliği-ve/veya dengesizliği var gibi görünüyor.Çünkü bunlar Torf içine dikilmişlerdir, torf da besin olmaz devamlı azar azar besin takviyesi yapılmalıdır.
Muhtemelen kısa günler nedeniyle dinlenme devresine de girmiştir. kısa günlerde YUMRu yapar. Serin (10 -15 oC arası) havadar bir yerde muhafaza edin. sulamayı azaltın, mersin için şubat -mart gibi saksı değişimi uygun olabilir veya yumruyu tekrar dikebilirsiniz. Kolay gelsin
şu an toprağını değiştirip sıvı besin almayı düşünüyorum umarım yanlış bir şey yapmam yumru konusunda filan hiç tecrübem yok
Şu an sıvı besin veya besin verilmez çünkü kök durmuş olabilir. Besinleri bitki harekete geçin ce (mart nisan) veriniz.
peki suyunu ne kadar vermeliyim çünkü her yerinden minik yapraklar fışkırıyor
530298
530299
bunları da koçtaştan yeni aldım şimdi bunları büyük saksıya almalı mıyım ve suyunu kaç günde bir ve ne miktarda vermeliyim acaba
kimse bana yardımcı olmayacak mı :(
lütfen yardımcı olun yeni aldığım begonyalar geleli iki hafta oldu kapalı tomurcukları halen acmadı ve çiçekleri de tomurcukları da kurumaya başladı ne yapmam lazım neden satın aldığım çiçekler eve gelince bozuluyo :(
kimse bana yardımcı olmayacak mı :(
lütfen yardımcı olun yeni aldığım begonyalar geleli iki hafta oldu kapalı tomurcukları halen acmadı ve çiçekleri de tomurcukları da kurumaya başladı ne yapmam lazım neden satın aldığım çiçekler eve gelince bozuluyo :(
Sayın Yeha;
Bitkilerin dinlenme dönemindeyiz. Aldığınız bitkiler en iyi ortamda en iyi şartlarda size verildi. Beğendiniz aldınız. Ancak her çıkışın bir inişi var. Bitki için de aynı. Sizin onlara geldikleri ortamdan daha iyi bakmanız gerekiyor. O da mümkün değil. Satıldıkları ortamda bir şok geçiriyorlar. Duraklama dönemi geliyor. Ne kadar dururlarsa orada daha fazla zarar görüyorlar. Eve gelince farklı bir ortam. Begonyalar ışığı, suyu gübreyi seviyorlar. Muhtemelen siz çok sevdiğiniz için ev içerisine aldınız. Gerekli ışığı mevsim itibari ile de alamıyor. Açmasını istiyorsanız güneşin yakmayacağı ama bol ışık görebileceği bir yere alın. Yeterli gelmez ise zaman ile daha ışıklı, güneşli yere alın. Suyuna dikkat edin. Torfa dikili oldukları için kuruduğu zaman küçülüyor. Kökleri hava alıyor. Su yeteri kadar durmuyor. Bitki ölmeye başlıyor. Bendeki bitkilerden bir tanesinin köküne baktığım zaman köklendirmek için bir madde ile kapattıklarını gördüm. Bitkinin çiçekleri bitip dinlenme dönemine girdiği zaman bu bez gibi şeyi çıkarıp rahat büyecek hale getirip daha büyük saksıya iyi bir toprak ve gübre ile dikmek gerekiyor. Bu şekilde yeniden güçlenecek ve sürekli çiçeklerini açabilecek. Susuz kalmaya dayanamıyorlar.
Siz baştan itibaren konuları okursanız yaptığınız hataların ne olduğunu anlarsınız. Kamil bey çok güzel konuyu özetlemiş.
Begonyanız çürümüş gibi durmuyor, sağlıklı. Ancak ışık azlığı (kısa günler) ve biraz da besin yetersizliği-ve/veya dengesizliği var gibi görünüyor.Çünkü bunlar Torf içine dikilmişlerdir, torf da besin olmaz devamlı azar azar besin takviyesi yapılmalıdır.
Muhtemelen kısa günler nedeniyle dinlenme devresine de girmiştir. kısa günlerde YUMRu yapar. Serin (10 -15 oC arası) havadar bir yerde muhafaza edin. sulamayı azaltın, mersin için şubat -mart gibi saksı değişimi uygun olabilir veya yumruyu tekrar dikebilirsiniz. Kolay gelsin
teşekkür ederim sanırım çiçeklerinin kuruyup dökülmesini engellemek mümkün değil çiçekleri tamamen döküldüğünde dediğiniz işlemleri yapacağım başka care yok sanırım şu an,
onları her zaman çiçekli görmek istiyorum telaşım bu yüzden daha ben doyamadan çiçekleri dökülüyor ve uzuuun bi süre açmıyorlar o da benim yanlışlarımdan sanırım :)
'Muhtemelen siz çok sevdiğiniz için ev içerisine aldınız' demişsiniz dışarıya mı almalıyım acaba balkonda üşümez mi?
Bir sorum daha var forumu okuduktan sonra sıvı gübre aldım şimdi bunu yeni aldıgım çiçekli begonyalara vereyim mi bir de diğer çiçeksiz olan var dinlenme döneminde sanırım ama o da minik yapraklar çıkarıyor ona da vermem gerekir mi ?
Kastettiğim oda içerisinde güneş ışığının olmadığı yerdeler. Öncelikle sabah veya akşam güneşinin geldiği pencere kenarına alın. Burada on gün kadar kaldıktan sonra daha güneşli bir yere alırsınız. Bendeki begonyalar sürekli olarak çiçek açtılar. Eskiler açtıktan öldükten sonra yerine yenileri geldi. Şu anda sadece bir tanesinde çiçek var.
Yeni aldığınıza sıvı gübreden azar azar verin. Küçük yapraklar çıkardıklarına göre eskiler de yeniden büyümeye başlamışlar. Mersin iklim olarak müsait. İsterseniz birkaç tanesini bir gün önceden su vererek daha büyük saksıya alın. Ancak kamil bey bu işi profesyonel olarak yapıyor. Öncelikle onun söylediklerini dikkate alın.
çok teşekkür ediyorum sağolun
melikeyeliz
05-02-2015, 13:29
merhaba ben bu çiçeği geçen yaz almıştım şimdi kocaman oldu yazın tamamen çiçek kaplıydı şu an baya seyreldi. bu begonyamı nasıl çoğaltabilirim
Laleci_03
05-02-2015, 14:01
Merhaba Sn. Melikeyeliz,
Begonyanızı çelik ile kolayca çoğaltabilirsiniz. Bir dalını dipten keserek alın, doğrudan toprağa dikin, toprak havadar olmalı, çok sıkıştırmayın, sulayın. En geç 2-3 haftada köklenirler :rolleyes:
Kolay gelsin...
melikeyeliz
06-02-2015, 11:19
@Laleci_03 çok teşekkür ederim hemen yapıcam :)
akçabardak
21-03-2015, 14:14
Merhaba arkadaşlar,
Geçen seneden iki minik yumrulu begonyam olmuştu, ne hikmetse ben onları bir türlü yaşatamıyorum ve bir tanesi öldü gitti :(
Diğeri yaşam savaşı veriyordu, tam atılmak üzereyken toprağını eşeledim ki bir tane nohut büyüklüğünde bir yumru, tekrar toprağın içine aldım ve uyuku dönemine girmesi için serin bir yere aldım.
Kış boyunca hiç su vermedim, bu gün artık su vermemi düşünerek toprağın içine bir kez daha baktım ama yumru kurumaya yüz tutmuş, toprağın içine alıp bolca suladım ama ilk defa yetiştireceğim için canlanır mı bilemiyorum.
Yetiştiren arkadaşlar sizce yumrular kış uykusunda böyle buruşuk mu olurlar. Teşekkürler.
Merhaba arkadaşlar, begonyamın yapraklarında kuruma var, bu bir hastalık mıdır, ne yapabilirim?
545961
545962
545963
545964
Merhaba arkadaşlar, begonyamın yapraklarında kuruma var, bu bir hastalık mıdır, ne yapabilirim?
545961
545962
545963
545964
Bu bir yaprak hastalığı-enfeksiyonu. olanağınız var ise Captan gibi veya daha spesifik bir Fungusit ilacı ile ilaçlayın.
Teşekkür ederim sayın kgursan
ev yapımı mantar ilaçları başlığındaki tariflerden uygulasam işe yarar mı ?
Bunlardan Fungusit olarak kullanılanlar varsa deneyin. Sonucu bilemiyeceğim. Kolay gelsin
Merhabalar şimdiye kadar yoğunluktan kendimi tanıtıp sohbet etme fırsatı bulamadım. Mersinde yaşıyorum bir çiçekle başladım ve artık kendimi durduramıyorum, hele ki sizin güzel çiçeklerinizi görünce...
Geçen gün yine dayanamayıp marketten iki tane begonya aldım. Şimdi bunların saksılarını büyütmeyi düşünüyorum fakat köklerinde kağıt gibi bir şey var onları cıkarmalı mıyım?
552045
552046
552047
yeşilaşk
21-05-2015, 21:44
Onları çıkarmanıza gerek yokki.Zamanında fidelenirken o kağıt içinde fidelendiler.Artık büyük saksıdalar benim begonyalarımdada vardı onlardan ama saksıyı çıkardığınızda köklerin o kağıdı aşdığını göreceksiniz.
Vicia Ervilia
22-05-2015, 00:01
Az önce kuruyan çiçeklerini toplamak için elimi attığım begonyamın bir dalını kırdım. üstünde çiçekleri de var. Suya koydum. Ben ne yapayım şimdi? Gitti mi güzelim çiçeğim? Gerisi duruyor.. Ayrıca geri çiçek açarlar mı kuruduklarında? Çelikle çoğalırsa ben dikeyim toprağa geri :(
Çelikle rahatlıkla çoğalabilir begonya sevgili Vicia Ervilia. Hatta yapraktan bile çoğaltılıyormuş menekşe gibi. Üzülmeyin yeni minik bir begonyanız daha olur işte, ne güzel!
Vicia Ervilia
22-05-2015, 01:34
Çelikle rahatlıkla çoğalabilir begonya sevgili Vicia Ervilia. Hatta yapraktan bile çoğaltılıyormuş menekşe gibi. Üzülmeyin yeni minik bir begonyanız daha olur işte, ne güzel!
Suda köklendirmeme gerek var mı? sokuşturim mi saksıya hemen :D Çok sevndim bu habere...
Begonyanın cinsi de önemli çelikden çoğama için. Örneğin, çilli begonya (Yaprakları çilli) çelikden rahat çoğalır, Rex begonya yapraklardan kökleniri Ama yumrulu begonyalar çelikden ZOR kökleniyorlar, çürüme yapıyorlar.
hobiciakvarist
19-06-2015, 11:42
Merhaba,
Geçenlerde bana 3 saksı begonya hediye edildi. Begonya'ların saksısında "non-stop" yazıyor, sanırım rhizom/tuber tarzı bir begonya. Sanırım yeni alınmış, zira torf'a benzer bir toprağı vardı. Begonya'lar az sulanması gerektiğini okumuştum bu nedenle toprağı kurudukça su ekliyordum. Dün bir de baktım toprak sanki küçülmüş, kabından daha küçük hale gelmiş saksı ile toprak arasında boşluk var.
Bu durum sanırım toprak çok kuruyunca oluyor ve bende bol suladım biraz ama hala toprak genişlemedi tekrar. Daha fazla da sularsam bitkiyi çürütmekten korkuyorum. Sizce ne yapmalıyım?
Merhaba arkadaşlar, yine ben ve bakmayı beceremediğim begonyalarım... ilk aldığımda resimlerini paylaştığım begonyalarım çok kötü halde, yaprakları kurur gibi oluyor yumuşayıp çürüyor, çiçekleri açmadan kuruyor, gövdesindeki kalın dallar yumuşayıp kendini bırakmış durumda,
Lütfen yardım edin çiçeklerim ölmesin. Sabah güneşi alan devamlı aydınlık ve havadar pencerenin önündeler sıvı besin de veriyorum
Nasıl kurtarabilirim???
560377
560378
560379
560380
560381
YeniGine
20-06-2015, 01:00
Sayın yeha benimde yumrulu begonyam vardı çürüttüm maalesef. :( Çok anlamam; anlayan bilen arkadaşlar mutlaka yardımcı olacaktırlar size. Ama şöyle ilk bakışta sanki kök zordaymış, fazla sulanmış, toprağı sıkmış hava almak istiyor gibi geldi bana... :(
Teşekkür ederim sayin YeniGine topragi cok gevsek aslinda cok da sulamamaya calistim ama keyfi cok yerindeydi birkac gun icinde bu hale geldi sari begonyamin su an sadece kökü kaldi umarim bunlari da kaybetmem yoksa begonyadan vazgecicem :(
B e t ü l
20-06-2015, 12:55
Belki yanılıyorumdur ama saksınızın altında delik omayabilir. Bu saksılardan görmüştüm. Alt tabanında delik olmadığından almamıştım.
hobiciakvarist
20-06-2015, 23:44
Merhaba,
Geçenlerde bana 3 saksı begonya hediye edildi. Begonya'ların saksısında "non-stop" yazıyor, sanırım rhizom/tuber tarzı bir begonya. Sanırım yeni alınmış, zira torf'a benzer bir toprağı vardı. Begonya'lar az sulanması gerektiğini okumuştum bu nedenle toprağı kurudukça su ekliyordum. Dün bir de baktım toprak sanki küçülmüş, kabından daha küçük hale gelmiş saksı ile toprak arasında boşluk var.
Bu durum sanırım toprak çok kuruyunca oluyor ve bende bol suladım biraz ama hala toprak genişlemedi tekrar. Daha fazla da sularsam bitkiyi çürütmekten korkuyorum. Sizce ne yapmalıyım?
yok mu bir çözüm bilen?
Merhaba,
Torfa dikilmiş, susuz kalmış ve torf kurumuş. Torf kuruduktan sonra su çekmeeez, verdiğiniz su akar gider ama torf yine susuz-kurudur...
Torfa su çektirmek için; saksıyı 3-4 saat su havuzunda bırakmak, sonra çıkarıp suyun süzülmesini sağlamak gerek.
Betül hanim saksinin altinda delik var ama ic kisimda yani distan ayri bir tabagi yok ve sanirim kırmızı olani kaybediyorum kökü çürümüş, cok suladim sanirim :(
B e t ü l
21-06-2015, 22:45
Betül hanim saksinin altinda delik var ama ic kisimda yani distan ayri bir tabagi yok ve sanirim kırmızı olani kaybediyorum kökü çürümüş, cok suladim sanirim :(
Benim gördüğüm saksı da aynı idi. İçinde 1 cm yüksekliğinde delikli kısım vardı ama dışta hiç yok. Ne kadar az sulasanız da bitkiler için sağlıksız.
hobiciakvarist
22-06-2015, 15:23
Torfa dikilmiş, susuz kalmış ve torf kurumuş. Torf kuruduktan sonra su çekmeeez, verdiğiniz su akar gider ama torf yine susuz-kurudur...
Torfa su çektirmek için; saksıyı 3-4 saat su havuzunda bırakmak, sonra çıkarıp suyun süzülmesini sağlamak gerek.
Sayın Kgursan,
Cevap için teşekkürler. Peki bu işlemin begonya'ya bir zararı olurmu? Bildiğim kadarı ile begonya'lar suya karşı hassas olan ve köklerden çürüme gösteren bitkiler. 3-4 saat su bırakılırsa bu bitki çürümez mi? :confused:
Kirmizi begonyami kaybettim kokleri çürümüş, artik begonya almamaya karar verdim ama o gosterisli ciceklerine hayranim :(
Sayın Kgursan,
Cevap için teşekkürler. Peki bu işlemin begonya'ya bir zararı olurmu? Bildiğim kadarı ile begonya'lar suya karşı hassas olan ve köklerden çürüme gösteren bitkiler. 3-4 saat su bırakılırsa bu bitki çürümez mi? :confused:
Torf (kök ortamı) çok kuru ise kökler kurumuş olmaz mı? Kuru torfu bir şekilde NEMLİ duruma getirmelisiniz. Ki daha sonra verdiğiniz suyu çekebilsin. Doğru biliyorsunuz begonya fazla su sevmiyor, ama kurumuş torf da istemiyor. Riske girmeyelim diyorsanız; torfa damla damla su çektirmeniz lazım. Birkaç kez damla şeklinde su verirseniz nemlenebilir.
Bir bardak suyu şaaap diye dökmek yerine azar azar sindire sindire torfa yedirin Bu da bir yöntem .
kolay g elsin
taydin66
12-07-2015, 16:08
Merhaba,
1) Begenyanın soğanlı mı(yumrulu) yoksa hibrit üretimi olup olmadığı nasıl anlaşılır. Hibrit üretim olanlar çoğaltılamıyor diye biliyorum. Doğrumudur?
2) Yaprak uç kısmından itibaren yarıya kadar sanki suyu çekilip kurudu. Bunun için öereceğiniz ibr ilaç var mı?
taydin66
12-07-2015, 17:11
Merhaba, Yaprak uçlarındaki kuruma için hangi ilacı kullandınız?
Çözüm buldunuz mu?
Syg.
3 sene evvel bir begonya'yı öldü diye saksısıyla toprağıyla beraber bahçeye bırakmışdık.Annem ona sonradan ceylangözü çeliği sokmuş... 2 senedir her yaz ceylangözünün dibinden bu aylarda çıkıyor.Balkonda gölgede olanlar öldü o bahçede yarım gün güneşin altında ve bahçeyi suluyan fıskıyenin önünde günde 1-2 saat sulanıyor ve mutlu..bu seneki hali
cengizildas
13-10-2015, 19:22
Mersin'de bu aydan sonra balkonda yumrulu begonya (gül begonya) kalabilir mi, yoksa kaloriferli olan evin içine mi almam gerekir? Bu konuda tecrübesi olan arkadaşlardan destek isteyeceğim.
black_flood
14-10-2015, 09:17
Mersin'de bu aydan sonra balkonda yumrulu begonya (gül begonya) kalabilir mi, yoksa kaloriferli olan evin içine mi almam gerekir? Bu konuda tecrübesi olan arkadaşlardan destek isteyeceğim.
Akdeniz ikliminde hiç bir şey olmaz. ama şu şartları yerine getirmen şartı ile. kışın Poyraz rüzgarına asla maruz bırakmayacaksın ve gölge yerde durmayacak güneş alan yerde durmasında fayda var kış güneşi çok iyi gelecektir. Antalyada ben içeri almıyorum sadece yazın gölgeye kışın ise güneşin olduğu yere taşıyorum birde nadiren oluşan eksi değerlerdeki hava sıcaklığında ya üstünü ört **** uygun imkan var ise iç mekana taşı donmaması için. geçen sene sadece 2 hafta içeri almıştım soğuk nedeni ile.
Hem yaprak çeliğinden hem gövde çeliğinden suda 3-4 haftada köklendirmiş..Kırmızı begonyadan bu hafta bende çelikler aldım,köklendirebilirsem resimleri koyarım
https://www.youtube.com/watch?v=gOP4jkPao0M
cengizildas
23-12-2015, 19:31
-Açık havayı, esintili ve yarı güneşli ortamı, orta nemlilikte havayı sever.
-TOPRAK; Humuslu gerçek toprak. Camekanlı balkonlarda ve pek esintili olmayan yerlerde toprağa 1/5 oranında ponza taşı karıştırılmalı.
-Ekim; Erken ilkbahar başı ekilmeli. Yumruları 4-5 gün güneş alması için bekletin.
Gömerkenkenarları ve üstü açık kalacak. Filizler yükseldikten sonra toprakla üstü kapatılacak.
- Uzun süre suya doymuş toprak yumruları çürütebilir. Alt tabakta su birikmemelidir.Ytişkin bwgonyalar kuru toprakta fazla beklemeyi sevmez. Ekim ayında sulama sıklığını azaltmak, kasım ayında kesmek gerekir.
- İlkbaharda yeni genç begonyaların yumru yapabilmesi için,çoğu tomurcukları tırnak ucu ile koparın. Daha az çiçeklenmesini sağlayın. Bu sene yumru yapsın, seneye bol çiçek versin.
-
cengizildas
23-12-2015, 19:37
-Ekim ayı ortalarına kadar yapraklarda sararma olmadıysa, suyu kesin, kurumaya terkedin. Dalları kesmeyin.Kendiliğinden düşen dal ve yaprakları hemen uzaklaştırın.
-ÇOĞALTMA; Kış sonu/ilkbahar başında yumrudan çıkan sürgünler 10cm.'yi bulduktan sonra, bir veya ikisini dipten keserek alın. Yarı yarıya kumlu begonya toprağına ekin. Az sulayın. Tam pencere kenarında sıcak ve aydınlık bir yer ayarlayın.Mevcut yapraklar dökülebilir, meraklanmayın, önemli değil. Sıcaklık 12 dereceyi bulunca dışarı alabilirsiniz.
Alıntı; Özet çıkarılarak Adan Zye Bitkiler Dünyası
sevgihoca
23-12-2015, 21:38
Teşekkür ederim,Cengizildas.Yararlı bilgiler vermişsiniz.Benim begonyanın bir dalı kaldı,bakalım onun akıbeti ne olacak.Çelik bulup dikmek en iyisi.Asmalıtepe'nin diktiği begonyam küçücük ama çiçek açtı.Araştırmanız için teşekkür ederiz.
melek yüzlü
23-12-2015, 21:55
Arkadaşlar menekşe besini var o besini begonyaya da versem olur mu
Binbirçeşit
27-01-2016, 12:11
Ters ekmekte çokta haksız sayılmayız ama. Patates gibi bir şeydi, neresi tersi neresi yüzü belli değil ki.;)
Ozaman napıyoruz arkadaşlar.yan ekiyoruz.:)böylelikle ters ekme olanağıda ortadan kalkar.tıpkı ceviz ekimi gibi.hangi ucundan filizlenirse dışarıya çıkar.üzülmeyin.sadece olabilir diye düşünüp paylaştım.ben böyle yapıyorum.ters olur diye .bu taktikte dikiyorum.bu arada benimde ithal sarkan begonyam şuan malisef kaybettim .yinede bi umut yeşerirmi diye bekliyorum.
Binbirçeşit
28-01-2016, 14:49
Arkadaşlar biley diycem.ben küçükken hatırlıyorum ailem ve cevredekiler çiçek dikerlerken bildiğimiz patatese delik açık alınan çeliği patatesin içine koyuk saksıya dikerlerdi.ve hatırlarım hepte tutardı.Şİmdi geleyim benim soruma.bir begonya aldım lakin çiçekleri artık soluyor çiçeklerini kessem bi sakıncası olurmu.**** kesmelimiyim.çünkü her yaprak dibinden yeni çiçekler çıkıyo.
çiçekaşkı
15-03-2016, 15:31
Begonya severler.. Herkese merhaba. Ben de dün yumruları toprağa gömdüm. Sizlerle gelişmeleri paylaşmak istiyorum. Ben böylesine doğa harikası çiçekleri geç keşfettiğim için çok üzgünüm. Nerdeyse her rengim olsun istiyorum.
merhaba,begonyayı yapraktanda üreten oldu mu hiç.
çiçekaşkı
04-05-2016, 21:41
Merhabalar.. Begonya yumrularım filizlendi büyümeye başladılar. Ama 3-4 tane Kocaman yaprakları olmasına rağmen hala Çiçek vermediler. Acaba ne yapmam lazım. Bilgisi olan arkadaşlar cevaplarsa sevinirim.
kelebek çalısı
12-06-2016, 11:37
Begonyalarım balkonumu sevdi. Hem boylanıp yayıldı hem de çiçeklendiler.
617527
617528
melek yüzlü
25-06-2016, 09:29
Bunu bana gecen sene eşim almıştı kucucuktu ve sari çiçekleri vardı. Tüm kişi salonda içerde geçirdi. Mutfak caminin önüne aldım.( Güney cephe) bu şekilde boyu uzamaya başladı. On beş gün önce bir tane küçük çiçek açtı başka da açmadı artik saksı da küçük gelmeye başladı yamuluyor. Uç yaşındaki oğlun gidip gelip su doluyor ondan mi bilmiyorum ama neden acaba çiçek acmiyor?
gurbik67
26-06-2016, 00:28
arkadaşlar begonyalarınızı sık sık sulayın, ancak toprak su tutmayan mil kumlu olsun ki suyu fazlaca emmeden desarj etsin aksi halde çürür.
soğuğa gelmez ,donar sulu gövde olduğundan güneşte de sararma olur yarı gölde idealdir.
Daha önce denediğim ancak başarılı olamadığım begonyam bu sene gayet iyi görünüyor. Balkonun en gölge yerinde duruyor..
Hala torfa ekili, ancak keyfini bozmak istemiyorum... Saksının tabağına su koyuyorum ki torf iyice çekebilsin.
620317
Mahmut Tebir
07-08-2017, 00:10
Begonya toran nasıl çoğaltılır. Bilgisi olan varmı? Hiç bir yerde bir bilgi bulamadım. Çelikle denesem köklenirmi acaba.Bilgisi olan varsa bi yardım etsin.
Batı Rüzgarı
07-08-2017, 05:58
Begonya toran nasıl çoğaltılır. Bilgisi olan varmı? Hiç bir yerde bir bilgi bulamadım. Çelikle denesem köklenirmi acaba.Bilgisi olan varsa bi yardım etsin.
aslında bilgim yok ama genel olarak
yumrulu rizomlu soğanlı bitkiler çelikle çoğalmaz.
kökten ayırma veya tohumla üretilebilir diye tahmin ediyorum...
Rojarya akin
14-03-2018, 16:58
Benim begonyamda bu.cesidi hangisi bilmiyorum ama çok fazla boy atiyor:pnedenini anlayamadim
Dumlupınar
29-03-2018, 20:17
Burhaniye,Denotko tatil sitesindeki seralarda yumrulu begonyalar...
Dumlupınar
29-03-2018, 22:30
Devamı...
Tilki_34
31-03-2018, 12:10
Bu sarı güzelliğin sorununu bilen var mıdır? yaprakları günden güne kötüleşiyor.
mustafaazizoglu
05-04-2018, 12:25
Yumruları saksıya değil de doğrudan bahçeye diksem nasıl sonuç alırım acaba? Bahçenin orta bölümünü rengarenk begonyalarla kaplamak istiyorum.
acakmak79
07-05-2018, 09:39
sevgili çiçeksever arkadaşlar,
uzun süredir buraya kimseler uğramıyor sanırım ama benim bir sorunum var. uğrayan olursa belki bana yardımcı olur umuduyla buyrun;
çiçekçiden aldığım muhteşem açmış rengarenk katmerli begonyalarımı saksılarıma ekerken etrafındaki fazla toprağı ve (bence köklendirmek için kullanılan ve işlevsiz olduğunu düşündüğüm) yoğun lifleri ayırdım.
yazlığımın bahçesine bıraktım, sonraki hafta sonu gittiğimde çiçekler kahverengiye dönmüştü.
sizce sulanırken çiçeklere su mu geldi, durduğu yere çok mu güneş geldi yoksa ben o işe yaramaz diye düşündüğüm lifleri ayırırken köklere zarar mı verdim???
lütfen bana yardım edin, nasıl kurtarırım begonyalarımı??
Batı Rüzgarı
07-05-2018, 10:55
sevgili çiçeksever arkadaşlar,
uzun süredir buraya kimseler uğramıyor sanırım ama benim bir sorunum var. uğrayan olursa belki bana yardımcı olur umuduyla buyrun;
çiçekçiden aldığım muhteşem açmış rengarenk katmerli begonyalarımı saksılarıma ekerken etrafındaki fazla toprağı ve (bence köklendirmek için kullanılan ve işlevsiz olduğunu düşündüğüm) yoğun lifleri ayırdım.
yazlığımın bahçesine bıraktım, sonraki hafta sonu gittiğimde çiçekler kahverengiye dönmüştü.
sizce sulanırken çiçeklere su mu geldi, durduğu yere çok mu güneş geldi yoksa ben o işe yaramaz diye düşündüğüm lifleri ayırırken köklere zarar mı verdim???
lütfen bana yardım edin, nasıl kurtarırım begonyalarımı??
Bu bitkiye hiç sahip olmadım. güzel çiçeğine rağmen yapımarketlerinde görüp almadım da... çünkü bildiğim kadarıyla ilgi isteyen bir çiçek...
hava akımı su dengesi güneşi ısısı gibi bir sürü parametre var. herhangi birinden olmuş olablir.
benim de yeni aldığım canan sardunyayı toprağı ile birlikte fazla deşmeden yeni saksıya almıştım. sardunya havale geçirdi resmen. köklerini temelli açıp o sargılı bezi kesip attım. baya da bi budadım. şimdi pek bir iyileşme belirtisi göstermedi ama umutluyum bakalım...
demek isterim ki bu tür şeyler hep olabilir. özellikle satış esnasında doruk noktasına ulaşmış bitkiler ani değişikliklere olumsuz tepki verebiliyor.
size tavsiyem bitki hakkında bu sayfları gezip iyice bir bilgi sahibi olup bitkinize bu şekilde bakmanız.
acakmak79
08-05-2018, 07:22
Teşekkür ederim Batı Rüzgarı, beni cevapsız bırakmadığınız için ;)
Bütün sayfaları okumuştum zaten ama benimki gibi bir probleme rastlamadım burda.
Bu arada gerçekten çiçekçiden alınca çiçeğimizi nasıl ekmeli kendi saksımıza, dokunsak bi türlü dokunmasak bi türlü, bilemedim valla ya...
Dumlupınar
06-06-2018, 12:15
Bu yumrulu begonyayı geçtiğimiz aylarda Burhaniye'de seradan almıştık.Begonya coşmuş.Yapraklar görünmeyecek kadar...
sardunya18
07-06-2018, 11:20
Sayın dumlupınar ne güzel olmuş maşallah nazar değmesin .
O zaman bunlarda yumrulu begonya açık renk olan aldığımda durumu iyi değildi toparlandı .Güney cephe kapalı balkonda duruyorlar ama bir cam sürekli açık
çiçeksever
07-06-2018, 12:47
Bence sizinkiler Toran Begonya.
Yumrulu begonya böyle olması lazım.
Merhaba annem bu bitkiye begonya dedi ancak netten ve buradan baktığım kadarıyla pek benzemiyor. Bir de size sormak istedim:confused: Bir de bitkinin yaprakları çevresinden başlayarak içe doğru kuruyor neden olabilir, susuz bıraktığımı pek düşünmüyorum?
Gül Batur
16-06-2018, 23:02
Evet bittiniz begonya güle güle büyütün .
Evet bittiniz begonya güle güle büyütün .
Bana mı diyorsunuz acaba?
soganlibitkiler
07-09-2018, 09:30
selam arkadaşlar yutube kanalımda begonyalarla ilgili vidyom var iyi seyirler abone olursanız sevinirm.
https://www.youtube.com/watch?v=FnH-QRy65vs
taydin66
16-10-2018, 13:31
Beegonyamın toprak seviyesi ile sapın birleştiği yerde çürüme başladı. Bu neden olur
y.ozge.y
16-10-2018, 15:51
Merhabalar,
Bütün yaz efsane çiçek açan begonyamın son hali fotoğraftaki gibidir.
İlk yapraklar çıkmaya, büyümeye çabalarken kenarlarından hemen kurumaya başlıyor. En son bugün en uzun dalı kenarlarından solmuş elimde kaldı resmen. Doğum günü hediyesi gelen çiçeğimi kurtarmam için yardımcı olabilir misiniz?
Teşekkürler,
Batuhan Yılmaz
10-03-2020, 01:11
Merhaba arkadaşlar gelin damat çiçeği denilen begonya türü ile yumrulu begonya aynı mıdır acaba?
Ezel hifa
14-08-2020, 14:20
Bu yumrulu begonyayı geçtiğimiz aylarda Burhaniye'de seradan almıştık.Begonya coşmuş.Yapraklar görünmeyecek kadar...
Merhaba çok güzel kök satiyormusunuz
megbilgi
17-03-2022, 12:03
Begonia Tuberhybrida ( Gül Begonya ) tohumları sitemize eklenmiştir.
F1 tohum olarak sera üretiminde kullanılan çeşitlerdendir.
.
Tohumları ekerken sadece çimlendirme torfu kullanın.
.
https://cicektohumlari.com.tr/urun-kategori/begonya/
.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.