View Full Version : Yumrulu Begonya (Begonia tuberhybrida, Begonia tuberosa)
mihrimah
12-03-2010, 08:42
Bu konu uzun bir süredir sessiz kalmış, begonyalarınız uykuda anlaşılan. Ya da inşallah benimkinin başına gelen gelmemiştir sizlerinkinin de başına.
Geçen sene mayıs ayında koçtaştan kırmızı katmerli bir begonya almıştım. Aynen Sn. adincer'in 331. mesajındaki kırmızı begonya gibiydi. Yaz boyu çiçekli kaldı. Sonbaharda tamamen kurudu. Toprağını açıp baktığımda yumru filan göremedim. Kuruyan bitkinin ana gövdesi toprağa girer girmez ince saçaklı çim kökleri şekilinde kök salmış, tüm kökler de gövde gibi kurumuştu zaten. Yumru filan yoktu, hüsrana uğradım.
Bu sene aynı çeşidi yumrusundan yetiştirmek istiyorum. Zamanı geldi mi, yapı marketlere bu senenin yumruları geldi mi acaba? Yardımcı olursanız sevinirim.
Sevgili arkadaşlar., begonyalar konusunda fazla bilgim yok ama birkaç bilgiyi paylaşmak isterim.:
1. Begonya türleri birbirinden çok farklı yetişiyorlar. Örneğin Çilli begonyalar dal çeliklerinden kolay kökleniyor, Rex begonyalar ise yapraklarının alt yüzünde bıçakla yapılan çiziklerden kolay kökleniyor, Yumrulu begonyalar ise daha farklı. Bunlar genellikle tohumdan fide yapılarak yetiştiriliyor. Ancak Sonbaharda günler kısalınca topraqk içinde yumru yapıyorlar!!. Bu nedenle "Yumrulu Begonya " deniyor.
2. Yetişme koşulları da farklı, Çilli begonya ve rex begonya genellikle saksı bitkisi olarak yetiştirilirken, yumrulu begonya (Non stop) genelde balkon çiçeği olarak yaz aylarında çiçekli oluyor. Bol ışık istiyor.
3. Çoğaltılmaları ise: Çilli begonya dal parçalarının su veya ortamlar içinde köklendirilmesi ile çoğalıyor, Rex begonya yaprak çelikleri ile çoğalıyor, Yumrulu begonya ise Çok Çok minik olan tohumlarının 23-25 oC sıcaklıkta çimlendirilip fide yapılması ile veya yumruları ile çoğaltılıyor.
Diye biliyorum . Bilgilerim bu kadar. Kolay gelsin.
Not. Eğer zaman uygun olursa Lisianthus fideleri ile birlikte bir ihtimal, yumrulu begonya fidelerini de temin etmeye çalışırım. Tabi ki Satış bölümünde bilgi verebilirim.
Sn kgursan bir yeri düzeltmekte fayda var.
Bütün begonia türleri tohumla üretilir, sadece yumrulu begoniaların üretimi rex ve angelwing begonialarda tohumdan üretim daha zordur...
Sn kgursan bir yeri düzeltmekte fayda var.
Bütün begonia türleri tohumla üretilir, sadece yumrulu begoniaların üretimi rex ve angelwing begonialarda tohumdan üretim daha zordur...
Sn oppss., Elbette bütün bitkiler tohumla çoğaltılabilir, Ancak bazı türler (Rex begonya, çilli begonya, vs) yaprak veya dala çelikleri ile daha kolay ve hızlı çoğaltılabildiği için onu yazdım. Teşekkür ederim.
Begonyalar;
1. Yumrulu (non stop) begonya: Sabah güneşi yeterlidir. Gölge-Yarıgölge koşullar ister. Sonbaharda günler kısalınca yumru yapar. ilkbaharda tohumdan (veya yumrudan) yetişir. Balkonlarda, Saksıda yetişir.
2. Begonia semperflorens: bol çiçekli begonya: Bördür çiçeğidir, güneş veya yarı gölge koşullarda , bahçelerde yetişir.
3. Çilli begonya: Yaprakları parlak yeşil ve benekli(çilli)dir. Odun çelikleri suda kolayca köklenir, Yarı gölge koşulları sever. Genelde saksı bitkisidir. devamlı ve sarkık formlu küçük pembe renkli çiçekler verir.
4. Yaprak begonya (Rex begonya) : Yaprak güzelliği için yetiştirilir. Yarı gölge ister. Yapraklarının damarları kesilerek toprağa yatırılır, ve kesik yerlerden kök atarak yeni bitki verir.
bloodflower
20-05-2010, 15:33
Sayın kgursan'dan hediye olarak gelen begonyalarım yapma çiçek gibi açtılar:
k_donmez
21-05-2010, 21:01
Yumrulu begonyaları bu yıl alarak Mart ayında bahçeye diktim. Soğanlı türler çok çabuk gelişirken, yumrulu begonya ve ranunculus çok yavaş gelişiyor. Bu durumda da çiçeklerini görmek için herhalde yazın ortasını bulacağız. Gelecek yıl saksıya konacaklar. Bahçede çıkmaları beklenmeyecek. Mevsimlik çiçekler her yeri doldurdu. Biz begonyaların keyfini bekliyoruz. Bunların daha çabuk gelişmeleri için iyi bir yöntem bilen var mı? Saksıda geliştirilip şaşırtılabilir mi?
gurbik67
22-05-2010, 14:19
yumrulu begonyalarınızı torfu biraz fazla toprağa dikin, çünkü sert toprakta yumrular gelişemiyorlar. birde begonyalarınızın dibinden çıkan fidecikleri tekrar köklendirme yaparak çoğalta bilirsiniz.
Emre İlhan
08-06-2010, 15:57
Sizce bu yumrulu begonya mı?
Yumrulu begonyam öldü yeşil sinek geldi arapsabunlu karışımdan sıktım sinekler öldü sanırım fazla sıkmışım begonyamda çürüdü ama acaba karışımdan mı yoksa başka birşeyden mi bilmiyorum şimdi kökünü başka ufak saksıya aldım ara ara suluyorum yeşerir mi acaba diye
Merhaba,bu da benim soganli begonyam.Daha ciceklerini gormedim.Bu sene Martta almistim.Bakalim nasil cicek acacak.Yari gunes,yari golgeli yerde,disarda duruyor.
Ciceklenince,bende cekerim.Ama simdilik boyle
Emre İlhan
03-07-2010, 14:13
;)Yumrulu Begonyamın son hali:
Begonyamin ciceklendigi ani fotografladim..
Emre İlhan
05-08-2010, 23:52
Sevgili,sarigoz.Maşallah ne güzel begonya o öyle.Bir önceki mesajdaki pembe açan begonyamı fazla gübre verip kökünü yaktığım için malesef kaybetmek üzereyim.Gübreledikten kısa süre sonra tüm yaprakları soldu.Gübrelemeden öncede budamıştım ben.Bitki çok sarsıldı toparlanması zor gibi görünüyor:(.
maşallah ne güzel olmuşlar ...
Ben malesef kaybettim.
Benim begonyamın kök kısmında soğan çıkmadı yumruların hepsi soğanlı mı oluyor?
Tesekkur ediyorum Emre bey,
Begonyaniz icin uzuldum gercekten.Umarim toparlanir.
Hepsi disarda duruyor su an ve costular.Masallahlari var.
Yavastan ,iceri almaya calisacam,zira onlar salon bitkisi biliyorum..
Fmery,eger soganlidan aldiysaniz koltuk,o koklenir,sogan cikmaz..bildigim kadar ile.
acemifüsun
07-08-2010, 20:40
Arkadaşlar yumrulu begonyalar sonbaharda yumrularını oluştururmuş.
Begonyaları sevmezdim. Kgursan'ın hediyesi begonyalar sayesinde ben de tanıştım begonyalarla. Solup geçmiş sıklamen yumrularının yanına ektim el ucuyla.
Begonyaların çiçeklerini gördüğümde fikrim değişti. Açmaya başladığından beri üzeri çiçekli. Şimdi sıklamenlerle kardeş kardeşe mutfak penceremin önünü süslüyorlar.
Sayın sakagun,çok güzeller benim bekonyalarım hep çürüme yaptı.
Acaba çok mu suladınız Sevim4?
Tek saksıdaki dört renk begonyanın dördü de açtı.
Sn.Kgursan'ın hediyesi Begonyalarım çok sıcak ve nemli yaz günlerinde keyifsizlerdi ancak sonbaharla birlikte bol çiçeklenip gelişmeye başladılar. Tekrar çok teşekkür ederim Kgursan.
Arkada da 3 renk açmış Lisianthuslar görünüyor.
176136
Sn. Sakagun, Begonyalarınız çok güzel. Bu tür Begonyalardan bir daha vazgeçemeyeceğinizden eminim. Bahardan itibaren havalar iyice soğuyana kadar bolca çiçek açan en güzel mevsimliklerdendir bence. Tıpkı Camgüzelleri gibi çok kibar ve narin göründüklerini düşünüyorum.
Haklısın Limon, tam pencere önü çiçeği. Sürekli çiçekli kalması harika bir şey. Hatta çiçeği kopsa bile birkaç gün bozulmadan durabiliyor.
bernacyhn
24-01-2011, 20:19
Merhaba, benimde bir yumrulu begonya'm var. Dün hediye geldi. İlk sayfalarda marketlerden alınanların çok fazla yaşamadığı yazılmış. Umarım benimki uzun süre yaşar.
Bence yaşar. Ama ilk olarak saksı değişimi şart. Şu anki saksısında büyük ihtimalle torf vardır, suyu tutmaz, çabuk kurur. Biraz daha büyük saksıya geçirip, kaliteli bir toprak takviyesiyle gayet sağlıklı kalacağını umuyorum.
bernacyhn
25-01-2011, 21:11
Teşekkür ederim tavsiyeniz için. Yarın gider bir torba toprak alırım. Bendeki toprakların içinde minik beyaz böcekler var. Birazdan onlardan nasıl kurtulabilirim, Ev yapımı ilaçlar neler?, onlara bakacağım.
Eğer fidelerini bulabilirsem bu baharda Lisianthus ile birlikte Yumrulu Begonya-Gül begonya (Nonstop) fidelerini de sağlamaya çalışacağım. Tabi çimlenmiş tohum-fide bulabilirsem. Bilindiği gibi begonya tohumları çok küçük ve çimlenme için 23-24 oC sıcaklık istiyor. Bu sıcaklık ben de yok. Bu nedenle fide bakacağım.
acemifüsun
28-01-2011, 19:11
Çok iyi olur sayın kgursan:)
Bu gün arkadaşı ziyaret ettim. Non-stop begonya tohumlarını ekmişler ve çıkarmışlar, büyüyorlardı. Ama içerisi sıcacık ısıtılıyor, kalörifer devamlı çalışıyor. 8 renk tohum attıklarını söylediler. Bakalım bekleyelim Mart da durum açıklığa kavuşur.
mor-salkım
07-03-2011, 14:42
non stop begonya ne demek acaba benim aldığım begonyada da yazıyor ben devamlı çiçek açacağını yeşil kalacağını düşündüm umarım yanılmamışımdır. havalar henüz soğuk diye içerde pencerenin önünde tutuyorum ama inşallah ölmez çünkü daha önce de almıştım bir tane çürümüştü kurtaramadım ağladım tutamadım kendimi en sonunda inşallah buna birşey olmaz. toprağını değiştirmedim birşey olur mu acaba koçtaştan aldım fena bi toprak değil gibi ama ?
Sayin mor-salkim,
Nonstop hiç durmadan açan anlamına gelip halk arasında gelin damat, çil begonya olarak adlandırılan bu çiçek yumrulu begonyadır. Yaprakları büyük, çiçekleri gül gibi katmerlidir. Güneş ve yarı gölgede iyi sonuç verirler. Nonstoplar 20-25 cm de bir, torf ağırlıklı bir materyale dikilirler ve Mayis itibari ile gubreleme yapiliyormus...Bu bir siteden alinti.Belki yararli olmustur
Gecen yil acan begonyalarim,su an uyku modunda.Ufaktan fide vermeye basladilar..
Sicaklar bir gelmesini dortgozle bekliyroum..Ilkbaharin eli kulaginda gercegi...
mor-salkım
19-03-2011, 15:34
çok teşekkürler. siteden başka bilgiler de okudum begonyamı daha iyi tanımış oldum. şimdi ona daha iyi bakabileceğim sanırım. :)
günebakan
19-03-2011, 16:37
Bir kaç ay önce aldığım sarkan begonya yumrusunda hiç bir kıpırtı yok acaba uyanması için erkanmi daha.
bettyycim
19-03-2011, 22:06
Bugün Buhouse da harika Yumrulu Begonya çeşitleri vardı arkadaşlar ;)
acemifüsun
31-03-2011, 22:15
Çiçekleri için yetiştirilen yumrulu begonya bakımı birçok açıdan özen ve dikkat ister. Açık havayı, yarı güneşli ortamı, nemli havayı severler: İstanbul’da ve diğer kıyı illerimizde daha sağlıklı gelişim gösterirler. Yumrulu begonyaların çiçeklenmedeki verimleri gündüz süresinin uzunluğuna bağlıdır; sonbaharda gündüzler kısaldıkça çiçek açma verimi düşer, kurumaya başlar, yumrular dinlenmeye çekilir.
Yurdumuzda ve Avrupa’da açık havada yaygın olarak yetiştirilen, yaprakları ve çiçekleri farklı yumrulu begonya cinslerinin standart bakımı vardır, benim vereceğim bilgiler bunlar içindir. İri katmerli çiçekli ve bol renk çeşikliliği olanları “Begonia tuberhybridia” cinsleridir. En yaygın tercih edilenler bunlardır. Kışın dinlenme dönemi geçirmeleri şart. Yaz boyunca yarı güneş alan ağaç veya çardak gölgesinde bulundurulmalı, nemli ortam sağlanmalı. Bu şartlarda çok iyi bir gelişim gösterirler. Aşırı güneşten pek rahatsız olmasalar bile çok da iyi serpilip gelişemezler.
Uyarı: Saksıda hazır aldığınız yumrulu begonyanın dibini biraz kazarak yumru var mı yokmu kontrol edin. Eğer yoksa aşağıda 10-B’de anlattığım şekilde üretilmiştir daha ilk yılıdır. 10-A’da “tutan fidelerin bakımı” kısmında anlattığım gibi bakımını yaparsanız çiçeklenmesine fazla izin vermezseniz sonraki yıl için işe yarar olgunlukta bir yumru oluşturur.
1- Yumrulu begonya yumrularının ekilmeleri
Yumrunun çukurumsu yüzeyi yukarı gelecek şekilde dikilir. Üst kısmın hangi taraf olduğunu üstündeki geçen yıldan kalma “gövde dalı” izinden veya yeni kabaran filizlerden de anlayabilirsiniz. Yumru kendi yüksekliğinin iki misli mesafe toprak altında kalmalı ki yandan ve üstten çıkacak kökler kurumasın.
Toprak: Humuslu ve özellikle “kumlu” iyi bahçe toprağı ile torf karışımı yeterlidir. Kestane toprağı da katılabilir, maksat toprağın süzdürebilirliğini ve havadarlığını arttırmak. Ayrıca bu karışıma bir miktar çürümüş sığır gübresi karıştırılabilir. Torfa dörtte bir oranında kum veya kumlu bahçe toprağı veya perlit katmak şarttır: Bunu torf ile karıştıracaksınız ki toprak fazlaca süzek ve havadar olsun.
Yumruları ne zaman hangi ay dikmeli? Dış ortamda yumruların ekimi için en güvenli zaman don tehlikesinin ortadan kalktığı ve serin günlerin henüz sona ermediği zamandır – İstanbul’da nisanın ilk haftasıdır. Eğer nisan sonuna doğru veya mayıs ayında erken çiçeklenmelerini istiyorsanız ve riski göze alacaksanız çok daha önce dikmelisiniz.
Yumruları çimlendirmeyi kış sonuna doğru evde başlatacaksanız, önce sakladığınız soğuk yerden alın 20º C derece dolaylarında oda sıcaklığında iki hafta bekletin. Evinizin içinde bol güneş alan, havadar ve biraz serin (18 – 20º C) pencere önü varsa şubatın ortasını geçince ekebilirsiniz. Ev içinde bu güneşli yerde yumrular çimlenir büyümeye başlar. Böylece, havalar biraz ısınana kadar yumrular bir hayli gelişim kat etmiş olur. Sonra 15 dereceden daha serin olmayan günlerde saksıları dışarı çıkarın, akşamları tekrar içeri alın. Bir hafta böyle idare edip açık havaya alıştırdıktan sonra, ısı gece 12 derece altına düşmüyorsa devamlı dışarıda tutun.
Yeni dikilen yumruları sulamaya dikkat: Yumrular yeni ekildiği zaman toprak yeterince nemli ise sulamamalı. Fazlaca ıslak toprakta yumrular kolayca çürüyebilir. Zamanla filizler çıksa bile çok az sulamaya devam etmek gerekiyor. Hafif nemli toprak şarttır. Ne zaman yeşil yapraklar iyice kendini gösterirse o zamandan başlanarak sulama yavaş yavaş arttırılmalı.
2- Gelişim aşamalarında saksı değişimi yarar sağlar
Bir yumru ilkin küçük bir saksıya dikilmelidir. Saksının ortasında olan yumru ile saksı kenarında iki parmak mesafe olmalı. Bu bir süre için yeterlidir. Yumrulu begonyanız güzel bir gelişim gösterdiğinde 5 cm gibi çok az farkla biraz daha büyük bir saksıya aktarmalısınız. Daha da kuvvetli büyüyecektir. Gür büyüme aynen devam ederse çiçek açmasına yakın günlerde ikinci defa saksı değişimi yapılabilir ama bu son olmalıdır.
3- Sulama
Uzun süre çamur gibi kalan veya suya fazlaca doymuş topraklar yumrulu begonya için hiç iyi değildir her an yumruları çürütebilir. Saksısının dip deliklerinden sızan suyun birikeceği alt tabak olmamalıdır veya buna bir şekilde çözüm bulmalısınız ki toprak sızan suyu geri emmesin suya doymasın çabuk kurusun siz de ona göre gereken sıklıkta sulayın. Yetişkin ve çiçeklenmiş yumrulu begonyalar kuru toprakta fazla bekletilmeye gelmez: Toprağı nemini biraz kaybedince vakit kaybetmeden tekrar bolca sulanmalıdır yoksa yapraklarda, çiçeklerde ve dallarda ciddi tahribatlar olur.
4- Destek çubukları
Özenle bakılan yumrulu begonyalar çiçeklerini taşıyamaz dallar eğilir. Toprağına ince çubuklar batırılmalı, uzayan dallar çubuklara bağlanmalıdır. Sarkan cinslerde gerekmiyor elbette ama isterseniz aşağı sarkması yerine yukarı doğru gelişimini çubuklara bağlayarak sağlayabilirsiniz.
5- Çiçek ve tomurcuk budaması
1- Erkek çiçekler solunca kendiliğinden dökülür. Dişi çiçekler genelde dökülmez tohuma kaçar. Güzellikleri azalan dişi çiçekleri meyve bağlamaya başlamadan önce hemen makasla kesin atın. Yoksa çok kuvvet çekerler hem yeni gelişmeler yavaşlar hem yumru gelecek yıla iyi hazırlanamaz.
2- Çiçek tomurcuklarının çoğunun yok edilmesi: Kış sonunda çelikle üretilen bu yılın genç yumrulu begonyalarında yapılmalı. Çünkü bunların henüz yumrusu yoktur. Topraktan alınan ve fotosentezle üretilen gıdanın çiçeklere değil bitkinin bütününe harcanması için çoğu tomurcukları ilk belirdiklerinde tırnak uçlarıyla koparın, daha az çiçeklenmesini sağlayın. Bu tomurcuk budaması, sonbahara kadar kaliteli yumru gelişimi sağlanması için çok işe yarar. Begonyanız bu yıl ne kadar kaliteli yumru oluşturursa gelecek yıl o kadar iri çiçekler açar.
6- Gıda takviyesi ne zaman başlamalı ne zaman sona ermeli?
Yumruların köklenmesi dallanması yapraklanması olgun bir hal aldığında sıvı besin takviyesine başlanmalı. Dörtte bir azaltılmış dozda özel sıvı besin ile “haftada bir defa gıda takviyesi” yapmanız en iyi gelişimi sağlar. Sonbaharda ne zaman yapraklarda sararma başlarsa o zaman gıda takviyesini hemen bırakın sulamayı azaltın.
7- Sonbahara giriş bakımı
Eylül sonunda başlayan bu süreçte yumrulu begonyalar çok daha aydınlık ve daha fazla güneş alan bir yerde bulundurulmalı. Mevcut dalların en uç kısımları hariç, başka yeni filizler çıkarsa koparılmalı. Dokunmadığınız dal uçlarında çiçek tomurcuğu oluşuyorsa onları da hemen koparın. Bitki yapraklarıyla fotosenteze devam etmeli, yumruyu beslemeli. Bu yıl yumru ne kadar sağlıklı gelişirse büyük olursa gelecek yıl çiçekleri de o nispette daha büyük olur.
8- Sonbaharda dinlenme dönemine girmesini siz sağlayın
Havaların iyice soğuyup yaprakların ani ölümleri beklenmemeli çünkü soğukta ölen yapraklar ve saplar çeşitli çürütücü mikroorganizmaların saldırısına uğrar, bu çürüme yumruya da zarar verir. Ekim ayı ortalarına kadar yapraklarda sararma olmadıysa sulamayı kesin kurumaya terk edin. Dalları kesmeyin: Kuruma zamanla kendiliğinden gerçekleşmeli. Kendiliğinden kopan yapraklar ve dallar saksıdan hemen uzaklaştırılmalı. Daha önceden, Eylül ayı ile birlikte sararmalar baş gösterirse, tüm yapraklarda olmuşsa sulamayı yavaş yavaş azaltın. Ağustosta sararma başlaması normal değildir: Ya yeri yeterince güneş almıyor ya da gıdasız kalıyor demektir. Yine de bitkinin biyoritmine uyun ve sulamayı yavaş yavaş azaltın kurusun aksi takdirde çürür.
9- Yumruların bahara kadar saklanması
Bitkinin kuruması tamamlandığında yumruları sökün, üstündeki toprağı temizleyin. Sonra kâğıt havlu üzerinde birkaç gün bekleterek biraz daha kurutun. Sonra yumruları çok havadar olan kupkuru torf içinde veya perlitli kuru ve temiz kumlu toprağa gömün, 15 dereceden sıcak olmayan, don tehlikesine de maruz kalmayan bir yerde karanlık bir dolapta ilkbahara kadar saklayın. İçinde saklayacağınız karışıma bulabilirseniz bakterileri ve böcekleri öldürücü toz ekleyin. Kış boyunca arada bir çıkarıp hem havalandırın hem kontrol edin: Yumrularda çürüme olan kısımlar varsa orayı kesin ve kesik yere kükürt tozu sürün tekrar gömün.
Bütün bu işler size zor gelirse ve İstanbul, İzmir gibi kışları aşırı soğuk olmayan yerlerde yaşıyorsanız, yumrulu begonyalar sonbahar sonunda toprağıyla beraber iyice kuruduğu zaman hiç dokunmayın; kuru, karanlık, soğuk, rüzgâr ve yağış almayan bir yerde bahara kadar bekletin. Bahar gelince saksıları dışarı çıkarıp uygun yerlerine koyun sulayın. Çok güvenli bir yol değil ama çok da tehlikesi yok.
10- Yumrulu begonyaların çoğaltılmaları
Üretilmesi çoğaltılması tohumla, yaprak çeliğiyle ve yeni sürgün çeliğiyle üç değişik yöntemle olabiliyor. En uygunu en elverişlisi en kolayı yeni sürgünlerinden üretilmesidir. Yumrulu begonyalar her yıl yumrularını daha da büyütür çiçek kalitesi ve verimi de o nispette daha iyi olur. Fakat 4. veya 5. yıldan itibaren eskisi gibi verimli olmaz. O zamana kadar yedeklerini üretmelisiniz.
A) Amatör ev usulü: Kış sonunda veya baharda ektiğiniz yumrudan çıkan sürgünler 10 cm’yi bulduktan sonra ve yaprakları normale yakın bir hal aldığında bunlardan bir veya ikisini tam dipten keserek alın. Kumlu torflu perlitli harç içine direkt dikin. Az sulayın. Sıcak ve çok aydınlık yer sağlamanız gerek: Ev içinde tam pencere kenarında bir yer ayarlayın orada tutun ve direkt güneşten koruyun. Bu çeliklerin mevcut yaprakları dökülebilir, önemli değil. Köklenip yeni yapraklar çıkarana kadar az sulayın, yeni yapraklar biraz geliştiğinde (eğer gece ve gündüz ısı 12 dereceden aşağı düşmüyorsa) dışarı uygun ortama koyun ya da güneş alabileceği bir yere koyun ve sulamayı yavaş yavaş arttırın.
Tutan fidelerin bakımı: Yeni yapraklar iyice büyüdüğünde ve dalın boyu uzadığında yukarda 6. maddede anlattığım gibi sıvı gıda takviyesine başlayın. Çiçek açarsa çiçeklenmesine fazla müsaade etmeyin kuvveti çiçeklere gitmesin çünkü sonbahara kadar yeterli büyüklükte yumru oluşturması gerekiyor. Sonbaharda uyku dönemine geçmesini geciktirmek için eylül ayının sonundan itibaren daha güneşli daha aydınlık bir yerde bulundurun. Çiçek açacaksa tomurcukları tırnak uçlarıyla koparın. Ve bu son gelişim fırsatlarında, ana dalın en ucu hariç, diğer yerlerden çıkan yeni filizleri derhal yok edin. Mevcut yaprakları ile fotosentez yapmaya devam etmesi, yumrusunu böylelikle iyi beslemesi gerekiyor. Kuvveti yeni filizlere çiçeklere gitmemeli. Soğuklar başlayınca, bu İstanbul’da ekimin ortalarında oluyor, o zaman içeriye alın, bol güneşli, bol aydınlık ve çok havadar pencere kenarında tutun. Ne kadar çok güneş alırsa o kadar iyidir. Bütün bu çabalarınız sayesinde yumrusu yeterince sağlıklı bir gelişim göstermiş olur. Yapraklar halinden memnun görünüyorsa en geç kasımın ortalarına kadar bekleyin, önce besin vermeyi kesin sonra sulamayı yavaş yavaş azaltın toprağı ve bütün dalları yaprakları tamamıyla kurusun.
(Başarılı olmazsanız, ekim ayıyla birlikte yapraklarda sararma iyice kendini gösterirse o zaman sulamayı kesmeniz gerekir. Yine de büyük bir ihtimalle yumru oluşmuştur.)
Sonra, yapraklar dallar iyice kuruyunca yukardaki 9. maddede yazdığım gibi yumru için gereken yapılır.
B) Ticari usul: Yumrular şubat ortalarında dikilir ama günde en az 16 saat özel ışıklandırma gerektirir. Ültraviyole ışık tavsiye ediliyor. Bu aynı zamanda zararlı bakterileri de öldürür.
Bu şekilde, yumrular 7 – 8 cm ara ile dikilerek bol süzek toprakta çimlendirilir. Yaprak çürüntüsü ile kum karışımı veya yosun torfu + kum karışımı toprak gerekiyor. Filizler 10 cm boya yaklaştığında hemen esas saksılarına alınır. Daha sonra kuvvetlenen filizlerden bazıları diplerinden kesilerek alınır, küçük saksılarda sıcak ve bol ışıklı bir yerde köklendirilir. Tutan, köklenen, büyümeye başlayan bu fideler normal saksılarına dikilir. Buraya kadar olan aşamalarda sıvı besin takviyesi yapılmamalı, bundan sonra yapılmalıdır.
bitkivecicek.com'dan alıntıdır.
acemifüsun
31-03-2011, 22:50
Bir kaç ay önce aldığım sarkan begonya yumrusunda hiç bir kıpırtı yok acaba uyanması için erkanmi daha.
Sevgili günebakan yumruları toprağa dikmiş miydiniz? İstanbulda dikim için Nisan'ın ilk haftası diye bilgi buldum.
günebakan
01-04-2011, 08:18
Dikmiştim ama olmadı zaten aldığımda kötü durumdaymış galiba çokta istediğim begonya türüydü ama kısmet ne yapalım.
Non Stop yumrulu begonya ( Gül begonya) Tohumdan ve fideden de yetişir. Şu anda fideleri Lisianthus ile birlikte satışa çıkacak.
merhabalar,
10 gün önce diktiğim begonyalarımda hiç bi büyüme belirtisi yok.acaba ne kadar sürede gelişiyor.iyi akşamlar
Biraz zor çimleniyorlar. Ben de 12 gün önce diktim. Henüz çıkmadılar.
Sayin acemifüsun,begonya ile olan yararli bilgiler icin tesekkuler..Gercekten yararlanacagimiz turden..
mor-salkım
06-04-2011, 11:20
güneşten yapraklarının yandığını fark edip yerini değiştirdiğim begonyam tomurcuk verdi ve tekrar çiçek açacak. Ölecek diye çok korkmuştum. çiçek geliyor yaşasıııın :D
Arkadaşlar yumrulu begonyalar sonbaharda yumrularını oluştururmuş.
Bu gün yazın begonya dikilmiş, sonra donmuş-solmuş begonyaların saksılarını toplarken Begonya yumrularını gördüm!! Güzel yumrular oluşmuş. Demek istediğim: Sizlere hediye gönderdiğim begonyalardan geçmiş olanların saksılarını karıştırın belki sizler de yumrularını bulursunuz.!!
acemifüsun
07-04-2011, 21:00
O kadar güzeller ki, bu başlıkta da paylaşmak istedim:)
Bu gün yazın begonya dikilmiş, sonra donmuş-solmuş begonyaların saksılarını toplarken Begonya yumrularını gördüm!! Güzel yumrular oluşmuş. Demek istediğim: Sizlere hediye gönderdiğim begonyalardan geçmiş olanların saksılarını karıştırın belki sizler de yumrularını bulursunuz.!!
Ben bugün buldum hocam. Yüreğinize elinize sağlık:)
Kar don dememiş yeniden cıkmış yavrucuk.
Çok güzeller elinize saglık..
Ben bugün buldum hocam. Yüreğinize elinize sağlık:)
Kar don dememiş yeniden cıkmış yavrucuk.
Ben de bu gün Non-stop yumrulu begonya fidelerine Lisianthusla birlikte satış başlığı açtım. 6 renk de fidelerimiz gelişiyor.
mor-salkım
10-04-2011, 20:05
Selamlar, non-stop yumrulu begonyam güneşten yanan yapraklarını kestikten sonra yeni yapraklar çıkarmaya çalışıyor ve sanırım çiçekte açacak. sabırla sevgiyle bekliyorum.
mor-salkım
15-04-2011, 13:29
beş gün oldu tomurcuk hala büyümedi hiç başka bir gelişimde yok neden olabilir acaba. yeri sabah güneşi alıyor tam penceremin önünde onunla mı ilgili acaba? kaybetmekten çok korkuyorum begonyamı.
acemifüsun
21-04-2011, 15:45
İlk önce yaprakları iyice gelişsin, havalar ısındıkça çiçekler de gelecektir sanırım.
mor-salkım
21-04-2011, 21:04
teşekkürler. ben begonyamı söktüm kökü hiç olmamış gelişmemiş bile diyemiyorum yani. etrafında bez gibi kağıt gibi birşey sarılıydı onu söktüm. derken biraz değişim başladı iyi yönde. bakalım hayırlısı, ilginize çok teşekkürler :)
acemifüsun
21-04-2011, 21:31
Şişen tablette köklendirmişler sanırım, etrafındaki kağıttan anladığım . İsterseniz üstüne biraz daha toprak ilave edin, iyice köklensin. Aşağıdaki bilgileri gözden geçirirseniz, size yardımı olacaktır.
acemifüsun
21-04-2011, 21:32
Çiçekleri için yetiştirilen yumrulu begonya bakımı birçok açıdan özen ve dikkat ister. Açık havayı, yarı güneşli ortamı, nemli havayı severler: İstanbul’da ve diğer kıyı illerimizde daha sağlıklı gelişim gösterirler. Yumrulu begonyaların çiçeklenmedeki verimleri gündüz süresinin uzunluğuna bağlıdır; sonbaharda gündüzler kısaldıkça çiçek açma verimi düşer, kurumaya başlar, yumrular dinlenmeye çekilir.
Yurdumuzda ve Avrupa’da açık havada yaygın olarak yetiştirilen, yaprakları ve çiçekleri farklı yumrulu begonya cinslerinin standart bakımı vardır, benim vereceğim bilgiler bunlar içindir. İri katmerli çiçekli ve bol renk çeşikliliği olanları “Begonia tuberhybridia” cinsleridir. En yaygın tercih edilenler bunlardır. Kışın dinlenme dönemi geçirmeleri şart. Yaz boyunca yarı güneş alan ağaç veya çardak gölgesinde bulundurulmalı, nemli ortam sağlanmalı. Bu şartlarda çok iyi bir gelişim gösterirler. Aşırı güneşten pek rahatsız olmasalar bile çok da iyi serpilip gelişemezler.
Uyarı: Saksıda hazır aldığınız yumrulu begonyanın dibini biraz kazarak yumru var mı yokmu kontrol edin. Eğer yoksa aşağıda 10-B’de anlattığım şekilde üretilmiştir daha ilk yılıdır. 10-A’da “tutan fidelerin bakımı” kısmında anlattığım gibi bakımını yaparsanız çiçeklenmesine fazla izin vermezseniz sonraki yıl için işe yarar olgunlukta bir yumru oluşturur.
1- Yumrulu begonya yumrularının ekilmeleri
Yumrunun çukurumsu yüzeyi yukarı gelecek şekilde dikilir. Üst kısmın hangi taraf olduğunu üstündeki geçen yıldan kalma “gövde dalı” izinden veya yeni kabaran filizlerden de anlayabilirsiniz. Yumru kendi yüksekliğinin iki misli mesafe toprak altında kalmalı ki yandan ve üstten çıkacak kökler kurumasın.
Toprak: Humuslu ve özellikle “kumlu” iyi bahçe toprağı ile torf karışımı yeterlidir. Kestane toprağı da katılabilir, maksat toprağın süzdürebilirliğini ve havadarlığını arttırmak. Ayrıca bu karışıma bir miktar çürümüş sığır gübresi karıştırılabilir. Torfa dörtte bir oranında kum veya kumlu bahçe toprağı veya perlit katmak şarttır: Bunu torf ile karıştıracaksınız ki toprak fazlaca süzek ve havadar olsun.
Yumruları ne zaman hangi ay dikmeli? Dış ortamda yumruların ekimi için en güvenli zaman don tehlikesinin ortadan kalktığı ve serin günlerin henüz sona ermediği zamandır – İstanbul’da nisanın ilk haftasıdır. Eğer nisan sonuna doğru veya mayıs ayında erken çiçeklenmelerini istiyorsanız ve riski göze alacaksanız çok daha önce dikmelisiniz.
Yumruları çimlendirmeyi kış sonuna doğru evde başlatacaksanız, önce sakladığınız soğuk yerden alın 20º C derece dolaylarında oda sıcaklığında iki hafta bekletin. Evinizin içinde bol güneş alan, havadar ve biraz serin (18 – 20º C) pencere önü varsa şubatın ortasını geçince ekebilirsiniz. Ev içinde bu güneşli yerde yumrular çimlenir büyümeye başlar. Böylece, havalar biraz ısınana kadar yumrular bir hayli gelişim kat etmiş olur. Sonra 15 dereceden daha serin olmayan günlerde saksıları dışarı çıkarın, akşamları tekrar içeri alın. Bir hafta böyle idare edip açık havaya alıştırdıktan sonra, ısı gece 12 derece altına düşmüyorsa devamlı dışarıda tutun.
Yeni dikilen yumruları sulamaya dikkat: Yumrular yeni ekildiği zaman toprak yeterince nemli ise sulamamalı. Fazlaca ıslak toprakta yumrular kolayca çürüyebilir. Zamanla filizler çıksa bile çok az sulamaya devam etmek gerekiyor. Hafif nemli toprak şarttır. Ne zaman yeşil yapraklar iyice kendini gösterirse o zamandan başlanarak sulama yavaş yavaş arttırılmalı.
2- Gelişim aşamalarında saksı değişimi yarar sağlar
Bir yumru ilkin küçük bir saksıya dikilmelidir. Saksının ortasında olan yumru ile saksı kenarında iki parmak mesafe olmalı. Bu bir süre için yeterlidir. Yumrulu begonyanız güzel bir gelişim gösterdiğinde 5 cm gibi çok az farkla biraz daha büyük bir saksıya aktarmalısınız. Daha da kuvvetli büyüyecektir. Gür büyüme aynen devam ederse çiçek açmasına yakın günlerde ikinci defa saksı değişimi yapılabilir ama bu son olmalıdır.
3- Sulama
Uzun süre çamur gibi kalan veya suya fazlaca doymuş topraklar yumrulu begonya için hiç iyi değildir her an yumruları çürütebilir. Saksısının dip deliklerinden sızan suyun birikeceği alt tabak olmamalıdır veya buna bir şekilde çözüm bulmalısınız ki toprak sızan suyu geri emmesin suya doymasın çabuk kurusun siz de ona göre gereken sıklıkta sulayın. Yetişkin ve çiçeklenmiş yumrulu begonyalar kuru toprakta fazla bekletilmeye gelmez: Toprağı nemini biraz kaybedince vakit kaybetmeden tekrar bolca sulanmalıdır yoksa yapraklarda, çiçeklerde ve dallarda ciddi tahribatlar olur.
4- Destek çubukları
Özenle bakılan yumrulu begonyalar çiçeklerini taşıyamaz dallar eğilir. Toprağına ince çubuklar batırılmalı, uzayan dallar çubuklara bağlanmalıdır. Sarkan cinslerde gerekmiyor elbette ama isterseniz aşağı sarkması yerine yukarı doğru gelişimini çubuklara bağlayarak sağlayabilirsiniz.
5- Çiçek ve tomurcuk budaması
1- Erkek çiçekler solunca kendiliğinden dökülür. Dişi çiçekler genelde dökülmez tohuma kaçar. Güzellikleri azalan dişi çiçekleri meyve bağlamaya başlamadan önce hemen makasla kesin atın. Yoksa çok kuvvet çekerler hem yeni gelişmeler yavaşlar hem yumru gelecek yıla iyi hazırlanamaz.
2- Çiçek tomurcuklarının çoğunun yok edilmesi: Kış sonunda çelikle üretilen bu yılın genç yumrulu begonyalarında yapılmalı. Çünkü bunların henüz yumrusu yoktur. Topraktan alınan ve fotosentezle üretilen gıdanın çiçeklere değil bitkinin bütününe harcanması için çoğu tomurcukları ilk belirdiklerinde tırnak uçlarıyla koparın, daha az çiçeklenmesini sağlayın. Bu tomurcuk budaması, sonbahara kadar kaliteli yumru gelişimi sağlanması için çok işe yarar. Begonyanız bu yıl ne kadar kaliteli yumru oluşturursa gelecek yıl o kadar iri çiçekler açar.
6- Gıda takviyesi ne zaman başlamalı ne zaman sona ermeli?
Yumruların köklenmesi dallanması yapraklanması olgun bir hal aldığında sıvı besin takviyesine başlanmalı. Dörtte bir azaltılmış dozda özel sıvı besin ile “haftada bir defa gıda takviyesi” yapmanız en iyi gelişimi sağlar. Sonbaharda ne zaman yapraklarda sararma başlarsa o zaman gıda takviyesini hemen bırakın sulamayı azaltın.
7- Sonbahara giriş bakımı
Eylül sonunda başlayan bu süreçte yumrulu begonyalar çok daha aydınlık ve daha fazla güneş alan bir yerde bulundurulmalı. Mevcut dalların en uç kısımları hariç, başka yeni filizler çıkarsa koparılmalı. Dokunmadığınız dal uçlarında çiçek tomurcuğu oluşuyorsa onları da hemen koparın. Bitki yapraklarıyla fotosenteze devam etmeli, yumruyu beslemeli. Bu yıl yumru ne kadar sağlıklı gelişirse büyük olursa gelecek yıl çiçekleri de o nispette daha büyük olur.
8- Sonbaharda dinlenme dönemine girmesini siz sağlayın
Havaların iyice soğuyup yaprakların ani ölümleri beklenmemeli çünkü soğukta ölen yapraklar ve saplar çeşitli çürütücü mikroorganizmaların saldırısına uğrar, bu çürüme yumruya da zarar verir. Ekim ayı ortalarına kadar yapraklarda sararma olmadıysa sulamayı kesin kurumaya terk edin. Dalları kesmeyin: Kuruma zamanla kendiliğinden gerçekleşmeli. Kendiliğinden kopan yapraklar ve dallar saksıdan hemen uzaklaştırılmalı. Daha önceden, Eylül ayı ile birlikte sararmalar baş gösterirse, tüm yapraklarda olmuşsa sulamayı yavaş yavaş azaltın. Ağustosta sararma başlaması normal değildir: Ya yeri yeterince güneş almıyor ya da gıdasız kalıyor demektir. Yine de bitkinin biyoritmine uyun ve sulamayı yavaş yavaş azaltın kurusun aksi takdirde çürür.
9- Yumruların bahara kadar saklanması
Bitkinin kuruması tamamlandığında yumruları sökün, üstündeki toprağı temizleyin. Sonra kâğıt havlu üzerinde birkaç gün bekleterek biraz daha kurutun. Sonra yumruları çok havadar olan kupkuru torf içinde veya perlitli kuru ve temiz kumlu toprağa gömün, 15 dereceden sıcak olmayan, don tehlikesine de maruz kalmayan bir yerde karanlık bir dolapta ilkbahara kadar saklayın. İçinde saklayacağınız karışıma bulabilirseniz bakterileri ve böcekleri öldürücü toz ekleyin. Kış boyunca arada bir çıkarıp hem havalandırın hem kontrol edin: Yumrularda çürüme olan kısımlar varsa orayı kesin ve kesik yere kükürt tozu sürün tekrar gömün.
Bütün bu işler size zor gelirse ve İstanbul, İzmir gibi kışları aşırı soğuk olmayan yerlerde yaşıyorsanız, yumrulu begonyalar sonbahar sonunda toprağıyla beraber iyice kuruduğu zaman hiç dokunmayın; kuru, karanlık, soğuk, rüzgâr ve yağış almayan bir yerde bahara kadar bekletin. Bahar gelince saksıları dışarı çıkarıp uygun yerlerine koyun sulayın. Çok güvenli bir yol değil ama çok da tehlikesi yok.
10- Yumrulu begonyaların çoğaltılmaları
Üretilmesi çoğaltılması tohumla, yaprak çeliğiyle ve yeni sürgün çeliğiyle üç değişik yöntemle olabiliyor. En uygunu en elverişlisi en kolayı yeni sürgünlerinden üretilmesidir. Yumrulu begonyalar her yıl yumrularını daha da büyütür çiçek kalitesi ve verimi de o nispette daha iyi olur. Fakat 4. veya 5. yıldan itibaren eskisi gibi verimli olmaz. O zamana kadar yedeklerini üretmelisiniz.
A) Amatör ev usulü: Kış sonunda veya baharda ektiğiniz yumrudan çıkan sürgünler 10 cm’yi bulduktan sonra ve yaprakları normale yakın bir hal aldığında bunlardan bir veya ikisini tam dipten keserek alın. Kumlu torflu perlitli harç içine direkt dikin. Az sulayın. Sıcak ve çok aydınlık yer sağlamanız gerek: Ev içinde tam pencere kenarında bir yer ayarlayın orada tutun ve direkt güneşten koruyun. Bu çeliklerin mevcut yaprakları dökülebilir, önemli değil. Köklenip yeni yapraklar çıkarana kadar az sulayın, yeni yapraklar biraz geliştiğinde (eğer gece ve gündüz ısı 12 dereceden aşağı düşmüyorsa) dışarı uygun ortama koyun ya da güneş alabileceği bir yere koyun ve sulamayı yavaş yavaş arttırın.
Tutan fidelerin bakımı: Yeni yapraklar iyice büyüdüğünde ve dalın boyu uzadığında yukarda 6. maddede anlattığım gibi sıvı gıda takviyesine başlayın. Çiçek açarsa çiçeklenmesine fazla müsaade etmeyin kuvveti çiçeklere gitmesin çünkü sonbahara kadar yeterli büyüklükte yumru oluşturması gerekiyor. Sonbaharda uyku dönemine geçmesini geciktirmek için eylül ayının sonundan itibaren daha güneşli daha aydınlık bir yerde bulundurun. Çiçek açacaksa tomurcukları tırnak uçlarıyla koparın. Ve bu son gelişim fırsatlarında, ana dalın en ucu hariç, diğer yerlerden çıkan yeni filizleri derhal yok edin. Mevcut yaprakları ile fotosentez yapmaya devam etmesi, yumrusunu böylelikle iyi beslemesi gerekiyor. Kuvveti yeni filizlere çiçeklere gitmemeli. Soğuklar başlayınca, bu İstanbul’da ekimin ortalarında oluyor, o zaman içeriye alın, bol güneşli, bol aydınlık ve çok havadar pencere kenarında tutun. Ne kadar çok güneş alırsa o kadar iyidir. Bütün bu çabalarınız sayesinde yumrusu yeterince sağlıklı bir gelişim göstermiş olur. Yapraklar halinden memnun görünüyorsa en geç kasımın ortalarına kadar bekleyin, önce besin vermeyi kesin sonra sulamayı yavaş yavaş azaltın toprağı ve bütün dalları yaprakları tamamıyla kurusun.
(Başarılı olmazsanız, ekim ayıyla birlikte yapraklarda sararma iyice kendini gösterirse o zaman sulamayı kesmeniz gerekir. Yine de büyük bir ihtimalle yumru oluşmuştur.)
Sonra, yapraklar dallar iyice kuruyunca yukardaki 9. maddede yazdığım gibi yumru için gereken yapılır.
B) Ticari usul: Yumrular şubat ortalarında dikilir ama günde en az 16 saat özel ışıklandırma gerektirir. Ültraviyole ışık tavsiye ediliyor. Bu aynı zamanda zararlı bakterileri de öldürür.
Bu şekilde, yumrular 7 – 8 cm ara ile dikilerek bol süzek toprakta çimlendirilir. Yaprak çürüntüsü ile kum karışımı veya yosun torfu + kum karışımı toprak gerekiyor. Filizler 10 cm boya yaklaştığında hemen esas saksılarına alınır. Daha sonra kuvvetlenen filizlerden bazıları diplerinden kesilerek alınır, küçük saksılarda sıcak ve bol ışıklı bir yerde köklendirilir. Tutan, köklenen, büyümeye başlayan bu fideler normal saksılarına dikilir. Buraya kadar olan aşamalarda sıvı besin takviyesi yapılmamalı, bundan sonra yapılmalıdır.
bitkivecicek.com'dan alıntıdır.
Bu bilgileri güncellemek istedim.
Benim begonyalarımın filizlenmesi tam 30 gün sürdü.sonunda yeşili göründü.
mor-salkım
22-04-2011, 09:13
Çok teşekkürler acemifüsun. Yazıdan okuduklarım kadarıyla yaptığım doğru şu anda ayrıca benim begonyamın henüz yumrusu yok. Zaten çiçek açmıyor bana öyle geliyorki garibim kök ve yumru oluşturmaya çalışıyor. Şu anda sevimli yaprakları var üç tane büyük birazda minik minik ve bakıyorum onlarda gelişiyor. Daha güzel bir saksıya ektim onu ve daha güzel bir yere aldım geçenlerde. İyiki yapmışım ayrıca aşırı sulamamaya da özen gösteriyorum. İlk aldığımda o kadar şeker pembiş çiçekleri vardı ki anlatamam. bir tane de beyaz edineceğim çok heves ediyorum. bir de geçenlerde büyük bir markette 7 liraya iki tane max. 2 cm büyüklüğünde begonya yumrusu satılıyordu. almadım sanki çok küçüktüler acaba o kadarcık mı oluyor diye de aklımda soru işareti oldu ama yetişmiş alacağım daha garanti olur gibi geliyor. Bilgilendirdiğiniz için gerçekten teşekkürler hepsini okudum çok iyi oldu.
Merhaba,benim begonyalarim uyku modundan ciktilar.Fotografladim,fakat fotograflayamadigim bir tanesi,cicek bile verdi.
Sevgili füsun verdiginiz bilgiler için çok teşekkür ederim
Batuhan Yılmaz
24-04-2011, 00:34
Arkadaşlar fazla kırmızı soğanı olan varsa banada verebilirmi.
koala980
25-04-2011, 15:12
Yaklaşık 20 gün önce bir beyaz bir sarı begonya aldım.Daha öncede balkonda begonya bakmıştım.Herhalde hava sıcaklığına göre yeşerip çiçekleniyordu.Çünkü çiçeklenmesi bazen haziran ayını buluyordu. Yenileride balkona koydum. Ama havalar serin gitti Bursada.( 5 ila 10 derece arasındaydı.) İkisininde üzerinde bol bol çiçekleri vardı.Çiçekleri sararmaya ve dökülmeye başladı.Forumda bu bölümü okudum ve onları içeri alıp daha dengeli sulamaya başladım. Ama sarı olanın çiçekleri hızlı bir şekilde sararmaya devam etti(Kurumuş gibi oldular).Ve bu hafta sonu sarı olanın üzerinde siyah küçük böcekler gördüm. Hemen diğer çiçeklerimden ayrı bir yere koydum. Ne olduklarını anlamadım. Beyaz olana da baktım onda yoklar.Beyazın da çiçekleri sararıyor fakat genel olarak formu da çiçekleri de daha iyi görünüyor. Fotoğraflarınıda ekledim. Yardımcı olursanız çok sevinirim. teşekkürler.
205949
205950
acemifüsun
25-04-2011, 16:59
Bu fotoğraf oldukça uzaktan çekildiği için, zor anlaşılsa da; herhalde begonyanızda olan böcek dedikleriniz bit. Bence hemen arapsabunu, sıvı yağ olan karışımı tüm yaprakların, altlarına, üstlerine , çiçeklerine uygulayın. Sitemizde ev yapımı ilaçlar bölümünde Mine hanımın tarifini bulabilirsiniz. Çiçek kıvrımlarının arasına bitlerin saklanma durumu olabileceğinden , isterseniz çiçeklerini koparıp, uzaklaştırın.
koala980
25-04-2011, 17:29
acemifüsun hızlı cevabın için çok teşekkürler.Aslında fotoğraf yakından ama o çiçekte üstündeki bitlerde çok küçük oduğu için sanırım net gözükmüyor.Hemen dediğin yere bakacağım.
KaraGölge
25-04-2011, 23:49
Merhaba arkadaşlar,
Bugün begonya yumruları aldım 1-2 gün içinde dikeceğim. Üzerinde "Begonia double red" yazıyor. Cinsi hakkında yardmıcı olur musunuz?
acemifüsun
26-04-2011, 00:11
Sn. KaraGölge,
Google'a ''Begonia double red'' yazdım, yabancı kaynaklı bir çok başlık çıktı. Bu sayfanın çevirisini yap diye tıklayınca, anlayabileceğimiz, epey bilgiye sahip oluyoruz.
Begonyanızın çok güzel çiçekleri olacak, sağlıkla büyütün:)
Daha önceki mesajlarda yumrulu begonyalarla ilgili detaylı bilgiler de mevcut, umarım yardımcı olabilmişimdir.
KaraGölge
26-04-2011, 00:28
Sn. KaraGölge,
Google'a ''Begonia double red'' yazdım, yabancı kaynaklı bir çok başlık çıktı. Bu sayfanın çevirisini yap diye tıklayınca, anlayabileceğimiz, epey bilgiye sahip oluyoruz.
Begonyanızın çok güzel çiçekleri olacak, sağlıkla büyütün:)
Daha önceki mesajlarda yumrulu begonyalarla ilgili detaylı bilgiler de mevcut, umarım yardımcı olabilmişimdir.
Cevabınız için teşekkür ederim.
Tabii ki bende araştırdım. Bilgilerin çoğunu inceledim zaten. Double red diye bir cinse rastlayamadım.
Belki farklı bir bilgi edinirim diye sordum. Ayrıca bu mesajımında bu foruma bir giriş niteliği taşıdığını düşünüyorum. :)
acemifüsun
26-04-2011, 12:51
Cevabınız için teşekkür ederim.
Tabii ki bende araştırdım. Bilgilerin çoğunu inceledim zaten. Double red diye bir cinse rastlayamadım.
Sevgili KaraGölge Begonia Double Red diye yazınca bende Googleda çıktı:) Çok güzel kırmızı çiçekli bir cins:)
Keşke fotoğraf kopyalamayı becerebilseydim, buraya fotoğrafını eklerdim:)
KaraGölge
26-04-2011, 21:48
Sayın Füsün hanım tamam dediğiniz gibi olsun. Google dan bulduğum resim. :)
koala980
05-05-2011, 10:51
Merhaba herkese,
Sarı begonyamın çiçeklerini koparıp arapsabunlu solüsyonla fısfısladım. Tekrar yapacağım. Üstünde tekrar bit görmedim.Tekrar teşekkürler. Şimdi yeni bir sorunum var. Gece hava soğuk oluyor diye içeri aldığım pembe begonyamı sabah çıkarırken ana daldan kırıldı. Bu kadar hassas olmasına şaşırdım. Düşme çarpma yok aslında sadece elimde biraz hızlıca sarsıldı.Neyse şimdi çiçeğimin büyük kısmı kırıldı.Geriye ana bitkinin 1/3'ü büyüklüğünde bir dal kaldı. Kırılan kısım için yapabileceğim bir şey var mı?Ümitli değilim ama aynı saksının dibine diktim tekrardan:((Önerilerinizi bekliyorum...
acemifüsun
05-05-2011, 21:38
Kırılan dalı 3 göz çelik olarak hazırlayın. Küçük pet bardağa kum ve torfu karıştırıp, çeliğinizi dikin. Gölge bir yerde, sera uygulayın, her gün havalandirin. Ben olsam bu şekilde köklendirmeye çalışırdım:)
Geçen seneki begonyalarımın soğanlarını saksılarda bırakmıştım.Bu yıl yeniden yeşerirler inşallah
güzelliğiyle bana sürpriz yapan begonya
209292
diğerleri
209293
209294
koala980
06-05-2011, 11:18
Sayın acemifüsun öneriniz için teşekkürler. Bunu hemen deneyeceğim. Üzerinde bol bol çiçek var.Çiçekleri bu dönemde bitkiyi fazla yorar mı acaba? Çiçekleri kalsın mı yoksa koparmak gerekir mi bir de bu konuda fikrinizi almak isterim.Teşekkürler.
Sayın CEBECI ,cok guzelmisler..Masallahlari varmis.Insallah bu senede utandirmazlar sizi.
Sayin koala,cicekleriyle kalsinlar.Onlar zamani gelince kendiliginden duser zaten.Siz acemifusun arkadasimizin dedigi gibi dikin.
acemifüsun
06-05-2011, 20:41
Sayın koala980 okuduğum bilgilere göre; Eylülden itibaren çiçeklenmesine izin verilmiyor. Çünkü; sonbaharda bitkinin yumru oluşturması gerekiyor. Bence tam açma zamanı, bırakın bol, bol çiçeklensin.
Begonyaların gövdeleri gelişince, kırılgan dal yapıları sebebiyle, yanlarına bir destek çubuğu gerekiyor. Böyle kırılmaların olmaması için.
koala980
06-05-2011, 21:30
Aslında ben kırılan dalın üzerindeki çiçekleri koparmaya gerek var mı diye sormak istemiştim.Kök oluşturmaya çalışacağı için gücünü çiçeklere vermek yerine kök oluşturmak için kullanması daha mı doğru olur diye düşünmüştüm.Diğer begonyalarımda çiçekli ve onlardan çok memnunum. Yalnız hemen onlara destek çubukları ayarlayacağım.Önerileriniz için teşekkürler.
mandalinci
07-05-2011, 07:50
O kadar güzeller ki, bu başlıkta da paylaşmak istedim:)
Güllere benziyorlar, müthiş, bayıldım.
acemifüsun
08-05-2011, 22:21
Aslında ben kırılan dalın üzerindeki çiçekleri koparmaya gerek var mı diye sormak istemiştim.Kök oluşturmaya çalışacağı için gücünü çiçeklere vermek yerine kök oluşturmak için kullanması daha mı doğru olur diye düşünmüştüm.Diğer begonyalarımda çiçekli ve onlardan çok memnunum. Yalnız hemen onlara destek çubukları ayarlayacağım.Önerileriniz için teşekkürler.
Ben yanlış anlamışım. Çelikteki çiçekleri tabiiki kopartın, kuıvveti köke gitsin:)
koala980
10-05-2011, 15:33
Sayın acemifüsun cevabınızı bugün gördüm. Zaten serayıda az önce hazırlayabildim.Çiçeklerini koparmamıştım.Solup çoğu döküldü zaten. İlk kez sera hazırladım.İçeride begonya pet bardağa dikili sonra tekrar pet şişenin içine koydum ve pet şişeyi kestiğim yerlerden bantladım. Bantlamadan önce biraz su verdim begonyaya.Kapağınıda kapattım.Gerçi şimdi açıp kalan çiçekleride koparacağım.Ama önce olmuş mu sormak istedim. Bu arada sulamayı nasıl yapmalı ya da ne kadar böyle kalmalı bilgi verirseniz sevinirim.
[ATTACH]210848[/ATTA.CH]
Ben yanlış anlamışım. Çelikteki çiçekleri tabiiki kopartın, kuıvveti köke gitsin:) Bunlarda benim begonyalar füsuncum seninkinin eline su dökemez ama;)
Ne güzel begonyalar, ellerinize sağlık :)
Teşekkür ederim sevgili CEBECİ sizinkilerde çok güzel
acemifüsun
11-05-2011, 21:15
Sayın acemifüsun cevabınızı bugün gördüm. Zaten serayıda az önce hazırlayabildim.Çiçeklerini koparmamıştım.Solup çoğu döküldü zaten. İlk kez sera hazırladım.İçeride begonya pet bardağa dikili sonra tekrar pet şişenin içine koydum ve pet şişeyi kestiğim yerlerden bantladım. Bantlamadan önce biraz su verdim begonyaya.Kapağınıda kapattım.Gerçi şimdi açıp kalan çiçekleride koparacağım.Ama önce olmuş mu sormak istedim. Bu arada sulamayı nasıl yapmalı ya da ne kadar böyle kalmalı bilgi verirseniz sevinirim.
[ATTACH]210848[/ATTA.CH]
Kalan çiçekleri koparırken küçük bir makas yardımıyla koparırsanız, çelik kımıldamamış, sarsılamamış olur. Şişenin kapağını her gün yarım saat açıp, havalandırın, sonra tekrar kapatırsınız. Çelik sera ortamında olduğu için nem kaybı olmayacağından en az 10 gün su ihtiyacı olmaz. Begonyaların fazla su sevmediklerini göz önüne alırsak, bu süreden sonra da dikkatli su vermemiz gerekir diye düşünüyorum. Daha sonra pet şişenin bandajını açıp hem havalanmasını, hem de su ihtiyacını kontrol edebilirsiniz:)
acemifüsun
11-05-2011, 21:18
Sevgili Periş sizinkiler de en az benimkiler kadar güzel:) Sağlıkla büyütün. SAnıyorum sarkan türlerden.
Sevgili Füsun evet sarkan türden geçen sene bunlar yumru oluşturmadı kurudular bu sene tekrar diktim çok güzeller bunların yumru oluşturması için ne yapmalıyım bana yardımcı olurmusunuz
koala980
14-05-2011, 09:28
Pembe begonyamın dalı kırıldıktan sonra geriye bu ince dal kalmıştı. Diğer dalın kırıldığı yerde bir kararma oluştu. Hafifçe desteklememe rağmen bir süre sonra kendini taşıyamamaya başladı ve kararmanında arttığını farkettim. Yeşil görülen yer sert fakat yeşil olan kısım çok azaldı. Nasıl kurtarabilirim begonyamı?Bu saksı ile sera mı yapsam ya da yine bunun kararan kısımından kesip sera mı yapsam ya da biraz daha takip mi etsem?Gerçi pek takiplik hali yok kötüye gidiyor gibi.Yorumlarınızı bekliyorum. Teşekkürler...
211954
211955
İremsıla
27-05-2011, 10:58
Sevgili periş,begoynaların çok güzel görünüyorlar.yavrularıda konyada büyüyecek inşallah ellerinize sağlık,çok teşekkür ederim bu güzelliği benimle paylaştığın için.
Gülbeşeker
08-06-2011, 22:12
kamil beyden aldığım begonyada tomurcuk var diger arkadaşların begonyaları ne alemde acaba
Sevgili Gülbeşeker benim aldıklarım nazlandılar ne tomurcuk var ufaktan serpildiler 2 sini kaybettim resim yükleseydiniz bir görebilseydik
Sevgili periş,begoynaların çok güzel görünüyorlar.yavrularıda konyada büyüyecek inşallah ellerinize sağlık,çok teşekkür ederim bu güzelliği benimle paylaştığın için.
Canım benim teşekkür ederim güzel sözlerin için seni yakından tanımakta çok güzel o güzel yüregine saglık güle güle büyütmen dilegiyle Sevgiler:p:p
Gülbeşeker
09-06-2011, 23:38
sevğili periş benimkilerinde boyu on santim var yok fakat bir tanesi çiçeklendi resin yüklemek çok zor geliyor inşallah üşenmessem bir ara yüklerim
merhaba yeni bir begonya aldım geçen sene aldığım beyaz sarkan begonyam ölmedi büyüyor umarım çiçeklenir.
Sevgili Fıruzan çok güzel maşallah....
Şevket Yaşar
11-06-2011, 10:07
Kamil bey'den aldığım begoya fidelerinden bazıları çiçeklenmeye başladı.Havalar serin gittiği için gelişimleri yavaş oluyor..
Benimde geçen sene kgürsandan aldıklarım yavaş gelişiyor ama olsun donmamışlar büyüyorlar :)
Sûz-i Dilârâ
27-06-2011, 09:43
Begonyam çiçek açtı, gelin gibi bembeyaz :)
Merhaba,
geçen sene 3 tane koçtaştan değişik begonya yumrusu almıştım. 3-4 yaprak , 1-2 çiçek onlar beni ben onları mutlu edememiştim. Bu sene fidanlıktan yumrusunu aldığım begonya yüzümde gülücükler açtırmayı başardı...
Sevgili Lir çok güzel elerine saglık...
Sevgili Lir çok güzel elerine saglık...
Sevgili Periş,
teşekkür ederim.
acemifüsun
27-06-2011, 14:27
Sevgili Füsun evet sarkan türden geçen sene bunlar yumru oluşturmadı kurudular bu sene tekrar diktim çok güzeller bunların yumru oluşturması için ne yapmalıyım bana yardımcı olurmusunuz
Sevgili Periş mesajınızı yeni gördüm, kusura bakmayın:) Sanıyorum arada az miktar NPK desteği şart. Eylülden sonra çiçeklenmesine izin vermeyin, sonbaharda yumru oluşturuyorlar, yine hafif besin takviyesi ile yumru oluşturmasına yardımcı olun.
Sevgili Füsun çok teşekkür ederim inşallah bu sene yaşatabilirim sevgiler...
Buda benim begonyam.Bana geldiğinde minicik bir köktü inanın dikerken korkmuştum ezildi diye o kadar minnacıktı.Şimdi bu durumda güneşi ve suyu seviyor.Türünü falanda isim olarak bilmiyorum.
Nasıl olacak ,çiçeği nasıl merakla bekliyorum.
mor-salkım
09-07-2011, 13:16
zavallı yumrulu begonyam yok artık çürüdü. o kadar heves etmiştim ki.. sanırım fazla suladım :(
evde 25 civarında çiçeğim var çiçeklerde favorilerim küpe ve begonya çeşitleri
çok hoş çiçekler
ha birde kaktüs
yakında hepsinin resimlerini ekleyeceğim
redbullah
16-07-2011, 04:22
Dün Kipa da ufak bir pakette,karışık renkli "Aşağı Sarkan Begonya"tohumu görünce aldım.içinde 100 cinarında tohum varmış.Şansım varsa bahara ektiğimde biterler.Çünki tohumların gününün geçtiğini tahmin ediyorum.
Benim Begonyalarim da acti sonunda
Birisi sadece
Sevgili sarıgöz çok güzel maşallah...
Tesekkurler Perihan hanim..
Yumru olarak aldığım begonyalarım açmaya başladı. Renkler çok güzel ama dev yaprakların arasında boy göstermeye çalışıyorlar. Her yıl yetişmiş bitki alacağım diye kendime söz veriyorum. Sonra kendimi yumruları saksıya dikerken buluyorum.:)
Sevgili Zenfree maşallah çok sağlıklı görünüyor ellerinize sağlık...
Bu begonya cicek henuz acmadi.Ama ufak minik cicekleri olan turden,fidani veren arkadasta gormustum..Cicekli halini de gelecek sefer artik actiginda.Turu ne bilmiyorum bu begonyanin
Yapraklar çok güzel. Çiçeği aratmıyor.
Bu da diger begonyam.Simdilerde cicekleri dokulmeye basladi.
Arkadaşlar benim begonyalarım tomurcuklandı.fakat sonra toprak seviyesinden çürüyüp kırıldı. yumruyu kontrol ettiğimde sağlamdı fakat en ufak bir kök gelişimi yoktu. 3 saksının ve 9 yumrunun akibeti aynı oldu. bu yumrular sizce bir işe yararmı birde köklenmeme sebebi ne olabilir. ( toprağı çok ağır değil.)
Arkadaşlar benim begonyalarım tomurcuklandı.fakat sonra toprak seviyesinden çürüyüp kırıldı. yumruyu kontrol ettiğimde sağlamdı fakat en ufak bir kök gelişimi yoktu. 3 saksının ve 9 yumrunun akibeti aynı oldu. bu yumrular sizce bir işe yararmı birde köklenmeme sebebi ne olabilir. ( toprağı çok ağır değil.)
Sevgili ERKEN yumru sağlamsa tekrar filizlenir ;)
koala980
07-09-2011, 08:47
Merhaba,
Bu seneki begonyalarımdan çiçek veren ve o mutluluğu yaşatan olmadı.Kırılanlarıda serada yaşatamadım.Ama neden çiçek açmadığını anlamadım. Daha önceki senelerde de begonyam vardı.Hiç uğraşmazdım arada su verirdim,bazen sulamayı bile unuturdum. Gübre hiç vermemiştim.Yazın zamanı gelince açardı.Bu sene niye böyle oldu bilmiyorum.Üstüne düştükçe nazlandı galiba.Ya da aldığım serada hormon vs. mi uygulanıyordu acaba.Hiç uğraşmadığım çiçeklerim geçen senelerde beni hiç üzmemişti.Şimdi sulama,gübre,ışık ihtiyacı ne kadar dikkat etsemde olmadı. Yeşil güzel yaprakları var ama çiçeklenmedi. Bir fikriniz var mı acaba?En son kırılan dalı suya koydum (serada çürütmüştüm her defasında),köklendi.Dün bahçe toprağı ile perlit karışımına diktim. Epey kök var üzerinde. Bİr de sık sık fısfıslıyorum. Bakalım akıbeti ne olacak?Tutarda bu yılın tek başarısı o olacak. Fikirlerinizi paylaşırsanız seneye onlara dikkat ederim.Teşekkürler.
Benim gözlemim; 1. Dikilen kap ne kadar büyük ise o kadar zor çiçek veriyor, 2. Yumrular dikilince önce çok bol yaprak yapıyor ondan sonra çiçek veriyor. 3. Fazla suyu sevmiyor.
koala980
26-09-2011, 20:53
Sn Kgursan,
öncelikle teşekkür ediyorum.Bir şey daha sormak istiyorum.Önceki yıllarda kışın içeri almıyordum ,kuytu bir yerde kışı geçiriyordu.Ara ara suluyordum. Sizce kışı evde mi dışarıda kuytu bir yerde mi geçirmesi uygun olur?
kopshtar
27-09-2011, 08:59
Bu yıl ilk defa yumrulu begonya yetiştirdim.
İyi ki de almışım yaz ortasından sonra beni ziyadesiyle mahçup etti :)
Saksı konusuna katılıyorum 15 cm çaplı saksı benimki de.
Akşam eve gittiğimde fotoğrafladım. Susuz kalmış garibim biraz :)
Sevgili Kopshtar çok güzel maşallah sağlıklı görünüyor ellerinize sağlık sevgiler...
Sn Kgursan,
öncelikle teşekkür ediyorum.Bir şey daha sormak istiyorum.Önceki yıllarda kışın içeri almıyordum ,kuytu bir yerde kışı geçiriyordu.Ara ara suluyordum. Sizce kışı evde mi dışarıda kuytu bir yerde mi geçirmesi uygun olur?
Don olayı olursa donarlar.
koala980
05-10-2011, 22:08
Teşekkürler:))
Manolya_
19-12-2011, 13:16
Sevgili arkadaşlar,
Herbirinizin begonyalarını zevkle seyrettim( maşallah diyerek)
Paylaştıgınız değerli bilgileri de sindire sindire okudum. Teşekkürler.
Bauhaustan bende 2 adet yumrulu begonya almıştım. üzerinde harika çiçek ve tomurcuklar vardı.
Ancak eve getirdikten 4-3 gün sonra çiçekleri soldu ve tomurcuklar da açmadı :((
Yer değişikliğinden diye umut ediyorum.
Umarım ölmeden baharı görebilir bu enfes bitkilerim
Hepinize sevgiler. . .
bir gün koçtaş a gittim orada türkçe okunuşuyla difenbekya bitkisi alacaktım onların yanında da kamelyalar vardı kamelya saksısının içinde bir yumru filiz vermiş koparıp aldım o yumruyu ilk başta ne olduğunu bilmiyordum ancak yapraklarından anladımki begonya şimdi gayet güzel ama zamansız büyüdü sanırım bu ayda bu kadar olmaması lazım galiba işte resmi bana bir fikir verin lütfen kurumaması için
http://img390.yukle.tc/thumbs/2151Resim_001.jpg (http://img390.yukle.tc/image.php?id=2151Resim_001.jpg)
bir gün koçtaş a gittim orada türkçe okunuşuyla difenbekya bitkisi alacaktım onların yanında da kamelyalar vardı kamelya saksısının içinde bir yumru filiz vermiş koparıp aldım o yumruyu ilk başta ne olduğunu bilmiyordum ancak yapraklarından anladımki begonya şimdi gayet güzel ama zamansız büyüdü sanırım bu ayda bu kadar olmaması lazım galiba işte resmi bana bir fikir verin lütfen kurumaması için
http://img390.yukle.tc/thumbs/2151Resim_001.jpg (http://img390.yukle.tc/image.php?id=2151Resim_001.jpg)
Ilık, kapalı yerde bakmanız gerekecek.
Merhaba arkadaşlar
Begonyalar harika görünüyor.Önceki hafta Koçtaş tan begonya tohumu aldım. Daha önce hep çelikle çoğaltmıştım .Bunu ilk defa deneyeceğim.Dilerim köklendirmekte başarılı olurum.Küçük bir saksıya ektim ve toprağı nemlenecek kadar suladım.Güneşi doğrudan almayan bir yere koydum.Başka özel bir şey yapmam gerekir mi ?
Merhaba arkadaşlar
Begonyalar harika görünüyor.Önceki hafta Koçtaş tan begonya tohumu aldım. Daha önce hep çelikle çoğaltmıştım .Bunu ilk defa deneyeceğim.Dilerim köklendirmekte başarılı olurum.Küçük bir saksıya ektim ve toprağı nemlenecek kadar suladım.Güneşi doğrudan almayan bir yere koydum.Başka özel bir şey yapmam gerekir mi ?
Sıcaklığı 23-25 oC arasında tutmanız gerekir. daha düşük sıcaklıklarda begonya tohumları zor çimlenir.
Bu gün katmerli begonya aldım kırmızı gül şeklinde çiçekleri var,yumrulumu diye sordum yok çok yıllık bitki dediler nette okuyunca karıştırmaya başladım bu aldığım şimdi yumrulumu oluyor çiçeklenme bitince kuruyacakmı anlayan bir arkadaş anlatırsa mutlu olurum.
alacakaranlik
27-01-2012, 21:48
çok yıllık begonyaların bakımı zordur. Kışın toprak hemen hemen hiç sulanmaz ( çok az bir sulama yapılır ). Yapılacak fazla sulamalar genelde gövde toprak yüzeyi itibari ile çürümeye başlıyor. Dolayısı ile yumrusuda çürüyüp kaybolabiliyor.
Resimlerdeki begonyalar nonstop deniliyor. Yıl boyu çiçek açıyorlar . Lakin kışa dikkatsiz olursanız bitki en son resimlerdeki hale geliyorlar :( ( su durumunun fazlalığına göre tamamen kaybediliyorsunuz bitkiyi )
Yuymrulu begonyalarda sonbaharda yumru oluşur, bitkinin üstü donsa, kurusa bile yumrular ilkbaharda tekrar filiz ve bitki verir. Diğerlerini tam bilmiyorum ama nonstoplarda bu böyledir.
pembegül
15-03-2012, 11:53
Benimde bir yumrulu begonyam oldu yapraktan tutturdum kökünde minik bir yumru oldu daha filiz vermedi sonucu merakla bekliyorum...:)
arkadaşlar sarkan begonya soğanları türkiyede satılıyormu yapı marketlerinde tohumunu alıp ektim 7 gün oldu hala bitmedi bulunduğu yerin sıcajklığı 18 dereceyi düşmüyor
Merhabalar arkadaslar,
Elimde yumru begonyalar henuz cikmadi,dun yeni,bu seferki beyaz sarkan begonya aldim.Daha elbet yeni ekildi..Ciktiginda mutlaka fotograflayip paylasirim.Evdekiler hep kirmizi veya pembe..Bu seferki beyaz..Degisiklik olacak:p
Yinde de Masallahlari var sayin alacakaranlik..
kelebek çalısı
08-04-2012, 00:28
Ben de yumrulu begonyalardan aldım dün. Begonia pendula, sarkan begonya türünden. Birinci sayfadan buraya kadar genel bir fikir oluşturdum kafamda. Fakat benim düşüncem askılı tek saksı içine en az 3-4 begonya yumrusunu birden ekmek. Saksıyı doldurmasını istiyorum, öyle ki saksı görünmez hale gelsin. Denemeye değer bence, ne dersiniz?
kelebek çalısı
09-04-2012, 12:27
Aldığım begonyaları ektim. Fikrimi uygulayamadım. Askılı saksılarımın çapı yetersiz gibi geldi bu fikir için. Askılı saksıların çapı 35cm., bu genişliğin yetersiz olduğunu düşündüm ve ziyan olmalarından korktuğumdan tek olarak ektim, umarım doldururlar saksıyı.
Her pakette iki adet vardı, iki paket almıştım, dört farklı askılı saksıya yerleştirdiğim begonya soğanlarından üçü hareketlenmeye başlamışlardı.
Aldığım begonyaları ektim. Fikrimi uygulayamadım. Askılı saksılarımın çapı yetersiz gibi geldi bu fikir için. Askılı saksıların çapı 35cm., bu genişliğin yetersiz olduğunu düşündüm ve ziyan olmalarından korktuğumdan tek olarak ektim, umarım doldururlar saksıyı.
Her pakette iki adet vardı, iki paket almıştım, dört farklı askılı saksıya yerleştirdiğim begonya soğanlarından üçü hareketlenmeye başlamışlardı.
35 cm çapında bir saksıya en az 4-5 soğan-yumru dikilir. Bana göre tek bitki zor doldurur.
kelebek çalısı
09-04-2012, 23:30
Soğanlardan üçünde hareketlenme vardı ve acilen toprak ile buluşturmam gerekiyordu. Kararsız kaldım ve ektim. Bulabilirsem soğan ilavesi yapacağım saksılara. Bulamazsam, artık bu ilk begonya denemem olduğu için affola :)
Fotoğrafta begonyadaki filizleri görmek mümkün.
Gule gule buyutun sayin Kelebek calisi.
kelebek çalısı
10-04-2012, 17:54
Güzel dileğiniz için teşekkürler Sn. sarigoz.
Saksılardaki yumru sayısını çoğalttım, toplam 14 yumruyu 4 saksıya paylaştırdım. Altta link verdiğim sitede çok güzel bir video var, bu videoda da askılı bir saksıya çapına göre değişik sayılarda yumru yerleştirildiğini görebiliyoruz.
Sayfa açıldığında sağ taraftaki view video kısmına tıklayarak izleyebilirsiniz. Direkt link veremedim.
Begonia Pendula Mixed - Parkers Wholesale (http://www.dutchbulbs.co.uk/plant-0002176-ab-2/begonia-pendula-mixed/#)
Bugun Koctas 'tan iki saksi yesil yaprakli begonya aldim.Tanesi 5 lira.Acik pembe ve turuncu renklerinden aldim,balkonda koydum.Fotograflarini da ceker eklerim.
kelebek çalısı
20-04-2012, 21:45
Yumrulu begonyalarda hareket başladı yavaş yavaş. Aklıma takılan konu sulama nasıl yapılmalı bu dönemde, toprak nemli olacak şekilde bırakıyorum, ama kuruya yakın bir nemlilik diyebiliriz.
Saksıda bitki yetiştirme konusunda oldukça ürküyorum. Saksı yetiştiriciliği konusunda tecrübem yok. Suyunu uçuruyor gibi üstten ve yanlardan toprak, o durumda ben de hemen kuruma olan yerlere nemlenecek kadar sulama yapıyorum.
Bana bu konuda bir fikir verir misiniz? Yumruları çürütmek istemem.
acaba yumrulu begonyam ne zaman açacak 25cm oldu daha uzayacakmı işin ustalarından cevap lütfen teşekkürler...
http://b1204.hizliresim.com/w/q/4rdtb.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
kelebek çalısı
22-04-2012, 14:51
Uzman değilim ama begonyalarla ilgili okuduğum yazılarda, rizomlu begonyaların belirli türlerinin boylanma yapan türlerden olduğunu biliyorum. Bazı rizomlu begonyalar ise daha kompakt bir şekilde gelişim gösteriyorlar. Sizin begonyanız da sanırım boylanma yapan cinsten. Büyük ihtimal çiçeklerini de uzun mızraklı saplar üzerinde salkım halinde açacak bir cins.
Tabi bu cinsi yetiştirenler asıl bilgilendirmeyi yapacaklardır.
Sûz-i Dilârâ
22-04-2012, 15:21
acaba yumrulu begonyam ne zaman açacak 25cm oldu daha uzayacakmı işin ustalarından cevap lütfen teşekkürler...
Boyu aşırı uzamış gibi geldi bana, ışıksız mı kalmış?
Bu da benim geçen sene yetiştirdiğim begonyam, beyaz-yeşil ikilisini çok seviyorum, ferahlatıyor:) Bu yıl beyaz, kırmızı ve sarısını aldım, seralara gelince turuncu ve pembesini de alacağım. Özellikle beyaz ve sarı favorim. :)
kelebek çalısı
26-04-2012, 18:01
Begonia pendula oldukça ağır mı gelişiyor, ben mi yanılıyorum? Hareket halinde olduklarını anlayabiliyorum, ufak ufak uçlar vermeye başladılar fakat, sulama konusunda hala emin olamıyorum. O yüzden de sürekli başlarındayım saksıların. Sanırım bitkilere iyi gelmeyen bir şey varsa o da, endişeli ve aceleci bitki sahipleri olsa gerek :D
9 nisanda fotoğraflanmış filiz bu halde şimdi. Ondan sonra ektiklerimden bir tanesi ise yapraklarını ortaya çıkardı bile. Diğerleri de minicik filizler halinde daha. Çok dikkat edince seçiliyorlar.
Yumrudan gelişme yavaş olur ve önce bol yaprak yapar, Tohumdan (fideden ) gelişme daha hızlı olur.
kelebek çalısı
26-04-2012, 19:02
Yumrudan gelişme yavaş olur ve önce bol yaprak yapar, Tohumdan (fideden ) gelişme daha hızlı olur.
Güzel bir bilgilendirme oldu benim için. Sulama konusunda öneriniz var mı acaba?
Sayin Kelebek Calisi,benimkisi de cok agir ielrliyor..1 cm anca geldi...Havanin isinmasini mi bekliyorlar?:confused:
Bilemiyorum..Umuyorum bekledigimize deger..;)
Sûz-i Dilârâ
30-04-2012, 18:48
Benim yumrudan diktiklerim de oldukça ağır gidiyorlar, ne üşengeç çiçek :)
sarkan begonya tohumu almıştım bundan 1 ay önce kiler marketinden tüp şişedeydi tohumları 100 adet yazıyordu ancak 2 tane çıkabildi paketin üstündeki resim bu http://c1205.hizliresim.com/x/2/560ww.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
çıkan fidelerde bunlar sanırım soğan oluşacak bunlardahttp://c1205.hizliresim.com/x/2/560xd.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
canannuman
02-05-2012, 13:00
12.2011 de Zeynep isimli arkadaşım bana şahane boylu çok ama penbe küçük çiçekli bir Begonya türü aldı. Benim çocuklar birkaç dalını evin içinde kırdılar bende kıyamadım suya koydum. Mart-Nisan 2012 tarihlerine kadar ara ara suyunu değiştirdim. Ölmediler diplerindende saçak kök verdiler. Şimdi uygun bir zamanda toprağa ekeceğim. Aklınızda olsun kazara kırılırsa atmayın suya koyun hiç ummazdım bu bitkinin suda kökleneceğini nede olsa dipten suluyorum ben normalde. Az su istiyor iri saksıda daha iyi oluyor sanki.
Bu katmerli iri ve kimi yalınkat kırmızı açan bir kökümüde gölge ışıklı bir bahçeye ektiydim. Tam anlamıyla kudurdu. Gelen geçen baktı. Ama bu sene toprakaltından çıktıklarını göremedim. Kışı atlattıysa farkedersem buraya yazarım tecrübe olur.
İnşallah bu sene kendimi begonyalara adayacağım her rengini istiyorum. Yerini sevdimi arsız istemedimide ne yapsam olmadı bu bitki.
Gül Batur
15-05-2012, 08:14
Hediye geldi yerine alıştı ve.
kelebek çalısı
21-05-2012, 23:02
Benim ektiğim yumrulu begonyaların yaprakları epey geniş göründü gözüme. Yumruların olduğu pakette bulunan yapraklar daha dar ve uzun yapılı iken bendekiler daha geniş ve yuvarlak. Bakalım, çiçek oluşumu da başladı bir tanesinde. Beyaz renkli açacak olan sanırım.
Rüzgarlar, yağmurlar derken saksıları da bir türlü asıl yerlerine almak mümkün olmadı. Böyle eğreti bir durumda ilk çiçeğini açacak, devamı da gelir umarım.
ilksenozturk
22-05-2012, 07:26
Hediye geldi yerine alıştı ve.
özellikle pembe olanlarda hiç yaprak yok, sanki sadece çiçek gibi; çiçek begonya :)
maşallah diyelim, nazar değmesin.
bunlarda benim.
bu ne güzel bir tür adını bilen var mı acaba.......
cimcimem123
29-05-2012, 09:36
Şeker begonyalar ;
merhabalar aranıza yeni katıldım . bende yeni diktim bir gegonya türü galiba nuna benziyor ama kırmızı açmıştı . muhteşem gözüküyorlar
cimcimem123
29-05-2012, 09:38
Sarı turuncu begonyam ;
akşam güneşi gibi harika
sevil_24
29-05-2012, 18:09
Bu da paşa çadırı begonyam.
http://d1205.hizliresim.com/x/x/73k87.png (http://bit.ly/c25MCx)
bende bu yıl double begonya soğanı alıp diktim 15 tane ancak ilk defa bu kadar büyük begonya yaprağı gördüm bir lahana yaprağı kadar yaprak var begonyalarımda acaba normalmi ustalarıuna soruyorum işte resim:
http://b1205.hizliresim.com/x/y/7582y.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
bende bu yıl double begonya soğanı alıp diktim 15 tane ancak ilk defa bu kadar büyük begonya yaprağı gördüm bir lahana yaprağı kadar yaprak var begonyalarımda acaba normalmi ustalarıuna soruyorum işte resim:
http://b1205.hizliresim.com/x/y/7582y.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Yumrulu begonya da yumrudan yapılan yetiştiricilikte, önce çok bol v eiri yaprak oluşur, sonra çiçek. Yani normal bir gelişim.
kelebek çalısı
11-06-2012, 00:51
Begonia pendula çiçeğini beyaz renkli açıyor.
Henüz açmamış olanlar da var, aralarında kırmızısı var mı bilemiyorum.
Açanların hepsi beyaz çıktı şansıma ;)
http://img390.yukle.tc/thumbs/2151Resim_001.jpg (http://img390.yukle.tc/image.php?id=2151Resim_001.jpg)[/QUOTE]
üsteki resim 12.20.2011 de çekilmiş resim tesadüfen koçtaş da bulmuştum aldığım çiçeğin dibinde filizlenmişti bugün çiçek açtı çok güzel gözüküyor işte:
http://c1206.hizliresim.com/y/d/7tsur.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://c1206.hizliresim.com/y/d/7tsvy.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://g1206.hizliresim.com/y/d/7tsvs.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
kelebek çalısı
14-06-2012, 21:18
Çiçeği katmerlendi. Beklediğimden de güzelmiş çiçeği.
kelebek çalısı
19-06-2012, 20:36
Çok güzel değil mi :cool:
Merhaba arkadaşlar.. 2-2 buçuk ay önce pazardan begonya aldım, 2 tane, yan yana saksıya diktim.. balkonumda yarı gölge biyere koydum, çok güzel geliştiler, inanılmaz çiçek açtılar, hatta üzerleri tamamen çiçek kaplandı.. ama şimdi yavaş yavaş çiçeklerini dökmeye başlıyor..:( ben begonyamın hangi tür olduğundan emin olamadım, nonstop denilen türe benziyor ama? ayrıca yumrulu mu, işin üstadlarına sormak istedim.. işte begonyalarım
310547
310548
Çiçeklerini uzun saplar üzerinde çıkardı ve şimdi dökünce oralar çıplak kalacak, ne yapmam gerek? tamamen döktükten sonra o sapları budamalı mıyım yoksa tekrar çiçek açar mı?
310549
310550
ve işte böyle solup döktü çiçeklerini :(
310551
eğer yumruluysa bitkim kışın bakımı nasıl yapmalıyım, okadar güzeldi ki kaybetmek istemiyorum... şimdiden teşekkürler :)
Merhabalar arkadaslar..Bunlar da benim begonyalarim..Beyaz ve kirmizi renkler
Daha henuz cicek acmadilar,fakat fotoda anlasiliyor zaten
Beyaz begonyam desteksiz olan.Kirmizi destekli olan
ikisi bir yerde poz verdiler..
kelebek çalısı
21-06-2012, 00:06
Sn. sarigoz çiçekleri de güzel olacak belli de, yaprakların da hakkını vermeli. Şahane gelişmişler. Kırmızı çiçekli yakında bu sayfada arz-ı endam edecek, gözlere de bayram yaptıracak.
Merhaba arkadaşlar.. 2-2 buçuk ay önce pazardan begonya aldım, 2 tane, yan yana saksıya diktim.. balkonumda yarı gölge biyere koydum, çok güzel geliştiler, inanılmaz çiçek açtılar, hatta üzerleri tamamen çiçek kaplandı.. ama şimdi yavaş yavaş çiçeklerini dökmeye başlıyor..:( ben begonyamın hangi tür olduğundan emin olamadım, nonstop denilen türe benziyor ama? ayrıca yumrulu mu, işin üstadlarına sormak istedim.. işte begonyalarım
310547
310548
Çiçeklerini uzun saplar üzerinde çıkardı ve şimdi dökünce oralar çıplak kalacak, ne yapmam gerek? tamamen döktükten sonra o sapları budamalı mıyım yoksa tekrar çiçek açar mı?
310549
310550
310551
eğer yumruluysa bitkim kışın bakımı nasıl yapmalıyım, okadar güzeldi ki kaybetmek istemiyorum... şimdiden teşekkürler :)
Begonyanızda bir sorun görünmüyor yaprakları sağlıklı,dinlenme dönemine girmiş onun için çiçekleri dökülüyordur,kısa bir süre sonra yenileri açacak.
Kuruyan sap ve çiçekleri temizlerseniz daha çabuk çiçeklenir.
Yumrulu olup olmadığını ben de bilmiyorum.
Teşekkür ederim sn. hberbul, umarım dediğiniz gibi yeniden çiçeklenir.. Peki begonyama kışın nasıl bakmalıyım, ne kadar su vermeli, nerede tutmalıyım? nonstoplar için yıl boyu çiçek açar diyen arkadaşlar olmuş ama kışın da çiçek açar mı sahiden?
Insallah Kelebek calisi..Mutlaka girer..Elimde WITHE PENDULA,,cicekler kupe ve deste seklinde.. turu de var,henuz ufak ..Yapraklanma doneminde.Cicegini gorecekmiyim:p..Ciceklensin de o da aile fotografina girecek Insallah..Butun arkadaslarin Begonya lari guzel ..Hepsini kutluyorum bu guzelleri yetistirdikleri icin..
begonyaaaaaaa!internette cicekleri arastirirken buldum ve asik oldum resmen.hemen amcami aradim ve tohumunu istedim.1 hafta sonra elimde oldular.tam 6 cesit ve renkteydi,gelir gelmez ektim.ama sanirim hava sartlari ve mevsim uyqun degilmis,mart basiydi ve hava soguktu neyse.ben beklemekten helek oldum ama begonya tohumlari bana acimadi.2 ayin sonunda pes ettim ve attim.tam bir husrana ugradim,cok uzuldum.ama onunla beraber ektiyim asterlerim gelisti simdi buyuyorlar.ama yinede gelen yaz sansimi yine deniyicem.
310547
310548
310549
310550
310551
non stop ise yumruludur. Yumru ,kasım ayında günler kısalınca oluşur, ertesi yıl çimlenerek yeni bitki verir.
begonyaaaaaaa!internette cicekleri arastirirken buldum ve asik oldum resmen.hemen amcami aradim ve tohumunu istedim.1 hafta sonra elimde oldular.tam 6 cesit ve renkteydi,gelir gelmez ektim.ama sanirim hava sartlari ve mevsim uyqun degilmis,mart basiydi ve hava soguktu neyse.ben beklemekten helek oldum ama begonya tohumlari bana acimadi.2 ayin sonunda pes ettim ve attim.tam bir husrana ugradim,cok uzuldum.ama onunla beraber ektiyim asterlerim gelisti simdi buyuyorlar.ama yinede gelen yaz sansimi yine deniyicem.
Sn turkan., begonya tohumları genellikle Ocak-Mart arası ekilir ve sıcaklık sabit ve 24-25 oC olmalıdır bunun altındaki sıcaklıklarda çimlenmez.
Merhabalar Begonya severler...Iste,beyaz Begonyam sonunda acti.Muhtesem guzelligini( Masallah diyeyim) serdi..Bir de Pasa cadiri nin ciceklerini ekliyorum..
Ozur dilerim,Beyaz Begonya cicegini iki kez eklemisim..
Bu da baska bir tur..adini bilmiyorum..
kelebek çalısı
30-06-2012, 18:30
Sn. sarigoz , #435 teki mesajda ortadaki fotoğrafta begonyanız kırmızı çiçek tomurcuğu ile açmaya hazırlanıyor sanımıştım. Yoksa o kırmızı tomurcuk değil mi? Beyazların fotoğrafı yerine kırmızı göreceğiz zannediyordum öncelikle :)
Çok güzel açmışlar, tebrik ederim.
kelebek çalısı
30-06-2012, 18:35
Sn. sarigoz, iki kez eklediğiniz resimler için düzelt butonu yardımı ile gelişmiş editör modunda iken fotoğraf yükleme kısmına yeniden girerek yüklenmiş olarak gördüğünüz ama sayfada yer almasını istemediğiniz fotoğrafı silmeniz mümkün.
Özür dilenecek bir mevzu değil :) selam ve sevgiler...
Sayin Kelebek calisi,aslinda beyaz begonya kareleri ayri cekilmisti.
Kirmizi begonyam henuz daha ciceklenmedi,fotoya girecek kadar,o yuzden onu daha sonraya birktim.Pasacadiri acti ve onun ciceklerini ekledim.
Olan oldu:dilli:
Simdilik kalsin:dilli:Baska zaman daha dikkatli olurum artik:rolleyes:
Begendiginiz icin de ayrica tesekkurler..Ablasinin guzelleri :D
Sn turkan., begonya tohumları genellikle Ocak-Mart arası ekilir ve sıcaklık sabit ve 24-25 oC olmalıdır bunun altındaki sıcaklıklarda çimlenmez.
keske bunu onceden bilseydim neyse oyrendiyim iyi oldu gelicek yil sansimi yine denerim.tesekkurler:)
gokcegokce
06-07-2012, 10:40
Bu sene nisan gibi ektiğim begonya soğanından bu şirin şey çıktı ancak bana biraz bodur gibi geldi. Alt yapraklarını kırsam uzar mı. Tavsiyelerinizi bekliyorum.
Merhabalar..Nihayet kirmizi begonyam da acti..soz verdigim gibi..Karsinizda bayan kirmizi..Beyazi da ekledim mecburen,onsuz da olmaz zira..
benim begonmaym nasıl
http://g1207.hizliresim.com/z/v/b4fvy.jpg
(http://bit.ly/c25MCx)
http://g1207.hizliresim.com/z/v/b4fvw.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Sevgi Durul
30-07-2012, 17:58
Paşa çadırı ile ilgili nerede yazacağımı bilemedim. Burada bitkiye ait mesajlar olduğu için buraya yazıyorum.
Durumu giderek kötüleşen paşa çadırımı topraktan çıkardım. Bütün kökleri kararmış ve çürümüştü. Temizleyerek yeniden diktim. Bakalım kurtulabilecek mi?
322359
Paşa çadırı ile ilgili nerede yazacağımı bilemedim. Burada bitkiye ait mesajlar olduğu için buraya yazıyorum.
Durumu giderek kötüleşen paşa çadırımı topraktan çıkardım. Bütün kökleri kararmış ve çürümüştü. Temizleyerek yeniden diktim. Bakalım kurtulabilecek mi?
322359
Kök kısmında çürümüş kısımları tamamen kesip sağlam bir gövdeyi suya bıraksanız daha kolay köklenir gibi geliyor bana çünkü çürüme sadece kökde değil gövde kısmına da geçmiş olabilir.
gokcegokce
06-09-2012, 19:15
Bu sene nisan gibi ektiğim begonya soğanından bu şirin şey çıktı ancak bana biraz bodur gibi geldi. Alt yapraklarını kırsam uzar mı. Tavsiyelerinizi bekliyorum.
Benim begonyam kurudu:( Yumrusunu yeniden ektim, çıkar mı acaba?
Benim begonyam kurudu:( Yumrusunu yeniden ektim, çıkar mı acaba?
Seneye Mart ayında çimlenir, ve büyür.
dağçiçeği
02-10-2012, 18:33
Yapraktan yetiştiren varmı çok merak ediyorum.Cok güzel turuncu renginden bir yaprak alıp yetiştirebilmeyi umuyorum.Şimdilik suda çillenmesini bekliyorum. Gelişmeleri paylasırım. Önerisi olan var mı?
Sevgi Durul
02-10-2012, 21:03
Kök kısmında çürümüş kısımları tamamen kesip sağlam bir gövdeyi suya bıraksanız daha kolay köklenir gibi geliyor bana çünkü çürüme sadece kökde değil gövde kısmına da geçmiş olabilir.
Teşekkürler... Mesajınızı geç gördüm, üzgünüm paşa çadırı yaşamıyor artık.
dağçiçeği
06-10-2012, 22:04
Dün tek yapraktan begonya üretim maceramın ilk adımını atmış bulunuyorum.Yaprağin sap kısmını dibe yakın yerden kestim.Alt kısındaki damarlara çizikler attım ve yaprak kenarlarını zarar vermemeye çalışarak küçülttüm .Plastik bir bardağa toprağını ıslatarak yaprağı sererek kürdanlar yardımıyla sabitledim ve poşetle sera yaptım.Gelişmeleri paylaşırım .İnşallah başarılı olurum.:(:confused:
dağçiçeği
09-10-2012, 11:16
Maalesef yaprağı kaybettim.Ama durmak yok .Yeni denemelere devam ediyorum.
dağçiçeği
21-10-2012, 11:16
Benden başka kimsecikler yok galiba ama ben yinede yazayım.:)
Yaklaşık bir ay kadar önce iki saksı begonya aldım.Reenkleri çiçekli olmadıgı için şansıma kalmıştı.Beyaz diye aldığım çok tatlı bir sarı çıktı.Tek bir çiçek verebildi maalesef.Her iki çiçeğimin de dal kısımlarında bir sorun var.İyi güzel gelişirken bir gün bir bakıyorum,sanki daldan kırılmış.Sap kısımlarında kararmaya birlikte tepe kısımları kopuyor.Bu bir hastalikmıdır basına gelen hiç oldu mü?Caresi nedir?İki saksımı da kaybetmek üzereyim.:(
Gül begonyalar, Dal veya yapraktan köklenmiyorlar.
sn. dağçiçeği, yaprak veya gövdede kararan yerler mantar enfeksiyonuna uğramış ve çürümüştür. Çürüyünce de kırılır ve kopar. Tavsiye olarak sulamayı azaltın, bunlar fazla suyu kesinlikle sevmiyorlar.
Merhaba çok okudum ama benimkine benzer bir soru sorulmamış sanırım, yumrulu begonyalarımı yeni aldım, çiçekliler. Bakımlarını pekçok kaynaktan okudum, edindiğim bilgilere göre sonbaharda toprak üstü aksam kendiliğinden sararacak, yumruları kurutup bahar için yeniden ekmek üzere saklayacağım. Eğer bu bilgide hata yoksa benim begonyalarımın uyumaya niyeti yok gibi. Sulamayı kesip zorla mı uyutmalıyım? Bardak menekşelerde aynı durumda. Şu anda balkondalar, bakımlarına böyle devam edeceksem, gübre verecekmiyim? İçeri almam gerekir mi? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Birinin üzerinde "Begonia Volcano" yazıyor, internetten arattım böyle bir tür yok gibi. Bildiğimiz yumrulu begonya..
kelebek çalısı
31-10-2012, 12:12
Ben Begonia volcano yazdığımda arama motorunda sonuca ulaşabiliyorum. Bir tür hibrid begonyaya verilmiş adı yansıtıyor 'volcano (http://www.floremara.com/volcano/volcano.htm)'. Katmerli türleri olabildiği gibi yalın kat açan türleri de mevcutmuş ancak yumrulu bir tür müdür, incelemek istedim ama detaylarına ulaşamadım ve bu nedenle bilemiyorum ancak mevsim kışa dönmeye başladığından artık sulama konusunda yazın olduğu kadar cömert davranmamalı, iki sulama arasındaki zamanda toprağının kurumasını beklemelisiniz.
dağçiçeği
31-10-2012, 13:54
Sayın kgursan, ilginize çok teşekkürler.Kararan kısımdan kopardım (zaten kopacaktı) yeniden diktim.Birkaç gündür bozulma falan yok.Siz daldan yetiştirilmiyor demişsiniz. Belki kök kısmı kurtarabilirim.Yapacak bir şey yok maalesef .Artık cicekçiden yeni begonya beğenmem lazım demek ki .Sağlık olsun.:)
Ben Begonia volcano yazdığımda arama motorunda sonuca ulaşabiliyorum. Bir tür hibrid begonyaya verilmiş adı yansıtıyor 'volcano (http://www.floremara.com/volcano/volcano.htm)'. Katmerli türleri olabildiği gibi yalın kat açan türleri de mevcutmuş ancak yumrulu bir tür müdür, incelemek istedim ama detaylarına ulaşamadım ve bu nedenle bilemiyorum ancak mevsim kışa dönmeye başladığından artık sulama konusunda yazın olduğu kadar cömert davranmamalı, iki sulama arasındaki zamanda toprağının kurumasını beklemelisiniz.
Ben kelimeleri Türkçe okunuşuyla yazmışım :) O yüzden sonuç çıkmamış. Henüz bakmadım ama yumrulu bence. Peki sizi dinliyorum susuz bırakıp kurutmuyorum, kendileri kuruyup uykuya geçerse gerekeni yaparım. Çiçeklide olsalar gübre vermiyorum, umarım hatalı birşey yapmam. Sayın Kelebek Çalısı ilginize teşekkürler...
heroflera
31-10-2012, 18:10
bu da benim<çilli<begonyam
ben çocukken anneminde vardı bu cins begonyası tadına bayılırdım.hafif ekşimsi tadı var deneyin.
Gül begonyayı yapraktan köklendirmeyi başardım. Bir deneyeyim ne kaybederimki dedim. İki tane köklendirdim birini bir ay kadar oldu dikeli, bakalım sonuç ne olacak beraberce bekleyip görücez.
343867
343868
Bunu bir ay oldu dikeli,sanırım toprağın içinde yumru oluşturuyor.
343869
Gül begonyayı yapraktan köklendirmeyi başardım. Bir deneyeyim ne kaybederimki dedim. İki tane köklendirdim birini bir ay kadar oldu dikeli, bakalım sonuç ne olacak beraberce bekleyip görücez.
343867
343868
343869
Sayın Aheste iyi bildiğimden değil ama büyük ihtimalle ikisi de yumru oluşturacak.
Yumru oluşturmadan ektiğiniz yaprak, toprak üstünde çürüsede vazgeçmeyin ondan. Diğerinin bardakta yumru ve yeni yapraklar verme ihtimali var. Gloxinia (Bardak Menekşe) -ki o da yumrulu- başlığında yapraktan yetiştirme konusunda
çok güzel örnekler var. Kolay gelsin...
dağçiçeği
08-11-2012, 18:31
Sayın Aheste ,birkaç tane yapraktan kökendirme çalısmam oldu fakat hüsranla sonuçlandı. Sizin köklendirdiğiniz yaprağı görünce umutlandım.Acaba nasıl bir yol izlediğinizi anlatabilirmisiniz?
Baumax dan 3 saksı üzeri bolca çiçekli begonya aldım.Ama burada yazılanları okuyunca biraz kafam karıştı. kapalı balkonuma koyduğum bu çiçeklerimin kış boyu çiçekli kalacağını düşünürken yaz çiçeği olduğunu görünce üzüldüm.Aldığım soğanlı cins begonyalarım kapalı ,ısısı 15 derecenin altına düşmeyecek balkonumda çiçekli kalırlar mı?
Sayın Aheste ,birkaç tane yapraktan kökendirme çalısmam oldu fakat hüsranla sonuçlandı. Sizin köklendirdiğiniz yaprağı görünce umutlandım.Acaba nasıl bir yol izlediğinizi anlatabilirmisiniz?
Sayın Dağçiçeği, mesajınızı yeni gördüm. Çok ta özen göstermedim aslında, yaprakları keskin bir bıçakla kestim ve cam bardak kullandım. Pet bardaklarda pek başarılı olamıyorum. Sadece bu kadar. Annemin turuncu çiçeklisi vardı ondan denedim ama başarılı olamadım:).
ayseldeniz
23-11-2012, 09:59
Sayın aheste sizin gibi ne kaybım olur dedim.Söylediklerinizi dikkate alarak cam bardağa ısladım.Bekliyorum.Bir arkadaşımız marketten aldığı gül begonyaların ömrünün uzun sürmediğini yazmış. Korkarak da olsa dayanamadım aldım.Şu an balkondalar gece ısı 7-8 derece, ne kadar soğuya dayanır?.Bilgiler var ama tecrübelerinizi dikkate almak ve çiçeğimi yaşatmak istiyorum.Selamlar.
Sayın aheste sizin gibi ne kaybım olur dedim.Söylediklerinizi dikkate alarak cam bardağa ısladım.Bekliyorum.Bir arkadaşımız marketten aldığı gül begonyaların ömrünün uzun sürmediğini yazmış. Korkarak da olsa dayanamadım aldım.Şu an balkondalar gece ısı 7-8 derece, ne kadar soğuya dayanır?.Bilgiler var ama tecrübelerinizi dikkate almak ve çiçeğimi yaşatmak istiyorum.Selamlar.
Şu anlarda artık gül begonyalar geçmek üzereler, benimkiler iyice boyunlarını büktüler. Onlar topak üzerinde kaybolsalar bile yumrusu toprak altında durur. Kışın sulamayın toprağı kuru olsun birde dışarıda olmasın don tutmasın yeter, baharda tekrar patlar. Henüz benimkilerde dışarıda. Selamlar.
bozo.0606
23-11-2012, 11:40
Gül begonyayı yapraktan köklendirmeyi
Sayın Aheste sonuçları paylaşmanız dileğiyle, bende değişik bir begonya türünü ( çilli begonya sayfasında var ) yapraktan dikmek suretiyle çoğaltmıştım şimdi yavruları hızla büyüyor.;)
bu mesaj;
birde benim işyerimde olan ve adını bilmediğim bir begonya türü var. çiçek detaylarını da resimlerime ekledim. adı konusunda yardımcı olursanız sevinirim.
şimdiden teşekkürler.
yapraktan çok kolay üretilebilen bir begonya türü..
kgursan annem begonyaları ölücek diye aklı çıkıyor herkes hayran çiçeklerine ben tohumlarından denedım ama olmadı sızden cok rıca edıyorum bu sene gıne begonya fıdesı uretın ve mumkunse bana sımdıden ayırın her rengınden 10 tane alıcam anneme yedeklemem lazım yumru aldım ama hıc bırı canlı degıl ve katsız cıktı resimlerinide eklerım sızden aldıklarım suan hala cıcekte ve cok canlı sız nasıl urettınız o fidelerı hepsı tuttu cok canlıydılar bu sene ucuncu sene hala canlılar begonya fidelerını beklıycez ıyı gunler dılerım
YeniGine
21-12-2012, 00:30
Dün, ilk kez elime geçti... Yumrulu Begonya mı oluyor?
356312
YeniGine
21-12-2012, 00:47
:( Sigara paketleri için özür diliyorum... Yeni farkettim. (Allah'tan Sayın Malina da sigara kullanıyor.)
Sevgili YeniGine,sizin bitkiniz sanırım Non-Stop Begonya.
Bende üç saksı vardı.Küf hastalığına yakalandılar,budadım,ilaçladım ama hepsini kaybettim.
Umarım sizinki sağlıklı bir şekilde büyür.
kgursan annem begonyaları ölücek diye aklı çıkıyor herkes hayran çiçeklerine ben tohumlarından denedım ama olmadı sızden cok rıca edıyorum bu sene gıne begonya fıdesı uretın ve mumkunse bana sımdıden ayırın her rengınden 10 tane alıcam anneme yedeklemem lazım yumru aldım ama hıc bırı canlı degıl ve katsız cıktı resimlerinide eklerım sızden aldıklarım suan hala cıcekte ve cok canlı sız nasıl urettınız o fidelerı hepsı tuttu cok canlıydılar bu sene ucuncu sene hala canlılar begonya fidelerını beklıycez ıyı gunler dılerım
Sn nihall., Onlar tohumdan üretme. Ocak ayı başında tohumlar ekiliyor ve ortam sıcaklığı 24-25 oC , 21 oC da çimlenmiyor!?!! Çimlenen tohumlar küçük viyollere alınıyor ve sonra bir daha büyük viyole aktarılıyor. Fazla su sevmiyorlar.susuzluğa dayanıklı. İşin sırrı Tohumların çimlendirilirken 24 oC sıcaklık ve karanlık.
YeniGine
22-12-2012, 00:58
Sevgili YeniGine,sizin bitkiniz sanırım Non-Stop Begonya.
Bende üç saksı vardı.Küf hastalığına yakalandılar,budadım,ilaçladım ama hepsini kaybettim.
Umarım sizinki sağlıklı bir şekilde büyür.
Sevgili Tika teşekkür ediyorum. Bildiğim çilli, şeker begonya idi, bu begonyayı aldıktan sonra yumrulusunun da olduğunu öğrendim. Sorunca non stop begonyayı da duydum. Ve bakımı nasıldır, ne yapmak, nerede tutmak gerekir hiçbir bilgim de yok. İnşallah bilen bir arkadaş yardımcı olur bana.
Zira kaybetmek istemiyorum non stop begonyamı.
Merhaba Begonya sever arkadaslar..
Bu yil Non stop Pembeli sogan edindim.Gecen senenin begonya yumrulari uyanmaya basladilar.5-6 cm kadar oldular.Gecen yildan kalan 2 ad var,onlar hala uykuda.
Digerlerin Masallahi var..Artik ciceklendiklerinde,fotograflari eklerim..;)Bol Begonyali gunler dilegi ile..
benımde gecen seneden begonyam var .toprakta bır hareketlenme var mınık bır yaprak gordum fakat oyle duruyor ne buyuyor ne bısey acaba topragın ıcındemı durması lazım anlayamadım yardımcı olurmusunuz
Bu da benim aşkım begonyam :) Resimleri akşam çektiğim için biraz mat. ama yarın canlı renklerini koyarım. Küçücük bir yapraktan tutturdum. Yapraktan tutmaz dediler ama başardım. İlk bir yıl pek büyümedi hatta hiç bile diyebilirim. Sonra yerini değiştirdim ve son hali bu :)
kelebek çalısı
08-04-2013, 00:40
benımde gecen seneden begonyam var .toprakta bır hareketlenme var mınık bır yaprak gordum fakat oyle duruyor ne buyuyor ne bısey acaba topragın ıcındemı durması lazım anlayamadım yardımcı olurmusunuz
Filizlenme gördüyeseniz, zamanla filizlenme yaprağa dönüşecektir. Biraz bekleyiniz. Ya da dilerseniz filizlenmeye başlayan yaprağın bir fotoğrafını buraya ekleyebilirsiniz. Böylece genel durum hakkında daha iyi fikir sahibi olur ve size de daha aydınlatıcı bilgi sunabiliriz.
Tüm sayfaları okudum ama bir konuya cevap bulamadım. Begonyanın yapraklarına su püskürtmek iyi midir?
Bugün ben de bir adet aldım ve aldığım serada begonyaların tamamı yaprakları da dahil resmen yıkanmıştı. Yapraklara su püskürtmek veya yıkamak iyi gelir mi acaba?
YeniGine
15-04-2013, 00:07
Sayın Anzac; verdiğim linkten faydalanabileceğinizi düşünüyorum. Saygılar.
http://www.agaclar.net/forum/ic-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/19935.htm
Fagus Sylvatica
15-04-2013, 00:11
Yapraktan köklendirilen begonyalar ilk yıl çiçek verir mi acaba? soğanlılar ya souçta, ben biraz gecikir diye düşünüyorum...
mor-salkım
15-04-2013, 13:29
yumrulu begonyayı çok seviyorum kaç defa aldım gayet iyi baktım. tek sorun köklerinde yumru oluşmuyor aldığımda da kontrol ediyorum yumrusu olmuyor. bu yüzdende bi dahaki seneye çıkmıyorlar. nedendir acaba? ya da yumru oluşması için ne yapmak gerek. koçtaştan aldım her defasında ama yumru yoktu,oluşmadıda. :S
yumrulu begonyayı çok seviyorum kaç defa aldım gayet iyi baktım. tek sorun köklerinde yumru oluşmuyor aldığımda da kontrol ediyorum yumrusu olmuyor. bu yüzdende bi dahaki seneye çıkmıyorlar. nedendir acaba? ya da yumru oluşması için ne yapmak gerek. koçtaştan aldım her defasında ama yumru yoktu,oluşmadıda. :S
Yumrulu begonyalarda yumru oluşumu sonbaharda ( Kısa günlerde) olur. Bitki kışa girerken toprak içinde yumru oluşturup hayatını devam ettirmek ister.
Yapraktan köklendirilen begonyalar ilk yıl çiçek verir mi acaba? soğanlılar ya souçta, ben biraz gecikir diye düşünüyorum...
Ben yapraktan tutturdum,bırakın çiçek açmayı, ilk yıl hiç gelişme göstermedi, Ancak ertesi sene gelişti kısa zamanda da çiçek açtı.
Bu da benin sarı begonyam...
Merhaba arkadaslar.
Ben begonyalari hic yaprak ustu islatmiyorum.Tuylu olduklari icin,curume ihtimali var.Ya da boyle bir sey.Pasa cadiri veya fil kulagi ,tuysuz oldugu icin belki su puskurtulebilir...Bildigim kadar ile.
Herkeze bol begonyali gunler
395591
Annemin kuzeye bakan penceresi her yıl böyle görünüyor.Sabah güneşi de alıyor.
395592
Ben de dün içerideki begonyalarımı dışarı çıkardım.
395593
Bu da yakın çekim,Yaprağın önünde yeni patlayanlar görünüyor.
bay tömürcek
26-04-2013, 15:05
Müge abla harikalar ;) Allah nazarlardan saklasın babanneminde olurdu eskiden kapının önüne tahtanın üstüne sıralardı onları 10 12 tane şekerpare derler bizim buralarda eski bi türdü babannemdekiler hoş ozamanlar herkesde o çeşit vardı ince tırtıklı yapraklı, kocaman çiçeği olan açık pembe renkliydiler :) Yumruları koskocaman olurdu hiç abartmıyorum yetişkin bi insanın avcunu doldururdu babannemdekilerin yumruları tabi 8 10 seneliktiler :) Şimdilerde hiç biyerde yok o eski şekerpareden herkesinkiler körlenmiş :(
O tarif ettiğin çiçeğin hem kırmızısı hem de pembesi var buralarda.Adını tahmin et:
Çavuş-jandarma.İrice olanı çavuş,küçük olanı jandarma.
bay tömürcek
26-04-2013, 19:06
O tarif ettiğin çiçeğin hem kırmızısı hem de pembesi var buralarda.Adını tahmin et:
Çavuş-jandarma.İrice olanı çavuş,küçük olanı jandarma.
Ablacım açtıklarında resimlerini eklemeni çok rica ediyorum belki bizim buralardaki eski şekerparedendir o pembe olan ;) Ama benim dediğimin ortası hafif sarıyı andırıyodu çok az :p İsim de çok güzelmiş bu arada, zaten bayılıyorum şu yöresel isimlere :D
Begonya yumrusu aldım.Nisan başında ektim ama hala hiç birşey vermedi. Soğan sağlam duruyor bunun bir süresi varmı begonyalar böyle geçmi filizlenir?
Sanırım biraz geç dikmişsiniz.Ama hala filizlenme şansı var.Annem soğanları kışın hiç saksılardan çıkarmadı.Hala patlamadılar.Ben tahminen1 - 1.5 ay kadar önce soğanları çıkarıp tekrar dikmiştim.Benimkiler patladı.İnşallah sizinki de filizlenir.
Sanırım biraz geç dikmişsiniz.Ama hala filizlenme şansı var.Annem soğanları kışın hiç saksılardan çıkarmadı.Hala patlamadılar.Ben tahminen1 - 1.5 ay kadar önce soğanları çıkarıp tekrar dikmiştim.Benimkiler patladı.İnşallah sizinki de filizlenir.
keşke öyle olsa topraktan çıkardım alt kısım buruşmuş kesmemmi gerekiyor bilginiz varmı?:(
Edasu hanım,elinize hafifçe sıkarak yumruyu kontrol edin.Sert ise sağlıklıdır,yumuşak ise çürümeye başlamıştır.Zaten çürümüşse,sıkıldığında pis kokulu bir sıvı çıkarabilir.Buruşmuş olması susuzluğa da işaret edebilir.Kolay gelsin.
Dediğiniz gibi sıktım ama birşey çıkmadı ama yumuşak. Yoksu su vereyimmi ne dersiniz?
Fagus Sylvatica
30-04-2013, 21:22
Edasu hanım,elinize hafifçe sıkarak yumruyu kontrol edin.Sert ise sağlıklıdır,yumuşak ise çürümeye başlamıştır.Zaten çürümüşse,sıkıldığında pis kokulu bir sıvı çıkarabilir.Buruşmuş olması susuzluğa da işaret edebilir.Kolay gelsin.
Benim begonyalarımdan birinin saksısının altını delmeyi unutmuşum. Açıp baktım birazı yumuşamıştı ama toprak nemliydi sadece, hatta biraz kuru. Sizce yaşar mı?
Sevgili edasu ve fagus sylvatica,begonyalarınız içeride mi,dışarıda mı?Filizlenmek için uygun sıcaklığı bulamamış olabilirler.Ben yumruları dikince önden güneş gören,arkadan da kalorifer ılıklığı alan bir pencere önünde filizlenmelerini bekledim.Filizler görününce direk güneşten aldım.Yine oda ortamında 25 nisana kadar tuttum.Alışmaları için çıkardım.Şuanda kuzeye bakan merdivendeler,sabah 10'a kadar güneş görüyorlar.Toprağı kuruyunca suluyorum.
Sanırım Manisa ve Bandırma'nın iklimiyle yakınızdır.Birde yumrularınızda patlamış göz ucu varmı diye kontrol edin.Ben biraz daha bekleyelim derim.
Fagus Sylvatica
01-05-2013, 08:27
İkisi de dışarıdaydılar ama biri patlamıştı. O sırada havalar biraz serindi ondan olabilir ama altını delmeyi unuttuğum için zarar görmesinden korkuyorum aslında.
benim begonya dışarda güneş alan yerde üzerinde ekerken iki göz vardı aynen öyle duruyor hiç değişiklik olmadı. bunu büyütürsem çok mutlu olcam
Yanlışım varsa bilenler düzeltsin.Bence fagusun begonyası sudan,edasununki susuzluktan şikayetçi gibi görünüyor.Sevgili fagus siz saksıyı değiştirin,sevgili edasu siz de sulamayı düzenli ve biraz fazlaca yapın.İnşallah bitkileriniz canlanır.
Acemiciceksever
03-05-2013, 19:41
merhabalar :rolleyes: yaklaşık 1 ay önce aldım begonyalarımı gayet güzellerdi ve gelişim gösteriyorlardı ben de dedim beni sevdiler :cool: ama son 1 haftadır gelişimleri gözle görülür şekilde durdu yani yaprakları kurumakla sararmak arası kaldı ve galiba soluyorlar. açıkcası bilinçsiz bir şekilde yapraklarını budadım ondan sonra oldular böyle. şimdi ben solmamaları için ne yapmalıyım ? havalar ısındı diye 2 güne bir suluyorum o yüzden mi acaba ?
Acemiciceksever
03-05-2013, 20:27
399143 az önce fotoğrafını koyamamıştım şimdi daha iyi açıklanır galiba derdim
bay tömürcek
03-05-2013, 22:10
merhabalar :rolleyes: yaklaşık 1 ay önce aldım begonyalarımı gayet güzellerdi ve gelişim gösteriyorlardı ben de dedim beni sevdiler :cool: ama son 1 haftadır gelişimleri gözle görülür şekilde durdu yani yaprakları kurumakla sararmak arası kaldı ve galiba soluyorlar. açıkcası bilinçsiz bir şekilde yapraklarını budadım ondan sonra oldular böyle. şimdi ben solmamaları için ne yapmalıyım ? havalar ısındı diye 2 güne bir suluyorum o yüzden mi acaba ?
Sayın acemiciceksever 2 günde bir suluyorum demişsiniz bu çiçek suyu sevmez toprağı kurudukça verin suyu 2 günde 1 gayet sık. Bu sararmalar o yüzden olmuştur çok büyük ihtimal. Suyu seyrek verin ve çok güneşe maruz bırakmayın güneşte de sararıp yanıyor yapraklar...
Acemiciceksever
03-05-2013, 22:17
Sayın bay tömürcek çok fazla güneş almıyor öğleden sonra 2 saat anca güneş görüyor fakat sulama işlemini dikkate alacağım teşekkür ederim. Ne kadar sıklıkla sulamalıyım peki ? Haftada 1 iyimidir ?
bay tömürcek
03-05-2013, 23:48
Sayın bay tömürcek çok fazla güneş almıyor öğleden sonra 2 saat anca güneş görüyor fakat sulama işlemini dikkate alacağım teşekkür ederim. Ne kadar sıklıkla sulamalıyım peki ? Haftada 1 iyimidir ?
Çok fazla güneş almıyor ama öğlenden sonra iki saat alıyor demişsiniz yani ikindi güneşini alıyor begonyanız. İkindi güneşi yakıcıdır ve bu çiçek dediğim gibi zaten güneşi sevmez, imkanınız varsa hafif sabah güneşini alan biryere koyun daha mutlu olucaktır emin olun :)
Sulamayı da haftada bir yapın demek te yanlış olur aslında neden derseniz toprağın yapısıyla alakalı yani geçirgendir 3 günde kurur geçirgen değildir 10 günde kurur ozaman şöyle söyliyim parmağınızı ilk boğumuna kadar toprağa batırın eğer ıslak ya da nemliyse sulamayın ama bu hissi vermiyorsa toprak, çok abartmadan sulayın unutmayın suyu sevmez :)
Acemiciceksever
04-05-2013, 08:59
İlginize çok teşekkür ederim bay tömürcek ;) dediklerinizi yapacağım çok sağolun :)
tamam dediiniz gibi ben sulamaya başlayım.Haftada bir sulasam olurmu? yoksa toprak kuruduğunda sulayım.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.