PDA

View Full Version : Bonsai'ye başlamak için, ne yapmak gerek?




Sayfalar : [1] 2 3

malina
04-07-2005, 09:31
Nelere dikkat etmeli?




Erkan Aktaşgül
04-07-2005, 12:04
Başlamak için genelde değişken hava koşulları, susuzluk ve aşırı sulama gibi olumsuzluklara dayanıklı, ya da arsız büyüyen türler, tercihen yapraklı ağaçlar önerilir. Yaşadığınız bölgede doğal olarak bulunan türler de özellikle tercih edilebilir.

Şişmir gibi yapraklı türlerin yanında ardıç türleri de genel olarak dayanıklı ağaçlardır. Alıçlar, Açelyalar gibi ağaçlar da önerilebilir. Bonsai sitelerini gezerseniz en çok göreceğiniz üç tür Çam (pinus), Ardıç (juniper) ve Akçaağaç (Acer) türleridir.

Eğer gerçekten bu hobiyi sabırla devam ettirebileceğinize inanıyorsanız ilk başlarda ağaçlarınızı kaybedebileceğinizi (hatta %99 kaybedeceğinizi) bilerek başlayın. Tohumdan büyütmek başlamak için iyi bir yöntem değildir. Sabrınızı fazla zorlar ve dayanıklıkları fazla değildir. En iyisi fidanlıklardan Ardıç, servi türü en az 2-3 yaşında ağaçlar almak ve onları ilk bir kaç aya sadece yaşatmaya çalışmaktır, diğer tekniklere sonra yavaş yavaş başlasanız daha iyi olur. Ben kişisel olarak başlangıç için ardıçı tavsiye ederim. İleride üzerinde oynaması daha kolay oluyor.

Başlarken mutlaka okumaya ve önce bitkiler sonra bonsailer (?) alemini öğrenmeye çalışın. Ben 6-7 aydır deliler gibi makale ve yazı okuyorum bu konularda. Ve dönüp baktığımda teori haricinde doğru dürüst bir ilerleme kaydettiğim de söylenemez aslında.

İnanın çok zevkli bir uğraş. Özellikle bir süre sonra budama, tel sarma, ağacı şekillendirme gibi işlere girince daha bir hoşunuza gidiyor bonsai ile uğraşmak. Bu sitede ve gruplarda başlangıç aşamasında yardımcı olacak kaynaklar şu anda mevcut. Gittikçe de artacak. Her yeni başlayanın bir öncekinden daha şanslı olması için çabalıyoruz.

İyi eğlenceler..

sezinci
04-07-2005, 12:29
Ben 8-9 yıl önce Elwodii ile başladım. Fakat 2 haftada bitkiyi öldürmeyi başardım :( Bir daha da yapayacağım diyerek denemedim. Çok uzmanlık gerektirdiğini düşünüyordum. Madem yapılabiliyor. Ben de deneyeyim bari.

Erkan Aktaşgül
04-07-2005, 18:44
Ne şans.. Benim de ilk ağacım elvodiydi ve ortalama iki haftada gümledi (aslında %90'ı ölü olmasına rağmen ben hala inatla birşeyler yapmaya çalışıyorum). Bu ağaçla aldığım 8 yaşındaki bir ardıç da kötü durumda ama sonra aldığım ağaçları daha sağlıklı yetiştirebildim. İlk aldıklarımın ölmelerinin nedeni de tam cahillikti zaten.

Mesela ardıç dış mekanda bakılması gereken bir ağaç ve ben bir ay kadar içeride baktım (tabii bilgisizlikten). Ağaç resmen can çekişti tabii ama sesini duyamıyordum ne yazık ki.. :(

Elvodide de sulama hatası yaptım ve ayrıca o ağacı satın aldığım yerin de bir hatasının kurbanı oldu ağaç.

Emin olun herkes yapabilir. Tamamen azim ve sabır işi. Tek bir ağaçla deneyip vazgeçme sen de.

Ve bir öneri: İlk önce nasıl sulama yapacağınızı çok iyi öğrenmeye çalışın. İlk ağaçlarda yapılan hataların belki %90'i sulama kaynaklı oluyor.

bonsaireef
05-07-2005, 22:24
Yeni başlayacaklara tavsiyem hazır bonsai satın almayın.Çünkü biz yıllardır uğraşıyoruz hala sulama konusunda yetersiziz.Hala sulama konusundaki hatalardan ağaçlarımız ölüyor.Bunun üzerine toprak konusundaki yetersizliğimizde eklenince sonuç dahada hızlanıyor.

Durum böyle iken bir toptancı tarafından üretilmiş **** getirtilmiş bir bonsainin büyük merkezlerde deneyimsiz kişilerin elinde ne halde olur siz düşünün.Genelde satın alınan bonsailer kısa sürede ölüyor.Çünkü sizin elinize geçinceye kadar ağaç yeterince eziyet çekmiş oluyor.Üzerine birde sizin tecrübesizliğiniz eklenince artık siz tahmin edin.

Bence bonsaiye başlamak için en uygun yöntem fidancılardan kalın gövdeli bol dallı bir ağaç seçip bununla başlamak.Sonra sabır ve çok okumak gerekiyor.

Kolay gelsin...

bonsaireef
05-07-2005, 23:24
Uygun ağaçlarla ilgili (ingilizce ama) bir link.

http://www.bonsaiprimer.com/suitable/suitable.html

Erkan Aktaşgül
06-07-2005, 12:47
İlk adım başmadan önce mutlaka birşeyler okuyup, bitkilerin yaşam süreçleri ile ilgili bilgi edinmektir. Ağaçlar neden sulanır, neden toprağa ekilir, neden güneşe ihtiyaç duyarlar vs. vs.

Bunlar hakkında biraz bilginiz varsa, bonsai için en uygun adım bence o yazılandır. Oradaki espri dayanıklı ağaç bulmaktır. Ve bir süre yaşatmaya odaklanıp orasını burasını kesip bükmeye çalışmamaktır.

Ayrıca söğütün ne kadar çabuk büyüyüp kök saldığıyla alakalı bir çeviri yapıp yahoodaki bonsaisevenlerdernegi grubuna files/ileri düzey teknikler başlığı altına attım (merak edersen okuyabilirsin). Söğütler en çabuk kök salan bitkilerden biridir, ve suyu çok sevdiklerinden köklerinin yüzlerce metre uzağa ulaşabileceğini bir ziraatçinin kendisinden duymuştum. Bonsaiye başlangıç kısmına söğütleri de ekleyebiliriz tabii..

oktars
16-07-2005, 13:59
KAMKAT
(Fortunelle Margarita)
Narenciye çeşitleri içinde en küçük meyvesi olanıdır.Diğer narenciye çeşitlerinin yetiştiği ortamda Kamkat da yetiştirilebilir.İç mekanlarda da saksıda (bonsai olarak)yetiştirilmesi mümkümdür.
Kaynak http://yusufustaoglu.sitemynet.com/meyveler/id6.htm (http://)

oktars
16-07-2005, 21:53
Malina konunun başında böyle bir soru sormuştu "Başlamak için ne yapmak gerek?"
Aşılama tekniği ile mümkünmü?


http://www.bonsaisite.com/broomelm.html (http://)

oktars
16-07-2005, 21:58
Aşılamadan sonraki hali

oktars
18-07-2005, 22:30
Geçen cumartesi kurbanlık seçtiğim bir çam fidanı aldım sence yola gelirmi?Boyu 74 cm,gövde çapı 3.7cm

bonsaireef
18-07-2005, 23:04
Bu ilk bonsainizmi olacak.İlk ise başlangıç için diplerde bol dal olan bir tane seçseydiniz daha iyi olurdu ama neyse.

Buna da bişeyler yapılabilir ******.İşte bu ağaçta aşılama yapmak gerekecek.Ağacın tepesini boşverin.Çok uzun.Alt 4 dalı çevirip yeşil kısımları gövdeye yakın olacak şekilde gövdeye aşılayın.Ama aşıladığınız dalların gövde ile bağlantısını koparmayın.Yalnızca gövdeye birleştireceğiniz kısımların hem gövde hem dal kısmını biraz oyun.Sonra gövdeye sarın.En son aşı macunu ile kapatıp bunların birleşmesini bekleyin.

Aslında çok karışık anlattım.Çizim yapsam daha iyi olurdu ama elimde çok iyi programlar yok.İnternet cafeden yazıyorum.Hem çizimleri buraya nasıl koyacağımı pek bilemiyorum.

Erkan Aktaşgül
19-07-2005, 07:58
Bu arada ağaç ne çamı. Fıstık mı?? (Gerçi ibreleri biraz yıpranmış gibi pek anlaşılmıyor)

Ayrıca Tarık'ın dediğine katılıyorum. Dalların mümkün olduğunca gövdeye yakın yerlerden başlaması ağaca yaşlı olduğu izlenimini vermenin ilk kuralıdır bence (Tabii literati, cascade gibi bazı teknikler hariç). Yoksa sırık gibi bir gövde ağacın cılız ve genç bir fidan olduğunu belli eder hemen.

Ağacın bonsai halinin boyu hemen hemen o yanına diktiğin sırığın noktasında bitmeli bence. Yalnız hep söylüyorum, farklı tarz ve stiller istisnadır. Ama genel olarak upirght, slanting, broom gibi stiller için dediğim yükseklik geçmese iyi olur. Ağaç bu haliyle fazla uzun. Bende geçenlerde aldığım bir fıstık çamı var. Bir ara fotosunu gönderirim. Acayip uzun ama gövdenin alt taraflarında dal yoğunluğu fazla ve üst taraftan epey bir kısaltıp oraları geliştirmeye çalışacağım mesela.

Aşılama ile ilgili dokümanınız varsa bizimle paylaşırsanız sevinirim. Birkaç kez uygulamasına şahit oldum ama pek bilgim yok bu konuda..

oktars
19-07-2005, 08:07
Bu arada ağaç ne çamı. Fıstık mı?? (Gerçi ibreleri biraz yıpranmış gibi pek anlaşılmıyor)

Ayrıca Tarık'ın dediğine katılıyorum. Dalların mümkün olduğunca gövdeye yakın yerlerden başlaması ağaca yaşlı olduğu izlenimini vermenin ilk kuralıdır bence (Tabii literati, cascade gibi bazı teknikler hariç). Yoksa sırık gibi bir gövde ağacın cılız ve genç bir fidan olduğunu belli eder hemen.

Aşılama ile ilgili dokümanınız varsa bizimle paylaşırsanız sevinirm. Birkaç kez uygulamasına şahit oldum ama pek bilgim yok bu konuda..
Çamın türünü bilmiyorum.Aşılama ile ilgili intenetten topladığım dökümanlar var bunları sana nasıl ulaştırmamı istersin.

oktars
19-07-2005, 11:11
Bu arada size birşey sormak istiyorum aşı macunundan bahsettiniz bunu nereden temin edebilirim?
Ayrıca bu bahsettiğiniz aşılama için mevsimin önemi varmı yoksa hemen yapabilirmiyim?

Erkan Aktaşgül
19-07-2005, 16:09
Dediğim gibi aşılama konusunda çok bilgim yok ama çeşit çeşit aşı var onu biliyorum. Zaman olayı aşı çeşitlerine göre değişebilir belki. Yalnız bu sıralar aşı için geç oldu bildiğim kadarıyla. Tahminim bahar öncesi veya başında yapılıyordur. Yani ağaçların en kanlı canlı oldukları dönem öncesi.

@oktars elindeki dokümanları eaktasgul@yahoo.com a gönderir misin? En azından internetten aranıp durmak zorunda kalmam. Biraz da ben hazıra konayım :o

oktars
19-07-2005, 16:16
Tamam olur bu gece gönderirim.
Yalnız aşı macunu ile ilgili soruma cevap vermediniz.Bununla ilgili bende bilgi yok
yardımcı olursanız sevinirim.

oktars
19-07-2005, 17:19
Gerek kalmadı buldum...

Aşı Macunları:
• Aşı bölgesini kapatarak su kaybını önler
• Aşı bölgesinin dış etkenlerden zarar görmesini engeller.
Sıcak macunlar:
Kullanılan materyal:
• Zift 500 gr
• Balmumu 500 gr
• İçyağı (eritilip süzülmüş) 300 gr
• Elenmiş ince odun külü 125 gr
• Balık tutkalı 42 gr
Hazırlanışı: Zift ile balmumu ufak parçalara ayrılıp bir kap içersinde ve alevsiz ateş üzerinde ısıtılarak eritilir. Diğer bir kapta içyağı yine ateş üzerinde eritilir ve sonra zift ile balmumu eriğine katılır. Bunların üzerine ince elenmiş odun külü dökülüp iyice karıştırılarak ısıtılmaya devam edilir. Kaplara dökülür. Macun soğuyunca katılaşır. Kullanılacağı zaman yumuşaması için ısıtılması gerekir. Ancak, macunu çok sıcak olarak kullanılmamasına dikkat edilmelidir.
Soğuk macunlar: Soğuk macunlar, hazırlandıktan sonra ısıtılmaya gerek kalmadan yumuşaklığının koruyan macun çeşididir.
Kullanılan materyal:
• Ham reçine (çam sakızı) 2 kg
• Bezir yağı 20 gr
• Balmumu 100 gr
• Mavi ispirto 300 gr
Hazırlanışı: Çam sakızı ateşte eritilir, buna bezir yağı ve balmumu katılır. İyice karıştırılıp eritildikten sonra ateşten indirilerek soğuması beklenir. Sonra yavaş yavaş karıştırılarak ispirto ilave edilir.
http://www.tarimkredi.org.tr/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=80 (http://)

Gokhan Elmacıoğlu
19-07-2005, 18:16
Hazır olarak satılıyor



Gerek kalmadı buldum...
Aşı Macunları:
• Aşı bölgesini kapatarak su kaybını önler
• Aşı bölgesinin dış etkenlerden zarar görmesini engeller.
Sıcak macunlar:
Kullanılan materyal:
• Zift 500 gr
• Balmumu 500 gr
• İçyağı (eritilip süzülmüş) 300 gr
• Elenmiş ince odun külü 125 gr
• Balık tutkalı 42 gr
Hazırlanışı: Zift ile balmumu ufak parçalara ayrılıp bir kap içersinde ve alevsiz ateş üzerinde ısıtılarak eritilir. Diğer bir kapta içyağı yine ateş üzerinde eritilir ve sonra zift ile balmumu eriğine katılır. Bunların üzerine ince elenmiş odun külü dökülüp iyice karıştırılarak ısıtılmaya devam edilir. Kaplara dökülür. Macun soğuyunca katılaşır. Kullanılacağı zaman yumuşaması için ısıtılması gerekir. Ancak, macunu çok sıcak olarak kullanılmamasına dikkat edilmelidir.
Soğuk macunlar: Soğuk macunlar, hazırlandıktan sonra ısıtılmaya gerek kalmadan yumuşaklığının koruyan macun çeşididir.
Kullanılan materyal:
• Ham reçine (çam sakızı) 2 kg
• Bezir yağı 20 gr
• Balmumu 100 gr
• Mavi ispirto 300 gr
Hazırlanışı: Çam sakızı ateşte eritilir, buna bezir yağı ve balmumu katılır. İyice karıştırılıp eritildikten sonra ateşten indirilerek soğuması beklenir. Sonra yavaş yavaş karıştırılarak ispirto ilave edilir.
http://www.tarimkredi.org.tr/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=80 (http://)

oktars
19-07-2005, 19:00
Hazır olarak satılıyor

Nerelerde satılıyor?Adres verebilirmisin ...

Erkan Aktaşgül
20-07-2005, 10:33
Hiç böyle birşey aramadım ama eminim hemen hemen tüm zirai ilaç bayilerinde vardır. Yapı market türü yerlerde de bulunabilir diye tahmin ediyorum.

Eğer fiyat olarak çok pahalı değilse o tariflerdeki malzemeleri bulup hazılmaktansa hazırını almak daha iyi olur gibi :)

Gokhan Elmacıoğlu
20-07-2005, 12:21
Zirai malzeme bayilerinde ve pahali degil 500 g bir kutu 6-7 YTL civari idi ve yuze yakın buyuk meyve ağacı budamasında kullanıldı

Nerelerde satılıyor?Adres verebilirmisin ...

bonsaireef
21-07-2005, 21:19
Gökhan Bey daha önce bonsai_sevenlerde de benim aşı macunu arayışıma cevap olarak tavsiye etmişti bu ziraatçilerde satılan AŞI MACUNU adındaki ürünü.Ertesi gün aldım ve macun olarak kullandığım maddeleri kaldırıp bu ürünü kullandım.

Sürülmesi çok kolay.Antiseptik ve yara iyileştirici özelliği sayesinde oldukça iyi olacağını düşünüyorum.Fiyatıda çok uygun.Alternatif arayışına gerek yok.

bonsaireef
21-07-2005, 21:29
Hasan Bey siz iyisimi bu ağaçla başlamayın.Yalnız vurgulamak istediğim nokta benim bu ağaç için aşılamaktan kastım;

http://www.bonsaiprimer.com/grafting/grafting.html

linkindeki flap grafting başlığı altında yapılan uygulama.Bu uygulamanın ağaca zarar vereceğini pek düşünmüyorum.

oktars
21-07-2005, 22:35
Hasan Bey siz iyisimi bu ağaçla başlamayın.Yalnız vurgulamak istediğim nokta benim bu ağaç için aşılamaktan kastım;

http://www.bonsaiprimer.com/grafting/grafting.html

linkindeki flap grafting başlığı altında yapılan uygulama.Bu uygulamanın ağaca zarar vereceğini pek düşünmüyorum.


Evet haklısınız galiba...Zaten şu an sizin guruptan indirdiğim dökümanları inceliyorum.Gerçekten çok sağolun çok iyi çalışmalar yapmışsınız.İlerleyen dönemlerde sizlere faydalı olabilirsem ne mutlu bana hoşçakalın...

agacsever
28-07-2005, 20:51
Herkese selam ben araniza yeni katildim. Su ana kadar ki forum daki yazilari okudum. Cok guzel ve samimi buldum.

Ben Bonsai ağacini sadece Televizyondan gordum. Bana hep heyecan vermistir o asil goruntusu. Nedense gecenlerde cicekcilerin arasinda gezerken birden Bonsai geldi aklima icime bi ates dustu, mutlaka edinmem lazim dedim ama forumda ki yazilardan anladigim kadariyla cok hassas bi bakimi varmis. Zevkim ugruna Bonsai yi heder etmek istemem ama bi yerden de baslamam lazim.

Lutfen bana iyi Bonsai bulabilecegim bi adres, bi yer onerirmisiniz?
Ben Kadıkoy de oturuyorum ve bu konuda bilgisi olanlardan yardim istiyorum.
istanbul anadolu yakasinda iyi bonsai alabilecegim biryer bilen varsa lutfen bana bildisin.

Hemen bir tane satin alip, ben de araniza katilmak istiyorum.

Sevgi ve saygilarimla

Basri

Erkan Aktaşgül
28-07-2005, 21:15
Sizi de kandırdık sonunda demek ki :D

Bonsaiye başlamak için sanıldığı gibi bonsaiye ihtiyacınız yok aslında. Bonsai bir ağaca hem küçük hem de yaşlı görüntüsü verme uğraşıdır temel olarak. Hem botanik hem de sanatla ilişkilidir bu bakımdan.

Hazır bir bonsai (ince bonsai saksısında, genelde yapı marketlerden alınabilecek ağaçları kastediyorum) ile başlamak işin püf noktalarını çözene kadar ağacın ölmesi ile sonuçlanabileceğinden ben yeni başlayacaklara fidanlıklardan alınacak, bonsai olmaya uygun ağaçlar üzerinde çalışmayı öneriyorum. Böylece sulama, gübreleme vb. işlemleri daha dayanıklı ağaçlar üzerinde denemiş ve daha az risk almış oluyoruz. Hangi tür ağaçların tercih edilebileceğini ve yapı marketlerden alınacak ağaçlarla bu işe başlamanın neden pek de iyi olmadığını önceki mesajlarımızda yazmıştık.

Bonsai incelikleri, püf noktaları, zorlukları fazla olan ve dikkat+sabır isteyen bir hobi ama kesinlikle çekinmenize gerek yok. Ben bonsaiye başlamadran önce inanın ağaçlar hakkında neredeyse hiç bilgim yoktu. Okuyarak ve uygulayarak kısa sürede bir çok şeyi yoluna koyabilirsiniz.

gokhanakdeniz
15-11-2005, 17:46
merhabalar,
bu mevsimde fidanlıktan uygun gövde kalılığına gelmiş hangi ağaç türünü alıp bonsai yapmak için çalışmaya başlanabilir? Ayrıca fazla güneş ışığı olmadan ev ortamında yetiştirilmeye en uygun ve türkiyedeki finalıklardan rahatlıkla bulabileceğimiz ağaç türleri hangileridir.
şimdiden cevap verenlere sonsuz sevgiler
gokhanakdeniz

Baki Berk Kayalar
15-11-2005, 19:08
Hemen her tür ağaçtan bonsai yapıldığını biliyorum. Fidancıya gidince zaten pek çok ağaç alternatifin olacak. Kıyıda köşede kalmış bodur ama kalın gövdeli fidanları tercih edebilirsin.

cemboa
15-11-2005, 20:39
Fidancıdan dış mekan bir malzeme almanızı tavsiye etmem. İçeride ölmese bile istediğiniz sonucu alamassınız. Size içmekan bonsailerinden tavsiye edebileceklerimin içinde başta en popüleri olmak üzere ficus türleri, şeflera, kamelya, begonvil, açelya dır.

arsakay
03-05-2006, 23:23
Bonsai'ye yeni ilgi duymaya başlayan
arkadaşlara bir uyarım var.
Eğer daha önce evde veya bahçede
herhangi bir bitkinin sorumluluğunu
üstlenip, bakmadıysanız,
hemen bir bonsai edinmeden önce
evde kolay bakılabilen birkaç saksı bitki alın.
Hatta çiçek fidesi alıp kendiniz ekin.
Bir süre bunlara bakıp, ilgilenin.
Eğer onları yaşatmayı başarabilirseniz bonsai alın.
Ukalalık etmek için söylemiyorum.
İnanın bir tane saksıya bile bakamayan
çok insan tanıdım ki bu asla suç değil.
Bir saksı çiçek bile çok zaman ve emek istiyor,
bonsai için çok daha fazlası gerekli. :)))

bonsaireef
07-05-2006, 11:44
Bonsai sahibi olmak için iki yol vardır:
1.Bonsai yetiştirmek
2.Bonsai satın almak.

Bonsai satın almak işin basit tarafı. Eğlenceli tarafı ise bonsai yetiştirmek. Bunun içinde 3 yol vardır:
a.Tohumdan yetiştirmek
b.Fidandan bonsai yapmak
c.Yamadori (doğadan toplamak).

Bonsai sabır işidir denir ya hep ama bonsaiciler sabırlı değillerdir. Kim bir an önce bonsaisi olsun istemez ki. Bonsai ile ilgileniyorum dediğinizde ‘hani neymiş bu bonsai bir göster’ dendiğinde hemen göstermek istemezmisiniz. "Şu an yok ama 10 yıl sonra belki gösterebilirim" demek ister misiniz?

Bonsai sahibi olmak için en kolay yol hazır bonsai satın almaktır. Fakat bonsaiyi sağlıklı bir şekilde ayakta tutmak tecrübe ister. Yeni başlamış bir kişi de, tecrübe sahibi oluncaya kadar, genellikle hazır bonsaiyi yaşatamaz.

Bonsai saksı çiçekleri gibi değildir. İstediğiniz gibi sulayamazsınız. Düzenli gübrelemeniz gerekir. Düzenli budama gerekir. Bu budamayı da rastgele yapamazsınız, bir amaca göre budarsınız. Sözün kısası bütün bunları öğrenmek zaman ister, tecrübe ister, el alışkanlığı ister. Hata yapmak gerekir ki hatalar tecrübeye dönüşsün. Bol uygulama gerekir ki el alışkanlığı olsun.

Bunun için satın alınan bonsai ile başa çıkmak yeni başlayanlara hep zor gelir. Zordur da gerçekten. Bir de hazır bonsai nazlıdır. Size alışması zaman alır.

Aldığınız bu bonsainin gelişim aşamalarının hiçbirinde sizin emeğiniz yoktur. Bonsaide asıl zevkli olan ise bu emektir. Şekillendirmesi size bırakılmış bir bonsai alırsanız durum farklı.

Fidandan bonsai yapmak ise kısa zamanda bonsai sahibi olmanın alın terinden, el emeğinden geçen yoludur. Kısa zamanda dediysem en az 3 yılı gözden çıkarmak lazım. Bu süre sonunda bu bonsainin oluşum aşamalarının çoğunda sizin emeğiniz vardır. Paranın zor satın alacağı bir bonsainiz olmuş olur. Yani fidandan kendi bonsaini yapmak satın almaktan farklıdır ve çok değerlidir.

Bonsai yapmayı öğrenmek için fidanlarla çalışmak çok gereklidir. Bütün tecrübeler, el alışkanlıkları bu fidanlardan kazanılabilir.

Yamadori yani doğadan toplamak ise kısa zamanda bonsai yapmanın diğer bir yoludur. Doğanın yıllar içinde yavaş yavaş şekillendirdiği, fidancılarda bulunamayacak gövdeler elde edebilirsiniz. Eşsiz bonsailer yapmanın bana göre tek yoludur.

Burada tek sorun bu ağaçları saksıya adapte etmektir. Kimine göre bu bir hayvanı kafese kapatmakla aynı şeydir. Fidanlılardaki fidanlar tüpte doğmuş, tüpte hayatlarını devam ettirirken bunlar doğada alabildiğince kök atmışlardır. Fakat bu ağaç neden alabildiğine kök atmış ****** besin ve su alabilmek için. Siz bu ağacın ihtiyacı olan besinleri ve suyu saksıda zaten karşılayacağınız için bundan ağacın şikayeti olmaz merak etmeyin.

Ağacın özgürlüğü güneş ışığı ve rüzgardır. Bunlar varsa sorun yoktur. Eğer bu ağacı eve koyarsanız asıl o zaman kafese koymuş olursunuz. Bu kafeste de uzun süre yaşayamaz.

Gelelim tohumdan bonsai yetiştirmeye. Bonsai sahibi olmanın uzun vadede bir yoludur. Başlangıç aşamasındaki bir insan için bonsaiye başlama yolu tohumdan yetiştirmek olmamalıdır. Bir tohumun bonsai olabilecek kıvama gelmesi 10 belki 15 yıl alacaktır. Kim bu kadar beklemek ister ki.

Bence tohumdan bonsai yetiştirmek için bonsai sahibi olunmalıdır. Fidandan bonsai yapma çalışmalarına başlanılmış olunmalı, hatta yeterli tecrübeye sahipseniz bir iki de hazır bonsainiz olmalıdır. Siz bu hazır olmuş **** hazır olmak üzere olan bonsailerle uğraşırken bir yandan tohumdan yetiştirdiğiniz fidanınız bonsai olma yolunda yavaş yavaş ilerler. O kadar yavaş ilerleyecek ki sizin bunu hissetmemeniz ve bu hobiye devam edebilmeniz için diğer bonsailere ihtiyacınız olacaktır. Ama tohumdan yetiştirdiğiniz bir bonsainin her aşamasında sizin emeğiniz vardır. Buda çok güzel ve çok değerli birşeydir aslında.

Benim bir benzetmem var son olarak bundan bahsedeyim:

Eski para kolleksiyonu yapmaya benzetirsek bonsaiyi:

-Fidandan yetiştirmek eski para satın almak gibidir (Bonsai satın almakta aynı. )

-Yamadoriyi dedektörle **** kazı çalışmalarıyla para aramaya benzetebiliriz. Çok değerli(belki paramızın satın alamayacağı) ve çok eski paralar bulabiliriz bu yöntemle.

-Tohumdan yetiştirmek ise kullandığımız parayı bugünden saklayıp eski tarihli para olmasını beklemek gibidir.

Bırakın torunlarınız kendi bonsailerini yetiştirsinler. Onlara bonsai miras bırakmak için bu kadar çok çalışmayın.

Şule
07-05-2006, 12:30
1-Hazır bonsai satın almak= Emeklerimizin bir gün nasıl bir sonuca dönüştüğünü görebilmek için iyi bir yöntem. Sabırsızlığımızın neden olduğu ağaç ölümlerini engellemede birebir.

2- Fidandan bonsai yapmak= Bizim de bir bonsai yapabileceğimizi kanıtladığımız yöntemlerden biri. Sabırsızlığımızı yenmek için ilk adımı attığımızı gösterir. Amaç sadece sahip olmak değil yetiştirmektir. Bütün riskleri alarak, bir ağaç üzerinde emek harcarız. Daha bir değerlidir.

3- Tohumdan yetiştirmek= Bir çocuğu büyütürken her aşamasında emeğinizin geçmesi gibidir. Tohumdan çıkışını sabırla beklersiniz. Tohumdan çıkar, her gün seyredersiniz bu minik canlıyı. Seyrederken bir gün büyüyüp bonsai olacağı günleri hayal edersiniz. 30-40 yıl sabırla, sevgiyle büyütürsünüz onu. Sonra bir gün belki ondan önce ayrılırsınız dünyadan. Ve geride sizi onu büyütürken, severken görmüş bonsai sevdalısı insanlar kalacak. Bence torunlarımızı da bonsaiyle tanıştırmanın en güzel yolu. Yetişen her ağacın manevi bir anlamı olacak onlar için. Ve tohumdan yetiştirmek, artık sabır sahibi bir insan olduğumuzun kanıtıdır. ;)

bonsaisever
07-05-2006, 13:44
Çok güzel bir konu.

Bonsai'yi bir resim veya biblo değil, canlı bir varlık. Çocuğunuza nasıl ilgi gösteriyorsanız ona da öyle ilgi göstermelisiniz.

Yeni başlayacak olan hiç kimseye Bonsai almasını ve tohumdan yetiştirmesini tavsiye etmem. İlk önce bir veya bir çok fidan alarak, o fidanlara bakabilme kabiliyetini geliştirmesi neticesinde "Ben artık bonsai'ye bakabilirim" dediği zaman bir bonsai sahibi olmasını öneririm. Bir fidana bile bakmayı öğrenmemiş insanın bonsai'ye bakabilme şansı hiç yok.Zaten fidan yetiştirmeyi öğrenmiş bir kimse de hazır bonsai almak yerine fidanını bonsai yapmaya başlamış demektir :)

Tohumdan bonsai yetiştirmeyin diyen de yok. Tohum uzun zaman ve emek gerektiren ama bir o kadar da zevkli bir iş. Fakat tohumdan yetiştirip bonsai yapmak için kendinizi o işe adamış olmanız lazım. Bu işe başlayıp bir süre sonra sıkılıp atabilirsiniz. Siz artık bir bonsai yetiştiricisi olmuş, bu işi devam ettireceğinizi kafanıza koymuşsanız hiç durmayın tohumlar sizi bekliyor. :)

Bir de ağaçlarınızın kuruması sizi yıldırmamalı. Bonsai ustaları da ağaçlarını kurutur ve kaybeder. Bunun için elinizde olabildiğince çok fidan bulundurmaya gayret edin ki kaybettikleriniz sizi üzüp vazgeçmenize neden olmasın.:)

zidanta
08-06-2006, 15:51
ben bonzai yetiştirmeyi düşünüyorum.
şimdi hem filizden yetişmeye çalışsam bir yandan da satın alacağım bonzaiye bakmaya çalışsam hatalı mı olur??

bonsaisever
08-06-2006, 16:27
Hoşgeldin zidanta :)

Aslında neye nasıl başlayacağına karar verecek olan sensin :)
Bizim tavsiyelerimizi yukarıda okumuşsundur.
Fidan bile yetiştirmeden Bonsaiye para vermen pek akıllıca olmaz.
Denemelerini fidan üzerinde yaparak alacağın bonsaiye iyilik yapmış, paranı da boşa harcamamış olursun. ;)

zidanta
09-06-2006, 13:29
selam arkadaşlar,
ben de geldim. :)
bonsai ile ilgilenmeye başladım. bir çok forum okuyorum insanların tecrübelerinden faydalanmak için. makale vs.
sanırım bir tane satın alacağım ve 10 tane kadar da fidan alacağım. ikisini aynı anda yapmayı planlıyorum. edineceğim tecrübeyi yaymaya çalışacağım.
-succulent bonsai, söğüt, şimşir ilk dnemeyi düşündülerim.
evimde baktığım bitkilerim var henüz ölen olmadı genelde serpildiler hediye gelen bambulardan biri sarardı. annemin eve her gelişinde yerini değiştirmesine bağlıyorum.

ankara'da yaşıyorum.
bu konuda malzeme toprak saksı kitap alet edevat nereden bulacağım..
kitap bulamadım hep netten okuyorum.
gerçi özellikle aramaya vaktim olmadı.

yardımlarınızı bekliyorum

zidanta
09-06-2006, 14:55
karar verdim .. bir çok filiz ve hazır bonsai alacağım.
şimdi de türüne karar vereceğim. diyorum ki:
söğüt mü? succelent mi? kumkuat mı?
akçaağaç zor mu? ficus tam olarak neyi kapsıyor?

bonsaisever
09-06-2006, 20:19
Akçaağaç'ın hangi türü olduğu önemli.
Daha yeni bir Bloodgood'u kaybettim. :(
Kırmızı yapraklıları ile fazla oynamaya gelmiyor :)
Yeşil yapraklılar bunun kadar hassas olmuyor.
Unutmadan pahallı olsada favorim Akçaağaç :)

Söğüt dalını buda suya koy kök verir.
Suyunu bol ver korkma :)

Benim bildiğim incir de ficus'un bir türü.
Kumkuat'ı 100 ytl ye satıyorlardı.
Succelent ne olduğunu bilmiyorum.

Şimşir'i tavsiye edebilirim.
Ardıç, Dağ çamı (Pinus mugo), Kara çam olabilir.

bonsaireef
09-06-2006, 22:54
Hoşgeldin zidanta.
Ankaralı bonsaiciler görmek ne mutlu.Orası benim kürkçü dükkanım.Şöyle Ankaralılar çoğalsın ki ağzımızın tadıyla toplanalım.Muhabbet, workshop,yamadori artık Allah ne verdiyse...Şu ana kadar adam akıllı toplanmak kısmet olmadı.

Hazır bonsai için acele etme.Şu an alacağın hazır bonsai büyük bir ihtimalle sulama hatasından ölür.

İlk önce alacağın bir iki fidanı yaşatma konusunda tecrübe kazanmalısın.Acer palmatum almanı tavsiye etmem.Çünkü pahalıdır ve nazlıdır.Şu aşamada ağaç kaybetmeni istemem.Bu senin şevkini azaltabilir.

Okunabilecek bütün yazıları okumuşsundur bunu söylemeye gerek yok.Yavaş yavaş okuduklarını uygulamaya geçirmen lazım.Bunun içinde en güzel yöntem fidan satın almak.Şimşir alabilirsin.Belki bir iki ufak şekillendirme denemeleride yapabilirsin.Gerçekten şimşir şekillendirmek çok zevklidir.Yalnız şimşir alırken kalın ve tek gövdeli bir tane seçmelisin.

Söğüt köklendirebilirsin.Ağaç dikme antrenmanları için idealdir.Köklerini zedelemeden toprağa dikip sonrasında da yaşatabiliyorsan bu iş olmuştur.Bonsaide el alışkanlığı çok önemli.

bonsaireef
09-06-2006, 23:09
Ankarada, beğendikte, zemin katta ,akvaryum malzemeleri satılan bölümde, akvaryum kumlarının olduğu yerde kahverengi volkanik çakıl var.(Ne tarif ama :) ).Bunu torfla karıştırıp kullanabilirsin.Mükemmel bir karışımdır.Uzun zamandır deniyorum aldığım bütün sonuçlar olumlu.çoğu ağacımın karışımı bundan.****** küçük saksıda olanların.Büyük saksıya böyle bir karışım hazırlamak çok masraflı olur.Çok fazla karışıma ihtiyaç varsa dere kumu, perlit ve torf güzel bir karışım olur.

Ankarada saksı bulamayacaksın. Benim Ankarada bulduğum en güzel saksı güveç kapları :)

Tel bulmak artık kolaylaştı.Ulustan bakır tel alıp, bunu ateşte iyice kızdırıp sonrasında hemen suya koyarsan alüminyum teli aratmayacak tel elde ediyorsun.Bunu ade1 tavsiye etmiş.Kendisinin 12 yıllık tecrübesi var.Bende bu yöntemi hemen denedim gerçekten alüminyum tel bulacam diye ortalıkta dolanmanın anlamsız olduğunu anladım.

Budama makasını bulmak kolay.Kitap arada sırada dost kitapevine geliyor.Gerçi uzun zamandır gelmiyor.Ben 1 tane almıştım.Sonrasında başka bir tane daha geldi ne yazıkki onu alamamıştım.

Kolay gelsin.

zidanta
20-06-2006, 12:58
10 gündür iş nedeniyle İzmir'deydim. Özdere gümüldür civarında. Mevzu şu bol bol sabah ve akşam yürüyüşü yaptım ve "bazı ağaçları" bonsai gibi görmeye başladım.. anlatabildim mi bilmiyorum. ağaca bakıyorum ve önce minyatür algılıyorum sonra sonra orjinal boyutunu .. bunların büyük kısmı çamdı ve başka türler de vardı. dal alsam suya koysam vs diye düşündüm. bonsai fotoğraflarına fazla mı baktım dersiniz.

yolda harika fidancılar gördüm ama süreç olarak alacağım fidana yazık edeceğim bir pozisyondaydım.

artık haftasonu söğütözündeki fidancılara gideceğim..
bonsai için fidan baktığımı söylemeyeceğim. kendim tamamen kendim seçmek için. hangi fidandan bonsai olur nasıl anlarım bilmem ama dağ çamı, söğüt **** şimşir alacağım...heyecanlıyım..

cemboa
20-06-2006, 16:26
Saydığınız türlerin hepsi dışmekan türler.Eğer güneş gören balkon gibi dış mekan imkanınız varsa buna başlayın.
Söğüde para vermenize gerek yok.2-3 parmak kalınlığında 35-40 boyunda çelikler alrak suda kolayca köklendirebilirsiniz.

zidanta
21-06-2006, 09:09
Saydığınız türlerin hepsi dışmekan türler.Eğer güneş gören balkon gibi dış mekan imkanınız varsa buna başlayın.
Söğüde para vermenize gerek yok.2-3 parmak kalınlığında 35-40 boyunda çelikler alrak suda kolayca köklendirebilirsiniz.

yani yukarıda aydığım türde fidan alırsam evin içinde bakma olasılığım yok mu? çünkü kışın ankara malıum geceleri çok soğuk oluyor. güneş alan 2 adet balkonum var ama kışın kapanabilme özellikleri yok. hem içerde hem dışarda bakabileceklerim hangileri?

35-40 cm boyunda söğüt çeliğini köklendirdikten sonra çok fazla kısaltmam gerekmez mi?

zidanta
21-06-2006, 09:19
saol bonsaireef. ilk önce fidanı sonra toprak saksıyı ardından beğendikden kumu aliminyum teli elde edeceğim. şu an dostta kitap yok:(

bonsai hakkında okudukça zorluğunu zorluğunu gördükçe kendisini sevdim.
hafta sonu fidan alacağım. fidanı hemen dikmem gerekir mi? özellikle bu bölgeye uyumlu olan tür hangisi?

teşekkür ederim.

bonsaireef
21-06-2006, 19:40
Toprak sakısıyı şimdilik unut.Aldığın fidanları bonsai olma aşamasında oldukça büyük saksılarda yetiştirmelisin.

Fidanların köklerini ellemeden daha büyük saksılara dikebilirsin.Köklerine müdahele mevsimi geçti.Buna dikkat et.

Sokaklarda rastladığın ağaçlar o bölge için uygun olanlardır.Bir çırpıda akçaağaç ve akasyanın adını verebilirim.Onun dışında parklarda ve bahçelerde gördüğün çalılarda(ateş dikeni,cotoneaster,şimşir vs) işini görür.Reçineli türlerde var tabi.Bütün bunları fidanlıklarda çok rahat bulabilirsin.

Kolay gelsin.Tekrar aramıza hoşgeldin.

yesil
22-06-2006, 17:40
Merhaba Sevgili Bonsaisevenler

Bonsai'a müthiş bir merakım var ve bende bonsai yetiştirmek için karar verdim.Bu sitedeki birçok yazıyı okudum ve önce söğüt köklendirmekle başlamak istedim tecrübe olsun diye.Sizce doğru bir karar mı?Bir sorum daha olacaktı.Köklendireceğim söğüt dalları nasıl olmalı?Yeni çıkan taze dallar mı yoksa kalın olanlardan mı köklendirmeliyim?

bonsaisever
22-06-2006, 19:03
Aramıza hoşgeldin yesil :)
Kendini burada tanırsan seviniriz (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?goto=newpost&t=157)
Söğüt konusunu buradan takip edebilirsin (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=27995#post27995)

Doğru karar olup olmadığını işi ilerlettiğinde sen söyleyeceksin :)
Bir tane de şimşir edinmeni tavsiye ederim :)

yesil
24-06-2006, 08:34
Merhaba Arkadaşlar

Birkaç sorum var.Çınar ağacından bonsai olurmu.Olursa nasıl başlamalıyım?Herhangi bir çınardan dal kessem olurmu?Köklendirmem gerekiyoru:Yardımcı olursanız sevinirim.

ade1
24-06-2006, 09:15
merhaba yesil,bu agac bonsai icin elbette kullanabilirsiniz,isimi ingilizcede 'London Plane'(Platanus*Acerfolia)olur dogada bu agac kocaman olabilir,ve burada ingiliterede sokaklar yaninindasi kullaniyorlar.En buyuk problem bu cesit ile,Bonsaide bile onun yapragini cok buyuk kaliyorlar,bu yuzden eger bonsai icin kullaniyorsunuz,buyuk bir bonsai yapmak gerekiyor.Resimleriniz varsa gormek istiyoruz,ondan sonra size ne yapmak gerek daha iyi tavsiye edebiliriz
tesekkurler
ade

arsakay
24-06-2006, 13:39
Merhaba Yeşil,
Çınar konusunda bir fikrim yok ama
söğüt ve şimşir çok iyi fikir.

Şimşir fidanı her yerde var.

Söğüt için eğer kıyabilirsen kalın dallar çok iyi.
İnce dallar da olabilir. Şu an yaklaşık 1 düzine
söğüt saksım var ve çoğu ince dallardan sayılır.

musubeyd
24-06-2006, 20:47
Merhaba Arkadaşlar

Birkaç sorum var.Çınar ağacından bonsai olurmu.Olursa nasıl başlamalıyım?Herhangi bir çınardan dal kessem olurmu?Köklendirmem gerekiyoru:Yardımcı olursanız sevinirim.

evet,çınardan da yapılabilir.herhangi bir çınardan uygun gördüğünüz bir dalı kesip toprağa dikerek köklendirebilirsiniz.söğüt kadar olmasa da çınar da köklenmede nazlanmayan bir tür.suyu seviyor.kocaman bir çınar dalını,bir çeşme önüne diktiler(3 sene önce) ve şimdi ağaç oldu.hızlı büyüyor.çınar yanında söğüt de denenebilir..

ceratonia
25-06-2006, 23:29
bende size ateş dikeni tavsiye ederim...bunun yanında taflanda fena bir tür olmaz...bende var onun için rahatlıkla söylüyorum yeniler henüz

blackout
12-07-2006, 20:30
bonsai ye başlamak için, tanımak için, öğrenmek için bir sürü kaynak buldum, onları okumaya başladım. ancak ne kadar okursam okuyayım önümde somut bir örnek olmadığı sürece pek bir şey anlamıyorum. kendi kendime nasıl başlayacağımı bilmiyorum. bir şekilde bunu uygulamalı bir şekilde öğrenmem gerekiyor sanıyorum. birinin bana, işte bonsai bu, bunu böyle yaptım böyle oldu, eskiden şöyleydi, bak bunu yapınca bu oluyor filan diye göstererek anlatması gerekiyor sanırım. bilmiyorum sorun bende mi yoksa bu iş böyle mi.

anladığım kadarıyla bonsai ile ilgili organizasyonlar da gerçekleşmiyor, belki sitanbulda gerçekleşiyordur ama ankara'da nadiren olmalı.

yardımcı olursanız çok sevinirim.
teşekkürler

bonsaireef
12-07-2006, 21:11
Aramıza hoşgeldin blackout.:p

Üyeler tanışıyordaki yazınıda okudum.Öncelikle şunu söyleyeyim; yavaş.Bütün bunları biranda gerçekleştiremezsin, bazı şeyleri biraz sindirmek lazım.
Özellikle bu bonsai için geçerli.Biranda herşeyi anlayıp, herşeyi tam anlamıyla öğrenemezsin.Bir öğrenme ve özümseme dönemi yaşaman gerekiyor.

Hevesini çok iyi anlıyorum bende çok hevesle başlamıştım.Aynı hevesle birçok fidan alıp hepsini öldürdüm.Hatta ilk öldürdüğümde bir yamadoriydi.Hemde çok güzel bir zeytin yamadorisi.Öldürme nedenimde yazın sökmüş olmamdı.Bundan 6 yıl önceydi ve o zamanlar bu kadar kaynak da yoktu.Okuduğum birkaç bilgiyi hemen demeye koyuldum ve sonuç kötü.

Şu an için ihtiyacın olan bütün bilgiler var.Bu bilgilerin hepsini okumalısın.
Ben senin yerinde olsam; bu forumdaki bonsai ile ilgili bütün yazılanlar okurdum.
Sonra gider birkaç fidan alırdım.İlk işim bunları yaşatmak olurdu.
Sonrasında okuduklarımdan bazılarını uygulamaya başlardım.
Ama uygulamadan önce bir daha okurdum.

Bende şu ana kadar yazılan bütün Türkçe makaleler var.Tecrübeli insanların yazdıkları var.Bunların hepsini topluyorum , bilgisayarıma kaydediyorum.

1 yıl öncesinde bilgisayarım yoktu.O zamanki bütün Türkçe makalelerin çıktısını almıştım.Bunla yetinmeyip bonsaiprimer sitesini tümden indirip çıktısını almıştım.

Bütün bunları niye anlatıyorum.Ben bunları belki 10 defa okudum.O kadar okumuş olmama rağmen her yapacağım işlemden önce bir kez daha okudum.O kadar okumama rağmen her okuduğumda ayrı birşey dikkatimi çekiyordu.

Şu an çoğu şeyi benimsedim, eskisi gibi tekrar tekrar okumuyorum ama bu aşamaya gelinceye kadar çok emek harcadım.Aynı zamanda çok pratikte yaptım.Bu işi öğrenmek için bilgi ve pratik birlikte gerekiyor.(En önemlisi ise sabır.Herşeyi zamanı geldiğinde yapmak gerekiyor.Sabır ve zamanlama konusunda uzun uzun yazılabilir.)

Okumak pratik yapmak yanında gerekli olan bişey daha var: göz aşinalığı.
Göz aşinalığı niçin gerekli söyle anlatayım:
İlk başladığım zamanlarda aldığım bir fidana baktığımda nasıl şekil vereceğim hakkında kesinlikle fikir yürütemezdim.Bu iş çok zor nasıl başarağım diye düşünürdüm.Bu adamlar bu bonsaileri nasıl yapıyor hayret ederdim.
Sonrasında internetteki bonsaileri incelemeye başladım.Bütün bonsailere baktım.Onları nasıl o hale getirmişler diye kendi kendime fikir yürütmeye çalıştım.
Şu an elimde mini bonsai kolleksiyonum dahil 3000-3500 tane bonsai resmi var.Bu bonsailerin hepsini neredeyse biliyorum diyebilirim.Çünkü bunlara defalarca baktım.
Bu forumlara resim koymak gerekse tek tek hepsine bakıyorum.Kafama bişey takılsa hepsine bakıyorum.**** bir bonsaime şekil düşünsem ona benzer neler yapmışlar diye hepsine bakıyorum.Öyle bir aşamaya geliyorsunuz ki bir fidana baktığınızda buna şöyle bir şekil verilebilir diyebiliyorsunuz.
Tabi kişiden kişiye verilebilecek şekiller değişir oda ayrı.Ama fikir yürütebiliyorsunuz.

Belki fikir verir diye bazı şeylerden bahsettim.Umarım yardımcı olur.Kolay gelsin.

bonsaireef
12-07-2006, 21:26
Şu an olsa bu bonsai ölmezdi.Bu 6 yıl önceki zeytin yamadorimin söktükten 1 saat sonraki hali.
2543

ade1
12-07-2006, 21:36
merhaba blackout aramiza hos geldiniz ne bilgisi arastiriyorsunuz bu site de bulabilirsiniz inaniyorum,eger sorunuz varsa her zamanki buraya post edebilirsiniz arkadaslarimiz dan biri cevaplayacaktir
tesekkurler
ade

blackout
12-07-2006, 23:11
önclikle teşekkür ediyorum bonsaireef, bana göre derin ama sana göre yeterince yüzeysel olan bilgilerin için, umarım ben de birgün böyle çok şey öğrenip olayları yorumlayabilirim. :)

ben de bugünkü hırsımla yaklaşık 40 - 50 sayfa bonsai ile ilgili yazı bastrdım, oturup onları okuyacağım gecenin bu saatinde.

ama evet yine malesef her konu gibi bu işin de sabıra ve zamana bağlı olduğunu kavradım, hırsım biraz olgunlaştı gibi. :)

ama sorunum şurda başlıyor benim, hayatımda daha bir kere fidanlığa gitmemiş bir insanım, bir kere ağaç budamamışım, dal kesmemişim, sadece bir kere çiçek ekmiştim bahçeye o kadar. yani anlayacağınız hiç bir deneyimim yok bu konuda.

benim istediğim hani bu işleri yapan, öğreten, kurs gibi veya özel ders bile olabilir, böyle bir yerle anlaşıp kısa vadede bir şeyler kapmak. ama tabi ki önce kendime bir kaç bonsai edinip onlara bakıcam, okuduğum bir kaç şeyi uygulayıp öldüreceğim onları eminim, ama olur heralde böyle şeyler.

bir de bonsai malzemelerini nerden bulacağım ankara da onu bilmiyorum.

ayrıca tekrardan memnun oldum ade1 ve teşekkür ediyorum yine.

ve tekrar yardım dileniyorum. :)

bonsaireef
13-07-2006, 08:42
ama sorunum şurda başlıyor benim, hayatımda daha bir kere fidanlığa gitmemiş bir insanım, bir kere ağaç budamamışım, dal kesmemişim, sadece bir kere çiçek ekmiştim bahçeye o kadar. yani anlayacağınız hiç bir deneyimim yok bu konuda.

benim istediğim hani bu işleri yapan, öğreten, kurs gibi veya özel ders bile olabilir, böyle bir yerle anlaşıp kısa vadede bir şeyler kapmak. ama tabi ki önce kendime bir kaç bonsai edinip onlara bakıcam, okuduğum bir kaç şeyi uygulayıp öldüreceğim onları eminim, ama olur heralde böyle şeyler.

Hiç bitki yetiştirmemiş birisi olarak ilk önce alacağın fidanları yaşatmaya çalışmalısın.Bonsai almanı tavsiye etmem.Yeni alınan bonsailerin ölmesinde en önemli neden sulama hatasıdır.Alacağın fidanları sulayarak sulama ile ilgili tecrübeni arttırabilirsin.Bonsai sulaması fidan sulamsından daha zordur.Daha çok özen ister.

Kurs konusunda yazmıştım bir daha yazayım.Kurs veren bir yer yok.Kendi çabamızla öğrenmeye çalışıyoruz.ankarada workshop çalışması yapmak istedim ama bir türlü fırsat olmadı.Daha doğrusu bir türlü toplanamadık.Bu tür çalışmalarla kendi kendimizi geliştirebiliriz.

Ankaradasın.Askerliği bitirip Ankaraya dönecem(TUS olursa hemen yoksa biraz gecikebilir).O zaman çok güzel düşüncelerim var.Mekan bulabilirsek workshoplar yapmak istiyorum. Yamadori turları düzenlemek istiyorum.Bakalım ne olacak.

blackout
13-07-2006, 09:34
anladım. daha çömez bir insan olarak fidanlarla başlıyorum o zaman.

evet, workshop olmasa bile bir şekilde biraraya gelmenin çok faydalı olacağına inanıyorum. sonuçta birlikten kuvvat doğuyor, bu şekilde benim gibi yeni arkadaşlar da daha rahat bir şekilde bonsai ye giriş yapabilirler.

teşekkürler tekrar.

blackout
13-07-2006, 09:37
okuduklarımın hepsini derleyip açıklarım büyük bir zevkle ama burada bu kadar büyük ve bilgili bir bonsai ekibi varken biraz ilginç olur benim bilmiş bilmiş şu şöyle bu da böyle, sabır sabır diye ortalıkta gezinmem :)

ama tabi ki özet çıkarıp yazarım foruma en yakın zamanda, zevkle. ;)

malina
13-07-2006, 10:34
Tabii ki önce forumda yazılanları da okuyacaksınız :) Okuduklarınızı derleyin derken "ortalarda dolaşıp ahkam kesin" demiyorum herhalde :)

Acemi bir bonsaicinin günlüğü diye bir yer açın kendinize :) Sizin gibi yeni başlamak isteyenler için rehber olsun. Her okuduğunuzun kaynağını belirtmeyi unutmayın...

bonsaireef
13-07-2006, 12:04
Acemi bir bonsaicinin günlüğü diye bir yer açın kendinize :) Sizin gibi yeni başlamak isteyenler için rehber olsun. Her okuduğunuzun kaynağını belirtmeyi unutmayın...
Malina her zaman ki gibi harikasın.:D
Çok güzel bir fikir.
Blackout sana bu görevi verelim.Hevesin çok fazla.Bunun üstesinden gelebilirsin.Senden sonra bu işe başlayacaklara yol gösterebilecek bir kaynak olur.Altına imzanı atmış olursun.Hemde yazarak çok daha iyi öğrenirsin.Ben yazarak çok şey öğrendim.

Malinanın dediği gibi Acemi bonsaicinin günlüğü diye bir başlık aç.Buraya bonsaiyle nerde tanıştığından başlayarak her yaptığını yaz.Mesela forumda yazan bütün yazıları okudum,internetteki bonsai resimlerini inceliyorum,bugün 3 tane fidan aldım ne yapacağımı bilmiyorum budamaya başlamadan önce sadece suluyorum,sulamayı öğreneyimde bu çok önemli sonra budamaya başlarım,bugün tel sardım bakın böyleyken böyle oldu gibi....:D

Aslında bir üsteki parağrafta sana bir yolda çizdim.:D Bakalım ne olacak.:rolleyes:

blackout
13-07-2006, 12:33
evet aslında çok iyi bir fikir :)
sonra filmini de çekeriz, insanlar motorcycle diaries diye film çekiyorlar hem banane :)
şaka bir yana hem gerçekten bana çok faydası olacak bir iş olur, geriye dönüp neler yaptığıma hangi aşamalardan geçtiğime bakabilirim ve yeni başlayacaklara yardımcı olur.
destekleriniz için gerçekten çok teşekkür ediyorum.
en kısa zamanda, bir iki gün içinde, böyle bir başlık açıp düzenli bir şekilde yazacağım.. :) hem de ünlü olurum :p

:cool:

cemboa
13-07-2006, 15:15
...Blackout önce dış mekan olarak müsait yerin varmı? Genelde evlerde balkonlar kullanılır.Hatta bazı arkadaşlarımız terasa sahiptirler tabikide daha şanslıdırlar.ağaç ve çalı türlerinin geneli kışın soğuk baharlar ve yazında güneş görmek ister.Eğer balkonunuz varsa ve güneş almıyorsa pek istediğiniz sonucu alamassınız.Ama bu hevesinizin kursağınızda kalıcağı anlamına gelmiyor.İçmekan türlerle bonsai yaparsınız ama onlarda iyi bir aydınlık isterler.Başlangıç olarak size iç mekan için ficusu dış mekan içinde ardıçı tavsiye ederim.Zaten siz bunları edindikten sonra birkaç yıl istediğiniz forma girinceye kadar normal bir bitki gibi bakacaksınız.

blackout
13-07-2006, 15:25
evde geniş bir balkon var, günün her zamanı güneş alıyor. orada yapmayı düşünüyorum zaten bu işi, kendime ufak bir tezgah açmayı planlıyorum.. doğrusunu söylemek gerekirse ardıç biraz sevimsiz geliyor bana :)
dış mekanda yetiştirebileceğim ve çömezlere göre başka neler var?

bahsettiğiniz tavsiyeler fidandan, tohumdan oluşturmak için filan mı yoksa ilk deneme bonsai sinin türü için mi? bu işe daha yeni başlamama rağmen en yakın zamanda bir bonsai edinip onu yetiştirmeye çalışacağım. bir ilk olarak.

bilgilendirmeniz için teşekkür ediyorum

cemboa
13-07-2006, 15:31
Tohumdanda yaparsınız ama çok zamanınızı alır.Bonsai zaten yetiştirilip formu tamamlanmış ağaç veya çalı türüdür.Dış mekan olarak şimşir ve serissada olabilir.Bakın eğer serissa bonsai bulabilirseniz çelikle bunu üretip kendi bonsailerinizi yapabilirsiniz.Serissanın bir avantajıda hem içmekan hem dışmekan olmasıdır.Aynı özelliklere sah kurtbağrı(ligistrum) da vardır.Bonsaisini serissa gibi kolay bulursunuz ve çeliklede kolay üretirsiniz.Buda hem iç hem dış mekandır.İki türde suyu severler.

blackout
13-07-2006, 15:38
serissa gayet güzel görünüyor, ayrıca uğraşması da kolay gibi görünüyor sanki, sade bir biçimi var. ilk çelikleme denememi de onun üzerinde gerçekleştiririm. :) bulabilirsem ondan alırım, ardıç bulursam onu da alırım.
tavsiyeleriniz için teşekkürler.

bonsaireef
13-07-2006, 18:38
Konu başlıkları birbirine girmeye başladı.Düzenli olsun diye Toplantılar, Kaynaklar, Haberler, Satış da sorduğun soruyu burada cevaplayayım.
bir merak ettiğim konu daha var aslında,
mesela bir küçücük bonsailer var, avuç içine sığabilen saksıların içinde, orta boylular var, sanırım senin minen gibi, bir de gayet düyük olanlar var, normal saksıların içinde..
bu üçünün orijinleri arasındaki fark nedir? yani tohumdan başlayınca küçükler, fidandan başlayınca ortalar filan mı oluyor. :confused:
Tohumdan başlayıp çok büyük bonsailer yapabileceğin gibi fidandan çok küçük bonsailer yapabilirsin.Bunun için bir sınırlama getirmenin anlamı yok.

Şöyle birşey var; tohumdan yetiştireceğin bonsai için çok zaman harcamalısın.Bir fidanla başlarsan bu fidanın o hale gelinceye kadar harcadığı zamandan kazanmış olursun.Onun için tohum yetiştir çok zevklidir ama fidanların olup onlarla çalışmaya başladıktan sonra.Tohum primer olmasın.

bonsaireef
13-07-2006, 18:40
Ağaç şekillendirme ve budama antrenmanları için şimşiri tavsiye ederim.

Şule
13-07-2006, 21:47
Ben de sumağı tavsiye edeceğim ama herhalde onu bulabilmen biraz zor. Fidancılarda satılmaz zannediyorum. Fakat yine de bulabilecekler için tavsiye etmiş olayım.

Sumak bizim buralarda doğada her yerde görebileceğiniz bir çalı. Odunsu gövdesi olduğuna göre bundan da bonsai olur diyerek bu bahar bir sumak fidanını saksıya almaya karar verdim. Kazma kürekle uğraşmak istemedim. Gövdesinden tutup topraktan söktüm. Şansım varmış toprak yumuşaktı ve bir kaç kökü sağlam olarak çıkarabildim. Topraktan çıkardığım en köksüz ağaçtı ve baharın sonlarına doğru kaldırmıştım. Tutmayacağını düşünerek saksıları meşgul etmek istemedim ve poşete diktim. Ağaçlarımın içinde en az toprağı olan ağaçtı. Hala da öyle. Buna rağmen bu yıl çiçek bile açtı. Budamaya oldukça dayanıklı. Dallanmayı daha aşağı çekmek için ara ara buduyorum. Diğer ağaçlarımın çoğunda böceklenme ve çeşitli hastalıklar olmasına rağmen sumakta bu tür bir sorun yaşamadım henüz. Bence sumak da başlangıç için iyi bir seçim olur.

blackout
14-07-2006, 08:12
tamam o zaman tohum işine şimdilik girişmiyorum. :)

şimşir bulursam alacağım, budamayı öğrenmem lazım ne de olsa en yakın zaman da.. :)

sumağın ağacı veya çalısı mı var ne olduğunu bilmiyordum dün gördüm bonsai ağaç türlerinde, çok ilgincime gitti, güzel bir çalımsı ağaca benziyor. bulursam onu da alırım.

teşekkürler tavsiyeleriniz için ;)

zeybatsu
09-08-2006, 14:48
Herkeze şimdiden teşekkür ederim babamın ortağında bir bonzai türü vardı cok hosuma gitti bana okaliptüs gibi bişey dedi ağacın türü olarak beslemek içinde kolanya ve suyu karıstırıp ağaca sprey yardımı ile sıkıyormus. ben bu soyledigim ağaç türünü nerden bulabilirim tohum ekersem kac ayımı alır büyümesi için şimdiden yardımcı olanlara ve ağaç severlere teşekkür ederim:p

memet
09-08-2006, 16:28
Aramıza hoşgeldin.Başlangıç olarak sitede bonsai üstüne yazılanları okuman bilgini arttırma açısından faydalı olur.
ilk denemede arkadaşlar tohumdan başlamayı tavsiye etmiyorlar. Fidanın şekil verecek boya gelmesi yılları alacak.
aynı ağacı bulman için adını tam bilmen faydalı olur.

bonsai konusunda yetkin olan arkadaşlar daha ayrıntılı yardım edeceklerdir.
soracaklarını bonsai başlığındaki bölümlerde sorabilirsin.
bonsai yetiştirmeye başlayınca, ayları değil de yılları telafuz etmek daha uygun oluyor.:p
başarısız denemeler yapmış biri olarak, başlamadan önce şimdi benim yaptığım gibi önce mümkün olduğu kadar okuyup,sonra gelişmiş bir fidanla başlamanı öneririm

zeybatsu
09-08-2006, 18:20
Teşekkürler arkadaşım tam ismini sorarım aynısından almayi düşünüyorum bonsai ilk gordugumde daha 8 yaşında bişeydim çok hosuma gitmişti ordan heves kaptım ağaçlara ilgim oldugu için dahada cok sariyor teşekkür ederim.

gümüş
11-08-2006, 10:01
yardıma ihtiyacım var .benimde bir bonsaim olsun çabucak olsun istiyorum ve en kısa yöntem gidip bir fidanlıktan fide almak onu yaşatmaya çalışmak falan ancaaak benim küçük bir bebeğim var ve haliyle evden çıkıp da fidanlığa gidebilmem pek mümkün görünmüyor. ayrıca ektiğim tohumlarım, ancak onların büyümesini beklersem ben bu işten vazgeçerim. (bu arada ektiğim erguvan tohumlarım bir haftada çimlendi bakalım yaşatabilecekmiyiz)
ayrıca kestiğim söğüt dallarıda köklendi ama şu an ekilecek kadar değil. .fidanlıktan bir fide alıp onu şekle sokmak veya yapılmış bir bonsai almak kadar hızlı olmasada başka ne yapabilirim.

bonsaisever
11-08-2006, 10:38
Bonsai almak yetişkin bir çocuğu evlat edinmekle aynı şey :)
İstediğiniz formu verebilmeniz ve bu işin zevkini çıkarmak için sizin yetiştirmeniz şart ;)

zeybatsu
11-08-2006, 14:21
S.a herkeze ofiste bir neptünüs agacı var galiba türü bonzai ayda bir kere limon kolanyası ile suyu karısıtırıp sıkıyorsunuz 2 aydan beri soldu yardım ederseniz sevinirim.

some_at
11-08-2006, 14:50
Sanırım acele işiniz vardı yazıp geçtiniz burdan.Çok açıklayıcı bir yazı olmamış.Limon kolonyası sıkmanız neden.

zeybatsu
12-08-2006, 19:46
Hazır bir agacmiş astim hastalarına falan iyi geliyormus nemli havada yaşiyormus bizimkiler kolonya ve suyu karistirip sıkıp güneşe koymuslar 4 senelik agaci yani limon kolonyası ve su karıstirip ayda bir defa sıkıyorsunuz agac boyle yaşiyor acaba gene yaşarmı 2 aydan beri kuru bir görünümü var ama yapraklar yeşil gene

sakincan
13-08-2006, 17:44
Bonsaiye yeni ilgi duymaya başladım. Biryerlerden başlamalıyım biliyorum. Zaten yaz mevsimi herhalde bu işe başlamak için de uygun değil o yüzden şimdilik bilgi birikimi yapıyorum, öğreniyorum.
İnternette dolaşırken

http://www.gittigidiyor.com/main/search.php?search_type=detail&aramakategori=cbc

sayfasında

tdonmez@DÜNYANIN EN KÜÇÜK AĞACI BONSAİ!!!!!!!!!! diye

6 adet satış ilanı gördüm. Henüz ağaçları da pek tanımıyorum. Burada 6 ağaç türünün tohumları satılıyor.

Ne dersiniz tohumdan başlasam nasıl olur?
Bu fiyatlar sizce nasıl daha ucuz bir yer bulabilir miyim? Ben Bursa'da oturuyorum.

zeybatsu
13-08-2006, 18:13
Arkadaşim bende başlarken orda gordum ama daha almadim arkadaşlarımızın hepsi tohum olmasın diyo fidan al daha iyi diyor cunku bende yeniyim ben bu forumdaki cogu yaziyi okudum ve anladıgımı yeni gelen arkadaşlara bu sekilde biraz bildigim şeyleri anlatabilirim ben cok biliyiorum demiyorum fidandan basla diyor arkadaşlar bence forumu güzel ce bir oku sakincan bu arada aramıza hoş geldin arkadaşim

zeybatsu
13-08-2006, 18:59
Yarin Allah'in izini ile avcılarda bi bitkici var forumda buldum nosunu son okaliptüsünü alacam ve yarin bir fidan olarak bonzişko yetiştirmeye başlayacam :D sizden isteidigim biraz yardim
1.Fidanı alirken neye bakmamlazım
2.Hangi Marka Toprak ve nasil bişey
3.Saksı Kac Cm boyutlarında olmalı
4.Yosunlama yapmak istiyorum ideal kac gün sonra yapmaliyim
5.İlaç falan lazımmı
6.Bunlari Lütfen bana yazin bende bonsai severler arasına girmeyi sabır ile istiyorum
7. Simdiden bilgilerinize ve beni aydınlatacaginiz için sizlere büyük teşekkür borcluyum 8 yasından beri yetiştirecektim ama nasip olmadi ve suan 16 yasındayim Türkiyede boyle bişey olacagini zannetmiyordum ama varmiş:eek:

bonsaireef
14-08-2006, 10:08
http://www.gittigidiyor.com/main/search.php?search_type=detail&aramakategori=cbc

sayfasında

tdonmez@DÜNYANIN EN KÜÇÜK AĞACI BONSAİ!!!!!!!!!! diye

6 adet satış ilanı gördüm. Henüz ağaçları da pek tanımıyorum. Burada 6 ağaç türünün tohumları satılıyor.


''Dükkanımda 6 farklı bonsai ağacı tohumu vardır''
Bu düzenbazlık değilde nedir.Bonsai ağacı tohumu diye birşey var mı?Bonsai bir ağaç türü değildir.İnsanların kandırmaya utanmıyorlar mı?Bir sürü de bonsai fotoğrafı eklemiş.Sanki o tohumları ekince o bonsailer kendiliğinden oluşacak.Ekip ellemezsen onlarda koca ağaç olur.
5 tane tohumada 14.90 ytl istemiş.Çok kızdım.:mad:

zeybatsu
14-08-2006, 11:52
bana dediki aradıgımda son okaliptüs fidanı dedi bende istanbul fatihde oturuyorum burda bonsainin "b" si yok. acele etmiyorum sabır gerekiyor biliyorum ilk deneyimim oldugu için böyle heycanlanıyorum. Daha Yasım 16 gencligin verdigi ateş ilk araba kullanışımdada boyle oluyordu. malina *** ederim ben okuyorum not aliyorum bide not aldıgım için daha rahat oluyor.

ReaL
21-08-2006, 19:03
Bonsai ye başlayacağım... :p

Eğer bir başarırsam, en çeşitlerine sahip olurum... Hırslıyımdır ama ilk önce bir tane yapmam gerek...

Ama kafama takılanları da birtürlü atamıyorum...

Diyelim; zeytin dalını köklendirdim ve diktim, bunun büyümesini nasıl engelleyeceğim ki???

Budasam da yine yaprakları büyük büyük çıkmayacakmı???

Sonra kökleri alabildiğine büyür ve genişler ise???

Sorularımı yanlış yerde mi arıyorum acaba...

Link verirseniz sevinirim...

memet
21-08-2006, 19:31
tam yerindesiniz..
sizde benim yaptığımı yapın herhangi bir ağacı alıp başlamadan mümkün olduğu kadar bilginizi arttırın.ben hali hazırda okumaya devam ediyorum forumlarda.

sayfanın üstünde arama başlığına bonsai yazarak arayabilirsiniz.ağaçlar.net ana sayfaya giderseniz orda bonsai ile ilgili açılış bütün başlıkları bir arada göreceksiniz

vibb
23-08-2006, 22:32
İyi geceler diyerek başlamak istiyorum. son 20 günümü bonsai forumlarını ve makalelerini okuyarak geçirdim ve nihayet bugün ilk adaylarımı saksıya diktim. bunlar bir orman koruma memuru tarafından kökleri ışık bile görmeden bayağı geniş bir toprak kütlesi ile sökülmüş 4 tane ortalama 20 cm boyunda ardıç.
şimdi sorularıma geçeyim...
1- bunları yaşatma şansım nedir.
2- gövdeleri sanki biraz ince geldi bana kalınlaştırmak için ne zaman ne yapabilirim.
bu arada dikim işini çok özenli yaptığımı söyleyebilirim.forumlarda okuduğum ne kadar uyarı varsa hepsine harfiyen uydum.
yardımlarınız için teşekkürler............:rolleyes:

memet
23-08-2006, 23:16
aramıza hoşgeldin.kendini burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=157) da tanıtırsan seviniriz.forumlarda bonsai bölümlerini takip edersen yararlı bilgiler edineceksin.
birde bonsai sohbet bölümü açtık orada da sorabilirsin.
yazın en sıcak olduğu günlerde söküldüğü için şimdilik fidanlarının yaşamasını ummaktan başka yapacak bir şey yok.
bende zeytin sökmek istiyordum ,arkadaşlar zamanın uygun olmadığı konusunda uyardılar.benzer sorulara verilmiş cevapları forumlarda bulacaksın.
şimdilik gölge bir yerde koru .Umarım yaşatırsın.

bonsaireef
24-08-2006, 00:36
Vibb aramıza hoşgeldin.Seni buraya da (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1761) bekliyoruz.

Yaşatma konusuna memet değinmiş.
Gölge serin bir yere koy.Bu sene gübreleme ve yapma.Şekillendirme de yapma.

Gövde kalınlaşması için yapacağın birşey yok.Zamana bırakacaksın.Hiç budama yapmadan sadece uç alarak dallanması sağlarsan kalınlaşma süresini kısaltabilirsin.Ama illa şekillendirme istiyorsan şekillendirip dal sayısını azalttığın için gövde kalınlaşması biraz daha zaman alacaktır.

Birde gövde kalınlaşması için olabildiğince büyük saksıya dik.Saksı küçültmesi sakın yapma.Bırak biraz serpilsin.Ama dediğim gibi uç alma işlemi yaparakta dalların uzamasını engelleyip dal sayısını arttırmalısın ki şekillendirirken elinde yeterince dal olsun.****** bütün bu işlemler için şu an erken.1-2 sene hiç elleme.

Fotoğrafta ekleyebilirsen iyi olur.
Katılımcı olman dileğiyle...

memet
30-08-2006, 12:24
Berayatalay hoşgeldiniz.sizi önceburaya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=157) alalım.
Çınarınız hakkında dah fazla bilgi verirseniz arkadaşlarda daha fazla yardımcı olurlar.Bonsai forumlarını takip ederseniz, orada bonsai bakımı ve sulamasıyla ilgili bilgileride bulacaksınız.

vibb
06-09-2006, 17:09
İki haftadır suda bekleyen ve kökleri 4-5 cm olmuş 20 tane kadar söğütten kesme boyları 13-20 cm arasında değişen kalemler var. sizce bunlardan orman tarzı olurmu? Nasıl bir saksıya nasıl yerleştirmeliyim.

bonsaisever
06-09-2006, 17:22
Söğütleri ayrı ayrı saksılara alıp şekillendirdikten sonra orman tarzına geçsen daha uygun olur :)

vibb
11-09-2006, 12:55
hepsini pet şişelere diktim dün. 16 tane bunları ne zaman şekillendirmeye başlayabilirim.

cello
14-09-2006, 12:27
...
Score 40-45 (of 51 in total)

The maximum score is 51, you scored 40-45.

You know quite a lot about Bonsai, but you still made a few mistakes. Keep practicing and learning, this site might be of great **** to you!
Take a look at the right answers.
:(

nutech
30-09-2006, 20:02
merhaba
benim fıcus um var yenı aldım acaba bu mevsımde topragıyla bırlıkte fidanımı baska bir saksıya alsam bir problem olur mu birde nasıl bir toprak secımı yapmalıyım.Sımdıden tesekkurler...

gallus
01-10-2006, 04:56
merhaba nutech
ficusun saksısını değiştirebilirsin. köklerine dokunmadan kalıp olarak çıkartıp bir boy büyük saksıya yerleştirirsen sorun olmaz.toprak olarak yarıyarıya torf ve dere kumu karısımı kullanabilirsin. toprak seçimi konusundaki makaleleri okumanı tavsiye ederim. eğer kök budaması yapmak isitiyorsan kış sonun beklemen daha sağlıklı olacak. yanlız ficus sürekli evde bakılamsı gereken bir bitki olduğu için mevsim faktörü çok önemlimidir onu bilmiyorum. bu konuda uzmanları dinlemek daha iyi olur.

bonsaireef
29-10-2006, 10:53
Merhabalar tazcanky, hoşgeldiniz.
Yalnız şunu baştan söyleyeyim; bizim sitemiz alevlenen bonsai aşkını söndürmez, hatta altına odun atıp bir de körükler, haberiniz olsun! :)

Verdiğiniz linklere bakınca çok sinirleniyorum. Size değil ****** reklamı verenlere :)
Sanki o tohumları ekince bonsai çıkacak. Birde utanmadan bonsai resmi koyuyorlar. Acer palmatumun çimlenmesi zaten sorunlu. Ne diyeyim. Yeni başlayacaklar umarım bu tür şarlatanlara kanmazlar.

En doğru kararı vermişsiniz. Bonsaiye başlamak, bonsai yapmak için en uygun yol fidan almaktır. Yazılanları okuyormuşsunuz, hepsini dikkatlice okuduktan sonra kafanıza takılan yerleri sorar ve uygulama yaparsanız kısa zamanda çok yol katedersiniz. Çalışmalarınızı burada görmeyi çok isteriz.

Ortanca siz de hoşgeldiniz. Bonsainizin resimlerini bekliyoruz. :)

ortanca
31-10-2006, 20:08
pazar günügemlikte bir fidanlığa gittim.fidanlıkyta fidanlık yani büyük bir yer ..2 tane bayan vardı herneyse uzatmayayım bonsai için fidan alıcam ya işte o hevesle gittim.
burdaki bonsai hakkında yazılan çizilen leri biliyorum ya sanki dışardakilerde yani en azında fidanlıktaki o iki fidan boylu bayan!!larda bilirlerdi ve yardımcı olurlardı en azından neyse sadede geleyim hevesle bonsai yapımına başlayacağımı v.s söyledim hangi fidanı tavsiye edersiniz dedim biri yüzüme boş boş baktı öbürüde bayaği bir düşündüüü dediki yaaa o bonsailer hazır satılır buralarda olmaz dedi..bende 2 ttane bayan görünümünde nöbetçi ağaçla konuşmanın verdiği huzurla :p eve döndüm :)) işe bakın .

memet
31-10-2006, 20:13
Bence yapman gereken şey gözüne kestirdiğin fidanları alıp okuduklarını uygulamaya başlaman.
Fidancı ya da seracıların bu konuda bilgili olacaklarını düşünme..
deneye deneye sana en uygun ağacı kendin bulacaksın.

ortanca
31-10-2006, 20:17
haklısınız bu işi başaracağıma inanıyorum yukardaki konuyu anlatma sebebim bonsai nin yurdumuzda çok yeni olduğunu vurgulamak istememdendi ..çalışmalarım devam edecek tşekkürler..

bonsaireef
31-10-2006, 20:29
Bonsai dünyasına hoşgeldiniz. İşte bonsai böyle bir şey. :D Biz bunları çok yaşadık.

Fidancıya gidiyorum ve dakikalarca ağaç seçiyorum. Adam artık yüzüme alacaksan al ne karıştırıp duruyorsun gibilerinden bakınca ben de bonsai yapacam o nedenle bakıyorum diyorum. Adam yüzüme daha da anlamsız bakıyor. Ama en azından bonsai ne olaki anlamadım deyip başımdan uzaklaşıyor. O nedenle hiç fidancılara sormayın. Fidancıya sorarsanız size kendince güzel ağaçları, iyi görünen satmaya kalkar. İyi niyetli ve yardımcı olmaya çalışıyor ya. Sizse adamın veya kimsenin beğenmediği, satamayacağı ağaçları alacaksınız.:rolleyes:

banzay
21-11-2006, 23:16
Tohumdan yetiştirme konusunda çok fazla soru geldiğini biliyorum. Ancak tohumdan çıkan bir fidanı görmek bana çok büyük bir mutluluk veriyor. Bu fidanın bir bonsaiye dönüşmesi için çok zaman gerektiğini bilsem de yine de tohumdan yetiştirmeyi bırakamıyorum. Şu ana kadar aldığım fidanları da aşırı budama ya da yanlış zamanda telleme nedeni ile kaybettim. Bugün pazarda gezerken muşmula gördüm. Çocukluğumda yediğim bu meyvenin tadını hayal meyal hatırlıyordum. Dayanamadım ve biraz aldım. Sonra yabani dağ muşmulası çalışmalarını yapan ustalarımızı hatırladım. Acaba bu yediğimiz muşmuladan çimlendirme yapabilir miyiz ki? Denemek için birkaç tanesini plastik bardak içindeki bir miktar suyaattım ve şişirmeye bıraktım. Bu fidanları da görmek nasip olur belki.

murare
22-11-2006, 07:40
Offf millet fidanı bırakıp yamadoriye geçti sen tohuma başladın be banzay. Ömür yetmez. Neyse iyi çalışmalar umarım en kısa sürede bonsai olurlar. :D

banzay
22-11-2006, 08:44
Biliyorum Murare çok zaman alır, fakat amaç mutlaka bu tohumlar bonsai olacaklar diye onları toprağa ekmek değil. Herhalde tohumdan çıkma anındaki o mucizeye tanık olmak. Yamadori ise planlarımı yaptığım listenin en üst sıralarına yükseliyor. Hem de son sürat ;)

turunç
04-12-2006, 23:08
Merhaba gulunadi;
Hoşgeldin diyorum ve bonsai ile ilgili merak ettiğin herşeyi bulabileceğin yerdesin diyorum. Umarım çok güzel bonsailer yaparsın. Her türlü sorularını elimizden geldiğince cevaplamaya çalışacağız. Hele sen bir sitedeki bilgileri oku. Üyelerin bonsai çalışmalarına bir göz gezdir. Tekrar hoşgeldin.

Bonsaireef görse gözleri yaşarırdı herhalde:))

yasemin
05-12-2006, 22:18
selamlar....

aranıza yeni katıldım....bonsai ile ilgili hemen hemen bütün forumları okudum.... bir cüce nar ve ateş dikeni fidanı edindim....galiba onları biraz fazla budadım... budanmış olan dalları ektim ve hemen hemen hepsi köklendi...umarım başarıya doğru bi adım atabilirim....bilgiler için hepinize teşekkürler

turunç
05-12-2006, 23:54
Merhaba pitircik2702
aramıza senin gibi yeni arkadaşların katılmasına çok seviniyorum:)
İnşallah uzun soluklu olur dileklerimle...
Fotoğraflarını çekip yüklersen sana elimizden gelen her yardımı yaparız. Merak etme yalnız değilsin. Aslında bir arada olduğumuz için hiçbirimiz yalnız değiliz:)

yasemin
07-12-2006, 12:17
teşekkür ederim turunç... bütün forum ve makaleleri okuyarak bilgi edinmeye ve siteyi kullanmayı öğrenmeye çalışıyorum...şimdilik sitede bi bulduğumu birdaha bulmakta zorlanıyorum..kendimden emin olunca bende resim gönderim sizin tecrübelerinizden faydalanmak isteyeceğim...

yasemin
12-12-2006, 23:13
merhabalar...
iki tane 10-15 cm boylarında fıstık çamım var ve bunlar için ne yapabileceğimi bilmiyoruum...ve öldürmekten korkuyorum

turunç
13-12-2006, 10:10
Çok küçüklermiş. Şu anda ne gibi bilgiler istediğinizi yazarsanız size yardım etmek daha kolay olur. Bonsai için mi kullanacaksınız? Kendiniz tohumdan mı yetiştirdiniz?

yasemin
13-12-2006, 13:13
evet küçükler gerçekten ama bonsai için kullanmak istiyorum. şimdiden form vermeye başlamalımıyım yoksa biraz daha büyümeleri gerekirmi?

Ali H. ALI
13-12-2006, 13:42
Iyi gunler Pitircik2702, aramiza hos geldin. Goruyorum, hissediyorum, bir an once bonsailerin olsun istiyorsun. Bu heyacani bonsaiye yeni basliyan herkes yasiyor, Resimlerde gordugunuz o guzel agaclardan hemen sizde yapmiya hevesleniyorsunuz. Mutlaka bir gun sizinde resimlerini gordugunuz, o guzel agaclar gibi agaclariniz olacaktir. buna ulasmak icin, bu sitede her cesit bilgi vardir. Bu bilgileri ogrenmekle ise basliyabilirsiniz ve en kisa bir zamanda bu agrendiginiz bilgileri pratikte uygulayip el becerilerinizi gelistirmelisiniz.

Fistik camlariniz cok kucuk onlari gozetim altinda buyumeye birakiniz, kokleri ve govdeleri iyice gelissin, dallanip budaklansinlar sonra istediginiz sekli verip onlari guzel bonsailer yaparsiniz.

Sitedeki yazilari okuduktan sonra bir fidanciya gidip, 3 yas ve yukarisi bonsaiye uygun fidanlar secip bonsai yapmiya basliyabilirsin. Resim gonderme imkanin da varsa aldigin fidanlar uzerinde yapacagin calismalarin resimlerini gonderip bizlere her turlu soruyu sorabilirsin. Verecegimiz cevap ve onerilerden yola cikip cok guzel bonsailer yapacagina inaniyorum.
Simdiden kolay gelsin, her sey diledigin gibi olsun.

turunç
13-12-2006, 13:46
Merhaba tekrar;
Bak burda seninki kadar bir çama neler yapılabilir resimlerle gösteriliyor. İncele istersen. İşine çok yarayacak ve sana fikir verecektir.
Diğer yandan Ali hocamızın dediklerine aynen katılıyorum.Saygılar...
İşte link:
http://www.bonsaieurope.org/photo/main.php?g2_view=core.ShowItem&g2_itemId=841

murare
27-12-2006, 07:58
Ben de söğütler üzerine çalışmak istiyorum. Onlardan güzel bonsailer yapılabileceği kanaatindeyim. Evet çok uğraştırır ve çabuk form kaybeder ama bende ağaçlara dokunamamaktan şikayet ediyordum zaten. Sğütle başlamak değil ama söğüt çalışmak güzel olur bence.

murare
27-12-2006, 08:00
Bir örnek de ben vereyim. Benimde yaklaşık 40 kadar çelikten ürettiğim söğütüm var. Şekil vermek için fazla zamanım kalmadı ama Ali Hocamı bekliyorum. O kendi söğütünü gösterdiğinde kafamda daha iyi şekil kazanacaklardır.
6242

Ali H. ALI
27-12-2006, 12:20
Iyi gunler Joy, umarim iyi uyudunuz ve belkide ruyalarinizda bonsailer gordunuz.

Bonsailerimi ic mekanda tutabilirmiyim sorunuza, burda cevap vermek istedim. daha fazla arkadas cevaptan faydalansin diye.

Tropik bitkilerden yapilan bonsailer disinda bonsai yapilan agaclar genelde disarida tutulur. Cunku bonsai bir salon bitkisi degildir.

Kisa bir sure [iki, uc gun] ic mekanda sergilenebilir daha sonra disari cikarilmalidir, bonsai gunes ister, yagmur ister, hava ister, nem ister yani normal, disarida yasiyan bir agacin ihtiyac duydugu her seyi ister.

Sunun yaninda en fazla ihtiyac duyacagi sizin ona verecegi sevgi oldugunu unutmayin. [kista, donma tehlikesi olan yerlerde agaclarinizi donmamasi icin onlem almalisiniz]

Bonsaili gunleriniz bol olsun.

Ali H. ALI
27-12-2006, 12:24
Iyi gunler murare, elinde o kadar sogut varken kendin de birseyler dene:)
en erken bir zamanda sogutlerim uzerinde yaptigim calismalari sana ve diger arkadaslara resim cekip gonderecegim[iki hafta once yaptigim bir calismayi firsat bulursam bu gun gonderirim]
Sevgi ve saygi ile kaliniz.

greenv@lley
27-12-2006, 13:12
Söğüt ve bonsai inanın çok şaşırtıcı ve olmuşta ,
Söğüt suyu çok sever ,ozaman sık sulamak gerecek sanırsam
tebrik ediyorum.
En sevdiğim ağacı, bonsai olrak görmek süper:p

murare
27-12-2006, 15:28
elinde o kadar sogut varken kendin de birseyler dene:)

Bir iki denemem var ama daha form tutmasına yıllar var sanırım. Sizin çalışmalarınızı da sabırsızlıkla bekliyorum hocam.

alevbulentay
28-12-2006, 13:45
tekrar merhaba
bana bonsai sevdası bulaşmak üzere
forumda ki makalelere bakıyorum ve inanın çok yardımcı oldu.
hayal gücümü tazeledi ve bilgi haznemi geliştirdi.
bunun için herkese ayrıca teşekkür ederim.
ben daldan köklendirme yöntemi ile bonsai denemek istiyorum ve bunu salkım söğütte yapmak istiyorum. bu konuda fikir verebilecek varsa merakle bekliyorum.
*köklendirme tozunu nereden bulacağım hakkında yardımcı olabilirmisiniz?
*merak ettiğim ve yardım istediğim diğer bir konu ise ben bu işlemi her mevsimde yapabilirmiyim? yani şimdi gerekli malzemeleri bulsam ve bu işleme başlasam sonuç alabilirmiyim?
amma soru sordum değilmi:)
iyi günler dilerim
saygılarla...

Ali H. ALI
28-12-2006, 14:24
Sayin Alevbulentay aramiza hos geldiniz. Uyeler icin kullanim kilavuzu sayfasini incelerseniz forumu daha kolay kullanirsiniz. sordugunuz sorulara cevap alabilmek icin dogru yerde sormalisiniz. Ornegin bonsai icin soracaklarinizi soru ile ilgili bonsai sayfasinda (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=24) sorarsaniz , sorunuz erken gorulur ve erken cevap alabilirsiniz. Bonsai ogrenmek icin gerekli tum bilgiler bu sitede vardir. okuyarak ise basliyabilirsiniz.
saygilar.

bonsade
07-01-2007, 16:43
2 yaşında tesbih ağacı bonsai olur mu ? Tesbih ağacının zehirli olduğunu forumdan öğrendim. Neresi zehirli ? tohumu mu ağacı mı yaprağı mı ? Saksının altının delinmesi gerekli mi az sulasak olmaz mı ?

Resmi de bu ;
http://img406.imageshack.us/img406/417/hpim4346fi1.jpg

turunç
07-01-2007, 17:19
Saksının altının delinmesi gerek. Yoksa bir süre sonra kökler boğularak çürüyecek ve ağacı kaybedeceksin. Az da sulasan sonuç değişmez. Bence saksının altını bir an önce delmelisin. Örnek hatanın sonuçlarını acerpalmatum arkadaşımız anlatmış. Buradan (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=53881&postcount=23) okuyabilirsin.
Bir de ağaca nasıl bir şekil vermeyi düşünüyorsun?

bonsade
07-01-2007, 17:30
Teşekkürler Turunç.
Şekil vermiye gelince,doğada göründüğü gibi olmasını istiyorum.Fazla resim bulamadım.Yapraklarını döküp tesbihleri görünecek.Tesbih ağacı çam gibi eğilip bükülmez herhalde.Resim gölgeli çıkmış aslında üç dal.Belki yanlardaki dalları kademeli kısaltabilirim.Yanyana dikilmiş gibi olur.

Farklı yönden resim yolladım. Şekil vermek için üzerinde arkadaşlar çalışırsa sevinirim

memet
08-01-2007, 09:34
Ağacın henüz çok genç bir fidan, ufak saksıya almakta acele etmedin mi?.
Gövdenin kalınlaşmasını geciktirecek.. fidan gibi kalacak.

bu şekliyle küme tarzını düşünebilirsin.(clump-kabudachi)

bonsade
08-01-2007, 10:25
Bonsai hakkında yanlış düşünmemden kaynaklanıyor.Hep onu büyütmemeye çalıştım.Her yeni çıkan filizi kopardım.Dalları ince iken kolay şekillenir sandım.Bonsai yi ilk görenler benim gibi düşünür ama ağaçlar net sayesinde doğru bilgiye kavuştuk.Bu bir başlangıçtı.Artık geri dönüşü yok.zarif dalları tesbih salkımlarını verirse küçük meyveleri ile bonsai den çok ağaçcık olacak.Şekil vermede yardımcı olun lütfen

memet
08-01-2007, 10:30
kök budaması yapdın mı? Yapmadıysan gene yapma, büyük bir kaba aktar ve ağacın büyümesine izin ver. üç gövdeli küme tarzı olabilir sonra, ya da iki dalı feda eder Çelebi düşünebiliriz.(literati-bujingi)
şimdilik büyümesini ve dallanmasını bekleyelim.
ben tohumdan üretmiştim çok önce üç gövde bir arada çıkmıştı.. acemilikten kurutmuştum..

med472
08-01-2007, 11:46
herkese selamlar....
aranıza yeni katılıyorum.uzun zamandır bonsai hakkında bir cok belge okudum ve artık teoride öğrendiklerimi ufakta olsa hayata geçirme vakti gelmiştir diye düsünüyorum.bunun için ilk adım olarak bahçemdeki kavak ve söğüt agaçlarından bir kaç çelik aldım ve suda köklendirdim. şuanki amacım öncelikle bunları toprağa dikip büyütmeye çalışmak... ayrıca da fidancıdan bir kaç çeşit fidan alıp onlarıda büyütmeye çalışacagım. aslında fidan alıp şekillendirmeyi düsünüyorum ama malum üniversite sınavına hazırlanıyorum. durum böle oluncada fazla vaktim olmuyor. bahçemle sadece dersten bunaldığım vakitlerde uğraşıyorum.

ama sunu da belirtmek isterim ki artık yazılan makaleleri okuya okuya bütün ağaçları saksıda form verilmiş bonsai olarak görüyorum:) deliriyor muyum ne?:)

bahsettiğm gibi su an sadece yapılanları incelemekle ve okumakla geçiştiriyorum kendimi. hernekadar içimde çok büyük bir heves olsa da, öncelikrim ortada! sorumluklarımı bilmem gerektiğini düsünüyorum!
bu arada yazın karşınıza tam bir bonsai piskopatı olarak çıkacağım gibi geliyor:)

tüm bonsai severlere en içten sevgiler,saygılar!!
sağlıcakla kalın....

turunç
08-01-2007, 11:55
med472 sende bu hastalığa yakalanmışsın, artık tek çaren bonsai yapmaya başlamak. Bu hastalığın başka çaresi yok ve hastalık geçici değil. Bir bulaştımı artık kaçamazsın:) Sevgiler...

Ali H. ALI
08-01-2007, 15:01
Sgörünüs, Memedin onerdigi celebi tarzini 3 govdeli agacla da yapabilirsiniz. Asagida agaclariniz icin bir cizim var, onu uygulayabilirsiniz. govdelerin 3 de ayni boyda olmamali, govdeler ayni hizada olmamali biri ortada olursa biri az geride digeri de az onde durmali. bu tarzi yapacaksan dallar yalniz govdelerin uclarinda olur govdelerin asagilarinda dallar olmaz ki bu da senin agaclarina uygun. Kolay gelsin.

6431

med472
08-01-2007, 18:51
haklısınız!ama malum daha büyük sorumluluklarım var!
üniversite sınavına hazırlanıyorum...vaziyet böle olunca adece bakmakla yetiniyom!!:)

malina
08-01-2007, 21:21
Kesintisiz çalışamazsın. Kendini dinlendirmen gerek ki daha iyi öğrenesin. Bu kısa aralarda, bitkilerde ilgilenebilirsin. Sadece çok vaktini almayacak şeyler seçmelisin... :)

Yoksa yaşam epey tatsız olur. Üniversiteye girince, dur önce okulu bitireyim demeyeceksin herhalde :)

Öncelikler konusu önemli ama bu diğerlerini yok saymak demek değil. Ayıracağın zamanı dengelersen sorun olmaz. Birine 10 saat ayırıyorsan, sevdiğin başka bir uğraşa yarım saat ayırabilmelisin. Sonuçta gün 24 saat :)

ebonsa
10-01-2007, 23:58
söğüt ilk başta biraz büyütülmeli mi yoksa bonsai yapılmaya başlanmalı mı .
daha yeni öğrenmeye başladım o yüzden nasıl soracağımı da tam bilemedim umarım yanlış bi şekilde sormamışımdır sorumu.

6 gün önce bunu yazmışım ama şimdi galiba biraz saçma bir şey yazmışım gibime geliyor çünkü ne demek istediğimi şimdi ben anlamadım :)

bonsade
13-01-2007, 17:30
Sgörünüs, Memedin onerdigi celebi tarzini 3 govdeli agacla da yapabilirsiniz. Asagida agaclariniz icin bir cizim var, onu uygulayabilirsiniz. govdelerin 3 de ayni boyda olmamali, govdeler ayni hizada olmamali biri ortada olursa biri az geride digeri de az onde durmali. bu tarzi yapacaksan dallar yalniz govdelerin uclarinda olur govdelerin asagilarinda dallar olmaz ki bu da senin agaclarina uygun.
Sayın Ali H.ALİ :
Ellerinize sağlık.Ben gövdenin fazla kalın olmasını İstemiyordum .Çizilen resmin formu çok güzel

aysemelike
31-01-2007, 11:17
Sevgili Bonsai üyeleri,
Ben bugüne dek bonsai ile ilgilenmedim, ama ne olduğunu hep bildim ve izledim. Bahçemde yapay havuzun kenarında bir erik kendiliğinden büyümeye başladı. Bende 4 yıldır her yıl yaz boyunca iki üç kez uzayan tüm dallarını kesip durdum. Tamamen bilinçsizce ama yuvarlak ve kısa kalmasını sağlayacak kadar. Sizlere fotoğraflarını yolluyorum. Acaba bana bu ağacı şekilli koruyabilmem için fikir verebilirmisiniz? Fotoğraflar sırası ile sağ yandan, önden ve yakından çekilmiştir....

memet
31-01-2007, 11:52
Bu haliyle süpürge, (Broom-Hokidachi) tarzına yakın duruyor.
Ağacı söküp saksıya mı alacaksınız yerinde mi tutacaksınız.

aysemelike
31-01-2007, 12:44
Bu haliyle süpürge, (Broom-Hokidachi) tarzına yakın duruyor.
Ağacı söküp saksıya mı alacaksınız yerinde mi tutacaksınız.

Yerinde tutmayı istiyorum.Bu forumu keşfetmeseydim yine uzayan dalları tıraşlayıp duracaktım. Sizlerin yazılarını okudukça belki hoş bir şekil verebilirim dedim. Ama desteksiz cesaret edemem.

memet
31-01-2007, 15:59
sitede süpürge tarzındaki örmeklere bir bak..Aklına yatarsa birlikte arkadaşlarla bu trazda fikir üretiriz.
bazı dalların budanmasıyla havuzun üstüne doğru sarkık tarz gibi budama da olabilir diye düşünüyorum..(semi cascade-han kengai).
verdiğim isimlerle arama yapıp tarzlara bir bak..
telleme ve budama yaplıarak sarkık tarza dönüştürülebilir gibi geliyor..
bakalım diğer arkadaşlar ne düşünecek

Ali H. ALI
01-02-2007, 12:07
Iyi gunler sayin Aysemelike, erik agacindan da bonsai yapabilirsiniz. Agacinizi oldugu yerde birakacaginiz icin, agaciniza kok budamasi yapmaniz gerekmiyor. Yalniz agacin dallari uzerinde yapacaginiz calismalar saksida yetistirilen bonsai gibi surekli olmalidir ki agacinizi istediginiz tarzda tutabilesiniz.

Memedin dedigi gibi en uygun supurge tarzi gorunuyor, yine de siz istediginiz tarzi yapabilirsiniz, biraz sabirli ve bonsaide ogrendiklerinizi uygulamak sartiyle.
Agacinizin dallari iki, uc yillik oldugu icin onlari tel ile bukup sekil vermek biraz zor gorunuyor, erik dallari yaslandik sonra bukumu zordur. Bu durumda supurge tarzi yapacaksan, agacin govdesinin V seklinde ayrildigi yerin hemen uzerinden, kesik yerler arkada ve 45derece olacak sekilde budamalisin[ bu budamayi kis sonu yapabilirsin] onumuzdeki bahara agac budadigin yerlerin hemen altindan bircok surgunler verecektir, o surgunlerin 30- 40cm kadar uzamalarina izin ver sonra surgunlerin uzerinde 3-4 tomurcuk kalacak sekilde tekrar buda, kalan tomurcuklar acilip surgunler buyuyunce onlari tekrar, ilk surgunleri budadigin gibi buda, bu islemi agac istedigin tarza gelene kadar uyugula, agac istedigin tarza geldikten sonra surekli yeni surgunlerin uclarini cimcik alimla budamalisin ki agacin surekli istedigin forumda kalsin.

Baska bir tarz yapmak istiyorsan, agaci V seklinde ayrilan govdenin daha asagilarindan yine kesik taraf, agacin arkasinda olacak sekilde budadiktan sonra, agacin verecegi yeni surgunlerden bir tanesi secersiniz, o sectiginiz surgunun daha hizli gelismesi icin diger surgunleri budar ve biraktiginiz surgunu telleyip ister kivrimli dik tarz ister sarkik veya selale tarzi yapabilirsiniz.
Bonsaide en onemli unsurlardan biri govdedir, agacinizin govdesi iyidir o govde uzerine yeni surgunleri kullanip agaca, istediginiz tarzi verebilirsiniz.

Bonsai calismalarinizi, deyisik agac turlerinde ve saksilarda da gorelim . nasil olsa bonsai sevdasi icinizde yesillenmis buyuyor. Yapacaginiz tum bonsai calismalarinda basarilar dilerim.

Ferda Ülkümen
01-02-2007, 21:21
Bonsai uzun yıllardır ilgimi çeken bir konu olmasına rağmen,kaynak bulamadığımdan yaptığım denemelerde hep başarısız oldum.Yirmi yıl önce tohumdan yetiştirdiğim Ginko biloba ve bazı çam türleri fidanları bozulup gitti.Altı yıl önce Tokyoya gittiğimde ilk yaptığım iş bir bonsai kitabı almak olmuştu,İngilizcem yetersiz geldi oda işe yaramadı.İki aydır sitenizdeyim,ilgilenecek o kadar çok konu varki bonsai konusuna ancak göz atabildim.Anlamakta zorlandığım birkaç şeyi sormak istiyorum.
Gelişmiş bir bitkinin büyük bir saksıdan,bir sığ saksıya alınıp nasıl uyum sağlayabileceğine aklım ermiyor?
Sığ saksılarda toprağın kümbet şeklinde yerleştirildiğini görüyorum.Toprak suyu nasıl alacak? Su akıp gitmeyecekmi?
Bahçemde tohumdan veya kökten kendiliğinden çıkmış birçok ağaç ve çalı fideleri var.(Zeytin,erik,incir,kayısı,nar,defne,ağaç minesi,mor salkım,acem borusu,aslan bıyığı,biberiye,dut,akçaağaç vs)Boyları 10-30 cm civalarında.Bunlarla bonsai yapmayı denesem hangilerini tavsiye edersiniz?Saksıya alma işlemini ağaç dikim mevsimindemi yapmalıyım?

memet
01-02-2007, 22:08
Ferda Ülkümen sizi bonsai ateşi iyice sarmış..
birden çok soru sormuşsunuz..
Bonsai bölümlerinde çoğuna cevap olduğunu göreceksiniz.
Bahçenizdeki ağaçları yamadori konusunda yapılanlara uyarak saksıya almanız mümkün..
Özellikle Bonasireef'in fotoğraflarla örneklediği çalışmaları yardım edecektir.

Saydığınız ağaç ve sarmaşıkların hepsini bonsai yapmanız mümkün olabilir.
Sulama konusu bonsaide ilk önemli konu..Bu konuda yazılar bulabilirsiniz forumda. Bu ay bence saksıya alma için en ay olacak..Henüz ağaçlar canlanmaya başlamadan önce.
Kök budaması yapılarak ağacın küçük saksıya adapte olması sağlanıyor. Kök budaması konusunda da tatmin edici yazılar bulacaksınız..
Bonsai başlığındaki yazıları bir elden geçirin sonra işleme hepbirlikte başlar, ağaçlarınızı birlikte saksılara alırız..

Ali H. ALI
02-02-2007, 01:52
Sayin Ferda Ulkumen, Icinizde kullenmis duran ama hemen alevlenmeye hazir bonsai sevdasini tekrar agaclar.net ufleyerek ateslemis ve iyi de olmus.
Hos geldiniz elinizde bircok kimsede bulunmayan imkanlar var. Bir bahceniz bahce icerisinde bonsai yapabileceginiz bircok fidaniniz, bonsailerinizi yaptiktan sonra, koymak icin yer bulamayan arkadaslardan sanslisiniz.

Cicek ve bitkilere olan ilginizden yola cikarak bonsaide pek zorlanmadan calisacaginizdan eminim. Ogreneceginiz bilgi ve deneyimlerizi kisa bir sure sonra yeni basliyan arkadaslarla paylasip hep birlikte Turkiyedeki bonsai surecini hizlandiririz diye dusunuyorum.

Bitkide kok, bildiginiz gibi iki onemli gorevi ustleniyor. a/ toprakta derinlere inerek ve yayilarak bitkinin toprak uzerinde iyice, saglam bir sekilde durmasini sagliyor.
b/ kilcal kokler topraktaki besin ve minerallari toplayip bitkinin gelismesini sagliyor.
Bonsaide bitki saksiya alt taraftan tellerle iyice baglandigindan kazik ve diger kalin koklere gereksinim duymadan, saksi icerisinde durabiliyor.
Budanan kilcal kokler cok uzaklara dalip gitmeden sizin vereceginiz gubre ile agaca besinleri ulastiracaktir. yine de dogal olarak kokler saksi icerisinde uzaycagindan 2-3 yilda bir agaci saksidan cikarip kok budamasi yapilmalidir.[bunu mevsiminde yapmak onemlidir]

Bonsaide toprak karisiminin icerisinde dere kumu oldugundan suyun suzulmesine yardim eder, saksi icerisine ekilmis yosunlar da hem guzel gorunur hem de topragin akip gitmesini onler.

Umarim takilmis oldugunuz bu konularda size yardimci oldum. Agclar.net'te bonsai ogrenmek icin yeterli bilgi vardir, kolay gelsin.

acemi çiçekçi
02-02-2007, 17:13
giresun dan merhaba,
siteye bi süredir bakıyorum ve çok istifade ettim. evimde yeni yeni bitki yetiştirmeye başladım. Bonzailere de bayıldım çok güzeller.ben de bonzaim olsun istiyorum ama hazırı almaktan ziyade kendi şekilledirdiğim bi bitkinin daha kıymetli olacağını düşünüyorum.burda taflan yapabilirim ama onun çelikleme zamanı geçmiş sanırım.geçenlerde toprağa gömdüğüm cillemiş bir kestanem vardı.bugün baktım boyu bir karışı geçmiş.kestaneden bonzai olurmu?olursa bana yardımcı olur musunuz ne yapmalıyım. bu arada begoyam,limonum, nergislerm,terslalem ve diğer çiçeklerimle ilgilide sorunlarım var ama ayrı yerlerde yazmam gerekli sanırım. bilgilerini bizimle paylaşan herkese çok teşekkür ediyorum

Ali H. ALI
03-02-2007, 02:06
Merhaba acemi cicekci aramiza hos geldiniz. Once "uyeler tanisiyor" bolumunde kendinizi tanitarak ise basliyabilrsiniz. Daha sonra ilgili bolumlere soracaginiz tum sorulara cevap alacaksiniz ve kisa surede isminiz acemi cicekciden usta cicekciye donusecek, Bu ara BONSAIye olan ilginizin da surekil olmasini dilyorum.

Açelya
04-02-2007, 21:46
Gardenyadan bonsai olurmu,hazır bitane var öldürürmüyüm acaba,sonra çok üzülürüm

acemi çiçekçi
05-02-2007, 10:37
Ali bey merhaba,
elimde yenı ektıgım bı kestanevar,boyu 1 karışı geçtı. bundan bonzai olur mu? bi de limon bonzaisi yapmak istıyorum. Evimde salonlarda olan bir limon var bundan alarak yapabilir miyim?evetse nasıl ve ne zaman kesmeliyim? yardım edersniz sevinirim.Bir de giresunda trabzon hurması çok var. bundan da yapmak istıyorum,sizce bu zaman da celik alınır mı?Biraz çok sordum sanırım:rolleyes: ama resimleri gören biri dayanamıyor.Ve bu iş zaman aldıgı için biran önce başlamalıyım öyle değil mi:confused:

Ali H. ALI
05-02-2007, 10:49
Merhaba Acelya, gardenyadan bonsai olur, yalniz yeni baslayan biri oldugun icin gardenyani bonsai yapmak icin daha sonraki yillara biraksan diyorum. Ilk bonsai icin uygun bir bitki deyildir, simdi baska bitkilerle [ornegin simsir, ates dikeni] bonsaiye baslasan edinecegin bilgi ve deneyimlerinlerinden sonra gardenyananin uzerinde calisirsin hem bu ara gardanyanin govdesi de daha fazla kalinlasmis olur.
Kolay gelsin.

Ali H. ALI
05-02-2007, 11:16
Iyi gunler Acemi cicekci, kestaneden bonsai olur. Yalniz senin kestanen daha cok genc. Resmi yok ama tahmin edebiliyorum,boyu bir karis kucuk bir kestane fidani, bu fidanin bonsai olabilmesi icin, iyice buyuyup gelismesi gerekir. Su an kestanenizi buyumeye birakiniz, alabildigince buyuyup gelissin. Siz de bu ara bonsai bilgilerinizi gelistiriniz, ornegin telleme ve budama tekniklerini her hangi bir agactan keseceginiz bir dal uzerinde uygulayiniz eliniz alissin.

Evdeki salonlarda olan limondan ne alacaksiniz? celikmi? Limonu celikle cogaltmak zor olsa gerek, hic deneyimim yok. Limondan da bonsai olur uygun fidan bulursaniz yapabilirsiniz.

Giresunda cokca yetisen Trapzon hurmasindan 3-4 yillik bir fidan bulup onunla bonsayiye baslasan diyorum. Belki resimlerini gorup begendigin bonsailere,daha cabuk ulsirsin.

Havalar oralarda su an cok soguk olmali, o yuzden celik almayi, havalar isinmaya basladigi zaman alsan, daha uygun olacagini dusunuyorum.
Kolay gelsin.

acemi çiçekçi
05-02-2007, 14:47
ali bey ilgilendıgınız için sağolun. lımon bonzaisi içi ne almam gerekıyo peki.Buyuk bir fidanmıı alıp kısaltacagm.Hurma içinde pazarda buyuk fıdanlar satılıyor onları mı kastedıyorsunuz. Şuan satılıyor.Çarsamba alırım. Onu alınca ne yapmalıyım. Bir de havayi koklendrmede sadece bölgeye toprakmı baglanıyo yoksa; bir kesık atma felan var mı? çok soruyorum ama nolur hoşgörün. bitkiler hakkında ki herşeyi daha yeni, sıfırdan öğrenıyorum. sabırla ilgilendiğiniz için minnetdarım.

acemi çiçekçi
05-02-2007, 14:49
Ali Bey ilgilendıgınız için sağolun. lımon bonzaisi içi ne almam gerekıyo peki.Buyuk bir fidanmıı alıp kısaltacagm.Hurma içinde pazarda buyuk fıdanlar satılıyor onları mı kastedıyorsunuz. Şuan satılıyor.Çarsamba alırım. Onu alınca ne yapmalıyım. Bir de havayi koklendrmede sadece bölgeye toprakmı baglanıyo yoksa; bir kesık atma felan var mı? çok soruyorum ama nolur hoşgörün. bitkiler hakkında ki herşeyi daha yeni, sıfırdan öğrenıyorum. sabırla ilgilendiğiniz için minnetdarım.

tourkana
05-02-2007, 15:43
hava köklendirmesi ile ilgili ayrıntılı bilgi, biçim verme teknikleri bölümünde Air layering başlığı altında var...ama çok iyi okumadan denememeni tavsiye ederim...ben denedim ve gövde çapı kadar soyulacağını atlayıp,kafama göre soydum,,,böyle hatalara düşmemek lazım...

bonsade
06-02-2007, 09:04
Bonsai yapımında bu saksılar işe yararmı.

memet
06-02-2007, 10:01
bunlar zaten bonsai saksısı...

bonsade
06-02-2007, 10:53
bunlar zaten bonsai saksısı...Bunlar yapay bonsai.Ben saksıların büyüklüğü bonsai için uygunmu diye sormak istemiştim.Eğer uygunsa bol miktarda var.

memet
06-02-2007, 10:56
Bol miktarda var diyerek herkesi heyecanlandırma..
saksılar gayet iyi bonsai için..

Ali H. ALI
07-02-2007, 12:29
Iyi gunler, bonsai saksilari guzel fiyatlar da uygun, bence kacirmayin. Kucuk olduklarini dusunuyorsaniz icerisine kucuk agaclar dikersiniz bu renkli saksilara yapragini doken agaclar guzel yakisir.

Sgorunus bakmani istedigim bir sey var saksilarin altinda delik varmidir? genelde boyle yapma cicekleri, altinda delik olmiyan saksilara dikiyorlar.
eger saksilarda suyun cikmasi icin delik yoksa siz agacinizi saksiya almadan once mutlaka delik acmalisiniz.

Bonsaili gunleriniz bol olsun.

tourkana
07-02-2007, 13:53
nerde satılıyor bunlar,antalya da mı sadece?

bonsade
07-02-2007, 18:28
Iyi gunler, bonsai saksilari guzel fiyatlar da uygun, bence kacirmayin. Kucuk olduklarini dusunuyorsaniz icerisine kucuk agaclar dikersiniz bu renkli saksilara yapragini doken agaclar guzel yakisir.

Sgorunus bakmani istedigim bir sey var saksilarin altinda delik varmidir? genelde boyle yapma cicekleri, altinda delik olmiyan saksilara dikiyorlar.
eger saksilarda suyun cikmasi icin delik yoksa siz agacinizi saksiya almadan once mutlaka delik acmalisiniz.

Bonsaili gunleriniz bol olsun.

Bu görünen saksıların altları delik fakat bir de büyük olanları var onların altı delik değil. İlginize teşekkür ederim...

Sayın tourkana , evet bunlar antalyada satılıyor sadece..

memet
07-02-2007, 20:28
Ebonsa bonsaisini soğuktan korumaya çalışıyor...


Eğer ışık alıyorsa balkonda çok fazla rahatsız olamayacağını düşünüyorum..
şiddetli soğuklar, eksi dereclerin altında çok uzun süre kalmadıkça.

İki üç gecedir burda gece -2 derce soğuk oluyor çiçeklerimde büyük bir
olumsuzluk yok şimdilik..
Balkonun bir kenarına çıtalar ve biraz sera naylonuyla şiddetli soğuklar olursa saksılarını koyabileceğin bir iki metre karelik bir küçük sera düşünebilirsin.

ozkan01
09-02-2007, 15:36
ben aynılarını Adana Real deki "tepe home"
magazasında görmüştüm.

memet
09-02-2007, 16:03
bonsaiye ilgin varsa kaçırma saksıları..

Açelya
09-02-2007, 16:33
iyi günler alibey sagolun aslında elimde çok bitki var en iyisi sanırım gardenyaya kıymamak,birde asma var bi tanede ondan denesemmi acaba,

memet
13-02-2007, 20:09
Taşların güzel. .bir iki deneme yapması daha iyi olabilir.. iyi olanını seçer ağacını ona yerleştirirsin

bonsade
13-02-2007, 20:53
Taşların güzel. .bir iki deneme yapması daha iyi olabilir.. iyi olanını seçer ağacını ona yerleştirirsinSorun mine çiçeğinin kalınlığı daha önce görmüştün.Bonsai saksısına sokmak çok zor.Nasıl yapsam bilmiyorum.Begovilde çok sorun yaşadim gördüğün içi sırlı saksılar bile çok küçük geldi.Sayın pakkener de herkesin dediği gibi tutma zorluğu var diyor.Begonvile has birşey,Keşke önce mineçiçeğini deneseydim.Neyse oldu olan.

memet
13-02-2007, 21:24
Mine budamalara karşı dirençli. onu deneyebilirsin..taş üstüne nasıl uygulama yapacağına Ali abinin fotoğraflı açıklaması var.

tourkana
13-02-2007, 21:36
öküz gübresi ve kil kısmını geçersen bana da haber ver lütfen...Sgörünüş....benim gözüm korktu o bölümde...

bonsade
13-02-2007, 22:48
öküz gübresi ve kil kısmını geçersen bana da haber ver lütfen...Sgörünüş....benim gözüm korktu o bölümde...Aslında kolay killi toprak ve hayvan gübresi.Seramik çamuru atelyelerde var.

Ali H. ALI
14-02-2007, 10:14
Sgorunus merhaba, duz taslarin guzel. bu taslarin uzerine dikecegin agaclarin sabitce durabilmesi icin, taslari delip deliklerden tel gecirip agaclari tas uzerine baglamalisin[bagladiktan sonra tel gorunmeycek toprak altinda kalacak.] Memedin dedigi gibi bunu rasimlerle anlattim duz tas uzerinde yaptigim calismalara bakabilirsin. Bir keski ve bir cekicle tasin tum kenarlarina disardan iceriye dogru, vurarak tastan parcalar koparirsaniz, tasin kenarlari daha bir dogal duracak. Agacinizi tasin ortasina deyil de ortanin sag veya sol tarafina dikiniz tasin bir yani ciplak kalsin .
Duz taslarin seklinde bir kontraplak keser ve altina 3 tane ayacik korsaniz,
hem agacinizi duz tasla birlikte kaldirmak kolay, hem de guzel bir gorunusu olur.

Normal bir saksidaki fidani, bonsai saksisina almak icin kok budamasi yapilmalidir. Tum kokleri ile bonsai saksisina sigdirmak imkansizdir. Saksiya alsaniz bile saksi icerisinde egreti duracaktir.

Kil ve gubre karisimi, Tourkananin dusundugu gibi zor ve kokusuna dayanilmaz bir is deyildir. Gubre taze gubre olmamali, bekletilmis eski gubre olmali ki onun da hic kokusu olmaz ve de sinek de gelmez.[ben simdiye kadar oyle bir sorun yasamadim] Kil ve gubre karisimindan oreceginiz duvarcik duz tasin uzerinden topragin akip gitmesini onliyecek.
Basarilar diler kolay gelsin derim.

bonsade
14-02-2007, 18:54
Seramik çamuru geldı.Sıra gübrede.Önerilerinize harfiyen uyacağım Ali bey.Fosillerin bir kısmını dışarda bırakacağım.Dediğinize göre taşı tahtaya tuturmıyacağı herhalde Fazla suyu toprak emerek dışarı sızdırırmı? Yoksa telleri bağladığımız yerden tahtaya mı sızar.?Tabi basit sorular fakat gelin duvağındaki hatamı hiç affetmiyeceğim.Küçük saksıya aktarırken ince kökleri zarar gördü,budanmıya gelmezmiş.Bir daha ki sefere iki kademede,önce orta büyüklükteki saksıya aktaracağim sonra daha küçük saksıya ekim veya kasımda üsteki kökleri kademeli olarak üste yığacağım yani köklere zarar vermiyeceğim.Şimdi begonvili küçük saksıya aldıktan sonra üzerine naylon poşet geçirip güneş gören sıcak bir yere aldım .İnşalah korktuğum başıma gelmez.Keşke önce mine çiçeğini deneseydim.Acaba saksıda iken köklendirici gibi bir şey verilebilirmi?Kademe kademe fotoğraflarını göndereceğim.İyi günler Ali bey .

vatan
14-02-2007, 20:49
selam arkadaşlar ben meyve bonzaileri yetiştirmek istiyorum yanlız fidanlıktan alcağim fidanların köklerinin bonzai saksılarında sorun cıkaracaklarını yani büyük olacaklarını söylüyolar acaba kökleri budama işlemiyle bunları düzeltip uydurabilirmiyim ben yeni başlayacağım bana iy bir şekilde bilgi verecek bir arkadaş varmı aranızda gerçi olduğundan eminim

memet
14-02-2007, 20:56
Vatan, bundan önceki başlıkta yazmışsın benzer soruyu. seni ilk önce yeni gelen arkadaşların başlığında tanımayı isteriz..
Bonsai forumlarını okumaya başlayınca, kök budaması ile ilgili bolca bilgin olacak..Bir sorun çıkmadan hallolacağını göreceksin..
Sen fidanlarını al, sonra birlikte şekillendirmeye başlarız.

memet
14-02-2007, 21:05
Vatan önce beğendiğin fidanları al, birden fazla fidanla başlamanın faydası çok..
Bir yandan forumdaki bilgileri okurken fidanlarının fotoğraflarını da koyarsan üstünde birlikte fikir üretiriz..
İlk yapacağın fidanları yaşatmak, sulamayı öğrenmek..bir süre fidanın gelişmesini sağlayacağız birlikte. Bu arada nasıl bir tarz uygun olur diye düşüneceğiz. kök budaması aşamasına geldiğimizde küçük saksıya aktarmak sorun olmayacak.
Güzel bonsailerin alımlı çiçeklerini de açtığında artık keyfini birlikte yaşarız.

Ali H. ALI
15-02-2007, 11:40
Iyi gunler Sgorunus,duz tasin sekli gibi keseceginiz kontraplak, sadece duz tesin altligi olacak. Duz tas onunla bagli olmiyacak. Duz tas uzerindeki agacini suladigin zaman, su kenarlardan disari suzulecegi gibi tellerin gectigi deliklerden de altliga sizacaktir. Altligin curumesinden endise ediyorsan, altligi duz tesin altina sadece, onu icmekana birkac gunlugune aldigin zaman kullanabilirsin. Duz tas ve uzerinde dikili agacin, disarida durdugu surece, istersen o altligi kullanma. Duz tas disarda iken baska bir tahtanin uzerinde olabilir.

Gelin duvagi icin endiselerini ve uzuntunu anliyorum, kendini bu kadar germe, bahar gelince gelin duvagin, cicekleri ile sana gulumseycektir.
Koklendirici koymana gerek yok diye dusunuyorum, sulamasina dikkat et. usten gecirdigin plastige delikler acip onun hava almasini sagla.
Yapacagin islerde kolayliklar dilerim.

bonsade
17-02-2007, 09:01
İyi günler Ali bey.Gelin duvağın üzerinde şekil vermek için uzun zaman uğraştım.Kaybedeceğimi hiç düşünmemiştim.İnşallah dediğin gibi olur.Birtane daha var fakat rengi farklı.Onun içn süpriz bir çalışma yapacağım.Bitince görürüz.Yeni yapacağım formda yosun yerine çim veya pirinç gibi birşeyin üst kaplaması olması gerek.Yeşil görünmeli cim veya başka birşe olabilirmi? Begonvilin torbasını deleceğim.İşlerinde başarılar.

bonsade
17-02-2007, 15:14
Taşların güzel. .bir iki deneme yapması daha iyi olabilir.. iyi olanını seçer ağacını ona yerleştirirsinDestekleriniz beni buralara getirdi.Düşünüyordum fakat bir türlü başlayamıyordum.

memet
17-02-2007, 16:13
Bir iki hata yapmadan öğrenmenin olanağı yok. Ben ilk denemede de iyi bir çalışma yapacağına inanıyorum. Dene ki, diğerleri de senin örneğini görüp heveslensin.

bonsade
23-02-2007, 09:40
Kök kalınlığı ,saksı büyüklüğü ,saksıya göre boyu ile oranı gibi bilgilere ihtiyaç vardı.Soğolsun Ali bey.Gerçek uzaktaki dost.Gerekli bilgileri verdi. Benim acelem başlangıç olsun diye diktiğim yasemindeki hatayı gördüm.Verilen ölçülere göre gövde kalınlığı bayağı ince idi.Saksı sorununu hallettim.
Fotoğraflarını yayınlıyacağım.Ali bein tabiri ile düz taş üzerine de bir çalışmam oldu.Bitki kendine gelsin fotoğrafını çekeceğim.Desteklerinizle senelerdir yapamadığm bonsai ye ilk adımı atmış oldum.Bonsai hakkındaki bilgi ve düşüncelerimiz hep yanlışmış.

Ali H. ALI
23-02-2007, 12:29
Iyi gunler Sgorunus, yaptigin calismalari dort gozle bekliyoruz. Diger arkadaslar calismalarini gordukten sonra, onlarin da duz tas uzerinde, bir calisma hevesi olacaktir.

Bonsai yapmanizda sizlere birseyler verebildimse bu beni mutlu eder.
Sevgi ve saygi ile kaliniz.

bonsade
24-02-2007, 12:30
İyi günler Ali bey düz taş üzerinden istenilen saksıya almak çok kolay .İstenirse bitki normal saksı dan daha çok gelişecek.Seçtiğim -Arduvazda Görünüş styl- begonvil in köklerine zarar vermiyecek ve geliştikce istediğim forma sokabileceğim.Ayakları takılacak.

memet
24-02-2007, 12:53
bu taslak çalışman gibi, yanılıyor muyum? Her durumda da güzel görünüyor.

bonsade
24-02-2007, 13:13
Çalışmalarımdandan bir örnek.

bonsade
24-02-2007, 13:23
bu taslak çalışman gibi, yanılıyor muyum? Her durumda da güzel görünüyor.Sayın memet adım adım yaklaşıyor.

memet
24-02-2007, 13:32
Gayet güzel bir sonuca doğru gidiyor..Çok hoşuma gitti benim..Bir de ağaç toparlansın bakalım ne olacak..

bonsade
25-02-2007, 17:01
Yapacağım formda çim veya pirinç kullanmam gerek.Bu tarza yosun uygun diğil.

Ali H. ALI
26-02-2007, 11:25
Sgorunus, calismalarini simdi gordum. Ellerine saglik, duz tas uzerine diktiklerin ve dikeceklerin inan uydurma saksilardan daha guzel duruyor. Calismalarinla, diger arkadaslara da ornek oluyorsun.
Hangi tarzdaki calismana, yosun yerine cim veya pirinc koyacagini anlamadim,
bonsaide en uygun toprak ortusu yosundur. cesitli renkteki yosunlari kucuk parcaciklara ayirarak ve altlarini islatarak bastira, bastira saksi icinde istedigin yerlere koyabilirsin, Kolay gelsin.

bonsade
26-02-2007, 19:42
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=7460&stc=1&d=1172317466

Bunun gibi yapmak istiyorum ama yosun bu kadar güzel durmuyor..Gül ağacınında formunu değiştirebilirim.Hanım balkonda kalmasını istemiştide bende saksıya alıvermiştim.

memet
26-02-2007, 19:50
Pirinç deyince tam anlamadığımı düşündüm. Pirinç sulak bir bitki..deyim yerindeyse akvaryum kenarı için daha uygun..Ya da paludaryumlar için.. Bonsai saksısında yetişmesi sanırım mümkün olmaz.

Sebahattin Sargın
26-02-2007, 20:10
Sayın sgörünüş gerçekten çok güzeller tebrik ederim. Bende bir türlü karar veremedim nasıl başlıyayım diye. Şimşirden yapmak istiyorum bonsai, çok hoşuma gidiyor şimşirler.

memet
26-02-2007, 20:16
Şimşirle başla.. çalışması oldukça kolay..

Sebahattin Sargın
26-02-2007, 20:18
Bu gidişle sevgili memet şimşir ile başlayacağım. Küçük olmaları çok hoşuma gidiyor. Acaba nasıl şekiller verebilirim şimşire?

memet
26-02-2007, 20:34
Çok kolay, önce bir şimşir al. Sonra hep birlikte ağaca bakıp uygun bir çare arayacağız. Şimşir şekil vermeye çok uygun, rahat olacak.

merdiye
28-02-2007, 19:30
Merhaba arkadaşlar, ben aranıza yeni katılmış bir meraklıyım:) Çocukken televizyonda (bir belgeseldi sanırım) bonsailerle ilgili bir program seyretmiştim ve önce büyük bir şaşkınlık, ardından hayranlık....
Ancak cehaletimi maruz görünüz ki bonsainin gerçekten de "ağaç" olduğunu geçen yıl öğrendim. Şöyleki, o tv programını izleyeli en az 12-13 sene oldu sanırım. Ne yazık ki bonsai aklımda özel bir bitki türü gibi kalmış, yani genetik olarak küçük oluyorlar gibi. Hatta o bitkilerin yanlızca o coğrafyada yetiştiğini falan zannetmiştim:):):)
Neyse şimdi ben bu işe başalayacağım inşallah, ama nereden???

Mine Pakkaner
28-02-2007, 19:38
Buradan Merdiye, buradan :)) Hoşgeldiniz, aşağıdaki adresle başlayın ;)
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595

memet
01-03-2007, 08:24
Merdiye hoşgeldin. Bonsai heyecanı başladı mı kolay dinmez artık. En yakındaki fidancıdan beğendiğin fidanlardan al. Alırken dikkat etmen gereken ağacın gövdesinin bonsai yapmaya uygun olup olmayacağı. Bu konuda forumda bilgiler bulabilirsin. Birkaç yaşında olan fidanlardan alman çalışma için daha uygun olur.

Sonra fidanlarının fotoğraflarını eklersin buraya. Birlikte neler yapabileceğimizi tartışırız.

merdiye
01-03-2007, 10:50
Memet merhaba,
fidan almak için daha çok erken değil mi? Önce biraz okusam, dinlesem, sizi takip etsem kısacası öğrensem daha iyi olmaz mı? Yani ben bu güne kadar doğru dürüst çiçek bile yetiştirmedim. Bir de diyorum ki yaşadığım yörede yetişebilecek ağaçlar neler onları araştırsam nasıl olur?

memet
01-03-2007, 11:08
Olabilir tabi. yakınlarındaki fidanlıkta zaten büyük olasılıkla sizin iklime uygun fidanlar olacaktır. İstersen bir iki fidan al, onları sulamayı öğrenirken forumu da incele. Fidanlar bir süre saksıda ellemeden büyür. Sen de bilgini arttırsın.

Ali H. ALI
01-03-2007, 12:22
Merdiye aramiza hos geldin, agaclar.net, seni yillar once gordugun filimdeki bonsailerin, gerceklerine goturebilir, yeterki sen iste.
Bonsai ile ilgili her seyi okumakla ise basliyabilirsin. Bu arada memedin dedigi gibi bir iki fidan alip onlarin buyumesini gozlerken onlara nasil bakacagini da yavasca ogrenmis olursun. Kablumbagan cok guzel, yavas ama emin adimlarla bonsaiye dogru ilerliyor. Hadi kolay gelsin.

bonsade
03-03-2007, 09:00
Merhaba Ali bey.Sizi bıktırdığını düşünüyorum.Fakat ben ısrarla soracağım.Mesaj 223 tehttp://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=7460&stc=1&d=1172317466

Bunun gibi yapmak istiyorum ama yosun bu kadar güzel durmuyor..Gül ağacınında formunu değiştirebilirim.Hanım balkonda kalmasını istemiştide bende saksıya alıvermiştim.

gösterdiğim sitile yosun uygun diğil.Bu tarzı geliştirmem lazım.Çim gibi düzgün yeşillik gerek.Gülün saksısı çok mu kötü duruyor?

memet
03-03-2007, 10:07
Sgörünüş.. çim denesen o zaman. değişik çimler var. uygun bir çeşidini denemeli.. hoş durmazsa sonra kaldırırız.. Sık dokulu, kısa kalan bir çeşit denemeli çim.

Ali H. ALI
03-03-2007, 14:31
Sgorunus merhaba, bonsai icin soracaginiz sorulara ben cevap vermekten bikmam. Istediginiz kadar soru sorabilirsiniz. Belki zaman, zaman islerimin yogunlugundan gec cevap verebilirim, ama mutlaka sorularinizi cevaplamaya calisirim. Bilmedigim bir seyse ogrenir yine sizlere yardimci olmaya calisirim.

Yapacagin tarzda, yosunun istedigin gibi durmayacagindan endiselisin ve yosun yerine cim kullanmayi dusunuyorsun. Cimi kucuk bir saksida kontrol altinda devamli yesil ve kisacik bir halde, tutabilecegini dusuuyorsan deneyebilirsin[yosunu da surekli nemli tutarsaniz hep yesil kalacaktir.]
Her zaman yesil kalan ve kontrolu cimden daha kolay olan size baska bir secenek onereyim. Bonsai yapanlar tarafindan, kisa bir sure icerisinde saksinin her tarafina yayildigi icin, sevilmese de, sizin yapacaginiz calismaya uygun olabilir.Bu yer ortucunun ismi. Soleirolia solerirolii[bebek gozyaslari] resmini, "bonsaide toprak ortu turleri" formunda gorebilirsin.

Gulu sig ve seramik, bir saksiya alirsan ve saksinin rengi gulun acacagi cicek rengi ile uyum icerisinde olursa daha guzel duracagina inaniyorum.[Saksi sorununuz oldugunu bildigim icin, saksilara pek deyinmek istemiyorum. Sordugun icin cevap verdim.]

Yapacaginiz tum bonsailerin gonlunuzdeki gibi olmasini dilerim.

o.dilaver
03-03-2007, 21:54
Öncelikle nasıl bir mekanda yetiştirebileceğimi söylemek istiyorum. İçmekan veya balkonda yetiştirebilirim. Forumda okuduğum kadarıyla yeni başlayanlar için şimşir tavsiye ediliyor. Yarın ilk işim fidanlığa gidip bir şimşir fidanı almak olacak.Kapalı ortamda veya balkonda yetiştirebilirmiyim. İlk etapta ne yapılması gerekiyor acaba ilkbahar girdiğimiz şu günlerde bonsai yetiştirmeye başlamak elverişli bir zaman olduğunu düşünüyorum.Nasıl bir toprak kullanmak gerekiyor acaba...

memet
03-03-2007, 22:27
İç mekanda bonsai denemesi yapmaman daha uygun. Forumda başlangıçta yapman gerekenler için oldukça bilgi bulacaksın. Bir kaç fidanla başlaman da iyi bir yol olur.
İlk yapman gereken onları sulamayı ve canlı tutmayı öğrenmek, sonra hep birlikte nasıl şekillendireceğini düşünürüz.
Şimdiden kolay gelsin.

bonsade
04-03-2007, 08:40
Sayın memet ve Ali beyler gösterdiğiniz ilgi ve eşsiz bilgilerle saydım 15 adet bonsai oluvermiş.Halbuki düşünüyor bir türlü başlayamıyordum.Bonsai adayları gelişip yapraklansınlar sergilerim inşallah.Sayınca şaşırdım kaldım doğrusu.Çokmu acele ettim dersiniz?

memet
04-03-2007, 08:51
Hiç sanmam acele etmiş olacağını. Ne kadar çok deneme olursa o kadar tecrüben artacak. Bilgin de artacağı için forumda bizle daha çok şey paylaşacaksın.
Bizde buna çok sevineceğiz.

nemesisx
05-03-2007, 19:47
merhaba sgörünüş acaba bunları nereden alabilirim yani yapay bosaileri.

nemesisx
05-03-2007, 19:49
Tek li bonsainin saksısı biraz büyük. Fotoğraf makinalı mavi ve yeşil iki saksıyı ben aldım..


bunlardan nerede bulabilirim

nemesisx
05-03-2007, 20:03
Sayın memet ve Ali beyler gösterdiğiniz ilgi ve eşsiz bilgilerle saydım 15 adet bonsai oluvermiş.Halbuki düşünüyor bir türlü başlayamıyordum.Bonsai adayları gelişip yapraklansınlar sergilerim inşallah.Sayınca şaşırdım kaldım doğrusu.Çokmu acele ettim dersiniz?


sayın sgörünüş bonsailerinizi dijital fotoğraf makineniz varsa bizimle paylaşabilir misiniz?bizde böylece bazı şeyler oluşturabiliriz kafamızda saygılar.

nemesisx
05-03-2007, 20:23
ben çözdüm bu bonsai işini galiba(şaka yapıyorum ******:)

bonsade
06-03-2007, 10:21
sayın sgörünüş bonsailerinizi dijital fotoğraf makineniz varsa bizimle paylaşabilir misiniz?bizde böylece bazı şeyler oluşturabiliriz kafamızda saygılar.Fotoğrafını yayınlamam için Bonsai adaylarının , yeni ortamlarında kök salıp yapraklanmaları lazım.Yapılışlarını ise Ali hocamın bütün mesaşlarını okuman ve aynılarını yapman gerek.Saksılara gelince küçük olmalarına rağmen Tepe Hom mağazalarında yapay bonsai olarak var.

EZGİSU
12-03-2007, 13:12
Herkeze selamlar,aranıza yeni katılanlardanım yani acemilerdenim.Forumlarınızı bir haftadır okuyorum nihayet biraz cesaretimi topladım ve şimşir fidanı almaya karar verdim.Umarım bonzai sevdam hüsranla neticelenmez(bir ağacı öldürmekten korkuyorum)yardımlarınızı bekliyorum

memet
12-03-2007, 13:26
Herşeyde olduğu gibibu işte de acemilikler olacak muhakkak. İlk denemeye tereddütle başlama. Şimşir oldukça dayanıklı, gereken dikkati gösterirsen o da cevap verecektir. Sonra daha çok denemeyle tecrübeni arttırıp iyi bonsailer yapacaksın.

EZGİSU
12-03-2007, 13:53
İlginize teşekkür ederim

merdiye
12-03-2007, 15:14
Okumaya başladım ama hala bir fidan alamadım. Gerçi okumak ile (daha doğrusu okunacaklar ile) ilgili de sıkıntım var ama neyse....
Bu fotoğraf da tam olarak benim istediğim şeyi gösteriyor:rolleyes: Çok mu uçtum acaba???

merdiye
12-03-2007, 15:16
Bu arada;
HOŞGELDİN EZGİSU:rolleyes:
Gerçi ben de çok yeniyim ama olsun...

memet
12-03-2007, 19:07
Bir acer. Neden olmasın? denemeler ve tecrübelerle seninde çok güzel bonsailerin olacaktır.

ebonsa
12-03-2007, 19:10
Acer başlangıç için zor olmaz mı biraz?

memet
12-03-2007, 19:13
Biraz, başlaması kolay ağaçlara yönelmek daha uygun olabilir.

Sebahattin Sargın
12-03-2007, 19:15
Bonsai sevgisi günden güne artıyor. Ezgisu ve merdiye aramıza hoşgeldiniz..... Ebonsa nedersin bu gidişle çevremize bonsaiyi tanıtmak daha kolay olucak. İlgi artıyor......

ebonsa
12-03-2007, 19:21
Evet Sebo, ayrıca bonsailerimizi yapıp çevremizdekilere sergileyince belki daha fazla yönelirler...

nemesisx
12-03-2007, 19:48
Merhaba bonsai severler.Sonunda iki minik fidancık aldım taflan ve ardıç.Daha yeni çektim fotoğraflarını.gece vakti ışık altında çektim bekleyemedim gündüzü çünkü.Bir göz atıp tavsiyelerinizi iletirmisiniz...saygılar

ebonsa
12-03-2007, 20:08
Hayırlı olsun nemesisx, çok güzeller maşalllah. Taflanı ilk defa gördüm, gelin kaynana mı olur o?

nemesisx
12-03-2007, 20:21
Teşekkür ederim ebonsa:)
İnşallah kurutmam hata yapıp.Şu an kök budama yapılabilir mi?
ya da normal dal budaması?

ebonsa
12-03-2007, 20:37
Ağaçlarını resimleriyle beraber üyelerin bonsai çalışmalarına koyarsan daha kolay yardım alabileceğin kanaatindeyim.
Yanlış bilmiyorsam bu aralar kök budaması yapılabilir (Ali H. Ali benim ağaçlar için söylemişti oradan biliyorum yoksa ben de daha yeni olduğum için bu konularda fazla bilgim yok...)

merdiye
13-03-2007, 08:04
GÜNAYDIN....
Neden bana açıkça "uçmuşsun sen" demiyorsunuz ki:p :p :p
Başalamak için seçmemiştim zaten o fotoğraftaki ağacı.Çok beğendim ve günün birinde benim de öyle bir ağaççığım olmasını istiyorum...Hedefim büyük yani:D
Bir de, günlerdir bu forumda da yazılı kaynaklarla ilgili kısımları okuyorum ama kafam çok karıştı. Türkiye'de bulabileceğim ve yeni başlayanlara yönelik bir kitap söylesin biri bana ne olur. Ama Türkçe ve İngilizce dışında bir dilde olursa okuyamam:o

memet
13-03-2007, 09:15
Dallara da köklere de budama yapabilirsin. KÜçük saksılara koydukların çok net değil. Onlara kök budaması yapıp öyle mi diktin saksılara. Sanki küçük saksıya almak için biraz gençler gibi görünüyor.

Ali H. ALI
13-03-2007, 15:09
Hepinize iyi gunler, Ezgisu aramiza hos geldin. Bonsai seven ve bonsai yapmak isteyen arkadaslarin her gun buralar katilmasi ne guzel.

Nemesisx, agclarin cok genc gorunuyor, onlarin govdelerinin gelismesi icin daha genis saksilara dik ve ya imkanin varsa onlari yerde buyutebilirsen daha erken bir zamanda istedigin govde kalinliklarini elde edebilirsin.

Fidancilardan agac secerken, 3-4 yasinda ve yukari yaslardaki agaclar uzerinde durunuz. Govdeleri daha gelismistir[ bonsaide, govde agaci guzellestirir] Yapacaginiz tarzi kafanizda cizerseniz fidancida daha kolay agac secebilirsiniz.

Mardiye, o begenip senin de olmasini dusundugun akcaagac yillarca emek verilmis bir agactir. Ucmuyorsun, oyle bir agacinin olmasini istiyorsan usanmadan hem teorik hem de pratik olarak hemen calismaya baslaman gerekir. Bu forumda kafani karistiran nelerdir yazarsan belki aciklik getirebilir ve daha rahat bonsai calismasi yapmani saglariz.

Ogrenci arkadaslarin dikkatine, sizlerin oncelik vereceginiz tek sey dersleriniz olmali. Bonsai bile olsa, derslerinizi bir kenara birakmamalisiniz. dersleriniz ve okulunuz geleceginizdir. Derslerinizden arta kalan zamani doldurmak icin bonsai ile ugrasirsaniz, O zaman bonsai calismalariniz deger kazanir. Bonsai omur boyu suren, bir ugrastir. Siz okulunuzu bitirip hayata atildiktan sonra da, bonsai yapmiya devam edeceginizi dusunursek onunuzde bonsai ile ugrasacak bircok yillariniz olacaktir. Once derslerinizde sonra bonsailerinizde sizlere kolayliklar dilerim.

rhndrms
13-03-2007, 22:30
merhaba herkese...
aranıza yeni katıldım ve hiç bişey bilmiyorum.
ama 2 gündür,aranızdaki diyologları ve önerilerinizi okuyorum.
en yakın zamanda,fidan alıp başlayacağım.bakalım becerebilecek miyim?

ebonsa
13-03-2007, 22:53
Hoşgeldiniz Sayın Rhndrms :);
Öncelikle Türkçe kurallarına uyarak (hepsine olmasa da basit kurallara:) mesajlar yazmadığınız takdirde muhtemelen sık sık birileri tarafından uyarılacaksınız benden söylemesi :)
Ben de sizin gibi hiçbir şey bilmiyordum 3 - 3.5 ay önce; şimdi birazcık bir şeyler öğrenmeye başladım.
İnşallah hep beraber öldürmeden büyütürüz (gerçi büyümüyor bizim yaptıklarımız ama : D) fidanlarımızı :)

nemesisx
14-03-2007, 19:04
Anladım Ali Hocam;
aslında seçerken hata yaptığımı sonradan düşününce bende anladım.o an sağlıklı düşünemedim sanırım.

Ali H. ALI
15-03-2007, 10:56
Rhndrms merhaba, aramiza katilmakla ne iyi ettiniz. yeterki siz bonsai ogrenmeyi isteyiniz, bonsai ogrenmen icin tum arkadaslar severek yardim edecekler, bundan hic kaygin olmasin. Yalniz once "uyeler tanisiyor forumuna" girip kendinizi tanitmalisiniz.
Sevgiler.

Ali H. ALI
15-03-2007, 11:00
Nemesisx selamlar, Kimse annesinin karninda ogrenmedi bonsaiyi.
Yaptigin yanlisliklardan dersler cikarirsan ve ayni yanlisligi tekrarlamazsan istedigin bonsaileri daha cabuk elde edersin.
sevgi ile kaliniz.

kum__
22-03-2007, 00:05
Merhaba,çok sevdiğim için bi arkadaş geçen bir bonsai almış.1 haftadır site site dolaşıyorum,bidolu yazı okudum videolar indirdim izledim hala napmam gerektiğini anlamadım.Ona baktıkça zarar verdiğimi düşünüp çok üzülüyorum.Budamasını tellemesini geçtim şekli hiç mühim değil yaşasın yeter.Daha cinsini bile bilmiyorumki sulamasını ışığını bileyim.Netteki bonzailere baktım biçoğunun gövdesi benimkinden büyükken daha küçük saksılarda ama benimkinin kökleri taşmış acaba saksısınımı büyütsem köklerinimi kessem bilemedim.Herkes bitki edinip stres atıyor ben dert sahibi oldum biri bana yardım edebilir mi lütfen?

Sevelim
22-03-2007, 00:30
Merhaba Bonsai dostları, nihayet benim de aklımı çeldiniz ya ne diyeyim size. Birkaç haftadır bonsai yetiştirebilirim düşüncesi kafamda olgunlaşmaya başlamıştı zaten. Bugün belediyenin fidan dağıttığını duydum. Durur muyum hemen gittim fidan almaya. Herkese bir adet veriyorlarmış ama ben yine de iki adet fidan aldım. Fıstık çamı imiş. İkisinin de boyları 10-15 cm. Fotoğraflarını çekemedim, makinem bende olmadığı için.

Ben tohumdan yetiştirmeyi isterdim ama olsun bunlar da pek minnacık şeyler zaten. Şimdi ne dersiniz, fıstık çamından bonsai olur mu? Belki de forumda yazıyordur ama sabırsızlığımdan okumadan sorayım dedim.

Sormak istediğim başka şey ise naylon poşetten saksıya geçirmem gerek bildiğim kadarıyla. Alacağım saksı hangi büyüklükte olmalı. Acemiliğimi bağışlayın. Çiçekler için tahmin edebiliyorum da bonsainin yetişmesi çiçeklerden farklı. Daha işin başındayken hatalı birşey yapmak istemiyorum.

Şu fani dünyada benim de dikili iki ağacım olacak. Ne mutlu bana.

memet
22-03-2007, 10:03
Aldığınız ufak bir fidan olduğu için, ilk yapmanız gereken büyümesini sağlamak.
Bunun için büyükçe bir saksıya dikip şekil verecek büyüklüğe ulaşmasını sağlayalım.
Toprağın nasıl olacağı zaten var forumda. Dış mekanda tutacağınızı unutmayın.
Ağaç büyürken tarzları inceler, nasıl biçimlendireceğinize karar verirsiniz.

Sevelim
22-03-2007, 11:18
Büyük bir saksı demişsiniz, 20 cm çapı olan bir saksı bana göre o fideler için oldukça büyük ama ağacın yetişmesi söz konusu olduğu için yeterince büyük mü acaba?

Fidelerin dal dizilimleri ikisininki de farklı. Biri sağ-sol şeklinde dallanmış (bileşik yaprak gibi), diğeri ise yuvarlak yani dört yönden de dalları çıkmış.

Öyle güzel ve şirinler ki. Yağmur suyu alsınlar diye balkonun en uç kısmına koydum.

Sevgili Memet, bilgilendirdiğiniz için teşekkürler. Kavrayana kadar daha çoook sorularım olacak.

memet
22-03-2007, 19:31
Kum, ağacının fotoğrafını yükleyebilirsen üzerinde konuşması daha kolay olur.
Telleme budamadan önce, sulama ve dediğin gibi yaşatma ilk önemli olan.
fotoğraflarına bakıp birlikte bir karar veririz.
Sevelim, şimdilik o saksılar uygun olabilir. Nasılsa büyümesi için bir kaç sene bekleyeceğiz.

Sevelim
22-03-2007, 23:21
Teşekkürler Memet,
Dediğiniz gibi şimdilik saksıya alacağım. Daha sonra fotoğraflarını çekerek sizlere gösteririm minik fidelerimi.

merdiye
23-03-2007, 13:07
Merhabalar....
En sonunda fidan ala bildim. Allahım çok mutluyum:p :p :p
Aslına bakarsanız bu işe başlamayı ilk düşündüğümde bu kadar mutluluk duyabileceğimi hiç tahmin etmemiştim, ama o fidanları merdivenlerden yukarıya, eve çıkarırken sanki uçarak çıktım. O merdivenlerde hiç bir yükü bu kadar severek taşımamıştım;)
Çok mutluyum ya! Anlatılmaz.
Eşime günlerdir yalvardım beni bir fidancıya götürmesi için ama benim şıpsevdiliğimi bildiğinden bir iki haftaya geçer diye düşünüp beni oyaladı. Sonra tam ikna etmiştim ki kendisi su çiçeği oldu:( İki hafta yattı...
İyileşir iyileşmez gittik bir fidancıya ama buralarda yabancı olduğumuzdan doğru yer değilmiş seçtiğimiz fidancı, kocaman olmuş meyve fidanları vardı yalnızca, kısacası olmadı.
Ama en sonunda bugün öğlen mesai arkadaşım Mustafa Bey (sağolsun) tanıdığı bir fidancıya götürdü beni. Hoş, orası da maceralı oldu ama daha fazla uzatmayayım. En sonunda fidanlarımı alabildim. Fidancı Gazi Amca ile tanışmam da çok iyi oldu:):):)
Şimdi fidanlarımın resmini buraya mı koyayım yoksa "üyelerin bonsai çalışmaları" başlığının altına mı?
Ortadoğu ve Balkanların en mutlu ve de en acemi bonsai severi hepinizi selamlar:D

memet
23-03-2007, 14:04
Üyelerin bonsai çalışmaları başlığında uygun olur fotoğrafların.
heyecanının sürekli olması dileğiyle.
Acemilik olmadan, ustalaşmanın bir yolu yok zaten.

Ali H. ALI
24-03-2007, 11:42
Merdiye iyi gunler, bonsai yapmak icin aldigin bir fidan, sana bu kadar mutluluk vermisse, ilk bonsai yaptigin ani dogrusu gormek isterdim. her fidan alisinda ve her bonsai yapisinda defalarca ayni mutlulugu ayni heycani yasamanii dilerim.
Ben simdiden senin bir omur boyu bonsai yapacagina ve torunlarina cok guzel bonsailer birakacagini dusunuyorum.

Memedin belirtigi gibi yeni bir baslik acip agacinin resmini, oraya ekleyip sorularini sorabilirsin. Sorularna tum arkadaslar seve, seve cevap verecektir.
Yuregindeki tum bonsailer gercek olsun.

titan
24-03-2007, 14:22
Şimdi okuduklarımdan yola çıkarak bir fidandan bonsai yetiştirmeyi özetliycem.

1. mümkün olduğunca kısa boylu, gövdesi kalın, dalları bir arada olan bir fidan seçiyoruz.
2. fidanımızın gövdesi bonsai için uygun kalınlığa gelene dek normal bir saksıda yetiştiriyoruz.
3. boyu çok uzamasın diye uzayan dalları kesiyoruz. ve ağacın istediğimiz formu alması için tel sarıyoruz.
4. kökleri saksının altından çıkarsa çıkan kökleri kesiyoruz.
5. bonsai 'ye yakın bir görünüm alınca da özel saksısına ekiyoruz.

Doğru anlamış mıyım? bu adımları uygularsam benim de bonsaim olma şansı var mı?

Ve ağacın olabildiğince yaşlı mı olması gerekiyor? Ayrıca bonsai için uygun kalınlık ne demek? Bu kalınlığın ne kadar olması gerekiyor?

memet
24-03-2007, 14:33
Güzel bir gövde yapısına kavuşacak kadar yaşlı, fakat aynı zamanda şekil verilecek kadar da genç olmalı.
Uygun kalınlık diye bir kural yok. Bonsaide istenen büyük bir yetişkin ağaç gibi görünmesi. kalınlığı vermek, istediğiniz biçime bağlı artık.

titan
24-03-2007, 14:37
Zaman kazanma (AIR LAYERING- Havada Köklendirmesi) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1429)

Peki yeni başlayanlar için bunu önerir misiniz?

memet
24-03-2007, 17:12
Yeni başlayanların biraz tecrübe kazandıktan sonra yapması daha uygun olabilir.
Denemenin de hiç sakıncası yok tabi.

memet
25-03-2007, 09:42
Arkadaşların tanıştığı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595&page=103) güzel bir başlığımız var.

Todor
25-03-2007, 10:37
O günü sabırsızlıkla bekliyeceğiz. :cool:

memet
25-03-2007, 10:46
şöyle yapsanız,
Basit bir uygulama, bütün arkadaşlardan istediğimiz. Bir tanışma..
Bunu bir felaket haline getirmek yerine, bütün arkadaşların yaptığı gibi siz de onlarla tanışsanız ve iki sene boyunca foruma katılmaya devam etseniz.

merdiye
26-03-2007, 09:00
Mazıdan bonsai olmaz mı:confused: :( :( :(

memet
26-03-2007, 19:16
Defnen, sanırım sizin orman tarzı yapmanız gerekecek. Bu durumu atlatmak için..:rolleyes: Bu sefer de bonsai ormanında dolaştığınızı görme riski olabilir rüyada.