View Full Version : Bonsai'ye başlamak için, ne yapmak gerek?
asumandilek
26-06-2009, 14:43
asumandilek, çeşitli yönlerden çekilmiş fotoğraflar var mı?
Fidanınız biraz daha kalınlaşsa çok güzel olur.
Gövdenin kalınlaşması için forumda belirtilen yöntemlere başvurayım mı? Yoksa bekleyeyim, fidana alışayım daha sonra mı çalışırım?
bonsaisever
26-06-2009, 21:50
Bu fidanınızı da gelişmeye bırakabilirsiniz.
Veya gövdenin üst kısmından budayarak üstte kalan dalı gövde oluştursun diye telleyerek yukarı doğru, yan dalları da yere paralel hale getirebilirsiniz.
Kolay gelsin...
89707
Ben bir bonsai yetiştirmek istiyorum.Ama onun küçük kalması için gerekli olan aşamaları yapamayabilirim.Acaba bu aşamalar yapılmış bir şekilde satılılıyor mu?
Eğer satılan bir yer biliyorsanız lütfen söyleyin
Herhangi bir yapı markette hazır bonsailer bulabilirsiniz.
zm_sayhan
07-07-2009, 15:35
Arkadaşlar herkese selam; bonsaiye ben de yeni başlayacağım ama nereden başlamam gerektiğini bilmiyorum :-(
Ali hocam'a yazdım ama sanırım zamanı yok bakamadı. sizde bakıp fikir verirseniz çok sevinirim:D..
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1982&page=13 bu sayfada 389 ve 390. mesajlar
İzzet bey bir cevap yazmış size. Başlamak için zor bir fidan seçmişsiniz.Benim tavsiyem birkaç fidan daha edinin. Forumda biraz dolaşın üyelerin çalışmalarını inceleyin.
nisann23
15-07-2009, 21:33
Nihayet kendine bosai yapmak için bir ağaççık bulduğuna sevindim asucuk. Yoksa balkonunun bir kısmında da bonsai yapılmak için alınmış fakat kıyılamadığı için bir türlü bonsai yapılamamış bir orman oluşacaktı.
Başarılar diliyorum sana ;)
bjkceyhun
24-09-2009, 15:48
arkadaşlar çok yeni bir bonsai meraklınız daha oldu ben ceyhun
2 sene önce bilmeden zor olacağı halde iki tane fıstık çamı yetiştirmeye başaladım şimdi boyları50 60 cm oldu ama dalları çok güçsüz ama büyük saksılarda sanırım kökleri iidir
ama daha da sabredemicem gövde kalınlığı 2-3 cm oldu ben alttan 20 cm falan bırakıp ağır bi budama yapıp (1 tanesini)yani tabitri caizse 20 cm lik bi dal haline getirip köklerini temizleyip daha büyükçe bir kaba kedi kumu ve torf karışımlı bi toprağa ekmeyi düşünüyorum fikrinizi alabilirmiyim
niye bu kadar acle ediyosun demeyin dayanamadım 3 gün önce bi düğün içimn bursaya giderken yalovada bir bonzaici çıktı karşıma ordan
6 yaşında gümüş yapraklı güzel bir taflan
2yaşında güzel yemyeşil 20 cm lik ufak bir limon çamı
2 yaşındaufak 20 cm lik bir seytin aldım sabrım kalmadı napayım yardımlarınızı bekliyorum ne olur bu acemiyi mazur görün
saygılar
bonsaisever
24-09-2009, 21:52
bjkceyhun; aramıza hoşgeldiniz.
Sabrınızın kalmaması kötü, bonsainin birinci kuralıdır sabır.
Üstelik ibreliler ağır budamaya gelmez.
Bunu yaparsanız daha başlamadan hayal kırıklığına uğrarsınız.
Biçim verme (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=28)tekniklerini, uç alma ve budama (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1339) konularını okuyun.
bjkceyhun
25-09-2009, 10:31
bonsaisever çok teşekkür ederim ilginize yok sabırlıyım ya 2 hatta 3 tane biri ufak çamım var sadecebirine uyguladım napayım dayanamadım diğer iki tanesini hafif budamalar yapmak üzere bekletiyorum bahara kadar
bide üstadım diğer aldığım ufak bonsai türleri için tavsiyeleriniz varsa çok memnun olurum
yani zeytin limon çamı ve taflan için kasteddim
öncelikle herkeze selamlar ve saygılar..
sanırım bonzai tutkusu bendede basladı ve hemen her an bir kaç tane alabilirim fakat neredeyse tüm siteyi karıştırmama rağmen pek bilgilendiğim söylenemez.bu sebepten bana gerekli bilgileri verebilecek ve herhangibir sorunda hemen ulaşabileceğim bilgin bir arkadasın telefon numarasına ihtiyacım olacağı kanısındayım,eğer mümkünse özelime tel numarası gönderebilirlermi ilgilenen arkadaslarım.teşekkürler..bol muhabbetli günler..
İstanbul'da bir toplantımız olacak.
Bu başlıktan (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17809) gerekli ayrıntılara ulaşabilirsiniz.
Öğrenmek istediklerinizi forumda sorarsanız, herkes yardımcı olur.
herkese selamlar,
ben zonguldakta oturuyorum canlı olarak hiç bonsai görmedim zonguldakta da hiç görmedim.ama resimlerde falan görünce hoşuma gitti.internette baktım fiyatlar hakkında net bilgiye ulaşamadım.birde bende bonsai yetiştirmek istiyorum ama okuyunca bilgisi olmayan birisi olarak biraz korktum.detaylı olarak okumadım normal bir fidandanı bonsai olarak yetiştirmek mümkünmü oluyor yani sürekli budamak mı gerekiyor. birde bonsaim olmasını çok istiyorum buradaki abiler yardımcı olursanız sevinirim
Ali H. ALI
29-10-2009, 11:00
ism9001 iyi gunler, aramiza hos geldin.
Zonguldak'ta hic bonsai gormemis olmaniz sizin bonsai yapmaniza engel degildir.
Bonsai yapabilmeniz icin, ise okumakla basliyabilirsiniz. agaclar.net bonsai bolumunde ulasabileceginiz bircok bilgi bulunuyor. Okuduklariniz icerisinde sizin sorulariniza cevap bulamazsaniz, o zaman ilgili baslik altinda sorarsiniz. Bircok arkadas size seve seve yardim edecektir.
Burada ogrendiginiz bilgileri pratikte uygulamaya basladiginiz anda, bonsai yapmaya baslamis olacaksiniz. Sabir ve azimle istediginiz bonsailere de elde etmis olacaksiniz.
Simdiden kolay gelsin.
Ali H. ALI
29-10-2009, 11:11
sanırım bonzai tutkusu bendede basladı ve hemen her an bir kaç tane alabilirim fakat neredeyse tüm siteyi karıştırmama rağmen pek bilgilendiğim söylenemez...
Sayin Wolta hos geldiniz, BONSAI sizde de baslamissa
okuyup ogrenmek durumundasiniz. Cunku su an Turkiyede ozel bonsai dersi verecek, bonsai kursu duzenliyecek birileri yok. Sansli iseniz kimi buyuk sehirlerde agaclar.net'in duzenledigi bonsai toplantilari ve ya bonsai atolye calismalari yapiliyor. Katilma imkaniniz olursa, bu toplantilardan oldukca faydalanabilirsiniz.
Hangi konularda bilgilenemediginizi yazarsaniz herkes yardimci olacaktir.
Bilgilendikten sonra da bu bilgiler bonsai yapmak icin yeterli degildir.
Ogrendiginiz bilgileri pratige dokup ellerinizi egitmelisiniz.
Kolay gelsin.
toplantıya katılacağım,orada görüşmek üzere diyelim o halde.teşekkürler.
Harun Parlak
30-10-2009, 08:12
Eğer Toplantya (ATÖLYE) Çalışmasına gelmek iatiyorsanız Burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17786) ki Yazışmalara katılırmısınız.
bende meraklandım bu konuya
Profil bilgilerinizde şehir bölümünü, bulunduğunuz şehir olarak değiştirirseniz toplantılardan e-posta olarak da haberiniz olur.
Merhabalar bende bir bonzai tohumu sipariş vermiştim netden cinsinsde Tree Wisteria Bolusanthus Afrika Bonsai olarak geçiyor bunun hakkında bir şeyler bilen varsa bana yardımcı olursa sevinirim
Harun Parlak
18-11-2009, 14:06
aramıza hoşgeldiniz sayın Marissa Sizin Tree Wisteria dediğiniz bildiğiniz morsalkım buradan incelerseniz (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6747&highlight=morsalk%FDm) görecekseniz Bonsai TOHUMU diye bişe yoktur. Bonsai yi her tür ağaç türünden yapaileceğiniz gibi Çalı türü bitkilerden de yapabilirsiniz.
Bonsai ye merak saldıysanız doğru yerdesiniz forumda biraz gezinti yapın bonsai konuları hakkında. Kafanıza takılan merak etdiğiniz olursa çekinmeden sorun size arkadaşlarımız cevap verecek veya yönlendirecektir.
Kolay gelsin.
bonsaisan
18-11-2009, 19:43
Sayın Marissa
Piyasada satılmakta olan ve bonsai tohumu adı altında satışa sunulan tohumlar içinde bonsai kelimesi arz adiyor ise sadece bonsai uygun ağaç fidanlarına ait türlerin tohumlarıdır.
BU türler bonsai yapmak için elverişli olan türlerin tohumlarıdır.
Tohumların bonsai için elverişli olma sebebleri.
Ufak yapraklı türler olması kısıtlı alanlarda uygun kök sistemi geliştirmeleri.
Saksı içinde ki bakıma olumlu tepkiler vermeleri.
Dayanıklı türler olmaları.
Hızlı gelişme gösteren türler olmalarıdır.
Bir diğer özeliği ise 2000 yılı aşkındır denenmiş ve başarılı sonuçlar veren türler içermesidir.
Forumdaki konu başlıklarını okuyunuz .
Saygılar.
yasomita
24-11-2009, 20:11
Merhabalar,
Bonsai hakkında hiçbir şey bilmiyorum, fakat dün itibariyle bir bonsaim oldu. Sevgilimin hediyesi. Nereden başlanır ne yapılır ? Ölmemesi lazım, ayrı duygusal bir mevzu takdir edersiniz ki:) forumda yazılanları okudukça biraz korktum. Cinsi serissa seroides. Yaşını ve toprağının ne olduğunu bilmiyorum. Fecii halde yardıma ihtiyacım var. Fimdiden teşekkürler.
Shibumi71
24-11-2009, 20:13
resmini çekip koyarsanız bilgili ve ilgili arkadaşlar zannedersem yardımcı olacaklardır. Görmeden teşhis yapmaları imkansız
saygılar
anıl özgür
06-01-2010, 15:20
Arkadaşlar, Bu bonsai bana hediye geldi ama yaprakları kurumaya ve dökülmeye başladı.
Öncelikle nasıl sulamam gerekiyor?
http://www.agaclar.net/galeri/displayimage.php?imageid=33240t
Sayın anıl özgür,
Sitede hazır bonsailer ve sulama ile ilgili bölümleri okumanızı öneririm.
Ağacınız yanılmıyorsam bir karaağaç. Bu ağaçlar hazır bonsai olarak alınıp yer değiştirdikleri zaman yapraklarını sarartıp dökmeye başlıyorlar.Bu arada ağacınızın bir dış mekan ağacı olduğunu belirteyim. Eğer ağacınızın köklerinde bir problem yoksa korkulacak bir durum yoktur.
Kök sisteminin sağlıklı olduğunu anlamak için ağacı gövdesinde tutup kaldırın, eğer toprak içerisinde oynamıyor saksısına tutunmuş vaziyette ise bu iyiye işaret. Ayrıca ağacınızı zedelemeden saksısının içinden toprağıyla beraber çıkarıp çürümüş kök var mı diye bakmanız, var ise onları budamanız faydalı olacaktır. Kök çürümeleri basitçe toprağı koklayarak da anlaşılabilmekte.
Eğer ağacınızın kök problemi yoksa bahara kadar kurumaya yaklaştıkça sulayınız ( bu kış aylarında İstanbul'da yaklaşık 3 güne denk geliyor). Toprağınızın kuruluğunu parmağınızı hafifçe toprağın içine sokarak anlayabilirsiniz.
Ağacınızı bahar başında geçirgen bir toprağa dikmenizi öneririm.
Saygılarımla
anıl özgür
07-01-2010, 23:30
Sayın jeomeo,
Bilgilendirme ve ilginiz için teşekküler. Ağacım saksıda hareket ediyordu, o yüzden bende hafifçe müdahale ederek saksıdan çıkarıp köklerine baktım. Çürüme pek yok gibiydi. Yinede kökleri biraz budadım ve toprak ekleyerek aynı saksıya hareket etmeyecek şekilde yerleştirdim. Ardından sulama yapıp gölge ama aydınlık bir yere aldım saksıyı. 3 gün oldu. Durumunda bir değişiklik yok. Şimdilik beklemedeyiz :) Eğer Kışı geçirebilirse önerinizi dikkate alıp geçirgen bir toprağa dikeceğim.
Saygılar. Tekrar teşekkürler.
Arkadaşlar bir süredir bonsai konusunda yazılanları okuyorum. Ben de bonsai sevenler içine katılmak isterim. Adana'dayım ve aslında elimde bonsaiye uygun aday olabilecek bir zeytin var, ama ben ısrarla çınar ya da mor salkım düşünüyorum. Birkaç gün içinde çıkıp fidancıları gezeceğim. Bu adaylarla ilgili ne düşünürsünüz. Biliyorum fazla çınar bonzaisi yok ama ben çınarı çok severim. :D
Ali H. ALI
11-01-2010, 04:29
Sayin katsu aramiza hos geldin.
Elinizdeki zeytinle baslamak iyi olur diye dusunuyorum. Ama siz yine de fidancilari bir dolasin gozunuze kestirdiginiz fidanlar varsa onlari da aliniz elinizde bulunsun, bonsai'ye basliyorsunuz ya bir daha birakamazsiniz:)
Dusundugunuz dogrudur Cinar bonsai cok az, sanirim yapraklarinin oldukca buyuk olmasindan kaynaklanan bir caydiriciligi var cinarin. Deneyim kazandiktan sonra cinardan da bonsailer yapabilirsiniz (Mor salkim bulursaniz ve imkaniniz var onu yere dikiniz 3-4 yil icerisinde bonsaiye uygun bir govde elde edebilirsiniz.)
tourkana
12-01-2010, 11:20
Adana da zeytincilik gelişmeye başladı, bence Zeytin alırsanız iklim konusunda sıkıntı yaşamazsınız ,incir de önerebilirim..
Adana da zeytincilik gelişmeye başladı, bence Zeytin alırsanız iklim konusunda sıkıntı yaşamazsınız ,incir de önerebilirim..
Ben çınar konusunda ısrarlı olacağım sanırım. Alınca resimleri göndereceğim inşallah.
Ali H. ALI
18-02-2010, 07:16
Kıymetli üstadlar aylardır takip ediyorum.En çok iki hafta içinde başlayacağım.Küçük ve şirin bir ilçede oturuyorum.Dağlar olsun ovamız olsun ağaç dolu.Yabani bitki toplayıp başlayacağım.Satın da alabilirim.Dün bir çiçekçiye uğradım elinde üç tane bonsai var.Kalın olanın(adını o da bilmiyor) dallarının yarısı kurumuş.75 tl diyor.Ağacın altında kaya varmış,çiçekçimiz(ilçede canlı çiçek satan tek yer ki o da haklı herkesin bağı,bahçesi var),bitki kuruyor diye saksıya almış kayayı da atmış.Yarın fotoğrafını çekip göndersem yardımcı olur musunuz?
Ayrıca yamadori(inşallah yanlış söylememişimdir)için uygun ağaçlar(orta iç karadeniz de)hangileri uygundur.Tohumdan köklendirdiğim iki üç yaşında karaçamlar ve sedirlerim var,bunları önce saksıya mı almalıyım?Alıç ağacı uygun mudur?Lütfen yardım...
Kurtkus aramiza hos geldin. Bonsaiye baslamak guzel bir dunyaya atilacak ilk adim. Ilk basliyan herkes gibi siz de heycanlisiniz ve bu normaldir. Zaman icerisinde heycaninizi yenip guzel bonsailer de yapacaksiniz.
Dogadan agac toplama(Yamadori) hassa bir konudur ve ozellikle yeni basliyanlarin uzak durmasi gereken bir yontem oldugunu dusunuyoruz, hatta deneyimlilerin bile yamadori konusunda bilmesi gereken cok sey vardir. Isterseniz http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=2975 bu linke bir goz atiniz bilmeden suc islemis olabilirsiniz.
2-3 yillik fidanlarinizin iyice gelisip buyumesini beklemelisiniz. Alic agaci bonsai icin uygun bir agactir.(Bonsai hakkinda aradiginiz tum bilgileri ilgili basliklar altinda bulabilirsiniz.)
Simdiden kolayliklar diliyorum.
RhododendronB
25-02-2010, 12:32
Merhabalar. Ben henüz yeni bir üye olduğum için burada doğru yere soruyorumdur sorularımı umarım.. Bende bir bonsai yetiştirmek istiyorum nerden başlamalıyım ne yapmalıyım yardımcı olur musunuz lütfen. Teşekkürler..
İstanbul'da yapılacak toplantıları kaçırmayın.
Bİr fidanlıktna birkaç fidan alın forumda hangilerinin uygun olacağına dair bilgileri bulacaksınız. Sonra bunları fotoğraflayıp eklerseniz, herkes seve seve ne yapılması gerektiğine dair fikrini açıklıyor.
Merhaba...Aranıza yeni katıldım, bu gün dördüncü gün.Siteden ayrılamıyorum.Boş kaldığım her bir yerleri okuyorum. Tabii bu arada bonsaileride okudum.Daha önce sahtelerini görüp ne olduklarını bilmeden evime süs diye elmıştım.Ama gerçeklerinin yapılabildiğini gördüğümden beri tüm havası söndü. Bu gün bahçede bakınırken defnenin dibinden yeni defneler çıktığını gördüm içinde bir yıllık 3-4 yıllık fidanlar var. Bonsaiye başlamak için hangisini almamı tavsiye edersiniz.Şu an işteyim öğleden sonra fidanı çıkarıp başlamak istiyorum .Cevaplar için şimdiden teşekkürler.Ayrıca süper bonsailer üretmişsiniz .Bakıpta heveslenmeyen yoktur sanırım..Elinize ,yüreğinize sağlık...Süpersiniz arkadaşlar..
Ali H. ALI
15-04-2010, 13:48
Iyi gunler Bıcırık.
Aramiza hos geldin. Bonsaide bildiklerinizi paylasmak, bilmediklerinizi de ogrenmek icin en iyi bir yerdesiniz.
Marketlerden aldiginiz saksi icerisine dikilmis agaclarinizi, fotograflarini gorduklerinizle kiyaslayinca onlarin havasinin sondugunu soyluyorsunuz. Belki zaman icerisinde ogrendikleriniz, deneyimlerinizle ve ellerinizin ustalasmasi ile o agaclarinizi da istediginiz forumlara koyabilirsiniz.
Defne fidanlariniz uzerinde bir calisma yapmadan once, fotograflarini ekleyebilirseniz bircok arkadas gorus ve onerilerini belirtecektir. Acele etmeyiniz(bir an once benim de guzel bonsailerim osun diyorsunuz ama bonsai birdenbire olacak bir calisma degildir onu icin acele etmeyiniz.) agaclarinizin fotograflarina yapilan gorus ve onerilerden sonra hareket edersiniz.
Kolay gelsin.
Tamam Ali bey önce resimleri ekleyeceğim.İlginiz için teşekkürler...
Merhaba bıcırık ,
Öncelikle hoşgeldin. Sitede yeni başlayanlara yol gösterecek birçok konu başlığı ve mesaj var, bunları okumanız eminim çok yararlı oluyordur, uygulamalara başladığınızda siz de fark edeceksiniz.
Defne bonsai çalışması yapmak için uygun bir tür. Dayanıklı, yaraları kolay kapanan, kokusuyla da etkileyici bir ağaç. Fakat yaprak küçültmesi yapmak biraz zor.
Bahçenizdeki defneleri sökmek için acele etmeyin. 3-4 yıllık bir fidan, topraktan sökülüp çalışmaya başlamak için biraz genç. Toprakta gerekli bakımı yaparsanız (sulama, gübreleme vs.), saksıda hem gelişimi yavaşlayacaktır hem de saksıya aldığınızda üzerinde 1 yıl işlem yapamayacaksınız.
Fidanın fotoğrafını eklerseniz, yerindeyken yapılabilinecek işlemler hakkında yorumlar yapılacaktır. Size tavsiye bu fidanları yerinde şekillendirmeye başlayın, yalnız hiçbir işlem için aceleci davranmayın, o konu hakkında (telleme, budama vb) araştırma yapmaya devam edin. O genç didanlar 4-5 yıl sonra çok güzel bir bonsailer olabilir.
Bu arada ardıç, şimşir, karaağaç, dağ muşmulasıi ateş dikeni gibi türlerden 6-7 yaşlarında fidanlar alıp çalışmalar yapabilirsiniz.
Saygılarımla
Fotoları yerlerinde çekip ekleyeceğim...
salimeroğlu
16-05-2010, 15:49
Merhaba. Bende bonsaiye çok merak saldım. Çok hoşuma da gitti. Bir çok yazıyı okudum bu yaz başlayacam inşallah. Ama hala ne tür bi fidan seçeceğime karar veremedim. Aradığm fidanın ev içinde yetişmesi lazım yani güneş ışığına çok ihtiyaç olmayacak. Ardıç düşünmüştüm ama onun evde yetişemediğini okumuştum. Tavsiye ve önerilerinizi bekliyorum büyük bir heycanla. Şimdiden çok teşekkür ederim
bende bu yaz bonsai ye başlamayı düşünüyorum
karaağaç çok arsız bir tür ve türkiyenin her yerinde yetişiyor köyümüzdede boş tarla bulduğu zaman mutlaka hızla çıkar bu tür uygun mudur bonsai için ?
birde ben şu tellerle nasıl şekil verildiğini ve kök budama olayını anlayamadım bu konuda bilgi verebilir misiniz
salimeroğlu,
Ev içinde bakabileceğiniz fidanlar için çok fazla seçeneğiniz olmaz. Ficus benjamin deneyebilirsiniz. Uygun ışık ve sıcaklığı ayarlayabiliyorsanız tropik türlerin bazıları olabilir.
mhra, İstediğiniz ağacı alın. İstanbul'da bonsai toplantılarımız sonbaharla birlikte devam edecek. Orada telleme ve budama konusunda uygulamalı çalışmalara katılır ihtiyacınız olan bilgiye ulaşırsınız. Yazın aldığınız fidanları bakmakla geçirin.
memet teşekkürler kesinlikle katılacağım :)
Evimizde bir bitki vardı, yeni olduğumdan bilmiyorum şu an adını ama okulda öğrenirim sanırım... Tropik bir bitkiydi babam büyütmüştü ama bakamadım, yaprakları çatlak çatlak kurudu öldü sonunda. Şimdi yeni bir bitkiyi bahçemize ekmeyi düşünüyorum. Umarım tutar tutmazsa bilgileri okuyarak cevap arayacağım,
zeynon33
08-06-2010, 11:43
http://img329.yukle.tc/thumbs/4045Goruntu238.jpg (http://img329.yukle.tc/image.php?id=4045Goruntu238.jpg)
ben yeni başlayacağım da benjamin var altında budanmış kalın gövdeli kısmı işe yararmı,
nasıl alıp yaşatırıp
birde şu dallanma işini anlamadım, resimli anlatabilir misiniz?
nurdanmaggi
16-08-2010, 13:58
:) :) :) herkese selam ben araniza yeni katildim. Su ana kadar ki forum daki yazilari okudum. Cok guzel ve samimi buldum.
Ben bonsai ağacini sadece televizyondan gordum. Bana hep heyecan vermistir o asil goruntusu. Nedense gecenlerde cicekcilerin arasinda gezerken birden bonsai geldi aklima icime bi ates dustu, mutlaka edinmem lazim dedim ama forumda ki yazilardan anladigim kadariyla cok hassas bi bakimi varmis. Zevkim ugruna bonsai yi heder etmek istemem ama bi yerden de baslamam lazim.
Lutfen bana iyi bonsai bulabilecegim bi adres, bi yer onerirmisiniz?
Ben kadıkoy de oturuyorum ve bu konuda bilgisi olanlardan yardim istiyorum.
Istanbul anadolu yakasinda iyi bonsai alabilecegim biryer bilen varsa lutfen bana bildisin.
Hemen bir tane satin alip, ben de araniza katilmak istiyorum.
Sevgi ve saygilarimla
basri
boozedin
29-08-2010, 20:22
Öncelikle böyle faydalı paylaşımlarda bulunduğunuz için herkese teşekkür ediyorum. Yaklaşık 2 seneden beri bonsai hakkında makaleler okuyorum, araştırmalarda buluyorum ama yerleşik bir düzenim olmadığı için bir türlü başlayamadım. Yakın bir zamanda yerleşik düzene geçiyorum ve bu sanatın inceliklerini öğrenmek istiyorum.
O kadar çok makale vb. okumama rağmen kafam hala karışık olduğundan hangi fide ile başlama konusunda kararsızım. Tecrubesiz olduğumdan dolayı hata kabul eden ardıç almayı düşünüyorum. Aldığım fideyi kapalı ve güneş alan bir balkonda yetiştirmeyi planlıyorum, bildiğim kadarı ile ardıç dış mekan ağaçı, acaba ardıç kapalı bir balkonda yetiştirmeye uygun olur mu?
İstanbul'da yaşıyorum ama fideyi nerden temin edebilirim bilmiyorum, bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. İnternetten sipariş verme imkanım var ama yetiştireceğim fideyi kendim seçmem gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca fideyi seçerken nelere dikkat etmem gerekiyor.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
bonsaisan
29-08-2010, 23:59
Hoş geldiniz kafanızn karışmasına gerek yok.
Fide yerine fidan almanız en mantıklı.
Öncelikle yapmanız ve üzeridne durmanı gereken konu "bonsai için uygun fidan " konu başlığını forumdan aratmanızdır.
Bu size alaçağınız doğru fidan hakkında bi,lgi veriçekdir.
İstanbulu bir çok üyemzi var.
Onalar size daha yakın oldukları için buluşup konuşa bilir ortan paylaşımlarda buluna bilirsiniz.
Gerektiği noktalarda bizele burdayız ve elimizden gelen desteği size yapaçağız.
smilelifee
10-12-2010, 07:38
merhaba arkadaşlar,
hatayda yaşıyorum ve burda bonsai ile ilgilenen birileri var mı bilmiyorum?
bende bonsai yetiştirmeye karar verdim. 10 gündür yoğun bir şekilde okuma yapıyorum. ve okudukça aslında çok kolay olmadığı konusunda ve acaba yapabilirmiyim konusunda tereddütlerim olmaya başladı. üniversite yıllarımda da (2000-2002) çok ilgimi çekmişti ancak cesaret edememiştim. ama şimdi aynısını tekrarlamayacam.
işyerimin hemen yanında bir fidanlık var aynı zamanda bahçede de çok sayıda fidan var. (tabi yetiştirme konusuyla ben ilgilenmiyorum şu ana kadar)
bu mevsim başlamak için uygun mudur? ve ilk aşama olarak edindiğim fidanları bulundukları saksıda ya da bahçede muhafaza etmeye mi çalışayım?
yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim..
bonsaisan
10-12-2010, 11:03
Sayın smilelifee
Hoş geldiniz ve bir ömür boyu süreçek bu güzel uğraşıda ilk adımlarınızı ataçağınızı düşünüyoruz.
Bonsai başlamak için çok uygun bir zaman içindeyiz.
Kış aylarına fidanlar ile çalışmak size tecrübe kazandırıken bahar aylarındaki gelişmeleri de göz dolduraçaktır.
Forumdaki ana başlıklarda fidandan bonsai yetişritme konuları aratırınız.
Bir fidan ne zaman tellenir nasıl telenerek şekil verilir?
Telemeden amaç nedir bonsai ana formlar nelerdir?
Kök budaması ve yeni toprak karışımı konuları sizn için temel ve ilk konulardır.
BU konulardan aday fidanlarınızı burada paylaşarak sizi yönlendirmemize yardımcı olursunuz.
Saygılar.
Süleyman Koçak
05-01-2011, 10:32
Merhaba bonsai üstadları ve bonsai severler...
Uzun zamandan beri ben de bonsai denemesi yapmak istiyor ama kendimde o cesareti bulamıyordum. Sonunda karar verdim. Galiba atmam gereken ilk adımı da attım:) Havai köklendirme, fideleme, suda köklendirip saksıda büyütme konularında -kendimce- başarılı uygulamalarım oldu. Aşağıda bunlardan birkaçının fotoğrafını da ekledim. Bunlar tamamen kendi çalışmalarımdır.
Şimdi bu bitkilerden hangisini/ hangilerini seçip bonsaiye başlayabileceğim konusunda değerli yardım ve önerilerinizi bekliyorum. Forumları okumaya çalışıyorum ama çok ayrıntılı incelemeye vaktim yok. bu durumda; en başından başlayarak adım adım, aşama aşama neler yapmam gerektiği konusunda bilgi verirseniz çok memnun olurum.
Herkese çalışmalarında başarılar dilerim...
Benjaminleriniz herhangi bir biçimde bonsai çalışması yapabilmeniz için uygun değil. Bunları bir kenara büyümesi için bırakın.
Elinizdeki fidanlardan yeşil saksıdaki şeflera üzerinde çalışabilirsiniz.
Bitkinizi bir boy büyük bir saksıya alın.
Eğer kullandığınız karışımdaki perlit ise, saksı değiştirirken karışımınızda perlit kullanmayın. Bu sene dallanması için çalışırsınız. Gelişimine göre tekrar fotoğraflarsınız, ne yapabileceğimize birlikte karar veririz.
Başlamak için seçeceğiniz fidanların en az iki parmağınız kadar kalın gövdeleri olmasına dikkat ederseniz, ağacınızı biçimlendirmek için önemli bir avantajınız olur.
Süleyman Koçak
05-01-2011, 11:03
Çok teşekkür ederim sayın memet. Şİmdi ilk iş olarak şefleramı perlitsiz toprak karışımlı bir boy büyük bir saksıya alıyorum. (Aslında bonsai için uygun olabileceğini düşündüğüm birkaç bitkim daha var onların da fotoğraflarını çekip ekliyeyim.)
Merhabalar,
Ben de bonsai'ye merak salanlardanım. İlk etapta İkeadan hazır almış olduğum bonsailere bakmakla başladım. Ben de kendi bonsaimi yetiştirmek istiyorum, ancak neresinden nasıl başlayacağımı bir türlü kestiremedim. Forumdaki yazıları okudum, anladığım kadarı ile ilk başta uygun bir fidan seçmem lazım . Bu fidanı alıp eve getirdikten sonra hemen başlayabilir miyim ?
Önce evde nerede bakacağınızı planlayın. Balkon yerine bahçe seçeneğiniz varsa işiniz daha kolay. Balkonda yapacaksanız önce ev hakından ele geçirin balkonu. Fidanı, istanbul'da bonsiye daha önce başlamış arkadaşlardan birini kandırıp birlikte seçmeniz başlamak açısından çok daha iyi olur.
odyseey1
09-01-2011, 21:34
Benjaminleriniz herhangi bir biçimde bonsai çalışması yapabilmeniz için uygun değil. Bunları bir kenara büyümesi için bırakın.
Elinizdeki fidanlardan yeşil saksıdaki şeflera üzerinde çalışabilirsiniz.
Bitkinizi bir boy büyük bir saksıya alın.
Eğer kullandığınız karışımdaki perlit ise, saksı değiştirirken karışımınızda perlit kullanmayın. Bu sene dallanması için çalışırsınız. Gelişimine göre tekrar fotoğraflarsınız, ne yapabileceğimize birlikte karar veririz.
Başlamak için seçeceğiniz fidanların en az iki parmağınız kadar kalın gövdeleri olmasına dikkat ederseniz, ağacınızı biçimlendirmek için önemli bir avantajınız olur.
Neden perlit kullanmıyoruz acaba?
Merak ettim kusura bakmazsan Mehmet ...
Perlit yüksek nem tutucu özelliğe sahip. Özellikle yeni başlayanların bitkilerini kaybetmelerinin en önemli nedeni sulama hataları oluyor.
Perlit toprakta nemi çok tutuğu için, sulama hatalarından kaynaklanan kök çürümesi riski artıyor.
Kullanılmayacak bir malzeme değil ama, başlangıç için çok da uygun bir malzeme değil.
Üstten toprağı kuru sanabilirsiniz altta perlit nemi tutuyor olabilir. Özellikle kışın toprağın kurumasını daha yavaş olacağını düşünürsek, riskleri arttırabilir.
Perlit yerine ponza kullanmak daha uygun .
odyseey1
09-01-2011, 22:36
Teşekkür ederim.
Süleyman Koçak
10-01-2011, 12:22
Sayın memet; söylediğiniz gibi şefleramın saksısını bir boy büyük saksıyla değiştirdim. Toprağındaki perlit oranını da mümkün olduğunca düşürdüm. Hafif bir eğrilik oldu yerleştiriken ama bildiğim kadarıyla bonsailer biraz meyilli oluyor. Onu düşünerek düzeltmedim :) Selamlar.
(2. Aşama için önerilerinizi bekliyorum)
hoya carnosa
13-01-2011, 14:27
deneme
hoya carnosa
13-01-2011, 14:55
Herkese merhaba,
Bonsailerin görüntüsünü her zaman çok hoş ve sevimli bulmama rağmen hiç kendim yetiştirmeyi düşünmemiştim açıkçası. Ancak gün geçtikçe güzel bir bahçe içinde bitki ve ağaç yetiştirmeyi daha çok hayal hayal eder oldum.
Aslında şimdi düşündükçe komik geliyor ama ben uzun bir süre bonsainin Japon kökenli bir bitki türü olduğunu zannettim. Ona olan ilgim arttıkça aslında bonsainin bitkiyi yetiştirme yöntemi olduğunu ve bir sürü farklı ağaç çeşidi ile yapılabileceğini öğrendim. Ben de evimde bir bonsai yetiştirmek istedim ancak Bursa yolu üzerinde rastladığım Bonsai Müzesi isimli fidanlıktaki yetkili evde bonsai yetiştiremeyeceğimi (belki de orda sattıkları bitkileri kastederek söyledi ya da yanlış biliyordu bilemiyorum) söyleyince bahçeli ya da büyük balkonu olan bir eve taşınana kadar bu isteğimden vazgeçmek zorunda olduğumu düşündüm.
Okumaya devam ettikçe öğrendim ki bonsai aslında evde de yetiştirilebiliyormuş. Yeni ilgi duymaya başladığım şeylerle ilgili kitap okumak bence iyi bir başlangıç ancak işime yaramayacak kitaba da para vermek açıkçası istemiyorum. Bu sebeple öncelikle sizlerden yeni başlayacak birine gerçekten faydalı olabilecek Türkçe (eğer varsa) veya İngilizce kitap önerisinde bulunmanızı rica edeceğim.
İkinci olarak da evde yetiştirilebilecek ve çok narin olmayan ağaç ismi önerilerinde bulunmanızı isteyeceğim. Ben özellikle Çin akçaağacını oldukça sevimli buldum. Bu benim için uygun olur mu? Bir de bana yıllarca bonsainin bir ağaç türü olduğunu düşündüren o klasik kalın gövdenin nasıl elde edilebileceği hakkında bilgi rica ediyorum. Aşılama ile mi elde edilebiliyor o kalın gövdeler?
Şimdiden teşekkür ederim yardımcı olacaklara. :)
Ev deyince yine de evin balkonu bahçesini kastetmek daha uygun olur. Bonsai ile ilgili bütün başlıkları gözden gerçirmelisiniz. İşinize yarayacak bütün bilgileri bulacaksınız.
Fidan alırken İstanbul'da tecrübeli arkadaşlarla birlikte gitmeniz daha iyi olur.
Süleyman Koçak
28-01-2011, 16:01
Sayın memet; hatırlatmama gerek var mı bilemiyorum ama yanlış bir işlem yapmamak ve zaman kaybetmemek adına şu hususu dikkatinize sunmak isterim: Bonsai adayı şefleramı 2005 yılında almıştım. Yaklaşık 160 cm kadar da uzamıştı. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=393487&highlight=%FEeflerada+havai+k%F6klendirme#post3934 87Boyu çok uzadığından 2008 yılında havai köklendirme yoluyla 1.si tepe kısmından, 2.si orta kısmından olmak üzere iki tane daha şeflera bitkisi elde ettim. (Gerçi orta kısım yaşamadı ama). Yani şu an fotoğrafını gördüğünüz bitki genç bir bitki değil, 2005'te aldığım ve iki yerinden havai köklendirme yaptığım bitkinin kök kısmıdır. Bu sürede en az üç kere de toprak değiştirdim.
(Yani bu bilgiler ışığında bonsai işine hemen başlayabilir miyiz.:))
Bundan sonraki aşamayı da bildirirseniz memnun olurum
Bu sene dallanmasını sağlamak için çalışalım. Nisan başında gübrelemeye başlayın. Çeşitli katkı maddeleri var onları kullanın. Hümik asit, deniz yosunu, ema gibi. Dallanmayı teşvik etmek için baharla birlikte yapraklarda budamalar yaparız. Bir başlık açıp net çekilmiş bir fotoğrafını oraya koyarsınız bahara doğru, yapraklarda nasıl bir kesme yapacağınızı anlatırım.
Süleyman Koçak
31-01-2011, 08:55
Teşekkür ederim memet. İlginç ve zevkli bir çalışma olacak gibi. İnşallah sonu da hayırlı olur..
Bitkinin saksı harcı zengin sayılır. Köklü torf, orman toprağı (ibreli) iri perlit, yanmış koyun gübresi ve bolca hümik asit ihtiva ediyor. Yine de dallanmayı teşvik için gübre takviyesi şart anlaşılan. Kompoze 20 20 20 mi kullanayım yoksa ayrıca bir gübre önerecek misiniz?
Yeni bir başlık açmak için de çalışmaya başladım ''Acemilere adım adım bonsai dersleri'' :)
Perlit yüksek nem tutacağı için sulama konusunda dikkatli olun. Toprağın üstü kurusa da içinde nem kalacak.
Koyun gübresi gibi organik gübreler içeriği belirsiz olduğu için ben bonsaide önermiyorum. Ama madem organik gübre var. NPK vermeyin bu ters bir tepki yaratabilir. Fazla gübre yüklenmesi sorun çıkarabilr.
Hü mik asidi de bolca kullanmayın. Üstünde yazılan oranın yarısı kadar ölçüde kullanın.
Süleyman Koçak
02-02-2011, 14:18
Sayın memet ve bonsai üstadları. ''Bonsai'' ==> ''üyelerin bonsai çalışmaları'' ==> ''acemiler için adım adım bonsai'' başlığı açılmıştır. Teşriflerinizle birlikte değerli yorum, katkı ve yönlendirmelerinizi bekleriz, arz ederim :)
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23256
acemiler için adım adım bonsai başlığını inceledim.bende acemi bonsai heveslisiyim henüz hiçbir girişimim yok sadece bol bol okuyup görselleri izlemekteyim inşallah o cesareti bulur ve başlayabilirim.Süleyman bey sizin deneyimlerinizde biz acemilerin çok işine yarayacağa benziyor bence devam...emeğiniz için teşekkürler
***.arkadaşlar bu acayip bi merak bide 40 ında başladıysasınız,Allahın güzel kulları yardım etmeli.ewt okuyorum gayet faydalı da oluyor ama demem 40 ında çömezlik zor iş woola.Acer -im var. önerilerinize ihtiyacım var.saygılarımla
birbiralti
13-02-2011, 13:21
arkadaşlar merhaba bu da benim ağacım (RIFKI ismi) bundan bonsai yapabilirmiyim acaba yardımcı olursanız çok sevinirim neler yapmam gerekiyor?
Pek çok ağaç gibi bu fidandan da bonsai yapılabilir. Fakat henüz çok genç bir fidan olduğunu göz önünde bulundurup bir kaç yıl gelişmesi için beklemelisiniz.
Boylansın dallansın, o arada ufa kmüdaheleler yapar fidanın büyümesini beklersiniz.
İzmir'de sık sık bonsai atölyeleri yapıyoruz. Onlara katılabilirsiniz.
birbiralti
13-02-2011, 14:04
hocam teşekkürler cevap yazdığını için bugün saksıyı değiştirdik bu piyasada satılan ''sihirli toprak'' diye bişey var ondan koyduk bide bonzai ilacı diyor onu suda karıştırıp koyduk bakalım nasıl sonuç verecek RIFKI hakkında pek bişey bilmiyorum şimdilik günde 1 defa suluyorum ama yapraklardaki o kuruluklar ne anlama geliyor bilmiyorum şuan gölgede duruyor dallanması gerekli bu dallanma için sanırım yaprakları koparmayacağım ama çok heyecanlıyım
"Rıfkıyı" hergün sulamayın bu mevsimde. Toprağın kurumasına izin verin.
Bonsai ilacı diye bir şey yok aslında, sanırım bir gübre karışımıdır. İçeriğine bakmalı.
Ama nisan ayına kadar ağacınıza gübre vermeyin.
Baharda ağaç canlanınca yaprakları yarısından keser yeni sürgünler vermesini teşvik edersiniz. Yeni yapraklar çıkınca yarım yaprakları tekrar kesersiniz.
birbiralti
13-02-2011, 18:21
hocam çok teşekkür ederim ''rıfkı''yı bugünden sonra 3 günde bir sulayacam hatta kalorifere daha da yaklaştıracam yaprağı tam yarısından kesecez entresan nisana kadar büyüsün bakalım kereta hocam çok teşekkürler gerçekten
msgurkan
13-02-2011, 20:39
birbiralti, ağacınızın ismi Yenidünya ağacı (Eriobotrya japonica). Kıbrısta çok var ve iyi tanıyorum. Bonsaiye uygun değildir. Boşuna emek ve zaman harcarsınız. Daha uygun bir tüz seçmenizi tavsiye ederim.
Bu ağacı da bahçeye dikin. İyi bakarsanız 2 yılda size harika meyveler verir.
birbiralti
13-02-2011, 20:56
tüm hayallerim bitti hocam halbu ki oldukça heyecanlıydım ben yine biraz büyüteyim sonra bahçeye dikerim artık ne yapalım yeni bi fidan bakma zamanı geldi desenize bak ya acayip moralim bozuldu uğraşsak da mı beceremeyiz hocam??
msgurkan
13-02-2011, 21:04
Moralinizin bozulmasına hiç gerek yok. Tam tersine bu ağaçla gereksiz zaman harcamış olsanız asıl o zaman hüsran olurdu. Bonsai denemenizin başarılı olmasını arzu ederiz.
Siz, menginer'le tanışın, o da Manisa'da, buradaki atölye çalışmalarından birine birlikte gelin. Fidan seçimi konusunda konuşuruz.
Kibrisdoga
17-01-2012, 14:37
Merhaba arkadaslar :)) Ben agaclarla ugrasmayi cok seviyorum ve son zamanlarda bonsaiye ilgi duymaya basladim. Elimdeki fidanlari nasil bonsai yapabilirim ?
Kıbrıs'ta çok değerli bir bonsaici var. msgurkan (http://www.agaclar.net/forum/members/12215-msgurkan.htm), onunla iletişim kurun.
eyupakin
16-04-2012, 18:34
Arkadaşlar Bu Ağacı nasıl Bonsai Yaparım?Nasıl:( Budarım?Kökünü mü? Dallarını mı? Dalları ise Hangi Dalları budarım? Sağ Tarafta ki gibi Bonsai Olmasını İstiyorum.Yardımcı Olursanız Sevinirim :p
merhaba arkadaşlar, tam bir doğa ve yeşil tutkunu olarak bonsai yetiştirmeye başladım. Çiftçi bir aileden geldiğim için yetiştirmem ve gübre bulmam çok masraflı ve sorunlu olmayacağı kanaatindeyim fakat, okuduğum birkaç makale ve yazıdan sonra kafam iyice karıştı, ben tohum olarak bonsai adı altına bir bitki aldım okudugum bir makalede bonsai yetiştirmek istiyorsan tohumdan başla deniyordu, başka bir makale de bonsai tohumu yok deniyor anlamadım gitti :s ben küçük bir saksıya yaklaşık 6 - 8 arası tohum ektim iyi de baktım şimdi parmak boyuna geldi hepsi ne yapacağım hepsini birbirine dolayıp tek gövde mi yapıcam yoksa ayrı ayrı mı olması gerekiyor ?
Bonsai tohumu diye bir şey yok. Ağaç tohumu var. Bazı ağaç türleri bonsaide daha çok tercih edildiği için bu tohumlar bonsai tohumu adıyla satılıyor.
Tohumdan başlayıp bonsai yapmak mümkün tabi. Ama ilk bir kaç yıl elinizdeki fidanın büyümesi için beklemeniz gerekecek.
Bonsaiye başlamak için bu nedenle tohumdan değil alacağınız uygun fidanlarla başlamanız için daha uygun. Bu arada tohumlarınızıda çimlenir siz fidanı biçimlendirirken onlar da geliişmesini sürdürür.
Arkadaşlar Bu Ağacı nasıl Bonsai Yaparım?Nasıl:( Budarım?Kökünü mü? Dallarını mı? Dalları ise Hangi Dalları budarım? Sağ Tarafta ki gibi Bonsai Olmasını İstiyorum.Yardımcı Olursanız Sevinirim :p
Fidanınız henüz çok genç, bir kaç yıl kadar gelişmesini izlemeniz, bonsaiye başlamak istiyorsanız gövde ve dalları daha gelişmiş başka fidanlar seçip onlarla başlamanız daha iyi olur.
peki her ağaçtan bonsai olur mu ? mesela biz ailecek kiraz, şeftali, zeytin, erik benzeri birsürü ağaç yetiştirmekteyiz bunlar ile yapsam olur mu ? benim anlamadığım konu ise bir ağaç fidesi 40 ila 60 cm arasında değişiyor bu boydaki ağacı nasıl o boya düşürücez ki ? küçükten başlamak sanki daha mantıklı geliyor bana çünkü çok kalın gövde yaparsak bu sefer ağacın dalları ve yaprakları fazla vitamin alacağından hızlı büyüyecek ve kontrol altına alınması zor olmayacak mı ?
Sn power35,
Çoğu ağaç bonsai yapılabilir. Bazı ağaçların yapraklarını küçültmek zor olduğundan veya bazı ağaçların gövde kalınlaşması çok uzun zaman aldığından istisnaları olmakla birlikte hemen hemen her ağacı bonsai yapabilirsiniz.
Ağacın gövdesine, dallarına şekil verme, boyunu kısaltma, yapraklarını küçültme ve büyümüş bir bonsaiyi kontrol altında tutma vs. için birçok teknikler var. Hepsi mümkün anlayacağın.
Ve bu konuların tamamını "Bonsai" başlığı altında bulabilirsin.
nail doğru
23-04-2012, 20:19
Bursada bonzai atölyesi varmı arkadaşlar.
Harun Parlak
23-04-2012, 20:49
2007 de bir atölye çalışması olmuş çok da güzel katılım vardı (http://www.agaclar.net/forum/diger-iller-bonsai-atolye-calismalari/6217.htm). Bu arkadaşlar nerelere kayboldu bilemiyorum. Devam etmiş olsaydılar çok ta güzel eserler çıkardı aslında. Bursa bonsai adayı konusunda şanslı illerimizden biri umarım bu avantajı kullanmaya başlayan bonsai sevdalıları çıkar.
serhattt
07-06-2012, 15:32
merhabalar ,
karacam ve bodur çam tohumları aldım ,tohumdan yetiştirmek ve sıfırdan ögrenmek için. bu tohumları ayrı ayrı mı çimlndirmeliyiym yoksa bir kaba 3-5 adet atıp flizlendikten sonra şaşırtmam mı gerek???
zorlu bir yolcluga cıkıyorum, Allah nasip ederse bu yetiştirecegim çamları bonsai çalışmalarında kullanacagım. tabi bu süreç herhalde en az 1-2 senemi alır
Tohumdan yetiştirecekseniz 1-2 senenin sonuna birer sıfır koymanız gerekiyor malesef :)
Bunun yerine gelişmiş bir fidan üzerinde çalışmaya başlamak öneriliyor ama tercih yine de sizin bu konuda.
Elinizde bir kiraz tohumu var. Bundan çıkacak olan kiraz fidesi olacaktır. Büyüdüğünde aşılanıp meyve veren bir kiraz da elde edilebilir. Ama, kendiliğinden hiç bir tohum bonsai olarak gelişemz.
Tohumdan bonsai yapma gibi bir şey yoktur. Tohumdan ağacın kendisi çıkar bu belirli bir gelişme sağlandıktan sonra çeşitli tekniklerle biçimlendirilip bonsai elde edilir.
Elinizdeki tohumu çimlendirin ve birkaç yıl boyunca bakımını yapıp fidanınızı geliştirin, eğer bonsai istiyorsanız uygun bir fidan alıp onun üzerinde çalışmanızı öneririm.
Fimo ile güzel saksılar yapabilirsiniz. Ama bonsai de genellikle ağaç yeteli forma gelene kadar sığ saksılara alınmaz. Bunun nedeni ağacın önce geliştirilmesi gereğidir.
Bir tohum çimlendirilip sonra bu gelişmesini tamamlayıp bonsai olarak biçimlendirilebilir. En azından tohumun belirli bir gelişme göstermesi yıllar alacaktır. Bunun üzerine bonsainin biçimlenmesi için geçecek yılları da eklemelidir.
Orange ile portalaklın farkı olmaması gibi kiraz ve katsura da farkl ıdeğil. Dil değişik.
Dilden söz edince;
http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/1669.htm
Merhaba; bozai almak ve yeni başlamak istiyorum.Konu ile ilgili nasıl yardımcı olabilirsiniz.
aykutansin
06-12-2012, 10:30
herkeze merhaba
ben tuzla-istanbul oturuyorum. bir firmada yazılım mühendisi olarak calısıyorum.
yaş 44. emeklilik yaklaşıyor. nedense bu yaşlarda insanlar hobiye merak salıyor sanırım. 3 sene önce de ahşap gemi modelciligine başladım. dogayı agaçları seven biriyim. sitede oturuyorum ama bahcemde 5 tane ufak meyva agacım var :)
uzun yıllardan beri bonsai sanatına ilgim vardı ama
bir türlü fırsatım olmadı. nasip bu zamana imiş. siteye yeni
üyel oldum sayılır. bu hafta yazıları incelerken bonsai saksı yapımı ile ilgili
bir yazı okudum ve hemen atladım yapabilirim diye.
forumdaki bilgi yoğunlugu icinde debelenirken sürecin aslında çok da kolay
olmadıgını gördüm, saksından önce yapmam gerekenler varmış :)
forumda okuduklarımdan elde ettiklerimi özetlemek gerekir ise
- ilk başlarda ağaçlarınızı kaybedebileceğinizi (hatta %99 kaybedeceğinizi)
bilerek başlayın.
(Bu biraz moral bozucu, bu oran yüksek oldugundan
az miktarda agaç ile degilde 15-20 agaç ile başlamak daha mantıklı geliyor.
en azından 1-2 sene sonunda belki 2-3 tane agac elimde kalır)
- Tohumdan büyütmek başlamak için iyi bir yöntem değildir.
Sabrınızı fazla zorlar ve dayanıklıkları fazla değildir.
En iyisi fidanlıklardan Ardıç, servi türü en az 2-3 yaşında ağaçlar
almak ve onları ilk bir kaç aya sadece yaşatmaya çalışmaktır
(bu yüzden istanbulda orman müd. fidanlıklarına gidip araştıracagım)
- Bence bonsaiye başlamak için en uygun yöntem fidancılardan kalın gövdeli
bol dallı bir ağaç seçip bununla başlamak.Sonra sabır ve çok okumak
gerekiyor.
(bu agaçları alıp bir köseye atıp 1-2 sene bonsai yi unutacagım gibi.)
- sececegimiz fidanın dalları alt taraflarında olmalı
- Size içmekan bonsailerinden tavsiye edebileceklerimin içinde başta en
popüleri olmak üzere ficus türleri, şeflera, kamelya, begonvil, açelya dır.
(ben bonsai yi evde yetiştirebilirim diye düşünüyordum ama forumda
okudukca agaçların dogal ortamlarında olması gerektigini okudum. ağır kış
şartlarından ve Kargalardan korumak gerekiyor. agaçlar iç mekanda
büyümeyeceginden evde oturup seyretmek biraz hayal oldu)
- fidanlıktan ne alacagıma karar vermedim ama forumu biraz daha karıştırıp
uygun agacları belirledikten sonra gitmekte fayda var forumda gördügüm
Acer Atropurpureum - Japon Akçaağacı na bayıldım. (kırmızı yapraklı)
Forumdaki degerleri dostlar ve ustalar
yorumlarınıza ihtiyacım var.
Aykut ANŞİN
Ben fakir
06-12-2012, 10:39
Sevgili Aykut Anşin,
Hoş geldiniz...
Bonsai işini yapıp yapamıyacağınızı bilmem de,
Burada iyi dostluklar bulacağınıza eminim.
Selam ve sevgiler...
aykutansin
06-12-2012, 10:50
teşekkür ederim.
Yazın Avşa da tanışırız inşallah :)
geçen günlerde bir orkide hediye aldım, onun bakımı için bilgi ararken siteyle karşılaştım. origamiden, krigamiye, bento ya kadar pek çok japon sanatıyla ilgilendim. bonsai başlığı görünce de kayıtsız kalamadım. başlığa tıklamam ve çalışmaları görmemle içimde tarif edilmez bir tutku büyüdü. önce bir hediye için uygun olacağını düşündüm ama bu bir hediye olamaz. bakımı detaylarıyla bu başlı başına sıfırdan başlanması gereken bir şey. üç dört gündür neredeyse tüm başlıkları baştan sona okudum. okudukça ilgim daha da arttı. en kısa zamanda ben de ufak çalışmalara başlamayı düşünüyorum.
Aykut bey öncelikle hoş geldiniz.
Model tekniklerinde sizi takip ediyordum, burada görünce tanıdığım biri dedim.:)Aradıklarınızdan fazlasını bulacağınız bir yerdesiniz.Bonsai konusunda ilk yapılacakları aslında bir nevi sıralamışsınız.Bunu eyleme dönüştürmek adına fidanlarınızı seçmeye başlayın derim.İnanın hergün yazılanlardan ve tecrübelerden çok şey öğreneceksiniz.Ayrıca yaşadıklarınızda size müthiş tecrübe kazandıracak.Bende daha bonsai konusunda yolun en başındayım ama her geçen gün biraz daha bağlanıyorum.Her fırsatta araştırıp, ustalardan birşeyler kapmaya çalışıyorum.Bazı fidan ve ağaçlar üzerinde denemeler yaparak kendimi geliştiriyorum.Şuan onlarca fidanım ve havai köklendirme denemelerim var ama hala bir bonsaim yok !!!
Hemen fidan/lar bulup tutkunuzu geliştirin derim...
Mehmet
aykutansin
07-12-2012, 19:33
Mehmet bey merhaba,
model malum agır aksak gidiyor :)
Bu forum bilgi bankası gibi, yaklaşık 1 haftadır okuyorum. bende sizin gibi ilerleyecegim. Bir miktar fidan alıp üzerinde calışma yapmak en doğrusu. Maalesef bu hobi modelcilik gibi degil, mevsimleri yılları beklemek gerekiyor. Bir çoçuk bakar gibi bir canlıya bakacagız işin en güzel yanı bu bence, ama fidanı **** bonsainizi kaybederseniz en üzücü tarafıda bu.
Teşekkür ederim sizede başarılar dilerim
iocaktan
12-01-2013, 16:19
merhabalar,
uzun bir süredir forumdaki konuları okuyorum. artık yazma zamanı geldi. bir vesile ile ilgi duymaya başladığım bonsai sanatı ile ilgili temel bilgileri bu forum sayesinde, yani sizlerden almaya başladım. ilk önce kendime hazır bir bonsai almıştım. ancak okudukça kendi bonsai mi yapma konusunda heyecanım artmaya başladı. geçen hafta gidip birkaç tane fidan aldım. forumda okuduğum kadarıyla herkeste bir acer palmatum hayranlığı var. olması da çok normal o resimleri gördükten sonra. ama o resimlerdeki gibi bir bonsaiye sahip olmak uzun yıllar gerektiriyor. o yüzden ben de herkes gibi onu ileri dönemlerde gerçekleştirmek üzere kendi mütevazi fidanlarımla başlamak istiyorum.
aldığım fidanlar:
şimşir-alacalı taflan-ficus benjamin-süs narı
geçen gaftadan beri saksılarını ve kötü yaprakları temizlemek ve sulamaktan başka hiçbir şey yapmadım.
bu aralar havalar epey kötü buralarda. soğuk ve şiddetli yağmurlar. o yüzden fidanlarımı içeriye aldım şimdilik.
bu fidanlarla neler yapılabilir.
konu ile ilgili uzmanlaşmış arkadaşların yardımlarını rica ediyorum.
ayrıca yeni fidan arayışındayım. bu konuda bana yardımcı olabilecekler varsa sevinirim.
iocaktan
19-01-2013, 21:13
tekrar merhaba,
sanırım foruma olan ilgi eski yıllara göre azalmış durumda. gelen mesajlar son yıllarda çok seyrek. bazı konularda da neredeyse yazılanlar hep cevapsız kalmış. ama ben yine de şansımı denemek istiyorum. bir önceki mesajımdan sonra bugün bir tane daha fidan aldım. üzerinde cupressus yazıyor ama bildiğim kadarıyla cupressus servi ağacı. ben bunun çam olduğunu düşünüyorum . yalnız hangi tür çam olduğunu anlayamıyorum. yardımcı olabilecek olan varmı acaba?
iocaktan
19-01-2013, 21:16
bir de bu çamın üst kısmına havai köklendirme yaparak hem alt kısmını bonsai de kullanmak istiyorum hem de ikinci bir bonsai adayı çıkarmak istiyorum. mümkün müdür? mümkünse yanlış bir şey yapmamam için kısaca ne yapmam gerektiğini söyleyebilirmisiniz.
zamanlama, vs gibi..
tekrar merhaba,
sanırım foruma olan ilgi eski yıllara göre azalmış durumda. gelen mesajlar son yıllarda çok seyrek. bazı konularda da neredeyse yazılanlar hep cevapsız kalmış. ama ben yine de şansımı denemek istiyorum.
Sn iocaktan,
Sizin mesaja cevap verilmemiş diye böyle hatalı bir söylemde nasıl bulunabiliyorsunuz pek anlamadım? Bonsai ile ilgilenen diğer arkadaşların çalışmasına bakarsanız her yaptığı işlemden sonra ne kadar mesaj ve yorum geldiğini göreceksiniz.
Bonsaiye başladığınız için sizi tebrik ederim, sabır gerektiren bir yola giriyorsunuz çünkü, ama aldığınız fidanlar şu an itibariyle yorum yapılabilecek bir durumda değil.
DİYORSUNUZ Kİ:
aldığım fidanlar:
şimşir-alacalı taflan-ficus benjamin-süs narı
geçen gaftadan beri saksılarını ve kötü yaprakları temizlemek ve sulamaktan başka hiçbir şey yapmadım.
bu aralar havalar epey kötü buralarda. soğuk ve şiddetli yağmurlar. o yüzden fidanlarımı içeriye aldım şimdilik.
bu fidanlarla neler yapılabilir.
konu ile ilgili uzmanlaşmış arkadaşların yardımlarını rica ediyorum.
ayrıca yeni fidan arayışındayım. bu konuda bana yardımcı olabilecekler varsa sevinirim.
Bu şekilde bir beklenti armut piş ağzıma düş demektir açıkçası. Eğer aldığınız fidanlarla ne yapacağınızı bilmeden aldıysanız, bu bir hata demektir.
Dürüst konuşmam gerekirse hemen hemen hepimiz hatalarla başladık ama armut piş ağzıma düş şeklinde bir beklentiye girip, sonucunda armut ağzımıza düşmeyince de "sanırım foruma olan ilgi eski yıllara göre azalmış durumda. gelen mesajlar son yıllarda çok seyrek" demedik.
Size tavsiyem öncelikle fidan seçimi, hangi türlerin bonsai için ideal olduğu, bölgenize uygun türler ve bunların bakımı, temel bonsai tarzları, sulama, gübreleme gibi temel konuları iyice araştırmanız ve öğrenmeniz ve daha sonra da seçtiğiniz uygun fidanlarla biçimlendirme, telleme, budama, kök budaması, saksı değişimi, toprak değişimi, oyma, kabuk soyma vs. gibi tecrübeleri edinmeye başlamanız olacaktır.
Siz bu işlemleri yaparken ve öncesinde ihtiyaç duyduğunuz yardımı tüm üyeler zaten size seve seve gösterecektir ANCAK "işte fidanlarım, ne yapacağım ben bunlarla hadi söyleyin bakalım" derseniz bu iş baştan olmaz... Zaten mesajınıza cevap gelmeyişinin de ana nedeni bu maalesef :(
badrobot
20-01-2013, 10:20
sn Sn iocaktan. sakın kızmayın, alınmayın ve en önemliside umutsuzluğa kapılmayın. sn.Sakaki'nin dediklerine katılıyorum. bonsai için fidan seçerken, hatta fidanı gördüğünüz anda kafanızda 1 veya 2 şekil uygulaması hayaledebilmelisiniz ki, ağaçları eve getirdiğinizde ve üzerinde işlem yapmaya başladığınızda (tabii mevsiminde) "ee şimdi ben bunları ne yapacağım" sorularına kısmende olsa cevap bulasınız.
bu durum sizi üzmesin ve Sakaki de bende sizi üzmek veya sizin şevkinizi krmak için söylemiyoruz tüm bunları. Sakakide bende zamanında sizin düştüğünüz bu basit hataları defalarca yaptık.
bende en başlarda sizin yaptığınız gibi daha fidan aşamasında küçük fidanlar hatta fideler aldım. şu anda ben kendime hala soruyorum "ben bunları ne yapacağım?" cevap basit bahçeye ekip gelişmelerini yıllarca bekleyeceğim.
artık son dönemde bonsai için beden çap kalınlıkları 5-6-7-8 ve 10-15 cm
den daha ince ağaçlara bakmıyorum bile. bonsainizin boyunu beden kalınlığı belirlesede ve siz hangi boy bonsai yaparsanız yapın ağacın beden kalınlığı ve şekli bonsainin güzelliğini belirleyen ilk temel ögeler olacaklar. sonrada dal dizimi ve dal şekillerini yönlendirmek size kalmış oluyor.
çalışmalarınızda size başarılar diliyorum.
mustafa007
20-01-2013, 14:16
herkese merhaba
iocaktan
20-01-2013, 23:46
şimdi öncelikle şunu belirtmek istiyorum. yaklaşık bir buçuk ay önce bu foruma üye olduğumdan beri hiçbir şey yapmadan sadece okudum. konuyla ilgili tüm temel bilgileri okuyarak öğrenmeye çalıştım. öğrendim öğrenemedim o ayrı bir konu. ama armut piş ağzıma düş konusunda size katılmıyorum. bu fidanları alırken benim ilk amacım onları yaşatmasını öğrenmek, geliştirmesini öğrenmek. ufak ufak budama çalışmaları yapmaktı. bu konuyla ilgili sizler gibi çok fazla bir geçmişim olmadığı gibi bilgi ve tecrübelerim de henüz başlangıç seviyesinin en dibinde. fidan seçiminde yanılmış olabilirim. bu fidanlardan uzunca bir süre hiçbir şey de çıkmayacak olabilir. ama dediğim gibi şu an önceliğim yaşatmasını ve gelişmelerini başarabilmek.o arada daha güzel adaylarla karşılaştığımda acemice hataları onların üzerinde yapmamak..
forumun çok büyük bir kısmını okudum. genel anlamda benim ihtiyacıma yönelik çok konu var. ama bu fidanlarla ne yapılabilir derken benim amacım hadi hemen bunları saksıya alalım budayalım telleyelim bana bu konuda fikir verin demek değildi. forumda genel bilgiler var ama bu fidanların özelinde bakımı konusunda yapılabilecek şeyler hakkında öncelikli olarak siz ustaların fikirlerini almaktı. dikkat ederseniz mesajımda sulama ve temizlik haricinde hiçbir şey yapmadım dedim. sizlerden yardım beklediğim şeyler, bu mevsimde yapılabilecek şeyler hakkında yardım almaktı.
konu başlığı da bonsaiye başlamak için neler yapmak olduğuna göre soruyu doğru yerde sorduğumu düşünüyorum.
armut piş ağzıma düş konusuna katılmıyorum. öyle birşey düşünseydim foruma ilk üye olduğum gün hiçbirşey okumadan hadi bunları nası bonsai yapalım diye sorardım.
yine de verdiğiniz destek için teşekkür ederim.
şimdi öncelikle şunu belirtmek istiyorum. yaklaşık bir buçuk ay önce bu foruma üye olduğumdan beri hiçbir şey yapmadan sadece okudum. konuyla ilgili tüm temel bilgileri okuyarak öğrenmeye çalıştım. öğrendim öğrenemedim o ayrı bir konu. ama armut piş ağzıma düş konusunda size katılmıyorum. bu fidanları alırken benim ilk amacım onları yaşatmasını öğrenmek, geliştirmesini öğrenmek. ufak ufak budama çalışmaları yapmaktı. bu konuyla ilgili sizler gibi çok fazla bir geçmişim olmadığı gibi bilgi ve tecrübelerim de henüz başlangıç seviyesinin en dibinde. fidan seçiminde yanılmış olabilirim. bu fidanlardan uzunca bir süre hiçbir şey de çıkmayacak olabilir. ama dediğim gibi şu an önceliğim yaşatmasını ve gelişmelerini başarabilmek.o arada daha güzel adaylarla karşılaştığımda acemice hataları onların üzerinde yapmamak..
forumun çok büyük bir kısmını okudum. genel anlamda benim ihtiyacıma yönelik çok konu var. ama bu fidanlarla ne yapılabilir derken benim amacım hadi hemen bunları saksıya alalım budayalım telleyelim bana bu konuda fikir verin demek değildi. forumda genel bilgiler var ama bu fidanların özelinde bakımı konusunda yapılabilecek şeyler hakkında öncelikli olarak siz ustaların fikirlerini almaktı. dikkat ederseniz mesajımda sulama ve temizlik haricinde hiçbir şey yapmadım dedim. sizlerden yardım beklediğim şeyler, bu mevsimde yapılabilecek şeyler hakkında yardım almaktı.
konu başlığı da bonsaiye başlamak için neler yapmak olduğuna göre soruyu doğru yerde sorduğumu düşünüyorum.
armut piş ağzıma düş konusuna katılmıyorum. öyle birşey düşünseydim foruma ilk üye olduğum gün hiçbirşey okumadan hadi bunları nası bonsai yapalım diye sorardım.
yine de verdiğiniz destek için teşekkür ederim.
Sn iocaktan,
Her bir adayınız için Başlangıç Aşamasındaki Çalışmalar - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/baslangic-asamasindaki-calismalar/) kısmında başlıklar açın ve bu adaylarınızla ilgili kafanızda tasarladığınız düşüncelerinizi ve yapmak istediklerinizi yazın.
Size, başta ben, herkes seve seve yardımcı olacaktır emin olun.
NOT: En son yüklediğiniz çam, bonsai için pek uygun bir tür değil, ama her ağaçtan da bonsai yapılabileceğini unutmayın.
Fidancıdan dış mekan bir malzeme almanızı tavsiye etmem. İçeride ölmese bile istediğiniz sonucu alamassınız. Size içmekan bonsailerinden tavsiye edebileceklerimin içinde başta en popüleri olmak üzere ficus türleri, şeflera, kamelya, begonvil, açelya dır.
Selam.Ben Bonsai'ye yeni başladım araştırdığım kadarıyla çok keyifli ve sabırlı bir hobi :) ama nerden başalayacağımı bilmiyorum.Öncelikle yeni başladığım için sizin tavsiyelerinizi almak istiyorum.Hangi ağaç türünden başlasam sizce daha uygun olur teşekkürler
Öncelikle yeni başladığım için sizin tavsiyelerinizi almak istiyorum.Hangi ağaç türünden başlasam sizce daha uygun olur teşekkürler
Öncelikle bölgenizde doğal ortamda yetişen türleri araştırın. Kütahya'da doğal olarak yetişen ağaçlarda başarı şansınız daha yüksek olur ve daha az sıkıntı yaşarsınız.
Çam da değil, bence bu fidan göknar fidanı..
tekrar merhaba,
sanırım foruma olan ilgi eski yıllara göre azalmış durumda. gelen mesajlar son yıllarda çok seyrek. bazı konularda da neredeyse yazılanlar hep cevapsız kalmış. ama ben yine de şansımı denemek istiyorum. bir önceki mesajımdan sonra bugün bir tane daha fidan aldım. üzerinde cupressus yazıyor ama bildiğim kadarıyla cupressus servi ağacı. ben bunun çam olduğunu düşünüyorum . yalnız hangi tür çam olduğunu anlayamıyorum. yardımcı olabilecek olan varmı acaba?
Manifesto
20-02-2013, 22:10
Çam da değil, bence bu fidan göknar fidanı..
Arekorya'ya daha çok benziyor.
Öncelikle bölgenizde doğal ortamda yetişen türleri araştırın. Kütahya'da doğal olarak yetişen ağaçlarda başarı şansınız daha yüksek olur ve daha az sıkıntı yaşarsınız.
teşekürler.
Mesajımı fidan seçimine mi yoksa buraya mı yazamadım bikaç sorum olacak önce ev durumumu anlatıyım ona göre bana "senin evde bonzai olmaz " derseniz hiç başlamayım bile :)
Ankara'da öğrenciyim evim giriş katı, odam birkaç saat dışında çok güzel güneş gören bir oda değil. Salonumuz güneş alıyor ve yaz kış normal oda sıcaklığının üstünde.Odamda saat 2den sonra ışıklar yanıyor bu aylarda ama salon tam tersine güneşli.
Balkonum yok ve oda içinde duracak bitkim,bu durum için önerebileceğiniz tür var mı ? Sizce dışardaki bir ağaçtan bir dal budayıp toprağa eksem olur mu ?
Haftaya ankaraya döncem o zamana kadar internetten bonsai hakkında bilgiler topluyorum kendime inanırsam bir iki fidan almayı düşünüyorum. Sizce ne yapmalıyım :)
Mesajımı fidan seçimine mi yoksa buraya mı yazamadım bikaç sorum olacak önce ev durumumu anlatıyım ona göre bana "senin evde bonzai olmaz " derseniz hiç başlamayım bile :)
Ankara'da öğrenciyim evim giriş katı, odam birkaç saat dışında çok güzel güneş gören bir oda değil. Salonumuz güneş alıyor ve yaz kış normal oda sıcaklığının üstünde.Odamda saat 2den sonra ışıklar yanıyor bu aylarda ama salon tam tersine güneşli.
Balkonum yok ve oda içinde duracak bitkim,bu durum için önerebileceğiniz tür var mı ? Sizce dışardaki bir ağaçtan bir dal budayıp toprağa eksem olur mu ?
Haftaya ankaraya döncem o zamana kadar internetten bonsai hakkında bilgiler topluyorum kendime inanırsam bir iki fidan almayı düşünüyorum. Sizce ne yapmalıyım :)
Merhaba metkcc,
Bonsaiye ve foruma hoş geldiniz.
İster dışarıda ister içeride olsun öncelikle her ağaç için gerekli ışık ve ısı ortamını ve hava sirkülasyonunu sağlamanız lazım. Yetersiz ışık, ısı ve havalandırma ağacın gelişmemesine neden olabileceği gibi her zaman mantar, külleme, pamuklu bit, kabuklu bit vs. gibi hastalıklara/zararlılara davetiye demektir.
Size önerebileceğim türlerden bazıları: ficus, ligustrum, serissa foetida, nar, adenium, afra, ulmus olabilir (özellikle eviniz kaloriferliyse tropik ve subtropiklerin bazıları size uygun olur).
Ama her halükarda yeterince ışık almaları gerekir.
Kolay gelsin ve başarılar dilerim.
Evin salonu bu konuda gayet yeterli olacaktır geri kalanı sanırım benim zevkime kalmış birşey :)
Teşekkür ederim :)
mstfylcn
26-02-2013, 18:00
Bu kesilmiş kalın gövdeli dallar beni cezbetti. Hava kökleri toprağa kadar uzanmış. Bu dallardan bir bonsai adayı çıkarmak mümkün olur mu? Ne düşünüyorsunuz?
sevdamhayal
29-03-2013, 20:09
merhaba bonsaici arkadaşlar sayenizde bende aşka geldim dün üye oldum bugünde eşime fidanları aldırdım yarın fotolarını çekip ekleyeceğim ve yardımlarınızı rica edeceğim
Manifesto
29-03-2013, 22:50
Bu kesilmiş kalın gövdeli dallar beni cezbetti. Hava kökleri toprağa kadar uzanmış. Bu dallardan bir bonsai adayı çıkarmak mümkün olur mu? Ne düşünüyorsunuz?
Olur.Resmini yüklediğiniz ağaç Ficus nidita.Sokak benjamini olarakta bilinir.
Bonsaiye yeni başlayanlar için çabuk gelişmesi ve 4-5 yılda yıllanmış bir bonsai görüntüsü vermesi açısından iyi bir seçim olur.
sevdamhayal
30-03-2013, 21:52
merhaba tekrar
34 yaşındayım hayatımda ilk defa 8 saat pc başında kaldım ve forumdaki yazışmaları okudum bonsaiye taktım kafayı elimdeki fidanlardan hangileri işe yarar diye baktım ama hepsi küçük ikitanesi fena değil ekleyecem onları ama o kadar okumama rağmen bulamadığım bir şey var hani denmiş ya bırakın ağacınız büyüsün bi kaç yıl peki bu bi kaç yılda hiç dokunmayacakmıyım ağaca ozamn uzayıp gitmezmi
merhaba tekrar
34 yaşındayım hayatımda ilk defa 8 saat pc başında kaldım ve forumdaki yazışmaları okudum bonsaiye taktım kafayı elimdeki fidanlardan hangileri işe yarar diye baktım ama hepsi küçük ikitanesi fena değil ekleyecem onları ama o kadar okumama rağmen bulamadığım bir şey var hani denmiş ya bırakın ağacınız büyüsün bi kaç yıl peki bu bi kaç yılda hiç dokunmayacakmıyım ağaca ozamn uzayıp gitmezmi
Merhaba sn sevdamhayal
Elbette yapacaksınız; bu süre içinde ağacınız büyürken siz de ona (gövdesine) dilediğiniz tarza uygun şekil vererek büyümesini sağlayacaksınız, yoksa dediğiniz gibi ağacın gövdesi türünün karakterine uygun bir şekilde ve sizin kontrolünüz dışında büyüyecek, kalınlaşacak ve şekillenecektir.
Bonsaiye hoş geldiniz :)
sevdamhayal
05-04-2013, 16:38
kaç yıl bekleyeceğim bakalım bu ufaklıkları
Merhabalar, bir hevesdir aldı başını gidiyor. Geçenlerde bahçede dolaşırken bi fidana rastgeldim. Fotoğraflarını paylaşıyorum. Nacizane yorumlarınızı eksik etmeyiniz. (: Eğer bu fidandan bişiyle çıkartabileceğimi söylerseniz gerekli olan işlemlere başlıyacağım. Birde unutmadan bu çam türünün adını bilen varsa,bana iletebilir mi acaba ?
darkside
12-05-2013, 22:59
arkadaşlar merhaba ben istanbul üsküdarda oturuyorum lise 1 öğrencisiyim bonsai yetiştirmek istiyorum aslen bursa inegöl lüyüm köyümüzde bir çok çeşit ağaç var bonsai ye nasıl başlamamı önerirsiniz tohum lamı hazır alarak mı yoksa fidanla mı fidanla olursa nasıl yaparım detaylı anlatırmısınız veya link verirmisiniz ayrıca benim aklımda erguvan var yetiştirmek pahalı mıdır yani tel gübre falan filan öğrenci adamız sonuçta :D son olarak günde kaç saat bakım yapmam gerekir bunun gibi sorularımı yanıtlarsınız sevinirim
arkadaşlar merhaba ben istanbul üsküdarda oturuyorum lise 1 öğrencisiyim bonsai yetiştirmek istiyorum aslen bursa inegöl lüyüm köyümüzde bir çok çeşit ağaç var bonsai ye nasıl başlamamı önerirsiniz tohum lamı hazır alarak mı yoksa fidanla mı fidanla olursa nasıl yaparım detaylı anlatırmısınız veya link verirmisiniz ayrıca benim aklımda erguvan var yetiştirmek pahalı mıdır yani tel gübre falan filan öğrenci adamız sonuçta :D son olarak günde kaç saat bakım yapmam gerekir bunun gibi sorularımı yanıtlarsınız sevinirim
Merhaba darkside,
Aslında bu sorduğun sorulara forumun kurulduğu bugünden şu ana dek yıllardır verilmiş birçok değerli cevap var, hatta bonsai yapmak için değişik yöntemler izleyen arkadaşlarımızın açtığı kendi başlıklarında bu tür sorularına cevap niteliği taşıyan bilgileri de paylaşmışlar.
Tek yapman gereken öncelikle bonsai bölümündeki bilgi ve deneyim içeren başlıklarda sadece birazcık gezinmek ve araştırmak, sorularının cevaplarından çok daha fazlasını bulacağına emin olabilirsin.
Aksi halde senin bu sorularını dediğin şekilde ayrıntılı açıklamak onlarca sayfa tutar.
Önce bir ucundan başlayalım araştırıp öğrenmeye, takıldığın yerlerde veya kafanın karıştığı noktada yine sorularını sormaya devam et, seve seve yardımcı oluruz :)
darkside
12-05-2013, 23:17
Merhaba darkside,
Aslında bu sorduğun sorulara forumun kurulduğu bugünden şu ana dek yıllardır verilmiş birçok değerli cevap var, hatta bonsai yapmak için değişik yöntemler izleyen arkadaşlarımızın açtığı kendi başlıklarında bu tür sorularına cevap niteliği taşıyan bilgileri de paylaşmışlar.
Tek yapman gereken öncelikle bonsai bölümündeki bilgi ve deneyim içeren başlıklarda sadece birazcık gezinmek ve araştırmak, sorularının cevaplarından çok daha fazlasını bulacağına emin olabilirsin.
Aksi halde senin bu sorularını dediğin şekilde ayrıntılı açıklamak onlarca sayfa tutar.
Önce bir ucundan başlayalım araştırıp öğrenmeye, takıldığın yerlerde veya kafanın karıştığı noktada yine sorularını sormaya devam et, seve seve yardımcı oluruz :)
hocam yorumunuz için teşekkür ederim ancak karar veremediğim şey tohumla mı fidanla mı yoksa hazırmı sizce başlangıçta hangisiyle başlanmalıdır bunu cevaplarsanız en azından arama bölümümü biraz kısaltmış olurum.
hocam yorumunuz için teşekkür ederim ancak karar veremediğim şey tohumla mı fidanla mı yoksa hazırmı sizce başlangıçta hangisiyle başlanmalıdır bunu cevaplarsanız en azından arama bölümümü biraz kısaltmış olurum.
Benim tavsiyem kesinlikle tohumla başlamayın!
Tohumdan başlamak çok büyük bir sabır ister ve bitkinizin üzerinde bonsai ile ilgili öğrendiklerinizi deneyimleye başlamak için bile beklemenizi gerektirir.
Bonsai ile ilgili öğrenilecek ve deneyimleyecek o kadar çok şey var ki, ektiğiniz bir tohumun bu bilgileri deneyimlemenize imkan tanıyacak kadar gelişmesi bile yıllar alacak ve bu esnada (sabrın çok yoksa) bonsaiden soğuman bile mümkün :)
Fidan ve hazır bonsai konusuna gelince: 1-2 tane hazır bonsai almakta bence fayda var; üzerinde bazı teknikleri uygulayıp öğrenebilirsin ama tabii ki para harcamanı gerektirir bu (öğrenci olduğun için diyorum).
Senin için (maddi koşulları da göz önünde bulundurursak) yapılacak en ideal şey, bölgendeki fidancıları gezerek a) Bölgene uygun bir türden ve b) Üzerinde bonsai çalışmaları/deneyimleri yapabileceğin gelişmişlikte bir fidan seçip satın alman olur.
Sonrası sana kalmış artık :)
NOT: Bu arada ben hoca değilim, hala öğrenecek çok şeyi olan bir öğrenciyim :)
darkside
13-05-2013, 14:05
Benim tavsiyem kesinlikle tohumla başlamayın!
Tohumdan başlamak çok büyük bir sabır ister ve bitkinizin üzerinde bonsai ile ilgili öğrendiklerinizi deneyimleye başlamak için bile beklemenizi gerektirir.
Bonsai ile ilgili öğrenilecek ve deneyimleyecek o kadar çok şey var ki, ektiğiniz bir tohumun bu bilgileri deneyimlemenize imkan tanıyacak kadar gelişmesi bile yıllar alacak ve bu esnada (sabrın çok yoksa) bonsaiden soğuman bile mümkün :)
Fidan ve hazır bonsai konusuna gelince: 1-2 tane hazır bonsai almakta bence fayda var; üzerinde bazı teknikleri uygulayıp öğrenebilirsin ama tabii ki para harcamanı gerektirir bu (öğrenci olduğun için diyorum).
Senin için (maddi koşulları da göz önünde bulundurursak) yapılacak en ideal şey, bölgendeki fidancıları gezerek a) Bölgene uygun bir türden ve b) Üzerinde bonsai çalışmaları/deneyimleri yapabileceğin gelişmişlikte bir fidan seçip satın alman olur.
Sonrası sana kalmış artık :)
NOT: Bu arada ben hoca değilim, hala öğrenecek çok şeyi olan bir öğrenciyim :)
Yardımlarınız için teşekkürler, 2 hafta sonra son sıvavlarım başlayacak onlardan sonra erguvan fidanı almaya karar verdim, ama forumda çok fazla açıklayıcı bilgi bulamadım ya da ben göremedim. Aldıktan sonra yapmam gerekenlerle ilgili açıklama yapan konuların linklerini atarsanız sevinirim. Bu arada kara çamım bonsaisi çok hoşuma gitti, istanbulda yetiştirebilir miyim? Üsküdar ümraniye arasında oturuyorum, internette aradım ama pek bir bilgi bulamadım.
Not: Hocam kelimesi Dh den aklımda kalmış bir kelime kusura bakmayın yazma alışkanlığı.
cyhntskn
24-05-2013, 14:29
Merhaba arkadaşlar
Elimde bir çam ağacı var, bunu bonsai yapmak istiyorum, olur mu sizce?
Telleyip güzel bir görünüm yapmak istemekteyim, yardımcı olursanız sevinirim.
http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/1669.htm
addinsan
26-05-2013, 23:05
Merhabalar, uzun zamandır ilgimi çeken bonsai yetiştirme, ne yazıkki cesaretimi ve ne yapacağımı bilememkle sürekli olarak ertelendi. Bugün bu saatte bonsai araştırmamı web sayfanızı bulmakla sonlandırmış oldum, bundan sonra buradan engin bilgilenizden faydalanabileceğimi gördüm, böyle bir web sayfası kurmak ve bilgi alışverişinde bulunmak, gerçekten takdir edilecek bir durumdur.
Umuyorumki sizlerden epey yararlı bilgiler edineceğim, ilk olarak okuyacağım yeni başlayanların neler yapması gerektiğini inceliyeceğim sizlerin önerilerini dinliyeceğim böyle bir websayfasının yapımına emeği geçenlere ve katkıda bulunanlara teşekkürlerimi sunarım.
Saygılarımla...
tourkana
27-05-2013, 09:16
Hoşgeldiniz sn.addinsan , çalışmalarınızı merakla bekliyoruz.
Yusufcanik
28-08-2013, 01:04
Herkese iyi geceler, öncelikle 2005'ten bu yana muhteşem bilgiler birikmiş bu başlıkta ve ben de başlıktaki 22 sayfayı okuduktan sonra ilk sorularımı sormak istedim. Okuduğum okul Ankara'da ve gerek balkonumun çok uygun olmayışı gerekse Ankara'nın iklim koşulları beni iç mekan bitkilerine yöneltti. FicusRetusa,Benjamina,SerissaFoedita gibi türler sanırım ön plana çıkıyor. Evimde farklı sıcaklıklara sahip odalar var,
ne gibi bir sıcaklık(derece olarak ortalama) sağlamak gerekir?
Hava sirkülasyonu nasıl olmalıdır?
Kaloriferli odalar için tavsiye edilen tropikal türler hangileridir?
Birşey daha eklemek istiyorum baba evi olarak bahçeli bir eve sahip olmamıza rağmen bu başlığı okuyana kadar ağaçlara böylesine sevgi dolu bakmıyordum, başta üşenmeden yazan tüm ustalara sonra yazan herkese müteşşekkirim.
Herkese iyi geceler, öncelikle 2005'ten bu yana muhteşem bilgiler birikmiş bu başlıkta ve ben de başlıktaki 22 sayfayı okuduktan sonra ilk sorularımı sormak istedim. Okuduğum okul Ankara'da ve gerek balkonumun çok uygun olmayışı gerekse Ankara'nın iklim koşulları beni iç mekan bitkilerine yöneltti. FicusRetusa,Benjamina,SerissaFoedita gibi türler sanırım ön plana çıkıyor. Evimde farklı sıcaklıklara sahip odalar var,
ne gibi bir sıcaklık(derece olarak ortalama) sağlamak gerekir?
Birşey daha eklemek istiyorum baba evi olarak bahçeli bir eve sahip olmamıza rağmen bu başlığı okuyana kadar ağaçlara böylesine sevgi dolu bakmıyordum, başta üşenmeden yazan tüm ustalara sonra yazan herkese müteşşekkirim.
Merhaba sn Yusufcanik,
Bahsettiğiniz türler aslında iç mekan bitkileri değil, her ağaç gibi onlar da aslında dışarıda bakılması gereken türlerden, tek farkları bunların tropik bitki olması ve dolayısıyla bu şekilde bir şaftalamaya maruz kalıyorlar :)
Bonsaiye devamlı ev içinde bakmak çok zor, eninde sonunda güneş ışığı yetersizliği, hava akımı yetersizliği, ortamdaki nem azlığı/çokluğu, toprağın uzun süre nemli kalması, vs. etkenlerden kaynaklanan birçok sorunla karşılaşırsınız.
Ancak, bu bahsettiğiniz bitkiler tropik türler olduğundan Ankara ortamında dışarıda bakmak da onların ölümü ile sonuçlanacaktır. Yani iki ucu keskin bıçak gibi bir durum :)
Bu sebepten, eğer edineceğiniz 3-5 ağacı koyacağınız en azından bir balkonunuz varsa size Ankara iklimine uygun türleri öneririm; mesela bir acer palmatum olabilir, ardıç olabilir, mugo çamı, vs. olabilir.
Başlamak için doğru türü seçmek ve bu tür hakkında yeterli bilgiye sahip olmak en önemli ilk şartlardan zaten ve istediğiniz türlerle ilgili bilgiyi de yine forumda aratarak bulabilirsiniz.
Kolay gelsin.
Yusufcanik
31-08-2013, 12:48
Sn Sakaki
Kıymetli bilgileriniz için teşekkür ederim. Bir balkonum var fakat Ankara'nın iklimi ve ağaçların bodurluğu biraz korkuttu herhalde gözümü :) Birde önerdiğiniz ağaçlar acer ya da iğne yapraklı ilk ağacım için zor olmaz mı? Forum içindeki araştırmalara devam edelim o halde. Teşekkürler.
Sn Sakaki
Kıymetli bilgileriniz için teşekkür ederim. Bir balkonum var fakat Ankara'nın iklimi ve ağaçların bodurluğu biraz korkuttu herhalde gözümü :) Birde önerdiğiniz ağaçlar acer ya da iğne yapraklı ilk ağacım için zor olmaz mı? Forum içindeki araştırmalara devam edelim o halde. Teşekkürler.
Korkmak, başarısızlığın %90'ı demektir :)
Şaka bir yana, hiç korkmayınız; ilk başta kolay türlerle başlamak elbette bir avantaj ama bitkiyi/ağacı öldürürüm diye çekinmek de bence yersiz (en azından bonsai için). Başarısızlık da başarıya götüren önemli bir deneyimdir sonuçta.
Başarılar dilerim.
Konya'da olupta bonsai ile ilgilenen birileri vardır umarım bu sitede.
Başlangıçta hangi agaç ile başlamalıyım ve bunu Konya'da nereden temin edebilirim.Çok okudum forumda bununla ilgili konuları ama kafa karıştırıcı onlarca bilgi var.
Konya'da bonsaiye uygun bitki temin edebileceğim bir yer ve ağaç türü söylerseniz boy ve ona benzer konuları araştırma imkanı buldum gerekli ebatlarda bi fidan alırım ama nereden alabileceğim konusunda bilgim yok.Bunun için araştırma yapacak bir durumum da yok malesef.Yardımlarınızı bekliyorum.
Unutmadan şunlarıda belirtmek istiyorum alacağım fidan **** bonsai'yi ev ortamında bakacağım bahçede **** açık bir alanda değil.
orman fidanlığına gidin, orada bulacağınız ağaçlar iklime uygun olandır. beğendiğin olursa, fotoğraflayıp fikir sorabilirsiniz.
badrobot
02-09-2013, 16:18
Sn.gqhan42.
İç ortamda bakacaksanız tropik ficus türlerini deneyebilirsiniz. Konya'da bulabileceğinizi sanmıyorum ama internette arayın.
Sn.gqhan42.
İç ortamda bakacaksanız tropik ficus türlerini deneyebilirsiniz. Konya'da bulabileceğinizi sanmıyorum ama internette arayın.
Konya deyince tıkanıp kalıyor herşey.inşallah bulurum birde ben burada fikus falan desem anlayacak insan sayısı pek yoktur sanırım anlasada bilmediğim için ficus diye yine satarlar.Halk arasında kullanılan isimleri varsa onları öğrenmeyi isterim.
Konya deyince tıkanıp kalıyor herşey.inşallah bulurum birde ben burada fikus falan desem anlayacak insan sayısı pek yoktur sanırım anlasada bilmediğim için ficus diye yine satarlar.Halk arasında kullanılan isimleri varsa onları öğrenmeyi isterim.
Neden ficus? Özel bir nedeni var mı?
Ficus alsanız da er ya da geç sorun yaşayacaksınız çünkü Konya'ya hiç uygun bir bitki değil, zaten Konya'da bulamamanızın nedeni de bu!
Bu arada ficus dilimizde incir demek ancak bir çok çeşidi var.
Yerinizde olsam ikliminize uygun ağaçlar bakardım. Çoğumuz başlangıçta görüp beğendiğimiz (iklimimize uygun olmayan) birçok ağaçla çalışmak istiyoruz (buna ben de dahilim) ama sonuçta hepimizin geldiği nokta aynıdır: iklimimize uygun ağaçlara yönelmek.
Neden ficus? Özel bir nedeni var mı?
Ficus alsanız da er ya da geç sorun yaşayacaksınız çünkü Konya'ya hiç uygun bir bitki değil, zaten Konya'da bulamamanızın nedeni de bu!
Bu arada ficus dilimizde incir demek ancak bir çok çeşidi var.
Yerinizde olsam ikliminize uygun ağaçlar bakardım. Çoğumuz başlangıçta görüp beğendiğimiz (iklimimize uygun olmayan) birçok ağaçla çalışmak istiyoruz (buna ben de dahilim) ama sonuçta hepimizin geldiği nokta aynıdır: iklimimize uygun ağaçlara yönelmek.
bende arkadaşın önerisine istinaden ficus dedim zaten.Özellikle ficus istiyorum diye bir durum söz konusu değil.Benim isteğim Arkadaşım şu ağaç ile başla hem dayanıklıdır hemde acemi biri olduğun için kolay diyebileceğiniz bir ağaç türü önermeniz.Bonsai de dış görünüş **** güzellik aramıyorum ilk acemilik dönemlerimi en az zararla atlatabileceğim bir tür arayışı içerisindeyim sadece.
badrobot
03-09-2013, 12:18
Sn.Sakaki.
Sn.gqhan42 ev ortamında yani iç mekanda bakmak için bir bitki araştırması içinde olduğundan kendisine Ficus türlerini tavsiye ettim. Sanırım Sn.Sakaki Ficusları dış mekanda bakılacağı gibi bir düşünce içerisine olduğundan bu şekilde bir mesaj yazmılş olsa gerek. Elbette Tropikal Ficusların soğuk ortamda yaşama şansları hiç yok.
Ficusların üç şeye çok ihtiyaçları vardır;
-Rutubet
-Sıcaklık
-Besin
Eğer bu üç önemli şartı yapay olarak dahi sağlarsanız, ağacı tutamazsınız.
Zira Manisanın iklimide Ficus türlerinin yaşamasına uygun değil. Kışın kapalı terasımın içene aldığım (30 civarı) Ficuslarım orada gelişmeye ve beden kalınlaştırmaya devam ediyorlar. Hatta okadar hızlı gelişiyorlarki çelikten ürettiğim 2 yaşındaki Ficuslarım 2mden fazla boy ve 4cm beden kalınlığını saksıda yaptılar.
Elbette Ficuslar ve Konya iklimiyle uyumu konusunda benimde bilmediğim başka bir şeyler varsa, bilemiyorum.
tourkana
03-09-2013, 12:35
Sayın gqhan42,
İç ortam için yeni başlayanlara Portulacaria Afra önerebilirim, dış mekan için de Konya'nın karasal bir iklime sahip olmasından dolayı soğuğa ve sıcağa dayanıklı olan Ardıç, Ateşdikeni gibi türleri deneyebilirsiniz.
Sayın gqhan42,
İç ortam için yeni başlayanlara Portulacaria Afra önerebilirim, dış mekan için de Konya'nın karasal bir iklime sahip olmasından dolayı soğuğa ve sıcağa dayanıklı olan Ardıç, Ateşdikeni gibi türleri deneyebilirsiniz.
çiçek ya da fidan satan yerlere gittiğimde Portulacaria Afra desem bilirler mi.Bu işler uğraşanların bildiği birşey midir ? kolay bulunur mu?
Birde örneğin ateşdikeni ya da ardıç ağacını ev ortamında baksam ne dezavantajı var ki dış ortam olarak öneriyoruz ?Eğer iç mekanda onlar olursa onlarada bakayım
Sn.Sakaki.
Sn.gqhan42 ev ortamında yani iç mekanda bakmak için bir bitki araştırması içinde olduğundan kendisine Ficus türlerini tavsiye ettim. Sanırım Sn.Sakaki Ficusları dış mekanda bakılacağı gibi bir düşünce içerisine olduğundan bu şekilde bir mesaj yazmılş olsa gerek. Elbette Tropikal Ficusların soğuk ortamda yaşama şansları hiç yok.
Merhaba sn badrobnot,
Hayır ben siz tavsiye ettiğiniz için öyle demedim, o kısmı yanlış anladınız :)
Sn gqhan42'nin aşağıdaki yazısına istinaden o şekilde mesaj yazdım:
...beni iç mekan bitkilerine yöneltti. Ficus Retusa, Benjamina, Serissa Foedita gibi türler sanırım ön plana çıkıyor. Evimde farklı sıcaklıklara sahip odalar var, ne gibi bir sıcaklık(derece olarak ortalama) sağlamak gerekir?
badrobot'un dedikleri doğru sayılır ancak yeni başlayanlar için kendi iklimine uygun olmayan türlerle başlamak heveslerinin kısa sürede kırılmasına neden olabiliyor... bunu kendimden de biliyorum. Ancak belirli bir deneyim kazandıktan sonra, ayrıca uygun ortamınız ve imkanlarınız varsa her bitkiye bakmak ve yetiştirmek mümkün elbette.
Sayın gqhan42,
...Konya'nın karasal bir iklime sahip olmasından dolayı soğuğa ve sıcağa dayanıklı olan Ardıç, Ateşdikeni gibi türleri deneyebilirsiniz.
+1
Söğüt, iğde türlerini de deneyebilirsiniz.
Merhaba sn badrobnot,
Hayır ben siz tavsiye ettiğiniz için öyle demedim, o kısmı yanlış anladınız :)
Sn gqhan42'nin aşağıdaki yazısına istinaden o şekilde mesaj yazdım:
badrobot'un dedikleri doğru sayılır ancak yeni başlayanlar için kendi iklimine uygun olmayan türlerle başlamak heveslerinin kısa sürede kırılmasına neden olabiliyor... bunu kendimden de biliyorum. Ancak belirli bir deneyim kazandıktan sonra, ayrıca uygun ortamınız ve imkanlarınız varsa her bitkiye bakmak ve yetiştirmek mümkün elbette.
+1
Söğüt, iğde türlerini de deneyebilirsiniz.
Peki söğüt ağacından incecik bir dal kırmıştım evde suyun içine bırakmıştım köklenmeye başlamış akşam bi fotoğrafını yükleyeyimde ne zaman toprağa dikeceğim konusunda da bilgi almış olayım.
Yardımlar için teşekkürler.
badrobot
03-09-2013, 17:01
Sevgili dostum Sakaki.
Mesajlar biraz karışmış durumda. Mesajları gönderen üyelerin isimlerini bir daha gözden geçirin.
sakura haruno
09-09-2013, 08:21
merhabalar,
Ben karaağaç ve erguvan tohumu aldım ve her evresini görebilmek için sıfırdan yetiştirmek istiyorum. Sabırlıyım o konuda sorunum yok. Fakat nasıl bir saksı almam gerektiğini bir türlü bilemiyorum. Küçük bir saksı mı almalıyım, derin olmalı mı olmamalı mı piyasadaki taş ve seramik saksıların altlarında hiç delik yok ( bende bulamamış olabilirim) fazla suyun sızmaması köklere zarar verir mi? Bonsailerin saksıları oldukça sevimli ve küçük bu saksıların içinde mi büyüyorlar yoksa daha sonra mı bu saksılara alındılar. Bu konularda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
merhabalar,
Ben karaağaç ve erguvan tohumu aldım ve her evresini görebilmek için sıfırdan yetiştirmek istiyorum. Sabırlıyım o konuda sorunum yok. Fakat nasıl bir saksı almam gerektiğini bir türlü bilemiyorum. Küçük bir saksı mı almalıyım, derin olmalı mı olmamalı mı piyasadaki taş ve seramik saksıların altlarında hiç delik yok ( bende bulamamış olabilirim) fazla suyun sızmaması köklere zarar verir mi? Bonsailerin saksıları oldukça sevimli ve küçük bu saksıların içinde mi büyüyorlar yoksa daha sonra mı bu saksılara alındılar. Bu konularda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Saksıların altında delik olmaması ve hatta süzek olmayan bir toprak kullanmanız bitkilerinizin köklerinin bir süre sonra çürümesine ve dolayısıyla bitkinin ölmesine neden olur.
Ağaçları bonsai saksılarına alma işlemi en son yapılacak bir işlem. Yani ağacımız istediğimiz sonuca ulaşınca veya ulaşmasına az kaldığında yapmamız daha iyi çünkü minik saksılarda gelişmeleri o kadar hızlı olmaz.
Erkenden küçük bonsai saksılarına alanlar var, yok değil ama bu durumda yavaş (belki gelişmeme denecek kadar yavaş) bir gelişimi de göze almak gerekiyor. Tercih meselesi gibi bir durum :)
Başarılar
ahmetmelek
20-09-2013, 17:21
merhaba arkadaşlar ben ahmet dalgıç 33 yaşında 2 çocuk babası mersinde belediyede tamperli kamyon şöförüyüm bonsaiye yeni heves etmiş biriyim şuanda elimde10 12 tane fidanım var ardıç, fıstık çamı, kızıl çam,sedir,arakorya, ve ismini bilmediğim 3 tane daha çam fidanım mevcut bana yardımcı olursanız sevinirim bunların kök ve dal budamasını ne zaman yapmam gerekiyor araştırmalarımda ya ben anlamıyorum ilk edindiğim fidanı son bahardamı yoksa başka bir mevsimde kök ve dal budamasını yapacağım fidanlarımın kimisi 1 metre kimiside 50 ,40,30 cm dir bilgisayardada yeniyim onun için fotağraf yüklemeyi bilmiyorum ama öğreneceğim herkese selamlar
ametarasu
24-09-2013, 16:37
Merhabalar.
ahmet abiye birisi yardım ederse ben de çok memnun olacağım. abimizi hevesinden ve gayretinden dolayı tebrik ediyorum.
bendeniz de mimarlıktan yeni mezun, yeni evli bir kardeşinizim. doğayla, toprakla, ağaçlarla meşgul olabileceğim bir bahçem var çok şükür. bu yüzden biraz geç de olsa bu siteye kayıt oldum ve bahçeyi evin içerisine de bonsai ile taşımaya niyetlendim. epey bir tecrübe birikimi olmuş başlık içerisinde inşallah bunları okuyup başlangıcı yaparım, kafama takılan soruları da yetkililere bildiririm. hayırlı günler dilerim.
gulyaylali
27-10-2013, 21:58
Selamlar herkese henüz bir yaşında 15 cm boyunda portakal fidanım var ve ben onu güzel bir bonsai yapmak istiyorum önerileriniz neler ? yardımcı olur musunuz ? henüz saksıda ve hiç dışarı çıkarmıyorum. foto ekleyeceğim.
Selamlar herkese henüz bir yaşında 15 cm boyunda portakal fidanım var ve ben onu güzel bir bonsai yapmak istiyorum önerileriniz neler ? yardımcı olur musunuz ? henüz saksıda ve hiç dışarı çıkarmıyorum. foto ekleyeceğim.
Merhaba sn gulyaylali,
Narenciye türleri bonsai için pek tercih edilen türler değil ancak bu olmaz anlamına da gelmiyor asla.
Benim size tavsiyem, bu kadar genç olan bir adayı içeride ve saksıda tutmak yerine kesinlikle dışarı çıkarmanız ve mümkünse ilk bir kaç senelik gelişimi için toprağa almanız olacak.
Başarılar...
Başlıktan dolayı özür dilerim ama "?" yerine koyacak bir kelime bulamadım.
Acemi olduğumu söyledim ama cahil değilim. Cevizle çalışmayı düşünüyorum. Öncelikle; her zaman "aşırı doğal"a da, "aşırı yapmacık"a da karşı olmuşumdur. Tabii ki burada insan eliyle yapılanlardan bahsediyorum; doğada kendisi olanlardan değil. Dal boyamayla ilgili bir konuşma vardı; ilgimi çekmedi değil. Tabii ki alakasız renklerde her dalı boyamak değil; 1-2 dalı, kahverengi-yeşil benzeri ve uyumlu renklerle kısmen boyamak, örneğin nokta ya da çizgi koymaktan bahsediyorum. Bonsainin büyümesini nasıl engelleyeceğim? Tepeden budamanın büyümeyi engelleyeceğini sanmıyorum, yanlara doğru yayılma ya da sarkmasını sağlar fakat büyümesini önlemez bence. Herhangi tarz da kullanmayı düşünmüyorum; belki bir kaç tarzın bir araya gelmesi ya da kendime özgü bir tarz oluşturabilirim. Of, of... Niye hep böyle konulara merak duyuyorum ki? (Paludaryuma ida ilgisi olanlar, belki ne demek istediğimi anlayacaktır...)
Tohumdan yetiştireceğim; yetiştirme ve saksı işi kolay, onları ben halledeceğim.
Öte yandan "Zümrüd-ü Anka" olarak bilinen kuru-canlı da ilgimi çekti... Hep böyle garip fikirlerim olmuştur zaten :rolleyes:
Sn Erdem,
Sorularınıza ait cevapları sitenin altındaki bonsai başlığı altından forumlarından bulabilirsiniz. Sorularınız çok genel olduğu için cevaplar içini özellikle link vermeyeceğim. Çünkü sulama, gübreleme, toprak, seçimi, budama, şekillendirme, saksı değişimi, kök budama, bakım zamanları ve bunlar gibi işlemler hakkında fikir sahibi olmalısınız. Bunları bilmeden yapacağınız işlemlerle ağacınıza zarar verebilirsiniz. Merak duyduğunuz konu çok zevkli bir konu, başarılar dilerim.
badrobot
14-12-2013, 18:50
Sn.erdem7.
Sorduğunuz sorular farklı konu başlıklarında olduğundan düşüncelerimi maddler halinde yazacağım.
1-Ceviz ağacı çok yavaş büyüyen bir türdür. Birde sizinde ifade etmiş olduğunuz üzere hem deneyiminiz olmaması hemde tohumdan yetiştirmek işi daha da güç bir hale getirmekte. Erik,Dut,Karaağaç gibi çok hızlı büyüyen bir türle çalışacak olsanız acemilikle yapacağınız hataların bazılarını tolere edebilirdiniz. Ama siz Ceviz gibi çok yavaş büyüyen bir türle çalışmanız hataları kolay telafi edilemeyeceğinden size büyük hayal kırıklığı yaratacağı kesin.
2-"aşırı doğal" "aşırı yapmacık" kavramlarını tam anlayamadım. Oysaki Bonsai zaten doğadan bir parça. Doğallık zaten sizin bu sanatta ne oranda eğitimli olduğunuzla alakalıdır. Yani siz tecrübe kazandığınız oranda yaptığınız çalışmalar o oranda iyi ve doğal görünümlü olacaktır.
3-Dal boyama işini anlayamadım. Bonsaide kuru dal efektleri vermek için Lime-Sulphur karışımı sürülerek beyaz ve oyuklarada Lime-Sulphur karışımına siyah çini mürekkebi katılarak derinlik hissi için siyaha boyanıyor ama sizin dediğiniz gibi yeşil,kahve veya başka renklere boyandığını daha hiç görmedim.
4-Bonsainin büyümesini hiç bir şekilde durduramazsınız. Ama Bonsai formuna ulaşmış ağaçları kök budaması yaparak ve sığ saksıya almakla ancak büyümeyi oldukça yavaşlatabilirsiniz.
5-Bonsaide aynı ağaçta birden fazla, iki tarzı bir ağaçta uygulama olmaz diye bir şey diyemem. Yalnız o işte öyle her önüne gelen kişi yapamaz. Bonsai konusunda oldukça tecrübe sahibi olan ve ağaçları çok iyi tanıyan usatlık mertebesine gelmiş kişilerin yapabilceği bir şeymiş gibi geliyor bana. Doğal tarza gelince, onuda "naturalistic style" olarak zaten adlandırıyorlar. Onunda kendine göre bir takım olmazsa olmazları muhakkak vardır.
Size bir çok olumsuz şeyler yazdım, elbette amacım sizin moralinizi bozup canınızı sıkmak değil, doğru adımlarla doğru bir yöne gitmenizde rehberlik etmekti. :)
NicolettaBrasc
16-12-2013, 14:04
merhaba, hafta sonu resimdeki bonsai hediye geldi.
bir merakla buradaki forumda ve diğer çoğu sitede dolaştım. bilgi toplamaya çalıştım. sanırım ilk yapmam gereken şekline karar vermek olacak.
kökleri çok kalın ve en uygun tarzı seçmek istiyorum. bu konuda sizden yardım bekliyorum ^^
Ferit Aydın
16-12-2013, 15:24
Sn. NicolettaBrasc,
Öncelikle aramıza hoşgeldiniz, Ağacınızın türü Ficus Ginseng , Ginseng kökü üzerine ficus aşılı.
Aşı kısmında ki ve gövde yapısından dolayı genel olarak tek tarz üzerinde şekillendirilebilir.
Süpürge tarzı dediğimiz tarz en uygun olanıdır, yaprak küçültme ve yaprak budamaları ile ilgili bir çok konu mevcut forumda onları takip ederseniz bir çok uygulama hakkında bilgi sahibi olursunuz.
Ayrıca ağacınız tropik bir tür iç mekan cam kenarı bir konumlandırma çok uygun olacaktır, düzenli sulama yapmalısınız. toprağı kurumadan sulama yapılmalı ve genel olarak hafif nemli kalmasını sağlamalısınız. ( Toprağın sürekli olarak ıslak kalmaması gerekir )
Ferit Aydın
16-12-2013, 15:25
Ayrıca ağacınızın üst yapısınıda gösteren bir fotoğraf daha ekleyebilirseniz budama konusunda daha net fikirler forumdaki bonsaiseverler tarafından paylaşılacaktır.
Murat Uygun
08-01-2014, 10:38
Arkadaşlar Merhaba,
Forumu yaklaşık 1 haftadır sıkı bir şekilde takip ediyorum.Bitki türlerine olan ilgimi bonsai tekniğiyle ilerletmek için bir çok konuyu okudum.Sitede emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.Bonsai sanatına hep hayranlıkla bakıp bir gün bende başlama ümidiyle aklımda yeri hep vardı.Şimdi sizlere başlamak için bir kaç fidan ve toprak örneği verip görüşlerinizi bekliyorum.
Başlamak istediğim fidanlar;
Juniperus,Erguvan ve Acer Palmatum...
Sormak istediklerim ise;
1)Bu cinsleri ilk aldığımda normal bir saksı da gelişimini izlemem mi gerekir?
2)Bun cinsler için internette satılan hazır bonsai topraklarını kullanmak doğru mudur
3)Torlu gübreli saksı topraklarını ve volkanik tüf ve ağaç kabuğu gibi toprakları kullanmayı önerir misiniz?
4)Sıvı gübrelerden ve yaprak için satılan fısfıslardan almama gerek var mı?
5)Fidanları eve getirdikten sonra yapmam gerekenler nelerdir?
Şimdiden cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
Saygılar...
Cumhur Tonba
08-01-2014, 10:51
Merhaba Murat Bey,
Mesajınızı çok dikkatli bir şekilde okudum. Bir çok konuyu okudum diyorsunuz. İnanın ben de merak ettim. Bonsai ile ilgili başlıklarda sorularınıza ait bir cevap bulamadınız mı?
Aslında çok harika bir konu. Biliyorum ki bu işe gönül veren arkadaşlar size yardımcı olacaktır.
Size de kolay gelsin diyorum. Dilerim en kısa zamanda bu işin inceliklerini kaparsınız.
Cumhur Tonba
08-01-2014, 10:55
http://www.agaclar.net/forum/bonsai-calismalari/
Bu başlığı baktınız mı?
Arkadaşlar Merhaba,
Forumu yaklaşık 1 haftadır sıkı bir şekilde takip ediyorum.Bitki türlerine olan ilgimi bonsai tekniğiyle ilerletmek için bir çok konuyu okudum.Sitede emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.Bonsai sanatına hep hayranlıkla bakıp bir gün bende başlama ümidiyle aklımda yeri hep vardı.Şimdi sizlere başlamak için bir kaç fidan ve toprak örneği verip görüşlerinizi bekliyorum.
Başlamak istediğim fidanlar;
Juniperus,Erguvan ve Acer Palmatum...
Sormak istediklerim ise;
1)Bu cinsleri ilk aldığımda normal bir saksı da gelişimini izlemem mi gerekir?
2)Bun cinsler için internette satılan hazır bonsai topraklarını kullanmak doğru mudur
3)Torlu gübreli saksı topraklarını ve volkanik tüf ve ağaç kabuğu gibi toprakları kullanmayı önerir misiniz?
4)Sıvı gübrelerden ve yaprak için satılan fısfıslardan almama gerek var mı?
5)Fidanları eve getirdikten sonra yapmam gerekenler nelerdir?
Şimdiden cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
Saygılar...
Merhaba sn Murat, aramıza hoş geldiniz öncelikle.
Aslında forumu iyi incelememişsiniz :)
Sorduğunuz soruların tamamı değişik başlıklar altında mevcut. Örneğin toprak konusunda size hemen aklıma gelen 2 başlığın linkini veriyorum:
http://www.agaclar.net/forum/bonsai-ile-ilgili-makaleler/29657.htm
http://www.agaclar.net/forum/bonsai-malzemeleri-ve-aletler/373.htm
Diğer sorularınıza gelince, bunlar da zaten bonsai başlıkları altında cevapları olan ve daha önce çok tartışılmış, konuşulmuş konular ve bunların tamamına ayrıntılı tekrar tekrar cevap vermek burada çok uzun bir yazıyı tekrar yazmamız anlamına gelir ve bu da takdir edersiniz ki çok büyük bir zaman kaybı ve karmaşaya neden olur.
Ama şöyle yapabiliriz: ben sorularınıza kısa cevaplar vereyim siz de ayrıntılarını bonsai bölümündeki başlıklardan okuyun, olur mu? :)
1) Aldığınız bitkinin gövdesi/nebarisi ne kadar zayıf ve az gelişmiş durumda ise, bitkiye gelişimi için o kadar büyük bir alan sağlamak en doğrusudur. Yani çok ince bir fidanla başlıyorsanız en doğrusu ya bahçeye ekmek ya da olabildiğince büyük bir saksıya ekmektir. Saksı/yer ne kadar küçükse bitki de o kadar yavaş gelişecektir.
2) Kesinlikle hayır! Bunlara itibar etmeyiniz. İyice okuyup bilgilendikten sonra bitkileriniz için toprak karışımlarını kendiniz hazırlayınız.
3) Hayır. En ideal karışım diye bir şey yoktur. Her bitkinin toprak ve besin gereksinimi farklıdır.
4) Gerek var diye birşey diyemeyiz. Bitkinizin ihtiyaçlarını öğrenip buna en uygun nasıl cevap vereceğinizi tespit etmelisiniz. İster sıvı, ister granül isterse toz gübre kullanabilirsiniz. Yeterki neyi, ne zaman ve nasıl vereceğinizi iyice öğrenin.
5) "Fidanları eve getirdikten sonra yapılması gerekenler nedir" şeklinde sormak yerine "hangi işlemi ne zaman yapmak doğrudur" şeklinde sormak daha doğru. Bonsaide yapılan işlemler genel olarak mevsime göre değişiklik gösterir. Örneğin toprak değiştirme işlemini yazın, budama işlemini kışın ortasında yapamayız... gibi. Bonsai konularını iyice okursanız bu konuda kafanızdaki sorular gidecektir.
Bol araştırmalı ve bol bonsaili günler dilerim :)
NOT: Bir de fidan seçimi yaparken, tercih ettiğiniz türün bölgenize uygun bir tür olup olmadığını önceden araştırmanızda fayda var. Bu zaten sağlıklı bir bonsai için de ön koşullardandır.
Murat Uygun
08-01-2014, 13:31
Öncelikle verdiğiniz cevaplar için çok teşşekür ederim.İnanın sürekli okuma halindeyim ama biraz daha derinlemesine araştırmam gerekiyor.Uyarılarınızı da dikkate alacağım.Kısa sürede çok fazla bilgi okumaktan kafam da baya karışmış durumdaydı.Oyüzden hepsini bir kere de sormak istedim.Anlayışınız için saolun :) Kusurum olduysa da affola...İleri ki günlerde fidanları sizlerle paylaşıp bilgilerinizden faydalanmak isterim.
Saygılar...
Murat Uygun
11-01-2014, 10:58
Herkese Merhaba,
Geçen kısa süre zarfında bir çok konuyu okuyup bilgilenme fırsatı buldum.İşlerimin yoğunluğundan dolayı fidanlıkları gezme fırsatım olmadı bu yüzden de internetten fidan siparişi vermek gibi bir riski göze aldım.İlk fırsatım olduğunda ise maşukiye ve kartepe tarafında ki fidanlıklara gideceğim.
Fidanlarım dün geldi fakat gece çok fazla ilgilenme fırsatı bulamadım.2 adet acer palmatum fidanı biri yeşil yapraklı diğeri ise kırmızı yapraklı cinsinden.Telefonumla çektiğim fotoğrafları sizlerle paylaşmak ve yorumlarınızı almak istiyorum.
Sizce fidanların formu nasıl?
İlkbahara kadar saksılarında bekleyip nisan gibi ilk budama denemelerimi yapmam doğru olur mu?
Pazar günü telleme yapsam ve gelişimine bıraksam doğru olur mu?
Yoksa şekillendirip bonsai alıştırma saksısına almam doğru olur mu?
464204
464205
464206
464207
Vakit ayırıp ilgi gösteren herkese çok teşekkür ederim.
Saygılar...
Merhaba sn Murat Uygun,
Fidanınız üzerinde çoğu bonsai işlemini yapmanıza fırsat vermeyecek kadar genç henüz. Ancak bu bir açıdan avantaj da oluyor; birçok tarza göre eğitme şansı yakalamış oluyorsunuz. Ancak bu tür ince fidanları (eğer mame veya shohin gibi mini boyut çalışma yapmayacaksanız) ilk birkaç sene için olabildiğince geniş bir saksıya (tercihen toprağa) ekmenizde fayda var, bu sayede daha hızlı bir gelişim gösterir.
Buna ek olarak bir yandan da konikliğin iyi bir şekilde gelişmesi için "cut (http://www.bonsai4me.com/AdvTech/ATdevelopingtrunksforbonsai.htm) & grow (http://www.bonsai4me.com/AdvTech/ATdevelopingtrunksforbonsai%20page2.html)" (kes & büyüt) yöntemini ve nebarinin gelişimi için farklı teknikler (http://bonsaibark.com/2009/04/20/in-search-of-the-perfect-nebari-part-four/) uygulamanız, birkaç sene sonra elinizde gövdesi ve nebarisi istediğiniz şekilde gelişen bir gelişmiş fidanınız olmasını sağlayacaktır. Bunun ardından dal dizilimi konusuna eğilirsiniz. Ancak şu anda işlemlere başlamak için acele etmeyin.
Tabi tüm bu saydıklarım 1-2 senede olacak işler değil. Gayet sabırlı olmanız gerekiyor :)
Başarılar dilerim.
Murat Uygun
11-01-2014, 12:59
Sn. Sakaki,
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.Bahçeye ekme şansım olduğu için bu fidanları gelişimine bırakıp 1 veya 2 sene sonra tekrar sizlerin fikrini almak için yedeğe çıkartıyorum :)
Bu sırada da dediğiniz yöntemleri araştırıp bilgi sahibi olma fırsatım olur.Deneyerek tecrübe kazanmak içinde en kısa zaman da bonsai işlemini yapabiliceğim fidanları almak için fidancılara gideceğim.
Saygılar...
seccomann01
24-01-2014, 16:41
Herkese Merhaba,
Geçen kısa süre zarfında bir çok konuyu okuyup bilgilenme fırsatı buldum.İşlerimin yoğunluğundan dolayı fidanlıkları gezme fırsatım olmadı bu yüzden de internetten fidan siparişi vermek gibi bir riski göze aldım.İlk fırsatım olduğunda ise maşukiye ve kartepe tarafında ki fidanlıklara gideceğim.
Fidanlarım dün geldi fakat gece çok fazla ilgilenme fırsatı bulamadım.2 adet acer palmatum fidanı biri yeşil yapraklı diğeri ise kırmızı yapraklı cinsinden.Telefonumla çektiğim fotoğrafları sizlerle paylaşmak ve yorumlarınızı almak istiyorum.
Sizce fidanların formu nasıl?
İlkbahara kadar saksılarında bekleyip nisan gibi ilk budama denemelerimi yapmam doğru olur mu?
Pazar günü telleme yapsam ve gelişimine bıraksam doğru olur mu?
Yoksa şekillendirip bonsai alıştırma saksısına almam doğru olur mu?
464204
464205
464206
464207
Vakit ayırıp ilgi gösteren herkese çok teşekkür ederim.
Saygılar...
Aşılamada yapabilirsin bu başlık altında 1. sayfada yer almış resimler var
http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/569.htm
Oktars adlı kullanıcının paylaştığı
khanimmortal
11-02-2014, 19:36
Öncelikle bu Ağaç dostlarını bir araya toplayan siteye ve yöneticilerine sonsuz teşekkür etmek isterim. Gerçekten çok başarılı bir site ve üyeleri harikulade doğa kahramanları.
Bende bayadır Bonsai ile ilgili yazılar okuyorum ve üretimime ilk baştan yapmak istedim. bunun için internet sitesinden Çin ardıç'ı tohumu aldım 5 adet. Sonra araştırmalarım gereği Torf aldım. Bunları sterilize edilmiş plastik kaba altında delikler açarak torfu hafif baskı uygulayarak yerleştirdim. sonra belirli aralıklarla tohumları serdim. sonra üzerine hafif torf ekledim ve ufak ufak bastırdım. plastik kutumun kapagı olduğu için kapadım ve su eklemedim. buraya kadar olanları siteden edindiğim bilgilere göre yaptım. Umarım dersime iyi çalışmışımdır.
yine de sormak istediğim 2 soru var. 1. si torf olduğu için su eklemedim bu doğru mu? eklemem gerekir mi? 2. si ise evimin güney cephesi fransız balkon olup gün boyu güneş alıyor ve evim kaloriferli. petekler pencerenin yanında. ektiğim tohumlarımı pencerenin önüne mi koymam gerekir? **** dışarda balkonda mı olması gerekir?
yeni üye olduğum için yeni bir konu açamadım. şuan dan itibaren yaptığım herşeyi fotoğraflıyorum yeni konu açabildiğimde diğer arkadaşlara yardımcı olabilmek için bende yaşadıklarımı resimli bir şekilde anlatacağım. Şimdiden çok teşekkür ederim doğa dostları..
badrobot
11-02-2014, 19:49
Sn.khanimmortal.
Aramıza hoşgeldiniz.
Tohum konusu çok nazik bir iş. Ben tohumdan anlamam. Ama forumda tohumdan bonsai yapan çok tecrübeli arkadaşlarımız var. Eminim onlar size daha faydalı olacak ve net bilgiler verecektirler.
Tohumlarınızla ilgili tek bir şey söyleyebilirim; sonuçta doğada, açık havada yaşayan bir bitkiyle uğraşıyorsunuz. Çimlendikten sonra muhakkak dış ortama almanız gerekeceğini düşünüyorum. Aslında ev içinde yaşayan ağaç diye bir şey yoktur. Sadece Tropikal bitkileri Türkiye'nin sert kışlarından korumak için bizler ev içindeki ısıyla korumak maksadıyla içiriye alıyoruz. Yaz dönemlerinde yine dış ortama alınmalı. Çünki dış ortama aldığım bitkilerin çok hızlı geliştiklerini gözlemledim.
İyi çalışmalar dilerim.
khanimmortal
11-02-2014, 20:47
Sn.khanimmortal.
Aramıza hoşgeldiniz.
Tohum konusu çok nazik bir iş. Ben tohumdan anlamam. Ama forumda tohumdan bonsai yapan çok tecrübeli arkadaşlarımız var. Eminim onlar size daha faydalı olacak ve net bilgiler verecektirler.
Tohumlarınızla ilgili tek bir şey söyleyebilirim; sonuçta doğada, açık havada yaşayan bir bitkiyle uğraşıyorsunuz. Çimlendikten sonra muhakkak dış ortama almanız gerekeceğini düşünüyorum. Aslında ev içinde yaşayan ağaç diye bir şey yoktur. Sadece Tropikal bitkileri Türkiye'nin sert kışlarından korumak için bizler ev içindeki ısıyla korumak maksadıyla içiriye alıyoruz. Yaz dönemlerinde yine dış ortama alınmalı. Çünki dış ortama aldığım bitkilerin çok hızlı geliştiklerini gözlemledim.
İyi çalışmalar dilerim.
İlginiz için teşekkürler Sayın badrobot. Çimlenmeye başladıktan sonra muhakkak balkonumda koruyacağım. şimdilik sanırım çimleninceye kadar dışarı koymama gerek yok. yanlışsa lütfen düzeltiniz.
tekrar teşekkür ederim.
badrobot
11-02-2014, 21:01
Sn.khanimmortal.
Daha öncede söylediğim gibi tohum konusu bana çok uzak. Sadece dış ortamda yaşamaları gereken bitkiler olduğunu biliyorum. Aslında tohum konusunda gerçektende çok uzman gördüğüm Cemaleddim kardeşimiz var. Kendisi tohum konusunda gerçekten çok deneyimli biri. Kendisinin tohumdan yetiştirip Bonsai yaptığı değerli çalışmaları mevcut. Konu başlıklarından kardeşimizin ağaçlarını incelemenizi, yazdığı, paylaştığı deneyimlerini okumanızı tavsiye ederim. Onun size çok fazla faydası olacaktır.
Arkadaşlar dut ağacından çelikler aldım, ağacın kendisi zaten bonsai ye benziyor cinsinden dolayı "horum dutu" dalları kısa ve kalın oluyor, size sormak istediğin bu çelikleri suda ne kar bekletip toprağa dikeyim, **** nasıl dikmeliyim yardımcı olursanız çok mutlu olurum
http://img.tapatalk.com/d/14/04/28/se9egu7e.jpg
Tepetaklakdan gönderdi
A.SELİM.Ç
12-08-2014, 14:39
Merhaba verdiğiniz bilgiler çok hoş ben de bonsai yapmak istiyorum ve bunun için yaklaşık sekiz aydır araştırma yapıyorum gerek bu siteden gerekse başka siyelerden sonunda pratiğe dökmeye karar verdim söğüt tavsiye etmişsiniz söğüt tarz açısından çok hoş hem onu köklendirmek için koyduğunuz suyu daha sonra başka apaçları köklendirmek için kullanırsanız çok yararlı oluyor ben şunu soracağım bu sitede geri budama diye bir şey gördüm buny açar mısınız bir de orantılı küçültmeyi nasıl yaparız teşekkür ederim
A.SELİM.Ç
12-08-2014, 14:40
Aldığınız çelikleri bir kaç gün söğüt dallarını beklettiğiniz suya koyun faydalı hızlı ve olumlu sonuçlar alacaksınızdır
badrobot
12-08-2014, 20:03
Sn.A.SELİM.Ç.
Bonsai'de budama temel uygulamalardan biridir. Bir kça çeşitli budama vardır. Geri budamada bunlardan biridir.
Geri budama; gerek eğitim aşamasında gerekse segileme aşamasında ağacın çok aşırı uzayan dallarını geri budayarak kısaltmak ve şekil vermektir.
Orantılama küöültme; gelişmiş bir ağaç aldığınızda hemen ilk iş olarak beden çapını bulunuz. diyelinki oldukça gelişkin sayılabilecek 8cmlik bir bedenle karşı karşıyasınız. Bu ağacınızın boyu 8cmX6=48cmlik bir ağacınız olacak anlamına geliyor. Ama tabii siz sert budamayı 48cmden değil ağacında benden şeklini gözönünde bulundurmak şartıyla 3-4 katı gibi bir seviyeden kesersiniz. Buda şu demek 8cmX3=24cm veyahut 8cmX4=32cm gibi bir yerden kesersiniz. Keserkende eğer o bölgede patlamış (patlamakta olan) bir sürgün varsa verev kesmelisiniz. Eğer herhangi bir hareket yoksa o zaman düz kesim yapmalısınız. İleride patlayan sürgünde geldiğinde o sürgüne göre yeni bir kesim yapıp ana gövdeyi o patlyan göze göre verev kesmelisiniz.
İyi çalışmalar.
erdemreyyan
29-08-2014, 22:29
bende kayısı var bonsai ye çevirmek istiyorum am cesaret edip kök budama yapamıyorum kazık kök cok uzun uyku döneminde kessem ağaç ölmezmi nasıl toprak önerirsiniz
Akhilleus
30-08-2014, 10:03
Sn: erdemreyyan uyku dönemi dışında köklerle uğraşmamak en iyisi. Antalya'da ise süre biraz kısıtlı ocak ve şubat ayları uygun olur diye düşünüyorum. Toprak konusu ise forumda konularda mevcut onları biraz okursanız daha sağlıklı olur diye düşünüyorum. Daha bilgili olan arkadaşlar da emin olun yorum yapacaktır. Şu an için tavsiyem ufak ufak budamalar ve macunlamalarla yavaş yavaş şekil verin ama köklere kesinlikle dokunmayın...
nur.erdoann
05-11-2014, 09:03
Merhaba ben dün 8 adet ficus fidanı aldım sanırım cinsi banjamin (emin Değilim). Forum'daki birçok Yazıyı okumuştum bu fidanları almadan önce. Ancak elimde fidanlarda eve girdikten sonra "şimdi ne yapacağım?" Diye kalakaldım:( Sayın Sakaki bahsettiği cut&grow tekniğini mi uygulamam lazım? Eğer öyle ise ne zaman uygulamam gerekir? Ilginiz ve bilginiz için teşekkürler:)
En uzunun boyu tabandan itibaren 109cm. Eğer cut&grow tekniğini uygularsam kesilen kısımdan çelikler alabilir miyim?
nur.erdoann
05-11-2014, 09:04
Tam boy resmi
badrobot
05-11-2014, 09:38
Değişik çaplarda yaklaşık 50 adet Ficus Retusa'm var. En kalını 6cm en incesi kurşun kalem kadar. Bende uzun süre bunları ne yapayım, bu kadar bitkini her birini 7-8cm çapa ulaşıncaya kadar geçecek süreyi düşünür ve araştırırken karşıma iki alternatif çıktığını gördüm.
1.si bunlardan mini bonsai yapmaktı. Ama 2. seçenek bana daha cazip geldi.
Merkeze alacağım en kalın Ficus ağacının etrafına değişik çaplarda bir çok ağaç ve fidanını birbilerine bitiştirerek zamanla kaynamasını sağlayarak tek bir ağaç oluşturmak ve bu kalın tek gövdeyi bonsai yapmak.
Bu amaçla birbirine uyumlu 25-30 civarı fidan ve ağacı ayırdım.
nur.erdoann
05-11-2014, 10:26
Sayın badrobot bu çalışmanızı forumda paylatınız mı acaba? Rafyalarla mı sarmıştınız? Anımsıyor gibiyim... Ve bende bunlara Birleştirme işlemini uygulayabilir miyim? Sizce uygun mu? Ama daha fazla ayrıntıya ihtiyacım olacak :) teşekkürler
badrobot
05-11-2014, 18:10
Sn.nur.erdoann.
Henüz böyle bir çalışma yapmadım ama bu bahar başında yapacağım, tüm hazırlıklarımı tamamladım.
Birbiryle uyumlu türleri kaynaştırabilir ve bir büyüme döneminde güzel bir ağaca sahip olmak mümkün. Sizin ağaçlarınızıda birleştirip, kaynaşmalarını sağlayıp güzel bir ağaca sahip olma şansınız var.
Resimde 1 ağaç görmenize karşın aslında bir çok ağacın birleşmesiyle ve birbirine kaynamasıyla oluşturulmuş çok güzel bir komposzyon.
nur.erdoann
05-11-2014, 19:11
Sn badrobot
Çok Haklısınız. Görüntü muhteşem :) peki bu hazırlıklar neler öğrenmem mümkün MÜ? (Çok fazla soru soruyor gibi hissettim kendimi) forum da böyle bir konu var mı?
badrobot
05-11-2014, 19:46
Hayır, çok soru sormak diye bir şey söz konusu olamaz. Soracaksınız tabii...çekinmeden sorunda.
Ben neler yaptım ve yapacağım özete anlatayım;
Öncelikle bu komposizyonu oluştururken düşündüğüm ağacın şekli ve kalınlığını belirledim. Bu çalışmada 3 değişik kalınlıkta ağaç kullanacağım.
-Tam ortada, merkezede duracak olan ağaç yaklaşık 4cm kalınlığında olacak. Alttaki tüm dalları ve yaprakları kesilecek sadece tepe noktasında bir taç bırakılacak. Diğer ağaçları bu ağacın gövdesine yanaştıracağım.
-İkinci katmanda 2cm lik 6 ağaçlarla merkezdeki ağaca yanaştıracağım. Bunun içinde merkezdeki ağaç yönüne bakan tüm dallar ve yapraklar kesilecek. Ayrıca merkezdeki ağacın boyundan 10-15cm kadar kısa olması lazım bu gurubun. Ayrıca bu gurupraki ağaçları yanyana getirirken birbirleriyle olan uyumları, kavislerine dikkat etmek lazım. Aksi halde çok fazla boşluklar doğar ve göze hoş gelmeyen, doğal olmaya bir görüntü doğar. Buna da dikkat etmek gerekiyor.
-Son katmanda kalınlıkları kurşun kalemle 1 cm arası olan 21 adet fidanlanı aradaki boşlukları doldurmak ve daha doğal bir görüntü elde etmek için kullanacağım. En ince ağaçlardan oluşan en dıştaki katmansa en kısa boylu olanları olacak.
Tüm ağaçları uyumlu bir şekilde dizdikten sonra tüm bedenleri keten cuvalından kestiğim şeritlerle çok fazla sıkmadan ama ağaçların olabildiğince birbirlerine değidirmeye çalışacağım. Sonuç olarak bu sene yaklaşık olarak 12cm çapında bir beden oluşturma amacındayım. Bunların kaynaşması durumunda önümüzdeki sene bu kalın bedene yeni üyeleri eklemekte mümkün. Aslında uzun soluklu böyle bir çalışmada hedefim 30cm çapa kadar gidebilir.
nur.erdoann
05-11-2014, 19:59
Öncelikle bilgi paylaşımınız için teşekkürler Sn. Badrobot :) merak ettiğim birşey daha var. Bu Birleştirme esnasında ağaçların kabuklarında bir işlem yapmıyoruz dimi? Mesela törpülemek gibi. Kendi kendilerine kaynaşıyorlarmı bu şekerler :)
badrobot
05-11-2014, 20:09
Bazıları gövdenin birbirlerine değen yerlerine küçük çizkler atarak bu kaynaşmayı hızlandırmaya çalışır. Bu çalışmada ben böyle bir işlem yapmıyacağım. Çünki bendenlerin nerelerinin birbirne değyeceğini önceden bilmek çok zor.
Ağaçlar geliştikçe dikkatlice sardığım keten çuvalını daha çok sıkacak. Böylece ağaçların değdiği noktalar daha büyük bir basınç olacak. Bu aşamadan sonra kaynaşma başlayacak. Ama burada dikkat edilmesi gereke tek ve en önemli şey ağaçları ve keten çuvalını sık sık kontrol etmektir. Ziraa keten cuvallarının gereğinden fazla kalması bedenlerde tamiredilemeyecek izler oluşmasına neden olabilir.
nur.erdoann
06-11-2014, 07:45
Anlıyorum efendim tekrar teşekkürler :)
Ya o değil de, acil sormam gereken bir soru var, sonra silerim buradan:
Çöpte köküne yakın rasgele 5-10 cm boyunda budanmış, aynı kökten çıkma 5-6 gövdeli ağaç var. Daha ölmemiş, dün çöpte idi, 20 cm çapında toprak da var, acaba alsam mı?
Kökleri biraz hırpalanmış. Yaşar mı sizce?
Denemekten zarar gelmez, benim o şekilde aldığım bazı ağaçlarım yıllardır yaşıyor.
İyi çalışmalar dilerim....
Ya o değil de, acil sormam gereken bir soru var, sonra silerim buradan:
Çöpte köküne yakın rasgele 5-10 cm boyunda budanmış, aynı kökten çıkma 5-6 gövdeli ağaç var. Daha ölmemiş, dün çöpte idi, 20 cm çapında toprak da var, acaba alsam mı?
Kökleri biraz hırpalanmış. Yaşar mı sizce?
Denemekten zarar gelmez, benim o şekilde aldığım bazı ağaçlarım yıllardır yaşıyor.
İyi çalışmalar dilerim....
Valla gece gece bahçeye diktim, ne olur ne olmaz diye bakayım kurumazsa eve alırım.
badrobot
11-11-2014, 20:38
Dayak buldunmu kaç, ağaç buldunmu al.
Resim de çektim:
526070
Eğer yaşarsa, ki umarım yaşar, grup tarzı için bulunmaz bir fırsat olur sizin için! :)
mraccent
08-01-2015, 15:20
arkadaşlar merhaba
foruma dün üye oldum,o kuyabildiğim bulabildiğim konuları gece yarısına kadar okudum.
evde mevcut Benjamin den, mandalina ve limon çekirdeklerinden bonsai yapımına başlamak istiyorum..
ancak ev koşullarını paylaşmak isterim.
istanbulda güney cepheli bir ev olup, yazın güneş batana kadar ısınmaktadır.
bunun üzerine yapmak istediklerimin listesi aşağıdaki gibidir.
uygun mudur?
1) Benjamin dalınından 4-5 adet kesip ,su da köklendirerek ,sarmal yapıp büyütmek mümkün müdür?
2) ya fidanlıktan alacağım **** çekirdeklerinden filizlendirme yoluyla yapmak istediğim , mandalina gövdesine limon aşılamak uygun mudur?
3) hem mandalina ve limon bonsaisi aynı saksıda olur mu ?
başlangıç için tecrübeli arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.
teşk.
Harun Parlak
10-01-2015, 22:28
Linkte arkadaşların tecrübet ettikleri çalışmaların paylaşımları var. Oradaki başlıkları incelerseniz bir çok sorunun cevabını bulmuş olacaksınız.
Üyelerin Bonsai Çalışmaları - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/)
mraccent
11-01-2015, 15:51
harun bey
ilginiz için teşşekurler ancak 2 konu bulabildim onlarda bahçelerdeki ağaçlar içindi..
1) Benjamin dalınından 4-5 adet kesip ,su da köklendirerek ,sarmal yapıp büyütmek mümkün müdür?
Elbette mümkün ama neden? Fidancılarda, çiçekçilerde gördüğümüz o garip şekilli ficuslardan bahsediyorsanız eğer, bunların bonsai açısından pek bir değeri ve itibarı yok.
2) ya fidanlıktan alacağım **** çekirdeklerinden filizlendirme yoluyla yapmak istediğim , mandalina gövdesine limon aşılamak uygun mudur?
Bu biraz bonsai dışı bir konu ve soru olmuş :)
Bunu narenciye ile ilgili başlıklarda sorarsanız daha güzel cevaplar alabilirsiniz.
3) hem mandalina ve limon bonsaisi aynı saksıda olur mu ?
başlangıç için tecrübeli arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.
teşk.
Elbette olur, neden olmasın?! :)
Ama turunçgillerden bonsai yapmanın diğer türlere göre çok daha zor olduğunu söylemem gerek.
Harun beyin verdiği linkteki benzer çalışma ve yorumlara bakarsanız orada cevapları bulabilirsiniz.
Başarılar.
Bu konuyu okumaya gayret ettim ama okudukça kafam çok karıştı.
İlk defa bonsaiye merak salmış durumdayım. Düşündüğüm ağaç zeytin, yetişmiş fidanı aldım varsayalım. İlk yapmam gerekenleri birkaç adımda özetleyebilir misiniz? Ya da daha önce özetlendi ise link verebilir misiniz?
Bu konuyu okumaya gayret ettim ama okudukça kafam çok karıştı.
İlk defa bonsaiye merak salmış durumdayım. Düşündüğüm ağaç zeytin, yetişmiş fidanı aldım varsayalım. İlk yapmam gerekenleri birkaç adımda özetleyebilir misiniz? Ya da daha önce özetlendi ise link verebilir misiniz?
Merhaba syılmaz,
Kafanızın karışması normal, ilk başlarda hepimizin yaşadığı bir durum :)
İlk yapmanız gereken işlem veya işlemler, ağacın türüne, gelişmişliğine (yani gövde, nebari ve boy ölçülerine), ekili olduğu ortama (sığ bonsai saksısı, bahçe, derin bir saksı, vs.), iklime, vs. gibi birçok koşula göre farklılık gösterir. Yani çok kısa bir özet yapmak mümkün değil.
Fakat şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki ilk yapmanız gereken bitkinin boyutuna uygun ve olabildiğince büyük bir eğitim saksısına güzel bir toprak karışımı ile saksılamanız ve bunu yaparken de bitkinin boyu eğer çok uzun ise uygun oranda kısaltmanız ve saksılamadan hemen önce gerekiyorsa kök temizlemesini yapmanız olacaktır. Sonrasında bitkinin ortama uyum sağlaması, kök gelişimi, ve dallanması için en az 1 senelik bit süre tanımanız gerekir.
İlerleyen yıllarda kafanızdaki tarza uygun diğer işlemlere başlayabilirsiniz.
Serhat Kizgin
03-03-2015, 12:04
Sayın üstadlar ve sevgili arkaşlar, herkeze merhaba...
Şunu belirtmeden geçemicem affınıza sığınıyorum. Daha önce yanlış hobi ve sonucunda yanlış insanlarla tanışmak zorunda kaldım. Hobi edinmeden önce her zaman araştırma yapar hale gelmiştim. Aslında olaylara mantıklı hale akar oldum. Bu yönden bana çok şey kattı ama buradaki ortamın çok doğal, saygılı ve mantık çerçevesinde olması beni cezbetti.
Utanarak söylüyorum ki, malesef bende ilk önce tohum siparişi verip daha sonra araştıran guruptayım. Forum ve webte yaptığım araştırmalara göre tohumdan çimlendirmeyi % 60-70 yapabilirim fakat tam anlamıyla öğrenmek istiyorum. Doğal olarak ilk sormam gereken şey siparişini verdiğim tohumnları daha sonra çimlenmesini sağlamak için nasıl muhafaza edebilirim.
Hobiye ilk başlayanlara yönelik tohumdan yetiştirmemın zor olmasını forumdaki üstadların yönlendirmeleri sonucunda ilk etapta çam fidanını, saksıya alıp budamam gerektiğinin farkına vardım ki hobiden soğumamam lazım . İkinci sorum nasıl bir türde, nasıl bir boyda ve nasıl bir hacimde ( resimli şekilde) çam fidanı almam konusunda yardımlarını bekliyorum. Benim zevkim dışında sizin sevfiklerinizde olabilir.
Sizden tek bir ricam var. Konuya hakim olamadığım ve heyecanlı olduğum için en basit dilde ve olabiliyorsa resimli anlatmanız lütfenn Hepinizin yorum inanın ben ve benim gibi yeni başlangıç yapan arkadaşlar için çok değerli. Şimdiden zamanınızı ayırdığınız için çok teşekkür ederim...
Bonsai'ye başlamak için, ne yapmak gerek? (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/569.htm)
Yeni başlayanlar, bonsai için fidan seçimi (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/11217.htm)
Bu başlıklara ve benzerlerine göz attınız mı?
Sayın üstadlar ve sevgili arkaşlar, herkeze merhaba...
Şunu belirtmeden geçemicem affınıza sığınıyorum. Daha önce yanlış hobi ve sonucunda yanlış insanlarla tanışmak zorunda kaldım. Hobi edinmeden önce her zaman araştırma yapar hale gelmiştim. Aslında olaylara mantıklı hale akar oldum. Bu yönden bana çok şey kattı ama buradaki ortamın çok doğal, saygılı ve mantık çerçevesinde olması beni cezbetti.
Utanarak söylüyorum ki, malesef bende ilk önce tohum siparişi verip daha sonra araştıran guruptayım. Forum ve webte yaptığım araştırmalara göre tohumdan çimlendirmeyi % 60-70 yapabilirim fakat tam anlamıyla öğrenmek istiyorum. Doğal olarak ilk sormam gereken şey siparişini verdiğim tohumnları daha sonra çimlenmesini sağlamak için nasıl muhafaza edebilirim.
Hobiye ilk başlayanlara yönelik tohumdan yetiştirmemın zor olmasını forumdaki üstadların yönlendirmeleri sonucunda ilk etapta çam fidanını, saksıya alıp budamam gerektiğinin farkına vardım ki hobiden soğumamam lazım . İkinci sorum nasıl bir türde, nasıl bir boyda ve nasıl bir hacimde ( resimli şekilde) çam fidanı almam konusunda yardımlarını bekliyorum. Benim zevkim dışında sizin sevfiklerinizde olabilir.
Sizden tek bir ricam var. Konuya hakim olamadığım ve heyecanlı olduğum için en basit dilde ve olabiliyorsa resimli anlatmanız lütfenn Hepinizin yorum inanın ben ve benim gibi yeni başlangıç yapan arkadaşlar için çok değerli. Şimdiden zamanınızı ayırdığınız için çok teşekkür ederim...
Merhaba sn Serhat Kizgin,
Sn malina'nın linkini verdiği konuları ve bonsai başlığı altındaki diğer benzer konuları baştan başlayarak göz attığınızda kafanızdaki soruların çoğu otomatik olarak cevaplanacaktır.
Ancak yine de kısa cevaplarla yardımcı olmaya çalışayım:
"Tohumdan bonsai yapmak zordur" aslında tam doğru bir açıklama sayılmaz, bunun yerine tohumdan başlamak çok daha uzun ve sabır gerektiren bir süreçve bu yüzden de yeni başlayanların hevesini kırıcı nitelikte dememiz daha doğru olur, kaldı ki en değerli bonsailer tohumla başlanan bonsailerdir.
Tohumların muhafaza koşulları türden türe değişiklik gösterir, her türün tohumunu çimlendirmek ve muhafaza etmek için farklı koşulları vardır. Bitkinizin türü ne ise, ona uygun başlık altında sorularınızı sormanız daha faydalı cevaplar almanızı sağlar.
Hobiye yeni başladığınız için, çam fidanı ile başlamanızı önermem açıkçası! Bunun yerine yeni başlayanların yapabileceği hataları tolere etme etme kabiliyeti yüksek olan, dayanıklı türleri tercih etmeniz daha doğru olur. Bu tercihi de yaparken bölgenize/ikliminize uygun türlere odaklanmak en mantıklı seçimdir, illa şu ağaç bu ağaç demek de pek doğru değil dolayısıyla.
Türe karar verdikten sonra ağacı seçerken en başta dikkat etmeniz gereken hususlardan bazıları: nebarisi, konikliği, gövde şeklidir.
Başarılar dilerim.
Herkese merhabalar,
Dün Dik ardıç fidanı alarak bonsai konusundaki düşüncelerime somut bir adım atmış bulunmaktayım :) Bugün torf aldım ve büyük saksıya alacağım fidanı. Ancak bu somut adımla birlikte bir kaç soru düştü aklıma.
1.Fidanın önce büyümesini bekleyip daha sonra mı budama ve telleme işlemlerine başlayacağım?
2.informal upright düşünüyorum sizce fidanım bunun için uygun mudur ?
3.Büyük saksıya aktarmalı mıyım fidanımı ?
Şimdiden teşekkür ediyorum sizlere
Fidanımın resimleri burada mevcut : http://www.agaclar.net/forum/1362327-post502.htm
kayip1234
27-04-2015, 14:46
herkese merhaba. bu kış söküp saksıya aldığım gürgene ne yapabilirim? bonsai yapmak için uygun bir ağaç mı? hangi sitili yapabilirim? bence bu haliyle de güzel ancak üzerinde çalışma yapılırsa daha güzel olur eminim. daha önce hiç bonsai ile ilgilenmedim önerilerinizi bekliyorum. iyi günler.
Herkese merhabalar ,
Bonsai yetiştirmeyi düşünüyorum fakat fideyi ilk aldığımda direk böyle https://lh3.googleusercontent.com/proxy/_MvfCGOKm10tHQ_91B-fXLRJ3E05N777NBg72YwcoLFlsj9nKdjGoFJW83jh2anb4NtLK 8QEv9pJW12qdSL5KNz80Zrb1mEeYN_AuKHwLIg3=w539-h273-nc bir saksıya mı dikçem anlamadım
badrobot
27-06-2015, 22:33
Sığ saksıya alırsanız gelişimi önemli ölçüde yavaşlatırsınız. Bu yüzden sığ saksıya ağacınız formunu tamamlayınca almalısınız.
Sığ saksıya alırsanız gelişimi önemli ölçüde yavaşlatırsınız. Bu yüzden sığ saksıya ağacınız formunu tamamlayınca almalısınız.
Hocam son bir sorum olacak Ankarada yaşıyorum kapalı balkon veya odada yetiştircem ağacımı ilk bonsai deneyimim olacak ilk olarak fıstıkçamı fidesi uygun olur mu bide fide ilk geldiğinde saksıya dikmekten başka bişey yapmam gerekir mi budama gibi mesala
badrobot
28-06-2015, 22:23
Sn.halilib.
Fıstık Çamı ve Çam türlerinin hepsi İbreli türlerdir ve geriden sürgün vermezler. Genelde çok yavaş gelişirler. Fıstık Çamıda Bonsai yapımında çok uygun gövde ve dal dizilim yapısına sahip olmayan ağaçlardır. Tüm bunların ışığı altında önermiyorum.
Teşekkür ederim ne önerirsiniz en basit
badrobot
29-06-2015, 07:39
Ankara sert karasal iklime sahip. Ağaç edinirken öncelikle yaşadığımız bölgenin iklim özelleiklerinde doğal olarak yaşabilen ağaçları düşünmekte fayda var. Bir de kendi imkanlarımızı gözden geçirmeliyiz. Örneğin ben Manisa'da yaşıyorum ve Manisa'nın ikimi Begonvil'lerin yaşamasına izin vermez. Fakat kapalı alanlarım Begonvil Bonsai yapmama büyük olanak sağlamakta.
Size önerim öncelikle kendi yaşadığınız coğrafyanın iklim özelliklerinde doğal oratamda yaşayabilen ağaçları belirlemeniz olacaktır. Yoksa Ankara'nın sert soğuklarında dış mekanda bir Ficus yetiştirmek çok anlamsız olur.
Bonsai konusunda Ankara'da oldukça deneyimli ve başarılı dostlar/abile var. Onlarla iletişime geçip onların deneyimlerinden faydalanmanızı da öneririm.
Sayın Halilib,
Ligustrum(kurtbağrı) ile başlamanızı öneririm. Hem çabuk gelişir hem de dayanıklı, her iklimde yetişebiliyor.
Kolay gelsin...
barışındoğası
24-07-2015, 12:43
Merhabalar,
Bir arkadaşımın bana bonsai hediye etmesiyle bu sanata merak sardım. Hatta internetten yaptığım araştırmalar ışığında dün iki tane deneme bonsai de yaptım. Ancak, Adana'da bire-bir gözlemleyebileceğim ve bilgi alabileceğim bir atölye olup, olmadığını bilmiyorum. Bu konuda bana yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Biri Adana dedi sanırım :)
Merhaba sn barışındoğası, aramıza hoş geldiniz.
Ben de Adana'da ikamet ediyorum ve yaklaşık 6 senedir bu sanatla uğraşıyorum hobi olarak. Daha önce atölye çalışmalarımız oldu, yakında da yine olacak ve olacağı zaman zaten agaclar.net'te duyurusunu önceden yapacağız.
Birebir iletişim kurmak isterseniz bana özelden de yazabilirsiniz. Yardımcı olabilirsem ne mutlu.
Saygılarımla
barışındoğası
24-07-2015, 15:28
Biri Adana dedi sanırım :)
Merhaba sn barışındoğası, aramıza hoş geldiniz.
Ben de Adana'da ikamet ediyorum ve yaklaşık 6 senedir bu sanatla uğraşıyorum hobi olarak. Daha önce atölye çalışmalarımız oldu, yakında da yine olacak ve olacağı zaman zaten agaclar.net'te duyurusunu önceden yapacağız.
Birebir iletişim kurmak isterseniz bana özelden de yazabilirsiniz. Yardımcı olabilirsem ne mutlu.
Saygılarımla
Şimdiden teşekkür ederim.
vamosbeach
28-03-2016, 18:12
Cahilliğimi mazur görün fakat öğrenmek istediğim bir şey var.
Yurtdışından getirtilen mavi çilek , kare karpuz vs. gibi bonsai meyveler ''yenilir'' mi? Yani yememizde sakınca var mı ? Yoksa sadece görüntü için mi ekiliyor? Zehir vs. var mı?
simo0742
03-04-2016, 20:25
Ben karaağaç çalışmak istiyorum. Fidanları satış yerlerinde genellikle 150-250 cm aralıklarında satılıyor ve bu bonsai için uygun değil .Orman Genel Müdürlüğü'nden fidan alımı yapılabiliyor mu? Bu konuda almış biri var mı? yardımlarınız için teşekkürler.
Sn.simo
Karaağaç bonsai için çok uygun yaprak döken ağaçlardan biri.Dayanıklı ,biraz arsız tabir edilebilecek yapısı ile küçük ve dahada küçültülebilen estetik yaprakları ve heryerden sürgün vermesiyle güzel bir türdür.Ankara'da orman fidanlığında var ,muhtemelen yaşadığınız ilde vardır.Boyu ne olursa olsun ,en alt tarafın çapı ne ise ,5 katı yükseklikten budayıp yeni sürgünlerin gelmesini beklersiniz,.yanlız bu işlem için uygun zaman bahar başı tomurcukların hafif gözüktüğü ama sürgünlerin daha çıkmadığı zamandır.sıcak iklimde yaşıyorsanız muhtemelen yapraklar çıkmıştır o yüzden ağır budama ve saksı değişimi kök budaması zamanını kaçırdınız.kolay gelsin.
simo0742
03-04-2016, 23:22
Sn.simo
Karaağaç bonsai için çok uygun yaprak döken ağaçlardan biri.Dayanıklı ,biraz arsız tabir edilebilecek yapısı ile küçük ve dahada küçültülebilen estetik yaprakları ve heryerden sürgün vermesiyle güzel bir türdür.Ankara'da orman fidanlığında var ,muhtemelen yaşadığınız ilde vardır.Boyu ne olursa olsun ,en alt tarafın çapı ne ise ,5 katı yükseklikten budayıp yeni sürgünlerin gelmesini beklersiniz,.yanlız bu işlem için uygun zaman bahar başı tomurcukların hafif gözüktüğü ama sürgünlerin daha çıkmadığı zamandır.sıcak iklimde yaşıyorsanız muhtemelen yapraklar çıkmıştır o yüzden ağır budama ve saksı değişimi kök budaması zamanını kaçırdınız.kolay gelsin.
Sayın Seiryu, cevabınız için teşekkürler. İzmirde yaşıyorum, OGM'ye gitmeye çalışacağım ancak 2016 satışı başladı mı bilmiyorum çünkü sitede sadece eskişehir verilmiş :) Alma durumum oluşursa fidanı 5-10 litrelik saksıya aktarmam sorun oluşturur mu?
caglarxx
04-04-2016, 11:06
sn.simo
Muhtemelen poşetli yani tüplü tabir edilen şekilde alırsınız naylonu keserek köklerle fazla oynamadan saksıya dikip etrafını yeni toprakla doldurabilirsiniz.**** plastik saksıda ise yine kökleri dağıtmadan eski saksının kenarlarına vurarak gevşetin ağacın gövdeden tutarak yavaşça çekin çıkarın yeni saksısına aktarın toprağı dağıtmadan.
Interstellar
04-04-2016, 13:56
Merhaba. Foruma yeni kayıt oldum. Aradım fakat bulamadım: bonsai yapmak için juniper tohumu aldım fakat tohumların nasıl ekileceği hakkında sizlerden bilgi almak istiyorum. Veya forumda bildiğiniz bir konuda varsa onu paylaşırsanız sevinirim.
simo0742
04-04-2016, 16:33
sn.simo
Muhtemelen poşetli yani tüplü tabir edilen şekilde alırsınız naylonu keserek köklerle fazla oynamadan saksıya dikip etrafını yeni toprakla doldurabilirsiniz.**** plastik saksıda ise yine kökleri dağıtmadan eski saksının kenarlarına vurarak gevşetin ağacın gövdeden tutarak yavaşça çekin çıkarın yeni saksısına aktarın toprağı dağıtmadan.
Sn. caglarxx tesekkur ederim bilgileriniz icin, umarım fidanını bulabilirim :)
simo0742
04-04-2016, 16:35
Merhaba. Foruma yeni kayıt oldum. Aradım fakat bulamadım: bonsai yapmak için juniper tohumu aldım fakat tohumların nasıl ekileceği hakkında sizlerden bilgi almak istiyorum. Veya forumda bildiğiniz bir konuda varsa onu paylaşırsanız sevinirim.
Sayın Interstellar Google da "juniper tohumu çimlendirme" olarak aratırsanız bonsai tohum ekimi adında bir video ve farklı birkaç bilgilendirmeye daha ulaşabilirsiniz.
caglarxx
04-04-2016, 18:11
Karağaç heryerde bulunur sanırım.Sorun olmaz.
Interstellar
05-04-2016, 08:56
Sayın Interstellar Google da "juniper tohumu çimlendirme" olarak aratırsanız bonsai tohum ekimi adında bir video ve farklı birkaç bilgilendirmeye daha ulaşabilirsiniz.
merhaba. o tarz arattım fakat ardıç için çok değişik yöntemler olduğunu parça parça keşfetmiştim. Kimisi kirece yatırıyor, kimisi çamaşır suyunda bekletiyor vs. Direk sizin verdiğiniz şekilde arattırdığımda sadece basit olarak suda bekletme ve toprağa dikme olarak anlatılıyor. O yüzden kararsız kaldım ve daha sağlıklı bilgiyi burada bulabileceğimi düşündüm.
ahmetmesut
28-05-2016, 21:21
Bende bir süredir bonsai ile ilgileniyorum araştırıyorum, okuyorum. İki ay kadar önce limon tohumları dikmiştim okudukça tohumdan yetiştirmenin çok zor olduğunu öğrendim. İznimde memleketime geldim ve bölgenin doğal dokusu olan kayın ve orman güllerini inceledim.bugün yaklaşık 20 tane, çoğunluğu kayın olmak şartıyla orman içerisinden kendime bonsai adayları belirledim.fidanların çapları 3-7 cm arası değişiyor. Herbirini kökün 20-40 cm üzerinden kestim. Dimdik olanlarda var yere paralel olanlarda var, s çizenlerde var.başka hiçbir işlem yapmadım. Ağaçların kendilerine gelmeleri için sanırım en az bir yıl beklemeliyim. Forumdan okuyup kendi yorumlarıma göre düşüncelerim tamamen doğru:( üstatlar yanlış düşündüğüm noktaları düzeltebilirmi? Teşekkürler herkese.
Antarktika
26-10-2016, 00:21
Merhabalar herkese
Bu benim ilk mesajım belki de yanlış yere yazıyorum.
Sorum şu:
Gaziantep için uygun ağaç ya da tohum hangisidir?
Yanı sıra ilk denemem olacak. En azından başlangıcı bir nebze olsun doğru yapayım dedim.
Şimdiden teşekkür ederim.
nicholai hel
26-10-2016, 10:38
Merhabalar, hoşgeldiniz.
Gaziantep ikliminde pek çok farklı türü yetiştirebilirsiniz, genel olarak bakarsak kışın dinlenme ihtiyacı olmayan, ılıman ve yarı-tropik iklimlerde yaşayan türler sorun yaşamayacaklardır.
Fakat diğer yandan, aslında sadece il ismiyle fikir yürütmek ve tavsiye vermek de çok doğru olmaz. Aynı i içinde bile farklı bölgelerin mikro iklimleri mevcuttur. Örneğin Antalya'da benim yaşadığım bölgede begonvil türü hiçbir ekstra bakıma ihtiyaç duymadan yaşarken yine Antalya'nın bazı kesimlerinde begonvil özel ilgiye ve kışın iç mekanda korunmaya ihtiyaç duyar. Bu ve benzeri sebeplerle uzaktan tavsiye vermek çok sağlıklı olmayacaktır.
Yapabileceğiniz en iyi şey, yaşadığınız yere en yakın olandan başlayarak çevredeki fidanlıkları, peyzajcıları gezmeniz olacaktır. Buralarda sıklıkla karşılaşacağınız ve açık bahçelerinde yetiştirdikleri türler size zaten kendilerini göstereceklerdir. Sonraki adımda o türler içinden uygun adayları aramaya başlarsınız.
Şu konuyu da incelemeniz iyi olacaktır;
http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/11217.htm
Genel olarak yapılmakta olan çalışmaları görmek için;
Üyelerin Bonsai Çalışmaları - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/)
Bonsai Maratonu 2013-2016 - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-maratonu-2013-2016/)
Uzun yıllar büyük keyifle yapacağınız bir hobi olması dileklerimle. :)
Antarktika
26-10-2016, 22:15
Cevabınız için teşekkür ederim. Söylediklerinizi dikkate alacağım. Bir de konu açamıyorum acaba bunun sebebi nedir? Yönetime mesaj attım fakat bir cevap gelmedi.
nicholai hel
27-10-2016, 15:03
Yeni üyelerin yeni konu açabilmesi için en az bir mesaj yazması ve üzerinden bir saat geçmesi gerekiyor. Bu süreçte denediyseniz açamamış olmanız normal. Şimdi tekrar deneyin.
http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/17840.htm
http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6254.htm
Herkese Merhaba aranıza yeni katıldım forumda bir kaç gün geçirdikten sonra iki adet defne fidanı, bir adet kestane ve dikenli çam edindim boyları henüz çok küçük. Bonsai potlarını araştırdım nette fakat satış yapan pek fazla yer yok gibi siz nerelerden temin ediyorsunuz?
theheazar
23-09-2017, 16:07
Merhaba,
Bende bu internette bahsedilen başlangıç türlerini nereden temin edebilceğimi merak ediyorum.Bu kadar türden bahsediliyor, arkadaşlar nereden bulabiliriz ? Özellikle istanbul için konuşursak.Her yerde meyve fidanı var ama ben daha şık türler arıyorum.
ali_arslan
02-10-2017, 09:48
Merhaba büyük marketlerde bu fotodaki bonsai den var, almayı düşünüyorum. tecrübeli arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim. ev içinde bakımı uygunmu, buna nasıl bir saksı almalıyım. gerci eskşehirde saksısından bulamadım. nereden saksı temin edebilirim.
Herkese merhaba, ben de yeni kayıt oldum. Yaklaşık 1 hafta önce ginseng bonsai aldım
bakımı için başlangıçta yardım alabileceğim, konuşabileceğim ankara'da bir sera, kurs vs önerebilir misiniz?
Bir şey merak ediyorum
Ben daldan bonsai yetiştirmek istiyorum. Ev çiçekleri çok baktım. Bu taze filizi de suda kök atmasını mı beklemeliyim yoksa direkt toprağa dikeyim mı?
Bana bi yerde kök atmasını beklemek mantıklı gibi geliyor ama emin olamadım . Şimdilik bulunduğum bölgede ki ağaçlardan deneyecegim ama karar veremedim. Yardımcı olursanız sevinirîm.
nicholai hel
21-02-2018, 16:07
ali_arslan, "ginseng ficus" olarak arama yaparsanız aradığınız sonuçlara ulaşacaksınızdır.
drsnm, türün bakımı için forumda arama yapabilirsiniz. Oldukça kolay bir türdür. İç mekanda aydınlık bir ortamda bakın. Genel bonsai teknikleri ile ilgili de forumda çok detaylı bilgiler mevcut. Araştırdıkça kafanızda oturacaktır.
Vera, çelikle üretim konularını inceleyin. Oldukça sık başvurulan bir yöntemdir. Birçok tür için başarı yüzdesi yüksektir. Olur ya da olmaz diyebilmek biraz da türe ve sizin uygulamanızın başarısına bağlı elbette. Yalnız bonsai hobisine başlamak için tohumdan sonraki en yavaş yöntemdir. İnce bir dalı köklendirerek başlayacağınız macerada uzun bir yol sizi bekliyor olacak. Aday seçimi konularını inceleyerek fidanlıklardan alacağınız uygun bir adayla başlamak size yıllar kazandırır. Bilginiz olsun.
ali_arslan, "ginseng ficus" olarak arama yaparsanız aradığınız sonuçlara ulaşacaksınızdır.
drsnm, türün bakımı için forumda arama yapabilirsiniz. Oldukça kolay bir türdür. İç mekanda aydınlık bir ortamda bakın. Genel bonsai teknikleri ile ilgili de forumda çok detaylı bilgiler mevcut. Araştırdıkça kafanızda oturacaktır.
Vera, çelikle üretim konularını inceleyin. Oldukça sık başvurulan bir yöntemdir. Birçok tür için başarı yüzdesi yüksektir. Olur ya da olmaz diyebilmek biraz da türe ve sizin uygulamanızın başarısına bağlı elbette. Yalnız bonsai hobisine başlamak için tohumdan sonraki en yavaş yöntemdir. İnce bir dalı köklendirerek başlayacağınız macerada uzun bir yol sizi bekliyor olacak. Aday seçimi konularını inceleyerek fidanlıklardan alacağınız uygun bir adayla başlamak size yıllar kazandırır. Bilginiz olsun.
Çok teşekkür ederim 😊
Merhaba ben İzmir de yaşıyorum forumun yeni bir üyesiyim. İzmir'de bonsai olarak zeytin akçaağaç begonvil ile 2 şer adet fidan ile başlamayı düşünüyorum. bu türler başlangıç için ve İzmir için uygunmudur.
Not: güney cephe,yazın sıcak (gölgede olsa), kışın rüzgarlı bir balkonun var.
Şimdiden teşekkürler.
Sanırım bonsai başlıkları pasif :(
nicholai hel
06-08-2018, 14:41
İzmir ikliminde zeytin ve begonvil çok uygun olur ama akçaağaçla biraz sorun yaşayabilirsiniz. Diğer ikisiyle başlamanızı ve zamanla tecrübe kazanırsanız akçaağaç denemenizi öneririm.
YesilSiyah
09-08-2018, 00:19
Bu dut dalı başlamak için kalın mı sizce. Suda köklendirmeyi düşünüyorum. Orjinal ağaç bana ait olduğu için daha ince dallarda mevcut.
https://i.hizliresim.com/MDRpnk.jpg (https://hizliresim.com/MDRpnk)
Merhaba değerli forum katılımcıları. Yaklaşık 3 aydık forum konularından bonzai ile ilgileniyorum. Tavsiyelerin büyük çoğunluğunu dikkate alarak karaçam ve Himalaya sediri tohumlarını buzdolabı adımlarını tamamlayarak ektim. Çimlenmediniz bekliyorum. 15 gündür bir hareket yok. Bu arada da iki tane çam fidanı edindim. Erin’lerini gördüğünüz fidanlar için bu aşamada me yapmalıyım. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190505/8f02a4fa8aeb93ce307343e4f3b92a85.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190505/d5c65d9a0588f2c1901aa7e41ef7b218.jpg
Yaklaşık olarak 1,5 aydır saksıdalar. Yerinden çıkardığımda Kılcal kökleri çok azdı bir sene bekleyip köklerinin artmasını düşünüyorum. O zamana kadar sağlıklı kalırsa şekillendirmeye başlarım. Ne dersiniz?
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190505/a1ac179e81302dc0d5d88c8adf47ade3.jpg
Bu arada yapraklarda hafif bir sarımtraklık var bu bir sorun işareti mi?
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildihttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190505/2746b39f9c2c3e7cfd76bbec954f07b0.jpg bu da tohum için uğraştığım Himalaya sediri. Bugün rüzgar yüzünden toprak devrildi. İçinden tohumları bulup tekrar ektim. Ama tokumların içi boşalmış gibi yumuşamıştı acaba öldüler mi?
fatihgktas
01-07-2019, 16:18
Internette satılan bonsai yapabileceğim güvenilir tohum satış sitesi varmı bildiğiniz? Birçok site de var ama görseldeki ile aynımı emin olamıyorum
Bugün buradan bir bonsai satın aldım. https://www.kalitecicek.com/urunler/bonsai nedense uzun yıllar sürecek bir bitki dostluğu olacak gibi geliyor içime.
Heycanlıyım, Enson 8 yıllık ev arkadaşımız şimşek için böyle bir heycan olmuştu. Bakalım bonsai yetiştirme konusunda başarılı olacakmıyım.
Yanlız tohumdan yetiştirmek istemedim, o kadar sabırlı olduğumu sanmyorum. umarım istediğim gibi gelir.
cicek007
14-10-2020, 10:49
Bugün buradan bir bonsai satın aldım. https://www.kalitecicek.com/urunler/bonsai nedense uzun yıllar sürecek bir bitki dostluğu olacak gibi geliyor içime.
Heycanlıyım, Enson 8 yıllık ev arkadaşımız şimşek için böyle bir heycan olmuştu. Bakalım bonsai yetiştirme konusunda başarılı olacakmıyım.
Yanlız tohumdan yetiştirmek istemedim, o kadar sabırlı olduğumu sanmyorum. umarım istediğim gibi gelir.
evet bende benzer ürün almayı düşünüyorum.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.