PDA

View Full Version : Bonsai'ye başlamak için, ne yapmak gerek?




Sayfalar : 1 [2] 3

barisotazca
31-03-2007, 14:28
Merhaba Arkadaslar Ben Bonsai Yetiştiricisi Olarak Tüm Sorularınızı Bekliyorum.... Birazda Olsa Sizlere Faydalı Olabilmek İsterim, iyi gunler diliyorum bol doğalı günler......




Mine Pakkaner
31-03-2007, 15:21
Barış Bey, mesajınızdan msn adresinizi sildim, çünkü vereceğiniz güzel bilgilerden bütün üyelerimizin faydalanmasını isteriz. Bu yüzden soruların forumda sorulması ve cevaplanması kuralını getirdik :)

Nolax
05-04-2007, 03:01
Merhabalar sitenize yeni üye oldum, gerçekten güzel bir site olmuş.Bir bonsai yetiştirmek istiyorum ilk olucak ancak Zonguldakta yakıt olarak kömür kullanılması ve evler arasındaki yükseklik farklarından dolayı önümde duran evin bacasından çıkan kömür atıkları rüzgar yardımıyla balkonuma kadar geliyor.Herhalde bunun bonsaime zararlı olduğunu bilmek için işin erbabı olmaya gerek yok :)

Ancak havaların ısınması dolayısıyla artık azaldı yakındada bitecek.Evim doğuya bakıyor öğlenin ilk saatlerie kadar güneş alıyor.Böyle bir evde ve acemiliğimi ve bitkiler konusunda çok az bilgimide hesaba katarsak ne tür bir bitki yetiştirmemi önerirsiniz:confused:

memet
05-04-2007, 07:10
Çevrenizde gördüğünüz ağaç türleriyle başlamak en uygunu olur.
Yeni başlayan arkadaşlara şimşirle başlamanın, en kolay başlangıç olduğunu tavsiye ediyoruz. bonsaiye başlayınca, önümüzdeki kışa aynı kirlilik sorununu yaşayacağınızı gözönünde tutmanız gerekecek.

lilith
11-04-2007, 20:26
*** arkadaşlar.Rica etsem biri bana melissa dan bonsai yapılıp yapılamayacağını söyleyebilir mi?Gövdesinin kalın **** iyi şekilli olmasına gerek yok.Sadece hoş kokulu ve küçük bir ağacımın olmasını istiyorum.Fideden yetiştirmeye başladım.Şimdilik küçük bi saksıda.Ama yapabilir miyim bilmiyorum.Bilenlerden yardımcı olmalarını rica ederim.Teşekkürler...(Cestrum nocticium)

memet
11-04-2007, 20:45
melissa ile bu başlıktaki (http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.agaclar.net/forum/customavatars/avatar5543_1.gif&imgrefurl=http://www.agaclar.net/forum/showthread.php%3Ft%3D1149&h=100&w=100&sz=7&hl=tr&start=1&um=1&tbnid=Wpbl47LXndCTcM:&tbnh=82&tbnw=82&prev=/images%3Fq%3DO%25C4%259Ful%2Botu%2B(Melisa%2BOffic inalis%2BL.)%26svnum%3D10%26um%3D1%26hl%3Dtr%26cli ent%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:tr-TR:official%26sa%3DN)bitkiyi mi kastediyorsunuz? Eğer aynı bitkiyse otsu olması bakımından biçimlendirme sorun olacak.

lilith
15-04-2007, 01:00
Sanırım aynı şey değil. http://hear.org/starr/hiplants/images/600max/starr_060916_8931_cestrum_nocturnum.jpg. Burdan görebilirsiniz.cestrum nocturnum bitkinin adı.pardon..

memet
15-04-2007, 08:38
Güzel görünüyor. Ağacının saksıdaki görünüşünü fotoğraflarsan, nasıl bir tarz olabileceğinii düşünelim birlikte. Bir kaç fidan kullanarak, grup tarzı denenbilir. Küçük bir koruluk yapılabilir.

Ali H. ALI
15-04-2007, 13:11
Herkese selamlar, Lilith, aramiza hos geldin.

Daha onceleri de deginmek istedigim bir konu sirasi gelmisken degineyim. Yerel ismi melissa olan Cestrum necturnum, cogu zaman, yine Melissa denen ogul otu [Melissa officinalis] ile karistiriliyor.
Cestrum necturnum' un yerel ismi Melissa olmamali diye dusunuyorum.
Nedeni, Ogul otu[Melissa officinalis] soguk alginligina iyi gelir diye cayi yapilip iciliyor. Cestrum necturnum ise her yeri zehirli olan bir bitki. Melissa adini duyan biri ondan cay yapmiya kalkar diye korkuyorum.
Daha baska guzel yerel isimleri de var ornegin, Kolanya cicegi, Parfum calisi,
Burdaki yerel ismi Gece yasemini, Kibristaki yerel ismi Pakistan geceleri ve bu isimler istenildigi kadar cogaltilabilir, Melissa ismi ise tehlikeli gibi.

Lilith Kolanya ciceginden, bonsai yapmaman icin bir sebeb yok. Yapmisken beri iyi guzel bir bonsai yap. Memedin dedigi gibi buraya resim eklersen iyi bir bonsai yapman icin sana yardimci olabiliriz. simdiden kolay gelsin.

MSaygin
25-04-2007, 17:29
merhaba,

Nihayet ben de karar verdim bonsai yapmaya, bu başlığı ve diğer bir kaçını okudum, okumaya devam ediyorum.
Önce 2 fidan alıp uğraşmaya başlayayım diyorum, yazın da yaylada uygun hazır bir ağaç bulmaya çalışacağım.Bir yandan da çiftlikte gözüme kestirdiğim güzel bir elma dalı var, onu da havada köklendirmeye çalışacağım.Konuyu bir kaç kere daha okur, çiftlikdekilerin de yardımını alırsam başarırım sanıyorum. Yalnız elma ne kadar uygun olacak bonsaiye onu bilemiyorum, forumda verilmiş örnekler var ama muhtemelen zor olacak.
Okumaya devam edeyim, herkese selamlar.

sessizavukat
26-04-2007, 10:10
selamlar arkadaşlar.
uzun yıllardır hep hayranlıkla baktığım bonsailer olan ilgim son dönemde sayenizde artmaya başladı ve sanırım artık tedavi olmam için benimde bir bosai yetiştirmeye başlamam lazım çünkü son bir kaç gündür uyuyamıyorum:p
tüm gün incelemeye çalıştığım bosai bilgilerinden sonra sabaha kadar rüyalarımı bonsailere ayırmış durumdayım.
haftasonu istanbul'dan dönereken sırf daha fazla ağaç örneğini görmek ve belki de şansım yaver giderse doğada bir bonsai ağacına rastlarım diye daha rahat ve sakin olan otoban yerine tali yolları denedim yeni örnekleri gördüm ama hazır bir bonsaiye rastlamak mümkün olmadı:rolleyes:
kafamda modei az çok belirledim gibi bir rüzgarın kendisini yan yatırdığı belki rüzgara direnmediği için kurumuş bir dalının olabileceği bir bonsai yapmak istiyorum.
bu konuda tecrübeli olan üstadlar bana hangi ağacı önerirler söğüt aklıma yatıyor gibi ama dediğim şekil zor olur sanırım neyse ben üstadları dinleyeyim en iyis..
şimdiden teşekkürler hepinize

Ali H. ALI
26-04-2007, 12:41
Iyi gunler Sesizavukat, aramiza hos geldin. Bonsainin once, ruyalarina, hayallerine, girmesi normaldir bir zaman sonra hayatina girecek ve bir omur boyu bonsai ile yasamak durumunda kalacaksin. Bu seni korkutmasin, guzel bir yasam tarzidir, yasamin renklenecek her seye bir baska turlu bakacaksin.

Dogayi gozlemek icin yolunu deyistiriyorsun, ne guzel, bonsai icin dogadan ogrenecegin cok sey vardir. Yalniz dogada bonsai gorup, onu sokme konusuna gelince, boyle birsey yapmadan once, yamadori ve dogadan agac sokme konularini okumani oneririm. Kanunlarla insanlari savunan bir meslekten olan biri oldugunuzdan dogadan agac sokme konusununa, daha duyarli yaklasacaginizi dusunuyorum. Hatta bu konuda kucuk bir arastirma yapip,[sessizliginizi de bozarak:) ] yamadori yaparken yakalanacak olan arkadaslari, neler bekledigini bir avukattan dinlemeleri, belkide daha carpici bir uyari olur.

Ruzgar[yatigi] tarzi bir bonsai yapmak istemene gelince, bir fidanciya gidip govdesi kalinca ve egik olan bir fidan secip ise basliyabilirsin. Sececegin fidan yayilici ardic, ates dikeni, alic olabilir. Fidani aldiktan sonra resmini cekip, uyelerin bonsai calismalarinda kendine bir sayfa acarsan tum arkadaslar sana oneri ve dusuncelerimizi belirtip bonsaini yapmana yardimci olacagiz.
Simdiden kolay gelsin.

Ali H. ALI
26-04-2007, 12:58
Merhaba MSaygin, Guzel bir karar verip bonsaiye baslamaniz ve aramiza katilmaniz bizi sevindirdi. Sanatla ugrasan arkadaslarin bonsai ogrenmelerinin daha hizli olacagini dusunuyorum.

Elma agaci ve bircok agactan bonsai yapilabilir. Hic kimsenin bonsai yapmadigi agaclari bile deneyip bir ilki basarabilirsiniz. Ben sizlere Turkiyenin yerli agaclarindan yapacaginiz bonsaileri oneririm. Ordaki doga sartlarinda yasam suren yerli agaclardan hic sorun yasamadan bonsai yapabilirsiniz. Bu arada klasik agaclardan yapilan bonsaileri tamamen dislayin demiyorum[ornegin cin karaagaci, Japon akcaagaci] da, agirligin yerli agaclardan yana olmasi daha cabuk bonsailer yetistirmenizi sagliyacaktir.

Uyelerin bonsai calismalari bolumunde, kendine bir sayfa acip agaclarini bizlerle paylasabilirsin. Gereken yardimi da hepimiz yapacagiz.

Cok guzel bonsailer yapmani dilerim.

sessizavukat
30-04-2007, 09:03
haklısınız üstad ama ben bulduğum gibi sökmeyi düşünmüyordum:) çünkü hem hukuksal olarak hemde teknik olarak bu çoğu zaman mümkün olmayan bir durumdur.
doğadaki örnekler çok daha güzel ve çok daha yol gösterici oluyor. örneğin antalya konya arasındaki yolda çok güzel örnekler var bonsai meraklıları için.
haftasonu gittiğim bahçedeki tüm dalları ağaçları bonsai olarak görmeye başladım sanırım benim hastalık ilerlemeye başladı:)))

Ali H. ALI
30-04-2007, 12:43
Iyi gunler sesizavukat, hazir yureginize bonsai sevdasi dusmus buyurken, fidancilardan bir uygun agac alip, bonsaiye baslasan diyorum. Cunku yalniz okuyup bakmakla bonsai olmuyor. Bakip gorduklerini, okuyup ogrendiklerini, ellerine aktarip deneyimlerle ellerini ustastirmalisin. Yoksa okuyup,gozleyip ogrendiklerin oyle havada asili kalir.
Yapacagin bonsai calismalarinda kolayliklar dilerim.

tasdelenmurat
05-05-2007, 23:39
ben 46 tane ıhlamur fidesiyle basladım bile.

2 çuval kumun üstüne düsen tohumlardan hepsi nerdeyse çıkmışlar tohumlardan. bedava bulunca ıhlamur ağacıyla basladık.

bir sitede okudğum yazıdan etkilendim. o yazının teması şu

OKU-DENE

BOL FİDE

GÖZLEM

- bu işe baslayacaksınız 20, 50, 100, 150 fideyle baslayın diyor. ( bu fidelerden çoğuda öleceği için. gerçekten 3-5 yıl sonrasında elde edeceğiniz bir bonsai'nizin olmasını istiyorsanız ) bakalım benim 46 ıhlamur ağacından geriye ne kalacak.

- bu fideleri sanki bir laboratuvar ortamındaymışki inceleyin, gözlemleyin diyor.
doğru toprak karışımını, doğru budamayı ( yaprak dal olarak ) anlamak için. fidelerden bir kısımını başka çeşit toprağa almak, bir kısmını biraz güneşli, bir kısmını biraz gölgesi bol, bir kısmını bol , bir kısmını az sulayarak vs. vs. ( ben sahsen bu 46 fidede sapıklık yapmaya basladım. arkadasım sen delirdinmi diyor bana. niye onları bu toprağa, niye onları başka topraga koyuyorsun. niye hepsini şu pencerenin kenarına koymuyorsun diyor. GÖZLEM yapıyorum ben diyorum.

memet
06-05-2007, 07:53
Heyacanlı bir başlangıç yaptın. Zamanla fidelerin çoğunun bonsai olarak şekillendirebilmeni dilerim.
Bir yandan da, daha önceki deneyimleri takip edip risklerini azaltarak, mümkün olduğu kadar çok fideni yaşatacağına inanıyorum.

Ali H. ALI
06-05-2007, 12:52
Tasdelenmurat merhaba, ben de Memet gibi, ihlamur fidelerinden bircok bonsai yapacagini dusunuyorum. Bu arada fideleri gozlerken tutacagin notlar, daha sonralari ihlamurla calisacak olan arkadaslara kaynak olacaktir. Guzel bir ise giristiniz kutlarim.

Ihlamur fidanlarini gozlemeye devam ederken, bir fidancidan alacaginiz, bonsaiye uygun bir fidanla da bonsai calismalarina baslamaniz bence iyi olur. Ihlamurlar uzerinde bonsai calismasi, sizin de belirtiginiz gibi, ancak 2-3 yil sonra yapabileceksiniz. Fidancidan alacaginiz fidanla yapacaginiz bonsai calismasi, bonsaide deneyimlerinizi artiraracagindan, daha sonralari ihlmurlar uzerinde yapacaginiz calismalrada size faydasi olacaktir.
Kolay gelsin.

orman adamı
11-05-2007, 15:49
ARKADAŞIM aşı macunu bulmakta bende zorlandım,onun yerine mobilyacıların kullandığı beyaz tutkalı(israil tutkalı ) aynı işi görüyor.kimyasal yok su bazlı bitkiye zarar vermiyor, yaptığım tüm aşılarda işe yaradı.****** kalem aşı yapacaksan . göz aşısında sakın yapma ,,,,,kesinlikle hava almaz,bakteri üremez,,,,,,nalburlarda çok ucuza bulabilirsin.küçük tüplerde satılıyor.

nevsune
16-05-2007, 17:06
Tüm bonsaiseverlere merhaba.
Yıllardır rüyam olan ama nasıl yetiştireceğimi bilemediğim bonsai bilgilerini görünce çok sevindim. Üye olalı henüz az bir zaman olmuşken siteden öğrendiklerim inanılır gibi değil. Bu günü bonsai için ayırdım ve yaklaşık 3 saattir bonsai bilgilerini okuyorum.
İlk başlama için az biraz fikir sahibi oldumsa da yine de yardımınıza gerek duyuyorum. Evde ficus benjaminim var oldukça da büyük. Ondan dallar kesip suya koyarak başlasam nasıl olur? Zaten bu ağaçcığı da yine bir daldan yetiştirmiştim. Dalları ince ama bir resimde gördüğüm gibi bir kaç dalı sarsam kalın gövde elde ederim sanırım.
Dışarısı için de önce söğütü düşünmüştüm ama yazılarınızdan gördüm ki pek tutulan bir çeşit değil. Civarda çınar türü ağaçlar var. Onlardan dal almak çözüm olabilir mi? Hatta çin eriği renk açısından hoş olur ama bonsai olur mu?
Yarın sabah bu işe başlamayı planlıyorum.
YANITLARINIZ BANA ÇOK YARDIMCI OLACAK.

Ali H. ALI
17-05-2007, 12:43
Iyi gunler Mevsune, ne iyi ettiniz de aramiza katildiniz. Yillardir gordugunuz ruyayi gerceklestirecek bir yerdesisiniz. Agaclar.nette iyi bir bonsai yapmak icin gerekli tum bilgilerin yani sira, bircok bitkiler hakkinda da ogreneceginiz bilgilerle belkide hic kimsenin denemedigi bitki cesitlerinden bonsailer yapabilirsiniz.

benjamin incirinizden alacaginiz celiklerle de, sogutle de bonsai yapabilirsiniz. Cin erigi,[belki de yerel isminden oturu bilemiyorum] nasil cins bimiyorum ama cicek actigina gore guzel bir bonsai olabilir.

Yalniz bunlari koklendirip, buyutup bonsai yapman, uzunca bir zaman alabilir.
Sozunu ettigin agaclardan celik aldiktan sonra onlar koklenip gelisene kadar, bir fidanciya ugrayip govdesi kalinca cok dalli 4 veya yukari yaslarda, bir fidan alip bonsaiye baslarsan istedigin sonuca daha erken varirsin.

Uzerinde calisma yapacaginiz agaclar icin yeni bir baslik acip resimleri de oraya ekleyip, her turlu soruyu sorabilirsiniz. Tum arkadaslar goruslerini bildirip ruyalarinizin gercek olmasina yardimci olacaklardir.

Simdiden kalay gelsin der, basarilar dilerim.

nevsune
17-05-2007, 16:45
Merhaba Ali H. Ali
yanıtınıza çok sevindim. dün akşam benjaminimden dallar kesip suya koymuştum. Bugün yazınızı okurken size hak verdim, büyümeleri, gövde tutmaları zaman alacak. Evde bir de 25 cm. gövde uzunluğu, yaklaşık 1 cm. gövde kalınlığı olan biraz renk farkı olan bir benjaminim daha var. Acaba bonsai için uygun olur mu yoksa biraz daha büyümesini mi beklesem, ne dersiniz?
fidan alma işi biraz zor gibi. Evim kent dışında ve arabam yok. Taşıma güçlüğüm var. Yakınlarda bir fidancı yok. Bu nedenle söğüt denemeye karar vermiştim. Ama bir çaresine de bakacağım artık.
Çin eriği; bu isim benim kulaktan dolma bildiğim bir ağaç. Bordo renkli yaprakları var. genelde parklara ve bahçelere dekoratif amaçlı dikiliyor. İlkbaharda çok tatlı pembe çiçekler açıyor. Bizim sitenin bahçesinde bir kaç tane var. renk çeşidi için düşünmüştüm ama nasıl çoğaltıldığını da bilmiyorum doğrusu.
Şimdi dışarı çıkıp biraz çelik arayacağım. Fidan alabilirsem ne ala, alamazsam buncağızların büyümesini beklerim artık.(ömrüm yeterse)
Desteğinize teşekkür ederim.

Ali H. ALI
20-05-2007, 14:24
iyi gunler Nevsune, ne demek omrunuz yeterse. Hele siz bir bonsaiye baslayin o zaman bonsai sevinci, bonsai enerjisi, sizin omrunuzu uzatacaktir hem de saglikli bir sekilde. Yapacaginiz bonsailerde basrilar dilerim.

nevsune
22-05-2007, 23:13
ARKADAŞIM aşı macunu bulmakta bende zorlandım,onun yerine mobilyacıların kullandığı beyaz tutkalı(israil tutkalı ) aynı işi görüyor.kimyasal yok su bazlı bitkiye zarar vermiyor, yaptığım tüm aşılarda işe yaradı.****** kalem aşı yapacaksan . göz aşısında sakın yapma ,,,,,kesinlikle hava almaz,bakteri üremez,,,,,,nalburlarda çok ucuza bulabilirsin.küçük tüplerde satılıyor.

Bugün aşı ile ilgili bilgi veren bir arkadaşım, macun yerine ptt bantı kullanılabileceğinden söz etti. Yeraltı kablolarını sarmakta kullanılan bu bantlar, hava ve su geçirmediklerinden aşı için gayet iyi sonuç veriyormuş. Bulunması da sorun olmuyormuş. Ben daha hiç aşı yapmadım, sadece anlatılanı iletiyorum. Bilenlere danışmakta yarar var.

nevsune
23-05-2007, 16:21
Iyi gunler Mevsune, ne iyi ettiniz de aramiza katildiniz. Yillardir gordugunuz ruyayi gerceklestirecek bir yerdesisiniz. Agaclar.nette iyi bir bonsai yapmak icin gerekli tum bilgilerin yani sira, bircok bitkiler hakkinda da ogreneceginiz bilgilerle belkide hic kimsenin denemedigi bitki cesitlerinden bonsailer yapabilirsiniz.

benjamin incirinizden alacaginiz celiklerle de, sogutle de bonsai yapabilirsiniz.

Benjaminimin gövdesinin yeterli kalınlığa ulaşması için daha büyük bir saksıya aldım. Sanırım biraz daha beklemem gerekecek.

Form olarak söğüt bana çok dekoratif gelir. Hele bonsai halini düşününce şimdiden keyifleniyorum. Bu yüzden biraz söğüt çeliği topladım. Köklenmeleri konusunda endişelerim var ama bakalım zaman ne gösterecek. (peki oldu ya diyelim söğüt çelikleri köklendi, fidan oldu, bonsai oldu, iç mekanda durabilecek mi?)

Yani uzaktaki dost, bonsaiye başlamam için sanırım daha zaman gerekecek. ilerde tekrar yardım isteyeceğim.

Ali H. ALI
25-05-2007, 15:19
Iyi gunler Nevsune, bazi tropik bitkiler disindaki bitkilerden yapilmis bonsailer genelde hep dis mekenda olur. Zaman, zaman bir iki gunlugune ic mekana alinabilir, sonra tekrar dis mekana cikarilmali. Bonsailer solon bitkileri gibi ic mekanda saglikli yasiyamazlar. Ic mekanda uzun sure kalan bonsailerin once sagligi bozulup, daha sonrada yasamlarini bitireceklerdir.
Bonsai olumlerinin, onemli sebebleri, cok su verme, yeterli su vermeme ve bir de bonsaiyi uzun zaman ic mekanda tutma.

Bu durumda yapmayi dusundugun sogut bonsailerini dis mekanda tutman gerekecek. Birden fazla bonsain olursa onlari deyisimli olarak kisa araliklarla iceriye alabilirsin boylece ayni bonsai olmasa bile evin bir kosesinde sergilenmis bonsain olur.

Bonsai ruyalarin gercek olsun.

nevsune
26-05-2007, 16:21
merhaba Ali H. Ali
Geçen yazımda söğütün köklenmesinden endişe duyduğumu yazmıştım ya. Hiç beklemiyorken bir de baktım, bir dal köklenmeye başlamış bile. Biraz bekleyip sonra saksıya alacağım.

Bonsailerin dışarda tutulması, benjamin işini olmaz kılıyor sanırım. Kışın Ankara'nın ayazında dışarda kalabileceğini sanmıyorum. Bu arada akasya, iğde,çınar benzeri (akağaç oluyorlar herhalde) çeliklerim de var. Bakalım belki onlar da köklenirler.

Uzaklara sevgi ve selam.

malina
26-05-2007, 16:58
merhaba Ali H. Ali
Geçen yazımda söğütün köklenmesinden endişe duyduğumu yazmıştım ya. Hiç beklemiyorken bir de baktım, bir dal köklenmeye başlamış bile.


Söğüt / Salix / Willow (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=826&highlight=s%F6%F0%FCt)

Söğüt (Salix / Willow) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1317&highlight=s%F6%F0%FCt)

Bunlara bakmadınız sanırım... Yoksa hiç endişelenmezdiniz :)

banzay
27-05-2007, 11:37
Merhaba arkadaşlar,
Başıma gelen bir iyi bir de kötü haberi sizinle paylaşayım dedim. Önce kötü haber :( www.seedrack.com dan ginkgo tohumu sipariş etmiştim. Bu sabah posta kutusuna baktığımda paramparça olmuş bir zarf buldum. İçinde tohum haricinde her şey vardı. Bitkinin nasıl yetiştirileceğine daha doğrusu tohumun nasıl çimlendirileceğine dair bilgiler de buna dahil. Paketle ilgili sorun olursa bize haber verin diye bir not vardı. Mail gönderdim bakalım ne kadar ilgilenecekler. Benim anlamadığım nokta tohumları kim, ne yapar? Ne işine yarayacak ki? :mad: Çekirdek değilki çitlesin. Kimbilir hangi zavallı onu içinden çıkardı. En çok üzüldüğüm nokta onlara benim bakacağım gibi bakamayacak olması. Büyük ihtimalle bir kenara atmıştır. Ben bu ginkgo ya ulaşamayacağım galiba. Neyse Anadolu Üniversitesi'nde büyük bir tane var sonbaharda ve ilkbaharda gider iç geçirerek bakarım. Eşi de yok ki tohum yapsın toplayalım :p
İyi haber iş çıkışı bir fidancıya uğradım. Eskişehir' de küçük küçük fidancılar var. Bitki sayısı az. Dolayısı ile seçenek çok değil. Buna rağmen galiba işe yarar birşey buldum. Yalnız biraz büyük bir fidan almışım. Gövde çapı bayağı büyük gibi geldi bana. Aldığım fidan bir altuni mazı. İnşallah yakında fotoğraflarını gönderip (tabiiki üyelerin çalışmaları kısmında :p ) sizlerden fikir rica edeceğim ;)

Ali H. ALI
27-05-2007, 13:43
Merhaba Mevsune, Malinanin belirtigi gibi sogut icin yazilanlara bakabilmis olsaydin,sogudun en kolay kok salan bitki oldugunu gorurdun. bonsai yapacagin sogutlerini icerde tutmaman gerekir. Yalniz, yine benjamin incirin icin[Ficus benjamina] yanlis dusunmussun, cunku benjamin inciri, guney, guneydogu Asya ve guney Australiya yerli tropik bitkisidir. Ozen gosterirseniz ic mekanda bonsai olarak yetistirebilirsiniz.

Ali H. ALI
27-05-2007, 13:48
Selamlar Banzay, Gingo tohumlarina uzuldum. Umarim tohum aldigin firma tekrar gonderir.

Mazi'nin resimlerini bekliyoruz guzel bir bonsai olacagina inaniyorum.
Simdiden kolay gelsin.

nevsune
27-05-2007, 19:07
Söğüt / Salix / Willow (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=826&highlight=s%F6%F0%FCt)

Söğüt (Salix / Willow) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1317&highlight=s%F6%F0%FCt)

Bunlara bakmadınız sanırım... Yoksa hiç endişelenmezdiniz :)

Çok haklısınız. Bonsai yapabilmek için önce ağaçları öğrenmem gerekiyordu. Bu aralar hem sebzecilik , meyvecilikle ilgili bilgiler öğrenip hem de bonsai ile ilgilenmek oldukça karışık oldu. Bir de siteye yeni girişimin ve heyecanımın da olumsuz etkileri oluyor. Neyse artık bir sisteme oturtmaya başladım. Uyarınız için teşekkür ederim.

nevsune
27-05-2007, 19:18
Merhaba Mevsune, Malinanin belirtigi gibi sogut icin yazilanlara bakabilmis olsaydin,sogudun en kolay kok salan bitki oldugunu gorurdun. bonsai yapacagin sogutlerini icerde tutmaman gerekir. Yalniz, yine benjamin incirin icin[Ficus benjamina] yanlis dusunmussun, cunku benjamin inciri, guney, guneydogu Asya ve guney Australiya yerli tropik bitkisidir. Ozen gosterirseniz ic mekanda bonsai olarak yetistirebilirsiniz.

Merhabalar
Söğüt hakkındaki bilgileri şimdi okudum. Çelikler hala balkonda gölgede duruyor. Biraz daha köklensinler diye bekliyorum. Resimlerde gördüğüm gibi ince çelikleri, bir biçimde kalın çelikle birleştirmeyi planlıyorum. İlk aşı denememi mi yaparım yoksa birbirine mi sardırırım, bakalım hangisini becerirsem.

Benjaminimi de iki çelik birbirine sardırmıştım. Çok hoş bir gövde olmuştu. Bilgileriniz ışığında benjamin çeliklerimi de kullanmaya karar verdim. Kullanacağım anaca (doğru kelimeyi kullanmışımdır umarım) yeni çelikleri sarıp birleştireceğim.

Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Uzaklara selamlar.

banzay
27-05-2007, 19:44
Merhaba Ali H. Ali,
İnşallah dediğin gibi ilgilenirler. Fakat biraz düşük fiyata satıyorlardı zaten. Çok fazla ilgileneceklerini sanmam. Yine de denemiş oldum. Artık başka şekilde elde etmeye çalışırım.
Daha önce söğüt konusunda bir kaç tane yazı göndermiştim. Oldukça kalın bir dalın (kişiden kişiye değişir fakat bilek kalınlığında örneğin) köklenebileceğini de öğrenmiştim. Mesele şu ki öyle kalın bir dalı hangi ağaçtan aşıracağım? Ha deyince elimde testere önüme çıkan ağaca saldıramam değilmi? :p
Uygun bir ağaç bulabilirsem ilk yapacağım şey ağaca da zarar vermeden kalın bir dal kesmek olacak. Süreci hızlandırmak için başka çare yok gibi görünüyor.
Altuni mazıya gelince boyu 70 cm civarında. Üstelik uzunluğunu saksının üst kısmından itibaren ölçtüm. Yani bayağı boylu bir fidan. Zaten balkona koyunca hatırı sayılır bir yer kapladı. Buna rağmen kök ve gövde budaması ve telleme ile şeklegirecek gibi. Genel görünüş itibari ile bonsai olur gibi geldi. Tek zorlayıcı unsur gövde ikiye ayrılıyormuş gibi kalın bir dal taşıyor olması. Yani gövdeden ayrılan bir dal oldukça kalın görünüyor. Neyse fotoğraflarla birlikte durum daha iyi anlaşılır hale gelir.
Sağlıcakla kalın.

Eaglion
30-05-2007, 15:38
Herkese merhaba,

Yeni başlamanın sonucu aklıma bir şey daha takıldı.

* Bitkiler ve ağaçlar, tersine zorlanmadıça güneşe dönmeye çalışırlar.
* Bonsai kuralları gereği ağacın ön yüzü bize bakmalı, ki; bu yüzde fazla dallanma da olmamalı.

Balkona bu şartlarda yerleştirdiğimizde, ön yüz güneşe bakacağından ağaçta öne doğru hareketlenme olmuyor mu? Öyleyse sergilenmedikçe ağacı ters mi tutmak gerek?

Belki size saçma gelen sorularıma sabrınız için teşekkürler.

Sevgiler
Taylan

bonsaisever
30-05-2007, 16:13
Evet, ağacın yaprakları ve yeni filizler güneşe dönme eğililmindedirler ama bonsaide dal/gövdeyi istediğimiz form'a uygun hale getirmek için teller, forma uymayan kısımları ise budarız.
Ayrıca saksıda bulunan fide ve bonsailerin 10-15 gün arayla yönlerini değiştiririz.

nevsune
31-05-2007, 10:25
Rüyamın ilk aşamasını yapmaya çalıştım.

Çarçabuk köklenmiş olan üç adet söğüt dalını sıyırarak, ortaya en kalınını aldım ve birbirine yapıştırıp, önce su bantı ile sonra rafya ve en üstünden tekrar su bantı ile sardım. Boyu 23 cm. gövdesi üçünün toplamı 1,5 cm. kadar. Evdeki bütün büyük saksılar, sebze fidelerince işgal edildiği için 20 cm. çaplı bir saksıya ektim.

Eğer tutturmayı becerebilirsem, ne kadar büyümesini beklemem gerek?

nevsune
31-05-2007, 10:31
7-8 tane elma çekirdeğinden günışığına çıkmayı becerebilen tek elma fideciği, bu azmiyle bonsai bile olur kuşkum yok. ;)

Ali H. ALI
31-05-2007, 13:36
Nevsune selamlar, sogutlerin tuarsa[tutmamasi icin bir neden yok] en az iki yil hic elleme birak alabildigince buyusun. sonra cikan tum dallari degerlendirip istedigin forumu verebilirsin.

Elma fiden de oyle, bonsai yapabilmen icin iyice buyumesini beklemen gerekiyor.

Kolayliklar diliyorum.

nevsune
31-05-2007, 15:53
gerçekten iki sene mi bekleyeceğim? :( Yok benim ömrüm yetmez ona. Neyse bunlar büyüye dursun bakalım, ben iyisi mi bir fidan edineyim.

Ali H. ALI
01-06-2007, 13:24
Iyi dusunmussun Nevsune, hizli bir sekilde bonsai elde etmenin yollarindan biri de 4-5 yasinda ve ya daha yasli, bonsaiye uygun fidanlarla calismaya baslamaktir. Sogut ve elman buyurken sen de baska bir fidan uzerinde calisip onu guzel bir bonsai yapabirsin. Hem bonsai uzerinde calisirken, omrum yetmez gibi olumsuz dusunceler kafandan ucup gidecek. Bonsainin verdigi enerji ile hep olumlu dusunmeye basliyacaksin.
Bonsai ruyalarin gercek olsun.

Vessazione
06-06-2007, 17:51
selam, ben bonzai yetiştirmek istiyorum ama Antakya'da bonzai satan bir yer görmedim.

1. Bonzaiye tohumla mı yoksa hazır bitki ya da fidanla mı başlamak iyi olur?

2.Antakya'da görmediğimi söylemiştim. Bu işi bilen arkadaşlar benimle temasa geçip bulundukları yerden fidan tohum falan alıp bana gönderebilirler mi-tabii parası benden-?


Lütfen yardımcı olun!!:confused: :confused: :confused: :confused: :confused: :confused: :confused: :confused: :confused:

Vessazione
06-06-2007, 17:58
Böyle Bonzailer istiyorum desem abartmış mı olurum acaba?:p

Ve de bunların türü nedir?

İnşallah resimler çıkar...

caploonba
06-06-2007, 18:04
Siteyi takip ederseniz her şeyin cevabını bulursunuz. Ayrıca bonsainin tohumu olmaz:D

Ali H. ALI
07-06-2007, 13:36
Iyi gunler Vessazione, aramiza hos geldin. Resimlerini ekledigin bonsailer gibi bonsai Turkiyede su an bulabilecegini sanmiyorum. Bulsan bile cok yuksek bir fiyatla karsilasacaksin. O kadar para oredikten sonrada bilgisizlikten agaclari oldurebilirsin. En iyisi Caploanba'nin dedigi gibi bonsai ile ilgili yazilanlari okuyup, ogrendiklerini, fidancilardan alacagin bonsaiye uygun fidanlar uzerinde ugrasip bonsai yapmayi ogrenmek olacak.
Sana bol sanslar ve kolayliklar diliyorum.

sabah
07-06-2007, 14:14
Merhaba Ali H. Ali,

Hatırlarsanız ben önce okuyayım sonra deneyeyim demiştim. Sizin teşviklerinize kayıtsız kalmak mümkün değil.

Bu aşamada öğrenmek istediğim bir nokta var. O zamanki söğüt örneğinde olduğu gibi zaman zaman bahçede çeşitli nedenlerle çıkarılması gereken fidan olmakta. Bunlar için anladığım belli büyüklüğe/yaşa erişmelerini beklemek gerekiyor. Bu arada fidan bahçede toprakta iken yapılması gereken var mı?

Sormadan önce mesajlara bakmaya çalıştım. Ancak gözümden kaçtıysa ve tekrar etmeniz gerekecekse şimdiden özür dilerim, çooook mesaj vardı :) .

memet
07-06-2007, 16:57
Ali Abinin bahçeye dikilip, gövde gelişmesini çabuklaştırmak için görüntülü çalışması faydalı olacaktır bu konuda. Budamalar da bahçede duruyorken yapılmaya başlanabilir.

Ali H. ALI
08-06-2007, 05:07
Selamlar sabah, bahcade buyuyen fidanlar 2-3 yil icerisinde kendini, bulundugu yerde daha saglama almak icin, kazik kokunu uzatip topragin derinlerine gomer. Bu yuzden iyice buyumus bir fidani yerden sokup dogrudan bonsai saksisina almak zorlasiyor. zaman zaman kilcal kokler kazik kokun en altlarinda oldugu icin
kazik kok budanirken onlar da kazik kokle birlikte gidiyor.

Oysa fidan gencken[1-3 yaslarinda] onu yerden sokup kazik kokunu budadiktan sonra, kalan kokleri duz bir zemin uzerine[mermer, tahta] yayip tekrar o duz zeminle birlikte yere dikilirse, gelisecek kokler hep duz zamini takip edip yatay buyuyeycekler ve agaci 3-4 yil sonra yerden sokup, bonsai saksisina kolaylikla alabileceksiniz.

Bu durumda belki bahcenizde bonsai fidanlarinizi gelistirmek icin ozel bir yer ayirmaniz gerekecek.

Memedin de dedigi gibi fidanlariniz yerde iken dallari dizmeye basliyabilirsiniz.

Bonsai calismalarinizda kolayliklar diliyorum.

sabah
11-06-2007, 16:14
Selamlar sabah, bahcade buyuyen fidanlar 2-3 yil icerisinde kendini, bulundugu yerde daha saglama almak icin, kazik kokunu uzatip topragin derinlerine gomer. Bu yuzden iyice buyumus bir fidani yerden sokup dogrudan bonsai saksisina almak zorlasiyor. zaman zaman kilcal kokler kazik kokun en altlarinda oldugu icin
kazik kok budanirken onlar da kazik kokle birlikte gidiyor.

Oysa fidan gencken[1-3 yaslarinda] onu yerden sokup kazik kokunu budadiktan sonra, kalan kokleri duz bir zemin uzerine[mermer, tahta] yayip tekrar o duz zeminle birlikte yere dikilirse, gelisecek kokler hep duz zamini takip edip yatay buyuyeycekler ve agaci 3-4 yil sonra yerden sokup, bonsai saksisina kolaylikla alabileceksiniz.

Bu durumda belki bahcenizde bonsai fidanlarinizi gelistirmek icin ozel bir yer ayirmaniz gerekecek.

Memedin de dedigi gibi fidanlariniz yerde iken dallari dizmeye basliyabilirsiniz.

Bonsai calismalarinizda kolayliklar diliyorum.

1) Bahçedeki fidanlar için kök budama işini hangi mevsim yapmak uygundur?
2) O zamana kadar yapılması gereken var mı -budama, gübre vs-?
3) Düz zemin için ölçü nedir - örneğin 50cmx50cm tahta kullanmak yeterli mi-?
4) Kök budama sırasında takviye besin ya da farklı toprak ekleme vs gerekir mi?
5) Bahçede yer ayırmak derken kök budama işi yapılmış fidanları mı bir noktaya toplamayı kast ediyorsunuz? Bu bölüm için tavsiyeniz var mı?

Sorularımın garipliğinin farkındayım, cevaplarınızdaki sabır için şimdiden teşekkürler.

sabah
11-06-2007, 16:29
Ali Abinin bahçeye dikilip, gövde gelişmesini çabuklaştırmak için görüntülü çalışması faydalı olacaktır bu konuda. Budamalar da bahçede duruyorken yapılmaya başlanabilir.

Bahçede gözüme ilk çarpan iki Acer negundo.

13234 13235

İlki daha genç -1 **** 2 yıllık-, ikincisi biraz daha eski. Boyları 1-1,5 mt.
Bu fotoğraflar fikir veriyor mu? Yoksa başka açılardan görüntülemeye çalışayım.
Önceki mesajımdaki sorular bunlar içindi.

Ali H. ALI
12-06-2007, 13:37
Iyi gunler Sabah, ogrenmenin bir diger yolu da soru sormaktir ve sorularin dusundugun gibi garip deyildir.

Kok budamasi icin en uygun mevsim kis sonudur. Koklerin hic ellenmemesi gereken mevsim ise ilk baharda, yeni tomurcuklar patlayip acildigi, yeni surgunlerin uzamaya basladigi zamandir. Bunun yaninda yapragini doken agaclarda bahar sonu ile yazin ilk ayi icerisinde,yapraklarin tumu ile birlikte, kok budamasi da yapilip saksiya alindiktan sonra golge bir yerde, gozetim altinda[sulanmasina ,ruzgardan etkilenmemesine] tutulursa bir ay kadar sonra yaprak ve surgunler tekrar acilmaya baslar.

Yerdeki agaclarinin, hangi boyda bonsai yapmak istedigini belirleyip, kesik tarafi agacin arka tarafina gelecek bir sekilde, sectiginiz bir dalcigin hemen uzerinden, 45 derecelik bir aci ile budadiktan sonra en usteki dalcigi telleyip yukariya alip yeni bir zirve olusturabilirsiniz. istemediginiz dallari da budayabiolirsiniz.
[agacinizin govdesinin daha da kalinlasmasini istiyorsaniz hic bir budama yapmayiniz]

Duz zemin icin 30x30cm. yetrlidir. Agacin yatik buyuyen, kokleri agac bonsai saksisina alinirken cok uzun kokler budanacak oldugundan 30 cm. disina cikan kokler istenmiyen boydaki koklerdir.

Kok budamasi yaptiktan 4-6 hafta sonra, az ,az gubre vermiye basliyabilirsiniz.
Kok budamasindan sonra suyu suzen bir toprak karisimi icerisine dikerseniz fidanlar, daha iyi gelisme gosterecekler.

Kokleri budanmis fidanlarinizi dikmek icin gunes goren bir yeri secmelisiniz.[kok budamasi genelde kis sonu olacagi icin kis gunesi kokleri yeni budanan fidanlari pek olumsuz etkilemiyecek.] Yukarida da yazdigim gibi suyu suzen bir toprak karisimi hazirlarsaniz fidanlariniz daha cabuk gelisecektir. kok budamasi yaptiginiz agaclar yeni yerlerine dikildikten sonra yeni surgunler vermiye baslayinca gubrelemeye basliyabilirsiniz ve bu gubrelemeyiyi yazin sonuna kadar surdurunuz. Sonbahardan kis sonuna kadar gubre vermeniz gerekmiyor.
Gonlunuzdeki bonsaileri gerceklestirmenizi diliyorum.

sezgin
13-06-2007, 06:26
abiler ablalar bende bonsai aşıgı oldum desem yalan olmaz.ama nasıl sabırsızım bilemezsiniz bugün başlasam yarın olsun isterim.bu yüzden ''paulownia'' isminde bi ağaç var bunu denesem sizce nasıl olur.bu ağacın vegetatif gelişmesi biraz hızlı.bu benim için iyimidir yoksa ağacı kontrol etmeyi zorlaştırırmı?
yardımlarınız için şimdiden teşekkürler:):))

memet
13-06-2007, 07:19
Pavlonyanın yaprak küçültmeye karşı tepkisini görmek gerekir.
Budamalar, ağacın yaprak küçültmesini sağlayacaksa neden denenmesin?
Aksi durumda ağacın büyük yaprakları sorun yaratacak.

dincerlerinbonzaisi
14-06-2007, 14:08
Her türlü ağaçtan bonzai olabiliyor mu? Bu bonzainin kelime anlamı nedir? "Saksıda yetişen küçük ağaç" mı? Benim tanımım çok mu basit oldu?:)
Gerçekten merak ediyorum, her türlü ağaç kullanılıyor mu?

memet
14-06-2007, 14:20
Bence, bonsai başlığını okuyunca, bu sorularına ve başlamak için aklına gelecek bütün sorulara cevap bulacaksın.

dincerlerinbonzaisi
14-06-2007, 14:32
Bonzai başlığı altında hangisini okumam gerekir?
Ben yeni üyeyim ve oldukça zorlanıyorum, nereye gireyim, nasıl gireyim...
Sayfalarda kayboluyorum, henüz çözemedim düzeni, biraz daha yardımcı olur musunuz?

memet
14-06-2007, 16:42
Sayfanın üstünde, site, forum galeri... şeklinde sıralanmış başlıklardan, foruma tıklayın. Konu başlıklarının gruplandığını göreceksiniz. Bonsai başlığı altındaki konulara sırayla bakarsanız bolca bilgiye ulaşacaksınız.

Weezer
14-06-2007, 20:54
japanese red maple aldim ben de. fakat cok zor bir türmüş. 3 aşamali cimlenme süresi var..ilk 24 saat kaynar suda duracak sonra oda sicakliğinda 60 gün duracak sonrada bi 60 gün daha buzdolabinda duracak.. :O) simdi neden bu kadar degerli agaclar olduklarini anladim.. büyüdükten sonrada baya bir uğraş var. ama elimden geleni yapacagim.

tumbleweed
14-06-2007, 22:32
Weezer kaynar su değilde sıcak-ılık arası bir suda bekletmen öneriliyor ingilizce sitelerde. 24 saat kaynatırsan yeni bir çorba türü yaratabilirsin. :)

Ali H. ALI
15-06-2007, 14:54
Weezer aramiza hos geldin. Japon akcaagacini tohumdan yetistirip bonsai yapman cok zaman isteyen bir is.[Sayin tumbleweed'in dediklerini unutma, akcaagac tohumlarini, kaynar suda deyil, sicak suda bekleteceksin ]

Akcaagaclarin buyumesini beklerken , bir fidanciya gidip, sececegin, bonsaiye uygun bir fidanla bonsai yapmiya baslarsan, erken bir sekilde bonsai sahibi olmus olursun.
Yapacagin bonsailerde basarilar dilerim.

Ali H. ALI
15-06-2007, 15:16
Dincerlerinbonzaisi tekrar selamlar, bonsai icin yaptigin tanim yanlis deyildir.
Japon dilinde BON=Tabak,saksi kab anlaminda SAI[zai deyil]= agac, bitki anlamindadir. Yalniz bunu turkceye, saksidaki agac diye cevirirsek, yeterli deyildir. Cunku her saksidaki agac, bonsai deyildir. Bonsainin estetik bir guzelligi, yapilan her tarzda belirli ozellikler vardir.

Her agactan bonsai yapilabilir, her agaci deneyebilirsiniz. Ama, daha once baskalari tarafindan bonsai yapilmis agac cinsleri uzerinde calismak daha dogru olur diye dusunuyorum.
Memedin dedigi gibi, bonsai basliklari altinda istediginiz her konuya ulasabilirsiniz.
Yapacaginiz calismalari bizlerle paylasirsaniz, buradaki arkadaslarin hepsi size seve seve yardim edecektir.

nevsune
26-06-2007, 10:23
Bonsai için Ankara'da bir türlü fidan edinemedim. Sn. Selahattin beyin satışa çıkardığı fidanlardan bunları istedim, doğru seçimler mi?

Amerikan sığlası (Liquidambar styraciflua) fidanı 1 adet,
Japon akça ağacı (Acer palmatum) fidanı (Aşısız) 1 adet,
Lale ağacı (Liriodendron tulipifera) fidanı 1 adet

Sebahattin Sargın
26-06-2007, 11:21
Lale ağacı bonsaisi bende yapmak istiyorum. Selahattin hocamdan fidan alacağım. Sitelerde araştırdım ama hiç lale ağacı bonsaisi ile ilgili bir bilgi bulamadım. Değerli hocalarımız acaba lale ağacı bonsaiye uygunmudur?

memet
26-06-2007, 15:18
Daha önce birinin bu ağaçtan bonsai yapmamış olması, yapılamayacağı anlamına gelmiyor.
Fakat, görünüşe göre ağacın yaprakları oldukça büyük. Budamalar ağacın yaprak küçültmesini sağlamazsa, sonuç çok başarılı olmayabilir.

Başlangıç denemelerinde garantili, sonuçları önceden başkaları tarafından denenmiş olan fidanlara yönelmek daha iyi olur. Diğer yandan, seçtiğiniz ağaçla ayrıca denemeye devam edin.

Sebahattin Sargın
26-06-2007, 15:28
Sevgili memet tavsiyeleriniz için teşekkür ederim....

nevsune
27-06-2007, 18:28
Amerikan sığlası (Liquidambar styraciflua) fidanı
Japon akça ağacı (Acer palmatum) fidanı
Lale ağacı (Liriodendron tulipifera) fidanı

yeni başlayan biri için doğru seçimler mi diye sormuştum ama galiba bütün bonsaiciler tatile çıkmış.

memet
27-06-2007, 19:17
Acer bonsaicilerin heyecanı, sığladan bonsai daha önce denenmiş,
lale ağacının yaprakları oldukça iri ufalıp ufalmayacağını denemek gerkir.
Genel olarak bonsai olmasına engel bir durum yok. Lale hariç ondan ben biraz şüpheliyim.

Sebahattin Sargın
27-06-2007, 21:31
Lale fidanını alınca sizinde yardımlarınız ile ondan bonsai yapmayı deniyeceğim. Lale çok sevdiğim bir ağaç türü çünkü, umarım başarabilirim...

nevsune
28-06-2007, 06:54
Acer bonsaicilerin heyecanı, sığladan bonsai daha önce denenmiş,
lale ağacının yaprakları oldukça iri ufalıp ufalmayacağını denemek gerkir.
Genel olarak bonsai olmasına engel bir durum yok. Lale hariç ondan ben biraz şüpheliyim.

Teşekkür ederim.

O zaman riske girmeyeyim ben acer ve sığla ile başlayayım. Teşekkür ederim verdiğiniz bilgilere. Fidanlar gelince yardımcı olursunuz değil mi?

Ali H. ALI
29-06-2007, 13:07
iyi gunler Nevsune, bonsai yapmak icin sectigin fidanlar uygundur. Bence lale agacindan da denemelisin[ lale agacindan bonsaim yok ama yapildigini biliyorum] Amerikan siglasini denedikten sonra mutlaka yerli siglayi da denemelisin. Sonbahardaki yaprak rengine bakmiya doyamiyacaksin.
Bonsai tutkun bir omur sursun.

Sebahattin Sargın
29-06-2007, 14:06
Ali hocam ben selahattin hocamdan alacağım lale ağacını, bonsai yapacağım kısmetse. Lale ağacı benim hayran olduğum bir ağaç, hocamın ve sizlerin yardımı ile umarım başarabilirim. Ali hocam yaprakları çok büyük fakat yaprakları küçültülemezmi acaba?

Ali H. ALI
29-06-2007, 14:32
Iyi gunler Sebahattin, yaprak kucultme bonsainin uzerinde en son uygulanan bir yontemdir. Once agacina nasil bir tarz verecegine karar vereceksin sonra onun gelismeini hizlandirip dal dizimini yapacaksin ve agacin artik istedigin foruma geldikten sonra ve saglikli bir durumunda iken, yaprak kucultmeye basliyacaksin.

Yapragini doken agaclar yaprak kucultmeye olumlu cevap veriyorlar. 3-4 yil icerisinde laleagacinin yapraklarini istedigin kucukluge indirebilecegini dusunuyorum.

Sen hele bonsaiye bir basla. tum arkadaslar sana[ve herkese] her zaman yardimci olacagiz.

Sebahattin Sargın
29-06-2007, 14:41
Yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim ali hocam.

cerrahnuray
29-06-2007, 21:32
Merhabalar,

Ben de bonsaiye heveslendim forumdaki yazıları okuyunca. 2 hafta önce de tesadüfen bir çam fidanım oldu. :rolleyes:

14684

14685

Bu fidandan bonsai yapabilirmiyim ?

Poşetin içinde toprağı solucan olmuştu. Bir de çok sulanmış sanırım. Toprağını değiştirdim. Balkona koymuştum dalları aşağıya düşünce içeri aldım.

Ali H. ALI
30-06-2007, 04:49
Merhaba Cerrahnuray, bonsai'nin guzel ugrasi icerisine hos geldin.
Resmini ekledigin cam fidanindan bonsai yapabilirsin, ama su an deyil. fidaninin topragini deyismissin, 3-4 hafta onu golge bir yerde tut toprak deyisim sokunu atlatinca onu disariya almalisin. Cam fidanini buyuyup gelismeye birakmalisin[belki2-3 yil] govde kalinligi istedigin gibi olunca da uzerinde calismaya basliyabilirsin.

Imkanin varsa bir fidanciya ugrayip 4-5 yasinda, bonsaiye uygun bir fidan secip
bonsai yapmiya onunla basliyabilirsin.

calismalarinizda kolayliklar diliyorum.

cerrahnuray
30-06-2007, 07:32
Yardımınız için teşekkür ederim Ali Bey.
Daha uygun bir fidan araştıracağım.

ceviz
08-07-2007, 00:34
Merhabalar,
Aranıza yeni katıldım. Siteye üye olduğumdan beri, bir bonsai merakıdır gidiyor. Geceleri uyku uyumuyorum diyebilirim. ;) Bonsai ile ilgili yazılanları okumak, yapılan çalışmaları izlemek o kadar zevk veriyor ki zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorum.
Bonsailer önceden de çok hoşuma giderlerdi ancak ben onları başka bitkiler sanırdım. :D Yani onların doğada bulunan ağaçlardan elde edildiğini bilmiyordum. Cahillik işte :D
Özellikle resimli ve çizimli anlatımlar için, çok teşekkür ederim. En azından neyin nasıl yapılması gerektiğini az da olsa kavradım. Ya da ben öyle sanıyorum. ;)
Eğer cesaret bulabilirsem, fidanlıktan birkaç fidan alıp ben de bir yerden başlamak istiyorum.
Ben Mersin'de yaşıyorum ve şimdi Temmuz ayı. Kısacası çok sıcak ve nemli bir ortam. Sizce Temmuz ayı başlamak için uygun bir zaman mı? Beklemeli miyim yoksa en azından fidanları mı almalıyım? Hava şartlarını ve benim yeni başlamış olmamı dikkate alarak ne tür fidanlar önerirsiniz?
Saygılarımla

memet
08-07-2007, 09:35
Bence gidip, beğendiğin fidanları almalısın. Böylece bonsai için ilk önemli ders olan sulamaya başlayabilirsin.
Hangi fidanları seçmenin daha uygun olacağını, yine forumda bulacaksın. Mümkün olduğu kadar yaşına ve gövde yapısına dikkat etmelisin alırken. Birkaç fidanla başlaman daha iyi olacaktır.

tourkana
08-07-2007, 13:48
sn. Ceviz, fidanlığa gittiğinde en yamuk,en sıradışı biçimde gelişmiş kalın gövdeli ağaçları seçmeni öneririm,hatta görevliden bu konuda yardım iste...
Eğer öyle ağaçları bulabilirsen bonsai nerdeyse hazır demektir.

Ali H. ALI
08-07-2007, 14:18
Sayin ceviz tekrar aramiza hos geldin. Bonsai uykularinin kacmasina sebeb olmus oysa olmamaliydi. Uyuyup ruyalarinda bile bonsailer gormeliydin. her neyse madem ki uyku tutmuyor. Siz de calismaya baslar, dogrudan gercek bonsailer yapip, bonsaili ruyalari gercegini yapamiyanlara birakirsiniz.

Memed'in ve Tourkana'nin dedigi gibi simdiden agac almiya basliyabilirsin.
Fidancilari dolasirken biraz yasli ve satilmiyan agaclar uzerinde gozlerini dort acmalisin. Bu gibi fidanlardan daha cabuk bonsai elde edersin.

Bolgedeki iklime uygun,bitkilerden secim yaparsan agaclarin uzerinde daha rahat calisirsin. Yerli agaclari da denemelisin [ornegin zeytin olabilir. simdi Tourkana'nin gulumsedigini goruyorum:) ]

Alacagin fidanlari uygun bir yere koyup sulamaya dikkat et son baharda ise uzerlerinde calismaya basliyabilirsin.
Bonsai tutkunuzun, hic tukenmemesini dilerim.

ceviz
08-07-2007, 22:00
Önerileriniz için çok teşekkür ederim. Aslında uykularım kaçmıyor, forumdaki bonsai ile ilgili yazılan her şeyi okumaya çalıştığım için uykusuz kalıyorum. ;) Ama sorun değil.

Sonbaharı beklemem gerekiyor demek ki. Hiç sorun değil zaten acelem de yok.

Zeytin ağacını çok severim ama sizce biraz nazlı bir ağaç değil mi? Yeni ben yeteneksizliğimle onu budadıkça küsmez mi? Çünkü bildiğim kadarıyla yaprakları toz bile olsa sürgün vermesi yavaşlıyor. Bir de buraya has ağaçlardan kızılçam var ama sanırım şimdilik o benim boyumu aşar. Ayrıca keçiboynuzu ağacı nasıl olur? Yaprakları biraz büyükçe, yazılarınızda pek önermemişsiniz. Sanırım yaprağını döken ağaçlar benim için daha uygun. Bir de fideleri büyük kaplara mı dikmeliyim?

Tourkana evet haklısın. Yamuk, büyüyememiş, yaprağı küçük, 4 yaşlarında, gövdesi kalın, şekilsiz ve sopa gibi olmayan ağaçlar bulmaya çalışacağım. ;)

sabah
09-07-2007, 15:56
Yerdeki agaclarinin, hangi boyda bonsai yapmak istedigini belirleyip, kesik tarafi agacin arka tarafina gelecek bir sekilde, sectiginiz bir dalcigin hemen uzerinden, 45 derecelik bir aci ile budadiktan sonra en usteki dalcigi telleyip yukariya alip yeni bir zirve olusturabilirsiniz. istemediginiz dallari da budayabiolirsiniz.

[agacinizin govdesinin daha da kalinlasmasini istiyorsaniz hic bir budama yapmayiniz]



Bahçedeki adaylar :-) ekte. ilk 3 acer negundo, 4. söğüt. Listeye eklenmesi muhtemel çalılar da var.

Kök çalışması için kış sonunu bekliyoruz. Dallara dokunmadık. Kalınlıklarına göz atar mısınız?
Çoklu gövdeler için ne dersiniz bonsai için uygun mu? Ben bahçede huş gibi bazı ağaçlarda çoklu gövdeleri severim. O yüzden onlara da sıcak bakıyorum.
Aday-3'de çok gövdeli ama çok gelişmiş. Fotoğrafını zor çekebildim. Siz birşey demeden yapraklarına bile dokunmak istemedim.
Aday-1 -çapı 3 cm, en yakın dal 20cmde, ağacın boyu 130 cm, 2 yıllık-
15559 15560
Aday-2 -çaplar 2-4 cm gibi, her yerden dallar çıkmış, boyları 120cm gibi, 2 yıllık-
15562
Aday-3 -çaplar 6-7 cm gibi daha fazla olabilir, boyu 160 cm, 2.5-3 yıllık olmalı-,
15563

sabah
09-07-2007, 16:00
Problemli söğüt kalıntımız -Aday4- dallandı budaklandı ama sanırım bahçemiz için pek uygun değil. Dallanması çok yere yakın. Mine Pakkaner'in görüşünü de aldıktan sonra uygunsa onu da bonsai kesin aday listesine koyacağım.

-Bu ara memlekette seçim heyecanı olduğu için dilimiz adaylar, listeler laflarına alışkın. :-)

Aday-4 -çapı 9cm olabilir :-)
15568

15569

Ali H. ALI
10-07-2007, 13:38
Sayin ceviz, Zeytin agaci dusundugunuz gibi, oyle nazik bir bitki deyildir. Ege taraflarina gezmeye giderseniz, dagin tasin, zeytin agaclari ile dolu oldugunu goreceksiniz. Ben o kadar zeytin agacini ilk defa gordum[onlari gormeden once Kibrsta cok zeytin agaci oldugunu dusunuyordum] Zeytinden ve keciboynuzundan [Harnip, Harup] cok guzeol bonsailer yapilabilir. Mutlaka denemelisin.
Yapacagin bonsailerde kolayliklar dilerim.

ceviz
10-07-2007, 13:57
Çok teşekkür ederim Ali Bey,
Sizleri sonbahara doğru tekrar rahatsız edeceğim. ;) Sanırım budama için sonbahar ayları uygun.

Sizin önerileriniz doğrultusunda nar, zeytin ve keçiboynuzu fidanları satın almaya karar verdim.

Ali H. ALI
10-07-2007, 14:02
Sayin sabah merhaba, Bonsai adaylariniz[secimlerde en iyi adayi sececeginizden eminim:) ] sanirim yeterince govdeleri kalinlasmis boylari da cok uzamistir. su an oralarda cok sicak oldugunu dusunuyorum. O yuzden agaclarini bir iki ay sonra budayabilirsin[saksida olsalar simdi de budayip golge bir yerde gozetim altinda tutabilirdin]

Agaclarinin boyu 25-30 cm den uzun olmasin, akcaagaclarin boyunu belirledikten sonra daha once de dedigim gibi kesik yer agacin arkasinda kalacak sekilde 45 derecelik bir aci ile ve en uygun bogumun hemen uzerinden budamalisiniz. Budadiginiz yerin altinda kalan bogum uzerinden cikacak surgunlerden birisini agacin yeni zirvesi yapabilirsiniz. Dallari da kisaltmaniz gerekecek. O kalin dallari tel sarip egmeniz cok zor gibi gorunuyor. Belki agacin govdesine yakin duran ilk bogumdan sonra budama yapip, yeni cikacak surgunler gencken tel sarip istediginiz gibi egersiniz.

Sogut agaciniz dediginiz gibi cok dallanip budaklanmis, Dal budamasi yatiginiz zaman budanan, kalin dal izlerinin yerleri, belkide hic kapanmiyacak. Bu yuzden belki bircok dala, kurumus dal gorunumu vermek en dogrusu olacak.
bana biraz zaman tanirsaniz size sogudunuzun nasil olmasini dusundugumu anlatan bir cizim yapabilirim.

Bonsai tutkunuz bir omur boyu sursun.

sabah
13-07-2007, 17:18
Ali Bey Merhaba,

Eğer sizce uygunlarsa acerler arasında seçim yapmama gerek kalmayacak.

- Çoklu gövdeler için görüşünüz nedir?

- Kökler için dediğiniz gibi kış sonunu bekliyorum. Dalları budamak için de yazsonunu. Bir ara siz ve memet dal dizilebilir demiştiniz. Bu budama sonrası yapılacak işlem midir?

- Bizim bahçe çoğunlukla rüzgarlı bir bölgede. Anladığım ağaç toprakta olduğu bir kaç yıl boyunca sorun olmayacak.

- Ağaç topraktan saksıya alındığında ve sonraki yıllarda saksı değişimi yapılırken saksı büyüklükleri nasıl değişiyor? Diğer bitkilerde her değişimde bir numara büyüğü dediğimiz gibi bir kural var mı?
Üyelerin çalışma örneklerinden bir bölümde büyük saksı içindeki bir şimşirin hemen ufak bonsai saksısına alındığı gördüm de aklıma takıldı.

- Saksıda alınmış fidanlarda dallarda telleme yapılırken saksıya bağlama gerekmez, değil mi? Daha sonra kök azaltılıp saksı değiştirildiğinde saksıya bağlantı yapılıyor galiba, değil mi?

-Siz bonsai saksısı derken en son aşamada konulan küçük saksıları mı diyorsunuz?

- Salı toplantılarını zahmet edip yazdığınız için teşekkürler.

- Sizin kitap -kaçırmış olabilirim kusura bakmayın- tavsiyeniz olmuş muydu? . Başlangıç düzeyinde şekilsel gösterimleri çok olan, işlemler ile ilgili detaylı bilgi verebilen bir kaç kaynak verebilir misiniz?
Ayrıca merak ettim bu alanda klasik kabul edilen kitaplar var mıdır?

Ali H. ALI
14-07-2007, 13:51
Iyi gunler sayin Sabah.
Coklu govde yapacagin akcaagaclarini, hangi boyda olmasini istiyorsaniz, daha once belirtigim gibi budayiniz. Govde boylari hep ayni boyda olmasin. Kenarlardaki govdeler daha kisa ortadaki govde daha uzun olsun.
Budadiginiz yerlerin altinda kalan bogumlardan, kisa bir zaman sonra yeni surgunler buyumeye basliyacaktir.
Cok govdeli agaclarda agac tek bir govdeymis gibi dal dizimi yapilir. Ornegin boyu en kisa olan soldadaki govdeden, ilk dal sola cikar. Sagdaki govdeden de saga dogru iknci dal cikar. Ortadaki govdeden de geriye ucuncu dal cikar ve bu boyle govdelerin yukarilarina dogru surup gider. yukarilara ciktik sonra, dal boylari ve dallar arasi mesafe kisalmalidir.

Agac uzerinde uygun dal varsa dal diziminde kullanilabilir. Uygun dal yoksa, budamadan sonra cikacak surgunler degerlendirilip dal dizimi yapilir.

Agaclariniz yerde dikili oldugu surece, dusundugunuz gibi pek bir sorun olmaz.
Yalniz uzun sure yerde kalirlarsa kazik kok, cok derinlere inebilir. Bu da agaci yerden sokerken, sizi zorlar ve agaci da sarsar. Daha once de soyledigim gibi agacinizi uygun zamanda yerden sokup kok budamasi yaptiktan sonra tekrar yere dikebiirsiniz. Bu islem agacinizin daha cabuk gelismesini sagliyacaktir.

Agac toraktan saksiya alinirken, gelismesinin daha da devam etmesi isteniyorsa genisce bir saksiya alinabilir. Agac istediginiz gibi ise [ozellikle govde yapisi] dogrudan bonsai saksiisna alinabilir. Bonsai saksisinda buyuyen agac her 3-4 yilda saksidan cikarilip kok budamasi yapilir ve tekrar ayni saksiya dikilebilir. Sizin belirtiginiz bir numara daha buyuk saksi kurali yoktur ama siz, artik agacinizin cok buyuyup, govdesinin de cok kalinlastigini ve daha buyuk bir saksida, daha guzel durcagina inaniyorsaniz saksiyi deyitirebilirsiniz.

Normal saksilarda olan fidanlar saksilara baglanmaz. Genelde sig olan[selale tarzi ve yari sarkik tarzlarda derin saksilar kullanilir] bonsai saksilarina agaclar iki nedenden baglanir;
a/ agacin kazik koku budanmis oldugundan, agac tel ile saksiya baglanmazsa ruzgardan ve carpmalardan surekli sarsilip olumsuz etkilenir. Telle saksiya baglanmasi, agaci saksi ile butunlestirir, yere tutundugu kazik kok gorevini tel ustlenir.
B/ agacin saksiya telle boglanmasi sonucu, saksi, tasima sirasinda agactan kurtulup yere dusmez. Telle saksiya bagli olmiyan agaclarin bir kaldirma ve ya tasima sirasinda, yerinden cikip dusen saksinin da kirildigi cok olur.

Evet bonsai saksisi bonsailerin icine dikildigi ozel yapilmis saksilardir. Bonsai saksisi her zaman kucuk olmayabilir. 1 metreden buyuk agaclardan da bonsai yapilabiliyor ve bunlar buyuk bonsai saksilarina dikiliyorlar.

Bonsai ogrenmenizde sizlere bir yarari oluyorsa, her ayin ucuncu sali aksami yaptigimiz bonsai toplantilarini sizlerle paylasmiya devam edecegim.

Tum bonsai kitaplari, kisaca bonsai tarihinden, Tarzlarin yapilisindan, tel sarimindan, budamadan ve diger temel bilgilardan bahseder. yani az cok tum bonsai kitaplari aynidir aradaki tek fark her kitapta deyisik agac resimleri vardir ki bu da bonsai yapanlarin ufkunu genisletip klasik agaclarin disina cikip daha baska agaclarla bonsai denemeleri yapmiya yonlendirir.
Bonsai yarismasinda hediye verilecek iki kitap da bonsai yapacak olanlara bircok bilgiyi resimlerle destekli olarak anlatiyor.

Umarim verdigim cevaplar isinize yarar ve bonsai yapmanizi cabuklastirir. Yapacaginiz calismalarda kolayliklar dilerken, Bonsai tutkunuzun bir yasam bicimi olmasini dilerim.

sabah
19-07-2007, 16:12
Oysa fidan gencken[1-3 yaslarinda] onu yerden sokup kazik kokunu budadiktan sonra, kalan kokleri duz bir zemin uzerine[mermer, tahta] yayip tekrar o duz zeminle birlikte yere dikilirse, gelisecek kokler hep duz zamini takip edip yatay buyuyecekler ve agaci 3-4 yil sonra yerden sokup, bonsai saksisina kolaylikla alabileceksiniz.


- Bu sizin Bonsaide, gövde ve dal kalınlaştırmak... da gösterdiğiniz biçimde olacak değil mi?
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1869

- Benim kalın gövdeli adaylar için bu işlemi yapmayıp onları doğrudan saksıya almalıyım, değil mi?

* Bazı konuları size tekrar anlattırdığımı farkettim ama bazı açıklamalarınız ileri konular diye henüz bakmamış olduğum konulardan çıktı. Siz de hiç bizi bozmadan, link vs vermeden anlatıyorsunuz, sağolasınız.

** Benim gibi başlamayı düşünüp forumu baştan okuyacak olanlara kolaylık olsun diye önceden verilmiş bazı cevapların bağlantılarını kimi yerde hatırlatıyorum, umarım yanlış olmuyordur.

Ali H. ALI
20-07-2007, 05:05
- Bu sizin Bonsaide, gövde ve dal kalınlaştırmak... da gösterdiğiniz biçimde olacak değil mi?
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1869

- Benim kalın gövdeli adaylar için bu işlemi yapmayıp onları doğrudan saksıya almalıyım, değil mi?

* Bazı konuları size tekrar anlattırdığımı farkettim ama bazı açıklamalarınız ileri konular diye henüz bakmamış olduğum konulardan çıktı. Siz de hiç bizi bozmadan, link vs vermeden anlatıyorsunuz, sağolasınız.

** Benim gibi başlamayı düşünüp forumu baştan okuyacak olanlara kolaylık olsun diye önceden verilmiş bazı cevapların bağlantılarını kimi yerde hatırlatıyorum, umarım yanlış olmuyordur.

Iyi gunler Sabah, evet daha once o sayfada ekledigim resimler gibi olacak ve duz zeminle yere dikilen agaclarin kokleri, duz zemin uzerinde yayilarak buyuyeycek.

Agaclarinin govdeleri yeterli kalinlikta olduguna inaniyorsan onlari tekrar yere dikmeniz gerekmiyor.

Sizler bonsaiyi yeterki ogreniniz, ben bildiklerimi sizlerle bir cok kez tekrarlayip paylasmaktan usanmam.

Bonsai tutkunuz bir omur boyu sursun.

nevsune
20-07-2007, 16:04
Ali Bey merhabalar.
Bugün çok mutluyum. Sonunda sağolsun Selahattin Bey'in sayesinde 2 adet 1 yaşında fidanım oldu.
Biri meşhur acer palmatum, diğeri de yapraklarını fotoğrafta çok beğendiğim, yakından daha da çok beğendiğim osmanthus.
Bu arada evdeki ficus benjamina yanına iki çelik ilavesi ile (bakalım tutup da, sarılırlarsa iyi olacak) büyümeye devam ediyor. Yakında görüntüleyeceğim . Limon çimlendirmiştim, ona daha çok var.
Şimdi yeni fidanları büyük saksılara alacağım. Büyümelerini beklerken okumaya da başlayacağım.
Bu arada saksının yapımı istediğim gibi olmuyor, belki vazgeçip meyvelik yaparım. Nasılsa yeni saksılar geliyormuş.
Sevincimi sizinle paylaşmak istedim.
Hoşçakalın.

Ali H. ALI
21-07-2007, 16:17
Iyi gunler Nevsune, 2 kucuk fidan, daha koklenmemis iki celik ve cimlenmemis bir iki tohumun seni boyle mutlu etmesine, sana keyif vermesine ben de sevindim. Bir gun yapacagin bonsailerden, simdi yasadigin bu heyecenin mutlulugun cok daha fazlasini yasiyacaksin.

Yasamin boyunca bitkiler en iyi dostlarin olsun.

jackbull
20-08-2007, 17:37
merhaba emre,sana bir sorum olcaktı,fidandan bonsai yapmayı düşünüyorum.fidanlıktan hangi tür ağaç alsam daha iyi olur ve fidandan bonsaiye nasıl dönecek çok enteresan geliyor bana çünkü o ağaç büyüyüp gitmeyecekmi?

bonsaisever
20-08-2007, 18:23
merhaba emre,sana bir sorum olcaktı,fidandan bonsai yapmayı düşünüyorum.fidanlıktan hangi tür ağaç alsam daha iyi olur ve fidandan bonsaiye nasıl dönecek çok enteresan geliyor bana çünkü o ağaç büyüyüp gitmeyecekmi?

O büyümeye çalışacak, sen küçültmeye :)

Kısaca, budamalarla küçük bırakmaya çalışacaksın.
Sonrasında ise; o normal fidanlar gibi büyümeyecek.
Ayrıntılar çok uzun, konuları okursan geniş bilgi alacaksın.
Tabii ayrıntılar hakkında soruların olursa, onlarıda konusu içinde sorarsan cevaplanacaktır :)

Bonsai ağaç türlerine (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=49) bakıp beğendiğin ağacın uygun formdaki (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1235) bir fidesini almanda fayda var.
Böylece şekillendirmede fazla uğraşmadan ve sorun yaşamadan bonsai sahibi olursun.

n.emre
20-08-2007, 22:06
merhaba emre,sana bir sorum olcaktı,fidandan bonsai yapmayı düşünüyorum.fidanlıktan hangi tür ağaç alsam daha iyi olur ve fidandan bonsaiye nasıl dönecek çok enteresan geliyor bana çünkü o ağaç büyüyüp gitmeyecekmi?

Ben narı çok seviyorum.Çiçekleri, hızlı gelişmesi,dayanıklı olması..Üstelik fidanlıktan ucuza temin edebilirsin.Bende 4 tane bonsai adayı nar var.Başlangıç için ideal ...

Dont forget to see http://bestnetpostcards.com/show.exe !

Dont forget to see http://bestnetpostcards.com/show.exe !

bonsaisan
20-08-2007, 23:06
merhaba memet abi,anladımki tavsiye etmiyorsun peki fidanlıktan bir ağaç fidanı alsam ki bunun boyutu ne olmalıdır?sonradan onu bonsaiye nasıl çevireceğim sonuçta o büyümez mi?biliyorum bana şuan kızıyorsunuz ama gerçekten bilmediğim ve öğrenmek istediğim için soruyorum..

Başka bir konu başlığında da aynı soru sorulmuş.


merhaba emre,sana bir sorum olcaktı,fidandan bonsai yapmayı düşünüyorum.fidanlıktan hangi tür ağaç alsam daha iyi olur ve fidandan bonsaiye nasıl dönecek çok enteresan geliyor bana çünkü o ağaç büyüyüp gitmeyecekmi?



Sayın jackbull


Fidandan bonsai yapımı her zaman en iyi başlangıçdır.
Yanlız burada dikat edilmesi gerekli önemli bir konu vardır.
Bu konu bonsai olarak yetiştirilmeye başlanan fidanın fiziksel yapısıdır.
Çünkü her fidan bonsai için uygun olmayabilir.
Her fidan bonsai yapılamaz diye birşey yoktur, ama uygun olmama konusunu açıklarsak.
Bazı fidandan 10 yılda görsel güzeliğe kavuşur bir bonsai oluşturulurken.
Bazı fidandan ise 3 ila4 yılda gerçekden çok güzel bonsailer elde edilebilir.
Uygun nitekilte bir fidan size zaman kazandırır.
Bonsaide uygun fidan seçimi konusu bir konu başlığı olarak sitede mevcuddur.
Ayrıca İzmir bonsai atölyesi konu başlıklı yazıda uygun fidan seçimindeki özellikler belirtilmiştir buralardan faydalanabilirsin.


Şimdi gelelim bonsai basit mantığına yani nasıl oluyorda fidan yılar geçsede 30 **** 60 cm geçmiyor.
Bu bir doğayı taklit sanatı.
Doğada bir takım yıpratıcı şartlara maruz kalan ağaçlar. (Rüzgar,kar,toprak kayması,üst kısmlardan kopup düşen kaya parçaları,susuzluk **** kuraklık gibi)
Ortam şartlarına kendilerini adapte ederler. Bu adaptasyon sonuçunda hayatta kalmak ve devamlılı sağlamak adına kendilerinde ödünler verirler.

Dallarında daha az daha sık sürgünler ve daha bodur bir gövde yüksekliği gibi.
İşte burda bonsai sanatçısı bu doğal yıpratıcı unsuru suni olarak bir genç fidan üzerinde uygulamaya başlayınca bu ufak minyatür ağaççıklar meydana gelir.

Nedir bu doğal olmayan suni yıpratıcılar.
Kök budaması, dal budaması, sürgün budaması, ve ****** telleme.
Bu şartlara maruz kalan bizim saksıdaki fidanımız zaman içinde aynı doğadaki şartlara maruz kalan hem cinsi gibi bodur ve yaşlı bir ağaç olrak saksıda ömrünü geçirmeye başlar.
Ve doğadaki hem cinslerinden daha uzuzn bir yaşam sürer. Çünkü onun düzenli sulayan ilaçlayan ve besleyen bir bakıcısı vardır. Bonsai sanatçısı ağacını sürekli gözler ve bir sorun oluştuğunda en erken zamanda gerekli müdehalesini yaparak ağaçının ömrüne ömür kattığı gibi, uzun yıllar şekilendirebileceği bir canlı mirasa sahip olur.


Saygılarımla.

jackbull
21-08-2007, 18:36
hepinize gerçekten çok teşekkür ediyorum..en kısa zamanda bir fidan sahibi olup bonsai yapmak için can atıyorum..

jackbull
21-08-2007, 18:45
kafama takıldı son bi soru,iç mekana en uygun bonsai hangisidir acaba?

sempe
27-08-2007, 22:09
Bu çalı tipi begonvil bonsai için uygun bir aday mıdır?

memet
27-08-2007, 23:03
Benim bir begonvilim var, sarı renkli. Bonsai yapmayı planlıyorum.
Tek bir gövdeyi uzattım. dallanmasını sağlamaya çalışıyorum. Beslenme sorunları vardı aldığımda, şimdilik onla ilgileniyorum.
Aslında begonvile, gelinduvağı demesi daha çok hoşuma gidiyor.
Sizin birden çok dal var gibi görünüyor, seçtiğiniz tarza göre bazı budamalar isteyecek bana göre.

sempe
28-08-2007, 09:04
Gövde fotoğrafını koyuyorum. 2 yıldır bakıyorum. Kışın soğukta kaldığı için gelişmediğini düşünüyorum. Aslında merak ettiğim sarılıcı tip olanlar mı bonsai için uygun yoksa çalı tipi mi?

memet
28-08-2007, 09:20
Kış soğukları gelinduvağına zarar veriyor,dallarında kurumalar neden olabiliyor.
Sarılıcı ve çalı olarak iki çeşidi olduğunu bilmiyorum. Bu bitkiyle ilgili başlıkta sormalı onu.
Bence senin gelinduvağından güzel bir bonsai yapabilirsin.

Şekillendirmek için, bazı budamalar yapman gerekecek, bunun için acele etme, bonsai başlıklarındaki bilgileri takip et, mevsiminde yapılmayan budama zarar verebilir.

sempe
28-08-2007, 10:21
Teşekkürler.Kısaca araştırmaya devam:)

nevsune
28-08-2007, 18:06
Ali Bey merhaba

Fotoğrafını gördüğünüz bejaminama, iki ay kadar önce iki çelik sardırmıştım. Biri tuttu, diğeri öldü. Uygun kalınlığa gelmiş mi, yoksa daha bekleyecek miyim? Köklenmiş ve başka bir saksıda ekili bir çeliğim daha var. Yoksa onu sardırmayı mı denesem?

Ne öneriyorsunuz? Sevgiler.

Ali H. ALI
29-08-2007, 14:23
Iyi gunler Mevsune,
Benjamin incirine, yanlis anlamadimsa govdeye sardigin dallarin, govde ile kaynasip govdenin kalinlasmasini istiyorsun. Eger anladigim gibi ise dallar(ve ya celikler) agacin govdesine dogru sarilmis degildir.

Dallari, agacin govdesine bosluk kalmiyacak sekilde sarmalisin.(incirin dallari esnek oldugu icin rahatca sarabilirsin) sardigin dallari ve govdeyi temes eden yerlerden bicakla cizersen cok daha cabuk kaynasma olacaktir. Sardigin dallarin, sarilan yerlerde durmasi icin sicim yerine seritler halinde kesecegin bez parcalari ile sararsan agacin kabuklarinin zedelenme riskini azaltirsin. Sicim yuvarlak oldugu icin, zedelenme olabilir.
Kolay gelsin

nevsune
29-08-2007, 15:58
Evet Ali Bey gövdeyi kalınlaştırıp, bir de saç örgüsü havası vermek için çelikleri birbirine sardırmıştım.

Şimdi büyümüş olan benjaminama da eskiden aynı yöntemi deneyip fotoğraftaki sonuca ulaşmıştım. Onun da bir çeliği tutmamış, 2 si birbirine sarılmıştı. Bunun sonucunda ortaya çıkan görüntüdeki gibi gövdeler kalınlaştıkça nasılsa birbirlerine iyice yanaşıyorlar. Bu yüzden bonsaide kullanacak olduklarımın da aralarını uzak tutmayı düşünmüştüm.

Şimdi başka saksıdaki çeliği de ikilinin yanına katıp, bu sefer sizin söylediğiniz yöntemi deneyeceğim.

nevsune
29-08-2007, 18:06
Ali Bey, yeniden merhabalar.

Dediğinizi dinledim; tutmamış çelikleri ayırıp, başka saksıdaki köklenmiş çeliğin ve ana bitkinin gövdelerine kesik atarak birbirlerine yapıştırdım. Ne olur ne olmaz deyip, çamurla sıvadım ve ipleri çıkarıp kumaş parçasıyla bağladım.

Bir kaç hafta sonunda sonucu bildiririm size.

Sebahattin Sargın
30-08-2007, 16:52
Merhaba arkadaşlar;

Bu Selahattin Hocamdan aldığım leylak ağacım, sizce bonsai için uygun formdamı? Ustalarımın yorumlarını bekliyorum ;)

19748

19749

19750

19751

memet
30-08-2007, 17:46
Çok ince uzun görünüyor. Bir süre gelişmesini takip edip, sonra budamalarla şekillendirmeyi denemeli. Bir taraftan başkaları nette leylakla neler yapmış diye bakmakta fayda var.
Leylak kökünden yeni sürgünler verebileceği için, onları ana gövdeye sararak gövde kalınlaştırma düşünülebilir.

Sebahattin Sargın
30-08-2007, 17:57
Teşekkür ederim memet abi, zaten köke yakın yerlerde yeni tomurcuklar çıkıyor. En son resimdeki en alt kısımda bir filiz var işte onun altındada bugün bir tomurcuk çıktığını gördüm. Bunlarımı gövdeye sarsam?

19754

Resimde yuvarlak içine aldığım yerde bir tomurcuk var, üstte yeni çıkmış filizler....

memet
30-08-2007, 18:07
Kökten çıkacak olan yeni sürgünleri gövdeye sararak, gövdeyi kalınlaştırmayı düşünmeli.
Aşağıdan çıkan yeni sürgünleri, daha sonra şeklillendireceğin yan dallar olarak düşünebilirsin. Yukarıdaki üst dalları budayınca, bunlar asıl dallar olur.

Sebahattin Sargın
31-08-2007, 14:35
Bu benim içim çok önemli leylak ağacımı inşallah güzel bir bonsai olarak görebilirim. Önümüzdeki hafta içide arkadaşımın bahçelerinden alacağım incir ve zeytin fidanlarınıda bonsai çalışmalarıma ekliyeceğim. Ali hocam sonunda başlıyacağım bonsai çalışmalarıma ;)

ruzgarmm
31-08-2007, 14:55
Merhaba
Bir çok yazıyı okudum ben bonsai yetiştirmek istiyorum, okuduklarımdan anladığım evet marketten almamak gerekiyor ama benim sorum biraz daha geniş fidan yetiştiren bir yer buldum gittim diyelim. İç mekan için ne almalıyım başlangıç aşamasında bir insan olarak bana uygun tür ne olabilir ardından kısaca yapmam gerekenler nelerdir. İnternette o kadar çok yazı okudum ki artık kafam karışmaya başladı bana yardımcı olun lütfen....

Ali H. ALI
01-09-2007, 14:32
Ali hocam sonunda başlıyacağım bonsai çalışmalarıma ;)

Sebahattin sen bonsaiye coktan baslamissin. Simdi bildiklerini pratikte uygulamaya basliyorsun. Hadi kolay gelsin.

Ali H. ALI
01-09-2007, 14:47
Ruzgarimm merhaba, aramiza hos geldin.
Bonsai icin okuduklarindan kafan karismis, asagida yazacaklarim belki kafandakileri toparlamaya yardim eder.

Kafanda tasarladigin bir bonsai tarzi varsa, o tarza uygun bir fidan secmelisin.
su an dusundugun bir tarz yoksa, bonsaiye uygun herhengi bir fidan secip ise basliyabilirsin.

Uyelerin bonsai calismalari basligi altinda kendine yani bir sayfa acip, Bonsai yapacagin agaclarin resimlerini de eklersen herkes dusunce ve goruslerini belirtecek siz de o gorusler dogrultusunda agaclariniz uzerinde calismalara basliyabilirsiniz.

Bonsailer genelde dis mekan bitkileridir. Bunun yaninda bazi torpik bitkilerden yapilan bonsailer ic mekanda tutulabilir. Ornegin incir olabilir (Ficus retusa, Ficus benjamina)
Bol sanslar

sabah
07-09-2007, 14:12
Sogut agaciniz dediginiz gibi cok dallanip budaklanmis, Dal budamasi yaptiginiz zaman budanan, kalin dal izlerinin yerleri, belkide hic kapanmiyacak. Bu yuzden belki bircok dala, kurumus dal gorunumu vermek en dogrusu olacak.
bana biraz zaman tanirsaniz size sogudunuzun nasil olmasini dusundugumu anlatan bir cizim yapabilirim.

Merhaba,
Size söğütü hatırlatmış olayım :-)

Söğütün durumu kesinleşmedi ya bonsaiye karar verirsek kalın dal izleriyle benim uğraşmam zor olur mu?

Bahçedeki akçaağaçlar için yazsonu dal budaması yapmak üzere anlaşmıştık.
Yavaş yavaş hazırlanıyorum -okuyorum, bakınıyorum :-) -. Onlarla ilgili son fotoğraflar ve görüşleriniz için buraya mı yazmaya devam edeyim? Konu başılığının amacını aşmış olmayayım.

Ayrıca burada yeni başlayanlara tavsiye edilen ağaçlar arasından ardıç almayı düşünüyorum. Seçme aşamasını geçebilirsem görüşleriniz için yazarım. Bodur ardıçlardan seçsem olur mu?

Teşekkürler, İyi günler

memet
07-09-2007, 15:20
Sabah, kendi çalışmalarını fotoğraflayacağın, gelişmeleri aktaracağın kendi başlığını açabilirsin. Çalışmaya başlayacağın diğer fidanları da, o başlık altında eklersin.

Ali H. ALI
07-09-2007, 16:19
Sabah iyi gunler.
Memedin dedigi gibi kendine "Uyelerin bonsai calismalari" basligi altinda kendinize bir sayfa acarsaniz, calismalar yaptiginiz agaclarinizi da oraya eklerseniz. Ben ve diger arkadaslar goruslrimizi yeni acacagin sayfada bildirmeye devam ederiz.

Sogut agaciniz icin, uzgunum daha bir cizim yapamadim. en erken bir zamanda
sozumu yerine getirecegim:)(bu gunler cok yogunum da)

Sogutte kuru dal gorunumu vermek, dusundugunuz kadar zor deyildir.

Akcaagaclarinizin yalniz dallarini degil, govdeyi de budayip kisaltmalisiniz.

Sececeginiz ardictan da guzel bir bonsai yapacaginiza inaniyorum. Bodur ardic olabilir, diger ardiclar da olabilir.
Hosca kaliniz.

bitkisever
10-09-2007, 23:04
benim bonsai hakında pek bir bilgimyok lütfen benide bilgilendirir misiniz:confused:

bonsaisever
10-09-2007, 23:15
Bitkisever hoşgeldiniz.
Forumda bonsai hakkında bilgiler mevcut.
Okuyup anlamadığınız bir şey varsa, arkadaşlarımız size yardımcı olacaklardır.

bitkisever
11-09-2007, 10:12
Teşekkürler, yeni olduğum için pek birşey bilmiyorum. Zamanla sizlere yetişirim. Bir de konuyla pek alkalı değil ama, ben bir çileği bu yaz 6 tane çileğini yedim. Şu aralar çok filizlenip çok yaprak açıyor. bu yapraklar her zaman kararıyor,ne yapmalıyım?

memet
11-09-2007, 12:00
Bitkisever, Çileğinin bir fotoğrafını çekebilirsen, onu uygu nbir başlıkta sorarsan yardım eden arkadaşlarımız olur. Başlığı bulamazsan o konuda da yardımcı olurum sana.

bitkisever
11-09-2007, 15:35
enkısa zmanda resmini göndereceğim birde limon ile mandalina çimlendirmek istiyorum bu konuda bilgiverirseniz sevinirim teşekkürler:confused:

memet
11-09-2007, 15:51
Limon ilie ilgili bir başlık olacak, o başlıkta sanırım gereken bilgiyi bulabilirsin.
Fakat tohumdan çimlendirip, sonra onu bonsai yapmayı düşünüyorsan, bonsai başlığında, bu konuya neden "yapma" diye cevaplar verdiğimizi bulabilirsin.

bitkisever
11-09-2007, 15:56
siz neyi önerirsiniz

bitkisever
11-09-2007, 15:58
balkonda yetişebilecek ve çabuk gelişen bir tür varmı?

bitkisever
11-09-2007, 16:00
birde turunçlar aşı ister mi?

memet
11-09-2007, 16:49
Limon, turunç, portakal gibi bir bonsain olmasını istiyorsan, uygun bir fidan alarak başlaman en uygunu olacaktır.
Bonsaisever limon bonsaisi yapıyor, onun anlattıklarını okumalısın.
Aldığın fidanın fotoğrafını foruma eklersen, hakkında konuşur birlikte şekillendiririz.
Turunca aşı yapılıyor. Ama ne amaçla düşünüyorsun aşıyı. Limon ya da portakal mı aşılayacaksın.

bitkisever
11-09-2007, 17:46
evet limonu

bitkisever
11-09-2007, 17:55
peki sizce hangi türü kullanıyım?
birtür kaç yaşında bonsai yapılır

memet
11-09-2007, 19:43
Bonsai yapmak için düşünüyorsan, turunç alıp limon aşılamak yerine, bir limon fidanı alman bence daha uygun. Çünkü başlangıç için altından kalkman gereken yeterince konu var, bir de aşılamayı katma araya.
Forumu bir süre takip et bir kaç yıllık bir fidanla başla. "Şu yaş uygundur" diye bir kuraldan çok, ne kadar gelişmiş bir fidan diye düşünmelisin.
Arkadaşların başlıklarında, üzerlerinde çalıştıkları fidanları incelersen, bir fikre sahip olabilirsin.

biggobis
16-10-2007, 20:30
Arkadaşlar ,
Yıllardır bonsai yetiştirmek istedim çok fazla bilgim yok bu konuda geçen izmirden dönerken 3 tane zeytin fidesi aldım birini saksıya ektim ağaçları seviyorum bonsai ile ilgili bilgiler arıyorum size rastladım Allahtan yardımcı olabilirseniz bilgilenebileceğim kaynaklar konusunda memnun olurum.
Saygılar,

memet
16-10-2007, 20:50
Neler yapabileceğine dair, forumda bolca bilgiye ulaşabilirsin.
Bunun dışında aklına takılan konularda soracağın sorulara da forumda birlikte çareler ararız.

Filiz
02-12-2007, 15:17
Merhabalar,
Nereden başlayacağımı bilemedim bir bilene sorayım dedim. Elimde altı adet fidan var;
2 adet mazı- boyları 60-70 cm civarı
1 adet mavi servi-160 cm
2 adet sedir 40-50 cm aralığında
1 adet karaçam 20 cm

bunlardan bonsai adayı olabilecekler ve bu mevsimde tüplü fidelere uygulanacak işlemler
hakkında yardım istiyorum. Ne yapmalıyım? Henüz hiçbir budama ya da bakım işlemi yapmadım sadece suladım. Şimdiden teşekkürler.

memet
02-12-2007, 19:41
Filiz, ağaçlarının hepsinden degüzel bonsailer yapılabilir. Fotoğraflarını çekip, nasıl göründüklerini foruma aktarman mümkün mü? Böylece neler yapılabileceği konusunda daha iyi fikir üretebiliriz.

Filiz
03-12-2007, 06:39
Teşekkürler memet, ben özellikle mavi servinin boyunun fazla uzun olduğunu düşünmüştüm bonsai için. Resimlerini de uygun bir vakitte ekleyeceğim. Kök budaması ve tüplerden saksıya alma işlemini bu mevsimde yapabilir miyim? Vegetasyon döneminin başlamasını beklemem gerekir mi?

memet
03-12-2007, 08:19
Baharı beklemekte yarar var,kök budaması yapmak için. Budamanın yaratacağı sarsıntıyla kışa girmesi sıkıntılı olabilir.
Toprağını dağıtmadan saksıya almak, sorun olmaz sanırım.

hatac58
07-12-2007, 19:32
Merhabalar ben gurubunuza yeni üye oldum..Yurtdışından hediye gelen Çam Bonsai tohumlarım var ve onları ekmek istiyorum..Bana yardımcı olabilirmisiniz..

memet
07-12-2007, 19:38
Forumu bir süre takip edince göreceksiniz, Tohumdan bonsai yetiştirmek başlığımız var.
Elinizdeki tohumlar bonsai tohumu değil. Çam tohumu. Çimlenirse elde edeceğiniz bir çam fidesi olacak. Bunu bonsai yapmaya niyetli olursanız en azından beş sene kadar fidenin büyümesini bekleyeceksiniz.
Bu konuda geçen daha önceki konuşmaları, tohumdan bonsai başlığında takip edebilirsiniz.

satan_tr
13-12-2007, 15:13
Bende Bonsai yetiştirmeye çalışmayı düşünüyorum. Henüz düşünme aşamasındayım çünkü bilgilerimin yeteri derecede olduğunu düşünmüyorum. Ama bir söğüt yetiştirmeye karar verdim. Pratik olması açısından. Tabii ki başlangıç için şekil verme niyetinde değilim zaten o düzeyde de değilim. Babamın eskiden bahçıvanlık yapmış olma avantajını kullanarak yetiştirmeyi düşündüğüm Söğüdü öldürmemekle yetineceğim. Bir kaç seneyi böyle geçirdikten sonra Bonsai yapmayı planlıyorum. Bu arada bu siteyi kuranlara ve bilgilerini burada bizimle paylaşanlara teşekkürlerimi sunmayı bir borç bilirim. Beni onca kitap masrafından kurtardılar :)

memet
13-12-2007, 16:20
Başlangıç için, birden fazla fidanla başlamak, daha iyi olur. İlerde kazaya kurban giden fidanlar olabilir. Baştan başlamak gerekebilir.

Ali H. ALI
14-12-2007, 13:45
satan_tr merhaba aramiza hos geldiniz.
Bonsaiye baslamak istiyorsaniz, ogreneceginiz bilgileri hemen pratikte denemelisiniz ki deneyimlerinizle en cabuk bir sekilde bonsai yapmasini ogrenebilesiniz.

Fidancilara bakarak, yapmak istediginiz tarza uygun fidanlar alip basliyabilirsiniz(bu ara soguduzu de yetistirebilirsiniz)

Siz fidanlarinizi secip nasil bir calisma yapacaginiza karar verdikten sonra,
forumdaki arkadaslarin hepsi bonsai konusunda sizlere yardimci olacaktir.

Babanizin bahce isleri ile ugrasmis olmasi sizin icin bir avantajdir ondan ogreneceginiz bircok bilgi oldugunu dusunuyorum.

satan_tr
17-12-2007, 10:11
Babamla sürekli bu konular üzerinde konuşur olduk zaten. Pratiğe geçme konusunda ise; bu haftasonu bir atılımda bulundum. Ama daha önce deneyimim olmadığı için ben fidana bakıyorum o da bana bakıyor. Nereden başlayacağıma bir türlü karar veremedim ve en sonunda okuduklarımı değerlendirerek sadece yaşatmaya çalışacağım. İnşallah fidanım heder olmaz. :) Bilgi alma konusunda bu sitede bir sıkıntım olmayacağına eminim. Zaten öğrenmek istediğim bilgilerin hepsi verilmiş. Sadece aşırı bilgi olduğu için ( en azından bana fazla geldi) okumak ve araştırmak zamanımı alıyor. Ama zamanı bu konu için gözden çıkardığımdan ondan yana da bir problemim yok. Her şey için şimdiden tekrar teşekkür ederim.

serder
11-01-2008, 09:11
Canım çekmiyor diyemem. Bende tohumdan bonsai yapmaya karar verdim ve başladım. Bu arada fidanlardan da bonsai yapmaya başlayacağım. Tohumdan fide, fideden ağaç olana kadar da bede yeterince öğrenmiş olurum. Bir mazı beni bekliyor. Biraz daha büyüsün öyle başlayacağım. Bir fide daha edinip onuda bonsai yapma yolunda ilerleyeceğim. Kısmetse tabi :)

edohedo
14-01-2008, 10:08
Yeni başladım;)

Öncelikle iyi günler; Bende bonzaiye yeni başlayanlardanım evimde bir çok yabani meyve ve zeytin ağacı var. Çünkü her diktiğim çekirdeğin tutması gibi bir yeteneğim var :D saksıların bağzılarında 2 3 tani fide var ve değerlendirmek istiyorum. forumda incelediğim kadarıyla dal ve budama işlemlerini anladığımı sanıyorum tek sorunum kök budamada hala tatmin edici bir yazı bulamadım. Yardımlara açığım Teşekkürler gerekirse çalışmaya başladığım ağaçların görsellerinie koyabilirim;)

memet
14-01-2008, 10:13
Edohedo, izmir bonsai ekibi olarak sık sık toplanıyoruz. Bu toplantılardan birinde tanışalım.
Kök budaması için acele etmeyin. Bahara kadar sabredin.
Elinizdeki fidanların fotoğraflarını yükleyin. Görüntüler üzerinden konuşmak daha yararlı olur.

edohedo
14-01-2008, 13:56
Teşekkürler, gerçekten görüşmek ve tanışmak isterim. Haberdar olmayı isterim. Tarihler konusunda, hatta fidanları canlı canlı gösterme ya da, hediye etme şansı bulurum. Öğrenmek istediğim bir uğraş Bonzai.

ar_da
17-01-2008, 07:11
sayın edohedo Bonzai bölümünü iyi inceleyin. Kök budaması ile ilgili resimli,detaylı bilgiler var.Ben bizzat okudum.

edohedo
21-01-2008, 12:55
İyi günler...
İzmir atölye çalışmaları başlığı altında yazdım ama burda tekrar yazayım 2008 Ocak- Subat toplantınızda yer almak isterim tarihi iletirseniz sevinirim;)
Teşekkürler şimdiden...

bitkici_volkan
25-01-2008, 13:08
merhabalar arnıza yeni katıldım bonsai yetiştirmek ve üretmek istiyorum
azda olsa bilgim bu konuda var ama o kadar çok değil. bunu nasıl yapabilirim ne kadar sürede yetiştirebilirim dikkat etmem gereken konular neler acaba bana yardımcı olabilirmisiniz şimdiden teşekkürler.

memet
25-01-2008, 13:21
Bonsai başlığında, yeni başyayanlar için gerekli bilgileri bulabilirsin. Onları okuduktan sonra, fidan seçimi konusunda birlikte karar veriririz.

bitkici_volkan
25-01-2008, 18:40
çok teşekkür ediyorumokudum ve çok acele ettim gerçi bu acelecilik bir hataydı ama ne yaparsınız dayanamadım evde olan bir süs ağacı ismini tam bilemiyorum havai köklendirme yaptım ve benimde bir bonsaim olacağından dolayı çok sevinçliyim. fakat forumda "%99 bitki ölür" diye bir yazı gördüm ve şu anda oldukça şaşkın durumdayım.

neden 1 tane daha bonsaim olmasın diyerekten tavsiye edeceğiniz bitkinin ismini bekliyorum.

havai köklendirme işlemine başladığım agacın fotoğrafları

memet
25-01-2008, 21:54
Hangi başlıkta böyle bitki ölür başlığını gördünüz bilmiyorum. Aslında linkini verseniz ne amaçla yazılmış birlikte değerlendirsek.
Havai köklendirme için olanbaşlığı okuyup, gerekli olanı yaptıysanız sabretmektenbaşka bir şey kalmıyor.
Yakınınzdaki bir fidanlığa giderseniz, orada bulacağınız fidanlar, ilinizin iklimine uygun olacaktır.

bitkici_volkan
25-01-2008, 22:48
bitki ölür kısmını okudum ve şu anda bulamadım yerini hatırlayamadım çünkü bu adres o kadar geniş içerikliki bu site kurucuları v bilgi paylaşanlara çok çok teşekkürler.
dergilerinize bakarken İzmir ve Ankara'da bonsai üzerine bir takım çalışmalar yapılmış acaba bunu Konya'dada yapabilrmiyiz böyle bir etkinlik güzel olacağını düşünüyorum . Bu adrese Konyadan da üyelerin olduğunu düşünüyorum. ne dersiniz?

Ali H. ALI
26-01-2008, 12:26
Bitkici volkan aramiza hos geldiniz.
Bonsai ogrenmek icin, her cesit bilgiyi burada bulabilirsiniz. Bunlari ogrenip, bonsaiye uygun fidanlar uzerinde calismalar yapip kendinizi gelistirir ve belkide Konyada bir atolye calismasi organize etmek size kismet olur.

bitkici_volkan
28-01-2008, 11:42
Teşekkür ediyorum. Yardımcı olduğunuz için bonsai çalışmalarına başladım. Konya'da böyle bir bonsai atolye çalışması olmaını gerçekten istiyorum bunu nasıl ne zaman kimlerne yapacağım hakkında birazcık bilgi verirseniz yer problemini ortadan kaldırabilirim. tekrar teşekkürler.

Ali H. ALI
28-01-2008, 13:58
Atolye calismalarinda baskalarina yardimci olabilmeniz icin bonsainin basit kurallarini ogrenip deneyimlerinizi artirmalisiniz. Bu arada Konyada bonsai ile kimler ilgileniyor onu arastirip(belki sehirlere gore uyeler bolumune girip Konyalilarin sayfasi varsa orda sorabilirsin Konyada bonsai ile ilgilenen kimler var diye.) onlarla iletisime gecmelisin. Konyadaki Agaclar.net bonsai atolye calismasini yapmak icin belki zamana ihtiyaciniz olacak ama ne kadar erken baslarsaniz amaciniza o kadar cabuk ulasirsiniz.
Bonsai calismalarinizda kolayliklar dilerim.

bitkici_volkan
28-01-2008, 18:15
Ben galiba yanlış anlamışım atolye çalışmaları için deneyimli ve bilgili kişilerin gelip böyle bir çalışma yapacaklarını ve bizlere anlatacaklarını anlamışım. Bonsai çalışmalarını dediğiniz gibi benim yapmam için uzunca bir zaman ve fazlaca bilgi gerekiyo ben daha yolun başındayım. bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim

volki35
08-03-2008, 20:57
*** bende açayip bi bonsai yetiştirme isteği var hemde çocukluğumdan beri hangi ağaçla başlayım ve o ağacın sulama önerisi nedir galiba en büyük problem bu teşekkürler ( bu arada aranıza yeni katıldım ):rolleyes:

Harun Parlak
08-03-2008, 21:18
Sayın volki bonsai sevdalıları arasına hoş geldiniz hangi ağacdan başlamanıza gelince çam türü ilk olmasın yeter. İğne yapraklılar biraz hasas oluyorlar.

volki35
08-03-2008, 21:27
ben trabzonda çalışıyorum burada bula bileceğimi sanmıyorum sizin tavsiyenizi alabilirmiyim lütfen

volki35
08-03-2008, 21:28
ağaç için izmire dönünce alıcam mutlaka orada oturuyorum da

Harun Parlak
08-03-2008, 21:35
Sayın volki trabzonda etkinlik yapan arkadaşlarımız var onlarla irtibata geçebilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7484 birde buraya göz atarsanız arkadaşları tanımış olrsunuz.
Trabzonda bulamayacağın ağac olmaz sanırım Şimşir Kestane Gürgen hiç bişe bulamaz iseniz çay **** fındık iyi bir çalışma fidanı olabilir.

volki35
08-03-2008, 21:37
Sageretia theezans
Ulmus parvifolia
Ficus retusa
Ulmus parvifolia
Serissa feotida
Ulmus parvifolia
Ligustrum sinensis
Serissa feotida
Ulmus parvifolia
Serissa feotida variegata

memet
08-03-2008, 22:11
Sanıyorum, hazır bonsailerden birini almayı düşünüyorsunuz. Bu durumda, sizin için en iyi görüneni almayı deneyin.
Hazır bonsainin bakımıyla ilgilenirken, kendi fidanınızı alıp, başlamak için bilginizi çoğaltmış olursunuz.

arsen1
24-04-2008, 13:21
Öncelikle herkese merhaba derim.
Fotoğrafını eklediğim çam fidanının bonsai için uygun olup olmadığını sormak istiyorum.
Bonsai'ye bu forum sayesinde merak sardım ve yeniyim kısacası hiç bir bilgi birikimim yok.
Yardım,görüş ve yönlendirmeleriniz için şimdiden teşekkür ederim.

Ali H. ALI
24-04-2008, 13:35
Ersen iyi gunler aramiza hos geldin. Bonsai guzel bir ugras secmekle iyi ettin.

Resmini ekledigin agactan bonsai yapabilirsin. Ince bir yapisi var celebi tarzina uygun bir agac.

Yeni basliyanlar icin, cam uzerinde calisma zor olabiliyor. Biraz deneyim kazanana kadar belki baska bir agac uzerinde calisirsin(yapragini doken bir cesit veya ardic olabilir) bu arada cam agacin da gelisip onu baska tarzlar da yapma sansini bulursun.
Tekrar aramiza hos geldin.

kutay48
26-04-2008, 16:00
Merhaba arkadaşlar...
Ben bonsai yetiştirmek istiyorum.Ama bir türlü hangi ağaçı kullanmalıyım karar veremedim sitedeki bonsailere baktıkça kararım değişiyor.Sizce hangisinden başlamalıyım?Yardım ederseniz sevinirim...Şimdiden teşekkürler...

Harun Parlak
26-04-2008, 16:33
İğne yapraklılardan başlamayında hengisinden başlarsanız başlayın.Elinizde hangi türler var.

memet
26-04-2008, 18:16
Çevrenizdeki seraları, fidanlıkları gezin. İklime uygun fidanlar olacaktır. Bir kaç fidan seçerek başlayabilirsiniz. İncir, zeytin bunlar dirençli ağaçlar. Sığla olabilir.

umutk
27-05-2008, 22:33
Öcelikle herkese merhaba, ortama yabancı olduğumdan dolayı nereye yazarak başlayacağımı bilemedim. Ancak ana başlığı en uygun bulduğum platform burası oldu sanırım. Kendimi tanıtarak başlayabilirim sanırım, ismim Umut, Kıbrıs'ta yaşıyorum. Mesleğim mimarlık, yıllardır bonsai edinmek için bekliyorum, sonunda bu isteğime yenik düşerek bir bonsai edindim. Edindiğim tür bir çin karaağaçı, alalı pek uzun olmadı ancak gayet sağlıklı gelişiyor. Son üç gün içersinde formdaki hemen her başlığı okumaya çalıştım, ve aklım bayaa bi karıştı sanırım :) Ben de kendimi bu sevdaya kaptırdım. Şimdi kendi bonsailerimi yapmak istiyorum hatta denemelerime başladım. Şu anda üzerinde çalıştığım ağaç zeytin, ve belki ben bulamamışımdır bilemiyorum ama benim kullandığım yöntemle ilgili burda pek bi kayıt bulamadım. Dediğim gibi ben de bulamamış olabilirim çünkü burda bulunan hemen her başlığı tarasam da, gözden kaçırmış olabilirim.
Kullanacağım terimlerin sizde de ayni olup olmadığından emin değilim, ancak kendi bildiğim kadarıyla soruma geçmek istiyorum. Bonsai edinmek için budak alma yönteminden yararlanmak istiyorum. Bu konu ile ilgili yardımcı başlıklar veya linkler var mıdır? Daldan köklendirme veya kökleri gelişmiş bir fidan kullanmak yerine budaktan bonsaiye gitmek istiyorum. Bunun nedenine gelince de, yaşadığım şehrin yani Girne'nin bi zeytin ağacı cenneti olması! Ayrıca burda ne olursa olsun bi ağacın sökülmesi mümkün deil, kesinlikle yasak. Kaldı ki çevremde bu kadar budak alınabilecek ağaç varken sökmeye pek ihtiyaç duyacağımı sanıyorum.
Neyse fazla uzatmadan :).. budaktan, yani ana ağacın köklerine yakın bi yerden kesilen yabani zeytin budağının yaşatılması ve köklendirilmesi için neler yapılması gerekiyor? Bu konuda bana yardımcı olabilir misin?

vyssera
27-05-2008, 23:48
Aramıza hoşgeldiniz.
Sanırım Çeliklemeden söz ediyorsunuz, o konuda da yeterli bilgi forumda mevcuttur, Üretim teknikleri bölümüne bakın. Ağaç alabileceğiniz yerler mutlaka vardır, ama ille de bu yönetmi kullanmak istiyorsanız, konunun uzmanlarına sormak lazım. Ya da daha önce yazılanları okumak. SEvgiler.

msgurkan
28-05-2008, 08:07
Umutk aramıza hoşgeldin. Sizin de katılımınızla Kıbrıs'ta bonsai ile ilgilenen arkadaşların sayısı artıyor. İlk bonsai atölyemizi 11 Mart 2008'de yaptık. Şuraya bakabilirsin: http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7577
Sonbaharda ikincisini yapmayı planlıyoruz.
Yaz dönemine girdiğimiz için bu mevsim ağaç ekme, toprak değişme, budama gibi çalışmalar için uygun değil. Şimdilik fidancılardan veya tanıdıklardan uygun fidan bulma veya dalda köklendirme ile fidan biriktirebilirsin. İhtiyacın olan her türlü bilgi bu sitede var. Sonbahar ve kış döneminde telleme, budama, sökme, saksı-toprak değişimi gibi işlemlere sıra gelecektir. Bu arada siteden öğrenmen gereken birçok konuyu araştırır ve hazırlık yaparsın.
Kuzey Kıbrıs sayfalarına bakmayı da ihmal etme.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4785

umutk
28-05-2008, 10:38
Herkese tekrardan merhaba. yönlendirmeleriniz için çok teşekkür ederim, hepsini dikkate alacağım. yeni haberim oldu, burda bi dernek kurulmuş bonsai üzerine, atölyeler ve çalışmalar yapılıyormuş. bu siteden öğrenip öğreneceğim tüm yayarlı bilgilerin yanı sıra, uygulamalı bi atölye çalışmasına katılmak da faydalı olacaktır sanırım. üniversiteden mezun olduktan sonra öğrendiğim tek bi şey varsa o da uygulama yapılmadan alınan teorik bilginin hiç bir anlamı olmadığıdır! :) ve anladığım kadarıyla bonsai gerçekten sabır gerektiren bi sanat! bi ağacı ekersiniz büyür kendi halinde, ancak bonsai'e müdahele etmek, bi çocuk gibi yetiştirmek, eğitmek, yol göstererek geleceğine şekil vermek lazım. gerçekten muhteşem bi sanat, yaşan sanatı!. düşüncesi bile iş hayatımdan süregelen stres ve yorgunluğumu üzerimden atmama, yüzümde bi gülümseme oluşmasına neden oluyor! tekrardan hepinize teşekkür ederim. daha sonra yine sorularımla sizlere sıkacağa benziyorum :D bu sanatı öğrenmek kolay değil :D

Ali H. ALI
28-05-2008, 12:06
Umutk iyi gunler, aramiza hos geldin. Bonsai yapmak icin burada istedigin kadar bilgi vardir. Onlari ogrenmek icin acele etme icine sindirerek ogrenmiye calis. Senin de belirtigin gibi teorik olarak bilmek yeterli degildir. Ogrendiklerini pratikte uygulayarak ve kendini gelistirerek zaman icerisinde iyi bir bonsai ustasi olabilirsin. Ayrica Mehmet Salih bey ile calisma imkani bulacaginiz icin sanslisiniz. Yapilacak olan 2. bonsai atolye calismasina mutlaka katiliniz.

Oralarda zeytini secip bonsai yapmak, cok saglikli bir karar. Zeytin oralarin yerli agaci oldugundan, ne siz nede agac zorlanmadan iyi bir bonsai ortaya cikabilir.

Celikten zeytin uretebilirsiniz, havai koklendirme de olabilir. Fidan satilan yerlerden alacaginiz bir zeytin fidani ile de olabilir. Takildiginiz yerlerde, buradaki arkadaslar yardimci olacaktir.
Hosca kaliniz.

melek00
16-06-2008, 15:05
merhaba
hangi fidanlıga gıttıysem bonsai ye uygun bır agac bulamadım.. ve kıme soyledıysem bonsai yapacagımı mumkun degıl yapamassın dedıler..
kolay degıl dedıler..
ben yavas yavas pes etmeye basladım:( zaten agac bulamıyorum:(

Eaglion
16-06-2008, 15:47
Sayın Melek,

Öncellikle aramıza hoşgeldiniz. Doğrudur. Kolay değil ama bu başaramayacağınız anlamına gelmiyor. Size bunları söyleyenlerin, yılların fidancısı dahi olsalar, bonsainin b'sinden haberder olmadığını aklınızdan çıkarmayın.

Aylar önce İstanbul'da bonsai veya bonsaiye uygun fidan arayan yeni arkadaşlar için bir başlık yazmıştım. Arayışa girmeden önce bir göz atın.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7455

Bonsai, Bauhaus, Koçtaş benzeri yapı marketlerde bolca var aslında. Başlamak için bunlardan alabilirsiniz.

Bizler kendi bonsailerimizi kendimiz yaratmayı tercih ediyoruz. Forumu takip ederseniz kısa sürede siz de, kendi bonsailerinizi yaratabileceğinizi göreceksiniz. Yeter ki; isteyin.

Öncellikle yeni başlayanlar için yardım ana başlığında yer alan sabit ( en tepedeki) başlıkları okuyup anladığınızdan emin olmaya çalışın. Eğer hiç bitki yetiştirmediyseniz bazı şeyleri anlamamanız veya zor olduğunu düşünmeniz doğal. Ama zamanla kolay olduğunu göereceksiniz. Dilediğiniz zaman sorularınızı yazmaktan da çekinmeyin.

Kolaylıklar diliyorum.

melek00
16-06-2008, 16:18
tesekkur ederım..
daha once çiçek baktım. balkon bahçeçiliğide yapıyorum. sabırlıyımdır aslında..

oncelıkle yapılmıs bır bonsai alıp onunla yaşamayı mı öğrenmem lazım .?

yani bonsai yapmadan once bonsai 'yi yaşatmayi başarmak mı?

butun baslıkları okudum. banada yapamacagım bısey degıl gibi geliyor.. ama dogru agac ve bu agacı bulabılmek :(

memet
16-06-2008, 18:21
Başlıkları biraz okuyudukca, kendinize uygun bir ağaca karar verirsiniz. Buna uygun bir fidan alıp başlarsınız, deneyimleri burada paylaşır, birlikte fidanı bonsai yapmaya başlarız.

cybel
29-06-2008, 14:29
Öncelikle merhaba
Nereye yazacağıma bir türlü karar veremedim. Elimde Trident maple Acer buergeranium tohumları var. Bonzai yapmak istiyorum. Acer sayfasını okudum tohumdan üretim detaylı bir şekilde yazıyor. Benim sormak istediğim tohumu çimlendirmek için hangi mevsimi önerirsiniz. Hazır fidan almak istemiyorum. elimdeki tohumlarla birşey yapmak istiyorum. Farkındayım tohumdan uzun zaman alacak ama acelem yok.Saygılar.

Ali H. ALI
29-06-2008, 14:44
Sayin Cybel, okumussaniz mutlaka gormussunuzdur, akcaagac tohumlarini ekmeden once soguk katlamaya almalisiniz. Soguk katlamadan sonra onlari ekmek icin baharin en uygun zaman olacagini dusunuyorum. Sicaklardan koruyabilirseniz belki yaz aylari da olabilir.

Tohumdan bonsai sizin de belirtiginiz gibi uzun bir zamanda gerceklesecek.
Siz tohumlarinizi ektikten sonra, onlar cimlenip buyuyene kadar, bir fidancidan alacaginiz bonsaiye uygun bir fidan, sizin deneyim ve el becerilerinizi gelistirecek ve akcaagaclariniz calismaya hazir oldugu zaman onlar uzerinde daha rahat calisabileceksiniz.
Yapmak istediginiz tum bonsailer gercek olsun.

cybel
29-06-2008, 15:00
Teşekkür ederim Ali bey, anladığım kadarıyla tohumlarımı heba etmeden öncelikle hazır bir fidanla başlamamı öneriyorsunuz. Zaten tohumları satın aldığımda yanında birde nasıl üreteceğim ile ilgili bilgiler geldi ama o kağıtta sizlerin anlattığı hiçbirşey yoktu. O yüzden 10 tohumdan dördünü telef ettim başlangıçta.Kaldı altı tohum onları saklıyoruz o zaman.
Anlaştık. Ben bir fidan bulayım yine görüşürüz. İyi dilekleriniz için teşekkürler.

goran
30-06-2008, 14:05
merhabalar, ben de yeni bir "bonsaisever"im. Burada okuduklarimdan sonra adeta buyulendim ve 1 sene once bana hediye edilen bonsaim hakkinda aslinda hic birsey bilmedigimi anladim. Hazir bir bonsaiyi yasatmanin dahi ne kadar zor oldugunu okuyunca "bayagi iyi is yapmisim ki benimki hala yasiyor" dedim icimden. Bol bol okuyup arastirma yaptiktan sonra ben de yeni alacagim bir fidanla bu ise kalkismayi dusunuyorum. Ama oncelikle elimdekini tanimaliyim diyorum. Bu bonsaimin hangi agac oldugunu bilen var mi acaba? Bir de herhangi bir budama yapmak gerekiyormu sizce? Sanki alt tarafi bana geldiginden beri biraz daha gelisti. Benim tek yaptigim sey yapraklarina su ile spreylayip, haftada bir sulamak oldu cunku. Tesekkurler...

Ali H. ALI
30-06-2008, 14:32
Goran iyi gunler aramiza hos geldiniz. Resimlerini eklediginiz agac(ilk iki resim yan yatmis duzeltirseniz daha guzel duracak:)) bir cins incirdir(Ficus microcarpa= Ficus retusa veya kok yapisindan oturu Ficus ginseg da deniyor)
Forumdaki birkac baslikta bu incir hakkinda bilgiler vardir.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7696 bu linkte oldugu gibi.

goran
30-06-2008, 14:53
Tavsiye ettiginiz gibi resimleri duzelttim. Verdiginiz linke de baktim. Tesekkurler. Sizce yanlardan uzayanlar kokmudur? Herhangi bir islem yapmak gerekir mi?

tire
30-06-2008, 23:31
iyi akşamlar . geçen yıl siteyle tanıştım. bir bonsai almıştım ve satıcı bana bu siteyi önerdi. tabii bonsaim oldu ama ben tohum toplaya başladım biliyorum zor yol ama aldıgım bir kaç çam fidanını da kurutunca bu yola başvurdum. ve methaba

Llama
01-07-2008, 16:47
Bi' bonsaiden nasıl tohum alıyorsunuz?

Aytaç Eroğlu
01-07-2008, 17:01
Bonsai büyük bir ağacın özel tekniklerle ufaltılmış halidir bunu biliyorsunuz doğal olarak bir ağaç nasıl tohum verirse o da veriyor ayrıca büyük bir ağacın tohumu alınarakta bonsai yapılır. Sizi şaşırtan şey bazı sitelerde bonsai tohumu diye satılan tohumlar. Onlar normal ağaçlardan elde edilmiş tohumlardır. kafanızı karıştırmasın.

ruzgar567
31-08-2008, 16:15
Selam aranıza yeni katılıdım ama bundan sonra sık sık sizi rahatsız ederim heralde.Bende de aşırı bir istek ve merak var bonsaiye karşı. Araştırmalarım sonunda bu siteyi buldum ve şimdi aranızdayım. Bende küçük bir çam agacı **** başka tür bir bitki alıp başlamayı düşünüyorum. Burda ögrendigim bilgiler bana faydalı oloacak ama sizlerin yardımıyla bunu daha da iyi hale getirecegim. İşi pratiğe dökmek zor olacak sonuçta. şimdiden teşekkürler kolay gelsin herkese....

bonsaisan
01-09-2008, 11:16
Sayın ruzgar567
aramıza hoş geldinzi bu bir fıstıkçamı fidanı.
Öncelikel ağaçınızı güneş gören bir yere alın.Özelikle sabah güneşinde faydalansı ama öğle ve akşam üstü güneşinde uzak tutun.
Fıstık çamı ilk yılarda böyel bir ibre yapısına sahip olur daha sonra daha kalın ve uzuzn iğneler vereçekdir.

Çamlar bol sulu ve ıslak toprakları sevmezler.Daha çok nem barındıran kiraçli topraklarda daha iyi gelişim gösterirler.
Ali hocanın dediği gibi yaprak döken bir tüğr ile çalışmak daha klaydır.Çamlar bu konuda birazd daha tecrübe isteyen türler.,

Ali H. ALI
01-09-2008, 11:48
Iyi gunler Ruzgar 567, bonsai yapabilmek icin teorik olarak ogrendiklerinizi, pratikte de uygulamaniz gerekiyor.

Fidancilardan bonsaiye uygun bir fidan alip, diger uyelerin yaptigi gibi kendinize bir sayfa acip, fidaninizin fotografini eklerseniz, bircok kisi oneri ve dusuncelerini belirtecek siz de o dogrultuda agaciniz uzerinde calismalara baslarsiniz.

Aramiza hos geldin.

cenky
05-10-2008, 15:59
baylar bayanlar uzun zamandır bakımsız kaldı onu kurtarmak mümkünmüdür?ne yapılması gerekir?sanırım kökü kurudu hatta gövdeside kurumuş gibi duruyor bişeyler yapılabilirmi?bu konuda baya acemiyim yardımlarınızı bekliyorum:(

memet
05-10-2008, 16:28
Ağacı kurutmuşsunuz, yapılabilecek ne olabilir?

Ali H. ALI
06-10-2008, 13:18
Cenky, Memedin dedigi gibi agacin kurumus ve o agac icin yapilabilecek pek birsey yok. Yalniz bu kotu deneyimden dersler cikarip ikinci bonsaini yasatabilirsin.

Burada bonsai hakkinda yazilmis bircok bilgi var. yazilanlari okumakla basliyabilirsin, okuduk sonra, kendi agacin uzerinde nasil yanlislar yapip da onu yasatamadigini anliyacaksin.

Simdi elinde bir bonsai saksisi var. Bir fidanciya gidip bonsaiye uygun bir fidan secer ve okuyup ogrendiklerini pratikte uygulamaya gecer, daha sonra da baska agaclar uzerinde yapacagin calismalarla bircok bonsain olur.

Ya da bos ver der bonsai saksisini bir kenara atar bonsaiden vaz gecersin.

egome
20-11-2008, 15:30
Aranıza acemi bir bonsai adayı olarak aşağıdaki fidanlarla katılmak istiyorum. Tohumdan yetiştirdiğim, mazı olduğunu sandığım 2 ayrı fidanla sizce bonsai yapabilirmiyim. Bu fidanlar uygunmudur.
Saygılarımla..

1. Fidan
53319
53320

2. Fidan
53321
53322

vyssera
20-11-2008, 20:04
Bence ağaçların tek kusuru biraz ince olmaları. Tam yandan bir fotoğraflarını çekersen bir de öyle bakalım.

egome
20-11-2008, 20:57
Evet dallar ince gibi. Forumu araştırdığımda; Sal Tarzı / Raft Style / Ikadabuki, orman tarzı yapabilirim gibime geldi.

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=6466&d=1168372433

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2900

memet
21-11-2008, 08:09
Orman tarzı için acele etmeyip, tek gövdeli bonsailerle tecrübeni arttırmak daha uygun olur.

Tecrüben artınca orman tarzı denemen daha kolay olacaktır.

tourkana
23-11-2008, 15:22
Bu çeşit sal tarzından orman stili uygulaması çalışması için öncelikle yaprak döken ağaçlar üzerinde bir kaç çalışman olmalı,ibrelilerin köklenmesinde sorun yaşanabiliyor. Ayrıca köklendirme hormonunun da olması gerekir.

Yine de fidanların güzel, madem tohumdan yetiştirmişsin o zaman daha garanti tarzlar denemeni öneririm.

egome
23-11-2008, 17:12
Garanti bir tarz derken buna bir örnek verebilirmisiniz.

egome
23-11-2008, 17:16
Mazı fidanı ile şu şekilde bir çalışma yapılmış. Bu daha kolay gibi sanırım böyle birşey yapmalıyım. Sizce?

http://www.avrasyabonsai.com/makaleler/tasarim/tanuki8.jpg

tourkana
23-11-2008, 17:29
Ali bey'in de bir çalışması var.. O da size çok yardımcı olacaktır.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=305983#post305983

bonsaisan
23-11-2008, 22:25
Sayın egome

vermiş olduğunuz örnek bir "tanuki" ugulamasıdır.
Ölü bir gövde **** dalın odunsu esnetiğinin kulanılarak canlı olan bir fidanın bu gövdeye adeptasyonu ile sağlanır.

Siz ilk başlarda görsel olarak bir etki verse bile öncelikle temel bonsai kuraları ve uygulamaları üzerinde çalışma yapmanız daha yararlı olçakdır.
Çünkü ilk anda elde etiğiniz bu görsel bir kaç ay sonra sulamadan kaynaklı **** saksılamanda kaynaklı bir hata sonuçu başarısız olur ise bu siz bonsaiden soğuta bilir.

Bonsai o an için yapılan bir uygulama değil o andan itibaren başlayım yılarca yaşayan bir uygulamalar bütünüdür.
Saygılar

egome
26-11-2008, 15:21
Tavsiyeleriniz için teşekkürler.

Bugün seçtiğim fidanı budayarak bonsai yapmaya çalıştım. Bakalım nasıl bir şey olacak. Yorum ve tavsiyelerinizi bekliyorum.

Çeşitli açılardan çektiğim resimler.

mky71
31-12-2008, 22:56
Bir senedir forumu takip ediyorum. tohumdan yetiştirmeye karar verdim.Acelem yok.Bunun için 2 ay kadar önce üç meşe palamudunu çiçek saksılarının yanına gömdüm.Şimdi filizlendiler. İnanın o filzlerin heyacanı bile yetiyor insana.Araştırmalarımı hızlandırdım,olursa tutarsa bu üç filizi bonsai yapmaya çalışacağım. Olmazsa üç yeni palamut daha gömerim aynı heyecanı bir daha yaşarım. Bi daha bi daha.
Bu işte 9 yaşındaki oğlumdan öğrendiğim bir felsefeyi uyguluyorum.
Bir gün oğlum okuldaki testlerle ilgili bana şunu söylemişti:
Testlerdeki yanlış cevaplarına sitem edince
- Baba testte yanlış cevap vermeyi de çok seviyorum çünkü yanlış cevabı verince mecburen doğrusunuda öğreniyorum ve ben bunu yanlış yapmıştım diye hiç unutmuyorum.
Aslında hayatta böyle bir şey değil mi?
Yaptığımız doğrular gercektende pek aklımızda kalmıyor. Tecrübelerimize baktığımızda aslında yanlışlardan öğrendiğimiz doğrular.
Ben bunu 39 yaşındayken 9 yaşında birinden öğreniyorum.
Vel hasıl tohumdan denemek lazım.Neticede 2-3 ayda tohum filizleniyor.

gülşeker
19-01-2009, 14:05
Tam bir yıla aşkın bonsai çalışmalarınızı büyük bir ilgiyle takip ediyorum …Artık suskun kalmamaya karar verdim. Bir yıl önce fidancıdan bonsai yapmam için açelya ve morsalkım ( wisteria ) fidanı aldım. Morsalkımı derin bir saksıya dikmek istedim. Saksının en altına ince bir tabaka halinde çakıl koydum sonra bahçe toprağıyla kumu karıştırıp fidanımı diktim ve sabırla gövdesinin kalınlaşmasını bekledim. Bir yıl olmasına rağmen gövdesi kalınlaşmadı sanki aldığım gibi duruyor ve çok üzülüyorum… :( Yanlardan sağ-sol olmak üzere sürgün verdi bunları uçlarından budadım, daha çok sürgün vermesini istedim.. Ama istediğim gibi sonuç alamadım... Acaba yanlış yaptığım bir şeyler mi var ; yoksa çok mu acele ediyorum. :confused: Fidanım hakkımda son kararı vermeden önce siz değerli üyelerin fikirlerini ve yardımlarını almak istedim… Şimdiden ilginize çok teşekkür ediyorum… ( yazımı, yanlış yere yazmış olabilirim kusura bakmayın):D

vyssera
19-01-2009, 14:54
Hem de Trabzonlusun :)

vyssera
19-01-2009, 14:57
Gövde kalınlaşması demişsin, ama öyle hemen 1 yılda olmaz, acele etmemek lazım. Ağaç geliştikçe gövde kalınlaşır. Eğer mümkünse ağacın uzamasına izin verip, uzadıkça kalınlaşması da sağlanabilir.

gülşeker
19-01-2009, 15:05
evet trabzonluyum vyssera :)

gülşeker
19-01-2009, 15:10
o zaman bonsai yapmam için senelerce beklemem gerek :)

vyssera
19-01-2009, 15:17
Şöyle söyleyeyim, bazı bonsaileri gerçekleştirmek zaman alır. Mesela 2,3,5 sene. Bazıları ise kısa sürer mesela 1 yıl. Senin şu anda çalışmakta olduğun ağaç, elde etmek istediğin sonuca göre, belli bir süre eğitimden geçecek. Eğer en başta daha kalın bir fidan seçebilseydin gövde kalınlaşması için zaman gerekmeyecekti. Tabi hem kalın hem kısa ağaçları bulmakta biz de sıkıntı çekiyoruz.

Fidanın kalınlaşması zaman içinde devam ederken , sen de yeni sürgünleri istediğin şekle sokarsın. Budamadan sonra azotlu gübre vermen daha fazla yaprak ve sürgün elde etmene yardımcı olacaktır. Gübre kullanırken de dikktali davranmak ve gereğinden fazla gübre vermemek gerek. Bu da ağacı kurutabiliyor.

gülşeker
19-01-2009, 15:33
teşekkür ederim vyssera :) Azotlu gübreyi nerden bulabilirim, eğer iş saatlerim uyarsa büyük bir zevkle toplantınıza katılabilirim

Aytaç Eroğlu
19-01-2009, 15:40
Kaptan bence ilk defa kök başlangıcına bakmak lazım. Sonra uygun budama ile direkt toprağa dış mekana dikilmeli sonra burada kontrol edilip 2 sene içerisinde uygun kalınlaşma ve konik düzen verilip saksıya alınmalı

memet
19-01-2009, 16:47
Trabzonlu arkadaşların her ay toplantısı oluyor. Katılmandan sevinç duyacaklardır.

gülşeker
19-01-2009, 22:36
Picea pungens maalesef direkt toprağa dikme gibi bir şansım yok keşke olabilseydi :(

ALeynaNur
28-03-2009, 08:31
ben de yeni hatta şimdi bonsai yetiştirmeye karar verdim akşamdan beri okuyorum çok ilgimi çekti banada yardımcı olursanız sevinirim selamlar...

Adalet Yağcı
28-03-2009, 08:46
Sevgili AleynaNur, sitemize hoş geldiniz.
Önce bu sayfayı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595&page=243)bir ziyaret edip kendinizi tanıtırmısınız lütfen.
Ayrıca Bonsai (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=798&highlight=bonsai)konusu ile ilgili pek çok başlıklar var, sorunuzu oradan sorabilir, verilmiş cevaplardan faydalanabilirsiniz.

Ayrıca, sitemizde yazım kurallarına çok dikkat ediyoruz, cümle başlarında büyük harf kullanmak, noktalama işaretlerini yerli yerinde kullanmak vb.
Sevgiler.

vyssera
28-03-2009, 10:15
Elbette ki yardım ederiz. Soru ve sorunların oldukça elimizden geldiğince yardımcı oluruz.

ALeynaNur
30-03-2009, 16:09
Teşekkür ederim.

AyhanMoran
30-03-2009, 20:45
Evet bende aynen sizin gibi başladım şu an evimde 6 fidan ve çıkmış ve çıkacak olan 28 tane adenıum çöl güllerim var.İnşallah sizede bu zevkli hastalık bulaşırda bu memlekette yalnız kalmam.;)

Ali H. ALI
02-04-2009, 12:24
Ayhan bey, Usakta bonsai konusunda yalniz kalmamaniz icin size gorev dusuyor:)

Cevrenize, yakinlariniza anlatacaginiz bonsai, bircok kisinin ilgisini cekecegini dusunuyorum. Izmirde, Trbzonda, Istanbulda, Ankarada, Kibrista ve diger sehirlerde de hep boyle 1-2 kisi ile basladi calismalar. Demem o ki siz de oralarda bir kivilcim olup bircok kisinin yureginde bonsai sevdasini yakabilirsiniz.

AyhanMoran
02-04-2009, 17:57
Evet çok istiyorum Ali bey ama Uşak çok bakir.Dün birtane çiçekçi bonsailer getirmiş önünden geçerken tesadüfen gördüm ne cins ağaç bunlar dedim.
İncire (ficus ginseng) çiçek işte nedir bilmem dedi.Kaç para dedim 75 tl dedi.

Yani işte öğle !!?

Chotanaq
15-04-2009, 22:31
Bende bonsaiye başlamak istiyorum, gördüğüm o ki bonsai yapmak için pek çok tür kullanılabiliyor, %90 başarısızlık sulamadan kaynaklanıyor ve gövde kalınlaşması bonsainin temelini oluşturuyor. Benim ilgimi aşılama tekniği çekti.

İlgimi çeken bir diğer nokta kalınlaşmayan gövdeler, zannedersem normalde de gelişme süresi uzun olanlarda bu sorun ortaya çıkıyor. Bence biraz uzatıp kesmek gerekiyor. Yani uzatıp uzatıp kesmek.

Neyse akçaağaçlarım büyüyünce bende yaparım inşallah.

Ali H. ALI
16-04-2009, 12:53
Chotanaq iyi gunler.
Guzel bir karar almissiniz. Dusundugunuz gibi bircok turden bonsai yapilabiliyor.

Govde kalinlastirmak icin belki uzun bir zamana ihtiyac olabilir. O yuzden hazir karar vermisken fidancilari gezip kose bucakta kalip satilmamis kalin govdeli agaclara bakabilirsiniz. Kalin veya ilginc govdeli bir agacla ise baslamak sizin bonsaiye daha fazla sevdalanmanizi sagliyacak ve yaptiginiz calismalardan keyif alacaksiniz.

Bu ararda buyuyen akcaagaclarinizi da, zamani geldiginde deneyimli olarak degerlendirir ve uzerlerinde calismalar yaparsiniz.

Unutmayin Trapzonda guzel bonsai atolye calismalari yapiliyor. Imkan buldukca onlara katiliniz.

selay
20-04-2009, 15:27
Ben bir bonsai heveslisiyim. Şu anda kaynakları, makaleleri okuyup, uygun bir fidan bulmak için fidan satış merkezlerini geziyorum. iç mekana uygun bir fidan istiyorum. Ama yolun çok çok başındayım, hatta yola çıkmış bile değilim. Henüz bir fidanım yok.

Şu anda satın alacağım bir fidanı, ne zaman budamalıyım? Kök budaması ve şekillendirme budaması için yılın hangi zamanları uygundur? "Hava köklendirme" yapmak için uygun zaman nedir? Fidanlıktaki biri ekim ayı dedi. Bu doğru mudur? Daha çok sorum var; cevaplarını bulabilmek için forumu alt üst ediyorum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

bonsaisever
20-04-2009, 16:58
selay, aramıza hoş geldiniz...

Bonsaiye her zaman başlayabilirsiniz :)

cevaplarını bulabilmek için forumu alt üst ediyorum.

Bonsai konusu bir çırpıda öğrenilecek bir şey değildir.
Başlarken çok okuyup, az işlem yapmanız gerekiyor.
Bonsaiyi öğrendikçe; çok iş yaparak, çok okumanız gerekecek.

Forumda, sormuş olduğunuz soruların hepsi mevcut.
Bonsai tarzlarını (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=162) öğrenerek işe başlayıp üyelerin çalışmalarını ve aldığı yorumları takip etmenizi tavsiye ederim...

Chotanaq
23-04-2009, 22:17
Chotanaq iyi gunler.
Guzel bir karar almissiniz. Dusundugunuz gibi bircok turden bonsai yapilabiliyor.

Govde kalinlastirmak icin belki uzun bir zamana ihtiyac olabilir. O yuzden hazir karar vermisken fidancilari gezip kose bucakta kalip satilmamis kalin govdeli agaclara bakabilirsiniz. Kalin veya ilginc govdeli bir agacla ise baslamak sizin bonsaiye daha fazla sevdalanmanizi sagliyacak ve yaptiginiz calismalardan keyif alacaksiniz.

Bu ararda buyuyen akcaagaclarinizi da, zamani geldiginde deneyimli olarak degerlendirir ve uzerlerinde calismalar yaparsiniz.

Unutmayin Trapzonda guzel bonsai atolye calismalari yapiliyor. Imkan buldukca onlara katiliniz.

Çok teşekkür ederim, şu anda bonsai hakkında temel bir bilgiye bile sahip değilim.

En önemli şeyi bilmiyorum. Bonsai mantığı nedir. Ağacı öldürmeden gövde nasıl kalınlaşır?

Gövde kalınlaşması ne ile alakalıdır?

Bunların cevaplarını araştıracağım şimdi.

__________________________________


Araştırdım ve anladım.


Süpürge ve sal tarzını çok iyi anladım.

Süpürge genelde kullanılan mantık sanırım.

Sal ise zor zannedilen fakat çok basit olan bir yöntem.

Ben sal yöntemini seçtim kendime fakat uygun bir ağaç bulmalıyım.

Ali H. ALI
26-04-2009, 12:09
Chotanaq iyi gunler. Bonsainin her tarzi bakildigi zaman kolay gorunuyor. Yani okuduklariniz acik ve anlasilir bir sekilde oldugu icin kolay gorunuyor. Aslinda zor da degildir de bonsai deneyim gerektiren bir ugras. Agaclar uzerinde ugrastikca kafanizdaki bilgileri elleriniz de ogrenecek ve iste o zaman bonsai gercekten kolay olacaktir.

Yalniz sal tarzina takilip kalmayiniz. Fidancilari gezerken sal tarzina uygun olmiyan ama baska tarzlarin yapilabilecegi fidanlar bulursaniz kacirmayiniz.

Trabzonda bonsai atolye toplantilari yapiliyor.(asagidaki link) Onlara katilma imkaniniz olursa kendinizi daha cabuk gelistirebilirsiniz.

http://agaclar.net/forum/showthread.php?p=407262#post407262

Chotanaq
26-04-2009, 21:05
Merhabalar Ali H. ALİ bey;

Bir ağaç bulup hemen bildiklerimi test etmem gerek.

İstanbulda yaşıyorum. Manevi olarak ORDU ve GİRESUN'a bağlıyım :)

Sokakta bana uygun ağaçlara göz diktim. Belediye arazilerinde çok güzel ağaçlar var :D

Ali H. ALI
27-04-2009, 12:25
Sokakta bana uygun ağaçlara göz diktim. Belediye arazilerinde çok güzel ağaçlar var :D

Yukaridaki alinti saka gibi gorunuyor ya ben yine de uyarayim dedim.
Bonsaiye uygun en iyi fidanlari fidancilarda bulabileceksiniz ve bu fidanlarla ise baslamanizin avantajlari da olacak, ornegin fidanliktan alinan bir fidanin yasama sansi dogadan, kirdan, bayirdan, sokulen bir fidana gore cok daha yuksek olacak. Bunun yaninda izinsiz bitki sokerken, yakalanip bir ceza almak gibi bir durumla da karsilasmazsiniz.

Chotanaq
27-04-2009, 15:09
Yukaridaki alinti saka gibi gorunuyor ya ben yine de uyarayim dedim.
Bonsaiye uygun en iyi fidanlari fidancilarda bulabileceksiniz ve bu fidanlarla ise baslamanizin avantajlari da olacak, ornegin fidanliktan alinan bir fidanin yasama sansi dogadan, kirdan, bayirdan, sokulen bir fidana gore cok daha yuksek olacak. Bunun yaninda izinsiz bitki sokerken, yakalanip bir ceza almak gibi bir durumla da karsilasmazsiniz.

Sn Ali H. ALİ, Siz bana fidancılardan hangi ağacı öneriyorsunuz? Gerçekten boyut konusunda da istediğim türü almış olurum.

yasemin
27-04-2009, 15:23
Çobançeşmedeki orman bakanlığına bağlı fidanlığı uğrayabilirseniz bonsai adayı bir çok fidanı oldukça uygun fiyatlara bulabilirsiniz.
Ben enson formlarının bonsai için çok uygun olabileceğini düşündüğüm dağmuşmulası ve japon ayvası almıştım

Ali H. ALI
28-04-2009, 11:20
Fidancilardan alacaginiz fidanlar, bolgenize uygun yerli agaclar olursa daha kolay calisabilirsiniz. Once yapragini doken yerli agaclardan baslayip daha sonralari igne yapraklilar uzerinde calismalar yapabilirsiniz.

asagidaki linkte Tekin beyin fidan secerken dikkat ettigi ozellikler anlatiliyor. Sizede yarari olacagini dusunuyorum.
Yasemin hanimin onerilerini de dikkate aliniz.
http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=11217

Chotanaq
28-04-2009, 11:36
Sn. yasemin ve Sn. Ali H. ALI Teşekkür ederim.

Verdiğiniz linki inceliyorum.
Bu arada hergün çobançeşme fidanlığından geçiyorum e-5'ten. Oradan bakacağım fidana. Gerçekten oraya hayran kalmıştım ama orası kafamda hep belediye'ye ait bir stok yeri gibi kalmış.

yasemin
28-04-2009, 16:18
Bir ara faaliyeti durdurulmuştu çobançeşme fidanlığının. Bende sürekli ordan geçtiğim halde ilk kez geçtiğimiz aylarda uğrama fırsatı bulabildim ve kendi kendime kızdım daha önce niye uğramadım diye

altomruk
08-05-2009, 01:18
Arkadaşlar ben de aranıza katıldım :rolleyes: Okudukça içim gitti. Ağaç türleri hakkında bilgi alayım dedim, baktım ki evimde miniağaçlar düzenleme imkanım var. Herneyse benim soracağım şey:

Bir alışveriş yapacağım. Bonsaiye başlamak için süpürge stilini düşünerek akçaağaç fidanı almayı planlıyorum. Biliyorum ki herşey sırayla bu yüzden bonjai saksısı vs. almayacağım. Ama merak ettiğim neler gerekiyor eve geri geldiğimde birşeyi eksik bırakmak istemiyorum. Örneğin aliminyum telleri de hemen almalımıyım ya da bonsai toprağı? Bir de İstanbulda Kozyatağında oturuyorum, Bauhausta, veya Carrefour bahçe bölümünde aradığım şeyleri bulabilir miyim? Fiyatlar ne civarı olur?

Fidanımın yanında çaktırmadan biraz da tohum alıp belki yıllar sürecek bir maceraya ben de atılıyorum galiba :D

Eğer herhangi bir konuşmam cahillik kokuyorsa affola (: Ama inatçı bi şekilde herşeyi öğrenmeye hazırım. Şimdiden teşekkürler

Ali H. ALI
08-05-2009, 08:28
Altomruk hos geldin.
Bonsaiye baslaman icin, bonsai hakkinda yazilanlari okumakla basliyabilirsin. Bonsai hakkindaki yeterli bilgi sahibi olduktan sonra(fidan secimi, agacin on yuzunu secme, budama, telleme gibi) Yapmak istedigin tarza uygun bir fidan secip o fidan uzerinde calismalar yapmiya basliyabilirsin. Calisirken de takildigin yerleri sorarsan buradaki herkes sana yardim edecektir.

Ilk agacin akcaagac olmazsa iyi olur. Akcaagaci daha fazla deneyim sahibi olduktan sonra yaparsan daha iyi olacagini dusunuyorum.

Yapragini doken bir baska agacla supurge tarzini deneyebilirsin. Uzerinde calisacagin agac cesidinin ozelliklerini de ogrenmiye calis, bonsai yaparken o bilgilere ihtiyacin olacak.
Kolay gelsin.

bet78
06-06-2009, 00:48
Merhabalar,
bonzai resimlerine baktığımda genelde, hatta nerdeyse hep sığ bir saksıda olduklarını görüyorum. Estetik olarak güzel olanı bu tabi ki. Ancak derin saksıda yetişmiş bir fidan bu sığ saksılardan birine ekilip budansa bonzai olur mu? Yoksa sığ saksıya geçerse ölür mü?. Tohumdan itibaren sığ saksıda yetiştirmek bonzailer için daha ı uygun bir stratejidir? Derin saksıda daha iyi gelişme imkanı bulmaz mı bitkiler?

memet
07-06-2009, 13:43
Bitkiler gelişimin tamamladıktan sonra sığ saksıya alınıyor. Bu konuda forumda bilgi bulabileceğiniz gibi düzenli toplantılarımıza katılarak da deneyim elde edebilirsiniz.

asumandilek
11-06-2009, 18:20
Merhabalar Bonsai fatihleri. :) Sizi imrenerek izliyor, sürekli okuyor ve her gönderdiğiniz fotoğrafta deriiin bir iç çekiyorum. 30 yaşındayım ve büyük bir cesaretle tohum almak gibi bir hamlede bulundum. Şimdi siz bana diyorsunuz ki " Eh 60 yaşında belki istediğin bi şekle sokmaya başlarsın onları. Bir de tabi becerebilirsen. :) Ben bu tohumlar olana kadar hemen birkaç fide edineyim en iyisi. Paylaştığınız her bilgi ve deneyimleriniz için sonsuz teşekkürler.

bonsaisan
11-06-2009, 18:23
Asuman hanım tohum işine hiç girmeyin derim hevesinzi kaça bilir.

Size tavsiyem cevrenzide ki bir fidanlıkda bir kaç adet fidan satın alın.

Sadece sulayın gübreleyin.Geleçek yıl bahar ayına kadar güçlenmelerini sağlayın bu arada fidanınıza vereçeğinzi formu belirleyin tasarlayın.
Burada bizmle paylaşın.


Geleçek bahar ayında budama ve telleme gibi konularda sizi yönlendirelim.

Ve 2 ila 3yılda görsel olarak bir bonsai sahip olduğunuzu hep beraber izleyelim.
Saygılar.

asumandilek
11-06-2009, 18:42
Çok teşekkür ederim. Aslında bir açelyam var. Onun üzerinde çalışmaya cesaret edemedim. Hani sanki bişey olursa çok üzülürüm diye korktum açıkçası. Onları kendi heveslerim için deney aracı gibi kullanıp kötü birşey yapıyormuşum gibi geliyor. Bir çiçeğim solsun kahrediyorum çok fazla. Bu hastalık bendeki. Ama bir yerden başlanması gerekiyor sanırım.

bonsaisan
11-06-2009, 23:05
Bonsai biraz risk almak demektir.

Uygun bir biçimde doğru bir şekilde bakarsanız bir sorun yaşamazsınız.

borleyi
12-06-2009, 02:38
Selam arkadaşlar,

Aranıza yeni katıldım. Ben de bonsaiye merak saldım ve tohum siparişlerimi verdim :D

Öncelikle sormak istediğim konu çimlendirmeyle ile ilgili.
tohumları direkt mi gömmeliyim yoksa 1 gece suda bekletip öyle mi gömmem daha iyi olur?

İkincisi de ilerisi için :D
İSTANBUL/ÇATALCA'DA bazı filizlerimi özellikle ACER cinslerini bahçeye gömmek istiyorum ve bunların gövdelerinin kalın olmasını, boylarının 3 metreyi geçmemesini istiyorum. Bunlar kendi kendine büyüyebilir mi? Kaç yıl sonra dikim yapmalıyım? Şimdiye kadar okuduklarımdan anladığım kadarıyla budamanın ağacın boyunu etkilediğini öğrendim. Doğru mudur? Eğer doğruysa ilk budamayı ne zaman yapmalıyım?

Son olarak imzamı nasıl düzenleyebilirim? :)
Tavsiyelerinizi bekliyorum. Yardım ederseniz sevinirim.

İlker ARTIŞ / İstanbul

malina
12-06-2009, 09:57
Forumda daha önce yazılanları hiç okumadığınız belli oluyor. Her yeni gelene, baştan başlayarak anlatamıyoruz, kusura bakmayın.

bonsaisan
12-06-2009, 11:00
sayın borleyi

hoşgeldinzi.
Forumda ki konu başlıklarını okuyun.

Evet okumak sıkıcı gelebilir.

Lakin bonsai üç temel kural vardır.

Sabır- özveri- disiplin.

Sabrı hem okurken hemde zaman içerisinde göreçeksinzi.

Özveri ise okuyaçağınız zaman ve ayıraçağınız vakittir.

AĞaçlar ile çalışırken önceliğinizi belirliyeçektir.

Disipline gelince zaman içerisinde kendinizin oluşturaçağı bir koşullanma ağaçların mevsimsel geçiş dönemlerinde yapılması gereken uygulamalar periyodik ve süreçleri birbirine yakındır.

Bu sıralı sistemi bir disiplin içinde yaptığınızda başarı ödülünüz olaçaktır.

Tohumdan bonsai yetiştirmek doğmamış bir bebeğe bakmak ad koymak ve nasıl bir gelişim göstereçeğini hayal etmektir.

çok uzun bir süreç olup bonsai sıkılmanıza yol acabilir.

Tohumlar cimlenmeye bilir.**** filizler solabilir.

BU yüzden tavsiyemiz.

Hazır bi bonsai ile başlamanız **** bir olgunluğa gelmiş fidan ile forumda yazan bilgiler ışığında onun doğru biçimde şekillendirmenzi **** yetiştirmenzidir.

Bonsai diğer saksı bitkilerinde ayıran fark düzenli bakım ve gözlem istemesidir.
saygılar.

ntuk
14-06-2009, 15:08
Merhaba,

Benim tohumdan yetiştirdiğim 10 ane kadar manolyam var. Bunlardan birini bonsai yapabilir miyim? Biraz araştırdım. Ama bonsai manolya görmedim. Mümkün müdür?

memet
14-06-2009, 15:38
Manolyanın yapraklarını küçültme sorunu yaşayabilirsiniz. Bu yüzden çok denememiş olabilir. bonsaisi.
Ama denenmez diye kural yok. Önce başka ağaçlarda deneyim kazanıp ne olacağı görülebilir.

asumandilek
24-06-2009, 13:52
Dün bir fideciden aldım bu güzelliği. Mazı çamı olduğunu sanıyorum. Öncelikle bonsai için uygun mu öğrenmek istiyorum. Şayet uygunsa bana yardım edin arkadaşlar. Nasıl çalışabilirim acaba?

bonsaisever
24-06-2009, 21:36
asumandilek, çeşitli yönlerden çekilmiş fotoğraflar var mı?
Fidanınız biraz daha kalınlaşsa çok güzel olur.