Bağlan

View Full Version : Lisianthus

Sayfalar : 1 2 [3] 4 5 6 7

Adalet Yağcı
12-09-2009, 08:14
Arkadaşlar, tohumdan lisianthus yetiştirmek son derece zahmetli bir iş, tohumlar o kadar minik ki, elinize bile alamıyorsunuz.
Çimlenmede sorunlar yaşayabilirsiniz, kısacası bıktırır sizi.
En iyisi, sayın kgursan bizim için fideler yapsın yine, ilk baharda ücret mukabili alır dikeriz.

Lisianthus dikilecek kısma, önceden bir hazırlık yapılsa iyi olur, fideleri tek tek desteklemektense, üzerine 30cm. yüksekliğinde bahçe teli kapatmak, fideler uzadıkça bu tel destek olur, açtığı zaman da hepsi aynı hizada çok güzel olur.

Benim böyle bir çalışmam olmadığı için fotoğraflayamadım, bu sistemi kullanan arkadaşlar fotoğraflayabilirlerse, daha iyi anlaşılır.

nevsune
12-09-2009, 09:19
Çok şükür sonunda çiçeğini gördüm:) Bu yarı tomurcuk haline bile bayıldım.

kgursan
12-09-2009, 19:55
Çok şükür sonunda çiçeğini gördüm:) Bu yarı tomurcuk haline bile bayıldım.

Sn nevsune., Lisianthusun dikildiği yer Güneşi az mı görüyor? Çok geç açtı. Yine de güzel. kolay gelsin.

nazlı06
12-09-2009, 20:22
Benim Lisilerimin yarısı geldiğinde tutmamıştı, kalanları da canavar ruhlu civcivlerim yok etti .

nevsune
16-09-2009, 17:00
Sn nevsune., Lisianthusun dikildiği yer Güneşi az mı görüyor? Çok geç açtı. Yine de güzel. kolay gelsin.

Sn kgursan, balkonlarım gömme ve güneşi fazla göremiyor. Bu yüzden güneşe en gereksinim duyanlar en önde, sırayla diğerleri de yer değiştiriyor. Şimdi lisianthuslar ön safa geçtiler, coşmaya da başladılar. Bir iki güne kadar da biri daha açacak. Şimdi iki sürpriz beklemedeyim bakalım ne renk açacaklar.

Geç olsun, beklemek bu güzellikleri görmeye değmez mi sizce de;) Size tekrar, tekrar teşekkür ediyorum.

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=30437&c=524
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=30438&c=459

kgursan
16-09-2009, 19:26
Çok sevindim.Tahminim Beyaz gelecek. Kolay gelsin.

Sevilay
16-09-2009, 20:18
Sayın kgursan,

Benim son yolladığınız lisilerim bir yandan açmaya devam ederken, diğer yandan yaprak diplerinden yeni çiçek sapları büyütmeye devam ediyor.

Ayrıca, fark ettim ki, bitkinin topraktan çıktığı yerlerde de yeni oluşumlar var.

Bu durumda çiçeklenme bittikten sonra, en altta çift yaprak bırakıp kesme işini yapmalı mıyım, yoksa bırakayım yeni çıkanlarla beraber canı istediği gibi büyüsün mü?

FIRUZAN
17-09-2009, 00:19
:( merhaba
Formda bu çiçeği çok beğenmiştim sonra tohum işi zor olunca peşini bıraktım.Eski mesajlara baktım da Eylems peşini bırakmamış.Tabii işte çalışırken takip zor oluyor :p .Kamil Bey sağolsun hatırlattı frezya soğanlarımın yanında buketimi aldım ;) Hemen buzlu suya vazoma yerleştirdim. Ne kadar güzel olmuş herkesin çiçekleri tebrik ediyorum.Form kuralını bir kerelik bozup ÇOOOOOOOKKKK kıskandığımı belirtmek zorunda kalıyorum :o ve fide satış zamanının takibindeyim.

jineop
17-09-2009, 14:35
Lisianthuslarım2,
Sayın Kgursan için, tekrar teşekkür ederim

kgursan
17-09-2009, 18:58
Sayın kgursan,

Benim son yolladığınız lisilerim bir yandan açmaya devam ederken, diğer yandan yaprak diplerinden yeni çiçek sapları büyütmeye devam ediyor.

Ayrıca, fark ettim ki, bitkinin topraktan çıktığı yerlerde de yeni oluşumlar var.

Bu durumda çiçeklenme bittikten sonra, en altta çift yaprak bırakıp kesme işini yapmalı mıyım, yoksa bırakayım yeni çıkanlarla beraber canı istediği gibi büyüsün mü?

Eski dalı dipten koparın , yeniler rahat gelişsin.

Vildan Sönmez
17-09-2009, 21:00
Jineop, Limon ve diğer arkadaşların lisilerini gördükçe, gelecek yılı düşünüp şimdiden heyecanlanıp mutlu oluyoruz.Kamil Bey lisilerim yaşıyor, bazılarını diplerinden budadım.
Mart siparişlerine beni de unutmayın.

A-EMEL
28-09-2009, 09:00
Merhaba,uzun zamandır lisianthusları uzaktan izliyordum:)harika bir çiçek bende yetiştirmek istiyorum.Tohum aradım ama bulamadım,zaten çok zor yetiştigini okuyuncada vazgeçtim:(Bende bahçeli bir eve yeni taşındım ve heryeri lisilerle doldurmak istiyorum.Mart ayını iple çekiyorum:)

nevsune
28-09-2009, 16:14
Beyazım (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=31007&c=459) da açtı. Çiçeği oldukça dayanıklıymış. Mor olan yaklaşık 12-13 gündür açık bir halde ve hala diriliğini koruyor.

Havalar böyle gitmeyi sürdürürse sırada son bir fidem daha var.

Adalet Yağcı
28-09-2009, 16:38
Sayın Kgursan, seneye Nisan-Mayıs gibi fide dağıtımında ben unutursam siz ayırın lütfen, ne olur ne olmaz, şimdiden önlemimi alayım ben.
Her bir renkten en az yirmişer adet istiyorum, elimde kendi tohumlarım da var ama biliyorsunuz netameli bir iş, ya olur ya olmaz.

kgursan
28-09-2009, 22:49
Merak etmeyin Adalet hanım ve sn.A-emel., Lisianthus zamanı gelince Davul çalar sizleri uyandırırım. Sn. Jineop un lisileri çok güzel olmuş. yerini sevmiş. Yeni toprak ve bol ışık, Ve sulama. Tebrikler Jineop.

kgursan
28-09-2009, 22:58
Beyazım (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=31007&c=459) da açtı. Çiçeği oldukça dayanıklıymış. Mor olan yaklaşık 12-13 gündür açık bir halde ve hala diriliğini koruyor.

Havalar böyle gitmeyi sürdürürse sırada son bir fidem daha var.

Nevsune hanım., Sizin lisianthuslar neden gecikti anlayamadım. Sn Jineop a sizlerden çok sonra göndermiştim, onlar daha erken açtı??? Saksınızdaki toprak torf muydu? ve toprak miktarı az mıydı? Yoksa serin ve gölgede mi kaldılar?

Sevilay
28-09-2009, 23:42
Sayın kgursan, temmuz ortası gibi bana yolladığınız, eylül başı gibi açan lisilerim hala çiçekteler ve solmadılar da.

Bu gün fark ettim ki, içlerinde tohumlar da oluşmuş.

Diplerinden de kardeşlenmeye devam ediyorlar.

Ben ne yapmalıyım? Solmadıkları için kesmiyorum da dallarını.

O tohumlar daha sonra kendiliğinden saksısına mı dökülsün?

Ve bahara davul sesini sabırsızlıkla bekleyeceğim. Beni bu kadar mutlu eden lisilerden mutlaka yine almalıyım.:)

kgursan
29-09-2009, 23:54
Kamil bey söz konusu çiçekler bana ğösterdiğiniz soğanlarınmı merak ettim. Eğer öyle değilse uğradığımda almak isterim doğrusu. Gelecek lale soğanlarına oyalarınıza ve limon selvilerinize talibim.

Selamlar.

Hayır soğanların çiçekleri değil. Fideden yetiştirilen bir bitki lisianthus. Görüşmek üzere.

kgursan
30-09-2009, 18:48
Sayın kgursan, temmuz ortası gibi bana yolladığınız, eylül başı gibi açan lisilerim hala çiçekteler ve solmadılar da.

Bu gün fark ettim ki, içlerinde tohumlar da oluşmuş.

Diplerinden de kardeşlenmeye devam ediyorlar.

Ben ne yapmalıyım? Solmadıkları için kesmiyorum da dallarını.

Yapacak birşey yok sn sevilay.Bu zamandan sonra ikinci el çiçekler gelmez. geçmiş çiçekleri dipten koparın, bahara sağ kalırsa bitkiler, Marttan sonra hareketlenir ve Haziranda yeni çiçekler verir. Kolay gelsin.
O tohumlar daha sonra kendiliğinden saksısına mı dökülsün?

Ve bahara davul sesini sabırsızlıkla bekleyeceğim. Beni bu kadar mutlu eden lisilerden mutlaka yine almalıyım.:)

Tohumlara bel bağlamayın. Hayır gelmez.

Ferda Ülkümen
30-09-2009, 19:10
Sayın kgursan

Sera bitkisi olarak bildiğim lisiantus'ları yetiştiremiyebileceğimi düşünerek az sayıda almıştım.

Beni ve gören herkesi çok şaşırttılar, bu yaz bahçemi şenlendirdiler.

Gelecek yaz için onlara geniş bir yer ayıracağım, sipariş sayım da ona göre olacak.

Bu zevki bize yaşattığınız için teşekkürler.

kgursan
02-10-2009, 18:26
Sayın kgursan

Sera bitkisi olarak bildiğim lisiantus'ları yetiştiremiyebileceğimi düşünerek az sayıda almıştım.

Beni ve gören herkesi çok şaşırttılar, bu yaz bahçemi şenlendirdiler.

Gelecek yaz için onlara geniş bir yer ayıracağım, sipariş sayım da ona göre olacak.

Bu zevki bize yaşattığınız için teşekkürler.

Sn Ferda hanım., Lisianthuslar sera bitkisi değil, Yaz bitkisi. Uygun toprak ve iklim koşulları bulduğu zaman gelişiyorlar. Bodur ve çok çiçek veren çeşitleri de geliştiriliyor Bordür çiçeği olarak fakat bizde henüz tohumları yok. Gurup olarak güzel görünüyorlar.

iris41
30-10-2009, 15:19
Sayın k gursan lisiantuslar tek yılık bitkimi ben okuduklarımdan cok yılık oldugunu cıkardım fakat eken arkadaşlar tekrar yeniden sipariş veriyor kafam karıştı :D benide unutmasınız umarım istanbul havasında tek yılıkmı oluyor beyazlarından yetiştirmek cok isterim.
Saygılarımla

kgursan
30-10-2009, 17:26
Sayın k gursan lisiantuslar tek yılık bitkimi ben okuduklarımdan cok yılık oldugunu cıkardım fakat eken arkadaşlar tekrar yeniden sipariş veriyor kafam karıştı :D benide unutmasınız umarım istanbul havasında tek yılıkmı oluyor beyazlarından yetiştirmek cok isterim.
Saygılarımla

Sn iris 41., aslında 2 yıl çiçek verir ama kışı yerinde sağlam geçirebilirse. Bu zor. Bu nedenle yerinde kalanlara güvenemiyoruz.

kgursan
30-10-2009, 17:28
Arkadaşlar merhabalar. Ben de istiyorum bu lisiden. Harika bir çiçek. Bana ve bir arkadaşıma da gönderebilecek olan birisi var mı??

Şu anda göndermek mümkün değil. Nisan ayında Lisianthus başlığını ve satışını takip ederseniz size de fidelerinden gönderilir.

Vildan Sönmez
09-12-2009, 20:29
Bahçede ve saksıda lisiantus eken arkadaşlar, çiçekleriniz şu anda ne durumda ?

kgursan
16-12-2009, 00:54

Sn. Vildan hanım., Lisianthuslar bundan sonra çiçek açmazlar. yeşil yapraklı kalırlar. Belki hastalanırlar. Kısa iri yapraklı sürgünler verirler. Işık yetmezliğinden çiçeklenemezler. Belki kaçak bir dalda tomurcuk görülebilir. Seradakilerde çiçekler vardı. Geçen gün topladım goncaları da vardı ama ben söktüm hepsini.

Adalet Yağcı
16-12-2009, 16:53

Vildan hanım, Pazartesi günü gittiğimde bahçede tek kök bıraktığım lisianthusum son derece sağlıklı görünümü ile dikkatimi çekmişti, yeni ve çok canlı filizler vermiş, üzerinde bu gün yarın açacak olan iki de tomurcuğu vardı.

Diğerlerini söküp saksıya almıştım, onlar da ölmemişler ama hiç keyifleri yoktu, bahçede olanı denemek amaçlı bırakmıştım.

Adalet Yağcı
16-12-2009, 16:55
Seradakilerde çiçekler vardı. Geçen gün topladım goncaları da vardı ama ben söktüm hepsini.

İyi ki benim seram yok, hiç kıyamazdım sökmeye :)

Bu bahar bol bol lisianthus yetiştirin bizlere, bu sene öğrendik seneye telef etmeyiz.

Sevilay
16-12-2009, 17:00
Sn. Vildan hanım., Lisianthuslar bundan sonra çiçek açmazlar. yeşil yapraklı kalırlar. Belki hastalanırlar. Kısa iri yapraklı sürgünler verirler. Işık yetmezliğinden çiçeklenemezler. Belki kaçak bir dalda tomurcuk görülebilir. Seradakilerde çiçekler vardı. Geçen gün topladım goncaları da vardı ama ben söktüm hepsini.

Sayın hocam, sizden aldığım tüm lisianthuslarım saksılarında ve aynen yazdığınız gibi, yeşil yapraklı olarak baharı bekliyorlar.

Vildan Sönmez
16-12-2009, 20:41
Benim saksılardaki lisilerim de kısa sık yapraklı ve hepside gayet iyi görünüyor.
Hepimizinkiler kışı atlatacak inşallah.

tamaşa
17-12-2009, 14:23
Almadığıma pişman oldugum tek çicek oldu,bütün yaz sırayla açmış güzellikleri seyrederken pişmanlıgım birkat daha artı neyseki telafisi mümkün.Sabırsızlıkla baharı bekliyorum;)

nazlı06
31-01-2010, 15:44
Benimkiler çiçeklerini bile göremeden rahmetli olduğu için bir daha bu çiçeği eve almayı düşünmüyorum.İçim acıyor. Onları sizlerin bahçesinde seyredeceğim.

Adalet Yağcı
23-02-2010, 17:43
Sayın Kgursan, bizim lisilerimizi ektiniz mi?
Bir ay sonra fidelerimiz hazır olacaklar mı?

kgursan
09-03-2010, 23:24
Sayın Kgursan, bizim lisilerimizi ektiniz mi?
Bir ay sonra fidelerimiz hazır olacaklar mı?

Sevgili Arkadaşlar., Fideleriniz Mayıs başında hazır olacak, merak etmeyin. 3 Haftadır sağa sola gittim, uzun gezdim siteye giremedim. Önümüzdeki günlerde Satış Bölümünde başlık açacağım. Tabi mesaj kutumu da boşaltmam gerekiyor. Hepinize saygılar.

sevim4
10-03-2010, 08:09
Çok sevindim sayın kgursan.

uzman16
10-03-2010, 09:51
Arkadaşlar
Lisianthusun çiçekli kalma süresi ne kadar? Ben de ekmeyi düşünüyorum.

Adalet Yağcı
10-03-2010, 11:25
Çiçeklenme süresi çok uzun sevgili Uzman16, açmaya başladılarmı Ekim sonuna kadar çiçekli kalıyorlar, her çiçek de yaklaşık 20 gün dalında kalıyor.

nevsune
10-03-2010, 11:50
Kapalı balkonda kışı geçiren benimkilerden biri şu anda tomurcuklu. Çiçeğe döner mi bilmem.

kgursan
12-03-2010, 17:30
Kapalı balkonda kışı geçiren benimkilerden biri şu anda tomurcuklu. Çiçeğe döner mi bilmem.

Nisan-Mayıs da çiçek yapar. Hem de uzun bir sap yapar. Önleminizi alın.

acemifüsun
12-03-2010, 19:31
ÇOk güzeller tam gün İzmir güneşine dayanırlar mı?

nevsune
14-03-2010, 09:00
Merak etmeyin Lisianthus zamanı gelince Davul çalar sizleri uyandırırım.

Diye yazmış:) Fideler hazır olduğunda Sn. kgursan alışveriş bölümünde satış başlığı açacaktır. Siparişlerimizi o zaman o başlıkta veririz.

almira
14-03-2010, 15:51
Bunlar da benim çimlendirdiğim lisentuslar.:D Tohumları sevgili Jineop göndermişti. Çok sayıda çimlendi ancak büyük çoğunluğu öldü. Kalanlar bana yeter.

acemifüsun
14-03-2010, 16:03
Ben de dün sevgili Jineopun gönderdiği lisi tohumlarını ektim, bakalım neler yaşayacağız?:)

FIRUZAN
21-03-2010, 12:12
Bahar geldi mi ? :) satışı ne zaman başlar acaba Sayın kgursan

kgursan
21-03-2010, 18:08
Bahar geldi mi ? :) satışı ne zaman başlar acaba Sayın kgursan

Sn Firuzan., Henüz baharın ucu göründü. Dün frezyalar donmasın diye soba yaktım!!. Lisianthuslar için en uygun (genel anlamda) dikim zamanı Mayıs -Mayıs ortaları gibi görüyorum. Bu günlerde sipariş için başlık açacağım. Gecikmemin nedeni renkleri tam tesbit edemedim. Benim sorunum. Mavi, beyaz, pembe garanti ama extra renkler ne olacak belli değil. Belki bir-iki renk daha ilave edebiliriz. Bu hafta yazacağım. görüşmek dileği ile. Saygılarımla.

Sevilay
21-03-2010, 18:47
Sayın kgursan hocam;

Benim saksıdaki lisianthuslar, uyanıp boylanmaya başladılar.

Onları kesip kısaltmak( tepelerini kırmak) gerekiyor mu?

kgursan
24-03-2010, 21:52
Sayın kgursan hocam;

Benim saksıdaki lisianthuslar, uyanıp boylanmaya başladılar.

Onları kesip kısaltmak( tepelerini kırmak) gerekiyor mu?

Sn.sevilay., Nete sık giremiyorum.
Yukarıya doğru yükselen dallar (boylanan) çiçek verecek, yanlarına destek verecek çubuk dikip ip vs. ile bağlamanız (toplamanız)gerekebilir. Fazla uzayınca dallar yana yatabilir. Tepeleri kesilmeyecek. Kolay gelsin.

kgursan
29-03-2010, 19:53
Değerli arkadaşlar., Lisianthus fideleri için siparişleri alabilirim. Ancak bir sorun var çözemedim. Satış bölümünde başlık açamıyorum. Dün ve bu gün uğraştım bir sorun varmış?? ama nedir bilemedim. "Bize ulaşın" ile yöneticilere ulaşmaya çalıştım ama olmadı. Sanırım yakında çözülür.

Sonuç olarak bu yıl fideler erken gelebilecek (Sanırım Nisan sonu gibi). Başlığı açabilirsem siparişlerinizi ve kargo adreslerinizi oradan bildirirsiniz. Kolay gelsin.

Vildan Sönmez
29-03-2010, 21:27
Kenan Bey en son gönderdiğiniz lisiler kışı atlattılar. Ancak toprağa yapışık gibiler. Ne dersiniz, bu görünüme göre büyüyüp çiçeklenme ihtimali var mı ?

cemo
29-03-2010, 22:39
Sevgili Vildan

Benim lisilerde de durum bu, yapışıp kaldılar bi büyüme yok:(

Sn kgursan, yeni siparişler için beklemedeyiz.

kgursan
29-03-2010, 23:09
Kenan Bey en son gönderdiğiniz lisiler kışı atlattılar. Ancak toprağa yapışık gibiler. Ne dersiniz, bu görünüme göre büyüyüpçiçeklenme ihtimali var mı ?

Sn vildan sönmez ve sn Cemo., Kurumuş, çürümüş dalları koparın, temizleyin ve bırakın. Nisan ayı içinde (sıcaklığa bağlı) boylanacak ve uzun boylu çiçekler verecek. bir kökten sanırım 3-5 dal verir. kolay gelsin.

denizakvaryumu
30-03-2010, 23:43
Lisiler 2 sene çiçek açtıktan sonra ölüyor mu?

Yani mantar vs.olmasa bile 3.sene artık çiçek açmaz mı?

kgursan
01-04-2010, 19:41
Lisiler 2 sene çiçek açtıktan sonra ölüyor mu?

Yani mantar vs.olmasa bile 3.sene artık çiçek açmaz mı?

Kalabilir ama verimi ve kalitesi ne olur onu bilmiyorum. Sonuç olarak kök gelişme gücünü yitiriyor, kartlaşıyor be nedenle zayıflar, cılızlaşır.

kgursan
02-04-2010, 19:33
Şöyle dolgun, bol çiçekli bir görüntü sağlamak için Lalegülleri bahçede kaç cm. ara ile dikmek gerekiyor ?

Biz serada 15-17 cm kullanıyoruz. Bahçede 15-20 cm aralık yeterli 0lur diye düşünüyorum.

MİRBE
04-04-2010, 22:07
Kamil Bey,

Saksı ekimi nasıl olmalı? Saksı büyüklüğü, fide sıklığı, toprak karışımı, güneşli balkon mu ister?

gilan
05-04-2010, 15:50
Sevgili jineop'un şu resmindeki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=479988&postcount=416) lisianthus'u tek kök mü? Eğer öyleyse tepesi alınmış da mı böyle dallanmış?

Bir de bu resimdeki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=498392&postcount=509) dolu dolu görüntü çok hoşuma gitti. Tepelerini almasak ama 10-15cm arayla sık sık eksek bu görüntüye ulaşabilir miyiz? Çünkü 20 gün geç çiçeklenmesini hiç istemem.

Kendisine sormak isterdim ama sanırım mesaj yazamıyor. :(

limon
05-04-2010, 16:23
Jineop nasıl yaptı bielmem ama kendi deneyimime göre, tepe budaması yapmanızı tavsiye ederim. Açma sürelerinde çok ta fark olmuyor, en fazla 2 hafta. Çok merak ediyorsanız 1-2 tanesini bırakın ama gerisini muhakkak budayın.

Benim geçen seneki favori rengim Koyu Mor. http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=473667&postcount=481

KGürsan Bey'in tavsiye ettiği gibi 15 cm. aralıkla dikmiştim. Oldukça gür bir görüntü oluşmuştu. Uzun süre çiçekli kalıyor, açan bir çiçeğinin ömrü çok uzun. Arkadan yeni tomurcuklar da gelince her gün renk cümbüşü oluşuyor.

Geçen yıl kaçıranlar fırsatı kaçırmasınlar derim, bu güzelliği yakından görmelisiniz...
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20047

nevsune
05-04-2010, 16:39
Tepelerini almasak ama 10-15cm arayla sık sık eksek bu görüntüye ulaşabilir miyiz? Çünkü 20 gün geç çiçeklenmesini hiç istemem.

Gilancım tepe alma işlemi bitkinin dallanması için mutlaka yapılması gereken bir işlemdi yanlış hatırlamıyorsam. Geç çiçeklensin ama çok çiçeklensin:)

gilan
05-04-2010, 17:22
Sevgili limon, çok teşekkür ederim. Bu çiçeğe ilk sizin resimlerinizle vuruldum zaten. O nedenle tecrübeleriniz benim için çok önemli. :)

Gilancım tepe alma işlemi bitkinin dallanması için mutlaka yapılması gereken bir işlemdi yanlış hatırlamıyorsam. Geç çiçeklensin ama çok çiçeklensin:)

Bu durumda anlaşıldı, tepe budaması yapıyorum. :)
Teşekkürler :)

kgursan
05-04-2010, 19:41
Kamil Bey,

Saksı ekimi nasıl olmalı? Saksı büyüklüğü, fide sıklığı, toprak karışımı, güneşli balkon mu ister?

Sn mirbe., Uzun balkon saksılarına 15 cm aralıkla dikebilirsiniz. Dikimden 20 gün kadar sonra uç alma yapılınca kardeşleniyor ve dolduruyor boşlukları. Tabi bunlar uzun bitkiler (kesme çiçek için geliştrilmiş). bu nedenle sürgünleri bağlamak gerekiyor. Biz serada Ağ (net) içine alıyoruz ağın gözlerinden bitkiler çıkıyor, boylandıkça ağ yukarı kaldırılıyor. kolay gelsin.

kgursan
05-04-2010, 19:48
Sevgili jineop'un şu resmindeki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=479988&postcount=416) lisianthus'u tek kök mü? Eğer öyleyse tepesi alınmış da mı böyle dallanmış?

Bir de bu resimdeki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=498392&postcount=509) dolu dolu görüntü çok hoşuma gitti. Tepelerini almasak ama 10-15cm arayla sık sık eksek bu görüntüye ulaşabilir miyiz? Çünkü 20 gün geç çiçeklenmesini hiç istemem.

Kendisine sormak isterdim ama sanırım mesaj yazamıyor. :(

Sn gilan., Jineoopun fideleri yerde ve yerini sevmiş. Yani toprak uygun düşmüş. Bu bitki yerini severse güzel gelişiyor . tepe almazsanız sağlam tek dal gelir. Biraz kalın sap yapar. Tepe alırsanız 3-5 dal gelir. dolgun görüntü yapar. Bitkileri (çiçeklerin saplarını) dik durmaları için desteklemeniz gerekir. Ancak bol güneşli yerlerde daha sağlam sap yapar ve desteksiz durabilirler. Kolay gelsin.

kgursan
05-04-2010, 19:51
Değerli arkadaşlar UYARI!!
Geçen yıl diktiğiniz yerlere tekrar dikmeyin. Gelişmeyebilir. Köklerin gelişimi için dikeceğiniz yerin toprağını şimdiden kabartıp hazırlayın. İlk amaç KÖK GELİŞİMİNİ SAĞLAMAKtır. Ne kadar iyi kök gelişimi, o kadar güzel bitki dir. Bu kural bütün bitkiler için geçerlidir. Kolay gelsin.

uzman16
05-04-2010, 20:08
Bakın Jineop'un ilk diktiği zaman. Sanki verev verev açılan yelpaze gibi dikmiş. (Ya da bana öyle geldi.)

134163

Bu da (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4327&page=12) ilgili sayfa.

gilan
05-04-2010, 22:26
Ancak bol güneşli yerlerde daha sağlam sap yapar ve desteksiz durabilirler. Kolay gelsin.

Bu güzel bir haber. Oldukça güneşli bir yer ayırmıştım.

Uzman16, o fotoğrafı fark etmemiştim. Çok aydınlatıcı, teşekkürler.

k_donmez
05-04-2010, 22:36
Sayın KGürsan,
Bu çiçek ailece çok hoşlandığımız bir çiçektir. Bu yıla kadar yazları Yalova'ya geldiğimizde Pazar'da bolca buluyor ve kesilmiş halde alıp evimizde vazoda haftalarca diri tutuyorduk. Sizin de Lisianthus'lar için emek verdiğinizi görmek beni çok mutlu etti. Bu yaz Yalova'ya geldiğimizde sizi de ziyaret edip Lisianthusları ustasının yerinde görmeyi çok isterim.

nevsune
06-04-2010, 09:00
Bol güneş istediğini geçen yıl ben de gördüm. Öyle günde 2-3 saat yeterli olmuyor, ciddi güneş istiyor. Benimkiler hem geç açmış hem de 1-2 çiçekle mevsimi bitirmişti. Bu yıl tam gün güneş alabilecekleri pencere önü ayarlıyorum.

kgursan
06-04-2010, 18:39
Sayın KGürsan,
Bu çiçek ailece çok hoşlandığımız bir çiçektir. Bu yıla kadar yazları Yalova'ya geldiğimizde Pazar'da bolca buluyor ve kesilmiş halde alıp evimizde vazoda haftalarca diri tutuyorduk. Sizin de Lisianthus'lar için emek verdiğinizi görmek beni çok mutlu etti. Bu yaz Yalova'ya geldiğimizde sizi de ziyaret edip Lisianthusları ustasının yerinde görmeyi çok isterim.

Sn kdönmez., bahçeme gelirseniz sevinirim, ancak Lisianthus görüp göremeyeceğinizi bilmiyorum. çünki, geçen yıllar lisianthus yetiştirdiğim seralarda tekrar lisianthus yetiştiremiyorum, olmuyor. mamafih, komşularımda görebiliriz. bekliyorum saygılarımla. Kolay gelsin.

Oyaman
06-04-2010, 20:25
Kamil bey , geçen sene aldığım lisi ' leri yarı gölgeye dikmiştim . Ancak % 80 i yaşıyor . Sadece bir adet mor çiçek açtı . Lisileri derin olarak kürekle kaldırıp , güneşe taşısam yaşarlarmı ?

k_donmez
06-04-2010, 21:54
Sn kdönmez., bahçeme gelirseniz sevinirim, ancak Lisianthus görüp göremeyeceğinizi bilmiyorum. çünki, geçen yıllar lisianthus yetiştirdiğim seralarda tekrar lisianthus yetiştiremiyorum, olmuyor. mamafih, komşularımda görebiliriz. bekliyorum saygılarımla. Kolay gelsin.

Sayın KGürsan
Bu yaz Yalova'ya gelir gelmez ilk işim size ulaşmak olacak. Kolaylıklar diliyorum. Selamlar. Saygılar.

kgursan
07-04-2010, 18:48
Kamil bey , geçen sene aldığım lisi ' leri yarı gölgeye dikmiştim . Ancak % 80 i yaşıyor . Sadece bir adet mor çiçek açtı . Lisileri derin olarak kürekle kaldırıp , güneşe taşısam yaşarlarmı ?

Geçen yıl yaşadığına göre şimdi niçin taşımak gereği duydunuz? yarı gölgede de açarlar. diğer taraftan ne kadar topraklı taşısanız da köklerin bir kısmı boşa çıkar olumsuz etkiler. Bence yerinde kalsın.

cemo
07-04-2010, 19:02
Çok haklısınız Kamil bey, bende saksı değişimi yaptım lisilere, sanırsam ölüyorlar.
Lisiler pek elleşmeye gelmiyor anlaşılan.

kumyaka2010
07-04-2010, 19:38
Sayın kgursan !
gordugum lisianthus çiçegi soganlımı . Arkadaşlar yeniden dikmek için soru soruyorlar .Selamlar.

Oyaman
07-04-2010, 22:15
Geçen yıl yaşadığına göre şimdi niçin taşımak gereği duydunuz? yarı gölgede de açarlar. diğer taraftan ne kadar topraklı taşısanız da köklerin bir kısmı boşa çıkar olumsuz etkiler. Bence yerinde kalsın.

Yanıtınız için teşekkür ederim Kamil bey , tam güneşte daha iyi çiçeklendiğini
okuyunca böyle bir düşünce oluştu bende . Onbir kökten sadece birinin çiçeğini
görebilmiştim . Ölmelerini istemem . Önerdiğiniz gibi yerlerinde bırakacağım .

kgursan
07-04-2010, 22:45
Sayın kgursan !
gordugum lisianthus çiçegi soganlımı . Arkadaşlar yeniden dikmek için soru soruyorlar .Selamlar.

Selam kumyaka., Soğanlı değil. Fide. Tohumdan yetişme.

kgursan
07-04-2010, 22:47
Yanıtınız için teşekkür ederim Kamil bey , tam güneşte daha iyi çiçeklendiğini
okuyunca böyle bir düşünce oluştu bende . Onbir kökten sadece birinin çiçeğini
görebilmiştim . Ölmelerini istemem . Önerdiğiniz gibi yerlerinde bırakacağım .

Oğuz bey., bu nasıl olur? 11 kök diktiniz sadece 1 tanesi çiçek açtı öylemi, ben mi yanlış anladım.? Diktiğiniz yer çok koyu gölge, ağaç altı filan mıydı?

kgursan
12-04-2010, 19:35
Sn Trida Lisianthus ile bilgileri bir başlığa özetlemişti , Ama ben "burada" diyemiyorum. Bu sayfada olması yeni arkadaşlara bilgi vermek yönünden faydalı olacak. Yardım edecek bir arkadaş var mı? Trida nın özetlemesini nasıl "burada " diyebilirim.? Saygılarımla.

Oyaman
12-04-2010, 21:09
Oğuz bey., bu nasıl olur? 11 kök diktiniz sadece 1 tanesi çiçek açtı öylemi, ben mi yanlış anladım.? Diktiğiniz yer çok koyu gölge, ağaç altı filan mıydı?

Kamil beyciğim , sizden 16 kök almıştım . Onbir kökü yaşatabildim . Evet sadece bir adet mor çiçeğini görebildim . Bulunduğu konum 3/4 gölge gibi . Öğlen güneşini 1 saat , akşam güneşini ise 1 saat alabilen bir yerde , önünde ve 2 metre uzağında kayısı ağacım var . Öğleden sonraki güneşi o engelliyor .Dal budaması yapmıştım , bulunduğu konuma ilaveten buda olumsuz etki yapmış olabilirmi ?
Şu anda ise çiçek dalları uzamaya başladı . 2-3 sürgün halindeler .

jineop
12-04-2010, 21:25
Sevgili arkadaşlar, eski bilgilerin toparlanmış hali için;

Lisianthus bakım bilgileri (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17323&highlight=lisianthus)

kgursan
27-04-2010, 20:04
Kamil beyciğim , sizden 16 kök almıştım . Onbir kökü yaşatabildim . Evet sadece bir adet mor çiçeğini görebildim . Bulunduğu konum 3/4 gölge gibi . Öğlen güneşini 1 saat , akşam güneşini ise 1 saat alabilen bir yerde , önünde ve 2 metre uzağında kayısı ağacım var . Öğleden sonraki güneşi o engelliyor .Dal budaması yapmıştım , bulunduğu konuma ilaveten buda olumsuz etki yapmış olabilirmi ?
Şu anda ise çiçek dalları uzamaya başladı . 2-3 sürgün halindeler .

Sevgili Oyaman., Dal budamasından kastınız nedir? Yani nasıl bir budama? Dikimden sonra dallanması için sadece 1defa (Ana sürgünün) tepesi kırılacaktı. bunun dışında budama işlemi yok.

Bu yıl telafi edelim geçen yılki hataları. Bu nedenle benim önerim:
1. Önce biraz bol ışık alan bi yer seçin,
2. Toprağı tavında iken belleyip kabartın, havalandırın.
3. Fideleri, yaprakları toprağa girmeyecek şekilde dikin,
4. ilk 10-15 gün fideleri kuru bırakmayın, gerekirse her gün veya gün aşırı bol sulayın. kökleri de suya doysun ama fazla su kök seviyesinde beklemesin, aksın. Drenajı iyi olsun.
5. İki hafta sonra köklenmeye başlayınca suyu azaltın. Haftada 1-2 ye kadar düşebilir.

Hepsi bu kadar. Kolay gelsin.

kar-topu
28-04-2010, 17:18
Sevgili kgursanın gönderdiği lisilerimi az önce ektim inşallah büyütürüm.

nazlı hilal
28-04-2010, 22:47
Kamil bey lisiler elime ulaştılar eşim havaleyi bu gün yaptı,çok teşekkürler...

acemifüsun
28-04-2010, 23:40
Sn. kgursanın yolladığı fideleri diktim:)

limon
29-04-2010, 08:26
Ben de :)

Emeğinize sağlık Kgürsan Bey. Sayenizde bu güzel bitkiye bahçelerimizde yer açtık.

Mavi beyaz katmerli, Beyaz, Koyu Mor renkte 100 fideyi aynı yere diktim. Gelişmeleri fotoğraflamaya çalışacağım.
139792

Fatoş
29-04-2010, 13:21
Kamil bey ,lisiler elime ulaştı, çok teşekkürler, diğer minik fideler için ayrıca teşekkür ederim. Hemen yerlerine diktim.

kgursan
29-04-2010, 19:57
Herkes güzel yerler hazırlamış lisianthuslara. Ümid ederim ki güzel gelişirler ve beni mahçup etmezler. Sulama ayarını iyi yaparsanız sorun olmayacağını düşünüyorum. hepinize kolay gelsin.

Hhatice
29-04-2010, 20:09
Ben de ektim , Kamil bey teşekkür ederim güzel çiçeklerini sizlerle paylaşacağım .

Vildan Sönmez
29-04-2010, 21:57
Bu lisiler geçen yıl Kenan Bey'den açmış kocaman bir buketle birlikte hediye gelmişti. Kışa girerken budadım Şimdi yeni sürgünlerini büyütmeye çalışıyorlar. Ayrıca bir kök de sevgili limon'un hediyesi var, o da yaşıyor.

Vildan Sönmez
29-04-2010, 22:01
Bu yıl aldıklarımı da kargodan geldiği gün ektim.
Sıra hep beraber çiçeklerini görmeye geldi.
Siparişle beraber hediye gelen begonyalar da ekildi hemen.Teşekkürler Kenan Bey.

limon
30-04-2010, 12:45
Vildan Hanım, geçen yıl sizin saksı gibi anneme verdiklerim 2 hafta önce çiçek açmışlar. :)

acemifüsun
30-04-2010, 14:11
Sevgili Vildan hanım fidelerimize sanıyorum destek çubukları gerekecek, kökler fazla gelişmeden bu sorunu da halletmemiz gerekir diye düşünüyorum. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?

bloodflower
30-04-2010, 16:57
Merhaba,

Bugün gelen ve evde yer olmadığı halde dayanamayıp, Kamil Beyden 21 tane aldığım Lisianthusları iç içe dikmek zorunda kalmıştım. Sayın Vildan Sönmez'inkileri görünce içim rahatladı. :D

Umarım beni de çiçekleriyle mutlu ederler.

Vildan Sönmez
30-04-2010, 20:01
Şimdiki durumda biraz sıkışık oldular. Geçen yıl başta Limon ve Jineop'un bahçede yetiştirdiği çiçekleri gördükçe, sanırım saksıda yetiştirmek için biraz açgözlü davrandık . Ben ilk fırsatta Enez'e giderken her saksıdan birer ikişer taneyi alıp götüreceğim.

Destek çubuğu için henüz erken sanırım.

bloodflower
30-04-2010, 20:35
Ben kendi adıma fazla açgözlüydüm. Evde saksıları koyacak yer bile yokken, bu kadar çok Lisianthus aldım. Ancak çok güzeller insan dayanamıyor. Onlar orada büyüsünler bir müddet, ben yeni saksılar alıp onları dağıtırım.

ayvasıl
30-04-2010, 21:45
Sayın kgursan,lisianthus fideleri elime ulaştı.Çok sağolun.

kgursan
01-05-2010, 03:40
Merhaba,

Bugün gelen ve evde yer olmadığı halde dayanamayıp, Kamil Beyden 21 tane aldığım Lisianthusları iç içe dikmek zorunda kalmıştım. Sayın Vildan Sönmez'inkileri görünce içim rahatladı. :D

Umarım beni de çiçekleriyle mutlu ederler.

Foto da fideleriniz biraz senik (su kaybetmiş) gibi görünüyor, umarım yol yorgunluğudur. Ancak saksınızı sularken su alttaki deliklerden çıktı mı?? Yani saksıyı önce suya doyurun, Köklerin seviyesi nemlensin, sadece üstten "ISLAMA" gibi sulamayın. İlk 10 gün kök seviyesi susuz kalmasın.

Yeni dikildikleri için kökler sarsıldığı için de solgun görünebilirler.

kgursan
01-05-2010, 03:46
Sevgili Vildan hanım fidelerimize sanıyorum destek çubukları gerekecek, kökler fazla gelişmeden bu sorunu da halletmemiz gerekir diye düşünüyorum. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?

Sn acemifisun., Vildan hanımın dediği gibi destek çubukları için henüz çok erken. Fideler biraz geliştikten sonra (1-2ay) çubuklar aralarına dikilebilir, ve çiçek sapları bunlara bağlanabilir. Hatta bol güneş de pişkin gelişirlerse bağlamaya bile gerek kalmayabilir.

kgursan
01-05-2010, 03:50
Bu lisiler geçen yıl Kenan Bey'den

Vildan hanım. genel müdürünüz KENAN beyi çok sevmişsiniz galiba:p Aklınız da çok yer etmiş!

bloodflower
01-05-2010, 05:57
Foto da fideleriniz biraz senik (su kaybetmiş) gibi görünüyor, umarım yol yorgunluğudur. Ancak saksınızı sularken su alttaki deliklerden çıktı mı?? Yani saksıyı önce suya doyurun, Köklerin seviyesi nemlensin, sadece üstten "ISLAMA" gibi sulamayın. İlk 10 gün kök seviyesi susuz kalmasın.

Yeni dikildikleri için kökler sarsıldığı için de solgun görünebilirler.

Sayın kgursan,

İlginize teşekkürler. Kargoya verdiğinizi söylediğinizde topraklarını hazırlamıştım. Diktikten hemen sonra dediğiniz gibi saksıyı suya doyurdum. Su alttaki deliklerden de çıkıyor.

Bana göre şu anda solgun görünmüyorlar, kendilerine gelmiş gibiler. Değerli yorumunuzu almak için, bugün bir resim çekip eklerim.

Saygılar.

acemifüsun
01-05-2010, 22:53
Sn acemifisun., Vildan hanımın dediği gibi destek çubukları için henüz çok erken. Fideler biraz geliştikten sonra (1-2ay) çubuklar aralarına dikilebilir, ve çiçek sapları bunlara bağlanabilir. Hatta bol güneş de pişkin gelişirlerse bağlamaya bile gerek kalmayabilir.

Sn.kgursan ben sonradan destek çubukları konursa; kökler tam gelişeceği için, köklere zarar veririm diye korktuğumdan öyle düşünmüştüm. Bol güneşte gerek kalmayabileceğine sevindim:)

bloodflower
01-05-2010, 23:19
Uzman görüşüne ihtiyacım var. Şimdi nasıllar sizce?

kgursan
01-05-2010, 23:57
Güzel. Kulakları kaldırmışlar. Kolay gelsin.

Ülkü
03-05-2010, 09:58
Bende fidelerimi hemen diktim. Yolda fazla hırpalanmışlardı;

züleyha
03-05-2010, 12:12
Arkadaşlar fidelerimi diktiğim saksıda hemde fidelerden birinin dibinde karınca deliği gördüm. üzerine su dökünce delikten dört beş tane karınca çıktı. Karıncaları kaçırmak için bir öneriniz var mı? Fidelere zarar verirler mi?

kar-topu
03-05-2010, 17:22
Sayın züleyha karıncalar fidelere zarar verebiliyorlar. Ben diğer çiçek fidelerimin birkaçını karıncalar yüzünden kaybettim.Bence önleminizi alın , saksıyı veya yerlerini değiştirebilirsiniz.

Nesrin Sarı
03-05-2010, 17:27
Uç kırma işlemini 10gün sonramı yapacağız?

kgursan
03-05-2010, 20:14
Uç kırma işlemini 10gün sonramı yapacağız?

Önce fideler tutunsunlar, canlansınlar, uzamaya başlasınlar. Bu işler 2-3 hafta kadar sürüyor. Tabi bazı fideler (şampanyagibi) uzamış durumdalar. Bunlar daha erken kırılabilir .

barış kağan
05-05-2010, 01:00
ben uçkırmayı yanlış anlayıp dikerken kırdım.Sorun olurmu

Nesrin Sarı
05-05-2010, 02:42
Kamil bey kaç yaprak üzerini kıralım?

kar-topu
05-05-2010, 11:36
Benim fidelerin bazıları sanki cansız gibi diğerleri diri acaba tutmadı mı?

Sevilay
05-05-2010, 12:28
Kamil bey kaç yaprak üzerini kıralım?

Buradan (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=498303&postcount=3) bilgileri okuyabilirsiniz.:)

kgursan
05-05-2010, 19:08
ben uçkırmayı yanlış anlayıp dikerken kırdım.Sorun olurmu

Sorun olmaz.

kgursan
05-05-2010, 19:10
Buradan (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=498303&postcount=3) bilgileri okuyabilirsiniz.:)

Sn sevilay., Teşekkür ederim. Ben hala beceremiyorum "Burada" demeyi. Neyse öğreniriz. Yaşımız genç daha!!

kgursan
05-05-2010, 19:11
Benim fidelerin bazıları sanki cansız gibi diğerleri diri acaba tutmadı mı?

Şu anda tutmaması için bir sebeb göremiyorum. Susuz iseler, suya doyurun.

blackpearl
05-05-2010, 19:17
Sayın kgursan
Fidelerim elime ulaştı sipariş bölümünede yazmıştım:)çok iyi durumdalar.Hediye için ve emeğiniz için teşekkür ederim;)

kar-topu
05-05-2010, 19:30
Hergün suluyorum ama güneşte bırakmıştım ondan olabilir, şimdi gölgeye aldım.

L A L
09-05-2010, 11:15
Fideler elime ulaştı maalesef kargom geldiginde ben hastahanede yatıyordum. Babam kargoyu almış ve kurumasınlar diyerek rastgele saksılara dikmiş bende 2 gün önce gelebildim eve durumları iyi fide kaybım yok hepside tutmuş durumda ama uzun bir süre daha ilgilenemeyecegim p.tesi tedavi için şehir dışına çıkacagım. Kırma işlemi ne zaman olacak acaba ?

kgursan
09-05-2010, 19:55
. Kırma işlemi ne zaman olacak acaba ?

Zaman söylemek mümkün değil. Çünki bazı çeşitler (Şampanya gibi) uzamış durumda hemen kırılabilir. sanıyorum lavanta da kırılabilir. Kök salıp uzamaya başlayınca kırınız. bitkide 2 çift yaprak kalırsa yeterlidir.

limon
10-05-2010, 09:38
Tepe kırmada ben fotoğraflarla yardımcı olmaya çalışacağım. Fideleri ilk diktiğim gün buraya yükledim, tarihi belli. Düne kadar fidelerde gözle görünen hiç bir büyüme yoktu ancak bu sabah baktığımda hepsinin birden bir miktar uzadıklarını gördüm. Bu sürede düzenli sulama dışında ekstra hiç bir şey yapmadım. kgürsan Bey'in yazdığı gibi köklerin toprağa rahat tutunabilmesi için toprağını devamlı nemli tuttum. Tepe budaması için daha zamanları var. Bendeki çeşitler; mavi-beyaz ebruli, beyaz, koyu mor.

züleyha
12-05-2010, 19:32
Nedersiniz arkadaşlar artık tepe alma zamanı gelmiş mi fidelerimin?

Kiraz
13-05-2010, 19:05
Acele dikim ve acele okumadan dolayı yanlış anlayıp, ekeceğim gün tepe budamalarını yapmıştım. Üç kere de toprağını çok seven kediler tarafından etrafa saçıldıklarını görüp yeniden diktim. Az da olsa salyangozlar saldırmış. Her şeye rağmen eski yaprakların arasından yeni yapraklar çıkmaya başladı ve durumları iyi.

kgursan
13-05-2010, 19:20

Birinci resimdekiler kırılabilir, ikinci resimdekiler biraz daha beklesin.

kgursan
13-05-2010, 19:23

sn züleyha., Siz sadece "cocopit" e mi diktiniz? cocosda gübre yoktur, fidelere biraz gübre KOKLATIN!!.

Orkun Kırcı
13-05-2010, 19:29
Ben hepsini geldikten 1 hafta sonra kestim. Şimdi her biri dipten ikişer sürgün vermeye başladılar.

züleyha
13-05-2010, 20:04
Sayın kgursan,
biraz bahçe toprağı, biraz torf ve biraz da yanmış gübre karışımına diktim.

fatmadundar
14-05-2010, 11:52
Geçen yıldan kalan lisilerim büyüyorlar.
Bu kadar büyüdüklerine göre çiçeklerini görebilirim değil mi Kamil Bey?

kgursan
14-05-2010, 23:09
Sayın kgursan,
biraz bahçe toprağı, biraz torf ve biraz da yanmış gübre karışımına diktim.

Tamam, sanırım ayar olmuştur.

kgursan
14-05-2010, 23:10
Geçen yıldan kalan lisilerim büyüyorlar.
Bu kadar büyüdüklerine göre çiçeklerini görebilirim değil mi Kamil Bey?

Haziranda çiçeklenecekler.

Orkun Kırcı
16-05-2010, 14:48
Geldikten 1 hafta sonra tepe budaması yaptığım lisi fidelerim şimdi bu durumda.

kgursan
16-05-2010, 21:39
Sn. kırcı., Güzel görünüyorlar. İşte hepsi bu kadar.

limon
17-05-2010, 09:09
Tam ben de fotoğraf yükleyecektim, Orkun Bey gerekli uygulamayı yapmış ta sonucunu da almış bile.

Budanmadan önceki halleri;
144663

144664

Yeni sürgün vermelerini bekliyorum artık. :)
144665

kgursan
17-05-2010, 19:49
15 gün içinde verecek.

Kiraz
17-05-2010, 22:12
Limon, senin de toprağın coco-peat katkılı mı? Benimkini kediler çok eşelediler, fideleri yerinden çıkardılar, üzerine naylon kafes gerince rahat ettim.

limon
18-05-2010, 09:53
2 büyük çuval Gartengold marka torf karıştırmıştım toprağına. Cocopeatleri sebze bahçesinde kullandım ama dediğin gibi yumuşak olduğu için bizim kedi devamlı eşeliyor. Evden idmanlı olduğu için (çok dikkatlidir, hiç bir şey kırmaz) bastığı yere çok dikkat eder, zarar vermez ama onun kadar küçük olduğunu zanneden Max, O'nu kovalarken ortalığı talan edebiliyor. Geçen hafta yapı markette çitlere baktım, buraya düz değil de kavisli gerek, yeşil telden rulo halinde değişik çitler vardı ama toprağa tutturacak uçları yok, pratik gelmedi. Ahşaplar güzel görünüyorlardı ama pahalılardı hem de kavisli olamayacaklardı. Bir saat baktım, düşündüm, taşındım, karar veremedim. Metreyle satılan telleri görünce onlarla pratik bir şeyler yapayım dedim ona da karar veremedim. kgursan Bey'in sera fotoğraflarında senin de bahsettiğin kafes tel var diye hatırladım. İyice inceleyip öyle bir şey yapsam, hem çiçeklere destek te olmuş olacaklar diye düşündüm.

Unutup gitmiştim, iyi ki hatırlattın.

kgursan
18-05-2010, 19:59
2 büyük çuval Gartengold marka torf karıştırmıştım toprağına. Cocopeatleri sebze bahçesinde kullandım ama dediğin gibi yumuşak olduğu için bizim kedi devamlı eşeliyor. kgursan Bey'in sera fotoğraflarında senin de bahsettiğin kafes tel var diye hatırladım. İyice inceleyip öyle bir şey yapsam, hem çiçeklere destek te olmuş olacaklar diye düşündüm.

Unutup gitmiştim, iyi ki hatırlattın.

Sn Limon., benim sera fotolarındaki "Ağ" olması için, baş taraflara (4 köşeye ve de aralara) sağlam kazıklar, Çakmanız gerek ve bu kazıkları 3 cm kalınlıkta ve iki baş kazık arası kadar uzunlukta kestirip, yere parelel olarak iki kazık a tutturmanız (5 lik tek çivi ile) ve de aralarını iple 15 cm aralarla örmeniz gerekir. Böylece yere yatay eni iki kazık arası kadar (benimkiler 1 m) uzunluğu bitkilerin dikildikleri alan kadar Zemine parelel bir "AĞ" yapmış olursunuz ve bitkiler bu ağ deliklerinden yukarı doğru çıktıkça (boylandıkça) ağ başlardaki kazıklara çakılan çivilerin sökülüp tekrar (üst tarafa) çakılmasıyla ağ yükselir, bitkiler de ağ gözlerinin aralarından dik büyür.

Ağ kurulu olunca kedi-köpek ağ arasından BELKİ eşeleme yapmayabilir.
Ancak eğik (kavisli dikiminiz nedeniyle bu sistem size uymayabilir. yine de deneyin derim.
kolay gelsin.

Kiraz
18-05-2010, 21:10
Ben naylon ağı sadece üzerlerine serdim. Biraz büyüdüklerinde kaldıracağım. O zamana kadar hem bitkiler iyice toprağa tutunur, hem de toprak gevşekliğini biraz kaybeder. Zaten dallar toprağı biraz örtünce kediler de gelmiyor. Aynı ağı sebze adalarında (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=639694&postcount=596) da kullanmıştım (adaçaylı fotoğrafta).

Ağ koymadan önce budadığım lavanta dallarını toprağa batırmıştım, kısmen işe yaramıştı.

Lilium
19-05-2010, 00:42
Lisianthus çılgınlığına bende katılabilirim artık, çok teşekkür ederim sayın k.gursan, böylesine güzel bir çiçekle tanıştırdığınız için, bahçem daha da reklenecek sayenizde.
Kimin Lisianthusları daha güzel yarışması da yapabiliriz, ne dersiniz.:)

kgursan
19-05-2010, 19:50
Lisianthus çılgınlığına bende katılabilirim artık, çok teşekkür ederim sayın k.gursan, böylesine güzel bir çiçekle tanıştırdığınız için, bahçem daha da reklenecek sayenizde.
Kimin Lisianthusları daha güzel yarışması da yapabiliriz, ne dersiniz.:)

Yok be Lilium., çılgınlıkla alakası yok. Ne kadar Lilium candidum, o kadar Lisianthus. Hepsi bu. Renklensin, güzellikler artsın. Kolay gelsin.

Lilium
20-05-2010, 00:46
Yok yok ben öyle her çiçeği çok sevmem, siz bakmayın k.gursanın böyle dediğine gerçekten çok güzel nadide asil bir çiçek bahçelerde mutlaka olması gereken bir çeşit, resimleri paylaşmaya başladıktan sonra ne kadar haklı olduğumu sizler de göreceksiniz.

Lilium
20-05-2010, 01:06
Bende fidelerimi hemen diktim. Yolda fazla hırpalanmışlardı;

Benimkiler kargo da bir hafta kaldı, iletişim bilgilerini yazmadım için (tel no gibi) kargo bana ulaşamadı benimde haberim yoktu neden sonra sayın k.gursanla başka bir konuda görüşürken Lisianthus'ları ektin mi ? demesi, ne Lisianthus'u haberim yok, istemiş olduğun Lisianthusları gönderdim almadın mı?
Eyvah dedim Lisianthuslar gitti onlar ölmüştür dedim, hemen kargoya gittim aldım ve paketi hemen aştım o kadar güzel paketlemiş ki, zarfların içine koymuş ve zarfları da nemlendirmiş tüpünden çıksa da toprakları hiç dağılmamıştı dibdiriydiler sevinçle hemen gelip ektim, sizlerle resimlerini bol bol paylaşacağım.

Lilium
20-05-2010, 12:39
Lisianthusları Resimledim altta bardakta olanlar goji
145566

145567

Kiraz
20-05-2010, 18:24
Acele dikim ve acele okumadan dolayı yanlış anlayıp, ekeceğim gün tepe budamalarını yapmıştım. Üç kere de toprağını çok seven kediler tarafından etrafa saçıldıklarını görüp yeniden diktim. Az da olsa salyangozlar saldırmış. Her şeye rağmen eski yaprakların arasından yeni yapraklar çıkmaya başladı ve durumları iyi.

Benim acemiliğime ve kedilere rağmen her biri en azından üç-dört yeni sürgün verdi.
145622

kgursan
20-05-2010, 19:25
Güzel,güzel. Gördüğünüz gibi çok da narin/nazik değil, kalender bir bitki. Kolay gelsin

fooflower
26-05-2010, 17:29
Bunlarda benim kızlarım. 28/04/2010' da ektim. 17/05'de tepe kırması yaptımş, yaklaşık 20 gün sonra yani.tepe kırmasından sonra küçük yapraklar çıkmaya başladı. Sadece bir tanesini kırmadım o da meraktan..Sizce ne durumdalar kgursan.
147265

kgursan
28-05-2010, 23:25
Bunlarda benim kızlarım. 28/04/2010' da ektim. 17/05'de tepe kırması yaptımş, yaklaşık 20 gün sonra yani.tepe kırmasından sonra küçük yapraklar çıkmaya başladı. Sadece bir tanesini kırmadım o da meraktan..Sizce ne durumdalar kgursan.
147265

Benimkilerden daha sağlıklı görünüyorlar. Ben mecburiyetten geçen yıl diktiğim yere tekrar diktim ama olmuyor, gelişemediler. Aynı yere tekrar tekrar dikmeyin.

Lilium
29-05-2010, 00:44
Benimkiler daha kendilerine gelemediler, ama gelecekler kafa kaldırmaya başladılar, kolay değil bir hafta kargoda kaldılar.
Daha çabuk toparlasınlar diye ben ekerken tepelerini kestim.

MİRBE
29-05-2010, 20:39
Benimkilerden de 3 tanesini güvercinler tırtıklamışlar ne türse bilmiyorum artık tırtıklamış diğer 3 tanesini kedi pinçiklemiş kalan 4 taneden umutluyum inşallah:(

merakli
02-06-2010, 11:24
Sayın kgursan'dan aldığım 20 fidemin 3 tanesini sanırım mantari bir rahatsızlık geçirdiler, kaybettim. Yaprakları lekelenerek sararıp kurumuşlardı.

Kalanların bir kısmının tepesini almıştım. Bu sabah kontrol ederken tepesini almadığım bir tanesi bir karış boyuna bakmadan tomurcuk vermiş, yaprağının arasına saklamış.

Bakalım ne renk açacak?

Hhatice
04-06-2010, 18:47
Ben bu bitkiyi çözemedim arkadaşlar .Birini kaybettim bir kaçı sarardı ikisinde tomucuk var .hepsi aynı toprakta hepsi aynı şekilde sulanıyor aynı şekilde güneş alıyor .Neden her biri farklı ?

gülsümkaya
04-06-2010, 19:17
benimkinler ne ölürüm ne kalırım diyor.şimdi saksıdalar pek memnun değiller hallerinden.köye götürüp bahçeye aktarmayı düşünüyorum.

kgursan
04-06-2010, 20:04
Ben bu bitkiyi çözemedim arkadaşlar .Birini kaybettim bir kaçı sarardı ikisinde tomucuk var .hepsi aynı toprakta hepsi aynı şekilde sulanıyor aynı şekilde güneş alıyor .Neden her biri farklı ?

Sn Hhatice., Sanıyorum toprağınızda sorun olabilir;

1. Toprak ph sı çok düşük (6,5 altında) ise kökleri gelişmez,
2. Toprak çok su tutuyorsa ve kökleri gelişmemişse sararır,
3. Toprakta bir hastalık etmeni olabilir.
4. Tuzlu toprak (aşırı gübre verilmiş) kök gelişimini engeller, bitki de gelişemez.

Ben senelerce yetiştirdiğim lisianthus dan geçen yıl battım!! Seranın birisine 3 defa Nisan-Mayıs ve Haziran da (her seferinde 6000 bitki) diktim olmadı, olmadı.

Kolay gelsin.

Hhatice
04-06-2010, 21:15
ph 7 özellikle torbanın üzerini okuyarak aldım .aynı toprağı kullandım hepsinde ama çözemedim bu neden böyle bazıları çiçeğe durdu .hepsi aynı yerde duruyor aynı suyu veriyorum .

Nesrin Sarı
07-06-2010, 07:28
Şuan benimde 21 adet fideden kalan 12 adet sağlıklı var :) Yinede mutluyum en azından Lisianthus yetiştirme şerefine nail olduk. Çok teşekkürler Sayın kgursan.

bloodflower
07-06-2010, 07:36
Şans işte, benim de 21 fideden geriye 12'si kaldı. Biri de gidici gibi. Ben yeni diktiğim yerlerine alışsınlar derken suyu başta fazla kaçırmışım sanırım. Hemen azalttım. Şu anda biri hariç kalanlar sağlıklı. Sayın Nesrin Sarı'nın dediği gibi yetiştirebilirsek ne mutlu bize.

Saygılar.

nevsune
07-06-2010, 08:47
Sevgili kgursan benim geçen yılki tembellerden biri meğer hazırlık içindeymiş, bu sabah farkettim:) Hem de ikisi yanyana.
150388

7-8 saat güneş alan pencere dışına koymuştum, iyi gelmiş. Kuşlar rahat bırakırsa bu yıl çiçek keyfi yaşarım artık.

Yeniler de gayet iyi durumdalar, fire vermedim bu sefer:)(Yol arkadaşlarından da iyi haberler azzz sonra!!!)

Güler
07-06-2010, 09:01
Benimkiler için bahçemde özel bir yer hazırladım. 35-40 cm yüksekliğinde yarım daire şeklinde bir taş duvar ördürerek lisilerimi buraya ektim.
Gelişmeleri çok hızlı olmamakla beraber firesiz büyüyorlar.
Tepe kırmalarını da yaptım ama daha hiç gübre vermedim, vermem gerekiyor mu?

kgursan
07-06-2010, 22:40
Fide kayıpları; Sevgili arkadaşlar, fide kayıpları tamamen toprak-su ilişkisine bağlı bir olay. Herkesin toprağı farklı. hazır topraklar genellikle Bolu (yeniçağa) torfu kaynaklı olabilir, Çok su tutar ve sanırım tuzludur, biraz da sık sulanınca kökler su içinde nefes alamaz ve ölür. Bu bakımdan bahçe toprakları daha sağlıklı olabiliyor. Ayrıca torf içinde besin de yoktur, hafif hafif (1 lt suya 1 çay kaşığı) gübre vermek gerekebilir.

Saksının tabanı suyu tutuyorsa (çanaklarında su kalırsa) yine kökler bozulabilir.

İyi haberlere ise sevindim. Nevsune hanımın geçen yıldan gelen bitkisi çok sağlıklı görünüyor. Hadi hayırlısı. Güler hanımın fideler neden keyifsiz? Yağmurlama su bozmuş olmasın? Hafif hafif gübrelemeye başlasanız iyi olur. Gelişmeleri hızlanır.

Kolay gelsin.

limon
08-06-2010, 08:59
Sn.kgursan Güler Hanım keyifsiz değil firesiz yazmış. :)

Bu yıl benimkiler keyifsiz. :) Yarısından fazlası sararıp öldü. Kuruma da değil, bitki sararıp pörsüyor. Daha önce aynı yerde Ters Laleler vardı, belki topraktaki besin yetersiz geldi diyeceğim ama düzenli gübreleme de yapıyorum. Bozulan bitkiler topraktan suyu çekemiyor sanki. (Petunyalarda da aynı durum oluyor bazen) Söktüğümde köklerinin çok ta güzel gelişmiş olduklarını görüyorum. Ama aynı yerde dikili 20 kadar fide oldukça keyifli büyüyor. Bu seneki yerleri tam güneş alıyor, hava bazı günler, tam da gelişme zamanlarında çok fazla sıcak olunca belki sorun yaratmıştır. Bu "belki" lerin sonu gelmez değil mi? :)

Renkleri ayrı ayrı dikip şekil yapmıştım ama bozuldukça yerlerini değiştirip birbirlerine yaklaştırdım, renkler karıştı. Çiçeklerini merakla ve özlemle bekliyorum. :)

river-wish
08-06-2010, 12:23
Benimde 24 adet fidemden 4 adet kaldı.Fideler ya sararıp öldü **** buruştu.fazlada sulamadım.Çok hassas bir çiçek.

FIRUZAN
08-06-2010, 20:30
merhaba sayın kgursan'dan bu güzel çiçeklerden bende almıştım.Benimkilerin durumu gayet sağlıklı ancak güneşli yerlere diktiklerim daha iri geliştiler fotoğraflarını en kısa zaman da yükleyip yorumlarınızı almak istiyorum arkadaşlar:)

nkoksal
08-06-2010, 21:41
20 adet fideden 1 tanesini kaybettim. Zannedersem ölümler daha çok sulama yüzünden meydana geliyor. Ölen fidemin tam yanında damlama borusunun ucu vardı, herhalde diğerlerinden daha fazla su aldı. Bu kadarcık bir dikkatsizlik bile ölümüne yol açabiliyor. Fidelerin arada biraz kurumasına da müsade etmek gerekiyor.

kgursan
09-06-2010, 18:36
Sn.kgursan Güler Hanım keyifsiz değil firesiz yazmış. :)

Bu yıl benimkiler keyifsiz. :) Yarısından fazlası sararıp öldü. Kuruma da değil, bitki sararıp pörsüyor. Daha önce aynı yerde Ters Laleler vardı, belki topraktaki besin yetersiz geldi diyeceğim ama düzenli gübreleme de yapıyorum. Bozulan bitkiler topraktan suyu çekemiyor sanki. (Petunyalarda da aynı durum oluyor bazen) Söktüğümde köklerinin çok ta güzel gelişmiş olduklarını görüyorum. Ama aynı yerde dikili 20 kadar fide oldukça keyifli büyüyor. Bu seneki yerleri tam güneş alıyor, hava bazı günler, tam da gelişme zamanlarında çok fazla sıcak olunca belki sorun yaratmıştır. Bu "belki" lerin sonu gelmez değil mi? :)

Renkleri ayrı ayrı dikip şekil yapmıştım ama bozuldukça yerlerini değiştirip birbirlerine yaklaştırdım, renkler karıştı. Çiçeklerini merakla ve özlemle bekliyorum. :)

Kökler gelişemezse fazla su veya toprak kökenli bazı hastalık etmenleri (Rizoctania ve fusarium) kökleri olumsuz etkiliyor, Sararmalar ya çok sulama veya toprak kökenli hastalık etmenleri ile ilgili. örneğin Aynı yere ikinci yıl dikilince kesinlikle gelişmiyor (bendeki durum) . Yerini severse hiç bir şeyi dinlemiyor ve gelişiyor.

Vildan Sönmez
09-06-2010, 20:32
Kenan Bey, bu yıl aldığım 30 kök fideden sadece 2 tanesini kaybettim, bazılarının uçlarını aldım, sürgünler verdiler. Daha geç gelişenleri hala kırmadım.
Acaba geç mi kaldım ?

Geçen yıl sezon sonu hediye gönderdiğiniz fidelerden kışı atlatanlar son derece güçlü. Onların da tepelerini almıştım. Dalları kalınlaştı ve sertleşti ,üstlerinde yanılmıyorsam tomurcuklar geliyor.

Kiraz
09-06-2010, 21:00
Uç alırken son anda aklıma gelince bir kaç tanesini toprağa daldırmıştım. Bugüne kadar yeşillikleri bozulmadı, merak edip birini sökünce köklendiğini gördüm.
151491

Vildan Sönmez
09-06-2010, 21:17
Ben de her seferinde dikiyorum, ama tutan olmadı. Birkaçını da suya koydum ama köklenmediler.

Uç alırken son anda aklıma gelince bir kaç tanesini toprağa daldırmıştım. Bugüne kadar yeşillikleri bozulmadı, merak edip birini sökünce köklendiğini gördüm.
151491

kgursan
11-06-2010, 20:20
Kenan Bey, bu yıl aldığım 30 kök fideden sadece 2 tanesini kaybettim, bazılarının uçlarını aldım, sürgünler verdiler. Daha geç gelişenleri hala kırmadım.
Acaba geç mi kaldım ?

Geçen yıl sezon sonu hediye gönderdiğiniz fidelerden kışı atlatanlar son derece güçlü. Onların da tepelerini almıştım. Dalları kalınlaştı ve sertleşti ,üstlerinde yanılmıyorsam tomurcuklar geliyor.

Vildan hanım., Önce düzeltme yapalım " Kamil bey",
Sonra geçen yıl gelenler kış boyunca kök sistemleri geliştiği için ilkbaharda güçlü gelirler ve en erken açarlar. Bu yıl dikilenler, uç alınanlar Temmuz sonu -Ağustos da ,uç alınmayanlar temmuz da gelir.

Yerini-toprağını severse güçlü geliyor.

ilksenozturk
14-06-2010, 07:46
sn kgursan;
bana gönderdiğiniz 10tanenin 3ünü kaybettim. diğerlerini de çeşitli arajman saksılarına dağıtarak diktim. direk güneş alanlar hızlı büyürken kaybettiklerim genelde aynı saksıdaki diğer bitkilere yetişemeyip gölgede kalanlar oldu. dün de bir tanesinin 2 adet tomurcuğu olduğunu gördüm:) ben hiç tepe almamış, kendi hallerine bırakmıştım. ne renk çıkacağını merak ediyorum...

Vildan Sönmez
14-06-2010, 08:47
Kamil Bey,
Ben bu hatayı daha önce de yapmıştım.
Ama yine eski genel müdürüm Kenan Gürsan'dan dolayı otomatik Kenan Bey gelmiş aklıma. Yoksa lisileri bize kazandıran Kgürsan'ın adını unutmak mümkün mü ?
Vildan hanım., Önce düzeltme yapalım " Kamil bey",
Sonra geçen yıl gelenler kış boyunca kök sistemleri geliştiği için ilkbaharda güçlü gelirler ve en erken açarlar. Bu yıl dikilenler, uç alınanlar Temmuz sonu -Ağustos da ,uç alınmayanlar temmuz da gelir.

Yerini-toprağını severse güçlü geliyor.

kgursan
14-06-2010, 19:45
Valla, ben birşey yapmadım!! ne yaptıysa LİSİANTHUS un kendisi yaptı, kendisini sizlere sevdirdi. Aynı kız çocuklar gibi!!

Hani derler ya "SEVECEKSEN OĞLAN ÇOCUĞUNU SEV, KIZ ÇOCUKLAR KENDİNİ SEVDİRİR"

MİRBE
14-06-2010, 19:52
Şimdi bakıyorum resimlere ya benimkiler hiç gelişmedi ben bakamadım ya da püfü nedir bu güzel canlı boy atmış fidelerin?

kgursan
15-06-2010, 19:48
Şimdi bakıyorum resimlere ya benimkiler hiç gelişmedi ben bakamadım ya da püfü nedir bu güzel canlı boy atmış fidelerin?

Bu bitkinin püfü "Ya sabır!" dır. şu anda sizin ve diğer arkadaşların bitkileri tam 5,5-6 ay yaşındadır!!. Yani Ocak 15 de tohumları atıldı, Mayıs da size geldi ve Ağustos da çiçeklenecek. Benim seraya diktiklerimin bir kısmı daha 3 cm yükseklikte!

FIRUZAN
17-06-2010, 11:22
Benim lisilerim de bunlar sayın kgursan hiç fire vermedim bahçeye karışık ektim bazılarını kardeşledim bazıları tek bıraktım.Yalnız güneş gören uzadı ve goncada diğerleri yarı gölgede ve durumları iyi bana göre ;)

nerimos19
22-06-2010, 15:36
Her renkten ikişer adet yani 14 tane alınmıştı gün be gün öle öle şu ande tam 5 tane kaldı renklerini merak etmekteyim .Ayrıcada çok üzülüyorum
neden bu kadar çok öldüler diye bahçenin en güzel yerine diktim .İnşallah geri kalanlar iyi olurdu beni sevindirirler yoksa çokkk üzülüyorum. Birdaha inşallah saksıya yapacağım direk bahçeye dikmek yaramadı sanırım .

sevim4
22-06-2010, 16:14
Sevgili nerimos ben her renkten 8tane almıştım 1tane kaldı.

limon
22-06-2010, 18:33
Benimkilerin tamamı öldü. Geçen yıl yaptığım uygulamanın aynısını yaptım ama bu yıl daha güneş alan bir yere diktim fideleri. İlk başta gelişimleri güzel gidiyorken birden 3'er 3'er sararmaya başladılar. 2-3 tane sağlam görünenler de bu hafta öldüler. Aynı yere diktiğim Gece Mumu fideleri ise çok keyifli geliştiler ve ilk diktiklerimin 5 katı büyüklüğe geldiler. Yine aynı yere diktiğim Liatrisler de çok keyifliler, çiçek açmak üzereler.

Kısaca bu sene sınıfta kaldım. :) Başarılı olanlardan bol fotoğraf bekliyoruz.

Geçen yılki Lisianthuslarım;
155153

155154

cemo
22-06-2010, 18:42
Benim de yarıdan fazlası zayi oldu:(

Sevgili Limon un dediği gibi, sararıp pörsüdü ve öldü çoğu. Kalan sağlar benimdir inşallah:))

Şşardığım şey ise, gecen seneden tohum düşmüş cıkan fideler oldu. Oysa ben tohum alıp dikmiştim de çıkmamıştı.

Kamil bey

Lisiler tohum döküp seneye yeniden cıkıyor mu.

Hhatice
22-06-2010, 19:44
Ben de 1 tanesini kaybettim 13 tane hayatta ,ama biri 4 cm biri tomurcukta hiç anlam veremiyorum .Toprak aynı ,güneş aynı, sulama aynı kaybettiğimi de neden öldü anladım. Alt 2 yaprak asla toprak altında kalmamalı çürüme oradan oluyor.

hozat
22-06-2010, 23:30
25 tane almıştım 5 tane kaldı.

Ben kendimi hatalı buluyordum, çokta suçlu değilmişim.
Okuduğum kadarı ile çok kader arkadaşım var.

ilksenozturk
23-06-2010, 09:15
benim saksıya diktiğim yedi tanesi 25-30cm boya ulaştı, iki tanesi de tomurcukta, bakalım ne renk açacaklar. açtıklarında fotoğraflarını paylaşırım.
nisbeten derin toprak istediklerini ve saksının onlara yetmediğini anlıyorum, büyüdükçe dik duruşlarını kaybediyorlar benimkiler.

Jezebel
23-06-2010, 09:42
İzmirli arkadaşlar ,
dün Hisarönündeydim , pembe beyaz ve mor / eflatun Lisiantus vardı .
Tanesi 2.5 lira . Pazarlığa açık ;)
Burada yazılanları okuyunca korktum , almadım .

metafiz
23-06-2010, 09:43
Sayın kgursan bana gönderdiğiniz 14 taneden 2 sini kaybettim:(.7 tanesi bir karış uzadı ve ikişer üçer tomurcukları var:p.5 tanesi de dört parmak boyundalar.Niye bir kısmı kısa kaldı anlamadım:rolleyes:

Bilseydim tutabildiklerini aldığım ucları ben de dikerdim.Dikmediğime çok üzüldüm.Neyse öğrenmiş oldum.

Benim kiler önce kuzeye bakan balkondaydılar çok gelişmediler.Güneye bakan balkona aldıktan sonra çok hızlı bir gelişme oldu.Bir hafta içinde tomurcuk bile verdiler.
Kaybettiğim ikisini de çok sulamaktan kaybettiğimi tahmin ediyorum.Susuzluğa dayanıklı ama çok suya asla gelemiyor.
Şimdi gidip gelip tomurcukların gelişmelerini takip ediyorum;).Açtıklarında resimlerini ekleyeceğim.Bizi bu güzelliklerle buluşturduğunuz için çok teşekkür ediyorum.

metafiz
23-06-2010, 09:48
Sayın ilksenozturk ben saksının yarısına kadar toprak doldurup da dikmiştim ,geliştikçe toprak ilave ediyorum,diklikleri bozulmuyor.

metafiz
23-06-2010, 10:00
Sayın Jezebel bence bakımı çok kolay bir bitki ben arkadaşların da çok sulamaktan çiçekleri kaybettiğini tahmin ediyorum.Çünkü benim sağlıklı olanların toprakları kuruluktan çatlak çatlak duruyor.İnsan toprağı görünce acil sulamak gerekiyor diye tahmin ediyor ama çiçek halinden çok memnun.Benim ki güneşin alnında duruyor , 3 günde bir suluyorum ve gayet sağlıklılar.(Bu arada siparişlerden aldığımız küpelerden biri açtı diğeri de sürgün vermekle meşgul.Çelikler de tuttular.)

blackpearl
23-06-2010, 11:35
Aldığım 35 fideden bir kısmını komşularım istemişti.Bende kalan 13 fidenin sadece 2 sini yaşatabildim:(Sanırım seneye tekrar deneyeceğim...

acemifüsun
23-06-2010, 16:16
Aldığım 10 fideden birini kaybettim. Hepsi aynı büyük dikdörtgen saksıda dikililer ama gelişimleri aynı değil. Bazıları hiç büyümedi, bazıları da tomurcukda:)

Vildan Sönmez
29-06-2010, 20:59
Beş tane yeni fidemde sararma başladı. Geçen yılın fidesi tomurcuklarını büyütüyor.

Güler
29-06-2010, 21:35
Ben de bu senekilerde fire vermeye başladım. Çok da sağlıklı ilerliyorlardı.

limon
29-06-2010, 23:24
Bende hiç kalmadı. 100 de 100'ünü öldürdüm. :)

Çimi kaldırdığım o alan boş kalınca, biraz olsun dolsun diye Liatrisleri kocaman saksısıyla toprağa gömdüm. Toprak ta o kadar güzel pamuk gibi ki benim bile ayaklarım 24 saat kalsa kök salarım ;) ama Lisilere beğendiremedim.

iris41
30-06-2010, 20:58
bu sene taşınmasaydım bende lisiantuslardan alıp balkona ekicektim kısmet degilmiş gecen yıl sizlerin fotosunu mutlulukla seyretmiştim şimdi okuduklarımdan sizin adınıza üzüldüm.
cok güzel bir cicek

kgursan
03-07-2010, 23:48
sevgili arkadaşlar., 10 gündür bu başlığa yazamadım. Sizlerin mesajlarını okuyunca da çok üzüldüm. ne oldu da fideler kurudu, ? inanın cevabını bende veremiyorum. Ben de sizin gibi hüsran içindeyim.:(

Tamam bazı çeşitlerin (renklerin) gelişimleri farklı olabilir. Bu nedenle kimi renk kısa kimisi uzun olabilir. Ama bu kadar da fark olmaz ki? Nisan sonunda 5 yastığa 6000 fide diktim 2 yastık tamamen dikildiği gibi kaldı?? 3 yastıkzayıf da olsa gelişiyor. Geçen yıl bu serada lisianthus vardı? ve güzel gelişmişlerdi bu yıl olmadı. (Resimleri yükleyemiyorum picture menagerim çalışmıyor)

Haziranda sizinkilerle birlikte ikinci seraya tekrar diktim, nazlı büyüyorlar. daha 15 cm olmadılar, buna karşın komşum 5m öteye aynı zamanda dikti bitkiler çok güzel gelişiyorlar, kıskanıyorum. demek benim seraların toprağı ölmüş. Artan 20 kadar fideyi de açık alanda hercai menekşelerin arasına attım!! diktim. hiç bakmadım sadece arada su verdim inanın daha güzel ve kalın oldular:confused:

Şimdi yukardaki bazı sorular var:
1. sn cemo., yere dökülen tohumlardan ortam uygunsa çıkabilir, fakat çok zor. çeliklerin köklenmesi de çok zor oluyor.
2. Sn limon un fidelerinin ölmesi acaba kullanılan torf- cocs dan olabilir mi? diye düşünüyorum. Bunlar DÜŞÜK PH lı materyaller. Toprağın PH sı 6,5 dan az olunca Lisianthus gelişmiyor?!. En uygun ph 6,5-7,0 arası. Sanıyorum bu materyallerden bol kullanmıştınız? Yani diğer pek çok bitkinin (açelya, ortanca vb.) istediği 6,0 ph da lisianthus gelişemiyor.
3. Diğer pek çok arkadaşın fidelerinde aşırı sulama dan (devamlı ıslak ortam, kurumadan sulama ile köklerin ölmesi) kaynaklanan çürümeler olabilir mi ?
4. Bir önceki lisianthus toprağına tekrar dikilirse olmuyor. Benzer şekilde bazı soğanlı bitkilerden sonra da olumsuz etki olabilir mi? diye düşünüyorum.

Sonuç olarak: Bu kadar aylarca özen gösterdiğimiz halde bitkiyi yaşatamayınca üzülmemek mümkün değil, ama yapabileceğim bir şey varsa yapmaya hazırım. Hepinize kolay gelsin.

Not. İlgili fotoları küçültecek programı bilgisayara yükleyince hemen paylaşacağım.

Vildan Sönmez
04-07-2010, 01:04
Kamil Bey kayıplara rağmen benim saksıda ekili lisiler farklı gelişmelerle de olsa çoğunlukla tomurcuklular.
Bu yıl açsınlar, geçen yıl olduğu gibi buduyacağım, belki önümüzdeki yıla kalırlar.

Güler
04-07-2010, 01:35
Benim lisilerde de bozulmalar başladı. Sanki güneşten kavruluyor gibi. Güneşli alandalar ama susuz kalmıyorlar.

Fatoş
05-07-2010, 11:38
157947
157948
157949
157950
157951

Fatoş
05-07-2010, 11:42
157955
Kamil Bey'den aldığım 35 kökten 9 tanesini kaybettim, geriye kalanlar yavaş yavaş çiçekleri açmaya başladı...

Fatoş
05-07-2010, 11:48
157960
Kırmızı ve mor fidelerim öldü, açık renkliler yaşadı.

kgursan
05-07-2010, 20:47
Bu gün arkadaşımla görüştüm. Antalya ya göndermek için fide yapmış. Ben de 150-200 adet fide aldım ve burada fidelerini kaybetmiş arkadaşlara "ÜCRETSİZ" göndereceğim. Sadece kargo ücretini ödeyecekler.

Benim tesbitime göre:
Sn Limon, Hozat , black pearl, Cemo, Sevim-4, fidelerini kaybetmişler. Sadece kargoyu ödemeleri koşuluyla yarın fide göndereceğim. 10-20 civarında, yaklaşık aldıkları fidenin
%40 kadarını bu şekilde göndermek istiyorum.

Fideler küçük viyolde ve bekletemiyeceğim.

Buna göre Yarın (6 temmuz salı) Fide göndereceklerim:

1. Hozat : 10-15 adet,
2. Limon : 40-45 adet,
3. Black pearl: 6-10 adet,
4. cemo : 10-12 adet,
5. Sevim 4,: 15-20 ad.

Not Adres değişikliği olan varsa lütfen bildirsin. Hepinize kolay gelsin.

Vildan Sönmez
05-07-2010, 22:55
Benim lisim de açtı, Fatoş Hanım'ın 692 deki ilk fotoğraftakinin renginde...

ilksenozturk
06-07-2010, 07:02
benimkisi de açtı, sn Fatoş'un resmini yüklediği hafif pembe olandan

hozat
06-07-2010, 09:42
Sn. kgursan,

Mesajınızı şimdi okudum. Bu konudaki yazışmalarımızla sizi üzdüğümüzü anlıyorum.

Ne var ki: Ağaçlar.net paylaşım ağırlıklı bir site,bizler de ortak bir sorunu paylaşarak birbirimize bilgi ulaştırdık.

Doğa bu, "hikmetinden sul olmaz"Siz ki daha önce gönderdiğiniz bitkilerle birçok arkadaşımızı mutlu etmiş bir seracısınız.
ince düşünceniz için teşekkür ederim. Sİz müsterih olun, oluyor böyle şeyler.

Belkide benim lisilerin bozulması Şile'nin çok nemli havasından olmuştur.Zira her sabah yağmur yağmış gibi tüm bitkilerin üstünde yoğun bir çiğ tabakası oluşuyor,meyveler olgunlaşmdan çürüyor.

Yapı market ve seralardan aldığımız bazı bitkiler de eve gelince bozuluyor.Ne yapalım gülü seven dikenine katlanır.

Siz müsterih olun ve yaşanan bu durumu kendi üzerinize almayın lütfen. Nitekim lisilerle birlikte hediye olarak gönderdiğiniz begonyalar çok sağlıklı ve canlı bir şekilde büyüyüp çiçeklendiler onları çok seviyorum.

BU konunun sizinle hiç bir ilgisinin olmadığını düşünenlerdenim.Sanıyorum birçok üyemiz de aynı duygular içindedir.

Çok duyarlısınız tekrar teşekkür ederim,demekki bu yıl lisianthus yılı değilmiş sağlık olsun. Ne olur yapmayın bu sefer ben incinirim.

Yakında seranıza yolum düşecek ozaman küçük bir armağanınızı zevkle kabul ederim.

Her şey gönlünüzce olsun, böyle şeyler olunca heyecnımız artıyor,dağarcığımıza yeni şeyler ekleniyor, bu da bir kazanımdır bence.

Selam ve saygılar.

Güler
06-07-2010, 09:57
Sevgili hozat doğru bir mesaj yazmış.
Ben de hozat'a katılıyorum. Sizden aldığımızda lisiler çok sağlıklıydı. Yerlerine ektiğimde de uzun bir müddet sağlıkla büyüdüler, tepe kırmalarını yaptığımda da gayet sağlıklı büyüyorlardı.
Son yağmurlardan sonra ufak yollu sararmalar başladı. Bozulanlar oldu. Ama arkadaşımızın dediği gibi marketlerden aldıklarımızda da çok fireler oluyor, götürüp iade mi ediyoruz?
Üzüldüğünüze şahit oldum ama, siz ne olur üzülmeyin. Bu sene lisi senesi değilmiş der, geçeriz.
Aradıklarımızı sizin temin etmeye çalışmanız bile büyük incelik, teşekkür ederiz.

Fatoş
06-07-2010, 10:06
Sevgili Kamil bey ben lisilerimi neden kaybettiğimi biliyorum, toprağa dikmeden önce saksılara dikmiştim kırmızılarla morların saksısı atölyenin bahçesin deki lavabonun bankosunun üstündeydi, her elini yıkayan onları suladı bu yüzden kaybettim ,diğerleri uzaktaydı sağlıklı bir şekilde büyüdü .Onları kaybetmem benim hatamdı.Şimdi geri kalanlar evin bahçesinde çoşmuşlar, üzerleri çiçek dolu bazen eve geldiğimde komşularımı bu çiçeklerin başında buluyorum, ''çok güzeller bahçe de yetişebileceğini hiç bilmiyorduk'' diyorlar.Size çok teşekkür ederim.

fooflower
06-07-2010, 10:34
Bunlar da benim lisilerim. 12 tane den bir tanesi kötü durumda ve hala direniyor gibi
158120

Tepe kırması yapılan yerden büyümeyenler biraz geç gelişiyolar ama sağlıklı, alt yapraklar da çürümeler var ama gelişmeye engel değil şu an.
158121
158122

COYOTE
06-07-2010, 13:33
Sayın kgursan'dan aldığım lisianthuslar açmaya başladı bir sürü tomurcuk var, bunlar ilk açanlar, diğerlerini beklemedeyim.

Fatoş
06-07-2010, 16:14
Bu ebruli açan lisiler çok hoş.

Güler
06-07-2010, 18:27
Çok hoş, katmerli mavi beyazı açan var mı?

limon
06-07-2010, 19:05
Sn.KGursan, Sevgili Hozat'ın yazdığı yazının altına imzamı atıyorum, tamamıyla düşüncelerimi aktarmış. Bu sene nemden kaynaklı bir çok sorunla karşı karşıyayım. Şile ile hemen hemen aynı özelliğe sahibiz. Geçen hafta yağan yağmurdan sonra çok çok sağlıklı gelişen domateslerin hem yapraklarında hem meyvelerinde sanki asit yanığı gibi yanıklar oluştu. Anormal nem var, bozulma sebepleri bence de nemden kaynaklı mantari bir hastalık.

Bunun yanında Erguvan yerini çok sevdi, bir haftadır daha bir keyiflendi. Begonyalar da çok keyifliler.

Bu sene Lisianthusları da arkadaşlarımızın fotoğraflarından zevkle takip edeceğiz.

Bu konuda yaşadığım sorunla ilgili yazıları sadece kendi başarısızlığım olarak yazmıştım ama eğer sizi kırdıysam çok üzülürüm. Güler Hanım'ın yazdığı gibi gelen fidelerin ne kadar sağlıklı olduğu fotoğraflarda görünüyor. Eğer kırdıysam çok özür dilerim.

sevim4
06-07-2010, 21:22
Merhaba sayın kgursan,lutfen bize kırılmayın arkadaşların dediği gibi niyetimiz sizi kırmak deyildi.
Ziz bize sağsalim gönderdiniz fideleri ben ilk defa lisi denedim başarısız oldum.
Lütfen böyle bir şey yapmayın nazik düşünceniz için çok teşekkür ederim.
Sevgiler.

köknar
06-07-2010, 21:38
Çok güzel bir bitki, bu mevsimde ekilebilecek fideyi nasıl edinebilirim? Sayın kgursan yardımcı olabilir misiniz?

kgursan
07-07-2010, 00:00
Sn Hozat, Limon, cemo, Güler, Sevim-4, ve diğer arkadaşlar. Biraz üzülmüş olabilirim ama yazdıklarınızdan asla ve asla KIRILMADIM. Sanırım başka şey söylemem gerekmiyor.

Benim asıl üzerinde durduğum şey Neden olmadı ? sorusunun cevabıdır. Kendime göre bu olayın nedenlerini şöyle yorumluyorum.;
1. Dikilen toprak PH sı . Sanıyorum sn limon Cocos (kokopeat) kullanmıştı. Bu ph sı 3-4 olan bir materyal, Bu materyalde ortanca, açelya vb. Asit ortam seven bitkiler iyi gelişir, ama lisianthus Düşük ph lı toprakda "Kendisine zehir etkisi yapan bazı maddeleri,elementleri daha fazla alıyor bu nedenle asla gelişemiyor" . Karadeniz topraklarının ph sı da düşüktür. Bu konuya özen göstermenizi daha önce de uyarmıştım galiba:(

2. Dikimden sonra 8-10 gün sulanır ama köklerin gelişmesi için toprağın biraz da kuruması gerekir. Devamlı ıslak toprak kökleri çürütür,

3. Lisianthus gelişmesinde ışık önemli bir faktör. Hem gün uzunluğu, hem de ışık intensitesi (yoğunluğu) bakımından.

4. Çeşitlerin(renklerin) gelişimleri birbirinden tamamen farklı. Bazı renkler iyi gelişirken, bazıları ııh olmuyor.

5. iki yıl üstüste dikilen topraklarda ikinci yıl olmuyor. Ben bunu öğreninceye kadar 10 000den fazla fide attım??:(

Sonuç olarak; Sorunları dile getirip paylaştığınız için asla kırılmadım, aklıma da öyle birşey gelmedi. Şimdi bir deneme fırsatı yakaladım sayenizde (Biliyorsunuz serde Araştırmacılık var). Temmuz dikimi nasıl sonuç verecek?

Bu denemeyi kurmak için 5 arkadaşa gerekli fideleri bu gün Aras Kargo ile gönderdim. Bunları da zahmet olmazsa lütfen dikiniz ve sonuçları burada paylaşalım :p.

3 renk (Mor, beyaz, pembe) gönderdim. Fideler sıcakta yetiştiği için ince-uzun. (ince saplılar mor) . Benim önerim bunlarda tepe kırma yapmayın veya yarısında yapın! Tahminim çiçekleri Eylül-Ekim gibi gelecektir.

Fideler ince ama sizin nazik ellerinizde güzel büyüyeceklerine inanıyorum.

Hepinize saygı ve selamlar.

kgursan
07-07-2010, 00:04
Çok güzel bir bitki, bu mevsimde ekilebilecek fideyi nasıl edinebilirim? Sayın kgursan yardımcı olabilir misiniz?

Özelden Adres bilginizi gönderin, kaç tane istediğinizi bildirin kalan fidelerden size de göndereyim, ancak fideler fazla bekleyecek durumda değil.

kgursan
07-07-2010, 00:14
İtirazı olan varsa lütfen bildirsin. Kargo ödemek istemeyen, ben istemiyorum diyen varsa lütfen bildirsin.
Not Adres değişikliği olan varsa lütfen bildirsin. Hepinize kolay gelsin.

Ayyyy??:mad: Ben bu kadar kaba bir cümleyi nasıl yazmışım??:(:(

Dün akşam, geç vakit, aceleyle yazarken çıkmış bu cümle. Hepinizden özür dilerim. Lütfen istemeyerek/ farkında olmadan yazılmış olan bu kaba cümle için bağışlayın beni.

Kiraz
07-07-2010, 09:26
Sn. Kgursan, devamlı ıslak toprakta köklerin çürüyeceğini belirtmişsiniz. Benimkilerde de bozulma büyük yağmurlardan sonra başlamıştı, ayrıca coco-peat kullanmıştım (!), bu da toprağın sürekli nemli olmasını sağlamış olmalı. İki tanesi diğerlerine inat büyüdü, yakında açmak üzere, üstelik bunlar kedilerin yerinden defalarca çıkardığı fideler, birinin kökleri toprağa tam gömülmemiş bile. Açacakların heyecanı, bozulanları unutturdu bile.

Fatoş
07-07-2010, 10:48
Çok hoş, katmerli mavi beyazı açan var mı?

Sevgili Güler hanım benimki bir tanesi açtı ama iki dalının arasında ki çatalın arasında daha önce ki 692 mesajdaki 3. fotoğrafta biraz görünüyor, sıkıştığı için çiçeğini tam açamamış,akşam üstü eve gidince fotoğrafını çekeceğim. Sevgiler.

bloodflower
07-07-2010, 17:03
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=420090&postcount=188 nolu mesajda yer alan, "SULAMA; İlk 2 hafta bitkileri nemli tutun, kurutmayın. Toprağı kurutursanız köklerin bulunduğu torf kurursa tekrar su almaz ve torfun içindeki yeni kökler zarar görür. ilk 15 gün suyuna dikkat edin tabi ki calla gibi de vıcık vıcık sulu olmasın toprak. Köklerin havaya da ihtiyacı var.", kısmını abarttığım için 21 taneden 9'unu kaybettiğim kanaatindeyim. Ph ölçer bile almıştım o yüzden ph'ını doğru ayarlamıştım. Kalanların şansına mıdır nedir, sulamayı azaltınca kalanlar iyice kendine gelmeye başladı. Darısı diğer lalegül sahiplerinin başına.

Saygılar.

köknar
08-07-2010, 20:49
Sayon kgursan' ın kargosunu bugün teslim aldım tekrar teşekkür ederim. Mor, pembe ve beyaz renk, toplam 15 fide göndermiş. Hemen diktim umarım o güzel çiçeklerini ben de görebilirim.

limon
09-07-2010, 00:01
Sayın Kgursan, paketiniz dün geldi, bu sefer 3 değişik yere diktim. Cocopeat konusunda kesinlikle haklısınız, bu bitki hiç sevmiyor. Ayrıca o bölümüm toprak yüzeyine daha önce ağaç kabukları sermiştim, Lisianthusları dikmeden toprağı belleyince karışmışlardı, onun da olumsuz etkisi olabilir.

Çok teşekkür ederim, hem emeğinize, hem değerli bilgilerinize.

ilksenozturk
09-07-2010, 16:03
sn kgursan,
umarım bu sene yaşanılan sorunlardan dolayı bu çiçekten vazgeçmezsiniz.
az önce tüm başlığı gözden geçirdim, bir önceki yıl arkadaşlar çok iyi sonuçlar almışlar, bu sene de yine çiçekleri iyi durumda olan bir çok arkadaşlarımız var, ben kayıplarımın nedenini çok iyi biliyorum mesela.
inşallah seneye de satış başlığınızı görürüz.

Vildan Sönmez
12-07-2010, 22:46
Açan lisilerim şimdilik 3 farklı renkte.:D

Güler
12-07-2010, 22:50
Oh ohh maşallah. Darısı başımıza.

Vildan Sönmez
12-07-2010, 22:56
Daha fazlası sizlerin olsun Güler Hanım. Geçen yıl sadece 2 tane lisim çiçeklenmişti. Bu yıl ben de inanamıyorum. Hem de saksıda..

kgursan
13-07-2010, 23:23
Daha fazlası sizlerin olsun Güler Hanım. Geçen yıl sadece 2 tane lisim çiçeklenmişti. Bu yıl ben de inanamıyorum. Hem de saksıda..

Sn. Vildan hanım., inanamıyorum derken., Bu yıl daha iyi mi, daha kötü mü demek istediniz? geçen yıldan kalan birkaç fideniz vardı. Sanıyorum onlar gür geldiler ve şimdi çiçekleri bitti.

Bu yıl gelenlerden yukarıdakilerden başka "Şampanya" renkler en önce açması gerekiyordu? Acaba olmadı mı? Kolay gelsin.

Vildan Sönmez
13-07-2010, 23:51
Kamil Bey tabiiki daha iyi. Geçen yıl arkadaşların bahçelerde yetiştirdiklerine imrenirken, bu yıl saksıda açtılar. Birkaç kayıp oldu ama açanlar onları unutturdu.
Bu beyaz açan geçen yıldan kalan fidelerden. Bir dal üzerinde sürüyle tomurcuk var, çiçeklenme bitmedi daha yeni başladı. Sırada bir çok tomurcuk var. Şimdilik renklerini tahmin edemiyorum, ilk tercihim lavanta ve pembe olsa da renk çok da önemli değil yaşasın ve açsınlar yeter.
İnşallah onları gelecek yıla da taşırım, olur mu dersiniz ?
Bu güzel mor da bu gün açtı. çok teşekkürler kazandırdığınız için.

[/B]

Sn. Vildan hanım., inanamıyorum derken., Bu yıl daha iyi mi, daha kötü mü demek istediniz? geçen yıldan kalan birkaç fideniz vardı. Sanıyorum onlar gür geldiler ve şimdi çiçekleri bitti.

Bu yıl gelenlerden yukarıdakilerden başka "Şampanya" renkler en önce açması gerekiyordu? Acaba olmadı mı? Kolay gelsin.

Kiraz
14-07-2010, 09:26
Çok güzeller Vildan Hanım, bu güzellik için beklenir işte. Benim şampanya tomurcukta, bekliyorum.

MİRBE
14-07-2010, 12:33
Bilumum hayvanlardan köpekti kuştu derken kalan 2 fidem tomurcukta ben de çoookkkkk mutluyum...

Oysaki hiç özenmeden yoğurt kabına ektiğim fideler beni şaşırttılar çiçeklensin resim koyacağım...

kgursan
14-07-2010, 19:10
Bilumum hayvanlardan köpekti kuştu derken kalan 2 fidem tomurcukta ben de çoookkkkk mutluyum...

Oysaki hiç özenmeden yoğurt kabına ektiğim fideler beni şaşırttılar çiçeklensin resim koyacağım...

Tamam. Bari yoğurt kabunın dibine delik delseydiniz drenaj için! Eski cumbalı evlerde Vita yağı tenekelerine dikerdi annelerimiz:p. kolay gelsin.

blackpearl
15-07-2010, 11:06
Sayın kgursan;Gönderdiğiniz fideler bugün elime ulaştı.Sanırım kargoda gecikme oldu.Tatilde olduğum için forumu takip edememiştim.Özelinize mesaj atmıştım ama forumu inceleyince buradanda yazayım dedim.Sayın hozatında dediği gibi birçok yerden aldığımız fidelerde kuruyabiliyor.Bu olayda sizin hiç payınız yokki hata bizim.Aksine siz bizi bu güzelliklerle buluşturmakta arcılık ederek yeterince emek harcıyorsunuz.İnce düşünceniz için teşekkür ederim.Mahcup ettiniz bizi.:)

ahmeter
15-07-2010, 12:46
lisianthus
Sene başı ekilen tohumdan lisianthuslar

kgursan
15-07-2010, 23:58
Çok güzel sn tuta, tebrik ederim. Sabırlıymışsınız. Kaç tane tohum ekmiştiniz acaba?

sabah
16-07-2010, 15:30
Yaklaşık 30 adet fideyi 3 arkadaş bölüşüp saksılara dikip, balkonlarda tuttuk. Bir iki adet dışında pek kaybımız olmadı. Bahçelere diksek yağmurlardan bu kadar şanslı olmayabilirdik.

Bu arada farklı koşullarda yetiştirmenin etkilerini görme şansımız oldu.
- Daha önce de dendiği gibi fazla sulama yapılan ve nispeten az güneş ışığı alan yerde büyümeyi yavaştı.
- Bol güneşli ve cam balkon nedeniyle daha sıcak balkonda daha hızlı büyüdü.
- Renklere göre büyüme hızları da farklı.

kgursan'a teşekkürler.

161085

ahmeter
16-07-2010, 16:19
Çok güzel sn tuta, tebrik ederim. Sabırlıymışsınız. Kaç tane tohum ekmiştiniz acaba?

Sayın Kursan
5 renk sıçak seraya ektim Saksılara ve bahçenın muhtelif yerlerine100 adet civarında kaldı şu an yanlız mor açtı kısa ve uzun 2 çinsti Kanada menşeli
Selamlar

Fatoş
16-07-2010, 16:22
Kamil beye çok teşekkür ederim, gönderdiği lisilerle bahçem şenlendi.
161092
161094
161095

Orkun Kırcı
16-07-2010, 16:25
Üff ya çok güzeller. Bende 10 gündür evden ayrıyım. Hepsi tomurcuklanmaya başlamışlardı. Umarım pazartesi ye kadar açıp geçmiş olmazlar...

Fatoş
16-07-2010, 16:36
Açıp geçmezler Orkun 'cuğum eve gittiğinde hepsini açmış göreceksin. Geçen hafta tek tük açıktı, şimdi grup halinde topluca açıyor, mutlaka yetişirsin.

cemo
16-07-2010, 17:46
İlk lisim açtı, hemde ölümle kalım arasında. Boynunu bükmüş yaprakları sararmış.Ama yine de açtı.Diğer 4 tanesi de, bugün yarın acacak gibi.

Kamil hocamızın gönderdiği ikinci lisileri, saksıya diktim gelişim şimdilik iyi.

cemo
16-07-2010, 17:51
Kamil bey ,gecen yıl sizden aldığım lisiler toprağa tohum saçmış ve birkaç fide oluşmuş.
Cok hızlı geliştiler ve cok boylandılar, uç almamıştım.

Yanılmıyorum değil mi, bunlar lisi:)

milyonstar
16-07-2010, 19:02
*** arkadaslar bu lisyantus fidelerini nerden bulabilirim cok güzelmis hosuma gitti

Orkun Kırcı
16-07-2010, 20:22
Açıp geçmezler Orkun 'cuğum eve gittiğinde hepsini açmış göreceksin. Geçen hafta tek tük açıktı, şimdi grup halinde topluca açıyor, mutlaka yetişirsin.

Buna sevindirik oldum :D

limon
16-07-2010, 20:46
Vildan Hanım, Fatoş Hanım, Sevgili Cemo, harikasınız, gözümüz gönlümüz açıldı sayenizde. Her rengi diğerinden güzel, bakmaya doyamıyor insan. Çiçek ömrünün uzunluğu ise en büyük avantajı.

Bu sene ben başarısızım ama geçen yıl Vildan Hanım'a ve anneme verdiğim bitkilerin bu yıl harika çiçekler açmasına çok seviniyorum. Demek geçen kış çok sert geçmese bizim bahçedekiler de bu yıla sağlam geleceklerdi.

kgursan
16-07-2010, 21:33
Kamil bey ,gecen yıl sizden aldığım lisiler toprağa tohum saçmış ve birkaç fide oluşmuş.

Sn cemo., Üzgünüm ama ben pek benzetemedim lisi ye:(

kgursan
16-07-2010, 21:40
*** arkadaslar bu lisyantus fidelerini nerden bulabilirim cok güzelmis hosuma gitti

Sn milyonstar., Nisan sonu- Mayıs başında burada bulabilirsiniz (2011 de).

Ama bazı marketlerde saksıya dikilmiş olarak satılabilir, belki oralarda bulabilirsiniz.

Orkun Kırcı
16-07-2010, 22:42

İlk fotodaki tomurcuk oluşumlarına bakılırsa lisianthusa benzettim ama tabii Kamil bey daha iyi bilir.

cemo
17-07-2010, 00:18
Daha küçük fotosu vardı bulamadım ,onda cok benziyor. Şimdi azman gibi oldu bu iki kök.
Bekleyip göreceğim o zaman.

limon
17-07-2010, 12:20
Maalesef yabai bir ot türü Cemo. Geçen yıl ben de ektiğim bir tohumdan çıktı sanarak çiçek açmasını bir ümit bekleyip, yeşil kısmı neredeyse 1 metre kadar uzadıktan sonra toplu iğne başı kadar açan beyaz çiçeklerini görünce hayal kırıklığı yaşamıştım. Ama yine de sökmeyin siz, bakalım nasıl olacak? Lisianthusun gövde yapısı ve yaprakları daha narin oluyor, bu bitki güçlü gövdeli ve kalın yapraklı oluyor, benzerliği yaprak renginden kaynaklanıyor.

cemo
17-07-2010, 13:42
Sevgili Limon, ot cıkarsa ne gülerim , komedi gibi:))

Gecen yıl lisiyi diktiğim yerde cıktığı için, bende söküp ön balkon altına güneşe getirdim ve gözünün içine bakıyordum::))

Kiraz
17-07-2010, 14:17

Sevgili Cemo, üçüz çiçeğine (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9840&highlight=%FC%E7%FCz+%E7i%E7e%F0i) benzettim. Temmuzda minik beyaz çiçekler açar, sonra beyazlar çoğalır.

ahmeter
17-07-2010, 14:32
lisianthus

fatmadundar
17-07-2010, 20:21
Evet sevgili Cemo, Üçüz Çiçeği onlar. O da çok güzel oluyor.

Arkadaşlar Lisileriniz çok güzel olmuşlar. Benim geçen yıldan kalanlar da çok güzel açtılar. Balkonda, saksıda ve sıcaklara rağmen.

Kamil Bey bizlere bu sevinci yaşattınız ya Allah da sizi sevindirsin.

161311

Kesme çiçeklerde gördüğümde çok beğenirdim ama bu bambaşka birşey.
Hani Lalegül demişler ya aynen öyle; hem lalenin hem de gülün güzelliği ve asaletini bir çiçekte görebiliyorsunuz.

fatmadundar
17-07-2010, 20:23
Bir hafta sonraki halleri daha da güzel.

fatmadundar
17-07-2010, 20:45
Kamil Bey hiç üzülmeyin. Bunlar da bu yılkiler. çiçeklerini görebileyim diye uç bile almadım.
Yaşamaları bile benim için yeterli.
161327
Bonusları da balkonuma çok yakıştı:o. Çok teşekkürler
161326

nazlı06
17-07-2010, 21:03
Fatmacım, geçen yıldan kalanlar sanki daha canlı çiçek açmış gibiler.

günebakan
17-07-2010, 21:05
Fatma ablacığım Lisiantuslar çok güzeller gerçekten. Umarım bu yılkilerde biran önce çiçeklerini gösterir:)