View Full Version : Lisianthus
Sayfalar :
1
2
3
4
5
[
6]
7
edelvays58
13-07-2013, 17:22
Gübreyle ilgili birşeyler söylemiştim bundan önceki mesajımda , ama kendime umduğum sayıda taraftar bulamadım :) morttum resmen ama tek başıma da olsa gübreye ulaşmaya çalışacağım :) yaşasın peter'S professional ....
Sayın Kana06,
Peter'sın mucize yarattığını Güler hanımın bir mesajında okumuştum. Ben de almak istiyorum ama nereden sipariş verebiliriz? Bu konuda hiç bir bilgim yok.
Böyle güzelliklerini gördükçe içim yanıyor. Tatile giderken fitil taktığım lisianthus fidelerimin 5 taneside ölmüş :(
Neyse artık bende önümüzdeki seneyi beklicem:(
Yetiştiren arkadaşlarımızın yüreğine sağlık.
Herkese Selamlar...
Fitil dediğiniz nedir? merak ettim.
Maşşallah!! Lisiler bu yıl daha mı güzel geliyor acaba? Geçen yılkiler de harika.. Sizler iyi bahçıvansınız. Özenli ve dikkatli. Gübre nin etkisi de iyi olmuş gibi.
Gübre konusunda yardımcı olmak isterim ama hem işlerim yoğun, hem gönderimde kargo ücreti astarı yüzünden pahalıya gelir. Ama illa ki isterim diyen olursa kilosu 16.5 TL/kg +kargo ücreti şeklinde istediğiniz miktarda göndereyim. Ben çuvalla alıp güllerimde kullanırım, bundan sizin istediğiniz miktarı kargoyla gönderirim veya yolu düşen olursa gelip alabilir. Benim kullandığım gübrenin formulasyonu: 17 06 27 +mikro elementler (yani 17 azot,06 fosfor ve 27 potasyum)
Arkadaşlar tekrar ediyorum; Satıcısı değilim, reklam ve/veya ticaretini yapmıyorum. Tartıları da el karar -göz mizan şeklinde yapabilirim çünkü terazim yok. Ayrıca satış başlığı vs açmıyorum.
Bu arada aklıma geldi, satış bölümünde gübre, torf vs. satan arkadaşlar dan da belki temin edebilirsiniz.
sevgili hocam..geçen sene sizden aldığım lisiler yaz boyu tüm görenleri kendine hayran bıraktı..ama kışı sadece saksıda kalan tek bir kök atlatabildi.tohumlarından yetiştiremedimde.bu yıl inşaallah sizden yine isteyeceğim.şimdi elimde tek kalan rengi efletun olan lisimin ilk açan çiçekleri çok güzel ve hala üzerinde ama diğer tomurcuklar sararıp kuruyor neden.tüm yazılarınızı şimdi okumak isterim ama yazlıktayım ve cep telimden bağlanabiliyorum oda sık sık kesilmekte.ne yapmalıyım yzarsanız memnun olurum.ölmesini istemiyorum.sevgiler, saygılar..
Sararma var ise,Tomurcukların içine kurt giriyordur,çiçek tozlarını yiyor. Yok doğrudan kuruyor ise mildiyö olabilir. Nasıl bir ilaçlama önereceğimi bilmiyorum. Bu zamanlarda kurtlar (yani kelebeklerin yavruları) çok.
Benol Hazaroğlu
13-07-2013, 22:23
Bu sene hiç firem yok. Gelişimleri de çok sıhhatli.
Ben Gübreden 1 kg rica ediyorum. Adresim kaybolduysa özelden yazabilirim.
Diğer çiçeklerimiz de de kullanabileceğimizi söylemiştiniz.
Elimin altında bulunsun. Lilyumlarada verebilirmiyiz?
nazlı hilal
14-07-2013, 01:43
Kamil bey lisilerle birlikte gönderdiğiniz paket gübreyi nasıl kullanacaktık ?:o
Benol Hazaroğlu
14-07-2013, 09:54
1230 nolu mesajda gübre kullanımı anlatılmış.
Fitil dediğiniz nedir? merak ettim.
Susuz kalmaması için fitilli sulama yapmak istemiştim. Tabandan bir ip ile su almasını sağlıyorsunuz yani.
Diğer saksılı bitkilerimde Başarılı olmasına rağmen bu fidelerimde çok su aldığı için çürümüş:(
Sn. kgursan dan aldığım lisianthuslarımdan sadece 1 tanesi fire verdi. Şimdi hepsi tomurcuklandı ve mor olanın bir tanesi açtı.
429429
429430
3 kök liside ise hastalık oldu sanırım. Aşağıda fotoğraflarını ekliyorum.
Kamil hocam bu lisiler için ne yapmam gerekir. Onları kaybetmek istemiyorum.
429431
429432
429433
3 kök liside ise hastalık oldu sanırım. Aşağıda fotoğraflarını ekliyorum.
Kamil hocam bu lisiler için ne yapmam gerekir. Onları kaybetmek istemiyorum.
429431
429432
429433
Eğer Mildiyo ilacınız var ise ilaçlayın, Manepli, mancozeb li bir ilaç ama nasıl bulunur nasıl kullanabilirsiniz bilmiyorum. eğer çürüme ilerlerse çürüyen dalları kesin yeni sürgün vermesini teşvik edin. Bir nevi uç alma gibi.
Benol Hazaroğlu
03-08-2013, 21:15
Sayın kgursana iyi geceler dileklerimizle.
433106
433107
433108
433109
Çiçekler ve fotolar güzel görünüyor. Bana göre ilaçlamayı boşverin. görünen kadarıyla bitkiler sağlıklı, Tabi görünmeyenleri bilmiyorum!!
Çiçekler ve fotolar güzel görünüyor. Bana göre ilaçlamayı boşverin. görünen kadarıyla bitkiler sağlıklı, Tabi görünmeyenleri bilmiyorum!!
Hocam bunlar hastalıklı olanlar değil. Hastalıklı olanlardan bir tanesini iyice budadım ama durumu pek iyi değil. Diğer üç tanesinde tomurcukları var fakat çok cılızlar.
Yukarıdaki lisilerin çiçekleri geçince sapları kessem tekrar çiçek sapı çıkarırlar mı?
Benol Hazaroğlu
13-08-2013, 12:14
Şölen başladı.
Benol Hazaroğlu
13-08-2013, 12:16
Hepsi ayrı güzel.
Benol Hazaroğlu
13-08-2013, 12:19
Pasteller başka.
Benol Hazaroğlu
13-08-2013, 12:20
Bu ayrı güzel.
Benol Hazaroğlu
13-08-2013, 12:21
Bir de bodur olsalar daha güzel olacak.
Benol Hazaroğlu
13-08-2013, 12:22
Her bahçede olsun.
Heeey., Lisianthus seven arkadaşlar!. Bu sene durum-vaziyet nasıldır? Yaklaşık 1 ay oldu, diktiğiniz fideler ne alemde?. Biraz paylaşsak !! Gerekiyorsa yardımlaşsak.. Sanırım zararı olmaz. Geçen yıldan kalan fideleri de merak ediyorum. bu günlerde çiçeklenmeleri lazım. Bu yıl dikilenlerde özellikle gübrelerin etkisini merak ediyorum. Bilgilendirirseniz sevinirim. kolay gelsin.
Bu kadar ilgili ve özverili olmanız ne güzel...Dilerim benim gibi bi çiçek aşığını da unutmazsınız..Ne olur bana da bu lalegüllerden gönderin..Ne olur.... :o
Hocam bunlar hastalıklı olanlar değil. Hastalıklı olanlardan bir tanesini iyice budadım ama durumu pek iyi değil. Diğer üç tanesinde tomurcukları var fakat çok cılızlar.
Yukarıdaki lisilerin çiçekleri geçince sapları kessem tekrar çiçek sapı çıkarırlar mı?
Çiçekler geçinceye kadar çok geç kalırlar. Ağustos ortasına kadar kesilen sapların dibinden Kasım Ekim-Kasım cıvarı tekrar çiçek VEREBİLİR?? Normalde temmuz ortası kesilenler Eylül Ekim de gelir.
Bu kadar ilgili ve özverili olmanız ne güzel...Dilerim benim gibi bi çiçek aşığını da unutmazsınız..Ne olur bana da bu lalegüllerden gönderin..Ne olur.... :o
Seneye mart-Nisan ayında Lisianthus satış başlığını takip edin ölmez de sağ kalırsak,kısmetse olur.
Benol hanıma tebrikler. çok sevindim. Ancak merak ettim, gözlemlerinize göre Gübrenin etkisi var mı?
Benol Hazaroğlu
14-08-2013, 19:58
Bence yok. Diğer çiçeklerimin hepsinde denedim Hiç bir fark gözlemlemedim.
Lisianthuslara hayvan gübresi de ayni etkiyi yapıyor.
Sadece bu sene fire vermedim.
Gönderdiklerinizi 3 arkadaş bölüşmüştük. Diğerleri hiçbir gübre vermemiş uçlarını ben aldığım halde büyümemiş, sürgün vermemiş çok cılız kalmışlar.
Bence yok. Diğer çiçeklerimin hepsinde denedim Hiç bir fark gözlemlemedim.
Lisianthuslara hayvan gübresi de ayni etkiyi yapıyor.
Sadece bu sene fire vermedim.
Gönderdiklerinizi 3 arkadaş bölüşmüştük. Diğerleri hiçbir gübre vermemiş uçlarını ben aldığım halde büyümemiş, sürgün vermemiş çok cılız kalmışlar.
Bu da gübrenin gelişme üzerine olumlu etkisini göstermiyor mu? Sizin bitkileriniz gübrelenmiş ve gelişmiş, onlar gübre vermemişler!!
Hayvan gübresi de mutlaka etkilidir, ama yanmış ve eski gübre ise.
yeşillim
07-09-2013, 19:34
Sn kgursan, bu güzelliklerle tanıştırdığınız için teşekkür ederim.
Sayın gürsan fidelerle göndermiş olduğunuz gübrelerin etkili olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim ama gübreleri almaya kalktığınızda büyük ambalaj ve yüksek ücretle karşılaşıyorsunuz.
Bu senenin son çiçekleri.
merhaba selahattin bey mesajınızda belirttiğiniz tuz pazarı cami yanında bulunan tohum dünyası dükkanını bulamadım ayrıntılı tarif verebilirmisiniz.Şimdiden teşekkürler..
arkadaşlar Kapalıçarşı da bulunan tohum dünyasının yerini bilen varmı?
cengizildas
13-12-2013, 14:49
Sn. kgursan, bu sene sizden aldıklarımı 2 yayla komşumla paylaştım. verdiğiniz gübreleri hepsine verdim. çok güzel çiçekler açtılar. yalnız boyları 25-30cm. kadar oldu. sonbaharda söylediğiniz gibi 2 çenek üstten kestim. bakalım seneye nasıl olacaklar. ancak yeni dönemde her renkten 2'şer adet tekrar rica edeceğim.
Sn. kgursan, bu sene sizden aldıklarımı 2 yayla komşumla paylaştım. verdiğiniz gübreleri hepsine verdim. çok güzel çiçekler açtılar. yalnız boyları 25-30cm. kadar oldu. sonbaharda söylediğiniz gibi 2 çenek üstten kestim. bakalım seneye nasıl olacaklar. ancak yeni dönemde her renkten 2'şer adet tekrar rica edeceğim.
Mart-Nisan ayı gelsin de kısmetse o zaman satış başlığı açarız.!! Ayrıca bitkileri güzel bakmış-yetiştirmişsiniz teşekkür ederim. kolay gelsin
akçabardak
20-01-2014, 12:16
Sayın kgursan, merhaba efendim, 04.01.2014 günü ektiğim lisianthus tohumları
10 gün içinde çimlendiler, acaba bundan sonra ne yapmam gerekir, sizce ben bunları büyütebilecekmiyim, çok güzel çimlendiler ama kaybetmekten korkuyorum.
Bundan sonra nasıl bir yol izlemem gerekir yardımcı olabilir misiniz acaba?
Şimdiden teşekkür ederim.
465755
Sayın kgursan, merhaba efendim, 04.01.2014 günü ektiğim lisianthus tohumları
10 gün içinde çimlendiler, acaba bundan sonra ne yapmam gerekir, sizce ben bunları büyütebilecekmiyim, çok güzel çimlendiler ama kaybetmekten korkuyorum.
Bundan sonra nasıl bir yol izlemem gerekir yardımcı olabilir misiniz acaba?
Şimdiden teşekkür ederim.
465755
Sanıyorum bu sorunun cevabını daha önce birilerine vermiştim, Yetiştirme ile ilgili bilgileri de bulabilirsiniz. şimdi yapmanız gereken:
1. Çimler biraz ele gelinceye kadar uygun koşullarda tutun, fısfıs ile sulama yapın,
2. 1 ay kadar sonra (ele gelince) 180-240 arası viyollere şaşırtma yapacaksınız. orada da hafif sulama, gübreleme ve ilaçlama yapacak ve bitkicikleri 1,5 ay kadar büyüteceksiniz.
3. Mart sonu nisan ortası yerlerine dikebilirsiniz. Veya bir boy büyük viyole (104 lük) aktarıp burada da geliştirip yerlerine dikebilirsiniz.
Sanırım Temmuz da çiçeklerini görürsünüz
Fazla sulama yapmayın, Küf, Botrytis vs için ilaçlama yapın (ben previcur kullanıyorum) Eğer siyah küf oluşursa onun için de ??? hatırlayamadığım (manep, zinep vb bir şey) bir ilaç var kullanmalısınız. Tarım ilacı bayileri
yardımcı olurlar
kolay gelsin.
akçabardak
21-01-2014, 18:51
Çok teşekkür ederim Sayın kgursan, elimden geldiğince dediklerinizi yapmaya çalışacağım
lakin ne kadar başarılı olabilirim bilemem. Tekrar teşekkürler.
akçabardak
12-02-2014, 09:53
Lisianthus
4 Ocakta lisianthus tohumlarımı ektim, ortam sıcak olunca 8-10 gün içinde
çimlendiler.
İlk fotoğraf çimlenmeye başlamış halleri.
469194
2. fotoğraftakiler tam bir ay sonra ki halleri.
469192
3. fotoğrafta arka planda görünenler
denemek için şaşırtma yaptıklarım.
469193
Şaşırtma yapmamın sebebi, bir tane dikdörtgen kabı elimden yere düşürdüm şu
en sonda ki ikili seyrek olanlar, oysa ki en çok çimlenen bu kap ta olanlardı (fotoğraf çekecektim) kendi kendime nazar deydirdim :dilli:
her tarafa saçıldılar, daha yeni yeni çimlenmeye başlamışlardı, iğne ucu gibi
minikler ne yapacağımı şaşırdım, oturdum başlarına öylece bakıyorum.
Üzüldüm ama oldu işte, sonra çimlenmişleri topraklarıyla bir kenara yavaş,yavaş
kümeleri bozmadan aldım. Geriye kalan toprakları ıspatula yardımıyla kabın içine
doldurdum, kenara ayırdığım çimleri toprağın üzerine minik yuvalar yaparak
yerleştirdim. Tek tük kalanları da ayrı bir kaba şaşırttım, hemen fısfısla suladım.
Ölenler öldü kalanlar sağ salim, çimlenmeyen tohumlar da sonradan çimlendiler.
Beceriksizliğimden dolayı ortaya güzel hikayeler çıkıyor değil mi? arkadaşlar :D
hanımeli
14-02-2014, 15:57
Bu sene lisianthus satışında listeye benide ekleyin,mutlaka almak istiyorum
akçabardak
14-02-2014, 16:18
Bu sene lisianthus satışında listeye benide ekleyin,mutlaka almak istiyorum
Lisianthus siparişinizi buradan yapabilirsiniz
http://www.agaclar.net/forum/fide-fidan-celik-saksili-bitki-kesme-cicek-kaktus-sukulent-satis/33702.htm
edelvays58
16-02-2014, 20:26
Benim geçen yıl Sn kgursan'dan aldığım lisilerin tümü hayatta ve alttan sürgün veriyorlar. Acaba geçen yıla göre daha mı çok çiçek açarlar?
Benim geçen yıl Sn kgursan'dan aldığım lisilerin tümü hayatta ve alttan sürgün veriyorlar. Acaba geçen yıla göre daha mı çok çiçek açarlar?
Geçen yıla göre dipten dahaçok sürgün, ve daha uzun boylu çiçekler verirler. Yeni gelen sürgünler hariç, eski dalları dipten temizlemenizi (kesmenizi) öneririm. gelen kardeşler yeter.
Lisianthus
4 Ocakta lisianthus tohumlarımı ektim, ortam sıcak olunca 8-10 gün içinde
çimlendiler.
İlk fotoğraf çimlenmeye başlamış halleri.
469194
2. fotoğraftakiler tam bir ay sonra ki halleri.
469192
3. fotoğrafta arka planda görünenler
denemek için şaşırtma yaptıklarım.
469193
Şaşırtma yapmamın sebebi, bir tane dikdörtgen kabı elimden yere düşürdüm şu
en sonda ki ikili seyrek olanlar, oysa ki en çok çimlenen bu kap ta olanlardı (fotoğraf çekecektim) kendi kendime nazar deydirdim :dilli:
her tarafa saçıldılar, daha yeni yeni çimlenmeye başlamışlardı, iğne ucu gibi
minikler ne yapacağımı şaşırdım, oturdum başlarına öylece bakıyorum.
Üzüldüm ama oldu işte, sonra çimlenmişleri topraklarıyla bir kenara yavaş,yavaş
kümeleri bozmadan aldım. Geriye kalan toprakları ıspatula yardımıyla kabın içine
doldurdum, kenara ayırdığım çimleri toprağın üzerine minik yuvalar yaparak
yerleştirdim. Tek tük kalanları da ayrı bir kaba şaşırttım, hemen fısfısla suladım.
Ölenler öldü kalanlar sağ salim, çimlenmeyen tohumlar da sonradan çimlendiler.
Beceriksizliğimden dolayı ortaya güzel hikayeler çıkıyor değil mi? arkadaşlar :D
Çimlenenleri tek viyollere (gözlere) şaşırtmanızı öneririm. Beyazlamış yapraklar görünüyor, mümkünse Previcur (veya Captan vb.)ilacı ile ilaçlayın, fısfıslayın ki çökerten ile fidecikler ölmesin.
Lisianthus satış başlığı açıldı. Siparişler alınıyor. Sizi liste de göremedim!!
Meraklılarına güzel bir kaynak:
http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/bahcecilik/moduller/lisianthus_yetistiriciligi.pdf
akçabardak
23-04-2014, 19:20
Sayın kgursan benim miniklerim bukadar büyüyebildiler, ne kadar nazlı bir çiçek miş bunlar böyle,
bunlar büyüyüp yetişir mi sizce 2-3 gündür havanın ısısı artışa geçince biraz hareketlendiler sanki. Kolay gelsin
Sn. Kgursan Gecen sene kismen golgeli yere diktigim fideler firesiz yetismisti. Bu sene bol gunesli yere diktim. Bayagi fire verdim. Bir de bu sene ki fideler gecen yilkilere oranla daha kucukmus gibi geldiler bana. Dogru mu. Benden baska zayi eden var mi acaba.
Sn. Kgursan Gecen sene kismen golgeli yere diktigim fideler firesiz yetismisti. Bu sene bol gunesli yere diktim. Bayagi fire verdim. Bir de bu sene ki fideler gecen yilkilere oranla daha kucukmus gibi geldiler bana. Dogru mu. Benden baska zayi eden var mi acaba.
Doğrudan güneş altında yeni dikilmiş fidenin su dengesini sağlaması zor olur. Çünkü köklerin gelişip su almasına kadar geçen zamanda bitki su kaybedince suyu telafi edemez ve kurur. Likya 07, de şikayet etdi 30 fideden 12 adedi kurumuş.
Dikimden sonra tutununcaya kadar azar azar, ama daha sık sulama (çamur etmeden) belki fideleri kurtarabilirdi ama şu anda yapacak birşey kalmamış.
Bir durumda şu: Geçen yıl lisi dikilen toprağa tekrar lisi dikilince kök çalışmayabiliyor. Ben 3 yıl önce, bir önceki yıl çok güzel gelişen seraya, sonraki yıl 6000 fideyi (1 sera) 3 defa (15nisan, 1 mayıs ve 15 mayıs) diktim ve OLMADI , tutmadı, kurudu vs.
Bu sebebden biraz nanemolla bir bitki lisianthus!! Kolay gelsin
Yerleri gecen yildan farkli. Bati cephedeyken fire yoktu. Guney cephede gercekten susuz kaldilar sanirim. Ama seneye fideleri daha gec isteyecegim sizden. Bu yilkiler gercekten gecen yilkilere oranla bayagi kucuklerdi. Dikerken zorlandim.
akçabardak
27-05-2014, 14:09
Lisianthuslarım geldikten sonra önce pet bardaklara diktim daha güzel gelişsinler diye azar azar ilaçlı suyunu da verdikten sonra 3 gün o şekilde beklettim, 4. gün tepelerini aldım yaklaşık iki hafta bardaklarda kaldılar, bu gün baktım filizlenmeye başlamışlar bahçeye dikmeye karar verdim ve hemen yerlerini hazırlayıp diktim.
Bundan sonrası onlara kalmış benden bukadar.
Bardaklardan kalıp gibi çıkarttım, çok güzel gelişip kök çalışması yapmışlardı, neredeyse kökler bardağın dibinde dönmeye başlamışlar.
İki tane de geçen seneden sağ salim kalmış
496920
sayın kgursan dan aldığım lisilerim.gönderilen pakette yazıldığı gibi diktim.sulamayı ona göre yaptım.şu anki durumu bu..çiçekleneceği günleri heyecanla bekliyorum.bol ışık ve günde 2 saat güneş gören bi yerdeler.umarım durumları iyidir.tecrübeli arkadaşların yorumlarını bekliyorum.bu arada hepsine tepe kırma işlemi yapmaya kıyamadım..ama yaptıklarımda yeni sürgünleri görünce acaba geçmi kaldım? yapsamıydım? diyorum..
497832
Geçen sene fide olarak diktiğim lisianthusların saksıda olanları soğuklarda kurudu. ama toprağa diktiklerim soğuk günleri atlattı hiç kurumadan hala geçen seneki sürgünlerle yeni döneme girdiler...
sayın kgursan dan aldığım lisilerim.gönderilen pakette yazıldığı gibi diktim.sulamayı ona göre yaptım.şu anki durumu bu..çiçekleneceği günleri heyecanla bekliyorum.bol ışık ve günde 2 saat güneş gören bi yerdeler.umarım durumları iyidir.tecrübeli arkadaşların yorumlarını bekliyorum.bu arada hepsine tepe kırma işlemi yapmaya kıyamadım..ama yaptıklarımda yeni sürgünleri görünce acaba geçmi kaldım? yapsamıydım? diyorum..
497832
Tepe kırmayı hala yapabilirsiniz. Tepe kırılınca kök daha gelişiyor ve daha fazla yeni sürgün yeni çiçek dalı verir.
sayın kgursan.
sağlıklılar değil mi?bu sene çiçek açarlar mı acaba?
sayın kgursan.
sağlıklılar değil mi?bu sene çiçek açarlar mı acaba?
Sn sudem, iyi görünüyorlar, bu yıl ( Sanırım Temmuz da ) çiçek açar, çiçekleri dipten kopartırsanız (Koparıp vazoya koyarsanız) kalanı Ekim ayında tekrar çiçeklenir.
kısaca: Temmuz da çiçekler kopartılırsa ( ki bu bir budama olur) Ekim ayında 2. el tekrar çiçek gelir. Sapların koparılması TYemmuz ayını geçerse ikinci el çiçekler GELEMEYEBİLİR !
Lisianthuslarla ilgili ilk defa bu sene bahçeye diktim ama sanırım birşeyleri yanlış yaptım. Bahçedekilerin büyük bölümünü kaybettim. Kalanlarda çok cılız. Bu güzellikten mahrum kalmamak için balkona saksıya birkaç tane dikmiştim. Onların gelişimini paylaşmak istiyorum :)
Uç alma yapmadığım en uzun ve kuvvetli olanı ama tabi çiçek sayısı az olacak sanırım.
Bu ise uç aldığım bir tanesi, çiçek tomurcukları göründü bile :)
Ben de bu sayfayı unuttunuz sanmıştım!! Sn Züleyha, bitkileriniz sağlıklı görünüyor. Tebrikler..
kamil beyden aldığım 20 fidenin 19u sağlıklı bir şekilde gelişmeye devam ediyor.. çiçeklenmesi için acele ettiğimden sadece bikaç tanesine uç alma yaptım (şimdi pişmanım gerçi ama) :) tomurcuklar göründü beklemedeyiz kamil bey.. tekrar teşekkür ederim
sn.kgursan,
Öncelikle beni bu güzel çiçekle buluşturduğunuz için çok teşekkür ederim.
30 adet farklı renklerde fide almıştım,bu yıl lisiler beni çok mutlu ettiler.
30 fideden 3 firem 27 tanesi tuttu.
Size biraz açıklama yapayım:
1)kaybederim korkusu ile hepsini yere dikmeyip saksıyı tercih ettim
a)Yere diktiklerim,sabah güneşi görmüyor,öğleden sonra güneşi çok fazla alıyor.
Sanıyorum buna bağlı olarak kök tutmada çok zorlandılar,ve çok yavaş büyüdüler.
b)İki saksıya paylaştırmıştım.Bir saksıyı yarı gölgede tuttum.
ikinci saksı güneşi biraz daha çok gördü.
Gelişimleri farklı oldu.Yarı gölgede kalan biraz daha geç boylandı.
c)Çiçeklerini erken görmek için uç almayı tüm fidelere uygulamadım (4 fideye uyguladım) gelişini takip etmek için.Henüz çok boylanmadılar.
d)Çok sıcak bir iklimde olmama rağmen suyunu torağı kontrol ederek verdim
fala suya boğmadım.Ayrıca ,sizin gönderdiğiniz pembe gübreden üç kere verdim başka hiç bir vitamin kullanmadım.
Temmuz başında ilk çiçeğini gördüm şu anda 3 gonca açtı.
NOT:Açan çiçeklerin üçüde aynı renk çıktı,goncalar da aynı renk olacak gibi görünüyor,diğerlerini merakla bekliyorum
saksıdaki ilk halleri
507373
29 HAZİRAN 2014
507374
6 TEMMUZ 2014
507375
Bu bitki, Teksasda çöl bitkisidir!!
Bu bitki, Teksasda çöl bitkisidir!!
Kamil Bey,
Menfi bir yorum yazmadığınıza göre, çok yanlış bir şey yapmamışım gibi geldi bana.
Çöl bitkisi olduğuna göre, yarı gölgeden alıp,tam güneşe mi koymalıyım?
mesajınızı böyle algıladım ben
münevver48
09-07-2014, 21:41
sevgili hozat hacam,lisianthus yetiştirmenize çok sevindim.sizin tecrübelerinizde bende faydalanmak isterim.çok sevdiğim ve beğendiğim çiçek.fakat yetiştirme konusunda doğrusu endişelerim vardı. inşallah hepsinin güzel çiçek açtıklarını görürsünüz.
Sevgili münevver48,
Gerçekten çok güzel bir çiçek ben de önceleri çekiniyordum ama,şimdi çok memnunum.
Ben ektiğim günden beri notlar alıp, çok sıkı takip ettim.
Farklı renkler açtıkça fotoğraf koyacağım.Sana da elimden geldiğince deneyimlerimi seve seve aktarırım
münevver48
10-07-2014, 13:02
sevgili hozat hacam,sizin deneyimlariniz benim için çok değerli,her ne kadar ikimizde bodrumda yaşamamıza rağmen bazen komşu bahçede yetişen çiçek bizimkinde yetişmiyor.ben bunu sellukamda yaşadım. görür görmez hayran olmuştum sellukaya.aynen lisianthusları gördüğümde olduğu gibi. hemen sipariş verildi .6 adet tohum alındı ve ektim.5 tanesi güzelce çimlendi .yere dikeceğim zaman bir tanesini komşumun bahçesine ektim. ve diğerlerini kendi bahçemde farklı yerlere ektim. benimki nazlı gelişirken zarla zorla çiçek açtırırken komşumunki coştu. benimki kışın ilk soğuklarına dayanamadı kurudu.komşumun sellukası iyice kalınlaştı bu sene 3.yılı maşallah çok güzel gelişti tohum verdi.ben onlardan tekrar ürettim tabi busefer önlemimi iyi aldım toprağa ekmedim büyük saksıda yazı kışı ve tektar yazı inşallah sağlıklı bir şekilde geçirip yumruları iyice geliştikten sonra gerçek yerine dikeceğim.şimdi bir çiçek dikerken yedeğini de komşumun bahçesine dikiyorum.bu bende alışkanlık oldu.inşallah sizin deneyiminizden sonra benim bahçemde de lisiler açacak. sıcağa olan dayanma gücünü merak ediyorum.yani sonuçta lisi denenecek çiçekler listesinde yerini aldı.sizin lisilerin fotoğraflarını merakla bekliyorum.paylaşacağınız deneyimleriniz için şimdiden teşekkürler sevgilerimle:):):)....
2. yılında lisianthuslar.
Kamil Bey,
Menfi bir yorum yazmadığınıza göre, çok yanlış bir şey yapmamışım gibi geldi bana.
Çöl bitkisi olduğuna göre, yarı gölgeden alıp,tam güneşe mi koymalıyım?
mesajınızı böyle algıladım ben
Çölde de kaya dipleri, gölgelikli alanlar vardır . Benim demem çok su vermeyin, fazla suyu sevmiyor,bol ışık istiyor demek istedim. Kolay gelsin.
kelebek çalısı
11-07-2014, 17:47
2015 yılı için bu bitkinin satışı gerçekleşirse, bir kaç tane de olsa edinmeyi planlıyorum. O kadar güzel fotoğraflar ve sağlıklı çiçekler ki. Al beni, yetiştir beni, seyretmeye de doyama diyorlar adeta.
Tamam sn kelebek çalısı, kısmet olur o günleri görürsek. Size de fide yollarım veya etrafınızda var ise edinirsiniz. unutmayın Nisan ayı. Kolay gelsin.
kelebek çalısı
12-07-2014, 15:48
Tamam sn kelebek çalısı, kısmet olur o günleri görürsek. Size de fide yollarım veya etrafınızda var ise edinirsiniz. unutmayın Nisan ayı. Kolay gelsin.
Sizin açacağınız satış sayfasını mutlaka takip ederim. Siparişler bildiğim kadarıyla önceden alınıyor.
Teşekkür ederim, saygılarımla.
Açmasını 4 gözle beklediğim çiçeklerim açmaya yakın susuzluktan bitap düşmüşler :)
510248
510249
510250
510251
benimkilerinde hepsi tomurcuktalar.biraz da boylandılar.yana doğru eğilimde var..Bende bi çubukla destek yapıp bağlasam mı acaba?Ne dersiniz kıymetli üyeler.
Bir güzellik de benden gelsin...
510727
510728
Açmasını 4 gözle beklediğim çiçeklerim açmaya yakın susuzluktan bitap düşmüşler :)
510248
510249
510250
510251
Susuzluktan değil, bitkinin yapraklarında mildiyo (veya botrytis )hastalığı var,küf yapmış. Yapraktan ıslamayın!!
sayın kgursan diğerlerinde birşey yok.Yaprakları tamamen gazel oldu.bahçeye bu aralar sık gidemedik.saksıda olan açamadan kurudu.Eğer hastalıksa ne yapmam lazım.
Sevgi Durul
02-08-2014, 16:03
Rengini belli eden ilk tomurcuk.
511718
akçabardak
03-08-2014, 12:05
Lisianthus
Benim tohumdan yetiştirip bir türlü büyütemediğim lisiler
büyümediler ama ölmediler de çimlenmiş halleriyle bir kenara
aldım, sadece ara sıra su veriyorum garipler bu halleriyle
tomurcuklanıp çiçek açmaya karar vermişler.
511818
akçabardak
07-08-2014, 14:18
Sayın kgursan'dan aldığım lisianthuslar
yeni yen açmaya başladılar
Sayın kgursan'a çok teşekkür ediyorum
bizlere bu güzellikleri yetiştirdiği için.
Bunlarda benim güzellerim teşekkürler sayın Kgursan...
Bundan sonraki aşamada ne yapmamız gerekiyor.Tecrübeli arkadaşlardan yardım bekliyorum..
:rolleyes:
513999
514000
514001
514002
eceyıldız
25-08-2014, 16:30
Lisilerden tohum alabiliyoruz değil mi? Bende lisi aldım bu sene ama sadece 4 yane yaşatabildim tohum keseleri oluşmuş. ayrıca bir arkadaşımda almıştı onda açanlarda da tohum kesesi var. tohumlarını alabilirsek çok iyi olacak, gerçi tohumdan yetiştirmek zor deniyor ama şansımı denemek istiyorum...
Bunlarda benim güzellerim teşekkürler sayın Kgursan...
Bundan sonraki aşamada ne yapmamız gerekiyor.Tecrübeli arkadaşlardan yardım bekliyorum..
:rolleyes:
513999
514000
514001
514002
Çiçek saplarını toprağa yakın olarak kırın ve bekleyin. Belki!! yeni gelen sürgünler çiçek verebilir. Bu saatten sonra biraz zor ama belki çiçek verebilr. Ağustos başında kırınca geliyor 2. el çiçekleri
kolay gelsin
Dün koçtaşta vardı lila renkli lisiantuslar mevsimi geçti diye almamıştım hala açtıklarını görünce pişman oldum şimdi.
Çiçek saplarını toprağa yakın olarak kırın ve bekleyin. Belki!! yeni gelen sürgünler çiçek verebilir. Bu saatten sonra biraz zor ama belki çiçek verebilr. Ağustos başında kırınca geliyor 2. el çiçekleri
kolay gelsin
beni bu kadarcığı bile mutlu etti..bundan sonraki aşama derken tohum **** kışa hazırlama süreci nasıl olacak? ya da böyle bi şansım var mı onu bilmek istemiştim ;) yazarsanız sevinirim...
Kadir Başkök
24-09-2014, 08:53
Sayın kgürsana bir sorum olacak. Oluşan tohum keseleri ne zaman olgunlaşacak. Tohum alma yöntemi konusunda yardimınızı rica ediyorum. Tohumların bitkiye dönme aşamasının çok uzun sürdüğünü biliyorum ama denemekten de bir zarar gelmez.
beni bu kadarcığı bile mutlu etti..bundan sonraki aşama derken tohum **** kışa hazırlama süreci nasıl olacak? ya da böyle bi şansım var mı onu bilmek istemiştim ;) yazarsanız sevinirim...
kışa doğru suyu azaltın ve bırakın. Hastalanmaz ise soğuklara dayanır, hasta olursa biter
Sayın kgürsana bir sorum olacak. Oluşan tohum keseleri ne zaman olgunlaşacak. Tohum alma yöntemi konusunda yardimınızı rica ediyorum. Tohumların bitkiye dönme aşamasının çok uzun sürdüğünü biliyorum ama denemekten de bir zarar gelmez.
Tahminen 1 ay dan fazla , sararıp kurumasını beklemelisiniz.
Kadir Başkök
06-10-2014, 18:19
Tahminen 1 ay dan fazla , sararıp kurumasını beklemelisiniz.
Sayın kgursan cevabınız ve bu özel çiçeği bizimle tanıştırıp güzelliğine ortak ettiğiniz için sonsuz teşekkürler...
akçabardak
14-11-2014, 16:21
Lisianthuslarım
Yaz boyunca bahçemi süsleyen lisianthuslarımı
tek tek köklerini oynatmadan toprağı ile birlikte saksılara aldım.
Saksılara almamın nedeni ise kışın bol yağmurlar yağdığından
köklerde çürüme yapıyor, ayrıca bazı zararlılar köklerine zarar
verip kurumalarına sebep oluyorlar.
526251
Yağmur yağdığı için toprak oldukça yaş
saksılarım çamurlandılar ama bir kaç gün bu şekilde kalmak zorundalar
saksıdaki toprak biraz kuruduktan sonra hem saksılar, hem de
yapraklar temizlenip topraklarından arındırılacaklar.
526252
Çok güzel kardeşleme yapmışlar, ana dalı tohumlarıyla birlikte
üzerinde duruyor, yağmurdan ıslandıkları için kurumasını bekleyip
daha sonra diplerinden kesmeyi düşünüyorum.
526253
akçabardak
14-11-2014, 16:54
Devam
Bu arada 5-6 lisimi zararlılar köklerine zarar verip kurutmuşlar
saksılara almasaydım hepsi de yok olacaklardı.
526258
Son partiyi saksılara alırken... buyurun
suçlu iş başında suçüstü yakalandı,
benim bahçemde maalesef bunlardan bolca çıkar
ben bitiremedim.
526259
Ve işte hepsi de kışı burada geçirmek üzere sıralandılar
ilk baharda tekrar bahçede yerlerini alacaklar
kışı bakalım çıkarabilecekmiyiz, hep birlikte göreceğiz.
lisiantusların 10 gün önceki durumları. Bu bir çeşit. Böyle 5 çeşit var ve hepsi çimlendi. Olacağından ümitli değilim ama bir denemekten kaybımız olmaz. 10 gün önceyle şimdi arasında sanki hiç büyümediler.
lisiantusların 10 gün önceki durumları. Bu bir çeşit. Böyle 5 çeşit var ve hepsi çimlendi. Olacağından ümitli değilim ama bir denemekten kaybımız olmaz. 10 gün önceyle şimdi arasında sanki hiç büyümediler.
Daha 3 ay böyle büyüyecekler/büyümeyecekler. Sanırım Mart gibi ele gelir, şaşırtma yaparsınız. Fide olduktan sonra yerlerine dikersiniz. Tabi bu arada hastalıklara karşı arada ilaçlamalı ve koklar gibi yaprak gübresi vermelidir.
kolay gelsin
eceyıldız
14-02-2015, 13:31
Geçen yıldan saksıda kalan 3 adet lisim var bu yıl gelişip çiçeklenmeleri için ne yapmalıym.
ayrıca geçen yıl açan çiçeklerde tohum oldu ve ben o tohumları aldım onlarıda nasıl ekeceğim bilgi verecek kimseler var mı acaba...
Geçen yıldan saksıda kalan 3 adet lisim var bu yıl gelişip çiçeklenmeleri için ne yapmalıym.
ayrıca geçen yıl açan çiçeklerde tohum oldu ve ben o tohumları aldım onlarıda nasıl ekeceğim bilgi verecek kimseler var mı acaba...
sadece uygun bir yerde tutup, Mart ayında dalları sıfırdan yani toprak hizasından budayın.. Tohum çimlenmeleri ve bakım bilgileri 500 cıvarındaki mesajlarda epey anlatılmıştı (Sn.Trida nın mesajları)
Sûz-i Dilârâ
20-02-2015, 17:38
Lalegüller yuvarlak, büyükçe bir saksıya topluca dikilince çok güzel görüntü veriyor.
Geçen yıl dan kalan lisianthusları şimdi budama zamanıdır. Toprağa yakın veya toprak seviyesinden budayın. toprak içinden gelen sürgünler size haziran da çiçek verir.
İlk ve muhtemelen son lisianthus denemem. Böyle 3 viyol yaptım . Sera gibi uygun şartlarınız olmayınca zor.
eceyıldız
10-04-2015, 13:54
Arkadaşlar lisilerin tohumlarını gelişi güzel saksıya serptim. Bir süre sonra saksıda bir sürü fidecik çıktı lisi diye sevinmeye başladım ama bu fidecikler büyümeye başladıkça lisilere benzemediklerini gördüm saksıda ot çıkması ihtimali sıfır aynı ottan başka saksıda da çıkardı ki bu saksının toprağı hazır toprak... Bu fideciklerin ne olduğunu çok merak ediyorum acaba lisi olabilir mi diye bekliyorum...
akçabardak
10-04-2015, 15:25
Sevgili eceyıldız lisiye sanki çok benziyor ama ışık parlamış tam olarak netleştiremiyorum, siz yine de söküp atmayın bir miktar daha büyüsünler bakalım biraz belli etsinler kendilerini. Sevgiler
eceyıldız
14-04-2015, 14:43
işte dalları mor ve yaprakları daha koyu renk bu yüzden umutsuzum.
fındıkkurdu
18-05-2015, 00:00
Lisiler toprakla buluştu, lisi sahibi herkesin bol çiçek görmesi dileğiyle 2015 yılı sezonu açılmıştır :)
Sn arkadaşlar, Lisianthus fidelerinizi dikerken;
1. çok derin dikmeyin, yaprakları toprağa gömülmesin
2.Dikimin arkasından, önce bul bir cansuyu verin ve kökler toprakla kaynaşsın ve 1-2 gün bekleyin
3. 2 Gün sonra ( veya dikim anında) fosforlu gübreyi (Sarı gübre 10-52-10 ) 5-8 litre suda eritip köklerine 1 çay bardağı kadar gübreli su ile sulayın
4. Bundan sonra 8-10 gün aralıklarla beyaz, gübreyi (18-5-25 +mg.+ mikroelementler) 10 litre kadar suda eritip 8-10 günde bir bu sudan verin. Ama normal sulamasını 2-3 gün aralıklarla yapın.
5. Tepe kırma: Bitkiler uzarken, bitki üzerinde 2 çift (karşılıklı ) yaprak kalacak şekilde tepesini kırarsanız bitkide kalan dipteki yaprakların dibinden yeni sürgünler çıkar ve bunların her biri çiçek dalı olur. Yani çok dal olur, ama çiçeklenmesi 15 gün kadar gecikir.
Tepe kırma tercihe kalmıştır. Tepe kırmaz iseniz, çiçeklenme 15 gün kadar erken ve tek bir dal gelir. benim önerim. Acımayın tepeyi uzamaya başlayan boğum arasından koparın!!. Yani bitki üzerinde 2 çift (karşılıklı) yaprak kalsın. Bunların koltuklarından 4 dal gelsin.
Haydi kolay gelsin, Bol çiçekli lisiler dilerim.
Şimdi dikilen fideler Temmuz da çiçek vereceklerdir. Çiçek verdikten sonra , çiçeklerini dipten kırıp, (tepe kırma gibi) vazonuza koyabilirsiniz, 15-20 gün vazonuzda kalır. Eğer çiçek koparma (kırma ) işlemini Temmuz sonu-1 Ağustos civarında yaparsanız, bitkide kalan yaprakların dibinden , Ekim- Kasım civarında tekrar çiçek gelir... Çiçek koparmayı Ağustos ortasında yaparsanız tekrar çiçek gelmesi Zor olur, havalar serinlediği için gelmeyebilir...
Kolay gelsin
Lonicera
21-05-2015, 15:01
Kamil beyin göndermiş olduğu lisianthusları toprakla buluşturduktan sonra uçlarını koparmıştım. Hemen yanıt vermişler.
Kamil beyin göndermiş olduğu lisianthusları toprakla buluşturduktan sonra uçlarını koparmıştım. Hemen yanıt vermişler.
tamam sn Lonicera, Bu şekilde yukarısı yürüyene kadar aşağısı (kökler) de daha güçlenecek ve sağlam sürgünler ucunda çiçek verecek. Ama 15 gün kadar geç çiçek açacak. kolay gelsin.
Lonicera
21-05-2015, 20:00
Geç olsun da sonuçta çok olsun çiçekleri))) Sizin de ellerinize sağlık Kamil beyciğim. İnanın değerli bilgileriniz ve tecrübeleriniz bize ışık tutuyor. İyi ki varsınız.
Daha önce yazdım ama tekrar yazayım. Şimdi bu ilk gelen çiçekleri 1 ağustos cıvarında yine uç alma gibi dipten koparıp vazoya koyarsanız,
1. Vazoda 15 gün kadar çiçekleri solmadan kalabilir,
2. Dipten koparılan yerin koltuklarından gelen yeni sürgünler de Ekim ayı civarında tekrar (ikinci el) çiçek verebilirler.
Yani; Çiçekleri, bitkinin üzerinde fazla bekletmeden koparmak ve çiçekleri vazoda görmek de bir alternatifdir, siz onları vazoda seyrederken, bitki yeni çiçek sürgünlerini uzatmaya başlar.
fındıkkurdu
10-07-2015, 00:26
Giresun için bu sene havalar o kadar çok serin ve soğuk geçti ki, ilk güneşi 8 Temmuz Çarşamba günü gördük diyebilirim. O yüzden benim lisilerin boyu henüz bir karış yani ortalama 20 cm civarında. İki günlük güneşle sanki birazcık kıpırdandılar gibi. Hava soğuk olduğu için de ben hiçbir fidemde tepe kırması yapmadım. Tepe kırması yapmadığım halde tek bir fidemin her yaprak dibinden filizler çıktı. İki **** üç fideminde en alt kısmında yeni sürgünler var. Diğerleri tek sürgünle devam ediyor.
Şikayet etmiyorum en azından fide kaybım olmadı. Lisi sahibi arkadaşlar sizlerin fideleri ne durumda?
fındıkkurdu
10-07-2015, 00:28
Ayrıca burası yeri değil biliyorum ama hediye begonyalarım kırmızı ve beyaz çiçeklerini gösterdiler. Kırmızı katmerli, beyaz yalın kat. Sayın kgursan'a teşekkürler.
Lonicera
10-07-2015, 13:21
Bendekilerin de boyu en fazla 20-25 cm. Çok küçükken tepe koparmıştım, her yanı çiçek tomurcuğu dolu. 2 tanesi açmak üzere...
tolgahan83
13-07-2015, 22:15
Hepsi açtı üzerleri tomurcuk dolu.:D
tolgahan83
13-07-2015, 22:19
Tepe kırması yapmadım.:D
tolgahan83
13-07-2015, 22:25
Hepsi çok harika sayın kgursan; çok teşekkürler.:D:D:D:
Katmerli lisianthuslardan aldığım tohumlardan yetiştirdiğim lisianthuslar tek kat olarak açıyorlar. Demekki tohum 1 kullanımlık.
fındıkkurdu
23-07-2015, 11:09
Benim lisiler de tomurcuklarını göstermeye başladı. Bakalım ne zaman açarlar?
tolgahan83
23-07-2015, 17:48
Hepsi açtı.:p
tolgahan83
23-07-2015, 17:50
:p:p:p
tolgahan83
23-07-2015, 17:53
;););)
tolgahan83
23-07-2015, 17:56
:d:d:d
tolgahan83
23-07-2015, 17:58
Açık pembeler.:p
tolgahan83
23-07-2015, 18:02
:D:D:p
tolgahan83
23-07-2015, 18:06
:p:D:eek:
eceyıldız
23-07-2015, 18:40
Merhaba arkadaşlar, bu sene lisilerimin ikinci yılı ve bana muhteşem güzellikte beyaz çiçekler verdiler. Hala çok sayıda olan tomurcukları sararıp kuruyor nedeninin sıcaklar olduğunu düşünüyorum malesef burası çok ama çok sıcak. Bu arada geçen yıl aldığım tohumlar çıkmadı çıkanlar çoban sarmaşığı denilen bir ot çıktı... Bu sene lisilerimde bir deneme yaptım hepsini ben dölledim hepsinde tohum keseleri oluştu...
Tohumlar olgunlaşıp tohum hasadı yapabileceğim zaman gelince tohumları nasıl saklamam lazım.
Lisi tohumları ne zaman ekiliyor.
Tohumlar kaplanıyor ekimi daha kolay olsun diye bu kaplama işi nasıl yapılıyor...
Bu konularda bana bilgi veren olursa çok mutlu olacağım...
Lonicera
23-07-2015, 20:12
Bendekiler de çok güzel açıyorlardı ama maalesef yarısına yakını fusarium' a yakalanıp kurudu. Ama hata bende, keşke saksı harcını daha önceden hiç kullanılmamış malzemelerden hazırlasaymışım.
Benimkiler hepten kurudular.
Sebzeye yakın olduğu için her 3 günde bir suladım. Bir de alt yapraklar toprakla temastalar.
Hangisinden ya da neden kurumuş olabilirler?
Bu siteyi taramaya çalıştım su isteği hakkında açıklama bulamadım.
Lütfen yardım !!!
fındıkkurdu
27-07-2015, 16:58
yazsonu bildiğim kadarıyla çok su sevmiyorlar, bu sene Giresun çok yağışlı olduğu için yağmurlu havalarda 15 gün su vermediğimi biliyorum. Şimdi hava çok güzel, güneş insanı yakıyor 3-4 günde bir suluyorum ama tabağında damla su bırakmıyorum. Üst toprağının en az bir cm kadar kısmının tamamen kurumasını bekliyorum, kurumamışsa su vermiyorum. Sabahtan ikindiye kadar güneş gören güney cephedeler. Yinede istediğiniz en doğru bilgiyi sayın kgursan verir diye düşünüyorum, ne de olsa babaları sayılırlar :)))
yazsonu bildiğim kadarıyla çok su sevmiyorlar, bu sene Giresun çok yağışlı olduğu için yağmurlu havalarda 15 gün su vermediğimi biliyorum. Şimdi hava çok güzel, güneş insanı yakıyor 3-4 günde bir suluyorum ama tabağında damla su bırakmıyorum. Üst toprağının en az bir cm kadar kısmının tamamen kurumasını bekliyorum, kurumamışsa su vermiyorum. Sabahtan ikindiye kadar güneş gören güney cephedeler. Yinede istediğiniz en doğru bilgiyi sayın kgursan verir diye düşünüyorum, ne de olsa babaları sayılırlar :)))
Sayın fındıkkurdu
İki yıldır gözlemliyorum. Fazla sulamanın zarar verdiği yolundaki kuşkularım ağırlık kazanıyordu ki beni doğruladınız. Yeni çimlenmiş lalegül fidelerime bunu uygulayacağım. İnternette güvenilir bilgiye ulaşamamıştım.
Kuruyanları söktüğümde köklerinin derine gitmediğini gördüm. Yaprakları da ıslanmayı sevmiyorlar. Hem kök yüzeyde hem de geç sulanacak, çok dikkatli olmak gerekiyor.
Çok teşekkür ediyorum...
sn yaz sonu,
Sorun dikildikleri zaman kök oluşturulamamış, kök yapmamış!! ve derine gitmeyen kök sistemi bitkiyi geliştirmemiş ve sonuç hüsran.
lisianthus fidesi dikildiği zaman, öncelikle kök oluşturması için gerekli koşullar sağlanır. Bunların en başında sulama gelir. Fideler dikilince toprağın derinlerine işleyecek kadar bol su verilir., kökler toprağa yapışır. Bol suyun fazlası drinde drenaj olmalıdır. Böylece toprağın en az 8-10 cm kalınlıkta kısmı nemli kalır. kök de bu alanda yayılır. Burada arkadaşların yaptığı hata şu: Bitkiyi-fideyi diktikten sonra üstten çim sular gibi yüzeysel bir su püskürtetek sulama yaptık sanıyorlar!! oysa verilen su derine işlemeyince kökün bulunduğu alt kısım kuru kalıyor, veya yeterince ıslanmıyor. Çabuk kuruyor. yeni dikilmiş fidenin kökleri bağırıyor, imdaaat kökümde su yok!. diye. sonuçta da kökler gelişmiyor ve bitkiler kuruyor.
Bazen bunun tersi de oluyor; Su istiyor diye hergün,hergün, hergün sulama yapıp kökler havasızlıktan boğuluyor. Çamur içinde gelişemiyor
Tabi sizin durumunuzu bilmiyorum, Aklıma başka şey gelmiyor. Neyse, kolay gelsin.
Benim lisilerim de açmaya başladılar ama sanırım kgursan hocam benimkileri yollarken dalgınlık yapmış 6 renkten onar adet istemiştim, gelenlerden sadece iki tanesi mor açtı diğerlerinin hepsi pembe. Sağlık olsun. ;)
fındıkkurdu
29-07-2015, 22:23
Bugün açık pembe lisim açtı. Bir tanecik açtı ama güzelliği ile balkonumu şenlendirdi. Acaba kokusu var mı diye kokladığımda çok hafif güzel bir koku aldım. Lisisi olanlar da koku aldılar mı acaba. Bakalım diğerleri ne zaman açar, epeyce bir tomurcuk var ama henüz çok küçükler.
sn yaz sonu,
Sorun dikildikleri zaman kök oluşturulamamış, kök yapmamış!! ve derine gitmeyen kök sistemi bitkiyi geliştirmemiş ve sonuç hüsran.
lisianthus fidesi dikildiği zaman, öncelikle kök oluşturması için gerekli koşullar sağlanır. Bunların en başında sulama gelir. Fideler dikilince toprağın derinlerine işleyecek kadar bol su verilir., kökler toprağa yapışır. Bol suyun fazlası drinde drenaj olmalıdır. Böylece toprağın en az 8-10 cm kalınlıkta kısmı nemli kalır. kök de bu alanda yayılır. Burada arkadaşların yaptığı hata şu: Bitkiyi-fideyi diktikten sonra üstten çim sular gibi yüzeysel bir su püskürtetek sulama yaptık sanıyorlar!! oysa verilen su derine işlemeyince kökün bulunduğu alt kısım kuru kalıyor, veya yeterince ıslanmıyor. Çabuk kuruyor. yeni dikilmiş fidenin kökleri bağırıyor, imdaaat kökümde su yok!. diye. sonuçta da kökler gelişmiyor ve bitkiler kuruyor.
Bazen bunun tersi de oluyor; Su istiyor diye hergün,hergün, hergün sulama yapıp kökler havasızlıktan boğuluyor. Çamur içinde gelişemiyor
Tabi sizin durumunuzu bilmiyorum, Aklıma başka şey gelmiyor. Neyse, kolay gelsin.
Sayın Kgursan
Lisianthus bakım ve yetiştirme koşulları açısından bilgiye açım. Aradığım yerlerde umduğumu bulamadım. Verdiğiniz bilgilere göre koşullarımı gözden geçirip daha doğru olan yolu bulmak istiyorum.
Sulama konusunda hata yaptığımı anlar gibiyim. Sulama sırasında taban suyunun oluşmasına hep dikkat ederim. Basit de olsa bir nem ölçerim var, yine de sık sulama hatası yapıyorum.. Önerdiğiniz gibi fazla sulamadan çürütme olasılığım en yüksek ihtimal. Bahçemdeki bir çok değerli bitkilere de elimde olmadan, bitki su isteği duymadan sulama yapıyorum. Bunun için bir psikoloğa mı gitsem, şaşırdım!!!
Geçen sene bahçenin bir köşesinde hepsi de çiçek açmışlardı. Yeni senede daha göz önü bir yere alayım diye, Nisan ayı başında, toprağa keçi gübresi döküp çapa makinası ile karıştırdım. Toprak harika oldu. İleride boğaz doldurması yaparım diye karık açıp içine diktim. Yaprakları çukurda kaldı boğaz doldurması yapmasam da sulama sırasında ıslandılar.
Bir ay önce çimlenmiş olan mini fidelerimi optimal koşullarda yetiştirmek istiyorum.
Verdiğiniz bilgilere teşekkür eder, yeni bilgilere aç olduğumu belirmek isterim.
Saygılarımla…
Benim lisilerim de açmaya başladılar ama sanırım kgursan hocam benimkileri yollarken dalgınlık yapmış 6 renkten onar adet istemiştim, gelenlerden sadece iki tanesi mor açtı diğerlerinin hepsi pembe. Sağlık olsun. ;)
Sevgili Güler hanım., Nasıl becermişim onu? Hepsini pembe göndermişim? Gerçekten şaşırdım. O kadar özenle-dikkatle paketliyorum ki karışması mümkün değil. neyse bu saatten sonra yapacağımız bir şey yok. Allah başka keder vermesin!!..
Umarım sağlığınız iyidir, bu vesile ile merhaba demiş olduk. Kolay gelsin.
Sayın hocam, sorun değil olan olmuş, açıklı koyulu pembeler de güzel bir görüntü veriyorlar, sağlık olsun.
Şükürler olsun iyiyiz hocam, size de sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.
Sayın Kgursan
Geçen sene bahçenin bir köşesinde hepsi de çiçek açmışlardı. Yeni senede daha göz önü bir yere alayım diye, Nisan ayı başında, toprağa keçi gübresi döküp çapa makinası ile karıştırdım. Toprak harika oldu. İleride boğaz doldurması yaparım diye karık açıp içine diktim. Yaprakları çukurda kaldı boğaz doldurması yapmasam da sulama sırasında ıslandılar.
Bir ay önce çimlenmiş olan mini fidelerimi optimal koşullarda yetiştirmek istiyorum.
Verdiğiniz bilgilere teşekkür eder, yeni bilgilere aç olduğumu belirmek isterim.
Saygılarımla…
Sn yaz sonu, şimdi anlaşıldı sizin fideler neden köklenmedi!!? Keçi gübresi TUZLU dur, verdiğiniz miktarı bilmiyorum ama sanırım kökleri keçi gübresinden yanmış Olabilir. kolay gelsin.
Lonicera
03-08-2015, 11:48
Sn kgursan, maalesef aynı hatayı ben de yapmışım. Siz yazdıkça anlıyorum nerede hata yaptığımı. Köklenme benim bitkilerde de tam oluşmamış, yüzlek olmuş. Ayrıca kök çürüklüğü hastalığına da yakalananlar oldu.Tecrübe ede ede öğreneceğiz doğruyu. Artık nasipse seneye yeniden denemek istiyorum.
Sn yaz sonu, şimdi anlaşıldı sizin fideler neden köklenmedi!!? Keçi gübresi TUZLU dur, verdiğiniz miktarı bilmiyorum ama sanırım kökleri keçi gübresinden yanmış Olabilir. kolay gelsin.
Sn kgursan
Ben sizi yeni tanımaya başladım. Bu konunun otoritesi olduğunuzu anladım ve önerielaerinizi son derece ciddiye alıyorum.
Yalnız keçi gübresi değil, toprağımız da tuzlu olmalı, çünkü bahçenin denize uzaklığı 230 metre. Bataklıklar doldurularak elde edilmiş alanlar. Tuzlu olmaması mümkün değil.
Geçen sene çok daha az bakımlı ve az sulandığı halde harika olmuşlardı, bu sene doğa harikası olduklarının anlaşılması üzerine gösterilen itina sonucu hepsi kurudu.
Vazgeçmek istemem. Çok sayıda 4 yapraklı fide yetiştirdim.Onlar benim emeklerim.
Teşekkür eder saygılar sunarım.
aysengirit
09-08-2015, 11:10
Sn. Kamil Bey, sayenizde sahip olduğum lisianthuslarım açtı. Çok teşekkürler.
masallale
21-08-2015, 12:36
Sevgili kgursan.
Bu yılki listenizi en başına yazın beni lütfen :) her renkten edinmek istiyorum
cengizildas
25-08-2015, 19:51
Sn. Kamil bey, ben bu sene saksıda yetiştirmek istedim ve uzun bir saksıya ektim. Toprağı 10cm. kadardı. Hepsi birer kez açtılar ve başka çiçek göremedim. Acaba saksıda olmuyor mu, yoksa başka bir hatam mı var?
masallale
26-08-2015, 12:02
bunlarda benim geçen yıldan kalan Lisilerim. :) :)
cengizildas
27-08-2015, 17:18
Sayın aysengirit, bu sene ben de uzun saksıya ektim. Fakat herbiri birer çiçek verdi ve kurudu. Dipten yeni sürgün vermeye başladı. Sizinkiler çok güzeller. Onlara ne verdiniz bizi aydınlatırsanız sevinirim.
cengizildas
29-08-2015, 21:46
573160Bu sene ektiğim lisiler birer adet verdiler, daha sonra alt taraftan yeni yapraklar çıkmaya başladı. Üst yaprakları budadım. Bakalım alt yapraklar yeni çiçek açacak mı?
aysengirit
16-09-2015, 18:25
Sayın Cengiz İldas,
Kamil Beyi'in yolladığı fidelerin içindeki açıklamaya göre gübreleri kullandım. Havanın sıcaklığına göre ve toprağın nemine göre her sabah suladım. 20 gün sonrada fidelerin üst kısmını budadım. Böylece daha çok çiçek açtı.
Sn. Kamil bey, ben bu sene saksıda yetiştirmek istedim ve uzun bir saksıya ektim. Toprağı 10cm. kadardı. Hepsi birer kez açtılar ve başka çiçek göremedim. Acaba saksıda olmuyor mu, yoksa başka bir hatam mı var?
Sn cengiz bey, saksıda da olduğunu ayşen giritin fotoları gösteriyor. Sizin fideleriniz de kök gelişmemiş ve yeni sürgünler verememiş.muhtemelen toprağınız da sorun var. Kolay gelsin.
cengizildas
26-09-2015, 21:54
Sn. Kamil Bey ve Sn. aysengirit, ilginiz ve yanıtlarınız için teşekkür ederim. 3 sene önce hem kendim hem de yayla komşularım için aldıklarım çok güzel açmışlardı. Demek bu sene ben hata yaptım.
eceyıldız
29-09-2015, 09:35
Bu yıl lisi çeklerini kulak çubuğu ile dölleyip tohum aldım ve deneme amaçlı bu tohumların birazını ektim ve lisi fidelerim çıktı bunları korumak ve seneye bunlardan çiçek almak için ne yapmam lazım acaba...
Lisi fidelerini ne zaman şaşırtmak gerekir, onlara birşey olacak diye çok korkuyorum.
Lonicera
06-10-2015, 12:47
Bir sürpriz daha..Kök çürüklüğüne yakalanmayanlardan bir tanesi serin havanın da etkisiyle çiçeğe durmuş. Toplam 27 tane lisianthus fidesinden sadece 5 adet hayatta kalabildi. Seneye çok daha steril bir ortamda yetiştirmek niyetindeyim.
Bu yıl lisi çeklerini kulak çubuğu ile dölleyip tohum aldım ve deneme amaçlı bu tohumların birazını ektim ve lisi fidelerim çıktı bunları korumak ve seneye bunlardan çiçek almak için ne yapmam lazım acaba...
Lisi fidelerini ne zaman şaşırtmak gerekir, onlara birşey olacak diye çok korkuyorum.
Küçükken şaşırtma yapın. Yani 4 yapraklı yonca gibi olunca 288 li viyollere şaşırtılır, 2 ay kadar orada bakılıp esas yerlerine geçirilir.
masallale
10-10-2015, 15:38
Bunlar benim Tohumdan çıkan Lisilerim. Ama sanırım biraz fazla olmuş tohum. Çok üstüste oldular
masallale
10-10-2015, 15:42
Buda diğer saksı. Buda çok yoğun oldu sanırım. Ayırmak için buyumelerini beklemekten bbaşka çarem yok :(
Buda diğer saksı. Buda çok yoğun oldu sanırım. Ayırmak için buyumelerini beklemekten bbaşka çarem yok :(
Büyümeden ayırırsanız daha iyi olur, Fotoda orta yerde tek sarı bir fide var onun kadar olunca şaşırtılır..
masallale
12-10-2015, 16:07
Teşekkür ederim. Ayırırım en kisa zamanda
Not: O küçücük fidenin kök uzunluğu 10 cm olabilir. kopartmadan bir kalem ucu ile kabartarak çıkartın (sökün) ve viyole kalemin ucu ile kökleri bastırarak gömün.
masallale
14-10-2015, 09:53
Söylediğiniz çokiyi oldu cçokrteşekkür ederim. Emin olun dikkate alacağım
masallale
14-10-2015, 09:58
Bunlarda bir türlü fotoğraflayamadığım lisi fideleri
masallale
14-10-2015, 10:01
Buda bir diğeri
masallale
14-10-2015, 10:04
Bunlarda anne Lisiler. Sanırımyyılın son tomurcukları üzerindekiler
Bu sene de Lisianthus fide satışı yapılacaktır. satış bölümünde başlık açılmıştır. Almak isteyenler oradan sipariş verebilirler. Lisianthus sevenleri zorda bırakmak istemedik..
Bu sene de Lisianthus fide satışı yapılacaktır. satış bölümünde başlık açılmıştır. Almak isteyenler oradan sipariş verebilirler. Lisianthus sevenleri zorda bırakmak istemedik..
Kamil bey bizi bu güzel çiçekle tanıştırdığınız için çok teşekkür ederim. Gönderdiğiniz fidelerin hepsi, istediğim renklerde ve hepsi harika açtılar. Bu habere çok sevindim.
akçabardak
06-02-2016, 23:13
Lisianthus
Bu çok güzel, kibar, nadide bir çiçek olan ama bir okadar da çok nazlı ve büyütmesi çok zor olan lisianthuslarla bir kere tanıştınız mı,
bir daha onlardan vazgeçemiyorsunuz.
İşte benim de inatla yetiştirmek istediğim lisilerimi bakalım büyütüp çiçeklerini görebilecekmiyim bilemiyorum.
Kala kala bunlar kaldı, bir tanesi de ölmek üzere :(
Bazılarını 4 yapraktan sonra kardeşleme olsun diye
tepelerini cimcikleyerek kopardım.
594809
Lisianthus
Bu çok güzel, kibar, nadide bir çiçek olan ama bir okadar da çok nazlı ve büyütmesi çok zor olan lisianthuslarla bir kere tanıştınız mı,
bir daha onlardan vazgeçemiyorsunuz.
İşte benim de inatla yetiştirmek istediğim lisilerimi bakalım büyütüp çiçeklerini görebilecekmiyim bilemiyorum.
Kala kala bunlar kaldı, bir tanesi de ölmek üzere :(
Bazılarını 4 yapraktan sonra kardeşleme olsun diye
tepelerini cimcikleyerek kopardım.
594809
Sn akçabardak, kış günü lisianthus yetiştirmek zor ve zahmetlidir. Çünkü, IŞIK ve Sıcaklık yaz ayları gibi olmalıdır..., Mantari hastalıklara karşı ilaçlama gerekir ve fazla su vermekten (ıslak toprakdan) kaçınmalısınız. Kolay g elsin.
akçabardak
08-02-2016, 11:18
Sn akçabardak, kış günü lisianthus yetiştirmek zor ve zahmetlidir. Çünkü, IŞIK ve Sıcaklık yaz ayları gibi olmalıdır..., Mantari hastalıklara karşı ilaçlama gerekir ve fazla su vermekten (ıslak toprakdan) kaçınmalısınız. Kolay g elsin.
Teşekkür ederim Sn. kgursan sulama konusunda yardımcı olduğunuz için, sulama konusunda endişelerim vardı, ölenler sanırım biraz fazla sulamadan oldu.
Sûz-i Dilârâ
15-02-2016, 10:15
Geçen yıl sayın kgursan'dan aldığım lisilerimden bazıları kurusa da bazıları bütün sonbahar ve kış yeşil kalınca onları söküp yeni saksıya aldım. Bol güneş alan yere koydum.
Geçen yıl sayın kgursan'dan aldığım lisilerimden bazıları kurusa da bazıları bütün sonbahar ve kış yeşil kalınca onları söküp yeni saksıya aldım. Bol güneş alan yere koydum.
Bence yerinde kalsaydı daha iyi olurdu, yeniden kök yapmakda zorlanabilir. Kolay gelsin.
Lisianthus .satan varmı arkaşlar kım de bu çiçek bulamadım ben
hocam100
18-02-2016, 09:20
Fide satış kisminda var
mobil telefondan tapatalk ile yollandı
Sayın kgursan, gecen yıl lisiathtus fidelerinden tohum almıştım, onları ektim acaba gecen yıl ki fidelerle aynı olur mu?
Sayın kgursan, gecen yıl lisiathtus fidelerinden tohum almıştım, onları ektim acaba gecen yıl ki fidelerle aynı olur mu?
sn pares, Hiçbir tohum ana bitki aynısı olmaz. Biz buna "Genetik açılma" diyoruz.Aldığınız her tohum ana bitkiye benzer ama ana bitki olmayan yeni bir "Çeşit-fert vs." dir. bu yeni bireyin "özellikleri" ana bitkiden daha iyi, veya daha kötü olabilir. Kolay gelsin.
Teşekkür ederim Kamil bey :) bekleyip göreceğiz o zaman :) :)
Selma_321
21-03-2016, 08:34
Bunlar benim Tohumdan çıkan Lisilerim. Ama sanırım biraz fazla olmuş tohum. Çok üstüste oldular
Merhaba çok geç bir soru belki ama tohumları nasıl ekmiştiniz. Bende tohum aldım ektim fakat çıkmadı .üstelik bir ayı geçti ekeli
eceyıldız
26-03-2016, 00:14
Biz masallale ile birlikte ektik. gerçi biraz geç oldu evet ama biz ektik sera yaptık bir hafta içinde fideler çıktı....
Selma_321
27-03-2016, 19:46
Teşekürler eceyıldız. Bende Hataydayim. Bende ev icinde sera yaptim fakat çıkmadı. Üzüldüm tabi.sera yapınca hergün fısfıslıyormuydunuz **** gerektigindemi suluyordunuz
masallale
14-04-2016, 12:12
Bunlar benim kış başında Tohumdan elde ettiğimlisi fidanlari . Çiçek açar mı ne renk açar hiç bir fikrim yok. Dün geniş kaplara sasirtma yaptım. Ve bir kaç tanesinin tepelerini koparttim. Bekleyip göreceğim artık :) :)
masallale
14-04-2016, 12:18
Sulama haftada bir falan yaptık sevgili selma. balkonda güneş aldığında daha güzel ve çabuk cimlenme oluyor. Eceyildizin dediği gibi ben bir hafta içinde cimlenme sagladim bu şekilde. Ve ben artıksşuna inandım. Lisihantuslar hazır toprağı pek sevmiyorlar. Bahçe toprağı yeterli oluyor onlara
Bahçede çok güzel durmuşlar. Sanırım benimde olmalu
berfinda
13-06-2016, 12:01
Merhaba uzun süredir katılım yapmiyordum bazı tecrübeleri aktarma ihtiyacı duydum lisi yetiştirmek aslında çok kolay tohumdan veya çelikle çok rahat yetiştirebilir şuanda bahçenin ve saksilarimin her yerinde lisiantusum var
berfinda
13-06-2016, 12:10
Tek yapmanız gereken oluruna bırakmak fazla üzerine düşmemek gerisi kendiliğinden geliyor lisiantuslarin tohum kapsülleri oluşunca hemen kapsülleri açıp her tarafa saçıyordum özel bir çaba sarfetmedim bahar gelince hepsi çıkıyor ve onları nere ekmem gerekiyorsa ediyorum yerini beyenmediklerimi söküp başka yere ektim hepsindende iyi sonuç aldım uç aldığınızda o uçları biraz uzun koparin ve ekin onlarda tutacaktir
Selma_321
13-06-2016, 14:03
Merhaba sevgili masallale cevabı daha bugün gördüm teşekkür ederim cevabın için. Ben bu lisi konusunda şanssızım
Selma_321
13-06-2016, 14:09
Tek yapmanız gereken oluruna bırakmak fazla üzerine düşmemek gerisi kendiliğinden geliyor lisiantuslarin tohum kapsülleri oluşunca hemen kapsülleri açıp her tarafa saçıyordum özel bir çaba sarfetmedim bahar gelince hepsi çıkıyor ve onları nere ekmem gerekiyorsa ediyorum yerini beyenmediklerimi söküp başka yere ektim hepsindende iyi sonuç aldım uç aldığınızda o uçları biraz uzun koparin ve ekin onlarda tutacaktir
Belki de sizin ellerinizden tutuyordur. Kamil bey den aldığım lisilerden sadece 6 tanesi yaşıyor. Sanırım ektiğim toprağı sevmediler kökleri çürümüştü çok sulamadığım halde. Demek ki torf iyi değildi. Artık seneye kısmet olursa Kamil beyden gene alırım
Selma_321
13-06-2016, 14:11
Masallale lisilerinizin son resimlerini koyabilir misiniz
eceyıldız
14-06-2016, 13:48
Geçen yıldan kalan beyaz lisim ile tohumdan yetiştirdiğim lisi fidelerim
Çok sağlıklı görünüyorlar, maşallah. Siz tepe kırması yapmıyor musunuz?
eceyıldız
14-06-2016, 16:00
Çok sağlıklı görünüyorlar, maşallah. Siz tepe kırması yapmıyor musunuz?
Yapıyorum normalde ama bunlar minicikti kıyamadım şimdi geç oldu sanırım çünkü tomurcuk gördüm birinde.
Kgursandan aldıklarımın uçlarını aldım ama. Onlarda gelişmedi bir türlü.
masallale
14-06-2016, 18:32
Bu senede keyifleri yerinde. Maşallah deyin ama üç yaşındaki kızlarıma. Tohumdan çoğalttıklarım tomurcuktalar. Açtıklarında onlarıda resimlerim
Selma_321
14-06-2016, 19:54
Bu senede keyifleri yerinde. Maşallah deyin ama üç yaşındaki kızlarıma. Tohumdan çoğalttıklarım tomurcuktalar. Açtıklarında onlarıda resimlerim
Maşallah maşallah sevgili masallale çok güzeller. Ne mutlu size. Inşallah bende 6 tane kalan lisilerimin açtığını görürüm. Ölmelerinden korkarak bekliyorum bakalım neler olacak
masallale
15-06-2016, 18:55
Maşallah maşallah sevgili masallale çok güzeller. Ne mutlu size. Inşallah bende 6 tane kalan lisilerimin açtığını görürüm. Ölmelerinden korkarak bekliyorum bakalım neler olacak
Hiç korkmayın sevgili Selma. Inan çok inatçı bitkiler . Eminim sizide üzmezler
Selma_321
15-06-2016, 20:47
Inşallah diyeyim masallale 20 taneden 6 tane kaldı ölmesinler diye gözlerinin içine bakıyorum
eceyıldız
16-06-2016, 21:21
Selma Hanım üzülmeyin tohum alır çoğaltırsınız. Bizimkiler öyle çoğalıyor.
masallale
17-06-2016, 22:21
Gece gece görücüye çıktık biz :)
masallale
18-06-2016, 09:51
Geçen yıl tohumdan çoğalan lisi tomurcukları. Demekki tohumdan çoğalanlar çiçek formunu koruyabiliyor
masallale
18-06-2016, 09:58
Bunlarda diğer iki renk
masallale
27-06-2016, 12:53
Pazartesi sendromu yaşamayın :-) :-)
ceydoruk
27-06-2016, 21:41
Sayın Masallale,
Lisiler için nasıl bir toprak kullanıyorsunuz?
masallale
07-07-2016, 00:21
Sadece bahçeden aldığım toprakve çeşme suyu. Inanın ne gübre ne başka birşey
Çok güzel bir çiçek :)
622478
Buket olarak geldi.
Keşke kökleri bende olsaydı.
Bu yıl lisianthus çiçek fideleri yağmur ve sıcaktan çok etkilendiler bir kısmını kaybettim ama hayatta kalanlar yine çok güzeller
hobiciakvarist
16-03-2017, 14:28
Bu tür ile yeni tanıştım forum vasıtası ile. Tohum ile üretim anladığım kadarı ile zor gözüküyor. Hazır fide yolu ile gitmek en iyisi ama o da öğrenci bütçesine uygun değil.
Acaba çelik tutar mı bundan?
Lisianthus çelik ile çoğaltılmaz. çok zor
masallale
25-03-2017, 15:56
Bu yıl yokmu lisyantus fidesi geçen kışa dayanamadılar hepsini kaybettim
Bu sene açarlarsa seve seve ayırırım. Geçen yıl topladığım tohumlardan bir kısmını taşdelenmurat'a gönderdim hala eline geçmemiş. Elimde kalanları kendim ektim. Benimkiler de halen çimlenmedi. Şu anda diğerleri yeşerdi. İnşallah geçen yıl ki gibi çiçek açarlar.
Hiç görmediğimiz çiçekler var.kendimi acemi gibi hissettim.Gönlünüze sağlık, buradaki herkesin paylaşımlarından dolayı teşekkürler :p;):D
Bu yıl yokmu lisyantus fidesi ������ geçen kışa dayanamadılar hepsini kaybettim
alışveriş bölümü satış başlığında 2 aydır satışta!!
hobiciakvarist
07-04-2017, 18:06
Bu yıl yokmu lisyantus fidesi ������ geçen kışa dayanamadılar hepsini kaybettim
Mersin'de kışa dayanmadılar ise İstanbul'da hiç dayanmazlar sanırım...
akçabardak
13-05-2017, 19:43
Bu sene Lisianthuslarımı bahçeye diktim, sabırsızlıkla çiçeklenmelerini bekliyor olacağım.
Bu güzel ve nadide güzellikleri yetiştirip bizlerle buluşturan Sn. kgursana çok teşekkür ediyorum. Emeklerinize sağlık.
647926
Mersin'de kışa dayanmadılar ise İstanbul'da hiç dayanmazlar sanırım...
Kışa dayanma soğukla ilgili değil, hastalıklar la ilgilidir.
akçabardak
16-06-2017, 08:37
Geçen seneden kalan ve kışı sağlıkla atlatan iki saksı Lisianthusum ilk tomurcuklarıı gösterdiler.
Bakalım ne renk açacaklar ben de merak ediyorum.
651718
651719
Bunlar da benim ektiklerim, kala kala bukadarcık kaldılar, büyüyecekler de,
adam olacaklar da çiçek açacaklar, bu sene görürmüyüm bilemiyorum :)
651720
Görürsünüz görürsünüz, ben de günde 4-5 sefer gidip kontrol ediyorum ne alemdeler diye.
Geçen senekiler tomurcuğa geçmiş ne güzel.
benim seraya diktiğim fideleri sökmedim, yarıdan fazlası kurudu, sanırım mildiyo öldürüyor, sağ kalanlar yüzde 40 civarında bayrama açacaklar. Ama yaşlanmış bitkiler bir yerde yoruluyorlar demekki, biraz solgun duruyorlar. Bu yıl (mayıs da) diktiklerim daha canlı VE PARLAK VE DİRİ DURUYORLAR. geçen yılki bitkiler için kasımdan bu güne 4 defa ot alma işi yaptırdım. Bilmiyorum kalanlar masrafını çıkartırlar mı?? fırsat bulursam resimlerim.
Lisianthus çok değişik bir bitki, Bu yıl diktiklerimde rozet leşme oldu aşırı sıcaktan oluyormuş. Kaç yıldır dikerim ilk defa karşılaşıyorum. Öneriler 2-3 defa Giberellik asit atmakmış 100 litre suya 150 cc, giberellin, yapraktan püskürtme vermeliymiş... Attık bakalım göreceğim
akçabardak
28-06-2017, 10:31
Yılın ilk lisianthusum.
Geçen seneden sağ salim kışı atlatmayı başaran iki kök lisimden biri sürpriz çiçeğini nihayet görebildim.
652695
Benim lisilerimin gelişmeleri iyi boyları 25-30 cm kadar oldu ama bir iki tanesinde boyun bükülme var.
Benim lisilerimin gelişmeleri iyi boyları 25-30 cm kadar oldu ama bir iki tanesinde boyun bükülme var.
Sevgili güler hanım, boyun bükülme bende "Botrytis " şüphesi uyandırıyor. benim seradakiler bu sene rezil oldu. ilk kez lisianthus da böyle rezillik yaşadım rozetleşme, sizin boyun bükülme ve saire diktiğim fidelerin yarısı rozetleşti.
boynu bükülenleri kırın dipten gelsin!.. sanırım 2.nci el daha iyi olacak. Son olarak sağlığınız iyi ise gerisini ittirin gitsin. saygılarımla...
akçabardak
24-07-2017, 10:36
Sn. kgursan'dan aldığım lisianthuslarım bazıları ilk çiçeklerini açmaya başladılar.
Kemal bey'e teşekkürlerimle.
654348
654349
654350
654351
654352
Sn.kgursan'ın satışını kaçırmışım.
Bu rengi ilk defa gördüm, sarı desen değil, yeşil desen o da değil.
654393
Bunlar da aldıklarım ;)
654394
654395
.
ozgursahin
29-07-2017, 15:44
*** arkadaslar bu lisiantus un tohumlarından nerede bulabilirim yardımcı olursanız sevinirim.
*** arkadaslar bu lisiantus un tohumlarından nerede bulabilirim yardımcı olursanız sevinirim.
Sayın ozgursahin, arkadaşlarımızda gördüğünüz lisianthusların büyük bir kısmı üyemiz kgursan'dan tedarik edilmiştir.
Kendileri lisi fideleri yetiştirip satışa sunar, bizler de ondan satın alırız.
Bu arada mesajınızda çıkan yıldızlar için lütfen buraya (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/16063.htm) bakınız.
Sevgili Güler hanım.,
sorunlu lisianthusları fotolarını gönderebilirmisiniz?
Benimkiler bu yıl çok kötü oldu, serada çok fire verdi, bozuldu...
kolay gelsin
sn kgursan, okuduklarımdan anladığım kadarıyla güneş seven bir çiçek lisianthus. Benim dikim için hazırlayabileceğim 2 yer var, biri doğuya bakan sabahtan öğleye kadar güneş alan ve sonrasında gölgede kalan bir yer, diğeri güneye bakan saat 11 den 5-6 ya kadar güneş alan yer. Nereye dikmek daha sağlıklı olur? teşekkürler
sn kgursan, okuduklarımdan anladığım kadarıyla güneş seven bir çiçek lisianthus. Benim dikim için hazırlayabileceğim 2 yer var, biri doğuya bakan sabahtan öğleye kadar güneş alan ve sonrasında gölgede kalan bir yer, diğeri güneye bakan saat 11 den 5-6 ya kadar güneş alan yer. Nereye dikmek daha sağlıklı olur? teşekkürler
bence doğuya bakan taraf daha uygun olur ama Güneye bakan taraf aşırı sıcak olmuyor ise orası da olur. Güneş değil de bol ışık isteyen bir bitkidir lisianthus. kolay gelsin
Lisianthus (Lalegül) dikim-bakım önerileri
LİSİANTHUS fideleri 4 aylık bir emek sonucunda sizlere ulaşmıştır. Fideden lisianthus çiçeğini yetiştirmek zor değildir . Sadece bazı ince noktalarına dikkat etmeniz gerekir
1.Lisianthusun dikileceği / yetişeceği yer ; Bol ışık almalıdır. Tam yaz güneşi altında boyu biraz kısa kalabilir, tam gölgede ise boy uzatır, çok hafif bir gölge yer lisianthus için uygundur.
2.Toprak; Toprağınızı kuru (tavlı) bir zamanda kabartıp, işlemiş olmalısınız. Süzek, geçirgen ve PH değeri 6-7 arasında olmalıdır. Toprağın ph değeri 6 nın altında olursa Ca (Kalsiyum) noksanlığı gösterebilir ve çiçek dalları gevrek-kırılgan olur. Bu durumda yapraktan veya topraktan kalsiyum (Gibs) takviyesi yapmak gerekir. İşte tam bu nedenle sadece TORF içinde iyi yetişmez, torf hem ph sı düşüktür hem de besin maddeleri bakımından fakirdir ve besleme yapmanız gerekir.
3. Besleme konusunda ; Yanında gönderilen 2 tip gübre size yardımcı olacaktır. Bunlardan
a) Beyaz olanı: MAP denilen, (Mono amonyum fosfat ) gübresi FOSFOR ağırlıklı bir gübredir, fideler dikiminden sonra verilir ve KÖK yapmasını köklenmeyi teşvik eder. Gönderilen 20-30 gr. Civarında olup bu miktarı 8-10 litre cıvarında suda eritip yeni dikilmiş fidelere 1 su bardağı kadar etrafına dökünüz. (En fazla 1-2 defa )
b) diğeri kırmızı renkli olan olan damlama gübresidir. (İçerik: %19 Azot-%6 Fosfor-%17 potasyum +%2 Mg ve mikro elementler) Onu da 8-10 litre suda eritip 10 günlük aralarla beyaz gübreden sonra bir çay bardağı kadar fidelere yetiştirme süresince verebilirsiniz.
4.Dikim: Fideleri yaprakları toprak içine gömülmeyecek şekilde yüzlek dikmelisiniz Dikim aralıkları 15-16 cm olması yeterlidir. 20 cm aralık da verebilirsiniz.
Dikimden sonra bolca bir cansuyu veriniz, fıs fısla değil! bol su veriniz ve toprak doysun. Sonra 1-2 gün bekleyin su çekilsin, gerekirse 2-3 gün sonra tekrar sulayınız. Ve bekleyiniz. Kökler toprağa girmeye başlar. Rutin aralıklarla sulamanızı yaz boyunca devam ediniz ama hergün hergün çok su vermeyiniz. Bırakın toprak kurusun ve kökler gelişsin.
5.Uç Almak( tepe kırmak): Tepe kırmak bir tercih meselesidir. Tepe kırmadan gelişen tek dal. kalın ve sağlam olur bunun üzerinde çiçek dalları oluşur. Tepe kırdığınız zaman (Bitki üzerinde 2-3 çift yaprak bırakıp üzerini koparmak) bırakılan yaprakların koltuklarından 2-3 dal çiçek gelir, ama çiçek açma 10-15 gün gecikir. Bu durumda daha bol çiçek olur.
6.Destek: Bitkinin dalları uzamaya başladıkça sağa sola yatabilir, bunu önlemek için yanlarına destek çubukları dikmek ve ona bağlamak gerekir özellikle iyi kök oluşturamamış, çok sulanmış bitkilerde toprağa yakın yerden çiçeklerin ağırlığını taşıyamayan dallar yana doğru yatar.
7.Çiçeklerin toplanması : Bu da tercih meselesidir. Çiçekler açıldıktan sonra, dalların toprağa yakın kırılması ve vazoya konması 10-15 gün vazoda kalması mümkündür. Saksıda ,kırılan yerden tekrar dal uzatıp ikinci el çiçek verimi alınabilir. İkinci kez çiçek alabilmeniz için en geç 1 ağustos da dalın kırılması gerekir. Diğer deyimle 1-10 ağustosa kadar kırılan (toplanan) dallarıdan ikinci el çiçek alınır. Daha geç kalırsanız. Dal uzar ama çiçek zamanı (Ekim ayı cıvarı) günler çok kısalır, ışıklanma süresi yetmez ve sıcaklık da azalır bitkinin gelişmesi zayıflarve çiçek açımı olmayabilir. Diğer deyimle Ekim ayında çiçek isteyenler 1 Ağustosa kadar çiçekli dalları bitkiden kırıp vazoya koymak gerekir.
Önemli Not: Aynı toprağa veya saksıya 2 sene üst üste lisianthus dikmeyiniz.. ikinci yıl da yerini veya saksının toprağını mutlaka değiştiriniz. Kök hastalıkları ertesi yıl dikilen fidelerin gelişmesini engelliyor.
Kamil Gürsan / Mayıs 2018
Kamil bey, İzmit te havalar serin ve yağmurlu geçiyor bu hafta, geceleri 6-7 dereceye kadar düşüyor ısı, fideler yarın gelirse yerlerine dikelim mi yoksa biraz havaların açılmasını bekliyelim mi?
Kamil bey, İzmit te havalar serin ve yağmurlu geçiyor bu hafta, geceleri 6-7 dereceye kadar düşüyor ısı, fideler yarın gelirse yerlerine dikelim mi yoksa biraz havaların açılmasını bekliyelim mi?
Fideleri daha dikmediniz mi ?? beklemenin mantığı yok
Melisa16
03-09-2018, 10:00
İlk lisimiz henüz çiçek açabildi :rolleyes:
Melisa16
19-02-2019, 14:14
Bir önceki mesajda açan çiçekler tohum tutmuştu. Tohumlar fazla ama oldukça küçüktü, hemen hemen tuz taneleri kadar. Yine de ekelim dedik şimdi bu haldeler, nasıl büyüyecek bu ufaklıklar. :)
Bir önceki mesajda açan çiçekler tohum tutmuştu. Tohumlar fazla ama oldukça küçüktü, hemen hemen tuz taneleri kadar. Yine de ekelim dedik şimdi bu haldeler, nasıl büyüyecek bu ufaklıklar. :)
Bunların bakımı için önce sabredeceksiniz ! Nisana kadar bol ışık alan yerde tutun. Işık azşığından boya kaçmışlar. normal sulama devam edecek ve çökertene karşı ilaçlamayı ihmal etmeyin previcur vs. ile ilaçlayın 8-10 günde bir. kolay gelsin
ayrıca biraz ele geldiklerinde küçük viyollere şaşırtma yapmanız gerekir
Melisa16
20-02-2019, 07:05
Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim Sn. Kgursan haklısınız önce sabır. :) gerisi gelir inşallah. Ayrıca size de kolaylıklar dilerim her yıl bunca tohumu fidelik hale getiriyorsunuz.
havasız kalması ve aşırı sulama en büyük engel kolay gelsin
Merhaba Kamil bey, bu sene Lisiantus fide satışınız olacakmı.
Merhaba Kamil bey, bu sene Lisiantus fide satışınız olacakmı.
Satış sayfasında siparişleri alıyoruz kolay gelsin
Satışlar ne zaman başlayacak Kamil bey
Bu yıl fide satışınız olacakmı acaba
Merhaba
Bu sene satışımız var mıdır agabey ?
Merhaba
Bu sene satışımız var mıdır agabey ?
Var. Satış başlığında görebilirsiniz. Siparişleri alıyoruz
Bu yıl fide satışınız olacakmı acaba
satış başlığı açık !!
doga-dostumuz
27-04-2020, 02:32
Sn arkadaşlar, Lisianthus fidelerinizi dikerken;
1. çok derin dikmeyin, yaprakları toprağa gömülmesin
2.Dikimin arkasından, önce bul bir cansuyu verin ve kökler toprakla kaynaşsın ve 1-2 gün bekleyin
3. 2 Gün sonra ( veya dikim anında) fosforlu gübreyi (Sarı gübre 10-52-10 ) 5-8 litre suda eritip köklerine 1 çay bardağı kadar gübreli su ile sulayın
4. Bundan sonra 8-10 gün aralıklarla beyaz, gübreyi (18-5-25 +mg.+ mikroelementler) 10 litre kadar suda eritip 8-10 günde bir bu sudan verin. Ama normal sulamasını 2-3 gün aralıklarla yapın.
5. Tepe kırma: Bitkiler uzarken, bitki üzerinde 2 çift (karşılıklı ) yaprak kalacak şekilde tepesini kırarsanız bitkide kalan dipteki yaprakların dibinden yeni sürgünler çıkar ve bunların her biri çiçek dalı olur. Yani çok dal olur, ama çiçeklenmesi 15 gün kadar gecikir.
Tepe kırma tercihe kalmıştır. Tepe kırmaz iseniz, çiçeklenme 15 gün kadar erken ve tek bir dal gelir. benim önerim. Acımayın tepeyi uzamaya başlayan boğum arasından koparın!!. Yani bitki üzerinde 2 çift (karşılıklı) yaprak kalsın. Bunların koltuklarından 4 dal gelsin.
Haydi kolay gelsin, Bol çiçekli lisiler dilerim.
begonviller için tepe kırmayı önerirmisiniz çiçeklenme için. **** begonvillere özgü bildiğiniz bir metod varsa paylaşırsanız sevinirim.
Tillandsia
27-06-2020, 20:53
Bu çiçeği sayın Güler hanımın bahçesinde dolaşırken keşfedip aşık oldum. Hatta Güler hanıma tohum var mı diye sordum. Sonra bu sayfayı keşfettim. Bütün sayfaları tek rek okudum. Tohumdan yetiştirmenin oldukça zor olduğunu anladım. Tohum bulsam bile bu tarihten sonra yetişmesi çok zor. Hele ki Erzurum şarlarında. Bu arada Kamil bey sizin ne çok emeğiniz var bu çiçekte onuda anlamış oldum. Bu sene için anladığım fide satışlarını kaçırdım. İnternette çok aradım ama fide satan site bulamadım. Artık kısmetsr seneye bu çiçeğin fidelernin her rengini bahçemde denemek isterim. Eğer elinizde fidemiz varsa o fidelere talip olmakla çok şey mi istemiş olurum. Zaten bu sayfaları okurken Erzurum’da hiç yetiştiren olmamış. İnşallah denemek bana kısmet olur. Kamil bey şimdiden benide gelecek yılın satış listesine eklerseniz çok sevimirim. Bu seneyi kaçırdım, bari gelecek yılın satışlarını kaçırmayayım.
Sevgili Tillandsia, lisileri forumda herkes çok beğeniyor ve çoğumuz fideleri Kamil Gürsan hocamızdan tedarik ettik.
Hocamız bu mesajı görmemiş olabilir ona özel mesaj atıp, satış bölümüne de yazmalısınız.
Tillandsia
28-06-2020, 21:51
Sevgili Tillandsia, lisileri forumda herkes çok beğeniyor ve çoğumuz fideleri Kamil Gürsan hocamızdan tedarik ettik.
Hocamız bu mesajı görmemiş olabilir ona özel mesaj atıp, satış bölümüne de yazmalısınız.
Çok teşekkür ederim Güler Hanım, satış sayfasına yazdım ama galiba Kamil Bey satışı kapatmış. Özelden rahatsız etmek istememiştim. Ama sizden aldığım cesaretle şansımı deneyeceğim.
Me su de
21-08-2020, 08:18
Satış nerden alabılıyorum
Me su de
21-08-2020, 08:19
Almak istıyorum kiminle İrtibat kurmam gere k
Almak istıyorum kiminle İrtibat kurmam gere k
Satış nerden alabılıyorum
Sn. Me su de;
Kamil bey her yıl ocak ayı gibi o yılın satış başlığını açar. Almak isteyenler renk ve adet sayısına göre taleplerini gönderir. Fideler yeterli büyüklüğe geldiği zaman ise gönderir. Bu yılın satış başlığı aşağıda. Ben de Kamil beyden fide olarak aldığım lisianthusları diktim ve şu anda çiçekteler. Siz gelecek yıl için açılan başlığa göre ne kadar isterseniz alabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/fide-fidan-celik-saksili-bitki-kesme-cicek-kaktus-sukulent-satis/43759.htm
Lisianthus görüntü olarak çok güzel bir çiçek. Tohumdan yetiştirmesini de zor. Ben bu yıl güzel ve büyük çiçeklerini görebildim. Gelecek yıl daha iyi olur herhalde. Bir kısmını büyütemesemde büyüttüklerim mükemmel. Yetiştirmesini ancak öğreniyoruz herhalde.
712227
712228
712229
Mahmut Tebir
21-08-2020, 10:13
Bu çiçek tek yıllık mı çok yıllık mı anlamadım? kgursan'dan almıştım. Malesef aldığım fidelerden bir kaçını kaybettim. Ama diğerlerinin başından çiçek eksik olmuyor. Bitip bitip yeni tomurcuklar oluşturuyor. Böyle verimli çiçek görmedim. Hatta toprak kısmından yeni sürgünler vermeye başlamış.
nilufers
18-09-2020, 13:57
Bu çiçek tek yıllık mı çok yıllık mı anlamadım? kgursan'dan almıştım. Malesef aldığım fidelerden bir kaçını kaybettim. Ama diğerlerinin başından çiçek eksik olmuyor. Bitip bitip yeni tomurcuklar oluşturuyor. Böyle verimli çiçek görmedim. Hatta toprak kısmından yeni sürgünler vermeye başlamış.
merhaba, dogada olan turleri cok yilliktir diye okudum , bahce icin yetistirdigimiz kulturlu (hibrid) turleri bir veya iki yilliktir , hatta saksida yetisen turleri de varmis
seneye kismetse ben de fide alacagim,
Günaydın,
Merak ediyorum gönderdiğim lisianthuslar ne durumda ??. açtılar mı, ikinci elleri geliyor mu, kuruyan çok mu?
teşekkür ederim.
elifaydin
13-10-2020, 15:14
Bu sene sıcaklardan kaynaklı düzgün sulamamıza rağmen kayıplarımız oldu, ancak çok güzel çiçeklerini gördük. İkinciye hatta üçüncüye açanlar oldu.
Emeğinize sağlık sayın kgursan tekrar teşekkür ederiz seneye kısmetse tekrar kaldığımız yerden devam diyelim.
E.Kahraman
14-10-2020, 07:35
Ben de fide satışını sabırsızlıkla bekliyorum.
Günaydın,
Merak ediyorum gönderdiğim lisianthuslar ne durumda ??. açtılar mı, ikinci elleri geliyor mu, kuruyan çok mu?
teşekkür ederim.
Sn. kgursan;
Sizden almış olduğum lisianthusları daha önce bahçeye dikme hatasına düştüğüm için saksı içlerine diktim. Sabahtan öğleden sonraya kadar gelen güneş fazla geldiği için iki konteynir arasındaki gölge yere aldım. Ancak bu arada bir kısım fideler maalesef büyüyemediler. Her renkten ikişer tane almıştım. Büyüyen ve çiçek açanların çiçekli halleri aşağıdalar. Şu anda tohum oluşturmaya çalışıyorlar.
713626
713627
713628
713629
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.