View Full Version : Lisianthus
Sayfalar :
1
2
3
[
4]
5
6
7
Fatma hanım, evet benim fide üçüz çiçeği:((( Kaç aydır gözüne bakmıştım lisi diye. Tam komedi olduk:) Gönlüm lisi olsun isterdi, ama olmadı.
Şevket Yaşar
18-07-2010, 10:30
sayın Kamil beyden aldığım on adet lalegülden 8 adedi büyüdü.Hepsi goncalı.Dün biri beyaz olarak açtı.Diğerlerinin renkleri belli değil.Kamil bey'e zahmetlerinden dolayı teşekürler.
Şevket Yaşar
18-07-2010, 10:34
Çiçek açan ve goncalı olanların fotoları.161371
161372
161373
Vildan Sönmez
20-07-2010, 10:57
Şevket Bey bu yılın fidesi olarak çok güçlü ve bol tomurcuklular.
Çok da güzeller
Kırmızı etiketlim açtı. Çok güzelmiş ama kenarından köpeğim ısırmış, yakında yanındaki tomurcuk da açacak.
161705
Sayın kgursan' ın gönderdiği Lisi' lerin durumu gayet iyi. Su veremediğim için endişelendiğim 3 günün ardından dün baktım ki çok keyifliler. Suyu sevmiyorlar gerçekten. 2-3 yaprak çıkardılar diktiğimden beri; sanırım 1 hafta oldu. Fotoğraflayıp gelişmeleri paylaşacağım.
Orkun Kırcı
20-07-2010, 11:45
Bunlarda benden:D
ilksenozturk
20-07-2010, 14:48
o mor beyaz ne kadar hoş olmuş sn Orkun Kırcı
elinize sağlık
Orkun Kırcı
20-07-2010, 14:56
Güzel Allah'ım bize daha neler gösterecek kim bilir...
Orkun'cuğum çok güzeller,ellerine sağlık.
Vildan Sönmez
22-07-2010, 14:26
Arkadaşlar fotoğraf yok ama anneme verdiğim iki kök lisi mor çiçeklerini açmışlar.
Kadıncağız telefona sarılmış, aman be kızım o nasıl bir mor diye, çok sevinmiş.
Saksıya eken arkadaşların genelde daha iyi sonuç aldığını görüyorum. Fazla suya hassas oldukları kesin.
Evet fazla su sevmemekle kalmıyor sanki susuzken daha mutlu oluyorlar. Saat 15:00' e kadar direk güneş alan balkonumda saksıda duran Lisi fidelerime 2 günde bir su vermeye başladım.
Arkadaşlar, Fotoğraf işleme programım çalışmıyor bu nedenle benim durumum hakkında fotolu bilgi veremiyorum.
Bu yıl zayıf geliştiler. Çeşitlere göre gelişme farklı oldu. kırmızı çok zayıf oldu. Morlar iyice. Ancak açıkta bordüre diktiğim fideler daha gürbüz gelişti. bol ışık, taze toprak hepsi bu. ölmeyecek kadar da su verdim. Sapları daha kalın geldi.
Komşumun serasındaki lisiler çok çok iyi gelişti. Benim boynum bükük kaldı.
Sonuç olarak; Olursa oluyor, yerini sevdimi oluyor, olmayacaksa olmuyor,israr etmek gerekmez. Çok çok üstüne düşmek de pek iyi gelmiyor. Özellikle aşırı sulama bitkiyi kesiyor.
Kolay gelsin.
Meraklanıp tepe çeliklerini bu şekilde köklendirdim Çiçeklenmelerini bekliyorum
Bunlar da benim lisianthuslarım. Tohumlarını sevgili Jineop göndermişti. Çok güzel bir çiçek. :D
Henüz çiçek açmamış birkaç kök lisim daha var. Onların da renklerini merakla bekliyorum.
acemifüsun
27-07-2010, 21:11
Sevgili almira bu güzelleri tohumdan yetiştirmek bir amatör için büyük başarı, ellerinize sağlık:)
ilksenozturk
28-07-2010, 07:50
hem de çok sağlıklı ve çok güzeller sn almira, ellerinize sağlık
benimkiler de renk renk şenlendiler. mor beyaz alacalısı, pembe-şarap rengi olanı, pembe-beyazlısı, mavi-beyazlısı...
birisi geçiyor diğeri geliyor, çiçekler de uzun süre kalıyor. bozulan çiçeği koparıyorum, yeniden çiçeğe duruyor.
acemifüsun
28-07-2010, 14:02
Bu çiçeği çok sevdik, benimkiler de çok güzel açtılar, seneye daha deneyimli olarak daha da güzel bakabileceğime inanıyorum, Kamil beye çok teşekkürler:)
Benimkilerde açmaya başladı fotoğraflayacağım bu çiçeklerimiz tohumlanacak mı ?önce şampanya rengi açtı şimdi mor ,teşekkürler sayın kgursan.
Galiba yeni bir renk geliyor
ilksenozturk
29-07-2010, 16:14
çiçek zaten güzel de fotoğraf kompozisyonu ve renkleri ben çok çok beğendim. çok güzel bir çekim olmuş sn TUTA
bu çiçeklerimiz tohumlanacak mı ?
Lisianthus tohum bağlayan ve tohumdan yetiştirilen bir çiçektir. Tohumdan dikim aşamasına kadar , uzun bir süre uygun koşullar sağlanıp bakılırsa tabi ki çiçeklenir. çok nadir olarak sürgün ucu çelikleri köklenebilir. Ama genellikle tohumdan çoğaltılır.
Çiçekler geçtikten sonra eğer döllenmişlerse, tohum kapsulü yapar uzunca bir süre tohumun olgunlaşmasını beklemek gerekir. tohum kapsulü kuruyunca tohumlar çıkarılır ve ekilir.
acemifüsun
30-07-2010, 14:39
Sayın TUTA çok güzeller, ellerinize sağlık:) Sizin bitkiler ve çiçekler konusunda ne kadar başarılı ve bilgili olduğunuzu biliyoruz, ilk defa tohumdan yetiştirdiğiniz lisianthuslarınızın bu güzelliği beni hiç şaşıtmadı:)
Bunlar da benim lisianthuslarım. Tohumlarını sevgili Jineop göndermişti. Çok güzel bir çiçek. :D
Sn almira., Jineop un gönderdiği tohum mu? Fide mi? teşekkürler.
Sevgili Kgursan; Sevgili Jineop tohum göndermişti. Binlerce filiz oluştu. Birçoğu filiz aşamasında geri kalanı da fide aşamasında öldü. Sağlıklı 60-70 arası fidem vardı. Ben bu kadar fideyi nereye dikeceğim diye düşünürken büyük bir kısmı da asıl yerlerine almakta geciktiğim için öldü. :(Şu an elimde 10-15 arası fidem var. Bir kısmı henüz açmadı.
Teşekkür ederim sn. almira. Tohumdan çiçek yaptığınız ve bu işi sabırla yürüttüğünüz için tebrikler.
Fide şaşırtma işlerini zamanında ,kaçırmadan yapabilseniz, arada sırada mantar ilacı da kullanabilseniz sanırım daha az fire verirsiniz, daha başarılı olursunuz. kolay gelsin.
Vildan Sönmez
01-08-2010, 22:58
Yeni açan kırmızı lisianthus.
Adalet Yağcı
02-08-2010, 17:49
Vildan hanımcığım, tam komşu çatlatan olmuş, süpper...
Vildan Sönmez
02-08-2010, 20:52
Arkadaşlarım, bu fotoğrafı tam güneş ışığında çekmiştim parlak bir kırmızıydı. Bu akşam eve karanlıkta geldim. Sürpriz: tamı tamına vişne rengi. Kötü bir fotoğraf oldu. Yarın sabah ilk iş güneş altında olmadan, aydınlıkta fotoğrafını çekeceğim.
Güzelliğini yarın göstereçekmiş
benim mor ve beyazlarım açtı bir türlü fotoğraflayamadım ama çok güzeller resimdekiler harika şahane :) seneye bunlardan da edinmek lazımm :)
Her rengi ayrı güzellik. Elinize sağlık.
Sn.KGürsan, son gönderdikleriniz çok keyifli büyüdüler, bugün ilk tomurcuklarını gördüm. Merakla bekliyorum çiçeklerini. Tekrar çok teşekkür ederim.
Şevket Yaşar
08-08-2010, 12:24
son açanlar
Sn Şevket yaşar son (3.) foto çeşidin adı: Blue blush dur. Bilginize.
Şevket Yaşar
09-08-2010, 10:30
Bunlar da diğerleri.Sayın KGürsan inşallah seneye de dikmek ve çiçeklerini görmek nasip olur.
Şahaneler Şevket Bey. Çok keyfliler.
Öncelikle herkese merhabalar,
uzun süredir siteye girmeye elim varmıyordu, büyük bir hevesle 1 sene bekleyip sonunda edindiğim 70 adet lisianthus'tan sadece 2 tanesini hayatta tutmayı başarabildik. Maalesef sanırım toprağını sevmediler. 2 taneden de 1'inde sadece 1 adet gonca var. Gözünün içine bakıyoruz açsın diye.
Siteye girip sizlerin güzellerinizi görünce içim acımadı değil, nazar etmiyorum maaşallah hepsi çok güzeller. Ama neden neden diye sorup duruyorum kendime, biraz da kısmet işi bu sanırım. Bu arada Lisilerin yanında gelen hediye, minicik begonyalar ise coştukça coştu. Onları saksıya dikmiştik.
Ama yılmak yok, bu sene sanırım artık çok geç ama seneye ne yapıp edip başaracağım.
Kimbilir belki Kamil bey benim için saksılarda büyütür ben de gidip bahçeye gömerim ;)
Adalet Yağcı
10-08-2010, 16:34
Üzülmeyin sevgili Trida, yalnız değilsiniz :(
Ben de bu sene 45 fideden birini bile yaşatamadım, seneye bahçeye dikmeyeceğim, saksıda da pekala olabiliyor.
Sayın Şevket Yaşar, bu güzelliklere sahip olabildiğiniz için çok şanslısınız, süper olmuşlar, seyrine doyum olmaz.
Yoğurt kovasındaki morumdan sonra diğeri de pembe açtı...5 fideden 2 si beni mutlu etti..
Düğün arası gelen giden göz koydu ama ben uyanık sakladım arka odaya:))
Teşekkürler sn.kgursan..En kısa zamanda foto koyacağım..
kar-topu
10-08-2010, 20:01
Benimkiler de çok güzel açtılar ama yapraklarında lekeler oluştu , acaba güneşten olabilir mi?
Benim de 35 taneden sadece 5 tanesi yaşadı ve dün ilk çiçek beyaz açtı. Çok güzel bir çiçekmiş. Umarım diğerleri farklı renk açarlar.:confused:
Sn. kartopu nasıl lekeler bunlar? Fotoğraflarsanız mutlaka yardımcı olan olacaktır.
Lisentuslarımdan birkaç renk daha açtı.
Kuruyan çiçeklerde tohum keseleri oluşmaya başladı.
demet halinde ve düğün için kullanılmış halini gördüm ve bence çok güzel çiçekler.bahçede ilk kez görüyorum.Sanki bahçeye çok uygun değil gibi fazla narin görünüyor.
bloodflower
13-08-2010, 04:24
Açan lisianthuslarımdan bir kaçı:
Bu 2 renkten Tohum almak için özen gösteriyorum
acemifüsun
15-08-2010, 14:56
Benimkiler de çok güzel açtılar ama yapraklarında lekeler oluştu , acaba güneşten olabilir mi?
Sularken yapraklarına su gelmemesine dikkat edin, bence sudan oluyor:)
Yaz başı yapılan çeliğin çiçek vermesi ,yeni yan sürgünlerden çelik yapılmasını
uygun görüyorum
Adalet Yağcı
17-08-2010, 12:08
Ülkü'cüğüm, harika olmuşlar, tohumlarını almayı ihmal etme, seneye lisi fideleri senden :)
denizakvaryumu
17-08-2010, 13:43
Kesinlikle sıcağı-güneşi seven, suyu sevmeyen bir bitki...
Bahçedeki lisiler tatil nedeniyle 9 gün sulanmamasına rağmen tam güneş altında hiçbirşey olmadı.
Kamil Beyden aldığım 20 fide eksiksiz çiçek açtı...
Teşekkürler kgursan :)
Adalet Ablacım tohum keseleri oluşmaya başladı, seneye inşallah bol bol fidelerimiz olacak.
acemifüsun
17-08-2010, 17:00
Sayın TUTA alınacak çelikler ne boyda olmalı ve nasıl toprağa dikilmeli? Teşekkürler.
Resimde görünen tepe çeliği 3 ay evvel alındı ve çiçeğe geldi yeni çelik olacak sürgünler henüz meydana gelmedi bekliyorum benim de bu sene tohumdan yetiştirdiğim bir bitki henüz teçrübem yok
Ben yaptığım zamanlar sizlerede izah eder burada gösteririm
bloodflower
18-08-2010, 10:07
Yeni açanlar:
Lisianthuslar
Kendileri güzel birde güzel resim veriyorlar
Çok güzeller Sn.Tuta, fotoğraflar da öyle. Elinize sağlık.
Sn.bloodflower, ilk fotoğraftaki ebruli çiçeğin rengi çok güzelmiş. Elinize sağlık.
Çok güzeller Sn.Tuta, fotoğraflar da öyle. Elinize sağlık.
Sn.bloodflower, ilk fotoğraftaki ebruli çiçeğin rengi çok güzelmiş. Elinize sağlık.
Selluka tohumlarınızı merak ediyorum
Bunlar da benim lisiler.
35 fideden yaşayan 5 tanesinin 4 tanesi açtı.
3 pembe, 1 beyaz. Son bir tane açmayan mor,lila açar inşallah deyip duruyorum.
167747
bloodflower
31-08-2010, 19:06
Sayın limon,
Teşekkür ederim. Ben de onun rengini çok beğendim. Ayrıca yeni açan alttaki lisiye de bayıldım.
Müjdee! Bauhaus'a taze taze Lisiler gelmiş dün, hemen aldım:)
25-30 santim boyda, saksıda satılan fidelerin fiyatı 2 lira.
Beyaz, pembe ve mor renkler var.
Adalet Ablacım tohum keseleri oluşmaya başladı, seneye inşallah bol bol fidelerimiz olacak.
Tohumdan zor yetişiyormuş :(Deneyeceğiz umarım başatrırız .benimde her renkten olan licilerim çok güzel açtı .Çok uğraştım ama buraya resim yükleyemedim .Tohum keseleri kocaman .İyice kurusun hepsini paylaşacağım .
Adalet Yağcı
05-09-2010, 19:26
Şimdi İstanbul'da olmak vardı...
Vildan Sönmez
05-09-2010, 20:13
Adalet Hanım, ben dayanamadım iki pimbe-beyaz ebruli renkli iki kök aldım, biri yaşamadı, biri direniyor.
Şimdi İstanbul'da olmak vardı...
Evet, Bursa Bauhaus'ta bugün vardı. Tek kökten çıkan iki dalın birinde beyaz birinde pembe, yine mor ve pembe gibi iki renk aynı bitkideydi. Ayrıca başka renkler de aynı şekildeydi. Nasıl oluyor anlamadım. Bilen lütfen açıklasın.:confused:
Orkun Kırcı
10-09-2010, 00:08
Bendekilerden biri tohum keseciği oluşturmuş :D
Adalet Yağcı
10-09-2010, 15:26
Adalet Hanım, ben dayanamadım iki pimbe-beyaz ebruli renkli iki kök aldım, biri yaşamadı, biri direniyor.
İnşallah yaşatırsınız Vildan hanım, lisileri tek tek değil de sık görünümlü dikmek çok daha güzel oluyor.
Seneye inşallah geniş saksıya dikeceğim, güneş gölge taşır dururum artık :)
Solan çiçekleri alttan sararan yapraklarıda temizlemiştim tekrar çiçeklendiler:)
ilksenozturk
04-10-2010, 09:54
Benimkilerden bir tanesi de yeniden çiçek açtı :) ama diğerleri tomurcuk çıkardığı halde çiçeklenmedi... eh artık havalar soğudu.
Sn. Kgursan, ikinci kez gönderdiğiniz fideler ilk çiçeklerini verdi. 3 renk eşzamanlı açtı. Tekrar çok teşekkür ederim. Bu kış çıkarmayacağım, korumaya alacağım. Umarım kışı atlatıp seneye yaşatabilirim.
176149
Beyazı da başka güzelmiş.
176150
Sn. Kgursan, ikinci kez gönderdiğiniz fideler ilk çiçeklerini verdi. 3 renk eşzamanlı açtı. Tekrar çok teşekkür ederim. Bu kış çıkarmayacağım, korumaya alacağım. Umarım kışı atlatıp seneye yaşatabilirim.
176149
Beyazı da başka güzelmiş.
176150
Çok sevindim. Uzun zamandır net e giremiyorum işleri gezi vs. dolayısıyla yazışmalara da katılamıyorum. İnşallah sorun olmadan kışı geçirir ve Haziran da çiçeklerini daha güçlü verecektir. Kolay gelsin.
Benol Hazaroğlu
26-12-2010, 16:33
Bu gün komşumun kızı Amerika'dan isteğim üzerine lisianthus tohumu getirdi.Tohumdan yetiştirmeyi çok arzu ediyorum.
İnşallah başarabilirim.
Sn. Kgursan size ne kadar teşekkür etsem azdır .Nasıl güzel açtılar yaz boyu balkonumu süslediler .Hiç tohumla filan uğraşılmaz .Zaten çok uygundu fiyatları .
Şu anda Aralık sonu evin içinde beyaz olan yine açtı.Kapalı balkonda olanlar da çok keyifli seneye tekrar açarlar mı?
Sn. Kgursan size ne kadar teşekkür etsem azdır .Nasıl güzel açtılar yaz boyu balkonumu süslediler .Hiç tohumla filan uğraşılmaz .Zaten çok uygundu fiyatları .
Şu anda Aralık sonu evin içinde beyaz olan yine açtı.Kapalı balkonda olanlar da çok keyifli seneye tekrar açarlar mı?
Sn HHatice., Sağlıklı kaldıkları sürece tekrar açarlar. Kış günü suyu azaltın. sanırım ev içinde mayıs da açmaları gerek. belki daha erken de açabilirler.
Benol Hazaroğlu
07-01-2011, 08:42
Amerika'dan komşumun kızından istediğim tohumlar geldi. Tabii tohum denirse resmen toz. o da Amazondan sipariş vermiş, başarılı olacağımı hiç sanmıyorum. Tohumdan yetiştirmeğe çok hevesim vardı belli ki kursakta kaldı.
Fide zamanını iple çekiyorum.
Sevgili Benol; isterseniz başarırsınız. Tohumları ekmek için önce toprak, torf karışımı hazırlayın. Fazla derin olmayan geniş bir kaba yerleştirip nemlendirin. Düz bir tahta **** spatula yardımıyla toprağın üzerini düzeltip tohumları mümkün olduğunca seyrek olarak üzerine serpin. Üzerini streç folyo veya naylonla kapatın. Çimlenme biraz uzun sürüyor( bir ay kadar). Endişeye kapılmayın. İki yaprak olana kadar folyoyu üzerinden kaldırmayın. Toprak nemli kaldığı için bu sürede sulamaya ihtiyaç duymazsınız. Başarılar.
Amerika'dan komşumun kızından istediğim tohumlar geldi. Tabii tohum denirse resmen toz. o da Amazondan sipariş vermiş, başarılı olacağımı hiç sanmıyorum. Tohumdan yetiştirmeğe çok hevesim vardı belli ki kursakta kaldı.
Fide zamanını iple çekiyorum.
Sn B hazaroğlu., Hemen pes etmeyin lütfen. Zordur ama olmayacak şey değil.
1. Önce,21-23 oC bir ortam sağlayın .
2. Tohum ekilecek harcı düzleyip, bir tahta vs. düz bir şeyle iyice bastırın ve düzleyip tesviye edin.
3. Tohumları ince delikli bir tuzluk (tuzlukda sadece 1-2 delik kalsın, hatta Yorgan iğnesi ile delinecek plastik bir kap bulun tuzluk deliği büyük geliyor) Bu kap eczanelerde plastik eldivenlerin içine girdiği tüp şeklinde plastik olabilir. bunu iğne ile 2-3 delik delip tohumları bununla ekebilirsiniz.
4. 0,5 Gr. tohumu yaklaşık 4 domates kasası alana ekmelisiniz (0,6-0,8 m2)
5. Sulama fısfısla yapmalısınız. azar azar hergün. Yaklaşık 1 ayda çimlenir.
6. Çimlenenler 1-2 ay daha büyür.
7. 2,5-3 ay sonunda küçük viyollere "şaşırtma" yapmalısınız. Sivri örgü şişi ile minik fideleri ayırıp, viyolün gözlerine dikmelisiniz. Burada Torf kullanmanızı öneririm. (Tohum ekiminde de torf). Çünkü ph : 6,5-7,0 olmalıdır. Cocos kullanmayın onun phsı düşüktür!!
8. Nisan ayında fideleriniz köklendikten sonra yerlerine dikebilirsiniz.
9. Bu arada funguslar (Mantari enfeksiyonlar) a karşı mantari ilaç (previcur vb) , Fungus gnat denilen (Torf sinekleri larvaları) için zehir kullanmanız BELKİ gerkebilir.
Her şeye rağmen oltaya balık gelmezde balık tutamazsanız, (NİSAN ayında) balıkçıdan 1 kilo balık alıp eve gidin, isterseniz kızartma isterseniz ızgara yapın!!. Yani nisanda bol balık ! pardon bol fide bulabilirsiniz.
Kolay gelsin.
Bu arada sn Almira nın önerilerini de dikkate alın. Doğru düşünceler sunmuş.
...
Her şeye rağmen oltaya balık gelmezde balık tutamazsanız, (NİSAN ayında) balıkçıdan 1 kilo balık alıp eve gidin, isterseniz kızartma isterseniz ızgara yapın!!. Yani nisanda bol balık ! pardon bol fide bulabilirsiniz.
...
Sayın kgursan, Nisan'da 'balık' satışınız olacak mı? :)
Sn HHatice., Sağlıklı kaldıkları sürece tekrar açarlar. Kış günü suyu azaltın. sanırım ev içinde mayıs da açmaları gerek. belki daha erken de açabilirler.
Sevgili arkadaşım bu gün bir tomurcuk daha verdi :)Ev içinde açmaya devam ediyor.Ben çok sevdim bu çiçeği .
Seneye sizden yine siparişle daha da çoğaltmak istiyorum .Beni sevdi bu bitki baştan 3 tane kadar kayıp oldu. Ama kalanlar çok güzel geliştiler .Bol çiçek verdiler.Tekrar teşekkür ediyorum size .
Benol Hazaroğlu
09-01-2011, 10:49
Sayın kgursan
Teşekkür ederim. Tavsiyelerinize yakın bir şekilde ektim. Bir kısmını şişen tablete birazını tablaya ektim. Oda sıcaklığı 20 derece inşallah başarılı olabilirim.
Sayın kgursan, Nisan'da 'balık' satışınız olacak mı? :)
Kısmet olursa Evet
Geçen sene almamıştım. Burada, bahçelerde fotoğraflarını gördükçe pişman olmuştum. Şimdi çok sevindim...
Benol Hazaroğlu
12-01-2011, 07:50
Kısmet olursa Evet
Beni ilk sıraya yazabilirsiniz.
Sevgili arkadaşım bu gün bir tomurcuk daha verdi :)Ev içinde açmaya devam ediyor.Ben çok sevdim bu çiçeği .
Seneye sizden yine siparişle daha da çoğaltmak istiyorum .Beni sevdi bu bitki baştan 3 tane kadar kayıp oldu. Ama kalanlar çok güzel geliştiler .Bol çiçek verdiler.Tekrar teşekkür ediyorum size .
Sedefcim,
Aynen kuşlardan kediden köpekten kurtardığım fidelerim hep çiçekliydi şu an merdiven boşluğundalar ve sabah ben de tomurcuk sürpriziyle karşılaştım:)
Nisanda tüm lisi fidelerinden dolu dolu alacağım..
nurguldk
23-03-2011, 16:14
Ben bu çiçeği gözden kaçırmışım gerçekten :(
Başlığın tümünü okudum ve özetle bol güneş ve az su seviyor. Bununla birlikte toprağın drenaj problemi olmamalı, gübreli ve kaliteli toprak olmalı. Tüm bunları düşününce güz soğanlarının bulunduğu beton çiçeklik bana çok uygun geldi. Orta alanda grup grup yapmıştım soğanları. Kenarlara da bunların çiçekleri geçtiğinde görünüm kötü olmasın diye bir miktar yer bırakmıştım. Yazın açan ve çok su istemeyen çiçekleri dikmeyi planlıyordum
Şimdi diyorum ki lisileri iki tarafına diksem nasıl olur ? Soğanlar **** Lisiler bu kardeşlikten zarar görür mü?
. Yazın açan ve çok su istemeyen çiçekleri dikmeyi planlıyordum
Şimdi diyorum ki lisileri iki tarafına diksem nasıl olur ? Soğanlar **** Lisiler bu kardeşlikten zarar görür mü?
Lisianthuslar Nisan sonu-Mayıs başında, 15-17 cm aralıkla dikilir. Temmuz ortası-Ağustos gibi çiçeklerini açar. 20-30 gün çiçekli kalır. Sonra geçmiş olçekler dipten koparılır. Koparılan yerin altından Eylül-Ekim gibi ikinci çiçekler gelir. ( kopardıktan 1,5 ay sonra )
ilksenozturk
28-03-2011, 09:24
geçen yılki fidelerimin bir kısmı bodur kalmıştı, kapalı balkonda kıı geçirdiler ve şimdi büyümeye başladılar :)
diğerleri daha hareketlenmedi, inşallah onlar da toparlanırlar ve tekrar yüzlerini gösterirler. geçen yaz yüzümü en çok güldüren bitkilerdendi lalegüller.
geçen yılki fidelerimin bir kısmı bodur kalmıştı, kapalı balkonda kıı geçirdiler ve şimdi büyümeye başladılar :)
diğerleri daha hareketlenmedi, inşallah onlar da toparlanırlar ve tekrar yüzlerini gösterirler. geçen yaz yüzümü en çok güldüren bitkilerdendi lalegüller.
Biraz uzun boylu olacaklar, bir çubuğa bağlamak zorunda kalabilirsiniz. Kış boyu kökleri gelişmiş olmalı. Mayıs sonuda da açarlar.
fatmadundar
30-03-2011, 12:31
Kamil Bey, geçen yılki lisilerimin pempelerinden sağlıklı tohumlar alabilbiştim. Onları 21 Şubatta küçük gözlü viyollere ektim. Üzerlerini şeffaf naylonla örttüm. 3-4 günde çıktılar. Kaloriferli odada olduğu için açık bırakınca çabuk kuruyor. Sürekli örtersem çürümesinden korkuyorum. Bir ayı geçti hiç bir gelişme göstermediler. 5 gün önce yeşil yapraklı bitkiler için olan (7-6-6) gübreden 1 lt'ye bir kapak olarak hazırladığım su ile fısfısladım. İkinci yaprakları biraz daha belirginleşmiş sanki. Bu uygulamanın bir sakıncası var mı? Yoksa devam edeyim mi?
Sizin onları ne kadar zor yetiştirdiğinizi daha da iyi anladım. Gerçi siz hem uzmansınız hem de ortamınız uygun ama yine de diğer bitkilerden daha zor bunu yetiştirmek. Tohumları toz gibiydi. Çıkmazlar dedim ama çıktılar. Tütün tohumu da küçüktür ama bunlar toz gibi. Yıllar önce bahçeler dolusu tütün fidesi yetiştirmiş biri olarak bu beni aştı:p
Size kolay gelsin. İyisi mi siz yetiştirin biz yine alalım:D
günebakan
30-03-2011, 13:26
Geçen sene ben de almamıştım ama bu sene satış olursa almayı düşündüğüm çiçeklerden. Ablacığım maşallahın var yani lisiantus tohumları çimlendirebilmişsin biraz zor çimlenen bir tohum bence:)
acemifüsun
30-03-2011, 16:22
Minicik lisileri dün bizzat yakından görmüş oldum:) Ellerine sağlık arkadaşım, gerçekten yetiştirmesi zor bir çiçek:)
Kamil Bey, geçen yılki lisilerimin pempelerinden sağlıklı tohumlar alabilbiştim. Onları 21 Şubatta küçük gözlü viyollere ektim. Üzerlerini şeffaf naylonla örttüm. 3-4 günde çıktılar. Kaloriferli odada olduğu için açık bırakınca çabuk kuruyor. Sürekli örtersem çürümesinden korkuyorum. Bir ayı geçti hiç bir gelişme göstermediler. 5 gün önce yeşil yapraklı bitkiler için olan (7-6-6) gübreden 1 lt'ye bir kapak olarak hazırladığım su ile fısfısladım. İkinci yaprakları biraz daha belirginleşmiş sanki. Bu uygulamanın bir sakıncası var mı? Yoksa devam edeyim mi?
Sizin onları ne kadar zor yetiştirdiğinizi daha da iyi anladım. Gerçi siz hem uzmansınız hem de ortamınız uygun ama yine de diğer bitkilerden daha zor bunu yetiştirmek. Tohumları toz gibiydi. Çıkmazlar dedim ama çıktılar. Tütün tohumu da küçüktür ama bunlar toz gibi. Yıllar önce bahçeler dolusu tütün fidesi yetiştirmiş biri olarak bu beni aştı:p
Size kolay gelsin. İyisi mi siz yetiştirin biz yine alalım:D
Sn Fatmadündar., Lisi fidesindeki zorluk, Çok uzun bir fide dönemi geçirmesinden kaynaklanıyor. Bu 3 aylık süre de kurutmadan, fazla sulamadan, arada sırada hafif gübre ve çökertene karşı ilaçlama ve torf sinekleri gelirse onları ilaçlamak vs.
Tohumlar çok küçük olduğu için ekerken delikleri çok küçük olan karabiber tuzluğu kullanıyoruz.
2011 Lisi fidesi satış başlığını da açıyorum. 3 renk (pembe,beyaz ve mor) var. Çiçekleri katmerli. Nisan sonunda fideleriniz hazır olacak. Yanında Non-Stop Gül Begonya fideleri ve Oriental Lilium soğanlarını da beraber gönderecek şekilde ayarladım zamanı. Kısmet olursa bu yaz bahçeler renkli ve şen olacak.
Kolay gelsin.
Benim geçen seneki sizden aldığım fidelerim kapalı balkonda çok sağlıklı kaldı.Tohum da aldım ama çok zor olduğunu okumuştum .Bu seneki yeni fideleri sabırsızlıkla bekliyorum .Yine her renkten 2 tane bana ayırın .
fatmadundar
05-04-2011, 19:34
Teşekkürler Kamil Bey. Bakalım sonuna kadar götürebileceğimden emin değilim.:o
Evet arkadaşlar, Lisianthus fideleri satış başlığı açıldı. Almak isteyenler Satış başlığına bakabilir.
Vildan Sönmez
10-04-2011, 01:10
Buraya buyrun arkadaşlar..
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=24051
Evet arkadaşlar, Lisianthus fideleri satış başlığı açıldı. Almak isteyenler Satış başlığına bakabilir.
Benol Hazaroğlu
04-05-2011, 15:35
Sayın kgursandan gelen minikleri hemen toprakla buluşturdum. Sabah çok güneşli olan hava sağnak yağmurla akşamı tamamlıyor. İnşallah miniklerime bu yağmur zarar vermez.
Sayın kgursandan gelen minikleri hemen toprakla buluşturdum. Sabah çok güneşli olan hava sağnak yağmurla akşamı tamamlıyor. İnşallah miniklerime bu yağmur zarar vermez.
Dikmeden önce inşallah toprağı kabartmış-inceltmişsinizdir. Hazırlanmış toprağa diktiğiniz fidelere yağmur zarar vermez. Bu durumda 7-10 gün sulama yapmayacaksınız. Toprak kuruyuncaya kadar 10 gün kadar dokunmayın .kuruyup kabuk bağladıktan sonra fidelerin etrafını çepin ile eşelersiniz kök bölgesi hava almasını ve üst toprağın kurumasını sağlarsınız. Kuruyan toprakta kökler daha iyi gelişir. toprak Çok kurursa hatır için birkaç damla su verirsiniz .
Benol Hazaroğlu
04-05-2011, 19:06
Çok teşekkür ederim. Toprağım geçirgen bir toprak. Phını bilemem. Yağmur yağmasın diye dua edeceğim.
nurguldk
05-05-2011, 09:23
Kamil Bey,
Lisilerim dün elime ulaştı ancak Ankara'da yağmur bitmek bilmiyor. Sabah da hava sıcaklığı 10 dereceydi. Lisiler fide torbasında olmadığı için sanırım hemen dikmem gerekiyor. gönderdiğiniz şekilde duruyor. Sabah toprağını hafif ıslattım. Bahçeye ıslak toprağa dikmem sorun olur mu sizce? **** hava düzelene kadar tek tek minik saksılara mı dikmeliyim?
Benol Hazaroğlu
05-05-2011, 17:25
Gök delindi. Lisilerim ölecek diye üzülüyorum.
Kamil Bey,
Lisilerim dün elime ulaştı ancak Ankara'da yağmur bitmek bilmiyor. Sabah da hava sıcaklığı 10 dereceydi. Lisiler fide torbasında olmadığı için sanırım hemen dikmem gerekiyor. gönderdiğiniz şekilde duruyor. Sabah toprağını hafif ıslattım. Bahçeye ıslak toprağa dikmem sorun olur mu sizce? **** hava düzelene kadar tek tek minik saksılara mı dikmeliyim?
Asla çamur toprağı karıştırmayın ve çamurun içine dikmeyin. Plastik çay bardakları vb. altını delin (Kızgın çivi, tornavida ucu vb.) yarıya kadar toprak-torf vs. doldurup, saksı gibi bunun içine dikin. Yani minik saksılara dikin ama fazla su vermeyin, 3 günde bir az su verin . burada 10-15 gün kalabilir, kökler burada iyice gelişir.
Dışarıda toprak suyunu çekip tava gelinceye kadar bekleyin, toprak kuruyunca hafif işleyip,kabartıp öyle dikin. Acele etmeniz gerekmez. Mümkün ise diktiğiniz fideleri dışarıda, bol ışıkta tutun.
Islak-çamur toprağı işlerseniz toprak hasta olur!!
Gök delindi. Lisilerim ölecek diye üzülüyorum.
Toprak suyu çekiyorsa ölmez korkmayın. Bu durumda 3-4 hafta sulamayacak, toprağı karıştırmayacaksınız. Yağmurlar kesilip, toprak suyunu çekip tavına gelene kadar dokunmayın. 3 hafta kadar sonra toprak tava gelince çepinle etrafını kabartır ve uç alma işlemini yaparsınız.
nurguldk
10-05-2011, 13:53
Asla çamur toprağı karıştırmayın ve çamurun içine dikmeyin. Plastik çay bardakları vb. altını delin (Kızgın çivi, tornavida ucu vb.) yarıya kadar toprak-torf vs. doldurup, saksı gibi bunun içine dikin. Yani minik saksılara dikin ama fazla su vermeyin, 3 günde bir az su verin . burada 10-15 gün kalabilir, kökler burada iyice gelişir.
Dışarıda toprak suyunu çekip tava gelinceye kadar bekleyin, toprak kuruyunca hafif işleyip,kabartıp öyle dikin. Acele etmeniz gerekmez. Mümkün ise diktiğiniz fideleri dışarıda, bol ışıkta tutun.
Islak-çamur toprağı işlerseniz toprak hasta olur!!
Maalesef mesajınızı göremeden toprağa dikmiş bulundum. Ama neyse ki toprak çamur değildi. Nemliydi sadece. Sebebi geçen sene o toprağa kum, ve gübre karıştırılmıştı. Drenajı çok iyi.. Yalnız geçen sonbahardan, yüksek oranda yanmış gübre içeriyor. Çevresinde Lale, sümbül gibi güz soğanları var. Sizce sorun olur mu?
Gerçi sabah baktığımda hepsi gayet sağlıklı görünüyorlardı.
Vildan Sönmez
10-05-2011, 14:14
Kamil Bey, kargom geldi, sağolun, akşame ekeceğim.
Sn nurguldk, sorun olmaz . Çamur değilse sorun yok merak etmeyin iyi olacak. etraftakiler zarar vermez. kolay gelsin.
Benol Hazaroğlu
27-05-2011, 08:09
Sayın k gursan
Normalde gönderdiğiniz fidelerden bu günlerde uç almam lazımdı. Bu güne kadar geçen 15 günlük sürede 3 gün güneşli diğer günler bol yağışlıydı. Fidelerim çürümedi gayet sağlıklı am boylarıda uzamadı bazıları 5cm, bazıları geldiği gibi duruyor.
Uç almayı kaç cmlik fidede yapmam lazım? Biraz daha bekleyeyim mi?
Teşekkürler.
ilksenozturk
27-05-2011, 11:40
geçen yıl uç alma yapmamıştım, her dalda üçer beşer çiçek oldu. sadece bazı gölgede kalanlar boy da atmadı solmadı da. kış gelince kapalı balkonda kendi hallerine bıraktım ve kuruyan dalları üstten kestim(kesmek için kurumalarını bekledim). geçen sene büyümeyenler şimdi çok sağlamlaşmış , altlarında birkaç fide daha oluşturmuş ve oldukça uzamış durumdalar.
Geçen aldıklarımı hindistan cevizli torfa dikmiştim pek yaşayan kalmamıştı, bu sene saksıda bahçe toprağına diktim, çok iyi durumdalar. Bir saksıdakilerin uçlarını aldım, diğerlerini de yakında alacağım.
Saksılara diktikten sonra toparlanmalarını bekledikten sonra 3-4 gün önce hepsinin uçlarını aldım. 4 günde her yaprak dibinden yeni sürgünler görünmeye başladılar bile.
Ben de bahçe toprağına diktim. Geçen sene sevgili Kirazla aynı hatayı yapmıştım, torfu gerçekten hiç sevmiyor. :)
Bugünkü durum budur;
217707
ooo., Bu sayfa biraz canlanmış! Sn benolhanım., artık kökleri tutunmuştur. Uç alma yapabilirsiniz. Kökler iyi calışırsa kısa zamanda yan tomurcuklar sürgün verir. Sn Limon ve sn Kiraz ın bitkileri gibi.
Yağışlar durunca suyun boşalttığı yerlere hava girecek ve kökler daha iyi gelişecek.
Bu arada cocos ve torfa dikmemek iyi bir yöntem olmuş. Kolay gelsin.
Hakkı Şen
18-06-2011, 09:00
Lisianthuslarda gelişmeler nasıl? Benimkiler epey boylandı ama bazılarında yapraklarda lekeler var ve yeni çıkan yapraklar daha küçük ve kıvrık çıkıyor. Kırmızı örümcek olabilir mi?
Benol Hazaroğlu
18-06-2011, 16:10
Benim fidelerim gayet güzel gelişiyor. Uç almadan sonra bol sürgün verdi şu anda boyları geldiğinden bir cm kadar uzun. Çok boya gidemiyorlar bunda çok yağmur az güneşin etkisi var diye düşünüyorum.
Uç aldıklarımı da hormona batırıp diktim. Şu anda sağlıklı görünüyorlar. Amaaaa bir iki danesi grileşti ve kıvrıklaştı Sayın kgursan bizi aydınlatır umarım.
Hakkı Şen
19-06-2011, 13:18
Bugün bir kaç fotoğraf çektim bazıları sağlıklı olsa da yaprakları kötü olanlar da var.
Benol Hazaroğlu
19-06-2011, 14:03
Sayın kgursan
4 fidem paslanmış gibi oldu ve öldü. söktüm kökleri gayet sağlıklıydı. Diğerlerine bu hastalık geçermi? Çaresi nedir aman doktor yetiş.
Kıvrılmalara gri küf veya kırmızı örümcek sebeb olabilir. gri küf için ronilan-rovral benzeri ilaçlar etkili olabilir. kırmızı örümcek için ilaç şu an neler var bilmiyorum. ama bu ilaçları nasıl uygulayabilirsiniz? sorun burada. Kültürel önlem olarak suyu azaltın. Susuzluktan ölmezler korkmayın.
Sn Hakkı şen., bunlar kırmızı örümcek zararına benziyor. Bir ilaç bayiinden yardım alın derim.
Şimdi tam da kırmızı örümcek zamanı. Ben bütün çiçeklerime Neron 500 EC. yaptım.
Kırmızı örümcek için bu ilacı kullanıyorum.
Diğer lisianthus alan arkadaşlarda durum vaziyetler nasıl? merak ediyorum.
Benol Hazaroğlu
02-07-2011, 18:23
Ben 7 fide kaybettim. Ayni toprakta diğerleri çok sağlıklı. Uç alınca diktiğim diğer küçüklerde tutmuş gibi. Kaybettiklerimi telafi edeyim dedim.
Sayın kgursan, benim Lisilerin durumunu gösteren resimler
230625
230626
230627
230628
Tepesini yanlışlıkla kırdığım lisi
230629
Hepsi sağlıklı durumda ve yakında çiçeklenecekler. Teşekkürler sayın kgursan..
Benimkilerde henüz tomurcuk yok ama fire vermedim, sağlıklılar.
Sn Yaylacı, sn kiraz ve sn benol hazaroğlu, hakkı şen arkadaşlar. fideleriniz güzel görünüyor. teşekkür ederim. Aslında yerini sevdiği zaman müşkülpesent bir bitki değil. ben ticari çiçek üretirken lisianthuslara hiç ilaç kullanmadım!! ölen öldü kalan sağlar yetti. Şimdi seralarımda lisianthus yetişmiyor. her yıl aynı toprağa dikilmiyor. ben bir kaç yıl ara vericem. veya toprağı sterilize edeceğim. Sizlerden artan fideleri diktim ama zayıf geliyorlar.
Vildan Sönmez
06-07-2011, 20:34
Tepe budamasında gecikmeme rağmen sürgünler vermeye başladılar. Bir kaç kök ise budamamıştım onlar uzadı ve tomurcuklar belirdi.
fooflower
07-07-2011, 09:15
Sayın kgursan bunlar geçen sene sizden aldığım lisiler.ben bu sene tepe kırması yapılıyormuydu bilmiyorum ama tepe kırması yapılmamış halleri lisilerin ve çok güzeller. Üzeri de tomurcuk dolu. Çok teşekkür ederim. Bu sene satışı kaçırdım ama seneye asla kaçırmam inşaallah. Saygılar efendim....
231753
231754
231755
231756
Hakkı Şen
07-07-2011, 23:00
Kırmızı örümcek için ilaç almaya vakit bulamazken lisiler açmaya başladı sulamayı azalttım, hallerinden memnun görünüyorlar. Bunun yanı sıra hiç zayiat vermedim. Teşekkürler sayın kgursan..
232031
232032
232033
232034
Benol Hazaroğlu
08-07-2011, 11:30
İzmir farkı çok net bir şekilde kendini gösteriyor. Benimkilerde henüz tomurcuk yok.
Bizim lisianthuslarda henüz tomurcuk yapmadılar. Bu sene bizimde firemiz yok.
acemifüsun
08-07-2011, 13:28
Lisilerim tomurcukta, açınca fotoğraflarını ekleyeceğim:)
Benim de lisilerim yeni açmaya başladılar, teşekkür ederim Kamil bey.
Geçen seneden kalan ebrulilerden biri açmaya başladı.
232799
232800
232801
232802
Geçen sene hediye ettiğiniz yumrulu begonyanın biride çiçeklendi.Diğerinin de çiçeklenmesini bekliyorum:) Teşekkürler.
232804
Benimkiler de İzmirli arkadaşlarınki kadar olmasa da tomurcuklanmaya başladılar. Bende de hemen hemen hiç fire yok. Ama taşınma dolayısıyla bu sene saksılarda kalmak zorunda kaldılar.
Lisiler dışında Zambaklar bir açacaklar pir açacaklar. :)
Begonyalarım ise 2-3 haftadır çiçekteler.
Sn.Kgursan, çok teşekkürler.
çok güzel fatoş hanım lisantuslar inşallah bu yıl çok tohum tutarlar.
Birde benekli lilium gördüm benim en çok sevdiğim ren kokusu muhteşem neyazıkki bu yıl olmadı benim.
Sevim hanımcığım, tohumdan üretmek çok zor olduğu söyleniyor, sadece sevgili Fatma Dündar arkadaşımız çimlendirmişti ama akıbetlerinin ne olduğunu bilmiyorum, lilyumlarımın hepsi açtı ama beneklilerin kokusu muhteşem buradan Mutlu beye de çok teşekkür ediyorum:)
Benol Hazaroğlu
10-07-2011, 09:48
Benim ocak ayında ektiğim tohumlar şu anda 1 cmden küçük. Yaşarlar mı?
Bilemiyorum. Bekleyip göreceğiz.
Ben uzun zamandır nete giremedim. Anladığım kadarıyla pek fazla olumsuzluk yok veya olumsuz olanlar belki de yazmadı. Her neyse. Görüldüğü gibi pek müşkülpesent bir bitki değil Lisianthus. Toprak-ışık az su hepsi bu. hepinize tebrikler, Kolay gelsin.
Bu arada sn tturtun bahçesini görme ve lisileri yerinde izleme olanağını kaçırdığım için üzgünüm. kısmetse başka bir zaman.
Şevket Yaşar
12-07-2011, 12:40
Sayın kgürsan,
Sizden aldığım lisi ve begonyaların yarısını bir dostuma hediye etmiştim.Bende kalan lisilerden biri dışıda hepsi büyüdü ve tomurcukta. begoyaların hepsi çiçekte.Geçen yıldan kala iki adet lisi bu yıl ekilenler kadar canlı değil.Teşekkürler.İyi günler dilerim.
fooflower
13-07-2011, 09:57
Sayın kgursan bu fotodaki lisim tohummu yapıyor acaba?
233814
eğer öyle ise solan çiçekleri koparmaz isem tomurcuk olan lisilere ne gibi bir zararı olur. Saygıyla...
Selam Kamil Bey Güney de de işlem tamam hiç fire yok harika çiçekler bizi bu çiçekle tanıştırdığınız için teşekürler.Eğer seneye fidelemeyecekseniz yandık nasıl yapacağız.Nasıl koruyacağız ya bir şey olursa bunlara:)
ilknur aşık
15-07-2011, 10:08
Benimkilerde tomurcukta, bir kaç tanesini salyangozlara kaptırdım, onun dışında kaybım yok, ama geçen seneden kalanlar baharda sürgün vermesine rağmen sonradan kurudu. Yani henüz ikinci seneye geçemedim. Saksılarını ve topraklarını değiştirmiştim, galiba bu sırada hırpalandılar. Bu sene aldığım fidanları toprağa ve güney cephesine diktim, bakalım Balıkesir kışına nasıl dayanacak?
umut2007
15-07-2011, 12:16
arkadaşlar bende bahçemde lisianthus yetiştirmek istiyorum, sevdiğim bir çiçek ama ismini bilmiyordum..sayenizde öğrendim ama satış zamanını geçirmişim sanırım nereden ve nasıl bulabilirim yardımcı olursanız sevinirim..
acemifüsun
15-07-2011, 13:15
Balçovadaki seralara bir bakın isterseniz:)
Merhaba
Dün Hisarönünde gördüm. Çok sağlıklı ve çeşitli renkleri vardı..
umut2007
15-07-2011, 16:26
teşekkürler ...en yakın zamanda alacağım, inşaallah bahçemde tutar..
Benol Hazaroğlu
21-07-2011, 17:12
Tomurcuktalar.
İlk açacak rengi çok merak ediyorum. Bu sene hepsi saksılarda, seneye toprağa geçireceğim.
235642
ipektuğçe
21-07-2011, 18:52
Benimkiler bugün açtılar,ilk beyaz,ikinci pembe açtı.Sayın kgursan'a teşekkürlerimle
Hakkı Şen
21-07-2011, 19:19
Benim de lisianthuslarım oldukça iyi durumda..
Mor rengine bayıldım hakkı bey, çok güzel :)
Arkadaşlar lisianthuslarınız bir harika bayıldım. Hangi hava şartlarında yaşar? Ben iç anadoluda yaşıyorum burada yetiştirebilir miyim?
Hakkı Bey, oldukça iyi mi dediniz? Bunlar müthiş olmuşlar... :) Bu ne keyif, bu ne bol tomurcuk ve çiçek... Tebrikler...
Ne yedirdiniz, içirdiniz? :) Güneşteler mi gölgedeler mi?
Hakkı bey maşallah çok güzel gelişmişler benimkiler zayıf eklersem ayıp olacak.
Hakkı Şen
22-07-2011, 11:29
Çok teşekkür ederim güzel yorumlarınız için.
Sevgili limon, tomurcuklanmalar başlayana kadar daha doğrusu ilk çiçeklerini açana kadar tüm gün güneş görüyorlardı. Fakat renkleri solmaya başlayınca yerlerini değiştirdim sadece sabahtan öğleye kadar güneş alan yere koydum. Bunun dışında sadece düzenli sulama yaptım. :)
Hakkı Şen
24-07-2011, 15:05
Bu güzellikleri kaybolmadan bir fotoğraf daha eklemek gerek diye düşündüm.
Sayın Hakkı bey lisileriniz mükemmel, sizi tebrik ederim. Hayranlıkla baktım lisilerinize. Benim lisilerden sadece beyazı açtı, resmini ekliyorum.
236178
Diğer lisiler tomurcukta, açmalarını bekliyorum.
ilksenozturk
25-07-2011, 05:34
geçen yıl gelen lisiler az tomurcuk yapıp fazlaca irileşmemişti, bu senekiler tek kökte çok tomurcuk oldular ve gövdeleri çok daha kuvvetli. farklı bir uygulama da yapmadım. sanırım kgursan'ın ustalık eseri bu senekiler :)
berneseturkiye
30-07-2011, 14:49
Merhabalar sevgili lisianthus sahibi arkadaşlar.. Bende bu gün 3 ayrı renginden edindim, Mor, beyaz ve pembe.. Geçen yıllarda 2 fidana bakamamıştım ama bu sene küçük bir lisianthus köşesi yapacağım.. Sitede paylaşılan bir forumda harika şekilde anlatılmış tekrar linkini paylaşayımda sizlerde bir göz atın ...
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17323&highlight=lisianthus
Benol Hazaroğlu
31-07-2011, 09:05
Benimkiler açtı açacak. Hepsi beyaz görünüyor öyle olursa üzülürüm.
Benol hanım, tomurcuklar beyaz görünüyor, tam açmadan rengi belli olmuyor. Sevgili Selisin fotoğrafına bakın, çiçek koyu mor ama tomurcuklar beyaz açacak gibi görünüyorlar, sizinkiler de rengarenk açarlar eminim.
Bu sene bendekilerde bir vanilya tonu var ki, bayıldım.
nılgun_dogan
01-08-2011, 22:40
Selam arkadaşlar bu çiçeklerin fide olarak bulabileceğim biri varsa bilgi verirseniz sevinirim.
Bu sene fideler için geç kaldınız.
Sitemizde çoğumuz kgursan arkadaşımızdan tedarik ettik.
nılgun_dogan
02-08-2011, 00:57
Teşekkürler
nılgun_dogan
02-08-2011, 00:59
Güler hanım zamanı ne zaman oluyor acaba bilgim olsun bidahakine kaçırmayayım .
Ah sevgili nılgun doğan ah, başlığı bir okusanız o kadar çok şey öğreneceksiniz ki.
Nisan-Mayıs ayında.
Arkadaşımız kgursan'a bir danışın isterseniz.
Benol Hazaroğlu
02-08-2011, 15:21
İlk goncam.
Benol hanım, tomurcuklar beyaz görünüyor, tam açmadan rengi belli olmuyor. Sevgili Selisin fotoğrafına bakın, çiçek koyu mor ama tomurcuklar beyaz açacak gibi görünüyorlar, sizinkiler de rengarenk açarlar eminim.
Bu sene bendekilerde bir vanilya tonu var ki, bayıldım.
Ben de iki, gün öncesine kadar renklerini anlayamadım, hepsi beyaz gibi duruyordu. Önceki gün beyaz olan gonca dün akşam pembeydi, bugün pespembe, sanırım yarın açacak :)
Fotoğraf makinam hasta, cep telefonu ile bu kadar:
238948
berneseturkiye
08-08-2011, 01:31
Bende 9 tane var.1 pembe, 4 mor, 4 beyaz.. Bizim İzmir'in pazarlarında çok oluyor fidanı.. Çok mükemmel bir bitki ekeli 2 hafta oldu yerlerini beğendiler.Hepsi ayrı birer demet açtılar. Bu nasıl bir güzellik :) yakın zamanda resimlerini paylaşacağım.
İremsıla
08-08-2011, 10:03
Ellerinize sağlık arkadaşlar,lisantuslar görsel şölende.ne denebilirki seneye inşallah bende yetiştirmek istiyorum.
erenfidan
10-08-2011, 01:16
muazzam bir bitki,
Önce pembe açtı,
239484
Sonra beyaz,
239485
Sırada morlar:
239486
Morların saksısı çok güneş alıyor ve sıcak bir yerde, bol tomurcukta. Daha az güneş alan pembenin çok az açacağını sanmıştım ama ilk çiçekten sonra bir çok tomurcuk görünmeye başladı.
Harika sevgili Kiraz ellerine sağlık...
hocam100
10-08-2011, 12:39
Kamil bey bu güzel çiçekle tanıştırdığınız için size çok teşekkür ederim.Ben de resimlerini çektim.
nurguldk
10-08-2011, 16:16
Benim lisilerde de tomurcuklar göründü :)
Sizde nasıl görünüyor bilmem ama bu renk beyaz değil, sanırım yeşil denilen... Ortası ve arkası yeşil damarlı, çok kibar bir renk, ilk kez gördüm ve favorim olan koyu mordan bile daha çok beğendim diyebilirim.
239552
Bence müthiş...
239553
En coşkulu açan renk pembe oldu.
239557
İddia ediyorum, bu güzellikte, bu tonda açan en güzel çiçek...
239554
Zeki Bey'in toplantıda hediye ettiği bitkilerden 'Kırmızı yapraklı saz' ın yanına diktiğim fideler açmaya başladılar. Hepsi açınca bir fotoğraf daha çekeceğim. Bugün çok rüzgar vardı, fotoğraf çekmek zor oldu.
239556
Bunlar da beyazlar. Zeki Bey'in toplantıda hediye ettiği fidelerden çıkan Rudbeckia'larla beraberler. (taşınma mecburiyetinden oldu ama güzel anlaştılar) Bahçede çekirge görüyorum sanırım rudbeckia çiçeklerinin yapraklarını onlar yiyor.
239558
Fotoğrafların büyük boyutlularını galeriye yüklüyorum.
Sevgili Limon, ilk fotoğraftaki lisilerden ben de aldım kgursan'dan. Hakikaten çok asil bir renkleri var. Ne yeşil, ne de beyaz, krem rengine daha yakın. Çok da güzel görünüyorlar.
Morlar güzel, pembeler güzel, beyazlar güzel. Anlayacağın lisilerin hepsi çok güzel.
Bende bu sene iki renkli mor hiç yok. Mor ve beyaz karışımı ebrulilerden demek istedim. Sende açtı mı?
Bende de yok. Seneye inşallah. :)
Hakkı Şen
10-08-2011, 20:10
Sevgili Limon, gerçekten her rengi çok güzel. İlk fotoğraftakinden yeşil-beyaz diye almıştım. Açıncaya kadar hep merak ettim yeşil çiçek nasıl olur diye. Açtığında beyaz diye yanılgıya düştüm ben de. Fakat beyaz olanlarda hemen yanında açınca aradaki farkı anladım. Çok yumuşak ve çok hoş bir rengi var. Ben lisilerle vedalaştım sayılır. Üzerlerinde tek tük çiçekleri kaldı. Renkleri artık o kadar canlı değil. İnşallah seneye kadar yaşatabilirim. Ebruli fide bulursanız ben de edinmek isterim. Saygılar..
acemifüsun
10-08-2011, 21:13
Hakkı bey lisiler bu yaz sonu yine açarlar. Biraz dinlenip, tekrar tomurcuklanırlar:) Bence öyle hemen vedalaşmazsınız:)
Bunlarda benim lisantuslarım.
Geşen yıl başaramamıştım bitirmeyi bu yıl biraz başardım gibi.
Önce saksıya dikmiştim baktım büyümesi yavaş bahçeye aldım.
Çok güzeller sayın kgursana çok teşekkür ederim.
239619
239620
239621
239622
239623
Oh be., Lisianthus sayfası şenlenmiş.., Ne kadar memnın olduğumu anlatamam. Hepiniz güzel güzel yetiştirmişsiniz. Ellerinize ve emeklerinize sağlık.
Görüldüğü gibi öyle çok da müşkülpesent bir bitki değil Lisianthus. Yerini (toprağını) sevdi mi sorun olmuyor.
Sizlerden kalan Lisi fidanlarını da ben diktim, seradaki bir yastığa. Fotoları makinada henüz çıkaramadım. Çıkarınca yükleyeceğim. Ben ümitli değildim ama fena da olmadılar. Dün 1 kutu kesip mezata (istanbul a ) gönderdim. Kutuda Yaklaşık 50-60 demet , yani 500 dal cıvarında çiçek vardı. satılmış. ilk kalem 80 dal 16 TL. yapmış kalanları da 15 Tl ye satılmış, Nakliye vs. çıktıktan sonra Bana da "Bi ufak rakı parası" kalmış.
Böyle işte, Ramazan gününde mezata çiçek göndermek , Müslüman mahallesinde salyangoz satmaya benzer. Ne diyelim. Kısmet bu kadarmış. Bakalım kalan 2-3 kutu kaça satılacak!!
Çiçekleri neden şimdi topluyorum?? Eğer çiçekleri şimdi koparmazsam, Ekim ayında tekrar çiçek alma olanağı azalıyor!. Ekim ayında kutu sanırım 80-100 TL. yapar..
Sonuç olarak: Demek istiyorum ki., Çiçekleri 15 Ağustosa kadar koparıp vazonuza koyarsanız, Ekim ayı civarında ikinci el çiçek alma ihtimali artar!!. Sıcak ve uzun günler, tekrar çiçek açmasını hızlandırıyor.
Haydi hoşça kalın, herkese kolay gelsin.
Sn.kgursan çok teşekkür ederim sizinde bizlere göstermiş olduğunu emeklere.
Sizin sayenizde bende bu nadide çiçeye sahım oldum.
Çok umutlu deyildim ama bütün zamanım onların yanında geçsin istiyorum.
Sevgiler.
Bu kadar emek ne kadar ucuza satılmış. Çiçekçilerdeyse bir o kadar pahalı. En çok onlar mı kazanıyor bu durumda? Al-satçılar...
Böyle giderse satmak için alacak şey bulamayacaklarının farkındalar mı acaba?
Merhabalar. Bu güzel çiçek kışı nasıl geçiriyor acaba. Govdesi yeşil kalıp ilk baharda tekrarmı yeşeriyor yoksa her sene yeni fide alıp mı ekiliyor. Tohumdan büyütmek bayagı meşakatli oluyor anladıgım kadarı ile.Birde çelik alma ile çogalırmı. Evet ise hangi ayda çelik alınmalı.
Teşekkurler
kopshtar
12-08-2011, 11:37
Sn sevgice ; mevsimlik çiçek gözüyle bakmakta fayda var.
Ertesi yıla çıkamayabiliyor. Çelikle çoğaltıldığını ise hiç sanmıyorum.
Gülbeşeker
12-08-2011, 15:25
kamil bey lisiler biraz uzayınca uçlarını almıştık kırdığımız yerden iki uç verdi fakat biri uzayıp tomurcuklandı diyeri bir santim uzayıp kaldı ikinci çiçeklenme o uçlardanmı olacak ayrıca bugün ilk lisim açtı rengi pembe ve harika bir çiçek beceremem diye çok korkmuştum o yüzden az almıştım ama yetiştirmesi çok kolaymış maşallah diyeyim seneye Allah kısmet ederse balkonumu lisilerle doldurmak istiyorum bu güzellik için size nekadar teşekkür etsem azdır
Evet şimdi de benim lisileri, begonya ve liliumları görelim: Elimde kalan (satılmayan) Lilium soğanları, lisi fideleri ve gülbegonyaları kendim diktim ve seyrediyorum. Biraz pahalı bir temaşa oluyor ama olsun. Bu da benim zevkim. Hepinize teşekkürler.
Seyiri de çok güzelmiş. Sn. Kgursan, lisianthuslarınızda destek var mı?
Benol Hazaroğlu
13-08-2011, 13:22
30da 8 kayıp. Galiba hepsi pembelerdendi. Hiç pembe açmadı.
Bana yine seneyi beklemek kaldı.
Seyiri de çok güzelmiş. Sn. Kgursan, lisianthuslarınızda destek var mı?
Yok. Ağ yapacaktım fırsat olmadı öylece kaldılar, zaten şimdilerde hepsini keseceğim, Ekim ayı için.
Benol Hazaroğlu
14-08-2011, 15:29
Kesmede sadece çiçek sapı dibindenmi olacak?
Sn.kgursan siz bu seranızdakileri satıcak mısınız.Yoksa bunlar bir sonrakı sezon için fideler mi olucak.
.Ve siz uretici olarak iyi bilirsiniz. Bu çiçekden eylül de çelik alsak kışın korunaklı bı yerde bakımını yapsak yaşar mı yaşamaz mı acaba.
Teşekkurler
Sn. Kgursan, çiçekleri şimdiden keserken nelere dikkat etmeli? Nereden kesilmeli, hangi goncalar bırakılmalı? Ne zamana kadar yapılan kesimler sonradan çiçeklenmeyi sağlar? Bir süre evde olmayacağım için sabah işe götürmek üzere açanları kestim, ne derece doğru yaptım bilemiyorum ama açıklamalarınız yapacaklara ışık tutacak.
Sn. Kgursan, çiçekleri şimdiden keserken nelere dikkat etmeli? Nereden kesilmeli, hangi goncalar bırakılmalı? Ne zamana kadar yapılan kesimler sonradan çiçeklenmeyi sağlar? Bir süre evde olmayacağım için sabah işe götürmek üzere açanları kestim, ne derece doğru yaptım bilemiyorum ama açıklamalarınız yapacaklara ışık tutacak.
Sn Kiraz, çok basit. çıkan dalı bütün olarak üstündeki bütün çiçekleri ile birlikte dipten, yani bitki üzerinde 1-2 ÇİFT yaprak kalacak şekilde koparıyorsunuz (uç alma gbi) ve kalan yaprakların koltuklarından yeni sürgün ve çiçek gelecek.
keserken kökü oynatmayın. sabahleyin Elle kolayca kırılır, ve bıçağa bile gerek yok.
Sn.kgursan siz bu seranızdakileri satıcak mısınız.Yoksa bunlar bir sonrakı sezon için fideler mi olucak.
.Ve siz uretici olarak iyi bilirsiniz. Bu çiçekden eylül de çelik alsak kışın korunaklı bı yerde bakımını yapsak yaşar mı yaşamaz mı acaba.
Teşekkurler
Sn sevgice., Lisianthusa çok merak sardığınızı anlıyorum ama bu yıl için elimden birşey gelmiyor. Seradaki çiçekleri dipten kesip mezata gönderiyoruz kesme çiçek olarak orada satılıyor ve sizler de çiçekçilerden satın alıyorsunuz.
Lisianthus Çelik ile çoğalamıyor veya çok çok zor kökleniyor. bu nedenle üretim için tohum kullanılıyor. Uzun bir çimlendirme ve fide safhası (4 ay) geçiriyor ve sizlere ondan sonra (Mayıs civaarında) fideleri gönderiliyor. Mayıs da dikenler Temmuz-ağustos da çiçeklerini görüyor.
Diğer yandan Eylül ayında kısa günler ve sıcaklık azalmaları nedeniyle gelişmesi duruyor.sadece eğer tomurcuk yaptıysa o tomurcuk açıyor.
Kolay gelsin.
Benol Hazaroğlu
19-08-2011, 16:34
Ekimde açsın diye bu güzel çiçeğe nasılda kıyacağız bilmem.
Bir kaç fotoğraf da ben ekleyeyim.
241587
241588
241589
241590
241591
Sevgili tturt çok güzeller lisantuslar.
Ekimde açsın diye bu güzel çiçeğe nasılda kıyacağız bilmem.
Kıymak zorunda değilsiniz ki! Tercih meselesi. Bence de bırakın üzerinde solana kadar kalsın. Çiçekleri geçince kesin.
Bir kaç fotoğraf da ben ekleyeyim.
241587
241588
241589
241590
241591
Sn tturt., Fotolar güzel ama merak ettim, renkler ile bilgisayarda oynandı mı? Yani pembe ve mor (ilk ve son foto) çok koyu renkli çıkmış ,doğal rengi bu değil diye düşünüyorum.
Sayın kgursan, benim lisiler de çok güzel açtılar. Birarada bol bol yoğun çiçekli olmaları çok hoş bir mazara sergiledi.
Sizin vasıtanız ile tanıdığımız bu güzel çiçeği çok sevdik. İnşallah seneye de bol bol tedarik edebiliriz.
Teşekkür ederim.
Sayın Kgursan,
Hayır renklerle oynanmadı. Bu fotoğraflar baldızımın yeni aldığı profosyonel makine ile zoom lens kullanılarak çekilmiştir. Renkler birebir orjinal halidir.
Lisianthuslar ev halkınça çok rağbet gördü seneye sizden fide talebim artacak.
Hafta sonu çektiğim lisianthuslardan fotoğraflar.
242044
242045
242046
Benol Hazaroğlu
22-08-2011, 10:24
Makine var, makinecik var demek ki.
Ben çekimlerimden hiç memnun değilim.
Benol Hazaroğlu
23-08-2011, 11:31
Sayın kgursan
Bu aralar siteye pek giremiyorsunuz ama inşallah bu mesajımı görüp bana yardımcı olursunuz.
Bu fidelerin tohumları Ocak ayında dikilmişti. Ancak bu kadar olabildiler. Daha fazla sabredemeyip şaşırttım. İnşallah yaşatırım. Yardımınıza ihtiyacım var.
1.Saksılara biraz sık şaşırttım 2. bir şaşırtma daha yapabilirmiyim?
2.Bahara kadar hangi koşullarda saklamalıyım?
3.Kökleri biraz zayıf geldi bana Algo vital veya Roa veya roa plus kullanabilirmiyim?
3.Çok küçükler yağmur altında bırakmayacağım. Ne sıklıkla sulamalıyım?
Ocak'tan beri büyük sabır gösterdim, kendimi sınıyorum ve yaşamalarını çok istiyorum yardımcı olursanız sevinirim.
Teşekkürler.
Benol Hazaroğlu
23-08-2011, 11:32
Şaşırttıklarım.
Benol Hazaroğlu
23-08-2011, 11:34
Çok minik. Sizin gönderdiklerinizin kökleri çok gelişmişti.
Benol Hazaroğlu
23-08-2011, 11:39
Saymadım ama 50 tane var galiba.
acemifüsun
23-08-2011, 12:25
Sevgili Benol hanım lisileri tohumdan bu duruma getirmek büyük başarı, ellerinize sağlık:)
Sayın kgursan
Bu fidelerin tohumları Ocak ayında dikilmişti. Ancak bu kadar olabildiler. Daha fazla sabredemeyip şaşırttım. İnşallah yaşatırım. Yardımınıza ihtiyacım var.
1.Saksılara biraz sık şaşırttım 2. bir şaşırtma daha yapabilirmiyim?
2.Bahara kadar hangi koşullarda saklamalıyım?
3.Kökleri biraz zayıf geldi bana Algo vital veya Roa veya roa plus kullanabilirmiyim?
3.Çok küçükler yağmur altında bırakmayacağım. Ne sıklıkla sulamalıyım?
Ocak'tan beri büyük sabır gösterdim, kendimi sınıyorum ve yaşamalarını çok istiyorum yardımcı olursanız sevinirim.
Teşekkürler.
Benol hanım, çok güzeller. Sabrınızı tebrik etmek gerekiyor.
Bu fideler bundan sonra kökleri kuvvetlenecek. Resimlerde flaş parlama yapmış, beyazlıklar görülüyor ama sanırım flaştan. Ama buna benzer beyazlıklar olursa "Mildiyö" olabilir ve biz Previcur kullanıyoruz, ama siz de ne ilaçlar var bilmiyorum.
Dikim aralıkları normal görünüyor (sanırım 10 cm vardır) ve bu fideler Kasım gibi çiçeklerini verebilir . Bence uç alma YAPMAYIN. Bol güneş alsınlar, sulama normal olmalı, haftada 2-3 yeter sanırım. Havalar da serinlemeye başladı. Çok hafif bir gübre (azotlu veya 15 15 15 vb ) olabilir verirseniz gürbüzleşir ama çok az dozajda.
Hastalıklar (Küf, botrytis, mildiyö vb) gelmez ise seneye rahat kalır.
Kolay gelsin.
Benol Hazaroğlu
28-08-2011, 12:32
Çok teşekkür ederim Kamil bey. Başardım diye ben de çok sevinçliyim. Parlaklık flaştan sadece gölgede tutuyordum güneşe alayım. Seneye sağ salim çıkarlarsa çok mutlu olacağım.
Elimde deniz yosunu algovital var birde roa onları kullanmayı düşünüyorum.
Sayın kgursan kışın içeri alsak seneye tekrar filizlenirmi benim geniş çatı katı varda orada kışlasa tekrar yazın şenlenebilirmi
İçeride ışık yetersiz kalabilir, don olayı dışında soğuk havalar pek zarar vermiyor. ama tabi ki korunmasında yarar var. İçeride bol ışık alan bir yer uygun olabilir.
Öncelikle hepinize merhaba demek istiyorum.Bu güzel siteyi bir süredir takib etmeme rağmen yeni üye oldum.
Doğayla , bahçeyle ve çiçeklerle uğraşmanın ne büyük bir zevk olduğunu geç keşfedenlerdenim maalesef.Doğanın başka bir parçası olan hayvanları deli gibi sevmeme rağmen nedense bitkiler aleminden hep uzak kaldım.Ne büyük bir kaybımın olduğunu ancak anlayabildim.
Uzatmadan bu lisianthus çiçeğine olan hayranlığımıda belirtmeliyim sizlere.Forumda okuduğum ve gördüğüm kadarıyla Kamil Bey sizlerle çok güzel fideler paylaşmış , fakat görüyorum ki fideleri ancak mayıs ayında temin edebilmekte kendisi.
Bahçeyle yeni uğraşmaya başlamış olan benim heyecan ve sabırsızlığımı tahmin edebilirsiniz.Üstüne burcumun verdiği sabırsızlığıda hesaplarsak bu çiçek için resmen ölüyorum:)
Oldukça zor bir iş olduğunu bilmeme rağmen lisianthus çiçeğini tohumdan yetiştirmeyi denemek istiyorum.Ve bu konuda elinde fazla tohum bulunan arkadaşlarımdan yardım bekliyorum.
Bu kadar uzun yazdığım için affedin:)
Gülbeşeker
01-09-2011, 00:20
lisilerin çiçekleri geçtikten sonra seneye öldürmeden yaşata bilmemiz için ne tür bir işlem yapmamız lazım sadece kuruyan çiçekleri koparıp sulamaya devam edip seneye yaz gelmesinimi bekleyelim
lisilerin çiçekleri geçtikten sonra seneye öldürmeden yaşata bilmemiz için ne tür bir işlem yapmamız lazım sadece kuruyan çiçekleri koparıp sulamaya devam edip seneye yaz gelmesinimi bekleyelim
Mildiyö, külleme gibi hastalıklardan hastalanmazsa seneye rahat kalır. sadece don dan korumak yeterli soğuk hava fazla etkilemiyor.
tekomusti
09-10-2011, 06:36
merhaba lisianthus tohumu arıyorum nasıl bulabilirim lütfen yardım edin saygılar
Hakkı Şen
09-10-2011, 11:50
İkinci kez açan sadece mor renk oldu..Ama ilk açtıkları gibi değil, oldukça cılızlar.
acemifüsun
09-10-2011, 17:16
Yine de çok güzeller Hakkı bey, ellerinize sağlık:)
ilksenozturk
10-10-2011, 07:23
benim geçen yıl açmamış iki kök lisim bu sene ikinci kez açmaya hazırlanıyor, geriden geldiler ama öne geçtiler. bu senekileri de çiçekleri geçince budadım, dipten bolca sürgün verdiler.
Yerini sevmişler . kökleri dolayısıyla üstleri çalışıyor. yeni gelen sürgünler kasım cıvarında belki açarlar.
ilksenozturk
13-10-2011, 13:50
açtı iki tane daha ama malesef rüzgardan pek yüzleri gülmedi. ama olsun, sonbahara girerken çok iyi geldiler
Benol Hazaroğlu
23-10-2011, 11:01
Sayın kgursan
Benden kurtuluş yok sanırım. Tepelerini 2. kez koparttığım lisianthuslarıma dadanan tırtıl mıdır? Zirai donanıma götürsem yaprakları anlarlar mı? Bana kolay bulabileceğim bir ilaç öneriniz olabilir mi?
Saksıda yetiştirdiğim yeni fidelerde bu oluşum yok. Sizden gelenlere dadandı bu böcekler. Bunlar toprakta.
Benol Hazaroğlu
23-10-2011, 11:15
Durum budur.
Sevgili Gülbeşeker. Büyük Geçmiş olsun. 2 saattir haberleri izliyorum. Van da İnşallah bir zararınız olmamıştır.
Durum budur.
Benol hanım., Yeşil kurt veya diğer tırtıllar Ağustos-Kasım arası Lisilere çok zarar veriyorlar ve bunları öldüren bir ilaç da bilmiyorum. yani her zehirli ilaç ile ölmüyorlar.
Bunlar muhtelif kelebeklerin yumurtalarından çıkan tırtıllar. Toprağa düşüyorlar ve geceleri yaprakları yiyip besleniyorlar daha sonraki dönemlerde pupa ve kelebek olacaklar.
Üzgünüm bir ilaç öneremiyorum. Gözle takip etmeye çalışın ve gördüklerinizi öldürün???
sındırgılı
23-10-2011, 19:46
Benimkiler, cok gunes gormekten pek yasayamadilar........ Gerci, onlarin haricinde hic bir sey yasamadi....Bu sene hava sartlarina ne oldu ?
Benimkiler, cok gunes gormekten pek yasayamadilar........ Gerci, onlarin haricinde hic bir sey yasamadi....Bu sene hava sartlarina ne oldu ?
Sn sındırgılı çok güneşten bitki (lisianthus) ölmez. Ölümün sebebi başka olmalıdır. Kök gelişmemiş, yeterli sulanmamış veya aşırı sulanmış, kökler çürümüş vb. olabilir.
Bu güzelliklerin tohumunu nerden bulabiliriz.Yapay çiçek gibi duruyor.
Bu güzelliklerin tohumunu nerden bulabiliriz.Yapay çiçek gibi duruyor.
Tohumundan zor yetişir ama kısmet olursa Nisan ayında fidelerini yapar göndeririz tabi isterseniz. Parola NİSAN ayı.
Sayın kgursan,unutmayacağım bu parolayı,saygılar.
Tohumundan zor yetişir ama kısmet olursa Nisan ayında fidelerini yapar göndeririz tabi isterseniz. Parola NİSAN ayı.
Nisanda ben de apartta olacagim o vakit Sevgili Kgursan...
Lisianthuslarımı açtıktan sonra toprak seviyesinden 5-6 cm kadar mesafeden budamıştım. Her bir kökten 10 a yakın sürgün verdi, keyifsiz görünenleri sökünce baktım ki o nlar da köklerinden sürgünler vermeye başlamış. Saksılardan çıkarıp tam güneş alan kuytu bir yere geçirdim. Sanırım orada kışı atlatacaklar. Seneye kalırlarsa sanki çok daha gür ve keyifli olacak gibiler. Yaprakları o kadar sağlıklı, kütür kütür ki, bodur boylarıyla sukulentlere benziyorlar. :)
İklim tam onlara göre. Kök sistemi serin iklimde güçleniyor.
ilksenozturk
31-10-2011, 07:25
bendeki tüm kökler şuan saksıdalar ve bol sürgün halindeler. toprağa şimdi geçirmem uygun olur mu, yoksa ben yine baharı bekleyeyim mi? çok kar yağarsa saksıları içeri alabilirim diyordum ama asıl istediğim bahçede olmaları.
İlksen hanım, aynı sizin gibi yapacaktım, saksıları havalar iyice soğuğunca içeriye alıp baharda toprağa geçirecektim. Ama çok kuytu ve tüm gün güneş alan bir yere geçirip, deneyip görmek istedim. Yani yaptığımın doğruluğu tartışılır, bana uyup yanılmanızı istemem. Kışın nasıl geçeceğini bilemeyiz, yine -10 ları görürsek muhakkak olumsuz etkilenirler.
Saksıda kapalı balkondalar gayetten sağlıklılar...
Mart civarında yeni sürgünler gelişmeden önce toprağa geçirseniz iyi olur tabi toprağa geçirecek iseniz!. Yoksa rahatı iyi ise saksılarda kalsın.
ilksenozturk
04-11-2011, 10:17
sn limon ve sn kgursan önerilerinize teşekkür ederim.
saksılarda gayet iyiler, bol bol sürgün de verdiler. hatta iki yaşında olan bir kök hala çiçekte. şuan elimde 10 kök vardır.
ben onlar için küçük bir alan oluşturup yere dikmek istiyordum. 4 saksımın yarısı içerde yarısı dışarda olacak şekilde bu sene yine saksıda deneyeyim. yavaş yavaş alıştırayım onları.
aburcuburs
01-12-2011, 09:46
Lisianthus'la ilk tanışmam çiçekçinin hazırladığı bir arajmanın içindeydi ama ismini bilmiyordum. İçimden acaba bir gün rastlarmıyım diyordum. Kısmet bugüneymiş. Sayın Vildan Sönmez'in terasında rastladım bu güzel narin çiçeğe ve çok heyecanlandım.
Anladığım kadarıyla tohumdan zor ama nisan ayını beklersek Sn. kgursan'dan fidesini temin edebileceğiz :)))
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.