View Full Version : Haseki küpesi
Memet senin izninle senin hasekinin fotoğrafını ekliyorum.
çiçeksever
30-04-2007, 16:04
Afyonda var,Demiryolunun tarım şefliğinde bulunuyor.Ben de oradan aldım. Benimkiler şu an tomurcukta çiçek açınca siteye eklerim.
Çok güzel bir çiçek, bunu da yaygınlaştırmalıyız.
Çok güzel maşallah. Ben kaç kere denediysem bir türlü bakımını beceremedim. Hep kurudu. Çok mu zor bakımı anlamadım. Çok sevdiğim halde cesaret edip de alamıyorum yine ölür diye.
Biz tohumdan yetiştirmek için çok uğraştık, başarılı olamadık şimdiye kadar.
Soğanları olduğunu biliyorum. Daha fazlasını öğrenmek için Mine hanımı beklemeliyiz.
Teşekkürler sevgili Memet. Mine Hanım sizin bilgilendirmenizi bekliyorum.:)
Papatyam bunlar Memet 'in Hasekileri. Benimkiler çelimsiz olduğundan onun çiçeğinin fotoğrafını ekledim. Benimki de kendini toplarsa böyle olacak.
Sadece ben hissetsem de gelinciğe benzer bir kokusu da var.
Şunu söylemeyi unuttum, haseki küpesi her yerde satılan bir bitki. Mısır çarşısında bile var.
Benim çimlediğim tohumlarda önümüzdeki sezon açacak inşallah.:)
Merhaba,
Bugün Haseki Küpesi ve Polyanthus tohumları aldım.Ancak iç mekan için ekim tarihini kaçırmışım.Ekmeden önce tohumlara ne yapmam gerekir ve nereye ekip,nasıl bir sistem takip etmem lazım?Camın üzerine kahverengi bir kağıt örtmem gerektiğini okumuştum.Ancak o sardunya içindi.Yöntemim ne olmalı acaba?
Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Sevgiyle,
Günüm
papatyam
08-05-2007, 07:44
Ben tohumunu aldım bile :))
Tarım Tedarik'te var ;)
Yeni macera olarak karagözlü suzan sarmaşığı (thunbergia alata) öneriyorum. http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon11.gif
Çabuk çimleniyor. Güle güle ek:)
Güzelliğiyle arıları cezbetmeye başladı.
Bakımı ile ilgili bilgiler bulabilirsiniz.
http://www.fizik.itu.edu.tr/lutfuoglub/cicekler/cicekleri.htm
Memet biz tohumları erken ekmişiz galiba.
Alırken bana şubat içinde ekin, dediydi satıcı.
Bu arada bütün çiçekleri tohuma döndü benimkilerin hiç çiçeği kalmadı.
Yeni çiçek versin diye, topladım hepsini.
Bu arada verdiğin linte bir hata olmuş tıklanmıyor üstüne.
Benim ki çiçeği yeni verdi. Çok cılız.
Tohumları öldürdün yani.
Anlayamadığım bir problem var. Eklemeyi biliyorum. Ekleyince problem oluşuyor. Google dan Haseki hüpesi diye aratıp, bulabilirsin.
papatyam
09-05-2007, 13:18
Bulamazsan, www.tarimtedarik.com adresinden bulabilirsin :)
Selam arkadaşlar bana Haseki Küpesi tohumu göndere bilecek arkadaş varmı şimdiden teşekkürler...
İstanbul'da olan sevgili arkadaşlar,
Bugün Bauhaus'a gittim..Haseki küpesi soğanları var.Hem de torbanın içinde filizlenmeye başlamışlar.Diktikten kısa bir süre sonra açacak gibi görünüyorlar.
Karışık renli.3 tanesi 6,99 dan satılıyor.Bahçedeki rafların en sonunda olanında bulabilirsiniz.
Ben aldım..Bakalım başarılı olabilecek miyim.Yalnız nasıl bir ortamda tutulması gerektiği konusunda bilgi vermemişler.Güneye bakan balkona, gölgeye koyacağım..Dilerim açarlar..
Ben pazardan 0.50 kuruşa fide olarak aldım. Pazarları ve seraları gezin derim.
İzmir'de olmanız ne büyük şans..Çiçekler bile oranın havasını seviyorlar..İstanbul'da bulamadım fide halinde..Ama şimdiden itibaren tekrar sıkı bir arayış içine gireceğim.Çok teşekkür ederim.
Bu yaz İzmir cennet değil tam bir cehennem olacak. Bugün öyle sıcak ki yazın ne yapacağız bilmem.
Artık benim de var.. Haseki değil de Hasene küpesi diye satıyorlar, Karşıyaka Çiçek Festivali'nde. Torbası adabayrakoğlu'nun dediği gibi 0.50'ye. Sarısı, beyazı ve mavisi var. Festivalden bir miktar görüntü sardunya başlığı altına geçtim, ilgilenenlerin dikkatine.
Çiçek yaprakları döküldü ve tohum kapsülleri meydana çıktı.
Artık benim de var Hasekim..:p
Bugün Karşıyaka'ya gidip aldım.. Çünki beyaz ve sarısını hiç görmemiştim.. Bol bol tohum veriyor. Tohum kapsülleri iyice kurusun, isteyen arkadaşlarla paylaşırım..;)
Önümüzdeki yıl da Haseki Küpesi kardeşliği yapar, her yeri Haseki Küpesi doldururuz..:dilli:
Artık benim de var Hasekim..:p
Bugün Karşıyaka'ya gidip aldım.. Çünki beyaz ve sarısını hiç görmemiştim.. Bol bol tohum veriyor. Tohum kapsülleri iyice kurusun, isteyen arkadaşlarla paylaşırım..;)
Önümüzdeki yıl da Haseki Küpesi kardeşliği yapar, her yeri Haseki Küpesi doldururuz..:dilli:
Çok sevindim, bilgi ağının işe yaramasına :) Tohumun nasıl alınacağını bilmiyorum. Eğer burada yazarsanız ben de alır ve isteyen herkesle paylaşırım. Kış başında toprak hizasında budayın dediler aldığım yerden.
Sevgili Meksika,
Gerçekten iyi ki haber vermiş ve resimlerini yüklemişsiniz.. Sadece Haseke Küpesi için gittim oraya.. Tabii sadece onlarla dönmedim.:dilli:
Sevgili Adabayrakoğlu tohum kapsüllerinin resmini koymuş yukarıda. Gayet net görünüyor.. Çiçek açıp solduktan sonra kalan kısımdır. O uzun dilimlerin herbirinin içinde tohum dolu. Ama tamamen kuruması gerekiyor kapsülün. Erken koparacak olursanız tohumlar olgunlaşmadan koparmış olursunuz. Bu da bir işe yaramaz.
Tamamdır. Takipte olacağım, herhalde yeteri kadar kuruyup kurumadıklarını anlayabilirim. Teşekkür ederim.
Alırken bana şubat içinde ekin, dediydi satıcı.
Bu arada bütün çiçekleri tohuma döndü benimkilerin hiç çiçeği kalmadı.
Yeni çiçek versin diye, topladım hepsini.
Bu arada verdiğin linte bir hata olmuş tıklanmıyor üstüne.
Tohumla yetiştirilecekse Mayıs ayında hafif gölgeye serpilir. Tırmıkla çok hafif karıştırılır. Bastırılarak sulanır. Tohumlar biraz geç çıkar. Sabırlı olmalıdır. Çıkan fideler saksıya veya direkt yerine şaşırtılır. Ertesi yıl açmaya başlar. http://www.fizik.itu.edu.tr/lutfuoglub/cicekler/cicekleri.htm burada böyle diyor. O halde tam zamanı tohumunu serpmek için.
Sevgili Meksika,
Gerçekten iyi ki haber vermiş ve resimlerini yüklemişsiniz.. Sadece Haseke Küpesi için gittim oraya.. Tabii sadece onlarla dönmedim.:dilli:
Sevgili Adabayrakoğlu tohum kapsüllerinin resmini koymuş yukarıda. Gayet net görünüyor.. Çiçek açıp solduktan sonra kalan kısımdır. O uzun dilimlerin herbirinin içinde tohum dolu. Ama tamamen kuruması gerekiyor kapsülün. Erken koparacak olursanız tohumlar olgunlaşmadan koparmış olursunuz. Bu da bir işe yaramaz.
Tohumdan üretmek isteyen arkadaşlara kötü haber:
Haseki 2. senesinde çiçek veriyor.
[QUOTE=hfz;104017].[/QUOT
Tohumdan üretmek isteyen arkadaşlara kötü haber:
Haseki 2. senesinde çiçek veriyor.
Daha kötü haber: çok zor çimleniyor ya da ben beceremedim.:(
Tohumlar çimlenmek için ışığa ihtiyaç duyarmış.
Bu yüzden üstünü toprakla örtmeyin deniyor.
Örtmüyoruz ve çimlenmi...:dilli:
Sevgili Balıkçı, Memet ve ben tohumdan beceremedik zaten. Sonra pazarda fide bulunca hemen 2 şer tane aldım. En güzeli fide olarak almak.
1 Çimlenmiyor
2 Çimlense de 2. senesinde çiçekleniyor.
Sevgili Balıkçı, Memet ve ben tohumdan beceremedik zaten. Sonra pazarda fide bulunca hemen 2 şer tane aldım. En güzeli fide olarak almak.
1 Çimlenmiyor
2 Çimlense de 2. senesinde çiçekleniyor.
Evet, ben de öyle yaptım.
Bauhaus'dan (3 kök 7 YTL.) aldım.
Şimdi açıyorlar ama biraz cılız kaldılar, toprağa dikmek lazım.
Bauhaus çok pahalıya satıyor galiba.
Semt pazarlarını gezmek lazım.
3 kök 7 YTL ise iyiymiş. Ben geçtiğimiz hafta sonu gittim Bauhaus'a da hiç kayda değer bir şey yoktu. Çiçekler bayılmışlardı. Yeni ürünler geldiğinde güzel oluyor ama onu da denk getirmek mesele.
Sevgili limon pazardan fidesini 50 kuruşa aldım.
çiçeksever
15-05-2007, 13:28
geçen hafta çekmiştim anca gönderebiliyorum.O zaman tomurcukta idi.Şu an açtı fakat çiçekleri ölüşük duruyor.
çiçeksever
15-05-2007, 13:30
yanındakiler de sarı nergis,biraz sıkışık,ama bahçem küçük
Maşallah, yerde ne kadar sağlıklı ve büyükler..
Sevgili Çiçeksever rengi nedir? Bir de çiçeğini görseydik, belki farklı bir renktir..:dilli:
çiçeksever
15-05-2007, 14:36
rengi 2 tane mor ve 1 tane açıkmavi.Tarım şefliğinde kavuniçi rengi var, alabilirsem oradan alacağım
Ne yaptımsa küpe çiçeği yetiştiremedim. Başka her çiçeği ekiyorum tutuyor bu çiçeğin benle bir sorunu var galiba. Sizlere ibrenerek bakıyorum. Bauhaus'ta yetişmişi 18 milyondu. Sanırım soğanlı bir bitki değil. O soğanlı olanlar lilyumdu diye hatırlıyorum.
Sevgili limon pazardan fidesini 50 kuruşa aldım.
Bedavaymış. Burda pazarlarda yok ki. Sakız sardunya vardı bir iki tane geçen hafta. Gerçi ben önce sizdekilerin gelişmelerini izleyip öyle sahip olmayı veya olmamayı düşünüyorum :) Nazlı çiçekleri pek sevmiyorum. Kış oldukça sert geçiyor burda. Kış bahçem olmadığı için dışarıda yaşayabilecek bitkileri daha çok seviyorum.
Bu bitki çok yıllıktır herhalde. İkinci senesinde çiçek verdiğine göre.
Yapraklar kuruyunca kesilip kışı geçiriyor ve baharda yeşeriyormuş.
Selam arkadaşlar, bu çiçeğin bitkinin adı nedir sayfasında görene kadar bu bitkinin adının "DOKUZ DONLU" (Çok katlı olması nedeniyle) olduğunu sanıyordum. Meğerse aynı çiçekmiş. Elimde annanemden aldığım çok sayıda tohumum vardı. Bugün ekecem, yarın ekecem derken sürelerini baya bi geçirdim herhalde. ektiklerimin hiçbiri filizlenmedi. Annanemden tekrar istemiştim. Ne zaman istediğimi bile unutmuş vaziyetteyken, sonradan öğrendimki annem tohumları almış, ekmiş, çimlendirmiş büyütmüş bile. Tabi hemen el koydum onunkilere. Resimde gördüğünüz dokuz donlu yani haseki küpesinin birisi pembe katlı, diğeride mor katlı açacak insallah. Sn. Adabayrakoğlu tabi sizin paylaşımlarınız neticesinde öğrendim... Ayrıca size teşekkürler...
Katlı dediğinize pazardaki çiçekçiler Zengin küpesi diyor. Onun çiçekleri hasekiden biraz daha farklı.
Onun fotoğraflarını sizden bekliyoruz artık.
Hele bi açsınlar göndericem... Köydeki hallerini hatırlıyorum.. Muhteşemdiler.. Eee nede olsa köy; havası, suyu bi başka.. herşey güzel oluyor.. Özellikle pembesini göstermek isterim.... Hayran kalmıştım. Mor renkli olanıda bu linkteki (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=479&page=7) Sn. bambinin eklediği görüntüdeki gibi olacak...
Penelophe
15-05-2007, 18:23
Hele bi açsınlar göndericem... Köydeki hallerini hatırlıyorum.. Muhteşemdiler.. Eee nede olsa köy; havası, suyu bi başka.. herşey güzel oluyor.. Özellikle pembesini göstermek isterim.... Hayran kalmıştım. Mor renkli olanıda bu linkteki (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=479&page=7) Sn. bambinin eklediği görüntüdeki gibi olacak...
Sevgili Küpeli;
Bende meraklandım ve heyecanlandım şimdi. Bekliyoruz resimlerinizi :)
Saygılar.
rengi 2 tane mor ve 1 tane açıkmavi.Tarım şefliğinde kavuniçi rengi var, alabilirsem oradan alacağım
Sevgili Çiçeksever,
Perşembe günü pazara bakacağım.Bulabildiğim tüm renklerini almak istiyorum. Annem de çok seviyor Haseki Küpesini. Onun da olsun istiyorum tüm renklerinden.
Tarım Şefliğinden alabilirseniz benim için de en az iki adet alabilir misiniz kavuniçi renginden. Mümkün olursa çok sevinirim.
çiçeksever
16-05-2007, 14:50
haseki küpesi çok yıllık bir bitki,ben burada yani Afyon da bahçemde yetiştiriyorum,2 sene önce ektim.Kışın dinleniyor,yaz gelince açıyor.Sayın Hfz alabilirsem 27 Mayısta İzmire geleceğim o zaman getiririm.
10822
Böyle bir hasekim olsa keşke...
Bendeki hasekinin tüm çiçekleri döküldü. Tohum kapsülleri çıktı. Bu sezon bir daha çiçek vermeyecek mi?
Bu arada gelinciğe benzer bir kokusu var.
Sevgili hasekiciler, şimdi hasekiler çiçeklerini döktü ya.. Hani biz de tohum almak için kapsüllerin iyice kurumasını bekliyoruz. Benim kapsüller yemyeşil hala. Bu arada çiçeğimize su vermeye devam ediyor muyuz? Yani ben sanki yeniden çiçeklenecekmiş gibi sulamaya devam ediyorum da.. Aman yanlış olmasın..
Sevgili hasekiciler, şimdi hasekiler çiçeklerini döktü ya.. Hani biz de tohum almak için kapsüllerin iyice kurumasını bekliyoruz. Benim kapsüller yemyeşil hala. Bu arada çiçeğimize su vermeye devam ediyor muyuz? Yani ben sanki yeniden çiçeklenecekmiş gibi sulamaya devam ediyorum da.. Aman yanlış olmasın..
Sevgili Meksika, benim hasekilerim de aynı seninkiler gibi. Kapsülleri hala yeşil ve su vermeye devam ediyordum.. Sarı olan tekrar iki adet çiçek açtı.:p Seninkiler de sana sürpriz yapabilir. Yani yaprakların sararmasını izleyerek suya devam edeceğim ben. Ne zaman yapraklar iyice sararmaya başlayacak o zaman suyu azaltacağım.
Bir de tohum kapsülleri kuruyunca dikkat et, yeterli kurumayı sağlayınca patlama yapıp etrafa saçılıyor tohumlar..
Sevgili Meksika, benim hasekilerim de aynı seninkiler gibi. Kapsülleri hala yeşil ve su vermeye devam ediyordum.. Sarı olan tekrar iki adet çiçek açtı.:p Seninkiler de sana sürpriz yapabilir. Yani yaprakların sararmasını izleyerek suya devam edeceğim ben. Ne zaman yapraklar iyice sararmaya başlayacak o zaman suyu azaltacağım.
Bir de tohum kapsülleri kuruyunca dikkat et, yeterli kurumayı sağlayınca patlama yapıp etrafa saçılıyor tohumlar..
Çok teşekkür ederim Hfz. İlk çiçeklere doyamamıştım ben zaten. Umarım o sürpriz gerçekleşir. Yapraklar iyice sararıncaya kadar suya devam.. ;)
Gerçekten bu sitede bir çok bitki tanıdım. Ben de pazarlarda bu çiçeğe rastlamadım ama ben de istiyorum bu çiçekten.. Kıskandım sizi şimdi...
Biraz sabır..:p :p Annemin Haseki Küpelerinden aldığım tohumları diktim..
(Ektim olacaktı sanırım:confused: Hay Allah! Ekmek ile dikmek.. Tekrar bak Hafize!)
Bu yıl çok ürün almak istiyorum açıkçası.. Hepimize yetebilmesi için.:dilli: Dua edin yeter..:p :p
Aylar önce ektiğim, artık umudu kestiğim tohumlardan ikisi çimlenmiş.
iki paket tohumda iki haseki. Epey başarılı. Öbür seneye görürüz çiçekleri.
Penelophe
05-06-2007, 07:57
Eh keyfin yerindedri şimdi senin :)
Hadi bakalım sana kolay gelsin, bizede bol çiçekler:)
Haseki tohumlarım çimlendi.
Sevgili Adabayrakoğlu, ben de tohumlarımı ektim. Sanırım bugün 4. günleri. Kaç günde filizlendiler?
8-10 gün olmuştur herhalde.
Hımmmm... Az kalmış demek ki.:p Ben sürekli tepelerindeyim de..:dilli: :dilli: Bileyim en azından kaç günde filizleneceklerini..
Güneş alan bir yerde duruyorlardı ve sera yapmıştım.
papatyam
08-06-2007, 13:27
Canım ya ben henüz ekemedim tohumlarımı
Tamam, ben de 2 gündür güneş almaları için balkona almıştım. Gündüzleri serayı açıyorum, akşam da kapatıyorum ve sürekli fıs fıs ile nemlendiriyorum. İnşallah hepsi filizlenir.:dilli:
Sevgili Papatyacığım, dilerseniz siz artık ekmeyin tohumlarınızı. Baharda ekersiniz. Biz zaten deniyoruz şu an. Fide yapabilirsek size veririz. Zaten bu kadar çok ekmemizin amacı da paylaşarak Haseki Küpesini çoğaltmak..:p
papatyam
08-06-2007, 13:55
Tohumlar çimlenme özelliğini kaybetmez mi :) kaybetmez derseniz tamam saklarım tohumları gelecek bahara ekerim ama emin değilseniz yarın ekeyim ;)
:eek: :eek: Bunu sevgili Adabayrakoğlu'na sormak gerek.. Hiç bilmiyorum.. Genelde tohum saklarlar ama ayrıntısını bilmiyorum doğrusu..
Hfz cim bence tohumu olanlar eksin.
Çünkü 1,5- 2 sene sonra çiçek görecekler. Ne kadar çabuk çimlenirse o kadar iyi. Tohum bekledikçe çimlenmesi zorlaşır diye biliyorum.
Tohum arşivim gittikçe artıyor ama bir kısmını çimlendirip (yeni tohum almak için ) ,Bir kısmını da sevdiklerime ve botanik bahçesine veriyorum.
papatyam
08-06-2007, 14:11
O zaman yarın ekiyorum Adacığım :)
Hasekileri sulamaya devam.
Ben kuruyan dalları koparttım. Birkaç gün sonra yeşillenmeye başladı. Bugün baktığımda çiçek tomurcukları oluşmuştu.
Arkadaşlar, köyümden bir dolu Haseki Küpesi tohumları buldum. 5-6 adet de fide..:dilli: Renkler mor ve pembe imiş. Az önce tohumların hepsini ektim. İnşallah hepsi tutarsa herhalde yüzlerce Hasekimiz olacak..:p
Bu arada daha önce ektiğim Hasekilerden 6-7 adet tohum baş göstermeyi başardı. Halen üzerilerinde tohum kabuğu var. Bu kadar çok ekmişken neden bu kadar az çıktı diye düşünüyordum ki aklıma geldi.. Mine Hanım bir yazısında 'tohumları suya koyun dipte kalanları ekin' diye yazmıştı. Bu kez tüm tohumları suya koydum. Dipte kalanları ayrı, üstte kalanları başka bir yerde ayrı diktim. (Serde açgözlülük var, ne olur ne olmaz.):dilli:
Sevgili Selahattin Hocama tekrar teşekkür etmek istiyorum. Haseki tohumlarını Fuarda bizlere hediye ettiği viyollere ektim. İnanılmaz işime yaradı..;)
Arkadaşlar, aşağıdaki adreste Haseki Küpesi tohumu gerçekten Haseki midir? Ben pek benzetemedim çiçekleri.
http://urun.gittigidiyor.com/KARISIK-RENKLI-HASEKI-KUPESI-CICEGI-TOHUMU_W0QQidZZ4981278#aciklama
Arkadaşlar, aşağıdaki adreste Haseki Küpesi tohumu gerçekten Haseki midir? Ben pek benzetemedim çiçekleri.
http://urun.gittigidiyor.com/KARISIK-RENKLI-HASEKI-KUPESI-CICEGI-TOHUMU_W0QQidZZ4981278#aciklama
Çiçekler güzel ama bizim bildiğimiz Haseki Küpesine benzemiyor. Belki başka bir cinsidir, hiç görmemiştim.
Sevgili Hfz bizdeki hasekilere hiç benzemiyor.
Tohum olarak satınalmak istersen Baycigit'in karşısındaki tohumcuda satılıyor.
Anladım.. Ben de benzetemedim Hasekiye. Bu arada köyden bir sürü tohum getirip ektim zaten. Bakalım çimlenecekler mi? Daha önce ektiklerimden 11 adet tohum çimlendi, minicik 2 yaprak halinde büyümeye çalışıyorlar. İnşallah büyütmeyi başarırım.
Sümeyye Polat
03-07-2007, 10:19
Eğer Haseki Küpesi adı bütün aquilegiaları kapsıyorsa bunlar Haseki Küpesi.İnternetten araştırmıştım,aşağıdakiler de katmerli aquilegialar...
Sevgili Hfz, arkadaşımızın eklediği çiçekler pek güzeller. Farklı bir haseki galiba denemeye değer diye düşündüm birden.
Of ya, of ya, ooffffff...:dilli: :dilli:
Aşkolsun, BirVarmışBirYokmuş!
Daha bugün Koçtaş'tan Haseki tohumu aldım!
Neyse, Papatyam daha önce linkini vermiş tarımtedarik.com'da 4 liraymış bu Hasekiler. Ne yapalım alacağız onlardan da. Böyle güzellik görüp de almazsam uyuyamam.
Bu arada aldığım Haseki tohumlarının resimlerdeki renkleri çok güzel. Sarı turuncu bile var. (İnşallah!) Ilık suya koydum tohumları yarın ekeceğim.. 100 tohumda 10 adet çimlendirebildiysem fazla ekmenin bir mahzuru yok diye düşünüyorum..:p
Bu arada internette neler varmış kaçırdığım diye bir girdim ki! Pişman oldum.. Bakar mısınız bunların renklerine.:( :( Ben bunlardan da isterim şimdi.:( :(
http://www.nickys-nursery.co.uk/seeds/pages/page2aquil.htm
Sevgili Hfz elimdeki haseki tohumlarının yarısı kadarı çimlendi. Senin tohumlar ne durumda?
Yarısı mı? Epey güzel bir oran, tebrikler..
Ben değişik zamanlarda ektiğim için ilk ektiklerim yeni çimlenmeye başladı. Aşama aşama çimlenmelerini umuyorum.;) Bu arada Fuardaki viyolün birinin tamamına ve üç ayrı saksıda bissssürü :dilli: tohum ektiğimi söylemiş miydim?:p
Umarım hepsini yaşatmayı başarabilirim. Bunlar bir kısmı, daha çoook var.:p :p
Hfz, harikalar.
Ve maşallah.
Umarım turuncu olanlardan da çimlenmiştir.
eee hasekiler daha daha nasıl temmuzdan beri??
Henüz çok büyük bir gelişme kaydedemediler.;) Bu arada şu durumda da kaybettiklerim var. Geçiş durumundalar hala. Güçlenip gerçek bir fide olmayı başarabilirlerse sorun kalmayacak. Bütün bir kış evin içinde, mevsim şaşırtması yaparak yaza kadar büyümelerini sağlamam gerek.:( İnşallah başarırım, çünki kışın yapraklarını dökerek sadece kök kalan, uykuya giren bir çiçek Haseki Küpesi.
Benimde Sebahattin beyin verdiği küçük minik bir fidem var kışın neler yapacağınız bu yüzden benim için çok önemli onu kaybetmek istemiyorum!!:p ;) :(
Bu sabah kalktığımda çiçeğim solar gibi olmuş hemen su verdim ama daha düzelmedi daha çok küçük .Ölüyormu yoksa?::(((
Ve üzücü son hasekim dahada kötü tek yaprak kaldı.Sanırım oda yakında kurur.Kısacası hasekim öldü....
Hasekiler kışın tüm yapraklarını kurutup kök olarak kalıyorlar. Baharda tekrar yaprak veriyorlar. Sakın öldü diye atmayın. Saksıda olduğu için kışın don tutma tehlikesine karşı koruyun ve baharı bekleyin.
Teşekkürler hfz hanım ama bunda zaten 3 yaprak vardı seneye tekrar çıkarmı?
Umarım çıkar.. Benim de ilk denemem.
Bugün geldiğimde baktım minik fideciklerimin yaprakları solmaya başlamış. Sanırım minik de olsa doğaları böyle. Ama köydeki evimizin bahçesinde bulunan Hasekiden biliyorum yeni fideler kışın kuruyup ertesi bahar yaprak çıkarıyorlar. Çiçek açmaları 2 seneyi bulabiliyor.
Açtıklarında öyle güzeller ki beklemeye değer.:dilli:
İnsallah çıkar .Saksını üzerine yazayımda unutmayayım..Ayrıca bu arada sulamak gerekirmi?
Bahçede yağmurla sulanıyor. O yüzden çok sık olmamakla arada bir sulayacağım. Veya balkonda yağmur alabilecekleri bir yer bulabilirsem oraya koyup arada kontrol de ederek kendi haline bırakmayı düşünüyorum.
Ozaman bende kendi haline bırakıp arada sularım teşekkürler..
Merhaba,
http://www.nickys-nursery.co.uk/seeds/pages/page2-aquilegia1.htm#FS-AQ007S
Bu linkteki "Aquilegia William Guiness Double 60 cm" olan hasekiden sipariş etmiştim, bugün elime ulaştı. Şimdi ben bunları eksem, kışın da evde tutsam olur mu?
Mevsimi geçti ama Ankara'da son baharda havalar çok soğumuyor artık. Kışın çok don oluyor o zaman da evde tutarım. Bilmem nasıl olur???
Arkadaşlar daha iyi bilir ama sanırım olmaz çünkü benim 3 yapraklı filizim kış uykusuna yattı bile..Bu durum tohumlar için geçerlimi bilemem..
Benim filizcikler de kuruyor, umarım bahara yeşerirler tekrar. Mevsim şaşırtmayı kabul etmediler. Aç gözlülüğüme doğanın cevabı.:p
Hiç riske atmayın, baharda ekin tohumlarınızı..
Teşekkür ederim. 20 tohum çoktı paketten. Riske atmamak ama riskin tadınıda almak adına iki tanesini ekeyim diyorum. Nasip artık...
Çok teşekkürler..
İlk gördüğümde muhteşem çiçeklerinden gözümü alamamıştım haseki küpelerinin,şimdi ise her renginden bir adet küpem var.Bakım konusunda oldukça zahmetsiz bir bitki..Kök sistemleri oldukça kuvetli yumuşak yapıdaki kültür topraklarında kolayca yetişebiliyor,güneşli ve yarı gölge ortamları seviyor..Kışı sorunsuz bir şelikle dışarıda geçirebiliyor,bahara geldiginde budama yapıyorum ve kısa bir zaman sonra gösterişli çiçekleri kendilerini gösteriyorlar..
Kökten ayırma,tohum yöntemleriyle kolayca çoğaltılabiliyor.İki haftada çimleniyorlar.Şuan şaşıttığım bitkilerim yavaş yavaş büyüyorlar...
İnsallah bizimkilerde bu boya ulaşır çünkü uykuya yattılar zaten 3 yaprağı vardı onlarda kurudu...
Masallah! bu ne guzel bir bitkiymis. Ben ilk defa goruyorum. Karsiyaka'ya gidersem ben kaybolurum muhtemelen. Verebilecek fazla celiginiz var mi? Ben de Ankara'dayim. Tesekkurler
Şuan elimde tohum yok ama bitkim tohum yapınca gönderebilirim viyolde bitkilerim var onlardan istiyorsan verebilirim şuan küçükler çiçeklerini baharda görebilirsin..
Merhaba can dst bende haseki küpesi tohumu ektim 7 eylülde halen çimlenmed,ler. Aceba tohumdan yetiştirirken önem verilmesi gereken bir nokta var mı?
oyaağacı
13-02-2008, 13:53
Bugün Koçtaş'ta haseki küpesi tohumu buldum.Tohum çimlendirme konusunda beceriksizim .Şaşırtma yapmadan direkt diksem sorun olur mu?
Üzerinde bu sene dikilen tohumların seneye çiçek vereceği yazıyor gerçekten bu kadar uzun sürer mi ?
Bilgilerinizi bekliyorum .Teşekkürler.
Ferda Ülkümen
13-02-2008, 14:38
Sayın oyaağacı
Şaşırtma, tohumların çimlenip 3 - 4 yapraklı olduktan sonra çimlendiği yerden çıkarılıp, başka bir yere alınmasına denir.
Yani şimdi tohumları tarif edildiği gibi ekip, belli bir boya gelince şaşırtacaksınız.
oyaağacı
13-02-2008, 15:50
Tohumları düzgün aralıklarla diksem de şaşırtma yapmasam olmaz mı?
oyaağacı
13-02-2008, 16:34
Yani şaşırtma yaparken zarar veririm diye korkuyorum.
Ferda Ülkümen
13-02-2008, 16:53
Şaşırtma yapılan bitki daha hızlı gelişir diye biliyorum, çekinmeyin, deneyin. Zaten tohum paketinde bol miktarda tohum vardır, birkaç tane kaybetseniz de alışmış olursunuz.
oyaağacı
13-02-2008, 17:15
Haklısınız denemeliyim. Teşekkür ederim.
Haseki Küpesi tohumlarının, çimlenmek için ışığa ihtiyaç duyduğunu, bu yüzden tohumlar toprağa serpildikten sonra üzerlerinin örtülmemesi gerektiğini okumuştum.
Çimlenme süresi de uzun olduğu için tohumları hem yüzeyde hem de çimlenme şartlarında muhafaza etmek zor olabilir, zira ben bir denemede beceremedim.:(
Kolay gelsin, umarım işler umduğundan iyi gider.
oyaağacı
13-02-2008, 21:37
Örtülmemesi derken hiç toprak serpilmeyecek mi?
Ben de Haseki küpesi tohumlarının ekilmeden önce buzdolabında bir hafta saklanılması gerektiğini duymuştum. Ekilen tohumların üstü çok az kapatılmalıymış, hatta çiçek açtıktan sonra yere dökülen tohumlar kendiliğinden çimlendiğini düşünürsek sayın Balıkçının dediği ortaya çıkıyor. Ama fideleri şaşırtırsanız daha de verimli olurmuş.
Evet, hiç toprak serpilmeyecekmiş.
oyaağacı
14-02-2008, 12:01
Bunu hiç duymamışım iyiki yazdınız teşekkür ederim.
Sayın Balıkçı bir de turunçgil yasemini sayfasına bakabilir misiniz ?
Tohumları bende ektim fakat hala bir gelişme yok umarım çıkar...
sailor499
15-02-2008, 19:54
Herkese merhaba arkadaşlar. Bu sene kış aylarında gemim hep Rus limanlarına çalıştı. Orda gezerken bir çiçekçi canlı çiçeklerin yanında tohumda satıyordu. Bende çiçek delisi olduğum için bakmadan edemedim. Orda gördüğüm çok ilginç bir çiçeğin fotoğrafını da çektim konusunda yayımlayacağım. Çok ilginç birşey. Mutlaka görmelisiniz :rolleyes:
Ordan paket paket bir sürü çiçek tohumu aldım ve bunların içinde Haseki Küpesi de varmış. Varmış diyorum, çünkü bu çiçeği daha önce görmemiştim ve paketteki tüm yazılar Rusça olduğundan adını burda öğrendim :p
Fakat bu çiçek 2 yıllık bir çiçekmiş. Bu yaz içinde tekrar gemiye gidebilme ihtimalim olduğundan kışlama süresince hak ettiği gibi bakamayacağımdan korkuyorum.
İsteyen ve ilgilenen arkadaşlar olursa bu tohumlardan gönderebilirim. Daha paketi açmadım ama çok sayıda olduğunu sanıyorum. Mesajımı ayrıca Tohum Bankası konusunda da yayınlayacağım. :rolleyes:
Hoş geldin denizci. :p
Seni denizde kaybettik, bahçede bulduk. Şükürler olsun.
Haseki Küpesi, ikinci yıl çiçek açıyor ve bir daha kaybolmuyor.
Her sene toprak üstü, kışa girerken kuruyor, baharda tekrar sürüyor.
Yani tohumları toprağa ekip bitki oluştuktan sonra dert etme, istediğin yere gidebilirsin. :p O senin dönüşünü bekler. Bizim gibi. :p
Selam ve sevgiler
oyaağacı
15-02-2008, 22:37
Balıkçı
Ben de bilmiyordum sitede konuşulunca öğrendim.Benim bulduğum bitki doğrumu onu tam anlayamadım.Sanırım son noktayı koyacak kişi Mine Hanım onaylamasını bekliyorum.
Saygılar.
Haseki küpesi tohumu elimde var isterseniz yollıyabilirim.Ben bu tohumları Kayseri de bir bahçede çiçek üzerinden almıştım Ankara da üç yıldır çimlendirerek güzel haseki küpesi çiçekleri elde ettim.
Hasekiyi nasıl çimlendiriyorsunuz benimkiler bir türlü çimlenmedi deli olacağım..
130 no'lu mesajdaki haseki küpesi gerçekmiş vay canına, ben onu tablo sanmıştım, saksı kısmını ve duvarı görünce resim olduğunu anladım. Harika gerçekten ;)
Dilek Erbil
08-03-2008, 11:41
Ben geçen sene çimlendirdim ve bayağa fide oldular,sonra kışın kayboldular.Hala gözle görünür bir hareket yok :(( acaba daha çok mu erken ? Galiba bu sene açacaklar çok sabırsızlanıyorum artık,otları dahi yolmuyorum o saksının arada kendinide sökerim diye :))
Benim tohumlar çimlenmeye başladı sanırım.
Benim tohumlar geldi, çok şaşırdım daha 24 saat olmadan paket geldi.
Bu siteden aldım https://www.tarimtedarik.com/list/list.asp?ktgr_id=361
O kadar minik ki tohumlar, hepsi de siyah renk :) Hangisi ne renk çiçek açar bilemiyor insan. 6mm derinliğe, kaliteli torf içine dikin, toprağın nemli ama ıslak olmadığından emin olun diyor. 25-35 gün içinde çimlenir. 7,5 cm'lik saksılara sığacak kadar büyüdüğü zaman yerini değiştirin diyor.
Hadi hayırlısı ;)
havalandırılmış ve nemli toprağa tohumları serpin ve üzerini örtecek kadar toprak ilave edin ve biraz sulayın.kolayca çimleneceklerdi.
(haseki küpesi)
çiçeksever
10-03-2008, 14:41
Merhaba,Dün bahçemdeki yaprakları temizledim.Burada kış soğuk geçtiği için yaprakları çuha,haseki kükesi,aslanağzı gibi çiçekleri korur diye ellememiştim.Yaprakların altından çuha ve haseki küpeleri çıktı.Haseki küpesi çok yıllık bir bitki olduğundan kışın dinleniyor. Yazın tekrar sürüyor.Tohum gönderdiğim arkadaşlar;çimlendiren varmı?
Arzu Kasapoğlu
10-03-2008, 14:46
Ben baharı beklemiştim, yarın ekeceğim.
Merhaba,Dün bahçemdeki yaprakları temizledim.Burada kış soğuk geçtiği için yaprakları çuha,haseki kükesi,aslanağzı gibi çiçekleri korur diye ellememiştim.Yaprakların altından çuha ve haseki küpeleri çıktı.Haseki küpesi çok yıllık bir bitki olduğundan kışın dinleniyor. Yazın tekrar sürüyor.Tohum gönderdiğim arkadaşlar;çimlendiren varmı?
Ben uzun bir süre önce ektim ama hala bir hareketlilik yok tohumlar öyle duruyor toprakta beni deli ediyorlar...;)
Size yolladığım çiçek tohumlarının fotoğrafları
çiçeksever
13-03-2008, 13:27
işte resmi
ardabora
16-03-2008, 12:30
Merhaba,
Benim de haseki küpelerim var ama ismini "dokuz donlu" olarak biliyordum,babannemin deyimi buydu çünkü.;)
"bu bitkinin adı nedir?" bömülünde "haseki küpesi "olduğunu öğrendim..;)
Geçen yıl çok hoş bir şekilde açtılar ve çok tohum verdiler.komşulara dağıttım,hatta artanları da toprağa savurmuştum :D bu yıl fidelenmeye başladılar.saksıda olanlar da yeşermeye başladı.
geçen yıl çekilen bir resmini göstermek istiyorum size..ama bu hasekiküpelerinin başka renklerini de elde etmek isterim.çok zarif bir görüntüleri var çünkü...
ardabora
18-03-2008, 17:28
Merhaba,
evet bendekiler, biraz daha katmerli yapraklara sahip..bu yılki tohumları ektim,bazılarını da toprağa savurdum..Yağı bol bulan arap sendromu :D Çok pişmanım ama yaptım bir kere...:(
Geçen yılki fideler bu sene de yeşermeye başladı.Bir ara onların da resmini çekerim.Bu sene tohumları ziyan etmeyeceğim inşallah...
ardabora
18-03-2008, 18:36
geçen yıl,eflatun renginde olanın da fidesi vardı ama açmamıştı.bu yıl da ondan çiçek bekliyoruz,dilerim açar..bir de sarısı varmış bu katmerli olanın ama ben hiç görmedim...
ardabora
21-03-2008, 23:11
Şimdi okudum da "mayıs ayında ekin" deniyor ama babaannem ekmem gerektiğini söylediği için bir hafta önce ektim tohumlarını. :(
Bir de benim elimdeki haseki küpelerini cinsi Aquilegia vulgaris diye geçiyor. Daha katmerli ve alt kısımlarında uzun çıkıntıları yok.
Ben bu cinsin değişik renklerinden elde etmek istiyorum,nerde bulurum acaba?
Sevgili Ardabora , Mor rengi için birşeyler yapabilirsen elimdeki çok az sayıda olan Aquilegia Mc Kana Mixed , Aquilegia Red Star cinsinden 5 'er tohum gönderebilirim .
ardabora
22-03-2008, 11:45
Sayın Oyaman,mor rengi geçen yıl açmamıştı,bu yıl açarsa tohum alırım sizin için ama çiçek açması için bir yıl daha beklemek gerekeceğinden,biraz zaman alabilir.Elimdeki mor da çok küçük,çoğaltabilirsem ne ala ama izmit'e gittiğimde,sizin için fide bulmaya çalışacağım,söz. ;)
Dilek Erbil
22-03-2008, 12:26
Sayın Ardabora,
İzmit'te nerden temin ediyorsunuz fideleri?
ardabora
22-03-2008, 14:18
Konu komşudan ;) Eşimin ailesi İzmit'te oturuyor.Ben bu elimdeki şarap rengini,Tekirdağ'daki halamdan almıştım,eflatun olanını da İzmit'ten..Biz Bulgaristan göçmeniyiz,Dokuzdonlu derler bu haseki küpelerine...Bu türü Bulgaristan'da daha yaygın...
ardabora
23-03-2008, 13:00
Akşam annemi aradım, Tekirdağ'da oturuyor.
Dedim ki "dokuzdonlu istiyorum, hem de hemen" :D
"Geçen yıl verdik ya, öldürdün mü, ne yaptın çiçeklere?" :p
"Yok,öldürmedim, itina ile bakmaktayım, ama başka talipleri çıktı. Bu yıl çiçek açacak şekilde olanlardan ve başka renklerden bulursan hemen yolla" ;)
Dilerim hemen elime geçerler de sizlere gönderebilirim.Yok bulamazsak emin olun, elimdekilerin vereceği tohumlarından yollayacağım.
Bendeki şarap rengi olanlar hızla yeşermeye devam ediyor. İnşallah bu sene çok çiçek açarlar da çok tohum alabiliriz..
Sümeyye Polat
24-03-2008, 11:12
Sevgili çiçeksever, bana gönderdiğiniz tohumları ektim ama daha iki gün oldu. :p
Bu yıl çiçeklenemeyeceklerine göre çok geç kalmış sayılmam dimi? :( :confused:
Sevgili Sümeyye şimdi senin derslerin yoğundur uğraşamazsın,sen getir haseki küpesini bana ben onu çimlendiririm:D Bende yok:( ama biraz sabretmen gerekli küpeli türleri azıcık tembel
İklimsiz
25-03-2008, 23:13
Güler hanım bahçesinde olduğu için, eski sıklıkta sitemizi ziyaret edemiyor. Onun yerine dilerseniz, ben size fide yollamanız için bir öneri sunayım. Fidelerin fazla boylu olmadıklarını düşünerek, küçük bir su şişesini ortadan ikiye kesiyor, içersine fideyi yerleştirip sonra tekrar bantlıyoruz.
Bu şekilde, hiçbir zarar görmeden yolculuk yapabilir fideler.
ardabora
26-03-2008, 17:12
Sevgili Güler,
Sağolun, öneri için..Cahilim bu konularda ne yapalım?:(
Neyse,biilmemek değil,öğrenmemek ayıpmış... Zaten burdan o kadar çok şey öğreniyorum ki,heyecanım her gün daha da artıyor. Bir an önce havalar ısınsın, çiçeklerim açsın, bahçem yeşillensin diye hevesle beklemekteyim. ;)
çiçeksever
27-03-2008, 13:52
2 haftada bu duruma geldi.İnşaallah çiçek resmini de ekleyeceğim.
Buket Aknar
03-04-2008, 14:04
Sevgili Buket, ben de merakla bekliyorum. İyiki Clematis'i vermemişim. Baktık haber yok, sen üzülme saksıda olanı sana ayırdım. İstanbul'a geldiğinde çiçekli olarak alırsın.
Sevgili uzman16 kırılan dalları kes birşey olmaz azgın bir çiçektir.
Güler hanım; çok teşekkür ediyorum. İstanbul'a gelince mutlaka görüşeceğiz. Hasekiküpelerini, ben yine de bekliyorum. Belki suya falan koymuştur izne çıkınca arar.
ardabora
14-04-2008, 22:57
Benim bu yıl ektiğim tohumlar nazlana nazlana çimlenmeye başladılar,hepsi yaşar mı bilemiyorum..:( Geçen yılki fidem de tomurcuklanmaya başladı...;)
Merhaba sayın ardabora,
Acaba kaç günde çimlendi tohumlarınız benimkiler 10 gündür saksıda ama hala bir kıpırtı yok.Ne şartlarda çimlendiler acaba?
burçind tohumla haseki küpesi ikinci senesinde çiçek veriyor ve çimlenme süresinde çok fazla fire veriyor. Çimlenme süresi, bende 20-25 günü bulmuştu.
İzmir'de hazır fide halinde satılıyor. Üzerinde çiçekleri bile var. Bilginize:)
Sayın Adabayrakoğlu biliyorum ama bide tohumdan denemek istedim.
Hasekide ben başaramadım galiba.Pek bir hareket yok gibi.Sanki filizler buruşuyor gibi.
Galiba başaramayacağız çok nazlı bu haseki tohumları sayın oğuzhan:ma:confused:
ardabora
15-04-2008, 17:15
Sevgili burcind,
16 martta ekmişim,üzerlerine tarih atmıştım.Son 10 günde bu hale geldiler,yani 20 günde çimlenmişler.Ektiğim kutuyu naylon poşetle örttüm ve oda ısısında beklediler.Yalnız çok cılızlar,bilmiyorum kaç tanesi hayatta kalır,ben de ilk kez bu sene tohumdan çimlendirmeyi deniyorum. 3-5 kök gelişse yeter bana...
Sevgili İklimsiz bana göndermiş olduğunuz haseki tohumlarımdan tam artık ümidi kesmeye başlamışken bu sabah birde baktımki birtanesi patlayıvermiş doğru:p çok mutluyum.Daha çok minik olduğu için resmini çekmekte zorlandım biraz daha büyüsün resminide sizinle paylaşacağım.
İki senedir bekletip durduğum haseki küpesi tohumlarını bugün ektim.Ekiş şeklimi sizlere sormak istedim.Çünkü tamamen hislerime güvenerek yaptım.Yapı marketlerde satılan torf kapsüllerinden aldım.25 derece suda 10 dakika bekleterek şişirdim hepsini.Ortalarına tohumları koyup incecik torf ile örttüm.Sonra mini bir seranın içine yerleştirdim.Camdan bir kapağı ve üzerinde iki tane havalandırma penceresi var.Kapağı kapatıp,pencereleri açtım ve balkona yerleştirdim.Balkonum güneye bakıyor ve sıcacık oluyor.50 tane tohum diktim.Kimi siyah kimi kahverengi kimi de açık gri tohumlar.Renklerini bilmiyorum.Mix olduğu yazıyor paketin üzerinde.Bende değişik renkte bir haseki küpesi var iki yıldır.Kışı dinlenerek geçirdi ve şimdi çok formunda.Tohum neresinden alınır bilmiyorum ama becerebilirsem hepinizle paylaşırım.Resmini de yayınlayacağım en yakın zamanda.Kocaman açıyor.
Bu dikiş yöntemi ile ilgili bilgisi olan arkadaş bana bir el verir mi acaba?
Çiçekle dolu bir bahar dilerim hepimize..
Torf kapsülü hiç kullanmadım ama normal torf için, ekme yöneteminiz doğru gibi görünüyor. Sulamayı bir süre yağmurlama şeklinde yaparsanız tohumlar torfa gömülmez.
Güney cephesi çok sıcak olur birde sera ortamı oluşturmuşsunuz, tohum patlasa bile, çok narin olacağından zarar görebilir diye düşünüyorum. Yarı gölge bir alanda bekletmeniz daha sağlıklı olabilir.
Tohumların renkleri farklı demişsiniz. Bu kısmına şaşırdım, çok renkte hasekim oldu ve hepsinin tohumları siyah. Gri ve kahverengini hiç görmedim.
Tohum kapsülleri (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=103611&postcount=39) oluşacak. Kurumaya başlayınca kapsül çatlamadan alın. Yoksa uçup gidiyor:)
Çok teşekkür ederim sevgili adabayrakoğlu..Masanın altına doğru saklayacağım mini seramı.:)
Başarabilirsem bu benim ilk tohumdan gerçeğe dönüş maceram olacak.Bir şey takıldı aklıma sizin cevabınızdan sonra.Kapsüller ıslak durumdalar.Sulamaya ne zaman başlamalıyım acaba?Sulayarak çürütmekten korkarım.
Tohumların rengi yüksek oranda siyah.Tek tük diğer renklerden de katmışlar içine.Merakla seçerek onları diktim.Kalanları sizin dediğiniz gibi hep siyah.
Kapsüllerle ilgili hiçbir bilgim yok malesef:(
Torf kapsülü dediğiniz şey, jel gibi birşey mi?
Jel (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1316&highlight=jel)
Jel değil.Para gibi bir yuvarlak.Ortasında tohum koymak için minik bir deliği var.Ilık suya atılanca şişmeye başlıyor.Hani ithal çiçeklerin köklerinin etrafında bez gibi birşey vardır.Toprağın içinde görünür.Orada köklendirilip sonra toprağa alınırlarmış meğer.
Çok kullanışlı bir ürüne benziyor.Üzerinde de tohum ekmek zahmetini ortadan kaldırır sologanı var.Dilerim öyle olur.
Bu durumda tohumların gelişimini paylaşırsanız ve ürünle ilgili link bulur, buraya eklerseniz sevinirim.
Buket Aknar
20-04-2008, 20:57
Bu tohum kapsülleri oldukça pratik bir malzeme gibi. Ben de geçen hafta sevgili İklimsizin gönderdiği tohumları ektim. Bekliyorum.
Bu ürünün forumda bahsi geçiyor. Sanırım şişen tabletle aynı. Bence ürünün kurumasına izin vermeden fısfıslama yapmak gerekir yanılıyor muyum?.
Bu arada ben de bugün bilmeden haseki küpesi almışım çok şeker bişeymiş:D
Sihirli tablet (http://www.sihirlitablet.com/) :)
Sihirli tabletlerle ilgili sitemizdeki başlık (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2088&highlight=sihirli+tablet) Tabletle ilgili yazışmalara orada devam edebilirsiniz.
Paketin üzerinde bir web adresi yok.Ama internette araştırma yapıp bir link bulmaya çalışacağım.
Dilerim başarı ile sonuçlanır.Çünkü edinilmesi kolay ve çok pahalı olmayan bir ürün.
Evet evet..Şişen tablet..
Ne kadarda bir fısfıslamak lazım acaba bu tableti ki kurumasın.
Amerika'yı yeniden keşfettiğim için utandım şimdi..
Tabletle ilgili başka sorum olmayacak.Tek istediğim tohumlarımın zayi olmaması.O yüzden sordum ne zamanda bir ıslatmalıyım diye.:)
Vallahi ben hislerime göre hareket ederdim. :))) İçi cocopeat veya yosun olduğundan çabuk kurumaz sanırım. Havaları hesaba katarak iki üç günde bir fısfıslardım.
İnşallah..Onlar görünür görünmez beni yine bir telaş alacak ne yapacağım diye ama elbirliği ile çiçek açtıracağız kızlarıma..
Ben de birkaç hafta önce siyah renkli tohumlarımı toprak torf karışımına ektim. Hergün toprağın üzerini aşırı olmayacak şekilde ıslattım. Hepsi de tohumdan çıktı, boylandı. Birkaç gün daha bekleyip sabah güneşini bol alan bir yere koymayı düşünüyorum.
ardabora
21-04-2008, 20:50
Benim bu yılki ilk hasekim açtı arkadaşlar,20-30 adet de tomurcuk var. ;);) En alttaki yeşilimsi tomurcukların da mor açmasını bekliyorum, elimde başka rengi yok çünkü ama neden tomurcuk kapsülleri hala yemyeşil anlamış değilim. :(
HASEKİ (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=16394&c=462), TOMURCUK (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=16395&c=462)
Sevgili ardabora..Benimkiler de yeşil olarak çıkıyor..İçi sarı dışı açık pembe şeklinde açıyor..Acaba farklı renk açacak olabilir mi sizin bebekler de?
Ferda Ülkümen
21-04-2008, 21:16
Galiba haseki küpelerinin arasında clarkia isimli başka bir çiçek çıkmış, yeşil tomurcuklar ona ait.
ardabora
21-04-2008, 21:43
Hasekiler genelde iki renkli bir çiçektir. Bendekilerin dışı şarap rengi, içi beyaz. Şarap rengi olanlar,tomurcuklanmaya başladıklarında rengini belli ediyor.Ama ikinci resimdekiler hala yeşil.Mor olsa tomurcukları da mor olurdu diye düşünüyorum.Neyse bir iki gün içinde rengini belli eder. İşin garibi, geçen yıl halamın "Al sana mor dokuz donlu" dediği fide bu..Mor değilde sarı olabilir mi diye düşünmekteyim ama halamın sarı hasekisi yok ki..:D :dilli:
Clarkia denen çiçeği de ilk kez görüyorum bu arada :p yaprakları benziyor ama bende o içekten yok. :p Kısacası o saksıdakilerin hepsi haseki..Bekliycez ve görücez...
Harun Parlak
22-04-2008, 16:01
Selamlar arkadaşlar bir arkadaşım baya bir tohum vermişti bilmediğimden bir kısmını geçen şunatda bir köşeye ekmiştim.
Geçen yaz sadece yeşillik oldu bu aylarda çiçek açmış güzelde çiçekleri var.
ardabora
22-04-2008, 20:32
Tekin bey,sizin hasekiler de benim ve Güler hanımın hasekileriyle aynı.
Güler hanımın mor hasekisinin rengine bayıldım,benim morlarım da dilerim aynı tonda açarlar...Ayrıca pembe haseki de var onda,onlara ayrıca bayıldım. Zaten Güler hanımın sayfasına her girişimde bayılıp bayılıp duruyorum,ayılmam günlerimi alıyor... :D:D
Benim evimin üç yanı da felaket güneş alıyor ve gün içinde gölgeden gölgeye taşıyamıyorum maalesef,çalışıyorum.Bu sene hasekileri bahçeden çıkardım,saksılara ektim çünkü bahçe felaket durumda...Bir düzenleme yapılabilrse mor salkımın veya başka bir sarılıcının gölgesine ekmeyi düşünüyorum fideleri. Bu çiçek gölgeyi daha çok seviyor sanırım.
Sizin ektiğiniz yer neresidir? Merdiven altı, depo gibi bir yer mi?
Harun Parlak
22-04-2008, 21:01
Sayın ardabora sera içinde domates fideleri için tezgah yapmıştım üstünde fideler yetişirken orası boş kalmasın diye ekmiştim.
Ne ektiğimi bilmeden hepsini ekmemiştim şimdi biraz daha ekmeyi düşünüyorum.
Anlayacağınız direk güneş ışığ alan bir yer değildi sadece sabahları biraz alıyor diğer zamanlar gölge ama çok sıcak bir yer.
ardabora
25-04-2008, 20:24
Evet benim morlarım da açtı ama içleri beyaz değil,eflatun..Oysa Güler hanımın mor hasekileri gibi açacaaklarını hayal edip sevinmekteydim ama sağlık olsun,bu tonu da çok hoş duruyor.
EFLATUN HASEKİ (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=16668&c=462)
Bir de minik bir mor fidem var ama o evin içindeydi, sanırım güneş ışığını iyi alamadığı için bunun rengi daha da açık.Belki de bir iki gün içinde o da morarır. ;)
minik fide (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=16667&c=462)
Şarap rengi olanlar da coştu.
tomurcuklar (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=16666&c=462)
Günaydın...
Haseki küpesi çok güzel bir bitkiymiş.Ne kadar şanslısınız ki böyle güzellikleri yetiştiriyorsunuz.Günleriniz güzel geçsin...
arkadaşlar ben de çimlendirdim bahçeyemi ekeceğim saksıya dikip içerdemi tutacağım?
ardabora
28-04-2008, 20:38
Merhaba nuzel,
Ben çiçek yetiştirme konusunda oldukça acemiyim,geçen yıl bu işlere başladım.Bu yıl da ilk kez tohumdan yetirştirmeye çalışıyorum hasekileri...
Ben henüz torftaki fideleri saksılara geçirmedim bile,aslına bakılırsa korkuyorum. ;) Çünkü çok cılız gövdeleri var.Şu an yaklaşık 3-4 cm. boyundalar ve saksıya geçirirken zarar vermekten korkuyorum.
Belki iki hafta sonra saksılara alırım ama bahçeye ekmeyi henüz düşünmem.En azından boyları 10 cm. olana ve gövdeleri ele avucana gelene kadar bahçeye ekmeyeceğim.
Resimdeki fide,benim kendi çiçeğimden ayırdığım ve söz verdiğim arakadaşlardan birine göndermeyi düşündüğüm bir fide.Boyu yaklaşık 10 cm.
En azından bu hale gelinceye kadar diğerlerini de bahçeye ekmeyi düşünmüyorum.
Yine de daha önce haseki yetiştirmiş arkadaşlar sana daha iyi yardımcı olacaklardır.
Koyu yeşil
29-04-2008, 10:28
Haseki küpesi ne kadar zamanda çimleniyor acaba? Ekeli bir hafta oldu ama benim tohumlardan ses seda yok da...Ben torfa ekip evde gölge bir köşeye yerleştirdim. Acaba kalan tohumları direkt bahçeye mi serpiştirsem?
sevgili Ardabora fideler evin içindemi duruyor dışarıdamı?
ardabora
29-04-2008, 16:34
Direkt sıcağa maruz kalmayan ama güneş alan bir yerdeler.Geçen sıcaklarda hafif boyunlarını büktüler,daha gölge bir yere aldım,evin içindeler..
ardabora
29-04-2008, 16:37
Sevgili koyu yeşil,benim tohumlar yaklaşık 20-22 günde çimlendiler ama evin içindeydiler...
ardabora
29-04-2008, 16:40
Benim fidelerin dünkü halleri..
Resme aldanmayın,boyları 3-4 cm. şu anda ama gayet sağlıklılar.
32 fidecik var elimde, hepsi bordo beyaz..
Koyu yeşil
30-04-2008, 10:33
Teşekkürle Ardabora. Bir 10 gün daha bekleyeceğim demek ki ne kadar geç çimleniyormuş.
benimkilerde bu boyda ardabora nezaman bahçeye dikeceğiz?
ardabora
30-04-2008, 20:14
Geçen yıl bahçede büyük tek bir fidem vardı,kışın kurudu,bu sene yine yeşermeye başladı,biliyorsunuz kışın yapraklarını döküyor,yumrulu kökü toprakta kalıyor.
Bu sene minik yaprakları oluşurken komşunun köpeği geldi üstüne yattı,ohh ne ala...:mad: Ben de o kocaman kökü bahçeden çıkarıp bir kaç parçaya ayırıp saksılara diktim.Saksılardakiler oldukça iyi yapraklandılar,yine toprağa ekeceğim sonbaharda.
Babam "deli ettin zavallıları,bırak bahçede kalsınlar" dedi ama korunaklı bir yerde değillerdi,hatta şubatta toprağa serptiğim bazı tohumlar da patlamıştı ama bahçede gezinirken ezip geçtik.:(
Eğer sizin fideler koruyabileceğiniz bir yerde olacaksa 9-10 cm. olunca bahçeye geçirin derim ben...
Benim 4 tane köpeğim var. Onun için çiçekleri ektiğim yerlere çit yaptık.Ama burada kışın
-30 -35 derecelere düştüğü oluyor donarlar diye endişeliyim.
beyaz orkide
04-05-2008, 21:36
Arkadaslar bende koctastan aldım hasekı kupesının tohumlarını hemen ektım tabıı ama cıka cıka kedi tırnagı cıktı.Tamamen hayal kırıklıgı oldu benım icin .Fidesini nerden temin edebilirim acaba sizler nerden buldunuz?Banada yol gösterirmisiniz?
ardabora
05-05-2008, 22:35
Benim mor HASEKİKÜPESİ (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=16965&catid=member&imageuser=28043) çıldırdı resmen,darısı sizlerin başına...
Sevgili beyaz orkide,ben elime bir kaç fide geçirdim ama arkadaşlara sözüm var,sırayla göndermeye çalışacağım.Eğer "ben beklerim" derseniz, tohumdan büyütmeye çalıştığım bordo beyaz hasekiler var, bir kaç ay sonra -eğer yaşarlarsa- size de gönderebilirim.
Bu arada bazı arkadaşlara özel mesaj attım,cevaplarlarsa sevinirim..
berduray
05-05-2008, 22:38
Maşallah aşmış bu ben iki ay önce ektim çıkmadı tekrar ektim 20 gündür bekliyorum nerde hata yaptım? Bir türlü çimlendiremedim?
ardabora
05-05-2008, 22:44
B fide ikinci yılında,yani geçen sene çiçek açmadı,bu ilk çiçekli yılı.
ardabora
05-05-2008, 23:12
Bu arada,
Eğer ismini unuttuğum arkadaşlar varsa lütfen beni uyarın.elimde 7 fide olduğu için şimdilik listeyi bu şekilde yaptım.Unuttuğum üyelere bu yaz içinde tekrar fide bulmaya çalışırım,fide arayışlarım devam ediyor.
Bir de özellikle şunu belirteyim,göndereceğim fidelerin yapraklarına aldanmayın,çoğunun kökleri gayet gelişmiş,yaprakları zamanla altlardan sarardığı için onları yoluyorum. :D
İklimsiz
06-05-2008, 00:18
Sevgili ardabora, bir süre önce gönderdiğiniz haseki küpesi fidesi bayağı bir gelişme gösterdi. Çiçeklenme belirtileri henüz yok.
ardabora
06-05-2008, 00:25
Güler hanım,alttaki sarı yaprakları koparırsanız,yeni oluşan yeşil minik yapraklar daha hızlı büyüyor,bilginize...Ben her akşamüstü işten gelince tüm hasekilerimden bir kaç dal yoluyorum ilk iş olarak,daha da güçleniyorlar...
İklimsiz
06-05-2008, 00:42
Bu can alıcı bilgi için de ayrıca teşekkürler. Alttaki hafif sararmış birkaç dalı derhal kestim.
Koyu yeşil
06-05-2008, 12:22
Benim tohumlarım çimlenmeye başladı :)
ardabora
08-05-2008, 20:23
Bugün 3 arkadaşa fidelerini gönderdim,diğerlerini de yakın zamanda kısmetse göndericem.
Dediğim gibi iri yapraklarını kopardım fidelerin,görüntülerinin minik olmasına aldanmayın,kökleri sağlam.
Koyu yeşil,gözün aydın..Ben tohumları evin içinde çimlendirdim,direkt güneş ışığı almıyordu,haberin olsun.
Ayrıca 10 gün kadar önce,koçtaştan bir haseki tohumu aldım,benimkilerden biraz farklı,onları da ektim,beklemedeyim.
Koyu yeşil
08-05-2008, 20:42
Ben de ev içinde direkt güneşten uzak bir köşede çimlendirdim Ardabora. Şimdi küçük boyunlarını ışığa doğru uzatmaya başladılar ve pencere önüne aldım. Yavaş yavaş gelişiyorlar. Bir miktar tohumu da bahçeye serptim, deneme amaçlı. Teşekkür ederim.
Sayın Tekin'nin gönderdiği hasekileri bugün ekeceğim.Umarım bol fidelerim olur ve bu güzelliği, elinde olmayan arkadaşlarla paylaşırız
Merhaba,
Haseki tohumunun çimlenmesi ne kadar süre alıyor?
ardabora
10-05-2008, 13:56
Benim elimdekiler yaklaşık 20 günde çimlendiler...
İklimsiz
13-05-2008, 13:47
Tohumdan yetiştirdiğim haseki küpeleri :p
merhaba,
Haseki küpesi nefis bir çiçekmiş, baharda komşularım apartmanın girişine ekmişler. Ben de her sabah saksılara bakakalıp "ne kadar güzel bir çiçek, nedir acaba" diye merak ediyordum. Sitede bu bölüme rastlayınca çok sevindim.
Şimdi tohumlanmaya başladılar, merakla tohumlarını toplamayı bekliyorum.
ardabora
14-05-2008, 18:02
İklimsiz arkadaşım,hayırlı olsun fidelerin,sağlıklı görünüyorlar.Benim gönderdiğim fidede çiçek miçek yok mu?
Sayın Phin,istanbul'un neresindesiniz? Şu pembe beyaz olanından bolca tohum toplasanız bizim için...:)
Acıbademdeyim,
bolca toplarım paylaşırız :)
İklimsiz
15-05-2008, 10:47
37331
Sizin gönderdiğiniz fidede henüz çiçek oluşmadı ardabora. Sararan dalları koparmaya başladığımdan bu yana daha bir coştu:p
Sayın Selahattin hocam, kalınca bir tomar mor beyaz katmerli olan haseki küpesini bahçemden izin isteyerek söktü, sizlere ulaşmadı mı? Müracaat hocamıza....
ardabora
18-05-2008, 12:46
Merhabalar,
Şu an Tekirdağ-Çerkezköy'deyim...burada bir kaç bahçede hasekiküpesi buldum ama kimseden fide almayı başaramadım.Fideler eski,yaklaşık 10 yıllık fideler...boyları 1 mt. kadar var...
Çoğu da tek kök ve kökü sökmek mümkün olmadığından ancak tohum sözü alabildim ama içim gitti,eridim bittim resmen....İçimin gittiği renkler bunlar değil,başka bir bahçede sapsarı hasekiler buldum ama ailenin dedesi bir hafta önce öldüğü için,o sarı hasekiden istemeye yüzüm olmadı,hatta resmini bile çekmeye utandım açıkçası..:(
Koyu yeşil
18-05-2008, 13:01
Arkadaşlar, çimlenen haseki küpelerim henüz 2 yapraklılar. Yalnız tohum çimlendirme kaplarına 4-5 tohum biraraya gelmiş, seyreltme yapmaya da kıyamıyorum. Bu şekilde büyüseler sorun olur mu acaba?
İklimsiz
18-05-2008, 15:17
Biraz daha büyüsünler, kolaylıkla seyreltme yapabileceksiniz.
quercuslover
18-05-2008, 19:18
Merhaba arkadaşlar Haseki Küpesi benimde en sevdiğim çiçeklerdendir.İşte size bazı Haseki Küpesi resimleri.
quercuslover
18-05-2008, 19:21
Ayrıca sormak istediğim birşey daha var Haseki Küpesi tohumlarını aldıktan sonra (Hangi aylarda alınır?) bu tohumları ne zaman toprağa ekmeliyim? Ne sıklıkta ekmeliyim? Ev ortamında olması **** açıkta (bahçede) olması fark edermi? Ev ortamında 20-25 günde çimlenirmi? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Koyu yeşil
19-05-2008, 20:55
Kendi deneyimimi paylaşayım. Ev ortamında direkt ışıktan uzak bir köşede 20 günde çimlendiler. Bahçeye de serpiştirmiştim. Ama onlardan ses seda yok malesef.
Sümeyye Polat
20-05-2008, 12:09
Ayrıca sormak istediğim birşey daha var Haseki Küpesi tohumlarını aldıktan sonra (Hangi aylarda alınır?) bu tohumları ne zaman toprağa ekmeliyim? Ne sıklıkta ekmeliyim? Ev ortamında olması **** açıkta (bahçede) olması fark edermi? Ev ortamında 20-25 günde çimlenirmi? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Daha önce çimlendirdiğim tohumlardan karanlıkta çimlenenleri çok cılız olduğu için hasekileri balkonda bıraktım. Çimlenmeleri 30 günü geçti. Ama sonunda çimlendiler. Anlayacağınız biraz sabır istiyor...
Ayrıca sormak istediğim birşey daha var Haseki Küpesi tohumlarını aldıktan sonra (Hangi aylarda alınır?) .
Bizim bahçedekiler çiçeklenmeyi bitirdi, tohumların da çoğu olgunlaştı. Ama en güzel olan mavili maalesef en az tohumu verdi...
fleabattery
24-05-2008, 21:11
İklimsiz arkadaşımızdan öğrendim bendeki küpenin haseki küpesi olduğunu. Çeliklemeyi öğrendiğim anda, sizlere de çelik göndermekten mutluluk duyarım. Geçekten çok kırılgan duran çok zarif bir çiçek. 2 hafta önce aldım, çok uğraşı istemiyor. Hergün azar azar suluyorum. Hiç şikayetçi görünmüyor. Güneş batarken ışık alan bir yere koydum. Umarım böyle problemsiz devam eder. Ankara da olduğumdan kışlardan endişheliyim. Kışın içeriye aldığımda sorun çıkartacak gibime geliyor. Neyse göreceğiz.
İklimsiz
24-05-2008, 21:36
Haseki küpesinin öyle pürüzsüz bir yaprak yüzeyi var ki, üzerinde bir damla su kalmıyor. Fısfıs yapıp deneyin isterseniz:)
Arzu Kırlangıç
26-05-2008, 14:12
Merhaba arkadaşlar , çimlendirdiğim haseki küpelerimi sizce seyreltmelimiyim.
İklimsiz
26-05-2008, 14:39
Evet. Her saksıda bir kök kalacak şekilde.
Arzu Kırlangıç
26-05-2008, 14:55
Teşekkür ederim Sn. İklimsiz . Sanırım büyük bir saksıya birkaç tane olarak dikebilirim .
İklimsiz
26-05-2008, 15:00
Resimdeki saksınızın çapına göre, her saksıda bir bitki demiştim. Yoksa büyük bir saksıya birkaç fide dikebilirsiniz:)
Arzu Kırlangıç
26-05-2008, 15:19
Resimdeki saksıyı üretim saksısı olarak kullanıyorum .;)
ardabora
27-05-2008, 20:00
Merhabalar,
Sarı hasekinin resmini çektim fakat makinam kardeşimle beraber balayına :D gittiği için resmini ekleyemeyeceğim şimdilik. Fakat ben Tekirdağ'dayken eşim,saksıda farklı bir hasekinin açtığını söyledi. Oysa bende bordo-beyaz ve düz eflatun renkte iki çeşit haseki vardı.
Bu düz bordo haseki de eflatun olanların yanındaydı.Sanırım yan yana dikildiklerinde renkleri değişiyor.
Tekirdağ'da bir teyze bana,yıllar önce sarı ve pembe hasekileri yan yana diktiğini,zamanla sarı olanın renginin değiştiğini söyledi,ortası sarı kenarları pembe açmaya başlamış. Demek ki hasekileri yan yana dikmemek gerekiyor...:confused:
hasekiküpesi (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=17777&c=462)
Sevgili ardabora, onu bana burada yaşayan köylüler de söylemişlerdi. Yan yana ekersen renk değiştirirler diye ama ben buna daha şahit olmadım haseki küpelerinde. Sarı framboğazım kırmızıların arasında kayboldu gitti, o da sanırım renk değiştirdi. Bu yüzden şimdi sarı olanları ayrı bir yere ektim ve sarı sarı veriyorlar. Sarı olanların da tadları daha tatlı.
ardabora
28-05-2008, 20:10
Güler hanım,benim mor beyaz diye halamdan aldığım hasekiler,düz eflatun açtı bu sene,çünkü bordo beyazların yanına saksıya ekmiştim,karışık şekilde..Sanırım bu düz şarap rengi de bordo beyazdı bir zamanlar,rengi değişti...
Bu yıl kısmetse bahçede korunaklı bir yer yapacağım hasekilere,maalesef bahçenin etrafındaki taflanlar henüz minik olduğu için duvar görevi yapamıyor ve sitedeki sahipli köpeklerin gece gezmeleri yüzünden haseki fidelerimin bazıları telef oldu...
Ayrıca Tekirdağ'dan düz beyaz ve sarı-pembe haseki tohumları aldım,seneye onları ekersek 2010 yılında rengarenk hasekilerimiz olacak...:dilli::D Hayale bak...:p
Aslında deneme amaçlı bir kaç renk hasekiyi aynı saksılara ekmekte fayda va,değişik varyasyonlar elde edebiliriz...
Hasekiler saksıda olurmu acaba?Kayserinin havasına güvenemiyorum.Saksıda yetiştiren oldumu hiç? Yardım Lütfen
Olmaz mı? Çoğumuzun saksıda.
ardabora
29-05-2008, 17:20
Benim bütün hasekilerim saksıda,kısmetse bu yıl tohumdan yetiştirdiklerimi bahçeye ekeceğim...
İstanbulun Havası yumuşak bahçeye ekebilirsiniz ama biz bu sene -35 gördük
merhaba, ben de haseki tohumu aldım, ama nereye ekeceğimi ve ne yapacağımı bilmiyorum, kapalı balkona mı ekeyim yoksa evin içinde de olur mu?çok fazla tohum var kaç tanesini nasıl ekmemi tavsiye edersiniz?
çiçeksever
05-06-2008, 14:56
Bu aykı ev&bahçe dergisinde ayın çiçeği olarak haseki küpesini vermişler ve haseki küpesinin yazboyu çiçek açtığı yazıyor. Benimkilerin çiçekleri iyice azaldı.
ardabora
05-06-2008, 17:18
Benim de tüm hasekilerim tohuma döndü,yaprakları soldu kurudu.Geçen sene de nisan sonu haziran başı çiçekli kalmışlardı,yaz boyu çiçek açmadılar yani.Şimdi tohum toplama zamanı...
Turuncu haseki küpelerim
39946
Mor olanları da var. Onları aldığım arkadaşımın bahçesinde onlarcası vardı. En güzellerinden iki kök bana çıkarmıştı. 10 dakikalık bir yoldan geldik. hemen diktim. Gene de boynunu büktü. Ben de toprak hizası buda makası ile kestim. Şimdi yeni yeni sürgünleri çıkıyor. Bu yıl açar mı bilmem.
Benim bütün hasekilerim tohuma geçti. Tekrar açacağını hiç sanmıyorum. Şimdi tohumlarını topluyorum, yaprakları da iyice ölünce dipten kesip, biraz gübreleyip bırakacağım.
ardabora
09-06-2008, 04:25
Nihayet fotoğraf makinama kavuştum.
İşte Tekirdağ'daki komşumuzun bahçesindeki SARI HASEKİ (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=18198&c=463)... Tohumunu alamazsam çatlarım...:D
Sarısıda ne kadar güzelmiş öyle ! Güler Hanımın gönderdiği Haseki hangi renk bilemiyorum ama her renginden istiyorum .Praktikerde görüp tohumunu almadığıma çok pişmanım .En kısa zamanda İzmir ' e gitmem gerek !
Dün bir seraya gittim ve haseki küpeleri 2 YTL' den satılıyordu 8 tane falan aldım. Eskişehir'in soğuğuna dayanıklı bir bitki buralarda neredeyse her rengi var.
Kısaca soğukla arası iyi zarar görmüyor.
Tohumdan üretmek biraz güç ama denemek lazım. Bugün ilk tohumları ektim bakalım ne zaman çıkacak?
Bir de oğlum 2 hafta önce falan çiçeklerinni koparmıştı, aynı yerden tekrar çiçek verdi..
çiçeksever
11-06-2008, 14:18
Dün bir seraya gittim ve haseki küpeleri 2 YTL' den satılıyordu 8 tane falan aldım. Eskişehir'in soğuğuna dayanıklı bir bitki buralarda neredeyse her rengi var.
Kısaca soğukla arası iyi zarar görmüyor.
Tohumdan üretmek biraz güç ama denemek lazım. Bugün ilk tohumları ektim bakalım ne zaman çıkacak?
Bir de oğlum 2 hafta önce falan çiçeklerinni koparmıştı, aynı yerden tekrar çiçek verdi..
nerede bu sera tarif edermisiniz.
Bahsettiğim sera Ali Fuat Güven caddesinde. Caddenin Osmangazi tarafında yolun başında yan yana iki sera var.
Biraz yol tarif etme özürlüyümdür. Olmazssa gelince beni ararsınız. Yalnız birkaç tane kalmıştı. Mayıs ayında gitmek daha uygun.
Güler hanım yazılarınızdan bitkiler hakkında oldukça tecrübeli olduğunuz anlaşılıyor.Ben tohumdan haseki küpesi fideleri elde ettim 10-15 cm boyunda ve saksıdalar.Kayseri oldukça soğuk bahçeye eksem kışın dayanabirmi acaba buranın soğuğuna yoksa büyük saksıya alıp kışın içerimi alsam ?Birde haseki küpelerini kışın budamak gerekiyormu ? Gerekiyorsa ne boyda toprak hizasındamı keseceğim? Yardımcı olursanız çok sevinirim.Şimdiden teşekkürler.
ilknur aşık
15-07-2008, 14:24
Haseki küpesini tgohumdan yetiştirmenin bir püf noktası var mı? İki keredir tohum ekiyorum, tık yok. Artık vazgeçmek üzereyim.
Neyazıkki bende çimlendiremedim :(
Nasıl çimleniyormuş bu tohumlar çok merak ediyorum.
Sümeyye Polat
27-09-2008, 12:04
22 martta ektiğim haseki tohumlarından çıkan fideler şimdi bu haldeler. Bir sürü tohum vardı ama aşağıdaki saksıda beş fide var. Neden bilmiyorum çok yavaş büyüdüler. Çimlenmeleri de epey zaman almıştı. Bu yıl çiçeklenmeleri mümkün değil. Seneye artık..
Harun Parlak
27-09-2008, 12:57
Toprağınız çok kötü o toprakda bunların çıkabilmesi bile bir muhucize. Toprağı biraz torflu kumlu dranajı iyi olan çiçek toprağına dikerseniz gelişmesi hızlanacaktır.Birde sulamasına dikkat ederseniz iyi olur toprak çatlayakadar beklemeyin su verin.
Sümeyye Polat
27-09-2008, 13:59
Toprağınız çok kötü o toprakda bunların çıkabilmesi bile bir muhucize. Toprağı biraz torflu kumlu dranajı iyi olan çiçek toprağına dikerseniz gelişmesi hızlanacaktır.Birde sulamasına dikkat ederseniz iyi olur toprak çatlayakadar beklemeyin su verin.
:( Ne yapmışım ben. En kısa sürede değiştireceğim. Sulamasına dikkat ediyordum aslında ama,daha dikkatli olmam gerekiyor demek ki.. Teşekkürler..
Neyazıkki bende çimlendiremedim :(
Nasıl çimleniyormuş bu tohumlar çok merak ediyorum.
Nasıl çimlendirildikleri konusunda bilgi sahibi değilim ama şöyle ilginç bir şey oldu:
haseki tohumlarını jelde çimlendirmeyi denemiştim ve başarısız olmuştum. Aynı kaba su doldurup kahve çekirdeklerini beklettim, o sırada 1 gün boyunca tohumlar da su içinde beklediler. Ve kapsuller patlamış (doğru bir ifade mi bilmiyorum) minik kökler çıkmış.
Belki tohumlar su da bekletilerek çimlendiriliyordur.
Jel dediğiniz nedir sevgili Phin?
Jel dediğiniz nedir sevgili Phin?
afedersinz, yine mesajı neredeyse bir ay sonra farkettim. Jel şu mesajda anlatılan http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1315&highlight=jel sutut.
Bu da http://www.sutut.com/default.asp?mid=sutut detaylı bilgi.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.