PDA

View Full Version : Haseki küpesi

Sayfalar : 1 [2] 3

Kiraz
30-12-2008, 12:10
Hasekiküpesi tohumlarını ıslatmadan torfa ektim, üzerini poşetle hava alacak şekilde kapattım. 7. günde çimlenmeye başladılar.

Kiraz
30-12-2008, 15:52
Paketin üzerinde çimlenmenin 20-25 gün alacağı yazıyor, "Beni sevindirenler hasekiküpesi değil mi" diye şüpheye düştüm şimdi. Az daha yapraklansınlar, fotoğrafını ekleyeceğim.

züleyha
30-12-2008, 17:00
Ben de 2 yıl önce internetten hasekikupesi tohumu almıştım ama çiçek açtığında çok hayal kırıklığına ugradım. Çünkü çiçekleri hiç burdaki resimdekilere benzemiyor ve çok cılız. Benim haseki kupesi mor ,tek renk ve kucucuk acıyor.küçük açması bitkinin bakımsızlıgından değil kesinlikle, cünkü yaprakları çok canlı. Yani burdaki fotograftkilerin ihtişamı yanında çok sonuk. Ama burdakileri gorunce tekrar farklı renklerinden edinmeye karar verdim

çiçeksever
01-04-2009, 15:05
Sezon açılıyor.Haseki küpesi yayılma ve çiçeklenme eğiliminde.4-5 kök vardı.10 kadar oldu.Bunun 5-6 sı büyük kök,diğerleri geçen sene oluşan.Afyonda oturanlara köklü verebilirim.Özelden irtibata geçin.

Goncagül
25-04-2009, 16:22
Bunlarda benim haseki küpesi çiçeklerim. Adını bile bilmeden yaklaşık 5-6 yıldır yetiştiriyorum. Adını ağaçlar net sayesinde öğrendim. Aslında bana komşumun bahçesinden geçti. Zahmetsiz ve güzel bir çiçek. Tomurcukları çıktı yakında açacaklar.

ardabora
28-04-2009, 18:13
Benim geçen seneki bordo beyaz (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=227549&postcount=258) ve eflatun (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=229007&postcount=266) hasekilerim artık yoklar..:(

bir saksısını eşe dosta hediye ettim,kendime ayırdığım saksı da helak oldu maalesef..Ama bu sene yenilerini buldum,renklerini bilmiyorum,üstlerinde bir iki tomurcuk var,dilerim bordo beyaz açarlar.Yeni tohumlar da ektim bu sene.bakalım seneye ne renk açacaklar...

Koyu yeşil
30-04-2009, 12:26
Sevgili ardabora, tohumları nereden buldunuz acaba? Bir keresinde ekmiştim ama çimlendiremedim. Tekrar denemek istiyorum.

ardabora
30-04-2009, 17:25
Tekirdağ'dan almıştım,halamdan...
Bir de geçen sene benim hasekilerin verdiği tohumlardan vardı. İster misiniz?

fatmadundar
30-04-2009, 19:40
Ardbora bordo hasekilerin ne kadar güzel. Benim haseki küpelerim de bunlar. Yukardakiler annemin bahçesinden, alttakiler bizim apartmanın bahçesine benim diktiklerim.
Hasekiler ekildiği ilkbaharda açmıyorlar. Sonbaharda ekildiyse ilkbaharda açabiliyor.

züleyha
30-04-2009, 20:42
Arkadaşlar Haseki çiçekleriniz çok güzel maşallah. Benim hasekimde sonunda çiçek açtı. Koyu mor, tek renk ve katlı. Daha önceden çok cansız ve küçük çiçekler açtığından yakınmıştım ama bu sefer daha büyük çiçekler açtı ama yine de sizin hasekilerinizin yanında sönük kalıyor. Acilen bu çift renkli hasekilerden de edinmem lazım.

ardabora
01-05-2009, 16:32
Merhaba herkese,

Öncelikle söyleyeyim,üst mesajda da yzdığım gibi, linkini verdiğim geçen yılki hasekilerim bu sene yaşamıyor maalesef. :(

Dediğim gibi bazılarını hediye ettim,kendime ayırdığım saksı da kışın merdiven altında su baskınına maruz kaldığı için kökleri çürüdü ve öldü.

Üst mesjımdaki yeni hasekiler sonbaharda ekilen haseki tohumlarından,resimden anlaşılacağı gibi üstlerinde 2-3 tane çiçek tomurcuğu var. İlk seneleri bile değil,o yüzden az çiçekleri var. Maalesef bu yıl haseki açısından bahtsızım. :(

Koyu yeşil ve Manolyam arkadaşlara tohum göndereceğim ama elimde çok fazla yok,çoğunu ektim.

4-5 kişiye 10-15 adet tohum gönderebilirim.Adreslerinizi mesajla bildirirseniz sevinirim.

ardabora
01-05-2009, 16:37
Bir de merak ediyorum,geçen sene fide ve tohum gönderdiğim arkadaşlar, sizin bitkiler nasıllar,iyiler mi?

İklimsiz
01-05-2009, 19:15
Bir de merak ediyorum,geçen sene fide ve tohum gönderdiğim arkadaşlar, sizin bitkiler nasıllar,iyiler mi?

Birkaç güne kadar merakınızı gidereceğim.

Bugünkü durum böyle:)

75790

çiçeksever
04-05-2009, 15:23
Ve son.Hasekiler sonunda çiçek açmaya başladı.

züleyha
05-05-2009, 15:07
Mor haseki küpem.... Güzel açtı, ama çift renkli olanlardan yanına arkadaş istiyor :)

Güler
05-05-2009, 16:41
Burada çift renkli olanlara dokuz donlu diye ad takmışlar. Katmerli haseki dediğinde kimse anlamıyor.

Tohum zamanı bana hatırlatabilirseniz, size toplarım.

Güler
06-05-2009, 08:24
Eşim Manyas'da. Dün telefonla konuştuk. "Güler, haseki küpelerin ve Kartopun harika olmuşlar" dedi.
Ben sizlere fotoğraflarını yüklediğimde daha tam açmamışlardı.
Hakikaten görüntüleri çok güzel.

Goncagül
08-05-2009, 13:55
Benim bahçemdeki haseki küpelerimde açtılar. Fakat anlayamadığım bir şey var o da her yıl fazlı renkler çıkıyor aralarından. Geçen yıl 3 renk vardı bu yıl 5 renk olmuşlar. Bakın nasılda güzeller.

İklimsiz
09-05-2009, 13:44
Sonunda açtı, yakında açacak tomurcuklar da cabası;)

Sevgili ardabora, geçen yıl bana gönderdiğiniz fide ne renk açıyor bilgilendirir misiniz? Çünkü bunun sizin gönderdiğiniz mi, yoksa tohumdan yetiştirdiğim mi olduğundan emin değilim.

77375

ciceksever70
09-05-2009, 21:46
Evin duvarinin dibinde her sene acan cicegi alip saksiya diktim. Haseki küpesine benzettim ama siz ne dersiniz?

ardabora
10-05-2009, 14:26
Sonunda açtı, yakında açacak tomurcuklar da cabası;)

Sevgili ardabora, geçen yıl bana gönderdiğiniz fide ne renk açıyor bilgilendirir misiniz? Çünkü bunun sizin gönderdiğiniz mi, yoksa tohumdan yetiştirdiğim mi olduğundan emin değilim.

77375

Sevgili iklimsiz,benim gönderdiğim haseki fidesi bu renkti (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=16394&c=462)

ardabora
10-05-2009, 14:30
Sn. çiçeksever70,

çiçeğiniz haseki küpesinin ta kendisi oluyor..:)

Güler
11-05-2009, 09:59
Sevgili ciceksever70, tohumlarını toplamayı unutmayın.
Haseki küpeleri tohumdan da çok kolay yetişiyor.

İklimsiz
11-05-2009, 10:10
Sevgili ardabora, renk tamam da çiçeği katmerli benimkinin. Sizin gönderdiğiniz fide de sapasağlam duruyor. Açmasını bekleyeceğiz artık.

ardabora
12-05-2009, 18:20
Ben de bordo-beyazın hem katmerlisi hem de yalınkatı vardı,size hangisini gönderdiğimi inanın hatırlamıyorum. Geçen yıl 7-8 kişiye fide gönderdim biliyorsunuz. Bazıları yeni bazıları eski fideydi,yenilerin rengini de bilmiyordum ayrıca.

Artık ne çıkarsa bahtınıza diyorum.:o

ciceksever70
12-05-2009, 22:28
Sevgili ciceksever70, tohumlarını toplamayı unutmayın.
Haseki küpeleri tohumdan da çok kolay yetişiyor.

Becerebilirsem alirim Güler hanim, bu ciceklerden tohum alma isinde henüz acemiyim. Ya ben farkedemiyorum ya da gec kalip kaciriyorum.

ardabora
12-05-2009, 23:16
Sn. çiçeksever70,

bu resimdeki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=215137&postcount=181) çiçeklere bakın.

Çiçek yaprakları dökülmüş olan yeşil lale şeklindekiler tohum kapsülleridir,sararmaya başlar ve kurur. Kuruyunca elinizle kapsüllere dokunduğunuz zaman patlar ve tohumlar sağa sola savrulur,çörekotu görünümünde siyah tohumları vardır. Zaten siz tohum almakta geçikirseniz, çiçek bahçede ekiliyse,kendiliğinden ertesi bahar yeni fideler çıkar. Eğer saksıdaysa saksının etrafını kolaçan edin, siyah tohumları görürsünüz.

Benim hasekilerimin çoğu saksıdaydı geçen sene,tohum kapsülleri kuruyunca dikkatli bir şekilde saplarından kopardım,bir torbaya kapsülleri ufaladım ve bir çok tohum aldım, eşe dosta dağıttım çünkü çok talibi var. Böylesine bir güzelliğin sadece 30-40 gün çiçekli kalması ne acı...

ciceksever70
13-05-2009, 07:33
Tesekkür ederim Sayin Ardabora. Cicek bahcede degil garip bir sekilde beton duvardan kendine yol bulup her sene aciyor. Evin duvar dibindeki otlari yolarken gözüme degisik göründü bir kac kök alip saksilara ektim. En iyisi bi iki tanesini de bahceye ekeyim. Cogalmasi daha kolay olur.

ardabora
13-05-2009, 20:18
Şimdilik 3 değişik hasekim açtı,zaten 4 saksı var.Hepsi ilk kez çiçekleniyorlar.

Biri katmerli bordo beyaz,biri yalınkat düz bordo,biri de içi sarı dışı pembe olacak gibi ama sarı renk beyaza dönebilir.

Sonuncusu daha rengini belli edemedi ama eflatun olacak sanırım,resmini çekmedim.

Ülkü
17-05-2009, 13:37
Haseki Küpesini ilk gördüğüm günden beri aşık oldum. Çok sevdiğim bir çiçek ama Mersin' de bir türlü bulamıyorum.

ardabora
18-05-2009, 17:49
Merhaba,ben geldim.

Ameliyatımızı olduk,taburcu bile olduk,herşey sorunsuz geçti,geçmiş olsun mesajları için teşekkür ederim.

Geçen sene yine bu zamanlarda kardeşimin düğün için Tekirdağ'a gitmiştim ve bir hafta sonra geldiğimde bahçemi tanıyamamıştım,tüm çiçeklerim açmaya başlamıştı,bu sene de aynısı oldu.:mad:

3 günde bu kadar mı değişir herşey ya?:mad:

Benim,
-bordo yalınkat
-bordo-beyaz katmerli
-pembe-beyaz katmerli

hasekilerime iki değişik çeşit daha eklenmiş.

-Yalınkat düz pembe
-katmerli pembe beyaz
-eflatun olacağını sandığım haseki.. "White Columbine" denen cins..

Kimden aldığımı hatırlamıyorum,sadece bir kök var üzerinde 3-4 tomurcuk var.

Böylece 6 çeşit hasekim oldu ama hep pemve-beyaz-bordo tonlarında..İnşallah yeni ektiğim tohumların içinde mor-eflatun renkleri çıkar..

İklimsiz
19-05-2009, 16:02
İyice coştuğu gibi hala da tomurcuk dolu:cool:

79608

ardabora
19-05-2009, 23:00
Maşallah,cinsi de değişikmiş.

günebakan
21-05-2009, 19:22
Çok teşekkür ederim sevgili Ardabora İnşallah bizde yetiştirebiliriz :)

ardabora
22-05-2009, 17:27
Yetiştirirsiniz sevgili günebakan.İlk yıl ben neredeyse 2 çorba kaşığı kadar tohumdan sadece 7-8 kök haseki elde edebilmiştim ama bu yılkiler daha fazla çıktı,inşallah hepsini büyütebilirim.

Trakya'da bu çiçek çok seviliyor,yaza gidersem daha fazla tohum bulma çabasına gireceğim.

Özellikle koyu mor-beyaz katmerli, koyu mor yalınkat ve sarı katmerli hasekim olsun istiyorum.Tabi eflatun hasekilerim bu sene tohumdan çıkar da büyürlerse rengarenk bir görüntü yaratmak hevesindeyim.

Gerçi hasekiler yan yana ekilince ya da toprağın cinsine de bağlı olarak renk değiştiriyorlar ki aslında belki de en güzeli bu,çeşit çeşit hasekileriniz oluyor böylece...

Koyu yeşil
27-05-2009, 13:53
''Tohumla yetiştirilecekse Mayıs ayında hafif gölgeye serpilir.Tırmıkla çok hafif karıştırılır, bastırılarak sulanır. Tohumlar biraz geç çıkar. Sabırlı olmalıdır. Çıkan fideler saksıya veya direkt yerine şaşırtılır. Ertesi yıl açmaya başlar. ''

çiçeksever
27-05-2009, 14:05
Çiçekte çok az kalıyor.10 günde bitti.Tohum vermeye başladı.

ardabora
27-05-2009, 23:31
Bahçede ekili olan iki kök hasekiden biri çok hoş bir renk açtı.Mor desem değil,bordo değil.Resimde rengi tam olarak çıkmamış.
Sanırım mürdüm rengi demek daha uygun...

jineop
01-06-2009, 13:39
Merhaba,
Ben de aldığım mix tohumları çimlerndirmek için viyollere ektim ,bakalım seneye hasekilerime kavuşabilecekmiyim.

jineop
01-06-2009, 13:41
Sevgili Ardabora,
Muhteşem bir renkmiş. Güle güle büyütün.

çiçeksever
08-06-2009, 14:47
Çiçekleri iyice azaldı.Bu resimleri geçen hafta çekmiştim.

rrumeysaa
09-06-2009, 21:12
Çiçeğin yaprakları maydonozu anımsatıyor sanki pek bir cazibesi görünmüyor sade yapraklı halinin ama çiçeklenince maşaallah ne kadar güzelleşiyor, görünüşe aldanmamak gerekliymiş, çok güzeller hele mürdüm rengi dediğnize bayıdım doğrusu.
Güle güle büyütün çiçeklerinizi...

berduray
11-06-2009, 18:39
Umarım başarabilirim, artık baharda deneyeyim, şimdiden pişmeye başladık burada, ziyan etmeyeyim tohumları.

Goncagül
11-06-2009, 18:53
Umarım başarabilirim, artık baharda deneyeyim, şimdiden pişmeye başladık burada, ziyan etmeyeyim tohumları.

Bence hemen ekin ve toprak kurudukça sulayın. Daha havalar yeni ısınıyor. Hem seneye çiçekleride açar hemen ekerseniz.

Güngör Salman
11-06-2009, 22:06
Bende dün ektim tohumları.

ciceksever70
11-06-2009, 22:27
Arkadaslar hasekilerimin cicekleri gecti yapraklari da sararmaya basladi. Toprak seviyesinden kesmeli miyim?

ardabora
12-06-2009, 09:25
Tohum almayacaksanız çiçek saplarını dibinden kesin ama yaprakların hepsini budamayın bence,sadece sararan yaprakları koparın.

Tohumları alıyorum,çiçek saplarını dibinden kesiyorum,sararan yaprakları dibinden kopartıyorum ve belli aralıklarla sulamaya devam ediyorum.Çiçek gelişimini sürdüyor bir süre daha.Hatta yeni yapraklar çıkarıyor.Yani ben en azından böyle yapıyorum.

İremsıla
13-06-2009, 20:55
Sayın ardabora kafama birşey takıldı.tohumlar elime ulaşınca, eksem olurmu illaki bahardamı ekmeliyiz saksıya eksem diyorum ne dersiniz.

ardabora
14-06-2009, 13:27
Aslıda güzel bir soru sordunuz, geçen gün ben aynı şeyi düşündüm.

Forumda herkes değişik zamanlarda ekmiştir mutlaka tohumlarını, kimi hemen çimleniyor kimi zaman alıyor. Ben bu yıl farklı zamanlarda farklı renkler ektim. Yeni çimlenen fidelerin resimlerine bakınca aradaki farka şaşırıyorum.

Geçen sene şubatta ekmiştim tohumları,sanırım mart sonunda çimlendi.

Bu sene tohum ekmekte çok geç kaldım ve ilk tohumları nisan sonunda ektim,çimlenmesi mayısı buldu.Aynı tohumdan 3 hafta önce bir daha ektim,bir hafta sonra hemen çimlendiler.

Halam geçen yıl,tohumları şubatta ekersem daha iyi olacağını söylemişti ama geç çıkmışlardı.

Annem kış ortasında bile haseki çimlendirmişti geçen yıl,hem de minicik bir saksıda yüzlerce fide,maalesef sularken çoğunu yok ettim.

Ben bu hasekilerin çimlenme aylarını henüz çözmüş değilim.

Mesela bu tür (http://www.ausgardener.com.au/product_images/c/aquilegia_mckana_hybrids__91303.jpg) haseki tohumu satın almıştım, geçen sene bir iki adet ve geç çimlenmişti, bu sene nisanda ekmeme rağmen hala çimlenmedi. Tohumların eski olduğunu düşünüyorum,kalitesiz yani...

Anneme göre,bu mayısta hasekiler çiçek açıp da haziran sonunda tohumları açınca hemen o tohumları ekebilirmişim,ama yine de seneye çiçek vermeyecekler, sadece fideler büyüyecek ve ilk çiçek açtıklarında daha bol ve iri çiçekli olacaklar.

Özetle şu, tohumları şimdi ekin isterseniz,çimlenme süresini bilemiyorum,belki hemen çimlenir belki sonbaharda....Ama bitki baharda çiçek açmayabilir, sadece iyice büyür ve seneye daha çok çiçekli olur.

Güler
17-06-2009, 21:19
Ben mor-beyaz katmerli, bordo-beyaz katmerli topladım.

fatmadundar
22-06-2009, 12:57
Haseki küpeleri

İremsıla
22-06-2009, 21:13
Sevgili fatmadundar, haseki küpeleriniz harika görünüyor.farklı bir bakımı, varmı haseki küpesinin merak ettim.

fatmadundar
22-06-2009, 21:34
Çiçeksever, tohumlar karışık halde. zaten mor diye ektiğiniz mor- beyaz açabiliyor. Çok güzel sürprizler yapıyor. Çiçekler birbirinden tozlandığı için.
Haseki küpesinin özel bir bakımı yok. Bahçede veya geniş bir saksıda çok rahat yetişr. Ancak sonbaharda ekerseniz gelecek ilk baharda açar. Değilse bu ilkbaharda ektiğiniz tohumlar ancak bir sonraki ilkbaharda açar.

manolya
27-06-2009, 18:42
Ektiğim haseki tohumları henüz çimlenmeye başlamadı, ama başka bir saksının dibinde yaprakları hasekiye benzeyen bir fide var. İlk defa haseki küpesi ektiğim için fideleri nasıl olur bilmiyorum. Ya ekim yaparken bu saksıya bir tohum düşürdüm, ya da bu bir ot mu acaba?

jineop
14-08-2009, 14:22
Sevgili Fatma Dündar,
Şimdi ekilmeyecek derken, geçen ay bana gönderdiklerinizi ben ekmiştim ve 2-3 yapraklı haldeler . Ne olacak peki şimdi,gitti mi benim fideler?

fatmadundar
17-08-2009, 22:00
Sevgili Jineop, koruyabilirseniz niye gitsin. İstanbul'un iklimi İzmirden çok farklı. Hem nemli hem de hem daha az sıcak. Eğer tohumlar çimlendi ise hava çok sıcak olmazsa tabiiki yaşarlar.

jineop
17-08-2009, 22:52
Sevgili Fatma Dündar,
Şansıma gölgelere serpiştirmişim,liliumların diblerine,çok sevindim teşekkür ederim. Hava da serinlemeye başladı.Sevgiyle kalın.

FIRUZAN
12-10-2009, 08:22
Tohumlarını bu aylarda mı döküyoruz ? Seneye yaza açıyorlar mı? Ben de liliyum soğanlarımın kenarlarına serpsem çok güzel fikir :)
teşekkürler.

kopshtar
12-10-2009, 12:29
Sn Firuzan;
Tohumları sonbaharda ekerseniz seneye çiçek açacaktır. Benim sonbaharda ektiklerim yaza çiçeklendiler...

sebnem34
28-10-2009, 15:54
Bu konuya da abone oluyorum:) Tohumlar geldi yalnız 2 çeşit. Biri dev haseki küpesi diğerleri de diğer karışık renk küçük haseki küpesi. Birisinin tohumları akşam sefasından biraz küçük diğerleri küçük. Arkadaşlar soğandan demiş ama bana tohum geldi. Forumu okudum hemen ekeceğim ama sabır lazımmış. Ev bahçeye döndü. Her dediğiniz tohumu aldım. Bakalım çimlenirse diğer çiçeklerde çimlenirse ne yapacağım. Ev botanik bahçesine döndü :) mum çiçeği ile başladık, plumeria, çöl gülü, haseki küpesi, lotus :) devamında ben çikolata sarmaşığı, gölge zambağı yani kısacası zengardenın tüm tohumlarını aldım sayılır :) ev seraya döndü.... baharı bekleyemedim bu akşam 400 tohum ekmem gerekiyor, her yanımda buz dolabında bile tohum var artık :(

emrezgi
31-10-2009, 09:10
Ben tohumları ekmek için ilkbaharı bekliyordum şimdi eksem olur yani ama sera ortamı yaratmak gerekir sanırım ilk defa bu çiçeği yetiştireceğim sağolsun Fatma Hanım yollamıştı tohumları. O zaman bende ilk bulduğum fırsatta tohumları toprakla buluşturayım ;)

fatma sunay
02-01-2010, 16:15
merhaba bizde hasekiküpesi çiçeğini tohumdan ektik çıktı ama bu sene çiçek açmadı acaba seneye kendiliğinden çiçek açarmı bilgilendirirseniz memnun oluruz
saygılarımla...

Kiraz
05-01-2010, 17:02
merhaba bizde hasekiküpesi çiçeğini tohumdan ektik çıktı ama bu sene çiçek açmadı acaba seneye kendiliğinden çiçek açarmı bilgilendirirseniz memnun oluruz
saygılarımla...

Bu sene ektiyseniz seneye açacak,ben de çimlendirdim, seneye açmasını bekliyorum.

imgelem
09-01-2010, 08:14
Sevgili Güler hanım'ın gönderdiği Haseki Küpesi tohumlarını dün toprakla buluşturdum.Umarım kayıpsız çimlenebilirler.

kırlangıç48
28-03-2010, 17:15
Merhaba,
Bu sene Haseki Küpesi tohumu eken yok mu? Ben 15 Mart'ta ektim hala bekliyorum....Her gün az az suluyorum. Sizlerde durum nedir?

sevim4
28-03-2010, 17:21
Ben ocakta ektim yeni çimlendiler sizinkilerde çimleneceklerdir.

kırlangıç48
29-03-2010, 09:30
Üç-dört hafta daha bekleyeceğim sanırım, beklemek çok zor, sonunda hüsrana uğramak da var :)

akrepkızı
30-03-2010, 15:33
Merhaba arkadaşlar.

Bende dün haseki küpesini tohumdan ektim.bahçemde daha önceden fideden ektigim haseki küpeleri hersene kendileri aynı yeden çıkıyorlar.

Bu yeni ektiklerimi yazlıgımın bahçesi için çimlendiricem.Fideler Ankara.da Sincan Belediye Serasında satılıyor ben üç sene önce ordan almıştım .

almira
07-04-2010, 18:16
Haseki küpesi tohumlarını nerdeyse bir ay önce ektim. Hiçbir çimlenme belirtisi yok. Ne kadar sürede çimlenirler? Yoksa tohumlardan ümidimi keseyim mi?:(

aygün
07-04-2010, 19:25
Haseki küpesi tohumlarını nerdeyse bir ay önce ektim. Hiçbir çimlenme belirtisi yok. Ne kadar sürede çimlenirler? Yoksa tohumlardan ümidimi keseyim mi?:(

Valla sevgili almira ben de geçen yıldan aldığım tohumları ekmiştim ve oralı bile değiller. Ya da çok geç çimlenen tohumlar grubuna da giriyor olabilir.

aygün
07-04-2010, 19:29
[QUOTE=sevim4;605367]Ben ocakta ektim yeni çimlendiler sizinkilerde çimleneceklerdir.[/QUOTESevgili Sevim4, mesajınızı şimdi farkettim.
Demek ki; bizimkiler de çimlenecek(yalnız benimki haseki değil ve yanlışlıkla yazmış bulundum, özür...)
teşekkürler...

Güler
08-04-2010, 18:57
Benim haseki küpeleri tomurcukta. Pembe ve katmerli olanları tomurcukta. Mor beyaz katmerliler de çok sağlıklı ama daha tomurcukları yok.

Kiraz
08-04-2010, 19:05
Ben de geçen sene çimlendirmiştim, bu sene ilk defa çiçeğini göreceğim. Saksıdan yere geçirdim, henüz tomurcuk yok ama yaprakları çok sağlıklı.

Orhan Özbilgiç
08-04-2010, 19:12
Mart ayında dikmek üzere epeyce tohum satınaldım. Bir o kadarda arkadaşlardan geldi. Ancak onca markete bakmama rağmen Haseki Küpesi tohumuna rastlayamadım.
Sonuçta hepsini Samsun' daki bahçeme dikip, İstanbul' a geri döndüm. Dün eşimle, Bauhaus' a öylesine gittiğimizde görmez miyiz? Bir daha Samsun' a mayısta gideceğimiz için, ekim zamanı geçmiş olacaktı. Bu nedenle almadık. Ama gelecek yıla favori çiçeklerimizden olacağı kesin.;)

Kiraz
08-04-2010, 19:15
Sn. Orhan Özbilgiç, geç kalmadınız sonbaharda ekerseniz gelecek sene çiçeklenir. Zaten şimdi ekseydiniz de çiçekleri seneye açacaktı.

Zafer İnandıklı
08-04-2010, 19:15
Ben de geçen sene çimlendirdilerimi saksıdan yere diktim. epeyce büyüdüler, şimdi renklerini merak ediyorum.

Orhan Özbilgiç
08-04-2010, 19:19
Sn. Orhan Özbilgiç, geç kalmadınız sonbaharda ekerseniz gelecek sene çiçeklenir. Zaten şimdi ekseydiniz de çiçekleri seneye açacaktı.

O zaman alıp sonbaharda ekmek daha akıllıca olacak. İnternet sitelerinde de var sanıyorum. Hemen tedarik yoluna bakarım.
Sağolun Kiraz.

çiçeksever
20-04-2010, 16:44
Merhaba.Haseki küpelerim birkaç güne kadar çiçek açacaktı.Fakat pazar günü ceviz büyüklüğünde yağan dolu diğer çiçeklerimle beraber onlara da zarar verdi.2-3 tane tomurcuklu kaldı.İnşallah onların çiçeklerini görürüz.

m-elike
14-05-2010, 12:54
internetten aldığım tohumlarım geldi. Formu okuyunca bir sene daha çiçeğini göremeyecekmişim çok üzüldüm. paketin üzerinde soğuk ekim yapilmasıgerekiyor diye yazılmış. tohumları saklama kabına ektim ve buzdolabına koydum. 3 hafta oradalar bakalım ne olacak. çürümezlerse gelişmeleri yazarım

Güler
14-05-2010, 14:20
Bahçedeki Haseki küpeleri artık son demlerinde....

144031

Jezebel
14-05-2010, 15:17
Mürdüm rengi haseki küpesi tohumu ekmiştim .
Firesiz çimlendiler .
Çiçeklerini de yayınlamak nasip olur inşallah .

Gülüm
17-05-2010, 22:45
Bahçedeki Haseki küpeleri artık son demlerinde....

144031

Ne kadar da güzel ve hoş rengi var..

ardabora
09-06-2010, 17:33
Bu yıl açan hasekilerim...her sene değişik renkler...çiçeklendiğinde eş dost gelip istiyor. çiçekleri geçince bir iki kök veriyorum, hangisi ne renktir bilmeden.

sonra başka bahçelerden gidip buluyorum, bir türlü arttıramadım sayısını. hala saksılarda dikili durumdalar, bahçenin neresine ekeceğime karar veremedim.

Bu mart ayında sadece mor haseki ektim,güzel çimlendiler...

ardabora
09-06-2010, 17:34
toplu halde...

Adalet Yağcı
09-06-2010, 21:36
Harika, önümüzdeki Son baharda bahçeye direk ekilecekler listesinde yerini aldı.
Rengarenk, haseki küpeleri.
Sizinkiler gerçekten çok güzelmiş sevgili Ardabora, saksıda da olabildiklerini bilmiyordum.

Hhatice
09-06-2010, 21:38
Ben de çok seviyorum bu çiçeği ama satıcılarda hiç karşıma çıkmadı malesef ,çıksa affetmez hemen alırım .

gurbik67
09-06-2010, 22:38
tohum istersin

Hhatice
09-06-2010, 22:55
tohum istersin

Yollayan olursa hayır demem :P

köknar
09-06-2010, 23:01
Ben bir kök hasekiküpemden onlarca tohum aldım, dilerseniz gönderebilirim.

Hhatice
09-06-2010, 23:02
Ben bir kök hasekiküpemden onlarca tohum aldım, dilerseniz gönderebilirim.

Çok teşekkür ederim sevgili Köknar .

köknar
09-06-2010, 23:04
Rica ederim, adres bilgilerinizi ve isminizi özel mesajla bildirirseniz yarın kargoya veririm.

ardabora
09-06-2010, 23:08
Ben bu siteyi,frezya soğanı nerden bulurum diye araştırıken bulmuştum( hala frezyam yok) siteye ilk mesajım da haseki küpesi başlığındadır.

favori çiçeğimdir aslında ama dediğim gibi sürekli birilerine hediye ettiğim için az sayıda kalıyor elimde.

3 sene önce bahçeyle ilk uğraşmaya başladığımda halam hediye etmişti, hala aynı saksılara dikip duruyorum ve saksıda da sorunsuz yetişiyor.

sevgili hatice,Tekirdağ merkezde mi oturuyorsunuz? ben sık sık Çerkezköy'e gidiyorum,ailem orada. sana fide bulurum istersen...

köknar
09-06-2010, 23:17
İsteyen arkadaşlara gönderebilirim.

Fatos_Karag
29-06-2010, 14:20
Sayın köknar,
bende sizden haseki küpesi tohumu isteyebilirmiyim.
Eğer onay verirseniz adresimi özelinize yollamak isterim.
Bütün sayfaları tek tek okudum. Resimlere baktıkçada içim gitti. Aslında ben bahçede değil saksıda yetiştirildiğini sanıyordum. Oysa bahçede ve güneş alan yerde nasılda coşmuşlar:)
Allah nazarlardan saklasın.

köknar
29-06-2010, 20:04
Fatoş Hanım adres bilgilerinizi verirseniz size de gönderebilirim.

bıcırık
29-06-2010, 20:08
bende isteyebilirmiyim tohumlardan...

köknar
29-06-2010, 20:14
:) İsteyebilirsiniz tabi, sayayım kaç tane var acaba? Yeterli miktarda varsa seve seve gönderirim.

Baktım da, sayılacak gibi değilmiş :) Göz kararı paylaştırarak gönderirim size de.

Fatos_Karag
30-06-2010, 11:18
Sayın köknar,
adres bilgilerimi özelinize yazdım.
İlginize çok teşekkür ederim.
Allah nasip ederse bende sizin sayenizde Haseki Küpesine sahip olabileceğim.
Tekrar teşekkürler :D

Balıkcı
30-06-2010, 22:00
Tohum bulmak kolay da, tohumdan yetiştirmek zor. ( Ya da ben beceremedim)

Hhatice'ye elden köklü verebilirim belki.

Bir de japon elması sözüm vardı, bir fidan hazırlayıp saksıya dikmiştim ama kurumuş ne yazık ki.

Fatos_Karag
06-07-2010, 11:00
Haklısınız Mahir abi tohumdan yetiştirmek zor,
fakat kendinize haksızlık etmeyin. Sizin yetiştirdiğiniz o güzelim bitkilere bende kısmende olsa şahit oldum. Sadece kısmet değilmiş demek yeterli.
Keşke bende sizin gibi bu kadar güzel yetiştirebilsem.
Daha ne isterim:D

hanbiyçe
07-07-2010, 15:03
çiçek nette görünce çok hoşuma gitti ama hiç bir çiçekçide bulamıyorum

köknar
07-07-2010, 15:05
İsim ve adres bilgilerini özel mesaj ile bildiren bıcırık (PTT), Sevim4 (PTT), kırlangıç ( Aras Kargo ) ve Fatos Karag ( Aras kargo )' a tohumlarını gönderdim. Güzel günlerde çiçeklensinler dilerim :)

sevim4
07-07-2010, 22:30
Merhaba sayın köknar, çok teşekkür ederim emeklerinize sağlık.

köknar
07-07-2010, 22:38
Rica ederim.

bıcırık
08-07-2010, 12:01
sevgili köknar tohumlarım bu gün elime ulaştı...Çok çok teşekkür ederim...umarım çimlendirebilirim...sevgilerimle...

köknar
08-07-2010, 21:01
Sevgili bıcırık rica ederim. Ben de tohumdan çimlendirmeyi hiç denemedim, hangi mevsim ekilmesi gerekiyor acaba?

bıcırık
09-07-2010, 16:05
bu gün nette baktım mayıs - haziran diyor...ekilebilir sanıyorum geç kalmış sayılmayız...Zaten seneye çiçek açacak...tekrar teşekkür ediyorum...sevgiler...

kırlangıç48
10-07-2010, 17:01
Sn.Köknar,
Tohumlar dün akşamüstü elime ulaştı, çok teşekkürler. Yanlış hatırlamıyorsam tecrübeli arkadaşlar Ağustos ayı sonunda ekilmesini önermişlerdi.

köknar
10-07-2010, 17:03
Güzel günlerde çiçeklendirin Sayın kırlangıç48.

Fatos_Karag
14-07-2010, 16:45
Sayın köknar,
tohumlar elime geçti.
Çok teşekkür ederim. Dilerim bende buradaki kadar güzel haseki küpesi yetiştirebilirim.
Size zahmet verdim elleriniz dert görmesin.
Sevgiler.

hanbiyçe
28-07-2010, 12:50
Tohum paylaşımı varsa ve halen sürüyorsa ben de isteyebilirim. :)

köknar
28-07-2010, 13:07
Sadece kendime ayırdıklarım kaldı, sayıca fazla olmaz ama isterseniz göndereyim.

bahçehobi
29-07-2010, 14:55
Merhaba,
Çok uzun süredir haseki küpesi tohumu veya fidesi arıyorum, nerden bulabileceğim konusunda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim, sonbaharda ekmek üzere hazır olmasını istiyorum.

Saygılarımla,

maysan80
15-12-2010, 00:19
aralık ayı uygunmudur tohumları ekmek için

maysan80
15-12-2010, 00:20
ve nasıl bir saksıya dikmem gerekir

Kiraz
15-12-2010, 10:07
aralık ayı uygunmudur tohumları ekmek için

Havalar iyice soğudu, bu ayda iç mekanda çimlendirebilirisiniz, yeri çok aydınlık olmalı.

Sonradan şaşırtacaksanız, derin saksı olmasına gerek yok. Geniş yüzeyli, en az 7-8 cm derinlikte toprağı olan bir saksıya çok sık olmayacak şekilde ekebilirisiniz.

Hhatice
15-12-2010, 10:25
Sevgili köknar varsa çok az bende rica edeceğim .

ykolko
15-12-2010, 20:22
Sayın Sedef az miktarda bende var ama bölüşebiliriz isterseniz...

thisisme
16-12-2010, 13:53
acaba bana da düşer mi?

Güler
16-12-2010, 16:01
acaba bana da düşer mi?

İstanbul gurup toplantısında size getiririm, ama bana hatırlatın.

thisisme
17-12-2010, 10:21
teşekkürler:)

aheste
21-03-2011, 11:59
Merhaba zengarden dan aldığım haseki tohumlarını kasımın ortalarında ekmiştim,hala çimlenmediler acaba ne zaman çimlenirler yoksa çürüdülermi:(
Bütün kış dışarıda durdu,bu konuda bilgisi olan biri bana yardımcı olabilirmi:confused:

nurguldk
22-03-2011, 14:42
Merhaba zengarden dan aldığım haseki tohumlarını kasımın ortalarında ekmiştim,hala çimlenmediler acaba ne zaman çimlenirler yoksa çürüdülermi:(
Bütün kış dışarıda durdu,bu konuda bilgisi olan biri bana yardımcı olabilirmi:confused:

Merhaba,

Ben haseki küpesi tohumlarını kapaklı yoğurt kabına sera uygulamasıyla ektim. Sonra da hafif fısfıslayıp buzdolabına koydum. Önerilerde 3 hafta sonra çıkarmam gerektiği yazıyordu. Bu süre içinde onu unutmuş numarası yaptım ;) 3 hafta bekleyip birkaç gün önce çıkardım ve baktım ki...SÜRPRİZZ :D

İki tanesi şimdiden çimlenmiş. Çok şaşırdım. Şu anda da pencere kenarında duruyor. Umarım devamı gelir.

aheste
23-03-2011, 09:20
Çok teşekkür ederim sayın nurguldk verdiğiniz cevap için.Ben dışarıda doğal ortam da soğuklasınlar istedim ama bu biraz riskli sanırım, saksının üzerine poşet geçirdim öyle beklettim hala ümitliyim;) Çimlenmezlerse yeniye inşallah, senin adına çok sevindim:)

Dansel
11-04-2011, 11:19
Sn.aheste,tohumunuz çimlendi mi?Benzer bir durumu ben de yaşıyorum.24 martta ektiğim tohumlardan ses seda yok.Normal saksıya ektim.Nereye koyacağımı şaşırmış durumdayım

Sevgi Durul
11-04-2011, 12:23
Hasekiküpesi tohumunu geçtiğimiz yıl çimlendirmeyi başaramamıştım. Şimdi birkaç gün önce, bir gece suda bekleterek ektim. Sonuç olumlu olursa burada paylaşırım.

aheste
12-04-2011, 13:18
Sayın DANSEL,malesef tohumlarım çimlenmedi. Geçen gün toprağı eşelediğimde tohumların çürümüş olduğunu gördüm çok üzüldüm. Çürüme nedenini saksının üzeri bütün kış poşetle örtülü durmuştu sanırım onun için çürüdü.Bir daha tohumları bu kadar erken ekmiycem:( Sizin tohumların hala çimlenme şansı var.

limon_sever
12-04-2011, 18:56
Ben tohuma kalmış çiçekleri kuruduktan sonra bahçeye serpiyorum ertesi sene çimleniyorlar. Bu sene de çimlenmişler. Aşırı gelişmiyor. Ertesi sene daha güzel oluyor. Yani haseki küpesi bahçe de 2 yıl sonra çiçek açıyor. Veya benim haseki küpeler öyle. Ama aşırı çimlenme olmuyor. 100 tohum ekiyosam bunun 10-15 tanesi çimleniyor. Aklınızda olsun arkadaşlar.

günebakan
12-04-2011, 21:10
Geçen ayın 2 de ektiğim haseki tohumlarının nerdeyse hepsi çimlendi:)

Sevgi Durul
12-04-2011, 21:13
Tebrikler sevgili günebakan. Nasıl bir yol izlediniz? Çimlenme iç mekanda mı gerçekleşti?

günebakan
12-04-2011, 21:32
Teşekkürler Sevgi hanım'cığım tohumları saksıya ektim üstünü streçle örttüm ve arada su verdim ayrıca iç mekandaydı evet:)

Gülbeşeker
12-04-2011, 21:47
ben geçen sene yaz ortasında çiçekli bir saksının kenarına tohumlarını sepmiştim nekadar sürede çimlendiğini hatırlamlyorum ama çimlendiler kış başında başka bir saksıya şaşırttım ve kapalı balkona aldım on gün öncede tekrar balkonun dış demirlerine aldım şuan soğukta hatta vanda şimdi kar yağıyor ama etkileneceğini sanmıyorum ama ekeli üzerinden aylat geçmesine ramen boyu 10 santim var yok yaprakları küçücük şü hali ile yazın açacağa hiç benzemiyor acaba sıcaklar arttıkça daha mı hızlı büyüyecek daha önceki mesajlardan okuduğum kadarıyla nisanda mayıstada açıyormuş bu boyda açacağı çiçekte pek büyük olmaz herhalde

ardabora
01-05-2011, 13:48
Hasekiler benim favori çiçeğim...her türlü çimlendirme denemesini yaptım şimdiye kadar.soğuk uygulama,sıcak uygulama...duş banyo..:D

şubatta ektim,martta ektim,mayısta,ekimde,kasımda...her ayda nerdeyse çimlendirme denemesi yaptım.içerde,dışarda...buzdolabında beklettim,suda beklettim...ne hal çaresi varsa baktık...bazılarında başarılı oldum,bazıları fiyasko...

en iyi çimlendirmenin nasıl olduğunu söyleyeyim sizlere...

ben hasekileri hiç içeri almam,her zaman bahçedeler ve saksıdalar..sülük ve salyangozlar haseki yapraklarını sevmiyor Allah'a şükür..

hasekiler soğuğu sever,içeri almanıza da gerek yoktur.ben sarıyerde oturuyorum,burda kışın acayip soğuk oluyor,geceleri don oluyor.hiçbir hasekim donmadı,kurumadı..

haseki yaprakları mart sonunda iyice yeşermeye büyümeye başlar. nisan ortasında tomurcuklar oluşur.hava durumuna göre nisan sonunda ama daha çok mayısın ilk haftalarında tomurcuklar patlar.tüm mayıs ayı boyunca,bazen de geç tomurcuklananlar haziran ortasına kadar çiçekli kalırlar.

daha sonra çiçeklerin yaprakları dökülür ve bu resimdeki gibi tohum kapsülleri (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=215137&postcount=130) oluşur. kapsüller önce yeşildir,sonra sarıya döner ve kurur. kuruyunca patlarlar ve tohumlar sağa sola saçılır.

bu aşamada kapsüller patlamadan tohumları almanız gerekir.elinizle yokladığınızda kapsüllerden çıtır çıtır ses geliyorsa ve kapsül açılıyorsa,içindeki tohumlar kuru siyah renkteyse tohumları alabilirsiniz. zaten siz dokununca kapsül kendisi açılıp tohumlar elinize dökülür.

eğer hasekileriniz saksıda ekiliyse ve saksı dışardaysa tohumları saksıdaki bitkinin dibine serpiştirin ve o tohumları unutun!!! üstüne torf toprak eklemenize gerek yok. bahçede ya da saksıda yetiştirdiğiniz bazı çiçeklerin,ertesi yıl kendi tohumlarından yeniden yeşerdiğini görürsünüz,üzerine toprak eklemiş miydiz? hayır...gerek yok çünkü..hasekilerin tohumları zaten çok küçük.

baharda hasekilerinizin dibinde bir sürü minik fide göreceksiniz. bahçede yerde ekiliyse de dibine serpiştirebilirsiiz,kendi düşen tohumlardan zaten yeni fideler çıkacaktır.

"" ee benim hasekim yok,tohumları yeni elime eçti" diyorsanız,elinizdeki haseki tohumlarını haziran sonu, bahçeye ya da dışarıdaki herhangi bir saksının dibine atıverin.baharda size süpriz yapacaktır,benim deneyimlerim bu...

geçen yıl tohumları alır almaz birazını haseki fidelerinin dibine serptim,sonuç çok iyi...geçen yılsonu elime geçen bazı tohumları,bu baharda buzdolabında bekleterek ektim hala ses seda yok.

hasekilerim bu yıl iyi gelişti,tomurcuklar oluşmaya başladı,yakında çiçekleriniz görürüz.

Gülbeşeker
02-05-2011, 23:55
sizin hasekiler çok güzel olmuş benimkiler daha küçük geçen sene ağustosta falan çimlenmişti acaba bu sene açarmı birde bu yağmurlarda baya gelişti suyu çomu seviyor acaba ben kış boyunca çok az sulamıştım

Gülbeşeker
02-05-2011, 23:57
birde benimkiler kışında yapraklıydılar kapalı balkonda olduklarındanmı acaba

_kevser_
15-05-2011, 09:05
arkadaşlar ben de koçtaştan haseki küpesi tohumu aldım adanada şu mevsimde eksem çimlendirebilir miyim ?

ardabora
17-05-2011, 17:57
pembeler açmaya başladı...eflatunlar yolda..

günebakan
17-05-2011, 18:25
Sevgili Ardabora acaba hasekiler ekildikleri sene çiçek açıyorlarmı?

Kiraz
17-05-2011, 19:22
Sevgili Ardabora, çok güzeller. Ne kadar süre çiçeli kalıyor?

betito
18-05-2011, 11:45
Koçtaş'dan aldım tohumları, bir hafta buzdolabında bekletip haziran ayında ekeceğim.

Güngör Salman
18-05-2011, 13:57
Sevgili Ardabora acaba hasekiler ekildikleri sene çiçek açıyorlarmı?

Bir yıl sonra açıyor.

günebakan
18-05-2011, 14:14
Teşekkürler Güngörcüğüm:)

Güngör Salman
18-05-2011, 15:36
2010 da tohumdan yetiştirdiğim haseki küpeleri.

acemifüsun
18-05-2011, 15:54
Sevgili Güngör çok sağlıklılar, ellerinize sağlık:) Hasekiler çok güneşten hoşlanmıyorlar sanırım, doğru mu?

Gülbeşeker
18-05-2011, 16:46
bende tohumdan geççen yaz ekmiştim ama hala çiçek açmadı busene açacağı kesinmi acaba mrakla bekliyorum

ardabora
18-05-2011, 17:45
Sevgili Ardabora, çok güzeller. Ne kadar süre çiçeli kalıyor?

sevgili Kiraz,normalde nisanın son haftası tomurcuklar iyice olgunlaşıyor ve tüm mayıs ayında çiçekli kalıyor.bazen haziran ortasına kadar tek tük çiçek açıyor ...kısa süreli çiçekli kalıyor yani ama değer inanın...

ardabora
20-05-2011, 10:39
efletunlar açmaya başladı,bir kök bordo beyaz hasekim vardı,ortalıkta görünmüyor,sanırım birilerine vermişim,üzüldüm göremeyince...

Sevgi Durul
21-05-2011, 22:35
Geçen sene ektiğim tohumlardan, ancak bu bahar çimlenen haseki küpem. Büyüklüğü bahçeye geçirmek için erken mi?

214819

sarigoz
22-05-2011, 15:04
Bu da bizim bahcemizin guzeli:D

ardabora
23-05-2011, 10:44
eflatun olanlar resimlerde mavi çıkıyor,oysa renk tonu çok hoş...
ikinci resimdekinin alt yapraklarını çok beğeniyorum,eflatun gibi...
son resimdeki de farklı bir haseki,tek kök var...geriye mürdüm rengi haseki ile bordo-beyaz haseki kaldı.bordo-beyaz olanların hepsini birilerine verdim diye düşünmüştüm ama minik bir kök kalmış...onlar da açarsa haseki mevsimini kapatırız :))

Güler
23-05-2011, 11:50
Hımmm, sarı olanı ne kadar güzelmiş. Bende sarı ve kırmızı karışık var, ama bu tek sarı çok daha güzel.
Aman tohum almayı unutmayın.

ardabora
23-05-2011, 12:00
Güler hanım,aslında bu sarı değildi,geçen yıl krem rengi açtı,bu sene sarı oldu ne hikmetse..alırız tohumunu inşallah...

Kiraz
23-05-2011, 12:05
215226

Sonunda açtı...

Benimkinin çiçek yapısı yukarıdakilerden oldukça farklı.

Sevgili Ardabora, belirttiğiniz süre çok da kısa değilmiş :)

ardabora
23-05-2011, 12:10
vay maşallah pek güzel sevgili kiraz,güle güle açsın :))

haseki gibi bir güzelliğin bir ay kadar açması bana çok kısa geliyor yahu...keşke tüm yaz çiçekli kalsa....

Kiraz
23-05-2011, 12:19
vay maşallah pek güzel sevgili kiraz,güle güle açsın :))

haseki gibi bir güzelliğin bir ay kadar açması bana çok kısa geliyor yahu...keşke tüm yaz çiçekli kalsa....

On beş günlük şakayıktan sonra bir ay uzun süre:) Hem hasekiküpesinin yaprakları da çok güzel, nazsız, keyifli... Bahçemi doldursunlar istiyorum.

ardabora
26-05-2011, 14:56
Geçen sene ektiğim tohumlardan, ancak bu bahar çimlenen haseki küpem. Büyüklüğü bahçeye geçirmek için erken mi?

214819

Sayın SDurul,sizin hasekini henüz çok küçük,bence bu yıl da saksıda kalsın. Mart başı gibi toprağa geçirisiniz.

son iki renk hasekim de açtı. sarı olan büyüdükçe kreme döndü,yapısı diğerlerinden farklı..

haseki mevsimini kapatıyoruz böylece...

Gülbeşeker
29-05-2011, 21:58
arda bey benim hasekilerim henüz açmadılar tomurcuk bile vermedi acaba hala açma ümidi varmı tohumları geçen sene dikmiştim temmuz ağustos ayında çıkmışlardı ama kışı kapalı balkonda geçidi oyüzdenmi açmıyorlar acaba

ardabora
29-05-2011, 23:48
sevgili uzman16,dejavu... :p

sayın gülbeşeker

ardabora benim oğlumun ismi,benim adım Vasfiye :))

seneye çiçek açar artık çünkü çiçeklenme zamanı geçti.hasekiler ikinci yılında çiçekleniyor.

Satı Uğurtan
30-05-2011, 10:33
Bunlarda benim sarılar, Güler hanım, bu sarıdan isterseniz tohum gönderebilirim sevgiler.

jineop
30-05-2011, 14:49
Bunlarda benim sarılar, Güler hanım, bu sarıdan isterseniz tohum gönderebilirim sevgiler.

Çok güzelmiş. Ben bu güzel sarının tohumlarından isterim. Gönderebilirseniz sevinirim.

Satı Uğurtan
30-05-2011, 15:27
Çok güzelmiş. Ben bu güzel sarının tohumlarından isterim. Gönderebilirseniz sevinirim.
Sevgili lir, elbette gönderirim yeterki sen iste sevgiler:)

jineop
30-05-2011, 19:31
Sevgili lir, elbette gönderirim yeterki sen iste sevgiler:)

Çok teşekkür ederim. Bunlarda benim hasekilerim

jineop
30-05-2011, 19:34

214819

Sevgili SDurul,
yerine almanızda fayda var. Büyüdükçe yer değiştirmekten hoşlanmıyor. Sevgiyle...

sakdag
05-10-2011, 12:44
biliyorum henüz zamanı değil ama 10gün önce haseki küpesi tohumu ektim. ama hala çıkmadılar:( güneşli ve camın iç tarafında duruyorlar. çıkacaklar mı çok merak ediyorum..

ciceksever70
05-10-2011, 13:00
biliyorum henüz zamanı değil ama 10gün önce haseki küpesi tohumu ektim. ama hala çıkmadılar:( güneşli ve camın iç tarafında duruyorlar. çıkacaklar mı çok merak ediyorum..

Sicak yere koymaniza gerek yok, ben saksiya atiyorum tüm kisi disarida eksi 15-20 derecelerde geciriyor saksilar. Ertesi bahar yapraklaniyorlar.

sakdag
05-10-2011, 13:31
bu çiçeğin gösterişli halini oldum olası sevmişimdir. sayfayı gezince gaza gelip ekeyim dedim işte :) geçen yılın tohumlarıydı, saklıyordum.bir şey olmamıştır herhalde.

onur şengün
06-10-2011, 08:42
Ben de aşağı yukarı 1 ay kadar önce tohum ekmiştim (hercai menekşeler ile birlikte) hercailerde yeşermeler başladı ama hasekilerimde hiç hareket yok. Acaba hiç dokunmazsam seneye filizlenirler mi acaba ? Çok merak ediyorum !:(

selis
07-10-2011, 06:58
onur şengün sanırım nisan mayıs gibi dikmeniz gerekiyordu..

esk nisagül
19-02-2012, 12:54
sayın arda bora elinizde haseki tohum varmı acaba varsa gönderebibirmisiniz

sakdag
03-03-2012, 09:47
En son mesajımda 10 adet tohum ekmiştim iç mekandaki saksının içine. Hiçbir şey çıkmadı, derken onları ümidimi kesip unutmuştum. 4 ay sonra 2 fidecik çıkageldi saksının kenarından...

Elimde kalan diğer tohumları da bunlar bozulmuş herhalde deyip atacaktım. Hadi balkondaki şu kiraz ağacının dibine serpeyim, belki bir mucize olur dedim. Şimdi kiraz ağacımın dibi haseki küpesi fideciği dolu. :) Bunca kar kış buz gördüler, şu minnacık halleriyle meydan okudular resmen. Ağaçların, asmaların buz tutup ölmesine rağmen , şu 2 yaprakcıkların yaşama tutunması gerçek bir mucize değil midir? Bu arada bu çiçeğin tohumlarının kışlaması gerektiğini sonradan okumuştum. Farkında olmadan bu işlemi yapmış olmuşum... :) Tohumlarımı 2 sene önce bir tanıdığımdan almıştım, rengini bile hatırlamıyorum ama katlıydı galiba..

272100

272101

272102

Güler
03-03-2012, 11:21
sayın arda bora elinizde haseki tohum varmı acaba varsa gönderebibirmisiniz

Talebinizi bu (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/) başlıkta yapmış olsaydınız ben gönderirdim. :D

cegabo
03-03-2012, 11:46
Talebinizi bu (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/) başlıkta yapmış olsaydınız ben gönderirdim. :D

Güler Abla ne güzel bir çiçek böyle bu... Bununla ilgili bir paylaşım açsanız ne çok kişi sevinir... :)

Güler
03-03-2012, 16:11
Güler Abla ne güzel bir çiçek böyle bu... Bununla ilgili bir paylaşım açsanız ne çok kişi sevinir... :)

Sizi mi kıracağım?

Dağıtım başlığına yazıyorum. :D

Kiraz
04-03-2012, 20:02
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AtARUNE3FKpAdGZtaFNvaTRHdVNCbkVYM0VOMmlnS UE&hl=en_US#gid=2

Sn. Cegabo, tohum takas bankasına gönderdiklerimden bir miktar kalmış.

Rana+miraç
14-03-2012, 22:33
Merhaba.. Geçen yaz köyden haseki tohumu bulmuştum. On gün önce ektim hala bir gelişme yok. Haseki tohumları ne kadar zamanda yeşerir ? Acaba tohumlar çürümüş olabilir mi?

Güler
14-03-2012, 23:18
Merhaba.. Geçen yaz köyden haseki tohumu bulmuştum. On gün önce ektim hala bir gelişme yok. Haseki tohumları ne kadar zamanda yeşerir ? Acaba tohumlar çürümüş olabilir mi?

Tohumlar genelde çabuk yeşerir ama çiçeğini ancak ertesi sene görebilirsiniz.

jineop
15-03-2012, 07:43

Ortalama çimlenme süresi 20 - 40 gün. Bizler bahçelerde bir kere ektikten sonra kendiliğinden düşen tohumların bilmediğimiz zamanda çimlenmesi nedeniyle süreyi unuttuyoruz. Güler Ablamın yolladığı tohumları ilk ekişimde 3 haftada çimlenmiş. Sonra kendiliğinden sürekli çimleniyorlar.

aheste
28-03-2012, 12:38
Tohum takas bankasından gelen haseki tohumlarını çimlendiremedim:(. Özellikle Güler hanım'ınkilerden istemiştim, mor beyazlıya ve bordo beyazlıya baylıyordum. Şubatın 16 sında ektim halâ tık yok. Çimlenme şansları varmı acaba halâ? Daha önce buradan bir komşumdan bulduğum haseki tohumlarını, eylülde ekip buzdolabında üç hafta bekletip çıkarttıktan iki hafta sonra çimlenmeye başlamışlardı ama renkleri nasıl katlımı yalın kat mı hiç bir fikrim yok.

selis
28-03-2012, 13:42
Ben de acele edip bir hafta önce diktim.. Fakat nisan sonu mayıs gibi dikilmesi öneriliyorumuş.. Henüz havalar belli bir sıcaklığa ulaşmadı.. İç mekânda tekrar deneyeceğim..

jineop
28-03-2012, 13:48
Merhaba, tohumlarınızın çimlenmediğini sanarak yanılıyorsunuz, hiç beklemediğiniz bir anda bir yerlerden çıkarlar. Çimlenme oranı çok yüksek . Sonbahar dikimlerinde baharda çiçeklerini görebilirsiniz.

sakdag
28-03-2012, 14:08
Benim minik hasekilerim bu kadar oldular bile...:cool:

277294

selis
28-03-2012, 14:20
Eee sakdag ne diyeyim ben size :)) Demek ki dikim zamanıyla ilgili bir sorunumuz yok.. Jineop'un dediği gibi beklemeye devam.. :)

Rana+miraç
28-03-2012, 22:55
Merhaba. Ben de hasekilerim çürüdü mü çıkmıyorlar tohumdan diyordum ama biraz sabırlı olmak gerekiyormuş. 8-9 adet yeşerdi , tohumlar zaten azdı. İnşallah fire vermeden fidan olurlar.
Sayın sakdağ resimdeki sevimli hasekilerinizin arkadaşı bitkinin adını öğrenebilir miyim.Uzun etli yaprakları var ve kırmızı renk çiçek açıyorlar diye biliyorum ama adını bilmiyorum.

sakdag
29-03-2012, 07:45
Sayın sakdağ resimdeki sevimli hasekilerinizin arkadaşı bitkinin adını öğrenebilir miyim.Uzun etli yaprakları var ve kırmızı renk çiçek açıyorlar diye biliyorum ama adını bilmiyorum.

Ben de dün öğrendim adını ;)
Delosperma cooperi, sanırım benim ki pembe açanı...

kelebek çalısı
09-04-2012, 23:48
Haseki küpesi tomurcukları...

almira
10-04-2012, 09:24
Maşallah; çok güzel büyümüş. Yetiştirmek isteyip te sahip olamadıklarımdan bir güzellik. Tohum aldım ama çimlendirmeyi beceremedim.

jineop
10-04-2012, 09:53
Maşallah; çok güzel büyümüş. Yetiştirmek isteyip te sahip olamadıklarımdan bir güzellik. Tohum aldım ama çimlendirmeyi beceremedim.

Asla inanmam... Bu tohumu sonbaharda direk toprağa serpin ve unutun. Toprağını ellemeyin, dış ortamda hiç bir şey yapmadan kalsın. Nasıl çimlendiğini göreceksiniz.

kelebek çalısı
10-04-2012, 10:00
Ben fotoğrafladığım haseki küpesini dört yıl önce tohumdan çimlendirerek elde etmiştim. Çimlendirme tecrübem çok zayıf olmasına rağmen, bu çiçeği tanımadan, tamamen bilmeden üç kök elde etmeyi başardım. Bu yıl üçüncü kez çiçeklenmeyi göreceğiz. Seneler geçtikçe daha sağlık ve güç kazandığını belirtmeliyim.

İlgimi çeken başka bir konu şudur, çiçekten geçip tohuma döndükten sonra, tohum podlarını toplamıyorum ve çiçeğin üzerinde bırakıyorum. Bu sene ta ki geçtiğimiz ay yeşil yapraklanma belirtileri başlayınca, eski kurumuş dalları temizlerken, hala çiçek podunun üzerinde tohumlar olduğunu gördüm. Tabi bozulmuşlardı. Ne yazık ki tohumlar kendiliğinden saçılıp, çimlenmediğinden yeni haseki küpeleri elde edemiyorum.

Geçenlerde ithal köklü haseki küpesi satışına rastladım ve hemen aldım. Toprağa aldım, yaşarlarsa sevineceğim. Köklü olanların tutma olasılığı yüksek gibi görünse de, hastalıksız ve güçlü bir bitki olup olmadığından tam olarak emin olamıyorum.

Mini serada öndeki ikisi haseki küpesi, arkadakiler lupin.

Adalet Yağcı
10-04-2012, 10:15
Mini serada öndeki ikisi haseki küpesi, arkadakiler lupin.

Çok güzel bir uygulama, işe yarayacağından eminim.

Sadece bir kök büyük, bir kök de hiç gelişmeyen H.küpesi var, ikisi de aynı ortamda diğeri neden gelişmedi bilmiyorum.

Sevgili Jineop'un tavsiyelerine uyacağım, Sonbaharda bir çok yere tohum ekeyim, gelecek bahara hazır olsun.

aheste
10-04-2012, 10:28
Asla inanmam... Bu tohumu sonbaharda direk toprağa serpin ve unutun. Toprağını ellemeyin, dış ortamda hiç bir şey yapmadan kalsın. Nasıl çimlendiğini göreceksiniz.

Sevgili jineop, geçenlerde bahsetmiştimya burada, halâ çimlenmediler bende saksısını boşaltıp başka tohum ektim. Sizin dediğiniz gibi en iyisi tohumları sonbaharda ekip unutmak;) Siz üç haftada çimlendi benimkiler demiştiniz daha önce, hangi mevsimde ekmiştiniz? Sevgiler.

Rana+miraç
10-04-2012, 10:49
Merhaba benim miniş hasekilerim de maşallahı hakkediyor. Çok yavaş büyüyorlar. Kapalı terastan balkona açık havaya gölgeye çıkardım .Bir bozulma yok. Çiçeklerinin zerafetinden ayrı bir büyüleniyorum. Yaşatabilirsem seneye inşallah çiçeklerini de göreceğim.
Bir tanıdığım geçen sene tohum vermek istemişti ama bu sene geç kaldım herhalde. Onun bahçesinden 5-6 cm büyüklükte haseki fidanlarını alıp saksıya diksem olur mu? Tutarlarsa onlarda mı seneye açacak ?

aheste
10-04-2012, 11:50
Bir tanıdığım geçen sene tohum vermek istemişti ama bu sene geç kaldım herhalde. Onun bahçesinden 5-6 cm büyüklükte haseki fidanlarını alıp saksıya diksem olur mu? Tutarlarsa onlarda mı seneye açacak ?

Sevgili Rana+miraç, renkleri nasıl biliyomusunuz? Bence tutar, çiçeklerinide görebilirsininiz:). Sevgiler.

Rana+miraç
10-04-2012, 12:56
Sevgili Rana+miraç, renkleri nasıl biliyomusunuz? Bence tutar, çiçeklerinide görebilirsininiz:). Sevgiler.

Benim büyütmeye çalıştıklarımın renklerini bilmiyorum.Geçen kurban bayramında köye ziyarete gittiğimizde kurumuş ve budanmış haseki olduğunu düşündüğüm bir bitkiyle karşılaştım. Geç kalmışım tohumlar dağılmıştır dedim ama kuru dalları kontrol ettim. Yarısı dökülmüş yarısı kalmış bir tohum yuvası buldum .10-15 adet var yoktu tohumlar. Özenle peçeteye sarıp çekmecede sakladım. Ve onları çimlendirdim.
Bu hafta sonu çok güzel rengarenk hasekileri olan tanıdığımıza gideceğim inşallah fide alırım. Geçen seneden hatırladığım sarı, beyaz ,mor , pembe renkler vardı ama hepsinin rengini tam hatırlayamıyorum.

kelebek çalısı
10-04-2012, 13:06
Sn. Rana+miraç, rengi ile size süpriz yapacaklar o zaman, bu da daha heyecan katıyor değil mi insana?

Çimlenme başarılı gerçekleşmiş, çok güzel ve sağlıklı görünüyor fideler. Kolaylıklar dilerim.

çiçeksever
10-04-2012, 15:14

Bitki kendisi işini çok güzel yapıyor.Habire olur olmaz yerden fide veriyor. Tohumlarından kendi çıkıyor.

Rana+miraç
10-04-2012, 19:00
:DSn. Rana+miraç, rengi ile size süpriz yapacaklar o zaman, bu da daha heyecan katıyor değil mi insana?

Çimlenme başarılı gerçekleşmiş, çok güzel ve sağlıklı görünüyor fideler. Kolaylıklar dilerim.

Hani bebek bekleyen anneler kız erkek farketmez sağlıklı olsun derler ya ben de ne renk olsa farketmez yeterki o harikulade çiçekleri göreyim diyorum. Daha sonrada pembesi var beyazını isterim, moru var sarısını isterim diye aramaya başlarım. Bu sevda bitmez.

jineop
12-04-2012, 13:00
Haseki küpelilerimin tohumlarını Güler Ablam ve ardabora göndermişti. Sağolsunlar:)

kelebek çalısı
21-04-2012, 20:49
Açan ve açmaya devam eden hasekiler.

kelebek çalısı
22-04-2012, 11:59
Bunlar da, hazır ithal paketler içinde köklü olarak satılan haseki küpelerinden. Biri hariç üç tanesi yaşam belirtisi göstererek hayata tutundu.

Umuyorum ki, kökleri kuvvet alana kadar hastalık ve zararlı ihtimaline karşı şanslı olurlar ve seneye çiçeklerinin ne renk olduğunu görme mutluluğunu bana yaşatırlar.

Bu tür ithal bitkiler, ithal edildikleri ülkeden buraya gelene dek yollarda uygun koşullarda muhafaza edilse bile, gümrük depolarında uzun süreler bekleyebiliyor. Daha sonra da mağaza raflarına gelmeden önce, sayım için bir müddet bekliyor. En son olarak da benim satışa çıktığından haberim olana kadar, mağaza rafında beni bekliyor. Kısacası, yaşaması ihtimali şansa kalıyor bu şekilde.

Yine de her sezon bu tür bitkilerden almadan duramıyor, yaşatabilir miyim diye düşünmeden edemiyorum.

ardabora
01-05-2012, 00:36
Hasekilerin tomurcukları patladı...Bu bahar başında bir kaç kökü hediye ettim, elimde hangi renkler kaldı bilmiyorum. Sonbaharda tohum ekmek lazım, yoksa hasekisiz kalacağım bu gidişle...

Orhan Özbilgiç
01-05-2012, 05:24
Benim geçen baharda tohumunu ektiklerimden şimdilik 3 renk var. Üçünün renginide çok sevdim.
Evvelki yıldan var olan bir başka renk, ya henüz açmadı, yahut öldü:confused:

289350

289351

Güler
02-05-2012, 12:57
Benim bahçemdekilerden yalın kat olanları iyice açtı.
Bordo beyaz katmerli de daha evvel açmıştı.
Beyazlar da açtılar, ama favorim olan bu mor beyaz katmerliler yeni yeni açmaya başladılar.

289979

289980

perimar
04-05-2012, 10:22
Çocukluğumda ankara da oturduğumuz binanın bahçesinde vardı bu çiçek. bir resim olarak hafizamda kalmış. baumax da tohum paketlerinde resmini görünce hatırladım aldım. soğuk uygulamasına bile dikkat ederek diktim ama yetiştiremedim.

çiçeksever
04-05-2012, 16:36
Benim bahçemdekilerden yalın kat olanları iyice açtı.
Bordo beyaz katmerli de daha evvel açmıştı.
Beyazlar da açtılar, ama favorim olan bu mor beyaz katmerliler yeni yeni açmaya başladılar.

289979

289980

Güler abla, tohum zamanı tohumundan isteriz.

çiçeksever
04-05-2012, 16:38
Benimkiler tomurcukta.Bugün yarın çiçeğini bekliyorum.

ardabora
09-05-2012, 22:02
Bendeki renkler kendini göstermeye başladı, tomurcukta olan iki-üç renk daha var.

sevim4
10-05-2012, 08:16
Sevgili ardabora senin hasekide çok güzel rengide deyişik.

selis
10-05-2012, 08:29
Satışı ender yapılan bitkilerden biri de hasekiler sanırım.. Hiç rastlamadım..

3. denemem yine tohumlar çimlenmedi.. Ömrüm bitiyor halâ bir hasekim bile yok :(

smnunal
10-05-2012, 08:46
Sitemizin değerli bir üyesinden ve tohum takas etkinliğinden gelen tohumlardan bolca ekmeme rağmen 1 tane bile çimlenip bitmedi, acaba nerede hata yaptım.
Haski tohumlarını ektiğim yerde kendiliğinden biten aslanağzı ile ısırgan otu temizlemekten kına geldi.

selis
10-05-2012, 08:50
Smnunal tohumunuz kaldı mı acaba? Şimdi araştırırken okudum havlu arasında çimlendirme öneriliyormuş.. Hemen yaptım tabii.. Siz de deneyin isterseniz..

Tohumları çimlendirmeden önce bir müddet suda bekletiniz.Suda beklemeye aldığınız tohumları çıkarıp nemli bir bez veya pamuk içerisinde yerleştiriniz.Pamuk veya bezin nemli olmasına dikkat ediniz.Tohum çatlaması oluştuktan sonra çıkan filize zarar vermeden dikmek istediğiniz yere dikiniz. Gelişene kadar Fıfısla sulama yapınız..

sarigoz
10-05-2012, 12:45
Bahcemizin Hasekileri kendilerini gosterdiler nihayetinde..

sakdag
10-05-2012, 12:57
Tohumlarımız çıkmıyor diye üzülmeyin arkadaşlar, bir gün mutlaka çıkacaklardır. Hem de hiç beklemediğiniz yerlerden... ;) O zaman da bıkacaksınız,gene mi diye...

Eylül gibi 10 tohum ektim hiçbiri çıkmadı. Şubatta 2 tanesi kaktüs saksınından çıktı. (toprağını karışım toprağı çuvalına boşaltmışım her halde.) Nisanda da bir kök, sedum saksınından fırladı. 10 tohum ektiğime göre 7 tane daha bir yerlerden çıkacak diye umuyorum...;)

293458

kelebek çalısı
10-05-2012, 14:08
Köklü olarak ektiğim haseki küpeleri tatsız :o

Kırılıp, dökülüyorlar, adapte olamadı, veya yerini sevmedi diye düşünüyorum.
Hybrid columbine mix türü açıkçası favorim olmayacağını ortaya koydu. Ama çok değişik ve güzel hybridler var, bulursam bu türlerden yetiştirmeye değer. Ama bu türü bir daha alıp, denemeyeceğim.

Emektar vulgaris ise kuruldukça kuruluyor hybridlere nispet :D

almira
10-05-2012, 15:00
Sayın kelebek çalısı; hasekiniz için üzüldüm. İnşallah düzelirler. Fideler büyük ihtimalle sera üretimidir. Bitkinizi nasıl bir konuma diktiniz bilmiyorum ama direk güneş altında ise sıcaklardan etkilenmiş olabilir mi? Belki biraz gölgeleme deneyebilirsiniz. Sonuçta siz de bizim gibi akdenizdesiniz ve sıcaklar malum.

Diğer hasekileriniz muhteşem görünüyor. Ellerinize sağlık. İnşallah bir gün bizim de böyle güzel hasekilerimiz olur.:(

kelebek çalısı
10-05-2012, 18:32
Sn. almira,

teşekkür ediyorum güzel dileklerinize, önerilerinize. Gölge alandalar, hasekinin güneş sevmediğini biliyorum. Fakat tohumdan yetiştirdiğim hasekilerimin kuvvetine, dayanıklılığına bakıyorum da, ithal olan bu köklü hasekiler belki de gölge alanda toprağı hiç kurumadığından dolayı çürüyor da olabilir.

Toprak beklenmeyen yağmurların etkisi ile çok su altında kaldı. Toprak yapısı da killi olunca, kökleri çok sıkıştırıyor sanırım. Yapacak birşey yok, bekleyip göreceğim. Bugün yine çok yağmur yağdı.

Ne yapalım hava durumunun azizliğine uğrayan bitkilerimiz için bazen elimizden bu kadarı geliyor ;)

Selamlar.

kelebek çalısı
15-05-2012, 19:42
Açmayı düşünen haseki 'columbine mix'.

ardabora
15-05-2012, 19:52
Bendeki açtı bile... :p

jineop
15-05-2012, 20:28
Satışı ender yapılan bitkilerden biri de hasekiler sanırım.. Hiç rastlamadım..

3. denemem yine tohumlar çimlenmedi.. Ömrüm bitiyor halâ bir hasekim bile yok :(

Sevgili selis, tohumları sonbaharda bahçeye direk toprağa serpin ve unutun. Baharda fide olarak göreceksiniz. Bu aydan sonra İzmir gibi sıcak bölgelerde tohumdan ekimi sonbahara bırakmanızı öneririm. Geçtiğimiz senelerde arkadaşlarımız bize bu şekilde söylemişlerdi. Benim haseki küpelilerden bazıları...

selis
15-05-2012, 21:11
Jineop bu bilgiye daha önce sahip olsaydım deneye deneye tohumları bitirmez sonbahara da bırakırdım.. Sayenizde sonbaharda tekrar denerim..

Kalan son 10 tohumu havlu içinde denemiştim..
Onlar da toprakla buluşunca ne olur bilmem :(

ardabora
21-05-2012, 17:53
Son çiçekler....İlk açanların tohum kapsülleri oluşmaya başladı. Havalar böyle rüzgarlı ve yağmurlu giderse tohumları toplamak zor olacak...

kelebek çalısı
26-05-2012, 19:20
Köklü diktiğim columbine hasekiler yaşamak için kararlı sanırım.

kelebek çalısı
28-05-2012, 23:22
Daha önce çiçeğini açamadan döken haseki, inatla açtığı iki çiçeğini dalgalandırıyor gururla :p

denizakvaryumu
28-05-2012, 23:25
Katmerliler ve clematis çiçekli haseki fideleri zen gardende satışa çıktı...Benden söylemesi :)

Rana+miraç
08-06-2012, 23:26
Hasekilerimin son durumları. Bazı tohumlar diğerlerinden aylarca sonra yeşerdi. Resimdeki minik haseki fidesi saksıdaki büyük fidelerle beraber ekilmişti. Çiçeklerinin resimleri inşallah seneye.

selis
12-06-2012, 12:19
Bir bitkiyi yaprağından, çiçeğinden değil de tohum kapsülünden tanıyan var mı? :p
Bir seranın bahçesine birçok renginden dikmişler.. Kapsüllere sevindiğimi gören sera sahibi bile şaşırdı.. Bu sera üretim yapmıyormuş Bayındırdan aldıklarını satıyorlarmış.. Bitkiler budanınca tohumlar da çöpe gidiyormuş.. Biraz toplamamak olmazdı :p

Bana çok sayıda fide yollayıp sevindiren Sakdag'a ve tohum yollama teklifi yapan Jineop'a çok teşekkür ederim.. ;)

sakdag
13-06-2012, 10:34
Fidelerin ne durumda Selis?

Şaşırtma yapmayı sevmiyor bu bitki galiba. Dedemin bahçesine diktiklerim pek iyi görünmüyordu da... :(

selis
16-06-2012, 15:44
Şaşırtma yapmayı sevmiyor bu bitki galiba.
Ben de yeterince ilgi göstermedim sanıyordum..
Onca fideden 3 tanesi kurumadı.. 1 tanesi dipten sürgün verdi o garanti.. Diğerleri de tutmuştur umarım..

Emek verdin gönderdin, yaşamalarını çok isterdim :(

sakdag
16-06-2012, 15:54
Benim şaşırtıklarımın hepsi ölmüş maalesef.

Tohumların çıktığı saksıda 6-7 kök kaldı, orda kalacaklar. Onları da kaybetmek istemiyorum. Çünkü rengini çok beğendiğim için tohumunu almıştım. Güzel irileştiler ama çiçekler seneye kaldı sanırım...

nılgun_dogan
18-07-2012, 10:24
Arkadaşlar hasekiküpesi tohumlarını şimdi diksem olurmu.

adacık
18-07-2012, 11:26
Fidelerin ne durumda Selis?

Şaşırtma yapmayı sevmiyor bu bitki galiba. Dedemin bahçesine diktiklerim pek iyi görünmüyordu da... :(

Haklısınız, ben de şaşırtma yaptığım için bu sene çiçeklerini göremedim maalesef.

dağçiçeği
19-07-2012, 11:43
Bu gün saksımın içinde minik bir fide gördüm ,zannedersem haseki fidesi.Baharda ekmiştim çıkmayınca umudumu kesmiştim.Buzçiçeğı saksısında çıkmış.Acaba bir sorun olur mu?
Yerini değiştirmelimiyim? Şaşırtmadan hoşlanmadığı yazılmış, bir bilene danışayım dedim.Tek hasekim ve kaybetmek istemiyorum.

Sevgi Durul
19-07-2012, 11:48
Yerini değiştirmelimiyim? Şaşırtmadan hoşlanmadığı yazılmış, bir bilene danışayım dedim.Tek hasekim ve kaybetmek istemiyorum.

Hiç dokunmayın, şaşırtılmaktan pek hoşlanmıyor. Hele böyle sıcak havalarda riskli olur. Gerekirse buz çiçeğini kaldırın oradan.:)

nılgun_dogan
19-07-2012, 12:14
Arkadaşlar bu mevsimde tohum dikilirmi.

Sevgi Durul
19-07-2012, 12:31
Arkadaşlar bu mevsimde tohum dikilirmi.

Ekin ve unutun, oldukça geç çimleniyorlar.

nılgun_dogan
19-07-2012, 13:45
Çok teşekkürler yanıtınız için seneye yaza açarlarmı?

kelebek çalısı
19-07-2012, 19:38
seneye yaza açarlarmı?

Haseki küpesi tohumdan yetiştirildiğinde çiçeklenmeyi birinci sene değil, ikinci sene gerçekleştirir.

aheste
05-11-2012, 21:46
Sevgili Güler hanımdan gelen haseki küpesi tohumlarım çimlendi, üç hafta kadar önce ekmiştim. Sanırım ekim için en uygun mevsim sonbahar. Çok şekerler değilmi;)

343850

343851

sakdag
11-12-2012, 19:33
Yeni hasekiler hayata merhaba derken, geçen kış ektiklerim yazın sıcaklarından kurtulduktan sonra, çok güzel gelişme gösterdiler. Bu baharda çiçek bekliyorum artık kendilerinden.;)

353391

353392

münevver48
07-03-2013, 20:22
allah allah :) biz erken ektik o zaman

münevver48
07-03-2013, 20:27
iki ay önce ektiğim haseki tohumlarımda henüz bir hareket yok.daha ne kadar sabretmem gerekiyor bilemiyorum.sizler de ektiyseniz bana yardımcı olabilir misiniz acaba erken mi davrandım.şimdi yenilerini alıp eksem geç kalmış olu muyum?Teşekkürler :)

kopshtar
10-03-2013, 23:15
Sn münevver48 forum kuralları gereği lütfen önce kendinizi diğer üyelere tanıtın.
Sorunuzun cevabına gelince ; 20-30 günde çimlenmemişse çimlenmeyecektir. Ayrıca, hasekiküpesi her zaman ekilebilir. Ancak, baharda ektiğiniz tohumlar ertesi yıl çiçek verirken , sonbaharda ekilen tohumlar iyi bir bakımla ertesi yılın baharında çiçekleneceklerdir.

mügem
06-04-2013, 08:19
Geçen yıldan haseki küpelerim.Kışı kapalı ortamda geçirdiler.Tabi yapraklarını dökmüş olarak.Birkaç gün önce patladıklarını farkettim.Bakımlarını yapıp açık havaya çıkardım.
386096

Kiraz
06-04-2013, 09:16
Haseki küpesi İstanbul'da kışı dışarıda rahatlıkla geçiriyor, korumanıza gerek yok. Yakında sizinki de toparlanır.

feriha
06-04-2013, 15:30
Haseki küpesi Ankarada da kışı dışarıda geçirebiliyor. -30 lara varan soğuğa dayanabildiği yazılı..

PlantFiles: Detailed information on European Columbine, European Crowfoot, Granny's Bonnet Aquilegia vulgaris (http://davesgarden.com/guides/pf/go/5/)

feriha
06-04-2013, 22:11
386355

Kışı dışarıda geçiren haseki küpesi çiçekte..

adacık
06-04-2013, 23:33
Benim tohumlar 3 günde çimlendiler geçen hafta ekmiştim. Sayın Feriha Haseki Küpenizi ne diyeyim çok kıskandım aman iyi koruyun başına bir şey gelmesin. Gerçi geçen sene Zengardendan aldığım fide bu sene fena coştu ama çok güneş görür bir yerde değil. Umarın sorun olmaz.

feriha
06-04-2013, 23:44
Tohumdan yetişen haseki küpelerim ikinci yıl çiçeklendiler sevgili adacık.

Belki erken ekilirse aynı yıl çiçeklenebilir.

Haseki küpesi çok kalender, birçok bitkiye göre dayanıklı.. Gözüne baktığım birçok bitkimi kaybettiğim halde maşallah günden güne güçleniyor.

Kıskanmayın daha güzel çiçeklileri sizin olsun.:)

Rana+miraç
07-04-2013, 11:01
Merhaba benim miniş hasekilerim de maşallahı hakkediyor. Çok yavaş büyüyorlar. Kapalı terastan balkona açık havaya gölgeye çıkardım .Bir bozulma yok. Çiçeklerinin zerafetinden ayrı bir büyüleniyorum. Yaşatabilirsem seneye inşallah çiçeklerini de göreceğim.

Merhaba. Bekleyen derviş muradına erecek inşallah.Geçen sene ektiğim haseki tohumlarım bu baharda tomurcukta. Heyecanla bekliyorum.

sakdag
08-04-2013, 12:29
1,5 yıldır sabırla beklediğim haseki küpelerimin ilk çiçeği nihayet göründü... :D
387063

münevver48
16-04-2013, 17:16
bu yıl ektiğim haseke küpesi tohumlarını çıkartamadım çok üzüldüm.artık bu yılda hasekesiz geçecek. sizlerin haseke resimlerine bakıcam.