Bağlan

View Full Version : EM (Etkin Mikroorganizmalar)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 [7]

antihistaminik
21-07-2013, 20:25
Sırf yazı yazmış olmak için yazı yazılmaz. Okuyup öğrenmek lazım. Her şey internette mevcut. Buradaki EM başlığı altında bile dünya kadar bilgi var.

tam da bu amaçlı verilmişti yukarıdaki linkler..
ama belli ki zahmet edip ya da tepki ile okumamışsınız..
orada bu konudaki pozitif gözlemlerin yanıltıcı olma olasılığına dair de tespitler var.. bunların doğruluğu da tartışılabilir, ama anlaşılan buna izin yok :

Ben kısır tartışmaların içine girmek istemiyorum. Daha önce bu tür tartışmalar çok yapıldı. Vakit kaybından başka şey değil.

adına forum denen bir yerde tartışmaya "vakit kaybı" gözüyle yaklaşmanızı yadırgamamak mümkün değil, hele sizin gibi paylaşımcı birinden geliyorsa yorum.

izin verin, dileyen dilediği konuda tartışmanın içine girsin, dileyen girmesin, ya da dilerse sussun..

özgür düşünce ve tartışmaların en azından burada kısıtlanmaması dileğiyle.

saygılar.

muratcolak55
25-09-2013, 02:04
Bukashi kova nasıl temin edebilirim..

MeyveliTepe
25-09-2013, 02:13
Hazırı yok bildiğim kadarıyla, kendiniz yapabilirsiniz.

İç içe konduğunda alttaki ile üstteki arasında 8-10 santim boşluk kalan iki kova edinin. Üstte (içte) olanın dibine 10-15 tane yarım santim çapında delikler açın. Altta olanın dibine de bir basit musluk takın ve kovaları iç içe yerleştirip en az 10-15 cm yüksekliğinde tuğla gibi bir cismin üzerine yerleştirin. İçte kalan kovanın iyice kapanan bir bir kapağı da olsun, bukashi kovanız hazır.

limoncu33
12-11-2013, 18:51
arkadaşlar...
emturkey.com a hem telefonla hemde mail ile ulaşamadım...

bu ürün artık satılmıyormu?

bu yakınlarda satın alan varsa nerden ve kaça aldığını yazarsa sevinirim....

yağmur
12-11-2013, 19:21
Ben şu (http://etkinmikroorganizma.com/urunler/em1/) adresten 17.70 tl'ye EM Aktif almıştım. Haziran'da sanıyorum. Ancak şimdi bu ürün yok hiç bir sitede. EM1 denilen aktif edilmemiş ürün satılıyor, onun fiyatıda 19 tl+KDV.

fındıkçı74
12-11-2013, 22:16
arkadaşlar...
emturkey.com a hem telefonla hemde mail ile ulaşamadım...

bu ürün artık satılmıyormu?

bu yakınlarda satın alan varsa nerden ve kaça aldığını yazarsa sevinirim....

Bende aradım mail attım adamlar zahmete girip geri dönüş bile yapmadılar ne telefonu açıyorlar ne maile cevap veriyorlar yoksa bu ürünün satışı durduruldumu?

limoncu33
13-11-2013, 22:25
Ben şu (http://etkinmikroorganizma.com/urunler/em1/) adresten 17.70 tl'ye EM Aktif almıştım. Haziran'da sanıyorum. Ancak şimdi bu ürün yok hiç bir sitede. EM1 denilen aktif edilmemiş ürün satılıyor, onun fiyatıda 19 tl+KDV.

Merhaba

bahsettiğiniz siteye de telefonla ulaşamadım. telesekreter çıktı...

herneyse arkadaşlar emturkey.com a bugün ulaştım... üretim tesislerini yeniliyorlarmış. pazartesi gününden sonra tekrar üretim yapacaklarmış.

yağmur
13-11-2013, 23:47
Ben e-mail yollamıştım. Herhangi bir sorun yoktu. Ama şu an ki durumu bilemiyorum.

limoncu33
15-11-2013, 19:27
Ben e-mail yollamıştım. Herhangi bir sorun yoktu. Ama şu an ki durumu bilemiyorum.

Bugün ilgili firma telefonuma geri döndü... evet faal ve ilgili bir firma.

yalnız yetkili kişi ile görüşürken kafam biraz karıştı...

bu em ürünündeki organizmalar toprakta nekadar yaşıyor bilen varmı arkadaşlar ?

bana her ay gübreyi tekrarlamam gerektiğini söylediler zaten bunu duyar duymaz görüşmeyi bitirme moduna girdim.

bu bakyeriler toprakta 1 ay sonra ölüyor yeniden takviye mi yapmam gerekli gerçekten? yoksa fazla ürün satma politikası mı bu...

bu ürün için 6 aylık yaz peryodu ile ilgili hesaplama yaptım bana maliyeti 5000 lira çıkıyor.

bu ürünü yerine

Mikoriza mantar gübresi kullanmak daha mantıklı gibi geldi bana bunun yıllık maaliyeti diğerine göre oldukça düşük geldi... toprakta 1 yıl yaşıyorlarmış.

Shubhodaya Biyogübre Teknolojisi .:::. ODC Yapı Akaryakıt ve Tarım Ürünleri San.Tic.Ltd.Şti. (http://www.mikorizalgubre.com/bilgilendirme.asp?id=5)
Endo Roots Soluble (http://www.bioglobal.com.tr/endo-roots-soluble)

arşadaşlar bu konuda cevaplarınızı bekliyorum.

yağmur
15-11-2013, 20:59
Forumdan kullananlarda sıklıkla gördüğüm kadarıyla ekim-dikim öncesi toprağı hazırlamak için yapabilirsiniz, tohumu em içinde bir süre bekletince daha çabuk çimleniyormuş, aynı şekilde em katkılı suda bekletilen fidelerde daha çabuk tutuyormuş. Bir de sonrasında -1 aydı sanırım- tekrar edebilirsiniz. Ama tüm yaz uygulamanıza gerek yok sanıyorum. Sayın Meyvelitepe'nin sebze adalarını incelemenizi öneririm. Orada anlatılıyordu.

limoncu33
15-11-2013, 21:11
Forumdan kullananlarda sıklıkla gördüğüm kadarıyla ekim-dikim öncesi toprağı hazırlamak için yapabilirsiniz, tohumu em içinde bir süre bekletince daha çabuk çimleniyormuş, aynı şekilde em katkılı suda bekletilen fidelerde daha çabuk tutuyormuş. Bir de sonrasında -1 aydı sanırım- tekrar edebilirsiniz. Ama tüm yaz uygulamanıza gerek yok sanıyorum. Sayın Meyvelitepe'nin sebze adalarını incelemenizi öneririm. Orada anlatılıyordu.

konuyu bulamadım. lütfen linki gönderir misiniz?

ilginiz için teşekkürler.

doğalbahçe
23-11-2013, 17:27
Bugün ilgili firma telefonuma geri döndü... evet faal ve ilgili bir firma.

yalnız yetkili kişi ile görüşürken kafam biraz karıştı...

bu em ürünündeki organizmalar toprakta nekadar yaşıyor bilen varmı arkadaşlar ?

bana her ay gübreyi tekrarlamam gerektiğini söylediler zaten bunu duyar duymaz görüşmeyi bitirme moduna girdim.

bu bakyeriler toprakta 1 ay sonra ölüyor yeniden takviye mi yapmam gerekli gerçekten? yoksa fazla ürün satma politikası mı bu...

bu ürün için 6 aylık yaz peryodu ile ilgili hesaplama yaptım bana maliyeti 5000 lira çıkıyor.

bu ürünü yerine

Mikoriza mantar gübresi kullanmak daha mantıklı gibi geldi bana bunun yıllık maaliyeti diğerine göre oldukça düşük geldi... toprakta 1 yıl yaşıyorlarmış.

Shubhodaya Biyogübre Teknolojisi .:::. ODC Yapı Akaryakıt ve Tarım Ürünleri San.Tic.Ltd.Şti. (http://www.mikorizalgubre.com/bilgilendirme.asp?id=5)
Endo Roots Soluble (http://www.bioglobal.com.tr/endo-roots-soluble)

arşadaşlar bu konuda cevaplarınızı bekliyorum.

Merhaba,

Öncelikle herkesin görüşüne saygı gösterdiğimi belirtmek isterim, doğalbahçe olarak sakarya - Sapanca ilçesinde dış mekan süs bitkileri yetiştiriyorum. EM yi yaklaşık 2 ay süredir kullanıyorum, daha önce de bilgim vardı fakat pratiğe bu zamanlarda geçebildim.

EM 5 ve EMFPE yi birlikte yapraktan uygulama yaptım. 1. kez uyguladım sonuç olumluydu,2. kez uygulamam da daha güzel,daha gür bir şekilde yapraklardaki canlılığı gözlemledim ve az öncede 3. uygulamamı yaptım, bitkilerimdeki büyüme miktarı inanın yaz döneminden daha fazla olduğunu söyleyebilirim.

Bu tip faydalı mikroorganizmalar tekrarlandıkça faydasının daha etkin olarak görüleceği belirtilmektedir. Maliyet ne olursa olsun sonuç itibariyle karşılığını daha fazla alacağınızı düşünüyorum. Gerçekten uygulandıkça etkinliğinin daha fazla olduğunu görüyorsunuz.

Vitormone plus adında ve içeriğinde havadaki azotu bitkilerinize enjekte eden azobakterlerin vasıtasıyla işlev yapan bir ürün bulunmaktadır. Yetkili ziraat mühendisi bir bayanla görüştüğümde 1 seferde kutu açıldığın da 1 litrenin hepsinin kullanılması gerektiğini belirtti, yani ertesi gün kullanmanız gerekirse bakteri sayısında yarı yarıya düşme meydana gelebileceğini belirtti. Gübreyi bitkilerinize pülverize ettikten sonra 18 gün kadar bakterilerin işlev görebileceğini 14. günden itibaren ise 2. veya 3. uygulamanızı yapmanız faydalı olacaktır denildi. Bu yönüyle baktığımızda EM daha ekonomik ve kullanışlı görünmektedir. Vitormone plus'ı da uyguladım, memnun kaldım ama yinede kullanımımı tekrar tekrar yapabilmem için EM bana daha uygun gelmektedir.

Mikorize mantar uygulaması sadce 1 kez yapılabildiğini biliyorum.

EM ile geçtiğimiz hafta uygulama yapmama rağmen bugün tekrarladım, bitkiyi rahatlatması benim için çok önemli bu nedenle EM kullanılmasını tavsiye ediyorum, mutlu olacağınız kanaatindeyim.

Bitkilerde oluşan sürgünlerle ilgili resimleri bir aksilik olmazsa inşallah yarın eklemeyi planlıyorum.

Bitkilerimizin budanan kısımlarında bu aylarda pek rastlanmadık durum olarak sürgünlerin gözle görülür derecede uzamasıdır.
Bununla birlikte topraktan yapmış olduğumuz uygulama ile kök gelişimi kendini göstermektedir.

KAPTANzst
23-11-2013, 18:39
Bende EMA 1 i kullandım geçen hafta bitti ve yeniden almayı düşünüyorum.
2 senedir gözle görülür farkını bende gördüm.

yağmur
23-11-2013, 22:21
konuyu bulamadım. lütfen linki gönderir misiniz?

ilginiz için teşekkürler.

Ben Sayın Meyvelitepe'nin bu yazılarından birinde okuduğumu hatırlıyorum. Bahçeşinde nasıl kullandığıyla alakalı bilgi geçiyor ama tam olarak hangi numarada hatırlayamadım, umarım bulursunuz.

http://www.agaclar.net/forum/483413-post6.htm

Aspire07
09-08-2014, 18:32
uzun zamandır konuya yeni paylaşım yapılmamış ama galiba konu görevini yerine getirmiş ama ben tarımla ilgilenmeye 50 yaşından sonra ilgilenmeye başladığımdan EM'lede yeni tanıştım ve konuyu en başından tek tek okuyorum bugun ancak 10. sayfaya gelebildim demekki ortalama 1 haftada ancak sona gelebileceğim. ve bunu kesinlikle yapacağım ama sorumu sormak için bekleyemedim eğer sayın Doğasever hala konuyu takip ediyorsa bilgisini rica ediyorum.
EM urunleri mantar üretiminde kullanılıyormu eğer kullanılıyorsa referans ve kullanım bilgisini paylaşabilirseniz memnun olurum.

DOĞAL HAYAT
12-08-2014, 17:51
SAYIN ASPIRE07
Merhabalar. EM yi mantarda kullanan profesyonel üreticeile çok faydasını görüyorlar. Hiç bir kimyasal kullanmalarına ihtiyaç kalmıyor. Organik olarak yetiştirmiş oluyorlar. Daha fazla bilgi için nacifazilyahya@gmail adresime sormak istediklerinizi yazarsanız seve seve cevaplayabilirim. Ayrıca Etkin Mikroorganizma – THALES (http://www.etkinmikroorganizma.com) sitesinden de bilgilere ulaşabilirsiniz
Sevgi ve Saygılarımla

Safranlı
17-09-2014, 13:22
em nin bu forumun en hızlı sayfaları olduğu günleri özledik inanın
bu sayfalardan çok şeyler ögrendik
en önemlilerinden biride şüphesiz em dir
em kullanın hemen her yerde fayda sağladığı tartışmasız üründür

Çamtepe
17-09-2014, 16:25
Açıkçası, büyük bahçesi olan benim için EM popülerliğini yitirdi. En büyük sebebi aktifleştirilmiş EM'in büyük alanlarda uygulamak için çok pahalı olması, aktifleştirilmemiş EM'in ise aktifleştirilmesi için çok fazla sabır ve ekipman (ısıtıcı, termometre) gerektirmesi ve doğru aktifleştirdik mi acaba sorularının hiç aklımdan silinmemesi.

Ayrıca kendi ilaçlama makinam da yok. Kiraladığım aracın da önceden içinde ne tip kimyasal olduğunu ve kalmış olması muhtemel artıkların EM'e zarar verip vermediğinden de çok şüpheye düştüm. Eğer bir gün kendi atomizörüm/pulverizatörüm olursa içime sine sine tekrar denerim ama şimdilik EM planlarımı erteledim.

KAPTANzst
17-09-2014, 17:00
Küçük bahçemde ve çiçeklerimde kullanıyorum. 1 **** 2 kutu yetiyor ama kargo ile fiyatı 30 lirayı geçiyor. O nedenle bende bıraktım. Tek alsam 40 lira oluyor :(

birnefestoprak
17-09-2014, 18:18
Hangi urunu ne kadar ve hangi tur bitkiler ustunde kullaniyordunuz?

Açıkçası, büyük bahçesi olan benim için EM popülerliğini yitirdi. En büyük sebebi aktifleştirilmiş EM'in büyük alanlarda uygulamak için çok pahalı olması, aktifleştirilmemiş EM'in ise aktifleştirilmesi için çok fazla sabır ve ekipman (ısıtıcı, termometre) gerektirmesi ve doğru aktifleştirdik mi acaba sorularının hiç aklımdan silinmemesi.

Ayrıca kendi ilaçlama makinam da yok. Kiraladığım aracın da önceden içinde ne tip kimyasal olduğunu ve kalmış olması muhtemel artıkların EM'e zarar verip vermediğinden de çok şüpheye düştüm. Eğer bir gün kendi atomizörüm/pulverizatörüm olursa içime sine sine tekrar denerim ama şimdilik EM planlarımı erteledim.

Çamtepe
24-12-2014, 17:15
Hangi urunu ne kadar ve hangi tur bitkiler ustunde kullaniyordunuz?

Bir kere evde kendi aktifleştirmeye çalıştığım ama tam aktifleştiğinden kesin emin olamadığım EM'i sulama suyuna karıştırdım. Miktarını hatırlamıyorum, sanırım 20 lt aktifleşmiş EM'i 20 m3 gibi bir suya karıştırdım.

Bir kere de aktifleştirilmiş olarak aldığım EMA'yı pulverizatörle üretici firmanın web sitesinde önerdiği oranda ağaçlara uyguladım.

Ceviz ağaçlarımız üzerinde kullandık.

Safranlı
25-12-2014, 11:43
memnun kalmadınız mı..acaba..

EM Agriton
31-05-2015, 23:08
Page has moved (http://www.emturkey.com.tr)

Safranlı
01-06-2015, 11:35

Bu mudur yani...bu sayfaları zaten defalarca okuduk..
artık farklı şeyler bekliyoruz sizlerden...
ema yok mu bir ara vardı...bir oluyor bir olmuyor

Ömer Bey
01-06-2015, 18:43
Bu mudur yani...bu sayfaları zaten defalarca okuduk..
artık farklı şeyler bekliyoruz sizlerden...
ema yok mu bir ara vardı...bir oluyor bir olmuyor

Bende aynı fikirdeyim.

erkanbey
14-06-2015, 14:27
Merhabalar 42 sayfalık leonardit konusunun ardından baya uzun olan Em konusunuda bitirdik şükür.Bukashi kovası baya ilgimi çekti ama şu anda türkiyede üreten yok sanırım satan varmı onuda araştıracağım biraz daha.
Zamanında türkiyede üretilirken alanlar kaç tl ye aldı acaba merak ettim sayın MeyveliTepe'ninde alıp resimlerini gördüğümüz kovalardan.
Yurtdışında 50 ila 100$ arasında değişiyor bi göz attım da.

Geçen bunca zamandan sonra bu kovalarda olumsuzlukla karşılaşan oldumu?
Benim kullanım alanım belli apartmandayım balkonda çilek çiçek biber vs bakıyorum.
Madem şehir ortamında atıklarımızdan bu kadar değerli organik madde elde edebiliyoruz edelim neyi bekliyoruz.Böyle bir ürününde ilgi görmemesi ve piyasadan kaybolması garip.

Şöyle etrafıma baktığımda 3 evden birinin balkonunda bitkiler var.Bitkisi olanında toprağa ve organik maddeye ihtiyacı var demekki bu ürünler hakkında bilgi eksikliğimiz var.

MeyveliTepe
14-06-2015, 14:34
Merhabalar 42 sayfalık leonardit konusunun ardından baya uzun olan Em konusunuda bitirdik şükür.Bukashi kovası baya ilgimi çekti ama şu anda türkiyede üreten yok sanırım satan varmı onuda araştıracağım biraz daha.
Zamanında türkiyede üretilirken alanlar kaç tl ye aldı acaba merak ettim sayın MeyveliTepe'ninde alıp resimlerini gördüğümüz kovalardan.

Geçen bunca zamandan sonra bu kovalarda olumsuzlukla karşılaşan oldumu?
Benim kullanım alanım belli apartmandayım balkonda çilek çiçek biber vs bakıyorum.
Madem şehir ortamında atıklarımızdan bu kadar değerli organik madde elde edebiliyoruz edelim neyi bekliyoruz.Böyle bir ürününde ilgi görmemesi ve piyasadan kaybolması garip.

Şöyle etrafıma baktığımda 3 evden birinin balkonunda bitkiler var.Bitkisi olanında toprağa ve organik maddeye ihtiyacı var demekki bu ürünler hakkında bilgi eksikliğimiz var.

Kendiniz de yapabilirsiniz.

Ağzı kapaklı iki kova edinin. Birinin altına delikler açın, diğerinin dibine bir musluk takın, altı delikli kova içte olacak şekilde içi içe koyun tamamdır.

erkanbey
14-06-2015, 15:13
Biraz sıkıntılı gibi gözüküyor o iş fiyat konusunda bilgi verirmisiniz güncel fiyatla karşılaştırayım.Kendimizde yapsak koku oluşmaması için em kullanmalıyız sanırım.Gerçi şimdi sıradaki konu kompost lar gibi görünüyor.

Em konusu baya hararetli başlamış ama son zamanlarda en azından forumda hızını kaybetmiş.

MeyveliTepe
14-06-2015, 17:20
Ne fiyatından bahsediyorsunuz? Kova mı? Plastikçilere sorun, ben bilmiyorum.

bizeherguntatil
14-06-2015, 17:30
Ben em aktifi ( bi arkadastan almistim bittikce elimde kalani cogaltarak yeniden yapiyorum ) temizlikte kullaniyorum, hatta saclarimda bile suyla karistirip kullaniyorum karbonattan sonra:) her seferinde cikan posayi da terasta biriktigim organik atiklara karistiriyorum ;)

erkanbey
14-06-2015, 17:48
Bukashi kovası baya ilgimi çekti ama şu anda türkiyede üreten yok sanırım satan varmı onuda araştıracağım biraz daha.

Yukarıda bahsettiğim kovanın fiyatı.
Resmini eklediğim kova o zamanlar kaç paraydı gerçi em sitesine baktım kovalardan ordada var gözüküyor şu anda satıyorlarmı acaba eğer satıyorlarsa fiyatı ne kadardır ki?

birnefestoprak
14-06-2015, 18:06
Kullandiklari kovalari geri donusturen (ya da kullanimdan sonra elden cikaran) bir yerden temin edebilirsiniz. Daha onceki kullanim amacina dikkat etmek gerek tabii.

Yurtdisinda nereye baktiniz? Bukashi kovasi olarak satilan "ticari" urunleri siz evde de cok daha ucuza yapabilirsiniz. Onlarin yaptigi da kovayi alip delik acmak, musluk yerlestirmek. Sizin evde yapacaginizi onlar da yapip ayri bir urun olarak satiyor.

Bukashi kovası baya ilgimi çekti ama şu anda türkiyede üreten yok sanırım satan varmı onuda araştıracağım biraz daha.

Yukarıda bahsettiğim kovanın fiyatı.
Resmini eklediğim kova o zamanlar kaç paraydı gerçi em sitesine baktım kovalardan ordada var gözüküyor şu anda satıyorlarmı acaba eğer satıyorlarsa fiyatı ne kadardır ki?

erkanbey
14-06-2015, 19:32
Çok kapsamlı araştırmadım daha amazona ve ebaya baktım konuyu okumayı anca bitirebildim.Kendim yapabileceğimi şu an için düşünmüyorum yok musluk eksikti yok delikli sac eksikti olduydu olmadıydı zaten sağlam bir masraf ederim diye düşünüyorum.

Şu anda türkiyede satınalabileceğim yer varmı onu bilseydim çok uçuk deilse uğraşmadan sonuca giderdik.O yüzden sordum eskiden fiyatı ne kadardı diye,bir fikir edinmek için.Em nin sitesindede görünce bugün acaba satıyorlarmı diye aklıma geldi ama pazar diye aramadım.Aslında online satış olması lazım insanlar ney kaça satılıyor bilir ve ona göre alır ki artık alışverişlerimizin çoğunu online yapıyoruz zaten en azından ben öyle.

MeyveliTepe
14-06-2015, 20:24
Böyle bir kova yapılmıyor artık, yukarıda tarif ettim, çok basit ve çok ucuza kendiniz yapabilirsiniz.

erkanbey
16-06-2015, 12:48
Bu konuyu okuduktan sonra evdeki atıkları değerlendirme fikri mantıklı geldi.Yalnız şöyle bir sorun var em kullanılarak ev ortamında gayet sağlıklı yapılabiliyor kokuda olmuyor zaten apartman ortamında en önemli şeydir koku.

Bu işlemi em kullanmadan apartmanda ,balkonda yapsak koku oluşmadan nasıl yaparız ne gibi madde kullanabiliriz em yerine bi yerde gözüme çarptı kuru mayadan bahsetmişler.

Ayrıca bu organik atıkların arasına toprak koymamız söylenmiş şehir ortamında toprak bulmak zor toprak yerine torf koysak olmaz mı?Organik malzemesi bol toprak olacağına organik malzemesi bol torf elde etmiş oluruz.

Bu konuyu neden kompost bölümünde sormadın diyen olabilir cevap vereyim atıkları şu an itibari ile değerlendirmeye başlamak istiyorum.Bir konudada soru sormadan önce o konuyu okumak istiyorum çünkü aynı soru daha önce defalarca cevaplanmış olabilir buda can sıkıcı olabiliyor.Kompost ve emzim konularınıda okuyacağım ondan sonra oralarda daha fazlaca sorularım olacak.

Aslında em alıp kullanmayı ve bukashi topu yapmayıda düşündüm ama fiyatlar çok artmış o paraya değeceğini düşünmüyorum.Ürün rabet görmeye başladığı için sanırım bu artış.

Dün aradım Ankara merkezi em1 90 tl+kdv ema 22 tl+kdv dediler.Ağaçlar net üyelerine indirim yapıyordunuz şu anda varmı öyle bir şey dedim anlam veremedim ama verdiği cevap şuydu.Şu anda öyle bir şey yok geçen hafta 200 lt gönderdik onlarla.Bende fazla uzatmadım ve kapattım ema alsak bile kargoyla 33-35 tl ye gelir.1 lt tki humik asit kargo dahil 10 tl ye kapıya geliyor 1 lt ema 35 tl e ikisi ne alaka diyen olabilir karşılaştırma sebebim şu ikiside toprak için çok gerekli aşşağı yukarıda aynı değere sahip olduğunu düşündüğüm ürünler(fiyat olarak).Şahsi fikrim 35 tl ema alacağıma 10 tl hümik asit alıp kullanmak daha faydalı.

Geçtiğimiz sayfalardaki gibi site üyelerine 10 tl olsa alınabilir fiyatta idi biz ev kullanıcısıyız o yüzden pahallı geliyor 1 lt yerine 250 cc-500 cc de yapılabilirdi hatta em1 de 250-500 cc yapılsa iyi olurdu aslında sonuçta ürünle tanışmak amacıyla alım yapacağız.

A_NOMAD
17-06-2015, 00:43
...Bu işlemi em kullanmadan apartmanda ,balkonda yapsak koku oluşmadan nasıl yaparız ne gibi madde kullanabiliriz em yerine bi yerde gözüme çarptı kuru mayadan bahsetmişler...

Siz nasılsa sevdiniz bu konuları, ''Enzim'' (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm) başlığını bir incelemenizi öneriyorum, bence onu daha çok seversiniz ;)

erkanbey
17-06-2015, 09:31
Zaten mesajımda emzim konusunu okuyacağımı yazdım.Kimseye kırıcı konuşmak istemem ama burası paylaşım forumu ben sorunumu yazmışım sizde bilginiz varsa bir cevap verirsiniz bilmiyorsanız cevap olsun diye yazı yazmanın manası yok ayrıca bu konuları çok sevdiğimi nasıl çözdünüz birden hayret.

Kusura bakmayın ama mesaj olsun diye mesaj yazmayalım sonuçta yıllar sonra bile bu konuları okuyanlar olucak.Keşke zahmet edip alıntı yaptığınız mesajı komple okusaydınız orada emzim konusunu okuyacağımı yazmıştım zaten.

Konular uzun olduğu için bir oturmaya okunmuyor bende bir yandan başlayayım çöpleri dönüştürmeye düşüncesiyle yazmıştım ama...

A_NOMAD
17-06-2015, 11:00
...Kusura bakmayın ama mesaj olsun diye mesaj yazmayalım sonuçta yıllar sonra bile bu konuları okuyanlar olucak.Keşke zahmet edip alıntı yaptığınız mesajı komple okusaydınız orada emzim konusunu okuyacağımı yazmıştım zaten...

Size hitaben yazdığım, üstelik tamamen iyi niyete ve yardımcı olmaya yönelik mesajımı nasıl olumsuz algıladınız hayretler içindeyim.

Üstelik 'bu konuları sevmiş olmanız' bu forumdaki herkes için sadece ve sadece 'takdir toplayan' bir durum olabilir, çıkarım yaptığınız gibi negatif bir şey değildir...

-Hata bende özür dilerim, ne diye yardımcı olmaya niyetleniyorum ki!

erkanbey
17-06-2015, 11:28
İyi niyetiniz için teşekkür ederim ama zaten mesajımda yazmış olduğum emzim konusunu okuyacağım diye açklama yapmama rağmen enzim konusunun linkini vermeniz tuhafıma gitti.

Böyle bir cevap geleceğini tahmin ettiğim için alttaki satırları yukarıdaki mesajıma yazmıştım zaten.

Bu konuyu neden kompost bölümünde sormadın diyen olabilir cevap vereyim atıkları şu an itibari ile değerlendirmeye başlamak istiyorum.Bir konudada soru sormadan önce o konuyu okumak istiyorum çünkü aynı soru daha önce defalarca cevaplanmış olabilir buda can sıkıcı olabiliyor.Kompost ve emzim konularınıda okuyacağım ondan sonra oralarda daha fazlaca sorularım olacak.

A_NOMAD
17-06-2015, 12:27
İyi niyetiniz için teşekkür ederim ama zaten mesajımda yazmış olduğum emzim konusunu okuyacağım diye açklama yapmama rağmen enzim konusunun linkini vermeniz tuhafıma gitti...

Enzim konusunu incelemeye öncelik vermenizi sağlamak istemiş olamam değil mi, maksadım sadece size sataşıp vaktinizi harcamaktır şüphesiz...

Oysa ne güzel yazmışsınız 'burası bir paylaşım ortamı', sadece bunu yazmak yetmiyor elbette, paylaşım ortamındaki paylaşılanlardan olumsuz mana çıkarmaya çalışmak yerine değerlendirmek daha anlamlı olacaktır.

Size kolay gelsin...

erkanbey
18-06-2015, 13:25
Bugün talaş tozunu aldım em kullanmadan evdeki atıkları kompost yapacağım.Bokashi kovası gibi kapalı kovada yaparsam em yerine ne kullanacağız yoğurt mu?Yoksa sıcak kompost mu yapmalıyım delikli bir kovada.

Bokashi kovasında yapılan soğuk kompost delikli kovalarda yapılan sıcak kompos diye geçiyor sanırım.Ben ev ortamında hangi kompostu yapmalıyım acaba?

Soğuk kompostta yapsam sıcak kompostta yapsam kovayı kendim yapacağım tavsiyeler doğrultusunda.

verdoque
18-06-2015, 15:59
Sıcak kompostu ev ortamında yapmak zor çünkü yığın için sıcaklığını yeterince yükseltmek için en az 1m x 1m gibi bir yığın yapmanız gerek. Soğuk kompostla başlasanız daha iyi. Bende bukashi kovası var 1-2 kez kullandım, suyunu iyi tahliye etmediğim için başarısız oldum. Yanlış hatırlamıyorsam 50TL gibi bir fiyatı vardı 6-7 sene önce. Daha sonra da vakit bulamadım bir kenarda kaldı.

fındıkçı74
02-10-2015, 21:54
SaionEm diye em markası varSAIONEM I Etkin Mikroorganizmalar (http://www.saionem.com)şimdi hangi marka orijinal

fındıkçı74
02-10-2015, 21:57
Em Turkey mi saionem mi hangisi doğru yetkililer lütfen cevap yazsın

MeyveliTepe
03-10-2015, 01:17
Em Turkey mi saionem mi hangisi doğru yetkililer lütfen cevap yazsın

Anladığım kadarıyla EM Agriton (EM Turkey)'in çalışanlarından biri anlaşmazlık sebebiyle şirketinden ayrılıp, EM'yi uzak doğuda dağıtan bir Japon firmasından lisans alarak ithalat/üretim yapmaya başlamış. EM Turkey ise bildiğim kadarıyla Hollanda üzerinden lisanslıydı.

Sonuçta yine anladığım kadarıyla iki ayrı firma EM ürünleri satar durumda. İkisinin de bakanlıktan mikrobiyal gübre tescilleri var. Bu tuhaf durum sebebiyle rekabet içindeler. EM Turkey'in ürünlerini biliyorum ama Saionem'in ürünlerinden henüz elde edip karşılaştırmadım.

MeyveliTepe
03-10-2015, 01:54
Biraz daha kurcalayınca şu sonuçlara ulaştım;

Saion Japonyada EM ürünleri üreten bir şirket (http://world.saion-em.co.jp/). Türkiye dahil 8 ülkede (Singapur, Malezya, Pakistan, Suudi Arabistan vb.) distribütörleri vasıtasıyla faaliyet gösteriyor.

Emro Japan da Japonyada EM ürünleri üreten bir şirket (http://www.agaclar.net/forum/emrojapan.com/). Distribütörleri vasıtasıyla 59 ülkede üretim yapıyor ve 120 ülkede dağıtım yapıyor. EM Turkey de worldwide listelerinde mevcut.

Japonyada neden iki ayrı EM şirketi olduğunu bilmiyorum. Dünyadaki dağılımına bakarak Emro Japan'ın daha geniş bir organizasyona sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Dökümanlarına baktığımızda ürün içerikleri arasında bariz bir farklılık görünmüyor.

EM Agriton
04-10-2015, 13:12
https://www.youtube.com/watch?v=y0ZXyGNvvpw&feature=youtu.be

EM Agriton
04-10-2015, 13:30
579781

EM Agriton
04-10-2015, 13:46
Sevgili Ağaçlar Net Üyeleri,

''EM'' , ''EM.1'' , ''ETKİN MİKROORGANİZMALAR'', VS,VS MERKEZİ JAPONYA'DA BULUNAN EMRO (ETKİN MİKROORGANİZMALAR ARAŞTIRMA ORGANİZASYONU) TARAFINDAN TÜM DÜNYADA TESCİL ETTİRİLMİŞ BİR MARKADIR. ORJİNAL ÜRÜNLER ''EM'' LOGOSU TAŞIMAKTADIR. DÜNYADA ''EM'' VE ''ETKİN MİKROORGANİZMALAR'' DİYE BİR SÜRÜ SAHTE ÜRÜN ÜRETİLMEKTEDİR. HİKAYENİN BAŞI MUTLAKA PROF.DR HİGA'YA BAĞLANARAK DAHA SONRA GELİŞMELERİ KENDİLERİNİN YAPTIĞINI SAVUNMAKTADIRLAR. BU TÜR FİRMA, KİŞİ VE KURULUŞLARLA EMRO MARKA PATENT DAVALARINI SÜRDÜRDÜĞÜ GİBİ BİZDE TÜRKİYE'DE İSMİMİZİ, BELGELERİMİZİ, YAPTIĞIMIZ BİLİMSEL ÇALIŞMALARI İZİNSİZCE KULLANAN VE ÜZERLERİNDE TAHRİBAT YAPIP RESMİ KURUMLARA VEREREK GÖREVLİERİ YANILTAN FİRMA VE KURULUŞLARI SAVCILIKLARA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNARAK HAKKIMIZI ARAMAKTAYIZ. NETİCELENEN DAVALARIMIZI SİZLERLE ZAMANI GELİNCE PAYLAŞACAĞIZ. ORJİNAL ÜRÜN EM.1 JAPONYA'DA TEK BİR FİRMA TARAFINDAN ÜRETİLMEKTEDİR. DİĞER ÜRETİLEN ÜRÜNLERİN EMRO JAPONYA İLE İLGİ VE ALAKASI YOKTUR. TÜRKİYE'DE ORJİNAL ÜÜNLERİMİZİN BAŞINA SONUNA ÇEŞİTLİ HARF VE KELİME KONULARAK ÇİFTÇİMİZ YANILTILMAKTADIR. DAHA FAZLA BİLGİ VE BELGE İSTEYEN OLURSA LÜTFEN info@emturkey.com.tr ADRESİNE MAİL ATINIZ.
SAYGILARIMIZLA
EM.AGRİTON MİKROORGANİZMA ÜRETİM LTD.ŞTİ.

EM Agriton
04-10-2015, 14:19
579782

579783

vural-can
06-10-2015, 16:29
579782

579783

Em1, Bir litresine 95 tl fiyat verdiler telefonda...bu fiyat doğrumudur ?

Ben dükkanda...balkonda bulunan çiçeklerime düşündüm....

Ancak bu fiyat yüksek geldi...

Vicia Ervilia
06-10-2015, 21:22
Kurumak üzere olan ya da kuruyan bir japon şemsiyem var. Onda kullanmak istiyorum. İşe yarar diye düşündüm
Ne kadar suya ne kadar koymalıyım? ya da nasıl kullanmalıyım? diğer çiçeklerim ve bitkilerim için de kullanmak istiyorum normal zamanda. Ne kadar sıklıkla ne miktarda kullanabilirim? 15 saksım falan var.. 1 litre su baz alarak soyleyebilir misiniz?

MeyveliTepe
06-10-2015, 21:44
Em1, Bir litresine 95 tl fiyat verdiler telefonda...bu fiyat doğrumudur ?

Ben dükkanda...balkonda bulunan çiçeklerime düşündüm....

Ancak bu fiyat yüksek geldi...

Bu ürünlerin güncel fiyatlarından haberim yok. Fakat balkondaki çiçekleriniz için EM1 değil, EM.A isimli ürünü elde etmeniz gerekir. EM1 isimli ürünün bir litresi aktifleştirme denilen bir proses ile 20 litreye çıkarılıyor. EM.A denilen ürün ise zaten aktifleştirilme işleminden geçmiş olduğu için litre fiyatı çok daha ucuz olmalı.

vural-can
08-10-2015, 16:25
579782

579783

Dün Ema siparişi geçtim. Biri bana, biri arkadaşıma...denemelik...

Bugün elime geçti...Biraz seyreltip uyguladım...ancak kokusu pek hoş değildi...rahatsız etmedi desem yalan olur...

Ph ını ölçmedim..

Enzim yaptım...onun kokusuna benzemesini bekledim...

Acaba bana gönderdiğiniz seriden kontrol edermisiniz...Bozulmuş olma ihtimali var mı ?

İmal ve kullanma tarihi üzerine sonradan başka etiket yapıştırılmış...

EM Agriton
10-10-2015, 13:44
Sayın Can,

Sanırım ürünlerimizi ilk defa kullanıyorsunuz ürünlerimiz tatlı-ekşimsi kokar. Besin olarak şeker kamışı melası kullanılıyor. Ayrıca melasın kokusunu alabiliyor. Parti numarasından yine kontrollerimizi yaptık bozuk olması imkansız, zaten ilgili arkadaşlarımla telefonda konuşmuşsunuz ve içiniz rahat etsin diye ürünleri sizden istemişler ve yenisini göndereceklermiş. Ayrıca gelen ürünleri kontrol edeceğiz.Ürünlerimizle ''ENZİM'' ürettiğinizi yazmışsınız , EM.A içindeki mikroorganizmalar zaten ENZİM, YARARLI BİLEŞİKLER, ANTİBİYOTİKLER, ANTİ OKSİDAN MADDELER , vs,vs zaten organik maddelerden üretiyorlar.

EM Agriton
10-10-2015, 13:51

EM Agriton
12-10-2015, 10:27
Sayın CAN,

Bu sabah Kargo ile bizden aldığınız EM.A geldi. Daha önce yazdığım gibi ilk defa EM.A ile tanıştığınız belli TATLI-EKŞİMSİ kokusu olan ürünümüzde bozulma sözkonusu değil. ORİJİNAL KOKUSU BÖYLE.
ÜRETİM TARİHİ, SON KULLANMA TARİHİ ve PARTİ NO' ya gelince ; Dolumdan sonra ürün etiketi yapıştırılır, Ürün etiketinin üzerinde Üretim tarihi, son kullanma tarihi ve parti no yazan yer boştur bu alana tekrar üzerinde Üretim tarihi, son kullanma tarihi ve parti no yazan küçük etiket yapıştırılır. Sizden gelen ürün EM.A şişesinde olduğu gibi

Dün Ema siparişi geçtim. Biri bana, biri arkadaşıma...denemelik...

Bugün elime geçti...Biraz seyreltip uyguladım...ancak kokusu pek hoş değildi...rahatsız etmedi desem yalan olur...

Ph ını ölçmedim..

Enzim yaptım...onun kokusuna benzemesini bekledim...

Acaba bana gönderdiğiniz seriden kontrol edermisiniz...Bozulmuş olma ihtimali var mı ?

İmal ve kullanma tarihi üzerine sonradan başka etiket yapıştırılmış...

vural-can
16-10-2015, 11:20
Kokusundan rahatsız olduğum em yi geri yolladım... Bana yeniden ...kargosunu da ödeyerek yolladılar. Yeni gelenlerde aynı koku yoktur...
Firma da samimiyetle olaya yaklaşan, çözüme odaklı yaklaşımlarından dolayı herkese teşekkür ederim.

putko
04-01-2016, 20:47
Merhabalar,
Saksı sebzeciliği için kullanımını tavsiye ediyormusunuz? Burada genelde pozitif yorumlar okudum ama dış kaynaklarda Türkiye'de ki gibi mucize gibi aktarılmamışlar. Hali hazırda enzim ve güvercin gübresi şerbeti hazırlığım var. Bunuda kullanmamın ayrıca faydası olur mu? Numune temin eden arkadaşlar yorum yapabilirler mi?

Taşlıbahçe
26-02-2016, 15:23
579782

579783

Burada görseli olan EM A emturkey.com.tr adresinin ürün listesinde görünmüyor; EM 5 içerik olarak denk düşüyor; aynı ürün mü acaba?

Mad Max
15-04-2016, 09:39
https://www.youtube.com/watch?v=3PXF-u3KBZ8

ezo
18-06-2016, 00:03
3 yasindaki ceviz agaclarima sulama ile humik asit ve ema yi birlikte verebilirmiyim ve ema nin miktari ne olmali yardimci olabilirmisiniz.

çamkokusu
04-11-2016, 14:48
Ben bokashi yaptım pirin suyu ve nohut suyu ekleyerek ve pekmez.Sağlıklı işler mi?

MeyveliTepe
04-11-2016, 15:36
Ben bokashi yaptım pirin suyu ve nohut suyu ekleyerek ve pekmez.Sağlıklı işler mi?

Düzgün yaptıysanız evet.

çamkokusu
04-11-2016, 20:09
Düzgün yaptıysanız evet.

Sarıcanın nargile sistemini uyguladım ek olarak.Fazla suyunu aldım,ekşimsi kokusu var,mandalina kabuğundan mı yoksa suyun kendi özelliğinden mi bilemedim açıkçası,ama rengi pekmezli sudan ziyade turuncumsu bir şeydi.Sulandırıp giderlere verdim ve pişman oldum,keke biberlere verip olmuş mu diye deneseydim :( Bana yetecek kadar atık yığdığımda bırakacağım maya eklemeyi.

ozerkavak
23-03-2017, 14:34
Merhabalar.

İki yaşında 225 badem fidanına gübre vereceğim. Bulunduğum bölgede yanmış ahır gübresi bulamıyorum, ancak yanmamışını neredeyse ücretsiz bulabiliyorum. 3m x 3m, 1.5 metre derinliğinde, içinde aktarma yapabileceğim bir de çukurum var ancak yanmamış gübreyi doğru bir şekilde yakmak için pek fazla zamanım kalmadı. Mayısta yağmurlar kesilecek. Ben de bu sene yapıp seneye kullanırım diyordum.

Fidanlara depodan damla sulama ile ilk yağmur arkası EM aktif vermeyi planlıyordum.

Tam böyle düşünürken bu videoyu gördüm: https://www.youtube.com/watch?v=Lfc6Wg1GkpQ

sonlara doğru (1.16) girdiler ve miktarları veriliyor. 4 haftada hazır olacağı söyleniyor. Oranlanmış değerler şöyle:
1 ton ahır gübresi,
22 kg saman,
8.4 litre EMA
8.4 litre melas
süre: 4 hafta

düşününce, sanki ayrı ayrı yanmış ahır gübresi ve damla sulama ile EM uygulamaktansa ikisi bir arada olur, aynı işevi görür gibi geldi. Hem de ahır gübresi bu seneye yetişmiş olur.

Hiç EM ile ahır gübresi fermantasyonu deneyen oldu mu? Olduysa videodaki oranlar ve sürenin (4 hafta üzerine ayrıca 2 hafta daha fazla bekletebilirim) doğru olma ihtimali nedir?

Coskun4216
01-04-2017, 17:47
Sayın ozerkavak

Em Hollanda sitesini göz atmanız iyi olur. Ot, saman, talaş ve sıvı hayvan gübresi ile nemlendirme yaparak kompost hazırlıyorlar.

Sizin linkteki videoya benzeri örnekler.

ilk video da 8 haftada oluyor yazılı, kil, deniz kabuklusu + em katılmış

https://www.youtube.com/watch?v=XNUVxnoamio

https://www.youtube.com/watch?v=RIcexNvAXjo

https://www.youtube.com/watch?v=XvGuvwGuuDs

Organik madde miktarını artırma için bu tür tatbikatlar yapılması elzem.

Üç beş sene evvel kuru yonca, taze koyun gübresi, yağmur suyu ve EMA ile soğuk kompost olarak hazırlanan karışım yerine ekilen domateslerden sera görüntüsünde ürün almıştık.
Bunu tek sefer uygulama imkanı oldu. Araç olmayınca şehir ortamında malzeme temini sıkıntılı oluyor.

Kompost hazırlanma süresi ile alakalı bu konunun ilk sayfasında 3.mesajın en son paragrafı aşağıdadır.

EM Kompost hazırlama:

EMA ile üzerine spreyleyerek (%40 - 45 nem oranı olacak şekilde(*)) muamele edeceğiniz ahır gübresi ve/veya otları üzerini koyu renk bir naylonla örterek doğrudan güneş almayan bir yerde 3-4 hafta fermantesyona bırakınız. Bu işlemi, meyve bahçelerinizde otları temizlediğinizde hemen orada bir yığın oluşturarak yapabilirsiniz. Otları toprağıyla birlikte söktünüzse, sakın toprağı ayırmaya kalkmayınız. Hepsini bir arada kompost yapabilirsiniz. Örtünün kenarları iki tuğla arasına sıkıştırılarak yığının üzerinden çok az da olsa hava geçmesi sağlanır. 15 gün sonra yığın bir kez altüst edilir. Başlangıçtan itibaren yaklaşık 3-4 hafta sonra yığının üzerinde beyaz küfler oluşacaktır. Bu beyaz küfler oluştuğunda EM Kompost kullanıma hazır demektir. 3 kısım toprak ile 1 kısım fermente olmuş ahır gübresini karıştırarak bir köşede yine üzerini aynı şekilde naylonla kapatarak 2 hafta bekletiniz. Ve kompost olarak kullanınız. Eğer toprakla karıştırmadan kullanmak isterseniz, fidanların /ağaçların kök bölgelerinden 35-40 cm uzağa gelecek şekilde fermante olmuş organik madde karışımını (EM Kompost) üst toprağa çapayla karıştırınız.

Sağlıcakla kalınız.

oartuc
05-04-2017, 08:53
Merhabalar,

Bu konunun yarısına kadar okudum,meyvelitepe'nin yazıları ve tavsiyelerinin de etkisiyle 2 haftadır em temin etmeye çalışıyorum ancak konu eski olduğu için sanırım,em temin edebileceğim bir yer henüz bulamadım.

Tekirdağ'da Ahmet bey'e ulaşıp temin ettim aslında ama gönderdiği üründen emin olamadım açıkçası,son kullanma tarihi 2 yıl geçmiş ve ürünlerin kapağı açılmıştı(Kontrol etmek amaçlı açtığını söyledi).Son kullanma tarihleri geçmiş ama kötü bir kokusu yok açıkçası keskin ekşimsi kokusu var.

Bu sene daha çok deneme amaçlı kullanmayı düşündüğüm için garantiye almak istiyorum bu ürünü en iyi şekilde nereden nasıl temin edebiliriz?

mimoza3
12-04-2017, 15:59
ben gecen sene EM Agriton Turkey (http://www.emturkey.com.tr/) den temin etmistim.

MeyveliTepe
12-04-2017, 18:34
Merhabalar,

Bu konunun yarısına kadar okudum,meyvelitepe'nin yazıları ve tavsiyelerinin de etkisiyle 2 haftadır em temin etmeye çalışıyorum ancak konu eski olduğu için sanırım,em temin edebileceğim bir yer henüz bulamadım.

Tekirdağ'da Ahmet bey'e ulaşıp temin ettim aslında ama gönderdiği üründen emin olamadım açıkçası,son kullanma tarihi 2 yıl geçmiş ve ürünlerin kapağı açılmıştı(Kontrol etmek amaçlı açtığını söyledi).Son kullanma tarihleri geçmiş ama kötü bir kokusu yok açıkçası keskin ekşimsi kokusu var.

Bu sene daha çok deneme amaçlı kullanmayı düşündüğüm için garantiye almak istiyorum bu ürünü en iyi şekilde nereden nasıl temin edebiliriz?

Kokusu iyi ise sorun yok, kullanabilirsiniz.

ozerkavak
13-04-2017, 01:46
Merhabalar,

Öncelikle EM aktif ürününü havale günü tarafıma kargolayıp ulaştıran Seda Hanım'a teşekkür ederek başlamak istiyorum. info@emturkey.com.tr attığım e-postayı (telefon ederek takip ettim) hızla yanıtladılar.

Sayın Coskun4216, çok teşekkür ederim. İnanılmaz faydası oldu. İngilizce bilmek, bu kaynaklar ulaşmak için yetmemişti.

İşlerin teoride ve pratikte nasıl yürüdüğüne dair (ilk yapacaklar için) biraz örnek vermek istiyorum. Amacım mayayı (EM) katıp 1 tona yakın taze büyükbaş gübresini en kısa zamanda fidanlara vermek idi bakın neler oldu (ya da olmadı :)

1. EM aktif tarafıma ulaştıktan sonra gübreyi getirecek arkadaşı son bir hafta içinde (bu arkadaş getirebileceğini söyleyen dördüncü arkadaş, diğerlerini sormayın!) 4 kez aradım, ikisinde telefonuna bakmadı.

2. 1 ton kadar gübre getirecekti, "romörke atıcam 1 tonu geçebilir... bilemem" dedi. 2 tona da razıydım 500 kiloya'da, yanında 3-4 saman balyası bırakacaktı, aradı ve "döktük abi hepsini çukura" dedi.

3. evde biririktirmiş olduğum 30 kilogram civarında kahverengi (yırtılmış 5 cm'lik karton parçaları ve kağıtlar ki, sıkıştırılmış şeker çuvalı) malzemeyi bagaja teptim ve yola koyuldum.

4. Afyon'daki "ben bu işin kralıyım" diyen 3 yemciye uğradım, 1 çuval (40kg) kepek almak istedim ve hiçbirinde kepek bulamadım! Beni başka iki yemciye gönderdiler ve en erken 1 hafta sonra kepek alabileceğimi (o da parasını peşin verirsem) öğrendiğimde eli boş bir halde 45 kilometre yol yapmıştım.

5. Elimdeki 2 litre EM aktif, 50 kg kadar kuru malzeme ile tarladaki kepçe ile açılmış 3m x 3m genişiliğinde 1.5m derinliğindeki çukura vardığımda, beklediğim 1-2 ton gübre yerine üçte biri dışarı boşaltılmış olmak üzere 5 ton yaş büyükbaş gübresi yığını ile karşılaştım. Saman balyası falan da yoktu! Tekrar aramaya utandım. Biraz da "arasam da getirmeyecek" diye saldım.

6. 5 ton yaş gübreye "Hodri meydan" deyip, elimdeki 6m x 8m naylon örtüyü çukurun boş köşesine serip 500kg-1000 kg arası gübreyi kürekle çukurun boş tarafına aktarmayı planlayarak, EM, bahçedeki tırmık yolması kuru malzemeyi, getirdiğim karton ve kağıtları naylon içine doğru çukurun köşesine, naylon içine sermeye başladım.

7. Tek başıma ince ince katmanları (karton/kağıt kuru madde + EM sprey + gübre + kuru otlar + karıştırma ve karıştırırken tekrar EM sprey) oluştururken yağmur başladı :D

8. EM'yi püskürttüğüm, 15 TL'ye 2 yıl önce aldığım (en kralı abi bu! söylemine inanmamama rağmen) 1.5 litre kapasiteli ilaçlama pompası bozuldu (tulumba lastiği içinde EM varken yırtılıp yerinden çıktı, hazneye düştü), pompaladıkça üstten, pompa yerinden tüm sıvıyı dışarı fışkırtmaya başladı. Kibrit sokuşturarak sıkıştırmayı denesem de fayda etmedi.

9. 3 saat debelenmemin sonunda, beklediğimden daha nemli (yağmur nedeniyle) 1 tona yakın, her katmana kovadan otomobil yıkama fırçası ile EM sepelenmiş, dört bir yanı (alt kısım hariç) naylon ile kapatılıp hava ve ışık alması engellenmiş 1 tona yakın bir gübre kompostu (bukaşi mi demeliyim?) denemesini (5 Nisan 2017) gerçekleştirdim.

10. 1 saat daha harcayıp dışarıdaki yaş 1.5 tona yakın gübreyi çukura olabildiğince aktardım (son kalanları çukura dürttüm). Yağmur işimi kolaylaştırmıştı. iyice cıvımış taze gübre yağ gibi aktı gitti az önce içinde bulunduğum çukura. Hala da üstünü örtemedim :(

Amaç ne idi? 6 dönüm arazideki 225 fidana bu seneye yetişmek üzere EM ile fermente edilmiş gübreyi mayıs sonu vermek üzere hazırlamak.

Aldığım dersler:
1. tek başına iş yapma, yanında 1-2 her işi tutabilen (köye gidip yapıştırıcı alabilecek mesela), araç kullanabilen insanın olsun :)
2. parasıyla da olsa en kral satıcılara, arkadaşlara, "hallederiz abi!" diyenlere, "en kalitelisi bu alet, şikayet almadım" diye mal satana güvenme, yedekli ol, kameraman Cevat Kelle gibi yanında herşeyi taşı, kova, hatta kedi taşı :)

Vazgeçecek miyim? Hayır! Niye anlattım bunca şeyi? Maalesef tecrübelerimizi özetleyip yazarken yaşadığımız olumsuzlukları buraya eklemekte sanki biraz cimri davranıyoruz gibi geliyor, eksiği tamamlayayım dedim :) Adamlar kepçe dozer her türlü kararken, tarımın hayvancılığın göbeğinde temel yem maddesi 40kg kepek bulamadım :D

meminaydin
16-05-2017, 16:11
Herkese merhabalar,

Bu işlerde acemi biri olarak ustalardan yardım talep edeceğim.

150m2 civarı ufak bir bahçede sebze yetiştirmeye çalışıyorum fidelerimi diktim onlara EMA vermeyi düşünüyorum 1 lt olarak temin ettim. EMA'yı suya hangi oranda karıştırmalıyım. Ayrıca sulama suyumuz şebeke suyu yani klorlu bu durumda ne yapmam lazım.

EMA'yı damlamadan humik asit ve iz element ile birlikte vermeyi düşünüyorum uygun mudur uygunsa oranları ne olsun? Birde kaç parçada vereyim EMA'yı bitkilerime?

Ayrıca bulundugum yerde mantari hastalıklar çok yaygın bitkiye bir geldimi kurtulması pek mümkün olmuyor bitkinin. EMA kullandıgım için organik olanlar dahil hiçbir mantar ilacını sanırım kullanamayacağım bunların yerine ne yapmamı önerirsiniz.

Nejat@
20-05-2017, 11:39
Merhabalar
EMA PLUS MİCROBİYAL GÜBRE hakkında bilgisi olan varmı, tavsiye edermisiniz?

Nejat@
07-06-2017, 13:44
Herkese merhabalar,

Bu işlerde acemi biri olarak ustalardan yardım talep edeceğim.

150m2 civarı ufak bir bahçede sebze yetiştirmeye çalışıyorum fidelerimi diktim onlara EMA vermeyi düşünüyorum 1 lt olarak temin ettim. EMA'yı suya hangi oranda karıştırmalıyım. Ayrıca sulama suyumuz şebeke suyu yani klorlu bu durumda ne yapmam lazım.

EMA'yı damlamadan humik asit ve iz element ile birlikte vermeyi düşünüyorum uygun mudur uygunsa oranları ne olsun? Birde kaç parçada vereyim EMA'yı bitkilerime?

Ayrıca bulundugum yerde mantari hastalıklar çok yaygın bitkiye bir geldimi kurtulması pek mümkün olmuyor bitkinin. EMA kullandıgım için organik olanlar dahil hiçbir mantar ilacını sanırım kullanamayacağım bunların yerine ne yapmamı önerirsiniz.

sn. meminaydin iyi günler, Elimden geldiğnce sorunuzu yanıtlamaya çalışayım. Şebeke suyundaki klor EMA daki bakterileri öldürür. İmkanınız varsa şebeke suyunu üstü açık bir depoda 24 saat beklettikte sonra kullanın, böylece klor buğarlaşarak suyu terk eder. Dozaj olarak 1lt su için 3ml EMA 5 kafi gelir. Genede tedarikçinize sormanızda fayda var.
EMA nın topraksız tarımda iz elementlerle birlikte iyi sonuçlar verdiği söyleniyor, humik asitle birlikte güzel bir kombinasyon olur.
Mantar hastalıklarına karşı önleyici olarak, toprağa karıştırmak suretiyle toz kükürt kullana bilirsiniz.

muratcolak
12-06-2017, 10:18
Mutfak atıklarından kısa sürede EM ile kokusuz ve sineksiz EM Kompost üretmek için Bukaşi Kovası piyasaya çıkmıştır.

bukovadan temin edebilen varmı

oartuc
12-06-2017, 14:28
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170612/6c3a7283f33604c8f72aadf9034804f9.png

AliExpress te şöyle bir şey buldum ama bana boyu küçük geldi,belki sizin işinize yarar. Büyük boyunu bulabilirsem kendime sipariş etmeyi düşünüyorum ben de.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

muratcolak
12-06-2017, 15:02
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170612/6c3a7283f33604c8f72aadf9034804f9.png

AliExpress te şöyle bir şey buldum ama bana boyu küçük geldi,belki sizin işinize yarar. Büyük boyunu bulabilirsem kendime sipariş etmeyi düşünüyorum ben de.

Boyut kucuk fiyati inanilmaz :)
En iyisi kendimiz yapmk

oartuc
12-06-2017, 16:15
En iyisi kendimiz yapmk

Ben daha önce solucan gübresi üreten bir firmanın kompost kutusunu görmüştüm daha pahalıydı. Vaktim olursa onu da bulup ekran görüntü atarım.

oartuc
12-06-2017, 16:17
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170612/4f5c67c4db329c260e2c40637f07cea8.png

Boyut diğeri ile aynıymış,fiyata 500 adet solucan da dahil sanırım. Ben bu ürünü yakından görmüştüm,bana pek kullanışlı gelmedi açıkçası.

MeyveliTepe
12-06-2017, 20:00
En iyisi kendimiz yapmk

Böyle de olur. (http://blog.meyvelitepe.org/2017/05/30/apartman_dairesinde_kolay_kompost_yapimi/)

kartezyenx
16-01-2018, 18:22
EM 1 toprağa direk sulandırıp verilir mi , amacım gübre deği toprağı ıslah etmek, bir em firması em aktif ver dedi em 1 litresi 250 lira em aktif 30 lira em1 diye satılanlar zaten em aktif dedi , toprak kireçli tsp , dap vs. Atmaya pek uygun değil napayım taç hizalarına 5 cm çukur eşip içine az melas ve em1 damlatıp üstünü toprakla örtsem olurmu

kartezyenx
16-01-2018, 18:26
Kalsiyumu nitrik asitle kırsam nasıl olur 1 ay evvel tsp gömdüğüm çukurlara yüzde birlik nitrik asit mi versem em nin kireçli toprak ıslahına yararı nedir zira bakteri toprakta az ise kükürt iş görnez diyenler var

kartezyenx
16-01-2018, 18:28
Bölge çok nemli mantari hastalıklarla başım dertte , fazla organik madde işime gelmez mantarlara ortam hazırlar antalya hem nemli hem sıcak , busene bir de sıcaklık mevsim normallerinin üzerinde

kartezyenx
16-01-2018, 18:29
Ağaç sayısı 330 civarı , nar ağacı

kartezyenx
19-01-2018, 09:46
EMA İÇİNDE BASİLLUS SPP. VAR genelde basillus türlerinin çok büyük bir kısmı patojendir bu kafa mı bulandırıyor

urfaali
06-09-2018, 07:30
mrba hala burdaysanız ürünü aldığınız firmayı öğrenebilirmiyim

Ardacal
21-01-2019, 12:28
mrba hala burdaysanız ürünü aldığınız firmayı öğrenebilirmiyim

Emayı EM turkey den (gamze@emturkey.com.tr) mail adresine yazarak temin ettim. Sizde burdan isteyebilirsiniz.

dagbag
28-02-2019, 21:59
özra organik firmasında "MİCROZONE (Bakteri) " diye bir ürün var. patenti de kendilerine ait. herhangi bir yabancı firmanın kopyası değil. bu ürünü yaptığınız çalışmanın içine koyup çoğaltıp kullanabilirsiniz. içeriğini de size yazayım :
Azosprilium brasilense Sp 7 VKPM B-11094
Azotobacter vinelandii BIM B-216 VKPM B-10436 Rhizobium trifollii 372a VKPM B-209
Pseudomonas fluorescens 1013 VKPM B-6743
Bacilus subtilis OZ-02 VKPM B-11966
Bacilus licheniformis OZ-01 VKPM B-11965
Azotobacter chroococcum 10 VKPM B-2662
Bacillus amyloliquefaciens OZ-03 VKPM 11967
Bacillus muclaginosus VKPM B-7519 Canlı Mikroorganizma Miktarı: 5x10’8 kob/g pH Aralığı: 6-8"

derdimdoğa
11-02-2020, 15:13
Merhabalar, işim dolayısıyla yeni öğrenmeye başladığım etkin mikroorganizmalar hususunda yazdıklarınız benim için çok kıymetli, teşekkür ediyorum. Kitabınızın adını paylaştınız mı forumda göremedim, eğer paylaşırsanız okumayı çok isterim. Saygılar Selamlar.

derdimdoğa
11-02-2020, 15:15
Merhabalar, işim dolayısıyla yeni öğrenmeye başladığım etkin mikroorganizmalar hususunda yazdıklarınız benim için çok kıymetli, teşekkür ediyorum. Kitabınızın adını paylaştınız mı forumda göremedim, eğer paylaşırsanız okumayı çok isterim. Saygılar Selamlar.

Oğuz Bey bir atımda dünyanın sorusunu sormuş. Kendisine teşekkür ederim. Aslında tüm yanıtları bildiğinden eminim. Önümde hazırlık yapıp Türkiye'ye gitmek için 2 günüm var. O yüzden bu sorulara çok detaylı yanıt veremeyebilirim. Aslında, bu soruların her biri hakkında bir makale yazılabilir. Daha önce Milliyet blogdaki yazılarımı okuyanlar aslında bu soruların yanıtlarını orada da bulabilirler.

Doğada yararlı, zararlı ve oportunist (fırsatçı) mikroorganizmalar vardır. Zararlı mikroorganizmalara biz (Putrefaction) kokuşma mikroorganizmaları da diyoruz. Çok genel bir bakışla ele alacak olursak, zararlılar oksidasyon mikroorganizmalarıdır ve havalı ortamı severler, yararlılar ise genellikle fermentasyon mikroorganizmalarıdır ve havasız ortamda yaşarlar (Tabii ki hepsi değil bu sadece bir genellemedir). Tam burada, Fransız doğabilimci dostum Marie Luıse Schicht'in EM hakkında yazdığım ilk kitaba yazdığı Önsözü okumakta yarar var:

"Yeryüzündeki ilk canlılar oksijene tolerans gösteremeyen anaerobik
mikroorganizmalardı. Bu canlılar, karbon dioksit, metan ve diğer toksik
maddelerle besleniyorlardı. O zamanlar atmosferde oksijen yoktu ve bu canlılar
üreyip sayılarını hızla artırarak tüm yeryüzünü kapladılar. Bu küçücük yaratıklar,
sindirim sistemleri çok basit olduğundan son derece zehirli maddelere iyi tolerans
gösterebiliyorlar ve zehirli maddeleri sindirdikten sonra dışkıları yoluyla biçim
değiştirmiş olarak (kısmen de oksijen olarak) bulundukları çevreye bırakıyorlardı.
Aradan uzun yıllar geçtikten sonra bu süreç sonucu atmosferin bileşimi değişti ve
anaerobik mikroorganizmaların çoğu ya öldü ya da doğal su kaynaklarının
başlangıç noktalarına, mağaraların derinliklerine ve okyanusların dibine
çekilmeye zorlandı. Bugünlerde, bu minik yaratıkları yeryüzünün derin
tabakalarında, bitkilerde ve hayvanlarla insanların bağırsaklarında bulmak
mümkün.
Bugün yeryüzünde oksijene gereksinim duyan aerobik mikroorganizmalar hakim
olmasına rağmen, anaerobik mikroorganizmalar da doğada önemli rol
oynamaktadır ve simbiyosis olarak bilinen her iki tür mikroorganizmaların birlikte
varolmaları sayesinde yaşamın yeryüzünde bildiğimiz şekliyle var olması
mümkün hale gelmiştir.
Bu iki mikroorganizma türü aslında birbirini tamamlamaktadır. Aerobik
mikroorganizmalar yaşamın gelişmesini ve sürüdürülmesini sağlarken, anaerobik
mikroorganizmalar zehirli, artık kullanılamayacak hale gelmiş, eskimiş ve atılmış
maddeleri parçalar. Bu parçalama sonucunda geride kalan maddelerden yeni ve
sağlıklı bir yaşam doğabilir. Doğada ya da bağırsaklarımızda her iki tür
mikroorganizma da kendine özgü görevler üstlenmiştir. Görevleri farklı olmasına
rağmen doğadaki mükemmel dengeyi sağlamak için daima birlikte çalışırlar.
Gün geçtikçe daha fazla sayıda mikroorganizma insanlar tarafından örneğin,
gıda endüstrisinde ve diğer endüstri alanlarında kulanılmaktadır. Tüm dünyadaki
birçok laboratuvarda belirli mikroorganizmalar üretilmekte ve bu
mikroorganizmalar üzerinden çok da para kazanılmaktadır. Üretilen bazı
mikroorganizmalar tek tek makinelerin temizlenmesinde ve diğer cansız
maddelerin bertaraf edilmesinde başarıyla kullanılmaktadır. Ancak, suyun
arıtılması, toprağın gübrelenmesi ya da insanların ve hayvanların sağlığı söz
konusu olduğunda, çok çeşitli aerobik ve anaerobik mikroorganizmaların birarada
görev yapması gereklidir.
Japon Profesör Teruo Higa, bu gerekliliği tam olarak anlamış, uzun yıllar birçok
kimyasal madde kullanımı dolayısıyla canlılığını, verimliliğini kaybetmiş
topraklara, yeniden sağlık ve verimlilik kazandırmanın yolunu aramıştır. Bilimde
başarılı olmak için, son derece doğru yaklaşım, dikkat ve sonsuz sabır gerektiği
herkesin iyi bildiği bir gerçektir. Profesör Higa, otuz yılı aşkın süreyle araştırma
yaptıktan ve birçok başarısızlık yaşadıktan sonra, toplam iki bini aşkın
mikroorganizma içinden birbiriyle uyum içinde yaşayabilen 82 çeşit aerobik ve
anaerobik mikroorganizma bulmuştur. Bu mikroorganizma karışımı, hem
insanların sağlığı hem de toprak için ve çok çeşitli şekillerde kullanılabilmektedir.
Bu konuların hepsi bu kitapta ele alınmaktadır. Bu mikroorganizmaların kullanımı
kolaydır ve zaman içinde kendi kendilerine çoğaldıklarından ötürü, az miktarlarda
kullanıldığından herkesin ekonomik gücü yetebilmektedir.
Bugün Etkin Mikroorganizmaların (EM) kullanımı hala yeni yeni artış
göstermektedir. Bunu bilen ve biraz da hayal gücünü kullanabilen insanlar, EM
ürünleri için yeni kullanım alanları yaratmakta ya da EM ürünlerini kullanarak,
yeni bazı ürünler geliştirebilmektedir.
Şahsen toplumumuzda yakın bir gelecekte mikroorganizmaların çok önemli rol
oynayacağından hiç kuşkum yok. Şu anda bile, başta Antalya olmak üzere
tarımsal ürünlerin yetiştirilmesinde, İzmir’de atıklardan hayvan yemi üretiminde
gittikçe yaygınlaşan biçimde EM ürünleri kullanılmaktadır. Çünkü, toprak, su ve
hava kirletilmiştir ve gittikçe artan miktarlarda toksik (zehirli) maddeler
içermektedir. Çoğu insan durumun ne kadar ciddi olduğunun farkında bile
değildir.
Dünya ilk oluştuğunda, son derece zehirli bir atmosferi olduğundan, bildiğimiz
şekliyle yaşamın gelişmesi mümkün değildi. Yaşamın gelişmesi,
mikroorganizmaların zehirli maddeleri nötralize edip, atmosferde yeterince
oksijen bulunmasını sağlamasından sonra ancak mümkün olabilmiştir. Tıpkı
geçmişte olduğu gibi, şimdi de mikroorganizmalar, karşılaştığımız bu son derece
ciddi durumda değişikliğe neden olarak, dünyayı kirlilikten, zehirli maddelerden
arındırabilirler. Geçmişte dünyamızı zehirli maddelerden bir kere arındırdılar ve
bunu yine yapabilirler. Gerekli ve mümkün olan her yerde bu minik yaratıkları
kullanarak bunu sağlamak için elimizden geleni hızla yapmak biz insanların
elindedir.
Profesör Higa bize doğru yolu gösterdi. Onun gösterdiği yolda ilerleyerek, çok
geç olmadan dünyadaki kirlenmeyi tersine çevirebilir, insanlığı kurtarabiliriz.
Elinizde tuttuğunuz bu kitap bu amaca rehberlik etmektedir."
Marie Luise Schicht N.D.
Tenerif.

Sevgili Marie'ye önsöz için teşekkür ederim. Bunu buraya koymamın amacı olaylara biraz daha geniş açıdan bakabilmekti. umarım yararlı olmuştur.

Yalovadaki sözde EM'cilerin ürünlerinin sonuçlarını düşünmek dahi istemiyorum. Bunlar kuşkusuz doğaya ve bitkilere, insanlara zarar verebilecek ürünlerdir. Etrafa zararlı mikroorganizma saçmaktan başka bir işe yaramayacaklarını düşünüyorum. Yani kirlenmiş dünyamızı biraz daha kirleteceklerdir. Ama tabii ki çok ciddi hastalıklara da neden olabilirler. Genleriyle oynayacak kadar bilgili olduklarını zannetmiyorum ama aralarına aldıkları Akademisyen de onlarla aynı kafada ise, sonuçlar korkunç olabilir tabii ki. Bundan kastım mutasyona (değişime) uğramış mikroorganizmalar ile, dönüşü olmayan büyük tahribatlara yol açabilirler. Doğada herşey milyonlarca yıl süren etkileşimler sonucu en ideal şekliyle oluşmaktadır. Bu milyonlarca yılda oluşmuş denge sonucu insanlar güzel, tadında ve sağlıklı ürünler yiyebilmektedirler. Bazı insanlar, açgözlülük uğruna, daha fazla almak ya da bazı hastalıkları hiç çıkmadan bastırabilmek ya da çıkar çıkmaz anında yok edebilmek için kimyasal ya da genleriyle oynanmış biyolojik "çözümler" kullanmaktadırlar ki, bu milyonlarca yılda oluşmuş dengenin kısa süreler içinde nasıl etkileneceğini hiç hesaba katmamaktadırlar. Doğada en ufak bir canlının bile bir görevi vardır. Ya yemdir ya da yer ve/veya doğadaki temel element döngüsüne katkıda bulunur. Çünkü her canlı doğanın vazgeçilmez bir parçasıdır. İnsan da böyledir. Ama ne yazık ki, insan sırf akıllı olduğu için, hiç hakkı olmadığı halde, bu parçaları değiştirme, yok etme hakkını kendinde görmektedir. Halbuki bu yapılabilecek en büyük akılsızlıktır. Neyse, bu işin biraz felsefi yanı. Şimdi gelelim koku sorununa: yukarda da belirttiğim gibi, organik maddenin oksidasyonu sonucu (zararlı mikroorganizmaların eşliğinde, E-koli, salmonella, clostridium, .... vb. gibi!) hidrojen sülfür, amonyak, metan gibi kötü kokular veren bileşikler oluşur. Halbuki organik maddenin fermantasyonu sonucu, anti-oksidanlar, vitaminler, doğal hormonlar, antibiyotikler, biyolojik aktif maddeler oluşur ki, bunlar canlılar için son derece faydalıdır. Bu yüzden, ben herkese bol bol turşu ve yoğurt yemelerini öneririm. Almanların Sauerkraut dediği bizim lahana turşumuz dünyada kuş gribinden sonra çok meşhur olmuş Batıdaki supermarketlerde yok satmıştır! Bu bileşikler canlıların bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı korur.

Devlet prosedürleri ile ilgili sorulara ben yanıt vermek istemiyorum. Ben sadece bilimsel olarak bazı olguları açıklamak istedim. Aslında Oğuz Bey prosedürleri iyi biliyor. Bu da sorulardan belli oluyor. ancak şu kadarını söyleyebilirim: Organik gübre sertifikasını Bakanlıktan almak çok zor değil. Bildiğim kadarıyla, zararlı mikroorganizma içermemesi gerekiyor ve bunun için devlet laboratuvarında analiz yapılıyor. Bizim ürünlerimiz ise, yararlı mikroorganizma olarak yasalarda kayıtlı olan hemen hemen tüm mikroorganizmaları içermektedir. Önemli olan zararlı mikroorganizma içermemesi, belirli bir sayıda (en az 10 üzeri 7 cfu/ml!) yararli mikroorganizma içermesidır. Her türlü yararlı mikroorganizma, mikrobiyal gübre olarak tescil alabilir. Yeter ki bilimsel yayınlarla bunu ispatlayın. Ancak Türkiyede benim bildiğim kadarıyla mikrobiyal gübre lisansı almış ürün sayısı çok azdır. Bunun nedeni de, çok ince elenip sık dokunmasıdır ki böyle olması da doğrudur. Organik gübre tescili almış pek çok ürün vardır. Mevzuatı daha esnektir. Tarım Bakanlığı bu konuda doğru yapmaktadır. Aksi takdirde topraklarımız biyolojik olarak kirlenebilir ki bunun telafisi çok güçtür!
Organik gübre içindeki ağır metaller ve diğer metaller, mikroorganizmaları olumsuz etkiler. Ancak bu arada şunu da belirtmeden geçemeyeceğim: EM ile atıksular içindeki ve topraklardaki ağır metalleri de arıtabiliyoruz. Bu da EM’nin henüz bilimsel açıdan tam olarak çözemediğimiz “non-iyonik” etikisinden kaynaklanıyor (Ben son bir yıldır teorik olarak çözmek için üzerinde kafa yorduğum bit konu!) Bu konuda belki başka bir başlıkta tartışabiliriz. Nedenini tam açıklayamıyoruz ancak atıksu içindeki ağır metallerin konsantrasyonu EM ilave edilince azalıyor!

Organik gübre üretimi sırasında prosese bağlı olarak zararlı mikroorganizma bulaşabilir. Eve gidip paketi açınca içinden rahatsız edici kokular çıkacaktır. Hidrojen sülfür ya da amonyak gibi. Fermentasyon gübrelerine zararlı mikroorganizma bulaşması daha zordur. Yukarda da bahsettiğim gibi, bu ürünler anaerobik ortamda üretildiğinden zararlı mikroorganizma bulaşma olasılığı daha düşüktür ancak şu anda dünyada bol miktarda bulunan zararlı mikroorganizmalar her zaman fırsat kollamaktadır ve bu fırsatı bulduklarında (genellikle kapağını uzun süre açık bırakırsanız mesela!) bulaşırlar. Ancak fermantasyon gübreler zararlılara karşı doğaları gereği daha dayanıklıdırlar. (Örneğin, laktik asit bakteirleri son derece sterilize edicidir!) Bu yüzden süt, yoğurt ve turşu kolay kolay bozulmaz!

Topraklara organik gübrelerle gübreleme yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Eğer topraklarda zararlı mikroorganizma sayısı yararlılardan fazla ise zararlı mikroorganizmalar bu organik maddeleri kullanabilirlermi ? Bunun sonucu neler olabilir?

Aslında toprakta zararlı ve yararlı mikroorganizmalardan çok daha fazla miktarda fırsatçı (oportunist) mikroorganizma vardır. Kabaca oranlarsak Yararlılar yaklaşık %10-15, zararlılar %10-15 ve fırsatçılar %70-75.

Organik maddeden neyi kastettiğinize bağlıdır bu. Eğer hiçbir işleme tabi tutulmamış organik maddeyi toprağa atarsanız, tabii ki zararlı mikroorganizmalar tarafından kokuşma yoluyla parçalanacağı için zararlıdır. Zaten bitkilerin faydalanabilmeleri için organik madde içindeki yararlı element ve bileşiklerin mineralleşmesi yani bitkinin bünyesine alabileceği forma ulaşması gerekir. Örneğin, azot için düşünürsek, Organik madde içindeki azot karbonla bağlıdır. Bunun mineralleşmesi gerekir. Yani amonifikasyon, nitrifikasyon olaylarının geçrekleşmesi gerekir ki nitrat oluşabilsin. Bu yüzden organik madde kompostlaştırılarak toprağa atılır ancak piyasadaki birçok kompost da doğru yapılmamaktadır. İsmini şu anda hatırlamıyorum ama İzmir yakınlarında bir kompost tesisini ziyaret ettiğimde, kompostun üzerinde beyaz beyaz küfler oluşuyor hocam bu küfleri önleyemiyoruz o yüzden satış yapmadan önce bunları yüksek sıcaklıkta yakarak yok ediyoruz demislerdi. Halbuki o beyaz küfler, S. Cerevisia idi ve bitkiler ve toprak için son derece faydalıydı. Neyse sonra düzelttiler.

Kötü kokuyla ilgili konuları yukarda anlattığım için tekrar değinmeme gerek yok.

Kullanıcılar tabii ki istedikleri her ürünü analiz ettirebilirler. Ancak burada eğer bir yanlışlık veya farklılık varsa önce üretici firma ile temasa geçerek neden farklı olduğunu ve bu değişikliğin uygulamayı ve etkisini etkileyip etkilemeyeceğini sormalıdırlar. Mikororganizmalarla yani canlılarla uğraştığınız için her üretilen parti tıpa tıp aynı olmayabilir ama çok büyük fark olduğunda zaten o parti satışa sunulmamalıdır. Firma ve müşteri karşılık anlayış içinde birbirlerinin haklarını da korumalıdırlar diye düşünüyorum. Herkes hata yapabilir önemli olan hatayı anlamak, kabul etmek ve hatadan dönmektir!

Peynire yukarda değinmiştim. Evet kokuşmuş peyniri yerseniz bağışıklık sisteminiz bunu kaldıramayacak düzeyde ise hastalanırsınız.

Evet, bitkiler de insanlar gibidir. Aslında hepimiz toprak gibiyiz demek daha doğru olur. İlginçtir. ‘Topraktan geliyoruz toprağa gideceğiz’ sözü çok doğrudur! Bakarsanız, insan vücudunda bulunan elementlerin hepsi toprakta da mevcut! Bu da bu konuda hiç kuşku bırakmıyor. Ben bitkilerin de, insanların da topraktan geldiklerine inanıyorum. Ama onlara ilahi bir elin değip değmediğini de okuyucularımız yorumlasınlar!

Saygı ve sevgilerimle teşekkür ederim. Umarım okuyucuları bir nebze aydınlatabilmişizdir.

EM'nin tüm belgelerini yakında web sitemize toplu halde koyacağız. Burada bence belgelerden çok düşüncelerimizi paylaşmalıyız diye düşünüyorum.

cilekkentli
29-03-2020, 02:17
Merhabalar,

SAION EMTECH MİKROBİYAL GÜBRE kullanan oldu mu ? Olduysa fayda sağladımı öğrenmek istedim. Bahsi gecen ürünler arasında ki fiyat farkı 2 katı. Saion fiyat olarak çok makul. Kendileriyle konusmamda birbirleriyle alakaları olmadıgını davalık olduklarını soylediler.
EM Agriton Turkey (http://www.emturkey.com.tr) adresine gittiginizde sizi eski siteye yonlendiriyor. İyice kafa karıstırıcı bi durum var.

Birçok kişi em.a kullandıgını belirtmiş. Acaba Saion'un em.1 ürünü nü kullanan varmı ? Varsa gözlemlerini bizimle paylaşıp bilgilendirise sevinirim.

2. Olarak bazı e-ticaret sitelerinde İstanbul Gübre Sanayinin Bazı ürünlerinde Mikrobiyal Gübre olarak girilmiş. Örnek olarak İGSAŞ 6.8.6; MİKROBİYAL NPK GÜBRE
Burada bi yanlışlık olduğunu düşünüyorum. Ruhsatta böyle bir bilgiye rastlamadım. Bu olabilir mi sizce

EM Agriton
14-04-2020, 21:30
Değerli Üyeler,

Öncelikle COVİD-19 dan dolayı sağlıklı günler dilerim.
Değerli üyeler EM (Etkin Mikroorganizmalar) Teknolojisi 03.04.2007 Tarihinden itibaren bu sayfada yayınlanmaya devam etmektedir. Ara sıra sayfaya EM adı altında çeşitli firmalar ve yine bizim firma bünyemizden ayrılanlar kafa karışıklığına neden olmaktadır.

Orijinal EM, Japonya'nın Okinava kentindeki Ryukyus Üniversitesi'nden Prof. Dr. Teruo Higa tarafından geliştirilmiştir. Orijinal ürün EMRO Japonya'nın ürünü EM.1'dir.

Dünyadaki Marka Tescil Belgelerinden bir kaçını burada siz değerli üyelerin bilgisine sunarız.

EM Agriton
14-04-2020, 21:37
Marka tescillerin devamı 1

EM Agriton
14-04-2020, 21:44
Marka tescil belgeleri 2

EM Agriton
14-04-2020, 22:08
ÜRÜNLERİMİZİN TESCİL BELGELERİ VE ŞİRKETİMİZİN ÜRETİCİ LİSANS BELGESİ EKLİ DOSYALARDA.

www.agriton.eu
www.emrojapan.com

EM Agriton
14-04-2020, 22:19
Hayvancılık Probiotik Yem Katkı Ürünlerimiz

EM Agriton
14-04-2020, 22:27
SILAJ
EM Silo içerisindeki laktik asit bakterileri bir miktar şekeri laktik aside dönüştürerek pH’ının düşmesini ve böylelikle daha kararlı ve daha dayanıklı bir silaj elde edilmesini sağlar. EM silo içerisindeki diğer bir bileşen maya, fermantasyonun daha da ilerlemesini sağlayarak, silajın besin değerini artırır. EM Silo silajı kararlı hale getirmekle ve yemin enerjisini korumakla kalmaz, aynı zamanda silajın yem olarak enerjisini artırır. Bunu benzersiz bakteri ve maya dengesi sayesinde başarır ve bu yüzden iklim koşulları ne olursa olsun kullanılmalıdır. Silajın oluşum sürecinde Ph nın hızla düşmesini garanti eden ve içerdiği mayalar sayesinde anaerobik metabolitlerin oluşmasına neden olan EM Silo birçok mikroorganizmanın dengeli bir karışımından oluşmaktadır.Oluşan metabolitler silaja hayvanın beğeneceği güzel bir tat verir ve silajın aşırı derecede ısınmasını önler.
Kullanım amacı : Silajın daha kısa sürede olgunlaşmasını sağlamak, silajın dayanıklı olmasını ve besin içeriğini muhafaza etmesini sağlamak. Sindirim kanalında mikroflora dengesini düzenlemek, zararlı mikroorganizmaların üremesini önlemek, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve yemden yararlanma oranını artırmak.
Kullanım şekli ve dozu : 2 litre EM Silo® 100 litre suyla seyreltilir. Bu karışımdan 4 litre silaj yapılacak ürünün tonu başına spreylenir. Eğer daha az su kullanılacak 2 litre EM Silo® en az 50 litre suyla seyreltilmelidir. Bu karışımdan ton başına en az 2 litre kullanılmalıdır.
Kısaca 20 litre EM Silo® ile 250 ton silaj yapılmaktadır.
Etkin Mikroorganizmalar (EM) ilk olarak Japonya’ da Okinawa Üniversitesi’ nde Profesör Dr.Teruo Higa tarafından geliştirilmiştir.
Orijinal ürünlerde ''EM'' Logosu ve ''EM HOLOGRAM''ı bulunmaktadır.

EM Agriton
14-04-2020, 22:32
YERYÜZÜNÜ, ENTROPİ’Yİ AZALTAN TEKNOLOJİLERLE DONATIP FARKLI BİR TOPLUM YAPILANDIRMALIYIZ.

ASIL SORUN YERYÜZÜNDEKİ YARARLI VE KÖTÜ MİKROORGANİZMALARIN DENGESİDİR.
SORUN BİYOLOJİKTİR.

Nüfusun sürekli arttığı ve tarım alanlarının sürekli azaldığı, kaynakların yetersiz kaldığı, doğal problemlerin büyüdüğü bir dünyada geleceğe karamsar bakıyoruz.

Genelde toplumların birlikte hareket etmelerinin, bazı sorunlara çözüm getireceği görüşü kesindir, ama insanlığın top yekun biçimde kabul edilebilir ve sürdürülebilir bir genel refah düzeyine ulaşabilmesi için toplumsal sorunların kökenine inmemiz gerekmektedir.

YERYÜZÜNÜ, ENTROPİ’Yİ AZALTAN TEKNOLOJİLERLE DONATIP FARKLI BİR TOPLUM YAPILANDIRMALIYIZ.
(Dünyadaki düzensizliğin bir ölçüsü)

İnsanlık toplumsal yaşamı kurmadan ve nüfusu artmadan önce,

DÜNYA ENTROPİYİ DENGEDE TUTAN İŞLEVLERİNE SAHİPTİ;

Doğayla (kendisiyle) uyum içinde yaşıyordu ve kainattan sınırsız gücünü alabiliyordu.

Dünyada bir evrim yaşanmaktadır.

Şu andaki dünya bir saniye önceki dünya ile aynı olmadığı gibi, bir saniye sonrasıyla da aynı olmayacaktır.

Örneğin, sobanız da yanan kömür, son bir saniye içinde yeryüzüne biraz daha enerji vermiş olacaktır.

Bu yanma olayı sonucu enerjinin yanı sıra kül, karbondioksit açığa çıkacak ve bu yeni açığa çıkan maddeler ve yerküre sistemine ilave edilen enerji nedeniyle yeryüzündeki düzensizlik biraz daha artmış olacaktır.

İŞTE BİZ BU DÜZENSİZLİĞİ ÖLÇEN KAVRAMA ENTROPİ DİYORUZ.

Günümüz teknolojilerinin hemen, hemen tamamı oksidasyona dayalıdır ve her oksidasyon, entropi artışını da beraberinde getirmektedir.

Yoğun entropi ortamında karşılaşacağımız kirlilik ve oksidasyon devam ederse, zararlı mikroorganizmaların ve virüslerin yayılıp güçleneceğine kesin gözüyle bakılmaktadır.

Bu, sadece çevre kirliliğinin artmasıyla kalmayacak; salgınlar baş gösterecektir. Bunlar da zararlı mikroorganizmaların, sinek ve böceklerin çoğalmasına sebep olarak gelişmiş yaratıkların varlığını tehlikeye sokacak, tedavisi bulunmayan hastalıklara yol açacaktır. (ZATEN BU TEHLİKE BUGÜN DE MEVCUTTUR.SARS, COVID-19).

Bu sorunları kontrol altına alabilmek için hızlı bir şekilde Entropi yavaşlatıcı ve dönüşüm yaratıcı teknolojilere yönelmeliyiz.

İŞTE BU TEKNOLOJİLERDEN BİRİDE ETKİN MİKROORGANİZMALAR TEKNOLOJİSİDİR

ETKİN MİKROORGANİZMALAR TEKNOLOJİLERİ, Japonya’nın Okinawa kentindeki Ryukyus Üniversitesi’nden Prof. Dr. Teruo Higa tarafından geçen yüzyılın sonlarında geliştirilmiştir.

EMTeknolojisi, Etkin Mikroorganizmaların kullanıldığı teknoloji anlamına gelmektedir. Etkin Mikroorganizmalar ,tek bir mikroorganizma türü olmayıp, çeşitli mikroorganizma gruplarının karışımından oluşmaktadır..

Etkin Mikroorganizmalar Teknolojisi tarım, hayvancılık, balıkçılık, çevre ve insan sağlığı alanlarında uygulanmaktadır.

EM Teknolojisinin başlangıcı, 1968 yılına dayanmaktadır ve amacı hasattaki verimliliği arttırmak ve bozunmanın ya da çürümenin önüne geçmektir.

Ancak 1980’ler döneminde pratik uygulamalar olumlu sonuçlar göstermeye başlamıştır.
1982 yılında EM pratikte uygulanabilir hale gelmiş ve dünyanın 116 ülkesinde kullanılmaya başlanmıştır.

DİĞER BİR TARAFTAN;

Tarım işletmeciliğinde, çok uzun yıllar aşırı kimyasal gübreler ve zehir kullanımı sonucu maalesef topraklar canlılığını yitirmiş, doğal yapısını kaybetmiş, dolayısıyla artık verim alınamaz duruma gelmiştir.

Aslında, geçmiş yıllarda, doğal yapısı itibarıyla topraklarda var olan yoğun miktardaki yararlı mikroorganizmalar, son yıllarda iyice artan, aşırı kimyasal madde kullanımı ve zehirlerle yok edilmiş ve topraklar tamamen patojenlerin (kötü ya da zararlı mikroorganizmaların) istilasına uğramıştır.
,
Ayrıca kimyasal gübrelerin toprakta oluşturduğu kalıntılar ile zehir kullanımının doğal bir sonucu olarak, toprak yaşamsal işlevini yitirdiği gibi;

TEKSTÜR YAPISI DA BOZULMUŞ VE TOPRAKLARIMIZ BİYOLOJİK, KİMYASAL VE FİZİKSEL OLARAK ZARAR GÖRMÜŞTÜR.

Üstelik kimyasal ve zehir kullanımı doğal dengeyi öylesine bozmuş ve hatta yok etmiştir ki, topraktaki yararlı mikroorganizmalar neredeyse tamamen yok olduğu gibi, keklik, yılan, solucan hatta arı v.b gibi doğal denge için çok önemli olan canlı türleri de tarım alanlarından kaybolmuştur.

Toprakta doğal denge gereği; makro ve mikro bitki besin maddelerini uygun oranda ve bitkilerin alabileceği formda bitkiye sunma görevlerini yapacak olan yararlı bakterilerin yok edilmiş olması sonucu, toprağa vereceğimiz her türlü kimyasal gübrenin pek çoğu toprakta kalarak kimyasal birikinti teşkil etmekte, sonuçta taşlaşan, çoraklaşan, hasta topraklarla karşılaşmaktayız.

SORUNUN ESAS KAYNAĞI, TOPRAKTAKİ İYİ VEYA KÖTÜ MİKROORGANİZMALARIN DURUMLARIDIR, YANİ SORUN BİYOLOJİKTİR!

ASIL SORUN TOPRAKTAKİ YARARLI VE KÖTÜ MİKROORGANİZMALARIN DENGESİDİR.
SORUN BİYOLOJİKTİR.

Bu denge yararlı mikroorganizmalar aleyhine bozulmuştur.

Bir başka deyişle, sorun, toprağın bozulmuş olan doğal yapısının sonucu hastalık yapıcı kötü mikroorganizmaların istilası ile karşı karşıya bulunulması gerçeğidir.

Buna neden olan da topraklarımızdaki bu kimyasal birikimlerdir.

Toprakların hasta olmasının tek nedeninin kötü mikroorganizmaların istilası ile hastalık üretmeleri olduğunun, bunu engelleyecek olan yararlı mikroorganizmaların maalesef yok edildiğinin bilinmesi gereklidir.

Daha anlaşılır bir ifadeyle, ortamdan iyiler yok edilmiş, ortamı tamamen kötüler istila etmiştir.

Çözüm toprakların yeniden sağlığına kavuşturulup canlandırılmasıdır.

Etkin Mikroorganizmalar toprağı düzenleyerek toprağın yeniden doğal formuna ve sağlığına kavuşmasını sağlar.

AYRICA KİMYASAL GÜBRE KALINTILARINI PARÇALAYARAK, BİTKİNİN ALABİLECEĞİ FORMA DÖNÜŞTÜRÜP BİR NEVİ AŞÇILIK GÖREVİ YAPAR.

Etkin Mikroorganizmalar, sadece toprağı doğal yapısına kavuşturmakla kalmaz, çiçeklenmeyi, filizlenmeyi artırır, fotosentez kapasitesini, erken meyve vermeyi de teşvik eder.

ETKİN MİKROORGANİZMALAR SERTLEŞMİŞ TOPRAKLARIN TAMAMEN ÇÖZÜLEREK YUMUŞAMASINI, TOPRAĞIN HAVALANMASINI, NEFES ALMASINI SAĞLAYARAK OKSİJEN, AZOT KARBONDİOKSİT KÖTÜ GAZLAR SİRKÜLASYONUNU SAĞLAR.

Etkin Mikroorganizmalar tarla ortamındaki tüm organik kalıntıları (sap, saman, yaprak, bitki artıkları, hayvan dışkısı v.b gibi) tamamen parçalar, doğal gübre haline getirip, organik maddeyi humus haline dönüştürerek organik kompost oluşumunu ve bunu bitkinin alabilmesini sağlar.

Etkin Mikroorganizmalar bünyesindeki bakterilerin tümü birer laborant gibi görev ifa ederler.
EM teknolojileri kurumsal veya bireysel herkesin hayatına katkı sağlayacak ürünlere sahiptir.

EM Agriton
14-04-2020, 22:34
Tarımsal üretim; güneş enerjisi, su ve karbondioksit gerektiren yeşil bitkilerin fotosentez prosesi ile başlar. Fotosentez için gerekli bu maddeler her yerde bol miktarda bulunmaktadır. Böylece, Tarımı, “yoktan birşey üretmek” olarak tanımlayabiliriz. Ekonomik etkinlik açısından bakıldığında bu iyi bir şey gibi görünse de, mevcut tarım son derece düşük verimlidir. Bunun nedeni, bitkilerce güneş enerjisinin çok düşük bir verimlilikte kullanılmasıdır. Güneş enerjisinin bitkiler tarafından teorik olarak potansiyel kullanılabilme oranı %10-20 arasındadır.

Ancak, gerçek kullanım oranı ise %1’in altındadır. Yüksek fotosentez verimliliğine sahip şeker kamışı gibi C4 bitkilerinin kullanılma oranı bile azami büyüme dönemi sırasında %6-7’yi pek geçmemektedir. En iyi verim alınan tahıllarda bu oran normalde %3’ün altında seyretmektedir. Geçmişte yapılan çalışmalar, ana ürün kloroplastla rının fotosentez verimliliğinin daha fazla artırılamayacağını göstermiştir. Bu, biyokitle üretim kapasitesinin azami düzeye ulaştığı anlamına gelmektedir. Bu yüzden, biyokitle üretimini artırmanın en iyi yolu, insan gözüyle görülebilen ışığı (visible light) (kloroplastlar halen bu ışığı kullanamamaktadır) ve kızıl ötesi ışınları kullanmaktır.

Bu ışınlar birlikte toplam güneş enerjisinin %80’ini oluşturmaktadır. Ayrıca, organik moleküllerin bitkiler tarafından doğrudan kullanımı yoluyla bitki ve hayvan artıklarının içerdiği organik enerjinin geri kazanılmasının yollarını da araştırmalıyız. Fotosentetik bakteri ve yosun (alg), ortamda organik madde bulunduğunda, 700 ila 1200 nm dalga boylarını kullanabilmektedir.

Yeşil bitkiler bu dalga boylarını kullanamazlar. Ayrıca, fermantasyon mikroorganizmaları organik maddeyi parçalayarak, amino asitler gibi karmaşık bileşikleri açığa çıkararak bitkilerin kullanımına sunarlar. Bu ise, organik maddenin tarımdaki verimliliğini artırır. Buradan yola çıkarak, tarımsal üretimin artması için önemli bir etmenin, toprakta organik maddeyi ve güneş enerjisini verimli biçimde kullanacak ve organik maddeyi parçalayacak etkin mikropların bulunması olduğunu söyleyebiliriz. Böylelikle, güneş enerjisinin kullanım verimliliği artırılmış olur.

Fotosentez bakterisi (Fototropik bakteri)

Fotosentez bakterileri, yaşamlarını kendi kendilerine destekleyen bağımsız bakterilerdir. Bu bakteriler, güneş ışınlarını ve toprağın ısısını enerji kaynağı olarak kullanarak; kök salgılarından, organik maddeden ve/veya zararlı gazlardan (örneğin, hidrojen sülfür) yararlı maddeler sentezlerler. Yararlı maddelerse amino asitler, nükleik asitler, biyoaktif maddeler ve şekerden oluşmaktadır ki bunların hepsi bitkilerin büyümesini ve gelişmesini teşvik etmektedir.

Bu yararlı maddeler hem doğrudan bitkiler tarafından emilirler hem de bakterilerin daha da artması için büyüme ortamı (substrate) olarak davranırlar. Bu yüzden, topraktaki fototropik bakterilerin artışı diğer etkin mikroorganizmaları daha da artıracaktır. Örneğin, fototropik bakterilerin salgıladığı büyüme ortamı olarak davranan azotlu bileşiklerin (amino asitler) varlığından ötürü kök çevresinde (rhizosphere) VA (vesicular- arbuscular) mikoriza artmıştır. VA mikoriza, topraktaki fosfatların çözünürlüğünü artırarak, normalde bitkilerin alımı için çözeltide olmayan fosfatları çözeltiye geçirir.

VA mikoriza, azot fikse eden Azotobakter ve Rhizobium bakterileri ile birarada bulunabilir ve baklagillerin havadaki azottan yararlanma yeteneğini artırır.

EM Agriton
14-04-2020, 22:38
Mikrobiyal yaprak gübeleri

EM Agriton
14-04-2020, 22:49
Siz Değerli agaçlar.net üyelerine

Şirketimiz ''TARIM ÜRÜNLERİNDE''aşağıdaki indirimli fiyatları uygulayacaktır.

1 Litre EM.1 (Dormant Kullanıma hazır ürün değildir.) 125.-TL
1 Litre EM.A (Aktif Kullanıma hazır ürün ) 30.-TL
1 Litre EM.5 (Yaprak Gübresi) 33.-TL
1 Litre EM.FPE (Yaprak Gübresi) 33.-TL

Not : 20 Litrelik EM.A 300.TL (20 Litre Sadece EM.A için var.)

+90 537 215 94 64 Direk Sipariş Hattı veya gamze@emturkey.com.tr
+90 850 304 02 44
+90 232 332 02 44
Egemenlik Mah. 6106 Sok. No: 95 Işıkkent-Bornova/İZMİR
www.agriton.eu
ÖNEMLİ NOT : Kargolarımız her hafta salı ve cuma günü çıkmaktadır

idris şenol
15-04-2020, 10:44

+90 850 304 02 44
+90 232 332 02 44
www.agriton.eu
Topraksız tarımda kullanmımı ne durumda nasıl bilgilere ulaşabilirz teşekkür ederim

EM Agriton
19-04-2020, 19:55
Topraksız tarımda kullanmımı ne durumda nasıl bilgilere ulaşabilirz teşekkür ederim

Sayın İdris Şenol,
Topraksız tarım bitki üretim sistemlerinde ürünlerimiz ülkemizde kullanılıyor. Fakat ülkemizde yapılmış akademik bir çalışma yok. ABD ve AB Ülkelerinde bir çok akademik çalışma var ama Türkçe tercümeleri yapılmış değil.

Topraksız bitki üretim sistemlerinde EM ürünleri besin çözeltileri ile 1:1000 oranında seyreltilerek verilebilir. Bu uygulama yüksek düzeyde mevcut besin maddelerinin neden olabileceği bitki stresini azaltırken, besin alımında kök sistemlerini etkin mikroorganizmalar ile kaplayarak besin alımını daha verimli hale getirir ve verimliliği artırmaya yardımcı olur. Mahsul kalitesini ve hasat sonrası raf ömrünü uzatır.
Sağlıklı Günler Dileriz

EM Agriton
19-04-2020, 20:06
EM Agriton Ailesi
www.agriton.eu

İsmail Kuzucu
22-04-2020, 19:49
Em.1 ile kaç litre em.a elde edebiliyoruz?

Safranlı
28-04-2020, 09:41
20 lt

Kkank
19-05-2020, 21:12

+90 850 304 02 44
+90 232 332 02 44
www.agriton.eu

Hocam saksıda bitki yetiştiriyorum.hangi Em ürününü saksı bitkilerinde ne kadar ve nasıl kullanmalıyız.(not: toprakta kullanmak istiyorum)

Ömer Bey
20-05-2020, 14:31
Sn.Doğasever merhaba,

Sizi tekrar aramızda yeni nickinizle görmekten çok bahtiyar oldum.Değerli fikirleriniz ve düşüncelerinizden geçmişte olduğu gibi faydalanacağımız için çok sevinçliyim.Tekrar hoşgeldiniz.

Kirenci
22-05-2020, 11:42
Merhaba.M1 i nasıl M A yapıyoruz.

gaseker
31-05-2020, 12:20

+90 850 304 02 44
+90 232 332 02 44
www.agriton.eu

Hijyen Spreyi/ Koku Giderici Olarak
a) 1 litre EM'yi 50 litre suyla seyreltin. Aşağıda belirtilen zamanlarda metrekareye 0,5 litre oranında spreyleyin.
b) Tavuklar kümese konmadan 3 - 7 gün önce veya son kimyasal dezenfeksiyon ya da fumigasyondan sonra barınağın tavanlarına, yerlere ve duvarlara spreyleyin.
c) Haftada bir kez hayvan dışkısının üzerine spreyleyin.
Kışın nemlilik daha fazla olduğundan spreylemede kullanacağınız çözeltiyi 1/10 - 1/20 oranında klorsuz suyla seyreltin ve ayda bir kez yerlere metrekareye 50 gram Bukaşi serpin. Bukaşi hem EM mikroorganizmalarını aşılar hem de fazlalık nemi alır.

Kümes hijyeni için önerilen bu kullanımda bahsedilen EM EM.1 mi yoksa EM.A mıdır?

MeyveliTepe
31-05-2020, 13:24
Hijyen Spreyi/ Koku Giderici Olarak
a) 1 litre EM'yi 50 litre suyla seyreltin. Aşağıda belirtilen zamanlarda metrekareye 0,5 litre oranında spreyleyin.
b) Tavuklar kümese konmadan 3 - 7 gün önce veya son kimyasal dezenfeksiyon ya da fumigasyondan sonra barınağın tavanlarına, yerlere ve duvarlara spreyleyin.
c) Haftada bir kez hayvan dışkısının üzerine spreyleyin.
Kışın nemlilik daha fazla olduğundan spreylemede kullanacağınız çözeltiyi 1/10 - 1/20 oranında klorsuz suyla seyreltin ve ayda bir kez yerlere metrekareye 50 gram Bukaşi serpin. Bukaşi hem EM mikroorganizmalarını aşılar hem de fazlalık nemi alır.

Kümes hijyeni için önerilen bu kullanımda bahsedilen EM EM.1 mi yoksa EM.A mıdır?

EMA olmalı.

Robinson Crusoe
02-06-2020, 10:26
EM-A ürününü almak için bugün Gamze Hanım'a mail attım(emturkey).

Bana gelen mail'e göre 1 litre satışını durdurmuşlar sorun yaşadıkları için, 5 litre olarak satıyorlar artık.

Hepimizin 20 dönüm tarlası yok, internette bulabildiğim mantıklı alternatif bir ürün bulup alacağım artık. Tecrübelerinize göre alıp memnun kaldığınız ürün varsa lütfen özel mesajla da olsa paylaşırsanız sevinirim.

Edit: 2015'ten MeyveliTepe'nin mesajlarını gördüm.

Anladığım kadarıyla EM Agriton (EM Turkey)'in çalışanlarından biri anlaşmazlık sebebiyle şirketinden ayrılıp, EM'yi uzak doğuda dağıtan bir Japon firmasından lisans alarak ithalat/üretim yapmaya başlamış. EM Turkey ise bildiğim kadarıyla Hollanda üzerinden lisanslıydı.

Sonuçta yine anladığım kadarıyla iki ayrı firma EM ürünleri satar durumda. İkisinin de bakanlıktan mikrobiyal gübre tescilleri var. Bu tuhaf durum sebebiyle rekabet içindeler. EM Turkey'in ürünlerini biliyorum ama Saionem'in ürünlerinden henüz elde edip karşılaştırmadım.

Biraz daha kurcalayınca şu sonuçlara ulaştım;

Saion Japonyada EM ürünleri üreten bir şirket (http://world.saion-em.co.jp/). Türkiye dahil 8 ülkede (Singapur, Malezya, Pakistan, Suudi Arabistan vb.) distribütörleri vasıtasıyla faaliyet gösteriyor.

Emro Japan da Japonyada EM ürünleri üreten bir şirket (http://www.agaclar.net/forum/emrojapan.com/). Distribütörleri vasıtasıyla 59 ülkede üretim yapıyor ve 120 ülkede dağıtım yapıyor. EM Turkey de worldwide listelerinde mevcut.

Japonyada neden iki ayrı EM şirketi olduğunu bilmiyorum. Dünyadaki dağılımına bakarak Emro Japan'ın daha geniş bir organizasyona sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Dökümanlarına baktığımızda ürün içerikleri arasında bariz bir farklılık görünmüyor.

Sanırım Saion ürünlerini sipariş edeceğim.

ALEXrunaway
12-06-2020, 02:40
Merhaba, EM probiyotik hakkında öğrenmek istediğim bazı şeyler var. Yanıt alabilirsem memnun olurum.

Su kalitesi iyileştirme yahut arıtma durumları için kullanılan EM takviyesi kullanım miktarı ne kadar miktarda ve rutinde olmalıdır. Örneğin 1 tonluk kapalı ve devir-daim sistemli bir sistemde nasıl kullanılmalı.

Yukarıda belirttiğim sistem içerisinde bulunan canlılara bir zararı olurmu. Örneğin içerisinde bulunan Tubifex, Gammarus, Daphnia gibi canlılara bir zararı bulunuyor mu? Zira bu canlıların zarar görmemesi ve hatta üremesi gerekmektedir.

EM1 gubresini EMA ya evriltirken kullanılan melas v.b malzemeler bu fermantasyon sürecinde mikrobiyolojik canlılar tarafından tamamen tüketiliyor mu? İş bu haldeyken ve dolayısıyla şekerli bir sıvı haline gelen bu ürün sisteme ek şeker ilavesiyle karşı karşıyamı bırakıyor.

Sanırım ülkemizde bulunmuyor, şayet bilginiz var ise EM4 gübresi nedir, ülkemizde bu gübrenin muadili varmıdır.

Yanıt alabilirsem memnun olurum, şimdiden çok teşekkür ederim.

Dogasever
13-08-2020, 21:41
Ömer bey çok teşekkür ederim. Ben de memnun oldum. Sagolsunlar adminler yardımcı oldular ve hesabıma kavuştum tekrar.
Bu postu yıllar önce ben Dogasever rümuzuyla açmıştım. Türkiye için çok faydalı olduğuna inanıyorum.
En azından şimdi artık bizim ülkemize özgü YERLI FAYDALI MİKROORGANİZMALARI Türkiye'de üretiyoruz. www.fermant.org
Herkese selamlar

erfeser
26-11-2020, 10:14

+90 850 304 02 44
+90 232 332 02 44
www.agriton.eu

5 litrelik EMFPE ve 5 litrelik EM5 fiyat bilgisi paylaşabilir misiniz?

erfeser
26-11-2020, 10:16
Ömer bey çok teşekkür ederim. Ben de memnun oldum. Sagolsunlar adminler yardımcı oldular ve hesabıma kavuştum tekrar.
Bu postu yıllar önce ben Dogasever rümuzuyla açmıştım. Türkiye için çok faydalı olduğuna inanıyorum.
En azından şimdi artık bizim ülkemize özgü YERLI FAYDALI MİKROORGANİZMALARI Türkiye'de üretiyoruz. www.fermant.org
Herkese selamlar

Sayın Dogasever öncelikle hayırlı olsun. Sizden de bağda yapraktan kullanım için ürün ve fiyat bilgisi alabilir miyim?

Aida
05-04-2022, 17:19
Merhaba, EM konusunda 1,5 yıldır yazan olmamış. Büyük bir zeytinlikte budama sonrası yaklaşık 2500 ağaç için kullanmayı düşündüm. EM Aktif ve EM5 ile EMPFE kullanmam önerildi. Sadece bu yıl Nisan ayında ve zeytin sineği zamanı öncesinde kullanırsam sonuç alabilir miyim? 30 bin lira civarında çıkan maliyet düşündürdü beni. 400 ltlik Tarala şebeke suyu, bazen sondaj kuyusundan çıkan su ile uygulama yapacağım. Broşürlerde klorsuz su kullanılması ve hasat zamanına kadar 20-25 gün ara ile uygulanması gerekir diyor. Kafam karıştı. Zeytinlikte EM deneyimi ve önerisi olan yazabilirse çok makbule geçer. Şimdiden teşekkürler.

halcur
11-06-2022, 07:55
Okuyan ve bilgi/tecrübesi olanlara bir sorum daha var. Mümkünse, cevap alabilirsem sevinirim.
Yarın bahçeye gidip bostanı sulamayı düşünüyorum. Sulama borusuna bidon monte ettim.(İlk fırsatta fotoğrafını çekerim.) Bu bidona eriyebilir damlama gübresi(20.20.20) veriyorum arada. Şimdi de EM.A vermek istiyorum. Yarım litre kadar var. Sorularım şunlar:
1-EM.A'yı çoğaltabilir miyim? Nasıl?
2-EM.A ile gübreyi(20.20.20) karıştırabilir miyim? Karıştıramazsam aynı gün aynı sulamada ara vererek kullanabilir miyim?
3-Bu ikisini Lactobasil serum ile karıştırabilir miyim?
4-Mümkün değilse Lactobasil serum ile EM.A'yı karıştırabilir miyim?
5-Gülleci bulamacı ile EM.A ya da Lactobasil serumu karıştırabilir miyim?
6-Kaolin ile EM.A ya da Lactobasil serumu karıştırabilir miyim?
7-Gülleci ile kaolin kilini karıştırabili miyim?
8-Delfin kaolin kili, gülleci bulamacı ile karışır mı?

Teşekkürler

MeyveliTepe
11-06-2022, 12:33
Okuyan ve bilgi/tecrübesi olanlara bir sorum daha var. Mümkünse, cevap alabilirsem sevinirim.
Yarın bahçeye gidip bostanı sulamayı düşünüyorum. Sulama borusuna bidon monte ettim.(İlk fırsatta fotoğrafını çekerim.) Bu bidona eriyebilir damlama gübresi(20.20.20) veriyorum arada. Şimdi de EM.A vermek istiyorum. Yarım litre kadar var. Sorularım şunlar:
1-EM.A'yı çoğaltabilir miyim? Nasıl?
2-EM.A ile gübreyi(20.20.20) karıştırabilir miyim? Karıştıramazsam aynı gün aynı sulamada ara vererek kullanabilir miyim?
3-Bu ikisini Lactobasil serum ile karıştırabilir miyim?
4-Mümkün değilse Lactobasil serum ile EM.A'yı karıştırabilir miyim?
5-Gülleci bulamacı ile EM.A ya da Lactobasil serumu karıştırabilir miyim?
6-Kaolin ile EM.A ya da Lactobasil serumu karıştırabilir miyim?
7-Gülleci ile kaolin kilini karıştırabili miyim?
8-Delfin kaolin kili, gülleci bulamacı ile karışır mı?

Teşekkürler

1. EMA neticede bir bakteri karışımı olduğu için çoğaltabilirsiniz ama çoğalmış hali bakteri türlerini orijinaliyle aynı oranda içermeyecektir. LAB'lar fazla çoğalırken fototrofik bakteriler ya hiç ya da çok az çoğalacaktır.

2. Kompoze gübre ile EMA'yı karıştırabilirsiniz. Önemli olan karıştırdığınız meteryalde anti bakteriyel bir içerik olmamasıdır.

3. Evet, karştırabilirsiniz

5. Gülleci bulamacı (kalsiyum polisülfat) her ne kadar fungusit özellikleri taşısa da mikrobiyal içerikle karıştırmamanız önerilir.

6. Evet (kaolinin saf kaolinit olması gerekir - piyasada kaolin diye satılan bazı ham karışık malzemelerin etkisi bilinmiyor)

7. Evet

8. Delfin ile saf olmak şartıyla kaolini karıştırabilirsiniz. Gülleci bulamacı ile delfin'i yan yana getirmemekte fayda var.

halcur
11-06-2022, 12:43
1. EMA neticede bir bakteri karışımı olduğu için çoğaltabilirsiniz ama çoğalmış hali bakteri türlerini orijinaliyle aynı oranda içermeyecektir. LAB'lar fazla çoğalırken fototrofik bakteriler ya hiç ya da çok az çoğalacaktır.

2. Kompoze gübre ile EMA'yı karıştırabilirsiniz. Önemli olan karıştırdığınız meteryalde anti bakteriyel bir içerik olmamasıdır.

3. Evet, karştırabilirsiniz

5. Gülleci bulamacı (kalsiyum polisülfat) her ne kadar fungusit özellikleri taşısa da mikrobiyal içerikle karıştırmamanız önerilir.

6. Evet (kaolinin saf kaolinit olması gerekir - piyasada kaolin diye satılan bazı ham karışık malzemelerin etkisi bilinmiyor)

7. Evet

8. Delfin ile saf olmak şartıyla kaolini karıştırabilirsiniz. Gülleci bulamacı ile delfin'i yan yana getirmemekte fayda var.

Çok makbule geçti, teşekkürler. Devamlı göümün önünde olsun diye cevabınızı kendi sayfama da taşıyorum.

halcur
11-06-2022, 16:10
emturkey'e de bilgi talep etmek için yazmıştım:
Sayın Yetkili,
Ben ürünlerinizden EM.A'yı kullanıyorum ama bazı konularda broşürlerinizde bilgi bulamadım. Bu nedenle yardıma ihtiyacım var.
EM.A biyolojik bir madde olduğu için karışabilirlik durumu beni endişelendiriyor.. Sorularımı şöyle sorayım.
Ben sıklıkla gülleci bulamacı ve 3x20 gübre kullanıyorum.
Soru 1- EM.A'yı yaprak tan vermek istersem
a)Gülleci Bulamacı ile karıştırabilir miyim?
b)Kaolin kili ile karıştırabilir miyim?
c)Delfin WG ile karıştırabilir miyim?
Soru 2- EM.A'yı sulama suyuyla damlamadan verirken,
a)20.20.20 gübreyle karıştırabilir miyim? Karıştıramazsam aynı gün aynı sulamada ara vererek kullanabilir miyim?
b)Ev yapımı lactobasil serum ile karıştırılabilir mi?

Cevap verebilirseniz memnun olurum. Teşekkürler.

emturkey.com.tr'den gelen cevap da şu şekilde:
-Gülleci Bulamacı ile kullanmayın.
-Kaolin Kili ile kullanabilirsiniz
-Delfin WG ile kullanabilirsiniz
-3×20 ile karışabilir
-Ev yapımı lactobasil serum ile karıştırmayınız.(Kontaminasyon vardır, ne ürediği belli değil)
Ekki disya da broşurumuz mevcut.
Selamlar
Alper AKMAN

MeyveliTepe
18-06-2022, 19:58
pH en önemli indikatör. Hiç bir şey yoksa koku.

MeyveliTepe
19-06-2022, 19:45
Kusura bakmayın, yanlış sayfadaymışım. Yazıyı silip ilgili sayfaya aktaracağım ama "koku" nasıl olmalı sorusunu da sorayım.
Örnek;
sirke gibi...
peynir gibi...vs

Oraya yazdım ama buraya da yazayım. Turşu kokusuna benzer bir koku olmalı ve çöp kokusunu andırır ağırlaşmış bir koku olmamalı.

halcur
19-06-2022, 21:52
Oraya yazdım ama buraya da yazayım. Turşu kokusuna benzer bir koku olmalı ve çöp kokusunu andırır ağırlaşmış bir koku olmamalı.

Meşgul ediyoruz muhtemelen hatta tekrara düşmenize vesile oluyoruz ama bazen bilgiye ulaşmak güç oluyor(aslında bu durum sitenin kapsamlı olmasını da gösteriyor-bilgi tecrübe çok fazla), bazen de dikkatimizden kaçıyor. Teşekkürler.

NOT: Konu bu sayfayla ilgili olmadığı için soru-cevapları http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/30300-5.htm#post1615982 taşıdım.

halcur
28-03-2023, 14:03
Daha önce cevaplandıysa kusura bakmayın. EM çoğaltma EM.A ile yapılabiliyor mu? EM.A ve pekmez, melas vb kullanarak EM çoğaltma mümkün mü? Mümkünse nasıl yapılır?

Bir de şu videoyu izleyip yorum yapar mısınız?
https://www.youtube.com/watch?v=BWnQ8CFFw_8&list=PLX750drMB8Yzgm8_Ma2TkujnMiqdITKMC&index=5

MeyveliTepe
28-03-2023, 16:11
İki soru var ama sorular birbiriyle ilgili :)

Birinci soru: EMA'dan EM üretemezsiniz. Daha doğrusu, ürettiğiniz şey EM değil, Lactobacillus baskın bakteri içeren bir sıvı olacaktır. EM'nin içeriğinde olması gereken fotosentetik bakteriler, EMA'yı melas ile besleme prosesi sırasında LAB'ların ürediği gibi üremeyeceklerdir.

İkinci soru: Videodaki amca, sağolsun çok uğraşmış ama o yaptığı şeyde fotosentetik bakteri üremez. Sebebi de çok basit. Kullandığı şey alelade su (çeşme, kuyu, damacana vb.). Oysa fotosentetik bakteri gökten zembille inmez. Kullandığı suyun fotosentetik bakteri içeren bir su olması gerekiyordu. Yani suyun ya durgun bir gölden ya da denizden alınması gerekiyordu. Diğer şeyler fotosentetik bakteri üretme işlemlerinde kullanılan şeyler. Bunlar, MSG, amino asit, çiğ yumurta vb. şeyler olabiliyor. Güneş altında en az 2 ay beklemesi gerekiyor ve sonunda fotosentetik bakteri üreyip üremeyeceği de garanti değil. Mayalama yapılabilmiş ise sonuç alınıyor.

Bonus bilgi: LAB'lar her yerde var ve üretmesi çok kolay. Fotosentetik bakteriyi üretebilmek çok daha zor. Bitkisel üretimde fotosentetik bakterilerin işlevleri lab'lara göre çok faha önemli. Bu konuda epeyce bilimsel çalışma da mevcut.

ramada
31-01-2024, 12:47
Merhaba

EM tedariği nereden sağlanabilir.?