Bağlan

View Full Version : EM (Etkin Mikroorganizmalar)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 [6] 7

Safranlı
06-03-2012, 08:37
Hiç ugraşma merkezden al rahat et
ıkı üç gune elınde olur

cetiner
16-03-2012, 22:08
arkadaşlar birer litre ema em5 ve em fpe aldım şu günlerde meyve ağaçlarında kullanmak istiyorum tam olarak ne zaman ve hangi dozajda kullanmalıyım

Safranlı
17-03-2012, 08:45
Em nın uygulama kitapcıgını sizlere vermedıler mı pekı
genlede küçük bir kitap verılir
meyve çeşitleri nedir bilemiyorum
ancak genel şöyle
en fazal bir tone 1 littre ema
ancak ideali 500 kg suya 1 litre ema idealdir
yaprak açmadan önce uygulanmalıdır
em5 ve emfpe yide 500 lt suya ıkıısnı birden yanı birer litre koyabılırsın
elınızdeki malzemeler ile ema yı topraktan diyerlerını yaptaktan vermelisiniz
su an itibarıyla tercıhınıze göre aynı andada birini topraga diyerini yapraga verebılırsınız
yapraga derken açmamış dalıda kastedıyorum
15 gun arayla verılebılır

cetiner
17-03-2012, 17:37
sayın safranlı cevabınız için teşekkür ederim ankara dan kargoyla gönderdiler kitapçık yoktu em5 ve emfpe yi ağaçlar çiçek açtıysa da kullanabilirmiyim sakıncası olmaz herhalde uygulayacağım meyve ağaçları elma erik ayva ceviz kiraz armut benimki hobi bahçesi

Coskun4216
17-03-2012, 18:32
Sayın cetiner

Aşağıdaki bilgiler EM Agriton Turkey (http://www.emturkey.com.tr) sitesinden alıntıdır.Uygulamalar kısmın da farklı agaç ve sebzeler ile ilgili bilgiler de var.

ELMA, ARMUT, KİRAZ, BADEM, ERİK, ŞEFTALİ,CEVİZ vb. gibi tüm meyve ağaçları için EM kullanımı

Topraktan:
1. uygulama: mart veya nisan aylarında 2 litre EMa
2. uygulama: mayıs veya haziran aylarında 2 litre EMa.

Yapraktan:
1. uygulama: İlk yapraklanma ile birlikte 250 ml EM5 + 250 ml EM FPE, 250 litre suya konup ağaçlar dalları ile birlikte yıkanacak şekilde uygulanır.
2. uygulama: Sürgünler 10-15 cm olduğunda 500 ml EM5 + 500 ml EM FPE, 500 litre suya konup, ağaçlar dalları ve yaprakları ile birlikte yıkanacak şekilde uygulanır.
3. uygulama: Meyveler küçük fındık büyüklüğüne geldiğinde aynen 2. uygulama gibi uygulama yapılır.
4. uygulama: 3. uygulamadan 15-20 gün sonra aynen 2. ve 3. uygulamada olduğu gibi uygulanır.

Not: Ağaçların kış aylarını tamamen sıkıntısız atlatmaları için eylül ya da ekim aylarında topraktan son bir kez daha EM uygulanması mükemmel olur. Ancak bu tamamen çiftçimizin kendisiyle ilgilidir. Yapmasa da olur, yaparsa mükemmel olur. Bu durum fidanlar için ve narenciye, zeytin dahil tüm ağaçlar için böyledir.

cetiner
17-03-2012, 22:08
sayın coşkun4216 mesajınız için teşekkür ederim em yi ilk defa kullanacağım inşaallah

seleste
09-04-2012, 18:28
Geçen yıldan elimde EM 1 var. Bunu bu yıl kullanabilir miyim ? Kullanamayacaksam nasıl değerlendirebilirim ?

Halil Önen
10-04-2012, 00:07
Geçen yıldan elimde EM 1 var. Bunu bu yıl kullanabilir miyim ? Kullanamayacaksam nasıl değerlendirebilirim ?

Elinizde EM1 var ise bunu pekmezle_ ya da melas_ aktifleştireceksiniz. Gaz çıkışı_ kabın şişmesi_ aktifleşmenin göstergesidir.

EM1 normal oda sıcaklığında ve güneşsiz ortamda 2 yıl dayanıyor.

Kötü kokuyorsa bozulmuş demektir lavobaya dökün gitsin, belki gittiği verde işe yarar...;)

bademu
11-04-2012, 18:55
selamlar.Şuan sulama imkanım yok.Fakat ağaçlara ve bağa EMa vermek istiyorum nasıl verebilirim?yapraktan da vermek istemiyorum. Aynı zaman da toprakta yararlansın diye.DOĞRUMU DÜŞÜNÜYORUM bilemiyorum.

Halil Önen
11-04-2012, 21:15
selamlar.Şuan sulama imkanım yok.Fakat ağaçlara ve bağa EMa vermek istiyorum nasıl verebilirim?yapraktan da vermek istemiyorum. Aynı zaman da toprakta yararlansın diye.DOĞRUMU DÜŞÜNÜYORUM bilemiyorum.

Sn. bademu, ema'yı ağaçların kök taç izine ve asmaların kök gölgesine yakın sulandırıp _ bir kova ile dökerek de_ verebilirsiniz. Sıcak havalarda önce toğrağı ıslatıp vermelisiniz.

cetiner
15-04-2012, 06:42
sayın halil önen ağaç başına bir kova ema lı su yeterlimidir birde 1 litre em1 den kaç litre ema aktifleştirebiliriz ayrıca keçiboynuzuyla da aktifleştirme yapılabilir mi

Halil Önen
15-04-2012, 09:08
sayın halil önen ağaç başına bir kova ema lı su yeterlimidir birde 1 litre em1 den kaç litre ema aktifleştirebiliriz ayrıca keçiboynuzuyla da aktifleştirme yapılabilir mi

İki üç yaşındaki fidanlar için bir kova _ 15-20 lt_ ema yeterli. Ardından yağmur yağarsa veya siz sulama yaparsanız daha çok alana etki eder.

Küçük fideler _ domates, biber, patlıcan vb. _ için bir çay bardağı yeterli...EM1 i melas (şeker pancarından), pekmez (üzümden) keçi boynuzu pekmezi ile seyreltebilirsiniz.

1 lt Em1 den _ yaklaşık_ 18 lt ema elde edersiniz..

cetiner
15-04-2012, 18:13
Halil bey bilgi için teşekkür ederim bir ila dört yaş arası ceviz fidanlarıma bugün birer kova ema uyguladım yağmur da yağıyordu umarım iyi olur EM1 aktifleştirme işini biraz açarmısınız bir dahaki sefer EM1 almak istiyorum ve daha uzun süre bozulmadan kullanmak istiyorum... teşekkürler

Halil Önen
15-04-2012, 20:36
Halil bey bilgi için teşekkür ederim bir ila dört yaş arası ceviz fidanlarıma bugün birer kova ema uyguladım yağmur da yağıyordu umarım iyi olur EM1 aktifleştirme işini biraz açarmısınız bir dahaki sefer EM1 almak istiyorum ve daha uzun süre bozulmadan kullanmak istiyorum... teşekkürler

1 Lt lik plastik kaba;

.50 ml. EM1,
.50 ml. melas veya pekmez,

koyup 1 lt ye tamamlıyorsunuz. Plastik kabın içinde biraz hava kalacak şekilde havasını alıyorsunuz. Ara sıra çalkalıyorsunuz.

bahcedenn
15-04-2012, 22:56
1 Lt lik plastik kaba;

.50 ml. EM1,
.50 ml. melas veya pekmez,

koyup 1 lt ye tamamlıyorsunuz. Plastik kabın içinde biraz hava kalacak şekilde havasını alıyorsunuz. Ara sıra çalkalıyorsunuz.

Bu başlığı başından sonuna kadar okuyup kendime birçok ta not aldım. Geçen hafta 1 lt EM1 temin ettim. Ve 50 ml si ile 1 lt EMA elde etmek isterken şöyle bir hata yaptım.

50 ml EM1
50 ml pekmez
900 ml su (35-40 C) olması gerekirken,

ben bu mayalama işini oda sıcaklığı su ile yaptım. Yapar yapmaz da aklıma geldi. Ama iş işten geçmiş oldu. Ya olursa diye de kıyamadım dökmeye. 2 gün oldu yapalı ama hava falan da çıkmadı hiç. Benim yaptığım hatayı kimse yapmasın diye paylaşmak istedim sadece. Saygılarımla...

Halil Önen
16-04-2012, 09:03
Bu başlığı başından sonuna kadar okuyup kendime birçok ta not aldım. Geçen hafta 1 lt EM1 temin ettim. Ve 50 ml si ile 1 lt EMA elde etmek isterken şöyle bir hata yaptım.

50 ml EM1
50 ml pekmez
900 ml su (35-40 C) olması gerekirken,

ben bu mayalama işini oda sıcaklığı su ile yaptım. Yapar yapmaz da aklıma geldi. Ama iş işten geçmiş oldu. Ya olursa diye de kıyamadım dökmeye. 2 gün oldu yapalı ama hava falan da çıkmadı hiç. Benim yaptığım hatayı kimse yapmasın diye paylaşmak istedim sadece. Saygılarımla...

Burada bir hata yok. Günde bir iki defa plastik kabı çalkalayın. Aktifleşme _ gaz oluşumu_başlayacaktır.

İstenizse, pekmezi ılık suda _ oda sıcaklığı_ seyretmek istenir ama zorunlu değildir. Bu aklınızda kalmış olabilir. :)

bahcedenn
16-04-2012, 09:50
Burada bir hata yok. Günde bir iki defa plastik kabı çalkalayın. Aktifleşme _ gaz oluşumu_başlayacaktır.

İstenizse, pekmezi ılık suda _ oda sıcaklığı_ seyretmek istenir ama zorunlu değildir. Bu aklınızda kalmış olabilir. :)

Aklımda dediğiniz kalmış olabilir Halil Abi. Karışımı yaptıktan sonra eyvah yanlış mı yaptım diye tereddüt etmiştim. Ama anladığım kadarı ile aktifleşme_gaz oluşumu_henüz başlamadı. Mayalama işini perşembe günü yapıp şişeyi siyah bir poşete koyup boş bir odada (camdan yansıyan ışık sıcaklığı arttırsın diye) camın önüne aldım. Fakat o günden bu yana hava sürekli kapalı ve yağışlı idi. Aktifleşme hava sürekli serin gittiği için de başlamamış olabilir mi? Ya da anca yavaş yavaş mı başlayacaktır?

Yalnız dikkatimi çeken bir farklılık var. Sıvının en üst kısmında beyazımsı bir oluşum başladı başlayacak gibi. Acaba bu aktifleşmenin bir habercisi mi yoksa şekerli pekmezin havasız ortamda kalmasından kaynaklanan bir oluşum mu bilemedim. Gelişmeleri sabırla beklemekteyim.

Bir şey daha sormak isterim. Ben aktifleştirme işleminde fabrikasyon bir ürün kullandım. Acaba bunun bir zararı olur mu? Saygılarımla...

cetiner
16-04-2012, 20:46
sayın bahcedenn nedir nedir acaba kullandığınız bu fabrikasyon ürün

bahcedenn
16-04-2012, 21:16
sayın bahcedenn nedir nedir acaba kullandığınız bu fabrikasyon ürün

Sn. Çetiner fabrikasyondan kastım içerisi katkılı fabrika ürünü pekmez. Ev yapımı ya da ticari de olsa köylerde yapılan katkısız ürün kullansaydım acaba daha mı iyi olurdu diye düşünmekteyim...

Halil Önen
17-04-2012, 01:06
Sn. Çetiner fabrikasyondan kastım içerisi katkılı fabrika ürünü pekmez. Ev yapımı ya da ticari de olsa köylerde yapılan katkısız ürün kullansaydım acaba daha mı iyi olurdu diye düşünmekteyim...

Daha iyi olurdu ama pek farketmez, fermantasyon zamanında sona erer. Gün balı olsaydı biraz uzun sürerdi.;)

bahcedenn
17-04-2012, 20:22
Mayalama işini Cuma günü yapmıştım. Cumartesi ve Pazar İstanbul'da hava kapalı ve serindi. Dün ve bugün ise hava güneşli ve sıcaktı. Havaların da ısınması ile herhalde fermantasyon işlemi başladı. Çalkaladıkça köpürme meydana geliyor, kapağı açtığımda ise hafif bir gaz çıkışı oluyor. Kokusu ise beklemiş turşu suyuna benziyor. Tatlı ekşimsi gibi. Umarım doğru yoldayımdır...

Yalnız dikkatimi çeken bir şey var. Bu ürünü alıp deneyen o kadar çok arkadaşımız var ki her biri de EM ile ürünlerinde yaşayacağı değişimi paylaşacaklarını söylemişler. Ama çok az kişinin bunu paylaştığını gördüm. Bu ve bu konu dışında yeni denenen ürünlerin ardından yaşanan değişimlerin paylaşımları ile aynı ürünleri kullanmak isteyen yeni arkadaşlarımıza yol gösterici olacağını düşünmekteyim. Saygılarımla...

Çamtepe
17-04-2012, 21:03
Bu arada aktifleştirmeye çalıştığınız karışımı 30-32 derece gibi bir sıcaklıkta tutmaya çalışırsanız daha iyi bir sonuç elde edersiniz. Bir kovanın içine biraz su, içine bir akvaryum ısıtıcısı, suyun içine de şişenizi daldırırsanız düzenek tamam olur.

Zeytinlibahçe
17-04-2012, 21:18
ben bu mayalama işini oda sıcaklığı su ile yaptım. Yapar yapmaz da aklıma geldi. Ama iş işten geçmiş oldu. Ya olursa diye de kıyamadım dökmeye. 2 gün oldu yapalı ama hava falan da çıkmadı hiç.

Sn bahcedenn, sıcaklık mikro organizmaların faaliyetleri için önemli. Aktifleştirme işleminiz esnasında ılık bir ortamda muhafaza edebilirseniz süreç kısalacaktır. Doğru yoldasınız.

Yalnız dikkatimi çeken bir farklılık var. Sıvının en üst kısmında beyazımsı bir oluşum başladı başlayacak gibi. Acaba bu aktifleşmenin bir habercisi mi yoksa şekerli pekmezin havasız ortamda kalmasından kaynaklanan bir oluşum mu bilemedim. Gelişmeleri sabırla beklemekteyim.
.

Sıvının üzerinde mayaların etkisiyle hafif bir beyazlık olabilir.

İleriki günlerde şişeyi çalkalamamanızı tavsiye ederim. Ilık ve karanlık bir ortam yeterli. Sıvının üzerinde bir, iki parmak boşluk kalması tavsiye edilir, sizin sıvıdaki boşluk fazla. Daha küçük bir plastik şişeye aktarabilirsiniz. Kolay gelsin.

bahcedenn
17-04-2012, 22:43
Bu arada aktifleştirmeye çalıştığınız karışımı 30-32 derece gibi bir sıcaklıkta tutmaya çalışırsanız daha iyi bir sonuç elde edersiniz. Bir kovanın içine biraz su, içine bir akvaryum ısıtıcısı, suyun içine de şişenizi daldırırsanız düzenek tamam olur.

Teşekkür ederim Sayın Çamtepe. Kaloriferler yanıyor olsaydı işim daha kolay olacaktı. Ben de çözümü güneş ışınlarını çeksin diye şişeyi siyah bir poşedin içerisine koyup poşedi de sera görevi gören camın önüne koydum. Cam nerdeyse bütün gün boyunca güneş görüyor. Fakat hava kapalı olduğunda benim düzenek bozulacaktı. Açıkçası sizin söylediğiniz düzeneğin daha başarılı ve garanti olacağı kesin. Yarın ilk iş kuzenden akvaryum ısıtıcısını istiyorum. Tekrar teşekkürler...

bahcedenn
17-04-2012, 22:58
Sn bahcedenn, sıcaklık mikro organizmaların faaliyetleri için önemli. Aktifleştirme işleminiz esnasında ılık bir ortamda muhafaza edebilirseniz süreç kısalacaktır. Doğru yoldasınız.

Sıvının üzerinde mayaların etkisiyle hafif bir beyazlık olabilir.

İleriki günlerde şişeyi çalkalamamanızı tavsiye ederim. Ilık ve karanlık bir ortam yeterli. Sıvının üzerinde bir, iki parmak boşluk kalması tavsiye edilir, sizin sıvıdaki boşluk fazla. Daha küçük bir plastik şişeye aktarabilirsiniz. Kolay gelsin.

Teşekkür ederim Sayın Zeytinlibahçe. Dediğiniz gibi turşuların yüzeyindeki gibi hafif beyazlık oluşumu başladı. Sıvının üzerinde bir iki parmak boşluk kalması gerektiğini de bilmiyordum. Uyarınız için teşekkürler. Hemen şişeyi değiştiriyorum. Hatta ilk koyduğum şişe camdı. Halil Abi'nin ''Günde bir iki defa plastik kabı çalkalayın. Aktifleşme _ gaz oluşumu_başlayacaktır.'' yorumu ile hata yaptığımı farkedip şişeyi plastiğe çevirmiştim. Şimdi de hemen şişeyi ufaltıyorum. İlk aktifleştirmem biraz sancılı oluyor, belki de % 90 başarılı olamıycam ama kalan 950 ml de başarılı olabileceğim inşallah sayenizde. Tekrardan hepinize teşekkür ederim. Saygılarımla...

Safranlı
18-04-2012, 07:58
her sey yolunda merak etmeyın...

cetiner
18-04-2012, 21:59
1 lt EM1 fiyatı nedir bilen varmı acaba

bahcedenn
18-04-2012, 22:17

Sn. Çetiner ürünün fiyatı daha evvel bu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/650186-post925.htm) paylaşılmıştı. Şu anda da fiyatı aynı. Eğer bilgi almak isterseniz EM Agriton Turkey firmasından Yusuf Bey (yusuf@emturkey.com.tr) size yardımcı olacaktır.

cihanarslan
19-04-2012, 09:28
15-20 gün önce aldığımda 15 TL ödedim. (EMA için)

bahcedenn
19-04-2012, 10:34
15-20 gün önce aldığımda 15 TL ödedim. (EMA için)

Kargo ücreti alıcıya ait. Muhtemelen ondandır.

cihanarslan
19-04-2012, 11:13
EMA ücreti --------------15 TL
Hesaba EFT işlem ücreti-- 5 TL
Kargo ücreti------------- 5 Tl

Yani, bana toplamda 25TL'ye maloldu.

Pek bir şüpheci yaklaşıyorsunuz Sayın bahcedenn. İnanmayacaksınız belki ama yine de söyleyeyim. 4 işlem konusunda hiç sıkıntı yaşamadım. Durup dururken insanlara yalan yanlış bilgi verecek yapıda bir insan da değilim.

Aşağıda linkini verdiğim siteden aldım EMA'yı.

EM Agriton Turkey (http://www.emturkey.com.tr/TR/belge/1-8/iletisim.html)
Kargo ücreti alıcıya ait. Muhtemelen ondandır.

bahcedenn
19-04-2012, 11:56
EMA ücreti --------------15 TL
Hesaba EFT işlem ücreti-- 5 TL
Kargo ücreti------------- 5 Tl

Yani, bana toplamda 25TL'ye maloldu.

Pek bir şüpheci yaklaşıyorsunuz Sayın bahcedenn. İnanmayacaksınız belki ama yine de söyleyeyim. 4 işlem konusunda hiç sıkıntı yaşamadım. Durup dururken insanlara yalan yanlış bilgi verecek yapıda bir insan da değilim.

Aşağıda linkini verdiğim siteden aldım EMA'yı.

EM Agriton Turkey (http://www.emturkey.com.tr/TR/belge/1-8/iletisim.html)

Kesinlikle beni yanlış anladınız ve yanlış bir düşünce içindesiniz. Neden şüpheci yaklaşayım ki olaya? Sn. Çetiner arkadaşımız fiyatını sormuş bilen var mı diye. Ben de Sn. Doğasever'in paylaştığı sayfayı işaret etmişim. 2 hafta önce EM1 aldığımda da fiyatı aynıydı. Dün de EMA aldım. 1 saat önce elime ulaştı. Gene fiyatı aynı. Size bana mal olan fiyatını söyleyeyim.

EMA ücreti 10 TL
EFT ücretinin ürünle alakası yok. Benden almadılar. O sizin banka ile çalışmanıza bağlı olan birşey. 5 TL yi ürünün fiyatıymış gibi yansıtmanıza da hiç gerek yok.
Kargo ücreti İstanbul'a 5 TL
Toplamda bana maliyeti 15 TL

Siz de 15 TL ye aldığınızı söylediğinizde ben sadece fiyatının kargodan farkedebileceğini söylemişim. Ondan da değilmiş. Ama size durup dururken insanlara yanlış bilgi veren bir insan yapısındaymış muamelesi de yapmamışım. Kendi kendinize o düşünceye girmişsiniz.

Ben de sizin gibi bir kullanıcıyım. Ürünü de ilk defa alıyorum. Sayın Üstadların paylaşımları ile ürünün methini duyarak denemek istedim.

Şunu da paylaşmak isterim. Ben safyayı ilk mesajından sonuncu mesajına kadar okudum. Mesajlarından birinde Sn. Doğasever, ürünü almak için EM Agriton Turkey firması ile iletişime geçtiğinizde Ağaçlar.Net vasıtası ile ürünü almak istediğinizi mutlaka belirtiniz diye bir paylaşımda bulunmuştu. Fiyat farkı belki ondandır diye fikrimi söyleceğim ama siz olaya yine şüpheci yaklaştığımı düşüneceksiniz. Saygılarımla...

cihanarslan
19-04-2012, 12:55
EFT ücretinin EMA ücretine dahil olmadığını biliyorum zaten. Siz benim, EMA ve kargo ücretinin ayrımına varamadığımı düşündüğünüz için, ayrıntılı bir şekilde bana maliyetini yazdım sadece. Herşeyin bilincinde olduğumu belirtmek için.

Kusura bakmayın da şunu belitmeden geçemeyeceğim:

Siz ne yazıyorsanız ben onu anlıyorum. Yanlış anlamam ya da kendi kendime farklı anlamlar çıkarmam söz konusu değil. Yanlış anlaşıldığınızı düşünüyorsanız, yazdıklarınızı gözden geçirip yanlış anlaşılmaya mahal vermeyecek bir şekilde yazmanızı tavsiye ederim.

Bu arada, sipariş verirken ağaçlar.net'ten olduğumu belirtmiştim. Dikkate almadılar demek ki. Kendi sitelerinde de EMA fiyatı 15TL olarak görünüyordu. Ancak, bugün baktığımda herhangi bir fiyat bilgisi göremedim. EM1'in fiyatı da 65TL idi.

bahcedenn
19-04-2012, 13:04
Hata bende demek ki. Özür diliyorum o zaman sizden...

cetiner
19-04-2012, 21:54
Tartışmaya sebep olduğum için özür dilerim Ben EM1 in fiyatını sormuştum Yaklaşık bir ay önce ema 15 tl, emFPE 35 tl ve em5 35 tl ye almıştım EM1 alıp daha uzun süre kullanmak istedim hala 65 tl mi

cihanarslan
20-04-2012, 10:58
ben EMA'yı aldığım zaman EM1'in fiyatını da 65tl olarak gördüğümü hatırlıyorum.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Sayın bahcedenn; aramızda geçen tartışma için de sizden özür dilerim. Hassas olduğum bir konu olduğu için abartı tepki göstermiş bulundum. Kusura bakmayın tekrar.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
EMA'yı almaktaki amacım; önce bukashi yapıp, bu bukashiyle de mutfak artıklarından gübre yapmaktı. Ancak, kepek temin etmek için hiç vakit ayıramadım. Dolayısıyla henüz bukashi yapımına başlayamadım. Bu süre zarfında küçük bir poşet dolusu meyve kabuğu ve sebze artıkları biriktirmiştim. Bu artıklar henüz çürümeye başlamadan, yani zararlı mikroorganizmalar üremeye başlamadan müdahale etme gereksinimi duydum. Poşette beklettiğim sebze meyve artıklarına bukashi yerine yanmış koyun gübresi ile leonardit serpiştirdim ve seyreltilmiş (oranını hatırlamıyorum) EMA spreyleyip poşetin ağzını sıkıca kapattım. Zaman ayırabildiğimde, kova içinde fermantasyonla gübre yapmaya çalışacağım. Bu uygulamayı da; kova içinde fermantasyon uygulamasına başlayana kadar mutfak artıklarının besin değerlerini kaybetmelerinin önüne geçebilmek için yaptım.
-Bu yapmış olduğum uygulama eldeki imkanlar ölçüsünde doğru mudur?
-Kova içinde fermantasyonla gübre yapmak için de poşette yapmış olduğum uygulamayı (EMA,koyun gübresi,leonardit karışımı) yapabilir miyim?

Safranlı
21-04-2012, 11:54
az önce cuma günü yani dün verdiğim sipariş olan bir litre em1 elime ulaştı
65 tl havale karşılıgı hemen geldi..
kıvamı bıraz daha katı beklıyordum ancak ema gibi akışkan geldi bana....

mehmetckc
24-04-2012, 12:32
Arkadaşlar, çevremde organik pekmez temin edebileceğim bir yer yok. Market ürünlerini de _içlerine raf ömrünü arttırmak için konulan kimyasallardan dolayı_ bakterilere zarar verir kaygısıyla kullanmak istemiyorum. Şimdi yakınımdaki bir nişasta fabrikasından melas temin etmeye çalışacağım, bulursam ne ala _ki verdikleri şeyin melas olduğunu da anlayabilecek bilgiye sahip değilim_ bulamazsam market ürünü pekmezi mi denemeliyim sizce?

Saygılar,

Halil Önen
24-04-2012, 12:41
Arkadaşlar, çevremde organik pekmez temin edebileceğim bir yer yok. Market ürünlerini de _içlerine raf ömrünü arttırmak için konulan kimyasallardan dolayı_ bakterilere zarar verir kaygısıyla kullanmak istemiyorum. Şimdi yakınımdaki bir nişasta fabrikasından melas temin etmeye çalışacağım, bulursam ne ala _ki verdikleri şeyin melas olduğunu da anlayabilecek bilgiye sahip değilim_ bulamazsam market ürünü pekmezi mi denemeliyim sizce?

Saygılar,

Ben denedim, sizde kullanabilirsiniz Sn. metmetckc...

mehmetckc
24-04-2012, 14:04
Ben denedim, sizde kullanabilirsiniz Sn. metmetckc...

Teşekkür ederim Sn. Önen.
Bu ara kompost sayfasına uğradınız mı bilmiyorum :D
Saygılar,

seleste
05-05-2012, 08:51
http://www.youtube.com/watch?v=bZelpOgn64w&feature=player_embedded

Bu bağlantıda EM kullanımının Japaonya da, toprakta ve meyveler üzerindeki RADYASYON mikterını kabul edilebilir seviyelere düşürdüğüne dair bir çalışma var. İnanılır gibi değil. Bir grup bakterinin radyasyon kalıntısı temizleyebilmesi bence devrim niteliğinde bir şey !

seleste
05-05-2012, 09:55
EM for Organics Lifestyle
http://www.youtube.com/watch?v=oDpbyVY1hLw&feature=youtu.be

Bu bağlantıda da toprağı suladıkları suyu nasıl radyasyondan temizlediklerini anlatıyorlar. Toprak radyoaktif serpintiyle kirlenmiş, tabi dağlarından gelen sular da kirlenmiş ama bu teknolojiyi kullanarak kullanacakları suyu dinlenme tanklarında EM ile radyasyondan arıtmışlar. Toprağı da üstten Em ile spreylediklerinde ürünlerde radyasyona ratlanmamış. Bu radyasyon sorunu, geçen yıl Japanya 'da yaşanan nükleer tesis kazası. Şu görüntüler oraya 25 km uzaklıkta çifliklermiş.

Teknik olarak açıklıyor mekanizmayı: EM sezyumu( radyoktif elementi) yedi diyor önce şakayla karışık. Sonra bakterinin sezyumun gözenekli yapısına yerleşerek çoğaldığını, iyon değişikliği gerçekleştiğini ve kısa sürede sezyumun kendisin kararlı biçimine benzeyen baryuma dönüştüğünü söylüyor. Bakteriler baryumu çok severler, bazen benzerliği karıştırıp baryum yerine sezyuma saldırıyorlar diyor gülerek. Yani olayı çözmüş ama mekanizmayı tam çözememiş. Her ne hal ise , resmen EM içindeki bakteriler radyoaktif maddeyi yoketmiş, hocanın söylemesiyle : Radyasyonu yemiş bu bakteriler.

agozce
05-05-2012, 11:19
Bunu bizimkiler duymasın...Çözümü varmış deyip bir kaç nükleer santral daha yapmaya karar verirler...

Savaş
14-05-2012, 23:49
Videoda söylüyorlar ama, işin bilimsel ispatı var mıdır? Ona bakmak lazım. Hem, bir bakterinin radyoaktif bir maddeyi şaşırıp yiyecek kadar detaylı bir bakış, herhalde elektron mikroskopla falan bakılmıştır, nasıl oluyor da olayı çözmek ama mekanizmayı çözememek oluyor? Sayın seleste sizin söyleyişiniz için demiyorum ama Japonlar'ın konuya dair tespitleri hakkındaki şüphelerim için söylüyorum.

Bu bana garip ama üzerinde durulması gereken bir konu gibi geldi. Sonuçta radyoaktif maddeler yarı ömürlerini tamamlaya tamamlaya yok olurlar. Her yok oluşta doğara radyasyon saçarlar. Eğer bu icat veya keşif doğruysa doğada kendiliğinden var olan radyasyonun nasıl emildiğini de gösteren bir bilgi demektir. Ha bu arada, sezyum baryuma dönüşebiliyorsa altın simyacılığının ve pek tabi evrim teorisinin de yeniden gözden çerilmesi gerekmez mi?

Saygılar.

Odeh
15-05-2012, 01:03
Radyoaktivite bir madde değildir, bir tür ışımadır. Bir enerji türü denebilir. Sezyumun bakteriler tarafından yenmesi ile elementin elektron ya da diğer çekirdek ögelerinin değiştiğini söylemek ise bence zat-ı muhteremin akşam üstü açık bir şekilde yattığını işaret ediyor... :)

Şevket Başkal
16-05-2012, 13:18
Meyveli Tepe, Halil Önen vb arkadaşları takip ediyorum. önerileri ve uygulamaları müthiş. zaten işin özünde uyguladıklarını öneriyorlar. Özellikle meyveli tepe tam bir araştırmacı; gönlüm onun arkeoloğ veya tarihçi olmasını çok ister. Sebze ve meyvelere yaptığı uygulamaları romansı bir yazım diliyle ve çoğu insana sevdirerek okutuyorlar. ben resim nasıl yüklenir bilmiyorum. Meyveli tepe ile mesajla resimleri gönderip önermelerini alıyorum. Farkındamısınız bilmem ben kendi adıma Meyveli tepe, halil önen, sındırgılı, uzaylının bahçesi, limon ve isimi sayamadığım bir çok değerli insanın bana değer kattığına inanıyorum. Çevreye değer kattığına inanıyorum. İyiki varsınız. Not: Önermelerinden sebze adalarını denedim, em dendim, organik toprak karşımlarını denedim. kardeşbitikileri denedim, Mikorizayı sipariş verdim deneycem, kaolin kili için bahçem çok küçük, Kompos yapımına başladım, Yıllardır bahçecilik yapanlar gelip bana soruyorlar. bende meyvelitepenin blogunu ve ağaçlar neti öneriyorum. sevgiler

Safranlı
16-05-2012, 14:27
aramıza hoş geldiniz
yazdıklarınıza tamamen yürekten katılıyorum

Savaş
19-05-2012, 03:02
Radyoaktivite bir madde değildir, bir tür ışımadır. Bir enerji türü denebilir. Sezyumun bakteriler tarafından yenmesi ile elementin elektron ya da diğer çekirdek ögelerinin değiştiğini söylemek ise bence zat-ı muhteremin akşam üstü açık bir şekilde yattığını işaret ediyor... :)

Sayın Odeh,

doğru söylüyorsunuz. Ben de zaten radyoaktivite demedim radyoaktif dedim. Madde radyoaktiftir ancak yaydığı radyasyon radyoaktive ışımasıdır. Ama öyle de olsa böyle de olsa basit bir bakteri bunu nasıl yer yutar dönüştürür. Belki şu denilebilir, ebsorbe ediyor, yanı ışımaının angelliyor. Onu anlarım ama bu da az bir iddi değil hani.

scanik
21-05-2012, 12:31
Merhaba, ilk defa EM kullanarak çop enzimi hazırlamaya çalışıyorum. Mutfak çöpleri, pekmez, su ve EM kullanarak hazırladım. enzimi 1 ay önce hazırladım, ama oldukça serin bir yerde duruyor. Kokusu turşu gibi, kötü değil. Hazır olup olmadığını anlamaya çalışıyorum. Evde ph indicator(mor lahana ile) yaparak anlamaya çalıştım ama kafam karıştı. EM aktifleştirmede tecrübeli arkadaşlar, aktifleşme tamamlandığında, baştaki EM ile aynı asit oranına mı düşmeli. Resimde referans olsun diye EM de aynı malzeme ile ph ölçmeye çalıştım. Hazır olduğunu nasıl anlayabilirim. Teşekkür ederim.
http://www.agaclar.net/forum/967438-post13.htm

MeyveliTepe
21-05-2012, 12:57
... gönlüm onun arkeoloğ veya tarihçi olmasını çok ister. Sebze ve meyvelere yaptığı uygulamaları romansı bir yazım diliyle ve çoğu insana sevdirerek okutuyorlar....

Şevket bey hoş düşünceleriniz ve iltifatlarınız için çok teşekkürler. Açıkçası arkeoloji ve tarih gerçekten de uğraşmayı çok istediğim ama fırsatı kaçırdığım alanlardan :)

Ne zaman bir şehir harabesi görsem, bir şekilde aklımda o şehrin canlı, insanlarla dolu halini canlandırmaya çalışırım. Nasıl yaşarlardı, nasıl insanlardı, ne düşünürlerdi, neleri bilirlerdi, neye değer verir, neye vermezlerdi, neye kızar, neyi severlerdi, vs.vs. Sonra da, günümüzdeki arkeolojik bilginin bile bunları ortaya çıkarmak için ne kadar yetersiz olduğunu düşünür hayıflanırım :)

Neyse, şimdilik hep birlikte geleceği şekillendirmeye, doğanın, canlıların, yaşam hakkının, çizgilerin dışından düşünmenin, iyi ve güzel şeylerin önünü açmaya çalışalım :)

seleste
27-05-2012, 12:31
Beta ışınları [değiştir]

Beta ışınları da alfa ışınaları gibi bir atom çekirdeğin parçalanmasından oluşur. Bu parçalanmada çekirdekten 2 proton değil, bir elektron veya bir pozitron ayrılır. Bu elektron, çekirdeğin içindeki bir nötronun bir protona dönüşmesinden oluşur ve asla atomun kendi elektronu değildir. Çekirdeğin içindeki bir protonun bir nötrona dönüşmesinde bir pozitron oluşur. Bu çekirdekte oluşan elektronlara beta- parçacıkları denir, pozitronlara ise beta+ parçacıkları. Bu parçacıklardan beta- veya beta+ ışınları oluşur.
Beta- ışınları oluşması için çekirdeğin içinde bir nötron, bir proton ve bir elektrona dönüşür:

Ce ---> Ba + e

Radyasyon - Vikipedi (http://tr.wikipedia.org/wiki/Radyasyon)

bağlantısını inceleyin. Sezyumdan Baryum oluşumu simya değildir.

Biliminsanları bir gözlem yapar,sonra mekanizmayı araştırabilir. Yukardaki bağlantıda japon biliminsanları EM kullanımının yukardaki iyon değişikliğini yani eletronun kopma işlemine faydası olduğunu GÖZLEMLEMİŞLER. Bunun NASIL olduğunu henüz çözememişler. Ölçüm sonuçlarını görüyorsunuz siz de. Ha, bu bağlantı baştan aşağı yalansa, ben onu bilmiyorum. Kendi web sayfasında olmayan bir gözlemi olmuş gibi açıkladıklarına ben ihtimal vermiyorum. İzlediyseniz açıklamayı, basın ve başka biliminsanları önünde yapıyorlar.

seleste
27-05-2012, 12:39
Savaş Bey, şaka yollu diyor yedi diye. Burada bakterinin yaptığı sezyumdan bir elektron kopmasına neden olmak. Böylece geride kalan atom kararlı bir yapıda olan , - ışıma yapmayan- Baryuma dönüşüyor.

Bir bakterinin böylesi bir iyon değişimi işleminde görev yapması çok ilginç çok değişik. EM Türkiye gelip biraz daha detaylı açıklayabilir, kısa bir filmden benim anladıklarım bu kadar. Ha, filmi izleyip İngilizce den yanlış çevirdiğim için yanlış anladığım bir yer varsa, açıklayın, onu kabul ederim.

seleste
27-05-2012, 12:45
Değerli Odeh, yukarda yazdıklarım sizin için de geçerlidir.Üstü açık uyumak gibi ifadeleri her kim için kullandıysanız hiç yakışık almıyor bu forumda.

agozce
27-05-2012, 12:51
Olayın bir de şu yönü var. Evet Hayatın devamlılığını sağlayan bakteriler. Doğadaki en büyük dönüştürücüler onlar.Ama bu aynı zamanda hiç bir zaman tam olarak kontrol edemeyeceğin anlamına da gelmiyor mu?

Ne yapacağını asla kestiremessiniz...Radyoaktif bir madeyi ayrıştırabilen bir güç,başka bir alanda çok daha kötü sonuçlara da neden olabilir ve asla kontrol edilemez bence..

Yani doğal dengeyi bozduğun zaman neyle karşılaşacağını kim bilebilir ki?

Alper Akman
28-05-2012, 11:05
19 November, 2011

EM Forum 2011 -OKINAWA

PANEL DISCUSSION- Part I

14:55 “EM applications at the affected area of the Great East Japan Earthquake”
Panelists: Mr. Hideki Ashikaga, Representative of Sanriku EM Association
Mr. Manichi Sugawara, Executive Director of Iwate Compost Co., Ltd.
Mr. Katsuhiro Hirano, President of Hirano Ltd.
Coordinator: Mr. Kouichiro Shiba, Head of Secretary of NPO United Networks for Earth Environment

PANEL DISCUSSION- Part II

15:35 “Radiation countermeasures by EM Technology”
Commentators: Dr. Teruo Higa, Professor of Meio University
Dr. Ichiro Sugimoto
Panelists: Mr. Takehiro Makuta, President of Makuta Amenity Co., Ltd.
Ms. Mika Noro, Representative of NPO A Bridge to the Chernobyl
Dr. Aleksander Nikitin, Head of the Laboratory of Radioecology in the Institute of Radiobiology of National Academy of Sciences of Belarus
Coordinator: Dr. Masaki Shintani, A director of EM Research Organization, Inc.

With the opening of EM Forum 2011

~ The radiation countermeasures by EM Technology and the road to the Great East Japan Earthquake disaster reconstruction ~

First of all, I would like to express my gratitude and respect to persons, groups, and companies that are engaging in the diffusion and the voluntary activities of EM. As you may have already known, the fundamental effects of EM are anti-oxidation, non-ionization, and gravitation wave which has a catalytic function to transform the harmful energy into the beneficial energy.
The Great East Japan Earthquake happened on March 11th with the happening of a nuclear accident became an unprecedented national crisis. Since the Great Hanshin-Awaji Earthquake, EM has played an important role to solve problems such as public health and environment when the various disasters occurred in the world. With these substantial experiences, therefore, we could give our great performance for the earthquake disaster reconstruction in Tohoku region. Also, at this moment, EM is extensively being used to treat the polluted floodwater as a national project in Thailand.
In this forum, various experiences of the Great East Japan Earthquake reconstruction will be presented and these support the versatile performance of EM. The theoretical supports for these experiences are collected in the book “The rule of Syntropy (rejuvenation)”, which was published in October 2011 as a know-how book for building a country and local revitalization. Proceeds from this book are used for the EM Support Project for the Great East Japan Earthquake Reconstruction, and it already has been used for the radiation countermeasures project.
I myself think this disaster treatment as a big challenge to achieve the Earth saving revolution by EM, therefore, we integrated all the experiences we have had and used it for the disaster treatment. The solution for this challenge to achieve the Earth saving revolution is described in “The rule of Syntropy (resuscitation)” and “A New Earth Saving Revolution” that will come out next spring. These two books should be a bible for the future EM activities and they could be called as a 30 year comprehensive selection of EM achievements. Thus, different from the past forums, I believe this EM Forum 2011 is a meaningful and memorable event. Through this forum, I am hoping that the force of EM is properly recognized and the effects of EM are utilized in a country and local regions. Moreover, it would be great if EM is used for making a society with high quality.

“Radiation countermeasures by EM Technology”

After the Fukushima first nuclear power plant crisis, centering in Fukushima, the vast area of land including Kanto and Tohoku regions were contaminated by the releases massive amounts of radiation. The radioactive contamination of agricultural and marine products associated with the polluted land and water became a big social problem, and therefore, urgent countermeasures are required. At the same time, it is worried about the potential effects of internal exposure on human health especially for children.
With good performances of the EM application in various fields and the research result of EM on radiation problem in Belarus, Dr. Higa made a proposal how we should apply EM for radiation countermeasures soon after the earthquake and tsunami disaster. Currently, the experiments and researches utilizing EM Technology intended to support the disaster
reconstruction are ongoing in Fukushima. In the second half of the discussion, in addition to the result of the experiments in Fukushima, the episodes from farmers who use EM and EM fermented compost, the latest research of EM in Belarus, and how we should protect the safety of food and the children’s health are presented.

Alper Akman
28-05-2012, 11:12
Vaktim olmadığı için tercüme edemedim özür dilerim. 8 Ekimde yapılacak Konferansa ilgi duyan olursa lütfen bizimle temasa geçsin.
alperakman@emturkey.com

Saygılarımla

Alper AKMAN

Dear All,

This year we will have an EM forum on 6 October. Combined with this forum, as EMRO
is doing research for radioactive substances with government, we will hold the
conference on 8 October(EM for radioactive substances) in Fukushima.

As such if partners are keen to participate, EMRO Germany will organize the EM tour
as following. (tentative schedule)

5 October (Fri) EM siteseeing in Okinawa ( recycling system at EM hotel . the
kitchen waste is recycled 100%

6 October (Sat) EM Forum in Okinawa

7 October (Sun) go to Fukushima

8 October (Mon) EM radioactive conference in Fukushima

9,10 October EM field trip at Fukushima and Sendai (tunami affected area, EM
farming etc)

If you are interested in joining, ****** let us know by end of May.

Best Regards,
Jun Matsumoto

Alper Akman
28-05-2012, 11:17
EM Forum 2011 (http://emrojapan.com/monthly-message/content/448.html)

Halil Önen
28-05-2012, 11:35
Vaktim olmadığı için tercüme edemedim özür dilerim...

Sn. Alper bey,

tercüme edecek vaktiniz olsaydı keşke, Sn.Seleste bile hiç Em1 ile bağlantısı olamadığı halde tercüme etmeye çabalarken...

ve _yukarıda _EM1 üzerinde ciddi bir tartışma varken...

seleste
29-05-2012, 09:23
Evet, çevirmeyeceğim bu sefer, Alper Bey açıklasın. :))

Tercüme istemeyen bir kaç fotoğraf paylaşmak istiyorum :

วันรัà¸à¸©à¹Œà¸—ะเล | Facebook (http://www.facebook.com/photo.php?fbid=210393389017636&set=a.210392765684365.51718.160846873972288&type=3&theater)

Albümün tamamına bakın. Taylandı çocuklar bukaşi toplarını almışlar, kirli bir nehre atıyorlar. Bu bukaşi toplarından Halil Bey pek çok hazırlamış ve nasıl yaptığını fotoğraflayarak bize açıklamıştı.

Bizim bunu Türkiye de yapmamamız için bir neden yok. Fotoğraflar EM for Organics Lifestyle albümünden.

Alper Akman
30-05-2012, 15:29
Ankara'da yakin bir zamanda bir proje yapacagiz. Proje ile ilgili bilgileri sizinle paylasacagiz.

Saygilarimla

Not : Resimler Marmaris icnden akan bir derenin calismasindan

Alper Akman
30-05-2012, 15:37
Marmaris

seleste
30-05-2012, 19:34
Yaz tatiline denk gelirse seve seve size yardıma gelirim

selis
30-05-2012, 20:02
Taylandlı çocuklar bukaşi toplarını almışlar, kirli bir nehre atıyorlar. Bu bukaşi toplarından Halil Bey pek çok hazırlamış ve nasıl yaptığını fotoğraflayarak bize açıklamıştı.

Ben hiçbir şey anlamadım.. :( Bu toplar neyden ve niçin yapılıyor?
Bahsettiğiniz açıklama ve fotoğraflar için link verir misiniz?

hepgül
30-05-2012, 22:11
Geçen hafta Ankaraya gittiğimde Em ofise gitmiştim. Görevli arkadaş elinden geldiğince yardımcı olmaya çalıştı. Em 1 aldım. Çok yoğun çalıştıklarını ve kendisi dışında herkesin ofis dışında olduklarını söyledi : ) Sormak istediğim bazı şeyler olduğunu, ertesi gün İzmire döneceğimi söylediğimde mutlaka telefonla ulaşacaklarını ve sorularıma cevap bulacağımı söylediler. Ama o yoğun tempodan dolayı sanırım unuttular. Umarım verilen emekler karşılığını bulur : ) Tüm çalışan arkadaşlara başarılar diliyorum. Güzel Türkiyem güzelliklere layık : )))

Halil Önen
30-05-2012, 23:06
Ben hiçbir şey anlamadım.. :( Bu toplar neyden ve niçin yapılıyor?
Bahsettiğiniz açıklama ve fotoğraflar için link verir misiniz?

http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/21310.htm

...:)

Müjgan Yılmaz
31-05-2012, 00:02
Sevgili Halil Önen,
Gerçekten inanılmaz uygulamalar yapıyorsunuz,sizden öğreneceklerimizin dur durağı yok,en ilginci de Bukaşi topları sanırım.Emeklerinize sağlık....

Alper Akman
05-06-2012, 08:39
Aşağıdaki link'de Higa'nin mesajını okuyabilirsiniz.

Recovery Support for the Great East Japan Earthquake (http://www.emrojapan.com/monthly-message/content/475.html)

Alper Akman
05-06-2012, 08:59
Bitki Hastalıkları ve Bitki Besleme acısından EM (Effective Microorganisms) uygulamaları semineri Antalya'da yapıldı.
''Bitki Besleme ve Toprak biyolojisi'' Dr Cevdet Fehmi Özkan
''Hastalıkların Bitki Metabolizmasında Meydana Getirdiği Değişimler' Meral Alkan Fitopatalog
''Biyolojik Mücadele Gerçeği'' Doç.Dr.Ömür Baysal
''Bitkisel Üretimde EM Uygulamaları'' Özgür Kılıç Ziraat Mühendisi

Alper Akman
05-06-2012, 13:35
Em a kullanım broşürü

tturt
11-06-2012, 09:43
EM konusunda tecrübeli arkadaşlara bir sorum olacaktı.

Geçen yıldan elimde olan aktifleşmemiş EM'nin kapağını açtım rahatsız edici bir koku ve görüntü yoktu. EM'de problem olmadığını düşünerek katifleştirme işlemine başladım.

50 ml EM, 50 ml keçiboynuzu pekmezi, yaklaşık 40 derece sıcaklıkta 900 ml içme suyunu 1 litrelik plastik su şisesinde karıştırdım. Siyah bir poşete koyup güneş görmeyen ardiyeye koydum. Suyun ph'ı karışmadan önce 7 ph'dı. 24 Saat sonra dibe çöken pekmezi şişeyi ters yüz etme şekliyle karıştırdım ve kapağı hafifçe açmak şekliyle çok az oluşan gazı aldım. Merak edip ph'na baktım ph 4 çıktı. Geçen yıl yaptığım aktifleştirme işlemlerinde 24 saat sonra hiç ph'a bakmamıştım 10 gün kadar sonra baktığımda bile ph 4,5 seviyelerinde oluyordu.

24 Saat sonra ph'ın 4 olması normal bir durummudur?
Önümüzdeki hafta Sapancaya gittiğimde ph'ı 3 gibi görürsem bu kadar kısa sürede Em'nin aktif hale geldiğini düşenebilirmiyim? Ya da kullanmak için başka dikkat etmem gerekenler nelerdir?

bahcedenn
11-06-2012, 13:34
EM konusunda tecrübeli arkadaşlara bir sorum olacaktı.

Geçen yıldan elimde olan aktifleşmemiş EM'nin kapağını açtım rahatsız edici bir koku ve görüntü yoktu. EM'de problem olmadığını düşünerek katifleştirme işlemine başladım.

50 ml EM, 50 ml keçiboynuzu pekmezi, yaklaşık 40 derece sıcaklıkta 900 ml içme suyunu 1 litrelik plastik su şisesinde karıştırdım. Siyah bir poşete koyup güneş görmeyen ardiyeye koydum. Suyun ph'ı karışmadan önce 7 ph'dı. 24 Saat sonra dibe çöken pekmezi şişeyi ters yüz etme şekliyle karıştırdım ve kapağı hafifçe açmak şekliyle çok az oluşan gazı aldım. Merak edip ph'na baktım ph 4 çıktı. Geçen yıl yaptığım aktifleştirme işlemlerinde 24 saat sonra hiç ph'a bakmamıştım 10 gün kadar sonra baktığımda bile ph 4,5 seviyelerinde oluyordu.

24 Saat sonra ph'ın 4 olması normal bir durummudur?
Önümüzdeki hafta Sapancaya gittiğimde ph'ı 3 gibi görürsem bu kadar kısa sürede Em'nin aktif hale geldiğini düşenebilirmiyim? Ya da kullanmak için başka dikkat etmem gerekenler nelerdir?

Sn. tturt, ben de ilk defa mayalarken bayağı bir sıkıntı yaşayan birisi olarak elimden geldiği kadar paylaşılanları bir araya getirip yazmaya çalışayım.

50 ml EM1
50 ml pekmez (özellikle keçiboynuzu pekmezi)
900 ml su ( Sn. Çamtepe 30-32 diye paylaşmıştı ).

Ilık ve karanlık bir ortam yeterliymiş. Sıcaklık mikro organizmaların faaliyetleri için önemliymiş. Aktifleştirme işlemimiz esnasında karışımı ılık bir ortamda muhafaza edebilirsek süreç kısalacakmış. Ben de sizin gibi siyah bir poşet kullanmıştım. Fakat Sn. Çamtepe'nin tavsiyesi ile garanti olsun diye bir akvaryum ısıtıcısı edindim. Bir kovanın içine biraz su, içine bir akvaryum ısıtıcısı, suyun içine de şişemizi daldırarak mayalamayı başlattım. Gaz oluşumu başlayana kadar günde bir iki defa plastik kabı çalkalamamız tavsiye ediliyor.

2-3 gün sonra gibi sıvının üzerinde mayaların etkisiyle hafif bir beyazlık oluşuyor. Turşunun üzerinde oluşan beyazlığa benzeyen türden. Bu aşamadan sonra aktifleşme (gaz oluşumu) başlıyor. İleriki günlerde şişeyi çalkalamamamız tavsiye ediliyor. Bu gaz çıkma işi 7-8 gün devam ediyor. Sıvının üzerinde bir, iki parmak boşluk kalması tavsiye ediliyor.

EM1, dormant halde yani uyur halde, PH 3.5 olmalı. 4 ve üzeri bozuktur. Kullanılmaz diye Sn. Halil Bey'den öğrenmiştim.

Cevaplarını aradığınız soruların devamını umarım hocalarımız paylaşırlar da ben de eksik kalan bilgileri öğrenmiş olurum...

tturt
11-06-2012, 14:27
Sayın bahcedenn,

Bilgi için teşekkür ederim.

İşleme başlamadan önce EM'nin ph'na bakmayı akıl etmedim bu yüzden ph'nı bilmiyorum hafta sonu bakarım artık.

Geçen sene sanıyorum üç kere aktifleşme işlemini yaptım başarılıda oldum. Bu sene ilk defa denedim. 1320 Numaralı mesajda yazdığım gibi merakım 24 Saat sonra ph'ın 4 olması normal bir durummudur?
Bir hafta sonra ph'ı 3 gibi görürsem bu kadar kısa sürede Em'nin aktif hale geldiğini düşenebilirmiyim? Ya da kullanmak için başka dikkat etmem gerekenler nelerdir? (ph değeri, beyaz oluşumlar, gaz çıkışı, görünüm, koku dışında)

Dogasever
13-06-2012, 11:56
Geçen sene sanıyorum üç kere aktifleşme işlemini yaptım başarılıda oldum. Bu sene ilk defa denedim. 1320 Numaralı mesajda yazdığım gibi merakım 24 Saat sonra ph'ın 4 olması normal bir durummudur?

Evet normaldir. pH çok kısa sürede de düşebilir.

Bir hafta sonra ph'ı 3 gibi görürsem bu kadar kısa sürede Em'nin aktif hale geldiğini düşenebilirmiyim?

Evet düşünebilirsiniz.

Safranlı
13-06-2012, 15:56
evet normaldir. Ph çok kısa sürede de düşebilir.

Evet düşünebilirsiniz.

sizleri bu sayfalarda görmek ne güzel.....

KAPTANzst
21-06-2012, 11:55
Aktif edilmemiş EM yi nereden temin edebiliriz.
Satışı varmı

Safranlı
21-06-2012, 12:26
Em sitesini arayın hemen gelir

Alper Akman
26-06-2012, 15:51
Lütfen İzleyin

ntvmsnbc Video Galeri (http://video.ntvmsnbc.com/ergene-nasil-kurtulur.html)

Alper Akman
03-07-2012, 14:18
EM.1 ve EM Active üretim ruhsatı EM Agriton Doğal Ürünler Mikroorganizma Üretim Paz. ve Tic.Ltd.Şti. tarafından T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünden ''Tarımda Kullanılan Organik, Organomineral Gübreler ve Toprak Düzenleyiciler ile Mikrobiyal, Enzim İçerikli ve Diğer Ürünlerin Üretimi, İthalatı ve Piyasaya Arzına Dair Yönetmelik'' yerine getirilerek Türkiye'de '' ilk '' mikroorganizmalardan mikrobiyal sıvı gübre üretim izni alınmıştır.

Safranlı
03-07-2012, 15:21
Hayırlı olsun

polatuz
03-07-2012, 16:25
EM.1 ve EM Active üretim ruhsatı EM Agriton Doğal Ürünler Mikroorganizma Üretim Paz. ve Tic.Ltd.Şti. tarafından T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünden ''Tarımda Kullanılan Organik, Organomineral Gübreler ve Toprak Düzenleyiciler ile Mikrobiyal, Enzim İçerikli ve Diğer Ürünlerin Üretimi, İthalatı ve Piyasaya Arzına Dair Yönetmelik'' yerine getirilerek Türkiye'de '' ilk '' mikroorganizmalardan mikrobiyal sıvı gübre üretim izni alınmıştır.

Alper Bey,
Hayırlı olsun. Bu yeni durum, herhalde bizim EM ürününe daha da uygun fiyatla erişebileceğimiz anlamına geliyor değil mi;)?

MeyveliTepe
03-07-2012, 18:12
Alper bey, önemli bir eksiği tamamlamış oldunuz, hayırlı olsun.

serkanhoca
04-07-2012, 06:42
Hayırlı olsun.
Fiyatlar konusunda bilgilendirme yapar mısınız?

Alper Akman
06-07-2012, 12:30
Ağaçlar net üyelerine özel bir fiyat uygulaması yapacagız. Fakat piyasa fiyatlarında bir degisiklik olmıyacak. Zaten çok uygun fiyatlardan satışlarımız yapılmaktadır, kuruluşumuzdan bu yana 8-9 senedir fiyatlarımız aynı.

Alper Akman
06-07-2012, 12:42
Zeytin Broşürü

hepgül
06-07-2012, 17:33
Hayırlı olsun. Başarılarınızın devamını dilerim.

civanmukti
14-07-2012, 19:22
bugün EM 1 aldım işyerine gidip. evde saksılarıma damla sulama sistemi kurmuştum. ürünün internet sitesindeki EM A kataloğunda damla sulama ile verilebileceği yazarken EM 1 için böyle birşey göremedim ama sanırım olur diye düşünüyorum.
deneyip göreceğiz bakalım.

koyu yesil
14-07-2012, 21:53
bugün EM 1 aldım işyerine gidip. evde saksılarıma damla sulama sistemi kurmuştum. ürünün internet sitesindeki EM A kataloğunda damla sulama ile verilebileceği yazarken EM 1 için böyle birşey göremedim ama sanırım olur diye düşünüyorum.
deneyip göreceğiz bakalım.

Sayın civanmukti,
EM1 'in kullanılmadan önce aktifleştirilmesi gerekiyor ( pekmez ile ) saniyorum.
Kullanmadan önce emin olmanızı öneririm.
Saygılarımla...

Dogasever
14-07-2012, 23:06
Em1 satin aldıysanız, mutlaka aktifleştiriniz. Aksi takdirde hem etkisi sınırlı olacaktır hem de paranıza yazık. Çünkü 1 litre EM1 den 20 litre EM aktif yapabilirsiniz.

civanmukti
16-07-2012, 08:32
ben bu aktifleştirme olayını bilmiyordum. dün suyla karıştırıp bitkilere vermiştim. :)
aşağıda aktifleştirme metodu anlatılmış doğru mudur?
"Klor içermeyen suya %5 EM1, %5 şeker kamışı melası (veya temiz pancar melası da kullanılabilir ancak kullanmadan önce 70 C derecede 2 saat tutularak pastörize edilirse daha iyi olur) ialve edilir. Kuyu suyu kullanılırsa daha iyidir. Çeşme suyu kullanılırsa, bir gün önceden ağzı açık bir kapta bekletilirse kloru uçacaktır. Bu karışım ağzı kapaklı plastik bir kap (cam kap kullanmayınız) içine konur. Kabın üst kısmında çıkacak gaz için yer bırakmaya özen gösteriniz. Kabın ağzı sıkıca kapatılarak güneş almayan bir yerde yaklaşık 30-35 C derecede 7 ila 10 gün bekletilir (gaz çıkışı bitene veya azalana kadar). Hergün kabın kapağı hafifçe gevşetilerek biriken gaz alınır. Gaz çıkışı azalıp pH 4’ün altına indiğinde EM aktifiniz kullanıma hazırdır."

* bu tarif doğruysa 1 Lt EM1 ile 20 Lt EMA üretebiliyoruz demektir. dolayısıyla sevgili doğasever in yönlendirmesi için teşekkürler.
bir iki soru:
* keçi boynuzu pekmezi ile aktifleştirsem olur mu? zira melas bulmam kolay değil.
* EM1 aktifleştirildikten sonra kullanım oranı nedir? 1 Lt sini kaç litre suya karıştırmam gerekiyor?

biliyorum kafanızı fazlaca ağrıttım ama bu başlıkta 45 sayfa olmuş ve bir kısmını okumama rağmen kolay bitmiyor. iş güç de bir taraftan bekliyor haliyle.

yardımlarınız için teşekkürler.

koyu yesil
16-07-2012, 09:30
Sayın dogasever,
Yonca 'da EM kullanımı ile ilgili bir tecrübeniz oldu mu? Sonuçlar ne şekilde idi?
Ve yonca için dönüme ne kadar ve ne şekilde kullanım öneriliyor?

Dogasever
18-07-2012, 03:34
ben bu aktifleştirme olayını bilmiyordum. dün suyla karıştırıp bitkilere vermiştim. :)
aşağıda aktifleştirme metodu anlatılmış doğru mudur?
"Klor içermeyen suya %5 EM1, %5 şeker kamışı melası (veya temiz pancar melası da kullanılabilir ancak kullanmadan önce 70 C derecede 2 saat tutularak pastörize edilirse daha iyi olur) ialve edilir. Kuyu suyu kullanılırsa daha iyidir. Çeşme suyu kullanılırsa, bir gün önceden ağzı açık bir kapta bekletilirse kloru uçacaktır. Bu karışım ağzı kapaklı plastik bir kap (cam kap kullanmayınız) içine konur. Kabın üst kısmında çıkacak gaz için yer bırakmaya özen gösteriniz. Kabın ağzı sıkıca kapatılarak güneş almayan bir yerde yaklaşık 30-35 C derecede 7 ila 10 gün bekletilir (gaz çıkışı bitene veya azalana kadar). Hergün kabın kapağı hafifçe gevşetilerek biriken gaz alınır. Gaz çıkışı azalıp pH 4’ün altına indiğinde EM aktifiniz kullanıma hazırdır."

* bu tarif doğruysa 1 Lt EM1 ile 20 Lt EMA üretebiliyoruz demektir. dolayısıyla sevgili doğasever in yönlendirmesi için teşekkürler.
bir iki soru:
* keçi boynuzu pekmezi ile aktifleştirsem olur mu? zira melas bulmam kolay değil.
* EM1 aktifleştirildikten sonra kullanım oranı nedir? 1 Lt sini kaç litre suya karıştırmam gerekiyor?

biliyorum kafanızı fazlaca ağrıttım ama bu başlıkta 45 sayfa olmuş ve bir kısmını okumama rağmen kolay bitmiyor. iş güç de bir taraftan bekliyor haliyle.

yardımlarınız için teşekkürler.

Keçi boynuzu pekmezi ile aktifleştiriseniz, hem de çok güzel olur!

Kullanım oranları genellikle 1:500 yani 500 litre suya 1 litre EM Aktif. Ama siz yine de uygulama için konunun başındaki birkaç mesajı mutlaka okuyunuz.

Dogasever
18-07-2012, 03:37
Sayın dogasever,
Yonca 'da EM kullanımı ile ilgili bir tecrübeniz oldu mu? Sonuçlar ne şekilde idi?
Ve yonca için dönüme ne kadar ve ne şekilde kullanım öneriliyor?

Sayın Koyu Yeşil
Yoncada hiç kullanmadım. Önce isterseniz, belirli bir bölgede deneme yapın olumlu sonuç aldığınızda tüm tarlada uygulayabilirsiniz. Hatta, 2 farklı saksıda hızlandırılmış deneme bile yapabilirsiniz. Sonuçlarını da buradan paylaşırsanız seviniriz.

Safranlı
18-07-2012, 08:15
Dün aksam üzeri yaklaşık bir ay önce orman mühendisi komsumun küçük serasında deneme yapmıştık...
Aradan zaman geçince unutmuştuk...
Dün kontrol edince fark dogal olarak belli oluyordu....
Mühendisimizin annesi 'bu gübre boya verdi' diyormuş.....
Aslında 15 gun sonra ikincisini verecektık olmadı..
Tek seferde bile fark çıktıgına göre hedefimize ulaştık demektir....

hepgül
18-07-2012, 08:33
%5 EM1 ve %5 pekmez kaç litre su ile karıştırılıp EMA elde edilir?

Safranlı
18-07-2012, 08:46
bir litre ema olur

civanmukti
18-07-2012, 09:19

sevgili hepgül sorunuzun cevabı içinde aslında. EM1 ve pekmez için oran vermişsiniz. yani yüzde 5.
1 litre = 1.000 ml (mililitre) olduğuna göre 1 litre suya 50 Ml pekmez ve EM1 koyabiliriz demektir.

ben de bu konuda yeniyim ukalalık yapmış olmak için değil yardımcı olmak için yazıyorum. EM1 in aktif olmadığını mesela ben de yeni öğrendim ve 1 litre suya yukarıdaki gibi karıştırdım. beklemedeyim.

hepgül
19-07-2012, 22:05
Teşekkürler sayın Safranlı.

Sayın civanmukti sizede teşekkür ederim. Üzüm pekmeziylede aktive edilir herhalde ?

Halil Önen
20-07-2012, 00:51

http://www.agaclar.net/forum/565381-post513.htm

...;)

hepgül
20-07-2012, 08:05
:p :p :p Teşekkürler Sevgili Halil Önen.

civanmukti
20-07-2012, 08:13
Teşekkürler sayın Safranlı.

Sayın civanmukti sizede teşekkür ederim. Üzüm pekmeziylede aktive edilir herhalde ?

rica ederim. ben forumda keçi boynuzu pekmezi daha iyi olur diye okuduğum için harnup (keçiboynuzu) pekmezi kullandım. fiyat karşılaştırması yapmadım ama 800 gr. pekmez 6,50 TL gibi bir şeydi. gerçi bilmediğim bir markanın 3 liraya olanı da vardı ama herkes 6 lira civarı satarken birileri 3 liraya satıyorsa bu tür durumlarda pek ona yaklaşmam. ne olur belli olmaz.
ama üzüm pekmezi de olur sanırım çünkü önemli olan mikroorganizmanın beslenmesi bence.

benim yaptığım enzimde 24 saat sonrası çok yoğun gaz çıkışı olmaya başladı. öyle ki 5 Lt şişe içinde hacmen yarısı kadar karışım var ve patlayacak kadar gergin oluyor ve günde 2 defa kapağını açıp havayı çıkartıyorum. sanırım doğru yoldayım.

sevgiler.

Dogasever
20-07-2012, 15:24
Sn Civanmukti

Doğru yoldasınız. Aktifleştirme için her türlü pekmez kullanılabilir. Dut pekmezi veya üzüm pekmezi olabileceği gibi, sulandırılmış esmer şeker veya organik meyve suları da kullanılabilir. Veya bunların karışımları da olabilir. Yeter ki, mikroorganizmalara çoğalmaları için gerekli enerjiyi sağlayabilsin.

civanmukti
25-07-2012, 08:06
sevgili arkadaşlar

EM1 i aktifleştirmek için geçen hafta pazartesi gerekli şeyleri yapmıştım. bu akşam 9 gün olacak. 1 LT karışımı 5 Lt pet şişeye yaptığım için (elimde başka şey yoktu) gaz çıkışı olsa bile takibi zor oluyor. pH ölçerim de olmadığı için bunun aktifleştiğini nasıl anlayabilirim?

teşekkürler.

Çamtepe
25-07-2012, 10:24
Aktifleştirme yaptığınız kabı akvaryum ısıtıcısı gibi bir dışarıdan ısı kaynağı ile 30-32 derece civarında tuttunuz mu? Eğer sadece oda sıcaklığında bıraktıysanız gelişim çok yavaş olacaktır.

Eğer oranları düzgün tutturduysanız ve sıcaklık koşullarını da düzgün sağladıysanız gaz çıkışı bittiğinde aktifleşme bitmiştir diyebilirsiniz.

hepgül
25-07-2012, 12:41
EMI aktifleştirme denememde bugün dördüncü günüm. Kabımın üzerinde küçük küçük benekcikler oluşmuş gördüm... hava kabarcığı gibi tarif edebilirim ve biraz gri renkte birazda sanki beyaza benzer. Rengindede açılma olmuş. Gözlemlediğim bu küçük değişiklikler umarım olumlu olarak değerlendirilir. Elimde akvaryum ısıtıcı gibi bir ısı kaynağı yok malesef. Alayım dedim ama en basit ısıtıcı fiyatını 35 tl olarak verdiler almadım. Kabımı mutfak lavabosunun altında ve dolapta bekletiyorum. Günde bir, iki kere çok hafif bir gaz çıkışı oluyor. Ama şimdi yerini değiştireyim. Üst kat daha sıcak. Banyoda bir kova içine koyup karanlık ortamı sağlıyabileceğimi düşünüyorum. Şimdi gidip onunla ilgileneyim. Gelişmeleri tekrar yazarım. Saygılar.

civanmukti
25-07-2012, 12:42
sevgili Çamtepe,

bugünlerde Ankara çok sıcak gün içinde 40 derece akşamları da 25 in altına düşmüyordur sanırım. durumu açıklayayım en iyisi.
2 tane 5 Lt pet şişe kullandım birine EM1 + 1 Lt su + pekmez ilave ettim. (başka pet şişe olmadığı için böyle yaptım) bu EM1 aktifleştirmek için.
ikincisine 2 lt su + pekmez + meyve sebze + 10 cc EM1 ekledim. bu kendi enzimimi yapabilmek için.

problem şu birinci anlattığımda şişe biraz büyük kaçmış. dolayısıyla gaz çıkışı olsa bile şişenin çeperleri gergin olmayabiliyor.
ikincisinde ise problem yok. fazlasıyla gaz çıkışı var ve şişe gayet gergin oluyor.

benim merak ettiğim EM1 aktifleştiğini nasıl anlarım. pH ölçerim yok. gaz çıkışı illa ki var ama suyun buharlaşmasından da olabilir. üzerinde beyaz tabaka oluştu hani turşu üzerinde olur ya ondan. asıl konu bu. kendi enzimim zaten ölçülebiliyor.

teşekkürler.

hepgül
25-07-2012, 13:00
sevgili arkadaşlar

EM1 i aktifleştirmek için geçen hafta pazartesi gerekli şeyleri yapmıştım. bu akşam 9 gün olacak. 1 LT karışımı 5 Lt pet şişeye yaptığım için (elimde başka şey yoktu) gaz çıkışı olsa bile takibi zor oluyor. pH ölçerim de olmadığı için bunun aktifleştiğini nasıl anlayabilirim?

teşekkürler.

Sayın civanmukti benimde ph ölçerim yoktu. Malesef aradım aradım turnusol kağıdı bulamadım. Aşağıdaki adreste evde yapılabilen ph ölçeri var. Buradaki bilgilerden faydalanarak ben yaptım. Yaptığım enzimlerin ph seviyelerini bununla ölçüyorum. Şimdiye kadar bitkilerimde enzim kökenli bir kayıp yaşamadım. Faydalı olmak niyeti ile ilginizi çekeceğini düşündüm. Saygılarımla....

Akvaryum.com Forum: Ev Yapm Ph ndikatr (http://www.akvaryum.com/Forum/ev_yapimi_ph_indikatoru_k500143.asp)

Çamtepe
25-07-2012, 13:56
EM1'i aktifleştirmeden meyve sebze ile karıştırmanız sanırım çok faydalı olmaz. Alper Bey ya da Doğasever daha doğru bilgi verecektir.

Birinci şişede ne kadar EM koyduğunuzu yazmamışsınız. 1 LT su haricinde kalanı EM1 ise yine ürünün tarifinde belirtilen orana uymamış olursunuz.

Eğer oranlara uyduysanız ev yapımı pH indikatör size bir fikir verecektir. Eğer oranlara uymadıysanız pH ölçümü için düzeneğe zaman harcamadan önce oranları düzeltip süreci tekrar başlatmanızı tavsiye ederim. Her düşük pH yararlı organizmaların EMA şekline dönüştüğü anlamına gelmemeli.

erdalyalova77
25-07-2012, 14:08
Etkin Mikroorganizma kullanan üreticiler iyi sonuçlar alıyorlar, fakat üretiminizi sadece bunlar üzerinde kurmamanız gerekir.

Dogasever
25-07-2012, 14:36
Etkin Mikroorganizma kullanan üreticiler iyi sonuçlar alıyorlar, fakat üretiminizi sadece bunlar üzerinde kurmamanız gerekir.

Haklısınız Erdal Bey,

Her şeyden önce toprağın yapısı, kum, kil, silt içeriği; organik madde içeriği mutlaka göz önüne alınmalıdır. EM bir sihirli formül değildir. Mutlaka EM'yi yaşatacak önlemler de düşünülmelidir. Nem, organik madde içeriği, sıcaklık vb gibi... Her ne kadar EM hastalıklara karşı bitkilerin direncini artırsa da, yine de diğer organik bitki koruma maddeleri de mutlaka bitki yetiştirme programlarına alınmalıdır. Ayrıca, özellikle tarla bitkilerinde, diğer yararlı mikroorganizmalar da kullanılabilir. Özellikle kök bölgesinde azot fiksleyen mikroorganizmalar (rhizobia gibi) veya tahıllarda çok faydalı olan ve hem azot fiksleyen hem de kuraklık direncini artıran, kimyasal gübre ihtiyacını azaltan ve kök ile etkileşim sonucu büyümeyi teşvik edici salgılar verebilen Azospirilyum spp gibi!!!). Kuraklık direncinin artırılması özellikle bugünlerde çok önem arzetmektedir. (Doğu Anadolu örneğin...)

civanmukti
25-07-2012, 14:41
EM1'i aktifleştirmeden meyve sebze ile karıştırmanız sanırım çok faydalı olmaz. Alper Bey ya da Doğasever daha doğru bilgi verecektir.

Birinci şişede ne kadar EM koyduğunuzu yazmamışsınız. 1 LT su haricinde kalanı EM1 ise yine ürünün tarifinde belirtilen orana uymamış olursunuz.

Eğer oranlara uyduysanız ev yapımı pH indikatör size bir fikir verecektir. Eğer oranlara uymadıysanız pH ölçümü için düzeneğe zaman harcamadan önce oranları düzeltip süreci tekrar başlatmanızı tavsiye ederim. Her düşük pH yararlı organizmaların EMA şekline dönüştüğü anlamına gelmemeli.

% 5 oranlarına riayet ettim canım o kadar da değil :) başlıkta yazılanları okudum da yaptım.
1 litre su koyup kalan 4 litreyi EM1 doldurmadım. % 5 pekmez % 5 EM1 (50 şer Ml)

ev yapımı enzime ise yine bu başlıkta birisi EM ekledim demişti onun için ilave ettim. sonuçta farkeden birşey olmayacak. 2 şırınga koymuştum yani 10 ml. bu arada o da aktifleşmiş olur.

neyse bir şekilde ölçüm yapacağız artık. zaten 9 gün oldu. aldığım yer 10 günde olur demişti. biraz daha beklerim. bozuk keskin koku yoksa olmuş demektir.

son bir soru: evde yapılan enzim ile EMA aynı şey midir? eğer öyleyse

Dogasever
25-07-2012, 14:42
EM1'i aktifleştirmeden meyve sebze ile karıştırmanız sanırım çok faydalı olmaz. Alper Bey ya da Doğasever daha doğru bilgi verecektir. Birinci şişede ne kadar EM koyduğunuzu yazmamışsınız. 1 LT su haricinde kalanı EM1 ise yine ürünün tarifinde belirtilen orana uymamış olursunuz. Eğer oranlara uyduysanız ev yapımı pH indikatör size bir fikir verecektir. Eğer oranlara uymadıysanız pH ölçümü için düzeneğe zaman harcamadan önce oranları düzeltip süreci tekrar başlatmanızı tavsiye ederim. Her düşük pH yararlı organizmaların EMA şekline dönüştüğü anlamına gelmemeli.

EM1'i meyve ve sebze ile karıştırarak enzim yapabilirsiniz. Ama bir şartla: içine koyduğunuz EM1 kadar melas veya pekmez de koymalısınız.

Dogasever
25-07-2012, 14:47
son bir soru: evde yapılan enzim ile EMA aynı şey midir?

Aynı şey değildir. EMA, EM1'in aktifleşmiş halidir ve EM Agriton firması tarafından tedarik edilir. Enzim ise, evlerde kendimizin ürettiği bir üründür. Bu sitedeki "Enzim" başlığına bakınız...

civanmukti
25-07-2012, 15:31
Aynı şey değildir. EMA, EM1'in aktifleşmiş halidir ve EM Agriton firması tarafından tedarik edilir. Enzim ise, evlerde kendimizin ürettiği bir üründür. Bu sitedeki "Enzim" başlığına bakınız...

o zaman şu an itibariyle hem enzim hem EMA üretiyorum demektir. bunları bitkiye aynı anda vermenin bir sakıncası yoktur umarım. 15 günde bir suyundan seyreltip vermeyi planlıyordum.

Dogasever
25-07-2012, 15:55
o zaman şu an itibariyle hem enzim hem EMA üretiyorum demektir. bunları bitkiye aynı anda vermenin bir sakıncası yoktur umarım. 15 günde bir suyundan seyreltip vermeyi planlıyordum.

Bir sakıncası olacağını sanmıyorum. Yararlı enzimler ile yararlı mikroorganizmalar birarada kullanılabilir. Yine de bu tür çalışmalar henüz başlangıç aşamasında olduğundan önce deneme yaparak kullanmanızı öneririm. Ya da 15 günde bir ikisini birden vermek yerine, iki ürünü birer hafta arayla verebilirsiniz. Kolay gelsin..

civanmukti
25-07-2012, 16:06
çevrimiçi olmanız çok işime yaradı sevgili Dogasever,

dediğiniz gayet mantıklı geldi. 1 hafta arayla denemeyi düşünüyorum. teşekkürler.

hepgül
08-08-2012, 03:49
çevrimiçi olmanız çok işime yaradı sevgili Dogasever,

dediğiniz gayet mantıklı geldi. 1 hafta arayla denemeyi düşünüyorum. teşekkürler.

Sayın civanmukti; gelişmeler ne aşamada? Ema ve enzim uygulamaları sonucunu deneme fırsatınız oldumu? Saygılar...

junior
11-08-2012, 08:31
merhaba. ema'yı istanbul'da nasıl temin ederim. yardımcı olur musunuz

KAPTANzst
11-08-2012, 17:52
merhaba. ema'yı istanbul'da nasıl temin ederim. yardımcı olur musunuz

EM Agriton Turkey (http://www.emturkey.com.tr/TR/belge/1-85/kati-atiklarin-em-etkin-mikroorganizmalar-ile-islenmesi.html)

mhmmtygt
06-09-2012, 15:56
Merhaba,
Ben 3 haftadır EMA temin edemedim maalesef.
Sitelerinde yeralan Ankara telefonlarından 3 kere değişik kişilerle görüşüp her defasında çok kibar bir şekilde hemen gönderiyoruz efendim deyip hiç bir şey gelmedi. Bölge bayimiz diye numarasını verdikleri (İzmir bölge bayii) arkadaş da oldukça kibardı ve onunlada 4-5 ayrı görüşme yaptım her defasında "hemen gönderiyorum efendim" dedi ama gelen giden yok.
Sayın Doğasever ve Alper Akman bu konuda attığım özel mesajlarada yanıt vermediler.
Şaşırmış vaziyetteyim.

sigacik
07-09-2012, 14:16
Merhaba,
Ben 3 haftadır EMA temin edemedim maalesef.
Sitelerinde yeralan Ankara telefonlarından 3 kere değişik kişilerle görüşüp her defasında çok kibar bir şekilde hemen gönderiyoruz efendim deyip hiç bir şey gelmedi. Bölge bayimiz diye numarasını verdikleri (İzmir bölge bayii) arkadaş da oldukça kibardı ve onunlada 4-5 ayrı görüşme yaptım her defasında "hemen gönderiyorum efendim" dedi ama gelen giden yok.
Sayın Doğasever ve Alper Akman bu konuda attığım özel mesajlarada yanıt vermediler.
Şaşırmış vaziyetteyim.
Selamlar

Telefon : +90 312 39715 74 Alper bey telefona cikti ve 1 gun icinde urunu gonderdiler .

mhmmtygt
07-09-2012, 14:31
Yukarıda anlattıklarımda abartı yok ve aynen anlattığım şekilde gelişti. Şanssızlık olsa gerek benimki.
2 saat kadar önce 2 lt EMA ulaştı. BU kadar etkili olacağını bilsem ilk günden buraya yazardım :)

Fazıl Yahya
20-09-2012, 08:06
Sayın Ağaç Dostu
EM için istediğiniz ürünler ve bilgi için size yardımcı olabilirim.
etkinmikroorganizma sitesinde bütün bilgileri görebilir ve sipariş verebilirsiniz
Sevgi ve Saygılarımla Fazıl YAHYA 0543 494 82 95

Fazıl Yahya
20-09-2012, 08:08
EM yi İstanbulda etkinmikroorganizma sitesinden bir günde temin edebilirsiniz

KAPTANzst
20-09-2012, 08:36
Fiyat konusu da karışık.
Her bayi ayrı fiyat veriyor.
Bu yüzden tereddüt ediyor insan. Acaba....!

Fazıl Yahya
20-09-2012, 17:02
Sevgili Kaptan
EM nin ürünlerinin satış fiyatları sitemdeki gibidir. Yüksek miktarlardaki siparişlerde tabii ki indirim payımız var. Diğer bayilerde aynı fiyattan satmak durumundalar. Distiribütor bu fiyatları kontrol ediyor.
Sevgi ve Saygılarımla

limon_sever
20-09-2012, 18:08
EM yi İstanbulda etkinmikroorganizma (http://etkinmikroorganizma.com) sitesinden bir günde temin edebilirsiniz

Etkin mikroorganizmaları, sade ve anlaşılır bir dille anlattığınız güzel bir siteniz var.

KAPTANzst
22-09-2012, 11:12
Çeşitli organik sıvı gübreler kullandım ve kullanıyorumda.
Ama EM yi okuduktan sonra denemeye karar verdim. Sipariş verdim, anlatılanların yarısına razıyım:=))Hayırlısı. Bahçemin ve çiçeklerimin yarısında bu ürünü kullanacağım.

Safranlı
22-09-2012, 14:25
Çeşitli organik sıvı gübreler kullandım ve kullanıyorumda.
Ama EM yi okuduktan sonra denemeye karar verdim. Sipariş verdim, anlatılanların yarısına razıyım:=))Hayırlısı. Bahçemin ve çiçeklerimin yarısında bu ürünü kullanacağım.

kaptanım hiç endişen olmasın...
em nin çalışma mantığı çok farklıdır
ancak sonbaharda mevsim sonu olunca soguklardan dolayı emnin etkisini bitkiniz gösteremeyebilir
sizin düzenli seranızda bir sıraya hemen yaparsanın çok faydalı olur
en az iki kez bir hafta arayla kullanırsanız güzel olur
elinizde varsa bir el arabası yaş gübreyi alın üzerine em yi spreyleyin
kısa zamnda gübre üzeri beyazlayacak ve gübre helva gibi olacaktır...
veya kısa yoldan toparlayayım
topragınızda yeterli miktarda organik gübre ve em var ise sonuç garantidir.
sonuçlarınızın teyidini bizlerde görmek isteriz

KAPTANzst
22-09-2012, 16:04
İnşallah

civanmukti
24-09-2012, 13:19
yaptığım enzim ve EMA ları biraz bilinçsiz bir şekilde son kalan domates ve biberimde uyguladım.
benim salkım domatesler saksı küçük olduğu için misket büyüklüğünde kalmıştı. çok büyümeden kızarıyordu ama lezzeti başka oluyor tabi ki.
bu EMA ve enzimleri kullandıktan sonra boyutunda % 50 ye yakın büyüme oldu. sonradan çıkan domatesler gözle görülür şekilde öncekilere göre büyüdü. bunda yaptığımız EM lerin etkisi büyüktür diye düşünüyorum.
şimdi evin içine sera sistemi kurmak istiyorum. bunun için de acemilik zamanlarımdan aldığım derse göre önce toprağını güzelce hazırlayacağım (EMA, enzim, güvercin gübresi ile güçlendirme vb.)
ilk hevesle giriştiğimde hazır toprağa küçük saksılara dikmiştim oldu olmasına ama meyveler küçük oldu. şimdi 20 lt ye yakın saksı kullanacağım sanırım yeter.
enzim yapmak çok eğlenceli turşu kurmak gibi bir şey. herkes kolayca yapabilir bence.
mutlaka deneyin derim.

KAPTANzst
29-09-2012, 08:31
Sipariş vereli 7 gün oldu hala ses yok.:(
Bendenmi kaynaklanıyor acaba:confused:
Özel mesaja bile cevap alamadım:=(( Şahıslar iş güç sahibi olabilirde birileri ilgilenir herhalde...

Safranlı
29-09-2012, 09:27
Kaptanım ödemesini yaptıysanız merkezden mutlaka alper beyle görüşün
bana bir günde gelmişti

KAPTANzst
01-10-2012, 19:40
PTT ye gelmiş ve bizim tarafa bakan eleman raporlu olduğundan getiremiyorlar:=))) Böyle bir sistem olurmu :=))
Sonuçta oğlumu gönderdim aldı iş dönüşü getirecek.

memet
01-10-2012, 20:29
Ptt neden kargo taşıyor ben anlamam onu anlamam. Bir kargo gönderdim adreste tanınmıyor diye geri yolladılar birkaç gün canıım sıktılar, hayret ikincide adreste birden tantımaya başladı alıcı.

KAPTANzst
02-10-2012, 08:06
PTT de sıkıntı olsada benim için ideal.
Çünkü Belde de yaşıyorum ama tam köyünde.
Genelde kargoyu kapıya kadar getirirlerdi.
Diğerleri sahilden hiç ayrılmıyorlar. 3 Km den fazla içeri gelmeleri yasakmış. Tam 3. km deyim ama gelmiyorlar.
Ne kadar kötü de olsa benim için PTT.;)

Safranlı
02-10-2012, 09:54
ilk denemenize hangi bitkiye yapmaya karar verdiniz...???

formullaone
03-10-2012, 12:55
Arkadaşlar,2 yaşlı ceviz fidanları için eriş tavuk gübresi kullanmayı düşünüyorum,küçük ağaçlarda ağaç başı 1-2 kg deniliyor..sizce faydalı olur mu?

KAPTANzst
03-10-2012, 19:56
ilk denemenize hangi bitkiye yapmaya karar verdiniz...???

Genelde bütün bitkilere.Topraktan serada ilk uygulamayı koyun gübresiyle yaptım. Bir kısmına da eski sistemde devam edeceğim. Farkı görmek amacıyla.
Biraz zor olacak ama ağaçlarda bazılarında yarısı EM A ile diğer yarısı diğer gübre veye sıvılarla denenecek.
EM A ile EM 1 arasında ne fark var ikiside aynı ürün mü ?

memet
03-10-2012, 20:00
"EM A ile EM 1 arasında ne fark var ikiside aynı ürün mü ?"

Ben bu soruyu sormuştum biraz sinirlenmişlerdi, umarım bu sefer sakin biçimde açıklarlar.

Ben bonsailerde denedim de farkı test etmenize gerek yok. Etkisi apaçık. EM vermediğiniz bitkilerinize yazık olur.

KAPTANzst
03-10-2012, 20:10
"EM A ile EM 1 arasında ne fark var ikiside aynı ürün mü ?"

Ben bu soruyu sormuştum biraz sinirlenmişlerdi, umarım bu sefer sakin biçimde açıklarlar.

Ben bonsailerde denedim de farkı test etmenize gerek yok. Etkisi apaçık. EM vermediğiniz bitkilerinize yazık olur.

Ben cevabı ilk ağızdan da duymak isterim.
Hay Allah. Bir an için benide korkuttunuz. Yazınızda vermediğiniz kelimesini, verdiğiniz olarak okuyunca şok oldum.:D

memet
03-10-2012, 20:15
Ben saksıda bonsailerde kulllandım. Bitkiler üzerindeki olumlu etkisi tartışılmaz. İşyerininin foseptiğinde kokuyu kesmek için, köpeğin yemeğine suyuna, tüylerine kullandım(Parazitler için). Mal sahibinin yakınımıza döktüğü inek gübresinin kokusunu kesmek için kullandım . Bir içmedim ama içenler de var biliyorum.

Sadece EM ile "EM aktif" arasındaki farka dikkat etmek gerekiyor.
Arkadaşlardan birinde böyle bir karışıklık yaşanmıştı.

KAPTANzst
03-10-2012, 20:18
EM A aktif olanmı?
Ben biraz daha araştırayım.:D

Alper Akman
06-10-2012, 16:38
Sevgili Dostlar,

EM.1 Etkin Mikroorganizmaların Dormant halidir.Kullanılması için aktifleştirilmesi gerekmektedir.Aktifleştirildikten sonra EM.A ticari adla piyasaya sunulmaktadır.

Saygılarımla

EM Agriton Turkey (http://www.emturkey.com.tr)

Alper Akman
06-10-2012, 16:43
Sipariş vereli 7 gün oldu hala ses yok.:(
Bendenmi kaynaklanıyor acaba:confused:
Özel mesaja bile cevap alamadım:=(( Şahıslar iş güç sahibi olabilirde birileri ilgilenir herhalde...

Kaptan Selamlar,

Siparişinizi nereye vermiştiniz. Ankara'da böyle bir sipariş gözükmüyor.

Saygilarimla

Alper Akman
06-10-2012, 16:50
SADABAT GÖLÜ/İSTANBUL Bokashi Topu Uygulaması Afişi

Alper Akman
06-10-2012, 16:56
Ankara çayı em uygulama ve bokashı topu atma hareketi afişi
Em uygulaması başladı top atma gününü duyuracağız

Alper Akman
06-10-2012, 16:59
Ankara Çayı Etkinliği

KAPTANzst
06-10-2012, 17:21
Sevgili Dostlar,

EM.1 Etkin Mikroorganizmaların Dormant halidir.Kullanılması için aktifleştirilmesi gerekmektedir.Aktifleştirildikten sonra EM.A ticari adla piyasaya sunulmaktadır.

Saygılarımla

Siparişler geldi. Ben şimdi EM 1 i deneme amaçlı 10 litre suya 10 cc katarak verdim. Demekki yanlış yapmışım. Bunun aktifleştirilmeside gerekiyormuş.
Alper beyin bu açıklaması olmasa biz hala eski kafa devam;)
Şimdi aktifleştirme zamanı.
Önümüzde zaman da var sorun en kısa yoldan çözülmüş oldu.
Teşekkürler Alper bey

Demekki bir bilen varmış:D

KAPTANzst
06-10-2012, 17:23
İki üç yaşındaki fidanlar için bir kova _ 15-20 lt_ ema yeterli. Ardından yağmur yağarsa veya siz sulama yaparsanız daha çok alana etki eder.

Küçük fideler _ domates, biber, patlıcan vb. _ için bir çay bardağı yeterli...EM1 i melas (şeker pancarından), pekmez (üzümden) keçi boynuzu pekmezi ile seyreltebilirsiniz.

1 lt Em1 den _ yaklaşık_ 18 lt ema elde edersiniz..

İlk ipucu:=)))

KAPTANzst
06-10-2012, 18:05
[QUOTE=Dogasever;460840] Temel ürün EM1'dir. Ancak EM1 içindeki mikroorganizmalar dormant halde (yani bir çeşit uyku hali) olduğundan aktifleştirilmelidir. 50 ml EM1 (Yarım çay bardağı, ince belli) 50 ml temiz melas veya pekmez ya da kahverengi rafine olmamış doğal şeker ile 900 ml klorsuz (çeşme suyu alındıktan sonra 3-4 saat üstü açık olarak bekletilmiş su) ile aktifleştirilir. Yani bir litre EM1'den 20 litre kullanılacak EM aktif ürünü elde edilir. EM aktif ise yine 1/500 - 1000 oranında sulama suyuna ilave edilir ya da bitkilerin üzerlerine spreylenir. Yakında aktifleştirilmiş olarak da yeni bir adla bir ürün çıkaracağız. Bu çıkınca sizlere buradan haber vereceğim. O zaman doğrudan alıp seyrelterek kullanabileceksiniz.

Toprakta organik madde miktarı az ise, EM Bukaşi de kullanılır. (Metrekareye yaklaşık bir, iki avuç) Bukaşi EM ile fermante olmuş organik madde demektir. Toprakta yararlı mikroorganizma üreten fabrika gibi çalışır!

QUOTE]

Benim gibi yarım anlayanlar için tazelemek lazım konuyu:mad:

KAPTANzst
06-10-2012, 18:31
Doğru. Kötü kokmuyorsa kullanabilirsiniz, ancak sıcaklık 30-35 C arasında olursa en geç 7 günde aktifleşecektir ve pH 4'ün altına inecektir. Ph 4'ün altına indiğinde kullanırsanız daha iyi sonuç alırsınız. 20-25 derecede tam aktifleşme 14 günü bulabilir.

sıcaklık önemli..

KAPTANzst
06-10-2012, 20:16
D ü z e l t m e

Bana gelen ürünlerin orijinal kutuları EM 1 ama içeriği aktif. Kutunun ters tarafında 2. bir etiketle belirtilmiş. O etiket asıl (Orijinal) etiketin üzerine yapıştırılsa olmazmiydı:mad:

Neyse bu arada konu da tazelenmiş oldu:D

denizakvaryumu
07-10-2012, 21:25
Ankara çayına EM atma önemli bir olay...

Çünkü halen kokuyor, üstelik tam da EM Ankara nın önü... :)

Alper Bey, umarım başarılı olursunuz ....

Alper Akman
07-10-2012, 22:15
D ü z e l t m e

Bana gelen ürünlerin orijinal kutuları EM 1 ama içeriği aktif. Kutunun ters tarafında 2. bir etiketle belirtilmiş. O etiket asıl (Orijinal) etiketin üzerine yapıştırılsa olmazmiydı:mad:

Neyse bu arada konu da tazelenmiş oldu:D

EM A (EM Active) piyasaya yeni etiketi ve yeni üretim teknolojisiyle sunulmaktadır.

Saygılarımızla

denizakvaryumu
07-10-2012, 22:18
Hımmm bu aralar bir ziyaret edeyim...EM Ankara'yı ....:)

KAPTANzst
07-10-2012, 22:44
Yeni etiket bize anca seneye nasip olur:=))
Demekki biz eski teknoloji ürünü almışız:(

hepgül
08-10-2012, 10:39
Sayın Akman Ankaradaki etkinlikler için belirlenen bir tarih varmı?

Alper Akman
08-10-2012, 11:02
Sayın Akman Ankaradaki etkinlikler için belirlenen bir tarih varmı?

Yetkililerle konuşuyoruz sanırım bu hafta içinde olabilir.Tarihleri onceden bildireceğim.

Saygılarımla

Alper Akman
13-10-2012, 09:28
Ankara çayı bokashi topu atma hareketine ağaçlar net üyelerini pazartesi günü saat 14:00'da bekliyoruz. (15.ekim.2012)
bilgi : 0 532 404 89 81

Safranlı
13-10-2012, 10:20
Tebrik ederim
bir tebrikte belediye ye...

Fazıl Yahya
13-10-2012, 14:55
Sayın Kaptan
Size gelen ürün EMa ( aktifleştirme yapmadan kullanabilirsiniz. Yeni Etiketler daha baskıdan elimize gelmediğinden EM1 etiketi ve Aktif etiketiyle gönderdim ürününüzü. Merak etmeyin. Sevgi ve Saygılarımla Fazıl YAHYA

mendakka
15-10-2012, 23:12
güncel fiyat ve sipariş olayı nasıl gerçekleşiyor acaba ? mail attım fiyatları istedim cevap gelmedi.

KAPTANzst
16-10-2012, 07:13
Gelen EM A ile fide toprağı hazırladım. İnek gübresiyle toprağı karıştırıp üzerine EM A spreyledim. Şu an yarım M3 hazır toprak oldu.Çiçeklerde de kullanabilirim.
Yağmurlu bir günde de fidanlarımın kök bölgelerine uygulama yaptım. Aslında şubat ta başlamalıydım ama dayanamadım:D
Fazıl bey orada biz burada olduğumuza göre yeni siparişler her zaman olacak.
Malzemede sıkıntı yok:D

Alper Akman
21-10-2012, 14:27
güncel fiyat ve sipariş olayı nasıl gerçekleşiyor acaba ? mail attım fiyatları istedim cevap gelmedi.

1 Litre EM.1 ...........65.-TL
1 Litre EM.active.....15.-TL
1 Litre EMFPE..........35.-TL
1 Litre EM.5............35.-TL

SİPARİS İÇİN LÜTFEN : info@emturkey.com.tr

mendakka
21-10-2012, 14:36

daha öncede fiyat için oraya mail atmıştım. herneyse şimdi tekrar mail attım.

bu arada size bir önerim var. ürünlerinizi sanalpazar.com üzerinden satışa sunarsanız tüketiciler için iyi olacağının kanaatindeyim. sanalpazarda ürün satışa sunmak felan herşey bedava sadece sattığınızdan %5 komisyon alıyor ayrıca yurtiçi kargo, kargoyu iş yerinizden alıp alıcının adresine teslim dahil 5,9 tl oluyor 15 kg ya kadar.

ayrıca müşterleriniz isterlerse kredi kartına taksitle bile satın alabilir ama siz paranızı nakit alırsınız. kimse banka havalesiylede uğraşmak zorunda kalmayabilir

online satış sisteminin kolaylığı ve hızlılığı tartışılmaz da bir gerçek.

KAPTANzst
21-10-2012, 17:39

Bu fiyatlar hepmi böyleydi yoksa indirimmi yapıldı.! Bu fiyatlara kdv dahilmi. ?
Her halukarda ben fiyatlı aldım da...:(
Daha öncede demiştim fiyat konusunda farklılıklar var diye:mad:
Sağlık olsun. Yenile yenile yenmeyi öğreneceğiz...

Alper Akman
22-10-2012, 10:07
Sadece Ağaçlar Net Üyelerine özel indirimli fiyatlarimiz aşağıda verilmiştir.

EM.1 ..............1 LT.......60.-TL +KDV
EMFPE.............1 LT.......30.-TL +KDV
EM.5...............1 LT.......30.-TL +KDV
EM Active........1 LT.......10.-TL +KDV

Lütfen şikayet ve önerileriniz için : info@emturkey.com.tr

www.agriton.com (http://www.agriton.com)

aslan_k
23-10-2012, 14:36
Merhaba, geçen hafta sonu Kalamıştan Yoğurtçu Parkı'na doğru yürüdüm. Dereyi görünce bukashi topları geldi aklıma. Bu derede planlanan bir çalışma var mı bildiğiniz merak ettim .

Alper Akman
26-10-2012, 12:44
Merhaba, geçen hafta sonu Kalamıştan Yoğurtçu Parkı'na doğru yürüdüm. Dereyi görünce bukashi topları geldi aklıma. Bu derede planlanan bir çalışma var mı bildiğiniz merak ettim .ya

Belediye'ye bir fizibilite yapıp yıllar önce vermiştik ama bir sonuç alınmamıştı. Sizler öncülük yaparsanız bir girişimde daha bulunabiliriz.

Denizardacan
01-11-2012, 10:27
Merhabalar diyerek sözlerime başlamak istiyorum,
Arkadaşlar bu sayfanın tamamını okudum ama halen cevaplayamadığım bir kaç sorum var. Aslında emturkey e mail attım ancak henüz dönüş olmadı, bir de siz uygulayıcıların cevaplarını bekliyorum.
Yani cehaletin sonu yok ama neyse umarım çok komik duruma düşmem:(
1- Emturkey tarafından 20.10.2012 tarihinde Ağaçlar. net Ankara Sonbahar toplantısında bizlere dağıtılan em aktifin kullanma süresini özellikle Alper Bey den öğrenmek istiyorum. Bu bağlamda em 1 aktifleşince nasıl bir ortamda ne kadar süreyle tazeliğini korur. Son kullanma tarihi.
2- Salon bitkilerim var, ama sanırım balkon ve bahçe işine başlayacapım bu bahar. Gönül ister ki hep yağmur suyu kullanıyım. Ama onun da saklanması ve depolanması sıkıntı, dezenfekte etmek için aktif kömür kullanmak gerekiyor.Benim de bu sabah itibariyle aklıma gelen çözümüm şöyle ne dersiniz:confused:
300 Lt lik bir su deposunu balkona konuşlandırıp, bu sene hem yağmur hem de kar sularını orada depo etmek istiyorum. VVVVVVVVeeeeee dezanfektan olarak da em aktif veya bir adet bukaşi topum var yine toplantıda dağıtılan, onları kullanmayı düşünüyorum. Bunun haricinde de gübreleme falan yapmam diyorum kendi kendime.
Ne dersiniz.

Fazıl Yahya
02-11-2012, 08:57
EMa yı oda sıcaklığında ( 10 - 35 derece arası ) direkt güneş ışığı üzerine gelmeden ağzı hava almayacak şekilde kapalı olarak 1 yıl kullanabilirsiniz. Yani raf ömrü 1 yıldır.
Sevgi ve Saygılarımla
Fazıl YAHYA
THALES TARIM Etkin Mikroorganizma – THALES (http://www.etkinmikroorganizma.com)

memet
02-11-2012, 09:01
Daha önce EM aktifin raf ömrü kısa olduğu için hemen kullanıyorduk. Bu konuda yazılanlar var forumda, şimdi bunu bir yıla çıkaran ne değişiklik oldu?

Denizardacan
02-11-2012, 09:07
Çok teşekkürler Fazıl Bey,
Peki şimdi de yağmur suyunun dezenfektasyonu için ne düşünüyorsunuz acaba. Yani em aktifteki bakteriler kirli nehir ve dereleri temizlediğine göre yağmur suyunda da kullanılabilir mi ve ölçü ne olmalı, hiç deneyen olmadı mı arkadaşlar:confused:
Tekrar teşekkürler.;)

Denizardacan
02-11-2012, 09:26
Nehirleri temizlemek için önerilen dozaj metrekare başına 1 ila 10 çamur topudur. Kirliliğe bağlı olarak Alıntılamayı başaramadım, kusura bakmayın, Thales web sitesinden alıntıdır.
Bir de dozaj netleşse sanırım ben bu sene deneyeceğim, hemen bir depo almak gerekiyor yağmurlar başlamadan.:D

Fazıl Yahya
09-11-2012, 12:33
Sayın Denizardacan
Kağıthane Sadabad Gölünün temizlenmesinde metrekareye 2 Bukaşi topu ve 1 ton suya 1 lt EMa kullandım. Ve başarılı olduk.

Raf ömrü EM nin bir yıldır. Eskiden de bir yıl idi. Raf ömrü demek açılmadan saklama koşulu demektir. Ürünün kapağını açtığınızda süre olarak bir garanti verilemez. her üründe olduğu gibi.
Saygılarımla
FAZIL YAHYA

ayko
11-11-2012, 16:50
benım 1,5 yasında oldukca fazla ceviz agaclarım var topragımda fazlaca killi bundan dolayı topraga leonardit uygulaması yapıyorum.killi toprakların ıslahına da bu urunu kullanabilirmiyim. EM A kullanmak ıstıyorum ilk once topragamı yoksa ağac yapraklarına mı uygulama yapmam daha iyi olur.

memet
11-11-2012, 17:18
Raf ömrü EM nin bir yıldır. Eskiden de bir yıl idi. Raf ömrü demek açılmadan saklama koşulu demektir. Ürünün kapağını açtığınızda süre olarak bir garanti verilemez. her üründe olduğu gibi.
Saygılarımla
FAZIL YAHYA

Şirketinizle iletişim kurmak başlangıçta daha kolay ve sorunsuzdu.

Forumu incelediğinizde de görebileceğiniz gibi başlangıçta EM AKTiF aktive edildiği için gaz çıkışı olacak bu nedenle zaman zaman kapağının aralanması gerekir diyordunuz. Telefon görüşmelerimizde de bu bilgiyi almıştık. Zaten böyle de yapıyorduk. Bu durumda kapağı kapalıyken bir yıl gibi bir durum ne kadar doğru?

Başka bir EM AKTİF mi ürettiniz dediğimde çalışanlarınızın tepkisi pek de kibar çerçevede değildi, bu yazılar da forumda duruyor.

Aktive ettiniz sonra mı şişelendi gaz çıkışından sonra? Bu durumda da zaten aslında kapağı açılmış olmuyor mu?
Olmuyorsa önceki durum neydi?

fındıkçı74
12-11-2012, 19:42
alper bey fındık budama dallarını curuflarını em ile nasıl kompost yapabilirim

Safranlı
13-11-2012, 08:17
Içine biraz dogal gübre
yaprak mutfak artıgı ne bulduysanız karıştırın
çok güzel neice olacaktır

Fazıl Yahya
13-11-2012, 09:07
Leonardit uygulamanız doğru bir karar. Leonardit ile EMa yı beraber kullandığınızda çok başarılı sonuçlar alabilirsiniz.
Kullanım şekliniz aşağıdaki gibi olmalıdır.
1) Damlama sulama yapıyor iseniz Su deponuza her ton su için 1 litre EMa koymalısınız.
2) Salma sulama yapıyor iseniz bir müddet sulamanızı yaptıktan sonra 1000 tona 2 litre EMa koymalısınız. Yapmak istediğimiz dönüme 2 litre EMa verebilmek.
3) Yukarıdakileri uygulayamıyor iseniz ; 50 cc EMa + 10 litre su karışımını her ağacın dibine dökmelisiniz. Bu uygulamayı 10 günde bir yapmalısınız. Ağaçlar uyanmaya başladığında nisan gibi tekrar bu uygulamayı yapmalısınız.
4) Ayrıca ağaçları hastalıklara, zararlı haşerelere , dona karşı korumak için EM5 + EMFPE uygulaması yapmalısınız 10 gün ara ile. 1000 litre klorsuz suya 1 litre EM5 + 1 litre EMFPE karıştırarak ağaçları pulvarize yöntemi ile iyice ıslanacak şekilde yıkamalısınız.
EMa, EM5 ve EMFPE uygulamalarını yapmanızdan sonra ağaçlarınızdaki gelişmeyi gözle görüleçek şekilde nasıl daha iyi olduğunu gözlemleyeceksiniz.
EMa, EM5 ve EMFPE %100 organik ürünlerdir.

Fazıl Yahya
13-11-2012, 09:15
Sayın Mehmet Bey
Şirketimde kiminle görüştünüz bilemiyorum. Ben ve eşim telefonlara cevap veririz. Çalışanlar telefona cevap vermezler. Hepsi sahada olduklarından. Tatsızlık oldu ise özür dilerim. EMa yani aktifleştirilmiş olarak şişelenmektedir. Şişelerde şişme olduğunda hafif kapağı acıp sonra yine kapamanızı öneririm. Devamlı hava ile temas etmesi doğru değildir.
Sevgi ve Saygılarımla
Fazıl YAHYA

memet
13-11-2012, 09:25
Aslında ben hiç bir sorun yaşamadım siparişlerimde şimdiye kadar.

Hatta bir sefer bir litre istemiştim on liraya üç litre yolladılar. Hazırda vardı dediler. İzmir'den de bir litre alacaktım hazırda beş litre var diye onu da on liradan almışlığım da var.
Forumda genel bir sıkıntı oluyor siparişlerde benim belirttiğim o kişisel olarak ne üründen ne de siparişimden sorunum olmadı hiç. Ama burada sorulan sorulara karşı asabileşen arkadaşlarınızın bazı yazıları var.

Belirttiğim durumda aktif EM kapağının açılması gerektiği için raf ömrü aslında bir yıl olamaz. Zaten ilk kullanmaya başladığımda epey telefon trafiği yapmıştım. Bana, alınca gaz çıkışı bitene kadar ara ara kapağı gevşetin en geç bir ayda bitirin demişlerdi. belirttiğim durum bu.
Zaten bir yıl raf ömrü de çok ilginç değil, alıp kullanacağımız bir malzeme.

Tabi şöyle de bir durum var. Forumda herkes sipariş vermiş olsa elli litre kadar bir satış olmuş olur.

Sonuçta ben tarımsal üretimde bile değil bonsailerde kullanıp atölye çalışmalarında öneriyorum.

KAPTANzst
13-11-2012, 09:50
1 litre isteyip 3 litre 5 litre gelmesi bir yerde güzel. Ama 2 isteyip bir gelince kötü
İkinci bir kargo parası zaten ürün kadar. ben 1 litreyi 25 liraya mal ediyorum bu nedenle.
Demek ki sistem tam oturmamış ve bir vurdumduymazlık var. Çalışanlar kafasına göre kargo gönderecek kadar sorumsuz.
Yazmayacaktım ama dayanamadım.
Ürün hakkında yorum henüz yapamayacağım.
Sitemim düzene...

fındıkçı74
13-11-2012, 21:56
Içine biraz dogal gübre
yaprak mutfak artıgı ne bulduysanız karıştırın
çok güzel neice olacaktır

teşekürler sayın safranlı em1 de spreylemek gerekirmi

Safranlı
14-11-2012, 08:11
Em1 aktifleştirmeniz gerekir
ondan sonra spreyleyebiliriniz

Dogasever
19-11-2012, 11:18
Sn Denizardacan,

Yağmur ve kar sularını değerlendirerek kullanmayı ve EM ile dezenfeksiyonu sağlamayı çok iyi düşünmüşsünüz. Tebrikler.
EMA'nın kapağını açtıktan sonra genellikle mümkün olan en kısa sürede tüketmeye çalışın. Bu süre 30 günü pek aşmasın derim. Ayrıca, hem dezenfeksiyon hem de gübre olarak kullanarak bir taşla iki kuş vurma amacınız da gerçekten takdir edilecek bir düşünce.... Ancak aşağıdaki 2 noktayı da göz ardı etmemenizi öneririm:

1- Bir defalık bir uygulama ile ne kadar sürelik bir dezenfeksiyon yapmayı amaçlıyorsunuz? Eğer bu süre 3-4 ay veya daha uzun süreli olacak ise, benim önerim, bir uygulama yerine iki veya üç uygulama yapmaktır. Ayrıca, dezenfeksiyon amaçlı uygulamalarda uygulama oranı 1/500 yerine 1/100 - 1/300 olmalıdır. Buradan hareketle, diyelim ki 1/250 oranını kullanarak dezenfeksiyon yaptınız. Aynı depodaki suyu gübre amaçlı kullanırken %50 oranında boş su ile seyrelterek sulamada kullanırsanız, böylece sulama suyunuzda yine 1/500 oranını yakalamış olursunuz. (Gübreleme için 1/250 oranının da kullanılabileceğini belirtmeliyim)

2- Eğer gübreleme amaçlı kullanılacak ise, EM mikroorganizmalarının suyla karıştırıldıktan sonra bir kaç gün içinde kullanılması önerilmektedir. Çünkü, mikroorganizmalar canlı olduklarından aralarındaki ideal oran zamanla değişebilmektedir. Eğer kendi haline bırakırsanız (birkaç günden sonra) zaman içinde EM mikroorganizmalarının tamamı laktik asit bakterilerine dönüşebilir. Bu durumda ise, sterilizasyonu sağlamaya devam eder ancak gübre olarak etkinliğinin EM kadar etkili olmayacağını düşünüyorum. Yine de düşündüğünüz denemeyi yapmaya değer. Sonuçları bizimle paylaşırsanız memnun olurum.

Merhabalar diyerek sözlerime başlamak istiyorum,
Arkadaşlar bu sayfanın tamamını okudum ama halen cevaplayamadığım bir kaç sorum var. Aslında emturkey e mail attım ancak henüz dönüş olmadı, bir de siz uygulayıcıların cevaplarını bekliyorum.
Yani cehaletin sonu yok ama neyse umarım çok komik duruma düşmem:(
1- Emturkey tarafından 20.10.2012 tarihinde Ağaçlar. net Ankara Sonbahar toplantısında bizlere dağıtılan em aktifin kullanma süresini özellikle Alper Bey den öğrenmek istiyorum. Bu bağlamda em 1 aktifleşince nasıl bir ortamda ne kadar süreyle tazeliğini korur. Son kullanma tarihi.
2- Salon bitkilerim var, ama sanırım balkon ve bahçe işine başlayacapım bu bahar. Gönül ister ki hep yağmur suyu kullanıyım. Ama onun da saklanması ve depolanması sıkıntı, dezenfekte etmek için aktif kömür kullanmak gerekiyor.Benim de bu sabah itibariyle aklıma gelen çözümüm şöyle ne dersiniz:confused:
300 Lt lik bir su deposunu balkona konuşlandırıp, bu sene hem yağmur hem de kar sularını orada depo etmek istiyorum. VVVVVVVVeeeeee dezanfektan olarak da em aktif veya bir adet bukaşi topum var yine toplantıda dağıtılan, onları kullanmayı düşünüyorum. Bunun haricinde de gübreleme falan yapmam diyorum kendi kendime.
Ne dersiniz.

Dogasever
19-11-2012, 20:56
Yukardaki mesajıma ek olarak, bukaşi topu kullanmanız son derece olumlu: bukaşi topu kullandığınız için hem dezenfeksiyon hem de gübreleme olumlu yönde etkilenecektir. Bukaşi topu, eğer gereği gibi üretildiyse, en az 1 ay süreyle parçalanmadan dipte kalabilmelidir. Ayda bir içine ilave top atmanız son derece faydalı olacaktır. Kolay gelsin

fındıkçı74
30-11-2012, 18:44
Arkadaşlar ema yı fındık ocaklarına nasıl vermeliyim sulama imkanım yok çünkü arazi çok eğimli cevab yazan arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

Denizardacan
30-11-2012, 20:08
Sn Doğasever merhaba,
Ayrıntılı cevabınız için çok çok teşekkür ederim. Tasarladıklarımı henüz gerçekleştiremedim, çünkü hiç yağmur yok. Bir kere yağdı, onda da üstün çabalarımla 10 lt'ye yakın yağmur suyu toplamayı başardım. Beni izleyenlerin bakışlarını hala unutamıyorum, yağmurda bir bahçeye bir yukarıya:p
Zaten bitkilerin ihtiyacı olduğundan hemen 1-2 haftada kullanıldı.
Bir depo almayı düşünüyorum ama suyu nasıl toplayacağım hiç bilmiyorum. Balkonların çatı kısmı tamamen kapalı, yağmur bize ulaşmadan düşüyor. Ev benim olsa çözümü biliyorum ama:D

Bulacağız bir hal çaresini, aşamaları da buradan bildiririm.
Özet olarak olur da 300 lt'lik bir depoyu dolduracak yağmur suyu bulabilirsem 1/ 300 oran dezenfeksiyon için ideal, Gübreleme olarak yazın suya yine gübre veya Em Aktif ilave ediyoruz. Kışın da gübre olmaması gerektiği için sade depodaki suyu kullanmamın hiç bir mahzuru yok.

Biliyor musunuz dezavantaj gibi duruyor ama aslında avantaj, suyla karıştırıldığında gübre özelliğini bir kaç günde yitirmesi. Ben asıl buraya takılmıştım, bitkiler dinlenme dönemindeyken gübre vermemem lazım diye:D:p
Nefis bir sonuç oldu, tekrar teşekkürler.
Saygılar,

Denizardacan
30-11-2012, 21:36
Sayın Denizardacan
Kağıthane Sadabad Gölünün temizlenmesinde metrekareye 2 Bukaşi topu ve 1 ton suya 1 lt EMa kullandım. Ve başarılı olduk.

Saygılarımla
FAZIL YAHYA

Fazıl Bey iyi akşamlar,
Kusura bakmayın cevabınızı geç farkettim, henüz proje aşamasından öteye geçemedik, yağmur yağmadığı için Aralık'a girdik daha bir kez yağdı. Yağmur suyu topladığım zaman sizi rahatsız edeceğim, ilginize teşekkürler.
Saygılar,

fındıkçı74
15-12-2012, 14:21
Merhaba değerli forum üyeleri ema nın fındık bakteriyel yanıklık hastalığına bir etkisi varmıdır kök kanseri dal kanseri uçkurutan filiz güvesi kahverengi koşnil fındık kurdu bunların mücadelesi bizim gibi geçimini topraktan sağlayan insanların belini büküyor gerçekten em1 bu hastalık ve zararlılara çare olabilirmi eğer çare olacaksa bu sene 30 dönüm alanda deneme yapmak istiyorum ve denemeleri burada paylaşmak istiyorum.

fındıkçı74
16-12-2012, 12:09
Cevap yazacak kimse yok galiba em yetkilileri değerli forum üyeleri yukarıdaki mesajım cevap bekliyor cevap yazılmayacaksa bu başlık neden açıldı.

Nuri Murvet
16-12-2012, 19:08
Arkadaşlar ema yı fındık ocaklarına nasıl vermeliyim sulama imkanım yok çünkü arazi çok eğimli cevab yazan arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

Merhaba sayın fındıkçı74

TARIMSAL ÜRETİMDE KULLANILAN EM ÜRÜNLERİ

3.mesajdan alıntıdır.

-FINDIK için EM kullanımı (1000 m2 alanda)

Topraktan:
Mayıs veya Haziran ayında ağaçların kök kısımlarına denk gelecek şekilde tatbik edilmek suretiyle 3 litre EMa. (1 tonluk holdere 3 litre EMa konulup ağaçların kök çevrelerine gelecek şekilde her ağaç için 50-60 litre ağaçların dip kısımlarına tatbik edilir)

Yapraktan:
1. uygulama: Yapraklanma başladığında 250 ml EM5 + 250 ml EM FPE, 250 litre suya konup, ağaçlara yaprakları ve dallarıyla birlikte ıslanacak şekilde uygulanır.
2. uygulama: Meyveler mercimek büyüklüğüne ulaşıp iç kurdu ilacı atıldıktan 10 gün sonra
500 ml EM5 + 500 ml EM FPE 500 litre suya konup ıslanacak şekilde uygulanır.
(Aslında EM uygulanan ağaçlarda iç kurdu için zehir kullanımına gerek yoktur. Fakat henüz EM’in etkisini bilemeyen çiftçilerimizin tedbir olarak alıştıkları uygulamayı yapacakları düşüncesiyle izah ettik. Bir kısım ağaçlarına iç kurdu mücadele ilacı atmadan sadece EM ile uygulama yapmalarını tavsiye ederiz).
3. uygulama: Ekim ayında filiz güvesi mücadele ilacı atmadan 10-15 gün önce 2. uygulama
ile aynı şekilde tatbik edilmelidir (Burada da yine bir kısım ağaçlarına filiz güvesi mücadele ilacı atmadan sadece EM ile uygulama yapmalarını tavsiye ederiz).
Not: Yapraktan EM uygulaması ile zehir atılmasına gerek kalmayacaktır. Denemeniz önerilir.

EM (Etkin Mikroorganizmalar) başlığında paylaşılalan bilgileri ilk mesajdan itibari ile okumanızı tavsiye ederim.

Saygı ve selamlarımla...

fındıkçı74
16-12-2012, 22:09
Merhaba sayın fındıkçı74

TARIMSAL ÜRETİMDE KULLANILAN EM ÜRÜNLERİ

3.mesajdan alıntıdır.

-FINDIK için EM kullanımı (1000 m2 alanda)

Topraktan:
Mayıs veya Haziran ayında ağaçların kök kısımlarına denk gelecek şekilde tatbik edilmek suretiyle 3 litre EMa. (1 tonluk holdere 3 litre EMa konulup ağaçların kök çevrelerine gelecek şekilde her ağaç için 50-60 litre ağaçların dip kısımlarına tatbik edilir)

Yapraktan:
1. uygulama: Yapraklanma başladığında 250 ml EM5 + 250 ml EM FPE, 250 litre suya konup, ağaçlara yaprakları ve dallarıyla birlikte ıslanacak şekilde uygulanır.
2. uygulama: Meyveler mercimek büyüklüğüne ulaşıp iç kurdu ilacı atıldıktan 10 gün sonra
500 ml EM5 + 500 ml EM FPE 500 litre suya konup ıslanacak şekilde uygulanır.
(Aslında EM uygulanan ağaçlarda iç kurdu için zehir kullanımına gerek yoktur. Fakat henüz EM’in etkisini bilemeyen çiftçilerimizin tedbir olarak alıştıkları uygulamayı yapacakları düşüncesiyle izah ettik. Bir kısım ağaçlarına iç kurdu mücadele ilacı atmadan sadece EM ile uygulama yapmalarını tavsiye ederiz).
3. uygulama: Ekim ayında filiz güvesi mücadele ilacı atmadan 10-15 gün önce 2. uygulama
ile aynı şekilde tatbik edilmelidir (Burada da yine bir kısım ağaçlarına filiz güvesi mücadele ilacı atmadan sadece EM ile uygulama yapmalarını tavsiye ederiz).
Not: Yapraktan EM uygulaması ile zehir atılmasına gerek kalmayacaktır. Denemeniz önerilir.

EM (Etkin Mikroorganizmalar) başlığında paylaşılalan bilgileri ilk mesajdan itibari ile okumanızı tavsiye ederim.

Saygı ve selamlarımla...

sizlerede iyi akşamlar başlığı baştan sona defalarca okudum yukarıda yapmış olduğum sorularıma bir türlü kesin cevap bulamadım özellikle başlık sahiplerinden ve moderatörlerden em1 sitesinde her türlü hastalık ve zararlılarla mücadelede ilaç kulanmanıza gerek yoktur diyor fındık bakteriyel yanıklık hastalığı için tarım il müdürlüklerine gittiğimde bu hastalığa çare yok diyorlar fındık tarımı çok emek isteyen aynı zaman da sabır isteyen iştir hastalık ve zararlılarını önceki mesajımda yazdım bu hastalık ve zararlılar fındık çiftçisinin belini büküyor ben em yetkililerin den ve mine hanımdan meyveli tepeden acemi çaylaktan alper beyden fazıl beyden doğasever den özellikle kesin net cevaplar bekliyorum varsa bu hastalıklara çaresi ilaçlardan vazgeçip em kullanmak istiyorum gelişmeleri olumlu ve olumsuz bu başlıkta paylaşmak istiyorum saygılarımla .

Çamtepe
16-12-2012, 23:49
Sn. Fındıkçı74

Muhtemelen site üyelerinin her konuda ve her hastalık üzerine bilgi sahibi olmasını beklemek yanlış olur. Her sorunuza bir gün içinde yanıt almayı ummak da yanlış olur :)

Sorunuzun direkt muhatabı olmamakla birlikte fındık bakteriyel yanıklığının (Xanthomonas arboricola pv. corylina) akrabası sayılabilecek ceviz bakteriyel yanıklığı (Xanthomonas campestris pv. juglandis) ile ilgili daha önce epey kaynak taradığım için bu çalışmanın ufak bir benzerini de sizin için yaptım.

EM'in fındık yanıklığına direkt etkisini gösteren bir çalışmaya ben rastlayamadım. Bu yazdığım etkisiz olduğu anlamına gelmemekte, sadece benim bulabildiğim bilimsel bir çalışma olmadığını göstermektedir.

EM harici diğer doğal yöntemlerle mücadele için de:
- Bacilus Subtilis'in direkt fındık yanıklığı olmasa da ceviz yanıklığına göre daha yakın bir akrabasına (Xanthomonas campestris pv. campestris) karşı yapılan bir çalışmada (http://link.springer.com/content/pdf/10.1023%2FA%3A1015671031906)B. Subtilis'in özellikle kuru geçen sezonlarda bu bakteriye karşı etkili olduğu, ama sezondaki yağmur sayısı arttıkça başarı oranının düştüğü gözlemlenmiş.
-(Çok pahalı) bir biyofungisit olan Regalia'nın da yine muhtelif yanıklık hastalıklarına karşı bakır oksiklorür, maneb, dodine gibi kimyasal uygulamalar seviyesinde başarı gösterebildiğine ilişkin çalışmalar var. (Link 1 (http://www.marronebioinnovations.com/lightray/site/wp-content/uploads/2012/10/PR-2011-Regalia-on-walnut-blight-0214.pdf) ve Link 2 (http://www.marronebioinnovations.com/lightray/site/wp-content/uploads/2012/10/PR-2010-Regalia-controls-spot-and-blight-0825.pdf))

Biliyorsunuzdur, bizim tarım sitelerinde de kışın ve baharda bordo bulamacı, budama aletlerinin dezenfeksiyonu, kültürel önlem olarak ağaç altlarındaki otların temizliği ve azot açısından güçlü bir gübreleme uygulaması önerilmektedir.

Eğer dilerseniz, arazinizin bir kısmına diğer kimyasalları uygulamadan sadece EM uygulaması yaparak sonuçları buradan paylaşabilirsiniz, eğer başarılı olursanız Türk tarım dünyası ve doğamız size müteşekkir olur. :)

Selamlar

Ç.

MeyveliTepe
17-12-2012, 00:52
sizlerede iyi akşamlar başlığı baştan sona defalarca okudum yukarıda yapmış olduğum sorularıma bir türlü kesin cevap bulamadım özellikle başlık sahiplerinden ve moderatörlerden em1 sitesinde her türlü hastalık ve zararlılarla mücadelede ilaç kulanmanıza gerek yoktur diyor fındık bakteriyel yanıklık hastalığı için tarım il müdürlüklerine gittiğimde bu hastalığa çare yok diyorlar fındık tarımı çok emek isteyen aynı zaman da sabır isteyen iştir hastalık ve zararlılarını önceki mesajımda yazdım bu hastalık ve zararlılar fındık çiftçisinin belini büküyor ben em yetkililerin den ve mine hanımdan meyveli tepeden acemi çaylaktan alper beyden fazıl beyden doğasever den özellikle kesin net cevaplar bekliyorum varsa bu hastalıklara çaresi ilaçlardan vazgeçip em kullanmak istiyorum gelişmeleri olumlu ve olumsuz bu başlıkta paylaşmak istiyorum saygılarımla .

Bu linke (http://www.agf.gov.bc.ca/cropprot/hazelnutblight.htm)bir göz atın. Söz konusu hastalık bu mudur?

fındıkçı74
17-12-2012, 12:16
Bu linke (http://www.agf.gov.bc.ca/cropprot/hazelnutblight.htm)bir göz atın. Söz konusu hastalık bu mudur?

Evet sayın meyveli tepe hastalık linkteki hastalıktır ben bu sene bu hastalıktan 20 ocak fındıkğı tamamen söktüm çukurlara kireç doldurdum yoksa araziye yayılma ihtimali vardı bakırlı ilaçları kullanıyorum birde bu sene bahçenin bir kısmında em deneyeceğim inşallah olumlu gelişmeler paylaşırım burada birde önümüzdeki yıl fındık bol olacak gibi meyve gözü çok var şimdiden belli em nin meyve tutumuna ekstra faydası olabilirmi acaba birde em nin yetkililerinden ürünün detaylı kullanma bilgilerini istemiştim geri dönüş olmadı inşallah zahmete giripte gönderirler saygılarımla.

fındıkçı74
17-12-2012, 12:19
teşekkürler sayın çamtepe aynen dediğiniz gibi bahçenin bir kısmında em deneyececiğim inşallah olumlu gelişmeler yaşanır selamlar.

MeyveliTepe
17-12-2012, 12:32
Evet sayın meyveli tepe hastalık linkteki hastalıktır ben bu sene bu hastalıktan 20 ocak fındıkğı tamamen söktüm çukurlara kireç doldurdum yoksa araziye yayılma ihtimali vardı bakırlı ilaçları kullanıyorum birde bu sene bahçenin bir kısmında em deneyeceğim inşallah olumlu gelişmeler paylaşırım burada birde önümüzdeki yıl fındık bol olacak gibi meyve gözü çok var şimdiden belli em nin meyve tutumuna ekstra faydası olabilirmi acaba birde em nin yetkililerinden ürünün detaylı kullanma bilgilerini istemiştim geri dönüş olmadı inşallah zahmete giripte gönderirler saygılarımla.

EM herşeyden önce bir mikrobiyal gübredir ve bitkilere çok iyi gelir. Güçlü bikiler hastalıklara daha iyi direnir.

EM'nin bakteriyel yanıklık için doğrudan etkili olduğuna dair herhangi bir literatür kaydına rastlamadım. Bakteriyel yanıklığın fındıkta tüm dünyanın baş belası olduğu görünüyor.

Bazı çeşitlerin dirençli olduğu söyleniyor. 5 yaş altı fidanların bu hastalığa hassas olduğu bildiriliyor. Sonbahar ve ilkbahar bakır (bakır oksiklorit) uygulamalarının hastalığı tamamen bitiremese de kontrol altında tutmakta etkin olduğu bildiriliyor.

Ağaç dokusuna sirayet ettiği için zor bir hastalık. Bu bakımdan armuttaki ateş yanıklığına benzettim.

Hastalıklı dalların budanıp hiç bir yere değdirilmeden yakılması, budama aletlerinin, hatta ellerinizin bir ağaçtan diğerine geçerken dahi dezenfekte edilmesi hayati önem arzediyor.

fındıkçı74
17-12-2012, 13:06
EM herşeyden önce bir mikrobiyal gübredir ve bitkilere çok iyi gelir. Güçlü bikiler hastalıklara daha iyi direnir.

EM'nin bakteriyel yanıklık için doğrudan etkili olduğuna dair herhangi bir literatür kaydına rastlamadım. Bakteriyel yanıklığın fındıkta tüm dünyanın baş belası olduğu görünüyor.

Bazı çeşitlerin dirençli olduğu söyleniyor. 5 yaş altı fidanların bu hastalığa hassas olduğu bildiriliyor. Sonbahar ve ilkbahar bakır (bakır oksiklorit) uygulamalarının hastalığı tamamen bitiremese de kontrol altında tutmakta etkin olduğu bildiriliyor.

Ağaç dokusuna sirayet ettiği için zor bir hastalık. Bu bakımdan armuttaki ateş yanıklığına benzettim.

Hastalıklı dalların budanıp hiç bir yere değdirilmeden yakılması, budama aletlerinin, hatta ellerinizin bir ağaçtan diğerine geçerken dahi dezenfekte edilmesi hayati önem arzediyor.bakır oksit klorür bakırlı bir ilaç olduğu için ema ile kullanmamda bir sakınca görüyormusunuz **** önce ilaç sonra ema mı saygılar selamlar.

MeyveliTepe
17-12-2012, 13:25
Bakırlı preperatlar mikrobiyal içerikleri öldürür. Bu yüzden ikisi kısa zaman aralığında bir araya gelmemeli.

Bakteriyel yanıklıkta bakır oksiklorür'ü bir yapıştırıcı ile dallara ve gövdeye uygulamak öneriliyor. Bu durumda bakırın etkisi uzun sürecektir. Bu esnada EM'yi topraktan verebilirsiniz.

Bakırı, sonbaharda ve erken ilkbaharda, kuru havalarda uygulayabilirsiniz. EM'yi ise ilkbaharda, toprak henüz nemliyken sulama şeklinde topraktan vermek daha iyi olur. Erken yaz döneminde yapraklar iyice geliştikten sonra EM'yi yapraktan da verebilirsiniz.

denizakvaryumu
17-12-2012, 13:58
Ben halen EM in yapraktan nasıl etki ettiğini anlamış değilim...

EM in içindeki 80 e yakın canlı organizma toprakta bulunması gereken organizma olduğuna göre ve toprakta yaşadıklarına göre, yaprakta nasıl bir etki yapıp bitkiye yararlı oluyor?

KAPTANzst
10-01-2013, 09:33
Sadece Ağaçlar Net Üyelerine özel indirimli fiyatlarimiz aşağıda verilmiştir.

EM.1 ..............1 LT.......60.-TL +KDV
EMFPE.............1 LT.......30.-TL +KDV
EM.5...............1 LT.......30.-TL +KDV
EM Active........1 LT.......10.-TL +KDV

Lütfen şikayet ve önerileriniz için : info@emturkey.com.tr

www.agriton.com (http://www.agriton.com)

Yeni sezonda bu fiyatlar geçerlimi ?
Yoksa başka indirim varmı:)
KDV oranı nedir ?

Safranlı
10-01-2013, 10:56
yeni sezonda bu fiyatlar geçerlimi ?
Yoksa başka indirim varmı:)
kdv oranı nedir ?

kaptanım em den memnunuz galıba
etkileri nasıl oldu neleri tespit edebilidniz
yazabilirseniz bizde tecrübemize ekleyelim

memet
10-01-2013, 13:40
kaptanım em den memnunuz galıba
etkileri nasıl oldu neleri tespit edebilidniz
yazabilirseniz bizde tecrübemize ekleyelim

Üründen hep memnunuz zaten. Koku yapmasın diye işyerinde foseptiğe, köpeğin suyunu doğrudan üstüne uyguladım.

Başlangıçta aradaki farkı göreyim diye bazı ağaçları ayırıp EMA olanı olmayanı diye deneyecektim sonra zaten denenmiş ürünü bir de ben neden test edeyim deyip vazgeçtim.

Bonsaide kullandığım için daha çok ürün, verim gibi açıklamalar yapamam. Ama ağaçlarımda köklerin daha sağlıklı olduğunu daha canlı olduklarını söyleyebilirim.

Safranlı
10-01-2013, 14:20
bende uzun süredir kullanıyorum
verim farkı kesin
farklı insanlardında tecrüberini alabilmek ve bir fazla bilgiye ulaşmak amacıyla düşündüm

KAPTANzst
10-01-2013, 18:00
Ben sonbaharda sipariş verdim.
Baharda uygularım diye . Ama poşetlerdeki fide ve çiçeklerde kullandım fark etti.
Siparişim 2 kiloydu yanlışlıkla 1 kg geldi
Sonradan EM5 ve EMFPE 1 er kg 1 kg 2 kg da ema sipariş verdim. Şans EMA yine 1 geldi:=))
Geleninde yarısından çoğunu küçük bitkilere ve kompos işinde kullandım. Bahara kalmıyacak
O nedenle fiyatları sordum.
şubatta sipariş vermem gerekiyor.

Çiflik gübresiyle çok daha etkili

Safranlı
11-01-2013, 08:50
Çiflik gübresiyle çok daha etkili[/QUOTE]

işte işin sırrı tamda burada
em var olam besinin kolayca alınmasını saglıyor
fotosentez bakterisi vasıyasıylada bitkiye besin depoluyor
eldeki her türlü gübre em ile kullanılırsa çok başarılı oluyor gerçekten...

tiryaki
23-01-2013, 23:48
Selamlar,
Şöyle birşeye rastladım internette: Tek başına EMA spreylemenin ürün verimine herhangi bir etkisi saptanamamış, bokaşi uygulamasının verime olumlu katkısının olduğundan söz ediliyor ama onun da EM yüzünden değil bokaşinin gübre içeriğinden kaynaklandığı ileri sürülüyor.

Atfedilen bir çalışmada (Khaliq et al. (2006) ) gübre ve organik maddenin EM ile bitki tarafından daha etkin kullandığından bahsedilmiş ama bunun da kesinlik içermedğinden söz ediliyor.
umarım doğru anlamışımdır.
murat

Organic Eprints - How effective are (http://orgprints.org/14838/)
http://orgprints.org/14838/1/Mayer_14838_ed.doc

"We conclude from our results that the 4 years application of ‘Effective Microorganisms’ in the temperate climate of Central Europe under organic farming management caused no significant effects on crop yields and soil microbial parameters. The observed effects could solely be related to the nutrient inputs of the carrier substrate Bokashi, but the microorganisms itself had no effects. Effects of sampling time exceeded effects of treatments"

Fazıl Yahya
24-01-2013, 15:44
TARIMDA EM TEKNOLOJİSİ: KYUSEI DOĞAL ÇİFTÇİLİK?
Kyusei Doğal Çiftçiliği (Kyusei Nature Farming) kimyasal ve toksik maddelerden arındırılmış ve güvenli gıdalar yetiştirmek amacıyla Japonya'da geliştirilmiştir. Yıllar boyunca, Kyusei Doğal Çiftçilik yöntemlerini uygulayan çiftçiler, aslında organik çiftçilik yapmaktaydılar. Kyusei çiftçileri, ilk kullanıma başlanmasından itibaren kimyasal gübre ve pestisit kullanmayı reddetmişlerdir. Ancak, nüfusun çoğunluğuna yetecek miktarda üretim yapmaları mümkün olmamaktaydı.

1980'li yıllarda, Prof. Dr. TeruoHiga, Kyusei Doğal Çiftçiliğe Etkin mikroorganizmalar kavramını (EffectiveMicroorganisms (EM)) soktu. Böylece, bir grup yararlı mikroorganizma, toprak iyileştirici olarak kullanılıp, bitkilerde ve toprakta hastalıklara neden olan zararlı mikropların üremesini bastırdı ve tarımsal bitkilerin organik madde kullanmadaki verimliliğini artırdı. Bu teknoloji son derece başarılı oldu ve bu teknolojiyi Asya Pasifik bölgesine yaymak için Tayland'da 1989 yılı Kasımı'nda bir konferans düzenlendi. Bu konferansta ise, Asya Pasifik Doğal Tarım Ağı (Asia Pacific Natural Agriculture Network (APNAN)) oluşturuldu.

APNAN'ın birinci amacı; araştırma, eğitim ve teknolojilerin teşvik edilmesi için Asya Pasifik bölgesinde bir uluslararası bilim adamları ağı oluşturulmasını sağlamaktı.
Bu etkinlikler, Kyusei Doğal Çifçilik ve Etkin Mikroorganizmalar (EM) teknolojisini esas alacaktı.

İDEAL TARIMIN İLKELERİ NELER OLMALIDIR?
Kyusei Doğal Çifçiliğinin ana teması, İDEAL TARIMIN uygulanmasıdır. Kyusei Doğal Çifçiliğin savunduğu ideal tarımın beş ilkesi şunlardan oluşmaktadır :
1 - İnsanların sağlıklı olmaları için güvenli ve besin değeri olan gıdalar üretmek.
2 - Hem üreticiye (çiftçiler) hem de tüketiciye ekonomik ve manevi olarak katkı sağlamak.
3 - Sürdürülebilir ve herkes tarafyıdan kolayca uygulanabilir olmak.
4 - Çevreyi korumak.
5 - Artan dünya nüfusunu beslemek için yüksek kalitede ve yeterli miktarda gıda üretmek.

EM'NİN FOTOSENTEZ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ NEDİR?
Tarımsal üretim; güneş enerjisi, su ve karbondioksit gerektiren yeşil bitkilerin fotosentez prosesi ile başlar. Fotosentez için gerekli bu maddeler her yerde bol miktarda bulunmaktadır. Böylece, Tarımı, "yoktan bir şey üretmek" olarak tanımlayabiliriz. Ekonomik etkinlik açısından bakıldığında bu iyi bir şey gibi görünse de, mevcut tarım son derece düşük verimlidir. Bunun nedeni, bitkilerce güneş enerjisinin çok düşük bir verimlilikte kullanılmasıdır. Güneş enerjisinin bitkiler tarafından teorik olarak potansiyel kullanılabilme oranı %10-20 arasındadır. Ancak, gerçek kullanım oranı ise %1'in altındadır. Yüksek fotosentez verimliliğine sahip şeker kamışı gibi C4 bitkilerinin kullanılma oranı bile azami büyüme dönemi sırasında %6-7'yi pek geçmemektedir. En iyi verim alınan tahıllarda bu oran normalde %3'ün altında seyretmektedir.

Geçmişte yapılan çalışmalar, ana ürün kloroplastlarının fotosentez verimliliğinin daha fazla artırılamayacağını göstermiştir. Bu, biyokitle üretim kapasitesinin azami düzeye ulaştığı anlamına gelmektedir. Bu yüzden, biyokitle üretimini artırmanın en iyi yolu, insan gözüyle görülebilen ışığı (visiblelight) (kloroplastlar halen bu ışığı kullanamamaktadır) ve kızıl ötesi ışınları kullanmaktır. Bu ışınlar birlikte toplam güneş enerjisinin %80'ini oluşturmaktadır. Ayrıca, organik moleküllerin bitkiler tarafından doğrudan kullanımı yoluyla bitki ve hayvan artıklarının içerdiği organik enerjinin geri kazanılmasının yollarını da araştırmalıyız.

Fotosentetik bakteri ve yosun (alg), ortamda organik madde bulunduğunda, 700 ila 1200 nm dalga boylarını kullanabilmektedir.Yeşil bitkiler bu dalga boylarını kullanamazlar. Ayrıca, fermantasyon mikroorganizmaları organik maddeyi parçalayarak, amino asitler gibi karmaşık bileşikleri açığa çıkararak bitkilerin kullanımına sunarlar.
Bu ise, organik maddenin tarımdaki verimliliğini artırır. Buradan yola çıkarak, tarımsal üretimin artması için önemli bir etmenin, toprakta organik maddeyi ve güneş enerjisini verimli biçimde kullanacak ve organik maddeyi parçalayacak etkin mikropların bulunması olduğunu söyleyebiliriz. Böylelikle, güneş enerjisinin kullanım verimliliği artırılmış olur.
EM'NİN TARIMDAKİ YARARLARI KISACA NELERDİR?
Tarımda uygulandığında EM'nin yararlı etkilerinden bazıları verilmektedir:
(a) Bitkilerde filizlenmeyi, çiçeklenmeyi, meyve vermeyi ve olgunlaşmayı teşvik eder.
(b) Toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik ortamını iyileştirir ve topraktaki patojenleri ve zararlıları (haşaratı) bastırır.
(c) Tarımsal ürünlerin fotosentez yapma kapasitesini yükseltir.
(d) Daha iyi filizlenmeyi ve bitki büyümesini garanti eder.
(e) Organik maddenin gübre olarak verimliliğini artırır.
(f) Tarımsal ürünlerin verimliliği ve kalitesini artırır.

EM İÇİNDEKİ MİKROORGANİZMALARIN TOPRAKTAKİ ETKİLERİ NELERDİR?
(1) Fotosentez Bakterisi (Fototropik Bakteri)
Fotosentez bakterileri, yaşamlarını kendi kendilerine destekleyen bağımsız bakterilerdir. Bu bakteriler, güneş ışınlarını ve toprağın ısısını enerji kaynağı olarak kullanarak; kök salgılarından, organik maddeden ve/veya zararlı gazlardan (örneğin, hidrojen sülfür) yararlı maddeler sentezlerler. Yararlı maddelerse amino asitler, nükleik asitler, biyoaktif maddeler ve şekerden oluşmaktadır ki bunların hepsi bitkilerin büyümesini ve gelişmesini teşvik etmektedir. Bu yararlı maddeler hem doğrudan bitkiler tarafından emilirler hem de bakterilerin daha da artması için büyüme ortamı (substrate) olarak davranırlar. Bu yüzden, topraktaki fototropik bakterilerin artışı diğer etkin mikroorganizmaları daha da artıracaktır. Örneğin, fototropik bakterilerin salgıladığı büyüme ortamı olarak davranan azotlu bileşiklerin (amino asitler) varlığından ötürü kök çevresinde (rhizosphere) VA (vesicular-arbuscular) mikoriza artmıştır. VA mikoriza, topraktaki fosfatların çözünürlüğünü artırarak, normalde bitkilerin alımı için çözeltide olmayan fosfatları çözeltiye geçirir. VA mikoriza, azot fikse eden Azotobakter ve Rhizobium bakterileri ile bir arada bulunabilir ve baklagillerin havadaki azottan yararlanma yeteneğini arttırır.

(2) Laktik Asit Bakterisi
Laktik asit bakterisi, fotosentez bakterisinin ve mayanın ürettiği şekerler ve diğer karbonhidratlardan laktik asit üretir. Uzun süredir laktik asit bakterilerini kullanarak yoğurt ve turşu yapılması bu sayede mümkün olmaktadır. Bununla birlikte, laktik asit çok kuvvetli bir sterilize edicidir. Zararlı bakterileri bastırır ve organik maddenin bozunmasınıhızlandırır.Dahası, laktik asit bakterisi, lignin ve selüloz gibi organik maddelerin bozunmasını da artırır ve bu maddeleri, bozunmamış organik maddeden kaynaklanan zararlı etkilere neden olmaksızın, fermantasyona uğratır.
Laktik asit bakterisi, sürekli ekilen tarımsal bitkilerde hastalıklara neden olan Fusaryum un çoğalmasını / yayılmasını engelleme yeteneğine sahiptir. Fusaryumpopülasyonunun artması genel olarak bitkileri zayıflatmaktadır. Bu durum hastalıkları teşvik etmekte ve zararlı nematodların aniden çoğalmasına neden olmaktadır. Laktik asit bakterileri, Fusaryumun yayılmasını ve işlevini bastırırken, nematod oluşumları da yavaş yavaş ortadan yok olmaktadır.

(3) Mayalar
Mayalar; fotosentez bakterileri, organik madde ve bitki kökleri tarafından salgılanan amino asitler ve şekerlerden bitkilerin büyümeleri için yararlı antimikrobiyal ve yararlı maddeler sentezlerler.
Mayalar tarafından üretilen hormonlar ve enzimler gibi biyoaktif maddeler aktif olarak hücre ve kök bölünmesini teşvik eder. Mayaların salgıları, laktik asit bakterileri ve aktinomisetler gibi etkin mikroorganizmalar için büyüme ortamı sağlarlar.

(4) Aktinomisetler
Bakterilerle mantarlar arasında bir yapıya sahip aktinomisetler, fotosentez bakterileri ve organik madde tarafından salgılanan amino asitlerden antimikrobiyal maddeler üretirler. Bu antimikrobiyal maddeler ise, zararlı mantar ve bakterileri bastırırlar. Aktinomisetler fotosentez bakterileri ile bir arada yaşayabilirler.Böylece, her iki tür de toprağın antimikrobiyal etkinliğini artırarak toprak ortamının kalitesini yükseltirler.

(5) Küfler
Aspergillus ve Penicillium gibi küfler organik maddeyi hızla bozunmaya uğratarak; alkol, esterler ve antimikrobiyel maddeler üretirler. Bunlar ise, kötü kokuları bastırır ve zararlı böceklerle kurtçukları önlerler.
Etkin Mikroorganizmalar içinde bulunan her bir türün (foto sentetik bakteriler, laktik asit bakterileri, mantarlar, aktinomisetler ve küfler) kendine özgü önemli bir işlevi bulunmaktadır. Ancak, fotosentez bakterileri, EM etkinliğinin en önemli bileşenidir.
Fotosentez bakterileri, diğer mikroorganizmaların etkinliklerini destekler. Diğer yandan, fotosentez bakterileri, diğer mikroorganizmalarca üretilen maddeleri de kullanırlar. Bu olay, "birlikte varoluş (coexistence) ve birlikte gelişme (co-prosperity)" olarak adlandırılmaktadır.
Toprakta Etkin Mikroorganizmalar arttıkça, yerli etkin mikroorganizmaların popülasyonu da giderek artar. Böylece, mikro flora zenginleşir ve topraktaki mikrobiyal eko sistemler iyi dengelenir. Belirli tür mikroorganizmaların (özellikle zararlı olanların) artışı önlenir. Böylelikle topraktan kaynaklanan hastalıklar bastırılmış olur.
Bitki kökleri; karbonhidratlar, amino ve organik asitler ve aktif enzimler salgılar. Etkin mikroorganizmalar büyümek için bu salgıları kullanırlar. Bu süreç sırasında, EM, amino ve nükleik asitler, bitkiler için çeşitli vitaminler ve hormonlar da salgılarlar. Dahası, bu tür topraklarda, etkin mikroorganizmalar kök bölgesinde (rhizosphere), bitki ile birlikte bulunurlar (symbiosis). Sonuç olarak, etkin mikroorganizmaların baskın olduğu bu tür topraklarda bitkiler ola.anüstü iyi büyürler.

TARIMSAL ÜRETİMDE HANGİ EM ÜRÜNLERİ KULLANILMAKTADIR?
Tarımsal üretimde kullanılan EM ürünleri şunlardır:
EM aktif, EM Bukaşi, EM5 ve EMFPE. Bu ürünlerin hepsi EM mikroorganizmalarını içerir ve kesinlikle kimyasal madde içermez ve tamamen doğaldır. Bu ürünlerin tamamı, toprağın ekime hazırlanmasından hasada kadar kullanıldığında, EM Teknolojisinden tarımda yararlanılmış olur.

EM AKTİF NEDİR ?
EM, piyasada EM1 Aktif olarak satılmaktadır. EM 1, hoş bir kokusu ve tatlı ekşi tadı olan sarımsı kahverengi bir sıvıdır. EM1'in pH'ı3.5'un altında olmalıdır. Çözeltinin pH'ı4.0'ün üzerinde olduğunda kötü ve rahatsız edici bir kokusu vardır ve EM1 bozulmuştur. Kullanılmamalıdır.

EM AKTİF NASIL UYGULANIR?
EM Aktif genellikle sulama suyuna karıştırılarak kullanılır. Klorsuz suyla 1/1000 oranında seyreltilerek sulama yapılır. Sulama yapılmayan yerlerde 1/1000 oranında seyreltilmiş çözelti, toprak üzerine spreylenerek uygulanabilir.

EM BUKAŞİ NEDİR?
"Bukaşi", "Fermente olmuş organik madde" anlamına gelen Japonca bir sözcüktür. En uygun organik maddelerden hazırlanır. Fermantasyona uğratılarak yapılır. Bukaşi normal olarak toz ya da granül şekilde bulunur. Bukaşi, Japon çiftçiler tarafından, toprağın mikrobiyal çeşitliliğini artırmak ve bitkilere besin maddesi sağlamak amacıyla geleneksel olarak kullanılmaktadır. Bukaşi, geleneksel olarak, buğday veya pirinç kepeği gibi organik maddeler, ormanlardan ve dağlardan toplanan ve içinde çeşitli mikroorganizmalar içeren topraklarla fermantasyona uğratılarak üretilegelmiştir. Bukaşi, kompost ile eşdeğerdedir, ve organik maddenin EM ile fermantasyonu yoluyla üretilir. Bukaşi, proses (fermantasyon) gerçekleştirildikten sonra 3 ila 6 ay içinde kullanılabilir (Havasız bir ortamda saklanırsa). Bukaşi, içindeki organik maddenin tamamı komposttaki gibi ayrışmamış olsa bile tarımda kullanıma uygundur. Bukaşi gübre olarak toprağa atıldığında, organik madde, hem etkin mikroorganizmaların toprakta yaşamlarını devam ettirmeleri hem de bitkiler için besin görevi görür.
EM BUKAŞİ'Yİ DİĞER KOMPOST GÜBRELERDEN AYIRAN NEDİR?
BukaşiT organik kompost gübrenin diğer kompostlardan farkı oksidasyon değil de fermantasyon yoluyla üretilmesi ve yararlı mikroorganizmalarca zengin olmasıdır. Kompostlaştırılacak yığının oksidasyon yoluyla (yani kokuşarak) 70-90 C derece gibi yüksek sıcaklıklara ısınmasına izin verilerek üretilen kompostlardaki organik madde doğal enerjisini büyük oranda kaybetmiştir. Daha düşük sıcaklıklarda fermantasyon yoluyla üretilen BukaşiTkompost ise, enerjisini büyük oranda korumaktadır ve toprağa uygulandığında bu enerjiyi toprağa ve tarımı yapılan bitkilere verir. Fermantasyon yoluyla üretilen kompost bu yüzden bitkiler için daha faydalıdır. Ayrıca, BukaşiTkompost gübre içinde 4 ana grup yararlı mikroorganizma ve bunların da toplam 82 çeşit alt grubu bulunmaktadır. Her bir mikroorganizma özenle seçilmiştir. Mikroorganizmaların görevleri birbirini tamamlamakta ve toplam bir sinerji yaratmaktadır.

EM BUKAŞİ 'NİN YARARLARI NELERDİR?
Önerdiğimiz oranlarda düzenli olarak kullanıldığında BukaşiT Organik Kompost Gübre aşağıdaki yararları sağlar;
. Topraktaki besinleri bitkilerin alabileceği şekilde açığa çıkarır. Besinler, bitki bünyesine aldıkça yavaş yavaş açığa çıkar. Böylece, besinlerin yağmur sularına karışarak ziyan olması ve yeraltı sularını kirletmesi
önlenmiş olur.
. Topraktaki mikrobiyal aktiviteyi arttırır. Toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik ortamını iyileştirir.
. Toprağın yapısını ve su tutma kapasitesini geliştirir.
. İçerdiği fototropik bakteriler sayesinde bitkilerin fotosentez kapasitelerini (güneş ışınlarından yararlanma oranını) arttırır.
. Topraktaki patojenleri ve hastalıklara neden olan zararlıları bastırır. İçindeki yararlı mikroorganizmalar, topraktaki ne yararlı ne de zararlı mikroorganizmaları yararlı mikroorganizma şeklinde işlev görmeye
teşvik eder.
. Bitkinin sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlar
. İçindeki antioksidan maddeler sayesinde bitkilerin daha sağlıklı ve ürünlerin raf ömrünün daha uzun olmasını sağlar.
. Topraktaki kimyasal madde ve pestisit kalıntılarını parçalar ve zararsız hale getirir.

EM BUKAŞİ NASIL UYGULANIR?
Genel olarak, yeterince organik madde bulunan üst toprağa 1 metrekareye 200g Bukaşi uygulayınız.
(1 dekara 200 kg) Toprağın organik madde içeriği düşükse, daha fazla (en fazla metrekareye 1 kg, dekara 1 ton) Bukaşi uygulayabilirsiniz.
Çoğu yerlerde, ideal kullanım oranı dekara 400 kg olarak tavsiye edilmektedir. Üst toprağa karıştırılarak uygulanır. Bukaşiyi uyguladıktan 30 gün sonra dikim yapınız. Hemen dikim yaparsanız, bitkiye zarar verebilir. Ya da Bukaşiyi üst toprakla karıştırıp 30 gün bekletir ve ondan sonra kullanırsanız hemem bitki dikebilirsiniz.

EM5 NEDİR?
EM5; melas ve özenle seçilmiş mikroorganizmalarla fermante olmuş ekşi tatlı kokulu kahverengimsi sıvı bir mikrobiyal gübre ve kaliteli bir bitki yardımcı besin maddesi olarak tüm dünyada başarıyla kullanılmaktadır.
EM5, sıcaklığı değişmeyen serin ve karanlık bir yerde saklanmalıdır.Doğrudan güneş ışığı altında ya da buzdolabında saklamayınız. EM5, hazırlandıktan sonra üç ay içinde kullanılmalıdır.

EM5'İN YARARLARI NELERDİR?
EM5, tarımsal bitkilerin hastalık ve zararlılara karşı direncini artırmak için kullanılır. Kimyasal uygulamalar hızlı sonuç verse de, bitkilere ve toprağa zararlı olabilir. Kimyasal maddelerin uzun vadeli etkisi, hem çevre açısından hem de çiftçinin ekonomik durumu ve sağlığı açısından felakete neden olabilir. EM5, aşırı derecede uygulansa bile hiçbir kötü etkisi söz konusu değildir. Aksine, içindeki EM'nin bitki tarafından absorblanmasından ötürü, bitkinin gücünü ve antioksidasyon düzeyini (bir başka deyişle hastalıkları, haşereleri ve gücünü azaltacak herhangi bir olumsuzluğu yenme yeteneğini) artırabilir. Her ne kadar toprağa ve yetiştirilen ürünün türüne bağlı olarak en iyi koşulları yaratması zaman alsa da; çevre, toprak, bitki ve çiftçinin ekonomik durumu EM5'ten yarar sağlayacaktır.
EM5 kullanımı sayesinde toprağın koşulları değişeceği için, uzun vadede daha az EM5 kullanılacaktır. Bu sayede, kendilerini hastalıklardan ve haşerelerden koruyabilen sağlıklı ve güçlü ürünler yetiştirilecektir. Hasat sonrası ürün artıklarının tekrar toprağa bırakılması önerilmektedir. EM5, EM1 içermektedir. Bu yüzden, verimi ve ürünün kalitesini yükselterek EM1'in yararlı etkilerine katkıda bulunur. Sonuçta kimyasal gübrelere daha az para harcanır tarım kimyasallarına ise hiç para harcanmamış olur.

EM5 NASIL UYGULANIR?
. 1 litre EM5'i 500 litre su ile seyreltiniz ve EM5'i tarımsal bitkileri ıslatacak şekilde özellikle yaprak altlarına doğru spreyleyiniz.
. Çimlenmeden hemen sonra haşarat ve hastalık görünmeden önce spreylemeye başlayınız.
. Sabah erken veya öğleden sonra güneşin sıcaklığının azaldığı ya da yağmur yağdıktan bir süre sonra spreyleyiniz.
. EM5'i düzenli aralıklarla uygulayınız.
EM5; pestisit, germisit ya da zararlı bir kimyasal madde olmadığından, uygulama yöntemi diğer tarım kimyasallarından farklıdır. Kimyasal maddeler bir sorunu zorla ve çabucak çözmek için kullanılır ve belirli aralıklarla uygulanırlar. EM5 ise, bitki dikildikten sonra herhangi bir haşere ya da hastalık ortaya çıkmadan önce uygulanmalıdır. Bu yapılmaz ve hastalık ya da haşere ortaya çıkarsa, EM5 ile sorun ortadan kalkana dek her gün veya gün aşırı spreylenmelidir.
Uygulama, haftada bir ya da iki kere doğrudan bitkiler üzerine spreylenerek yapılabilir. Bitkinin her tarafı spreylenirse, iyi sonuç elde edilmesi garanti altına alınmış olur. EM5 etkisini zaman içinde gösterir. Bu yüzden, düzenli olarak uygulanırsa en iyi sonuç elde edilir. EM5 toprakta ve bitki üzerindeki pestisit kalıntılarını da parçalayarak yok eder böylece ihraç ürünlerinde zararlı ve yasaklanmış kalıntı madde çıkmaz.

EM FPE NEDİR VE NE YARAR SAĞLAR?
EM ile fermantasyona uğratılmış dağlardan toplanmış bitki özü, melas ve yabancı ot karışımıdır. Bu ürünün ana görevi, bitkilere kaliteli besin sağlamak ve aynı zamanda hastalık ve patojenlere karşı bitkinin direncini artırmaktır.
EM ile fermantasyona uğratılmış bitki özü, taze yabancı otlar kullanılarak hazırlanır. EM-F.P.E., yabancı otlardan gelen organik asitler, biyoaktif maddeler, mineraller ve diğer yararlı maddeler içerir. Yabancı ve şifalı otlar kullanıldığı için EM-F.P.E. son derece maliyet etkin bir üründür.

EM FPE NASIL UYGULANIR?
. Sulama kabı, sprinkler ya da sulama sistemleriyle toprağın sulanması yoluyla (1 litre EM-F.P.E. / 500 litre su oranında seyreltilerek).
. Seyreltilmiş (1:500) EM-F.P.E. çözeltisi doğrudan bitkilerin üzerine spreylenerek.
. Çimlenmeden sonra, haşarat ve hastalık ortaya çıkmadan önce spreylemeye başlayınız.
. Sabahleyin erken veya öğleden sonra güneşin etkinliği geçerken ya da yağmur yağdıktan bir süre sonra spreyleyiniz.
. EM-F.P.E.'yi düzenli aralıklarla uygulayınız.
. EM-F.P.E. ve EM5'in yarı yarıya karıştırılarak birlikte kullanılması daha etkilidir.
EM-F.P.E., sıcaklığı değişmeyen karanlık ve serin bir yerde saklanmalıdır. Buzdolabında ya da doğrudan güneş ışığı alan yerlerde saklamayınız.

BAHÇE, SERA VE ÇİM YETİŞTİRMEDE EM NASIL KULLANILIR?
. Bukaşi Uygulaması:
Toprağın organik madde içeriğine göre ortalama 400 kg bukaşi/dönüm EM Bukaşi uygulanır. 10lt EMa/dönüm sulama suyuna katılır. Toprağın üzerine hafifçe işlenir. 30 gün beklenir ve toprak hazır hale geldikten sonra tohum ya da çim ekilir.

. EMa Çözeltisi (Sulama için):
Büyüme döneminde haftada 1 kere EMa çözeltisini 1lt Ema/1000lt su oranında karıştırarak sulama yapılır.
. EM5 + EM-F.P.E Çözeltisi:
Zararlı böcek ve mantar hastalıklarına karşı direnci artırmak amacı ile 1 litre EM5 + EM-F.P.E çözeltisi (0,5 litre EM5 + 0,5 litre EM FPE) / 500 litre su ile seyreltilerek 7-14 gün ara ile yapraklara birkaç kez doğrudan püskürtülür. (Seralarda ya da naylon çim tünellerinde haftada 1-2 kez, çünkü ısı ve nem oranı böcek ve hastalık oluşumunu körükler)
Herhangi bir zararlı veya hastalık tespit edildiğinde EM5 + EM F.P.E çözeltisi uygulaması problem ortadan kalkana kadar her gün ya da gün aşırı yapılır.
EM5+EM-F.P.E çözeltisi her zaman sabahları erkenden ya da yağmurdan sonra, sıcak günlerde ise güneş batımından sonra uygulanır.
EM uygulandığında kimyasal gübrelere gereksinim yoktur, ancak diğer organik gübrelemeler uygulanabilir ve tavsiye edilir.

TARLA ÜRÜNLERİNİ YETİŞTİRMEDE EM NASIL KULLANILIR?
[Toprağın Hazırlanması]
Fide ekilmeden ya da tohum atılmadan 2-3 hafta önce, 100-200kg /dönüm Bukaşi ve EMa (10 ltEMa /dönüm) uygulayınız ve toprağı sürünüz. Toprağı sürdükten sonra kalan sap saman ya da naylon örtüyle malçlama yapınız. Malçlama toprağın nemli tutulmasında (EM'in artmasını sağlar) ve yabancı otların kontrol edilmesinde etkilidir.

[Fide Yetiştirilmesi]
Fideleri yetiştirmek için Bukaşi ile iyi bir toprak hazırlayınız.
Tohumları (örneğin patates tohumlarını) 2-3 saat süreyle seyreltilmiş EMa çözeltisine yatırarak tohumların EM ile tamamen kaplanmasını sağlayynyz. Aşağıda tohumların aşılanması kısmına bakınız. Bu işlem sayesinde tohumlar EM ile aşılanmış olur. Tohumları ektikten sonra, EMa (1 ltEMa / 1000lt su) ile sulayınız. Sonra, zararlı ve hastalıklara karşı direnci artırmak için haftada 2 kez EM5 (1/500) spreyleyiniz.
Tohum Aşılama
Aşılama süresi: Küçük boy tohum > 20-30 dakika
(Örn.:kolza, yonca)
Aşılama süresi: Orta boy tohum > 30-60 dak.
(Örn.:Buğday)
Aşılama süresi: Büyük boy tohum > 2-3 saat
(Örn.:Kabak, bakla, mısır, patates)

Sonuç:
- Tohumun çimlenmesi hızlanır.
- Bitkinin hastalıklara karşı direnci artar.
- Bitkinin büyümesine yardımcı olur.

Uygulama Şekli:

- Belirtilmiş zaman süresince tohum bir çuval içerisinde EMa çözeltisine daldırılarak bekletilir.
- Tohum yayılarak belirtilen süre kadar nemli kalacak şekilde püskürtülür.
- Mümkün olduğunca nemli iken ekilir.
- Ekim Makinesi kullanılacaksa tohumlar, taş kumu, tebeşir kireci gibi maddelerden biriyle birlikte hafifçe serpilerek karıştırılır.

[Fideleri (tohumları) dikmeden/ ekmeden önce ve sonra]
Ekim yapmadan 3-7 gün önce, seyreltilmiş EMa çözeltisi (1:1000) (10lt EMa/dönüm) uygulayınız. Fideleri tarlaya diktikten sonra kökleri gelişene kadar, taşkın oluşturacak şekilde seyreltilmiş EMa çözeltisi (1lt EMa / 1000lt su) uygulayınız. Bu kez kullanacağınız EMa çözeltisinin hacmi sabit değildir. Kullanacağınız EM miktarını, taşkın yaratmak için gerekli su hacmine uygun olacak şekilde seyreltiniz.

* Bukaşi, tohumları ya da fideleri ekmeden 30 gün önce uygulanmalıdır. Çok fazla Bukaşi kullanılması sorunlara yol açabilir. (Dekar başına 1 tondan fazla Bukaşi uygulanmamalıdır !)

[Bitki Büyüme Dönemi]
Yetiştirilen ürünün cinsine bağlı olarak, 1 ay süreyle haftada 1 kez olmak üzere, seyreltilmiş EMa (1:1000) (10 ltEMa /dönüm) uygulayınız. Fazla uygulama yapılması herhangi bir soruna yol açmaz, aksine daha etkili olur. Büyüme döneminin başında, spreyleme aralıklarını kısaltarak, uygulama sayısını artırınız. Eğer büyüme tatmin edici ise, daha uzun aralıklarla uygulayınız.
Zararlı ve hastalıklara karşı direnci artırmak için yapraklara 7-14 günlük aralıklarla EM5 + EM-F.P.E. spreylenmelidir. EM5'e % 0,1 oranında melas ya da sarısabır (aloe) suyu ilavesi EM5'in etkinliğini artırır. Lütfen EM5 1:500'den daha az seyrelterek spreylemeyiniz. Ürünün büyümesini gözlemlerken, ilave organik madde olarak Bukaşi uygulayınız. Bukaşiyi çok fazla uygulamayınız ve bitkilerin doğrudan üzerlerine değil etrafına uygulayınız.
EM5 çözeltilerini asla 1:500'den daha az seyreltik olarak kullanmayınız. Konsantre çözeltiler fizyolojik sorunlara yol açabilir ya da pH'ı düşük olduğu için özellikle kuru mevsimde yapraklar üzerinde sarı lekeler oluşmasına neden olabilir.

[Tarımsal Kimyasal Maddelerle Birlikte Kullanıldığında]
Tarımda kullanılan kimyasal maddeler, özellikle de mantar öldürücüler (fungicides = toprak dezenfekte ediciler), EM'in etkisini yarı yarıya azaltırlar. Bu kimyasalları uyguladıktan sonra, birçok kez EM5 spreyleyiniz.

[Hasat]
Yalnızca bitkinin gerekli kısımlarını hasat ediniz ve geriye kalanların tamamını toprakta bırakınız. Hasar görmüş ve hasta bitkiler de toprakta bırakılmalıdır. Bukaşi ile birlikte seyreltilmiş EMa (1lt EMa / 1000lt su) ilave ediniz. Sap saman ya da başka malzemelerle malçlama yapınız.
Bu işlemden 1 ay sonra yeni ekim / dikim sezonu için tohum ya da fide ekilebilir.

MEYVE AĞAÇLARINI YETİŞTİRMEDE EM NASIL KULLANILIR?

[Ekim Yapmadan Önce ve Sonra]
Dikim çukurunu açınız. Bukaşi ve organik madde koyunuz. Buraya koyacağınız Bukaşinin 30 gün öncesinden dikim yapılacak toprakla en fazla %50 oranında karıştırılmış olmasına özen gösteriniz ve dikim çukurlarına bu bukaşi + toprak karışımından koyunuz. Fideyi diktikten sonra düşmüş yapraklarla ya da buğday veya pirinç saplarıyla malçlama yapınız ve seyreltilmiş EMa ile (1lt EMa /1000lt su) sulayınız.

[Büyüme Dönemi]
Düzenli biçimde, seyreltilmiş EMa (1lt EMa / 1000 lt su) (10 ltEMa/dönüm ) ve Bukaşi (200g - 500g/metrekare) uygulayınız. Ağaç gövdesine değmeyecek şekilde ağacın yaklaşık 30 cm uzağına uygulayınız. Zararlı ve hastalıklara karşı direnci artırmak için düzenli olarak EM5 (1litre EM5 / 500lt su) spreyleyiniz.

[Hasattan Sonra]
Seyreltilmiş EMa çözeltisi (1lt EMa /1000 lt su) (10 lt/ dönüm EMa çözeltisi) ve Bukaşi (200kg - 1 ton/dönüm) uygulayınız.

[Kesekli Ekim Sistemi]
Toprağa baklagiller ya da ota benzer örtü bitkileri ekiniz. Yılda birkaç kez kesiniz ve kestiğiniz bitkileri / otları malç olarak kullanınız. Bu sistem toprak erozyonunu önler topraktaki organik maddeyi artırır ve toprağın agregat (topaklaşma) yapısını iyileştirir. Sırayla malç-kesek sisteminin uygulanması önerilmektedir.
[EM İle Malçlama]
Çimen malç doğal çiftçilikte önemli bir tekniktir. Malçın yararları şunlardır: Toprak erozyonunu önler, toprağın nemini ve sıcaklığını korur, EM için iyi bir yaşama ortamı yaratır, yabancı otları bastırır ve organik madde sağlayarak toprağın fiziksel koşullarını iyileştirir. Bitkiler için besin maddesi(özellikle suda çözünebilen potasyum) sağlar. Malçın üzerine daima Bukaşi ya da melas ile seyreltilmş EM uygulamaya çalışınız.

KİMYASAL GÜBRE VE İLAÇ KULLANARAK TARIM YAPMAKTAYIM.
EM'Yİ NASIL KULLANABİLİRİM?
Bu kitapçıkta açıklandığı gibi EM kullanın ancak normalde kullandığınız kimyasal gübre miktarını birinci yıl yarı yarıya azaltın! İkinci yıl yine yarı yarıya azaltın (önceden kullandığınız miktarın dörtte birine indirin). Üçüncü yıldan sonra yalnızca EM kullanabilirsiniz. Bunu tavsiye etmemizin nedeni toprakta aniden büyük bir değişiklik yaparak ürün kaybına uğramanızı önlemektir. Düzenli olarak EM kullandıktan sonra, EM ile her yıl ürün miktarınızda artış ve toprağınızın kalitesinde iyileşme olduğunu gözleyebileceksiniz.

MİKROBİYEL ETKİNLİĞE GÖRE TOPRAKLAR NASIL SINIFLANDIRILIR?
(1) Hastalık Yapıcı Topraklar:
Bu tür topraklarda, tüm mantarlar içinde Fusaryum yüzdesi yüksektir (%15 - 20'den fazla). Yüksek azot içeren işlenmemiş organik madde ilave edildiğinde, bu topraklar kötü bir koku üretirler. Bu topraklarda zararlı böceklerle birlikte kurtçuklar (maggots) vardır. Haşarat ve hastalıklar yaygındır ve bitkiye önemli derecede zarar verir.Bu yüzden, bu topraklara işlenmemiş organik madde uygulanması ürünler için zararlıdır. İşlenmemiş organik madde uygulanması toprağı sertleştirir. Toprağın fiziksel şartları bozulur. Bu tür topraklar eğer pirinç tarlalarında ise gaz çıkışı söz konusudur. Yüksek miktarlarda kimyasal gübre ve/veya tarımsal kimyasal maddelerin uygulandığı topraklar sonunda
bu tür topraklara dönüşür.
(2) Hastalıkları Bastıran Topraklar
Bu tür topraklarda antibiyotik maddeler üreten mikroorganizmalar mevcuttur. Böylece, topraktan kaynaklanan hastalıklar kolay kolay gelişemez. Penicilium, Tricoderma, Streptamyces gibi mikroorganizmalar aktif olduklarından, toprakta tüm mantarlar içindeki Fusaryum yüzdesi düşüktür (%5'in altında). Yüksek azot içeren işlenmemiş organik madde ilave edildiğinde, bu topraklar kötü koku üretmezler. Organik madde bozunduktan sonra, bu tür toprakların taze tatlı bir dağ toprağı kokusu vardır. Bu tür toprakların agregasyonu ve geçirgenliği iyidir. Tarım yapıldığında, haşarat ve hastalık oluşumu düşüktür. Fakat ürün verimi o kadar iyi değildir. Bu topraklar, "sentezleyici topraklarla" birlikte karıştırılarak kullanıldığında üretkenlik artırılmış olur.

(3) Öncel Fermantasyon Toprağı (ZymogenicSoil)
Bu topraklar esasen, laktik asit bakterileri ve maya gibi fermantasyon mikroorganizmaları içerirler. Yüksek azot içeren işlenmemiş organik madde ilave edildiğinde, bu topraklar fermantasyona uğramış aromatik bir koku yayarlar. Aspergillus ve Rhizopus gibi fermantasyona uğrayabilen mantarların popülasyonu artmıştır. Bu topraklarda tüm mantarlar içindeki Fusaryum yüzdesi düşüktür (%5'in altında). Suda kararlı toprak agregatları yüksektir ve toprak yumuşaktır. Bu yüzden, inorganik bileşenlerin çözünürlüğü artmıştır. Bu topraklarda, ürünlerin (bitkilerin) büyümelerini teşvik eden amino asitler, şeker, vitaminler ve diğer biyoaktif maddelerin miktarı artmıştır.

(4) Sentez Yapıcı Topraklar
Bu topraklar; fotosentetik ve azot sabitleyen bakteriler gibi mikroorganizmalar içerirler. Kararlı toprak nemliliği koşullarında, az miktarda organik madde ilavesiyle toprağın kalitesi artırılır. Bu topraklarda tüm mantarlar içindeki Fusaryum yüzdesi düşüktür. Bu topraklar, genellikle, "hastalıkları bastıran topraklarla" karıştırılarak kullanılırlar.

Öncel Fermentasyon - Sentezleyici Toprak
"Öncel fermantasyon toprağı" ile "Sentetik toprak" karıştırıldığında, tarımsal üretim için ideal bir toprak elde edilmiş olur. Bu tür topraklara "Ön fermantasyon-sentezleyici topraklar" denir.

tiryaki
26-01-2013, 21:18
EM ile ilgili yapılmış bir başka çalışma.
EMin hayvansal gübre ya da sentetik gübre ile kullanılmasının maş fasülyesi verimini pozitif yönde etkilediği tespit edilmiş ama sadece bitki artıklarından oluşan kompost gübre ile verimde düşüş olmuş.

http://journals.tubitak.gov.tr/agriculture/issues/tar-11-35-4/tar-35-4-11-1001-599.pdf
"In conclusion, for better plant growth, yield, and
nutrition in mung bean under field conditions, EM
application should be carried out in combination
with farmyard manure or the recommended dose of
mineral NPK fertilizers."

Ayrıca meyvelitepe'nin toparladığı diğer bilimsel çalışmalarla ilgili linkler
http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/23931.htm

fındıkçı74
09-02-2013, 19:46
İyi akşamlar ema yı ve diğer mikrobiyal gübreleri mikoriza mantarlarını t.harzanium vs kullanırken nasıl korunmalıyız maske eldiven gözlük gereklimidir saygılar .

Fazıl Yahya
10-02-2013, 11:22
Sayın Fındıkcı 74
EM yi kullanırken maskeye gerek yoktur. EM % 100 Organik bir üründür. Elinizde koku olmaması için arzu ederseniz eldiven kullanabilirsiniz.
Sevgi ve Saygılarımla

fındıkçı74
10-02-2013, 17:36
Bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim Fazıl bey sevgi ve saygılarımla

KAPTANzst
24-02-2013, 16:39
Selam Fazıl bey her ne kadar telefonda da konuştuk sa da buraya da not düşüyorum.:p
3 litre EMA istiyorum, siparişi yazdım;)
Çiçeklerimdeki irilik ve gelişim nedeniyle (Erkencilik) 3 litre verdim.
Ben bunu yemek yerken veya yedikten sonraki meyvasuyu veya kahve gibi görüyorum :D
Kolay gelsin.

aviator34
26-02-2013, 10:43
Yazmıyacağım yazmıyacağım dedim ama dayanamadım ben 10 litrelik em-a siparişi vermiştim geldi yalnız kapağı açılmış olarak geldi kokusu da pek iyi kokmuyor.Faydası olmadığını bildiğim halde Enzim ya da diğer işlerimde kullanıyorum.
Em ya da diğer ürünlerden alan arkadaşlar özellikle baksınlar,Ben kargocular dan şüpheleniyorum merak edip açmış olabilirler.Kargoyu ben almadım alsa idim çoktan iade ederdim. saygılar.

tiryaki
26-02-2013, 13:47
İyi siz alabilmişsiniz. Ben de almaya çalışıyorum ama mesajlara çok geç dönüyorlar.

antihistaminik
02-03-2013, 20:06
terasimdaki saksilarda kullanacagim icin az miktarlarda zaman icinde kullanmam gerekiyor. bu durumda kisa zamanda tuketilmesi gereken aktif em bana gore degildir diye dusunuyorum..
aktif olmayan em mi alsam. onun paket acildiktan sonraki kullanma/bozulma suresi nedir bulamadim. yardimci olursaniz sevinirim..

hanımeli
08-03-2013, 23:55
Merhaba EM aktif nedir,forumda birçok yerde duydum ama ne olduğu yazmıyor,
nerden temin edilir?
bahçe bitkilerinde domates biberde de kullanılırmı?hangi aşamada nasıl kullanılır?
şimdiden teşekkür ederim.

hanımeli
09-03-2013, 01:01
Merhaba ben çocuklarımda sürekli probiyotik kullanıyorum faydaları saymakla bitmez,hem gelişimi destekliyor hem direnci arttırıyor hemde zararlı toksinleri vücuttan uzaklaştırıyor.EM de bitkilerin probiyotiği sanırım. bu bahar bahçemde küçük bir ekim yapmak istiyorum. ama EM yi nerden bulacağımı bilmiyorum.ben EMa ,EM5 ve EM-FPE hepsinden bir miktar istiyorum.Bilenler ilgilenirse çok sevinirim.Teşekkürler.

hepgül
09-03-2013, 06:41
Merhaba ben çocuklarımda sürekli probiyotik kullanıyorum faydaları saymakla bitmez,hem gelişimi destekliyor hem direnci arttırıyor hemde zararlı toksinleri vücuttan uzaklaştırıyor.EM de bitkilerin probiyotiği sanırım. bu bahar bahçemde küçük bir ekim yapmak istiyorum. ama EM yi nerden bulacağımı bilmiyorum.ben EMa ,EM5 ve EM-FPE hepsinden bir miktar istiyorum.Bilenler ilgilenirse çok sevinirim.Teşekkürler.

Sayın HANIMELİ çocuklarda kullandığınız probiyotik kapsul şeklindekilerden mi?

Ben çocuğum için ev yapımı yoğurt kullanıyorum.

Sizin kullanımınızı paylaşırmısınız lütfen.... Saygılar

EM Agriton Turkey (http://www.emturkey.com.tr/TR/ana-sayfa/1-0/20130309.html)

Buradan bulabilirsiniz sanırım.

hanımeli
09-03-2013, 18:33
Sayın HANIMELİ çocuklarda kullandığınız probiyotik kapsul şeklindekilerden mi?

Ben çocuğum için ev yapımı yoğurt kullanıyorum.

Sizin kullanımınızı paylaşırmısınız lütfen.... Saygılar

EM Agriton Turkey (http://www.emturkey.com.tr/TR/ana-sayfa/1-0/20130309.html)

Buradan bulabilirsiniz sanırım.

Merhaba .öncelikle teşekkür ederim.sanırım ismini yazabilirim ilaç değil sonuçta.BİFİFORM isminde toz,tek kullanımlık poşetlerde paket halinde satılıyor.bir pakette 20 adet var.günde bir tane meyve suyuna,yoğurduna,yemeğine karıştırıp yediriyorum.25 çeşit faydalı bakteri içeriyor.ve bünyeyi hastalıklara dirençli hale getiriyor.tavsiye ederim.ayrıca bende yoğurdumu evde yapıyorum ve myanın içine bir poşe döküyorum kaskatı bir yoğurt oluyor ve çok tatlı oluyor.normal yediğimiz yoğurtlarda 4 adet bakteri var bu sayede 29 adet bakteri oluyor,faydaya bir fayda daha ekleniyor.

Tura
11-03-2013, 07:44
Merhaba EM aktif nedir,forumda birçok yerde duydum ama ne olduğu yazmıyor,
nerden temin edilir?
bahçe bitkilerinde domates biberde de kullanılırmı?hangi aşamada nasıl kullanılır?
şimdiden teşekkür ederim.

EM Aktif, EM ( Etkin Mikroornanizmalar)nin, kullanılır hale getirilmesidir.

Yani siz EM alıp içerisine belirli oranda melas ilavesi yapıp, belirli sıcakta gazını almıyorsunuz. Üretici firma EM yi bu aşamalardan geçirmiş.

Hazır halde ticari olarak sizin kullanımınıza sunulmuştur.

Domates ve biber gibi bitkilerinizin şaşırtma ile beraber yine bu EMA'yı 1/1000 oranında sulandırarak belirli zaman aralıklarıyla kullanabilirisniz.

Bu bölümde (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/3903.htm) konu aydınlatıcı bir şekilde anlatılmıştır. Okumalısınız.

hanımeli
11-03-2013, 15:41
sn Tura teşekkür ederim.okadar geniş bir site aradığımızı herzaman bulamıyoruz.

antihistaminik
09-04-2013, 18:46
Selamlar,
Şöyle birşeye rastladım internette: Tek başına EMA spreylemenin ürün verimine herhangi bir etkisi saptanamamış, bokaşi uygulamasının verime olumlu katkısının olduğundan söz ediliyor ama onun da EM yüzünden değil bokaşinin gübre içeriğinden kaynaklandığı ileri sürülüyor.

Atfedilen bir çalışmada (Khaliq et al. (2006) ) gübre ve organik maddenin EM ile bitki tarafından daha etkin kullandığından bahsedilmiş ama bunun da kesinlik içermedğinden söz ediliyor.
murat

bu konuda yorum yapan olmamis..:confused:

nkutsay
30-04-2013, 13:47
sn Tura teşekkür ederim.okadar geniş bir site aradığımızı herzaman bulamıyoruz.

Sn. hanimeli em'leri buldunuz mu? Ben de EM A istyorum ama web'den satis yapan bir yer bulamadim.

Safranlı
30-04-2013, 15:29
em turkey den alabilirisiniz ankarada
havale yapın kapınıza gelsin

nkutsay
30-04-2013, 18:24
Tesekkurler Sn.Safranli. Siteye daha once girip satis linki aramistim ama mecbur telefon edecegiz herhalde.

Bu tarim konusunda aradiklarimi bulmakta cok zorlaniyorum. Girisimci bir uye "Organik tarima yeni baslayanlar icin uygulama kiti" hazirlayip webden satis yapsa cok sevinecegim. Gecenlerde de mantar ilaci aradim onu da bulamadim.

Fazıl Yahya
30-04-2013, 18:48
etkinmikroorganizma.com sitesinde her türlü bilgi ve sipariş linki vardır. Buradan ürün siparişi verebilirsiniz

nkutsay
30-04-2013, 19:48
Fazil Bey geriye gidip mesajlara bakinca satisini yaptiginizi gordum. Fiyat bilgileri de var. Bu bilgileri alisveris bolumunde de konu acip verseniz biz alicilar daha kolay erisirdik size. Belki de var ben goremedim.

nkutsay
30-04-2013, 19:49
Bahceye 20 civarinda tuplu 2-3 yas fidan dikimi yapacagim. 2 litre leonarditim var. Hayvan gubresi de olacak. EM A'yi nasil ne olcude kullanmam gerekir.

Tesekkurler...

antihistaminik
30-04-2013, 21:41
pirinc suyundan lactobacillus uretme yontemiyle elde ettigim sivinin bir kismini sulandirarak, olusmakta olan kompostumun icine doktum... süreci hizlandirma acisindan işe yarar mi ..?

Safranlı
01-05-2013, 09:57
pirinc suyundan lactobacillus uretme yontemiyle elde ettigim sivinin bir kismini sulandirarak, olusmakta olan kompostumun icine doktum... süreci hizlandirma acisindan işe yarar mi ..?

yaramaz mı....
saatte 100 km yapar kesin

Fazıl Yahya
01-05-2013, 15:52
Merhabalar. Öncelikle fideleri dikmeden dikeceğiniz çukuru açıp leonardit ve hayvan gübresi ile çukuru dolduracağınız toprağı harmanlayın. Fideleri dikerken 1 litre EM aktif + 4 litre Klorsuz su karışımı yapıp fideleri bu karışımın içinde 20 - 30 dakika bekletelim. Sonra dikelim. İlk can suyuna her fideye 50 ml gelecek şekilde EM aktifli su ile sulayalım. . 10 gün sonra ve 20 gün sonra aynı oranda uygulamayı tekrar edelim. Fideler yapraklandığında yani uyandığında 1 lt EM aktif : 1000 lt su oranında ve 0,5 lt EM5 + 0,5 lt EMFPE : 400 litre SU oranı hazırlayarak ( bu miktarlar sizin çok kendi karışım miktarınızı ihtiyaç duyduğunuz kadar yazdığım orana göre hazırlamalısınız ) fideleri pulvarize pompası ile 15 gün ara ile 3 kere yıkayalım. Böylelikle köklenme ve gelişme çok sağlıklı olacağı gibi hastalıklara karşı da fidelerin bağışıklıklarını arttırmış olacağız.
Saygılarımla
Fazıl YAHYa

nkutsay
01-05-2013, 18:50
Tesekkur ederim Fazil Bey. Fidanlari 5 litrelik karisimda bekletme isini anlamadim. Zaten 10 litrelik saksidalar. Dikim yaparken de koklerini zedelemeden topragiyla kuru vaziyette dikmemezi soylediler.

Bu durumda can suyuna daha fazla mi Em Aktif uygulayayim?

Fazıl Yahya
02-05-2013, 07:49
Ağaç başı 80 ml uygulayın lütfen

aviator34
02-05-2013, 09:24
Ağaç başı 80 ml uygulayın lütfen

1 yaşındaki (her yaşa ne kadar) fidana ne kadar em-a uygulanmalı bilginiz var mıdır ?

Fazıl Yahya
02-05-2013, 09:26
Aynısını uygulayabilirsiniz. Büyük ağaçlarda daha çok uygulanır

Selçuk Boz
07-05-2013, 17:42
Selamlar,

murat

"We conclude from our results that the 4 years application of ‘Effective Microorganisms’ in the temperate climate of Central Europe under organic farming management caused no significant effects on crop yields and soil microbial parameters. The observed effects could solely be related to the nutrient inputs of the carrier substrate Bokashi, but the microorganisms itself had no effects. Effects of sampling time exceeded effects of treatments"

Sadece bukaşili uygulamalarda gözle görülür (uygulama metotları açıklanarak ve grafiklerde gösterilerek) bir ürün artışından söz ediliyor.

EM ile ilgili olarak, sitedeki konuyu (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/3903.htm) detaylı olarak inceledim (2007 yılından beri bu konuda çok şey yazılmış).

EM'in satışını yapanların (doğal olarak reklam amaçlı) örnekleri (ki çok somut karşılaştırmalarına ulaşamadım) hariç olmak üzere, EM'in somut sonuçları ile ilgili olarak sadece bir bu (http://orgprints.org/14838/1/Mayer_14838_ed.doc) dokümanla karşılaştım.

Anladığım kadarıyla, forumda bu ürünü kullanan çok arkadaş var. Acaba, ürünü deneyen arkadaşlardan, bu ürünün neticelerine somut ve karşılaştırmalı olarak ulaşan ve bu sonuçları bizimle paylaşabilecek üyemiz var mı?

Hatta, EM ürünlerini; humik asit, leonardit, demir bileşenleri, Bionem ya da buradakine benzer (http://www.advancednutrientsonline.com/proddetail.php?prod=tarantula) ürünlerle karşılaştıran var mı?

Kolay gelsin.

tiryaki
07-05-2013, 19:45
EM'in satışını yapanların (doğal olarak reklam amaçlı) örnekleri (ki çok somut karşılaştırmalarına ulaşamadım) hariç olmak üzere, EM'in somut sonuçları ile ilgili olarak sadece bir bu dokümanla karşılaştım.
Bu dokümanla benim alıntıladığım doküman aynı.

DEno_12
14-05-2013, 09:35
EmA temini için emturkey in birkaç ayrı adresine mail attım fakat uzun süredir cevap yok.Kendileriyle iletişime geçebilen var mı acaba?

Fazıl Yahya
14-05-2013, 22:54
SAYIN DENO 12
etkinmikroorganizma.com dan istanbul satış noktasına ulaşabilirsiniz
Saygılarımla

Dogasever
21-05-2013, 14:00
Sadece bukaşili uygulamalarda gözle görülür (uygulama metotları açıklanarak ve grafiklerde gösterilerek) bir ürün artışından söz ediliyor.

EM ile ilgili olarak, sitedeki konuyu (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/3903.htm) detaylı olarak inceledim (2007 yılından beri bu konuda çok şey yazılmış).

EM'in satışını yapanların (doğal olarak reklam amaçlı) örnekleri (ki çok somut karşılaştırmalarına ulaşamadım) hariç olmak üzere, EM'in somut sonuçları ile ilgili olarak sadece bir bu (http://orgprints.org/14838/1/Mayer_14838_ed.doc) dokümanla karşılaştım.

Anladığım kadarıyla, forumda bu ürünü kullanan çok arkadaş var. Acaba, ürünü deneyen arkadaşlardan, bu ürünün neticelerine somut ve karşılaştırmalı olarak ulaşan ve bu sonuçları bizimle paylaşabilecek üyemiz var mı?

Hatta, EM ürünlerini; humik asit, leonardit, demir bileşenleri, Bionem ya da buradakine benzer (http://www.advancednutrientsonline.com/proddetail.php?prod=tarantula) ürünlerle karşılaştıran var mı?

Kolay gelsin.

Gerçekten şaşırıyorum. Bir süredir siteye uğramıyordum. Ama uğrayınca gördüm ki, olumsuzlukları körüklemek adına değişen fazla bir şey yok. Gerek bu başlıkta gerekse internette binlerce "EM'nin yararlarını" anlatan belge varken nasıl olur da internetteki tek "EM'nin etkisini göremedik" diyen belgeyi çekip çıkartıp buraya koyabiliyorsunuz anlamış değilim. Em ürünlerini saydığınız ürünlerden leonardit ile birlikte kullananlar da oldu ve güzel sonuçlar aldılar.

Safranlı
21-05-2013, 14:07
Sayın doğasever hoş geldiniz
Bizler sizlerin bilğisinden çok yararlanıyoruz
bu yazıları dikkate almayalım
bu yıl temmellik edip em vermediğim biber ve domateslerim istediğim gibi gelişemedi
sonradan net bir şekilde belli oldu
oysa em haricinde durmadan da gübre şerbeti vermiştim
yinede istediğim gibi olmadı
em temel üründür
her yerde çok faydalıdır
yaklaşık üç yıldır çok yerde neticelerini gördüm...

Selçuk Boz
23-05-2013, 00:49
... Gerek bu başlıkta gerekse internette binlerce "EM'nin yararlarını" anlatan belge varken nasıl olur da internetteki tek "EM'nin etkisini göremedik" diyen belgeyi çekip çıkartıp buraya koyabiliyorsunuz anlamış değilim.

EM'in yararlarını anlattığını belirttiğiniz belgelerde; http://orgprints.org/14838/1/Mayer_14838_ed.doc (http://www.advancednutrientsonline.com/proddetail.php?prod=tarantula) linkindeki gibi, bilimsel yöntemlerle, karşılaştırmalı şekilde ölçülmek suretiyle ortaya konmuş somut veriler var mı?

... gördüm ki, olumsuzlukları körüklemek adına değişen fazla bir şey yok.

Bu (http://www.agaclar.net/forum/1150750-post1489.htm) mesajımda, kesinlikle olumsuzlukları körüklemedim. Samimiyetle ard niyetsiz olarak ve olumsuzlukları körüklemeden tekrar ediyorum; ben EM hakkında, http://orgprints.org/14838/1/Mayer_14838_ed.doc (http://www.advancednutrientsonline.com/proddetail.php?prod=tarantula) linkindeki gibi, bilimsel yöntemlerle, karşılaştırmalı şekilde ölçülmek suretiyle ortaya konmuş somut verilere rastlamadım.

Şunu da kesinlikle kabul ediyorum; internette bir şey araştırma olayında yeterli değilim. Malumunuz, internet deniz derya bir ortam.

Yine samimiyetle istirham ederim ki, EM ile ilgili olarak elinizde bilimsel araştırmalar varsa, lütfen burada paylaşın ve bizi bilgilendirin.

... Em ürünlerini saydığınız ürünlerden leonardit ile birlikte kullananlar da oldu ve güzel sonuçlar aldılar.

Bu güzel sonuçları paylaşabilir misiniz? Aynı koşullarda olmak üzere, sadece leonardit kullanımına karşın, leonardit ve EM'in birlikte kullanımında daha iyi ne gibi sonuçlar aldılar?

Sayın doğasever hoş geldiniz
Bizler sizlerin bilğisinden çok yararlanıyoruz
bu yazıları dikkate almayalım
bu yıl temmellik edip em vermediğim biber ve domateslerim istediğim gibi gelişemedi
sonradan net bir şekilde belli oldu
oysa em haricinde durmadan da gübre şerbeti vermiştim
yinede istediğim gibi olmadı
em temel üründür
her yerde çok faydalıdır
yaklaşık üç yıldır çok yerde neticelerini gördüm...

:)

Saygılarımla.

antihistaminik
23-05-2013, 04:29
......internette bir şey araştırma olayında yeterli değilim. Malumunuz, internet deniz derya bir ortam.

Yine samimiyetle istirham ederim ki, EM ile ilgili olarak elinizde bilimsel araştırmalar varsa, lütfen burada paylaşın ve bizi bilgilendirin.
.......

sevgili safranlı sn dogasever, Selçuk Bey'e fazla yuklenmeyiniz lutfen ... :)

dedigi gibi internet derya ve EM hakkinda hem pozitif hem negatif yorumlar daha dogrusu bilimsel calismalar var.. biraz arastirinca dahi ulasabiliyorsunuz..bu durumda da kafa karismasi cok dogal..

kisa bir arastirmada dahi soyle bilgilere ulasilabiliyor;

Sri Lanka da yapilan, yabani otlarin ilk yilda olmasa da sonraki yillarda EM uygulamasi ile azaldigina dair bir bilimsel calisma:

http://www.livingsoil.co.uk/learning/EMWeeds%26Tomato.pdf

Yeni Zelanda da yapilan EM-Bokashi uygulamasinin misir yetistiriciligindeki pozitif etkilerini goz onune koyan bilimsel calisma:

http://www.merfield.com/research/2003/utilisation-of-effective-microorganisms-commercial-organic-agriculture-a-case-study-from-new-zealand.pdf

bu iki pozitif 'case study' den sonra bu tip bilimsel calismalarin gecerliligini sorgulayan Hollanda menseyli "Effective Microorganisms: Myth or reality?" meali:) :
"Etkin Mikroorganizmalar: Şehir efsanesi mi Gerçek mi ?" isimli bilimsel calisma:

http://www.scielo.org.pe/pdf/rpb/v14n2/a26v14n02

buradan bir kaç paragraf ... carpici (ceviri yapamayacagim istenirse sonra yaparim..) :

"From all the bibliography compiled, most of it did not make a serious analysis of the effects of EM in soil health and its benefits. Many mistakes in the set up of the experiments were found and in some no statistical analysis was performed at all. A valid research done at Wageningen University showed that EM was not effective, at least under conditions in The Netherlands."

"There are known principles in the ecology of the soils that reject straight forward the effectiveness of the EM: principally the effect of EM in the soil is difficult to achieve since the amount of microorganisms added by the EM solution in comparison with the amount of microorganisms in the soil (about 10exp9)=(10 üzeri 9) is insignificant and no effects can be expected."

"There are important social and economic implications. From the serious research done in Wageningen University for the dutch conditions a main conclusion can be obtained: EM is not worthy to use."

"Conclusions:

1. There is a great amount of non-reliable information about EM. This information is always positive about the effectiveness of EM with a clear business oriented targets.
2. Educate the society towards a critical way of thinking when choosing a product to use. Having on mind that there is no magic product that solves their problems.
3. Due to the fact that there could be a beneficial effect of EM
in tropical countries (where research has been carried out with satisfactory results although no reliable and testable data have been published) and unexpected findings with potential benefits have been found, more research is needed."

çık içinden çikabilirsen...

ben bu konuda taraf olabilecek bilgiye-tecrubeye kesinlikle sahip degilim.. sadece forumun amaca hizmet etmesi ve tarafsiz bilgilendirmelerin, tartismalarin önünün kesilmemesi taraftariyim...

saygilar...

tiryaki
31-05-2013, 08:38
Açıkçası bilimsel dayanak arayan insanlara karşı böyle yaklaşılmasını anlamıyorum. Özellikle Doğasever'in bu şekilde bir yanıt vermesini hiç beklemiyordum.

Ister EM olsun, ister leonardit ya da hayvan gübresi. Toprağıma cebimden para verip koyacağım maddenin hangi koşullarda ne kadar etki edeceğini öğrenmek istemek neden art niyetlilik olsun?

ciroz
31-05-2013, 10:35
Sevgili arkadaşlar,

Konuyu baştan okuma inceliğini gösterirseniz, göreceksiniz. Daha önce de bu tür tartışmalar yapıldı. Üyelerimizden bir çoğu ürünü deneyleyerek sonuçlarını da paylaştı.

Örneğin 31. sayfa (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/3903-31.htm) da karşılaştırmalı deneyler yapan üyelerimiz de var.

Tabii ki her konuda yeni tartışmalar, yeni deneyler yapılmalı. Ama tekrarlanan konular/sorular için, lütfen konuları baştan sona inceleme, en azından göz gezdirme inceliğini gösteriniz.

Sevgiler.

Dogasever
03-07-2013, 08:42
Sırf yazı yazmış olmak için yazı yazılmaz. Okuyup öğrenmek lazım. Her şey internette mevcut. Buradaki EM başlığı altında bile dünya kadar bilgi var. Bir de her şey sadece okumak değildir. Çünkü başkalarının yaptıklarını ikinci elden ğrenmiş olursunuz. Tabii ki her şeye kuşku ile yaklaşmak lazım. Ama en önemlisi, paçaları sıvayıp işin içine girmek lazım. İşi mutfağında öğrenmek lazım. Uzunca süredir başka bir mutfakta olduğumdan yazı yazamamıştım. Çok şükür o mutfaktaki yemek pişti. Lütfen başkalarından iş yapmasını beklemeyelim. Kendimiz deneyelim. Yapacak çok şey olduğu doğru ama temel bilgiler oturuşmuşsa ki oturuşmuş, üzerine bina inşa etmesi daha kolaydır.

Ben kısır tartışmaların içine girmek istemiyorum. Daha önce bu tür tartışmalar çok yapıldı. Vakit kaybından başka şey değil.

Selçuk Boz
06-07-2013, 08:37
Hayırlı işler. Bereketi bol olsun.