PDA

View Full Version : EM (Etkin Mikroorganizmalar)




Sayfalar : 1 2 3 4 [5] 6 7

Dogasever
20-08-2010, 22:10
Makale: (http://www.cababstractsplus.org/abstracts/Abstract.aspx?AcNo=20023037915)
[Yukardaki linkten makalenin tamamını indirmek mümkün değil. Bende makalenin eski bir versiyonu var. Özelden mesaj atanlara gönderebilirim.]

Title: Suppression of dioxin generation in the garbage incinerator, using EM (Effective Microorganisms), EM-Z, and EM-Z ceramics powder.
Personal Authors: Miyajima, M., Nagano, N., Higa, T.
Author Affiliation: College of Agriculture, University of the Ryukyus, Okinawa, Japan.
Editors: Senanayake, Y. D. A., Sangakkara, U. R.
Document Title: Sixth International Conference on Kyusei Nature Farming. Proceedings of the conference on greater productivity and a cleaner environment through Kyusei Nature Farming, University of Pretoria, Pretoria, South Africa, 28-31 October, 1999

Abstract:

This study was conducted to investigate the efficacy of effective microorganism (EM) formulations in overcoming the pollution problems of garbage incinerators, which burns 40-50 tonnes of garbage a day, and the possibility of EM as a method of bioremediation concerning the decomposition of dioxins. In this experiment, a slurry containing an extended EM solution, EM-Z which is an extract of antioxidant substances produced by EM and EM-Z ceramics powder, which is made by mixing EM-Z in ceramics materials, was sprayed into the garbage pit, and extended EM solution was mixed in the cooling water which was then injected into the gas cooling chamber. Fly ash and residual ash obtained from the incinerator were analysed for their dioxin contents. The possibility of dioxin decomposition was examined by measuring the effect of EM treatment on the activity of lignin-decomposing enzymes. The dioxin concentration of fly ash is reduced by approximately 73%, compared with the control, and the suppression rate is approximately 81% for the cooling water and trash pit treatment. The suppression rate increases further when EM-Z and EM-Z ceramics are also used. As for residual ash, there are higher values than the control for some treatments. For treatments where ceramics powder is used, the dioxin concentration tends to decrease as the amount of ceramics powder increases. The EM treatment shows high suppression rates of dioxins, and thus the EM materials are found to be effective in dioxin control. The use of EM and EM bokashi increases the activity of lignin-decomposing enzymes in the soil and the population of soil microorganisms, including Pseudomonas, and diversifies the soil microflora. This results indicates the EM can be used as an effective method of bioremediation of the soil environment.

Publisher: International Nature Farming Research Center (INFRC)

Başlık: Çöp yakma tesisinde, EM (Etkin Mikroorganizmalar), EM-Z ve EM-Z seramik tozu [EM-Z ürünü daha sonra EMA (üretilirken içine EM seramik atılmış EMA) olarak değiştirilmiştir yani bu çalışmada kullanılan malzeme sadece EMA ve EM-Seramik tozu kullanılmasına eşdeğerdir ] kullanılarak dioksin oluşumunun bastırılması.
Yazarlar: Miyajima, M., Nagano, N., Higa, T.
Yazarların Bağlı Oldukları Bilimsel Kuruluş: Ziraat Koleji, Ryukyus Üniversitesi, Okinawa, Japonya.
Editörler: Senanayake, Y. D. A., Sangakkara, U. R.
Belge Başlığı: Altıncı Uluslararası Kyusei Doğal Çiftçilik Konferansı. Kyusei Doğal Çitçilik Hareketi aracılığıyla daha fazla verimlilik ve daha temiz bir çevre üzerine konferans tebliğleri, Pretoria Üniversitesi, Pretoria, Güney Afrika, 28-31 Ekim, 1999

Özet:

Bu çalışma, günde 40-50 ton çöp yakan bir çöp yakma tesisinde kirlilik sorunlarını yenmek için etkin mikroorganizmaların (EM) verimliliğini ve dioksinlerin parçalanmasıyla ilgili olarak biyoremediasyon yöntemi olarak EM’nin kullanılabilme olasılığını araştırmak için gerçekleştirilmiştir. Bu deneyde, aktifleştirilmiş EM çözeltisi, EM kullanılarak üretilmiş antioksidan madde ekstraktı olan EM-Z ve EMZ-seramik tozu içeren bir karışım çözeltisi, çöp çukuruna spreylenmiş ve EMA, soğuma suyuna karıştırılarak gaz soğutma odasının içine enjekte edilmiştir. Çöp yakma tesisinden elde edilen uçucu küller ve kalıntı külün dioksin içerikleri analiz edilmiştir. EM ile yapılan işlemin, lignin parçalayıcı enzimlerin aktivitesi üzerine etkisi ölçülerek dioksinlerin parçalanma olasılığı araştırılmıştır. Kontrol ile karşılaştırıldığında, uçucu küllerin dioksin konsantrasyonu yaklaşık %73 azalmıştır ve soğutma suyu ve çöp çukurlarındaki azalma ise %81 olmuştur. EM-Z ve EM-Z seramikleri kullanıldığında bu oran daha da artmaktadır. Kalıntı küllerde ise, bazı işlemler için daha da yüksek değerler elde edilmiştir. Seramik tozu kullanıldığında, seramik tozu konsantrasyonu arttıkça, dioksin konsantrasyonu azalma eğilimindedir. EM ile yapılan muamele, dioksinlerin yüksek oranda bastırıldığını göstermektedir. Böylece, EM malzemeleri, dioksin kontrolünde etkili bulunmuştur. Toprakta EM ve EM Bukaşi kullanımı, toprakta lignini parçalayan enzimlerin ve Pseudomonas dahil olmak üzere toprak mikroorganizmalarının popülasyonunu artırır ve toprak mikroflorasını çeşitlendirir. Bu sonuç, EM’nin toprak ortamında etkin bir biyoremediasyon yöntemi olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Yayıncı kuruluş: International Nature Farming Research Center (INFRC) [Uluslararası Doğal Çiftçilik Araştırma Merkezi]




bayindirmevki
21-08-2010, 00:16
Sayın Doğasever,

Çok teknik yazılardan anlamıyorum fakat son mesajlarınızdaki makaleler EM'nin petrol ve türevlerini parçalayıp doğada yok ettiğini anlatıyor sanırsam. Gerçi türevleri diye bir şey yoktu ben ekledim. Kastım, kimyasal tarım ilaç ve gübreleri.

Bu makalelerden şöyle bir sonuca vardım. Kullanılan kimyasal tarım ilaçları ve gübreler ile kirlenmiş toprakların EMA ile, doğal haline bırakılmasına kıyasla daha hızlı temizlendiği. Yanılıyor muyum?

Ben doğal tarım hevesi ile bir şeyler yaparken. Çevreden topladığım çiftlik gübrelerini (yanmış veya çiğ) direkt toprağa vermektense bir depo içinde su ve EMA ile karıştırarak şerbet yapıp, 15 gün dinlendirdikten sonra süzerek toprağa vermekteyim. Yaptığımın çiftçilik tekniği açısından doğruluğu ayrı bir tartışma konusu. Burda merak ettiğim; topladığım gübreler konvansiyonel tarım ile üretilmiş taze ve hazır yemle beslenmiş hayvanların çıktısı olduğu için EMA bu gübrelerin içindeki (kalmış olması olası) kimyasalları parçalayabiliyor mu? Evetse, doğada kendi hallerine bırakıldığında parçalandıkları süreye kıyasla ne kadar hızlı?

Saygılar.

Dogasever
21-08-2010, 00:40
Makale (http://www.cababstractsplus.org/abstracts/Abstract.aspx?AcNo=20043027273)

Title: Remediation and preservation of natural ecosystems through application of effective microorganisms (EM).
Personal Authors: Hoshino, Y., Satou, N., Higa, T.
Author Affiliation: EM Research Organization, Takamiyagi Bldg., 2F 2-9-2 Ganeko Ginowan-shi, Okinawa, Japan.
Editors: Sangakkara, U. R., Senanayake, Y. D. A.
Document Title: Seventh International Conference on Kyusei Nature Farming. Proceedings of the conference held at Christchurch, New Zealand, 15-18 January 2002

Abstract:
Two separate studies on the remediation and preservation of natural ecosystems using effective microorganisms (EM) are presented in this paper. The first study was conducted to compare two types of soil in Taiyo-mura, Ibaragi Prefecture, Japan. One soil type is from conventional agricultural fields which use the organic phosphorus insecticide-Fenitrothion (MEP) regularly, and the other is from fields which were treated using EM (EM Bokashi, extended EM, and pig manure) for soil management for the last three years. The physicochemical properties of both soils such as soil aggregate, electrical conductivity and pH were analysed, and the impact of EM application on microbial flora and breakdown products of MEP in soil were investigated. Leucine, which originates from MEP, was found in the soil sample from conventional agricultural fields but not in the EM treated soil samples. The aggregate structure and microbial flora in the soil which used EM for the last three years was developed progressively whilst the sample from pesticide treated soils had an undeveloped structure and few microbes . In the control soil s which had used MEP for the last three years, MEP residues were detected at 569µg/g,. In the EM treated soil, MEP residues were 76.4µg/g. The second study focused on decomposition of dioxin in EM treated soils and in soils treated with agricultural chemicals. EM solution was added to samples of both kinds of soils from different locations in Japan, and the effectiveness of EM was studied on decomposition of dioxin and the levels of microbial flora in the soil. Details of the field and pot tests on decomposition of dioxin are discussed. Analyses showed that EM can change harmful substances, including agricultural chemicals, to harmless forms, and can increase the number and variety of microbes. EM technology is effective in soil amendment and in ecosystem restoration and the protection of the environment.

Publisher: Asia Pacific Natural Agriculture Network (APNAN)

ÇEVİRİ

Başlık: Doğal ekosistemlerin, Etkin Mikroorganizmalar (EM) uygulayarak remediasyonu ve korunması.
Yazarlar: Hoshino, Y., Satou, N., Higa, T.
Yazarın Bağlı Olduğu Kuruluş: EM Araştırma Organizasyonu, Takamiyagi Bldg., 2F 2-9-2 Ganeko Ginowan-shi, Okinawa, Japonya.
Editörler: Sangakkara, U. R., Senanayake, Y. D. A.
Belge Başlığı: Yedinci Uluslararası Kyusei Doğal Çiftçilik Konferansı. Konferans Tebliğleri, Christchurch, Yebni Zelanda, 15-18 Ocak 2002



Özet:
Bu makalede, Doğal ekosistemlerin, Etkin Mikroorganizmalar (EM) uygulayarak remediasyonu ve korunması hakkında iki farklı çalışma sunulmaktadır. Birinci çalışma Japonya’nın Ibaragi bölgesinde yer alan Taiyo-mura’da iki farklı türde toprak karşılaştırılmaktadır Toprak türlerinden biri, düzenli olarak organik fosforlu insektisit olan Fenitrothion’u (MEP) kullanan geleneksel tarım yapılan bir tarladır ve diğeri ise, (aynı bölgede) son 3 yıldır EM kullanan (EM Bukaşi, EMA ve domuz gübresi) bir tarladır. Her iki toprağın da toprak agreagatı, elektrik iletkenliği ve pH gibi fizikokimyasal özellikleri analiz edilmiş ve topraktaki mikrobiyal flora ve MEP’in parçalanma ürünleri araştırılmıştır. Geleneksel tarım yapılan tarlada MEP’ten kaynaklanan Leucine maddesi bulunurken, EM ile işlem görmüş numunelerde bu maddeye ratlanmamıştır. EM kullanılan toprakta agregat yapısı ve mikrobiyal flora adım adım gelişmiş, Pesitisit kullanan numunelerin ise, yetersiz gelişmiş yapıda ve çok az mikroorganizma içerdiği görülmüştür . Son 3 yıldır MEP kullanan toprakta MEP kalıntısı 569µg/g olarak tespit edilmiştir. EM ile işlenmiş toprakta ise, MEP kalıntısı 76,4µg/g olarak bulunmuştur. İkinci çalışmada ise, EM ile işlem görmüş toprakta ve tarım kimyasalları ile işlem görmüş toprakta dioksinlerin parçalanması ele alınmıştır. Japonya’nın farklı yerlerinden alınan her iki tür toprağa EM çözeltisi ilave edilmiş ve toprakta dioksinin parçalanmasına ve yine toprakta mikroflora düzeylerine EM’nin ne derece etkili olduğu çalışılmıştır. Dioksinlerin parçalanmasında arazi ve saksı deneylerinin ayrıntıları tartışılmıştır. [Yapılan] analizler, tarım kimyasalları dahil zararlı/tehlikeli maddeleri zararsız/tehlikesiz formlara değiştirebildiğini ve mikropların sayısını ve çeşitliliğini artırabildiğini göstermiştir. EM teknolojisi, toprak işlemede, ekosistemin restorasyonunda ve çevrenin korunmasında etkilidir.

Yayın kuruluşu: Asia Pacific Natural Agriculture Network (APNAN) [Asya Pasifik Doğal Tarım Ağı]

Dogasever
21-08-2010, 00:47
Sn Bayındırmevki

Çok doğru anlamışsınız. EM ile ne kadar hızlı temizlendiği konusu kirleticinin türüne ve kirlenme ortamının fiziksel koşullarına bağlı. Bu konuda somut bir şey söylemek çok zor gerçekten ama belki yıllarca sürecek bir kirlilik aylara ve hatta haftalara indirilebilir diyebiliriz. (yukarda mesaj 990'da yapılan çalışmada EM pestisiti 3 günde temizlemiştir.) Dioksinler ise toprağın derinliklerine indiklerinde yıllarca bozunmadan kalabilirler. Bitkilerin üzerinde kalıntı olarak bulunabilirler (aynı pestisitler gibi). İnsan ve hayvanların yağ dokularında birikirler ve bu tür kimyasal maddelerin kanser dahil pek çok hastalığa nedne oldukları artık iyi bilinmektedir. Bir gün bile daha erken bu tür kimyasallardan ,insanları kurtarabilirsek yine de önemlidir diye düşünüyorum.

Çiftlik gübreleriyle yaptığınız işlem doğru. Evet, EM, bu gübrelerin içinde kalıntı kimyasallar varsa, onları da parçalıyor.

Saygılar.

Sayın Doğasever,

Çok teknik yazılardan anlamıyorum fakat son mesajlarınızdaki makaleler EM'nin petrol ve türevlerini parçalayıp doğada yok ettiğini anlatıyor sanırsam. Gerçi türevleri diye bir şey yoktu ben ekledim. Kastım, kimyasal tarım ilaç ve gübreleri.

Bu makalelerden şöyle bir sonuca vardım. Kullanılan kimyasal tarım ilaçları ve gübreler ile kirlenmiş toprakların EMA ile, doğal haline bırakılmasına kıyasla daha hızlı temizlendiği. Yanılıyor muyum?

Ben doğal tarım hevesi ile bir şeyler yaparken. Çevreden topladığım çiftlik gübrelerini (yanmış veya çiğ) direkt toprağa vermektense bir depo içinde su ve EMA ile karıştırarak şerbet yapıp, 15 gün dinlendirdikten sonra süzerek toprağa vermekteyim. Yaptığımın çiftçilik tekniği açısından doğruluğu ayrı bir tartışma konusu. Burda merak ettiğim; topladığım gübreler konvansiyonel tarım ile üretilmiş taze ve hazır yemle beslenmiş hayvanların çıktısı olduğu için EMA bu gübrelerin içindeki (kalmış olması olası) kimyasalları parçalayabiliyor mu? Evetse, doğada kendi hallerine bırakıldığında parçalandıkları süreye kıyasla ne kadar hızlı?

Saygılar.

Dogasever
21-08-2010, 13:36
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=685942&postcount=1428
Başlığınıza veriler eklemenizden böyle bir yaklaşıma gireceğinizi bekliyordumo nedenle sadece cevap vermeyi bekledim, yaptığınızla beni şaşırtmadınız doğrusu doğrusu, zira bu başlıkta bilimsel sonuçlar açıklanacak diye defalarca söylemiştim. Az kaldı sabredin benzer sonuçlarımızı alalım bu başlıktan cevabınızı alırsınız. Ayrıca sizin eklediğiniz saatlerde TPAO ile yaptığınız çalışmalara binaen bende onlara mail attım ki petrol kalıntılarında ve temizlik çalışmalarında gerek B5A ürünü ve gerekse özel güçlendirilecek bakterilerle ortak denemeleer yapabilelim diye. Kabul edilirse gerek kalıntıda ve gerekse ugulamalarda EM'ye göre B5A'nın karşılıklı farkınıda görürsünüz. Çinkü belli ki karşılıklı denemeye almaya niyetiniz yok belli ki.

Benim EM başlığı altında yazdığım çalışmalardan esinlenerek bazı diğer firmaların da benzer konularda çalışmalar yapmak için TPAO ya da benzeri kurumlarla temas kurarak çalışma yapmak istemeleri beni son derece memnun etmektedir. Tüm mikrobiyal ürünlere çevre çalışmaları konusunda yol gösterdiğim için kendimi son derece mutlu hissediyorum. Umarım başarılı olurlar da, ülkemiz kazanır.

Ama bu firma/firmalardan ricam başarılı olduklarında "dünyada benzerimiz yok. Biz bu işi yapan tek firmayız" gibi asılsız söylemler ile halkı aldatmasınlar! Doğruyu söylesinler

Ayrıca kimsenin, kalıntı pestisit, dioksin, TH, Ağır metal konularında yaptıracakları araştırma sonuçlarını sayfalarında sırf bana yanıt vermek ya da sırf kendi egolarını tatmin etmek amacıyla yayınlamalarını doğru bulmuyorum. Buradaki amaç, sadece tanıtım ve insanlara hizmet etmek olmalıdır diye düşünüyorum.

Yukardaki konularda kimseden yanıt beklemediğimi ve açıkladığım çalışmaları benzer ürünler arasında öne geçip puan almak değil, sırf insanlara hizmet amacıyla açıkladığımı belirtmek isterim.

Todor
22-08-2010, 00:54
EM'yi nasıl dormanside tutuyorsunuz?

Dogasever
22-08-2010, 10:19
Sn Todor
Dormansi'den anlatmak istediğiniz Dormant durum mu? Eğer buysa, üretim tekniğinden kaynaklanıyor. Saflık en önemli faktör. Eğer saf kültürlerden yola çıkmışsanız, EM1 ilk üretildiğinde, mikroorganizmalar belirli bir konsantrasyona eriştikten sonra aç kalmadan ötürü dormant hale geçiyorlar. Bu bazı mikroorganizmalara has bir özelliktir. Stres durumlarında dormant hale geçerler. Örneğin, tüberküloza neden olan mikrop da insan vücudunda yıllarca dormant hale (inaktif olarak) kalabilir. Mikroorganizmaların dormant halde geçebilmeleri doğa açısından çok önemli. Daha sonra şartlar müsait olduğunda yeniden aktif hale geçebiliyorlar.

Todor
22-08-2010, 19:03
Evet, Dormansiyi (dormancy) yani uygun şartlar oluşuna kadar uyku durumunda kalmayı sormuştum. :)

Yani sadece popülasyonun artmasına bağlı olarak gıdanın tükenmesi, dormant hale geçmeleri için yeterli. Daha farklı bir işlem (kimyasal uygulama, soğutma, oksijensiz bırakma vs) gibi şeyler uygulanmıyor.

Teşekkür ederim.

Dogasever
27-08-2010, 18:20
Makale: (http://www.syntropymalaysia.com/Download%20Data.aspx) (Linke tıklayınca 17. Makale)
Mechanism of EM
(Effective microorganisms)
In
Reclamation of saline-sodic soils
Abstract
A field experiment was undertaken to study the mechanism of EM in reclamation of saline-sodic loamy soil with the application of EM in all possible forms (soaking of seeds, 4.4 tons / acre composted FYM + PM, 130 Kg / acre EM Bokashi, EM irrigations and sprays) compared with conventional method of reclamation, which generally takes 2-3 years to fully reclaim such lands. EM Technology played a pivotal role in the reclamation of saline-sodic land and helped to obtain good yield of rice grain in the 1st year as compared to conventional method of reclamation. In the presence of easily decomposable organic matter the effective microorganisms (phototrophic bacteria, lactic acid bacteria and yeast) became in overwhelming majority and co-existed with other bacteria, fungi, actinomycetes and soil fauna and flora. During the decomposition of organic matter they synthesized and released useful substances such as organic acids (amino acids, nucleic acid, citric acids, acetic acids, lactic acids), alcohols, ethers, aldehydes, bioactive substances (vitamins, enzymes, hormones), sugars, polysaccharides, enhanced release of phosphates, fixed atmospheric N forming NH4 and NO3, broke down highly complex and resistant compounds (cellulose, starch, gums, lignins), released antibiotic (streptomycin, actinomycin, neomycin), produced humus (fluvic acid, humic acids, humic) and released macro-and micro nutrients (N, P, K, S, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn, Cu etc) and other products (fatty acids, chelates) into the soil solution.
The level of reclamation achieved was reflected by the reduction in pH from 9.8 to 6.8, ECe from 67 to 5 dSm-1 and SAR from 79 to 11. This means that harmful soluble salts present in the saline-sodic soil and Na+ present on the clay complex had been removed from the upper part of the active zone of the rhizosphere with the application of EM in all possible forms. The NH4+ and Ca++ released by the decomposition of organic matter and Bokashi, which contained 1442 ppm Ca, have replaced Na+ from the clay complex and thus Na+ became a part of the soil solution, where it formed soluble salts NaCl and Na2SO4, which leached down to the lower layers of the loamy soil, the permeability of which is said to be moderate. This is the mechanism of EM in the reclamation of saline-sodic soils.
The reclamation and amelioration of saline-sodic soils as well as production of good crop is possible in the 1st year using EM Technology, whereas in the conventional method of reclamation not only leaching of soluble salts as in case of saline soils with excessive irrigations is required but also the removal of exchangeable Na+ from the clay complex with the application of soil amendments such as gypsum and H2SO4 as in case of alkali soils, is needed. EM Technology is effective, easy to prepare and use and leaves behind enhanced bacterial population increasing soil fertility for all times to come.

Çeviri:
Tuzlu kesekli toprakların EM ile ıslahı ve geri kazanımı

ÖZET
Tuzlu topraklarda toprağın geri kazanılması için (reklamasyon), EM uygulanmiş ve EM’nin etkisi ve etki mekanizması araştırılmıştır. (tohumların tavlanması, 4,4 ton/acre (yaklaşık 1 ton/dönüm) çiftlik gübresi + 130 kg / acre (yaklaşık 50 kg/dönüm) EM Bukaşi, EMA çözeltisi işe sulama ve spreyleme) olarak yapılan EM uygulaması geleneksel reklamasyon yöntemiyle karşılaştırılmıştır. Geleneksel yöntemde böyle arazilerin kazanımı 2-3 yıl sürerken, EM yöntemiyle birinci yılda bile yüksek verimde pirinç hasadı alınmıştır. Kolayca parçalanabilen (dekompoze olabilen) organik maddelerin varlığında, EM mikroorganizmaları çoğalmakta ve diğer yerli bakteri, mantar, aktinomisetler ve toprak fauna ve florasıyla birlikte toprakta varolabilmektedir (co-existence). Organik maddenin EM ile parçalanması sırasında, organik asitler (amino asitler, nükleik asitler, sitrik asitler, asitik asitler, laktik asitler), alkoller, eterler, aldehidler, biyoaktif maddeler (vitaminler, enzimler, hormonlar), şekerler, polisakaritler oluşur; fosfatların serbest bırakılması hızlanır; Havadaki N’dan, NH4 ve NO3 oluşturulur; Oldukça karmaşık ve dirençli bileşikler parçalanır (selüloz, nişasta, lignin); antibiyotikler açığa çıkar (streptomisin, aktinomisin, neomisin); humus üretilir (fluvik asit, humik asitler, humik) ve makro ve mikro besinler (N, P, K, S, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn, Cu, vb.) ve diğer ürünler (yağlı asitler, şelatlar) açığa çıkarak toprak çözeltisine geçer.

Toprağın geri kazanılmasının düzeyini en iyi açıklayan pH’nin 9.8’den 6.8’e düşmesi, ECe’nin (elektrik iletkenliği) 67’den 5 dSm-1’e ve SAR’ın (Sodyum adsorbsiyon Oranı) 79’dan 11’e düşmesi olmuştur. Bu, tuzlu toprak içinde çözünebilen zararlı tuzların ve kil kompleksi üzerinde yer alan Na+ iyonlarının rizosferin aktif bölgesinin üst bölümünden EM uygulanmasıyla uzaklaştırıldığına işaret etmektedir. 1442 ppm Ca+ içeren Organik maddenin ve Bukaşinin parçalanmasıyla açığa çıkan NH4+ ve Ca+, kil kompleksi içindeki Na+ iyonlarının yerini almış ve böylece Na+ iyonları toprak çözeltisinin bir parçası haline gelmiştir. Toprak çözeltisine geçen bu Na+ iyonları, toprağın artık kil kompleksine bağlı olmadığı için çözünebilen ve permeabilitesi (geçebilme kabiliyeti) orta derecede olan NaCl ve Na2SO4 tuzları oluşturarak toprağın daha derinlerine süzülebilmiştir. Tuzlu toprakların EM ile geri kazanımının mekanizması budur.

EM Teknolojisi kullanılarak, tuzlu toprakların daha birinci yılında geri kazanımı, ıslahı ve iyi ürün elde edilmesi mümkündür. Halbuki geleneksel yöntemde, çözünebilir tuzlrın süzdürülmesi için aşırı sulama yapmakla kalmayıp, yer değiştirebilir Na+ iyonlarının kil kompleksinden uzaklaştırılması için, alkali topraklarda uygulandığı gibi, jips (gypsum) ve H2SO4 gibi toprak şartlandırıcıların da uygulanması gerekir. EM Teknolojisi etkilidir, hazırlanması ve kullanımı kolaydır ve ek bir avantaj olarak, ilerde de yararı olacak şekilde toprağın verimini de artırarak bakteriyel popülasyonun artmasını da sağlar.

Halil Önen
27-08-2010, 19:09
Makale: (http://www.syntropymalaysia.com/Download%20Data.aspx) (Linke tıklayınca 17. Makale)

Çeviri:
Tuzlu kesekli toprakların EM ile ıslahı ve geri kazanımı

ÖZET
Tuzlu topraklarda toprağın geri kazanılması için (reklamasyon), EM uygulanmiş ve EM’nin etkisi ve etki mekanizması araştırılmıştır. (tohumların tavlanması, 4,4 ton/acre (yaklaşık 1 ton/dönüm) çiftlik gübresi + 130 kg / acre (yaklaşık 50 kg/dönüm) EM Bukaşi, EMA çözeltisi işe sulama ve spreyleme) olarak yapılan EM uygulaması geleneksel reklamasyon yöntemiyle karşılaştırılmıştır. Geleneksel yöntemde böyle arazilerin kazanımı 2-3 yıl sürerken, EM yöntemiyle birinci yılda bile yüksek verimde pirinç hasadı alınmıştır. Kolayca parçalanabilen (dekompoze olabilen) organik maddelerin varlığında, EM mikroorganizmaları çoğalmakta ve diğer yerli bakteri, mantar, aktinomisetler ve toprak fauna ve florasıyla birlikte toprakta varolabilmektedir (co-existence). Organik maddenin EM ile parçalanması sırasında, organik asitler (amino asitler, nükleik asitler, sitrik asitler, asitik asitler, laktik asitler), alkoller, eterler, aldehidler, biyoaktif maddeler (vitaminler, enzimler, hormonlar), şekerler, polisakaritler oluşur; fosfatların serbest bırakılması hızlanır; Havadaki N’dan, NH4 ve NO3 oluşturulur; Oldukça karmaşık ve dirençli bileşikler parçalanır (selüloz, nişasta, lignin); antibiyotikler açığa çıkar (streptomisin, aktinomisin, neomisin); humus üretilir (fluvik asit, humik asitler, humik) ve makro ve mikro besinler (N, P, K, S, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn, Cu, vb.) ve diğer ürünler (yağlı asitler, şelatlar) açığa çıkarak toprak çözeltisine geçer.

......
EM Teknolojisi kullanılarak, tuzlu toprakların daha birinci yılında geri kazanımı, ıslahı ve iyi ürün elde edilmesi mümkündür. Halbuki geleneksel yöntemde, çözünebilir tuzlrın süzdürülmesi için aşırı sulama yapmakla kalmayıp, yer değiştirebilir Na+ iyonlarının kil kompleksinden uzaklaştırılması için, alkali topraklarda uygulandığı gibi, jips (gypsum) ve H2SO4 gibi toprak şartlandırıcıların da uygulanması gerekir. EM Teknolojisi etkilidir, hazırlanması ve kullanımı kolaydır ve ek bir avantaj olarak, ilerde de yararı olacak şekilde toprağın verimini de artırarak bakteriyel popülasyonun artmasını da sağlar.

Sn. Doğasever,

tahumların tavlanmasından ne anlamız gerekiyor?

Pamuk tarlası için;

tuzluluğa dayanıklı pamuk çeşidi dikilerek önlem alınıyor. Yine de tuzluluk devam ediyor.

1 dönüm için ve salma sulama uygulaması yapılacak. Belki klinop.. kullanılacak.

Bir uygulama örneği verir misiniz?

Dogasever
27-08-2010, 20:15
Halil Bey

Açıklamadan atladığım bir konuyu işaret ettiniz. İyi oldu. Teşekkürler.

Anlattığım çalışmada, pirinç ekilmiş ve pirinç tohumları ekilmeden önce 1:1000 oranında EMA ile spreylenmiş ıslatılmış (süre için makalede birley söylenmiyor ancak küçük tohumlar için bu süre en fazla yarım saat, patates gibi büyük tohumlar içinse 2 saattir) . Bunun adına tohum tavlama diyoruz.

1 dönümlük pamuk tarlası için EM Bukaşi (kompost ile birlikte) kullanılırsa, salma sulama ile birlikte (sulamada da en az 4 defa EM verilerek (sulamanın sonuna doğru verilmesi gerekir), tarlanın toprağının tuzluluğu önemli ölçüde indirilebilir. Toprağın iletkenliğini ve pH'sını ölçmeniz mümkün mü?

Halil Önen
28-08-2010, 00:54
Suyun PH'ını, tuzluluğunu ve iletkenliğini ölçen bir alet düşünüyorum. İzmir Tarım Fuarını bekliyorum.

EM'in suyun pH düşürme etkisi çok önemli. Yakınımın 8 dönüm pamuk tarlasında denemek istiyorum. Toprağın 50 cm altı zaten tuzlu. Bu geniş alan eskiden denizmişti. Kesik köy, Maltepe ovası ve bu alanda pamuk yetiştiriciliği yapılıyor. Sn. Özlem Hanım bilir. Uygulama örnek oluşturabilir.

Bu alanda _son yıllarda denenen_tuzluluğa dayanıklı pamuk çeşidi tutunabiliyor. Açıkcası 15_20 yıl önce tuzluluktan dolayı pamuk zor yetişiyordu ve dranaj sistemi uygulunarak, su doldurulara tuzluluğun süzülmesi sağlanarak, zeolit benzeri toprak atılarak bu güne gelindi.

Belki salma sulamanın etkisi ile tekrar tuzluluk belirmeye başladı.

Bu yıl geçti. Pamuklar bir iki ay sonra toplanacak. Gelecek yıl denemeyi düşündük. Klinoptolit karıştırılması konusunda bir şey demediniz. Zaten gübreleme yapılacak da EM' e en uygun olanı aramıştım.

Sadece bukaşi ve EM uygulaması yeterli görünmedi bana.

Dogasever
28-08-2010, 01:22
Kil ve çiftlik gübresi de tabii ki uygulanmalı. Bukaşi derken yanına parantez içinde kompost da demiştim. Kil mutlaka şart!

denizakvaryumu
07-09-2010, 16:04
Dün EM Ankara'ya EM almak için uğradım,(sıcaklar kırılmaya başladı, bayramdan da istifade ederek 10-15 fidan dikeceğim) Serhat Bey de geldi güzel bir konuşma oldu.

Ergene'den girdik, Ankara çayı vs.derken konu tarla farelerine geldi...

Serhat Bey, EM kullanan tarla-bahçe sahiplerinin tarla farelerinden kurtulduğunu söyleyince şaşırdım...

Damlama borularını kemiren fareler EM uygulanınca yuvalarını bırakıp kaçmışlar...Ayrıntılı bilgi Serhat Beyde :)

denizakvaryumu
07-09-2010, 16:09
Bu arada Sn.Doğasever
fidan dikiminde, fidan köklerine ve can suyuna önerdiğiniz EMA oranı nedir?

1/10 - 1/20 yoksa 1/1000 mi bu konuda bir netlik yok ?

Dogasever
08-09-2010, 17:45
Sn Denizakvaryumu

Öncelikle bayramınız kutlu olsun.

Farelerle ilgili konuyu biliyorum. EM'den öcü gibi kaçıyorlar. Sanırım fermantasyon kokusunda onları rahatsız eden bir şey var. Bunu bir çiftlikte denedik! Çiftlik fareden geçilmiyordu. Bir tane bile kalmadı.

EMA oranına gelince, 1/10 veya 1/20 seyreltmeyi yalnızca kompost yapımında kullanıyoruz. Bitkilerin üzerine spreylemede veya sulama suyuna ilavede ise, sulama sıklığına göre, 1/500 veya 1/1000 kullanıyoruz. Bitkilere 1/100 seyreltme oranına kadar verilebilir ama 1/100'den daha az seyreltilmiş EMA bitkilere verilmemelidir. (1/500 en ideal olan orandır)

saygılar

denizakvaryumu
13-09-2010, 09:01
1/500 oranına göre fidanlara can suyu vereceğim.

Fidan işinden vakit kalırsa tarla fareleri deliklerine de yine 1/500 EM uygulayayım...

Teşekkürler.

Dogasever
13-09-2010, 12:24
Sn Denizakvaryumu

Tarla farelerine 1/250 seyreltme oranında uygulayın lütfen. Kolay gelsin. Amaca göre seyretlme oranı değişiyor.

Selamlar

1/500 oranına göre fidanlara can suyu vereceğim.

Fidan işinden vakit kalırsa tarla fareleri deliklerine de yine 1/500 EM uygulayayım...

Teşekkürler.

çaça
13-09-2010, 15:35
Sn. Doğasever
EM köstebeklere de etkili mi? Tarla faresine etkili olabiliyorsa köstebeklere de etkili olabileceğini düşünüyorum. benim başım bunlarla çok dertte. selamlar.

Dogasever
13-09-2010, 16:41
Sn Çaça

Köstebeklerle ilgili herhangi bir deneyimim olmadı ama siz deneyebilirsiniz.

çaça
14-09-2010, 10:22
Sn. Doğasever,
Denemek istiyorum. ancak nasıl uygulayacağım hakkında bir fikrim yok. sanırım bilgiler Serhat Bey'de. Sn. Denizakvaryumu öyle demişti. onunla irtibata geçmem gerekiyor.

Dogasever
14-09-2010, 13:41
Sn. Doğasever,
Denemek istiyorum. ancak nasıl uygulayacağım hakkında bir fikrim yok. sanırım bilgiler Serhat Bey'de. Sn. Denizakvaryumu öyle demişti. onunla irtibata geçmem gerekiyor.

Sn Çaça

Uygulama için bu konunun en başındaki iki mesaja bakabilirsiniz. bir sorunuz olursa bana da sorabilirsiniz. Ayrıca, Serhat Beyden uygulama kılavuzu da isteyebilirsiniz. Kolay gelsin. Ama bu başlığın başındaki iki mesajda her şey anlatılıyor.

daylightmn
16-09-2010, 20:08
sayın dogasever, bu sene buğday tarlalarımızda aşırı bir şekilde tarla faresi zararına maruz kaldık. çiftlikte yaptığınız uygulamada ema ile iyi bir netice aldığınızı belirtmişsiniz. uylamanın yapılışını detaylandırabilirmisiniz. yani her bir fare deliğine emalı su mu vermeliyiz yoksa tarla pülverizatörü ile mi uygulama yapmalıyız.

zenfree
21-09-2010, 14:37
emturkey.com'dan alıntı. (http://http://www.emturkey.com/cevredeemkullanimi.htm)
EVLERDE VE TURİSTİK AMAÇLI KULLANIM
EM'yi, evlerde, otellerde ve diğer yerlerde de kullanabilirsiniz. En çok kullanım yeri ve şekli aşağıda verilmektedir:

1- Evlerde;

Banyo, lavabo ve tuvaletlerde hijyenlik sağlama ve kötü kokuları yok etmek için kullanılabilir. Ayrıca, foseptik çukurlarına uygulanabilir. Normal kullanım dozu 1:1.000 ya da 10 cc EM /m2.

2- Otellerde;

Otellerin kötü kokan bazı yerlerinde (merdiven altı ve boşlukları gibi) ve odalarında (ardiye odaları gibi) kötü kokuların giderilmesinde ayrıca havasızlıktan ya da nemden ötürü küf kokan her yerde kötü kokuları yok etmede son derece etkilidir. Lokanta ve otellerin paket arıtmalarının yetersiz olduğu yerlerde de yine yukarıdaki dozajlama oranında başarıyla kullanılmaktadır. KOİ, BOİ ve AKM'yi azaltmaktadır.

3- Diğer Yerlerde;

Otel ve kamplarda, yine suyun kalitesini iyileştirmede ve kötü kokuları gidermede kullanılmaktadır.

SONUÇLAR
Atık suda EM kullanımı, kötü kokuların yok edilmesi ve organik madde sedimentasyon (çökelme) hızının arttırılması; KOİ, BOİ ve AKM'nin azaltılması açısından son derece yararlıdır. Ayrıca anti-oksidasyon etkisiyle iyonlaşma bastırılmaktadır.EM kullanıldığında, O2 tüketimi azaltılabileceği için işletme maliyeti düşecektir. Su arıtıldıktan sonra içinde hala EM mikroorganizmalarını içereceğinden atıksu tesisinden doğaya deşarj edildiği her yerde bitki örtüsü ve çevre açısından büyük iyileşme gözlenecektir. Bu iyileşme, suyun biyolojik kalitesinin yükselmesinin bir sonucudur. Atıksu arıtmada EM kullanımı çok iyi ve etkin sonuçlar verenucuz bir teknolojidir.

Yukarıda bahsedilen alanlarda hangi em çeşidini kullanmak gerekiyor? Çok fazla bilgi var. İçinden bulamadım.

Dogasever
23-09-2010, 01:45
Sn Zenfree

Evlerde de EMA yani aktifleştirilmiş EM kullanılıyor.

Özellikle kötü kokular ve tıkanmış lavabolar banyolar için çok iyi.

Bir de nemli ve havalandırılamayan merdiven altı ardiye kiler gibi yerlerde nemden kaynaklanan bir küf kokusu vardır. EM, bu kokuyu da yok ediyor.

Ayakkabıların içine spreylerseniz, ayak kokusunu yok ediyor....

Fırın temizliğinde ve cam temizliğinde de çok etkili.

Ben arabamın camlarına spreyliyorum, pırıl pırıl yapıyor.

Halılarda ve yataklarda yaşayan mayt denilen küçük canlılar var. EM spreyleyerek bunlardan da kurtulabilirsiniz

zenfree
23-09-2010, 08:25
Sayın Doğasever teşekkürler.

Dogasever
23-09-2010, 11:56
sayın dogasever, bu sene buğday tarlalarımızda aşırı bir şekilde tarla faresi zararına maruz kaldık. çiftlikte yaptığınız uygulamada ema ile iyi bir netice aldığınızı belirtmişsiniz. uylamanın yapılışını detaylandırabilirmisiniz. yani her bir fare deliğine emalı su mu vermeliyiz yoksa tarla pülverizatörü ile mi uygulama yapmalıyız.


Tarla pulvarizatörü ile tarlaya ve tarlanızın etrafına EM5 uygulayınız (fare deliklerine de zaten böylece gitmiş olacaktır) ve suyla 1/250 oranında seyreltiniz. Kolay gelsin.

fsuzen
23-09-2010, 12:20
Arabamın paspasına dökülen süt'ün kokusunu yok etmek için 1.5 litre 1/25 oranında EMA döktüm.Sonuç olumsuz.

SAygılarımla:)

daylightmn
23-09-2010, 12:23
Tarla pulvarizatörü ile tarlaya ve tarlanızın etrafına EM5 uygulayınız (fare deliklerine de zaten böylece gitmiş olacaktır) ve suyla 1/250 oranında seyreltiniz. Kolay gelsin.

teşekkürler doğasever.

verdoque
23-09-2010, 12:29
Arabamın paspasına dökülen süt'ün kokusunu yok etmek için 1.5 litre 1/25 oranında EMA döktüm.Sonuç olumsuz.

SAygılarımla:)

Kumaşa dökülen sütün kokusundan kurtulmak çok zor diye duymuştum. Paspası değiştirmek kesin çözüm.

fsuzen
23-09-2010, 12:36
Arabanın taban paspası.Değiştirmek çok zor:)

Dogasever
23-09-2010, 19:25
Sayin Suzen

Arabanız için üzüldüm ancak ben bizim çocuklardan biri arabamda koltuğun üzerine istifra edince, kullandım. koku gitti. Bir de kayınvalidemin arabası çok berbat kokuyordu (2 köpeği var sürekli arabadalar) ona da iyi geldi.

Sizin durumunuzda ne olduğunu bilmiyorum ama bence çok fazla kullanmışsınız. Bir de bu tür uygulamalarda sıvı halde üzerine dökmüyoruz. Sadece hafifçe nemlendirecek şekilde spreyliyoruz. Sıvı halde üzerine boca etmek doğru değil. Örneğin, birkaç gün arayla birkaç kez spreylemek iyi geliyor. Selamlar

fsuzen
24-09-2010, 08:52
Sayın Doğasever

İlk önce fısfısladım.Sonuç alamayınca bolca boca ettim.Bir yerlerde yanlış yapıyorum ama anlayamadım.

Saygılarımla:)

Dogasever
24-09-2010, 09:11
Sn Süzen

Süt kokusuyla ilgili herhangi bir deneyimim olmadı. O yüzden bir şey söyleyemiyorum. Belki de süt kokusunu yok edemiyor olabilir. Selamlar.

Dogasever
24-09-2010, 11:09
Sevgili dostum Atila, Antalya Sundance tatil köyünde bir EM ve ideal tarım semineri düzenlemiş. Seminer ve dostum Atila'nın özgeçmişi hakkındaki bilgileri aşağıda bulabilirsiniz. Hem tatil yaparak hoşça vakit geçirmek hem de Atila'dan bir şeyler öğrenmek için iyi bir fırsat olduğunu düşünüyorum:

İdeal Tarım Semineri ve Uygulaması

Sundance Nature Village
Tekirova, Antalya
15 – 24 Ekim 2010

İdeal Tarım doğal yöntemleri kullanarak, insanlar için sürdürülebilir yaşam alanları tasarlamayı ve kurmayı amaçlar. Doğa’ya saygı ve uyum üzerine kurulu olan ideal tarım felsefesi ürün yetiştirmekten yeme ve pişirme alışkanlıklarına kadar çeşitli yaşamsal alanlara yayılmayı hedefler.

Kısıtlı kaynaklarla en fazla verimi almanın yollarının anlatılacağı ve uygulanacağı seminer kapsamında aşağıdaki konuları da kapsayacak biçimde ideal bir tarım bahçesi hazırlanacaktır.


Seminer kapsamındaki konular:
EM- Etkin mikroorganizma yapımı ve kullanımı
Kompost yapımı ve kullanımı
Ay takvimi
Permakültür
Bitkileri hastalıklardan doğal yöntemlerle koruma metodları “iyi komşular ve kötü komşular”
Tohum ekimi öncesi toprağın hazırlanması
Tavuk Traktörü yapımı ve kullanımı
Sebze ekimi uygulaması
İdeal Tarımda hayvanlarımızın yeri


Eğitmen: Walter Reibnegger-Lengheim- Avusturya
(Eğitim Türkçe verilecektir)

Yer: Sundance Kamp –Tekirova, Antalya
www.sundancecamp.com



Kurs ücreti: 550 TL (ücrete 9 günlük eğitim, çadır ile konaklama ve 3 öğün vejeteryan yemek dahildir.) Ağaç ev **** bungalowlar da konaklama için Sundance Kamp ile iletişime geçiniz.


Daha fazla bilgi, kayıt ve rezervasyon için:
tel: 0 242 821 41 65 / e-mail : sundance@sundancecamp.com




NOT: Çalışma kıyafetlerinizi, yağmurluğunuzu ve çizmelerinizi getirmeyi unutmayın!

Dogasever
24-09-2010, 11:13
Walter Reibnegger-Lengheim (Atila) kimdir?

Walter Reibnegger-Lengheim 19 Eylül 1954 tarihinde Viyana, Avustrya’da doğdu. Doğal tarımın teknik ve uygulamaları ile ilk tanışıklığı henüz bir çocuk iken dedesinin ve amcasının Avusturya’daki bahçe ve çiftliklerinde gerçekleşti. Doğal tarıma olan ilgisini ve bilgisinin kaynağını “yaparak öğrenme” olarak tanımlıyan Walter ilerleyen yıllarda sadece doğal tarım ürünlerinin kullanıldığı organik mutfak şefliği de yaptı.

Walter doğal tarımın çeşitli alanlarında birçok seminer ve çalıştaya katıldı. Bunlardan bazıları; tohumların geleceği ve geleneksel çeşitliliği korumayı amaçlayan çiftçi ve basın mensuplarının bir girişimi olan Arche Noah Projesi (http://www.arche-noah.at/etomite/) kapsamında Biyolojik Çeşitliliğin Korunması ve Kültür Bitkilerinin Geliştirilmesi, Multikraft (http://www.multikraft.com) ile EM Etkin Mikroorganizmanın Yapımı ve Kullanımı, Yunus Emre Ekolojik Çiftliği (http://yunusemrefarm.eklablog.com) ile Permakültür Eğitimi.

Reibnegger-Lengheim 1990-1995 yılları arasında Viyana, Avusturya’da birçok okul ve eğitim enstitüsünde Doğal Tarım ve Sağlıklı Beslenme üzerinde çeşitli seminerler verdi. Bunun yanı sıra 1992 yılında yayımlanan Avusturya Organik Mutfağı kitabının da yazarlarından biridir.

1994 yılında çevreci bir iş kurarak doğal tarım ürünlerinin dağıtımını yapan bir şirket kurdu. Doğal tarım çiftçilerinden oluşan ağını da kullanarak üretici ile son tüketici arasında aracı rolü üstlendi. Ürünlerin bisikletlerle dağıtıldığı şirkette tüm süreçlerin çevreci olmasına özellikle dikkat etti.

Reibnegger-Lengheim 2001 yılında Türkiye’ye taşındı. EM’i ilk olarak Adrasan, Antalya’da sera çiftçileri ve ziraat mühendislerine tanıttı. Halen de çeşitli alanlardaki teknik bilgisini EM Türkiye (http://www.emturkey.com ) ile paylaşmaya devam ediyor.

Walter 2005 yılından beri Sundance Nature Village’de yaşamaktadır. Türkçe isim olarak Atila (At-ila) lakabını Sundance’te doğal atçılıkla ilgilendiğinden kazanmıştır. Bunun yanı sıra EM yapımı ve kullanımı, doğal tarım ve beslenme uzmanı olarak da görev üstelnmiştir. Ana dili olan Almanca ve akıcı İngilizce’sinin yanı sıra Walter akıcı bir Türkçe öğrenmeyi de başararak seminer ve çalıştaylarını bu üç dilde vermektedir.

acemi_caylak
25-09-2010, 20:47
Sn. Dogsever,

Bugün Ensar'la birlikte Lüleburgaz tarım fuarına gittik. Fuarda tratörden başka bir şey yoktu. Ancak Trakya Bölge Bayisi Mustafa Bey'de fuara katılmış. Kısıtlı imkanlar ile EM için kendisi bir broşür bastırmış. Broşür güzel olmuş. Bence EM'nin Trakya'da tanıtımında örnek bir adım.

Dogasever
29-09-2010, 11:30
1- Dikim çukurunu açınız
2- 1/1000 oranında suyla seyreltilmiş EM ile çukuru sulayınız.
3- 1 kg toprak + 300 gram Biochar (ya da odun kömürü) + 300 gram kompost + 300 kg Bukaşi iyice karıştırınız ve karışımı dikim çukuruna dökünüz. Bitkiyi dikiniz.
4- Eğer kompost yoksa veya Madde 3'e alternatif olarak 1 kg toprak + 500 gram Bukaşi + 500 gram Biochar karışımını da kullanabilirsiniz.
5- Tekrar 1/1000 oranında suyla seyreltilmiş EM ile sulayınız (1 litre/m2)
6- Çim, kavuz, yaprak veya sap malçı ile ~5 cm yüksekliğinde malçlama yapınız. (dikim çukurunun kenarına kadar).
7- Fideler tuttuktan sonra 1/1000 oranında suyla seyreltilmiş EM ile 1 litre/m2 olacak şekilde sulama yapmaya devam edebilirsiniz. Ayrıca, malçın üzerinden 250 -500 gram Bukaşi ilavesine de devam edebilirsiniz.

Resimler için bakınız: Apnan Manueli (http://www.apnan.org/APNAN%20Manual.pdf)(Sayfa 33)

Biochar'ın yapımı için bakınız: Mesaj 1 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=699893&postcount=190), Mesaj 2 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=699898&postcount=191), Mesaj 3 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=699905&postcount=192), Mesaj 4 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=700070&postcount=193) (Acemi Çaylak'ın mesajları)

denizakvaryumu
29-09-2010, 12:31
Sn.Dogasever

EM içinde Bacillus subtilis var mı?

Dogasever
29-09-2010, 12:46
Sn.Dogasever

EM içinde Bacillus subtilis var mı?

Evet var.

MeyveliTepe
29-09-2010, 13:05
Tam türü ile tesbit edilenlerden bazıları:

* Bacillus subtilis var natto (also known as Bacillus subtilis)
* Bifidobacterium animalis
* Bifidobacterium bifidum
* Bifidobacterium longum
* Lactobacillus acidophilus
* Lactobacillus bulgaricus
* Lactobacillus casei
* Lactobacillus delbrueckii
* Lactobacillus plantarum
* Lactococcus lactis subsp. diacetylactis (also known as Enterococcus diacetylactis)
* Lactococcus lactis
* Rhodopseudomonas palustris
* Saccharomyces cerevisiae
* Streptococcus thermophilus (also known as Enterococcus thermophilus)

acemi_caylak
29-09-2010, 13:13
Dr. Higa EM içinde toplam 80 mikroorganizma olduğunu söylüyor. Benim ulaşabildiğim kaynaklardaysa
EM içeriğindeki mikroorganizmalar aşağıdaki gibi. Bunlar ağırlıklı olanlar bildiğim kadarıyla.

Laktik Asit Bakterileri
• Lactobacillus plantarum
• Lactobacillus casei
• Lactococcus lactis

Fotosentetik Bakteriler
• Rhodopseudomonas palustrus
• Rhodobacter spaeroides

Mayalar
• Saccharomyces cerevisiae
• Candida utilis

Aktinomisetler
• Streptomycetes albus
• Streptomycetes griseus

Mantarlar
• Aspergillus oryzae
• Mucor hiemalis

denizakvaryumu
29-09-2010, 13:24
Trichoderma harzianum için bir bilgi var mı?

MeyveliTepe
29-09-2010, 13:29
Bildiğim kadarıyla bu EM'de yok.

Dogasever
29-09-2010, 13:38
Sevgili ağaç ve toprak severler,

Önemli olan tüm bu yararlı mikroorganizmaların bir arada yarattıkları sinerjidir. Bu sinerjiyi de konunun en başındaki mesajlarda açıklamıştım. Bu sinerjinin sadece bir parçasını bu mikroorganizmalardan bir tanesini tek başına ya da ikili gruplar halinde toprağa ilave ettiğinizde görebilirsiniz. (Örneğin, sadece laktik asit bakterileri de yarar sağlar veya sadece basilis subtilis veya sadece pseudomonas da (örneğin pseudomonas fluorescence) faydalıdır (piyasada bir tek mikroorganizma türü içeren ürünler tek başlarına kullanıldığında da faydalı olur ve diğer faydalı mikroorganizmaların da bir yere kadar çoğalmasına yardımcı olur.) Ama tüm sinerjiyi görmek dolayısıyla azami düzeyde yarar sağlamak için toprağa EM ilave etmek daha uygun olacaktır. Çünkü bu karışım faydalı mikroorganizmaların bir arada bulunduğu en ideal karışımdır. Ayrıca, bir noktayı daha belirtmeliyim. Bu karışım, yerli yararlı mikroorganizmaları yok etmez; aksine yerli yararlı mikroorganizmaların daha da güçlenerek çoğalmasını sağlar. Topraklarımızın çoğunda yararlı mikroorganizmanın çok az olduğunu ya da hiç kalmadığını düşünecek olursak, EM'nin ya da EM benzeri karışımların ülkemiz tarımı açısından ne derece önemli olduğu anlaşılacaktır diye düşünüyorum. Bu konuda, Toprak ve Mikrobiyoloji bölümünde Sn Acemi Caylak arkadaşımızın çalışmalarını canı gönülden desteklediğimin bilinmesini isterim.

Dogasever
29-09-2010, 13:41
Bildiğim kadarıyla bu EM'de yok.

Haklısınız Sn Meyvelitepe

Trichoderma harzianum EM'de yoktur.

acemi_caylak
29-09-2010, 15:33
Topraklarımızın çoğunda yararlı mikroorganizmanın çok az olduğunu ya da hiç kalmadığını düşünecek olursak, EM'nin ya da EM benzeri karışımların ülkemiz tarımı açısından ne derece önemli olduğu anlaşılacaktır diye düşünüyorum.

Buna ek olarak, bir kez daha vurgulamak istiyorum. EM ve Natural Tarım broşürlerinde açıklanan reçetelerin büyük çoğunluğu (hatta hepsi) uzakdoğu için hazırlanmış durumda. Ki oradaki topraklar tropikal iklim kuşağında ve ortalama hava sıcaklığının 20 °C civarlarında olduğu topraklar. Üstelik tropik yağmurlardan dolayı toprak sürekli nemli. Bu yüzden humus oluşumu çok daha hızlı ve topraktaki mikroorganizma sayısı çok yüksek. Tek başına EM, mikrobiyal gübre veya sıvı organik gübre uygulaması orada daha etkili sonuçlar verebilir.

Bizim topraklara geldiğimizde, bizim bahçede bu oran geçen yıl şubat ayında %0,34 civarında idi. Bu yüzden çok maliyetli ve emek yoğunluklu bir çok uygulamayı bir arada yaptık. Yakında yine ağaç başına yaklaşık 100 kg hayvan gübresi ağırlıklı kompost ve 2 kamyon kömür tozu uygulaması yapacağız. Ancak maliyetli olsada bu yıl güzel sonuçlarda aldık. Fıstıklar komşu bahçelere oranla daha iri ve daha dolgundu. Zeytinler ise yok yılı olmasına rağmen meyve verdiler.

Ancak bütün bunlarında yeterli olmayacağını düşünüyorum. Genel olarak toprakta olması gereken organik madde miktarı en az %5 olmalı. Zeytin ve Antepfıstığı için ise bu oranın en az %2 olması gerekiyor. Ki Mikrobiyoloji ve Toprak başlığında matematiksel olarak hesaplandığı gibi bu orana ulaşmak için daha çok yolumuz var.

Yukarıda Dogasever'in açıklamalarına ek olarak bir noktayı vugulamak istiyorum. Bahçenizdeki dal, saman, yabancı ot türünden hiç bir organik atığı uzaklaştırmayın. Kompost, malç, biochar, EM spreylerek sürme vb. gibi yöntemleri mutlaka uygulayın. Dışarıdan leonardit, klimoptilolit vb. eklenmesi türünden kolay çözümleri kesinlikle reddetmiyorum. Ancak bu uygulamalardan kesin sonuç almanın ortalama maliyeti bir çiftçinin bütçesini kat kat aşacak miktarlara varacaktır. Ayrıca kompost, malç, biochar, EM, Sim Derma, Bacillus subtilus, Pseudomonas fluorescence vb. içeren ürünler kesinlikle birbirinin alternatifi değil, birbirini tamamlayan ürünler.

Mikroorganizmalarında canlı olduklarını unutmayın. Nasıl evinizdeki diğer evcil hayvanları düzenli olarak besliyorsanız onlarıda o özenle beslemeniz gerekir. Bu yüzden aşağıdaki gibi kısa bir genelleme yapabiliriz. Sayılan 7 maddenin hepside birbirinin alternatif değil, birbirini tamamlayan ürünler.

1- Malç: Daha çok mantarlar ve aktinomisetler için besin kaynağı
2- Kompost: Bakteriler için besin kaynağı
3- Biochar: Bakteriler için besin kaynağı olmanın yanısıra, toprağın katyon değişim kapasitesini düzenliyor.
4- EM ve Benzeri ürünler: Topraktaki mikroorganizma sayısını artırmak ve çeşitlendirmek için.
5- İz Elementler: Özellikle Magnezyum, Kalsiyum (Magnezyum Sülfat ve yumurta kabuğu çok pahalı değil) olmak üzere (topraklarımızda genelde potasyum ve fosfor yeterli düzeyde var. Sebzecilik yapmıyorsanız veya bu iki elemente çok duyarlı meyve çeşidi yetiştirimiyorsanız çok önemli değil.) iz element takviyesi. Çünkü malç ve kompost daha çok Azot ve Karbon ağırlıklı organik madde içeriyor.
6- Orman toprağından elde ettiğiniz mikorizalar: Salgıladıkları glomalin enzimi ile topraktaki karbon oluşumunun %20 sini gerçekleştiren müthiş canlılar.
7- Rhizobium aşılanmış baklagil ekimi: Yeşil gübreleme için çok önemli.

Toprakta organik maddenin ne kadar önemli olduğuna dair Muttalip Bey'i ziyarete gittiğimde fotoğraflar çekmiştim. Bafa Gölü civarında, gölün taşma alanında olduğu için organik maddece zengin ve taban suyunun çok derinde olmadığı yerdeki zeytin ağaçları ile kıraç yerdeki zeytin ağaçları arasında çok büyük farklar vardı. Ki her ikisinde de herhangi bir uygulama yapılmamıştı. Muttalip Bey'in deyimiyle organiğinde organiği. MuttalipBey fotoğrafları gönderdiğinde buradan da yayımlarız.

MeyveliTepe
29-09-2010, 15:56
Çok doğru.

Dogasever
29-09-2010, 16:51
EM ve Natural Tarım broşürlerinde açıklanan reçetelerin büyük çoğunluğu (hatta hepsi) uzakdoğu için hazırlanmış durumda. Ki oradaki topraklar tropikal iklim kuşağında ve ortalama hava sıcaklığının 20 °C civarlarında olduğu topraklar. Üstelik tropik yağmurlardan dolayı toprak sürekli nemli. Bu yüzden humus oluşumu çok daha hızlı ve topraktaki mikroorganizma sayısı çok yüksek. Tek başına EM, mikrobiyal gübre veya sıvı organik gübre uygulaması orada daha etkili sonuçlar verebilir.

Teşekkürler Acemi. Bu yüzden EM'yi de mutlaka organik madde ile birlikte ve sulu tarımda kullanmayı öneriyoruz. (Her canlının suya ve besine ihtiyacı vardır). Hiç olmazsa, tarlalarda bile en az 3 veya 4 defa sulama yapılmalıdır ve EM sulama yapıldıktan sonra uygulanmalıdır. Örneğin, Ankara cıvarında holder ile 3 defa sulama yapılan buğday tarlasında EM'nin yararını gözlemledik. Diğer bir konu da, kışın ortasında EM veya başka herhangi bir mikrobiyal ürünü dış mekanlarda kompost yapımı dışında kullanmaya gerek yok. EM kullanımına Şubat sonu, Mart başı gibi başlanabilir. Hava sıcaklığının en az 10-15 C derece arasına ulaşmış olması avantajdır.

denizakvaryumu
05-10-2010, 10:34
Sn.Dogasever,

Ev atıklarını EM yardımı ile küçük kompost kovalarında kompost yaparken biliyorsunuz alt tarafta bir sıvı birikimi oluyor.

Bu sıvıyı fazla bekletmeden almak gerekiyor aksi halde bu sıvıda ağır bir koku meydana gelmekte.

Benim aklıma takılan husus ise;

EM kirli nehirlerde-göllerde-hayvan ahırlarında kötü kokuların giderilmesinde ve temizlenmesinde kullanıldığına göre;
bu kompost kovasında oluşan birikmiş sıvının kokusunu nasıl gideremiyor?

Dogasever
05-10-2010, 12:04
Sn.Dogasever,

Ev atıklarını EM yardımı ile küçük kompost kovalarında kompost yaparken biliyorsunuz alt tarafta bir sıvı birikimi oluyor.

Bu sıvıyı fazla bekletmeden almak gerekiyor aksi halde bu sıvıda ağır bir koku meydana gelmekte.

Benim aklıma takılan husus ise;

EM kirli nehirlerde-göllerde-hayvan ahırlarında kötü kokuların giderilmesinde ve temizlenmesinde kullanıldığına göre;
bu kompost kovasında oluşan birikmiş sıvının kokusunu nasıl gideremiyor?

Sıvı biriktiği anda koku yapan bir sıvı değil. Ben de 1 aylık çöp kovası var. Taze çıkan sıvı kokmuyor. Sıvı biriktikten sonra o haznede birkaç gün kullanılmaz ise, koku yapıyor. Nedeni de, aşağıdaki nednelerdir:

- alt haznede oksijen bulunması
- alt haznede EM'nin etkisinin olmaması (üst hazneye sadece eM BUkaşi uygulanmakta ve alt haznedeki sıvı ile teması bulunmamaktadır)

En doğrusu bu sıvıyı birkaç günde bir alıp lavaboya, tuvalete, banyoya dökmektir.
Ancak, çöp EM Bukaşi ile muamele gördükten sonra üzerinden 1 ay bile geçse kötü kokmuyor. Bence EM'nin performansını süzülen ve süzüldükten sonra EM ile teması kesilen sıvıya göre değil de, sürekli organik madde ile (çöple) temas halinde kalan ve kokmayan fermnate olmuş maddeye göre dğeelrendirmek gerekir.

denizakvaryumu
05-10-2010, 13:06
Bu alltaki sıvıda EM üremesi olmuyor mu?
Neticede EM ile harmanlanan atıklardan çıkan sıvılar.Yani EM ile bulaşık.

Dogasever
05-10-2010, 13:36
Bu alltaki sıvıda EM üremesi olmuyor mu?
Neticede EM ile harmanlanan atıklardan çıkan sıvılar.Yani EM ile bulaşık.

Hayır orada EM üremesi olmuyor. EM en ideal oranda EM1 içindedir. Her defasında organik madde ile temasında biraz daha ideal orandan sapar. Aktifleştirşlince bile az da olsa sapma söz konusudur. Aşağıdaki her aşamada ideal EM1 oranından biraz daha uzaklaşma söz konusudur.

Sırayla:
-EM1
-EMa
-Bukaşi
-Bukaşinin Çöpe Uygulanması
-Çöp sıvısının oluşumu


Eğer bu ideal orandan uzaklaşma ve kontaminasyon olmasaydı. Bir defa EM1 alır ondan sonsuza kadar EMA üretebilirdiniz. Ama durum böyle değil. Ancak bir defa EMA üretebilirsiniz. Aksi takdirde ikinci defa üretilen şey EM değildir. EM'nin yaptığı etkileri yapmaz.

Halil Önen
06-10-2010, 23:17
Belen köyünden Mehmet Gemici' nin yetiştidiği patlıcanlar.

174038

İçine girdiğinizde kayboluyorsunuz.

EMA uygulandı;

hem kökten, hem yapraktan. Damlama sistemi olmamasına rağmen tüm uygulama kurallarına başından sonuna kadar uydu.

Asıl korkusu ve EMA uygulama amacı NEMATOT kök hastalıydı. Nematot patlıcanı en verimli döneminde durduruyordu.

Aynı yöntemle domateste nematot kök hastalığını önlemişti. (Bunu yukarıdaki bir iletide yazmıştım)

174039

Şu anda bile hala çiçek ve patlıcan var. Ve çok sağlıklılar. Verim de çok iyiydi.

Teşekkürler Doğasever;
Teşekkürler EMA.


Şimdi yapmam gereken;

bazı patlıcan köklerinini çıkarmak ve onları elde edeceğim mikoriza ile aşılamak.

Bakmışsın bir de patlıcan ağacı yetiştirmişiz.:)

Dogasever
06-10-2010, 23:28
Halil Bey yazıyı okumadan önce resim açıldı. En önde bir ağaç var. Yanılıyor olabilirim belki ama bana armut ağacı gibi geldi. Ona bakarak, tüm tarlada armut ağacı ekili sandım bir an. Sonra yazıya bakınca anladım patlıcan olduklarını. Bu paylaşımınız için çok teşekkürler. Bu patlıcanların köklerinde mikoriza olduğunu sanıyorum. Kökleri de sonra fotoğraflarsanız çok memnun olurum. Sevgiler, saygılar.

Halil Önen
06-10-2010, 23:41
Halil Bey yazıyı okumadan önce resim açıldı. En önde bir ağaç var. Yanılıyor olabilirim belki ama bana armut ağacı gibi geldi. Ona bakarak, tüm tarlada armut ağacı ekili sandım bir an. Sonra yazıya bakınca anladım patlıcan olduklarını. Bu paylaşımınız için çok teşekkürler. Bu patlıcanların köklerinde mikoriza olduğunu sanıyorum. Kökleri de sonra fotoğraflarsanız çok memnun olurum. Sevgiler, saygılar.

Evet öndeki ağaç armut ağacı.

Gelecek yıl onunla yarışaçağız.:)

Şu anda köklerde mikoriza var mı yok mu bilemem ama geçen yıl NEMATOT vardı.

Gelecek yıl mikoriza da uygulayacağız.

Dogasever
06-10-2010, 23:50
Patlıcanları toplamak için ya armut ağacına çıkacağız ya da merdivene desenize :D... Sevgiyle kalın...

kayastop
19-01-2011, 17:43
sevgili doğasever geçen hafta 1 lt em 1 aldım ankaradan em agriton bundan bir pet şişeye 50 gr pekmez ve 50 gr em 1 ve 900 gr hazır su toplamda 1 lt karıştırdım aynı oran kat sayısıyla 2,5 lt daha karışım hazırladım 1 hafta geçmesine kaşın hala bir hareket yok sobalı odada loş bir yerde muhafaza ediyorum bu sorunla ilgilenir misiniz teşekkürler

seleste
27-01-2011, 20:23
Yazdan beri garajda durmakta olan bu çuvalların birini bugün açtım ve harikulade bir kompostla karşılaştım. Bugün fotoğraflayamadım ama yakında fotoğraf ekleyeceğim.

Başardığım şeyin benim için önemi büyük : Maliyet çok fazla yükselmeden, fazla kolgücü gerekmeden basitçe kompost yapmak mümkün müydü ? Mümkündü.

- Ayrıca 3 başarısız kompost denemesinin ardından olmuyorsa olmuyordur deyip bırakmamıştım.-

Sayın Doğasever 'e çok içten teşekkürlerimi iletmeyi borç bilirim. Selamlar.

seleste
27-01-2011, 20:33
Bunlar bugün oldu, ben eşim ya da yardımcımız olmasa yukardaki işlemleri yapamayacağımı biliyordum. Peki günlük olarak basitçe hem evsel artıklardan kurtulsak hem de kompost elde etsek olmuyor muydu ? Deneyelim bakalım.

Yeşil malzeme olarak yalnızca rastgele küçültülmüş karpuz kabuğu var. Ortalama bir işgünün ardından fazla zaman ve emek ayırmadan kompost yapabilecek miyiz ?
152543

Yüzde 20 oranını ayarlıyoruz.
152544
152545

Kahverengi malzeme olarak kavak talaşı var, gübre ve toprak da aynı miktarda : Fotoğraftaki ölçü küreği.

Kese kağıdı başına yarım bukaşi topu var. Çünkü Bukaşi topları bitmek üzere ve yarım bukaşi topu / yarım kg karışım oranı bana iyi gibi göründü.

Karışımı kahverengi malzeme sayılacağı için kese kağıtlarına doldurdum ve bantladım.

Bu kahverengi kağıtlar bir de tabaka halinde satılıyordu, bir tabaka alarak yaprak sarar gibi sıkı sıkı karışımı sarabilirdim. Tek kez yapıştırmak daha kolay geldi, kese kağıdı seçtim.

152546

Hepsini hazırlayıp bantladım. Bir poşete doldrudum ve sıkı sıkı kapattım.

Bakalım bu rastgele küçültülmüş sebze meyce artıkları - bu kez yalnızca karpuz kabuğuydu gerçi - kolayca parçalanıp kompostlaşacak mı ?

Sonuçları 1 ay sonra alırız sanırım.

Bu çalışma ise asıl başarmak istediğimdi : Evsel artıklardan günlük olarak 1-2 kg kompost olmaya hazır karışım hazırlamak. Kesekağıdına sarıp duvar dibine tuğla gibi sıra sıra dizecektim. Daha ilk denemede başarısız oldum. Çünkü karpuz kabukları hem iyice küçültülmemişti hem de % 50 nemliliği hiç Ema fısfıslanmadan geçmiş durumdaydı.

Bunu yakında tekrar deneyeceğim, fotoğraf da çekerim.

çaça
28-01-2011, 12:58
sevgili doğasever geçen hafta 1 lt em 1 aldım ankaradan em agriton bundan bir pet şişeye 50 gr pekmez ve 50 gr em 1 ve 900 gr hazır su toplamda 1 lt karıştırdım aynı oran kat sayısıyla 2,5 lt daha karışım hazırladım 1 hafta geçmesine kaşın hala bir hareket yok sobalı odada loş bir yerde muhafaza ediyorum bu sorunla ilgilenir misiniz teşekkürler

Ben de aynı şekilde - oranlarda karışım hazırladım. Şişede hergün gaz çıkışı oluyor. Şişeyi çalkalayıp 1-2 dakika bekleyince yine gaz çıkışı oluyor. Yalnız suyun içerisine pekmez ve EM katmadan önce ılık hale getirilmesi gerekiyor. ayrıca ışık görmemesi için de etrafını gazete ile sarıp bantladım. <ışık görmeme olayı bence çok önemli. Sen nasıl yaptın.

Dogasever
28-01-2011, 14:33
Yazdan beri garajda durmakta olan bu çuvalların birini bugün açtım ve harikulade bir kompostla karşılaştım. Bugün fotoğraflayamadım ama yakında fotoğraf ekleyeceğim.

Başardığım şeyin benim için önemi büyük : Maliyet çok fazla yükselmeden, fazla kolgücü gerekmeden basitçe kompost yapmak mümkün müydü ? Mümkündü.

- Ayrıca 3 başarısız kompost denemesinin ardından olmuyorsa olmuyordur deyip bırakmamıştım.-

Sayın Doğasever 'e çok içten teşekkürlerimi iletmeyi borç bilirim. Selamlar.

Asıl ben teşekkür ederim Sn Seleste.
Bukaşiyi top haline geitrmeden Bukaşi olarak aralara serpiştirebilirsiniz. (%1-2 oranında kil ile birlikte daha da iyi olur.) Daha da iyi olur. Bukaşi Topunun amacı atıksu, göl ve nehirlerin temizliği içindir biliyorsunuz. Tekrar teşekkürler. Aşağıdaki karpuz kabugu için siz de farkına varmışsınız karpuz kabuğunun kendisinin nemi çok yüksek zaten su gibi oluyor. Saygılar.

Yarkin
31-01-2011, 14:33
Sn . doğasever, Bir soru da ben size sorabilirmiyim?

EM1 aldik. Malum formül ile 1L. EM aktif elde ediyoruz. Bu formlarda 3-4 saat gibi bekleme zamanini okudum. Yine baska yerlerde 7-8 gün olarak okudum. Gercek bekleme zamani ne kadardir acaba ?

Ayrica, benim 10 tonluk, damlama depom var. 300 zeytin agacimin sulamasini, 2 ye böldüm. 10 Ton suyu 150 agac olarak yapiyorum. Acaba, bu durumda ne kadar EM Aktif, hangi aralikla, 10 tonluk depoma koysam,uygun olurdu ?
Saygilar.

mustafa_soysal
02-03-2011, 18:24
ben aksarydan mustafa soysal öncelikle *** aranızda bulunmaktan mutluluk duydum. ben yeni üyeyim sizden her türlü yardımlarınızı bekliyorum . topragım yeni benim yalnız bahcecilik konusunda yeterli bilgim yok gerekli bilgilerinizi bekliyorum...***

Dogasever
06-03-2011, 21:22
Sn Hillybilly

Talihsizliğiniz tam Yeşiladım'ın işi bıraktığı dönemde siteden ödeme yapmış olmanız, Yeşiladım'ın işi bıraktığı halde siteyi zamanında dudurmamış olmasıdır. Daha fazla mağdur olmamanız için yeşiladım size attığı mailde ödemenizi geri göndermeyi teklif etmiş. İster ödemenizi isterseniz sipariş ettiğiniz ürünleri alabilirsiniz. Yaşadığınız olumsuz deneyim için EM adına sizden özür diliyorum.
Saygılarımla.

Dogasever
11-03-2011, 11:19
************JAPONYADAN HABER*******************

Sayın Ağaçsever Dostlar

Hepiniz bu sabah Japonyada meYdana gelen korkunç deprem ve tsunami felaketini duymuş olmalısınız. Duymayanlar için depremin büyüklüğü 8,9 (beklenen Marmara depreminin 55 katı büyüklükte) ve arDından büyük bir tsunami felaketi yaşandı.

Henüz ölü ve yaralı ve diğer hasarlar hakkında herhangi bir bilgi yok.

Ancak, az önce EMRO Japonya'dan aldığım bilgiye göre EMRO Japonya personeli ve Prof Teruo Higa sağ salim hayattalar. EMRO da herhangi bir kayıp yok. Bunu buradan arkadaşlara duyururum.

Allah bir daha böyle büyük bir felaketi hiçbir ülkeye yaşatmasın. Herkese saygı ve sevgilerimle.

madlord
22-03-2011, 20:11
sayın doğasever
3 yıl em kullanan bir kişinin kimyasal gübre kullanmasına gerek kalmadığını söylüyorsunuz. Peki elinizde kimyasal gübre kullanmadan 3 yıl em kullanılan bir tarlanın npk ve iz elementlerini gösteren bir analiz raporu var mı ? beni yanlış anlamazsınız umarım amacım ürünü kötülemek değil sadece ürünü daha iyi tanımak açısından soruyorum

Murat Uysal
27-03-2011, 00:37
EM1 elime ulaştı. Parayı yolladığım günün akşamı kargoya verilmiş. Teşekkür ederim. Şimdi bunu kullanmada. Aslında yanına bir klavuz koysalar çok iyi olacakmış ama ne yapalım kendimiz bulacağız.

Asıl sormam gereken şu.

Ben EM yi nasıl aktifleştirip EMA elde edeceğim. Bunun için elimde esmer şeker ve üzüm pekmezi var.

memet
27-03-2011, 07:18
Başlıkta ayrıntılı olarak anlatılıyor uygulamanın nasıl yapılacağı.

İyiki mesajı okudum. Bankada aksaklık olduydu da ben daha ödememi bile yapmadım. Pazartesi durumumu kurtarayım.

Murat Uysal
27-03-2011, 19:43
Elimde Melas yok? (Melas dediğin nedir ki? Ah bi bilsem? :))

Bunun yerine esmer şeker(Pancar melasıyla yapılmış) ya da üzüm pekmezi kullanabilirmiyim? Önemli olan burda mikroorganizmaların beslenmesi değil mi?

MeyveliTepe
27-03-2011, 19:50
Murat bey, harnup (keçiboynuzu) pekmezi gayet uygundur. Aktarlarda bulabilirsiniz.

Murat Uysal
27-03-2011, 22:56
Sayın Meyveli Tepe teşekkürler.

malina
30-03-2011, 22:51
EM kullanımı ile ilgili bilimsel makaleler (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23931)

ihsankaya45
05-04-2011, 08:07
EM i humas'ı uygularken karıştırıp uygulayabilirmiyiz?
YAPRAKTAN UYGULANACAGIMIZ 1/500 EMA SIVISINA,HUMİK ASİD SIVISI KATMAKLA EM İN ETKİNLİĞİNİ ARTIRMIŞ OLURMUYUZ ?

ihsankaya45
20-04-2011, 10:10
sayın dogasever önceki yazılarınızda Agriton Prestij ürettiğinizi belirtmişsiniz. bu benim üsteki sorunun cevabı olsa gerek. sonuçlarını aldınızmı ?

Dogasever
21-04-2011, 18:41
Sn İhsankaya45

1/500 EMA çözeltisine humik asit katabilirsiniz. Evet, daha da iyi sonuç alırsınız. Saygılarımla.

çekirdek
21-04-2011, 22:18
Sayın Doğasever,
geçen sonbaharda Ankara bayinizden foseptikte kullanmak üzere EM (ardıl ekini anımsamıyorum) almıştım. Metreküp hesabını yanlış yaptığım için çok çok fazla ısmarlamışım -miktarını söylemeyi utanıyorum:)- Havalar çok soğuyunca kullanmayı bu mevsimlere bıraktım, önümüzdeki günlerde tekrar kullanıma başlayacağım. Sormak istediğim bir kaç nokta var;
-Bir metreküpe ne ölçüde-ne sıklıkta atmalıyım ( satın aldığım zamanki notlarımı kaybettim)
-Altı dönümlük arazimin yarısı beyaz, pekmez toprağı cinsinden, elimdeki bu EM'leri bir şekilde, belki de ek katkılarla, bu toprağı iyileştirmek için kullanabilir miyim?
-

malina
21-04-2011, 22:41
Konuyu yazışmaya burada devam eder misiniz? Önemli bir konu çünkü... Bilgiler dağınık kalmasın...

Foseptik (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15618)

Tura
22-04-2011, 21:26
Sayın Dogasever.

Mesajınızı kontrol edebilir misiniz. Size ulaşamıyorum.

süleyman bey
09-05-2011, 16:15
Sayın Dogasever,
Geçen yıl aktifleştirilmiş ema almıştım.Yaklaşık 1 sene olacak.
Acaba elimde kalanı kullanmanda bir sakınca olabilirmi.
Aydınlatırsanız memnun olurum.

Dogasever
10-05-2011, 00:08
Sayın Dogasever,
Geçen yıl aktifleştirilmiş ema almıştım.Yaklaşık 1 sene olacak.
Acaba elimde kalanı kullanmanda bir sakınca olabilirmi.
Aydınlatırsanız memnun olurum.

Sayin Süleyman Bey

Yenisini kullanırsanız daha iyi olur. Epey zaman geçmiş üzerinden.

Kolay gelsin.

Safranlı
13-05-2011, 14:17
Sayın dogasever
uzun süredır benım için artık bır hastalık olan em felsefesini takıp edıyorum
geçen seneden berı kullanıyorum
bu yıl bıten bır em kabına su doldurdum içine bır kapak ema kattım
evın balkonunda ıkı adat eşit saksıyı yan yana koydum
aklıma geldıkce yaklasık ıkı gundebır bırıne em li su dıyerıne sade su verıyorum
yaklasık 15 gun oldu henuz arada fark oluşmadı
saksılarım torfa ekılı
ben acıkcası bıtkının uçmasını beklıyrum
malum fazla vermeden zararı olmuyor
acaba bu fark ne zaman ortaya çıkar veya bir hatamı yapıyorum

Dogasever
14-05-2011, 09:50
Sayın dogasever
uzun süredır benım için artık bır hastalık olan em felsefesini takıp edıyorum
geçen seneden berı kullanıyorum
bu yıl bıten bır em kabına su doldurdum içine bır kapak ema kattım
evın balkonunda ıkı adat eşit saksıyı yan yana koydum
aklıma geldıkce yaklasık ıkı gundebır bırıne em li su dıyerıne sade su verıyorum
yaklasık 15 gun oldu henuz arada fark oluşmadı
saksılarım torfa ekılı
ben acıkcası bıtkının uçmasını beklıyrum
malum fazla vermeden zararı olmuyor
acaba bu fark ne zaman ortaya çıkar veya bir hatamı yapıyorum

Sn Safranli

1 yıldır kullaniyorum demişsiniz. Nerelerde kullandınız ve nasıl sonuçlar aldınız bahsederseniz memnun olurum.

Kusura bakmayın, "bu yıl bıten bır em kabına su doldurdum içine bır kapak ema kattım" bu cümlenizi anlayamadım. Ben bu sitenin hiçbir yerinde em kabına su doldurun bir kapak atın demedim. Herhalde bir yanlış anlama var bir yerde.


aklıma geldıkce yaklasık ıkı gundebır bırıne em li su dıyerıne sade su verıyorum

Yani 15 günlük sürenin başlangıcında hazırlamış olduğunuz bir kapaklık EM ile seyreltilmiş EM'li sulama suyundan mı veriyorsunuz sürekli? (yaklaşık 2 günde bir)

ÖNEMLİ: EM ile seyreltilmiş suyu her sulamada taze hazırlamanız gerekiyor. Zira EM ile seyreltilmiş suyun birkaç gün geçince kullanılmasının hiçbir faydası olmaz. Ayrıca klorsuz su kullanmanızda fayda olduğunu da hatırlatmak isterim.
Hangi bitkide kullanıyorsunuz? Fotoğraflarsanız, daha iyi olabilir.

Saygılar.

Safranlı
14-05-2011, 16:15
genelde saksıda süs bitkısınde kullanıyorum
torfa ekılıdır ayrıca sebzelerde kullanıyorum gecenyıl her sey mukemmedı bu yıl bursa temsılcı ile sorun olunca ankaradan 4 litre em a arkadaslar tarafından yollandı
oran olarak 20 ltre su kabına 50 miligram koyuyorum
size anlattıgım olayda boş em kabını suyla doldurdum içine bır kapak em koydum gölgede muhafaza ettım elımın altında olsun deyıp ıkı gunde bır saksıma azar azar verdım
yanındada sadece su verdıgım baska bır saksım var bunu farkı anlamak için düşünmüştüm
açıkcası bır yanlışlık oldugunu düşündüğüm için size danıştım dediğim gibi ıkı gunde bır önceden doldurulan kabtakı em lı suyu kullandım
ancak belkı ben göremedım ama her sayfayı okumamma ragmen beklemış suyun kullanılmayacagını göremedım
em lerım enın serın olan antresınde duruyor
kullandıgım su dere suyu klor yok
ancak sızlerınde dedıgı gıbı eskı hazırlanmış em lı suyu kullandım
hata bu galıba
ayrıca başka nasıl davranayım acaba
ılgınıze çok tesekkur ederım

Dogasever
15-05-2011, 14:40
Sn Safranli

Her şeyi doğru yaptığınız anlaşılıyor. Sadece seyreltilmiş EMA'yı en geç 2 gün içinde kullanmanız ve bir sonraki sulamada yeniden taze seyreltme yapmanız gerekiyor.

Kolay gelsin.

dj_akacakkan
24-05-2011, 12:54
Sn. Dogasever

Elimde 10 litreye yakın em1 aktif bulunmakta. Bahçemde yeni diktiğim 150 ye yakın ceviz,elma..vb.. mevve ağaçları bulunmaktadır. 20 Tonluk havuzdan aldığım suyla damlama şeklinde sulama yapıyorum. Elimdeki em1'i Nasıl kullanabilirim.? Açıklayıcı bi biçimde anlatırsanız sevinirim.

Dogasever
25-05-2011, 17:22
Sn Dj Akacakkan
Bu 20 tonluk havuzdaki suyun ne kadar zamanda bittiğine bağlı. Eğer birkaç günden fazla sürüyorsa, ki böyle olması muhtemeldir, o zaman havuza ema aktif koymanızı önermem. 150 ağacın diplerine sabah erken saatte ya da akşam güneş battıktan sonra, birer teneke su dökmenizi öneririm. Bu bir teneke suyun içine (diyelim ki 10 litre olsun) 20 ml EM ilave ediniz. (1/500 oranında). Bir sulama da 150 ağaç için toplam 3 litre EM aktif kullanmış olacaksınız. Aynı işlemi 20 şer gün arayla tekrarlayın. Lütfen unutmayın: EM aktif suyla seyreltildikten sonra birkaç gün içinde kullanılmalıdır. Se7yreltilmiş EM aktif çözeltilerini sulama yaparken taze hazırlayınız. Kolay gelsin.

dj_akacakkan
25-05-2011, 20:47
Sn Dj Akacakkan
Bu 20 tonluk havuzdaki suyun ne kadar zamanda bittiğine bağlı. Eğer birkaç günden fazla sürüyorsa, ki böyle olması muhtemeldir, o zaman havuza ema aktif koymanızı önermem. 150 ağacın diplerine sabah erken saatte ya da akşam güneş battıktan sonra, birer teneke su dökmenizi öneririm. Bu bir teneke suyun içine (diyelim ki 10 litre olsun) 20 ml EM ilave ediniz. (1/500 oranında). Bir sulama da 150 ağaç için toplam 3 litre EM aktif kullanmış olacaksınız. Aynı işlemi 20 şer gün arayla tekrarlayın. Lütfen unutmayın: EM aktif suyla seyreltildikten sonra birkaç gün içinde kullanılmalıdır. Se7yreltilmiş EM aktif çözeltilerini sulama yaparken taze hazırlayınız. Kolay gelsin.

sn. Dogasever

Damla sistemim vanalı şekilde istersem suyu bol bi şekilde verebilliyorum. Yani tamamen bana bağlı 1 günde **** daha kısa sürede bosaltabilirim. 20 tonluk havuza Kaç litre em dökmem gerekiyo?( em yetersiz gelirse havuzun tamamını doldurmayabiliriz.)

Dogasever
26-05-2011, 18:24
Sn Dj Akacakkan

Şimdi sisteminizi daha iyi anladım. 20 tonluk havuza eğer tam doluysa, 1/500 oranında yani 40 litre EM aktif koyabilirsiniz. Ancak suyu azaltırsanız örneğin 10 ton su koyarsanız, yine 1/500 oranına uyarak 20 litre EM aktif koyunuz. Kolay gelsin.

Güzel Ülke'm
08-06-2011, 20:53
Sayın Doğasever merhaba,

Adana-Mersin-Hatay bölge sorumlusu olarak verdiğiniz int.adresi (ahmetyesilpinar@emturkey.com) yanıt vermiyor. Bir değişiklik olmuş olabilir mi?

Selamlar

Ozi'nin Bahçesi
12-06-2011, 11:30
Merhaba,
Ben de 04.06.2011 de sipariş verdim , aynı gün havale yapmama rağmen hala siparişim gelmedi, bir problem var ama anlamadım. İlgili kişi kargoyu araştırıyorum dedi 2 gündür hala ses yok.

Safranlı
13-06-2011, 11:09
Yakında banada lazım olucak elımde 4 adet vardı
sadece bır tane kaldı her erde kullanıyorum
bende yakında sipariş verıcem

Safranlı
18-06-2011, 15:04
önümde ağaçlar .net her zaman açık
bırde netten toprak tvyı seyredıyorum
iş sıkısık olunca radyo nıyetıne dınlıyorum
çok çeşit fırmalar abartılı reklamlar oluyor
em nın reklamının verılmesı hosuma gıttı
ancak bıraz daha akademık
topragın yapısını ıyıleştırıcı
farklı bır felsefenın ürünü oldugunu söylemek gerekır dıye düşünüyorum
em ne kadar ınsanla tanışırsa o kada iyı olur
daha aktıf bır tanıtım beklıyoruz

Ozi'nin Bahçesi
19-06-2011, 12:43
Nihayet geldi ama 5 litre sipariş vermiştim 2 litre geldi.,
Üzerinde EM-1 yazıyor kutuların. Çok problemli bir alışveriş hala da devam ediyor.
Yetkililerden de hiçbir açıklama gelmedi şu ana kadar.

Dogasever
23-06-2011, 11:26
Sayın Doğasever merhaba,

Adana-Mersin-Hatay bölge sorumlusu olarak verdiğiniz int.adresi (ahmetyesilpinar@emturkey.com) yanıt vermiyor. Bir değişiklik olmuş olabilir mi?

Selamlar

Seyahatte olduğum için bir süredir buraya bakamadım.

Sn Güzel Ülkem

Ankara Merkez'den sipariş verin lütfen. info@emturkey.com adresine mesaj atabilirsiniz.
selamlar

Dogasever
23-06-2011, 11:29
Nihayet geldi ama 5 litre sipariş vermiştim 2 litre geldi.,
Üzerinde EM-1 yazıyor kutuların. Çok problemli bir alışveriş hala da devam ediyor.
Yetkililerden de hiçbir açıklama gelmedi şu ana kadar.

Sn Ozi,

Şirket yetkilileri size gerekli açıklamayı yapacaklardır. Durumu ilettim. Ancak, tüm ürünlerin üzerinde EM1 etiketi var. Bu konuda bir sorun yok. Siz özel olarak EM1 istemediğiniz sürece ürünler aktifleşmiştir. Saygılar

Dogasever
23-06-2011, 11:32
önümde ağaçlar .net her zaman açık
bırde netten toprak tvyı seyredıyorum
iş sıkısık olunca radyo nıyetıne dınlıyorum
çok çeşit fırmalar abartılı reklamlar oluyor
em nın reklamının verılmesı hosuma gıttı
ancak bıraz daha akademık
topragın yapısını ıyıleştırıcı
farklı bır felsefenın ürünü oldugunu söylemek gerekır dıye düşünüyorum
em ne kadar ınsanla tanışırsa o kada iyı olur
daha aktıf bır tanıtım beklıyoruz

Sn Safranlı haklısınız ancak bilimsellikle pratik olma arasındaki ince çizginin bu tür satışa yönelik reklamlarda iyi denglenemesi gerekiyor. Reklamlardaki konuşmalara bizler hiç karışmadık. Konuşan bazı yetkililer kendileri diledikleri gibi konuştular. Yorum ve dileğiniz için teşekkürler.

Safranlı
23-06-2011, 13:11
sizleri özledık
sık kullanılanlar lıstesınde dırek em forum sayfası kayıtlı
önce em yı acıyorum ordan ağaclar nete gecıyorum
bence enzım,kompost ve sıvı gubre konuları hep em parelelınde ılerlıyor.
ayrıca ben köklendırmeye yardımcı ve tohumların fılızlendırılmesınde kullandım
kendımce bır cok denemeler yapıyorum
ama em her zaman ılk sırada
forumda aktıf yazılarınızı beklıyoruz

Güzel Ülke'm
25-06-2011, 20:50
Evet,ben de öyle yaptım zaten herhangibir bilgi alamayınca ama şişenin kapağını açınca hafif bir köpürmeyle foşur foşur ses geldi, gaz çıkışı oldu.Kokusu da ekşimiş pekmez gibi.Sanki fermantasyon tamamlanmamış gibi... Arkadaşlar,sizlerin EM de böyle mi? Benimki bozuk mu yoksa?

Dogasever
28-06-2011, 10:15
Sn Güzel Ülkem
Kokusu zaten ekşimiş pekmez gibi olacaktır. Gaz çıkması da normaldir. Ürünün aktif olduğunu gösterir. Anlattıklarınızdan ürününüzde bir sorun olduğunu sanmıyorum. Saygılar.

Dogasever
28-06-2011, 10:27
sizleri özledık
sık kullanılanlar lıstesınde dırek em forum sayfası kayıtlı
önce em yı acıyorum ordan ağaclar nete gecıyorum
bence enzım,kompost ve sıvı gubre konuları hep em parelelınde ılerlıyor.
ayrıca ben köklendırmeye yardımcı ve tohumların fılızlendırılmesınde kullandım
kendımce bır cok denemeler yapıyorum
ama em her zaman ılk sırada
forumda aktıf yazılarınızı beklıyoruz

Teşekkürler Sn Safranlı
Biz 8-9 yıl önce başladığımızda daha mikrobiyal gübre yönetmelik ve yasaları tam oluşmamıştı. Yasaların oluşmasına da katkıda bulunduk. Aynı şekilde, gerek enzim gerekse diğer mikrobiyal gübrelerin gerek kullanım gerekse üretimlerinde de ciddi anlamda katkımız olduğunu düşünüyorum. Bizler bu hizmetleri yaparken, ülkenin ekonomisini ve tarımını ve çiftçimize hizmet etmeyi ön planda tuttuk. Ben mikrobiyal gübre alanında çok faydamız olduğunu düşünüyorum. Hatalarımızla sevaplarımızla uzunca bir süre hizmet ettik. Bu bir bayrak yarışıdır. EM ise bir yaşam felsefesidir. Bayrak yarışlarında koşan atletler değişir ama atletlerin yaşam felsefeleri, kazanma ruhları ve centilmenlik anlayışları değişmez. Vakit bulur bulmaz, EM ile ilgili yeni konularda yazılarımın devam edeceğinden hiç kuşkunuz olmasın. Sevgiyle kalın.

Not: Yaptığınız denemelerle ilgili sizin yazı ve görsellerinizi de bekliyoruz.

smarty17
28-06-2011, 10:31
Bu sene yaklaşık 200 dekar alandan daha fazla arazide buğday ekeceğiz.Toprak biraz verimsiz.EM ne kadar kullanmak gerekir ? EM Türkiye sorumlusu forumda mı ?

Dogasever
01-07-2011, 11:29
Sn Smarty

Her defasinda dekar basina 2 litre EMA kullanmalisiniz. 3 defa uygulama yapmaniz gerekiyor. Eger EM Turkey'den teklif almak istiyorsaniz, lutfen EM Turkey ile temas ediniz. Ben sadece bu forumda yardimci oluyorum.
Em Turkey email: info@emturkey.com

Ozi'nin Bahçesi
01-07-2011, 13:44
Sn Ozi,

Şirket yetkilileri size gerekli açıklamayı yapacaklardır. Durumu ilettim. Ancak, tüm ürünlerin üzerinde EM1 etiketi var. Bu konuda bir sorun yok. Siz özel olarak EM1 istemediğiniz sürece ürünler aktifleşmiştir. Saygılar

Sayın Dogasever,

2 Haziranda geçtim siparişi. Bugün 1.Temmuz .Ne arayan ne soran var.
Saygılar.

memet
01-07-2011, 18:10
Siz aramıyormusunuz ürünüm nerede diye. Ben hiç sorun yaşamadan alıyorum ürünü. Önümüzdeki hafta bir sipariş vereceğim. Gelişmeleri aktarırım.

Dogasever
01-07-2011, 18:59
Sn Ozi'nin Bahçesi,

Lütfen konuyu şirket ile görüşünüz. Şirketin web sitesi www.emturkey.com ve tüm iletişim detayları sitede mevcut. İş saatleri içinde sürekli bir eleman sadece telefonlara bakıyor. Ben sadece kullanım ile ilgili yardımcı oluyorum.

Ozi'nin Bahçesi
05-07-2011, 13:00
Merhaba,

Arkadaşlar resimdeki ürün EM mi yoksa EM aktifmi? İkisini yan yana görmediğim için ayırt edemedim. Nasıl anlarız?

Teşekkürler.

Dogasever
05-07-2011, 13:40
Sn Ozi'nin Bahçesi
Resimden anlayamazsınız. Lütfen sorunuz varsa veya bir kuşkunuz varsa bunu ürünü satın aldığınız firmayla hallediniz. Selamlar.

Ozi'nin Bahçesi
05-07-2011, 14:11
Sn Ozi'nin Bahçesi
Resimden anlayamazsınız. Lütfen sorunuz varsa veya bir kuşkunuz varsa bunu ürünü satın aldığınız firmayla hallediniz. Selamlar.

Sorun da orada ya. Haledemedik. :(

Yaklaşık bir ay sonra gönderilen ürünün EM aktif değil EM olduğunu söylediler. Bu arada bende gelen ürün EM Aktif diye kullandım. Resmini çektiğim çok az ürnü de evdeki çiçekler için ayırmıştım. Eğer fidanlara verdiğim EM ise hiçbir işe yaramadı demektir. 2 Litre EM boşa gitti yani.
Bu arada şirket yetkililerini de aramak istemiyorum. Defalarca mail attım ama bir sonuç alamadım. Mağdur olan benim. Onların beni aramaları gerekmez mi?
Ürün ne kadar kaliteli olursa olsun verilen hizmet düzgün olmayınca bir anlam ifade etmiyor. Haziran başınada bahçeme uygulamayı düşündüğüm ürünü alamadığım gibi yanlış ürünü de fidanlarıma vermiş oldum. kaybettiğim zaman ve emek de cabası.


Saygılarımla.

Dogasever
05-07-2011, 14:56
Sn Ozi'nin Bahçesi
Durumunuza üzüldüm. Eğer ürünün tamamını kullanmadıysanız, pekmezle aktifleştirerek kullanabilirsiniz.

memet
05-07-2011, 15:14
Hangisi olduğunu ödediğiniz ücretten anlamak mümkün. Biri on biri 60 lira civarı.
Aldığınız şişelerin üzerindeki etiketten yanılmayın.

Ozi'nin Bahçesi
05-07-2011, 15:43
Hangisi olduğunu ödediğiniz ücretten anlamak mümkün. Biri on biri 60 lira civarı.
Aldığınız şişelerin üzerindeki etiketten yanılmayın.

Ben siparişimde 5 Lt EM AKTİF istedim (5x10 = 50TL). 2 litre ürün geldi. Ürün eksik geldi , 3 litre nerede dedim gönderiyoruz dediler. 1 ay sonrada gönderdiğimiz 2 Litre EM dediler(aktif değil yani sizin 60 TL dediğiniz ürün 2x60 = 120TL ). Buda size kıyağımız olsun dediler.

Ama ben bu arada 2 Litreyi çoktan fidanlara vermiştim.

Sn. Doğasever ,

Ben de duruma üzüldüm, çok güvendiğim çok okuduğum EM ürünlerini bahçemizde oldukca fazla kullanmayı düşünüyorduk.(komşunun da tavsiyeleri ile ). Böyle bir başlangıç bizimde keyfimizi kaçırdı.

Bir miktar ( sakinleşip yeni sipariş verebilecek duruma gelinceye kadar ) uzak durmak istiyorum EM dünyasından.

Bu arada İngiltere'den sipariş verdiğim mikoriza siparişim 3-4 günde elime geçti. Adamların işini nasıl bir ciddiyetle yaptığına örnek olması babında anlatmak istedim.

Saygılarımla.

Safranlı
05-07-2011, 16:13
Em bir felsefe ben çok güvenıyorum
ancak hizmet noktasında bende sorunlar yaşamıştım
en sonunda da bursa bölgenın bayılıgı ıptal edılmıştı
elımde ıkı litre var bıtınce bende hemen yenısını alıcam
bu zaman zarfında inşallah düzene girer
ticaretın kuralları içerisinde mutlak surette mişterıye güven vermek gerekıyor
merkezdekı arkadaşlar yogunluktan mı dır nedır yetısemıyorlar anlasılan
ben elımde bır lıtre em ıle arkadasım olan köy berberinde küçük bardaklara doldurarak em yı anlatmaya çalışmiştım
em gıbı ürünler çok daha aktıf sekılde tanıtılıp satıi hizmeti verılmesını umuyoruz

Ozi'nin Bahçesi
08-07-2011, 12:53
Merhaba,
Geç de olsa problem giderildi ve iki gün önce ürün elime geçti. Yardımcı olan EM yetkililerine teşekkür etmek isterim. Ürün teslimi konusunda biraz daha hassas olacaklarını umuyorum.

Bu arada sormak istediğim bir konu var;
Ben haftasonu sadece bir gün bahçede olabildiğim için vakit bulamıyorum o yüzden bazı ürünleri birlikte uygulamak zorunda kalabiliyorum.
Sorum şu;
1.Sim Derma Granülü meyve fidanlarının köküne dökdükten sonra,
sulamayı EM Aktif ile yapınca problem olurmu? Deneyen oldumu?
2.Bağda EM Aktif ile + Bacillus subtilis i birlikte yapraktan uygulayabilirmiyiz?

Teşekkürler.

Safranlı
30-07-2011, 09:31
em dekı dostlarımızı daha ıyı memnun etmek ve gübrelemeyı
ıdeal sekılde yapmak için yarasa gubresı kullanmayı düşünüyorum
em ıle beraber en ıyı gubre ıkılısı ne olur acaba

epsody
30-07-2011, 10:48
em dekı dostlarımızı daha ıyı memnun etmek
Arkadaşım Safranlı, Topraklarında mikro organizmaları istihdam etmeden önce toprakların organik içeriğini yükseltmek zorunluğu vardır.

Bilindiği üzere topraklarda yetiştireceğimiz bitkilerin besin ihtiyaçlarını karşılamada kullanacağımız hertürlü bitki besin maddelerini bitkiler tarafından alınması işleminde ön sırada mikro canlılar yer aldığından bu canlıların yaşamlarını sağlıyacak ve topraklarda faaliyetlerini sürdürecek özelliklerin başında toprak nemininde önemi çok büyük olduğu bir çok kimsenin gözünden kaçan bir gerçek olmaktadır, nemi kaçmış topraklar canlılılğını yitirmiş topraklar olmaktadır.

gübrelemeyı
ıdeal sekılde yapmak için yarasa gubresı kullanmayı düşünüyorum
em ıle beraber en ıyı gubre ıkılısı ne olur acaba

Topraklara gübre ve mikrobiyal canlıları düşünürken sizin deyiminizle bu ikili eksik görülmektedir, topraklara hangi çeşit gübreleme yaparsak yapalım, öncelikle topraklarımızın nem oranını yükseltmeliyiz, nemi olmıyan topraklarda mikro canlılar işlem görmeden telef olmaktadır.

Tarım insanımızda hep bitkiyi sulama anlayışı içinde topraklara su verilmektedir,bu eksik ve yanlış uygulamadır, toprklarımızda bitki olsun veya olmasın topraklarımızın organik yapısını nemli tutarsak toprak içindeki canlılarda yaşamlarını sürdürerek aktif görev alarak toprakların yapısını bitki yetiştirme düzenlemesini yapacaklardır.

Sakın unutma canlılık suda başlamış ve bu şekilde süreç işlemektedir, gübre, mikrobiyal canlı ve su üçü bir arada daha etken olmaktadır, tabii burada oksijenide onutmamamız gerekmektedir.

Bu açıklamaları yapan en iyi formun kişisi toprak dustu Epsody'i:)

Safranlı
30-07-2011, 11:36
çok tesekkur ederım
yarasa gubresı oldukca pahalı ancak oldukcada mukemmel sonuçlar verıyor
em de zaten vazgeçılmez
em nın verımlılıgı için gübre takvıyesı gerekıyor
buyuk baş hayvan gubresı de kullanılabılır tabı
ancak yarasada gercekten bitkinin ihtıyacı olan her turlu yemek menusu var
dogal olmak koşuluyla bu ıkılı ne olabılır dıye kafa yoruyorum
tabı sizin önculugunuz solucan gubresı
enzım veya kompostta olabılır
ancak hızlı sonuç noktasında ben yarsadan çok memnun kaldım
sulama ve nemlılık konusundakı uyarılarınız gözümden kaçmıştı
bunuda sayenızda ıyıce ögrenmiş olduk

epsody
31-07-2011, 09:54
yarasa gubresı oldukca pahalı ancak oldukcada mukemmel sonuçlar verıyor
em de zaten vazgeçılmez
em nın verımlılıgı için gübre takvıyesı gerekıyor
buyuk baş hayvan gubresı de kullanılabılır tabı
ancak yarasada gercekten bitkinin ihtıyacı olan her turlu yemek menusu var
dogal olmak koşuluyla bu ıkılı ne olabılır dıye kafa yoruyorum

Arkadaşım Safranlı kullandığınız gübre konusundaki tercihiz söz konusu değil, burada kullanılan gübre ile etkin mikroorganizmaların kullanımına ilişkin bu ikilinin su ve nem olmadan etkili olmıyacağıdır, benim vurgulamak istediğim nokta budur.
tabı sizin önculugunuz solucan gubresı
enzım veya kompostta olabılır
ancak hızlı sonuç noktasında ben yarsadan çok memnun kaldım

Sn.Safranlı, Benim gübreler konusunda her hangi bir öncülüğüm söz konusu değil siz bunu yanlış anlamış olacaksınız, isterseniz solucan gübresi üzerindeki bilgilerimi size güncelliyerek sunabilirim, tabii öncelikle bu başlıkta bu bilgilerle konu başlığının paylaşımlarını bozmamak için buyurun (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14321&page=13) buradan takip edelim, sevgilerimle güzel paylaşımlara doğru:)

unalsel
03-08-2011, 08:56
Herkese merhaba.

Ben de em1 denen sıvıdan aldım. Alır ike aktif olduğu direk kullanılabileceği söylendi. Litresi 10 tl. Burada da aktifleştirme işlemindne bahsedilmiş kafam epey karıştı. Şimdi satılan ürünler aktif mi değil mi. Neden üzerinde EMA yazmıyor aktif ise. Ürün tescili yapılamadığı için mi acaba?

Halil Önen
03-08-2011, 09:09
Herkese merhaba.

Ben de em1 denen sıvıdan aldım. Alır ike aktif olduğu direk kullanılabileceği söylendi. Litresi 10 tl. Burada da aktifleştirme işlemindne bahsedilmiş kafam epey karıştı. Şimdi satılan ürünler aktif mi değil mi. Neden üzerinde EMA yazmıyor aktif ise. Ürün tescili yapılamadığı için mi acaba?

Sn. Doğasever cevap yazacaktır belki ama önce ben söyleyeyim.;)

Elinizdeki EM aktif dir. Yani Aktif hale getirilmiştir. Direk kullanılır.

Em1' i aktif hale getirerek üreticiye sunmak, kullanım kolaylığından dolayıdır.

Yani siz belirli oranlarda melas ile karıştırıp, belirli sıcaklıkta _ gazını alarak_ belirli zamanda uğraşmıyorsunuz.

Size hazır sunuluyor.

EM1 de EMA diye anılır, aynı şeydir. Tescillidir ve iyi bir bir üründür.

Saygılar.

( üretici sahibi gibi konuştum):p

unalsel
04-08-2011, 11:43
İyiliğini denemeden sonra göreceğim işin aslı. Ev içni ve hidroponik sistem için aldım em aktiften ancak sitemizde de pek iyi durumda olmayan ve leonardit gübre takviyesi ile yeni yeni canlanmaya başlayan mazıların birtanesinde de em aktifi deneyeceğim. 10 metre ilerisindeki em verilmemiş mazı ile nasıl bir fark oluşturacak bakacağım.

Sarıcan
04-08-2011, 18:13
Herkese merhaba.

Ben de em1 denen sıvıdan aldım. Alır ike aktif olduğu direk kullanılabileceği söylendi. Litresi 10 tl. Burada da aktifleştirme işlemindne bahsedilmiş kafam epey karıştı. Şimdi satılan ürünler aktif mi değil mi. Neden üzerinde EMA yazmıyor aktif ise. Ürün tescili yapılamadığı için mi acaba?

Sn. Doğasever cevap yazacaktır belki ama önce ben söyleyeyim.;)

Elinizdeki EM aktif dir. Yani Aktif hale getirilmiştir. Direk kullanılır.

Em1' i aktif hale getirerek üreticiye sunmak, kullanım kolaylığından dolayıdır.

Yani siz belirli oranlarda melas ile karıştırıp, belirli sıcaklıkta _ gazını alarak_ belirli zamanda uğraşmıyorsunuz.

Size hazır sunuluyor.

EM1 de EMA diye anılır, aynı şeydir. Tescillidir ve iyi bir bir üründür.

Saygılar.

( üretici sahibi gibi konuştum):p

Sn. Halil Önen,

Bence bu soruları Doğasever cevaplasa daha iyi olur. Siz EM alırken EM1 mi alıyorsunuz, EMA mı?

Ben olsam EM1 alırdım. Hem daha ekonomik olurdu hemde şişe üzerindeki etiketinde ne yazıyorsa içindekinin o olduğundan emin olurdum. Aktifleme işlemi yapılan ürünün her lotunun içeriğinin farklı olacağı kanaatindeyim.

Dogasever
06-08-2011, 12:33
Ben de em1 denen sıvıdan aldım. Alır ike aktif olduğu direk kullanılabileceği söylendi. Litresi 10 tl. Burada da aktifleştirme işlemindne bahsedilmiş kafam epey karıştı. Şimdi satılan ürünler aktif mi değil mi. Neden üzerinde EMA yazmıyor aktif ise. Ürün tescili yapılamadığı için mi acaba?

Sn. Halil Önen,

Bence bu soruları Doğasever cevaplasa daha iyi olur.


Her şeyden önce Halil Bey'e teşekkür ediyorum.

Aynı soruyu kaç kez yanıtladığımı ben bile unuttum. Her defasında hatırlattığı için de Sn Sarıcan'a teşekkürü bir borç bilirim.

EM1 ve EMA aslında aynı ürünlerdir. Biri (EM1) dormant haldedir, yani bir çeşit uyku hali. Diğeri (EMA) ise, aktif haldedir. EM1 melas ve su ilave edilerek aktifleştirilir. Bir litre EM1'e 18 litre su ve 1 litre melas ilave edilerek fermantasyon yoluyla aktifleştirilir. Deneyimlerimiz pek çok kişinin bu aktifleştirme işlemini (ağaçlar net üyelerini hariç tutuyorum!) gereği gibi yapamadığını göstermiştir ve o yüzden ürünü aktif halde temin etme ihtiyacı doğmuştur. Ama bunu farklı bir ürünmüş gibi ayrı bir şişeye koymanın da hiçbir anlamı yoktur. Bu konuda üretici firmaya herhangi bir önerisi olan varsa lütfen bildirsinler (info@emturkey.com). Ben etiketin herhangi bir köşesine küçük bir "a" konulması önerisinde bulunmuştum. Sanırım yeni etiketler basıldığında bu öneri dikkate alınacaktır. Sn Sarican, eğer sizin de bir öneriniz varsa, üretici firmaya email atarak bildirmenizi öneririm.

Sarıcan
06-08-2011, 19:31
Aynı soruyu kaç kez yanıtladığımı ben bile unuttum. Her defasında hatırlattığı için de Sn Sarıcan'a teşekkürü bir borç bilirim.

EM1 ve EMA aslında aynı ürünlerdir. Biri (EM1) dormant haldedir, yani bir çeşit uyku hali. Diğeri (EMA) ise, aktif haldedir. EM1 melas ve su ilave edilerek aktifleştirilir. Bir litre EM1'e 18 litre su ve 1 litre melas ilave edilerek fermantasyon yoluyla aktifleştirilir. Deneyimlerimiz pek çok kişinin bu aktifleştirme işlemini (ağaçlar net üyelerini hariç tutuyorum!) gereği gibi yapamadığını göstermiştir ve o yüzden ürünü aktif halde temin etme ihtiyacı doğmuştur. Ama bunu farklı bir ürünmüş gibi ayrı bir şişeye koymanın da hiçbir anlamı yoktur. Bu konuda üretici firmaya herhangi bir önerisi olan varsa lütfen bildirsinler (info@emturkey.com). Ben etiketin herhangi bir köşesine küçük bir "a" konulması önerisinde bulunmuştum. Sanırım yeni etiketler basıldığında bu öneri dikkate alınacaktır. Sn Sarican, eğer sizin de bir öneriniz varsa, üretici firmaya email atarak bildirmenizi öneririm.

Sn. Doğasever,

Agaclar.net üyelerinin aktifleştirme işlemini becerebildiğini sizde teslim etmişsiniz. O zaman agaclar.net üyesi bir müşteriniz sizden 1 litre EM1 alsa ve bunu 1 litre melas, 18 litre su ile fermente ederek 20 litre EMA haline getirse ve elde ettiği ürünü 10 TL/Litre fiyatla çevresinde ihtiyacı olanlara satsa her hangi bir suç işlemiş olur mu? (Oldukça karlı bir iş yaptığı tartışılmaz.) Nasıl olsa EM1 ile EMA' nın aslında aynı ürün olduğunu sizde söylüyorsunuz. EM1' i sizin aktifleştirmenizle, bu konuyu ve fermentasyon işlemini iyi bilen bir müşterinizin aktifleştirmesi arasında bir fark olmadığına göre satılan sahte ürün kapsamına girer mi? Daha önce başka bir başlıkta bahsettiğiniz sahte EM üretenler böyle bir işlem mi yapıyorlar acaba? Eğer böyle bir işlem yapıyorlarsa sahte EM üretiyor demek pek doğru olmaz sanırım ama satışını yapmak ve şişelerin üzerinin şişe içerisindeki ürün içeriği ile farklı bilgiler içeren etiketle etiketlenmesi yasal olur mu bilemiyorum? Bu yüzden firmaya bir öneride bulunamıyorum.

Dogasever
06-08-2011, 20:16
Sn Sarıcan
Ben bu konuda yasal uzman değilim. Ama sorularınızı yine de elimden geldiğince yanıtlamaya çalışayım.

Agaclar.net üyelerinin aktifleştirme işlemini becerebildiğini sizde teslim etmişsiniz. O zaman agaclar.net üyesi bir müşteriniz sizden 1 litre EM1 alsa ve bunu 1 litre melas, 18 litre su ile fermente ederek 20 litre EMA haline getirse ve elde ettiği ürünü 10 TL/Litre fiyatla çevresinde ihtiyacı olanlara satsa her hangi bir suç işlemiş olur mu?

Her şeyden önce, böyle bir aktifleştirme işlemini ticari amaçla yapacak iseniz, sıcaklık, pH kontrollü uygun bir aktifleştirme reaktörünüz ve Gayri Sıhhi Müessese Belgeniz olması gerekir. Bu belgeniz yoksa, böyle bir işlemi ticari boyutta yapamazsınız. (Dikkatinizi çekerim ticari boyuttan bahsediyorum.)

EM1' i sizin aktifleştirmenizle, bu konuyu ve fermentasyon işlemini iyi bilen bir müşterinizin aktifleştirmesi arasında bir fark olmadığına göre satılan sahte ürün kapsamına girer mi?

Bu konuyu neden bu kadar eşelediğinizi anlamış değilim ama yine de yanıt vereyim.
Bu sorunuza ben de bir soruyla karşılık vereyim. Siz sıvı enzim yapımında ustasınız artık ve isterseniz, Coca Cola da yapıp satabilirsiz. Şişenin üzerine Coca cola da yazabilirsiniz isterseniz. Sattığınız Cola cola kaçak olur mu? Sahte olur mu? Bence hem kaçak olur hem de sahte. Siz istediğiniz kadar Coca cola firmasıyla üretilen ürünün aynısı olduğunu iddia edin. Yine de ürününüz hem sahte hem de kaçak olduğu için toplatılacaktır. Değil mi?

Ayrıca bir başka konuya daha açıklık getirmek gerekiyor: EM Agriton Ltd firmasının yaptığı aktifleştirme ile müşterilerin kendilerinin yapacağı aktifleştirme arasında bir fark var! (Bu farkı açıklamaya yetkili değilim firmaya sorun lütfen).

Daha önce başka bir başlıkta bahsettiğiniz sahte EM üretenler böyle bir işlem mi yapıyorlar acaba?

Bu konuda yakalanan onlarca ton sahte ve kaçak ürünle ilgili mahkemeler devam ettiği için hiç bir şey söylemem doğru olmaz. Eğer merak ediyorsanız haber ajanslarını takip edersiniz. Hatta bu forumda da bazı arkadaşlar resimler de yayınlayarak yazılar yazdılar. forumun o bölemlerine de bakabilirsiniz. Bizim bir kaç litre satın alıp da aktifleştirip arkadaşlarına para karşılığı bile olsa ürün verenlerle hiçbir alıp veremediğimiz olmaz. Eğer arkadaşlarına aktifleştirmenin doğru düzgün nasıl yapılacağını öğretseler daha da memnun olurum.

Eğer böyle bir işlem yapıyorlarsa sahte EM üretiyor demek pek doğru olmaz sanırım ama satışını yapmak ve şişelerin üzerinin şişe içerisindeki ürün içeriği ile farklı bilgiler içeren etiketle etiketlenmesi yasal olur mu bilemiyorum? Bu yüzden firmaya bir öneride bulunamıyorum.

Özellikle sizin ısrarla anlamadığını ya da anlamak istemediğiniz şey EM1 ile EMA nın aynı şey olduğu gerçeğidir. Aynı ürünün aktif ve dormant halleri. Sizden başka bu forumdaki herkes bunu anlıyor ve biliyor. Bundan sonra basılacak etiketlere daha önce de söylediğim gibi, aktif anlamına gelen "a" işareti de konulabilir. Ama bu sizi tatmin eder mi bilmiyorum.


Sn Sarıcan
Ben EM'nin kullanılması hakkında burada gönüllü olarak herkese yardımcı oluyorum. EM ürünlerinin şişelenmesi, etiketlenmesi, ruhsatlandırılması ve piyasaya arzı konularında çok daha detaylı yasal bilgi istiyorsanız, lütfen EM Agriton Ltd şirketinin yetkililerine başvurunuz. İlgili şirket EM'yi Türkiyede temsil etmektedir ve tüm bu soruların da muhatabıdır.

Dogasever
07-08-2011, 15:30
EM Şirketleriyle hiçbir bağım kalmamıştır. Bundan sonra da bu başlık altında yazı yazmayacağım. Şimdiye kadar bana tahammül gösteren tüm Agaçsever dostlara teşekkürü bir borç bilirim.

Saygılarımla
Kayhan Yalçı
Doğasever

Halil Önen
07-08-2011, 16:43
EM Şirketleriyle hiçbir bağım kalmamıştır. Bundan sonra da bu başlık altında yazı yazmayacağım. Şimdiye kadar bana tahammül gösteren tüm Agaçsever dostlara teşekkürü bir borç bilirim.

Saygılarımla
Kayhan Yalçı
Doğasever

Sevgili dostum,

kalbiniz neyi işaret ettiyse onu yaptığınızı düşünüyorum. EM konusunda çok şeyi size borçluyu(z)m.

Üreticiye bu ürünü tanıttığınız için çok teşekkürler. Bazen taktir beklerken hep eleştiri aldığımız zamanlar olmuştur.

Yaptıklarınız geride bıraktığınız mirastır.

Em kullanımı konusunda yardımlarınıza her zaman ihtiyacım olacaktır_ bu firma ile ilişkiniz kalmasa da_ bunu severek yapacağınızı, biliyorum; çünkü sizin yol haritanız keşfetmemiz gerekenlerle dolu...

Saygılar

Safranlı
08-08-2011, 09:56
Gercek bır okul olan bu sayfalarda daha öncede yazdıgım gıbı
benım için en degerlı sayfa burasıdır
benım gercektende hayata bakısımı degıştırdı
em felsefesını özümsemeye çalısıyoruz
defalarca bu sayfayı ve sizlerın kıtabını okudum
çok sey ögrendık çoook.....
Farklı sayfalrda da sizlerden bir şeyler kapmaya çalıştık
sabırla ıyı niyetle bu topraklara çok seyler kazandırdınız
****** bizlerde çok sey kazandık
kararının benı üzdü ama ****** kabulumuzdur
sizlerı sevıyorum
verdıgınız emeklere şükranım
daha fazlasını hak ettınız
sizleri seviyoruz....

Ozi'nin Bahçesi
08-08-2011, 12:26
Sayın Doğasever,
Agaclar.net üyelerine yardımarınız yadsınamaz.Bu kararınızın arkasında makul bir sebep olduğu kesin.Bilgilerinizden daha çok faydalanmayı dilerdik .Başka mekanda ,başka zamanda gene sizin değerli bilgilerinizden yararlanacağımızı ümit ediyorum.Sağlıcakla kalın.
Ama lütfen unutmayın , bilgi paylaştıkca çoğalır..
Selamlar,sevgiler.
Ozi'nin Bahçesi (Hasan/Eylem/Ozi)

Tura
08-08-2011, 12:50
EM Şirketleriyle hiçbir bağım kalmamıştır. Bundan sonra da bu başlık altında yazı yazmayacağım. Şimdiye kadar bana tahammül gösteren tüm Agaçsever dostlara teşekkürü bir borç bilirim.

Saygılarımla
Kayhan Yalçı
Doğasever

Kayhan Bey.
Ayrılıyorsunuz öyle mi.
EM ile bağınız kalmamış olabilir ama Ağaçseverler ile bağınızı kopartamassınız.
Tüm verdiğiniz bilgiler ve zahmetler için teşekkür ederim.
Başım sıkışınca müracaat edeceğim ( Bir adresiniz skype kaydınız ) yer var.

Dogasever
08-08-2011, 14:34
Sn Halil Bey, Sn Safranlı, Sn Ozi'nin Bahçesi ve Sn Tura
Hepinize övgü dolu sözleriniz için çok teşekkür ediyorum. EM ve Tarım ile bağlarımı koparmış değilim. Bundan sonra iletişimlerimize kurumsal değil, kişisel düzeyde devam edeceğim demektir. Bunun ne şekilde olacağına ileride karar vereceğim. Belki yeni bir blog sayfası da olabilir. Saygılarımla.

çaça
09-08-2011, 09:00
Sn. Dogasever, kararınıza saygı duyduğumu belirtmek isterim. sizin gibi bir doğaseverin, organik tarımcının kşisel olarak EM den ve organik tarımdan uzak kalamayacağını düşünüyordum. Bu düşüncelerimi yazmak için sayfaya girdiğimde aynı şeyleri sizin yazdığınızı gördüm. Çünkü bu bir yaşam felsefesidir. hayata bakıştır. kolay kolay değişmez. Biz sizlerden memnunduk. sağlıcakla kalın.

Sarıcan
09-08-2011, 09:46
Sn Sarıcan

Her şeyden önce, böyle bir aktifleştirme işlemini ticari amaçla yapacak iseniz, sıcaklık, pH kontrollü uygun bir aktifleştirme reaktörünüz ve Gayri Sıhhi Müessese Belgeniz olması gerekir. Bu belgeniz yoksa, böyle bir işlemi ticari boyutta yapamazsınız. (Dikkatinizi çekerim ticari boyuttan bahsediyorum.)


Bu konuyu neden bu kadar eşelediğinizi anlamış değilim ama yine de yanıt vereyim.
Bu sorunuza ben de bir soruyla karşılık vereyim. Siz sıvı enzim yapımında ustasınız artık ve isterseniz, Coca Cola da yapıp satabilirsiz. Şişenin üzerine Coca cola da yazabilirsiniz isterseniz. Sattığınız Cola cola kaçak olur mu? Sahte olur mu? Bence hem kaçak olur hem de sahte. Siz istediğiniz kadar Coca cola firmasıyla üretilen ürünün aynısı olduğunu iddia edin. Yine de ürününüz hem sahte hem de kaçak olduğu için toplatılacaktır. Değil mi?

Ayrıca bir başka konuya daha açıklık getirmek gerekiyor: EM Agriton Ltd firmasının yaptığı aktifleştirme ile müşterilerin kendilerinin yapacağı aktifleştirme arasında bir fark var! (Bu farkı açıklamaya yetkili değilim firmaya sorun lütfen).

Sn Sarıcan
Ben EM'nin kullanılması hakkında burada gönüllü olarak herkese yardımcı oluyorum. EM ürünlerinin şişelenmesi, etiketlenmesi, ruhsatlandırılması ve piyasaya arzı konularında çok daha detaylı yasal bilgi istiyorsanız, lütfen EM Agriton Ltd şirketinin yetkililerine başvurunuz. İlgili şirket EM'yi Türkiyede temsil etmektedir ve tüm bu soruların da muhatabıdır.

Yukardaki mesajlara bakılınca sanki benim sahte veya ruhsatsız ürün üretmeye kılıf hazırlıyormuş gibi bir yorum çıkacak. Tam tersine, ben her işin kuralına göre yapılması ve insanların yanıltılmaması konusunda çekincelerimi ortaya koyuyorum.

Ben bu konuyu araştırmaya başladıktan sonra çeşitli vesilelerle mikroorganizmalar konusunu bu sayfalarda tanıdığım için Sn. Doğasever' e de muhtelif zamanlarda teşekkürlerimi ilettim. Fakat zaman zaman takılıyoruz ama ben bu soruları sormak zorundayım.

Sn. Doğasever bu konuda kitap yazacak ve EM1' in aktifleştirmesini en ince ayrıntısına kadar anlatacak ( ki bu aktifleştirme işlemi EM' in diğer web sitelerinde de anlatılıyor.), sonra çıkıp "EM Agriton Ltd firmasının yaptığı aktifleştirme ile müşterilerin kendilerinin yapacağı aktifleştirme arasında bir fark var!" diyecek. O zaman bende bugüne kadar anlattıkların yanlış ve sakıncalı şeylermiy di? diye sormak zorunda hissediyorum kendimi.

EM1 ile EMA aynı üründür deniliyor. Bunu bir nebze kabullenebilirim ama lisanslı ve ruhsatlı olarak üretilmiş bir ürünün klonlanarak çoğaltılması ve kendine ait olmayan bir ürün etiketi ile satılmasını, ürünün niteliğinin müşteriden tahsil edilen fiyatla belirlenmesini sorgulamak zorundayım. Daha önce de belirmiştim, markete gidip zeytinyağı alırken sızma zeytinyağı mı, yoksa rafine zeytinyağı mı aldığınızı kasada parayı öderken mi anlıyorsunuz?

Ayrıca bir ürünün etiketlenmesi konusunda yüzlerce yönetmelik var. Eğe bunların dışında EM için yapılmış bir yönetmelik varsa bilmek isterim. Bunun için aşağıdaki 25 Mart 2011 Cuma tarihli Resmi Gazete' de yayınlanan 27885 sayılı yönetmeliği (http://www.ciftcihaber.com/yazi/bitki-koruma-urunlerinin-siniflandirilmasi-ambalajlanmasi-ve-etiketlenmesi-hakkinda-yonetmelik.html)okuduktan sonra tekrar bakalım. Eğer kendimiz için bu yönetmelikleri yok sayıp bir yol açarsak bu yoldan herkes geçmeye çalışacaktır. Oysa ki tamda güvene ihtiyaç duyduğumuz günlerdeyiz.

Dogasever
09-08-2011, 10:37
Sn Sarican

Ben firmadan ayrıldığımı belirtmiştim. O yüzden, firmanın yasal konularına ve teknik uygulamalarına ilişkin açıklama yapmam artık doğru ve etik olmaz. Artık muhatabı da değilim zaten. EM Agriton Ltd yetkilileri mutlaka size buradan yanıt vereceklerdir.

Ben de zaman zaman bu forumda sizinle hararetli tartışmalar yapmış olsam da, bu tartışmaların kişiselleştirilmemiş ve bilime dayalı yanlarından herkesin kendi adına bir şeyler öğrendiğini düşünüyorum. Bu amaçla sorulmuş sorularınız için ben de size teşekkür ederim. Sizi bu başlıkta başka konu yazınca ayrı başlık açmaya davet ettiğimde kızdırdımsa özür dilerim. Ama bu başka başlık birçok insanın gübrelere bakış açısını değiştirdi ve ben de az da olsa buna katkıda bulunduğumu sanıyorum. Demek ki "kötü sandığımız her şey kötü olmayabiliyor, iyiliklere vesile olabiliyormuş." Aynı anlayışla, yaşamımızdaki pek çok olumsuzluğu olumluya çevirebileceğimizi sanıyorum. En azından ben bunun için çaba gösteriyorum. Size ve herkese aynı şeyi öneriyorum. Sevgi ve saygıyla kalın.

Sarıcan
09-08-2011, 21:50
Sn. Doğasever,

Bazı sorumluluklar vardır ki siz onu yadsısanız da o sizi bırakmaz. Bu forumda EM sayfasını okuyarak mikroorganizmalardan haberdar olan herkes ( ben dahil) sizin geçmişte firma sorumlusu olarak yazdığınız bilgi ve yorumlar bu sayfalarda durdukça bu sorumluluktan kaçamazsınız. Ben dün yazdıklarım hakkında bugün yorum yapamam, cevap veremem diyemezsiniz. Çünki orada yazdıklarınız sizin özgün düşünceleriniz. Hiçbir şey yapamazsanız özeleştri yaparsınız. Çünki gördüğünüz gibiinsanlar hala sizinsöylediklerinize önem veriyorlar.

Amacım sizi kırmak veya üzmek de değil. Yine bu sayfalarda muhtelif zamanlarda ürünü temin etmek için uğraşan arkadaşların karşılaştıkları sorunlar ve gariplikler (Şişenin içindeki ürününün EM1 mi, EMA mı? olduğuna dair) üzerine bu konu ile ilgilenmiş ve dün siz firmadan sorumlu iken de bugünde aynı soruyu sormuştum. Dün siz cevap vermediniz, bugün firma cevap verir mi bilemem?

Son mesajımdan sonra arşivden 22.04.2003 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Tarımda Kullanılan Organik, Organomineral, Toprak Düzenleyicileri ve Mikrobiyal Gübrelerin Üretim, İthalatı, İhracatı, Piyasaya Arzı ve Denetimine Dair Yönetmelik' (http://www.resmigazete.gov.tr/main.aspx?home=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2003/04/20030422.htm&main=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2003/04/20030422.htm)i tekrar okudum. Ek V' teki etiket örneğini de inceledim. Hala EM1 şişesiyde ve etiketiyle EMA satılabileceği kanaatinde değilim. Yıllarca yöneticilik yaptığınız firmada bu yönetmeliği mutlaka okuyup yorumlamış olmanız gerekir. Bu yönetmelik siz firmadan ayrılmadan da yürürlükte idi. En azından geçmişe yönelik özeleştiri yapabilirsiniz ya da EM' e özel bir istisna içeren bir başka yönetmelik varsa onu belirtirsiniz.

malina
10-08-2011, 18:12
dün siz firmadan sorumlu iken de bugünde aynı soruyu sormuştum. Dün siz cevap vermediniz, bugün firma cevap verir mi bilemem?


Firmaya sormayı henüz denemediniz anlamı mı çıkarmalıyız?

Sarıcan
10-08-2011, 20:22
Ankara' ya sormaz olurmuyum Sn. malina,

Devlet Baba' nın resmi gazetesinde yayınlanan yönetmeliğine sordum. Bir önceki mesajıma linkini de ekledim. Benim firmayla şu an bir alışverişim yok. Bir alışveriş yapmak durumunda kalsam onlara da sorardım herhalde. Migros' tan zeytinyağı alırken kasada böyle bir olayla karşılaşsam onlara da sorarım. Ama böyle olmasında bir sakınca yok diyorsanız takdir sizin.

malina
10-08-2011, 20:59
Ankara' ya sormaz olurmuyum Sn. malina,

Devlet Baba' nın resmi gazetesinde yayınlanan yönetmeliğine sordum. Bir önceki mesajıma linkini de ekledim. Benim firmayla şu an bir alışverişim yok. Bir alışveriş yapmak durumunda kalsam onlara da sorardım herhalde. Migros' tan zeytinyağı alırken kasada böyle bir olayla karşılaşsam onlara da sorarım. Ama böyle olmasında bir sakınca yok diyorsanız takdir sizin.

Aman efendim öyle olur mu? :) Sorulacak tabii ...

Ama seçmece yapılmayacak. Her ürün eşit oranda sorulacak, sorgulanacak, öğrenilecek.
Tamam mı?

Sarıcan
10-08-2011, 22:21
Sn. Malina,

28. Kasım’ da forum üyeliğim üç yılını dolduruyor, mesaj sayımda 1458 olmuş. Üç yıldır çoğunluğu Topraksız Tarım başlığında olmak üzere bir çok konuda fakir beyan etmişim, aklımın erdiği konularda başlık açmışım. Bilgim dahilinde olan her konuda arkadaşlarıma yardımcı olmaya çalışmış, bilmediğim konularda araştırma yapıp yardıma ihtiyacı olanlara destek olmaya çalışmışım. Zaman zaman forum bekçiliğine soyunarak forumda insanları yanıltmaya çalışanlara çok sert mesajlarda yazmışım ama bugüne kadar hiç seçmece yapmamışım.

Hep haksızlığın ve yanlışın karşısında olmaya çalışmış ve zaman zamanda bu yüzden sıkıntılı anlar yaşamışım. Yazdığım bütün mesajlar ortada ve herkese açık. Eğer yukardaki ironi Kaolin başlığında yaşanan tartışmaya bir gönderme ise bilmiyorum farkındamısınız ama orada da vahim bir durum vardı. Forum ortamındaki bilgi birikimleri ile bir şeyler yapmaya çalışan arkadaşların karşısına Amerika’ da yerleşik ve Türkiye ile hiç bir ticari bağı olmayan bir firmanın sertifikası ve dökümanları kullanılıp, Türkiye’ de sadece isim çağrışımı olan bir firmanın sertifikası imiş gibi gösterilip anlamsız yere engelleme kampanyasına engel olmaya çalışmışım. Eğer bu sizin için seçmece ise ve size göre yapılanlar normalse yine takdir sizin. Ne diyeyim?

Ben o başlıkta forumdan tanıdığım kişilerin başarısı için taraf olduğumu açıkca beyan etmiştim. Benim bu tavrım sadece o başlık içinde geçerli değildir. Forumda olumlu işler yapan her arkadaş için hep destek ve yardımcı olmaya çalışmışımdır. Herşey ortada. Takdir forumun.

malina
11-08-2011, 12:14
Forum ortamındaki bilgi birikimleri ile bir şeyler yapmaya çalışan arkadaşların karşısına Amerika’ da yerleşik ve Türkiye ile hiç bir ticari bağı olmayan bir firmanın sertifikası ve dökümanları kullanılıp, Türkiye’ de sadece isim çağrışımı olan bir firmanın sertifikası imiş gibi gösterilip anlamsız yere engelleme kampanyasına engel olmaya çalışmışım. Eğer bu sizin için seçmece ise ve size göre yapılanlar normalse yine takdir sizin. Ne diyeyim?



Basit bir soru vardı: Ürünün litresi kaç gram?

Şu an kaç gram olduğunu bilmem ama o zaman sayfalarca yazı yazıldı ama cevap olacak bir kaç rakam yazılmadı. Bu yerli firmayı desteklememek mi?
Bunu cevaplamamak normalse benim de size diyecek şeyim yok :)

Zeytinlibahçe
11-08-2011, 15:10
Yeri geldiğinde bu sayfalarda bir çok ürün tartışıldı, çoğu da yerli ürünlerdi, şimdi bunların gelişimlerini mi durdurmuş olduk.

Bir ürün ticari olarak piyasaya çıkıp, para kazanılmaya başlanmışsa amatörlükten söz edilemez, artık profesyonelsiniz ve tüm gereklilikleri karşılamalısınız. Hazır değilseniz deneme uygulamalarına devam edersiniz.

Dün sipariş verdiğim 2 lt EM1 24 saat içinde elime geçti. Firma yetkilisi uygulama resimlerini gönderebilirsem çok memnun olacağını da ayrıca bildirdi. Demek buradan yapılan eleştiriler işe yarıyor. Kendilerine başarılar diliyorum.

Dogasever
11-08-2011, 16:57
Sn. Dogasever, kararınıza saygı duyduğumu belirtmek isterim. sizin gibi bir doğaseverin, organik tarımcının kşisel olarak EM den ve organik tarımdan uzak kalamayacağını düşünüyordum. Bu düşüncelerimi yazmak için sayfaya girdiğimde aynı şeyleri sizin yazdığınızı gördüm. Çünkü bu bir yaşam felsefesidir. hayata bakıştır. kolay kolay değişmez. Biz sizlerden memnunduk. sağlıcakla kalın.

Mesajınız için teşekkür ediyorum Sn Çaça.

Sarıcan
11-08-2011, 18:27
Forum ortamındaki bilgi birikimleri ile bir şeyler yapmaya çalışan arkadaşların karşısına Amerika’ da yerleşik ve Türkiye ile hiç bir ticari bağı olmayan bir firmanın sertifikası ve dökümanları kullanılıp, Türkiye’ de sadece isim çağrışımı olan bir firmanın sertifikası imiş gibi gösterilip anlamsız yere engelleme kampanyasına engel olmaya çalışmışım. Eğer bu sizin için seçmece ise ve size göre yapılanlar normalse yine takdir sizin. Ne diyeyim?

Ben o başlıkta forumdan tanıdığım kişilerin başarısı için taraf olduğumu açıkca beyan etmiştim. Benim bu tavrım sadece o başlık içinde geçerli değildir. Forumda olumlu işler yapan her arkadaş için hep destek ve yardımcı olmaya çalışmışımdır. Herşey ortada. Takdir forumun.

Basit bir soru vardı: Ürünün litresi kaç gram?

Şu an kaç gram olduğunu bilmem ama o zaman sayfalarca yazı yazıldı ama cevap olacak bir kaç rakam yazılmadı. Bu yerli firmayı desteklememek mi?
Bunu cevaplamamak normalse benim de size diyecek şeyim yok :)

Forumun üye sayısı 118.000' i geçmiş. Mesajlar ve yönetmelik ortada. Bırakalım bunu forumu izleyen üyeler takdir etsin. İşi bilenler zaten EM1 alıyor, EMA almıyor. Ben EM1 ürünü kötüdür demiyorum ki. Uygulama yanlış diyorum. Sızma zeytinyağı şişesi ve etiketiyle rafine zeytinyağı satamazsınız. Satarsanız da yönetmeliklere uygun olmaz.

İnci Akalp
12-08-2011, 10:52
Sayın Doğasever,

Sizden çok şey öğrendik, bu kadar gelişime açık bir konuda daha da çok öğreneceğimiz şey olduğunu düşünüyorum. Lütfen bizlerle irtibatınız kesmeyin. Forumda takip ettiğim kadarıyla yapıcı yaklaşımınıza, araştırmacı kimliğinize ve bilgilerinize burada ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.

Bugüne kadarki paylaşımlarınız için çok teşekkürler.

Dogasever
12-08-2011, 13:02
Sn Akalp

Çok teşekkür ederim. Ben sadece kurumsal kimliğimle bu başlıkta yazmayı bıraktım. Belki başka bir başlıkta başka bir şekilde de paylaşımlarımız devam edebilir. Henüz karar vermiş değilim. Tarım konusundaki teorik ve pratik paylaşımlarımız devam edecektir. Sadece yönetmelik ve yasaları burada ele almayacağım. Biz EM'ye başladığımızda Türkiye'de bırakın mikrobiyal gübre yönetmeliğini, organik tarım yönetmeliği bile henüz oturuşmamıştı. Yönetmelikler maalesef uygulamaların epey arkasından geliyor.

Yorumunuz için tekrar teşekkür ediyorum. Saygılarımla.

Alper Akman
13-08-2011, 12:39
Sevgili Ağaçlar Net Üyeleri,

Yeni Web sayfamiz yayında fakat daha heniz tam olarak tamamlanmadı siz değerli forum üyelerinin EM Teknolojileri ile ilgili uygulamalarını sayfamızda yayınlamk isteriz.
Lütfen web sayfamızı ziyaret ediniz. www.emturkey.com.tr

Saygılarımızla

EM AGRİTON LTD.ŞTİ.

memet
13-08-2011, 16:38
Sitede EM aktif seçeneği görünmüyor nedeni nedir?

Alper Akman
14-08-2011, 12:12
Web sitemiz belirtiğim gibi yeni yayına girdi ve daha tamamlanmadı bazı eksiklikleri var zamanla sizlerinde katkilarıyla daha kullanışlı bir hale getireceğiz.

Sitemizde ürünler tanıtılıyor, satiş kısmi çok kısa bir süre sonra hizmete girecek sanal mağaza çalışmaları devam ediyor. EM.1 doğasi gereği aktifleştirilmeden kullanılmıyor onun için bu bir ürün değil kullanılış biçimi olduğundan tanıtım kısmında yer almıyor. Satış kısmında mutlaka yer alacaktır. Bazi arkadaşların burada hala ürün ve kullanış biçimi hakkında polemik yaratmaları urunu tanımadıklarından kaynaklanıyor diye dusunuyorum.

Ruhsat, lisans, tescil, uygunluk belgesi, gayrisihhi ruhsat, üretim yeri uygunluk belgesi, üretim ruhsati vs gibi konularda tüm kullanıcılarımız şirketimiz ile irtibat kurdukları taktirde bilgilendirilir. Diğer bir yandan Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü şirketlerin ürünleri ile ilgili kullanıcılara bilgi aktarmaktadır. Bu gibi konular yetkililerden öğrenilmelidir.

Saygılarımla

memet
14-08-2011, 14:16
Bugüne kadar EMA hakkında yazdığım bütün olumlu yazılara rağmen bu cevabınız bende ağır bir hayal kırıklığı yarattı açıkçası.
Sanırım bir ürünün iyi olması satıcısının da iyi olacağı anlamını taşımıyor.
Burada yazanlara karşı bu tavrınızla pek destek bulamayabilirsiniz.

Sarıcan
14-08-2011, 23:43
Bugüne kadar yapılan eleştirilerin hiçbiri ürüne karşı değildi. Ürün uluslararası kabul görmüş bir ürün. Fakat emrojapan dahi sadece EM1 olarak satış yapıyor. Bu meselenin bir yanı. Burada eleştirilen EMA' nın EM1 şişesi ve etiketi ile satılamayacağı idi.

Yapılan eleştiriler tamamen uygulama ve tartışmalar esnasında karşı tarafı cahil yerine koyan aymazlıklardı. Çok basit bir örnek vereyim. Gerçi örnek yine OMRI belgesinden olacak ve kiminiz yine ne var bunda diyeceksiniz. Bu başlığın 7. sayfasında yayınlanan bir OMRI belgesi var, bu belgenin bir benzeri de http://www.emturkey.com.tr/TR/dosya/1-67/h/omri-certificate.pdf bu linkte var. Her ikisi de EM için alınmış.

-Eeee! ne var bunda dediğinizi duyar gibiyim.

O zaman yine zeytinyağı örneğine dönelim. Diyelim ki sektördeki ABC firması ürettiği sızma zeytinyağına OMRI Belgesi aldı. Türkiye' de sızma zeytinyağı satan bir firma ürünüde bu firmadan alıp satmadığı halde bu firmanın OMRI belgesini kullanabilir mi? Bunu pazarlama argümanı olarak kullanmak veya bir tartışmadan galip çıkabilmek için kullanmak doğru mu? Bunu kendi ürününün belgesi gibi web sitesinde yayınlamak normal mi? İşin garibi OMRI belgesi kullanılan firma şimdi ürünlerinde EM-1 adını zannederim yasal zorunluluklardan dolayı kullanamıyor. Herhalde Mr. Higa engellemiş olmalı. Eğer EM-1 bir tescilli marka ise iyide yapmış. Zaten öyle olması gerekirdi. Ama ne gam! burada o firmanın OMRI belgesi EM için tartışma dayanağı ve pazarlama argümanı olarak kullanılabiliyor. Aynen Kaolin başlığında yapıldığı gibi.

Temel mantık şu. Forum ortamında böylesi ayrıntılara kim dikkat edecek? Ya da yönetmelik ve belge düzeninden kaç kişi anlayacak? Tartışmadan galip çıkmak için her yol mübah.

MeyveliTepe
15-08-2011, 01:38
...
Aynen Kaolin başlığında yapıldığı gibi.
...


Kaolin başlığında olan şuydu:

Ortada a) ilan edilenden, b)sahibinin açık ve net bir şekilde olduğunu söylediğinden müşteri aleyhine çok farklı olan bir ürün vardı. Öyle ki, bildirilen ile gerçekte olan arasındaki fark, müşteriyi ürünün fiziksel özellikleri, göreceli fiyatı ve beklenen faydalar hakkında doğrudan yanıltacak mahiyette idi.

Buna, ürün sahipleri ve türlü sebeplerle ürünü sahiplenenler tarafından, yanıltıcı bilginin düzeltilmesi ya da bir şekilde müşteriye izah edilmesi yerine, "bir sapma olmadan ya da az sapma ile kullanılabilir" denilen diğer 3 ürüne saldırıda bulunulmak, bu şekilde "yanıltma"nın üzeri kapatılmak şeklinde tepki verildi.

Orada adı geçen Surround, ABD organik tarımda kullanılabilir belgesi olan OMRI listesinde mevcut. Diğer ürün Sunguard, Amerikan Georgia kaynaklı kaliteli madenlerden çıkan mineralin yüksek teknoloji ile işlenip orijinal M97 formülasyonuna getirilmiş bir ürün. Bu ürün, bu haliyle ABD piyasasında mevcut değil, doğal olarak OMRI listesinde de değil. Tartışmalar arasında aynı isimde ancak başka içerikte bir ürün sebebiyle listede olduğunu söyledim. Bu bana ait bir hatadır. Bunu da orada hemen yazdım zaten. Üstelik, bu ürünün kullanımından söz edilen son üç senede hiç bir yerde de omri listesinde olduğuna dair bir ibare yoktur. Aynı mesajda da bu ürüne elimdeki içerik belgesini yapıştırdım. Bu ürünü getirip satan firma herhangi bir şekilde omri'den filan söz etmiyor. Ancak ürününün kalitesi ve standartları konusunda gereken bilgiyi de net bir şekilde veriyor. Yani, bu ürünü satan firma yanıltıcı bilgi vermiyor. Öyleymiş gibi yazmanız anlamsız.

Üçüncü ürün ise (AT-80) M97 formülasyonuna çok yakın, "bana göre" kullanılabilir, Çin menşeili bir ürün idi. Numune incelemem tamamlandı. Bir dördüncüsünü de kısa sürede yayınlayacağım.

Burada ilginç olan ise, satanlar tarafından ürün ve ürünün kullanımı, hatta bu ürüne ait teknolojiyi oluşturanların söyledikleri hakkında, herhangi bir telorans ile açıklanamayacak mahiyette müşteriyi yanıltanların ve bunu "vahim" değil de gayet olağan bir şeymiş, "forumdaki arkadaşların bir şeyler yapmaya çalışması" gibi göstermeye çalışanların yaklaşımıydı. Bunların ilginç örnekleri hala o sayfalarda duruyor. Durmaya da devam edecek. En son, fi tarihinde ve alakasız bir başlıkta para ile satın aldığımı söylediğim bir dökümanı aslında para ile satın almadığımı ima ederek, (ne alakası varsa), hala düzeltilmeyen ve hala açıklanamayan, müşteri yanıltmayı zavallılık mertebesinde örtme çabasıydı.

Bir şekilde bu başlıkta yine eski EM tartışmalarını provoke etmeye çalışıyorsunuz. Etiketten bahsediyorsunuz. Neticede, müşteri yanıltılmadığı sürece bu bir sorun ise sahibi olan firmayı ilgilendirir. Her ne kadar bu güne kadar hiç aktifleşitirilmiş EM almamışsam da, kendi adıma, EM1 ve aktifleştirilmiş EM'nin biribirinden ayrılacak şekilde etiketlerle satılmasını tercih ederdim. Öte yandan, linkini verdiğiniz yönetmelik bitki koruma ürünleri ile ilgili, gübrelerle değil. Gübreler konusunda da etiket standartlarına baktığımda, EM1 ve EM Aktif diye ayrı etiketler yapılsaydı ne farklı olurdu diye baktım. Mevcut haliyle isim dışına farklı yazılabilir bir şey görmedim. Mevcut etikette aktifleştirilmemiş diye de bir şey yok. Şöyle aktifleştirin vb. de bulunmuyor. Belki de mevcut gübre tanımlarının içinde aktifleştirme diye bir tanım olmadığındandır, bilemiyorum.

Zeytinlibahçe
15-08-2011, 07:13
Forumun üye sayısı 118.000' i geçmiş. Mesajlar ve yönetmelik ortada. Bırakalım bunu forumu izleyen üyeler takdir etsin.

Sorun işte burada. Hangi ürünü üyelere bırakacağız, hangisini biz eleştireceğiz.

Sarıcan
15-08-2011, 10:37
Kaolin başlığında olan şuydu:

Burada ilginç olan ise, satanlar tarafından ürün ve ürünün kullanımı, hatta bu ürüne ait teknolojiyi oluşturanların söyledikleri hakkında, herhangi bir telorans ile açıklanamayacak mahiyette müşteriyi yanıltanların ve bunu "vahim" değil de gayet olağan bir şeymiş, "forumdaki arkadaşların bir şeyler yapmaya çalışması" gibi göstermeye çalışanların yaklaşımıydı.


Gözden kaçırdığınız bir nokta var Sn. meyvelitepe,

Bu forumda Kaolin konusuyla ilgilenen zaten üçbeş kişiydi ve hepside adını sizin koyduğunuz Uzak Bahçelerin Yakın İşbirliği üyeleri idi ve sizin ağzınızdan çıkan herşeyi doğru olarak akbullenmeye hazır kişilerdi. Öyle ki, siz bir ara elinizdeki numuneye gri dediniz, kalsine değil dediniz, elinde numune olan ve sorunsuzca kullanıp pompada tıkanma yaşamayan, renginde bir anormallik görmeyen insanlar bile güneşe karşı işememek için seslerini çıkaramadılar. İçlerinden bir tek Sn. Lilium sesini çıkardı zannederim. En vahimi olmayan OMRI belgesini varmış gibi gösterdiniz yine kimsenin gıkı çıkmadı. Ya farkında değillerdi ya da yine sizden çekindikleri için sustular. Ancak benim gibi ürünü hiç yakından bile görmemiş bir deli çıkarak "kral çıplak" dedi.

Bu forumda üçüncü yılım dolacak ve bir çok tartışmaya katıldım ama gördüğüm şu ki, Meyvelitepe ve şürekasının desteklediği bir tartışmaya muhalif olarak girersen paçavran çıkana kadar hırpalanırsın. Bu yüzden konuya vakıf veya bilgisi olanlar dahi yazmaktan imtina ettiler. Gerçi bir çok tartışmalar gündemden kaldırıldı ama benim takip ettiğim tüm tartışmalarda sonuç buna yakındı. Benim dahil olduğum tartışmalarda da durum bundan farksızdı. Ne zaman siz veya çevrenizden biri ile tartışmaya girsem 118.000 üyeli toplulukta hep aynı kişilerin yazdıklarını gördüm. Kimileri konuyla hiç ilgili olmasalar bile krallarına destek için orada idiler.

Hala aynı mantıkla şürekanızdan olan birine destek çıkmak için EM başlığında ortaya koyduğum aksaklıkları "Neticede, müşteri yanıltılmadığı sürece bu bir sorun ise sahibi olan firmayı ilgilendirir." diyerek provakasyon olarak göstermeye çalışıyorsunuz. Müşteriyi aldtmak nasıl olur ki? Olmayan belgeyi varmış gibi göstermek veya A ürününün şişesi ile konsantrasyonu ve içindeki canlı organizma sayısının her lot için değiştiği bir ürünü sanki aynı ürünmüş gibi satmak mı? Yine bu sayfalardan ürün sipariş edipte ürününü alamayan veya yanlış ürünle karşılaşan forum üyelerinin feryatlarına kulak tıkarken hangi mod da düşünüyordunuz.

Bu benim dederlendirmem. Belki yine bazılarına garip gelebilir ama bu forumda yazmasalar bile okuyarak takip eden binlerce üye var. Ben yine takdiri onlara bırakıyorum.

MeyveliTepe
15-08-2011, 11:02
Bu benim dederlendirmem. Belki yine bazılarına garip gelebilir ama bu forumda yazmasalar bile okuyarak takip eden binlerce üye var. Ben yine takdiri onlara bırakıyorum

Evet, bu sizin değerlendirmeniz ve merak etmeyin tüm yazıları okuyanlar gayet güzel anlıyorlar.

Siz, sahibi tarafından önemli oranda yanıltıcı bilgi ile müşteriye satılan bir ürünü ve yanıltıcı bilgi veren satıcıları, bu maksatla literatürü çarpıtanları mazur görür durumdasınız. Hiç bir mesajınızda "evet, bu bilgi doğru verilmeliydi, bir açıklaması olmalı, ya da açıklaması şudur" gibi ifadeniz olmadı. Bakın, müşteriyi aldatmak nasıl olur'un tarifini de yapmışsınız.

Sahibince "Belirtmekte fayda var 1 litresinin ağırliği 290 gr dan az." denen ve kilo ile satılan bir malın 580 gr gelmesinin adı sizce nedir? Hoş, bu soruyu bir çok kere sormuştum zaten ama yanıtı yoktu değil mi?

Şimdi yine aynı şeyi yapıyorsunuz. Esas soruyu maskelemek için griydi, pompayı tıkamadıydı gibi şeyler yazıyorsunuz. Konu dışına çıkarak kral çıplak vs. gibi şeyler yazıyorsunuz aklınızca. Sahibinin 290gr dediği, sitesinde 315 gr ilan edilen bir malın, öyle olmadığı söylendiğinde hangi kralın çıplak olduğu da söylenmiş oluyor.

syıldıran
15-08-2011, 11:57
Gözden kaçırdığınız bir nokta var Sn. meyvelitepe,

Bu forumda üçüncü yılım dolacak ve bir çok tartışmaya katıldım ama gördüğüm şu ki, Meyvelitepe ve şürekasının desteklediği bir tartışmaya muhalif olarak girersen paçavran çıkana kadar hırpalanırsın. Bu yüzden konuya vakıf veya bilgisi olanlar dahi yazmaktan imtina ettiler.

Bu benim dederlendirmem. Belki yine bazılarına garip gelebilir ama bu forumda yazmasalar bile okuyarak takip eden binlerce üye var. Ben yine takdiri onlara bırakıyorum.

Sn. Sarıcan ,
Mesajınızda yazdığınız tecrübeyi yaşayan biri olarak yazdıklarınıza aynen katılıyorum. Maalesef bazı firma ilgilileri ürünlerini pazarlamak için forumu bir pazar olarak kullanmaya başladıklarından beri üzülerek görmekteyim ki seviye düşmekte , saldırgan ve aşağılayıcı mesajlar artmakta . Bu konuyu daha önce forum yöneticilerimize de mesajla belirtmiştim. Hatta tabiri caizse bir müddet küsür forumdan bile uzaklaştım. Ama içimizdeki ağaç sevgisi nedeniyle ara sıra derken yine her gün foruma uğramaya başladım. Yine üzülerek görüyorum ki pek değişen bir şey yok. Saygı ve selamlar . .

Safranlı
15-08-2011, 12:37
Saplantı şeklınde her gun bu foruma giriyorum
sık kullanılanlar listesınde em sayfası kayıtlı önce buradan foruma giriyorum sonra sayfalara geçiyorum
bir çoğumuz gıbı em yı hocamız meyvelı tepeden ögrendım
tüm hararetlı tartışmaları her harfıne kadar takıp edıyorum
kaolın konusundakı hararet henuz sönmemış durumda beklıyor
kaolın sayfasındakı kg ile ilgili hatayı kabul edıp düzeltılebılırdı
düzeltılmeyınce çok cıddı yanıltma var dıyerek üzerıne gıdıldı ve sindirildi
ben ce kaolının durumu ıle em nın em1 deyıp aktıf gelmesı arasında hiç bir fark yoktur
belkı de daha da vahımıdır
yakında bende sıparış verıcem ama hunuz bıtmemış em lerımde em1 yazıyor ve üzerıne kalemle A yazılmış
yanı orjınal ambalajına karalama yapılmış
bu çok yanlış bır sey
evet em yı sevıyoruz hararetlı tartışmaların oldugu bu konuda kaolındekınden kesınlıkle masum sayılamaz
kaolının ambalajına karalamayla 310 gram yazınca nasıl olucaktı ....
sayfadakı ozi arkadasımızın anlattıgı tam bır turk usulu fıkra dır
asla dogru degıldır
ben bu kadar sevdıgım urunden üç ay boyunca cebelleştıgımı belırtmelıyım
basımdan gecenı anlatmak uzun sürer
yapılan yanlışlıktan dolayı taşlar yerınden oynadı ve bursa bayılıgı ıptal oldu
sulandırıp sulandırıp yollamışlar bize
bence işin özü:
em çok guzel bır ürün
pazarlamada çok ciddi hatalar yapıldı
bayıler her turlu cambazlıgı yaptılar(sulandırılmış EMA)
ve halen devam eden em1 yazıp ema vermelerı asla masum gösterılemez
kalbımden gelen ses:
çok sey ögrendıgımız dogaseverın de küstürülmesi boşa değil diye düşünüyorum

Sarıcan
15-08-2011, 13:30
Evet, bu sizin değerlendirmeniz ve merak etmeyin tüm yazıları okuyanlar gayet güzel anlıyorlar.

Siz, sahibi tarafından önemli oranda yanıltıcı bilgi ile müşteriye satılan bir ürünü ve yanıltıcı bilgi veren satıcıları, bu maksatla literatürü çarpıtanları mazur görür durumdasınız. Hiç bir mesajınızda "evet, bu bilgi doğru verilmeliydi, bir açıklaması olmalı, ya da açıklaması şudur" gibi ifadeniz olmadı. Bakın, müşteriyi aldatmak nasıl olur'un tarifini de yapmışsınız.

Sahibince "Belirtmekte fayda var 1 litresinin ağırliği 290 gr dan az." denen ve kilo ile satılan bir malın 580 gr gelmesinin adı sizce nedir? Hoş, bu soruyu bir çok kere sormuştum zaten ama yanıtı yoktu değil mi?

Şimdi yine aynı şeyi yapıyorsunuz. Esas soruyu maskelemek için griydi, pompayı tıkamadıydı gibi şeyler yazıyorsunuz. Konu dışına çıkarak kral çıplak vs. gibi şeyler yazıyorsunuz aklınızca. Sahibinin 290gr dediği, sitesinde 315 gr ilan edilen bir malın, öyle olmadığı söylendiğinde hangi kralın çıplak olduğu da söylenmiş oluyor.


Sn. meyvelitepe,

Sizin elinizde fiziki olarak numuneniz var. Eğer yanıltıldığınızı iddia ediyorsanız firmayı dava edersiniz. Ürün kalsine mi değil mi? Ya da istenilen diğer spektlere uygun mu değil mi? Hesaplaşırsınız. Ben ürün kullanıcısı olmadığım için sizin iddia ettiklerinizi bilmem mümkün de değil. Bu yüzden ben ürünü kullanan arkadaşların sizden çekindikleri için izlenimlerini yazamadıklarını söyledim. Eğer üründe bir hata varsa onu da yazarlar. Bitkileri zarar gördüyse dava bile edebilirler. Onlarda müşteriyi yanıltmanın cezasını öderler.

Ama sizinki öyle mi? Var olmayan belgeleri varmış gibi göstermek? Adını siz koyun. Hem de bunu hiç bir ticari bağınız olmayan bir firma için yapmak. Sebebini bir türlü çözemiyorum. Aynı şey EM içinde geçerli. Bu sayfalarda onlarca arkadaş forumdan ve sizden aldıkları bilgilerle bu ürüne ulaşmaya çalıştılar. Kimisi hiç ulaşamadı herhalde. Ulaşanlar ise Nasrettin Hoca fıkralarını kıskandıracak diyaloglarla ikna edilmeye çalışıldı. Moderatör olarak nerelerdeydiniz o zamanlar? Forum olanaklarını kullanarak insanları yanıltmak ve bu yanılgıya destek vermek değil mi bu? Bakın işte yukarıda hem de sizi çok sevdiğini söyleyen bir arkadaşımız (Sn. Safranlı) objektif olarak görüşlerini dile getirmiş.

Eğer iddia ettiğiniz gibi karalamaya çalıştığınız üründe de bu tip hoyratlıkları yaşayan arkadaşlar varsa lütfen bildiklerini yazsınlar ve bende sizinle birlikte bu arkadaşları eleştireyim. Ama bu firma daha ürünlerini tanıtmaya başlamadan siz tepelerine binip tepinmeye başlayınca kendimi tutamadım. Bu da benim mizacım. Onun için diyorum forumdaki üyeler takdir etsin diye.

Zeytinlibahçe
15-08-2011, 16:25
Ben sizin daha tartışmaya başlarken birilerini kötülemek için adım attığınızı algılayacak kadar önseziye sahibim ve bugüne kadar da çok az yanıldım. Yanıldığım anda da özür dilemesini bildim.

Bir kaolin kullanıcısı ve öncüsü olarak teknik bir konuda devam eden bir tartışmaya günlerce girmek istemedim. Bilgi sahibi olunmadan nasıl fikir sahibi olunduğunu anlayamıyorum.

Sn. meyvelitepe,
Sizin elinizde fiziki olarak numuneniz var. Eğer yanıltıldığınızı iddia ediyorsanız firmayı dava edersiniz. Ürün kalsine mi değil mi? Ya da istenilen diğer spektlere uygun mu değil mi? Hesaplaşırsınız. Ben ürün kullanıcısı olmadığım için sizin iddia ettiklerinizi bilmem mümkün de değil..

Aynı şey EM içinde geçerli, siz de yapabilirsiniz.

EM pazarlanması konusunda (öncesinde) sizinle tamamen aynı fikirdeyim. Tek farkla, tüm ürünlere aynı gözlükle bakmaya çalışıyorum.

kararadut
15-08-2011, 17:39
Sayın safranlı Bursa bayisinden ne zaman mal aldınız?Bursa bayisi Ankara EM Agriton firmasının güven telkin etmeyen davranışları ve teknik bilgi yetersizliğinden dolayı tüm ilişkisini1.5sene önce kesmiştir.Bursa bayii tarafından tarıma kesilmiş hiçbir fatura yoktur.

Sarıcan
15-08-2011, 19:07
Bir kaolin kullanıcısı ve öncüsü olarak teknik bir konuda devam eden bir tartışmaya günlerce girmek istemedim. Bilgi sahibi olunmadan nasıl fikir sahibi olunduğunu anlayamıyorum.



Aynı şey EM içinde geçerli, siz de yapabilirsiniz.

EM pazarlanması konusunda (öncesinde) sizinle tamamen aynı fikirdeyim. Tek farkla, tüm ürünlere aynı gözlükle bakmaya çalışıyorum.

Sn. Zeytinlibahçe,

Benim eleştirilerimi ya anlamadınız ya da anlamak istemiyorsunuz. Ben iki ürününde fiziksel özelliklerini bilmiyorum çünki her iki ürünüde hiç kullanmadım. Bu yüzden her iki ürün içinde bu ürünün kullanıcıları bir şikayetleri varsa ilgili firmalarla görüşebilirler.

Siz kullanıcısı ve öncüsü olduğunuz bir ürün ile ilgili ve üstüne üstlük kullandığınız, kalitesini övdüğünüz bir marka bir ürünle ilgili bir sertifika yayınlanır ve böyle önemli bir belgeyi görmezden gelir ya da ürünlerini kullandığınız firmanın Amerika' da yerleşik firmanın Türkiye mümessili olmadığını bilmeyecek kadar üstün körü bir kullanıcı iseniz bir şey diyemem. Ama bilgi sahibi bir kullanıcı olarak böyle bir olayda sessiz kalıyorsanız, günlerce yazı yazmıyorsanız bu konudaki öncülüğünüz tartışılır.

Ben EM konusundaki görüşlerimi muhtelif zamanlarda dile getirmiştim. Bu tartışmaların çoğunda ürünün ülke tarımına kazandırılmasından dolayı ne kadar memnun olduğumu defalarca dile getirmiştim. Yani ürünlere hep yapıcı gözlükten bakıyorum. Uygulamada faydalı ise benim için EM de baştacıdır, Kaolinde. Bence forum ortamında bazı ürünlerin önünü kesmek için yıpratıcı ve yıkıcı tartışmalar yapana söylemeniz lazım bunları.

Ben EM başlığındaki OMRI Belgesinin de başka firmaya ait olduğunu belgeleri ilk incelediğimde farketmiştim ama o belgeler yine bir tartışma esnasında foruma konulmuş ve ben forumun bu bölümü ile ilgilenmeye başladığım zamanda bu tartışma ve belge savaşı bitmişti. Bu yüzden gündeme getirmeyide pek düşünmedim. Ama tesadüfen Kaolin başlığında da aynı belgenin bir benzeri bir tartışmadan galip çıkmak için sunulunca bunun bir alışkanlık olduğu fikrine kapılarak gündeme getireyim dedim.

Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma konusuna gelince, bir konuda fikir sahibi olmak için ne yapmak gerekir bilmiyorum ama ben çok okurum ve araştırırım. Yine böyle katı bir tartışmanın sonucunda günler boyu araştırmış ve aslında EM' ninde aslında bir enzim olduğunu çözmüştüm. Fakat uyanık bir girişimci olan Mr. Higa' nın EM (Effective Microorganisms) ismini tescil ettirip "Trade Mark" olunca bu isim üzerinde tartışmanın gereksiz olduğunu anlayıp Enzim (Enzyme) başlığını açtım ve sizinde bu başlıktan aktif olarak faydalandığınızı duyuyorum. Yani ben araştırarak ve okuduklarıma dikkatli bir gözlükle baktığım için fikir sahibi oluyorum.

memet
15-08-2011, 19:39
Bu ürün üzerinden bir cansıkıcı polemik sürdürülüyor. Ne ürünün içeriğine yönelik ne de firmanın siparişler konusunda yaşattığı sorunlara yönelik. Sadece sorun olsun da ben nasıl olduğuyla ilgili değilim yeterki sorunu körükleyeyim tarzında bir tartışma. Kaolin tartışması da bu cümle ile özetlenebilir.
Belgeler vesaireler işin ayrıntısı
Bu tartışma benim sitenizde "em aktif" seçeneği yok dediğim mesajımla başladı. Aslına bakarsanız böyle agresif bir tepki vermemiş olsa firma, bunun insanların kafasını karıştıran bir durum olduğunu bir ayrıntıyla yazılması gerektiğini, ürünler ile ilgili açıklamaların yeterli olmadığını söyleyeceğim öneriler sunacaktım.

Bunu yerine ürünle deği l sadece tartışmayla vakit geçirenler atladı.

Ben zaten Meyvelitepe'nin şürekası oluyorum. Her yazdığına içeriğini okumadan eyvallah da derim.

Tartışmaları da bilerek aslını öğreneek yaptığını bildiğimden okumadan da yazmışsa doğrudur da derim.

Firmaya birkaç eleştirim olur, o da zaten ürünle ilgili değil. Sakince yazabilirlerse. onları da söylerim.

fusion1
15-08-2011, 20:22
Degerli Arkadaşlar ; konu oldukça hassas , profosyenel bilgi,görüş ve hassasiyet gerektirmekte.Konu MİKROORGANİZMALAR bunlar etken faydalıda olabilirler toplum saglıgını tehlikeye sokan BAKTERİ lerde bu nedenle olabildigince kontrollü, profosyonel üretimine saygı-güven duydugumuz ürünleri kullanmalıyız. A-firması-B-firması konusunun dışında ( ki üzülerek forum etigi dışı reklam mesajları okudum )ürünler ne içeriyor hangi kalitatif, kantitatif düzeye ulaşabilmiş degerlendirebilmeli.benzer bir çok üründe E.COLİ, PSEDOMONAS,VE DİGER bakterilerin adını duymak biz hekimleri TİTRETMEYE yeter . Biliyorum bu mikroorganizmaların bazi türleri E-M diye adlandırabildigimiz faydalı etken mikroorganizmalar olabilir. fakat mutasyon ,saflık ve kullanılabilirligi çokça degerlendirilmelidir. Konu güvenilen laboratuar koşollarında ,güvenilebilen bilim adamlarınca defalarca denenip güvenirligi onaylanmadan Tartışılmamalıdır. HEMEN ŞİMDİ TANIDIGINIZ ULAŞABİLGİNİZ BİR HEKİME PSUDOMONAS VEYA E.COLİ .. ile tanıştıgınızı söyleyin sonra tartışalım.. saglıcakla,saygıyla kalın.

memet
15-08-2011, 20:43
Sayın hekim. Hekim deyince dinlen dinlet kaç diyecek kadar hastatlıklarla uğraşmış biri olarak, bence bu konuya olmayacak bir yerinden çok da provokatif bulduğum bir biçimde girdiniz. Bence siz önce bu başlık altındaki bakterileri bir inceleseniz iyi olacak.
Koli basilini daha sonra incelersiniz başka başlıkta.
Bir hekim olduğunzua göre derimizde ağzımızda barsaklarımzıda aklımıza gelmeyen her yerimizde bakteriler yaşadığını da yazmalıydınız koli basilini yazmadan önce.

Milyarlarca bakteri etrafımızda uçuşuyor bunların sadece bir kısmı bizim için hastalık yaratıyor demeliydiniz. Yazınız eyvah ema kullandım işte hastalanacağım gibi bir endişeye neden olabilir bunu düşündünüz mü?


Tanıdığım bir hekime danıştığımda acaba ilaç firması ne zaman bu konuda reprezantasyon yaptı demeden söylediklerini dinleyemiyorum be

Onbinlerce tableti boş yer yutmuş biri olarak, yazdıklarınıza şüpheyle yaklaşmamı sanırım anlayacksınız.

fusion1
15-08-2011, 21:01
............ yok ben almıyayım dostum bu sayfa zaten A DAN Z YE REKLAM KOKUYOR İNAN OKURKEN UTANDIM AGAÇLAR NETDE böyle bir sayfayı ve uslubu.. sen tablet yutmaya yutturmaya devam et .10 binlerce tablet / gün pardon yaşınız ?diye sorarlar ''adama !!.. ayrıca ''adam'' bakteri ne mikroorganizma ne en azından ögren derler iki satır iftira atarken....... farkındayım vakit dar çalışamadın dersine 20 dakikada bu kadar oluyor.. BİRDE hadi reklama devam derler.. unutur giderler..

fusion1
15-08-2011, 21:14
tepkini anlıyabiliyorum, hakaret dozunun seviyesinden dilerim seviyeli başka ortamlarda tartışabiliriz.............

fusion1
15-08-2011, 21:19
ne de olsa HEKİMİM ülkemin diger onurlu hekimleri gibi . algılama gözlemleme yetenegim gelişmiş . Hakaret etme yetenegim yok .Saldır,bakalım seviyen elverdigince.. SALDIRABİLDİGİNCE SEVİYENE İNEMEYECEGİM KUSURA BAKMA...

memet
15-08-2011, 21:28
Üslubunuzun sadece provokatif ve tavrınızın sadece başlığı sabote etmeye yönelik olduğunu söylemiştim yanıltmadınız. Başlık bir firmanın bir ürünüyle ilgilidir. Reklam konusunda da sitenin tavrı çok açıktır. Belliki site yönetimini itham ediyorsunuz. Aldık reklam işte parası da burada diyebilir yönetim. relklam alınıyor yolu da belli. Bu da sizin cevap vereceğiniz bir durum olmaz. Zaman zaman siteyi reklam amaçlı kullananlar olur ne tepki verildiğini belli ki bilmiyorsunuz. E işte provokatif olunca tavır bu konular önemsiz oluyor.

"Pardon yaşınız" diye sorun adama, bende pardon tecrübeniz diye sorarım orada iş karışır.

Aldığım ilaçlar yan etkileri vs işe yaramadığı halde yazılan reçeteler ile ilgili yıllarca tuttuğum dökümanlar vardı sırf eğlence olsun diye buraya eklerdim arayıp bulması canımı sıkmazsa.
Çok merak ederseniz bir pazarımı dökümanları bulmaya ayırayım. Beni çok eğlendirir açıkçası.
Ya bir de en son çektirdiğim emar mevsuzu var onu da eklerim .

Bence de siz de mikro organizma ve bakteri konusunu öğrenin belki eğitimimiz buna yetmemiş. Şimdi biraz makara yapayım eğleneyim sizle, bakteriler mikro organizma değil mi. Mikro organizmalar bakteri değil mi? mikro organizmalar ayrıca tanımlanmış canlılar mı yoksa bakterileri içermiyor mu, aman yarabbi siz bilimi yeniden mi yaratıyorsunuz yirmi dakikada?
Firma azotobakterleri sentezlemiş bundan da ticari bir ürün oluşturmuşsa, bu da tarımsal olarak işe yarıyorsa, forumda bunu konşulmsaı son derece olağan değil mi?

Başlığı kaolinle sabote edenler de bir ürünü ticari olarak satmaya çalışmıyor mu?

Son yirmi dakikada derimde kaç milyon mikro organizma yaşadı, bunların kaç yüzbini bakteri vs. neden hiçbiri beni hasta etmedi. En son kuyu suyu sorununda suda bulunan coli neden sadece bazı insanları hasta etti kalanları hastalanmadı. Bağışılıklık sitemi de ne.

Asıl beni tıb deyince beni eğlendiren plasebo ilaçlar ama başlığı ben sabote ederim bu konuya girince , zaten siz anladınız ne demek istediğimi.


İftira etmem yazdıysam bildiğimden yazarım, atmam uydurmam, söylediklerimin arkasında durabileceksem yazarım.
Çok ucuz bir üsluba kaymışsınız . Belli ki yazılana cevabınız olamadığından olmuş.

Varsa ifitira dediğiniz yer işaret edin size yirmi dakikada açıklayıvereyim, belli bilgizilikle yazıldı yazınız.

Not yaş bilgisine profilimden de ulaşabilirsiniz. dört işlem bilgisine sahipseniz hesap da yapabilirsiniz, tabletlerle ilgili.

Bu arada , Her toplantıda deneyip olumlu bulduğum bu ürünü ücreti mukabili bir fatura da yazmadan tanıtıyorum.
Ben kullandım bu iyi dediğim tek ürün de bu değil.

memet
15-08-2011, 21:32
ne de olsa HEKİMİM ülkemin diger onurlu hekimleri gibi . algılama gözlemleme yetenegim gelişmiş . Hakaret etme yetenegim yok .Saldır,bakalım seviyen elverdigince.. SALDIRABİLDİGİNCE SEVİYENE İNEMEYECEGİM KUSURA BAKMA...
Ben yazarken cevaplar eklemişsiniz seviyem üslubuznla ilgili . Nasıl yazarsanız alacağınız cevap yazdıklarınıza göre olur.

Ülkenin hekimleri onurlu da geri kalanı değil gibi çok ucuz bir tavra girmemenizi dilerdim girmişsiniz. Arkasında duramayacağım şeyleri yazmayacağı önceden belirttim.
Benle bir ilaç hekim reçeteler reprezantlar vs konusunda tartışamya girmemenizi mesleğiniz bakımından önermem. çok sıkılacağınız yazılar okursunuz.

fusion1
15-08-2011, 21:50
ucuz demagoji cahil yorumları bunlar SEVİYE lütfen 1 PROVAKASYON nerde ben heykeltraş degilim tarlam bagım bahçemde yok 2 REPRASANT VS seviyesizligi bu başlıkta... seviye ltf .. bakteri hekim mikroorganizma seviyeli bir şekilde soruldu SEVİYESİZCE algınalıdı tarafınızdan .. 3 10 BİNLERCE hap içtim abartısı tarafınızdan EDEP YAHU DEDİRTECEK BİR ABARTI ÖRNEGİ VEYA SAYI SAYMAYI BİLMİYORSUN MİSALİ .........NOKTA ALMAYAYIM..

memet
15-08-2011, 22:03
Seviyesizliğinize uygun bir cevap mı vereyim başlığı provoke etmeye devam ettiğinize mi işaret edeyim. Heykeltraş olmamla ilgili absürt açılımınıza mı gönderme yapayım.
reprezant konusuna girmeyin kötü çuvallarsınız diye mi uyarayım . Malum biliyorsunuz neler konuşulacağını.

Bakteri ve mikroorganizmalar konusunda zır cahil birinin yazmayacağı türden cümlenizi mi hatırlatayım, ne yapayım.

Ondört, bin ondörtbin tabletten sonrasını kaydını tutmadım. Serumları da yüzelli litreye kadar kaydetmişim.
Sadece para kazanmak için üretilen öksürük şuruplarının yan etkileriyle ilgili bir de ayrıca dökümanım var. ( Tanım bir hocaya ait.Tamamen tarafsızım)
Sayı sayamyı ben biliyorum da, klasik bir tepki veriyorsunuz yabancısı değilim, doktor bunun yerine şu ilacı yazın dediğimde aldığım tepkinin aynısı bu.
Doktor bu salisilikaside allerjisi olanlarda kontrendikte değil mi dediğimde, benden iyi mi biliyorsun diyenlerle çook karşılaştım .Nasılsa komaya ben tek başıma giriyorum ya. Dert değil yani.
Edep yahu demeniz için sorayım astım atağına novaljinle "damardan" tedavi uyguladınız mı? Başka eğlenceli mevzuları literatürümen çıkarıp sunayım mı bu ucuzlukta devam mı eeceksiniz. Bu ay aldığım ilaçlar miktarı 180 doz olacak. Başkaca yan tedaviler gerekirse rakam artacak sayı saymayı biliyorsanız bunu yıllara çarpabilecek misiniz. Yaş koduna ulaştınız ya oradan diyorum.

Nokta koyun iyi olur. Belliki siz sayı saymadan bihaber geçiriyrosunuz meslek yaşamınızı ben de bu türden kişilerin sayesinde ağır bedeler ödeyerek geçirdim hastalık yaşamımı.

Can sizin olmadıkça ne gam atın tutun.

acemi_caylak
15-08-2011, 22:43
bakteri ne mikroorganizma en azından ögren derler iki satır iftira atarken..

Sn. Fusion1,

İşin sırrı burada zaten! Adam adı üstünde "ben şürekayım" diyor. Dikkat ederseniz konuyu sulandırmaya başladı zaten. Dikkat edin, Memet hep böyle kışkırtıp sonra da sizi forumdan attırır. Onun için hekimlik onuru falan hikayedir. Hipokrat yemininin ne olduğu umurunda bile değildir.

Şurada destek verenlerin kaçının bakteriler ve mikroorganizmalar konusunda ayrıntılı bilgisi var ki? Sormak lazım; Zeytinlibahçe kaç tane bakteri incelemiş. 2 yıldır kullandığı ürünü bir kez olsun sorma gereği duymamış. İşine gelince "ben kimya profesörü değilim" diyor. Ama efendisine tapınmayı ve arkasından gözyaşı dökmeyi biliyor.

Bakınız adamın biri şalgam suyunu incelemiş ve ne bulmuş. Piyasadan 5 farklı marka, şalgam suyunu rasgele toplayıp tahlil ettirmiş. Ortaya aşağıdaki tablo çıkmış. Üstelik bu bir doktora tezi (http://library.cu.edu.tr/tezler/8082.pdf). Öyle eften püften forum ve blog uzmanları değil.

240717

240720

Higa'nın formülüne ne kadar benziyor değil mi? Hem de şalgam suyunun litresi 5 lira.

Ha buna birde göl suyundan ürettiğiniz fotosentetik bakterilerden kattınız mı iş bitiyor. Nasıl üretileceğini bu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20171&page=5) ve daha kolay bir yolunu Sevgili Ömer Tuncer'den sorarak öğrenebilirsiniz.

Mesajınızda yazdığınız tecrübeyi yaşayan biri olarak yazdıklarınıza aynen katılıyorum. Maalesef bazı firma ilgilileri ürünlerini pazarlamak için forumu bir pazar olarak kullanmaya başladıklarından beri üzülerek görmekteyim ki seviye düşmekte , saldırgan ve aşağılayıcı mesajlar artmakta . Bu konuyu daha önce forum yöneticilerimize de mesajla belirtmiştim.

Sn. Syıldıran,

Forum yönetimi dediklerinizden ikisi bu tartışmanın muhatabı zaten. Kimi kime şikayet ediyorsunuz? Aynı kişiler, buna benzer saldırgan tutumları, bir çok rakip üründe yaptılar. Oysa bu ürünlerin hiç birinin diğerine üstünlüğü yoktu. Hepsininde ana malzemesi melas ve bilimum organik atık. Sarıcan da enzim başlığında bu işin sırrını çözmüştü zaten. Bunu söyleyince ortalığı "provake etme" diye tatlı sert uyarılıyor. Hazır elinde forum yetkisi var ya, bir şekilde nasılsa engellerim diyor.

Hiç merak ettiniz mi? Ensar bazı sorulara cevap verecekti ve 500. mesajda forumla ilişiğini kesecekti. Ama Ensar'ın mesaj sayısı şu anda 525 gözüküyor. Kim müdahale etti, ya da forumda bir sorun mu var bilmiyorum.

Bunlara soru sorarsanız "biz kefiliz" deyip işin içinden çıkarlar. Sormazlar mı adama, sen 3 parçalık yerde deniyorsun. Köylü 100 dönüm tarlasında o yıl ürün alamamış umurlarında mı? Köylü Memet zaten burayı izlemiyor. Forumda geçmişe şöyle bir göz atan kaç kişi, bunların sürü gibi saldırdıklarını görünce, "senin kefilliğin şürekanda geçerli olabilir" diye sormaya cesaret edebilir acaba? Çünkü en iyisini hep onlar bilirler. Onlar biliciler. İşlerine gelince "remil atıp" falda gördüklerini söylerler. İşlerine gelince sahte sertifika ekleyip, durum ortaya çıkınca da "bilmiyorduk" ya da "nerede söz ettik ki" diye pişkinlik gösterirler. Biraz daha üzerlerine gittiniz mi ellerinden gelse sizi daraağacına gönderirler. Çünkü tekere çomak sokuyorsunuz.

Yani bunlar için her yol mübah. Üstelik bunu "temiz besin" sloganı ile yaparlar. Hadi bunlara soralım "3 yıl boyunca sattırdığınız ürünlerin farkını bu ürünü kullanmayı önerdiğiniz kişilere ödemeye ne dersiniz?"

Forumu kendi çiftlikleri sanıyorlar. Gerekirse mesajları silip, konuyu yoruma kapatıyorlar. Hatta hücreye bile atıyorlar. Çünkü tek dertleri reklamını yaptıkları ürünlere zeval gelmesin.

Forumda bu reklamlardan çok görürsünüz. İşte size mesaj örneği. Ağaçlar.net kendisini burada bilim kurulu yerine koymuş. Bildiğim kadarıyla Malina bu konulardan anlamaz. Ona bu yazıyı dikte ettirenlerin amacı nedir bilmiyorum. Ancak tamamen bir yönlendirme var. Oysa sıcak olsun veya soğuk olsun hiç bir kompost için mikroorganizma aşılanması şart değil. Bakın bu işin gurusu Prof. Ertuğrul Erdin Hoca ne diyor.

Aşı Maddesi: Gerekli mikroorganizma türlerinin atığın içinde daha önceden bulunmasından ve yerel koşullara kolay adapte olabilmelerinden dolayı, kompostlamanın başlatılması için mikroorganizma kültürleri eklemenin gereği ve herhangi bir avantajı yoktur.

Mesaj Linki: (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=24068) Kompostların Sınıflandırılması.
Mesaj Sahibi: Malina
Mesaj İçeriği: Soğuk kompost; bitkisel veya hayvansal atık malzeme üzerine mikroorganizmalar aşılanarak fermente edilmeleri yoluyla kompostlaştırılmasıdır. Proses esnasında ısı yükselmez.

Not: Bu tartışma sağlıklı yürüyecekse, Meyvelitepe ve Zeytinlibahçe'nin en azından geçici bir süre forum yönetiminden alınmalarını ve sıradan üye kimlikleriyle tartışmaların yürütülmesini sağduyulu forum yöneticilerinden istiyorum. Aksi durumda bu mesajım foruma son mesajdır. Bunlara yanıtları başka platformlarda vereceğim.

memet
15-08-2011, 23:09
provokayona topluca başadınız sanırım. Forumdan atılanlar hakaret ettiği için atılıyor burada. Öylede ucuz hale getirdiniz işleri yahu.
Siz biliyorsanız hipokrat yeminini astımı novaljinle tedavi eden hekime yollayayım sizi ona bir hatırlatın. konuya katkınız yok işiniz provokatif saldırganlık.
Şalgamla tarım yapın iyi gelir üstüne iki fiske karabiberle davul tozu da ekleyin aman ne güzel mikroorganizmlarınız da, olur mini mini aman bakteri, ay o da değil ne olduğunu şüreka olduğumdan bilemedim. Aslında ben her zaman hempa olmayı tercih ederdim. de bu da uygun.
Bu arada gereksiz muhabetinziden nefes alırsanız benim uzun zamandır yönetici olmadığımı bile anlayabilirsiniz.


Köylü memet efendi tarlasında EM kullanıp zarar mı etmiş Zararın nedeni bu ürün müymüş .Ne gibi bir kanıtınız var elinizde. Köylü Memet efendi diye birisi var mı?

Haydi bana sorun üç yıl boyunc ne ürün sattırmışım sorun da ben de sandalyeden düşecek kadar kahkaha atayım. Atarken öksürük nöbetine tutulayım . İki ölçü Hipokrat yemini alayım.
Bu sene beş litre EM aktif almışım on liradan elli lira ödemişim aman ne para ne para şirket çuvalla taşımıştır elli lirayı.

Yönetimi asılsızca itham da ediyorsunuz da ben yöneticiyken ne forumlar yoruma kapatılıyordu keyfen ne yazılar siliniyordu gıcıklıktan. İşin aslı benim yöneticiiliğimle de ilgili değildi, şimdi de aynı ciddiyetle yürütülüyor forumda işler.

Hiç de boynunun borcu olmadığı halde işelrini bırakıp forumla vakitlerini harcıyor insanlar.

Forumda yöneticilerin yöneticilik vasfını kişisel niyetleri için kullandıklarına hiç tanık olmadım. Birisi de bunu iddia edebliyorsa çok ağır bir zan altında kalır. söylediğini pek farkına varmadan söylüyordur.

Yok farkındadır ne dediğinin. Niyet başka.

Zeytinlibahçe
15-08-2011, 23:11
Sn. Zeytinlibahçe,
Benim eleştirilerimi ya anlamadınız ya da anlamak istemiyorsunuz. Ben iki ürününde fiziksel özelliklerini bilmiyorum çünki her iki ürünüde hiç kullanmadım.

Kafam karıştı.

Sn. Zeytinlibahçe,
aslında EM' ninde aslında bir enzim olduğunu çözmüştüm. Fakat uyanık bir girişimci olan Mr. Higa' nın EM (Effective Microorganisms) ismini tescil ettirip "Trade Mark" olunca bu isim üzerinde tartışmanın gereksiz olduğunu anlayıp Enzim (Enzyme) başlığını açtım ve sizinde bu başlıktan aktif olarak faydalandığınızı duyuyorum.

Enzim yapımını her zaman teşvik ettim. Sayfanızda gösterdiğiniz emek için de teşekkürlerimi sunarım.
Hiçbir zaman da sizden önce enzim zaten biliniyordu da deyip bu konuda ki değerinizi küçültmem.

Sn. Zeytinlibahçe,
Türkiye mümessili olmadığını bilmeyecek kadar üstün körü bir kullanıcı iseniz bir şey diyemem. Ama bilgi sahibi bir kullanıcı olarak böyle bir olayda sessiz kalıyorsanız, günlerce yazı yazmıyorsanız bu konudaki öncülüğünüz tartışılır.

Sunguard, fiyatını bir kenara bırakacak olursak, halen ülkemizde bulabildiğim en değerli ürün. Dolayısyla kandırılmış sayılmam. Firma web sayfasında kendisiyle çelişecek hiç bir ifadesi de yok.
Sessiz kalmamın sebepleri vardı. Sorulan sorulara zaman içinde net cevaplar verileceğini düşündüm. Ürünün üreticisi rafine olduğunu söyleyip, belgelemeyecek sonra benden Kanserojen değildir dememi bekleyecek.
Gözden kaçırdığınız bir nokta var Sn. meyvelitepe,
Bu forumda Kaolin konusuyla ilgilenen zaten üçbeş kişiydi ve hepside adını sizin koyduğunuz Uzak Bahçelerin Yakın İşbirliği üyeleri idi ve sizin ağzınızdan çıkan herşeyi doğru olarak akbullenmeye hazır kişilerdi.


Hiç kullanmayıp, denemediğiniz ürünler üzerinde oldukça fazla yorum yapıyorsunuz.

Sn. Fusion1,
Şurada destek verenlerin kaçının bakteriler ve mikroorganizmalar konusunda ayrıntılı bilgisi var ki? Sormak lazım; Zeytinlibahçe kaç tane bakteri incelemiş. 2 yıldır kullandığı ürünü bir kez olsun sorma gereği duymamış. İşine gelince "ben kimya profesörü değilim" diyor. Ama efendisine tapınmayı ve arkasından gözyaşı dökmeyi biliyor.


Sorgulamadığımı nereden biliyorsun ? Gözyaşı dökecek herhangi bir durum var mı ?

acemi_caylak
15-08-2011, 23:16
Firma azotobakterleri sentezlemiş bundan da ticari bir ürün oluşturmuşsa, bu da tarımsal olarak işe yarıyorsa, forumda bunu konşulmsaı son derece olağan değil mi?



Sn. Memet,

Birazda bildiğin konularda konuşsan. Şu Azotobacter spp. hangi koşullarda yaşarmış öğrensen. Benim bildiğim Azotobacter spp. hem fermentasyon ortamında bulunmaz. Daha çok rizosfer bölgesinde bulunur. Hem de asidik koşullara çok duyarlıdır (Kaynak:http://www.indiaagronet.com/indiaagronet/manuers_fertilizers/azotobacter.htm) ve pH 4.8 altında nerdeyse hiç yaşamaz. (http://www.scribd.com/doc/56180338/6/STRAIN-SELECTION)

Firmanın bu konuda lisansı var. Bu yüzden tartışmayı uzatmayacağım. Ancak EM1, EMA'ya dönüştürülürken pH 3.8 lere kadar düşüyor. Bu bakteri o koşullarda nasıl yaşayacak? Üstelik Higa EM içerisinde sadece laktik asit bakterileri, fotosentetik bakteriler ve mayalar olduğunu söylüyor. Ben işin içinden çıkamadım, sen derin bilginle bizleri aydınlatırsan sevinirim.

memet
15-08-2011, 23:30
Biraz değil hep bildiğim konularda konuşurum sizle de senli benli değilim, siz de bir konumunuza uygun hitap etseniz.
Azotobaktreler aerobic olanalr olmayanlar konualrı bu başlıkta yeterince konuşldu yazıldı. okuyan okudu.

Fİrmanın ne lisansıyla ne ürünüyle ilgili hiç bir sorun bugüne kaar ortaya çıkmadı ürünle ilgili tek bir olumsuzluk konuşulmadı.

İşin içinden çıkamamanızn nedeni bana söyleyip kendinizin ilgilenmediği bilmediğiniz konular durumu oluyor.

Bu derin konularda bilgi de yine bu başlıkta bulunuyor zahmet edin okuyun. Ürün içeriği ile ilgili gerektiği kadar bilgi yazıldı.
Zaten bugüne kadar ürünle ilgili değil siparişlerle ilgili sıkıntılar yaşandı sadece. Bunun da bakterilerce farkedildiğini sanmıyorum. Bakteri mikrorganizma değilse kelimeyi bu yönde değiştireceğim

Linke baktım İngilizcem çok kuvvetli değil. Meyvelitepe'ninki iyi, şürekası olaraktan o okur da okudum evet derse, bende evet diyeceğim.

EMA aldım kullandım tarımsal üründe üretmedim bonsaide kullandım baktım iyi geldi. Arkadaşlarıma da kullanın dedim, onlarda kullandılar iyi geldi dediler. Birken on bonsaileri oldu. ( not: EMA dan ötür değil on fidan aldıkları için)

memet
15-08-2011, 23:32
Sn. Memet,

Birazda bildiğin konularda konuşsan. Şu Azotobacter spp. hangi koşullarda yaşarmış öğrensen. Benim bildiğim Azotobacter spp. hem aerobiktir. Yani fermentasyon ortamında bulunmaz. Hem de asidik koşullara çok duyarlıdır ve pH 4.8 altında nerdeyse hiç yaşamaz. (Kaynak: http://www.indiaagronet.com/indiaagronet/manuers_fertilizers/azotobacter.htm)

Firmanın bu konuda lisansı var. Bu yüzden tartışmayı uzatmayacağım. Ancak EM1, EMA'ya dönüştürülürken pH 3.8 lere kadar düşüyor. Bu bakteri o koşullarda nasıl yaşayacak? Üstelik Higa EM içerisinde sadece laktik asit bakterileri, fotosentetik bakteriler ve mayalar olduğunu söylüyor. Ben işin içinden çıkamadım, sen derin bilginle bizleri aydınlatırsan sevinirim.

Ee baktımda benden alıntınızın da yazdıklarımla ilgisi falan da yokuş meğer. Ben bakterini hangi ortamlarda yaşadığına dair bir kelam etmemişim. PH ölçekleri de sunmamışım.
Ticari bir ürün var. Bunu da üretenler var ona işaret etmişim.
Biraz konuya ilişkin olsa itirazlarınız mesela ne ilginç olur.

memet
15-08-2011, 23:41
Ee google çeviri sağolsun, işte insanoğlu nankör bekleyemedim. Bu arada linkinize PH4.8 konusunu derinliğine ulaşılamıyor.
Bir de bu metnin bu başlıktaki ürünle çeliştiği derinliğe de ulaşamadım.

acemi_caylak
16-08-2011, 00:07
Orada sadece asidik koşullara duyarlıdır yazıyor. Birde bu dökümana bakarsan iyi olur. Üstelik sadece bu link değil. Diğer mesajda da linki ekledim. Internette biraz araştırma yaparsan bu konuda oldukça fazla döküman bulursun.

(http://www.scribd.com/doc/56180338/6/STRAIN-SELECTION ((http://www.scribd.com/doc/56180338/6/STRAIN-SELECTION)))

Dikkatli okursan yaşadığı pH aralığı 4.8-8.5 arası.

Birde şunu atlama, Higa ürünün içerisinde azotobacter olduğunu söylemiyor. İşin özü burada.

Suna
16-08-2011, 00:14
Sayın safranlı Bursa bayisinden ne zaman mal aldınız?Bursa bayisi Ankara EM Agriton firmasının güven telkin etmeyen davranışları ve teknik bilgi yetersizliğinden dolayı tüm ilişkisini1.5sene önce kesmiştir.Bursa bayii tarafından tarıma kesilmiş hiçbir fatura yoktur.
EM Agriton firmasının bayileri mi varmış ?
benim em ler hazır yemek fabrikasından geldi.
fatura da yoktu.

Lilium
16-08-2011, 02:00
Sn. meyvelitepe,

Sizin elinizde fiziki olarak numuneniz var. Eğer yanıltıldığınızı iddia ediyorsanız firmayı dava edersiniz. Ürün kalsine mi değil mi? Ya da istenilen diğer spektlere uygun mu değil mi? Hesaplaşırsınız.

Arkadaşlar konuyu tekrardan aynı yerlere getiriyorsunuz, kısır bir döngü olarak birbirimizin kalbini de kırıyoruz.

Gerek varmı?

Sevgili meyvelitepenin altı ürünle yapmış olduğu deneyi (ya da analizi) ilk tebrik edenlerdenim, kendisini de kutladım.

Ama bunları açıklamasına biraz şüphe gözüyle baktım.

Neden mi?

Kişisel analizinizde böyle bir sonuçlar çıktıysa bunu resmi olarakta analiz ettirip belgeleyip afişe etseydi ona tamamıyla katılırdım, bunları yapmadan afişe etmesini yanlış, yanlı, ya da karalama olabileceğini düşünmek hakkım değil mi?

Her söylenene inanacakmıyız?

Ondan dolayıdır ki, dedim. Meyvelitepe senin terazin allahın terazisi mi.

Kalbini kırmak hiç istemem, üzülürüm, kırdıysamda özür dilerim. Ben sadece bir şeyi ifade edebilmek için o cümleyi kullandım.

Sevgili Meyvelitepe kişisel olarak bir ürünü ya da bir kaç ürünü test edebilir, iyidir kötüdür karar verebilir, Bu onun olduğu gibi herkesin doğal hakkıdır, amma bir ya da bir kaç ürünü test edip iyidir ya da kötüdür diye afişe edemezzz. Bu hakkı nereden alıyorsun diye sormazlar mı?
Kimse kusuruma bakmasın.

Üstte sevgili sarıcanın dediğini bende dedim, (yanlı taraf olarak lanse edildim)bu yapılmış olsaydı belki de bu kadar yazışmaya bu kadar bir birbimizi kırmaya gerek kalmayacaktı.

Bu neden böyle yapılmadı da, bu şekilde yapıldı? Neden???

memet
16-08-2011, 07:05
Orada sadece asidik koşullara duyarlıdır yazıyor. Birde bu dökümana bakarsan iyi olur. Üstelik sadece bu link değil. Diğer mesajda da linki ekledim. Internette biraz araştırma yaparsan bu konuda oldukça fazla döküman bulursun.

(http://www.scribd.com/doc/56180338/6/STRAIN-SELECTION ((http://www.scribd.com/doc/56180338/6/STRAIN-SELECTION)))

Dikkatli okursan yaşadığı pH aralığı 4.8-8.5 arası.

Birde şunu atlama, Higa ürünün içerisinde azotobacter olduğunu söylemiyor. İşin özü burada.

Linklerinize baktım. Sizinle senli benli de olmadığım için ifademe de dikkat edere yazdım. Linkiniz EM ile uzaktan yakından ilgisi olmayan bir link. Konuyla da uzaktan yakından ilgisi yok. Googlee arama yapmışsınız azotobkater ile ilgili bir metin bulup linkini vermişsiniz. Bu linkte de sizin sözlerinize kanıt bir içerik yok aslında sizin EM ile lgili söylediğiniz bir şey de yok. Aslında sizin bir savınız da yok.
Guru dediğiniz hocanın yazısına da baktım katı atıklardan kompost yapma konusunda yazmış hoca, bunun da yine konuyla ilgili bir anlam taşıyan durumu yok. EM katı atıklara kompost katkı maddesi değil.

Hoca kompost yapımına organizma eklemeye gerek yok demiş. Hatırladığım Bu başlıkta da ekleneblir yararlı olur dendi. Bunlar bilimsel olarak ele alınacak savlardır. Hoca zaten ortamda organizma var diyor. Zaten ortama nasıl organizma geldiğini de kendliğinden, merak ettim tabi. Durum sizin polemik için kullanbileceğiniz hoş aforizmalar değildir.
PH aralığı da size bir şey katmz. EE o aralıkta duyarlıysa Azotobakterler ne oldu şimdi. Ne kazandırdı sizin ne gibi bir savınızı destekledi.

Kaolin başlığıdan yazamadıklarınızı burada yazma denemeniz dışında ne yapmış oldunuz?

Alper Akman
16-08-2011, 09:32
Sayın safranlı Bursa bayisinden ne zaman mal aldınız?Bursa bayisi Ankara EM Agriton firmasının güven telkin etmeyen davranışları ve teknik bilgi yetersizliğinden dolayı tüm ilişkisini1.5sene önce kesmiştir.Bursa bayii tarafından tarıma kesilmiş hiçbir fatura yoktur.

Bursa Kaçakçılık İstihbarat ve Narkotik Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekipleri tarafından düzenlenen kaçakçılık operasyonunda, yurda kaçak yollardan sokulmuş tarım ve hayvancılık alanında kullanılan 45 ton mikroorganizma türü maddeye el konuldu.

Kaçak mikroorganizma bulunduğu yönündeki bir ihbarı değerlendiren Bursa Kaçakçılık İstihbarat ve Narkotik Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekipleri, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı‘ndan alınan soruşturma izni üzerine harekete geçti.

Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ruhsat ve iznine sahip olmayan, tarım ve hayvancılıkta kullanıldığı belirtilen ve yurda kaçak yollardan getirilen mikroorganizmaların ticaretini yaptığı iddia edilen M.Y. isimli kişinin şirketine operasyon düzenlendi.

Merkez Osmangazi ilçesi Küçükbalıklı Mahallesi‘ndeki şirkete düzenlenen operasyonda, toplam değeri 1 milyon 200 bin TL‘yi bulan 9 adet tanka yerleştirilen toplam 45 bin 550 kilogram mikroorganizma türü maddeye el konuldu. Bursa Kaçakçılık İstihbarat ve Narkotik Gümrük Muhafaza Müdürlüğü‘nde ifadesi alınan M.Y. adlı zanlı adliyeye sevk edildi. M.Y. tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Alper Akman
16-08-2011, 09:36
Sayın safranlı Bursa bayisinden ne zaman mal aldınız?Bursa bayisi Ankara EM Agriton firmasının güven telkin etmeyen davranışları ve teknik bilgi yetersizliğinden dolayı tüm ilişkisini1.5sene önce kesmiştir.Bursa bayii tarafından tarıma kesilmiş hiçbir fatura yoktur.

http://www.izlesene.com/tv/cihanhaber/video/mikroorganizma-operasyonu/3237607

Safranlı
16-08-2011, 09:40
Her zamankı gıbı ılk bu foruma baktımkı oooo kiyamet kopmuş.
tansıyon yuksek..
konusulanlar üründen uzaklastı gıbı
daha öncede yazmıştım
insan ılk önce ürünü görünce yaa bu süpermiş diyor
sonraları sakınlesınce süperliği gidebılıyor bu genelde böyle oluyor
em yı alabılmek için bayagı bır efor harcamıştık
ılk üründe tamamem bal ayı ortamı gecerlıydı
sonra uyanık bır bayi nedeniyle aşkımız oldukça sarsıldı
sorunu tespit için ikiı üç ay bocaladım
sonra sorun netleşti tabi
ask ilanları artınca bunu muhasebeleştırmek isteyenlere denk gelmışiz meğer.
tabıkı acı son kacınılmaz oldu
bu ask benı üzdü,paraseverıde elindeki bulgurdan etti.
o zaman söylenenler oldukca uzun hıkayeyi anlatmaya takatım yok..
sonraları pirimizden ricacı olunca aylar sonra türlü telefon konuşmalarından sonra zararımız telafı edildi.
tabı cam kırıkları bize kaldı
benım köy berberde tanıtımını yaptıgım birer bardak dagıttığım ürünün mahcubıyetı bana kaldı
hikaye uzun ...
bir cevherin moloz taş duvar ustasına emanetı bu olsa gerek.
üzülüyorum gercekten üzülüyorum...
ben topraktan gecımını saglayan az çok murekkep yalamış bırı olsam bıle halım nice olurdu ne yapardım
insan kafayı tınlatır yahu ...
ondan sonra sözde kimyasalcılarla mücadele edicez.
köylü mehmet amcam malesef haklı olarak bildiğinden şaşamıyacaktır..

Safranlı
16-08-2011, 10:07
ben em yı aldıgımda bursa dakı arkadaşlar resmı olarak bu sayfalarda temsılcı olrak görünüyordu ve yönlendırılen bayılerdendı
zaten benım olaydan sonra iş kopmuş.
haberde her sey net isimlerde belli
benım magdurıyetım giderıldı
ancak bu adamalar o dönemde bayı ıdıler ve merkez bunlara yönlendiriyordu.
bu aşamada benım hiç bir hatam yok
merkez kanalıyla bayı ağından alışveriş yapmısız
böyle olaylar olunca nasıl güven olucak insanda yazık çok yazık...
az öncede yazdıgım gıbı tam bır cevherın moloz taş duvar ustasına emanetı bunlar
yasananlar kabul edılecek cınsten degıl
bızım bılmedıgımız neler neler var kim bilir
tekrar kanaatımı bildirmek istıyorum ki:
sayın dogaseverın küstürülmesi boşuna degil

Alper Akman
16-08-2011, 12:23
ben em yı aldıgımda bursa dakı arkadaşlar resmı olarak bu sayfalarda temsılcı olrak görünüyordu ve yönlendırılen bayılerdendı
zaten benım olaydan sonra iş kopmuş.
haberde her sey net isimlerde belli
benım magdurıyetım giderıldı
ancak bu adamalar o dönemde bayı ıdıler ve merkez bunlara yönlendiriyordu.
bu aşamada benım hiç bir hatam yok
merkez kanalıyla bayı ağından alışveriş yapmısız
böyle olaylar olunca nasıl güven olucak insanda yazık çok yazık...
az öncede yazdıgım gıbı tam bır cevherın moloz taş duvar ustasına emanetı bunlar
yasananlar kabul edılecek cınsten degıl
bızım bılmedıgımız neler neler var kim bilir
tekrar kanaatımı bildirmek istıyorum ki:
sayın dogaseverın küstürülmesi boşuna degil

Sayin Safranlı
Sizin mağduriyetinizi kim giderdi?

üzüm
16-08-2011, 12:38
Sayın acemi_caylak,

Keşke bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=847767&postcount=1171) yazıyı yazmamış olsaydınız.

Keşke ürününüzü sezona yetiştirmek için zamanından önce çıkarmayıp, uygunluğunu kontrol etseydiniz..

Herkesin evinde yapabileceği basit bir tartı işleminde ürününüz belirtiğiniz ağırlığa sahip olmuyor. Sizin verdiğiniz iki farklı rakkamın yakınından bile geçmiyor. Takip ettiğim kadarıyla hala bu konuda bir açıklama yapmadınız.

Ne ilginçtir ki:
Saldırgan tutum; bir çok rakip ürüne yaptılar diyorsunuz ya; zamanında peki siz ne dediniz. Onların yaptıkları saldırgan tutum oluyor; sizinkiler saldırgan tutum olmuyor anlaşılan veya ürününüzü çıkardıktan sonra mı saldırgan tutum içinde olduklarını fark ettiniz. Sizin ürününüz de uygun olsa 'sattırdıkları ürün'den' olmayacak mıydı. Bari kendinizin yaptığını veya ürününüz için istediğiniz şeyleri bu kadar kaba uslupla ifade etmeseydiniz.

Tartışmanın sağlıklı yürümesini istiyorsunuz ama yazınızda kişilik haklarını zedeleyecek sıfatlar, hakaretler kullandığınızın farkında mısınız?

İnci Akalp
16-08-2011, 12:38
Gözden kaçırdığınız bir nokta var Sn. meyvelitepe,

Bu forumda Kaolin konusuyla ilgilenen zaten üçbeş kişiydi ve hepside adını sizin koyduğunuz Uzak Bahçelerin Yakın İşbirliği üyeleri idi ve sizin ağzınızdan çıkan herşeyi doğru olarak akbullenmeye hazır kişilerdi. Öyle ki, siz bir ara elinizdeki numuneye gri dediniz, kalsine değil dediniz, elinde numune olan ve sorunsuzca kullanıp pompada tıkanma yaşamayan, renginde bir anormallik görmeyen insanlar bile güneşe karşı işememek için seslerini çıkaramadılar.
Ya farkında değillerdi ya da yine sizden çekindikleri için sustular. Ancak benim gibi ürünü hiç yakından bile görmemiş bir deli çıkarak "kral çıplak" dedi.

Bu forumda üçüncü yılım dolacak ve bir çok tartışmaya katıldım ama gördüğüm şu ki, Meyvelitepe ve şürekasının desteklediği bir tartışmaya muhalif olarak girersen paçavran çıkana kadar hırpalanırsın. Bu yüzden konuya vakıf veya bilgisi olanlar dahi yazmaktan imtina ettiler. Gerçi bir çok tartışmalar gündemden kaldırıldı ama benim takip ettiğim tüm tartışmalarda sonuç buna yakındı. Benim dahil olduğum tartışmalarda da durum bundan farksızdı. Ne zaman siz veya çevrenizden biri ile tartışmaya girsem 118.000 üyeli toplulukta hep aynı kişilerin yazdıklarını gördüm. Kimileri konuyla hiç ilgili olmasalar bile krallarına destek için orada idiler).


Sn. Sarıcan,
Ben bu forumda birçok konunun abonesiyim. Bunlardan ikisi de kaolin ve em.
Neden takip ediyorum. Çünkü bahçemde zehir kullanmak istemiyorum.
56 yaşındayım, çok okurum, okuduklarımı anlayacak, yorumlayacak kadar aklım ve Türkçe bilgim var. Meyvelitepe ile hiç tanışmadım, konuşmadım.

Neden Meyvelitepe'nin şürekasından gözüküyorum da sizin şürekanızdan gözükmüyorum acaba bir fikriniz var mı?

Gerçekten haddiniz aşıyorsunuz, son derece saldırgan bir tutum içersindesiniz.

Lütfen görüşlerinizi belirtirken sadece kendi adınıza konuşun, ortada bir "şüreka" varmış gibi mesnetsiz iddialarda bulunmayın. Herkesin aklı var, herkes istediği yorumu yapabilir, istediği fikri destekler. Siz kendinizi "giyinik kral" mı zannediyorsunuz?

Safranlı
16-08-2011, 12:49
Olay patlak verince sayın dogaseverınde bılgısı dahılınde bendekı dod-EM leri sizlere yolladım ve sonucun asayişlik olduğu netleşti ve bu olaydan sonra bursanın (tam tarıhı bılmıyorum ancak 2010 agustos ayı diye hatırlıyorum)bayiliği gitti
meger olay bayılıgın gitmesınden de vahımmiş
videoda her sey belli.
uzun süreçler ve telefon görüşmelerinden sonra sizler (ferhat bey-ve alper bey)sorunumu çözdünüz.bursa olayının tamamen bittiğini ifade ettınız
ve benım aldıgım 4 lt ema bedelsız olarak sizler tarafından yollandı.
genel özet bu
ancak yaşananlar em severleri oldukça yordu.
benim kanaatim satiş operasyonlarında çok dikkatli olunmalıdır.
ve seriler arasında fark olmamalıdır.
tamamıyla iyi niyetli olarak em nin prestıjını zedeliyecek risklerin ortadan kaldırılmasını
temennı edıyorum

Lilium
16-08-2011, 12:50
Dikkat ederseniz konuyu sulandırmaya başladı zaten. Dikkat edin, Memet hep böyle kışkırtıp sonra da sizi forumdan attırır.
Yiğidi öldür ama hakkını da ver demişler. Demogoji de ustatlık ünvanı verilmesi gereken kişi.
Ben kendisine cevap vermeyi ya da verilmesini uygun görmüyorum vermeyeceğim de, bu laf cambazlığı ne siteye ne site üyelerine bir yarar fayda sağlamıyor, üstelik üyeleri siteden soğutuyor.
Site üyesi demogoji ustatlarını dinlemek için siteye girmiyor, bilgilenmek, öğrenmek, paylaşmak, aradığına doğru bilgi, ya da sorununa sorusuna cevap bulmak için giriyor.
Ara ara başlıklara demogog'lar giriyor başlılarda ne tat ne tuz bırakıyorlar.
Lütfen,
Başlıklar da konuyla ilgili bilgi paylaşımı seviyeli doğru bilgi alıp verme adına yapılmalı, kimse bu başlıklara demogoji öğrenmeye girmiyor.

Sarıcan da enzim başlığında bu işin sırrını çözmüştü zaten. Bunu söyleyince ortalığı "provake etme" diye tatlı sert uyarılıyor. Hazır elinde forum yetkisi var ya, bir şekilde nasılsa engellerim diyor.
Bu söylediğinizi düşünmek dahi istemiyorum, Bu tür şeyler yapılıyor ise şayet, Bu siteye zarardan başka bir şey getirmez. Gerçekten de bir provakasyon yapıldığı yansız ve tarafsız olarak kani olunmuşsa uyarılması doğrudur bence. Daha da ileriye gidilmişse engellemede olabilir. Amma yetkim var diye bu yetki başka amaçlı kullanılmışsa buna da doğrudur diyemem. Siteye olan güvenimi tamamıyla yitiririm.

Hiç merak ettiniz mi? Ensar bazı sorulara cevap verecekti ve 500. mesajda forumla ilişiğini kesecekti. Ama Ensar'ın mesaj sayısı şu anda 525 gözüküyor. Kim müdahale etti, ya da forumda bir sorun mu var bilmiyorum.


Bu konuyu bende merak ediyor takip ediyordum, son mesajında ne yazacak diye, hatta şu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=833680&postcount=492)ve bir üstte yazmış olduğu son mesajında özellikle mesaj sayısına baktım ya 494 ya da 495 ti, iki mesaj üst üste oluşu 494-495 dememe neden oldu.
Bu mesajlardan sonra sayın ensar mesaj yazmadı.

İnanın bende merak ediyorum bu mesaj sayısı nasıl olur da 525 olur.

Bu bir forum hatasımıdır? bilerek yapılan bir şeymidir? bilerek yapılması kime ne fayda sağlar? bilemiyorum ama ilginç.
Ya da başka bir şey aklıma geldi, sevgili ensarın cinlerimi var, durduk yerde mesaj sayısını arttırıyorlar, Yahu bu cinlerin hiç işi gücü yokmu? boş işlerle uğraşıyorlar.
Ama doğru.
Cinlerin işi boş işlerle uğraşmak. ;)

Yoksa sen perilimisin sayın ensar. :D

Zeytinlibahçe
16-08-2011, 13:16
Ancak Nasreddin Hoca'nın fil hikayesindeki gibi yarı yolda bırakıldık.


İlk ürünü ağaçlarımızda kontrollü olarak deneyelim sonrasında görünen, tavsiye edilen eksikliklerini zaman içinde tamamlarız dediğimiz bir ürün.
Ben hala buradayım, uyguladım. Neticesini bekliyorum. Peki siz neredesiniz? Ürünü hangi ağaçlarda kullandık, ne netice aldık ?Ülkemizde ürün çıkarmak işte bu kadar kolay.

Çıkardığınız ürünü sanki bir kooperatif ürünüymüş gibi Uzak bahçelere mal etmeye kalktınız. Oysa ürünü ilk çıkardığınızda ‘’Hayırlı olsun’’ dedikten sonra ‘’Her türlü eleştiriye açık olunmasını özellikle rica etmiştim.

İtirazım size sorulan sorulara ‘’ard niyetli’’ gibi yakıştırmalarla soruya, soruyla cevap vermeniz.
Hani Uzak bahçelerdik, her konuda öncüydük. Ne oldu ?

Alt tarafı çıkıp;

"-Ürünün kaynağı burasıdır."
"-Rafinedir" ya da "-Değildir."
"-Kalsinedir" ya da "-Değildir" diyeceksiniz. Hepsi bu.
Bunları söylemek ne kadar zormuş. Net cevaplar verilmeyecekse forumda ne yapıyoruz? Oysa bugüne kadar diğer ürünleri eleştirirken şahindik, ne oldu.

Daha önce aramızda telefon görüşmesi olmasına rağmen forumda yazıp, tribünlere oynamayı tercih ettin.


Ama efendisine tapınmayı ve arkasından gözyaşı dökmeyi biliyor.


Bu ne şimdi. Yakışıyormu? Hamleti yarım okumuş, heyecanıyla her cümlenin sonuna ekler yapan öğrenciler gibi. Madem sen istedin belden aşağı vurmayı al öyleyse…. Senin gibi maaşımı yazdırandan almıyorum hiç değilse, kendi adıma yazıyorum. ( bana da yakışmadı biliyorum )

Kral ne demek? Forumda bir krala ihtiyacımız yok. Olsaydı emin ol oyum Sn Meyvelitepe ye giderdi.


Zeytinlibahçe kaç tane bakteri incelemiş. 2 yıldır kullandığı ürünü bir kez olsun sorma gereği duymamış. İşine gelince "ben kimya profesörü değilim" diyor.

Sen de biliyorsun ki bu konudaki bilgim kendime ve çevreme fazlasıyla yetecek kadar var. Ama sen kendi adını vereceğin bir bakteri keşfetmeye çalışıyorsan onu bilemem. Bir şekilde konuları biyolojinin içine çekmeye çalışıyorsun, yoksa tek bu konuda mı kendini yeterli görüyorsun?

Uzun, uzadıya günlerce tartışmaya alışık değilim. Bugünlerde tartışamayacak kadar da keyfim yerinde. Söyleyeceklerim bunlar, konuyu başka yerlerede çekmeyelim.

Alper Akman
16-08-2011, 15:26
Olay patlak verince sayın dogaseverınde bılgısı dahılınde bendekı dod-EM leri sizlere yolladım ve sonucun asayişlik olduğu netleşti ve bu olaydan sonra bursanın (tam tarıhı bılmıyorum ancak 2010 agustos ayı diye hatırlıyorum)bayiliği gitti
meger olay bayılıgın gitmesınden de vahımmiş
videoda her sey belli.
uzun süreçler ve telefon görüşmelerinden sonra sizler (ferhat bey-ve alper bey)sorunumu çözdünüz.bursa olayının tamamen bittiğini ifade ettınız
ve benım aldıgım 4 lt ema bedelsız olarak sizler tarafından yollandı.
genel özet bu
ancak yaşananlar em severleri oldukça yordu.
benim kanaatim satiş operasyonlarında çok dikkatli olunmalıdır.
ve seriler arasında fark olmamalıdır.
tamamıyla iyi niyetli olarak em nin prestıjını zedeliyecek risklerin ortadan kaldırılmasını
temennı edıyorum

Sayın Safranlı,
Açıklamanız için teşekkür ediyoruz, temenninizide mutlaka dikkate alacağız.
Türkiyenin çesitli yerlerinde sahte EM ürünlerini bir takım organize gruplar insanları kandırarak vermektedirler. Manisa/Sarıgöl, Konya, Ereğli, Karaman,Adana ve Trakya bolgesinin bazı yerlerinde bu tespit yapılmış ve gereken kanuni muracaatlar avukatlarimiz tarafindan Tarım il Mudurluklerine ve cumhuriyet savciliklarına yapılmıştır.
EM Teknolojileri ile ilgili orjinal ürünleri yetkili satış yerlerinden alınız.

malina
17-08-2011, 11:05
Bu konuyu bende merak ediyor takip ediyordum, son mesajında ne yazacak diye, hatta şu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=833680&postcount=492)ve bir üstte yazmış olduğu son mesajında özellikle mesaj sayısına baktım ya 494 ya da 495 ti, iki mesaj üst üste oluşu 494-495 dememe neden oldu.
Bu mesajlardan sonra sayın ensar mesaj yazmadı.

İnanın bende merak ediyorum bu mesaj sayısı nasıl olur da 525 olur.

Bu bir forum hatasımıdır? bilerek yapılan bir şeymidir? bilerek yapılması kime ne fayda sağlar? bilemiyorum ama ilginç.
Ya da başka bir şey aklıma geldi, sevgili ensarın cinlerimi var, durduk yerde mesaj sayısını arttırıyorlar, Yahu bu cinlerin hiç işi gücü yokmu? boş işlerle uğraşıyorlar.
Ama doğru.
Cinlerin işi boş işlerle uğraşmak. ;)

Yoksa sen perilimisin sayın ensar. :D


Bu boyutta ve bu üslupla merak özel görüşme gerektiriyor...

Ensar'ın mesaj sayısının neden 500'den fazla göründüğünü bilmiyorum.
Bu konuda sorumlu olabilecek iki kişi var; ben ve uzaytek.

İstersek mesaj numarasını değişterebiliriz. İyi de bunu yapmamızın bize nasıl bir çıkar sağlayacağını anlayamadım. Sizin fikriniz var mı?


Bu tartışmaların olduğu dönemde, Ensar'ın 500'den sonra yazmayacağını bir yerlerde okumuştum. 1 aydan çok olmuştur, ne alemde deyip ensar'ın profil bilgilerine bakıp 500'ü geçtiğini gördüm. Ne yazıyor diye bakma gereği duymadım. "Madem yapmayacaksın, neden atıp tuttun" diye düşündüğümü itiraf edeyim...

malina
17-08-2011, 11:27
Forumu kendi çiftlikleri sanıyorlar. Gerekirse mesajları silip, konuyu yoruma kapatıyorlar. Hatta hücreye bile atıyorlar. Çünkü tek dertleri reklamını yaptıkları ürünlere zeval gelmesin.

Forumda bu reklamlardan çok görürsünüz. İşte size mesaj örneği. Ağaçlar.net kendisini burada bilim kurulu yerine koymuş. Bildiğim kadarıyla Malina bu konulardan anlamaz. Ona bu yazıyı dikte ettirenlerin amacı nedir bilmiyorum. Ancak tamamen bir yönlendirme var. Oysa sıcak olsun veya soğuk olsun hiç bir kompost için mikroorganizma aşılanması şart değil. Bakın bu işin gurusu Prof. Ertuğrul Erdin Hoca ne diyor.

Aşı Maddesi: Gerekli mikroorganizma türlerinin atığın içinde daha önceden bulunmasından ve yerel koşullara kolay adapte olabilmelerinden dolayı, kompostlamanın başlatılması için mikroorganizma kültürleri eklemenin gereği ve herhangi bir avantajı yoktur.

Mesaj Linki: (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=24068) Kompostların Sınıflandırılması.
Mesaj Sahibi: Malina
Mesaj İçeriği: Soğuk kompost; bitkisel veya hayvansal atık malzeme üzerine mikroorganizmalar aşılanarak fermente edilmeleri yoluyla kompostlaştırılmasıdır. Proses esnasında ısı yükselmez.

Not: Bu tartışma sağlıklı yürüyecekse, Meyvelitepe ve Zeytinlibahçe'nin en azından geçici bir süre forum yönetiminden alınmalarını ve sıradan üye kimlikleriyle tartışmaların yürütülmesini sağduyulu forum yöneticilerinden istiyorum. Aksi durumda bu mesajım foruma son mesajdır. Bunlara yanıtları başka platformlarda vereceğim.

Meyvelitepe ve Zeytinlibahçe'nin forum yönetiminde olmaları size nasıl bir etki ediyor? Engelleniyor musunuz?

Bu konudaki uygulamaları ben yapıyorum. Ben onların maşasıysam, göstermelik olarak yönetimden alsam ne olur almasam ne olur? İsterseniz ben de çekileyim :)

Kompostlar konusundaki Kompostların Sınıflandırılması (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=24068) konusuna gelince; forumun çeşitli yerlerine o kadar çok konuyla ilgili sayfa açıldı ki, bunları toparlama önerisi Mine Pakkaner'den geldi ve sınıflandırdı.

Sayfayı hemen yapmamın nedeni, alt kategoriler varsa, ve o kategoride bir yazı yoksa, burası özel alandır uyarısı çıkması... O sayfaları taşıdım, bakın böyle görünüyor: Kompost (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=414)


Bu bölüm özeldir.
Kişiye Özel İletişim alanını kullanmak için açıklamaları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12894) okuyabilirsiniz.
Üye olmak için tıklayınız (http://www.agaclar.net/forum/register.php). Lütfen Forum Kuralları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11)na göz atmayı unutmayın.



Bu durumdan kurtulmak ve bilmeyenler için hangi başlığa girerse nelerle karşılacak diye Kompostların Sınıflandırılması (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=24068) sayfasını hazırlaması iyi olur diye düşündüm. Bahsettiğim sorun yüzünden kimseden yardım isteyemeden, eleştirdiğiniz yazıları (nereden olduğunu hatırlamıyorum) kopyalayıp yapıştırdım.

Umuyordum ki birileri o sayfanın yapımını üstlenir. Kaç yerde atıp tutacağınıza, bu bilgileri şöyle değiştirseniz daha doğru olacak deseniz şimdiye kadar 40 kere düzelmişti!

Ama kavga, onu bunu suçlama için (hatırılarsanız bizi özel mesajları okumakla da ilgili suçlamıştınız, sonra bunun olmadığını öğrenince özür dilemeye bile tenezzül etmemiştiniz) elinizde malzeme varken, düzeltmek için iki satır yazmak doğru olmaz tabii...

Ben onun yanlış olduğunu yazmıştım demeyin. Ben sizinle doğrusunu tartışmak niyetinde ve bilgisinde olan biri değilim ki... O sayfa, kompostları okuyacak deneyimsizler için bir özet sayfası olsa yeterdi...

malina
17-08-2011, 11:30
............ yok ben almıyayım dostum bu sayfa zaten A DAN Z YE REKLAM KOKUYOR İNAN OKURKEN UTANDIM AGAÇLAR NETDE böyle bir sayfayı ve uslubu.. sen tablet yutmaya yutturmaya devam et .10 binlerce tablet / gün pardon yaşınız ?diye sorarlar ''adama !!.. ayrıca ''adam'' bakteri ne mikroorganizma ne en azından ögren derler iki satır iftira atarken....... farkındayım vakit dar çalışamadın dersine 20 dakikada bu kadar oluyor.. BİRDE hadi reklama devam derler.. unutur giderler..

Bu biçimde devam etmeyeceğinizi umuyor ve burada uyarmakla yetiniyorum...

Sarıcan
17-08-2011, 11:50
Aman efendim öyle olur mu? Sorulacak tabii ...

Ama seçmece yapılmayacak. Her ürün eşit oranda sorulacak, sorgulanacak, öğrenilecek.
Tamam mı?

Sn. malina,

Gerek Kaolin başlığında gerekse bu başlıkta yayınlanan OMRI belgeleri ve kullanım şekillerindeki yanlışlık hakkındaki derin suskunluğunuz hala devam ediyor. Bu suskunluğu nasıl yorumlamalıyız. Forum ortamında kamuoyu yaratmak için bu tip argümanları normal mi karşılıyorsunuz?

Yoksa tesbiti halinde bir yaptırımı var mıdır? Eğer bir yaptırımı yoksa bundan sonra agaclar.net' teki bilgi güvenirliliğini nasıl sağlamayı düşünüyorsunuz? Bundan sonra bize sunulan her belge ve bilgiye kuşku ile mi bakalım? Ya da daha kötüsü bu tür bir kuşkumuz olursa forum yönetimi tarafından azarlanabiliriz çelişkisi ile suskun mu kalalım? Ne tavsiye edersiniz?

malina
17-08-2011, 12:57
Sn. malina,

Gerek Kaolin başlığında gerekse bu başlıkta yayınlanan OMRI belgeleri ve kullanım şekillerindeki yanlışlık hakkındaki derin suskunluğunuz hala devam ediyor. Bu suskunluğu nasıl yorumlamalıyız. Forum ortamında kamuoyu yaratmak için bu tip argümanları normal mi karşılıyorsunuz?

Yoksa tesbiti halinde bir yaptırımı var mıdır? Eğer bir yaptırımı yoksa bundan sonra agaclar.net' teki bilgi güvenirliliğini nasıl sağlamayı düşünüyorsunuz? Bundan sonra bize sunulan her belge ve bilgiye kuşku ile mi bakalım? Ya da daha kötüsü bu tür bir kuşkumuz olursa forum yönetimi tarafından azarlanabiliriz çelişkisi ile suskun mu kalalım? Ne tavsiye edersiniz?

Ne raslantı ben de sizden cevap bekliyordum :)

Basit bir soru vardı: Ürünün litresi kaç gram?

Şu an kaç gram olduğunu bilmem ama o zaman sayfalarca yazı yazıldı ama cevap olacak bir kaç rakam yazılmadı. Bu yerli firmayı desteklememek mi?
Bunu cevaplamamak normalse benim de size diyecek şeyim yok :)

Ama artık geçmiş ola :) Anladığım kadarıyla ürün değişmiş...

Dogasever
26-08-2011, 18:25
Dogasever olarak bloglarımı aşağıdaki linkte yazmaya başladım. Herkese saygılar.

Link (http://dogasever.wordpress.com/2011/08/26/mikoriza-ile-gelincigin-oykusu/)

Halil Önen
26-08-2011, 19:13
Dogasever olarak bloglarımı aşağıdaki linkte yazmaya başladım. Herkese saygılar.

Link (http://dogasever.wordpress.com/2011/08/26/mikoriza-ile-gelincigin-oykusu/)

Mikoriza ile Gelinciğin aşkını kıskandım. Bu aşkı insanın bozmasına çok üzüldüm.

Söz konusu; 'Doğa' ise Aşk üç kişiliktir. ;) demekmiş...

Zeytinlibahçe
26-08-2011, 20:44
Sn Doğasever

Bloğunuz hayırlı uğurlu olsun. Güzel olmuş, beğendim.

Sık arananlardasınız :)

zafersu
07-09-2011, 11:30
Dogasever olarak bloglarımı aşağıdaki linkte yazmaya başladım. Herkese saygılar.

Link (http://dogasever.wordpress.com/2011/08/26/mikoriza-ile-gelincigin-oykusu/)

Sayın Doğasever, blog haberinizi yeni gördüm, faydalı olacağından şüphem yok.
Hayırlı olsun. Bereketli!!! :p ,bol paylaşımlar.

Dogasever
07-09-2011, 16:54
Teşekkürler Sn Zafersu. Ziyaretlerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum.

denizakvaryumu
08-09-2011, 08:42
Hayırlı olsun,
EM Turkey web sitesinde de yeni haberler bekliyoruz.
Yeni gelişmeler,uygulama sonuçları vs. yok mu?

Alper Akman
11-09-2011, 13:29
Hayırlı olsun,
EM Turkey web sitesinde de yeni haberler bekliyoruz.
Yeni gelişmeler,uygulama sonuçları vs. yok mu?

BURTARIM 2011, Bursa 9. Tarım, Tohumculuk, Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı ile BURSA 4. HAYVANCILIK VE EKİPMANLARI FUARI, 14 - 18 Eylül 2011 tarihleri arasında Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecektir.

Bu fuara EM Turkey (EM Agriton Mikroorganizma Ltd.Şti) olarak katiliyoruz. Hepinizi bu fuara bekliyoruz. Fuara gelen arkadaslar 0 532 404 89 81 nolu telefon ile irtibat kurarlarsa davetiyelerini giris kisminda alabilirler.

www.emturkey.com.tr

Dogasever
12-09-2011, 15:00
Bakteriyle de bir nehir temizlenebiliyormuş demek ki. Hem de 2500 km uzunlukta bir nehir. Ben Ergeneyi temizleriz deyince kıyametler koptu. Bunu ben yapsaydım bazı kişiler hayatta inanmazlardı hatta kör muhalefet başlardı. Ama ben yapmadım. WWF, HSBC ve Hintli bilimadamı Dr Anjana Pant yapıyor. Merak eden okur, öğrenir.

http://dogasever.wordpress.com/2011/09/12/iki-nehrin-hikayesi/

Safranlı
15-09-2011, 08:41
takvıme ve ajandama not aldıgım bursa fuarına
ılk giren ziyaretçilerden olmak için ıkı gun önceden program yapmıştım
müthiş bir heyecanın oldugunu gördüğüm fuarda yüzler gülüyordu..
ciddi bir mekanık techızat hakımıyetının oldugu fuarda hemen em yı buldum
erken saatlerde kendı firmamın standı gıbı musade alarak ziyeretcilere em yi anlatmaya çalıştım
ortam gayet sıcaktı
gayet geniş ve ferah bir havada sohbetler ettık
bursa bölgedeki yeni olusumlardan bahsettık
em adına ve kendı adıma sevındım
genç arkadaşalr çok ilği gösterdıler
gelmişken boş dönülmez deyıp em yı de alıp güzel bir fuarı gezip çimento ve kireç eksenındekı inşaat meslegımıze geri döndük..
imkanı olanlar kaçırmasın derım...

kromastr
22-09-2011, 15:20
bu gübre susuz tarımda da kulanılabilirmi

Halil Önen
22-09-2011, 16:01
bu gübre susuz tarımda da kulanılabilirmi

Kullanılmaz.

Em ıslak toprağı sever ve orada beslenir, çoğalır.

Safranlı
22-09-2011, 16:48
em yi suyun az oldugu bugday ,arpa cinsinden bitkilere gelişme dönemınde hatta tohumda da verebılırsınız
ılk ekılınce tohuma bulaştırılıp ekılır
sonradan bahar dönemınde bır ıkı kez uygulanabılır
halıl hocamızın dedıgı gıbı tamamen susuz ortamda barınamazlar
nemı severler
uygulama saatı her zaman güneşin az oldugu anlardır
sızin sorunuza göre em yı su kıtlıgının oldugu üretim sistemınde
örnegın kıraç arazıdakı zeydınde yapraktan verebılırsınız
topraktan vermek istersenız mutlaka su ve nemi şart koşuyor sevımlı dostlarımız....

barcarole
24-09-2011, 00:00
Sevgili arkadaşlar bahçemdeki 5 hasta 4-6 yaşlarında narenciye ağaçları için kullanmayı düşünüyorum.Virüs hastalıkları,uç kurutan gibi.Bu şekilde deneyip sonuç alan arkadaşımız varmı.

Halil Önen
24-09-2011, 00:41
Sevgili arkadaşlar bahçemdeki 5 hasta 4-6 yaşlarında narenciye ağaçları için kullanmayı düşünüyorum.Virüs hastalıkları,uç kurutan gibi.Bu şekilde deneyip sonuç alan arkadaşımız varmı.

Em iyi bir gübre ve toprak düzenleyici. Ama dış bitki hastalıklarına pek etkili değil. Portakal, limonda akar ve saydığınız hastalıklarda denedi. Ben pek etkili sonuç alamadım. Alan varsa- nasıl almış_ yazarsa sevinirim.

Saygılar

bozon
24-09-2011, 12:03
Sayın Barcarole;
Uçkurutan, bazen uçtan kuruma ile karıştırılıyor. Yıllarca biz de öyle zannettik. Beslenmesinde sorunlar olan ağaçlar, tacını küçültmeye gidermiş. Bunun için uç kısımlarda kuruma olurmuş. Daha az bir tacın ve daha alttaki dalların beslenmesi kolay olurmuş. Bu, genel olarak tüm ağaçlar için geçerli. Limon bu konuda daha hassas. Başta yetersiz su buna yol açıyor. Yetersiz ve düzensiz suyun yanında, bir de kimyasal gübreleri aşırı oranda verirseniz, ağaçlar uçkurutanda olduğu gibi hızla kuruyor. Sizin öncelikle bu yönde bir sorununuz var mı buna bakmanız gerektiğini düşünüyorum.
Selamlar.

Alper Akman
26-09-2011, 14:18
AKDENİZ BÖLGESİ’NDE Phoma Tracheiphila’nın NEDEN
OLDUĞU UÇKURUTAN HASTALIĞINA YAKALANMIŞ
LİMON AĞAÇLARININ ETKİN MİKROORGANİZMALAR
(EM) UYGULANARAK İYİLEŞTİRİLMESİ
Ziraat Mühendisi Prenses Atacan

E-posta: info@emturkey.com
Özet
Bu makale, Türkiye’de limon bahçelerindeki en büyük sorunlardan biri olan limon ağaçlarında Phoma tracheiphila mantarının - önceden Deuterophoma tracheiphila olarak bilinmekteydi -neden olduğu uçkurutan hastalığınin başarıyla iyileştirildiğini bildiren ilk rapordur. Bu çalışmada, Etkin Mikroorganizmaların (EM) bu hastalık üzerine etkisini test etmek amacıyla,
daha önce uçkurutan nedeniyle terkedilmiş bir limon bahçesi çalışma alanı olarak seçilmiştir.Belirli sayıdaki ağaçlara iki farkı konsantrasyonda EM FPE (EM ile fermente olmuş bitki özü) ve EM5 karışımı ile tek konsantrasyonda ve yalnızca bazı ağaçlara EM aktif (EMa) uygulanmıştır.
Uygulamadan yalnızca bir hafta sonra EM’nin önemli derecede iyileştirici etkisi gözlenmiştir.Farklı konsantrasyonlarda EM FPE ve EM5 kullanmanın belirgin bir etkisi görülmemiştir.Hastalık gerilemiş ve normalde meyve bahçesindeki hastalığı kontrol altına almak amacıyla kesilmeyi bekleyen ağaçlar tamamen iyileşmiş ve normal şekilde büyümeye başlamışlardır.Çalışmaya 2004 Temmuz ayının ortasında başlandı ve çalışma hala devam etmektedir. Bugün
20 Ekim 2004’dür ve enfeksiyon dönemi (sonbahar ve ilkbahar) başlamıştır. Çevredeki diğer meyve bahçelerinde hastalık görülmesine rağmen, EM uygulanmış bahçede henüz uçkurutana rastlanmamıştır. EM’nin yararlı etkisini açıklamak için birkaç mekanizma öne sürülmüştür. Bu mekanizmalar tek tek olabileceği gibi hepsi bir arada da EM’nin yararlı etkisinden sorumlu
olabilir. Ayrıca, çalışma yapılan bahçede ürün iki hafta erken hasat edilmiştir. EM’nin bir diğer yararlı etkisi de meyveleri doğal yoldan dalında sarartmasıdır. Bir başka deyişle, meyveleri saratmak için karpit uygulayarak depoda bekletmeye gerek kalmamıştır.
GİRİŞ:
Turunçgiller:
Turunçgiller familyası tropikal ağaçlar sınıfına girmektedir. Bu ağaçlar, insanların göçleri sayesinde bir ülkeden diğer ülkeye taşınmıştır. Halen yaklaşık 50 ülkede turunçgiller yetiştirilmektedir. Yetiştirildiği ülkelerin coğrafi dağılımı aşağıdaki gibidir:
a- Akdeniz bölgesi: Bu bölge dünya üretiminin %36’sını karşılamaktadır. En büyük yetiştiriciler;
İspanya, Yunanistan, Kıbrıs, Türkiye, Mısır, Fas, Tunus, Suriye, Lübnan ve Filistin’dir. İspanya ihracatta dünya lideridir.
b- ABD ve Latin Amerika: Bu bölgede dünya üretiminin %27’si yetiştirilmektedir. Önemli bölgeler: Orta Amerika, Brezilya ve Arjantin’dir.
c- Güney Asya: Japonya, Çin, Hindistan, İran, Filipinler ve Malezya başta olmak üzere dünya üretiminin %37’si bu bölgede üretilmektedir.
Uçkurutan ve EM:
Turunçgillerde görülen uçkurutan hastalığı daha önceleri Deuterophoma tracheiphila olarak bilinen Phoma tracheiphila mantarının neden olduğu bir hastalıktır. Özellikle Türkiye’deki limon bahçelerinde büyük bir sorun oluşturmaktadır. Bu hastalığa karşı duyarlı tüm diğer turunçgil çeşitlerine de zarar verebilir. Mantar, fidanlıklarda gizli gizli yaşamasını sürdürebilir.
Birçok yerli ve ithal limon çeşitleri bu mantardan etkilenmektedir. Hastalığın teşhisinde, hasta olduğu tahmin edilen sürgünün enine kesiti alındığında odun dokusunda havuç kırmızısı renginde sarımsı-kırmızımsı bir renklenme görülür. Hastalık ağacın tepesinden ya da kök kısmından başlayabilir. Tepeden başlayan enfeksiyonlar genellikle yavaş seyreder. Bu durumda
bitkiler hastalığın henüz bulaşmadığı dallardan ve budanmış olan dallardan süren ikincil sürgünlerle yaşamını uzun süre devam ettirebilir. Bu yeni sürgünlere de zaman içerisinde peş peşe hastalık bulaşır. Eğer hastalığın seyri aşağıdan yukarıya doğru olursa hastalığın ilerlemesi çok hızlıdır ve tüm sürgünü veya ana dalı kuşatabilir. Bu durumda hastalığın bulaştığı sürgün veya dal hızlı bir yaprak dökülmesi ve kuruma gösterir (Şekil 1). Bazen kurumuş yaprak ve
meyveler sürgünün üzerinde kalabilir. Patojenin toprak yüzeyine yakın olan köklerden girmesi durumunda belirtilerin ortaya çıkması çok daha hızlıdır ve tüm bitkiyi hızla kuşatabilir. Kısa bir süre sonra da bitki ölür. Bir limon ağacının yetişmesi için beş yıl gerekmektedir. Uçkurutan genellikle 5 ila 10 kez ürün aldıktan sonra ağacı yok etmektedir. Halen, hastalık riskini azaltmanın tek yolu hastalığa karşı dirençli limon türlerinin seçilmesi yoluna gitmektir. Maalesef
üstün kaliteli meyvelerinden ötürü Türkiye’de en fazla yetiştirilen interdonato limonları uçkurutan hastalığına karşı son derece duyarlıdır. Bu mantara karşı daha dirençli limon türleri yetiştirilmeye çalışılmaktadır. Bu çalışmada, bizler hastalıktan ötürü terkedilmiş bir limon bahçesinde Etkin Mikroorganizmaların hastalığı nasıl etkilediğini anlamak için bir dizi deney gerçekleştirdik.
EM ya da “Etkin Mikroorganizmalar,” Japonya’nın Okinawa kentinde, Ryukyus
Üniversitesi’nden Profesör Dr. Teruo Higa tarafından geliştirilmiş aşılayıcı bir mikroorganizma kokteylidir. EM, doğal olarak doğada bol miktarda bulunan yararlı mikroorganizmaların biraraya getirilmesiyle oluşturulmuş bir mikrroganizmalar kültür karışımıdır (başlıca laktik asit bakterileri, fotosentez bakterileri, maya, aktinomisetler ve belirli bazı mantarlardan oluşmaktadır). EM’nin, toprak kalitesinin iyileştirilmesinde, bitkilerin büyümesi ve ürün
kalitesinin artırılmasında etkili olduğu, meyve vermeyi, ve meyvelerin olgunlaşmasını teşvik ettiği ve ayrıca bitkileri patojenlerin zararlı etkilerinden koruduğu bilinmektedir (Teruo Higa 1993). Yaptığımız çalışmalarda elde ettiğimiz ilk sonuçlar, EM’nin, uçkurutan hastalığının tedavisinde yararlı ve etkin bir araç olduğunu açıkça ortaya koymuştur.
YÖNTEM VE MALZEMELER:
Araştırmayı gerçekleştirmek için 23,6 hektarlık bir arazide kurulmuş yaklaşık 22
yaşında bir limon bahçesini seçtik. Bahçedeki limon ağaçlarının %40’ı Phoma Tracheiphila mantarının neden olduğu uçkurutan hastalığı nedeniyle kesilmişti. Uçkurutan hastalığında ilk belirtiler genellikle ağaçların tepe sürgünlerindeki yaprakların birincil ve ikincil damarlarında hafif bir renk değişimi şeklinde ortaya çıkar. Daha sonra yapraklar sararmaya ve dökülmeye başlar, genellikle petiyol (yaprak sapı) sürgün üzerinde kalır. Yaprakların dökülmesiyle beraber
sürgünler de uçtan geriye doğru sararmaya başlar. Bazen sürgünlerin yalnız bir tarafında sararma gözlenir ve daha gerideki alt kısım normal yeşil rengini korur. Hastalığın daha ileri aşamalarında, hastalığın bulaştığı sürgünler kahverengiye döner. Yaprakların dökülmesini takiben (Şekil 1), ince sürgünlerin, dalların, gövdenin ve sonuçta bitkinin tümünün kuruması gerçekleşir. Bu
duruma gelmiş bir ağacın hastalığın kontrolü için kesilmesi gerekmektedir. Çalıştığımız bahçede hastalık tüm ağaçları etkisi altına almıştı ve verim %60 – 70 oranında azalmıştı. Yeni sürgünler kısa süre içinde hastalığa yenik düşerek kuruyor (Şekil 2); ağaçlar normal büyümeyi sürdüremiyorlardı.
EM’nin etkisini görmek için 170 ağaç üzerinde çalışma yapmaya karar verdik.
Kullandığımız EM Hollanda’daki Agriton firması tarafından EM1 şeklinde sağlanmıştır. EMaktif (EMa), EM FPE ve EM5 aşağıda açıklandığı şekilde hazırlanmıştır:
EM FPE’nin hazırlanması :
20 litre EM FPE hazırlamak için belirtilen miktarlarda aşağıdaki bitkiler kullanılmıştır:
BİTKİ ADI
MİKTAR (GRAM) TÜRKÇE İNGİLİZCE LATİNCE
1.000 ACI BİBER Chilli Pepper Capsicum annuum L.
20.000 ÇİM Perennial rye-grass Lolium perenne L.
500 DEREOTU Fresh dill Anethum graveolens L.
400 KEKİK Wild thyme
Origanum smymaeum
L.
1.000
SOĞANTAZE
Spring onion Allium cepa L.
1.000
SOĞANKURU
Brown onions Allium cepa L.
500 MAYDANOZ Green parsley Petroselinum latifolium
500 PAPATYA Chamomile
Matricaria chamomilla
L.
1.000 PIRASA Leek Allium porrum L.
500 ROKA Rocket Eruca sativa Lam.
2.000 SARIMSAK Garlic Allium sativum L.
1.500 SEMİZOTU Fresh purslane Portulaca oleracea L.
500 TERE Pepper-grass Lepidium sp.
800 YARPUZ Penny-royal Mentha pulegium L.
18,8
LITRE
ARITILMIŞ SU
(KUM FİLTRESİ + AKTİF KARBON FİLTRE)
Yukarıdaki bitkiler bir blender içinde iyice kıyıldıktan sonra plastik bir bidona konularak 25-30 C derecede 48 saat bekletilmiştir. Daha sonra bu karışım çuval tipi bir filtreden geçilerek süzülmüş ve 18 litre sıvı elde edilmiştir. Bu sıvı karışıma 1 litre EM1 ve 1 litre melas ilave edilerek plastik bidon gölge bir yerde yine 25-30 C derecede 1 hafta bekletilmiştir. Hergün bidonun kapağı biraz gevşetilerek içerdeki fermentasyon gazlarının dışarı çıkması sağlanmıştır.
Gazları dışarı atarken içeri hava girmemesine özen gösterilmiştir. PH=3,5 olduğunda EM FPE kullanıma hazır demektir.
EM5’in hazırlanması:
EM5 yapımında aşağıda belirtilen standart bileşenler kullanılmıştır:
1. Kloru alınmış su 600 cc
2. Melas 100 cc
3. Doğal Sirke 100 cc
4. Damıtılmış alkol (50 %) 100 cc
5. EM1 100 cc
Melası tamamen eriyene kadar ılık suyla karıştırdık. Sonra şu bileşenleri sırasıyla ekledik: sirke, damıtılmış alkol ve EM1. Bu karışımı plastik bir bidona koyduktan ve ağzını sıkıca kapattıktan sonra bidonu doğrudan güneş ışını almayan sıcak (25-30 degrees C) bir yerde sakladık. Bidon
fermentasyon gazlarından ötürü genişlediğinde, ara sıra kapağını gevşeterek gazların çıkmasını sağladık.
Gaz üretimi iyice azaldığında EM5 kullanıma hazırdı. Yaptığımız EM5’in tatlı ve hoş bir kokusu vardı.
EM aktifin (EMa) hazırlanması:
EM1 geldiğinde içindeki mikroorganizmalar dormant haldedir. Mikroorganizmaların aktif hale geçirilmesi gerekmektedir. 1 hacim EM1’i aktifleştirmek için 1 hacim melas ve 18 hacim kloru alınmış su kullandık. Böylece, EM1: melas: su için aktifleştirme oranı 1:1:18 olarak ifade
edilebilir. Bu karışımı yine plastik bir bidona koyduktan ve ağzını sıkıca kapattıktan sonra doğrudan güneş ışını almayan sıcak (25-30 derece C) bir yerde sakladık. Fermantasyon gazlarını çıkarmak için bidonun kapağı burada da günde bir kez gevşetildi. 7 gün sonra PH= 4’ün altına indiğinde EMa hazırdı.
Çalışma programı:
Çalışma programı aşağıdaki gibidir:
EM uygulaması 22 Temmuz 2004’de başladı ve aşağıdaki program uygulandı:
EM’nin kullanım şekli
Suyla seyreltme oranı
Uygulanan ağaç sayısı
Uygulama sıklığı
Uygulama yöntemi
EM FPE + EM 5
%50+%50
2:1000 + 2:1000 80 10 gün arayla iki kez Yapraklara spreyleme
EM FPE + EM 5
%50+%50
1:1000 + 1:1000 90 10 gün arayla iki kez Yapraklara spreyleme
EM Aktif 1:1000 Yukarıdaki ağaçların tümü
(170)
Yukarıdaki uygulamalardan
15 gün sonraYapraklara spreyleme
EM Aktif Gerektiği kadar
(Ağaç başına 1 lt EMa) Yukarıdaki ağaçlardan 60’ı Bir kez Ağacın etrafını
sulama (gölgesi kadar bir alanı)
Ağaçlar üzerindeki yeni sürgünler gözlenmiş ve EM uygulanmayan ağaçlardaki sürgünlerle karşılaştırma yapılmıştır.
BULGULAR VE İRDELEME
EM uygulamasından yaklaşık bir hafta sonra, EM ile işleme tabi tutulmuş ağaçların gövde ve
dallarında çok sayıda yeni sürgün gözlenmiştir. Bu sürgünlerin sayısı ve büyümesi, EM ile
işleme tabi tutulmamış ağaçlardakine oranla çok daha fazlaydı.
EM uygulanmamış ağaçlarda oluşan yeni sürgünler, oluştuktan hemen sonra (10 cm uzunluğa
ulaşmadan) uçkurutan hastalığının etkisiyle kurumaya başlıyordu (Şekil 2). Buna karşılık, EM
uygulanmış ağaçlardaki yeni sürgünlerde hemen hemen hiç kuruma gözlenmedi. Az sayıda
gözlenen kuruma da yalnızca kısmi nitelikteydi ve uygulamanın üçüncü haftasından sonra kısmi
kuruma gözlenen az sayıdaki sürgünlerde, kuruyan kısmın yan tarafından yeni sürgün büyümesi
devam ediyordu (Şekil 3 ve 4).
EM’nin uçkurutan üzerindeki olumlu etkisini gördükten sonra bahçe sahibi, bahçedeki tüm
ağaçlara EM uygulamaya başladı ve o günden beri de iki haftada bir EM FPE + EM5 (50:50)
(1:1000 suyla seyreltilmiş) uygulama işlemi devam etmektedir.
EM uygulamasına başladıktan iki ay sonra ağaçlarda EM uygulanmadan önceki durumlarına
oranla büyük fark gözlenmiştir (Şekil 5 ve 6).
EM’nin bir diğer olumlu etkisi de erken hasat yapılmasını sağlamasıdır. Bu ekonomik açıdan çok
önemlidir. Ürünün erken elde edilmesi çiftçi için daha fazla gelir anlamına gelmektedir. EM
uygulamasının yararlı etkilerinden bir diğeri de limonların karpitle işlem görmesine gerek
kalmadan doğal yoldan dalında sararmasıdır. Normalde ihracatçı limonları sarartmak için karpit
ilave ederek limonları 48 saat depoda bekletmektedir. EM uygulandığında bu işleme gerek
kalmamaktadır ve bu da ilave tasarruf getirmektedir.
1/1000 ila 2/1000 oranında seyreltilmiş EM FPE + EM5 arasında etki açısından kayda değer bir
fark gözlenmemiştir.
Bu makaleyi Ekim ayının üçüncü haftasında yazıyoruz ve hava sıcaklığı 20°C ila 30°C arasında
seyretmektedir. Bu sıcaklık aralığı Phoma tracheiphila patojeninin çoğalması için en ideal
sıcaklık aralığıdır. Bu yüzden, enfeksiyon döneminin başlamasıyla birlikte, bölgede hastalık da
boy göstermeye başlamıştır. Bu sıcaklık aralığı Etkin Mikroorganizmaların çoğalıp etkili
olmaları için de en ideal aralıktır. Hastalık çevredeki limon bahçelerinde etkili olmasına rağmen,
halen çalışma bahçemizdeki limon ağaçları sağlıklıdır ve hastalıktan etkilenmemektedir. Bazı
dalların uçlarında yalnızca birkaç kahverengimsi yaprak görmekteyiz. Bu da patojenin ağacı
etkisi altına almaya çalıştığını ancak Yararlı Mikroorganizmaların hemen baskın çıkarak
patojenleri uzaklaştırdığını ve ağacı hastalığa karşı koruduğunu işaret etmektedir.
EM’nin yararlı etkisinin nedeni, hastalıklara karşı ağacın direncini arttırması olabilir. EM’nin,
dejenerasyona (bozunma) karşı rejenerasyonu (yenilenme) teşvik ettiği bilinmektedir. Başka bir
deyişle, EM, oksidasyona karşı anti-oksidasyonu (yapıcı fermentasyon) teşvik etmektedir. EM,
ağacın bünyesindeki organik madde ile temas ettiğinde açığa çıkan anti-oksidan ve biyoaktif
maddeler ağacın normalde patojenlere karşı gösterdiği savunma direncinin artmasını sağlayabilir.
Ağaçlar normal büyümelerine devam etmektedir ve meyvelerin kalite ve sayısında herhangi bir
azalma söz konusu değildir.
Olası diğer bir mekanizma da mantarların beslenme şekli düşünüldüğünde öne sürülebilir:
Mantarlar besinlerini canlı ya da ölü diğer organizmalardan sağlamaktadır. Karbon tüm
organizmaların en temel yapı taşı olduğundan, tüm organizmalar için en genel besinin karbon
olduğunu söyleyebiliriz. Bu yüzden, element halindeki karbon tüm organizmalar için büyük
öneme sahiptir. Ancak karbon, diğer canlı ya da ölü diğer organizmaların bünyesinde diğer
elementlerle çok çeşitli biçimlerde bağlanmış durumdadır. Mantarların, bu karbonu kendileri için
besin haline getirecek gerekli enzimleri üretmeleri gerekmektedir (Buczacki S., 2000). EM, bu
enzimleri bastırarak element halindeki karbonun mevcut kimyasal bileşiğin içindeki diğer
elementlerden kurtulmasını önleyerek patojenin beslenmesine engel olabilir.
EM’nin yararlı etkisinin bir diğer açıklaması da patojenlerin ağacın bünyesine nasıl girdiği
düşünüldüğünde anlaşılabilir. Patojenler genellikle, yaralanmış, berelenmiş dal, kök ve
yapraklardan ağacın bünyesine girmektedirler. Bu durum ve EM’nin rejenerasyon etkisi
gözönüne alındığında, EM muhtemelen ağaçtaki bu tür zayıf noktaları onararak patojenlerin
ağaca girmesini önleyebilir! EM içindeki mikroorganizmaların sinerjik etkileri olduğu
bilinmektedir. Bu sinerjik etkinin de hastalığın yenilmesinde rol oynaması kaçınılmazdır.
Yukarıda bahsedilen mekanizmalar tek tek ya da birarada da sorumlu olabilir. Her ne olursa
olsun, önemli olan EM’nin uçkurutan hastalığıyla başedilmesinde önemli bir araç olmasıdır.
Yaptığımız çalışma hakkında bahsedilmeye değer son bir nokta da, hasat zamanı geldiğinde
ağaçların altında yere düşmüş limonların sayısının yok denecek kadar az olmasıdır! Bu şekilde
meyve olgunlaştıktan sonra toprağa düşmüş meyveler çiftçilerin gelirini azaltan bir diğer
etmendir. EM uygulanmış ağaçlarda bu sorun da çifçinin yararına çözümlenmiş gibi
görünmektedir. EM uygulamadan önce, meyve olgunlaşınca sapın zayıflamasının önüne
geçilmesi olanaksız gibi görünmekteydi. Ancak, EM olgunlaşmış meyvelerin saplarının aşırı
derecede zayıflamasını önlemiş elle koparılana kadar meyvelerin ağaçta kalmasını sağlamıştır.
Ekonomik etkisi
D. tracheiphila, Akdeniz Bölgesi’nde limonlara en çok zarar veren
bir mantar hastal•••d•r. Bu hastal••a kar•• duyarl• bir cinsten
olu•an bir bahçedeki a•açlar•n %100’ü bu hastal•ktan etkilenip
kaybedilebilir. •lkbaharda meydana gelen don olaylar• ve •iddetli
dolu ya•••lar•ndan sonra uçkurutan salg•n• olu•abilir (Perrotta
ve Graniti, 1988). Genel olarak, so•uk havalarda a•açta meydana
gelebilecek yaralanmalar, a•ac• mantar sald•r•lar•na kar•• daha
duyarl• hale getirir. Hastal•••n belirtileri ilkbaharda ve
sonbaharda daha çok görülür. Konukçu vasküler sistemde hastal•••n
yay•lmas• yüksek s•cakl•klar•n hüküm sürdü•ü yaz aylar•nda durur
ve hastal•••n belirtileri azal•r (Ruggieri, 1953). Hastal•••n
görüldü•ü yerlerde limon üretiminin kalitesi ve miktar• dü•er,
duyarl• limon türlerinin kullan•m• s•n•rlanm•• olur. Bu yüzden,
ekonomik aç•dan bak•ld•••nda, daha önce çaresi olmayan bu
hastal•kla ba•edilmi• olmas• Türkiye’de ve Akdeniz Bölgesi’ndeki
çifçiler için büyük önem arzetmektedir. EM uygulamas•n•n maliyeti
100 a•aç için 70 Euro idi. Buna kar••l•k uçkurutan hastal•••n•
yaln•zca kontrol alt•nda tutmak (iyile•tirmek de•il) amac•yla
kullan•lan kimyasallardan benomyl’in 100 ağaçta yapılan bir uygulamasının maliyeti
200 Euro; aliette için aynı maliyet 180 Euro’dur.
Uçkurutanı kontrol altında tutmak için halen uygulanmakta olan önlemler
Uçkurutan hastalığına karşı EM’den önce kullanılan yöntemler maalesef pek etkili olmamıştır.
Hastalığı meydana getiren Phoma tracheiphila – daha önce Deuterophoma tracheiphila olarak
bilinmekteydi – mantarı, turunçgiller ailesinden tüm tür ve hibritleri enfekte edebilir. Eureka
limon, kaba limon, Rangpur bergamutu Bears bergamutu, ekşi portakal ve sitron hastalığa karşı
çok duyarlıdır.
Her ne kadar tatlı portakal, Monaçello ve Santa Teresa limonları, Citrus volkameriana greyfurtu
ve Palermo mandarini dahil turunçgillerin bazı türleri daha dirençli olsa da, yine de enfeksiyon
riski mevcuttur.
•imdiye kadar, hastal••• kontrol alt•nda tutman•n en iyi yolu
hastal••a kar•• dirençli türler yeti•tirmek olsa da, maalesef
bunu ba•armak pek kolay olmam••t•r. Sicilya’n•n baz• bölgelerinde
hastal••a kar•• duyarl• bir tür olan Femminello’nun yerine daha
dirençli bir tür olan Monachello yeti•tirilse de, Monachello’nun
kalitesi daha kötü olmu•tur. Bunu takiben, Femminello’nun daha
dirençli türleri yeti•tirilmeye çal•••lm•• ancak bunlar da ya
çevre ko•ullar•na uymam••t•r (Gentile et al., 1992; Salerno ve
Cutuli, 1982).
Enfeksiyon dönemlerinde ağaçlarda yaralanmaya neden olabilecek bahçecilik uygulamalarından
kaçınılmalıdır. Sağlıklı ağaçları korumanın bir önlemi olarak, düşmüş yapraklar ve dallar, gövde
kalıntıları bahçeden uzaklaştırılıp hastalık aşılayıcı etmenleri (inokulumu) azaltmak amacıyla
yakılarak imha edilmelidir. Zararlı organizmayı uzaklaştırmak ve vasküler sistemde yayılmasını
önlemek amacıyla hastalıklı sürgün ve dallar yaz aylarında budanmalıdır (Salerno ve
Cutuli, 1982). Diğer bir kontrol yöntemi de bakır fungusitler ya da benomyl spreylenmesi
ya da aliette uygulanması olmuştur. Bununla birlikte, kimyasal maddeler kullanmanın hastalığı
geriletmediğini sadece durdurduğunu; EM uygulamasının ise ağacın iyileşmesini sağladığını
vurgulamalıyız. Uçkurutan, Akdeniz Bölgesi’nde limon ağaçlarına öyle hasar veren bir
hastalıktır ki, çiftçiler yukarıda bahsedilen önlemleri alsalar da, enfeksiyon dönemi geldiğinde
maalesef hastalık yine de yayılabilmektedir.
İLERDE YAPILMASI ÖNERİLEN ÇALIŞMALAR
Turunçgillerin, bakteri ve mantarlardan kaynaklanan çok sayıda hastalığı mevcuttur. EM’nin
diğer patojenik hastalıklar üzerine etkisi de araştırılmalıdır. Kanımızca, gelecekte yapılacak
çalışmalar EM’nin bu hastalıkla nasıl ve neden başedebildiğinin mikroskobik nedenlerini
araştırmalıdır. Bir başka çalışma konusu da, EM Teknolojisinin tüm araçlarını kullanarak, bir
başka deyişle, EMa ve EM5+EM FPE’ye ek olarak toprakta EM Bokashi (EM ile fermente
olmuş organik madde) de kullanarak EM uygulanmış ve uygulanmamış ağaçları verim açısından
karşılaştırmak olabilir. Bu çalışmayı aynı limon bahçesi için yakın bir gelecekte yapmayı
planlıyoruz.
SONUÇLAR
1- EM uygulanmış ağaçlarda, uygulanmamış ağaçlara oranla daha çok sayıda yeni sürgün
gözlenmiş ve EM uygulanmayan hastalıklı ağaçlardaki sürgünler kısa sürede kuruyup
ölürken, EM uygulanmış ağaçlardaki sürgünler hastalık belirtisi göstermeksizin
büyümelerini devam ettirmiştir.
2- Çalışmamız başladıktan üç ay sonra, çevrede uçkurutan hastalığı salgını başlamasına
rağmen, çalışma bahçemizin hastalıktan etkilenmemesi, EM uygulanmış ağaçların
patojenin gelecekteki saldırılarına karşı daha dirençli hale geldiğini işaret etmektedir.
3- EM uygulaması sonucunda bu çalışmada üretilen limonlar erken hasat edilmiştir. Bu da
çifçi için ilave gelir anlamına gelmektedir.
4- Yukarıdaki sonuçların ışığı altında, daha önce etkili bir çözümü olmayan limon
ağaçlarındaki en kötü hastalıklardan biri olan uçkurutan hastalığı ile başetmede EM bu
çalışmada etkin bir yöntem olarak ortaya çıkmıştır. Ancak kesin sonuçlara varabilmek
için elde ettiğimiz olumlu sonuçların önümüzdeki hasat mevsimlerinde de aynı şekilde
tekrarlanması gerekmektedir.
KAYNAKÇA
Buczacki S., (2000), Plant Problems: prevention and control, Published by David&Charles, pp
54, Brunell House, Newton Abbot, Devon, UK
Gentile A., Tribulato E., Deng Z.N., Vardi A. (1992), Selection of “Femminello” lemon plants
with tolerance to the toxin of Phoma Tracheiphila via cell culture. VII International Citrus
Congress, Acireale, Italy, Mart 8-13, 1992 (Özet)
Higa Teruo Prof. Dr., (1993), Effective Micro-organisms and their role in Kyusei Nature
Farming and sustainable agriculture. In Proceedings of the Fourth International Conference on
the technology of Effective Microorganisms, Saraturi, Thailand, pp 1-6.
Perrotta G: Graniti A., (1988) Phoma Tracheiphila, (Petri). Kantschaveli et Gikashvili In:
European Handbook of Plant Diseases (Edt by Smith I.M.; Dunez J.; Lelliot R.A.; Phillips D.H.;
Archer S.A.). pp. 396-398, Blackwell Scientific Publications, Oxford, UK.
Ruggieri G. (1953), Periodicity of infection by mal secco and main strategies of control,
Giornale di Agricoltura, 34, 8 pp.
Salerno M., Cutuli G., (1982), The management of fungal and bacterial diseases of citrus in Italy,
Proceedings of the International Society of Citriculture, 1981. No: 1, pp. 360 - 362
Şekil 1 - Phoma tracheiphila mantarının neden olduğu uçkurutan hastalığına yakalanmış bir
limon ağacının tipik bir görünüşü: kurumuş dallar
Şekil 2 – Hasta ağaçlardaki sürgünler. Bir hafta içinde kurumaktadır!
Şekil 3 – EM uygulanmış ağaçlardaki sürgünler büyümeye devam etmektedir.
Şekil 4 – Uçkurutan yeniden salgın göstermekte ancak sürgün kurumakta olan sürgünün
yanından büyümeye devam etmektedir.
Şekil 5 – EM uygulanmış ve uygulanmamış ağaçlar arasında sayı ve boyut olarak sürgünlerin
farkı
Şekil 6 – EM uygulanmış ağaçların 2 ay sonraki hali ile EM uygulanmadan önceki ağaçlar
arasındaki fark.

Alper Akman
26-09-2011, 14:20
Resimleri yükliyemiyorum

denizakvaryumu
26-09-2011, 16:32
Alper Bey,
EM in yeni ürünleri de var :)
Yeni gelişmeler beni oldukça memnun etti...Em kullanan biri olarak yeni ürünleri de tanıtırsanız sevinirim.

Alper Akman
07-10-2011, 17:26
EM Agriton olarak 19-23 EKİM 2011 Tarihleri arasında Adana 5.Tarım, Hayvancılık,Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi ( Adana 5. Seracılık, Bahçecilik, Fidancılık, Tohumculuk, Çiçekçilik ve Teknolojileri) Fuarındayız.

EM Agriton Turkey (http://www.emturkey.com.tr)

Alper Akman
12-10-2011, 13:02
Asagidaki link'de Bursa Tarım Fuarımızdan fotograflar yer almaktadır.



EM Agriton Turkey (http://www.emturkey.com.tr/TR/belge/1-97/14-18-eylul-burtarim-2011.html)

Safranlı
14-10-2011, 07:39
alper bey yukarıdakı makalenın resımlerını yuklemenızı rıca edıyoruz

Dogasever
14-10-2011, 11:03
Sn Safranlı,

Makalenin resimlerini aşağıdaki linkte UYGULAMA 7'de görebilirsiniz.

http://www.organikgubre.com/

Safranlı
14-10-2011, 12:16
çok tesekkur ederım
şunu söylemeden gecemıcem...
Burası sizsiz olmuyor...

Alper Akman
31-10-2011, 10:32
Adana Tarım Fuarı 2011
(Adana 5. Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı) ile Adana Sera Bahçe Fuarı 2011 (Adana 5. Seracılık, Bahçecilik, Fidancılık, Tohumculuk, Çiçekçilik ve Teknolojileri Fuarı) 19-23 Ekim 2011 tarihleri arasında Tüyap Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilmiştir.

Fuarla ilgili resimler aşağıdaki linkdedir.

EM Agriton Turkey (http://www.emturkey.com.tr/TR/belge/1-99/adana-tarim-fuari-2011.html)

Delimus
31-10-2011, 19:28
Alper Bey , Bu sezon topraksız tarım çileklerimde denemeyi düşünüyorum Besin eriği(gübreli su) ile sulama yaptığımız için yapraktan denesek faydasını görürmüyüz ?

ÇİLEK tarımında EM kullanımı
Topraktan:
1. uygulama: Dikimden sonraki ilk sulama ile birlikte 3 litre EM (aktif).
2. uygulama: 1. uygulamadan 15-20 gün sonra 1.5 litre EM (aktif)
3. uygulama: 2. uygulamadan 15-20 gün sonra 1.5 litre EM (aktif)

Yapraktan:
1. uygulama: Dikimden 10-15 gün sonra 150 ml EM5+150 ml EM FPE 150 litre suya konup, yapraklar ıslanacak şekilde uygulanır.
2. uygulama: 1. uygulamadan 15-20 gün sonra 250 ml EM5+250 ml EM FPE 250 litre suya konup yapraklar ıslanacak şekilde uygulanır.
3. uygulama: 2. uygulamadan 15-20 gün sonra 500 ml EM5+500 ml EM FPE 500 litre suya konup yapraklar ıslanacak şekilde uygulanır.


1.)Topraktan uygulamada aktif, yapraktan em5 + em fpe tavsiye etmişsiniz, yani hem topraktan hem yapraktan mı uygulamalıyız ? 2 seçenekten biri yeterli mi?

2.)Topraktan uygulamalar Dekara 3lt mi ? 1 ton suya ne kadar eklemeliyiz ? gübre ile karıştırmadan sulasakta, torbalarda gübreli su var veya 1 gün sonra gübreli suyla suluyacağız bu sorun oluşturur mu ?_Yapraktan uygulamayamı tercih etmeliyiz?

3.) Yapraktan uygulama yaparsak , Em1, Aktif kullanmamız sorun oluşturur mu ? Gerekli mi ?


Yönlendirirseniz sevinirim.

IDAwalnuts
23-11-2011, 14:55
Merhabalar. EM'in veya türevlarinin sulama suyu kalitesine etkisi olabilir mi? burada kastım sulama suyu tuzluluğudur. Analiz sunucu çok tuzlu az sodyumlu olarak çıkmıştı. Sulama suyu analiz değerleri aşağıdaki gibi. bilgilendiriseniz çok sevinirim..teşekkürler

KATYONLAR
SODYUM 2,25 me/l
POTASYUM 0,34 me/l
KALSİYUM 2,30 me/l
MAĞNEZYUM 6,70 me/l
TOPLAM 11,59 me/l

ANYONLAR
KARBONAT Yok me/l
BİKARBONAT 5,50 me/l
KLORÜR 3,60 me/l
SÜLFAT(Hesapla) 2,49 me/l
TOPLAM 11,59 me/l

ELEKTRİKSEL İLETKENLİK(25OC) 1160 µmhos/cm
KALAN SODYUM KARBONAT (RSC) Yok me/l
BOR ─ mg/l
PH 7,99
SODYUM (%) 0,20
SAR 1,07
SULAMA SUYU SINIFI T3A1(yüksek tuzlu az sodyumlu su)

whoiam313
23-12-2011, 21:57
ben klino yu kullandım 100 dakar bugday arazisinde. balkalım sonuç alabilecekmiyim?bir parçasında ise klino ve pelet tavuk gübresi ni bereber kullandım inşaallah yazın testlerden ne sonuç çıkacak görecegiz.arazi düz verimli bir toprak susuz dekera 500 kg yapıyor amaç 700-750 kg.dekara 150 kg falan klino ve 200 kg tavuk gübresi 5 kg çinko sülfat (enaz %10 kükürt içerikli) 20 kg 20-20 kompoze ve EM aktif kullandım.yani ne varsa kullandım bakalım bütün bunlar hikayemi gerçekmi görecez inşaallah....

Safranlı
24-12-2011, 08:28
çok faydasını görecegınızze inanıyorum

ehtepot
30-12-2011, 17:14
Selamlar,
Öncelikle bana bir şişe EM bulun hemen içeceğim :D şaka bir yana bu Em denilen mübarek her ziraat ofisinde ya da satıcısında bulunabilir bir ürün mü? ben kendi kompostuma maya olarak eklemeyi planlıyorum 5-6 çeşidi varmış EM'nin. hangisini almalıyım?

Safranlı
31-12-2011, 10:01
Hiç bir yerde aramayın
merkezden alın
size ema lazım
ema yı çok noktada kullanabılırsın
çimlendirme,kompost,sıvı gübre ve bilimum faydalı akraksıyonlara müsaittir

ehtepot
31-12-2011, 10:55
Safranlı arkadaşım,
cahilliğimi hoşgör, bunu satıcıdan isterken yazıldığı gibi ema diye mi isteyeceğim yoksa özel başka ismi var mı?

Safranlı
31-12-2011, 12:50
Estagfırullah
hepımız aynıyız
yazıldıgı gıbı ema
açılımı ise em aktıf tır
zaten genelde em aktıf satılır
ben em ye hastayım
buradan çok sey ögrendık
özellıkle baharla bırlıkte kulanılacak sekılde satın alabılırsın
ancak sahtelerı de olabılıyor
mutlaka merkezden ankaradan almalısın
bır kg 10 tl cıvarıdır

ehtepot
31-12-2011, 18:35
Çok teşekkür ederim bilgilendirme için. rahatladım :)

ryilmaz65
04-01-2012, 17:35
Alper bey sitenizdeki 65 tl lik Em1 fiyatı kdv hariç fiyatımı dır acaba?

soilless
07-01-2012, 23:36
[QUOTE=Safranlı;893842]Estagfırullah
hepımız aynıyız
yazıldıgı gıbı ema
açılımı ise em aktıf tır
zaten genelde em aktıf satılır
ben em ye hastayım
buradan çok sey ögrendık
özellıkle baharla bırlıkte kulanılacak sekılde satın alabılırsın
ancak sahtelerı de olabılıyor
mutlaka merkezden ankaradan almalısın
bır kg 10 tl cıvarıdır[/QU

Sn Safranlı em e hastayım diyorsunuz neden? nedir bu kadar etkisi? tecrübenizi paylaşırmısınız?

grandrose
13-01-2012, 12:24
merakımdan soruyorum.em 1 hayvanlara vedışkılarına belirli bir ölçüde püskültürülürse şap hastalığına geçirirmi .

Safranlı
13-01-2012, 15:57
Sn Safranlı em e hastayım diyorsunuz neden? nedir bu kadar etkisi? tecrübenizi paylaşırmısınız?

EM yı çok yerde kullandım
çiçekçilik yaptıgım yalovada çelık köklendırmede kullandım ve çok verımlı oldu
kompost yaptım em ile kompostu elıme alıp neydın ne oldun dedırttı
çiçeklerıme yapraktan verdım sonuç güzeldi
em ile enzım yaptım mandaınam çıldırdı
sera içinde yıgın gubreme attım gübre üzerı beyaz bakterılerle kaplandı
gübreyı açonca kul gıbı dahaldı un ufak oldu
ben em yı sevıyorum
bır dönem sorunlar oldu
çözüldü
bence çok özel bır üründür
kısaca böyle diyebılırım.....

Safranlı
13-01-2012, 16:00
merakımdan soruyorum.em 1 hayvanlara vedışkılarına belirli bir ölçüde püskültürülürse şap hastalığına geçirirmi
ben cevap verecek konumda degılım
ancap şap hastalıgını durdurması çok zor
ama saglıklı ortam yaratacagından şap rizkini azaltır dıye şahsi kanatimi söyleyebılırım

üretici
14-01-2012, 17:44
merakımdan soruyorum.em 1 hayvanlara vedışkılarına belirli bir ölçüde püskültürülürse şap hastalığına geçirirmi
ben cevap verecek konumda degılım
ancap şap hastalıgını durdurması çok zor
ama saglıklı ortam yaratacagından şap rizkini azaltır dıye şahsi kanatimi söyleyebılırım

merhaba.29 aralık 2011 de yani 15 gün önce uşak sivaslı ilçesi yayalar kasabasın da 8 adet yanyana inşa edilmiş besi damlarına gittik.1 numaralı besi damın da 30 adet şaplı büyük baş hayvan karantinaya alınmış idi.2 numaralı dam da ise 1 adet şaplı hayvan mevcut idi.kameramıza çekim yaparak ilk uygulamayı yaptık ve hayvanların sahibi olan şahin bey e sonraki 15 gün uygulayacağı sistemi ve dozajları öğrettik.12 ocak 2012 de tekrar gittik.kameramızla çekimlerimizi yaptık.şahin beyle konuşmamızı da kameraya çektik.besi damında hiçbir problem yok.hasta olan büyük baş ise 4 gün gibi kısa bir sürede çok iyi duruma gelmiş.BURAYA DİKKAT:ŞU ANDA 3 VE 4 NUMARALI BESİ DAMLARIN DA ÇOK SAYIDA HAYVAN ŞAP MİKROBUNA YAKALANMIŞ DURUM DA.YANİ 2 NUMARALI ŞAHİN BEY İN BESİ DAMI ARADA OLMASINA RAĞMEN HASTALIK BURAYI PAS GEÇTİ.

üretici
14-01-2012, 17:50
[ı]merakımdan soruyorum.em 1 hayvanlara vedışkılarına belirli bir ölçüde püskültürülürse şap hastalığına geçirirmi [/ı]
ben cevap verecek konumda degılım
ancap şap hastalıgını durdurması çok zor
ama saglıklı ortam yaratacagından şap rizkini azaltır dıye şahsi kanatimi söyleyebılırım

uygulamamız kamera ile çekim yapılarak ve takip edilerek şahitli şekilde devam etmektedir.önüzde günler de tekrar bölgeye gidip takiplerimizi ve uygulamalarımızı sürdüreceğiz.dikkat:uygulama şekilleri dozajları önemlidir.ortama,yem e,suya,hayvanın üstüne ve dizlerine,memelerine ayrı dozaj ve uygulama gerktirmektedir.

polatuz
15-01-2012, 13:58
em ile enzım yaptım mandaınam çıldırdı

Sn. Safranlı,
Em ile enzim yapma tekniğini paylaşabilir misiniz?
Teşekkürler.

ertfo
15-01-2012, 18:47
EM 'i formun başından beri takip ediyorum.güzel ve heyecan verici,fakat görüyorum ki emtürkiye nin dağıtım ve pazarlama konusunda biraz yavaş kaldığınıgörüyorum.bağımda kullanmak istiyorum,postayla,kargoyla nereye kadar.

üretici
15-01-2012, 22:46
EM 'i formun başından beri takip ediyorum.güzel ve heyecan verici,fakat görüyorum ki emtürkiye nin dağıtım ve pazarlama konusunda biraz yavaş kaldığınıgörüyorum.bağımda kullanmak istiyorum,postayla,kargoyla nereye kadar.

ege bölge bayii izmir de.

memet
15-01-2012, 23:09
Adres verseniz İstanbul'dan kargo ile istemekten kurtulsak.

memet
17-01-2012, 19:59
Varoa (http://www.agaclar.net/forum/900656-post7.htm) ve EM ile ilgili bir bilgisi olan var mı?

limon_sever
17-01-2012, 20:38
Konya'da EM1-Aktif(EMA)'yı nerden bulabilirim.

üretici
17-01-2012, 23:03
Adres verseniz İstanbul'dan kargo ile istemekten kurtulsak.

0 532 630 11 18.[ömer bey]faturalı adrese teslim.

Alper Akman
18-01-2012, 08:44
Varoa (http://www.agaclar.net/forum/900656-post7.htm) ve EM ile ilgili bir bilgisi olan var mı?

Lütfen Afapen (http://www.emturkey.com.tr) adresinden EM teknlojilerine ulasiniz.

Yarkin
18-01-2012, 10:35
0 532 630 11 18.[ömer bey]faturalı adrese teslim.

Sn. üretici. Elden almaya kalksak ömer beyi hangi adreste bulabiliriz acaba ? Bu mümkünmüydü ? Yakinda Izmirdeyim de....

memet
18-01-2012, 14:35
Lütfen Afapen (http://www.emturkey.com.tr) adresinden EM teknlojilerine ulasiniz.
Sitede arı ve varoa ile ilgili bir bilgiye ulaşamadım. EM teknolojisi başlıklı yazı da bu içerikte değil. Biraz açabilir misiniz konuyu.
Baharda kovan alacağım da.

üretici
18-01-2012, 22:16
Sn. üretici. Elden almaya kalksak ömer beyi hangi adreste bulabiliriz acaba ? Bu mümkünmüydü ? Yakinda Izmirdeyim de....

bornova ilçesi pınarbaşı semti veya izmir merkez.satışlarımız ege distribitörü efes tarım adına ve faturalı yapılmaktadır.teknik destek ve bilgilendirme konularinda yardımcı olmakdayız.

memet
25-01-2012, 13:32
EM ve varoa ile ilgili bir bilgiye ulaşamadım ama, Ömer beyle telefonda konuyu konuştuk. Ana arı üretme kursu başladı, akşam hocayla da konuşacağım, baharla birlikte kovan aldığımda bir kovanda deneme yapacağım.

Burada (http://www.agaclar.net/forum/900656-post7.htm)başka sitelerden bilgiler verilmiş.

cetiner
05-03-2012, 20:41
balıkesir de em bulabilirmiyim