View Full Version : EM (Etkin Mikroorganizmalar)
Sayfalar :
1
2
3
[
4]
5
6
7
Alper Akman
05-04-2010, 18:22
Sn. Doğasever,
bahar geldi ve ot keneleride geldi. Daha doğrusu baharla birlikte hızla çoğaldılar ve iki av köpeğime saldırıyorlar. Her yıl istemesemde kimyasallar ile savuşturuyorum. Deriye damlatılan ilaç bile zararlıymış diye duydum.
Diyorum ki;
20 litreye 1 litre EMAktif koysam, köpeklerin kulubelerine, yatıp kalktıkları yerlere hatta tüylerine, ellerine, ayaklarına, kulaklarına sırt tulumbası ile atsam; ne dersiniz?
Ve hatta girip çıktığımız, ara sıra oturduğumuz _dağ başındaki_ iş yerine de atsam diyorum. (iyice öğrenmişim mi? bir tecrübe edeyim.)
Saygılar
Sayin Halil ÖNEN,
EM.5 Kullanabilirsiniz.
denizakvaryumu
06-04-2010, 08:47
Sn.Naturem
Biyokeni piyasada bulmak mümkün mü?
Dogasever
07-04-2010, 17:28
Sn Denizakvaryumu,
Biyoken'i piyasada bulamazsınız. Kimyasal maddeler için ruhsat almak çok kolay ancak biyolojik ürünler için çok zor! Henüz ruhsat aşamasında...
Dogasever
07-04-2010, 17:34
EM Agriton Ltd Şirketi, piyasaya yepyeni bir ürün çıkartacaktır:
Ürünün adı: AGRITON PRESTIJ
Bu sıvı ürün büyük bir boşluğu dolduracaktır.
EM Mikroorganizmaları + Humik Asit + Fulvik Asit + Mikroelementler
Topraktan ve yapraktan uygulanabilecektir.
Bir ay sonra bu ürünü deneyip raporlamak isteyen 20 kişi arıyoruz.
MeyveliTepe
07-04-2010, 17:44
Gönüllü olurum :)
Dogasever
07-04-2010, 17:55
Sn Meyvelitepe,
Size zaten istemeseniz de yollayacağız!
Şaka bir tarafa teşekkürler.
Bonsai yapmak üzere baktığım fidanlarımda denemeyi isterim.
Dogasever
07-04-2010, 19:10
Bonsai yapmak üzere baktığım fidanlarımda denemeyi isterim.
Memet Bey
Teşekkürler. Gönderi adresinizi bana özelden yollarsanız, size ürünün 1 ay sonra gönderilmesini sağlarım.
kalambaklı
07-04-2010, 19:13
Sayın Dogasever, EM' den daha fazla içerik olduğunu yazmanız ayrıca EM' nin nasıl tartışmasız bir ürün olduğunu gördüğüm için, AGRITON PRESTIJ için şaka' da deseniz ilk üç gönüllü kişi içerisinde ben de varım.
Sevgilerimle, iyi akşamlar.
yasarugur
07-04-2010, 19:14
Ben de bu hafta zeytin,ceviz ve meyve fidanları diktim,uygunsa ben de gönüllü olurum.
Dogasever
07-04-2010, 19:34
Sn Kalambakli ve Sn Yasarugur
Denemek istediğiniz için teşekkürler. Galiba en iyisi kargo adresleri email ile istemek olacak: info@emturkey.com adresine atarsaniz memnun olurum. Konu penceresine "Agriton Prestij" yazmaniz yeterlidir. Saygi ve selamlarimla
Zeytinlibahçe
07-04-2010, 19:35
Sn Dogasever selamlar
Tilkiye tavuk severmisin demişler, agzının suyunu toplayıp evet diyememiş
****** bende varım.
denizakvaryumu
07-04-2010, 20:08
Ben de listeye dahil olayım, ürünü Ankara'da ATM den alabilirim.
bonsaisever
07-04-2010, 20:17
Acer Palmatumlarımda denemek isterim :)
denizakvaryumu
07-04-2010, 20:24
1-MeyveliTepe
2-Memet
3-Kalambaklı
4-Yasarugur
5-Ayhandukel
6-Denizakvaryumu (elden)
7-Bonsaisever
egetropical
07-04-2010, 20:56
merhaba bende phsalislerimde denemek isterim. (bu yıl 6000-7000 adet arası tatl ve ekşi türlerinden ekiyorum)
acemi_caylak
07-04-2010, 21:42
1-MeyveliTepe
2-Memet
3-Kalambaklı
4-Yasarugur
5-Ayhandukel
6-Denizakvaryumu (elden)
7-Bonsaisever
8-Acemi_caylak
Sn. Dogasever, EM' yi bilipte beleşçiler arasına katılmamak olur mu;)
Uygun görürseniz bende Ankarada terasımda denemek isterim. Pazartesi günü Ankaradaki EM merkezine eşimle beraber gittik ve harika ortağınız Alper beyle tanışıp 2 şişe EM aktif alıp birhaylide sohbet ettik. Karşılanışımız bilgilendirilişimiz ilgi ve alakası o kadar üst düzeydeydi ki sanırım ayda bir defa işim nedeniyle o tarafa her gidişimizde eşim muhakkak Alper beye de uğrayalım diyecek. EM yi ilk defa bu sene deneyeceğim muhakkak çok faydası olacak, yeni ürünün ise daha üst düzeyde faydaları olacağına eminim özellikle benim gibi aynı topraklarda yıllarca bitki yetiştirmeye çalışan birisi için.
mgun1976
07-04-2010, 22:17
Ürününüzü zeytinde denemek isterim.Saygılar.
bayindirmevki
07-04-2010, 22:38
Sayın Doğasever,
Gönüllüyüm.
Yeni kurulmuş, kimyasal kullanmadığım ve damla sulama sistemi bulunan meyve bahçem var. 45 gün sonra ise domates ekeçeğim. Bilginize.
Mümkünse ben de . Yaklaşık 70 dönüm bahçemiz var. Bende denemek isterim. Damlama sulama ile bir bölümde denemek istiyorum. Özellikle elma veya kiraz da.
Elden alabilirim.
omer.tuncer
08-04-2010, 00:18
benim bergamada zeytinlere uygulaya bilirim birde yeni dikecegim 250 kadar ceviz ve bademede uygulama yapabilirim.
Halil Önen
08-04-2010, 00:28
1_ Meyveliyepe
2_memed
3_Kalambaklı
4_YaşarUğur
5_Okyanusakvaryumu
6_Boseisever
7_Acemi_caylak
8_nköksal
9_Mgun1976
10_Bayındırmevki
11_Halil Önen (Yaşasın ilk 11 deyim):)2 dönüm asmada (beyaz üzüm) denerim.
1_ Meyveliyepe
2_memed
3_Kalambaklı
4_YaşarUğur
5_Okyanusakvaryumu
6_Boseisever
7_Acemi_caylak
8_nköksal
9_Mgun1976
10_Bayındırmevki
11_Halil Önen (Yaşasın ilk 11 deyim)2 dönüm asmada (beyaz üzüm) denerim.
12-agozce
Zeytinlibahçe
08-04-2010, 02:56
Sn Dogasever
Yeni ürününüz Agriton prestij in hayırlı olmasını temenni ederim.
Heyecan verici, EM +humic &fulvik asit +mikro elementler, her ücünüde ayrı markalar olarak kullanmayı düşünüyorduk, demek bu yıl em içindeyiz
saygılarımla
verdoque
08-04-2010, 06:48
1_ Meyvelitepe
2_memed
3_Kalambaklı
4_YaşarUğur
5_Okyanusakvaryumu
6_Boseisever
7_Acemi_caylak
8_nköksal
9_Mgun1976
10_Bayındırmevki
12-agozce[/QUOTE]
13-ayhandukel (kendisi eklemememiş ben ekledim)
14-verdoque
Ben de Kayseri'deki sebze ve meyve bahçemizde denemek isterim.
Sn. Dogasever, raporlamadan bahsetmişsiniz. Kontrollü bir deneme mi yapmamız gerekiyor?
cukurovalı
08-04-2010, 07:53
1_ Meyvelitepe
2_memed
3_Kalambaklı
4_YaşarUğur
5_Okyanusakvaryumu
6_Boseisever
7_Acemi_caylak
8_nköksal
9_Mgun1976
10_Bayındırmevki
12-agozce[/QUOTE]
14-verdoque
15-Çukurovalı
Babamlarla amcamları 1200 adet zeytin fidanıo için ikna etmeye çalışıyordum.
Bu iyi oldu.
1_ Meyvelitepe
2_memed
3_Kalambaklı
4_YaşarUğur
5_Okyanusakvaryumu
6_Boseisever
7_Acemi_caylak
8_nköksal
9_Mgun1976
10_Bayındırmevki
12-agozce[/QUOTE]
14-verdoque
15-Çukurovalı
16- Epsody
Arkadaşlar sizlerin bu ürünleri ne amaçlarda değerlendireceğinizi bilmem ama, benim bu konuda geçmiş yıllarda ki fermantasyonla (soğuk) kompost ve mutfak atıklarından fermantasyonla sıvı gübre çalışmalarıma daha ileri götürecek bir katkı sağlaması bakımından bu konu ziyadesiyle beni ilgilendirmektedir.
Sayın doğaseverin benim bu araştırmacı yönümü takdir ederek bu ürünün ilk uygulayıcıları arasında kendisinin bu çalışmalarıma gereken desteği vereceği kanaatini taşımaktayım, hepinize tarımsal uygulamalarınızda başarılar dilerken esen ve mutluluklar temenni ederim.
fskandemir
08-04-2010, 08:21
1_ Meyvelitepe
2_memed
3_Kalambaklı
4_YaşarUğur
5_Okyanusakvaryumu
6_Boseisever
7_Acemi_caylak
8_nköksal
9_Mgun1976
10_Bayındırmevki
12-agozce[/QUOTE]
14-verdoque
15-Çukurovalı
16- Epsody
17-fskandemir
2_memed
3_Kalambaklı
4_YaşarUğur
5_Okyanusakvaryumu
6_Boseisever
7_Acemi_caylak
8_nköksal
9_Mgun1976
10_Bayındırmevki
12-agozce[/QUOTE]
14-verdoque
15-Çukurovalı
16- Epsody
17-fskandemir
18- urlalı
Melih Bakırlıoğlu
08-04-2010, 10:08
Kabul eder iseniz bende yeni dikeceğim zeytin fidanlarında ve kaymak ağaçlarımda denemek isterim.
bu arada EM12i verticilyumlu ağaçlarımda denemeye bu akşam üstü başlayacağım. sonuçlarını hepberaber göreceğiz.
Dogasever
08-04-2010, 11:21
Arkadaşlar hepinize ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum. Bu ilgi benim için çok şey ifade ediyor. İnşallah güzel sonuçlar elde ederiz. Ürün yaklaşık bir ay sonra hazır olacak ve buraya adını yazan ve info@emturkey.com adresine adres ve tel nolarını bildiren tüm arkadaşlara (şu anda 20 kişi olmuştur!) gönderilecektir. Bu bir deneme üründür. O yüzden kontrollu deneme yapabilirseniz, daha iyi olur ama yine de, böyle bir zorunluluk yok. Dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Sizler hepiniz zaten bir ürünün işe yarayıp yaramayacağına karar verebilecek düzeyde birikim ve deneyime sahipsiniz. Kendi gözlemlerinizi kendi sözcüklerinizle açıklamanız bizim için yeterli olacaktır. Olumlu ya da olumsuz!
Dogasever
08-04-2010, 11:24
Kabul eder iseniz bende yeni dikeceğim zeytin fidanlarında ve kaymak ağaçlarımda denemek isterim.
bu arada EM12i verticilyumlu ağaçlarımda denemeye bu akşam üstü başlayacağım. sonuçlarını hepberaber göreceğiz.
Melih Bey, Vertisilyumlu zeytin ağaçlarınız da uygularken emin olmadığınız herhangi bir şey varsa, lütfen çekinmeden sorunuz. Gerçi bu başlıktaki 2. Mesajda herşey açıkça anlatılıyor ama kafanıza takılan bir şey varsa lütfen sorunuz. Saygılar ve başarılar
beyzagıda
08-04-2010, 13:18
Orjinal Mesaj Sahibi Dogasever
sayın dogasever yetişebildiysem bende varım bu arada 100 cü mesajımıda size atmış olmam kendi adıma ne kadar güzel
Dogasever
08-04-2010, 13:35
Orjinal Mesaj Sahibi Dogasever
sayın dogasever yetişebildiysem bende varım bu arada 100 cü mesajımıda size atmış olmam kendi adıma ne kadar güzel
Sn Beyzagıda
100. mesajınızın şerefine sizi de listeye dahil ettim. Teşekkürler. Adresinizi (tel dahil) ve nerede uygulamak istediğinizi info@emturey.com adres'ne atarsaniz seviniriz.
beyzagıda
08-04-2010, 14:25
çok teşekkür ederim sayın dogasever istediginiz bilgileri info@emturkey.com adresine gönderdim
"Orjinal Mesaj Sahibi Dogasever
Bir ay sonra bu ürünü deneyip raporlamak isteyen 20 kişi arıyoruz"
Sayın doğa sever eğer yetişebildiysem bende denemek isterim şarköyde küçükde olsa 100 ağaçlık bir zeytin bahçem var birde bir kaç meyve ağacım yalnız şu anda yapraktanmı topraktan mı uygulamak faydalı belirtirseniz sevinirim
Sayın Doğasever
Sizin için uygunsa bende denemek isterim. Teşekkürler.
Dogasever
09-04-2010, 01:23
Sn Okay, Sn Akcan ve Sn Girgin
Kargo adreslerinizi email ile info@emturkey.com adresine yollar mısınız lütfen. Ürün hazır olunca size de göndereceğiz. Çok selamlar.
Metin_Sarp
09-04-2010, 14:50
Sayın doga Sever,
Attığım e-mail'de açıkladığım gibi Bende bu ürünü denemek istiyorum Sizin içinde uygunsa.
Saygılarımla.
himmetvermez
09-04-2010, 16:47
Sayın Dogasever EMA yı 15 dekar ceviz bahçemde denemek için aldım.Uygun görürseniz AGRITON PRESTIJI deneyenler arasında olmak isterim.Kargo adresimi mail attım .İyi günler.
Dogasever
10-04-2010, 00:03
Himmet Bey ve Metin Bey sizleri de listeye dahil ettim. Böylece, deneme için gerekli sayıyı çoktan aştık. Herkese teşekkürler. Bu faslı kapatmış olduk.
Dogasever
10-04-2010, 00:10
Az miktarda bor, bitki büyümesi için zararsızdır. Sulama suyunda bor miktarının yükselmesi durumunda bitki zarar görür ve nihayetinde ölür. Bu fazla miktar toprakta birikerek toprağı çoraklaştırır. Hatta bir daha kullanılamaz hale getirir.
Sulama suyu olarak jeotermal suların kullanımı, yüksek bor içeriği nedeniyle çevreye olumsuz etkide bulunmaktadır. Jeotermal suların yer altı suları ile karışımları sonucu, tarımsal alanlar etkilenerek bor kirliliği ortaya çıkar. Gediz ovasında yer altı suyundaki bor miktarı son yıllarda yüküm süren kuraklık ve aşırı yer altı suyu kullanımı ile artmıştır. Sulama sularındaki bu artış, topraktada birikerek artmaya devam eder ve bitkileri olumsuz yönde etkileyebilir. Verimi düşürür. Gediz ovasında son yıllarda topraktaki Bor miktarında artış yaşanmaktadır. Bir çiftçimiz, bu topraklarda EM'nin Bor ve tuz miktarını nasıl etkilediğini araştırdı. Sonuçlar açıkça göstermektedir ki EM kullanıldığı takdirde, topraktaki tuz oranı ve Bor miktarı azalmaktadır!
135258
Dogasever
10-04-2010, 12:07
Kene mevsimi geldi çattı! EM5, hem keneler, hem fare ve sıçanlar hem de pireler, bitler için etkili bir ürün. Aslında sadece ilaç kullanmanın yanı sıra alınabilecek başka önlemler de var. Bütün hepsini linkteki yazıda özetlemeye çalıştım. Bu belge belki hayat kurtarabilir. Kimyasal madde satanlar, keneyi ilaçla öldürmeyi savunuyor. Başka herhangi bir önlem yok! Çünkü devamlı ilaç satıyorlar! Ama diğer yararlı böcekleri de öldürerek, ekolojik dengeyi bozduklarını hiç düşünmüyorlar! Bu konuda güzel bir makale geçen sene Milliyet gazetesinde yayınlanmıştı. (Okumak için tıklayın lütfen!) (http://www.organikgubre.com/Milliyet%20Gazetesi.htm) Halbuki EM5 kullanarak, evlerimizdeki, bahçelerimizdeki, ahırlarımızdaki hatta mera ve otlaklarımızdaki kene popülasyonunu dahi kontrol altına alıp azaltabiliriz. Çünkü EM5'in hem repellent (kovucu) özelliği var hem de kene yumurtalarından kenelerin çıkmasını engelliyor. Keneler, genellikle bitkilerin yaprakları üzerine veya hayvanların kılları üzerine veya toprak ve betondaki aralık ve çatlaklara yumurtlarlar. Eğer biz evimize, bahçemizdeki ve etrafımızdaki bitkiler üzerine ve evcil ve ahır hayvanları (ahırların içi dahil) üzerine EM5 spreylersek, yumurtalardan kene çıkmasını engelleyebiliriz. (Düşünsenize bir keneden bir yılda 18.000 adet kene türeyebiliyor! Hangisini öldüreceksiniz?). EM5, insanlar için tamamen zararsız organik bir üründür, kendi derimize dahi spreyleyebiliriz. Aşağıdaki linkte malçlama, duvar örme, güneşli alanlar açma, hangi bitkilerden özellikle kaçınmak lazım, bahçelerimizde kenelere karşı doğal engeller nasıl oluşturulur gibi değerli bilgiler de var!
http://www.organikgubre.com/keneler.htm
Ankara Üniversitesi (AÜ) Veterinerlik Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Karaer bakın bu konuda neler söylüyor:
“Keneler ne kadar aktifse ekosistemde bunlarla beslenen diğer canlılar da aktiftir. Çünkü belirli bir denge olması lazım. Ekosistemin bir dengesi vardır bunun koruması lazım. İlaçlı mücadeleyi, kenenin en aktif olduğu dönemde, en önemlisi nerede bulunduğunu tam olarak bilmeden yapıyoruz. Bu nedenle, ilacın içerisinde bulunan kimyasallar kenelerin değil, onlarla beslenen canlıların yaşam sürelerini kısaltıyor. İlaçlar hayvanlarda sütte ve ette birikir. Dışarıya atılan kısmı ise ekosistemi etkiler ki ekosistemde keneleri yiyen yumurtalarıyla beslenen arılar, kuşlar ve bazı karınca türleri vardır. Farkında olmadan bu hayvanların yaşam sürelerini kısaltıyoruz. Biz ilaçlama yaparak kenelerle değil de kenelerle mücadele eden yaratıklarla mücadele etmiş oluyoruz. O zaman ne oluyor? Ekosistem bozuluyor. Böyle olunca da kene sayısı artıyor.”
Dogasever
10-04-2010, 17:08
EM5 Kullanılarak Büyükbaş Hayvanlar Üzerinde Kenelerle Yapılan bir Çalışma
--------------------------------------------------------------------------------
Brezilya'da yapılan bir araştırmada, EM5'in büyükbaş hayvanlarda keneleri son derece azalttığı, ispatlanmıştır. Linke bakınız.
Özet Çeviri:
Ekim'den Aralık ayına kadar inekler üzerinde kontrollü yapılan deneylerde, kontrol grubuna EM5 spreylenmemiş diğer gruba ise 15 günde bir EM5 spreylenmiştir. Sonuçta hayvanlar üzerindeki beslenmiş (şişmiş) dişi keneler sayılmıştır. EM5 uygulanan grupta dişi kene popülasyonu %90,3 oranında azalma göstermiştir. (Beslenmiş dişi kenelerin yumurtladıkları göz önüne alınırsa, bu, kene popülasyonunun kotrol altına alınması için önemli düzeyde bir azalmadır.) %50 oranına kadar sulandırılmış EM5 kullanıldığı halde inekler üzerinde herhangi bir negatif etki gözlenmemiştir.
EM5, en az kenelerden kurtulmak için kullanılan kimyasal maddeler kadar performans göstermiştir ve karşılaştırıldığında fiyatı da daha ucuzdur.
http://www.infrc.or.jp/english/KNF_Data_Base_Web/PDF%20KNF%20Conf%20Data/C4-7-139.pdf
Kene mevsimi geldi çattı! EM5, hem keneler, hem fare ve sıçanlar hem de pireler, bitler için etkili bir ürün. Aslında sadece ilaç kullanmanın yanı sıra alınabilecek başka önlemler de var. Bütün hepsini linkteki yazıda özetlemeye çalıştım. Bu belge belki hayat kurtarabilir. Kimyasal madde satanlar, keneyi ilaçla öldürmeyi savunuyor. Başka herhangi bir önlem yok! Çünkü devamlı ilaç satıyorlar! Ama diğer yararlı böcekleri de öldürerek, ekolojik dengeyi bozduklarını hiç düşünmüyorlar! Bu konuda güzel bir makale geçen sene Milliyet gazetesinde yayınlanmıştı. (Okumak için tıklayın lütfen!) (http://www.organikgubre.com/Milliyet%20Gazetesi.htm) Halbuki EM5 kullanarak, evlerimizdeki, bahçelerimizdeki, ahırlarımızdaki hatta mera ve otlaklarımızdaki kene popülasyonunu dahi kontrol altına alıp azaltabiliriz. Çünkü EM5'in hem repellent (kovucu) özelliği var hem de kene yumurtalarından kenelerin çıkmasını engelliyor. Keneler, genellikle bitkilerin yaprakları üzerine veya hayvanların kılları üzerine veya toprak ve betondaki aralık ve çatlaklara yumurtlarlar. Eğer biz evimize, bahçemizdeki ve etrafımızdaki bitkiler üzerine ve evcil ve ahır hayvanları (ahırların içi dahil) üzerine EM5 spreylersek, yumurtalardan kene çıkmasını engelleyebiliriz. (Düşünsenize bir keneden bir yılda 18.000 adet kene türeyebiliyor! Hangisini öldüreceksiniz?). EM5, insanlar için tamamen zararsız organik bir üründür, kendi derimize dahi spreyleyebiliriz. Aşağıdaki linkte malçlama, duvar örme, güneşli alanlar açma, hangi bitkilerden özellikle kaçınmak lazım, bahçelerimizde kenelere karşı doğal engeller nasıl oluşturulur gibi değerli bilgiler de var!
http://www.organikgubre.com/keneler.htm
Ankara Üniversitesi (AÜ) Veterinerlik Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Karaer bakın bu konuda neler söylüyor:
“Keneler ne kadar aktifse ekosistemde bunlarla beslenen diğer canlılar da aktiftir. Çünkü belirli bir denge olması lazım. Ekosistemin bir dengesi vardır bunun koruması lazım. İlaçlı mücadeleyi, kenenin en aktif olduğu dönemde, en önemlisi nerede bulunduğunu tam olarak bilmeden yapıyoruz. Bu nedenle, ilacın içerisinde bulunan kimyasallar kenelerin değil, onlarla beslenen canlıların yaşam sürelerini kısaltıyor. İlaçlar hayvanlarda sütte ve ette birikir. Dışarıya atılan kısmı ise ekosistemi etkiler ki ekosistemde keneleri yiyen yumurtalarıyla beslenen arılar, kuşlar ve bazı karınca türleri vardır. Farkında olmadan bu hayvanların yaşam sürelerini kısaltıyoruz. Biz ilaçlama yaparak kenelerle değil de kenelerle mücadele eden yaratıklarla mücadele etmiş oluyoruz. O zaman ne oluyor? Ekosistem bozuluyor. Böyle olunca da kene sayısı artıyor.”
Sayın doğasever,EM5'in kene yumurtaları ve larvaları üzerindeki etkilerini açıklarmısınız , her şey için teşekkürler. Sevgiyle kalasın.
mgun1976
10-04-2010, 21:17
Sn doğasever Em'nin tuz ve boru düşürdüğü anlaşılıyor ancak ph üzerinde yükseltici bir etkisi olduğunu görüyoruz bunu nasıl açıklıyorsunuz.Zaten ph yüksek topraklarımızda ph problemini dahada arttırmak çok mantıklı gelmiyor.Saygılar
Dogasever
11-04-2010, 00:18
Sn Mgun,
EM'nin pH'yi artirmasi mumkun degil. Bu arastirmada hakkinda henuz bilgilerin hepsi elimde degil. O yuzden hangi yontemle ve nasil bir yol izlenerek olculdugunu bilmiyorum. Ama bildigim tek sey EM'nin hem kendi pH'si cok dusuk hem de 1/500 oraninda suyla seyreltiliyor. Yani kullanilan suyun ph'sini bile degistirmesi mumkun gorunmuyor. Burada eger ph degerinde bir artis soz konusu olduysa, bunun nedeni ya farkli su kullanildigindandir ya da olcum hatasi olabilir.
Biz pH"si 9"un uzerinde olan atiksuarda ph degerlerini desarj sinirlari olan 6 - 9 arasinda cekebilmek icin de EM kullaniyoruz ve basariyla ph"yi normallestiriyor!
Halil Önen
11-04-2010, 10:42
Kene mevsimi geldi çattı! EM5, hem keneler, hem fare ve sıçanlar hem de pireler, bitler için etkili bir ürün. Aslında sadece ilaç kullanmanın yanı sıra alınabilecek başka önlemler de var. Bütün hepsini linkteki yazıda özetlemeye çalıştım. Bu belge belki hayat kurtarabilir. Kimyasal madde satanlar, keneyi ilaçla öldürmeyi savunuyor. Başka herhangi bir önlem yok! Çünkü devamlı ilaç satıyorlar! Ama diğer yararlı böcekleri de öldürerek, ekolojik dengeyi bozduklarını hiç düşünmüyorlar! Bu konuda güzel bir makale geçen sene Milliyet gazetesinde yayınlanmıştı. (Okumak için tıklayın lütfen!) (http://www.organikgubre.com/Milliyet%20Gazetesi.htm) Halbuki EM5 kullanarak, evlerimizdeki, bahçelerimizdeki, ahırlarımızdaki hatta mera ve otlaklarımızdaki kene popülasyonunu dahi kontrol altına alıp azaltabiliriz. Çünkü EM5'in hem repellent (kovucu) özelliği var hem de kene yumurtalarından kenelerin çıkmasını engelliyor.
Aşağıdaki yazı bu gün çıkan Posta/ EGE gazetesinde yer almıştır.
Katil keneler sonunda İzmir'e kadar geldi. Bergama'da kenenin ısırdığı 45 yaşındaki Sahip İnce, hayatını kaybetti. Kentte, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'na bağlı ilk ölüm korku yarattı.
Uzmanlar ise nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda İzmirlileri uyardı.
Evet uzmanlar uyardı!!!
Kırsal alanda vücudunuzu iyice kapatın. Paçalarınızı corapların içine geçirin. Kene yapışırsa öldürmeyin ve en yakın sağlık kurumuna koşun.
Halbuki Sahip İnce'de koşmuştu, Ege Üniversitesi Hastanesine, yapılan tüm müdahaleler yetersiz kaldı. İlk belirlemelere göre İnce'nin ölümüne kenenin bulaştırdığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı yol açtı.
EM5'i bitkilere ve toprağa hatta hayvanların üzerine atarken, kene tehlikesinin de ortadan kalkıyor olması moral yükseltici bir durum.
Teşekkürler Sn. Doğasever tam zamanında uyardınız.
Saygılar
Sayın doğa sever birkaç gün bu linke girmediğim için mesajınızı ancak bu gün gördüm beni de em listenize aldığınız için teşekkürler adres bilgilerimi ve telefon no mu info@emturey.com adresine mail attım.
Dogasever
11-04-2010, 11:42
Geçen sene ülkemizin Batı bölgeleri nispeten güvenliydi buralarda KKKA virüsünü taşıyan kene türüne rastlanmıyordu. Ancak bu sene Bergama'da bir vatandaşımızın daha Nisan ayının başlarında yaşamını yitimiş olması, kenelerle yapılan mücadelede başarılı olunamadığının bir göstergesidir. Prof. Dr. Karaer'in ne kadar haklı olduğunu görüyoruz! Kenelerle mücadele, keneler görülmeden başlamalı (bir önceki yılın sonbaharında). Keneyle mücadele sadece pantolon paçalarını çoraplarınızın içine sokmaktan ibaret olmamalı! Yukarda linkte verdiğim kültürel önlemlere de önem verilmeli. Ancak devletle birlikte yapılacak top yekün bir mücadele ile başarılı olunabilir. Bu konuda bir devlet politikası belirlenmelidir. Buradan ilgililere sesleniyorum. Gelin birlikte bunu başaralım. Vatandaşlarımızı boş yere kaybetmeyelim.
Dogasever
11-04-2010, 11:56
Sayın doğasever,EM5'in kene yumurtaları ve larvaları üzerindeki etkilerini açıklarmısınız , her şey için teşekkürler. Sevgiyle kalasın.
Sn Epsody
Parazitoloji uzmanı olmadığım için bu konuyu tam olarak bilmiyorum. Zaten istediğim de bu konuyu bir parazitoloji uzmanının araştırması. Bu amaçla Üniversitelerle iş birliği yapma aşamasındayım. Yalnız bildiğim kadarıyla, EM mikroorganizmalarının sentezlediği bazı enzimler veya metabolitler, yumurtaların doğal biçimde süreçlerini tamamlayarak larvaya ya da larvaların süreçlerini tamamlayarak nymph'lere dönüşmesini engelliyor olabilir. Bunu belirli bir yüzde ile engellese bile son derece faydalıdır. Yumurta ve larvalarda ortamın niteliğinin önemli olduğunu biliyoruz. Saygılar.
Dogasever
12-04-2010, 19:48
Sn Agaçseverler,
Yukarda bahsettiğim EM5'in kene yumurta ve larvaları üzerine etkisini şimdilik bir yana bırakalım. Bir üniversite ile işbirliği yapıp bu konunun herşeyden önce bilimsel olarak açıklığa kavuşturmamız gerekmektedir. Ancak, bildiğimiz kanıtlanmış başka bilgiler var elimizde. Yukarda mesaj 796'da anlatıldığı gibi, EM5 ahır hayvanları üzerindeki beslenmiş (kan emmiş) dişi kene sayısını önemli düzeyde (en az %90) azaltmaktadır! Kenenin yaşam döngüsünü incelediğimizde önemli bir nokta göze çarpıyor: Sadece kan emmiş dişi keneler yumurtlar!
Öyleyse biz, sadece Mart sonundan Eylül'e kadar sadece ahırlarımıza ve hayvanlarımızın üzerini 10-15 günde bir EM5 spreylesek, kene sorununu halledebiliriz. Bu çok çarpıcı bir sonuçtur. Milyonlarca doları her yıl kimyasal maddelere harcıyoruz ve her yıl keneler sayıları artarak geri dönüyor. Halbuki EM5 kullanırsak, en geç bir yıl içinde kene popülasyonunu sorun teşkil etmeyecek düzeylere indirmemiz işten bile değil! Herkese kenesiz bir yıl geçirmelerini dilerim!
verdoque
13-04-2010, 08:24
Sn Dogasever,
Burda sebze adalarımda malçlama için çim kırpıntısını istediğim yerden çimin bekleyince çok koku yapacağı uyarısı yaptılar. Çürüme sebebiyle sanırım. Ama kompostta EMA kullanıp doğru şekilde yaparsak ve üstü de örtülü olacağından koku sorunu olacağını düşünmüyorum. Yine de yan bahçeleri rahatsız etmemek için bir köşede az miktarda mı denesem diye düşünmeye başladım.
İlk hedeflediğim miktar 0.5-1 m3 arasıydı. Büyükbaş hayvan gübresi ve çimi EMA uygulayarak karıştırıp, siyah naylonla üstünü örtecektim. Ama burda bitişik bir sürü bahçe var, koku ihtimalini en aza nasıl indiririm? Çukur kazıp içinde karışımı yapsam üstünü toprakla kapatsam olur mu? (Hava alamaz sanırım)
MeyveliTepe
13-04-2010, 08:31
Kompost yapımında büyükbaş hayvan gübresi kullanmayın.
verdoque
13-04-2010, 08:48
Küçükbaş mı kullanmalıyım? Sorun değil, 1-2 çuval koyun gübresi de kullanabilirim. Keçi gübresi bulmak Ankara'da biraz zor.
Dogasever
13-04-2010, 10:06
Sn Dogasever,
Burda sebze adalarımda malçlama için çim kırpıntısını istediğim yerden çimin bekleyince çok koku yapacağı uyarısı yaptılar. Çürüme sebebiyle sanırım. Ama kompostta EMA kullanıp doğru şekilde yaparsak ve üstü de örtülü olacağından koku sorunu olacağını düşünmüyorum. Yine de yan bahçeleri rahatsız etmemek için bir köşede az miktarda mı denesem diye düşünmeye başladım.
İlk hedeflediğim miktar 0.5-1 m3 arasıydı. Büyükbaş hayvan gübresi ve çimi EMA uygulayarak karıştırıp, siyah naylonla üstünü örtecektim. Ama burda bitişik bir sürü bahçe var, koku ihtimalini en aza nasıl indiririm? Çukur kazıp içinde karışımı yapsam üstünü toprakla kapatsam olur mu? (Hava alamaz sanırım)
Sn Verdoque,
Koku konusunda hiç merak etmeyin. Çim için koku yapıyor demelerinin nedeni çimde karbon azot oranının azot lehine olmasından kaynaklanıyor olabilir. Bir başka deyişle, amonyak gazı çıkışına bağlanıyor olabilir. Ama EM uygulandığında amonyak çıkışı son derece azalacaktır. Çünkü EM Nitrifikasyonu hızlandıracaktır. Daha açık ifade etmek gerekirse, EM, azotu mineralleştirerek bağlama eğilimindedir (içindeki nitrifikasyon mikroorganizmaları sayesinde). Ortamda varolabilecek bir miktar amonyak da, fototropik bakterilerce tüketilecektir. Sonuç kokusuz bir gübre yığını olacaktır. Ancak bu işlemde tabii ki oksijen ve nem miktarı önemlidir. Eğer çukura gömerek yaparsanız, daha garantili sonuç alırsınız. Ancak, açıkta da yapsanız, koku sorunu yaşayacağınızı zannetmiyorum.
Bir diğer alternatif de, karışımı istenilen nem oranında hazırladıktan sonra, siyah poşetlere koyabilirsiniz. Poşetlerin ağzını sıkıca bağlamayı unutmayın. Yalnız Türkiyedeki çöp poşetleri pek sağlam olmadığından çift poşete koymanızı öneririm. 2-3 hafta poşette durduktan sonra toprakla karıştırıp, 2 hafta daha olgunlaştırdıktan sonra kullanabilirsiniz. Poşetten çıktığında kesinlikle kokmayacaktır.
Kolay gelsin.
selim_50
13-04-2010, 10:12
sayın doğasever üründen deneme amaçlı olarak banada gönderebilirmisiniz.
teşekkürler
verdoque
13-04-2010, 10:43
Sn Verdoque,
Koku konusunda hiç merak etmeyin. Çim için koku yapıyor demelerinin nedeni çimde karbon azot oranının azot lehine olmasından kaynaklanıyor olabilir. Bir başka deyişle, amonyak gazı çıkışına bağlanıyor olabilir. Ama EM uygulandığında amonyak çıkışı son derece azalacaktır. Çünkü EM Nitrifikasyonu hızlandıracaktır. Daha açık ifade etmek gerekirse, EM, azotu mineralleştirerek bağlama eğilimindedir (içindeki nitrifikasyon mikroorganizmaları sayesinde). Ortamda varolabilecek bir miktar amonyak da, fototropik bakterilerce tüketilecektir. Sonuç kokusuz bir gübre yığını olacaktır. Ancak bu işlemde tabii ki oksijen ve nem miktarı önemlidir. Eğer çukura gömerek yaparsanız, daha garantili sonuç alırsınız. Ancak, açıkta da yapsanız, koku sorunu yaşayacağınızı zannetmiyorum.
Bir diğer alternatif de, karışımı istenilen nem oranında hazırladıktan sonra, siyah poşetlere koyabilirsiniz. Poşetlerin ağzını sıkıca bağlamayı unutmayın. Yalnız Türkiyedeki çöp poşetleri pek sağlam olmadığından çift poşete koymanızı öneririm. 2-3 hafta poşette durduktan sonra toprakla karıştırıp, 2 hafta daha olgunlaştırdıktan sonra kullanabilirsiniz. Poşetten çıktığında kesinlikle kokmayacaktır.
Kolay gelsin.
Teşekkürler.
Toprağa gömersem veya siyah torbalara doldurursam oksijensiz ortam yaratmış oluyorum. Zaten bukaşi kovalarında da hava almayan ortam yaratmaya çalışıyorduk. Yalnız önceki mesajlarda kompostun üzeri örtüldükten sonra hava kanalları sağlamak gerek diye okuduğumu hatırlıyorum. Bunun sebebi nedir?
Bukaşi kovam hala gelmediği için evde poşet içinde 1/10 oranında seyreltilmiş EMA ile ev atıklarını spreyleyerek küçük bir kompost denemesine giriştim ama malesef başarılı olamadım. Koku sebebiyle birkaç gün sonra çöpe atmak zorunda kaldım. Bir yerde hata yaptım ama nerde bilmiyorum :)
Toprağa gömmek konusunda sizden onay aldığıma göre bir de onu deneyeyim...
Dogasever
13-04-2010, 11:17
Teşekkürler.
Toprağa gömersem veya siyah torbalara doldurursam oksijensiz ortam yaratmış oluyorum. Zaten bukaşi kovalarında da hava almayan ortam yaratmaya çalışıyorduk. Yalnız önceki mesajlarda kompostun üzeri örtüldükten sonra hava kanalları sağlamak gerek diye okuduğumu hatırlıyorum. Bunun sebebi nedir?
Bukaşi kovam hala gelmediği için evde poşet içinde 1/10 oranında seyreltilmiş EMA ile ev atıklarını spreyleyerek küçük bir kompost denemesine giriştim ama malesef başarılı olamadım. Koku sebebiyle birkaç gün sonra çöpe atmak zorunda kaldım. Bir yerde hata yaptım ama nerde bilmiyorum :)
Sn Verdoque,
Yığın yapıp üzerini örttüğümüzde hiçbir zaman tam anerobik koşulları sağlayamıyoruz. O yüzden ısınma kaçınılmazdır. Isınma sonucu, komposttan çıkan su buharı naylon üzerinde yoğuşarak suya dönüşüyor ve bu su ise, naylon örtünün kıvrımları boyunca akarak lokal olarak özellikle kompostun üst kısımlarında bazı yerlerde nem miktarının kompost için gerekli miktarın üzerine çıkmasına neden oluyor. Nem miktarı fazla olunca, yeşil küfler ortaya çıkıyor. O yüzden bu yöntemle kompost yapacaklara, örtünün kenarlarından (4 tarafından hafif aralık bırakılsa yeterlidir) aralık bırakmalarını tavsiye ediyoruz.
Su buharları çıkınca, bu aralıklardan yığını terkedip gidebilmeli.
Sizin EMA ile evde yaptığınız denemenizin başarılı olmamasının nedeni de muhtemelen aynıdır. Ben evlerde mutfak atıklarıyla yapılacak kompostlarda EMA yerine Bukaşi kullanılmasını ya da EMA kullanılmak isteniyorsa, mutfak çöplerini buğday kepeği gibi bir malzemeyle karıştırarak neminin azaltılmasını tavsiye ederim. Çünkü mutfak çöplerinin nem oranı genellikle yüksek! Bu yüzdeni bizler Bukaşi kovasında EM aşılamak için Bukaşi kullanıyoruz. Mutfak çöplerine EMA spreylerseniz nem oranı gerekenden fazla artabilir.
Dogasever
13-04-2010, 11:21
Kenenin yumurtlamak için kan emmesi gerekiyor. Yumurtadan çıkan larvaların gelişip nimf aşamasına geçmesi için yine kan emmesi gerekiyor. Ve ayrıca, nimflerin de erişkin kene olabilmeleri için yine kan emmeleri gerekiyor. Kısacası, kenelerin yaşam döngülerinin devam edebilmesi için yaşamlarında 3 defa kan emmeleri gerekmekte. Bu üç kan emme işleminden bir tanesini bile sekteye uğrattığınızda kenenin yaşam döngüsünü kırabilirsiniz. Çünkü hepsi seri olarak birbirine bağlı olaylar! (bir başka deyişle, biri gerçekleşmeden diğerinin gerçekleşmesi mümkün değil!)
Araştırmalar, kenelerin kan emme gereksinimini %99 hayvanlardan sağladığını gösteriyor. (%1 insanlardan). Öyleyse, kenelerin yaşam döngüsünü kırmak gerçekten çok zor değil. Tek yapılması gereken şey, hayvanlar üzerindeki keneleri azaltmak! EM5'in en iyi yaptığı şey de bu zaten! Kısaca bir matematik hesabı yaparsak:
EM5 en az %90 keneleri azaltıyor. (Oyleyse, matematiksel olarak geriye %10 kalıyor)
Keneler %99 hayvanlar üzerinden kan emiyor. (Geriye %1 kalıyor)
Oyleyse, sadece ahırlarda ve hayvanların üzerine EM5 spreyleyerek sadece bir kenenin bir defa kan emme olasılığını 0,10 X 0,01 = 0,001 değerine indirmiş oluruz ki bu da bir kene bir defa kan emme olasılığını binde bire indirmek veya bir defa kan emmesini binde 999 ya da %99,9 önlemek demektir. Tek başına bu bile kenelerin sorun olmasını ortadan kaldıracak yeterli bir rakamdır.
(Her ne kadar EM5'in larva ve nimfler üzerine etkisi hakkında bir araştırma olmasa da, hayvanlar üzerindeki erişkin keneleri azalttığına göre onların da sayısını azaltması beklenebilir). Bu durumda ise, olasılık hesabımız aşağıdaki gibi devam eder:
Yukardaki bir defa kan emme olasılığı, neslin devamı için düşünecek olursak (neslin devamı kenenin 3 defa kan emmesi gerekmektedir), neslin devamı için olasılık:
0,001 X 0,001 X 0,001 = 0,000000001 olmalıdır
Bu hesaplamanın bir diğer anlamı, sadece ahırdaki hayvanlarımız üzerinde EM5 kullanıdğımızda, her doğan bir milyar keneden yalnızca bir tanesinin nesli devam ettirebileceğidir. Bu da popülasyonun sınırlandırılması için oldukça yeterli bir rakamdır.
Kısaca ifade etmek gerekirse, hayvanlar üzerinde kene miktarını %90 azaltarak bir kene neslinin devam etme olasılığını milyarda bire indirebiliriz. Matematiksel olarak her şey ortada! Kimyasal ilaçlarla öldürmek, devekuşu gibi başınızı kuma gömmek demektir! Çünkü bir taraftan hayvanlar üzerinde sürekli ve artan miktarlarda ürerken, bir taraftan öldürerek hiçbir yere varılmayacağı açıktır! Halbuki kene ile mücadelenin hayvanlar üzerinde yapılmasının başarı için mutlaka şart olduğu yukardaki matematiksel çözümlemeden kolayca anlaşılabilir.
Dogasever
13-04-2010, 17:30
Her sene evlerin, kırların, ikamet alanlarının ilaçlanmasına milyonlarca dolarlık ilaç satıldığı için ilaç firmaları size yukardakileri anlatmayacaklardır! Yoksa "kenenin" kaynağı kurur!
verdoque
13-04-2010, 21:02
Kene ile mücadele konusunda verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
Bugün akşam bana 2 büyük mavi çöp torbası çim kırpıntısı ayrıldığını öğrendim. Çim torbalarını, evdeki dinlenmiş suyu, EMA, ölçü kabı ve sprey aletini alıp bahçeye gittim. 80x120cm lik 20cm derinliğinde çukur açtım. En alta 1/10 oranında seyrelttiğim EMA'yı spreyledim. Üstüne bir katman çim, tekrar EMA, şu anda elimde hiç gübre olmadığı için üstüne bahçe toprağı serptim. Tekrar EMA, çim, EMA, toprak şeklinde bütün çimi çukura katman katman yaydım. Yaklaşık 3.5 litre seyreltilmiş EMA kullandım. Çimleri ara ara ezip sıkıştırdım. En üste de kalın bir toprak tabakası kapatıp sıkıştırdım. Yağmurdan etkilenmesin diye üstüne siyah çöp torbasını açıp kapattım, üstüne taş dizdim. Sonucu sabırsızlıkla bekliyorum. :)
Ha bir de bütün bunları bahçe komşularımın şaşkın bakışları altında yapmak durumunda kaldım:)
Dogasever
13-04-2010, 23:58
Sn Verdoque
Hayvan gubresiyle cimleri karistiracaginizi saniyordum. Sadece cim olmus! Biliyorsunuz organik madde cesitleri ne kadar cok ve dengeli (yesil ve kahverengi dengesi) olursa kompost da o kadar iyi olur. Bakalim sizin ki nasil olacak... Kolay gelsin.
verdoque
14-04-2010, 06:55
Ben de öyle sanıyordum ama çimi hemen verdiler beklerse kötü olacağından hemen harekete geçmek zorunda kaldım malesef. Daha sonra gübreyle karıştırıp biraz daha bekletirim artık...
bayindirmevki
15-04-2010, 21:39
Sayın Doğasever,
Yanmış keçi gübresini bir miktar leonardit ve az kükürt ile harmanlayarak sulandırılmış em aktif püskürtüp nemlendirdim. Hemen ardından bu karışımı fidan iz düşümlerine döktüm.
Kafama takılan nokta fidan iz düşümündeki em aktif karıştırılmış bu gübre toprak üstünde kuruduğu için em aktif içeriği mikro organizmaların hayatiyeti devam ediyor mu? Kuru ortamda canlılıklarını yitirdiler mi?
Ayrıca kükürt yakıcı olduğu için em aktif içeriği mikro organizmalara zarar vermiş olabilir mi?
Saygılar.
Teşekkürler.
Arkadaşım verdoque Malç-kompost işlerin kolay gelsin dileklerimle, bu işlemleri toprakta açacağın çukurda yaparak en doğal ve de bütün toprak canlılarını işleme katarak süreci başlatman çok yerinde bir haraketle size yorumumu sunmak istiyorum.
Arkadaşım çim atıklarının yanında her türlü ahır gübrelerini, hatta mümkünse mutfak atıklarınıda ilave edersen malçın yüksek bir gübre özelliği kazanacaktır, ayni zamanda EM'i kullanmış olman topraklarının özellliğini iyi bir toprak şartlandırcıya çevirerek yetiştireceğin bitklerinin besin özellikleri çok yüksek doğallık la bitki yetiştirme ortamı elde etmiş oluyorsun.
Arkadaşım size çukurda kompost ve malç yapmanın iyi bir yanlarınıda açıklamak istiyorum, çukuru boşalttıktan yani malzemeni içinden adıktan sonra buraya bal kabağı ekmeni tavsiye edeceğim, çukur bu haliyle bal kabağı yetiştirme özelliği yüksek bir yetiştirme ortamına dönmektedir.
Bu işlemlerin sonuçlarını aldıktan sonra bahçenin her köşesinde çukurda malç ve kompost işlemini yaygılaştıracağını ummaktayım, bu konuda sizin daha ayrıntılı olarak ilgili başlıkta mesajlaşabiliriz, toprak çalışmalarında başarılar dilerim sevgiyle kalasın.
verdoque
16-04-2010, 10:43
Teşekkürler Sn. epsody. Balkabağı önerinizi uygulayacağım. Zaten nereye eksem diye düşünüyordum. :)
Dogasever
16-04-2010, 12:35
Sayın Doğasever,
Yanmış keçi gübresini bir miktar leonardit ve az kükürt ile harmanlayarak sulandırılmış em aktif püskürtüp nemlendirdim. Hemen ardından bu karışımı fidan iz düşümlerine döktüm.
Kafama takılan nokta fidan iz düşümündeki em aktif karıştırılmış bu gübre toprak üstünde kuruduğu için em aktif içeriği mikro organizmaların hayatiyeti devam ediyor mu? Kuru ortamda canlılıklarını yitirdiler mi?
Ayrıca kükürt yakıcı olduğu için em aktif içeriği mikro organizmalara zarar vermiş olabilir mi?
Saygılar.
Sn Bayındırmevki
sorunuz için teşekkür ederim. Gözünüzle baktığınızda toprağı kuru zannedebilirsiniz, ancak yüzeyin 2 parmak altından itibaren, az da olsa mutlaka nem mevcuttur. Toprağın özellikle kil bileşeni çok ama çok önemlidir. Bu konuda belki de ilerde ayrı bir mesajla açıklama yapmak gerekecektir. Kil bileşenin de su 2 türlü tutulmaktadır. Birincisi, Tetrahedral-Oktahedral ya da Tetrahedral-Octahedral-Tetrahedral kil tabakalarının kendi içlerindeki nötr ya da elektrik yüklü alanlarda; ikincisi ise tabakaların arasındaki porlarda (boşluklarda) bulunan sudur. Siz gözünüzle kuru görseniz bile mutlaka toprağın az da olsa nemi vardır. Ayrıca, mikroorganizmalar da, yukarda belirttiğim tabakalar içindeki ya da arasındaki alanlara girmektedirler. O yüzden, merak etmenize gerek yok. EM mikroorganizmaları kolay kolay ölmezler. Sadece üremeleri yavaşlar ya da durabilir.
Kullandığınız kükürdün Em Mikroorganizmaları üzerinde herhangi bir etkisi olmayacaktır. Saygılar.
Dogasever
16-04-2010, 12:36
Epsody selamlar
Katkıların için teşekkürler. Balkabağını ben de hatırlayacağım.
Halil Önen
16-04-2010, 21:27
EM5 en az %90 keneleri azaltıyor. (Oyleyse, matematiksel olarak geriye %10 kalıyor)
Keneler %99 hayvanlar üzerinden kan emiyor. (Geriye %1 kalıyor)
Keneler konusunda verdiğiniz bilgiler için teşekkürler Sn. Doğasever.
10 litreye bir çay bardağı av köpeklerimin yattığı, kalktığı ve tuvaletlerini yaptığı yerleri önce hafif ısladım sonra ema attım.
Hatta köpeklerin üzerine bile attım.
İri kepekten bukaşi yapmıştım ya köpekler bir yiyor ki akıllara zarar. Sanki köpek yemi vermişim gibi.( bağırsaklarına çok faydalı diye biliyorum yanılmıyorum demi?)
Bu arada yaptığım bukaşi topları 9. gününde beyaz küfler oluşmaya başladı.
Yapılışını evre evre resimliyorum. Anlatacağım. Hani sonucunu göreyim diyorum o zaman anlatacağım.
Ama hemen bukaşi topu yapmak isteyenler için kısaca anlatayım.
2 kova orman toprağı,
1 kova orman toprağının üstünde çürümüş küflenmiş yapraklar,
1 kova bukaşi (20 kg. iri kepek, fiatı 5 tl._un fabrikasında arkadaşım var bedava alcağım bir daha ya_ ile 1 lt emayı 10 lt suda seyretmiştim. Üzerine sırt tulumbası ile fıs fısladımıştım)
2kg ema yı da katarak camur sonrada top haline getirdim.
Topları bukaşi üzerinde yuvarladım.
Bu gün 10. günüde üzerlerine ema sipreyledim.
Son iki maddeyi kendi kafamdan yaptım.
(göreceksiniz gerçekten el bombası yaptım):p
Saygılar
Halil Önen
16-04-2010, 21:57
Teşekkürler Sn. epsody. Balkabağı önerinizi uygulayacağım. Zaten nereye eksem diye düşünüyordum. :)
Sn. verdoque,
siz gelin onlara uymayın balkabağı yerine Diyarbakır karpuzu dikin.;)
Küçücük kökenden nasıl oluyor da kocaman karpuz oluyor diye hep merak etmiştim.
Önçe bir diz boyu çukur kazıyorsun.
İçine yarıya kadar gübre doduruyorsun ve üstüne az toprak atıyorsun, bekletiyorsun. Bir hafta, bir ay, bir kış gibi.
Sizin kompost çukuru hazır.
İçine karpuz tohumu dikiyorsun, tutanlardan en iyisini bırakıyorsun.
Burası önemli;
karpuz fidesi büyüdükce cukura toprak dolduruyorsun, büyüdükce dolduruyorsun...Yani karpuzun kökü yarım metre gibi toprak atında kök oluşturuyor.
O kadar büyük karpuzu bu kadar kök besler ançak.
Aklımı bir fıkra düşürdü bu balkabağı.
Adamın biri 'ben o kadar büyük balkabağı gördüm ki 40 kişi kollarını açmış bir araya getirmiş ama etrafını saramamış' demiş.
Bir diğeri 'ben bir kazan gördüm,bir kulpunu yaparken çekiçin sesini diğer kulpundaki adam duymuyormuş' demiş.
' O kadar büyük kazan olur mu? yalandır, inanam' demiş.
Adam' Peki senin o kabak nerede pişiyor sanıyorsun' demiş.
Saygılar
Dogasever
17-04-2010, 13:34
Halil Bey selamlar
Yorumlarınız ve katkılarınız için teşekkürler!
Bukaşi toplarınız iyi yolda.
Köpeğiniz için endişe edecek bir konu yok. Afiyetle Bukaşi yiyebilirler. Sağlıkları için son derece faydalı. Ben de aşağıda resmini koyduğum tavuklarıma veriyorum. Onlar da çok seviyorlar. Buğdaya bile bu kadar iştahla saldırmıyorlar. Ayrıca, kümeslerine de EMA spreyliyorum. Kümesin içi mis gibi kokuyor. Tavuklar bu sene 7 yaşındalar ve çok şükür yedi senedir hiç çarşıdan yumurta almıyoruz! Bazı uzmanlar tavuklar 1 seneden fazla yumurtlamaz kesmek lazım diyorlar ya gelsinler bizim tavukları görsünler. Bizim bahçeye 500 metre yakınına kadar kuş gribi geldi ama maşallahı var bize uğramadı. Tavuklar şimdiye kadar ne antibiyotik ne de hormon hiçbir terapi görmediler. Sadece konuşma terapisi uyguluyoruz. İkisi horoz ve çok centilmenler. Ne zaman ağız sulandıracak bir böcek bulsalar, hemen bayanları çağırıp onlara ikram ediyorlar!
verdoque
17-04-2010, 16:59
Çukurun bir tarafına kabak bir tarafına karpuz ekeyim o zaman:)
K
Bu arada yaptığım bukaşi topları 9. gününde beyaz küfler oluşmaya başladı.
Yapılışını evre evre resimliyorum. Anlatacağım. Hani sonucunu göreyim diyorum o zaman anlatacağım.
Ama hemen bukaşi topu yapmak isteyenler için kısaca anlatayım.
2 kova orman toprağı,
1 kova orman toprağının üstünde çürümüş küflenmiş yapraklar,
1 kova bukaşi (20 kg. iri kepek, fiatı 5 tl._un fabrikasında arkadaşım var bedava alcağım bir daha ya_ ile 1 lt emayı 10 lt suda seyretmiştim. Üzerine sırt tulumbası ile fıs fısladımıştım)
2kg ema yı da katarak camur sonrada top haline getirdim.
Topları bukaşi üzerinde yuvarladım.
Bu gün 10. günüde üzerlerine ema sipreyledim.
Son iki maddeyi kendi kafamdan yaptım.
(göreceksiniz gerçekten el bombası yaptım):p
Saygılar
Emekçi Arkadaşım'ın bilimsel yöntem uygulamaları ile Em'in türkiye toprak faunasına bir sentez uluşturacağına inancım çok büyük.
Bukaşi toplarının kendi topraklarımıza uygun bir sentez oluşturacağıdan bu çalışmalara paralel olarak kendiminde kompost uygulamalarımda derin orman köşelerinden yaprak çürüntü tabakası ile toprak arasından almış olduğum organik mataryellerin daha önceden EM'le aktif ederek özel bir karışımı hazırlıyarak kompostumu bu organik içerikle şartlandımak ve EM'in etkinliğinin üzerinde bir oluşum sağlıyacağı kanaati gütmekteydim.
Bu kanaatimin detaylarınıda bu vesile ile açıklamak istiyorum, Em'in içeriğinde bulunan mikro organizmaları, derin ormanların florasında oluşmuş bu organik materyelleri beslenmesinde kullanarak güçlü ve bölge topraklarının yapısıyla uyumlu organik bir örtüşüm sağlıyarak, Em'i daha etkin ve daha güçlü yaparak, kompostumun içeriğinin mikrobiyal yapısının artacağı betki besin maddeleri ve enzim içeriğininde artmasını sağlamış oluyorum.
Arkadaşım Haill Önenin'de bilimsel diyalektik yöntem anlayışıyla bukaşi topları hazılamasından dolayı kendisini kutluyor, ve çalışmalarının bütün toprak sevdalılarınca izlenerek, örnek teşkil etmesinin büyük yararlar sağlıyacağını düşünmekteyim, kendisini topraklara karşı bu çalışmasına sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
Dogasever
18-04-2010, 12:21
136772
Çeviri: Şekil 5. İki ay süreyle ek olarak günde bir avuç Bukaşi yedirilen soldaki keçinin ağırlığı 27 kg artarken, EM verilmeyen diğer keçilerin ağırlığı 2 aylık süre içinde ortalama 12 kg artış göstermiştir. EM verilmeyen keçilerden biri sağ tarafta gösterilmektedir.
Kaynak: I. ZIMMERMANN ve R.T. KAMUKUENJANDJE, Overview of a variety of trials on agricultural applications of Effective Microorganisms (EM), Agricola. 2008
Department of Agriculture, Polytechnic of Namibia, Private Bag 13388, Windhoek, Namibia, izimmermann@polytechnic.edu.na
Link için tıklayınız (http://ir.polytechnic.edu.na/bitstream/10628/94/1/Overview%20of%20a%20variety%20of%20trials%20on%20a gricultural%20applications%20of%20effective%20micr oorganisms%20(EM).pdf).
Halil Önen
18-04-2010, 13:01
136772
Çeviri: Şekil 5. İki ay süreyle ek olarak günde bir avuç Bukaşi yedirilen soldaki keçinin ağırlığı 27 kg artarken, EM verilmeyen diğer keçilerin ağırlığı 2 aylık süre içinde ortalama 12 kg artış göstermiştir. EM verilmeyen keçilerden biri sağ tarafta gösterilmektedir. .
Sn.Doğasever,
Süt verimini ve kalitesini etkiliyor mu? İneklerde ve danalarda nasıl kullanılıyor.?
Halil Önen
18-04-2010, 13:50
Hamsu havuzlara gelir. Bir yandan da arıtma tesislerine gider. Sirkilasyon vardır.
Ancak suyun yüzeyinde yosunlaşma en önemlisi su mercimeği oluşur.
Bu hipo ile önlenirdi. Şimdilerde su içine pompalar ile clor gazı verilir ve organizmalar öldürülür.
Su arıtma tesislerine gider ve arıtılarak içilecek hale getirilir.
Soru:
EMA su mercimeğini önler mi?
Örneğin 100 tonluk bir havuzda (ya da 125 000 ton) ne kadar EMA kullanılırsa önler.
Ya da kaç tane bukaşi topu, ne kadar sürede, 100 tonluk havuzu yosunlaşma ve su mercimeğinden önler.
Hamsu beton havuzlar içinde ve dipteki az miktarda tortu, hamsuyun tortusu.
Ya da EMA ile ilgili başka bir çözüm olabilir mi?
Saygılar
Dogasever
19-04-2010, 10:36
Hamsu havuzlara gelir. Bir yandan da arıtma tesislerine gider. Sirkilasyon vardır.
Ancak suyun yüzeyinde yosunlaşma en önemlisi su mercimeği oluşur.
Bu hipo ile önlenirdi. Şimdilerde su içine pompalar ile clor gazı verilir ve organizmalar öldürülür.
Su arıtma tesislerine gider ve arıtılarak içilecek hale getirilir.
Soru:
EMA su mercimeğini önler mi?
Örneğin 100 tonluk bir havuzda (ya da 125 000 ton) ne kadar EMA kullanılırsa önler.
Ya da kaç tane bukaşi topu, ne kadar sürede, 100 tonluk havuzu yosunlaşma ve su mercimeğinden önler.
Hamsu beton havuzlar içinde ve dipteki az miktarda tortu, hamsuyun tortusu.
Ya da EMA ile ilgili başka bir çözüm olabilir mi?
Saygılar
Su mercimeği ya da yosun veya alg oluşmasının nedeni, suyun içindeki besin elementlerinin özellikle de Azot ve Fosfor'un artmasındandır. Özellikle barajın suyuna tarım yapılan arazilerden süzülen ve erimiş gübreden ötürü yüksek Azot ve Fosfor içeren sular karışmış olabilir. EM mikroorganizmaları, bu besin elementlerini kendi hücre ve DNA yapılarını oluşturmak için kullanmaktadırlar. O yüzden, EM suyun içindeki besin elementlerini azaltarak bunu önleyebilir.
Mutlaka önler demiyorum önleyebilir diyorum çünkü bazı koşulların yerine getirilmesi gerekir. Bunlar:
- Su barajdan havuza alındıktan sonra bekleme süresi. (Eğer hiç beklemiyorsa, ya da çok az bekliyorsa, mikroorganizmaların besinleri almaları için süre yeterli olmayabilir)
- Bu durumda, sadece Bukaşi topu yeterli değildir. EM ilavesi de yapılmalıdır. (Sıvı dozajlama)
- Genelde, havuza giren suyun binde veya onbinde biri oranında uygulama yapılır.
Eğer havuzların tam olarak hacmini ve su miktarını havuzda bekleme süresini verirseniz, daha net rakamlar verebilirim.
Yalnız bir konuyu belirtmeden geçemeyeceğim. Su mercimeği, kötü bir bitki değil ve besni değeri de oldukça yüksek. Bir çok yerde özel olarak su mercimeği çiftlikleri kurulup yetiştirilmeye çalışılıyor. Bunu yetişmesini önlemekten çok, yüzeyden toplayıp hayvan yemi olarak değerlendirmeyi düşünebilirler. Oldukça faydalı bir hayvan yemidir ve özellikle tavuklar bayılırlar!
Havuzlarda suyun kalış süresi önemli, o yüzden kesin rakam veremiyorum.
Dogasever
19-04-2010, 10:42
Besi Sığırı Üretiminde EM
Yem Katkısı Olarak
Besi ve bitirme yemlerine hayvan başına günde 30 gram oranında EM Bukaşi ilave edin.
Hijyen Spreyi Olarak
50 litre suda seyreltilmiş 1 litre EM aktif’i ilk ayda bir kez ve sonrasında her 15 günde 1 kez olmak üzere metrekareye 0,5 litre oranında spreyleyin. Kışın nemlilik daha fazla olduğundan spreylemede kullanacağınız çözeltiyi 1/10 oranında klorsuz suyla seyreltin ve ayda bir kez yerlere metrekareye 50 gram Bukaşi serpin. Bukaşi hem EM mikroorganizmalarını aşılar hem de fazlalık nemi alır.
Atık Su ve Lagün Muamelesi
Haftada bir defa 1000 litre atık suya 1 litre oranında EM aktif ilave edin. Koşullar iyileştikçe uygulama sıklığı azaltılabilir. EM aktif ilavesi besleme uygulamasından 30 gün sonra başlatılabilir. Mikroorganizmaların faaliyetini geliştirmek için lagünlere metrekareye 5 adet Bukaşi Topu atınız.
Hayvan Dışkısının İşlenmesi
a) Ahırların zeminine talaş, pirinç kabuğu, kalın ya da artık pirinç kepeği veya atık buğday kepeği gibi ince organik malzemelerden oluşan bir katman yayın.
b) Her 10 birim organik madde için 1 birim odun kömürü ve bir (1) kilogram EM Bukaşi ilave edin
c) Çok iyi karıştırın ve ahırın zemini üzerine eşit miktarda yayın.
d) Bu işlemi her ay ya da gereken sıklıkta tekrarlayın
e) Bu katmanları ve hayvan dışkısını ahır zeminde yeterli miktarda biriktikten sonra toplayın.
f) Daha fazla organik madde ilave ederek nem oranını %30’a düşürün.
g) Kompostlaşma (Çürüme) tamamlanana kadar gübre çukuruna ya da çuvallarına koyunuz.
Kaba Yem Hazırlama
1 litre EM aktif, 1 litre melas ve 100 litre suyu tamamen karıştırın ve sonra beslemeden 30 dakika önce kıyılmış kaba yem üzerine spreyleyin.
EM SİLAJ; Hollanda’da Agriton firması tarafından geliştirilmiştir ve İngiltere’de uzun ve kapsamlı denemelere tabi tutulduktan sonra ticari olarak pazarda satışına başlanmıştır.
Silajın oluşum sürecinde pH’nın hızla düşmesini garanti eden ve içerdiği mayalar sayesinde anaerobik metabolitlerin oluşmasına neden olan EM-SİLAJ, birçok mikroorganizmanın dengeli bir karışımından oluşmaktadır. Oluşan metabolitler, silaja hayvanların beğeneceği güzel bir tat verir ve silajın aşırı derecede ısınmasını önler.
EMSİLAJ’IN ETKİSİ NEDİR?
EM-silaj içindeki laktik asit bakterileri bir miktar şekeri laktik aside dönüştürerek pH’nın düşmesini ve böylelikle daha kararlı ve daha dayanıklı bir silaj elde edilmesini sağlar. EM-silaj içindeki diğer bir bileşen maya, fermantasyonun daha da ilerlemesini sağlayarak, silajın besin değerini artırır.
Silaj katkı maddeleri, çoğunlukla silaj yapma koşulları ideal olmadığı zaman kullanılmaktadır. En yaygın yapılan uygulama asit ve tuzlar kullanılarak pH’nın hızla düşürülmesi ve silajın kararlı hale getirilmesidir.
EM-SİLAJ, silajı kararlı hale getirmekle ve yemin enerjisini korumakla kalmaz, aynı zamanda silajın yem olarak enerjisini de artırır. Bunu benzersiz bakteri ve maya dengesi sayesinde başarır ve bu yüzden iklim koşulları ne olursa olsun kullanılmalıdır.
EM SİLAJ’IN ÖZELLİKLERİ VE YARARLARI NELERDİR?
- EM Silaj laktik asit ve maya içerir. Bu, benzersiz bir karışımdır ve silajın daha kararlı olmasını ve ön fermantasyona uğramasını sağlar.
- EM Silaj kullanıma hazır bir sıvıdır. Herhangi bir işleme tabi tutulması gerekmez.
- EM silaj yıllarca Avrupa’da denenmiş ve yararları kanıtlandıktan sonra ilk önce Avrupa’da piyasaya sürülmüştür.
- EM Silaj, ot ve mısır dahil tüm tahılların silajında kullanılabilir.
- EM Silaj kendine özgü tat ve kokusuyla hayvanların seveceği ve hayvanları iyi besleyen bir üründür.
- Hollanda’da Wageningen Enstitüsü’nde yapılan bir araştırmaya göre, EM-silajla üretilmiş silajla beslenen ineklerde süt verimi %15-20 artmıştır.
- EM Silajın içindeki mayalar, silaj hayvanlara verilirken hava ile temas ettiğinde silajın ısınmasını önleyen anaerobik metabolitlerin üretilmesini sağlar.
- EM silajın çevreye ve kullanıcılara karşı hiçbir toksik etkisi yoktur ve ekipmanlarda korozyona yol açmaz.
- EM silaj canlı mikroorganizma kültürüdür. Ancak dormant haldedir. Ambalajlı haldeyken kullanım ömrü 1 yıldır. Ancak suyla karıştırıldığında 24 saat içinde kullanılmalıdır.
- 2 litre EM Silaj 100 litre suyla seyreltilir. Bu karışımdan 4 litre, silaj yapılacak ürünün tonu başına spreylenir. Eğer daha az su kullanılması gerekiyorsa, 2 litre silaj en az 50 litre suyla seyreltilmeli ve bu karışımdan ton başına en az 2 litre kullanılmalıdır.Kısacası, 20 litre EM silajla 250 ton silaj yapılmaktadır.
Dogasever
19-04-2010, 10:45
Süt Sığırı Üretiminde EM
Yem Katkısı Olarak
Sığır yemine aşağıdaki oranlarda EM Bukaşi ilave edin.
Sütten kesilen/ büyüme çağındaki hayvanlar Günde 30 gram
Düveler Günde 30 gram
Süt inekleri Günde 30 gram
Sütü kesilen inekler Günde 10 – 30 gram
Damızlık boğalar Günde 10 gram
Genç boğalar Günde 10 – 30 gram
Ahır Hijyen Spreyi Olarak
a) Yerler için hazırladığınız altlıkları yayın (1 birim odun kömürü ve 1 kilogram Bukaşi ile karıştırılmış 10 birim organik madde)
b) İlk ay boyunca 7 günde 1 kez, sonrasında 15 günde bir kez, 1:50 oranında seyreltilmiş EM aktifi metrekareye 0,5 litre oranında spreyleyin.
Kışın nemlilik daha fazla olduğundan spreylemede kullanacağınız çözeltiyi 1/10 oranında klorsuz suyla seyreltin ve ayda bir kez yerlere metrekareye 50 gram (2 avuç kadar) Bukaşi serpin. Bukaşi hem EM mikroorganizmalarını aşılar hem de fazlalık nemi alır.
Atık Su ve Lagün Muamelesi
Haftada bir defa 1000 litre atık suya 1 litre oranında EM aktif ilave edin. Koşullar iyileştikçe uygulama sıklığı azaltılabilir. EM aktif ilavesi besleme uygulamasından 30 gün sonra başlatılabilir. Mikroorganizmaların faaliyetini geliştirmek için lagünlere metrekareye 5 adet Bukaşi Topu atınız.
Kaba Yem Hazırlama
1 litre EM akif, 1 litre melas ve 100 litre suyu tamamen karıştırın ve sonra beslemeden 30 dakika önce kıyılmış kaba yem üzerine spreyleyin.
Mera Yönetimi
Dekar başına 1000 kilogram EM Bukaşi’yi mera üzerine yayın ve hemen ardından 15 günde bir 1000 litre seyreltilmiş EM aktif çözeltisini (1:1000) spreyleyin. Mera rotasyonu uygulayın.
Kene Kontrolü
%50’lik EM5 çözeltisini (%50 EM5 + %50 klorsuz su) her 15 günde bir kez hayvanların üzerine her yerlerine gelecek şekilde spreyleyin. Üçüncü aydan sonra konsantrasyon oranını %30’a indirin.
Dogasever
19-04-2010, 10:50
Hayvan üretiminde EM kullanımından elde edilen faydalar
1. Kötü kokuları yok eder. Koku bileşikleri, örneğin amonyak, hidrojen sülfür, metil merkaptan ve metil sülfür, vb. türevleri genellikle çürütücü organizmaların metabolik faaliyeti sırasında üretilir. EM kullanımı bu mikropların faaliyetini bastırır ve organik maddenin kokulu bileşikler üretmeden çürümesini sağlar.
2. Hastalık gelişimini ve salgın hastalıkları engeller. EM “rekabetçi dışlama” ilkesine (bu ilke ilerde açıklanmaktadır) dayalı olarak patojen mikropların popülasyonunu sınırlandırır ve böylece bu mikropların patojenik faaliyetlerini bastırır. EM buna ek olarak hayvanların genel sağlığında iyileşme sağlar ve hayvanların hastalıklara karşı direncini arttırır.
3. Atıkların izin verilen deşarj kriterlerine uygun olarak arıtılmasını sağlar. EM’deki mikroplar atık sudaki kirleticileri yok eder. Yeterli süre gerekli koşullar sağlandığında EM suyu kirlilikten arındırır.
4. Büyüme hızında iyileşme sağlar. Daha iyi yem kullanımı ve hayvan refahındaki iyileşmeyle birlikte hayvanların büyümesinde kayda değer iyileşme sağlar.
5. Ölüm oranını düşürür. Ortaya çıkan hastalık sayısının azalması nedeniyle çiftlikteki hayvanlar arasındaki ölüm oranı düşer.
6. Sütten kesilme dönemi sonrasında hayatta kalma oranını ve yetişkin hayvanlarda verimliliği arttırır. Çevre ve sağlıktaki genel iyileşmeyle birlikte üreticiler daha verimli spermler ve yumurtalar üretebilir ve böylelikle verimlilik oranını yükseltirler. EM çok genç hayvanların mide ve bağırsak bozukluklarına karşı direncini arttırır ve hayatta kalma oranlarını iyileştirir.
7. Tat, doku ve koku gibi ürün özelliklerinin kalitesini arttırır. Hayvanlarda çok fazla yapay kimyasal madde alımı olmadığından, üretilen et, süt ve yumurtalar tüketici sağlığını tehdit edecek kimyasal kalıntılar içermez.
8. Hayvansal atıkların organik gübreye dönüştürülmesine yardımcı olur. EM ile fermante olan hayvan dışkısı yüksek bitki besin değerine sahip olur ve patojen içermez.
9. Sinek ve diğer haşaratı son derece azaltır
EM ile sineklerin nasıl azaldığını anlamak için sineklerin üremesine daha yakından bakmamız gerekmektedir. Sinekler, çürümekte olan organik maddelerin üzerine yumurtlarlar. Tavuk kümeslerinde bu madde tavuk dışkısıdır. Yumurta metamorfiz geçirmeden önce larva (kurtçuk) haline gelmelidir. Yumurtanın larva aşamasına geçmesi için bazı özel enzimlerin ortamda bulunması gerekmektedir. Bu özel enzimler bozuşup kokuşmakta olan (oksidasyona uğrayan) organik maddeler üzerinde bol miktarda bulunur. O yüzden, sinekler organik maddelerin üzerine yumurtlamayı tercih ederler.
Ancak eğer sineğin yumurtladığı organik madde EM ile muamele edilmişse, bir başka deyişle, tavuklar EM ile beslenmiş ve kümesler EM ile spreylenmişse, EM kötü kokuları yok ederken, antioksidan maddeler ve vitaminler salgılar. Bu yüzden, (tavuk dışkıları dahil) ortamda antioksitleyici bir durum söz konusudur ve bu antioksidan maddeler, sinek yumurtalarını kurtçuklara dönüştürecek enzimlerin oluşumunu engellerler Dolayısıyla, sinekler yumurta aşamasından öteye geçemeyeceğinden, sinek üreme çevrimi kırılmış olur.
Dogasever
19-04-2010, 10:53
Sn.Doğasever,
Süt verimini ve kalitesini etkiliyor mu? İneklerde ve danalarda nasıl kullanılıyor.?
Halil Bey merhaba
Yukardaki 3 mesajda Besi ve Süt hayvancılığında kullanım şeklini ve yararlarını anlatmaya çalıştım. Bunların haricinde başka sorunuz olursa, lütfen çekinmeden sorunuz. Saygılarımla.
himmetvermez
19-04-2010, 16:18
Sayın Dogasever iyi günler.1 ay kadar önce em aktif aldım.Fakat henüz kullanamadım.Ne kadar bozulmadan kalabilir?.Tavuk gübresi 1 kova , evsel atıklar 1/2 kova , 15-20 kova su ile plastik varilde sıvı gübre yapmak için ne kadar ema kullanmalıyım?Sıvı gübre 2-3 haftada hazır duruma gelir mi.?Şimdiden teşekkür ederim.Hoşçakalın.
Dogasever
19-04-2010, 17:14
Himmet Bey merhaba
Ürününüzü rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Kullanacağınız suyun yarım veya 3/4 kova EMA kullanmanız gerekecek ayrıca yine aynı miktarda da melas veya pekmez koyunuz.
Kolay gelsin.
himmetvermez
20-04-2010, 06:50
Sayın Dogasever ,verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.İyi günler.
verdoque
21-04-2010, 14:39
Sn Dogasever,
Bukaşi kovamı kullanmaya başladım. İçine malzeme attıktan sonra üzerine buzdolabı poşetini kesip açarak yaptığım örtüyü kapatıp kenarlardan sıkıştırıyorum. Şimdiden beyaz küfleri görmeye başladım. Koku problemi kesinlikle yok.
1-2 gün önce tuzlu çekirdek kabuklarını da düşünmeden kovaya atmıştım. Sonradan aklıma geldi tuz kompostun kalitesini kötü etkiler mi? Ya da birkaç avuç çekirdek kabuğundaki tuzun bir zararı olur mu?
Teşekkürler...
denizakvaryumu
21-04-2010, 15:00
Aslında bu EM ile evde-balkonda kompost yapma ayrı bir konu başlığını hak ediyor.
Bana göre evde/balkonda saksısı-çiçeği olan her ev; kendi yaptığı-satın aldığı kompost kovası ile EM ile veya EM siz kompost yapabilir/yapmalı.
Cumartesi günü Ankara EM bürosu açık olsa oradan temin edeceğim EM ile ben de evde kendi yapacağım kova ile kompost yapacağım inşallah :)
Dogasever
21-04-2010, 15:54
Sn Dogasever,
Bukaşi kovamı kullanmaya başladım. İçine malzeme attıktan sonra üzerine buzdolabı poşetini kesip açarak yaptığım örtüyü kapatıp kenarlardan sıkıştırıyorum. Şimdiden beyaz küfleri görmeye başladım. Koku problemi kesinlikle yok.
1-2 gün önce tuzlu çekirdek kabuklarını da düşünmeden kovaya atmıştım. Sonradan aklıma geldi tuz kompostun kalitesini kötü etkiler mi? Ya da birkaç avuç çekirdek kabuğundaki tuzun bir zararı olur mu?
Teşekkürler...
Sn Verdoque,
Birkaç avuç çekirdeğin zararı olacağını zannetmiyorum. Zaten EM de tuzu nötralize ediyor. Tuzlu topraklarda EM kullanımını tavsiye ediyoruz.
Dogasever
21-04-2010, 15:55
Aslında bu EM ile evde-balkonda kompost yapma ayrı bir konu başlığını hak ediyor.
Bana göre evde/balkonda saksısı-çiçeği olan her ev; kendi yaptığı-satın aldığı kompost kovası ile EM ile veya EM siz kompost yapabilir/yapmalı.
Cumartesi günü Ankara EM bürosu açık olsa oradan temin edeceğim EM ile ben de evde kendi yapacağım kova ile kompost yapacağım inşallah :)
Sn Denizakvaryumu
Sizin bürodan almanıza gerek yok. Telefon edin adresi söyleyin, göndersinler.
Saygılar.
Halil Önen
23-04-2010, 11:50
Zaireciden 5 tl. ye 20 kg. buğday kabuğu aldım. Yani kepek. İri olandan. Japonlar pirinç kabuğundan yapıyorlarmış. Oralarda pirinç varsa bizde de buğday çok.
138265
Bir naylona yaydım. Sırt tulumbasına 10 kg. suya (klorsuz) 1 lt. Ema koydum. E bu da 3 tl. ye falan geliyor.
138266
Oğlana fısfısla dedim. İyice yedirdim.
138267
Hanıma sık bakalım dedim.
138268
Sıktı, yuvarladı, koydu.Top gibi olmalı. Dağılmamalı...
devam...
Halil Önen
23-04-2010, 12:17
Ama dürtünce dağılmalı. (Güçlü kuvvetli kadındır.:D) Bu kıvam çok iyi.:)
138270
Dağıldı.:) Artık hazır.
138271
Naylon torbalara konur ve havası alınır. Bir hafta on gün gibi bekletilir.
138272
Şimdi bukaşiden neler yapabilirim bi bakayım.
1_ Bukaşi topu; yaptım zaten.
2_Balkonda kompost; yapıyorum zaten.
3_Tarlada kompost; yaptım zaten.
4_Hayvanlara yem olarak velir; e köpeklere veriyorum zaten.
5_Balık yemi olarak verilir. (Balık çiftliği mi kursaydım, acaba)
6_Tarlaya atılır.
1m kareye 200 gr. Bir dönüme 200 kg; eğer nematot ve kök kanseri varsa bir dönüme 400 kg. atılır. Bir ay bekletilir. Sonra dikim yapılır. Ağaçların diplerine değil taç izlerine atılır. Toprakla karıştırılır.
(hiç kimseden yardım almadan_ 50+ üzeri _siteye foto yüklemeyi öğrendim ve başardım. Yandınız demektir.:p
Saygılar
denizakvaryumu
23-04-2010, 13:06
Vira Bismillah...Kim tutar sizi :)
Anlatım zaten muhteşemdi, fotolar da geldi çok daha muhteşem oldu.
Bu EM den ben de çok ümitliyim eğer EM5 denildiği gibi keneleri de yok ediyorsa çok daha keyifli olacağım.
EM5 ve EM FPE de zararlılara etkili imiş.
Geçen dönem bionemi herkes uygulamıştı bu dönem EM dönemi bakalım uzun soluklu mu yoksa geçici mi olacak hep beraber göreceğiz.
Sizin uygulamalarınız,MeyveliTepenin uygulamaları, diğer arkadaşların uygulamaları ile ne olacak bakalım.
Halil Önen
23-04-2010, 13:18
Bunun adını Denizakvaryumu'nun dediği gibi 'balkonda kompost yapımı' diyebiliriz.
Ancak çok hasas bir konu ve içişlerinin de sorunudur. Yardıma rağmen başarılı olamıyabilirsiniz. Şeytan ayrıntıda gizlidir, dikkat.Evsel atıklar _ben sadece sebze ve meyve atıklarını kullanıyorum_ bir kapta toplanır. 2, 3 gün gibi. Bir süzgecli kap içinde ve altına başka bir kap konur.
Ama ondan önce 'Yeşil Adım' dan Yani Özlem hanımdan Bukaşi kovası alınır.
Alınır dedim ama alınamıyabilir. Özlem hanım bukaşi kovası yapımının başka ülkeler gibi, bizde tutmadığını ve yapımının pahalıya geldiğini, bu işten vazgeçebileceğini söylemişti bir kaç gün önce; görüştüğümüzde.
138275
138276
Atıklar biriktikce kovaya konur. Üzerine (kepek) bukaşi dökülür. Kat kat değil. Karıştırılarak konur. Üzerine baskı uygulanır. Arada hava kalmamalı. Tekrar bukaşi konur ve naylon ile kapatılır. Bu işlem kova doluncaya kadar yapılır. Alttan sıvı gübre alınır. Ben bir tas'ı 5 lt suya koyuyor ve fidanların diplerine birer lt. döküyorum.
Dodurduğum kovaları balkonda başka büyük plastiğe koyuyor_yine ona da bukaşi atıp_ dum ve bir hafta bekletip köye götürüyordum.
Her iki durumda da koku olmuyor.
Ançak bukaşi kovasını balkonda diğer kovaya dökerken ağır bir sirke kokusu oluyor. Bazen gecikirseniz bu koku ağırlaşabiliyor.
Ben çözümü buldum. Kovaları dolduruyor. Ağızlarını hiç açmadan, kamyonete atıyor tarlaya götürüyorum. Kum tarlada açtığım çukura döküyor, kumla karıştırıyor sonra da delikli pilastik bir _kasa_ kapta biriktiriyorum. Bir ay gibi sonra hazırdır_sebze adalarında_ kullanıyorum.
138277
138278
Saygılar
komkarbey
23-04-2010, 15:41
daha neler öğreneceğiz neler halil bey teşekürler görsel şölen için :)
bende bugün adana bayisi ahmet beye sipariş verdim evinin güzargahında olduğum için pazertesi bizzat teslim edecek ve kullanımını hakkında bilgi verecek
Ama ondan önce 'Yeşil Adım' dan Yani Özlem hanımdan Bukaşi kovası alınır.
Alınır dedim ama alınamıyabilir. Özlem hanım bukaşi kovası yapımının başka ülkeler gibi, bizde tutmadığını ve yapımının pahalıya geldiğini, bu işten vazgeçebileceğini söylemişti bir kaç gün önce; görüştüğümüzde.
138275
138276
Atıklar biriktikce kovaya konur. Üzerine (kepek) bukaşi dökülür. Kat kat değil. Karıştırılarak konur. Üzerine baskı uygulanır. Arada hava kalmamalı. Tekrar bukaşi konur ve naylon ile kapatılır. Bu işlem kova doluncaya kadar yapılır. Alttan sıvı gübre alınır. Ben bir tas'ı 5 lt suya koyuyor ve fidanların diplerine birer lt. döküyorum.
Dodurduğum kovaları balkonda başka büyük plastiğe koyuyor_yine ona da bukaşi atıp_ dum ve bir hafta bekletip köye götürüyordum.
Her iki durumda da koku olmuyor.
Ançak bukaşi kovasını balkonda diğer kovaya dökerken ağır bir sirke kokusu oluyor. Bazen gecikirseniz bu koku ağırlaşabiliyor.
Ben çözümü buldum. Kovaları dolduruyor. Ağızlarını hiç açmadan, kamyonete atıyor tarlaya götürüyorum. Kum tarlada açtığım çukura döküyor, kumla karıştırıyor sonra da delikli pilastik bir _kasa_ kapta biriktiriyorum. Bir ay gibi sonra hazırdır_sebze adalarında_ kullanıyorum.
138277
138278
Saygılar
Kompost çalışmalarına başlamanı topraklar adına seni kutluyarak bu çalışmalarda en samimi paylaşımlarla yanınızda olacağımı bilmelisin, arkadaşım sen beni eleştirken bazı gerçekleri gözden kaçırdığını belirtmek isterim, sen beni sitelerdeki yalancı paylaşımlarla karıştırıyorsun, senin emekçi ruhuna yakıştıramadığımı belirtmek isterim.
İnşallah bir gün foçaya giderken yolumu senin bulunduğun aliağaya düşürürümde sizinle daha yakından görüşme imkanlarımız olurda bu konuları daha derinden yüzyüze konuşuruz.
Senin bukasi kompost çalışmalarına ışık tutacak açıklamalar ile kendimin bu konudaki uygulamalarından bahsetmek isterim, ben bukaşi kompost kovalarını yapacağım kompost uygulamalarımda fermente malzemenin hazırlanmasında kullanıyorum, bende kovalar iki tane olduğundan bir tanesini kıyma makinasından geçirdiğim mutfak atıklarından sıvı enzim gübre oluşturmada kullanmaktayım.
Kompost çalışmalarıma paralel olarak haftada 50-60 litre sıvı enzim gübre üretimi sağlamamın kompost çalışmalarında, komposun aktif edilmesi, bahçe ve toprağımın göbrelenmesi ve etkin mikro organizmaların bahçemde hakim durma gelmesini sağlıyarak oksidasyon bakterilerinin faaliyetlerini baskılamak için bir nevi sterilizasyoyon işleminde kullanmaktayım.
Çukurda kompost uygulamalarında sadece kuru otları doğrudan çukura atarak mutfak atıklarımı kıyma mkinasından geçirdikten sonra fermantasyon işleminde bukaşi kompost kovalarını kullanmaktayım, fermantasyon işlemi tamamlanmış mutfak atıklarında sıvı enzim gübre oluşumu sağladıktan sonra geri kalan posalar kopost çukuruna otların kompostlaştırmasında etkin malzeme durumunda kullanmaktayım.
Bu posalar ve enzim içerikli sıvı gübreyi dal öğütücüden çıkan budama atıklarının, malç yapımındaki malzemeyi fermantasyonunda'da kullanmaktayım, kompost konusundaki deney ve tecrübeleriminden faydanman için çalışmalarını paylaşımlara açarak uygulamalarındaki düzeltmeleri sağlayabilirim sevgiyle kalasın.
Halil Önen
26-04-2010, 00:28
Kompost çalışmalarına başlamanı topraklar adına seni kutluyarak bu çalışmalarda en samimi paylaşımlarla yanınızda olacağımı bilmelisin, arkadaşım sen beni eleştirken bazı gerçekleri gözden kaçırdığını belirtmek isterim, sen beni sitelerdeki yalancı paylaşımlarla karıştırıyorsun, senin emekçi ruhuna yakıştıramadığımı belirtmek isterim.
İnşallah bir gün foçaya giderken yolumu senin bulunduğun aliağaya düşürürümde sizinle daha yakından görüşme imkanlarımız olurda bu konuları daha derinden yüzyüze konuşuruz..
Emekli, latife yapmıştım hemen de alınmışsın.;)
Tamam, kompost konusunda eline su dökemem, bunu kabul ediyorum. Ama aşı konusunda ustana danışmalıydın, bak iki defa aşılamış tutturamamaşsın.;)
Foca'ya gelince mutlaka haberim olsun. Yoksa Gelibolu'ya gizlice gelir, kompostunu çalarım, ona göre.:)
Gelince '' Ege Tropikal '' in (Tufan bey) bahcesine uğrar _hani şu bizim Goji berici var ya_ bir tek enzim atarız. (Bir tek dediğin bir parmak kadar zaten.)
Tropikal meyvelerden bir enzim yapmış, akıllara zarar.
Esmer biraz,sanki tropikal ülkelerden gelmiş gibi :) zaten yetiştirdikleri hep tropikal. Ve çok hoş sohbet.
Bir tane goji aldım 15 tl. ye köyümün kahvesinin önüne diktim. Bir de sarmaşık verdi ama ismi ve cismi yabancıydı aklımda tutamadım. Onu da yanına diktim.
Çümle alem hem çay içiyor hem yüzüne bakıyoruz, goji'nin. Çok faydalı bir bitkiymiş de, milleti bir yönü var ki, en çok orası alakadar ediyor. ;)
Ben ne diyecektim? :)Evet, kepeğe aşıladığım bukaşilerin ömrü 2 ay kadar. Ama aşılayıp havasız torbada 10 gün beklettikten sonra gölgede kurutursan 1 yıldan fazla bekletebiliyorsun. (Sn Doğasever'e teşekürler)
Sevgili Eray mutlaka beklerim. Sevgiyle kal.
verdoque
26-04-2010, 07:01
Sn Halil Önen, tam soracağım sorunun cevabını vermişsiniz :)
Benim bukaşi kovasıyla beraber gelen bukaşi biz tatildeyken torbanın içinde bembeyaz küf olmuş. Onu bir daha kullanabilir miyim diye soracaktım. Bu haliyle gölgede kurutsam bir yıl kullanabilirim yani öyle mi:)
Dogasever
26-04-2010, 08:55
Sn Halil Önen, tam soracağım sorunun cevabını vermişsiniz :)
Benim bukaşi kovasıyla beraber gelen bukaşi biz tatildeyken torbanın içinde bembeyaz küf olmuş. Onu bir daha kullanabilir miyim diye soracaktım. Bu haliyle gölgede kurutsam bir yıl kullanabilirim yani öyle mi:)
Sn Verdoque
Yeni üretilmiş Bukaşi gölgede kurutulursa, 1 yıl veya daha uzun süre dayanır. Ama anladığım kadarıyla sizin Bukaşi bembeyaz küf olduğuna göre (yanlış anlaşılmasın beyaz küf bozulmuş demek değil aksine bukaşiniz en verimli çağını yaşıyor demektir!), benim düşünceme göre kurutma işlemi için artık çok geç. (Bunun söylememin nedeni hiç beyazlaşmış Bukaşiyi kurutmadığım için ama siz deneyebilirsiniz! Sonucu bize de bildirirsiniz.). En iyisi en kısa sürede kullanmanız. Kompostunuza ilave edebilirsiniz. Saygılar
verdoque
26-04-2010, 09:50
Anladım, keşke bukaşiyi ilk geldiğinde kurutsaymışım. Böyle olacağını tahmin edemedim. En kısa zamanda kullanayım, bir kısmını da kurutayım. Bitiremezsem gübreyle beraber kompost çukuruna karıştırırım artık.
Bir dahaki bukaşiyi kendim yapacağım ve kurutup saklayacağım :)
kardelen3
26-04-2010, 18:15
Burda bizimle bilgilerini paylaşan tüm ağaç dostlarına teşekkür ederim. Bende ilk ema mı aldım. Evdeki atıkları değerlendirmeyi düşünüyorum. Halil beyin bukaşi yapımı konusunda verdiği görsel ve deneyimleri bana çok yardımcı olacak. En kısa zamanda kepek tedarik edip uygulamaya başlayacağım. Bukaşi kovasını kendim yapmayı planlıyorum. Gelişmeleri sizlerle paylaşacağım. 2 lt istemiştim. 1 ltlerisini kendim diğerini babamlar hayvancılık yapıyor. Burdan edimdiğim bilgiler doğrultusunda babamı yönlendirerek uygulayacağız. Fırsat buldukça çevremdekilere EM faydalarını ve sizlerden öğrendiklerimi anlatmaktan kendimi alamıyorum. Başarılı olursam arkamdan sürükleyeceğim daha bir çok EM kullanıcıların artacağına inanıyorum.
Dogasever
26-04-2010, 19:08
Teşekkürler Sn Kardelen
Tüm EM Türkiye ekibi olarak çalışmalarınızı destekliyoruz. Kullanım hakkında bir sorunuz olursa ya da yaptıklarınızı buradan bizimle paylaşabilirsiniz. Kırklareli'nde EM'cilerin sayısını artıracağınızdan hiç şüphem yok! Saygılar
verdoque
26-04-2010, 19:57
Sn Kardelen ben de etrafıma anlatıp duruyorum. Geçen Kayseri'ye gidişimde amcama bahsetmiştim. Hatta Kayseri bayisinin kartını vermiştim. Bu gidişimde 1lt EMA götürdüm denesin diye. Bir baktım kendi 20lt'lik almış yarısını kullanmış bile:) En çok çimleri değerlendirme ve gübrede kullanabileceğine sevindi. Seradaki fidelerde de kullanmış.
Sn Dogasever, amcam EMA bidonunu dışarda bırakmış. Ben söyleyince içeri aldı. Geceleri de hala soğuk oluyor. Bozulmuş mudur acaba? Bozulduğunu kokusundan mı anlarız?
Dogasever
26-04-2010, 21:32
Sn Kardelen ben de etrafıma anlatıp duruyorum. Geçen Kayseri'ye gidişimde amcama bahsetmiştim. Hatta Kayseri bayisinin kartını vermiştim. Bu gidişimde 1lt EMA götürdüm denesin diye. Bir baktım kendi 20lt'lik almış yarısını kullanmış bile:) En çok çimleri değerlendirme ve gübrede kullanabileceğine sevindi. Seradaki fidelerde de kullanmış.
Sn Dogasever, amcam EMA bidonunu dışarda bırakmış. Ben söyleyince içeri aldı. Geceleri de hala soğuk oluyor. Bozulmuş mudur acaba? Bozulduğunu kokusundan mı anlarız?
Merak etmeyin, biraz soğukta kaldı diye bozulmaz! Biraz ısınınca yine kendine gelir. Soğukta bıraktıysanız, en iyisi kullanmadan önce bidonu 45 C derece'lik ılık su banyosuna daldırıp yarım gün kadar ısınmasına izin verin. Yine canlanacaklardır!
komkarbey
27-04-2010, 19:45
bugün bende ema ile tanıştım adana bayisi ahmet bey(burdan da teşekür ederim) emayı kendisi getirdi müşteri memluniyeti bu olsa gerek :)
hafta sonu bende meyve ağaçlarıma uygulayacağım sonuçları da burda paylaşırım
verdoque
27-04-2010, 20:41
Sn Dogasever,
Bugün sebze adalarıma yeşillikleri ekip/dikip EMA'lı suyla suladıktan sonra dayanamadım ve kompostun durumunu bir kontrol edeyim dedim. Bahçe toprağı kuruydu ama poşetle örttüğüm için çukurun üst yüzeyi oldukça nemli kalmış. Neyse köşeden azıcık toprak kaldırdım çimin durumu şöyleydi:
1)Baktım hala yeşil, ama rengi koyuydu. Beyaz küfleri göremedim.
2)Dokundum, oldukça nemliydi.
3)Kokladım, toprak gibi kokuyordu.
Haftasonu koyun gübresi alıp çukuru da açıp karıştıracağım, belki bukaşi kovasından da ilave yapabilirim.
Çimlerin kompostlaştığını nasıl anlayacağım?
(Çok soru soruyorum bu ara kusura bakmayın:))
Öncelikle herkese selamlar;
EM için verilen bilgiler için herkese teşekkür ediyorum.EM'den bir arkadaşım sayesinde haberdar oldum ve daha detaylı bilgi alabilmek için siteye üye oldum ve EM hakkında birçok şeyi sizlerin sayesinde öğrendim.
Benim ailem manisa alaşehirde bağcılıkla geçimini sağlıyor yaklaşık 30 dönüm üzüm bağımız bulunuyor, genelde kulaktan dolma eski yöntemler kullanıyorlar bu nedenle de verimli ve yüksek oranda üzüm elde edemiyorlar buna rağmen harcanan emek ve yapılan harcamalarda artmakta özellikle kimyasal gübreler ve zirai ilaçlamalara yapılan masraflar aşırı derecede artmış durumdadır yıllık bazda 30 dönümlük bağ için işçilik masrafı hariç zirai ilaçlara ve kimyasal gübreye 7000 tl para harcanmaktadır. Aynı zamanda bu kadar ağır masraftan sonra zirai ilaçlar ve kimyasal gübreler nedeniyle bağ toprağına ve asmasına büyük zararlar vermek zorunda kalıyoruz.EM bizi gerçekten bu maliyetten kurtarıp organik bağçılık yapmamızı ve verim artışını sağlayabilir mi çok merak ediyorum.forumda yapılan tüm yorumları ve bilgileri inceledim, ama üzüm bağları ile ilgili soru soranı **** uygulama yapanı göremedim bu yüzden sizden detaylı olarak bilgi almak isterim.
Bağlarımızda şuan 30-40 cm boyunda filizlenme oldu ve ilk sulamayı salma sulama yöntemiyle yaklaşık 15 gün önce yaptık bir sonraki sulamayıda yaklaşık bir ay sonra yapacağız bu aşamadan sonra bana EM uygulaması olarak hangi oranda ne yapmamı tavsiye edersiniz(çünkü em'i hemen uygulayıp sonuçları görmek için sabırsızlanıyorum)
EM kullandıktan sonra ilerleyen dönemlerde salkım boylarında ve tanelerde ne gibi değişiklikler gözlemlerim.
saygılarım...
Dogasever
28-04-2010, 10:19
Sn Dogasever,
Bugün sebze adalarıma yeşillikleri ekip/dikip EMA'lı suyla suladıktan sonra dayanamadım ve kompostun durumunu bir kontrol edeyim dedim. Bahçe toprağı kuruydu ama poşetle örttüğüm için çukurun üst yüzeyi oldukça nemli kalmış. Neyse köşeden azıcık toprak kaldırdım çimin durumu şöyleydi:
1)Baktım hala yeşil, ama rengi koyuydu. Beyaz küfleri göremedim.
2)Dokundum, oldukça nemliydi.
3)Kokladım, toprak gibi kokuyordu.
Haftasonu koyun gübresi alıp çukuru da açıp karıştıracağım, belki bukaşi kovasından da ilave yapabilirim.
Çimlerin kompostlaştığını nasıl anlayacağım?
(Çok soru soruyorum bu ara kusura bakmayın:))
Sn Verdoque,
Tabii ki soru soracaksınız.
Bukaşi kovasından ilaveyi mutlaka yapın. Çok faydası olacaktır. Kovadan bukaşiyi almadan önce üzerinden bastırarak musluğundan nemini iyice almayı unutmayın. Bir defa karıştırdaıktan sonra üzerinden yaklaşık 3-4 hafta daha geçince her şey bitki ya da çöp görünümünü kaybederek toprak olacak. O zaman kompostlaştığını anlayabilirsiniz.
Aslında, ben bu kompostlaşma teriminin pek iyi anlaşıldığını zannetmiyorum. EM açısından kompostlaşmayı tarif edeyim:
EM ile muamele görmüş organik maddede kompostlaşma o anda başlamış demektir. Kompostlaşma, devam eden ve ilk başta kompost yapımında kullanılan organik madde bitene kadar, hiç bitmeyen bir süreçtir. Zaten tarımda da bu yüzden faydalıdır. Çünkü kompostlaştıkça, yani organik madde içindeki elementler mineralleştikçe azar azar bitkinin yararlanımına sunulmaktadır. EM kullanılmadan yapılan kompostlaşmada, elde edilen kompostun kullanılabilmesi için kompostlaşma sürecinin belirli bir aşamaya kadar tamamlanmış olması şarttır. Aksi takdirde bitkiye zarar verebilir. Ancak, EM Kompostta, böyle bir koşul yoktur. Organik maddeyi EM ile muamele edip toprağa gömün ve yanına da bitkiyi dikin. (Her ihtimale karşı tam üzerine dikmeyin de yanına dikin) Bitkiye zarar vermeyecektir. Siz şu anda EM'lediğiniz çimleri alıp çim görünümüne bakmaksızın gübre olarak kullanabilirsiniz. Kompostlaşma ne zaman bitecek acaba diye kaygı duymanıza gerek yok! Saygılar.
verdoque
28-04-2010, 10:45
Kompostlaşmadan kastım kullanılabilir hale gelmesiydi. Atıyorum fazla asidik olması gibi bilmediğim başka bir sorun olur mu diye merak etmiştim. Youtube'da videolar görmüştüm, ev atıkları 2 ay içinde simsiyah toprak oluyordu. Çimleri yemyeşil görünce bir sorayım dedim.
Ben bu çim-gübre karışımını adalarda malç olarak kullanmak istiyorum. Havalar ısınana kadar daha vakit var. O zamana kadar olabildiğince fermente olsunlar, arada biçilen çimlerden de ekleme yaparım, ihtiyaç duyduğumda da açıp kullanırım o zaman.
Çok teşekkürler...
daylightmn
28-04-2010, 13:45
sayın verdoque kayseri bayisinin tel ve adresini verebilirmisiniz, 15 gün önce yozgat'tan ankara bayisine verdiğim sipariş hala elime ulaşmadı. kayseriye sık sık yolum düşer, olmazsa bizzat gidip kendim alırım diye düşünüyorum. teşekkürler....
Zeytinlibahçe
28-04-2010, 16:40
Halil bey selamlar
Zeytin pamuklu bitinden uyguladıgınız başarılı yöntemle kurtuldugunuz kulaktan kulaga dolaşıyor anlatırmısınız?
verdoque
28-04-2010, 21:39
sayın verdoque kayseri bayisinin tel ve adresini verebilirmisiniz, 15 gün önce yozgat'tan ankara bayisine verdiğim sipariş hala elime ulaşmadı. kayseriye sık sık yolum düşer, olmazsa bizzat gidip kendim alırım diye düşünüyorum. teşekkürler....
Sn daylightmn,
Ergene Nehri Toplantısı'nda hemşeri çıkınca kartını almıştım:) Daha sonra telefonu kaydedip kartı amcama verdim. O yüzden adresi yok malesef. Cep telefonu olduğu için size özel mesajla gönderdim.
Sn Dogasever, 718 nolu mesajda EM bayilerini ve iletişim bilgilerini vermiştiniz. Bu mesajı yeni eklenen bayi varsa onları da ekleyerek konunun en başına ya da EM satış başlığına taşıyabilir misiniz? Aradan bulmak çok zor oluyor.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=601789&postcount=718
Halil Önen
29-04-2010, 01:02
Halil bey selamlar
Zeytin pamuklu bitinden uyguladıgınız başarılı yöntemle kurtuldugunuz kulaktan kulaga dolaşıyor anlatırmısınız?
Evet kaptanım,
kesin ve net bir zafer kazandım, başımın belası pamuklu biti yendim.
15ml. Em5 + 15ml. Emfpe + 15ml. Delfin WG :
bu 3 ürünü 15lt. suda _sırt tulumbası_ karıştırdım. 5 er gün ara ile 4 defa zeytin fidanlarına attım.
Delfin' i zeytin uc zararlısı için karıştırdım. Zira geçen yıldan teçrübem vardı.
Ema tek başına başarılı değil.
Hatta bizim çiçekcilerin uyguladığı; 10 yemek kaşığı arap sabunu, 5 diş sarımsak zeytinyağında ezilir _bir çıkıya konur ve sırt tulumbasının içine sarkıtılır_ şeklindeki ilaç da etkili olmadı. Pamuklu bitler dağıldıktan sonra yine _eskisi gibi olamasada_ toplandılar. Belki birkaç uygulama gerekiyordu.
Heryıl yapacağım pamuklu bit ve zeytin uc zararlısı ile organik mücadelemi
netleştirdim.
Ayrıca bu karışımın fidanların gelişimini ve tomurcuk oluşumunu çok olumlu yönde etkilediğini görüyorum. Meyve tutumunu nasıl olur bilemem.
Bu karışımı 1 ay ara ile devam etmeyi düşünüyorum. Belki arada ema da atarım.
Hani zeytin kurduna da iyi gelir mi gibisinden.;)
(doğasever' e teşekkürler.)
Halil Önen
29-04-2010, 01:48
Öncelikle herkese selamlar;
EM için verilen bilgiler için herkese teşekkür ediyorum.EM'den bir arkadaşım sayesinde haberdar oldum ve daha detaylı bilgi alabilmek için siteye üye oldum ve EM hakkında birçok şeyi sizlerin sayesinde öğrendim.
Benim ailem manisa alaşehirde bağcılıkla geçimini sağlıyor yaklaşık 30 dönüm üzüm bağımız bulunuyor, genelde kulaktan dolma eski yöntemler kullanıyorlar bu nedenle de verimli ve yüksek oranda üzüm elde edemiyorlar buna rağmen harcanan emek ve yapılan harcamalarda artmakta özellikle kimyasal gübreler ve zirai ilaçlamalara yapılan masraflar aşırı derecede artmış durumdadır yıllık bazda 30 dönümlük bağ için işçilik masrafı hariç zirai ilaçlara ve kimyasal gübreye 7000 tl para harcanmaktadır. Aynı zamanda bu kadar ağır masraftan sonra zirai ilaçlar ve kimyasal gübreler nedeniyle bağ toprağına ve asmasına büyük zararlar vermek zorunda kalıyoruz.EM bizi gerçekten bu maliyetten kurtarıp organik bağçılık yapmamızı ve verim artışını sağlayabilir mi çok merak ediyorum.forumda yapılan tüm yorumları ve bilgileri inceledim, ama üzüm bağları ile ilgili soru soranı **** uygulama yapanı göremedim bu yüzden sizden detaylı olarak bilgi almak isterim.
Bağlarımızda şuan 30-40 cm boyunda filizlenme oldu ve ilk sulamayı salma sulama yöntemiyle yaklaşık 15 gün önce yaptık bir sonraki sulamayıda yaklaşık bir ay sonra yapacağız bu aşamadan sonra bana EM uygulaması olarak hangi oranda ne yapmamı tavsiye edersiniz(çünkü em'i hemen uygulayıp sonuçları görmek için sabırsızlanıyorum)
EM kullandıktan sonra ilerleyen dönemlerde salkım boylarında ve tanelerde ne gibi değişiklikler gözlemlerim.
saygılarım...
Sn. Feriyim, hoşgeldiniz.
Sizi görmediğimizi zannetme, biz muhabbete dalmışız da siz ekmek arası gidiyorsunuz gibi gelebilir. Değildir.
30 dönüm bağınız var ve geçiminizi buradan sağlıyorsunuz. Az yeri olanlar için değil ama, dediğiniz gibi gübreler çok pahalı. Ancak zehirli ilaçlar nedense ucuz ama alternatifleri pahalı.
EMA ise bunların içinde en ucuza geleni ve hemde kullanım kolaylığı var.
Biz de ilk defa 2 dönümde deniyoruz. Başladık. 500 lt suya 1kg ema' yı yapraktan atarak başladık. (Şimdi yapraklar küçük az ema gidiyor)
Bunu tam bir sıraya oturtmadık. Ay da bir gibi düşünüyoruz.
2 defa 1000lt ye 1 kg Ema' yı topraktan vermeyi düşünüyoruz. Sulama zamanı. Salma sulama ile. Saldığımız su dizinin sonuna yakın ema'yı az az vermeyi düşünüyoruz. (ema ıslanmış toprağı çok seviyor)
(Unutmayın pekmezi sizden olursa 1 lt. ema 3 tl ye bile gelmiyor.)
Deniyoruz ya, bu tarlada hiç bir gübre kullanmayacağız. Böylece net faydayı göreceğiz.
Küllemeye karşı Mastercop sc ve salkım güvesi için delfin wg kullanmayı düşünüyoruz.
Bunlar da organik ve Ema ya zararları yok. (em5 ve emfpe belki zararlılara iyi gelebilir. Az bir yerde denemek gerek. Büyük yerler için pahalıya gelir. bu karışımlarım da ana maddesi em1 ama...!)
Bence denemeye değer.
Kolay gelsin
daylightmn
29-04-2010, 07:44
bilgiler için teşekkür ederim, hemşehrim.
denizakvaryumu
29-04-2010, 07:44
Küllemeye karşı Mastercop sc ve salkım güvesi için delfin wg kullanmayı düşünüyoruz.
Bunlar da organik ve Ema ya zararları yok. (em5 ve emfpe belki zararlılara iyi gelebilir. Az bir yerde denemek gerek. Büyük yerler için pahalıya gelir. bu karışımlarım da ana maddesi em1 ama...!)
Bence denemeye değer.
Kolay gelsin
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=515320&postcount=3
acemi_caylak
29-04-2010, 08:35
Büyük yerler için pahalıya gelir. bu karışımlarım da ana maddesi em1 ama...!)
Bence EM5 + EMFPE'yi bizim gibi büyük bahçelerde uygulayanlar için, Sn. Naturem ve Dogasever bir şeyler yapcaklardır diye düşünüyorum.
İsteyenin bir yüzü hesabı:)
acemi_caylak
29-04-2010, 09:22
EM'nin zentinde peridiyositeyi azalttığına dair gözlemlerim var ama
henüz sonuçlar netleşmediği için kesin bir şey söyleyemeceğim.
Bizim ağaçlardan yaşlı olanlar kesinlikle bir yıl meyve verir bir yıl vermezlerdi.
Ancak son 3 yıldır sürekli meyve veriyorlar. Evvelki sene çok az meyve
vermişlerdi. Geçen yıl var yılıydı meyve tutumu çok güzeldi.
Bu yıl EM kullandık geçen yıl var yılı olmasına rağmen sert budanan
ağaçlarda yine çiçekler var. Bu çiçekler evvelki seneden daha fazla.
Eğer bunlar meyve tutarsa EM kesinlikle etkili olmuştur diyeceğim.
Aşağıda bazı resmiler var. Sadece peridiyosite gösteren ağaçlarda
değil diğer ağaçlarda da bolca çiçeklenme var.
Bu arada Delfin, EM5+EMFPE ve bordo bulamacı karışımı (Delfin, EM5+EMFPE karışımı ile ve bordo bulamacı 2 gün arayla uygulandı) uçlardaki don zararına karşı çok etkili olmuş gözüküyor.
Ayrıca Antepfıstığı ağaçları çok güzel meyve tuttular. Sanırım 2 kere topraktan uygulanan 3/1000 lik EM doping gibi geldi. Yeni filizlenen dala dikkat sulu tarında bile 1 yıllık filiz ancak bu kadar olur.
Birde Antepfıstığı ağaçlarında Karagöz Kurdu' nu EM ile yenebilirsek çok iyi olacak. Çünkü çok inatçı bir zararlı.
139797
139798
139799
139800
Dogasever
29-04-2010, 12:51
Bence EM5 + EMFPE'yi bizim gibi büyük bahçelerde uygulayanlar için, Sn. Naturem ve Dogasever bir şeyler yapcaklardır diye düşünüyorum.
İsteyenin bir yüzü hesabı:)
Sn Acemi
Mesaj alındı, harekete geçildi. Bir bileşeni bekliyorum. EM FPE'ye ilave edip yollayacağız. İnşallah göz kurdu belasından elbirliğiyle kurtulacağız. Kolay gelsin.
Dogasever
01-05-2010, 12:08
Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi, Orman Fakültesinden Doç. Dr. Soner Kazaz, Ziraat Fakültesi'nden Prof Dr. Hasan Baydar ve Dr Sabri Erbaş tarafından gerçekleştiren "Mikrobiyal Aşılama Yoluyla Yağlık Güllerin (Rosa damascena Mill.) Dormantlığının Kırılması" adlı çalışma tamamlanmış ve bu çalışmada EM dahil piyasada ticari olarak bulunan bazı mikrobiyal aşılama ürünleri karşılaştırılmıştır. Yapılan çalışma hakkında sayın hocalarımız İngilizce bir makale de yayınlayarak uluslararası bir dergiye göndermişlerdir. Makale henüz yayınlanmamış olmasına rağmen, sağolsunlar bir kopyasını da bana yolladılar. Makalenin özetini belirten iki grafiği aşağıda yayınlıyorum.
140560
Şekil 1 - Mikrobiyal aşılayıcıların tohum çimlenmesine (%) etkisi
Çeviri:
Seed germination (%): Tohum çinlenmesi (%)
Microbial treatment: Mikrobiyal işlem
Preamature: Prematür
Greenhouse: Sera
Cumulative: Kümülatif
140561
Şekil 2: Mikrobiyal aşılamanın ortalama çimlenme süresine (gün) etkisi
Çeviri:
Mean germination time (days): Ortalama Çimlenme Süresi (gün)
Not: Çalışmada EMA kullanılmıştır!
Yukardaki grafiklerden de anlaşılabileceği gibi, EM ile işlem görmüş tohumların %100'ü çimlenmiştir hem de en kısa sürede çimlenmiştir. Hocalarımıza yaptıkları çalışma için teşekkür ederim. Üniversitelerimizden bu tür mikrobiyal ürünleri deneyerek çalışmalarını artırmalarını diliyoruz. Diğer üniversite ve fakültelerimizden, tarım, çevre ve hayvancılık alanlarında araştırma yapmak isteyen tüm araştırmacı hocalarımızı destekliyoruz. Bize sadece bir mesaj atmanız yeterli.
sayın acemi;
yazından okuduğum kadarıyla sizde ilkbahar geç donlarından müzdaripsiniz bizim gibi.bu yıl 17 martta yaşanan dondan sonra manisa alaşehir deki üzüm bağlarında resmi olarak açıklanan %85 lik rekolte düşüklüğü var her iki yılda bir büyük derecede don kayıpları yaşamaktayız,bende dondan en az derecede etkilenmek için neler yapabilirim diye yaptığım araştırmalarda süleyman demirel ünv. ziraat fakültesi öğretim üyesi olan bir prf.dr geliştirmiş, bu sıvının üretimini de yine bu ünv.denin yaptığı belirtiliyor.bu arada bu sıvı doğal bitki antifirizi olarak geçiyor adıda CROPAID.ben önümüzdeki yıl bu sıvıyı bağlarımıza uygulamayı planlıyorum gerçekten bu sıvının etkili olduğuna inandım.bence sizde bir inceleyin belki donlar için kesin bir çözüm olur...saygılar.
Sayın Doğasever;
30 dönüm üzüm bağına yapraktan ilk defa önerilen oranlarda EM5 ve EM FPE uygulamak istiyorum ama bir uygulama için çok büyük maliyetler çıkıyor bunların yerine EMA uygulasam yapraktan yine aynı verimi ve faydayı alabilirmiyim? Aynı zamanda EMA yı topraktanda uygulayacağım. EMA oluştururken 50ml EM + 50ml (keçiboynuzu pekmezi)+900ml klorsuz suyu 35 derecede ısıtarak karışımı sağlıyacağım. keciboynuzu pekmezi yerine üzüm pekmezi kullansam yine aynı etkiyi sağlayabilir mi ema çünkü elimde bol miktarda üzüm pekmezi mevcut..
saygılar..
Dogasever
01-05-2010, 17:48
Sn Feriyim
Size özelden de mesaj attım. Eğer EM5 ve FPE pahalı gelirse, EMA kullanabilirsiniz. Üzüm pekmezini de kullanabilirsiniz. Gayet güzel çalışır. Boşu boşuna başka şekerli maddeye para harcamayın. Ü. pekmezini kullanın. Ayrıca, EM dona karşı da etkilidir. Kolay gelsin.
acemi_caylak
03-05-2010, 09:35
Halil Bey'e söz vermiştim. Ağaç diplerinden temizledğimiz otlarla siyah poşetler içerisinde yaptığımız kompostun görünümü aşağıdaki gibidir.
Oluşum tam tamamlanmamış ancak beyaz küf oluşumları gözüküyor. Bence poşetin içerisine birazda kahverengi malzeme katsak güzel bir kompost elde edebilirdik. Şimdi bunun üzerini toprakla kapattık, sürecin tamamlanmasını bekliyoruz.
141062
acemi_caylak
03-05-2010, 10:39
Sevgili Dogasever,
İz element içeren ürün ne zaman hazır olacak acaba? Çünkü bazı ağaçlara (kiraz ve bağ) demir sülfat uygulamak istiyorum. Eğer ürünün hazır olması uzun sürmeyecekse iz element içeren EM yi kullanabilirim. Eğer biraz daha zaman alacaksa, EMA ile demir sülfatı karıştırsam bir problem olur mu acaba? Daha önce bakır sülfatta bir problem olmayacağını söylemiştiniz ve bunu deneyerek yararını gördük. Ağaçlar çok güzel toparladılar.
verdoque
03-05-2010, 11:13
Halil Bey'e söz vermiştim. Ağaç diplerinden temizledğimiz otlarla siyah poşetler içerisinde yaptığımız kompostun görünümü aşağıdaki gibidir.
Oluşum tam tamamlanmamış ancak beyaz küf oluşumları gözüküyor. Bence poşetin içerisine birazda kahverengi malzeme katsak güzel bir kompost elde edebilirdik. Şimdi bunun üzerini toprakla kapattık, sürecin tamamlanmasını bekliyoruz.
141062
Sn acemi_caylak,
Önceki mesajlarınızın tarihine baktım. İlk mesaj 09.03.2010'daymış. Yani 2 ay olmadan otlarınız bu hale gelmiş. Benim çimlere göre bayağı iyi durumda. Elinize sağlık :)
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3903&page=23
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=604216&postcount=737
acemi_caylak
03-05-2010, 12:16
Sn. Verdoque,
Aslında tam 48 gün olmuş. Belirttiğim gibi içine kahverengi malzeme katarsak daha hızlı sonuç alırız diye düşünüyorum.
komkarbey
03-05-2010, 13:28
sayın acemi_caylak elinize sağlık güzel görünüyor
bu 48 gün boyunca poşetleri açtınız mı nemlendirme yaptınız mı
bizim burada da bu senede yağmurun çok yağmasıyla ot çok fazla kendime birde belediyelerin kullandığı motorlu tırpandan almayı düşünüyorum bol bol otları biçerim :)
ayrıca kıştan kalan yaprakta çok birde içine hayvan gübreside katarım bu sene de samanda ayırırım yani kısaca elime ne geçerse katarım bakalım nasıl bir gübre olacak
yok mu başka fikri olan
acemi_caylak
03-05-2010, 13:58
Sn. Komkarbey,
48 gün (6 Mart - 23 Nisan Arası, fotoğrafı bugün eklememin nedeni, çektiğim dosyaları flash belleğe kopyalamıştım ancak flash bellekteki dosyalar bozulmuştu. 22-23-24 Nisan tarihinde çektiğim resimleri CD ile Antep'ten tekrar gönderdiler.) boyunca poşetleri hiç açmadık. Poşetlere otları doldururken EMA ile spreyledik ve her ağacın dibindeki kendi toprağından ekledik. Daha sonra poşetleri sıkıca bastırarak havasını aldık ve ağızlarını kapattık. 23 Nisan'a kadar hiç açmadık.
Sizin sözünü ettiğiniz malzemeler ile karışım çok daha güzel sonuç verir diye düşünüyorum.
Dogasever
03-05-2010, 15:50
Sn Acemiyi kutluyorum.
Kendi toprağındaki yerli yararlı mikroorganizmaları da bu yolla çoğaltmış oldu. Yeni ürün hemen hemen hazır olmak üzere. Sanırım size yeni üründen gönderilecek.
Sadece küçük bir not: EM Kompost'un nasıl göründüğü önemli değildir. Nasıl görünürse görünsün kullanılabilir.
Halil Önen
03-05-2010, 22:52
141274sn. Verdoque,
sn. Acemi 48 gündür bekliyorum. 4. Resme bak gör halimi. Bir ay demiştik. Otlar büyüdü. Zeytini bulabilene aşkolsun. Kahverengi az mı geldi? Eee deneme bu, acemilik işte olur böyle.
şimdi senin acemiliğinden yararlanmam gerek. Alınma bu işi başlatan sendin. Yıllardır bu kadar otu nasıl değerlendilir diyen ben.
Evet bende kahverengi malzemenin az olduğunu düşünüyorum ve geçen yıldan kalan kuru ve çürümüş otların kullanmayım.
Yanında 1 kg. Leonardit.
1 kg. Em bukaşi kompost (ema(sprey)+yanmış ahır gübresi+klino+ema(kepek)karışımı)
evet sayın doğaseverin dediği gibi görüntüden çok _görüntü de yadsıyamam ama :)_işlevi önemli.
Aslında tam 48 gün olmuş. Belirttiğim gibi içine kahverengi malzeme katarsak daha hızlı sonuç alırız diye düşünüyorum.
141275
Leonardit ve em bukaşi kompost
141276
İki çuval yapmıştım.
141277
Zeytinleri görebilene aşkolsun.
141278
Sn. Acemi (usta) teşekür ederim. Neden derseniz. Başka bir tarlada. Çünkü yıllardan beri 600 m kare toprak işlemesiz tarım yapıyordum. İçinde zeytin, mandalin, limon, nar ve ayvalardan oluşan tarlanın otlarını bu şekilde yani zenginleştirilmiş gübre yaparak değerlendireceğim.
Teşekkür ederim.
141274
141275
Leonardit ve em bukaşi kompost
141276
İki çuval yapmıştım.
141277
Zeytinleri görebilene aşkolsun.
141278
Sn. Acemi (usta) teşekür ederim. Neden derseniz. Başka bir tarlada. Çünkü yıllardan beri 600 m kare toprak işlemesiz tarım yapıyordum. İçinde zeytin, mandalin, limon, nar ve ayvalardan oluşan tarlanın otlarını bu şekilde yani zenginleştirilmiş gübre yaparak değerlendireceğim.
Teşekkür ederim.
Sayın Emekçi Halil Önen kardeşim topraklara organik madde kazandırma çalışmalarında sana sonsuz başarılar dilerim, işlerin kolay toprakların bereketi bol olması dileklerimle,aşağıdaki linteki mesajıma göz atarak toprak çalışmalarına katkı sağlıyacağı ümid ederim, sevgilerimle.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=631290&postcount=83
bizim burada da bu senede yağmurun çok yağmasıyla ot çok fazla kendime birde belediyelerin kullandığı motorlu tırpandan almayı düşünüyorum bol bol otları biçerim :)
ayrıca kıştan kalan yaprakta çok birde içine hayvan gübreside katarım bu sene de samanda ayırırım yani kısaca elime ne geçerse katarım bakalım nasıl bir gübre olacak
yok mu başka fikri olan
Arkadaşım komkarbey toprakla ilgili çalışmalarınızı takiple organik atıkların toprağa kazandırılmasındaki yönteme bir katkı sağlar düşüncesi ile, size mevcut malzemelerinizle toprağa ve topraktaki canlılara en maksimum kazancın her dönemde malç yaparak sağlanacağı kanaati taşımaktayım.
Mevcut malzemelerinle oluşturacağın gübreden ( bitki besin maddesi) daha yararlı özelliklte organik madden çok yönlü bir etkileşimle toprağının ve bitkilerinin yararına aynı zamanda çevre içinde yağmur, rüzgar ve güneşin zararlı etkilerini azaltacağı gibi maksimum seviyede yarar sağlayacaktır.
Arkadaşım saydığım bu doğanın etklerini biraz açmam gerekecek, yağmurların şiddetiye oluşan sel sularının toprak erozyonunu azaltılması ve yağmur suyundaki azutun, yapılan malç malzemesiyle tutularak toprağa ilave azot takviyesi, rüzgarın etkileriyle toprakların taşınması ile toprak erozyonunun rüzgarla önlemesi ve rüzgarlarla savrulan yabani ot tohumlarının toprakta çimlenmesinin önlenmesi, güneşin bozucu etkilerinden toprak neminin kaybının önlenmesi ve toprak üstüne serilen malç'ın bir güneş kalkanı gibi foto sentez olayıyla malç'ın güneşin enerjisini toplıyarak topraklara artı değer olarak katılması.
Benim topraksever olarak bu gerçekleri gördüğümden sizleri bilgilendirerek paylaşımlara sunmaktayım, fikir benden hayata geçirerek pratik açıdan değerlendirmek sizlere düşmektedir, bütün toprak severlere sevgilerimle kolaylıklar dilerim.
Dogasever
06-05-2010, 16:16
Lefkoşe Türk Belediyesi, Göçmenköy'de GÜYAP evleri yakınından geçen kötü kokan derede kirliliği ve kötü kokuları yok etmek için ilk Bukaşi Topu uygulamasına başladı:
Haber için tıklayınız:
http://www.kibrisgazetesi.com/popup.php/cat/2/news/92740/PageName/Ic_Haberler
komkarbey
07-05-2010, 06:46
epsody dostum sağol
şuan ağaçların çevresini açıp otları temizliyip humıc a uyguluyorum dikkatimi çekti geçen sene patozla savrulan saman bazı ağaçlarımın kök bölgesini kapatmıştı bu sene baktım orda ot olmamış
bende bu sene hepsine samanla malçlama yapacağım bu arada da yanılmıyorsam acemi çaylak dostumun yurt dışında dikkatini çektiği için bizimle paylaştığı ağaçların kök bölgesine samanla beraber kıştan kalan yapraklarıda sereceğim
formun faydası her gün yeni birşeyler öğreniyorum
mustafacln
07-05-2010, 17:17
Merhabalar,
Sayın Doğasever. Hazır olarak almış olduğum EMa'yı arabanın bagajında unutmuşum. Beş saat sonra farkına vardım. Bir miktar ısınmış, kokusunda ve görünüşünde değişiklik yok. Acaba bozulmuş olabilir mi? Daha yarısı duruyor.
Dogasever
07-05-2010, 17:22
Merhabalar,
Sayın Doğasever. Hazır olarak almış olduğum EMa'yı arabanın bagajında unutmuşum. Beş saat sonra farkına vardım. Bir miktar ısınmış, kokusunda ve görünüşünde değişiklik yok. Acaba bozulmuş olabilir mi? Daha yarısı duruyor.
Bagajda unutmanız tam tersine mikroorganizmaların işine yaramıştır! Sıcaktan hoşlanıyorlar... Hatta kapağı hafifçe gevşetip havasını biraz alırsanız iyi olur. Zira epey faaliyetleri artmıştır! EM kolay kolay bozulmaz. hiç merak etmeyin. Kolay gelsin!
mustafacln
07-05-2010, 17:51
Teşekkürler Doğasever,
Elime aldığım gibi kapağını açtım. Dediğiniz gibi biraz hava çıkışı oldu. Şimdi daha serin bir yere koydum. (oda sıcaklığında güneş görmeyen bir yere)
Ayrıca bir sorum daha olacak. Geç ektiğim bezelyelere iki gün önce yapraktan ve topraktan uygulama yaptım. Çiçeklenmeler birden arttı. Bu kadar çabuk mu etkiliyor?
Dogasever
07-05-2010, 17:59
Teşekkürler Doğasever,
Elime aldığım gibi kapağını açtım. Dediğiniz gibi biraz hava çıkışı oldu. Şimdi daha serin bir yere koydum. (oda sıcaklığında güneş görmeyen bir yere)
Ayrıca bir sorum daha olacak. Geç ektiğim bezelyelere iki gün önce yapraktan ve topraktan uygulama yaptım. Çiçeklenmeler birden arttı. Bu kadar çabuk mu etkiliyor?
Olabilir. Bitkilerin, büyüme, çiçeklenme kapasiteleri hep çevre koşullarının baskılaması altındadır. Bir anda kendileri için onların lehine çalışan EM mikroorganizmalarının rahatlığını gördüklerinde, bir süredir baskılanan bitki bu baskı kalktığı için, ani bir atılımla çiçeklenmiş/mevcut çiçeklerini artırmış olabilir. Bunlar hep karşılaştığımız olaylar. Buradan resim de yayınlayabilirseniz, seviniriz. Kolay gelsin.
idris şenol
07-05-2010, 22:33
epsody dostum sağol
şuan ağaçların çevresini açıp otları temizliyip humıc a uyguluyorum dikkatimi çekti geçen sene patozla savrulan saman bazı ağaçlarımın kök bölgesini kapatmıştı bu sene baktım orda ot olmamış
bende bu sene hepsine samanla malçlama yapacağım bu arada da yanılmıyorsam acemi çaylak dostumun yurt dışında dikkatini çektiği için bizimle paylaştığı ağaçların kök bölgesine samanla beraber kıştan kalan yapraklarıda sereceğim
formun faydası her gün yeni birşeyler öğreniyorum
SAMANLA MALÇLAMAYI BU SENE CEVİZ AĞAÇLARINDA BENDE yapıcam
sayın epsody banada bu konuda ısrarla malçlamayı tavsiye etti
ama malçı ağacın ana gövdesinden biraz uzağa yapalım
Halil Önen
07-05-2010, 22:58
su mercimeği ya da yosun veya alg oluşmasının nedeni, suyun içindeki besin elementlerinin özellikle de azot ve fosfor'un artmasındandır. özellikle barajın suyuna tarım yapılan arazilerden süzülen ve erimiş gübreden ötürü yüksek azot ve fosfor içeren sular karışmış olabilir. Em mikroorganizmaları, bu besin elementlerini kendi hücre ve dna yapılarını oluşturmak için kullanmaktadırlar. O yüzden, em suyun içindeki besin elementlerini azaltarak bunu önleyebilir.
Mutlaka önler demiyorum önleyebilir diyorum çünkü bazı koşulların yerine getirilmesi gerekir. Bunlar:
- su barajdan havuza alındıktan sonra bekleme süresi. (eğer hiç beklemiyorsa, ya da çok az bekliyorsa, mikroorganizmaların besinleri almaları için süre yeterli olmayabilir)
- bu durumda, sadece bukaşi topu yeterli değildir. Em ilavesi de yapılmalıdır. (sıvı dozajlama)
- genelde, havuza giren suyun binde veya onbinde biri oranında uygulama yapılır.
Eğer havuzların tam olarak hacmini ve su miktarını havuzda bekleme süresini verirseniz, daha net rakamlar verebilirim.
Yalnız bir konuyu belirtmeden geçemeyeceğim. Su mercimeği, kötü bir bitki değil ve besni değeri de oldukça yüksek. Bir çok yerde özel olarak su mercimeği çiftlikleri kurulup yetiştirilmeye çalışılıyor. Bunu yetişmesini önlemekten çok, yüzeyden toplayıp hayvan yemi olarak değerlendirmeyi düşünebilirler. Oldukça faydalı bir hayvan yemidir ve özellikle tavuklar bayılırlar!
Havuzlarda suyun kalış süresi önemli, o yüzden kesin rakam veremiyorum.
Su mercimeği.
Bir havuz ortalama 600 m. küp su alıyor.Su deriniliği 2 ile 2,5 m arası değişiyor.
142359
Bunu gibi 12 havuz var ve her dört havuz birbirine alttan bağlı _birleşik kaplara göre_ devamlı akış var. Ancak yüzeyinde su mercimeği oluşuyor.
142360
Bir havuzda su 1,5 (bir buçuk) gün gibi kalıyor.
142361
Mercimek isteyen yem fabrikalarına karın tokluğuna verilebilir. :)Duyurulur.
142362
Sn. Doğasever su yüzeyini spreyleme ile ya da damlama ile verilebilir mi? Nasıl?
Ne kadar? Veya bukaşi toplarının etkisi nasıl olur?
Böyle bir uygulama var mı?
Saygılar
Halil Önen
07-05-2010, 23:04
Malçlama için saman eskimiş, yanmış, küflenmiş- fiatı daha ucuzdur_ olursa tadından yenmez.
idris şenol
07-05-2010, 23:26
Malçlama için saman eskimiş, yanmış, küflenmiş- fiatı daha ucuzdur_ olursa tadından yenmez.
ilginiz için teşekkür ederim halil bey
bu sene tohumluk buğday 10 dekara ektim ,ordan temin edilecek samanları ihtiyaç sahiplerine verip karşılığında eski samanlarını alıp malçlamaya başlıyacam
son yağmurlar inşallah yağarda ,,,yeşeren arziyi tekrar kaz ayağa veya aysan gibi yüzey işleme ağletlerinden sonra malçlamay başlıyacam
fotoğrafları paylaşıcam ***
idris şenol
07-05-2010, 23:29
sayın DOĞASEVER yazılarınızı ilgi ile takip ediyorum bilesiniz:))
bu güne kadar girdiğim organik tarım macarelarında hep aksilikler beni buldu
o yüzden sadece şimdilik seyirciyim,sahadaki arkadaşlarıma başarılar dilerim
Su mercimeği.
Bir havuz ortalama 600 m. küp su alıyor.Su deriniliği 2 ile 2,5 m arası değişiyor.
142359
Mercimek isteyen yem fabrikalarına karın tokluğuna verilebilir. :)Duyurulur.
Sevgili Halil Hocam,
Nerden, ne zaman, ne miktarda alabiliriz ?
sevgiyle kalın
Halil Önen
08-05-2010, 01:14
Ağaç diplerine nasıl malç yapılır; (her yiğidin farklıdır)
Önçe ağacın dibinden toprağı _taç izi_ çekiyor ve kabartıyorsun.
1 kg. klino+ 1 kg leonardit' i toprağa karıştıryorsun. EMA ile 1/1000 gibi spreyliyorsun. (Sadece yanmış ahır güresi de oluyor.)
Sonra 2 veya 4 sayfa kalınlığında gazete kağıdı seriyorsun. (Bu yabancı otların cıkmasına engel oluyor.
Hatta ayrık ve kanyaşının bile canına ot tıkıyor.)
Üzeri Ahır gübresi ile kapatılıyorsun.. 2 parmak gibi. 4 parmak kalınlık şahanedir.
(Eğer bu gübreyi de ema ile spreylediyseniz hatta içine klino +bukaşi kepek+leonardit karıştırmışsanız ...(...) (Cevizin yaprağı dal arasında...)
En son ahır gübresinin üzerine eski saman atıyorsun. ( Ben yeşil ot ile kapatıyorum.)
Yok birde 1/1000 gibi ema ile _en çok 3 liraya geliyor_ sularsan.
142404
(Çıktım Belen kahvesine....)
142405
(Adı kumbağ yani bir kürek altından kum al içine biraz sömüş kireç karıştır, evini sıva...)
idris şenol
08-05-2010, 01:58
Halil bey gazete serme fikri hoşuma gitti
nihayetinde belli bir süre sonra gazetede topraktan gelip tekrar toprağa dönücek
ama son görevi yabani otları baskılıyacak
ilginizden dolayı teşekkür ederim
sibelbozo
08-05-2010, 10:43
sayın doğasever kivilerin çiçeklenme döneminde em li suyu spreylemeyi çiçeğemi yoksa yaprağamı yapmamamız lazım bilgi alabilirmiyim
Dogasever
08-05-2010, 17:38
Sn Sibel Hanım,
Kivi uzmanı değilim ama bildiğim kadarıyla, kivinin yapraklarına ya da çiçeklerine spreyleme yapılmaz diye bir şey yok. Yanılıyor olabilirim tabii ki! Eğer böyle bir sakınca varsa, bilen arkadaşlar lütfen belirtsinler. Ağaca baştan aşağı EM'li su spreylemesi yapılabilir diye biliyorum. Yalnız kivinin yaprakları çok geniş olduğundan bir hayli spreyleme yapılması gerekecektir. Özellikle kurak geçen yaz aylarında kivinin mutlaka haftada bir sulanması gerekecektir. Aşırı nem de aşırı kuruluk da kiviye iyi gelmez. Ayrıca, kivi ekilen toprakların geçirgen olmasına da dikkat etmemiz gerekir. Saygılar.
Dogasever
08-05-2010, 17:43
Halil Bey
Resimler ve açıklama için teşekkürler! Metrekareye 2-3 bukaşi topu ve havuzlara yeni giren suyla birlikte 1/4000 oranında dozajlama su mercimeklerinin iyice azalmasını sağlayacaktır. Ayda bir kez de yüzden 1/10 oranında seyreltilmiş EMA spreylenmesi çok daha mükemmel olur. Ancak, bana sorarsanız, bırakın bu mercimekler yetişsinler! Yüzeyden genişçe bir kepçeyle toplayın ve ya kurutup hayvan yemi yapın ya da kompost yığınınıza karıştırın. Fosfor ve Azot açısından oldukça zengindir. Sevgiler.
Dogasever
08-05-2010, 17:54
sayın DOĞASEVER yazılarınızı ilgi ile takip ediyorum bilesiniz:))
bu güne kadar girdiğim organik tarım macarelarında hep aksilikler beni buldu
o yüzden sadece şimdilik seyirciyim,sahadaki arkadaşlarıma başarılar dilerim
Sn İdris,
Organik girişimlerinizinde tailhsizlikler yaşamanıza üzüldüm. Ama bu tür olaylar inanın birçok kişinin başına geliyor. Tabii ki insan doğal olarak umutsuzluğa kapılıyor. Bizler eğer arkadaşlara zehirsiz tarım yapma çabalarında bir nebze ışık tutabiliyorsak ne mutlu bizlere. Mutlaka organik tarım yapıyor olmanız şart değil, eğer geleneksel tarımda da, sorunlar yaşıyorsanız, lütfen yazın. El birliğiyle, en akılcı çözümleri bulmaya çalışalım. Saygılar
verdoque
10-05-2010, 10:50
Kompost çukuruna yeni bir parti çim, kurumuş ot, bir çuval koyun gübresi ve EMA takviyesi yaptım. Hepsini harmanladım. Dipte kalan çimler kahverengileşmişti.
Yalnız bahçemizde danaburnu var. Toprak altındaki gübreli karışım danaburnu için bir çekim merkezi oluşturur diye korkuyorum. Bu konuda ne yapabilirim?
Dogasever
10-05-2010, 13:26
Kompostunuzun iyi yolda olmasına sevindim.
Danaburnu belalı zararlılardan biri değil mi?
Doğada her şeyin bir çaresi var Sn Verdoque ancak önemli olan bu doğal süreçleri insanların kesintiye uğratmamaları, yok etmemeleri. Yaşadığımız sorunların kaynağında hep kendi hatalarımız yatıyor. Doğal süreçler kendi halinde gitse, inanın danaburnu da sorun olmayacaktı. Ama madem ki sorun ve biz de bu sorunu doğal yoldan çözmeye kararlıyız. O zaman lütfen aşağıdaki açıklamalarımı okuyunuz:
Herşeyden önce, bahçenizin bir kenarına mutlaka bir kütük yığını olmalı. Bu kütük yığını birçok yararlı organizmaya ev sahipliği yapacaktır. İnşallah etrafta kirpi varsa, gelip yerleşecektir. İnşallah diyorum çünkü pestisitler yüzünden doğada neredeyse canlı kalmadı!)
142971
Çok düzenli ve tertemiz bahçeleri oldumo lası sevmemişimdir. Bahçenin bir kenarında, kendi haline bırakılmış bir havuz, diğer bir kenarında kütük yığınları, kırılmış ve ters döndürülmüş saksı parçaları mutlaka olmalıdır. Bunlar hep bahçenizdeki doğal yaşamı destekleyen unsurlardır. Zararlı düşmanlarının yaşamlarını destekleyecek bir ortamı yaratmalıyız. Hepsinden önemlisi ise, pestisit kullanmamalıyız. Çünkü pestisit sorunu çözmez uzun vadede daha da kötüleştirir.
Yeni bir kitap hazırlıyorum: "Zararlılarla Doğal Mücadele" Sadece küçük bir bölümünü buraya koymayı uygun gördüm.
1. NEDEN DOĞAL YÖNTEMLERİ KULLANMALIYIZ?
Kimyasal pestisitler işe yaramaz! Sorunu anında çözer ama uzun dönemde zararlı sorunu daha da büyür ve içinden çıkılması çok daha zor bir hal alır. Pestisitler, doğanın uzun deneyimler sonucu kendi kendine oluşturduğu kontrol ve dengeleme sistemini bozar, işlemez hale getirir. Halbuki zararlı sorununa doğal yaklaşım, bahçenizdeki bitkileri ve diğer canlıları kullanarak, istenmeyen ziyaretçileri kontrol altında tutabileceğiniz anlamına gelir.
2. BAHÇENİZİN KONTROL ALTINDA TUTULMASI
Çok uzun bir zamandır, bahçenizde “hareket eden her şeyi öldür!” ilkesi geçerli olmuştur. Bu düşünce akımını izleyenlerin bahçeleri, çok düzenli ve pırıl pırıl olabilir ancak bahçelerinin bu durumda kalmasına devam etmesi için durmadan zehirli maddeleri topraklarına boca etmek zorundadırlar! Bahçenizin bakımı için bir kere yapay yolları kullanmaya başlamışsanız, bu alışkanlık yapar ve kolay kolay kurtulamazsınız. Gittikçe artan miktarlarda zehir kullanmaya devam etmeniz artık kaçınılmazdır ve kısır bir döngü içine girersiniz. Pestisitler, zararlı sorununu çözmenin ya da zararlıları öldürmenin kolay yolu gibi görünür ancak çok daha karmaşık olan bahçenizde sağlıklı bir dengenin kurulması sorununu asla çözmez, çözemez! Kimsayal maddeler, yalnızca zararlıları öldürmekle kalmayıp, bahçenizde bulunmasını istediğiniz yararlı böcek ve mikroorganizmaları da öldürür. Pesitistler de diğer ilaçlar gibidir: Bir sistemi kısa bir süre için yapay yollardan desteklerler ama uzun dönemde bahçenizin sağlığı bozulacaktır!
2.1. Sağlıklı bir bahçedeki kontrol ve dengeler
Bahçenizdeki canlı yaşamını sona erdirmek için acele etmeyiniz. Rastladığınız zararlıların bahçenizde bulunmalarının bir nedeni mutlaka vardır. Zararlıların sayısını azaltmak için, biyolojik kontrol hep var olmuştur çünkü zararlılar aynı zamanda, çiçeklerinizde polenleşmeyi sağlayan, organik kalıntıları yiyen, diğer zararlıları bitkilerinizden uzaklaştıran, toprağın iyi durumda olmasını sağlayan ya da diğer binbir çeşit yarar sağlayan canlılar için yiyecek anlamına da gelmektedir. Sağlıklı bir bahçe, zararlılarla beslenen çok sayıda zararlı düşmanını da içerecektir. Zararlıların düşmanı ve bizim dostumuz olan bu canlılardan bazıları zararlıları yerler, bazıları ise yumurtalarını konukçu zararlıların içine yumurtlar, topraktaki bazı bakteriler zararlıları zehirleyebilir. Eğer bir ‘zararlı’ türüne ait popülasyonun tamamını ortadan kaldırırsanız, o zararlının doğal düşmanının yiyeceğini de bitirmiş ve bu nedenle, yiyeceği tükendiği için, zararlının düşmanı ama sizin dostunuz olan canlıyı da ortadan kaldırmış olursunuz. Kimyasal pestisit kullanmanın bu zincirleme etkisinin sonuçları öyle boyutlara ulaşır ki, bu son derece korkutucudur.
2.3. Zararlılardan kurtulmak için kullanılan pestisitler aslında zararlılara neden olur!
Pestisitler, aslında bir zararlı sorununu daha da kötüleştirebilir! Sürekli pestisit kullanmaya devam ederseniz, öldürmeyi amaçladığınız zararlılar sonunda adaptasyon göstererek onlara uyguladığınız kimyasal maddelere karşı bağışıklık kazanacaklardır. Bir zararlıyı yok etmek için bir pestisitin sürekli uygulanması sonucu diyelim ki ‘başarı’ elde ettiniz ve zararlıyı yok ettiniz. Kullandığınız pestisitten etkilenmeyen ve aslında ikinci konumdaki zararlının birinci zararlı konumuna gelmesi için de davetiye vermiş olursunuz. Dolayısıyla, bunu takiben de, bu ikincil zararlıdan kurtulmak için de daha fazla ve farklı bir kimyasal madde uygulamanız gerekir ki, bahçenizdeki mevcut zehir kokteyline bir yenisini daha eklemiş olursunuz. Belki ikinci zararlıyı da yenersiniz, ama bu arada bitkilerinize ve toprağınıza da zarar vermiş olursunuz. Pestisitlerin kullanımı yalnız zararlıları öldürmekle kalmaz, bahçenizdeki tüm yaşamı yok eder! Halbuki bu yaşama ihtiyacınız bulunmaktadır!
Şimdi dönelim yine danaburnu sorununa:
Eşek arıları, danaburnunun içinde üreyerek, danaburnunun ölmesine neden olur. Peki eşekarılarını nereden bulacağız. Bulmayacağız, davet edeceğiz. Evet, onların en sevdiği bitkileri dikeceğiz. Nedir bu bitkiler: (Kusura bakmayın sadece İngilizce ve latince adlarını biliyorum.
İşte bir eşek arısı:
142972
Ve davetiyeleri:
False buttonwood,
142973
partridge pea,
142974
142975
Eşek arıları ayrıca çiçek açmış maydanoz ve naneye de gelirler!
Eşek arılarının bir yılda verdiği üç nesil danaburnunun %25'ini hallediyor. Geri kalanı da kirpiler halleder. Ama mutlaka çok azda olsa bırakırlar. (Kontrol altına alırlar!)
Bunların haricinde bir yöntem daha var. Onu da şu anda bitkinin adını hatırlayamadım. Ama hatırlayınca, size vereceğim. Bir bitkinin çiçeklerini toz haline getirip, toprağı ıslatarak serpiştiriyorsunuz. Umarım faydalı olur.
Dogasever
10-05-2010, 15:44
Kirpiler geceleri bahçe bahçe dolaşırlar. Buldukları böcekleri, tırtılları, kulağakaçanları, sümüklüböcekleri ve danaburnu gibi diğer zararlıları yerler. Onlara kedi ve köpek maması verebilirsiniz. Ancak bunu her zaman yapmayın. Bu defa kendi kendilerine beslenmeyi bırakıp size bağımlı hale gelebilirler. Yukarda bahsettiğim kütük yığınının en alt kısmındaki sırada birkaç kütüğü yerinden çıkartarak boşluk oluşmasını sağlayın. Buralara girerek buldukları böcekleri yerler. Kirpiler kompost yığınını da severler. Oradaki böcekleri ve atıkları da yerler. Aşağıdaki gibi bir düzenek ile kompost yığınınızın altına onlara kışı geçirebilecekleri bir yuva (tahta bir kutu) yaratabilirsiniz. Sol taraftaki gibi bir tünel ile giriş çıkış yeri ve sağ taraftaki boru gibi bir hava borusu bırakmayı unutmayın. Ayrıca, rahat etmeleri için de kutunun içine sap ve samanlardan da yumuşak bir yatak hazırlarsanız, mutlaka bu yararlı hayvan size misafir olacaktır. Ayrıca, kompost yığınının ısısıyla da sıcak bır kış uykusu çekecektir.
142994
Sn. Doğasever
Geçen ay bir tanıdığın vasıtasıyla EM ürününü araştırmaya başladım. Bu başlık altındaki tüm yazışmaları okudum. EM ürünü göründüğü kadarıyla herkesin kullanması gereken ama uygulamasında biraz da çaba gerektiren çok faydalı bir ürün.. Umarım bu ürünün gelişimine köstek olunmaz.
Forumdaki yazışmalarda EM in Topraksız tarımda da kullanılabileceği konusunda ufak bir açıklama mevcut. Bunun yanısıra bir mesajınızda da Türkiye'nin en önde gelen topraksız tarım üreticilerinden birisinin bu ürünü denediği ve gelecek sene bu ürünü kullanmaya karar verdiğini(tarihini hatırlamıyorum) yazmışsınız.
Kullanım alanının genelde topraklı tarım olması ve amacın toprağı zengişleştirmek olması nedeniyle bu konu bahsettiğim bir iki açıklama dışında hiç dile getirilmemiş.
Bu konuda daha detaylı bilgi vermeniz mümkünmü?
Bunun yanısıra EM in topraksız tarımda uygulanması konusunda aklıma takılan bir kaç soru daha var;
1) Anladığım kadarıyla EMA'nın işlev kazanabilmesi için organik maddelere ihtiyaç var. Ancak bizim Hidroponic te kullandığımız maddeler suni gübre ve bunlar inorganik diye biliyorum. Bu durumda EMA işlevini nasıl yerine getirebiliyor?
2) Hydroponicte EC ve PH değerlerinin sürekli belirli bir düzeyde kalması gerekmektedir. EMA uygulanmış olan bir besin sıvısındaki mikroorganizmalar faaliyete geçince bu değerleri değiştirme durumu söz konusu mu?
3) Yine 2 numaralı soruya ek olarak; EM suya uygulandığında suyun tuzluluğunu düşürdüğü yapılan çalışmalarla kanıtlanmış. Hidroponikte sıvının tuzluluğu(EC değeri) belirli aralıklarda kalması gerektiği düşünüldüğünde bu durumda suya eklenen gübre EM tarafından yok edilerek sıvının EC sini düşürmeyecekmi? Bu durumda kısır bir döngü oluşmaz mı?
Çalışmalarında başarılar dilerim,
Dogasever
10-05-2010, 20:11
Sn Nbugay
İlginç sorularınız için teşekkür ederim. Sorularınızın yanıtlarını aşağıda maviyle vermeye çalıştım. Saygılarımla.
Sn. Doğasever
Geçen ay bir tanıdığın vasıtasıyla EM ürününü araştırmaya başladım. Bu başlık altındaki tüm yazışmaları okudum. EM ürünü göründüğü kadarıyla herkesin kullanması gereken ama uygulamasında biraz da çaba gerektiren çok faydalı bir ürün.. Umarım bu ürünün gelişimine köstek olunmaz.
Forumdaki yazışmalarda EM in Topraksız tarımda da kullanılabileceği konusunda ufak bir açıklama mevcut. Bunun yanısıra bir mesajınızda da Türkiye'nin en önde gelen topraksız tarım üreticilerinden birisinin bu ürünü denediği ve gelecek sene bu ürünü kullanmaya karar verdiğini(tarihini hatırlamıyorum) yazmışsınız.
Kullanım alanının genelde topraklı tarım olması ve amacın toprağı zengişleştirmek olması nedeniyle bu konu bahsettiğim bir iki açıklama dışında hiç dile getirilmemiş.
Bu konuda daha detaylı bilgi vermeniz mümkünmü?
Bunun yanısıra EM in topraksız tarımda uygulanması konusunda aklıma takılan bir kaç soru daha var;
1) Anladığım kadarıyla EMA'nın işlev kazanabilmesi için organik maddelere ihtiyaç var. Ancak bizim Hidroponic te kullandığımız maddeler suni gübre ve bunlar inorganik diye biliyorum. Bu durumda EMA işlevini nasıl yerine getirebiliyor?
EM, ürünün kalitesini ve raf ömrünü artırmak için hidrofonik besleme sıvılarına ilave edilmektedir. İlave oranları 1/1000 ile 1/10000 arasında değişmektedir. Bitkinin daha iyi gelişmesini, beslenmesini ve hastalıklara karşı daha güçlü olmasını sağlamaktadır. Özellikle EM ile birlikte EM’nin yan ürünleri olan (EM ile birlikte mevcut) enzimler, organik asitler, büyüme hormonları, biyoflavonoidler ve amino asitler, bitkilerin kökleri aracılığıyla alınmaktadır. EM, besin alma potansiyelini ve verimliliğini artırır. EM kök bölgesinde bitki ile simbiyotik bir ilişki içindedir. (Toprakta mikoriza-kök ilişkisine benzer bir ilişki). EM, aynı zamanda, besleme sıvısı içinde besin miktarının yüksek olmasından kaynaklanabilecek bitki üzerindeki stresi de azaltır.
2) Hydroponicte EC ve PH değerlerinin sürekli belirli bir düzeyde kalması gerekmektedir. EMA uygulanmış olan bir besin sıvısındaki mikroorganizmalar faaliyete geçince bu değerleri değiştirme durumu söz konusu mu?
Kullanılan miktarlar o kadar az ki, pH'da ve sıvının iletkenliğinde kayda değer bir değişiklik olmaz. Zaten mikroorganizmalar da bitkilerin kök bölgesinde konsantre olurlar.
3) Yine 2 numaralı soruya ek olarak; EM suya uygulandığında suyun tuzluluğunu düşürdüğü yapılan çalışmalarla kanıtlanmış. Hidroponikte sıvının tuzluluğu(EC değeri) belirli aralıklarda kalması gerektiği düşünüldüğünde bu durumda suya eklenen gübre EM tarafından yok edilerek sıvının EC sini düşürmeyecekmi? Bu durumda kısır bir döngü oluşmaz mı?
Kullanılan sıvı gübrenin çok az bir miktarı mikroorganizmalarca kullanılabilir ancak yine yukarda belittiğim gibi söz konusu miktarlar o kadar azdır ki, herhnagi bir olumsuz etki yaratmaları mümkün değildir. Mikroorganizmalar, içinde hiç sıvı gübre olmayan suyun içinde de yaşıyorlar. Enerjilerini almak için suyun içinde normalde varolan kirliliği (aslında buna kirlilik demek de doğru değil safsızlık ya da yabancı dildeki gibi empürite diyebiliriz. Çünkü su iyi bir çözücü olduğundan içinde mutlaka çözünmüş bazı elementler vardır! Siz koymasanız bile!) kullanarak bile kendi enerjilerini üretebilirler. Kısaca anlatmak istediğim, EM mikroorganizmalarının yaşamlarını devam ettirmeleri için fazla bir enerjiye gereksinimleri yok ve bu enerjiyi güneşten veya suyun ısısından bile alabilirler ya da normal olarak suyun içinde var olan azot, kükürt gibi elementlerden de alırlar. İşin ilginç yanı, eğer suda organik herhangi bir kirlenme varsa, bu kirliliği de temizlerken de enerji alacaktır.
Çalışmalarında başarılar dilerim,
Topraksız tarım da yukarda bahsettiğiniz sorunlardan herhnagi biriyle karşılaşsaydık, topraksız tarımda kullanılmasını önermezdim. Ama gerçekten topraksız tarımda da çok işe yarıyor, tavsiye ederim. Ben de siz başarılar dilerim.
Teşekkürler Sn. Doğasever,
Yakın zamanda yeni bir sistem yapmayı düşünüyorum onu yaptığımda EM ürününü de deneyeceğim. O zaman olumlu/olumsuz deneyimlerimi sizlere de aktarabilirim.
Dogasever
12-05-2010, 21:17
Sn Agacseverler
Bir süreliğine yazılarıma ara veriyorum. Lütfen mesaj ve isteklerinizi info@emturkey.com adresine atınız. Saygılarımla.
Halil Önen
16-05-2010, 00:25
Yer ;Belen köyü.
Üretici ;Ahmet Karcı
8 sıra kabakta ema kullandı. Dikimde kökten. İki defa _birini ben attım_ yapraktan.
Diğer sıralarda bir şey kullanmadı.
144393
Fark bu.
8 sıra fasulyede de kullanılmaya başlandı, deneme için.
idris şenol
17-05-2010, 12:34
HALİL bey denemenizi ilgi ile izliyecem bilesiniz:))
denizakvaryumu
17-05-2010, 21:04
Yer ;Belen köyü.
Üretici ;Ahmet Karcı
8 sıra kabakta ema kullandı. Dikimde kökten. İki defa _birini ben attım_ yapraktan.
Diğer sıralarda bir şey kullanmadı.
144393
Fark bu.
8 sıra fasulyede de kullanılmaya başlandı, deneme için.
EMA gerçekten fark atmış...
Halil Bey, teşekkürler.
Dogasever
18-05-2010, 10:09
Halil Bey bu çarpıcı denemeniz için teşekkürler. Asıl farkı kabakları toplamaya başlayınca görecekler. Toplam hasat süresi de EM'li kabaklarda daha uzun olacak.
kardelen3
21-05-2010, 17:58
Halil beyin bukaşi yöntemini uygulayarak bende kendime yaptım. 10 günden sonra partmanda oturduğum için kuzeye bakan fazla güneş almayan balkonumda hazırladığım bukaşileri kurutmaya başladım. Birde kardeşim badana yapmıştı. Boya kovasını aldım. Annem tohumluk patates ekmişti. Ondanda çuvalı tedarik ettim. Biriktirdiğim mutfak artıklarının içine elime geçen kağıt parçaları ve bukaşidende katarak. ilk kompostumu yapmak için kovaya delikli çuvalın içine karışımı koyarak bastırdım. Güneş görmeyen kömürlükte bekletmeye başladım. Apartmana ait bahçemizde var. Komşular normal olarak ekim yaptılar. Bende deneme amaçlı küçük bir yere fasulye ektim. Gelişmelerden haberdar edeceğim.
verdoque
22-05-2010, 22:56
Bugün bahçede 2 hafta beklemiş ilk EM kompostumu toprağa gömdüm. Kesinlikle rahatsız edici bir kokusu yoktu:)
Kahverengisi biraz fazlaydı, yeşil ve az koyun gübresi ekleyip EM'leyip karıştırdım, üstünü kapattım.
celalahmet
23-05-2010, 10:55
Sayın Doğasever,
Ben EM nin göztaşı yani bakır sülfatla kullanılamayacağını sanıyordum, aynı zamanda bağlarda da kullanılan sıvı kükürt ile birlikte kullanılıyorsa bordo bulamacı ile de kullanılabilir, netleştirebilirmiyiz göztaşi ve sıvı kükürt EM ile karıştırılarak yapraktan püskürtülebilirmi? saygılar.
Dogasever
23-05-2010, 11:16
Sayın Doğasever,
Ben EM nin göztaşı yani bakır sülfatla kullanılamayacağını sanıyordum, aynı zamanda bağlarda da kullanılan sıvı kükürt ile birlikte kullanılıyorsa bordo bulamacı ile de kullanılabilir, netleştirebilirmiyiz göztaşi ve sıvı kükürt EM ile karıştırılarak yapraktan püskürtülebilirmi? saygılar.
Sn Celal Ahmet,
EM'nin Bordo bulamacı uygulamasından olumsuz etkilenmeyeceğini bu başlık altında belirtmiştim. Şu anda kaç numaralı mesaj olduğunu hatırlamıyorum. Ama sizin söylediğiniz gibi, birbiriyle karıştırılarak atılması doğru olmaz. Ne de olsa bakırlı bir bileşiktir ve tüm organizmalar için zararlıdır. Ama Bordo bulamacını uyguladıktan 1 hafta 10 gün sonra EM uygulayabilirsiniz. Her ihtimale karşı ikisini karıştırarak uygulamayın derim. Saygılar.
celalahmet
23-05-2010, 19:09
Sayın doğasever,
Peki sadece sıvı kükürt ile EM karıştırılıp atılabilirmi acaba, saygılar.
Dogasever
24-05-2010, 12:44
Sn Celalahmet
Sadece sıvı kukurt ile EM'yi karıştırarak atınca normalde bir sorun çıkmaması gerekir. Kükürt EM'yi öldürmeyecektir ancak EM, kullandığınız kükürdün küçük bir kısmını kendisi besin olarak kullanacaktır.
Sn Doğasever
Bir süredir bu başlığı takip etmekteyim. Çalışmalarınızı ve her konuya detaylı yaklaşan ve çözüm üreten tavrınızı yürekten kutlarım. Gerçektende EM teknolojisi; günümüzdeki birçok teknolojiden farklı olarak, doğadan fayda sağlarken doğanın bozulmasına değil hatta belki onarılmasına katkı yapıyor gibi görünüyor. Bu yönüyle sizinde işlediğiniz gibi her yönüyle bu teknolojiden faydalanmak , geliştirmek gerektiğini düşünüyorum.
Bende bu sene diktiğim 12 zeytin, 12 çeşitli meyve ağacı ve yaklaşık 60 asma fidanı bulunan İzmir Foça'daki hobi bahçemde kullanmak üzere EM siparişi verdim. Zaten çok detaylı olarak anlattığınız tekniklerle kullanmaya başlayacağım. Kullanıma başladıktan sonra başta siz olmak üzere burada sorularımıza cevap verebilecek birçok tecrübeli arkadaşın olduğunu bilmek çok güzel. Hem bahçemizdeki, tarlamızdaki verimi arttırırken, hemde doğayla dost ürünler kullanmak ayrıca güzel.
Çalışmalarınızda başarıların artarak devamını dilerim. İyi günler.
Sayın Doğasever,
Çiftliğimde 2 tane 100 ton üzerinde süzülme ve yağmur suyu toplayan, sulamada kullandığım havuzlarım var. Bukashi topları yaparak bu havuzlara atsam sizce nasıl olur? Firmanızdan em, emfpe ve em5 temin ettim. Elimde yanmış ve yanmamış koyun gübresi ve bol miktarda kahverengi yeşil kompost yapabilecek materyal var.
Bukashi toplarını pratikte nasıl yapmam gerektiğini anlatmanız mümkün mü? İnternet sitenizde bu bilgiyigöremedim belki de ben farkedemedim.
Bu suyu ceviz, badem, çeşitli meyve ağaşlarıve sebze sulamada kullanıyorum.
Ayrıca koyunlardan dolayı karasinek sorunu yaşıyoruz. 1/50 EM ile ağılların tabanını ıslatmak yeterliolacak mıdır?Farklı bir öneriniz var mı?
Em yi ayrıca belli sayıda koyun kuzu da su veya yemle deneyebilirim. Bu konuda önerileriniz nelerdir?
Ceviz,badem ve koyunlarla ilgili sizin denenmesini istediğiniz uygulamalar varsa yapacağım çalışmada fikirlerinizi almak isterim.
Dogasever
26-05-2010, 14:13
Asağıdaki arkadaşlara birer litre humik asit+Em urunu (EM1 şişesi içinde ve üzerinde numune yazarak) gönderilmiştir. Diğer gönderilemeyen arkadaşlardan özür diliyorum. Çünkü elimizde su anda yeterli deneme ürünü yoktur.
Ürünün kullanım şekli: 1/300 veya 1/400 oranında klorsuz suyla seyrelterek topraktan veriniz. Bir sezonda 3 veya 4 uygulama yeterlidir.
Ne de olsa bu deneme ürün olduğundan, sonucun ne olacağını inanın ben de bilmiyorum. O yüzden, sadece gözden çıkarabileceğiniz bir tek bitkide denemenizi öneririm. Bir zararı olacağını zannetmiyorum ama yine de daha önce denemediğim için kimsenin üzülmesini istemem. Sonucu buradan bildirebilirsiniz. Ben buradan artık yorum yapmıyorum. Benimle bağlantı kurmak isteyen arkadaşlar, email adreslerime mail atabilirler. kayalci@hotmail.com ya da kayhan@emturkey.com Herkese saygilar.
Meyvelitepe
Recep celimli
Ayhan Dukel
Acemi Caylak
Verdoque
Kandemir
Zeytinlibahçe
27-05-2010, 11:04
Sn Dogasever selamlar
Ürünü teslim aldık, teşekkür ederiz.
Zeytinlibahçenin farklı yerlerindeki iki genç zeytin agacını deneme için belirledik, önümüzdeki günlerde uygulayıp, fotagraflarınıda çekecegiz.
Yaz boyunca, yirmi günde bir her agaca 50 lt suyla tatbik edecegiz (1/400lt), dört uygulama, sonbaharda farkı hep beraber paylaşırız.
Zeytinlibahçe
27-05-2010, 18:26
Selamlar,
Geçen yıl ilkbaharda zeytinlibahçede sürüm sırasında köklerin hasarlanması sonucu oluştugunu sandıgımız birbirine çok uzak iki genç zeytin agacımızda verticillium solgunluğu başlangıcı tespit etmiştik.
http://img709.imageshack.us/img709/8602/dsc00190j.jpg (http://img709.imageshack.us/i/dsc00190j.jpg/)
Yaz boyunca kuruyan dalları budamış, önlem olarak çevresindeki topragı işlememiştik.
Sonbaharda her ikiside neredeyse tamaman kurumuş bizde topraktan 30-40 cm yukarıdan kesmiştik, aklımıza ema uygumak gelmiş, her ikisinede taç izdüşümlerine 1/20lt oranında ema ile sulamıştık.
http://img189.imageshack.us/img189/2143/dsc00189py.jpg (http://img189.imageshack.us/i/dsc00189py.jpg/)
Çok yağışlı geçen kış nedeniyle bahçeye yaptığımız kısa ziyaretlerde, uzak olanı ihmal etmiş, girişe yakın olanı ise aklımıza geldikçe dört defa daha aynı oranlarda sulamıştık, en son dün yaptığımız ziyarette gördüğümüz manzara bizi ziyadesiyle memnun etti, ema uygulanan zeytinde kök bölgesinden yeni sürgünler çıkmaya başlamış, diğerinde ise hiçbir canlılık belirtisi yoktu.
saygılarımla
Dogasever
01-06-2010, 11:36
Sn Agaçseverler,
Bundan sonra EM ürünleri alacaklar için, EM Agriton Ltd. fiyatları aşağıdaki şekilde belirlemiştir. Herkese iyi çalışmalar.
EM1 65 TL
EM5 35 TL
EM FPE 35 TL
EMA 10 TL
Fiyatlar KDV hariçtir.
denizakvaryumu
01-06-2010, 11:41
Agritonun fiyatı nedir?
Dogasever
01-06-2010, 11:46
Sn Denizakvaryumu
Agriton Prestij deneme ürün olduğu için henüz fiyatı belli değil.
MeyveliTepe
01-06-2010, 12:55
Ürün elime tam taşınma sırasında ulaştı. Teşekkür etmeye fırsat bulamadım. Tipik iki sebze adasında denemeye alacağım. Teşekkürler.
Dogasever
01-06-2010, 13:21
Sn Meyvelitepe
Ürünü ben kendim denemediğim için sonucu ne olur bilemiyorum. Ama içindeki her bileşen toprak ve bitki için son derece faydalı. O yüzden, olumsuz herhangi bir şey beklemiyorum. Mikroorganizmaların humik asidi, humik asidin de mikroorganizmaları daha yararlı hale getirmesini bekliyorum. Kısacası, ikisi arasında bir sinerji yaratılmış olabilir. Ama yine de isterseniz, sebze adalarınızı riske atmak istemezseniz, önce bir saksıda deneyebilirsiniz. Kolay gelsin.
fskandemir
03-06-2010, 12:39
Merhaba Doğasever,
Agriton Prestij ürününüz elime ,şahsımdan kaynaklanan nedenlerden dolayı, gecikme ile de olsa ulaştı. Çok teşekkür ederim. Firmadaki arkadaşların bu zehiri ne yapacaksın vb. sözlerine karşı durumu anlatmaya çalışıyorum, inşallah anlatmayı başarırım.
Daha önceki mesajlarımda belirttiğim üzere balkonda saksılarda domates, biber, kavun yetiştirmeye çalışıyorum. Bu yıl ilk olarak koyun gübreli karışım ile başladığım serüvene önce standart EM ve şimdi de Agriton Prestij ile devam ediyorum. Her ne kadar ilk üretimden memnun olsam da EM ile spreylenen ve sulanan fidelerin şartları daha zor olsada (daha sık dikim ve daha küçük saksı) daha güzel büyüdüklerini fark ettim.
Agriton Prestiji ise sulama eksiği olan dolayısıyla biraz kuruyan fidelerin şaşırtma aşamasından itibaren (02.06.2010 itibari ile) kullanmaya başladım. Heralde bu denemede ağaçlar.net literatürüne "Agriton Prestij' in Kuru Fideler ile İmtihanı" olarak başarı ile geçer.
Düzenli fotoğraflama imkanım olmaması nedeni ile özür dilerim.
Dogasever
03-06-2010, 14:10
Teşekkürler Kandemir. Kolay gelsin.
Dogasever
05-06-2010, 12:26
Sayın Ağaçsever dostlar,
08.06.2010 tarihinde Marmaris Belediyesi ve 200 kişilik ilkokul-orta
okul-lise öğrencisiyle birlikte Marmaris'in içinden geçen 2 adet derede
Etkin Mikroorganizmalarla hazırlanan topların dereye atılması ve
derede ekolojik yaşamın hayata geçirilmesi çalışması vardır. O civardaki Ağaçlarnet üyeleri ve tüm çevre dostları bu etkinliğe davetlidir.
Sayın Ağaçsever dostlar,
08.06.2010 tarihinde Marmaris Belediyesi ve 200 kişilik ilkokul-orta
okul-lise öğrencisiyle birlikte Marmaris'in içinden geçen 2 adet derede
Etkin Mikroorganizmalarla hazırlanan topların dereye atılması ve
derede ekolojik yaşamın hayata geçirilmesi çalışması vardır. O civardaki Ağaçlarnet üyeleri ve tüm çevre dostları bu etkinliğe davetlidir.
Bu daveti, burada konu içinde yazarsanız, diğer yazılar arasında kaybolur, az kişi okur... Siz de neden kimse katılmadı dersiniz :)
Sonuçta konu Em ile bağlantılı olsa da ayrı bir başlık açmanız gerekiyor.
sayın dogasever...çiçekte olan zeytin ve sebze bahçemde Em 5 -ve Em.F.P.E+1 litre EMA
1 ton suyla uyguladım...250 adet zeytin agacında...sonucları bildireceğim.bilgilernize...başka hiç bir kimyasal müdahalede bulunmayacagım kesinlikle.gerekirse sonucları daha iyi analiz etmek için uzun süre uygulayacagım.
sormak istediğim şudur:
05/06/2010 tarihinde bu uygulamayı yaptım.bu uygulamayı kaç gün sonra tekrar etmem gereklidir.ve sıradaki uygulama nasıl olmalıdır.beni bilgilendirirmisiniz?
Dogasever
06-06-2010, 12:07
sayın dogasever...çiçekte olan zeytin ve sebze bahçemde Em 5 -ve Em.F.P.E+1 litre EMA
1 ton suyla uyguladım...250 adet zeytin agacında...sonucları bildireceğim.bilgilernize...başka hiç bir kimyasal müdahalede bulunmayacagım kesinlikle.gerekirse sonucları daha iyi analiz etmek için uzun süre uygulayacagım.
sormak istediğim şudur:
05/06/2010 tarihinde bu uygulamayı yaptım.bu uygulamayı kaç gün sonra tekrar etmem gereklidir.ve sıradaki uygulama nasıl olmalıdır.beni bilgilendirirmisiniz?
Sayın Canca
Herhnagi bir sorunla karşılaşılmadığı sürece bir büyüme döneminde en az 3 veya 4 uygulama yapılması gerekir. Ancak, bu sayıyı artırmanızın hiçbir zararı olmadığı gibi yararı da vardır. Bu başlığın en başlarındaki tarımsal uygulamalar bölümündeki zeytin ve diğer sebzeler bölümlerine bakabilirsiniz. Kolay gelsin.
Dogasever
06-06-2010, 12:11
Bu daveti, burada konu içinde yazarsanız, diğer yazılar arasında kaybolur, az kişi okur... Siz de neden kimse katılmadı dersiniz :)
Sonuçta konu Em ile bağlantılı olsa da ayrı bir başlık açmanız gerekiyor.
Sn Malina
Nerede yeni bir başlık açmam gerektiğini de bildirirseniz, memnun olurum.
Bukaşi topu nasıl yapılır? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21310)
Ayrı başlık olarak taşıdım...
kardelen3
09-06-2010, 21:25
Emadan babama hayvanların üzerinde denemsi için vermiştim. Babam uygulamış. Annemin dediğne görebahçeye gidip göremedim. Ama her tarafa uyguladıkları için hayvanların gübrelerini kenarda toplamışlar. Bunların zamanla karardığını bunu bahçede ektiği mahsullerde kullanacağını söyledi.
sevgili dogasever birçok organik kökenli sıvı üründe garanti edilen analiz değerleri yer almakta..Biz topragımıza ve bitkilerimize uyguladıgmız em hakkında sadece 5 ana grupta olan faydalı bakterileri bilmekteyiz...ürünün sertifikalarınıda internetten bulup inceledigimde bu degerlere rastlamadım.
mesela elimde B&S pot-min adlı bir ürünün broşüründe garanti edilen analizi degerleri var organik madde %25 K2O %3 ,N %0,5 ,HAmmadde şilempe gibi
acaba EM ninde böle analiz degerlerine ulaşabilrimiyiz.
http://www.vit-verim.com/pdf/Algovital_flyer.pdf
sayın dogasever etkin mikroorganizlmarın böyle bir alt yapısı ve broşür bilgisi varmıdır varsa paylaşırmısınız....ben bir çok organik köeknli gübre ve bitki besleyıcı ürünlerle zaten bu sürdürlebilir sertifikalı üretim yapıyorum fakat daha ucuz bir yöntem oldugu iiçn sizi tercih etmek isteyebilirim.bu bakımdan bana EM ile ilgili daha geniş destek verirseniz bilgi anlamında karsılıklı alış veriş anlamında da mutlu olacagımza inanıyorum...
Geçen gün çimler kırpılmıştı. Kahverengi malzeme de gübre de yoktu. Sayın Doğasever'in kendi bahçesindeki çalışmasından esinlenerek, kesilmiş çimleri 1/20 oranında spreyledim ve 2 kat çöp torbasına yapabildiğim kadar sıkıştırdım. Eşim cumartesi günü geri kalan malzemeleri temin etmiş.
Arka bahçeye kalın naylon bir örtü sererek başlak. 1 er çuval olacak şekilde gübre ve toprak, kavak talaşı serildi. İlaveten çim biçme makinesiyle küçültülmüş bir miktar dal ve kuru yapraklar var.
152529
152531
Yeşil mazleme olarak çöp torbalarına sıkıştırdığım kesilmiş ve yüzde bir oranında EM spreylenmiş çimleri bulunduğu yerden çıakrdık.
152530
152532
152533
Bir miktar da kırpılmış mukavva kağıdı görüyorsunuz. Bir miktar da 3-5 kilo kadar evsel organik artık var.
Hepsini tekrar karıştırdık ve yeniden birkaç kez 1/20 oranında EM Aktif fısfısladık. Yüzde 45-50 nem oranını gözümüze kestirdiğimiz zaman karıştırmayı kestik.
- yarım saatten fazla bel küreği ve tırmıkla uğraştık !-
Malzemeyi bu kez siyah kalın torbalara koyduk. Her torbaya bir bukaşi topu koyduk. Baştaki çim malzemeye de bir bukaşi topu koymuştum. Elimizdeki karışımı toplam 3 çuvala bölüştürdüğümüze göre, çuval başına 1.33 bukaşi topu ve yüzde 5 oranında sprey EM Aktif içeriyor.
Siyah torbaları eşim kalorifer dairesine dizdi. Çok yorulduğum için son bölümün fotoğrafları yok.
Sonuçları paylaşacağım.
Bunlar bugün oldu, ben eşim ya da yardımcımız olmasa yukardaki işlemleri yapamayacağımı biliyordum. Peki günlük olarak basitçe hem evsel artıklardan kurtulsak hem de kompost elde etsek olmuyor muydu ? Deneyelim bakalım.
Yeşil malzeme olarak yalnızca rastgele küçültülmüş karpuz kabuğu var. Ortalama bir işgünün ardından fazla zaman ve emek ayırmadan kompost yapabilecek miyiz ?
152543
Yüzde 20 oranını ayarlıyoruz.
152544
152545
Kahverengi malzeme olarak kavak talaşı var, gübre ve toprak da aynı miktarda : Fotoğraftaki ölçü küreği.
Kese kağıdı başına yarım bukaşi topu var. Çünkü Bukaşi topları bitmek üzere ve yarım bukaşi topu / yarım kg karışım oranı bana iyi gibi göründü.
Karışımı kahverengi malzeme sayılacağı için kese kağıtlarına doldurdum ve bantladım.
Bu kahverengi kağıtlar bir de tabaka halinde satılıyordu, bir tabaka alarak yaprak sarar gibi sıkı sıkı karışımı sarabilirdim. Tek kez yapıştırmak daha kolay geldi, kese kağıdı seçtim.
152546
Hepsini hazırlayıp bantladım. Bir poşete doldrudum ve sıkı sıkı kapattım.
Bakalım bu rastgele küçültülmüş sebze meyce artıkları - bu kez yalnızca karpuz kabuğuydu gerçi - kolayca parçalanıp kompostlaşacak mı ?
Sonuçları 1 ay sonra alırız sanırım.
Halil Önen
13-06-2010, 23:18
[ - yarım saatten fazla bel küreği ve tırmıkla uğraştık !-
... Her torbaya bir bukaşi topu koyduk.
... Çok yorulduğum için son bölümün fotoğrafları yok.
...Sonuçları paylaşacağım.
Sn.hocam
paylaşımınız için teşekkürler. Emeğinize sağlık. Sonuçlarını merak ediyorum.
Komposta bukaşi topu koymanız ilgimi çekti. Bunu ben de deneyebilirim.
Yani kompost içinde 'fabrika gibi' çalışan ve çoğalan etkin mikro organizmalar...bu iyi fikir.
Bukaşi toplarının bittiğinden söz ediyorsunuz. Yani bukaşi topu yaptınız ve kullandınız; ben böyle anladım.
(O yetiştirdiğiniz öğrencilerin içinden sizin gibi 5 kişi yetişecektir.)
Saygılar efendim.
Dogasever
14-06-2010, 10:54
Sn Hocam
Çalısma yeriniz bir laboratuvarı andırıyor! Güzel çalışmanız için teşekkürler. Sadece birkaç noktaya değinmek isterim.
1) Karpuz kabuğu oldukça nemli bir malzemedir.
2) Bundan sonra EMA seyreltme oranı olarak 1/10 kullanırsanız, bence herşey daha garanti olur.
3) Bukaşi topunu komposta ilave etmek yukarda Halil Beyin de belirttiği gibi iyi bir fikir ancak parçalayarak ilave ederseniz, kanımca daha yararlı olur.
Bakalım sizinki nasıl olacak?
Saygılarımla.
em em urunlerı gercekten cok etkıleyıcı doga harıkası.japonyada arkadaslarıma arastırtım .
i yenı basladıgımız seneye organık olacak bu yıl ıyı tarım patlıcan ve yazlık sebzelerde uyguladık ekım oncesı ve ekım sonrası hastalılara karsı memnunuz kokler saglam ve hızlı temız bır buyume olustu.sezon sonu hasılata gore tekrara yorumlarımı yazacagım.
japonyada arstırrtım elcılıktekı ust duzey bır arkadasıma memnun cevaplar verdı.yetkılıler em hakkında doganın muhtesem guclerınden bırısı, farketmedıgımız yasam hızından sahıp oldugumuz ama goremedıgımız maddelerın bılım ısıgında kokteylı olarak ıfade ettıler.doğa bu ıslemlerı mılyonlarca yıldır yapıyor ama bunu daha etkın ve akıl payesınıde ıcıne ekleyınce ıyı sonuclar cıkıyor.dusunsenıze ınsan oğlu daha yenı cıkmıs gıbı yola.hala toprakla ugrasıyorlar ve daha basındaymıs gıbı.mılyonlarca yılda bukadar gelısebılmısız.buda doganın gucunun sırlarının yavas yavas acıldıgını gosterıyor
em ıle ılgılı sorularınız olursa sahıp oldugum bılgı kadarıyla ıletırım
Sn Hocam
3) Bukaşi topunu komposta ilave etmek yukarda Halil Beyin de belirttiği gibi iyi bir fikir ancak parçalayarak ilave ederseniz, kanımca daha yararlı olur.
Bakalım sizinki nasıl olacak?
Saygılarımla.
Arkadaşlar komposta katılan Em'in kompost'un olgunlaşma sürecinde ekin olan mikroorganizmaların ekseriyet kazanmalarıyla olgunlaşma süreci daha hızlı gerçekleşeceğinden kayıplarıda asgariye inerek kompostun daha zengin içerikli olarak gelişmesi olacaktır, keşke devamlı kompost çalışmalarında Em'i kullanabilsekte bu işi etkin olmayan mikro organizmaların dışında kalan organizmalarla ihtiyacımız olmadan gerçekleştirmiş olarak mükemmel kompostlar elde edebiliriz.
Em burada kompostu en iyi toprak şartlandırıcısına dönüştürdüğünü onutmamamız gerekenlerin başında geldiğidir, bu bigiyi kompost severlere iletir kolaylıklar dilerim.
Dogasever
15-06-2010, 12:50
japonyada arstırrtım elcılıktekı ust duzey bır arkadasıma memnun cevaplar verdı.yetkılıler em hakkında doganın muhtesem guclerınden bırısı, farketmedıgımız yasam hızından sahıp oldugumuz ama goremedıgımız maddelerın bılım ısıgında kokteylı olarak ıfade ettıler.doğa bu ıslemlerı mılyonlarca yıldır yapıyor ama bunu daha etkın ve akıl payesınıde ıcıne ekleyınce ıyı sonuclar cıkıyor.dusunsenıze ınsan oğlu daha yenı cıkmıs gıbı yola.hala toprakla ugrasıyorlar ve daha basındaymıs gıbı.mılyonlarca yılda bukadar gelısebılmısız.buda doganın gucunun sırlarının yavas yavas acıldıgını gosterıyor
Sn E-l-m-a
Yorumunuz için teşekkür ederiz. Ancak kendinizle ilgili de biraz bilgi verirseniz, memnun oluruz. siteye yeni üye olduğunuz anlaşılıyor. Anladığıma göre Japon Elçiliğinde arkadaşınız var, vb. Sizi biraz tanıyabilir miyiz? Aramıza hoş geldiniz.
muhteşem
16-06-2010, 11:36
50 ml EM1 (Yarım ince belli çay bardağı) + 50 ml (Yarım ince belli çay bardağı)Melas veya pekmez (keçi boynuzu pekmezi en iyisi) + 900 ml su (Ilık (35 C derece, parmağınızı yakmayacak su olmalı) ve klorsuz su olmak üzere 1 litre ürün yaptığınızda bunu ılık bir yerde ağzı kapalı saklayın (cam kap kullanmayan). Ben bazen sıcaklığını korusun diye bir bezle satıyorum. Sakladığınız yerin sıcaklığı 30-35 C dderece oplursa daha iyi ancak 25 derecede de olur biraz daha geç olur! Birkaç günde bir kapağı hafif gevşeterek gazını alın ve 9-10 gün sonra, ya da gazı bitince ya da ph'sı 4'ün altına inince kullanabilirsiniz. Hiç bir EM ürününü hiç bir zaman kesinlikle buzdolabına koymayın! İçinde milyarlarca canlı vardır. Üşürler! Kötü, çürük, bozuk kokuyorsa, bir yerde yanlışlık yapıldı demektir; kullanmayın. Salamura gibi kokuyorsa, ekşimtrak gibi, iy iürün yaptınız dmeektir. Kullanın.
Yanıtım evet kullanabilirsiniz! Mutlaka pH ölçme cihazınızın olması gerekmez. bir süre sonra zaten insan deneyim kazanıyor.
Sayın doğasever;
Em1 yerine EM BUKASKİ aşılayıcı materyal kullanabilirmiyim.
Kullanabilirsem ne oranda; saygılar.
Dogasever
17-06-2010, 07:04
Hangi amaçla kullanmak istiyorsunuz?
muhteşem
17-06-2010, 15:50
Hangi amaçla kullanmak istiyorsunuz?
Cevizlere yapraktan vermeyi düşünüyorum.
Dogasever
18-06-2010, 11:22
Cevizlere yapraktan vermeyi düşünüyorum.
Sn Muhteşem
Bitki veya ağaçlara yapraktan EM vermek için sıvı halde bır ürün kullanılması gerekir, EM BUkaşi Katı Halde bir üründür. O yüzden, sizin EMA ya da EM5+EM FPE ürünlerini kullanmanız gerekir. Saygılarımla.
muhteşem
18-06-2010, 13:11
Teşekürler;sn doğasever.
soilless
24-06-2010, 20:59
Sn Nbugay,
Topraksız tarımda EM uygulaması yapmayı düşündüğünüzü belirtmiştiniz. Uygulamayı yaptınız ise, kullanım miktarları ve edindiğiniz izlenimleri bizlerle paylaşırsanız sevirim.
Şimdiden teşekkürler
cancan21
05-07-2010, 18:48
Bu siteden okuduğum bilgilerle em almaya karar verip adım.Bazı ayrıntıları gözden kaçırarak aldığım em 'i damlama suyuna karıştırarak ağaçlara uyguladım.Sonradan aktifleştirmek gerektiğini öğrendim.Damlama suyuna pekmez karıştırdım.Faydası olurmu?Aktifleştirmeden topraklı ot ve güvercin gübresi yığınına da serpip üzerini örttüm.kompost olurmu?
Dogasever
06-07-2010, 10:25
Sn Cancan21
Belki de EMA (AM Aktif) satın almışsınızdır. Çünkü genellikle bayiler EMA satıyorlar. O zaman aktifleştirme yapmanıza zaten gerek yok. Ürünü satın aldığınız şekliyle kullanıyorsunuz. O yüzden satın aldığınız yere EMA olup olmadığını sormanız iyi olur. Saygılar.
cancan21
06-07-2010, 17:16
Üzerinde em1 yazıyordu.Cevap için teşekkürler.
verdoque
06-07-2010, 21:17
EMA'nın üzerinde de EM1 yazıyor, o yüzden en iyisi sormak.
Dogasever
07-07-2010, 10:45
Sn Agacseverler
Herkesten ricam urunu alirken aktiflestirilmis mi yoksa dormant (aktiflestirilmemis) halde mi urun aldiklarini bilmeleridir. Yeni urunlerin hepsinin uzerinde aktiflestirilmis ibaresi bulunmaktadir. Ancak daha onceki partilerde bu yazi bulunmayabilir. Bir de aktiflestirilmis urun 10 TL civarindadir. Dormant urun ise 65 TL'dir. Hepsi EM1 olarak adlandirilmaktadir. Japonyanin istegi uzerine aktif urune EMA adini veremiyoruz. Saygilar.
cancan21
07-07-2010, 13:14
Sn Doğasever,1lt sini 10 TL ye almıştım.
Dogasever
07-07-2010, 17:17
O zaman ürününüz kesinlikle aktifleştirilmiştir. Merak edecek bir şey yok. İyi çalışmalar dilerim. Saygılar.
Halil Önen
07-07-2010, 17:26
Bu siteden okuduğum bilgilerle em almaya karar verip adım.Bazı ayrıntıları gözden kaçırarak aldığım em 'i damlama suyuna karıştırarak ağaçlara uyguladım.Sonradan aktifleştirmek gerektiğini öğrendim.Damlama suyuna pekmez karıştırdım.Faydası olurmu?Aktifleştirmeden topraklı ot ve güvercin gübresi yığınına da serpip üzerini örttüm.kompost olurmu?
Sn. cancan,
siz EMA almışsınız. Yani EMAktif.
EM dormant halde yani uyuyor; ve 1 lt. si 65 tl.
Ema ise 1lt. si 10 tl. O da uyanık.:)
Yani siz melas ile aktifleştirilmiş ema yı damlama ile bitkilere vermişsiniz.
Sonra ardından pekmez _ o da melas_ vermişsiniz. Elbette faydası olmuştur. Zaten bu ema, içindekiler melası çok seviyor.
Neden ema aldınız ki. EM alsanız daha iyiydi.
50 gr. em + 50 gr pekmez (sizde çok gibi) ile karıştır. 1 lt yap.
Siyah poşede ve güneşe koy, gazını al 10 gün sonra kullan.
( bi düşün 1lt.EM den kaç lt Ema elde ediyorsun.)
EMA nın 2 lt.sini 10 kg. suya koy.
20 kg. kepeğin (iri) üzerine fısfısla, (sırt kulumbasıyla) sonra kurut. Kurutmasan da olur. Kurtursan ömrü bir yıl olur.
Önce kepeği güvercin gübresi ile karıştır.(100kg)
Sonra 10 lt suya 2 lt ema koy ve harcı bununla sipreyle.
Üzerine naylon ile ört. ( yanlardan azıcık açıklıklar kalsın)
20 gün, bir ay sonra üzerinde beyaz küfler olacaktır. (klino da karıştırsanız şahane olur)
158537
Bunu ister (3 misli ) toprak ile karıştır, toprağı aşıla ve kullan.
İster bitkilerin köklerinin bir az uzağına toprağa karıştır.
Ya da fidan dikeceksen _benim gibi_ bir ay önceden fidan çukuruna koy ve toprağa karıştır.
Ne faydası mı olur.? Yaşayıp göreceğiz.:) (Ben görmeye başladım.)
Saygılar
Dogasever
07-07-2010, 19:18
Yaşayıp göreceğiz. (Ben görmeye başladım)
Halil Bey selamlar
Her zamanki güzel anlatımınızla döktürmüşsünüz yine. Biraz da yukarda bahsettiğiniz görmeye başladığınız faydalardan bahsedebilir misiniz? Eğer şimdiye kadar gördüklerinizden farklı olanlar varsa tabii... Çok selamlar...
cancan21
08-07-2010, 19:06
Yardımcı olan herkese çok teşekkürler.Aktif olarak alınanı ne kadar sürede kullanmamız gerekir?
Halil Önen
08-07-2010, 21:09
Yardımcı olan herkese çok teşekkürler.Aktif olarak alınanı ne kadar sürede kullanmamız gerekir?
3 ay, sevgili cancan; eğer güneşte kalmazsa ve iyi seyreltmişsen yani iki veya üç günde bir çalkalayıp gazını almışsanız 6 ay kadar bozulmadan dayanıyor.
Gün balı ile seyreltirseniz meyveli gazoz gibi oluyor :) ve 4 ay boyunca gazını alımanız gerekiyor.
Gaz oluşumu aktif olduğunu gösteriyor. Gaz oluşmu durduktan, 3 ay içinde ben tüketiyorum.
cancan21
09-07-2010, 07:45
Çok teşekkürler sn.Halil ÖNEN.
Ozbekler
04-08-2010, 09:37
O zaman ürününüz kesinlikle aktifleştirilmiştir. Merak edecek bir şey yok. İyi çalışmalar dilerim. Saygılar.
Herkese Merhabalar
ben özbekistandan katiliyom,,
bende EM i denemek icin ise basliyorum,, bazi sorularim vardi,, cevaplarsaniz memnun olurum.
Kayhab bey **** kimde bilgi varsa memnun olurum
EM1 aktivlestirmek icin normal seker kullansam olurmu ve 1 litresi icin ne kadar seker katiyim, eger olmazsa ne kullana bilirim,, turkcem cok iyi olmadigi icin hem turkce hem inglizce ismini yazarsaniz memnun olurum.
Bu forumu arastirdim ve hayvancilikta nasil kullanilmasini ve hangi hayvanlara nasil kullanilacagini ogrenebilirmiyiz.
Kayhan bey ilk sayifalarda hangi bitki icin ne kadar miktarda kullanilacagini yazmishsiniy ve 1000m2 kara icin 1 litre ema dan baslanarak kullanildigini ogredim,, bu biraz fazla degilmi,, bana ekonomik olarak cok geldi,
cevaplar icin onceden tesekkurler,
eger em le cok tecrubesi olan arkadaslar olursa mail adresime email yazarak tecrubelerinizi paylasirsaniz ve sonradan cikabilecek sorularima email den cevap yazabilecek arkadaslara mail adresim jasur1981@hotmail.com
Dogasever
11-08-2010, 12:47
Sn Ozbekler
Rafine edilmemiş kahverengi şeker (unrefined brown sugar) ya da üzüm veya keçiboynuzu pekmezi kullanabilirsiniz. 1 litre EM aktif yapmak için 50 ml EM1 ve 50 gr kahverengi şeker ya da 50 ml pekmez kullanabilirsiniz. Suyu kullanmadan önce üstü açık bir kapta bir gece bekletin ki tüm klor uçsun. Sonra suyu elinizi yakmayacak şekilde 40 C dereceye ısıtın ve şekeri ya da pekmezi eritin. En son EM1 ilave edin.
Hayvancılıkta EM kullanımıyla ilgili bilgileri aşağıdaki bağlantıda bulabilirsiniz:
http://www.emturkey.com/brosurler.htm
Tarımda bir dekara 1 litre EMA masraflı değildir. Çünkü 1 litre EM1'den 20 litre EMA elde edilebilir. Dolayısıyla 20 dekara uygulanabilir.
Saygılar
Herkese Merhabalar
ben özbekistandan katiliyom,,
bende EM i denemek icin ise basliyorum,, bazi sorularim vardi,, cevaplarsaniz memnun olurum.
Kayhab bey **** kimde bilgi varsa memnun olurum
EM1 aktivlestirmek icin normal seker kullansam olurmu ve 1 litresi icin ne kadar seker katiyim, eger olmazsa ne kullana bilirim,, turkcem cok iyi olmadigi icin hem turkce hem inglizce ismini yazarsaniz memnun olurum.
Bu forumu arastirdim ve hayvancilikta nasil kullanilmasini ve hangi hayvanlara nasil kullanilacagini ogrenebilirmiyiz.
Kayhan bey ilk sayifalarda hangi bitki icin ne kadar miktarda kullanilacagini yazmishsiniy ve 1000m2 kara icin 1 litre ema dan baslanarak kullanildigini ogredim,, bu biraz fazla degilmi,, bana ekonomik olarak cok geldi,
cevaplar icin onceden tesekkurler,
eger em le cok tecrubesi olan arkadaslar olursa mail adresime email yazarak tecrubelerinizi paylasirsaniz ve sonradan cikabilecek sorularima email den cevap yazabilecek arkadaslara mail adresim jasur1981@hotmail.com
Halil Önen
15-08-2010, 22:13
Yaşayıp göreceğiz. (Ben görmeye başladım)
Halil Bey selamlar
Her zamanki güzel anlatımınızla döktürmüşsünüz yine. Biraz da yukarda bahsettiğiniz görmeye başladığınız faydalardan bahsedebilir misiniz? Eğer şimdiye kadar gördüklerinizden farklı olanlar varsa tabii... Çok selamlar...
Sn. Doğasever, bu iletinizi fotoğraflarla destekleyerek çevap vermeyi düşündüğüm için gecikti. Onu da çekemedik.
Ema' yı nematota karşı kullandık.
Belen Köyün den Mehmet Gemici' nin 2 dönüm domates tarlasında;
4 lt. sini sulama ile birlikte sırt kulumbası ile, spreyleyerek; 1 tl. sini de yapraktan uyguladık.
15 lt lik sırt tulumbasına 50 gr. koyarak...
Yani 2 dönüme 5 lt. Aslında 8 lt. olmalıydı. (Pekmezi ondan ema'sı benden olunca böyle oldu)
Sonuç,
her yıl nematot domatesi 3. el de dururuken verim sonuna kadar devam etti.
Bu mükemmel bir sonuçtu.
Tabii toprak altı organik gübreler de kullanıldı.
Aynı zaman diliminde yine Belen' den Göksel Girgin' in 2 dönüm domates tarlasında damlama sistemi ile ve bir defa da yapraktan kullanıldı.
Bu tarlada nematot kaynıyordu. 2 dönüme 6 lt. kullanıldı. (pekmezi de Ema sı da bendendi)
Bu tarlada da nematottan domatesler etkilenmedi.
(Her iki tarlanında son zamanında domateslerini yeşil kurt yedi:) Beni dinleyip B.T bakterisi kullanmadıklarına bin pişmanlar.)
Hemen söyleyeyim, Ema nın külleme, kırmızı örümcek ve domates yeşil kurdu na etkisini gözlemlemedik.
Yapraktan bir defa uygulama yapıldığını hatırlatırım.
Her iki tarlada da verim artışı diğer yıllara göre _ ölçemedik ama_ belirgin bir şekilde yüksek oldu.
Kış sezonu için yine G. Girgin' in 2 dönüm marulunda deneyeceğiz.
Yüçel Kaçar' ın 'nematot tarlası'nın,:) yarısını deneyeceğiz, bir dönüm kadarın da. ( Y. Kaçar, '' benim tarlada nematotu önlesin, yerim içerim ben onu diyo)
Latife bir yana bu durum, Gedizin salma sulama suyu ile kirlettiği Menemen Ovasının kurtuluşu demektir. Nematot sadece sebzeleri değil bir çok meyve ağacınında gelişimini durduruyor.
1 tl EM 'den 20 lt. ema elde ediyoruz. Pekmezi de sendense... bu kadar ucuz bir ürünü piyasada bulamazsınız. Hele böyle etkisi varken...
Em' in EmAktif duruma getirilip satılması kolaylık sağlacaktır. EmAktif' in 1 lt. sının 8 tl. (ben 10 tl. biliyordum) den satışa sunulması, diğer bir çok ürüne göre ucuzdur. 1lt sini 500 tl suya uygulumak (yapraktan) ya da 1000 lt. suya uygulamak (topraktan) oldukca ekonomiktir.
Kışın Em' i Aktif hale getirmek kullanıcıyı zorlayabilir belki...
166203
Eğer 4tl. lik pisadaki pekmezden değil, kendi yeptığınız ''gün balından'' yaparsanız 2 ay hergün gazını :) almak zorunda kalırsınız. (Bu arada ''gün balı reklamı izlediniz.):) Sıcaklık çok önemli.
166204
Aynen meyveli gazoz gibidir.:)
Teşekkürler Ema,
Teşekkürler Sn. Doğasever.
denizakvaryumu
16-08-2010, 08:35
Halil Bey,bilgiler için teşekkürler.
EMA yerine neden EM5+EMFPE kullanmadınız?
Sn.Dogasever bu gibi durumlarda linkte EM5+EMFPE yi öneriyor.-----------------------
EM 5: Kaliteli bir sıvı mikrobiyal gübre ve yardımcı bitki besin
maddesidir. Hastalık ve zararlılara karşı direnci artırmak için yapraktan
uygulanır. Sürekli uygulandığında kimyasal tarım ilaçları gereksinimini
yok denecek kadar azaltır. Çimlenmeden sonra, hastalık ve zararlılar
ortaya çıkmadan önce korumak amacıyla spreylenirse en iyi sonucu
verir.
EM.FPE: Kaliteli bir sıvı mikrobiyal gübre ve yardımcı bitki besin maddesidir. Hastalık ve zararlılara, soğuk ve donlara karşı bitkinin direnci artırmak için yapraktan uygulanır. Enzimler, antioksidan
maddeler, organik asitler, biyoaktif maddeler, mineraller, doğal hormonlar
ve diğer yararlı maddeler içerir
http://www.emturkey.com/em.pdf
Dogasever
16-08-2010, 10:59
Halil Bey
Çalışmanız için çok teşekkürler. Sizin ne kadar büyük bir özveriyle çalıştığınızı çok iyi biliyorum. Size saygı ve sevgilerimi yolluyorum ve Etkin Mikroorganizmaları kullanmaya ve çevrenizde kullandırtmaya devam etmenizi dilerim.
Gelelim EMA'ya, EMA gerçekten harika bir ürün ve fiyatı da oldukça makul. Bitkinin topraktan ve güneşten (fotosentetik bakteriler sayesinde) çok daha iyi yararlanmasını sağlıyor. Ayrıca, nematoda karşı son derece etkili. Bunu biz biliyorduk ancak sizin de kullanarak gözlemlemiş olmanız benim için çok önemlidir. Öyle ki salatalıkta Balıkesir yöresinde uygulama yapan bir arkadaşımızın söylediğine göre, daha EMA'yı toprağa uygular uygulamaz, birkaç gün içinde nematodu kontrol altına almıştı. Bu konuda dünyada yapılmış pek çok çalışma ve yazılmış pek çok makale de mevcut. EMA nematoda karşı son derece etkili! Kök yapısını geliştiriyor, topraktaki zararlı patojenleri kontrol altına alıyor, organik maddenin mineralleşmesini sağlıyor, bitkinin daha iyi beslenmesini sağlıyor, fotosentez kapasitesini artırıyor ve sonuçta daha yüksek verim sağlanmış ve daha sağlıklı ve uzun raf ömürlü ürün elde edilmiş oluyor.
Sn Denizakvaryumu'nun söylediği gibi, EM5+EMFPE kullanarak da, diğer zararlılara karşı tedbir alınabilirdi. Aslında EM Teknolojisi bir bütündür ve bir bütün olarak uygulanırsa, en iyi sonuç elde edilebilir. Yani, Bukaşi Gübre + EMA + EM5 ve EMFPE hepsi birden uygulanırsa, tam sonuç elde edilebilir. Biz bunlardan bukaşi gübre yapımını gösterdik. Diğerlerini de çiftçimize olabildiğince ucuza temin etmeye çalışıyoruz. (Ucuza temin etme çabalarımız devam edecek). Halil Bey son derece haklı: Çiftçimiz aktifleştirme işlemini kendisi yapmak istemeyebilir. Kendisi yapsa bile, talimatlara tam uygun yapamayabilir. O yüzden, biz ürünü kendimiz aktifleştirerek de satışına geçen yıl başlamıştık. Bukaşi yapımında sorun olduğunu zannetmiyorum. Önemli olan çiftçinin en yakınında bulunan zirai atık maddeleri ve hayvan gübresini kullanmasıdır. (En ucuza gelmesi için). Saygılarımla güzel çalışmalarınızın devamını diliyorum.
Dogasever
16-08-2010, 12:35
Yukardaki mesajımda bahsettiğim dünyadaki çalışmalardan birini örnek olarak burada vermem gerektiğini düşündüm. (Bahsedip de vermemek olmazdı!)Saygılar.
BANANA RESEARCHES IN COSTA RICA (CENTRAL AMERICA) WITH
EFFECTIVE MICROORGANISMS
Panfilo Tabora, Jr., Masaki Shintani and Fritz Elango
Professors, EARTH University
Abstract
Effective Microorganisms (EM) were used as a tool to develop an organic
banana farming technology at EARTH University in Costa Rica, C. A. The
work was designed to deal with the black sigatoka disease (Mycosphaerella
fijiensis), the nematode Radopholus similis, the nutritional requirements, the
green life of the bananas at post-harvest and the cost of production with the
EM regimen.
Excellent results were obtained in quality and productivity. Black
sigatoka and nematode infestation were minimized. The costs were slightly
higher, the profitability motivates an organic banana production regimen in
Central America.
Çeviri:
Kosta Rika'da Etkin Mikroorganizmalar ile yapılan muz araştırmaları
Özet
Kosta Rika’da EARTH Üniversitesi’nde organik muz çiftliği teknolojisini geliştirmek için Etkin Mikroorganizmalar (EM) araç olarak kullanılmıştır. Çalışma, black sigatoka hastalığı (Mycosphaerella fijiensis) ve Radopholus similis nematodu ile mücadele, besin gereksinimleri, muzların hasat sonrası yeşil ömrü [transport için önemli ve Türkiye'deki yerli muzlarda bu önemli bir sorun] ve EM ile üretimin maliyeti araştırılacak şekilde tasarlanmıştır.
Kalite ve verimlilik açısında mükemmel sonuçlar elde edilmiştir. Black sigatoka ve nematod minimize edilmiştir. Maliyetler, biraz yüksek olmuştur ama karlılık Orta Amerika’da organik muz yetiştiriciliğini harekete geçirecek düzeydedir.
Makalenin tamamı için linki tıklayınız (http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:PN0J5vcNUIsJ:www.mapleorgtech.com/download.php%3Ff%3D1265800585_Banana%2520research. pdf+Effective+microorganisms+nematod&hl=en&gl=uk&pid=bl&srcid=ADGEESgmWVR9FaUc6x2KuQFyj2EtQlj5Jy53dDbkUSHm uJg9UsmmBaiw2U9vtyHiWQc0tfGxLN7PYu4DiIhCJwZmXIh30I 3LDgIPeGVXGXdjUgOyb8zP1D_XUSNnA_epDg7b6JFdzGcu&sig=AHIEtbTErl1C-HS4BHn02IWK_7Oikp-xIg).
Halil Önen
17-08-2010, 12:49
Halil Bey
Çalışmanız için çok teşekkürler. Sizin ne kadar büyük bir özveriyle çalıştığınızı çok iyi biliyorum. Size saygı ve sevgilerimi yolluyorum ve Etkin Mikroorganizmaları kullanmaya ve çevrenizde kullandırtmaya devam etmenizi dilerim.
Sn. Doğasever,
kullanmaya ve kullandırtmaya devam edeceğim.
Bahsettiğiniz EM sorumlusu ile ben ve domateste nematota karşı kullanan arkadaşlar da görüşmek istiyoruz.
Bu görüşmeyi Özlem Hanımla planlamış, gerçekleştimemiştik. Özelden cep. tel. size yazdım.
Şu sıralar üzüm kesme zamanı yani işler oldukca yoğun. Yine de köyde bu görüşmeyi sağlıyabilirim.
Çevre köylerde de bir çok üretici nematottan muzdarip. Oralarda da pilot tarla seçip denemek gerekiyor.
Zira ben dahil deneyerek öğrenenlerdeniz.:) Bunun sonucu da çok etkileyici oluyor.
Her an ulaşabileceğim ve yardım alabileceğim bir EM sorumlusu mühendise ihtiyacım var.
Saygılar
Dogasever
17-08-2010, 13:07
Halil Bey mesaj için teşekkürler.
Sorumlu olan arkadaşa cep telefonunuzu ilettim. Sizi arayacaktır. Siz deneyerek öğrenmekle en iyisini yapıyorsunuz. Sizin deneyimleriniz 5 mühendisinkine eşdeğer ve belki de daha değerli. Selamlar sevgiler.
MeyveliTepe
17-08-2010, 13:08
Bu nematod konusu çok ilginç. Bizim buralarda olmadığı için öyle bir etki gözlemleme şansım olmamıştı. Sn.Doğasever, etki mekanizması hakkında bilgi verebilirseniz çok makbule geçer.
Halil bey, pekmez yerine gün balı diyorsunuz. Gün balı tam olarak nedir ve nasıl yapılıyor, kısaca anlatabilir misiniz?
denizakvaryumu
17-08-2010, 13:27
Halil bey, pekmez yerine gün balı diyorsunuz. Gün balı tam olarak nedir ve nasıl yapılıyor, kısaca anlatabilir misiniz?
Pekmez (günbalı) Yapımı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17096&highlight=pekmez+g%FCnbal%FD)
MeyveliTepe
17-08-2010, 13:42
Teşekkürler. Özel pekmez yani.
denizakvaryumu
17-08-2010, 13:47
Güneşte olgunlaşan pekmez ve salçanın yeri bambaşka, ayrı bir füzyon...
Halil Önen
17-08-2010, 22:50
Güneşte olgunlaşan pekmez ve salçanın yeri bambaşka, ayrı bir füzyon...
Evet Sn. Meyveli Tepe' nin de dediği gibi Ege yöresine ait yıllar öncesinden beri bilinen bir özel pekmezdir.
Araştırmalar ''gün balının'' içinde, bal dan daha zengin (Kamil Hoca kızacak):) thiamin, riboflavin ve demir bulunduğu tespit edilmiş.
Gün balı yapımında annem uzman. Ondan evde 5-10 kg. beyaz üzümden nasıl 'gün balı' yapılır, kendi sayfamda resimlerle anlatacağım. Belki siyah üzümden de yaparız.
Güneşte domates salcasını yaptı. Aksilik oldu, resimleyemedim.
Ama kırmızı biber salcası _yine güneşte suyu alınarak_ yapımını anlatacağım. 'O' da sabah kahvaltıda şahane oluyor.
Biberlerin üzerine domates doğruyorsun, yani biberleri kaynatmıyorsu, domatesler biberleri pişiriyor.:)
Güneşte domates salcaçasını yaparken onu da pişirmiyorsun ya...
(bu iletiyi yanlış yerde mi yazdım.):)
MeyveliTepe
17-08-2010, 22:59
Bal deyince bir an arı balı mı ki diye düşündüydüm. Onunla bakteri beslenmez, anti bakteriyel oluyor mübarekler :)
Halil Önen
18-08-2010, 11:18
Sn. Doğasever,
EM' in canavar otuna karşı etkisi var mıdır? Ya da onu beslemeyelim.:)
verdoque
18-08-2010, 11:23
Canavar otunun üzerine yüksek konsantrasyonda EMA döksek olduğu yerde kompostlaşsa :)
Dogasever
18-08-2010, 11:51
Sn Halil Bey ve Sn Verdoque,
İnanın bunu ben de çok merak ediyorum. Maalesef bu konuda yapılmış bir çalışma yok. O yüzden, bir şey söylemem imkansız. Ancak, bu konuyu ben de uzun süredir düşünüyorum. Hatta bir süre önce canavar otu başlığında bu konuda bir çalışma (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=537824&postcount=12) yapılmasını önermiştim. Teorik olarak bulunduğu yerde yüksek konsantrasyonda EMA ekleyerek ve yine yüksek konsantrasyonda Bukaşi ile kompostlaştırmak mümkün. Daha sonra ise bir süre ekim yapmadan tarlayı bekletmek gerekecektir. Denenebilir. Böylelikle tarla daha verimli hale de getirilmiş olur. Bu denemenin yapılmasının bir zararı var mı? Hayır.
Dogasever
18-08-2010, 12:08
Sayın Meyvelitepe kusuruma bakmayın mesajınızı görmemişim. Mekanizma için önerilen düşünce aşağıda:
Bu konuya birçok EM araştırmacısı "rekabetçi dışlama" deyip geçiyor. Ancak, ben yalnız bununla mekanizmanın açıklanabileceğini zannetmiyorum. Ortada aşağıdaki davranış biçimini açıklayacak başka bir neden veya nedneler olmalı.
Davranış biçimi:
1) Nematodlar fermentasyon ortamını sevmiyorlar. Bu ortamda yaşayamıyor, ölüyorlar. Bunun biyolojileri ile ilgili bir şey olduğunu sanıyorum. Örneğin, toprak solucanları femrentasyon ortamına alıştıklarında buna bayılıyorlar. Nematodların ve yumurtalarının fermentasyon ortamında öldüklerine dair yapılmış bazı çalışmalar var. Bir tanesi de bu linkte (http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B75CB-4MBD43S-6&_user=10&_coverDate=12%2F31%2F1985&_rdoc=6&_fmt=high&_orig=browse&_srch=doc-info(%23toc%2313006%231985%23999859995%23637210%23 FLP%23display%23Volume)&_cdi=13006&_sort=d&_docanchor=&view=c&_ct=6&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=9ee95585a7fcf64ad0e2e8d111052032).
2) Nematodlar genellikle fusaryumla birlikte bulunuyor. Aralarında önemli bir ilişki var. Nematodların mikroorganizma ile beslendiklerini biliyoruz. Belki de fusaryumun nematodlarda ve nematodun da fusaryumda bulduğu çok çekici bir unsur olabilir.
Bir diğer olası mekanizma da, EM mikroorganizmalarının ürettiği antimikrobiyal maddelerin ortamdaki diğer bakterileri yok etmesi olabilir. Böylelikle nematodun besinleri de yok edilmiş olur. (Tabii burada nematodların EM mikroorganizmaları ile beslenemediklerini varsayıyoruz ki durum böyle (aksi takdirde EM nematoda iyi gelmezdi!)
Bu konuda da daha fazla çalışma yapılması gerektiği açık.
Bu nematod konusu çok ilginç. Bizim buralarda olmadığı için öyle bir etki gözlemleme şansım olmamıştı. Sn.Doğasever, etki mekanizması hakkında bilgi verebilirseniz çok makbule geçer.
Dogasever
19-08-2010, 15:21
Sevgili Dostlar,
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde "Etkin Mikroorganizmalar" ve "Peyniraltı Sularından Biyoetanol Üretimi" konularında konferans vermem için davetiye aldım. Sayın Dekan'a ve Sayın Doç Dr Özlem Tokuşoğlu'na buradan teşekkür ediyorum. Konferans Ekim sonu ya da Kasım başı gibi olacak. Katılımın ilgili olan herkese açık olacağını sanıyorum. Buradan kesinleşince tarihi bildireceğim. Saygılar.
Zeytinlibahçe
19-08-2010, 15:47
Sn dogasever
Kutluyorum, memnuniyet verici, bizim buralara yaklaştınız, bizde bekliyoruz.
Tarih belli olunca, denk gelirse Halil beyle beraber muhakkak katılmak isteriz
Dogasever
19-08-2010, 15:53
Teşekkürler Ayhan Bey
Ben de gelmeyi çok isterim. İnşallah bir araya geleceğiz. Sevgiler.
Halil Önen
20-08-2010, 00:25
Sevgili Dostlar,
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde "Etkin [/B[B]]Mikroorganizmalar" ve "Peyniraltı Sularından Biyoetanol Üretimi" konularında konferans vermem için davetiye aldım. Sayın Dekan'a ve Sayın Doç Dr Özlem Tokuşoğlu'na buradan teşekkür ediyorum. Konferans Ekim sonu ya da Kasım başı gibi olacak. Katılımın ilgili olan herkese açık olacağını sanıyorum. Buradan kesinleşince tarihi bildireceğim. Saygılar.
Artık bu kaçmaz.:)
Kaç kişi geliriz belli olmaz.;)
Dogasever
20-08-2010, 13:19
BIOREMEDIATION OF DIMETHOATE BY EFFECTIVE MICROORGANISMS
IN EGYPTIAN CONTAMINATED WATERAhmed Abdel-Megeed. and Fatma Aly El-Nakieb*
Faculty of Agriculture, Saba Bacha, Alexandria University, Plant Protection Dept.
(Pesticides Chemistry and Toxicology). Saba Bacha Alexandria University- 22
Tag El Roasaa. Bolkly P.O: 21531. Alexandria, Egypt. Tel. +20127568974.
Fax. +2035832008. e-mail: hekemdar@yahoo.com
*Mubarak City for Scientific Research, Environmental Biotechnology Dept.
Genetic Engineering and Biotechnology Institute. Tel. +20125294283.
Fax. +2035832008
Çeviri:
MISIR’DA KİRLİLİK İÇEREN SULARDA DIMETHOAT’IN ETKİN MİKROORGANİZMALAR TARAFINDAN BİYOREMEDİASYONU (BASİT TÜRÇE İLE “YOK EDİLMESİ”
Ahmed Abdel-Megeed. ve Fatma Aly El-Nakieb*
Ziraat Fakültesi, Saba Bacha, Alexandria Üniversitesi, Bitki Koruma Bölümü
(Pestisitler Kimya ve Toksikoloji). Saba Bacha Alexandria Üniversitesi- 22
Tag El Roasaa. Bolkly P.O: 21531. Alexandria, Mısır. Tel. +20127568974.
Faks. +2035832008. e-posta: hekemdar@yahoo.com
*Mubarak City Bilimsel Araştırma, Çevre Biyoteknoloji Departmanı
Genetik Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü. Tel. +20125294283.
Faks. +2035832008
ÖZET
A unique approach of the degradation of organophosphorus pesticide
dimethoate in aqueous media with Effective Microorganisms was investigated.
These microbial consortia could tolerate to about 120 mg mL−1 of dimethoate
technical grade. Several factors influencing dimethoate degradation were
investigated. The growth rate μ (h-1) of these effective microorganisms was ca.
0.925. The acetonitrile extracts of the Effective Microorganisms cultures were
subjected to gas liquid chromatography (GLC) using two different solvent
systems: hexane–chloroform methanol and cyclohexane–acetone–chloroform.
GLC analyses revealed the complete degradation and disappearance of dimethoate
after 3 days. However, the precise conditions for this pesticide degradation were not fully understood. Change in pH of culture medium to acidic range supported the biological transformation of the compound. Optimal growth conditions were 8.5 and 27°C for pH and temperature, respectively. Two isolates from these microbial consortia lost their ability to utilize the dimethoate. The intermediate compounds were also metabolized, further resulting in complete mineralization of dimethoate. These Thus, the present study establishes the EM degradation of dimethoate and also suggests their role in the bioremediation of other pesticides contaminated water.
ÇEVİRİ:
ÖZET
Bu çalışmada, organofosforlu bir pestisit olan dimethoat’ın benzersiz [dünyada bir benzeri olmayan] bir yaklaşımla Etkin Mikroorganizmalar tarafından parçalanması araştırılmıştır.
Bu mikrobiyal karışım, 120 mg mL−1 konsantrasyona kadar teknik kalitede dimethoat’a tolerans gösterebilir. Dimethoat parçalanmasını etkileyen bazı faktörler araştırılmıştır. Bu etkin mikroorganizmaların büyüme hızları μ (h-1) cinsinden yaklaşık olarak 0,925 bulunmuştur. Etkin Mikroorganizma kültürlerinin asetonitril ekstrakları, iki farklı solvent sistemi kullanılarak gaz sıvı kromotografisine (gas liquid chromatography (GLC)) maruz tutulmuştur: heksan–kloroform metanol ve sikloheksan–aseton–kloroform.
GLC analizleri, dimethoat’ın 3 gün sonra tamamen parçalandığını ve yok olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, bu pestisit parçalanmasının koşullarının tam olarak ne olduğu anlaşılmamıştır. Kültür ortamındaki pH’nın asidik aralığa doğru dönüşümü pestisit bileşiğin biyolojik dönüşümünü desteklemiştir. Optimal büyüme koşulları pH ve sıcaklık için sırasıyla 8.5 ve 27°C olmuştur. Bu mikrobiyal karışımdan iki izolat dimethoatı kullanma özelliğini yitimiştir. Ayrıca, [mikroorganizmalar tarafindan] ara bileşikler de metabolize edilmiştir [üretilmiştir]. Bunun sonucunda, dimethoat tamamen mineralize olmuştur. [Yani dimethoat gübre haline gelmiştir demek isteniyor!] Böylece, bu çalışma, dimethoat’ın EM ile parçalanmasını ispatlamış ve diğer pestisitlerin biyoremediasyonunda da EM’nin rol oynayabileceğini önermiştir.
166854
166853
Sadece 72 saat içinde EM Pestisiti yok etmiştir.
Benzer bir çalışmayı pestisitleri yok eden ve bu yüzden "dünyada benzeri olmadığını" iddia eden üründen de bekliyorum. Biz EM ailesi olarak bugüne kadar EM dünyada benzeri olmayan bir üründür diye demeçler vermedik (Elimizde bunun kanıtları olduğu halde vermedik) ama bazı firmalar ellerinde bilimsel ve objektif kanıtlar olmadan bile böyle demeçler verebiliyorlar. Daha fazla yorum yapmak istemiyorum.
MeyveliTepe
20-08-2010, 13:26
Eklenti nerede? Ulaşılamıyor.
Dogasever
20-08-2010, 13:27
Tekrar yükledim Sn Meyvelitepe.
Dogasever
20-08-2010, 13:32
Ayrıca makalenin tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
Link (http://www.google.co.uk/search?hl=en&rlz=1T4SKPB_enTR282TR283&q=Egypt+bioremediation+of+dimethoat+effective+micr oorganisms&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=)
acemi_caylak
20-08-2010, 13:39
Şimdi piyasadaki diğer organik gübrecilerde bu iddialara başlarlar:) Malum bir çoğunun söylemi EM literatüründen kopya. Mübareklerin hepsi hayvan yemi olabiliyor, kompostta kullanılabiliyor (B5A hariç) vs. Yakında EM gibi içilebilir derlerse de şaşmamak gerekiyor.
MeyveliTepe
20-08-2010, 14:10
Makale lazım :) ama içinde yazılan doğru olacak :)))
denizakvaryumu
20-08-2010, 14:18
Türkiye'de 160 üniversite var...
Yüzlerce öğretim görevlisi...Sanırım bir doktora tezine konu olur...?
Kalıntının sıfırlanması konusu çok önemli bir konu , bu kadar önem arz eden konunun bir doktora tezine konu olmaması mümkün değil.
Dogasever
20-08-2010, 14:25
Haklısınız Sn Denizakvaryumu. Ben de o yüzden üniversiteler ile temas halindeyim. Hatta bir değil birkaç doktora tezi çıkabilir bu çalışmalardan.
Dogasever
20-08-2010, 17:13
Em ile pestisitin yok olduğunu anlatan aynı makaledeki çalışma biraz daha genişletilerek 4. Avrupa Biyoremediasyon Konferansında (www.srcosmos.gr/srcosmos/showpub.aspx?aa=11371)tebliğ olarak sunulmuştur. İndirmek için linke tıklayabilirsiniz.
Dogasever
20-08-2010, 17:24
Aynı çalışma ayrıca, referans gösterilerek Terresterial Aquatic and Environmental Toxicology (http://www.globalsciencebooks.info/JournalsSup/08TAET_2_1.html) Jurnalinde de Vol 2 No 1 2008'de yayınlanmıştır.
Dogasever
20-08-2010, 19:53
Başlık yukarda tam çıkmamış:
EM'nin TH'ler (TPH de denmektedir) (Toplam Hidrokarbonlar ya da Toplam Petrol Hidrokarbonları) Üzerine Etkisi
Makale (http://www.computer.org/portal/web/csdl/doi/10.1109/ESIAT.2009.381)
Bioremediation of Petroleum Polluted Soil by Combination of Rye Grass with Effective Microorganisms
Jingchun Tang; Xiaowei Niu; Qing Sun; Rugang Wang;
Key Lab. of Pollution Processes & Environ. Criteria, Nankai Univ., Tianjin, China
This paper appears in: Environmental Science and Information Application Technology, 2009. ESIAT 2009. International Conference on Issue Date: 4-5 July 2009
On page(s): 51 - 54
Print ISBN: 978-0-7695-3682-8
INSPEC Accession Number: 10815857
Digital Object Identifier: 10.1109/ESIAT.2009.381
Date of Current Version: 11 August 2009 ABSTRACT
Bioremediation of petroleum polluted soil using combination of plant rye grass and effective microbial group was carried out by pot experiment. The results show the degradation rate of 58% using combined treatment of plant and microorganisms after 162 days with enhancing of total petroleum hydrocarbon (TPH) degradation by 17% as compared to the control. The lower pH value and higher enzyme activity in different bioremediation processes compared to blank suggests the effectiveness of combination of effective microorganisms with ryegrass. The fraction analysis indicates a priority of low molecular hydrocarbon degradation in combination of microorganisms and ryegrass, polar fraction degradation in phytoremediation, and aromatic fraction in microbial degradation.
ÇEVİRİ:
Petrol ile Kirlenmiş Toprağın Karamuk otu ve Etkin Mikroorganizmalar ile Biyoremediasyonu (Temizlenmesi)
ÖZET
Bu çalışmada, petrol ile kirlenmiş toprak karamuk otu (delice otu da denir) ve EM kullanılarak, saksı deneyleri yapılmıştır. Sonuçlar, mikroorganizmalar ve bitkinin birlikte toprağa uygulanmasını takiben 162 gün sonra elde edilen sonuçlara göre toplam petrol hidrokarbonları parçalanma oranı %58 olarak bulunmuştur. Kontrol numunelerindeki parçalanma oranı %17’dir. Kontrol ile karşılaştırıldığında, biyoremediasyona uğramış numunelerin düşük pH ve yüksek enzim aktivitesi değerleri, EM ile Karamuk otunun birlikte etkinliğini işaret etmektedir. Fraksiyon analizi, mikroorganizma ve karamuk out birleşiminde öncelikli olarak düşük molekül ağırlıklı hidrokarbonların parçalanmasını, fitoremediasyonda polar fraksiyon parçlanmasını ve mikrobiyal parçalanmada da aromatik fraksiyonu işaret etmektedir.
NOT 1:
EM Türkiye organizasyonu petrolle kirlenmiş toprakların temizlenmesi için TPAO ile başarılı bir işbirliği yapmıştır.
NOT 2:
Burada EM'nin yanı sıra Fitoremediasyon da yapılmıştır (Yani bitki kullanarak temizlik). Halbuki biz TPAO ile olan çalışmalarımızdan biliyoruz ki sadece EM ve Bukaşi kullanarak da son derece yüksek oranda temizlik yapılabilmektedir.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.