PDA

View Full Version : EM (Etkin Mikroorganizmalar)

Sayfalar : 1 2 [3] 4 5 6 7

Dogasever
10-01-2010, 17:33
Sn Reytabu
Önce pH'nın yüksek olduğundan emin olalım istemiştim. Herhangi bir zararı olmaz ama yine de elinizde ürünü şimdilik kullanmayın. Ben bu arada arkadaşlara her ihtimale karşı size yeni ürün göndermelerini söyleyeceğim. Sizin herhangi bir ödeme yapmanız gerekmeyecek tabii ki. Saygılarımla.

Alper Akman
10-01-2010, 20:10
Sayın Doğasever

Domates fidanlarına kullanmakta olduğum ema da son günlerde çok gaz çıkışı olmaya başladı. Kokusunda herhangi bir değişiklik hiisetmiyorum. Fakat PH değeri artmış. Ürünün ilk geldiği günlerdeki PH ı 4,50 civarı idi bu sabah ölçtüğümde ise 5,49 a yükseldiğini gördüm.Bozulmaya başladığını düşünüyorum fakat kullanmaya devam ediyorum. Bitkilere bir zararı olur mu? Kullanabilirsem hangi sınıra kadar kullanmalıyım?

Saygılarımla

Sayın Reytabu,
Ph ilk aktifleşme esnasında çok önemi daha sonraki günlerde Ph mikroorganizmalarin bulundukları ortam sıcaklığı ile yükseliş ve düşüş gösterebilir.Bizim size EMa'yi gönderdiğimiz zaman Ph 3,80'i gösteriyordu.Kargo şirketinin toplama merkezindeki ortam sicakligi,yolculuk esnasinda geçtiği bölgelerin sıcaklığı ve sizin mikroorganizmalari bulundurduğunuz ortam calı olan mikroorganzmaları direkt etkilemektedir.Ürün yaşayan bir üründür bu açıdan endişe etmenize bir sebep yoktur.Size bir hatirlatma yapmak isterim bana mailinizde 1 litre EMa'yi yanima aldim diğerleri arabamda demiştiniz.Manisa'nın gece ayazını çok iyi bilirim,işte bu bir gece ayazda kalmaları bile PH dengesini bozabilir,onun için kullanmaya devam edebilirsiniz.Oda sıcaklıgında istediğiniz PH aralıgına cok çabuk geçer merak etmeyin.

Alper Akman
10-01-2010, 20:21
Sayın Doğasever

Kullandığım PH metre dijital (Hanna). Kalibrasyon yapılmadı doğruluğundan emin değilim hatalı olabilir. En kısa zamanda kalibrasyon çözeltisi temin edip kalibre edeceğim. Benim kutuda aşırı gaz birikmesi dikkatimi çekti. Birkaç dakikada kapağı açınca fıss diye ses çıkaracak kadar gaz birikiyor.

Saygılarımla

Hanna tipi Ph metre genelde çok hata yapmaktadır.Mühendislerimize ilk yıllarda almıştık pratik taşınması kolay (cep tipi) ama kalibrasyon yapılsa bile kalibrasyonu doğru yaptığından emin olamıyorsunuz.Bu tür cihazları İzmirde bulunan www.tartes.com.tr adresinden bakabilirsiniz.

Alper Akman
10-01-2010, 20:23
Sayın Dogasever,

bu adrese Kızılay merkezden otobüs veya dolmuşla nasıl gidilir? Ben google map'ten biraz baktım ama, güzergahı çıkaramadım.

Sayın Savaş,

Siz gelmek istediğinizde bana telefonla bildirin ben sizi bulunduğunuz yerden aldırtırım.

omer.tuncer
10-01-2010, 20:29
Sayın Dogasever,

bu adrese Kızılay merkezden otobüs veya dolmuşla nasıl gidilir? Ben google map'ten biraz baktım ama, güzergahı çıkaramadım.

oraya dolmuş olduğunu sanmıyorum ama sıhıye köprüsünün üstünden geçen ostim batıkent dolmuşlarına binerseniz gimat kavşağında inersiniz 150- 200 metre sonra ulaşırsınız herhalde

Reytabu
10-01-2010, 22:44
Sayın Reytabu,
Ph ilk aktifleşme esnasında çok önemi daha sonraki günlerde Ph mikroorganizmalarin bulundukları ortam sıcaklığı ile yükseliş ve düşüş gösterebilir.Bizim size EMa'yi gönderdiğimiz zaman Ph 3,80'i gösteriyordu.Kargo şirketinin toplama merkezindeki ortam sicakligi,yolculuk esnasinda geçtiği bölgelerin sıcaklığı ve sizin mikroorganizmalari bulundurduğunuz ortam calı olan mikroorganzmaları direkt etkilemektedir.Ürün yaşayan bir üründür bu açıdan endişe etmenize bir sebep yoktur.Size bir hatirlatma yapmak isterim bana mailinizde 1 litre EMa'yi yanima aldim diğerleri arabamda demiştiniz.Manisa'nın gece ayazını çok iyi bilirim,işte bu bir gece ayazda kalmaları bile PH dengesini bozabilir,onun için kullanmaya devam edebilirsiniz.Oda sıcaklıgında istediğiniz PH aralıgına cok çabuk geçer merak etmeyin.

Sayın Naturem ve Doğasever

Her ikinize de yakın ilginizden dolayı teşekkür ederim.
Ürünü balkonda güneş ve rüzgardan etkilenmeyen tuğla fırının içinde saklıyorum. Yarım saat önce EMA yı tekrer kontrol ettim. Bu sefer içinde birikmiş gaz yoktu. PH değeri de 3,47 çıktı. Bugünkü ilk ölçümüm öğle saatleriydi. Sayın NaAturem'in dediği gibi sanırım hava şartları etki yapıyor. PH metrenin hatalı ölçtüğünü varsaysak üründen gaz çıkışının devam etmesi gerekirdi. Fakat şu an gaz çıkışı durmuş durumda. Kokusunda ve renginde de bir değişiklik hissetmiyorum.

Bu arada iki hafta önce 1,5 çay bardağı ema uygulamış olduğum
fusarium hastalığına yakalanmış bir zeytin ağacına, sayın Doğasever' in uyarısı üzerine tarif ettiği ölçülerde ve şekilde 1,5 kg ema uyguladım (ağaç gövde kalınlığı 10-12 cm) Ağaçta çok az yeşil yaprak kalmış ölme ihtimali normal şartlarda % 100. Bakalım bir gelişme olacak mı?

Dün ayrıca sebze bahçesinde kullanılmak temin ettiğim yanmamış 4 büyük çuval keçi gübresini 1/50 oranındaseyreltilmiş EMA ile nemlendirerek güneş görmeyen bir yerde üstünü koyu renkli naylon örtü ile kapatarak fermantasyona bıraktım.Nisan ayında kullanılabilecek besin değerini kaybetmemiş iyi kalitede gübre elde etmeyi umuyorum.

Dogasever
10-01-2010, 23:26
"Dün ayrıca sebze bahçesinde kullanılmak temin ettiğim yanmamış 4 büyük çuval keçi gübresini 1/50 oranındaseyreltilmiş EMA ile nemlendirerek güneş görmeyen bir yerde üstünü koyu renkli naylon örtü ile kapatarak fermantasyona bıraktım.Nisan ayında kullanılabilecek besin değerini kaybetmemiş iyi kalitede gübre elde etmeyi umuyorum."

Bu uygulamanız için tebrikler. Nem oranını ara sıra kontrol etmeyi unutmayın. Çok kurumasın. Yalnız bir dahaki sefere seyreltme oranını 1/10 veya maksimum 1/20 yapmanızı öneririm. 1/50 kompost yapmak için biraz fazla seyreltilmiş. Bizler çoğu zaman hiç seyreltmeden de yapıyoruz.

Bu arada iki hafta önce 1,5 çay bardağı ema uygulamış olduğum
fusarium hastalığına yakalanmış bir zeytin ağacına, sayın Doğasever' in uyarısı üzerine tarif ettiği ölçülerde ve şekilde 1,5 kg ema uyguladım (ağaç gövde kalınlığı 10-12 cm) Ağaçta çok az yeşil yaprak kalmış ölme ihtimali normal şartlarda % 100. Bakalım bir gelişme olacak mı?
Resimden gördüğüm kadarıyla ve sizin de söylediğiniz gibi ölüm kaçınılmaz gibi görünen, son demlerini yaşamakta olan bir ağaç görüntüsü var. O yüzden, yaptığınız uygulamayı mutlaka bir defa ile bırakmamanızı ve yeniden birkaç kere tekrarlamanızı öneririm. Yaptığınız uygulama kışa girmek üzereykendi. O yüzden, özellikle önümüzdeki baharda mutlaka diğer uygulamaları da yapınız ve ilave olarak ağacın üzerine de 1/500 klorsuz suyla seyreltilmiş EMA spreyleyiniz.

Üründeki pH sorunun çözümlenmesine sevindim. Ben EMA 'yı evde içerde tutuyorum. Sn Naturem'in de belirttiği gibi soğuktan mikroorganizmalar etkilenince pH değerinde dalgalanmalar yaşanabiliyor. Ama normal oda sıcaklığına gelince ph yine normal değeri olan 4'ün altına iniyor. Saygı ve sevgilerimle.

yasarugur
11-01-2010, 09:02
Sayın doğasever, benim de bir sorum olacak,bahçemde 10 yaşlarında limon ağacım var bu sene güzel meyve de tuttu ama ağacın bazı dalları kuruyor,forumda incelediğimde uçkurutan diye bir narenciye hastalığından bahsediliyor,bu ağacı iyileştirmek için EM kullanılabilir mi ?

Savaş
12-01-2010, 10:45
Sayın Savaş,

Siz gelmek istediğinizde bana telefonla bildirin ben sizi bulunduğunuz yerden aldırtırım.

Sayın Naturem,

İlginizden ötürü teşekkür ederim. İlk planlamada ziyaretinize geleceğim.

Saygılarımla.

memet
12-01-2010, 16:53
Yasarugur. EM bir ilaç değil, gübre de değil. Bitkiler üzerindeki genel etkisi bir ilaç olarak algılamanıza neden olmasın.

Ben bir kaç hercai menekşe üzerinde deneme yapıyorum. Demir eksikliği olarak gördüğüm bir tanesindeki sorunda olumlu bir gelişime görüyorum ama, EM demir eksikliğine çaredir gibi bir sonuca varmıyorum.

EM kullanımı ağaçlarınızda olumlu etki gösterecektir ama, hastalık için ilaç kullanmanız gerekecektir.

yasarugur
12-01-2010, 17:19
teşekkürler

Dogasever
12-01-2010, 18:21
Sn Memet'e teşekkürler.
Evet EM ilaç değildir ve ilaç olarak algılanmamalıdır. Bir bitki besleme ürünüdür. Ancak, yararlı ve etkin mikroorganizmaların bitkilerin, ağaçların ve kısaca canlıların üzerindeki olumlu etkileri de çok iyi bilinmektedir. Çünkü EM organik madde (topraktaki mesela) ile temas ettiğinde, doğal hormonlar, doğal antibiyotikler ve yararlı doğal bileşikler oluşmaktadır ki, işte bu dolaylı olarak oluşan bileşiklerden ötürü, birçok canlı iyileşebilmekte, ve genelde bağışıklık sistemini sağlam ve yüksek tutabilmektedir. O yüzden Sn Uğur'un limon ağaçlarında kullanmasını kuvvetle tavsiye ederim. Saygılar.

Halil Önen
17-01-2010, 13:54
Sn Memet'e teşekkürler.
Evet EM ilaç değildir ve ilaç olarak algılanmamalıdır. Bir bitki besleme ürünüdür. . Saygılar.

Elimde 1 lt. EM1 yani Em var.

Dormant halde yani uyuyor. Ph 3.5 olmalı. 4 ve üzeri bozuktur. Kullanılmaz.

Bakalım neler yapabilirim?

1) AKTİFLEŞTİRME AŞAMASI

50 ml. EM1 (yani yarım çay bardağı_ince bellisi tecihimdir_) + 50 ml. melas (ben pekmez kulanacağım) = 900 ml _(klorsuz su_) ile karıştıracağım.

(Ha unutmadan; pekmezi ılık suda 35. 40 C gibi sulandıracağım. Öyle em1 ile karıştıracağım.)

Şimdi elimde EMAktif var. 50 ml den 1lt EMA yani. aktive ettim.

Bunu bir plastik kaba koyacağım, ağzını sıkıca kapayacağım, ara sıra hafifce gazını alacağım;

Ve 7 ile 10 gün bekleteceğim.

Bunu 6 ay kullanabilirim. Oda sıcaklığında ve gölgede...

2) SEYRELTME AŞAMASI

Şimdi elimde 1 lt. Ema var.

Bununla;

1/20 ile klorsuz su ile seyreltip, Bukuşi yapabilirim.

1/400 ile seyreltip, toprağı spreyleyebilirim.

1/500 ile seyreltip ağaçları_zeytin_ spreyleyebilirim.

1/1000 ile seyrettip sulama suyuna katabilir ya da sebzelerimin üzerini spreyleyebilirim.

Ben 1/10 0ranı ile KOMPOST yapacağım;

3) KOMPOST AŞAMASI

Şimdi elimde 1 lt EMA vardı. Bunu 10 lt. su ile seyreltmiştim ya...!

Yani elimde aslında 10 litre EMA var.

Bunun 2 litresi ile kompost yapacağım.

100kg. yanmış hayvan gübresi.
100kg. çürümek üzere bahardan kalma çeşitli tarla otu(elimde 1 ton var.
5 kg. organik gübre (organasen)

Bu karışımı harmanlayacağım ve 2 lt. EMA spreyleyeceğim.

Yani sırt tulumbasıyla. Karıştıracağım.

VE....

Üzerini siyah naylon ile kapatacağım_ biraz altından hava alsın_ 15 gün sonra bir defa karıştırıp, 1 ay bekleteceğim.

Yani kompostlaşma gerçekleşmeli. Beyazlaşma yani küflenme olmuşşa tamamdır.

Şimdi elimde 205 kg kompost oldu. Yani gübre. Şu gübrecilerden aldığımıza eş değer de, değil mi? 205kg tam tutmayabilir.:)

(acaba içine 5kg. leonardit de mi katsaydım.)

4 KULLANMA

Elimde 205 kg. Kompost vardı ve ;

1/3 oranında toprak ile karıştıracağım. 1 ölçeye 3 ölçek gibi.

Yani,

1 kürek kompostu, 3 kürek toprak ile karıştıracağım.

Yine siyah naylon ile kapatacağım. 15 gün de bunu bekleteceğim. Bu defa toprağı aşılamış olacağım.

Şimdi elimde 615 kg aşılanmış bir ürünüm oldu.

Yani o da gübre değil mi?

Bununla fidanlarımı dikebilirim, ağaçlarımın taç izinden gübreleyebilim, hatta tarlaya serip sığ bir şekilde sürebilirim.

(şu em' i sevdim, yoksa hayatta bu kadar uğraşmazdım)

Bir dahaya Bukaşi yapacağım. 2 tane küçük Bukaşi kavası aldım. Evdeki mutfak atıkları için kullanmaya başladım. Ancak Bukaşiyi kendim yaparsam hem tarlada da kullanacağım.

Hatta Bukaşi topu yapmayı öğreneceğim. Köylerdeki çeşme havuzlarına, ava gittiğimde dağlardaki göllere, Güzel Hisar çayına( koca çay) ve hatta Gediz' in suyu yazın düştüğünde su göletlerinne atacağım.

El bombası atar gibi.... Yandan gecerken...:)

Bu arada tanıştığım, Yeşil Adım sitesi (enternet) sahibi Özlem hanıma teşekkür ederim.

Özlem hanımın özlemlerinin etkisinde mi kaldım ne?;)

Bir mühendis kızın para kazanacak çok şeyi varken kendisini sevdiği bu istekli uğraşa adaması _nereye kadar giderim kaygısına rağmen_ çok hoşumuza gitti.

Hayali çevreciler gibi adamını bulup bir dernek kurup, AB nin çevre örgütlerinden aldığı (para) yardımlarla ev, araba da alabilirdi.

Halbuki kendisi için doğru bildiği yolu izleyen, yüreğinin peşinden giden ve çevresinde farklılık yaratmak isteyen bir doğasever, hayvansever bir insanın kirlenmekte olan toprağı ve suyu kurtarma, değiştirme, çabasını kutluyorum.

Değişimi en iyi başkalarıyla birlikte değiştiğimizde yaşarız.

Saygılar

Yani

MeyveliTepe
17-01-2010, 14:12
Halil bey, çok hoş bir yazı olmuş. EM'nin kullanım şekilleriyle ilgili de net ve ölçülebilir bilgi vermişsiniz.

Küçük bir düzeltme;
Şimdi elimde 1 lt EMA vardı. Bunu 10 lt. su ile seyreltmiştim ya...!

Yani elimde aslında 10 litre EMA var.Elinizde 1 litre aktifleştirilmemiş EM1 varsa, buna 1 litre melas ve 18 litre su ilavesiyle 20 litre EMA'nız olur :)

denizakvaryumu
17-01-2010, 15:29
El bombası atar gibi.... Yandan gecerken...:)

Nette el bombası yapımı...:D :D

Gerçekten sürükleyici bir anlatım olmuş, okudukça okunası geliyor.

Zeytinlibahçe
17-01-2010, 15:35
Halil bey selamlar

Dersinize iyi calısmışsınız,son gunlerdeki suskunlugunuz bundandı demek,cok guzel özetlemişsiniz ,tesekkurler

Dogasever
17-01-2010, 15:53
Sürükleyici anlatım tarzınız için çok teşekkürler Halil Bey. Bana eposta adresinizi yollayacaktınız. Hatırlatayım dedim. Saygılar.

akcan67
17-01-2010, 19:25
Halil Bey

Hem espirili hemde akıcı bir yazı olmuş.Heykel işinden vazgeçtiğinizden beri en keyifli yazıyı yazmışsınız.

Minarislim
17-01-2010, 22:15
Halil bey yazınız çok iyi ve öğretici olmuş.Akılda kalıcı.İnsan istedimi doğa dostu çok güzel şeyler üretebiliyor.Sizleri seviyorum. öğrettiğiniz her şey için teşekkürler. saygılarımla.

livadi
18-01-2010, 10:32
Ben bu başlığı yeni farkettim ve bir solukta macera romanı okur gibi, bir sonraki sayfada ne olacak merakıyla okudum.Ama bitiremedim.Hepsini inceleyeceğim....

Yesiladim
18-01-2010, 12:03
Sayin Halil Bey
Akici anlatiminiz ve guzel dilekleriniz icin cok cok tesekkurler..
EMA hazirlanisi ve dogaya faydasi bu kadar net ve guzel anlatilmisken gunluk yasantida kullaniminin onemini kisaca hatirlatmak isterim.

Zahmetsiz ve kucuk ayarlamalarla (Ev, isyeri )
• Atik sularin evlerimizden aritma tesisine ya da dereye/ gole kadarki yolculugunda kendini temizlemesine
• Yasam alanlarimizda hijyen saglamak adina bircok kimyasalla yararli / zararli herseyi yok etmek yerine yasamin temel tasi iyilerle saglikli bir ortam ve guclu bagisiklilik sistemi olusmasina yardimci olabiliriz.
Mesela; yarim kova (5 lt ) su + yarim cay bardagi EMA + uc dort damla lavanta yagi vb ile yerler silinebilir, sprey sisesine 1 lt su + 3-5 yemek kasigi EMA + bir iki damla hosunuza giden bir koku ile tum camlar, dolaplar, arabaniz temizlenebilir. Camasir, bulasik makinasina yarim cay bardagi EMA ilave edilebilir,

Sn Dogasever in kitabindaki konu ile ilgili listesini kendisinin izni ile kucuk bir hatirlatma olarak paylasmak istedim. (Yazidaki EM lerin tumu EMA ifade ediyor)

Alinti ; Japonya’dan Yükselen 21 yy’ın Teknolojisi:

EVLERDE EM KULLANIMI

Evlerde EM genelde aşağıdaki amaçlarla kullanılmaktadır:
(Suyla seyreltme oranları her kullanım amacının yanında parantez içinde verilmektedir.) Seyreltme işleminde klorsuz su kullanılmalıdır. Eğer çeşme suyu kullanılacak ise, mutlaka ağzı açık bir kapta bir gece bekletilerek klorun uçması sağlanmalıdır.

- Evin tüm odalarında kötü kokuların yok edilmesi (1:100)
- Banyo, tuvalet ve lavabolarda hijyenliğin sağlanması (1:1 ile 1:10)
- Drenaj tıkanmalarının önlenmesi (1:10 ılık suyla)
- Çamaşır makinelerinde (yıkama başına deterjanla birlikte yarım bardak EMa seyreltmeden) Makinenin ve giysilerin ömrünü uzatır, deterjanın neden olduğu alerjileri önler, atıksu kendi kendini arıtır.
- Bulaşık makinalarında (yıkama başına bulaşık deterjanıyla birlikte yarım bardak seyreltmeden)
- Temiz iç çamaşırları ve çoraplar üzerine spreyleme (1:50 seyreltilmiş) ter kokularını önler.
- Fırın temizliğinde, fırının içine (1:10 seyreltilmiş)
- Perdeler, halı ve yataklar üzerine (1:100 seyreltilmiş). Halı ve yataklar üzerinde küçük parazitlerin yaşamasını ve üremelerini önler.
- Dolaplar, çekmeceler ve havasız merdiven altları, kilerler. Buralardaki küf kokularını önler. Nötr bir atmosfer yaratır. Nemli olan yerlerin nemini alır. (1:50).
- Mutfak çöplerinden organik gübre elde edilir. (Aşağıda ayrıntılı olarak anlatılmaktadır)
- Bahçenizde güzel çiçekler ve sebzeler yetiştirmede kullanım (aşağıda anlatılmaktadır)

Saygilarimla

Dogasever
18-01-2010, 14:56
Bukaşi Toplarını (Halil Bey'in el bombaları!) kirlenmiş dere ve gölleri ve havuzları temizlemek için kullanabilirsiniz.

Yapımı:

122344

Bukaşi toprakla karıştırılır. Killi toprak daha iyidir. Yoksa %1 veya 2 civarında kil ilave ediniz. Toprak yerine derenin çamuru da kullanılabilir

122345

Bu karışıma EM Seramik (seçime bağlı) ilave edilir.

122346

EMa ve melası karıştırın ve karışıma ilave edin. İyice yoğurun.

122347

Kuru ve güneş almayan bir yerde topları 30-35 C derecede 7-10 gün kurumaya bırakın.

122348

Topların yüzeyi beyaz renkli bir mantarla kaplandığında, toplar kullanıma hazırdır.

Dogasever
18-01-2010, 15:00
122354

Toplar göl ya da akarsuya atılır. Her bir top sürekli EM üretir.

Dogasever
18-01-2010, 15:10
122364
Toplar yapılıyor!
122365
EM Uygulanmadan önce
122366
EM Uygulandıktan 3 ay sonra
122367
EM Uygulandıktan 3 ay sonra

k0900
18-01-2010, 23:01
Hem doğal, hem ekonomik, hem pratik :)

Sarıcan
19-01-2010, 08:31
Sn. Doğasever,

Resimlerin hepsi birbirinden güzel, yapılan imece çalışması ve dayanışma daha da güzel. Bence 21. yy' ın mucizesi Bukaşi topları.

Bence bu resimlerden afişler yaptırıp Ergene nehrinin içinden geçtiği bütün il, ilçe, nahiye, belde belediye başkanlıklarına ve özellikle ilköğretim okullarının panolarına asmak lazım. Çünki her okulun Çevre ile ilgili sosyal faaliyet klüpleri var. Bu kıvılcımı çakmak lazım.

Bu resimleri Ergene nehri başlığına da link verin bence. 58.000 üyeli forumun toplumsal baskı gücünü de ihmal etmemek lazım. Trakya' da forumu takip eden her kullanıcı forumu takip etmeyen tanıdıklarına bu resimleri elektronik posta olarak gönderse yeter.

Saygılar.

Kiraz
19-01-2010, 09:22
agaçlar.net buluşmalarından birinde de bu tür bir etkinlik yapabiliriz.

Dogasever
19-01-2010, 10:47
Sn Sarıcan, K0900 ve Sn Kiraz

Dileklerinize yürekten katılıyorum. Yorumlarınız için teşekkür ederim. İnşallah güzel şeyler olmasını ben de umuyorum. Sivil toplum gücünün karşısında hiçbir yetkilinin durabileceğine inanmıyorum. Türkiye'de artık ok yaydan çıkmıştır. Batılılar, Türkiye için "Yeni Türkiye" adıyla birçok makale ve kitap yazıyorlar. Bu yazılarda birçok siyasi konuya işaret ediliyor ama bence tüm siyasi konuların üzerinde olan en önemli nokta, sivil toplum hareketinin ve en önemlisi vatandaş ve birey olma bilincinin Türkiye'de yükselmesidir. Ağa, köle veya daha kaba tabirle, koyun toplumu kabuğunu yırtmış, vatandaşlık bilincine dayalı gerçek bir bilgi ve demokrasi toplumunun ilk ışıkları görülmeye başlanmıştır. Ben bu ışığın hızla yayılacağını ve toplumun çevresindeki tüm sorunlara sahip çıkacağına yürekten inanıyorum. Bunun son zamanlarda ortaya atılan "açılımla" hiçbir ilgisi olmadığını belirtmeliyim. Saygılar.

Savaş
21-01-2010, 00:10
Halil bey,

sanki bir mutfakta hassas oranlarla eşsiz bir kek yapar gibi anlatmışsınız EM uygulamalarını. Tebrikler ve teşekkürler. Bu arada, Bukaşi kovalarındaki uygulamayı da bir tarif edebilir misiniz?
Saygılarımla.

Halil Önen
21-01-2010, 02:05
Halil bey,

sanki bir mutfakta hassas oranlarla eşsiz bir kek yapar gibi anlatmışsınız EM uygulamalarını. Tebrikler ve teşekkürler. Bu arada, Bukaşi kovalarındaki uygulamayı da bir tarif edebilir misiniz?
Saygılarımla.

Anladım.

Yok, EM uygulamalarını tarlada yapacağım ve başladım.

Ancak gerçekten mutfak hassas bir yer. Hem de kadınların en hasas oldukları iki mevziden biri. Ve elbette onların onayı gerekli. Zira bu işin içinde çümle alem de var. Rezil olmamak gerek.

Yani başarısız olursam bütün proje çöker.

Deneme başladı. Fotoğraflıyorum. Şimdilik iyi gidiyor. Mutfakta hatta apartmanda :) sirke kokusu yok. Kovalar iyi görünüyor.

Gübre yapımı için apartmanın çöp ihalesini bile alabilirim. Şimdiden ortaklık teklif edenler bile var.

Yani açıkcası mutfak işi tarla işine benzemiyor. Bir deneyeyim, olumsuzluklar varsa göreyim, hatalarımı bileyim sonra fotoğrafla anlatacağım.

Dogasever
21-01-2010, 10:40
Halil Bey yine ince mizah anlayışınız devreye girmiş. Tarladaki mevzinizden gelecek haberlerinizi sabırsızlıkla bekliyoruz. İyi çalışmalar.

Tuba
21-01-2010, 12:28
Cok heyecanlandim simdi...

Ankara agaclar.net etkinligi olarak piknige gidelim, bukasi toplarini yapalim, her turlu nehire gole atalim istiyorum :D

Ama olmaz zira toplarin kurumasi gerek.

O zaman iki bulusma yapalim, birinde toplari yapalim, ben arabayla gelirim evde, terasta kuruturum elimden geldigince. Sonra piknige gideriz, hertarafi bombalariz :D

denizakvaryumu
21-01-2010, 13:49
Sn.Tuba
yurt dışı çalışmanız bitti mi?

Tuba
21-01-2010, 15:48
Bitti geldim :) Ekim 2009 tarihi itibariyla Ankaradayim...

denizakvaryumu
21-01-2010, 16:20
Yediğiniz içtiğiniz sizin olsun,
gezdiğiniz gördüğünüz yerleri-bitkileri anlatın derim :)

Tuba
21-01-2010, 17:06
:) Guzel yerler gorduk elhamdulillah. Bitkilerin kendisinden ziyade meyveleriyle muserref olduk, zevkle...

Tek tek anlatmasi zor. Genel olarak soyleyeyim:

Londra'da ve Berlin'de kupeliler ve haseki kupesi sokaklarda agac oluyor. Butun yaz cicekliler. Ben evde bi saksi bi dunya zahmete bakamamistim.

Londra cok nemli bir sehir. Binalari cok eski. Evladiyelik yapiyorlar hakikaetn, oyle yik binayi yenisini koy disinada fayans dose banyo gibi olsun.. yok oyle seyler. Dolayisiyla binalar hep sarmasikla kaplanmis ustu yesil yesil yosunla kaplanmis. Sehir kuf kokuyor... Ogrendigim kadariyla, Londra'da toprak derinligi fazla degilmis. Dolayisiyla bahceler, ozellikle mustakil ev bahceleri genelde dokme toprakmis. Ama o kadarcik topraktan bile hertur agaz fiskiriyor. Sehrin ortasi bogurtlen agaclariyla kaplanmis. Insanlar yemiyorlar :D Tuba bolll boll nasiplendi tabii... Kesi yoktu memlekette, fare de cok :S Birde ben 3 Ingiliz aileyle kaldim, bircok aile evine gittim, evlerinde bizim pencere onu bostanlarina benzer sifali otlari var. Saksilar pislik dolu ama bitkilerin masallahlari var :)

Berlin ve Frankfurtu sevmedim. Sanki tas toprak les kokuyordu... Sehir ozellikle cop kokuyor. Alismasi cok zaman aldi, hatta alismadim, kactim geldim. Cok buyuk parklari var her mahallede. Iclerinde mini golleri, ordekleri. Berlinde sokaklarda tavsanlar kosuyordu benim oturdugum semtte. Bizde olsa coktan yahni olmuslardi ama orada tavan etini yemiyorlar nedense. Neyse, sehrin orta duzey, hatta hali vakti yerinde insanlarinin oturdugu evlerin-binalarin bahcelerinde sebze ekili :) Bizim gibi balkonda sebze gormedim ama ay cicegini sus olarak baklonlairna ekiyorlar. Ben de yanimda goturdugum red robinlerimi kaldigim evde mutfak camindaki saksiya ekmistim. ben gelirken yeni yesil domates vermisti, yiyemedim icimde kaldi :S 1,5-2 metre 30 cm capinda dev aycicekleri baklonlardan sarkiyor. Markette yesil sogan, nane, feslegen, maydanoz ve adini bilmedigim-tadindan hoslanmadigim bir bitki de saksida satiliyor. Demette maydanoz almiyor yabancilar. Demet demet maydanozlar sadece Turk marketlerinde var. Bir de bol-ucuz zendefile mest olmuslugum var ki anlatamam. Burada kilosu 14 TL orada 4€ en pahalisi :S Degisik tur pek gormedim. Sadece organik gida marketleri cok yaygin ve buradaki kadar pahali degiller.

Senelerdir hakiki dogal baldan baskasi evimize girmez ama Almanya'da "bio" adli bir firmanin adi gibi bio-organik bali gibisini hic yemedim. Bir daha yolum duserse kesinlikle heybe doldurup donerim heralde.

Sao Paulo-Brezilya'da tropik meyve sebze cennetinde gibi hissettim kendimi :) Cok genis topraklari var ve ulkede tarim cok ciddi gelir kaynagi. Avrupaya yas meyve sebze, kirmizi-beyaz et ve kahve ihracatina ait rakamlar akil durduruyor. MArkete gittiginizde domateslerin kokusundan bas donuyor o kadar lezzetli ve kokulular. Memleketleri cok bereketli. Meyve suyunu sadece meyveden yapiyorlar ki bu benim en sevdigim kismiydi :)

Seul - Guney Kore ise binalardan kalan alanlari dogal olarak yesille kapli ama tarim ve hayvanciliga uygun arazilari yok. Yuzyillarca aclik sefaler cektikleri soyleniyor. Simdi ise buyun gida maddeleri ithal. Yemek kulturleri cok zayif o nedenle de. Domatesi meyve olarak tuketiyorlar. Ekmek kavramlari yok zira bugdayi bilmiyorlar. Simdilerde ekmek kek gibi algilaniyor. Dunyanin en cok domuz eti tuketen ulkesi. Cok ciddi bir aclik ve sefalet cektikleri icin etsiz yemegi yemekten saymiyorlar. Dana ve koyun eti cok cok cok pahali. Ulkeleri cok temiz ama kimsenin bitkilerle ilgili oldugunu gormedim. Tabii Kore cok kisa sureliydi, gozlem yapamadim genisce ama bunlar izlenimlerim oldu.

Sehirlerde bulundum hep, dolayisiyla cok ilginc seyler gordugumu soyleyemem. Bana en ilginc gelen Almanya'da insanlar evlerinin dibinde ciftlik olsa da sutu marketten aliyorlar, kutu sut onayli oldugundan daha guvenilir kabul ediliyor. Taze sut icmeyen enteresan bi milletler.

Koyler hem Ingiltere'de hem Almanya'da oldukca gelismiz, bizim buyuk sehirlerin bircok ilcesinden iyi durumdalar. Hatta Ankara Mamak - Gulveren - Altindag - Diskapi civari icinizi acitiyor :S

Boyle... Bu basligi da isgal etmis mi oldum ki -- atmasinlar beni siteden.

Dogasever
21-01-2010, 17:48
Sn Tuba
Buraya yazdığınız için yazınıza istemeden göz misafiri oldum. Keşke İngiltrerenin kırsal bölgelerini da ziyaret edebilseydiniz. Köylerde, hemen hemen herkesin sebze bahçesi vardır. Hatta, bir çok kişi allotment denilen komün bahçelerde de yer kiralayarak ekip biçiyor. 2. Dünya Savaşı sırasında bu komün bahçelerin tüm nüfusu beslediğini hep övünerek anlatır köylü komşularım. İngilterede tarım çok önemlidir. Herşey bittiğinde, paranın hükmü kalmadığında, sadece tarımın karın doyuracağını çok iyi bilir İngilizler. O yüzden, bir ara hükümet bu komün bahçeleri kaldırmaya kalktı da yer yerinden oynadı. Ben herhalde, Marksist devrim olacak diye beklemeye başlamıştım. Ayrıca, bizim köyde bir de komün işlettiğimiz bir dükkanımız var. Köyün tek dükkanı ve postanesi. 10 yıl önce özel işletmedeydi, fakat özel işletme kar edemeyince, kapatıp gitmeye kalktı. Biz köylüler aramızda para toplayıp dükkanı aldık ve imeceyle işletmeye başladık. O günden beri yaklaşık 100 gönüllü çalışanı var ve herkes kendince katkıda bulunmaya çalışıyor ya da katkıda bulunamazsa da alışveriş yaparak para harcamaya çalışıyor. Köylülerin çoğu ya kendi bahçelerinde ya da komün bahçelerde yetiştirdikleri ürünlerinin fazlasını dükkana bağışlar ve dükkanda yine halka parasıyla ucuza satar. Biz de böylelikle ucuza taze sebze meyve yiyebiliyruz. Hem de organik. Ancak maalesef sütü çiftlikten içemiyoruz! Bu istemediğimizden değil AB'de yasak olduğundan. Sütün mutlaka pastörize edilmesi ve ambalajlanması gerekiyor. Aksi takdirde satışı yasak. O yüzden çiftlikler açıkta süt satamıyorlar. Geçenlerde çok kar yağdı ve köyde mahsur kaldık. Ayrıca şişe sütü getiren sütçümüzde gelemedi. O yüzden, köyümüzdeki çiftçilerden biri bidonla süt getirip dükkana bıraktı. Bizler kap getirerek "açıkta" verilen bu sütü alabildik. Yalnız bir şartla: Çiftçiye dükkan aracılığıyla bağışta bulunarak! Çiftçinin hiç o günkü kadar pahalı süt "satabildiğini" zannetmiyorum. İşte İngiltere böyle bir memleket. İstemedem göz misafiri oldum. Bir de yorum yaptım. Dediğiniz gibi bizi buradan kovacaklar!

Dogasever
21-01-2010, 19:07
Toplar Mevzilere Sıralanmış Herşey Hazır. Emir Bekleniyor!

122737

Ve Atış Serbest!

122738

Sarıcan
21-01-2010, 20:22
Sn. Doğasever,

Kim örgütlemiş bu insanları? Kim bu doğa savaşcıları? Bu savaşın stratejisti kim? Cephanelik kasalarının tahmini maliyeti nedir? Bizi biraz daha aydınlatırsanız seviniriz.

Dogasever
21-01-2010, 21:04
Sn Sarıcan
Bu bir "Kurtuluş Savaşı." Bu tür Kurtuluş Savaşları'nın stratejisi, kuralı, maliyeti olmaz. Ne gerekiyorsa o yapılır! Nasıl toplar taşındıysa cepheye kağnılar üzerinde, nasıl yemekler pişirildiyse kazanlarda ordunun uğradığı yerlerdeki köylerde Türk kadınları tarafından, bu da öyledir. (Bu işin edebiyatıydı!)

Birkaç gün içinde topların öyküsünü de yazarım. Bu defa resimler önden geldi. Şimdilik şu kadarını söyleyeyim: Resimdeki uygulamada toplam 1 milyon top atıldı! Selamlar.

ensar
21-01-2010, 21:32
Sn Sarıcan
Bu bir "Kurtuluş Savaşı." Bu tür Kurtuluş Savaşları'nın stratejisi, kuralı, maliyeti olmaz. Ne gerekiyorsa o yapılır! Nasıl toplar taşındıysa cepheye kağnılar üzerinde, nasıl yemekler pişirildiyse kazanlarda ordunun uğradığı yerlerdeki köylerde Türk kadınları tarafından, bu da öyledir. (Bu işin edebiyatıydı!)

Birkaç gün içinde topların öyküsünü de yazarım. Bu defa resimler önden geldi. Şimdilik şu kadarını söyleyeyim: Resimdeki uygulamada toplam 1 milyon top atıldı! Selamlar.

Sevgili Doğasever,

Trakya ve Ergene ile ilgili, başlık altında toplumsal bilinçlenmeden bahsederken kirliliğin had safhalara ulaşmadığı bir Ergene kolunda mesela SÜTLÜCE deresinde bahar ayında böyle bir bombalama bu tür aktivitelerin başlaması için iyi olmaz mı ?

sevgiyle kalın

Sarıcan
21-01-2010, 21:34
Sn Sarıcan

Sn. Doğasever,

Maliyeti, stratejisi ve stratejisti olmayan hiç bir savaş kazanılamaz. Bu üçünün olmadığını düşünmek kurtuluş savaşını yapanlara haksızlık olur ki, burada bahsettiğimiz bir kurtuluş savaşı değil zaten.

Gerçekten böyle bir halk katılımı ile örneğin Ergene Nehri (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5451) için böyle bir proje gerçekleştirilebilir mi? Bu işin stratejisti olarak bir Trakyalı olarak o yörede yaşayan forum üyelerini örgütleyip böyle bir savaşı başlatamaz mısınız? Çünki EM bilginizden dolayı sizin bir adım önde durmanız gerekiyor diye düşünüyorum.

Bu işin mutlaka bir maliyeti elbette olacaktır, onuda dediğiniz gibi Ergene nehri ile organik bağlantısı olan herkesin gönüllü katılımlarıyla (Sanayi atıklarını salan fabrikaların zorunlu katılımının sağlanması ile) bu iş olabilir gibi geliyor bana. Saygılar.

Dogasever
21-01-2010, 21:59
Sn Sarican
Savaş kazanma, topların askeri benzetmesini izleyen sadece başka bir benzetmeydi. Tabii ki, strateji vb. konularında haklısınız. Ergene konusundaki düşüncelerinize de yürekten katılıyorum. Ve epey bir süredir de, bu konuda çaba sarfediyorum. İlk defa sizlere bu mesajımda açıklıyorum: Ergene Nehrinin çocukluğumda yüzdüğüm elimle balık yakaladığım düzeyde temizlenmesi için elimden geldiğince çalışıyorum. Bu çalışma son derece planlı bir biçimde devam etmektedir. Size bu sitede ancak bu kadarını söyleyebilirim. Bazı şeyleri benim burada açıklamam doğru olmaz. Ama yaptıklarımızı zamanı gelince öğreneceksiniz. Biraz daha sabır rica ediyorum. Mutlaka el birliğiyle uğraşacağız çünkü Ergene bizim. Biz sahip çıkacağız kimsenin kuşkusu olmasın. Saygılar.

Tuba
22-01-2010, 08:09
Atmasinlar bizi forumdan :S

Okuyun yorum yapin istedim zaten :)

Gittigim yerlerde sehrin disina cikamamis olmak beni uzdu aslinda. Bir tek Frankfurta yakin bir koye gittik ama koy oldugunu anlamam vakit aldi diyebilirim.

Londraya birdaha gelirsem Oxfors, Cambridge, Manchester gorememis olmamin acisini cikaricam insallah. Misafiriniz olabilirim yani :) (kendimi davet ettim galiba)

Bu bukasi toplari hakikaten cok istahimi acti.

Aklima ne geldi soyleyim; bu toplari kucuk kucuk yapip toraga atsak yagmurla beraber hertarafi EM ler basmaz mi? ne guzel olur :) boylece gidip gelemegimiz guzel topraklara bi hayrimiz dokunur...

Dogasever
22-01-2010, 10:48
Atmasinlar bizi forumdan :S

Okuyun yorum yapin istedim zaten :)

Gittigim yerlerde sehrin disina cikamamis olmak beni uzdu aslinda. Bir tek Frankfurta yakin bir koye gittik ama koy oldugunu anlamam vakit aldi diyebilirim.

Londraya birdaha gelirsem Oxfors, Cambridge, Manchester gorememis olmamin acisini cikaricam insallah. Misafiriniz olabilirim yani :) (kendimi davet ettim galiba)

Bu bukasi toplari hakikaten cok istahimi acti.

Aklima ne geldi soyleyim; bu toplari kucuk kucuk yapip toraga atsak yagmurla beraber hertarafi EM ler basmaz mi? ne guzel olur :) boylece gidip gelemegimiz guzel topraklara bi hayrimiz dokunur...

Topların yapımında kullandığımız Bukaşiyi zaten toprağa atıyoruz. Kil ve diğer mineraller de toprakta var; EMA'yı da sulama suyuyla veriyoruz. Aslında sizin dediğiniz gibi topları toprağa atıyoruz zaten ama bir farkla: azar azar! İşin bu yanını hiç düşünmemiştim. Farklı bir açıdan bakmama sebep olduğunuz için teşekkürler!

Cumhur Tonba
22-01-2010, 10:55
Bu EM bölümü dikkatimi çekti. Burayı incelemem lazım. Konular güzel. Mesaj sahiplerine teşekkürler.

yasarugur
22-01-2010, 15:22
Balık çiftliklerinin sahiplerine EM teknolojisini öğretmeli ve balık havuzlarının çevresine de uygulatmalı,ama önce İzmir'de şehrin içinden geçen ve pis kokan dereyi bu yolla temizlemeli...

Dogasever
22-01-2010, 15:32
Çok haklısınız Sn Yasarugur,

Bizler öğretmek için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Ama sizlerde bu forum sayesinde EM Teknolojisini öğreniyorsunuz. Dileğim, bu teknolojiyi öğrenen herkesin ve özellikle bu sitedeki arkadaşların, bunu ellerinden geldiğince yaymaya çalışmalarıdır. Ancak böyle bir elbirliğiyle, çevre sorunlarımızın büyük bir kısmını el akılcı, en pratik ve en ucuz yoldan çözebiliriz.

Örneğin, bugün Türkiye'de yaygın olarak yapılan uygulama, kirlenmiş akarsuların yataklarında biriken çamurların mekanik olarak büyük kepçelerle çıkartılması ve başka bir yere yığılmasıdır. Bu uygulamanın, 1 km'sinin maliyeti, 1 ila 1,5 milyon USD civarındadır. Halbuki EM Teknolojisi böyle bir rakamın sadece belirli bir oranıyla, orta büyüklükte bir akarsunun tamamını temizleyebilmektedir.

Bir diğer unsur da mekanik olarak çıkartılan çamurların işlenmesidir ki bu da ayrıca maliyet getirecektir.

Diğer çevre konularında EM Teknolojisi kullanmanın avantajlarını buradan anlatmaya devam edeceğim.

akcan67
22-01-2010, 17:46
Sn Doğasever

Bu sıralar televizyondaki bir reklam hayli dikkatimi çekiyor.Eminim bir çevre gönüllüsü olarak sizinde dikkatinizi çekmiştir.Sanırım Coco cola nın sponsorluk yaptığı Hayata Artı Vakfının reklamı.Reklamdaki ana tema dikkatimi çekti.Her iyilik hareketinin bir destekci vardır diye biten reklam.Acaba bazı göl ve akarsuların EM teknolajsiyle temizlenmesi konusunda bu vakıfla veya benzeri vakıf ve derneklerle görüşülse ortaya daha büyük bir hareket çıkartamayız mı?.Birimimizin bu hareketi başlatması lazım.
En azından Ağaçlar.net olarak.

Dogasever
22-01-2010, 18:07
Sn Akcan
Söylediklerinizde yerden göğe haklısınız. Evet, her güzel şeyi mutlaka maddi manevi destekleyenler vardır. Bizler, hem madde hem de manevi olarak böyle güzel projeleri desteklemek için çaba sarfediyoruz. Yukardaki bir mesajımda bundan bahsetmiştim. Ama ben ağaçlar.net'in sadece bir üyesiyim. O yüzden, bu konuda konuşmaya yetkili değilim. Ancak yetkili olanlar bu konularda söz söyleyebilir diye düşünüyorum. Ama iyi niyet dileklerinizi ve bu yöndeki çabalarınızı takdirle karşıladığımı ve desteklediğimi de mutlaka belirtmeliyim. Kısaca, bu konuda bir şey söyleyemem.

yasarugur
22-01-2010, 18:50
Yıllar önce çevreyle ilgili konularda, Cumhuriyet Gazetesi'nde yazan Rahmetli Raif Ertem ustamıza gönderdiğim yazıları yayınlardı.Ben orada şuna da işaret etmiştim.(O zamanlar Eber gölü kurumamıştı).Gölde saz ,kamış ve kargı kendiliğinden yetişir köylü de bunları keser arabaya yükler yakındaki kağıt fabrikasına götürürdü.Fabrikanın atık suları da bildiğiniz gibi Eber Gölü'ne dökülür ve çevre cinayeti işlenirdi.Oraya bizler de zaman zaman kaz ve ördek avına gittik allahın kulu bize orada kullandığımız fişeklerin içindeki saçmaların kurşundan yapıldığını ,kurşunun yumuşak ve radyoaktif bir madde olduğunu,sertleştirmek için de eritildiğinde içne arsenik katıldığını ,arseniğin de zehirli bir madde olduğunu söylemedi.Biz bunları av dergilerini okurken rastlantıyla öğrendik.Konuyla ilgili sorumluların bile bu konularda bilgileri şu anda yavaş yavaş oluşmağa başlamıştır artık.Diyeceğim o ki temiz akan dereler ,çaylar ve temiz suyla dolu göller ,kimyasal atıklarla kirletilmemiş deniz ve çevre birgün herkese çok gerekli olacak , şimdiden her yaştan herkesin bilgi sahibi edilmeğe başlanması lazım.Kimse kamuya ait bu değerleri kirletmemeli ve hor görmemeli dilediğince ve menfaati ne kadar gerekiyorsa kullanamamalı,yaşadığı yeri ve çevreyi temiz tutmalı,çocuklarına temiz bir dünya armağan etmek için gerekeni yapmalıdır.Bu yüzden EM kullanımını ben de öğreneceğim ,bu sitedeki konuyla ilgili yazıları arkadaşlarıma gösteriyorum,onların da konu hakkında fikir sahibi olmalarını istiyorum.

Tuba
22-01-2010, 19:53
Resimlerde hep suya atılmış ya ondan dedim toprağa atsak nasıl olur diye... Mesela pikniğe gittiğimizde sağa sola attırıversek topcukları :)

Dogasever
22-01-2010, 21:00
Bu dusunceleriniz icin tesekkurler Yasar Bey!

Yıllar önce çevreyle ilgili konularda, Cumhuriyet Gazetesi'nde yazan Rahmetli Raif Ertem ustamıza gönderdiğim yazıları yayınlardı.Ben orada şuna da işaret etmiştim.(O zamanlar Eber gölü kurumamıştı).Gölde saz ,kamış ve kargı kendiliğinden yetişir köylü de bunları keser arabaya yükler yakındaki kağıt fabrikasına götürürdü.Fabrikanın atık suları da bildiğiniz gibi Eber Gölü'ne dökülür ve çevre cinayeti işlenirdi.Oraya bizler de zaman zaman kaz ve ördek avına gittik allahın kulu bize orada kullandığımız fişeklerin içindeki saçmaların kurşundan yapıldığını ,kurşunun yumuşak ve radyoaktif bir madde olduğunu,sertleştirmek için de eritildiğinde içne arsenik katıldığını ,arseniğin de zehirli bir madde olduğunu söylemedi.Biz bunları av dergilerini okurken rastlantıyla öğrendik.Konuyla ilgili sorumluların bile bu konularda bilgileri şu anda yavaş yavaş oluşmağa başlamıştır artık.Diyeceğim o ki temiz akan dereler ,çaylar ve temiz suyla dolu göller ,kimyasal atıklarla kirletilmemiş deniz ve çevre birgün herkese çok gerekli olacak , şimdiden her yaştan herkesin bilgi sahibi edilmeğe başlanması lazım.Kimse kamuya ait bu değerleri kirletmemeli ve hor görmemeli dilediğince ve menfaati ne kadar gerekiyorsa kullanamamalı,yaşadığı yeri ve çevreyi temiz tutmalı,çocuklarına temiz bir dünya armağan etmek için gerekeni yapmalıdır.Bu yüzden EM kullanımını ben de öğreneceğim ,bu sitedeki konuyla ilgili yazıları arkadaşlarıma gösteriyorum,onların da konu hakkında fikir sahibi olmalarını istiyorum.

ihsankaya45
25-01-2010, 10:59
sn doğasever
rosellina kök çürüklüğünde em kullanılabilirmi ? nasıl bir uygulama yapabiliriz ?

acemi_caylak
26-01-2010, 19:42
Sn. Dogasever,

Kompost yaparken, koyun gübresi, yeşil ot, talaş, saman ve toprağı uygun oranlarda karıştırıp, EMA ile spreyledikten sonra büyük siyah torbalara doldurarak, hava almayacak şekilde ağızlarını kapatarak, fermentasyona bırakmak (daha önce şu http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=474411&postcount=250 mesajınızda söz ettiğiniz gibi), yığın halinde yaparak üzerini siyah naylon örtmekten daha iyi bir sonuç vermez mi?
Sizin yaptığınız gibi poşeti bastırarak havasını aldığımız için sonuçta hiç hava almadan kompost tamamlanmış olacak.

Dogasever
27-01-2010, 00:04
Sn Acemi Caylak

Torbalara koyarak da yapabilirsiniz. Ama topraga uygulamadan once yine de bir defa karistirarak havalandirmakta fayda var.

Dogasever
27-01-2010, 00:15
sn doğasever
rosellina kök çürüklüğünde em kullanılabilirmi ? nasıl bir uygulama yapabiliriz ?

Sn Ihsan Bey
Rosellina kok curuklugu icin daha once herhangi bir deneme yapmadik. Ancak, isterseniz ilk denemeyi sizinle yapabiliriz. Uygulama ayni zeytin solgunlugundaki gibi yapilmalidir. EMA Ayni oranlarda sulama suyuna kullanilmalidir. EM FPE + EM5 Yapraktan kullanilmalidir. Ayrica, kok cevresine (agacin kokunden itibaren 30 cm bosluk birakarak Bukasi uygulanmalidir. SAniyorum bugun Yesiladim'dan Ozlem Hanimla gorusmussunuz. Ozlem Hanim urun temini sorununu halledecektir sanirim. Umarim basarili olur da EM'nin yararlarina bir yarar daha eklemis oluruz. Derecesini bilemem ama zeytin agaclarinizin mutlaka EM'den yarar saglayacagini dusunuyorum. Saygilarimla.

ensar
27-01-2010, 08:27
Sn Sarican
Savaş kazanma, topların askeri benzetmesini izleyen sadece başka bir benzetmeydi. Tabii ki, strateji vb. konularında haklısınız. Ergene konusundaki düşüncelerinize de yürekten katılıyorum. Ve epey bir süredir de, bu konuda çaba sarfediyorum. İlk defa sizlere bu mesajımda açıklıyorum: Ergene Nehrinin çocukluğumda yüzdüğüm elimle balık yakaladığım düzeyde temizlenmesi için elimden geldiğince çalışıyorum. Bu çalışma son derece planlı bir biçimde devam etmektedir. Size bu sitede ancak bu kadarını söyleyebilirim. Bazı şeyleri benim burada açıklamam doğru olmaz. Ama yaptıklarımızı zamanı gelince öğreneceksiniz. Biraz daha sabır rica ediyorum. Mutlaka el birliğiyle uğraşacağız çünkü Ergene bizim. Biz sahip çıkacağız kimsenin kuşkusu olmasın. Saygılar.

Sn Doğasever,

Ergene çok yakınında bulunmam ve de bu bölgede sanayi ilede uğrasmam nedeni ile benim ve bölgedeki dostlarımın çok özeli.

Ergene konusunda yapılabileceklere katkısı olabilecek vede istemesede katkı sağlaması gereken çok fazla kişi ve kurum tanıyorum. Nasıl yardımcı olabiliriz ?

Sevgiyle kalın

ihsankaya45
27-01-2010, 09:03
sn dogasever
rosellina için em denemesi özlem hanımla görüşüp uygulayacağım. aldığım sonuçtan sizleri haberdar ederim. saygılarımla.

Dogasever
27-01-2010, 19:31
Sn Doğasever,

Ergene çok yakınında bulunmam ve de bu bölgede sanayi ilede uğrasmam nedeni ile benim ve bölgedeki dostlarımın çok özeli.

Ergene konusunda yapılabileceklere katkısı olabilecek vede istemesede katkı sağlaması gereken çok fazla kişi ve kurum tanıyorum. Nasıl yardımcı olabiliriz ?

Sevgiyle kalın

Sn Ensar
Sizlerin böyle duyarlı olması beni çok sevindiriyor. Bu iş iyi bir organizasyon işi sadece beş on kişiyle yapılabilecek bir iş değil. En önemlisi de, sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte, devlet kurumlarının desteğini de arkamıza almamız gerekiyor. Bu el ele ve hep beraber yapılabilir. Kişisel bir olay değil. Ama duyarlılığınız için tekrar çok teşekkürler. Saygılar

skays
31-01-2010, 22:12
Sayin Doğasever

EM (Etkin Mikroorganizmalar) konubaşlığı altında yazdığınız tüm yazıları ilgi ile okudum.
Sizin verdiğiniz uğraşı, işin ticari yönünden çok gerçekten “Doğasever” likle alakalı.
Size bunun için teşekkür ediyorum.
Aynı zamanda güzel soru ve katkılarından dolayı diğer katılımcı arkadaşlara’da teşekkür ediyorum. agaclar.net`de çok şeyler öğrendim.

Ben 2009 sonbaharda Niğde´de 5 dekarlık bir bahçe aldım. Bir senedir bu konuda ne kadar teorik bilgi edinmiş olsamda pratikte ilk senem olması nedeni ile acemi sayılırım.
Sizlerin sayesinde yanlış bir şey yapmadan, yanlış ürünlere yönlendirilmeden doğru şeyler yapacagıma inanıyorum.
Bahçede daha önce ne gibi gübreler kullanıldığını açıklığa kavuşturmam imkansız.

- Bahçemde 100 kadar Kayısı ağacı, 5 Elma ağacı gibi meyva ağaçları dikili, dikili olan Kayısılar 6-7 yaşındaymış. Ağaç gövde kalınlıkları 40 ila 60 cm arası.
- Salma sulama ile sulama yapılıyor. Sulama yaz aylarında sıcaklığa göre her 21 günde bir yapılıyor.
- Bahçede yabancı ot salma sulama nedeni ile çok gelişiyor. Bu otları yeşil bitki örtüsü diye adlandırabilirmiyiz yani yeşil gübre olarak kullanabilirmiyiz.
- Aralık 2009 da Bahçe yüzeysel olarak sürüldü. Yabancı otlarda bu sayede toprağa karışmış oldu.
Aralık 2009 da %2 lik Bordo Bulamacı uyguladık. (Bordo Bulamacı’nın içeriği’de bir çesit Kimyasal ilaç. Yanılıyormuyum?
- Toprak analizinden sonra gereken Gübreyi kullanacağız.
- Ağaçların Azot, Fosfor Potasyum ve daha başka besin element ihtiyaçlarını karşılamak icin Organik Gübre kullanmak istiyorum.

Benim sizden bilmek istediğim bahçede EM teknolijisini “pratikte” nasıl kullanabilir olmam. EM ile Organik gübre'den başka bir şeye ihtiyacım varmi.

- Yabancı otlar büyüdüğünde tırpan ile kesip bahçede bırakıyoruz, Üzerine EM uygulaması gerekirmi ve nasıl.
- Daha önce icinde ilaç bulunmuş olan ilaçlama makinasının tank’ını temizledikten sonra tank EM mikroorganizmaları spreylemek icin kullanılırmı? Kullanilirsa ne ile temizlenmesi gerekiyor..
- Organik gübre ağaçlara nasil verilir ve EM ile nasil uygulanır.
- Hastalık ve zararlılara karsı EM’i nasıl ve ne zaman kullanabilirim.

Saygılarımla

Dogasever
01-02-2010, 19:06
Sn Skays
Övgü dolu sözleriniz için çok teşekkür ederim.
EM Teknolojisi uygulanması en kolay teknolojilerden biridir diyebiliriz. EM' ile birlikte toprakta mutlaka organik madde de bulunması gerekir. Herhangi bir organik gübreyi kullanabilirsiniz. Ya da organik gübrenizi EM'yi de kullanarak kendiniz de yapabilirsiniz. Bunun yapımı için bakınız. Denemeler sonucu birçok arkadaş EM'nin Leonardit gübreyle birlikte çok iyi sonuçlar verdiğini tespit etmiştir. Ama diğer tüm organik gübreler de kullanılabilir. EM kullanıldığında, bitkiler organik gübreden daha etkin biçimde besin elementlerini alacağından, daha az organik gübre ile daha çok iş yapabileceğinizi de belirtmeliyim. Gelelim uygulama şekline:
* EMA (EM Aktif) 1/500 oranında klorsuz suyla seyreltilerek agaçlarınıza spreylenir.
* EMA 1/500 oranında sulama suyuna karıştırılır.
(Sizin için 1/500 oranını kullanıyorum çünkü 21 günde bir sulama yapıyorsunuz.)
Çiçeklenmeden hemen önce, çiçeklenmede, meyve tutumunda ve meyvelerin büyümesi sırasında olmak üzere bir sezonda 4 defa EM'yi spreyleyrerek uygulayınız. Bunun haricinde, yine aynı dönemlerde ama spreyleme yaptıktan 1 hafta veya 10 gün sonrasında veya öncesinde olmak üzere 3 defa da sulama suyuna EMA veriniz. Bahsettiğim dönemlerde yine 3 kez EM5+EM FPE karışımını (%50 EM5 +%50 EMFPE) yine 1/500 oranında suyla seyrelterek agaçlara spreyleyiniz. Sorunsuz bir yaz geçirecek ve meyvelerinizin çok daha sağlıklı ve bol ve lezzetli olduğunu farkedeceksiniz. Eğer biraz daha fazla harcama yapmak isterseniz, ağaçlarınıza il meyveler oluştuktan sonra kaolin kili de uygulayabilrisiniz. Kaolin kili ağacı aşırı güneşten korur ve EM'nin etkisini daha da artırır. Kaolin kilini uygularken su yerine yukardaki oranlarda seyreltilmiş EMA'lı su kullanmanız yeterli olacaktır.

Yabancı otları kestiğinizde üzerine EM spreyleyin ve tarlayı sürün. Ya da kesmeden önce otların üzerlerine 1/10 veya 1/20 oranında suyla seyreltilmiş EMA spreyleyin ve sürün (Sadece toprağın altüst edilmesi yeterlidir.). Bir diğer alternatif de otları kesin üzerlerine EM spreyleyin ve bir çuvala sıkıştırarak koyun ve üzerlerine bastırarak içindeki havayı alın ve çuvalın ağzını kapatıp gölgede ve ılık bir yere bırakın. 3 hafta sonra gübreniz hazır olacaktır. İöinden sızacak sıvıları da alacak bir düzen yapabilirseniz, o çıkan sıvıları da aynen EMA gibi sıvı gübre olarak kullanabilirsiniz. Bu amaçla yapılmış çok güzel büyük bahçe kovaları var. (Bakınız www.yesiladim.com Sanayi tipi kovalar!)

İlaçlama makinesinin tankını önce suyla sonra biraz sabun veya deterjanla temilzeyiniz. Ondan sonra da içine hiç seyreltilmemiş (veya çok az seyreltilmiş (1/5 veya 1/10) EMA koyunuz. Çalkalayınız ve birkaç saat içinde bırakınız. Onsdan sonra temizlikte kullandığınız EMA çözletisini atınız. Bu işlemden sonra ilaçlama makinesini EMA uygulamak için kullanabilirsiniz. Kolay gelsin.

Tuba
02-02-2010, 08:48
Merhaba,

Ben yesiladim.com dan EM Asilayici Metaryal aldim. Ama kullanimi konusunda emin degilim. Bana yardimci olurmusunuz?

1 paket EM asilayici metaryal 20 lt. organik madde icin yeterli. Organik maddeyi bu metaryalle karistirip bekletecekmiyim yoksa toprakla mi karistirmak lazim?

Evde yaklasik 150-170 litre toprak var (cuval hesabi yaptim aslinda net degil yani). Bu topragin tamami daha onceden kullanilmis yani beton gibi artik. Kum ve karsiyakada fidancidan aldigim organik gubre ile karistirip havalandirdim hafta sonu, sonrada cuvallara doldurdum (hepsi saksilarda kalmisti).

Buyukce bir cuvalda da kompost yapmak istiyorum; en alta kum ve toprak serdim, ustune ufalanmis gazete kagitlari onun da ustune 10 lt kadar mutfak artigi+yarim paket asilayici metaryal+3 lt kadar orgnaik gubre koyup karistirdim, serdigim malzemenin uzerine dokup ustunu toprak+kum+gubre karisimi ile kapattim. Cok kuru olmasin diye de humik asit sulandirip koydum birazcik (1 lt degil).

Dogru mu yaptim bilemedim. Bana yardimci olursaniz mart sonunda evdeki butun topraklarin organik madde eksiginin tamamlanmis omasini istiyorum.

Kalabalik bir aile oldugumuzdan evde 1 hafta meye yenmese de 30 lt kadar mutfak artigi olusuyor.

Dogasever
02-02-2010, 11:59
Sn Tuba

EM Bukaşi kompost yapımında nem miktarı önemlidir. Lütfen aşağıdaki linke bakınız. (Mesaj: 398) Nem miktarını ona göre ayarlayınız.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=537055&postcount=398

Kolay gelsin.

skays
03-02-2010, 02:46
Sn Dogasever,

salma sulama ile sulama yapıldığından, su bahçe başı kanalından bahçe parseline, parsel boyunca yayılmaya bırakılıyor.

Sizin önerdiğiniz gibi EMA'yı (1/500) sulama suyuna karıştaramam diye düşünüyorum, yani su akarken içine dökmem gerekecek. 5 dekarlık bir bahçede EMA istenilen miktarda yerine ulaşamıyacağını tahmin ediyorum.

- Alternatif olarak seyreltilmis EMA ile ağaç bölgesini bir teneke su ile sulayabilirmiyim veya ağaçları spreylerken toprağı'da spreyleyebilirmiyim.

- Toprağı salma sulamayı uygulamadan öncemi sonramı spreylememi önerirsiniz.

- EM5+EM FPE karışımını seyreltilmis EMA ile beraber karıştırıp spreyleyebilirmiyim yoksa ayrımı spreylemeliyim.

- Ilaclama makinesinin tankı 1 ton'luk kapasitede. Su ve deterjanla temizleyebilirim, ancak EMA ile 1 ton'luk tankı çalkalamak biraz zor olacak. Tankın içini el spreyi ile EMA spreyleyip bekletsem olurmu, seyreltme oranı sizin önerdiginiz gibi (1/5 veya 1/10) olarak kalabilirmi.

Saygılar

Dogasever
03-02-2010, 11:06
Yanıtlarım mavi renkle aşağıda yazılı. Kolay gelsin.
Sn Dogasever,

salma sulama ile sulama yapıldığından, su bahçe başı kanalından bahçe parseline, parsel boyunca yayılmaya bırakılıyor.

Sizin önerdiğiniz gibi EMA'yı (1/500) sulama suyuna karıştaramam diye düşünüyorum, yani su akarken içine dökmem gerekecek. 5 dekarlık bir bahçede EMA istenilen miktarda yerine ulaşamıyacağını tahmin ediyorum.

- Alternatif olarak seyreltilmis EMA ile ağaç bölgesini bir teneke su ile sulayabilirmiyim veya ağaçları spreylerken toprağı'da spreyleyebilirmiyim.

Her ikisi de olur ama en iyisi teneke ile sulayın
- Toprağı salma sulamayı uygulamadan öncemi sonramı spreylememi önerirsiniz.
Önce salma sulama ile sulayın sonra EM uygulayın.
- EM5+EM FPE karışımını seyreltilmis EMA ile beraber karıştırıp spreyleyebilirmiyim yoksa ayrımı spreylemeliyim.

Ayrı spreyleyin.
- Ilaclama makinesinin tankı 1 ton'luk kapasitede. Su ve deterjanla temizleyebilirim, ancak EMA ile 1 ton'luk tankı çalkalamak biraz zor olacak. Tankın içini el spreyi ile EMA spreyleyip bekletsem olurmu, seyreltme oranı sizin önerdiginiz gibi (1/5 veya 1/10) olarak kalabilirmi.

El spreyi ile spreyleyebilirsiniz. Hatta birkaç defa spreyleyip içinde bekletin.

Saygılar

Reytabu
07-02-2010, 20:48
Sayın Doğasever

Zeytin ağaçlarına uygulamak üzere dün bir römork (tahminen 4 m3) sönmemiş keçi gübresi aldım ve daha da alacağım. Em ile fermantasyona sokup ağaçlara uygulamayı planlıyorum Daha önce hayvansal gübrelerin nasıl fermentasyona tabi tutulacağı ve uygulanacağı konusunda açıklamalarda bulunmuştunuz.

Benim fermantasyona sokacağım gübreler 4 m3 yığınlar halinde olacak. Bunları ema ile spreyleyip % 40 civarı nem ile fermantasyona bırakmada fazla bir sıkıntım olmayacak.
Fakat fermantasyonu biten gübrelerin 3:1 oranında toprak ile karıştırılıp tekrar aynı işlemi yapma aşaması benim için imkansız gibi bir şey.

Bu toprak ile karıştırma aşamasını atlayarak fermantasyonu biten keçi gübresini doğrudan ağaçlara uygulayabilir miyim? Uygulayabilme durumu var ise ağaç başına ne kadar ve nasıl uygulayabilirim. Ağaçlar 7 yaşında gövde kalınlığı 8-10 cm civarındadır.

Aralık ayındaki mesajlarınızda em ürünlerinin İzmir' de de satılacağını söylemiştiniz. Sanırım bir gelişme olmadı. Siparişleri yine Ankara' ya mı vereceğim?

Saygılarımı sunarım

epsody
07-02-2010, 22:46
Bu toprak ile karıştırma aşamasını atlayarak fermantasyonu biten keçi gübresini doğrudan ağaçlara uygulayabilir miyim? Uygulayabilme durumu var ise ağaç başına ne kadar ve nasıl uygulayabilirim. Ağaçlar 7 yaşında gövde kalınlığı 8-10 cm civarındadır.

Sayın Reytabu,Bu kunuda üstüme düşen cevap hakkını mesajınızdaki alıntıdaki kestiğim bölüm içinde açıklama gereği duydum, keçi gübresinin Em ile fermantasyonun devamı bakımından bü gübreyi ağaçların yaprak iz düşümüne uyguladıktan sonra öğüttüğünüz dallardan yapacağınız malçla kapatmalısınız.

Fermantasyon işleminizin devamınıda sağlamış olacaksınız, toprağınıza kattığınız bu organik mataryeller başta solucanların buralarda toplanmasını sağlıyarak, mikroorganizmaları ve solucanların bu gübreyi daha aktif ederek gübrenizin yarayışlılığı çok daha fazla özellik kazanmış olacaktır, fermantasyonun devamıylada ağaç altlarına düşen ot tohumlarınında çimlenme özelliklerini kaybederek gübrenize ekistra kazanım sağlıyacaktır.

Dal öğütme Makinasının burada önemine şahit olacaksın katkılar, çalışmaların kolay gelsin mahsulün bereketi seni mutlu etsin, sevgiyle kal.

skays
07-02-2010, 23:27
Sn Dogasever,

sizin önerdiginiz gibi, bu sezonda EM'yi bahçemde uygulayacağım.
EM yazdığınızda EMA'yı tarif ettiğinizi düşünüyorum.

Ben şimdi EM5+EM FPE karışımını uyguladığımda bütün bu aşşağıdaki kaysı için tavsiye edilen kimyasalları kullanmama gerek kalmıyacak değilmi.
Çok uzun bir liste sanki meyve değilde kimyasal bir kokteyl içiyoruz. :(

Hastalık ve Zararlılarla Savaş

1. Dal yanıklığı kızılleke (Sonbaharda yapraklar dökülünce)

• Bordo bulamacı % 2'lik veya
• Bakırlı ilaç (%50 metalik)

2. Kabuklu Bit (İlkbaharda tomurcuklar kabarmadan önce)

• Susracide 40 EC
• Suprathion 40 EC

3. Dal yanıklığı kızılleke (İlkbaharda tomurcuklar kabardığında)

• Bordo bulamacı % 1'lik veya
• Bakırlı ilaç (% 50 metalik)

4. Kahverengi tomurcuk tırtılı (İlkbaharda tomurcuklar kabardığında)

• Decis 2*5 EC
• Lebaycid %50 EM
• Thiodon 35 EC
• Zolone 35 EC
• Gusathion %20 EM
• DDVP %50 EM
• Gusathion 525 WP

5. Monilya (Çiçekler % 1-2 açınca (Çiçeklenme 10-12 gün devam ederse ikinci ilaçlama yapılır.))

• Benomyil (Benlate)
• Thiophanate methyl
• Carbenzadin
• Vinlozolin

6. Kızılleke(Meyveler zeytin çekirdeği iriliğine gelince)

• Dodine 65 W
• Zineb % 65 WP
• Thiram % 80 WP

Saygılar

Dogasever
08-02-2010, 10:40
Sn Skays
Evet, EM"den kastettigim hep EMA'dir. Çünkü tüm tarımsal uygulamalarda aktifleşmiş EMA'yı kullanıyoruz. VE EMA yakında Akira adı ile yeni şişesinde piyasaya çıkacak. Ruhsatların alınması süreci zaman alıyor.

EMA ile birlikte EM5+EMFPE kullandığınızda, bu kimyasalları bence kullanmanıza gerek yok. Herşeyden önce EM ürünlerinin bir ilaç olmadığını yine vurgulamalıyım. EM ürünleri, canlı mikroorganizma ve enzimlerden oluşmaktadır. Aslında bitki besleme ürünleridir. Ancak, bitkileri koruyucu etkilerini de göz ardı edemeyiz. Ağaçlarınızı yakından takip ediniz. Bu kimyasalları kullanmadığınızdan ötürü, herhangi bir zararlının belirtisini ilk gördüğünüzde, hemen ekstra EM5 + EM FPE uygulaması yapınız. Bu ekstra uygulamalara, zararlının etkisi veya kendisi yok olana kadar hergün veya iki günde bir devam ediniz. Benim genelde uygulama şeklim şöyledir: Herhangi bir zararlı gördüğümde 2 gün üst üste 2 uygulama yapıyorum. Sonra, 2 hafta süreyle haftada bir yapıyorum. Ondan sonra ayda bir kez uygulamaya geçiyorum. İyi çalışmalar

Dogasever
08-02-2010, 10:47
Sn Reytabu,
Toprakla karıştırmamızın nedeni, asidik olmasının getirebileceği bazı olumsuzlukları ortadan kaldırmak içindi. Bazı asit seven ağaç veya bitkilerde buna gerek yok. Ancak, siz yine de garanti olması açısından, ağacın gövdesinin etrafında 30 cm bir alanı, kompost uygulamadan boş bırakınız. Gerisi, yukarda Epsody'nin söylediği gibi, ağacın yapraklarının izdüşümüne kompostu üst toprağa uygulayınız ve toprağı çapalayarak kompostu yediriniz. En üste Epsody'nin söylediği şekilde malçlama yapabilirsiz. Malçlama yaptıktan sonra, arada bir malçın üzerine 1/500 oranında suyla seyreltilmiş EMA spreylemenizde de fayda var. Saygılarımla.

İzmirden veya Ankaradan ürün temin edebilirsiniz.

Sayın Doğasever

Zeytin ağaçlarına uygulamak üzere dün bir römork (tahminen 4 m3) sönmemiş keçi gübresi aldım ve daha da alacağım. Em ile fermantasyona sokup ağaçlara uygulamayı planlıyorum Daha önce hayvansal gübrelerin nasıl fermentasyona tabi tutulacağı ve uygulanacağı konusunda açıklamalarda bulunmuştunuz.

Benim fermantasyona sokacağım gübreler 4 m3 yığınlar halinde olacak. Bunları ema ile spreyleyip % 40 civarı nem ile fermantasyona bırakmada fazla bir sıkıntım olmayacak.
Fakat fermantasyonu biten gübrelerin 3:1 oranında toprak ile karıştırılıp tekrar aynı işlemi yapma aşaması benim için imkansız gibi bir şey.

Aralık ayındaki mesajlarınızda em ürünlerinin İzmir' de de satılacağını söylemiştiniz. Sanırım bir gelişme olmadı. Siparişleri yine Ankara' ya mı vereceğim?

Saygılarımı sunarım

ihsankaya45
08-02-2010, 13:26
Sn doğasever
bahçemizde agaç çevresini çapa motoruyla sürmekteyim. Diğer bölgeleri ise yılda üç defa biçtirmekteyim. Bolca ot çıkmakta (40 dönüm) ve yerinde çürümeye bırakıyorum. Bu otlardan ema kullanarak fermantasyon sağlıyabilirmiyim. Nasıl bir yol takip edelim.(hayvan gübreside mevcut) saygılarımla

Dogasever
08-02-2010, 15:24
Sn doğasever
bahçemizde agaç çevresini çapa motoruyla sürmekteyim. Diğer bölgeleri ise yılda üç defa biçtirmekteyim. Bolca ot çıkmakta (40 dönüm) ve yerinde çürümeye bırakıyorum. Bu otlardan ema kullanarak fermantasyon sağlıyabilirmiyim. Nasıl bir yol takip edelim.(hayvan gübreside mevcut) saygılarımla

İhsan Bey merhaba

Bunu 2 farklı şekilde yapabilirsiniz:

1)Hayvan gübresiyle kestiğiniz otları birlikte karıştırarak ya da 10 cm hayvan gübresi üzerine 10 cm kalınlığında ot tabakası şeklinde tabakalar halinde üst üste koyarak (beton bir zemin ya da naylon üzerinde) ve her ot tabakasından sonra üzerine EM spreyleyerek 1 ila 1,5 metre yüksekliğe kadar çıkabilirsiniz. En üstüne naylon örtünüz. Tüm diğer yapılacaklar aşağıdaki linkte anlatılıyor.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=537055&postcount=398
2) Hayvan gübresiyle otları ayrı ayrı kompostlaştırmak isterseniz, otları biçtikten sonra tarlada bırakın üzerlerine 1/20 oranında seyreltilmiş EMA spreyleyin ve toprağı altüst ediniz. En az 4 hafta herhangi bir ürün ekmeyin.
Kolay gelsin!

epsody
08-02-2010, 15:38
Sn doğasever

Sayın ihsankaya, Sorunun cevapları kompost, fermanyasyon işlemlerini kapsadığından, sizi bu konularda detaylıca bilgilendirebilirim, anladığım kadarıyla siz ağaçların çevresini sürmekle otları toprak altına vererek yeşil gübrelemeyi amaçlıyarak otlardan da kurtuluyorsunuz.

Bence siz işi zor tarafından ele alıyorsunuz, ağaçlarınızı kışa girerken yaprak izdüşümüne göre hayvansal gübrenizi serecek beraberinde uygun miktarda ağaç yaşlarına göre leonardit ilave ederek, gübrelerinizi EM'i kullanarak spreyliyerek fermantasyona tabi tutarak üstünede saman ve ağaç dallarını öğüterek malçla örteceksiniz.

Yapığınız işlemin size faydalarını anlatayım, ahır gübreleri ile ağaçlarınıza organik gübreleme yapmış olacak,leonardit'de bu gübrenin yarayışlılığını artırarak toprak aktiviyeti ile de toprak canlıları da işleme dahil olacaklardir.

EM'in içinde mikroorganizmalar faaliyete geçerek gübrenizi ve malç malzemenizi fermantasyona sokarak toprağınıza düşmüş ot tohumlarınızın çimlenme özelliklerini bozarak onlarında bitki besin malzeme formuna sokarak sizleri otlarla uğraşma derdinden kurtaracaktır.

Arkadaşım 40 dönüm araziden çıkan otunuzu vahşi ortama bıkarak çürümesinden fazla yararınız olmıyacaktır.İyi bir atık yönetimi oluşturarak, ahır güberlerinizi ve çıkan bu otları kompost yaparak iyi bir toprak iyileştirici ve bitkileriniz için organik gübre edebilirsiniz.

Kompost işminizi yaparken kapalı bir oratamda mazemelerinizi homojen bir karışımla EM'i de aktifleyici olarak kullanarak fermantasyonla iyi bir kompos oluşturabilirsiniz.

Açıklamalarımda anlaşılmayan ayrıntıları isterseniz mesajınızda belirterek size daha detaylı bilgiler sunabilirim.

ihsankaya45
08-02-2010, 18:44
sayın epsody; ilgi ve alakanızdan dolayı teşekkür ederim.
kompost için kulanabileceğim biçilen otlar,hayvan gübresi (inek),ve budama dallarını kulanabilecek durumda olacağım. bunları nasıl bir kapalı sistemde uygulayabilirim? ayrıntılı açıklarsanız sevinirim. em'i katman katmanmı uygulamam uygun olur? ne kadar em uygulamalıyım ? ne kadar süre tutmamız uygun olur ? budama malzemelerini ve otları öğütmeden kullansam olurmu ?
saygılarımla

ihsankaya45
08-02-2010, 19:08
sayın epsody
ağaç dipleringde kullanacağımız hayvan gübresinini üzerne nekadar leonardit atalım ? ağaçlarım 4-6 yaşlarındalar,.
saygılarımla

epsody
08-02-2010, 19:48
sayın epsody; ilgi ve alakanızdan dolayı teşekkür ederim.
kompost için kulanabileceğim biçilen otlar,hayvan gübresi (inek),ve budama dallarını kulanabilecek durumda olacağım. bunları nasıl bir kapalı sistemde uygulayabilirim? ayrıntılı açıklarsanız sevinirim. em'i katman katmanmı uygulamam uygun olur? ne kadar em uygulamalıyım ? ne kadar süre tutmamız uygun olur ? budama malzemelerini ve otları öğütmeden kullansam olurmu ?
saygılarımla

ihsankaya45;Samimi yaklaşımınızdan dolayı size detaylara inerek kompostlama işinin bütün inceliklerini sizin şartlarınıza uygun açıklamalara getireceğim, öncelikle size genelde çevremdekilere bahçemdeki otlara verdiğim değeri ifade eden bir açıklamamdan bahsederek sizin sorularınıza yöneleceğim, benim bahçemin otları bahçemin bereketidir, onlar benin için enderli organik gübrelerden daha değere sahiptir diyerek bahçemin otlarına sahip çıkarım.

Aynen senin arazinde çıkan bu otlarda organik gübrelerden daha değerli bitki besini taşımaktadır, yeterki bizler bunlra gereken değeri vererek onları işliyererek topraklarımıza geri kazandıralım.

Arkadaşım otları karbon kaynağı olarak sayarsak, ahır gübreleride azot kaynağı olarak düşünürsek bunlar kompostun idel malzemelerini oluştururlar,bunları homojen bir şekilde karıştırarak, nemlendirme işinide su ilavesi ne katacağın EM le yaparak fermantasyonu başaltarak bu kompost yığınlarını aynı silaj yapar gibi naylon örtüye alırda havasız ortamda işlemi arada bir karışım yaparak oluşumu sağlandığında kompostun hazır demektir bir iki ay içinde işlem tamamlanır.

Dalları ve otları öğütmen işlemin daha kısa zamanda olgunlaşmasını sağlıyacaktır, EM'in mikarını elindeki malzemenin ölçülerine göre sayın doğasever tayin etmesi daha uygun olur, leonardit piyasalarda çeşitli kalitelerde bulanmakta olduğundan kati bir miktar vermem söz konusu olursa 3-5 kg ağaç başına verebilirsiniz toprağında organik madde olduğu duruma göre leonarditin zararları olamaz faydası olur.

Bu anlatılanların uygulama anına görede karşılıklı mesajlaşırsak işlemimiz daha sağlıklı yürüyecektir.

Msn ilede daha hızlı bilgi alış verişi sağlayabiliriz, iyi günler işlerinde kolaylıklar dilerim

ihsankaya45
08-02-2010, 21:05
sayın epsody ;
verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. nisan ayında ilk ot biçtirmemden sonra
uygulamayı planlıyorum. o dönemde takıldığım konularda sizleri tekrar rahatsız ederim. sayılarımla.

Reytabu
08-02-2010, 22:36
Sayın Reytabu,Bu kunuda üstüme düşen cevap hakkını mesajınızdaki alıntıdaki kestiğim bölüm içinde açıklama gereği duydum, keçi gübresinin Em ile fermantasyonun devamı bakımından bü gübreyi ağaçların yaprak iz düşümüne uyguladıktan sonra öğüttüğünüz dallardan yapacağınız malçla kapatmalısınız.

.

Sayın Epsody, Sayın Doğasever

Her ikinize de bilgilendirmeleriniz için çok teşekkür ediyorum.

Sayın Doğasever' in EM konusundaki bilgilendirme ve yönlendirmeleri , Sayın Epsody' nin de toprağın iyileştirmesi ve malçlama konularındaki tavsiye ve şartlandırmaları ile bu sene Zeytin ağaçlarına uygulayacağım bakım şeklini netleştirdim.

Bu güne hiçbir organik-kimyasal gübre kullanmadan sadece sürerek ve elimden geldiğince çok sıcak havalarda sulayarak bakmakta olduğum vegatitif ve meyve verimlerinden memnun olmadığım ağaçlara:

Öncelikle dip ot temizliği yapılıp çapalandıktan sonra taç iz dişümlerine iyi kalitede leonardit ve fermente edilmiş keçi gübresi uygulayarak toprak organik maddelerle takviye edilecek. Keçi gübresi üzerine de dallardan öğütülecek parçalardan 8-10 cm kalınlığında malç serilecek tabii ki malç üzerine de 1/500 oranında ema spreylenecek.

Havaların sıcaklık durumuna göre de 3-5 kez damlama ile su verilecek her sulamada da topraktan ema uygulanacak. 2 - 3 kez de (1:500 + 1:500) em5 + EM FPE spreylenecek.

Kısacası bu sene zeytin ağaçları için EM yılı olacak.

Uygulama öncesini ve uygulama sonrası gelişmeleri de fotoğraflayarak burada paylaşacağım.

Saygılarımla

epsody
09-02-2010, 09:51
sayın epsody ;
verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. nisan ayında ilk ot biçtirmemden sonra
uygulamayı planlıyorum. o dönemde takıldığım konularda sizleri tekrar rahatsız ederim. sayılarımla.

Önce her ikinizede şahsımdaki ilginizden samimi teşekkürlerimi sunarım, sizlere açıklama maesajlarımda gözden kaçan bir iki ayrıntının açıklanması gereği ile sizlere bu ilave mesajı yazıyorum.

Burada önce uyguladığımız leonardit'in önemine vurgu yapmam gereği olarak leonardit, bitkilerimize uyguladığımız gübrelerin yarayışlılığını arttırmasının nedenlerini açıklıyacak olursak bitkilerin beslenme forumlarına dünüşümünü sağlamasıdır.

Bu işi mikro organizmalarda yapmaktadır, fakat mikro organizmalardan bu işi çürükçül bakterilerin yapmaları halinde, gübrelerimizden beslenerek bazı zararlıların üremelerinede sebeb olmaktadırlar. Mesela toprakta her türlü zararlı üremesi bu yolla olmaktadır.

Bu sebepten gübrelerimizin yarayışlı forma sokma işi leonardi'te düşmektedir, bu yüzden leonardit mucizevi bir özelliğe sahip olma özelliği taşımaktadır, bilim adamları da diyorlarki dünyanın bütün kimyacıları bir araya gelseler hümik asitleri (leonardit) yapamazlar diyerek ilave ediyorlar hümik asitler doğanın bize sunduğu en büyük mucizedir, sözüyle Hümk asitleri ve bu asitlerin üretildiği leonarditin önemine vurgu yapmaktadırlar.

Arkadaşlar sizlere sunacağım ikinci ayrıntı topraklarıma ilave ettiğimiz organik atıkların gübre, kompost, vede bizin dışımızda toprağa düşen kuru otlar yapraklar vahşi ortama direk bırakılmamalıdır, çünkü bu organik mataryeller hava ile temas ederek okidasyona uğruyarak çürükçül bakterilerin faaliyet alanına girmektedirler, sonuçta koku, sinek, böcek, kene sözün kısası hertürlü hastalık ve zararlının üremelerine sebeb teşkil etmektedir.

Bu durumun önüne geçmek zor değildir, bu organik mataryelleri fermantasyona tabi tutarak (Etkin (faydalı mikroorganizmalarla) mayalıyarak aktif etmektir) bu yaptığımız işlemden sonra gübrelerimiz kompostlarımız ve diğer çürüntüler etkin mıkro organizmaların hakimiyetlerine girerek bitki besinlerine dönüşeceklerdir

Sizlere ilave aktarmalar bu kadar olmasına karşın detay isteyen arkadaşların mesajlarını cevaplamaktan memnunluk duyacağımı belirterek hepinize teşekkür ederim sevgi ve saygılarımla.

ihsankaya45
09-02-2010, 10:19
Sn epsody
ek bilgi için teşekür ederim. Kaliteli leonarditi nasıl anlarız ve nerede bulabiliriz. Saygılarımla.

Dogasever
09-02-2010, 10:53
Sn Epsody'ye bu başlıktaki yararlı açıklamaları için çok teşekkür ediyorum. Bunların devamını diliyorum.

Tüm okuyucuların bilmesini istediğim bir nokta, hiçbir ürün tek başına mucize yaratmaz. Toprak, biyolojik, kimyasal ve fiziksel açıdan son derece karmaşık bir sistemdir. Doğru olanı yapar ve toprağın ihtiyacı olanı verirsek, o da bize karşı çok comert davranır. Toprağı ihmal eder, onun yaşaması için gerekli unsurları ondan esirger ve bunun üzerine bu canlı varlık olan toprağa bol bol kimyasal ilaç ve k'myasal gübre ve zehir atarsak, sonuçta, verimi düşük, hasta ve sağlıksız ürünler alırız. Kendi sağlığımız da bozulur. Seçim bizim!

Üstüne üstlük her yıl Kıbrıs adası kadar verimli toprağı erozyon yoluyla kaybetmekteyiz. Sadece organik madde ilavesi ve malçlama ile bunu önlemek mümkündür.

Bir de tarlalarımızın kenarlarına çalı ekmeliyiz. Bu çalılar da hem erozyonu önler hem de yabani hayvanlar için korunak yerleri oluşturur. Yabani yaşamın ve biyoçeşitliliğin desteklenmesi, doğadaki büyük uyumun yararınadır ve mutlaka bize fayda olarak geri yansıyacaktır. Türlerin yok edilmesi ve biyoçeşitliliğin azalması da insan yaşamını olumsuz etkileyecektir.

Bu yüzden, doğayı hem koruyalım hem de ,irili ufaklı tüm canlıların soylarının devam edebilmesi için de elimizden geldiğince çaba sarfedelim. Unutmayınız ki tarlalara atılan zehirler, doğadaki diğer canlıların yaşamlarının sona ermesine neden olabilir. Bazı türler sırf bu yüzden yok olabilir.

epsody
09-02-2010, 11:05
Sn epsody
ek bilgi için teşekür ederim. Kaliteli leonarditi nasıl anlarız ve nerede bulabiliriz. Saygılarımla.

Arkadaşım leonarditin bir maden minerali olma vasfı ile nakliyesinde eknomik zorluklar yaşanması, bizleri bu minerali temininde güçlükler çıkarmaktadır. Size en yakın vilayet sınırlar içinde balıkkesirde üretim yapan maden işletmeciliği vardır, bu bölgeden çıkarılan mineralinde kalitesi bilimsel çevrelerde kabul görmüş ölçülerde olup, bu bölgeden ihraçatı yapılmaktadır, size nakliyesi ve kalitesi bakımdan en uygunuda budur.

Siz bulunduğunuz ilçedeki tarım ürünler ticareti yapan arkadaşlarla irtibata geçerek oradan temin etmek durumundasınız, önemini vurguladığım bu minerali temin edip uygulamada fazla titizlik göstermeden ivedilikle topraklarınıza uygulamalısınız, yoksa attığınız en değerli gübrelerinizden pek fazla yararlanma imkanınız olamaz, bu minerali kullamadığınız sürece. İşlerinizde başarılar dilerken sevgiyle kalınız.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=573990&postcount=39

ihsankaya45
09-02-2010, 15:00
Sayın dogasever
em deki miroorganizmalar toprakta nekadar süre canlı kalabiliyorlar.

epsody
10-02-2010, 08:47
Sayın dogasever

Mikro organizmaların hayati faaliyetleri organik gıda bularak beslendikleri sürece yaşamlarında bir durum ancak etkin olanların baskın olanlardan da çoğunluk arzetmelerine bağlı olduğu şartların devamlılığı ile orantılı bir durumdur, onları biz organik atıklarla beslerken bu atıkların içinde çürükçül bakterilerin varlığı onların yaşamlarını riske sokacaktır.

Toprağımıza uyguladığımız EM'in mikroorganizmalarını yaşatarak çoğaltmak bizim elimizde, bahçe toprağına uyguladığımız organik atıkları çürükçül bakterilerden arındırmak zorundayız, bu işlemde bu organik bileşikli atıkları havasız ortamlarda fermantasyon işlemi ile bertaraf edebiliriz.

Çürükçül bakteriler açıktaki organik bileşikler üzerinde ürerler bahçe toprağımızın üzerine düşen bir yaprak tanesi bile bahçemizi istila edecek kadar çürükçül bakteri üretebilir, örnekle bizim uyguladığımız EM'in içindeki etkin olan bakterilerin sayısında fazla ise yaprakların ürettiği çürükçül bakteriler, uygaladığımız em bakterilerinin fazla yaşama şansları olmıyacaktır.

ihsankaya45
10-02-2010, 09:30
Sayın epsody
verdiğiniz bilgi için teşekkürler

Dogasever
10-02-2010, 10:24
Sayın dogasever

Besin, su (nem şeklinde) olduğu sürece EM toprakta yaşamaya devam edecektir. Çok soğuklarda etkinliği azalır o yüzden uygulamaları yaparken hava sıcaklığının 10 C derecenin altında olmamasına dikkat ediyoruz.

Şimdiye kadar bu başlıkta EM'nin anaerobik yani havasız ortamda etkin olması veya yaşaması üzerinde daha çok duruldu. Sanırım o yüzden Epsody de bunun önemine dikkat çekti. Ancak, burada belirtmem gereken bir diğer konu da, EM'nin aerobik ortamlarda da yaşadığı ve çok da güzel iş gördüğüdür. EM hem aerobik (havalı) hem de anaerobik (havasız) ortamlarda kullanılabilir. Örneğin, kompost yapımında bizler hep anaerobik ortamda EM ile kompost yapımından söz ettik. Ancak, EM kullanarak aerobik ortamda da kompost yapabilirsiniz. Bu bir tercih konusudur. Benim görüşüm, önce anaerobik koşullarda kompostlaştırma işlemine başlamak sonra aerobik koşullara geçmek şeklindedir. Böylelikle, EM'den hem anaerobik hem de aerobik olarak yarar sağlamış oluruz. Bu ortamlarda faaliyet gösteren mikroorganizma grupları farklıdır. EM her iki tür mikroorganizma grubunu da içinde barındırmaktadır.

Epsody'nin mesajından alıntı:

Çürükçül bakteriler açıktaki organik bileşikler üzerinde ürerler bahçe toprağımızın üzerine düşen bir yaprak tanesi bile bahçemizi istila edecek kadar çürükçül bakteri üretebilir, örnekle bizim uyguladığımız EM'in içindeki etkin olan bakterilerin sayısında fazla ise yaprakların ürettiği çürükçül bakteriler, uygaladığımız em bakterilerinin fazla yaşama şansları olmıyacaktır.

Yanıt:

Sn Epsody
Eğer EM uyguladınızsa, (ki mutlaka bizim önerilerimize uygun olarak uygulanmış demektir!) çürükçül bakterilerin hiç şansı yok. Ortam anerobik de olsa aerobik de olsa, EM uygulandıysa, EM mikroorganizmaları ortama hakim oldu demektir. (Bizler, EM uygulama konsantrasyonlarını ona göre ayarlayoruz). Bu durumda ise, çürükçül mikroorganizmaların rekabet etmeleri mümkün değildir. Yani böyle bir durumda EM mikroorganizmaları ölmez!

epsody
10-02-2010, 11:03
Sayın doğasever Ortamdaki mikroorganizmaların ekseriyetleri yani oranları, hangi tip bakteriler varsa o ortama onların hakimiyetinin söz konusu oluduğu yönüde ortamın yapısı gelişecektir, biz dışardan ilave edeceğimiz etkin mikro organazimalar dengeyi etkinler yönünde bozarak etkinler hakim kılmaktır.

acemi_caylak
10-02-2010, 11:32
Sn. Dogasever,

EM1 aktifleştrilmeden ne kadar süre saklanabiliyor. Daha önceki bir mesajınızda kullandıkça daha küçük bir şişede saklayınız demiştiniz.
Şimdi biz EM1'in yarısını kullandık ve diğer yarısını daha küçük bir şişeye doldurduk diyelim. Ne kadar süre uyku modunda saklanabilir?

Dogasever
10-02-2010, 14:13
Em1'in kullanım süresi normal olarak 1 yıldır.

ihsankaya45
10-02-2010, 15:32
sayın dogasever
tarlada biçilen otlara üzerine em spreyleyere aerop mıkroorganizmalar işlev görecekdir.kuruduktan sonra kompost yapımında kullandığımda anerop mikroorganizmalar faliyet gösterecektir. böyle bir uygulama uygun olurmu?
tarlada bırakılacak biçilmiş otlara em spreylemek bana kazanç sağlarmı ?

Dogasever
10-02-2010, 16:54
sayın dogasever
tarlada biçilen otlara üzerine em spreyleyere aerop mıkroorganizmalar işlev görecekdir.kuruduktan sonra kompost yapımında kullandığımda anerop mikroorganizmalar faliyet gösterecektir. böyle bir uygulama uygun olurmu?
tarlada bırakılacak biçilmiş otlara em spreylemek bana kazanç sağlarmı ?

İlk önce anerobik femrantasyonu düşününüz. O yüzden, önünüzde 2 yol var:
1- EM spreyledikten sonra, kesilen otları toprağı sadece altüst ederek otların toprak altında kalmasını sağlayınız.
2- Kesilen otları EM spreyledikten sonra kapalı bir konteynere koyunuz ya da üzerlerini koyu renkli bir naylon ile kapatıp fermantasyona birakınız. Ama 2-3 hafta geçtikten sonra açıp bir defa karıştırınız tekrar kapatıp 2-3 hafta daha fermante ediniz. Ondan sonra kullanınız.

Mesajınızda bahsettiğiniz gibi otları kurumadan önce fermante ederseniz daha iyi sonuç alırsınız. Ancak fermantasyon ya toprakla veya başka bir örtüyle örtülerek yapılmalıdır. Eğer örtülmeden aerobik kompost yapılacak ise, organik madde (otlar) yığın haline getirilmeli (1,5 metre yüksekliğe kadar çıkılabilir) ve ara sıra karıştırılarak havalandırılmalıdır. (Em kullanmadan yapılan aerobik kompostlaşma daha sık karıştırılırken, EM ile yapılan aerobik kompostun 6-8 hafta içinde yalnızca bir veya en fazla iki defa karıştırılması yeterli olacaktır. Ben sizin yerinizde olsam hayvan gübresiyle otları ve EM'yi karıştırarak bir yığın oluşturur önce anaerobik sonra da aerobik koşullarda kompostlaşma yapardım. Tabii ki seçim sizin. Saygılar.

celalahmet
10-02-2010, 19:26
Arkadaşlar selamlar, kafama takılan bir konuyu sormak istiyorum.Yüksek yastıklarda kompost veya bukaşi uygulayan arkadaşlar kolaylıkla cevaplayacaklardır.

Yanmış veya yanmamış hayvan gübresini kullanarak 3-4 hafta içinde EM Bukaşi kompostu hazırlayıp 1/3 oranında toprakla da karıştırıp 2 hafta daha beklettik diyelim, bu ürünü ağaçlarda köklerden 30cm daha uzaga gömüyoruz(asit miktarı fazla diye).

Yüksek yastıklarda uygularken bu karışımı veya bukaşiyi köklerden 30cm uzağa koyamayız bitkiler sıkışık, kompost veya bukaşi yakmasın diye ne yapacağız, dikim öncesi yastıktaki toprağı kompostla karıştırıp 2 hafta yastığı fazladan boş mu bırakacağız, ya bitkiler dikilmişse 1/3 toprak-kompost karışımını 2 yerine 4 hafta mı bekleteceğiz? Saygılarımla.

epsody
10-02-2010, 22:52
A

Yüksek yastıklarda uygularken bu karışımı veya bukaşiyi köklerden 30cm uzağa koyamayız bitkiler sıkışık, kompost veya bukaşi yakmasın diye ne yapacağız, dikim öncesi yastıktaki toprağı kompostla karıştırıp 2 hafta yastığı fazladan boş mu bırakacağız, ya bitkiler dikilmişse 1/3 toprak-kompost karışımını 2 yerine 4 hafta mı bekleteceğiz? Saygılarımla.

Arkadaşım olgunlaştırılmadan kompost fidelere uygulamak doğru bir hareket olamaz, Oluşturmuş olduğun kompostla yüksek yastık oluşturulacaksa iki ay önce toprağa karıştırlmalıdır, burda kompostun asidik özelliği kadar bitki besleme özelliği de dikkate almak zorunluğu vardır, Kompostun bitki besleme özelliği ancak olgunlaştıkça bitkilerin alacağı forma girer, kompostun asidik özelliği düzenlenebilir fakat bitki besleme özeliği sağlanması olgunlaşmasına bağlıdır.

celalahmet
11-02-2010, 10:04
Sayın epsody çok teşekkürler, yanılmıyorsam kompostu olgunlaştıracak 2 ayımız yoksa tek çözüm yanmış hayvan gübresi ile yastıkları takviye etmek ve sulama suyuna EM1 karıştırmak, doğrumudur? saygılar.

Dogasever
11-02-2010, 10:09
Arkadaşlar selamlar, kafama takılan bir konuyu sormak istiyorum.Yüksek yastıklarda kompost veya bukaşi uygulayan arkadaşlar kolaylıkla cevaplayacaklardır.

Yanmış veya yanmamış hayvan gübresini kullanarak 3-4 hafta içinde EM Bukaşi kompostu hazırlayıp 1/3 oranında toprakla da karıştırıp 2 hafta daha beklettik diyelim, bu ürünü ağaçlarda köklerden 30cm daha uzaga gömüyoruz(asit miktarı fazla diye).

Sn CelalAhmet
Bukaşi kompost ya da EM kompostu hazırlayıp toprakla 1/3 oranında karıştırdıktan sonra, bitkilere uygulamadan önce 3-4 hafta bekletirseniz, ağaçlardan 30 cm uzağa koymanıza gerek kalmaz. Yukarda Sn Epsody'nın anlattığı olgunlaştırma işlemini yapmış olursunuz.

celalahmet
11-02-2010, 11:00
Sayın Doğasever, çok teşekkürler, konu netleşmiştir, saygılar, iyi günler.

epsody
11-02-2010, 11:21
Sayın epsody çok teşekkürler, yanılmıyorsam kompostu olgunlaştıracak 2 ayımız yoksa tek çözüm yanmış hayvan gübresi ile yastıkları takviye etmek ve sulama suyuna EM1 karıştırmak, doğrumudur? saygılar.

Arkadaşım Forumlarda bazı kompost uygulamaları abartıya kaçılarak, bazende kompost malzemesinin ideal ölçüleri üzerinden açıklamalar yapılmaktadır, bizlerin kompost yapma amaçlarımız organik bileşikli atıklarımızı değerlendirmek amacı gütmektedir, bizler bunları yaparkende iyi bir toprak düzenleyici ve bitkilerimizi yetiştirmek için en doğal ortamı oluşturmuş oluyoruz, dışardan hazırlanmış ticari ürünlerin peşine düşmüyoruz.

Hele son zamanlarda EM gibi kompost oluşumunu aktifleyici mikrobiyal preperatların varlığı bizlere büyük kolaylıklar sağlamakta ve oluşturduğumuz kompostlarımız ileri düzeylerde bitki besleme ürünlerini kendi imkanlarımızla emin bir şekilde üretmenin mutluğu içinde organik ürünler yetiştirebiliyoruz.

Arkadaşım ben EM'i doğrudan sulama suyuyla vermekten yana değilim, genelde mutfak atıklarımı ve bahçemin bitki atıklrıyla beraber otları kompost yaparken kompostu nemlendireceğim suya katarak kompostu aktifleştirme ile uygulamış oluyorum, seninde ahır gübrelerini kompostlaştırmada kullanman yerinde olabilir.

Dogasever
11-02-2010, 19:08
Sn Epsody

Siz olaya sadece kompost açısından bakıyorsunuz. EM'yi sulama suyuna vermeyebilirsiniz. Ancak EMA dünyada 150 ülkede kullanılmaktadır ve bu ülkelerin tamamında kompost yapımının yanı sıra sulama suyuyla verilmesi tavsiye edilmektedir. Hatta sulama suyuyla verilmesi çok daha önemlidir. Söylediğim gibi, sizin kendi kullanım şeklinize saygılıyım. Herkes kendi kullanım şeklini kendisi belirlemekte özgürdür ancak bu forumda, EM için sulama suyuyla vermiyorum diye bir şey söylediğiniz zaman yanlış veya eksik uygulama yaptığınızı da söylemek zorundayım. Siz öyle yapabilirsiniz ancak bu forumu izleyenlere yanlış veya eksik bilgi vermenin doğru olmayacağını düşünüyorum. Biz herkese standart uygulamaları tavsiye etmekle yükümlüyüz. Özel uygulamalarımızı lütfen kendimize saklayalım.

EM normalde aşağıdaki şekillerde ve işlerde kullanılmalıdır:

Kompost yapımında (1/10 veya 1/20 oranında seyrelterek)
Sulama Suyuna EMA katarak (1/500 veya sık sulamalarda 1/1000 oranında seyrelterek)
Spreyleme yoluyla (1/1000 oranında seyrelterek)
EM5 + EM FPE olarak spreyleyerek (%50+%50 karıştırıp, 1/500 oranında suyla seyrelterek)
Bukaşi toz veya pelet şekline atarak (metrekareye 50 gram kadar ya da agac basına 2-5 kg)

Saygılarımla

epsody
11-02-2010, 20:48

Sayın doğasever sizin mesajınız doğruları gösterebilir ama burada durum sizin düşündüğünüz gibi toprakta organik yapı mevcut ise sizin önerdiğiniz uygılamalar geçerli olacaktır, arkadaş daha yeni bitki yetiştirme parselleri oluşturmak için yüksek yastıklar da bugaşi kompost uygulamasıyla toprağa organik madde ilave etmek istemektedir.

Ben şahsen olgunlaşmamış kompostu fidelere uygun görmemekteyim, şu anda ahır gübesini toprağa sererek karıştırsa bile bu gübrelerin toprağa yarayışlığı zaman almaktadır, bu gübreler genelde sonbaharda toprağa verildiklerinde ancak bitkileri yarayışlı hale geçmektedir.

Bu günlerde yapacağı bu gübreleme işi fayda sağlamadığı gibi toprağın ısınmasıyla beraber toprağa düşen ot tohumlarının çimlenmesine yarayacaktır.

Şimdi size sorarım toprakta organik maddenin olmayışıla sizin önerileriniz le bu arkadaş sulama suyu ile EM'i uygulasa bitkilerine yeterli fayda sağlamayı bırakın, EM'in toprak hayat bulması bile bana sakıncalı geldiğinden, arkadaşımıza bu yönde öneride bilinçli olarak tavsiye etmişimdir.

Sizde bu konuda gözden kaçan ayrıntı var zannediyorum, toprağın yapısı önceden organik gübre ile zenginleştirilmiş ise bende sizinle aynı fikirde olurdum, o zaman sulama suyu ile verimesi yerinde bir uygulama olmaktadır.

Mesajımdaki açıklamalarım samimiyet içermektedir bir karşı görüş gibi algılanmamalıdır, eklediğim resim yaptığım uygulamalarımın delili sayılamalıdır.

Dogasever
11-02-2010, 22:13
Sn Epsody

Burada anlatılanlar yüzlerce ve belki de binlerce kişi tarafından örnek alınmaktadır. O yüzden bizlerde söylediklerimize dikkat etmek ve özel ve genel uygulamaları birbirinden ayrı tutmak zorundayız diye düşünüyorum. Burada özel bir uygulama için söylediğiniz EM'yi sulama suyuna vermemeniz, insanların kafasını karıştırabilir. Bizler net ve açık ifadelelerle tavsiyelerde bulunmalıyız. Sizin ifadeleriniz maalesef çok net değil ve EM konusunda da bazı şeyleri eksik bildiğinizi düşünüyorum. Örneğin aşağıdaki ifade size ait:

Ben şahsen olgunlaşmamış kompostu fidelere uygun görmemekteyim, şu anda ahır gübesini toprağa sererek karıştırsa bile bu gübrelerin toprağa yarayışlığı zaman almaktadır, bu gübreler genelde sonbaharda toprağa verildiklerinde ancak bitkileri yarayışlı hale geçmektedir.

Bu söylediğiniz ifade klasik kompost için geçerli olabilir ama EM ile üretilmiş bir kompost, toprağa girdiği andan sonra en fazla 3 hafta içinde bitkilere yarayışlı hale gelmektedir. EM'nin farkı da buradadır. Hatta, EM ile muamele edilmiş bir kompostu hemen toprağa koyup yan tarafına bitki ekilebilmektedir (Yesiladım'ın Bukaşi kovası uygulamaları, http://www.yesiladim.com/pdf/bukashikullanim3.pdf http://www.yesiladim.com/pdf/bukashikullanim4.pdf http://www.yesiladim.com/pdf/bukashikullanim2.pdf) .

Ya da toprağa koyup üzerini örttükten 2-3 hafta sonra doğrudan üzerine de dikim yapılabilmektedir. EM başlığı altında, EM'ye ait olmayan kompost uygulamalarını lütfen vermeyin. sizin bu tür uygulamalarınız için başka başlıklarınız var. Lütfen bu konuları oralarda ele alınız. Aksi takdirde EM'yi öğrenmek isteyen okuyucuların kafasını karıştırmaktan başka bir işe yaramamaktadır. EM ile ilgili yorumlarınız olduğunda ise, burada devam edebilirsiniz.

Bildiğim kadarıyla Sn Celal Ahmet de su anda (Yani bugün) sulama suyuna tarlada ya da yastıklarda sulama suyuna EM koyacagım demiyor ki, ilerde bu baharda yapmaya baslayacağı uygulamaları soruyor. Sn Celal Ahmet yanılıyorsam lütfen belirtiniz. Eğer şu anda sulamak için söylüyorsanız yanlış anladığım için özür dilerim.

denizakvaryumu
12-02-2010, 07:53
Şimdi size sorarım toprakta organik maddenin olmayışıla sizin önerileriniz le bu arkadaş sulama suyu ile EM'i uygulasa bitkilerine yeterli fayda sağlamayı bırakın, EM'in toprak hayat bulması bile bana sakıncalı geldiğinden, arkadaşımıza bu yönde öneride bilinçli olarak tavsiye etmişimdir.

Sizde bu konuda gözden kaçan ayrıntı var zannediyorum, toprağın yapısı önceden organik gübre ile zenginleştirilmiş ise bende sizinle aynı fikirde olurdum, o zaman sulama suyu ile verilmesi yerinde bir uygulama olmaktadır.

.

Eğer şu anda sulamak için söylüyorsanız yanlış anladığım için özür dilerim.

Toprakda organik madde bulunmadan EM eklenmesi-uygulanması durumunda nasıl bir sakınca doğmakta?

MeyveliTepe
12-02-2010, 08:07
Toprakda organik madde bulunmadan EM eklenmesi-uygulanması durumunda nasıl bir sakınca doğmakta?

Bir sakınca doğmaz, faydalı olur.

epsody
12-02-2010, 08:50

Sayın denizakvaryumu, sizinde bildiğiniz gibi bu mikrobiyal varlıklar birer canlı, ve bütün canlılar gibi beslenmeye ihtiyaç duyarlar, bu mikrobiyal canlıları uyguladığımız toprakların yapısını düzenleyerek mucizeler yaratarak sağlıklı bitkiler yetiştirmek istersek önce bu canlıları bu topraklarda barındırmak ve beslemek zorundayız, sen hiç düşündünmü bu canlılar neyle beslenerek yaşamlarını sürdürürler.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=576012&postcount=580

Dogasever
12-02-2010, 09:53
Sn Epsody
Daha önce de sizin sadece toprak içindeki biyolojik olaylar açısından olaya baktığınızı belirtmiştim. Ancak EM bu klasik toprak anlayışının dışında bir üründür. Herşeyden önce sözcüklerimizi iyi seçmek zorundayız. EM uygulamanın hiçbir sakıncası yoktur.

Burada "sakınca" sözcüğünü seçmiş olmanızın yanlış olduğunun sanırım siz de farkındasınız. Mikroorganizmaların yaşaması için besine yani organik maddeye ihtiyaç duydukları doğrudur.

Ancak, EM mikroorganizmalarının içinde en önemli bileşen fototropik bakterilerdir. Bu bakteriler besinlerini büyük ölçüde ya güneşten ya da toprağın ısısından veya çeşitli gazlardan alırlar. Ve ilginçtir ki bu mikroorganizmalar çok uzun sürelerle toprağınızda veya nerede olursa olsun, hiç organik madde olmadan da yaşayabilirler. Fototropik bakteri grubu, uzun süre besinsiz veya aşırı koşullarda kaldıklarında dormant hale geçmekte. Koşullar tekrar üremeleri için uygun hale geldiğinde aktifleşmektedir. Kısacası fototropik mikroorganizmalar kolay kolay yok olmamaktadır. İyi ki de öyle yoksa topraklarımızın hiç canı kalmazdı.

Mikroorganizmalarla toprağa birlikte bakmanızı rica ediyorum. Sadece toprağın penceresinden tüm olayları açıklamaya kalkarsanız, eksik olur düşüncesindeyim.

Ayrıca yukarda göndermede bulunduğunuz mesajımda organik madde sadece bir yerde geçiyor ve onun da amacı farklı: erozyonun önlenmesi

Verdiğiniz referansta "organik madde" teriminin geçtiği yer:
Üstüne üstlük her yıl Kıbrıs adası kadar verimli toprağı erozyon yoluyla kaybetmekteyiz. Sadece organik madde ilavesi ve malçlama ile bunu önlemek mümkündür.

Önemli Not: Lütfen yanlış anlaşılmasın. Organik madde, toprak ve bitkiler açısından son derece önemlidir. Ancak burada tartıştığımız nokta, EM'nin organik madde toprakta olmadığı zaman hiçbir sakınca yaratmayacağı, aksine tek başına da bitkiler için faydalı olacağı hakkındadır. Bu tartışmadan organik madde kullanılmamalı gibi bir sonuç kesinlikle çıkarılmamalıdır! Saygılar.

epsody
12-02-2010, 10:29
Ben her zaman açık ve samimiyetten yana tavrım olmuştur, aşırı hasasiyet göstererek sakınca sözünü göstermem bir iyi niyet ifadesinden başka bir şey değilken sakınca sözünü başka manalarda kullanmana bir anlam veremiyorum.

Toprağın organik maddece zengin olarak bu mikrobiyal canlıları toprağa uygulasak ta aktif olarak üreyerek topraktaki hayatı canlandırmalarını düşünmek, daha iyi düşmezmiydi organik maddece zayıf topraklarda uyuyarak dormant kalarak yaşamlarını pasif olarak sürdürmeleri daha mı uygun düşer sizce.

Biz onlardan bir şey beklediğimiz sürece topraklarımızın organik yapısındaki rezevleri uygun durumda bulundurmak zorunluluğundan dolayı şüphede kaldığım durumlarda sakınca sözünü kullandım, ben sakınmak sözüyle bu anlamı ifade etmiştim, Saygılarımla.

Dogasever
12-02-2010, 12:23
Sn Epsody

Bu tartışmayı gereksiz buluyorum ve daha fazla devam ettirmiyorum. Çünkü sözcükleri yanlış anlamlarda kullanıyorsunuz. (Sakınca: Yapılmaması, çekinilmesi gereken zarar verebilecek bir durum demektir.)
Yukardaki mesajda da "nifak" sözcüğünü yanlış anlamda kullanmışsınız. Aramızda "nifak" yok. Sadece sizin bu sözcük anlayışlarınızdaki hatalar yüzünden beni yanlış anlamanız söz konusu. (Yanlış anlama ve nifak farklı şeylerdir!) Sizin toprakla ilgili çalışmalarınızı ve burada yazı yazmanızı her zaman destekliyorum. Ancak, sözcükleri biraz daha dikkatli seçmeniz ve EM ile ilgili yorum yaparken doğru bilgi vermeliyiz diye düşünüyorum. Özel ve genel durumları ayırmalıyız. Tek başına sulama suyuna EM verilmesinin hiçbir sakıncası yoktur ve ayrıca da faydalıdır. Her bitkinin tüm yüzeyi mikroorganizmalarla kaplıdır. Toprakta organik madde olsa da olmasa da bu böyledir. Bizim de hemen hemen tüm derimiz mikroorganizmalarla kaplıdır. Hem de çok yüksek miktarlarda. Toprakta organik madde olmasa da bitki yüzeyindeki veya bitki çevresindeki mikroorganizmaların yararlı türden olması bitkiye yarar sağlayacaktır. Mikroorganizmalar enerjilerini sadece organik maddeden almazlar. Havadan, sudan, ısıdan, kükrtten, gazdan, tozdan hemen hemen herşeyden enerji alabilirler. En azından bitki yüzeyindekiler fotosentez verimini artıracaktır. Yararlı mikroorganizmaların bitkiler üzerindeki bere, yarık ve çatlakları onardığını, böylece bitkileri koruduğunu biliyor musunuz? Neyse lütfen daha fazla bu konuda yanıt vermeyin. Kısaca okuyuculara şunu söyleyelim:

Sulama suyuna EM verilmesi topraktan bağımsız olarak da faydalıdır.

ensar
13-02-2010, 05:29
Sn Epsody,

Güzel yazılarınızı zevkle ve ilgiyle okuyan geniş bir topluluğun üyesi olarak, bilgilenmek için soruyorum.

Bünyesinde hiç (yani sıfır ) organik madde içeren topraklar var mı ? Varsa hangi topraklar ve nerede bulunmaktadır ?

Sevgiyle kalın

epsody
13-02-2010, 08:46
Sn Epsody,

Güzel yazılarınızı zevkle ve ilgiyle okuyan geniş bir topluluğun üyesi olarak, bilgilenmek için soruyorum.

Bünyesinde hiç (yani sıfır ) organik madde içeren topraklar var mı ? Varsa hangi topraklar ve nerede bulunmaktadır ?

Sevgiyle kalın

Arkadaşım ensar sorularını zevkle cevaplamak isterdim, fakat sizde bilirsiniz ki forumlarda yazışmaların gereği olarak ilgili konu başlıklarına yapılacak açıklamaların başkaları tarafından da takip edileceğinden daha faydalı bir paylaşım inancıyla sizin sorularnıza(Toprakların organik özelliklerin kazandırılması başlığında)cevaplıyacağımı belirterek sizi o başlığa davet ediyorum. sevgiyle kalın.

Toprağa organik özelliklerinin kazandırılması. (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15147)

celalahmet
13-02-2010, 11:50
Sayın Doğasever,
Aynen tahmin ettiğiniz gibi önümüzdeki bahar da tarlada ve yastıklarda uygulamayı düşündüğüm sulama suyuna EM Aktif karıştırmaktayı kastetmiştim, bu günlerde değil.

En güzeli gübreyi fermante ettikten sonra 1 ay kadar da olgunlaşmasını bekleyerek uygulamak ve uygulamaları sulama suyu ve ağaçlar üzerine EM Aktif spreyliyerek devam etmek.

Ben bu yıl yağmurların çok yağması ve işlerin sıkışması sonucu gübrenin fermantasyonu işlemini yetiştiremeyebilirim diye kendimce bir alternatif üretmek istedim, bu yüzden sordum.

Ayrıca yaptırdığım toprak analizinde de %3 organik madde saptanmış,bu oran EM de bulunan bakterilerin yaşamını devam ettirmeleri için yeterlidir diye düşünüyorum,yine de hayvan gübresi ile yapılacak EM kompost ile destekleyebilirsek daha mükemmel olacak.

Bu bilgileri bizimle paylaştıkları için şahsınızda tüm forum katılımcılarına teşekkürler.Saygılar

Dogasever
13-02-2010, 13:14
Sayın Doğasever,
Aynen tahmin ettiğiniz gibi önümüzdeki bahar da tarlada ve yastıklarda uygulamayı düşündüğüm sulama suyuna EM Aktif karıştırmaktayı kastetmiştim, bu günlerde değil.

En güzeli gübreyi fermante ettikten sonra 1 ay kadar da olgunlaşmasını bekleyerek uygulamak ve uygulamaları sulama suyu ve ağaçlar üzerine EM Aktif spreyliyerek devam etmek.

Ben bu yıl yağmurların çok yağması ve işlerin sıkışması sonucu gübrenin fermantasyonu işlemini yetiştiremeyebilirim diye kendimce bir alternatif üretmek istedim, bu yüzden sordum.

Ayrıca yaptırdığım toprak analizinde de %3 organik madde saptanmış,bu oran EM de bulunan bakterilerin yaşamını devam ettirmeleri için yeterlidir diye düşünüyorum,yine de hayvan gübresi ile yapılacak EM kompost ile destekleyebilirsek daha mükemmel olacak.

Bu bilgileri bizimle paylaştıkları için şahsınızda tüm forum katılımcılarına teşekkürler.Saygılar

Asıl ben teşekkür ederim Sn CelalAhmet. Sayenizde sizinle aynı durumda olan arkadaşlara da yardımcı olabildiysek ne mutlu bizlere. %3 organik madde uygundur ama takviye etmek her zaman yarar sağlayacaktır. Bu arada sizin durumunuza özel mailleri almaktan, okumaktan ve yanıtlamaktan da büyük zevk aldığımı bilmenizi isterim. Tüm işlerinizde kolay gelsin.

acemi_caylak
13-02-2010, 22:11
Sn. Doğasever,

Celalahmet'in söylediklerine benzer problemi bende yaşayacağım gibi. Kargodaki sıkıntalardan dolayı EM1'i ancak Salı günü aldık ve Çarşamba akşamı pekmez ile karıştırarak aktifleştirme sürecini başlattık. Sanırım hayvan gübresi ile karıştırıp kompostlaştırmak Mart'ın ilk haftalarını geçecek gibi.,
Oysa bizim orada Mart'ın ilk haftası bütün bitkiler uyanıyor. Özellikle Antepfıstığında çabuk davranmak zorundayız. Çünkü Nisan'ın ilk haftası çiçeklenme başlıyor ve EM türü uygulamaları en azından çiçeklenmeden önce bir kez uygulamak gerekir. Bu yüzden fıstıklara 1/500 seyreltilmiş EMA'yı kök bölgesine sulama suyu ile birlikte, komposttan önce vermek zorundayız diye düşünüyorum. Bu konuda bir problem olmaz sanırım ama yine de sizin düşünceleriniz bilmek isterim.

Dogasever
14-02-2010, 11:01
Sn. Doğasever,

Celalahmet'in söylediklerine benzer problemi bende yaşayacağım gibi. Kargodaki sıkıntalardan dolayı EM1'i ancak Salı günü aldık ve Çarşamba akşamı pekmez ile karıştırarak aktifleştirme sürecini başlattık. Sanırım hayvan gübresi ile karıştırıp kompostlaştırmak Mart'ın ilk haftalarını geçecek gibi.,
Oysa bizim orada Mart'ın ilk haftası bütün bitkiler uyanıyor. Özellikle Antepfıstığında çabuk davranmak zorundayız. Çünkü Nisan'ın ilk haftası çiçeklenme başlıyor ve EM türü uygulamaları en azından çiçeklenmeden önce bir kez uygulamak gerekir. Bu yüzden fıstıklara 1/500 seyreltilmiş EMA'yı kök bölgesine sulama suyu ile birlikte, komposttan önce vermek zorundayız diye düşünüyorum. Bu konuda bir problem olmaz sanırım ama yine de sizin düşünceleriniz bilmek isterim.

Hiçbir problem olmaz. Kolay gelsin.

Savaş
16-02-2010, 21:40
Sayın doğasever,

aklıma birden bir soru geldi. Beyin fırtınası yapıyorum, kimseyi yanlış yönlendirmek istemem. EM bukaşi toplarını hazırlarken katkı maddesi olarak Zeolit (Klinoptilolite) kullanmamızın ek bir faydası olabilir mi?

Bir diğer soru da, EM Bukaşi ile elde ettiğimiz kompost toprağa uygularken Klinoptilolite maddesini de kullandığımıza, Klinoptilolite etkin mikroorganizmaları bünyesine çekerek elimine eder mi? Ya da, bünyesine eçekerek daha uzun süre yaşamalarını veya çoğalmalarını sağlayabilir mi?

Umarım mantıklı sorular sormuşumdur.

Sağlıcakla kalın.

Dogasever
17-02-2010, 11:18
Geçen hafta aldığım bir mesajı sizlerle paylaşmak istedim. İnsan böyle mesajlar alınca, gerçekten mutlu oluyor: (Hiç değiştirmeden aşağıda yayınlıyorum:) Ayrıca Meyvelitepe'ye de teşekkürler!

ÖNCELIKLE SAYGILARIMI SUNARIM

BEN YALOVADAN DURSUN KUTAN

INSAAT TEKNIKERIYIM

INTERNETEKI MEYVELITEPE BLOGUNDAN ÖGRENDIGIM EM YI EKIP ARKADASLARINIZDAN
BURSA BÖLGEDEN ALI SAYRAÇ VE MURAT YUVA KURAN BEYEFENDILERLE TEMASA GECEREK
TEMIN ETTIM

KENDILERI HEMEN BENIMLE ILGILENDILER

HATTA VERDIKLERI ÜÇ ÇESIT EM NINDE PARASINI ISRARLARIMA RAGMEN ALMADILAR

GERCEKTEN ÇOK TESEKKUR EDIYORUM

HEMEN FOTOGRAFLAYARAK DIS MEKAN SÜS BITKILERI YETISTIRDIGIM BAHÇEDE
KULLANDIM

MUTHIS BIR DEGIISM OLDU

UYGULADIGIMDA MEVSIM SONU OLDUGUNDAN BUYUYEMEDI ANCAK RENKLER O KADAR
GUZELLESTIKI

BUNUN YANINDADA ÇICEK GÖZLERINDE KABARMA VE COK CIDDI DEGISIM OLDU

BEN TAMAMIYLA EM YE INANDIM BE JAPON MUCIZESI DEYIP HERKESE ANLATIYORUM

livadi
23-02-2010, 10:43
Sayın Doğasever, Sağolsun irtibat telefonları ile ulaştığım arkadaşlar bir hafta geçmeden EM 1 ürünümün elimde olmasını sağladılar.

Bu linkteki mesajların hepsini okudum ve hepsini de anladığımı sanıyordum.:(Ama bir konudan emin olmak istiyorum.Telefonda bana EMA gönderileceği söylenmişti.Ama Gelen üründe EM 1 yazıyor.Yanlış hatırlamıyorsam(Eski mesajlardan hatırladığım kadarı ile) bu EM aktifle aynı ürün.Yani aktifleştirilmeden kullanabileceğim bir ürün.

Yanılıyor muyum?

Dogasever
23-02-2010, 13:05
Sayın Doğasever, Sağolsun irtibat telefonları ile ulaştığım arkadaşlar bir hafta geçmeden EM 1 ürünümün elimde olmasını sağladılar.

Bu linkteki mesajların hepsini okudum ve hepsini de anladığımı sanıyordum.:(Ama bir konudan emin olmak istiyorum.Telefonda bana EMA gönderileceği söylenmişti.Ama Gelen üründe EM 1 yazıyor.Yanlış hatırlamıyorsam(Eski mesajlardan hatırladığım kadarı ile) bu EM aktifle aynı ürün.Yani aktifleştirilmeden kullanabileceğim bir ürün.

Yanılıyor muyum?

Sn Livadi,

EMA istedinizse, elinizdeki ürün aktiftir ve yeniden aktifleştirmenize gerek yoktur. Ama EM1 istediniz ise, durum farklıdır ve aktifleştirmeniz gerekir. Saygılar. Bizden EM alan arkadaşlar bu konuya dikkat etsinler lütfen! Teşekkürler.

skays
24-02-2010, 00:15
Bugün EM'i sipariş verdim.
Uygulayacanacak günü ve sonuçlarını sabırsızlıkla bekliyorum.

EM Türkiye Ankaradaki arkadaşların yakın ilgisinede buradan teşekkür ediyorum.

Sn. Dogasever,
EM1'i aktifleştirmek icin melas kullanılıyor.
Pekmez ile aktifleştirilen EM1'in melas ile karşılaştırdığımızda bir farklılığı varmı.

Saygilarimla

Dogasever
24-02-2010, 10:25
Bugün EM'i sipariş verdim.
Uygulayacanacak günü ve sonuçlarını sabırsızlıkla bekliyorum.

EM Türkiye Ankaradaki arkadaşların yakın ilgisinede buradan teşekkür ediyorum.

Sn. Dogasever,
EM1'i aktifleştirmek icin melas kullanılıyor.
Pekmez ile aktifleştirilen EM1'in melas ile karşılaştırdığımızda bir farklılığı varmı.

Saygilarimla

Sn Skays
EM1 pekmez ile de melas ile de aktifleştirilebilir. Arada mikroorganizma açısından herhangi bir fark yoktur. İkisi de iyi sonuç verir. Ancak, melas, her şeker fabrikasından farklı kalitede çıktığı için farklı kalitede olabiliyor. O yüzden, melası kullanmadan önce biz 80 C derecede 2 saat tutarak pastörize ediyoruz. (Aynı süt gibi, isterseniz kaynatabilirsiniz de! Soğuduktan sonra kullanmayı unutmayın yalnız! O sıcaklıkta (50-55 C derecenin üzerinde) kullanırsanız mikroorganizamları öldürürsünüz!). Pekmez ile aktifleştirilen EMA'nın rengi biraz daha açık oluyor! Kolay gelsin.

brody
26-02-2010, 15:15
EM kirli sularla mücadelede kullanıldığına göre akvaryumlarda da su düzenleyici olarak kullanılabilir mi?

yasarugur
26-02-2010, 15:39
Sayın brody,internetten araştırdım akvaryumda da kullanılıyormuş,artık yiyecekler ve balık dışkıları amonyum nitrojen üretirmiş bunun için de 1/ 10000 oranında em1 kullanmak gerekiyormuş (ben de meraktan kaşif olmak üzereyim) :-)

Dogasever
26-02-2010, 16:05
Sayın brody,internetten araştırdım akvaryumda da kullanılıyormuş,artık yiyecekler ve balık dışkıları amonyum nitrojen üretirmiş bunun için de 1/ 10000 oranında em1 kullanmak gerekiyormuş (ben de meraktan kaşif olmak üzereyim) :-)

Sn Yasar Ugur hakli. Ancak Em1 degil EMA kullanilirsa daha iyi olur. EM1 aktif degildir halbuki EMA aktiftir. 1/2000 ile 1/10000 arasinda kullanilabilir. Hem akvaryumun daha temiz olmasini saglar hem da baliklarin daha saglikli.

verdoque
26-02-2010, 19:56
Merhaba Sn. Dogasever,

Böyle bir buluşu Türkiye'ye getirdiğiniz ve tanıttığınız için çok teşekkür ederim. EM'yi ilk Sn. Meyvelitepe'nin sebze adaları yazı dizisinde görmüştüm. Forumda aratıp okumaya başladım, dünden beri ancak 17. sayfaya gelebildim. Daha fazla dayanamadım, ilk mesajımı yazayım dedim.

Evdeki organik olmayan çöpleri plastik, cam, metal, kağıt, ambalaj poşetlerine ayırıyoruz ve poşetler doldukça yakındaki kumbaraya atıyoruz. Ama bu bukaşi kovalarını görünce inanın gözlerim parladı:) Artık organik çöplerimizi de dönüştürebileceğim ve hatta hobi bahçemizde kullanabileceğim!:)

Yalnız şöyle bir sorun var. Suyumuzun çok klorlu olduğunu düşünüyorum. Klor da EM için zararlı olduğuna göre hobi bahçemizde EM kullanımı konusunda kafamda soru işaretleri oluştu. Bahçemizde küçük bir musluk var, geçen sene hortumu takıp öyle suluyorduk, bilmeden topraktaki bakterileri de öldürüyormuşuz meğer. Ne yapmalıyız sizce?

Dogasever
26-02-2010, 23:48
Merhaba Sn. Dogasever,

Böyle bir buluşu Türkiye'ye getirdiğiniz ve tanıttığınız için çok teşekkür ederim. EM'yi ilk Sn. Meyvelitepe'nin sebze adaları yazı dizisinde görmüştüm. Forumda aratıp okumaya başladım, dünden beri ancak 17. sayfaya gelebildim. Daha fazla dayanamadım, ilk mesajımı yazayım dedim.

Evdeki organik olmayan çöpleri plastik, cam, metal, kağıt, ambalaj poşetlerine ayırıyoruz ve poşetler doldukça yakındaki kumbaraya atıyoruz. Ama bu bukaşi kovalarını görünce inanın gözlerim parladı:) Artık organik çöplerimizi de dönüştürebileceğim ve hatta hobi bahçemizde kullanabileceğim!:)

Yalnız şöyle bir sorun var. Suyumuzun çok klorlu olduğunu düşünüyorum. Klor da EM için zararlı olduğuna göre hobi bahçemizde EM kullanımı konusunda kafamda soru işaretleri oluştu. Bahçemizde küçük bir musluk var, geçen sene hortumu takıp öyle suluyorduk, bilmeden topraktaki bakterileri de öldürüyormuşuz meğer. Ne yapmalıyız sizce?

Sn Verdoque

Her şeyden önce mesajiniz için çok teşekkür ederim. Klorlu suyu ağzı geniş ve açık bir kaba doldurunuz ve bu kapta ağzı açık olarak bekletiniz. Bir gece beklettiğinizde, ertesi gün içinde klor kalmayacaktır.

Eğer hortumla sulama yapmanız gerekiyorsa, o zaman, tesisata musluktan önce bir Aktif Karbon filtre taktırmanız gerekecektir. Aktif karbon, su içindeki kloru üzerine adsorblayarak alır. Yalnız aktif karbon filtrenin de kartuşunun belirli aralıklarla değiştirilmesi gerekir. (Bu aralık, suyun içindeki klor miktarına bağlı olarak, 3 ay da olabilir 6 ay da olabilir sizin suyunuzun durumunu bilmiyorum ama genelde 6 aydır!). Kolay gelsin.

verdoque
27-02-2010, 20:44
Teşekkürler Sn Dogasever,

Filtre fikri çok mantıklı, maliyetini araştırayım.

Daha önce evde musluk suyuyla başka bir mikrobiyal gübre kullanmaya çalışmıştım, sırf bunun için blender bile almıştım, ama bir türlü tarif edilen rakı formundaki sıvıyı elde edememiştim. Sebebi klormuş meğer. Konunun ilk sayfasından itibaren bu noktayı sürekli vurgulamanız çok iyi olmuş. Yoksa EM'i de kullanıp yine başarısız olduğumu düşünecektim.

Bir de bugün vazoda kurumuş nergis ve frezyaları atarken sudaki kötü kokuyu hissedince aklıma geldi, kesme çiçeklerin suyuna da EM karıştırılması iyi olur diye düşünüyorum. Özellikle nergislerin sapları suda çok çabuk çürüyor ve bekleyince çok kötü kokuyor.

Dogasever
28-02-2010, 13:57
Teşekkürler Sn Dogasever,

Filtre fikri çok mantıklı, maliyetini araştırayım.

Daha önce evde musluk suyuyla başka bir mikrobiyal gübre kullanmaya çalışmıştım, sırf bunun için blender bile almıştım, ama bir türlü tarif edilen rakı formundaki sıvıyı elde edememiştim. Sebebi klormuş meğer. Konunun ilk sayfasından itibaren bu noktayı sürekli vurgulamanız çok iyi olmuş. Yoksa EM'i de kullanıp yine başarısız olduğumu düşünecektim.

Bir de bugün vazoda kurumuş nergis ve frezyaları atarken sudaki kötü kokuyu hissedince aklıma geldi, kesme çiçeklerin suyuna da EM karıştırılması iyi olur diye düşünüyorum. Özellikle nergislerin sapları suda çok çabuk çürüyor ve bekleyince çok kötü kokuyor.

Sn Verdoque

Diğer mikrobiyal gübrenin çalışmamasının nedeninin klorlu su olması çok güçlü bir olasılıktır. Aktif Karbon filtrelere hem çok pahalı değildir hem de bu iş için son derece uygundur.

Kesme çiçekler içinde çiçeklerin sağlarının içinde saklandığı suya EMA ilave etme öneriniz de son derece yerinde ve mantıklı bır öneridir. Şimdiye kadar benim aklıma gelmemişti. Kötü kokuların oluşumunu engelleyeceğinden hiç kuşkum yok. Kimbilir belki de vazodaki çiçeklerin ömrü bile uzayabilir. Kimseye umut vermeyelim ama bu konuda bir deney yapar ve bizimle paylaşırsanız sevinirim. Bu uygulama için 1 litre suya 1 veya 2 çay kaşığı EMA koymanız yeterli olacaktır. Aynı çözeltiyi vazodaki çiçeğin üzerine de haftada birkaç kez spreyleyebilirsiniz. Kolay gelsin. Saygılarımla.

skays
01-03-2010, 22:49
Sn Dogasever,
Meyve ağaclarının (Kaysı, Elma vs.) İlkbahar geç donlarından etkilenmemesi için EM kullanılırmı.
EM'in bu konuda rolü nedir, nasıl kullanılır.
Saygılar

Dogasever
02-03-2010, 13:34
Sn Dogasever,
Meyve ağaclarının (Kaysı, Elma vs.) İlkbahar geç donlarından etkilenmemesi için EM kullanılırmı.
EM'in bu konuda rolü nedir, nasıl kullanılır.
Saygılar

EM'nin uygulandığı yerde ısıyı birkaç derece artırdığını biliyoruz. Hatta kar yağdığında bazı EM uygulanmış tarlalar üzerindeki kar diğer tarlaradan çok daha önce eriyor. O yüzden, dona karşı EM'nin bir etkisi söz konusudur. Uygulama ağacın üzerine spreyleyerek yapılabılır.

acemi_caylak
02-03-2010, 17:13
Sn. Doğasever,

EM1 in Ph seviyesi 3.5 civarında, EMA nın Ph seviyesi 4.0 ün altında olmalı.
EME FPE ve EM5 için önerilen Ph seviyeleri nedir?

Dogasever
02-03-2010, 17:55
Sn. Doğasever,

EM1 in Ph seviyesi 3.5 civarında, EMA nın Ph seviyesi 4.0 ün altında olmalı.
EME FPE ve EM5 için önerilen Ph seviyeleri nedir?

Bahsettiginiz urunlerin de ph degerleri 4 civarinda olmasi gerekir. Siz de kac?

ggirgin
02-03-2010, 18:57
Sayın Doğasever;

Em1 siparişimi 3 gün gibi kısa bir sürede ulaştıran İstanbul bölgesinden Hakan beye sizin şahsınızda teşekkür ederim. (EM1+melas karışımı (Mtuncer'den temin ettiğim ısıtıcı üzerinde) hala gaz çıkarıyor, bahar hazırlıklarına yetişeceğiz galiba)

Saygılarımla

aer
02-03-2010, 19:29
Sayın Doğasever; ürünleri tüm kardeş sitelerden okudum. Okudukça etkileniyor insan, burada ki tüm arkadaşlar bence denemeleriyle ürünün özelliklerine özellik katıyor. ****** sizin vermiş olduğunuz bilgiler ışığında. Belki de bilinmeyen daha çok yararlı özelliği bulunmakta, hep birlikte çözeceğiz. Benimde merak ettiğim konu; EM ile yararlı organizmaları aktive edip, zararlıları yok ediyorsa, aktifleştirmiş ürün ile sebze -meyve yıkama yapılabilir mi? Son bir aydır iş yoğunluğu nedeniyle sipariş veremedim, önümüzdeki haftalarda siparişimi verip bende deneme yapmak istiyorum.

acemi_caylak
02-03-2010, 20:12
Bahsettiginiz urunlerin de ph degerleri 4 civarinda olmasi gerekir. Siz de kac?

EM5 3.86, EM FPE 3.59, EM1 ise 3.16 idi. Demekki her şey yolunda.
Bu arada aklıma gelmişken, EM1 in kokusu gerçekten güzel. Bizim meyve enzimleri henüz bu kadar güzel kokmuyor:)

Zeytinlibahçe
03-03-2010, 08:31
selamlar

-''ema'' bizim hayatımıza iyice girdi,neler yapıyoruz:
-gubreyi 1/10 oranında emayla 15 gun arayla 2 defa spreyleyerek brandayla iyice kapatıp 2 ay icinde cok daha kaliteli bir duruma geldigini gördük görünüşü torfa benzedi.
-kompost kablarından cıkan ürünlerede (gübre-cimen-talaş)1/20 oranında spreyleyip kullanacagız.
-evimizin temizliginde 1/50 oranında
-görev yaptıgım geminin içme suyu tanklarında 1/10000
-''safety shoes''ayakkabısı kokan stajerde 1/100
*meyva suyunun içine 1 cay kaşıgı kullanmak istiyorum,ne dersiniz sn dogasever?

saygılarımla

Dogasever
03-03-2010, 16:08
EM5 3.86, EM FPE 3.59, EM1 ise 3.16 idi. Demekki her şey yolunda.
Bu arada aklıma gelmişken, EM1 in kokusu gerçekten güzel. Bizim meyve enzimleri henüz bu kadar güzel kokmuyor:)

Sn Acemi Caylak
Ikisi birbirinden cok farkli seyler.

Dogasever
03-03-2010, 16:12
selamlar

-''ema'' bizim hayatımıza iyice girdi,neler yapıyoruz:
-gubreyi 1/10 oranında emayla 15 gun arayla 2 defa spreyleyerek brandayla iyice kapatıp 2 ay icinde cok daha kaliteli bir duruma geldigini gördük görünüşü torfa benzedi.
-kompost kablarından cıkan ürünlerede (gübre-cimen-talaş)1/20 oranında spreyleyip kullanacagız.
-evimizin temizliginde 1/50 oranında
-görev yaptıgım geminin içme suyu tanklarında 1/10000
-''safety shoes''ayakkabısı kokan stajerde 1/100
*meyva suyunun içine 1 cay kaşıgı kullanmak istiyorum,ne dersiniz sn dogasever?

saygılarımla

Ayhan Bey
Paylaşımlarınız için çok teşekkürler. Gerçekten EM çok yerde kullanılabiliyor. Yukarda saydıklarınız hepsini ben de kullanıyorum. (Meyve suyu da dahil!)
Saygılar.

akcan67
03-03-2010, 22:58
Öncelikle bende buradan bana ema yı ulaştıran Hakan beye teşekkür etmek isterim.

Arkadaşlara şu konuyu hatırlatmakta fayda görüyorum.

Sipariş verirken özellikle EMA istemiştim.Kargo elime geçtikten sonra içinden em1 çıktı.Tekrar hakan beyi aradım.Ema istediğimi fakan gelen ürünün em1 çıktığını söyledim.Kendisi de bana üzerinde em1 yazsa da içindeki ürünün ema olduğunu söyledi.Ayrıca gerekli açıklamaya da yapmıştı.Sanırım Sn Doğaseverde bu konudan haberdardır.

begonya26
04-03-2010, 09:44
bu urunu bizde denemei dusunuyoruz hatta esim bugun arayıp görusecek egerki alırsak tecrubelerimi paylasırım :)

Kiraz
04-03-2010, 10:03
Yukarda saydıklarınız hepsini ben de kullanıyorum. (Meyve suyu da dahil!)
Saygılar.

Meyve suyunda kullanıldığına göre evde yoğurt mayalamada, maya ile beraber kullanılır mı?

Dogasever
04-03-2010, 10:48
Meyve suyunda kullanıldığına göre evde yoğurt mayalamada, maya ile beraber kullanılır mı?

Sn Kiraz yogurt mayalamada kullanildigini hic duymadim. Bu amacla kullanimini tavsiye etmem.

verdoque
04-03-2010, 11:33
Evde temizlikte kullanılması sebebiyle benim aklıma kesme tahtaları ya da tahta kaşıkların temizlenmesi geldi. Bunların bulaşık makinasında yıkanması deterjanı içine çektiği için sakıncalı. Elde deterjanla yıkanmasında da aynı şey geçerli. Daha önce aklıma sirkeli suyla ovalamak gelmişti. Belki bunun için EM'li su da kullanılabilir.

Ama yine de yiyecek-içeceklerle temas halindeki kullanımına kendimi şimdilik pek hazır hissetmiyorum:) Yaygınlaşırsa belki deneyebilirim.

Alper Akman
04-03-2010, 16:58
Herkese Selam,

EM ürünleri ile ilgili bir hatirlatma yapmak istiyorum,sevgili dostlar telefon veya e-mail ile vermis oldugunuz siparislerinizde ne istediğseniz onlar gönderilmektedir.Bu konuda lütfen rahat olun buradan izlediğim kadariyla bu konu birkaç kez gündeme geldi onun için bu hatirlatmayi yapmak istedim.
Sevgi ve Dostlukla

EM TÜRKİYE

Dogasever
04-03-2010, 17:58
Sn Akcan

Merak edecek bir durum yok. Herkese istedigi ürün yollanmaktadır.

akcan67
04-03-2010, 18:40
Sn Akcan

Merak edecek bir durum yok. Herkese istedigi ürün yollanmaktadır.

Sn Doğasever

Benim açımdan problem olmadı zaten.Ben sadece arkadaşlarında başına gelirse şaşırmamaları için yazdım.Sn Naturemin de dediği gibi biz ne istiyorsak o geliyor.

Sıra geldi bukaşi ve kovasına.

denizakvaryumu
04-03-2010, 21:03
Sanırım EMA ürünü, EM1 etiketli plastik kaplara konulup gönderiliyor.

Mehmet Beyin bahçesi için istediği EMA lar da EM1 etiketli gelmişti.

bonsaisever
04-03-2010, 22:58
EMA nın mikorizalar üzerindeki etkisi nedir?
Bu konuda araştırma var mı?

skays
05-03-2010, 17:34
Sanırım EMA ürünü, EM1 etiketli plastik kaplara konulup gönderiliyor.

Mehmet Beyin bahçesi için istediği EMA lar da EM1 etiketli gelmişti.

Herhangi bir karışıklığa meydan vermemek için, dışındaki yazı ile içindekinin farklı olmaması gerektiğini düsünüyorum.
EM1 kapları boşaldıktan sonra EMA ile doldurulup gönderiliyor ise (Doğayı boşyere kirletmemek için) o zaman eski etiketin üzerine doğru etiketin yapıştırılmasını öneriyorum (El ilede yazılmış olabilir).
Sözlerim yanlış anlaşılmasın.
Saygılar

Dogasever
06-03-2010, 12:23
Ambalaj konusunda açıklama:

Sn Skays

EMA da EM1'in aktifleşmiş halidir. Kesinlikle EM1 kutularının boşaldıktan sonra EMA doldurulması söz konusu değildir. Bu konuda rahat olunuz. Zaten bizden giden şişeler bir daha geri gelmiyor.

Her ikisi de aynı üründür. EMA aktifleşmiştir. Sizler zaten EM1 de alsanız aktifleştirmek zorundasınız. EM1 alındığı haliyle kullanılmıyor. EMA şişelerinin üzerinde EM1 yazmasının nedeni içindeki ürün, EM1'in aktif hali olduğundandır.

Bu forumda kaç defa söylediğimi ben bile unuttum. Lütfen merak etmeyiniz. sizlerin sipariş ettiği ürün neyse o gelmektedir.

Japonya EMA adıyla satış yapılmasını istememektedir. Bu yüzden EMA adlı ürüne Akira adıyla yeni bir ruhsat alma aşamasındayız. Ama zaman alıyor. Ruhsat alınana kadar etiketler EM1 olarak gelecektir.

EMA da EM1'in aktif hali olduğundan ortada sorun yoktur. Ancak, yeni yapılacak etiketlerde eğer hala Akira ruhsatı alınmamış olursa, EM1'in yanına etikette AKTİF yazısı da yazılacaktır.

Sanırım bu konu şimdi anlaşıldı. Herkese iyi çalışmalar. Selamlar.

ggirgin
06-03-2010, 15:11
Sayın Doğasever;

EM1 + melas ve su karışımını (20-25C ortam sıcaklığında) ışık almayan kapalı kapta gaz çıkışı (9 gün) bittikten sonra kullanabilirmiyim? Sıvı pH'ını ölçmek için cihazım yok.

Saygılar

Alper Akman
06-03-2010, 15:23
Herkese Selam,

EM ürünleri ile ilgili bir hatirlatma yapmak istiyorum,sevgili dostlar telefon veya e-mail ile vermis oldugunuz siparislerinizde ne istediğseniz onlar gönderilmektedir.Bu konuda lütfen rahat olun buradan izlediğim kadariyla bu konu birkaç kez gündeme geldi onun için bu hatirlatmayi yapmak istedim.
Sevgi ve Dostlukla

EM TÜRKİYE

Sevgili EM Dostları;
Sizleri bir konuda uyarmak zorundayım,Şirketimize vermiş olduğunuz EM ürünleri siparişleri daha öncede belirttiğim gibi ne yazdırıldı ise o ürünler gönderilmekte ve ürünlerin üzerinede ismi yazılmaktadır.Bu form'da yazı yazan arkadaslar bu tür konuları lütfen konunun muhatabı olan şirketimize direkt olarak sorunuz buradan yanlış anlaşılmalara sebep olmaktadır.Ürünlerle ilgili sorunlarınızı direkt olarak şirketimize sorunuz.Aksi taktirde şirketimiz yanlış anlaşılmalardan sorumlu değildir.
Alper AKMAN
EM Agriton Ltd.Ştİ.

alperakman@emturkey.com
info@emturkey.com
naturem@emturkey.com

0 312 397 15 74
0 312 397 15 81
0 532 404 00 77
0 532 404 89 81
0 549 404 00 77
0 549 404 89 81

Dogasever
06-03-2010, 17:41
Sayın Doğasever;

EM1 + melas ve su karışımını (20-25C ortam sıcaklığında) ışık almayan kapalı kapta gaz çıkışı (9 gün) bittikten sonra kullanabilirmiyim? Sıvı pH'ını ölçmek için cihazım yok.

Saygılar

50 ml EM1 (Yarım ince belli çay bardağı) + 50 ml (Yarım ince belli çay bardağı)Melas veya pekmez (keçi boynuzu pekmezi en iyisi) + 900 ml su (Ilık (35 C derece, parmağınızı yakmayacak su olmalı) ve klorsuz su olmak üzere 1 litre ürün yaptığınızda bunu ılık bir yerde ağzı kapalı saklayın (cam kap kullanmayan). Ben bazen sıcaklığını korusun diye bir bezle satıyorum. Sakladığınız yerin sıcaklığı 30-35 C dderece oplursa daha iyi ancak 25 derecede de olur biraz daha geç olur! Birkaç günde bir kapağı hafif gevşeterek gazını alın ve 9-10 gün sonra, ya da gazı bitince ya da ph'sı 4'ün altına inince kullanabilirsiniz. Hiç bir EM ürününü hiç bir zaman kesinlikle buzdolabına koymayın! İçinde milyarlarca canlı vardır. Üşürler! Kötü, çürük, bozuk kokuyorsa, bir yerde yanlışlık yapıldı demektir; kullanmayın. Salamura gibi kokuyorsa, ekşimtrak gibi, iy iürün yaptınız dmeektir. Kullanın.

Yanıtım evet kullanabilirsiniz! Mutlaka pH ölçme cihazınızın olması gerekmez. bir süre sonra zaten insan deneyim kazanıyor.

Savaş
06-03-2010, 19:12
Sayın Doğasever,

bugün Ankara büronuzdan EM1 ve biraz da melas aldım. Şimdilik melas kullnacağım ama bir ara keçiboynuzu pekmezi de deneyeceğim. Zaten şahsen son 4-5 yıldır he gün keçiboynuzu pekmezi içen birisi olarak faydasını had safhada biliyorum. Bu arada, medikal malzeme satan bir yerden 100 adet şerit PH ölçer de aldım. Bir kaç güne kadar ilk aktif ürünümü yapacağıM. Aklıma bir uygulama geldi, onu danışmak istiyorum. Bildiğimiz üzere, Bukaşi kovalarındaki faaliyet havasız ortamda oluyor. Buradan yola çıkarak aklıma şu fikir geldi: Şarap elde ederken uygulanan bir yöntem var; üzüm suyu ışık almayan kapalı bir kapa konuyor. Kabın ağzı macun gibi hava giriş çıkışını engelleyen bir malzeme ile kapatılıyor. Sonra bir hortum, örneğin serum hortumu kapağı kapatan bu macundan içeri üzüm suyuna daldırılıyor. Bu hortumun diğer bir ucu başka bir kaptaki suya daldırılıyor. Bu sayede üzüm suyunun içine hava girmiyor ama içindeki hava hortum vasıtasıyla çıkıyor ve diğer kaptaki suyun içinden kabarcıklar şeklinde çıkıyor. Acaba, böyle bir düzenek kursam, hazırlayacağım EM1 + Melas + Klorsuz su karışımının içine sıfır hava girişi ile, yani hava girmeden EM Aktif elde etsem nasıl olur?

Umarım anlatabilmişimdir.
Teşekkürler.

ggirgin
06-03-2010, 19:23
Teşekkürler Doğasever

Dogasever
06-03-2010, 20:45
Sayın Doğasever,

bugün Ankara büronuzdan EM1 ve biraz da melas aldım. Şimdilik melas kullnacağım ama bir ara keçiboynuzu pekmezi de deneyeceğim. Zaten şahsen son 4-5 yıldır he gün keçiboynuzu pekmezi içen birisi olarak faydasını had safhada biliyorum. Bu arada, medikal malzeme satan bir yerden 100 adet şerit PH ölçer de aldım. Bir kaç güne kadar ilk aktif ürünümü yapacağıM. Aklıma bir uygulama geldi, onu danışmak istiyorum. Bildiğimiz üzere, Bukaşi kovalarındaki faaliyet havasız ortamda oluyor. Buradan yola çıkarak aklıma şu fikir geldi: Şarap elde ederken uygulanan bir yöntem var; üzüm suyu ışık almayan kapalı bir kapa konuyor. Kabın ağzı macun gibi hava giriş çıkışını engelleyen bir malzeme ile kapatılıyor. Sonra bir hortum, örneğin serum hortumu kapağı kapatan bu macundan içeri üzüm suyuna daldırılıyor. Bu hortumun diğer bir ucu başka bir kaptaki suya daldırılıyor. Bu sayede üzüm suyunun içine hava girmiyor ama içindeki hava hortum vasıtasıyla çıkıyor ve diğer kaptaki suyun içinden kabarcıklar şeklinde çıkıyor. Acaba, böyle bir düzenek kursam, hazırlayacağım EM1 + Melas + Klorsuz su karışımının içine sıfır hava girişi ile, yani hava girmeden EM Aktif elde etsem nasıl olur?

Umarım anlatabilmişimdir.
Teşekkürler.

Sn Savaş
Biz anlattığınız bu sisteme nargile yöntemi diyoruz. Sn Sarıcan bu konuda uzmandır. Bahsettiğiniz düzeneğin çok çeşitli versiyonlarını geliştirmiştir. Enzim başlığına bakmanızı öneririm. Tabii ki olur. Nargile yöntemini gazları elimine etmek için kullanabilirsiniz.

Sarıcan
06-03-2010, 23:58
Sn. Doğasever,

Şimdi son aşama balonda karar kıldım. Çok pratik ve kullanışlı. Şarap yaparken kullanıyorum. EM1 aktiflerken de rahatlıkla kullanılabilir. Gaz çıkışının bittiğini de görsel olarak izleyebiliyorsunuz. Balon sönmeye başladığı zaman işlem tamam deyip balonu çıkarıp kapağını kapatabiliyorum.

Fakat kafama takılan bir şey oldu. 649 nolu mesajınızda cam kap kullanılmamasını öneriyorsunuz. Özel bir sebebi var mıdır?

memet
07-03-2010, 07:34
EMA nın mikorizalar üzerindeki etkisi nedir?
Bu konuda araştırma var mı?

Bu konuya ne diyorsunuz?

Dogasever
07-03-2010, 13:47
Bu konuya ne diyorsunuz?

Evet, EM mikorizaları artırıyor. Bu konuya birkaç yerde rastlamıştım. İlk fırsatta yapılan çalışmaları yeniden gözden geçirip bilgi vereceğim. Ama şimdilik şu kadarını söyleyebilirim. EM, mikorizaları artırıyor.

Dogasever
07-03-2010, 13:49
Sn. Doğasever,

Şimdi son aşama balonda karar kıldım. Çok pratik ve kullanışlı. Şarap yaparken kullanıyorum. EM1 aktiflerken de rahatlıkla kullanılabilir. Gaz çıkışının bittiğini de görsel olarak izleyebiliyorsunuz. Balon sönmeye başladığı zaman işlem tamam deyip balonu çıkarıp kapağını kapatabiliyorum.

Fakat kafama takılan bir şey oldu. 649 nolu mesajınızda cam kap kullanılmamasını öneriyorsunuz. Özel bir sebebi var mıdır?

Hayır, özel bir nedeni yok. Sadece hava kilidi kullanılmadığında içinde aşırı basınç oluşup patlamasın diye. Cam da doğal bir malzeme olduğundan bakteriler için bir sorun çıkarmayacaktır.

peptokok
07-03-2010, 16:42
Ankara çayı için bişeyler düşünülemez mi? Şimdilik debi iyi pek koku yok. Yazın burun direklerini sızlatıyor. Sanırım EM bu işe çözüm olabilir. Verdiğiniz yararlı bilgiler için teşekkürler.

Dogasever
08-03-2010, 11:56
Sn Peptokok,
Tabii ki düşünülebilir. Zaten düşündük de! Bu konuda ASKİ ile ASKİ'nin bünyesinde Ankara Çayı'ndan 1000 litre numune alıp EM ilave ederek deneyler de yaptık. Arkadaşlarımız son derece özverili bir şekilde çalıştılar. Hatta o kokulu Ankara Çayı'na bata çıka 1000 litrelik deneme tankını zorlukla doldurdular. (Numune alırrken minibüsümüz çay yatağına battı!) Denemeler, birkaç ay sürdü. Yapılan denemelerin sonuçlarında hem koku kesildi hem de suyun kalitesi son derece düzelti. Tüm analizler ve değerlendirmeler ASKİ'nin kendisi tarafından ASKİ tesislerinde yapıldı. Bu sonuçları kısa bir süre sonra buradan sizlerle paylaşacağım. ASKİ'ye, Ankara Çayı için bu denemelerden sonra geçmişte teklif de verildi. Sonuç: maalesef....

Sn Arkadaşlar
Sizlere bu tür çevre projeleri için her zaman söylüyorum. Yöneticilerin öncelikleriyle halkımızın öncelikleri çok nadiren örtüşmektedir. Eğer bazı gereksiz çevre sorunlarını yaşamak istemiyorsanız, mutlaka örgütlenip biraraya gelmemiz lazım. Birlikten kuvvet doğar sözünü unutmayalım. Dün bizim şirketin merkezinde Ankara'da Ergene için bir toplantı yapıldı. Ve bazı kararlar alındı. Ankara'da bu çekirdek bir gruptur. Mutlaka ve mutlaka yöneticiler üzerinde kamuoyu baskısı oluşturmak zorundayız. Bir Belediye başkanının öncelikleri "farklı farklı alanlarda" olabilir. Bizler halk olarak bazı şeyleri talep etmek zorundayız. Ve bunu da basın yayın organlarından duyurmalıyız. EM, tarımda olduğu gibi, çevre sorunlarında da halkımızın taleplerini karşılayabilecek en pratik ve en ucuz çözümleri sunmaktadır. Ama yöneticilere bunu kabul ettirme görevi sizlere düşmektedir. Bizler elimizden geleni fazlasıyla yapıyoruz. Ama sivil toplum örgütlerinin çabaları bu konuda daha etkili olacaktır. Bilmem daha açık nasıl anlatabilirim?

acemi_caylak
09-03-2010, 06:27
Geçen hafta sonu benim için EM ile içli dışlı olduğum bir hafta sonu oldu.

1- Antepfıstığı ağaçlarının diplerinde biten otları temizledik ve bu otları 1/20 oranında EMA ile fısfıslayarak büyük siyah naylon poşetlere doldurduk. Bastırarak poşetlerin havasının aldık ve ağzlarını sıkıca bağladık. Toplam 5 poşet böyle malzeme oldu. Otların diplerindeki toprağı temizlememeye dikkat ettik. Tamamı yeşil malzeme olduğu için problem çıkabilir diye bu toprağı temizlemedik. Umarım problem çıkmaz. Gerçi problem çıkarsa 15 gün sonra kompostu alt üst ederken komposta ekleriz.

2- Yaklaşık 50 adet antepfıstığı ağacına 3/1000 oranında sulandırılmış EMA yı topraktan uyguladık. Ağaç başına 50 kg sulandırılmış EMA verdik.

3- 20 gün önce, 2 traktör koyun gübresi, 5-6 çuval taze ot ve 5-6 çuval talaş ile sıcak kompost olarak başlattığımız ancak havaların soğukluğundan dolayı yığının ortası hariç pek yanma hissetmediğimiz kompost yığınına 1/20 oranında EMA' yı yığını karıştırırken fısfısladık. Daha sonra üzerini naylon ile kapattık. Siyah naylon bulamadık, bu yüzden beyaz kullandık. Naylona 2 yerinden hava alacak şekilde hafif boşluk bıraktık. EMA fısfıslama ve naylonla kapatmanın etkisinden olsa gerek yığın daha 2-3 saat geçmeden buhar yapmaya başladı. Otlar temizlenmeden önceki fıstık ağacının durumunu ve kompost yığınını aşağıdaki resimlerde görebilirsiniz. Su buharları da resimde açıkça gözüküyor.

129075

129074

Dogasever
09-03-2010, 10:15
Sn Acemi Caylak

Herşeyden önce hummalı çalışmanız için tebrikler. Umarım her şey yolunda gider. Emeğinize sağlık.

Dört tarafindan naylonun birer ucunu iki taş veya tuğla arasına sıkıştırarak biraz da olsa hava sirkülasyonu sağlarsanız iyi olur. Çünkü oluşan buharın çıkması lazım. Aksi takdirde, oluşan buhar naylonun iç yüzeyinde yoğuşarak su damlacıklarına neden oluyor. Bu su damlacıkları gerisin geri yığının üzerine damlayarak, yerel olarak nem oranını artırıyor ve yığının üst kısımlarında nem oranı ideal orandan daha yüksek bölgeler oluşturabiliyor. Bunun olumsuz etkisiise, yer yer yeşil küflenmeye neden olabilmesidir. Bu deneyimi muz bitkilerinin artıklarından kompost yaparken Alanya'da yaşadık. Çok büyük bir sorun değil ancak kompostta yeşil küflenme olmasını istemiyoruz. Her yerinde beyaz küflenme olsun istiyoruz.

Tekrar kolay gelsin ve başarılar.

Halil Önen
09-03-2010, 10:47
Geçen hafta sonu benim için EM ile içli dışlı olduğum bir hafta sonu oldu.

1- ................ ağaçlarının diplerinde biten otları temizledik ve bu otları 1/20 oranında EMA ile fısfıslayarak büyük siyah naylon poşetlere doldurduk. Bastırarak poşetlerin havasının aldık ve ağzlarını sıkıca bağladık.

Toplam 5 poşet böyle malzeme oldu. Otların diplerindeki toprağı temizlememeye dikkat ettik.
Tamamı yeşil malzeme olduğu için problem çıkabilir diye bu toprağı temizlemedik. Umarım problem çıkmaz.

Gerçi problem çıkarsa 15 gün sonra kompostu alt üst ederken komposta ekleriz.

Sn. Acemi,

bu denemenin sonuçlarını mutlaka paylaşın. Bu iyi fikir. 15 gün sonra; mümkünse resimli sonuçlar olursa sevinirim.

Fikri ilk siz attınız da ben ise şöyle geliştirebilirim.

Deneme;

her ağacın dibindeki otlar yolunur; köklerindeki toprakla beraber.

Siyah bir plastik torbaya konur.

İçine iki avuç bukaşi konur. (Çok ucuz_hatta sudan ucuz_ bukaşi yapmayı öğrendim, anlatacağım.)

İçine iki avuc klio_ bu da sudan ucuz_ konur.

İki büyük avuc yanmış/yanmamış olan iyidir; hayvan gübresi konur.

Havası alınır ve ağzı sıkıca kapatılır, fermantasyona bırakılır. Bir ayda kesin olur.

Bu zenginleştirilmiş kompost aynı ağacın dibinde bekletilir ve aynı ağaca maçlama gibi kullanılır.

Büyük ağaclarda büyük düşünülür.

Sonuç;
böylece ağaçların dibleri ottan temizlenmiş, kendi otundan çöpünden gübrelenmiş olur.

Sn. doğasever'e soracaktım ne dersin diye, ama o da bizden öğrensin canım.:p

Saygılar

acemi_caylak
09-03-2010, 11:28
Halil Bey,

Bende zaten Dogasever'den esinlenmiştim. Çünkü kendisi İngiltere'deki evinin bahçesinde biçilen çalılara aynı yöntemi uygulamıştı.

Toprakla karıştırma meselesine gelince, kendim o anda düşündüm. Çünkü elimde kahverengi malzeme yoktu. Böylelikle ilk deneye başlamış olduk. Ancak siz daha da geliştirdiniz. Sizinde bukaşi ve klio ile ilgili açıklamalarınızı dörtgözle bekliyorum.

Bence bu yöntem oldukça iyi olacak. Çünkü hem otlar boşa gitmemiş olacak. Hemde bitkiyi yine kendi toprağıyla beslemiş olacağız.

Dogasever
09-03-2010, 11:49
Sn Halil Bey ve Sn Acemi Caylak,

İkinize de çok teşekkürler. Halil Bey'in dediği doğru benim de sizlerden öğreneceğim çok şey var. Çok yaşayın. Baştan itibaren otları toprakla birlikte koymak çok iyi bir fikir. Daha sonradan toprakla karıştırıp beklemeye gerek kalmayabilir böylelikle. Halil Bey'in söylediği gibi Bukaşi ve Klio ilaveleriyle daha da mükemmel oacaktır. Her ikinize de saygılarımla.

MeyveliTepe
09-03-2010, 12:34
Bu çok iyi, böylece kompost işi sahaya yayılmış olacak, bir yerden bir yere taşıma, alan sıkıntısı vb. şeyler de aşılmış olarak doğrudan kullanılacağı yerde ve hemen oradaki meteryal ile yapılmış olacak. Her bakımdan tam çevreci bir yaklaşım :))

Yalnız, sonradan naylon torbaları toplamayı unutmayalım. Buna da iyi ve pratik bir çözüm olsa iyi olurdu (çukur açmak dışında).

epsody
09-03-2010, 12:44
Sn. Acemi,

her ağacın dibindeki otlar yolunur;

Arkadaşlar bahçelerinizde yapacağınız sonbahar temizliği içinde, budanan dal artıkları ve samanla hatta mutfak atıklarınızı belirli boyutlarda küçülterek bu malzemelerden oluşturacağınız malç mataryelini ağaç gövdelerine deymiyecek biçimde ağaçların dallarının taç iz düşümüne sererek çok boyutlu bir işlemle ot yolma derdinden kurtulduğunuz gibi var olan ot tohumlarının, malçın organizmaların işleme sürecinde oluşan oksidasyon işleminde çimlenme özelliğini yitirip organik besin özlliği ile doğal bir kompost oluşumuna sebeb olacaktır.

Ağaçların dal iz düşümüne yapılan bu malçın daha etkin hale getirmek istiyorsak sulandırımış em'i fısfılıyarak oksidasyona sebeb olan mikro organizmalarıda elimine ederek ağaçlarımızın en iyi bir şekilde gübrelemesinin yanında kışın sert etkilerinden ağaç köklerininde korunmasıyla buradaki uygun ısı şartlarının ulşmasıylada, buradki mikro organizma faaliyetleri efektif seviyelerde oluşumu sağlanarak malçın işlenme süreci hız kazanarak bu çürüntüler içinde solucan faaliyetleri artarak burada ikamaleri sağlandığından burada olgunlaşan malçın solucanların menülerine sunularak sindirim sistemlerinden en değerli solucan gübresine dönüşecektir.

Dogasever
09-03-2010, 13:11
Haklisin Epsody,
Sanıyorum herkes solucanların ve malçın yararlarını gayet iyi öğrendi. Benim eklemek istediğim konu ise, biraz farklı. Hepimizin bildiği gibi, ağaçlarımıza musallat olan bazı zararlılar yaşam döngülerinin belirli evrelerini ağaçtan toprağa inerek, ağacın yakınında toprakta veya toprak aralıklarında geçirmektedirler. Yukarda Hali Bey'in ve Sn Acemi'nin bahsettiği yöntemle, yaklaşık 1 ay içinde üretilecek EM Kompost'u bu devrelerde (ki bu devre bizlerin kompost yapma ve ağaç altlarına serme devresiyle çakışmaktadır) ağaç taç izdüşümüne denk gelecek şekilde toprağa yayacak olursak ve üzerine de EM (1/500 oranında suyla seyreltilmiş) spreylediğimizde bu zararlılardan kurtulmamıza yararı dokunacaktır.

denizakvaryumu
09-03-2010, 14:02
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18401

Sn.Naturem linke bir göz atın derim.

Dogasever
09-03-2010, 15:54
Teşekkürler Sn Denizakvaryumu! Ben baktım.

Dogasever
09-03-2010, 15:58
Arkadaşlar Ankara Merkez Ofisimiz sürat Kargo ile anlaşma yapmıştır. Bundan sonra sorunsuz bir şekilde EM ürünlerini elinize ulaştıracaktır.

Ankaradan sipariş vermek için info@emturkey.com adresine siparişinizi mesaj atmanız yeterli olacaktır.

Ayrıca, EM ürünleri İzmir Bayimiz Özlem Hanımın www.yesiladim.com sitesinden de satışa sunulmuştur.

indomie
09-03-2010, 16:51
Sayın Doğasever,

Dün saat 13.15'te Sayın Alper Akman bey ile telefon görüşmesi yaptıktan sonra yazdığım E-Mail aşağıdadır. 24 saatten fazla bir zamandır cevap bekliyorum.

"Sayın Alper AKMAN,

İki adet birer litrelik EMA satınalmak istiyorum.
Lütfen gerekli EFT'yi yapabilmem için bana hesap Nosu bildirir misiniz?

Adresim:

Güner ŞENAN
xxxxxxxxxxxxx
Tel: xxxxxxx

Hayırlı işler dileklerimle."

Söz sizde Sayın Doğasever.

Dogasever
09-03-2010, 17:03
Sn Indomie

Lütfen merak etmeyin. Size bugün yanıt verilecektir ve ürününüz de hemen gönderilecektir. Eğer dediğim gibi olmazsa, lütfen EM satış sorunları bölümünde (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=593025&posted=1#post593025)bana bildiriniz.

indomie
09-03-2010, 18:10
Teşekkür ediyor ve size inanıyorum Sayın Dogasever.

Saygılarımla.

celalahmet
10-03-2010, 01:37
Halil bey,
Ağaçların diplerindeki otlarla fermantasyon yapmak fikri çok ilgimi çekti ve uygulamakta istiyorum, ancak ''klio'' yu biraz açarmısınız, nedir? ne işe yarar? ve nereden temin edilir? saygılar.

algül
10-03-2010, 05:09
sn. doğasever size yine EM hakkında aklıma gelen bir soruyu sormak istiyorum ama ticari kaygılar olursa anlarım çünkü meraktan dolayı soruyorum kötü bir amacım yok. EM denilen bakteri kokteyli sizden satın alıp onu aynı yoğurt yapmak gibi düşünürsek az miktarla bir kova yoğurt yapıyoruz ve o yaptığımız yoğurttan bir kaşık alıp yine bir kova yoğurt mayalayabiliyoruz ya bu EM'den az miktar alıp litrelerce EM üretebilirmiyiz? tabi böyle yapabilirsek bir kere EM alan bir daha almasına gerek kalmaz herkes kendisi üretebilir.eğer GDO değilse öyle olmalı. ve yoğurt yapımında süt görevini gören şey EM de nedir onu bilmiyorum :)

Halil Önen
10-03-2010, 10:01
Halil bey,
Ağaçların diplerindeki otlarla fermantasyon yapmak fikri çok ilgimi çekti ve uygulamakta istiyorum, ancak ''klio'' yu biraz açarmısınız, nedir? ne işe yarar? ve nereden temin edilir? saygılar.

Aslında gerçek adı '' klinoptilolik '' dir.
Temel konular ( toprak,gübre, Tohum,Sulama) sayfasındadır.

' klio ' ismini bu sayfanın müdavimleri taktı.:)

Türkiye'de çıkarılan bu toprağa kim bu ismi vermiş değince, kıptılar, çarptılar, yoldular ' ve klio ' dediler.:)

Ucuz ama (25kg. 4 tl.) az vermiyorlar.
Siz kullanmak zorunda değilsiniz, yerine kompostu zenginleştiri bulunduğunuz cevrenize özgü materyaller bulabilirsiniz.

ek; Sn. celalahmet,
Manisada da bulunmuşsunuz. Sanırım bu toprak Manisa Gördes' te çıkıyor, size çok yakın.
Konu ile ilgili Sn.Ayhandukel (site üyesi) daha çok bilgiye sahip.

Dogasever
10-03-2010, 10:15
sn. doğasever size yine EM hakkında aklıma gelen bir soruyu sormak istiyorum ama ticari kaygılar olursa anlarım çünkü meraktan dolayı soruyorum kötü bir amacım yok. EM denilen bakteri kokteyli sizden satın alıp onu aynı yoğurt yapmak gibi düşünürsek az miktarla bir kova yoğurt yapıyoruz ve o yaptığımız yoğurttan bir kaşık alıp yine bir kova yoğurt mayalayabiliyoruz ya bu EM'den az miktar alıp litrelerce EM üretebilirmiyiz? tabi böyle yapabilirsek bir kere EM alan bir daha almasına gerek kalmaz herkes kendisi üretebilir.eğer GDO değilse öyle olmalı. ve yoğurt yapımında süt görevini gören şey EM de nedir onu bilmiyorum :)

Sn Algül Hn.
Keşke dediğiniz gibi olsaydı da, olsun varsın biz herkese bir kere EM satsaydık. Onlar da sonsuza kadar yoğurt gibi EM'yi çoğaltıp kullansalardı. Harika olurdu. Ama maalesef öyle değil. EM1 ürünümüz bir kere aktifleştirilince EMA ürünü elde ediliyor. EMA'yı yeniden çoğaltmak isterseniz, kontaminasyon yani kirlenme dediğimiz olay oluşuyor ve sonuçta mikroorganizmaların birbirlerine oranları değişiyor. Kısacası, EM içindeki birbirine oranları özenle ayarlanmış 82 çeşit mikroorganizma, sadece birkaç çeşidin baskın olduğu ve içine çevreden, havadan, kaplardan bulaşmış başka yabancı mikroorganizmalar da içeren bir karışım haline geliyor.

Yoğurtda olay farklı, sadece tek tür bakteri grubu (laktik asti bakterileri) söz konusu ve proseste her defasında süt ilave ediyorsunuz. Laktik asti bakterileri sterilize edici olduğundan, genellikle bu tür bakterileri yok etmek zordur. Aksine kontaminasyon olsa bile, yoğurdun prosesi farklı olduğundan, yine yoğurt elde edebiliyorsunuz. Çünkü ilave edilen sütü en çok seven mikroorganizmalar laktik asit bakterileridir. Bilmem sorunuzun yanıtını verebildim mi?

Yoğurt yapımında süt görevini gören şey, eğer bakterilerin besini açısından bakacak olursak, melastır yani doğal şekerdir. Bu pekmez veya organik üzüm suyu da olabilir.

denizakvaryumu
10-03-2010, 10:45
Kısacası, EM içindeki birbirine oranları özenle ayarlanmış 82 çeşit mikroorganizma, sadece birkaç çeşidin baskın olduğu ve içine çevreden, havadan, kaplardan bulaşmış başka yabancı mikroorganizmalar da içeren bir karışım haline geliyor.

.

Sn.Doğasever bu durumda EMA toprağa verildiğinde de aynı durum söz konusu olmaz mı?

epsody
10-03-2010, 11:17
Konu ile ilgili Sn.Ayhandukel (site üyesi) daha çok bilgiye sahip.

Bu konuda sizi bilgilendirmem gerekecek bu konu başlığına yolun düşmediği için her halde bu konun tarafımdan paylaşımlara açıldığı tarafınızdan bilnmediği için sizi suçlamıyorum, sevgiyle kalasın Emekçi ve ilerici arkadaşım.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16603
Bilenin bilmeyene borcu vardır, anlayışıyla paylaşımlarımız sürecektir.

Dogasever
10-03-2010, 11:17
Sn Denizakvaryumu
İki konu birbirinden çok farklı. Birinde, sürekli aşılama yaparak Em üretmekten bahsediliyor ki, yukardaki yazdıklarımı bunun imkansız olduğunu anlatmak için yazdım. Ama EM toprağa girdiğinde, oluşan olaylar, toprağın kimyası, biyolojisi, fiziği ile etikleşimi bambaşka bir olaydır. Bu iki konuyu birbirine karıştırmamak gerekir. Kısaca ifade etmek gerekirse, EM, yoğurt gibi defalarca mayalanamaz. Eğer mayalanırsa, artık o ürün EM olmaktan çıkar. Benim anlatmak istediğim buydu.

celalahmet
10-03-2010, 11:42
Halil bey,
Teşekkürler, ''klinoptilolik'' telefuzu biraz zor diye arkadaşlar kısaltmış herhalde, ben de farklı bir madde sanmıştım,saygılar.

denizakvaryumu
10-03-2010, 11:52
...Ama EM toprağa girdiğinde, oluşan olaylar, toprağın kimyası, biyolojisi, fiziği ile etikleşimi bambaşka bir olaydır. ..

EMA içindeki 82 çeşit mikroorganizmayı melas vb.sıvılarla devamlı çoğaltamayacağımız-mayalayamayacağımız konusunu anladım.

Bu 82 çeşit mikroorganizma eğer toprakta dengeli bir şekilde çoğalabiliyorsa (ki çoğaldığını artık biliyoruz) devamlı organik madde ile takviye edilirse örneğin bir bahçe kompost çukurunda veya 1x1 tahta kompost kabında ...

Bir başka anlatımla, EMA ile aşıladığımız bir kompostun 1/4 ünü çukurda veya kompost kabında bırakırsak bu durumda 82 çeşit mikroorganizma dengeli bir şekilde çoğalmaz mı?

Yani kompost çukurunda-kabında 1/4 EMA aşılı kompost bıraksak, yeni kompost yapmak için üzerine malzeme koyduğumuzda tekrar EMA ya gerek olacak mı?

Dogasever
10-03-2010, 12:29
Sn Denizakvaryumu

Bu güzel bir soruydu. Normalde, ürettiğiniz EM kompostun bir kısmını (siz 1/4 demişsiniz, olabilir) kompost çukurunda veya kabında bırakarak, üzerine homojen bir şekilde yeni organik malzeme ekleyerek yeniden EM kompost yaapbilirsiniz. Bu, tabii ki mümkün. Ama bir süre sonra bunun da etkisi azalacaktır. (Nedeni mikroorganizmaların sürekli bir kısmı ölür ve yeni jenerasyonlar ürer. Kompost yığını içinde bu şekilde jenerasyonların üremesi defalarca devam eder gider. Zaman içinde (bu zamanı tahmin etmek çok güç!) orijinal jenerasyonun özelliklerinden giderek uzaklaşılabilir.) Ben denemedim ama bunu bazı arkadaşlar mutlaka deneyeceklerdir. Dediğim gibi, bu söylediğiniz teorik olarak mümkün, pratik olarak da çok uzun süreli beklememiş EM Komposttan dediğiniz şekilde aşılama yapılabilir, ancak benim kişisel düşüncem, her defasında, taze EM spreyleyerek (Orijinal jenerasyona sahip!) veya taze Bukaşi kullanarak, kompost işini şansa bırakmamaktır!

beyzagıda
10-03-2010, 12:38
Sayın Dogasever EM ye yabancı ve ilk defa bahçemde deneyecek birisi olarak EM1 mi EMA yımı önerirsiniz?Saygılar. (kullanacagım alan 500metrekare yaz sebzeleri yetiştiricem)

Dogasever
10-03-2010, 13:03
Sayın Dogasever EM ye yabancı ve ilk defa bahçemde deneyecek birisi olarak EM1 mi EMA yımı önerirsiniz?Saygılar. (kullanacagım alan 500metrekare yaz sebzeleri yetiştiricem)

Sn Beyzagıda

Öncelikle Em kullanmak istediğiniz için teşekkür ederim. EM1 içindeki mikroorganizmalar dormant haldedir yani bir çeşit uyku halindedir ve kullanılmadan önce uyandırılmalıdır, yani aktifleştirilmelidir. Bunun nasıl yapılacağı bu başlıkta anlatılmaktadır. Eğer aktifleştirmeyi yapabilirim diyorsanız, EM1 alın ve kullanın. Hepsini birden aktifleştirmezsiniz, azar azar aktifleştirirsiniz ve uzun vadede daha ekonomik olur. Ancak, ben aktifleştirme ile uğraşamam veya ben sadece bir deneyeyim diyorsanız, o zaman EMA alın derim. EMA hazır aktifleşmiş durumdadır. Yani EM1'in aktifleşmiş halidir. Kolay gelsin!

beyzagıda
10-03-2010, 14:16
Sayın Dogasever

İlk kullanım için EMA almaya karar verdim eger kullanmayı becerebilirsem EM1 alıp kendim aktifleştirmeyi deneyebilirim. 1lt EMA siparişini nasıl verebilirim

Dogasever
10-03-2010, 14:35
Sn Beyzagıda

Sipariş işlerine ben bakmıyorum ancak size yakın olduğundan lütfen İzmir Bayimiz ile temasa geçiniz.

Özlem Bavatekin
232) 849 0190

(507) 342 3890

www.yesiladim.com

Dogasever
10-03-2010, 14:41
Sn Agaclarnet Üyeleri,

EM'nin satışıyla hiç bir şekilde ilgilenmiyorum. O yüzden, herhangi bir bayi ile veya Ankara Merkez Ofisi ile herhangi bir konu veya iletmek istediğiniz birşey varsa, lütfen doğrudan ilgili ofislerle görüşünüz. Bu ofisler, burayı da takip etmiyor olabilirler. Her gün dakikası dakikasına takip etmeleri mümkün değil. O yüzden lütfen bu tür ofislerle ilgili konularınızı bu foruma yazmayınız. Doğrudan telefon ya da email ile ilgilisine bildiriniz ya da bu forumda EM Satış Sorunları Bölümüne (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=593025&posted=1#post593025)yazınız. İlgilisi kimse onlar baksınlar.

Uygulamalarla ilgili sorularınız ve önerilerinizi her zaman ki gibi benimle bu başlık altında paylaşabilirsiniz. Saygılarımla.

algül
10-03-2010, 14:50
s. doğasever cevaplar için teşekkürler. EM1 yani dormant haldeki ürün buzdolabındamı muhafaza edilir? ve son kullanım tarihi kaç senedir?

Dogasever
10-03-2010, 15:03
s. doğasever cevaplar için teşekkürler. EM1 yani dormant haldeki ürün buzdolabındamı muhafaza edilir? ve son kullanım tarihi kaç senedir?

EM1 veya herhangi br EM ürünü KESİNLİKLE buzdolabında muhafaza EDİLMEMELİDİR ve DOĞRUDAN GÜNEŞ ALTINDA BIRAKILMAMALIDIR.

Kullanım süresi EM1 için 1 yıl (ancak 2 yıl rahatlıkla kullanılabiliyor. Deneyimle sabit!)

EMA için 6 aydır. (ancak ilk 4 ay içinde kullanmanızı öneririm.)

Kendinizin ürettiği EMA'yı en geç 1 veya 1,5 ay içinde kuallanmanızı öneririm.

denizakvaryumu
10-03-2010, 15:12
Sn.Dogasever

EM konusu altında 23.sayfaya geldik, sizim 689.mesajda verdiğiniz cevapdaki bilgi 3-4 hafta sonra çok gerilerde kalmış olacak yine ilerleyen aylarda sayfa sayısı belki de 100 ü geçecek.

Foruma yeni üye olan her arkadaşın haklı olarak tüm sayfaları okuması beklenemez.

Yine her üye olan arkadaşa siz de aynı şeyleri devamlı tekrarlamak istemezsiniz.

Bu nedenle 689.mesajdaki gibi önemli bilgileri ve yine sizce derlenip toplanan EM le ilgili önemli bilgileri 1.mesaja eklemenizi öneririm.

Yani 1.mesaj ; bir nevi burada tartışılan konuların bilgilerin özü olacak.

Dogasever
10-03-2010, 15:31
Sn.Dogasever

EM konusu altında 23.sayfaya geldik, sizim 689.mesajda verdiğiniz cevapdaki bilgi 3-4 hafta sonra çok gerilerde kalmış olacak yine ilerleyen aylarda sayfa sayısı belki de 100 ü geçecek.

Foruma yeni üye olan her arkadaşın haklı olarak tüm sayfaları okuması beklenemez.

Yine her üye olan arkadaşa siz de aynı şeyleri devamlı tekrarlamak istemezsiniz.

Bu nedenle 689.mesajdaki gibi önemli bilgileri ve yine sizce derlenip toplanan EM le ilgili önemli bilgileri 1.mesaja eklemenizi öneririm.

Yani 1.mesaj ; bir nevi burada tartışılan konuların bilgilerin özü olacak.

Haklısınız. Ancak en baştaki mesajların çoğu bana ait değil. Yöneticilerden rica etsek bana en başa bir veya iki mesaj yazma olanağı verebilirler mi acaba?

memet
10-03-2010, 16:53
Siz buraya yazın yazıyı, ben onu ilk mesaj olarak başa alayım.

Halil Önen
10-03-2010, 17:20
Bu konuda sizi bilgilendirmem gerekecek bu konu başlığına yolun düşmediği için her halde bu konun tarafımdan paylaşımlara açıldığı tarafınızdan bilnmediği için sizi suçlamıyorum, sevgiyle kalasın Emekçi ve ilerici arkadaşım.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16603
Bilenin bilmeyene borcu vardır, anlayışıyla paylaşımlarımız sürecektir.

Yok be Kadir' cim ben iyi anlatamadım.
Bu konu başlığına yolum düşmez mi hiç.
Klinoptilolit gibi bir (gübre katkısı) materyali bize tanıttığınız için teşekkür ederim.

Ben klio'nun satış işleri hakkında bilgi sahibi Sn. Ayhan Dukel _ Manisa'dan 16 ton almıştı_ dir; anlamında demiştim. Bilgi anlamında değil.

Saygılar

Dogasever
10-03-2010, 17:43
Siz buraya yazın yazıyı, ben onu ilk mesaj olarak başa alayım.

Mehmet Bey,
Teşekkürler!
Her şeyi toparlamak için biraz zamana ihtiyacım olacak.

algül
11-03-2010, 14:50
sn. doğasever iyiki EM i bize tanıttınız, iyiki bu site var burdan çok şey öğrendim, herkes çok dikkatli olmalı. doğal gübreleri 1-2 aydır araştırıyorum tabi ki hobi olarak, araştırırken kafam çok karışmıştı çok ürün var hepsi benim ürünüm daha iyi diyor ama kafamda çok şey netleşti artık, benim tercihim EM den yana. diğer markaların EM den mütevellit ya da EM benzeri olduğunu düşünüyorum çünkü EM in teknolojisi daha eski diğer markalarsa yeni çıktı sayılır. biz türkiye olarak iyi şeyleri biraz geriden takip ediyoruz sadece. b5a, EM in taklidi ya da çakması mıdır? EM i keşfetmeden önce b5a alacaktım istanbul bayisine yönlendirildim ilgiliye telefon açtım,konuştuğum kişinin aksanı çok bozuktu bu beni vazgeçirdi. devrim diye çıkarılan bir ürünün istanbul bayisi gibi bir konuşma şekli yoktu :) baya bizim apartmanın hizmetlisi ismet gibi bozuk bir aksan. bunu okuyup ilgili şahsı değiştirirlerse ne ala. sonra araştırmaya devam ettim iyiki etmişim artık daha bilgi sahibiyim eğriyi doğruyu görebiliyorum saygılar.

Dogasever
11-03-2010, 15:14
Algül Hanım

EM hakkında söylediğiniz güzel sözler için çok teşekkür ederim. Gerçekten de EM çok uzun zamandır dünyada başarıyla kullanılıyor. Çevrede, hayvancılıkta ve tarımda her gün başka başka yeni sorunları çözdüğüne tanıklık ediyoruz. Tarımda kullanılan bir ürünün çevre ve hayvancılıkta da kullanılması çok büyük bir avantaj ve aslında da öyle olmalıdır. EM, tarım ve çevreyi bir bütün olarak algılamaktadır. Tüm dünyada, tarım ve çevre birlikte algılandığı zaman, birçok çevre sorununu yenmiş olacağız. Ayrıca tarımdaki sorunları da aşmış olacağız. Tekrar teşekkür eder, saygılar sunarım.

denizakvaryumu
11-03-2010, 15:27
Sn.Doğasever

FPE bütün fungus problemlemlerinde etki gösteriyor mu?

Dogasever
11-03-2010, 15:32
Sn.Doğasever

FPE bütün fungus problemlemlerinde etki gösteriyor mu?

Sn Denızakvaryumu

Hepsinde denemeye fırsatımız olmadı. Ama şimdiye kadar denenenlerde hep iyi sonuçlar aldık. Fungusa karşı uygulayıp da başarısız olan kimseye rastlamadım. Ama tabii tüm uygulamaların yönergelere uygun yapılması kaydıyla.

denizakvaryumu
11-03-2010, 15:34
http://www.emearth.com/emshop/

Hımm,
EM işi çok ilerletmiş.

Dogasever
11-03-2010, 16:00
Bahsettiğiniz linkte geçen kozmetik ürünler çok pahalı olduğu için ithal etmiyoruz. Çünkü satılmaz. Ama bu ürünlerin benzerlerini Türkiyede üretebilecek bilgi donanımına sahibiz.

algül
13-03-2010, 22:30
sayın doğa sever, toprağa ektiğim tohum (domates, maydanoz,nane **** sert çekirdekli bitki tohumu) saksılarını 1/500 seyreltilmiş EM aktif ile sulamanın sakıncası varmı?sonuçta EM aktif toprağa faydalı bişey sakıncası yoktur diye düşündüm ama organik herşeyide kompostlaştıran bir madde olduğu için tohumları yakarmı diye kuşkuya düştüm.

Dogasever
14-03-2010, 10:19
sayın doğa sever, toprağa ektiğim tohum (domates, maydanoz,nane **** sert çekirdekli bitki tohumu) saksılarını 1/500 seyreltilmiş EM aktif ile sulamanın sakıncası varmı?sonuçta EM aktif toprağa faydalı bişey sakıncası yoktur diye düşündüm ama organik herşeyide kompostlaştıran bir madde olduğu için tohumları yakarmı diye kuşkuya düştüm.

Sn Algül
Hiçbir sakıncası yok! Aksine, bütün bu başlıkta sayfalarca, 1/500 veya çok sık sulama yapılıyorsa, 1/1000 oranlarında EMA uygulanmasının bitkiler üzerindeki yararlarını anlattım. Bilakis, bitkileriniz için son derece faydalıdır.
EM organik maddeleri kompostlaştırıyor ama burada püf noktası kompostlaştırmada kullanılan EMA'nın oranıdır. O yüzden, kompostlaştırmada 1/10 veya en fazla 1/20 seyreltme oranını kullanıyoruz veya hiç seyreltmeden de kullanabilirsiniz. Ama sıvı gübre olarak kullanılınca, 1/150 -1/200'den daha derişik kullanılmamalıdır. Aksi takdirde bitkilerinize zarar verebilir.

kardelen3
15-03-2010, 21:29
Hayvan gübresinden biyogaz nasıl üretilir diye araştırma yaparken. EM hakkında (kurmuş olduğunuz sitenizde) bilgi ve paylaşımları okudum. İlgimi çok çekti ve uygulayarak ikna olursam yaptığım çalışmaları çevremdeki insanlarla paylaşmayı düşünüyorum. EM uygulayarak, yaptığım gözlem ve çalışmalarla Trakya çiftçisine ön ayak olmayı düşünüyorum. Çiftçi bir ailede yetiştim. Toprak ve hayvan yetiştirmede yaşanan sorunlara şait oldum. Eğer EM uygulamasında başarılı olursam başta ailem ve çevrem olmak üzere uygulamalı olarak insanları teşfik ederek doğanın kirlenen yüzünü bir nebzede olsa temizlenmesine yardımcı olmak. Sizden ricam denemek için EM nasıl tedarik edebilirm. Kırklareli'nin, Lüleburgaz ilçesinde oturuyorum. Yardımlarınız için şimdiden sağolun.

algül
16-03-2010, 15:21
EM li içme suyu elde edildiğini öğrendim sağlık için faydalı olduğu söyleniyor. EM in kanser ve AIDS hastaları üzerinde bir araştırması varmı? sonuçda onlarda kötü hücre veya mikrop herneyse EM onlarıda vücutta bulup parçalayabilirmi diye aklıma geldi?

Dogasever
16-03-2010, 15:52
EM li içme suyu elde edildiğini öğrendim sağlık için faydalı olduğu söyleniyor. EM in kanser ve AIDS hastaları üzerinde bir araştırması varmı? sonuçda onlarda kötü hücre veya mikrop herneyse EM onlarıda vücutta bulup parçalayabilirmi diye aklıma geldi?

Sn Algül

EM'nin insan sağlığı üzederindeki olumlu etkileri üzerine her birkaç yılda bir konferans düzenlenmektedir. EM-X-Gold bu amaçla geliştirilmiştir. Aşağıdaki sitenin linkler bölümünden daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

http://www.em-x-gold.com/information_links/information_links.htm

Dogasever
16-03-2010, 16:51
Hayvan gübresinden biyogaz nasıl üretilir diye araştırma yaparken. EM hakkında (kurmuş olduğunuz sitenizde) bilgi ve paylaşımları okudum. İlgimi çok çekti ve uygulayarak ikna olursam yaptığım çalışmaları çevremdeki insanlarla paylaşmayı düşünüyorum. EM uygulayarak, yaptığım gözlem ve çalışmalarla Trakya çiftçisine ön ayak olmayı düşünüyorum. Çiftçi bir ailede yetiştim. Toprak ve hayvan yetiştirmede yaşanan sorunlara şait oldum. Eğer EM uygulamasında başarılı olursam başta ailem ve çevrem olmak üzere uygulamalı olarak insanları teşfik ederek doğanın kirlenen yüzünü bir nebzede olsa temizlenmesine yardımcı olmak. Sizden ricam denemek için EM nasıl tedarik edebilirm. Kırklareli'nin, Lüleburgaz ilçesinde oturuyorum. Yardımlarınız için şimdiden sağolun.

Sn Kardelen

EM Istanbul ve Trakya Bayisi Orbiyo Ltd ile bağlantı kurunuz lütfen:

Istanbul - Trakya - Karadeniz - Dogu ve Güneydoğu Anadolu civarındaysanız:Orbiyo Ltd Şirketi
Hakan Bey
0532 2001950
hakan.ari@orbiyo.com.tr

acemi_caylak
18-03-2010, 11:08
Sn. Dogasever,

EM içerisinde Propiyonik Asit Bakterileri de var mıdır?

zümrütü anka
18-03-2010, 11:25
Arkadaşlar merhabalar ben yeni üye sayılırım .Ben çiçek delisiyim bu EMi çiçeklerimde kullanabilirmiyim. Mesajların hepsini okuyamadım.

kardelen3
18-03-2010, 17:28
Doğasever

Yardımların için teşekkürler. Gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

ggirgin
19-03-2010, 11:49
Bugün EM ile kompost yapma denemesinin 15. günü. Yığının örtüsünü açtım ve karıştıracağım yere taşıdım. İyice alt üst ettikten sonra tekrar yerine koyarken 10cm kalınlığında katmanlar oluşturup her katmana 1/20 oranında seyreltiğim EMA'yı spreyledim. En sonunda siyah naylonu kenarlardan biraz hava alacak şekilde kapattım.
Yığını açtığımda sanki üstüne beyaz bir toz serpilmiş gibiydi. Yığının içide aynı şekilde görünüyordu. Karışıma eklediğim gübrelerde tamamen beyazlaşmıştı.

Alper Akman
19-03-2010, 15:01

ekli link'lerde iki adet akademik makale var,

http://www.ematlantic.ca/health/research/Assessment%20of%20the%20ability%20of%20the%20antio xidant%20cocktail-derived%20EM-X%20modulate%20oxidative%20damage%20in%20kidney%20 ans%20liver.pdf

http://www.ematlantic.ca/health/research/The%20antioxidant%20cocktail%20effective%20microor ganism%20X%20EMX%20inhibits%20oxident%20induced.pd f

Halil Önen
21-03-2010, 10:46
EMA uygulaması için bir kaç soru;

1) Şu anda viyolerde beklettiğm karpuz fiderim var. Sera içinde. Dikmeden önce;

1/500 oranı ile EMa spreylemek istiyorum. Sonra tarlaya dikeceğim.

(viyoller plastik kaptan oluşuyor spreyleme sırasında fide kök bölgesinde ema birikmesi fideye zarar verir mi?)

2) Köklendirilmiş _viyolden çıkarılmış_ domates fidesi dikmek istiyorum.

Toprakta nematot var.
(Domates büyüdüğünde köklerinde diziler halinde yumru oluşuyor ve kökün topraktan vitamin alışını engelleyip, öldürüyor.

Sadece fidanları dikeceğim alanı_bir avuc kadar_ sırt tulumbasıyla spreyleyip ertesi gün dikmek istiyorum. (3_7 gün beklemem mi gerek?) Oran 1/500 olacak.

Sonra da;
Fidanların dikiminden sonra 1/500 oranı ile, her 10 günde bir, damatesleri yapraktan tabii toprağıda spreyleyerek ema kulanabilir miyim?

Sayın doğasever, aslında çiftcinin korkusu şu;

Ema yapraktan verildiğinde fideye zarar verir mi.?

Emayı toprağa verdiğimde/spreylediğimde hemen dikmem gerekiyor. uygulayıp,3.5 gün toprağı karıştırıp beklemek zamanımı çalıyor.
İşte beklemeden fideyi_ertesi gün veya o gün_ dikersem ema köke zarar verir mi

Saygılar
( yeni bir şey deneyecekler ya, 8 dereden 9 su getirecekler.):)

algül
21-03-2010, 13:38
EM le tanışmak birtürlü nasip olmadı :(

Dogasever
22-03-2010, 15:03
ema uygulaması için bir kaç soru;

1) şu anda viyolerde beklettiğm karpuz fiderim var. Sera içinde. Dikmeden önce;

1/500 oranı ile ema spreylemek istiyorum. Sonra tarlaya dikeceğim.

(viyoller plastik kaptan oluşuyor spreyleme sırasında fide kök bölgesinde ema birikmesi fideye zarar verir mi?) vermez

2) köklendirilmiş _viyolden çıkarılmış_ domates fidesi dikmek istiyorum.

Toprakta nematot var.
(domates büyüdüğünde köklerinde diziler halinde yumru oluşuyor ve kökün topraktan vitamin alışını engelleyip, öldürüyor.

Sadece fidanları dikeceğim alanı_bir avuc kadar_ sırt tulumbasıyla spreyleyip ertesi gün dikmek istiyorum. (3_7 gün beklemem mi gerek?) oran 1/500 olacak. ema kullanıldıgında hiç beklemeye gerek yoktur. Bekleme olayı sadece bukaşi ilave ederken söz konusu. Bukaşi asidik olduğundan uygulamadan önce toprakla karıştırıp 2 ila 3 hafta bekliyoruz ya da bitkinin, ağacın kökünden 30 cm uzağa uyguluyoruz.

Ema zaten 1/500 veya 1/1000 oranında suyla seyreltilmiş olduğundan kesinlikle bekleme söz konusu değildir. Ya sulama suyuna karıştırılır ya da yapraklar üzerine spreylenir.
sonra da;
fidanların dikiminden sonra 1/500 oranı ile, her 10 günde bir, damatesleri yapraktan tabii toprağıda spreyleyerek ema kulanabilir miyim? evet kullanabilirsiniz.
sayın doğasever, aslında çiftcinin korkusu şu;

ema yapraktan verildiğinde fideye zarar verir mi.?

emayı toprağa verdiğimde/spreylediğimde hemen dikmem gerekiyor. Uygulayıp,3.5 gün toprağı karıştırıp beklemek zamanımı çalıyor.
Işte beklemeden fideyi_ertesi gün veya o gün_ dikersem ema köke zarar verir mi yukarda anlattım 1/500 oranında seyrekltilmiş emanın ne koke ne yapraklara hiçbir zararı yoktur.
saygılar
( yeni bir şey deneyecekler ya, 8 dereden 9 su getirecekler.):)

kolay gelsin!

Dogasever
22-03-2010, 15:09
Sn Girgin
Bahsettiğiniz beyaz tozlar yararlı mikroorganizmalardır. Şimdi elinizde yararlı mikroorganizma aşılanmış değerli bir gübreniz var. Doğrudan toprağa karıştırabilirsiniz ve 3-4 hafta sonra da üzerine dikim yapabilirsiniz. Hemen kullanmak istiyorsanız, bitkileri ağaç köklerini yakmasın diye 30 cm uzağa uygulayınız. Yaptığınız bu güzel çalışma için tebrikler.

Dogasever
22-03-2010, 15:19
EM le tanışmak birtürlü nasip olmadı :(

Sn Agaclarnet okurları

Bundan sonra EM ile ilgili her türlü talepleriniz için lütfen aşağıda size en yakın olan bayimizi arayınız. Saygılarımla.

Adana-Mersin- Hatay-İskenderun ve civarındaysanız:
Ahmet Yeşilpınar
ahmetyesilpinar@fesastudio.com
ahmetyesilpinar@emturkey.com

Antalya civarındaysanız:
Kinagro Tarım
0 242 3112172
info@kinagrotarim.com

Diğer Tüm Bölgelerde
info@emturkey.com
Em Agriton Ltd.Sti.
Anadolu Bulvari ATB Is Merkezi E:Blok No: 246
Yenimahalle/ANKARA-TURKEY
Tel : 0 312 397 15 74
Fax : 0 312 397 15 81
Alper Akman csm no : 00 90 532 4040077

Lütfen satış ile iglili konuları forumda bu başlıkta bana sormayınız. Ben satışla kesinlikle ilgilenmiyorum. Doğrudan bu firmalara danışınız. Saygılar

Dogasever
22-03-2010, 15:22
Arkadaşlar merhabalar ben yeni üye sayılırım .Ben çiçek delisiyim bu EMi çiçeklerimde kullanabilirmiyim. Mesajların hepsini okuyamadım.

Sn Zümrütü Anka
Evet kullanabilirsiniz.

N.Hel
22-03-2010, 18:18
Bir saat kadar önce EM ile nihayet tanıştım. Fırından yeni çıkmış, sıcak sıcak. Sağolsun arkadaşlar çok ilgilendiler. Buradan onlara (Bursa bayii) çok teşekkür ediyorum.

Nihayet diyorum ama aslında daha 3-4 gün önce farkettim EM'i forumda. Neredeyse ara vermeden bu başlıktaki bütün mesajları okudum. Sonra Epsody'nin soğuk kompost çalışmalarını, Meyvelitepe'nin çalışmalarını. Tahmin edeceğiniz üzere gözlerimin önünde EM'ler uçuşuyor şu an, aynen çizgi filmlerdeki gibi.

Buradan öğrendiklerimle hemen yarın bahçede ilk uygulamalara başlıyorum. Burada paylaşabileceğim sonuçlar almayı umuyor ve bilgilerini paylaşan herkese çok teşekkür ediyorum.

N.Hel
22-03-2010, 18:44
Mayalarla ilgili ilginç bir haber.

Eşsiz sağlık iksiri maya (http://haber.gazetevatan.com/haberdetay.asp?detay=Essiz_saglik_iksiri_maya&tarih=22.03.2010&Newsid=295349&Categoryid=41)

Bağlantı verdiğim adreste değişiklik olması durumunda da ulaşabilmek için ilgili yazıyı buraya kopyaladım.
------------------------------------------------------------------
Eşsiz sağlık iksiri maya
Evlerimizde kullandığımız mayanın eşsiz bir sağlık iksiri olduğunu biliyor muydunuz?

Ekmek, hamurişi ve tatlılara düşkün bir toplum olduğumuzdan maya, hemen her evin mutfağında sık sık kullanılıyor. Mayayı belki sadece bir hamur kabartıcı olarak düşündüğüne kadar. Oysa o doğanın bizlere bir armağanı, sağlığımız için eşsiz bir nimet. Maya yüzde 50 oranında protein, B grubu vitaminler, demir, krom, magnezyum, fosfor, çinko ve selenyum gibi mineraller içeriyor.

Japon ve Amerikalı araştırmacıların yaptıkları uzun çalışmalar sonucunda mayanın içindeki genlerin insan genlerine çok benzediği kanıtlandı. Bu önemli buluş sayesinde çok yakında insan DNA'sının daha iyi tanınacağı ve bugün çaresi olmayan pek çok hastalığın önceden teşhis edilip önlenebileceği tahmin ediliyor.

Mayanın sağlık ve güzelliğimize katkılarını keşfederek ona hakkettiği değeri veren gelişmiş ülkeler, bu çok değerli besini sadece bir katkı maddesi olarak değil, tabletler halinde ilaç olarak da piyasaya sunuyor.

Her yemekte kullanılıyor

Uzmanlar mayayı sadece hamurişlerinde katkı maddesi olarak düşünmemek gerektiğini belirtiyor, normal öğünlerde de tüketilmesini öneriyorlar. Dengeli beslenerek mayanın zengin içeriğinden olabildiğince yararlanmak mümkün. Örneğin kahvaltı ya da ikindi öğünlerinde ılık süte ilave edilerek içilebilir. Öğle ya da akşam öğünlerinde salata veya mezelere eklenerek yenilebilir. Hatta meyve sularına karıştırılabilir.

Ancak maya, kek, börek ve tatlı hamurlarını kabartmak için kullaılan kabartma tozu ile karıştırılmamalı. Karbonatı andıran ve beyaz bir toz şeklinde olan bu madde, mayanın kimyevi bir versiyonu olup aynı kabartma işlevini sağlıyorsa da mayanın içerdiği besin değerlerine sahip değil.

Maya nedir?

Maya, mantarlar grubunda yer alan tek hücreli canlılardır. Çıplak gözle görülmeyecek kadar küçük, yuvarlak ve renksiz hücrelerden oluşan maya, sıcakla temas edince çoğalır. Bira mayası olarak da bilinen bu madde, başta ekmek olmak üzere çeşitli unlu mamullerin, bira ve şarap gibi içkilerin üretiminde kullanılıyor. Piyasada toz (kur) ya da kalıp (yaş) halde satılıyor.

Ekmek yapımı sırasında hamur maya ile kabartılıyor. Maya undaki nişastayı etkiliyor ve bir tür şeker olan glikoza dönüştürüyor. Sonra da glikozu alkol ve karbondioksite ayrıştırıyor. Oluşan karbondioksit gazı mayalanan hamur içinde baloncuklar halinde dağılarak hamurun kabarmasını sağlıyor. Pişirme işlemi sonunda hamura katılan suyun büyük bir bölümü, karbondioksit ve alkol uçuyor. Böylece ekmek gözenekli, kabarık ve yumuşak bir kıvam alıyor.

Sağlığınız için

Daha sağlıklı ve her dem enerjik olmak ister misiniz? Maya bu konuda size yardım edebilir.Çünkü o etkili bir stres atıcı. Karaciğeri temizliyor ve anne karnındaki ceninin gelişimini sağlıyor.

Ayrıca bağışıklığı güçlendirerek hastalıkları önlüyor. Özellikle sporcular, hamileler, gelişmekte olan çocuklar ve nekahat devresinde olan hastalar bu değerli besini bol bol tüketmeliler.

Sporcular: Maya, doğadaki en zengin aminoasit özleri, magnezyum, potasyum, krom, selenyum ve fosfor gibi mineralleri, B grubu vitaminleri içerdiği için özellikle spor yapanlara son derece yararlı. Bilim adamlarına göre maya, sağlığımız için çok yararlı bir besin. Organizmanın kimyevi aktivitelerini uyararak en iyi şekilde çalışmasını sağlıyor. Hücrelerin büyüme ve üremesine yardımcı oluyor. Yağ ve karbonhidrattan yoksun olduğu için hazmı kolaylaştırıyor. Bu nedenle sporcular mayalı yiyeceklerin ağırlıklı olduğu bir beslenme alışkanlığı edinmeli. Yağsız ve mayalı hamurişleri ve ekmeğe ölçülü miktarda yer veren bir beslenme programı uygulamalı, mayayı kahvaltıda süte ilave ederek ya da diğer öğünlerde salata veya mezelere ekleyerek yemeli.

Anne adayları: Hamilelik döneminde vücudun gereksinimleri artıyor. Maya tüm bu ihtiyaçları karşılayacak kadar zengin nitelikler içeriyor. Mayadaki zengin B9 vitamini (folik asit) hamilelerde çok sık rastlanan anemiyi önleyip yeni hücrelerin (plasenta gibi) üretimini uyarıyor. Cenindeki sinirsel hücrelerin gelişimesini sağlıyor. Yetişkin bir insanın günlük folik asit gereksinimi 3 mg iken hamilelik döneminde bu miktar 7.5 miligrama çıkıyor. Bu nedenle hamile kadınlar mayalı yiyecekleri, bu dönemde beslenme programlarına almalı.

Diyabet: Maya, sodyum ve şeker açısından yoksun olduğu için özellikle diyabet ve 'ipoglisemi'den (kan şekeri oranının düşmesi) yakınanlar için ideal. İçeriğindeki krom, kandaki yağ ve şeker düzeyini azaltan insülinin hareketini güçlendiriyor. Çinko minerali ise glisemi (kandaki yüksek şeker oranı) düzeyini düşürüyor.

Stres: Maya, yoğun strese ilaç gibi geliyor. Zengin B vitaminleri sayesinde sinir sistemini dengeliyor. Sinir hücrelerinin yaşamını uzatıyor ve sinirlerin çevresindeki lifleri güçlendiriyor. Sinirsel uyarıların düzenli bir şekilde işlemesini sağlıyor. Örneğin kalp atışları, göz kırpma, nefes alma, kanı iterek kan dolaşımını hızlandıran damarların işlevi gibi. Ayrıca konsantrasyonu, fiziksel ve ruhsal randımanı artırıp yorgunluk ve asabiyeti önlüyor. Yoğun stres altında iken artan mide asidini önleyerek, sindirim sisteminin işlevine de yardımcı oluyor.

Diyet: Sağlıklı bir diyette yer alan besinlerin vücudun tüm gereksinimlerine yanıt vermesi gerekiyor. Maya bu gereksinimlerin büyük bir bölümünü karşılayabilecek nitelikte. Zayıflama diyetleri bazen bağırsak bakterilerine zararlı olabiliyor. Maya bu durumda dengeleme görevini üstleniyor ve bağırsaklardaki yararlı bakterileri güçlendiriyor.

Karaciğer: Karaciğer, önemli görevleri yerine getiren, en yoğun çalışan ve en stresli iç organlarımızdan biri. Besinlerden aldığımız maddeleri vücut için yararlı maddelere dönüştürmek için hiç durmadan çalışıyor. Kesintisiz faaliyet gösteren bir kimya laboratuvarı gibi... Bu nedenle sürekli yardıma ihtiyacı var. Maya karaciğerin yakın dostu olarak çift etkili hareket ediyor; birincisi karaciğeri toksinlerden arındırıyor, ikincisi onun düşmanlarına karşı savaşıp yağların bu organda birikmesini engelliyor. Ayrıca maya ?colina? denilen yağ dönüştürücü bir madde içeriyor. Bu madde, vücuda giren yağları organizma tarafından en iyi şekilde kullanılacak hale getiriyor ve karaciğerde birikmelerini önlüyor.

Güzelliğiniz için

Güzelliğin sırrı mayada saklı. Onunla saçlarınıza masaj yapın, sütte eriterek yüzünüze ve ellerinize sürün. Güzelliğiniz için ihtiyacınız olan tüm gereksinimleri karşılayacak kadar zengin olan mayayı mutfağınızdan eksik etmeyin.

Vücut ve yüz: Yüzünüzü nemlendirmek ve dış etkenlere karşı korumak için mayadan yararlanabilirsiniz. Yüksek dozda protein içeren maya, cilt dokularının yeniden yapılanmasını sağlıyor. Cildin daha güzel ve pürüzsüz görünümüne yardımcı oluyor. Protein, ayrıca cildin oksijen almasını sağlayıp beslenmesine katkıda bulunuyor. Mayanın içeriğindeki yüksek potasyum miktarı, dokularda biriken toksinleri dışarı atarak cildin artık maddelerden arınmasını sağlıyor. Böylece cilt adeta yenileniyor. Maya, cildin mat ve pürüzlü görünümüne yol açan mide sorunlarını gideriyor. Bağışıklık sistemini güçlendirerek cilt alerjilerini önlüyor. İçeriğindeki B2 ve B6 vitaminleri sayesinde cildin yağ dengesini ayarlayarak akne ve sivilceye karşı etkili oluyor. Maya, deyim yerindeyse cildi hem içerden hem de dışardan besliyor.

Saçlar: Maya özellikle stresli dönemlerde saçların dökülmesini önleyip sağlıklı uzamasını sağlıyor. İçeriğindeki B5 vitamini, saç sağlığı için çok önemli olan keratin oluşumunu uyarıyor. Keratin, saçların dökülmesini önleyip daha hacimli ve gür görünmesini sağlıyor. 4 çorba kaşığı toz mayayı 1 bardak ılık suda eritin. Saç diplerine früksiyon yaparak yedirin. Birkaç dakika bekledikten sonra bol suyla durulayın.

Eller: Maya ellerin de dostu. Akşamları yatmadan önce 1 kahve fincanı ılık süte 1 tatlı kaşığı yaş maya ilave edip eriyinceye kadar karıştırın. Hazırladığınız bu doğal el kremini ellerinize masaj yaparak yedirin. 10 dakika bekleyip ılık suyla yıkayın. Ellerinizin yumuşacık olduğunu farkedeceksiniz. Özellikle soğuk havada çatlayan ellere iyi geliyor.

Cilt: Mayanın cilde yararları antik çağlardan beri biliniyor. Antik Mısır?da kadınlar güzelleşmek için mayayı ciltlerine sürerlermiş. Ayrıca mayanın mikrop öldürücü özelliklerini keşfedip yara merhemi gibi kullanırlarmış. Yaraları dezenfekte etmek ve çabuk iyileşmesini sağlamak için yaranın üzerine maya sürerlermiş,Mayadaki vitamin ve mineraller cildin her türlü gereksinimi sağlayacak kadar zengin. Özellikle akne ve sivilceli ciltlere çok yararlı. Karaciğeri toksinlerden arındırıp, temizliyor ve ciltteki aşırı yağlanmayı önlüyor.

Maya ile hazırlanan maskeler sorunlu ciltleri iyileştiriyor. 2 çorba kaşığı yaş mayayı bir kaseye alıp 1 çorba kaşığı ılık su ilave edin ve yoğun bir krem kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Göz ve dudak çevresi dışında tüm cildinize yuvarlak hareketlerle masaj yaparak yedirin. Kuruması için 10 dakika kadar bekleyin. Cildinizi hafif ıslatılmış bir parça pamukla temizleyip, önce ılık suyla sonra soğuk suyla durulayın ve havlu ile tampon yaparak kurulayın. Bu maskeyi 20'li yaşlardaysanız ayda bir kez, 30"lu yaşlarda iseniz on beş günde bir, 40'lı yaşlarda iseniz haftada bir, 50'li yaşlarda ise haftada iki ya da üç kez uygulayabilirsiniz.
-----------------------------------------------------------------

bonsaisever
22-03-2010, 18:46
Doğasever; 4 gün önce yaş gübreyle talaşı karıştırarak yaptığım EM uygulayarak üzerini naylonla örttüm.
Bu gün açıp baktığımda, üst kısmı nemli, 10 cm altından itibaren orta kısımlarda duman çıkıyordu.
Yine bu orta kısımlar yanmış, kül olmuş gibiydi ve nem kalmamıştı.
Sorun mu var, doğru yolda mıyız?

Dogasever
23-03-2010, 14:24
Sn Bonsaisever,

Kompostunuzun iyi bir şekilde devam ettiğini düşünüyorum. Duman dediğiniz şey su buharı ve karbondioksit karışımıdır. Yanma ile ilgisi olduğunu sanmıyorum ancak yığının ortalarında sıcaklık çok yükselirse, yığını alt üst ederek karıştırmanızı öneririm. Kül gibi olduğunu söylediğiniz yer muhtmeelen kompostlaşmış halidir. Orası kuruduğuna göre mikroorganizma faaliyetlerinden ötürü nem kalmadı demektir. Bence yığını hem karıştırın hem de eğer nemi azsa, biraz daha nem ilave edin. İdeal nem oranını aşağıdaki (*) gibi anlayabilirsiniz. Kolay gelsin.

(*) Pratik Nem kontrol yöntemi: Yığını avucunuza alıp sıkınız, su çıkarsa veya akarsa, aşırı nemlidir. Kuru malzeme ilave ediniz. Avucunuzu actığınızda, malzeme tamamen dağılıyorsa, nemi çok düşüktür. Eğer topaklanmış olarak duruyorsa ve parmağınızla dokununca dağılıyorsa, tam istediğimiz nemde demektir (%40 civarı).

Dogasever
23-03-2010, 14:26
Mayalarla ilgili ilginç bir haber.

Eşsiz sağlık iksiri maya (http://haber.gazetevatan.com/haberdetay.asp?detay=Essiz_saglik_iksiri_maya&tarih=22.03.2010&Newsid=295349&Categoryid=41)

Sn Hel

Verdiğiniz yararlı link için çok teşekkürler! Ayrıca, EM ailesine hoş geldiniz. EM ile olan deneyimlerinizi bizimle buradan paylaşmanız bizler çok mutlu edecektir. Kolay gelsin. Paylaşımlarınızı bekliyoruz.

Verilen linkte, EM içinde bulunan mikroorganizmalardan yalnızca bir tanesinin insan sağlığına faydaları anlatılmaktadır!

bonsaisever
23-03-2010, 18:08
Yanma ile ilgisi olduğunu sanmıyorum
Durumu anlatabilmek için söylemiştim, yoksa bildiğimiz yanma değil.
Benim çekincem orta kısımdaki beyaz kül görünümüydü.
Belirttiğiniz oranda yine nemledirerek alt üst ettim.
Ve bu işlemi devam ettireceğim anlaşıyor.
Esas önemli olan, bu işlemin sonuçlandığını nasıl anlayacağız? :)

Dogasever
23-03-2010, 19:41
Durumu anlatabilmek için söylemiştim, yoksa bildiğimiz yanma değil.
Benim çekincem orta kısımdaki beyaz kül görünümüydü.
Belirttiğiniz oranda yine nemledirerek alt üst ettim.
Ve bu işlemi devam ettireceğim anlaşıyor.
Esas önemli olan, bu işlemin sonuçlandığını nasıl anlayacağız? :)

Beyaz kül görünümlü şey küflenmeyi de andırıyor mu?

algül
23-03-2010, 20:47
arkadaşlar istanbul bölgesinde hakan bey den EM alan varmı? **** mail atıp telefon açıp cevap alabilen?

bonsaisever
23-03-2010, 20:50
Küflenmeye benzemiyordu.
Ağacın kül olmuş hali gibiydi.
Perşembe günü fotosunu çekeyim en iyisi.

arkadaşlar istanbul bölgesinde hakan bey den EM alan varmı?
Bu gün görüştüm, daima ulaşılabiliyor.
Toplantıda değilse tabii..

algül
23-03-2010, 20:55
birşeyi çok istersen olmazmış ya ona benzedi 15 günden beri EM gelcek bana.

Dogasever
23-03-2010, 21:22
Sn Algul ve tum arkadaslar sizlerden ricam lütfen Em teminiyle ilgili konuları bu foruma yazmayınız. Bu konuları 716 nolu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=601789&postcount=716)mesajda beirtmiş olduğum EM bayileriyle doğrudan görüşerek çözmeye çalışınız. Benim bu konuda yapabileceğim fazla birşey yok. Eğer bir bayiden temin edemediyseniz, başkasını arayınız lütfen. En azından www.yesiladim.com sitesi 24 saat açık ve kredi kartıyla satın alabilirsiniz. Bildiğim kadarıyla Özlem Hanım da elinden geldiğince hızla sorunlarınızı çözmeye uğraşıyor. Ayrıca, Ankara, Bursa, Adana ve Antalyadan da kısa sürede ürün temin edebilirsiniz. Şu anda bildiğim kadarıyla tüm bayilerden sorunsuz ürün elde edilebiliyor. Herhangi bir bayi ile herhangi bir nedenden ötürü bağlantı kuramıyorsanız, lütfen ürünü bağlantı kurabildiğiniz bayiden alınız. Ama lütfen buraya şu bayi ile bağlantı kuramadım diye mesaj yazmayınız. Teşekkürler. Çünkü bu forum yalnızca sizlere teknik açıdan yardımcı olmak içindir. Ürün temini için değil.

bonsaisever
23-03-2010, 21:36
birşeyi çok istersen olmazmış ya ona benzedi 15 günden beri EM gelcek bana.
Ben de bir haftadır görüşüyorum.
Yeni ürün çıkıyormuş, taze taze :)
Onu bekliyorlardır belkide.

denizakvaryumu
24-03-2010, 10:06
Sn.Dogasever

MeyveliTepenin son yaptığı uygulamayla "Trichoderma harzianum" dan tekrar haberimiz oldu, bazı konular zaman içinde unutuluyor :)

Acaba EM ile Trichoderma harzianum birlikte kullanılabilir mi?

Dogasever
24-03-2010, 12:14
Sn.Dogasever

MeyveliTepenin son yaptığı uygulamayla "Trichoderma harzianum" dan tekrar haberimiz oldu, bazı konular zaman içinde unutuluyor :)

Acaba EM ile Trichoderma harzianum birlikte kullanılabilir mi?

TH de yararli mikroorganizmadir. Ben birlikte kullanmadım ancak pek bir sorun çıkaracağını sanmıyorum. Ama TH'den elde edilecek yararı EM zaten sağlayacaktır diye de düşünüyorum. Siz birlikte kullanır da iyi sonuç elde ederseniz, bize de bildirin lütfen. Saygılar.

MeyveliTepe
24-03-2010, 15:46
Trichoderma harzianum ve EM içeriğindeki organizmaların hepsi bitki ve kök gelişimine katkısı olan organizmalar. Ancak, amaçladıklarım açısından biribirlerinin yerine geçen şeyler değiller. Kendi de bir mantar olan Trichoderma harzianum, bitkinin ilk köklere sahip olması sırasında (tohumun çimlenmesi veya çeliklerin köklenmesi gibi), köklere yerleştiği taktirde, bitkinin ömrü boyunca bir dizi patojen mantara karşı köklere bağışıklık kazandırmakta, bir daha da herhangi bir TH uygulamasına gerek olmamaktadır.

EM ise, var olan köklerin bulunduğu kök bölgesinde, köklerle simbiyotik ilişki sayesinde kök bölgesindeki toprakta ana işlevini yerine getirmekte, köklerin daha iyi beslenmesi, besinlerin köklere sunumu, topraktaki patojen bakterilerin bertaraf edilmesi vb. bir dizi işlevi yerine getirmektedir.

Aslında, TH ile birlikte köklenme ortamına mikoriza da aşıladım. Beklentim, burada çoğalan bu mantarların, bitkiler yerlerine dikildiğinde, tüm yeni kök bölgesine yayılması.
Simbiyotik çalışmayı teşvik için ilk köklenmeden itibaren EM ile takviye edilip, öyle de devam edilecek.

Dogasever
24-03-2010, 15:53
Sn Meyvelitepe

Hiçbir şeyi şansa bırakmamışsınız. Güzel ve yerinde çalışmanızdan ötürü kutluyorum. Herşey iyi giderse, tüm rekorları alt üst edecek bir verim alacağınızdan hiç kuşkum yok. Kolay gelsin.

denizakvaryumu
24-03-2010, 16:15
Valla böyle giderse Türkiye goji (bitki-fidan) piyasasını da alt üst edebilir. :)

acemi_caylak
26-03-2010, 10:46
659 nolu masajda söz ettiğim kompostumuz 22 Mart tarihinde alt üst edildi. (Maalesef ben orada bulunamadım, bu işi kardeşim yaptı. Fotograflar elime bugün ulaştığı için bugün yazıyorum.) Resimlerden ve telefondan aldığım bilgilere göre işlem doğru gidiyor gözüküyor. Kompost içerisindeki yeşil otlar tamamen kahverengileşmiş ve parçalanmış. Ayrıca kullanılan koyun gübresi yanmış değildi ama yanmış gübreden hiç bir farkı kalmamış. Ayrıca kardeşimin anlattığına göre elinize aldığınızda un gibi dağılıyormuş.

Açıkçası havaların soğuk gitmesinden korkmuştum. Bir kaç gece sıcaklık 0 derecenin altına (-3°C civarı) düştü. Ama EM sayesinde olacak kompost çok güzel gözüküyor.

Kompostun üzeri yeniden kapatıldı ve 10-15 gün sonra yeniden açılacak ve elenecek. Daha sonra EMA ile birlikte ağaçlara uygulanacak.

Resimde de görüldüğü üzere bağın bu tarafında toprak çok kötü. Kireç oranı %91,59. EM' nin içindeki yararlı mikroorganizmaların, bu topraklara hayat vereceği günler çok uzak değil diye düşünüyorum.

132180

Siyah naylon poşetlere henüz dokunulmadı. Onları bir süre daha bekledikten sonra açmayı düşünüyoruz.

MeyveliTepe
26-03-2010, 11:42
Bu da çok güzel. Hep birlikte bu işi başaracağız. Çoğu avrupa ve amerika ülkelerinde olduğu gibi, organik maddeleri ziyan etmeyip tekrar doğaya bahçelerimize kazandırmayı sıradan bir davranış ve düşünce biçimi haline getirebildiğimizde, doğrudan veya dolaylı pek çok sorunumuzu da aşmış olacağımıza inanıyorum.

Dogasever
26-03-2010, 12:06
Sn Acemi

Sizi ve kardeşiniz dahil tüm emeği geçenleri kutluyorum. Herkese, yerinde ve en kısa sürede EM (yararlı mikroorganizma) aşılanmış kompostun en ekonomik şekilde nasıl yapılacağını ispatlamış bulunuyorsunuz. Elinize geçen her türlü organik maddeyi bu şekilde değerlendirerek topraklarınızdaki yüksek kireç oranı sorununu bu yöntemle kolayca aşabileceğinizden hiç kuşkum yok.
Tekrar tebrik ediyor tüm işlerinizde kolaylıklar diliyorum.
Otları değerlendir - Kendi gübreni kendin yap kampanyası (İçimden bir ses böyle bir kampanyanın tüm Türkiye'ye yayılmakta olduğunu söylüyor!)

acemi_caylak
26-03-2010, 12:49
Sn. Meyvelitepe ve Sn. Dogasever, bu kompostta sizlerinde emeği var.

Sn. Meyvelitepe, sizin bu konudaki deneylerinizi yabana atmamak lazım. Bu kompostun yapımında, sizin sadece gübre (kahverengi malzeme yerine) ve yeşil malzeme kullanmanızdan ve malzemeleri kat kat yapmak yerine karıştırarak yapmanızdan esinlendim.

Sn. Dogasever sizin "biraz hava alması gerekir aksi halde yeşil küfler oluşuyor" dediğiniz gün, ben kardeşimi hemen o akşam bağa göndererek naylon örtünün dört tarafından birer hava boşluğu açmasını sağladım. Hava boşluklarını yığının dört tarafına ikişer adet briket koyarak yaptık. Her yanda iki briketin arasına naylonu sıkıştırdık. Briketin delik olmayan tarafını da biz deldik. Böylelikle yığın briketin kocaman deliklerinden havalanmış oldu. Aşağıdaki briketi kulladık. Arkadaşlar bunu her yerde kolaylıla bulabilir. Ayrıca sizin dediğiniz gibi tuğla da kullanabilirler.

132215

Otları değerlendir - Kendi gübreni kendin yap kampanyası
Bu kampanya kesinlikle tutacaktır. İnanır mısınız bizim bağ yandaki bağlara fark atmaya başladı ve bir kaç kişi bağın içerisindeki bu yığının ne olduğunu merak edip bakmaya gelmişler.

Alper Akman
30-03-2010, 15:34
EM (Etkin Mikroorganizmalar) ürünleri ile ilgili sipariş,teknik destek,şikayet ve aksilikler için şirket merkezinde olusturulan birimimize naturem@emturkey.com adresinden ulaşarak lütfen bildiriniz.

nkoksal
03-04-2010, 18:17
Elinize sağlık Doğasever çok aydınlatıcı ve açıklayıcı tam hap kıvamında bir bilgilendirme olmuş.

Dogasever
03-04-2010, 19:06
Sn NKoksal

Beğendiğinize sevindim. Ama bu teşekkürü asıl hak edenler bu bilgilerin derlenmesini mümkün kılan Sn EM Çiftçilerimiz ve EM Agriton Ltd.'dir.

Zeytinlibahçe
03-04-2010, 19:40
sn Dogasever

Cok guzel yazmışsınız,ellerinize saglık, bu yazıyla bizimde işimizi kolaylaştırdınız,kücük bir manuel olmuş,bundan sonra EM hakkında bana soru soranı bu iki mesaja yönlendirecegim.

Teşekkürler

saygılarımla

Dogasever
04-04-2010, 11:35
Ayhan Bey selamlar
Teşekkürler! Buradaki bilgiler zaten yeni basılacak manuelimizden alınmıştır.
Çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Saygılar.

denizakvaryumu
04-04-2010, 11:46
Akirada son durum nedir?Bu sezona yetişir mi?

memet
04-04-2010, 11:56
Doğaseverin yazısını, ilk mesaj olarak konunun başına aktardık.

Dogasever
04-04-2010, 13:14
Akirada son durum nedir?Bu sezona yetişir mi?

Sn Denizakvaryumu,

Yetiştirmeye çalışıyoruz.

Ama EMA olarak da aynı ürün zaten. Selamlar.

Halil Önen
04-04-2010, 23:14
Sn. Doğasever,

bahar geldi ve ot keneleride geldi. Daha doğrusu baharla birlikte hızla çoğaldılar ve iki av köpeğime saldırıyorlar. Her yıl istemesemde kimyasallar ile savuşturuyorum. Deriye damlatılan ilaç bile zararlıymış diye duydum.

Diyorum ki;
20 litreye 1 litre EMAktif koysam, köpeklerin kulubelerine, yatıp kalktıkları yerlere hatta tüylerine, ellerine, ayaklarına, kulaklarına sırt tulumbası ile atsam; ne dersiniz?

Ve hatta girip çıktığımız, ara sıra oturduğumuz _dağ başındaki_ iş yerine de atsam diyorum. (iyice öğrenmişim mi? bir tecrübe edeyim.)
Saygılar

denizakvaryumu
04-04-2010, 23:49
http://blog.milliyet.com.tr/Kenelerle_biyolojik_mucadele__Etkin_mikroorganizma lar__BIYOKEN__/Blog/?BlogNo=175006