Bağlan

View Full Version : gilan / Bahçe (San Jose, Kaliforniya / ABD)

Sayfalar : 1 2 [3]

gilan
09-08-2016, 19:09
Sevgili Gilan; bahçenizin maşallahı var o kadar çok özlemişim sayfanızı yazılarınızı okumayı...

Sincap için kahve telvesi inanamadım ^^ Tavşan için bu tarz uygulamalar var mı? tavşan belası var başım da :d

- Millionaire patlıcanın Türk versiyonunu buldum seneye yetiştireceğim.. Pembe domateslerinize bayıldım çok güzeller. Keşke tohum alabilseniz :d

- Ayrıca ben en çok çeşitli karışımlarla hazırladığınız saksılara ektiğiniz ürünleri merak ediyorum ^^

Tavşana da işe yarar mı bilemiyorum sevgili dongyul. Bir dene istersen, denemesi kolay ne de olsa. Şöyle bir kase kadar telveyi biriktiriyorum. Bir kovaya koyup 3-4 litre su ekleyip iyice karıştırıp biraz bekletiyorum. Sonra kabakların etrafını bununla suluyorum. Starbuckslar kullanılmış kahve telvesini ücretsiz paketleyip veriyor, oradan da temin edebilirsin.

Bir diğer yöntem de toz acı biber dökmek. Ama ben sincapların ağızlarının yanmasına acıdım. Yazık şimdi ne olduğunu da anlayamayacak, ne yapacağını da bilemeyecek... :) Neyse ki kahve işe yaradı.

Test saksılarına devam ediyorum ama sonuçlar ne kadar güvenilir olacak emin değilim. Her ne kadar saksılar yanyana duruyor olsa da en sağdaki en çok güneş almış oluyor. Tabii bu durumda onun toprağı da daha çabuk kuruyor. Bu her sonucu etkileyecek... Onları da fotoğraflarım.

Bu sene 13 çeşit domates yetiştiriyorum. Yarısı hibrit, yarısı geleneksel türler. Geleneksel olanlardan tohum alacağım. :) Bir de bu bahsettiğim süper lezzetli hibrit domatesten de ikinci nesil tohum alacağım.

İlk fırsatta sayfana gelip arayı kapatacağım ben de. :)

gilan
09-08-2016, 19:12
Hepsi güzel tebrikler ama incire bayıldım iyi günler

Çok teşekkürler. Çok da lezzetli bir tür olduğu söyleniyor, o nedenle seçmiştim. Tadına bakmayı heyecanla bekliyorum. ;)

Hasat muhteşem arajmanlara bayıldım bayıldımmm hepsi birbirinden güzel sevgili gilan brugmansiların etrafını biraz daha uzun ve geniş çitle çevirirsen ufaklık belki yaklaşamaz:)

Ayrıca bu kadar ara verme lütfen bizi bu güzelliklerden mahrum ediyorsun:)

Çok sağ ol sevgili günebakan. :)

gilan
09-08-2016, 19:14
Biliyordum ben böyle güzellikler göreceğimi, bu yüzden ünledim(seslendim)durdum :)

Yani, dilim tutuldu gilan, o domateslerin haline bayıldım.
Mutlaka salça yapmalısın, konserve yapmaktan daha kolay.

Domatesleri topladıktan sonra güzelce yıka, derince bir kovanın içine dörde böl at.
Üzerine kararınca doğal tuz at.
Birkaç gün gölgede beklesin, domatesler yumuşayınca kevgirden geçir, yumuşadıkları için çok kolay.
Sonra fırın tepsilerine dök ve güneşte kıvamını buluncaya kadar bırak.
Sonra da kavanozlara doldurup kaldır.
Katkı maddeleri içermeyen harika bir salça olur.

Aranjmanlarına da bayıldım bu arada, seramik saksının güzelliğini sollayamamışlar ama :)

Brugmansiaları koklamanın bir zararını görmedim ben, bazan abartılıyor diye düşünüyorum.
Ya da çok hassas kimselerin yaşadığı deneyimlerdir belki.

Çok sağ ol. :)
Salçayı hiç düşünmemiştim. Birazıyla deneyelim bakalım becerebilecek miyiz... :rolleyes:

gilan
09-08-2016, 19:23
Hıh şöyle. Eksikliğiniz hissediliyordu, Sevgili gilan. İyi ki geldiniz. Gözlerimiz bayram edecek.

Aranjmanınıza söyleyecek söz bulamadım. Sadece ''çok güzel'' diyebildim.

Kalibroşhalardan özenip ben de almıştım. Bir de bakopa, ikişer renk. Doğru dürüst çiçeğini görmeden öldüler. Sadece yaşasam mı ölsem mi, diye düşünen bir beyaz kalibroşham kaldı.

Neden öldüler anlamadım bile. Şuna yoruyorum; hem zamansız aldım, hem de geldiği üretim saksısındaki toprağı temizlemeden diktim ki kökleri zarar görsün istemedim. Sanırım kökler, torflu topraktan saksıdaki toprağa ilerleyemediler.

Acaba bu sebepten mi yaşamadılar? Bol çiçekli kalibroşha yetiştiricisi olarak fikrinizi öğrenmek isterim.:)

Ben yazana kadar göz ve gönül doyuran hasatlar gelmiş. Böyle mi güzel sunulur? Afiyetle tüketiniz.:)

Çok teşekkürler. :)
Calibrachoalar neden öldüler acaba? Dertsiz bir çiçek aslında. Zamansız almanın bir etkisi olacağını sanmıyorum. Tüplü sonuçta. Kendi saksısındaki toprağı da ben hiç temizlemem, olduğu gibi dikerim hep. Ama gevşek topraktan hoşlanıyor, onu söyleyebilirim. Benimkileri hep hazır paketli toprak karışımlarına diktim, o nedenle köklerinin ilerleme problemi olmamıştır. Saksılarda bahçe toprağı kullanınca illa ki araya solucanlar karışıyor, bu nedenle çok bitki kaybettim, o yüzden artık saksılarda hiç bahçe toprağı kullanmıyorum.

Sizin toprak nasıldı? Gevşek miydi?

Bir de aşırı suyu seviyor. Bir gün sulamayı atlarsam bozuşuyoruz.

nuaymu
09-08-2016, 21:05
Saksılarda bahçe toprağı kullanınca illa ki araya solucanlar karışıyor, bu nedenle çok bitki kaybettim, o yüzden artık saksılarda hiç bahçe toprağı kullanmıyorum.

Sayın gilan, gözüm gönlüm açıldı, ne güzel olmuş her şey:)
Ben de verandanın saksılarını tamamladığımda bahçe toprağı kullanmayı düşünüyordum. Bu durumda bahçe toprağını eleyip fırında sterilize mi etsem?

gilan
09-08-2016, 23:27
Sayın gilan, gözüm gönlüm açıldı, ne güzel olmuş her şey:)
Ben de verandanın saksılarını tamamladığımda bahçe toprağı kullanmayı düşünüyordum. Bu durumda bahçe toprağını eleyip fırında sterilize mi etsem?

Kesinlikle öneririm. Solucanlar bahçede çok faydalı ama saksıda olursa bitkinin ölümüne neden oluyor. Hem fırında sterilize edince zararlı böcek yumurtalarından ve başka hastalık etmenlerinden de arındırmış olursunuz. Tabii kocaman saksıya yetecek kadar toprağı elden geçirmek de yoğun emek istiyor. Aklıma eskilerden bir dershanenin sloganı geldi: ”Yokuşta akmayan ter, inişte gözyaşı olur.” :p

YeniGine
10-08-2016, 00:18
Hangi birini söylesem ki, maşallah herşey harika görünüyor sevgili gilan. Aranjmanın, domateslerin, mısırların, karpuzların maşallah maşallah!..
Emeklerine sağlık, daim olsun inşallah!..

alperfect
10-08-2016, 10:45
Çok sağ ol. :)
Salçayı hiç düşünmemiştim. Birazıyla deneyelim bakalım becerebilecek miyiz... :rolleyes:

Salça İç Anadoluda kaynatılıyor ama Akdenizde 'günletilir'. Ve bir kez yapın alışırsınız hem çok kolay gelir hem inanılmaz lezzetlidir.Kevgir ya da süzgeçten geçirdikten sonra genişçe bir leğene serin arada bir karıştırın zaten o sıcakta çabucak olacaktır. Biraz tuz biraz zeytinyağı koyup kavanoza doldurun, ben annemin öğrenciyken verdiği salçayı 3 yıl kullandım ne bozuldu ne porlandı

Sevgi Durul
10-08-2016, 11:38
Çok teşekkürler. :)
Calibrachoalar neden öldüler acaba? Dertsiz bir çiçek aslında.

Sizin toprak nasıldı? Gevşek miydi?

Bir de aşırı suyu seviyor. Bir gün sulamayı atlarsam bozuşuyoruz.

Sevgili gilan, ben de anlayamadım. Dertsiz çiçekler bana geldiğinde pek bir dertleniyorlar, bu duruma gerçekten üzülüyorum.

Örneğin kohleria, burada bir tanıdık öyle bir toprağa dikmiş ki adeta taş gibi ve bitki çok gelişmiş ve çiçek içinde.:dilli:

Toprağım bahçe toprağı, hazır toprak, perlit, vermikülit karışımı aslında. Gevşek sayılır. Yalnız bulunduğu teras öğleden akşama kadar güneş alıyor, dolayısıyla fazla sıcak, bu da etkili olmuş olabilir.:)

Bir de, salçayı ben de öneriyorum. Güneşte oldurulan salça, kaynatılandan çok daha güzel oluyor. Az bir miktar deneyin beğeneceksiniz. Sonrasında devamı gelir. (Bu (http://www.agaclar.net/forum/1011022-post51.htm) linkteki gibi yapıyorum, ben.)

gilan
10-08-2016, 19:18
Sevgili gilan, ben de anlayamadım. Dertsiz çiçekler bana geldiğinde pek bir dertleniyorlar, bu duruma gerçekten üzülüyorum.

Örneğin kohleria, burada bir tanıdık öyle bir toprağa dikmiş ki adeta taş gibi ve bitki çok gelişmiş ve çiçek içinde.:dilli:

Toprağım bahçe toprağı, hazır toprak, perlit, vermikülit karışımı aslında. Gevşek sayılır. Yalnız bulunduğu teras öğleden akşama kadar güneş alıyor, dolayısıyla fazla sıcak, bu da etkili olmuş olabilir.:)

Bir de, salçayı ben de öneriyorum. Güneşte oldurulan salça, kaynatılandan çok daha güzel oluyor. Az bir miktar deneyin beğeneceksiniz. Sonrasında devamı gelir. (Bu (http://www.agaclar.net/forum/1011022-post51.htm) linkteki gibi yapıyorum, ben.)

Sizin toprak benimkini solda sıfır bırakır, çok özenmişsiniz. Bu durumda sorun güneş-sıcak-su ilişkisinde olmalı. Calibrachoa'nın sıcağı sevdiğini gözlemlemiştim. Fazla güneş de benim gördüğüm kadarıyla sadece su açısından sorun oluyor. Benimkileri zaman zaman tam güneş, yarım gün güneş, yarı gölge alanlarda denedim. Tam güneşte en bol çiçekleniyor ama su ihtiyacı da katlanıyor. Neredeyse günde bir sulamak yetmez oluyor. Biraz suyunu arttırmayı deneyebilirsiniz, bakalım işe yarayacak mı...

Bu salça işi farz oldu sanırım, bu kadar tavsiye ettiğinize göre değecektir. :)
Yalnız iki tereddütüm var.
1. Bizim domatesler aşırı sulu. Süzmeden yapmaya kalkarsam güneşte bir kaç ay beklemesi gerekebilir. :D Süzsem olur mu ki?
2. Sincaplar... Tepsilere yayıp bahçeye koyamam, üzerinde sek sek oynamaya başlarlar. Ona bi çözüm düşünmem lazım.

gilan
10-08-2016, 19:21
Hangi birini söylesem ki, maşallah herşey harika görünüyor sevgili gilan. Aranjmanın, domateslerin, mısırların, karpuzların maşallah maşallah!..
Emeklerine sağlık, daim olsun inşallah!..

Çok sağ ol sevgili YeniGine. Bu aralar bahçeden besleniyoruz gerçekten de. Öyle güzel ki. ;)

Salça İç Anadoluda kaynatılıyor ama Akdenizde 'günletilir'. Ve bir kez yapın hem inanılmaz lezzetlidir.Kevgir ya da süzgeçten geçirdikten sonra genişçe bir leğene serin arada bir karıştırın zaten o sıcakta çabucak olacaktır. Biraz tuz biraz zeytinyağı koyup kavanoza doldurun, ben annemin öğrenciyken verdiği salçayı 3 yıl kullandım ne bozuldu ne porlandı

Bilgiler için teşekkürler. Bu kadar tavsiye üzerine denememek olmaz. ;)

Sevgi Durul
10-08-2016, 19:47
Tabii ki süzeceksiniz, bizim domateslerde öyle. Ben doğradığım domatesleri kevgirden geçirmeden önce iyice süzüyorum.:)

Ama kayınvalidem süzmezdi, bu süzülen suyun salçayı daha lezzetli yaptığına inanırdı.:rolleyes:

Bahçede güneşletseydim sincaplar bizde de sek sek mi oynarlar, yoksa ip mi atlarlardı bilemiyorum. Gündüz sorun olmaz da geceleri üzerlerini örterseniz sorun çözülmüş olur.

Tek kalan kalibroşha, hani şu yaşasam mı ölsem mi modunda olan, çürütmekten korkarak üç dört günde bir suladığım, hemen şimdi çıkıp sulayayım.:)

alperfect
17-08-2016, 15:13
İki kez yazdığımı zannediyorum ama mesajımı göremedim o yüzden tekrar olduysa kusura bakmayın.
1)Datura zehirlidir sevgili gilan, özellikle tohumu ama yaprakları kökleri v.s. bitkinin her yeri zehirlidir, özellikle bebekten uzak tutun.
2)Yüksükotu 'Digital' bugün bile kalp üzerine kullanılan temel ilaçlardandır siz kendiniz de dikkat edin ama özellikle bebek için aman diyorum. Öğrenciyken ilk yıllarda bir hocamız ilaçlar için azı ilaç çoğu zehir anlamına gelen latince bir söz söylemişti ama bazı maddeler için (bitki, ilaç, kimyasal) azı çoğu farketmez özellikle çocuklardan uzak tutun önlemek tedavi etmekten hep daha kolaydır.
3)Bundan emin değilim sanırım ağaçlar Net'ten öğrenmiştim Solanium'un tohumları zehirli olabilir.

gilan
17-08-2016, 19:22
İki kez yazdığımı zannediyorum ama mesajımı göremedim o yüzden tekrar olduysa kusura bakmayın.
1)Datura zehirlidir sevgili gilan, özellikle tohumu ama yaprakları kökleri v.s. bitkinin her yeri zehirlidir, özellikle bebekten uzak tutun.
2)Yüksükotu 'Digital' bugün bile kalp üzerine kullanılan temel ilaçlardandır siz kendiniz de dikkat edin ama özellikle bebek için aman diyorum. Öğrenciyken ilk yıllarda bir hocamız ilaçlar için azı ilaç çoğu zehir anlamına gelen latince bir söz söylemişti ama bazı maddeler için (bitki, ilaç, kimyasal) azı çoğu farketmez özellikle çocuklardan uzak tutun önlemek tedavi etmekten hep daha kolaydır.
3)Bundan emin değilim sanırım ağaçlar Net'ten öğrenmiştim Solanium'un tohumları zehirli olabilir.

Uyarılarınız için çok teşekkürler. Dikkat edeceğim.
Sözde Brunfelsia'yı çok sevdiğim halde zehirli diye dikmiyordum ama gelin görün ki bahçemizde zaten bir sürü zehirli bitki varmış. :o

gilan
17-08-2016, 19:28
Haftasonu 3 sepet daha domates toplayınca hadi dedim salça deneyelim.
Aynen söylediğiniz gibi yıkayıp 4'e bölüp bir kovaya doldurduk. Aralara ve de üstüne de bolca tuz ekledik. Evde kaya tuzu yoktu. İyotsuz normal tuz vardı. Onu kullandık, umarım sorun olmaz.

Şimdiden bolca sulandı. Süzgeçten geçirmeden önce süzeceğim.
Üstüne kızartma yaparken kullanılan tel ızgara kapaktan kapattık. Hem hava alır, hem de hayvanat uzak durur sanırım.

Bir yanlışım varsa lütfen söyleyin, bu konuda hiç deneyimim yok. :)

Kova dışarda güneş alan bir yerde duruyor. Acaba bu aşamada güneş alması iyi mi kötü mü? Gölgeye alsak mı? Ekşimsi ama kötü olmayan bir koku oluşmaya başlamış gibi. Umarım salça için normaldir.

625402

625403

625401

Sevgi Durul
17-08-2016, 21:07
Doğru yoldasınız Sevgili gilan. Güneşte duracak. Bidona doğrayınca, üçüncü gününde kevgirden geçirilecek kıvama geliyor. Kovada biraz daha uzun sürebilir. Kolay gelsin...

gilan
17-08-2016, 23:02
Doğru yoldasınız Sevgili gilan. Güneşte duracak. Bidona doğrayınca, üçüncü gününde kevgirden geçirilecek kıvama geliyor. Kovada biraz daha uzun sürebilir. Kolay gelsin...

Çok teşekkürler sevgili SDurul, içimi rahatlattınız. :)

En küçük detaya kadar uyarılarınızı esirgemeyin lütfen. Öğrenmek gibisi yok. ;)

Sevgi Durul
17-08-2016, 23:11
Bugün süzülürlerken iki fotoğraf çekmişim. Domatesler bekletildikleri kapta iyice yumuşayacak. (Fotoğraftaki gibi.) Yoksa geçirmesi zor olur.

625422

625423

Bir de ben, bidonun kapağını üzerine koyup iyice kapatmıyorum. Açık kaldığı takdirde sineklenme oluyor.

Daha sonra bu mesajı ve fotoğrafları silerim.:)

YeniGine
17-08-2016, 23:24
Sevgili gilan, kolay ve rastgelsin inşallah!.. Maşallah!.. Salça bitsin inşallah sırada turşu var...

gilan
19-08-2016, 06:05
Turşu da yapmak lazım sevgili YeniGine, iyi söyledin. Hepsini öğrenmek lazım. Zaten yıllardır Güler Abla'nın zeytinyağlı sivri biber turşusunu denemek istiyorum. :)
http://www.agaclar.net/forum/kiler/22357.htm

Sevgili SDurul, silmeyin lütfen, öğreniyoruz ne güzel. :) Eğer yöneticilerimiz gerekli görürlerse Salça başlığına taşırlar.

Benim salçada böyle beyazımsı bir görüntü oluştu. Normal mi?

625501

625502

Sevgi Durul
19-08-2016, 08:38
Benim salçada böyle beyazımsı bir görüntü oluştu. Normal mi?

Bu normal, küf değil. Bazen turşuda da oluşan beyazlıktan. Sakın dökmeyin.:)

Sevgili gilan, domatesler geçirilecek kıvama gelmiş, hemen geçirin. Beyazlıklar güneşletilince kendiliğinden yok olacaklar.

Küçük bir not: Domatesler süzüldüğünde tuz miktarında azalma olacağından, geçirilip güneşe konulduğunda tekrar tuz ilavesi yapılacak.

gilan
24-08-2016, 02:14
Sevgili SDurul,

Sizin uyarınızdan sonra salçayı hemen süzgeçten geçiremedim, haftasonunu beklemek gerekti. Öyle olunca da beyazlıklar çok arttı, küfe benzemeye başladı. İçim rahat etmedi, üst tabakayı sıyırdım.

625844

625845

Süzüldü, süzgeçten geçirildi, tuz eklendi. Cumartesiden beri güneşte bekliyor. Bakalım ne zaman kıvama gelecek... :rolleyes:

625846

625847

625848

gilan
24-08-2016, 02:15
Haftasonu hasadı :)

625849

7 çeşit domates :cool:

625850

gilan
24-08-2016, 02:17
Pembe/mor gül 3. tur açıyor. ;)

625851

Ortanca da hiç durmadan yeni çiçekler açıyor. İlk çiçekleri önce soldu, sonra çok güzel kızardı. Artık kesip vazoya konmaya hazırlar aslında.

625852

Sevgi Durul
24-08-2016, 09:26
Sevgili SDurul,
Süzüldü, süzgeçten geçirildi, tuz eklendi. Cumartesiden beri güneşte bekliyor. Bakalım ne zaman kıvama gelecek... :rolleyes

Sevgili gilan, hiç bir şey demiyorum, sadece al-kış-lı-yo-rum.:);)

İyi bir güneşte 3-4 günde kıvama geliyor. Derin kapta değil, sığ bir kapta (tepsi gibi) daha çabuk olacaktır.

Küçük bir not daha: Kavanoza aldıktan sonra, üzerine bir parmak kadar zeytinyağı eklenecek.:)

Adalet Yağcı
28-08-2016, 19:29
Benden de kocaman bir "ALKIŞŞŞŞ" süper bir salça olacak, kaç kişinin emeği var :)

birnefestoprak
04-09-2016, 15:42
İlk deneme için salçanın son hali çok güzel gözüküyor. Bitmiş halini de görebilecek miyiz? Bir de hangi domatesi kullandınız?

alperfect
27-09-2016, 12:54
Ben salçayı bir örtünün üzerine serdiğimizi hatırlıyorum, acaba naylon gibi bir şey miydi bilmiyorum çünkü düşününce geçirgen bir şey olamaz. Ama geniş yayvan bir şekilde serilirdi bizim görevimiz sinek v.s.'yi uzak tutmaktı, salça arada bir karıştırılır yeniden düzeltilirdi.

MÜRSEL18
27-09-2016, 18:37
alperfect dediğinizs salça değilde tarhana olabilir mi? Zira tarhana kuruma aşamasında sürekli karıştırılır veya değiştirilir.Sineklerden ve tozdan korumak için üstüne tül örtülebilir. Naylon değilde geçirgen sert bezlere dökülür.
Güneş salçası renginden ve yapmasının kolay olmasından dolayı tercih ediliyor.

alperfect
01-11-2016, 09:25
alperfect dediğinizs salça değilde tarhana olabilir mi? Zira tarhana kuruma aşamasında sürekli karıştırılır veya değiştirilir.Sineklerden ve tozdan korumak için üstüne tül örtülebilir. Naylon değilde geçirgen sert bezlere dökülür.
Güneş salçası renginden ve yapmasının kolay olmasından dolayı tercih ediliyor.

Kesinlikle salçaydı net hatırlıyorum arada bir karıştırılırdı sık sık değil . Annem zaten tarhana yapmazdı (çevreden de yapan olduğunu hatırlamıyorum. :confused: )

Adalet Yağcı
05-11-2016, 21:21
Dilerim her şey yolundadır gilan'cığım..

saleri
09-01-2017, 19:29
agaclar.net e çok faydalı bilgiler kazandıran sn gilan, 3 aydır foruma uğramadı. Kendisinden haber alabilen varsa bizlere yazabilir mi?

gilan
18-01-2017, 05:31
Sizleri merakta bıraktığım için çok üzgünüm. Her şey yolunda. Sadece yoğun bir zamandan geçtim. :o

Ufaklık insanın elini ayağını bağlıyor. 1.5 yaşında, hem çok hareketli, hem de tehlike bilinci yok. Bir an yalnız bırakmaya gelmiyor. Ama bu yaz bahçede bana yardımcı olacağını, birlikte çalışabileceğimizi düşünüyorum. Şimdiden evde bir sürü iş yapıyor. :)

İş yerinde de yoğun bir döneme denk gelince siteye de fazla giremedim. Ama inanın aklım hep burada. Girip de yazayım diye her an aklımda ama işte haftalar haftaları kovalıyor. Bu hafta kendi kendime dedim artık "yeni sezon başlayacak neredeyse, bir girip de geçen seneyi toparlamam lazım".

Bir süredir bahçeyle de çok ilgilenemedim. Ama neyse ki emin ellerde. :) Amcamlar bu kış da bizimleler. Amcamın ellerine sağlık bahçe tertemiz ve düzenli. Ama artık benim el atmam gerekiyor. Geçen sene diktiğim meyve ağaçlarının budanacak dalları var. Şubat'ta da sebze tohumları ekilecek, onların saksısını torfunu hazırlamam, neyi ne kadar ekeceğimi planlamam lazım. Geçen sene 15 Şubat'ta ekmiştim. İlk domates hasadını 9 Temmuz'da yapmışım. (Bahçe işleri günlüğünde kayıt ediyorum.) Bu sene 1 Şubat'ta ekmeyi planlıyorum. Böylece sıcaklıklar yeterse ilk hasat Haziran'a gelebilir belki.

Şimdi yavaş yavaş hem elimde kalan geçen senenin fotoğraflarını ekleyeceğim, hem de forumda kaçırdığım başlıklara göz atacağım. :rolleyes:

gilan
18-01-2017, 05:42
İlk deneme için salçanın son hali çok güzel gözüküyor. Bitmiş halini de görebilecek miyiz? Bir de hangi domatesi kullandınız?

Bahçede geçen sene en çok olan 2 çeşidi kullandım. Biri Brandywine (pembe domates diye bildiğimiz de bu mu acaba?), biri de pazardan aldığımız domatesin tohumlarından ürettiğim, isimsiz ama en lezzetli olan, pinpon topundan biraz iri meyveleri olan bir tür. Bu türün en güzel çıkanlarından tohum aldım, bu sene de ekeceğim. 3. nesil olacak.

Salçaların son halinin fotoğrafları: Kullandığımız türler de fotoğrafta çıkmış. ;)

637399

637400

YeniGine
18-01-2017, 22:32
Sevgili gilan, arayı fazla uzatma lütfen. Salçalarına maşallah, afiyetle tüketesiniz, seneye de nasip olsun inşallah!..

gilan
11-02-2017, 06:33
638622

2016 yazında 12 çeşit domates yetiştirdim. :cool: Tekrar yetiştirmeye değer bulduklarım:

- Pazar domatesi adını verdiğim pazardan aldığım domatesin tohumlarından ürettiğim, pinpon topu boyundaki isimsiz domates (hafif asitli, muhteşem bir lezzet)
- Mortgage lifter (Lezzeti pazar domatesiyle denk olan tek tür. Daha az asitli, aynı derece lezzetli.)
- Cherry domates çeşitleri (Super Sweet Hundred, Sungold, Black cherry, ivory pear)
- Brandywine (Türkiye'de pembe domates denilen ile aynı)
- Blue chocolate (Hem siyah rengi ilginç, hem de lezzeti diğer domateslerden çok farklı, hafif isli gibi. Fazla değil ama 1-2 kök bulundurmaya değecek değişik bir tür.)

Pink Berkeley Tie Dye, Dona, German Giant ve Paul Robeson'ı ise yavan buldum. Hepsinden tohum aldım ama üretmeyi düşünmüyorum.

Hibrit olan Super Sweet Hundred ve Sungold'u baharda fide olarak alacağım. Diğerlerinin tohumlarını 7 Şubat'ta ektim.

Yanılmıyorsam sn birnefestoprak'ın işlettiği, Amerika'da Türk tohumları satan twoseedsinapod.com'dan da tatlı kıl biber, kemer patlıcan ve çengelköy salatalık tohumları aldım. Bir de topak patlıcan tohumu hediye yollamışlar. Biberler ve patlıcanlar da ekildi. Salatalıkları şubat sonunda ekeceğim. ;)

Şimdi şöyle bir sorun var. :rolleyes: Geçen sene tohum konusunda hayatımda ilk defa başarılı olmuştum. Çünkü güneye bakan cumba tohumlar için hem ılık, hem de bol ışıklı, çok uygun bir ortam olmuştu. Ama bu sene minik kızım oraların altından girip üstünden çıkıyor. Bakalım nasıl olacak, nasıl bir köşe kapmaca oynayağız. Umarım kaşla göz arasında ele geçirip darma duman etmez herşeyi... :rolleyes:

gilan
17-02-2017, 04:41
Geçen yazı toparlamaya devam edelim...

4 aşılı elma ağacının meyveleri. ;)
Biraz dallanması için geçen hafta dallarını sert budadım. Önümüzdeki yaz meyve alamayabiliriz. Bu yaz olmazsa bile önümüzdeki yaz meyve verdiğinde hepsini bir arada fotoğraflamaya çalışacağım.

638978

638979

gilan
17-02-2017, 04:43
Çizgili incir minicik boyuyla çok güzel meyve verdi ama sincaplar bize bırakmadı. 2 tanesini yiyebildik. :o

638980

638981

638982

gilan
17-02-2017, 04:44
Minik, renkli karpuzcuklar...

638983

638984

gilan
17-02-2017, 04:45
Renkli havuçlar...

638985

gilan
17-02-2017, 04:48
Kesilen kiraz ağacı bayağı güzel yeşerdi. Bu sefer bodur büyümesi için yaz budaması yaptım. Dalları yarı boyundan kestim.

Öncesi:

638986

Sonrası:

638987

gilan
17-02-2017, 04:53
Melek borusu çok çok güzel açtı.

638988

638989

638990

Ama sonra don vurdu. :o
Ama dalları sağlam. Tekrar uyanır sanıyorum.

638991

gilan
17-02-2017, 05:07
Yazın ziyarete gelen küçük kardeşlerimle evin girişine bir Hoşgeldiniz tabelası yaptık. Asıl amacım onlara daire testere, zımpara, matkap gibi aletleri kullanmayı öğretmekti ama sonuç da çok güzel oldu. ;)

İnternette bulduğumuz şu fotoğraftan esinlendik ama tasarımı biraz değiştirdik:
https://www.pinterest.com/pin/88523948904209887/

638992

gilan
17-02-2017, 05:11
Flashback aynısefa çiçei çapları küçülse de bütün yaz açtı. Muhteşem bir çiçek.

638993

Mor gül de sezon boyunca 5-6 kere topluca açtı. Gül dediğin böyle olur. ;) Üretmek lazım.

638994

gilan
17-02-2017, 05:12
Manolyalar da sonbahar-kış arasında 3 ay kadar çiçekli kaldı.

638995

638996

638997

638998

gilan
17-02-2017, 05:13
Bu güzel orkide de hediye geldi. ;) Kokusu da çok hoş.

638999

639000

639001

gilan
17-02-2017, 05:15
Sebze bahçesinin en coşkulu zamanları:

639002

639003

gilan
17-02-2017, 05:18
Amcamlar bu kış geldiklerinde amcamın ilk işi sebze bahçesinin zeminine el atmak oldu. Eski ev sahibinin yan tarafta bir yığın olarak bıraktığı taşları dizip aralarına da ağaç kabukları sermiş. Harika oldu. ;)

639004

639005

639006

gilan
17-02-2017, 05:29
Ağaç kabukları demişken... Burada ağaç budama şirketleri kestikleri ağaçların odunlarından kurtulmak için yer arıyorlar. Odun kullanan ya da yakan yok, çöplüklere götürseler de metreküp başına para ödemeleri gerekiyor. Bir websitesi var, oraya evinizin adresiyle kaydolursanız bu şekilde odundan kurtulmak isteyen şirketler öğüttükleri ağaç parçalarını ücretsiz getirip evin önüne döküyorlar. Tek sorun, miktar belirtme şansınız yok. Genelde bir kamyon dolusu getirip bırakıyorlar. Ben de nasıl olsa zamanla kullanırız diye istedim. ;)

Yaz boyunca bir miktar kullandık ama bir iki hafta önce bir miktar daha kullanmak istediğimizde bir sorunla karşılaştık. Manas gibi bir zararlı bizim odun yığınında üremiş de üremiş. Hem de öyle ki kalınlığı başparmağım kadar her birinin. Uygun ortamı bulunca dev gibi olmuşlar. Mecburen birilerini çağırıp toplayıp attırdık. Bedavaya aldığım yığından kurtulmak için bayağı bir para harcamamız gerekti. :o

639007

639008

gilan
17-02-2017, 05:32
Yazın ağaç kabuklarını da kullanarak kaldırım şeridindeki çimleri kaldırdık. Çimleri sökmeye çalışmak yerine şöyle bir yöntem var: Çimlerin üstüne ışık alamamaları için karton serip üstünü de ağaç parçaları ile kapatıyorsunuz. Bu sayede hava alamayan çimler altta ölüyor, karton zamanla çürüyor, ağaç kabukları da parçalandıkça toprağın kalitesini arttırıyor.

639009

639010

639011

gilan
17-02-2017, 05:34
Karton serip, iyice ıslatıp, üstüne de ağaç kabuklarını serdik.

Bu bölgeye ileride sukulentler, iri yuvarlak taşlar ve agapanthuslarla bir düzenleme yapmak istiyorum.

639012

639013

639014

639015

639016

gilan
17-02-2017, 05:44
Minik mısır hasadı :p

639017

gilan
17-02-2017, 05:49
Amcamın bir başka eseri. ;)
Gizli bahçeye küçük kızım için pamuk prenses ve yedi cüceler masası. :p

Yan komşu kocaman bir çam ağacını kestirdi. O boyda bir ağacı kendi bahçesinden bile kesmek için izin alması gerekiyor. Ama nedeni neydi bilmiyorum. Eve zarar veriyordu belki. Sokağa yığılmış kütükleri görünce çok üzüldüm. 8-10 tane kütüğü bahçede düzenlemelerde kullanırız diye alıp arkaya taşımıştık. Hem ağacın da bir hatırası olur bizde. İşte bu kütüklerle yapmış amcam. Hava güzel olduğunda amcam, yengem ve kızım öğlen hep beraber orada oturup bir şeyler içiyorlar. Kızım bayılıyor. :)

Adım adım gizli bahçeye giriyoruz...

639018

639019

639020

639021

639022

gilan
17-02-2017, 05:53
Son olarak Güler Abla'ma da bir teşekkür yollamak istiyorum. Taa oradan buraya bana el yapımı nefis vişne reçelinden ulaştırdı. Afiyetle bayıla bayıla yedik. :) Yanına eklediği ıhlamur da hayatımda içtiğim en kokulu, en aromalı ıhlamur. Mmmmm nefis! :p

639023

639024

gilan
17-02-2017, 05:53
Geçen sene bitti. Bu senenin gelişmeleriyle devam edeceğim ilk fırsatta. :)

ahmeter
17-02-2017, 06:12
Bu güzel bilgilere teşekkürler başarılar

birnefestoprak
17-02-2017, 18:41
Bahçede geçen sene en çok olan 2 çeşidi kullandım. Biri Brandywine (pembe domates diye bildiğimiz de bu mu acaba?), biri de pazardan aldığımız domatesin tohumlarından ürettiğim, isimsiz ama en lezzetli olan, pinpon topundan biraz iri meyveleri olan bir tür. Bu türün en güzel çıkanlarından tohum aldım, bu sene de ekeceğim. 3. nesil olacak.

Brandywine adıyla anılan pek çok domates çeşidi var. Sizin elinizdeki pembe Brandywine gibi gözüküyor (büyük ihtimalle Sudduth kultivarıdır). Brandywine 1886 çıkışlı bir domatestir ve aslı kırmızıdır. Kırmızı olanının tohumu da bugün hala dolaşımda.

Yanılmıyorsam sn birnefestoprak'ın işlettiği, Amerika'da Türk tohumları satan twoseedsinapod.com'dan da tatlı kıl biber, kemer patlıcan ve çengelköy salatalık tohumları aldım. Bir de topak patlıcan tohumu hediye yollamışlar. Biberler ve patlıcanlar da ekildi. Salatalıkları şubat sonunda ekeceğim.

Büyük ihtimalle siz olduğunuzu tahmin etmiştim. Çok güzel bir iklimdesiniz. Yetiştiremeyeceğiniz tohum yok gibi. Sonuçlardan haberdar ederseniz sevinirim.

dongyul
17-02-2017, 21:19
Ağaç kabukları demişken... Burada ağaç budama şirketleri kestikleri ağaçların odunlarından kurtulmak için yer arıyorlar. Odun kullanan ya da yakan yok, çöplüklere götürseler de metreküp başına para ödemeleri gerekiyor. Bir websitesi var, oraya evinizin adresiyle kaydolursanız bu şekilde odundan kurtulmak isteyen şirketler öğüttükleri ağaç parçalarını ücretsiz getirip evin önüne döküyorlar. Tek sorun, miktar belirtme şansınız yok. Genelde bir kamyon dolusu getirip bırakıyorlar. Ben de nasıl olsa zamanla kullanırız diye istedim. ;)

Yaz boyunca bir miktar kullandık ama bir iki hafta önce bir miktar daha kullanmak istediğimizde bir sorunla karşılaştık. Manas gibi bir zararlı bizim odun yığınında üremiş de üremiş. Hem de öyle ki kalınlığı başparmağım kadar her birinin. Uygun ortamı bulunca dev gibi olmuşlar. Mecburen birilerini çağırıp toplayıp attırdık. Bedavaya aldığım yığından kurtulmak için bayağı bir para harcamamız gerekti. :o

639007

639008

Sevgili Gilan; uzun zamandır bahçenizi merak ediyordum görünce çok mutlu oldum ne kadar güzel olmuş bahçeniz... her şeyinizi planlı programlı yapmanız çok hoşuma gidiyor...

Oradaki sisteme hayran kaldım keşke burada da imkan olsa....

Bu arada incir ağacınıza incirler olgunlaşmasına yakın file ağ yapabilirsiniz bu sayede sincaplar zarar vermez diye düşünüyorum ^^

Charlaux
18-02-2017, 03:43
Sevgili gilan,

Ne zamandir sizin basliginizi gormuyordum son yazilanlar listesinde. Normalde de agaclar net e girince son yazilanlara goz atiyorum nedense.Ancak son gunlerde aklima geldiniz iyiki de gelmissiniz okuyorum yazilarinizi :) Saka maka bir yana kendimi hic beklemedigim bir zaman Amerika'da Ohio'da buldum.2 sene kadar daha Ohio'luyum ancak umarim Kalifornaya gelecegim sonrasinda; hayallerimden birisi orasi.

Olurda Ohio yakinlarina gelirseniz lutfen haber verin :)) Yukarida arkadaslarin dedigi gibi Kaliforniya gercekten mevsimsel acidan cok imrendirici (burada bir gun -1 bir diger gun 18 derece kavruluyoruz), hem yanlis bilmiyorsam Hawaii'ye de cok yakinsiniz :)) Gercekten bahcenize hayran kalmamak elde degil.

sevgiler

Güler
18-02-2017, 08:49
Son olarak Güler Abla'ma da bir teşekkür yollamak istiyorum. Taa oradan buraya bana el yapımı nefis vişne reçelinden ulaştırdı. Afiyetle bayıla bayıla yedik. :) Yanına eklediği ıhlamur da hayatımda içtiğim en kokulu, en aromalı ıhlamur. Mmmmm nefis! :p

639023

639024

Beğendiğinize çok sevindim sevgili gilan. Biliyorsun onu sana göndermek bir macera olmuştu. :D

Adalet Yağcı
18-02-2017, 08:55
Sevgili gilan'cığım, yeniden göründüğüne ben de çok sevindim.
Uygulamalarını keyifle takip ediyorum, ellerine sağlık, her köşesi ayrı güzel, akıllıca düşünülüp tasarlanmış bahçenin.
Sezon yaklaştı, sana kolaylıklar diliyorum, bakalım bu sezon nelerle şaşırtacaksın bizi ;)

günebakan
20-02-2017, 06:55
Sevgili gilan bahçen yine harika zaten hep bayılmışımdır bu bahçeye pamuk prenses bahçesi harika olmuş her bahçeye böyle bir amca lazım amcanın ellerine sağlık:)

nuaymu
20-02-2017, 15:42
Neler de olmuş:)
Aradaki sayfalara bakayım önce, neler kaçırmışım bakalım.

nuaymu
20-02-2017, 16:54
Mor gül de sezon boyunca 5-6 kere topluca açtı. Gül dediğin böyle olur. ;) Üretmek lazım.

638994[/QUOTE]

Mor güle hasta oldum Sevgili Gilan, bulursam almaz mıyım buralarda:)
Ya bulamazsam? Bakacağız:)

Vegy
21-02-2017, 17:50
Sayın gilan,ben de sıkı takipçilerinizdenim.Yeni paylaşımlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum:D Kolay gelsin.

Sevgi Durul
05-08-2017, 01:11
Sevgili gilan, nerelerdesiniz? Bahçenizdeki gelişmeleri göremeyecek miyiz?

abk
08-08-2017, 18:37
Ben de gilan ın paylaşım yapmasını sabırsızlıkla bekliyorum. Oğlum şu an Kalifornia da ve bir bahçe için bitki alması gerekiyor. Keşke gilan burada olup tavsiyede bulunabilseydi.

dongyul
08-08-2017, 21:30
Arkadaşlar sevgili Gilan ile görüşme fırsatım oldu kendisi iyimiş yoğunluktan dolayı girememiş ama en yakın zamanda sayfaya dönücekmiş sözünü aldım....

Sevgi Durul
15-04-2018, 12:17
Sevgili gilan, gelişmeleri merak ediyoruz. :) Hem teşekküre geldik. :) Heuchera açtı. :)

670897

En kısa zamanda haber alabilmek dileğiyle... Sevgiler....

abk
16-03-2019, 11:34
Ben hala bekliyorum gilan ın yazmasını. Çok ara verdi bu kez.

yardimcierhan
19-07-2019, 01:56
İlgiyle takip ettiğim sayfalardan biri : ' )
Umarım yakın gelecekte yeniden paylaşımlarınızı görürüz.
Sevgiler.

gilan
10-04-2021, 01:18
Ben hala bekliyorum gilan ın yazmasını. Çok ara verdi bu kez.

Gerçekten çok ara vermişim bu sefer sevgili abk. :o 4 sene olmuş...

30'lu yaşlar hayatın en yoğun yılları derler ya, cidden de öyleymiş. Bu geçen yıllarda aramıza yeni bir ufaklık katıldı. Yaz başında kızım 6 olacak, oğlum da 3 olacak. Bu ufaklığın gece uykularıyla arası çok iyi olmayınca ilk yıllar biraz yorgun geçti. :) Bir de iş yerinde de müdür olunca her şey yoğunlaştı. Eskiden foruma genelde iş yerinde girerdim. Toplatı sayıları artınca boşluk bulmak daha zor oluyor. Evde de minikler tepemde zıplarken fırsat kollamak zor. Akşamları da onları yatırdığım an ben de serilince yeni bir düzen oturtamadım. Ha diyeceksiniz hiç mi vaktin olmadı.
Oldu tabii ama bir de hani bazen bir iş biriktikçe daha da zorlaşır ya yapması... İki satır yazmak diye düşünsem bir araya sığdırırım ama güzelce anlatayım, fotoğraf ekleyeyim, gelişmeleri aktarayım diye düşününce zaman geçtikçe geçiyor. Affınızı diliyorum, ve bu sezon buraya biraz hareket vermeyi umuyorum. :o Tam da şimdi bahar, yaz başı, bahçenin en güzel zamanı...

Geçen seneki fotoğraflardan melek borusu. Hani şu balkondan saksıdan gelen ;)

717958

717959

717960

717961

gilan
10-04-2021, 01:29
Kendi bahçe başlığımı baştan sona okudum, hem nostalji oldu, hem de unuttuğum şeyleri fark ettim. Calibrachoa’nın (milyon çanlar çiçeği) çok bol su sevdiğini mesela...

Bu fotoğraf da geçen yazdan.
Mor salkımlı çardağın arka tarafındaki yıldız yaseminlerden biri kurudu maalesef. O yüzden arka fondaki yeşil görüntüyü kaybettik. Eski fotoğraflarda burayı yemyeşil görünce hüzünlendim. Niye kurudu bunca yıldan sonra bilemiyorum. Ama tam çitin arkasında komşunun çamlarından da biri kurumuş. Toprak altında bir şeyler olabilir.

Cam güzelleri burada kışı atlatıyor sayılır. Çok yıpranıyorlar ama sıkı bir budama ve eksilen yerlere yeni köklerle takviye yapınca bütün yaz renk veriyorlar. Budadığım dalları da burada ilan verip dağıttım, çok talep gördü.

717962

gilan
10-04-2021, 02:06
Bu eski bir hikaye ama eklememişim. 4 sene yazmazsam böyle olur :o

Sebze bahçemizi hatırlarsınız. Tahta işlerinde müthiş yetenekli olan eşimin amcasından da bir iki kere bahsetmiştim.

Yıl 2017 bahar ayları. Amcamla yapı market gezerken bir tane pergola çok hoşuma gitti. Sebze bahçesinin girişine ileride böyle bir şey istediğimden bahsettim. Bir gün işten geldim, amcamla yengem “bir bahçeye çık bak bakalım “ diyorlar. Hani bir yandan merak ediyorum, bir yandan da gerginim çünkü kafamda her şeyin planı var ya, ya plana ters bir şey görürsem diye de geriliyorum. Bir baktım amcam tamamen kendi tasarımıyla bir pergola yapmış bizim sebze bahçesine. Bayıldım... Bir tek o kadar uğraşıp da hava koşullarına dayanıklı kereste kullanmamasına kızdım ama neyse ki aradan geçen 4 yılda da pek bir şey olmadı. Sebze yatakları çürümeye dayanıklı redwood ağacından, pergola çam tahtası. Hani emeğine yazık olacaktı yoksa.
Bir tek beklendiği üzere rengi grileşti sadece. Güzel oldu, antika oldu :p Güncel fotoğraflarını da ekleyeceğim.

717965

717966

gilan
10-04-2021, 02:22
Latin çiçeklerini 3-4 yıl önce fide olarak dikmiştim. O zamandan beri her sene dökülen tohumlarından kendisi çıkıyor. Geçen sene görüntülerini çok sevdiğim için pek sökmeden domateslere yer açmaya çalıştım ama sebzeleri çok boğdular. Bu sene çıkanların çoğunu içim giderek söktüm, ama her yatakta 3-4 kök bıraktım yine de. :rolleyes:

Fotoğraflar geçen sene Mayıs ayından.

717967

717968

717969

717970

gilan
10-04-2021, 02:36
Sebze bahçesinin zeminine ilk önce taşları aralıklı döşememiştik, aralarına da ağaç kabukları koymuştuk. Ama sincaplar devamlı araları kazdı, kabukları dağıttı, rahat bırakmadı. Yabani otların önüne geçmek de zor oldu. O yüzden taşları birleştirdik. Birleştirdik derken amcam yaptı tabii ki :D Daha çok marifetlerini ekleyeceğim yavaş yavaş... Sol tarafta hafiften görünüyor hatta bazıları. ;)

Ayrıca sebze yatağının sınırındaki çimi biçmek de çok zor oluyordu çünkü makine yaklaşamayınca el makası gerekiyor. İdeal durumda çimin tüm sınırı hemzemin olacak ki çim biçme makinesi ile rahatça üstünden geçebileceksin. Ben de bir yaz kardeşlerim geldiklerinde ona yatakların kenarını kazdırdım, tuğla döşettim. Gördüğünüz gibi tüm ailenin emeği var bahçede. :p

Geçen sene Mayıs ayından yine.
Balkondan geniş açı çekince olduğundan büyük görünüyor. Arka bahçe L şeklinde ve tamamı 250 m2 kadar.

717971

gilan
10-04-2021, 03:17
Birazcık günümüze gelelim, sonra eskilere devam ederiz.

Ön bahçede verandanın önündeki pembe çiçekli çalıyı başta çok sevmemiştim. Güzel olmasına güzel de, hani sıfırdan diksem onun yerine mesela Osmanthus fragrans dikerim, buram buram kokar her yer.

Ama gel gör ki tam bir doğal hayata destek bitkisiymiş. Kuraklığa dayanıklı, çiçeklerine arılar, meyvelerine ise sincaplar bayılıyor. Fotoğraf geçen haftadan. Tam şu an çiçekte.
Rhaphiolepis indica

717972

717973

717974

gilan
10-04-2021, 03:24
Kendiliğinden çıkan Kaliforniya gelincikleri açtı. Yabani otun böylesi! :cool:

717975

Geçen hafta sebze fideleri almak için çiçekçiye gittim ama neyle döndüm. ;)
Heucheralar... Hee sene yeni yeni renkleri çıkıyor. Bu moru da, kırmızının bu tonunu da yeni gördüm. Onları almışken de onların rengini vurgulamak için yeşil ve siyah olanlar gerekti. :D

717976

Muda
10-04-2021, 06:19
Yeniden sizi aramızda gördüğümüz için sevindim. Aramızda olamamanızın sebeplerinin hayırlı haberler olması da ayrıca çok iyi. Oğlunuzun doğumu, müdür olmanız çok iyi haberler. Başarılarınızın devamını diliyorum. Allah çocuklarınız en iyi şekilde analı babalı büyütmenizi nasip etmesini dilerim.

Sevgi Durul
10-04-2021, 09:41
Sabah sabah çok iyi geldi, çok sevindim.

Sevgili gilan, hayat böyle birşey işte. Gerçekten otuzlu yaşlar çok yoğun dolu dolu geçmişti benim için de. Şimdi vaktimiz çok ama enerjiler tükeniyor. Hem de pandemi, hastalıklar, psikolojiler alt üst.

Ne güzel aileniz genişlemiş, kutlarım. Oğlumuza hayırlı ömürler diler, sağlıkla huzurla bu güzel bahçede uzun yıllar güzellikleri bizimle de paylaşmanızı isterim.

Hızlıca okudum. Sindire sindire tekrar incelerim.❤️

akçabardak
10-04-2021, 12:59
Sevgili gilan sizi tekrar aramızda gördüğüm için ve o güzel bahçenizdeki güzellikleri bizimle paylaştığınız için çok sevindim ve tabi ki güzel haberleriniz için de.
Kızınızdan sonra birde oğlunuz olmuş ne mutlu. Sağlıklı, hayırlı, mutlu uzun ömürleri olsun inşallah.
Size de iş yerinizde başarılarınızın devamını, nice güzel mevkiilere gelmenizi diliyorum, sevgiler

E.Kahraman
10-04-2021, 18:35
Tekrardan hoşgeldiniz sn. Gilan. Sizin bahçenize de baştan başlayarak sonuna kadar okuyacağım. Şimdilik brugmansia ve ışıklandırılmış alana aşık oldum.:rolleyes: Eminim daha bir çok güzellikle karşılaşacağım bahçenizde.

gilan
15-04-2021, 08:28
Çok teşekkürler sn. E.Kahraman :) Hoş geldiniz... Bahçede güzel köşeler var ama genelde hala pek çok yer düzenlenmeyi bekliyor. Bu sene planda büyük projeler var bakalım.

Çok sağ olun sevgili Muda, akçabardak :) Eski tanıdık yüzleri tekrar görmek ne güzel ;)
Çocuklar dün mısır ve fasülye tohumları ektiler. Bayağı seviyorlar. Çekirdekten yetiştirmeye çalışıyorum. :p

gilan
15-04-2021, 08:36
Sabah sabah çok iyi geldi, çok sevindim.

Sevgili gilan, hayat böyle birşey işte. Gerçekten otuzlu yaşlar çok yoğun dolu dolu geçmişti benim için de. Şimdi vaktimiz çok ama enerjiler tükeniyor.

Çok sağ ol sevgili Sevgi Durul ablacığım.
Gerçekten de hayat bir ilginç :rolleyes:
Önce gençlikte paran olmuyor, tam çalışmaya başlayıp birikim yapmaya başlıyorsun ki yaş gereği çoluk çocuk derken vaktin olmuyor. Emekli olup zaman bulunca da fiziksel güç azalıyor... Bize de her durumda elimizden geleni yapmak kalıyor. :o (ya da şöyle yakın gelecekte emekli olsam diyeceğim ama ev kredisinin sadece 25 seneciği kaldı ödenecek :D)

gilan
15-04-2021, 08:40
Dört aşılı elma ağacı çiçekte. Elma çiçeği ne de güzel kokuyor.

718106

Nasıl da polen toplamış, bacakları dolmuş. ;)

718107

gilan
15-04-2021, 08:44
Minik bir ağaç ama bir kaç ay boyunca elma tüketimimizi karşılıyor. Yaz budamasıyla bodur tutacaktım ama çok da hızlı uzamıyor zaten. 4 dalına 4 cins elma aşılı. Bu fotoğraflar Eylül ayından.

718108

718109

gilan
15-04-2021, 08:53
Meyve salatası ağacında kayısı ve erikte bu sene çiçek yok. :o Demek ki o da bir sene verip bir sene vermeyecek. Bunun önüne geçmenin bir yolu var mı acaba diye araştıracağım. Belki meyve seyreltmesi işe yarayabilir.

Tazecik bahar yaprakları çok güzel.

718110

Portakal ağaçlarımız da bir sene verip bir sene atlıyor ama geçen sene dallardan biri sırasını şaşırdı, böyle bir görüntü ortaya çıktı. :p

718113

Portakal çiçekleri de açmaya başlıyor.

718112

gilan
15-04-2021, 08:58
Tam fotoğraf çektiğim anda bir sinek kuşu kareye girdi. Uğraşsam böyle yakalayamam. ;)

718116

718114

Arkası yarın. Uzun fırsatlar kollamak yerine ufak boşluklarda azar azar eklemeyi deneyeceğim.

Sudenur
15-04-2021, 09:12
Ayağımın tozuyla ilk buraya geldim gilancım. :)) Hayat telaşına ben de kapıldım, iş hayatına tekrar dönüş, yoğun koşuşturma haliydi derken gün günü, yıl yılı kovaladı uzun süre yoktum buralarda (halen de geri dönmüş sayılmam aslında..) Bahçeni ilgiyle takip etiğimi hatırlıyor, eş dost ziyareti yapıyorum şimdilik... :))

E.Kahraman
15-04-2021, 11:59
Tam biz bitki çılgınlarına uygun iklim ve bahçe... 25 yıla değmez mi? :)
Bu sene ilk defa aşı denemesi yaptım. Başarılı olursam tüm ağaçları meyve salatasına çevirme potansiyelim var. :) Özellikle sırayla meyve veren elma ve sürekli taze dalından yeme fikri aklımın köşesine yer etti. Mühim olan uygun aşıyı bulabilmek.

saleri
15-04-2021, 13:38
Sevgili gilan. Sayfanı aktif forum başlıklarında görünce yine gilanı merak edenler mesaj yazmışdır diye düşündüm ama bir umut linki tıkladım.
Uzunca aradan sonra tekrar hoşgeldin. Foruma dönmenize çok sevindim. Umarım arayı bu kadar açmazsınız

Charlaux
17-04-2021, 20:29
Sevgili gilan çok mutlu oldum hikayenize devam etmenizden.Gittiğinizde ne kadar üzüldüğümü hatırlıyorum ama benim de ağaçlar.net'e giremediiim dönemlerim olduğunu varsayarsam anlayabiliyorum. Heucheralarınız ne hoş duruyor rengarenk. Paylaşımlarınızın devam etmesi dileğiyle.

nazlı06
18-04-2021, 19:09
Hoşgeldin arkadasim. Uzun zaman oldu buralara ugramayali hayat gailesi hepimizi biraz olsun yoruyor ama bir avuç toprak mutluluk veriyor. Bahceni özlemiştik iyi geldi. Hosgeldin

gilan
23-04-2021, 07:29
Hoşbulduk sevgili nazlı06 ;)

Sevgili Charlaux, gerçekten çok üzgünüm. Gerçekten arayı çok açmışım ve yıllar yılları kovalamış fark etmeden. Sen de yeni maceralara atılmışsın! Hepsini öğrenmem lazım!

Sevgili saleri, bu mesajları gördükçe hem mutlu oluyorum hem de bu kadar kişiyi beklemede bıraktığım için üzülüyorum. Arayı kapatmam lazım. :o

gilan
23-04-2021, 07:39
Ayağımın tozuyla ilk buraya geldim gilancım. :)) Hayat telaşına ben de kapıldım, iş hayatına tekrar dönüş, yoğun koşuşturma haliydi derken gün günü, yıl yılı kovaladı uzun süre yoktum buralarda (halen de geri dönmüş sayılmam aslında..) Bahçeni ilgiyle takip etiğimi hatırlıyor, eş dost ziyareti yapıyorum şimdilik... :))

Hep gel tabii ki! :)
Taa ne zaman önce “işe tekrar başlıyorum, bahçeye vaktim kalmayacak “ dediğini hatırlıyorum. O zamanlar tabii bende çoluk çocuk yoktu, çocukların da ne kadar zaman aldıklarını bilmiyordum. :p

Ufaklık nasıl? (Şimdi boyumu geçmiştir tabii :p) Bahçen nasıl? Bahçe aksesuarları hatırlıyorum çeşit çeşit...

gilan
23-04-2021, 07:46
Tam biz bitki çılgınlarına uygun iklim ve bahçe... 25 yıla değmez mi? :)
Bu sene ilk defa aşı denemesi yaptım. Başarılı olursam tüm ağaçları meyve salatasına çevirme potansiyelim var. :) Özellikle sırayla meyve veren elma ve sürekli taze dalından yeme fikri aklımın köşesine yer etti. Mühim olan uygun aşıyı bulabilmek.

Ne kadar güzel! Ben de aşı denemeyi çok istiyorum ama bir türlü sıra gelmedi. Yalnız çok aşılı ağaçların bir sorunu var, türlerden bir ya da ikisi baskın çıkıyor. Kayısı mesela çok arsız. O nedenle kayısı dalını kuzeye getirmek gerekiyor, yoksa hepsinin güneşini keser. Bizim meyve salatası da 5 aşılıydı ama sarı şeftali dalı çok zayıf kaldı, kurudu. Nektarin dalı da riskli duruyor. Kayısı ve erik coşmuş durumda. Beyaz şeftali de fena değil. :rolleyes:

Bugün çiçekçide bir de çok aşılı domates gördüm. :eek: Domatesi aşıyla üretmelerine bile alışamadım daha, bir de çok aşılısı çıkmış!

gilan
23-04-2021, 08:23
Ön bahçeden çok bahsetmemişim. Evi ilk aldığımızda garaj girişinin yan tarafı da betondu. Her evin 3-4 arabası olduğu için park yerini arttırmak için yapıyorlar. Biz bu yan tarafta kalan betonu kırdırdık. Ama buranın toprağı zaten çok killi olduğu için sıkışabiliyor, bir de betonun altından çıkınca toprak tam taş gibiydi. Yıllardır adam etmeye çalışıyoruz. Burada 3’lü grup olarak dikilmiş kirazlar ve incirler var ama gelişmeleri bayağı yavaş. Geçen sene bir de hünnap ekledik. Geçen seneye kadar bu tarafın otomatik sulaması da yoktu. Aklımıza estikçe suluyorduk. Sanırım sert toprak ve düzensiz sulama bir araya gelince ağaçlar coşamadı.

Geçen baharda otomatik sulama sistemine yeni bir çıkış eklettim. Sonra da amcam buraya sulama borularını döşedi. Şimdilik suyu garajın bir tarafından diğer tarafına kalıcı takılı duran bir hortumla aktarıyoruz. Hortumun ucu sulama sistemine takılı. İleride bir zaman garaj girişindeki betonu da kırıp taş döşetme planımız var. Artık 3 yıla mı 5 yıla mı olur bilinmez ama o zaman bu boruyu da yer altına alırız. Aslında ilginç olarak kazı çalışmaları esnasında betonun altından karşıya giden bir boruya da rastladık. Çok eskilerden, taa bu söktüğümüz beton atılmadan öncesinden kalmış olsa gerek. Sağını solunu her yerini kazıp girişini çıkışını bulduk ama su basıncı çok düşük geldi. Tıkanıklık varsa diye aparatlar aldık denedik... Büyük ihtimalle altta kaçak var. O yüzden hortumla aktarmaya geçtik.

2015:
718393

2021:
718394

gilan
23-04-2021, 08:35
Geçen yaz sulama gelince bu tarafa sebzeler diktim. Domates, kabak ve mısır. O kadar çok ilgi gördü ki! Sokakta yürüyüş yapan herkes durup inceledi. Fotoğraf çekenler... “Sizin bahçeyi görmek için bu sokaktan dolaşıyorum” diyenler... Göstermek için eşini dostunu getirenler... Bol güneşten olsa gerek, çok da güzel verim aldık. En azından ağaçlar büyüyene kadar bu bölge de yarı sebze bahçesi oldu. :p

Bu sene çeşitler artıyor. Domatesleri, kabakları, biberleri, patlıcanları diktim. Hepsi birkaç kök. Mısır ve fasulye tohumları ekildi. Kenarda kuşkonmazlar var. Bir de bu sene ay çiçeği ve havuç deneyeceğim. Aralara fesleğenler ve kadifeler dikilecek.

718397

Kaliforniya gelincikleri çok güzel. ;)

718398

718399

gilan
23-04-2021, 08:45
Bu fotoğraflar geçen yazdan. Kabakları farelerden ve sincaplardan korumak için bulduğumuz çözüm, çamaşır sepetleri! :D “Bir milyoncu” mağazalar gibi buranın bir dolarcısında bulduk. Tabanı da delikli olunca ışığı çok kesmemiş oluyor. ;)

718402

Geçen sene mısırlarımız büyürken, çocuklar tutturdular “korkuluk lazım yoksa kargalar yer” diye. :p Kitaplardan görüyorlar tabii. Mecbur bir de korkuluk yaptık. :cool:

718403

E.Kahraman
23-04-2021, 09:02
Sebze bahçesine turistik yer muamelesi yapılmasına hem şaşırmadım hem de çok güldüm. :') Bilmiyorlar ki ellerindeki toprak nimetini değerlendirmeyi...

gilan
26-04-2021, 08:15
Sebze bahçesine turistik yer muamelesi yapılmasına hem şaşırmadım hem de çok güldüm. :') Bilmiyorlar ki ellerindeki toprak nimetini değerlendirmeyi...

Bu sorun her yerde var maalesef sevgili E.Kahraman. Ankara’dayken yan komşumuz vardı, kendi bahçesinde, saksılarında çıkan semizotlarını söküp atıp marketten alırdı. “Bunların nasıl bir toprakta yetiştiğini bilmiyorum” derdi. :o Marketten geleni nasıl biliyorsak... :o

gilan
26-04-2021, 08:23
Süsenler açtılar, yavaş yavaş geçmeye başladılar.

718510

718511

718512

718513

Bu da sokağın karşısındaki komşunun bahçesinde. Rengine bayıldım, sonbaharda edinmek lazım. ;)

718515

gilan
26-04-2021, 08:35
Saksıdaki minik sarmaşık gül ve yerdeki mor gül.

Bu dev seramik saksıları aslına oranla çok uygun fiyata ikinci el bulmuştum. Bu sarmaşık ponpon gül de saksıyla birlikte gelmişti. Aslında saksıyı aranjmanlar için kullanmak istediğim için bahçeye bir yere taşımaya karar vermiştim. Aradan 5 sene geçti, bir ara taşıyacağım inşallah! :D

718516

Güllerin en güzeli. Yanından geçerken fark edilecek kadar kokulu ve yaz boyunca tekrar tekrar açıyor. Bu sene nasıl olduysa yaprakları gıcır gıcır, ne kara leke, ne mantar, ne bit, hiçbir şey yok. Kuraklık mı yaradı acaba... Bu sene aşırı kuraklık var. Kış boyunca yağmur yağmadı sayılır. Kalan 3 mevsim burada zaten yağmıyor. :(

718517

gilan
26-04-2021, 08:41
Güllerden devam edelim madem. Bunlar da ön bahçeden. Tabak kadar iri çiçekleri var ama sadece burnunu dayayınca kokuyor. Bir de sadece baharda açıyor. Gerçi yazın sulamıyorum, haksızlık etmeyeyim. Sulasam tekrar açar mı bilinmez.

718519

718520

gilan
26-04-2021, 08:49
Bu da bir başka gül güzeli ;)
Joseph’s Coat gülü. Bu güle uzuuun yıllardır hayranım. Buraya gelmeden de internetten fotoğraflarını görüp beğenirdim. 2 sene önce çiçekçide görünce dayanamadım. Yerine karar veremeyince ilk seneyi saksıda geçirdi yavrucak. Geçen baharda da yerine dikildi.

718521

Bunlar da geçen seneden. Pembe, sarı, turuncu, rengarenk bir çiçek. ;)

718522

718523

gilan
26-04-2021, 09:07
Cumartesi günü iyi çalıştım. Ama hala daha çok çok iş var. Bahçe işi bitmez tabii. Çok da seviyorum, bütün gün uğraşsam hiç sıkılmam. Ama dar zamanda mevsime yetişmeye çalışmak bazen stresli oluyor. Hafta boyunca da akşam yemeğini erken yiyebilirsek yemek sonrası bir saat çıkmayı deniyorum. Ufaklıklar da bazen bana yardım ediyor, genelde hortumla etrafı ıslatılıyor, bazen de evin önünde ileri geri bisiklete biniyorlar.

Cumartesi günün çoğunu bahçede geçirdim. Eşim sağ olsun, küçüğü öğlen uyutunca büyüğü de sulu boya yaparak, satranç oynayarak oyalamış. Velet 6 yaşında satrança çok ilgili. Ben anlayabileceğini düşünmüyordum ama hemen kaptı. :p

Dikileceklerin bir kısmı dikildi. Sulama sistemlerinin birazı elden geçti.

718526

Sebze bahçesinin domateslerini 2 hafta önce dikmiştim, bayağı büyümüşler. Bu haftasonu aralara kardeş bitkiler olan kadifeleri ve fesleğenleri ekledim.

718524

718525

gilan
26-04-2021, 09:25
Meyve ağaçları küçükken onların arasındaki yeri de domateslerle doldurabiliyordum. (Eski mesaj (http://www.agaclar.net/forum/1456665-post273.htm))
Artık ağaçlar serpildi, araya 5 kök falan sığıyor. Ama kalan yer domates, salatalık, tatlı bezelye ve fasulye ile değerlendirildi. Aralara da kadife ve fesleğen.

718527

Her sene 10-12 çeşit domates yetiştiriyorum. 5-6 tane çok sevdiğimiz türleri devam ettiriyoruz, 5-6 tane de yeni tür deniyorum. Çiçekçilere 100’den fazla tür domates fidesi geliyor. Bu senenin çılgın denemelerinden. :p
Soldaki iri, kırmızı mavi bir türmüş. Ortadaki orta boy meyveli, sarı mavi. En sağdaki de “Şirinlerle dans” :D Mavi mor ufak bir türmüş. Heyecanla bekleyeceğiz bakalım.

718528

Sudenur
26-04-2021, 09:27
Hep gel tabii ki! :)
Taa ne zaman önce “işe tekrar başlıyorum, bahçeye vaktim kalmayacak “ dediğini hatırlıyorum. O zamanlar tabii bende çoluk çocuk yoktu, çocukların da ne kadar zaman aldıklarını bilmiyordum. :p

Ufaklık nasıl? (Şimdi boyumu geçmiştir tabii :p) Bahçen nasıl? Bahçe aksesuarları hatırlıyorum çeşit çeşit...

Ufaklık şimdi 15 yaşında, boyu annesini geçmiş, lise 1 öğrencisi genç bir kız oldu ablası :)) :D Benim bahçe çok yıllık bitkilerimle şekillenmeye başladı hafiften ama ilk günlerdeki gibi çeşitliliğe sahip değilim, aksesuarlar yerli yerinde duruyor :D

gilan
26-04-2021, 09:35
Bugünlük kapanışı geçen senenin tuhaf domatesiyle yapalım. Türü green zebra. Aslında bunu bilerek almadım. İlk defa aldığım bir fidenin etiketi yanlış çıktı. Çok da iyi olmuş. :p

Çok lezzetli. Tek sorunu fazla dayanmıyor, beklerse yumuşuyor, tadı bozuluyor. Yeşil yeşil olunca da olgunlaştığını anlamsk için ellemek gerekiyor. :D O nedenle bu sene almadım. Düzenli toplayıp düzenli tüketecek olan için çok güzel. Ben fırsat buldukça toplu olarak topladığım için dayanıklı türleri daha çok seviyorum.

718529

718530

718531

Sudenur
26-04-2021, 09:53
gilancım, bahçeni gezerken, yazdıklarını okurken "Çalışıyorum, eskisi gibi zaman ayıramıyorum" serzenişimden utandım ;) Ailecek kocaman MAŞALLAH.. kalp kalp bırakıyorum sayfana kucak dolusu. Mutluluk, sağlık, huzur ve gerçek dostluklar hep sizinle olsun. Toprakla uğraşmak her türlü stres, sıkıntıya iyi geliyor, her şey yerli yerinde maşallah, gelincikleri tohumdan mı yetiştirdin?

feyzi_48
26-04-2021, 10:23
Sayın gilan, domatesleriniz afiyet olsun.

gilan
27-04-2021, 08:22
gilancım, bahçeni gezerken, yazdıklarını okurken "Çalışıyorum, eskisi gibi zaman ayıramıyorum" serzenişimden utandım ;) Ailecek kocaman MAŞALLAH.. kalp kalp bırakıyorum sayfana kucak dolusu. Mutluluk, sağlık, huzur ve gerçek dostluklar hep sizinle olsun. Toprakla uğraşmak her türlü stres, sıkıntıya iyi geliyor, her şey yerli yerinde maşallah, gelincikleri tohumdan mı yetiştirdin?

Hiç our mu öyle şey... Tabii ki yoğunsun, yetişmek zor oluyor. Çok iyi anlıyorum ben.

En sevdiğim laflardan biri “kendi içini başkalarının dışıyla karşılaştırma” ya da öyle bir şey işte. ;) Benim de yoğun ama, sağ olsun öyle ya da böyle çok da yardımcım oluyor. Pandeminin en başında amcamla yengem burada aylarca mahsur kaldılar. (Bana kalsa hiç gitmeseler keşke) Onların peşinden kayınvalidem 6 ay geldi. Şimdi de Kolombiya’lı bir bakıcımız var. (Ailecek İspanyolca öğreniyoruz bir yandan. :p)

Bak şimdi böyle yazınca da ben daha çok zaman bulamadığıma utandım. :o:D

Gelincikler adı üstünde “Kaliforniya gelinciği” ya, buraların yabani otu bu. :rolleyes: Kendiliğinden çıktılar. Bende turuncu ve sarı turuncu iki tonu var. Bir bahçede turuncu kırmızı arası bir tonunu daha gördüm. Eğer tohum alabilirsem ondan da atarım aralarına.

718579

718580

Charlaux
29-04-2021, 09:03
Hoşbulduk sevgili nazlı06 ;)

Sevgili Charlaux, gerçekten çok üzgünüm. Gerçekten arayı çok açmışım ve yıllar yılları kovalamış fark etmeden. Sen de yeni maceralara atılmışsın! Hepsini öğrenmem lazım!

Sevgili saleri, bu mesajları gördükçe hem mutlu oluyorum hem de bu kadar kişiyi beklemede bıraktığım için üzülüyorum. Arayı kapatmam lazım. :o

Sevgili gilan dile kolay sanırım picae abies hediyenizin ve iletişimimizin üzerinden 9 yıl geçmiş. Sonra ben geldim Ohio'ya oradan Londra'ya oradan da pandemi sebebiyle Türkiye'ye. Amerika'da okurken tatillerim orkide taşımakla geçti ama evde ben olmayınca bakımları kolay olmuyor tabii ciddi bir kısmını kaybettim.Kurlardan dolayı da zor bir hobi aslında ama yazın kararlıyım birkaç tür getirteceğim. En büyük bitki sevgim esasen o.

Bahçeniz tek kelimeyle şahane. Başkaları adına konuşmayayım ama ben hikayelerinizi sıkılmadan keyifle okuyorum devamı ne zaman gelecek diye. Sunduğunuz dünya maalesef ülkemizde biz bitkiciler için zor dolayısıyla değişik bitkiler görüyoruz ve fikir alabiliyoruz sayenizde. Ama herşeyden önce o güzel yazımınız için takibi hiç bırakmıyorum. Tüm samimiyetimle tekrardan sizi burada görmekten çok mutluyum. Bizi bir daha bırakmazsınız umarım ;)

gilan
15-05-2021, 07:06
Gerçekten çok olmuş 9 yıl! :eek: Sen de dünyayı dolaşmışsın bu arada.

O zaman ben de tek orkidemi paylaşayım. Özel bir tür değil ama çok vefalı. Yıllar önce pazardan almıştım, minik çiçekleri çok hoşuma gitmişti. Ben farklı bir tür sanmıştım ama kendi büyüdükçe çiçekleri de büyüdü. :p

719061

gilan
15-05-2021, 07:36
719064

Kral kelebekleriyle ilgili belgesel izleyenler bilirler, bu kelebekler sadece tek tür bir bitkiye yumurta bırakıyor çünkü tırtılları sadece bu bitkinin yapraklarını yiyebiliyor. Bitkinin İngilizcesi milkweed, latincesi Asclepias. Forumda da bir başlığı var.
http://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/23316.htm

Kırsal alanlar azaldıkça kelebekler bu bitkiyi bulmakta zorlanır olmuş. O nedenle de kral kelebeklerinin göç yolu üzerinde insanlar bahçelerine bu bitkiden dikmeye çalışıyor. Kendini arılara ve kelebeklere adamış bir amca yüzlerce fide yetiştirmiş, ücretsiz dağıtıyordu. Ben de 2 değişik türünden aldım. Minicik şeyler! Bu sene tırtıl beslemeye yetmezler ama seneye olabilir. Kışın toprak üstü kuruyormuş, baharda tekrar sürüyormuş. Çok derin kökleri varmış.

Bir de tropik türü vardı. O çok güzel kırmızı çiçekler açıyor ve de kelebekler özellikle çok seviyormuş ama iki sorunu var. Kışın kurumadığı için üzerinde kelebeklere zararlı bir parazit üreyebiliyormuş, o nedenle her sene ekim ayında tamamen kesmek gerekiyormuş. Bir de bu bölgenin doğal bitki örtüsünden olmadığı için ve de bu parazit sorunundan dolayı etrafa yayılmasın diye tohum oluşturmamasını takip etmek gerekiyormuş. Bu sorumlulukla uğraşmak istemedim, yerel türlerden aldım.

Asclepias fascicularis
Asclepias speciosa

719065

gilan
15-05-2021, 07:46
Domatesler hızla büyüyor, 50-60cm oldular.

719069

Bezelyelere geç kaldım ama yarı gölge bir yere ektim, yazın kurumadan bir miktar yeriz sanırım. Bunlar şeker bezelye, taneleri irileşmeden dalından koparıp çıtır çıtır yemesi çok keyifli.

719067

Erkenci türler meyve tuttu bile.

719070

gilan
15-05-2021, 07:57
Akılsız başın cezasını eller kollar ayaklar hepbirlikte çekebilir. :p
Geçin sene ön sebze bahçesine sulama döşerken acemilikle tek tek çıkışlar vermiştim.

719071

Bu sene pek çok tür ve de kardeş bitkiler dikince tekli çıkışlar yetmez oldu. Neyse ki aynı çıkışa ince damla sulama hortumu da yapabildiğimi fark ettim.

719072

Damla sulamalarla ördük ana yurdu dört baştan! :D
Kabak, kadife çiçekleri ve çalı fasülye. Boşluklara da soğan sıkıştıracağım ama bir türlü gelmedi siparişlerim.

719073

Sincap ve farelere karşı minik kafesler. Bu sene çok aktif değiller neyse ki. Geçen yaz 7 cocuklu bir yer sincabı ailesi taş üstünde taş bırakmamıştı!

719074

gilan
15-05-2021, 08:16
Sevgili Gilan; sincaplarla başınız dertteymiş, şükür buralarda sincap yok ne yapardık bilmiyorum, sizin sebzeleri görünce şok oldum, orada yaşayan arkadaşlarıma sordum onlarda bu konuda çok çekmişler fotoğrafları da gösterdim sincap zarar vermiş ancak dikkatli gözlem yapmalı farede olabilir dediler.

Sincaptan kurtulmak için 5 yol gösterdiler;

- İlk olarak bahçelerine sincap evleri yapıp, fındık fıstık gibi malzemelerle doldurup sincapların bunları tükettiği için sebzelere zarar vermemiş ilk başlarda.

- Güneş enerjisi ile çalışan sensörlü hareket eden kartal, baykuş gibi kuş figürlü nesneler konuluyormuş, sincaplar bunlardan korkuyormuş ama öğrendiklerinde gene aynı alışkanlıklarını sürdürüyorlarmış. Ama bu aleti yerini sık sık değiştirirseniz sorun olmazmış.

- Sebze bahçelerine tül benzeri örtülerle örtüyorlarmış.

- Sebze bahçelerine sincap kaçıran tozlar varmış onlardan döküyoruz dedi. Tozun etki süresi 10 gün civarıymış süre bitince tekrar döküyorlarmış.

- En güzeli de kafes kapanlar varmış, kafese giren sincap çıkamıyormuş çok dikkatli şekilde sincap olan kafesi taşıyıp uzak ormanlara bırakmışlar. (Ne kadar doğru tartışılır.) Bu işte sincabı taşırken dikkat etsinler sincap saldıra biliyor ısırıp zarar veriyormuş.

Kafesin görünümü

617722

Sevgili dongyul taa yıllar önce ne güzel yazmış. Zamanla anladım. Gerçekten de gündüz gördüğümüz sincaplar kadar gece cirit atan fareler de sorunmuş. Arada geçen yıllarda birkaç kere göz göze geldik, neredeyse kedi kadarlar. Değişik kokular, hareketli oyuncaklar, ultrasonik kaçırıcılar, her şeyi denedik. Her şey birazcık işe yarıyor. Geçen sene en sonunda her şeyi kus telleriyle sarmıştım. Neyse ki onu kemirmiyorlar, plastik oysa ki. Bu sene pek ortalarda yoklar, aman nazar değmesin.

Sevgili dongyul’un benim sebze sevdasına bulaşmamda büyük rolü vardır. ;) Kendisinin instagram’da da sehirli_bahcivan adiyla çok meşhur bir hesabı var.

Charlaux
15-05-2021, 10:49
Gerçekten çok olmuş 9 yıl! :eek: Sen de dünyayı dolaşmışsın bu arada.

O zaman ben de tek orkidemi paylaşayım. Özel bir tür değil ama çok vefalı. Yıllar önce pazardan almıştım, minik çiçekleri çok hoşuma gitmişti. Ben farklı bir tür sanmıştım ama kendi büyüdükçe çiçekleri de büyüdü. :p

719061

Değil mi sevgili gilan :)) Ben de biraz dünyayı dolaşmış oldum. Orkidelerin hepsi çok özeller. Hayatı bu kadar seven bitkilere hayranım. Bu arada bigleaforchids i tavsiye ederim. Gerçekten hem makul fiyata hem çeşit çeşit orkideleri var. Belki sizi de orkidenin dünyasına çekebilirim ;)

gilan
29-05-2021, 15:39
Sonunda çilek fidelerini dikebildik. 2 ay olmuştur alalı. :o Ama onu eklemek için önce yan bahçeyi anlatmam lazım.

Yan bahçe 1.5m eninde 20m kadar uzunluğunda. Evi aldığımızdan beri atıl durumdaydı. Zeminine naylon gibi bir şey döşemişler, üstüne de 10-15cm kalınlığında beyaz çakıl sermişler. Ben beyaz çakılı zaten sevmem ama bir de aradan geçen yıllarla çakılın arasına karışan toprakla iyice çimento gibi sıkışmış, elle kazmak imkansızdı. Her yeri yabani ot sarmıştı. Kenarlarda da fazla kaldırım taşları falan yığılıydı.

Fotoğraflar geçen sene Şubat ayından. Öncesi:

719458

719459

719460

gilan
29-05-2021, 16:16
Geçen sene ilkbaharda bu yan bahçe pandemi projemiz olmuş oldu. Amcamla yengem buradaydı. Mart sonunda döneceklerdi ama pandemi başlayıp uçaklar iptal olup, zorunlu karantinalar gelince Temmuz sonuna kadar burada kaldılar. 4 aylık gelip 8.5 ay kalmış oldular. :D Bir de üstüne eve kapanınca, tabii kendimizi bahçe işlerine ve de mutfağa vurduk.

İlk önce minik bir kepçe çağırıp çakılları kazıttık. O kadar sertti ki, elle kolla olacak gibi değil. Bir de tabii tahliyesi var. Bir kamyon atık çıktı.

719461

Kepçenin eni 90cm kadar, çok şirin, her eve lazım :p
Bahçe kapısından neyse ki ucu ucuna sığdı. Onlarca kere buradan geri geri çıkmayı iyi hallettiler, kolay değil.

719462

719463

719464

719465

gilan
29-05-2021, 16:36
Kepçe operatörü en son bize bir iyilik yapıp kepçenin ucunu baş aşağı taktı ve hafifçe toprağı sürmüş oldu. Bu noktada elimizde boş bir tuval var artık. ;)

719466

İlk önce eksilen yüksekliği tamamlamak gerek. Kamyonla toprak kompost karışımı getirttik. Bu Nisan sonlarıydı, pandemi nedeniyle her yer kapanmıştı ama bunu getiren yer nasıl olduysa temel ihtiyaç malzemesi sayılmış.

Toplam 6 metreküp, yarısı toprak, yarısı organik kompost. Kompost çözündükçe acaba çökme yapar mı diye endişelendim ama göreceğiz artık. Bu taş gibi toprağı adam etmek için organik madde eklemek şart.

Hazır nakliye ücretini vermişken bir m3 de dekoratif taş söyledim. Onu ikinci bir römorka koymuşlar. Kamyon ilk önce ikinci römorku çıkardı, toprakları döktü.

719467

719468

Taşları nasıl boşaltacak diye çok merak ettik. Meğer ikinci römork bir ray sistemiyle ilk kasanın içine oturuyormuş. Adam elle itip ilkinin içine soktu. Böylece de kamyon getirip ikincinin içindekileri de damperiyle boşaltabildi.

719469

719470

gilan
29-05-2021, 17:02
Bu taraf öğleden sonra güneş alıyor. Burayı üzümsü bitkiler için ayırmıştım. Asmalar, böğürtlenler, ahududular, çilekler… :cool:

İlk önce gelen toprağı el arabasıyla sefer sefer taşıdık, yaydık. Amcam haftasonunu bekleyemediği için çoğunu biz evden çalışırken kendi halletti. :o

719471

Ankara’daki bahçemden aldığım dersle ahududunun toprak altından ne kadar yayıldığını biliyorum. Bahçede amacım hep ilk baştaki emek ve masraftan kaçınmayıp sonrasında gelecek yıllarda işleri azaltmak. Devamlı etraftan ahududu kökü sökmek çok zaman alır. Bu nedenle önce toprağın altına köklere bariyer olacak metal ya da plastik plaka koymayı düşündük. Sonra onun yerine sebze yatakları yapmaya karar verdik.

Yapılışı daha önceki sebze yataklarımızla aynı. Daha önce şurada (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/38781-11.htm#post1457947) anlatmıştım. ;)

719472

gilan
29-05-2021, 17:16
Evin 2 odasının penceresi bu tarafa bakıyor. Pencerelerin önüne yatak konulacak gibi planlanmış, o yüzden pencereler yerden yüksekler. Buranın eski evlerinde genelde hep böyle. Zaten buranın yeni ev yok. :D Bizimki de 1959 yapımı. İnternetten örnek bir fotoğraf:

719478

Biz yatakları odanın diğer tarafına koyduğumuz için ileride bir zaman bu pencereleri büyütmek, yere kadar indirmek istiyorum. O nedenle tam pencerelerin önü bitkilerden oluşan yemyeşil bir tablo gibi olsun istiyorum. Dediğim gibi yan bahçenin eni 1.5m, o nedenle derinlik yok. Tabloyu kendimiz yapmamız gerekiyor. :p

Asmaları tam pencerelerin iki yanına gelecek şekilde planladım. Böylece uzayıp hem tabloyu çerçeveleyecekler, hem de çitin üstünden komşunun yatak odasını görmemizi engelleyecekler. Evin tabanı bahçeden yüksek olduğu için eğer perdeler açıksa burun buruna geliniyor. Bizim yatak odası üst katta ama bu tarafta misafir odamız var.

Asmaları sardırmak için dekoratif bir şeyler düşünmek gerekti. İnternetten ferforje köşe demirleri aldım. Redwood tahtalarıyla mini çardaklar yaptık.

719475

5 yaşındaki kızım vidaları sıkıyor.

719476

719477

gilan
29-05-2021, 17:39
Önce direkleri monte ettik.
Kenardaki saman balyasının hikayesi de çok komik, bir ara anlatırım. :p

719479

Sonra tepeye kalın çıtaları ekledik.

719480

719481

İki pencerenin ikişer tarafına olarak toplam 4 üzümümüz var. Değişik renkli çeşitler seçtim. Fotoğraflar internetten. Bizim bebecikler bu sene de vermeyecek, seneye umarım ilk meyvelerini görürüz.
Bu üçü çekirdeksiz türler.
Princess Seedless
Cromson Seedless
Autumn Royal Seedless

719484

Bu da sıkınca kabuğundan ayrılıp kayıp gelen bir tür. Karadeniz’de dedemin fındık bahçesinde vardı, sıkıp sıkıp yerdik, bayılırdım. Ankara’da marketlerde falan hiç karşılaşmadım. Meğer burada yaygın bir türmüş. Görünce hemen aldım.
Concord grape

719485

gilan
29-05-2021, 17:51
719491

Üzümlerin üçünü yakındaki çiçekçilerde bulabildim. Dördüncüsünü internetten söyledim. 37 derece havada çıplak kökle geldi. :eek:
Neyse ki hemen dikip, bolca sulayıp, güneşten de bir süre koruyunca sorun olmadı. Hatta saksıda alınanlardan bile iyi büyüdü. :)

719486

Böğürtlenler dikildi, tadına bakıldı. ;)

719487

gilan
29-05-2021, 18:09
Gelelim çileklere…
Bahçe çok büyük olmadığı için ve de çok amaçlı kullanmak istediğimiz için hep nasıl az yerde çok çeşit yetiştirebiliriz diye düşünüyoruz. Meyve ağaçlarını grup halinde dikip yaz budamasıyla bodur tutmak gibi…
Çilekleri de dikey yetiştirelim dedik. Pandemi Haziran, Temmuz diye uzadıkça da amcama proje lazım, yoksa sıkılır. :D

Çilek kulelerimiz. :cool:
Tabii yaz ortası olunca fide bulamadım, geçen seneyi boş geçirdiler.
Aradaki de doğal gaz sayacı.

719492

Sonunda geçen haftasonu çilekleri dikebildim. 5 değişik tür var şimdilik. Diğer istediğim türleri de bulunca kalan raflar da dolacak. Tabii bir de bunlara sulama çekmek lazım.

Onu anlatmayı atlamışım. Yeni toprağı bu tarafa taşımadan önce sulama hatlarına iki yeni çıkış eklettik, sonra da bu tarafa yer altından sulama borularını çektik. Şimdilik uçları boşta, o nedenle çalıştırmıyorum. Bütün bu yeni yataklara ve çileklere damla sulama çekmek gerekiyor. :rolleyes:

Çilekleri dikerken malç örtüsü kullandım. Suyu geçiriyor ama yine de nemi korumaya yardımcı olur gibi geldi. Bir de aralardan toprak dökülmesini engeller.

719499

719495

719496

gilan
29-05-2021, 18:14
Bunlar da bu seneden.

Frambuaz “Anna” sarı renkli bir tür. Çıplak kök geldi, hayata tutundu.

719500

Geçen sene çıplak kök gelen üzüm Autumn Royal çok güzel büyüyor. Yaprağı da ince ince. ;)

719501

Concord üzümün yaprakları çok farklı. Baharda yeni filizlenirken de filizleri pembe pembe oluyor.

719502

gilan
29-05-2021, 18:17
Son olarak da bu seneden genel fotoğraflar…

719503

Üzümleri yukarı bağlamak lazım.

719504

Bu domates de oraya gömdüğüm sebze meyve artıklarından çıkmış. Şimdilik orası boş zaten, takılsın. ;)

719505

Tillandsia
31-05-2021, 12:14
Sevgili Gilan, son 10 gündür bahçe ve balkon sayfalarınızın tamamını okudum. Bahçeleriniz gözümden kaçtığı içinde çok üzüldüm. Çünkü üçüncü yılına girdiğim bir hobi bahçem var. Keşke bahçeme başlarken sizin son bahçenizi oluşturma hikayenizi okusaydım. Ama şimdiye kadar okuduklarım bile bana çok farklı fikirler verdi. Özellikle Ankara'da ki bahçenizde kullandığınız soğuğa dayanıklı bitkilerin hepsini not aldım. Çünkü Erzurum 4b iklim kuşağında ve benim de seçeğim tüm bitkileri buna göre değerlendirmem lazım. Californiya'da gezme fırsatım olmuştu, çok güzel bir iklimi var. O yüzden bahçenizi tablo gibi işlemekte sizin alternatifleriniz çok fazla. Sizi tebrik ederim. Vermiş olduğunuz emek bahçenizden görülüyor. Bundan sonra bahçenizin yakın izleyicisi olacağım. Hem bahçenizde neler yaptığınızı görmek için hemde yazılarınızı o kadar güzel bir dille kaleme alıyorsunuz ki onları okumaktan büyük bir zevk aldığım için. Kendinize iyi bakın. Güzel yuvanızda ailenizle mutluluklar diliyorum. (Nazar bocuğu emojisi aradım ama bulamadım o yüzden maşallah diyeyim bahçenize:)))

akçabardak
31-05-2021, 20:49
Emeklerinize sağlık sevgili gilan, herşey çok güzel düşünülmüş güle güle büyütün hepsini, onca emeğe bol bol bereketli ürünleriniz olsun dileklerimle. Küçük yardımcınızın maşallahı var kolay gelsin.

gilan
11-06-2021, 06:38
Sevgili Gilan, son 10 gündür bahçe ve balkon sayfalarınızın tamamını okudum. Bahçeleriniz gözümden kaçtığı içinde çok üzüldüm. Çünkü üçüncü yılına girdiğim bir hobi bahçem var. Keşke bahçeme başlarken sizin son bahçenizi oluşturma hikayenizi okusaydım. Ama şimdiye kadar okuduklarım bile bana çok farklı fikirler verdi. Özellikle Ankara'da ki bahçenizde kullandığınız soğuğa dayanıklı bitkilerin hepsini not aldım. Çünkü Erzurum 4b iklim kuşağında ve benim de seçeğim tüm bitkileri buna göre değerlendirmem lazım. Californiya'da gezme fırsatım olmuştu, çok güzel bir iklimi var. O yüzden bahçenizi tablo gibi işlemekte sizin alternatifleriniz çok fazla. Sizi tebrik ederim. Vermiş olduğunuz emek bahçenizden görülüyor. Bundan sonra bahçenizin yakın izleyicisi olacağım. Hem bahçenizde neler yaptığınızı görmek için hemde yazılarınızı o kadar güzel bir dille kaleme alıyorsunuz ki onları okumaktan büyük bir zevk aldığım için. Kendinize iyi bakın. Güzel yuvanızda ailenizle mutluluklar diliyorum. (Nazar bocuğu emojisi aradım ama bulamadım o yüzden maşallah diyeyim bahçenize:)))

Çok teşekkürler sevgili Tillandsia :)
Yazdıklarımın işe yaradığını görmek beni motive ediyor. Siz tam benim kayıplara karıştığım dönemlerde foruma üye olmuşsunuz. Rast gelmemeniz çok normal, aktif olmayan bahçeleri keşfetmek zor. Çok pişmanım bu kadar ara verdiğime. :o Arada geçen zamanda forum çok sessizleşmiş. Facebook ve instagram etkisi sanırım. Bir de mobilden fotoğraf yüklemenin karışıklığının da etkisi olsa gerek. Eski sohbetleri, fikir alış verişlerini özlüyorum. Bir şey eklediğimde "o bitki büyüyünce orada sorun yaratır", ya da "tam o köşeye şu yakışır" diyen sesler lazım. :p Sizin aklınıza gelenler olursa çekinmeyin olur mu? :)

Size de bahçenizde başarılar dilerim. 4b zorlu bir iklim gerçekten.
Buranın en büyük sorunu da kuraklık. Artık her sene yaz sonu ve sonbaharda "California'da orman yangını" haberi klasik oldu. Bu sene daha da kurak. Kışın neredeyse yağmur yağmadı, diğer 3 mevsim zaten yağmıyor. Gelecek haftadan itibaren zorunlu %15 su tasarrufu geliyormuş. Bakalım ne olacak, nasıl olacak...

TCM
11-06-2021, 07:04
...Bu sene daha da kurak. Kışın neredeyse yağmur yağmadı, diğer 3 mevsim zaten yağmıyor. Gelecek haftadan itibaren zorunlu %15 su tasarrufu geliyormuş. Bakalım ne olacak, nasıl olacak...

% 15 su tasarrufunda, uygulama nasıl oluyor-olacak, daha önce benzer uygulama oldu mu?

gilan
12-06-2021, 06:44
Tam ben de anlamadım. 2019 kullanımıyla kıyaslanacak deniyor ama yeni el değiştiren evler, hanedeki kişi sayısı, zaten çok tasarruflu evler derken pek çok özel durum var. Daha önce de uygulanmış ama o zaman henüz ev sahibi değildim.

Ev kullanımının ortalama %50’si bahçe sulamaya gidiyormuş. Temel olarak onu azaltmayı amaçlıyorlar. Ben de çimin sulamasını haftada 2’ye düşürdüm şimdilik. Haftada biri de deneyebilirim. Yeşil olmaz belki ama ölmez de. Zaten ön bahçedeki çimi kaldırmayı hedefliyorum. Kurapia diye bir yer örtücü öğrendim. İki haftada bir sulamak yetiyormuş ve de hafif basıma dayanıklıymış. Arkada çim lazım çünkü yoğun basıma dayanıklı başka bir türe rastlayamadım. Arkada çok koşturuyoruz, hatta çadır kurup bahçe kampı bile yapıyoruz :) Ama onun da alanını küçülteceğiz. Genel olarak yoğun basılmayan hiçbir yere çim kullanmamak lazım aslında.

Banyo öncesi suyun ısınmasını beklerken akan suyu, mutfakta meyve sebze yıkadığım suları da kovayla bahçeye döküyorum. Aslında hayalim, mutfakta 2 lavabo olacak. Birinde deterjan kullanmayacaksın, direk bahçeye gidecek. :rolleyes:

gilan
12-06-2021, 06:49
Bu sene ilk defa kumaş saksıları deniyorum. Kaldırım şeridine koydum, çocuklarla patates, soğan ve yer fıstığı ektik. Bu fotoğraf biraz eski, bayağı büyüdüler, yarın tekrar çekeyim. :p

719822

gilan
12-06-2021, 06:51
Stevia’yı geçen sene dikmiştim. Kışın kurudu sandım ama bahardan coştu. Nasıl kullanılacağını okumam lazım. :)

719824

gilan
12-06-2021, 06:57
Bu dev kabak kendisi çıktı. Sanırım toprağa gömdüğüm sebze meyve artıklarından çıkma bir balkabağı. Yakında dünyayı ele geçirecek. :D

719825

Sebze yatakları da bu sene çok coşkulu. İlk defa bu sene onlara da kış boyunca sebze meyve artıklarını gömdüm. Herhalde onlar işe yaradı çünkü geçen senelere göre çok farklı.

719826

gilan
12-06-2021, 07:05
Kompost yapmayı bir iki kere çok özenmeden denedim, tutturamadım. Sonra bu tembel kompost yöntemini benimsedim. :) Oraya biraya çukur kazıp direk bahçeye gömüyorum. Sebze meyve artıkları, kahve artıkları, yumurta kabukları ve de kese kağıtları. Ön bahçe, arka bahçe, sebze yatakları derken boş neresi varsa dönüp duruyorum. 3-4 ay içinde yumurta kabuğu hariç hepsi yok olmuş oluyor. Hem toprak iyileşiyor, hem de ürettiğimiz çöp miktarı azalıyor. :cool:

719827

gilan
12-06-2021, 07:14
Şezlongun minderi çok kirliydi. Çocuklarla birlikte küvette çiğneye çiğneye yıkadık. Kolay olmadı ama eğlendik. :p

719828

Çardağın altına bir dış mekan halısı buldum. Makineye atılabiliyormuş. :eek: Performansı nasıl olacak göreceğiz. Yalnız arka duvardaki yasemin kuruduğundan beri burası bir eksik. Orayı bir şekilde yeşillendirmek lazım. Ama artık ancak gölgede yetişebilecek bir tür olabilir. Önerilere açığım. :)

719829

Portakal Rengi
13-06-2021, 08:06
Tam ben de anlamadım. 2019 kullanımıyla kıyaslanacak deniyor ama yeni el değiştiren evler, hanedeki kişi sayısı, zaten çok tasarruflu evler derken pek çok özel durum var. Daha önce de uygulanmış ama o zaman henüz ev sahibi değildim.

Ev kullanımının ortalama %50’si bahçe sulamaya gidiyormuş. Temel olarak onu azaltmayı amaçlıyorlar. Ben de çimin sulamasını haftada 2’ye düşürdüm şimdilik. Haftada biri de deneyebilirim. Yeşil olmaz belki ama ölmez de. Zaten ön bahçedeki çimi kaldırmayı hedefliyorum. Kurapia diye bir yer örtücü öğrendim. İki haftada bir sulamak yetiyormuş ve de hafif basıma dayanıklıymış. Arkada çim lazım çünkü yoğun basıma dayanıklı başka bir türe rastlayamadım. Arkada çok koşturuyoruz, hatta çadır kurup bahçe kampı bile yapıyoruz :) Ama onun da alanını küçülteceğiz. Genel olarak yoğun basılmayan hiçbir yere çim kullanmamak lazım aslında.

Banyo öncesi suyun ısınmasını beklerken akan suyu, mutfakta meyve sebze yıkadığım suları da kovayla bahçeye döküyorum. Aslında hayalim, mutfakta 2 lavabo olacak. Birinde deterjan kullanmayacaksın, direk bahçeye gidecek. :rolleyes:

İki gözlü evye tezgaha sığıyorsa çözümü var. Aynı bataryayı kullanıyorsunuz. Pis su giderlerini (sifon) ayrı ayrı monte ediyorsunuz. Bunlardan birini bahçe kovasına diğerini kanalizasyona bağlıyorsunuz.
Bir kenarda dursun. :)
Çimlerden vazgeçebildiğiniz anda tasarrufu fazlası ile sağlarsınız. Sulama döneminde 1 m² çim alanın su gereksinimi 10 lt/gün kadardır. Bu denli su harcayan başka bitki yetiştirmiyoruz.

Tillandsia
13-06-2021, 21:35
Kompost yapmayı bir iki kere çok özenmeden denedim, tutturamadım. Sonra bu tembel kompost yöntemini benimsedim. :) Oraya biraya çukur kazıp direk bahçeye gömüyorum. Sebze meyve artıkları, kahve artıkları, yumurta kabukları ve de kese kağıtları. Ön bahçe, arka bahçe, sebze yatakları derken boş neresi varsa dönüp duruyorum. 3-4 ay içinde yumurta kabuğu hariç hepsi yok olmuş oluyor. Hem toprak iyileşiyor, hem de ürettiğimiz çöp miktarı azalıyor. :cool:

719827

Bende kompost denedim ama beceremedim. Sizin bu yönteminizi deneyebilirim ama son bir aydır ağaçlarımda ani kurumalar ve fidelerimde de sorunlar vardı. Ağaçların altını ve fideleri eşeleyince altlarında garip bir kurt gördüm. Önce anlamadım ne olduğunu. Ama ölen her bitkinin altında bu kurt çıkınca ve en son bir honeyberry durup durduğu yerde birden bire kuruyunca altından yine bu kurt çıkınca şüphelendim. Araştırınca kadı lokması **** manas dedikleri böcek olabileceği sonucuna vardım. Şimdi kara kara bunlardan kurtulma yollarını arıyorum. Sizin bu yönteminizi kullanırsam bu kurtları daha çok bahçeye çekebilir korkusuda var içimde. Ne yapacağımı şaşırdım. Ağaç ve fideler öldükçe çok üzülüyorum.

gilan
24-06-2021, 06:05
Bende kompost denedim ama beceremedim. Sizin bu yönteminizi deneyebilirim ama son bir aydır ağaçlarımda ani kurumalar ve fidelerimde de sorunlar vardı. Ağaçların altını ve fideleri eşeleyince altlarında garip bir kurt gördüm. Önce anlamadım ne olduğunu. Ama ölen her bitkinin altında bu kurt çıkınca ve en son bir honeyberry durup durduğu yerde birden bire kuruyunca altından yine bu kurt çıkınca şüphelendim. Araştırınca kadı lokması **** manas dedikleri böcek olabileceği sonucuna vardım. Şimdi kara kara bunlardan kurtulma yollarını arıyorum. Sizin bu yönteminizi kullanırsam bu kurtları daha çok bahçeye çekebilir korkusuda var içimde. Ne yapacağımı şaşırdım. Ağaç ve fideler öldükçe çok üzülüyorum.

Zor bir durum gerçekten. Bahsettiğiniz kurt şundan (https://images.app.goo.gl/fUMcpRKYzSh9hhRH9) mı?
Bizim bahçe, hatta sebze yatakları bile bununla kaynıyor. Şu ana kadar net bir zararını görmedim ama nereyi kazsam çıkıyorlar, çimin altı dahil. En büyük zararı şu ki, onları yemeye gelen rakunlar çimi söküyor. :mad: Bu çevrede herkesin bu durumdan şikayetçi olduğunu biliyorum, o yüzden benim kompostla bir ilgisi olduğunu sanmıyorum. Zaten dediğim gibi çimin altında da varlar. İnsanlar çimleri darma duman olmasın diye "Grub killer" ilaçlar uyguluyorlar ama ben çok büyük sorun yaratmadıkları için organik bir çözüm var mı diye araştırmadım henüz.

Bahçenin bir köşesinde deneyin isterseniz? Bakarsınız toprağın mikrobiyal dengesini etkileyip olumlu bir döngüye falan neden olur... :rolleyes:

gilan
24-06-2021, 06:11
İki gözlü evye tezgaha sığıyorsa çözümü var. Aynı bataryayı kullanıyorsunuz. Pis su giderlerini (sifon) ayrı ayrı monte ediyorsunuz. Bunlardan birini bahçe kovasına diğerini kanalizasyona bağlıyorsunuz.
Bir kenarda dursun. :)
Çimlerden vazgeçebildiğiniz anda tasarrufu fazlası ile sağlarsınız. Sulama döneminde 1 m² çim alanın su gereksinimi 10 lt/gün kadardır. Bu denli su harcayan başka bitki yetiştirmiyoruz.

İkili evye var aslında da bahçeye gidecek olanın kendiliğinden gitmesi lazım. :D

Ön taraftaki çim yoğun yonca saldırısı altında. Bu da aslında işime geliyor, daha az su ile haşa yeşil kalıyor. Haftada 2 sulamayla tamamen yemyeşil. Şimdi haftada bire düşürüp denemeyi düşünüyorum. Bu arada ön bahçesinde kurapia kullanan birinin adresini aldım, ilk fırsatta gidip bir bakacağım.

Arkadaki çim zaten can çekişiyor. Bu sene bir kaç büyük projemiz var, o nedenle zaten mahvolacak diye önemsemiyorum. Peyzaj yerine oturduğunda arkada şimdikinin yarısı alanında bir çim alan düşünüyorum.

gilan
24-06-2021, 06:32
Dev kabak bize dev bir balkabağı yapıyor. Sonbaharda süs olarak satılan balkabağını gömmüştüm, ondan çıktı sanırım. İri ve güzel görünüşlü ama saman gibi lezzetsiz bir tür. Biz de cadılar bayramı için süsleme yaparız. :p

720120

Ay çiçeğimiz açtı. En güzeli de ben fark etmeden çocuklar görüp bana gösterdiler. ;)

720123

720122

gilan
24-06-2021, 06:36
İlk hasat: 14 Haziran
Bu sene erkenci.

720124

Bu sene ilk defa denediğim 3 değişik mavi domates türü.

720125

720126

720127

gilan
24-06-2021, 06:41
Ailenin favorisi tatlı bezelye. Çocuklar bu şekilde kemire kemire yemeye bayılıyor. Gerçekten çok lezzetli. Bu sabah dalından toplayıp kapış kapış götürdüler. ;)
25 Nisan’da tohumları ekmişim. Tohumdan hasada tam 2 ay.
Ama ekmekte geç kaldığım için ömrü çok uzun olmayacak. Kış sonu ekmek en güzeli. Yaz sonunu da deneyeceğim.

720128

gilan
24-06-2021, 06:51
Jakaranda full çiçekte. :cool:

720129

720130

Bunlar da geçen seneden. Geçen sene balkon saksılarına marul dikmiştim. Bu sene saksıları arttırıp rozet diktim. Ama henüz bahçedeler, yukarı taşımak lazım.
Yaz akşamları yatmadan önce çocuklarla kitaplarımızı balkonda okuyoruz. Bir de battaniye alıyoruz. Çok keyifli oluyor. ;)

720131

Jakarandanın en güzel pozu. :cool: Yer gök mor…

720132

feyzi_48
24-06-2021, 09:05
Paylaşım için teşekkürler, emeğinize sağlık.

E.Kahraman
24-06-2021, 12:40
Tam bir rüya bahçe...

Tillandsia
24-06-2021, 21:53
Zor bir durum gerçekten. Bahsettiğiniz kurt şundan (https://images.app.goo.gl/fUMcpRKYzSh9hhRH9) mı?
Bizim bahçe, hatta sebze yatakları bile bununla kaynıyor. Şu ana kadar net bir zararını görmedim ama nereyi kazsam çıkıyorlar, çimin altı dahil. En büyük zararı şu ki, onları yemeye gelen rakunlar çimi söküyor. :mad: Bu çevrede herkesin bu durumdan şikayetçi olduğunu biliyorum, o yüzden benim kompostla bir ilgisi olduğunu sanmıyorum. Zaten dediğim gibi çimin altında da varlar. İnsanlar çimleri darma duman olmasın diye "Grub killer" ilaçlar uyguluyorlar ama ben çok büyük sorun yaratmadıkları için organik bir çözüm var mı diye araştırmadım henüz.
Bahçenin bir köşesinde deneyin isterseniz? Bakarsınız toprağın mikrobiyal dengesini etkileyip olumlu bir döngüye falan neden olur... :rolleyes:

Sevgili Gilan evet bahsettiğim larva resimdeki ile aynı. Bendeki sebzelerimin köklerinide yedi. Ağaçlar netten araştırdığım kadarı ile larva hali benzer olan bir kaç böcek varmış. Bazıları köklere zarar vermiyormuş, hatta kompost ve gübre varsa bunlarla besleniyormuş. Belki sizdekilerde bu türdür. Bende ki ne yazık ki kökleri yiyen türden. Ne yapalım artık buda bahtımıza diyeceğiz. Ama dediğiniz gibi belki kompost niyetine gömersem bu larvalar onlarla beslenirler ağaç ve sebzelerime gelmezler diye düşünmeye başladım. Bu arada bahçeniz çok güzel olmuş. Elinize emeğinize sağlık:p

abk
27-06-2021, 19:56
Aman Allahım, gilan geri dönmüş. Nasıl sevindim anlatamam. Siteye geçen yıldan beri doğru dürüst girmemiştim. Bugün sadece bir umut acaba gilandan haber var mıdır, diye girdim. Görünce inanamadım, tam üç kez mesaj tarihini kontrol ettim.:) Bir daha bu kadar ara verme lütfen.

abk
27-06-2021, 20:03
Bu eski bir hikaye ama eklememişim. 4 sene yazmazsam böyle olur :o

Sebze bahçemizi hatırlarsınız. Tahta işlerinde müthiş yetenekli olan eşimin amcasından da bir iki kere bahsetmiştim.

Yıl 2017 bahar ayları. Amcamla yapı market gezerken bir tane pergola çok hoşuma gitti. Sebze bahçesinin girişine ileride böyle bir şey istediğimden bahsettim. Bir gün işten geldim, amcamla yengem “bir bahçeye çık bak bakalım “ diyorlar. Hani bir yandan merak ediyorum, bir yandan da gerginim çünkü kafamda her şeyin planı var ya, ya plana ters bir şey görürsem diye de geriliyorum. Bir baktım amcam tamamen kendi tasarımıyla bir pergola yapmış bizim sebze bahçesine. Bayıldım... Bir tek o kadar uğraşıp da hava koşullarına dayanıklı kereste kullanmamasına kızdım ama neyse ki aradan geçen 4 yılda da pek bir şey olmadı. Sebze yatakları çürümeye dayanıklı redwood ağacından, pergola çam tahtası. Hani emeğine yazık olacaktı yoksa.
Bir tek beklendiği üzere rengi grileşti sadece. Güzel oldu, antika oldu :p Güncel fotoğraflarını da ekleyeceğim.

717965

717966

Bu amcadan her eve birer tane lazım bence. ;) Çok güzel olmuş, eline emeğine sağlık.

abk
27-06-2021, 20:31
Sonunda çilek fidelerini dikebildik. 2 ay olmuştur alalı. :o Ama onu eklemek için önce yan bahçeyi anlatmam lazım.

Yan bahçe 1.5m eninde 20m kadar uzunluğunda. Evi aldığımızdan beri atıl durumdaydı. Zeminine naylon gibi bir şey döşemişler, üstüne de 10-15cm kalınlığında beyaz çakıl sermişler. Ben beyaz çakılı zaten sevmem ama bir de aradan geçen yıllarla çakılın arasına karışan toprakla iyice çimento gibi sıkışmış, elle kazmak imkansızdı.

719458

719459

719460

Hatırlar mısın bilmem, oğlum Amerika da okuyordu benim. Okul bitti, mastera başladı, o da az kaldı. Evlendi ve bugünlerde ev alma telaşındalar. Teklif verdikleri ev için bugün cevap alacağız, sabırsızlıkla cevabın gelmesini bekliyoruz. Oğlumun alacağı evinde yanında tam da seninki gibi hatta ölçüleri bile benzer bir yan bahçe var. Neden daracık bir bahçe yapmışlar, arka bahçeye araç sokmak İçin mi diye sordum dün. Aslında bu bahçeler köpek bahçesi olarak kullanılıyor, dedi. Köpeğe bir sopa falan atıyormuşsun köpekte o sopayı geri getiriyormuş, koşarak enerjisini harcıyormuş. İlginç geldi bana.
Benim niyetim orayı sebze bahçesine dönüştürmek en azından geçebilecek bir alam bıraktıktan sonraki kısmını. Ama ev ve bahçe duvarı arasında sebze yetişir mi diye düşünmeden duramıyorum. Arizona da zaten güneş fazla, neden olmasın diye kendimi avutuyorum.

abk
27-06-2021, 20:35
Geçen sene ilkbaharda bu yan bahçe pandemi projemiz olmuş oldu. Amcamla yengem buradaydı. Mart sonunda döneceklerdi ama pandemi başlayıp uçaklar iptal olup, zorunlu karantinalar gelince Temmuz sonuna kadar burada kaldılar. 4 aylık gelip 8.5 ay kalmış oldular. :D Bir de üstüne eve kapanınca, tabii kendimizi bahçe işlerine ve de mutfağa vurduk.

İlk önce minik bir kepçe çağırıp çakılları kazıttık. O kadar sertti ki, elle kolla olacak gibi değil. Bir de tabii tahliyesi var. Bir kamyon atık çıktı.

719461

Kepçenin eni 90cm kadar, çok şirin, her eve lazım :p
Bahçe kapısından neyse ki ucu ucuna sığdı. Onlarca kere buradan geri geri çıkmayı iyi hallettiler, kolay değil.

719464

Bence bu fotodaki köpek, benim bahçeme neler yapıyorsunuz, diyor.:D

Sudenur
29-06-2021, 10:24
5 yaşındaki kızım vidaları sıkıyor.

719476

719477

Oyy kuzumm.. severim senin o minicik parmaklarını :)) maşallah maşallah :))

TCM
29-06-2021, 10:38
...
5 yaşındaki kızım vidaları sıkıyor. ...

Töbeler olsun, beş yaşındaki çocuğum eline verilecek alet mi o. Siz fotoğraf çekerken dahi kaydıracak olursa sıkıntı olabilir Allah korusun...

gilan
21-07-2021, 07:52
Sen de hoş geldin sevgili abk. Çok çok sevindim. ;)

15 gündür tatildeydik. San Jose civarında nüfusun büyük kısmı aşı olunca Covid bitmişti neredeyse. 2 milyonluk nüfusta günlük vaka sayısı tek haneli rakamlara inmişti. Biz de hem aşımızı olduğumuz için, hem de vakalar çok azaldığı için 1.5 sene sonunda kendimizi güvende hissedip tatil ayarladık. Tam da vaktinde gitmişiz. Şimdi delta versiyonu nedeniyle yine 100’ün üstüne çıktı.

Tatil öncesi 2-3 hafta hep sulama sistemleriyle uğraşarak geçti. Pek çok yere otomatik sulama çektim. Hatta yetişecek mi derken bayağı stres yapmışım sanırım, mideme vurdu. Neyse, %95’i yetişti, kalan ufak kısmı da komşumuz sulamayı önerdi. O kadar içimi rahatlattı ki. Haftasonuna doğru fırsat bulabilirsem gelişmeleri ekleyeceğim. Yukarıdaki mesajlara da detaylı yazacağım. :)

yardimcierhan
04-09-2021, 18:04
Yeniden merhaba sevgili gilan. Paylaşımlara devam etmenize çok sevindim. Feyzaldığım üyelerden birisiniz. Yaşamınızdaki olumlu gelişmeler çok sevindirici. Güzel haberlere hasret kaldık artık. Pandemi, iklim krizi, afetler derken. Sevgiler : ')

dongyul
05-09-2021, 11:33
Merhaba Gilan, bahçen harika görünüyor. Bez saksılara bayıldım ama sulama işi nasıl oluyor çok çabuk susuyor mu?

@alpha
06-09-2021, 11:36
Dev kabak bize dev bir balkabağı yapıyor. Sonbaharda süs olarak satılan balkabağını gömmüştüm, ondan çıktı sanırım. İri ve güzel görünüşlü ama saman gibi lezzetsiz bir tür. Biz de cadılar bayramı için süsleme yaparız. :p

720120

Ay çiçeğimiz açtı. En güzeli de ben fark etmeden çocuklar görüp bana gösterdiler. ;)

720123

720122

fotoğraftaki kabak çekirdeklik (çerezlik) kabak

gilan
14-02-2022, 21:59
Merhaba Gilan, bahçen harika görünüyor. Bez saksılara bayıldım ama sulama işi nasıl oluyor çok çabuk susuyor mu?

Normal saksıya göre çok daha fazla susuyor gibi gelmedi bana. Gerçi sadece soğan, patates, yer fıstığı dikmiştim, hepsi de nispeten az su istiyor.

Ben genel olarak memnun kaldım. Güneş, yağmur derken parçalanıp dağılır mı demiştim ama bir yaz ve bir kış sonrası hala taş gibiler. Birkaç seneyi çıkarıyorsa iyi zaten. Bu yaz için onlara da sulama çekmem lazım yalnız. Kaldırımın diğer yanında oldukları için biraz uğraştıracak...

gilan
14-02-2022, 22:11
Bence bu fotodaki köpek, benim bahçeme neler yapıyorsunuz, diyor.:D

Köpek kepçeyi kullanan ustanın köpeğiydi maalesef, bizim değil :) Biz de istiyoruz ama çoçuklar biraz büyüyüp sorumluluğunu almaya yardımcı olabilsinler diye bekliyoruz. Gerçi kendimi biliyorsam ondan önce tavuk alırım ben. :D

gilan
14-02-2022, 22:31
Hatırlar mısın bilmem, oğlum Amerika da okuyordu benim. Okul bitti, mastera başladı, o da az kaldı. Evlendi ve bugünlerde ev alma telaşındalar. Teklif verdikleri ev için bugün cevap alacağız, sabırsızlıkla cevabın gelmesini bekliyoruz. Oğlumun alacağı evinde yanında tam da seninki gibi hatta ölçüleri bile benzer bir yan bahçe var. Neden daracık bir bahçe yapmışlar, arka bahçeye araç sokmak İçin mi diye sordum dün. Aslında bu bahçeler köpek bahçesi olarak kullanılıyor, dedi. Köpeğe bir sopa falan atıyormuşsun köpekte o sopayı geri getiriyormuş, koşarak enerjisini harcıyormuş. İlginç geldi bana.
Benim niyetim orayı sebze bahçesine dönüştürmek en azından geçebilecek bir alam bıraktıktan sonraki kısmını. Ama ev ve bahçe duvarı arasında sebze yetişir mi diye düşünmeden duramıyorum. Arizona da zaten güneş fazla, neden olmasın diye kendimi avutuyorum.

Sevgili abk, aradan aylar geçti. Umarım bu arada ev alma işlemleri tamamlanmıştır. :) Bence de Arizona'da güneş eksiği olmaz. Hatta orada tüm gün güneş fazla bile gelebilir, korunaklı olması iyi bile olabilir. Yeni sezonda haberleri bekliyorum. ;)

Burada dar bir yan bahçe bırakmalarının nedeni inşaat kuralları gereği. Şehirden şehire değişiyor ama bizim bölgede arsa sınırından itibaren 1.5m (5 feet) boyunca herhangi bir şey inşaa etmek yasak. O nedenle bir tarafta evi 1.5m hizasına dayıyorlar. Diğer tarafta geçiş rahat olsun diye biraz daha geniş bir koridor bırakıyorlar.

Bir ara arı kovanı konusunu araştırmıştım, onu da çitten en az 3m (10 feet), komşu evlerden de en az 15m (50 feet) uzağa koymak gerekiyormuş. Tavuk daha rahat, çite yakın olabiliyor, komşu evden en az 6m uzak olması koşuluyla 6 tavuğa kadar izin var. Benim niyeti bozduğum belli oluyordur herhalde. :D Ama uzun vadeli planlar bunlar, henüz zaman var. :p

gilan
15-02-2022, 01:38
Yeni bir bahçe sezonu başlıyor. :)

Bu sene tohum işine girmeyeceğim demiştim ki, o yolun sonu nereye çıkıyor biliyorsunuz. :D

Bayağı da çok Türk kahvesi fincanımız varmış. :p

723642

gilan
15-02-2022, 02:21
Bu sene bahçede çok büyük değişikler olacak. Taa ilk evi aldığımız zaman bahçe planına bir süs havuzu koymuştum. Sonra “içine biz de girsek ne güzel olmaz mı? :)” diye şakalaşıyordum. Yıllardır bu plan bir türlü oturmadığı için bahçede pek çok şey belirsizlik halinde bekliyordu. Bu yaz 7 sene olacak, bahçeye diktiğim kalıcı süs bitkilerinin sayısı hala iki elin parmaklarını geçmez. Neyse ki meyve ağaçları ve sebze yatakları konusunda beklememişiz. Ahşap veranda eklesek mi eklemesek mi kararı da aynı şekilde bekliyordu çünkü veranda gelirse arka bahçeye büyük alet giremez, ciddi bir şey inşa edemeyiz.

Pandemi zamanı eve kapanınca en sonunda kararı verdik ve ufak bir havuz eklemeye karar verdik. 2020 Aralık ayında kontratı imzaladık ama aynen bizim gibi pandemi zamanı havuz yapmaya karar veren çok fazla kişi varmış maalesef. :o İnşaat firması aşırı yoğun, işler inanılmaz yavaş ilerliyor. Bir seneyi geçti, şu an geldiğimiz noktada bahçede çamurlu bir çukurumuz var. Gerçi bir kısmını bekliyorduk. Kontrat yapmadan yorumları okuduğumda herkes “çok yoğunlar, iletişim çok problemli, projeler çok uzun sürüyor ama sonuçtan çok memnun olduk” diyordu. Biz de “herkes sonuçtan memnun madem, arada katlanırız” diye biraz bile bile girdik bu yola. Tabii benim “uzun sürmek”ten kastım 9 ay falandı, bu daha ziyade 18 ay olacak gibi. :p

Gecikmenin birkaç ayından da ben sorumluyum. Birkaç sefer plan değiştirdim. İlk önce doğal kıvrımlı bir şekil istedim, sonra çocuk güvenliği + su tasarrufu + bakım kolaylığı için üstü kapatılabilsin diye düşündük ve dikdörtgene razı oldum. Sonra dikdörtgen görünümünü nasıl yumuşatabiliriz diye bir şeyler ekledim çıkardım. En son pompaları ve motorları nereye koyacağımızı değiştirdik. Şu an bir buçuk aydır en son plan belediyeden onay bekliyor. Bahçenin yarısı havuz çukuru nedeniyle, geri kalanı da havuza giden su, gaz, elektrik boruları nedeniyle kazık durumda. Plan onaylandıktan sonra teftiş yapılacağı için de henüz boruların üstü kapatılamıyor.

Baharda bitse de yazın bahçenin geri kalanıyla uğraşsak diyorum ama bakalım ne olacak… Fotoğraf ekleyeceğim. Geleceği düşünmek heyecanlı. ;)

alperfect
30-03-2022, 17:06
Ah sevgili gilan dönmüşsünüz ne de iyiolmuş. Aslında hepimizde bir yavaşlama var ben de uzun zamandır o kadar az giriyorum ki siteye bugün kendi bahçeme bir şeyler yazmak için bahçemi arıyordum ( o kadar yani kendi sayfamı bulamadım. Ama artık yazacağım, bu yaz ağaçlar net yazı olacak) sizn bahçenizi gördüm en son okuduğum mesajdan bugüne kadar merakla hevesle okudum kızınız büyümüş oğlınız olmuş maşallah diyorum ikisine de ve tekrar hoşgeldiniz.

abk
14-04-2024, 23:09
Sevgili abk, aradan aylar geçti. Umarım bu arada ev alma işlemleri tamamlanmıştır. :) Bence de Arizona'da güneş eksiği olmaz. Hatta orada tüm gün güneş fazla bile gelebilir, korunaklı olması iyi bile olabilir. Yeni sezonda haberleri bekliyorum. ;)
. :p

Ve bu kez aradan yıllar geçti. ☺ Evi aldık. Küçük bir arka bahçe var. Sadece taştan oluşuyor tek bir bitki bile yok. Çocuklarda yıllardır boş bıraktılar. Gel zamanları yok hemde bahçeye ilgileri yok. 4 ay önce yanlarına geldim bende. Çöl gibi bahçeye çiçeklik yapıyoruz. Çok fazla çiçek ekme şansımız yok zaten sadece biraz renklensin istedim. Bu haftasonu çiçekler aldık. Aslında çalı tipi bitkiler, berberis türleri falan düşünmüştüm ama ben yokken kimse ilgilenmeyecek diye tahmin ediyorum. Bir k çiçek ekip denem yapıp ona göre başka ilaveler de yaparız zamanla.
Geçen zaman içinde tavuk yetiştirmeye başladın mı merak ediyorum. Zaman bulduğumda tüm paylaşımlarını okuyacağım.☺