PDA

View Full Version : gilan / Bahçe (San Jose, Kaliforniya / ABD)

Sayfalar : 1 [2] 3

abk
11-04-2016, 19:55
Yukarıdaki fotografların paylaşımı en çok bana yardımcı oldu. Geçen yaz sonundan beri evimin kapısını ne renk boyasam diye karar vermeye çalışıyordum. Şu anda koyu kahverengi. Turkuazlar, morlar, canlı sarılar, çimen yeşilleri, renklerle geometrik desenler, çiçek resimleri... bir sürü olasılık... Yukarıdaki paylaşımı görünce ne istediğimden emin oldum. Canlı bir kırmızıya boyayacağım. :)

YeniGine
12-04-2016, 00:27
Sevgili gilan, ben de diyeceğim ki kırmızı-sarı-turuncu, ama sen yine mor ve turkuaz diyeceksin. İnanıyorum ki ne olursa olsun, sen en güzelini başaracaksın. Gönlüne göre, rastgelsin inşallah...

gilan
13-04-2016, 01:40
Tam da beklendiği üzere herkesin zevki farklı çıktı. :p
Ama böylece en azından herkes kendi balkonunda, bahçesinde hangi renge ağırlık vermek istediğini bulmuş olabilir. :D

Yukarıdaki fotografların paylaşımı en çok bana yardımcı oldu. Geçen yaz sonundan beri evimin kapısını ne renk boyasam diye karar vermeye çalışıyordum. Şu anda koyu kahverengi. Turkuazlar, morlar, canlı sarılar, çimen yeşilleri, renklerle geometrik desenler, çiçek resimleri... bir sürü olasılık... Yukarıdaki paylaşımı görünce ne istediğimden emin oldum. Canlı bir kırmızıya boyayacağım. :)

Süper fikir! :)
Ben de evin giriş kapısı konusunda kararsızım. (Hangi konuda kararsız değilim ki! :o)

Bazen koyu kırmızı/bordo düşünüyorum:
https://www.pinterest.com/pin/114630752990896018/
https://www.pinterest.com/pin/124271270944735563/

Bazen de aklım yine açık mavi/turkuaza kayıyor:
https://www.pinterest.com/pin/346143921334078679/
https://www.pinterest.com/pin/402861129149639004/
Çok güzel ama bence kırmızıdan bile iddialı. Evin bunu kaldırabilmesi lazım.

Neyse, daha ona zaman var... :rolleyes:

putko
13-04-2016, 08:46
Kırmızı kapılarda pek güzelmiş :)

abk
13-04-2016, 20:59
Sayın putko'ya katılıyor ve uc kurus fazla olsun illa kirmizi olsun, diyorum. :)

gilan
15-04-2016, 23:46
Yarın sebze fidelerimizi almaya gideceğiz. Çok heyecanlıyım. ;)

Yakındaki çiçekçilerden biri getirdiği domates fidelerinin listesini yayınlamış. Tam 92 çeşit domates fidesi satıyor! :eek:
http://yamagamis.com/pdf/2016_Tomato_List_and_Suggestions.pdf

Yarın bir de Kaliforniya Üniversitesi'nin bir programı olan ”Usta Bahçevanlar” (Master gardeners) üyelerinin düzenlediği ”22. geleneksel ilkbahar bahçe pazarı” var. En uygun fiyata en çeşitli organik fideler orada bulunuyormuş. İlk defa gideceğiz. :rolleyes:

YeniGine
16-04-2016, 00:12
:) Ben de şimdi nasıl heyecanlandım sevgili gilan, sana sabah olmaz artık. Harika bir duygudur. Rastgelsin inşallah!..

gilan
23-04-2016, 06:11
Ön bahçedeki güller açtı. :)
Çok iriler, her biri 2 avucumu doldurur.

607350

607351

Pembenin altından aşısız dalları büyüdü, ben de meraktan kesmedim. Anacı da bayağı güzelmiş aslında.

607352

Beyaz olanda her çiçekte ufak bir pembe çizgi var. Çok tatlı. :)

607353

607354

gilan
23-04-2016, 06:13
Bu da arka bahçenin gülü. Yoğun kokulu, burnu dayamaya gerek kalmıyor, çevreye yayılıyor. En çok böyle gülleri seviyorum. :) Limoni bir kokusu var.

607355

607356

gilan
23-04-2016, 06:15
Meyve salatası meyvelerini büyütüyor. :)

Beyaz şeftaliler:

607357

Nektarinler:

607358

Erikler:

607359

Sarı şeftaliler:

607360

4 aşılı elma ağacında da her tür meyve tuttu. ;)

607361

gilan
23-04-2016, 06:21
Turplar hasata hazır. 5 Mart'ta ekmiştim, 20 Nisan gibi hazır oldular. Paketinde 28 gün yazıyordu ama bir buçuk ay da fena değil bence. :cool:

Dış taraftakileri sanırım salyangozlar kemirdi. Organik salyangoz ilacı koyunca gerisini kurtardım.

607362

607363

607364

gilan
23-04-2016, 06:26
Organik salyangoz ilacı. Aktif maddesi demir fosfat.

607365

gilan
23-04-2016, 06:32
Geçen haftasonu yapımarketten indirim kuponum olmasına dayanarak biraz şımardım. :)
İşte bahçenin yeni üyeleri. ;)

Kokusuna bayıldığım mor petunyalar. Bakalım burada da yazın ortasında ”Bizden bu kadar” deyip gidecekler mi... :rolleyes:

607367

Petunyadan çok daha dayanıklı olduğu için çok sevdiğim calibrochalar. Askılı saksılara birebir.

607368

Hiç aklımda olmadığı halde rengine takılıp bırakamadığım dahlia. :)

607369

Aslanağzı.

607370

gilan
23-04-2016, 06:34
Papatyaları çok seviyorum. ;)

Leucanthemum:

607372

Chrysanthemum paludosum:

607373

gilan
23-04-2016, 06:36
Çuf çuf çuf :)
İçi de sebze bahçesi için kadife dolu. :p

607374

607375

Bodur kozmoslar ömre bedel. ;)

607376

gilan
23-04-2016, 06:39
Bendeki yüz bin tane fideye ek olarak 6 çeşit domates, 5 çeşit de biber daha aldık. :)
92 çeşit domates satıldığını düşünürsek bence iyi bile tuttum kendimi. :D Seneye tohum ekme işini abartmamayı umuyorum. Böylece aynı türden 30 tane fidem olacağına daha çok çeşit deneyebilirim. :rolleyes:

607377

607378

gilan
23-04-2016, 06:46
Calendula flashback (aynısefa) çok başarılı. Devamlı çok güzel açıyor.

607379

Digitalis de çok güzel ama devamlı devrilme tehlikesi yaşıyor. En büyük dalın dışındakiler kendi ağırlığını taşımakta zorlanıyor.

607381

607380

Yere yatan dallarını bu gibi aparatlarla destekliyorum.

607382

gilan
23-04-2016, 06:48
Mor salkımlı çardak iyice orman oldu. :p Yağmurlu bir havadan...

607383

Pervane yasemin patladı patlayacak... :)

607384

Arkası yarın (umarım :rolleyes:).

abk
23-04-2016, 08:54
Digitalis de çok güzel ama devamlı devrilme tehlikesi yaşıyor. En büyük dalın dışındakiler kendi ağırlığını taşımakta zorlanıyor.

607381

607380
Yere yatan dallarını bu gibi aparatlarla destekliyorum.

607382
Bu aparat gercekten cok ise yarayacak gibi duruyor. Yüksekliği ne kadar?

Domates, biber fidelerinin sayısını gördükçe, gilan arka bahceyi tumden bozup sebze bahcesine dönüştürecek diye endişeleniyorum. ;)

günebakan
23-04-2016, 09:44
Hastalık bu işte gilan bir sürü fide varken kendini durduramıyarak bir tane iki tane daha almak:) mor salkımlı köşeye bayıldım çok rahatlatıcı görünüyor hani bazen kafanı dinlemek istersin ya işte orası tam o köşe gibi görünüyor:)

Sevgi Durul
23-04-2016, 10:28
Gilan'cım, mor petunyalar tam gilan rengi.:) Birden bu (http://www.agaclar.net/forum/1210412-post201.htm) fotoğraftaki morlar aklıma geldi.:) Mor renkli çiçekleri ben de çok beğeniyorum.:cool:

Aslan ağızları çok değişikmiş, katmerli aynısafaları da çok beğendim. Keşke tohumlarını alıp tohum paylaşım etkinliğine katılabilme imkânın olsaydı. Baş talepçi ben olurdum.:rolleyes:

Bahçede çalışıp yorulduğunda mor salkımın altında içilen bir bardak çay bütün yorgunluğunu alır, diyorum.:)

Daha bol fotoğraf lütfen. Çok uzaklarda bir kıtanın ve iklimin güzel bahçesini, iyi ki bizlerle paylaştın. Teşekkürler... Sevgiler...

gilan
25-04-2016, 06:03
Gilan'cım, mor petunyalar tam gilan rengi.
Birden bu (http://www.agaclar.net/forum/1210412-post201.htm) fotoğraftaki morlar aklıma geldi. Mor renkli çiçekleri ben de çok beğeniyorum.

Gerçekten de öyle. :) Dikkatinden kaçmamış sevgili SDurul. :)
Lisianthus fideleri çıksın, onlara da kesin yer ayıracağım. Mor olanlarına tabii. ;)

katmerli aynısafaları da çok beğendim. Keşke tohumlarını alıp tohum paylaşım etkinliğine katılabilme imkânın olsaydı. Baş talepçi ben olurdum.:rolleyes:

Not edildi. ;)
Gerçekten de çok güzel bir çiçek.

607884

Bahçede çalışıp yorulduğunda mor salkımın altında içilen bir bardak çay bütün yorgunluğunu alır, diyorum.

Daha bol fotoğraf lütfen. Çok uzaklarda bir kıtanın ve iklimin güzel bahçesini, iyi ki bizlerle paylaştın. Teşekkürler... Sevgiler...

Aslında sonsuz fotoğraf çekiyorum ama her zaman düzenli ekleyecek fırsat bulamayabiliyorum. Bazen hayat çok yoğun diye şikayet ediyorum. Ama sonra da boş olmasından iyidir diyorum. :rolleyes:
Daha bol eklemeye çalışırım. :)

gilan
25-04-2016, 06:17
Hastalık bu işte gilan bir sürü fide varken kendini durduramıyarak bir tane iki tane daha almak:) mor salkımlı köşeye bayıldım çok rahatlatıcı görünüyor hani bazen kafanı dinlemek istersin ya işte orası tam o köşe gibi görünüyor

Evet, keyifli bir yer oldu gerçekten de sevgili günebakan. :)
Mor salkımlı köşenin görüş açısı da çok geniş. Bahçe L şeklinde, orası da tam köşeden L'nin her iki kanadına da hakim tek yer. :)

Bu aparat gercekten cok ise yarayacak gibi duruyor. Yüksekliği ne kadar?

80 cm kadar. Ama tabii bir kısmı toprağa saplandığı için yukarıda kalan kısmı daha az.

Domates, biber fidelerinin sayısını gördükçe, gilan arka bahceyi tumden bozup sebze bahcesine dönüştürecek diye endişeleniyorum. ;)

Endişende haklı çıktın. :D Tam olarak öyle oldu. Ama sadece bu senelik. Yüz bin tane fide olunca bulduğum her yere diktim. :) Dedim ne de olsa tek yıllıklar, seneye yoklar. :p

607885

Adalet Yağcı
25-04-2016, 23:33
Sanırım 1 saatten fazladır sayfana takılıp kaldım Gilan :)
Yani, nasıl anlatayım bilmem, ansiklopedik bir bahçe oldu burası, ne öğrenmek istiyorsan bu bahçede, ne görmek istiyorsan bu bahçede.
Ha.. fotoğrafların güzelliği ise ayrı bir konu ama en çok o güzel ifadelerinle bahçenin heyecanını paylaşmanı seviyorum :)

Unutmadan yazayım, oyumu kırmızı şemsiyeden yana kullanıyorum her ne kadar karşı olsan da :D
Ben kırmızı mor ile yan yana çok severim, Kırmızı şemsiyenin altına mor sandalyeleri koy, yanına birkaç aksesuar yerleştir, gör bak nasıl güzel görünecekler :cool:

Yahu teee üç senedir sakladın mı sen o tohumları, bir de çimlendirdin ha...
E sen yeşil parmak da değil, yeşil ellisin o zaman :D
Çılgın Akşam sefalarını çok beğeneceksin, akşamüzerleri müthiş güzel kokarlar.

Bak daha birkaç konuya değinecektim ama bu kadar çok sayfa gezince unuttum işte, şimdi yeniden sayfalara dönmeyeyim, geç oldu, bir ara neleri kaçırdığıma bakarım yine.
Sana bol bereketli bir sezon ve kolaylıklar diliyorum.
Sevgilerimle...

YeniGine
25-04-2016, 23:34
Ne desem, ne desem; valla sevgili gilan herşey o kadar güzel gidiyor ki, o kadar güzel ki maşallah, maşallah, zevkle, merakla izliyorum bahçeni... Gönlüne, emeklerine sağlık.

O çuf çuf öyle mi satılıyor acaba merak ettim...

gilan
26-04-2016, 20:41
Ne desem, ne desem; valla sevgili gilan herşey o kadar güzel gidiyor ki, o kadar güzel ki maşallah, maşallah, zevkle, merakla izliyorum bahçeni... Gönlüne, emeklerine sağlık.

O çuf çuf öyle mi satılıyor acaba merak ettim...

Çok sağol YeniGine. :)
Çuf çuf öyle satılmıyor. :) Burada Costco diye bir market var. Türkiye'deki Metro gibi, üyelikle giriliyor, pek çok şeyi toptan satıyor. Ama en güzel özelliği hem ürünleri çok kaliteli, hem de fiyatı çok uygun. Mesela kutu kola alacaksan kasayla alman gerekiyor ama kasa fiyatı dışarıdan alacağın 4-5 tanesinin fiyatıyla aynı. Aynı şekilde sebze meyveleri de çok lezzetli ama soğanı patatesi çuvalla satıyor. Diğer pek çok meyve de en aşağı 4-5 kiloluk paketlerde. Hal böyle olunca tüketebileceğimiz ya da beklerse bozulmayacak her şeyi oradan alıyoruz.

İşte geçen Costco'ya gittiğimde sezonluk bahçe eşyaları getirmişti. Bu çuf çufu görünce bırakamadım. Turkuaz ya! ;) Bir de renklerden başka tam bir noktalı desen hastasıyımdır. Hem turkuaz hem de noktalı olunca, fiyatı da uygunken almamak olmazdı. Dedim bahçede ileri geri bir şeyler taşırız. Olmadı da minik kızım oynar. :)

Aslında sanırım bir numaralı kullanım amacı bahçede çalışırken, mesela sebze yataklarında iş yaparken, üzerine oturmak şeklinde. O nedenle noktalı kısmı sert sünger, ve de üstünde içecek koyma yeri var. Çekmek için ipi var. İçinde de küçük ayrı bir sepeti var. Sünger kısmını çıkarıp yerde iş yaparken dizinin altına da koyabiliyorsun. Kullanışlı bir şey.

Geçen gün fideleri ön taraftan arka bahçeye taşımak için kullanmıştım. O yüzden öyle çiçek yüklüydü. :p

608367 608368

gilan
26-04-2016, 20:47
Sanırım 1 saatten fazladır sayfana takılıp kaldım Gilan
Yani, nasıl anlatayım bilmem, ansiklopedik bir bahçe oldu burası, ne öğrenmek istiyorsan bu bahçede, ne görmek istiyorsan bu bahçede.
Ha.. fotoğrafların güzelliği ise ayrı bir konu ama en çok o güzel ifadelerinle bahçenin heyecanını paylaşmanı seviyorum :)

Unutmadan yazayım, oyumu kırmızı şemsiyeden yana kullanıyorum her ne kadar karşı olsan da :D
Ben kırmızı mor ile yan yana çok severim, Kırmızı şemsiyenin altına mor sandalyeleri koy, yanına birkaç aksesuar yerleştir, gör bak nasıl güzel görünecekler :cool:

Yahu teee üç senedir sakladın mı sen o tohumları, bir de çimlendirdin ha...
E sen yeşil parmak da değil, yeşil ellisin o zaman :D
Çılgın Akşam sefalarını çok beğeneceksin, akşamüzerleri müthiş güzel kokarlar.

Bak daha birkaç konuya değinecektim ama bu kadar çok sayfa gezince unuttum işte, şimdi yeniden sayfalara dönmeyeyim, geç oldu, bir ara neleri kaçırdığıma bakarım yine.
Sana bol bereketli bir sezon ve kolaylıklar diliyorum.
Sevgilerimle...

Sen sağ ol ve hep var ol Adalet Ablacım. :)

Şemsiye o mu olsun bu mu olsun derken kaldık öyle. Ben de mevsim geçmeden sebzelerle uğraşmaya dalınca ilgilenemedim. O konuya döneceğiz şimdi tekrar. :)

Çılgın akşam sefaları çok güzel çimlendi. Yere ektiklerimden şu ana kadar 8 tane çıktı. Büyürlerse yeter de artar bile. Bardağa ektiğim ikisinden de biri çıktı, çok güzel büyüdü. Çiçeklerini görürüz sanırım. Sana dünyanın öbür ucundan el sallarlar. :D

608369 608370

abk
26-04-2016, 21:01
Çok sağol YeniGine. :)
Çuf çuf öyle satılmıyor. :)
Aslında sanırım bir numaralı kullanım amacı bahçede çalışırken, mesela sebze yataklarında iş yaparken, üzerine oturmak şeklinde. O nedenle noktalı kısmı sert sünger, ve de üstünde içecek koyma yeri var. Çekmek için ipi var. İçinde de küçük ayrı bir sepeti var. Sünger kısmını çıkarıp yerde iş yaparken dizinin altına da koyabiliyorsun. Kullanışlı bir şey.
Geçen gün fideleri ön taraftan arka bahçeye taşımak için kullanmıştım. O yüzden öyle çiçek yüklüydü. :p
608367 608368
Dikdortgen seklinde kesilmis iki tahta parçasının uzerine daha genis bir tahta çakariz ve en fazla bir, birbucuk karış yüksekliğinde olan adına oturak dedigimiz, bahçede is yaparken veya eski toprak ocaklarda yemek yaparken oturmak icin bir nevi alcak sandalye kullanırız biz. Ya da eskiden, benim çocukluğumda kullanilirdi. Bir cok evin bahçesinde hala kullanılır.

Gecen hafta sonu bahçede cok yorulmusken, anneme, koyde bana oturak yapacak birileri var mı, diye sordum. :) Nereden bileyim birilerinin okyanus otesindeki gavur memleketinde plastikden oturak yapıp, hatta altına tekerlek ustune minder, icine sepet koyduğunu. :)

gilan
26-04-2016, 21:41
Gecen hafta sonu bahçede cok yorulmusken, anneme, koyde bana oturak yapacak birileri var mı, diye sordum. :)

Yakın olsak ben yapardım. :p
Bizim köyde sekmen ya da kütmen de derler ona. :)

Adalet Yağcı
26-04-2016, 22:56
gilan'cığım, sana iki uzmanlık sorusu geliyor, bilsen bilsen sen bilirsin :)

1-Bu Acerlerin ikisi de aynı tür mü?
2-İsimlerini biliyor musun?
Bu kadar.. :)

608394

608395

putko
26-04-2016, 23:10
gilan'cığım, sana iki uzmanlık sorusu geliyor, bilsen bilsen sen bilirsin :)

1-Bu Acerlerin ikisi de aynı tür mü?
2-İsimlerini biliyor musun?
Bu kadar.. :)

608394

608395

Merhaba Sn. Adalet hanım,
Sn. gilan'dan önce ben yazayım. O gelince düzeltir. Üstteki tür butterfly'a benziyor. Alttakindede öyle yapraklar var ama farklı olan yaprakları tanıyamadım. Ağacı o kadar iyi bilmiyorum. Bende çelikleri var ve yeni yapraklar ona benziyor. Zaten bildiğim kadarı ile butterfly'lar bu formlarını çoğu acerlar gibi değişiklik gösterip sonradan kazanıyolar.

Sn. gilan bilir mi bilemem ama Sn. Sagol, ve Sn. caglarxx'in bileceğinden eminim. Bunlar benim tanıdığım kullanıcılar. Aslında bonsai başlıklarının altında acer palmatum başlığında sorsanız kesin bir cevap alırsınız.

Sn. gilan'ın başlığında muhabbet güzel oluyor (hem yazması, hem okuması, çenem açıldı).

Düzeltme: Aşağıdaki internet sitesinde sizin ikinci resminizde ki ağaca butterfly'dan başka benzeyen tek ağaç bu. Ama türkiye'de bulma ihtimaliniz nedir bilemiyorum. Ankara'da butterfly çok daha yaygın.

http://www.mendocinomaples.com/acer-palmatum/sojo-no-mai

gilan
27-04-2016, 20:37
Ben kesinlikle Acer uzmanı değilim. Amatör bir hayranıyım sadece. :)

Bana ikisi aynı tür gibi geldi. Alttakinin değişik yaprakları alacalı türlerde olan doğal varyasyon bence. Yaprak yapıları, kenar tırtıkları, yaprakların bölünme derinlikleri falan hep aynı.

Sn putko'nun adaylarına ek olarak bence bir de Acer palmatum 'Beni Schichihenge' olabilir. Çok nadir bir tür değil, ama süper yaygın da değil. Türkiye'de bulunabilirliği nasıldır bilemiyorum.

Bu arada sn putko linkini verdiğiniz Mendocino Maples'tan 2 sene önce burada bir arkadaşım 3 tane Acer getirtmişti. Biri bulması zor olan Shindeshojo. Şimdi sizin linki görünce aklıma geldi. :) Sıra onlara gelince ben de buradan sipariş verebilirim. Ya da bir haftasonu gezisi yapılabilir. Arabayla 4-5 saat mesafedeymiş.

Adalet Yağcı
27-04-2016, 21:06
Merhaba sayın putko, ilgilendiğiniz için teşekkür ederim, böylece tanışmış da olduk :)

Yurt dışından getirtme imkanım yok ne yazık ki, Türkiye'de bulabilirsem ne alâ.
Aslında son bir aydır gözümün önünden gitmeyen bu bitkinin Sakarya botanik isimli firmada olduğunu biliyorum, kendileri ile birkaç kez yazıştım lâkin kesinlikle kargo ile gönderimiz yoktur deyip konuyu kapattı.
Ayrıca elindeki fidanlar oldukça büyükmüş, ben ise 30-40 cm. olsun elimde büyüsün istiyorum.

Adalet Yağcı
27-04-2016, 21:08
Sevgili gilan'cığım, sn. putko'nun ve senin verdiğin isimlere göre bir araştırma yapayım bakalım beni nerelere götürecek :)
Teşekkür ederim canım.

putko
27-04-2016, 23:28
Sn. Adalet hanım,
Ankara'da karşıkaya fidanlıklarında butterfly sık bulunan bir tür sayılır. Sn. Gilan'ın bahsettiği tür, orange dream, coral bark, full moon maple gibi acer palmatumlara bir bakın isterseniz.

Kendi Acer palmatum fireglow türümde ki ağacımı havai köklendirme ile çoğaltmayı deniyorum şuan. Kök tutarlarsa, size bu türden verebilirim, ama kalem kalınlığında ve ancak sizin dediğiniz boylarda olur :) Ama pek umut vermekde istemem çünkü bu sene hala bitki öldürmemiş olmamla övünüyorum. Pek bilgili sayılmam.

Sakarya botanik benimde yolum istanbula düşerse uğramayı düşündüğüm bir yer. Uğrayacak olursam, size haber veririm. Benim ailem adana'da yaşıyor, yazları mersin'de geçiyor. Belki yardımcı olabilirim lojistik konusunda (eğer aceleniz yoksa).
Bir diğer konuda, akçaağaçların adana'da yaşamadıklarını düşünüyorum. Hiç görmedim sanırım, fidanlıklarında bile bulamadım. Mersinde olur mu bilmem.

Adalet Yağcı
29-04-2016, 00:16
Çok teşekkürler sayın putko, çok duygulandım.
Siz fireglow'a dokunmayın, kendi çabalarınızla yetiştirdiğiniz bitkiler hazır aldıklarınızdan daha değerlidir.

Acer'lerin sıcak iklimi sevmediklerini biliyorum, Kuzey'e bakan bir balkonum var, belki orada mutlu edebilirim kendilerini :)

gilan
29-04-2016, 06:10
Bugün işten eve gelirken bir seraya uğradım. Her şeyde aklım kaldı. Sizinle de paylaşmak istedim.

Keşke bu heucheraları kapıp isteyen herkese getirebilsem...

608782

608783

Yaprak güzellerinin de renk konusunda heucheralardan geri kalır hali yok.

608785

gilan
29-04-2016, 06:21
Şimdiye kadar gördüğüm en büyük yapraklı hosta. Fotoğraftan çok belli olmuyor ama yandaki saksılara bakarak anlaşılabilir.

608786

Chrysanthemum parthenium aureum
Altın yapraklı gümüş düğmesi

608787

Buna bahçede yer vermem lazım. Yaprakları muhteşem. Çiçekleri de ayrıca hoş.
Spiraea magic carpet

608788

608789

gilan
29-04-2016, 06:24
Bir siyah, bir altın sambucus:

608790

Bodur Osmanlı çimi

608791

Siyah çim ve kırmızı çim:

608792

Mavi çim ve diğerleri:

608793

gilan
29-04-2016, 06:27
Sukulentler:

608794

Asterin rengine bittim. :)

608795

Bodur zinnialar. Ben ektiğim tohumların da böyle çıkacağını sanıyordum, meğer onlar uzun türüymüş. :p

608796

gilan
29-04-2016, 06:29
Clematisler:

608797

608798

608799

gilan
29-04-2016, 06:30
Son olarak da Acerler...

608800

Serayı toptan alıp bahçeye taşımak istedim. :)

putko
29-04-2016, 07:09
Ben de acaba seramı açsam, kimse satın almasa ben oyalanırım diyorum. Malum bahçe teras bir yere kadar bitki alıyor.

tarla kuşu
29-04-2016, 09:18
Ne kadar çok seçenek var sevgili gilan. Hem çok güzel , hem de çok kötü. Ben böyle bir yerde kendimle mücadele etmek zorunda kalırdım... :)

Mücevher Çalısı
29-04-2016, 12:03
Her şey yerinde güzel Sevgili Gilan;) Seralar bize sunulmuş bitki satış dükkanı sonuçta, ne kadar cazibeli olsa da biz beğendiğimiz, bize yakışacağını düşündüğümüz ve en sonunda bize uygun olan ürünü alırız. Dükkan vitrininin albenisi de daim olsun;)

Sevgilerimle...

abk
29-04-2016, 12:19
Keşke bu heucheraları kapıp isteyen herkese getirebilsem...

608785

Keşke... Ben çok isterdim.
Senin sera gezilerini anlatımına bayılıyorum. Sambucus'u araştırıyordum tam, senin paylaşımını gördüm. Ama hakkında pek bilgi bulamadım.

nuaymu
29-04-2016, 12:53
Nasıl alıntılayıp cevap yazılır, henüz bilmiyorum ama heuchera deyince, hele görünce... içim cızz etti gene. Dört kez tohumdan yetiştirmeye çalışmıştım, yaprak biçimlerini çok seviyorum, dördünde de hüsrana uğradım. Vaz mı geçtim? Hayır. Gene deneyeceğim:)

gilan
29-04-2016, 17:55
Nasıl alıntılayıp cevap yazılır, henüz bilmiyorum ama heuchera deyince, hele görünce... içim cızz etti gene. Dört kez tohumdan yetiştirmeye çalışmıştım, yaprak biçimlerini çok seviyorum, dördünde de hüsrana uğradım. Vaz mı geçtim? Hayır. Gene deneyeceğim:)

Alıntı yapmak istediğiniz mesajın en altındaki ”Alıntıla” tuşuna basarsanız yeni mesajınızın başına otomatik olarak bir grup yazı koyar. O kısma hiç dokunmayıp siz altına kendi mesajınızı ekleyin. İsterseniz cevabınızı göndermeden önce nasıl görüneceğini ”Ön İzleme Yap” tuşuyla görebilirsiniz.

Yeşiller hadi tohumla yetişiyor da, bu renkli heucheralar hibrit maalesef. Kökten ayırmayla üretiliyor. :o

gilan
29-04-2016, 18:05
Ne kadar çok seçenek var sevgili gilan. Hem çok güzel , hem de çok kötü. Ben böyle bir yerde kendimle mücadele etmek zorunda kalırdım... :)

İnanın yüzde birini falan fotoğrafladım. Benim gibi dünyanın en kararsız insanı için çok zor. Bir gün, o mu bu mu derken ortadan yarılacağım. :D

Keşke... Ben çok isterdim.
Senin sera gezilerini anlatımına bayılıyorum. Sambucus'u araştırıyordum tam, senin paylaşımını gördüm. Ama hakkında pek bilgi bulamadım.

Benim bu müneccimlik konusu baya ilerlerdi. :p
Ama benim de detaylı bilgim yok. Sağda solda görünce hoşuma gidiyor sadece. Ama şu an için bahçede öncelikli düşündüklerimden değil. Zamanla bakalım...

Her şey yerinde güzel Sevgili Gilan;) Seralar bize sunulmuş bitki satış dükkanı sonuçta, ne kadar cazibeli olsa da biz beğendiğimiz, bize yakışacağını düşündüğümüz ve en sonunda bize uygun olan ürünü alırız. Dükkan vitrininin albenisi de daim olsun;)

Sevgilerimle...

Öyle tabii... Neyse şimdilik ”sıra bunlarda değil” diyerek kendimi frenliyorum. Pergolalı çardak ve havuz konusundaki kararımı henüz veremediğim için bahçenin planı oturmadı. Ama ana planı oturttuktan sonra bakalım ne olacak. :o

nuaymu
29-04-2016, 18:44
Alıntı yapmak istediğiniz mesajın en altındaki ”Alıntıla” tuşuna basarsanız yeni mesajınızın başına otomatik olarak bir grup yazı koyar. O kısma hiç dokunmayıp siz altına kendi mesajınızı ekleyin. İsterseniz cevabınızı göndermeden önce nasıl görüneceğini ”Ön İzleme Yap” tuşuyla görebilirsiniz.

Yeşiller hadi tohumla yetişiyor da, bu renkli heucheralar hibrit maalesef. Kökten ayırmayla üretiliyor. :o

Teşekkür ederim:rolleyes: Bitki halinde edinmeye bakacağız demek ki.

abk
29-04-2016, 21:12
...ama heuchera deyince, hele görünce... içim cızz etti gene. Dört kez tohumdan yetiştirmeye çalışmıştım, yaprak biçimlerini çok seviyorum, dördünde de hüsrana uğradım. Vaz mı geçtim? Hayır. Gene deneyeceğim:)

Son yıllarda her yil bir kac kez deniyorum ben de. Bir tanecik bari cimlense ya.:( Bir tek ben beceremiyorum sanıyordum, demek ki yalniz degilmisim. Bu yil ektiklerim de olmadi. Kalan tohumlarla bir kez daha deneyeceğim ve bu son olacak. Ben umudumu kestim.
Renkli yapraklilarin hibrit oldugunu ve tohumdan cogalmadigini bilmiyordum. Oysa tohumlar satılıyor yurtdisi internet sitelerinde. Elimdeki tohumları cimlendirmeyi becerebilseydim, yurtdisindan tohum getirtecektim.

gilan
30-04-2016, 05:31
Sonunda bir fırsat buldum. Sizleri sebze bahçemizle tanıştırmak istiyorum. ;)
Henüz yüzde yüz tamamlanmadı ama çok yol kat ettik. :)

608958

4 tanesi 90 x 180 boyutlarında. Çitin hemen yanındaki ise 60 x 240. Onu daha dar tuttuk çünkü sadece tek yönden erişilecek.

Malzeme: Redwood ağacı (Sequoia sempervirens) (sahil sekoyası)
Hiçbir koruyucu malzeme uygulanmadı. Redwood ve sedir ağaçları çürümeye doğal olarak dirençli oluyor. Dış mekanda toprakla temas halinde 20 sene, temassız ise 50 sene ömür biçiliyor. (Kaynak (http://ir.library.oregonstate.edu/xmlui/bitstream/handle/1957/8244/?sequence=1)) Bu şekilde toprakla iç içe durumda da bir 15 sene gider diye düşünüyorum. :)

gilan
30-04-2016, 05:34
Fotoğraflarla sıfırdan yapılış hikayesi...
Benzer bir proje yapacak olanlara faydalı olabilir.

Kaliforniya'da şansımıza redwood kerestesi oldukça yaygın.
İlk olarak yapı marketten keresteleri seçtik. Kerestenin pek çok kalitesi varmış ama yaygın olarak 2 kalite bulunuyor. Düşük kalite olanı ağacın kabuk kısmına yakın yerden kesiliyormuş, yüksek kalite ise ağacın merkezindenmiş. Merkez tahtaları böceklere ve çürümeye daha dayanıklıymış. O nedenle onu tercih ettik.

Gönyesine bakıp eğri olanları eleyelim, fazla budaklıları, kenarı çatlakları almayalım derken bütün desteyi elden geçirdik.

608959

Alışveriş arabamıza yükledik.

608960

İhtiyacımız olan boyutlarda kestirdik. Hepsini yamuk yumuk kestiler, sonradan bize bayağı iş çikardılar. :mad: Tarih öncesinden kalma bir hızarları var. Ankara'da Bauhaus'ta tahta kestirdiğim anları mumla aradım.

608961

Bu sefer kesilmiş hallerini yükledik.

608962

Bagaja yerleştiler. Bu kadarı sadece 2 sebze yatağına yeterli. Arabaya sığması için 3 posta halinde aldık. :)

608963

gilan
30-04-2016, 05:52
Tahtaları garaja indirdik.

608964

Prototip olarak henüz vidasız dizdik. Bu halini tahta işlerinde çok tecrübeli birkaç tanıdığıma gösterip yorum aldım. Köşe tahtalarını kalınlaştırmam ve ortaya da destek koymam önerildi.

608965

Kalın köşe tahtaları alıp inşaata başladık.

608966

Her bir vida için ilk önce matkapla yuva açılıyor.

608967

Sonra vidalanıyor.

608968

gilan
30-04-2016, 05:56
Köşe tahtaları 10'a 10'luk denenlerden. Neti 9 x 9 cm sanırım. Vidalar da 9 cm'lik dış mekan vidası.
Yan tahtaların et kalınlığı 4 cm.

608969

608970

608971

608972

608973

gilan
30-04-2016, 05:58
Köşelerde bir yan tahtayı diğer yan tahtanın sonuna vidalamak hiç sağlam olmazmış. O nedenle her şey köşe tahtalara vidalandı.

608975

608976

608977

608978

gilan
30-04-2016, 06:03
İçi dolunca açma yapmaması için orta destekler yapılıyor.

608979

608980

608981

İlki tamam! ;)
Bu arada köşeleri özellikle kazıklı yapmadık. Bir blogda şöyle bir yorum okumuştum, çok aklıma yattı: ”Bu boyutta toprak dolu bir şey sen istemezsen zaten yerinden oynamaz. Sen oynatmak istersen de kazıklar sadece problem çıkarmış olur.” Mantıklı geldi. :cool:

608982

608983

gilan
30-04-2016, 06:08
Köstebeklere karşı altına tel kestik.

608984

Rulo halindeki telin düzleşmesi için bir gece bıraktık.

608985

Zımba ile tutturduk.

608986

608987

İki tanesi hazır. ;) Garajdan arka bahçeye taşınacaklar.

608988

gilan
30-04-2016, 06:10
Üçüncü uzun dar olanı güzel bir havada dışarıda yaptık.

608989

608990

608991

608992

gilan
30-04-2016, 06:11
Kabaca bir yerlerine yerleştirip duruma baktık.

608993

608994

608995

gilan
30-04-2016, 06:20
Bu arada sebze yataklarını doldurmak için toprak ve kompost getirttim. 2 metreküp elenmiş toprak, 3 metreküp organik kompost ve de 1 metreküp mantar kompostu aldım. Mantar kompostu mantar üreticilerinin mantar yetiştirmek için kullandıkları kompost karışımı. Zamanla içerdiği maddeler azaldığı için değiştiriyorlar. Her ne kadar mantar için artık verimi düşmüş olsa da hala çok verimli bir toprak karışımı oluyor. Mantar üreticileri kendi gidip alana ücretsiz veriyorlar.

Ben böyle toplam 6 metreküp karışım aldım. Bir getirip döktüler ki buram buram gübre kokuyor. :p Telefon ettim, meğer onların mantar kompostu büyük oranda at gübresinden oluşuyormuş. :D Sonradan araştırdım, neyse ki at gübresi de sebzeler için iyiymiş. Yoksa çok kötü olacaktı. :rolleyes:

608996

Ön bahçeye döktüler. El arabasıyla arkaya taşımak yaklaşık 40-50 sefer aldı.

608997

608998

Solda toprak, sağda kompost parçaları.

608999

gilan
30-04-2016, 06:26
Sulama sistemini planladık.
Bahçede önceden kalma 4 kanallı sulama sistemi var. 2 kanalı çime, diğer iki kanalı da çevre bitkilere dağıtılmış. Her kanalın haftanın hangi gününde saat kaçta ne kadar süreyle çalıştırılacağı ayarlanabiliyor. Sebze yataklarını da 3 numaralı kanala bağladık.

Bahçedeki betonu kırdırırken su boruları ve sprinklerlardan da bir çoğu paramparça oldu. Bir kısmını iptal ettik, bir kısmını onardık.

Eski tahtalardan olan yatak ilk olarak deneme amaçlı yapılmıştı.

609000

609001

609002

609003

gilan
30-04-2016, 06:30
PVC boruları eklemek için bir solvent kullandık. Her iki parçaya da önce astarı sonra yapıştırıcıyı sürüyorsunuz, 3 saniye içinde hemen birleştiriyorsunuz. İstediğiniz açıdan 45 derece kadar aralıklı bir araya getirip hemen asıl olması gereken haline döndürüyorsunuz ve sabitleniyor. Yapıştırıcı boruları eritip birbirlerine kaynamasını sağlıyor.

609004

609005

609006

609007

609008

gilan
30-04-2016, 06:34
Tüm yatakları yana çekip zemini yükselttik, düzledik ve sıkıştırdık. Getirdiğimiz toprak karışımının sırf toprak olan kısımlarından alıp zemine ekledik. Sıkıştırmak için üzerinde bolca dans ettik. :D

609009

609010

En son sebze yataklarını dizip su terazisiyle her yerini kontrol ettik.

609011

609012

609013

gilan
30-04-2016, 06:39
Yatakların hemen diplerinden yabani ot çıkmaması için içlerini doldurmadan altlarına birkaç santim girecek şekilde yabani ot örtüsü serdik. Zamanla orta alana da serebiliriz ama yatakları bir kere doldurunca oynatmak mümkün olmaz.

609014

609015

609016

Her yatağa çektiğimiz su borusuna birer vana ekledik. Böylece her yatağı ayrı ayrı sulayıp sulamamayı kontrol edebileceğiz.

609017

609018

gilan
30-04-2016, 06:41
Toprak doldurma başlıyor. :p

609019

609020

609021

609022

609023

gilan
30-04-2016, 06:46
İlk aşama tamam. :cool:

609024

609025

609029

609027

Balkondan:

609028

gilan
30-04-2016, 07:01
Eşimin amcasına sonsuz teşekkürlerimi iletmem lazım. ;)
Tasarım bana ait ama inşaat kısmının yüzde 90'ı ona ait. :cool: Yüzde onu da bana. :o Aslında bu işleri hem severim, hem de az da olsa anlarım ama amcam olmasa vakit bulup da böyle büyük bir projeyi bitirmeme imkan yoktu. Muhtemelen birilerine yaptırmak zorunda kalacaktık, o da hem çok pahalıya gelecekti, hem de içime sinmeyecekti. Yengemin de hakkını yememek lazım, o da bahçe işlerinde çok çok yardımcı oldu. Şimdi Türkiye'ye döndüler, umarım yine gelirler. :rolleyes:

Bu proje henüz bitmedi tabii. Orta zemin düzenlenecek. Kare tuğlaları aralıklı olarak döşeyeceğim. Tuğlaların aralarına da kimi yerde çakıl, kimi yerde bodur kekik gibi bir şeyler ekmeyi düşünüyorum.

Pergolalı bir giriş yapıp üzerine clematis sardırmak istiyorum.

Yatakların üst kenarlarına da yatay tahtalar eklenecek. Hem çalışırken kenarına oturmak için, hem de eldeki makası, küreği koymak için çok faydalı oluyor. Şunun gibi:

609030
Kaynak: 5-Raised-Bed | Garden Rant (http://gardenrant.com/2013/02/a-gardening-boomers-equipment-wish-list.html/5-raised-bed)

Sırada sebze bahçesinin ekim dikimi var. :rolleyes:
Arkası yarın. ;)

dongyul
30-04-2016, 08:25
Sayın Gilan; anlatımınız fotoroman gibi çok hoş ve sürükleyici. Güzel işler başarmışsınız ^_^

saleri
30-04-2016, 09:18
Sizin paylaşımlarınızı okurken tüh yine mi bitti acaba bir dahaki paylaşım ne zaman olur tadında okuyorum.
Yine pek çok kıymetli bilgi edindik :) Hem ellerinize (amcanız dahil) hemde klavyenize sağlık

tarla kuşu
30-04-2016, 09:56
Allahım bu ne düzenli, planlı, ayrıntılı bir çalışma..... İnşallah bol ürünler alırsınız. Ailenizle sağlı yiyin...

Sevgi Durul
30-04-2016, 10:01
Eşimin amcasına sonsuz teşekkürlerimi iletmem lazım. ;)

Amcanıza bir teşekkür de bizlerden gelsin.

Bu ne tertip düzen, bu ne en ince ayrıntısına kadar anlatım. Her şey buram buram kalite kokuyor. Nutkum tutuldu.

Sebze yataklarında en lezzetli, en verimli, bol paylaşımlı sebzeler yetiştirip, ağız tadıyla yemenizi dilerim. Beklemedeyiz.:)

abk
30-04-2016, 12:19
Soracak bir tek soru bile bulamadım. Aklıma takılan her şeyin bir sonraki paylaşımda açıklaması vardı. :)
Çok güzel ve çok düzenli olmuş. Her şey bir plan dahilinde yapılmış. Böyle sebze yatakları olan biri tabii ki bir sürü domates, biber tohumu çimlendirir. :) İyi günlerde yetiştirip yemenizi dilerim.

Resulgur
30-04-2016, 12:32
Sn. Gilan her şey tek kelimeyle mükemmel .. yaptığınız işler bir çok kişiye ışık tutacaktır. Fotoğraflar ve anlatım da harika .. Emeğinize sağlık .. Kolay gelsin

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Mücevher Çalısı
30-04-2016, 12:59
Emeğinize sağlık, harika bir çalışma olmuş:cool: Sağlıklı, verimli, bol ürün almanız dileğimle...

akçabardak
30-04-2016, 21:56
Sevgili gilan, gerçekten mükemmel bir iş çıkartmışsınız ortaya, her ayrıntı dört dörtlük olmuş, emeklerinize sağlık, ee bu kadar güzel sebze tarhlarında neler yetişmez ki... :) bol bol ürünler almanız dileklerimle.

YeniGine
30-04-2016, 23:45
Sevgili gilan ben bile okudum, maşallah çok emekler verilmiş ve ortaya harika sebze bahçeleri çıkmış. Soracaktım eşinle sen mi yaptın bu kadar işi diye. Fakat amca sağolsun, emeklerine sağlık çok yardımcı olmuş.
Mor eldivenlerini görünce de gülümseyiverdim... Emeklerinize sağlık, rastgelsin inşallah...

günebakan
01-05-2016, 08:19
Seninde amcanızın da eline sağlık gilancığım iler de bahçeli bir evim olursa senden örnek alacağım çok şey var:)

kerkenez
02-05-2016, 08:21
Sayın Gilan elinize sağlık, çok detaylı ve temiz bir çalışma olmuş. Hayran kaldım.

nuaymu
02-05-2016, 20:18
[QUOTE=gilan;1457962]Yatakların hemen diplerinden yabani ot çıkmaması için içlerini doldurmadan altlarına birkaç santim girecek şekilde yabani ot örtüsü serdik. Zamanla orta alana da serebiliriz ama yatakları bir kere doldurunca oynatmak mümkün olmaz.

Sayın gilan, 'yabani ot örtüsü' nasıl bir şey acaba? Herhangi bir plastik siyah malzeme aynı işi görür mü? Şu kocaman siyah plastik poşetler gibi mesela?

gilan
02-05-2016, 22:26
Hepinize çok teşekkürler. Beğenmenize sevindim. ;)

İkinci kere bahçe sahibi olmak çok farklı oluyor. İlk bahçemde hep her şey bir an önce olsun isterdim. Şu an ise her şey sağlam ve düzgün olsun, varsın geç olsun diye düşünüyorum. Düşününce 3 yıl, 5 yıl kulağa çok uzun geliyor ama göz açıp kapayana kadar geçiyor.

Biz de bahçedeki bu ilk yılımız için hedefimizi sebze bahçesi olarak belirledik. Hem maddi olarak bütçemizi, hem de zamanımızı ona ayırdık. (Bir ara oturup maaliyet analizi yapmam lazım, her şeyin fişini sakladım.) Diğer projeler ve sahip olmak istediğim bir çok bitki sonraki yıllara kalacak ama olsun. :)

Sizin paylaşımlarınızı okurken tüh yine mi bitti acaba bir dahaki paylaşım ne zaman olur tadında okuyorum.

Çok sağ olun, çok mutlu oldum. ;)

gilan
02-05-2016, 22:31
Sayın gilan, 'yabani ot örtüsü' nasıl bir şey acaba? Herhangi bir plastik siyah malzeme aynı işi görür mü? Şu kocaman siyah plastik poşetler gibi mesela?

Bu örtü burada ”landscape fabric” adıyla satılıyor. Plastik naylondan farkı su geçiriyor oluşu. Çok ince gözenekleri var. Ama ışık geçirmediği için yabani otları engelliyor. Naylon kullanılırsa göllenme yapar sanırım.

Mücevher Çalısı
02-05-2016, 22:41
Bu örtü burada ”landscape fabric” adıyla satılıyor. Plastik naylondan farkı su geçiriyor oluşu. Çok ince gözenekleri var. Ama ışık geçirmediği için yabani otları engelliyor. Naylon kullanılırsa göllenme yapar sanırım.

Onunda kolayı var, piti piti deleriz naylonu olur biter:p

Olma mı yoksa:(

nuaymu
02-05-2016, 22:47

Buralarda bir sorayım bakalım, bulamazsam naylona delikler açıp deneme yaparım.
Sizin gibi arkadaşların paylaşımları bilgilendirme yanında moral de veriyor bize. Bozkırda tek bir ağaç bile bitmemiş bir alanda yeşil gölgelikler nasıl yapılabilir derdindeyken... sarmaşıklarla olabileceğini düşündüren bu site oldu mesela.
Sebze tarhlarınızın fotoğraflı izahına da değinmeden geçemeyeceğim. Çok güzel olmuşlar:)
Biz de birkaç yıl önce acemice ve artık tahtalardan yapmaya çalışmıştık, şimdi atıl durumdalar, üstlerine yine artık tahtalar yığılmış durumda. İki çilek tarhı hariç. Zaten yerlerini de değiştirmek vs. lazım. H alanı toparlanınca ancak yapılabilecek. Bu yıla yetişemez sanırım ama dediğiniz gibi... birkaç yıl ne ki? Acele etmeyeceğiz biz de:) Yavaş yavaş, hemen niye olmuyor diye üzülmeden, sabırla:)

gilan
02-05-2016, 23:14
Sevgili gilan ben bile okudum, maşallah çok emekler verilmiş ve ortaya harika sebze bahçeleri çıkmış. Soracaktım eşinle sen mi yaptın bu kadar işi diye. Fakat amca sağolsun, emeklerine sağlık çok yardımcı olmuş.

Eşim bu işlere benim kadar meraklı değil maalesef. :o Ama sağ olsun öyle olmasına rağmen elinden geldikçe yardımcı olmaya çalışıyor. Çok meraklı olmadığı halde yardım etmesini takdir ediyorum aslında. :) Gerçi bahçeyi güzel görmeyi, sebze yetiştirmeyi ve de kokulu bitkileri seviyor. Yani ümit var, belki birkaç yıl içinde onun da merakı artar. :rolleyes:

En önemlisi ben bahçedeyken ufaklıkla ilgileniyor. Öyle olmasa ben bu kadar bahçe işi yapamam. Çünkü birinin gözünün her daim bebeğin üstünde olması şart. Mesela biraz emeklesin diye çimlere bırakıyoruz, ama iki dakika sonra otlamaya başlıyor. :D

Mor eldivenlerini görünce de gülümseyiverdim... Emeklerinize sağlık, rastgelsin inşallah...

Ha, ha çok dikkatlisin sevgili YeniGine. :) Ama aslında o fotoğraftaki yengem. Ama istersen sana mor bahçe çizmelerimi gösterebilirim. :p

609527

abk
02-05-2016, 23:19

Nedense elimizde dikiş iğnesi tek tek naylonu deldigimizi hayal ettim. ;) Bitki delileri arasinda yer bulur bu piti piti naylon delme konusu. ;)

gilan
02-05-2016, 23:23

Hmm, bilemedim. Göllenmemesi için çok sık delik açmak lazım olur. Eğer kullanılacak alan biraz bile büyükse zor olabilir.

Buralarda bir sorayım bakalım, bulamazsam naylona delikler açıp deneme yaparım.

Çevrede bulmanız zor olur ama internette satışı varmış. ”Malçlama örtüsü”, ”malç naylonu”, ”yabani ot örtüsü” gibi değişik şekillerde arattım, satanlar çıktı. :) Fiyatlarını hiç bilmiyorum yalnız.

Sudenur
03-05-2016, 00:32
Merhaba gilancığım, günlerdir bahçe sayfanda uzun uzun kalabilmek, her satırını okuyup, bilgi edinmek, önerilerinden faydalanmak ve doyumsuz anlatımının tadına varabilmek için fırsat arayıp durdum. :))

Önce kocaman bir maşallah. Sağlıkla büyütün inşallah meleğinizi, eşinle, çocuğunla, tüm sevdiklerinle, güzel evinizin, harika bahçenizin, tüm bitkilerinizin tadına doya doya varmanız en içten temennimiz kızımın ve benim. Bahçe sayfanı gezdiğimi görünce çok çok selam yazmamı tembihledi, öpüyormuş kuzucuğu. ;)

Bende kırmızı aksesuarları beğendim. :p Turkuaz saksılarını, eski ev sahibinin bahçede bıraktığı diğer turkuaz saksıyı ve süs havuzunu, çakıl taşlı girintili çıkıntılı zeminini, kayrak taşlı gizli bahçe köşeni, mor salkımlı çardağını, amcanızın el emeği ahsap masayı, mor çizmelerini eldivenlerini, çiçek yüklü el arabanı ve rengarenk heucralarını çok ama çok beğendim, bak bak doyamadım acerlerin, saksı arajmanların, sebze yataklarınla heyecanlandım, hayallerine kavuşuyor olmana mutlu oldum.

Sevgiyle kucaklıyor, kolaylıklar diliyorum. iyi ki varsın sevgili gilan, bahçende olmak büyük keyifti.. ;)

saleri
03-05-2016, 09:59
[QUOTE=gilan;1457962]Yatakların hemen diplerinden yabani ot çıkmaması için içlerini doldurmadan altlarına birkaç santim girecek şekilde yabani ot örtüsü serdik. Zamanla orta alana da serebiliriz ama yatakları bir kere doldurunca oynatmak mümkün olmaz.

sn nuaymu

Aradığınız şey Taban örtüsü JÜT ismiyle satılıyor.

Muda
03-05-2016, 10:35
PVC boruları eklemek için bir solvent kullandık. Her iki parçaya da önce astarı sonra yapıştırıcıyı sürüyorsunuz, 3 saniye içinde hemen birleştiriyorsunuz. İstediğiniz açıdan 45 derece kadar aralıklı bir araya getirip hemen asıl olması gereken haline döndürüyorsunuz ve sabitleniyor. Yapıştırıcı boruları eritip birbirlerine kaynamasını sağlıyor.

609004

609005

609006

609007

609008

Sn. Gilan;

Hızlı bir şekilde istediğiniz bahçeye doğru emin adımlarla ilerliyorsunuz. Yazdıklarınızdan, yaptıklarınızdan ve yayınladığınız fotoğraflardan oldukça fazla kişi yararlanıyor. Umarım hepimiz istediğiniz gibi bir bahçelere sahip oluruz.

Eşinizin belki sizin kadar sevmese de yardımcı olması çok önemli. Genellikle birinin sevdiğini diğerinin sevmemesi eşler arasında sıkıntı çıkarıyor.

Pvc boruların solventle yapıştırılabildiğini öğrenince internette araştırma yaptım. Hiç kullanıldığını görmesem de burada da varmış. Benim bahçemde de oldukça fazla boru döşenmesi gerekecek. Sizdeki gibi arazi düz olmayınca çok fazla uğraştıracak bizi.

Arazi eğimli olduğu için burada bir arkadaş su terazisi ile sebze yetiştirdiği yeri düz hale getiriyordu. Su tam düz hale gelmeyince bir tarafa toplanıp diğer tarafın suyu alamamasına neden oluyor. Aklın yolu bir. İki farklı yerde aynı şekilde işlem yapılıyor.

Ailenizle birlikte mutlu bir ömür dilerim.

zelish
03-05-2016, 13:19
Sevgili gilan,

Oncelikle yeni evinde ve bahçende güle güle oturun. Minik prensesin ve eşinle uzun ve güzel günler geçirirsiniz inşallah. Sürükleyici bir roman gibi soluksuk okudum yazılarını. Çok emek vermişsin ve halen daha veriyorsun. (Duracağını da pek yok, şaka tabi :) durma, durma ki sayende daha çok şeyler öğrenelim:D) Meyve salatası fidanları görmüştüm burda bazı seralarda. Ne kadar verimli olur diye pek ilgilenmemiştim. İsabet oldu, bana da öyle arajman aşılı meyveler lazım. Malum 2 kız 1 baba (kendimi saymıyorum) herkes farklı farklı meyveler severken kucuk bahçeye hangi meyve fidanını ekeceğimi bilemedim. Şimdilik bu bölgenin olmazsa olmazlarından portakalx2, limonx2 ve mandalinax2 fidanım var. Muhtelif köşelerde mevsimlik çiçekler ve birkaç saksı çieği işte. Senin kadar yaratıcı değilim :( ama örnek alabileceğim sayılı kişilerden birisin.

Seni sabırsızlıkla izlemeye devam edeceğim, herşey gönlünce gelişir inşallah. Rabbim emeklerini boşa çıkarmasın.

Adalet Yağcı
04-05-2016, 12:02
Sevgili gilan, senin hızına yetişemiyorum, gezdiğim son sayfadan sonra iki sayfa daha dolmuş, ne büyük keyif.. :)

Arkadaşların da yazdığı gibi bahçeni takip etmek tutku haline geldi, hani twitter sayfası falan olsaydı en az bir milyon takipçin olurdu :cool:
Okul gibi eğlendirerek, keyiflendirerek, uygulayarak öğretiyorsun, seninle birlikte bizler de büyük keyifle bekliyoruz devamını.

Yalnız o Acerleri, Clematisleri, Heucheraları paylaşmayacaktın, nasıl bir iç çekişle bakakaldım anlatamam :p
Şaka bir yana, sen bol bol sera gez ve bizler de senin gözünden dilinden görelim dinleyelim o güzellikleri.

Sebze bahçesi uygulaman müthiş, bu kadar plânlı programlı çalışmanın elbette büyük karşılığı olacaktır.
Bir şey dikkatimi çekti, sebze kısmında soldaki, akasya olduğunu zannettiğim ağacın gölgesi sebzelerin üzerine düşer mi acaba?

memur68
06-05-2016, 05:54
Gilan hanım bi nefeste son sayfaya geldim tebrikler herşey gönlünüzce olsun

ilksenozturk
06-05-2016, 18:41
Mesela biraz emeklesin diye çimlere bırakıyoruz, ama iki dakika sonra otlamaya başlıyor. :D

609527

bu yoruma çok güldüm , aynı benim kızım.
bütün fotolarında;
önce çimlerin üzerinde oturuyor, bize bakıyor ve gülümsüyor
sonra gözü çimlere takılıyor, kaşlar meraklı bi ifade ile çatılıyor
sonra yavaşça eğilmeye başlıyor
bu arada makine netliğini bozmaya başlıyoruz (aman yemeden yakalayayım, ama belki de yemez, çekmeye devam ikilemi)
sonra ağız kocaman açılıyoooooor....

ne uzun yazdım,
özetle;
bahçe süper, elinize sağlık

gilan
14-05-2016, 05:36
bu yoruma çok güldüm , aynı benim kızım.
bütün fotolarında;
önce çimlerin üzerinde oturuyor, bize bakıyor ve gülümsüyor
sonra gözü çimlere takılıyor, kaşlar meraklı bi ifade ile çatılıyor
sonra yavaşça eğilmeye başlıyor
bu arada makine netliğini bozmaya başlıyoruz (aman yemeden yakalayayım, ama belki de yemez, çekmeye devam ikilemi)
sonra ağız kocaman açılıyoooooor....

ne uzun yazdım,
özetle;
bahçe süper, elinize sağlık

Ne güzel anlatmışsınız sevgili ilksenozturk. :)

Hadi çimden bir şey olmaz büyük ihtimalle de fark etmeden arada zehirli bir şeyler yiyecek diye çok endişeleniyorum. Birlikte bahçe turu yapıyoruz bazen. Ufaklık kucağımda bitkilere bakıyoruz. Ona da tek tek anlatıyorum, ”bak domatesler çiçek açmış”, ”çuhalar susamış, sulayalım” falan gibi. Bayılıyor, her şeye bakıyor. Ama bazen bana hiç çaktırmadan yanından geçtiği bir bitkiden yaprak koparmış oluyor. Süs bitkilerinin de çoğu zehirli, ben görmeden hop diye ağzına atabilir. Çok dikkatli olmak lazım. :o

gilan
14-05-2016, 05:49
Merhaba gilancığım, günlerdir bahçe sayfanda uzun uzun kalabilmek, her satırını okuyup, bilgi edinmek, önerilerinden faydalanmak ve doyumsuz anlatımının tadına varabilmek için fırsat arayıp durdum. :))

Önce kocaman bir maşallah. Sağlıkla büyütün inşallah meleğinizi, eşinle, çocuğunla, tüm sevdiklerinle, güzel evinizin, harika bahçenizin, tüm bitkilerinizin tadına doya doya varmanız en içten temennimiz kızımın ve benim. Bahçe sayfanı gezdiğimi görünce çok çok selam yazmamı tembihledi, öpüyormuş kuzucuğu. ;)

Bende kırmızı aksesuarları beğendim. :p Turkuaz saksılarını, eski ev sahibinin bahçede bıraktığı diğer turkuaz saksıyı ve süs havuzunu, çakıl taşlı girintili çıkıntılı zeminini, kayrak taşlı gizli bahçe köşeni, mor salkımlı çardağını, amcanızın el emeği ahsap masayı, mor çizmelerini eldivenlerini, çiçek yüklü el arabanı ve rengarenk heucralarını çok ama çok beğendim, bak bak doyamadım acerlerin, saksı arajmanların, sebze yataklarınla heyecanlandım, hayallerine kavuşuyor olmana mutlu oldum.

Sevgiyle kucaklıyor, kolaylıklar diliyorum. iyi ki varsın sevgili gilan, bahçende olmak büyük keyifti.. ;)

Çok sağ ol sevgili Sudenur. Seni burada görmek çok güzel. Bahçeyi düzenlemeye yeni başladım sayılır. Bol bol önerilerini beklerim. ;)
Ben de tatlı kızını çok öpüyorum. :)

Hosta deyince aklıma gelen insanlardan birisin. O nedenle geçen gün yeni aldığım hostayı paylaşmak istedim. Alacalı yaprakları çok hoşuma gitti. Şu sararmış yaprağı koparıp çekseymişim keşke fotoğrafı. :p

Hosta Island Breeze

611885

gilan
14-05-2016, 05:55
Sn. Gilan;

Hızlı bir şekilde istediğiniz bahçeye doğru emin adımlarla ilerliyorsunuz. Yazdıklarınızdan, yaptıklarınızdan ve yayınladığınız fotoğraflardan oldukça fazla kişi yararlanıyor. Umarım hepimiz istediğiniz gibi bir bahçelere sahip oluruz.

Eşinizin belki sizin kadar sevmese de yardımcı olması çok önemli. Genellikle birinin sevdiğini diğerinin sevmemesi eşler arasında sıkıntı çıkarıyor.

Pvc boruların solventle yapıştırılabildiğini öğrenince internette araştırma yaptım. Hiç kullanıldığını görmesem de burada da varmış. Benim bahçemde de oldukça fazla boru döşenmesi gerekecek. Sizdeki gibi arazi düz olmayınca çok fazla uğraştıracak bizi.

Arazi eğimli olduğu için burada bir arkadaş su terazisi ile sebze yetiştirdiği yeri düz hale getiriyordu. Su tam düz hale gelmeyince bir tarafa toplanıp diğer tarafın suyu alamamasına neden oluyor. Aklın yolu bir. İki farklı yerde aynı şekilde işlem yapılıyor.

Ailenizle birlikte mutlu bir ömür dilerim.

Güzel sözleriniz ve iyi dilekleriniz için çok teşekkürler. :)

Aynı zamanlarda benzer uygulamalara tanık olmanız ilginç denk gelmiş. :)

Benim kullandığım solvent ve astar ikilisini ekliyorum. Önce mor renkli astar sürülüyor, hemen ardından da solvent olanı. Türkiye'de farklı olacak tabii ama fikir vermesi açısından ekliyorum.

611886

Bildiğim kadarıyla Türkiye'de genelde ısıyla birleştiriliyor. Bu iki yöntemin birbirine kıyasla bir artısı eksisi var mı bilemiyorum. Ama ısıyla yapıştıran alet pahalıysa solvent daha ekonomik olabilir.

Bizim sebze yatakları şebeke suyuna bağlı. Su basınçlı olduğu için eğim o konuda sorun olmazdı. Biz sadece görsel olarak düz olmalarına çalıştık. Sizin arkadaşınızın işi daha zormuş. Ona da size de çalışmalarınızda başarılar dilerim. :)

gilan
14-05-2016, 06:02
Sevgili gilan,

Oncelikle yeni evinde ve bahçende güle güle oturun. Minik prensesin ve eşinle uzun ve güzel günler geçirirsiniz inşallah. Sürükleyici bir roman gibi soluksuk okudum yazılarını. Çok emek vermişsin ve halen daha veriyorsun. (Duracağını da pek yok, şaka tabi :) durma, durma ki sayende daha çok şeyler öğrenelim:D) Meyve salatası fidanları görmüştüm burda bazı seralarda. Ne kadar verimli olur diye pek ilgilenmemiştim. İsabet oldu, bana da öyle arajman aşılı meyveler lazım. Malum 2 kız 1 baba (kendimi saymıyorum) herkes farklı farklı meyveler severken kucuk bahçeye hangi meyve fidanını ekeceğimi bilemedim. Şimdilik bu bölgenin olmazsa olmazlarından portakalx2, limonx2 ve mandalinax2 fidanım var. Muhtelif köşelerde mevsimlik çiçekler ve birkaç saksı çieği işte. Senin kadar yaratıcı değilim :( ama örnek alabileceğim sayılı kişilerden birisin.

Seni sabırsızlıkla izlemeye devam edeceğim, herşey gönlünce gelişir inşallah. Rabbim emeklerini boşa çıkarmasın.

Çok sağ ol zelish. :) Sen hele bir bahçenle tam gaz ilgilenmeye başla, benden daha yaratıcı olursun. Ben yeteneğe o kadar da çok inanmıyorum. Asıl olan uğraşmaktan keyif almak ve de zaman ayırmak. Sonrası kendiliğinden geliyor. :) Senin bahçe sayfanı da dört gözle bekliyorum. Yıllar geçtikçe kimbilir ne güzellikler göreceğiz.

Ön bahçedeki aşılı gülün anacından çıkan dal çiçeğini taşıyamayıp yere yatmıştı. Ben de kesip vazoya koydum. Bu güzelliği sana gönderiyorum. :)

611887

gilan
14-05-2016, 06:06
Sevgili gilan, senin hızına yetişemiyorum, gezdiğim son sayfadan sonra iki sayfa daha dolmuş, ne büyük keyif.. :)

Arkadaşların da yazdığı gibi bahçeni takip etmek tutku haline geldi, hani twitter sayfası falan olsaydı en az bir milyon takipçin olurdu :cool:
İlahi Adalet abla, alemsin. :p

Okul gibi eğlendirerek, keyiflendirerek, uygulayarak öğretiyorsun, seninle birlikte bizler de büyük keyifle bekliyoruz devamını.

Yalnız o Acerleri, Clematisleri, Heucheraları paylaşmayacaktın, nasıl bir iç çekişle bakakaldım anlatamam :p
Şaka bir yana, sen bol bol sera gez ve bizler de senin gözünden dilinden görelim dinleyelim o güzellikleri.

Sebze bahçesi uygulaman müthiş, bu kadar plânlı programlı çalışmanın elbette büyük karşılığı olacaktır.
Bir şey dikkatimi çekti, sebze kısmında soldaki, akasya olduğunu zannettiğim ağacın gölgesi sebzelerin üzerine düşer mi acaba?

O jakaranda. (İlk çiçeklerini açmaya başladı, gümbür gümbür geliyor. ;)) Öğleden sonra sebze yataklarından en soldakine gölgesi düşüyor. Ben de oraya marul, pazı, pancar gibi gölgede yetişebilen sebzeler diktim. :)

gilan
14-05-2016, 06:06
Gilan hanım bi nefeste son sayfaya geldim tebrikler herşey gönlünüzce olsun

Beğeniniz için çok teşekkür ederim. :)

gilan
14-05-2016, 06:22
Bir haftadır izindeydik. Gitmeden aceleyle sebze yataklarının otomatik sulamasını kurdum. Saksılardaki bitkiler için de eskiden balkonda kullandığım bir sistem kurdum. Bazı saksıları da çimle birlikte sulansınlar diye sprinklerların kenarlarına dizdim.

Sistem başarılı olmuş, bitkileri gayet sağlıklı buldum. Yalnız giderayak bunlarla uğraşmak çok zor oldu. O nedenle gelecek sene için hedefim tam otomasyon. Askılı saksılara bile damlama çekmeyi istiyorum. Elle sulamaya hiç gerek olmasın istiyorum. Dolayısıyla evden uzakken de aklım kalmaz. Bakalım yapabilecek miyim göreceğiz...

Sulama sistemine geçmeden sırayla gitmek adına sebze yataklarının ekimini paylaşmalıyım. Toprak ve kompostu aldığım firma toprak analizini eklemişti. Toprağa azotlu gübre eklenmesi tavsiye ediliyordu. Ben de organik malzemeler kullanmak istediğim için azot kaynağı olarak alfalfa tozu aldım.

611888

611889

gilan
14-05-2016, 06:30
İz elemenler için de kaya tozu ekledim. Ürünlerin lezzetini de arttırdığı iddia ediliyor. Kompost yaparken de kullanılıyormuş, o nedenle büyük ambalajda aldım. Yakında kompost işine de girişeceğim.

611890

611891

611893

Ve de hep çok önerildiğini gördüğüm mycorrhizae içeren başlangıç gübresi ekledim. Bunlar faydalı mantar ve bakteriler. Bitkinin köklerine yerleşip su ve besin emilimini arttırıyorlar. Bitki de onlara besin sağlıyor. İki tarafa da fayda sağlayan bir birliktelik.

611892

Bu kaya tozunu ve de mycorrhizae'yı test etmek istiyorum. 4'er tane biber ve domates fidesi ayırdım. 4 ayrı saksıya ikisinden de birer tane dikip bazı saksılara bu maddeleri ekleyip, bazılarına eklemeyerek karşılaştırma yapmak istiyorum.

gilan
14-05-2016, 06:35
En üste de her adaya birer poşet hazır organik toprak karışımı ekledim. İçinde yok yok. Solucan gübresinden, yarasa gübresine, yeşil kumdan, deniz yosununa... Aslında tüm yatakları bu toprakla doldurabilmek çok güzel olurdu ama aşırı pahalıya gelirdi.

611894

611895

611896

611897

611898

gilan
14-05-2016, 06:44
Ve sebzeler:

Öğleden sonra jakarandanın yarı gölgesinde kalan ada:
Renkli pazılar ve göbek marul fideleri dikildi.
Havuç, pancar ve turp tohumları ekildi.

611900

Uzun ince ada:
Sürpriz domatesler, kapya biberler, fesleğen ve kadife.

611901

Diğer iki ada:
Sürpriz domatesler, pembe domatesler, kapya biberler, fesleğen ve kadife.

611902

Bunun en başında iki cins salatalık (mediterrenean, persian)

611903

En öndeki en özenli ada.
6 çeşit domates (super sweet hundred cherry, sunsugar sarı cherry, dona, mortgage lifter, brandywine, pink berkeley tie dye)
4 çeşit biber (pepperoncini, sweet italian, banana, shishito)
1 çeşit çok erkenci patlıcan (millionaire)
fesleğenler,
kadifeler

611904

gilan
14-05-2016, 06:47
Sayın Meyvelitepe'nin kardeş bitkiler başlığındaki önerilerine istinaden fesleğenleri aralara, kadifeleri ise ön sıralara diktim. :)

http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/12746.htm

611905

611906

gilan
14-05-2016, 06:49
Dikim sonrası toplu görünümler :cool:

611907

611908

Taze fideleri korumak için de granül organik salyangoz ilacı serptim.

gilan
14-05-2016, 07:04
Domatesleri dikerken alt yaprakları koparıp en az yarısına kadar gömmek gerekirmiş. Böylece gövdeden de kök atar, daha sağlam olurmuş.

Saksıdan çıkmış fide:

611913

Alt yapraklar gidiyor:

611914

İyice derine gömülüyor:

611915

Biberlerin dikimden önceki hali:

611917

611916

gilan
14-05-2016, 07:10
Renkli pazıların kökleri bile renkli. :p

611918

Bunlar da saksıya ektiğim maydonozlarım. Balkonda da çok verimlilerdi, bahçede de olmazsa olmazlar.
5 Nisan'da ekmişim. 21 Nisan'da çimlendi.

22 Nisan:
611919

23 Nisan:
611920

28 Nisan:
611921

12 Mayıs:
611922

Annem fotoğrafları gördükçe seyreltmen lazım diyip duruyor. :o Şimdilik keyifli duruyorlar, bıraksam olmaz mı?

gilan
14-05-2016, 07:13
Bahçede neyi ne zaman yaptığımı unutmamak adına bir bahçe günlüğü tutuyorum. Hangi tohumu ne zaman ektiğimi, ne zaman çimlendiğini, ve de o gün bahçede yaptığım işleri madde madde yazıyorum. Sonra aradığımı bulmak adına faydalı oluyor. Neyin çimlenmesi ne kadar sürmüş, çimleri en son hangi gün biçmişiz, ilacı hangi gün uygulamışım gibi sorulara cevap veriyor.

611923

Geç oldu, sonra devam edeceğim. :)

OSMAN45
14-05-2016, 16:49
Benim kullandığım solvent ve astar ikilisini ekliyorum. Önce mor renkli astar sürülüyor, hemen ardından da solvent olanı. Türkiye'de farklı olacak tabii ama fikir vermesi açısından ekliyorum.

611886

Bildiğim kadarıyla Türkiye'de genelde ısıyla birleştiriliyor. Bu iki yöntemin birbirine kıyasla bir artısı eksisi var mı bilemiyorum. Ama ısıyla yapıştıran alet pahalıysa solvent daha ekonomik olabilir.

Sayın Gilan,

Bu boru yapıştırıcı PVC için kullanılıyor. Sizin kullandığınız borular da PVC mi?

Adalet Yağcı
14-05-2016, 17:54
Ne kadar doğru söylemişim, burası tam bir okul oldu, adı bile var :)

GİLAN&GİLAN YÜKSEK BAHÇECİLİK OKULU

:D :D :D

Senden öğreneceğimiz daha çok şey var, eline yüreğine sağlık...

OSMAN45
14-05-2016, 17:59
Tesadüfen bugün domates askılarını bağladığım plastik boruları füzyon kaynak sistemi ile birleştirdim. Soruyu o nedenle sordum. (Füzyon başka manaya geliyor ama bu tip kaynağa bu adı vermişler)

Resulgur
14-05-2016, 23:33
İz elemenler için de kaya tozu ekledim. Ürünlerin lezzetini de arttırdığı iddia ediliyor. Kompost yaparken de kullanılıyormuş, o nedenle büyük ambalajda aldım. Yakında kompost işine de girişeceğim.

611890

611891

611893

Ve de hep çok önerildiğini gördüğüm mycorrhizae içeren başlangıç gübresi ekledim. Bunlar faydalı mantar ve bakteriler. Bitkinin köklerine yerleşip su ve besin emilimini arttırıyorlar. Bitki de onlara besin sağlıyor. İki tarafa da fayda sağlayan bir birliktelik.

611892

Bu kaya tozunu ve de mycorrhizae'yı test etmek istiyorum. 4'er tane biber ve domates fidesi ayırdım. 4 ayrı saksıya ikisinden de birer tane dikip bazı saksılara bu maddeleri ekleyip, bazılarına eklemeyerek karşılaştırma yapmak istiyorum.
Sn. gilan emeğinize sağlık her şey çok güzel olmuş .. sizlerden öğreneceğim çok şey var. Maşallah diyelim ..

Bu sebze yataklarına izledimiz yabancı ülkelerdeki videolarda yaptıkları karışımlardan sonra en son üste beyaz - sarı bir toz karıştırıyorlar hep onu merak etmişimdir [emoji4]?

Tr deki karşılığı nedir acaba ?

gilan
16-05-2016, 06:19
Sayın Gilan,
Bu boru yapıştırıcı PVC için kullanılıyor. Sizin kullandığınız borular da PVC mi?

Evet benim borular da PVC.
Isı ile de solventle de eriterek yapıştırılabiliyor ama burada yaygın yöntem solvent. Hatta eğer yapılan işlem için belediyeden ruhsat almak gerekirse özellikle o mor astarın varlığına bakıyorlarmış. İnşaat yönetmeliklerinde öyle geçiyor demek ki...

Sn. gilan emeğinize sağlık her şey çok güzel olmuş .. sizlerden öğreneceğim çok şey var. Maşallah diyelim ..

Bu sebze yataklarına izledimiz yabancı ülkelerdeki videolarda yaptıkları karışımlardan sonra en son üste beyaz - sarı bir toz karıştırıyorlar hep onu merak etmişimdir [emoji4]?

Tr deki karşılığı nedir acaba ?

Teşekkürler :)
Ama videolardaki ürün tam olarak bu olmayabilir. Sarı-beyaz toz tanımına uyan bir sürü madde var. :o

Ben bu ürünü iz element kaynağı olarak kullandım. ”iz element kaynağı” ya da ”kaya tozu” diye aratabilirsiniz. Ya da aşağıdaki başlıklarda daha doğru cevaplar/alternatifler bulabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/16978.htm
http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/28619.htm

Şu başlıkta da iz element kaynağı satışı var ama içeriği nedir bilmiyorum:
http://www.agaclar.net/forum/toprak-gubre-gida-malzeme-basili-yayin-tarla-bag-bahce-arazi-vb-satis/36340.htm

GİLAN&GİLAN YÜKSEK BAHÇECİLİK OKULU

Adı da çok havalıymış. :D

gilan
22-05-2016, 05:21
Bu sene tohum işinin ucunu kaçırdığım için tüm boşluklar sebze bahçesine dönüştü. :)

Meyve fidanlarının bir tarafı domates-biberler...

613721

Diğer tarafı ise mısır, kabak, fasulyeler...

613722

gilan
22-05-2016, 05:25
Üç kızkardeşler, kabak-fasulye-mısır. Bu üçü kardeş bitkilermiş, bir arada çpok güzel yetişirlermiş. Fasulye kökleriyle azot sağlıyor, mısır fasulyeye sarılacak sırık oluyor, kabak da kökleri gölgeliyor.

613723

Bu sene 2 tür mısırımız var. Beyaz tatlı mısır 'Silver Queen' ve sarı tatlı mısır 'Incredible'.

613724

613725

gilan
22-05-2016, 05:27
Kabaklarımız da 3 çeşit.

Sarı kabak. Daha minicikken de sarı olduğunu bilmiyordum, çok şirin. ;)

613728

Açık yeşil kabak.

613729

Koyu yeşil kabak.

613730

Kabak çiçekleri çok güzel. Dolmasını yapmayı öğrensem güzel olabilir. :rolleyes:

613731

gilan
22-05-2016, 05:32
Fasulyeleri bardaklara ekmiştim. Ama yere geçirmekte çok geciktim. Çok uzadıkları için dikerken çok zarar gördüler. Neyse ki sonra toparlandılar. Kırılan dallar yanlardan tekrar sürdü.

613732

613733

Burada uzunlar karışık süs ayçiçekleri. Çok hızlı ve sorunsuz büyüyorlar. Yaprakları hafif tüylü olduğu için salyangozlar da hiç dokunmuyor.
Kısalar da zinnialar...

613734

Renkli karpuzlar çiçeklendi. Bakalım nasıl olacaklar. ;)

613735

gilan
22-05-2016, 05:35
Bahçenin ilk hasadı renkli turplar oldu. :cool:

613736

613737

İkinci hasat da çıtır çıtır salatalıklar. ;) Bu tür iran salatalığı diye geçiyor. Burada markette lezzetli salatalık bulmak çok zor. O nedenle çok makbule geçtiler. Gerçi tadları güzel ama muhteşem de diyemem. Bir de akdeniz salatalığı diye bir tür ekmiştim. O henüz dökmedi, bakalım o nasıl olacak. :rolleyes:

613738

gilan
22-05-2016, 05:40
Yerde bir yerde semizotu bitmiş. Çok severim. Umarım daha çok yayılır. :p

613739

Cosmoslar toparlandılar. Çok güzeller. ;)

613740

Dahlianın sonsuz tomurcuğu var. Kendisiyle iyi anlaşacak gibiyiz. :cool:

613741

gilan
22-05-2016, 05:44
Bu mevsim sebze bahçelerinin görsel olarak en güzel zamanları. Her şey gelişmiş, yeşil, derli toplu. Henüz pek ürün yok ama görüntü harika. :cool:

613742

613743

gilan
22-05-2016, 05:53
Sebze bahçesine terleyen hortumlarla sulama sistemi kurdum.

613744

Tüm yüzeyinden suyu sızdırıyor. Toprağın altına gömülebiliyor, böylece buharlaşma ortadan kalkıyor.

613745

Metal parçalarla toprağa sabitleniyor.

613746

Adalara çektiğimiz pvc boruların en üstüne iç tarafı vidalı ek parçalarını solventle yapıştırdım. Terleyen borunun ek parçasını boruya vidaladım.

613747

Sebzelerin arasından dolaştırmak biraz zor oldu. Önce sulamayı çekip sonra dikim yapmak daha kolay olabilirdi.

613748

gilan
22-05-2016, 05:55
613749

613750

613751

gilan
22-05-2016, 06:01
Öğleden sonra gölgede kalan sebze adasındakiler çok gelişti.

613752

Renkli pazılar büyüdükçe büyüyor ama malesef tamamına yakını kurtlu. :mad: Yaprağın içinden içinden giden bir kurt var. Zaten yaprak altlarına baktığımda yumurtaları da görülüyor ama çok fazla, temizle temizle bitmiyor. Bir de organik ilaç aldım, aktif maddesi spinosad diye bir madde. Ama o da çok fayda etmedi. Pazı yiyemeyeceğiz sanırım. :(

613753

Karışık bebek marul tohumları çok güzel çimlendi. Fazla sık ama zaten ne kadar büyüyecekler bilmiyorum. Çünkü üstünde bebek marul yazıyordu ve böyle bir fotoğraf vardı. Seyreltmek için aralardan alıp salata yapacağım, bakalım kalanlar ne olacak.

613754

Göbek marullar da çok güzel gelişti. ;)

613755

gilan
22-05-2016, 06:03
Renkli havuçlar çimlendi. Onları da seyreltmek lazım.

613757

Renkli turplar.

613758

gilan
22-05-2016, 06:07
Bahçeden karışık görüntüler:

Limon kokulu gül.

613759

613762

Sağda balkondan gelen, yere geçirirken sert budadığım melek borusu. Hızla büyüyor. Yaz sonuna açar diye tahmin ediyorum. ;)
Sol tarafta da çimlenen çılgın akşam sefaları var.

613760

Balkondan gelen sardunyalar da çiçeklendi. :)

613761

Yaklaşık 2 ay önce soğanlarını diktiğim colocasialar sonunda büyümeye başladılar. Bir ara endişelenmeye başlamıştım. Ama sanırım havaların ısınmasını sevdiler. Bir de daha bol sulamaya başladım. Suyu çok severmiş, fazla sudan zarar görme diye bir durumu yokmuş.

613763

gilan
22-05-2016, 06:10
Petunyalar coştukça coştu. :)
Devamlı saksısına kabuklu kabuksuz salyangozlar doluşuyor. Bol sulandığı için toprağı nemli oluyor, ona geliyorlar. Toplayıp toplayıp ön bahçenin en uzak köşesine götürüyorum. :o

613764

gilan
22-05-2016, 06:11
Meyve salatası meyvelerini büyütüyor. Birazını döktü ama hala bayağı var.

613766

613767

613768

4 aşılı elma ağacının elmaları da büyüyor. :)

613769

613770

gilan
22-05-2016, 06:14
Bahçenin bu aralar en keyifli yeri mor salkımlı çardak.
Gerçi artık yaseminli çardak demeliyim. ;)

613771

613772

613773

Burada mis kokuların eşliğinde oturmak çok keyifli. :cool:

613774

Sevgi Durul
22-05-2016, 08:56
Burada mis kokuların eşliğinde oturmak çok keyifli. :cool:

Şüphe götürmez.

Sevgili gilan, her şey o kadar mükemmel görünüyor ki, imrenmemek elde değil.:) Sebze adalarına bayılıyorum, sizin elinizde çiçek bahçelerini geçecek gibi görünüyorlar. Ellerinize emeklerinize sağlık. :)

Zinnialardan uç almayı unutmuyorsunuz değil mi? Biliyorsunuzdur ama yine de hatırlatayım dedim. Sevgiyle...

Adalet Yağcı
22-05-2016, 10:09
Harika görüntüler yine..
Ufak tefek tatsızlıklar her zaman olur, salyangozlar renkli pazılardaki kurt gibi.
Salyangozlar için birçok öneri var ama hiç biri de kesin çözüm değil.
Üzerine tuz serpmek meselâ, hemencecik ölüyorlar ve ben buna dayanamıyorum :(
Öyle bir çözüm olmalı ki, onları öldürmeden bahçedelerden uzaklaştırabilelim.

Renkli pazıdaki kurtlar için, belki şöyle bir uygulama faydalı ola bilir gilan'cığım, göbek kısmına dokunmadan tüm yapraklarını gövdeye yakın bir yerden kesip at, sonra bir güzel ilaçla.
Gerekirse bir hafta sonra tekrar ilaçla, bu arada büyüyen yaprakları tekrar kes(yaklaşık 1 ay ürünü yeme).
Gözlemlediğinde sorun görünmüyorsa kurtuldun demektir ;)

dongyul
22-05-2016, 10:53
Sayın Gilan; her şey güzel görünüyor, ikliminizin verdiği özellikle her şey çabuk gelişiyor çok şanslısınız ama bunun yanında böceklenme, hastalık zararları da her zaman yüksek oluyordur.

Mutlaka bahçenizin bir köşesinde kara kafes otu diğer adıyla hodan bitkisini bulundurursanız hem görsel olarak güzel hemde bitki besini olarak da kullanabilirsiniz.

Ayrıca terleyen hortum uygulamasını çok beğendim ^^

tarla kuşu
22-05-2016, 16:00
Her şey harika gözüküyor. ... sevdiklerinizle keyfini çıkarın...

Charlaux
23-05-2016, 10:00
Sn.gilan,
Ben nasıl farkedememişim bu başlığı ! Şimdi hemen okumaya başlamak gerek ;) Yazılarınızı okumayı özlemiştim :D

Charlaux
23-05-2016, 15:20
Sevgili gilan,
Sizinle olan tanisikligimiz taa kac yil oncesine dayaniyor. Maalesef cam agacimiz ne yaptiysam dayanamadi.Getirdigim gunden beri bir turlu yerini begenememisti. Ben kurtarmaya calistim o daha nazlandi ve ayrilmak zorunda kaldik. Siz demissiniz yurtdisinda yasadigim icin cekiniyorum diye ama cekinmeyin nolur. Sizin guzel yazilariniz yureginiz hikayeniz bize yeterde artar. Hem bakin bende Ingiltere'ye geldim ama burada bulamadigim seyleri yine ozluyorum :D Benim burada bulduklarimi da arkadaslarim ozluyor ama iste hayatta boyle birsey :)

Bahce sayfanizi soyle uzunca oturdum okudum; ne guzel bir nimet Califonia'da yasamak. Cennet gibi bir yerde kendi cennetinizi yaratiyorsunuz ! Meyve salatasi agaciniz ooh ne guzeldir yenmeye doyulmaz.California'da bile Trabzon hurmaniz var super :)) Trabzonlu hurmalar ne mutludur California'nin havasindan;omur boyu tatil ! Saksi secimlerinizden tutun herseyinizi izlemek ayri bir guzellik.Evimde izlerken benim icim ferahladi inanin !

Size tavsiyem http://www.bigleaforchids.com'dan bir orkide edinmeniz. Bu nursery'in sahibi peter lin'in Phalaenopsislere ait ozel bir forumu da var; kokulu kokusuz cok guzel bitkileri var. Inanin ben Amerika'da yasasam dayanamazdim herhalde orkide almamaya :D Master icin Amerikaya gelirsem hemen onlarin kapisindayim.

abk
23-05-2016, 15:52
Bu sebzeler ne kadar çabuk büyüdü de ürün vermeye başladı. :)
Bahçe her zamanki gibi harika. Daha farklı olacağını aklıma bile getirmemiştim zaten. Sağlıkla, keyifle tüketin hepsini.
Renkli havuçları merak ediyorum ben. İlk hasatta fotograf paylaşırsın değil mi? :)

kerkenez
24-05-2016, 08:43
Sayın Gilan semizotu için merak etmeyin. İki yıla kalmaz bütün bahçenizi çim gibi kaplar. :)

gilan
24-05-2016, 19:43
Sayın Gilan semizotu için merak etmeyin. İki yıla kalmaz bütün bahçenizi çim gibi kaplar. :)

Her boşlukta yetişebilir, hiç sorun değil. :)
Burada semizotu bulunmuyor, o nedenle bahçede olması çok güzel.
Şöyle soğanlı, domatesli, nar ekşili salatasına bayılırım. ;)

2 sene önce bir tarlaya çilek toplamaya gitmiştik. Kocaman bir çilek tarlası, size kap veriyorlar, istediğiniz kadar topluyorsunuz. Çıkışta tartılıyor parasını ödüyorsunuz. Arada yemek serbest. Aslında tam şu an da kiraz toplama mevsimi. :rolleyes: Böyle böyle pek çok meyve sebzenin ”kendin-topla” (u-pick) tarlaları var.

Neyse, çilekleri topladık, baktık sıraların kenarları da semizotu dolu. ”Bunları ne yapıyorsunuz?” diye sorduk. Yabani ot diye söküyorlarmış. :) ”Biz biraz toplasak olur mu” dedik. Adamları hazır ot yolma işinden kurtarıyoruz, canlarına minnet olur dediler. 2 kocaman poşet toplamıştık. :p O nedenle semizotu çok kıymetli. ;)

gilan
24-05-2016, 19:48
Bu sebzeler ne kadar çabuk büyüdü de ürün vermeye başladı. :)
Bahçe her zamanki gibi harika. Daha farklı olacağını aklıma bile getirmemiştim zaten. Sağlıkla, keyifle tüketin hepsini.
Renkli havuçları merak ediyorum ben. İlk hasatta fotograf paylaşırsın değil mi? :)

Tabii paylaşırım. Ama kök yapmaları için sanırım bir an önce seyreltmem lazım. :rolleyes:

Her şey harika gözüküyor. ... sevdiklerinizle keyfini çıkarın...

Çok teşekkürler. ;)

Sayın Gilan; her şey güzel görünüyor, ikliminizin verdiği özellikle her şey çabuk gelişiyor çok şanslısınız ama bunun yanında böceklenme, hastalık zararları da her zaman yüksek oluyordur.

Mutlaka bahçenizin bir köşesinde kara kafes otu diğer adıyla hodan bitkisini bulundurursanız hem görsel olarak güzel hemde bitki besini olarak da kullanabilirsiniz.

Ayrıca terleyen hortum uygulamasını çok beğendim ^^

Teşekkürler. :) Sebzelerimde sizin de etkiniz çok fazla sevgili dongyul. :)

Terleyen hortumdan şimdilik çok memnunum. Gelecek sene sebzeleri dikerken döşeyip toprağa gömmeyi düşünüyorum. Gerçi bu sene de malç ile üzerini örtebilirim.

Hodanı da ilerisi için aklımda bulundurayım.

gilan
24-05-2016, 19:53
Şüphe götürmez.

Sevgili gilan, her şey o kadar mükemmel görünüyor ki, imrenmemek elde değil.:) Sebze adalarına bayılıyorum, sizin elinizde çiçek bahçelerini geçecek gibi görünüyorlar. Ellerinize emeklerinize sağlık. :)

Zinnialardan uç almayı unutmuyorsunuz değil mi? Biliyorsunuzdur ama yine de hatırlatayım dedim. Sevgiyle...

Çok sağ ol. ;)

Zinniaları hatırlattığınız çok iyi oldu aslında. :o Çardağın soluna ektiklerimin aldım ama bunları unuttum. Şu anda da 20-25 cm oldular. Acaba çok mu geç, yoksa yine de alsam daha mı iyi olur? :confused: Ve de nereden kırmalıyım, karar veremedim.

614284

gilan
24-05-2016, 19:59
Harika görüntüler yine..
Ufak tefek tatsızlıklar her zaman olur, salyangozlar renkli pazılardaki kurt gibi.
Salyangozlar için birçok öneri var ama hiç biri de kesin çözüm değil.
Üzerine tuz serpmek meselâ, hemencecik ölüyorlar ve ben buna dayanamıyorum :(
Öyle bir çözüm olmalı ki, onları öldürmeden bahçedelerden uzaklaştırabilelim.

Renkli pazıdaki kurtlar için, belki şöyle bir uygulama faydalı ola bilir gilan'cığım, göbek kısmına dokunmadan tüm yapraklarını gövdeye yakın bir yerden kesip at, sonra bir güzel ilaçla.
Gerekirse bir hafta sonra tekrar ilaçla, bu arada büyüyen yaprakları tekrar kes(yaklaşık 1 ay ürünü yeme).
Gözlemlediğinde sorun görünmüyorsa kurtuldun demektir ;)

Salyangozları ben toplayıp çöpe bile atamıyorum. Değil ki elimle öldürmek... :o
Neyse ki şimdilik hasarları çok büyük değil. Birkaç akşam sefasının başını kopardılar, onlar da yanlardan tekrar sürdü. Tepe budaması gibi oldu. ;)
Sebzelerin yanlarına da hep organik salyangoz ilacı serpmiştim. Belki de o işe yaradı, onlara çok bulaşmadılar.

Pazıların birkaç kere kurtlu yapraklarını alıp ilaçladım ama çare olmadı. Ama tüm yapraklarını budamamıştım, muhtemelen altlarda yumurtalar kalmıştı. Bir de dediğin gibi tümden budayayım bakalım. Zaten bu haliyle yenebilecek bir yanı yok. :(

Kurtlu yapraklar:

614292

614293

Bunda da yaprağın altındaki yumurtalar görünüyor. Tek bir yaprakta bile 6-7 küme yumurta var. :mad:

614294

gilan
24-05-2016, 20:25
Sevgili gilan,
Sizinle olan tanisikligimiz taa kac yil oncesine dayaniyor. Maalesef cam agacimiz ne yaptiysam dayanamadi.Getirdigim gunden beri bir turlu yerini begenememisti. Ben kurtarmaya calistim o daha nazlandi ve ayrilmak zorunda kaldik. Siz demissiniz yurtdisinda yasadigim icin cekiniyorum diye ama cekinmeyin nolur. Sizin guzel yazilariniz yureginiz hikayeniz bize yeterde artar. Hem bakin bende Ingiltere'ye geldim ama burada bulamadigim seyleri yine ozluyorum. Benim burada bulduklarimi da arkadaslarim ozluyor ama iste hayatta boyle birsey :)

Bahce sayfanizi soyle uzunca oturdum okudum; ne guzel bir nimet Califonia'da yasamak. Cennet gibi bir yerde kendi cennetinizi yaratiyorsunuz ! Meyve salatasi agaciniz ooh ne guzeldir yenmeye doyulmaz.California'da bile Trabzon hurmaniz var super. Trabzonlu hurmalar ne mutludur California'nin havasindan;omur boyu tatil ! Saksi secimlerinizden tutun herseyinizi izlemek ayri bir guzellik.Evimde izlerken benim icim ferahladi inanin !

Size tavsiyem http://www.bigleaforchids.com'dan bir orkide edinmeniz. Bu nursery'in sahibi peter lin'in Phalaenopsislere ait ozel bir forumu da var; kokulu kokusuz cok guzel bitkileri var. Inanin ben Amerika'da yasasam dayanamazdim herhalde orkide almamaya :D Master icin Amerikaya gelirsem hemen onlarin kapisindayim.

Hoş geldin sevgili Charlaux. :) Seni görmek çok güzel. Güzel sözlerin içim çok teşekkürler...

Çam ağacına üzüldüm ama çok da takılma. Elinden geleni yapmışsın. Daha sonra başka koşullar altında tekrar denersin.

Şu sözüne bayıldım. ”Benim burada bulduklarimi da arkadaslarim ozluyor ama iste hayatta boyle birsey” Hayat tam olarak böyle bir şey gerçekten de. Her yerin artısı da var, eksisi de var... :o

Beni şimdi bir de orkidelere bulaştırma ne olur! Bahçeye zor yetişiyorum. :) 3 tane orkidem var aslında arka odada. İkisi bildiğimiz phal, birisi de minyatür pembe çiçekli. Direk güneş almasınlar diye arka odaya koydum ama hem sulamayı unutuyorum, hem de güzelliklerini göremiyorum. :o O konuya bir çözüm bulunca belki koleksiyonu geliştiririm.

Bu arada bitki seçenekleri konusunda Avrupa genelde Amerika'nın önünde oluyor. Hollanda bu konuda dünya lideri olabilir. Eğer İngiltere'de bir müddet kalacaksan oradan bitki edinme yollarını araştırabilirsin.

Forumda bol bol görüşmek dileğiyle. ;)

Charlaux
24-05-2016, 21:05
Hoş geldin sevgili Charlaux. :) Seni görmek çok güzel. Güzel sözlerin içim çok teşekkürler...

Çam ağacına üzüldüm ama çok da takılma. Elinden geleni yapmışsın. Daha sonra başka koşullar altında tekrar denersin.

Şu sözüne bayıldım. ”Benim burada bulduklarimi da arkadaslarim ozluyor ama iste hayatta boyle birsey” Hayat tam olarak böyle bir şey gerçekten de. Her yerin artısı da var, eksisi de var... :o

Beni şimdi bir de orkidelere bulaştırma ne olur! Bahçeye zor yetişiyorum. :) 3 tane orkidem var aslında arka odada. İkisi bildiğimiz phal, birisi de minyatür pembe çiçekli. Direk güneş almasınlar diye arka odaya koydum ama hem sulamayı unutuyorum, hem de güzelliklerini göremiyorum. :o O konuya bir çözüm bulunca belki koleksiyonu geliştiririm.

Bu arada bitki seçenekleri konusunda Avrupa genelde Amerika'nın önünde oluyor. Hollanda bu konuda dünya lideri olabilir. Eğer İngiltere'de bir müddet kalacaksan oradan bitki edinme yollarını araştırabilirsin.

Forumda bol bol görüşmek dileğiyle. ;)

Orkideler konusunda Ingiltere oldukca sikintili. Cunku Tayland'dan direkt getirilen urunler populer dolayisiyla kucuk firmalar eziliyorlar. Ama olsun bende Almanya'dan siparisimi veriyorum; iki uc gunde elimde oluyor. Yazlari Istanbul'a dondugum icin maalesef koleksiyonumu cok gelistiremiyorum. Haliyle okulda okudugum ve seneye gidecegim icinde evime cok ev gozuyle bakamiyorum.

Bahceniz gercekten cok muthis ama bunu tekrar belirtmezsem olmaz. Haliyle bahceniz bir cennet olunca bu cennete bizler kadar salyangoz ve kurt arkadaslarda gelmek istiyor :D Sizin sayenizde bizlerde kendi cennetlerini yaratmaya calisiyoruz ogreniyoruz.

Orkidelerinizi evin havadar bir kosesine koyabilirsiniz. Aslinda California'da olmanizin bir diger avantaji. San Jose'nin gece sicakliklari su an icin orkidelerinizin tam sevecegi gece sicakliklari. Gunes acisini cok dik almiyorsa aslinda pencere kenarlarida oldukca uygun.

Ondan sonra orkideler size kendilerini sevdirirlerse bulastirirlar zaten ;) Amerika'daki arkadasima ozel bir orkide tohumu yollatip, ona bagajinda tasittirdi ve gelisimini bekliyorum. Tum bunlar 1,5 senedir devam ediyor. Evime gelmesi icin gun sayiyorum artik !

gilan
25-05-2016, 06:07
Haliyle bahceniz bir cennet olunca bu cennete bizler kadar salyangoz ve kurt arkadaslarda gelmek istiyor :D

Çok güldürdün beni Charlaux! :p

Umarım uzun zamandır beklediğin orkidene yakında kavuşursun. ;)

gilan
25-05-2016, 06:13
Domateslerde meyve tutumu başladı. Bu domatesleri muhtemelen hibrit bir türün tohumundan ürettiğim için ya meyve vermezse diye endişeleniyordum. Tadları nasıl olacak garantisi yok ama en azından meyve veriyorlar. :rolleyes:

614368

Patlıcan yetiştirmeyi balkonda denemiştim ama çok beğenmemiştim. Bütün yaz boyunca besleyip büyütüp Ağustos sonunda ürün almak çok çekici gelmemişti. Gerçi belki de balkonda saksıda olduğu için öyle oldu. Bu sene patlıcan fidesi almayı düşünmüyordum. Ama bu Millionaire cinsinin açıklamasında çok erkenci olduğu, diğer türler henüz çiçek bile açmadan ürün vereceği yazıyordu. Ben de denemek için aldım. İlk çiçeğini açtı bile, gerçekten de bir patlıcan için çok erkenci. :)

614367

gilan
25-05-2016, 06:15
Kadifeler sebzeler için çok yararlı olmalarını yanı sıra görsel olarak da sebze bahçesine çok yakışıyorlar. ;)

614369

Ama yerdeki sebzelerin yanına diktiklerim nedense çok kötü durumda. Suyu mu az geldi, toprağın sıkışıklığını mı sevmedi, yerde olunca zararlı bir şey mi dadandı, anlayamadım... :(

614370

gilan
25-05-2016, 06:18
Mor salkım tohum kapsüllerini büyütüyor.

614371

Solanum çok güzel bir çalıymış. Ne zamandır çiçekli. Sanırım tüm yazı çiçekli geçirecek. ;)
Hemen yanında da pembe çiçekli bir çalı var. Türünü bilmiyorum ama sanırım dona dayanıksız bir tür. Bu sene -1 ya da -2'yi gördük, bu çalının da üstleri zarar görmüştü. Ama hemen toparlandı. Çiçekleri çok tatlı. :)

614372

614373

gilan
25-05-2016, 06:21
İncir ağacının dibinde sürpriz Alstroemeria çıktı. :)

614374

Calendula hala çok güzel açıyor. Ben bu çiçeği çok sevdim. ;)

614375

İlk hostamı gizli bahçeye diktim. :)
Hosta island breeze:

614376

gilan
25-05-2016, 06:27
Digitalisi ise çok sevdiğimi söyleyemem. Belki İngiliz bahçesi tadında doğal kır bahçesi tarzlarına yakışır ama ben daha derli toplu bahçe tasarımlarını seviyorum. Digitalis bana biraz dağınık geldi. Fotoğraflarda gördüğümüz gibi boylu boyunca çiçeklenmedi. Yavaş yavaş alt tarafların çiçeği geçtikçe üstten açıyor.

Gerçi bir yanlış da burada en önde olması. Normalde çiçek yatağının arka sırasında kullanılmalı. Ama boyu da çok uzun, 1.5 m kadar var. Bu durumda önüne bir sıra 80 cm civarı, bir sıra da 20-30 cm civarı bitki lazım. O da toplamda oldukça çok derinlik gerektirir.

614377

Bu nandinayı meyve ağaçları için alanı boşaltırken saksıya geçirmiştik. Bahçede zaten 2 öbek nandina var, devamlı da dip sürgünleriyle ürüyor. Keşke yakında olsam da bunu isteyene verebilsem... :rolleyes:

614378

gilan
25-05-2016, 06:35
Sebze bahçesi yaptğımız alanın çevresinde aralarda eskiden alisyumlar vardı. Tohumları dökülmüş ki her yerden çıkıyorlar. ;)

614379

Dahlia beni her geçen gün daha da mutlu ediyor. Bir sürü çeşidini almak lazım... :)

614380

Agapanthuslar gümbür gümbür geliyor. Gülün sağında iri yapraklı - iri çiçekli olanı, arkasında da daha ince yapraklı - küçük çiçekli olanı var. Renkleri henüz sürpriz. :rolleyes: Beyaz, açık mavi ya da koyu mavi olabilirler...

614381

Bahçeye yeni bir süs aldım. Sıcak hava balonu şeklinde bir rüzgar gülü. Hem de güneş enerjili, akşam olunca içinde ışığı yanıyor. Hem rüzgar güllerini severim, hem de balonları. Bir de üstüne soları da olunca çok hoşuma gitti. ;)

614382

gilan
25-05-2016, 06:37
Bahçede minicik, mavimsi ve benekli yumurta kabukları buldum. Boyu 2 cm kadar. Hemen üstünde kocaman 3 metre boyunca çalı çit ve de palmiye var. Bayağı dikkatli baktım ama ikisinde de tepede yuva göremedim. Ama gizlenmiş olabilir. Nasıl bir kuşa ait acaba? :rolleyes:

614383

614384

gilan
25-05-2016, 06:39
Bu da ön bahçede, arkaya geçen bahçe kapısının yanındaki zakkum. Çok güzel açtı. :) ama biraz fazla dağınık. :p Komşunun sınıra da çok geçmiş, biraz budamak lazım...

614385

dongyul
25-05-2016, 06:56
Sayın Gilan; Millionaire patlıcan cinsi çok güzel bir çeşit Japon hibrit patlıcan olarak biliniyor ve dökümü bol ve lezzetli. Benimde bir zamanlar bu tür patlıcanım vardı malasef tohumunu kaybettim. Bu çeşit patlıcanını döksün görsel bir şölen olacaktır. Koyu mor ve bizim patlıcanlardan farkı sapları bile koyu siyah ve koyu mor gibi. Mükkemel bir tadı var ancak bizim patlıcanlar kadar uzun olmuyor ama bol döküm yapıcaktır. Size tavsiyem kırmızı örümceğe ve çicek tripsine dikkat edin. Eğer bir dizi çicekleri dökmeye başlarsa bilin ki yolunda gitmeyen bir şeyler var ve önleminizi alın. (Sizin oralar sıcak gittiği için yakın zamanda sorun yaşanabilir. Önlem olarak sarı tuzaklardan alabilirsiniz ve sıvı kükürt uygulaması yapabilirsiniz. Kimyasal uygulamalarda var.)

Plastikten veya organik malç yapabilirsiniz göreceksiniz çok sevinir.

Hibrit bir çeşit ama olsun tohumunu alabilirseniz mutlaka alın. Tohum paylaşım etkinliğinde talip olabilirim :D

Ayrıca ağaç gibi boylanıyor yaz sonu budama yapıp bir plastikle üzerini örtün kışı atlatabiliyorlar ve ilk baharda tekrar yeşerip ürün vermeye başlıyorlar.

Çok şanşlısınız :p

Bahçeniz tam gaz devam ediyor ellerinize sağlık ^_^

Sevgi Durul
25-05-2016, 08:05
Zinniaları hatırlattığınız çok iyi oldu aslında. :o Çardağın soluna ektiklerimin aldım ama bunları unuttum. Şu anda da 20-25 cm oldular. Acaba çok mu geç, yoksa yine de alsam daha mı iyi olur? :confused: Ve de nereden kırmalıyım, karar veremedim.

Zinnialarda uç almak için geç değil bence. Uç alma işlemini herkes nasıl yapıyor bilemiyorum ama ben, tepedeki dört minik yaprağı baş ve işaret parmaklarımla çimdiriveriyorum, o kadar.:)

Gösterişli çiçekleriyle digitalisler yetiştirmek istediğim ve sevdiğim bitkilerden. Bir kaç kez tohum ve fide girişimim olsa da başaramadım. Acaba sizinkiler farklı bir cins mi?

Bahçenizdeki sürpriz bitkiler, beni de heyecanlandırıyor. Ne güzel.

Morsalkımın bu (http://www.agaclar.net/forum/1464304-post397.htm) görüntüsünü çok sevdim.:) Tohum paylaşım etkinliğine katılabilseydiniz keşke.

Bahçe gerçekten tam gaz ilerliyor. Bizlere de keyifle izlemek kalıyor.:)

gilan
25-05-2016, 21:08
Sayın Gilan; Millionaire patlıcan cinsi çok güzel bir çeşit Japon hibrit patlıcan olarak biliniyor ve dökümü bol ve lezzetli. Benimde bir zamanlar bu tür patlıcanım vardı malasef tohumunu kaybettim. Bu çeşit patlıcanını döksün görsel bir şölen olacaktır. Koyu mor ve bizim patlıcanlardan farkı sapları bile koyu siyah ve koyu mor gibi. Mükkemel bir tadı var ancak bizim patlıcanlar kadar uzun olmuyor ama bol döküm yapıcaktır. Size tavsiyem kırmızı örümceğe ve çicek tripsine dikkat edin. Eğer bir dizi çicekleri dökmeye başlarsa bilin ki yolunda gitmeyen bir şeyler var ve önleminizi alın. (Sizin oralar sıcak gittiği için yakın zamanda sorun yaşanabilir. Önlem olarak sarı tuzaklardan alabilirsiniz ve sıvı kükürt uygulaması yapabilirsiniz. Kimyasal uygulamalarda var.)

Plastikten veya organik malç yapabilirsiniz göreceksiniz çok sevinir.

Hibrit bir çeşit ama olsun tohumunu alabilirseniz mutlaka alın. Tohum paylaşım etkinliğinde talip olabilirim :D

Ayrıca ağaç gibi boylanıyor yaz sonu budama yapıp bir plastikle üzerini örtün kışı atlatabiliyorlar ve ilk baharda tekrar yeşerip ürün vermeye başlıyorlar.

Çok şanşlısınız :p

Bahçeniz tam gaz devam ediyor ellerinize sağlık ^_^

Çok sağ ol sevgili dongyul. Verdiğin her bilgi altın değerinde. :) Lezzetli bir tür olmasına sevindim. Şöyle bir iki sefer nar ekşili közlenmiş patlıcan salatası yapabilsem süper olur. :p

Zararlılara karşı gözlemde olacağım. Bahçemi organik tutmak istiyorum, o nedenle bir sorun görürsem organik ilaçları denerim.

Tohum konusunu da not ettim. ;)

Bahçe için ağaç kabuğu getirtmeyi düşünüyorum. Sebze bahçesinde de malç olarak onu kullanabilirim. Ya da belki de saman olabilir.

gilan
25-05-2016, 21:16
Zinnialarda uç almak için geç değil bence. Uç alma işlemini herkes nasıl yapıyor bilemiyorum ama ben, tepedeki dört minik yaprağı baş ve işaret parmaklarımla çimdiriveriyorum, o kadar.:)

Gösterişli çiçekleriyle digitalisler yetiştirmek istediğim ve sevdiğim bitkilerden. Bir kaç kez tohum ve fide girişimim olsa da başaramadım. Acaba sizinkiler farklı bir cins mi?

Bahçenizdeki sürpriz bitkiler, beni de heyecanlandırıyor. Ne güzel.

Morsalkımın bu (http://www.agaclar.net/forum/1464304-post397.htm) görüntüsünü çok sevdim.:) Tohum paylaşım etkinliğine katılabilseydiniz keşke.

Bahçe gerçekten tam gaz ilerliyor. Bizlere de keyifle izlemek kalıyor.:)

Acaba zinnialar bu kadar uzamışken daha alttan mı kesmek gerekir diye düşündüm. Yoksa çok yukarıdan dallanmaya başlayacaklar sanki. Neyse artık, her birine bakıp içime sinen bir yerden kırayım. :rolleyes:

Digitalisi bahçede hazır bulduğum için tam türünü bilmiyorum. Ama sorunun türü olduğunu sanmıyorum. Bence gördüğümüz fotoğraflar hep seralardan ve profesyonel yetiştiricilerden oluyor. Ya da o sene alınmış, sera ortamında coşturulmuş, bahçeye yeni dikilmiş bitkiler oluyor. Bence digitalis bahçede birkaç yıl geçirdikten sonra bu hale dönüşüyor olabilir. Boylu boyunca açmıyor, 10 cm'lik bir çiçek bölgesi var, yavaş yavaş bu çiçekli kısım yukarı doğru kayıyor. Eğer bahçesinde birkaç yıllık digitalisi olan başka birini bulursak bu teorimi test edebiliriz. :rolleyes:

Mor salkım tohumdan zor büyüyormuş. Bazı kaynaklarda çiçek açması 7 sene alabilir deniyor. O nedenle oturup beklemek için çok uygun olmaz ama aslında sizin gibi büyük bahçesi olanlar için sağa sola tohumunu atıp ya tutarsa şeklinde denenebilir. Ben tohumları biriktiriyorum şimdilik bakalım. :) Aslında binbir tane dip sürgünü de var, keşke onları kökleyip verebilsem... :o

gilan
27-05-2016, 00:39
Dün akşam sebzeler için bir iki kök daha kadife çiçeği almaya yapı markete gittim. Ve bu güzelliği gördüm. Ama almadım. :( Bahçemde en az iki kök ortanca istediğime eminim ama henüz nereye dikeceğimin planını yapamadığım için bıraktım. Ama dünden beri de aklımdan çıkmıyor. Çok güzeldi... :rolleyes:

Hydrangea Blue Enchantress

614711
614712

gilan
27-05-2016, 00:54
3 yeni domatesimiz oldu. :o

Dün öğlende iş yerimde domates yetiştirme atölyesi vardı. (Yazılım sektöründe çalışıyorum. :p) Aynı saatte pilates dersine gittiğim için katılamadım ama çıkışta baktım soruları yanıtlıyorlar, yanlarına gittim. Bir sürü de değişik çeşitlerden organik domates fidesi getirmişler, ücretsiz dağıtıyorlardı. Yüz bin tane domatesim olduğu için almayacaktım ama ilk önce şu belden kırık olan dikkatimi çekti. Dedim bunu ben almazsam atarlar, yazık. Oysa altını ayrı, üstünü ayrı tutturabilirim. Yani en azından denerim. Neyse, onu aldım. Sonra baktım hemen yanında Tomato blue chocolate, yani mavi çikolata domatesi. Şimdi böyle ilginç bir türü olan fide bırakılır mı? :p Hadi onu da aldım. Derken baktım, battı balık yan gidiyor, üçüncü türü de aldım. :D

Blue Chocolate - hibrit - Salatalara çok iyi gidermiş.
German Giant - geleneksel - Almanya'dan
Paul Robeson - geleneksel - Rusya'dan

İkisi geleneksel türlerden olduğu için tohum da alabilirim. Şimdi olay dikecek yer bulmakta. ;)

614717

614718

gilan
27-05-2016, 00:58
Çeşitli domateslerin minik hallerindeki çeşitlilik de çok güzel. Önceki yıllarda bu detayları bilmiyordum.

Pink Berkeley Tie Dye - iri bir çeşit

614719

Super sweet hundred - minik cherrylerden

614720

Bu da benim sürpriz domates. Anacı pinpon topu boyutlarındaydı, bakalım bunlar nasıl olacak...

614721

gilan
27-05-2016, 01:01
Adalet Abla'nın önerisiyle pazıları dipten budadım, bol bol organik ilaçla ilaçladım. İçim gitti ama bu halini zaten yiyemiyoruz. Bakalım işe yarayacak mı...

Eski hali:

614722

Yeni hali:

614723

Aynı kurt pancar yapraklarına da dadanmış. Bunların zaten köküyle ilgilendiğimiz için sorun değil ama barınacak yer edinmiş oluyorlar. Enfekte yaprakları olduğu kadar toplayıp onları da ilaçladım. Pazının hemen dibindeki marullarla ise hiç ilgilenmiyorlar. Çok ilginç...

614724

gilan
27-05-2016, 01:02
Marul demişken... :p

614725

614726

gilan
27-05-2016, 01:04
Millionaire patlıcanın çiçeğinin rengi harika. :cool:

614727

Sebze yatağında bir ısırık alınmış olmamış bir şeftali duruyor. Bu sincaplardan çekeceğimiz var. :mad: Daha da ilginci bizim meyve salatasındakilere de benzemiyor. Muhtemelen yan bahçeden getirmişler.

614728

YeniGine
27-05-2016, 23:50
Valla nasıl mest olmayayım, bayılmayayım. Maşallah domatesler harika görünüyor sevgili gilan. :( Daha benimkiler büyüyecek de çiçek açacak da... ... Ama bir güzellik de 2 gündür çok güzel yağmur yağıyor vee bahçe sularını açtılarrr çok şükür...
Gilan, kadifeleri hangi zararlılar için dikiyorduk?..

gilan
28-05-2016, 00:34
Gilan, kadifeleri hangi zararlılar için dikiyorduk?..

Kadife, kokusuyla beyaz sinek ve diğer bazı böcekleri kovuyor. Ayrıca kökleriyle de topraktaki zararlı nematodları uzaklaştırıyor. Aynı şekilde fesleğen de çok faydalı.
Şu başlıkta çok güzel bilgiler var:
http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/12746.htm
Mesela şu iki mesaj:
http://www.agaclar.net/forum/604620-post19.htm
http://www.agaclar.net/forum/605109-post34.htm

Ben bu sene her iki domatesin arasına bir fesleğen diktim. (Bir ton fesleğenimiz oldu. :p) Ön taraflara da kadifeler. Bunlar çok bilinen yaygın yöntemler ama ben şahsen ilk defa deniyorum. Bakalım gelişme nasıl olacak.

Yerdeki kadifeler çok zarar gördü. Sonradan öğrendim ki salyangozların favori yiyeceklerinden biriymiş. :mad: Bunu bilmediğim için oralara salyangoz ilacı koymamıştım. Yenilenlerin yerine tekrar dikip ilaçla korumaya alacağım.

gilan
04-06-2016, 19:55
Test saksılarımı sonunda diktim. Her saksıya bir domates, bir biber, bir kadife, bir de fesleğen diktim. Bu saksılarda kaya tozu ve yararlı mantarlar olan mycorrhizae'nin faydalarını deneyeceğim.

1. saksı: Hiçbirisi
2. saksı: Kaya tozu
3. saksı: mycorrhizae
4. saksı: Hem kaya tozu, hem mycorrhizae eklenecek.

Gelişmelere bakılacak. Normalde böyle bir deneyi onlarca saksıda yapıp ortalamasına bakmak lazım ama yer kısıtlı olunca ancak bu kadar oluyor. Bakalım belirgin bir fark görebilecek miyiz...

616170

Önce saksıların tabanına delik açmak gerekti.

616171

Hem organik olan (kimyasal gübre katkısı içermeyen), hem de içine kendiliğinden bu malzemelerden eklenmemiş toprak bulmak zor oldu.

616172

Yaklaşık yarı yarıya da kompost kullandım.

616173

gilan
04-06-2016, 19:57
Kaya tozunun fotoğrafını daha önce bu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/1461447-post352.htm) koymuştum. Mycorrhizae de bu.

616174

616175

Test saksılarının tamamı:

616176

gilan
04-06-2016, 20:08
Şimdilik kırmızıcılar kazandı. :p

Bu arada evin çatısını turkuaza ben boyatmadım, eski sahiplerinden kalma. :) Nedense pek de hoşuma gitmiyor. İleride bir zaman değiştirmek istiyorum.

616177

616178

616180

616179

gilan
04-06-2016, 20:38
Fotoğraflardan dikkatinizi çekmiş olabilir, dayanamayıp geçende aklım kalan ortancayı aldım. :)

Bahçemde zaten en az iki, hatta belki üç ortanca istediğimi biliyorum. Ama henüz türlerine karar vermemiştim. Çeşitli ortanca türlerini çalışmak için geçen cumartesi günü yakınlardaki çok beğendiğim bir seraya gittik. Bu çiçekçi çok şık ve değişik türleri görmek için çok güzel, ama pahalı fiyatları nedeniyle aslında çok alışveriş yapmadığım bir yer.

Hoşuma giden pek çok ortanca türünü fotoğrafladım. Şurada paylaştım: http://www.agaclar.net/forum/calilar/1969-44.htm#post1466560
Sizlerin de en çok hangilerini beğendiğinizi duymak isterim. :)

Hepsini değerlendirdikten sonra türlerden birinin geçen gün aklımda kalan Enchantress olmasına karar verdik. Çünkü bu türün bordo siyah dalları çok hoşuma gitti, bu sayede hepsinden ayrılıyor.

Burada kararımızı verip, gidip yapı marketten aldık. Her türü orada bulmak mümkün değil ama varsa ne güzel... Ne yapayım, yarı yarıya fiyat farkı var. :o

Hydrangea macrophylla Enchantress

616213

Bordo siyah dallar:

616214

616215

Bordo dallar açık mavi çiçeklerinin yanında daha bir hoş görünüyor. ;)

616216

dongyul
04-06-2016, 20:41
Sevgili Gilan; kendinize cennet yaratıyorsunuz. Saksılarınız, deneyiniz çok hoşuma gitti.

Bana kalırsa kazanan; kaya tozu ve mycorrhizae kullanılan saksı gibi geliyor.

- Lisansdayken bitki derslerinin sınavlarında her zaman Mycorrhizae hakkında sorular sorulurdu.

Mycorrhizae; Domates'de kök boğaz çürüklüğü ve kök kaynaklı solgunluk hastalıklarına karşı bitkiyi dirençli hale getiriyor. Ayrıca topraktaki bir çok bakteriyle iletişim kurup bitkiye yarar sağlıyor.

Bir çok yararının olduğu da aşikar..

Deneyimlerinizi bekliyoruz ^^

gilan
04-06-2016, 20:45
Diğer iki ortancamdan birinin mor olmasını istiyorum. Bloomstruck (http://www.agaclar.net/forum/1466566-post1305.htm) ya da Royal Purple (http://www.agaclar.net/forum/1466568-post1307.htm) olabilir. :rolleyes:

Üçüncü de beyaz ya da koyu pembe olabilir. :rolleyes:
Ama onları hemen almayı düşünmüyorum. Hiç belli olmaz tabii bu işler. :D

nuaymu
04-06-2016, 22:29
Fotoğraflardan dikkatinizi çekmiş olabilir, dayanamayıp geçende aklım kalan ortancayı aldım. :)

Ben de tam "aaaa! almış onu, dayanamamış" deyip gülüyordum. Hayırlı olsun ortancanız, nefis bir şey:)

abk
04-06-2016, 23:52
Bu da ön bahçede, arkaya geçen bahçe kapısının yanındaki zakkum. Çok güzel açtı. :) ama biraz fazla dağınık. :p Komşunun sınıra da çok geçmiş, biraz budamak lazım...

614385

Tam da zakkum nasil budanir diye araştırıyordum. Benim zakkum da cok dagilmis. Çiçekleri cok guzel ama çevresindeki bitkilere zarar verecek kadar daginik halde. Sanırım bir sopaya baglayarak falan toplayacağım. Sonbaharda budamak sart oldu.
Mor salkımın tohum kapsülleri bile cok estetik. Digitalisin fotografını gorunce sasirdim. Tohumdan falan yetistirmek icin uğraşıyordum ben de. Eger senin paylasimindaki gibi ciceklenecekse, benim kucuk bahcemde ona yer ayırmaya gerek yok. Hepsi boyle mı aciyor acaba?

YeniGine
04-06-2016, 23:59
Sevgili gilan, bahçen dergilerde gördüğümüz bahçe fotoğraflarına benzedi; maşallah harikalar yarattın... Çook güzel oldu çok...Emeklerine sağlık; maşallah!..

gilan
11-06-2016, 05:52
Tam da zakkum nasil budanir diye araştırıyordum. Benim zakkum da cok dagilmis. Çiçekleri cok guzel ama çevresindeki bitkilere zarar verecek kadar daginik halde. Sanırım bir sopaya baglayarak falan toplayacağım. Sonbaharda budamak sart oldu.
Mor salkımın tohum kapsülleri bile cok estetik. Digitalisin fotografını gorunce sasirdim. Tohumdan falan yetistirmek icin uğraşıyordum ben de. Eger senin paylasimindaki gibi ciceklenecekse, benim kucuk bahcemde ona yer ayırmaya gerek yok. Hepsi boyle mı aciyor acaba?

Şurada ilk açtığı zamanki halini de eklemiştim: http://www.agaclar.net/forum/1456233-post267.htm
Sonra buna dönüştü: http://www.agaclar.net/forum/1464306-post399.htm
2 fotoğraf arasında 1 ay var. Edinmek için uğraşmaya değer mi değmez mi ben de pek emin değilim. :confused:

Bizim zakkumu da aynen dediğin gibi komşu sopaya bağlamış. :D Evinin önüne çok sarktı demek ki, ayıp oldu biraz. Daha dikkatli olmalıyım.

Benim tek gövdede ağaç gibi yetiştirilmiş zakkumlar çok hoşuma gidiyor. Aslında taa Ankara'daki bahçemden beri bir hayalim var. Koyu pembe, açık pembe ve beyaz olmak üzere üç kök zakkumu dipdibe dikip gövdelerini saç örgüsü gibi örerek büyütmek istiyorum. Böylece tepede sanki üç renkli tek bir bitkiymiş gibi olur. Çok güzel olur gibi geliyor. Belki bu bendeki koyu pembeyi budayıp tek dal bırakıp yanına da diğer renklerden birer dal sokuşturursam olabilir. :rolleyes:

gilan
11-06-2016, 05:54
Jakaranda çok güzel çiçeklendi. ;)
Ah bir de elektrik idaresi kuşa çevirmeseydi güzel ağacımı... Neyse umarım çiçeklerden sonra yaprak açınca biraz araları doldurur.

617356

617357

gilan
11-06-2016, 05:57
İlk ayçiçeği:

617358

İlk mısırlar:

617359

İlk fasulyeler:

617360

İlk karpuzcuk ;)

617361

gilan
11-06-2016, 05:58
Salatalıklara yetişemiyoruz. :)

617362

617363

gilan
11-06-2016, 05:59
Sincapların hasarı artık ciddi ciddi hissedilmeye başlıyor. Kabak toplayamadık henüz. :mad:

617364

617365

gilan
11-06-2016, 06:01
Gövdeden kesilen kiraz ağacı da şaşırdı iyice. :(

617366

617367

gilan
11-06-2016, 06:07
Meyve salatası ağacında beyaz şeftali, nektarin ve erik çok başarılı ilerliyor. Sarı şeftalinin tek meyvesini sincaplar telef etti, kayısı ise zaten bu sene vermemişti.

Beyaz şeftali:

617368

Santa Rosa erik:
4 tane vardı, birini oldu herhalde diye düşünüp topladık ama henüz olmamışmış aslında. 3 tane kaldı.

617369

Nektarin:

617370

Beyaz şeftalilerden birkaç tane toplayıp yedik. ;) Olmuşlar bile. Ve de çok lezzetli, çok aromatik. Boyları iri birer kayısı boyunda ama lezzet 10 puan. :p

617371

gilan
11-06-2016, 06:09
Pijamalı incir hala saksıda ama meyve verecek. :)

617372

gilan
11-06-2016, 06:11
Melek borusu üretim tesisleri. :D Budadığım uzun dalı parçalara bölüp bir kısmını direk dikmiş, bir kısmını suda bekletmiştim, hepsi de tuttu. Ama suda bekletme yöntemi daha başarılı.

Bu arada anaçları da boyuma ulaştı. Ağustos'ta açmasını umuyorum. ;)

617373

gilan
11-06-2016, 06:12
Agapanthus koyu mavi renkliymiş. ;)

617374

Ortancaya bakmaya doyamıyorum. ;)

617375

gilan
11-06-2016, 06:16
Siyah colocasia hızla büyüyor. Başını topraktan çıkarması aylar almıştı ama sıcak havayı ve bol suyu görünce günde bir büyük yaprak çıkarıyor neredeyse. Bu haftasonu bu aranjmanı tamamlamak için ön tarafa bitkiler alacağım.

Tatlı patates sarmaşığı aklımda. Uyumlu olsun diye onu da siyah alabilirim. Doldurucu olarak da kontrast yaratması için açık yeşil japanese forest grass olabilir. Araya bir yerlere petunya gidebilir. Bakalım, çiçekçide karar verilecek... :rolleyes:

617376

gilan
11-06-2016, 06:19
Geçen hafta 37 dereceleri gördük. Acerler evin kuzey duvarının dibinde, dolayısıyla sabah gün doğumu hariç hiç direk güneş almıyorlar. Buna rağmen hafif güneş yanıkları oluştu. Böyle sıcaklarda her gün sulamak lazım.

617377

617378

Sango kaku ise sonbahar geldiğini sanıyor galiba. :D

617379

gilan
11-06-2016, 06:28
Bu hafta minik kızım 1 yaşına girdi. ;) Biz de ona doğum günü hediyesi olarak salıncak aldık. Balkonun kirişine polyester kayışla astık. Çok sevdi. :)

617380

murky black
11-06-2016, 07:01
bahceniz muhtesem olmus

Jakin
11-06-2016, 07:07
Sevgili gilan kırmızı şemsiye çok yakışmış bahçenize.. Başka bir renk sönük kalırmış!..
Güle güle kullanın.. Ortancanıza da bayıldım.. İkinci için beyaz ve Royal Purple seçeneklerinizi beğendim..
Rengini beğenmediğiniz çatı makası sarılıcı bir bitki, begonville kamufle edilebilir gibi geldi..

Kızınızın doğum günü kutlu olsun!.. Sevgiler..

Kolay gelsin, zevkle ve ilgiyle takipteyim.. :)

Muda
11-06-2016, 07:40
Hiç büyümeyeceklermiş gibi gelse de bir bakıyorsunuz yuvadan uçmak üzereler.Zaman çok çabuk geçiyor. Kardeşleri de olursa haliniz perişan. Dünya onların üzerinde dönüyor.

Sincapların hasarı artık ciddi ciddi hissedilmeye başlıyor. Kabak toplayamadık henüz. :mad:

617364

617365

Sincaplar için biraz kalın siyah hortum asabilirsiniz. Sincabım olmadığı için deneme fırsatım olmadı ancak sincaplar sanırım bir buçuk metre gibi bir uzunlukta hortumu yılan zannedip onun bulunduğu yere gelmiyorlarmış.

Yerleşim yerlerinde de kediler sincapların en büyük kabuslarından olduğu ile ilgili bir yazı okumuştum. Bulunduğunuz yerde hiç kedi yok sanırım.

akçabardak
11-06-2016, 10:34
Sevgili gilan 3 kök zakkum dip dibe dikip örgü örüp tek bir ağaç gibi yetiştirme fikriniz çok hoşuma gitti, küçük bahçeler için hem yerden tasarruf hem de çok güzel bir görsellik olur, akla yatkın bir fikir, denemekte fayda var.

İlk'leriniz ve meyva salatasının meyveleri de pek güzeller, bol mahsülleri olsun dilerim. Ağız datıyla yemek nasip olsun, bu arada sincaplar da nasiplenmişler, sevimli hayvanlar ama zarar vermeselerdi keşke.

Agapanthusun rengine bayıldım, hep edinmek istemişimdir ama bir türlü olmadı ama pes etmeyeceğim, ortancanın rengi de güzel, hepsi de biribirinden güzeller hiçbirini ayırtedemiyeceğim, ellerinize sağlık.

Minik kızınızın salıncağı çok hoş olmuş güle güle sallansın, doğum günü kutlu olsun.

Sevgi Durul
11-06-2016, 12:53
Sevgili gilan, bahçen huzur veriyor. Bilgilendirici açıklamalar, net görüntülerle takip edilesi bir bahçe.

Bir an salıncağın içinde sallanan minik kuzuyu hayal ettim, mutluluk duydum. Nice yaşlarda sağlık ve huzur içersinde büyümesini dilerim. Ama bu günlerin kıymetini iyi bilin, yıllar çabuk geçiyor, yuvadan uçuyorlar. Köroğlu ayvaz kalakalıyorsunuz.:rolleyes:

O zaman da torun sevgisi önlerine geçiveriyor. Sağlıkla hep beraber o günleri görmenizi isterim. Sağlıkla büyüyüp sağlıkla uçsunlar yuvalarından.:)

Ortancanın rengini ben de çok sevdim. Meyveler şahane, sincaplara ise diyecek sözüm yok. Biz de çok çekiyoruz kendilerinden.

Sevgilerimle...

günebakan
11-06-2016, 15:09
gilancığım bahçede her şey harika görünüyor hani çıkmadık candan ümit kesilmez derler ya demek ki kiraz ağacı da bu durumda yaşamaya karar vermiş:) ayrıca mesaj kutun dolu galiba mesaj gönderemeiyorum

nuaymu
11-06-2016, 21:04
Bahçeli ve salıncaklı evde büyümek gibisi yoktur bence, güle güle sallansın:))))

Durdum durdum duramadım, mor ortanca bulsaydım kaçırmazdım:D

murogul
12-06-2016, 22:21
Sevgili Gilan, son bir aydır sizin ve sizin sözünü ettiğiniz sayfalardan pek çok şey öğrendim. Balkonumda soğandan başka şey yetiştirmezken şu anda yaprak güzellerim, sardunyalarım kısaca sizin balkonunuzda olanların bazıları var. Bitkiye bakış açımı değiştirdiğin , 20 yıllık öğretmene öğretmenlik yaptığın için teşekkür ederim. Hakkını helal et kardeşim. Bahçeni büyük bir merak ve sevgiyle izliyorum.

dongyul
12-06-2016, 23:00
Sevgili Gilan; sincaplarla başınız dertteymiş, şükür buralarda sincap yok ne yapardık bilmiyorum, sizin sebzeleri görünce şok oldum, orada yaşayan arkadaşlarıma sordum onlarda bu konuda çok çekmişler fotoğrafları da gösterdim sincap zarar vermiş ancak dikkatli gözlem yapmalı farede olabilir dediler.

Sincaptan kurtulmak için 5 yol gösterdiler;

- İlk olarak bahçelerine sincap evleri yapıp, fındık fıstık gibi malzemelerle doldurup sincapların bunları tükettiği için sebzelere zarar vermemiş ilk başlarda.

- Güneş enerjisi ile çalışan sensörlü hareket eden kartal, baykuş gibi kuş figürlü nesneler konuluyormuş, sincaplar bunlardan korkuyormuş ama öğrendiklerinde gene aynı alışkanlıklarını sürdürüyorlarmış. Ama bu aleti yerini sık sık değiştirirseniz sorun olmazmış.

- Sebze bahçelerine tül benzeri örtülerle örtüyorlarmış.

- Sebze bahçelerine sincap kaçıran tozlar varmış onlardan döküyoruz dedi. Tozun etki süresi 10 gün civarıymış süre bitince tekrar döküyorlarmış.

- En güzeli de kafes kapanlar varmış, kafese giren sincap çıkamıyormuş çok dikkatli şekilde sincap olan kafesi taşıyıp uzak ormanlara bırakmışlar. (Ne kadar doğru tartışılır.) Bu işte sincabı taşırken dikkat etsinler sincap saldıra biliyor ısırıp zarar veriyormuş.

Kafesin görünümü

617722

Selma_321
13-06-2016, 09:40
Agapanthus koyu mavi renkliymiş. ;)

617374

Ortancaya bakmaya doyamıyorum. ;)

617375
Çok harika sayın gilan. Bu mavi renk doğasında mı var yoksa mavi olsun diye birşeyler mi yaptınız?

tarla kuşu
13-06-2016, 16:23
Bebişiniz çok şanslı sevgili gilan. Sizin gibi bir ailesi var, bahçeli evde büyüyor... Allah ona ve size sağlıklı uzun ömürler versin...

gilan
13-06-2016, 19:42
Bebişiniz çok şanslı sevgili gilan. Sizin gibi bir ailesi var, bahçeli evde büyüyor... Allah ona ve size sağlıklı uzun ömürler versin...

Çok teşekkürler sevgili tarla kuşu. Amin, size, bize, hepimize inşallah...
Ben de çok şanslı olduğumuza inanıyorum. Sırf sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi bile bir mucize aslında. Hamileliğimin 3. ayında bebeğimde Turner sendromu olabileceğini söylemişlerdi. Çok şükür daha sonraki testlerde olmadığı ortaya çıktı da rahatladık. Ama çok endişelenmiştik. O kadar çok ters gidebilecek şey var ki sağ salim doğmak bile kendi başına büyük şans.

Bahçeli ve salıncaklı evde büyümek gibisi yoktur bence, güle güle sallansın:))))

Durdum durdum duramadım, mor ortanca bulsaydım kaçırmazdım

Niye durasınız, burası hislerimizi paylaşmak için değil mi? :) Evet ben de mor bir ortanca kesin alacağım. Royal purple ile Bloomstruck arasında kalmıştım ama Royal purple olacak büyük ihtimalle. Gelecek seneyi beklerim gibi geliyor ama büyük konuşmamak lazım. :D

Bahçeli evde büyüme fikri çok güzel gerçekten. Ama bir yönden endişe etmiyor da değilim. Mesela bahçe bizim için çok önemli, çok değerli çünkü sonradan kavuştuk ve kıymetini biliyoruz. Bahçeli evde büyüyen çocuk da bunun nası bir şans olduğunu anlayıp kıymetini bilir mi acaba? Umarım anlayabilir. Ve de umarım o da benim kadar bu işlerden keyif alır. Bunun için elimden geleni yapacağım. :rolleyes:

Sanırım ilk adım bozar eder demeden her işte bıcırığa da yer vermek olacak. Şimdilik her türlü otu yemeye kalktığı için bahçede yalnız bırakamıyoruz ama birlikte bahçe turu atıp çiçeklerimizi, sebzelerimizi inceliyoruz. Çiçekleri kokluyoruz. Özellikle domates yapraklarını koklamayı çok seviyor. :p

Burada bahçe hobimi paylaştığım bir arkadaşım var. Taa ne zaman kendisinden bahsetmişim. (http://www.agaclar.net/forum/1147943-post550.htm) Bizim kuzuya doğum günü hediyesi bakın ne almış. Eridim, gittim. ;)
Seneye yavaş yavaş kullanabilir diye düşünüyorum. :)

617879

gilan
13-06-2016, 19:46
gilancığım bahçede her şey harika görünüyor hani çıkmadık candan ümit kesilmez derler ya demek ki kiraz ağacı da bu durumda yaşamaya karar vermiş:) ayrıca mesaj kutun dolu galiba mesaj gönderemeiyorum

Teşekkürler sevgili günebakan. :) Yer açtım. :)

Çok harika sayın gilan. Bu mavi renk doğasında mı var yoksa mavi olsun diye birşeyler mi yaptınız?

Eğer ortancadan bahsediyorsanız henüz iki hafta önce aldım. Biliyorsunuz ortanca asitli toprakta mavi/mor, bazik toprakta pembe olur. Ama ne kadar renkleneceği ve de rengin hangi tonuna varacağında alt türünün de etkisi var.

bahceniz muhtesem olmus

Çok teşekkürler. :)

gilan
13-06-2016, 20:00
Sevgili gilan kırmızı şemsiye çok yakışmış bahçenize.. Başka bir renk sönük kalırmış!..
Güle güle kullanın.. Ortancanıza da bayıldım.. İkinci için beyaz ve Royal Purple seçeneklerinizi beğendim..
Rengini beğenmediğiniz çatı makası sarılıcı bir bitki, begonville kamufle edilebilir gibi geldi..

Kızınızın doğum günü kutlu olsun!.. Sevgiler..

Kolay gelsin, zevkle ve ilgiyle takipteyim.. :)

Çok sağ ol sevgili Jakin. :)

Ama şemsiye gidici. :o Masanın diğer yanına taşımaya çalışırken tabandaki ağırlık kısmının bağlantıları kırıldı. Çok güzel görünüyordu ama yeterince dayanıklı değilmiş. Dün gidip konuştum, iade edebilirsiniz dediler. Yerine başka bir şemsiye alacağız. Bir de yan komşunun 2 ay önce pergolasına taktırdığı kırmızı brandanın 2 ayda ne kadar çok solduğunu fark ettim. Daha bir yazı bile cıvıl cıvıl rengiyle geçiremeyecekse belki de California güneşine çok uygun bir renk değil. :o

Ortanca için beyaz ve royal purple seçiminize tamamen katılıyorum. ;)

Çatı makasına sarmaşık sardırmayı hiç düşünmemiştim. Güzel bir fikir. Ama ben evin dış görünüşünü genel olarak çok beğenmiyorum zaten. İleride bir zaman komple boyatmak istiyorum. Mesela şu renk tonlarında olsa:
https://www.pinterest.com/pin/114630752990896018/
Ya da alttan bir kaç sıra tuğla olsa...
https://www.pinterest.com/pin/AW4pi_FOSXLZJGm4Ombvm5hTmf4i6--OX7-XoVFY6piiQjruqMFptjA/

Şimdilik paramız yok ama bir gün olur. Acelem yok, 5-6 sene sonra olsun ama tam istediğim gibi olsun. ;)

nuaymu
13-06-2016, 20:18
Bahçeli evde büyüme fikri çok güzel gerçekten. Ama bir yönden endişe etmiyor da değilim. Mesela bahçe bizim için çok önemli, çok değerli çünkü sonradan kavuştuk ve kıymetini biliyoruz. Bahçeli evde büyüyen çocuk da bunun nası bir şans olduğunu anlayıp kıymetini bilir mi acaba? Umarım anlayabilir. Ve de umarım o da benim kadar bu işlerden keyif alır. Bunun için elimden geleni yapacağım. :rolleyes:

Sanırım ilk adım bozar eder demeden her işte bıcırığa da yer vermek olacak. Şimdilik her türlü otu yemeye kalktığı için bahçede yalnız bırakamıyoruz ama birlikte bahçe turu atıp çiçeklerimizi, sebzelerimizi inceliyoruz. Çiçekleri kokluyoruz. Özellikle domates yapraklarını koklamayı çok seviyor. :p

Burada bahçe hobimi paylaştığım bir arkadaşım var. Taa ne zaman kendisinden bahsetmişim. (http://www.agaclar.net/forum/1147943-post550.htm) Bizim kuzuya doğum günü hediyesi bakın ne almış. Eridim, gittim. ;)

617879

Bahçeli ve bol salıncaklı bir evde büyümüş biri olarak... kesinlikle kıymetini bileceğinden endişeniz olmasın diyorum sevgili gilan. İnsan içindeyken tam idrak edemese de ayrı kaldığı ilk andan itibaren ne muhteşem zamanlar olduğunu anlıyor ve örnekte görüldüğü gibi (henüz çabalayan bir örnek, zira içindeyken hiçbir şeyi öğrenmemiştim:))) ) bahçeli ve salıncaklı bir ev inşa etmeye çalışıyor.
(Bol salıncak meselesi de mühim:)))) Bizim bahçede bir uzun, bir normal, bir asılıp sallanmalık salıncak ve birkaç da hamak olacak. Amin.)

Adalet Yağcı
13-06-2016, 21:53
Demek "Kırmızıcılar" kazandı, çok sevindim :)
Şimdilik" diyorsun ama emin ol çok yakışmış, hatta belki güleceksin o beğenmediğin turkuaz çatı rengiyle birlikte harika bir uyum olmuş ;)

Küçük kuzucuk bir yaşına basmış, şöyle arada bir usulcacık görsek nasıl olur, söz veriyorum en çok Maaşallah benden.
Salıncağı, oyuncakları da çok şirin, Allah sağlıklı uzuuun ömürler versin cümle ile birlikte.

Ortancanı çok beğendim, net'ten ben de üç tane almıştım, gövde renkleri değil ama çiçeklerin sapları mor ile bordo arası, benim de çok hoşoma gitmişti bu farklı görüntü.
Sera gezinizdeki ortancaları inceleyeyim biraz, bakalım ne güzellikler getirdin bize.

Pazıları merak ettim, yaprak budama ve ilaçlamadan sonra durum nasıl ?

Adalet Yağcı
13-06-2016, 22:05
Ortancalar (http://www.agaclar.net/forum/1468360-post1319.htm)ı gördüm, hepsi de birbirinden güzel ama...

gilan
13-06-2016, 22:37
Ortancalar (http://www.agaclar.net/forum/1468360-post1319.htm)ı gördüm, hepsi de birbirinden güzel ama...

Demek ki sen katlı çiçekleri daha çok seviyorsun Adalet Abla. Balkonundaki calibrachoaları da hep katmerlilerden seçmişsin, gördüm. :)

O zaman bu hafta sonu sera ziyaretinde çektiğim bu yeni tür sana gelsin. ;)

Hydrangea macrophylla 'Perfection'

617892

Pazıları merak ettim, yaprak budama ve ilaçlamadan sonra durum nasıl ?

Düzelmediler maalesef. Yeni çıkan her yaprağı 3-5 cm olduğu anda hemen üzerinde yine bir sürü yumurta görünmeye başlıyor. Peşinden de kurtlar geliyor. Sökeceğim mecburen...

gilan
13-06-2016, 22:46
Bahçeli ve bol salıncaklı bir evde büyümüş biri olarak... kesinlikle kıymetini bileceğinden endişeniz olmasın diyorum sevgili gilan. İnsan içindeyken tam idrak edemese de ayrı kaldığı ilk andan itibaren ne muhteşem zamanlar olduğunu anlıyor ve örnekte görüldüğü gibi (henüz çabalayan bir örnek, zira içindeyken hiçbir şeyi öğrenmemiştim ) bahçeli ve salıncaklı bir ev inşa etmeye çalışıyor.
(Bol salıncak meselesi de mühim:)))) Bizim bahçede bir uzun, bir normal, bir asılıp sallanmalık salıncak ve birkaç da hamak olacak. Amin.)

Mesajınıza hem sevindim hem üzüldüm sevgili nuaymu. :) Kıymet bilme kısmı umutlanmamı sağladı ama bahçeyi sizin kadar seven birinin içindeyken bitkilerin ilgisini çekmemiş olmasına biraz üzüldüm. Umarım ben miniği olayın içine çekebilirim. Tabii zorla olacak şeyler değil bunlar. :o Ama kendi hayatınızdan tecrübelerinizle tavsiyeleriniz olursa her zaman açığım.

Bol salıncak konusu harikaymış. :D Bahçenizin o günlerini görmeyi iple çekiyorum. ;) Bizim gelecek planlarında da,
- bir disk salıncak: https://www.pinterest.com/pin/253890497714314903/
- bir minicik oyun kulübesi: https://www.pinterest.com/pin/530369293590600277/
- bir de jakarandaya ağaç ev var. ;)

Hamak da çok iyi fikir. Bir bakayım plana ekleyebilir miyim... ;)

gilan
13-06-2016, 22:53
Hiç büyümeyeceklermiş gibi gelse de bir bakıyorsunuz yuvadan uçmak üzereler.Zaman çok çabuk geçiyor. Kardeşleri de olursa haliniz perişan. Dünya onların üzerinde dönüyor.

Sincaplar için biraz kalın siyah hortum asabilirsiniz. Sincabım olmadığı için deneme fırsatım olmadı ancak sincaplar sanırım bir buçuk metre gibi bir uzunlukta hortumu yılan zannedip onun bulunduğu yere gelmiyorlarmış.

Yerleşim yerlerinde de kediler sincapların en büyük kabuslarından olduğu ile ilgili bir yazı okumuştum. Bulunduğunuz yerde hiç kedi yok sanırım.

Kardeşleri de olsun istiyoruz tabii... :rolleyes: Çocuk sahibi olmadan hayatımı bu kadar etkilemesini beklemezdim. Gerçekten de dediğiniz gibi dünya onların üzerinde dönüyor...

Hortumu deneyeyim. Kolay bir yöntemmiş, kaybedecek bir şey yok. Ama bizimkiler şehirli sincaplar, yılan da bilmezler bunlar şimdi. :p

Sokak hayvanı pek yok gerçekten de. Başı boş bulunan hayvanlar barınaklara götürülüyor, kısa süre içinde sahiplenilmezlerse de öldürülüyorlar. :(
Bir iki sene içinde eve kedi almak istiyoruz, belki o zaman faydası olur.

Sevgili gilan 3 kök zakkum dip dibe dikip örgü örüp tek bir ağaç gibi yetiştirme fikriniz çok hoşuma gitti, küçük bahçeler için hem yerden tasarruf hem de çok güzel bir görsellik olur, akla yatkın bir fikir, denemekte fayda var.

İlk'leriniz ve meyva salatasının meyveleri de pek güzeller, bol mahsülleri olsun dilerim. Ağız datıyla yemek nasip olsun, bu arada sincaplar da nasiplenmişler, sevimli hayvanlar ama zarar vermeselerdi keşke.

Agapanthusun rengine bayıldım, hep edinmek istemişimdir ama bir türlü olmadı ama pes etmeyeceğim, ortancanın rengi de güzel, hepsi de biribirinden güzeller hiçbirini ayırtedemiyeceğim, ellerinize sağlık.

Minik kızınızın salıncağı çok hoş olmuş güle güle sallansın, doğum günü kutlu olsun.

Çok teşekkürler akçabardak. :) Aklınıza koyunca eminim yakında bir agapanthus edinirsiniz. :)

gilan
13-06-2016, 22:59
Sevgili gilan, bahçen huzur veriyor. Bilgilendirici açıklamalar, net görüntülerle takip edilesi bir bahçe.

Bir an salıncağın içinde sallanan minik kuzuyu hayal ettim, mutluluk duydum. Nice yaşlarda sağlık ve huzur içersinde büyümesini dilerim. Ama bu günlerin kıymetini iyi bilin, yıllar çabuk geçiyor, yuvadan uçuyorlar. Köroğlu ayvaz kalakalıyorsunuz.:rolleyes:

O zaman da torun sevgisi önlerine geçiveriyor. Sağlıkla hep beraber o günleri görmenizi isterim. Sağlıkla büyüyüp sağlıkla uçsunlar yuvalarından.:)

Ortancanın rengini ben de çok sevdim. Meyveler şahane, sincaplara ise diyecek sözüm yok. Biz de çok çekiyoruz kendilerinden.

Sevgilerimle...

İnanır mısınız sevgili SDurul, daha 1 yaşında ama şimdiden büyüyecek de evden ayrılacak diye üzülüyorum bazen. Sonra dönüp kendime bakıyorum. Ben de büyüdüm, evden ayrıldım. İnsan annesini (ya da babasını) ancak kendi çocukları olunca anlayabiliyormuş...

Çok teşekkürler. :)

gilan
13-06-2016, 23:08
Sevgili Gilan, son bir aydır sizin ve sizin sözünü ettiğiniz sayfalardan pek çok şey öğrendim. Balkonumda soğandan başka şey yetiştirmezken şu anda yaprak güzellerim, sardunyalarım kısaca sizin balkonunuzda olanların bazıları var. Bitkiye bakış açımı değiştirdiğin , 20 yıllık öğretmene öğretmenlik yaptığın için teşekkür ederim. Hakkını helal et kardeşim. Bahçeni büyük bir merak ve sevgiyle izliyorum.

Helal olsun tabii ki ne demek. Böyle mesajlar çok hoşuma gidiyor çünkü bir fark yaratabildiğimi görünce çok mutlu oluyorum. İleride sizin de balkonunuzu tanımayı çok isteriz. :)

gilan
13-06-2016, 23:26
Sevgili Gilan; sincaplarla başınız dertteymiş, şükür buralarda sincap yok ne yapardık bilmiyorum, sizin sebzeleri görünce şok oldum, orada yaşayan arkadaşlarıma sordum onlarda bu konuda çok çekmişler fotoğrafları da gösterdim sincap zarar vermiş ancak dikkatli gözlem yapmalı farede olabilir dediler.

Sincaptan kurtulmak için 5 yol gösterdiler
...

Ne çok araştırıp zaman harcamışsın. Çok teşekkür ederim. :eek:

Bu çevrede ev sahibi olan tanıdıklarımdan sincap sorununu çok duyuyordum. İlk sene için ciddi bir adım atmayıp gözlem yapalım diye düşünmüştük. Ama ciddi hasara neden olacak gibiler. Özellikle domatesleri çok seviyorlarmış. Bizim de şu an tam 13 çeşit, toplamda 40 kökten fazla domatesimiz var. Tedirginim...

Söylediğin yöntemleri araştıracağım, çok teşekkürler, çok yol gösterici oldu. Yakalamak çözüm olmaz gibi geliyor. Yer gök sincap, birini yakalasan biri gelir. Ama kaçırıcı uygulamaları denemek lazım.

Bir de şu şekilde yükseltilmiş yataklara kafes yapma uygulaması var ama ben bahçede görselliği ön planda tutmak istediğim için şimdilik çok sıcak bakmıyorum.

617898

abk
13-06-2016, 23:29
Çok teşekkürler sevgili tarla kuşu. Amin, size, bize, hepimize

617879
Tam da gilanin kızına alınacak hediyeymis.;) Bu kiz büyüyünce bahce sevdalısı olacak, baska yolu yok. ;)

gilan
14-06-2016, 06:41
Nisan ayında aldığım (http://www.agaclar.net/forum/1456227-post263.htm) calibrachoaları bacopalarla birlikte askılı saksılara dikmiştim. Çok güzel gelişiyorlar. Tek istekleri her gün su. Petunya gibi küsüp gitmiyorlar.
Yalnız arka bahçede asacak yer bulamadım, yerde kaldılar öyle. :p

617928

Bunda da eflatun bacopa var aslında ama dikerken toprağını çok dağıttım, ancak aradan kendini toparlıyor.

617929

gilan
14-06-2016, 06:45
Ön bahçede sulama sisteminin oradaki boşluğa rozetler ve bodur zinnialar diktim. Güzel bir renk geldi. ;)

Bu sene hercailer hiç keyifli olmadı. Nisan'dan beri iki haftada bir hava 30'un üzerine çıkıyor. Ondan etkilendiklerini düşünüyorum. Bu saksıları yazlık çiçeklerle yenilemek lazım.

617930

617931

gilan
14-06-2016, 07:04
Bu hafta sonu daha önce de birkaç kere bahsettiğim 60 km uzaktaki çok sevdiğim çiçekçi Alden Lane Nursery (http://www.agaclar.net/forum/geziler-gezilecek-yerler-turkiyede-onemli-doga-alanlari/31276.htm)'e gittik.

Amacım şu mesajdan (http://www.agaclar.net/forum/geziler-gezilecek-yerler-turkiyede-onemli-doga-alanlari/31276-2.htm#post1438800) beri aklımda olan yaprak desenli adım taşlarından 5 tane almaktı. Bir baktım, sadece 3 tane var, üzüldüm biraz. Sonra fiyat etiketine bir baktım, zaten olsa da 5 tane alamazmışım. :D Düşündüğümün iki katıymış ama git-gel 120 km yol yapmış olduk sonuçta. (Yol boyunca bebeği oyalamak da ayrı bir konu. Neyse ki bebek şarkıları dinlemeye bayılıyor. ;)) O kadar yol boşa gitmesin dedim aldım. Zaten her ayrıntısına kadar çok beğenmiştim, daha sonra kalmasa çok üzülürdüm. Artık başka şeylerden kısacağız. :rolleyes:

617932

Çalıların ve çiçeklerin arasından kısa bir geçiş bölgesi oluşturmak için kullanılacaklar.
Örnekler:

617936 617937

617933 617934

Sudenur
14-06-2016, 09:30
Gilancığım işten güçten fırsat bulduğum ilk anda bahçende alıyorum soluğu. :p
Keyifle geziyor, bilgi ediniyor, mutlu oluyorum. ;) Turkuaz çatı Adalet hanımında düşündüğü gibi kırmızı şemsiye ile büyük bir uyum içinde, prensesin salıncağı da güzel bir dekor oluşturmuş. Bahçe süslerine, dekoratif objelere meraklı biri olarak http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/614382d1464150519-img_4588.jpg rüzgar gülüne de bayıldım, ışığı yeterli oluyor mu? Gece aydınlatması nasıl bahçenin?

Sebzelerinizin tadına sizden önce sincaplar bakmış, içeri girme teşebbüsünde bulunmuyorlar değil mi? Bir kaç yıl üst üste denememe rağmen ortanca yetiştirmeyi başaramayan bir Ankara'lı olarak güzelliklerini uzun uzun seyre daldım, bitkilerinin, çiçeklerinin gelişmiş hallerini düşündükçe heyecana kapıldım. :eek: Kuş evi, kuş banyosu köşesi, süs havuzu gibi aksesuarlar hayal ettim.
617960

617961

Hosta sevdalısı olarak gizli bahçen nasıl gelişecek, yaprak desenli adım taşlarını nasıl dizayn edeceksin meraktayım? İrili ufaklı bir kaç yaprak taş sizde yapablirsiniz isterseniz, bunu görmüşmüydün? DIY : Yaprak Şekilli Bahçe Parke Adım Taşı Yapımı - Hobi Fikirleri Yaratıcı El İşi Örnekleri (http://www.hobidenizi.com/diy-yaprak-sekilli-bahce-parke-adim-tasi-yapimi)

gilan
14-06-2016, 17:40
...rüzgar gülüne de bayıldım, ışığı yeterli oluyor mu? Gece aydınlatması nasıl bahçenin?

Sebzelerinizin tadına sizden önce sincaplar bakmış, içeri girme teşebbüsünde bulunmuyorlar değil mi? Bir kaç yıl üst üste denememe rağmen ortanca yetiştirmeyi başaramayan bir Ankara'lı olarak güzelliklerini uzun uzun seyre daldım, bitkilerinin, çiçeklerinin gelişmiş hallerini düşündükçe heyecana kapıldım. Kuş evi, kuş banyosu köşesi, süs havuzu gibi aksesuarlar hayal ettim.
...

Hoşgeldin. :)
Bahçe süslerinde sana yaklaşmamız uzun zaman alacak ama takipteyiz. Aynen bahsettiğin gibi kuş evi, kuş havuzu ve de büyük havuz planda var. Yavaş yavaş... Yalnız senin gönderdiğin eklentiler açılmıyor.
Bu yaprak şekilli taş yapımını görmüştüm. O da çok güzel, belki denerim.

Rüzgar gülünün ışığı beklediğimden iyi aslında. Ama çevreyi aydınlatmaya yetmiyor tabii. Zaten solar lambalar genelde gece aydınlatmasına yetmiyor. Bizim bahçede eskiden kalma elektrikli bahçe lambaları var. Yalnız bir kısmı betonu kırdırırken zarar gördü, bir kısmı da bozuk. Tam sayısını bilmiyorum ama 20 tane olsalar 7'si falan yanıyor. :o Onları da gitmeden amcam onarmıştı zaten. Ama bahçeyi dolaşan hazır elektrik hattı olması çok güzel. Lambaları zamanla onarırız ya da yenileriz. Bir de zamanlayıcıya bağlı. Kurduğun saate göre otomatik yanıp sönüyorlar.
Eski sahipler hem ışıklandırma sistemini hem de sulama sistemini kurarak çok güzel bir iş yapmışlar. :D

Sincaplar evle ilgilenmiyor. Bizi görünce de hemen kaçışıyorlar. Sebzelere dadanmasalar pencereden izlemek çok zevkli aslında.

Ortancalar Ankara için tam sınırda gerçekten. Soğuğa dayanıklılık bilgilerine bakınca kurtarır gibi geliyor ama o kadar kolay olmuyor. Belki de güney cephede, korunaklı bir yerde ve de sarıp sarmalayıp, dibine de gübre ve saman yığarak olabilir.

İnanır mısın bu iklimin de sorunları var. :rolleyes: Seninkiler de dahil olmak üzere forumdaki şakayıkları gördükçe heveslenmiştim. Bir de şu alttaki fotoğrafı görünce bir beyaz, bir açık pembe, bir de koyu pembe, hem de kokulu türlerinden alıp yanyana dikmeye karar vermiştim.

618039

Ama bir baktım ki şakayık en fazla 8b'ye kadar yetiştirilebiliyor. (Heirloom Peony, Garden Peony Paeonia lactiflora 'Festiva Maxima' (http://davesgarden.com/guides/pf/go/62904/#b)) Oysa burası 9b/10a. Soğuğa dayanıklılık listelerine bakarken hep alt sınıra bakardım, ilk defa üst sınırın yetmediği bir durum oldu. :o Sonra da çevrede insanlara sordum, gerçekten de burada çiçek açmıyormuş. Şakayık hayalleri rafa kalktı yani. Ben de ortancalara ağırlık vereceğim.

Her iklimin artısı eksisi var... :rolleyes:

Her zaman beklerim. ;)

nuaymu
15-06-2016, 00:45
Örnekler:

617936 617937

617933 617934

Yaprak biçimli adım taşlarınıza bayıldım, çok güzeller. Onun benzerinin yapımını görmüş ve bir kenara not etmiştim lakin eklediğiniz dört fotoğraftaki uygulamalar da güzel. Üst soldaki çok işime yarayacak, kırık mermerler var, o mermerlerin arasına böyle taşlar koyarak yapılan dizaynı kaydettim :rolleyes:

Eşim büyük mermer kırıklarını kapının önüne atmıştı, ne işe yarayacak bunlar diye, işte bakın, süper:) Tabii bizim mermerlerin bazı kenarları keskin, o keskin kenarları kırıp daha doğal bir görünüm vermek gerekiyor.

selenn
15-06-2016, 01:03
Sevgili gilan, görüşmeyeli hayatınızda yepyeni bir sayfa açılmış. Öncelikle yeni evinizde, bahçenizde ailece çok mutlu olmanızı dilerim. Bahçeniz daha ilk sayfadaki haliyle bile muhteşem gözüküyor, sizin birkaç dokunuşunuzla da güzelliğine güzellik katacaksınız. Ağaç altındaki Aloe ne kadar muhteşem gelişmiş. Kaktüs meraklısı olunca diğer güzelliklerin yanında Aloe'ye takılıp kaldım. Bulunduğunuz iklimde sukulentler bahçe dizaynında son derece yaygın ve uygun. Henüz sayfanızın sonuna kadar okumayı tamamlayamadım keyifle okumaya devam edeceğim. Yeni evinizde eşiniz ve bebeğinizle çok mutlu olmanızı dilerim...

dongyul
05-07-2016, 23:13
Sevgili Gilan; nerelerdesiniz? sizi ve bahçenizi çok özledik....

Mücevher Çalısı
06-07-2016, 10:35
Merhaba Sevgili gilan, şeker bayramın kutlu olsun;)

...

Ama bir baktım ki şakayık en fazla 8b'ye kadar yetiştirilebiliyor. (Heirloom Peony, Garden Peony Paeonia lactiflora 'Festiva Maxima' (http://davesgarden.com/guides/pf/go/62904/#b)) Oysa burası 9b/10a. Soğuğa dayanıklılık listelerine bakarken hep alt sınıra bakardım, ilk defa üst sınırın yetmediği bir durum oldu. :o Sonra da çevrede insanlara sordum, gerçekten de burada çiçek açmıyormuş. Şakayık hayalleri rafa kalktı yani. Ben de ortancalara ağırlık vereceğim.

Her iklimin artısı eksisi var... :rolleyes:

...

Bitki yetiştirirken forum üyelerinin çoğunun ilk dikkat ettikleri ne kadar soğuğa dayanıklı olduğu, sizin dediğiniz gibi kimsenin aklına gelmez bu bitki ne kadar sıcağa dayanır diye. Oysa ülkemizde Akdeniz Bölgesi'nin neredeyse tamamı yaz sıcaklarında kavrulur. Bu bölgede (Güneydoğu ve kısmen Ege Bölgesi de) yetiştirilecek bitkileri seçerken de sıcaklık üst sınırına dikkat edilmesi gerekiyor...

Ben yıllardır Antalya (10a) sıcaklarına dayanan bitki arayışındayım:)

Fazla özletmeyiniz kendinizi lütfen...

Sevgiler;)

Güler
06-07-2016, 13:18
gilan'ın Ankara'dan misafirleri var, sanırım onlarla hayli meşguller.;)

Adalet Yağcı
25-07-2016, 12:39
Giiiilaaaannn...!!!

Bir aydan fazladır yoksun, her şey yolundadır inşallah.
Ciddi merak etmeye başladım :(

gilan
06-08-2016, 00:32
Buradayım. :)

Yoğunluk nedeniyle biraz uzak kaldım. Güler Ablamın dediği gibi Türkiye'den misafirlerimiz var, evde tam 8 kişiyiz. Dolayısıyla haftasonlarımız hep planlı, dolu dolu geçiyor. Şansına iş yerinde de yoğun bir dönem denk geldi. Ülke gündemi de malum... Hepsi bir araya gelince foruma düzenli zaman ayıramadım. Ama giremediğim her gün aklım burada kalıyor gerçekten...

Tabii ben duraklarken bahçe duraklamıyor. Yüzlerce fotoğraf var paylaşacak. Yavaş yavaş ekleyeceğim... :)

gilan
06-08-2016, 00:39
Sevgili gilan, görüşmeyeli hayatınızda yepyeni bir sayfa açılmış. Öncelikle yeni evinizde, bahçenizde ailece çok mutlu olmanızı dilerim. Bahçeniz daha ilk sayfadaki haliyle bile muhteşem gözüküyor, sizin birkaç dokunuşunuzla da güzelliğine güzellik katacaksınız. Ağaç altındaki Aloe ne kadar muhteşem gelişmiş. Kaktüs meraklısı olunca diğer güzelliklerin yanında Aloe'ye takılıp kaldım. Bulunduğunuz iklimde sukulentler bahçe dizaynında son derece yaygın ve uygun. Henüz sayfanızın sonuna kadar okumayı tamamlayamadım keyifle okumaya devam edeceğim. Yeni evinizde eşiniz ve bebeğinizle çok mutlu olmanızı dilerim...

Çok teşekkürler sevgili selenn. :) Seni burada görmek çok güzel. :)

Gerçekten de sukulentler bahçede çok güzel uygulamalara imkan veriyor. Çevrede öyle aeoniumlar görüyorum ki araba tekerleği kadar...
Aloe'nin çiçekleri çoktan geçti ama fotoğrafını eklememişim. Sen hatırlatınca buldum. ;)

624072

624073

gilan
06-08-2016, 00:52
Nereden başlasam? :rolleyes:
O kadar çok şey var ki paylaşacak...

En iyisi bahçenin şu anki yıldızı olan melek borusu köşesinden başlamak. Henüz 2 gün oldu açalı. O kadar güzel kokuyorlar ki...

Bu köşenin Nisan ayındaki hali şöyleymiş:
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/602964d1459555275-img_2411.jpg
Melek borusunu henüz yeni saksıdan yere geçirmiş ve de sert budamıştım. Birkaç ay içinde nasıl da hızlı büyüyor!

Henüz bahçeye kendimden çok bir şey eklememişim, olan her şeyi önceden devralmışım gibi geliyor ama şimdi bakınca bu köşe benim olmuş. :p

Brugmansia 'charles grimaldi'
Melek borazanı / Meleklerin boruları / Angel's trumpets

624074

624075

624076

624077

gilan
06-08-2016, 00:58
Melek borusu çatal yaptıktan sonra çiçek açıyor. Bu Y şeklini yaptıysa yakında çiçekleneceğini anlayabilirsiniz.

Söylentiye göre eğer Y'nin üzerinden çelik alınırsa bitki zaten çatal yaptığını düşünüp daha önce de açabiliyormuş ama şahsen denemedim.

624078

Kesilen kiraz ağacı yeniden yeşeriyor. :rolleyes: Bunlar da ziyarete gelen kardeşlerimin boyadığı kuş evleri. :)

624079

gilan
06-08-2016, 01:03
Adalet Ablamın çılgın akşam sefalarına sayfalar ayırmak lazım. Beni her gün daha çok mutlu ediyorlar. :)
Taa 2011 yılında tohumlarını vermişti bana. Çiçeklerini görmek için 5 yıl geçmesi, yurt dışına taşınmam ve de yeni bir bahçe edinmem gerekti. :p
Nereden nereye..... ;)

Her bir çiçeği bir tablo. Yüzlerce de tohum verdi, her yere ekmez miyim ben şimdi bunu. ;)

624080

624081

624082

624083

624084

gilan
06-08-2016, 01:15
Agapanthuslar açtılar, geçtiler. Şu an tohum oluşturuyorlar. Pembe/mor gülle beraber çok güzel görünüyorlardı.

Bu gülü çok sevdim. Bu fotoğraftaki ikinci açışıydı. Şimdilerde de üçüncü kere açmak üzere. Böylece aralıklarla tüm yaz boyunca güzelliğini sergilemiş oluyor.

624085

624086

624087

624088

gilan
06-08-2016, 01:22
Ortanca da bahçenin devamlı yıldızlarından. :cool:
Bu tür (Hydrangea macrophylla 'Blue Enchantress') hem eski hem yeni dallardan çiçek açan bir tür. Bu sayede yaz boyunca devamlı yeni çiçekler açıyor. Yalnız çiçek çapları biraz küçüldü. Yaz sıcaklarından ya da hala saksıda olduğu için olabilir...

624089

Açık mavi ile eflatun arasında gidip geliyor. Sanırım yere geçirince biraz asit eklemek gerekecek yoksa tamamen pembeye dönecek gibi...

624090

624092

Geçmiş çiçekleri bile o kadar güzel ki kesmeye kıyamıyorum. Zaten bekledikçe kızarıp daha da güzelleşiyorlar. Yaz sonunda kesip saç spreyiyle sabitleyip vazoya koyacağım. :rolleyes:

624091

624093

günebakan
06-08-2016, 09:22
Merhaba gilancığım hepsi de çok güzel görünüyor ortancalar efsane ben bu renk ortancayı polonezköy de görmüş ve hayran kalmıştım çiçek renkleri muhteşem ve dev boyuttaydı seninkilerde harika görünüyor.

624120

Ayrıca muhakkak biliyorsundur ama ben bir hatırlatma yapayım akşam sefaları çok güzel ama çok arsız ve istilacılar o köşede iyice yayılabilirler dikkat:)

nuaymu
06-08-2016, 22:01
Agapanthuslar açtılar, geçtiler. Şu an tohum oluşturuyorlar. Pembe/mor gülle beraber çok güzel görünüyorlardı.

Bu gülü çok sevdim. Bu fotoğraftaki ikinci açışıydı. Şimdilerde de üçüncü kere açmak üzere. Böylece aralıklarla tüm yaz boyunca güzelliğini sergilemiş oluyor.

Bu kısım da nefis olmuş:) Agapanthus ben de istiyoruuuum, listemde.
Maşallah kırk bir kere.

Adalet Yağcı
08-08-2016, 16:39
Çok şükür bahçe tekrar gösterime girdi :)
Yüzlerce fotoğraf var diyorsun ya, işte hepsini de merak ediyoruz.

Güllerine melek borazanlarına bayıldım, çok vefakarlar değil mi?
İnanılmaz bir hızla büyüyorlar, kokuları nefis, gerçi koklamak bile zararlı diye yazılmıştı hep ama ben yine de kokluyorum.
Sadece ufaklığa dikkat et, çiçeğini yaprağını koparıp ağzına atmasın.

Akşam sefaları da müthiş kokuyor farkettin mi, özellikle güneşin batmasına yakın zamanlarda.

Hadi biraz gayret, geri kalan fotoğrafları istiyoruz.

gilan
09-08-2016, 00:30
Çok şükür bahçe tekrar gösterime girdi :)
Yüzlerce fotoğraf var diyorsun ya, işte hepsini de merak ediyoruz.

Güllerine melek borazanlarına bayıldım, çok vefakarlar değil mi?
İnanılmaz bir hızla büyüyorlar, kokuları nefis, gerçi koklamak bile zararlı diye yazılmıştı hep ama ben yine de kokluyorum.
Sadece ufaklığa dikkat et, çiçeğini yaprağını koparıp ağzına atmasın.

Akşam sefaları da müthiş kokuyor farkettin mi, özellikle güneşin batmasına yakın zamanlarda.

Hadi biraz gayret, geri kalan fotoğrafları istiyoruz.

Melek borusunun zehirli olduğunu unutmuştum gerçekten, iyi hatırlattın Adalet Abla :) Ufaklığa da koklatıyordum, ne yapsam bilemedim şimdi. O kadar da güzel ki, mahrum bırakmak da istemiyor insan... En azından yapraklarına dikkat edeyim. Domates ve fesleğen yapraklarını koparıp koklamaya çok alıştı, kazara brugmansia'ya da dalmasın. :)

Akşam sefasının kokusunu fark etmemiştim, ona da dikkat edeceğim.

Fotoğraflar geliyor... ;)

gilan
09-08-2016, 00:43
Büyük şans eseri aldığım dev seramik saksılara ilk aranjmanımı yaptım. :)
Ben çok beğendim, umarım siz de beğenirsiniz. :cool:

Yeni dikilmiş hali:
(19 Haziran)

624416

Ara hali:

624417

Güncel hali:

624418

624419

Aranjman hazırlama tekniği: http://www.agaclar.net/forum/1435825-post501.htm

Bu saksıdaki çarpıcı bitki: Colocasia esculenta 'Black magic'
Doldurucular: 3 değişik çeşit coleus ve arka sağda kırmızı begonya
Sarkıcılar: Calibrachoa ve Ipomea batatas (tatlı patates sarmaşığı)

Tatlı patates sarmaşığı coştukça coştu. Fil kulağının yaprakları o kadar büyük ki, saksı küçük kalmış. :D Oysa saksıya ben sığarım. Ama sonsuz su istiyor. Her gün yerine iki günde bir sulayınca bir önceki fotoğrafa göre birçok yaprağını kaybetti. Tekrar her gün bolca sulamaya başladım.

gilan
09-08-2016, 00:46
Lisianthus deyince gözüm koyu mordan başka renk görmüyor. :cool:
Kendimi tutamayıp aldığım ama ne yapacağımı bilmediğim calibrachoalarla birlikte diktim.
Uç alması yapmadım, erken çiçeklensin ve de devrilmesin istedim. 4 kök yanyana dikildiği için güzel dolu dolu oldu.

624420

624421

gilan
09-08-2016, 00:47
Çiçekçide bir de bu ultra bodur lisianthusu görüp almıştım ama o normaller gibi güzel gelişmedi. Seneye sadece normallerden alacağım.

624422

gilan
09-08-2016, 00:52
Sebze bahçesi çılgınlar gibi gelişti. :eek:
Domatesler kafesleri açıp yerlere yattılar, arka çite vida takıp tek tek bağladık. Şu görünen kırmızı kafesler boyumdan uzun ama tepeye çıkıp tekrar aşağı döndüler bile.

624423

624424

624425

gilan
09-08-2016, 00:54
Hasat da verimli oluyor. ;)

624426

624427

624428

624429

624430

Sevgi Durul
09-08-2016, 00:57
Hıh şöyle. Eksikliğiniz hissediliyordu, Sevgili gilan. İyi ki geldiniz. Gözlerimiz bayram edecek.

Aranjmanınıza söyleyecek söz bulamadım. Sadece ''çok güzel'' diyebildim.

Kalibroşhalardan özenip ben de almıştım. Bir de bakopa, ikişer renk. Doğru dürüst çiçeğini görmeden öldüler. Sadece yaşasam mı ölsem mi, diye düşünen bir beyaz kalibroşham kaldı.

Neden öldüler anlamadım bile. Şuna yoruyorum; hem zamansız aldım, hem de geldiği üretim saksısındaki toprağı temizlemeden diktim ki kökleri zarar görsün istemedim. Sanırım kökler, torflu topraktan saksıdaki toprağa ilerleyemediler.

Acaba bu sebepten mi yaşamadılar? Bol çiçekli kalibroşha yetiştiricisi olarak fikrinizi öğrenmek isterim.:)

Ben yazana kadar göz ve gönül doyuran hasatlar gelmiş. Böyle mi güzel sunulur? Afiyetle tüketiniz.:)

gilan
09-08-2016, 00:59
Tek bir salkım pembe domates. Tamamı 3 kilo var!

624431

624433

Bu cherry domates salkımları da çok hoşuma gitti. Sıra sıra ne güzel ilerliyor kırmızı renk. :)

624434

Bu salkım da çatal üstüne çatal yapmış, vermiş de vermiş...
'Super sweet hundred' çeşidi hibrit bir tür. Hem çok lezzetli, hem de sonsuz verimli. Boyu 3 metreyi geçti. koltuk alma çabalarıma rağmen ormana döndü. Verdikçe veriyor sağ olsun. :)

624435

gilan
09-08-2016, 01:13
Hatırlarsınız domates ve biber konusunda tohum ekme işinin ucunu kaçırmıştım.
Biberlerin çoğu devasa domateslerin arasında kaldığı için verim düşük oldu. Demek ki biberler ayrı dikilecek. Ama domatesler sepet sepet döküyor. Komşulara, arkadaşlara dağıttık, yine de sonsuz domates var. Bu aralar evde menü domates çorbası, domates soslu makarna, domatesli et sote, domates soğan salatası şeklinde gidiyor. :D

O kadar da lezzetliler ki. Hani şu pazardan aldığım harika lezzetli domatesin tohumlarından ektiğim ve hibrit mi değil mi bile bilmediğim tür. Anlaşılan hibritmiş çünkü değişik değişik boylarda domatesler çıktı. Ama en lezzetlisi tam da anacının boylarında çıkan pinpon topu boyutlarında olanlar. Onlardan ikinci nesil tohum alacağım, böyle bir domates lezzeti yok. Pembe domatesler yanlarında sönük kaldı.

Sepet sepet domates olunca kış için de konserve yapalım dedik. İçine biraz da bahçe biberi ekledim. Tam menemenlik oldu. :) Şimdilik 20 ufak kavanoz yaptık. İlk fırsatta biraz daha yapacağım. Toplayacak domates çok var ama zaman sınırlı... :rolleyes:

624437

İlk postada domateslerin suyunu süzmemiştim. O kadar sulandı ki saatlerce kaynatmam gerekti. İkinci seferde yaparken fazla suyunu süzdüm, çok daha pratik oldu.
Bu da yüzde yüz sızma orgnik domates suyu. :D Çok lezzetli çorba oldu. :)

624438

Pembe domateslerde şimdilik rekor bu. Geçen senelerde burada gördüğüm gibi 1 kilo yok ama hiç fena değil. ;)

624436

gilan
09-08-2016, 01:16
Mısırları bahçenin en sert topraklı yerine dikmiştim. Çapalayacak bile fırsatım olmamıştı, kökünü sokacak kadar yer kazıp öylesine dikiverdim. Gübre bile eklemedim, bu sene olduğu kadar olsun dedim. Ufak koçanlar olsa da yine de güzel ürün verdiler. :)

624439

624440

624441

gilan
09-08-2016, 05:44
Bunlar da minik karpuzlarımız. :)
Bu arada sincaplara bayağı etkili bir çözüm bulduk. Bir komşumun tavsiyesi üzerine kullanılmış filtre kahve telvelerini biriktirip bir kovada sulandırıp kabakların ve karpuzların çevresine döktük. Anlaşılan sincaplar kahve kokusunu sevmiyormuş, gerçekten de o günden itibaren kabaklarımızı rahat bıraktılar. Fotoğraftaki kağıtlar da kahve filtreleri. Ekstra koku olsun diye onları da koyuyoruz, yenilerini koydukça eskilerini atıyoruz.

624442

624443

Büyümeyi bırakan bir minik karpuzu kestik. :D Minicikti ama lezzetliydi. :)
Tüm ev halkı denesin diye herkese ufak bir parça kestik. Kabuğu da incecikti, kabuğuyla yendi.

624444

gilan
09-08-2016, 06:22
Millionaire patlıcan da domatesin gölgesinde kaldı ama ufak ufak veriyor. :)

624445

gilan
09-08-2016, 06:24
Maydanozları çok sık ekmiştim ama sorun olmadı.
Yeni ekilmiş hali: http://www.agaclar.net/forum/1461455-post358.htm
Bu saksı bütün maydanoz ihtiyacımızı karşılamaya yetiyor.

624446

gilan
09-08-2016, 06:33
Yeni hostalarımız.
Minute Man, Earth Angel ve Halycon.
Onlar da gizli bahçede yerlerini aldılar. :)

624447

gilan
09-08-2016, 06:34
Saksıdaki çizgili incir de bol bol verdi. ;)

624448

ahmeter
09-08-2016, 07:01
Hepsi güzel tebrikler ama incire bayıldım iyi günler

Adalet Yağcı
09-08-2016, 08:34
Biliyordum ben böyle güzellikler göreceğimi, bu yüzden ünledim(seslendim)durdum :)

Yani, dilim tutuldu gilan, o domateslerin haline bayıldım.
Mutlaka salça yapmalısın, konserve yapmaktan daha kolay.

Domatesleri topladıktan sonra güzelce yıka, derince bir kovanın içine dörde böl at.
Üzerine kararınca doğal tuz at.
Birkaç gün gölgede beklesin, domatesler yumuşayınca kevgirden geçir, yumuşadıkları için çok kolay.
Sonra fırın tepsilerine dök ve güneşte kıvamını buluncaya kadar bırak.
Sonra da kavanozlara doldurup kaldır.
Katkı maddeleri içermeyen harika bir salça olur.

Aranjmanlarına da bayıldım bu arada, seramik saksının güzelliğini sollayamamışlar ama :)

Brugmansiaları koklamanın bir zararını görmedim ben, bazan abartılıyor diye düşünüyorum.
Ya da çok hassas kimselerin yaşadığı deneyimlerdir belki.

günebakan
09-08-2016, 10:17
Hasat muhteşem arajmanlara bayıldım bayıldımmm hepsi birbirinden güzel sevgili gilan brugmansiların etrafını biraz daha uzun ve geniş çitle çevirirsen ufaklık belki yaklaşamaz:)

Ayrıca bu kadar ara verme lütfen bizi bu güzelliklerden mahrum ediyorsun:)

dongyul
09-08-2016, 14:56
Sevgili Gilan; bahçenizin maşallahı var o kadar çok özlemişim sayfanızı yazılarınızı okumayı...

Sincap için kahve telvesi inanamadım ^^ Tavşan için bu tarz uygulamalar var mı? tavşan belası var başım da :d

- Millionaire patlıcanın Türk versiyonunu buldum seneye yetiştireceğim.. Pembe domateslerinize bayıldım çok güzeller. Keşke tohum alabilseniz :d

- Ayrıca ben en çok çeşitli karışımlarla hazırladığınız saksılara ektiğiniz ürünleri merak ediyorum ^^