View Full Version : gilan / Bahçe (San Jose, Kaliforniya / ABD)
Yine bir bahçe macerasına başlıyorum. Bahçem henüz çok yeni olduğu için içinde bana dair pek bir şey yok. Ama her köşesi için yüzlerce planım var. O yüzden bu bir ”bahçemi tanıtma” başlığı değil, ”gelin hepberaber bir bahçe yapalım başlığı” olacak. :)
Bir önceki Ankara’daki bahçeme çıraklık bahçem diye bakıyorum. (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/19696.htm) Onun sayesinde ağaçlar.net ile tanıştım. Henüz çok acemi olduğum için bir sürü hata yaptım ama bu sayede de bir sürü şey öğrendim.
Arada balkon günleri geçti. (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/27109.htm)
Şimdiki de kalfalık bahçem olsun diyorum. Bahçe biraz daha büyük, ben de biraz daha tecrübeliyim ama hala bilmediğim bir sürü şey var. Yıllardır beğenip kaydettiğim bir takım bahçe uygulamalarını denemek için sabırsızlanıyorum.
İleride bir gün 3-4 dönümlük bir arazim olursa, onu da ustalık bahçem yaparız umarım. :)
Temel bilgiler:
Bahçenin bulunduğu şehir :
San Jose / Kaliforniya / ABD
Bahçenin büyüklüğü :
Arsası ev dahil 750 m2. Net olarak arka bahçe 250 m2, ön bahçe de garaj girişini düşünce 80 m2 kadar.
Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları :
Akdeniz iklimi. Kışlar yağışlı, yazlar kurak. Evin gölgesinde kalan kısımlar hariç güneş alıyor. Ciddi bir rüzgar durumu yok. Tuzluluğu bilmiyorum ama genel olarak toprak güzel.
Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri :
9b (En fazla -1’e düşüyor.)
Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) :
Konut
Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? :
Şu an zaten ”önceki” halindeyiz. :) Sade ve düzenli bir peyzajı var. Sanki bir şehir parkı gibi. ”Sonrası” nasıl olacak hepberaber göreceğiz.
Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? :
6 aydır bahçeye sahibiz ama ancak yeni yeni bir şeyler yapmaya başlıyoruz.
Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? :
Bir önceki bahçemden öğrendiğim en büyük ders plan yapmak oldu. Bu nedenle bir peyzaj tasarım programı aldım, 3-4 aydır tasarım üzerinde çalışıyorum. Ufak ufak her bir bitkiyi planlamasam da genel olarak alanları, çiçeklikleri, fidanları, büyük çalıları, sebze bahçesini ve oturma yerlerini planladım. Yıllardır bahçe dergilerinden, internetten, Pinterest’ten beğendiğim bahçe uygulamalarını toparlamıştım. Bunlardan alanıma uyabilecekleri plana yerleştirmeye çalıştım. Profesyonel yardım almadım.
Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz :
Aşağıda ekledim.
Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel)
İlk 6 aylık dönemde yeni doğmuş bir bebekle birlikte bahçeye zaman ayırmak zor olacağı için bir bahçevanla anlaşmıştık. Yılbaşından itibaren iptal ettik, artık kendimiz yapıyoruz.
Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir?
Şu an hiçbirisi yok ama çardak, sebze bahçesi ve belki ufak da bir havuz istiyoruz.
Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? :
Bir sürü var. :)
Yükseltilmiş yataklarla yapılmış geniş bir sebze bahçesi…
Pek çok meyve ağacı…
Minderlerle yayılıp oturulabilecek bir çardak…
Belki bir havuz…
İleri yıllarda bir ağaç ev…
Çeşit çeşit Acer…
Renk renk süsenler…
Böğürtlen, ahududu, çilek ve türevleriyle dolu bir berry bahçesi…
Clematisler ve sarmaşık güller…
Değişik yer örtücüler…
Tuğla yürüme yolları…
Ferforjeler…
Bir köşeye de taş fırın sığar mı ki?
Özetle geniş açıklıklar yerine girintili çıkıntılı, değişik bölümlerden oluşmuş bir bahçe...
Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) :
Yetişkin bir jakaranda,
40 yaşından büyük olduklarını öğrendiğimiz 2 adet portakal ağacı,
küçük bir limon ağacı,
kaldırımda bir oya ağacı,
mor salkım,
yıldız yasemin,
birkaç açelya,
solanum,
nandina,
agapanthuslar,
camellia,
birkaç gül.
Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? :
Balkondan getirdiğim 1.5 m boyundaki kızmızı japon akçaağacım Acer palmatum ‘Fireglow’ şu anki en özel bitkim. Gerçi biraz sarsılmış durumda ama yere geçirince toplanır diye umut ediyorum. Ayrıca minik Acer palmatum ‘Emperor 1’ ve Acer palmatum ‘Sango Kaku’ fidanlarım var. Acer’lere olan hayranlığımı biliyorsunuz; başka edinmek istediğim 4-5 türü daha var.
Varsa çok özel bir bitkinizin adı? :
-
Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? :
-
Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? :
Şebeke suyuyla sulanıyor. Çim için zaman ayarlı sprinkler, diğer bölgeler için de damla sulama kurulmuş ama peyzajı değiştirince tekrar yapmak gerekecek.
Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? :
Kaliforniya’da ciddi bir kuraklık durumu var. Bahçe sulamaları denetleniyor. Damla sulama kullanmayı ve bol bol malç uygulamayı düşünüyorum.
Ayrıca çim alanı oldukça daraltmayı düşünüyorum. Çok güzel çiçekli-çiçeksiz, az su isteyen yer örtücüler var. Çimin tek vazgeçilmez yanı basmaya dayanması. Bu nedenle basılmayacak yerlerde çim kullanmayı su israfı olarak görüyorum. (”Çimlere basmayınız” tabelaları ne kadar ironik değil mi? :))
Toprak özellikleri :
Koyu renkli verimli bir toprak. Analiz de yaptırmayı düşünüyorum.
Kompost yapıyor musunuz? :
Henüz değil ama yapmayı planlıyoruz.
Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? :
Eminim olacaktır. :)
Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? :
-
Bahçeniz organik mi? :
-
Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? :
En çok kompost kullanmayı düşünüyorum.
Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? :
Sincaplar ve rakunlar bu bölgede ciddi sorunlar yaratıyor. Meyve ve sebzeleri yiyorlarmış. Biz ne kadar sorun yaşayacağız göreceğiz.
Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? :
-
Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? :
Okyanusla arada olan dağlar soğuktan koruyor.
İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? :
Bu soruyu birkaç sene sonra cevaplamalıyım.
Tetanoz aşısı oldunuz mu? :
Evet.
Arka bahçenin tepeden görünüşü:
Ortada geniş bir çim alan var. Çim alanın çevresi betondan bir sınırla çevrilmiş, bu beton aynı zamanda yürüyüş yolu görevi de görmüş. Bunun dışı da bitkilere ve ağaçlara ayrılmış. Aslında güzel sade bir peyzaj. Bahçeyle özel olarak ilgilenmesem beton sınırın çevresinde kalan bölge üç beş şey dikmek için yeterli olurdu. Ama bu haliyle benim planlarımı çok sınırlıyor.
593906
Salonun hemen çıkışında da geniş beton bir alan var. Tam masa atılacak bir yer ama beton görüntüsü hoşuma gitmiyor. Onun önünde de orta öbek dediğim bir grup bitki var. Burada çok güzel mor-pembe arası bir gül, nandinalar, kamelya, agapanthus ve sosyete sarımsağı var.
Orta öbeğe ve arkasından çim alana bakış:
(Fotoğraflarda olduğundan daha geniş çıkıyor.)
593907
Orta öbeğin sağından bakış. Beton yürüme yolu.
593908
Orta öbeğin solundan bakış.
İleride mor salkım ve pervane yasemin sarılı minik bir pergola ve altında da kırık bir taş bank var. Güzel bir uygulama olmuş ama tam güneye baktığı için altı asla gölge olmuyor.
593909
Çimin solunda jakaranda ve portakal ağaçları var.
593910
Jakaranda:
593911
Portakallar:
593912
Limon:
593913
(Mayer mi acaba? Değil gibi sanki ama biraz daha olgunlaştıkça belki benzer...)
593914
Limonun altındakiler sanki Aloe Vera'ya benziyor ama emin değilim.
593915
Yabani bir incir. Kendiliğinden çıkmış. Meyveleri olgunlaşamadan kötü oluyor. Tozlaşmadan kaynaklıymış sanırım. Ama ”tozlaşmasını sağlasanız bile bu çevrede yayılan bu incirin türü iyi değil” dediler. Şimdilik bakalım...
593919
Bir de koccaman palmiye var. Ama gövdesi küçücük, boyu da upuzun olduğu için varlığını unutuyoruz devamlı.
593920
Palmiyenin yavruları da gelmiş. :)
(Çitler çökmek üzere. Komşuyla bahçeler birleşecek yakında. :p En az 30 yıllık falanlar sanırım. Şu an yenileniyorlar.)
593918
Bir de yetişkin kiraz ağacı vardı. Görünce çok sevinmiştim. Ama üst dalların yarısı ölüydü. Budarız yeni dallar sürer diye düşünüyordum ama bir uzman çağırdım. Ağacın hasta olduğunu, iyileşmeyeceğini, tedavisi de olmadığını söyledi. Mecburen kesmek zorunda kaldık. Toprakta bir sorun yokmuş neyse ki. Hemen yanına 3 tane kiraz dikeceğim.
593925
Eski ev sahibi bu saksıyı bırakacak mı diye çok merak ediyordum. Bıraktı. Rengini çok beğenmiştim. ;)
593923
Bir de böyle şirin bir süs havuzu var. Temizleyip, çevresini açıp meydana çıkarmak, bağlantılarını yapmak lazım.
593924
Balkondan gelen saksıdaki nergizim açtı. ;)
593926
Balkondan gelen saksılar düzenlenecek... Bir kısmı yere geçecek.
593927
Günaydın sevgili gilan, bahçe sayfanı açtığını görünce çoookkk mutlu oldum. Heyecanla bekliyordum, zaman ilerledikçe harika bir bahçe yaratacağına eminim. Bu azim hem sende var hem de yaşadığın yerin iklimi buna müsait.
Talebelik hayatımda San Francisco'ya birkaç kez gitmişliğim vardır. İnişli çıkışlı yollarını çok sevmesem de bahçelere-bitki örtüsüne bayılıyordum.
Jakaranda en sevdiğim bitkilerdendir, çiçekli hali rüya gibi gelir bana. Bir kaç kez denememe rağmen Manyas'da bir iki seneden daha uzun yaşatamayınca bu sevdadan vazgeçtim.
Biliyorsun bizler arkadaş bahçelerine karışmayı, fikirler yürütmeyi seven bir grubuz, sana da çok fikir verenler olacaktır.
Önce ben başlayayım mı.....
Bahçede sosyete sarımsağı var demişsin, aman onları oturma mekânından uzak bir yerde tut. Görüntüleri çok güzel ama kokuları çok rahatsız edici ve hızla yayılan bir tür.
Sevgili gilan pek çok güzellikleri bizlerle paylaşacağını biliyorum. Hepimiz de bunu bekliyoruz; kimbilir gilan'ımız bizleri ne güzel değişik türlerle tanıştıracaktır diyoruz.
Bahçe sayfan hayırlı olsun, sevdiklerinle, eşinle yeni bebeğine eşlik edecek kardeşleriyle beraber huzurla, mutluluklarla dolu dolu uğraşlar dilerim sana.
Bahçenin geçmişini bilmeyince pek çok şey sürpriz oluyor. Bu çıkanlar ne acaba? Nergiz diye düşünüyordum ama uzadıkça benzememeye başladılar. Güngüzeli desem yazın yoktular, sonbaharla birlikte topraktan başlarını çıkardılar. Bekleyip göreceğiz...
593929
Bunlar da bir çeşit soğanlı ama ne acaba...
593930
Bunlar nergize benziyor sanki. Bakalım açacaklar mı...
593931
Oooo ben mesajı yazarken 3 tane fotoğraf vardı, daha da gelmiş.
Portakallara da limona da bayıldım. Her sabah taze taze portakal suyu içeceksiniz oh oh maşallah.
Portakallı kereviz çok güzel oluyor, Mutfak başlığında var, denemeni tavsiye ederim. Kereviz sevmeyenler bile bayılarak yiyorlar... dermişim.
Burada da sürpriz laleler geliyor. Heyecanla bekliyorum. acaba ne renkler? ;)
593932
Balkondan gelen çuhalarım çok güzel açtılar.
593933
Kırmızı muzum -1'i görünce dondu. Neyse ki ölmemiş, tekrar sürüyor. Yakında güzelleşir.
593934
Nandina domestica (cennet bambusu) çok tatlı bir çalıymış.
593937
Kamelya çiçekleri tek tük açmaya başladı.
593936
Biliyorsun bizler arkadaş bahçelerine karışmayı, fikirler yürütmeyi seven bir grubuz, sana da çok fikir verenler olacaktır.
Önce ben başlayayım mı.....
Bahçede sosyete sarımsağı var demişsin, aman onları oturma mekânından uzak bir yerde tut. Görüntüleri çok güzel ama kokuları çok rahatsız edici ve hızla yayılan bir tür.
...
Bahçe sayfan hayırlı olsun, sevdiklerinle, eşinle yeni bebeğine eşlik edecek kardeşleriyle beraber huzurla, mutluluklarla dolu dolu uğraşlar dilerim sana.
Çok sağ ol Güler Ablacım. Bahçemin ilk ziyaretçisi olman çok hoşuma gitti. ;)
Bu başlıkları en çok da fikir almak için açmıyor muyuz zaten. Her fikir, her yorum yeni kapılar açıyor. Ne kadar çok olurlarsa o kadar iyi benim için. Aklına gelen her şeyi söyle lütfen.
Sosyete sarımsağı konusunda ne kadar haklısın. 2 tane çiçeği olsa bile kokusu yayılıyor... Tam da oturma alanının yanında. Taşımak gerekecek. Sivrisinekleri kovsun falan diye mi oraya diktiler acaba diye düşünüyorum.
Şu an eşimin amcası ve yengesi buradalar. Ufaklığa birkaç ay onlar bakıyor. Nasıl dünya tatlısı insanlar. (Bahçe işlerinde de çok yetenekliler. :D) Portakallı kerevizi geçende yengem yaptı bahçenin portakallarıyla. İlk defa denedim, bayıldım. Kerevizi zaten severim, böyle bir başka güzel olmuş.
akçabardak
30-01-2016, 09:40
Sevgili gilan, bahçe sayfanız hayırlı olsun, içimizi ısıtacak, gözümüzü, gönlümüzü doyuracak bir bahçe olacağından eminim.
Aileniz ve sevdiklerinizle hep beraber sağlıkla, huzurla, sevgiyle, bahçenizde kelebekler gibi uçuşan cıvıl cıvıl çocuklarınızla mutluluk dolu bir hayat dilerim. Her şey gönlünüzce olsun.
Sevgi Durul
30-01-2016, 09:49
Sevgili gilan, bahçenizi görünce çok sevindim, kim bilir hangi güzellikler bizi bekliyor diyerek mutlu oldum.:)
Bir fikir veremiyorum, bu konuda pek bilgim yok. Fakat sayfayı görünce yazmak istedim. Sanırım ikinci konuğunuz da ben oldum.
Eviniz, bahçeniz hayırlı uğurlu olsun. İçerisinde, sevdiklerinizle birlikte çok güzel yıllarınız geçsin. Sevgilerimle...
Bahçeniz hayırlı olsun çok güzel görünüyor her şey gönlünüzce olsun. Umarım istediklerinizi en kısa zamanda yaparsınız^^
Mücevher Çalısı
30-01-2016, 11:27
Bahçeniz ve bu bahçedeki yeni hayatınız hayırlı olsun Sevgili gilan...
Bu forumun en verimli üyelerinden birisiniz, bahçe sayfanızı takip etmek bu sebeple çok faydalı olacak. Dağıttığınız pozitif enerji sebebiyle paylaşımlarınızın ayrı bir değeri de var. Hep böyle kalın, sevgi dolu, heyecanlı;)
Çok teşekkürler Mücevher Çalısı, sözleriniz gurur verici. :)
Sizi yeni yeni tanıyorum ama pek çok başlıktaki bilgilendirici açıklamalarınızı çok takdir ediyorum. Bilgiden değerli çok az şey var. Sağ olun, var olun. :)
Sevgili gilan, bahçe sayfanız hayırlı olsun, içimizi ısıtacak, gözümüzü, gönlümüzü doyuracak bir bahçe olacağından eminim.
Aileniz ve sevdiklerinizle hep beraber sağlıkla, huzurla, sevgiyle, bahçenizde kelebekler gibi uçuşan cıvıl cıvıl çocuklarınızla mutluluk dolu bir hayat dilerim. Her şey gönlünüzce olsun.
Çok teşekkürler sevgili akçabardak. :)
Ben de ilk fırsatta bahçenize ziyarete geleceğim, ne zamandır aklımda. :)
Sevgili gilan, bahçenizi görünce çok sevindim, kim bilir hangi güzellikler bizi bekliyor diyerek mutlu oldum.:)
Bir fikir veremiyorum, bu konuda pek bilgim yok. Fakat sayfayı görünce yazmak istedim. Sanırım ikinci konuğunuz da ben oldum.
Eviniz, bahçeniz hayırlı uğurlu olsun. İçerisinde, sevdiklerinizle birlikte çok güzel yıllarınız geçsin. Sevgilerimle...
Çok teşekkür ederim sevgili SDurul. :) Sizin bilginiz olmaz mı hiç! Taa ilk bahçe günlerimden itibaren hep yol gösterici oldunuz. Asmayı budarken su damlamasının normal olduğunu sizden öğrenmiştim mesela. Kimbilir daha neler neler var aklıma hemen gelmeyen. Bir tane daha buldum, bahçeye taş fırın yapma fikri de sizden geliyor. :)
Şimdilik bahçemde çok ilginç bir şey yok ama çalışmalar başladı, zamanla keyifli bir yer olacaktır diye umuyorum. ;)
SambaMustafa
30-01-2016, 18:46
Sevgili gilan, bahçe sayfanız hayırlı olsun
sevgihoca
30-01-2016, 18:59
Bahçeniz hayırlı olsun Sevgili Gilan.Bahçeniz bu haliyle de güzel,ama sizin eliniz deyince daha güzel olacaktır.Daha önceki bahçe sayfanızı da çok beğenmiştim.Bu bahçenizde de harika işler yapacağınıza inanıyorum.Ailenizle mutluluklar dilerim.(Gezdiğiniz güzel yerleri fotoğraflamayı da unutmayın.)
günebakan
30-01-2016, 19:29
İşte efsane bitkiseverlerden biri geri döndü. Sevgili gilan balkonunu düzenlerken de sıkı bir takipçindim helede yurtdışından bitki alabilmene ne yalan söyliyeyim çok imreniyordum.
Eminim yine muhteşem bir bahçe çıkaracaksın ortaya gene sıkı bir takipçin olacağım kolay gelsin:)
Galip Kuzucu
30-01-2016, 20:14
Sayfanız hayırlı olsun sayın:gilan :) Evinizin bahçesi çok harika hele ki portakal ve limon ağaçları. Nergisinizde ne güzel beyaz beyaz açmış. Başarılarınız devamını merakla bekliyorum :D
tarla kuşu
30-01-2016, 22:35
Sevgili gilan, bahçen hayırlı olsun. Önceki sayfalarını takip etmiş biri olarak yeni güzellikleri sabırsızlıkla bekliyorum...
Ailenle birlikte sevgi ve sağlık dolu günler diliyorum...
YeniGine
30-01-2016, 23:43
:) Sevgili gilaaan valla o kadar çok sevindim ki seni tekrar gördüğüme. Beğen tuşuna basmadan ve okumayı sevmeyen ben senin o güzel yorumlarını okuyarak sayfayı bir çırpıda bitirmişim.
Hoşgelmişsin, ne iyi etmişsin yeni bahçen ve sayfan hayrlı olsun inşallah.
Kirazdan bahsederken düşündüm 'Kimbilir nasıl güzel bir şekilde değerlendirir gilan bu kalan kısmı, süs havuzu kimbilir nasıl güzel olacak.' Sardunyanın saksısı bile kalacak mı diye düşüncene de 'Yok biz iflah olmayız, doymuyoruz.'
Çok mutlu oldum, sayende kimbilir ne güzellikler göreceğiz inşallah bakalım...
Rastgelsin inşallah!..
Sn. gilan ıssız adaya çıkmış gibi her bitkiyi yeni keşfediyorsunuz, herşey sürpriz ne kadar zevkli olur, kolay gelsin . Sevgiler.
Teşekkürler sevgili pınar59. Bahçenin baharını ve yazını merakla bekliyorum. İlk defa jakarandayı ve mor salkımlı pergolayı çiçeklerle dolu görmek çok heyecanlı olacak. ;)
:) Sevgili gilaaan valla o kadar çok sevindim ki seni tekrar gördüğüme. Beğen tuşuna basmadan ve okumayı sevmeyen ben senin o güzel yorumlarını okuyarak sayfayı bir çırpıda bitirmişim.
Hoşgelmişsin, ne iyi etmişsin yeni bahçen ve sayfan hayrlı olsun inşallah.
Kirazdan bahsederken düşündüm 'Kimbilir nasıl güzel bir şekilde değerlendirir gilan bu kalan kısmı, süs havuzu kimbilir nasıl güzel olacak.' Sardunyanın saksısı bile kalacak mı diye düşüncene de 'Yok biz iflah olmayız, doymuyoruz.'
Çok mutlu oldum, sayende kimbilir ne güzellikler göreceğiz inşallah bakalım...
Rastgelsin inşallah!..
Hiçbir yorumumu atlamamışsın sevgili YeniGine. :) Bu yolculukta yanımda olacağını biliyorum. Çok sağ ol. :)
Sayfanız hayırlı olsun sayın:gilan :) Evinizin bahçesi çok harika hele ki portakal ve limon ağaçları. Nergisinizde ne güzel beyaz beyaz açmış. Başarılarınız devamını merakla bekliyorum :D
Çok teşekkürler. :)
Portakallar ve limon çok güzeller gerçekten. Bu iklim bana çok yeni. Ben şu ana kadar her şeyi Ankara iklimine göre değerlendiriyordum. Ilıman iklimin getirdiği yeni fırsatları yavaş yavaş keşfedeceğim. :)
Sevgili gilan, bahçen hayırlı olsun. Önceki sayfalarını takip etmiş biri olarak yeni güzellikleri sabırsızlıkla bekliyorum...
Ailenle birlikte sevgi ve sağlık dolu günler diliyorum...
Bahçeniz hayırlı olsun Sevgili Gilan.Bahçeniz bu haliyle de güzel,ama sizin eliniz deyince daha güzel olacaktır.Daha önceki bahçe sayfanızı da çok beğenmiştim.Bu bahçenizde de harika işler yapacağınıza inanıyorum.Ailenizle mutluluklar dilerim.(Gezdiğiniz güzel yerleri fotoğraflamayı da unutmayın.)
Çok sağ olun sevgili tarla kuşu ve sevgihoca. :) Bu beklentiyi boşa çıkarmam umarım. :)
Bahçeniz hayırlı olsun çok güzel görünüyor her şey gönlünüzce olsun. Umarım istediklerinizi en kısa zamanda yaparsınız^^
Sevgili gilan, bahçe sayfanız hayırlı olsun
Çok teşekkürler sevgili dongyul ve SambaMustafa. :)
İşte efsane bitkiseverlerden biri geri döndü. Sevgili gilan balkonunu düzenlerken de sıkı bir takipçindim helede yurtdışından bitki alabilmene ne yalan söyliyeyim çok imreniyordum.
Eminim yine muhteşem bir bahçe çıkaracaksın ortaya gene sıkı bir takipçin olacağım kolay gelsin:)
Çok sağ ol sevgili günebakan. :) Bu güzel sözlerin beni çok mutlu etti.
Yurt dışındaki bitki seçeneklerini tanıtırken böyle bir çekincem oluyor aslında ama sonra düşünüyorum ki her şey öğrenmekle başlıyor. Nerede ne var bileceğiz ki azmedip peşine düşüp edineceğiz.
Sana özel sözüm olsun, el bağajına sığabilen boyda, burada bulabileceğim ne istersen söyle getireyim. :)
Sn. gilan bahçeniz sistemli ve titiz çalışmanızla kim bilir ne güzelliklere gebe..
Realtime Landscaping Pro 2012 programı çok ilgimi çekti.
Landscape Design Software by Idea Spectrum - Realtime Landscaping Pro Features (http://www.ideaspectrum.com/rls_pro_features.php)
İlk izlenimler:
- 3 boyutlu tasarım yapma imkanı veriyor.
- Tasarımınızın içinde yürüyerek dolaşabiliyorsunuz.
- Çok sayıda kaplama, yol, duvar, çit, veranda, vs. seçenekleri var.
- Hazır çok sayıda bitki modeli var. (Bu özelliği çok faydalı buluyorum.)
- Bitkilerin yaşını girip değişik yaşlardaki büyüklüklerini hesaba katabiliyorsunuz.
- Aydınlatma elemanları konabiliyor, bahçenin gece görüntüsü izlenebiliyor.
Aşağıdaki tasarımlar bu programla hazırlanmış:
(İnternetten)
299737
299738
299739
299740
Ücretsiz deneme sürümünü indirdim. Kullandıkça yorumlarımı ekleyeceğim.
Orjinalinde 5000'i bitki türleri olmak üzere toplam 11000 obje modeli varmış. Deneme sürümünde çok kısıtlı, sanırım 15-20 çeşit kadar bitki var. Ama yine de programın pek çok özelliği kullanılabiliyor. Bir de sanırım programdan video ya da görüntü almak isterseniz deneme sürümünde üstüne kendi logolarını basıyorlarmış.
Bir süre deneyeceğim, eğer beğenirsem ücretli versiyonunu da almayı düşünüyorum.
Burada sözünü ettiğiniz programı mı aldınız?
Bahçeniz hayırlı olsun, sayfanızı ilgiyle izleyeceğim, kolaylıklar dilerim. :)
günebakan
31-01-2016, 12:00
Çok sağ ol sevgili günebakan. :) Bu güzel sözlerin beni çok mutlu etti.
Yurt dışındaki bitki seçeneklerini tanıtırken böyle bir çekincem oluyor aslında ama sonra düşünüyorum ki her şey öğrenmekle başlıyor. Nerede ne var bileceğiz ki azmedip peşine düşüp edineceğiz.
Sana özel sözüm olsun, el bağajına sığabilen boyda, burada bulabileceğim ne istersen söyle getireyim. :)
Çok teşekkür ederim gilancığım ben bu sıralar sukulentlere takılmış durumdayım eğer istediğim birşey olursa söylerim ince teklifin için tekrar teşekkürler.
Bahçen için hangi bitkileri seçeceğini de heyecanla bekliyorum:)
Burada sözünü ettiğiniz programı mı aldınız?
Bahçeniz hayırlı olsun, sayfanızı ilgiyle izleyeceğim, kolaylıklar dilerim. :)
Teşekkürler sevgili Jakin. :)
Evet Realtime Landscaping Pro 2014'ü aldım. Şu an için en son versiyonu 2014. Güzel bir program; bir ara ilgili başlığa yorumlarımı ekleyeceğim.
loveforlife
01-02-2016, 10:43
Sevgili Gilan,
Bu sayfa kim bilir ne güzelliklerle tanıştıracak bizi. Bu bahçeyi gezerken çok keyif alacağıma şimdiden eminim. Öylesine zevkli ve bilinçli seçimlerin var ki! Sıkı takipçilerinden olacağım.
Sevgiler, selamlar...
Yeni bahçen yeni sayfan hayırlı olsun gilan. Şu anda sadece ilk mesajını okudum. Diğerlerine bakmadım. Yavaş yavaş, tadını çıkararak okuyacağım onları. :) Biliyorsun ki, sabırsızlıkla beklediğimiz bir bahçe sayfası seninki. :)
Tekrar hoşgeldin,
Gelişmeleri merakla bekliyorum. Zevkli olacağına eminim.
Yalnız küçük hanımefendiyi düşünmen, yürüyüş yollarına yakın dikenliler, tahrik edici zararlı meyvalılar vs dikmemen gerekecek.:rolleyes:
Bu arada o büyük yapraklı bitki bizim saksıda caladium olarak bildiğimiz türden -Elephant Ear (Colocasia Esculenta)- olabilir.
Sevgili gilan ne güzel bir bahçe. Bayıldım gerçekten, bu haliyle bile çok güzel. Eminim cennetten bir köşe yaratacaksın. Bebişle çok mutlu günleriniz geçsin bahçenizde, sevgiler.
Sevgili Gilan, yeni bahcen hayirli olsun seni hep takip ederdim simdi yine takipdeyim habarin olsun
Tekrar hoşgeldin,
Gelişmeleri merakla bekliyorum. Zevkli olacağına eminim.
Yalnız küçük hanımefendiyi düşünmen, yürüyüş yollarına yakın dikenliler, tahrik edici zararlı meyvalılar vs dikmemen gerekecek.:rolleyes:
Bu arada o büyük yapraklı bitki bizim saksıda caladium olarak bildiğimiz türden -Elephant Ear (Colocasia Esculenta)- olabilir.
Çok teşekkürer sevgili sabah. Her zaman çok faydalı önerilerin olmuştur. Bu bahçede de bol bol faydalanmayı umuyorum. :)
Küçük hanımı düşünmek gerektiği konusunda çok haklısın... Örneğin mor çiçek hastası olarak brunfelsia dikmeyi çok isterdim ama çok zehirli bir bitki.
https://www.google.com/search?q=brunfelsia&espv=2&biw=1280&bih=640&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiLmJPnntfKAhVU4GMKHfUQDJQQ_AUIBigB
Bu fotoğraftaki bitkiyi buldum sanırım.
594233
Daha önce Zeki Yağlı'nın bahçesinde yılan yastığı adıyla benzer bir bitki görmüştüm gibi geldi. Bu isimle başlayıp aradım, sonunda Arum italicum'a benzediğine karar verdim.
https://www.google.com/search?q=arum&espv=2&biw=1280&bih=642&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjauZqa6dbKAhVHNiYKHW6JApoQ_AUIBygC#tbm= isch&q=arum+italicum
Değişik meyveleri varmış... Hafif zehirliymiş, çok tehlikeli değil deniyor.
Gölge bahçelerinde hosta ile beraber kullanılırmış. Hosta yapraklarını dökünce bu yeşerdiği için birbirlerini tamamlıyorlarmış. Gerçekten de yazın ortalıkta yoktu, sonbaharda çıktı. Baharda da çiçek açıp, meyve verip tekrar kaybolacak demek ki. Gözlemdeyim...
Sevgili Gilan,
Bu sayfa kim bilir ne güzelliklerle tanıştıracak bizi. Bu bahçeyi gezerken çok keyif alacağıma şimdiden eminim. Öylesine zevkli ve bilinçli seçimlerin var ki! Sıkı takipçilerinden olacağım.
Sevgiler, selamlar...
Çok sağ ol loveforlife. :)
Bahçeme gelmene çok sevindim. Sensiz olmaz çünkü. :)
Hayırlı olsun takipteyim
Sevgili Gilan, yeni bahcen hayirli olsun seni hep takip ederdim simdi yine takipdeyim habarin olsun
Çok teşekkürler memur68 ve nazlı06. Önerilerinize her zaman açığım. :)
Yeni bahçen yeni sayfan hayırlı olsun gilan. Şu anda sadece ilk mesajını okudum. Diğerlerine bakmadım. Yavaş yavaş, tadını çıkararak okuyacağım onları. :) Biliyorsun ki, sabırsızlıkla beklediğimiz bir bahçe sayfası seninki. :)
Böyle söyleyince üzerimde baskı oldu, daha dikkatli yazmalıyım. :D
Çok teşekkürler. Sen de benim gibi araştırmacısın, bahçeme çok güzel önerilerin olacaktır eminim. ;)
Sevgili gilan ne güzel bir bahçe. Bayıldım gerçekten, bu haliyle bile çok güzel. Eminim cennetten bir köşe yaratacaksın. Bebişle çok mutlu günleriniz geçsin bahçenizde, sevgiler.
Teşekkürler sevgil aleydi. Bahçemin kafamdaki hali şimdikinden çok farklı. Çok daha kalabalık, dolu dolu, ama belli bir düzenin olduğu bir bahçe istiyorum. Çok zaman alacak ama zaten en zevkli kısmı da bu süreç. :)
Dün meyve ağaçlarından bir kısmını aldık, çok heyecanlıyım. :)
İlk fırsatta dikmek lazım...
594235
YeniGine
01-02-2016, 23:32
:) Ben de sevgili gilan ben de... Haydi bakalım rastgelsin inşallah!..
Elimde telefon, minicik fotoğrafı büyütüp aldığın fidanların etiketlerinden neler olduğunu anlamaya çalıştım ama nafile. Sonra da kızdım kendime, bu acele niye, nasılsa gilan neler olduğunu yazacaktır, şaşı olmaya gerek var mı diye.
Sevgili Gilan; işinize çok karışmak istemem ama ilk önce bahçenizi ağaç ağırlıklı mı yoksa sebze ağırlıklı mı yapacaksınız bunun kararını verin bence. Çünkü bende bahçemi ilk oluşturduğumda yerli yersiz sık sık ağaç ekmişim sonra kurtulmak için ve bakımında çok uğraştım sonra bahçeyi revize ederek son haline getirdim. Kesinlikle eğer sebze düşünüyorsanız ağaçlarınızı iç içe ekmemeli **** bodur cinsler seçmenizi tevsiye ederim ^^ Bu arada fidanlarınız hayırlı olsun ^^
Sevgili dongyul,
Bilakis işime ne kadar karışırsanız o kadar mutlu olurum. :)
Birimizin aklıma gelmeyen birimizin gelir. Fikir almak adına burada değil miyiz?
Bahçe için kabaca bir plan yaptım. En iyi güneş alanlardan birini meyve ağaçlarına, birini de sebze adalarına ayırdım.
Arka bahçenin tepeden planı şöyle:
Planı her gün biraz değiştiriyorum ama en azından sebze ve meyve alanlarının yerleri belli. Büyüklükleri biraz değişebilir.
594248
Ön bahçede de 4 minik ağaçlık yerim var.
Meyve ağaçlarını belirlerken bodur olmasından ziyade meyvelerini beğendiğim türleri bulmaya çalıştım. Çünkü her boyda meyve ağacını yaz budaması ile bodur tutmanın yöntemi var.
Forumda da paylaştım: http://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/38698.htm
Çok ilginç bir konu bu. Ağaçlarımı bu yöntemlerle yetiştirmeye çalışacağım. Sonuçları paylaşacağım.
Elimde telefon, minicik fotoğrafı büyütüp aldığın fidanların etiketlerinden neler olduğunu anlamaya çalıştım ama nafile. Sonra da kızdım kendime, bu acele niye, nasılsa gilan neler olduğunu yazacaktır, şaşı olmaya gerek var mı diye. ��
Sürpriz! :D
Haftasonunda dikerken yazacaktım ama sorduğun için söylerim tabii ki. :)
Büyük siyah poşettekilerden biri meyve salatası ağacı! Muhteşem değil mi? ;)
5 aşılı bir ağaç. Üzerinde erik, kayısı, nektarin ve 2 tür şeftali var.
Diğer büyük poşet de 4 aşılı elma ağacı. 4 çeşit elma. ;)
Küçük beyaz poşetler 2 değişik tür trabzon hurması. Bir tane daha istediğim tür var. Bugün 3 seraya telefon ettim, sonunda 60 km uzaktaki bir yerde buldum. Haftasonu çoluk çocuk sürükleyeceğim herkesi demektir.
Kirazlarımı da bu haftasonu bulamadım, onlar da gelecek haftasonuna kaldı.
Sevgili gilan ne güzel bir ad bulmuşsun; meyve salatası ağacı.
Bende de var bir tane ayvaya armut ve muşmula aşılamıştık. Üçü de meyve veriyor. Armut ta kışa doğru sulanıp yenen cinsten.
Ayva - armut - muşmula da çok güzelmiş! Ayva, armut biliyorum da, muşmulanın da onlara tutacağını düşünmezdim. Aşı yapmayı öğrenmeyi çok istiyorum...
Meyve salatası adını ben bulmadım, bu isimle satılıyor. :)
Sevgili dongyul,
Bilakis işime ne kadar karışırsanız o kadar mutlu olurum. :)
Birimizin aklıma gelmeyen birimizin gelir. Fikir almak adına burada değil miyiz?
Bahçe için kabaca bir plan yaptım. En iyi güneş alanlardan birini meyve ağaçlarına, birini de sebze adalarına ayırdım.
Arka bahçenin tepeden planı şöyle:
Planı her gün biraz değiştiriyorum ama en azından sebze ve meyve alanlarının yerleri belli. Büyüklükleri biraz değişebilir.
594248
Ön bahçede de 4 minik ağaçlık yerim var.
Meyve ağaçlarını belirlerken bodur olmasından ziyade meyvelerini beğendiğim türleri bulmaya çalıştım. Çünkü her boyda meyve ağacını yaz budaması ile bodur tutmanın yöntemi var.
Forumda da paylaştım: http://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/38698.htm
Çok ilginç bir konu bu. Ağaçlarımı bu yöntemlerle yetiştirmeye çalışacağım. Sonuçları paylaşacağım.
Öncelikle meyve ağaçlarınıza bayıldım. Şimdi bahçenizin detaylı görüntüsünü görünce anladım gayet güzel bence bu şekilde ayırmanız çok iyi olmuş.. Sabırsızlıkla sebze bahçenizden görüntüler görmek istiyorum ^^
Meyva salatası ağacı iyiymiş. :) Havuz nilüfer havuzu mu olacak?
Havuz konusu henüz belirsiz. Maddi duruma, boş zamana, çocuk güvenliğine ve daha bir sürü şeye göre önümüzdeki yıllarda şekillenecek. Şimdilik sadece planda yerini ayırıyorum.
Önceki eklediğim plana bakıyorum da, acemi peyzajcı olarak her şeyi kenarlara dizme eğilimim var sanki. Oysa beğendiğim bahçe tasarımlarında alan daha bölünmüş oluyor. Belki de daha cesur adımlar atıp ortadan yola çıkmak lazım.
Bugün bu konuda kafam karışık biraz. Haftasonunda meyve fidanlarını dikene kadar her şeyi yeni baştan düşünme şansım var. Ondan sonra değişiklik daha zor.
Fikirlere açığım. :rolleyes:
Çizimden mesafeleri tam anlayamıyorum ama bana meyva ağaçlarının yeri yanlis gibi geldi. Veranda ve pergolali çardak en cok zaman geçireceğiniz yer olacaktır diye dusunuyorum. Onun bu kadar yakınında meyve agaci yerine çiçekler daha iyi olmaz miydi? Amerika da durum nedir bilmiyorum ama burada meyve ağaçlarının yakinda olmasi sinekleri de yakına davet etmek gibi geliyor bana.
Hmm, ilginç bir düşünce... :rolleyes:
Meyve ağaçlarını bir kenara atmak istemiyorum, peyzajın içine yedirmek istiyorum. Diğer türlü o bölge aktif olarak kullanılmıyor olur ve net kullanılan alan azalır gibi geliyor.
Ama biraz daha çiçeklerle iç içe bir hale getirilebilir mi ki? Akşam biraz üzerinde oynayayım bakalım.
Düzenli bakılan meyve ağaçlarında da sinek problemi olur mu? Benim planım ağaçları yerden rahat ulaşılabilecek şekilde 1.80m, en fazla 2m civarında tutmak. Dolayısıyla üzerinde çürük meyve olursa alırım, yere dökülmüş meyve bırakmam diye düşünüyorum.
Sevgili gilan ben de abk'ya katılıyorum. Tamam duvar diplerine doğru itme ama çok da ortalarda olmamış olsa daha iyi olacak sanki.
Bodur ağaçları tercih etmen veya bodurlaşmaya gitmen güzel düşünce, çoluk-çocuk-kuşlarla beraber tüketirsiniz meyveleri.
Ben aslında meyve ağaçlarını peyzajın içinde istiyorum ama sizlerin düşüncelerini denemek için başka nasıl olabilir diye çok düşündüm. Yalnız başka bir seçenek bulamıyorum. Sonuçta bahçe çok büyük değil, eldeki alan 250 m2 ve de bir tarafında kocaman ağaçlar var. Yeterli güneş alan bölgeler sağ kenar, sağ üst köşe ve üst kenar. Eğer bir gün havuz yaparsam muhtemelen şelaleli olsun isterim, o nedenle arkasını köşeye vermesi uygun olur. Köşeyi havuza ayırınca da geriye iki kenar kalıyor. Mecburen biri sebzelere biri meyvelere gidiyor.
Ben her boşluğa çiçek dikerim zaten, güzel görünür onlar merak etmeyin. :)
594854
Bahçede geçen hafta yaptığımız işler:
Meyve ağaçlarının dikileceği bu bölgenin boşaltılması gerekiyordu. Buradaki bütün bitkileri söküp büyük saksılara geçirdik. Soğanlıları da bahçenin diğer kısımlarına taşıdık.
594837
594838
Bu arada bahçe çitleri de yenilendi. Bu işin aradan çıktığı iyi oldu. Pek çok yerde desteklerle ayakta duruyorlardı, yıkılma tehlikesi vardı. Bir de arada eksik tahtalar olduğu ve de yan komşunun yüzme havuzu olduğu düşünülürse, ufaklık yürümeye başlamadan yenilenmesi mecburiydi. İlk iş bunu hallettik ki inşaat esnasında yeni dikilecek bitkiler zarar görmesin.
Bu soğanlıların ne olduğu hala muallak. Bahçede başka bir köşeye taşıdım. Haliyle biraz sarsıldılar. Bu nedenle açmazlarsa ne olduklarını ancak seneye öğrenecek olabiliriz. :rolleyes:
594839
Bahçedeki sulama sisteminin hattını keşfetmek için bol bol kazı çalışması yaptık. :p
594842
594843
Çimin sınırındaki beton yürüme yolunu kırdırdık. Hazır yapılı ve de güzel bir şeyi parçalarken biraz içim cız etmedi desem yalan olur. Ama küçük bir bahçede o kadar kocaman çim alan tutarsam ne meyve sebzelere yer kalır, ne de çiçeklere, çalılara...
594844
Balkondan gelen sardunyaları budadım. Budanan dalları köklenmeleri için şimdilik uzun bir saksıya diktim.
594845
Bu kök çok ilginç. Dalın yarısı tek renkli, yarısı iki renkli olmuş. Oysa tek bir kökten geliyor.
594846
Boşalan iki saksıya hemen benim klasiğim olan küçük çiçekli hercailer diktim.
Biraz serpilsinler, onlardan güzeli olmaz... ;)
594847
594848
Mor salkımlı pergolanın altına amcam yan bahçede yığılı duran tuğla taşları döşemiş. :) Sağlam bir zemin hazırlamadık, o nedenle geçici bir düzenleme, ama çok hoş bir oturma alanı oldu. Burası güneye baktığı için pek gölge olamıyor. Yazın bu problem olsa da bu mevsimde mola verdiğimizde güneş kemiklerimizi ısıtıyor. ;)
Balkondan gelen koltuklara bir tekli daha eklemek lazım. :rolleyes:
594849
Pergolanın altından çıkan kayrak parçalarını da geçici olarak köşeye dizmiş. Çok hoşuma gitti. Sanki oradan gizli bir yere geçiliyormuş havası vermiş. Ön taraf bitkilerle biraz daha kapatılırsa ufak bir gizli bahçe yapılabilir...
594850
594851
Bir başka amca sürprizi...
Çitleri değiştirirken tamamı aynı olsun diye bahçe kapılarını da değiştirtmiştik ama kapıların tahtaları iyi durumda olduğu için onları atmayıp ayırmıştık.
Bir akşam işten eve gelip bir baktık, amcam bize kapının tahtalarından bahçe masası yapmış.
Ellerine sağlık, bayıldık. ;)
Hem çok orjinal, hem de masa alma maaliyetinden kurtulduk. :p
594855
594856
günebakan
07-02-2016, 10:29
Çalışmalar şimdiden güzel görünmeye başladı amcanın da eline sağlık her eve böyle bir amca lazım:))
sevgihoca
07-02-2016, 10:52
Tatlı telaşlar sizde de başlamış.Her şey yolunda görünüyor.Amcanız harika işler çıkarmış.
Kolaylıklar dilerim.
akçabardak
07-02-2016, 12:33
Sevgili gilan bahçede çalışmalar başlamış bile, heyecanla takip ediyorum şimdiden güzelleşmeye başlamış, amcanın yaptığı masa da çok hoş olmuş güle güle kullanın amcanın da ellerine sağlık, kolay gelsin.
Güle güle kullanın sevgili gilan. Çok güzel olmuş. Amcanızın ellerine sağlık.
YeniGine
08-02-2016, 00:08
:) Maşallah maşallah her şey gayet güzel gidiyor; inşallah çok güzel de olacak... Emeklerinize sağlık sevgili gilan. Ve yine sevgili gilan klasiği hercailer, harika.
Yapraklarını pek seçemesem de o soğanlılar üzüm sümbülü olabilirler mi acaba sevgili gilan?
Sevgili Gilan , bahçeniz hayırlı olsun...Çok sevindim...:) Mutlu günlerde keyfini çıkarınız... Çok sevdiğiniz hercailer hemen yerini almışlar....Bu arada gördüğüm kadarı ile soğanlılarınız, çok su aldığı zaman yaprağa kaçan benim nergislerime çok benziyor...Büyük ihtimal ile nergis ...Çok sulanmayan bir bölgeye dikilirse baharda tekrar açarlar .....Ne mutlu size, yeni yapılanacak bir taze bahçe ile başbaşasınız....
Selam ve sevgiler.....:)
gilan bahçe sayfan hayırlı olsun sonunda kavuşmuşsun bir bahçeye benimde hayalim bir bahçe yapmak tabi nasip olursa çok renkli bir bahçe olacağı kanısındayım sağlıklı,mutlu ve huzurlu ailenle zaman geçirebileceğin bir bahçe olması dileğiyle kolay gelsin.
Çok teşekkürler sevgili Bayçalı. :)
Sizin de en kısa zamanda gönlünüze göre bir bahçeniz olur umarım. :)
Sevgili Gilan , bahçeniz hayırlı olsun...Çok sevindim...:) Mutlu günlerde keyfini çıkarınız... Çok sevdiğiniz hercailer hemen yerini almışlar....Bu arada gördüğüm kadarı ile soğanlılarınız, çok su aldığı zaman yaprağa kaçan benim nergislerime çok benziyor...Büyük ihtimal ile nergis ...Çok sulanmayan bir bölgeye dikilirse baharda tekrar açarlar .....Ne mutlu size, yeni yapılanacak bir taze bahçe ile başbaşasınız....
Selam ve sevgiler.....:)
Merhaba sevgili berrinb, sizi burada görmek büyük keyif. :)
Çok teşekkürler.
Nergise benziyorlar gerçekten. Çok da sulanmadılar aslında... Bu sene açmayacak gibiler. Bu durumda ancak seneye öğreneceğim sanırım ne olduklarını...
Yapraklarını pek seçemesem de o soğanlılar üzüm sümbülü olabilirler mi acaba sevgili gilan?
Üzüm sümbülüne göre fazla boylular sanırım. Şu an en yakın ihtimal nergis. Ya da değişik bir tür güngüzeli olabilir. :confused:
Bahçe çalışmaları oldukça ilerlemiş. Gizli bahçe fikri çok güzel aslında.
Amcanın yaptıklarına bayıldım. Her eve her bahçeye böyle bir amca olsa, ne iyi olurdu. Masada öyle doğal ki, yeni alsanız bu kadar güzelini, doğalını zor bulurdunuz. :)
Biz de keşke amcam ve yengem hiç gitmese diyoruz. :rolleyes:
Gizli bahçenin şöyle de bir faydası olur. Küçük bahçelerde alanı bölüp farklı farklı bölmeler oluşturmak bahçenin daha geniş algılanmasını sağlıyormuş. İnsanda aslında bunun tam tersi bir içgüdü oluyor, ”bahçe madem küçük, mümkün oldukça tek parça tutayım” diye düşünülüyor ama aksine bahçenin tamamı tek seferde görülmezse, parça parça keşfedilirse, daha büyük olduğu hissini veriyormuş.
Geçen haftasonu aradığım trabzon hurmasını ve kirazları bulmak için Alden Lane serasına gittik.
Çok kısa gezi notları:
http://www.agaclar.net/forum/geziler-gezilecek-yerler-turkiyede-onemli-doga-alanlari/31276-2.htm#post1438797
Trabzon hurmamı aldım.
Kirazları alamadım maalesef. Bütün fidanlar çok büyük. :mad: Oysa ben çok sert budama yapmak istediğim için bana çapı maksimum 2 cm olan fidan lazım. Haliyle herkes büyük fidan istediği için onlar da sadece büyük getirmişler. Sonbaharda özel sipariş alıp Ocak'ta teslim ediyorlar. Seneye bu yolla alacağım sanırım.
Aradığım bir incir türünü buldum, o çok iyi oldu. ;)
Panache tiger inciri. Kaplan gibi çizgili olduğu için bu ad verilmiş. Göz kapalı yapılan lezzet testlerinde çok yüksek puan alıyormuş.
Bir tane de meyvesi var saksıda. :)
595126
595127
Meyvenin içi internet resimlerine göre kırmızı.
https://www.google.com/search?q=panache+fig&espv=2&biw=1280&bih=637&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiAmZipxezKAhXF7yYKHWHBBAsQsAQIGw
Ön bahçeye dikilecek ama önce yerinin hazırlanması lazım. O bölgenin daha çok işi var. Bir süre saksıda kalacak mecbur...
?......
Gizli bahçenin şöyle de bir faydası olur. Küçük bahçelerde alanı bölüp farklı farklı bölmeler oluşturmak bahçenin daha geniş algılanmasını sağlıyormuş. İnsanda aslında bunun tam tersi bir içgüdü oluyor, ”bahçe madem küçük, mümkün oldukça tek parça tutayım” diye düşünülüyor ama aksine bahçenin tamamı tek seferde görülmezse, parça parça keşfedilirse, daha büyük olduğu hissini veriyormuş.
Banyo dekorasyonuyla ilgili bir yazıda okumustum, kucuk banyolara buyuk yer karolari döşenmesi banyonun buyuk oldugunu algısını oluşturur, diyordu. İnsana çelişkili gibi geliyor ama dogru demek ki.
Kendi bahçemi dusundum simdi, benim tabak gibi bahçeden gizli bahce cikar mı ki? ;)
Bahçeden sonra ortak bir ilgi alanımız daha var demek ki. Dekorasyon! ;)
Kendi bahçemi dusundum simdi, benim tabak gibi bahçeden gizli bahce cikar mı ki? ;)
Çıkar tabii. :)
Eğer kenardaki çiçekliklerde yeterli derinlik yoksa kocaman saksılara boylanan çalılar dikilebilir. Ya da şu fotoğraflardaki gibi saksılardan alınıp sarmaşık sardırılabilir. http://www.agaclar.net/forum/965280-post23.htm
Başka seperatörler de düşünülebilir.
Gizli bahçeye bir de rahat bir sandalye ya da şezlong falan koymak lazım. Çok huzurlu bir mekan olarak canlanıyor gözümde. :rolleyes:
Meyve salatası ağacı sonunda toprakla buluştu.
İlk önce bahçede drenajı test ettim.
http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/38831.htm
Bu bölgede daha önce bahsettiğim hastalığı nedeniyle kestiğimiz bir kiraz vardı. Kirazın hastalığı beni drenajdan şüphelendirmişti. O nedenle suyun kolay boşalmasını sağlamak için planda meyve ağaçlarını dikeceğim bölgeyi 20-25 cm yükseltmeyi düşünüyordum.
Tasarımdan görünüş:
595458
Ama drenaj testinde suyun 3 saatte boşalmasına iyi gözle bakılırken benim çukur 10 dk içinde tamamen boşaldı. Bu kadar yağmurun üstüne toprağın suyu böyle emmesine çok sevindim. Drenaj problemimiz olmayacak demek ki. Bu durumda kirazı büyük ihtimalle dibindeki sprinkler hasta etti. Kiraz ağaçları fazla suya karşı en hassas meyve ağaçlarından biri. Çim ile aynı sıklıkla sulanmak onun için ölümcül...
Bu durumda alanı yükseltmekten vazgeçtik. Aslında dekoratif olacaktı ama hem çok zahmetli olacak, hem de bayağı bir toprak getirtmek gerekecekti.
595474
Fidanımız her ne kadar saksıda dursa da aslında çıplak kök fidan. Satın aldığımız sera saksıya dikmiş. Tutup çekince kökleri meydanda olarak elimize geldi.
Meyve ağacı dikiminde artık geniş bir çukur kazmayı ya da çukura kompost, gübre iyi toprak eklemeyi önermiyorlar. Biz de o nedenle sadece çıplak kök fidanın rahat sığabileceği bir boyda çukur açtık. Geri toprak doldururken de önerildiği üzere saksısındaki toprağı değil, bahçenin kendi toprağını kullandık.
En son olarak da sulama suyunu yönlendirmek için çevresinde bir halka oluşturup bolca suladık. Dikimde yaklaşık 40 litre su ile sulamak öneriliyor.
595457
Bizim meyve salatası ağacını anacı Nemaguard. Fazla suya çok hassas bir tür ama hastalıklara drenci nedeniyle drenaj sorunu olmayan topraklar için ideal bir anaç olarak öneriliyor. Eğer drenaj problemliyse Lovell anacı öneriliyor.
Bizim ağaçtaki türler:
Blenheim kayısı, Babcock beyaz şeftali, July Elberta sarı şeftali, Fantasia sarı nektarin ve Santa Rosa erik.
En hızlı büyüyen tür kayısı olduğu için onu kuzeye denk getirdik.
595466595467595468595469595470
İlk çiçekler gelmek üzere. ;)
Bakalım değişik türler aynı anda mı açacak yoksa peşpeşe mi...
Aynı anda açarlarsa çok güzel olabilir. :rolleyes:
595475
Aynı şekilde 4 aşılı elma ağacını da diktik. İki fidan arasında 2.5 metre bıraktık. Duvarla mesafeleri de 1.5 metre.
595476
Bu ağaçtaki türler:
- Golden Delicious
- Granny Smith (yeşil ekşi elma)
- Fuji (Kütür yemesi çok güzel bir tür)
- Gala (Bizim Amasya elması gibi küçük ve lezzetli)
Aynı meyvenin birden fazla türünü çoklu aşılarken, özellikle farklı zamanlarda olgunlaşan türleri seçiyorlar. Böylece aynı anda sepet sepet elmanın birden olgunlaşması yerine aylarca dalından taze meyve yiyebiliyorsunuz.
595477595478595479595480
Trabzon hurmalarını da ön bahçeye diktik.
Meyve ağaçlarını çimin içine ekmek hiç önerilmiyor. Çimin sulama sıklığı pek çok meyve ağacı için çok fazla gelir; bu da ağaçların kurumasına neden olur. Trabzon hurması bu fazla sulamayı kaldırabilecek az sayıdaki türden biri. Aslında buradaki çim alanı da azaltıp ağaçların çevresini genişçe açacağım ama şu an için vaktim yok.
Çim alanda şimdilik sadece dikim yapacağımız kadar bir alanın çimini kaldırdık. Çevredeki çimleri bozmamak için çıkardığımız toprağı yere bir naylon serip onun üstüne yığdık.
595503
595504
Ben bu bahçemde meyve fidanlarını şu tekniklere göre yetiştireceğim:
http://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/38698.htm
Küçük bahçeler için dedim ama birkaç dönümlük bir araziniz varsa bile eğer ticari amacınız yoksa ilginizi çekecektir. Göz atmanızı çok tavsiye ederim. Hem böylece deneyimlerimizi de paylaşırız.
Amaç az alanda çok tür yetiştirmek.
YeniGine
12-02-2016, 23:39
Fazla yan yana olmayacak mı o fidanlar sevgili gilan?
Bu tekniğe uyarak aynı çukura 50 cm mesafe ile 3 ayrı tür trabzon hurması diktik.
595511
Sonra fidanların hepsini diz hizasından dışa bakan bir göz üzerinden kestim. Bayağı bir içim gitti. :o Bu ilk sert budamayı yapmak ağaçları bodur tutmak istiyorsanız zorunlu bir uygulama. Bodur tutmak istemeseniz bile alttan dallanma için gerekli.
Fidanları akşam üzeri diktik. İlk etapta hemen kesemedim. Budama makasının steril olmamasını bahane edip kendime zaman verdim. :o Ertesi gün budama makasını alkolle sildikten sonra artık mecbur gittim, kafaları vurdum.
3 tane güdük çubuk olarak kaldılar. :rolleyes:
Şimdi bu fidanların düzenli olarak ortaya doğru büyüyen dalları kesilecek, dışa doğru büyümeleri teşvik edilecek. Dışardan bakıldığında tek bir ağaç gibi yetişecekler. Böylece tek bir ağaca ayrılacak alandan 3 tür meyve alınacak. Yani umarım öyle olacak. :p
595512
Buradaki türler:
Hachiya
Yumuşayınca yenebilen bir tür ama çok lezzetli. Bizdeki en çok bilinen türe göre biraz daha sivri meyveleri var.
595513
Fuyu
Sert de yenilebiliyor, basık meyveleri var.
595514
Chocolate
Yumuşayınca yenebiliyor, içi kahverengi.
595515
Alttaki bende yok ama bu noktada bahsetmek lazım.
Coffee cake
Döllenmezse yumuşayınca yenebilen, döllenirse sert de yenebilen bir tür. Dölleyicisi üstteki Chocolate.
Çok istiyordum ama hem kolay bulamadım, hem de 4'lü dikmekle ilgili endişelerim vardı. Diktiğim nokta evin tam önü, fazla yayılırsa kaldırıma sarkabilir. Madem fidanı da kolay karşıma çıkmadı, kısmet değilmiş dedim. :p
Belki ileri yıllarda bulup bir köşeye sıkıştırırım. Ne de olsa dölleyicisi hazır.
595516
Fazla yan yana olmayacak mı o fidanlar sevgili gilan?
Sevgili YeniGine,
Bu değişik bir teknik. Şu başlığa göz atabilirsin:
http://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/38698.htm
Orada ilk mesajdaki fotoğraftaki gibi yetiştirmek istiyorum.
YeniGine
12-02-2016, 23:58
:) Ben sorduktan sonra paylaşmışsın sanırım gilaan... Ama son hallerini görüp de nasıl budayacağını da yazınca ben de anlayabildim.
:) Maşallah maşallah, çok güzel olacak çoook...
Sevgili gilan, detaylı paylaşımların için ne kadar teşekkür etsem azdır. Öyle faydalı oluyor ve o kadar güzel şeyler öğreniyoruz ki, sağ ol.
Senin bahçe kurma, yerleştirme heyecanın hepimize bulaşıyor adeta.... ne de olsa aynı soydanız... agaclar.net familyası.
Kolaylıklar dilerim.
Sayın Gilan ufkumuzu açıyorsunuz çok güzel teknikler...
Hurmalarınıza bayıldım o ağaçların sonbahardaki durumları çok hoş oluyor yaprakları sarımtırak turuncu kırmızı çok güzel renk tonları oluyor manzaranızıda mükemmelleştiriyorsunuz.
Sn gilan nasıl kıydınız o güzelim hurmalara :(( Hiç mi eliniz titremedi ?
Şaka bir yana sayenizde öğrediğim sert budama yöntemini bu sene bende alacağım çıplak kök fidanlarda deneyeceğim. Geçen sene bahçenin 30 mt uzunluğundaki bir kenarına 1 mt içeride olacak şekilde ~3 mt ara ile yarıbodur meyve fideleri dikilmişti. (Fidancının tamamen kendi bilgi ve tercihi ile )
Bu sene diğer kenarda 9mt x 3 mt lik alana 12 fidan dikmeyi ve sert budama ile bodur ağaçlar oluşturmayı planlıyorum.
Sevgılı Gilan,
Senın adına çok sevindim. Sonunda bahcene kavusmussun.
Hummalı calışmalarında basarı diliyorum sana.
Muaazzam guzellıkler cıkartacaksın ortaya.
Kolaylıklar diliyorum.
Sağ ol sevgili cemo. :) Daha güzelliklere çok zaman var tabii. :)
İlk öncelik büyük işlerde. O nedenle henüz bitkilerle uğraşmaya geçemiyorum.
Sezonu kaçırmadan meyve ağaçlarını hallettik. Şimdi de sebze bahçesine kafa yoruyoruz. :)
Sayın Gilan ufkumuzu açıyorsunuz çok güzel teknikler...
Hurmalarınıza bayıldım o ağaçların sonbahardaki durumları çok hoş oluyor yaprakları sarımtırak turuncu kırmızı çok güzel renk tonları oluyor manzaranızıda mükemmelleştiriyorsunuz.
Tam 12'den vurdunuz. :) Hurmalar için ön bahçeyi seçmemin nedeni çok dekoratif olmaları. :)
Sn gilan nasıl kıydınız o güzelim hurmalara :(( Hiç mi eliniz titremedi ?
Şaka bir yana sayenizde öğrediğim sert budama yöntemini bu sene bende alacağım çıplak kök fidanlarda deneyeceğim. Geçen sene bahçenin 30 mt uzunluğundaki bir kenarına 1 mt içeride olacak şekilde ~3 mt ara ile yarıbodur meyve fideleri dikilmişti. (Fidancının tamamen kendi bilgi ve tercihi ile )
Bu sene diğer kenarda 9mt x 3 mt lik alana 12 fidan dikmeyi ve sert budama ile bodur ağaçlar oluşturmayı planlıyorum.
Tecrübeleriniz hepimiz için çok faydalı olacak!
Kolaylıklar dilerim. :)
Duvarla ağaçlar arasında bırakacağınız mesafeye dikkat etmenizi öneririm. Ağaç diz hizasından dallanmaya başlayınca daha alçakta genişleyeceği için duvara yakınlık uzun ağaçlara oranla daha problemli olabilir.
İdealde ağacın 4 tarafının da ulaşılabilir olması iyi olur. Ama tabii gerçek koşullarda elimizdeki alanı maksimum kullanmak adına bazen tavsiyeleri göz ardı ediyoruz... :rolleyes:
Bahçede bir kötü, bir iyi gelişme var.
Kötüden başlayalım.
Burada elektrik kabloları havadan gidiyor. Elektrik idaresi de her sene kablolara doğru büyüyen ağaçları buduyor. Jakarandamı resmen kuşa çevirmişler. :(
595779
Bir budamacı amca bana ”gel bunları ben budayayım, elektrik idaresi yapınca bedavaya yapar ama çok kötü yapar” demişti de dinlememiştim. Bir daha hayatta onlara bırakmam. :mad:
Neyse ki bu açıdan biraz daha tahammül edilebilir görünüyor. Umarım yazın biraz boşlukları kapanır.
595780
İyi haber de şu, çoook güzel saksılarım oldu! :)
Yıllardır büyük mavi/turkuaz seramik saksılara özenirim. Saksı aranjmanları böyle saksılarda çok daha güzel duruyor. Ama burada akıl almaz derecede pahalılar.
Cumartesi günü bir ev satışına gittim. Evin sahibi yaşlı, varlıklı bir kadınmış, çocuklarına daha yakın olmak için başka bir eyalete taşınıyormuş. Evdeki tabak çanaktan bardağa, mobilyalardan aksesuarlara, takı tokadan çantalara, nevresimlerden kırlentlere, en küçük şeye kadar her şey tek tek etiketlenmiş satışa çıkmış. Ben de satış ilanının fotoğraflarında güzel birkaç sepet görmüştüm, onlara bakmaya gittim. Sepet hastasıyımdır zaten. :)
Derken bir baktım bu muhteşem saksılar da satışta. Renk tam istediğim gibi. Ve de kocamanlar, içine ben girsem girerim neredeyse. Hemen pazarlığa giriştim. Sonuçta ikisini birden normalde bir tanesinin satılacağı fiyatın bile çok çok altına aldım. Aranjmanlar beni beklesin şimdi! :)
(Hemen bu sene beklemesinler ama biraz zaman versinler. :p)
595787
günebakan
15-02-2016, 08:03
Günaydın gilanci
ığım bazen birşeyi çok istiyorsun ama ulaşamayacağını düşündüğün anda bir bakmışsın bir yerde karşına çıkmış seninkide aynen öyle olmuş bu saksılara yapacağın arajmanları merakla bekliyorum saksılarını güle güle kullan:)
Sayın Gilan,
Bahçenizde hazır bulduğunuz bu pergola, bir mesele hakkında düşünmeme sebep oldu. Verandamız güneye bakıyor ve tüm gün güneş alıyor. Geçen sonbahar sonunda buraya birkaç clematis dikmiştim ama... clematis'ler sanırım tüm gün güneşe tahammüllü değiller. 7a iklim zonunda olduğumuzdan clematis'lerin güneye bakan cephede olması gerektiğini düşünmüştüm. Acaba bu günlerde clematisleri oradan taşısam ve... morsalkım dikerek mi verandayı sevindirsem? Ne önerirsiniz?
Clematis yarı güneş mi sever, tüm gün güneşe tahammül edebilir mi?
Sevgili Gilan
Çok şanslisın, serde gençlık var.;)
Saglık ve mutlulukla harıkalar yaratacaksın .
Takıpteyım;)
Sayın Gilan,
Bahçenizde hazır bulduğunuz bu pergola, bir mesele hakkında düşünmeme sebep oldu. Verandamız güneye bakıyor ve tüm gün güneş alıyor. Geçen sonbahar sonunda buraya birkaç clematis dikmiştim ama... clematis'ler sanırım tüm gün güneşe tahammüllü değiller. 7a iklim zonunda olduğumuzdan clematis'lerin güneye bakan cephede olması gerektiğini düşünmüştüm. Acaba bu günlerde clematisleri oradan taşısam ve... morsalkım dikerek mi verandayı sevindirsem? Ne önerirsiniz?
Clematis yarı güneş mi sever, tüm gün güneşe tahammül edebilir mi?
Clematisler aslında güneş severler ama fazla sıcağa tahammüllü değiller. Mesela İngiltere gibi iklimlerde coşuyorlar. Bizim Anadolu'nun tam güneşi fazla geliyor. Ben Ankara'da doğuya bakan tarafta çok mutlu yetiştiriyordum.
Eğer clematisi denemeye devam etmek isterseniz özellikle kök bölgesini kısa boylu bitkilerle kapatmanızı öneririm çünkü en çok kök tarafının serin kalmasına ihtiyaç duyuyor.
Mor salkım olabilir. Peki sarmaşık gül düşünmez misiniz?
Tez cevap için teşekkür ederim:)
Birkaç yıldır ara ara siteye girip yazdıklarını takip ettiğim kişilerden biri de sizsiniz. Düzenli notlar tutmaya çalışmıştım hep bu süre zarfınca. Ama iş başa düşünce her şey başka oluyormuş. İnsanın tasarladığı ile yapılabilecekler bire bir eşleşmiyor, kafa karman çorman hale geliveriyor.
Sarmaşık güller güneşi çok seviyorlar, başta bunu düşünmüştüm. Lakin hemen veranda direklerine sardırmak uygun olur mu? Böcek, ilaç vs. açısından?
Çok sordum farkındayım:)
Köyde bir yer edindikten hemen sonra ağaçlar.net'e başladım ve aceleyle meyve ağaçları dikildi mesela. Ayak altında olmayacak yerlere çiçek denemeleri de yapmıştım ama ustalar çıkıncaya kadar beklemek daha iyiymiş, çiçekler açısından.
Bir sayfa açıp, yerlerini de gösterip danışmak istiyorum aslında. Şu fotoğraf yüklemeyi vs. öğrendiğimde ilk yapacağım bu olacak:)
Sayın Gilan; Bugün San Jose yaşayan arkadaşımla konuştum bana domates fidelerini gösterdi çok şaşırdım 15 cm olmuşlardı sizde çok geç kalmadan mutlaka ekmelisiniz elinizde olan domates tohumlarını sabırsızlıkla sebze bahçenizden resimler bekliyorum ^^
Adalet Yağcı
19-02-2016, 20:37
Genellikle abone olduğum konulardan giriş yaparım foruma, aklıma esti "aktif konular"dan girdim bu akşam.
Bir de ne göreyim, gilan'ımız bahçe başlığı açmış, dört sayfa olmuş, bitkiler, planlar fotoğraflar paylaşılmış da ben yeni görmüşüm :(
Ah.. Ne kadar sevindim anlatamam, senin için sevindim; çünkü küçük balkonunda acer bile yetiştirmeye çalışıyordun, bahçeni özlüyordun.
Bitkilerle olan aşkını iyi bildiğim için şimdi senin ne kadar heyecanlı ve sevinçli olduğunu çok iyi hissediyorum.
Kendim için sevindim; çünkü senin müthiş peyzaj zevkin, bitkiler konusundaki birikimin, gençliğin çalışkanlığınla ortaya muhteşem bir bahçe çıkacak ve bizler de keyifle izleyeceğiz, tıpkı tv.de belgesel izler gibi :)
Seni heyecanla takip edeceğim, şimdiden gözlerimde canlanıyor, küçük prensesin bahçede koşturuyor, sen pergolanın altında eşinle oturup yorgunluk çayını yudumluyorsun.
Sağda solda hoş ötüşlü kuşlar, ağaçlarda meyveler, öbek öbek mis kokulu çiçeklerin içinde çok mutlu olmanı diliyorum.
İyi ki buradasın ve iyi ki "Aktif konular" dan girmişim bu akşam foruma.
Sevgilerimle ve kolaylık dileklerimle, hoş geldin...
Ne güzel sözler bunlar Adalet Abla. Çok sağ ol, çok duygulandırdın beni.
Eminim bu bahçeyi düzenlerken en çok yardım alacağım kişilerden birisin. Önerilerini, yorumlarını, eleştirilerini heyecanla bekliyorum. İyi ki varsın. :)
Sayın Gilan; Bugün San Jose yaşayan arkadaşımla konuştum bana domates fidelerini gösterdi çok şaşırdım 15 cm olmuşlardı sizde çok geç kalmadan mutlaka ekmelisiniz elinizde olan domates tohumlarını sabırsızlıkla sebze bahçenizden resimler bekliyorum ^^
Sevgili dongyul,
Denemek istediğim domates tohumlarını ve de evde bulduğum Bursa biberi tohumlarını bu hafta başında ektim. Biber tohumları bir gece aspirinli suda bekleyince hemen hareketlenmişlerdi ama ektikten sonra henüz topraktan başlarını çıkarmadılar. Ben tohumdan yetiştirme konusunda çok acemiyim. O yüzden özellikle bu ilk sene için sebze bahçesinde hazır fideler kullanacağım. Bir tek elimdeki bu tohumları ektim ama onları da büyütebilecek miyim bakalım... :rolleyes:
596508
Sebze bahçesini planlayabilmek için atık tahtalardan prototip yaptık. Böylece istediğimiz yüksekliği ve genişliği belirledik. Çok faydalı oldu. Örneğin duvarın dibinde olacak ve sadece tek taraftan ulaşılacak bir adanın genişliğini 90 cm olarak düşünüyorduk ama deneyince gördük ki 90 cm'ye tek taraftan ulaşmak çok zor oluyor, 75 cm'ye düşürdük. Aynı şekilde çeşitli yükseklikleri denedik. 45 cm civarı en çok hoşumuza gitti.
Şimdi plana göre malzeme alacağız. Oldukça büyük bir iş, tamamlanması daha bir ay alır.
Tez cevap için teşekkür ederim:)
Birkaç yıldır ara ara siteye girip yazdıklarını takip ettiğim kişilerden biri de sizsiniz. Düzenli notlar tutmaya çalışmıştım hep bu süre zarfınca. Ama iş başa düşünce her şey başka oluyormuş. İnsanın tasarladığı ile yapılabilecekler bire bir eşleşmiyor, kafa karman çorman hale geliveriyor.
Sarmaşık güller güneşi çok seviyorlar, başta bunu düşünmüştüm. Lakin hemen veranda direklerine sardırmak uygun olur mu? Böcek, ilaç vs. açısından?
Çok sordum farkındayım:)
Köyde bir yer edindikten hemen sonra ağaçlar.net'e başladım ve aceleyle meyve ağaçları dikildi mesela. Ayak altında olmayacak yerlere çiçek denemeleri de yapmıştım ama ustalar çıkıncaya kadar beklemek daha iyiymiş, çiçekler açısından.
Bir sayfa açıp, yerlerini de gösterip danışmak istiyorum aslında. Şu fotoğraf yüklemeyi vs. öğrendiğimde ilk yapacağım bu olacak:)
Güzel sözleriniz için teşekkür ederim. :)
Güller sorun olmaz gibi geldi bana, ama isterseniz bir de sevgili Güler'e danışın. Onun meşhur güllü kameriyesi var ve bildiğim kadarıyla keyifle oturuyorlar. Olmazsa da sanırım mor salkım en iyi seçenek olacak.
Buraya sardıracağınız sarmaşık büyüyene kadar da sabah sefası, kara gözlü suzan ya da tatlı bezelye sarmaşığı gibi tek yıllık sarmaşıklarla görüntüyü doldurabilirsiniz.
Bahçe başlığınızı bekliyoruz. ;)
O kocaman turkuaz saksılar benimde hayalimdi. Buralarda ev satışı bulamayacağıma gore benim hayalimin gerçekleşmesi zor. Bos halleri bile ne kadar guzel degil mı?
Genellikle abone olduğum konulardan giriş yaparım foruma, aklıma esti "aktif konular"dan girdim bu akşam.
Bir de ne göreyim, gilan'ımız bahçe başlığı açmış, dört sayfa olmuş, bitkiler, planlar fotoğraflar paylaşılmış da ben yeni görmüşüm.
İyi ki buradasın ve iyi ki "Aktif konular" dan girmişim bu akşam foruma.
Sevgilerimle ve kolaylık dileklerimle, hoş geldin...
Nasil abone olunuyor ki konulara? Ben hep aktif konulardan giriyorum.
Resimli anlatım.
Resimli anlatım.
Teşekkür ederim. Sayenizde ilk olarak gilan'ın sayfasına abone oldum.;) Bun dan sonra aradığım sayfaları bulmak çok daha kolay olacak.;)
Adalet Yağcı
21-02-2016, 01:15
Birkaç yıl öncesinde "Konu araçları" bölümünden "Konuya abone ol" u seçtiğinizde abone olabiliyordunuz.
Şimdi ise, aktif konulardan seçtiğiniz herhangi bir başlığa yorum yazdığınızda otomatik olarak abone olmuş oluyorsunuz.
Abone olduğunuz konuları bulabilmek için, sayfanın sağ üst köşesinde bulunan "Hızlı ulaşım"a tıkladığınızda "Abone olduğunuz konular" seçeneğine tıklarsanız sizin yorum yazdığınız bütün başlıkları görürsünüz.
O kocaman turkuaz saksılar benimde hayalimdi. Buralarda ev satışı bulamayacağıma gore benim hayalimin gerçekleşmesi zor. Bos halleri bile ne kadar guzel degil mı?
Benim bu saksılara ulaşma hikayem tam olarak ”nereden ne geleceği belli olmaz” sözüne örnek değil mi? Umutsuzluğa değil, tam tersine umuda neden olmalı bence. ;)
Taaa 4 sene önce ne yazmışım:
http://www.agaclar.net/forum/950975-post20.htm
İnsan isteyince bir zaman bir şekilde karşısına çıkıyor diye inanırım ben. :)
Adalet Yağcı
21-02-2016, 17:58
Ne güzel sözler bunlar Adalet Abla. Çok sağ ol, çok duygulandırdın beni.
Sevgili gilan, sana cevap yazmayı unutmuşum, bilirsin hiç bir yorumu cevapsız bırakmamak gibi bir takıntım var :)
Oturduğum apartmanın 150 m² kadar L şeklinde bir bahçesi var, oraya el atmaya çalışıyorum usul usul.
Çimlerin bir kenarına ya da ortaya doğru bir el arabası dolusu bitki öbeği yapmak istiyorum.
Bunun için birkaç örnek buldum, eminim senin aklında daha güzel fikirler vardır, belki sen de böyle bir öbek düşünürsün bir kenara diye paylaşıyorum.
Aslında çok güzel örnekler var, Calibrochia Hazeran Allissium ve dekoratif yapraklı bitkilerden oluşan.
596777
Benim de aklımda kuyu ya da bisiklet gibi bir düzenleme vardı. Bu da güzel bir fikir. :)
Off, of! Nasıl el arabasıdır o. Çok güzel duruyor. Çiçekleri saksılarla koymak daha mantıklı herhalde böyle bir düzenlemede. Çiçeği geçeni başka bir saksıyla değiştirebiliriz o zaman. :)
Sevgili gilan;
bisiklet, el arabası yerine Güler Hanımın paylaştığı kum havuzu daha güzel olmaz mı sizin bahçede?
http://www.agaclar.net/forum/384151-post56.htm
Kum havuzunu da bir ara aklımdan geçirmiştim, sonra unutmuşum. :) Portakalların altındaki gölge alanda olabilir. Linkini verdiğin mesajdaki çok güzelmiş. Salıncağa da bayıldım. Ben balkona ya da ağaca asabilir miyiz diye bakınmıştım ama bu şekilde tek başına duran bir uygulama da çok güzel.
Ama neden el arabası yerine? :p İkisinin amaçları farklı, ikisini de yapsak olmaz mı? :D
Forumdaki peyzaj uygulamaları başlıklarını bir kez daha taramalıyım.:rolleyes:
Benol Hazaroğlu
22-02-2016, 22:25
Sayfan hayırlı olsun canım. Yeni evinde sağlık ve mutlulukla güle güle otur.
Ben de sıkı bir takipçin olacağım.
Çok zevkli bir bahçeye çevireceğine inanıyorum.
Çok teşekkürler sevgili Benol Hazaroğlu. :)
Ama neden el arabası yerine? :p İkisinin amaçları farklı, ikisini de yapsak olmaz mı? :D
Forumdaki peyzaj uygulamaları başlıklarını bir kez daha taramalıyım.:rolleyes:
Tabii ki olur, olmaz mı hic. ;) Ben kendi kucuk bahçeme oyle alisigim ki, yapacagim her sey icin bir kac seyden vazgeçmem gerekiyor. Sartlanmisim herhalde, herkesin ayni durumda oldugunu sanıyorum. :)
Domateslerim çimlendi! :)
Nasıl mutlu oldum. Demek ki hibrit bir tür olmayabilir. Ama bakalım ürün alabilecek miyiz? Ya da aldığımız ürün önceki nesli gibi yediğim en harika domates olacak mı?
Biberlerde hareket yok ama. Ya tohumlar birkaç yıllık diye olmadı, ya da internette okuduğum üzere biber tohumları cocopeat'te çimlenmeyi sevmiyor. Farklı bir toprakta tekrar deneyeceğim bakalım.
Domateslerin büyüme hızına bakar mısınız? İlk iki fotoğraf arasında 3 saat var. İlkinde hayal meyal çıkmaya çalışıyorlar. Bu hızla haftaya meyve alırız diyorduk ama sonradan yavaşladı. :D
Şimdi 3 gün şehir dışında olacağım. Kurumasın diye güneşten alsam cılız uzarlar. Ne yapacağıma karar veremedim. Ben de hafifçe sulayıp streç filmle kapattım ki tüm nemi birden kaybolmasın. Bu sefer de çürümesinler diye de hafif aralık bıraktım.
597404
597405
597406
akçabardak
26-02-2016, 21:31
Sevgili gilan çok güzel çimlenmişler güle güle büyüsünler ve bol domatesleri olsun dilerim, biberler domateslere göre daha geç çimleniyor, domates bir haftada çimleniyorsa biber iki hafta gibi bir zamanda çimlenme gösteriyor, sıcaklık derecesine göre değişiyor.
Adalet Yağcı
27-02-2016, 18:46
Kocaman bir alkış sana sevgili gilan :)
Domatesler çabuk çimlenir çabuk büyürler, biberlerden de umudunu kesme bence.
Minikleri direk güneş almayan ama bol aydınlık bir yerde tutarsan sağlıklı gelişirler.
Beş altı gerçek yaprak çıkardığında köklerinin yeterince geliştiğini anlarsın, sonra viyollere geçir.
Viyollerde ilk üç dört gün dış ortamda yine gölgede bırak, sonra yavaş yavaş güneşe alıştır.
Domateslerim ayrı geçen zamanı başarıyla atlatmışlar. :) Gerçek yapraklar belirmiş.
Yalnız biraz fazla uzamışlar gibi geldi. :confused: Işık eksiği kesinlikle yok. Güneye bakan cumbada duruyorlar, tüm gün güneş alıyor. Ama ben yokken kurumasınlar diye biraz fazla sulamış olabilirim. Ondan mı fazla uzadılar acaba. Domatesi şaşırtırken gövdesinin de biraz gömüldüğünü okudum, o şekilde düzeltilebilirler.
597847
Biberlerim de bana sürpriz hazırlamışlar. Görünce çok sevindim. ;)
597848
Sevgili gilan çok güzel çimlenmişler güle güle büyüsünler ve bol domatesleri olsun dilerim, biberler domateslere göre daha geç çimleniyor, domates bir haftada çimleniyorsa biber iki hafta gibi bir zamanda çimlenme gösteriyor, sıcaklık derecesine göre değişiyor.
Sevgili akçabardak, tam dediğiniz gibi domatesler 1 hafta, biberler 2 hafta aldı. :) Benimki acemilik işte. :p
Kocaman bir alkış sana sevgili gilan :)
Domatesler çabuk çimlenir çabuk büyürler, biberlerden de umudunu kesme bence.
Minikleri direk güneş almayan ama bol aydınlık bir yerde tutarsan sağlıklı gelişirler.
Beş altı gerçek yaprak çıkardığında köklerinin yeterince geliştiğini anlarsın, sonra viyollere geçir.
Viyollerde ilk üç dört gün dış ortamda yine gölgede bırak, sonra yavaş yavaş güneşe alıştır.
Benimkiler güneşe alışık büyüdüler. :D Ben hep ”fidecikler çok güneş almalı yoksa cılız uzar” diye bilirdim, o nedenle böyle yapmıştım. Yanlışmış demek ki. Neyse ki sorun olmadı. :)
Seni selam vermişken borçlu çıkarıp bir soru sorayım sevgili Adalet Abla. :) Bu minikleri ayırırken tek tek tutup sökecek miyim yoksa biraz çevresindeki toprağıyla mı almam lazım?
YeniGine
01-03-2016, 23:26
Sevgili Adalet Hanım, böyle almış sevgili gilan...
598053
Gilan; domates fideleriniz çok güzel olmuş, artık viyollere alabilirsiniz. Benim izlediğim yol şu şekilde domatesleri inciltmeden topraktan cıkartın ve uzun kazık köklerini %80'i kopartın ve 10 dakika hümik asitli suda tuttup yeni viyollerine ekebilirsiniz. Görüceksiniz tamamı sorunsuz çok güzel kök gelişimi gösterecektir. Bu şaşırtmada ilk viyolünüz küçük olsun, bu sayede kök, gövde gelişimi güzel olacak gövde kalınlaşacak ama boy uzaması çok aşırı olmayacak, 2 hafta burada dinlendikten sonra 2 kat büyük viyole şaşırtma yaparsan kökler daha iyi gelişip hafif uzama gösterecektir. Bu sayede sağlıklı kalın gövdeli, ideal boylu, kök gelişimi güzel bireyler elde edebilirsin ^^
Adalet Yağcı
02-03-2016, 08:30
Benimkiler güneşe alışık büyüdüler. :D Ben hep ”fidecikler çok güneş almalı yoksa cılız uzar” diye bilirdim, o nedenle böyle yapmıştım. Yanlışmış demek ki. Neyse ki sorun olmadı. :)
Seni selam vermişken borçlu çıkarıp bir soru sorayım sevgili Adalet Abla. :) Bu minikleri ayırırken tek tek tutup sökecek miyim yoksa biraz çevresindeki toprağıyla mı almam lazım?
Gilan'cığım, mesajına uzun bir cevap yazmıştım dün, tam gönderecekken hooop elektrik uçtu, tabii mesaj da :)
Neyse durum düzeldiğinde tekrar yazdım, elektrik yine gitti mesaj yine uçtu.
Var bunda bir hayır dedim, bu sabah ilk işim uçmadan soruna cevap yazmak oldu, paylaşmadan önce kopyalayıp sağlama alacağım ;)
Domates fideleri gövde kısımlarından da kök yaparlar, bahçeye dikerken ileri zamanda fidenin gövdesini o tarafa doğru yatırmak için toprağı yükseltirdim, bu şekilde toprağa yatan kısım da köklenir böylece topraktan daha fazla besin alır.
Tabii bu yöntem yöresel deyimi ile, "oturak" veya "yerli" dediğimiz domatesler için geçerli.
Salkım domates cinsi için yatırmaya gerek yok, senin fideler hangi cins bilmiyorum.
Ama, boylarını fazla uzun bulduğun fidelerinin diplerine 2-3 cm. toprak ilâve edebilirsin, bundan hoşlanacaklardır.
Fideleri çıplak kök şaşırtabilir ya da esas yerlerine dikebilirsin, şaşırtırsan daha kolay büyürler.
Ben fideleri 15-20 cm. boyunda çıplak kök alıp direk toprağa esas yerlerine dikerdim.
Senin fidelerin saksıda olduğu için o kadar gelişmesini bekleme, gerçek 5-6 yaprak olduğunda viyollere şaşırt, 15-20 cm. olduklarında topraklarıyla birlikte bahçene dikersin.
İlk şaşırtmada sevgili YeniGine'nin gösterdiği gibi topraksız dikebilirsin.
Umarım kafanı karıştırmadım ama sen zeki kızsın anlamışsındır :)
nurcanaybay
02-03-2016, 17:19
Merhaba ,
biraz uzak kaldım , hayatınız tamamen değişmiş :)
Evlenmişsiniz , bebeğiniz olmuş...tebrik ediyorum.Üstelik bir de bahçeniz olmuş ,
çok sevindim.Sayeniz de yine birsürü şey öğreneceğiz.
Zevkle takip edeceğim , kolay gelsin :)
Sevgili nurcanaybay, sizi gördüğüme çok memnun oldum. :)
Daha birkaç gün önce foruma artık girmiyor musunuz acaba diye merak edip profilinize bakmıştım, ama son giriş tarihinizi görememiştim.
Çok teşekkür ederim.
Önerilerinizi de bol bol paylaşırsanız çok memnun olurum. Tasarım konusunda hepimize faydalı olacak tecrübeleriniz ve de çok güzel bir zevkiniz var. :)
Gilan; domates fideleriniz çok güzel olmuş, artık viyollere alabilirsiniz. Benim izlediğim yol şu şekilde domatesleri inciltmeden topraktan cıkartın ve uzun kazık köklerini %80'i kopartın ve 10 dakika hümik asitli suda tuttup yeni viyollerine ekebilirsiniz. Görüceksiniz tamamı sorunsuz çok güzel kök gelişimi gösterecektir. Bu şaşırtmada ilk viyolünüz küçük olsun, bu sayede kök, gövde gelişimi güzel olacak gövde kalınlaşacak ama boy uzaması çok aşırı olmayacak, 2 hafta burada dinlendikten sonra 2 kat büyük viyole şaşırtma yaparsan kökler daha iyi gelişip hafif uzama gösterecektir. Bu sayede sağlıklı kalın gövdeli, ideal boylu, kök gelişimi güzel bireyler elde edebilirsin ^^
Teşekkürler sevgili dongyul. İki kere şaşırtacak kadar zaman bulmam zor. Ben en iyisi birazcık daha büyütüp sonra normal viyole geçireyim. Söylediğiniz gibi kökünü hafifçe koparırım. :)
Gilan'cığım, mesajına uzun bir cevap yazmıştım dün, tam gönderecekken hooop elektrik uçtu, tabii mesaj da :)
Neyse durum düzeldiğinde tekrar yazdım, elektrik yine gitti mesaj yine uçtu.
Var bunda bir hayır dedim, bu sabah ilk işim uçmadan soruna cevap yazmak oldu, paylaşmadan önce kopyalayıp sağlama alacağım ;)
Ne çok uğraştırmışım istemeden. :) Çok sağ ol cevabın için.
Benim domates türü kirazdan büyük, normal domatesten küçük, böyle yumurta boyutlarında bir tür. Biraz daha büyüsünler, viyollere geçecekler minikler.
nurcanaybay
04-03-2016, 10:40
Sevgili Gilan ,
foruma uzun süredir nadiren girebildim.Bu süre içinde seramiğe gönül verdim ve neredeyse tüm vaktimi alıyor .
Güzel sözleriniz için teşekkür ederim , işinize yarayacak bir fikir aklıma gelirse zevkle
paylaşırım. Herşey gönlünüzce olsun.
Biberlerin neredeyse tamamı çimlendi. Bu kadar fideyi ne yapacağım bakalım. :p
598582
Tabii tohumlarımın çıkmasıyla hemen şımardım. :D Gittim başka tohumlar da aldım. :D
Burada lezzetli salatalık bulmak çok zor oluyor. 2 çeşit salatalık tohumu aldım. Birisi İran salatalığı birisi de Akdeniz salatalığı diye geçiyor. Birinden biri alıştığımız güzel salatalıklara benziyordur diye umdum.
598583
Karışık renkli bebek marullar ve karışık renkli pancarlar.
598584
Karışık renkli havuçlar ve turplar.
598585
Yine de kendimi durdurmakta başarılı olduğumu iddia ediyorum. :) Şu sebze tohumu reyonuna bakar mısınız? İnsanın her şeyi alası geliyor.
Renkli karpuzlarda çok aklım kaldı... :rolleyes:
598586
Bahçeye de bahar tüm hızıyla geldi.
Meyve salatası ağacı çok güzel çiçeklendi. Meyve alabiliriz belki.
598587
Erik dalları:
598588
Şeftali ve nektarin çiçekleri:
598589 598590
Kayısı dalları:
Söylendiği gibi en hızlı gelişen taraf kayısı dalları. 1 ay içinde ilk budamayı yapmak gerekebilir.
598591
Pergoladaki mor salkım açmaya başlıyor. Arılar vızır vızır çevresinde... ;)
598592
598593
Sebze bahçesi olacak yerin hemen sınırında bir açelya var. Bahçenin en güneşli yerinde gölge seven bir bitkinin olması çok ilginç. Yerini değiştirmeyi düşünüyordum ama öyle güzel çiçeklenmeye başladı ki acaba yerinden memnun mu diye düşünüyorum. Bu sene dursun bakalım, belki sonbaharda yerini değiştiririm.
Birkaç gün sonra üstü çiçekten görünmez olacak gibi. ;)
598594
598595
Balkondan gelen sümbül ve lalenin 3. yılı. Sümbül mis gibi kokuyor...
598596
598597
Yine balkondan gelen çuhaların da 3. yılı. Bu sene coştukça coştular. ;)
598598
Kırmızı muzum da donma hasarını atlattı. Yeni yapraklar sürüyor. :)
598599
Bacopa da çiçeklendi. :)
598602
Sıklamenler de baharla birlikte coştular. Zavallılar 2 senedir küçücük saksıdalar. Onları da çiçekleri geçince yere geçireceğim.
598601
598600
Hercailer de yavaş yavaş kıpırdanıyorlar. :)
598603
598604
Devam ediyoruz...
Trabzon hurmalarından ilk olarak Hachiya uyandı. Diğerlerinde de yavaş yavaş hareket var. Trabzon hurmasının çıplak kökte zor tuttuğunu öğrendiğimden beri diken üstündeyim.
598605
4 aşılı elma da yavaş yavaş çiçeklenme hazırlıkları yapıyor. ;)
598606
İncir de yavaş yavaş yapraklanıyor.
598608
Bahçenin yeni sürprizi yüksük otu. :)
Bakalım ne renk açacak... ;)
598607
Balkondan gelen melek borusunu yere geçirince sert budamıştım. Adalet Abla'nın önerisiyle suya koyduğum parça köklenmeye başladı bile. :)
Toprağa sokuşturduklarım da diriler. Bir sürü melek borum olacak gibi. :p
598609
598610
Balkondan gelen heucheralar da yeni minik minik yapraklar veriyor.
Yaprak renkleri ilkbaharda en güzel oluyor...
598611
598612
598613
Acer'ler de uyanıyor. Bir an önce yere geçirebilsem çok iyi olacak ama vakit yok. Ön bahçede tam onlara göre ağaç altı yarı gölge bir alan var ama önce çimi kaldırmak gerekiyor. :rolleyes:
598614
598615
Yeni aldığım saksılardan birinin içinde bonus olarak gelen ponpon gül baharla birlikte coşmaya başladı.
598616
598617
Aloe vera olduğunu düşündüğüm bitkiler de çiçeklenmek üzere...
598618
Hasta olduğu için tepesi kesilen kirazın gövdesini çeşitli süslemeler yaparız diye bırakmıştık. Gövdede 3-5 yerden sürdüğü yetmezmiş gibi bir de çiçek çıkarmış. :( Ben kıyamam ki şimdi buna.
598619
Yapı marketin bahçe reyonunu gezerken yerde kırılmış bir dal sardunya buldum. Hemen aldım. O kadar güzel bir rengi var ki. Koyu mor ile bordu arası.
598620
Sebze bahçesi olacak yerde binlerce yabani ot bitmiş. Uğraşıp eksen böyle çıkmazlar. :p
598621
Pitosporumun çiçekleri beyaz olur diye biliyordum. Bizim bahçedeki bordo çiçekli çıktı. :)
598622
Gizli bahçeye ferforjelerle giriş yaptık. :p
”Mini garden” (Küçük bahçe) tabelasını da geçen senelerde balkonum için yapmıştım. Buraya güzel uydu. :)
598624
598623
Bahçene diktiğin her sey canlanmaya baslamis, ne guzel. :) mini bahce harika olmus. Saksidaki ponpon gülünde cok guzel açacağına eminim. O saksıya sahip olan birinin guzellik anlayisi cok iyi olmali.
Oglum bugun yola cikip arkadaşlarıyla California' ya beverly hills ve Hollywood a gidecegini soyledi. İki gundur dusunuyorum, benim California'da da cok yakin bir arkadasim olmasi gerekiyor, bundan eminim ama kim, diye. Bir turlu hatirlayamamistim. Ta ki, agaclarnete girip sayfana gelene dek. :) boyle de bir etkisi var bu sitenin. Gercek hayatta hic tanışmadigin insanlari dost bilip gercek hayatta taniyormuş gibi hissediyor insan.
günebakan
05-03-2016, 11:05
Bahçen renklenmeye başlamış küçük te olsa bir bahçem olursa benimde ilk dikmek istediğim mor salkım ve en çok sevgiğim meyve olan incir olur senin bahçende de görüyorum harikalar. Ayrıca gilanciğim şu mini bahçen de alis harikalar diyarındanın bahçesi gibi bir iki tavşan biblosu falanda koyarsan tam benzeyecek. Ellerine sağlık herşey çok güzel:)
şu mini bahçen de alis harikalar diyarındanın bahçesi gibi bir iki tavşan biblosu falanda koyarsan tam benzeyecek.
İyi fikir! :D
Oglum bugun yola cikip arkadaşlarıyla California' ya beverly hills ve Hollywood a gidecegini soyledi. İki gundur dusunuyorum, benim California'da da cok yakin bir arkadasim olmasi gerekiyor, bundan eminim ama kim, diye. Bir turlu hatirlayamamistim. Ta ki, agaclarnete girip sayfana gelene dek. :) boyle de bir etkisi var bu sitenin. Gercek hayatta hic tanışmadigin insanlari dost bilip gercek hayatta taniyormuş gibi hissediyor insan.
Çok teşekkür ederim. :)
Yolunuz düşerse her zaman memnuniyetle beklerim. ;)
Çok teşekkür ederim. :)
Yolunuz düşerse her zaman memnuniyetle beklerim. ;)
Keske yolum düşse. Maalesef cok uzak bir ihtimal. Sizin yolunuzun benim bahçeme dusme olasılığı kat kat fazla olur. ;)
Adalet Yağcı
05-03-2016, 21:44
İşte buuu..!!!
Fotoğraflar süper, hepsinde de ümit verici gelişmeler var.
Harika bir bahçe olacak, of.. birden heyecanlandım valla.
Otlanan sebze bahçeni hemen mini bir tırmıkla çapalamanı tavsiye ederim, en kolay şimdi kurtulabilirsin, otlar göz açıp kapayıncaya kadar büyüyüveriyorlar bir bakmışsın çiçek açmış tohumları yayılmış.
Brugmansiaları çoğaltmışsın, çok keyifli bir bitki, sıcak iklimde hiç yaprak dökmediği gibi tüm yıl açmaya devam ediyorlar.
Küçük bir tavsiye; daha önce de yazmıştım sanırım, bir tanesini Tijli gül formunda yetiştir, çiçeklendiğinde harika görünüyor, şemsiye gibi :)
Mektupla tohum gönderilemez mi?
Ben buradan salatalık domates ne istiyorsan yerli tohumlardan göndereyim sana.
Ağız tadıyla vatan kokusuyla yersiniz :)
Aslında Haymana fasulyesi biberi falan çok lezzetlidir, keşke giderken biraz tohum götürseymişin.
Haydi bakalım, yeni fotoğraflar bekliyoruz, rast gele...
YeniGine
06-03-2016, 00:06
:) Al benden de heyecan dolusu; işte buuuuu!..
Maşallah maşallah sevgili gilan, hem seviniyorum, hem heyecanlanıyorum. Sanki bahçe benim, bütün bunları ben başarıyorum...
Çimlenenler, yeşerenler, uyananlar, sürprizler... Harika harika. Maşallaah!..
loveforlife
06-03-2016, 07:55
Her şey nasıl da güzel! Bize Gilan'ın yüreğindeki sevgi değdi diyorlar adeta... Bir masal diyarı gibi. Her fotoğraf, her anlatım ayrı bir heyecan. Ne kadar uzakta da olsak kalpten hissettiriyorsun bu güzellikleri Sevgili Gilan. Sabah sabah içim açıldı. Bu bahçe bize ne güzellikler sunacak daha kim bilir?
Çok sağ ol sevgili loveforlife. :)
Bahçeye daha meyve ağaçları ve hercailer dışında hiç bitki almadım sanırım. Meyve ağaçları bir an önce büyüsünler diye öncelikliydi, hercailer de ortama renk versin diye. Diğer her şey ya balkondan gelenler, ya da bahçede hazır bulduklarım. Bu sene bahçe bütçemi yapısal büyük işlere ayırdım. İlk sırada sebze bahçesi var. Umarım ilerleyen yıllarda yeni gelecek bitkilerle daha güzel görüntüler sergileyebilirim. :)
İşte buuu..!!!
Fotoğraflar süper, hepsinde de ümit verici gelişmeler var.
Harika bir bahçe olacak, of.. birden heyecanlandım valla.
Otlanan sebze bahçeni hemen mini bir tırmıkla çapalamanı tavsiye ederim, en kolay şimdi kurtulabilirsin, otlar göz açıp kapayıncaya kadar büyüyüveriyorlar bir bakmışsın çiçek açmış tohumları yayılmış.
Brugmansiaları çoğaltmışsın, çok keyifli bir bitki, sıcak iklimde hiç yaprak dökmediği gibi tüm yıl açmaya devam ediyorlar.
Küçük bir tavsiye; daha önce de yazmıştım sanırım, bir tanesini Tijli gül formunda yetiştir, çiçeklendiğinde harika görünüyor, şemsiye gibi :)
Mektupla tohum gönderilemez mi?
Ben buradan salatalık domates ne istiyorsan yerli tohumlardan göndereyim sana.
Ağız tadıyla vatan kokusuyla yersiniz :)
Aslında Haymana fasulyesi biberi falan çok lezzetlidir, keşke giderken biraz tohum götürseymişin.
Haydi bakalım, yeni fotoğraflar bekliyoruz, rast gele...
Çok sağ ol Adalet Ablacım. :)
Brugmansia zaten kendisi küçük bir ağaç formunda yetişmiyor mu? Çok gövdeli değil de tek gövdeli bırak birini mi diyorsun? Deneyeyim bakalım...
Tohum olayı karışık. Yurt dışından gelirken tohum sokmak yasak. Gümrükte rastgele üç beş kişiden birini durdurup kontrol ediyorlar. Bir arkadaşım çarliston tohumlarıyla yakalandı. 300 dolar ceza ödediği bir yana, bir de pasaportuna işlemişler, artık her geçişte durduruluyor.
Neyse ki sayın birnefestoprak burada Türk tohumlarına ulaşmamızı sağlıyor. Seneye oradan bir şeyler alacağım. :)
Two Seeds in a Pod - Two Seeds in a Pod (http://www.twoseedsinapod.com/)
loveforlife
06-03-2016, 18:22
Çok sağ ol sevgili loveforlife. :)
hercailer de ortama renk versin diye.
Zaten "gilan" deyince aklıma ilk gelen bitkilerden hercailer. Nedense bendeki hercailere bile hep seni anımsatıyor bana. Hercaileri severdim, senin paylaşımlarınla daha çok sevdim. Doğa ana da bunu bildiğinden olsa gerek, yüzlerce fide verdi bana bu yıl.
thunderon
07-03-2016, 10:41
Hasta olduğu için tepesi kesilen kirazın gövdesini çeşitli süslemeler yaparız diye bırakmıştık. Gövdede 3-5 yerden sürdüğü yetmezmiş gibi bir de çiçek çıkarmış. :( Ben kıyamam ki şimdi buna.
598619
bir umut:) inşallah buradan bir dal kirazınız olur
Sayın thunderon, bu ağacı kesmek benim için çok zor bir karardı. Tamamen ölü değildi, yaklaşık %30'u ölüydü ama çağırdığım uzman hastalığının tedavisi olmadığını ve de iyileşmeyeceğini söylemişti. Biz de yeni fidanlar dikebilmek için yer açmak amacıyla kestik. Malum bahçe çok büyük değil.
O nedenle şimdi tekrar sürmesine sevinsem mi üzülsem mi bilemiyorum. Eğer iyileşme umudu varsa ne güzel olur ama eğer iyileşmeyecekse bir ağaç kesme kararını yeniden vermek çok zor benim için. :(
birnefestoprak
11-03-2016, 01:53
San Jose'ye çok yakın sayılmaz ama eğer vakit bulursanız Kaliforniya Üniversitesi'nin (Berkeley) botanik parkını mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Çok, çok güzel. Türkiye'den çok sayıda ağaç da bulunuyor, sarılma imkanı da bulursunuz :)
Bir de girişe yakın noktada bulunan dükkanda fideler satılıyor. Lütfen ordan Türkiye'ye ait pembe çiçekli naneden alıp bahçenize ekmeyi de ihmal etmeyin.
Çok teşekkürler. :) Yılda birkaç kere Berkeley tarafına gidiyoruz. Botanik parkını da ziyaret etmek için bir plan yapayım.
Pembe çiçekli naneyi hiç duymamıştım. O da aklımda bulunsun.
Birkaç haftadır paylaşım yapamadım, fotoğraflar birikti. Yavaş yavaş ekleyeceğim. :)
Son bir aydır bahçenin yıldızı mor salkımdı. Aslında beklediğim kadar yoğun çiçeklenmedi. Budamasının düzgün yapılmamasına bağlıyorum. Bu sene ben daha düzgün budamayı deneyeceğim.
Mor salkımı böyle herdem yeşil bir sarmaşıkla birlikte kullanmak güzel bir fikir olmuş. Sağ tarafta pervane yaseminle iç içe olunca yaseminin yaprakları arasında mor çiçekler daha güzel görünüyor. Sol tarafta mor salkım tek başına.
602766
Mor mor salkımlar. :p
602767
Sağ taraf yakından:
602768
Sol taraf yakından:
602769
Önceki fotoğraflar birkaç haftalıktı. Tabii şimdi mor salkım da yapraklandı.
Havalar ısınınca bahçe minderleri de dışarı çıktı. :)
602770
Sağ tarafta mor salkım çoştu, pervane yasemini kapattı.
602771
Pervane yasemin de tomurcukta. Mis gibi kokular onunla devam edecek. ;)
602772
Mor salkım da tohuma geçmeye başladı. Önceki seneden bir sürü tohum topladım ama ne yapacağımı bilmiyorum. Tohumdan yetiştirince çiçek açması yıllar alabiliyormuş. Zaten üretmek istesem pek çok dip sürgünü var. Dağa taşa serpeceğim herhalde. :rolleyes:
602773
602774
Açelya çok güzel günler geçirdi. ;)
Bu iklimde çok başarılı oluyor. Çeşitli renklerini bahçede başka yerlerde de kullanmaya karar verdim.
602777
602778
Meyve ağaçları ve hercaileri saymazsak bahçeye ilk bitkimi aldım. Daha önce balkonda yaşatamamıştım. Siyah renkli fil kulağı (Colocasia esculenta 'Black Magic'). Saksı aranjmanlarında çok beğendiğim bir çarpıcı bitki.
Uygun fiyata hem de üçlü bulunca kaçırmadım. Yeni büyük seramik saksılardan birine 3 soğanı yanyana diktim. Zamanla büyüdükçe ayırırım, bu sene dolgun bir görüntü versin istedim.
Önceki balkon başlığımı tararken öğrendiğim ders üzerine, saksının ortasına değil en arkasına diktim. Ön taraflara doldurucu ve sarkıcı bitkiler gelecek.
(Kastettiğim ders: http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/27109-7.htm#post968218)
602779
602780
602781
Sevgi Durul
31-03-2016, 23:21
Söyleyecek söz bulamadım, puan vereyim dedim, önüme bu çıktı. Unutmuşum, keşke tekrar tekrar puan verebilme hakkımız olsaydı.:)
602785
Her şey mükemmel. Paylaşımlar bilgilendirici. Ailenizle; ağız tadıyla, huzurla, sağlıkla çoook paylaşımlar dilerim.:)
Bu güzelleri de pazardan aldım. :)
Ne yapacağıma dair çok planım yok, şimdilik bahçede sağa sola dikeceğim, zaten yerlerini değiştirmek kolay.
Calendula officinalis 'Flashback'
Aslında aynısefa. Ama çok çılgın bir türü, çok sevdim. ;)
602790
602791
Aslanağzı. 2 renk bir arada.
602792
Beyaz unutmabeni:
602793
Söyleyecek söz bulamadım, puan vereyim dedim, önüme bu çıktı. Unutmuşum, keşke tekrar tekrar puan verebilme hakkımız olsaydı.:)
Her şey mükemmel. Paylaşımlar bilgilendirici. Ailenizle; ağız tadıyla, huzurla, sağlıkla çoook paylaşımlar dilerim.:)
Teşekkürler, çok mutlu oldum. :)
Arkası yarın... ;)
Bahce gittikce guzellesiyor. :) Ben de mor salkım aldım gecen ay. Ama dikebilecek bir yer bulamadım bahcemde. İstedigim yere gecen yaz Yasemin ekmiştim. İkisi yanyana olsa birbiriyle yarışır mı diye dusunuyorum. Biri digerini boğar mı acaba? Sizin bahçede cok guzel bir ikili oluşturmuş. Ama benimkinde kökler de yanyana olacak.
Meyve ağaçları ve hercaileri saymazsak bahçeye ilk bitkimi aldım. Daha önce balkonda yaşatamamıştım. Siyah renkli fil kulağı (Colocasia esculenta 'Black Magic'). Saksı aranjmanlarında çok beğendiğim bir çarpıcı bitki.
Uygun fiyata hem de üçlü bulunca kaçırmadım. Yeni büyük seramik saksılardan birine 3 soğanı yanyana diktim. Zamanla büyüdükçe ayırırım, bu sene dolgun bir görüntü versin istedim.
Önceki balkon başlığımı tararken öğrendiğim ders üzerine, saksının ortasına değil en arkasına diktim. Ön taraflara doldurucu ve sarkıcı bitkiler gelecek.
(Kastettiğim ders: http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/27109-7.htm#post968218)
602779
602780
602781
Sayın Gilan; bu resimdeki bitki taro değil mi ? yenilebilir bir çeşit olduğunu biliyorum emin olmak için yazıyorum aslında..
Bu arada bahçeniz muhteşemleşiyor. Sizin oralarda iklimin verdiği ılımanlıkla her şey çok ideal yetişiyor.
- Bu arada pervane yaseminleriniz de varmış gerçekten çok şirin dolu dolu bir bahçeye sahipsiniz ^^
- Domatesler ne durumdalar?
çiçeksever
01-04-2016, 13:38
602785
Puan nasıl veriliyor? Burayı anlayamadım.
Bahceniz cok güzel emeklerinize saglık
Bahceniz cok güzel emeklerinize saglık
Teşekkür ederim. Bahçem çok yeni, o nedenle içindekilerin çoğunda hazıra kondum. Ama yavaş yavaş ”benim bahçem” olma yolunda ilerliyor. :)
Puan nasıl veriliyor? Burayı anlayamadım.
Konulara şuradan puan verebiliyorsunuz:
602924
Verilen puanların ortalaması şurada görülüyor:
602925
Bahce gittikce guzellesiyor. :) Ben de mor salkım aldım gecen ay. Ama dikebilecek bir yer bulamadım bahcemde. İstedigim yere gecen yaz Yasemin ekmiştim. İkisi yanyana olsa birbiriyle yarışır mı diye dusunuyorum. Biri digerini boğar mı acaba? Sizin bahçede cok guzel bir ikili oluşturmuş. Ama benimkinde kökler de yanyana olacak.
Sardıracağınız yerin birini sağına, birini soluna dikip birbirlerine doğru yönlendirseniz?
Gerçi yanyana dikimde bile sorun olmaz bence. İkisi de çok yayılıcı bitkiler, biraz yarışma iyi bile gelebilir. :rolleyes:
Sayın Gilan; bu resimdeki bitki taro değil mi ? yenilebilir bir çeşit olduğunu biliyorum emin olmak için yazıyorum aslında..
Bu arada bahçeniz muhteşemleşiyor. Sizin oralarda iklimin verdiği ılımanlıkla her şey çok ideal yetişiyor.
- Bu arada pervane yaseminleriniz de varmış gerçekten çok şirin dolu dolu bir bahçeye sahipsiniz ^^
- Domatesler ne durumdalar?
Teşekkürler. ;)
Taroyu da colocasia'yı da biliyordum ama aynı şey olduklarını bilmiyordum, öyleymiş gerçekten. :) Yalnız bu siyah için davesgarden zehirli diyor. Her çeşidi yenmiyor demek ki.
Elephant Ear, Taro Colocasia esculenta 'Black Magic' (http://davesgarden.com/guides/pf/go/31781/#b)
Sebzeler de geliyor... ;)
Teşekkürler. ;)
Taroyu da colocasia'yı da biliyordum ama aynı şey olduklarını bilmiyordum, öyleymiş gerçekten. :) Yalnız bu siyah için davesgarden zehirli diyor. Her çeşidi yenmiyor demek ki.
Elephant Ear, Taro Colocasia esculenta 'Black Magic' (http://davesgarden.com/guides/pf/go/31781/#b)
Sebzeler de geliyor... ;)
Zehirli olabilir zaten taroda az da olsa kristal şeklinde alkoloid içerdiğini okumuştum ama tadı mükemmel keşke olsa da yesek :rolleyes:
Dünden devam edelim...
Orta öbek:
Sağ tarafta bodur ve normal nandina, ortada saksıda sardunya, solda da agapanthuslar ve gül.
602940
Nandina hiç aklımda olan bir bitki değildi. Büyük ihtimalle dikmezdim. İyi ki bahçemde hazır olarak buldum da bu güzellikle tanıştım. Kışın kırmızı meyveleri bahçeye renk veriyor. Baharda da dalların yarısı açık yeşil, yarısı bordo. Arada da hala kırmızı meyveler. Güzelliğini fotoğrafa yansıtamıyorum.
602941
Bu da bodur nandina. Bunda meyve yok. Yaz sonunda kuraklıktan yaprakları kızarıp pespembe olmuştu. Yağmurları yedikçe yeşerdi.
602942
Eski ev sahibinin bıraktığı sardunyanın rengi belli oldu. Tam bir çiçeklensin bakalım. Ben asıl saksısına bayıldığım için ”Acaba bırakacak mı” diye bekliyordum ama sardunyasının da aşağı kalır yanı olmayacak galiba. ;)
602943
Orta öbeğin arka tarafındaki Digitalis açtı. Rengi beyazmış. :)
Toplam 3-4 çiçek sapı çıkardı. Uzun boylu. Topluca arka fonda güzel olabilir.
602944
602945
Meyve salatası ağacında şeftaliler, nektarin ve erik meyve tuttu. ;) Kayısıda bu sene yok.
İlk yılında meyve almayı hiç beklemiyordum. Gerçi alabilecek miyiz henüz belli değil. Sincaplar pek bırakmıyormuş...
602946
602947
602948
602949
YeniGine
01-04-2016, 23:23
:) Gözümüz de doymuyor valla. İnşallah o saksıyı almazlar, ohhh çok şükür almamışlar ve içinde de bonusu çok güzel renkte bir sardunya...
4 aşılı elma ağacı şu an çiçekte. Bakalım onda tüm türler meyve tutacak mı...
Elma çiçekleri çok güzel kokuyor. ;)
602950
602951
Portakallar verdikçe veriyor. :)
Türlerini bilmiyorum ama tahminim birinin Washington, birinin Valencia olduğu yönünde. Washington olan kışın olgunlaşıyor, kalın kabuklu, elle mandalina gibi soyuluyor ve çok lezzetli. Valencia olan baharda olgunlaşıyor, kabuğu ince olduğu için portakal suyu yapmaya iyi oluyormuş.
Mevsimlerinin farklı olması sayesinde portakala doyduk. ;)
602953
Bunlar da ufak birer kartla birlikte komşulara gitti. :)
Çin asıllı Amerikalı olan yan komşumuz, sepeti iade ederken içine bizim ufaklık için aldığı yastık ve oyuncağı koymuş. Kabı boş göndermeme adeti burada da var demek ki. :p
602954
Üçlü diktiğim hurmalar güzel gidiyor. Sağdaki hachiya en erken atağa geçti. Peşinden soldaki chocolate (çikolatalı) geliyor. Arkadaki fuyu en geç geliyor.
Bu üçlü ön bahçede. Kaldırımdan her geçen bir durup bakıyor. :) Sert budama yaptığım için ”Bu üç tane sopa da ne?” diye mi bakıyorlar, yoksa ”Niye bunları dipdibe dikmişler?” diye mi bakıyorlar bilmiyorum. :D
602956
Hachiya bir karış boyuna bakmadan bir de tomurcuk verdi. ;)
602957
Mücevher Çalısı
01-04-2016, 23:44
Merhaba Sevgili Gilan. Bahçen harika görünüyor. "Gizli Bahçe" için Sukulentleri hiç düşünmüş müydün? Yarı gölge sevenler biraz içeride, güneş sevenler biraz dışarıda hoş olur gibi;)
Bu arada her açıdan öğretici bir sayfan var. Ben üye olalı bir yıl olacak neredeyse ne tuhaf ki puanlama sisteminin yolunu yordamını, aynı abone olunan konular gibi, senin sayfan sayesinde öğrenmiş oldum. Ne diyelim, geç olsun da güç olmasın:o
1 yıl ne ki. :) Benim 9 yıl olmuş, hala daha bilmediğim özellikler var. :)
Sukulentleri en çok ön bahçe için düşünüyorum. Kaldırım ile yolun arasında ince bir şerit var. Şurada ucu görünüyor: http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/595512d1455316539-img_0900.jpg
Şu an çim var ama bence çok anlamsız. Oraya sukulentler ve dekoratif kayalar çok yakışır diye düşünüyorum. Gelecek sene girişirim sanırım.
Aslında gizli bahçede girişin iç yanlarına da güzel olur. Ama yarı gölge isteyen sukulentler diyince aklıma bir şey gelmedi. :o
Karışık renkli zinnia tohumları aldım. 20 Mart'ta bahçeye ektim, parmağımla üstlerine hafifçe bastırarak toprağa soktum. 29 Mart'ta çimlendi.
Çok kolay zahmetsiz bir çiçek. Bahçeye renk katmanın kolay bir yolunu arayanlara tavsiye ederim. Tek yıllık olduğu için uzun vadeli plan yapmaya da gerek yok. ;)
602959
602960
Ferforje çit parçalarıyla gelişi güzel korumaya aldım. Bir zaman bulunca düzgünce dizeceğim. :o
602961
Çimlenen minikler:
602962
Mücevher Çalısı
02-04-2016, 01:02
... Sukulentleri en çok ön bahçe için düşünüyorum. Kaldırım ile yolun arasında ince bir şerit var. Şurada ucu görünüyor: http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/595512d1455316539-img_0900.jpg
Şu an çim var ama bence çok anlamsız. Oraya sukulentler ve dekoratif kayalar çok yakışır diye düşünüyorum. Gelecek sene girişirim sanırım.
Aslında gizli bahçede girişin iç yanlarına da güzel olur. Ama yarı gölge isteyen sukulentler diyince aklıma bir şey gelmedi. :o
Ön bahçe için kaya bahçesi güzel fikir, tek endişe dışa açık olması (Amerika nasıl bilmiyorum ama bizim memlekette olmaz sanki:))
Yarı gölge isteyen sukulentler benim kendi tecrübeme göre; Sedumlar, Sempervivumlar, Telgraf Çiçekleri. Ben balkonda yetiştirdiğim için daha çok etkileniyorlar bu bir gerçek tabii ama anladığım kadarıyla yazın tam güneşte bunlar bozuluyor. Telgraf çiçeklerinin bir çoğu yeter ki aydınlık olsun gölgede yetişebiliyor...
Bunları hatırlıyor musun Adalet Abla? :)
Sonunda bir bahçem oldu da ekebiliyorum. Oturma alanının tam yanında yarı gölge tam onlara göre bir yere ektim. Üstten turuncu melek boruları, alttan çılgın akşam sefalarıyla çok güzel bir köşe olacak umarım. ;)
Üzerinden 4 yıl geçtiği için tohumlar çimlenmez mi acaba diye korkuyordum ama denemek için evde bardağa ektiğim biri çimlendi. Bahçedekiler de çimlenir o halde. :rolleyes:
602963
602964
602965
Ön bahçe için kaya bahçesi güzel fikir, tek endişe dışa açık olması (Amerika nasıl bilmiyorum ama bizim memlekette olmaz sanki:))
Yarı gölge isteyen sukulentler benim kendi tecrübeme göre; Sedumlar, Sempervivumlar, Telgraf Çiçekleri. Ben balkonda yetiştirdiğim için daha çok etkileniyorlar bu bir gerçek tabii ama anladığım kadarıyla yazın tam güneşte bunlar bozuluyor. Telgraf çiçeklerinin bir çoğu yeter ki aydınlık olsun gölgede yetişebiliyor...
Burada böyle bir endişe yok. :) Kargo şirketleri bile paketleri kapının önüne koyup gidiyor, akşam eve gelince alıyoruz. Batı çok ahlaksız ya sözde...
Öneriler için teşekkürler. Yıllar önce evde bir telgraf çiçeğim vardı. O zamanlar bitkiden de hiç anlamıyordum. Yetersiz ışık, kötü toprak, fazla sulama derken ölmüyordu ama cıpcılız ince uzun bir dal olarak yaşıyordu. Şimdi telgraf deyince hep o geliyor aklıma. Aslında güzel bakıldığında ne güzel bir çiçek. :o
Ben bir de en çok echeveria ve graptopetalum türlerini seviyorum, onları da uydurabiliyor muyum bir bakarım.
Bu arada az önce gizli bahçede bir dolaşayım dedim de, iç taraflar ”Buraya hosta lazım!” diye bağırıyordu. :D
Bir de Rudbeckia tohumu aldım. Üzerinde ”iç mekanda başlatın, bir süre sonra viyollere şaşırtın, sonra bahçeye geçirin” diyor. Biraz nazlı sanki. Çimlendirme torfuna ektim bakalım. :rolleyes:
602966
Gizli bahçenin önündeki solanum açtı. Gizli bahçe iyice gizlendi. :)
602967
Favorim Acer palmatum 'Fireglow'.
Geçen sene balkonda çok yıpranmıştı. Balkonda kurutma makinesinin çıkışı vardı, onun üflediği sıcak hava bozdu diye düşünüyorum. Bazı dalları kurumuş. Ama coşkulu bir şekilde kendini topluyor. Kuruyan dalların altından öbek öbek yeşerdi (kızardı mı demeliyim yoksa :D).
Şimdilik arka bahçede duruyor, neredeyse hiç direk güneş almıyor ama çok aydınlık. Ön bahçedeki çimi daraltınca öne dikilecek.
602968
602969
602970
Fireglow türü yapraklarının arasından güneş ışınlarını geçirmesiyle meşhur. O zaman biz de gün batımında bakalım. :cool:
602971
Bunlar 3 sene önce San Francisco Garden Show fuarından, tek haneli rakamlara satın aldığım Acer palmatum 'Emperor 1' ve Acer palmatum 'Sango kaku'.
İncecik tüp gibi bir şeyde dikililerdi. Bu sene güzel büyüdüler. Yere geçince daha da serpilirler. Geçen sene balkonda yer olmadığından hala ufak birer saksıdalar. Yoksa daha da hızlı büyürlerdi. Onlar da ön tarafta planladığım Acer köşesine dikilecekler.
Bu sene de 2 hafta önce aynı fuara gittim. Yine böyle bir fırsat bulabilir miyim diye aynı satıcıya baktım ama bu sene getirdiği minik boylardakiler hep tohumdan çıkan, varyetesi olmayan fidanlardı. :o
602972
Acer'in saksısındaki heucheralar. Bahardaki renklerine doyum olmuyor. ;) (Diğer mevsimlerde bu kadar cıvıl cıvıl değiller.)
602973
Yeşil desenli yapraklı olanın çiçekleri de çok tatlı. ;)
602974
Sebzeler de yarına... :)
Sevgi Durul
02-04-2016, 09:40
Sevgili gilan, solanum bile varmış.:p Sizin bilgili ve bilinçli eklemelerinizle bu bahçe çok güzel olacak. Sabah gözümü açtığımda, gilan bahçede alıyorum soluğu, ferahlıyorum.:)
Acerler, heucheralar harika. Renkli yapraklı bitkileri daha mı çok seviyorum ne?
Hele şu günlerde bizim bahçede bir karışıklık, bir inşaat sürüyor ki yakında aklımı kaybedebilirim. Çiçek adası diye kendime ayırdığım bölümün bile kenarlarına döküntüler koyulmuş.:mad: Sıkıntı ve stresimi bu bahçe alıyor neyse ki.:)
Bir de sincaplar, en çok saydığınız meyvelerden, kayısıya dadanıyorlar. Şekil A'da (http://www.agaclar.net/forum/997840-post2104.htm) görüldüğü gibi.:rolleyes: Şeftali, nektarin, erik için sorun yok.
Daha bizi bekleyen çok şey olduğunu tahmin ediyor ve sabırsızlıkla bekliyorum.;)
Mücevher Çalısı
02-04-2016, 13:03
Gizli bahçenin önündeki solanum açtı. Gizli bahçe iyice gizlendi. :)
602967
'Solanum' dediğiniz 'Solanum rantonettii (http://www.agaclar.net/forum/calilar/17538.htm)' ise, sizinkinin sanki çiçekleri benim bildiğimden daha iri gibi, güzelmiş maşaallah. :rolleyes: Eğer doğru bitkiden bahsediyorsam, Türkçe isimleri de çokmuş; Mavi Patates Çalısı, Ağaç Maviş ve 'Çılgın Kız'. Yaz boyu büyüyerek güzel çiçeklerini sergileyen 'Ağaç Maviş'iniz (ben en çok bu ismini beğendim;)) Gizli Bahçeyi daha da gizleyecek, gölge alanlar çoğalacak gibi. Bu durumda 'Hosta' iyi bir seçim olabilir, iç taraflar bağırmakta haklı. :p
Sevgiler...
Bahçedeki bitkiler serpilmis, buyumus sanki daha bir kendini göstermiş. İlk andan itibaren bahçeni takip ettigim halde görmediğim bir suru bitki ortaya cikti. Nandinalar bodur ve boylu olarak iki tane mı ekili? Yoksa adetleri birden fazla mı? Ben de bahçeme diktim ama bir tanesi bu kadar gelişiyorsa isim zor olacak. :)
Gilan sayfanızı gezerken sizin oradaki iklimi görünce o kadar çok hoşuma gidiyor ki pılımı pırtımı toplayıp taşınasım geliyor. Sanırım bir gün geleceğim ^^
Gilan sayfanızı gezerken sizin oradaki iklimi görünce o kadar çok hoşuma gidiyor ki pılımı pırtımı toplayıp taşınasım geliyor. Sanırım bir gün geleceğim ^^
Bekleriz. ;) Gerçekten iklim olarak çok şanslıyız. :)
Akdeniz iklimi diye geçiyor. Tek farkı daha iyi olarak yazlar çok sıcak değil, çoğunlukla 26-28 derece, ara ara 30'un üstünü görüyor. Toprak da genel olarak çok verimli, o da çok güzel.
Ama bir sorun var, o da kuraklık. Geçen yaz bahçe sulamaları denetleniyordu. Pek çok kişi çimi kaldırıp ya suni çime ya da kurakçıl düzenlemelere geçti. Bu kış iyi yağdı ama, belki bu sene daha rahat olur. :o
Sevgili gilan, solanum bile varmış.:p Sizin bilgili ve bilinçli eklemelerinizle bu bahçe çok güzel olacak. Sabah gözümü açtığımda, gilan bahçede alıyorum soluğu, ferahlıyorum.:)
Acerler, heucheralar harika. Renkli yapraklı bitkileri daha mı çok seviyorum ne?
Hele şu günlerde bizim bahçede bir karışıklık, bir inşaat sürüyor ki yakında aklımı kaybedebilirim. Çiçek adası diye kendime ayırdığım bölümün bile kenarlarına döküntüler koyulmuş. Sıkıntı ve stresimi bu bahçe alıyor neyse ki.
Bir de sincaplar, en çok saydığınız meyvelerden, kayısıya dadanıyorlar. Şekil A'da (http://www.agaclar.net/forum/997840-post2104.htm) görüldüğü gibi. Şeftali, nektarin, erik için sorun yok.
Daha bizi bekleyen çok şey olduğunu tahmin ediyor ve sabırsızlıkla bekliyorum.;)
Benim bahçemde ferahlamanıza mı sevineyim, kendi bahçenizde canınızın sıkılmasına mı üzüleyim bilemedim. :o Ama bu inşaat da geçer, siz hepsini eskisinden de güzel yerine koyarsınız.
Ben de renkli yapraklı bitkileri çok seviyorum. Görüntüyü çok dolu dolu renklendiriyorlar. Bir kaç da kırmızı yapraklı çalı dikmek istiyorum zamanla. :)
İş yerindeki müdürümün anlattığına göre bahçelerinde bir şeftali ağacı varmış. ”Geçen sene 200 tane falan şeftalisi vardı, 3'ünü yiyebildik” dedi. Tam ”Şeftaliler artık olgunlaştı, yarın toplayalım” demişler, o gün hepsini indirmiş sincaplar. ”Olgunlaşma zamanını insandan daha iyi takip ediyorlar” dedi. Bizim bahçede de sincaplar cirit atıyor. O nedenle bayağı korkuyorum. Gerçi müdürüm bahçeyle çok ilgili bir insan değil. Kocası ilgileniyormuş daha çok. O nedenle hikayede yanlışlar olabilir. Ağaç aslında kayısı ağacı falan olabilir. :D
Ama bizim sincaplar da meyve seçmiyor hani. Portakala yaptıklarına bakar mısınız? Bu kadar güzel sıyırmak da bir marifet. Kıtır kıtır kemirmiş kabukları da. Diş izleri bile seçiliyor... :cool:
603285
603286
Bahçedeki bitkiler serpilmis, buyumus sanki daha bir kendini göstermiş. İlk andan itibaren bahçeni takip ettigim halde görmediğim bir suru bitki ortaya cikti. Nandinalar bodur ve boylu olarak iki tane mı ekili? Yoksa adetleri birden fazla mı? Ben de bahçeme diktim ama bir tanesi bu kadar gelişiyorsa isim zor olacak. :)
Nandina devamlı dip sürgünleri ile bir öbek halinde büyüyor sevgili abk. :) Zaten budaması da ara ara fazla serpilmiş bir iki tanesini en dipten kesmek şeklinde yapılıyor. Siz de alanınıza göre belli bir adedini muhafaza edebilirsiniz. İnternetten alıntıladığım şu fotoğrafta çok net görülüyor. Her bir öbeğe bir nandina diyebiliriz.
603287
'Solanum' dediğiniz 'Solanum rantonettii (http://www.agaclar.net/forum/calilar/17538.htm)' ise, sizinkinin sanki çiçekleri benim bildiğimden daha iri gibi, güzelmiş maşaallah. :rolleyes: Eğer doğru bitkiden bahsediyorsam, Türkçe isimleri de çokmuş; Mavi Patates Çalısı, Ağaç Maviş ve 'Çılgın Kız'. Yaz boyu büyüyerek güzel çiçeklerini sergileyen 'Ağaç Maviş'iniz (ben en çok bu ismini beğendim;)) Gizli Bahçeyi daha da gizleyecek, gölge alanlar çoğalacak gibi. Bu durumda 'Hosta' iyi bir seçim olabilir, iç taraflar bağırmakta haklı. :p
Sevgiler...
Evet Solanum rantonettii. Çiçeklerinin çapı 4 cm civarında. Belki alt varyetesi farklı olabilir... :confused:
Bütün yaz açtığını bilmiyordum, çok güzel haber. ;) Aslında bir tane de jakarandanın altında var. Tam gölgede kalıyor, üç beş tane çiçeği ancak var. Çok da gelişmiş, gövdesi bileğim kadar. Gelecek kış taşımayı deneyeceğiz ama başarılı olur muyuz bilmiyorum. :rolleyes:
Ve sırada sebze fidelerim... :p
Sözde bu sene tohumdan yetiştirmeyecektim, ev seraya döndü. :) Ben bu işi söktüm sanırım. Başarı oranı %100'e yakın. Sn Zeki Yağlı'nın enfes paylaşımına bir kere daha teşekkürler: http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/30988.htm
Tohumları çimlendirme torfunda, nemli ama ıslak olmayan bir şekilde, üstlerini streç filmle kapatarak ama bir kenarını da aralık bırakarak çimlendirdim. Şaşırtırken güzel gübreli toprağa şaşırttım.
Güneye bakan bu cumba tam tohum çimlendirmek için yapılmış. Hem sıcak, hem bol bol ışık. :cool:
(Bu arada pencereden ön bahçe görünüyor. Henüz dümdüz çim. İlerleyen yıllar için bir sürü proje var. Çimi yarısından azına indireceğim. :rolleyes:)
603292
Geçen sonbaharda pazardan alıp çok beğendiğimiz için tohumlarını sakladığım domatesleri 15 Şubat'ta ekmiştim. Hibrit olup olmadığını bilmediğim için alacağımız ürün sürpriz. :confused:
11 Mart'ta şaşırttım.
603293
603294
23 Mart:
603295
30 Mart:
603296
Bir kaç gündür dışarıya alıştılar. Yarın bahçeye dikilecekler. ;)
Bunlar da yine marketten alma büyük ihtimalle pembe domatesler. En azından bunda geleneksel bir tür olduğu yazıyordu, hibrit değil, orası kesin. :p Biz pembe domatese benzettik. O değilse bile yine de çok lezzetliydi. :)
5 Mart'ta tazecik, henüz bir haftalık tohumlardan ekildiler, 29 Mart'ta şaşırtıldılar. Geç ektiğim için bunlar daha geriden geliyor.
Çimlendiriken yumurta kapları; şaşırtırken pet şişeler, iş yerinde öğlen yemeğindeki tatlının plastik kapları, vs, Allah ne verdiyse... :D
603297
603298
Salatalıklar... 5 Mart'ta ektim.
11 Mart'ta çimlendi:
603299
23 Mart:
Sevgili dongyul'den öğrendiğim üzere tam bahçeye geçirme boyundalarmış ama geç kaldık. :o
603300
30 Mart:
603301
Onları da yarın bahçeye dikeceğim.:rolleyes:
Kapya biberleri 16 Şubat'ta ektim. 29 Şubat'ta çimlendi.
23 Mart:
603302
25 Mart'ta şaşırttım:
603303
603304
Tohum ekerken insan ucunu kaçırıyor. 59 tane kapya biber fidesini ne yapacağım ben? :p
Bu sene zaten bahçede çok boşluk var. Sebze bahçesiyle sınırlı kalmadan sağa sola her boşluğa dikelim bari diyorum. Ne de olsa seneye kalmayacak... Bir kısmını yeşil tüketiriz, bir kısmını kızarmaya bırakırız, biraz da konserveleriz. :rolleyes:
Geçen mesajlarımdan birinde renkli karpuz tohumlarında çok aklımın kaldığını yazmıştım. Dayanamadım, aldım. :)
20 Mart'ta ektim, 27 Mart'ta çimlendiler. ;)
603305
603306
2 tane fıçı görünümlü plastik saksı almıştım.
Fındık turp tohumlarının üzerinde 28 günde hasada gelir yazınca ekeyim dedim. Zaten ben bu saksıya ne eksem diye düşünürken 28 gün geçer de gider. (Gerçi o kadar hızlı çıkmadılar ama olsun. :rolleyes:)
603307
5 Mart'ta ektim, 10 Mart'ta çimlendiler.
603308
11 Mart:
603309
14 Mart:
603310
24 Mart:
603311
26 Mart:
603312
30 Mart:
(25 gün olmuş ama henüz hasada pek yakın değiller. 28 gün, ideal sera ortamındaki süre sanırım.)
603313
Kenarlarda kalanları bir şeyler yiyor ama ne? :mad:
Salyangoz olabilir mi? :confused: Hiç izlerini görmedim ama...
603314
2 de genel fotoğrafla bitirelim. :)
Bir fırsatım olduğunda sebze yatakları maceramızda sıra... :rolleyes:
603315
603316
Tohumlardan bahsederken arada cicek ya da sebze tohumu paketlerinin fotografları da oluyor ya, iste ben o tohum paketlerine hayran kalıyorum. İnsan atmaya kıyamaz o paketleri. Tek tek veya üç bes tanesini bir araya getirip çerçeveletip duvara asmalı diye dusunuyorum. :)
Sebze bahceniz icin cimlenen tohumlara bakınca hiçte oyle çekirdek aile gibi durmuyorsunuz sevgili gilan. Sülalece ayni yerde yaşayıp, eşe dosta da dağıtırım diye düşünmüş gibisiniz. :)
Resulgur
03-04-2016, 09:22
Bunlar da yine marketten alma büyük ihtimalle pembe domatesler. En azından bunda geleneksel bir tür olduğu yazıyordu, hibrit değil, orası kesin.[emoji14]Biz pembe domatese benzettik. O değilse bile yine de çok lezzetliydi. :)
5 Mart'ta tazecik, henüz bir haftalık tohumlardan ekildiler, 29 Mart'ta şaşırtıldılar. Geç ektiğim için bunlar daha geriden geliyor.
Çimlendiriken yumurta kapları; şaşırtırken pet şişeler, iş yerinde öğlen yemeğindeki tatlının plastik kapları, vs, Allah ne verdiyse... :D
603297
603298
Sn. gilan emeğinize sağlık her şey çok güzel gidiyor. Tohum tertip düzen ekimi çok düzgün temiz bir işçilik le yapılmış. . Bahsettiğiniz bu taze alınan tohumlar , bu kadar kısa zamanda çimlenmesi hayret doğrusu .. [emoji4]
SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Sn. gilan emeğinize sağlık her şey çok güzel gidiyor. Tohum tertip düzen ekimi çok düzgün temiz bir işçilik le yapılmış. . Bahsettiğiniz bu taze alınan tohumlar , bu kadar kısa zamanda çimlenmesi hayret doğrusu .. [emoji4]
Çok teşekkürler. :) Daha önce de tohumdan yetiştirme denemelerim olmuştu ama pek başarılı olamıyordum. Bu sene şeytanın bacağını kırdım. :) Seneye çeşitleri arttırırım artık. :D
Pembe domates olduğunu düşündüğüm domatesleri 27 Şubat'ta almıştık. Aynı gün tohumlarını ayırdık. Tam bir hafta kurutup 5 Mart'ta ektim. Çıkar mı çıkmaz mı, yoksa çürür mü ben de emin değildim ama çıktılar. :) Darısı ürünlerini almaya... ;)
Tohumlardan bahsederken arada cicek ya da sebze tohumu paketlerinin fotografları da oluyor ya, iste ben o tohum paketlerine hayran kalıyorum. İnsan atmaya kıyamaz o paketleri. Tek tek veya üç bes tanesini bir araya getirip çerçeveletip duvara asmalı diye dusunuyorum. :)
Sebze bahceniz icin cimlenen tohumlara bakınca hiçte oyle çekirdek aile gibi durmuyorsunuz sevgili gilan. Sülalece ayni yerde yaşayıp, eşe dosta da dağıtırım diye düşünmüş gibisiniz. :)
Süper fikir!
Hepsi duruyor, atmadım. Zaten böyle şeyleri atamam ben. (Biraz çöpçüyümdür. :p) Ama bu şekilde değerlendirmek de aklıma gelmemişti. Çok güzel olacak. Böyle ”vintage” şeylere bayılırım zaten. ;)
Bazen sizlerin sayfalarınıza üst üste mesaj yazınca, sayfaya dadanmışım gibi geliyor, rahatsızlık vermekten çekiniyorum. Ama sonra duruma tersinden bakıyorum, siz bana ne kadar çok yazsanız benim o kadar çok hoşuma gidiyor! :)
Demek ki çekinmeme hiç gerek yok. Ne kadar çok paylaşım, o kadar çok fikir. Ne kadar çok muhabbet, o kadar güzel dostluklar! ;)
Sevgi Durul
03-04-2016, 19:58
Zaten ben böyle şeyleri atamam ben. (Biraz çöpçüyümdür.:p)
Aynı ben, ben de atamıyorum hemen öyle. Ama bu huyumu kırayım dedim, bugün diktiğim soğanlıların kartlarını çöp poşetine koydum. Geri mi alsam yoksa.:rolleyes:
Bazen sizlerin sayfalarınıza üst üste mesaj yazınca, sayfaya dadanmışım gibi geliyor, rahatsızlık vermekten çekiniyorum. Ama sonra duruma tersinden bakıyorum, siz bana ne kadar çok yazsanız benim o kadar çok hoşuma gidiyor! :)
Yok öyle bir şey, dadanmak ne kelime? Ben kendi adıma mesajlarınızı severek okuyor ve kendi sayfamda görünce mutlu oluyorum.:)
Sevgili gilan, şimdi bana yazdığınız ilk mesajı hatırladım birden.:p
Sayın SDurul, ikinci ve üçüncü resimdeki güzel çiçeklerinize şeker tabağı ya da bellis deniyor. Forumda başlığı var. Buyrun. :)
Şeker tabağı - Bellis perennis (Çayır papatyası) - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8713)
Tam 6 yıl olmuş, ne güzel bilgiler, ne güzel anılar biriktiriyoruz.:)
Pazardan aldigim Bellis perennis in adini hatirlayamadim. Yarin sabah bahceye dikmem gerek ve isteklerini ogrenmek amacıyla siteye girdim. Bitkinin adini hatirlayamayinca gilan in sayfada neler var diye baktım. Aman Allahım, benim cicek bu sayfada, hatta adres bile verilmis. :)
Ne kadar sure çiçekli kaldığını bilen var mı?
Bunlar 3 sene önce San Francisco Garden Show fuarından, tek haneli rakamlara satın aldığım Acer palmatum 'Emperor 1' ve Acer palmatum 'Sango kaku'.
İncecik tüp gibi bir şeyde dikililerdi. Bu sene güzel büyüdüler. Yere geçince daha da serpilirler. Geçen sene balkonda yer olmadığından hala ufak birer saksıdalar. Yoksa daha da hızlı büyürlerdi. Onlar da ön tarafta planladığım Acer köşesine dikilecekler.
Bu sene de 2 hafta önce aynı fuara gittim. Yine böyle bir fırsat bulabilir miyim diye aynı satıcıya baktım ama bu sene getirdiği minik boylardakiler hep tohumdan çıkan, varyetesi olmayan fidanlardı. :o
602972
Sn. Gilan bende akçaağaçlara bayılıyorum. Bugün karşıyakadaki fidanlıklardan bir fireglow edindim. Birçok da butterfly ve sango kaku çeliği topladım arkadaşlardan. Siz çok şanslısınız, tek haneli rakamlardan bahsediyorsunuz. Bize 210 euro diyen bile vardı sango kaku için. Güven abi 225 liraya aldı. Gerçi baya büyük sizinkinin resimlerine bakınca ama zaten burada küçüğü bulunmuyor ve bulunsada fiyat yine aynı :) Büyüğünü almak daha mantıklı.
Sn. Gilan bende akçaağaçlara bayılıyorum. Bugün karşıyakadaki fidanlıklardan bir fireglow edindim. Birçok da butterfly ve sango kaku çeliği topladım arkadaşlardan. Siz çok şanslısınız, tek haneli rakamlardan bahsediyorsunuz. Bize 210 euro diyen bile vardı sango kaku için. Güven abi 225 liraya aldı. Gerçi baya büyük sizinkinin resimlerine bakınca ama zaten burada küçüğü bulunmuyor ve bulunsada fiyat yine aynı :) Büyüğünü almak daha mantıklı.
O tek seferlik bir şanstı sn putko. :o Fuara üretici bir firma gelmişti, sanırım biraz da tanıtım maksatlı bu minikleri de satıyordu. Yoksa burada da Acer'lerin fiyatı genelde 100 doların üzerinde. Gerçi alım gücüyle oranlandığında bir nebze daha uygun diyebilirim.
Fireglow'unuz hayırlı olsun. Çok çok güzel bir tür. :) Güle güle büyütün, bol bol fotoğraflarını paylaşın.
Ben de ilerleyen yıllarda koleksiyonu geliştirmek istiyorum. Shindeshojo, Orange Dream, Summer gold, Full moon şimdiden aklımda olanlar. :rolleyes:
O biraz kendini bilmemezlikten oldu. :D Bu kadar yüksek çimlenme oranı tutturmayı beklemiyordum. :)
Ama aslında pek çekirdek aile olarak da kalmıyoruz, orası doğru. 4 aydır eşimin amcası ve yengesi buradaydılar. Geçen hafta gittiler. Sonbaharda tekrar gelsinler diye bir sürü lobi çalışması yaptık, çok tatlı insanlar. :) Ufaklığa bakmak için gelmişlerdi ama bize yardımcı olmadıkları konu kalmadı. Henüz anlatmaya fırsat bulamadığım sebze yataklarımızın işçiliğinin büyük kısmını onlar yaptılar.
Yazın da annelerimiz, kardeşlerimiz, kuzenler derken en az 7-8 kişi oluruz. O yüzden hasat tüketilir diye umuyorum. Zaten fazlasını konservelemek konusunda da tamamen gelecek olanlara güveniyorum. Yoksa benim iş+bebek+bahçe ile ona zamanımın kalması imkansıza yakın. :)
Pazardan aldigim Bellis perennis in adini hatirlayamadim. Yarin sabah bahceye dikmem gerek ve isteklerini ogrenmek amacıyla siteye girdim. Bitkinin adini hatirlayamayinca gilan in sayfada neler var diye baktım. Aman Allahım, benim cicek bu sayfada, hatta adres bile verilmis. :)
Ne kadar sure çiçekli kaldığını bilen var mı?
Güzel tesadüf olmuş. :p
Papatya ve benzerlerini ben de çok seviyorum. Aklımda 4-5 çeşit var. Kimi kasımpatı ailesinden, kimi asterlerden, kimi bellislerden... Bu sene birer kök alıp deneyeceğim. Duruma göre seneye yer değiştirip, beğendiklerimin kök sayısını artırırım diye düşünüyorum.
Aynı ben, ben de atamıyorum hemen öyle. Ama bu huyumu kırayım dedim, bugün diktiğim soğanlıların kartlarını çöp poşetine koydum. Geri mi alsam yoksa.:rolleyes:
Yok öyle bir şey, dadanmak ne kelime? Ben kendi adıma mesajlarınızı severek okuyor ve kendi sayfamda görünce mutlu oluyorum.:)
Sevgili gilan, şimdi bana yazdığınız ilk mesajı hatırladım birden.:p
Tam 6 yıl olmuş, ne güzel bilgiler, ne güzel anılar biriktiriyoruz.:)
O çöpcülük huyunu kendimden biliyorum, kolay kolay kırılan bir şey değil. :o Ben de bazen gözümü karartıp bir iki şeyi atıyorum ama orada kalıyor. Bu huyumu seveyim mi, yoksa kötü mü ona bile emin olamıyorum ki...
O zaman sayfanıza dadanmaya devam. :p
Şaka bir yana, gerçekten yıllar nasıl da geçiyor... İyi ki varsınız. İyi ki bu bahçemin de bir parçasısınız. ;)
günebakan
04-04-2016, 07:42
Günaydın galiba bu çöpçülük huyu hepimizde var bende kolay kolay birşeyleri atamam kendimi zorlayıp atmaya kaltığımdada eşim bak bunu burda kullanabiliriz şöyle yaparız böyle yaparız diye aklımı çelip geri aldırtır eve. Ama bu huy güzel birşey bence:)
loveforlife
04-04-2016, 08:10
O çöpcülük huyunu kendimden biliyorum, kolay kolay kırılan bir şey değil. :o Ben de bazen gözümü karartıp bir iki şeyi atıyorum ama orada kalıyor. Bu huyumu seveyim mi, yoksa kötü mü ona bile emin olamıyorum ki...
O zaman sayfanıza dadanmaya devam. :p
Şaka bir yana, gerçekten yıllar nasıl da geçiyor... İyi ki varsınız. İyi ki bu bahçemin de bir parçasısınız. ;)
Ah bu çöpçülüğümüz! Teras odada, olur da işime yararsa diye her şeyi topluyorum. Geçen gün boşalan tohum paketlerini atmak için bir torbaya doldurdum ama aşağıya inemedi nedense o torba.:o Sevgili SDurul gibi bütün soğanlıların kağıtları ve poşetleri de atılmayanlar arasında. Ay ben çok dağınık ve pasaklıyım...:dilli: Saksılar, topraklar, çeşit çeşit ilaçlar, enzimler, daha neler neler...
O çimlenenler ne de güzel gelişmiş. Sana bir sürü alternatif bulmalı bunları değerlendirmek için. Turşular, konserveler, kurutmalar... O karpuzlara bayıldım. Olmazsa da en azından kelek olur, turşuya katarsın!
Emeklerine sağlık canım. Sevgiler, selamlar...
Yine her zamanki gibi çöpçülükte de birbirimizi anlıyoruz gördüğünüz gibi. :) İyi ki bu site var da yalnız olmadığımızı biliyoruz. :p
Az önce telefonda anneme ”Dün fasulyeleri bardaklara ektim” dedim. (Sevgili dongyul, kulaklarınız çınlasın, beni fasulyeye de bulaştırdınız! :p)
”Fasulye yerine ekilir ama” dedi. Benim de aklım karıştı.
Acaba zaten çok çabuk büyüdüğü için mi yerine ekiliyor, yoksa şaşırtılmayı mı sevmiyor?
Az önce telefonda anneme ”Dün fasulyeleri bardaklara ektim” dedim. (Sevgili dongyul, kulaklarınız çınlasın, beni fasulyeye de bulaştırdınız! :p)
”Fasulye yerine ekilir ama” dedi. Benim de aklım karıştı.
Acaba zaten çok çabuk büyüdüğü için mi yerine ekiliyor, yoksa şaşırtılmayı mı sevmiyor?
Sayın Gilan fasulye yerinede ekilir viyollere (bardak) de hiç sıkıntı olmaz. Direk toprağa ekip kurda kuşa böceğe yem olcağına viyollerde daha sağlıklı sıfır zararla fideniz olur.
- Benim tecrübem şu ki fasulye viyollerde hızlı çıkış yapıp asıl yerine ekildiğide hiç adaptasyon sorunu yaşamadım.
- Ayrıca benim gibi küçük bahçesi olanlar sürekli ekim yaptığı için boş alanı olmaz. Fasulyelerin çıkışı fide haline gelmesi en az 15 - 20 gün alır. 15 gün süre zarfında fasulyelerin asıl yerleri başka sebzeler yetişmeye devam eder. Alanınız boş kalmaz.
- Ben çoğu zaman viyollere ekim yaparım. Hatta bugün 350 tane sırık fasulye ekimi yaptım. Bizim toprak çok sıkı olduğu için fasulye topraktan çıkamayıp başı kırılıyor bu yüzden ben bu tarz viyollere ekimi benimsiyorum sıfır tohum kaybı oluyor.
Umarım anlatabilmişimdir ^^
Bol bereketli ürünleriniz olsun inşallah yedikçe beni hatırlarsınız.
* Bu arada buradaki kişilere fasulye ekimini ben öğrettim sayılır kaliteli tohumla benim sayemde tanıştı bir çoğu ve artık maalesef kimse bahçe yapmıyor... Fasulye Türkiye'de en pahalı sebzeler arasında yerini koruyor hele ki erken üretim yaparsanız ciddi paralar kazandırıyor...
Çok teşekkürler sevgili dongyul, içim rahatladı. :)
Sevgili gilan bahçe çalışmalarını baştan beri takip ediyorum. Sessizce dinliyorum seni, geziniyorum arkanda, aldıklarını inceliyorum, gizli bahçen favorim. Bu arada dün Ankara daki bahçeni dolaştım. Sensiz öksüz kalmış gibi. Kimbilir yeni sahipleri senin gibi candan sahiplenebildi mi? Sevgiler
Sevgili gilan bahçe çalışmalarını baştan beri takip ediyorum. Sessizce dinliyorum seni, geziniyorum arkanda, aldıklarını inceliyorum, gizli bahçen favorim. Bu arada dün Ankara daki bahçeni dolaştım. Sensiz öksüz kalmış gibi. Kimbilir yeni sahipleri senin gibi candan sahiplenebildi mi? Sevgiler
Teşekkürler sevgili samur. :)
Duyduğuma göre Ankara'daki eve yaşlı bir çift taşınmış. Eskiden bahçeli bir evde yaşıyorlarmış. Sonra apartmana taşınmışlar ama yapamamışlar, bizim eski eve taşınmışlar. Böyle olunca bahçe işlerini seviyorlardır gibi geliyor kulağa. Ne diyeyim, umarım onlar da bahçe de mutlu olurlar. :rolleyes:
Gizli bahçe, amcamın bir gün taşları patika havasında döşemesiyle sürpriz olarak oluştu ama hemen sevildi, değil mi? :) Ben zaten böyle oda oda tasarımı çok seviyorum. Bir kaç yıl içinde ortadaki kocaman çimi bölerek 3-5 değişik alan yaratmak istiyorum. Hep birlikte o günleri de paylaşmak dileğiyle... ;)
Hepimiz bahçe ve bitkileri çok sevsek de hepimizin farklı bir önceliği var. Kiminin sebzeler, kiminin süs bitkileri, kiminin çok yıllıklar... Benim de peyzaj; yani bahçe düzeni.
Bahçe düzeni için bitkiler kadar aksesuarlar da önemli. Koltuklar, minderler, sehpalar, şemsiyeler, saksılar, çitler, rüzgar çanları, kuş yuvaları, pergolalar, her çeşit bahçe süsleri...
Bahçemi tasarlamanın henüz başında olduğum için bahçe aksesuarları için bir renk skalasına karar vermem gerekiyor. Sonunda her şey ayrı telden çalmasın, bir uyum içinde olsun istiyorum. Her şeyin aynı renk olmasına gerek yok ama en azından bir tema olmalı. Mesela ”mor ve tonları” ya da ”pastel renkler” ya da ”kırmızı-turuncu-sarı tonları” gibi.
Bahçeye bir güneş şemsiyesi almamız gerekiyor. Ne renk bir şemsiye alsak nasıl olur diye düşünüyorum. Çünkü burada vereceğim karar geri kalan bütün aksesuarları da etkileyecek...
Krem/bej gibi her şeyle gidecek nötr bir renk alıp renk kararını daha sonraya erteleyebilirim:
604494
Bahçede yeşil fonda çok can alıcı görünen kırmızı olabilir:
O zaman diğer aksesuarları da kırmızı-turuncu-sarı gibi sıcak tonlardan seçmek gerekir.
604495
Ya da en sevdiğim renklerden biri olan turkuaz (ve koyusu) tonlarından olabilir. Diğer aksesuarlarda da yine mor ve turkuaz tonları kullanılabilir.
604493
Kararsızım... :rolleyes:
Kırmızı aksesuarlar:
604496
Turkuaz aksesuarlar:
604497
En sevdiğim renk olan mor aksesuarlar:
604498
Ya da tonları belli bir uyum içinde seçilen karışık renkliler:
En güzeli bu mu ne? :p
604499
Bir de sarılar, turuncular, maviler var tabii... :rolleyes:
akçabardak
10-04-2016, 08:45
Ben de en son fotoğrafta ki aksesuarları beğendim.
Üç kuruş fazla olsun kırmızı olsun :)
Hepsi aynı para neyse ki. :D Ama kırmızıya fazla para ödemeyi bile göze aldığınıza göre sizin terasın rengi belli oldu. :p
Aslında yeşil fona en çok yakışan rengin kırmızı olduğuna katılıyorum. Ama benim rengim değil sanki.
Dün şu başlığa eski balkonumun fotoğraflarını koydum:
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/27109-23.htm#post1452933
Buradaki aksesuarlar şimdi bahçede olduğu için bir turkuaz havası zaten var. Mordan da vaz geçemem. Dolayısıyla ya turkuaz-mor ya da son fotoğraftaki gibi uyumlu tonlarda karışık renkliler olacak sanırım. :rolleyes:
Kaliteli ve dolayısıyla pahali bir şemsiye alacak olsam, her aksesuara uyum sağlayacak bir renk secerdim. Bazen insan ayni renklerden sıkılıyor zaman icinde. Metal ya da ahşap bir sandalye boyanarak rengi degistirilebilir. Ama şemsiyenin rengini degistirmek zor.
günebakan
11-04-2016, 07:43
Günaydın gilancığım bende son resimdeki aksesuar renklerini çok beğendim harika görünüyorlar:)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.