PDA

View Full Version : Sûz-i Dilârâ / Balkon, ev

Sayfalar : [1] 2 3 4

Sûz-i Dilârâ
19-04-2015, 08:42
Sayfama gelen ve gelecek olan misafirlerime "hoşgeldiniz" diyerek giriş yapayım;)

Gerek bitkilerimin gelişimleri, hepsini ilgili sayfalara tek tek ekleme, lâzım olduğunda arayıp bulmadaki zorluklar ve son olarak da sizlerin ziyaretine açmak istemem sebepleriyle bu sayfayı açma kararı aldım.

Bütün bitkilerimin gelişimlerini en azından iki başlıkta topluca tutabilir ve takiplerini yapabilirim.

Bu kısa girişten sonra göz bebeklerim sardunya çelikleriyle başlayalım.

Sûz-i Dilârâ
19-04-2015, 08:55
Sardunya çeliklerim, bazılarının şimdilik saksısı yok, kıyısında köşesinde yeri olan saksıların diplerine dikiverdim.

İlk fotodaki çok yapraklı hariç SDurul ablamdan gelenler, diğerleri gezintilere çıktıkça bahçelerde görüp de istediklerim. :o Utana utana istiyorum, sağolsunlar hiç kimse geri çevirmedi şimdiye kadar.

Sûz-i Dilârâ
19-04-2015, 09:17
Bunlar da şubat ayıydı galiba zengarden'dan fide olarak aldığım canan ve sakızlarım. Geldiklerinde çay kaşığı boyundaydılar. ;)

Bu saksılar asılı ve çelik telle bağlı oldukları için istediğim açılardan fotolarını çekemedim. Bazılarının üzerine gece yağmur yağmış :)

Sûz-i Dilârâ
19-04-2015, 09:33
Mercan rengi sakız sardunyam, önce yapraklanıp saksıyı sarıp öyle çiçek açmasını istiyorum ama o durmadan çiçekleniyor;)

Boncuk mavisi - kırmızı sardunya birlikteliği çok güzel görünüyor. Bana bizim Bodrum'u ve Adalar Denizi'ndeki yunan adalarını hatırlatıyor. Aynı görüntü bir de Tunus'ta bir şehirde var. Bu şehirde belediye evlerin başka renge boyanmasını yasaklamış;) İyi de etmiş;)
547397

Sûz-i Dilârâ
19-04-2015, 09:38
Bu da kırmızı geleneksel bahçe sardunyam, sardunya deyince aklıma ilk gelen;)

547398

Ve diğer ceylanlarım...
547400
547401
547402
547403

Sûz-i Dilârâ
19-04-2015, 09:40
...

Suveyda
19-04-2015, 10:32
Sardunyalarınız çok güzel, özellikle canan ve sakızlar. Sayfanız ise hayırlı olsun, balkonunuzdan renk renk çiçekleriniz eksik olmasın :)
takipteyim.

Sevgi Durul
19-04-2015, 10:49
Sûz-i Dilârâ'cım, sevindim. Bol bitkili, bol çiçekli bir sayfa olacağı şimdiden belli.:)

Sardunyaların şimdiden çiçeklenmiş, ceylanların da öyle. Ben ceylanları yaşatamıyorum. kaç kez aldıysam, çelikten yetiştirdiysem hep öldüler. Biraz nazlılar galiba. Ama çiçekleri çok güzel.;)

Kızımın doğduğu zamanlarda, (Haziran'dı) çok güzel çiçekleri olan bir ceylanım vardı. Bu yüzden ceylanlar bana hep o günleri hatırlatır.:)

Gelişmeleri takipteyim. Sevgiyle...

Sûz-i Dilârâ
19-04-2015, 12:36
Siklamen grubuyla devam edelim. Zamanları geçmeden elimde çiçekli hâlleri bulunsun dedim. :( Güzellerim kış boyu mutfak penceremin önünde açtıkça açtılar.
Bu çiçeğimi kipa'dan ölmek üzereyken aldım, üç tane daha siklamenle. Onlar benim hatam yüzünden yaşamadılar. Uyanık döneminde bir soğanlı bitkinin saksısını değiştirmek gibi bir gaflette bulundum. Bu sağlam çıktı. Diğerleri ölünce kocaman saksıda yalnız kaldı. Bu saksıya papatya dikeyim diye saksısını bir daha değiştirdim yine ölmedi:D
547434

Ne güzel kış günü bit, böcek, örümcek derdi de yok, sadece sula ve izle:D

Kırmızı ve beyaz olanları uykuya geçecekler, çiçek açmayı bıraktılar sandım ama hâlâ bir gayretle çiçek açacağız diye uğraşıyorlar. ;)
547435
547436
547437
547438

Sûz-i Dilârâ
19-04-2015, 12:39
Bunlar da yavru siklamenler. Alışveriş merkezinin önüne geçmişte dikilen siklamenlerden dökülen tohumlardan çimlenmişler. Ben de bir kalıp sıkışık vaziyette çimlenmişlerden söküp getirdim sonra da ayırıp bardaklara diktim.

:o Ben saksıda gözlerinin içine bakıyorum çimlenmiyorlar:mad:
547440

Bunlar da diğerleri;)
547441
547442

Sûz-i Dilârâ
19-04-2015, 12:46
Sardunyalarınız çok güzel, özellikle canan ve sakızlar. Sayfanız ise hayırlı olsun, balkonunuzdan renk renk çiçekleriniz eksik olmasın :)
takipteyim.

Teşekkür ederim güzel dilekleriniz için. Her zaman beklerim yorumlarınızı, eleştirilerinizi, eleştiriye de açığım. ;)

Sûz-i Dilârâ
19-04-2015, 13:07
Sûz-i Dilârâ'cım, sevindim. Bol bitkili, bol çiçekli bir sayfa olacağı şimdiden belli.:)

Sardunyaların şimdiden çiçeklenmiş, ceylanların da öyle. Ben ceylanları yaşatamıyorum. kaç kez aldıysam, çelikten yetiştirdiysem hep öldüler. Biraz nazlılar galiba. Ama çiçekleri çok güzel.;)

Kızımın doğduğu zamanlarda, (Haziran'dı) çok güzel çiçekleri olan bir ceylanım vardı. Bu yüzden ceylanlar bana hep o günleri hatırlatır.:)

Gelişmeleri takipteyim. Sevgiyle...

Ablacım çok teşekkür ederim. ;) Balkon sayfalarını geze geze 8 sene sonra bir balkon da benim olsun artık dedim. :D

Nevsune ablam zamanında söylemişti, "bir sayfa aç kendine bitkilerini ekle" diye ama bir türlü cesaret edememiştim. Bilgilerim yetersiz ve bitkilerim de Allah'a emanet olunca kaldı.

Van'da çimlendirdiğim tohumları yaşatamaz, kış gelince bitkilerimi soğuktan ve aşırı sıcak evden korumak için ne yapacağımı bilemezdim. Yaşatmayı başaramadığım birçok bitkiye karşı bu yüzden ön yargı oluştu bende. Tarsus'a geldikten sonra iklim ve güneş avantajı bana da yaradı. Kendime güvenim geldi.

Saksı diplerinde ocak ayında kendiliğinden çimlenen tohumları görünce bir gayret dedim. Sorunun bende olmadığını düşünmeye başladım. Hele bir de o bakımsız bahçelerde, verimsiz toprakta kendiliğinden yetişen, yıllardır uğraşıp da bir türlü yaşatamadığım değerli bitkileri görünce şaştım, kaldım.

Bu kısa şokların ve şaşırmaların ardından sitede öğrendiklerimle birlikte işe yeniden başladım. Sen de bu işte önemli pay sahibisin. O bitki dolu kutuyu ömrüm oldukça unutmayacağım. O kadar şaşırdım ve sevindim ki içinde yok yok. Ne varsa toplayıp göndermişsin. Hele hele mavişim. Nevsune ablam ve Hakkı Şen abinin gönderdiklerini kedi hallettikten sonra bir türlü ulaşamamıştım bu güzelliğe. Şimdi senin sayende mavişim de oldu. Geldiklerinde miniciklerdi, "tutmaz diye korkuyorum" demiştin ama tuttu, saksıdan dışarıya minicik de bir kol uzattı. Artık benim yanımda ya... Seneye birkaç saksı daha yaparım inşallah.

Ece Hanım uyandı. ;)

Her zaman gel olur mu ablacım, güzel yorumlarını sayfamdan eksik etme. ;)

Sûz-i Dilârâ
19-04-2015, 14:54
Bunlar da mavişlerim. Birincisi klasik maviş. İkincisi campanula garganica.
547473
547474

telato
19-04-2015, 16:55
Balkon sayfası açtığınıza ne kadar çok sevindim:D bilemezsiniz...
Şimdiden abone olmayı düşündüğüm sayfalardan birisiniz;) Sayfanız hayırlı olsun...
Ne yazık ki, ilk mesajı ben yazıp nazar boncuğunuz olamadım:D:D

Laleci_03
19-04-2015, 17:19
Sûz-i Dilârâ ablacım balkon sayfan hayırlı olsun. ;) Bu sayfayı açarak çook iyi etmişsin...
Ben de benim 2 ceylanla övünüp duruyorum, maşallah sendeki güzelliklerin yanında pıssssss diye havam söndü yani :D
İlk mesajı yazmayı ben de çok isterdim ama yazamadım :o Sebep : Emirgan'da arı gibi bir laleden diğer laleye konmakla meşguldüm :D
Neyse tekrardan hayırlı olsun balkon sayfan, daha çok güzeller göreceğimize eminim, artık bu sayfanın da elemanıyım amma bizi de 2 buçuk yıl bekletmezsin diye umuyorum :p:D

Sûz-i Dilârâ
19-04-2015, 17:25
Balkon sayfası açtığınıza ne kadar çok sevindim:D bilemezsiniz...
Şimdiden abone olmayı düşündüğüm sayfalardan birisiniz;)

Çok teşekkür ederim telato, ben de çok sevindim balkon sayfama çünkü artık evim diyebileceğim ve arkadaşlarımın uğrayıp selam verebileceği bir sayfam oldu:D

Kaktüs - sukulent sayfam da var ama oranın müdavimleri daha sınırlı. Bahçe, balkon sayfalarına herkes merak edip bakıyor.

Sık sık beklerim sayfama, görüşlerinizi, eleştirilerinizi, öğütlerinizi yani bildiğiniz her şeyi dinlemeye ve öğrenmeye hazırım. ;)

Ne yazık ki, ilk mesajı ben yazıp nazar boncuğunuz olamadım:D

Bu işler niyet değil kısmet işiymiş. Nasip Süveyda hanıma imiş. Ama sizin ve diğer arkadaşlarımın yeri de her zaman baş köşedir:D

Sûz-i Dilârâ
19-04-2015, 17:35
Sûz-i Dilârâ ablacım balkon sayfan hayırlı olsun. Bu sayfayı açarak çook iyi etmişsin...
Ben de benim 2 ceylanla övünüp duruyorum, maşallah sendeki güzelliklerin yanında pıssssss diye havam söndü yani
İlk mesajı yazmayı ben de çok isterdim ama yazamadım :o Sebep : Emirgan'da arı gibi bir laleden diğer laleye konmakla meşguldüm :D
Neyse tekrardan hayırlı olsun balkon sayfan, daha çok güzeller göreceğimize eminim, artık bu sayfanın da elemanıyım amma bizi de 2 buçuk yıl bekletmezsin diye umuyorum :p:D

Sabah sayfayı düzenlerken aklımdan geçiyordun, Laleci ancak akşam geldiğinde görür, Emirgân gezisindedir şimdi, Laleci isminin hakkını vermekle meşguldür diye. :cool: Fotoğraf çekebildin mi? Henüz bakmadım gerçi diğer sayfalara belki eklemişsindir de?

Senin için köklendiririm istersen ceylanlardan da diğerlerinden de. Maksat çeşidin artsın. Ben hâlâ topluyorum sardunya. Artık ara renklere geçtim, Pembe, açık pembe, koyu pembe... Turuncu, somon...Kırmızı, koyu kırmızı, kırmızı-beyaz, şarap kırmızısı, kadife kırmızı vs...:D

İnşallah diyelim buralardayız artık;)

Laleci_03
19-04-2015, 17:42
Fotoğraf çektim ablacım ama daha eklemedim siteye, düzenledikten sonra atacağım ;) Ayrıca sağ ol ablacım hiç zahmet etme taa Tarsus'tan buraya (Tarsus galiba Mersin'e bağlı tam bilmiyorum ama :o) seninkilere baktıkça bendeymiş gibi şey ederim ben :p

Sûz-i Dilârâ
20-04-2015, 20:23
Çalı grubundan birkaç bitkimle devam edeyim:o

İlki melissa, nam-ı diğer kolonya ya da parfüm çalısı. Henüz çiçeğini koklamak nasip olmadı, merak ve sabırla çiçekli günlerini bekliyorum. Kökü gölgede kalıp güneşe doğru uzaması gereken ve gübreleme konusunda dikkatli olunması gereken bitkilerden.
547986

Bu da yine düşkün olduğum kokulu türlerden ful arap yasemini. İlk saksıdaki Van'dan benimle geldi. Ancak gelişimi bir türlü istediğim gibi olmayınca bir saksı daha aldım. Saksısı her zaman nemli olacak, yapraklarına gün içinde su püskürtülüp nemlendirilecek ve bit, böceğe karşı arada bir arap sabunlu su fısfıslanacak. Ha bi'de asitli su seviyor. Asitli bitkiler için olan sıvı besinlerden mesela ortanca vitamini ful arap yaseminine de kullanılabilir. Ekstradan asit seven bitkilerim için hazırladığım narenciye enzimi vermeye başladım.
547992
547993

Bu da ağaç minem. ;) Henüz çok küçük ve yer değişimi şokunu yeni yeni atlatıyor.
547994

Sarı yasemini de çalı grubuna taşıdım. Beyazı kadar yoğun olmasa da kokulu. Buralarda gördüğüm sarı yaseminler kokusuz. Bunu özellikle kokulu olduğu için zengarden'dan almıştım.
547996

Sûz-i Dilârâ
20-04-2015, 20:38
Sarılıcı grubundan pembe yasemin, selluka ve hanımeli de diğer sefere eklenecek.

Tilki Mete
20-04-2015, 23:32
Hayırlı olsun Sûz-i Dilara abla çok güzel çiçeklerin varmış , acaba bunlar enzimin hikmetimi ? De bu kadar güzel gözüküyorlar

YeniGine
21-04-2015, 00:05
Sevgili Sûz-i Dilârâ böyle güzel balkonun, çiçeklerin varmış da şimdiye kadar nerelerdeymişsin... Balkon sayfan hayrlı ve bol çiçekli olsun inşallah.
İlk başta sardunyalar, ceylanlar ve tabi ki sıklamenler maşallah maşallah!.. Bir de bakımları ile bilgileri ekleyince çok güzel olmuş balkonunun sayfasını açmak... Rastgelsin inşallah.

Sûz-i Dilârâ
21-04-2015, 05:41
Hayırlı olsun Sûz-i Dilara abla çok güzel çiçeklerin varmış , acaba bunlar enzimin hikmetimi ? De bu kadar güzel gözüküyorlar

Teşekkür ederim Mete, hoşgeldin sayfama. ;)

Narenciye dışında diğer enzimlerimi kullanmaya başlamadım. Ancak bugünlerde açılmaya hazır hâle gelecek bir kısmı. Düzenli olarak her sulamada enzim de vermeyi düşünüyorum. Bakalım önümüzdeki günler ne gösterecek. ;) Ben de çok merak ediyorum sonucu. ;)

Sûz-i Dilârâ
21-04-2015, 05:48
Sevgili Sûz-i Dilârâ böyle güzel balkonun, çiçeklerin varmış da şimdiye kadar nerelerdeymişsin... Balkon sayfan hayrlı ve bol çiçekli olsun inşallah.
İlk başta sardunyalar, ceylanlar ve tabi ki sıklamenler maşallah maşallah!.. Bir de bakımları ile bilgileri ekleyince çok güzel olmuş balkonunun sayfasını açmak... Rastgelsin inşallah.

Hoşgeldin, sevgili YeniGine;) Güzel sözlerin için çok çok teşekkür ederim. Yeni başladığım için, bitkilerim de henüz küçük ve yeteri kadar çiçekli değil. Sabırlı olup çok çalışmak gerekiyor. Bakalım ben ekimlerini dikimlerini yaptım, elimden geleni de yapıyorum sonuç ne olacak hep beraber göreceğiz. ;)

Yagmur143
21-04-2015, 08:11
Balkon sayfanız hayırlı olsun sevgili Sûz-i Dilârâ. Sardunyalar, sıklemenler hepsi çok bakımlı ve güzeller. Bol çiçekli günler diliyorum, sevgiler...

aleydi
23-04-2015, 17:28
Hayırlı olsun balkon sayfanız .Sardunyalar benimde en bi sevdiklerimden :) Hepsi çok güzeller ,emeğinize sağlık

akçabardak
23-04-2015, 18:09
Sevgili Sûz_i Dilârâ Balkon sayfanız hayırlı olsun, bu sayfayı açmakla ne iyi ettiniz geç bile kaldığınızı düşünüyorum.
Her şey gönlünüzce olsun, sevgiyle kalın.

Sûz-i Dilârâ
23-04-2015, 21:17
Balkon sayfanız hayırlı olsun sevgili Sûz-i Dilârâ. Sardunyalar, sıklemenler hepsi çok bakımlı ve güzeller. Bol çiçekli günler diliyorum, sevgiler...

Çok teşekkür ederim. ;)

Sardunyalarım sabahtan öğleye kadar güneş alan balkondalar. Siklamenler kuzeye bakan ve hiç güneş görmeyen bir kısımdalar. ;)

Sardunyalarıma iki kere sardunya besini ve iki kere de npk 20 verdim. Dört kere de demir aldılar. Toprak karışımı az miktarda bahçe toprağı, kompost gübre ve sardunya toprağı. Yağmur suyuyla sulanıyorlar.

Sardunya sevenler için yaptıklarımın notunu düşmüş olalım. ;)

münevver48
23-04-2015, 21:23
sevgili Süz-i Dilârâ, balkon sayfan hayırlı olsun.sardunyaların özellikle ceylan olanlar harika, seneye sıklemen patlaması yaşanacak gibi şimdiden tohumlar ekilmiş ne güzel ellerine sağlık sevgiler.

Sûz-i Dilârâ
23-04-2015, 21:28
Hayırlı olsun balkon sayfanız .Sardunyalar benimde en bi sevdiklerimden :) Hepsi çok güzeller ,emeğinize sağlık

Çok teşekkür ederim;)

Bu bilgi notlarını alıntıdaki mesajlardan bağımsız olarak düşüyorum.

Not: Maviş nem tutumu yüksek, verimli torf + toprak karışımına dikilmeli ve yarı gölge, doğrudan öğle güneşi almayan aydınlık yerde durmalı, çiçeklenme dönemi suya ve besine en çok ihtiyaç duydukları dönemdir. -30 dereceye kadar soğuklara dayanıklı-y- (mış) tecrübe etmedim.

Sûz-i Dilârâ
23-04-2015, 21:33
Sevgili Sûz_i Dilârâ Balkon sayfanız hayırlı olsun, bu sayfayı açmakla ne iyi ettiniz geç bile kaldığınızı düşünüyorum.
Her şey gönlünüzce olsun, sevgiyle kalın.

Çok teşekkür ederim;)

Bilgi notu: Kokulu sarı yasemin, bahçe toprağında rahatlıkla sıkıntısız yetişir. Bol güneş görebileceği yerde çiçeklenme de yoğun olur. Çok üregen bitki üst kısmından budanarak sınırlandırılabilir. Yaseminler böcek yapmayan ve hastalıktan etkilenmeyen yapıları nedeniyle favorimdir. :D

B e t ü l
23-04-2015, 22:57
Sayfanız hayırlı ve bol çiçekli olsun. Yeni farkettim. İnsan burada kendini öyle bir kaptırırıyor ki kaçırıyorum arada.
Bu arada yazmadan duramayacağım nickinizi görünce direkt Yavuz Bingöl'ün bir türküsü geliyor ama türkünün sadece "Suzan Suzi" kısmı. :)) Gerisi yok.
Sevgiler..

Sûz-i Dilârâ
24-04-2015, 21:42
Sarılıcı gruptan ilki yasemin, yaseminden dolu dolu sürgün geliyor.
548612
548613

ikincisi selluka (sevgili ahmeter abiye sonsuz teşekkürler.);)
548614

Üçüncüsü hanımeli ve saksısızlıktan yanına diktiğim telgraf çiçeği. Zaten hanımelinin saksısı da içi kırılan çöp kovasının dış kısmı:) Telgraf çiçeği en yakın zamanda başka saksıya taşınacak. ;)
548615
Son olarak da saksılardan birinde kendiliğinden biten üzüm, kıyamadım büyümesine izin verdim, sonra da ayrı saksıya aldım. Kimbilir belki ilerde yapraklarından sarma yaparım. Üzümünden pekmez:D
548616

Sûz-i Dilârâ
24-04-2015, 21:47
Nasıl olsa her türlü toprakta oluyormuş deyip yaseminime -ne yalan söyleyeyim- biraz üşendiğimden sadece
bahçe toprağına -sepsert bir toprak- dikmiştim.

Sonra pişman olup çalışmaya başladım. Önce bir-iki tane solucan, çay artıkları, muz ve patates kabuklarını toprağa karıştırdım.

Sonra bir de karıncalar çıktı. Muz kabuklarının kokusunu aldılar. Saksı toprağına bir koloni oluşturdular. Minik kıskaçlı ağızlarının arasında aşağıdan çıkardıkları minicik toprak parçalarını görmeliydiniz. :) Onlar da haftalığı bir muz kabuğu ücretle işçi olarak alındılar.:) Bir buçuk aydır uğraşıyorum bu saksıyla şimdi şimdi toprağı gevşemeye, kararmaya başladı diyebilirim.

Sûz-i Dilârâ
26-04-2015, 18:42
Meraklısına soğanlı fotolarımızla devam edelim. İçinizden özellikle birinden;) özür dilerim gecikme için:( Ciddi anlamda zaman sorunu yaşıyorum ve hiçbir işe yetişemiyorum bugünlerde. :o Bu fotoğrafları da ayın 22'sinde çekmiş olmama rağmen ha bu akşam ha yarın sabah diye diye bu akşama geldiler. Topluca ekleyeyim önce fotoları sonra güncellerim:cool:

Önce zambak soğanlarım, yenice baş vermeye başladılar. Tabi ki kokulular:D
548896

Sümbülteberler, hocam100'den onaltı tane almıştım. Arkadaşlarıma verdiklerim oldu. Sağolsun kendisi de yavrulu soğanlardan göndermiş, yavruları ayırıp diktikten sonra dağıtmama rağmen 5-6 saksı sümbülteberim oldu. Hepsini eklemem gereksiz tekrar olur, bir tane örnek ekliyorum.
548897

Glayör(l)? sparaxis, pembe sümbülteber ve triteleia, sümbülteber hariç hepsini ilk defa yetiştiriyorum. İstanbullardan, sayın telato'nun düzenli, bereketli, verimli bahçesinden sökülüp gönderildiler. ;) İnşallah benimle uzun uzun yıllar yaşarlar. Bütün bitkilerime söz verdim onlar benden vazgeçmezse ben onlardan asla vazgeçmeyeceğim.
548898
548899
548900

Sûz-i Dilârâ
26-04-2015, 18:49
Pembe sümbültebere yukarıda yer kalmadı, buraya ekliyorum.
548901

Ağlayan kalplerim, pek de körpe bir hali oluyor, sulu bir gövde, kırılsa içinden su çağlayacak. Ağladı, gözyaşlarını bitirdi neredeyse:rolleyes:
548902

Yıldızım, Aslında almayacaktım. Van'da yetişmiş bitki almış ama yaşatamamıştım bu yüzden önyargı oluşmuştu. Halamın balkon merdiveninde, kıytırık toprakta, çocuk kafası kadar açmış yıldızları görünce fikrimi değiştirdim. A101'den son soğanlara yetiştim. Bir tek sarı xxl kalmıştı. Sarı da zaten canıma minnet. Pek severim sarı çiçeklileri.;)
Saksıda tek patatesten bölünme iki parça yıldız var. Birini baş aşağı ekmişim. Diğeri yeşerince topraktan söküp baktım zavallıcığın kökleri topraktan yukarı doğru uzamış:o
548903

Sûz-i Dilârâ
26-04-2015, 19:11
Frezyalar beyaz ve kırmızı çiçekli olanlar açmaya devam ediyor, diğerleri yoruldu;)
548904

Hostalarım, ilki asıl sipariş verdiğim bitki, diğeri hediye soğan.
548905
548906

Mügelerim, beri taraftaki zengarden'dan aldığım, paket geldiğinde iki gün sonra ancak açabildim, poşetin içinde cılız cılız uzamışlardı, diktikten sonra da cılız kaldılar.
Duvar taraftaki saksıda olan hocam100'den aldığım. Geldiğinde hemen diktim, çok çabuk büyüdü, hatta bir tanesi çiçek açtı ama sonra öylece donmuş gibi kalakaldılar. Neyi yanlış yapıyorum acaba?
548907

Bunlar da SDurul ablamdan gelen papatyalarım iki çeşit. Bir tanesi çok hızlı gelişti, çiçeğe durdu hatta dünden beri açmış durumda. Diğeri "Acelem ne? Koca yaz benim" diye işi ağırdan alıyor. ;) Önce hızlı büyüyen:

Sûz-i Dilârâ
26-04-2015, 19:16
Bu da tembel papatyam. Çiçekleri geciktiğine değecek kadar güzeldir inşallah;)
548909

Bunlar da bodrum papatyalarım. Bulursam sarısını da alacağım.
548910

Sûz-i Dilârâ
26-04-2015, 19:20
Soğanlı gruptan sümbüllerim geçtiği için onları eklemiyorum.

Bir tek eklenmemiş ranunculus kaldı. Pembe ve sarı renginden iki tane almıştım. Eve geldikten bir gün sonra pörsüdüler. Pembe dayanamadı öldü. Sarı da baya bozulmuştu ama bugün baktım tekrar filiz vermiş.

telato
26-04-2015, 21:38
Ne söyleyebilirim ki;) Bendekilerden daha iyi durumdalar:D

Sûz-i Dilârâ
28-04-2015, 21:48
Yeşil soğanları eklemeden soğanlı grubunu bitirmeyeyim dedim.:D

Salata malzemem olacaklar, biri saksıda biri leğende.
549398
549399

Sûz-i Dilârâ
28-04-2015, 22:01
Yılın ilk tohum hasadı;) mor göbekli, beyaz siklamenden geldi.
549401

Sûz-i Dilârâ
28-04-2015, 22:09
Parlak Mustafa, ahmeter abinin sellukayla birlikte gönderdiği çiçeklerden. ;)
549405

Sevgi Durul
28-04-2015, 22:22
Bu da tembel papatyam. Çiçekleri geciktiğine değecek kadar güzeldir inşallah;)
548909

Sevgili Sûz-i Dilârâ, pek tembel görünmüyorlar, bendekiler hala sararmış halde duruyorlar. Açtıklarında bu (http://www.agaclar.net/forum/1171040-post2805.htm) mesajın son fotoğrafındaki gibi olacaklar.:)

Diğer iyi gelişen de böyle (http://www.agaclar.net/forum/1149092-post2665.htm) açacak.:)

Kanayan kalplerini güle güle büyüt, ben iki kez aldım ikisini de yaşatamadım. Yaşatamadığım bitkilerde ısrarcı olmamayı yavaş yavaş öğreniyorum.

Sevgiler...

Sûz-i Dilârâ
01-05-2015, 08:56
Kanayan kalplerini güle güle büyüt, ben iki kez aldım ikisini de yaşatamadım. Yaşatamadığım bitkilerde ısrarcı olmamayı yavaş yavaş öğreniyorum.

Bende de hâlinden pek mutlu değil sanki, bir yerlerde yanlış yapıyoruz ya nerde? Yarı gölgeye, tam gölgeye koydum yine de çiçeklerinin çok kısa ömürlü olmasını engelleyemedim, oysa elimdeki bir kitapta çiçeklerinin bir ay üzerinde kaldığı söyleniyordu. Yaprakları da buruşuyor sürekli. Yaprak bitlerine karşı çok hassasmış.
Orman taban bitkisiymiş, nemi çok seviyor, orman altları rüzgârdan korunaklı alanlar olduğu için en rüzgârsız yere koydum, suyunu eksik etmedim, su itici özelliği olmasına rağmen yapraklarına ve kırılgan gövdesine duman gibi su püskürttüm nafile.:o O beni az seviyor anladığım kadarıyla:(

Aysel Yavuz
01-05-2015, 09:04
Sevgili Suz-i Dilara merhaba, sardunyalar pek ilgimi çekmiyordu ama bu sitedeki üyeler ve sizin sayenizde özellikle ceylan sardunyalara ilgim arttı. Ne güzeller maaşallah..

Sûz-i Dilârâ
01-05-2015, 09:18
Sardunya sevilmez mi?;) Onlar kadar nazsız güzel az bulunur;) Sardunyasız bir ev veya bahçe düşünemem asla;)

Sûz-i Dilârâ
01-05-2015, 09:35
Tohumlardan haberlerle devam edelim.

Önce akşam sefaları. Pembe, somon ve sarı renklerde. Pembe tohumu köyden, sarı ve somonları da burada yol kenarlarında büyümüş akşam sefalarından aldım. Büyüdükleri toprağı görünce "hiç özenmeyeceğim size" dedim. Tenekelere rastgele bir toprak doldurup fideleri şaşırtacağım, yeterince güneş ışığı ve su ile yetinecekler;)
549835

İpek çiçekleri, inşallah katmerlidir:o
549836
Bu da yer açelyası mı ezan çiçeği mi olduğunu kestiremediğim bitkim. Daha önce hiç yetiştirmediğim için bilemedim.
549837

Sûz-i Dilârâ
01-05-2015, 09:52
Orkide ağacı tohumum, on gün içinde çimlendi, kokuluymuş.
549839

Yayılıcı papatyam, henüz bir tane çimlendi. Seneye kısmet olursa epey bir papatya olacak balkonda.;)
549840

Bunlar da fasulyeler. Halamın saksılarından birinde kendiliğinden büyümüş. Dediğine göre yaz ortasında üç-dört defa bir yemeklik kadar fasulye toplamış:D Ki daha zamanının geçmesine de çok vardı.

Ben de ondan esinlenerek deneme yapmak istedim ve bu fasulyeleri ektim. Bizim köyün fasulyeleri kılçıklı ama çok lezzetli olur. Ayıklarken kılçıkları ihmal etmeyip alırsanız yemekleri oldukça güzel oluyor.
549841
549842

Sûz-i Dilârâ
01-05-2015, 10:01
Bu kısmı aranızda hamile olan varsa okumasın lütfen, canınız çeker de bulamazsanız çok üzülürüm sebep olduğum için:(

Sıra geldi benim meşhur turşuluk biberlerime. :D Şimdiye kadar kim yediyse bu biberlerin turşusundan "bize beş kiloluk yap, senden satın alalım lütfen" dedirten bir biber kendisi. :D
Artık keramet benim elimde mi yoksa biberde mi bilmiyorum ama turşusu çok güzel oluyor. Bu yıl tenekelere ekip hem taze hem de turşu yaparak tüketmeyi düşünüyorum. Normalde köyde yapıp getiriyordum turşuları ama bu sene bir de kendi yetiştirdiklerimden denemek istedim.;)

Böyle toprağı elleriyle kaldırıp da başlarını uzatmaya çalışmışlar gibi çok hoşuma gitti bu görüntüleri. ;)

Sûz-i Dilârâ
01-05-2015, 10:13
Bu arada tohum çimlendirme konusu açılmışken belirtmeden geçemeyeceğim. Tohumları -Enzim başlığında detaylı bilgi bulabilirsiniz- hazırladığım enzimle suladım. Bardakların üzerine herhangi bir örtü çekmedim. Açık havada, öğleye kadar güneş alan balkonda çimlendiler.

Tohum çimlendirme özürlüsü olduğumu da söyleyeyim. Bu başarıyı enzime ve Çukurova güneşine borçluyum sanırım.;)

münevver48
01-05-2015, 10:28
Sevgili Süz-i Dilârâ,maşallah balkonunuz gezdiğimden bu güne daha bir güzelleşmiş. bu kadar kısa sürede çok yol almışsınız. ellerinize yüreğinize sağlık sebzelerinizi ağız tadıyla tüketmenizi dilerim.sevgiler...

Sûz-i Dilârâ
01-05-2015, 12:40
Yoğun parfüm kokulu nicotiana tohumlarım da çimlenmişler. Baş döndüren yasemin kokulu, tütüngillerden bir çiçek nicotiana;)

Kokusunu merak ettiğim için aldım. Tek yıllık, bir sonraki yıla dökülen tohumlardan kendi kendine yetişen bir bitkiymiş. Modası geçmeyen en eski bahçe bitkilerinden diyor üstad zengarden:D

Büyütmeyi başarabilirsem benim tütün çiçeklerimle tanıştırayım sizi;)

Sûz-i Dilârâ
01-05-2015, 17:34
Ev içi bitkilerimden hoyalarım ve menekşelerim. Boş saksı görünenler ise gloksinyalar, epey gecikmeli de olsa toprakla buluşturabildim. ;)
Menekşeler henüz yavru, bulundukları odayı sevmediklerini düşünüyorum güneş ışığı yeteri kadar gelmiyor. Salona koysam, Ece ile Kağan'ın elinden kurtaramam, bir çare düşüneceğiz bakalım.

549949
549950

Gloksinyalar bu fotoğraftaki gibi minik uçlar vermeye başlamış.
549951

YeniGine
02-05-2015, 00:11
Bu da yer açelyası mı ezan çiçeği mi olduğunu kestiremediğim bitkim. Daha önce hiç yetiştirmediğim için bilemedim.
549837[/QUOTE]

Sevgili Sûz-i Dilârâ inşallah Ezan çiçeğidir diyeceğim ama pek benzemiyor da, inşallah yer açelyası değildir diyeceğim zira benim tohumdan yetiştirdiğim yer açelyası fideleri minicik minicik henüz bu kadar büyüyecek de nasıl çiçek açacaklar, moralim bozuldu şimdi. :(
Yeniden bir fotoğraf çekip sormam gerekiyor o halde.

Ellerine, emeklerine sağlık görünen o ki karşılığını alıyorsun. Herşey maşallah çok güzel.

Sûz-i Dilârâ
02-05-2015, 08:18
Sayfanız hayırlı ve bol çiçekli olsun. Yeni farkettim. İnsan burada kendini öyle bir kaptırırıyor ki kaçırıyorum arada.
Bu arada yazmadan duramayacağım nickinizi görünce direkt Yavuz Bingöl'ün bir türküsü geliyor ama türkünün sadece "Suzan Suzi" kısmı. Gerisi yok.
Sevgiler..

Mesajı beğenmişim ama cevap yazmayı unutmuşum:o Çok teşekkür ederim Betül hanım.

Evet, site kocaman bir site ve bizim atladığımız, okuyamadığımız o kadar başlık var ki:o Özellikle kurallar ve sitenin kullanım klavuzu. Malina'yı bu tembelliğimiz yüzünden çok uğraştırıyoruz. Halbuki bizim üzerimizde o kadar hakkı var ki buncacık şeyi yapmayıp onun bir dünya zamanını, enerjisini çalıyoruz.:o

Aslında kitap okur gibi ayrı bir zamanı sırf siteyi okumaya ayırmamız gerekiyor;)

"Suzan Suzi" türküsünü İncesaz'dan dinlediniz mi?:rolleyes:

Sûz-i Dilârâ
02-05-2015, 20:07
Papatyalarım epeydir çiçekli, buraya da ekleyelim siz de görün;)

Sûz-i Dilârâ
02-05-2015, 20:10
Gözüm de yollarda kalmıştı, nerede kaldı bu böcekler diye:mad:

Bir gece içinde bütün papatyamı yumurtalarla doldurmuş:mad: Sabah bütün yaprakları temizledim, ikindi üzeri bir daha baktım bu yaprağı gördüm. Arap sabunlu suyun bir köşede hazır durma zamanı gelmiş:o

Sûz-i Dilârâ
02-05-2015, 20:12
Melva canan sardunya diye geçen sardunyalarım;)

Sûz-i Dilârâ
02-05-2015, 20:23
549837

Sevgili Sûz-i Dilârâ inşallah Ezan çiçeğidir diyeceğim ama pek benzemiyor da, inşallah yer açelyası değildir diyeceğim zira benim tohumdan yetiştirdiğim yer açelyası fideleri minicik minicik henüz bu kadar büyüyecek de nasıl çiçek açacaklar, moralim bozuldu şimdi. :(
Yeniden bir fotoğraf çekip sormam gerekiyor o halde.

Ellerine, emeklerine sağlık görünen o ki karşılığını alıyorsun. Herşey maşallah çok güzel.[/QUOTE]

Yukarısı sevgili Yeni Gine'nin aşağısı da benim mesajlarımızdır. Alıntı bir garip oldu da :)

Galiba yer açelyası, tabii başka bir şey değilse. Aslında bunlar alışveriş yaptığım siteden gelen hediye tohumlar. Bazılarını saksılara rastgele serpiştirmiştim ama etiket yazmadım üşendiğimden.:o Sonra böyle insanın kafasını karıştırıyorlar işte:o
Yer açelyası, ezan çiçeği, ipek çiçeği ektiğimi hatırlıyorum, ipekler çimlendi. Yer açelyası ve ezan çiçeği saksılarından birinin toprağını boşalttım bu da öylece kaldı. İçindekiler de çimlenince al sana "Bu çimlenenler ne tohumu?" başlığına uygun soru. Ama oraya sormaya da öyle üşeniyorum ki :o

A_NOMAD
02-05-2015, 21:19
Gözüm de yollarda kalmıştı, nerede kaldı bu unlu bitler diye:mad:

Bir gece içinde bütün papatyamı yumurtalarla doldurmuş:mad: Sabah bütün yaprakları temizledim, ikindi üzeri bir daha baktım bu yaprağı gördüm. Arap sabunlu suyun bir köşede hazır durma zamanı gelmiş:o

Fotoğrafa bakınca unlu bit değil de sanki galeri sineği larvaları dadanmış gibi geldi bana :(

Sûz-i Dilârâ
03-05-2015, 16:08
Çok teşekkür ederim sevgili ANomad, evet o galeri sineği larvasıymış, internetten bakındım biraz.

Unlu bit yazmamın sebebi, daha önce menekşe yaprağımda unlu bitlerden görmüş, temizlemiş ancak ertesi birkaç gün içinde hemen yan saksılardaki adeniumlarda fotoğraftaki yumurtalardan görmüş olmamdı. Olgunlaşmış yumurtalarda görünen şekiller de tıpkı unlu bitlerin henüz unlanmamış hâliyle tıpa tıp aynıydı. Van'da hava her zaman serin olduğundan bitlerle böceklerle pek tanışmamıştım ama anlaşılan Çukurova sıcağında hepsiyle karşılaşacağım.

Havalar birkaç gün ısınınca hemencecik bitkinin orasından burasından boy göstermeye başlıyorlar. Dün bir papatyamda bu sinek yumurtalarından; yan saksıdaki papatyada bugün şu yeşil bitlerden gördüm.:o Karşı saksıdaki kalanchoede siyah bitlerle ve onların kankası karıncalarla başım dertte. :(

A_NOMAD
03-05-2015, 16:17
İşiniz zor gerçekten, ılıman iklimin kötü tarafları... Kolay gelsin :(

Sûz-i Dilârâ
08-05-2015, 10:59
Hanımelim ilk çiçeğini açmış:)
551348

Cezayir menekşesi, hâlinden memnun görünmüyordu, budadım.
551349

Akşam sefaları son hız...
551350

Frezyalar tohuma durdu... Soğanlılardan hem yormayan, üzmeyen üstüne de sevindiren bir tür frezya. Seneye kısmet olursa balkonumda kendine daha fazla yer bulacak.;)
551351

Bir papatya daha... Aslında istediğim papatya tam da buydu. Daha önce köklü bir çelik denemem oldu ancak sonuç hüsrandı. Bu fideyi çocukları gezintiye çıkardığımızda kaldırım kenarında buldum. Allah benim için tohumunu rüzgârlara taşıtmış, yağmurlara sulatmış, güneşine besletmiş sonra da büyümüş olarak karşıma çıkarttı. Ben de minnettarlıkla kabul ettim. :) Yeni bir saksıya, güzel bir toprak karışımına diktim. Allah'ın bana anneler günü hediyesi kabul ediyorum :)
551352

Sûz-i Dilârâ
08-05-2015, 11:37
Tohumdan yetişen ipek çiçeklerim, dün şaşırtıldılar, yer açelyası ile birlikte.
551361

SDurul ablamdan gelen ve geçici olarak hanımelinin saksısında kendine yer bulan telgraf çiçeğimi ayrı saksıya aldım;)
551362

Saçılmış inci taneleri gibi birbiri ardına açmaya devam ediyorlar...;)
551363

Kokulu bitki yetiştirmeye merak saldıktan sonra büyük bir sabır ve sabırsızlıkla çiçeklerinin açacakları günü beklemeye başladım. O kokulu güzellikler birbiri ardına açmaya başladıkça "hımm demek o kokuyu senden almışlar, bu koku da senden alınmış, aaa o meşhur koku sen misin? Bu ferahlığı senden mi çalmışlar güzelim ..." vs. yorumlarında bulunup dururum. Melissa kokusunu merak ediyordum uzun zamandır. Bir haftadır muradıma ermiş bulunuyorum. Gündüzleri kapanıp akşamları açıldığında etrafını kokuya boğan bu bitkinin kokusunu da hacı yağlarından hatırladım.:D Bana hep biraz ağır gelmiş olan bu koku bende yaşlılarla özdeşleşmiş. Çocukken ne zaman yaşlı bir amcanın elini öpsem burnuma bu koku yapışır kalırdı.:D Demek ki diyormuşuz ki yaşlı amcaların parfümü de melissadanmış.:D Tabii eski yaşlıların, şimdikiler gençlerden daha bıçkın...
551364

Bu da ferah kokusuyla en sevdiklerimden, bir tane açan çiçek bütün odayı ve odanın açıldığı holü kokusuyla doldurmaya yetiyor;) Full arap yaseminim;)

Sûz-i Dilârâ
08-05-2015, 11:47
Bir yerlerden tanıdık gelmekle birlikte bir türlü çıkaramadığım bu çimlenmiş minikleri bu sabah aniden hatırladım: Keçiboynuzu... Selluka saksısına fasulye tohumu gömmüştüm, keçiboynuzu çıktı. Toprağı karıştırdım, fasulyeler çürümüş. Neye niyet neye kısmet.
Hayırlı olsun artık iki tane keçi boynuzum da oldu. Davetsiz misafirlerim kendilerine balkonumda yer bulacak, daha sonra uygun ve sahipsiz bir araziye dikilecek.
551366

Sümbülteberlerimden toplu görüntü...
551367

Bu da sarı yıldızım...
551368

Kaktüs sayfamda bahsettiğim Hüseyin amcanın hediye ettiği gül çeliklerimden biri, hepsi de tuttu, tenekelere dikeceğim.
551369

Alt komşumdan iki adet karanfil aldım. Biri kadife koyu pembe çiçekli, diğeri normal pembe, katmerli çiçekli. Karanfili ilk defa yetiştireceğim.

saisha
11-05-2015, 18:57
sayfanız hayırlı olsun sayın Sûz-i Dilârâ, çok güzeller maşallah. daha güzelleri benim olsun :D şaka şaka sadece benim değil hepimizin olsun :) Laleci 03 kardeşimizin sayfasını da sizin sayfanızı da gördükten sonra kesinlikle beklemem gerektiğini düşünüyorum. hele ki eklemeyi düşündüğüm yeni çiçeklerim var, çiçeklerimin arasına ;) onlardan sonra inşallah ben de katılmak istiyorum aranıza...

Sûz-i Dilârâ
11-05-2015, 21:50
sayfanız hayırlı olsun sayın Sûz-i Dilârâ, çok güzeller maşallah. daha güzelleri benim olsun :D şaka şaka sadece benim değil hepimizin olsun :) Laleci 03 kardeşimizin sayfasını da sizin sayfanızı da gördükten sonra kesinlikle beklemem gerektiğini düşünüyorum. hele ki eklemeyi düşündüğüm yeni çiçeklerim var, çiçeklerimin arasına ;) onlardan sonra inşallah ben de katılmak istiyorum aranıza...

Niye bekleyeceksin cancağızım, aldıkça eklersin sayfana çiçeklerini;) Benim fazla çeşidim olduğunu düşünmüyorum hem. Belli türlere yoğunlaştığım için fazla çeşit yapmaya da çalışmıyorum. Bakabileceğim ve baktıkça huzur verecek kadar...

Sûz-i Dilârâ
13-05-2015, 18:04
Balkonumdaki yabanıl hayattan mini mini bir can;) İlk evin içinde rastladım. Eylülde geldiğimizde büyük bir kertenkele evin içinde dolanıp duruyordu. Sıcak olduğu için pencereleri de kapayamıyorduk. Bir ara dışarı çıktığını görüp rahatlamıştım ama yumurtlama zamanı dönmüştür herhalde. Bu da büyük ihtimal onun yumurtalarından çıkma. Daha önce de bir yavru, sonbaharda dolanıyordu evin içinde. :D
Salonda tesadüfen minderin altına saklanmış olarak görünce ezilmesin diye alıp balkona götürdüm, yasemin saksısının içine bıraktım. İnşallah üşümez. Tereddütte kaldım tekrar içeriye alsam mı?

Hadi kertenkele neyse de yazın eve akrep girecek diye ödüm kopuyor. Her yer bahçe, toprak, evler de serin ve karanlık:(
552584
552585
Makineyi yaklaştırdıkça ağzını açarak tepki verdi, kızdı mı ne:rolleyes:
552586

Sûz-i Dilârâ
13-05-2015, 18:09
Yeni aldığım gülüm. Mersin dönüşü yol üzerindeki seraya gezme amaçlı girmiştim. Kokusuna meftun olunca kadroya dahil edildi. Yanında beyaz renkli bahçe sardunyasıyla birlikte.;)

Sûz-i Dilârâ
13-05-2015, 18:17
SDurul ablamın gönderdiği telgrafım bu narin, zarif çiçeği açtı. Çocukluğumda her evde gördüğüm telgraflara karşı nötrdüm diyebilirim. Bu çiçeği gördükten sonra aşık oldum.;)
552589

Papatyaların fotoğrafını eklememek için uğraşıyorum ama kendimi tutamıyorum, bu güzellik geçmeden bol bol izleyelim:D
552590

Ağlayan kalplerim toparlanıyor, çözümü her gün azar azar sulamakta buldum. Sabah yarım saat kadar güneş alıyor ve kuytu bir köşede.
552591

Tilki Mete
13-05-2015, 18:31
Balkonumdaki yabanıl hayattan mini mini bir can;) İlk evin içinde rastladım. Eylülde geldiğimizde büyük bir kertenkele evin içinde dolanıp duruyordu. Sıcak olduğu için pencereleri de kapayamıyorduk. Bir ara dışarı çıktığını görüp rahatlamıştım ama yumurtlama zamanı dönmüştür herhalde. Bu da büyük ihtimal onun yumurtalarından çıkma. Daha önce de bir yavru, sonbaharda dolanıyordu evin içinde. :D
Salonda tesadüfen minderin altına saklanmış olarak görünce ezilmesin diye alıp balkona götürdüm, yasemin saksısının içine bıraktım. İnşallah üşümez. Tereddütte kaldım tekrar içeriye alsam mı?

Hadi kertenkele neyse de yazın eve akrep girecek diye ödüm kopuyor. Her yer bahçe, toprak, evler de serin ve karanlık:(
552584
552585
Makineyi yaklaştırdıkça ağzını açarak tepki verdi, kızdı mı ne:rolleyes:
552586

Abla napıyorsun , nasıl aldın onu eline yani tebrige layık uuuu (görünce bile tüylerim diken diken oluyor ) :D

Bugün ne garip herkezin arabsına bişiler girmiş hiç kimsede nasıl geldiğini bilmiyor :D:o

Sûz-i Dilârâ
13-05-2015, 18:40
Mini mini görünce dayanamadım, hayvanlardan korkmam pek, zehirli olmazsa sorun değil :) Tiksinmem de hepimiz aynı Kaynak'tan geliyoruz sonuçta:D

Resulgur
15-05-2015, 01:02
Sayfanız hayırlı olsun efendim. Gezinirken çok keyif aldım bir çok çiçek çeşidi mevcut kıskandım doğrusu .. Bende sizin yaşadıklarınızı yaşıyorum şu anda Muşta görev yapıyorum. En kısa zamanda o taraflara gelmeyi iple çekiyorum. Saygılar :)

Sûz-i Dilârâ
21-05-2015, 21:47
Sayfanız hayırlı olsun efendim. Gezinirken çok keyif aldım bir çok çiçek çeşidi mevcut kıskandım doğrusu .. Bende sizin yaşadıklarınızı yaşıyorum şu anda Muşta görev yapıyorum. En kısa zamanda o taraflara gelmeyi iple çekiyorum. Saygılar :)

Teşekkür ederim sayın Resulgur, biz Van'da yedi sene yaşadık. Kendine has güzellikleri olan oldukça zengin bir coğrafyamız Doğu Türkiyemiz. ;) Van'da doğmuş, büyümüş olsaydım ömrümün sonuna kadar orada yaşıyor olmayı isterdim ancak insanın memleketinin çekim gücü oldukça fazla isterse dünyanın en kıraç yerinde doğun, bülbülün "vatanım da vatanım" hikâyesi. Biz de Akdeniz insanıyız ve dönüp dolaşıp geleceğimiz yer burası. Her karışına aşığım Akdeniz'in. Tarsus'a taşındığımız günden beri huzuru yudum yudum içiyorum diyebilirim. ;) Bütün sevdiğim bitkilerim de balkonumda, yolda, bayırda, kıyıda, kenarda;)

Siz de inşallah en kısa zamanda istediğiniz yere yerleşir, huzurlu bir hayat yaşarsınız. ;)

Sûz-i Dilârâ
21-05-2015, 21:55
Bu sabah son birkaç haftanın yorgunlukları çıktı herhalde, korkunç bir baş ağrısıyla uyandım ama biri sabah biri de öğleden sonra yaşadığım iki şey baş ağrımı geçirdi.

Sabah olan iki buçuk yaşındaki oğlumun kurduğu uzun ve sevimli cümleydi. Yanından yeni geldiğimiz anneannesini özlemiş olacak ki sabahın nurunda "anneeee meni ayak nede, papa aç, anneanne" (anne benim ayakkabılarım nerde kapıyı aç anneanneme gideceğim) cümlesiydi. Bir anda kurduğu bu uzun cümle beni hem çok şaşırttı, hem de güldürdü. ;)

İkincisi de umudumu kesmeye başladığım su yasemini tohumlarından birinin çimlendiğini görmemdi. Uzak doğuda tapınak bahçelerini kokusuyla ve görüntüsüyle dolduran bu ağacın tohumunu çok merak ederek ve severek almış ve ekmiştim, kolay çimlendiği yazılmasına rağmen bir türlü çimlenmemesine canım çok sıkılmıştı.

Sûz-i Dilârâ
21-05-2015, 22:01
Gloksinyalarım aslında beş taneydi ama bir tanesinin minik sürgünü ben yokken kurumuş. Geldiğimde yine dayanamayıp yumrusunu çıkarıp baktım, minik kökler vardı. Aceleyle toprağa geri gömdüm. Her defasında kendime kızıyorum kurcalama şu tohumları, soğanları diye ama her defasında da kendimi tutamayıp yine zavallıcıkların huzurunu bozabiliyorum.:o
554340 554341
554342 554343

Sûz-i Dilârâ
21-05-2015, 22:08
Tohumdan yetişen orkide ağaçlarım;) Bu da kokulu...
554344

Bunlar zengarden'dan aldığım kokulu zambaklarım, üç tane almıştım bir tanesi çıkmadı. Sanırım zamansız ektim ve yeterince sıcak olmayan havalarda gereğinden fazla suladığım için çürüttüm diye düşünüyorum. Sayın kgursan'dan aldığım aynı tür zambakları bugün diktim toprağa.
554348

Bunlar da yine sayın kgursan'dan aldığım lisianthus fideleri, dün akşam toprakla buluştular 32 adetti, her renkten birer adedi komşuya hediye edildi. ;)
554350
554351

Sûz-i Dilârâ
21-05-2015, 22:16
Sümbülteberlerim sıcakların başlamasıyla gelişimlerini hızlandırdı, ana soğanlar da yavrular da çok güzel gelişiyorlar.;) İnşallah bol bol da çiçeklenirler.
554352
554353

Tohumdan yetişen biberler, bir ara böceklere kurban gidecek gibi oldular ama arap sabunlu su imdatlarına yetişti.
554356

Sellukayı salon penceresinin demirine sardırdım. Çiçek açsın diye gözünün içine baktıklarımdan.:o
554361

samur
21-05-2015, 23:23
Bol kokulu bır balkon daha, saglikla büyüyüp acsınlar da mısss gibi koklayın, biz de resimlerle yetinelim. Bir de kokulu çiçek seviyorsanız nikotin çiçeği deneyin,, enfesss kokusu var, tohumdan kolay yetişiyor.

Sûz-i Dilârâ
22-05-2015, 06:36
Bol kokulu bır balkon daha, saglikla büyüyüp acsınlar da mısss gibi koklayın, biz de resimlerle yetinelim. Bir de kokulu çiçek seviyorsanız nikotin çiçeği deneyin,, enfesss kokusu var, tohumdan kolay yetişiyor.

Kaçar mı nikotinler:D Çoktan ekmiştim şimdi azıcık daha büyüsünler de şaşırtayım diye beklemedeyim;)

Sûz-i Dilârâ
23-05-2015, 22:17
Dün balkonumdaki bitkileri tek tek elden geçirdim. Kurumuş, hastalıklı yapraklar, çiçekler ayıklandı, diplerinde yetişen yabanî otlar söküldü.

Siklamenler uykuya geçmeden önce acele etmeden tohumlarını olgunlaştırıyordu, tohum kapsülü açılanları topladım ve etiketleyerek kurumaları için çay tabaklarına koydum.

Saksı tabaklarını sabunlu suyla yıkadım, balkonu önce süpürüp saksıları oradan oraya sürükleyerek sonra da sabunlu suyla silerek temizledim. Haliyle yorucu ancak sonuç olarak oldukça güzeldi. Ben de hafifledim bu temizlikle.:D Bugün de makineyi elime alıp gözümden kaçan bazı ayrıntılarla birlikte gelişmeleri çektim.

Bitkilerin son aşamadaki çiçek açmış hallerinden çok çiçeğe gelene kadar ki gelişimlerini takip etmeyi daha çok sevdiğimden benim balkonumda çiçekli bitkiler kadar çiçeksiz hâllerini de bol bol göreceksiniz sevgili misafirlerim;)

Sarı yıldızımda üç tane tomurcuk var. Çiçeğini çok merak ediyorum. Diğer yıldız da kendime anneler gününü bahane ederek aldığım hediye yıldızım. Bodur, küçük çiçekli bir varyete, çiçek rengi koyu pembe.
554829 554830

Zambaklarımda da tomurcuklar belirginleşti yakında açar, kokularını merakla bekliyorum;)
554832

Hostalarım beni üzenlerden, donmuş gibi hiç ilerlemiyor gelişimleri. Üstelik yaprak kenarlarında kahverengileşme başladı:(
554833 554834

Sûz-i Dilârâ
23-05-2015, 22:26
Sayın telato'dan gelen glayör de çiçek çalışması içinde. Rengi sürpriz olacak;)
554835

Ölmek üzere alınıp iki kere saksı değişimine maruz kalan siklamenim direndi, pes etmedi ve geç de olsa çiçeğini açarak beni oldukça fazla sevindirdi.
554836

Akşam sefası tohumlarını plumeria saksısına gömmüştüm ama bugün plumeriayı saksısından çıkarıp başka saksıya geçirdim, akşam sefalarını bu büyük saksıda hep birlikte büyümeleri için bıraktım.
554837

Hafif kokulu pembe yaseminim de çiçek açmadan büyümeye devam ediyor. Toprağını gevşetme çalışmalarıma devam ediyorum yalnız karıncalar saksıyı terk etti. Solucanlar da muhtemelen aşağıda çalışmaya devam ediyorlardır.
554840

Nikotin tohumlarını oldukça sık ekmişim, seyreltmeye de kıyamıyorum. :(
554842

Sûz-i Dilârâ
23-05-2015, 22:31
Hoya çeliklerim tutmuş;)

554843
554844
554845

Parlak Mustafama, Gariban Mustafa diyesim geliyor, hâlinden hiç şikâyet etmiyor, susuz da kalsa küsmüyor, menekşe gibi kıskanç değil yaşayıp gidiyor, kanaat ederek. Bu yüzden de onu çok seviyorum. Ondan örnek alacağım çok şey var. :rolleyes:
554846

Sûz-i Dilârâ
24-05-2015, 08:50
Birkaç haftadır gözüme batan bir durum vardı. Kocaman bir saksıya üç sakız, iki de bahçe sardunyasını birlikte dikmiştim. Bahçe sardunyalarının gelişimde geri kaldığını fark etmemle onları başka bir saksıya geçirme kararı aldım. Ancak dediğim gibi bu birkaç hafta önceydi.

Her şeyden önce toprak sıkıntısı ciddi bir sorun biz çiçekseverler için. Toprak ve saksı yetişmiyor ne kadar yedeklerseniz yedekleyin. Memleketten döneceğimiz güne kadar erteledim bu saksı değişimi işini. Çünkü köyden hem keçi gübresi hem de funda toprağı getirdim. İşin bu kısmı ayrı bir hikâye olmakla birlikte dün akşam bahsettiğim toprak ve gübreyi, leonardit ve vermikülitle karıştırıp sardunyaları bu toprağa aldım. Somon ve çilek-krema denilen renklerde bahçe sardunyalarım.
Saksı değişiminden önceki ve sonraki hâlleri.
554876
554877 554878

Topladığım siklamen tohumları etiketlendi, kuruduklarında minik bez keselere konulup ekim zamanını bekleyecekler.
554879

Tohumdan yetişen ipek çiçeğim açtı, katmersiz-sarı renkli. ;)
554880

Sûz-i Dilârâ
24-05-2015, 09:05
Taşlara ve onların etkilerine inanır mısınız bilmem ama ben inanıyorum ve faydasını da çok görüyorum. Yalnız şunu belirtmekte yarar var. Kainattaki hiçbir şeyin boşuna yaratılmadığına ve hepsinin bir ihtiyaca binaen orada bulunduğuna inanıyorum daha genel olarak. Bu bağlamda da gerek taşlar ve gerekse diğer bütün eşya barındırdığı enerjiyi biz insanlara ve diğer canlılara, biz insanlardaki ve diğer bütün canlılardaki enerji de karşılıklı olarak diğer bütün eşyaya ve bizlere geçip duruyor ve bizler de bundan olumlu ya da olumsuz etkileniyoruz.

Ametist taşı da uyku bozukluklarına, ya da kişiye sağlıklı bir uyku ve buna bağlı tam bir dinlenebilme olanağı sağlayan yarı değerli taş grubundan bir taş. Sadece uyku değil, bulunduğu ortamdaki kötü enerjiyi de ciddi oranda toplayan ve kişiyi sakinleştiren bir etkisi de var. ;) Anlatabildim mi bilemiyorum ama aşağı yukarı böyle. Bu da 15 günde bir yıkayıp kuruması için güneşe bıraktığım ametist taşım. ;)

Turkuaz (Türk mavisi), aytaşı, yeşim taşı vs. leri de başka bir sefere bırakalım;)

554881

Sûz-i Dilârâ
24-05-2015, 09:17
Mavişim saksısını sarmaya devam ediyor. Canım SDurul ablam, sana ne kadar teşekkür etsem az. Bu çiçeği çok çok çok ... seviyorum;)
554887

İkinci su yasemini tohumu da dün boynunu uzatmış topraktan, daha önce çimlenen yapraklarını tohum kabuğundan kurtarıp açmış;) Şunu da bilgi notu olarak ekleyeyim, kum + torf karışımında oldukça geçirgen, gevşek bir karışımda çimlendirdim. Zaten tohum ekim talimatında da böyle yazıyordu. Kolay çimlenen bir bitkiymiş, bendekiler biraz uzattı ya neyse sonuç güzel olsun.;)
554888554889

Ağlayan kalplerim çiçek açmayı bıraktı ama yeşilin çok güzel bir tonuyla saksısını doldurup huzur vermeye devam ediyor. Her gün azar azar suluyorum, toprağı asla kurumamalı, kuytu bir köşede rüzgâr almamalı tecrübelerime göre.
554890

Mügelerim uzun zamandır keyifsizdiler, yaprakları kararıp geçmeye de başlamıştı, hepsini temizledim, toprağını tamamen boşaltıp havalandırdım, yeni bir saksıya geçirdim. İnşallah ölmezler mis kokulu güzel çiçeklerim:(
554891

Sûz-i Dilârâ
24-05-2015, 09:30
Beş adet ektiğim fasulye tohumundan bir bu çimlendi, ben de seveceğini ve pasından istifade edeceğini düşünerek bu tenekeye şaşırttım, pencere demirine sardıracağım, bir yemeklik fasulye verirse kendimi şanslı sayacağım:D
554897

Bunlar da kış boyu çiçek-böcek işi pek olmadığından sevgili A_Nomad, Özlem, Tilki Mete, Sındırgılı, Safranlı ile sohbet ede ede yaptığım enzimler, artık olgunlaştılar, ısırgan otlu, karışık sebzeli bir tür sirke gibi kokan bitki vitaminleri. Yaz geldi ya, köye gittiğimde çiçekleri çok seven akrabama da ayva, ceviz, dut, şeftali yaprakları roka, maydanoz, yeşil soğan, muz, elma kabuğu, kurum üzüm vs.lerle bir enzim hazırlayıp bıraktım. Bak bunu ihmal etme faydasını çok göreceksin diye de tembihledim.
Diğer balkonda narenciyeler var, sadece limondan temizlik amaçlı yaptım, yazlık otlarla yeni enzimler de düşünüyorum.;)
554898

Sûz-i Dilârâ
24-05-2015, 09:37
Size köyden getirdiğim yabanî sümbül soğanlarımı anlatmadım değil mi;) Aslında zamansız sökülmüşler. Köydekiler bilememişler, mis kokulu, güzel çiçeklerini görünce dayanamayıp soğanlarıyla söküp getirip dikmişler ama büyük ihtimal seneye açmayacaklar. Dilimin döndüğü kadar anlattım soğanlı bitki söküm işini; bunları da çok sevdiğimi bildikleri için bana hediye olarak dağdan söküp getirmişler, ben de sevinçle kabul ettim.

Bazıları tohuma durdular, yeni saksılarına aldıktan sonra ben de kaderime razı ama büyük umut besleyerek tutacağım seneye kadar. Allah ömür verirse çiçek açıp açmayacaklarını daha da önemlisi yaşayıp yaşamadıklarını hep beraber göreceğiz. Buraya notumuzu düşmüş olalım.

Sûz-i Dilârâ
25-05-2015, 17:38
Leğene ve saksıya diktiğim soğanlardan topladığım yapraklar
555055

çocuklar için otlu kurabiye yapımında kullanıldı;)
555056

Sûz-i Dilârâ
25-05-2015, 17:41
Yıldızım çiçeğini açmaya başladı. Kısa boylu ama oldukça güçlü ve kalın bir gövde yaptı:o XXL yazısını görünce herhalde çiçeği gibi kendi de kocaman olur diye düşünmüştüm.
555057

Gövde kalınlığı ve boyu:o
555058 555059

Laleci_03
25-05-2015, 19:14
Leğene ve saksıya diktiğim soğanlardan topladığım yapraklar
555055

çocuklar için otlu kurabiye yapımında kullanıldı;)
555056

Vaay! Çok güzel görünüyorlar Sûz-i Dilârâ ablacım ellerine sağlık, şimdi Oğuz Kağan ile Ece'nin yerinde olmak vardı :p :D

Sûz-i Dilârâ
27-05-2015, 06:16
Yakınlarda olsan da sana da ikram etsem:D

Laleci_03
27-05-2015, 18:19
Teşekkür ederim Sûz-i Dilârâ ablam, yemiş kadar oldum sağ ol :D

Resulgur
28-05-2015, 20:57
Teşekkür ederim sayın Resulgur, biz Van'da yedi sene yaşadık. Kendine has güzellikleri olan oldukça zengin bir coğrafyamız Doğu Türkiyemiz. ;) Van'da doğmuş, büyümüş olsaydım ömrümün sonuna kadar orada yaşıyor olmayı isterdim ancak insanın memleketinin çekim gücü oldukça fazla isterse dünyanın en kıraç yerinde doğun, bülbülün "vatanım da vatanım" hikâyesi. Biz de Akdeniz insanıyız ve dönüp dolaşıp geleceğimiz yer burası. Her karışına aşığım Akdeniz'in. Tarsus'a taşındığımız günden beri huzuru yudum yudum içiyorum diyebilirim. ;) Bütün sevdiğim bitkilerim de balkonumda, yolda, bayırda, kıyıda, kenarda;)

Siz de inşallah en kısa zamanda istediğiniz yere yerleşir, huzurlu bir hayat yaşarsınız. ;)
Inşallah bizde şu anda gün sayıyoruz Muş ta aslen tarsusluyum bende ailem Adana da yaşıyor .. O taraflara gelmeyi iple çekiyorum hakkımızda hayırlısı olsun inşallah ..

Sevgi Durul
29-05-2015, 12:44
Leğene ve saksıya diktiğim soğanlardan topladığım yapraklar çocuklar için otlu kurabiye yapımında kullanıldı;)

Sûz-i Dilârâ'cım, ellerine sağlık, güzel ve besleyici olmuş.:)

Çocuklar, Portakallı Kurabiye (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/18867.htm)yi de çok severler. Bir dene istersen, memnun kalacaksın. Aynı şekilde keki de portakallı yapıyorum. Benim küçük kız, çok seviyor. Aklına geldikçe fortakallı kek istiyor.:) Yanlış yazmadım, portakal değil de fortakal diyor.:)

Hoya çeliklerim tutmuş;)

Hoya pubicalyx gps 282 de tutmuş, işte buna çok sevindim.:) Sevgiler...

Sûz-i Dilârâ
29-05-2015, 15:38
:D:D Fortakallı kek:D Çok güldüm, bizimkilerin su'ya fu dedikleri gibi. Çocukların en sevdiğim dönemlerinden biri bu yarım yamalak konuştukları dönem. Çok komik, sevimli ve tatlı oluyorlar, onlar öyle konuştukça mıncıklaya mıncıklaya sevesim geliyor.;)

Yarın bizim süt günümüz, yoğurt mayalayacağım, taze taze denemek isterim tarifini, büyüdükçe iştahları açılıyor ve beni çeşitleri çoğaltmaya zorluyorlar:D

Bu arada evde tereyağı ve ayran yapabileyim diye yayık makinesi aldım:dilli: Bu gidişle gidip bir köye yerleşeceğim, her şeyi evde yapıp yedirmek öyle güzel ki;)

Sûz-i Dilârâ
10-06-2015, 10:20
Her zamanki gibi önce balkonumdaki vahşi doğadan:D

Gözünün etrafına çekili siyah şeritin içinden kara kara bana bakıyor, suratıma atlarsa diye biraz korktuğumdan net çekmek için uğraşamadım. İçeride pencere kenarındaydı, pencereyi açıp dışarıya çıkmasını sağladıktan sonra balkonumda orada burada görmeye başladım, sonraları bir ağ örüp ortasında oturmaya başladı, şimdilerdeyse görünmüyor, inşallah içeri gelmez tekrar:o
558293

Ters dönmüştü , çevirip elime aldım, parmağıma sıkı sıkı tutunduğunu hissettim;) Başının yanlarındaki gözleriyle sanki uzaylı gibi:D

558294

Laleci_03
10-06-2015, 11:00
Sûz-i Dilârâ ablam, nasıl dokunabiliyorsun şu mahlukatlara ya :eek:
Ben çok huylanırım :D Görünce bile bir tuhaf oldum :D

Sûz-i Dilârâ
10-06-2015, 18:52
Biraz sardunyalardan...

558384
558385558386
558387
558388

Sûz-i Dilârâ
10-06-2015, 18:56
Sabahtan öğleye kadar yoğun güneş alan balkonda bir ara çiçeklerini döktüler ve dinlenmeye çekilecek gibi oldular. Daha az güneş ve daha çok serin olan kuzey cepheye taşıyınca çiçekler de geri gelmeye başladı;)
Tekrar gibi olsa da sayfama biraz renk gelsin istedim;)

Sûz-i Dilârâ
10-06-2015, 19:01
Sayın telato'dan gelen glayörüm, parlak kırmızı güzel bir renk açtı. ;)

558400
558401
558402

Ağaç minem çiçek açtı;)
558404

Sûz-i Dilârâ
10-06-2015, 19:07
Yıldızım da bütün tomurcuklarını açma çabasında, bu dönemde su ihtiyacı çok oldu, balkon da güneşli olunca her gün su veriyorum.
558405

Gloksinyalarımdan üçü, yumru olarak almıştım beş tane. Bir tanesinin filizi kuruyunca yumrusunu çıkarıp bakmıştım kökler vardı, bir türlü filiz vermeyince geçenlerde toprağını boşaltıp havalandırdım, yumruyu da yıkayıp gölgede kuruttum yeniden diktim. Bakalım ne olacak:confused: Bunlar da balkonda üzerlerine güneş gelmeyecek şekilde yoğun ışıklı, parlak, ama korunaklı bir kısımdalar. Her gün azar azar suluyorum ve yapraklarına su değdirmiyorum.
558406
558407
558408

Sûz-i Dilârâ
10-06-2015, 19:31
Sûz-i Dilârâ ablam, nasıl dokunabiliyorsun şu mahlukatlara ya :eek:
Ben çok huylanırım :D Görünce bile bir tuhaf oldum :D

Laleci kardeşim sana bu meseleyi şöyle izah edeyim, aslında yaram derindir deşmeden yüzeyden anlatayım.

Van'da yaşadığım yedi yıl boyunca sokak hayvanlarıyla çok haşır neşir oldum. Yaralı olanlar, annesi, kardeşleri ölüp öksüz kalanlar, aç olanlar, susuz olanlar, kediler, köpekler, kuşlar velhasılı yardıma muhtaç olup da elimin erdiği, gözümün gördüğüne gücümün yettiği kadar yardım etmeye çalıştım.

Kedi taifesini evime aldım bazen evimde iki üç tane aynı anda kedi oldu, misafir kabul edemediğimiz oldu, yaşam alanımız evde oldukça sınırlandı ama şikâyet etmedik.
Dışardakilere kış geceleri saat on ikilere kadar yemek taşıdım, ciddi olarak bütçem sarsıldı, kendi ihtiyaçlarımdan vazgeçtim. Yaralı hayvanları şehir dışındaki veterinerlik fakültesine taşıyana kadar arabanın içine ihtiyaç gideren hayvanlar, kusanlar oldu, arabanın kokusu çıksın diye çamaşır sularıyla petrole çekip de yıkadığım günleri unutamam.;) Hamileyken karnım burnumda evden çıkmam tehlikeliyken kampüsteki yavru köpeğe yemek, aşı ve damla takviyeleri için günlük yüz km. yol yaptığım da oldu, bayırdan aşağı yanıma gelmeye çekinen Dilsizime yemek götürdüğüm de. ;)

Bu süreçte bana yardımcı olan insanlar oldu, bakış açısı değişenler, etrafındaki hayvancıklara karşı daha merhametli ve dikkat kesilir oldular
-Allah o insanları iki cihanda mesut etsin- bazıları engel olmaya çalıştı evimi bastı, tehdit etti - onların da ruhlarının hamlığına veriyorum, Allah ıslah etsin-.

Bu süreçte açılan kalp gözümle gördüm ki asıl korkulması, huylanılması, dikkat edilmesi gereken canlı hayvan değil insandır. Hayvana verdiğiniz sevgi asla karşılıksız kalmaz;) ve o size asla sadakatsizlik etmez. O hayvandır, mazlumdur, masumdur. Yardıma ve korunmaya -hiç değilse kötülük yapılmamasına- muhtaçtır. Allah'ın sessiz ailesidirler. Allah'ın bize emanetleridir. İnanç kısmı kişinin aklına ve vicdanına kalsa da işin insanî olma, ahlâklı ve merhametli olma boyutu tamamen evrenseldir ve biz insanların başlıca sorumluluğudur.

Böyle düşününce değil huylanmak bazen o minik böcekleri öpesim geliyor:D çünkü çok çok güzeller, her biri birer minik mucize.

Düşüncelerimi dağınık ifade etmiş olabilirim, uzun zamandır doğru dürüst bir şeyler okuyacak, okusam da anlayacak zihinsel duruluğa sahip olamayacak kadar yorgun oluşuma verirsen sevinirim. Çocuklarım kendi ihtiyaçlarını kendileri giderecek yaşa gelinceye kadar da bu böyle gidecek sanırım.

hasan_26
10-06-2015, 20:07
çok güzel

Sevgi Durul
10-06-2015, 21:24
Sevgili Sûz-i Dilârâ, sardunyaların cıvıl cıvıl, baharı yazı çağrıştırıyor, bizim buralar hâlâ soğuk ve yağışlı olsa da.:)

Kenarları pembe ortası beyaz olanı ilk kez görüyorum, çok güzelmiş.

Sümbülteberlerimin uç verdiğini dün gördüm ve çok sevindim. Zira ümidimi kesmiştim. Buranın havasını anla, sardunyalar da tek tük açıyor.

Güzelliklerin tadını, huzurla, sağlıkla çıkarman dileğiyle. Sevgiler...

Tilki Mete
10-06-2015, 23:09
Laleci kardeşim sana bu meseleyi şöyle izah edeyim, aslında yaram derindir deşmeden yüzeyden anlatayım.

Van'da yaşadığım yedi yıl boyunca sokak hayvanlarıyla çok haşır neşir oldum. Yaralı olanlar, annesi, kardeşleri ölüp öksüz kalanlar, aç olanlar, susuz olanlar, kediler, köpekler, kuşlar velhasılı yardıma muhtaç olup da elimin erdiği, gözümün gördüğüne gücümün yettiği kadar yardım etmeye çalıştım.

Kedi taifesini evime aldım bazen evimde iki üç tane aynı anda kedi oldu, misafir kabul edemediğimiz oldu, yaşam alanımız evde oldukça sınırlandı ama şikâyet etmedik.
Dışardakilere kış geceleri saat on ikilere kadar yemek taşıdım, ciddi olarak bütçem sarsıldı, kendi ihtiyaçlarımdan vazgeçtim. Yaralı hayvanları şehir dışındaki veterinerlik fakültesine taşıyana kadar arabanın içine ihtiyaç gideren hayvanlar, kusanlar oldu, arabanın kokusu çıksın diye çamaşır sularıyla petrole çekip de yıkadığım günleri unutamam.;) Hamileyken karnım burnumda evden çıkmam tehlikeliyken kampüsteki yavru köpeğe yemek, aşı ve damla takviyeleri için günlük yüz km. yol yaptığım da oldu, bayırdan aşağı yanıma gelmeye çekinen Dilsizime yemek götürdüğüm de. ;)

Bu süreçte bana yardımcı olan insanlar oldu, bakış açısı değişenler, etrafındaki hayvancıklara karşı daha merhametli ve dikkat kesilir oldular
-Allah o insanları iki cihanda mesut etsin- bazıları engel olmaya çalıştı evimi bastı, tehdit etti - onların da ruhlarının hamlığına veriyorum, Allah ıslah etsin-.

Bu süreçte açılan kalp gözümle gördüm ki asıl korkulması, huylanılması, dikkat edilmesi gereken canlı hayvan değil insandır. Hayvana verdiğiniz sevgi asla karşılıksız kalmaz;) ve o size asla sadakatsizlik etmez. O hayvandır, mazlumdur. Yardıma ve korunmaya -hiç değilse kötülük yapılmamasına- muhtaçtır. Allah'ın sessiz ailesidirler. Allah'ın bize emanetleridir. İnanç kısmı kişinin aklına ve vicdanına kalsa da işin insanî olma, ahlâklı ve merhametli olma boyutu tamamen evrenseldir ve biz insanların başlıca sorumluluğudur.

Böyle düşününce değil huylanmak bazen o minik böcekleri öpesim geliyor:D çünkü çok çok güzeller, her biri birer minik mucize.

Düşüncelerimi dağınık ifade etmiş olabilirim, uzun zamandır doğru dürüst bir şeyler okuyacak, okusam da anlayacak zihinsel duruluğa sahip olamayacak kadar yorgun oluşuma verirsen sevinirim. Çocuklarım kendi ihtiyaçlarını kendileri giderecek yaşa gelinceye kadar da bu böyle gidecek sanırım.

Diyilecek söz bırakmamışsın ben erkek olarak istanbulda hala elime alamıyorum büyük çesaret ne diyeyim ...

Her ne kadar kedilere dokunamasanda bende onları beslemeyi çok severim hatta bir kaç kedi mahallenin başından eve gelene kadar koruması altına alır beni ( bu çok mutlu eden bişi değil mi ?) ama biri bu gün feci halle can vermiş çok üzüldüm biz istanbuldakilerin en çok gördüğü olay anlatmaya midem yetmiyor ,

Allah mutlaka yaptıklarınızın karşılığını vericektir ,siz onları görmezden gelmiyorsunuz ya yeter görmezden gelmemeniz gerekenleri o size karşı gelenler
Anlayamıyorum Allah onları da yarattı insana akıl irade verdi ama hayvana vermedi bazı insanlar o akıl verildiği halde kullanmadıkları için hayvandan daha .... (kelime bulamadım):D neden bu hayvanlara böyle bakıyorlar garip gelçekten !?.

Emineyyüp
10-06-2015, 23:17
Yıldızım çiçeğini açmaya başladı. Kısa boylu ama oldukça güçlü ve kalın bir gövde yaptı:o XXL yazısını görünce herhalde çiçeği gibi kendi de kocaman olur diye düşünmüştüm.
555057

Gövde kalınlığı ve boyu:o
555058 555059
Yıldız çiçeğimin saksısını değiştirirken bir kaç dalı koptu.Ben de onları şimdilik suya koydum köklenir mi ki acaba ne yapmalıyım onları kaybetmek istemiyorum

Emineyyüp
10-06-2015, 23:19
Her zamanki gibi önce balkonumdaki vahşi doğadan:D

Gözünün etrafına çekili siyah şeritin içinden kara kara bana bakıyor, suratıma atlarsa diye biraz korktuğumdan net çekmek için uğraşamadım. İçeride pencere kenarındaydı, pencereyi açıp dışarıya çıkmasını sağladıktan sonra balkonumda orada burada görmeye başladım, sonraları bir ağ örüp ortasında oturmaya başladı, şimdilerdeyse görünmüyor, inşallah içeri gelmez tekrar:o
558293

Ters dönmüştü , çevirip elime aldım, parmağıma sıkı sıkı tutunduğunu hissettim;) Başının yanlarındaki gözleriyle sanki uzaylı gibi:D

558294
ııııı bu böcek kötü kokar

Emineyyüp
10-06-2015, 23:25

Bu süreçte açılan kalp gözümle gördüm ki asıl korkulması, huylanılması, dikkat edilmesi gereken canlı hayvan değil insandır. Hayvana verdiğiniz sevgi asla karşılıksız kalmaz;) ve o size asla sadakatsizlik etmez. O hayvandır, mazlumdur. Yardıma ve korunmaya -hiç değilse kötülük yapılmamasına- muhtaçtır. Allah'ın sessiz ailesidirler. Allah'ın bize emanetleridir. İnanç kısmı kişinin aklına ve vicdanına kalsa da işin insanî olma, ahlâklı ve merhametli olma boyutu tamamen evrenseldir ve biz insanların başlıca sorumluluğudur.

Düşüncelerimi dağınık ifade etmiş olabilirim, uzun zamandır doğru dürüst bir şeyler okuyacak, okusam da anlayacak zihinsel duruluğa sahip olamayacak kadar yorgun oluşuma verirsen sevinirim. Çocuklarım kendi ihtiyaçlarını kendileri giderecek yaşa gelinceye kadar da bu böyle gidecek sanırım.Çok doğru ve çok güzel ifade etmişsiniz keşke herkes böyle düşünebilse Vanın zor şartlarını ben de çok iyi bilirim ünv orda okudum zorlu 4 yıl geçti depremi atlatık derken buralara kadar getirdi rabbim bizi çok şükür.

Laleci_03
10-06-2015, 23:49

Söyleyecek kelam bırakmadın Sûz-i Dilârâ ablam, ne gönlü güzel bir insanmışsın sen, Allah senden razı olsun. Ellerine, emeklerine, gönlüne sağlık... :rolleyes:

Bir hadis-i şerifte "Yeryüzündekilere merhamet edin ki, göktekiler de size merhamet etsin." denilmektedir. Bu iyiliklerin karşılıksız kalmayacak elbet, emeklerinin karşılığını kat kat alacaksın... :rolleyes:

Sûz-i Dilârâ
11-06-2015, 12:46
Tenekelerdeki sebzelerim

uyap
11-06-2015, 13:00
Sardunyalarımız kardeş sanırım ;). 3 çeşit almıştım daha çok almadığıma pişman oldum. Seneye özellikle melvanın her rengini almak istiyorum.

Sûz-i Dilârâ
11-06-2015, 17:28
Sevgili Sûz-i Dilârâ, sardunyaların cıvıl cıvıl, baharı yazı çağrıştırıyor, bizim buralar hâlâ soğuk ve yağışlı olsa da.

Kenarları pembe ortası beyaz olanı ilk kez görüyorum, çok güzelmiş.

Sümbülteberlerimin uç verdiğini dün gördüm ve çok sevindim. Zira ümidimi kesmiştim. Buranın havasını anla, sardunyalar da tek tük açıyor.

Güzelliklerin tadını, huzurla, sağlıkla çıkarman dileğiyle. Sevgiler...

Teşekkür ederim ablacım, Akdeniz beni o kadar sardı ki sanki bütün Türkiye sıcakmış gibi geliyor, diğer yerlerin soğuk olduğuna inanasım gelmiyor, burada ağaçlarda kayısılar turuncu turuncu oldu, üzümler asmalarda kocaman. Biz baharı geçirdik yaza geçtik acık acık:D

Pembe-beyaz sardunyaların satış sayfasında açık pembe, ayrı koyu pembe ayrı başlıktaydı ama ilginçtir aynı fidede hem açık pembe hem de koyu pembe çiçekler açıyor. ;) İlk önce açık pembe renkler açınca aynı fideden iki tane gelmiş diye üzülmüştüm ama sonra bir baktım koyu pembe çiçekler de açmaya başladı. ;)
Madem ilk defa görüyorsun ve beğendin senin için bir fide ekilecek hemen bir saksıya ;)

Sümbülteberler için "acele etme, sıcakları bekliyordur onlar" demiştim niye hemen ümidi kestin:D coşacak onlar daha, o mis gibi çiçeklerini kokladığında beklediğine değdiğini göreceksin. ;)

Sûz-i Dilârâ
11-06-2015, 17:30
Yıldız çiçeğimin saksısını değiştirirken bir kaç dalı koptu.Ben de onları şimdilik suya koydum köklenir mi ki acaba ne yapmalıyım onları kaybetmek istemiyorum

Emine hanım, yıldızın daldan köklendiğini duymadım hiç, ya tohum ya da patatesten oluyor diye biliyorum. :(

Sûz-i Dilârâ
11-06-2015, 17:35
Diyilecek söz bırakmamışsın ben erkek olarak istanbulda hala elime alamıyorum büyük çesaret ne diyeyim ...

Her ne kadar kedilere dokunamasanda bende onları beslemeyi çok severim hatta bir kaç kedi mahallenin başından eve gelene kadar koruması altına alır beni ( bu çok mutlu eden bişi değil mi ?) ama biri bu gün feci halle can vermiş çok üzüldüm biz istanbuldakilerin en çok gördüğü olay anlatmaya midem yetmiyor ,

Allah mutlaka yaptıklarınızın karşılığını vericektir ,siz onları görmezden gelmiyorsunuz ya yeter görmezden gelmemeniz gerekenleri o size karşı gelenler
Anlayamıyorum Allah onları da yarattı insana akıl irade verdi ama hayvana vermedi bazı insanlar o akıl verildiği halde kullanmadıkları için hayvandan daha .... (kelime bulamadım):D neden bu hayvanlara böyle bakıyorlar garip gelçekten !?.

Tilki Mete, şu avatarındaki tilkiye de bayıldım.;) Bu tilkiyi sana dışarıda da söylüyorlar mı yoksa siteye üye olurken aldığın bir isim mi:confused:

Bu arada güzel sözlerin için teşekkür ederim.

Trafikte can veren zavallıcıklar benim de yaralarımdan biridir. Duyarlı bir insan oradan geçecek de o zavallıları alıp bir veterinere götürecek, yoksa herkesin gözü önünde acı çeke çeke ölüyorlar:(

Bir hesap günü varsa eğer çok çetin geçeceği kesin biz insanlar için.

Sûz-i Dilârâ
11-06-2015, 17:39
Sardunyalarımız kardeş sanırım ;). 3 çeşit almıştım daha çok almadığıma pişman oldum. Seneye özellikle melvanın her rengini almak istiyorum.

Kardeşlerimize bakmak için bakındım ama göremedim;) belki daha önce görmüş ama unutmuş da olabilirim, mâlum sayfalar, çiçekler o kadar çok ki hatırda kalmıyor çoğu:o

Tilki Mete
11-06-2015, 17:41
Tilki Mete, şu avatarındaki tilkiye de bayıldım.;) Bu tilkiyi sana dışarıda da söylüyorlar mı yoksa siteye üye olurken aldığın bir isim mi:confused:

Bu arada güzel sözlerin için teşekkür ederim.

Trafikte can veren zavallıcıklar benim de yaralarımdan biridir. Duyarlı bir insan oradan geçecek de o zavallıları alıp bir veterinere götürecek, yoksa herkesin gözü önünde acı çeke çeke ölüyorlar:(

Bir hesap günü varsa eğer çok çetin geçeceği kesin biz insanlar için.
Eski çevremde diyenler vardı , ordan aklıma geldide yazdım. Ortaokuldan mezun olduktan sonra bir türlü insanlara ısınamadım , bir sürü insandan dost olmuycağını anladım. Ve çevremi değiştirmeye karar verdim . şimdi bir dünya arkadaşım sayıyla saymak bile sıkacak kadar çok ,
ama dost dediğim insanlardan daha duymadım aman duymayayımda sıkılmıştım zaten :D

Eyüp belediyesinin hayvan ambulansı bile var ama kemer tarafında çalışıyor daha buralara geldiğini görmedim. :)

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Sûz-i Dilârâ
11-06-2015, 17:42
Söyleyecek kelam bırakmadın Sûz-i Dilârâ ablam, ne gönlü güzel bir insanmışsın sen, Allah senden razı olsun. Ellerine, emeklerine, gönlüne sağlık... :rolleyes:

Bir hadis-i şerifte "Yeryüzündekilere merhamet edin ki, göktekiler de size merhamet etsin." denilmektedir. Bu iyiliklerin karşılıksız kalmayacak elbet, emeklerinin karşılığını kat kat alacaksın... :rolleyes:

Laleci, inan gönül güzelliğiyle bir ilgisi yok, keşke gerçekten gönlü güzel bir insan olsam, olması, yapılması gereken bir şeyin yapılması insanı özel, güzel yapmıyor:( Yine de güzel sözlerin, desteğin için çok teşekkürler kardeşim. ;)

Sûz-i Dilârâ
11-06-2015, 17:45
Eski çevremde diyenler vardı ordan aklıma geldide yazdım ama ortaokuldan mezun olduktan sonra bir türlü insanlara ısınamadım bir sürü insanla olmuyacağını anladım çevremi değiştirmeye çalıştım şimdi bir dünya arkadaşım sayıyla saymak bile sıkacak kadar çok ama dost dediğim insanlardan daha duymadım aman duymayayımda sıkılmıştım zaten :D eyüp belediyesinin hayvan ambulansı bile var ama kemer tarafında çalışıyor daha buralara geldiğini görmedim. :)

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Mete senden bir ablan olarak bir şey rica edebilir miyim:confused:

Yazılarında biraz noktalama işareti kullansan olur mu:D hangi kelime hangi cümleye bağlanıyor çözmek zor oluyor da:D

Tilki Mete
11-06-2015, 17:48
Mete senden bir ablan olarak bir şey rica edebilir miyim:confused:

Yazılarında biraz noktalama işareti kullansan olur mu:D hangi kelime hangi cümleye bağlanıyor çözmek zor oluyor da:D
Fufu nefret ederim en iyisi yazmamak :D çidden yazarken dikkat etmiyorum sonra okuyunca devrik çümleler bozuk yazılar ama napiyim ya :/

Olmuşmu birdaha bakın :D !!

Sûz-i Dilârâ
11-06-2015, 17:54
Fırsat varken biraz fotoğraf da yükleyelim;)

Frezya tohumları alındı, soğanları söküldü, yıkandı, gölgede kurutuldu, kese kâğıdına kondu ve kaldırıldı;) Tohumlar gölgede kurumaya devam ediyor;)
558615
558616

Beş adet su yasemini tohumlarının tamamı çimlendi;)

558617

Papatya ve akşam güneşinin hüzünlü ışığı birleşince...
558618

Yabanî sümbül tohumları;)

558619

Sûz-i Dilârâ
11-06-2015, 17:56
Fufu nefret ederim en iyisi yazmamak :D çidden yazarken dikkat etmiyorum sonra okuyunca devrik çümleler bozuk yazılar ama napiyim ya :/

Olmuşmu birdaha bakın :D !!

Oluyor daha da güzel olacak;) Sakın yazmamazlık edeyim deme:mad: :dilli:

Sûz-i Dilârâ
11-06-2015, 18:09
Bodrum papatyaları sıcaklardan çiçeklerini küçültse de açmaya devam ediyor.
558620

Tohumdan yetişen akşam sefaları, beş tane aynı saksıda:( inşallah dar gelmez:o
558621

Nanem, salatalarımı nanesiz bırakmıyor sağolsun:p
558622

Telgraf çiçeğim saksısını değiştirince coştu.;)
558623

En güzel haberi en sona bıraktım ama farkında olmadan:D SELLUKAM ÇİÇEKLENİYOOOOOOOOOORRR:D:D
558624

Tilki Mete
11-06-2015, 20:21
Bodrum papatyaları sıcaklardan çiçeklerini küçültse de açmaya devam ediyor

En güzel haberi en sona bıraktım ama farkında olmadan:D SELLUKAM ÇİÇEKLENİYOOOOOOOOOORRR:D
558624

Papatyalar benimde dikkatimi çekti , neden küçülüyorlar acaba ?
Selukanın başka fotoğrafını koymayı yasaklıyorum yasakladım o kadar !! Ne kadar uğraştım yinede yetiştiremedim elimde 1 adet tohum kaldı onuda saklamayı düşünüyorum bahcem olursa diye :D

Sûz-i Dilârâ
11-06-2015, 20:49
Papatyalar benimde dikkatimi çekti , neden küçülüyorlar acaba ?
Selukanın başka fotoğrafını koymayı yasaklıyorum yasakladım o kadar !! Ne kadar uğraştım yinede yetiştiremedim elimde 1 adet tohum kaldı onuda saklamayı düşünüyorum bahcem olursa diye :D

Bana göre bir tür savunma mekanizması, daha küçük çiçek daha az güç harcamak demek, bu da daha uzun süre yaşamak ve daha çok tohum verebilmek için gereken enerjinin doğru yerde kullanılması vs. vs. Bir varsayım bu. Doğrusunu bilen varsa ve yazarsa hep beraber öğreniriz.

Bu sayfaya takılırsan sellukanın daha çook fotosunu göreceksin :dilli: Kaç yıldır selluka peşinde koşuyorum sen biliyor musun? Van'da tohumdan çimlendirdim, çiçek bile açtırdım, kokusuz çıktı, perişan oldum:( Şimdi elime selluka geçmiş, hem tam onun ikliminde ... Hele bir çiçek açsın bak sen:p

Selluka için ne kadar çok karınca o kadar çok çiçek deniyor, çiçek de tohum demek bir yerde. Seni de görürüm Mete, çok tohum olursa :) Ancak karınca demek aynı zamanda yaprak biti de demek. Balkonum çok müsait yaprak bitine, kararsız kaldım, sellukalara karınca getirsem mi getirmesem mi:confused:

Dün baktım bazı yaprakların arkasında yine tozlu ağ görüntüleri var, muhtemelen kırmızı örümcektir ve yine karıncalara muhtaç olacağım gibi geliyor.

sakdag
11-06-2015, 21:06
Tam fasulyenizin yapraklarının altında kırmızı örümcek başlamış, sellukaya dikkat edin yazacaktım ki; zaten onda da gördüğünüzü yazmışsınız. Sıcak iklimlerin baş belasıdır kırmızı örümcek.

Ben de tam bu yüzden sellukadan vazgeçtim, çiçeğini çok merak etmeme rağmen. Bir anda tüm balkondaki sarabiliyor. Ve hiçbir ev yapımı ilaç fayda etmiyor. Mecburen kimyasal ilaç kullanılıyor.

Tilki Mete
11-06-2015, 21:11
Bana göre bir tür savunma mekanizması, daha küçük çiçek daha az güç harcamak demek, bu da daha uzun süre yaşamak ve daha çok tohum verebilmek için gereken enerjinin doğru yerde kullanılması vs. vs. Bir varsayım bu. Doğrusunu bilen varsa ve yazarsa hep beraber öğreniriz.

Bu sayfaya takılırsan sellukanın daha çook fotosunu göreceksin :dilli: Kaç yıldır selluka peşinde koşuyorum sen biliyor musun? Van'da tohumdan çimlendirdim, çiçek bile açtırdım, kokusuz çıktı, perişan oldum:( Şimdi elime selluka geçmiş, hem tam onun ikliminde ... Hele bir çiçek açsın bak sen[emoji14]

Selluka için ne kadar çok karınca o kadar çok çiçek deniyor, çiçek de tohum demek bir yerde. Seni de görürüm Mete, çok tohum olursa :) Ancak karınca demek aynı zamanda yaprak biti de demek. Balkonum çok müsait yaprak bitine, kararsız kaldım, sellukalara karınca getirsem mi getirmesem mi:confused:

Dün baktım bazı yaprakların arkasında yine tozlu ağ görüntüleri var, muhtemelen kırmızı örümcektir ve yine karıncalara muhtaç olacağım gibi geliyor.
Karıncaya bulaşma ya eve girer sararlar sonra etrafı , minigimizi ısırırlar falan ..
Bitlere gelince önlemini al sonrasını Allaha bırak yani benim vahşi yöntemi deneye bilirsin al eline çakmağı tabi vicdan meselesi :D : D

Şimdi düşündümde daha çok tohum ise karınca ile doldur ama akşamdan etrafa ekmek kırıntısı falan doldurda dağılmasınlar :D :illi: daha fazla fotoğraf görürsem moralim bozulur :( ama bende bakmadam geçerim ona gör !

Laleci_03
11-06-2015, 21:24
Ne kadar uğraştım yinede yetiştiremedim elimde 1 adet tohum kaldı onuda saklamayı düşünüyorum bahcem olursa diye :D

Ben de 5 adet tohum var şuan ;)Tipini, şeklini özellikle kokusunu çok merak etmeme rağmen çimlendirmeye çekinmiştim, çok hızlı büyür de balkonu sarar diye... :rolleyes: Şimdi denesem geç kaldım değil mi?:confused:

loveforlife
11-06-2015, 22:06
Sevgili Sûz-i Dilârâ,

Çiçeklerinin güzelliği bir yana, senin o güzel yüreğini çok sevdiğimi söylemek istiyorum canım arkadaşım... Senin gibi güzel insanlar olmasa, ne olurdu bu dünyanın hali? Her şey gönlünce olsun!

Sûz-i Dilârâ
12-06-2015, 19:56
Tam fasulyenizin yapraklarının altında kırmızı örümcek başlamış, sellukaya dikkat edin yazacaktım ki; zaten onda da gördüğünüzü yazmışsınız. Sıcak iklimlerin baş belasıdır kırmızı örümcek.

Ben de tam bu yüzden sellukadan vazgeçtim, çiçeğini çok merak etmeme rağmen. Bir anda tüm balkondaki sarabiliyor. Ve hiçbir ev yapımı ilaç fayda etmiyor. Mecburen kimyasal ilaç kullanılıyor.

Sevgili sakdağ, seni buraya yazıyorum:D sellukayı ben de çok merak ediyorum, çiçeğini gördüm geriye kokusu kaldı. Bir açsın bakalım değip değmediğini buraya yazacağım ve seni selluka konusunda teşvik edip etmeyeceğime karar vereceğim:D:cool::rolleyes:

Sûz-i Dilârâ
12-06-2015, 20:00
Ben de 5 adet tohum var şuan ;)Tipini, şeklini özellikle kokusunu çok merak etmeme rağmen çimlendirmeye çekinmiştim, çok hızlı büyür de balkonu sarar diye... :rolleyes: Şimdi denesem geç kaldım değil mi?:confused:

Cık cık, niye ekmezsin elinde tohum var;) İç mekânda yıl boyu ekim yapabilirsin. Dışarıda çimlendireceğim dersen mart ortası ekersin, sıcaklar başlayınca çimlenir, hazirana kadar pek ilerleme kaydedilmez, hazirandan sonra coşar, güneş sever, sıcak sever;) Kışın kesinlikle dona karşı korunmalı.
Balkonunu da sarsın çiçekler de açsın, parfümlü parfümlü koklarsın, ruhlara şifadır güzel koku;)

Not: Sellukadan bahsediyoruz:)

Sûz-i Dilârâ
12-06-2015, 20:08
Sevgili Sûz-i Dilârâ,

Çiçeklerinin güzelliği bir yana, senin o güzel yüreğini çok sevdiğimi söylemek istiyorum canım arkadaşım... Senin gibi güzel insanlar olmasa, ne olurdu bu dünyanın hali? Her şey gönlünce olsun!

O senin yüreğinin güzelliği kendi güzel gönlü güzel arkadaşım, ben de seni çok seviyorum;)

Bizler dünyanın sonuna kadar azınlıkta kalmaya mâhkumuz, bu sonuca vardım artık. İnsanoğlu rahatına bu kadar düşkünken, bu kadar hırs ve açgözlülük sahibiyken, sabırsız, öfkeli ve umursamazken dünya da böyle olmaya devam edecek. Her canlı türünden masumlar ezilecek, yok edilecek bir avuç insan buna karşı koymaya çalışacak, güçsüzlüklerine, acizliklerine rağmen pes etmeyip küçük de olsa iyi bir şeyler yapmaya çalışacak. Dünya yaşanası bir yer değil ancak bir masuma yapılan minicik bir iyilik belki onun hayatını değiştirecek işte tam da buradan sonra yaşanmaz olan dünya yaşamaya değer bir yer olacak;) Bizleri hayata bağlayan da işte budur.

Tilki Mete
12-06-2015, 20:30
Cık cık, niye ekmezsin elinde tohum var;) İç mekânda yıl boyu ekim yapabilirsin. Dışarıda çimlendireceğim dersen mart ortası ekersin, sıcaklar başlayınca çimlenir, hazirana kadar pek ilerleme kaydedilmez, hazirandan sonra coşar, güneş sever, sıcak sever;) Kışın kesinlikle dona karşı korunmalı.
Balkonunu da sarsın çiçekler de açsın, parfümlü parfümlü koklarsın, ruhlara şifadır güzel koku;)

:mad::(:mad::mad: sayfayı takibi terk ediyorum ... ama ayıp yaa : (

uyap
12-06-2015, 21:29
Benim sarduşlarım sadecece kahvenin sayfalarını renklendiriyor ;). Çeşitlere bakarak sizin de zengardenden aldığınızı tahmin ederek yazdım kardeş galiba diye ama acele ve baş ağrısıyla yazınca eksik bir anlatım olmuş. Ayrıca siz tilkiye bakmayın selluka fotoğraflarınızı ben de dört gözle bekliyorum. Bu yıl pandora yasemini almıştım onu biraz büyüteyim seneye selluka mutlaka balkonumda yerini alacak.

Sûz-i Dilârâ
15-06-2015, 01:25
:mad::(:mad::mad: sayfayı takibi terk ediyorum ... ama ayıp yaa : (

Küserim bak sonra:dilli: Sayfayı takip etmezsen selluka tohumlarından nasıl haber alacaksın, ağlamayana mama yok bilirsin bu işleri:D

Sûz-i Dilârâ
19-06-2015, 08:44
3,5 sene önce tohumunu çimlendirmeyi başarmıştım, Van'da güç bela hayata tutunmuştu, ölmedi ama asla ilerleme kaydetmedi. Bİr süre sonra hep bir dalı kurudu, kuruyan dalın yerine minik ve daha cansız bir tane gelerek gerilemeye bile başladı.

Taşınırken arkadaşıma vermeye kıyamadım, arabada 13 saat boyunca kucağımda tutarak köye kadar geldik. Köyde 1 ay kuru havada, yarı gölgede resmen savaş verdi hayatta kalmak için:(

Tarsus'a geldikten bir ay sonra da tamamen kurudu. Kurudu nasıl olsa diye kökünü çıkarıp baktım, gitmiş köklerde can yok. Sonra atmaya kıyamadım tekrar saksısına gömdüm, kış sonu ölmüş bitkinin saksısını değiştirdim o kadar üzüldüm ki onun ölümüne, elim varıp atamadım bir türlü.
Bir süre de bu saksıda kaldı, sonra o saksıya sardunya dikmek için saksıdan çıkardım yine atamadım kuru çöpü selluka saksısının dibine gömdüm bu sefer de.

Geçenlerde sellukayı sularken gözlerime inanamadım, komşusu ölmüş bitkiden sürgün geliyor:D Sevinçten gözlerim yaşardı. Benim ölmüş quisgualisim sürgün vermiş, ölmemiş. Mucize gibi, 8 ay ölü kaldı:D sonra aniden hortladı mı, uyandı mı diyeyim ne diyeyim bilemedim:D

Tohumunu çok isteyerek merak ederek almıştım, öldüğünü düşününce yeni tohum arayışına çıktım ama Türkiye'de bulamadım, Çin'in alibaba.com sitesinden bir iki satıcıyla çevrimiçi görüştüm sipariş vermeye hazırlanırken bu mucize gerçekleşti ve ben tohum almaktan vazgeçtim. :D

İşte benim minik mucizem, inşallah beni bir daha böyle korkutmaz.
Kendisi kokulu, çok güzel çiçekler açıyor, şimdilik kokulu çiçeklerinden vazgeçtim yaşasın, büyüsün yeter.

Sûz-i Dilârâ
19-06-2015, 08:56
Fasulyelerimi görebiliyor musunuz:D 7-8 tane fasulye var şimdilik daha da geliyor:D Türlüye yetecek kadar fasulye verir mi acaba:D
560252

İki saksı mis kokulu ful arap yaseminim çiçekleniyor, bu sabah bir tanesi açmış misler gibi kokuyordu.
560254
560255

Bakanlara sürur veren sarı çiçekli güzellik :)
560256

Sakız sardunyalar bir aylık dinlenme döneminden sonra tekrar çiçeklenmeye başladı. Sakızlar böyleymiş yıl boyu dinlenip dinlenip tekrar çiçeklenirmiş. ;)
560257

Sûz-i Dilârâ
19-06-2015, 09:07
Kupkuru toprakta, gazel tutmuş yapraklarına rağmen açmış;) Görmesini bilene güzelliklerle dolu;)

560258

Ve sürgünden dönenler; kalanchoeler. Bitlerden ayıklandılar, karıncalar terketti onları. Aldım ve eski yerlerine arkadaşlarının yanına koydum.
560259

Nikotinler şaşırtıldıktan sonra bir buçuk haftada kendilerini toparladılar. Seyrek ekip şaşırtmamak gerek sonucuna vardım.
560260

Forumdan gelen bir sardunya çeşidi, ismini hatırlayamadım. Bende yaşamıyor, belki sende yaşar diye gönderdi hassas yürek. ;) Bende yaşayacak sanki yeni yapraklar veriyor.
560261

Melissa yeniden çiçeklenmeye hazırlanıyor:o geçen çiçekleri de tohum bağlamış:o
560262

Sûz-i Dilârâ
19-06-2015, 09:15
Bugün itibariyle açmaya başlamış zengardendan aldığım zambaklar.
560263

Kgursan zambakları da büyümekle meşgul.
560264

Sanıyordum ki hostalarım büyüyecekler, saksıyı dolduracaklar, ben de o yemyeşil, sarı çizgili yapraklarını seyredeceğim.:( Nerdeeeee öylece bekliyorlardı, bu haliyle çiçek açmaya karar vermiş. :(

560265

560266

Pembe çiçekli sümbülteberim, bu sene yavruydu, sanırım güçlendi ve yeni yavrular yapıyor şu anda. Yanlardan yavruların filizleri sürmüş.
560267

uyap
19-06-2015, 10:45
Mis gibi ful kokusu sarmış sayfanızı ;). Ben de oğlumun deney fasulyelerini atmaya kıyamayıp dikmiştim dökmeye başladılar. Hatta geçen yemek bile yaptım büyüyen bir tanesinden çok lezzetli oldu (pazardan alınan yarım kilo destekle tabi :D). 7-8 taneden ooo bir tencere yemek olur ;)

Sûz-i Dilârâ
19-06-2015, 11:51
Şimdiden güveç hayalleri kuruyorum bu fasulyelerle:D

Sürekli yemekten bahsediyorum bu aralar, farkedenler obur olduğumu sanabilirler ama gerçekten değilim:D Kendi pişirdiği yemeğin kokusundan doyanlardanım. :( Çocuklar olunca yemeklerle haşır neşir oluyor insan. :D Fikir neyse zikir de o oluyor haliyle. :o

samur
20-06-2015, 01:38
Fasulyelerimi görebiliyor musunuz:D 7-8 tane fasulye var şimdilik daha da geliyor:D Türlüye yetecek kadar fasulye verir mi acaba:D
560252

İki saksı mis kokulu ful arap yaseminim çiçekleniyor, bu sabah bir tanesi açmış misler gibi kokuyordu.
560254
560255

Bakanlara sürur veren sarı çiçekli güzellik :)
560256

Sakız sardunyalar bir aylık dinlenme döneminden sonra tekrar çiçeklenmeye başladı. Sakızlar böyleymiş yıl boyu dinlenip dinlenip tekrar çiçeklenirmiş. ;)
560257
Sevgili Suz-i Dilara cok guzel ciceklenmisler, benim de tohumdan yetistirdigim selluka henuz 1 karis, ataga gecemedi, bu arada arap ful bana da gecen ay geldi henuz tomurcuk yok yeni yapraklar cikartmakla nesgul ve yapraklari kotu kokuyor😒 insaallh cicekleri ni acar da misss kokularini duyariz.

Sûz-i Dilârâ
21-06-2015, 07:11
Ful arap yaseminin yapraklarının kötü koktuğunu ilk sizden duydum :) Hiç dikkat etmemiştim bir koklayayım.

Ful arap yaseminini koklarken hiç bir şekilde burun, yüz, göz, el değmemeli, hemen küsüp kararıyor. Ben unutup ilk çiçeği kararttım mesela :(

Sellukalar, sıcaklarla birlikte atağa geçiyor ve çok hızlı büyüyor. Benim sellukamı ahmeter abi kışın gönderdiğinde iki yaşında küçük bir bitkiydi. Artık burası ne kadar sıcaksa kış ortası filiz sürmeye başlamıştı. :) Şimdi pencere yetmiyor sarmaya duvar boyu ilerliyor. İnşallah siz de en kısa zamanda büyütür, çiçeklerini görürsünüz. :)

Dün gece çocukları uyuttuktan sonra balkonu bir güzel temizledim, sonra da serin gece havasında balkonda bağdaş kurup oturdum, full saksısını da önüme çektim, bir saat koklamışımdır abartısız. :)

Sûz-i Dilârâ
21-06-2015, 09:52
Bu da balkonumdaki cici vahşi doğadan;) Annesi bugünlerde uçurmuş olmalı, daha kuyruğu bile tam uzamamış, soluklanmak için tenezzül edip balkonuma geldi;) Bugünlerde balkona suluk gibi bir şeyler koymayı planlıyorum kuşlar için.
560691

Sûz-i Dilârâ
21-06-2015, 10:01
Görmemişin fulü açmış, tekrar gibi olsa da hoşgörün lütfen:D

560692
560693

Çiçeğini böyle gözümün önünde arz-ı endam eder görünce şiirlerin, şarkıların neden bu güzele yakıldığını anladım;) Bundan böyle balkonumdan ve olursa bahçemden eksik olmayacak ömrüm oldukça.
560694

Maviş de ilk çiçeğini açtı. ;)
560695

Sarı yıldız yoğun güneşli kısımda çiçeklerini tamamen açamadan kuruyordu, kısmî gölgeye alınca çiçeği de sağlıklı bir şekilde tamamen açıldı.
560696

günebakan
21-06-2015, 12:01
Sevgili Suz-i Dilara benim ful çok güzel çiçeklenmiş benimkinde hiç bir kıpırtı yok melisayıda budadım ondada bir kıpırtı yok inşallah ölmez sizin balkona bu güzellerin kokusu dolmuştur şimdi harikalar:)

Sûz-i Dilârâ
22-06-2015, 09:25
Bu biberleri eklemeyi unutmuşum, komşumla tenekelere dikmiştik. Bu üçüncü hasadımız her defasında beşer tane oluyor. Bir komşum topluyor bir ben topluyorum.:D Bu tabaktaki biberleri Oğuz Kağan'la ben hallettik. :D

Sûz-i Dilârâ
22-06-2015, 09:34
Sevgili Suz-i Dilara benim ful çok güzel çiçeklenmiş benimkinde hiç bir kıpırtı yok melisayıda budadım ondada bir kıpırtı yok inşallah ölmez sizin balkona bu güzellerin kokusu dolmuştur şimdi harikalar:)

Tarsus'a geldiğimizden bu yana bitkilerimdeki bu hızlı gelişmeye hâlâ adapte olabilmiş değilim. Dikilmesiyle çiçeğe durması arasındaki zaman göz açıp kapayıncaya kadar. Sıcaklığın etkisi gerçekten muazzammış bizzat tecrübe ettim.

Van'da aylar geçerdi, bitkilerim donmuş gibi beklerdi, alışmışım bu duruma bitkilerimin çabucak büyümesi çok tuhaf geliyor. :rolleyes:

Şimdi cüce bir sardunya çiçekle doluyor, küçücük biber fidesi meyveye durmuş, gloksinyalar geç geldi büyümeyecekler diye hayıflanıyordum şimdi üzeri tomurcuk dolu:D vesair de vesair...

Sizinkiler de sanırım henüz ideal sıcaklık oluşmadığı için kıpırdanmıyorlardır yaz sıcakları fule de melissaya da iyi gelecektir. Benim melissam birinci devre çiçeklerini açtı dinlendi, şimdi ikinci devir çiçeklenme başladı. :(

Sûz-i Dilârâ
22-06-2015, 09:41
Bu arada yukarıdaki beyaz zambak, yoğun parfüm kokulu diye satılan bir zambaktı, ancak ben yoğun bir koku alamadım. Caroline tensen lilium beyaz diye geçiyordu ismi. Koku var ancak yoğun değil. :(

Belki de sayın telato'nun bahçe sayfasında bahsettiği zambağınki gibi kısmî hacı yağı kokusu benzeri bir koku. Ancak melissanın kokusu kadar ağır ve bunaltıcı bir hacı yağı değil. :D

Sûz-i Dilârâ
23-06-2015, 17:47
Sellukayı pencereye sardırdım ama pencere de yeterli gelmiyor artık.;)
561215
Plumeria çubuk kraker gibi uzamaktan vazgeçip sağlıklı gövde ve yaprak çıkarmaya başladı.
561216

Yalnız kalp:(
561219

Akşam sefalarımız da ilk çiçeklerini açtı. ;) Balkonun bu bölümünde batmak üzere olan güneşin ışığı bitkilerime geliyor bayılıyorum. ;)
561220

Lalegüller de tomurcukta;)
561221

Laleci_03
23-06-2015, 17:55
Lalegüller de tomurcukta;)

Lalegül mü?:eek: Aman Ya Rabbi, ismi bile bana hitab ediyor :D Nasıl bir şey bu Sûz-i Dilârâ ablacım ya anlatsana biraz :D:D

Sûz-i Dilârâ
23-06-2015, 17:56
Bu ortada gördüğünüz şişkinlik sümbülteberimin çiçek tomurcuğu.;) Böyle frezya, glayör ve sümbülteberde gördüğüm bu tomurcuk çıkarma şekli çok hoşuma gidiyor. Hamile kadın gibi:D

561222

Biberlerim, bunlar çok acı cin biberler:D
561223
561228

Gloksinyalar tomurcuk dolu, açma zamanı gelenler tomurcuk sapını uzatarak ileri uzanıyor ve çiçeğine alan oluşturuyor.
561229

Sardunyaların bir kısmı.
561230

Sûz-i Dilârâ
23-06-2015, 18:08
Lalegül mü?:eek: Aman Ya Rabbi, ismi bile bana hitab ediyor :D Nasıl bir şey bu Sûz-i Dilârâ ablacım ya anlatsana biraz :D:D

Lisianthus nam-ı diğer Laleci, çok güzel çiçekleri var lale ile gül arası. Gül gibi katmerli çiçeği lalenin şekline sahip:D

Bu başlıkta inceleyebilirsin.;) http://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/4327.htm

Sûz-i Dilârâ
23-06-2015, 18:14
Karanfilimin fotoğrafını eklemezsem küser, uzun zamandır söylüyorum seni de ekleyeceğim diye. ;)
561243

Laleci_03
23-06-2015, 18:17
Lisianthus nam-ı diğer Laleci, çok güzel çiçekleri var lale ile gül arası. Gül gibi katmerli çiçeği lalenin şekline sahip:D

Bu başlıkta inceleyebilirsin.;) http://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/4327.htm

Gerçekten çok güzelmiş Sûz-i Dilârâ ablam yaa, dört gözle bekleyeceğim senin Lalegülünün de açmasını :D Acaba nerede bulurum ki bu güzeli? :rolleyes:

Sûz-i Dilârâ
23-06-2015, 18:20
Yakın zamanda sitede kgursan satışa çıkarmıştı, ondan almıştım, bir sor istersen elinde varsa alırsın. :)

Laleci_03
23-06-2015, 18:24
Hmm tamam ablacım çok teşekkür ederim ;)

telato
24-06-2015, 00:10
Biberlerim, bunlar çok acı cin biberler:D

Belkide o kadar acı değildir bee:D

YeniGine
24-06-2015, 00:29
Sevgili Sûz-i Dilârâ sellukana maşallah, belli ki seni de çok sevindirmiş, sümbülteberinin çiçeğini de merakla bekliyoruz. Emeklerine sağlık, rastgelsin inşallah...

Sûz-i Dilârâ
24-06-2015, 07:51
Belkide o kadar acı değildir bee:D

Acı acı:D Geçen yazdan tecrübe edildi:D Bir ısırık kâfi:D bütün yemeği zehir etmeye:D

Sûz-i Dilârâ
24-06-2015, 07:56
Sevgili Sûz-i Dilârâ sellukana maşallah, belli ki seni de çok sevindirmiş, sümbülteberinin çiçeğini de merakla bekliyoruz. Emeklerine sağlık, rastgelsin inşallah...

Çok teşekkür ederim;) Sellukayı kurbağanın yağmur suyunu beklediği gibi bekliyorum:D
Sümbülteberi ilk kez Van'dayken hocam100'den almış, bir tanesine de çiçek açtırmayı başarmıştım. O güzel kokusu, çiçeği aklımdan hiç çıkmadı, buraya gelir gelmez de hocam100'ü takibe aldım, tekrar soğan sipariş verdim. Yavrularla birlikte yedi saksı. ;) Yavrular bu sene açmaz artık büyürler.

Bir de sayın telato'dan gelen bir adet pembe sümbülteberim var o da seneye çiçeklenecek artık ömrümüz olursa görürüz. ;)

Sûz-i Dilârâ
24-06-2015, 08:01
Hmm tamam ablacım çok teşekkür ederim ;)

Eğer bulamazsan sonbaharda toprağıyla söker gönderirim sana yılbaşılarla ve olursa istediğin diğer bitkilerle birlikte, şimdi tomurcuk döneminde yerinden sökülmez bitki biliyorsun. :o

Sûz-i Dilârâ
24-06-2015, 09:40
Bu pembe sakız diğerleri gibi dinlenmedi, hep açtı hep açtı. :D Sanırım çalışırken dinlenenlerden:D
561427

Bu da ilk zamanlar çiçek konusunda cimri davranan kadife sakız, kesenin ağzını açmış gibi:D

561428

Laleci_03
24-06-2015, 10:59
Eğer bulamazsan sonbaharda toprağıyla söker gönderirim sana yılbaşılarla ve olursa istediğin diğer bitkilerle birlikte, şimdi tomurcuk döneminde yerinden sökülmez bitki biliyorsun. :o

Çok teşekkür ederim ablacım ama hiç sökme sende kalsın, rahatsız etmeyeyim Lalegülü ;) Ben bulurum bir yerlerden. Tekrar çok teşekkür ederim. ;)

Sûz-i Dilârâ
25-06-2015, 16:44
Bu Ramazan ayı bana yaradı. İkindi vakti mutfağa geçmeden hemen önceki zaman boşluğu fotoğraf yüklemem için ideal. ;) Normal zamanlarda bu fırsatım olmuyor. Ben de bol bol değerlendireyim.

Gloksinyalardan birinden genel görüntü aldım. Çok tomurcuklular ben köye gitmeden açsaydı bari diye gün sayıyorum.
561756

Ahududu gibi görünse de o ağaç minesinin tohumu;)
561757

Telgrafın bu fırçayla sürülmüş gibi lila rengini çok beğeniyorum. ;)

561758
561759

Fuller bol katmerli iri çiçeklerle açmaya devam ediyor.
561760

Sûz-i Dilârâ
30-06-2015, 09:40
Bu fideler ahmeter abiden sellukayla birlikte geldi, toplam altı taneydiler, birini alt komşuma verdim. Bende kalanlardan ikisi yaşamadı, diğer üçü de "tutma bizi, öleceğiz!" de ısrarlı gibiydiler. Yılmadım; suladım, gübreledim, ışık ihtiyacını balkonun farklı yerlerinde tecrübe ederek sonunda öğleye kadar bol güneş alacağı balkon duvarının üzerine koydum, burayı sevdi ve sıcaklarla birlikte atılıma geçtiler. Komşumdaki ölmüş.

Tabi bu arada bitkilerimi, -kaktüsler-sukulentler hariç- kışın hazırladığım enzimlerle suladığımı belirteyim. Kıştan bu yana iki kere npk 20 hariç kimyasal gübre vermedim.

Evde pirinç, mercimek, ıspanak yıkandıktan sonra elde edilen su, haşlanmış lahana, brokoli, yumurta suları soğutularak, çay posası, sade kahve telvesi sulandırılarak bitkileriminden denk gelenlerine verildi. Küçükbaş hayvan gübresinden şerbet yaptım birkaç kez.

Bu fotoğraftaki bitkiyi burada caddelerde görüyorum ağaç hallerini tabii. Mayıs ayı içinde açık mor renkli çok tatlı çiçekleri vardı. İsmini ilgili başlıkta soracağım buraya yazarım. Sordum, adı Jakarandaymış. Mücevher Çalısı'na teşekkürlerimle.
563024

Gloksinyaların tomurcuklarından renkleri anlaşılmaya başladı. ;)
563029
563030
563031

Sûz-i Dilârâ
30-06-2015, 09:48
Mavişler açmaya devam ettikçe saksı güzelleşiyor. ;) Gelecek kış ve erken baharda daha güzel olur diye ümit ediyorum.

563032
563033
563034

Crassula springtime bütün çiçeklerini açtı, kaktüs sayfama eklemiştim bir tane de burada bulunsun.
563035

Hanımeli ikinci çiçeklenmeye hazırlanıyor.
563036

Sûz-i Dilârâ
03-07-2015, 07:04
Bitkilerimden fotoğraflar:

Gloksinyalardan ikisi açtı. Filizlenmeyen gloksinyanın da soğanı çürümüş, ne yaptıysam olmadı. Bir tanesi de bir türlü bulamadığım bir böcek tarafından yeniyor ve tomurcukları kararıp düşüyor:( Diğer bir tanesi de tomurcukta.
563604
563605

Sümbülteber tomurcuğumuz.
563606

Pembe sümbülteberin saksı deliklerinden köklerin çıktığını görünce toprağıyla alıp bu yoğurt kovasına geçirdim.
563608

Lalegüllerin tomurcuklu halleri de çok güzel.
563609

Sûz-i Dilârâ
03-07-2015, 07:15
Nikotinler büyümeye devam ediyor, inşallah ben köye gittiğimde açmazlar. Tohumdan (http://www.agaclar.net/forum/1375000-post53.htm) yetiştikleri zaman dün gibi :)
563610

Ağlayan kalpler, bu duvarın arkasına aldım ancak uç kısımlarına değen sabah güneşi yapraklarının kurumasına neden oluyor.
563611

Bu da forumdan gelen farklı bir sardunya, çok tatlı, minik bir çiçek açtı.
563612

Diğer siklamenlerin suyunu kesip dinlenmeye aldım ancak bunlar geldiklerinde ölmek üzere olduklarından ve sonradan canlandıklarından bir süre daha uyanık tutmak istedim. Onlar da çiçekleniyorlar durmadan.
563613

Adeniumlarım, soldaki saç telinden biraz kalın tek bir damarla hayata tutunan. Şimdilerde çiçekleri geçti ve büyümek niyetiyle atakta.
563614

B e t ü l
03-07-2015, 14:38
Ne güzel olmuşlar. Emeğinizin ve sevginizin karşılığını vermişler. Nazar değmesin:))
Hanımeliniz farklı bir tür mü? Benim de sarı beyaz klasik olandan var. Çiçeklenmemiz bitti. Yeni sürgünler ve yapraklar veriyoruz.

Sûz-i Dilârâ
03-07-2015, 17:03
Çok teşekkür ederim Betül hanım:) Hanımelim aslında Türkiye için klasik bir tür sayılır, sarı-beyazdan sonra en çok bulunan sarı-beyaz-kırmızı çiçekli lonicera periclymenum serotina. Sarı-beyaz kadar yoğun kokulu değil ama azımsanayacak kadar kokulu. Dün akşam açmış iki çiçeğiyle balkonu misler gibi kokutmuştu ve ben o kokuyla sarhoş, balkon temizledim:D
Tatar hanımeli peşindeyim o daha yoğun kokuluymuş. :D

YeniGine
04-07-2015, 00:19
Mavişler gerçekten çok güzel bitkilermiş 2 senedir ben çiçeklerini göremediğim için anlayamamışım, bu sene daha fazlaca çiçek açınca çok güzeliz deyiverdiler. Geri kalan çiçeklerin de hepsi maşallah sevgili Sûz-i Dilârâ.
Sümbülteberinin ne renk açacak bakalım, o yoğun çiçekli kaktüsüne de maşallah, çok güzel çok. Emeklerine, gönlüne sağlık.

Sûz-i Dilârâ
04-07-2015, 05:56
Mavişler gerçekten çok güzel bitkilermiş 2 senedir ben çiçeklerini göremediğim için anlayamamışım, bu sene daha fazlaca çiçek açınca çok güzeliz deyiverdiler. Geri kalan çiçeklerin de hepsi maşallah sevgili Sûz-i Dilârâ.
Sümbülteberinin ne renk açacak bakalım, o yoğun çiçekli kaktüsüne de maşallah, çok güzel çok. Emeklerine, gönlüne sağlık.

Sümbülteberlerim beyaz renk açacaklar. Sadece bir saksıda sayın telato'dan gelen pembe sümbülteber var bu sene açmaz, geldiğinde yavruydu. Şimdi yanlardan iki tane yavru vermiş, bu yavrular da yaşamayı başarırlarsa forumdan çok çok ... sevdiğim bir arkadaşıma gidecek. :D

Mavişler için Akdeniz çok sıcak ama ben kuzeye bakan balkonumda bu kadar oldurabildim. Geldiklerinde çok küçüklerdi ancak bu kadar büyüyebildiler, seneye daha güzel olacak inşallah. :D

Güzel dileklerin için çok teşekkür ederim sevgili arkadaşım.;)

Sûz-i Dilârâ
04-07-2015, 06:53
Kahveye yazdığımda o dönem seçim dönemi olduğu için ana fikir seçim otobüslerinin çıkardığı gürültüydü ve gerçekten canımdan bezdirmişti.

Tarsus'ta bana çok ilginç gelen bir motorsiklet bolluğu var, çok anlamam ama çıkardığı sese bakarak en eski modelinden en yenisine kadar. Evimiz cadde üstünde ve gün içinde belki yüz tane motorsiklet geçiyordur ve bunların çıkardığı gürültünün beynimde müthiş tahribat yarattığını ve belediyeye ya da ne bileyim en azından bir yerlere şikâyet edip içimi dökmeyi düşünürken -----

Ramazan ayıyla birlikte başıma bir de Ramazan davulcusu çıktı. Hayır bize gösterilen davulcu tiplemeleri mani okuyan, davulunu belli bir melodiyle çalan ve ne yaptığının az buçuk şuurunda olan kişiydi. Bizimki eline bir odun parçası geçirip çöpte bulduğu tenekesiyle mahallenin ortasında tenekesine zom zom vurarak koşturan mahallenin delisi gibi. Yani sırf geleneği yaşatmak adına bu gürültüye değer mi? Kendisi farz mıdır? Ki telefonsuz ve dolayısıyla çalar saatsiz ev kalmamışken ve kimse davulcunun sesiyle uyanmazken -uyuyanlar hariç- bu gereksiz gürültü neden? Tutan var tutmayan var, hastası olan, çocukları olanlar var. Mesela bizim Ece Ramazan girdi gireli bu korkunç gürültüyle bağırarak uyanıyor ve tekrar uyuması iki üç saati buluyor, sonra da sabah oluyor zaten dengesi bozuluyor çocuğun ve diğer çocukların, hastaların, sabah işe gitmesi gereken ve oruç tutmayan insanların.
"E klima aç camları kapat" diyebilirsiniz ama ben klimaya karşıyım:o insan vücudunun sıcak havaya da ortalama bir soğuk havaya da adapte olması gerektiğini düşünüyorum -kışın soba yakacağız vücut ısımızı koruyacağız o ayrı mesele-, kaçacağım tek serinlik bir ağaç gölgesi olabilir. Serin, klimalı bir evden çıkıp sıcak dış ortama geçmenin de insan vücuduna hiç iyi gelmediğini düşünüyorum. Klimanın sebep olduğu hastalıkları ve çevreye verdiği zararı saymıyorum.

Son iki gündür Oğuz Kağan da uyanıyor bizim davulcunun sesine, bugün mutfağa geldi ağlayarak, kucağıma aldım, davulun sesi susana kadar bekledi, sonra "anne nen nen" dedi, yatağına yatırdım, gözleri yarı kapalı: "anne dôm bitti" dedi, uyudu;)

Klima konusu açılmışken bazıları "evindeki buzdolabını da at o zaman, şunu da kullanma bundan da vazgeç diyebilirler -ki diyenler de oluyor bu forumda, sitenin çevresel konulardaki genel düşüncesinin aksini savunanları da çok gördüm zamanında.- Şahsım adına vazgeçebildiğim, lüks olarak gördüğüm, olmasa da olur, bunun için elektrikli alete gerek yok, elektriksiz de halledebilirim dediğim her şeyden yavaş yavaş vazgeçiyorum, hepimiz bu kadar vazgeçebilsek yine epey bir mesafe de katedilmiş olurdu herhalde dünya adına.

Konuyu bitkilere bağlamak gerekirse seher vaktinde çiçeklerimi suladım, hanımelim sabah serinliğinde misler gibi kokuyordu;)

uyap
04-07-2015, 10:29
Seçim otobüsleri ve davulcu konusunda haklısınız ben de aynı düşüncedeyim. Bir de o davulcuların para toplama olayı var ki evlere şenlik. Eline davulu alan kapıya dayanıyor. Bir de yaz gelince yapılan açık hava düğünleri meselesi var ki benim en şikayetçi olduğum konu. Evim bir otelle karşılıklı ve bahçesinde yapılan her eğlence evimin içinde resmen.

Tilki Mete
04-07-2015, 11:49
Sn sûz-î dîlârâ ve sn uyap : ) seçim arabasına katılıyorum gereksizler bence.Ama Dovulcunun olmadığı bir ramazan hayal edemiyorum : )
. :D istanbulun göbeğinde davulla uyanan insanlar tanıyorum , bu biraz dışarı illere çıkınca artacağını düşünüyorum . Zaten gelenek ve göreneklerimizi bıraka bıraka unuta unuta bu hallere geldik :) bişi olmaz bir aycık sabretsin minik kuş :D

Sn uyap insanlar eğlenicekler : D :D yasak saatine kadar camlarınızı kapatın bence :D ya da taşının türkleri eğlencelerinden vaz geçirmek olanaksızdır bir şey , keyfimize düşkün insanlarız biz

Oğuz kaan he hımm nen nen abla kargolaya biliyormusun ? :D biraz sevip geri kargolarım :D valla geri gönderirim : )

Sevgi Durul
04-07-2015, 12:29
Ama Dovulcunun olmadığı bir ramazan hayal edemiyorum : )

Usul ve erkanına uygun olursa tabii, ama nerede her şeyi yozlaştırdığımız gibi bunu da yozlaştırmışız.

Geçen sene otuz ramazan boyunca evimize çok yakın camiinin hoparlörlerinin sesi dışarı verilince teravih ve yatsı namazlarını birlikte kılmıştık.

Ha anlaşılır ve net bir ses gelse de uysak. Yankılanan, anlaşılmayan bir ses olunca rahatsız ediyor. Allah'tan bu sene şikayet olmuş, aynı şeyi yapmıyorlar.

Sevgili Sûz-i Dilârâ, ne güzel sümbülteber çiçek sapı çıkarmış, mavişler açmış. Çok da güzel büyümüşler. Biz bir kaç adım geriden takip ediyoruz.

Dilerim siz tatildeyken açıp çiçeklerini kaçırmazsınız. Sevgilerimle...

Sûz-i Dilârâ
04-07-2015, 17:30
Sn. Tilki Mete :)

Toplum yapısı dinamiktir, çağa göre ihtiyaçlarını belirler, tedavülden kalkanı acımaz, atar ve yerine ihtiyacı karşılayacak yenisini koyar. Bunların atılması milleti yok etmez burada mihenk noktası ihtiyaca binaen alınan somut-soyut unsuru millîleştirebilmektir.
Amma ve lâkin bu toplumu millet yapan birtakım şeyler var ki onların yok olması doğrudan milletin yok olması anlamına gelir. En temeli, en önemlisi: dil, dilimiz -kullanıcıları tarafından çağlardır hor görülen, onun bunun diliyle değiştirilen, güdükleştirilen Türkçemiz-, devlet, vatan, ortak tarihsel geçmiş bilinci ve millet tarihinin kendisi. Bunlar ortadan kalkarsa vay halimize!

Bizim unutmamamız gereken milletine duyduğu büyük sevgiyle ün salmış Bilge Kağan, taşa kazınan, satır satır okuyup ezberlememiz gereken Göktürk kitabelerimiz, Oğuz'un atası Oğuz Kağan (Mete Han), Dede Korkut, Hoca Nasreddin, Koca Yunus, Keloğlan, Hacivat-Karagöz, Alparslan, Tuğrul-Çağrı Beyler, Hacı Bektaş, Ahmed Yesevî, Kaşgarlı Mahmud, Hacı Bayram, Atatürk (ki kendisi Türk olmanın, Türk isminin oldukça aşağılandığı bir dönemde bu soyadını gururla almış ve taşımıştır. Millî mücadele ve harcadığı insanüstü gayreti söylemeye gerek duymuyorum.) Fatih Sultan Mehmed, Cumhuriyet sonrası yetişen değerlerimiz, bilim, ilim insanlarımız vs. vs. bu liste uzar gider sonsuza.

Tarihimize, kültürümüze, dilimize sahip çıktığımız sürece Ramazan davulcusunun tarihe yollanması devede kulak değil egzamalı bir derinin tedavisi olur ancak. :) Ramazan'da önemli olan Ramazan davulcusu değil, neden oruç tuttuğumuzun farkında olmamız ve kendimize güzelce sabretmeyi öğretmemiz. Karnı aç, kanı nikotinsiz kaldı diye sağa sola çatmak, bağırmak, iftara yetişmek için var gücüyle kornaya basıp insanları rahatsız etmek değildir. On dakika sonra oruç açtığında insan açlıktan ölmez ama çaldığın kornayla kul hakkına girersin vs. vs.

Son olarak biz kadim, köklü bir milletiz bakmayın modern dünyada sonradan görme medenîler tarafından aşağılandığımıza. Bizim müzmin hastalığımız kendimizin farkında olmamamız.

Bu konuyla ilgili artık yazmayacağım, hem burası yeri değil hem de bu konu burada tartışmaya açılıp üç-beş cümleye sığdırılacak basit, gündelik bir konu değil.

Sûz-i Dilârâ
04-07-2015, 17:50
Çiçeklerimize geri dönelim, balkonumun bir kısmından genel bir görüntü. Köye gideceğimiz gün yaklaştıkça çiçeklerimin hasreti de şimdiden beni sarmaya başladı. Yokluğumda ne olacak bunların hâli, komşum ihtiyaçlarını anlayabilecek mi düşüncesi beni çok yıpratıyor.
563917
563918

Sardunyalarda yeniden yapılanmaya gideceğim :) Uzun, derin kare saksılara alıp balkon demirlerine asacağım hepsini. Böylece hem yerden tasarruf edebileceğim hem de boşalan saksılara diğer bitkileri geçireceğim.
563920
563921

Üç renkli hanımelim kokusu çok güzel ve yoğun.
563922

Sûz-i Dilârâ
06-07-2015, 07:27
Balkonumun zerafet kraliçesi. Bu fotoğraflar laleci'ye;)
564350
564351
564352

Gloksinyalar açmaya devam ediyor. Kadife pembe çevresi ve kadife sarı iç kısmıyla çok güzel. ;)
564353

Ve tabi ki maviş;)
564354

Sûz-i Dilârâ
06-07-2015, 07:34
Bu sardunyayı çok sevdim. ;) Tepedeki dördüncü yaprak da açsın öyle çekeyim demiştim ama bunlar böyle oluyormuş.
564355
Son olarak zambağımız.
564356

Tilki Mete
06-07-2015, 09:59
Balkonumun zerafet kraliçesi. Bu fotoğraflar laleci'ye;)564350
564351
564352

Tamam abla ben anladım :o:o:mad:

Sûz-i Dilârâ
06-07-2015, 10:05
Küsmeden önce bu (http://www.agaclar.net/forum/1390050-post152.htm) mesajı bir incele istersen:D

Laleci_03
06-07-2015, 14:08
Balkonumun zerafet kraliçesi. Bu fotoğraflar laleci'ye;)...

Ayy maşallah maşallah Sûz-i Dilârâ ablam yaa , gerçekten çok güzel, çok zarif ;)
Lalegül işte adı yeter, Allah (c.c.) ne güzel yaratmış :rolleyes: seninde buna vesile olan ellerine sağlık :rolleyes:
Laleci de bunları gördükçe hafiften çatlamış :D

Laleci_03
06-07-2015, 14:11
Tamam abla ben anladım :o:mad:

Bu çocuk, bu aralar her şeye bir alınır, bir darlanır oldu :D Niye böyle yapıyorsun Tilki? Bugün bana, yarın sana yani değil mi Sûz-i Dilârâ ablacım? ;):D

Sûz-i Dilârâ
06-07-2015, 14:22
Bu çocuk, bu aralar her şeye bir alınır, bir darlanır oldu :D Niye böyle yapıyorsun Tilki? Bugün bana, yarın sana yani değil mi Sûz-i Dilârâ ablacım? ;):D

Ben ona kaktüs koleksiyonumun nadide parçası "kaynana topuzu" fotoğrafı hediye edeceğim:D

Tilki Mete
06-07-2015, 14:26
Tammm tamm :):) ergenlik işte napcaksın :D ,
bulanımdayım her hal ..:) :D

Sûz-i Dilârâ
08-07-2015, 09:28
Devir lalegül devri;) Tadını fazla çıkaramayacağım, çoğu ben gittikten sonra açmış olacak.:o

564733564734
564735564736
564737

Sûz-i Dilârâ
08-07-2015, 09:34
Gloksinya, biberler ve selluka. Pencere demirleri sarmaya yetişmeyince iplerle balkon demirine yönlendirdim ama bunu pek sevmediler ki benim sardırdığım yerden geriye dönüp kendi gövdelerine sarıyorlar. Biberlerin de hamallığını ben yaptım meyvelerini komşum yiyecek:D Onlar da acıyı çok seviyorlar.
564738
564739
564740
564741
564742

münevver48
08-07-2015, 10:10
:) sevgili Sûz-i Dilârâ, lisiler zambak çok güzel açmışlar. selluka biraz başına buyruk yaşamasını seviyor. kendi bildiği gibi uzaya bildiği kadar yükseklere tırmanmayı seviyor. benimki şu anda yaklaşık 10 metre uzunlukta yani birini kattan çatıya çıkmış durumda. çıkarken de bir dal balkonun içine girmiş vaziyete.ama uzayacak yer kalmayınca geri dönmüş. şöyle bir el atayım dedim sonra kendi haline bıraktım.

:)sevgili Sûz-i Dilârâ, Tarsus'un hava sıcaklığını merak ediyorum. lisiler sıcaktan pek hoşlanmıyorlar. bende bu çiçeği çok istiyorum sadece kavurucu sıcaklardan kokuma almaktan vazgeçtim. sizin oraların da sıcakları kavurucu olduğunu tahmin etmekteyim ama yine de sizden öğrenmek istedim.benim de lisileri sorunsuz yaşarlar mı diye bilgi sahibi olmak istiyorum. sevgiler:).

Laleci_03
08-07-2015, 10:44
Devir lalegül devri;) Tadını fazla çıkaramayacağım, çoğu ben gittikten sonra açmış olacak.:o

Sûz-i Dilârâ ablam, senin balkona tatile çıkma gibi bir şansımız var mı? Bence böyle bir şans vermelisin bizlere (bana) :D:D Sırf o lalegüller yalnız başına açmasın diye yani :rolleyes: söz hepsi açsın, solsun sonra hemen geri döneceğim :D he olur mu? :p

Sûz-i Dilârâ
09-07-2015, 07:43
:) sevgili Sûz-i Dilârâ, lisiler zambak çok güzel açmışlar. selluka biraz başına buyruk yaşamasını seviyor. kendi bildiği gibi uzaya bildiği kadar yükseklere tırmanmayı seviyor. benimki şu anda yaklaşık 10 metre uzunlukta yani birini kattan çatıya çıkmış durumda. çıkarken de bir dal balkonun içine girmiş vaziyete.ama uzayacak yer kalmayınca geri dönmüş. şöyle bir el atayım dedim sonra kendi haline bıraktım.

:)sevgili Sûz-i Dilârâ, Tarsus'un hava sıcaklığını merak ediyorum. lisiler sıcaktan pek hoşlanmıyorlar. bende bu çiçeği çok istiyorum sadece kavurucu sıcaklardan kokuma almaktan vazgeçtim. sizin oraların da sıcakları kavurucu olduğunu tahmin etmekteyim ama yine de sizden öğrenmek istedim.benim de lisileri sorunsuz yaşarlar mı diye bilgi sahibi olmak istiyorum. sevgiler:).

Münevver hanım, bu sene Türkiye geneli gibi Tarsus da aşırı bir sıcak görmedi -yerlilerin söylediği kadarıyla-. Bizim Tarsus'ta ilk senemiz olduğu için geçmişle kıyaslama yapamayacağım ancak lalegüllerim sabahtan öğlene kadar çok güzel güneş alan bir konumdalar ve sıkıntı yaşamadım şimdiye kadar. Aşırı sıcak olursa da balkonun kuzeye bakan ve daha az güneş alan kısmına yerleştiririm diye düşünmüştüm.

Sûz-i Dilârâ
09-07-2015, 07:51
Sûz-i Dilârâ ablam, senin balkona tatile çıkma gibi bir şansımız var mı? Bence böyle bir şans vermelisin bizlere (bana) :D Sırf o lalegüller yalnız başına açmasın diye yani :rolleyes: söz hepsi açsın, solsun sonra hemen geri döneceğim :D he olur mu? :p

Keşke gelsen canıma minnet. Çiçeklerimi emanet edecek senden iyisini mi bulacağım:D Sadece lalegül değil üstelik zambaklar, sümbülteberler, gloksinyaların ikisi, hepsi benden sonra açacak.:( Yarın gideceğiz ama pazara mı ertelesem diye düşünüyorum. Birkaç gün içinde açarlarsa bir ikisini daha görürüm belki. Eşim de konuyu biliyor da bilmezden geliyor:D

Tilki Mete
09-07-2015, 08:28
Keşke gelsen canıma minnet. Çiçeklerimi emanet edecek senden iyisini mi bulacağım:D Sadece lalegül değil üstelik zambaklar, sümbülteberler, gloksinyaların ikisi, hepsi benden sonra açacak.:( Yarın gideceğiz ama pazara mı ertelesem diye düşünüyorum. Birkaç gün içinde açarlarsa bir ikisini daha görürüm belki. Eşim de konuyu biliyor da bilmezden geliyor:D

Abla kesin çözüm söylüyorum bir düşün :)

Şimdi o yeni açaçakları ve hassas olanları topluyoraun ve en yakın kargo şirketine gidiyorsun orda özel mesajla atacağım adrese kargokuyorsun işte bu kadar :) :) :D

Laleci_03
09-07-2015, 12:18
Keşke gelsen canıma minnet. Çiçeklerimi emanet edecek senden iyisini mi bulacağım:D Sadece lalegül değil üstelik zambaklar, sümbülteberler, gloksinyaların ikisi, hepsi benden sonra açacak.Yarın gideceğiz ama pazara mı ertelesem diye düşünüyorum. Birkaç gün içinde açarlarsa bir ikisini daha görürüm belki. Eşim de konuyu biliyor da bilmezden geliyor:D

Sûz-i Dilârâ ablacım, o kadar da güzellik varmış daha açmayan, kaçırma bence :o
Yok yok yarın olmaz pazara ertele sen, yaz uzun nasıl olsa :dilli::D Hem senin görememen demek bizim de göremememiz demek, bizi de düşün :(:D

ahmeter
09-07-2015, 20:21
Sayın Dilara hanım
Çok memnun oldum ,başarılar ve iyi günler dilerim Bahçemden bir arzunuz varsa memnuniyetle Saim Ergin Ahmeter bahçe

Sûz-i Dilârâ
27-07-2015, 22:45
Gittik ve döndük :) şükür kavuşturana;)

Balkonumdan manzaralarla açılışı yapayım. Onbeş günlük yokluğumda çiçeklerimde aşırı bir bozulma olmamış çok şükür, komşum iyi bakmış sağolsun. Yalnız balkonu iki gün durup üçüncü gün temizlediğimi düşünürsek bu onbeş günlük zaman diliminde oldukça kirlenmişti.
Saksı tabaklarından taşan sular, kuruyan yapraklar ve çiçeklerin yerde oluşturduğu kirlilik, caddenin tozu derken bakınca başıma ağrılar girmesine sebep olan bir görüntüyle karşılaştım. Bakmazsan gerçekten dağ oluyormuş:D

Bugün sabahtan güneş balkonumdan gider gitmez aşırı sıcağa aldırmadan balkonu temizledim. Bitkilerimdeki kuru dalları, çiçekleri ayıkladım. Boşalması gereken saksılardaki toprakları alıp saksıları yıkadım. Bakmayın üç cümleyle anlattığıma canım çıktı bu sefer, o ne kirdi öyle:eek:

Şimdi kirli balkonumdan çektiğim bazı görüntüleri sizlerle paylaşayım. Lisianthuslar ve zambaklar tamamen açmışlar. Dört ayrı renkte sipariş ettiğim zambakların tamamı aynı renk çıktı. :o Art niyet olmadığından eminim ama bu karışıklık beni çok üzdü. :o

568442
568443
568444

Kırçıllı gloksinyam da ben gittikten sonra açanlardan, bu kadarına yetişebildim. Bir hastalık sebebiyle tomurcukları açmadan kararıyordu, bu ikisi açmayı başarmış. Birkaç yeni tomurcuk da geliyor inşallah onlar da açarlar.
568445

Tilki Mete
28-07-2015, 09:42
Gittik ve döndük şükür kavuşturana

Balkonumdan manzaralarla açılışı yapayım. Onbeş günlük yokluğumda çiçeklerimde aşırı bir bozulma olmamış çok şükür, komşum iyi bakmış sağolsun. Yalnız balkonu iki gün durup üçüncü gün temizlediğimi düşünürsek bu onbeş günlük zaman diliminde oldukça kirlenmişti.
Saksı tabaklarından taşan sular, kuruyan yapraklar ve çiçeklerin yerde oluşturduğu kirlilik, caddenin tozu derken bakınca başıma ağrılar girmesine sebep olan bir görüntüyle karşılaştım. Bakmazsan gerçekten dağ oluyormuş: D

568445

Biz küstük size hıh :o:rolleyes::mad: gidiyorum demeden gittiniz :(

Kirli balkondan neferet ediyorum . çünkü balkon kirli olursa yıkaması bana patlıyor. :D :D neymiş efendim senin yaprakların , senin çamurların... insanın böyle kardeşi olursa iş başa düşüyor :o

Yagmur143
28-07-2015, 10:18
Evinize hoşgelmişsiniz...Çiçeklerinizin bu sürede bozulmaması çok güzel. Bende her tatile gittiğimde zaiyat veriyorum. Şimdiden düşünmeye başladım bu yıl hangileri bozulur diye:(
Benim de zambaklarım açmak üzere, hatta ilk tomurcuk aynı sizinkine benziyor. İnşallah sizinki gibi hepsi aynı çıkmaz...

Emineyyüp
28-07-2015, 10:34
Hoşgeldiniz evinize .Bu kadar kirlilik normal bence 15 günlük süre için:o

Laleci_03
28-07-2015, 11:07
Ooo Hoş geldin, sefalar getirdin Sûz-i Dilârâ ablam, ben de 1 haftalık bir tatile çıkmıştım ama ben nerede yanlış yaptım acaba? :o :p geldiğimde temizdi, ertesi gün senin balkon gibi oldu, (nasıl oldu bilmiyorum artıkın :D), enteresan ya hu :D Neyse sana kolay gelsin ablacım ;)

Sûz-i Dilârâ
28-07-2015, 15:52
Biz küstük size hıh, gidiyorum demeden gittiniz

Kirli balkondan neferet ediyorum. çünkü balkon kirli olursa yıkaması bana patlıyor. neymiş efendim senin yaprakların , senin çamurların... insanın böyle kardeşi olursa iş başa düşüyor

Yarın gidiyorum diye yazmıştım bir mesajda ama görmemişsin, vedalaşmayı sevmiyorum esasında, ne bileyim üzmeye, üzülmeye ne gerek var bak, gittim geldim işte:D

Balkon konusunda kardeşine hak vereceğim maalesef, bir de o mu yıkasaydı o kadar kiri, çamuru:D

Evinize hoşgelmişsiniz... Çiçeklerinizin bu sürede bozulmaması çok güzel. Bende her tatile gittiğimde zaiyat veriyorum. Şimdiden düşünmeye başladım bu yıl hangileri bozulur diye
Benim de zambaklarım açmak üzere, hatta ilk tomurcuk aynı sizinkine benziyor. İnşallah sizinki gibi hepsi aynı çıkmaz...

Yağmur hanım, teşekkür ediyorum, inşallah sizinkiler de hasar görmeden geçirirsiniz tatilinizi. Üzerimden büyük bir yük kalktı, çiçeklerime bir şey olmamış ya.

Hoşgeldiniz evinize .Bu kadar kirlilik normal bence 15 günlük süre için

Teşekkür ediyorum Emine hanım, hoşbuldum.

Ooo Hoş geldin, sefalar getirdin Sûz-i Dilârâ ablam, ben de 1 haftalık bir tatile çıkmıştım ama ben nerede yanlış yaptım acaba? :o geldiğimde temizdi, ertesi gün senin balkon gibi oldu, (nasıl oldu bilmiyorum artıkın), enteresan ya hu, Neyse sana kolay gelsin ablacım ;)

Teşekkür ederim, hoşbuldum Laleci. :) Bugün artık keyfini çıkarıyorum balkonumun, temizlendi, çiçeklerim yine temiz temiz, darısı başına:D

Sûz-i Dilârâ
01-08-2015, 13:12
Yazılarını yazmaya üşendiğim(çok sıcak, yazdıkça ter basıyor) için sadece foto ekleyeceğim. Belki serinde yazılarını da yazarım. Affola.:(

Sûz-i Dilârâ
01-08-2015, 13:14
...

Sûz-i Dilârâ
01-08-2015, 13:19
Devam...

Sûz-i Dilârâ
01-08-2015, 13:22
Çiçeksizlerle devam:D

Sûz-i Dilârâ
01-08-2015, 13:27
Bunu yazmazsam olmaz. Sonunda sellukam bir çiçek açmış bana da koklattı:D:D Ben gelene kadar gerçi çiçek dalında iki üç tane kalmıştı ama merakımı giderecek kadar koku verdi. Yine bildiğim bir koku ya sabunlardan ya da parfümlerden hatırlıyorum ama çıkaramadım. Böylece kokuların kaynaklarını öğrenmiş oluyorum.
569278

Mumlar rahatsız bir yerdeymiş gibi görünüyorlar ama hâllerinden oldukça memnunlar. Dışarıya bu demirin altına koyduktan sonra büyümeleri hızlandı.
569279
569280

Bugünlük bu kadar.

Sevgi Durul
01-08-2015, 21:45
Sûz-i-Dilârâ'cım, aslında gündüz uzunca bir mesaj yazmış, gönderemeden elektrik kesintisi nedeniyle tamamlayıp gönderememiştim.

Bitkilerinin sen yokken bozulmamalarına çok sevindim. Bakan komşunu tebrik etmek gerekir aslında. Ben bile buradan, ''bu kız gideli epey oldu, eyvah gitti yavrucuklar,'' diye tasalanmıştım. Neyse ki seninkiler, sen yokken güzelliklerine güzellik katmışlar.:) Maşallah

Bir sorum olacak, hoyalar gördüğüm kadarıyla açıkta ve yaprakları yemyeşil. Benimkiler tül arkasından bile tüm öğleden sonra güneşte oldukları için yaprak sararttılar. Bulundukları yere güneş ışığı gelmiyor mu?

Sağlıkla, huzurla keyfini sürmeni dilerim. Sevgiler...

YeniGine
01-08-2015, 23:06
Maşallah maşallah sevgili Sûz-i Dilârâ balkon tertemiz ve harika görünüyor, çiçeklerin coşmuş; hoşgelmişsin. Emeklerine, gönlüne sağlık.

Sûz-i Dilârâ
06-08-2015, 09:08
Sûz-i-Dilârâ'cım, aslında gündüz uzunca bir mesaj yazmış, gönderemeden elektrik kesintisi nedeniyle tamamlayıp gönderememiştim.

Bitkilerinin sen yokken bozulmamalarına çok sevindim. Bakan komşunu tebrik etmek gerekir aslında. Ben bile buradan, ''bu kız gideli epey oldu, eyvah gitti yavrucuklar,'' diye tasalanmıştım. Neyse ki seninkiler, sen yokken güzelliklerine güzellik katmışlar.:) Maşallah

Bir sorum olacak, hoyalar gördüğüm kadarıyla açıkta ve yaprakları yemyeşil. Benimkiler tül arkasından bile tüm öğleden sonra güneşte oldukları için yaprak sararttılar. Bulundukları yere güneş ışığı gelmiyor mu?

Sağlıkla, huzurla keyfini sürmeni dilerim. Sevgiler...

Ablacım üzüldüm:(, uzun mesaj okumayı çok seviyorum, hele ki mesaj senden geliyor olunca ;) bitkilerimizle birlikte bu sayfalarda anılar biriktiyoruz aslında küçük küçük konu dışı notlarla;).

Bitkilerim sağlamlar ama sıcaklar perişan ediyor zavallıcıkları. Biz bile içeride buhar olup uçacakken onlar dışarda saksıların içinde sıcak tarafından köşeye sıkıştırılmış durumdalar:(

Soruna tam cevap verebileyim diye geç yazdım çünkü balkona düşen ışığı sana tam tarif edebilmem için gözlem yapmam ve saat tutmam gerekiyordu. Balkonun mumların da bulunduğu tarafı kuzeye bakıyor.

Güneş tam kuzey ve doğunun kesiştiği köşeden doğuyor ve doğuya ve tepeye doğru kayarken 3,5 saat civarı sabah güneşi alıyor. Burada sabah güneşi bile korkunç sıcak:( ama mumların hemen üzerinde balkon demiri var ve bu demir güneşin köklere gelmesini ve yakmasını engelliyor.

Bir de eğik akşam güneşimiz var aynı bölüme gelen. O kadar güzel ki ben bu ışığa hayran kaldım. Kızıl-sarı, yakmayan, bunaltmayan sadece ışığıyla aydınlatan. Kısacık belki yarım saatçik balkonuma uğrayıp binaların arkasında kayboluyor.

Not: Menekşelerim de aynı balkon demirinin altında ve aynı güneş ışığına maruzlar. Bu bölüme taşıdığımda zaten hasta olanlar kurudular, geri kalanı sıcaktan ilerlemeyi durdurdular ama yaşıyorlar. :D

Sûz-i Dilârâ
06-08-2015, 09:22
Maşallah maşallah sevgili Sûz-i Dilârâ balkon tertemiz ve harika görünüyor, çiçeklerin coşmuş; hoşgelmişsin. Emeklerine, gönlüne sağlık.

Teşekkür ederim YeniGinecim;)

Balkonun temizliği o kadar zorluyor ki çocuklarla ancak onlar uyuduktan sonra akşam 22.00-01.00 arası temizleyebiliyorum. Ama sabah temiz balkona uyanmanın rahatlığı da başka oluyor. Elime makineyi alıp çiçekleri inceleye inceleye fotoğraf çekmek çok zevkli:D Tabii sonra bu kadar çekilmiş fotoğrafı seçip ayarlayıp siteye ekleme işi var. Bende hepsi törene dönüşmüş durumda. Büyük bir ciddiyetle, eşimin dalgacı sözlerine cevap yetiştirerek ve çocukların engellemelerinden sıyrılarak ...:D

Tabii bu söylediklerim aşırı sıcaklar bastırmadan önceydi bu aralar balkona pek çıkamıyorum -sulama dışında-. "Ağustosun yarısı yazdan yarısı kıştan" derler bu söz burası için geçerli mi bilmem ama havalar azıcık serinlesin balkonumda yeniden yapılanmaya gideceğim:D inşallah.

Sûz-i Dilârâ
13-12-2015, 11:43
Yaz sonundan itibaren açmaya başlayıp bütün eylül boyunca ve ekimin birazcık başına kadar durmadan çiçeklendi. Sardırdığım pencere bütün gün açık olunca akşama kadar salonumu mis gibi parfümlü kokusuyla doldurdu.
İlk çiçeğini koklayınca kokusu tanıdık gelmiş ama ne olduğunu çıkaramamıştım. Sonra hatırladım. Yabanî sümbülün yoğun kokusunu aldım sellukada. Yaz sonu sümbülü koydum adını da.;) Ya Rabbî, peşinde koştuğum kadar varmış bu güzel koku, yıllar sonra muradıma erdim ve sellukanın o muhteşem kokusunu da doya doya kokladım.:D ahmeter adlı değerli üyemize her gün teşekkür ettim içimden;)

Bu fotoğraflarda daha çiçekleri az, sonraları daha yoğun açmıştı ama aşırı sıcaklardan balkona çıkmak ne mümkün.
588764
588765
588766

Sûz-i Dilârâ
13-12-2015, 11:55
Bu kohleria'yı eşimin okulunun bahçesinden aldım. İyi ki ertelemeden almışım. Sonradan tamamını sökmüşler. :( Rengi hoşuma gitti, ilk defa kırmızıdan başka rengini canlı gördüm:rolleyes:
588767

Bu zambaklarım da güzel kokularıyla beni mest edenlerden. Şimdi suyunu kestim. Hâlâ yeşil, inşallah soğanları kaybetmem. Güzeller güzelim.
588768

Salonumun bir başka koku nöbetçisi. Ferah kokusuna hayran olduğum güzel, birbiri ardına açan çiçeklerinin parfümüyle salonumu doldurdu. 588769

Veda ettiğim sardunyalarımdan. Otuz küsur sardunyadan geriye dört beş tane bir şey kaldı. Sardunya almayacağım artık çok çok sevmeme rağmen. Sıcaklar kavurdu, yarı gölgedekiler bile öldüler.
588772

Yazdan kalma fotoğraflarımla içinizi ısıtmışımdır umuyorum. :D

Sevgi Durul
13-12-2015, 19:56
Tabii ki içimiz ısındı, yaza daha bir özlem duyduk, sevgili Sûz-i Dilârâ. Sellukan ne kadar coşmuş öyle, ne güzel kırmızı örümcek falan da gelmemiş. Benim bu sene zararlılardan yana şanslı yılımdı. Artık şanslılık mı, yoksa şanssızlık mı o da ayrı bir konu. En çok unlu bitten çektim. Şimdilik temizlendi gibiler ama her an tetikteyim.:rolleyes:

O kohleria dediğin bitki sanırım achimenes, çok sevdiğim bir bitki. Rizomlarını almıştım yeşertemedim. Daha sonra sayın alys rizom olarak değil de bitki olarak gönderdi, onların sadece beyazını açtırabildim, daha sonra da kaybettim.

Seni tekrar burada gördüğüme sevindim.:) Paylaşımlarının devamı dileğiyle... Sevgiler...

Sûz-i Dilârâ
14-12-2015, 07:28
Dün fotoğrafları eklerken aklımdan geçiyordun ablacığım. Bende ne kadar çok SDurul çiçeği varmış diye düşündüm hep. Senden gelenler -telgraf dışında- sapasağlam duruyorlar, o kavurucu yaz onlara bir şey yapamadı, maviş bile yaz sıcağında açmaya devam etti:cool: Onların fotoğraflarını da birer ikişer eklemeye devam etmeyi umuyorum. ;)

Sellukamı budadım şimdi dinleniyor. Bol bol tohum da aldım:D Birkaçını çimlendirmeye çalışacağım. Bakalım olacak mı:cool:

Bitlere gelince benim de bu ara unlu bitlerle başım dertte, kalonchoelerimi(?) ve mumlarımı sarmışlar. Çiçek tomurcuklarını incelerken dikkatimi çekti meğer sarmış gitmiş, yapraklar sık olunca da fark etmemişim. İki tanecik -senin gönderdiklerin- mum çiçeklerim de öyle. Hemen temizlik harekâtı yapıldı. Ben de senin gibi tetikteyim:D

Sûz-i Dilârâ
19-12-2015, 17:15
SDurul ablamdan gelen mumlarım. Havalar serinleyene kadar balkondaydı. Sonra içeriye aldım. Sobalı odanın yanındaki oda sıcaklığı iyi, güneş de alıyor. Enzimli sudan da veriyorum.
589482

Şimdi daha da büyüdüler.

Sûz-i Dilârâ
19-12-2015, 17:32
Tohumdan yetiştirdiğim orkide ağacımın fotosunu eklemeyi unuttum.
589493

u-m-u-t
19-12-2015, 18:52
çiçekleriniz çok güzel güle güle büyütün

Sûz-i Dilârâ
14-01-2016, 18:07
SDurul ablamdan gelen iki minicik maviş çeliğinden üç saksılık maviş çıktı.
Saksılara böldüm, iki komşuma da çelik verdim.

yasin-71
17-01-2016, 00:23
bende aranıza yeni katıldım *** bende sizler gibi güzel işleri çıkartırım :)

pınar59
17-01-2016, 15:47
Niye olmasın sn yasin 71 bizim kuzuları mız var sn Galip Kuzucunun sayfasını ziyaret etmeni öneririm kolay gelsin evlat.

Sûz-i Dilârâ
05-02-2016, 20:21
İki saksı ful arap yaseminlerime harika ötesi simsiyah toprak, perlit, torf ve cürüf karıştırdığım saksıya geçirdim. Tabii budadım ve odunsu dalları atmaya kıyamayarak çelikledim ve aynı saksıya diktim, çelikleme zamanı sonbahar diye geçiyordu ama ben bir ihtimal tutar diye diktim. :cool:
594659

Boş görünen iki saksıda ylang ylang tohumları ekili bir sene oldu, eninde sonunda çimlenecekler diye inat ettim, sanırım onlar da benimle inatlaşıyorlar, bakalım kim kazanacak:D
594660

Su yaseminlerim, büyümeleri yavaş olsa da aşırı sıcaklarda bir ara kuruyacak gibi oldularsa da minicik canlarına rağmen hayata tutunma konusunda oldukça iradeliler:cool: Kuzucuklarım benim;) İyice toparlansınlar ruhları bile duymadan saksılarını değiştireceğim.:D
594661

Erlicheer nergislerim, karaburun nergislerim çiçek açtı, geçti bile.
594662

Bebek frezyalarım, yaz sonu ilgilenecek durumda olmamama (ne çok ma oldu) rağmen sonra pişman olurum diye zor bela kalkıp alelacele hazırlanmış bir toprağa tohumları öylesine serpmiştim. Sulamalarını yapmadığım için tohumlar toprakta öylece beklediler. İyileşince enzimli suyla düzenli suladım ve onlar da dört ay içinde bu boya geldiler.
594663

Sûz-i Dilârâ
06-02-2016, 14:43
Minik hercailer çimlendi zor bela:D Büyük olan ot, ilk o çimlenmişti ve ben hercai çimlendi sanıp sevinmiştim, o sevincin hatırına yolmadım:D
594749

SDurul ablacığımdan gelen mum, rakamlarla dolu bir adı vardı:D
594750

Güney balkondaki soğanlılarıma genel bir bakış:D
594751

Mezarlık kenarındaki büyük bir meşe ağacının altından aldığımız toprağın içinden bir yasemin çeliği çıktı, filizlenmiş ama henüz köklenmemişti. İnşallah beyaz yasemindir diyerek diktim.
594752

Annesinin üçü çevgilisi (küçük sevgili) ve kalonşolar;) Benimle birlikte balkona çıkar çiçeklerime bakar, "anne gaptüşlel (kaktüs) elime batal, dokunma anne elini kanatıl" diyerek beni uyarır;) Kızımın çiçek sevgisi koparmak şeklinde;) o da sitede benim sayfamdaki çiçekleri tanıyor "anne şenin çiçein mi , oooş ka (oğuz kağan) bak bak annemin çiçeii"

Geçenlerde ikisine de birer saksıya ceviz ektirdim, ellerinden tutup sürahiyle sulattırdım. çimlendirirsek yazın köye götürüp toprağa geçireceğim, çocuklarımın birer ağacı olsun. Keşke doğduklarında dikebilseydik yaşıt olurlardı şimdi çocuklar ağaçlardan üç yaş büyük olacak.

594754

Sevgi Durul
06-02-2016, 14:50
Maşallah Oğuz Kağan'a, büyümekte cevizleriyle yarışsın. Çok ağaçlar yetiştirsin.;)

Çok rakamlı mum, Hoya pubycalix GPS 282. Sevgili Maki'ciğimden hatıra.:)

Sûz-i Dilârâ
06-02-2016, 17:48
Amin ablacığım bütün çocuklar için inşallah;)

Mumun ismini ilk yazdığında NASA'nın yeni keşfettiği yıldızlara, galaksilere verdiği isimlere benzetmiştim, böyle isim mi olur demiştim, nasıl aklımda tutacağım ben bunu şimdi diye hafiften isyan etmiştim:D:dilli:

Fulün için tavsiyede bulunmak isterdim ama yanlış bir şey söyleyip bitkini kaybetmenden korkuyorum, benim budama ve saksı değişimi işim tamamen içgüdüsel:D
Canlılardaki hayatta kalma içgüdüsünün gücüne ve şubat ayının (iç bölgeler için mart) tılsımına inandığımdan böyle yaptım.

Şubat ve mart aylarının beni çok etkileyen bir elektriği var, sanki tabiata da aynı şeyi yapıyorlar ve bu aylarda ekilen tohum, budanan ağaç bir şekilde hayatta kalmayı başarıyor:rolleyes: Bilmem anlatabildim mi;)

sevgihoca
06-02-2016, 19:00
Oy,kalanşolarınızı çok seviyordum ama küçükleri daha çok sevdim.Hele o konuşmalara bayıldım.Maşallah,Allahım uzun ömürlü etsin ikisini de,sizleri de.

Sûz-i Dilârâ
09-02-2016, 11:21
Adeniumlarım bir süredir yaprak sarartıyordu, son olarak açmak üzere olan tomurcuklar da dökülünce bu sabah kolları sıvadım. Çocukların önüne hazırladığım kuruyemiş tabağını koyarak onları saf dışı ettikten sonra çalışmalara başladım:D

Obesium'un kökleri oldukça kalınlaşmıştı. Budama işlemini yaptıktan sonra saksının yarısına kadar adenium toprağını doldurdum, bir sıra cüruf yerleştirip kökleri cürufun üzerine yerleştirdim ve saksının kalanını da toprakla doldurduktan sonra üst kısmı da cürufla kapatıp suladım.
595011

Diğer adeniuma da aynı işlemi uygulayarak saksısını değiştirdim. Sobalı odanın yanındaki odayı çok seviyorlar, güneye bakan ve güzel güneş alan bir penceresi var oraya yerleştirdim.

cengizildas
09-02-2016, 19:50
Sn. Sûz-i Dilara, kullandığınız isim III. Selim'in Türk Sanat Müziğine kazandırdığı bir Makam ismidir. Böyle güzel bir ismi düşündüğünüz için sizi tebrik ederim.
Çiçekleriniz çok güzeller, ama onlardan çok çok daha güzel olanlar, evinizin gerçek çiçekleri, evinizin neş'eleri. Allah analı-babalı büyütsün.
Sağlıcakla, mutlulukla, huzurla kalın.

Sûz-i Dilârâ
09-02-2016, 22:01
Oy,kalanşolarınızı çok seviyordum ama küçükleri daha çok sevdim.Hele o konuşmalara bayıldım.Maşallah,Allahım uzun ömürlü etsin ikisini de,sizleri de.

Çok teşekkür ederim iyi dilekleriniz için;)

Sûz-i Dilârâ
09-02-2016, 22:03
Sn. Sûz-i Dilara, kullandığınız isim III. Selim'in Türk Sanat Müziğine kazandırdığı bir Makam ismidir. Böyle güzel bir ismi düşündüğünüz için sizi tebrik ederim.
Çiçekleriniz çok güzeller, ama onlardan çok çok daha güzel olanlar, evinizin gerçek çiçekleri, evinizin neş'eleri. Allah analı-babalı büyütsün.
Sağlıcakla, mutlulukla, huzurla kalın.

Güzel sözleriniz, iyi dilekleriniz için teşekkür ederim sn. cengizildas, bilmukabele;)

Sûz-i Dilârâ
23-02-2016, 18:55
Aile fotoğrafının yeni kareleri. ;) Aslında salon bitkileriyle aram pek hoş değildi ama...
Bu konudan esinlenerek alındılar eve: http://www.agaclar.net/forum/bitkiler-ve-sagligimiz/4476-2.htm#post1441148

Bizim ev cadde üstünde, gün içinde geçen araba sayısı belli değil, yalnız motor seslerinden bir ara kafayı üşütecek hale geldiğimi söyleyeyim siz anlayın. :D

Bu yüzden çocuklarımı düşünerek bu bitkileri aldım, daha da alacağım. Bir de sevgili A_NOMAD'ın bahsettiği peru mumu vardı, o da evdeki elektromanyetik enerjiyi emiyormuş yanlış hatırlamıyorsam öyle demişti, bulamazsam kapısını çalmayı düşünüyorum:D
597071

Diyeceksiniz ki görmemişin kalonşosu olmuş ama ne yapayım çok güzeller, sıfır ego, sıfır kapris ve böyle güzel çiçekler.
597072
597073

Senede bir defa, bir haftalığına açsalar da dünyanın sonuna kadar insanoğlunun vazgeçilmezlerinden olarak kalmaya devam edecekler bence:cool:
597074

Frezyalar da tomurcuğa geldiler iki haftadır. Karaburun, sümbül derken sırada frezyalar var, muhteşem kokularını almak için sevgili burnum sabırla bekliyor:D
597076

Sûz-i Dilârâ
23-02-2016, 19:01
Bu da çiçek açan sukulentlerimden;)

A_NOMAD
23-02-2016, 19:15
...Bir de sevgili A_NOMAD'ın bahsettiği peru mumu vardı, o da evdeki elektromanyetik enerjiyi emiyormuş yanlış hatırlamıyorsam öyle demişti, bulamazsam kapısını çalmayı düşünüyorum:D...

Evet, Peru mumu'nun (cereus peruvianus/jamaracu monstrosus) hakkında ortamdaki elektromanyetik kalıntıları temizlediği yönünde iddialar var.

Gerçekten öyle bir kabiliyeti var mıdır bilmem ama pek şirin bir arkadaş olduğu kesin ve placebo etkisiyle bile olsa (gerçek etki de olabilir, dediğim gibi hakkında iddialar var ama doğru olup olmadığını bilmiyorum) insanı rahatlatıyor.

Aslında beni bütün bitkiler rahatlatıyor ama eşim bu kaktüsün etkisine cidden inandığından olsa gerek, sayesinde baş ağrıları neredeyse son buldu :D

Sûz-i Dilârâ
05-03-2016, 12:44
Sizlere biraz seyirlik ekleyeyim:D

Sûz-i Dilârâ
05-03-2016, 12:46
devam edelim:D

Birazı da kaktüs-sukulent sayfamda:)

Sûz-i Dilârâ
05-03-2016, 12:57
Fazla sümbülteber soğanlarım, 95 litrelik saksıya dikim yaptım, bunlar kaldı şimdi yeni bir saksı ayarlayıp bunları dikmek lazım. Yeşil görünen soğan pembe sümbülteber, geçen sene sayın telato göndermişti bu sene anaç olmuş ve yavru vermiş, bakalım çiçek de verecek mi?
Diğer fotolar da kuru balkondan manzaralar, bu sene ağırlık kaktüs-sukulent grubunda, saksılar büyütülünce iyi yer kaplar oldular, kısmetse seneye saksıları değişmeyecek:cool: Saksı değiştirmek epey uğraştırıyor.

Sûz-i Dilârâ
10-03-2016, 08:37
Serada görünce dayanamayıp aldığım gardenyam, bendeki ilk çiçeğini açıyor.

Acemilik zamanlarımda almış ama yaşatamamıştım bu yüzden de önyargı oluşmuştu, önyargıları kırma zamanı deyip aldım.

Özel toprak getirttim, toprak saksı aldım, haftada bir kere birkaç damla limon suyu damlattığım suyla suluyorum:D O da karşılık olarak bana bir çiçek açtı:D

Tomurcuğunu açarken bile ayrı güzel, bir başka güzel tarafı tomurcuğu solup kahverengileştiği zaman bile kokmaya devam ediyor;)
599493

Yabanî sümbüllerim de son tomurcuklarını açıyorlar, artık zamanları geçiyor.:(
599494
599495

Mis kokulu beyaz şebboyum; iyi ki almışım seni...
599496

Bir adet de küçük çiçekli siklamen ekleyelim tamamdır.
599497

Sûz-i Dilârâ
19-03-2016, 11:19
Ekildiklerinin üçüncü gününde bebek şebboylarım;) ter-ü taze tohumlar olunca sıcak ve nemi görür görmez başlarını çıkarıverdiler. :D

Canım SDurul ablacığım sana Tarsus dolusu sevgiler;)

Sûz-i Dilârâ
19-03-2016, 11:29
Ylang ylang tohumlarını ekili oldukları saksıdan çıkarıp minicik saksılara tekrardan ektim ve altı delik pet bardakları üzerlerine kapatarak sera yaptım. Saksıları ve bardakları toprağa gömdüm. Selluka saksısına verdiğim sudan sulanacaklar.
600894
600895

İsmini bilmediğim ve saksıları dar geldiği için selluka saksısının dibine taşıdığım sukulentim sarı minik bir çiçek açmış.
600896

Frezyamdan sarı çiçekler...
600897

Geçen yıl sayın telato'dan hediye gelen kırmızı glayörümü derin saksısı olsun diye hanımeli saksısının dibine diktim. Kese kâğıdındayken bile yeşermeye başlamıştı, toprağa geçirdikten sonra hemen uzayıverdi. ;)
600898

Sevgi Durul
19-03-2016, 11:41
Sevgili Sûz-i Dilârâ, şebboylar ne çabuk çimlenmişler.

Sarı çiçekli sukulent Delosperma echinatum.

Allah kahretsin, İstanbul'da patlama olmuş yine.:mad:

Sûz-i Dilârâ
19-03-2016, 12:56
Kara haberine karşılık bir şeyler yazayım dedim aklımdan ne geçtiyse böyle bir durum için yetersiz kalır diye vazgeçtim.

Evet ölüyoruz, öldürülüyoruz, giden her canla bizden de bir parça gidiyor, kahroluyoruz. Ateş düştüğü yeri yakar diyen halt etmiş, biz bir milletiz, hep birlikte güler hep birlikte ağlarız. Bunun için beş bin yıldır varız, beş bin yıllar boyunca da var olmaya devam edeceğiz. Bizi tüketemeyecekler, korkutamayacaklar, umutlarımızı çalamayacaklar.

"Üstte mavi gök çökmedikçe altta yağız yer delinmedikçe..." diyen millet aşığı yüzyıllar öncesinden böyle seslendiğinde de milletim çok zor günler geçiriyordu, yüzyıllar boyunca da geçirmeye devam etti. Yurtlarımızdan sürüldük, katliamlara uğradık, hor görüldük, hakarete uğradık, başka düşmana gerek kalmadı kendimizin düşmanı olduk ama sonuç ne oldu biz hâlâ buradayız, Anadolu'da, Türkiye'de... Bu coğrafyadaki varlığımızı tartışmalı hâle getirmeye çalışanlar, bu coğrafyayı bölmeye çalışanlar, bir bardak soğuk su içecekler...

Sûz-i Dilârâ
20-03-2016, 08:08
Geçen sene pet bardaklarda çimlendiremediğim biber tohumları bu sene saksılardan birer birer çıkmaya başladı.
601005

Budadığım ful arap yaseminlerim de filiz sürmeye başladılar.
601006

Mavişlerde son durum, bunlar gibi birkaç saksı daha var. İlk fotoğraf klasik maviş, ikincisi campanula garganica geçen yıl çiçek açmadı, bu kış üç saksıya böldüm bu bir tanesi.
601007
601008

Tohumdan yetişen hercailer de güzel gidenlerden.
601009

Sûz-i Dilârâ
20-03-2016, 08:11
Derin budama yaptığım ağaç minesi ve melissa.
601010
601011

Mumları balkona çıkardım, sardırmak için de böyle basit bir düzenek hazırladım.
601012

Sevgi Durul
20-03-2016, 17:21
Kara haberine karşılık bir şeyler yazayım dedim aklımdan ne geçtiyse böyle bir durum için yetersiz kalır diye vazgeçtim.

........ varlığımızı tartışmalı hâle getirmeye çalışanlar, bu coğrafyayı bölmeye çalışanlar, bir bardak soğuk su içecekler...

Buna sonuna kadar katılıyorum, o içecekleri soğuk su boğazlarında kalacak yalnız.

Sayfana kara haber vermek için gelmemiştim. Mesajın ilk iki cümlesini yazdığımda haberim yoktu. Gelen telefonla, spontane öyle bir cümle yazmış bulundum. Özür dilerim.

Dilersen bu mesaj dahil, konu ile ilgili mesajları karşılıklı silelim.:)

günebakan
20-03-2016, 18:15

Evet ölüyoruz, öldürülüyoruz, giden her canla bizden de bir parça gidiyor, kahroluyoruz. Ateş düştüğü yeri yakar diyen halt etmiş, biz bir milletiz, hep birlikte güler hep birlikte ağlarız. Bunun için beş bin yıldır varız, beş bin yıllar boyunca da var olmaya devam edeceğiz. Bizi tüketemeyecekler, korkutamayacaklar, umutlarımızı çalamayacaklar.

"Üstte mavi gök çökmedikçe altta yağız yer delinmedikçe..." diyen millet aşığı yüzyıllar öncesinden böyle seslendiğinde de milletim çok zor günler geçiriyordu, yüzyıllar boyunca da geçirmeye devam etti. Yurtlarımızdan sürüldük, katliamlara uğradık, hor görüldük, hakarete uğradık, başka düşmana gerek kalmadı kendimizin düşmanı olduk ama sonuç ne oldu biz hâlâ buradayız, Anadolu'da, Türkiye'de... Bu coğrafyadaki varlığımızı tartışmalı hâle getirmeye çalışanlar, bu coğrafyayı bölmeye çalışanlar, bir bardak soğuk su içecekler...

Duygularıma tercüman olmuşsun sevgili Suz-i Dilara yazdıklarına canı gönülden katılıyorum. Biz hep burdaydık hep burda olacağız onlar da istedikleri kadar soğuk su içsinler ellerine hiç birşey geçmeyecek

Sûz-i Dilârâ
20-03-2016, 18:22
Canını sıkma lütfen, özür dilemene gerek yok asıl ben senin yanlış anlamana mahal verecek şekilde yazdığım için özür dilerim. Senin altın kalbini bilmez miyim mesajın yazımından anladım ben. Kara haber, olayı tanımlama biçimim senin veriş tarzın ya da amacın değil. Benim de olaydan sen yazdıktan sonra haberim oldu. Çocuklara tv izletmemek için açmamaya çalışıyorum, internet haberlerine de akşamları bir süreliğine göz atabiliyorum. Buraya da kısa süreliğine girip çıkıyorum sık sık. Gündem takibim düzenli değil yani bazen oturup olayların perde arkasını görmeye çalışmak adına kendi çapımda çabalıyorum, köşe yazılarını okuyabiliyorum:o Böyle durumlarda en kötüsü insanın elinden bir şey gelmemesi ...

Mesajları silmeyelim, kalsın böyle bence bir sakıncası yok.

Sûz-i Dilârâ
23-03-2016, 08:58
Çimlenme oranı %1000:D Fazla şebboylarımı geçenlerde apartman bahçesinden bana sardunya çelikleri veren amcaya hediye etmeyi düşünüyorum, hem şöyle bir kenarda dikili olduğunu bildiğim şebboylarım olsun değil mi;)
601484

İpek fideciklerini şaşırttım.
601488

Yabanî muskariler tohuma durdular.
601489

İptal ettim sanıyordum ama etmemişim, koliden çıkınca şaşırdım, zaten az ya şebboy fidem bir de bunlar çıktı:D olsun de mi fazla çiçek göz çıkarmaz, cücelerden de bulunsun elimde;) Dün bunlar da ekildi.

601490

Sûz-i Dilârâ
23-03-2016, 09:11
Dün gelen fideleri ve tohumları dikme-ekme günüydü. Ne yapmak istersem üç kişi yaptığımız için, bir adet oyuncak kürek, bir adet tahta kaşık, bir adet de metal kürek ve bir de leğen alarak işe koyulduk.

Ormandan getirdiğim toprağın içinden çıkan çiyanlar gözümü oldukça korkuttuğu için küçük işçilerime de sıkı sıkı tembihledim:
- Elinizi toprağa sokmak yok, çiyan olabilir, elimizi ısırırsa zehirlenebiliriz Allah korusun tamam mı?
- Tamam anne.

Sonra leğenimize bahçeden getirdiğimiz kırmızı toprağı, orman toprağını, perliti, kumu ve gübreyi döktük ve karıştırdık.
601493

Saksı diplerine çakıl taşı doldurduk. Bu taşları geçen sene köyden almış ve eşime çaktırmadan arabanın bir köşesine sokuşturmuştum;)
601494

Leğendeki karışımdan saksılara doldurup fidelerimizi de diktik. İşte aramıza hoşgelenler;)
601495

Minik crassula için de bir karışım hazırladım, bol pomza taşlı, az torf, biraz kum; onu da diktim.
601496
601497

Sûz-i Dilârâ
23-03-2016, 09:13
Geçen yıldan kalan tek siklamen:( hastalandığımda diğerleri kurumuş.
601498

Bu da tomurcuk dolu hanımelim;)
601499