PDA

View Full Version : Sûz-i Dilârâ / Balkon, ev




Sayfalar : 1 [2] 3 4

YeniGine
23-03-2016, 23:28
:) Maşallah maşallah valla bayıldım; çok güzel bir gün olmuş hem senin hem de minik işçilerin için. O minik işçilerin olmasaydı nasıl başarırdın bilemiyorum.
Şebboy fidelerin, toprak karışımın, aranıza hoşgelenleriniz harikalar, maşallah. Emeklerine sağlık. Bundan sonrası da rastgelsin inşallah!..




Sûz-i Dilârâ
24-03-2016, 07:17
Çok teşekkür ederim YeniGinecim.;) Evet çok güzel bir gündü, çocuklar da uygulayarak, görerek öğrenmiş oluyorlar bu arada.

Geçenlerde kızımla çiçekleri dolaşmaya çıktık, benden biraz ayrıydı, çiçeklerden birini minicik avucunun içine almış; "canım çiçeğim sen nasılsın?" diye soruyor. Çocuklar yanımdayken genelde çiçeklerin isimlerini söylerim onlara "bak bu yasemin, bu ağaç mine, bu sümbül vs. bak tomurcuk vermiş, bak bu tohuma durmuş çocuklar" gibi. Kızımın böyle anlattıklarımdan bağımsız bir soruyu nasıl sorduğuna şaşırdım;)

Oğlum da yine geçenlerde hanımeli saksısının yanına gitmiş bitkiye "senin adın ne?" diye soruyor. Ben, "o hanımeli oğlum" deyince "ama anne ben sana solmadım ki ona soldum" deyiverdi ;)

Bakalım böyle böyle büyüyorlar inşallah yeşil aşığı olurlar;)

YeniGine
25-03-2016, 00:08
:) Evet inşallah sevgili Sûz-i Dilârâ, çocukların ilk eğitimi zaten evlerinde, anne-babalarında. Bizlerden ne görürlerse onu yapacaklar.
Ben de geçtiğimiz günlerde bina önündeki otları, nergislerin geçmiş çiçeklerini yoluyorum, komşum 3 yaşındaki oğlunu okuldan almış geldiler. Ben anneyle hem sohbet, hem de devam ot yolmaya. Ve bir an dedim ki 'Sema ne yapıyorsun, hem çocuklara çiçekleri kopartmayın, onları sevin diye öğretiyorsun hem de geçmişsin karşısına yolup yolup duruyorsun.' Tabi hemen toparlanıverdim. :)
Ama çoğu komşumun da çocuklarına çiçek dikmeyi, tohum toplamayı öğretebildim çok şükür. Eee çocuklar geleceğimiz.

Sûz-i Dilârâ
31-03-2016, 08:42
Bu gördüğünüz nergis ve kaktüsü eşim aldı:eek: Bana hediye diye değil seradaki satıcı hanıma ayıp olmasın diye:D Anlatayım, Ece'nin rutin kontrolü için hastaneye gitmiştik, randevusuz çalıştıkları için sırayı elden alıyoruz. Erkenden gidip sırayı aldık ama öğlene.

Önümüzdeki 3-4 saati hastanede geçirmeyelim diye eşime "kalk hadi seraya gidelim, en azından çocuklar çiçek, böcek görsün, hastane havasından kat kat iyidir." dedim. Hayret ama itiraz etmedi araya araya bir sera bulduk. Ben kendimden geçik vaziyette bitkileri tek tek incelemeye başladım, satıcı hanım da benimle birlikte gezdi.

Nihayet sonuna geldiğimde eşim benim gitme niyetimi anlamış ki devreye girdi; "Hadi ne alacaksan al da dönelim vakit geliyor", demesin mi, eşime bakakaldım, acaba "hayır almayacağım" dememi mi bekliyor, "fırsattır kullanalım" diye düşündüm. Bekle o zaman, dedim. Bu nergisi ve bir de kaktüsü aldım. Arabaya binince demesin mi "kadıncağızı şunlar için mi gezdirdin peşinde? Birkaç daha bir şey alaydın":D Ah ah fırsat kaçtı ama ne kaçtı:D


602567

Bu arıcık da balkonumun sabah konuğu, fayansa düşmüş, soğukta da uyuşmuş, alıp güneşe götürdüm, ısınınca uçtu gitti;)
602568

Bu mor oxalis de ev sahibi teyzenin bahçesinden, aslında alt komşum kendi saksısından bir kök verecekti ama bahçede tohumdan çimlenmiş, böcekler tarafından yaprakları kemirilmiş bu bitkiyi görünce söküp saksıya aldım.

602569

Sıra geldi benim şerbet hırsızlarıma. Sarı çiçekli yaseminime bayılıyor bu karıncalar. Çiçekleri bir gün açık kalmıyor, hemen sapından ısırıp düşürüyorlar zavallıcığı. Fotoda hırsızlardan biri suçüstü;)
602570

Hercailerde tomurcuklar görünmeye başladı.
602574

Sûz-i Dilârâ
03-04-2016, 21:32
Tohumdan yetişen hercailerim de çiçeklerini açtı nihayet.

Bu çiçekler; minik çiçekli hercaisever arkadaşımız sevgili gilan'a, ondan bu sevgiyi alan sevgili loveforlife'a gelsin. ;) Bendeki hercaiseverliğin zinciri bu arkadaşlar oluyor ;) Bakalım benden de birine bulaşacak mı:D

Çok tatlılar değil mi;) En çok sevdiklerim bu sarı-mor-beyazlı olanlar.;) İkinci fotoğraftaki size "cee" yapıyor :)
603480
603481

loveforlife
04-04-2016, 06:54
Tohumdan yetişen hercailerim de çiçeklerini açtı nihayet.

Bu çiçekler; minik çiçekli hercaisever arkadaşımız sevgili gilan'a, ondan bu sevgiyi alan sevgili loveforlife'a gelsin. ;) Bendeki hercaiseverliğin zinciri bu arkadaşlar oluyor ;) Bakalım benden de birine bulaşacak mı:D

Çok tatlılar değil mi;) En çok sevdiklerim bu sarı-mor-beyazlı olanlar.;) İkinci fotoğraftaki size "cee" yapıyor :)
603480
603481

Tatlı olmazlar mı hiç! Ben de onlara baktığımda masum bir çocuk yüzü görüyorum hep. Küçük bir çocukken bile anneme hep suratlı çiçeğimiz olsun dermişim. Ortaokul yıllarında bir hercaimiz vardı, nasıl olduysa yaklaşık iki yıl yaşamış ve sürekli çiçek açmıştı. Senin de her yeri kaplarlar artık. Ben onların bu yönüne de hayranım.

Sûz-i Dilârâ
06-04-2016, 08:29
Akşam çamaşır asmak için balkona çıktığımda burnuma mis gibi bir koku çalındı, başımı çevirdiğimde ne göreyim hanımelim iki tanecik çiçeğini açmış gülümseyerek bana bakıyor. Hemen leğeni bırakıp çiçekleri elime aldım, kokladım. Misler gibi benim caanım;) Sevgili A_NOMAD, darısı senin başına;)
603791
603792

Şebboylar, artık şaşırtılacak boya geldiler. Görünüşe göre bir günlük mesaim bu işe ayrılacak. Bütün fideciklerin toprakla buluşması gerekiyor. Birazı kendime, birazı konu komşuya, vs. vs. ;)
603793

Çocukların oyuncaklarına el koydum:o Zaten bunları alırken de aklımdan geçen şey buydu, sıkılırlarsa çiçek dikerim:cool: Adromiscus cooperinin kopan yaprağı ve senecio'ya saksı oldular.
603796

A_NOMAD
06-04-2016, 10:58
...Sevgili A_NOMAD, darısı senin başına...

Amin...

Buralarda henüz hanımeliler tomurcuklanmaya bile başlamadı, imrendim size, bizim için de birkaç fırt koklayın lütfen ;)

Şu sıralar bizim kokulularımız 2 saksı şebboy (toplantı hediyelerinden) ama fark ettim ki şebboy kokusu bende enfiye etkisi yapıyormuş, çekip çekip hapşuruyorum çok zevkli :D :D

Sûz-i Dilârâ
06-04-2016, 11:03
Bu yaz doğuya bakan salonda değil de güneye bakan odada oturmaya karar verdim. Burada evlerin yazlık-kışlık perdeleri, halıları, odaları ayrı oluyor. Kışın en çok güneş alan odaya geçilip kalın halılar serilip kalın perdeler çekiliyor. Yazın mümkün olduğu kadar yerler sergisiz, pencereler de ince tüller ve güneşliklerle geçiştiriliyor.

Bizim güneye bakan odamız hem yaz hem de kış için ideal. Kışın bol güneşli yazın da esintili oluyor, evin önü de arkası da açık olunca karşılıklı pencereleri açıp cereyan yaptırabiliyorum. O esinti yazın nasıl kıymetli oluyor anlatamam, cehennem sıcaklarında.:D

Bütün bunları neden anlattın diyeceksiniz? Şunun için salon pencereme sardırdığım mis kokulu sellukamı esintili odamın balkonuna taşıdım, saksısını da büyütüp 65 lt.lik saksıya aldım.

Sarılacak yer sorunu ortaya çıkınca önce bambu alıp benim tarzanvari düzeneklerimden birini kurmayı planladım. Geçen seneden çok büyüdüğünü gördüğüm sellukama yetmeyeceğini düşünüp vazgeçtim. Sonra bu teller aklıma geldi. İlham kaynağım sayın telato'nun soğanlılarını kedilerden korumak için kullandığı teller. Araya araya istediğim seyreklikte teli buldum. Beş metre ölçüsünde balkonun ön cephesine tamamen çektim. Sellukayı da sardırdım. Bakalım beğenecek mi?

Bu arada bu balkonum bol karıncalı. :D Sellukada bol karınca; bol çiçek-bol çiçek bol tohum ve hiç kırmızı örümcek demek:D Bir taşla birkaç kuş. Karıncalar şimdiden taşınmışlar sellukaya:D

Sûz-i Dilârâ
06-04-2016, 11:05
Amin...

Buralarda henüz hanımeliler tomurcuklanmaya bile başlamadı, imrendim size, bizim için de birkaç fırt koklayın lütfen ;)

Şu sıralar bizim kokulularımız 2 saksı şebboy (toplantı hediyelerinden) ama fark ettim ki şebboy kokusu bende enfiye etkisi yapıyormuş, çekip çekip hapşuruyorum çok zevkli :D :D

:D Şebboy akşamları çok yoğun koku salıyor, gündüzleri o kadar değil ben de bunu farkettiğimden beri, beyaz şebboyumu akşam mutfağa alıp yemek- bulaşık işleri sırasında gelip gidip kokluyorum, zaten bir süre sonra da mutfağı kaplıyor. :D

Sûz-i Dilârâ
09-04-2016, 12:04
Balkonumdan yeni kareler. Muskariler, geçen yıl köyden getirdiğim ve çuvalda tuttuğum toprakta sessiz ve sabırlı beklemişler.
Her toprak alışımda içinden üç dört tane de muscari soğanı çıktı ve her zamanki gibi kıyamayıp saksı kenarlarına diktim, kayıpsız çıktılar, en cılız, en küçük soğan bile sürmüş. Bunlar da çiçek hazırlığında.
604323
604324

Uyku çiçeğim küçüklüğüne bakmadan çiçek açmış;)
604325

Tiplere bakın hele:D
604326

Sarı çiçekli karanfilim üzeri tomurcuk dolu;)
604327

Sûz-i Dilârâ
09-04-2016, 12:05
Sümbülteberlerim, bunlar beyaz-katlı olanlar. İlk bunları dikince önce bunlar sürdüler. Pembe sümbülteberde hareket yok şimdilik ama eli kulağında.

Sûz-i Dilârâ
19-04-2016, 11:01
Çocukluğumun en sevdiğim kır çiçeklerinden mavi-beyaz hayranlığı o zamandan vardı. Bir de sarı sevgisi. Yağlı gibi parlak sarı çiçekleri hep dikkatimi çeker için için severdim bu çiçeği. ;)

Sûz-i Dilârâ
19-04-2016, 13:20
Köyden balkonuma geri dönelim;) Beş günlük yokluğumda çiçeklerim gözle görülür derecede ilerleme kaydetmişler. Tabi günde 30 kere gidip gelip bakınca farkedilmeyen ya da çok yavaş ilerliyorlarmış hissi veren bitkilerim epey yol katetmişler geldi.

Amaryllis'in dört çiçeği de açmış.

606587

Fasulyesini ayırıp tohumlarını aldığımda çatlak olan ve umutsuzca denemelik olsun diye ektiğim selluka tohumlarım da çimlenmişler ve bana günün sürprizini yaptılar.
606588

Bu reyhanların tohumları Mekke'den geldi. Umreye giden akrabama etrafta değişik bitki görürsen isteyiver demiştim. İçimden de "Mekke'nin Arap'ı pek gergin olur, kadının başını ağrıtmasınlar"demiştim ama dua ve çiçek ısmarlamaktan da kendimi alamamıştım. Bizim reyhanlardan bir yönüyle farklı demişti ama şimdi unuttum nesi farklı:confused:
606589

Bu da keçiboynuzu fidem. Geçen sene selluka saksısının dibinde kendiliğinden çimlenmişti. Bu sene ayırdım, kendini kurtaracak duruma gelse toprak anaya emanet edeceğim.
606590

Sevgili A_Nomad, bu bir peru mumu mudur? Kendisini Carrefour'da buldum tesadüfen.
606591

Sûz-i Dilârâ
19-04-2016, 13:26
Sevgili babaannemi Rabbine uğurlamaya gittiğimizde hanımelim de bütün çiçeklerini açmış geçmiş, bu da çiçekli günlerden elimde kalan fotoğrafları.
606592
606593

Çok mu sabırlıyım yoksa çok mu inatçı bilemedim. Geçen sene tamamen kuruyan ve defalarca saksısını değiştirip iyice perişan ettiğim ama atmadığım achimenes de sonbahar-kış ve nihayet baharın 1,5 ayından sonra hayata dönmeye karar vermiş.
606594

gossip
19-04-2016, 22:10
Çok mu sabırlıyım yoksa çok mu inatçı bilemedim. Geçen sene tamamen kuruyan ve defalarca saksısını değiştirip iyice perişan ettiğim ama atmadığım achimenes de sonbahar-kış ve nihayet baharın 1,5 ayından sonra hayata dönmeye karar vermiş.


bakımıyla ilgili bilgiler yazmıştım ama yazının kaynağına ulaşınca yazdıklarımı silip linki koydum umarım faydalı olur.

http://achimenes.ucoz.com/index/serge_saliba/0-120

A_NOMAD
19-04-2016, 22:42
...Sevgili A_Nomad, bu bir peru mumu mudur? Kendisini Carrefour'da buldum tesadüfen.
606591

Ta kendisi olur :) Black ve golden olarak temelde 2 tipi oluyor, sizdeki golden-bendeki ise black. Gerçi ben yılbaşı aşısı denemelerim nedeniyle kuşa çevirdim kendisini ama olsun :D

cengizildas
20-04-2016, 11:48
Sn. Sûz-i Dîlârâ, benim Sn. Adalet Hanımdan aldığım sellukalar tutmadı. Halbuki sizin anlattıklarınızdan dolayı çok heveslenmiştim. Sağlık olsun. Belki tekrar bulabilir ve güzel kokuyu duyabilirim.

Sûz-i Dilârâ
20-04-2016, 11:57
Sn. Sûz-i Dîlârâ, benim Sn. Adalet Hanımdan aldığım sellukalar tutmadı. Halbuki sizin anlattıklarınızdan dolayı çok heveslenmiştim. Sağlık olsun. Belki tekrar bulabilir ve güzel kokuyu duyabilirim.

Üzülmeyin Cengiz bey, pet bardaklarda iki tane büyüyor:D sizin canınız sağolsun, Mersin'e bir kargo yollarız:D

Selluka tam bizim bölgelik bir çiçek, çiçeksever olup bu bölgede oturup da sellukasız olundu mu ya da sellukadan habersiz olundu mu canım sıkılır benim. Bu güzel bütün bahçelerde, balkonlarda olmalı. ;)

Not: 30 civarı sağlam tohumu da bugün ektim. Bunlarda çatlak olmadığı için daha geç çimlenir diye tahmin ediyorum. Çatlak tohumlarım 8 günde çimlenmişlerdi. Selluka tohumunu ekerken temiz bir bıçakla ağız kısmına minik bir çentik atıyoruz ve bir gece ılık suda bekletiyoruz ki bu çentikten içeri su girip tohumu şişirsin ve çimlenmeyi kolaylaştırsın. :)

Sûz-i Dilârâ
20-04-2016, 11:58
bakımıyla ilgili bilgiler yazmıştım ama yazının kaynağına ulaşınca yazdıklarımı silip linki koydum umarım faydalı olur.

ĞхименеÑÑ‹ и другие комнатные раÑÑ‚ĞµĞ½Ğ¸Ñ - Serge Saliba (http://achimenes.ucoz.com/index/serge_saliba/0-120)

Bilgiler için çok teşekkür ederim eski dost;) Eskilerden forumda gördükçe ne mutlu oluyorum bilseniz;)

Sûz-i Dilârâ
22-04-2016, 19:22
Bu güzeller güzeli sarı ters lâleleri kardeşim az önce gönderdi. Yine yaylaya çıkmışlar:D:( bensiz:(
Bir de ismini bilmediğim bir çiçek fotosu daha var. Onu da "Bu yabanî bitkinin adı nedir?" başlığında soracağım.

Sûz-i Dilârâ
22-04-2016, 19:40
Az evvel balkona çıktım, yine çiçeklere bakmaya, akşam karanlığında yanlarına gitmeyi çok seviyorum.

Ancak bu kez öyle güzel bir dolunay yükselmiş ki doğudan, sis benzeri bulutların arasından. Dilim tutuldu, öylece bakakaldım;) gümüşî, solgun parlaklığa:D

Romantizmden ve gereksiz şairane nutuklardan nefret etsem de birazcık olsun şair ruhlu olsaydım bu görüntünün üzerine bir şiir patlatırdım. :D

Kalasane ruhum içten içe eriyip tükense de dile gelen sadece bir "ah" oldu :)

tanerege
22-04-2016, 21:11
Çiçeklerinizin dolunayla olan yansımasını fotoğraflasanız keşke :)

Sûz-i Dilârâ
23-04-2016, 06:49
Bende öyle profesyonel makine nerede sn. tanerege:D Çocuklar fotoğraf makinemi kırdıktan sonra bir süre siteye fotoğraf ekleyemeyince çok üzülmüştüm.
Eşim A101'e gelen makinelerden bir tane almış, "al bu senin çiçeklerini çekmene yeter" diye çıkıp geldi bir gün:D
İşimi görür şimdilik diye sevinmiştim. Görüyor da nitekim ancak yakın çekim ve böyle profesyonel çekim isteyen işlerde maalesef:rolleyes:

malina
01-05-2016, 12:12
Forumun Alışveriş bölümü dışındaki başlıklarda (ücretsiz dağtım, arıyorum vs) yazılan bu tür mesajlar yaygınlaşma eğilimi gösteriyor ve esas olanı kapatma ihtimali var :)

Özellikle yeni gelen arkadaşlara özelden söyledikçe, başkaları yapıyor onlara ses çıkarmıyorsunuz diye azarlanıyoruz.


Ücretli ya da ücretsiz istek bildirimleri ve dağıtımlarını yazmayın,

Forumda bu amaçla açılmış bölüm bulunmaktadır:
Alışveriş (http://www.agaclar.net/forum/#alisveris)
Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/)
Arıyorum (http://www.agaclar.net/forum/ariyorum/)

agaclar.net Forum Kuralları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11)

Lütfen birbiriyle sınırlı bitki paylaşımı yapan arkadaşlar bu yazışmaları kendi aralarında özel mesajla yapsın ki örnek olmasın...

Sûz-i Dilârâ
04-05-2016, 14:16
Eveet malina'dan uyarımızı da bir güzel aldık sonra:D gelelim günün güzel haberine.

Sayın alys'ten alışveriş edenler ondan hep övgüyle söz ederler. Ben de bu yıl bu referanslara dayanarak kendisinden muhtelif soğanlar aldım. Bunlardan biri de sprekelia formosissima (aztek zambağı) idi. Kendisini dikeli daha 10 gün anca olmuştur ama meğer çiçek açmak için can atıyormuş. ;) Öyle güzel bir çiçek açtı ki aşık oldum.

Gelen soğanlar yavruluydu bunu da belirteyim.

İşte azteğimiz:D Sanki topraktan sadece çiçek sürmüş gibi yeşil aksam yokmuş gibi ama var, minik yeşil bir kısım arkada kalmış;)

Sûz-i Dilârâ
06-05-2016, 11:04
Şebboyları bundan beş gün önce şaşırttım, babaannemin cenazesi için köye giderken komşuya bırakmıştım. Sulama işini abartmış biraz bazıları çürümüştü. Buna rağmen o kadar çok fide çıktı ki sardunya saksılarının kenarlarına, oraya buraya boş bulduğum yerlere de yedekledim. Kalanları da iki yoğurt kovasına toptan diktim, köye götürüp dağıtacağım. Orada da çiçek delisi çok ;)

610110
610111
610112

Şimdi durumları iyi, kendilerine geldiler. Bu sene bu saksılarda büyüyecekler, seneye nasipse asıl saksılarına geçecekler.

Sûz-i Dilârâ
06-05-2016, 11:06
Aztek zambağım, arka fonda Turan elin nazlısıyla ...;)

Sûz-i Dilârâ
06-05-2016, 11:39
Bu mini mini kuş yumurtadan bu yıl çıkmış. Kuyruk küçük, gaganın etrafı sarı, ağzı daha solucan kusmuğu kokuyor:D

Yuvadan çıkmış, bu asma dalına konmuş ama bir türlü uçacak cesareti toplayamıyor;) Hadi onu fotoğrafta bulun bakalım:D

610124

Bir annesi bir babası gelip gelip gidiyorlar, onu ikna etmeye çalışıyorlar.
610123
610125

cengizildas
06-05-2016, 19:56
Aztek zambağınıza bayıldım, Sn. Sûz-i Dilârâ. Bu sene zambaklar ve diğer soğanlılar için geciktim, alamadım. Seneye erken davranacağım.

Sûz-i Dilârâ
06-05-2016, 21:15
Cengiz bey, bizim satış başlığını iyi takip etmenizi öneririm. Sayın alys, sayın kgursan, sayın hocam100 benim favorilerimdir. :) Hepsinde de soğanlı türleri sağlıklı ve ekonomik fiyata bulursunuz.

Sonbaharda sümbül, lale, frezya, anemon, nergis, amaryllis, muscari, kardelen ...

Ocak-şubat civarı müge, sümbülteber, şakayık ...

İlkbaharda da gloksinya, zambak, lisianthus, glayör, iris, süsen, oxalis ... gibi güzelliklerin sitede satışları yapılıyor. :) Şansınız bol olsun.

Bir de zengardentr.com var. Hakkında şikâyetlerin de geldiği oluyor ama bana hiç denk gelmedi :) Onu da internet siteleri arasında tek geçerim. :)

Sûz-i Dilârâ
07-05-2016, 10:24
Frezya saksısını yeşil aksam tamamen kuruduktan sonra boşalttım. Bunlar da saksıdan çıkanlar.
Bu bitki bende üçüncü senesine girecek. 10 soğan almıştım zengarden'dan.

Geçen yıl bir dünya yavru ve tohum verdikten sonra 3 anaç soğan ve yavrularla, tohumdan yetişenlerle yola devam ediyoruz.

Bu sene geçen yılki yavrular anaç olarak saksıdan alındı. Zengardendan ilk aldığımda gelen soğanlar da bu boydaydı.

Ancak bu sene yavruların bile gelişip çiçek açtığını düşünürsek frezya oldukça bereketli bir bitki diyebilirim.

Bu yıla kadar aldandığım nokta şu oldu. Diker dikmez hep sıcak ve güneş alan yere koydum. Aslında gelişme döneminde serin yerde olsaydı ve sulamayı en aza indirseydim ne olduğu belirsiz bir hastalık yüzünden soğanlarımı köklemek zorunda kalmayacaktım. Bir sürü bebek frezyamı da aynı hastalıktan söküp söküp attım. :(

Daha sonra kuzeye bakan balkona aldığımda bebek frezyalarımı ve suyunu oldukça azalttığımda hastalığın da durduğunu gördüm. Bebekler şimdi normal gelişim süreci içerisinde yaprak sarartıp toprak altına çekilecekler. Bu dönemde nasıl bir uygulama yapmam gerektiğini frezya başlığında sayın kgursan'a soracağım.

610321

Tohumları yeşilken toplamak zorunda kaldım. Gölgede kurutacağım ve çimlenip çimlenmeyeceklerini bu sene tecrübe edeceğim nasipse.

cengizildas
07-05-2016, 11:26
Sn. Sûz-i-Dilârâ, ben geçen seneki frezyalarımı (2 uzun saksıda) hiç sökmedim. Bu sene hepsi yeni baştan vermişlerdi. Mersin'de hiç bir soğanlıyı sökmedim. Gloksinya ve begonyalar dahil. Bu sene hepsi yeniden ve daha gür bir şekilde çıkıyorlar. Bu arada, beşli yıldız çiçeğini de aynı şekilde saksısında bıraktım. Birazdan hepsini yükleyeceğim.

Sûz-i Dilârâ
07-05-2016, 11:39
Ben şimdiye kadar frezyaları hep söktüm. Bir sıkıntı da yaşamadım ama soğanlılar saklama aşamasında mantara karşı hassas oluyorlar.

Kuru toprak (daha doğrusu nemli toprak) saklama aşamasında daha korunaklı oluyor. Gölge, hava akımlı bir yerde, nemli toprakta siklamen, gloksinya gibi soğanlılarda tecrübe ettim, dediğiniz gibi daha güzel ve çok çiçekli oluyorlar.

Frezyaları bu yıl ki sökme amacım daha çok saksıyı kullanma istediğimdi. Sonbahara nasip olursa frezyalarım için büyük dikdörtgen saksı alacağım ve yaklaşık 100 kadar frezya yetiştireceğim:D

Aynı şekilde karaburun nergisi de. Tarsus'ta bahçelerde çok gördüm kışın. Bir tanıdığımın bahçesinden sonbaharda sökeceğim. Mis gibi kokuyorlar size de yoksa tavsiye ederim:D

Sûz-i Dilârâ
07-05-2016, 13:17
Selluka tele sarmaya devam ediyor. İnşallah tamamen kapatır da bitkilerim için de sıcaklar bastırınca gölgeli bir aydınlık olur:D
610370

Tohumdan yetişen ikinci parti hercailerim de lisianthus saksısının önünde, bilerek bıraktığım boşluğa şaşırtıldılar.
610371

Sûz-i Dilârâ
07-05-2016, 13:19
Bu can sene heyran, menim özüm:D

610372

Lütfen bu görgüsüzün kusuruna bakılmaya. Kendisine aşık olduğumu yukarıda yazmıştım. :D

İkinci soğanın kenarından da çiçek sapı geliyor sanki:D

Sûz-i Dilârâ
07-05-2016, 18:10
Aztek zambağıyla ilgili bilgi de yazalım.

Toprak karışımını kumlu seviyor yani süzek, diğer zambaklar gibi. Ben toprak karışımına yarısına yakın kum, kalan orana da humuslu toprak, perlit, torf, yanmış küçükbaş gübresi, biraz da vermikülit, cüruf ve leonardit koydum.

Saksının en altına iki parmak kalınlığında da çakıl taşı koyup fazla suyun dipte göllenip soğanı çürütmesini engellemeyi amaçladım.

Suyu sevmiyormuş ayrıca, neredeyse kuru toprakta yaşar deniyor. Güneşi çok seviyor ve bütün gün güneş görebileceği alan istiyor.

cengizildas
07-05-2016, 18:30
Sn. Sûz-i Dilârâ, bu gün Sn. Alys'e sordum. Mevcut olduğunu söyleyince hemen sipariş verdim. Toprak konusunda bu kadar karıştırmak gerekli mi, bilmiyorum. Ben direkt torfa ekmeyi düşünüyorum. Belki taş koyarım. Sulama konusunda önerinizi dikkate alacağım.

Sûz-i Dilârâ
07-05-2016, 19:18
Cengiz bey, sadece torf yeterli olmaz, zambaklar humuslu-kumlu süzek toprak sever. Hem aztek susuz kalmayı da seviyorsa uzun dönem su verilmediğinde torf aşırı sıcaklarda kurur ve sonrasında suyu verseniz de çekmez.

En azından biraz kum ve humuslu toprak bulabilirseniz, torfla karıştırıp kullanabilirsiniz. Saksı altına su tahliyesi için çakıl taşı da koydunuz mu soğanınızı çürütmeden bakabilirsiniz.

Ben uzun yıllardır uğraştığım için elimin altına param oldukça leonardit, vermikülit, cüruf, pomza alır kenara koyarım, lâzım oldukça da kullanırım. İnsan bir çıkışta bunları bir arada bulamayabiliyor, sizi de anlayabilirim. Ama en azından humuslu toprak ve kum şart diyorum.

ilksenozturk
08-05-2016, 17:43
size bundan bir önceki mesajım ikizlerinizi tebrik etmek olmuştu
şimdi uzun bir aradan sonra sayfanıza girip kocaman olduklarını gördüm
maşallah
hayat çok hızlı geçiyor

Sûz-i Dilârâ
10-05-2016, 15:39
İlksen hanım çok teşekkür ederim.

Dediğiniz gibi hayat çok hızlı geçiyor, daha dün doğmuşlardı bugün 3,5 ;) yarın 20 (büyükler öyle söylüyor);) olacaklar. Onlar büyürken biz de yaşlanıyoruz tabii bir de işin bu boyutu var. :rolleyes: Sayfama daha sık beklerim diyeyim o zaman bir dahakine çocuklar ilkokula başlarken olmasın bari:D

Eveet çiçeklerden devam edelim. Bugün seraya gittik çocuklarla, mevsimlik çiçeklerle pek işim olmazdı ama üç düğme çiçeği fideciği aldım. Bir de donlardan korunursa çok yıllık olan lobelya, mavi çim (:rolleyes::cool:).

Bunları tohumdan yetişen hercailerimle birlikte lisianthus saksısında aranjmanda kullandım. Yukarı fotoğraftaki lisi saksısını bozdum yani:o

Lisileri üçgen şeklinde saksının ortasına toplamaya çalıştım.

Mavi çimi en kenara koyup etrafına üç adet mor düğmeyi yerleştirdim. Sarksın saksının önünü doldursun diye de mavi ve beyaz lobelyaları, onların hemen arkasına da renklerini bilmediğim minik hercaileri diktim. Hercailer çok küçük olduklarından saksı boş gibi görünse de büyüdüklerinde epey kapatacaklar.
611056

Sarı karanfilim en güzel dönemini yaşıyor.
611057

Siklamenleri balkonun kuzey ve doğu yönlerin kesiştiği köşeye koyunca toparlandılar ve yeni yapraklar ve çiçekler açtılar.
611058

Sûz-i Dilârâ
10-05-2016, 17:30
Sordum sarı çiçeğe
Annen baban var mıdır?
Çiçek eydür derviş baba
Annem babam topraktır.

Sordum sarı çiçeğe
Benzin neden sarıdır
Çiçek eydür derviş baba
Ölüm bana yakındır

Sordum sarı çiçeğe
Sizde ölüm var mıdır?
Çiçek eydür derviş baba
Ölümsüz yer var mıdır?

Sordum sarı çiçeğe
Evlat kardeş var mıdır?
Çiçek eydür derviş baba
Evlat kardeş yapraktır.

Sordum sarı çiçeğe
Boynun neden eğridir
Çiçek eydür derviş baba
Kalbim Hakka doğrudur

Sordum sarı çiçeğe
Sen beni bilir misin?
Çiçek eydür derviş baba
Sen Yunus değil misin?

611072

Çocukluk çiçeğimi bugün serada buldum. Kenarda kendiliğinden çimlenmiş, büyümüş, çiçek bile açmış. Kimsenin dikkatini çekmeden sessiz beni beklemiş. Fotoğrafını çektiğimi gören kızcağız, çocukluğumun en sevdiğim çiçeği olduğunu öğrenince söküp bana hediye etti. ;)

Yunus'un bu ilahisindeki sarı çiçeğin hep o olduğunu hayal ederdim çocukluğumda. ;)

Çiçek eydür derviş baba
Annem babam topraktır...

Sûz-i Dilârâ
13-05-2016, 06:46
Üst mesajımdaki çocukluk çiçeğim (çocukluk aşkım oluyorsa çocukluk çiçeğim de olur dedim) :) düğünçiçeğigillerdenmiş. :)

cengizildas
13-05-2016, 17:54
Sn. Sûz-i Dilârâ, dün Sn. Alys'ten istemiş olduğum galalar ve aztek zambağı geldi. Pazar günü galaları yaylaya ekeceğim. Aztek zambağı için de Ali bey'in dediği gibi funda toprağı ve torf karışık bir saksı hazırlıyorum. Saksının altına taş koymayı unutmayacağım.

Sûz-i Dilârâ
13-05-2016, 18:57
Sn. Sûz-i Dilârâ, dün Sn. Alys'ten istemiş olduğum galalar ve aztek zambağı geldi. Pazar günü galaları yaylaya ekeceğim. Aztek zambağı için de Ali bey'in dediği gibi funda toprağı ve torf karışık bir saksı hazırlıyorum. Saksının altına taş koymayı unutmayacağım.

Birazcık da kum, kum karışımlı topraklarda zambak türleri daha rahat büyür. ;)
Yalnız dere kumu, buralarda sanki denizden getirdikleri kumlar var parklarda. Bir kere kum bulamayınca çocuk parkından kum almışlığım var da.:D İyice yıkayıp, suda bekletmiş, sonra tepsiye serip güneşte kurutmuş ve öyle kullanmıştım.

Hadi rastgele. Zambağınız ve galalarınız hayırlı olsun, bol çiçekler. Benim zambağım ikinci çiçeği yarın sabaha açmış olur inşallah. Önceki açan soğandan ikinci çiçek sapı da geliyor. ;) Çok mutluyum;)

Sûz-i Dilârâ
14-05-2016, 15:12
Tohumdan yetişen frezyalarım, çok sık olduğu için bugün saksılarından söktüm. Fotoğrafları da bu mesajda. (http://www.agaclar.net/forum/1461548-post1347.htm)

Sûz-i Dilârâ
14-05-2016, 15:13
Bunlar da saksılarından sökülüp mantar ilacına yatırılan ve gölgede kurutulan, sarı nergisim, erlicheerlerim ve muscari golden fragranceler.

akçabardak
14-05-2016, 15:52
Erlickeerlerin sökümüne sanki biraz daha vakitleri varmış gibi geldi bana, yeşil aksamları iyice kuruyana kadar.

Sûz-i Dilârâ
14-05-2016, 16:12
Erlicheerleri kırmızı örümcek sardı, görünen yeşil kısmın üst tarafı zaten sararmaya başlamıştı, ben de söktüm. Zaten normal söküm zamanı da haziran. Sorun olacağını sanmıyorum. ;)

Sûz-i Dilârâ
15-05-2016, 13:24
İkinci aztek soğanım da çiçeğini açtı;) Birinciden de ikinci çiçek sapı geliyor;)

612181

Selluka fidelerim, sağ-üstteki büyük olan sayın cengizildas'a gidecek olan. Yanına bir tane daha ilave edilerek;)

612182

Zambak saksılarımın diplerine yer örtücü ne eksem diye düşünüyordum, aklıma zengarden'ın hediye tohumları geldi. Beyaz ballıca ve kırmızı anagallis göndermişlerdi.

Saksıya perliti doldurdum, tohumları serpiştirdim ve üzerlerine azıcık daha perlit attım. Sonra fısfısla nemlendirip şeffaf poşete saksıyı geçirdim.

Sonuç, tohumlar dün ekilmişti bugün çimlendiler.;)

Sûz-i Dilârâ
15-05-2016, 13:49
Sarı karanfillerim ...
612189

Düğme çiçeklerim de yerlerine çabuk alıştı ve atağa geçtiler.

612192

Mini çiçekli hercailerim tohum yapmışlar, toplandılar ve ismini bilmediği için son görüşmemizde "suratlı çiçek istiyorum kızım" diyen çiçek delisi halacığıma gidecekler.;)

612193

Beyaz sümbülteberlerimde son durum. Bu yeşil hâllerini de çok beğeniyorum.

612195

Hava kapalı olunca kestirmeye çekilenlerden:)
612196

Sûz-i Dilârâ
15-05-2016, 13:55
Melissa ve geçen yıl sellukayla birlikte sn. ahmeter'den minicik fideler olarak gelen jakarandalar.

612201

Pembe sümbülteberler (sayın telato'dan geçen yıl bir yavru soğan olarak gelmişti. Çiçek açmadı ama bol yavru yaptı. ;)

612202

Sayın alys ve sayın kgursan'dan alınan zambaklarım da artık uyanıyorlar. Bunun gibi üç saksı daha var. Bir de hanımeli saksısının dibinde geçen yıldan 8 soğan. Onlardan da üç tanesi filizlenmiş. Diğerleri de er geç sürer diye bekliyorum.

612203

Sûz-i Dilârâ
15-05-2016, 18:07
Kenarda görülen siyah saksıların tamamı tohumdan yetişen şebboylar. Saksı kalmayınca köye gidecek olanları iki kaba topluca diktim. Gidene kadar idare ederler.
612226
612227

Hanımeli saksısının dibine diktiğim, geçen yılki zambaklardan biri;) Güneşe doğru başını uzatmış. Havalar da bir açılmadı ki zavallım güneş alsın.
612229

Bu glayörleri BİM'den almıştım. Filelerde beşer beşer. Sarı, kırmızı ve beyaz. Güney balkondakiler daha hızlı gelişim gösterdiler. Çiçek şişliklerini hissediyorum dokununca.
612230

Son olarak israf olmasın, beş foto hakkımız var ya bir de aztek atalım da :D
612231

cengizildas
15-05-2016, 22:10
Sn. SûZ-i Dilârâ, benim sümbülteberler 2 yıldır çiçek açmıyor. Sadece bol köklü yeşillik.
Bu arada, Sn. Adalet Hn., Sn. Jakin, eşim ve ben dün sizin kulağınızı çınlattık. P.tesi günü, Yenice'de Garden Koala'ya gidilecek. Orkide ve çiçekleri görmeye. Sizin ufaklıkların, gelmenize engel olup olamayacağını konuştuk. Bilginiz olsun.

Sûz-i Dilârâ
16-05-2016, 19:08
Sn. SûZ-i Dilârâ, benim sümbülteberler 2 yıldır çiçek açmıyor. Sadece bol köklü yeşillik.
Bu arada, Sn. Adalet Hn., Sn. Jakin, eşim ve ben dün sizin kulağınızı çınlattık. P.tesi günü, Yenice'de Garden Koala'ya gidilecek. Orkide ve çiçekleri görmeye. Sizin ufaklıkların, gelmenize engel olup olamayacağını konuştuk. Bilginiz olsun.

Bunu ben de gerçekten çok isterdim. Hem sizlerle yüz yüze görüşmek hem de çiçek - böcek görmeyi. Mersin ne yazık ki çocuklarla birlikte uzak geliyor. Gitsek bile çocukları on dakikadan fazla zaptedemem, yok kucak, yok su, yok şu yok bu tüketirler beni. Bir de bu sıcaklarda bir onu taşı kucağımda bir öbürünü hem onlar perişan oluyor hem ben, terden, sıcaktan. Sıcaklar, üstüne baş ağrısı yapıyor bende ilaç atmayınca da üç dört gün çekiyorum. Ece'de bronşit var, azıcık terleme ve hava akımına kapılmayla yatağa düşüyor, durumumuz biraz hassas yani.

Tarsus'ta bile şöyle bir yarım saat ufak bir iş için dışarı çıkmaya kalksam tövbe ederek eve dönüyorum, "bir daha sizinle bir yere gitmiycem" diye. :D Bırakacak anneanne babaanne de yok. Başkasına da ben güvenmem.

Çok dertlendim ama beni çocuk büyütenle beraber en iyi tek başına ikiz büyüten anlar. Daha çoook içimi dökerdim ama sizi sıkmam istemem.

İnşallah sonbaharda havalar biraz serinlerse duruma göre bakarız. Ben de sizinle ve Nadide hanımla, fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla Jakin ve artık ağaçlar.net'in ablalarından olmuş Adalet ablamla tanışmayı çok isterim.

cengizildas
16-05-2016, 22:36
Bu gün gerçekten çok keyifli bir gün geçirdik. Bu diğer seralara benzemiyor. Ne tarafa baksanız bir başka çiçek görüyorsunuz. Sizin de olmanızı isterdik.
Haklısınız, ikiz abisi olduğum, hem de 10 yaşımda iken onlara bakmak zorunda kalan birisi olduğum için sizi en iyi ben anlarım sanıyorum. İnşaallah ikizler biraz daha büyüdükten sonra arkadaşlarla birlikte tekrar gideriz.

Sûz-i Dilârâ
18-05-2016, 09:35
Akrabam ceviz ağacının altında çeşitli yenilir yenilmez bitkiler yetiştiriyordu. Oradan toprak alınca pancar tohumu da bizimle gelmiş. Üç tanesi çimlenmiş. Büyütsünler bakalım pancarlarını yemek nasip olursa:D
612932

Misafir böceğimiz, dışarı bırakıyorum eve geri geliyor. Oğlum da bana çekmiş börtü böcekle arası iyi. Ece uzaktan bakıp çığlık atar, bizi yer, bizi yer:rolleyes:

612933
612934

cengizildas
18-05-2016, 20:27
Benim torunum gibi, böceklerden korkmuyor. Allah, uzun ve sağlıklı ömürler versin.

Sûz-i Dilârâ
19-05-2016, 15:07
Teşekkür ederim Cengiz bey;) Bütün çocuklarımız inşallah sağlıklı, uzun ömürlü, devletlerine milletlerine hayırlı evlatlar olurlar. ;)

cengizildas
27-05-2016, 11:54
Benim Aztek zambağım da boylanıyor. Şu ara balkonda duruyor. Gerçi yaylaya götüreceğim ama, Nasıl bir ortamda yaşadığını bilmiyorum. Güneş mi, gölge mi sever? Suyu nasıl ister? Beni bilgilendirirseniz sevinirim.

Sûz-i Dilârâ
28-05-2016, 11:32
Bütün gün güneş istiyor. zengarden'da şöyle bilgiler vermiş.

Yaz aylarında sıcak günlerde sulama ister. Bunun dışında hiç bir dönem aşırı sulama yapılmaz. Neredeyse kuru toprağı seven bitki, yılda 1-2 yavru verir.

Geçirgenliği yüksek, organik yavaş yarayışlı yanmış hayvan gübresi destekli, kumlu toprakları sever. Kış aylarında toz kompost gübre vermek yaz aylarında çiçeğin daha büyük açmasını sağlar.

Sprekelia yetiştirecekler soğuk bölgelerde yaşıyorlar ve dikili olduğu alan kışın aşırı yağış alıyorsa sonbahar sonuna doğru bitkiyi saksısıyla birlikte, serin yağmur almayan kapalı mekana taşıyın. Kış aylarında hiç sulama yapmayın. Takip eden sezon ilkbahar başında yağmurlarla birlikte dışarıya taşıyın. Don tehlikesine karşı koruyun.

Bilinen bir zararlısı olmadığı gibi hastalıklara karşı da dirençlidir.

Toprağının geçirgen olmasını sağladıktan sezon boyu güneş gören bir yerde saksıda ya da toprakta tuttuktan sonra zahmetsizce yetiştirebileceğiniz eşsiz bir bitkidir.

Sûz-i Dilârâ
02-06-2016, 10:41
Sayın alys'ten aldığım aztek zambağım, kendisinin de belirttiği gibi aynı soğandan birinci çiçeğini açtıktan sonra ikincisini de açtı. İkinci soğan da aynı şeyi yaptı ve bir soğandan iki çiçek açtı. Üçüncü soğan da hediye azteğim. O da yaprak açmadan çiçeğe durdu. Yani üç soğan beş çiçek:D

Sayın alys mesajlarımda aztek zambağını çok sevdiğimi okuyunca büyük bir incelik göstererek gönderdiği hediye azteğiyle beni çok mutlu etti. Hem düşünülmek hem de sahip olunan üçüncü bir aztek zambak sevinci.

Çok teşekkür ederim sayın alys. ;) Aynı zaman da dostlarınız da olduğunu sevgili loveforlife ve SDurul ablamdan bildiğim müşterilerinizden aldığınız övgüyü sonuna kadar hak ediyorsunuz. ;)

Şimdi şu güzelliği seyredelim doya doya:D Güzellerim;)

615720
615721
615722
615723
615724

Sûz-i Dilârâ
03-06-2016, 07:50
Sayın telato'dan geçen yıl hediye gelen glayörüm, ikinci senesinde de sağlıklı gelişimini sürdürüp çiçeğini açtı ve beni çok mutlu etti. (Çünkü artık soğanlıları yaşatabilmeyi başarmaya başladım:D )

615947

Bitkilerim iyice kuruyup ölmüş olsalar bile atmıyorum, saksısı lazım olunca ölü bitkiyi alıp başka saksıya geçiriyorum ve mutlaka sulamaya devam ediyorum. Onlar da aylar sonra mucize gibi canlanıp tekrar hayata dönüyorlar. İşte onlardan biri achimenes.

615948

Bir diğer benzeri de bu sellukacık. Birlikte çimlendiği diğer arkadaşları atağa geçip kocaman oldular ama bu yerinde sayıyordu, söküp baktım kökünden kurumaya başlamış. Kuruyan yeri makaslayıp kalanını toprağa geri gömdüm. Filiz sürmeye başladı;)
615949

Bunlar da sardunyalar. Yer tasarrufu olsun diye balkon demirine bağladım.
615950

Bu pembe sardunyamı komşunun bahçesine bırakmıştım, sedumlarım çalınınca tekrar eve aldım.

615951

MustafaTepe
03-06-2016, 08:32
Kenarda görülen siyah saksıların tamamı tohumdan yetişen şebboylar. Saksı kalmayınca köye gidecek olanları iki kaba topluca diktim. Gidene kadar idare ederler.
612226
612227

Hanımeli saksısının dibine diktiğim, geçen yılki zambaklardan biri;) Güneşe doğru başını uzatmış. Havalar da bir açılmadı ki zavallım güneş alsın.
612229

Bu glayörleri BİM'den almıştım. Filelerde beşer beşer. Sarı, kırmızı ve beyaz. Güney balkondakiler daha hızlı gelişim gösterdiler. Çiçek şişliklerini hissediyorum dokununca.
612230

Son olarak israf olmasın, beş foto hakkımız var ya bir de aztek atalım da :D
612231

Böyle bir balkonum olsa orayı da topraksız tarım yapılan bir alana çeviriridim. Terasımdan ufak bir görüntü Ürünler topraksız

615964

MustafaTepe
03-06-2016, 08:34
Sayın telato'dan geçen yıl hediye gelen glayörüm, ikinci senesinde de sağlıklı gelişimini sürdürüp çiçeğini açtı ve beni çok mutlu etti. (Çünkü artık soğanlıları yaşatabilmeyi başarmaya başladım:D )

615947

Bitkilerim iyice kuruyup ölmüş olsalar bile atmıyorum, saksısı lazım olunca ölü bitkiyi alıp başka saksıya geçiriyorum ve mutlaka sulamaya devam ediyorum. Onlar da aylar sonra mucize gibi canlanıp tekrar hayata dönüyorlar. İşte onlardan biri achimenes.

615948

Bir diğer benzeri de bu sellukacık. Birlikte çimlendiği diğer arkadaşları atağa geçip kocaman oldular ama bu yerinde sayıyordu, söküp baktım kökünden kurumaya başlamış. Kuruyan yeri makaslayıp kalanını toprağa geri gömdüm. Filiz sürmeye başladı;)
615949

Bunlar da sardunyalar. Yer tasarrufu olsun diye balkon demirine bağladım.
615950

Bu pembe sardunyamı komşunun bahçesine bırakmıştım, sedumlarım çalınınca tekrar eve aldım.

615951

Ama bakonunuza hayran kaldım çok güzeller Alaah nazardan saklasın. Güle güle keyfini sürün

Sûz-i Dilârâ
03-06-2016, 08:42
Bizim evin balkonları tam size göreymiş o zaman. :D Ama ben sebze yetiştirmeyi pek sevmiyorum. Bahçeli bir evim olsa mutlaka sebze yetiştirirdim ama balkonda çiçeği daha çok seviyorum. Evimiz cadde kenarında, ilaçsız da olsa yetişen sebzelerin çok sağlıklı olacaklarını sanmıyorum.

Şöyle kuytu bir yerde, ormanlık alana yakın çınar ağaçlarının arasında, serin rüzgârların estiği, akarsu kenarında ev hayalim var.:D Olursa mutlaka yetiştiririm inşallah ama şimdi zor.

MustafaTepe
03-06-2016, 08:47
Öyle bir yer tarif ettiniz ki Tam benim hayelimdeki yer. Ama bir müdeet daha hayal ile idare edeceğiz.

Sûz-i Dilârâ
03-06-2016, 18:42
Sayın kgursan ve sayın alys'ten alınan zambaklar saksılara karışık dikildi. Kgursan zambakları bu sene de yanıltmadı soğanlar oldukça sağlıklı gelişim gösteriyorlar. Sayın alys'ten gelenler de onu aratmıyor. Çiçekleri açınca hangisinin kimden geldiği tam olarak anlaşılacak.;)

616043

Sûz-i Dilârâ
03-06-2016, 18:52
Ormandan getirdiğim toprakta bir adet nar ve ismini bilmediğim şu iki ağaç tohumu çimlenmiş.

616050
616051
616052

Bu da aynı ormandan birkaç kök aldığım orman menekşesi. Birlikte gittiğimiz abla kokusundan öyle bahsetti ki almadan duramadım.

616053

Tohumdan yetişip aynı yıl çiçek açan frezyacığımın rengi beyaz çıktı. Yani en çok kokan:D bir de tohum alabilseydim:D
616054

Sûz-i Dilârâ
03-06-2016, 19:00
Pembe sümbülteberim büyümeye devam.
616055

Zambakların karşıdan çekilmişini de ekleyim.

616056

Bu sene daha nizamî çalışıyorum. Tohumlarımı poşetlere koyup etiketledim. Üzerlerine hangi yıl aldıklarımı yazdım. Matbû yazdım inşallah sonradan okuyabilirim.

616057

Çiçek soğanlarımı üşenmeden yıkayıp mantarlı suda bekletip gölgede kuruttum ve kese kâğıtlarına koydum. Yine hangisinde ne var üzerine yazdım.

616058

Sûz-i Dilârâ
03-06-2016, 19:11
zengarden'dan aldığım parfüm kokulu yılbaşı sarmaşığı Latüncesü Rivea corymbosa imiş.
616059

Diğerleri acilen şaşırtılmaları gereken selluka fideleri. Bundan beş yıl önce bir tohumunu bulmak için neler yapmıştım. Van koşullarında çimlendirmiş, büyütmüş, çiçek açtırmış ancak çiçeği kokusuz çıkmıştı. Düşünüyorum belki zengarden'a haksızlık ettim. Soğuk iklim koku konusunu etkilemiştir belki belli mi olur.

Bir de yılbaşı sarmaşığının zengarden alıntılı fotosunu ekleyelim.

616060

YeniGine
04-06-2016, 00:00
Sevgili Sûz-i Dilârâ maşallah balkonun çook güzel oldu çok... Hele bir de zambaklar açınca hem kokusu hem renkleri ile daha da güzelleşecekler inşallah!.. Rastgelsiin...

Sûz-i Dilârâ
04-06-2016, 07:38
Teşekkür ederim YeniGinecim. Aslında balkonum canımı sıkmıyor değil. Onca özene bakıma rağmen bir türlü coşturamıyorum.

Alt komşum hiç bakım yapmaz bitkilerine sadece sular, bahçeden aldığı kıytırık, taş gibi toprağa diker bitkilerini. Benden aldığı sardunyaları, mavişi, diğer bitkileri çiçekten yıkılıyor, dinlenme falan da yok:D

Benimkiler bir bitlenir, bir örümceklenir, gelişimi yavaştır, nazlanır, sağından solundan hastalıklı yapraklar türer. Sinir oluyorum sinir.

Ormanlardan toprak getiriyorum, hangisi ne istiyor ona göre davranmaya çalışıyorum, limon tuzlu su hazırla, birine enzim ver, öbürüne kaktüs gübresi, ay güneş çok oldu biraz gölgeye çek, sulamayı azalt, sulamayı artır, sen niye sararıyon durup dururken:(:(:(:( ...

Sûz-i Dilârâ
04-06-2016, 10:31
Selluka geçen yıl ağustos sonu çiçeklenmişti. Bu sene mayıs sonunda tomurcuklar göründü. Geçen sene doğuya bakan balkondaydı bu sene güneydekinde. Sanırım sıcaklık çiçeklenme zamanını etkiliyor.

Sevgi Durul
04-06-2016, 10:40
Ormanlardan toprak getiriyorum, hangisi ne istiyor ona göre davranmaya çalışıyorum, limon tuzlu su hazırla, birine enzim ver, öbürüne kaktüs gübresi, ay güneş çok oldu biraz gölgeye çek, sulamayı azalt, sulamayı artır, sen niye sararıyon durup dururken:(:(:(:( ...


Fazla ilgiden şımarıyorlar, Sevgili Sûz-i Dilârâ. Aynı durumlar bende de söz konusu. Biraz kendi hallerine bıraksak, fazla yüz vermesek, nasıl olurlar ki? Ama bizler ilgisiz duramayız. Neyse şımartmaya devam.:rolleyes:

Bu soğanlı bitkilerde ki itinan imrendiriyor. Ben öyle çok soğan kaybediyorum ki. Sanırım saksıda biraz daha zor oluyor, bahçedekilerde sorun yok.

Sellukanın mis kokusundan buralara doğru da gönder. İlk ektiğimde çiçek bile açtırmıştım. (Acemi şansı.) Sonrakiler hep kırmızı örümcek yüzünden hüsranla sonuçlanmıştı.

Kolay gelsin... Sevgiyle...

Sûz-i Dilârâ
04-06-2016, 10:53
Biraz kendi hallerine bıraksak, fazla yüz vermesek, nasıl olurlar ki?



Benimkilerin hepsi ölürdü eminim. :) Çünkü bile isteye ilgisiz bırakmakla komşumunki gibi "amaan olursa olur" rahatlığıyla ilgisiz bırakmak arasında dağlar kadar fark var. :D Sanırım bizden yayılan enerji meselesi bitki bu enerjiden etkileniyor olumlu ya da olumsuz.

İnsan beden ve ruhundaki potansiyelin henüz anlaşılamadığına anlayamadığım bütün hislerimle inanıyorum:D İsimlendiremediğim bir güç, bir enerji ya da bir inanç diyeyim insanın bütün hayatını olumlu ya da olumsuz etkiliyor, sonra insan kendi enerjisiyle oluşturduğu durumların sonuçlarından da etkileniyor ah bu dillendiremediğim düşüncelerim. :D


Neyse ablacım, soğanlıları çok seviyorum. Zor oldukları için de daha çok seviyorum başarmam için kamçılıyorlar:D

Selluka, misler gibi kokusunu aldım geçenlerde bir tanesi açmıştı. Geçen yaza gittim, ilk kokladığımda nasıl mutlu olmuştum o nasıl güzel bir kokuydu öyle. Yine anmadan duramayacağım ahmeter ağabeyim, Allah ne muradın varsa versin. :)

ahmeter
04-06-2016, 19:37
TARSUS
Gelmeyeli ,görmeyeli 40 sene oldu
Çiçekleriniz gayet güzel zaten meraklı olduğunuzu biliyordum
Jakaranda İstanbulu sevmedi
Sön cümleniz beni hoşnut kıldı Teşekkürler
Bahçemden bir arzunuz varsa lütfen yazın
Yuvanız bol çiçekli olsun

Sûz-i Dilârâ
04-06-2016, 21:21
;) Çok teşekkür ederim. Bir bahçe üstadı olarak sayfamda sizi görmek beni çok mutlu etti. ;) Benimkiler sizin çiçeklerinizin yanında çok sönük kalsa da olsun, sonuçta buradaki bütün balkonlar ve bahçeler benimmiş gibi geliyor zaten. Baktıkça mutlu oluyorum;)

Bahçenizi ve kendimi alıştırmaya çalıştığım kavanoz bahçesi olayını takipteyim, çok beğendiğim şartlarını sağlayabildiğim bitki olursa isterim. ;)

Tarsus'a yolunuz düşerse sizi misafir etmekten büyük mutluluk duyarız eşimle. Buradan bir isteğiniz olursa da elimizin erdiği, gücümüzün yettiği kadar karşılamaya çalışırız, çekinmeden bildirmenizi özellikle rica ederim;)

Bu arada yukarıdaki sellukacıklar sizin torunlarınız oluyor.;) Geçen yıldan aldığım tohumları çimlendirmeyi başardım 20'yi aşkın fidecik var, bir kısmı da diğer balkonda.

cengizildas
04-06-2016, 22:54
Hangi Soğanları yıkayıp kuruttugunuzu merak ettim. Çünkü ben, hiç bir soganlıyı saksısından çıkartmadım.

Sûz-i Dilârâ
05-06-2016, 07:26
Cengiz bey, ben de buradan öğrendiğim bilgilerle uygulama yapıyorum. Şu anda kese kâğıtlarında bulunan soğanlılarım karaburun nergisleri, sümbüller, muscariler, frezyalar, erlicheer nergislerim.

Sayın hocam100'den öğrendiğime göre sümbülteber dinlenme ihtiyacı olan bir soğanlı. Yani sökülmesi ve en az 2-3 ay kadar uygun şartlarda dinlenmesi gerekiyor.

Sonbahar sonunda ilkbaharda dikilen soğanlılarım da dinlenmeye çekildikten sonra topraktan alıp aynı işlemi uygulayacağım.

Siklamenin toprakta beklemesinin daha iyi olduğunu düşünüyorum, bir de gloksinyanın.

ahmeter
05-06-2016, 10:49
Teşekkür eder iyi günler dilerim

Sûz-i Dilârâ
05-06-2016, 11:54
Frezyacıklar, söküldükten sonra gölgede kurutuldu, kuru yaprak ve kökler temizlendi. Bir çay tabağındaki görüntüleri:) Ekim sonu kasım başı gibi dikilecekler inşallah. Burada havalar ancak soğuyor.
616260

Glayörümün çiçek sapı kırılınca tomurcuklar ziyan olmasın diye bardaktan vazoya konuldu. ;) Bu mesajın sahibi vazo çiçekçiliğine karşıdır bu gibi mecburiyetten kaynaklanan durumlar hariç. Çiçek dalında güzeldir. ;)
616261

Plumerialarım da ölümden döndü bu sene. Uyutma denemem az kaldı onları canından edecekti. Bir de üstüne çelik alacağım diye üstten budayınca iyice kötüledi. Zamanı gelip de hiç yeşerme görmeyince güneşten gölgeye çektim. Hem çelik tuttu hem anaç filiz verdi.
616262

Kalonşolar 6 aydır çiçekli. Ben yoruldum onlar yorulmadı:D Saksıları küçük, toprakları kıytırık. Demek ki bunu istiyor.
616263

İpekler de sanırım fazla bakımlı olduklarından çiçek konusunda çok nazlılar.
616264

akçabardak
05-06-2016, 12:29
Plumerialarım da ölümden döndü bu sene. Uyutma denemem az kaldı onları canından edecekti. Bir de üstüne çelik alacağım diye üstten budayınca iyice kötüledi. Zamanı gelip de hiç yeşerme görmeyince güneşten gölgeye çektim. Hem çelik tuttu hem anaç filiz verdi.
616262



Sevgili Sûz-i Dilârâ benim de 2 kök gelişmiş Plumeriam vardı, bu sene sebebini anlayamadığım bir durumla karşılaştım, her ikisi de toprak üstünden gövdede bir boşluk oluştu.

Önce birinin üstte olan sağlam kısmını kestim diktim ama tutmadı o da kurudu :( diğeri öylece duruyor ama toprak üstünde gövdede boşluk olduğu için yaprak vermedi sağlam yerini de kesmeye korkuyorum, oysa bu sene çiçeklenmelerini bekliyordum.

Size sormak istediğim uyku döneminde su veriyor musunuz ve ne kadar uykuda kalması gerekiyor?
Ben kışın ara ara su vermiştim, orada mı hata yaptım acaba, ondan mı çürüme yaptı ki? çiçeğini göremeden öldürdüm :(

Bu arada kalançhoelerinizin maşallahı var, aslında bütün bitkileriniz çok çok güzeller emeklerinize sağlık.

Sûz-i Dilârâ
05-06-2016, 12:52
Öncelikle şunu söyleyeyim plumeria dona dayanıklı değil ve Türkiye geneli güney kıyıları hariç saksıda yetiştirilmeli. Kasım ayı gibi uykuya yatırılabilir, saksıdan çıkarılıp çıplak kök olarak da gazeteye sarılı vaziyette bekletilebilir deniyor ama ben buna cesaret edemedim hiçbir zaman. Saksılı olarak ışık alan ısıtmasız iç mekânda dondan korunaklı olarak uyutulmalı ve uyku döneminde su verilmemeli.

Ben burası için şubat ayı gibi sulamaya başlıyorum. Geçen yıl şubat ayında üstten 20-25 cm'lik çelik almış dikmiştim, tutmuştu ve çok da güzel gelişti.

Geçen yıl güney balkonumda dışarıda tutmuş ve çok az az arada bir sulamıştım, şubattan sonra havalar soğuk gitmeye devam edince suyunu yine az az verdim. Sapasağlam kaldı ve aldığım çelik de çok sağlıklı bir şekilde büyüdü.

Bu sene aşırı soğuklarda korumak için evin salonuna (ışıksızdı) aldım, 2-3 hafta kadar orada kaldı. Tamamen yapraklarını sarartıp çürür gibi oldu. Apar topar güneşe aldım tekrar. Sonra da şubat ayında yine çelik kestim tepesinden bir türlü hareketlenme olmayınca da güneşten gölgeye çektim(sabahları belki yarım saat teğet güneş alıyordu) toparlandı şükür.

Balıkesir şartlarında kışın plumerianın içeriye alınması ve su verilmemesi gerekir bence uyku döneminde.

Ben sizin yerinizde olsam saksıyı boşaltır, kökleri bir kolaçan ederdim. Sağlamsa, gövdedeki hastalıklı gibi görünen kısımları temizler, çelik alır diker, kalan kısmı da yine ayrı temiz topraklı bir saksıya geçirirdim. Sonra gölgede su vermeden bir müddet bekletir sonra az su verirdim. Sonra da beklerdim, sonuç ne olacak diye. Biraz sabır isteyen bir süreç ama sabretmeye çok alışkın bir topluluk olduk bu sitede:)

Yarı sukulent bitki olduğundan fazla sudan hoşlanmıyor, kökleri su içinde, çamurlu kalmayacak ama toprağı tamamen de kurutulmayacak.

Bazen bitkilerimizde böyle durumlar oluyor. Ben çiçeği geçtim, bazı bitkilerim hayata dönsünler yeter. Bu plumeria yıllardır bende, çiçek miçek görmedim. Sağlam kalsın yeter, zamanı gelince çiçeklenir. :D

akçabardak
05-06-2016, 14:20
Teşekkür ederim sevgili Sûz-i Dilârâ, hata benden kaynaklanmış :mad: uykudayken sulanmamasını bilmiyordum, yarı sukulent olduğunu da... sizin dediğiniz gibi saksısını hemen boşaltıp duruma bir el atmam lazım.

Umarım köklerde bir aksilik yoktur, beni bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ediyorum.

Sûz-i Dilârâ
06-06-2016, 10:00
Kızım sakarın teki (babasına çekmiş:D). Sürekli bir şeylere çarpar, devirir. Kardeşiyle kovalamaca oynarken pencere önündeki yavrulu menekşe yaprağı saksısını yere düşürmüş. Ben de saksı hazır bozulmuşken diyip yavruların ikisini ayırdım. Kaktüs üretim saksısına geçirdim ve pencere önüne koydum.

Serada menekşeleri budayıp çöpe atmışlardı, sağlam görünce bunu ve farklı renk olduğunu tahmin ettiğim birkaç yaprağı almıştım. Diğer yapraklar fırtınada uçmuş, dışarıda duruyorlardı. Bu da sanırım klasik mor menekşe.

Sera çöpünden yaprak alma meselesi bana -şimdilerde siteye giriyor mu bilmiyorum- Benben1967'nin büyük bir marketin çöpe attığı ölmüş bitkileri seçerken güvenlik görevlisiyle arasında geçen tartışmayı hatırlattı. :D Güvenlik görevlisi izin vermiyormuş, o da "size ne kardeşim bunlar çöpe atılmadı mı sonuçta, ben çöpten alıyorum" :D:D Ne gülmüştüm o zaman. Neyse ki bizim kız izin verdi.
616509

Achimenes çiçeğe durdu.
616510

Mavişlerin bu sene tadı yok. Sanırım yerlerini ya da gübreli topraklarını sevmediler. Geçen sene daha fakir bir topraktaydı.

616511

Gloksinyalardan biri tomurcuğa geçti.
616512

Bardaktaki glayör bütün tomurcuklarını açtı.
616513

Sûz-i Dilârâ
06-06-2016, 10:05
İpekler sitemimi mi duydu nedir? Bugün daha neşeliler. ;)
616514

Vapur dumanı, tek yıllıkmış. Sonbaharda alınan çeliklerden üretilebilirmiş.
616515

Zambaklarda da tomurcuklanma başladı.
616516

Bu mini kaktüsçük de çiçeğini bugün açmış, birkaç gündür takipteydi.
616517

Sedum palmerinin güzel renkli yapraklarını da ekleyelim:)
616518

Sûz-i Dilârâ
13-06-2016, 07:47
Mavişlerin tadı yok demiştim ya neden olduğunu buldum. Balkon demirine bağlamıştım saksıları meğer alttaki çatının sıcağı vuruyormuş. Balkonun iç tarafına aldıktan sonra toparlanıp tomurcuklarını açmaya başladılar var güçleriyle. Maviş sıcak sevmez:D
617730
617731

Bu saksıya tek fide dikmiştim, çok büyümedi ama tomurcuklar fena sayılmaz.
617732

Garganicalar geçen sene açmamışlardı bu sene de açacak gibi görünmüyorlar. Komşuma verdiğim kökü berbat bir saksı ve toprağa dikip gölgeye koymuştuk o açmış ben de bu sayede çiçeğini gördüm. :o

617733

Mum çiçeğimde tomurcuk gördüm sanki:D Üç tane saymıştım sanırım birini fırtına koparmış.
617734

Sûz-i Dilârâ
13-06-2016, 07:57
Gloksinya galiba altı saksı saymadım ama üçü zengarden, üçü amaryllisbahcesi.com'dan. Zengarden'dan bir tane daha vardı onu çürüttüm, yaprakları sağlamken küçük de olsa birkaç yaprak alıp pet bardağa dikmiştim tutarlar mı bilmiyorum. Yediymiş yeni saydım. O zaman dördü zengarden, üçü sayın alys'ten.
617735

Aynı saksıda bitişik gibi iki plumeriadan birini geç olmadan başka saksıya ayırdım. Gölgede tutmaya devam.

617737
617736

Melek gözlü ceylanlardan. Çok sevimli minik çiçekleri var. zengarden'dan almıştım.
617738

Sümbülteber saksısında şimdilik 7 tomurcuk saydım. Daha da gelecek gibi. Hadi inşallah. :D

617739

Sûz-i Dilârâ
13-06-2016, 07:58
Balkondan genel görüntü de atalım.
617740

YeniGine
13-06-2016, 23:38
Balkonun genel görüntüsü harika... Maşallah, çiçeklerini açmasalar bile yeşilliği yeter sevgili Sûz-i Dilârâ; emeklerine sağlık...

Sûz-i Dilârâ
14-06-2016, 09:43
Teşekkür ederim YeniGinecim. ;)

Bu sabah birkaç haftadır kafamda ağırlık yapan bir iki işi hallettim. Tohumdan perlit içinde çimlenen ballıcalarımı şaşırttım. Bazılarını küçük 9 cm'lik üretim saksılarına, bazılarını diğer bitkilerin saksı kenarlarına, bazılarını da ölmüş bitkilerimin topraklı hazır saksılarına şaşırttım. Şu sıra toprak sıkıntısı çekiyorum yine:o

Sonra bir serada satıcıya ısrar etmeme rağmen satmayıp hediye edilen, saksılardaki hercailerden topladığım tohumlar da çimlenmişlerdi. Jakarandaların dibine atmıştım, onları da çıkarıp oraya buraya şaşırttım. Amacım onlardan tekrar tohum alabilmek. Birazı bana birazı halama.

Daha kalonşoların saksıları değişecek. Selluka fideciklerim, şebboylar, yılbaşı sarmaşığım, üç saksı minik sardunyam var saksıları büyütülecek. Kaktüslerimden kopan dal, yaprak ne varsa ekildikleri yerde mini mini yavrular verdiler, onları üretim saksılarına almam lazım.

İşin kötüsü ben bitkilerime "sizin saksılarınızı değiştireceğim" deyip üzerinden biraz zaman geçtiği halde yapmamış olursam, çiçeklerime bakamıyorum. Onlardan utanıyorum. Sanki bana bakıp "hani bizim saksılar" diyor gibiler.:(

Sevgi Durul
14-06-2016, 10:00
Sûz-i Dilârâ'cım, saksıda soğanlıları başarıyla yetiştiriyorsun ya imreniyorum. Ellerine sağlık.

Sümbülteberlerim yeşermedi bile, aldığım amaryllis soğanlarımı çürümesin diye sulamaya korkuyorum. Bu gece yağmur sulamış, bolca sulanmışlar. Hemen yağmur almayacakları bir yere taşıdım.

Kaktüs ve sukulentler su içinde kaldı, taşıyamadım. Her yer çamur, toprak oldu.:(

Tomurcuk carnosada mı yoksa pubycalix 282 de mi? Haydi bakalım, bir an önce açsın da bizler de görelim.:)

Her şey çok güzel, işler çok, kolay gelsin. Sevgilerimle...

sevgihoca
14-06-2016, 11:39
Balkonunuzda gerçekten büyük bir emek var.Yapacağınız işleri sıralamışsınız.Maşallah diyorum,Allah kolaylık versin.

günebakan
14-06-2016, 11:43
Sevgili Sûz-i Dilârâ bence de soğanlıları saksıda yetiştirmekte oldukça başarılısın bende bir türlü beceremiyorum güle güle büyüt mavişler harika garganicaaların harika çiçek açmış hallerini düşündüm de muhteşem olurlar inşallah açarlar :)

Sûz-i Dilârâ
14-06-2016, 12:08
Sûz-i Dilârâ'cım, saksıda soğanlıları başarıyla yetiştiriyorsun ya imreniyorum. Ellerine sağlık.

Sümbülteberlerim yeşermedi bile, aldığım amaryllis soğanlarımı çürümesin diye sulamaya korkuyorum. Bu gece yağmur sulamış, bolca sulanmışlar. Hemen yağmur almayacakları bir yere taşıdım.

Kaktüs ve sukulentler su içinde kaldı, taşıyamadım. Her yer çamur, toprak oldu.

Tomurcuk carnosada mı yoksa pubycalix 282 de mi? Haydi bakalım, bir an önce açsın da bizler de görelim.

Her şey çok güzel, işler çok, kolay gelsin. Sevgilerimle...

Benim de soğanlılar konusunda cesaretim biraz biraz bu sene geldi.

Sümbülteberlere canını sıkma, kısmet olursa sökünce yine yollarım sana başarana kadar devam. Yağmur alan amaryllislerinin saksı tabağını alır ve altına yükseklik yapar veya duvara dayayabilirsen fazla suyu süzmüş olursun. Saksının bir süre ıslak kalması mantara fırsat veriyor veya soğan çürüyebiliyor.

Frezyalarımı bu şekilde toparlayabilmiştim, sağolsun sayın Dumlupınar tavsiyeleriyle yol gösterici oldu. Bir de bu sene bütün soğanlı saksılarının tabanına cüruf veya çakıl taşı döşedim.

Terasın durumunu tahmin edebiliyorum. Balkonlarım kirlenince bütün işi gücü bırakıp iki günümü bu işe ayırıyorum. Çocuklar ayak altında çok zor oluyor temizlik. Sana da kolay gelsin ablacım. Yakınlarda olsaydın yardım etmek isterdim. Bayılırım ya temizlik yapmaya.:D Sen de çayımızı demlerdin şu fortakallı kekten de yapardın:D Ohh ikindi üzeri terasında çiçeklerin arasında çayımızı içer bitkileri incelerdik. Ramazan başıma vurdu herhalde:D ama ne güzel olurdu değil mi:confused:

Tomurcuk carnosada ama demin baktım biri kurumuş:o öbürü de kuruyacak gibi.

Sûz-i Dilârâ
14-06-2016, 12:19
Balkonunuzda gerçekten büyük bir emek var.Yapacağınız işleri sıralamışsınız.Maşallah diyorum,Allah kolaylık versin.

Çok teşekkür ediyorum. Emeğin en zor kısmı toprak bulmak. Sürekli toprak kıtlığı çekiyorum. Bulması ayrı dert üçüncü kata taşıma ayrı dert. Eşim de "hayatta elimi sürmem" diyor. Bazen dayanamayıp yardım ettiği oluyor ama o da eşref saatine denk gelecek de:rolleyes: Bu sene toprağı ormandan alıp arabaya taşırken komşu teyzemle (sağolsun beni hiç yalnız bırakmaz) düştüm ve sivri bir taş dizimi yaraladı:D Haftalarca mor ve şişmiş bir dizle dolaştım.

Kışın ortasında en kuru en soğuğun olduğu gün üç çuval toprağı arabanın arkasına zor bela taşıyıp eve getirdik. Donma tehlikesi atlattım diyebilirim. :D Gübreyi sağolsun aynı komşumun eşi bir köyden kamyonetle getirmiş. Saksı, cüruf, pomza, torf hepsi ayrı sıkıntı. Buluyorsun bir araya getiriyorsun sonra bir kırmızı örümcek, bir bit, bir mantar her şeyi berbat edebiliyor.

Neyse çok uzatmayayım dertliyim ama bu derdi seviyorum ne edeyim:D

Sûz-i Dilârâ
14-06-2016, 12:21
Sevgili Sûz-i Dilârâ bence de soğanlıları saksıda yetiştirmekte oldukça başarılısın bende bir türlü beceremiyorum güle güle büyüt mavişler harika garganicaaların harika çiçek açmış hallerini düşündüm de muhteşem olurlar inşallah açarlar :)

Teşekkürler sevgili günebakan. Güzel sözlerin moral verdi, SDurul ablamınkilerle birlikte. :D Darısı senin ve diğer arkadaşların başına.

A_NOMAD
14-06-2016, 14:30
...İşin kötüsü ben bitkilerime "sizin saksılarınızı değiştireceğim" deyip üzerinden biraz zaman geçtiği halde yapmamış olursam, çiçeklerime bakamıyorum. Onlardan utanıyorum. Sanki bana bakıp "hani bizim saksılar" diyor gibiler.:(

Bu durum bana çok tanıdık geldi, aynen benim halim de böyle işte :D
''Sanki'' demişsiniz ama sanki falan yok, resmen insana dik dik bakıyorlar ve telepatiyle tripler/sorular yağdırıyorlar. Sesli konuşabiliyor olsalardı hapı yutmuştuk, cümle aleme rezil ederlerdi bizi :D :D

Sûz-i Dilârâ
14-06-2016, 23:08
Bu durum bana çok tanıdık geldi, aynen benim halim de böyle işte :D
''Sanki'' demişsiniz ama sanki falan yok, resmen insana dik dik bakıyorlar ve telepatiyle tripler/sorular yağdırıyorlar. Sesli konuşabiliyor olsalardı hapı yutmuştuk, cümle aleme rezil ederlerdi bizi :D :D

Kendimi psikolojik baskı altında hissediyorum. :D Demirimiz nerede kaldı, bak bu saksı beni sıkıştırıyor, ay burası çok sıcak beni gölgeye al, susadıııımmm çabuk dinlenmiş suyumu getir, şu sararmış yapraklarımı ne zaman temizleyeceksin:D bunlar onlardan gelen seslerden bazıları:D Sanki 150 tane çocuğum varmış gibi. İyi ki benden başkası duymuyor:D Çok kaprisliler çok.

A_NOMAD
14-06-2016, 23:41
Benimkiler iki gündür 'anneee yanıyoruz su sık bize, su sık, bir daha su sık' diye bağırışıp duruyorlardı, elimden spreyleme şişesi düşmese de bir türlü avutamamıştım, neyse ki bugün bol bol yağmur yağdı da öğlenden beri sesleri çıkmıyor :D :D

Sûz-i Dilârâ
15-06-2016, 07:52
Mavişlerden devam edelim, tam zamanları, açtıkça açıyorlar:D

618107
618108
618109
618110

Sûz-i Dilârâ
15-06-2016, 07:56
Sardunyalar boylarına göre iyi çiçekleniyorlar. Zengarden'ın sayesinde bol bol ceylan sardunya sahibi oldum.
618111
618112
618113

Lisianthuslar da çiçeğe durmuşlar. Bunlar sayın kgursan'dan alınanlar. Keşke hepsinden ikişer değil dörder renk alsaymışım. Bu sene tohum da almak istiyorum lisilerden.
618114

akçabardak
15-06-2016, 08:47
Maşallah...

Sevgi Durul
15-06-2016, 13:07
Sûz-i Dilârâ'cım, mavişler harika olmuş. Gerçi harika olmayan bitkin yok ki, emeklerine sağlık. Mavişler de mi lav taşı karışımı toprakta?

Akçabardak ve senin sayende Zengarden'dan sipariş verdim. İstediklerim stokta yoktu, ben de olanlarından istedim. Bitkiler sürpriz olsun.

Sûz-i Dilârâ
15-06-2016, 13:50
Sûz-i Dilârâ'cım, mavişler harika olmuş. Gerçi harika olmayan bitkin yok ki, emeklerine sağlık. Mavişler de mi lav taşı karışımı toprakta?

Akçabardak ve senin sayende Zengarden'dan sipariş verdim. İstediklerim stokta yoktu, ben de olanlarından istedim. Bitkiler sürpriz olsun.

Ablacım, mavişlerde lav taşı, kum vs. gibi hiçbir süzücü, gevşetici eleman yok. Klasik torf, gübre, bahçe toprağı karışımı. Hatta geçen yılki kullanılmış toprak. Suyu çok sevdiğinden aman fazla suladım, kök çürüğü olacak, mantara yakalanacak derdi de yok. Bit, böcek de yok. Çok rahat bir bitki. Senin sayende yıllar sonra mavişlerime kavuştum. ;) Böyle çiçeklerini izliyoruz hep beraber. ;)

Zengarden iyidir ablacım, iyi yapmışsın.;) Hangilerini istedin şimdi merak ettim. Şu günlerde mavi kelebek çalısı stokta, istediğim bitkilerden kendisi ve mor salkım, birkaç da kaktüs türü var. Ben de bunları almayı düşünüyorum.

Valla iyice merak ettim şimdi:D

Selma_321
15-06-2016, 20:24
Mavişlerden devam edelim, tam zamanları, açtıkça açıyorlar:D

618107
618108
618109
618110
Maşallah çok güzeller sayın suz-i dilara

Selma_321
15-06-2016, 20:31
Sardunyalar boylarına göre iyi çiçekleniyorlar. Zengarden'ın sayesinde bol bol ceylan sardunya sahibi oldum.
618111
618112
618113

Lisianthuslar da çiçeğe durmuşlar. Bunlar sayın kgursan'dan alınanlar. Keşke hepsinden ikişer değil dörder renk alsaymışım. Bu sene tohum da almak istiyorum lisilerden.
618114

Maşallah ellerinize emeğinize yüreğinize sağlık. Çok çok güzeller. Kırmızı ceylana bayıldımmm. Bende Kamil beyden lisi aldım çoğu öldü altı tane var onlarda inşallah ölmezler

Selma_321
15-06-2016, 20:35
Birde lisileri nasıl bir toprağa ektiniz maşallah çok sağlıklı gözüküyorlar güneştemi duruyorlar

Sûz-i Dilârâ
15-06-2016, 20:35
Lisianthuslarınız neden öldü? Lisiler güneşi fazla sevmez, sabah güneşinden birkaç saat görüyorlar benimkiler o kadar. Sizinkiler yerini mi sevmedi acaba?

Selma_321
15-06-2016, 21:01
Sanırım ekili oldukları oldukları toprağı sevmediler. Bilemedim ki

Sûz-i Dilârâ
16-06-2016, 18:47
Muscarileri, sıklamen saksısından söktüm. İyi ki sökmüşüm, soğanların dış kabukları kararmaya başlamıştı.

Yeşil olan muscari comosum nam-ı diğer "it üzümü" (bizim köyden toprak içinde gelmiş). Başka bir sayfada ayı sümbülü diye yazmışım ama doğrusu it üzümü olacak. Bizim köyde comosuma verilen isim:). Soğandan yavrulama konusunda cimri geldi bana. Ormanda aralıklı mesafelerde çok sayıda olmaları acaba tohumdan mı çoğalıyorlar diye aklıma getirdi.

Diğer tek soğanlar bildiğimiz yabanî muscariler. Buradaki ormandan. Söktüğümde de etrafları yavru doluydu. Sanırım öbeklenerek ilerliyorlar. Bunların tohumla üretimi nasıl acaba? Kolay mı zor mu?
618512
618513

Muscari comosumun internetten bir fotoğrafını koyalım. Bilmeyenler görmüş olur.
618514

Sûz-i Dilârâ
16-06-2016, 18:50
Aztek zambağım tohum yapıyor:D Bakalım olursa bir de tohumdan aztek deneyelim:D

618515

Hayata tutunan iki plumeriadan sonra üçüncü de kendini toparladı şükür. Plumeriaları yıllar önce sayın drhegeli'den tohum olarak almıştım, kıymetleri başka o yüzden. ;) Yanlardan minik sürgünleri dikkatlice bakınca görebilirsiniz.
618516

Sûz-i Dilârâ
16-06-2016, 18:55
Tohumdan yetişen siklamenleri ve yılbaşı sarmaşığımı da yeni evlerine geçirdim.

Sûz-i Dilârâ
22-06-2016, 19:17
Hummalı çalışmalarım devam ediyor. Bir gayretle kalonşoları topladım. Çiçeklerini, kuru yapraklarını temizleyip yeni saksılarına geçirdim. Onlar da ferahladı ben de. :D Saksılardan birinde bir de leş kaktüsüne benzettiğim bir şey çimlenmiş, o da ayrı bardağa aldım.
619442
619443
619444
619445

Yerleştirilmiş, temiz fotoğraflarını da çekmiştim ama bulamadım. Yine bakarım.

Sûz-i Dilârâ
22-06-2016, 19:25
Sellukaları da viyollerden alıp bu küçük saksılara geçirdim. Yavaş yavaş büyüteceğim onları. Uğraşamam koca koca saksılarla. :D
619446

Dört gündür süren aşırı sıcaklarda yılbaşılarım yanmış, bugün kolları sıvadım, canım sıkıla sıkıla saksıları boşaltıp bitkileri temizledim. Sağlam lobları pet bardaklara aldım. Her şeye yeni baştan. Ne güzel tutmuşlardı.

619447

Mavi kelebek çiçeği, sardunyalar, kaktüsler derken epey uğraştım bugün. Gloksinyalarımdan biri çürümeden önce küçücük yapraklarını alıp gömmüştüm, bugün merak edip baktım, minicik bir yavru görünüyor, sevindim. Diğerlerini de yedekleyeceğim.

Biraz da hercai izleyelim. ;)
619448
619449

Aranjman saksım da dolmaya başladı. Mavi ve beyaz lobelyaları pek sevdim.
619450

ParlakYıldızlar
22-06-2016, 20:41
Syn;Sûz-i Dilârâ :) siz yavaş olsanız da Selluka lar pek yavaş olmuyor ,dilerim yavaş da olmasınlar.Bir tanecik sellukam var hergün yaprak altlarına bakıyorum börtü böcek ne görsem kış kış liyorum sırf O güzel çiçekleri ve kokusunu duymak için,sırada ylang ylang yetiştirmek var çok" hirsliyim" bu konuda,kolay gelsin.

Dumlupınar
23-06-2016, 00:02
Sn.Sûz-i Dilârâ merhaba,bütün bitkileriniz harika görünüyor.Bu kadar çiçeğin bu kadar düzenli,temiz ve bakımlı yetiştirilmesi büyük marifet ister.Sizi tebrik ederim.Emeklerinize sağlık.SELAMLAR...

Sûz-i Dilârâ
23-06-2016, 09:47
Syn;Sûz-i Dilârâ :) siz yavaş olsanız da Selluka lar pek yavaş olmuyor ,dilerim yavaş da olmasınlar.Bir tanecik sellukam var hergün yaprak altlarına bakıyorum börtü böcek ne görsem kış kış liyorum sırf O güzel çiçekleri ve kokusunu duymak için,sırada ylang ylang yetiştirmek var çok" hirsliyim" bu konuda,kolay gelsin.

Sellukalar hızlı büyüyorlar ama ben onları yavaşlatmak niyetindeyim. Bakalım ne kadar başaracağım.

Sellukanızda çiçek görmek isterseniz oldukça büyük bir saksı, gübreli toprak ve bol güneş lâzım. Kırmızı örümceğe çabuk yakalanıyorlar. Bir de karıncalar. Varlıkları çiçek ve tohum sayısını etkilese de kankaları yaprak bitleri bitkiyi perişan edebiliyor. Tetikte olmakla isabet ediyorsunuz.

Ylang ylang'ı senelerdir çabalıyorum, olmuyor. İlk defa bu sene geçenlerde bir tanesini çimlendirdim ama öyle nazlı öyle nazlı ki gerçek yapraklarını çıkaramadan öldü. Çimlendiğinde sevincimden bir hafta sırıtık gezdim. Sonra ne oldu, öldü gitti. :( Bu da bir aşama tabii benim için. Fiyatı çok pahalı olduğu için fide alamıyorum. Tohuma devam:(:(:( ...

Size de kolay gelsin:rolleyes:

Sûz-i Dilârâ
23-06-2016, 09:50
Sn.Sûz-i Dilârâ merhaba,bütün bitkileriniz harika görünüyor.Bu kadar çiçeğin bu kadar düzenli,temiz ve bakımlı yetiştirilmesi büyük marifet ister.Sizi tebrik ederim.Emeklerinize sağlık.SELAMLAR...

Çok teşekkür ederim sayın Dumlupınar;) Elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Olduğu kadarı oluyor, olmayana da yeni baştan alıyorum, olana kadar. ;)

Sûz-i Dilârâ
25-06-2016, 11:25
Maviş zamanı geçmeden sayfamızı mavilendirmeye devam edelim. ;)

619801
619802
619803

Geçen yıl bu sardunyayı zengarden'dan almış, büyüyünce komşuma çelik vermiştim. Benimki geçen yıl kuruyunca bu sene komşumdan yeniden çelik aldım. Komşumunki bu sene öyle iri çiçeklendi ki şaşırdık kaldık. Oldukça uzun zamandır da dinlenmeden çiçek açıyor:D Renkleri daha koyu, çiçekleri daha iri.
619804

Achimenes, sıcak güney balkonumu sevmedi, doğuya aldım, yoğun sabah güneşinden rahatsız olunca kuzeye bakan, az güneş alan tarafa koydum. Yapraklarındaki kurumalar geçti, çiçekleri çoğaldı ve irileşti.
619805

Sûz-i Dilârâ
25-06-2016, 11:30
Enfes kokulu çiçeğim, kendine yaraşıklı bir de misafir çekmiş:D Yeşil kurt
sineği:dilli:
619806

Fotoğraf yanıltmasın, pire kadarlar ama tuttular.
619807
619808

Gloksinyaları da yedekledim sonunda. Hepsinden ikişer üçer. Tutarlarsa bir sürü gloksinyam olacak.

619809

Çok merak ederek aldığım yılbaşı sarmaşığı tohumlarından bir tanesini çimlendirebildim. Diğerlerini çürütmeyi başardım. :o

619810

Sûz-i Dilârâ
25-06-2016, 11:38
Meksika petunyası olduğunu öğrendiğim bitkim, güzel çiçeğini açtı.
619811

Topluca ekili oldukları saksıda kökten çürümeye başlayınca sağlam yerlerinden kesip zambak saksılarının diplerine gömmüştüm. Burayı sevdiler, çiçek bile açtılar.
619812

Bu sardunyanın gerçek rengini hiç bu kadar net yakalayamamıştım, onun için eklemek istememiştim. Şimdi ekliyorum. Buna şarap gözlü mü diyorlardı öyle bir ismi vardı.
619813

Siteye ilk üye olduğum sıralarda sardunyanın bir pembesini, bir kırmızısını bir de beyazını bilirdim. Turuncu sardunyayı ilk gördüğümde ne şaşırmıştım.

Hey gidi günler:D Şimdi turuncuyu geç, ceylanı, sakızı, bahçesi, ıtırı, melek gözlüsü derken her birinden onlarca çeşidim var.
619814
619815

Sûz-i Dilârâ
25-06-2016, 11:39
Sümbülteber saksısı.
619816

Aranjman saksısı yapmıştım kendi kendime. Lobelyalar sarkacak, dolduracaklar sanıyordum. Oldukları yerde çiçek açıp duruyorlar.:D Arkadaki hercailer büyüdüler, bir de lisiler cüce kalıp tomurcuklandılar.

Bu sene lisilerde kayıplar yaşadım. Lisi ikinci şaşırtılmaya gelmiyor. Ki benim en çok yaptığım şeylerden biridir. Oradan oraya geçirir dururum bitkileri. İnşallah her renkten birer tane bari kalmıştır da tohum alacağım çünkü nasipse seneye tohumdan lisi deneyeceğim. :D

619817

Seneye daha renkli, sarkan, uzayan bir aranjman saksısı planlıyorum inşallah.

günebakan
25-06-2016, 11:56
Sümbülteberler ne kadar çok balkon muhteşem kokacak:)

Sûz-i Dilârâ
25-06-2016, 12:11
Sevgili günebakan, sümbülteber çiçeklerini geçen yıl aşırı sıcaklar kavurmuş ve tomurcukların çoğu açamadan kurumuşlardı. Bu sene tetikteyim, perde çekeceğim sıkıntı olursa.

Selma_321
27-06-2016, 10:55
Sayın Suz-i dilara size özel mesaj atmıştım geldi mi acaba

selenn
27-06-2016, 22:15
Sevgili Sûz-i Dilârâ balkonda bitkileri tek tek elden geçirip, saksılamışsınız. Ne yorulmuşsunuzdur ama yine de ortaya çıkan güzellikleri görünce insan yorgunluğunu unutup onları izlerken mutlu oluyor, değil mi?

Herşey çok güzel gözüküyor, ellerinize sağlık. Enfes kokulu Stapelianızın misafirini kovalamasaydınız. Tohum kapsülleri yakında belirir sinek sayesinde umarım. Bol çiçekli günler diliyorum...

Sûz-i Dilârâ
28-06-2016, 06:35
Sevgili Sûz-i Dilârâ balkonda bitkileri tek tek elden geçirip, saksılamışsınız. Ne yorulmuşsunuzdur ama yine de ortaya çıkan güzellikleri görünce insan yorgunluğunu unutup onları izlerken mutlu oluyor, değil mi?

Herşey çok güzel gözüküyor, ellerinize sağlık. Enfes kokulu Stapelianızın misafirini kovalamasaydınız. Tohum kapsülleri yakında belirir sinek sayesinde umarım. Bol çiçekli günler diliyorum...

Hiç kovalar mıyım sevgili selenn:D Onların kıymetini bilmez miyim:D

Sinek, örümcek, arı, karınca hatta kertenkele benim balkonumda kendi yabanıl hayatlarını hiçbir müdahale olmaksızın rahatlıkla yaşamaktalar. :D

Sûz-i Dilârâ
28-06-2016, 20:04
Sayın alys'ten aldığım ağaç zambaklardan Corcovado ilk çiçeklerini açtı.

620314
620315

Yalnız ağaç zambağın oldukça büyüyeceğini düşünüyordum ama benimkiler cüce kaldılar. Diğer normal türler bile bunlardan fazla uzadı. Üç ağaç zambağını aynı saksıya dikmiştim. Corcovado 4 tane tomurcuğunu döktükten sonra kalan 4 tanesini açmaya karar verdi. Kokuları mis gibi. :)

Yarın kıyaslama için normalleri ve ağaç zambakların birlikte fotoğraflarını çekerim inşallah.

Cumhur Tonba
28-06-2016, 21:44
Sinek, örümcek, arı, karınca hatta kertenkele benim balkonumda kendi yabanıl hayatlarını hiçbir müdahale olmaksızın rahatlıkla yaşamaktalar. :D

İşte. Yaşayan balkon ben buna derim.
Teşekkürler Sûz-i Dilârâ.

zsahin
29-06-2016, 13:27
çoook güzeller bende sardunya hastasıyım..bende gittigim yerlerden alıyorum ama bu canan türünden bir tane var onları çok beğeniyorum.zengarden sitesinden almak istedim fakat güvenemedim

Sûz-i Dilârâ
01-07-2016, 13:33
İşte. Yaşayan balkon ben buna derim.
Teşekkürler Sûz-i Dilârâ.

Sizi burada görmek ne güzel Cumhur Bey;) Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. Sayfama daha sık beklerim. ;)

çoook güzeller bende sardunya hastasıyım..bende gittigim yerlerden alıyorum ama bu canan türünden bir tane var onları çok beğeniyorum.zengarden sitesinden almak istedim fakat güvenemedim

Hoşgeldiniz, sevgili zsahin, zengarden'dan ben yıllardır alırım, bir sorun yaşamadım. Kapıda ödeme seçeneği de vardı . Öyle aldıklarım da oldu. Şu dönem çelik dikmek ya da tohum ekmek için uygun değil. En güzeli saksılı, köklü bitki almak.

zsahin
01-07-2016, 13:58
HOŞBULDUK :p verdiğiniz bilgiler için teşşekkür ederim.

Sûz-i Dilârâ
03-07-2016, 14:58
Balkonumdan yeni kareler. Lisiler açmaya başladı. Ağaç zambaklardan ikincisi de çiçeklerini açtı.

Sûz-i Dilârâ
03-07-2016, 15:00
Mavi lobelyalar...
620985

Full arap yasemini de mis kokulu ilk çiçeğini açtı. ;)
620986

Selma_321
03-07-2016, 20:36
Balkonumdan yeni kareler. Lisiler açmaya başladı. Ağaç zambaklardan ikincisi de çiçeklerini açtı.

Maşallah diyorum suz-i dilara. Şu lisiler ne kadar ilginç bitkiler tomurcuğundan hangi renk açacağı belli olmuyor. Poker yüzlü bu lisiler

Sûz-i Dilârâ
03-07-2016, 21:23
Maşallah diyorum suz-i dilara. Şu lisiler ne kadar ilginç bitkiler tomurcuğundan hangi renk açacağı belli olmuyor. Poker yüzlü bu lisiler

Teşekkür ederim sevgili Selma_321;) Lisiler harika çiçekler. Çok sevdiğim ve asla vazgeçmeyeceğim türlerden.

YeniGine
03-07-2016, 23:03
Maşallah sevgili Sûz-i Dilârâ çeşitlerin çok ve açmayan çiçeğin de kalmadı; rengârenk bir balkon çok güzel oldu. Emeklerine sağlık...

Selma_321
03-07-2016, 23:47
Mavi lobelyalar...
620985

Full arap yasemini de mis kokulu ilk çiçeğini açtı. ;)
620986

Lobelyalar ve arap yaseminide çok güzeller gerçekten tebrik ediyorum bir balkonda bu muhteşem güzellikleri oluşturmak ....harikasın suz-i dilara ellerine emeğine sağlık. ..

Sûz-i Dilârâ
06-07-2016, 15:01
Çok teşekkür ederim arkadaşlar, güzel sözleriniz için. ;)

Sûz-i Dilârâ
06-07-2016, 15:14
Bayramda memlekete gidemedik çeşitli sebeplerden.

Bayram akşamı çocuklar erken uyuyunca ben de kolları sıvayıp balkonu temizledim. Aşırı sıcaklar ve oruç nedeniyle biraz kaytarmıştım. Saksıları tek tek çekip süpürüp sildim. Güzel, serin bir esintiyle birlikte temizlik umduğumdan kolay oldu.

Zambakların açmaya başlamasıyla birlikte Ramazan akşamlarının sonuncularını mis gibi zambak kokuları eşliğinde geçirmiştik. Esinti, kokuları yan balkondan alıp mutfağa kadar getiriyordu. ;)

Dün akşamki zambak kokularına yeni açmaya başlayan mis gibi sümbülteber ve sarı yaseminimden yayılan eşsiz bir koku da eşlik edince doyum olmaz bir akşam oldu. Temizlikten sonra dinlenmek için sandalye çekip balkonda oyalandım gecenin 12'sinde. Zambak, sümbülteber, yasemin kokuları, beni çocukluk anılarıma götüren bayram neşesine karıştı. İşte gecemin kahramanları.

Sûz-i Dilârâ
06-07-2016, 15:19
Lisianthuslar açmaya devam ediyor. Şimdilik açık ve koyu pembeler ve lila olanlar açtı. Bakalım kalanlar hangi renk çıkacak.
621152
621153
621154
621155

Bu da güzeller güzeli bir lisi goncası.
621156

Selma_321
06-07-2016, 17:58
Maşallah diyorum sizede çiçeklerinizede. Çok güzel görüntüler gerçekten. Benim lisilerden yalnızca biri tomurcuklandı topu topu 6 tane kalan lisimden. Günde bilmem kaç kez balkona çıkıp bakıyorum acaba açtımı diye. Bizim içinde yaşayın o güzellikleri sevgili suzi dilara. Iyi bayramlar

Sûz-i Dilârâ
06-07-2016, 18:17
Darısı başınıza sevgili Selma_321, ben de lisilerimden 5 tanesini 2. kere şaşırtma yapmam yüzünden öldürdüm. :( Keşke yapmasaydım ama oldu bir kere, kalanlarla idare edeceğiz bu sene. Size de iyi bayramlar.

Sûz-i Dilârâ
08-07-2016, 15:00
Balkonumdan yeni çekilmiş kareler, tekrar gibi olsa da eklemeden duramıyorum. Bütün sene bugünleri bekliyoruz değil mi:D
621264

Çiçeklerimi arıların, sineklerin, kelebeklerin ziyaret etmelerini çok seviyorum. Bu aziz konuğumun da fotoğrafını sizinle paylaşmak istedim. Bacakları çiçek tozlarından görünmüyordu. ;) Mâlum her bir canlı dünyamız için çok gerekli ve bu yüzden de çok kıymetliler. ;)

621265

Bu mor lisi beni çok mutlu etti. Kuruyanlar arasında mı acaba diye epey korkmuştum. Geriye beyaz, uçları mor olanı kaldı. O da açarsa keyfime diyecek yok. ;)
621266
621268
621267

Sûz-i Dilârâ
09-07-2016, 08:31
İki saksı ful arap yaseminimde çiçeklenme bir süre önce başlamıştı. Misler gibi kokuyor;) Katmerli, minik beyaz çiçekleriyle çok güzel. ;)

Sûz-i Dilârâ
09-07-2016, 08:34
Ece ve Oğuz Kağan için kışın ceviz dikmiştim. Ece için diktiğim çimlendi, büyüdü, oğlumunkinden ses yok. Sanırım sert kabuklu oluşu etkiledi.

Bu kızımın ceviz ağacı. ;)

621334

Çocuklar için ağaç dikme işini sevdim. Ama tohumdan çimlendirmek şartıyla. Kış gelsin yine ağaç tohumları bulup ekeceğim.;)

Sûz-i Dilârâ
09-07-2016, 08:37
Zambaklar, zambaklar;)

621335
621336
621337
621338

Seneye de bu saksılarda böyle güzel çiçeklenecekler mi acaba? Yoksa iyi beslenemedikleri için güdük kalıp çiçek vermeyecekler mi:( Güneş desen günün yarısı boyunca çok iyi güneş alıyorlar ama toprakları onları iyi besleyebiliyor mu?

duy-gu
09-07-2016, 11:08
Sevgili Sûz-i Dilârâ,
Şimdi sizin lisileri görünce heveslendim. Ben de annem, ananem ve kayınpederim için her renk lisi fidesi almıştım. (Benim ev yeni çiçeklere yetmeyince çevremdekilere bulaşıyorum :) ) Bakıyorum onların tomurcukları hep beyaz renk. Yoksa hepsi beyaz mı açacak derken sizin lisilere dikkat ettim de renklerini açtıktan sonra alıyor gibiler. İnşallah bizimkilerin de çiçekleri böyle güzel olur. Zambakların kokuları buraya kadar geldi sanki :) Bol çiçekli güzel günler...

Sûz-i Dilârâ
09-07-2016, 11:24
Tesbitiniz doğru;) açacak kıvama gelene kadar tomurcuklar beyaz renkli oluyor.

Sizinkiler de açarlar merak etmeyin, tohum almanızı tavsiye ederim. Tohumdan da kolaylıkla çoğaltılabiliyor, seneye bir sürü lisiniz olur. Ben alacağım;)

Selma_321
09-07-2016, 11:41
Bende burdan birisinden ful almıştım 3-4ay oldu ne oldu ne öldü beklemedeyim hala. 3lisimde tomurcuklandı birisi açtı açacak bende sabırsızca beklemedeyim bekledikçede tık yok. Sabır sabır sabır.
Bütün çiçeklerinizin maşallahı var zambaklarınıZ lisileriniz fulunuz hepsi süper ellerinize sağlık

Selma_321
09-07-2016, 14:14
Suzi dilara göndermiş olduğunuz bütün güzeller tuttu. Ama sellukamın biri iyiyken biri bugün boyun büktü fena halde canım sıkkın ölmez inşallah .Insan çok üzülüyor.

Sûz-i Dilârâ
09-07-2016, 15:10
Suzi dilara göndermiş olduğunuz bütün güzeller tuttu. Ama sellukamın biri iyiyken biri bugün boyun büktü fena halde canım sıkkın ölmez inşallah .Insan çok üzülüyor.

Elinize geçtikten sonra neler yaptınız ve nasıl baktınız, biraz anlatabilirseniz belki yardımcı olabilirim.

Toprağı nasıl, nasıl bir yerde duruyor, yaprak altlarında böcek var mı?
Ya da fotoğraf ekleme imkanınız varsa selluka sayfasına bakar, inceleriz.

Selma_321
10-07-2016, 00:23
Önce büyük bir saksı aldım kaç litre olduğunu satıcıda bilmiyor. En alta çakıl taşları koydum .Toprağı torf bahçe toprağı koyun gübresi koyup karıştırıp ektim. Birinide küçük saksıya ektim bunda bir sorun yok. Yarını bekliyorum toparlar inşallah umudum. Resim eklemeyi bilmiyorum iyice okuyup denemem lazım. 8den 11 e kadar güneş alıyor. Sulamasını nasıl yapmalıyım. Aspirinli su iyi gelirmiki acaba

YeniGine
10-07-2016, 00:54
:) Ece'nin cevizine maşallah, büyüsün meyvesini göresiniz inşallah; darısı Oğuz Kaan'ın cevizine olsun inşallah!..
Balkonda maşallah lisi ve zambak şenliği oluşmuş sevgili Sûz-i Dilârâ emeklerine sağlık...

Sûz-i Dilârâ
10-07-2016, 08:32
Bende burdan birisinden ful almıştım 3-4ay oldu ne oldu ne öldü beklemedeyim hala. 3lisimde tomurcuklandı birisi açtı açacak bende sabırsızca beklemedeyim bekledikçede tık yok. Sabır sabır sabır.
Bütün çiçeklerinizin maşallahı var zambaklarınıZ lisileriniz fulunuz hepsi süper ellerinize sağlık

Bunu unutmadan yazayım da Selma hanım, fulünüze haftada bir limon tuzlu su verirseniz mutlu olur.

1 lt suya 2-3 parça limon tuzunu atın, suyu bir gece bekletin ki kireci çökelsin, hem limon tuzu da erisin. Bu suyla bitkinizi sulayın.

Ful arap yasemini asitli toprak sever. Bulabilirseniz iğne yapraklı ağaç altından toprak alırsanız sevecektir. Hem toprağı da iğne yapraklardan dolayı gevşek olur, kök oluşumu hızlanır.

Sûz-i Dilârâ
10-07-2016, 08:34
Önce büyük bir saksı aldım kaç litre olduğunu satıcıda bilmiyor. En alta çakıl taşları koydum .Toprağı torf bahçe toprağı koyun gübresi koyup karıştırıp ektim. Birinide küçük saksıya ektim bunda bir sorun yok. Yarını bekliyorum toparlar inşallah umudum. Resim eklemeyi bilmiyorum iyice okuyup denemem lazım. 8den 11 e kadar güneş alıyor. Sulamasını nasıl yapmalıyım. Aspirinli su iyi gelirmiki acaba

Çok sulamamaya çalışın. Toprağı kurudukça sulayın. Benimkilerden bir tanesi kökten yukarı doğru kararmış incelmiş, yaprakları soldu, sanırım o da gidici. İçinizi rahat tutun, ikisi de ölürse yine gönderirim.;)

Sûz-i Dilârâ
10-07-2016, 08:38
:) Ece'nin cevizine maşallah, büyüsün meyvesini göresiniz inşallah; darısı Oğuz Kaan'ın cevizine olsun inşallah!..
Balkonda maşallah lisi ve zambak şenliği oluşmuş sevgili Sûz-i Dilârâ emeklerine sağlık...

Çok teşekkür ederiz YeniGine teyzemiz;) Cevizlerimizi inşallah sonbaharda köye götürüp dikeceğiz.

Oradan da meşe palamudu getirmeyi planlıyorum. :D Meşe büyütmek istiyorum çocuklarla, biliyorsun meşe ağacı çok kıymetlidir. Saçak kök yapısıyla toprağı tutar ve heyelanı, erozyonu önler.

Meşe altı toprağı da çok değerlidir. Yurdum eskiden meşe deniziymiş, şimdi ara ki bulasın:(

Selma_321
10-07-2016, 09:35
Çok teşekkür ederim suzi dilara. Fulun limon tuzu sevdiğini bilmiyordum bunu bildiğim iyi oldu .Sellukaya gelince valla hakkınızı helal edin elimden geldiğince iyi bakmaya çalışıyorum.Sulama konusunada dikkat ederim. Acaba diyorum toprağını yeniden daha çok torf eksemmi

Sûz-i Dilârâ
10-07-2016, 11:29
Çok teşekkür ederim suzi dilara. Fulun limon tuzu sevdiğini bilmiyordum bunu bildiğim iyi oldu .Sellukaya gelince valla hakkınızı helal edin elimden geldiğince iyi bakmaya çalışıyorum.Sulama konusunada dikkat ederim. Acaba diyorum toprağını yeniden daha çok torf eksemmi

Toprağından çıkarın kökünü bir kontrol edin. Gövdede kararma var mı? Kökler sağlam mı bir bakın. Sağlamsa biraz küçük bir saksıya tekrar dikin. Aydınlık, direkt güneş almayan bir yere alın, azıcık da su verin, bitkiyi fazla kurcalamayın, yanına gidip izlemeyin, gerektiğinde suyunu verip yanından çekilin. Tuhaf gelecek ama bazen bitkiler ilgiden de sıkılır, onu gözden çıkarın, içinizi rahat tutun, enerjiniz bitkiye de sirayet ederse toparlanır. :) Ölürse yapacak bir şey yok. Kalan sağlar bizimdir;)

ParlakYıldızlar
10-07-2016, 16:57
Merhaba Syn;Sûz-i Dilârâ,benim de bir sellukam var yetiştirdiğim, izlemeyin,ilgiden sıkılır diyorsunuz,gerçeklik payı var,çünkü ne zaman evden ayrılsam tabi bu 2 günü aşmiyor,döndüğümde 20 ila 30 cm uzamiş buluyorum, ben evdeyken böyle olmuyor ha birde çok kontrolcu davranıyorum,böcek bit taraması yapıyorum hergun:).

Selma_321
10-07-2016, 23:39
Ah o uzak durmayı bir başarabilsem.Bugün çıkarıp biraz daha torf ekleyerek yeniden ektim evet gövdesi kararmıştı. Bu arada ilgi gösterdikçe hanımlar naz yapıyorlar daha önce demiştim lisimin biri açtı açacak ben başına gittikçe naz yaptı. (((

Sûz-i Dilârâ
13-07-2016, 17:54
Bunu çok seviyorum;) Balkonuma sefa getirdiniz bay böcek:D

Sûz-i Dilârâ
22-07-2016, 15:35
İpekler sezonu kapatmak üzere. Gül yüzlümle tohumlarını topladık bol bol. ;)

622647

Meksika petunyası da mor çiçekleriyle balkonumun güzellerinden.
622648

Selma_321
22-07-2016, 17:45
Allah bağışlasın kuzucuklarınızı

Sûz-i Dilârâ
26-07-2016, 07:19
SDurul ablamdan geçen sene gelen hoya carnosa ilk çiçeğini açtı. ;)
622959
622960

Meksika petunyasının genel görünümü.
622961

Adalet Yağcı
26-07-2016, 11:28
Kısaca son sayfaya baktım, geniş bir zamanda tüm sayfalar incelenecek :)

Liliumlar saksıda gayet sağlıklı, hatta seneye çok daha sağlıklı açacaklar sevgili Suz-i Dilara, hiç şüphen olmasın.
Çiçekleri geçtikten sonra da soğanlarının büyümesi için yaprakları iyice sararıncaya kadar sulamaya devam et.
Sonbaharın sonlarında hava iyice serinleyip yağmurlar başlayınca sulamaya gerek kalmaz diye düşünüyorum.
O zaman üstündeki sararmış kurumuş aksamı keserek saksıdan uzaklaştır.
Ben yaylada hiç saksıdan çıkarmadım soğanları, zamanı geldiğinde kendiliğinden uyanıp gelişiyordu, yine öyle yapacağım.
Sevgiler..

Selma_321
26-07-2016, 11:29
SDurul ablamdan geçen sene gelen hoya carnosa ilk çiçeğini açtı. ;)
622959
622960

Meksika petunyasının genel görünümü.
622961

Maşallah çok güzeller.Hoyanın kokusu nasıl sevgili suz-i dilara

Sevgi Durul
26-07-2016, 17:29
SDurul ablamdan geçen sene gelen hoya carnosa ilk çiçeğini açtı. ;)

Bu biliyorsun annemden kalan carnosa. Beni çok değil, on, on bir yıl öncesine götürdü. Çiçeğini en son o zaman annemde görmüştüm. Paylaşım için teşekkürler.

Sûz-i Dilârâ'cım, tebrik eder, darısı başıma derim. Sen bütün hoyaları hak ediyorsun, en azından bendekilerden.:) Hiç olmazsa çiçeklerini sende görürüm.:) Sırada gps 282 var, yakın zamanda çiçeklenmesini dilerim.;)

Sevgiler...

Sûz-i Dilârâ
30-07-2016, 12:30
Kısaca son sayfaya baktım, geniş bir zamanda tüm sayfalar incelenecek :)

Liliumlar saksıda gayet sağlıklı, hatta seneye çok daha sağlıklı açacaklar sevgili Suz-i Dilara, hiç şüphen olmasın.
Çiçekleri geçtikten sonra da soğanlarının büyümesi için yaprakları iyice sararıncaya kadar sulamaya devam et.
Sonbaharın sonlarında hava iyice serinleyip yağmurlar başlayınca sulamaya gerek kalmaz diye düşünüyorum.
O zaman üstündeki sararmış kurumuş aksamı keserek saksıdan uzaklaştır.
Ben yaylada hiç saksıdan çıkarmadım soğanları, zamanı geldiğinde kendiliğinden uyanıp gelişiyordu, yine öyle yapacağım.
Sevgiler..

Geç cevap için özür ablacım. Zambaklar hakkındaki söylediklerin içimi rahatlattı.;) Söylediklerine aynen uyacağım.
Seni sayfamda görmek beni çok mutlu etti söyleyeyim. Sitenin ağır toplarını sayfamda ağırlamak şereftir. :D SDurul ablam gibi senin gibi.;)

İki yıllık Tarsus macerası sonucunda gelinen noktayı sayfalarımda görebilirsin. Van'dayken kendimi beceriksiz bir çiçeksever sanıyordum ama meğer öyle değilmişim. Bilgileri biriktirip uygun iklim ve toprakla karşılaşınca pratiğe döktüm ve başardım. Bu da beni mutlu ediyor tabii.

Sûz-i Dilârâ
30-07-2016, 12:32
Maşallah çok güzeller.Hoyanın kokusu nasıl sevgili suz-i dilara

Mum çiçeğinin kokusunu beğendiğimi söyleyemem, bana hitap eden bir koku değil en azından ama görüntü muhteşem. Çok estetik, tasarım harikası diyebilirim. ;)

Sûz-i Dilârâ
30-07-2016, 12:38
Bu biliyorsun annemden kalan carnosa. Beni çok değil, on, on bir yıl öncesine götürdü. Çiçeğini en son o zaman annemde görmüştüm. Paylaşım için teşekkürler.

Sûz-i Dilârâ'cım, tebrik eder, darısı başıma derim. Sen bütün hoyaları hak ediyorsun, en azından bendekilerden. Hiç olmazsa çiçeklerini sende görürüm. Sırada gps 282 var, yakın zamanda çiçeklenmesini dilerim.

Sevgiler...

Sende böyle bir etki yapacağını hiç tahmin etmemiştim ablacım. Ama fotoğrafı görür görmez araman ve o sesindeki heyecan, sevinç beni de çok mutlu etti. ;)
İnşallah seninkiler de açar, hatırası olan çiçeklerin insanda nasıl etki yaptığını iyi bilirim. İnsanın içi bir yandan cız eder, duygulanır, o günlere gider bir hasret kaplar gönlünü;)

Şu son cümlelerin 32 dişimi birden göstertti:D ne güzel yazıyorsun öyle:D İnşallah hakettiğim hoyalarla en kısa zamanda vuslata ererim:D Şu hoya lacunosa (kartozu) yı çok merak ediyorum. Parfüm kokulu diye geçiyor Türkçe ismi de çok güzel ayrıca uçuk, fantastik, sevimli;)

Sûz-i Dilârâ
08-08-2016, 16:21
Amaryllisi unlu bitler sarınca saksıyı boşaltıp soğanları kurumaya aldım gölgede. Bu yavrucuğu anasından ayırmayacaktım ama kendisi kopunca ayrı saksıya aldım.

624352

Parmağımdaki lekeler dikkatinizi çekmiş olabilir, bu işten önce patlıcan doğramıştım, yıkadım ama gitmedi.

Sûz-i Dilârâ
08-08-2016, 16:32
Yapraktan üretim yeni gloksinyalarımın fotoğraflarını buraya (http://www.agaclar.net/forum/1475450-post1518.htm) ekledim.

Bu da gloksinyalarla gelen kök yününe batırılmış yerli gardenyam. Hani daha önceki aylarda "ön yargıları kıralım" diye kendimi gaza getirip aldığım bir gardenyam vardı ya o sizlere ömür. Aslında toparlamayı başarmaya doğru gidiyordum ama yer değişimi tekrar her şeyi berbat etti.

624360

Şu saksıdan saksıya geçirip durma kötü huyum yüzünden 8 ay sonra canlanan güzelim çin hanımelimi de kaybettim. Şimdi ara ki tohumunu bulasın.:(:mad:

Sûz-i Dilârâ
17-08-2016, 16:56
Meksika petunyasının en çiçekli hâli bu olur sanırım.
625396

Yumurtadan demincek çıkmış gibiler demi;) Bu taraf pencere ve perdeleri hiç açmıyorum. Rüzgâr kalın perdeyi açınca tesadüfen annenin uçtuğunu gördüm sonra da yuvadaki civcivleri. ;) Fırsat bu fırsat deyip makineyi kaptım, çektim.

625397

YeniGine
17-08-2016, 23:06
Maşallah, harikalar sevgili Sûz-i Dilârâ. Tüyleri sarı renkli gibi, hiç böyle sarı renklisini görmemiştim. :eek:

Adalet Yağcı
31-08-2016, 21:51
Bir balkondan bahçe yaratmak budur herhalde, kocaman bir alkışı hak ediyorsun Suz-i Dilara'cığım

Gerçekten her şeyi hayranlıkla izledim, vahşi doğayı bile ustaca fotoğraflamışsın..
Fotoğrafların tertemiz net olması benim en fazla dikkat ettiğim husus, bu konuda da çok başarılısın..
Kısaca, balkonuna bayıldım...

Sûz-i Dilârâ
04-10-2016, 09:12
Yeni Ginecim, sarı renklerine dikkat etmemiştim, sen yazdıktan sonra gidip baktım gerçekten sarı renklilerdi. ;) Ancak yazmaya fırsat bulamadan memlekete gittik. Geldiğimizde de anneleri çoktan uçurmuştu.;)

Daha yumurtadalarken bir tanesi yuvadan kaymıştı ne yapayım edeyim elimin kokusu sinmeden bu yumurtayı yerine koyarım diye düşünürken aklıma selluka yaprakları geldi. İki tane koparıp üst üste koydum yumurtayı yapraklarla tutup yuvaya bıraktım. Sonra da merakla annenin ne yapacağını beklemeye başladım. Çok şükür ki kabul etti ve bu civcivler çıktı. ;)

Şimdi gelelim bitkilerimizdeki yeni gelişmelere. Şu (http://www.agaclar.net/forum/1475451-post425.htm) mesajdaki kök yününe batırılmış gardenyam köklendi ve küçük bir torf saksıya aldım. Şimdi görüldüğü üzere yeni saksısında iki yeni yaprak verdi. :D
629187

Forumdan gelen dört adet gloksinya yapraklarımı da memlekete gitmeden önce yumrulandıkları için saksılara almıştım. Onlardan ikisi filiz sürdü, bir tanesi yeterli büyüklüğe ulaşmadığı için annesinden ayırmadım. Diğerinin yaprağını kestim. Tabi ki kesilen yaprağı da atmaya kıyamadım ve pet bardağa yeniden diktim. ;)
629188
629189
629190

Sûz-i Dilârâ
04-10-2016, 09:27
Adalet ablacım, güzel sözlerin için çooook teşekkür ederim. Balkonumdaki vahşi doğacığı çok seviyorum, hele de süleymancıklarıma bayılıyorum. Minicik yavrular gece oldu mu mutfağa da giriyorlar, suratları sanki gülümsüyormuş gibi çok tatlı ifadeye sahipler.

Bir keresinde Ece'nin canı sabahın dördünde yoğurt çekti, birlikte mutfağa gittik, ışığı yakar yakmaz ortalık yerde dondu kaldı, aklı sıra ölü taklidi yapıyor:D Enselendi ya:D "Gel korkma bizden, biz seni çok seviyoruz" demeye kalmadı, yaklaşınca vıınn diye buzdolabının altına kaçtı. Bazen çöp kovasının etrafında, bazen saksı kenarlarında onları görünce ne kadar mutlu oluyorum anlatamam. Yalnız elime alamadığım için üzülüyorum çok hızlılar:dilli:

Bu plumeriacık, asıl bitkinin çeliğinin çeliğinden büyüme. Azıcık elime ayağıma sahip olabilseydim şimdiye koca ağaç olmuştu. Şubat geldi mi "şundan bir çelik alayım" diye kese kese asıl bitkiyi öldürdüm. Neyse ki bu iyi durumda bu sene söz verdim hiç ellemiycem. Sanırım bitkim portakal renkli çiçeğe sahip, lila olanı hâlâ yaşam savaşı veriyor. Son olarak köklenip sıcaklarda çürüyen bitkiden yeni bir çelik yapıp tekrar diktim. Havalar serinledi, tutar diye ümit ediyorum.
629191

Sûz-i Dilârâ
04-10-2016, 09:53
SDurul ablamdan gelen hoya carnosa, iki çiçek daha açacak. İkisini de biz memleketteyken açmış. ;)
629192
629193

Geçen yıl ki sonbahar ve ilkbahar sezonu soğan satışlarında çok sevdiğim frezya soğanlarından bulamamış ve oldukça üzülmüştüm.
Frezya sayfasında dert yana yana yazıp dururken sayın Dumlupınar ve sayın kgursan sağolsunlar sezon sonunda kendi frezya soğanlarından gönderdiler. Sonra da bu gördüğünüz frezya tarlası ortaya çıktı. Onlara ne kadar teşekkür etsem az. Garibi ne kadar sevindirdiniz bilseniz. ;)

Frezya yetiştirmeyi zor bulan arkadaşlara tavsiyelerim, frezyayı asla sıcak, güneşli güney taraflara bırakmayın ya da dikmeyin. Frezya serin sever.

Bir de fazla sulanmayı sevmez. Suladığınız vakit suyun saksıdan tahliyesi çok önemli.
Hem saksı tabanına koyacağınız çakıllar, hem de saksı altına vereceğiniz yükseklik önemli.
Saksı tabağındaki su asla saksıya değmemeli. Geçen yıl suyu fazla kaçırdığımı düşündüğüm zaman saksıyı duvara dayayıp suyun iyice süzülmesini sağlardım.

Ekili olanlardan bir kısmı benim tohumdan üretimim soğancıklar, bir kısmı anaç soğanlarımdan ayırdığım yavrular.

Diğerlerinin bir kısmı sayın Dumlupınar ve sayın kgursan'dan gelen soğanlar. Sayın Dumlupınar, mini, beyaz çiçekli, yoğun kokulu frezya tohumu göndermişti, onları ayrı diktim. Geçen yıldan bitkilerimden aldığım karışık renk frezya tohumlarını da ayrı diktim.

629194

Geriye beklemek kaldı.

Yılbaşı çiçeklerimin de saksılarını azıcık büyüttüm. Sevgili A_Nomad'ın tavsiyesiyle bu mevsimi bekledim. Teşekkürler arkadaşım yönlendirici bilgilerin için. ;)
629195

Sayın telato'dan geçen yıl tek soğan olarak gelen pembe sümbülteber epey yavrulayıp sayısını artırmıştı. Bu yıl o yavrular da eminim yavrulamıştır:D Ancak anaç soğan bu yıl ilk çiçeğini açacak inşallah.

629196

dongyul
04-10-2016, 12:46
Sayın Suz-i Dilara; ne kadar güzel balkonunuz var çiceklerle dolu ellerinize sağlık hoyanız çok güzel olmuş ^_^

Sûz-i Dilârâ
04-10-2016, 16:04
Çok teşekkür ederim sayın dongyul :) Daha sık beklerim sayfama :)

Beğenip geçen eski dostlara da sitemler yolluyorum buradan, siz kendinizi bilirsiniz. :( İki kelam yazsanız parmaklarınız nasır mı tutacak ?

A_NOMAD
04-10-2016, 16:16
Vallahi özlettiniz kendinizi arkadaşım, sayfada güncelleme görünce içim sevinçle doldu ;)

Bütün bitkiler iyi görünüyor da benim aklım sümbültebere takıldı kaldı, açsa da çiçeklerini görsek bir an evvel, kokusunu ise hayal etmeye çalışırız en azından :D Hanımeli kokusunu andırıyormuş sanırım, bir yerde öyle tarif edildiğini hatırlıyorum...

Bir de frezyalar hakkında verdiğiniz bilgiler aklımı çelmek üzereydi ki nasıl olduysa 'dur' diyebildim kendime :D

Sûz-i Dilârâ
04-10-2016, 18:50
Teşekkür ederim sevgili A_Nomad. Benim de seni gördüğüme çok sevindiğimi bilmeni isterim.
Memleketteyken telefondan arada bağlanmaya çalışıyordum ama o kadar yavaştı ki vazgeçip kapatıyordum:D

Şinci bah, sümbülteber pembe diyorum da ben de telatonun yalancısıyım. Gönderen o, soğanları karıştırıp da pembe diye beyaz göndermişse kusura bakmazsın artık. Pembe diye hava atıp duruyorum. Beyaz herkeste var. Pembenin kokusu beyaza göre daha azmış. Beyaz gerçekten daha yoğun kokulu ama ben hanımelinden çok full arap yaseminine benzettim kokusunu. Yalnız yazın ki keskinlik havalar serinleyince gitmiş daha yumuşak ve hoş bir koku gelmiş.

Hanımeli kokusunun ilk, orta ve son notaları aynı yumuşaklık ve yoğunlukta. Sümbülteberde ilk nota keskin orta ve son notalar yumuşak. Bilmem anlatabildim mi?
Eskiden kullandığım kozmetik katologlarından araklama cümlelerle bir şeyler söylemeye çalıştım. :D Sen anlarsın, biliyorum ki zekisin:cool:

Frezya konusuna geleyim sen aklını çel bence. Hem eşin de kokulu çiçek seviyor yanlış hatırlamıyorsam. Güneşsiz serin balkonunu sevecek bence aldığı kadar güneş de ona yetecek. Sen birkaç soğanla bu işe gir en iyisi söylüyorum pişman olmayacaksın. ;)

Bir de balkonum soğuk diyorsun neden kafkas gülü gibi bir harikayı yetiştirmiyorsun anlamıyorum. :( Sonra müge, içim gidiyor ama bir türlü olmuyor burada. :( Sıcaktan nefret ediyor. Daha bir sürü kokulu, soğuk baygını bitkiler var.

Burada havalar aniden ısınıyor diye cesaret edemiyordum ama kafayı köye taktım, orada yetiştireceğim bazı soğuk severleri. En azından elimde olduklarını bilirsem aklımda takılı kalmayacak.

telato
04-10-2016, 20:12
İki senedir pembe açmasını bekliyoruz.

Ya pembe açmazsa:( Korkmuyor da değilim.

Şimdiden çalışmam lazım:D Neler söyliyeceğime:D

akçabardak
04-10-2016, 20:32
İki senedir pembe açmasını bekliyoruz.

Ya pembe açmazsa:( Korkmuyor da değilim.

Şimdiden çalışmam lazım:D Neler söyliyeceğime:D


Yüzdük yüzdük kuyruğuna gelmişiz :D iki sene bende dahil bekledik, elimiz mahkum gerekirse iki ay daha açması için bekleriz :D en azından sevgili Suzi Dilara'nın kisi tomurcuklanmış :)

Bende kinde daha tık yok, ana soğan çok güzel gelişti, her gün çiçek verecek mi diye başına gidip duruyorum ama nafile :mad: açacakmış gibi de bir hali var aslında, bende çok merak ediyorum.

A_NOMAD
04-10-2016, 20:37
...Frezya konusuna geleyim sen aklını çel bence...

Çeldim gitti :D

Anlaşılmıştır ki o frezyalar bir şekilde edinilecek, kaçış yok zira bu mesajı okuduktan sonra o 'kendine dur diyebilen ben' kayıplara karıştı :D Zaten bu frezya konusu dönem dönem aklıma takılır sonra bir şekilde bilinç altına doğru ittirilirdi, demek karar verme zamanı gelmiş artık :rolleyes:

Evet eşim kokulu çiçek çok seviyor ama mesela bir gecelik gelinin tüm sokağı dolduran kokusunu bile hafif buldu, hanımeli kokusu favorisi, melisanın bana of dedirten yoğun kokusunu da belli belirsiz algılayabiliyor, değişik bir koku algılama sistemi var :D

Kafkas gülü ve mügeler bana sadece uzaktan hoş gelen bitkiler, o yüzden hiç düşünmedim, vardır öyle tuhaflıklarım benim :rolleyes:

Sümbülteberin pembesinin fotoğrafını sümbülteber başlığında birisi paylaşmıştı yakın zamanda (hatta bugün bile olabilir) cidden çok güzel görünüyor ama bana sorarsan beyaz daha alımlı derim ;) Koku tanımlamana ise hayran kaldım, adeta parfüm katoloğu okur gibi hissettim, tebrik ediyorum :p

cengizildas
04-10-2016, 21:30
Sn. Sûz-i Dilârâ, beklediğim gibi bir yanıt oldu. Teşekkür ederim.
Ben, 3. senedir sümbülteberi açarken göremedim ve vazgeçtim. İnşallah sizinkiler açarlar.
Eşimin de selamları var.

Sevgi Durul
04-10-2016, 22:29
Beğenip geçen eski dostlara da sitemler yolluyorum buradan, siz kendinizi bilirsiniz. :( İki kelam yazsanız parmaklarınız nasır mı tutacak ?


Ben de var mıyım, sitem alan?

Sûz-i Dilârâ'cım, epeydendir yoktun, hızlı bir giriş yaptın. Genelde bir sessizlik, sakinlik var forumda. Yorum değil, beğeniler bile azaldı. Belki de içinde bulunduğumuz şartlardandır.

Gloxinya üretimine bayıldım. Ben hazır aldığımı bile yaşatamadım. Sümbülteberler de öyle. Bu sene pembesini satın aldım, yeşermedi bile. Şimdi elimde bir adet sümbülteber soğanı var, yeni aldığım pembe mi, beyazlardan mı, bilemiyorum.:) Saksıda soğanlıları başaramıyorum, bundan böyle ille de olacak diye inatlaşmayacağım.:rolleyes:

Gelişmeleri merakla bekleyeceğiz, Sevgiyle...

YeniGine
04-10-2016, 23:20
Sevgili Suz-i Dilara hoşgelmişsin; hâlâ meraktayım o yavrular kumru yavrusu idi değil mi? Maşallah, sümbülteberin tomurcukta inşallah sayende çiçeğini görebileceğiz. Benim çoğu çiçeğim gibi sümbülteber de çürüdü maalesef... :(
Rastgelsin inşallah, merakla bekliyoruz.

Jakin
05-10-2016, 00:05
Sevgili Suz-i Dilara balkonunuz, çiçekleriniz harika, hayranlıkla bakıyorum hep sayfanıza.. :)
Mum çiçeği ne güzel olmuş..
Frezyaları dikmişsiniz, hava o kadar sıcak ki, Kasımda dikerim diye düşünüyordum.. Geç mi olur acaba?
En kısa zamanda fotoğraflarla teşekkür etmek istiyorum..
Sevgiler, selamlar, her şey gönlünüzce olsun!.. :)

Sûz-i Dilârâ
05-10-2016, 11:08
İki senedir pembe açmasını bekliyoruz.

Ya pembe açmazsa:( Korkmuyor da değilim.

Şimdiden çalışmam lazım:D Neler söyliyeceğime:D

Bence ne söyleyeceğinizi değil kurtuluş fidyenizi düşünseniz iyi olacak. :D Elimden kurtulamazsınız sayın telato:D İki (bu seneyle 3.) senedir ayrı saksılarda, simsiyah topraklarla mı beslemedim, en güzel güneş alan yerleri ona tahsis mi etmedim.

Adeniumlarım, sanırım 2010 doğumlular. Van'daki canım arkadaşımla bir siteden tohum sipariş etmiştik, sonra elimizdeki tohumları yarı yarıya değiş tokuş yapmıştık.
Ben gardenya gibi zor çimlenen tohumlar aldığım için olmadılar, onunkilerin de bazısı oldu bazısı olmadı. Bizi üzmeyenler sadece bu adenium tohumları oldu.
Anlattığında çok gülmüştüm, yatarken saksıyı başucuna koyuyormuş, o kadar sevdi ki adeniumlarını. Bunlar onun tohumlarından benim payıma düşenler. Kulakların çınlasın canım arkadaşım. Kendisi siteye de üyedir ama gezici üyelerden hiç yazmaz.
629238

Şebboy tohumlarımı hatırlarsınız, SDurul ablamdan gelmişlerdi. Sıfır fire çimlendiler ve elimde bir tarlaya yetecek kadar şebboy fidesi oldular. Dağıt dağıt bitiremedim. En son oldukça fazla bir kısmını apartman bahçesine diksin diye Adalet ablama gönderdim. Kalanını da köye götürüp diktim bu yaz. Durumları iyi, ceviz ağacı altına diktim. Kendime de bir tek bu fideyi bıraktım, yeterli gelmezse köyden takviye yaparım.

629239

Geçen yıldan öldü sandığım mor çiçekli achimenesim ilkbaharda rizomlarından sürmüş, havalar serinleyince canlandı ve çiçeklendi.

629240

Sefil Bilocanım, hasta oldu, öksürüp duruyor. Soğan rendeleyip suyunu sıkıp bir tatlı kaşığı bal ve birkaç damla limonla şurup yapıyorum. Ece'nin bronşitinde sonuç aldım bu karışımdan. Kızım iki yaşındayken birkaç kere antibiyotik kullandıktan sonra tamamen kestim ve keçiboynuzu pekmezi, ayva yaprağı çayı ve yukarıdaki karışımla devam ediyorum. Çocuklarım 3,5 yaşındalar.
Son 1,5 yıldır ne soğuk algınlığı şurubu ne de antibiyotik vermiyorum. Tabii beslenmeleri de hayati öneme sahip. Bol meyve, mümkün olduğu kadar çiğ sebze, kuruyemişler (ceviz, yaban mersini, kuru üzüm, badem, kayısı çekirdeği (az miktarda) antep fıstığı, fındık vs. gibi )
Çiğ zeytinyağı, süt ürünleri, pekmez, bal tatlandırıcı olarak. Bitki çayları (zencefil, ıhlamur, tarçın, nane, kekik) vs. vs. Köyde kuruttuğum meyveleri de meyve suyu niyetine hoşaf yapıp içiriyorum.

Bunlar evet yekun tutuyor, tek maaş bütçemizi zorladığı oluyor ama inanın hayatımızdaki gereksiz harcamaları çıkarınca hepsine yer açılıyor.

Çocuklarımız benim için çok önemli. Sadece benimkiler değil hepsi. Çocuklarımızın uyduruk şeyleri yemeleri, zamanlarını internet, tv, cep telefonu başında öldürmeleri, amerikan kültürünün iliklerimize kadar işlemesi, birliğimizin, dirliğimizin tehlikeye düşmesi, en kötüsü de bizi en hassas noktalarımızdan vurup kutsallarımız üzerinden yıpratılmamız, değerlerimiz konusunda şüphe ve umutsuzluk yaratılmaya çalışılması. Dört tarafımızdan kuşatılmışız, hem maddi hem manevi. Çok dikkatli olmamız gerek çok :(Çocuklarımız bu ülkenin geleceği, farkında olmadan elimizle kucaklarına veriyoruz. Deşmeyim yaramı, laf lafı açıyor, Oğuz Kağan'dan nerelere geldik.

Oğlum, ful arap yaseminlerinin önünde.

629241

Mor yapraklı süs yoncam. Dikkat ettim, mor yapraklarının içindeki şekillerin hiçbiri diğerinin aynı değil.

629242

Sûz-i Dilârâ
05-10-2016, 11:09
Yüzdük yüzdük kuyruğuna gelmişiz :D iki sene bende dahil bekledik, elimiz mahkum gerekirse iki ay daha açması için bekleriz :D en azından sevgili Suzi Dilara'nın kisi tomurcuklanmış :)

Bende kinde daha tık yok, ana soğan çok güzel gelişti, her gün çiçek verecek mi diye başına gidip duruyorum ama nafile :mad: açacakmış gibi de bir hali var aslında, bende çok merak ediyorum.

Abla, yeterince güneş almışsa havalar soğumadan belki açar. Geçen sene hocam100'den aldığım yavru sayılabilecek soğan tomurcuk yapmış.

Sûz-i Dilârâ
05-10-2016, 11:14
Sn. Sûz-i Dilârâ, beklediğim gibi bir yanıt oldu. Teşekkür ederim.
Ben, 3. senedir sümbülteberi açarken göremedim ve vazgeçtim. İnşallah sizinkiler açarlar.
Eşimin de selamları var.

Saksı derin olunca ve iyi güneş alınca açar. Geçen sene görümceme soğanlarından götürdüm. Küçücük yoğurt kabında, iyi güneş altında çiçek açtırdı. Doğru dürüst sulamamış bile, toprak erimiş, çakıl taşları kalmış:D Soğanları da hâlâ hayatta. :D

Sûz-i Dilârâ
05-10-2016, 11:16
Ben de var mıyım, sitem alan?

Sûz-i Dilârâ'cım, epeydendir yoktun, hızlı bir giriş yaptın. Genelde bir sessizlik, sakinlik var forumda. Yorum değil, beğeniler bile azaldı. Belki de içinde bulunduğumuz şartlardandır.

Gloxinya üretimine bayıldım. Ben hazır aldığımı bile yaşatamadım. Sümbülteberler de öyle. Bu sene pembesini satın aldım, yeşermedi bile. Şimdi elimde bir adet sümbülteber soğanı var, yeni aldığım pembe mi, beyazlardan mı, bilemiyorum.:) Saksıda soğanlıları başaramıyorum, bundan böyle ille de olacak diye inatlaşmayacağım.:rolleyes:

Gelişmeleri merakla bekleyeceğiz, Sevgiyle...

Ablacım sana yarım sitem vardı, varlığını ve desteğini hep hissettiriyorsun sayfamda. Yazmadığın zaman biliyorum ki gerekçelerin var:) ama sayın telato'ya X3:D neredeyse iki senedir sayfama beğeni bırakıp gidiyor. Kabaklarından, patlıcanlarından başka gözü çiçek miçek görmüyor. Sebzecilere kaptırdık onu:D

Gloksinyaların bir kısmı benim zengarden ve sayın alys'ten alıp yedeklediklerim. Bir kısmı sayın cengizildas'tan kök yününe batırılmış olarak gelenler. Kök yünündekiler çoktan yumru yaptılar da benim torftakiler 4 aydır bekliyoruz. Kök yapmışlardır eminim de filiz sürmelerini bekliyorum.

Sümbülteberlerden nasip olursa hem pembelerden hem de beyazlardan göndereceğim sana aklımdasın defterime de not aldım unutmayım diye:). Saksıda olduramadığın soğanlıları bahçeye ekiyorsun ya sümbülteberi bir de bahçede dene istersen martın 15'inden sonra ekersin.

Sûz-i Dilârâ
05-10-2016, 11:24
Sevgili Suz-i Dilara hoşgelmişsin; hâlâ meraktayım o yavrular kumru yavrusu idi değil mi? Maşallah, sümbülteberin tomurcukta inşallah sayende çiçeğini görebileceğiz. Benim çoğu çiçeğim gibi sümbülteber de çürüdü maalesef... :(
Rastgelsin inşallah, merakla bekliyoruz.

Kumru olduklarından emin olabilirsin YeniGinecim.

Sümbülteberlerim büyük saksıda 12 çiçek sapı çıkardı. Pembe saksıda bir, bir beyaz saksı daha var orada da 1 adet tomurcuk var. Bu sene iyi gitti maşallah. ;) Sümbülteber soğanları sana gönderebilirim kışın nasip olursa elimde epey olacak. Aşırı üreyen bir bitki.

Sûz-i Dilârâ
05-10-2016, 11:28
Sevgili Suz-i Dilara balkonunuz, çiçekleriniz harika, hayranlıkla bakıyorum hep sayfanıza.. :)
Mum çiçeği ne güzel olmuş..
Frezyaları dikmişsiniz, hava o kadar sıcak ki, Kasımda dikerim diye düşünüyordum.. Geç mi olur acaba?
En kısa zamanda fotoğraflarla teşekkür etmek istiyorum..
Sevgiler, selamlar, her şey gönlünüzce olsun!.. :)

Sayfamda görmeyi çok istediğim ama göremediğim üyelerdensiniz:(

Frezyaları kese kâğıtlarına koymuştum, geçenlerde soğanları kontrol ederken frezyaların filizlendiklerini, köklendiklerini gördüm ve dikmeye karar verdim. Kuru toprağa diktim ve hiç sulamadım. Yine de sürüyorlar. Eğer filizlenmemişlerse bekleyebilirler bence. Gece sıcaklıklarının 10 derecenin altına düşmesi gerekir genel olarak soğan ekimi için. ;)

Sûz-i Dilârâ
05-10-2016, 11:41
Çeldim gitti :D

Anlaşılmıştır ki o frezyalar bir şekilde edinilecek, kaçış yok zira bu mesajı okuduktan sonra o 'kendine dur diyebilen ben' kayıplara karıştı. Zaten bu frezya konusu dönem dönem aklıma takılır sonra bir şekilde bilinç altına doğru ittirilirdi, demek karar verme zamanı gelmiş artık.

Evet eşim kokulu çiçek çok seviyor ama mesela bir gecelik gelinin tüm sokağı dolduran kokusunu bile hafif buldu, hanımeli kokusu favorisi, melisanın bana of dedirten yoğun kokusunu da belli belirsiz algılayabiliyor, değişik bir koku algılama sistemi var

Kafkas gülü ve mügeler bana sadece uzaktan hoş gelen bitkiler, o yüzden hiç düşünmedim, vardır öyle tuhaflıklarım benim.

Sümbülteberin pembesinin fotoğrafını sümbülteber başlığında birisi paylaşmıştı yakın zamanda (hatta bugün bile olabilir) cidden çok güzel görünüyor ama bana sorarsan beyaz daha alımlı derim Koku tanımlamana ise hayran kaldım, adeta parfüm katoloğu okur gibi hissettim, tebrik ediyorum

Ha şöyle:D

Tam da soğanlar satışa çıkmaya başlamak üzere. Eğer ekmemiş olsaydım sana hızlıca bir kargo yapardım.

Senin yaptığın canlı yayınlarla bir gecelik gelin kokusunu acaip merak eder oldum. İki adet de bende var da.

Melisa kokusu ciddi anlamda ağır, bunaltıcı, (bende mide bulantısı yapıyor, olduğu yerden hemen uzaklaşıyorum). Geçen sene akşamları balkona çıkamadım o koku yüzünden. Garibim bu yıl benim bu halimi mi sezdi hiç açmadı. Ben de eşimin okuluna götürdüm, hizmetli amca bahçeye dikti. Öyle trajik de bir ayrılığımız oldu. Niye bilmiyorum çok üzüldüm ve onun da üzüldüğünü hissettim derinden. :( Psişik saçmalıklar işte:o

Pembe sümbülteber fotoğrafını ben de gördüm sayfada. Ama bizim çabamız telato'dan gelen pembe sümbülteber ve onun görkemli açılışı olacak. İki senedir bekleşiyoruz kaç kişi. :D

Şöyle kıyıdan mügeye bir daha vurgu yapayım hemen kaçayım bilinç kıyılarından:D "Müge çok güzeldir, çok güzel kokar" lay lay lay...:D

A_NOMAD
05-10-2016, 12:17
...Şöyle kıyıdan mügeye bir daha vurgu yapayım hemen kaçayım bilinç kıyılarından:D "Müge çok güzeldir, çok güzel kokar" lay lay lay...:D

Yok yok, ne kadar lay lay desen de bu konuda kanıma giriş yolları kapalı :D Ben bu çiçeğe baktıkça adeta boğazımı birileri sıkıyor, geçmişte kendisiyle alakalı herhangi bir anım da yok ama nedense bende oluşturduğu etki böyle, yani bir nevi 'sanki böyle böğrüme bir öküz oturmuş' durumu... :rolleyes:

cengizildas
05-10-2016, 15:59
Benim gloksınıaları kışın uyutuyordum ama, sizinkiler taze olduğu için sanırım bu kışı içeride geçirirlerse seneye daha gür olurlar.
Konya'da biraz çiçeklerden ayrı kalacağım sanırım. Evin çok büyük bir terası var ama, kış karlı olduğu için her çiçeği yetiştiremeyeceğiz. Soğuklara dayanıklı kış çiçekleri bulacağım artık.

Sûz-i Dilârâ
09-10-2016, 09:39
Benim gloksınıaları kışın uyutuyordum ama, sizinkiler taze olduğu için sanırım bu kışı içeride geçirirlerse seneye daha gür olurlar.
Konya'da biraz çiçeklerden ayrı kalacağım sanırım. Evin çok büyük bir terası var ama, kış karlı olduğu için her çiçeği yetiştiremeyeceğiz. Soğuklara dayanıklı kış çiçekleri bulacağım artık.

Yavru gloksinyaları sanırım uyutmayacağım dediğiniz gibi. Uyutursam uyandıramam diye korkuyorum. Bir sürü emek boşa gider.:(

Konya çok güzeldir ama kışı çetindir, doğru dürüst kar yağmaz ama insanın iliğini donduran ayazlı bir kışı var. Artık seçeceğiniz kış bitkilerinden ve yazın Mersin'e döneceğinizi düşünürsek soğanlı bitkilerden yetiştirebilirsiniz. Böylece Mersin'e dönerken de onları uyutursunuz, Mersindekileri uyandırırsınız:D

Ben de yavaş yavaş bu döngüye kayıyorum. Yazın köyde bir ay geçirmemiz bitki seçimimi etkilemeye başladı. Komşuma kıyamıyorum. Onun yükünü azaltmak için yazın uykuya geçen bitkilere ağırlık verdim, bir de kaktüs gibi sulaması ihmal edildiğinde de dayanabilenleri. ;)

Sûz-i Dilârâ
09-10-2016, 09:47
Hoya'nın çiçeklerini canlı canlı gördükten sonra ciddi anlamda hoya toplamayı düşünmeye başladım. Elimdeki hoyaları doğru dürüst sulamıyorum bile hatta ilgilenmiyorum. Yukarıdaki cümlemle orantılı olarak ben tatildeyken bir kere sulansa yetiyor:cool:

Yıllar önce mum çiçekleriyle ilgili bu kuralı öğrendim. "İlgilenirsen büyümezler, hatta ölürler. Onlar yokmuş gibi davran, varlıklarını unut" olarak özetleyebileceğim bu bakım bilgisi gerçekten işe yarıyor. Toprağı kuru kaldı, susuzluktan ölecek diye korkarak aşırı sulama yapıyoruz bu da onları çürütüyor.

Van'dayken ev içinde hiç ışık almadan, küçücük saksıda, kötü bir toprakta kocaman olmuş mumları görünce hayret etmiştim. Ben yine acıdım, iyi toprak, biraz ışık, arada bir su iyi gidiyoruz. :D
629687
629688
629689

Bu azman yeşil fittonia, aynı saksıdaki maviş ve kırmızı renkli soydaşını boğmaya başladı. Onları hemen çıkarıp ayrı saksıya almam lâzım.

629690

Frezya tarlasında son durum.
629691

Jakin
09-10-2016, 12:42
Sevgili Suz-i Dilara hoyanın çiçekleri ne güzel açmış, harika görünüyor.. :)
Her zaman dış mekanda mı duruyor, yoksa kışın içeri alıyor musun?
Çiçek için dışarı almak şart mı acaba? Malum bizde hava çok sıcak.. Balkon da küçük.. ;)

Fittonialar, frezyalar harika görünüyorlar.. :))

Adalet Yağcı
09-10-2016, 12:57
Sevgili Dilâra'cığım, tam nick'ini yazmadım diye bana kızma e mi :)
Ayrıntılar zor geliyor artık, kısaca "Dilâra" diyeceğim bundan böyle..

Sana baktıkça gençlik günlerimi özlüyorum, iki çocuk, yeni bir şehir, yeni çevre yeni balkon ve yeni bitkiler.
Gayretine hayranım, Maşallah diyeyim de nazar değmesin.

Güzel ve titiz bakımınla balkonun bahçeleri solluyor, keşke yakınlarımda olsaydın, senin gibi çalışkan bir dosta ne kadar ihtiyacım var bilemezsin.
Hele son bir haftadır belimde yaşadığım sorunlarım varken.
Evin içinde hiç bir şey yapamıyorum, belimde korse ile ancak çiçeklerime su verebiliyorum, bunun dışında ya uzanıyor ya da pc başında tur atıyorum :)
İşte böylecik..
Güzel balkonunda mis kokulu Frezyalarının, hoyalarının eşliğinde sağlıklı ve huzurlu günler diliyorum.

cengizildas
09-10-2016, 17:21
Mum çiçekleri çok güzel görünüyor ama, ben bir türlü ısınamadım. Bu nedenle evde hiç bulundurmadım.
Sn. Adalet Hanımın söylediklerine katılıyorum. Sizin gibi gençlerin çiçeklerle haşır neşir olmaları çok güzel.
Ellerine emeklerine sağlık.

Sûz-i Dilârâ
09-10-2016, 20:00
Sevgili Suz-i Dilara hoyanın çiçekleri ne güzel açmış, harika görünüyor.. :)
Her zaman dış mekanda mı duruyor, yoksa kışın içeri alıyor musun?
Çiçek için dışarı almak şart mı acaba? Malum bizde hava çok sıcak.. Balkon da küçük.. ;)

Fittonialar, frezyalar harika görünüyorlar.. :))

Mumları havalar soğuyunca içeri alıyordum ama komşumun eltisi hep bahçede tutuyormuş. Hem de bahçe duvarının üstünde yağmura, fırtınaya açık:D Işık (güneş ışığı değil de aydınlık alanda durarak) alması gerekiyor bence iyi gelişme ve sonrasında çiçek için;)

Sûz-i Dilârâ
09-10-2016, 20:11
Sevgili Dilâra'cığım, tam nick'ini yazmadım diye bana kızma e mi
Ayrıntılar zor geliyor artık, kısaca "Dilâra" diyeceğim bundan böyle..

Sana baktıkça gençlik günlerimi özlüyorum, iki çocuk, yeni bir şehir, yeni çevre yeni balkon ve yeni bitkiler.
Gayretine hayranım, Maşallah diyeyim de nazar değmesin.

Güzel ve titiz bakımınla balkonun bahçeleri solluyor, keşke yakınlarımda olsaydın, senin gibi çalışkan bir dosta ne kadar ihtiyacım var bilemezsin.
Hele son bir haftadır belimde yaşadığım sorunlarım varken.
Evin içinde hiç bir şey yapamıyorum, belimde korse ile ancak çiçeklerime su verebiliyorum, bunun dışında ya uzanıyor ya da pc başında tur atıyorum
İşte böylecik..
Güzel balkonunda mis kokulu Frezyalarının, hoyalarının eşliğinde sağlıklı ve huzurlu günler diliyorum.

Ablacım nasıl istiyorsan öyle hitap edebilirsin;)

Gayret diyorsun da biraz çalışsam benim de her yanım tutuluyor, saksılarla yiğitlik yapmak kolay geçen sene baharda köye gittik, kaynanamla azıcık çapa yaptım. Olduğum yere yığılıp kalacaktım:o Anneciğim 60 küsürlerinde ama maaşallah 30'luk şehirli kadınlara taş çıkartır. Daha o çapadan sonra ne işler yaptı ben gönülsüz gönülsüz sırf ayıp olmasın diye peşinde dolaşıyorum. Akşam yorgunluktan uyuyamadığım gibi ertesi gün ne çektiğimi de ben bilirim. :D

Abla canımsın, çok geçmiş olsun ve -çok samimi olarak- ihtiyacın olursa söylemen yeter, gelirim inşallah. Temizliğini de yaparım, çiçeklerine de bakarım. ;) Beğenir misin bilmem yemek de yaparım:D

Sevgi Durul
09-10-2016, 20:17
Hoya carnosa: Dave's Garden (http://davesgarden.com/guides/pf/go/432/#b)

-6,6 ya dayanıyormuş. Geçen kış terasta -3, -4 derecelere kadar sağlam durdu, daha sonra ani sıcaklık düşüşünden korkarak içeri aldım.

Sûz-i Dilârâ
13-10-2016, 14:43
Ablacım teşekkür ederim, carnosayla ilgili bu bilgiye dayanarak rahatlıkla dışarıda bırakabilirim. ;)

Geldik bir kavuşma öyküsüne (burada sevinç çığlığı attım ama siz duymadınız tabiiyetle:D )

Sonunda bir kafkas gülüm oldu. Afedersiniz bir değil iki :D Bugün kavuştuk kendisiyle. Karadenizlerden geldi.

İnternette kendisiyle ilgili araştırma yaparken "her bir parçası zehirlidir" cümlesini okuyunca içimden bir ürperti geçse de gerekli önlemleri alarak ve saksı değişimini yaparak balkonumdaki yerine yerleştirdim. :D Son olarak üzerine "zehirli bitki" etiketi hazırlayıp takarsam tamam olacak.

Küçük kafkas gülü hediye. Sayın Kaptanzst size ne kadar teşekkür etsem azdır. ;) Kendi çeliklediği kafkas güllerinden bir adedini de büyük bitkiyle birlikte yollamış. Küçüğün saksısını değiştirmedim. Mâlum köklenme sürecinde rahatsız etmemek lâzım.

İnşallah bu iklimde tutunabilirsin benim güzelim.

Sûz-i Dilârâ
14-10-2016, 18:31
Sn. cengizildas için balkonlarımın genel görüntülerini ekliyorum. ;)

Batıya bakan balkon, bu sene genel olarak saksı değişimi için kullanıyorum ve şu bitli kasımpatıları diğerlerinden ayırdım. Çiçeklerini açsın, geçsin, köye gidecekler, halama vereceğim:D

630265

Burası güney balkon, selluka, hanımeli, yılbaşı sarmaşığı ve leşgilleri burada tutuyorum. Yalnız selluka bu aşırı sıcak balkonda tomurcuklarını yaktı. Saksı değil de toprakta olsaydı bu olmazdı sanıyorum, seneye doğu balkona gidecek.

630266

Doğu ve kuzeye bakan balkonlar. Bitkilerimin çoğunluğu burada, yaz sıcaklarında en uygun kısım bu taraflar.
630267
630268

cengizildas
14-10-2016, 20:33
Ben de balkonun küçük diye üzülmüştüm. Meğer daha çok yer varmış da sen tembelliğinden yeni çiçekler koymuyormuşsun.

Sûz-i Dilârâ
16-10-2016, 07:46
Geçen sene bayağı bahçeydi, adım atacak yer yoktu. O sıkışıklıkta böcekler daldan dala atlayarak bütün bitkileri sarıyordu.:D

Gizli tembellik mi mecburiyet mi sayıyıyı azalttım, yine de ortalamanın üzerinde bitki sayım.:D

Kendi evim olsa her yer bitki dolacak. :cool:

Sûz-i Dilârâ
16-10-2016, 11:00
Ylang ylang tohumu çimlendirmeyle kafayı bozmuş durumdayım. Bu aldığım kaçıncı tohum paketi hatırlamıyorum.

Tohumu çimlendirmeden önce ön hazırlık olarak çay süzgecinin içine koyduğumuz tohumların üzerinden kaynatılıp 10 dk. bekletilmiş su dökmemiz yazıyordu. Bunu yaptım.

Ardından el yakmayacak ılıklıkta suda bir gece bekletilmesi gerekiyor. Daha önce bir kabın içine suyu doldurup içine tohumları atıyordum ama ılık su bir saat olmadan soğuyordu. Bu sefer bunu önlemek için ılık suyu termosa koydum ve tohumları içine atıp kapağını kapattım.

Tohumlar geldiğinde bu sefer nasıl bir saksı ve toprak ve ortam hazırlasam diye düşünüp dururken aklıma tarihten "mezar odaları" geldi. Hani şu krallar için yerin altına yapılan ev gibi mezarlar var ya:D İnsanın içine girip yatası geliyor:D

Acaba benim tohumlara da böyle mezar odaları yapsam nasıl olur diye düşündüm ve bu sabah uygulamaya geçtim. Amacım tohumlara havadar bir toprak altı ortam sağlayıp çürümelerini önlemek.

İlk adım olarak bol ponza taşlı+torf+perlit+vermikülit+bahçe toprağından oluşan bir karışım hazırladım.

Toprak saksı seçtim.

Karışımı saksıya döktükten sonra ufak çukurlar açtım ve bu çukurların tabanına ufak ponza taşlarından döşedim. Tohumu üzerine bıraktım.
630464

Tohumun etrafına iri ponza taşlarından duvar yaptım.
630465

Bu ufak çukuru üzerine ponzalı toprak karışımından koyup kapattım.
630466

En sona da kral mezarlarım tam olsun diye iri ponzalardan höyük yaptım, suyu elimle yağmurlama bu taşların üzerinden verdim ve saksıyı kenara aldım.
630469

Gerisini tabiata havale edeceğim. Yağmur sularıyla, soğuklarla cedelleşsin bakalım, çimlenecek mi:cool:

Not: Pakette 5 tohum vardı, ikisini 48 saat ılık suda beklesin diye termosta bıraktım.

Kaldı dua etmek. :D

A_NOMAD
16-10-2016, 13:46
Alemsin ne diyeyim, höyük bile yapmış :D :D
Ne hikmetse benim tohum çimlendirmede ciddi bir başarı oranım var, elime ylang ylang tohumu geçerse senin için çimlendirivereyim bari :cool: :D

(Bkz: Ukalalıkta sınır tanımayan forum kişisi :D)

Sûz-i Dilârâ
16-10-2016, 16:32
Eline tohum geçmesini bekleme, ben sana iki tane yollayayım hemen.

İkisi de çimlenirse biri sana biri bana, teki çimlenirse biliyorsun kime:D

Ukâlâ mukâlâ, haticeye değil neticeye bakan forum kişisi :)

Kabul edersen özelden haber bekliyor olacağım.

A_NOMAD
16-10-2016, 17:08
Tamamdır ;) başarılı olursam havamdan geçilmez artık, savulun :D :D

YeniGine
16-10-2016, 23:11
:) Hadi bakalım sonucu merak ediyor olacağız; ikinize de rastgelsin inşallah!..

Sûz-i Dilârâ
18-10-2016, 09:09
Yukarıda da yazmıştım, bu kaçıncı ylang ylang tohumu çimlendirme denemem diye.
Boşalttığım saksılardaki toprakları balkonda çuvalda tutuyordum. Nergis soğanlarını ekerken çuvaldan toprak aldım birden gözüme bir tohum ilişti. Ylang ylang tohumuna çok çok benzettim. Nemli toprağın içinde şişmiş şişmiş, sevinerek ve biraz da şüpheyle tohumu alıp ponzalı, torf karışıma ektim. Olmaya da bilir, çimlenmeye de bilir diye kendimi fazla ümitlendirmeden arada suluyordum. Dün baktım çimlenmiş.

İnşallah ylang ylangdır bu çimlenen. Daha önce de bir tanesi zar zor çimlenmiş ama bir hafta sonra ölmüştü. :(

Gelişmeleri paylaşacağım.

Sûz-i Dilârâ
24-10-2016, 12:14
Yukarıdaki mesajda çimlenen tohum var ya: Ylang ylang değil maalesef:o:(:o

Keçiboynuzuymuş. Tohumları ylang ylanga çok benziyor. :(

Kendimi ümitlendirmesem dahi şu an yaşadığım hayalkırıklığı anlatılamaz. :(

A_NOMAD
24-10-2016, 12:51
Hadi ya :( Ben ümitlenmiştim açıkçası...

Jakin
24-10-2016, 15:21
Yukarıdaki mesajda çimlenen tohum var ya: Ylang ylang değil maalesef:o:(:o

Keçiboynuzuymuş. Tohumları ylang ylanga çok benziyor. :(

Kendimi ümitlendirmesem dahi şu an yaşadığım hayalkırıklığı anlatılamaz. :(

Keçiboynuzu saksıda yetiştirilir mi acaba? Ben de üzüldüm ama en azından o da değerli bir bitki.. Tohum çimlendirmek de epey zormuş..

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/7098.htm

Neticede güzel bir iş başarmışınız.. Bence bu yanından bakalım..
Doğru tohum olsaydı büyük ihtimalle çimlenecekti demek.. :)
Bu da ilerisi için umut verici, denemeye devam.. :)

Sûz-i Dilârâ
25-10-2016, 08:25
Teselli mesajları için teşekkürler arkadaşlar, biraz kendime geldim. :dilli:

Sevgili Jakin, bir kısım toprağı eşimin okul bahçesinden almıştık. Keçiboynuzu ağaçlarının altıydı. Sanırım tohumlar oradan karışmış.

Daha önce de iki tane çimlenmişti. O zamanki tecrübemle tanıdım, fideciği. Gerçek yaprağından sonra minicik, kahverengi bir sap uzatıp ucunda iki tane minicik kahverengi yaprağı görünce, "ben bunu nerden tanıyorum" diye düşünürken dank(!) diye aklıma geldi. Tabi ya! Bu keçiboynuzu:(

İnternetten tohum fotoğraflarına bakınca da ylang ylangla benzerliği ortaya çıktı. Aslında tohumların şişmiş halleri benziyor, yoksa kuru tohumları bizim gibiler ayırt edebilirler.

Şimdi fotoğraf zamanı;

Önce almalara ve öldürmelere doyamadığım güzellik siklamen. Görünce dayanamadım yine aldım. :( Kararlıyım, bu sene öldürmeyeceğim inşallah.

631062

Yine çiçeklerini koklayınca dayanamayıp kadroya dahil edilen bahçe vanilyası.

631063

Her zamanki gibi kokulu bir güzellik. Balkonumda olmazsa eksik kalırdım. Kokusu muhteşem. Madagaskar yasemini.

631064

İki tane saksıda çalı formlusu vardı, bir tane de sarmaşık formlusunu aldım. Bu da çok güzel kokuyor. Çalı tipi olanın çiçekleri katmerli, beyaz; bu yalın kat, yıldızımsıydı galiba.

631065

Sümbülteberler açmaya devam. Hocam100'den geçen yıl aldıklarım yalınkat çıktı. Yalınkatı daha çok beğendim sanki. Akşamüstü inci tanesi gibi beyaz çiçekleri, harika kokusuyla mest ediyor.
631066

Sûz-i Dilârâ
25-10-2016, 08:40
Diğerlerinden devam edelim, geçen yıl istediğim gibi olmadılar bir türlü. Saksıyı dolduracaklar derken azıcık yaprak çıkarmış, minicik bir tane çiçek vermekle yetinmişti bu yabanî siklamen.
Ben de saksıyı kullanmak için yaz ortasında yumruları söküp küçük, temiz torf doldurulmuş saksıda, mutfak penceresinin önünde ve açık havada, gölgede tutmuştum. İkinci yumru henüz yeni uyanıyor.

Anladığım kadarıyla, siklamen, müge gibi yumrulu, rizomluların saksılarını ne kadar erken değiştirirseniz tutma yüzdesi fazla oluyor. Ağustos, eylül geç oluyor. En azından benim bulunduğum yer için bunu keşfettim.

631067

Bunlar tohumdan yetişen bebekler. Geçen senenin bebekleriydiler, bu sene saksılarını küçük tuttuğum için yine bebek kalacaklar galiba. Nasip olursa yine haziran sonu gibi büyük saksıya alırım artık.

631068

Mercimek ebatındaki frezyacıklar ayrı bir saksıya dikilmişlerdi, onlar da çıkmaya başladılar.
631069

Yazın hayatta kalmayı başaran sardunyacığım, sonbahar serinliğinde çiçek açmaya başladı.
631070

Sûz-i Dilârâ
02-11-2016, 08:07
5,5 cm'lik saksıda dikili menekşelerimi vitaminli suya oturttum. Soğukların başladığı şu günlerde çiçek açsınlar da içimizi ısıtsınlar.;)
631705

Sayın cengizildas'tan kök yününe batırılmış, tazecik gardenya dalı olarak gelen bitkim köklendikten sonra bendeki 3. sıra yaprağını çıkarmaya başladı.
631706

Bu da mini kaktüs bahçem.
631707

Burası komşumun balkonu:D yukarıdan çektim, aloe verası ve benim mavişimden çoğalan mavişi.

631708

Sûz-i Dilârâ
05-11-2016, 15:14
Aramıza henüz katılanlar. ;) Ülkeyi şöyle kuzeybatıdan (İstanbul) güneydoğuya (Tarsus) doğru katederek geldiler. Daha önce de iki minik tohum tersine doğru yola çıkmışlardı.

Sevgili forumdaşım, görmeden sevdiğim, forumun hayatıma kazandırdığı güzel insanlardan biri olan A_Nomad'dan geldiler. ;) Sayfasında görünce pek beğendiğim yılbaşıları ve müteveffa Ayşe'nin kızı Ayşecik'in cazibesine kapılarak istediğim yeni güzellerim.

Pek bir gayretle sapasağlam paketlendiğini görünce de ayrı bir sevindim. Özen gösterilmiş, en sağlıklı dallardan seçilmiş çok güzel bir toprak karışımında olarak elime ulaştılar.

Çok teşekkür ederim arkadaşım, yetiştirirken seni hatırlayacağım. Bu arada Ayşecik'in bendeki dallarına senin ismini verdim. ;)

İstanbul'a bir Tarsus hatırası yolluyoruz buradan.
632136
632137

Sayın telato'dan 2 sene önce gelen pembe sümbülteberimiz merakla beklediğimiz çiçeğini açtı. Rengi pembe:D Katmerli ve oldukça güzel kokuyor. Koku yoğunluğu olarak beyazdan bir fark göremedim ben.

Yalnız alt katlardaki tomurcuklar açılamadan kurudular. Belli bir seviyeden sonrası ise şu anda açmaya devam ediyor.
632138

A_NOMAD
05-11-2016, 16:16
Sağ-salim sana kavuşmalarına çok sevindim, anlaşılan yolculuk eğlenceli geçmiş :D Güzel düşüncelerin ve jestin için de çok teşekkür ederim, duygulandırdın beni... Umarım çok güzel gelişerek seni mutlu ederler ;)

Bu arada mübarek sümbülteber sonunda açmış ama beklettiğine değmiş bence, çok tatlı bir pembe...
Ben bu sümbülteberin boyutunu merak ediyorum, sadece fotoğraflardan bildiğim bir bitki ama fotoğraflarda gözümde boyunu-posunu canlandırabileceğim bir kıyaslama görmedim hiç. Sana zahmet, beni bir aydınlatır mısın? :rolleyes:

Adalet Yağcı
05-11-2016, 19:46
Ablacım nasıl istiyorsan öyle hitap edebilirsin;)

Gayret diyorsun da biraz çalışsam benim de her yanım tutuluyor, saksılarla yiğitlik yapmak kolay geçen sene baharda köye gittik, kaynanamla azıcık çapa yaptım. Olduğum yere yığılıp kalacaktım:o Anneciğim 60 küsürlerinde ama maaşallah 30'luk şehirli kadınlara taş çıkartır. Daha o çapadan sonra ne işler yaptı ben gönülsüz gönülsüz sırf ayıp olmasın diye peşinde dolaşıyorum. Akşam yorgunluktan uyuyamadığım gibi ertesi gün ne çektiğimi de ben bilirim. :D

Abla canımsın, çok geçmiş olsun ve -çok samimi olarak- ihtiyacın olursa söylemen yeter, gelirim inşallah. Temizliğini de yaparım, çiçeklerine de bakarım. ;) Beğenir misin bilmem yemek de yaparım:D

Sevgili Dilâra'cığım;

Sıcacık mesajını okuyunca içimi bir huzur kapladı.
Geçmiş olsun dileğin için çok teşekkür ederim, geçti şükürler olsun.

Senin gibi güzel çocuklara her zaman ihtiyacım var, sizlerin o güzel enerjisi bana çok iyi geliyor.
Bak bunları yazarken bir şey fark ettim, benim kendi yaşımda hiç ahbabım yok :)
İnanılır gibi değil ama yok, forumdaki arkadaşlarımdan bahsetmiyorum tabii, yani bana yakın buluştuğum konuştuğum beni ziyaret eden tüm dostlarım çocuklarımın yaşında ve ben bundan çok mutlu oluyorum.
Seni de beklerim, ne zaman uygun olursan gelmeden araman yeterli, yani evde olup olmadığımı öğrenmek için.
Bak şimdi de gözlerim bulutlandı..
Sevgiden vefadan daha büyük bir değer var mı bu dünyada acep...

Gayret meselesine gelince; Elinden gelenin en iyisini yapıyor olduğuna inanıyorum.
Alışık olmadığımız işler bize ekstra zor gelir tabii, şimdi bana elinde çamaşır yıka deseler çok zorlanırdım, ama elli yıl önce keyifle yıkardım.
Çapa yapmaktan kastın bellemek ise tabii ki çok zor, o erkek gücünün işi.
Diğer normal çapa da kolay sayılmaz, belini çok zorlar insanın.
Bir dahaki sefere sen çapa yapanlara yemek yap en iyisi :p

Sûz-i Dilârâ
07-11-2016, 06:56
Ben bu sümbülteberin boyutunu merak ediyorum, sadece fotoğraflardan bildiğim bir bitki ama fotoğraflarda gözümde boyunu-posunu canlandırabileceğim bir kıyaslama görmedim hiç. Sana zahmet, beni bir aydınlatır mısın? :rolleyes:

Düşündüm, bakındım gözüme oklava ilişti. Kıyaslama için. :o Kendisi 67 cm geliyor. Sümbülteberin çiçek sapıyla da aynı boyda.

632341

Çiçek büyüklüğü için de 1 TL kullandım. Oğuz Kağan "anne ben tutiyim" diyince parayı eline verdim, biraz acemice tuttu ama teyzesi idare ediver.;) Çiçek 1 TL'den oldukça büyük geldi, ben de şaşırdım, sayende hiç dikkat etmediğim bir konuda farkındalık oluştu.

632342

A_NOMAD
07-11-2016, 13:15
Ne kadar büyükmüş! Teşekkür ederim, sırf beni aydınlatmak için ailece çaba göstermişsiniz, o 1 lirayı tutan minik parmakları öpüyorum ;)

telato
07-11-2016, 18:48
Biraz önce Sayın Muda aradı ve Sayın Sûz-i Dilârâ'nın sayfasındaki Pembe Sümbülteberi gördün mü dedi. Bilgisayarı nasıl açtığımı bilmiyorum:D
Maşallah ne kadar güzel açmış, sizde ne kadar iyi yetiştirmişsiniz...
Bence sümbülteber bir nazar boncuğunu hak ediyor, tabi ki sizde bütün övgüleri;)

BİLMEYENLER İÇİN: 2 sene önce türkiye de pek bilinmeyen pembe sümbülteberi, yaygınlaştırmak adına 12 kişiye gönderdim. İlk açtıran Sayın Sûz-i Dilârâ oldu.

YeniGine
07-11-2016, 22:30
Tebrikler sevgili Sûz-i Dilârâ pembe sümbülteberi açtırmayı başardın maşallah!.. Ve de gerçekten çok da güzelmiş pembesinin rengi...
:( Ben yaşatmayı bile başaramadım...

Sûz-i Dilârâ
08-11-2016, 17:31
Biraz önce Sayın Muda aradı ve Sayın Sûz-i Dilârâ'nın sayfasındaki Pembe Sümbülteberi gördün mü dedi. Bilgisayarı nasıl açtığımı bilmiyorum:D
Maşallah ne kadar güzel açmış, sizde ne kadar iyi yetiştirmişsiniz...
Bence sümbülteber bir nazar boncuğunu hak ediyor, tabi ki sizde bütün övgüleri;)

BİLMEYENLER İÇİN: 2 sene önce Türkiye'de pek bilinmeyen pembe sümbülteberi, yaygınlaştırmak adına 12 kişiye gönderdim. İlk açtıran Sayın Sûz-i Dilârâ oldu.

Efenim beni şımartıyorsunuz:D bunlar ne güzel sözler teşekkür ederim. Pembe sümbülteber sayesinde sizi de sayfamda görmek şerefine nail oldum. ;) Nerelerdesiniz arkadaşım, sayfanızda yeni paylaşım da göremiyorum yanlış hatırlamıyorsam. Daha sık görünün lütfen. ;)

Sayın Muda'ya da teşekkür ederim, bu arada aklımdasınız sayın Muda, köye gittiğimde sizin için ters lale bakındım ama bulamadım, nasip olursa lalelerin açma zamanı yine gideceğiz. Sizin için birkaç soğan temin etmeye çalışacağım. Lalelerimiz Afyon'umuzu da şenlendirsin. ;)

Sûz-i Dilârâ
08-11-2016, 17:34
Tebrikler sevgili Sûz-i Dilârâ pembe sümbülteberi açtırmayı başardın maşallah!.. Ve de gerçekten çok da güzelmiş pembesinin rengi...
:( Ben yaşatmayı bile başaramadım...

Çok teşekkür ederim, YeniGinecim. ;) Sümbülteber saksısı eminim yavru doludur şimdi, kendisi pek bir üregen (Yücel Özlem ağabeyin kulakları çınlasın, "arsız" yazdıydım da özel mesaj atıp "üregen" kelimesini tavsiye etmişti.";)

Kurusun, soğanları sökünce sana da gönderi yaparım. Hepimize yeter. :D

Sûz-i Dilârâ
08-11-2016, 17:42
Sevgili Dilâra'cığım;

Sıcacık mesajını okuyunca içimi bir huzur kapladı.
Geçmiş olsun dileğin için çok teşekkür ederim, geçti şükürler olsun.

Senin gibi güzel çocuklara her zaman ihtiyacım var, sizlerin o güzel enerjisi bana çok iyi geliyor.
Bak bunları yazarken bir şey fark ettim, benim kendi yaşımda hiç ahbabım yok :)
İnanılır gibi değil ama yok, forumdaki arkadaşlarımdan bahsetmiyorum tabii, yani bana yakın buluştuğum konuştuğum beni ziyaret eden tüm dostlarım çocuklarımın yaşında ve ben bundan çok mutlu oluyorum.
Seni de beklerim, ne zaman uygun olursan gelmeden araman yeterli, yani evde olup olmadığımı öğrenmek için.
Bak şimdi de gözlerim bulutlandı..
Sevgiden vefadan daha büyük bir değer var mı bu dünyada acep...

Gayret meselesine gelince; Elinden gelenin en iyisini yapıyor olduğuna inanıyorum.
Alışık olmadığımız işler bize ekstra zor gelir tabii, şimdi bana elinde çamaşır yıka deseler çok zorlanırdım, ama elli yıl önce keyifle yıkardım.
Çapa yapmaktan kastın bellemek ise tabii ki çok zor, o erkek gücünün işi.
Diğer normal çapa da kolay sayılmaz, belini çok zorlar insanın.
Bir dahaki sefere sen çapa yapanlara yemek yap en iyisi :p

Ablacım, çok tatlısın, şu yazdıklarını okudum bir yandan duygulandım, bir yandan güldüm. Tamam bundan sonra çapa yapanlara yemek yapacağım:D

Sûz-i Dilârâ
10-11-2016, 08:13
Laf sümbülteberden açılmışken buradan devam edelim istedim.

Havalar serinledikten sonra sümbülteber saksısında son bir çiçek sapı daha gelişti. Bundaki tomurcuklar serin havanın etkisiyle kurumadan bir güzel açıyorlardı.
Akşamları da çiçek sayısına paralel müthiş bir koku balkonu sarıyordu. Bu çiçeği de geçsin artık suyunu keseyim uyutayım diyordum ki çiçek ağırlığını taşıyamayan sap kırılmış. Bana da kesip bardağa koymak kaldı.
Mutfak ve tüm koridor akşam sanki parfüm sıkılmış gibi mis gibi koktu. Sabah koku kesildi, akşamı iple çekiyorum aynı kokuyu içime çekmek için. ;)

Ne büyük mucize, kara topraktan, minicik bir çekirdekten çıkan koca koca bitkilerden böyle güzel kokular salınması.
632698
632699
632700

Yalınkat ve pembe sümbülteberler.
Yalınkat aynı saksıda ikinci tomurcuk sapını sürüyor.

632701

Sûz-i Dilârâ
10-11-2016, 08:23
Bu arada A101'den lâle soğanları aldım onları da diktim. Dikim fotoları burada (http://www.agaclar.net/forum/1485450-post1341.htm).

Karaburun nergislerini bir ay oluyor, dikmiştim. Çıkmaya başlamışlar. Kenarlardan yavrularıyla beraber geliyorlar. hocam100'den geçen sene 3 tane almıştım. İki tane de yavruladı toplamda 5 nergisim oldu.

Sonra eşimin okulunun bahçesinde karaburunları görünce hizmetli amcadan istedim. 20 tane de o verdi (ben bu kadar dememiştim, ama o kadar çoğalmışlar ki seyrelsinler diye bol bol verdi.) Ben de amcaya hediye olarak bol miktarda sümbül soğanı verdim. Karşılıklı gönüllerimiz hoş oldu. :D
632702

Bu saksıda amcanın verdikleri, henüz iki tanesi sürdü. Büyürlerse nergis şenliği olacak, erlicheerler, karaburunlar ve gelecek olanlarla:D

632703

Sûz-i Dilârâ
16-11-2016, 08:27
Sprekelia formosissima (aztek zambağı) (http://www.agaclar.net/forum/1466083-post312.htm) soğanlarını söktüm.
633361
633362

Yavrulu soğanı ayırdım.
633363

Soğanları yıkayıp temizledim.
633372


Mantar ilaçlı suda bekletip gazete kağıdına serdim. Kuruduktan sonra bir saksıya torf doldurup içinde bekleteceğim.
633367

Sûz-i Dilârâ
16-11-2016, 08:30
Bu sene hiç gloksinya fotoğrafı eklememiştim. Sayın alys'ten 3 gloksinya soğanı almıştım ama zamanında yeterince ilgilenemediğim için çiçekler bu saate kaldı. Soğanlardan birini çürüttüm:o
633365
633366

Sûz-i Dilârâ
16-11-2016, 08:45
Kasım başlarında havalar aniden buz kesince hoyalarımı da içeri aldım.
633371

Sûz-i Dilârâ
21-11-2016, 13:42
Yine gloksinya :)) Bir sürü tomurcuk var, ben şimdi bunları nasıl uyutacağım:D
633886

Karaburunlar ...
633887

Bugün baktım soğanlı saksılarımdan birinde mini minnacık bir kardelen başı... ;) Kardelenler de geliyor.;)

Sûz-i Dilârâ
21-11-2016, 13:44
Bunlar da sanırım muscari golden fragrance'lar... Geçen yıl şeymaçiçekçilikten alınmışlardı.

633888

A_NOMAD
21-11-2016, 16:24
...mini minnacık bir kardelen başı... ;)...

Ama hani mini minnacık kardelenin fotoğrafı? :D

Sûz-i Dilârâ
21-11-2016, 17:03
:D Çekmeyi denedim ama görünmüyor:D Yarın, öbür gün inşallah azıcık daha büyüsün:D

A_NOMAD
21-11-2016, 17:30
Merakla bekliyorum öyleyse :D

Adalet Yağcı
21-11-2016, 22:18
Suzi'ciğim, her bitkiden bir tane olsun diye diye her tarafı dolduruyoruz, yakında bize oturacak yer kalmayacak :)

Maşallah diyorum hepsine de çok güzel bakmışsın, hoyalar özellikle, çok sağlıklı görünüyorlar, bol çiçeklerini koklarsın inşallah.

Sümbülteberine bayıldım, ne kadar naif bir bitkiymiş, ben hiç yetiştirmedim.

Gloksinyaları nasıl uyutacağını Cengiz(Cengizildas) beye sormalısın, geçen sene iki tanesini uyutmayı başardı, uyandırmayı da :)

Sûz-i Dilârâ
29-11-2016, 13:37
Adalet ablacığım, naif sümbülteber soğanlarından sana rezerve yapabilirim istersen madem beğendin:D

Gloksinyaları uyutup uyandırma konusunda sıkıntım yok da çiçekleri çok güzel olunca uyutmak istemiyorum o bakımdan :D

Şimdi gelelim bohça, sandık açmaya, karıştırmaya bayılanlara. Tabii bohça ağaçlar.net'e uygun bir bohça. Soğanlı bitki bohçası, yani kargo:D

Sayın alys'ten aldığım soğanlılarım birkaç gün önce elime ulaştılar. Siparişim cömert hediyelerle geldi. Çoktan dikildiler ama fotoğraflar bugüne kaldı. Sayın alys'e karşılığını fazlasıyla hak eden sağlıklı soğanları ve hediyeleri için teşekkürler.

Not: Sayın alys'in gönderdiği hediye nergisler birer ikişer çıksa da paketlerinden öyle iri yavruları vardı ki ayırınca; 1 nergis 2, 2 nergis 3, 4 oldu. Onları da dikince koca bir saksı dolusu nergisim oldu. Saydım 6 çeşit nergis gelmiş. Hiç bu kadar nergis çeşidim olmamıştı. Erlicheerle karaburuna talim ediyordum:D
Tekrar teşekkürler sayın alys;)

Siparişim genel olarak ters lale (uva vulpis, meleagris, çok beğendiğim michailovskyi, sümbül(farklı renkler), müge(pembe-beyaz), muscari(armeniacum, ambrosiacum, macrocarpum) ve hediye nergisler. ;)

Not2: Keşke daha detaylı çekseymişim fotoğrafları :(

Sûz-i Dilârâ
30-11-2016, 11:23
Manolya kozalakları toplamıştım daha önce ve manolya (http://www.agaclar.net/forum/1481936-post507.htm) başlığında hikâyelerini yazmıştım. Hemen ektiğim 3 tohumdan biri çürüdü, ikisi çimlendi. Ağaçların çiçek renkleri beyazdı. ;)

Sûz-i Dilârâ
01-12-2016, 10:15
Balkonumdan birkaç görüntü ekliyorum;)

Önce uyanışlardan başlayalım.

Muscari golden frangranceler ve armeniacumlar bir arada dikildi.
634708

hocam100 karaburunları bendeki ikinci seneleri.
634709

pria erlicheerleri bunların da ikinci senesi.

634710

Bunlar da eşimin okulundan verilen karaburunlar. Hani ben bir iki tane istemiştim de amca 20 tane vermişti ya. Sonra ben de mahcup olmamak için ona bol miktarda sümbül hediye etmiştim. Çiçekleri çok sevsek de bizim de bir gururumuz var böyle cömert bir hediyeye mukabele etmezsem olmazdı.

634712

Sevgili A_NOMAD'cım hani sorduğun bir kardelencik vardı ya, o görünür oldu, ben de senin için çektim. En soldaki, ilk üç sıra muscari. Bu saksıda geçen yıl köyden getirdiğim ters lâleler, kırmızı lâleler, muscariler ve hocam100'den geçen yıl aldığım kardelenler vardı, inşallah sağ salim çıkar hepsi.
634713

Sûz-i Dilârâ
01-12-2016, 10:22
Şimdi yılbaşıların toplu çekimiyle devam edelim. Burada A_NOMAD yılbaşıları yok, onları köklenme aşamasında soğuk vurur diye içeri aldım.
634714

Bu yıl sayın Kaptanzst'den bir sipariş bir de hediye olarak gelen kafkas güllerimden hediye olan miniğinde bir filiz belirdi, aslında gövdede birkaç sürgün var ama onlar çok küçük olduğundan fotoda görünmüyorlar.
634717

İki adet yabanî siklamenimden bir tanesi uyanmıştı şimdi diğeri de uyandı.

634718
634719

Bu da tohumdan yetişen miniğim. Yerim seni;)
634720