Bağlan

View Full Version : Kefir

Sayfalar : 1 2 [3] 4

memet
05-09-2012, 09:42
İlginç bir yazı yazmışsınız ekmeğin üstü kurumasın diye bezle örtülür dolapda da gayet güzel kabarır denerseniz görürsünüz.

Üniversite de ağzını kapakla kapamayın,örtün diyor okuduğunuzda anlayacağınız gibi örtmeyi öneriyoruz. Sizinde bildiğiniz üzere çıkan gazlardan ötürü. Biraz daha dikkatli olmalı kişisel gözlemlerinizi genellemeden önce. Ben yazları dolaba koyarım gündüz gayet de güzel mayalanır.

Kefirin yorulması gibi bir durum da yoktur. Nadasa alınma tarlalarda geçerli eski bir tekniktir. Artık o da yapılmıyor.

Hamdullah
05-09-2012, 11:05
Benim demek istediğim, bütün canlıların yeterli miktarda oksijene ihtiyacı var, kapak sıkı bir şekilde kapalı olursa Kefir'i olumsuz yönde etkileyeceğini, onu için, üzerine temiz bir bez veya peçete bırakılması daha iyi olur diye düşünüyorum.

herbil
05-09-2012, 12:21
Benim demek istediğim, bütün canlıların yeterli miktarda oksijene ihtiyacı var, kapak sıkı bir şekilde kapalı olursa Kefir'i olumsuz yönde etkileyeceğini, onu için, üzerine temiz bir bez veya peçete bırakılması daha iyi olur diye düşünüyorum.

bazı bakteriler oksijensiz solunum yaparlar,

Hamdullah
05-09-2012, 13:19
Sayın Herbil, öğrenmek babında söylüyorum, Kefir içerisindeki bakteriler oksijensiz solunum yapıyorlar mı?, teşekkür ediyorum, kolay gelsin.

herbil
05-09-2012, 15:02
Sayın Herbil, öğrenmek babında söylüyorum, Kefir içerisindeki bakteriler oksijensiz solunum yapıyorlar mı?, teşekkür ediyorum, kolay gelsin.

Sonuçta asitik bir ortam oluştuğuna göre oksijenli solunum yapıyorlar diye biliyorum, bilirkişi olanların cevap vermesinde fayda var.

Hamdullah
27-09-2012, 08:52
Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar hayırlı ve bereketli işler, verdiğiniz değerli bilgilerinizden dolayı çok teşekkür ediyorum, Allah razı olsun. Müsaadenizle Kefir Saklama ile ilgili sizlere bir soru sormak istiyorum, sorum şu : Kefirimi süzdükten sonra Kefir Tanelerini küçük bir cam kavanoza koyup üzerine su(hazır veya arıtılmış su) dolduruyorum(kefirin üzerini örtene kadar) ve kapağını kapatıp buzdolabına koyuyorum, bir sonraki kefir yapımına kadar 5-6 gün buzdolabında kalıyor. Benim şahsi gözlemime göre sanki kefirim çok yavaş büyüyor, genel olarak köy sütünü(keçi sütü) kullanıyorum, arada bir hazır sütleri de(UHT sütleri) kullandığım oluyor. Uzun süre olmamak kaydıyla Kefir Tanelerini temiz suyla yıkıyorum. Hacim olarak sanki yavaş büyüyor, arkadaşlar bunlar normal şeyler mi?, örnek olarak, bir fidanın ağaç olana kadar büyüyüp yavaşlaması, bu da böyle midir? Teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

memet
27-09-2012, 08:57
Buzdolabında bekletmeniz nedeniyle yavaş büyümesi normal.

Hamdullah
27-09-2012, 14:11
Memet bey teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

Ayşe Derin
27-09-2012, 16:02
İlginç bir yazı yazmışsınız ekmeğin üstü kurumasın diye bezle örtülür dolapda da gayet güzel kabarır denerseniz görürsünüz.

Üniversite de ağzını kapakla kapamayın,örtün diyor okuduğunuzda anlayacağınız gibi örtmeyi öneriyoruz. Sizinde bildiğiniz üzere çıkan gazlardan ötürü. Biraz daha dikkatli olmalı kişisel gözlemlerinizi genellemeden önce. Ben yazları dolaba koyarım gündüz gayet de güzel mayalanır.

Kefirin yorulması gibi bir durum da yoktur. Nadasa alınma tarlalarda geçerli eski bir tekniktir. Artık o da yapılmıyor.

Sayın Memet;

Kefirde bulunan mikroorganizmaların harcayacağı oksijen miktarı mikro düzeydedir, kavanoz ağzına kadar dolu olmadığı sürece kapakla süt arasında kalan havadaki oksijen fazlasıyla yeter.

Ayşe Derin
27-09-2012, 16:07
Sn.Kemaltahir Bey,Kefir konusunda 490 nolu yazımı okursanız,aradığınız bütün soruların cevabı orada var.
kefir yapanlara tavsiyem bir kaç mayalamadan sonra (4-5 gibi),maynınızı süzüp,süzgeçte kalan kefirlerinizi klorlu olmayan bir su ile iyice yıkayın.Beyaz sütleri aksın.Kefir yenilensin,havalansın,hava alsın,tazelensin,sonra tekrar mayalamaya devem edersiniz.Aksi halde kefir yorulur.Ne de olsa kefir bir mantar türevidir.
Şöyle de düşünebilirsiniz.Çiftçiler neden 2-3 sene buğday-arpa ekeip sonra tarlayı ekmezler nadasa bırakırlar.Veya üçüncü sene fasulye gibi yeşil bitki ekerler.Çünkü tahıl ekimi üst üste yapıldığında toprağın azotunu alıyor.Toprak vitamince zayıflıyor.Nadasa bırakmakla toprak dinlendiriliyor.Hatta yeşil bitki ekimi yapılarak toprak azot bakımından güçlendiriliyor.
Aynı bunun gibi düşünelim.
Hiç bir veya iki doğum yapmış hanım ile ard arda her sene doğum yapan hanım bir midir.Birincisi aslan gibi vucuda sahiptir.İkincisinin vucudunda kan kalmadığı,kalsiyumu bittiği için yüzü kara sarı,kanburu çıkmış avurtları çökmüş haldedir.
Kefirlerinizi de arada dinlendirin.
Kapak meselesine gelince...Bunlar safsatadır.Ağzının kapalı olması hijyenlik içindir.Kapatmazsan bir de bakmışsın,sinek,böcek içinde.Yoksa oksijen alıyor veriyor meselesi değil.Ben kavanozda yaparım,ağzıda sıkı sıkı kapalı..Ayran gibi kefir içiyorum .Fermantasyonu da oluyor ..
490 nolu yazımı okuyup tatbik ederseniz yapamayacağınız bir şey yok...
Yazın yapmayın..Sıcaklarda çabuk mayalanma,ekşime,ve fışlama oluyor.Kapağı açtığınızda gazoz gibi gaz çıkarıyor.
Eylül de itibaren yapmaya başlayabilirsiniz.Havalar artık müsait.
Buzdolabı +5- + 6 derecedir.Bu soğuklukta kefir mayalanmasını durdurur beyler.Buzdolabında iken mayalanma olmaz...Unutmayalım..
Ekmeği mayalayıp yuğurdukdan sonra neden üstünü ,etrafını örtersiniz?
Belli bir derece sıcakllık sağlayıp,mayalanarak kabarsın göz göz olsun diye...
Koyun bakalım mayaladığınız ekmeği buzdolabına,kabaracak mı bir görün..Sevgilerimle

Haşim Bey;

Ayrıntılı bilgilendirmenizdeki herşey tamamen doğru.Yıllardır kefir kullanırım, tüm uygulamalarda mutabıkız.5 ay önce uzun bir seyahatimden dolayı anneme bırakmıştım, aynı sistem ve özeni gösterdiğini sanıyorum, ancak o zamandan beri tadı, mayalanması olağan olduğu halde, çoğalması son derece azaldı.Ne yapmam gerektiğine karar veremedim.Bilgilendirirseniz sevinirim.

memet
27-09-2012, 16:08
Ne kadar oksijen kullandığını ya da kefir mayasının oksijen ihtiyacı olup olmadığına dair bilimsel bilgim yok. Maya sütün içinde olduğuna göre bir oksijen kullanımı durumu olduğunu düşünmüyorum. Bakteriler oksijen kullanır diye bir genelleme yok.

Üniversiteden bana maya verildiğinde söyleneni aktardım.

Kapakla kapatıldığında hoş olmayan bir koku oluyor. Sadece bu kadarını bilebilirim.
Sorun oksijen kullanımı değil görünüşe göre çıkan gazlarla ilgili.
Doğrusunu bu başlığı okuyan hocalar açıklarlar.

kelebek çalısı
27-09-2012, 16:19
Üstteki alıntı yazıda okuduğumda daha önce gözümden kaçan bir noktayı yakaladım. Yazın kefir yapmayın, eylül gibi yeniden başlayın önerisine karşılık olarak ve kendi deneyimime dayanarak, bugüne dek kefiri yaz kış demeden yaparız hiç bir problem yaşamadık. Belki kefir mayasının oda sıcaklığında oluşan ani ve alışılmışın dışındaki farklılıklar bu gibi sorunları yaratıyordur. Sıcaklık bakımından standartı tesadüfen ya da bilinçli olarak yakalayabildiğimizde sorun olmadığını düşünüyorum.

Yine uygulama olarak kefir mayasını bugüne dek hiç su içinde saklamadığımı, ne zaman saklamam gerekse süt içinde sakladığımı, eğer süt içinde mayalanma gerçekleşecek kadar çok bekletirsem ve hala saklamam gerekiyorsa süzüp yeniden süt içinde muhafaza ettiğimi paylaşayım.

Sağlıklı günler.

kelebek çalısı
27-09-2012, 16:23
Mayalama esnasında cam kap ve cam kapak kullanıyoruz. Bahsedilen koku oluşmuyor. Ama geçmişte plastik kapaklı kapta mayalanma sonucunda zaman zaman bir koku almışlığım vardır. Cam kapağa geçişten sonra bunu deneyimlemedim.

Muhsin Hanif
27-09-2012, 23:35
Yaz ile kış, daha doğrusu sıcaklık farkı mayalanma süresini etkiliyor. Kışın daha uzun sürede kıvamını buluyor. Kıbrıs çok sıcak olmasına rağmen yazın bir sıkıntı yaşamadım.

İlk başladığım dönemde kapak konusunu denedim, tavsiyem hava alacak şekilde peçete ya da temiz geçirgen bir bezle örtülmesi. Hatta mayalanma süresinin ortasında yavaşça karıştırınca daha güzel ve kolay mayalanıyor.

Bir de ben her mayalamadan sonra taneleri klorsuz suyla yıkıyorum. Eğer yıkamadan saklanırsa ya da tekrar mayalamaya alınırsa tanelerde, kefirin tadında bozulma başlıyor.

Forumun güzelliği herkes deneyimlerini burada paylaşıyor ve öğreniyor.
Ben ilk zamanlar beklemeye aldığımda sütte saklıyordum ve dolapta olmasına rağmen hafif bozulma gözlemlemiştim. Bunun üzerine suda bekletmeye başladım kefirlerin daha uzun süre dayandığını gördüm.
Sn. Kelebek Çalısı'nın http://www.agaclar.net/forum/996587-post475.htm yazısından sonra tekrar beklemeleri süt içinde yapmaya başladım. İlk seferdeki problemin sebebi uzun süre bekletme olabilir diye düşündüm ve tekrar denemeye kara verdim.

mzeybek
03-10-2012, 22:30
uzun ugraslar sonucu bir aktarda bugun bulmayi basarabildim kefirin mantarı. marketlerde satilan kefirlerin dogalligindan suphem oldugu icin bu mantardan kendi kefirimi yapmak istiyorum. ancak simdi elimdeki siseye baktigimda 0-4 derecede saklanmasi gerektigi yazdigini farkettim. aldigim aktar bunu oda sicakliginda satiyordu. yani ben bugun bu urunu alasiya kadar belki 1 senedir 24-25 derecede sisesinde beklemekte. bu isten anlayan siz yazar dostlarimdan bu durumun bir zarari olup olmadigi konusunda beni aydinlatmalari icin yardimlarini rica etmekteyim. isik altinda inceledim, bazi taneler kararmis, griyle siyah arasi bir renk almislar, bozulmuslarmidir bi acaba yardim edin lutfen:(

Not: harf hatalarim icin ozur dilerim, klavye yuzunden:(

elveda
04-10-2012, 00:44
ben yeni üyeyim acil kefir mayası bulmam lazım yardımcı olursanız sevinirim

memet
04-10-2012, 02:54
Kefirde karmanın iyi bir durum olduğunu sanmıyorum.
Üniversitenin ürettiği kefir var. Başlıkta ayrıntıları vardı. Onu bulmayı deneyin.

herbil
08-10-2012, 08:03
kefiri mayalarken içerisine şeker ilave edilmesi mayaya zarar verirmi yoksa besin olarak faydası olur mu?
Ayrıca ; Aldığım kefir mayası sütü mayalıyor, ama yaklaşık 1 ay olmasına rağmen büyüme kaydedemedi, aldığım gibi kaldı. büyüme hızı nasıl olmalı,

kelebek çalısı
08-10-2012, 16:54
kefiri mayalarken içerisine şeker ilave edilmesi mayaya zarar verirmi yoksa besin olarak faydası olur mu?
Ayrıca ; Aldığım kefir mayası sütü mayalıyor, ama yaklaşık 1 ay olmasına rağmen büyüme kaydedemedi, aldığım gibi kaldı. büyüme hızı nasıl olmalı,

Şeker besin kaynağı mıdır? Tabi şeker bambaşka bir konu ama şekerin taşıdığı boş kaloridir, enerji verse de hücre dejenerasyonunu hızlandıran şekeri meyve ve sebzelerden aldığımız kadarıyla bıraksak ve kefiri de doğal hali ile katışıksız kullansak en doğrusu olmaz mı sizce de?

Ben naçizane şeker kullanmanızı tavsiye etmem Sn. herbil. Kefir mayanızı hiç bozmayın.

Hamdullah
12-10-2012, 13:05
Günlük hayatımızda bile beyaz şeker kullanımının hiç bir faydası yok, zarardan başka. Kefire normal ölçüde pekmez katarsanız hem ekşisi azalır hemde çoşarlar, çok hızlı bir şekilde büyürler, denedim bunu gözlemledim, kefire bal katıp onuda deneyecem. Kefirden maksimum faydalanmak için mantıklı deneyler ve araştırma yapmak lazım, diye düşünüyorum.

Kozet
16-11-2012, 19:18
Merhaba,bugün aktardan kefir mayası aldım,sanırım marka ismi vermek forum kurallarına aykırıdır o yüzden yazmıyorum.Ufak bir ilaç şişesinin içinde maya ve miktarı bir çay kaşığından hallice.Acaba bu miktarda maya için ne kadar süt kullanmalıyım?Daha önce yanıtlanmış bir soru ise özür dilerim,18 sayfayı da okumaya çalıştım ama gözden kaçırmış olabilirim.Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

mrduran
16-11-2012, 20:45
Merhaba,bugün aktardan kefir mayası aldım,sanırım marka ismi vermek forum kurallarına aykırıdır o yüzden yazmıyorum.Ufak bir ilaç şişesinin içinde maya ve miktarı bir çay kaşığından hallice.Acaba bu miktarda maya için ne kadar süt kullanmalıyım?Daha önce yanıtlanmış bir soru ise özür dilerim,18 sayfayı da okumaya çalıştım ama gözden kaçırmış olabilirim.Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Merhaba efendim,

Dün dayım için, İngiltere' ye götürülmek üzre(havalimanından geçirebilirse o da..) Kemeraltı çarşısından, baharatçıdan 10 tl. ye dediğiniz gibi minik bir şişe kefir aldık. Satan kişi 1 su bardağı süt ile başlayın, 3-5 gün sonra süt ilave edin dedi.
Gene dün E.ü. Ziraat fakültesine gidip, oranın satış büfesinden 30 tl. ye kuru kefir mayası aldık(yarım avuç kadar). Oranın müdürü; ''750 gr. süt ile başlayın, 1 ay sonra mahalleye bile dağıtırsınız/satarsınız'' dedi.

İçimi aynı ayran tadında olan sıvı kefir suyu da içtik E.Ü. de, kefir içtiğimizi bilmesem ayran derdim kesinlikle, güzel içimli bir şey.

Saygılarımla lütfen.

Kozet
17-11-2012, 12:02
Teşekkür ederim,ben de 1 bardakla başlamalıyım sanırım.Umarım çoğaltmayı başarabilirim,olmazsa en iyisi üşenmeyip E.Ü'den almak herhalde.

mrduran
17-11-2012, 12:26
Merhabalar,

Sözünü ettiğim kefir ;

http://img26.imageshack.us/img26/1688/img0715xh.jpg

http://img210.imageshack.us/img210/6963/img0718qa.jpg

Şişe ile aldığımı dayımın valizinde bulamadık :)

Şu (http://urun.gittigidiyor.com/yiyecek-icecek/turkiye-de-bakanlik-onayli-tek-kefir-mayasi-47924181) idi sanırım.

Saygılarımla lütfen.

Hamdullah
22-11-2012, 10:42
Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar, doğal inek sütünden kefir yapıyorum, mayalamadan sonra bayağı koyu oluyor ve süzülmesi çok zor oluyor ve zaman alıyor, bununla ilgili bir çözüm ve önerileriniz var mı?, ikinci olarak bu sorunla ilintili, şöyle bir şey denemek istiyorum, kefir tanelerini hijneyik küçük bir plastik kutuya koyup, ağzı kapalı bir şekilde ve kutunun etrafı düzenli aralıklarla delinmiş bir şekilde sütün içine koyup kefiri mayalamak istiyorum(Bikti Çayı Kaşığı örneği gibi), bu şekilde bir şey yapsam kefir mayalanır mı, verim alır mıyım?, görüş ve önerileriniz bekliyorum arkadaşlar, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

Kiraz
22-11-2012, 17:59
Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar, doğal inek sütünden kefir yapıyorum, mayalamadan sonra bayağı koyu oluyor ve süzülmesi çok zor oluyor ve zaman alıyor, bununla ilgili bir çözüm ve önerileriniz var mı?, ikinci olarak bu sorunla ilintili, şöyle bir şey denemek istiyorum, kefir tanelerini hijneyik küçük bir plastik kutuya koyup, ağzı kapalı bir şekilde ve kutunun etrafı düzenli aralıklarla delinmiş bir şekilde sütün içine koyup kefiri mayalamak istiyorum(Bikti Çayı Kaşığı örneği gibi), bu şekilde bir şey yapsam kefir mayalanır mı, verim alır mıyım?, görüş ve önerileriniz bekliyorum arkadaşlar, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

Çok ince telli plastik süzgeçten geçirebilirsiniz. Salladıkça kolayca süzülüyor.

mrduran
22-11-2012, 18:56
Selamün Aleyküm,

Merhaba efendim,

Eğer bu yazıyı okumayı becerebilirseniz, cevabı orada sanırım.

Fofosu mevcut idi, aslı şu an İngiltere'de.

Sağlıkla kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.
http://g1211.hizliresim.com/13/q/g5gg4.jpg

Arka sayfası 524 no'lu mesajdadır. Bu ön sayfayı yükleyememiştim, site kurallarına aykırı bir yükleme ise özürlerimle lütfen.

Saygılarımla...

Muhsin Hanif
23-11-2012, 21:23
Selamün Aleyküm,

Aleyküm Selam,
Çok koyu oluyorsa ya süreyi gereğinden uzun tutuyorsunuz ya da kefir tanelerine göre sütü az koyuyorsunuz diye düşünüyorum. Uzun süre mayalanınca ekşiliği de artıyor.
Tanelerin yaklaşık büyüklüğünü, sütün miktarını, süreyi yazarsanız bir fikir yürütebiliriz kendi denemelerimize göre.

Ben denemedim ama bir fikir ; taneleri ince bir tülün içine koyup, bağladığınız ipi biraz uzun tutup bir nevi poşet çay sistemi şeklini deneyebilirsiniz. Tavsiyem mayalama süresinin ortasında biraz karıştırın.

Hamdullah
24-11-2012, 18:29
Arkadaşlar çok teşekkür ediyorum değerli fikirlerinizden dolayı, Allah razı olsun, her seferinde 3 kilo süt mayalıyorum, yalnız mayalama ortasında karıştırmıyorum, bunu deneyecem, Sayın Muhsin bey'in söylediği şekilde, "kefiri tülbentin içine koyup ve bir iple sütün içine sarkıtılması fikri bende düşündüm, hatta, uygulamaya kalkıştım ve tekrar vaçgetçim, bunu mutlaka bir gün deneyecem, kefiri uzun süre bekletmiyorum, normal ekşiliğe ulaştıktan sonra hemen mayalamayı sonlandırıyorum(yaklaşık bir buçuk gün bekletiyorum), ben şöyle bir şey yapıyorum, aldığım çiğ sütü kaynatmadan mayalıyorum, bunu 30 yıldan fazla kefirle haşir-neşir olan bir abenin tavsiyesi üzerine başladım, önceden çekindim biraz, kefir, dışarından gelen ve içindeki mikropları öldürme kabiliyetine sahip olduğu, çiğ sütün zararlı yönünü izole ettiğini söylemesi üzerine endişelerim azaldı. Teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

kelebek çalısı
24-11-2012, 18:38
...aldığım çiğ sütü kaynatmadan mayalıyorum, bunu 30 yıldan fazla kefirle haşir-neşir olan bir abenin tavsiyesi üzerine başladım, önceden çekindim biraz, kefir, dışarından gelen ve içindeki mikropları öldürme kabiliyetine sahip olduğu, çiğ sütün zararlı yönünü izole ettiğini söylemesi üzerine endişelerim azaldı.

Kefir mayasının mikropları, bakterileri öldürme kabiliyeti olup olmadığı konusu daha önceki sayfalarda tartışılmıştı. Bu konuya şüphe ile yaklaşmanızı tavsiye ederim.

Hamdullah
24-11-2012, 20:42
Sayın Kelebek Çalısı bu bilgiden dolayı teşekkür ediyorum, Allah razı olsun, ilgili linki gösterebilir misiniz?, en azından bir fikir sahibi oluruz, Allah razı olsun.

kelebek çalısı
24-11-2012, 21:00
Sayın Kelebek Çalısı bu bilgiden dolayı teşekkür ediyorum, Allah razı olsun, ilgili linki gösterebilir misiniz?, en azından bir fikir sahibi oluruz, Allah razı olsun.

Sayfa numarası olarak 15 ve 16. sayfalarda bu konu ile ilgili yazılan mesajlar var. Ben de o zaman bu konu tartışılırken kendi yazdığım mesajda (http://www.agaclar.net/forum/988274-post460.htm)alıntıladığım kaynaklara dayandırarak kefir mayasının çiğ sütteki bakteri veya virüsleri öldürmeyeceği ile ilgili tezi özetlemiştim.

Rica ederim. Kefirinizi sağlıkla içiniz.

denizkan
25-11-2012, 05:27
Şeker besin kaynağı mıdır? Tabi şeker bambaşka bir konu ama şekerin taşıdığı boş kaloridir, enerji verse de hücre dejenerasyonunu hızlandıran şekeri meyve ve sebzelerden aldığımız kadarıyla bıraksak ve kefiri de doğal hali ile katışıksız kullansak en doğrusu olmaz mı sizce de?

Ben naçizane şeker kullanmanızı tavsiye etmem Sn. herbil.

Bu bilgiyi nereden aldınız bilemiyorum ama insan beyninin tek beslenme kaynağı oksijen ve şeker yani glukoz olduğunu çok iyi biliyorum.

Sizin de belirttiğiniz gibi yüksek düzeyde glukozun hücre tahribatına da yol açtığı kadar, kan şekerinin düşmesi de beyinde şuur, bilinç kaybına ve arkasından bayılmaya ve bununla gelen pek çok semptomatik olguya yol açtığını da belirtmeden geçemeyeceğim.

Benol Hazaroğlu
27-11-2012, 19:34
Dün ilk defa kefir yaptım.
Mayası bir akrabadan alındı. Eşi gırtlak kanseri olmuştu 3 sene evvel. Ameliyat kemoterapi ve sağlığına kavuştu. Tedaviler bittikten sonra kefire başladı hiçbir sorunu yok.

Dün saat 2 de kaynamış, oda sıcaklığına gelmiş sütümden yarım kilosunu cam kavonaza koydum, mayamı ekledim ağzını kapattım ve mini fırına yerleştirdim.
Bu gün 2 de açacakken 5te aklıma geldi.

Sonuç koyu ayran kıvamında ve çok lezzetli bir kefir olmuştu afiyetle içtim.
En ufak bir koku ve ekşilik yoktu ve çok lezzetliydi.

Hamdullah
20-12-2012, 13:37
Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar kafama takılan bir soruyu sizlere sormak istiyorum, sorum şu : Normal ev yoğurduna(köy yoğurdu) bir miktar Kefir Tanesi katarsak, yoğurdun vitamin/mineral değerini yükseltir mi?, fayda sağlar mı?, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

ayhat
20-12-2012, 14:19
evet bende bunu merak ediyorum yoğurt mayalarken yoğurt mayasıyla beraber az miktarda hazır kefir eklesek iyi olur mu?

Muhsin Hanif
20-12-2012, 20:09
Mikrobiyolog değilim, o yüzden yanlış yorum yapıyor da olabilirim. Sadece fikir yürütüyorum ; sütü yoğurda çeviren 2 bakteri ( Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus ve Streptococcus thermophilus. kaynak (http://www.tgdf.org.tr/turkce/index.php?option=com_content&view=article&id=52&Itemid=68) )

sütü kefire çevirenler ise streptokoklar, laktobasiller ve mayalardan oluşan, simbiyoz yaşam süren kültür taneleri. Bu kefir tanelerindeki bakteri ve mayaların türleri, sayıları farklı olabilmekte ve karmaşık bir mikro biyolojik yapıya sahipler.kaynak (http://www.kefirtanesi.com/2008/04/kefirin-mikrobiyolojik-ve-kimyasal-nitelikleri/)

Bence en temel fark yoğurt mayalanmasının sıcak-ılık sütle, kefirin oda sıcaklığında olması. Bu da bakterilerin farklı yaşam yapılarını ortaya koyuyor.

Bu farklılık da birlikte yaşayan, birbirlerinin besin zincirine katkıda bulunan kültür bireylerine zarar verebilir düşüncesindeyim.

Mutlaka denenmiştir ve örneklerine rastlamadığımıza göre başarısız olmuştur diye de bir kanıya sahibim.

Araştırma ve denemenin insanlığın bugünkü bilim ve teknoloji seviyesine gelmesindeki en büyük etmen olduğuna inanmışımdır.
İlk fırsatta deneyeceğim. Deneyenlerin sonuçlarını da merakla burada bekliyeceğim. ;)

denizakvaryumu
20-12-2012, 20:30
Yoğurt prebiyotiktir yani probiyotiklerin üremesini artarır.

Kefir probiyotiktir. Yani kendisi yararlı mikroorganizmadır.

Yoğurtta mikroorganizma olarak sadece bifidobakterler ve laktobasiller bulunur (market yoğurdu ise onlar da yok !!).

Kefirde ise bunlara ilaveten Lactobacillus Caucasus, Leuconostoc, asetobacter ve streptokok gibi bakteriler ile Saccharomyces kefir and Torula kefir gibi mantarlar bulunur.

Sonuç olarak evde yapılan yoğurt sağlığınız için çok iyidir kefir ise ondan da iyidir.

ayhat
21-12-2012, 09:59
Sn. Muhsin Hanif cevabınız için çok teşekkür ederim, bir sorum daha olacaktı, tamam marketlerden alınan yoğurt iyi değil ev yoğurdu yapıyorum bende, peki kefiri hazır alsak o da mı aynı derecede etkisiz?

sevim.K
21-12-2012, 10:18
Ben hazır kefir almadım. Komşumdan aldım sütün içinde çoğalıyor o. Arkadaşım benimle paylaştı çoğalan kefiri. Çekinerek almıştım ama içimini sevdim.

ayhat
21-12-2012, 10:38
Sevim abla ona bakamıcam, ziyan ederim diye korkuyorum o yüzden hazır alıyorum

Filiz
26-12-2012, 19:10
Danem (http://kefirnatural.com/) adresinden türkiyenin heryerine kefir isteyebilirsiniz. Laboratuar şartlarında hazırlanmış sağlıklı kefirler. Havale yapabiliyorsunuz ve ardından kargo alıcı ödemeli elinize geliyorlar. İletişim kısmından temasa geçebilirsiniz.

ayhat
28-12-2012, 11:52
danem adresinden kefir alan var mı? birde mayalşadıkça kefir daneleri bvüyüyormuş büyüyen kısımı nasıl muhafaza edeceğiz?

mrduran
28-12-2012, 12:51
danem adresinden kefir alan var mı? birde mayalşadıkça kefir daneleri bvüyüyormuş büyüyen kısımı nasıl muhafaza edeceğiz?

Merhaba efendim,

Mesaj 527 de, E.Ü. Ziraat Fakültesinin bröşüründe cevabı var.

Saygılarımla lütfen.

ayhat
28-12-2012, 16:06
Teşekkür ederim

dostca
04-01-2013, 09:59
Merhaba arkadaşlar,
Ev ortamında 5 senedir kefir mayalamakta ve ailecek severek içmekteyiz.Bu zaman zarfında okuduklarım ve deneyimlerim ile hijyen bir şekilde mayalamakta ve sorun yaşamamaktayım.
Çoğaldıkça dağıtarak çevremde de bu güzel içeceğin faydalarından kişilerin faydalanmasını sağladım.
Merakım ve bu güzel sitemizin bilgileri ile bir çok konuda denemelerim oldu, nadir bulunan Çarkıfelek bitkisi yetiştirmesi, kudret narı yetiştirdim, bukaşi (EM aktif ile )yaptım ve kullanmaktayım böyle bir forum sitemizin olması bizim için büyük şans.
Elimde bir miktar (3-5 kişilik) kefir mayası bulunmakta bunu cüzi bir ücret karşılığı yapmak isteyen arkadaşlara gönderebilirim, gönderilecek miktar 1 litre süte yetecek miktar olup piyasada satılanların 4 katıdır.Ayrıca meraklı olan veya dikmek veya kullanmak isteyen arkadaşlara çarkıfelek çiçeği tohumu veya kudret narı tohumu veya bukaşi gübresi sıvı (em ile aktifleştirilmiş ) hediye olarak göndereceğim,amacım kazanç elde etmek değil maksat paylaşım olsun isteyen arkadaşlar özelimden bana ulaşabilirler..:rolleyes:

AÇakıcı
09-03-2013, 02:18
endüstriyel ve geleneksel olarak iki çeşit kefir mayası var. hazır kefir ile mayaladığınız kefir gerçek geleneksel kefir değildir. kefir bakteri ve mantarlardan oluşmuş bir mayası var endüstriyel mayaların içinden bazı bakteri kültürlerini ve mantarları öldürüyorlar. böylece standart lezzet ve uzun ömürlü bir kefir üretiyorlar. fakat yok edilen bakteri ve mantarların yararlarını da yok etmiş oluyorlar. geleneksel mayalarda ise mayanın içeriği kullanıma göre değişebiliyor. yani içerisindeki bazı bakteri ve mantar kültürlerinin bazıları zamanla ölebiliyor olabiliyor. ürettiği kefirin tadı, kıvamı değiştiğinde anlıyorsunuz. ama endüstriyel mayalardan daha sağlıklı oldukları kesin.

benim kefir mayası artık çok yavaş çoğalıyor, hatta çoğalmıyor diyebilirim. ve artık her defasında yoğurt kıvamında kefir üretiyor. elinde daha sağlıklı bir maya olan varsa gönderebilir mi?

nebile
11-03-2013, 12:44
Mahalledeki aktardan almış olduğum kefir mayasını uzun süre kullandım, günlük süt şişesindeki sütün miktarını 1/4 kadar azaltip, aynı şişesinde yapıyordum, gayet lezzetli ve kıvamlı kefir üretebildim. Bir süre ara vermem gerekti, kefirleri iyice yıkayıp, koyu renkli küçük bir kavanoza içme suyu ile birlikte, ağzı kapalı olarak buzdolabında sakladım. Kullanacağım zaman kefirlerin görüntüsü gayet sağlıklıydı(renk beyaz ve taneler diri) ancak yaptığım kefirin tadı son derece garipti, bir kere daha denedim ancak yine aynı sonucu aldım. Forumu inceledim sanırım bekletirken suyunu haftada bir degistirmek gerekiyormuş, yeniden maya elde etmem gerekecek...

tLykckr
13-03-2013, 14:45
Konuyla yeni ilgilenmeye başladım. Aklıma takılan bir soru var. Kefir mayasının ölmemesi için metalle hiçbir şekilde temas ettirilmemeli olduğu söylenmişti ya; peki cam kavanozun kapağı da metal kavanozun içinde buzdolabında bekletilmesi gerektiğinden söz ediliyor. Bunun olumsuz bir etkisi olur mu onun için de plastik bir kap mı tercih etmek gerekiyor? şimdiden teşekkür ederim

dostca
14-03-2013, 08:57
Merhaba,
Maya ve kefire metal deymemesinin amacı; metal ile etkileşime geçerek onu aşındırması ve kefir içeceğinin içinde metal kalıntısının kalmaması için ve tabi ki diğer taraftan da mayanın metal tarafından zarara uğratılmasının önlenmesi için, aliminyum gibi yumuşak ve çabuk etkileşime giren metallere dikkat etmek gerek, günümüzde birçok malzeme paslanmaz kaliteli çelik den üretildiği ve etkileşime girmesi çok düşük olduğu için çok önemli olmamakla birlikte genede tedbiri elden bırakmamakta fayda var derim.
Kavanozun kapağı metal olmakla birlikte kefir ve su değmediği için sorun olmaz zaten kapakların alt kısımları paslanmaması için plastik ile kaplanmıştır. (çoğunlukla)
Sizi gene rahatsız ediyorsa kapağın içine naylon koyup o şekilde kapatabilirsiniz.

qwerty16
23-03-2013, 19:47
Bende kefir mayası istiyorum elinde fazla olan biri varsa kargosunu ben öderim.

qwerty16
24-03-2013, 06:46
Hep hazır kefir alıyorum.bende bağımlılık yaptı..lütfen fazla mayası olan verirse denemek isterim
Saygılarımla.......

dostca
24-03-2013, 20:37
Qwerty16 ; merhaba
kefir isteminiz için, özelinize bildirim yapılmıştır.Geri dönerseniz yardımcı olurum,

nergız
24-03-2013, 20:59
Yaklaşık bir aydır kefir mayalamaktayım.1 kefir tanem aşırı büyüdü.Hafifçe ayırmaya çalıssam mayaya zarar verirmiyim.Tecrübeli kişiler cavap verirse sevinirim.teşekkürler..

dostca
25-03-2013, 07:31
:rolleyes:Merhaba Nergis hanım, mayanızın daha çabuk gelişmesini istiyorsanız ezmeden elinizle uygun boyutlarda kopararak küçültürseniz daha çabuk gelişip büyüyeceklerdir. Bir zararı olmayıp aksine çoğalmasını teşvik etmiş olursunuz. İyi ve sağlıklı günler dilerim..

denizcem
25-03-2013, 09:25
Mahalledeki aktardan almış olduğum kefir mayasını uzun süre kullandım, günlük süt şişesindeki sütün miktarını 1/4 kadar azaltip, aynı şişesinde yapıyordum, gayet lezzetli ve kıvamlı kefir üretebildim. Bir süre ara vermem gerekti, kefirleri iyice yıkayıp, koyu renkli küçük bir kavanoza içme suyu ile birlikte, ağzı kapalı olarak buzdolabında sakladım. Kullanacağım zaman kefirlerin görüntüsü gayet sağlıklıydı(renk beyaz ve taneler diri) ancak yaptığım kefirin tadı son derece garipti, bir kere daha denedim ancak yine aynı sonucu aldım. Forumu inceledim sanırım bekletirken suyunu haftada bir degistirmek gerekiyormuş, yeniden maya elde etmem gerekecek...
Merhaba nebile, ben de kefir yapıyorum ... saklamak gerektiğinde bir miktarı su içinde kavanozla buzdolabında saklıyorum... yeniden yapmak gerektiğinde ilk birkaç sfer evet kötü oluyor ama tekrar eski tadına varıyor...sanırım 3. mayalamada tekrar aynı tadı alabilirsiniz...yani mayalar tekrar aktif olabiliyorlar...

nergız
25-03-2013, 16:20
:rolleyes:Merhaba Nergis hanım, mayanızın daha çabuk gelişmesini istiyorsanız ezmeden elinizle uygun boyutlarda kopararak küçültürseniz daha çabuk gelişip büyüyeceklerdir. Bir zararı olmayıp aksine çoğalmasını teşvik etmiş olursunuz. İyi ve sağlıklı günler dilerim..

Teşekkür ederim sayın Dostca ..Dokunabilirmiyim ki acaba ?Deneyelim bakalım..Talibi çok mayamın çoğaltmak durumundayım.Elliycez mecbur..Teşekkürler tekrar...

dostca
25-03-2013, 19:36
Dikkat edin ısırmasın.. şaka şaka..siz bayanlar alemsiniz yaa.. :D

Muhsin Hanif
25-03-2013, 23:37
Saklama konusunda bir tavsiyede bulunayım.
Eğer iki haftaya kadar tekrar mayalama yapacaksanız süt içinde bekletmeniz daha iyi.
Doğal ortamında saklamak daha sağlıklı.

Dikkat etmeniz gereken şey ise buzdolabında da mayalama ( çok daha yavaş da olsa ) devam ettiği için yaklaşık 2 haftadan sonra kendi ürettiği asit kendine zarar vermeye başlıyor.

Uzun süre ( mesela 1 ay ) bekletilen mayalar ilk 1-2 seferde kötü sonuç veriyor. Onları içmeyin, dökün. 3. den itibaren düzeliyor ama her zaman değil, özelliğini kaybetmiş yani ölmüş de olabiliyor.

Daha uzun süre saklamak isterseniz son mayalamadan sonra temiz, klorsuz suyla iyice yıkayın. Suyu üzerinde kalmasın, silkeleyin ve cam bir kabın içerisinde (ağzı kapalı) buz yerine koyun.

Okuyun, deneyin ve yaşayarak öğrenin.;)

qwerty16
26-03-2013, 16:11
Sayın dostca;
başkasındanda istediydim o vereceğini söyledi.Cevabı beklettiğim için özür dilerim..
saygılarımla......

dostca
26-03-2013, 19:10
Sayın qwerty16 ,
Özür dileyecek bir durum yok her zaman için yardımcı olurum yeter ki herkes bu güzel içecekten faydalansın, sağlıklı günler dilerim.

ayhat
27-03-2013, 09:25
Merhabalar herkese ilk mesajımı burdan yazdığım için sabah selamınıda kefir sayfasında göndermiş oldum, akşam bir yakınımdan kefir mayası buldum, yalnız şöyle bir durum var bayan, yaklaşık 1 senedir duruyor hiç bakmadım gel yaşıyorsa sana vereyim dedi, sütün içine kavanoza koymuş ağzınıda kapatmış karanlık bir dolaptan çıkarttı, sütün üstüne su gibi birşey çıkmıştı, hiç kötü kokusu yoktu, üstelik kavanozu açmak içinde bıçakla havasını çıkarttık, neyse süzdük, beyaz renkli karnıbahar görüntüsünde minik minik kefirler vardı ayrı ılık bir süte koyarak banada verdi,

Şimdi acaba bu kefirden mayalayabilirmiyim, bu saklama yöntemi ile kefir taneleri bozulmuşmudur? (görünüşleri gayet sağlıklı)

Teşekkürler... :) artık benimde kefirim var :)

nergız
27-03-2013, 16:42
Dikkat edin ısırmasın.. şaka şaka..siz bayanlar alemsiniz yaa.. :D

Mayam hissetmiş olacak ki koparmaya gerek kalmadan bölündü..Hemde beşiz :) 3 ünü evlat verdim bile başkalarına..

dostca
27-03-2013, 17:19
Sayın Ayhat,
Umarım bozulmamıştır bu kadar uzun süre su içinde saklanması mayada bozulmalara neden olabiliyor. İlk mayalamadan sonra ılık klorsuz suda kevgir üzerinde elinizle ezmeden mayayı okşayarak (Nergis duymasın. :-) temizleyin ve yeniden mayalama yapınız. Oluşan kefiri size kefir veren kişi içip tadında değişiklik olup olmadığını belirtirse, tadı aynıysa bozulmamıştır..
Sağlıklı mutlu günler dilerim..;)

AÇakıcı
27-03-2013, 23:28
Bir arkadaştan kefir mayası buldum. birbirine yapışık ufak inci taneleri bıldırcın yumurtası kadar bir topak oluşturmuşlar :) bizim Semerkand vakfına bağlı dernekte her hafta taze inek sütü getiriyorlar 5 litrelik bidonlarla. evde 2,5 litrelik cam bir kavanoz var kapağı plastik. sütü kaynattım ve parmak sokulduğunda yakmayacak dereceye kadar soğuttum. 2 litresini bu kavanozda kefir mayaladım. geri kalanını da tencerede yoğurt mayaladım. fakat kefir de yoğurt gibi koyu kıvamlı oldu yani ayran gibi değil de yoğurt gibi. sadece tadı yoğurttan daha hafif. sanki hazır yoğurtlar gibi. bir milyoncudan plastik süzgeç ve plastik kaşıklar aldım. süzdüm, kefir mayası hiç büyümemiş. bakkaldan paket süt aldım, sütü hiç kaynatmadan sadece kapağını açıp içine kefir mayasını atıp kapattım. bu sefer 12 saat yerine 24 saat bekleyen kefir biraz yumuşak ama yine de yoğurt gibi oldu. ve yine süzdüğüm maya hiç büyümedi.

acaba bendeki kefir mayasında bir sorun mu var?

dostca
28-03-2013, 07:23
Kefiri coğaltmak malisef düşündüğünüz gibi çabuk olmuyor. Kefirin miktarına ve mayalama sıklığına bağlı olarak değişken. Elinizdeki kefirin bir o kadar daha çoğalabilmesi için 3 günde bir mayalama sıklığı ile yaklaşık 20-25 günü bulur diye düşünüyorum.

Hamdullah
31-03-2013, 21:21
Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar bir sorum olacak : Kefir süzüntüsünü 3-4 günde tüketiyorum(içiyorum), kefirin 1. günü ile 4. günü arasındaki vitamin ve mineral açısında bir azalma(fark) olur mu?, yani 4. günde içtiğim kefir süzüntüsünü, vitamin açısında bir azalma olur mu?, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

Not : Kefir süzüntüsünü buzdolabında bekletiyorum.

dostca
01-04-2013, 09:37
Aleyküm Selam Hamdullah kardeşim,
Kefiri damak tadına göre hazırladıktan sonra (tatlı veya ekşi) bitirme suresine kadar gecen zamanda, kefir zamanla kendi içindede mayalanma devam etmekte haliyle mayalanma süresi arttıkça içindeki yararlı mikroorganizmalarda çoğalmakta ve daha yararlı hale gelmekle birlikte kefirinde tadında değişime uğramakta ve ekşimektedir. Süreyi ve kefir miktarını ağız tadınızı bozmayacak şekilde ayarlamanız en iyisidir diye düşünüyorum..

denizcem
01-04-2013, 12:06
Bir arkadaştan kefir mayası buldum. birbirine yapışık ufak inci taneleri bıldırcın yumurtası kadar bir topak oluşturmuşlar :) bizim Semerkand vakfına bağlı dernekte her hafta taze inek sütü getiriyorlar 5 litrelik bidonlarla. evde 2,5 litrelik cam bir kavanoz var kapağı plastik. sütü kaynattım ve parmak sokulduğunda yakmayacak dereceye kadar soğuttum. 2 litresini bu kavanozda kefir mayaladım. geri kalanını da tencerede yoğurt mayaladım. fakat kefir de yoğurt gibi koyu kıvamlı oldu yani ayran gibi değil de yoğurt gibi. sadece tadı yoğurttan daha hafif. sanki hazır yoğurtlar gibi. bir milyoncudan plastik süzgeç ve plastik kaşıklar aldım. süzdüm, kefir mayası hiç büyümemiş. bakkaldan paket süt aldım, sütü hiç kaynatmadan sadece kapağını açıp içine kefir mayasını atıp kapattım. bu sefer 12 saat yerine 24 saat bekleyen kefir biraz yumuşak ama yine de yoğurt gibi oldu. ve yine süzdüğüm maya hiç büyümedi.

acaba bendeki kefir mayasında bir sorun mu var?

Sevgili AÇakıcı, sizin kefrinizde hiçbir sorun yok... Kefir mayası zamanla çoğalıyor... her mayalamada çoğalmıyor... Kefiriniz de anlattığınıza göre olması gerektiği gibi... Ayran gibi olmaz ki kefir ...Bunu nerden duydunuz? ... Yani siz kefir yapmaya devam edin bence... 3 senelik tecrübeme göre Kefir mayanız ve kefiriniz gayet sağlıklı... Afiyet olsun...

Hamdullah
02-04-2013, 12:28
Sayın Dostça, verdiğiniz bu güzel bilgilerden dolayı teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

ayhat
02-04-2013, 13:05
Sayın dostça ilginize ve bilgilerinize teşekkür ederim, yalnız birşey söylemek istiyorum, benim kefir suda değil sütte bekletilmişti, yani birde bu şekilde okuyup cevap verebilirseniz çok sevinirim, bu arada 3 günde mayalandı tadı tuzlu gibiydi anlamadım dolaba koydum bir kendine gelsin diye, süzdükten sonrada tekrar mayaladım, bu gece 2.gün olacak, artık 2-3 kere mayalayacağım sanırım, birde eğer kefir oluşuyorsa ölmemiş ve bozulmamış demektir aslında değil mi?

dostca
02-04-2013, 14:19
Kefirin miktarı sütün miktarı, ortam ısısı ve sütün özelliği (İçindeki şeker miktarı yoğunluğu vb.) kefirin oluşma süresini ve yoğunluğunu etkilemekte, süt çabuk bozulabilen bir ürün olduğu için hijyen kurallarına dikkat edilmeli, bozuk ve mikrop bulaşmış bir sütün Kefir üretiminde kullanılması hem mayayı bozacak hemde üretilen kefir yarar yerine zarar verecektir. Çünkü kefir içindeki faydalı mikro organizmalar bu sefer mikrop yönünde çalışacaklar, zararlı bir kefir üretilmiş olacaktır. Buda kefirin tadında ve kokusunda farklılaşma şeklinde size ön bilgi vermiş olacaktır.
Dolapta uzun süre süt içinde beklemiş olan kefir sütü mayalayacak süt içindeki kendi gelişimi için kullanacağı şeker ve minarellar bitince iyice ekşimesine ve zamanla bunun bozulmasına neden olacak diye düşünüyorum. O nedenle birkaç defa sütü mayalayıp kullanmayınız ve tadına bakarak uygun tadı yakaladığınızda düzeldiği düşününüz veya hiç riske girmeyip temin edebileceğiniz kişilerden sağlıklı kefir elde etme yoluna gidiniz.
Kefir uzun süre kullanılmayacaksa klorsuz su içinde haftada 2-3 kere suyunu değiştirerek veya kapalı bir kap içinde susuz bir şekilde üzerine bir miktar süt tozu ekleyip derin dondurucuda dondurularak korunabilir.
Sağlıklı günler dilerim.

Hamdullah
03-04-2013, 13:15
Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar sizlere bir sorum olacak : Yaklaşık bir yıldır kefir kullanıyorum. Kefirden önce normal bir şekilde meyve yiyebiliyordum, canım çekiyordu, kefiri düzenli bir şekilde içildikten sonna meyve yiyemez oldum, yani meyve yeme ihtiyacını hissetmiyorum. Bu durumun kefirle alakası var ve bilimsel bir açıklaması olabilir mi?, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

dostca
03-04-2013, 20:06
Aleyküm Selam Hamdullah kardeşim,
Yıllardır bende kefir kullanıyorum, sizin günlük olarak ne kadar kefir ve meyva tükettiğinizi bilmiyorum ama ben kendimden örnek vermem gerekirse sabahları bir kase -bardak miktarına musti veya 1-2 kaşık öğütülmüş keten tohumu şeklinde alıyorum. Günlük olarak ta 2-3 adet değişik meyva (elma -armut-mevsim meyvaları) tüketiyorum, meyvaya çok düşkün bir insan değilim, ama meyva dan uzaklaşma gibi bir durumum olmadı. Belki günlük kefir tüketiminiz çok ise bünyeniz gerekli vitamin ve mineral ihtiyacını oradan karşılıyor meyva ya gerek kalmıyor olabilir. Aç insan nasıl rüyasında yemek görüyor ise sizde tam tersi bir durum oluyor olabilir. Psikoljik de olabilir bunlar benim şahsi görüşüm olup diğer arkadaşların da görüşünü alalım derim..

Hamdullah
04-04-2013, 09:08
Sayın Dostça, çok teşekkür ediyorum, Allah razı olsun. Benimde kişisel görüşüm, hemen hemen üç öğünde kefir kullanıyorum, aldığım bu miktar beni meyveden uzaklaştırmış olabilir diye düşünüyorum.

Ayşe Derin
04-04-2013, 09:55
Sayın Dostça;

Ben çok uzun süredir kefir mayalıyorum, hiç sorun yaşamadım.
Uzun bir seyahatim sonrası, aynı saklama koşullarıyla kefir son derece normal görünüyordu.
Ancak o zamandan beri mayalanma düzgün, tadı normal, fakat kefir taneleri hiç büyümüyor.Doğrusu anlam veremiyorum.
Fikrinizi almak istedim.
Selamlarımla...

dostca
04-04-2013, 16:40
Merhaba Ayşe hanım,
Tereciye tere satmak gibi olacak ama benim deneyimlerime göre; Bildiğiniz gibi kefir birkaç mayalama ile çoğalmıyor. Kefir miktarı sütün özelliği ve mayalama adedi ile ilişkili, diğer taraftan kefirin aktifliği de bir etken,bana göre kefiriniz uzun süre uyku dönemi geçirdiği için içindeki stoklarını tüketmiş kendini toparlamaya çalışıyor, bir müddet mayalamadan sonra üreme aşamasına geçecek, çoğalmayı teşvik etmek için mayalarınız büyük ise ezmeden kopararak parçalara ayırınız kopan parçalar büyüme ihtiyacı hissedecektir. İki mayalama arasındaki süreniz uzun ise ve bu zamanda mayayı su içinde buzdolabında bekletiyor iseniz bu uygulama yerine su yerine süt içinde buzdolabında bekletiniz mayanız süt içinde olduğu için hem aktifliğini kaybetmemiş olacak hem çoğalacak hemde o sütü de kefir olarak kullanma imkanınız olacak, ılık ortamda 1-2 günde mayalanan kefir buzdolabı ortamında 4-5 günü bulacaktır.
Sağlıklı günler dilerim..

Ayşe Derin
04-04-2013, 19:31
Merhaba Ayşe hanım,
Tereciye tere satmak gibi olacak ama benim deneyimlerime göre; Bildiğiniz gibi kefir birkaç mayalama ile çoğalmıyor. Kefir miktarı sütün özelliği ve mayalama adedi ile ilişkili, diğer taraftan kefirin aktifliği de bir etken,bana göre kefiriniz uzun süre uyku dönemi geçirdiği için içindeki stoklarını tüketmiş kendini toparlamaya çalışıyor, bir müddet mayalamadan sonra üreme aşamasına geçecek, çoğalmayı teşvik etmek için mayalarınız büyük ise ezmeden kopararak parçalara ayırınız kopan parçalar büyüme ihtiyacı hissedecektir. İki mayalama arasındaki süreniz uzun ise ve bu zamanda mayayı su içinde buzdolabında bekletiyor iseniz bu uygulama yerine su yerine süt içinde buzdolabında bekletiniz mayanız süt içinde olduğu için hem aktifliğini kaybetmemiş olacak hem çoğalacak hemde o sütü de kefir olarak kullanma imkanınız olacak, ılık ortamda 1-2 günde mayalanan kefir buzdolabı ortamında 4-5 günü bulacaktır.
Sağlıklı günler dilerim..

Sayın Dostca;

Estağfurullah, sizden yanıt bekliyordum teşekkür ederim.
Ben de uyku döneminde olduğunu düşündüm, ancak çok uzun sürdü.Sürekli oda ısısında tuttuğum için günlük mayalanma düzenli devam ediyor, beklemek en doğrusu sanırım.
Bu arada küçük bir püf noktası paylaşmak isterim.Malum kefir plastik süzgeç, cam materyal, süzme-bekletme-yıkama..Doğrusu günün rutini olunca zaman alıyordu.Gözenekleri orta boy tülle minik bir kese yaptım ve kefir tanelerini yerleştirdim, ağzını büzdüğüm ipi uzunca tuttum, süzme ve yıkama işlemi son derece pratik, sonrasında yeni sütün içine poşet çay misali sarkıtıyorum.
Aklınıza gelebilir, '' bu işlemden dolayı mı kefirler çoğalmıyor'' diye? Daha öncesinden beri taneler stabil.

Esenlik dileklerimle...

dostca
05-04-2013, 12:11
Bilgilerimizi ve deneyimlerimizi paylaşmak ne güzel bu siteyi o yüzden çok seviyorum, düşünceniz de çok güzel ve pratik, kefirin çoğalması için belkide mayanın süt içinde rahat dolaşması gerekiyordur. Mayalanma süreci içinde birkaç defa sütün karıştırılması mayalanmanın daha çabuk olmasını sağlıyor, bence tül içinden çıkarıp birkaç defada bu şekilde mayalama yapmanızın eminim faydası olacaktır. Uygulamalarınızdan haberdar ederseniz sevinirim, esenlikle kalınız..:rolleyes:

Hamdullah
06-04-2013, 10:20
Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar kafama takılan iki sorum var : Birinci sorum, bir miktar kefiri üzüm pekmezi içine katıp bir müddet sonra mayalanma olur mu, olursa artı bir fayda sağlar mı?, ikinci sorum : Kefiri su içine katıp bir müddet sonra mayalanma olur mu, olursa artı bir fayda sağlar mı?, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

dostca
06-04-2013, 12:12
Aleyküm selam,
Kefir mayası süt içindeki süt şekerini ve minaralleri kullanarak onu mayalamakta ve kendisini de bu sayede çoğaltmakta, mayaladığı içeceği de değişime uğratarak kendisinden de yararlı mikroorganizmalar ekleyerek vucudumuz için çok daha yararlı hale getirmekte, okuduğum ve yaptığım araştırmalarda kefir mayasının bir çok uygulamasının olduğunu anladım, kefirin kendisinin de yenilmesinin mahsuru olmadığı gibi yararı olduğunu tatlıları ve değişik uygulamaları olduğunu anladım.
Dediğiniz gibi meyva suyu içerikleriyle de mayalama yapabiliyorsunuz, mayalama sonucunda gazoz türü bir ürün olduğunu yazıyordu kendim denemedim, yalnız burada dikkat edilmesi gereken bu mayayı bir daha süt mayalamada kullanamadığınız fırsat bulduğumda bir deneyeyim.. Bakalım sonuç ne olacak..:o

Hamdullah
06-04-2013, 13:02
Teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

ayhat
08-04-2013, 10:19
Sayfayı dikkatle takip ediyorum, bende sizlere kefirin kendisinin ne olduğunu soracağım, yani canlı hücre derken ilk nasıl bulunduğunu bilen var mı?

dostca
08-04-2013, 11:01
Bilgim olmamakla birlikte orta asya ülkelerinin Kafkasların milli içeceği, bilindiği gibi yoğurtta eski orta Asya Türklerinin bulduğu bir yiyecek ve bu mayalar genellikle koyun veya kuzuların midelerindeki bakterilerin bir şekilde işlemden geçirilmesi ile bulunduğunu duymuştum, kefirde bu tür bir şey olabilir..

ayhat
08-04-2013, 16:11
en sonunda gittim kurutulmuş kefir mayası aldım, hadi hayırlısı.

Yalnız paketin üzerinde 20-25 kullanım sonra değiştirilmesi yazıyor, yani yine alın demek istiyor, e ne anladım ben şimdi bu işten, haksızmıyım ama?

edasu
08-04-2013, 20:11
Bende kefir kullanmaya başladım.Kefir mayası buldum ama altı aydır maya hiç çoğalmadı. Normalde çoğalması lazımmış. Her yolu denedim olmadı.Sütte beklettim,dondurucuda beklettim, oda sıcaklığında beklettim,uyuttu olmadı.Nasıl çoğaltabilirim?

Muhsin Hanif
09-04-2013, 02:36
Bende kefir kullanmaya başladım.Kefir mayası buldum ama altı aydır maya hiç çoğalmadı. Normalde çoğalması lazımmış. Her yolu denedim olmadı.Sütte beklettim,dondurucuda beklettim, oda sıcaklığında beklettim,uyuttu olmadı.Nasıl çoğaltabilirim?

Acaba kefirin de mi gdo'lusunu ürettiler diye düşünmeye başladım.:D
Son zamanlarda bu şikayet sık duyulur oldu.

Denediğiniz yollardan dondurucuda bekletmek, oda sıcaklığında uzun süre bekletmek ( ben öyle anladım ) tanelerin büyümesini sekteye uğratan işlemlerdir.

Yani büyümesini beklerken tam tersine gelişmesine zarar verebilen aşamalardan geçirmişsiniz.

Eğer her şeyi usulüyle yaptığınız halde ( bu başlıkta güzel anlatımlar mevcut ) ve sık mayalamanıza rağmen bir kaç ay sonunda hiç gelişme yoksa :

1- Kefir tanelerini oluşturan bir çok yararlı bakteri ve mayadan bazıları ölmüş, yok olmuş olabilir.
2- Daha az ihtimal olmakla birlikte kullandığınız süt problemli olabilir.

İnşallah sizin ve diğer arkadaşların taneleri en kısa zamanda toparlanır. :)

Sn. Ayhat,
Eğer hijyen ve saklama vb. konularda kuralına uyulursa 25 - 30 kullanım sonrası yaşayacağınız problem çoğalan taneleri koyacak ya da verecek yer bulamamanız olur. ;)

ayhat
09-04-2013, 08:48
Sn. Muhsin HANİF
İnşallah dedğiniz gibi olur, hayır yani madem benim kefirim sağlıklı bir şekilde üreyecekse ki inşallah, ben neden 15-20 günde bir toz kefir alacağım onu anlamadım.

dostca
09-04-2013, 13:48
Ticari kaygı ve para kazanma hırsı her şeyin önüne geçiyor.Eskiden yoğur alındığında
birkaç gün sonra ekşirdi. Ayran yapılıp tüketilirdi, şimdilerde yoğurtlar bile 20-25 gün dayanıyor, artık içine ne katıyorlarsa? Televizyonlarda bile ekşi yoğurt makbul yoğurt olduğunu belirtiyorlar, diyeceğim odur ki kefiri de millet duyup talep arttıkça sattıkları nohut kadar kefirin de üzerinde ne oyunlar döndürüyorlar ise hem üremiyor hemde sık sık alınması gerektiğini belirtiyorlar. O nedenle bana göre evde kendi yapan ve satan-dağıtan güvendiğiniz kişilerden ücretsiz veya ücretli temin etmeniz. Beş sene önce bu kadar yaygın değildi mayasını bulmak için bayağı uğraşmıştım ve bir markette rastladığımda nohut kadar kefir mayasına 15 TL istemişlerdi almamıştım, hala aynı. Sonralarda bir arkadaştan cüzi bir ücrete temin ettim ve 5 senedir aynı mayayı kullanıyorum ve çoğaldıkca dağıtıyorum, benden alanlar da çoğaldıkca çevrelerine dağıttılar şimdiye kadar hiç sorun olmadı, bu söyledikleriniz insanda şüphe uyandırıyor.

ayhat
09-04-2013, 14:55
Evet Sayın dostça, ben de de şüphe uyandırdı. Dün koşa koşa gittim aldım tamam mutlaka iyidir, hijyenik koşullar falan diyorlar ama bir insan eğer hijyene dikkat etmiyorsa 5. mayalamasındada sorun çıkabilir, yani 20-25 sayısı neye göre değil mi ama? Şüphe düşüren işte bu süre koymaları, hem doğal diyorlar hemde 15-20 günde bir al, bu ne perhiz bu ne lahana turşusu?

Hamdullah
19-05-2013, 22:02
Arkadaşlar benim kefirle ilgili kafama takılan bir sorum olacak, kefiri mayalarken belirli zamanlarda karıştırmaya gerek var mı?,

kendi gözlemimi söylüyorum, sanki kefir(mayalama aşamasındayken) hep üste duruyor ve üst kısım kuru bir görüntü arzediyor, üst kısmın kurulaşması kefir tanelerine zarar verir mi?,

kefir mayalama aşamasındayken karıştırırsak bir fayda sağlar mı?, teşekkür ediyoruz.

Muhsin Hanif
20-05-2013, 18:44
Arkadaşlar benim kefirle ilgili kafama takılan bir sorum olacak, kefiri mayalarken belirli zamanlarda karıştırmaya gerek var mı?,

kendi gözlemimi söylüyorum, sanki kefir(mayalama aşamasındayken) hep üste duruyor ve üst kısım kuru bir görüntü arzediyor, üst kısmın kurulaşması kefir tanelerine zarar verir mi?,

kefir mayalama aşamasındayken karıştırırsak bir fayda sağlar mı?, teşekkür ediyoruz.

Kesinlikle fayda sağlıyor. Altta kalan mayalanmamış sütü de ( laktozu ) da işleme sokmuş oluyor böylece.

Mayalama işlemini gereğinden fazla uzatırsanız, içindeki su da ayrışmaya başlıyor ve dediğiniz kuruma daha doğrusu yoğunlaşma oluyor.
Hem bu yoğunluk hem de asitlenme tanelere zarar vermeye başlamadan süzmek en iyisi.

Hamdullah
24-05-2013, 13:21
Muhsin bey çok teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

Simp
15-07-2013, 20:14
Merhaba arkadaşlar burayı, kefir konusunda kafamdaki soruların cevaplarını googleda araştırırken buldum bir kaç sorum olacak.

Öncelikle ben aşağı yukarı 3 aydır evde kendim günlük sütten kefir mayalıyorum. Günde 1 buçuk 2 litre kadar kendi hazırladığım ve marketten hazır aldığım kefiri tüketiyorum. Mayalarken 1 litre süte 1 buçuk çorba kaşığı büyüklüğünde maya koyuyorum. Sevdiğim tada ve aromaya 5 günlük mayalama sürecinde ulaşıyorum. mayalanmış süt ve su birbirinden ayrılıyor ve üstü yoğurt gibi sert bir kalıp oluyor. Çok ekşi çok yoğun oluyor. Yalnız bazen bozuk süt kokusu oluyor bazende bu koku olmuyor. Acaba benim mayalama şeklim sağlıksız mı?

Geçtiğimiz günlerde halsizlik hissettiğim için doktora gittim ve tahlil sonuçlarımda WBC yüksek çıktı. Bunun yüksek çıkmasının nedeni bağışıklık sistemimin hareketli olduğunu ve zararlı mikroplarla savaş halinde olduğunu gösteriyormuş ve normal bir durum değilmiş yani bir hastalık olduğunu gösteriyormuş. Bunun kefirle bir alakası var mıdır? nedeni ürettiğim kefirin içinde zararlı bakteriler üremiş olması mıdır yoksa Kefirin bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden dolayı vücudun daha fazla akyuvar üretmiş olmasından dolayı mıdır?

Birde karıncılarla baş edemiyorum. 2- 4 poşet geçiriyorum, lastikliyorum sıkı sıkı, mayaladığım kapta çift kapak var ki bir tanesi basınçla kapanıyor ama ne zaman kefiri alıp süzmeye kalksam kapağın üzerinde gezen, içinde ölmüş karıncalarla karşılaşıyorum. Nasıl giriyorlar içine anlayamıyorum. Bu içinde ölen karıncalar kefir mayamda zararlı bakterilerin üremesine neden olmuş ve buda beni hasta etmiş olabilir mi?

Aklıma takılan bir diğer noktada bunu insanlar eskiden çadırların yanlarında açık alanlarda yapıyorlarmış. Bunu o zamanlarda üreten insanların bizim kadar hijyene dikkat edebileceklerini zannetmiyorum. Çok sık zararlı bakterilerin bu mayalara o zamanlar bulaşıyor olabileceğini düşünüyorum. Acaba onların bunu bir kontrol mekanizmaları mı vardı? ya da zararlı hale geldiğinde bu kokusundan falan mı anlaşılıyordu acaba? ya da söylendiği gibi içinde zararlı bakteri üreyemiyor muydu? Şimdi biraz düz mantık olacak ama sütü oda sıcaklığında 4 - 5 gün bekletiyorsunuz ve süt bozulmadan kefire dönüşüyor. Yani içinde kefir bakterileri ürüyor. Normalde o kadar sürede sütün içinde oda sıcaklığında zararlı bakteriler üreyerek sütü çürütmeleri gerekir ama içinde kefir bakterileri olduğu için süt çürümüyor ve kefire dönüşüyor. Bu bize kefirin zararlı bakterilerin üremesini engellediğini göstermez mi?

Teşekkür ediyorum şimdiden.

kelebek çalısı
15-07-2013, 21:23
...Sevdiğim tada ve aromaya 5 günlük mayalama sürecinde ulaşıyorum. mayalanmış süt ve su birbirinden ayrılıyor ve üstü yoğurt gibi sert bir kalıp oluyor. Çok ekşi çok yoğun oluyor. Yalnız bazen bozuk süt kokusu oluyor bazende bu koku olmuyor. Acaba benim mayalama şeklim sağlıksız mı?

...

Bence özellikle ekşi ve koyu sevmiyorsanız 5 gün mayalama açısından çok fazla. Bu sıcak günlerde, oda sıcaklığında 24-36 saat arası mayalandırmanızı tavsiye ederim.

Beş günün gerçekten de çok fazla olduğunu zannediyorum.

yağmur
15-07-2013, 22:27
ben 6 aydır her gün mayalıyorum.İlk içtiğim hafta midem bulana bulana içtim.sonrasında alıştım.özellikle sıcak günlerde dolaptan çıkarıp buz gibi içmek gibisi yok.

içmek için mayalıyorsam pastörize süt kullanıyorum.diğer günlerde ufak (200 ml) süte mayalayıp o mayalananı enzim bidonuna süzüyorum.nohut kadar bile olmayan danelerim bir avuç oldular şimdi.isteyene veriyorum ama insanlar tadını sevmediklerinden yanaşmıyor.ya da marketten almayı seçiyorlar.ben marketten aldığımı içememiştim.içine soda katılmış tatlı ayran gibi bişeydi.

Simp
16-07-2013, 01:23
Bence özellikle ekşi ve koyu sevmiyorsanız 5 gün mayalama açısından çok fazla. Bu sıcak günlerde, oda sıcaklığında 24-36 saat arası mayalandırmanızı tavsiye ederim.

Beş günün gerçekten de çok fazla olduğunu zannediyorum.

Çok teşekkür ediyorum bilgi için. Gerçekten çok fazla olduğunun farkındayım ama herhangi bir zararı yoksa buna devam etmek istiyorum. Benim ekşi tad çok hoşuma gidiyor o yüzden 4 - 5 gün mayalıyorum. Kıvamıda tam istediğim gibi oluyor.

Şu zararlı bakteri konusuna takıldım biraz. Vücudumuza girdiğinde zararlı bakterileri yok eden kefir girmeden önce nasıl oluyorda bu bakterilerle savaşamıyor ya da dediğim gibi bu bakterileri yok etmiyor olsa sütün oda sıcaklığında o kadar süre beklemesi zararlı bakterilerin çoğalarak sütün bozulmasına neden olmaz mıydı? Birde bir insan mayasına zararlı bakteri bulaşıp bulaşmayacağını nasıl anlayabilir ki? Sonuçta soluduğumuz havada kefiri koyduğumuz kabın içinde bile zararlı bakteri olabilir ve böyle birşey olsa o zamandan bu zamana bu mayalar nasıl ulaşabilir. Atlanan ya da bilmediğimiz birşey varmış gibi geliyor bana.

dostca
16-07-2013, 08:07
:rolleyes:Günaydın arkadaşlar,hayırlı ramazanlar;
Simp arkadaşım okuduklarım ve bilgi düzeyim ile yazılarınıza yorum getirmeye çalışayım, Kelebek çalısı arkadaşında belirttiği üzere mayalama süreniz çok fazla maya miktarı süt mikarına göre değişmekle birlikte verdiğiniz ölcüde miktarlar için mayalama süreniz 24 saat veya 36 saati geçmemeli, kefirin yapısını bozuyorsunuz diye düşünüyorum, ekşi kefir aynı zamanda kabızlıkda yapar, diğer taraftan günlük tüketiminiz de fazla diye düşünüyorum, günde 2 su bardağı bence yeterli, karınca için çay tabagına koyacagınız az bir tatlı kaıncaların kefir yerine orayı tercih etmelerine neden olur ara ara da onu alıp yıkarsınız,
Kefir mayası dışarıdan gelen mikrop bulaşmalarında kendiside yararlı bakteri yerine zararlı konuma gecip zararlı bakterilerin bulaşmasına ve çogalmasına neden olur , bunu kefirin renk değişiminden kötü kokmasından anlayabilirsiniz, o nedenle hijyen kurallarına dikkat etmekte fayda var, karıncaların kefir içine girmesi sıkıntı yaratabilir çünkü onların girmediği yer yok , karıncaların kefire ulaşmasını engellemek için kefir yaptıgınız kabı içi ılık su dolu başka bir kabın içine koyarsanız su hendeği nedeni ile hem kefire ulaşamazlar hemde kefiriniz daha çabuk olur, günde 1-2 kez karıştırmanız da kefirin çabuk mayalanmasını sağlar, kabın ağzını sıkı bir şekilde kapamanıza gerek yok, hava alacak şekilde gevşek bırakmanız bence daha uygun, sağlıklı günler dilerim..:cool:

Simp
16-07-2013, 08:59
:rolleyes:Günaydın arkadaşlar,hayırlı ramazanlar;
Simp arkadaşım okuduklarım ve bilgi düzeyim ile yazılarınıza yorum getirmeye çalışayım, Kelebek çalısı arkadaşında belirttiği üzere mayalama süreniz çok fazla maya miktarı süt mikarına göre değişmekle birlikte verdiğiniz ölcüde miktarlar için mayalama süreniz 24 saat veya 36 saati geçmemeli, kefirin yapısını bozuyorsunuz diye düşünüyorum, ekşi kefir aynı zamanda kabızlıkda yapar, diğer taraftan günlük tüketiminiz de fazla diye düşünüyorum, günde 2 su bardağı bence yeterli, karınca için çay tabagına koyacagınız az bir tatlı kaıncaların kefir yerine orayı tercih etmelerine neden olur ara ara da onu alıp yıkarsınız,
Kefir mayası dışarıdan gelen mikrop bulaşmalarında kendiside yararlı bakteri yerine zararlı konuma gecip zararlı bakterilerin bulaşmasına ve çogalmasına neden olur , bunu kefirin renk değişiminden kötü kokmasından anlayabilirsiniz, o nedenle hijyen kurallarına dikkat etmekte fayda var, karıncaların kefir içine girmesi sıkıntı yaratabilir çünkü onların girmediği yer yok , karıncaların kefire ulaşmasını engellemek için kefir yaptıgınız kabı içi ılık su dolu başka bir kabın içine koyarsanız su hendeği nedeni ile hem kefire ulaşamazlar hemde kefiriniz daha çabuk olur, günde 1-2 kez karıştırmanız da kefirin çabuk mayalanmasını sağlar, kabın ağzını sıkı bir şekilde kapamanıza gerek yok, hava alacak şekilde gevşek bırakmanız bence daha uygun, sağlıklı günler dilerim..:cool:

Çok teşekkür ediyorum değerli bilgilerinizi paylaştığınız için. Bu WBC nin yüksek çıkmasından şüphelenmiştim. Birde uzun mayalamanın kabızlık yaptığı söylenmesine rağmen bende tam tersi zahirlenmişim gibi bir etki yapıyordu. Kefiri içtikten sonra zor toparlıyordum kendimi. Dün bu konuda ki bütün sayfaları okudum ve mayalanan kefiri kontrol ettim. Üstü sapsarı kalın bir tabakayla örtülüydü ve kötü kokuyordu. Sanırım uzun mayaladığımdan ötürü kokuyu ve arada çalkaladığımdan dolayıda üzerindeki sarı tabakayı farketmiyordum. Bunu görünce direkt sütü döktüm mayayıda attım. Umarım ciddi bir rahatsızlık geçirmem çünkü muhtemelen uzun süredir bu şekilde içiyordum. Her içtiğimde halsizlik karın ağrısı falan yaşadığım için böyle düşünüyorum. Steril şartlara çok dikkat etmeme rağmen böyle oldu. Kapağın kapalı kalmasından dolayı içerde rutubetli ortamı arttırdım ve küf oluşumuna zemin hazırladım sanırım. Neyse şimdi yeni maya temin edip daha dikkatli bir şekilde devam edeceğim inşaallah.

Teşekkür ediyorum.

semaay
10-08-2013, 21:06
ankarada oturuyorum kefir mayası arıyorum elden verebilecek olan var mı acaba şimdiden teşekkür ederim

drama857
31-08-2013, 15:16
Merhaba arkadaşlar. Kefir tanesine ihtiyacım var. Gönderebilecek arkadaş var mı acaba.

Asilem
09-09-2013, 21:51
Merhaba
Geçen hafta kan gruplarına göre beslenmeyi araştırırken "kefir" vurgusunun dikkatimi celbetmesi üzerine araştırmaya giriştim. Maya için aktara gidecektim fakat internette marketten alınan hazır kefirle de mayalama yapanları okuyunca, öyle deneyeyim madem ilk olarak dedim.

Markası mühim olmayan bir lt.lik kefiri birkaç gün içtik, bu akşamda son kalan 7 çorba kaşığı kadarını ise pastörize sütü biraz ısıtıp cam kavanozda birbirleriyle buluşturdum. Sardım sarmaladım mutfak dolabımda bir köşeye koydum. Yarın ilk kontrolümü yapmak istiyorum inşallah başarılı bir sonuç elde ederim..

dostca
10-09-2013, 08:11
Merhaba Asilem denemenizi bende merak ettim, sonucları iletirseniz memnun olurum, ben 5 senedir evde kefir yapıp kullanmaktayım.Evde kendi yaptıgınız kefir tadı ile satılan kefir tadı farklı ev üretiminde 1 litre sütü mayalayabilmek için 25-30 gr arası (bir yemek kaşığı kadar) maya gerekmektedir.
Diğer taraftan ticari olarak satılan kefir mayaları nohut kadar kefir tanesine 30 tl istemekteler ve bu miktar mayalama için yeterli gelmemektedir.
Çalışmalarınızın sonuçlarını yazarsanız memnun olurum.
Sağlıklı ve başarılı günler dilerim..

Asilem
10-09-2013, 11:40
Merhaba yeniden,

Az önce kefirimi kontrol ettim, muhallebi gibi yoğun olmuş kıvamı.

Sayın dostca, sanırım mayayı çok fazla kullandım ben. İçmeyi geçelim kaşıkla yenilecek muhallebi gibi olmuş:)

Asilem
10-09-2013, 11:45
Önce kapağını açmadan kavanozu sallayarak anlamaya çalıştım, sonra kapağını açıp tahta kaşıkla kurcaladım daha doğrusu üst kısmından biraz daldırıp çıkardım kaşığı, tamamen karıştırmadım yani. Sonra tekrar kapatıp sarıp sarmalayıp yerine kaldırdım.

Şuan ne yapacağımı bilmiyorum açıkçası, yenilebilir mi yoksa biraz daha bekleyecek mi, buzdolabına mı koymam gerek, ne yapacağım acaba :)

Kartopu
10-09-2013, 14:26
Sn. Asilem, sizin denemeniz sanki kefirle mayalanmış yoğurt elde etmeyle sonuçlanmış gibi:)

Sütle mayalanan kefir boza kıvamında akışkan, mayaları da plastik süzgeçte yıkanarak yeni sütü mayalamakta kullanılan karnıbahar görünümlü canlılar... Elde ettiğiniz ürün eşdeğer midir? daha mı iyidir bilemedim açıkçası. Ama yenilebilir olduğunu düşünüyorum şahsen. Yoğurt ile benzer yöntemle mayalamışsınız sonuçta. Yoğurt da bir tür maya olduğuna göre, sizinki neden yenilmesin?

yoğurttaki gibi bir gün dolapta dinlendirip yemeyi deneyebilirsiniz belki...

dostca
10-09-2013, 14:28
Kefir mayalamayı yoğurt mayalama şeklinde değerlendirmeyiniz. Mayalama esnasında 1 -2 kez karıştırılması mayalamanın daha çabuk oluşmasını sağlar. Süt sağlıklı ise yani işlem basamaklarında içindeki mikroorganizmaları öldürecek derecede işlem görmemiş ise ve yoğun yapıya sahipse yoğurt gibi koyu olabilmekte bu tür mayalama genellikle mahalle aralarında satılan açık süt alıp kaynatıp yağını aldıktan sonra mayalamada daha koyu tutar.

yağmur
10-09-2013, 14:42
Bende kefiri 1 yıldır evde yapıyorum ve benim kefirimde hep muhallebi-yoğurt kıvamında oluyor. Plastik bir süzgeçten süzüp mayaların üstünden içme suyu döküyorum biraz içilebilir kıvama geliyor.

Benol Hazaroğlu
10-09-2013, 14:47
Kefiri içmek ve yemek içindeki faydalı maddeleri almamızı değiştirmez bence.
Mis gibi köy sütünden yaptığım sizlerinde anlattığı gibi yoğurt kıvamında oluyor.
Ben o şekliyle tüketiyorum.

Asilem
10-09-2013, 16:46
Başka kıvamlı kefirleri okuyunca içim rahatladı, teşekkür ederim arkadaşlar.

Bu kadar mayalanma yeter madem diyerekten buzdolabına alıyorum kefiri o halde..

yağmur
10-09-2013, 23:33
Satın alınan hazır kefir ile mayalanmaz diye okumuştum bir yerlerde ama şimdi aklım karıştı açıkçası.

influenza
17-09-2013, 15:02
son zaman larda kanser vakaları çoğalınca bu tür doğal ürünlere yöneldim açıkçası insanın gözü korkuyor hastalıklar çoğaldı yakınlarımızda. yediğimiz içtiğimiz hiç bir şey doğal değil nerdeyse ben hem kefir hemde kombu çayı mantarı mayalıyorum evde kefiri uzun zamandır yapıyordum maya bozulunca gittigidiyorda eczacı benimeczanem diye satıyo ordan sipariş verirken kombu çayı mantarınada denk geldım ikisinide sipariş ettim geldi.kombu çayı mantarınıda tavsiye ederim süper enerji veriyor.kefirinde en çok sigaranın zararlarını azalttığını düşünüyorum çünkü maya ölünce 2 hafta içmemiştim akşam yatarken hırıl hırıl ötmeye başlamıştım bu ne iş felan dedim sonra içmeye başlayınca hiç sıkıntı kalmadı o yüzden içmeye devam:)

pria
17-09-2013, 16:42
... ilk nasıl bulunduğunu bilen var mı?

...Bu degışık aromalı ve insan sağlığına son derece etkili içecek Orta Asya’da göçebe olarak yaşamlarını sürdüren Türkler tarafından 5 bin yıl önce bulunmuştur. Kefir; yoğurt gibi Türklerin bulduğu ve bütün dünyada bir Türk buluşu olarak tanınan bir süt ürünüdür. Kefir, adı ile tüm dünya dillerinde yer almıştır. Probiotik doğal bir süt ürünü olarak fonksiyonel gıdalara kaynaklık eden kefir, günümüzde doğal ürünlere yönelimin öncüsü olmuştur. Her geçen gün daha fazla artan ilgi ile karşılanan kefir bütün dünyada yaygınlaşmaktadır. Özellikle dengeli beslenme ve bağırsak filorası için önemi daha fazladır. Son günlerde bir takım süt firmaları tarafından Probiotikli yoğurt yapılarak bağırsak florasını düzenleyici ürünler piyasaya sürmüşlerdir. Oysa Türkler 5 bin yıl önce kefiri üreterek daha sağlıklı ve doğal ürün armağan etmiştir insanlığa.

Paylaşımı ve üretimi uzun yıllar saklanan kefir; Üretilmesinde kullanılan orijinal kefir taneleri babadan oğula geçen bir miras gibi değer taşımış ve bir sır gibi saklanmıştır. Kafkasyalıların gençlik iksiri olarak anılmış, ayrıca bu topluluklarda kanser ve diğer hastalıkların çok az olması kefirin şifa kaynağı ve sağlık açısından doğal koruyucu olarak benimsenmesini sağlamıştır.

Atatürk Orman Çiftliği (http://www.aoc.gov.tr/index.php?view=nd&ninf=200)

Piyasada 3-4 kefir markası var..Son zamanlarda fiyatları çok yükseldi..1 litresi 5.5-6 liralara geldi..
Evde kendisi yapamayanlar için A.O.Ç. kefiri oldukça ucuz ve içimi daha rahat; ayranımsı, hafif..
1 litrelik cam şişelerde 3.5 lira..

Hamdullah
25-09-2013, 18:43
Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar bir yıldan fazladır evde kefir yapıp tüketiyoruz, son zamanlarda sanki kefirim büyümüyor, önceden hızlı bir şekilde büyüyordu, büyümesi durmuş gibi, ama tadında bir fark hissetmiyorum, kullandığım süt, köy sütü, doğal süttür, Arkadaşlar bu normal bir şey midir?, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

dostca
25-09-2013, 20:49
Aleykümselam,
Kefir mayanızı ezmeden eliniz ile koparıp küçültürseniz çoğalmaya teşvik etmiş olursunuz..

Hamdullah
28-09-2013, 01:44
Sayın Dostça çok teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

hikmetizmir
30-09-2013, 17:56
Merhaba arkadaşlar,
bi süredir buradan kefirle ilgili bilgileri araştırıyordum ve sabırsızlık edip bugün aktardan ege met adında minik şişede kefir mayası aldım. ama sizlerin bahsettiği gibi öyle karnıbahar görünümünde sayılmazdı. köftelik bulgurdan da ufak ve hatta süzgeçe döktüğümde farkettimki lapa gibi birşeydi. lütfen bana fikir verin yanlış bişey yapmak istemiyorum. gerçi mayaladım bile ama doğru değilse onu atıp doğru kefiri aramaya başlayabilirim.

yağmur
30-09-2013, 21:25
Evet Sayın hikmetizmir o şekilde oluyor. Zamanla mayaladıkça büyüyecek. Eğer bulabilirseniz açık süt ile mayalayın. Bu sütte çok hızlı büyüyorlar. Ama imkan yoksa pastörize günlük süt. Sakın kutu süt kullanmayın. Büyümeyi bırakın ölüyorlar onun içinde bir süre sonra.

dostca
01-10-2013, 08:25
Merhaba arkadaşlar, kefir mayalarınızı Yağmurun dediği gibi mahalle sütcülerinizden almış oldugunuz sütü kaynatıp bir gün buzdalabında bekletip üzerindeki yagı dikkatli bir şekilde aldıktan sonra yaparsanız hem kefir mayanız çabuk büyür hemde yapılan kefir diger sütlere göre daha yogun olur. Mayalanma sürecinde (1-2 gün) ara ara karştırırsanız mayalanma daha cabuk olur

hikmetizmir
01-10-2013, 16:52
Teşekür ederim Yağmur, önerilerinizi dikkate alacağım. şimdilik olananaklarım kısıtlı olduğu için günlük sütle başladım fakat bir süre sonra açık sütle devam edeceğim.
size de teşekür ederim dostça, mesajınızı okuyunca hemen kalkıp bi karıştırdım kefiri :)

dostca
02-10-2013, 10:11
Merhaba, evet Ankara'dayım ilanım da belirtilmekle birlikte kargo ile her ile yolluyorum kendim devamlı yaptığım için fazla kısımı coğaldıkca talep edenlere gönderiyorum. Amaç ticaret olmadığı için gönderdiğim miktar normal satılanlardan fazla, o nedenle şimdilik elimde 4 kişiye yetecek miktarda mevcut. Sağlıklı ve başarılı günler dilerim..

memet
02-10-2013, 10:41
EÜ Ziraat fakültesi satış yerinde kefir bulunuyor.

hikmetizmir
03-10-2013, 00:04
2. mayalamamda kefirlerim canlandı ve maya tuttu. oldukçada yoğun görünüyor süzüp dolaba koydum az sonra hayatımda ilk kez kefir içeceğim. heyecanlıyım:)

dostca
03-10-2013, 09:03
kefiri uzun süre mayalarsanız ekşi kefir elde edersiniz, kısa süre yaparsanız tatı kefir elde edersiniz. Tatlı kefir kabızlığa, ekşi kefir de ishale iyi gelir. Damak tadınıza ve sağlık problemlerinize göre ayarlayabilirsiniz..Sağlıklı neşeli günler dilerim..

dostca
12-10-2013, 19:00
Kefirin egzamaya iyi geldiğini okumuştum ama denememiştim. Yıllardır sağ elimin parmak ucu eklem yerlerinde egzama mevcut elim kuruduğunda nemini kaybettiğinde çatlıyor ve kabuk kabuk oluyor. Çekip kopardığımda canlı dokuda koptuğu için daha da kötü oluyor. Şimdiye kadar gittiğim doktorların verdiği kremler ve kullandığım ilaçlar hep geçici çözüm oldu. Aklıma kefir geldi deneyeyim dedim. Yarım çay bardağından az kefir içine bir tatlı kaşığı kadar sızma zeytinyağı koyup ocak üstünde ılıttım ve 2 tatlı kaşığı miktarıyla iki elime yedirdim. 1 saat arayla 2 defa uyguladım ve şimdiden elim hem yumuşak oldu hemde eğzama olan yerler sertliğini kaybetti, dün kopardığım ve iyileşmeyen kısım neredeyse kapandı ağrısı yok oldu. Gelişmeleri zaman zaman aktarırım..:rolleyes:

esgül73
19-12-2013, 20:39
Bende 4-5 yıldır kefirimi kendim mayalıyorum.İlk yıllar her gün açıkta süt alıp yoğurt mayalar gibi mayalıyordum.Son yıllarda yine açıktaki süte (nadiren kutu sütle)mayalıyorum.Her gün mayalamaya üşendiğim için 4-5 günde dolaptan soğuk süte mayalayıp bozulmasın diye buzdolabına koyuyorum.Bu arada karnıbahar gibi büyüdü hatta isteyen arkadaşlarıma verdim.Yalnız dün 'paylaşıyorum'bölümünde kefirin cinsleri olduğunu öğrendim.Ve yıllardır emek çektiğim kefirin cinsinin iyi olup olmadığını merak ettim.Tadı hafif ekşimsi ,koyu ayran kıvamında oluyor.Bu kadar kefir muhabbetinden sonra canım çekti.Gidip kefirime bakıp içeyim bari!

copur 09
20-12-2013, 07:58
Ben kefiri günlük sütün içine koyunca, kefir sütün üstüne çıkıyor. Bardakta mayalıyorum. Bardağın üçte biri kadar maya var. Maya üstte yüzünce sütün üst rafı 24 saatte mayalanıyor ama alt tarafı mayalanmıyor gibi oluyor. Ortam ısısı 20 derece civarında ve karanlık dolap içinde duruyor. Süzdükten sonra karıştırınca içiliyor. Kefirin renginde ve kokusuna bir anormallik yok, üremesi de yavaş. Tecrübeli arkadaşlar yorum yapabilir mi?

dostca
20-12-2013, 12:30
Merhaba arkadaşlar,
copur09 arkadaşım, mayaya göre sütünüz az gibi geldi,bence; yaklaşık 1 litre sütü ılıtın ama yoğurt mayalarken ısıttığınız sütten daha soğuk olsun yaklaşık 30-32 derece mayayı karıştırdıktan sonra soğumaması için bezle sarın ağzı hava alacak şekilde acık olsun tamamen açmaya gerek yok günde 2 defa tahta veya plastik kaşıkla karıştırın, 1 günde hazır olur daha ekşi istiyorsanız süreyi 1,5-2 güne çıkarabilirsiniz.

hasanbilir
30-12-2013, 15:26
burada (http://kefirci.com/kefir-peyniri) quark olarak da bilinen ve avrupa da oldukça fahiş fiyatlara satılan kefir peyniri ile ilgili tarife ulaşabilirsiniz.

canturk_akpinar
11-01-2014, 06:47
Herkeze merhaba benim bir sorum olacak.
Yaklaşık bir aydır kefir mayalıyorum. Mayayı ilk satın aldığımda 5-6 tane mercimek tanesi kadardı. Şu anda 5 katına çıktı ancak yapışkan ve sümüğümsü bir hal aldı. Hergün akşamları mayalıyorum hiç buzdolabına atmadım. Mayam öyle karnıbahar tanesi gibi toplu bir yapıda değil. Neden? Yorumları bekliyorum. Artvin.

dostca
11-01-2014, 17:44
Merhaba, Kefir mayanızı her mayalamadan sonra klorsuz su ile bir süzgeç üzerinde veya kavonoz içinde yıkayıp süzüp yeniden mayalar iseniz bu sorun ortadan kalkar.Kefir tanelerinin ufak olması onların daha çabuk büyümelerine neden olur zaman içinde büyüyüp iri taneler olacaktır ama hepsi aynı olmaz.Sağlıklı günler dilerim..:cool:

sedef59
27-02-2014, 15:35
merhaba arkadaşlar aranıza yeni katıldım.

aktardan koyu renkli bir cam kavanoz içinde kefir mantarı aldım.Eve geldiğimde kavanozu açtığımda çok kötü kokuyordu. Burada yazanlara göre kefirimi dün akşam 4.ye mayaladım. Kıvamı yoğurda yakın koyulukta gayet iyi ve tadı hazır kefirden bira farklı fakat kötü kokuyor.Kokusundan zor içiyorum. Aldığım kefir mayası bozuk mu ?
sizlerden yardım bekliyorum. Teşekkürler

Kiraz
27-02-2014, 16:23
Çok kötü koktuğuna göre bozuktur. Bozuk olduğunu en rahat kokusundan ve sararan renginden anlarsınız.

sezerr
27-02-2014, 16:24
*** arkadaşlar kefir tanesine ihtiyacım var. yardımcı olursanız sevinirim

sedef59
27-02-2014, 16:35
Çok kötü koktuğuna göre bozuktur. Bozuk olduğunu en rahat kokusundan ve sararan renginden anlarsınız.

kokusu kötü biraz ama rengi beyaz sarı değil

Kiraz
27-02-2014, 16:43
"Kefirde peynir veya sirke kokusu varsa enfeksiyon olabilir, temiz suyla iyice yıkanmalı veya yeni kefir taneleri kullanılmalıdır. Kaynak:"http://www.agaclar.net/forum/icecekler/3651-22.htm

Kefirimden emin olmadığım zaman (kötü koku hiç oluşmadı), her seferinde iyice durulayarak, az miktar sütle mayalıyorum ama oluşan kefiri kullanmıyorum. Bir kaç kere bu işlemi uyguladıktan sonra kullanıyorum. Kefirinizi değiştiremeyecekseniz, bir deneyin isterseniz, belki kokusu gider. Bazı kaynaklarda bozulan kefirin kesinlikle kullanılmaması gerektiği de yazar.

sedef59
27-02-2014, 16:48
arkadaşlar yeni kefir tanesine ihtiyacım var yardımcı olabilir misiniz?

dostca
28-02-2014, 08:02
Günaydın arkadaşlar,
Kokusu normal olmayan kefiri kesinlikle kullanmayın, bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirelim derken sağlığınızdan olmayın.
Sağlıklı kefir görünüş itibarı ile ayran veya yoğurt kıvamında (Sütün kalitesi ve yoğunluğu ile ilgili) ve rengi de ayran rengindedir. Kokusu kötü kokmaz ve rahatsızlık vermez aksine ferahlatır ve tadı güzeldir.
Kefir mayasını bana göre marketlerden almayınız nedenine gelince ticari amaçla küçük miktarlarda pahalı satıldığı yetmiyormuş gibi kimin tarafından nereden geldiği belli olmayan mayanın marketlerde ve satış yerlerinde bu konuda bilgisi olmayan kişilerce rasgele bekletilerek bozulmasına neden oluyorlar. Saklama koşulları buzdolabında su veya süt içerisinde olup suyun miktarına göre günlük veya 2-3 günde bir klorsuz su ile yıkanması gerekmektedir. Bu işlem yapılmayan mayalar salyalaşır ve bozulmaya başlar
bununla yapılan kefir de farklı bakteriler üreterek sağlığınızı elinizden alır.
Kefir tanelerini çevrenizde bu işi aktif olarak üreten ve kullanan kişilerden temin ediniz bu kişililer kendileri de kullandığı için hem saklama koşullarını bilir ve sağlıklı çoğaltıp dağıtırlar hem ücretsiz veya cüzi bir ücrete daha fazla miktarda sağlıklı olarak temin etme sansınız olur.

dostca
28-02-2014, 08:03
Merhaba Sedef59,

Bu sitenin alım satım kısmında Toprak gübre gıda kısmında Kefir satış ilanım bulunmakta ve birçok arkadaşa kefir vermiş bulunmaktayım, İlanımı inceleyiniz sizce de uygunsa adresinize kadar kefir gönderebilirim.
http://www.agaclar.net/forum/toprak-gubre-gida-malzeme-basili-yayin-tarla-bag-bahce-arazi-vb-satis/32730.htm

asilolçun
03-03-2014, 21:02
merhaba arkadaşlar,
ben kefir yaparken mayalamayı şöyle yapıyorum: hazır marketde satılan kefirden yarım kilo sütü 1 çaybardağı kefiri ilave ederek 24 saat bekletip üretim yaptım doğrumu.

dostca
04-03-2014, 08:10
Merhaba, marketlerde satılan kefirin maya olarak kullanılması ne derece uygun olur bilmiyorum ve denemedim. Kefirin mayası vardır ve bellidir. Yapıldıkça da çoğalır. Mantık olarak yoğurtta aynı yöntemle üretilmektedir. Sizin yapmış olduğunuz mayalama ile oluşturduğunuz kefir satın aldığınız kefir ile aynı yoğunluğu ve tadı veriyor mu bu konuda bilgi verirseniz bizde öğrenmiş oluruz..

asilolçun
04-03-2014, 23:15
Yaptığım kefirde; yoğunluk aynı, tadı kefir tadında fark yok. Bazen 24 saat ,bazen 48 bekletiyorum fakat, 24 saatte yoĞunluk ideal oluyor.şu an memnunum .

istcallst
08-04-2014, 13:47
Paylasmak istedim,
ben de kefir yapiyordum, sonra evde ona ilgisi azaldigi icin bir sure buzdolaba sut icinde saklamaya karar verdim. Bir kac ay gecti, 4-5 ay olabilir ve simdi aklima geldi, tekrar cikardim. Buzdolabindaki alt kisimda kavanozunda buz tutmus, eridikten sonra mayalamayi denedim, once korktum olmayacak diye, ama kulture hic bir sey olmamis. Simdi kefir yapmaya devam. Demek ki buzlukta da saklayabiliriz uzun sure icin. Bence ayrandan, yogurttan cok daha guzel.

aliustuner
08-04-2014, 15:51
Sayın asilolçun,
Marketten alınan kefiri maya olarak kullanmışsınız.Acaba,karnabahar taneleri gibi maya üretti mi?Üretmemişse kefir yaralı mı dır,bilemiyorum.Çünki kefir mayası canlı olup bazen hızlı bazen yavaş çoğalıyor.Bir zamanlar okadar hızlı çoğalıyorduki yeni dostlar arıyordum.Şimdiki mayam çok çok az çoğalıyor.İki senede ancak iki dosta verecek kadar çoğaldı.Ama hiç kokusu yok,ayran niyetine tüketiyorum.Buzluğa ben de atmıştım,az sütle deneyeceğim.Başarılar

istcallst
08-04-2014, 16:56
merhaba arkadaşlar,
ben kefir yaparken mayalamayı şöyle yapıyorum: hazır marketde satılan kefirden yarım kilo sütü 1 çaybardağı kefiri ilave ederek 24 saat bekletip üretim yaptım doğrumu.

Sayin asilolcun,
o sekilde yaptiginiz kefir ayni tat verebilir, ama asla ayni yararli enzimler olmayacak gercek kefir taneleri kulanmadan. Ingilizceniz varsa cok bilgi bulabilirsiniz nette.

dostca
03-05-2014, 20:53
Gecen günlerde televizyonda ticari olarak kefir üretip satan bir firmanın Üretim Müdürü ile söyleşi yapıyorlardı, fabrikasında üretim kısmında çekmişlerdi ve gösterdiği çelik kazanlarda mayalama işlemine tabi tutulduğunu gösterdi ve mayalama işleminden sonra piyasaya sürülmeden pastörize işlemine tabi tutulduğunu ve ambalajlandığını ve piyasaya verildiğini belirtti..
Kefir üretiminde metal maddelere değdirilmemesi gerçeği eski zamanlarda asitli ortamlardan çabuk etkilenen bakır alüminyum gibi metallerle ilişkili olup günümüz üretimi kaliteli çelik metaller için geçerli değilidir. Böyle olmakla birlikte üretimde ve saklamada plastik veya en iyisi cam ürünlerde yapmak en iyisidir.Diğer taraftan Kefirin canlı yararlı organizmalarından faydalanmak amacıyla üretildiği düşünüldüğünde ticari anlamda üretilen kefirin pastörize işlemi bu organizmaları öldürmekte bu yararı ortadan kaldırdığı gerçeği ortaya çıkmaktadır.
O nedenle kendi hijyen koşullarımızda sağlıklı olarak güvendiğimiz süt ile yapıp tüketmek en iyi seçenek olarak gözükmektedir.

Clia
30-05-2014, 19:51
Uzun bir süre Kefiri kefir tanelerinden değil de, kefir içeceğinden üretmeye çalıştım. Hatta bu şekilde sıfırdan kefir tanecikleri oluşturmayı da planlıyordum.

Kefir tanecikleri hiçbir zaman oluşmadı. Ufak tefek parçalar oluyordu ama bunlar yumuşak, çok çabuk dağılan, pürüzsüz parçalardı. Zaten daha sonra kefirin laboratuar ortamında dahi oluşturulamadığını öğrendim.

Sütü kefir taneleri ile değil de kefir içeceğiyle mayaladığımda ise, ilk birkaç parti fena olmuyor. Evet koyulaşıyor, yoğunlaşıyor, renk beyaz. Ama diğer partilerde kefirin adım adım yozlaştığını gördüm, bir süre sonra da zaten kefir olmaktan çıkıyor.

Özetle, içecekten mayalamak, eğer gerçek kefir içmek istiyorsanız doğru bir yol değil. Kefir tanecikler aracılığıyla mayalanmalı.
Zira, o taneciklerin pek çok farklı oluşuma ev sahipliği yapan bir koloni olduğunu öğreniyoruz. Yaygın kanı bu işi yapan tek canlının "kefir bakterisi" olduğu. Ama o kolonide yaşayan başkaları da var:

Laktobasiller:

Lb. acidophilus
Lb. brevis
Lb. casei
Lb. casei subsp. rhamnosus
Lb. casei subsp. pseudoplantarum
Lb. paracasei subsp. paracasei
Lb. cellobiosus
Lb. delbrueckii subsp. bulgaricus
Lb. delbrueckii subsp. lactis
Lb. fructivorans
Lb. helveticus subsp. lactis
Lb. hilgardii
Lb. kefiri
Lb. kefiranofaciens
Lb. kefirgranum sp. nov
Lb. parakefir sp. nov
Lb. lactis
Lb. plantarum

Asetobakteriler:

Acetobacter aceti
A. rasens

Streptokoklar/laktokoklar

Lactococci lactis subsp. lactis
Lc. lactis var. diacetylactis
Lc. lactis subsp. cremoris
Streptococci salivarius subsp. thermophilus
S. lactis
Enterococcus durans
Leuconostoc cremoris
Leuc. mesenteroides

MANTARLAR

Candida kefir
C. pseudotropicalis
C. rancens
C. tenuis
Kluyveromyces lactis
Kluyveromyces marxianus var. marxianus
K. bulgaricus
K. fragilis / marxianus
Saccharomyces subsp. Torulopsis holmii
Saccharomyces lactis
S. carlsbergensis
S. unisporus
Debaryomyces hansenii
Zygosaccharomyces rouxii

Kaynak: Kefir Nedir, Ne İşe Yarar? | Kefirin Yararları (http://www.bodytr.com/2013/05/kefir-nedir-kefirin-faydalari-yararlari-nelerdir-kefir-nasil-yapilir.html)

Emir Özkan
31-05-2014, 13:03
Arkadaşlar aktardan bir kefir mayası almıştım ve kefirler üretip içmiştim hatta satmıştım
tüm yaptığım işlemleri sizlerle paylaşacağım ve sizden değerlendirmenizi isteyeceğim...

kefir mayasını çocuk maması kavanozlarında sütle sakladım (buzdolabında) dar olduğu için büyümedi ancak sağlıklıydı. Mayalamak için buzdolabından çıkardım ılıması için yarım saat bekledim sonra cam kavanoza ılık süt ilave edip kefirimi içine attım. İlk denememde 1 gün boyunca beze sarılı beklettim açıp baktığımda ekşimiş kokuyordu içtiğimde garip bir tat geldi tüm gün tadı çıkmadı.

İkince denemede iki gün beklettim ne kadar beklerse o kadar sağlıklı olur dediler. İki gün aynı şartlarda bekletip açtığımda kefirim yoğurt kıvamındaydı tadı aynıydı ancak içemedim ve buzdolabına koydum sizce hata yaptığım bir adım var mı?

kelebek çalısı
31-05-2014, 15:07
Arkadaşlar aktardan bir kefir mayası almıştım ve kefirler üretip içmiştim hatta satmıştım
tüm yaptığım işlemleri sizlerle paylaşacağım ve sizden değerlendirmenizi isteyeceğim...

kefir mayasını çocuk maması kavanozlarında sütle sakladım (buzdolabında) dar olduğu için büyümedi ancak sağlıklıydı. Mayalamak için buzdolabından çıkardım ılıması için yarım saat bekledim sonra cam kavanoza ılık süt ilave edip kefirimi içine attım. İlk denememde 1 gün boyunca beze sarılı beklettim açıp baktığımda ekşimiş kokuyordu içtiğimde garip bir tat geldi tüm gün tadı çıkmadı.

İkince denemede iki gün beklettim ne kadar beklerse o kadar sağlıklı olur dediler. İki gün aynı şartlarda bekletip açtığımda kefirim yoğurt kıvamındaydı tadı aynıydı ancak içemedim ve buzdolabına koydum sizce hata yaptığım bir adım var mı?

Kefiri kullanmayacağımız süre zarfında buzdolabında süt içinde uykuya yatırabiliyoruz. Bu normal. Buzdolabından çıkardığımızda mayayı bulunduğü sütten süzerek oda sıcaklığına eriştiğinde yine oda sıcaklığındaki süte mayalıyoruz. Mayalamayı tercihen cam ve kapaklı bir kap içinde yapıyorum ben. Karanlık bir dolap içinde 36 saat mayalıyorum. Süt 1 litre, kefir büyüklüğü ise büyük bir ceviz iriliğinde.

Mayalama süresi tamamen kendi damak tadınıza kalmış. Kefiri etkilemez. Tabii 72 saati aşacak sıcak bir ortamda bekletmediğiniz sürece.

Yeniden kefirinizi mayalamadan önce plastik bir süzgeç içine aldığınız mayanın üzerinden temiz içme suyunu akıtın ve sular süzüldükten sonra süte mayalayın. Arada sırada su ile kefiri yıkamakta sakınca yok.

Kapların temizliğinden de eminseniz sorun çıkmaması gerek.

dostca
31-05-2014, 20:26
Emir arkadaşım kefiri daha önce kullandığınızı ve son yaptığınız kefirin eski tadında olmadığını koktuğunu belirtmişsiniz. Sanırım kefiriniz olmaması gereken etkenlere maruz kalmış ve bozulmuş her ne kadar sütünüzü mayalamış olsa da oluşan kefirin bana göre sağlıklı olmadığını düşünüyorum. Bence içip sağlığınızdan olmayın. Yeni maya temin edin, satın aldığınız mayayı marketlerden temin etme yerine bu işi yapan kişilerden çevrenizden, faal olarak yapan kişilerden temin edin derim. Marketlerde satılan kefir mayası çok az su içinde sıcak ortamda uzun süre beklediği için bozulmakta, satan kişide bunun inceliğini bilmediği için gereken özeni göstermemekte.
Sütü mayalamadan önce kefir mayasını muhakkak klorsuz su ile yıkayıp mayalayınız. Yıkama yapılmadan yapılan kefir taneleri salyalaşma yapmakta mayalanan süt de salyalı olmakta su içinde bekleme süresinde de 2-3 gün ara ile suyu süzüp birkaç kez yeni suyla yıkamak gerekmekte, böyle yapılıp mayalanan kefir mayası sorun çıkarmadan yıllarca kullanılabilmektedir.
İhtiyacı olan arkadaşlarımız bu sitenin alım satım bölümünün gıda kısmından temin edebilirler.

nariçi
13-08-2014, 14:53
Benim Fefir mayası çoğalmıyor nedendir .. taneler gitgide küçülüp azalıyor ..ilk zamanlar çok hızlı çoğalıyordu üye arkadaşlarda bedava gönderiyordum .. ..Şimdi ne yapmam gerekiyor ?

yağmur
13-08-2014, 22:06
Nasıl süt kullanıyorsunuz? Kutu sütle mayalanan kefir daneleri çoğalmıyor hatta ölüyorlar.

dostca
14-08-2014, 00:22
Mümkün olduğunca mahalle aralarında satılan açık sütlerden kullanınız. Sütü kaynatıp birgün buzdolabında sogutup üzerinde oluşan kaymak tabakasını aldıktan sonra alttaki yagsız kısmından alıp mayalayınız.

Manchineel
09-09-2014, 17:43
Merhaba,

Öğretmenimden kefirden peynir yapıldığını ve çok güzel olduğunu duymuştum.

Acaba aranızda gerçekten bunu yapan varsa nasıl yapıldığını anlatabilir mi? :rolleyes:

dostca
10-09-2014, 08:08
Merhaba,
Kefir den peynir yapımı konusunda google'dan arattığınızda değişik yapım şekilleri gelmektedir. Genel olarak 1 lt süt ile daha önce kefir yapılmış 250 ml kefirin karıştırılıp kısık ateş üzerinde kaynatılması ve kesilen sütün süzülmesi ile elde edilir.
Kefir üretim sorunları ile ilgili yapılan bir araştırma dokümanı elime geçti, paylaşayım.Yapılan hatalar ve nasıl düzeltileceği yazmakta.

Kefir üretiminde dikkâtli çalışılmadığı taktirde tat, koku ve görünümü bozan bir dizi enfeksiyon meydana gelir. Bunun sonucunda ürtinde birtakım kalite bozuklukları görülür. Ayrıca tanenin kendisinden de kaynaklanan kusurlar olabilir.
Wegner ve Zickrick (1981) tarafından kefirdeki hatalar aşağıdaki şekilde bildirilmiştir:
– Spesifik olmayan ekşi süt tadı,
– Fazla gaz oluşumu veya köpürme,
– Serum ayrılması,
– Kültür aktivitesinin azalması ve
– Tat kusurları.
Kefir tanelerinin üretim sırasında su veya sütle yıkanması tevsiye edilmemektedir. Yıkama işlemi tanedeki mikroflorayı azaltacağından kültür üretimindeki süreklilik bozulur ve kalite kötüleşir. Kefirde spesifik olmayan ekşi süt tadı kusuru bu nedenle oluşmaktadır. Ayrıca ortamda maya, aroma yapan ve sirke asidi bakterilerinin azlığı, fermantasyon sıcaklığının yüksek olması, fazla kültür aşılaması, kısa inkübasyon stiresi de bu kusura yol açar.
Bununla birlikte aroma yapan bakterilerin **** mayaların fazla gelişmesi, düşük sıcaklık derecesinde veya uzun süre inkübasyon ve tane ile stit arasındaki oranın yetersiz olması sonucu tirtinde görülen aşırı gaz ve asitlik oluşumunda **** tanenin aktivasyonunda tanelerin yıkanması gereklidir (Koroleva ve Bavinal975 ).
Yağ oranı fazla sütten işlenen kefirde acılaşmaya neden olacak bakterilerin enfeksiyonu sonucu acı tat oluşur. Bu kusuru önlemek için ışığın etkisini önleyici renkli şişelerin kullanılması ve kültür ilavesinden sonra enfeksiyonlardan kaçınılması gereklidir.
Kefirin uzun süre uygun olmayan metallerle teması sonucu metal tadı oluşur. Üretimde demir, bakır ve mangan içeren

aletlerle temasın engellenmesi ile tüm kusur giderilir.
Kefirde görülen bir diğer kusur da ürünün maya tadı, peynir **** sirke kokusu içermesidir. Bu üç kusur da enfeksiyonlardan ileri gelmektedir. Maya tadı, kahı mayasından, peynir kokusu Oospora lactis faaliyetinden, sirke kokusu ise sirke asidi bakterilerinden kaynaklanmaktadır. Her üç halde de kefir tanelerinin köpüren kısıraları musluk suyu ile uzaklaştırılmalıdır.
* Küsurun önlenmemesi halinde kültür ilavesi gereklidir.
Kefirde alkol ve CO2 noksanlığı, ortamda maya miktarının yetersizliğinden **** hiç bulunmamasından kaynaklanır. Bu durumda yeni kültür temin edilmelidir.
Süt asidi bakterilerinin dejenere olması sonucu kefir, uzayan bir yapıya sahip olur. Sıcaklık 25°C’ye çıkarılarak asitliğin artması sağlanabilir. Eğer yeterli olmazsa fermantasyon süresini 30 saate çıkarmak gerekir. Kusur yine de giderilemezse taneler su altında yıkanarak bir miktar starter ilavesi yeterli olur.
Kuru kefir taneleri, spor yapan ve benzeri bakterilerle kontaminasyon sonucu sağliğa. zararlı olabilirler. BUyük kefir taneleri ise iç kısımlarında bozulmalar olabileceğinden tehlike yaratırl’ar. Bu nedenle kuru kefir taneleri ve iri tanelerin kullanılmadan önce kontrolü zorunludur,
Koroleva ve Bavina (1975), nihai mamulün kalitesinin düzeltilmesi ve çeşitli kusurların giderilmesi için kefir tanelerinin çogaltılmasına ilişkin sorunları araştırmışlardır. Buna göre kefir taneleri çoğaltılırken tane ile süt arasmdaki oranın 1/30 – 1/50 arasında olması halinde tane içindeki tüm mikroorganizmaların ,aktif hâle gelebileceği bildirilmektedir. Tanelerin 18 – 22°C’ler arasında çoğaltılması ile tane aktivitesinin azalmayacağı da ifade edilmektedir.

dostca
10-09-2014, 08:13
Kefir üretiminde dikkâtli çalışılmadığı taktirde tat, koku ve görünümü bozan bir dizi enfeksiyon meydana gelir. Bunun sonucunda ürtinde birtakım kalite bozuklukları görülür. Ayrıca tanenin kendisinden de kaynaklanan kusurlar olabilir.
Wegner ve Zickrick (1981) tarafından kefirdeki hatalar aşağıdaki şekilde bildirilmiştir:
– Serum ayrılması,
– Tat kusurları.
Kefir tanelerinin üretim sırasında su veya sütle yıkanması tevsiye edilmemektedir. Yıkama işlemi tanedeki mikroflorayı azaltacağından kültür üretimindeki süreklilik bozulur ve kalite kötüleşir. Kefirde spesifik olmayan ekşi süt tadı kusuru bu nedenle oluşmaktadır. Ayrıca ortamda maya, aroma yapan ve sirke asidi bakterilerinin azlığı, fermantasyon sıcaklığının yüksek olması, fazla kültür aşılaması, kısa inkübasyon stiresi de bu kusura yol açar.
Bununla birlikte aroma yapan bakterilerin **** mayaların fazla gelişmesi, düşük sıcaklık derecesinde veya uzun süre inkübasyon ve tane ile stit arasındaki oranın yetersiz olması sonucu tirtinde görülen aşırı gaz ve asitlik oluşumunda **** tanenin aktivasyonunda tanelerin yıkanması gereklidir (Koroleva ve Bavinal975 ).
Yağ oranı fazla sütten işlenen kefirde acılaşmaya neden olacak bakterilerin enfeksiyonu sonucu acı tat oluşur. Bu kusuru önlemek için ışığın etkisini önleyici renkli şişelerin kullanılması ve kültür ilavesinden sonra enfeksiyonlardan kaçınılması gereklidir.
Kefirin uzun süre uygun olmayan metallerle teması sonucu metal tadı oluşur. Üretimde demir, bakır ve mangan içeren

Kefirde görülen bir diğer kusur da ürünün maya tadı, peynir **** sirke kokusu içermesidir. Bu üç kusur da enfeksiyonlardan ileri gelmektedir. Maya tadı, kahı mayasından, peynir kokusu Oospora lactis faaliyetinden, sirke kokusu ise sirke asidi bakterilerinden kaynaklanmaktadır. Her üç halde de kefir tanelerinin köpüren kısıraları musluk suyu ile uzaklaştırılmalıdır.
Kefirde alkol ve CO2 noksanlığı, ortamda maya miktarının yetersizliğinden **** hiç bulunmamasından kaynaklanır. Bu durumda yeni kültür temin edilmelidir.
Süt asidi bakterilerinin dejenere olması sonucu kefir, uzayan bir yapıya sahip olur. Sıcaklık 25°C’ye çıkarılarak asitliğin artması sağlanabilir. Eğer yeterli olmazsa fermantasyon süresini 30 saate çıkarmak gerekir. Kusur yine de giderilemezse taneler su altında yıkanarak bir miktar starter ilavesi yeterli olur.
Kuru kefir taneleri, spor yapan ve benzeri bakterilerle kontaminasyon sonucu sağliğa. zararlı olabilirler. BUyük kefir taneleri ise iç kısımlarında bozulmalar olabileceğinden tehlike yaratırl’ar. Bu nedenle kuru kefir taneleri ve iri tanelerin kullanılmadan önce kontrolü zorunludur,
Koroleva ve Bavina (1975), nihai mamulün kalitesinin düzeltilmesi ve çeşitli kusurların giderilmesi için kefir tanelerinin çogaltılmasına ilişkin sorunları araştırmışlardır. Buna göre kefir taneleri çoğaltılırken tane ile süt arasmdaki oranın 1/30 – 1/50 arasında olması halinde tane içindeki tüm mikroorganizmaların ,aktif hâle gelebileceği bildirilmektedir. Tanelerin 18 – 22°C’ler arasında çoğaltılması ile tane aktivitesinin azalmayacağı da ifade edilmektedir.:rolleyes:

Hamdullah
21-10-2014, 08:02
Arkadaşlar, Kefir ile ilgili birkaç sorum olacak.
• Kefir tanelerini buzdolabında saklamak için üzerine su mu ilave edilir yoksa mayalanmış süt mü ilave edilir?
• Sütü mayalayacak kefiri yıkamaya gerek var mı?
• Kefiri süte katarken sadece kefir tanelerini mi katıyoruz yoksa Kefiri sıvısıyle beraber mi katıyoruz?
• Kaliteli kefir yapmak için nelere dikkat etmek gerek?
• Zaman içerisinde Kefir’in kalitesinden bir bozulma olur mu?

dostca
21-10-2014, 10:39
Merhaba Hamdullah, Kefir ile ilgili saklama uzun müddetli değilse 1 ay ve üstü gibi bir kavonoz içerisinde klorsuz su içerisinde buzdolabında tutabilirsiniz. 3 günde bir suyunu değiştirmeniz gerekiyor veya su yerine süt koyarak hem kefirin çoğalmasını sağlarsınız hemde 3 günde bir bir kavonoz içilecek kefiriniz olmuş olur.Yok ben uğraşmak istemiyorum derseniz okuduğum yazılarda süzülmüş kefir mayası üzerine süt tozu ile derin dondurucuda saklanabileceği veya güneşte kurutularak saklanabileceği belirtilmekte idi, ben deneme amaçlı süt ile derin dondurucuda sakladım ve çıkarıp çözüldükten sonra tekrar mayalama yaptım bir sorun olmadı.
Kefir ılık süt içerisine sadece kefir mayasını koyup mayalanır. Ama mayanız yetersiz ise küçük miktarda sütü mayalayıp daha sonra maya ve mayalanmış sütü ana süte karıştırarak da mayalama yapabilirsiniz. Bu şekilde daha çabuk mayalanma gerçekleşir.
Zaman içerisinde uygun koşullara dikkat edildiği sürece mayada bir bozulma olmaz devamlı çoğalır. Daha detaylı bilgi 7 mesaj yukarıda yer almaktadır.Bu başlık altında da ara ara mesajlarım da gerekli açıklayıcı bilgiler mevcuttur.
Sağlıcakla..

N.Akdas
25-10-2014, 22:01
Merhaba,
Bu başlığı geç farkettim. Ben kefir tanelerini boza yapımında kullanıyorum. İkram ettiğim arkadaşlar çok beğeniyor. Öğünmek gibi olmasın Vefa bozasından bile güzel oluyor bence :)p En güzeli durdukça daha güzelleşiyor normal bozadaki gibi maya kokusu alınmıyor.

Acaba bozayı kefirden nasıl mayalıyorsunuz?Bu yorumunuzdan sonra tarifinizi paylaştınız mı bilemiyorum ama bozayı nasıl yaptığınızı miktarlarıyla paylaşabilir misiniz?
Benim gibi daha önce ne boza ne de kefir yapmayanlar için şimdiden çok teşekkür ederim

Manchineel
29-10-2014, 14:18
Bende merak ettim şimdi normal boza yapmayı biliyorum acaba toz maya yerine kefir mayası mı kullancacağız ? ilgilenen olursa sevinirim

layle
14-11-2014, 11:25
artık marketlerde meyveli olanları çıktı sanırım çikolatalı olanı da var.

kefirin mikroorganizmaları 24 saat içinde öldüğü için magazalar daki kefirin faydası yoka çok yakındır. kendiniz yaparak meyve eklemeniz daha faydalıdır.

kefirin tadı değişik tir ama ben ev yoğurduna yarı yarıya katarak ayran yapıyorum. kimse fark edemiyor :D

dostca
17-11-2014, 10:21
Kefir mayası almak isteyen arkadaşlarım alım satım bölümünden gıda kısmında satım yapmaktayım..İlgilenen arkadaşlarıma duyrulur.

hilalpy
12-12-2014, 16:39
manisalı hemşerilerimin mesajlarını gördüm,acaba manisada kefir mayasını nereden temin edebileceğim hakkında bilgisi olan var mı,yardımcı olursanız sevinirim.

gozel
14-12-2014, 14:13
Merhaba Arkadaşlar,
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinden aldığım kefir mayasını yaklaşık iki aydır sorunsuz olarak kullanıp kefir üretiyordum. Ancak son bir haftadır kefirim bir garipleşti. Hiçbir değişiklik yapmaksızın aynı şekilde aynı tip sütle mayaladığım süt acayip bir şekilde yoğun bir jel haline geliyor. Bırakın süzgeci lavaboyu tıkadığından üzerine sıcak su dökmek zorunda kalıyorum. Şişeden süzgece dökerken, abartmıyorum, 1 metreye kadar uzuyor. Şişede altı üstü su olmuyor, tamamen uniform garip bir şey çıkıyor. Etrafımda ve internette yaptığım araştırmalarda böyle birşeyden söz edildiğini göremedim. Böyle bir durumla karşılaşan var mıdır? Bunun nedeni ne olabilir?

dostca
15-12-2014, 06:25
Merhaba Gozel,
Sanırım kefir mayasını uzun süredir su ile yıkamadan yeni süte aktarıyorsunuz. Kefirinizi süzdükten sonra klorsuz su ile birkaç defa yıkayıp yeniden mayaladığınız da düzelecektir. Bu konuda yapılan bir araştırma dokümanını ekledim. Sağlıcakla kalınız.

– Serum ayrılması,
– Tat kusurları.

Koroleva ve Bavina (1975), nihai mamulün kalitesinin düzeltilmesi ve çeşitli kusurların giderilmesi için kefir tanelerinin çogaltılmasına ilişkin sorunları araştırmışlardır. Buna göre kefir taneleri çoğaltılırken tane ile süt arasmdaki oranın 1/30 – 1/50 arasında olması halinde tane içindeki tüm mikroorganizmaların ,aktif hâle gelebileceği bildirilmektedir. Tanelerin 18 – 22°C’ler arasında çoğaltılması ile tane aktivitesinin azalmayacağı da ifade edilmektedir.

gozel
16-12-2014, 10:37
[QUOTE=dostca;1340720]Merhaba Gozel,
Sanırım kefir mayasını uzun süredir su ile yıkamadan yeni süte aktarıyorsunuz. Kefirinizi süzdükten sonra klorsuz su ile birkaç defa yıkayıp yeniden mayaladığınız da düzelecektir. Bu konuda yapılan bir araştırma dokümanını ekledim. Sağlıcakla kalınız.

Sn Dostça, hızlı yanıtınız için çok teşekkür ederim. Bu mayadan bir arkadaşıma da vermiştim ve kefiri böyle bir şey zannettiği için günlerdir içiyormuş. Hatta gaz sorunlarına çok iyi geldiğini de söyledi. Bunun sağlık açısından bir zararı var mıdır acaba?

dostca
16-12-2014, 22:17
Kefir mide problemlerine birebir faydalı, eşimin midesi çok hassastır en ufak bir bozuk gıdada veya farklı yağ ile yapılan yiyecekte rahatsızlanır ve ekşime bulantı yapar. Eşim kefir kullandığında çok faydasını gördü, sizin sorunlu ürettiğiniz kefirin zararı olduğunu düşünmüyorum.İlk ürettiğim zamanlarda birkaç kez bende bu şekilde kullanmıştım. O durumdaki kefirin görsel ve tat bakımından iyi olduğu söylenemez. Kötü koku renk olmadığı sürece böyle olduğunda o kefir bozulmuştur.

ya-so
17-12-2014, 09:22
Merhaba Arkadaşlar,
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinden aldığım kefir mayasını yaklaşık iki aydır sorunsuz olarak kullanıp kefir üretiyordum. Ancak son bir haftadır kefirim bir garipleşti. Hiçbir değişiklik yapmaksızın aynı şekilde aynı tip sütle mayaladığım süt acayip bir şekilde yoğun bir jel haline geliyor. Bırakın süzgeci lavaboyu tıkadığından üzerine sıcak su dökmek zorunda kalıyorum. Şişeden süzgece dökerken, abartmıyorum, 1 metreye kadar uzuyor. Şişede altı üstü su olmuyor, tamamen uniform garip bir şey çıkıyor. Etrafımda ve internette yaptığım araştırmalarda böyle birşeyden söz edildiğini göremedim. Böyle bir durumla karşılaşan var mıdır? Bunun nedeni ne olabilir?

bende bir arkadaşımdan edindiğim kefiri 2 yıldır kullanıyorum.diğer yorumlarda olduğu gibi 2 ,3 kullanımda bir çeşmenin altına tutup yıkayınca o uzama işi azalıyor.birde aynı miktardaki kefir haftada 15 günde bir azaltılmak isteniyor,size yoğurt yaparken kendide bir yandan büyüyor,kendinize belli büyüklükte ayırıp kalanını pet şişede süt içinde dondurucuda muhafaza edin.hemde kefirsiz kaldığınızda ve dostlarınızla paylaşmak istediğinizde size yedek olur.çok uzayıp sündüğünde yedeği çıkarıp kullanmak daha mantıklı.ama yıkayarak kefir miktarını azaltıp sütü arttırarak elinizdekini kullanabilirsiniz.hatta 1 ,2 kez olan yoğurdu atın .,normale dönecektir.

Hamdullah
19-12-2014, 12:46
Sayın Dostça, meyve suyu ile nasıl kefir yapılıyor?, mayalama oluyor mu?, olumlu etkisi oluyor mu?, teşekkür ediyorum.

dostca
20-12-2014, 07:18
Ben henüz denemedim, fakat okuduğum dokümanlara da yazıyordu, Yalnız meyve suyu ile yapılan kefirde kullanılan kefir mayasının tekrar süt mayalamada kullanılamayacağı belirtilmiş..Bir gün deneyeceğim..

dostca
20-12-2014, 10:51
Bu gün sabah 250 ml. lik sıkılmış portakal suyunu kefir ile mayaladım bakalım ne olacak..

dostca
24-12-2014, 00:00
Meyve suyu olarak portakal suyu ile yapmış olduğum kefir mayalamanın, yapılan deneme sonucu olumsuz, tamamen ekşimiş bir portakal suyu oldu ve kullanılamadı..

Hamdullah
25-12-2014, 14:37
Sayın Dostça, taze meyve sularını Kombu Mantarıyla denemek lazım, Kefirin yakıtı süttür, Kombununki şekerdir, bu deneyleri Kombu Mantarıyla denemek gerek, diye düşünüyorum.

pria
05-01-2015, 15:43
Bütün A-101'lerde 8 ocak perşembe günü Yayla kefir ve yoğurt mayaları satışa çıkıyor..
Kefirin 1 gramı 1.5 lira olacakmış..
Tüm kefir seferlere duyurayım istedim..Sanırım tanıtım amaçlı...

Yayla Yoğurt ve Kefir Mayası (http://www.yaylamaya.com/index.html)

dostca
05-01-2015, 19:00
Arkadaşlar 1 gram kefir mayası ile sütü mayalayamazsınız. 1 litre süt için ortalama 15 gram kefir mayasına ihtiyacınız olur. Alacak arkadaşlarımız bunu dikkate alarak alım yapsınlar. Yeterli miktarda bulamadığınız taktirde bir işinize yaramaz paranıza yazık olur.

pria
05-01-2015, 19:15
1 gramlık paketlerin üzerinde 1-2 litre süt mayalanabilir diye yazıyor sayın dostça..

dostca
06-01-2015, 08:26
Merhaba, evet öyle yazıyor diğer taraftan yoğurt mayalarını da 1 gram olarak satıyorlar ve aynı ibare onlarda da yazıyor. Evlerinde yoğurt mayalayan arkadaşlarım bilirler 1 gram yoğurt mayası ile 1-2 litre yoğurt mayalama imkanı olup olmayacağını..
Belki bir çay bardağı ılık sütü kefir mayası ile mayalayıp oluşan kefiri yarım litre onuda bir litre süt ile kademe kademe mayalama yaparlar ise belki olabilir diye düşünüyorum..

Ozlem A
06-01-2015, 11:02
Sayın dostca, verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. 1 litre süt için ben 1 yemek kaşığıından biraz fazla kefir tanesi kullanıyorum, bu oran fazla mıdır?

dostca
07-01-2015, 07:52
Merhaba Özlem hanım,
Bana göre yeterli kefirin fazla olması mayalamayı daha çabuklaştırır fakat bu miktar dahada fazlalaştığında ekşimeye neden oluyor..

ceviz_06
07-01-2015, 13:34
Hazır kefir mayası markette satılıyor aldım.. 24 saat mayalamaya bıraktım bakalım durum ne olacak bekliyorum.. toz halinde bir maya nasıl olacak deneyen varmı..

dostca
07-01-2015, 22:39
Merhaba Ceviz_06 mayanız ve işleminiz hakkında biraz detaya girmiş olsaydınız memnun olurdum. Alınan maya toz halinde diyorsunuz kefir mayası toz halinde olmaz, mayaladığınız sütün miktarı ne kadar,mayanın miktarı ne kadar? Aldığınız ürünün üzerinde nasıl uygulayacağınız veya ön işlemden geçirecegiz konusunda bir açıklama mevcutmuydu.
Sanırım kurutulmuş maya aldınız, onu da satmadan önce elde hasar gördüğü için ezilip toz haline geldi. Kurutulmuş mayaların ılık süt içerisinde ön işlemden geçirilerek canlanmasını sağlamak sonra maya olarak kullanılması gerektiğini okumuştum.
İşleminiz, miktarlar ve sonuçları konusunda bilgilendirebilirseniz bizimde bilgimiz olmuş olur.

Benol Hazaroğlu
08-01-2015, 16:36
Benim mayam bir leblebiden daha küçük. 1 senedir yarım litre köy sütünü 48 saatte dolap içinde mayalıyorum. Yoğurt kıvamında yenmesi gayet güzel.
Ama meraktayım denildiği gibi benim mayam neden çoğalmıyor.
İyi bir maya olduğuna eminim bir akrabam verdi.

ya-so
09-01-2015, 12:06
Benim mayam bir leblebiden daha küçük. 1 senedir yarım litre köy sütünü 48 saatte dolap içinde mayalıyorum. Yoğurt kıvamında yenmesi gayet güzel.
Ama meraktayım denildiği gibi benim mayam neden çoğalmıyor.
İyi bir maya olduğuna eminim bir akrabam verdi.

dolaptan kastınız buzdolabı ise soğukta pek büyümüyor,oda sıcaklığında 24 saatte kefir yapıyor.15 * 20 gün içinde büyüme gösteriyor.helede yazın çok hızlı büyüyor.kışta yavaş büyüyor. acaba mayalarında farklı cinslerimi var .öncelik size kefir yapması .inşallah büyürde başkaları ile paylaşacak yavrular verir size.

ceviz_06
10-01-2015, 19:41
Mayalanma sonrası yoğurt kıvamında bir kefir meydana geldi.. 28 saat ortalama 30 derece bir sıcaklıkta mayalanma ile oldu.. dostça ayrıntılı bilgiyi aktarayım.. Maya kuru maya ve gerçekten sarı renkte toz halinde bir maya 2 litre sütü mayalamada kullanılabiliyor. bende tane şeklinde biliyordum ama toz şeklinde tesadüfen gördüm ve gerçekten kefir oldu.. kefiri süzdüm içerisinde yoğurt tanesi gibi belli belirsiz şeyler var sanırım bu oluşacak taneler diye düşünüyorum.. dolaba kaldırdım.. ilerde taneler oluşacak mı bekleyip göreceğim..

dostca
11-01-2015, 09:39
Merhaba Ceviz_06 dediğim gibi kuru taneler sanırım ezilmiş maya kültürü olduğu içinde zarar görmemiş. O zor görülen kırıntılı kısmı biraz kefirle birlikte alıp yeni ılık süt ile mayalama işlemine tabi tutarsanız yeni kefiriniz oluşacak ve zamanla o kırıntılar da büyüyerek taneli kefire dönüşecek diye düşünüyorum.. Kefir mayasının miktarı ne kadardı..

ceviz_06
11-01-2015, 10:56
kefir mayasının miktarı 1gr lık pakette idi.iki litre sütü mayaladı. kefiri ince süzekten geçirdim.içerisinde tane göremedim fakat sütün üzerinde oluşan yağlı tabaka gibi bir tortu kaldı, tortuyu alarak bir çay bardağı kadar sütün içerisine koyarak kalorifer üzerinde tekrar mayalanmaya bıraktım. 12-45 saat sonrasında tekrar mayalanmış olduğunu gördüm. bunlar büyüyecek olan taneleri içerisinde barındırıyor olabilir mi?

dostca
12-01-2015, 08:01
Kefir mayalamalarımda maya bazen dipte bazen sütün yüzeyinde toplanıyordu büyük olasılıkla zamanla oluşacak kefir mayaları.
A101 markette satılan kefir mayasından mı aldınız..Mayayı elde edemesinler 1 kullanımlık mayalansın diye toz haline getirmiş de olabilirler..

ceviz_06
12-01-2015, 09:04
Evet a101den aldım.. galiba dediğiniz gibi olabilir çünkü hepsi tozdu. paketlerin hepsi aynı şekilde idi. Tane oluşmayacak..

dostca
12-01-2015, 13:00
Üst kısımlarından mayalı kefir ile birlikte ve süzüp süzgeç üzerinde varsa eğer kısmen iri kısımlarından alarak yeni sütü mayalayınız, belki zamanla irileşme olursa mayayı elde etme şansınız olur.

yalper
16-01-2015, 12:20
Ben de a101 den kefir mayası aldım.. paketin içi toz içecekler kıvamında, kefiri oluşturan bakteriler kurutulup ufalanmış sanırım, daha önce starter tarzı ürünlerle kefir mayalamamıştım. Elimde bir miktar maya olmasına rağmen, tat ve kıvam farkı olacak mı diye merak ederek aldım. Şu an 15 saat civarında oldu sonuçları bekliyorum..

pria
22-01-2015, 19:45
Köye gitmeden önce A-1001'den aldığım kefir matasını dün mayalamak nasip oldu..
Sütaş'ın 1 litrelik günlük pastörize sütünü kullandım..
Sütü 25-30 derece civarında ısıttım..
Cam kavanoza döktüm ve 1 gramlık Yayla kefir toz mayayı tahta kaşıkla iyice karıştırıp, kapağını kapattıktan sonra örtüye sarıp, buzdolabımızın arka-yan tarafında bulunan sıcak bölgeye dayadım..
26 saat bekledi..
Azz önce açtım..İçi yeni tutmağa başlamış yoğurt, pelte gibiydi..Tanecik falan yoktu..
Tekrar tahta kaşıkla karıştırıp bir bardak içtim..
Çok hafif ekşimsi, koyu ayran kıvamındaydı..Tadı çok çok hoşuma gitti..Diğer o fabrikasyon kefir tadlarından çok farklı, ayranımsı bir tadı vardı..

Fakat bunca koyu olacağını bilseydim, 2 kilo süt mayalardım bu mayayla..Denemek lazım, belki 3 kilo sütü bile mayalayabilir daha uzunca bekletilirse..

Çok harika..
Çok sevdim.Mutlaka deneyin derim..
Diğer mayalar gibi, sürekli mayayı muhafaza etme, hijyen sağlama derdi yok..
Koyun buzdolabınızın gözüne maya stoğunuzu..açın, bir kerelik kullanın her paketi..

Kefir kavanozunu yine aynı yere koydum, yarın inşallah tadı daha da ekşir..

pria
23-01-2015, 18:26
Dün yaptığım kefirin dibi göründü..Çünkü lezzeti eşimin de hoşuna gitti..Oysa marka kefirleri nedense pek sevmezdi..
Bu yüzen bugün yine A-101'in yolunu tuttum..Bana yakın şubede kefir mayası bitmiş, artık gelmeyecek, dediler..
Dönüşte ücra bir yerdeki mağazaya gidip 15 paket bulup aldım..

Bu akşam eve gelince bu kez TORKU'nun günlük sütüyle mayaladık kefiri..Ama bu kez 2 litre süt kullandık..

dostca
24-01-2015, 07:18
Güzel bir çalışma olmuş afiyet ile tüketiniz,bilgilendirmeniz için teşekkür ederim..

pria
24-01-2015, 11:12
Güzel bir çalışma olmuş afiyet ile tüketiniz,bilgilendirmeniz için teşekkür ederim..

Sağolun sayın dostça..
Siz de insanların sağlıklı yaşaması için kullanıcı adınızdaki gibi ''dostça'' kefiri sevdirmeğe, yaygınlaştırmağa çalışıyorsunuz..
Kolay gelsin..selamlar..

Biz bugün ayrıca 2 litre Torku günlük sütünü Yayla Probiyotik yoğurt mayası ile mayaladık..
Bakalım, market yoğurtlarından farkı ve lezzeti nasıl olacak ?

pria
24-01-2015, 19:49
Az önce hem 2 litrelik kefiri hem de 2 litre sütle yaptığımız probiyotik yoğurdu açtık..
1 gramlık kefir mayası aynen daha önce yaptığım kefir kıvamındaydı..Koyu yani..Sulandırarak içiyoruz..

Probiyotik yoğurdu ilk defa yaptık hayatımızda..Market yoğurtları gibi katı olmuyor..Kaşıkla dökerken iplik gibi uzuyor..
Her ikisini de buzdolabına koyduk..

Bir de bir ara, 1 litre günlük süte 1 çay bardağı kefir koyarak mayalandırmayı düşünüyorum..Eğer mayalanma yine aynı olursa kuru kefir mayası satın almaya gerek kalmaz..

dostca
24-01-2015, 20:45
Gecen gün A101 den içi sırsız toprak guveç aldım, mahalle sütçüsünden aldığımiz sut ile içine yoğurt mayaladık pişmiş kilden yapıldığı için ve içinde sır olmadığı için yoğurdun fazla suyunu da emiyor.Tavsiye ederim.

kaknus
26-01-2015, 18:14
A 101 den aldığım kefiri birkaç kez mayaladım.Yoğurt gibi koyu kıvamlı oldu.Son mayaladığımda ise katılaşmadı, süt gibi kaldı. Ben de süzdüm.Süzgeçte resimdeki parçalar kaldı.Kefir tanesi acaba bunlar mı? 534626

dostca
27-01-2015, 07:48
Merhaba kaknus, Bu şekilde yeni ılık süte mayalayınız zaman içerisinde içindeki mayalar irileşip maya elde etme imkanınız olacağına inanıyorum..

pria
01-02-2015, 23:33
A 101 den aldığım kefiri birkaç kez mayaladım.Yoğurt gibi koyu kıvamlı oldu.Son mayaladığımda ise katılaşmadı, süt gibi kaldı. Ben de süzdüm.Süzgeçte resimdeki parçalar kaldı.Kefir tanesi acaba bunlar mı? 534626

Ben de bugün ilk defa 1 litre süte bir çay bardağı Yayla toz kefir mayası ile ürettiğim kefirden ilave edip karıştırdım..
Aradan 10 saat geçti..az önce baktım, çok güzel mayalanmış..

Bu deneylere devam edeceğim..Bakalım bir paket mayadan ürettiğim kefirle kaç kere mayalama yapacağım merak ediyorum..

Sizin gibi 3 kere mayalama yapsam bile bu da iyi bir sonuç olur..

pria
02-02-2015, 16:19
Aradan 30 saat geçti..İçtim biraz..Biraz daha ekşi oldu ama market kefirlerinden çok daha koyu ve lezzetli..
Ayran gibi severek içilebilir..

Bakalım, bu kefiri üstüste maya olarak kullanacağım..
İnşallah sürekli mayalama gücünü korur..

pria
05-02-2015, 17:40
Bugün 2 kez kafirle mayaladığım sütü açtım..Biraz suluydu..
Sanırım 3. kez mayalama yaparsam biraz daha zor yapacak mayalamayı..

dostca
06-02-2015, 08:01
Merhaba arkadaşlar, kefir ve kombu çayı yapıp kullanıyorum fazlalaşan mayayı da uygun fiyatlı olarak başkaları da faydalansın diye satmaktayım. Bu sitede verdiğim ilanımı kaldırmışlar ihtiyacı olan arkadaşlar aşağıdaki adresten temin edebilirler..
KEFİR İÇ ZİNDE KAL--DİKKAT-KARGO DAHİL - Şarküteri Çeşitleri, Yiyecek ve İçecekler sahibinden.com'da - 122711104 (http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-yiyecek-icecek-sarkuteri-kefir-ic-zinde-kal-dikkat-kargo-dahil-122711104/detay/)

http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-yiyecek-icecek-icecek-kombu-cayi-mantari-dikkat-bu-fiyata-kargoda-dahil-198216074/detay

pria
08-02-2015, 21:32
YAYLA toz kefir mayaladığım kefiri bugün üçüncü kez maya olarak kullandım..İlk mayaladığım kefirden çok daha güzel oldu sanki..Bu kez kefirin içinde oluşan minik parçacıkları süzdüm..Bir çay bardağı kadar çıktı..Onunla mayaladım..
30 saat bekletiyorum buzdolabının arkasındaki sıcak bölgede dayalı olarak..
Ekşimsi olunca daha güzel oluyor..

Kısacası, her seferinde toz maya kullanmak yerine sütü kefirle mayalamak hem ekonomik hem iyi sonuç veriyor..
Devam edeceğim buna..

yalper
08-02-2015, 23:04
toz kefiri ben de beğendim. hızlı mayalanıyor ve lezzetli, elimdeki tanecikler 24 saatte tam katılaşmamış oluyor bazen, oysa toz kefir 12 saatte koyulaşmaya başlıyor...
ben de toz kefirin içine bir kaç tanecik ekledim bu şekilde arttırmaya başladım elimdeki kefirin kalitesini ve hızlı mayalanması da hoş oldu...

alaoğlu
09-02-2015, 22:34
sayın Pria.Paylaşımlarınız için teşekkürler.Beş yıl önce mayamı öldürdüm ve tekrar bulamamıştım. sizin bilgilendirmenizle A-101 yolları banada göründü. inşallah bulur ve başarırım.

edasu
12-02-2015, 20:25
Esegül hanım kefir mayasından bende istiyorum

yalper
13-02-2015, 11:01
Son gidişimde a101 de kefir mayası bulamadım, umarım satışı devam eder...

pria
13-02-2015, 11:21
Son gidişimde a101 de kefir mayası bulamadım, umarım satışı devam eder...

Ben sordum, gelmeyecek dediler..
Yayla kefir mayalarının bir kereliğine geldiğini söylediler..Tanıtım amaçlı..Diğer semtlerdeki mağazaları dolaşın derim..

dostca
14-02-2015, 21:55
Bence hiç aramak için uğraşıp zamanınızı ve çabanızı harcamayın aşağıdaki adreste çok uygun fiyata kargo ile evinize kadar kefir mayası ve kombu çayı mayasını gönderebilirim. Mayalar kısa sürede çoğalmakta olup sizde çevrenize artan kısmını ücretli veya ücretsiz dağıtarak başkalarının da bu imkandan faydalanmasını sağlayabilirsiniz.
Gönderilecek miktar dolu dolu bir tatlı kaşığı miktarında olup 1 litre süte yeterli miktardadır. Başka yerlerdeki gönderimleri dikkatli okuyunuz veya sorunuz, ya gönderilen miktar nohut kadar miktar, ya da kargo dahil olmayıp sadece kargo ücreti 12-15 TL arasında tutmaktadır.
KEFİR İÇ ZİNDE KAL--DİKKAT-KARGO DAHİL - Şarküteri Çeşitleri, Yiyecek ve İçecekler sahibinden.com'da - 122711104 (http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-yiyecek-icecek-sarkuteri-kefir-ic-zinde-kal-dikkat-kargo-dahil-122711104/detay/)

yalper
14-02-2015, 22:34
Ben sordum, gelmeyecek dediler..
Yayla kefir mayalarının bir kereliğine geldiğini söylediler..Tanıtım amaçlı..Diğer semtlerdeki mağazaları dolaşın derim.. bağcılarda a101 de kefir mayasından bol bol vardı, ben de ileride lazım olabilir diye birden fazla aldım.. lezzetini de beğendim doğrusu..

pırıl
16-02-2015, 19:07
Merhabalar, kefiri mayaladiktan sonra 3 gun boyunca mayaladigimi unuttum ve baktigimda uzerinde kuflenen kefirler vardi. Küflenenleri çöpe attim ancak küflenmeyenlerde uçuk pembe rengine dönmüşler. Bi kac kez mayalasam eski haline döner mi ? Cok uzuldum yillardir kullandığım kefirdi. Ne onerirsiniz ?

pria
16-02-2015, 19:49
Merhabalar, kefiri mayaladiktan sonra 3 gun boyunca mayaladigimi unuttum ve baktigimda uzerinde kuflenen kefirler vardi. Küflenenleri çöpe attim ancak küflenmeyenlerde uçuk pembe rengine dönmüşler. Bi kac kez mayalasam eski haline döner mi ? Cok uzuldum yillardir kullandığım kefirdi. Ne onerirsiniz ?

Sakın kullanmayın artık o mayayı sayın pırıl..

pırıl
17-02-2015, 00:18
Sakın kullanmayın artık o mayayı sayın pırıl..

Tesekkur ederim cevabiniz icin oncelikle. Denemek amacli ne olacak acaba diye pembelesen kefiri tekrar mayaladim. Goruntu ve koku itibariyle herhangi bir problem yoktu fakat ucuk pembe maya beni tedirgin ettigi icin cope doktum tekrardan mayaladigim kefiri.. Sağlık olsun artik yenisini edineyim en iyisi :)

fındıkkurdu
17-02-2015, 21:09
Ben kefirimi kefir mayasıyla yapıyorum. Mayalanan kefiri önce süzgeçten geçiriyorum ki mayalar süzgeçte kalsın. Sonra o mayayla yeniden sütle mayalıyorum. Hazır sütlerle de mayaladığım olmuştur ama köy sütüyle daha da güzel oluyor. Maya minik minik parçalar halinde, biraz büyüyen mayalar dağılmış karnıbahar görüntüsünde.

HalilAyar
06-03-2015, 09:47
Gunaydin
Posetlerde toz olarak satilan kefir mayalarindan kefir mayasi elde etmek cok zor hatta imkansiz.
Eger kefir mayasi elde etme ve cogaltmak istiyorsaniz bir yerden gercek maya elde etmeniz gerek...

ergunnugre
08-04-2015, 07:59
benim kefirde buzdolabında sanırım 15 günden fazla kaldı sararmış yeni sütle aktif hale getirmek için süt ekledim ikinci günde ekledim 24 saattir bekletiyorum bozulmuş olabilirmi eski aktif haline gelirmi bu mayayı atmalımıyım?

fındıkkurdu
10-04-2015, 21:40
Sayın ergunnugre her gün çok az sütle mayalanan yoğurdu kullanmadan dökeceksiniz. Süzdüğünüz kefir mayalarını bu şekilde 4-5 gün devamlı mayalayacaksınız 6. ya da 7 günden sonra maya kendini toparlıyor.

Askylmz
01-07-2015, 21:58
2 aydır kefir yapıyoruz. Kefir mayasının çok hassas olduğunu öğrendikten sonra (sonucta bu bir bakteri ve temiz ortamlarda kullanilmadiginda baska bakterilerinde içinde üreyebildiğini okudum) mayayı Ankara üniversitesi ziraat fakültesinden almaya karar verdik çünkü hazır satılan kefirlerin içindeki yararlı bakterilerin azaltıldığını öğrendik, (hazır satılan kefirlerden maya elde edilmemesi bu yüzden olabilir. Toz maya peşinden koşmak da işime gelmedi sağlıklı olduğunu da pek düşünmüyorum. 25 tl verip mayayi minicik bir kavanozda çok az miktarda aldık (standardı bu sonuçta ürüyor hayvancıklar) 1 lt mandıra sütünü oda sıcaklığına getirip kapağıda plastik olan bir kaba koyduk o azıcık mayayıda attık içine 24 saat bekleyince tatlı 48 saat bekleyince ekşi olacağını bildiğimizden 24 saat sonra açtık plastik bir süzgeçle süzdük mayayı tekrar aynı kaba koyup üstüne aynı miktar süt koyduk sardık sarmaladık 24 saat sonra görüşmek üzere kaldırdık ılık hali güzel değil soğuduktan sonra uff derim şimdiye kadar içmedşiime pişmanım. Şimdi

1) kefir mayası ürer ihtiyacınızın fazlasını dostlarınıza verirsiniz
2) yok vermeyeceksiniz fazlasını kaynamış soğutulmuş suya koyup ağzını kapatın dolabın alt tarafına koyun 15 gün dayanır
3) o da yetmedi fazlasını daha fazla saklayacaksanız plasik bir kaba koyun üstünü kapatacak şekilde süt koyun buzluğa atın 1 sene bekler açtığınızda 2 veya 3 yapmada kendine gelir.
4) süt oda sıcaklığında olacak
5) kullanılacak malzemeler plastik olacak aleminyum bakır değmeyecek
6) kuru maya ve hazır kefir orjinali varken mantıklı mı?
7)temiz ortamlarda yapılacak başka bakterilerin bulaşması önlenecek.
8) soğuk için! çok lezzetli ve ferahlatıcı
9) yaptığınız kefir 15 gün buzdolabında içilmeyi bekleyebilir
10) maya büyüyüp koyduğunuz süt aynı miktarda kalırsa 24 saatte de ekşi bir kefir oluyor tatlısını isterseniz mayayı ayırın
11) mayayı ilk aldımızda büyümeyi 3 yapmadan sonra gözlemledik sonra bizi çok sevdiler galiba garipler ha bire ürüyorlar
12) mayayı aldığınızda ufak bir bilgilendirme broşürüde veriyorlar (ankara üniversitesi ziraat fakültesinde)
13) mandıra sütü ile pastölize süt arasında dağlar kadar fark var tavsiyem ksliteli mandıra sütü

Birazcık yararlı olabildiysem ne mutlu bana

Saygılar

baymen82
16-02-2016, 13:07
Arkadaslar bende kefir yapmak istiyorum gondermek isteyen var mi. 05352137810 mustafa üzer

sinbas
16-02-2016, 22:30
Arkadaslar bende kefir yapmak istiyorum gondermek isteyen var mi. 05352137810 mustafa üzer

Sanırım sizin aradığınız aşağıda ki linkte mevcut.
Süleyman Demirel Üniversitesinde üretilen hem mayası hem kendisi mevcut gibi.

https://kefirnedir.gen.tr/kefir-mayasi/

sinbas
16-02-2016, 22:46
Arkadaşlar benim 5-6 ay önce son mayaladığım kefir buzdolabında bu hale geldi, kuru tarhana gibi olmuş ve rengi fotoğrafta göründüğü gibi.

Şu an içme suyunun içine bıraktım yumuşaması için aslında atacaktım ama önce bu konuda daha deneyimli arkadaşların fikrini alayım dedim.
Bundan tekrar maya olur mu?

596084

pria
17-02-2016, 10:24
sayın Pria.Paylaşımlarınız için teşekkürler.Beş yıl önce mayamı öldürdüm ve tekrar bulamamıştım. sizin bilgilendirmenizle A-101 yolları banada göründü. inşallah bulur ve başarırım.

1 gramlık YAYLA kefir mayalarını ŞOK mağazalarında da gördüm..

sinbas
17-02-2016, 13:17
Arkadaşlar benim 5-6 ay önce son mayaladığım kefir buzdolabında bu hale geldi, kuru tarhana gibi olmuş ve rengi fotoğrafta göründüğü gibi.

Şu an içme suyunun içine bıraktım yumuşaması için aslında atacaktım ama önce bu konuda daha deneyimli arkadaşların fikrini alayım dedim.
Bundan tekrar maya olur mu?

596084

Kefir mefir kalmadı, attık gitti çöp oldu.

nazlı06
17-02-2016, 16:58
1 gramlık YAYLA kefir mayalarını ŞOK mağazalarında da gördüm..

Sayin Pria bugun A101 de yayla marka dogal yogurt mayasi diye yesil ve kirmizi paketler vardi yesilin uzerinde dogal yogurt mayasi diyodu kirmiziya bakmadim
Kefir icin olan hangi renkli paket acaba

pria
17-02-2016, 17:15
Sayin Pria bugun A101 de yayla marka dogal yogurt mayasi diye yesil ve kirmizi paketler vardi yesilin uzerinde dogal yogurt mayasi diyodu kirmiziya bakmadim
Kefir icin olan hangi renkli paket acaba

Mavi.

nazlı06
17-02-2016, 17:35
Mavi.

Tesekkurler SOK markete gidip bakmaliyim o zaman

Hamdullah
10-03-2016, 09:27
Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar, Kefirim mayalama esnasında lorlaştı, peynirleşti gibi, süzgeçten geçmiyor, bunu kurtarmak için bir çözüm var mı?, bir miktar mayalanmış kefirim var, onunla tekrar kefir üretebilir miyiz?, Allah razı olsun...

Ozlem A
10-03-2016, 13:46
Gerekenden uzun süre mayaladığınız ya da gerekenden az süt kullandığınız için olmuş olabilir. Kötü koku, beyaz dışında renk vb yoksa kefirinizde sorun olmamalı. Süzün, yıkayın ve 1 çorba kaşığı dolusu kefir için 1 litre süt kullanarak tekrar mayalayın ortam sıcaklığı çok fazla değilse 24 saat mayalanması yeterli olmalıdır.

Hamdullah
14-03-2016, 09:33
Kefir için köy sütünü kullanıyorum, merak ettiğim, Kefir için Keçi Sütü mü, yoksa İnek Sütü mü daha yararlı?

Ozlem A
15-03-2016, 20:21
Bizler için doğal beslenen keçi sütü daha yararlı. İnek sütü proteini kazeine karşı özellikle çocuklarda alerji ve intolerans giderek artmakta. Bulabiliyorsanız keçi sütü tercih edin derim.

Hamdullah
18-03-2016, 07:48
Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar bir sorum olacak : Çiğ sütü derin dondurucuya koymak istiyorum, tazeliğini veya kaç aya kadar bozulmaz?, Allah razı olsun...

Arkadaşlar bir sorum daha olacak : Kefir için çiğ süt kullanmak istiyorum, süte mikrop varsa Kefir etkisiz kılabilir mi?, Allah razı olsun...

Ozlem A
21-03-2016, 20:13
Sayın Hamdullah, çiğ sütte salmonella gibi ölümcül ve son derece zararlı bakterilerin üremesi mümkün. Dondursanız bile değişmez, saklarken ya da çözdürmeniz sırasında ortamdan gelebilecek bakteriler aynı tehlikeyi yaratır.

Kefiri mayalarken oda sıcaklığında bir gün kadar bırakıyoruz, zararlı bakteriler için de üreme imkanı bulunan bir ortam. Özellikle yurtdışında peynirler pastörize edilmemiş sütten imal edilebiliyor ancak, çocuk ve hamilelerin kullanmaması da tavsiye ediliyor. Kaldı ki, bu gibi imalathanelerde ortamın bakterilerden arındırılması ve bulaşmayı engelleyici önlemler alınması sözkonusu.

Çiğ süt ısıtıldığında bazı ögelerini yitiriyor olabilir ama bu kadar risk varken kullanmanızı tavsiye eden biri çıkar mı bilemem.

cihan14
21-03-2016, 22:21
Yıllardır içerim çok severim malesef çevremdeki insanlar benim kadar sevmiyor

tapatalk yaz kızım

Hamdullah
28-03-2016, 09:20
Verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ediyorum, Allah razı olsun...

Hamdullah
29-03-2016, 08:32
Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar Kefirle ilgili bir sorum olacak : Kefir ne kadar ekşirse o kadar yararlı olur diyebilir miyiz?, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun...

Ozlem A
29-03-2016, 16:45
Diyemeyiz Sayın Hamdullah, uzman değilim ama bildiğim kadarıyla kefir mantarı sütteki bir madde ile beslenirken sütün yapısını değiştirerek probiyotik özellik kazandırıyor.

Fazla bekletirseniz besini tükenen kefir ortamı asidik hale getiriyor ve zayıflıyor, bir süre sonra da yukarıdaki bazı resimlerden görebileceğiniz gibi bozularak ölüyor.

Hamdullah
30-03-2016, 10:11
S.A
Sayın Özlem kafama takılan bir soruyu arzetmek istiyorum : Kefir ile Kombuçay arasında bir kiyaslama yaparsak, hangisi daha önde olur?, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun...

Ozlem A
30-03-2016, 20:42
Her ikisinin de probiyotik özellik taşıdığı dışında karşılaştırma yapabilecek bilgim yok. Kombucha çeşitli sebeplerden süt ve süt ürünü kullanamayanlara alternatif olabilir.

Hamdullah
31-03-2016, 08:23
Sayın Özlem teşekkür ediyorum, Allah razı olsun...

dostca
24-04-2016, 11:10
Merhaba arkadaşlar.. Hamdullah beyin sorusuna bir cevap olur düşüncesi ile, iş yerinde kefir mayasını paylaştığım ve yıllardır kullanan bir arkadaşım mide rahatsızlığı çekiyor. Süt ve süt ürünleri kullandığında hoş kullanmasa bile yediği yemekler anormal derecede gaz üretip mide şişkinliği ve mide ağrısı yaptığını çiğ patates suyu kullandığını kısmen iyi geldiğini söylemişti..Bende kombu çayı olduğunu ben kullandığımı ve denemesi amaçlı 2 litre verdim..Şimdi kendi üretip kullanıyor. Çok rahatladığını şikayetlerinin ortadan kalktığını artık rahatsız edici şişkinliği ve ağrısı olmadığını belirtti..Böylece buna da iyi geldiğini öğrenmiş olduk..

Hamdullah
28-04-2016, 08:13
Sayın Dostça teşekkür ediyorum, Allah razı olsun, müsaitseniz bir sorum daha olacak : Kefir'i Cam Kavanozda mayalıyorum, Kefir süzüntüsünü Çelik Tencere'ye koyarsam bir sorun olur mu?, olumsuz bir etkilişim olur mu?, Allah razı olsun...

dostca
06-05-2016, 08:25
Merhaba Hamdullah bey, kefir konusunda araştırmalarda görünen metal kap içerisinde bulundurmamak, kefir Kafkasya ve yöresinde uzun yıllar kullanılan yöresel bir içecek olması ve bu yörelerde kullanılan alüminyum ve bakır kapların asitle iletişime geçmesi neticesi uygun olmadığı sonucuna ulaşılması, günümüzün çelik ürünleri asit oranı düşük olan kefir ile iletişime geçmesi çok düşük düzeyde olacağından sorun teşkil etmeyeceğini düşünüyorum. Ama günümüzde cam ve plastik ürünlerin ucuz ve bolca bulunması nedeni ile riske girmeye gerek olmayıp cam veya kaliteli plastik malzemelerin içerisinde mayalama ve bekletme işleminin yapılması daha sağlıklı olur düşüncesindeyim.

Hamdullah
06-05-2016, 13:04
Allah razı olsun,
Sayın Dostça, Kefiri kullandıkça insanın aklına değişik fikirler gelebiliyor. Evde şöyle bir deneme yaptık, bir miktar Kefir Süzüntüsünü(süzülmüş kefir)
bir miktar sütün içine koyduk ve süt bayağı koyulaşıp, lezzetli oldu. Bununla ilgili bir-kaç soru sormak istiyoruz : 1- Kefir Süzüntüsünden Kefirin kendisini üretebilir miyiz? 2- Bu mayalanma şekli, Kefirin kendisi gibi güçlü olur mu?, teşekkür ediyrum, Allah razı olsun...

dostca
07-05-2016, 08:00
Kefir süzüntüsünden kefir elde edebilmek için süzülen kefir içerisinde ufakta olsa kefir tanelerinin kaçmış olması gerekmektedir.Defalarca mayalama sonucunda belki o taneler büyüyerek kefir mayasını elde edebilirsiniz.Fakat kefir mayası olmadan mevcut kefiri süte aşılayarak (Karıştırarak) elde edilen kefir bir kaç mayalamadan sonra işlevini yitirecek ve istenilen sonucu vermeyecektir. Bir zamanlar bim marketlerde 1 gramlık kurutulmuş toz kefir mayası satıldı ve bununla mayalayan arkadaşlar dediğiniz gibi mevcut oluşan kefiri sütle karıştırıp maya elde etmeye çalıştılar fakat başarılı olamadılar ve birkaç karışımdan sonra kefirin istenilen şekilde olmadığını gördüler.

Hamdullah
09-05-2016, 08:47
Sayın Dostça çook teşekkür ediyorum, Allah razı olsun...

Jezebel
10-05-2016, 22:53
Kefire iyice alıştıktan sonra vazgeçmek zor.
Kışın tat konusunda sıkıntı olmazken son zamanlarda mayalanma gerçekleşene kadar kefir ekşimiş oluyor. :(
Buzdolabında mayalamam söylendi ama bu sefer de 24 saatin sonunda kefir hala hazır olmuyor.
Önerileriniz varsa lütfen yardımcı olun.

yalper
11-05-2016, 00:31
İlk başlarda kefir ekşiyince içemezdim, şimdilerde ekşimiş sodalı ayran kıvamında da hoş geliyor.

Ailede birçok kişi bu tadı beğendi, fakat babam ağzına sürmüyor inatla

Hamdullah
11-05-2016, 13:15
Kefire bal katabilirsiniz, hem tadı güzeleşir hemde gücü fazlalaşır...

cihan14
30-05-2016, 12:43
Biraz sabır ile tadı mükemmel gelmeye başlıyor

tapatalk yaz kızım

Jezebel
30-05-2016, 14:11
Ekşi sevmiyorum.
Sevmediğim şeyi içemem.
Mayalanma sıcaklığı kaç derece diye araştırıp buzdolabının ısısına ona göre ayar yapacaktım.
Bu süre zarfında 8 C'da mayalayıp bıraktım. 5 tam günde mayalandı.
Mayalama ısısı 20 C muş.
Bu ısıyı 24 saabit nasıl sağlarım düşünüyorum.