Bağlan

View Full Version : Kefir




Sayfalar : 1 [2] 3 4

sındırgılı
06-01-2009, 21:43
Sevgili arkadaşar!
Ben iki seneden beri kefiri kendim yapıyorum.Ve her gün içiyorum.Elimdeki mayalar çoğaldı.İstanbulda oturanlar özellikle kadıköy yakasındakilere memnunıyetle maya verebilirim.Daha oncede başka gruplara elden dağıttığım oldu.Ama İstanbul dışına nasıl maya gönderebilirim?açıkca bilmiyorum..
sağlıcakla kalın
sinan sındırgılı




bodroomlu
31-03-2009, 14:15
Arkadaşlar merhabalar,

Kefirin mayasına verilen adın ne olduğunu biliyor musunuz?
Paylaşırsanız çok sevineceğim.
Teşekkürler...

Douglas Fir
31-03-2009, 15:04
Biz kefiri ailecek 6 senedir içiyoruz. Süt yerine kefiri tercih ediyoruz Böylece daha yararlı bir hale geliyor hem de sütün birçok insanda yarattığı olumsuz sindirim sorunlarından kaçınıyoruz. Çok faydalı olduğunu biliyoruz. Sindirimi iyi düzenliyor. Sisteme yararlı bakterileri yerleştiriyor. Kalsiyumu da cabası...

ebyaz111
12-05-2009, 22:32
Merhabalar;

Ben 2 Yıldır kefir mantarı kullanıyorum.Elde etmem çok zor oldu.Piyasada bilinen türden zayıf kefirlerden kesinlikle değildir. Şu anda piyasada satılan Alman malı kefir kapsüllerinin canlı mantar olan halidir.2 yılda manda sütü katkısıyla anca çoğaltabildiğim miktar aylık yaklaşık 150 gr civarıdır...Sütte üremesi çok yavaş ,bütün gücünü süte veriyor. Mayalandığı zaman yoğurt gibi çok kalın kıvamda olmaz.Tadı ve aroması piyasada dolaşan kefirlerden farklı ve çok güzeldir. Aynı yayık ayranı...Doğal fermente alcol oranı çok düşüktür.

Kefir tanesi almak isteyen olursa kaliteli Rus kefiri satabilirm.

Mail adresim ;

kefir-mucizesi@hotmail.com Elimdeki kefir tanelerinin bir kaç fotoğrafınıda gösterebilirim.

COYOTE
12-05-2009, 22:42
Ben de kefirin karaciğer enzimlerine olumsuz etkisi olduğunu duydum(bir doktordan)

ebyaz111
12-05-2009, 22:44
Ben de kefirin karaciğer enzimlerine olumsuz etkisi olduğunu duydum(bir doktordan)

Haklısınız ama şunu belirtmek isterim , sütte hızla çoğalan ve elden ele dolaşan, bahsedilen türden zararları olan bir şeyin yani herkesin kolaylıkla ulaşabileceği bir kefir türünün kimse kalkıp büyük yatırımlar yaparak kapsülünü üretmez.. Ve yine büyük yatırımlar yaparak fabrikasını kurup içecek olarak (katkılardan dolayı pek verimli olamasada) piyasaya sürmez...

Aktarlarda 5-10 tl ye satılan, sütte kolaylıkla üreyen ve elden ele dolaşan kefirin bir süre sonra zararlı etkilerinin ortaya çıktığını bir yakınımda görmüş olarak, şahsen olarak zaten biliyorum.

Kefir ama hangi kefir acaba tartışılır ? Gizli tutulup yatırım yapılan mı yoksa ortalarda dolaşanmı ?

Ben geçen yıl boyunca hediye olarak kime verdimse, kemik erimesi, akciğer ve gögüs kanseri, mide ve bağırsak ülseri,kalp ve kolestrol hastaları, alerjik hastalıklardan muzdarip kullananların çoğu faydasını gördü...

Musti
18-05-2009, 15:59
Kefir mayamı Yüksel beyden temin etmiştim.Kefir mayası isteyenler; kefirtaneleri at yahoo!groups'tan ücretsiz olarak temin edebilirler.
(Geleneksel yöntemle kefir tanelerinden kefir yapan **** yapmak isteyenlerin kefir mayası,yapımı,faydaları,diğer ürünleri hakkında maya, bilgi,deneyim, paylaşım ve haberleşme grubu.Bu grup gerçek,GELENEKSEL kefirin(endüstriyel olmayan)kullanımının yaygınlaştırılması,insanların doğru bilgilendirimesi için,ticari olmayan tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak kurulmuştur.Kefir tanesi talepleriniz için kargo adresinizi ve telefon numarası vermeniz yeterli,bu grubun kuruluş amaçlarından biri de mayaların paylaşılarak yaygınlaştırılması.
Database de mayalarını paylaşmak isteyen arkadaşlarımızdan size yakın ikamet edenleri görebilirsiniz.
Yüksel Seymen
Karyagmaz Süthanesi
Kurşunlu sk.No:5
Tahtakale-Bursa
0 535 771 38 84)
ALINTIDIR.

odemis35
31-05-2009, 00:42
Sayın Forum üyeleri,
İyi günler.Benim babam KOLON KANSERİ sebebiyle Ocak 2009 da ameliyat oldu. Şu an da kemoterapisi devam etmekte. Allah cümle hastalara şifa versin.Benim bilgi almak istediğim nokta,bildiğim kadarıyla bu tür kanserlerin ırsi olabildiği ve bu noktada benim KEFİR kullanmam sakıncalımıdır? Bilgi verecek arkadaşlara teşekkür ederim.

memet
31-05-2009, 10:11
Kefirin ne gibi bir sakıncası olabilir?
İzmir'deyseniz mayayı üniversiteden alırken hocalara danışırsınız konuyu.

nasty
06-10-2009, 10:49
oncelikle herkese merhabalar..

kefir konusunda yaptigim arastirma beni sizin forumunuza kadar getirdi..bir suredir bu konuda paylasim olmadigini fark ettim ama yine de yazmak istedim..

bazi arkadaslarin ellerinde bulunan daneleri paylasabilecegini okudum..sevgili sındırgılı kadikoy yakasinda oturdugunu belirtmis..mumkunse kendisinden maya alabilir miyim diye sormak istemistim..ya da musait olan bir baska arkadastan..

forumda emegi gecen dusuncelerini paylasan herkese tekrar tesekkur ederim..

copur 09
06-10-2009, 19:33
Arkadaşlar, bir müddet kefir mayası aradım bulamayınca merketten sade kefir aldım bir miktarını süt içinde yogurt mayalar gibi (oda sıcaklığında üstünü örtmeden. Aşırı sıcaklarda buzdolabında) bir gün beklettim. Tadı aynen kefir gibi. Buzdolabında çok beklediğinden taneleri çok küçük. Aklıma gelince yeniliyorum. Bir haftadır dolapta unuttum, yazıyı okuyunca aklıma geldi süzüp kullanayım bari.

oksan06
22-10-2009, 04:09
selam nevsune hanım bende ankaradayım kefır denesı almak ıstıyorum nasıl ırtıbata gecebılırız

nevsune
23-10-2009, 17:47
Sn oksan06 uzun süre kullanmayınca kefir mayalarım ne yazık ki mutasyona uğradılar. Çok küçük bir parçayı kurtarabildim onu da kendim kullanıyorum. Yalnız "kefirtaneleri" diye bir grup var. Orada kefir mayası paylaşımı yapılır, isterseniz o gruba katılın.

memet
23-10-2009, 18:41
Arkadaşlar kefir içinde çok kısa zamanda başka bakteriler üreyebilir. steril koşullarda korumak çok zordur. Denemelerimle sabittir.
Üniversite dışında arkadaşlarınızdan da kefir almayın. Piyasadan hiç almayın.

Doktorlar kefir kullanma diyorlarsa, bu riski bildikleri için diyor olabiliriler.
Kefirin faydalarından yararlanırken hiç beklemediğiniz bir bakteriyi de alabilirsiniz.

Benim araştırdığım sırada Üniversitenin bir belgesinde yüksek tansiyon üzerinde olumlu etkisi olduğu fakat bu konuda yeterli bilmsel veri olmadığı yazılıydı.

Ben kullandığım sırada astım konusunda olumlu etkisini gördüm ama, ben gördüm diye kimseye kefir astıma iyi gelir diyemem. Bu yanıltıcı bir açıklama olur.

Tekrar söyleyeyim üniversiteler dışında hiç bir yerden kefir mayası almayın çok önemli steril olduğunun hiç bir garantisi yok.

çelebi67
28-10-2009, 09:06
bende evde kefir mayalayıp tadmak istiyorum ban kefir tanesi gönderecek birileri varmı .bizin buralarda alabileceğim bir yer yok .selamlar

angely
04-11-2009, 11:37
Arkadaşlara merhaba ben özlem gıda mühendisiyim.

Kefir elde yapmak istemeyen varsa arkadaşımın ürettiği kefiri içmenizi tavsiye ederim. Piyasadakilerden farklı %100 el yapımı ve içilesi bir tadı var. Piyasada ürünleri yok, belli noktalarda var. İlgilenenler olursa malimden bana ulaşabilir. Ayrıca herhangi bir sorunuz olur sa da yardımcı olurum.

Muzikopat
04-11-2009, 16:53
Tanıtım için teşekkür ederim. Faydalı bilgiler mevcut.

yolac
04-11-2009, 18:05
Arkadaşlar,
Piyasada satılan hazır kefirlerden alıp bazen bir bardak içtikten sonra buzdolabında bir hafta filan sakladıktan sonra bu açılmış kefiden içmenin bir zararı olabilir mi?

memet
04-11-2009, 18:22
Sanırım üzerinde ne kadar zamanda tüketilmesi gerektiği yazılı oluyordu. Bir haftada bozulacağını sanmıyorum.

yolac
04-11-2009, 18:39
memet bey,
İlginize teşekkür ederim.Şişenin üzerinde (kapak açıldıktan sonra tercihen 3 gün içinde tüketilmelidir) yazıyormuş.
Herşey gönlünüzce olsun.

mrcarisma29
04-11-2009, 19:08
Merhaba;
Paylaşımlarınız için kendi adıma, teşekkür ederim.

mrcarisma29
04-11-2009, 19:12
Merhaba;
Kefir mayası temin edebileceğim, ilimizde veya komşu iller.
Teşekkür ederim
BARTIN

öz-den
04-11-2009, 19:33
Ben hiç kefir içmedim açıkcası bu kadar faydalı olduğunu yakın bir zamana kadar bilmiyordum geçenlerde gazetede okumuştum hemen aklıma 4 yaşındaki oğlum geldi marketten alıp hazır olanlardan içirmek istiyorum ama yaşla ilgili bir problem olabilirmi birde haftada kaç kere ne kadar süreyle tüketilmesi sağlıklı olur acaba bana bilgi verirseniz sevinirim.

memet
04-11-2009, 19:41
Kefirin yaşla ilgili bir sınırı olduğunu sanmıyorum. Üniversiteden aldığım bir metin vardı onda böyle bir açıklama yok.
Her gün bir bardak içilebilir. Hepsini bir seferde içilmesi de şart değil. Yanlış hatırlamıyorsam çocuklar için meyve aromalı kefir de olacaktı piyasada.

sındırgılı
04-11-2009, 19:42
Bende 5 ay ara vermiştim.Bakalım mayalarımı canlandırabilecekmiyim? Yarın mayalamaya başlıyacağım.

Zeferan
04-11-2009, 20:45
Arkadaşlar,
Piyasada satılan hazır kefirlerden alıp bazen bir bardak içtikten sonra buzdolabında bir hafta filan sakladıktan sonra bu açılmış kefiden içmenin bir zararı olabilir mi?

Merhaba. Bir zararı olmaz. Ama kefir çok çabuk ekşir. Az su katarak ayran şeklinde de tüketebilirsiniz.

Müge
05-11-2009, 07:15
Kefir mayası bulmak gerekiyor en katkısız olanı evde yapılandır herhalde.Önce mayasını bulalım.Akşam yemeklerde **** yatmadan önce içilirse iyi olur herhalde.

angely
05-11-2009, 08:02
Merhaba arkadaşlar,

Yolaç; Kefir açıldıktan sonra içerisindeki fermantasyon devam ettiği için her geçen zamanda ekşime artar. İlk 3 günde bu ekşime içilebilir ve hoşa giden bir ekşimedir. Ekşi seviyorsan içebilirsin hiç bir sakıncası yoktur. Ekşime içerisindeki bakteri, mayaların artmasıdır. Ama 1 haftada bir hayli ekşi bir tat alır:)

Öz-den; Kefiri 0 yaş dahil tüm bebekler içebilir. Başlangıçta günde 1 bardak ve 2 aylık kullanım sonrası günde 2 bardak içilmesi yeterlidir. Aslında kefirin içiminde sınır yoktur. Ama işin maddi boyutuda olduğu için 2 bardak etkin kullanım için yeterlidir. Çocuğunuz 4 yaşında olduğu için sade kefir de içebilir, o yüzden içebiliyorsa sade içirin ama hoşuna gitmeze meyvalı olanları tercih edin. Ben gıda mühendisiyim. sorularınız olursa yardımcı olurum. Bir de hazır kefir alacaksınız biz de üniversiteden arkadaşımla kefir üretiyoruz. İstanbulda 3 noktada satışımız var. Eve kargoyla da gönderebiliyoruz. Tadı el yapımı olduğu için %100 doğal ve lezzeti piyasadakilerden çok farklı. Piyasadakilerin tadını begenmez iseniz mailimden de bana ulaşabilirsiniz.

HErkese sevgiler..

angely
05-11-2009, 08:06
Evet en katkısız olan elde üretim fakat mayayı iyi korumak, hijyenik ortam ve süt kalitesi faydasında çok etkilidir. Günde 2 bardak aç karnına olursa tokluk hissi verdiği için kilo dengesini korur. Mayayı temin edecekseniz Ege üniversitesinden temin etmenizi ve ara ara yeni maya ile çoğaltmanızı kalite açısından tavsiye ederim..

Sevgiyle kalın..

sındırgılı
05-11-2009, 09:46
5 aydır su içinde buzdolabında bekliyen kefir tanelerim bakalım sütümü mayalayacaklarmı? 3 ay canlı kaldıklarına şahidim.Umarım yine çoğalırlar.Bu sabah işleme başladım.24 saat sonra belli olur !

nevsune
05-11-2009, 15:48
Sn sındırgılı, geçen yaz ben de 2 ay dinlendirme zorunda kalmıştım. Uyandırmak için bir iki gün az süt içerisinde alıştırıp o kefirleri dökmüştüm. Sonra sanırım 3. günde normal kefiri almaya başlamıştım.

Uzun süre kullanmadan bekletince uyanmaları biraz zaman alıyor.

öz-den
05-11-2009, 17:06
angely verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim en kısa zamanda tadına bakıcaz inşallah oğluma içirebilirim çok iştahsız bir çocuk,yeni tadları denemektende pek hoşlanmıyor.

Müge
06-11-2009, 07:45
Evet en katkısız olan elde üretim fakat mayayı iyi korumak, hijyenik ortam ve süt kalitesi faydasında çok etkilidir. Günde 2 bardak aç karnına olursa tokluk hissi verdiği için kilo dengesini korur. Mayayı temin edecekseniz Ege üniversitesinden temin etmenizi ve ara ara yeni maya ile çoğaltmanızı kalite açısından tavsiye ederim..

Sevgiyle kalın..
Sn angely verdiginiz bilgiler için çok teşekkür ediyoruz.Çok güzel bir içecek daha önce kilo dengesini koruduğunu duymamıştım.Sağlıklı bir içecek.Nasıl temin edebiliriz.Selamlar.

angely
06-11-2009, 08:12
angely verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim en kısa zamanda tadına bakıcaz inşallah oğluma içirebilirim çok iştahsız bir çocuk,yeni tadları denemektende pek hoşlanmıyor.

Öz-den hn.;
İlkokula giden kuzenim başladı, oda çok zorlanıyor ama süt ve yoğurdudu çok sevmiyor bizimki. Teyzeme süt ve yoğurdu bıraksın kefir içsin dedim çünkü onlardan çok daha etkin ve faydalı. Öle anlaşıp ikna ettik:) Belki işinize yarar:)

angely
06-11-2009, 08:15
Sn angely verdiginiz bilgiler için çok teşekkür ediyoruz.Çok güzel bir içecek daha önce kilo dengesini koruduğunu duymamıştım.Sağlıklı bir içecek.Nasıl temin edebiliriz.Selamlar.

Özellikle zayıflatır veya şişmanlatır diye bir özelliği yok. Zayıfın bünyesini kuvvetllendirio ve belli kiloye gelmesini sağlıyor. Şişmanda ise aç karnına tokluk hissi veriyor, yemeğe saldırmasını engelliyor. Zayıf için müşterilerden net somut bir veri yok ama şişmanlardan var. Özellikle annemin bir çok sorunu vardı çoğu azaldı. 3 aydır içiyor. Size kargoyla gönderelim.
İyi çalışmalar..

sındırgılı
07-11-2009, 21:03
24 saatte maalesef kefir tanelerimi uyandıramadım.Bir hareket var ama yetersiz. Sn.Nevsune dediğiniz gibi yaptım.Umarım canlanırlar !!

kazdağlı-çiçek
08-11-2009, 20:58
Bende arkadaşımdan kefir edindim,2 ay sürekli kullandım,ancak bütün vücudumda çok şiddetli allerji- döküntü-oldu,kullandığım ilaçtan olduğunu düşünmüştüm,bu süre zarfında ilacımı kestim ama kefiri içmeye devam ediyordum,allerji 3 kez üst üste devam etti,doktorum kefirden olabilme ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.bu konuda fikri olan varmı.

memet
09-11-2009, 06:30
Kefirin allerjik reaksiyona neden olduğuna dair bir veri duymadım ama, aldığınız kefir mayasının steril olduğundan emin misiniz? Dışarıdan alınan kefir mayalarında başka bakteriler üremiş olması olasılığı çok yüksek. Onlar allerji yapabilir.

Cheops
09-11-2009, 20:42
Elinde Fazla Keir Mayası Olan Varsa Banada Gönderebilirmi???

sındırgılı
10-11-2009, 10:18
Canlandırmak için yaptıklarımı yazayım,belki eksik ya da fazla olanlar varsa düzeltilebilir. 1- 5 ay içme suyunun içinde buzdolabında bekliyen mayalarım içme suyu ile yıkandı,her hangi bir renk değişikliği görülmedi 2- Isıtılıp,ılındırilmış şişe sütü takviyesi ile tahta kaşıkla karıştırılıp mayalamaya bırakıldı. 24 saat sonra plastik süzgeçten geçirildi.Mayalar içme suyu ile yıkanıp tekrar ılık sütle mayalamaya bırakıldı.Bu işlemler 3 defa tatbik edildi.Bu gün süre uzatılacak ama hala eskisi gibi kefir elde etmiş değilim.Her zamanki gibi hijyene dikkat ettim.Mayalarım tıpkı karnıbahar gibi (sağlıklı olduğunun işareti) duruyor.Neyi eksik ya da fazla yaptım ? Yorumlarınıza ihtiyacım var.Her şey gönlünüzce olsun.

nevsune
10-11-2009, 16:35
Sn Sındırgılı, yazdıklarınızdan bir hasar olmadığını düşünüyorum. Kokusu nasıl? Bozulmasının en belirgin özelliği mayanın kötü kokması oluyor. Koku olmadığı sürece er geç uyanır, merak etmeyin.

izzeterisen
10-11-2009, 19:00
Domuz gribi ile ilgili proğramları izlerken bazı doktorlar kefir içilmesini önerdiler. 9 yaşını bitirmiş astım hastası bir oğlum var. Malum aşılarla ilgili söylentiler de dağları aşmışken (ki galiba domuz gribi aşısını oğluma aptırmayacağım) Sn.memed imdadıma yetişti ve bana üzerinde Ege Met yazan kefir mayasını gönderdi. Onun önerisine uyarak biraz önce çamaşır suyu ile dezenfekte edilmiş plastik süzek ile mayayı süzerek danelerini dezenfekte edilmiş bir bardağa aldım, üzerine hazır paketteki sütten ekledim. Yine dezenfekte edilmiş tülbent ile ağzını kapattım. Oturduğumuz odaya aldım. Isı yaklaşık 23-24 derece. Gece 15 dereceden daha da aşağı düşer. Yarın sonuca göre ilk mayalamamı yapacağım. inşallah olur . Kendim de içeceğim. Uzun süreli yapıp kullanmayı düşünüyorum.
Çok hızlı olarak bu başlıktak verilen tüm bilgileri kopyaladım ve yazdırdım. Şimdi okumaya gidiyorum.
Bakalım neyi doğru neyi hatalı yaptım.?

Cheops
10-11-2009, 19:06
Sn Nevsune Hanım bir ara elinizdeki kefirlerden isteyenlere gönderiyordunuz elinizde varsa fındık tanesi kadar bile olsa razıyım bana da gönderebilir misiniz?

sındırgılı
10-11-2009, 19:18
Bence kutu süt kullanmayın.Pastorize günlük süt tercih edin.Mayalama esnasında etrafını sarınız,kefir tane adeti mayalama süresini belirler.Ben her mayalamadan sonra taneleri içme suyu ile yıkardımki üzerine yapışanlar temizlensin diye. 2 sene devamlı yaptım,etrafımada epey tane verdım.Sn. Memet'in belirttiği gibi hijyen çok önemli,ben dağıttığım arkadaşlardan kefir tanesi isteyemiyorum.

Cheops
10-11-2009, 19:37
Sındırgılı Merhaba...
Sıfır kilometre kefiri nereden bulacağız ki. Sonuçta herkes birbirine vererek çoğalıyor tabi ki hijyen önemli bu nedenle aktarlardan değilde burada bilinçli arkadaşlardan rica ediyorum. Aktardan aldığım en son kefir bozuk peynir gibi kokuyordu :(

memet
10-11-2009, 19:45
Kefir için en uygun yer üniversiteler. Ege üniversitesinde iki ay sonra satışa çıkacak maya.Tticari bir mantıkları olmadığı için ellerindeki ürün tükeniyor

Cheops
10-11-2009, 19:52
Maalesef Bandırmadayım :( Keşke net üzerinden ulaşılabilseydi :(

sındırgılı
10-11-2009, 20:22
İzmirde tanıdıkların yokmu? Genç arkadaşım,biraz şartlarını zorla, madem '0' kilometre tane edinmek istiyorsan Üniversitelerden şaşma ! Ayrıca hazır kefirlerdende kullanabilirsin.Tabii kendi kefirini yapıncaya kadar. Sn.Nevsune kötü koku yok,kabuklaşmada yok.Yarın sabah net sonuç belli olur.İlginiz için teşekkürler.Her şey gönlünüzce olsun.

carat
11-11-2009, 09:13
Merhaba
Benim kefirler epey uzun bir zamandır uyuyorlardı.. Sanırım onları burdan okuduklarıma göre uyandırmam zor.
Yeni kefir için İzmir den Ege üniversitesinde tam nerden bulabileceğim konusunda yardımcı olabilirseniz sevinirim

angely
11-11-2009, 09:37
Arkadaşlar lütfen bilinmedik yerlerden ve kişilerden kefiri temin etmeyin. Sadece elde yapmak yetmiyor. Kefirin koruma şartları ve hijyen içerisindeki mikroorganizmaların yaşaması açısından çok önemli. İçmek olsun diye içmeyelim. Ege üniversitesini takip edelim.

Özlem Karakaş
Gıda Mühendisi

tamaşa
11-11-2009, 11:44
Arkadaşlar lütfen bilinmedik yerlerden ve kişilerden kefiri temin etmeyin. Sadece elde yapmak yetmiyor. Kefirin koruma şartları ve hijyen içerisindeki mikroorganizmaların yaşaması açısından çok önemli. İçmek olsun diye içmeyelim. Ege üniversitesini takip edelim.

Sn angely,istanbul için güvenilir adres bilgisine sahipmisiniz:confused:veya Ege üniversitesindeki üretilen kefir mayasına nasıl ulaşırız:confused:teşekkür ederim.

Cheops
11-11-2009, 11:55
Üniversitelerin ziraat fakültelerinden bana kefir gönderebilecek bir arkadaş yokmu. Bulunduğum yerde üniversite yok malesef

angely
11-11-2009, 12:08
EGE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ
Süt Teknolojisi Bölümü
Tel : 0 232 388 40 00 / 2733

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Süt Teknolojisi Bölümü
E-posta: suttek@agri.ankara.edu.tr
Tel 0312 596 14 51

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
Tel: 0 242 310 24 11

ADRES: Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
TEL : (224) 294 14 90
E-POSTA: gidamuh@uludag.edu.tr

Hazır kefir olarak da; %100 elde üretim yaptığımız kefiri denemenizi tavsiye ederim.
www.radoha.com (Maya satışımız yoktur)
Sipariş için benle irtibata geçebilirsiniz.
Kafir, Kefir sabunu ve Kefir tarhanası üretiyoruz. Sabun ve tarhana da ilkiz.

Saygılar;
Özlem Karakaş
Gıda Mühendisi

cihan_as
14-11-2009, 23:18
Ünüversite bana yakın bende kefir mayasını nerden bulabilirimdiye araştırırken memet arkadaşımızın bilgilerine ulaştım.
Süt teknolojisi bölümüne pazertesi günü kefirle ilgili bilgi almak için gidecegim.
Kefir mayasını birden fazla veririseler izmir dişında üye arkadaşlarada istiyecegim olumlu cevap alırsam sizleri bilgilendiririm.

Sn angely, kefir mayası korgo ile taşınma sırasında bozulma olurmu?

cihan_as
16-11-2009, 22:00
Süt teknolojisi bölümüne bu gün kefir mayası almak için gitdim, yetkililer bir süre sonra diyorlar süreyi ögrenmek istedim tarih veremiyorlar nezaman hazır olursa kim gelirse o an alabiliyormuş, ben şansımı denemk için birkaç sefer uğrayacagim kefir mayası üretilen 3 ad ile sınırlı isteyen sadece 1 ad veriyorlar, fiyatı yanlış anlamadıysam 10 tl.

angely
17-11-2009, 09:44
Ünüversite bana yakın bende kefir mayasını nerden bulabilirimdiye araştırırken memet arkadaşımızın bilgilerine ulaştım.
Süt teknolojisi bölümüne pazertesi günü kefirle ilgili bilgi almak için gidecegim.
Kefir mayasını birden fazla veririseler izmir dişında üye arkadaşlarada istiyecegim olumlu cevap alırsam sizleri bilgilendiririm.

Sn angely, kefir mayası korgo ile taşınma sırasında bozulma olurmu?

Kargolarda bozulabilecek gıdalar frigorifik yani soğuıtma üniteli araçlarda taşınıyor. Aksi takdirde bozulma olur. Özellikle sorun kargoya.Ege üniversitesi yollarsa zaten direk kargoyla irtibata geçer.

karapardus
10-12-2009, 14:24
Elinde sıhatli Kefir danesi olan arkadaşlar, Bende ev de Kefir yapıp çocuklarımla birlikte tüketmek istiyorum.
Sağlıklı Kefir danesi gönderebilcek kefirseverlerden 1-2 lt sütü mayalıyacak kadar kefir danesi gönderebilecek kimse var mı?
Şimdiden Teşekkürler

Hhatice
22-12-2009, 13:23
elimde kendi yetiştirdiğim kefir mayası var isteyen arkadaşlara yılbaşından sonra yollayabilirim .
ben uzun senelerdir kullanıyorum aç karnına içildiğinde doyurucu zayıflatıcı bir etkisi var tok karnına içildiğinde besleyici şişmanlatıcı etkisi var kesinlikle senelerdir grip olmuyorum
hücre yenileyici özelliği var ve cildi çok besliyor içtikten sonra bardakta kalan kefiri yüzüme sürüyorum
üşenmeyip her gün mayalamak gerekiyor günlük mayalanması taraftarıyım fazla mayalayıp buzdolabında bekletmek iyi sonuç vermiyor
birde mayaya metal değdirmemek gerekiyor naylon süzgeçten süzmek ve içilecek kadar 1 badak gibi mayalamak en güzeli :)

Zeynep Yılmaz
08-02-2010, 20:15
Bugün uzun zamandır beklediğim kefir tanelerim geldi bugün ilk kez mayaladım bakalım nasıl olacak sonucu yarın göreceğiz .Taneleri aldıgım arkadaş kavanozun kapagını kapatmamamı söyledi mayalanırken sizlerde öylemi yapıyorsunuz?

nzeytinevi
25-02-2010, 12:22
Parmak boğumu kadar mayam var.
3 bardak marketten alma süte mayaladım.
40 saat oldu maya sütün üstünde yüzüyor.
Her aşamasını doğru yaptığımı zannediyorum.
Acaba problem süttemi.

laydogmus
25-02-2010, 15:46
Merhaba

Bende evde yapıyorum ,özellikle 9 yaşındaki oğlum bayılıyor , hergün 1 lt. sütten yapıyoruz ve nerdeyse hepsini tüketiyoruz .
Mayam çok fazlalaştı, yarısı suda buzdolabında bekletiyorum ,
isteyenlere gönderebilirim diyeceğim ama , kargoya uygun hale nasıl getireceğimi bilemedim. :( küçük bir kapta ve su veya süt içinde göndermem lazım .

nzeytinevi
26-02-2010, 12:02
Merhaba

Bende evde yapıyorum ,özellikle 9 yaşındaki oğlum bayılıyor , hergün 1 lt. sütten yapıyoruz ve nerdeyse hepsini tüketiyoruz .
Mayam çok fazlalaştı, yarısı suda buzdolabında bekletiyorum ,
isteyenlere gönderebilirim diyeceğim ama , kargoya uygun hale nasıl getireceğimi bilemedim. :( küçük bir kapta ve su veya süt içinde göndermem lazım .
Selam Aydoğmuş.
Ben bir türlü yapamadım 1 haftadır uğraşıyorum.
Ucuz paket süt aldım.Problem süttemi bilemiyorum.
Benim maya sütün üstünde duruyor. Açınca kötü bir koku geliyor.
Ama mayanın rengi beyaz.
Bugün kaliteli süt aldım. Kaynattım ılımasını bekledim.
Küçük bir kavanoza yarım su bardağı kadar süte koydum.
Eğer yine olmazsa, senin mayadan gelip alabilirim.
Senin göndermene gerek olmaz.
Şimdiden teşekkürler.

memet
26-02-2010, 18:27
Mayanız bozuk olmalı, kötü koku gelmemeli. Sütten kaynaklanan bir sorun değildir. Aldığınız sütler pastörize. Mayayı nereden aldınız?

ertugrula
26-02-2010, 20:25
Merhaba,
Ben de kefir mayası edinmek istiyorum. Elinde fazla mayası olduğunu söyleyen arkadaşlar, Hhatice ya da laydogmus, elinizdeki mayanın bir kısmına talibim. Size nasıl ulaşabileceğimi bildirirseniz gelip mayayı alabilirim.
Sevgiler ve teşekkürler...

nzeytinevi
27-02-2010, 11:33
Merhaba,
Haklısınız benim maya bozuk heralde.
Çünkü top halinde değil yassı bir şekilde.
Elinde fazla mayası olan varsa İstanbul içi gelip alabilirim.
Ülseratif kolit olan oğluma iyi geleceğini umuyorum.
necatizeytinevi@hotmail.com
lütfen bana yardımcı olun.
Teşekkürler.

Hhatice
04-03-2010, 15:47
Merhaba,
Haklısınız benim maya bozuk heralde.
Çünkü top halinde değil yassı bir şekilde.
Elinde fazla mayası olan varsa İstanbul içi gelip alabilirim.
Ülseratif kolit olan oğluma iyi geleceğini umuyorum.
necatizeytinevi@hotmail.com
lütfen bana yardımcı olun.
Teşekkürler.

Ben de var herkese verebilirim ,çokça var ne zamandır topluyorum Beşiktaşa gelirseniz veririm

Yusuf AYCAN
08-04-2010, 15:48
piyasada birkaç çeşit kefir mayası var bence mutlaka biri mayalama için uygundur.

e-sonmez
15-04-2010, 15:36
Merhaba arkadaşlar,

İkamet ettiğim yerde günlük pastörize sütlerden yok bende evde kefir üretmek istiyorum. Uzun ömürlü sütlerden alsam onlarla kefir üretebilir miyim?

Hhatice
15-04-2010, 17:27
Merhaba arkadaşlar,

İkamet ettiğim yerde günlük pastörize sütlerden yok bende evde kefir üretmek istiyorum. Uzun ömürlü sütlerden alsam onlarla kefir üretebilir miyim?

Tabi üretebilirsiniz hiç farketmez süt olsun yeterki

e-sonmez
15-04-2010, 23:19
Bir şey daha sormak istiyorum. Kefir mayalarının temizlenmesi ve saklanması konusunda çok bilgim yok. Bu bilgilere nasıl ulaşabilirim? Üretmiş olduğum kefiri maksimum kaç gün içinde tüketmem gerekir?

ender77
20-06-2010, 00:32
Eskişehirden kefir mayası isteyenler mail atabilir. Kültür, izmir ziraat fakültesinden temin edilmiştir. maya hızla çoğaldığı için ihtiyac fazlasını bedelsiz olarak vermek istiyorum. isyenler mail adresimden iletişim kurabilr lubet77@hotmail.com

alperfect
26-08-2010, 00:23
kefir mayası bir süredir bende de var sadece sütü mayalayıp kefir elde edilmiyor mayanın kendisi de hızla büyüyor ya da çoğalıyor isteyen olursa ben gönderebilirim ağzı kapalı plastik kapta bir miktar sütle sanırım yola çıkabilir

nariçi
26-08-2010, 09:43
Teslimatla birlikte iki günde kargo geliyor bu mevsimde hava sıcaklığından bozulabilir mi? Burada BİM'de kefir satılıyordu ama şimdi ilçede bulmak mümkün değil. Gönderirseniz deneriz.

alperfect
27-08-2010, 20:48
sayın nariçi adresiniz yazarsanız size gönderebilirim

Hhatice
27-08-2010, 21:06
Siteden bir arkadaş istemişti .Ben yollarken çok zorlandım .Sıvı olunca kargo almadı .Sütünü döktüm sonra yolladım .Gerçi geri geldi .Boşuna emek ve para kaybı oldu :(

nariçi
31-08-2010, 19:53
İsteyen adam neden almamış.

Bu konuda google'de birçok site de bilgi var. Ancak Bu mayanın ilk kaynağını bien var mı acaba. İlk hammaddesi nedir? Mesela yoğurdun ki anlaşıldığı kadarı ile karınca yumurtası.

Ben bir ara İnegöl'de çalıştım. Mezit boğazında ki köylere çok gidiyordum. O zamanlar hiç duymamıştım ve içmedim. Orada hep kafkas kökenli köyler var.

nariçi
03-09-2010, 12:14
Dün ilk kefir mayam sevgili alperfect'ten geldi (Teşekkür ederim) ve Bimden aldığım hazır sütle mayaladım. Az önce açtım ve süzdüm. Maya miktarı fark etmiş gibi geldi. Bugün yeniden yeni süte koyarak mayaladım. Zannederim dinlenmesi ara vermek gerekmiyor.

Kefirle ilgili kullanım alanları var mı yok mu? Yani sadece mayalanan süt içiliyormu? İçine su katılıyor mu? Yemekler de kullanılıyor mu?

polatuz
03-09-2010, 13:29
Bu mayanın ilk kaynağını bilen var mı acaba. İlk hammaddesi nedir? Mesela yoğurdun ki anlaşıldığı kadarı ile karınca yumurtası.

Kefirin kaynağının Kafkasya olduğu ve bu bölgede binlerce yıldır kullanıldığı söyleniyor. Bir zamanlar uluslararası bir forumda Ege Üniversitesi'nden bir kişinin, sütün hayvan bağırsağında mayalanması sırasında kefir ortaya çıktığını saptadıklarını söylediğini hatırlıyorum. Ancak bu konuda kabul görmüş bilimsel kesin bir gerçek olduğunu sanmıyorum. Çok sayıda farklı mikroorganizmanın biraraya gelerek oluşturduğu bu simbiyotik yaşam, geçmişte bir şekilde ortaya çıkmış ve binlerce yıl insanlar tarafından yararlanılmış.

hazır sütle mayaladım. Az önce açtım ve süzdüm. Maya miktarı fark etmiş gibi geldi. Bugün yeniden yeni süte koyarak mayaladım. Zannederim dinlenmesi ara vermek gerekmiyor.

Kefirle ilgili kullanım alanları var mı yok mu? Yani sadece mayalanan süt içiliyormu? İçine su katılıyor mu? Yemekler de kullanılıyor mu?
Sütün mümkün olduğunca iyi bir kaynaktan olmasına dikkat edin. Piyasada satılan özellikle uzun ömürlü sütler hakkında pek çok olumsuz iddia bulunuyor. Süte katıldığı söylenen koruyucu maddeler kefirde bulunan canlı organizmaları öldürebilir. Ayrıca hayvanlara yapılan antibiyotik iğneleri de süte geçip kefiri öldürebilir. Ben marketlerde satılan günlük sütle mayalamayı tercih ediyorum. Keşke olanağımız olsa da güvenilir ve temiz bir kaynaktan bulabileceğimiz yeni sağılmış çiğ süt ile (özellikle keçi sütü) kefir yapabilsek.

Kefiri aralıksız her gün mayalayabilirsiniz. Dinlenmesi gerekmiyor.

Kefiri yemeklerde kullanırsanız, pişirme sırasında içindeki canlı organizmalar öleceğinden beklenen yararı elde edemezsiniz.

nariçi
03-09-2010, 13:35
Çok teşekkür ederim sayın Polatuz. Şimdi biraz uzakta olan komşudan taze süt almaya gidiyorum . Onlarında sağma zamanları var bakalım ne diyecekler.

nariçi
03-09-2010, 22:48
Arkadaşlar mayalanmış kefir tohumlarından süzülmüş içilecek kefiri pet şişeler de buzdolabında içinceye kadar saklayabilirimiz.?;):o:D

Hhatice
03-09-2010, 22:53
Cam şişede saklasanız daha iyi olur.Aslında her gün mayalamak çok daha iyidir .Ama fazla mayalarsanız buzdolabında bir kaç gün saklayabilirsiniz.

Hhatice
03-09-2010, 22:57
İsteyen adam neden almamış.

Bu konuda google'de birçok site de bilgi var. Ancak Bu mayanın ilk kaynağını bien var mı acaba. İlk hammaddesi nedir? Mesela yoğurdun ki anlaşıldığı kadarı ile karınca yumurtası.

Ben bir ara İnegöl'de çalıştım. Mezit boğazında ki köylere çok gidiyordum. O zamanlar hiç duymamıştım ve içmedim. Orada hep kafkas kökenli köyler var.

Neden almadığını bilmiyorum .Birde içtikten sonra bardakta kalanı cildinize sürün 1 ay içinde sizdeki değişikliği başkaları farkedecek :))

nariçi
04-09-2010, 09:44
Teşekkürler,
İki defa hazır süt (market sütü) ile mayaladım. İlkini içtim, ikincisini bugün dolaba koydum, akşama içeceğim. Bu gün de taze (komşunun ineği var) inek sütü ile mayalama yaptım bakalım tadında farklılık olacak mı?

nariçi
05-09-2010, 10:19
Taze sütten dün sabah mayaladığım kefir, bu gün açtım ki tamamen koyulaşarak kabın üstüne çıkmış vaziyetteydi. Kabın alt bölümüne suyu inmiş vaziyetteydi.



Bunu süzerek çıkan mayayı bir bardakta bir miktarını suya koyup buzdolabına koydum. Bir miktarını da hazır sütle yeniden mayaladım.



Süzülen kefir mayası yanında kefire pek benzemeyen çökelek gibi çökeltilerde vardı. Bunu ne yapacağız.



Kefir mayalama kabında kabın altına inen süzülmüş yeşilimsi su bir işe yarıyor mu?

nariçi
05-09-2010, 21:50
Kefir mayası ağzımıza kaçıp yutarsak bir zararı var mı?

alperfect
06-09-2010, 13:56
ben yoğurt çorbası yaparken biraz kefir de koydum güzel oldu
mayayı yutunca bir şey olmuyormuş :) yine de hafif tedirgin oldum ilk kazada ama kefirle ilgili bir kaç forumda bağışıklık için iyi olur benzeri mesajlar hatırlıyorum ama olumlu etkisi var mıdır ve nedir bilmiyorum

dlk
29-09-2010, 09:24
bende bir süre ev ortamında kendi kefirimi möayaladım.süt içmeyi pek sevmiyorum.çok ayakta çalıştığım için (24 saat) kasların daha fazla kalsiyum ihtiyacı oluyor.peynir ve yoğurtta bulunan miktarı oldukça az.bu neden le gece uykumdan bacaklarıma giren şiddetli kramplarla uyanıyordum.kefirin kalsiyum oranı çok iyi ve içmesi çok kolay.ayrana benziyor.yapımı çok kolay.bir kilo sütü cam bir kaba koyun
bir çay bardağı kadar kefiri içine katıp karıştırın.serin ve karanlık bir yerde saklayın.bir hafta sonra hazır.tek dikkat edilecek şey içinden ne kadar alınırsa o kadar süt ekleyin miktar hep aynı duracak.bundan sonra beklemeye gerek yok her gün alabilirsiniz.birde metal değdirmemek gerek demişlerdi.ben hep dikkat ettim.bir yıl kullandım.çok işime yaradı.

Adige ÖĞRETMEN
19-10-2010, 19:03
Kefirin faydaları daha doğrusu şu andaki bilimin araştırıp bulmasıyla elde edilen kadarı ile çok az olduğundan etrafımızdaki insanların söyledikleriyle yaşadığımız tecrübelerle yetinmek durumundayız ayrıca bunları paylaşıp kefiri herkesin içmesini sağlıyarak sağlıklı bir toplum için uğraş vermek durumundayız.Zaten GDO lu besinler,kimyasalara bulanmış sebze meyveler,hormon kullanımı ve de yediğimiz biçok ürünün toprağın mineral dengesinin giderek azalmasıyla daha az faydalı hale gelmesi sebebiyle sağlıksız insanlar oluyoruz bu yüzden kefiri baştacı yapmak gerekiyor:))Bu arada annemin kemik ağrıları vardı baya bi zaman doktorlar bişey bulamadılar kefir içilmesi kemik ağrılarına iyi geliyormuş diye tv lerde duyduk ve de uyguladığımızda annemin ağrıları baya azaldı şeytan kulağına kurşun...

yaprak 92
20-10-2010, 04:07
Merhaba Arkadaşlar;

Bu kefir mayası denilen mikroorganizmayı İstanbul anadolu yakasında bulabilirmiyim acaba

aduru
31-10-2010, 16:45
Arkadaşlar,
Siteden tanıştığım Hhatice bana elindeki kefirden verdi ve bugün kendisinden aldığım kefiri ilk defa tadacağım. Kendisi çok değerli ve de yardımsever bir insan. Kendisiyle tanıştığım için çok mutlu oldum. Burada kendisine tekrar tekrar teşekkür etmek istiyorum.

nariçi
31-10-2010, 17:57
Bana gelen kefir mayası çoğalarak üç katı durumuna geldi.

nariçi
23-11-2010, 20:55
Yarısını dağıttım yeniden çoğalırsa gönderebilirim. O zaman kadar umarım gönderen de olur.

Hhatice
23-11-2010, 21:01
Sevgili nariçi nasıl yolladın ? Bende çok var ama kargo kabul etmiyor .Sıvı alamayız diyor .

nariçi
23-11-2010, 21:42
Ben burada elden verdim. Ama bana kargoda geldi. Kargoya sıvı demezsiniz, sizi de tanıyan görevliler se sorun olmaz sanırım.

Cheops
24-11-2010, 00:45
Kargo poşetine koymadan önce gazeteye sarsak ya da ufak bir kutuya koysak Sorun olmaz gibime geliyor :)

memet
24-11-2010, 16:17
"....Bu konuda google'de birçok site de bilgi var. Ancak Bu mayanın ilk kaynağını bien var mı acaba. İlk hammaddesi nedir? Mesela yoğurdun ki anlaşıldığı kadarı ile karınca yumurtası...."

Keçi işkembesine süt doldurup bunu bekletiyorlar. Sanırım yirmi gün kadar. Maya bu işkembenin içinde oluşuyor. Üniversiteden aldığım notlarda böyle anlatılıyordu. Ama nasıl bir işlem uygulanıyor, o ayrıntılar yoktu metinde.

ismail seyrek
24-11-2010, 21:26
Sütle ıslatılmış birkaç kat peçeteye sararsanız, sağlam bir kutu ambalajda kargoyla gider.
Daha önce ben aynı şekilde yanımda götürdüm. Yalnız ulaşım sonrası temiz suyla yıkandıktan sonra sütte kullanılmalı.

nariçi
24-11-2010, 22:50
Sızdırmayan (kelepçeli) küçük saklama kabına kilitli poşet içinde az miktarda (yarım çay badağı) sütle birlikte koyun, üzrini de kağıt ambalaj yaparak bantlayın.

denizakvaryumu
01-12-2010, 15:44
Kefirin ekşi ya da tatlı olması, sütün ne kadar beklediğiyle ilgili.
Oniki saat bekleyen kefir tatlı olur. Bir gün bekleyen kefir biraz ekşice, İkisi de kullanım amacı bakımından farklılık gösterir.


12 ve 24 saatlik kefirlerde, kullanım amacı olarak nasıl bir fark var?

Cheops
06-12-2010, 12:07
Alperfect'e çok teşekkür ederim... Kefir yapmayabaşladım 2 gündür içiyorum...

izzeterisen
29-12-2010, 16:09
Arkadaşlar,
Yaptığım kefir, 24 saat mayalandığı zaman lastik gibi olmaya başladı. Sanki erimiş kaşar peyniri gibi.
Bozuldu mu acaba maya diye korkuyorum. Bu bir sorun mudur?

memet
29-12-2010, 17:57
12 ve 24 saatlik kefirlerde, kullanım amacı olarak nasıl bir fark var?
Bu yazıyı görmemiştim. Üniversiteden aldığım bir metin vardı. Mide sorunları olanlar için 12 saatlik kefir öneriliyordu.

İzzet bey kefirde böyle bir şey olmaması grekiyor. Maya ne kadar? Maya çok olunca kefir çabuk koyulaşıyor, ama macun gbi olmaması gerekir. Bence kullanmayın.

izzeterisen
01-01-2011, 13:43
Yarım litre süte 1 yemek kaşığı kadar maya atıyorum ve serinde mayalanıyor.Her gün mayalıyorum. Ekşi olmuyor ama lastik gibi sünüyor yoğurdu.
Bir süre önce büyümüş mayaları parçalamıştım. Ondan olur mu acaba?
Biz bu lastik gibi olan kefiri içtik. Değişik bir şey hissetmedik tadında . Görünümünde de bir değişiklik yok. bembeyaz süt , bembeyaz kefir.
Benim çocuk, ekşi istemediği için her gün mayalıyorum. Şimdi bir kaç gün mayayı buzdolabına kaldırdım.

memet
01-01-2011, 15:10
Kullanılan malzeme süt olduğu için, ne kadar steril ortamda korunsa da, havadan gelecek etkilere açık oluyor.
Çok maya katıldığı için koyu yoğurt gibi olsa da böyle lastikleşmemesi gerekiyor. Mayayı parçalamanın etkisi olacağını sanmıyorum. Havadan bir şeyler geçmiş olabilir.
Bence mayayı kullanmayın yenisini bulalım.

pria
20-01-2011, 20:59
Bir-birbuçuk litre pastörize sütü 16-20 saatte mayaladığım kefir mayam:

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=745138#post745138

ebse
02-03-2011, 23:14
öncelikle herkese mutlu günler diliyorum.
Birkaç ay önce doğum yaptım ve doğum sonrası bazı sıkıntılarım oluştu.Kefir kullanmaya hatta kefiri evimizde yapmaya karar verdik.2 aydır kefir mayasını bulamadık en sonunda hiç istemediğim halde aktardan aldım.Sütçümden süt aldım zaten maya 1 tatlı kaşığı bile yoktu.kutuda 2 su bardağına mayalayın yazıyordu mayaladım ama 15 saat sonra kefir peynirleşmişti.Zorla kefir mayalarını ayırıp tekrar mayaladım 14 saatte güzel kıvamlı oldu. tekar mayaladım 15 saate neredeyse yoğurt kıvamındaydı kefirin içilebilecek kıvama gelmesi için (hataydı galiba)2 su bardağı kadar süt koydum üstüne.
18 ya da 24 saatte ne ile karşılaşabileceğimi bilmiyorum.neden böyle acaba bilen varsa lütfen yardımcı olun.
çok uzun yazmışım sabrınız ve ilginiz için teşekkür ederim.

Zeynep Yılmaz
12-04-2011, 12:20
Bende uzun zamandir kefir mayaliyorum cokta memnunum.

Hhatice
12-04-2011, 12:30
öncelikle herkese mutlu günler diliyorum.
Birkaç ay önce doğum yaptım ve doğum sonrası bazı sıkıntılarım oluştu.Kefir kullanmaya hatta kefiri evimizde yapmaya karar verdik.2 aydır kefir mayasını bulamadık en sonunda hiç istemediğim halde aktardan aldım.Sütçümden süt aldım zaten maya 1 tatlı kaşığı bile yoktu.kutuda 2 su bardağına mayalayın yazıyordu mayaladım ama 15 saat sonra kefir peynirleşmişti.Zorla kefir mayalarını ayırıp tekrar mayaladım 14 saatte güzel kıvamlı oldu. tekar mayaladım 15 saate neredeyse yoğurt kıvamındaydı kefirin içilebilecek kıvama gelmesi için (hataydı galiba)2 su bardağı kadar süt koydum üstüne.
18 ya da 24 saatte ne ile karşılaşabileceğimi bilmiyorum.neden böyle acaba bilen varsa lütfen yardımcı olun.
çok uzun yazmışım sabrınız ve ilginiz için teşekkür ederim.

Kefir zaman artı sıcaklıkla orantılı oranda koyulaşır.İçilebilecek kıvam için 7-8 saat ılık ortamda tutmanız gerekir .Sulandırarak ayran gibi de tüketebilirsiniz.
Ayrıca kefir mayanız çok sütünüz az olursa da koyu olur.

canturk_akpinar
15-04-2011, 08:15
şu kefirin tadını çok merak ettim. banada kefir tanesi gönderebilecek var mı acaba? bi deneyeyim. 505 561 52 84

Lilinin bahcesi
15-04-2011, 19:08
Kefirin faydaları daha doğrusu şu andaki bilimin araştırıp bulmasıyla elde edilen kadarı ile çok az olduğundan etrafımızdaki insanların söyledikleriyle yaşadığımız tecrübelerle yetinmek durumundayız ayrıca bunları paylaşıp kefiri herkesin içmesini sağlıyarak sağlıklı bir toplum için uğraş vermek durumundayız........ bu yüzden kefiri baştacı yapmak gerekiyor:)).......kefir içilmesi kemik ağrılarına iyi geliyormuş diye tv lerde duyduk ve de uyguladığımızda annemin ağrıları baya azaldı şeytan kulağına kurşun...

Kefir konusunda soylenebilecek bir kac sey var. Ama en onemlisi kendimiz hakkinda. Komsunun tavugu komsuya KAZ gorunur misali Avrupanin , Amerikanin farkli sekillerde tukkettigi YOGURTumuz varken slav ulkelerinde yaygin sut urunu olan kefire hayranlik beslemeye , gozumuzde her derde derman bir urun haline getirmeye basladik. Kefir , yogurt gibi insanlarin sutu daha uzun sure saklayabilmek uzere gelistirdikleri bir saklama yontemi. Bizim kulturumuzde yogurt gelisirken daha kuzey halklari kefir seklini tercih etmislerdir. Kefirin uzun sureler agirlikli musluman halklar arasinda itibar gormeme sebeplerinden biride eksimesi esnasinda olusan ve bekledikce artan miktarda alkol olusturmasi. Miktar az olabilir fakat bazi mezheplerce hos gorulmemektedir. Bugun kefirin adindan cok bahsedilir olmasi tamamiyle pazara malini sattirmak amaciyla basinin pompalamasi sonucudur. Kefir yapacagim diye deneyler, arsartimalar yapmaniza bence hic gerek yok, annenizin yaptigi sekilde yogurt mayalayin ve yogurt tuketin.
Saygilarimla

torik55
17-04-2011, 18:00
Merhabalar

Kefir le yoğurda müslüman - gavur ayrımı yapılacağı hiç aklıma gelmezdi :) ki iki üründe birbirinden değerli ve faydalı probiyotik, prebiyotikler ve kefirinde yüzyıllardır müslümanlar tarafından kullanıldığını biliyorum içinde alkol var ozaman kötüdür diyerek olaya biçimsel açıdan bakmak bana çok mantıklı bir bakış açısı gibi gelmiyor ki bu üründeki alkol miktarı ve etkisi bizleri sarhoş edecek kadar olamadığını sanırım herkez biliyordur. ben hiç kefirden ve benzeri ürünlerden sarhoş olup çevresine, kendisine ve ailesine zulüm yapan bir insan haberi duymadım burada bahsi geçen alkol miktarı bu idiadan dolayı kefir ürünü kullanmayan bir insanın başka birçok meyve,sebze v.b ürünlerden aldığını söyleyebiliriz

İnternetde daha önce okuduğum bir haberde : 16-17-18 /10/2006 tarihlerinde Bursa TÜBİTAK'ta yapılan analiz raporlarına göre günlük hayatımızda tükettiğimiz bazı yiyecek ve içecek maddelerinin içerdiği ethanol (etil alkol) miktarları belirtildi.

Patates 4,47 gr/l

Yoğurt 2,48 gr/l

Boza 2,26 gr/l

Portakal 2,13 gr/l

Hurma 1,90 gr/l

Sirke 1,69 gr/l

Gül suyu 1,53 gr/l

Ekmek Mayası 1,24 gr/l

Greyfurt 0,95 gr/l

Meyve suyu 0,48 gr/l

Kola 0,2 gr/l

Gazoz 0,2 gr/l

Portakallı Gazoz 0,2 gr/ ethanol (etil alkol) ölçülmüştür.


Kefirin ne çevremize ne kendimize zarar verdiğini kanıtlayan bir çalışma yok bu zamana kadar yapılan araştırmalar tam aksi yönde bence kefir Allahın çok güzel ve faydalı bir nimeti

Lilinin bahcesi
17-04-2011, 21:15
Sayin TORIK,
Ben tarihsel gercekleri yazdim. Sovyet hakimiyeti altinda kalan musluman topluluklar haricinde diger musluman halklar icerdigi ve bekledikce artan alkol miktari sebebiyle bu urunden uzak durmuslardir dedim. Kefiri icip icip saga sola saldirma zaten olamaz cunku derecesi dusuk. Sonucta eger niyet keyif verici madde elde etmek olursa bunu yogunlastirilmis siyah caylada yapabilirsiniz.
Bazi mezheplerin sizin listenizdeki sirkeye de temkinli yaklastiklarini biliyorsunuzdur sanirim. Insanlar inanclarina gore istedikleri sekilde besin maddelerini tuketmekte serbesttirler.
Ayrica Gavur gibi yakisiksiz bir tabiri kullanmamanizi rica ederim.

musbet
01-10-2011, 23:22
Selamlar
ben kefir mayası arıyorum açıkçası aktarlardaki kefire güvenmiyorum.Elinde kefir mayası bulunan arkadaşlar kargoyla karşı ödemeli olarak gönderirseniz çok sevinirim.

furkan yıldız
10-10-2011, 13:19
Selamlar
ben kefir mayası arıyorum açıkçası aktarlardaki kefire güvenmiyorum.Elinde kefir mayası bulunan arkadaşlar kargoyla karşı ödemeli olarak gönderirseniz çok sevinirim.

Aşağıdaki linkten bulabilirsiniz. Deneyenler ve ben gayet memnunum.
Kefir (http://www.agaclar.net/forum/toprak-gubre-gida-malzeme-basili-yayin-arazi-vb-satis/21751.htm)

darkfriairs
15-10-2011, 14:48
Elimde kefir mayası vari mayalanma süresi uzun ya da kısa pek fark etmiyor, üzerinde hafif bir küf tabakası oluşuyor, bunu önlemek isçin bir şey yapabilir miyim? Yoksa bu mayalanma süresinde normalmidir?

musbet
05-11-2011, 21:39
Selam arkadaşlar uzun uğraşlar sonucu kefir mayası buldum. Kocaelinden eldem teslim isteyenlere verebilirim.
Sayın darkfriairs bende kefir mayalıyorum ama üzerinde küf tabakası oluşmuyor.oluşmamasıda lazım bence tabi benden daha deneyimli olanlar daha iyi bilirler bu nacizane benim fikrim.

furkan yıldız
10-11-2011, 08:45
Elimde kefir mayası vari mayalanma süresi uzun ya da kısa pek fark etmiyor, üzerinde hafif bir küf tabakası oluşuyor, bunu önlemek isçin bir şey yapabilir miyim? Yoksa bu mayalanma süresinde normalmidir?

Elinizdeki mayada bir sorun yok ise mayanızın miktarına göre, örneğin ; 3 yemek kaşığına kadar mayayı 600-700 gram oda sıcaklığındaki süte koyup soğuk havalarda mayalanma ortamının sağlanabileceği bir ortamda (22-24 derece) 12-24 saat beklemeye bırakıyoruz. Mayada bir sorun yok ise sağlıklı bir şekilde mayalanacaktır.

Jezebel
01-12-2011, 07:35
Mayanın önemini kavramış bulunuyorum.
2 yıl önce denediğim maya benim kefirden tiksinmeme neden oluyordu az kalsın.
Hazır satın aldıklarımdan çok farklıydı.
Bu sene bir arkadaşın verdiği maya ile tekrar denedim, tadı ve kokusu güzel jöle kıvamında bir kefir elde ettim.
Oda ısısında tek bardak yapıyorum, bazen 12 saat beklemek zorunda kalıyorum ama tadı hakikaten güzel.
Kullandığım süt cam şişede litrelik satılanlardan.
Pes etmeyip tekrar denediğime şükrediyorum.

memet
01-12-2011, 07:54
Elimde kefir mayası vari mayalanma süresi uzun ya da kısa pek fark etmiyor, üzerinde hafif bir küf tabakası oluşuyor, bunu önlemek isçin bir şey yapabilir miyim? Yoksa bu mayalanma süresinde normalmidir?
Üzerinde küf oluşuyorsa o mayayı artık kullanmayın.
Mayanıza küf bulaşmış.

denizakvaryumu
01-12-2011, 08:26
Mayanın önemini kavramış bulunuyorum.
2 yıl önce denediğim maya benim kefirden tiksinmeme neden oluyordu az kalsın.
Hazır satın aldıklarımdan çok farklıydı.
Bu sene bir arkadaşın verdiği maya ile tekrar denedim, tadı ve kokusu güzel jöle kıvamında bir kefir elde ettim.
Oda ısısında tek bardak yapıyorum, bazen 12 saat beklemek zorunda kalıyorum ama tadı hakikaten güzel.
Kullandığım süt cam şişede litrelik satılanlardan.
Pes etmeyip tekrar denediğime şükrediyorum.



Ben de marketdeki kefirleri içemiyorum tadı hoşuma gitmiyor.

Engin Beyin mayasına alıştık onunla gidiyor :D bu mayayı kullananlar "bana köyümü hatırlatıyor" diyor.

Kimisi de market kefirini çok seviyor.

Buradan çıkan sonuç; zevkler ve renkler tartışılmaz, hoşumuza giden mayayı bulup onunla yola devam edeceğiz. :)

Jezebel
01-12-2011, 09:21
Ben de marketdeki kefirleri içemiyorum tadı hoşuma gitmiyor.




Yanlış anlamışsınız , iğrençleşmemek için böyle bir kıyas yaptım, ama :pmadem icap etti, eski yaptığım kefir beyaz ve sümüksü kıvamda uzayan bir ne katı ne sıvı maddeydi. Markettekini de pek sevemedim.
Ama şu an mayaladığım kefir çok güzel:D

Ketir
01-12-2011, 12:24
Yanlış anlamışsınız , iğrençleşmemek için böyle bir kıyas yaptım, ama :pmadem icap etti, eski yaptığım kefir beyaz ve sümüksü kıvamda uzayan bir ne katı ne sıvı maddeydi. Markettekini de pek sevemedim.
Ama şu an mayaladığım kefir çok güzel:D
Kendimlen ve mayamlan gurur duyuyorum.


Sizden de bu beklenirdi. ;) Başarılar dilerim... Bir gün bende başarırım, inşallah.

Kiraz
01-12-2011, 17:57
Yanlış anlamışsınız , iğrençleşmemek için böyle bir kıyas yaptım, ama :pmadem icap etti, eski yaptığım kefir beyaz ve sümüksü kıvamda uzayan bir ne katı ne sıvı maddeydi. Markettekini de pek sevemedim.
Ama şu an mayaladığım kefir çok güzel:D

Benim kefirim de geçen günlerde tarif ettiğiniz gibi sümüksü yapı aldı, kokusunda kötüleşme yoktu, üzeri küflenmemişti. Sanırım buzdolabında sütün içinde tuttuğum süre biraz uzayınca böyle oldu. Bazen yoğurt mayalarken de başıma benzer durum geliyordu, nedenini bilmiyorum.

Kokusu güzel ve küf oluşumu olmadığı için kefir tanelerini süzgeçte iyice yıkadım, su dolu kavanoza koyarak bir kaç kere çalkalayıp boşalttım, uzayan yapı iyice kaybolunca az miktar süte koyup buzdolabına kaldırdım, iki günde bir sütü değiştirdim. Bir hafta boyunca oluşan kefiri kullanmadım, dışarıda son mayaladığım gayet normal oldu, bundan sonrakileri kullanacağım. En çok ekmek yapımında kullanıyorum.

Dansel
01-12-2011, 19:18
Kefiri mayalamadığım zaman içme suyunun içinde (klorsuz suda) buzdolabında saklıyorum,sütte değil.Konuyu baştan okumadım ama ,arkadaşlar kefire asla metal deymeyecek.Süzgeciniz bile plastikten olmalı,dikkat edin tel olmasın.Oda sıcaklığında 24 saatte mayalanır.Kış ve yaza göre bu süre biraz değişebilir.Ben de ev yapımı kefiri tercih ediyorum,hazırları ilk denediğimde içemedim.Herkese kolay gelsin,afiyet olsun.

Jezebel
01-12-2011, 21:10
Haklısınız, bunlara dikkat etmek lazım.
Kullandığım herşey porselen, süzgeç ve kaşık dahil.
Ancak artık dinlendirmiyorum, hergün mayaladığım için pek istirahat edemiyor.
Evde süt olmadığı zaman içme suyu içinde buzdolabında bekletiyorum.
Benim mayam çok ufak, minik karnıbahar çiçeği gibi;)

denizakvaryumu
02-12-2011, 08:08
En çok yapılan hatalardan biri sütü yoğurt mayalamadaki süt ısısına çıkarıp kefir mayalamak.

Kefir mayası bu sıcaklığı sevmiyor ve maya sıcakta bozulup sümüksü kıvamda kefir oluşturuyor.
Ben soğuk sütle mayalıyorum 2.günün sonunda oda ısısında yoğurt gibi oluyor.

Eğer tüketemiyeceksem , üstünde küf olmaması için olduğu gibi buzdolabına bırakıyorum 3 hafta bile bozulmadan kalıyor, daha uzun süreleri de deneyeceğim.

Kiraz
02-12-2011, 16:24
Ben de soğuk süt ile mayalıyorum, plastik süzgeç kullanıyorum. Sütte saklanabileceğini senelerdir kullanan birinden duymuştum ama belki daha çabuk bozulmasına neden oluyordur, emin değilim ya da buzdolabında çok yavaş da olsa mayalanma devam ediyordur, bir hafta boyunca bozulmadan kalabiliyor.

Sn. denizakvaryumu, "olduğu gibi buzdolabında bırakıyorum" derken, kefirin içinde mi bırakıyorsunuz?

kirazcı35
02-12-2011, 18:24
Bende kefir mayası istiyorum elinde fazla olan biri varsa kargosunu ben öderim.

gultar
02-12-2011, 18:49
Adres gönderin kefir göndereyim.

memet
02-12-2011, 18:58
EÜ ziraat fakültesinin kampüs içinde satış yeri var, orada kefir de, mayası da satılıyor.

kirazcı35
02-12-2011, 19:39
Sayın gultar,ilginize teşekkür ederim adresim:Muzaffer Öztabak Cumhuriyet mah.limoncuk mevki limoncuk sk no23 ören köyü Kemalpaşa İZMİR

denizakvaryumu
03-12-2011, 23:27
Ben de soğuk süt ile mayalıyorum, plastik süzgeç kullanıyorum. Sütte saklanabileceğini senelerdir kullanan birinden duymuştum ama belki daha çabuk bozulmasına neden oluyordur, emin değilim ya da buzdolabında çok yavaş da olsa mayalanma devam ediyordur, bir hafta boyunca bozulmadan kalabiliyor.

Sn. denizakvaryumu, "olduğu gibi buzdolabında bırakıyorum" derken, kefirin içinde mi bırakıyorsunuz?

Evet kefirin içinde bırakıyorum...hiçbir bozulma olmadı.(3-4 hafta)

Su içinde de denedim , suda da bozulmadı.

Engin beyin mayası benim denediğim (amatör hobici)

nevsune
04-12-2011, 11:23
Eğer tüketemiyeceksem , üstünde küf olmaması için olduğu gibi buzdolabına bırakıyorum 3 hafta bile bozulmadan kalıyor, daha uzun süreleri de deneyeceğim.

Bir zamanlar bir tanıdıkdan birilerine vermek için kefir mayası almıştım. Kefirin içinden çıkartıp vermişti ama sanırım uzun zaman yenilememişler ve bir koku vardı. Mayayı çok iyi yıkadım, bir kaç kez sütün içinde mayaladım ama koku bir türlü düzelmedi. Tadına da şöyle bir bakıp beğenmediğim için mayaları atmıştım. Kefirin içinde ne kadar bekletildiklerini bilemiyorum ama galiba bir süre sonra bozulabiliyorlar.

Birkaç yıl önce evden uzakta olduğum bir yaz, mayayı 3 aylığına su içinde buzdolabında saklamıştım. Döndüğümde biraz tembelleşmişti. Bir kaç gün küçük miktarlarda süt içinde mayalayıp uyanmasını sağlamıştım. Uyanıp, normal kıvamına dönene dek o kefirimsi sütü içmemiş, dökmüştüm. Hala o mayayı kulanıyorum.

Bir süredir (sanırım 2 ay gibi) yine kefir yapmaya ara vermiştim. Bu arada sütün içinde yine buzdolabında durdu. Sütü değiştirmeyi de unutmuşum. İki gün önce 200 ml. sütle mayalayıp 2 gün beklettim. Bunu da dökmeyi düşünüyordum ama 2 gün sonunda kokusundan dökmeye gerek kalmadığını gördüm. Kıvam biraz sulu kalmıştı ama tadı yerindeydi.

Sonuç: Süt (arada yenilense daha iyi olur herhalde) ve suda buzdolabında 2-3 ay kalabiliyorlar.

gultar
04-12-2011, 11:29
Kefir mayasını oda ısısındaki sütle mayalarsanız daha çabuk oluşuyor. Tabii havanın ısısı da önemli. Uzun süre kullanmayacağınız durumlarda mayayı iyice yıkadıktan sonra içme suyuna koyup, buzlukta saklayınız donma, kefiri bozmuyor. 6 ay kadar böyle saklıyorum. Yazın çabuk oluşuyor, hatta ekşiyor. O tadı sevmediğim için kışın içmeyi seviyorum.Yaz süresince dondurup bekletiyorum.Kefir mayasının her işlemden sonra temiz su ile yıkanması gerekir. Çürüme, küflenme olmaması için.

gultar
05-12-2011, 09:21
Sayın gultar,ilginize teşekkür ederim adresim:Muzaffer Öztabak Cumhuriyet mah.limoncuk mevki limoncuk sk no23 ören köyü Kemalpaşa İZMİR


Kefirinizi bugün yurtiçi kargoya veriyorum. Takip edip alın köylere servisi olmayabilir. Afiyetle tüketiniz.

kirazcı35
05-12-2011, 20:15
Sayın gultar bizim köye yurtiçi kargo geliyor,siz İzmirin neresindesiniz elime ulaştıgında sizi bilgilendiririm.

kirazcı35
07-12-2011, 16:25
sayın gultar bugün kefir mayası geldi çok teşekkür ederim. Hemen mayaladım inşallah yarın içeriz birde sormak istiyorum şişe sütü kullansam olurmu.

alimmiz
14-12-2011, 08:10
KEFİR MAYASI,kefir içmek İÇİN alimmiz@mynet.com

kirazcı35
16-12-2011, 21:18
Sayın gultar; göndermiş oldugunuz kefiri bugün açtım, yogurt kadar koyu olmuş çok güzeldi tekrar çok teşekkür ederim.

gultar
16-12-2011, 22:19
Sayın gultar; göndermiş oldugunuz kefiri bugün açtım, yogurt kadar koyu olmuş çok güzeldi tekrar çok teşekkür ederim.


Rica ederim afiyetle tüketiniz. Selamlar..

toprak5552
08-01-2012, 20:19
sevdiğim içeceklerden

stratejist
09-01-2012, 15:40
Arkadaşlar hangi sütü kullanmalıyız? Bana marketteki hazır kefirler daha güzel geliyor lezzet olarak. Hem pastorize, hemde uht süt denedim güzel bir lezzet tutturamadım. 24 saat denedim, 48 saat denedim. Tadı değişmiyor ekşiliği değişiyor.

Birde ortam ısısı lezzetine etki eder mi?

memet
09-01-2012, 18:33
İlk üniversiteden kefir aldığımda bir de metin vermişlerdi. Her kefirin tadı farklı olur demişlerdi.
Başka başka mayalar kulanırsanız onların da tadı farklı olabilir. Ben pastörize süt kullanıyorum.

amatör hobici
17-01-2012, 19:33
Arkadaşlar hangi sütü kullanmalıyız? Bana marketteki hazır kefirler daha güzel geliyor lezzet olarak. Hem pastorize, hemde uht süt denedim güzel bir lezzet tutturamadım. 24 saat denedim, 48 saat denedim. Tadı değişmiyor ekşiliği değişiyor.

Birde ortam ısısı lezzetine etki eder mi?

Sn,stratejist,
Market kefirlerinin üzerini okursanız çoğunda Kefir Mayası yerine Kefir Kültürü yazıyor. Onların doğal olduklarından şüpheliyim. Nasıl ki eskiden peynirlerin üzerinde Peynir Mayası yazıyordu; şimdi peynir kültürü yazıyor. Aynı yoğurtlarda olduğu gibi..Herhalde fazla tüketim olduğundan normal maya ile talebe yetişemiyorlar..Tadı da onun için değişik geliyor olmalı..

Ortam ısısı, mayalama süresi ve saklama koşulları da tadına tesir eder..

Jezebel
22-01-2012, 15:32
Elimde iki çeşit kefir mayası oldu.
Biri orta Asyadan getirilmiş, biraz sulu hafif ekşi tadı 8 saatte mayalanıyor.
Diğerinin kaynağını bilmiyorum, o kadar zincirleme elden ele gezerek bana ulaştı ki ;)
Onunla mayaladığım yoğurt kadar sert ve resmen tatlı oluyor,12-24 saatte mayalanıyor.
İkisinin de tadını beğeniyorum.
Bu içeceği keşfettiğim için kendimi şanslı sayıyorum.

memet
22-01-2012, 16:54
Sn,stratejist,
Market kefirlerinin üzerini okursanız çoğunda Kefir Mayası yerine Kefir Kültürü yazıyor. Onların doğal olduklarından şüpheliyim. Nasıl ki eskiden peynirlerin üzerinde Peynir Mayası yazıyordu; şimdi peynir kültürü yazıyor. Aynı yoğurtlarda olduğu gibi..Herhalde fazla tüketim olduğundan normal maya ile talebe yetişemiyorlar..Tadı da onun için değişik geliyor olmalı..

Ortam ısısı, mayalama süresi ve saklama koşulları da tadına tesir eder..

Aslında kefir kültürü denmesi doğru. Marketten kefirin mayasıyla elde edilen kültürü alıyoruz. Maya yazarsa bu karnıbahara benzeyen mayanın şişelenmesi gerekir.
Peynir içinde geçerli sanırım peynir mayası şişelerde satılıyor. Yediğimiz bunun yardımıyla mayalanmış süt kültürü.

cihan_as
22-01-2012, 20:28
memet, kefir mayası ikimize yetecek kadar çoğalmıştır payıma düşeni bir ara gelip alayım:)
amatör hobici arkadaşımızdan geçtiğimiz senelerde kefir mayası almıştım. Benden kaynaklanan kullanma hatasından maya bozulmuştu.Kefir mayasını metal kaşık ve süzgeç kullandım. Daha sonra çeşme suyu kullandığımdan mayalama işlemi sırasında süt kefire dönüşmedi, tadı bozulmuş içilmeyecek durumdaydı.

güler seferoğlu
05-02-2012, 19:05
merhaba arkadaşlar,
bende kefir yapma hevesi yaklaşık 1 yıldır devam ediyor . aktardan maya aldırdım eşime. UHT yöntemiyle paketlenmiş kutu sütlerle yapıyorum. Ama ilk başta kefir taneleri ile yaptığımda , süt kesilmiş gibi görünüyordu üstte çok katı bir peynirimsi tabaka altta da suyu ayrışmış oluyordu.daha kısa süreler vs. versiyonlarını denedim ama bir türlü aradığım tadı elde edemedim. En sonunda marketten alınan pastörize kefirden 1 çay bardağı ve birde kefir tanelerimi ekledim . 18 saat kadar sürede mayalandı ve aradığım tat buydu ve uzamayan bir kefirdi (sadece pastörize kefirle mayalanırsa uzayan tuhaf bişey oluyor fazla mukus benzeri yani ) .
sonrasında hep bu kefirden kefir mayaladım taneleri arada bir sütle besledim bazen kefire de koyuyordum süzüp ıslatıyordum onları.Şimdi kefir tanelerimden işe yarar kefir elde edemiyorum.pastörize kefirle yapmayı deniyorum yine olmuyor. nasıl eskisi gibi güzel yapıcam bu işi ya (eşim kefirsizlikten şikayetçi :D )? bu arada kefir tanelerimi de buzdolabında temiz içme suyunda cam kavanozda bekletiyorum.uzun süre böyle bekleyince ölmüş olabilir mi benim kefir mayalarım? arada bir kullanmasam da az sütte bekletip beslemeye çalışıyorum onları ama sanki biraz ruhsuzlaştılar... şimdi sütçüden aldığım oda sıcaklığında süte bu mayaları koyup deneyeceğim tekrar.fotoğraflarını buraya yükleyip tecrübeli arkadaşların önerilerini almak isterim. evde güzel kefir yapmanın mutlaka bir yolu olmalı ben yaptığımda kefir mayalansa da anlamamış olabilirim büyüklerimden hiç duymadım ve görmedim çünkü.İlk olarak Süleyman Demirel Üniversitesi'nde tıp fakültesinin kantininde görmüştüm.ama hiç içmemiştim.gerçek tadını bile bilmiyor olabilirim :D:D pastörize olanlar ev yapımından çok farklı çünkü.sonuçları paylaşmak üzere kefir yapmaya gidiyorum herkese kolay gelsin ;)

memet
05-02-2012, 20:57
Son toplantıda aldığım maya oldu bir koca topak.

güler seferoğlu.
Kefi biraz sulu ayran kıvamında olmalı mukoza gibi bir şeyler içine başka organizmaların karıştığı anlamına gelir.
Maya ölmüşse kefir oluşmadan süt öylece kalır bildiğim kadarıyla. Bir süre dolapta ya da suda bekleyince tekrar canlanması biraz zaman alabiliyor.
Süt pastörize de olsa sütçüden de olsa mayanın durumuna bağlı oluyor kefir oluşması.

güler seferoğlu
07-02-2012, 11:29
O zaman benim mayalar geldiklerinde de pek sağlıklı değilmiş.çünkü süt hiç olduğu gibi kalmadı hep kesilmiş süte dönüştü. Sağlıklı maya almak için ziraat fakültesine bir sormak lazım herhalde. Ben birde birşey daha soracağım. Kefir mayalarken cam kap kullanmak gerektiğini okumuştum, mayalara metal değmeyecek ve çeşme suyu değmeyecek.Tüm bunlara dikkat ediyorum , ama kavanozun ağzı sıkı kapalı mı olacak yoksa az hava alacağı şekilde aralık mı bırakılacak kapağı onu da öğrenmek istiyorum. Kefirden kefir mayalamak da sağlıklı mıdır? Pastörize günlük sütlerde problem yok da tetrapaklarda satılan sütlerdeki yararlı bakteriler öldüğü için yoğurt mayalanınca tutmuyor, kefir tutar mı? Eğer tutmuyorsa biz kefirimsi bişeyler içmişiz demektir :D Çünkü sulu ayran kıvamında değildi genellikle. bu ara hazırları daha çok alıyoruz evdekilerde performans düşük.

memet
07-02-2012, 11:56
Hazır süt kullanıyorum bir sorun olmuyor. Onlara da süt ne kadar deniyor, ne kadar süt benzeri sıvı orası karışık, içindeki herşeyi yok ediyorlar.
Mayadan kefir mayalayın kefir sütü değiştirse de asıl maya gerekli.
Mayalarken üstünü temiz bir örtü ile örtüp kapak kullanmamak daha uygun.

güler seferoğlu
10-02-2012, 19:40
teşekkürler,
bende dün akşam dediğiniz gibi bir tülbentle kapatıp kapaksız şekilde mutfaktaki dolabın içine sakladım mayalayınca.öğleyin pıhtılaşmış haldeydi dolaba koydum tadına henüz bakmadık ama en yakın zamanda yeni kefir tanesi ile denemem lazım.şu an kefir tanelerimden netice alamadığım için kullanamıyorum.son denemede süt peynirimsi birşeye dönüştü fotoğrafını o yüzden eklemedim buraya.kefirden kefir yapmaya çalışınca elde ettiğimiz şey dediğiniz gibi muhtemelen gerçek kefir değildi ama normal sütten daha faydalı bir içecek olduğu kesin :D eşim 10 aydır kefir içiyor ve az uyusa bile kefirin vücudu sabaha kadar dinlendirdiğini düşünüyor bu kadar sürede plasebo etkisi yapmış olamaz herhalde:D

dünyam1
24-02-2012, 20:28
ben kefiri hazır alıyordum ,kendim yapmak ve denemek istiyorum kefir tanesi nereden temin edebilirim?

gülenmelek
24-02-2012, 22:34
Sayın dünyam1, eğer isterseniz çok değil ama 2-3 tane minik gönderebilirim size. Onlar zamanla büyüyor ve çoğalıyor zaten.

gultar
25-02-2012, 09:45
ben kefiri hazır alıyordum ,kendim yapmak ve denemek istiyorum kefir tanesi nereden temin edebilirim?


Adresinizi özelden gönderirseniz kargo ile alıcı ödemeli gönderirim(kefir ücretsiz)

elche
28-02-2012, 22:53
merhaba arkadaşlar,
bende evde kefir mayalamak istiyorum fakat kefir mayası bulamadım.İzmir'de oturuyorum. Ege Üniversitesi Ziraat Fak. Süt Teknolojisi bölümünü aradım sordum nisan ayında satışa başlayacaklarını söylediler. İzmir içinden maya paylaşabilecek birisi olursa çok memnun olurum...

hewalita
04-03-2012, 18:18
bakıyorum da bu kefir konusu 2007 yılından beri devam ediyor.aslında Türkiye'ye kefirin girmesi çokkk uzun yıllar önceye dayanıyor.30 yıl önce komşumuz Rusya'dan gelen kefir mayalarını bize de vermişti.ALLAH annemden ve teyzemden razı olsun yıllardır kefir mayasını öldürmedi ve çevremizdekilere dağıttı.hatta şu an 20'li yaşlarda olan kardeşlerim kefir neslinden diyebilirim :) o zamanlar çevremizde kefirle ilgili bir şeyler duymuyorduk tabiiki.sadece antibiyotik gibi olduğunu biliyorduk.ama haber yapıldıkça kefirle ilgili biz de eski bir dostu görmüş gibi seviniyoruz..hepimize şifa olur . :)

yusufziya
10-04-2012, 12:21
selamlar.

yeni kefir linkini göremedim.

link verirmisiniz.

( satış ile ilgili )

memet
10-04-2012, 12:38
Kefir satan mı var, hangi linki kastediyorsunuz?

yusufziya
12-04-2012, 22:21
Kefir satan mı var, hangi linki kastediyorsunuz?

ahada buldum :))

http://www.agaclar.net/forum/toprak-gubre-gida-malzeme-basili-yayin-tarla-bag-bahce-arazi-vb-satis/26015.htm

ereninannesi
10-05-2012, 09:59
arkadaşlar 4 gündür neredeyse kefir yapmaya uğraşıyorum kefir tanesini baharatçıdan aldım fakat pıhtılaşmıyor. 24 saatte denedim olmadı bugün 48 saati deneyeceğim. bana yardımcı olur musunuz? ne yapmam lazım pıhtılaşması için. kefir tanesi gayet güzel ve düzgün görünüyor hiç anlamadım neden olmadığını? şimdiden yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

dryad
10-05-2012, 10:31
arkadaşlar 4 gündür neredeyse kefir yapmaya uğraşıyorum kefir tanesini baharatçıdan aldım fakat pıhtılaşmıyor. 24 saatte denedim olmadı bugün 48 saati deneyeceğim. bana yardımcı olur musunuz? ne yapmam lazım pıhtılaşması için. kefir tanesi gayet güzel ve düzgün görünüyor hiç anlamadım neden olmadığını? şimdiden yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

Süreden ziyade nasıl yaptığınızı ısı,ortam vs yazarsanız daha iyi bir cevap alabilirsiniz bence.

Ben kefiri çok seviyorum. Sağlıktan ziyade aroması çok hoşuma gidiyor. Evde mayam var arada yapıyorum. Ama genelde tembellik edip marketten alıyorum. Bu hafta sonu yapacağım,kendime söz verdim :)

redsonia
10-05-2012, 13:05
aslında bende de geçen sene aynı sorun oldu... maya ve süt oranından kaynaklanabilir... maya az geliyordur süte belki de... ben 48 saatin sonunda elde ettim o mayadan kefiri ve güzel oldu 24 saatte bozduğumda hala süt tadı geliyordu... bir de kefir yapacağımız sütün sıcaklığı oda sıcaklığında olması lazım...

ereninannesi
10-05-2012, 14:16
eskiden de kefir yaptığım için biliyorum süreci. şöyle anlatayım. kefir tanesi nohuttan biraz büyük olduğu için kulplu çay bardaklarının üzerinden 1 parmak eksik sütün içine oda sıcaklığında koyup kapalı kapanlık dolapta bekletiyorum. ama hiçbir kalınlaşma ya da hareket yok aynen süt tadı devam edşyor. hatta biraz ekşimiş gibi bile oluyor.

redsonia
10-05-2012, 15:37
o zaman sorun bence geç mayalanıyor olması 48 saat bekletin o zaman da mayalanmazsa maya da sıkıntı var demektir....

memet
10-05-2012, 15:50
Dolaptan sütü çıkarıyorum haydi mayanın üstüne. Sorun olmadan mayalanıyor. Baharatçıda mayanın beklediği ortam nasıldı en önemli olan yer orası. Ne kadar süre rafta durdu belli değil, bu nedenle eğer canlıysa aktive olması vakit alabilir

ereninannesi
10-05-2012, 15:56
kefir baharatçıda dolaptaydı süt içinde çıkardı verdi bana. eve geldim açtım hatta sütünden de tatım ki bozulmuş mu diye yoo gayet iyiydi. acaba 2-3 denemeden sonra mı kendine gelir mayacık?

ereninannesi
10-05-2012, 15:57
memet bey redsonia çok teşekkür ederim. sizlerde kefir mayası var mı ne kadar sürede büyüyorlar acaba?

memet
10-05-2012, 16:56
Bendeki kefirler onbeş günde iki kat oluyor. Birkaç gün bekleyin aynı sütte. Canlıysa kesinlikle aktive olup çoğalacaktır.

redsonia
10-05-2012, 18:22
benimkiler çok yavaş büyüyor... 2 aydır hala çay bardağını dolduramadılar...:))

ereninannesi
10-05-2012, 18:26
benim kefirim nihayet 48 saat içinde minik bir çaybardağını mayaladı:) acaba hep 48 saatte mi mayalayak:)

kelebek çalısı
10-05-2012, 19:19
benim kefirim nihayet 48 saat içinde minik bir çaybardağını mayaladı:) acaba hep 48 saatte mi mayalayak:)

Bulunduğu ortamın ısısına göre, içinde kefir mayası bulunan süt daha az veya fazla sürede kefire dönüşür. Artık yaz geldiğine göre, kefiriniz 48 saatten önce mayalanmaya başlayacaktır büyük ihtimal. O sebeple zaman zaman kapağını kaldırıp kontrol edebilirsiniz, yaz dönemi için belirli bir düzene oturması açısından.

ereninannesi
11-05-2012, 08:06
Bulunduğu ortamın ısısına göre, içinde kefir mayası bulunan süt daha az veya fazla sürede kefire dönüşür. Artık yaz geldiğine göre, kefiriniz 48 saatten önce mayalanmaya başlayacaktır büyük ihtimal. O sebeple zaman zaman kapağını kaldırıp kontrol edebilirsiniz, yaz dönemi için belirli bir düzene oturması açısından.

teşekkür ederim ilginize:)

vourla
19-05-2012, 16:52
Ben de kefir'i cam kavonuzda ve üzeri peçete ile kapatılmış olarak güneş görmeyen yerde mayalıyorum, havaların ısınmaya başladığı bu aralar 12 saat arasında içilecek kıvama geliyor.

yusufziya
22-05-2012, 09:15
Ben de kefir'i cam kavonuzda ve üzeri peçete ile kapatılmış olarak güneş görmeyen yerde mayalıyorum, havaların ısınmaya başladığı bu aralar 12 saat arasında içilecek kıvama geliyor.

bende kavanoza aldıktan sonra üstünü streç flim ile kaplıyor ve üzerine kürdan ile 20 tane kadar delik açıyorum.

Nevin Marangoz
24-05-2012, 00:53
Kefiri sütün içinde ne kadar fazla tutarsanız o kadar ekşi olur.Fermantasyon süresi uzadıkça ekşilik artar.Yoğurtta olduğu gibi.

nehuse
07-06-2012, 19:13
Kafkas kökenliyim 5 yıldır www.kefirtanesi.com (http://www.kefirtanesi.com)sitesi ile kefiri tanıtmaya çalışıyorum.Kefir mayası isteyenlere Isparta üniversitesi teknokentinde Prof Dr Zeynef seydim tarafından patenti alınarak üretilmiş mayayı tavsiye ediyorum.Evde üretilmiş mayalar steril ve kökeni belli olmayan mayalar bu yüzden yarar yerine zarar getirebilir.Ayrıca kargo ile gönderilen yaş kefir mayası kargo şartlarında bozulup zararlı bakteri üretebilir.Bu konuda sorusu olanlara cevap vermeye çalışacağım..

http://www.kefirtanesi.com/wp-content/uploads/2007/07/IMG_9631-199x300.jpg

Hamdullah
11-06-2012, 14:55
Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar Kefir'e yeni başladım(bir kaç ay), kendi Kefir'imi evde yapıyorum. Kefir'de hazır süt kullanıyorum(Pınar Süt gibi). Diğer adımları iyi yapmaya gayret gösteriyorum. Benim bir sorum olacak sizlere, sizlerde bilirsiniz, çiğ süt kaynatıldı mı içindeki faydalı bakteriler zarar görüp işlevini yitirmektedir. Demek istediğim soru şu : Çiğ sütü(sağımdan sonra) hiç kaynatmadan Kefir'de kullansam bir sakıncası olur mu?, öğrendiğim bir bilgi, Kefir, çiğ sütün içindeki zararlı bakterileri(mikropları) öldürüyormuş(etkisizleştirme) yönünde. Arkadaşlar bu bilgi doğru mu?, denemekten korkuyoruz. Çiğ Sütle yapılan bir Kefir'i içsem bana hastalık bulaşır mı?, yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

kelebek çalısı
11-06-2012, 17:59
Kefiri anavatanında, doğduğu topraklarda yapanlar, acaba sütü sağdıktan sonra kaynatıyorlar mı? Ben de merak ettim.

nehuse
13-06-2012, 13:34
Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar Kefir'e yeni başladım(bir kaç ay), kendi Kefir'imi evde yapıyorum. Kefir'de hazır süt kullanıyorum(Pınar Süt gibi). Diğer adımları iyi yapmaya gayret gösteriyorum. Benim bir sorum olacak sizlere, sizlerde bilirsiniz, çiğ süt kaynatıldı mı içindeki faydalı bakteriler zarar görüp işlevini yitirmektedir. Demek istediğim soru şu : Çiğ sütü(sağımdan sonra) hiç kaynatmadan Kefir'de kullansam bir sakıncası olur mu?, öğrendiğim bir bilgi, Kefir, çiğ sütün içindeki zararlı bakterileri(mikropları) öldürüyormuş(etkisizleştirme) yönünde. Arkadaşlar bu bilgi doğru mu?, denemekten korkuyoruz. Çiğ Sütle yapılan bir Kefir'i içsem bana hastalık bulaşır mı?, yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.
Kefirin bakteri oldurucu ozelligi yoktur.Cunku kendiside yararli bakterilerden olusur.Duzgun sartlarda mayalanmazsa kefirin icinde zararli bakyerilerde ureyebilir Cig sutle mayalamanizi tavsiye etmem

Hamdullah
16-06-2012, 12:54
Teşekkür ediyorum, Allah razı olsun, bayağı kafamı kurcalıyordu, az kaldı deneyecektim.

polatuz
16-06-2012, 13:46
Kefirin bakteri oldurucu ozelligi yoktur.Cunku kendiside yararli bakterilerden olusur.Duzgun sartlarda mayalanmazsa kefirin icinde zararli bakyerilerde ureyebilir Cig sutle mayalamanizi tavsiye etmem

Kefirin zararlı bakterilerin üremesini engelleyici etkisi vardır. Bu yüzden hijyenik şarlarda taze sağılmış süt ile yapılan kefir çok daha sağlıklıdır. Bilim dünyası enzimlerin önemini ve canlıların metabolizması üzerinde ne kadar çok etkiye sahip olduğunu yeni yeni keşfediyor. Süt kaynatıldığında, içerdiği son derece yararlı enzimler yok olur. Bu yüzden çiğ süt ile yapılan kefir çok daha yararlıdır.
Kefirin koruyucu etkisini açıklamak için size yabancı sitelerde gördüğüm bir deneyi örnek olarak anlatabiliim. Bildiğiniz gibi kefir ile mayalanma sırasında sütün beyaz kısmı ile sıvı kısmı ayrılır. Bu sıvı kısımı ayırın ve bir dilim bifteği bu sıvının içine yatırın. Mutfağın herhangi bir bölümünde (buzdolabında değil) istediğiniz sürece saklayın (1 hafta, 1 ay vs.). Sonra da bifteği pişirip gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz. Et çok uzun bir süre oda sıcaklığında bu sıvının içinde bozulmadan saklanabilir.
Yine de kefir ile uğraşırken hijyeni ihmal etmeyin.

nehuse
16-06-2012, 21:50
Kefirin zararlı bakterilerin üremesini engelleyici etkisi vardır. Bu yüzden hijyenik şarlarda taze sağılmış süt ile yapılan kefir çok daha sağlıklıdır. Bilim dünyası enzimlerin önemini ve canlıların metabolizması üzerinde ne kadar çok etkiye sahip olduğunu yeni yeni keşfediyor. Süt kaynatıldığında, içerdiği son derece yararlı enzimler yok olur. Bu yüzden çiğ süt ile yapılan kefir çok daha yararlıdır.
Kefirin koruyucu etkisini açıklamak için size yabancı sitelerde gördüğüm bir deneyi örnek olarak anlatabiliim. Bildiğiniz gibi kefir ile mayalanma sırasında sütün beyaz kısmı ile sıvı kısmı ayrılır. Bu sıvı kısımı ayırın ve bir dilim bifteği bu sıvının içine yatırın. Mutfağın herhangi bir bölümünde (buzdolabında değil) istediğiniz sürece saklayın (1 hafta, 1 ay vs.). Sonra da bifteği pişirip gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz. Et çok uzun bir süre oda sıcaklığında bu sıvının içinde bozulmadan saklanabilir.
Yine de kefir ile uğraşırken hijyeni ihmal etmeyin.

Çiğ sütle yapılan kefir elbette daha besleyici olacaktır ama günümüzde içinde hastalık yapıcı mikroorganizmalar olmayan çiğ sütü nereden temin edersiniz bilemiyorum.Ayrıca kefirin zararlı mikroorganizmaları öldürmediğini aşağıdaki yazıdanda görebilirsiniz.

Kefir tanesinde yer alan mikroorganizmaların çevre ile bağlantısı o denli geniş bir alana yayılmıştır ki, çeşitli mikroorganizmalar ile kontaminasyon bu mikroorganizmaların fonksiyonlarını engelleyemez. Sununla birlikte kefir tanesi ve kefirde birçok hatanın meydana gelmesinin ana nedeni kültür üretimi ve ürün eldesi sırasında yabancı mikrofloranın ortama hakim olmasıdır. Kefir mikroflorasının çok karmaşık olması nedeni ile, bu tür yabancı mikroflorayı belirlemek oldukça güçtür. En önemli kontaminasyon mikroorganizmalarını şu şekilde sıralamak mümkündür (Wegner ve Zicrick 1981):
- Koliform Mikroorganizmalar: Koliform bakteriler kefir ana kültüründe (kefir tanesi), işletme kültüründe ve kefirde üretim hijyenine uyulmadığı taktirde gelişe-bilirler-, Üründeki gaz kabarcıkları çoğu zaman koli-form bakterilerin bir işareti olmayıp, şekeri parça-layan mayalardan ileri gelebilir.
- Kahm Mayaları: Kahm mayalarının (Candida cinsleri) çoğalmaları, düşük sıcaklık derecesinde uzun süre fermantasyon sonucu söz konusu olur. Üst kısımda
sarı-beyaz, kremimsi bir tabaka oluştururlar. Üründe hoş olmayan kuvvetli bir maya aroması algılanmasına neden olurlar.
- Geotrichum candidum; Kahm mayaları ile aynı koşullarda çoğalırlar. Üst kısımlarda beyaz renkle bir küf tabaka-sının oluşmasına neden olurlar. Penicillium, Mucor gibi diğer maya cinsleri ile nadiren kontamine olurlar.
- Sirke Asidi Bakterileri(Acetobacter spp.); Normal kefir mikroflorası içinde yer almakla birlikte, alçak derecede inkübasyon sonucu çoğalarak, kefirin ekşi bir tat alma-sına neden olurlar. Bu durumda sirke asidi bakterileri de yabancı flora olarak kabul edilirler.

Ayrıca Akademik | Kefir tanesi Kefir ile ilgili bilmek istediğiniz her şey burada. (http://www.kefirtanesi.com/category/akademik/) linkinde konu ile ilgili bir çok araştırmayıda okuyup kulaktan dolma değil Akademik araştırmaların sonuçlarını öğrenebilirsiniz.

polatuz
16-06-2012, 23:06
Çiğ sütle yapılan kefir elbette daha besleyici olacaktır ama günümüzde içinde hastalık yapıcı mikroorganizmalar olmayan çiğ sütü nereden temin edersiniz bilemiyorum.Ayrıca kefirin zararlı mikroorganizmaları öldürmediğini aşağıdaki yazıdanda görebilirsiniz.

Ayrıca Akademik | Kefir tanesi Kefir ile ilgili bilmek istediğiniz her şey burada. (http://www.kefirtanesi.com/category/akademik/) linkinde konu ile ilgili bir çok araştırmayıda okuyup kulaktan dolma değil Akademik araştırmaların sonuçlarını öğrenebilirsiniz.

Sn. Nehuse,
Yaklaşık 20 yıldır kefir hakkında sizin deyiminizle "kulaktan dolma" bilgileri takip ediyorum. Bunların içinde tüm dünyada yapılmış bilimsel araştırmaların sonuçları da var. Yani Türkiye'de bir üniversitenin daha yeni başlamış akademik çalışmaları değil tüm dünyada yayınlanan bilimsel makaleleri referans olarak alıyorum. Sizin yazınızı okuduktan sonra yaptığım tek bir Google araştırmasıyla bile aşağıdaki gibi, kefirin antibakteriyel özelliklerini açıklayan bir yazıya ulaşabildim.

"Antimicrobial properties of kefir
Garrote et al. (2000) tested the inhibitory activity of a supernatant of cows’ milk fermented with kefir grains, against Gram-negative and Gram-positive bacteria. Gram-positive microorganisms were inhibited to a greater extent than Gram-negative microorganisms; moreover, both lactic and acetic acids were found in the supernatants. Garrote et al. (2000) showed that milk supplemented with lactic acid or lactic acid plus acetic acid at the concentrations found in the kefir supernatant also had inhibitory activity against E. coli 3. They concluded that organic acids produced during kefir fermentation could have important bacteriostatic properties even in the early stages of milk fermentation.
Hydrogen peroxide is another metabolite produced by some bacteria as an antimicrobial compound. Yüksekdag et al. (2004a) showed that all 21 isolates of lactic acid bacteria from Turkish kefir produced hydrogen peroxide (0.04–0.19ug/ml). In a later paper, they reported that 11 out of 21 strains of kefir lactococci produced hydrogen peroxide (Yüksekdag et al. 2004b). All lactococci strains were effective in inhibiting growth of Streptococcus aureus, but were less effective against E. coli NRLL B-704 and Pseudomonas aeruginosa."
Kaynak: Nourish Kefir - Healthy Probiotic Drink - Nourish Kefir (http://www.nourishkefir.co.uk)

Yine de önceki yazımda da kefirle uğraşırken hijyen koşullarına uyulması gerektiği uyarısını yapmıştım ki sizin alıntıladığınız yazıda da böyle ekstrem durumlarda kontaminasyon olabileceği açıklanmış.

memet
17-06-2012, 07:27
Sizin bilimsel kaynak ticari bir sayfaya benziyor.

polatuz
17-06-2012, 12:10
Sizin bilimsel kaynak ticari bir sayfaya benziyor.

Verdiğim link, ticari bir siteye ait. Tıpkı Sayın Nehuse'nin link verdiği sitenin olduğu gibi.
Ama sitede bulunan, alıntı yaptığım döküman bilimsel bir yayından alınmış. Tam linki şöyle:
http://www.nourishkefir.co.uk/upload_file/F8.pdf

memet
17-06-2012, 12:19
Kefirin zararlı bakterilerin üremesini engelleyici etkisi vardır.

Ben Ege üniversitesinden kefir mayası alırken konuştuğumda ve bana verdikleri dökümanda içinde kolayca bakteri üreyebilir. Bu nedenle hijyen önemlidir demişlerdi.
Metni okuduğumda da içinde zararlı bakteri üremez gibi bir yeri ben anlayamadım. Zaten en ufak bir hijyen ihmalinde üstünün küf kaplanması yeterli oluyor durumu öğrenmek için.

Zaten aksi olsa steril koşullar gerekli değil denirdi.

polatuz
17-06-2012, 15:44
Kefirin zararlı bakterilerin üremesini engelleyici etkisi vardır.

Ben Ege üniversitesinden kefir mayası alırken konuştuğumda ve bana verdikleri dökümanda içinde kolayca bakteri üreyebilir. Bu nedenle hijyen önemlidir demişlerdi.
Metni okuduğumda da içinde zararlı bakteri üremez gibi bir yeri ben anlayamadım. Zaten en ufak bir hijyen ihmalinde üstünün küf kaplanması yeterli oluyor durumu öğrenmek için.

Zaten aksi olsa steril koşullar gerekli değil denirdi.

Tartışmanın başlangıcı çiğ sütün kullanılıp kullanılamayacağı sorusuna dayanıyor. Sadece burada değil tüm dünyada bu tartışma çok yoğun bir şekilde yapılıyor. Bazıları sadece fabrikasyon gıda ürünleri tüketilmesini savunuyor. Sütte de "Aman çiğ sütten uzak durun, sadece ambalajlı pastörize hatta UHT süt tüketin." söylemi çok yaygın.

ABD'de çiğ süt satanlar hapse atılıyor. Çiğ süt satmakta ısrar eden çiftçilerin, besicilerin çiftlikleri silahlı hükümet ajanları tarafından basılıp tüm varlıklarına el konuluyor. Bu işte dev gıda tekellerinin parmağı olduğu sık sık iddia ediliyor.

Çiğ süt düşmanlığı, yakında bizim ülkemizde de UHT kutu süt dışında süt tüketiminin yasaklanmasına varırsa hiç şaşmayın.

Kefir konusunda da elbette bunun mucizevi bir iksir olduğu, hiç bir zararlı içeremeyeceği gibi bir iddiada hiç bulunmadım. Tersine hijyen şartlarına azami özen göstermek gerektiği hep vurguluyorum. Çiğ süt kullanıldığında da, elde edilme koşullarının çok önemli olduğu, kaynağına dikkat edilmesi gerektiği aşikar.

Mağazalardan alınmış kutulu UHT süt kullandığımda, birden fazla kez bu sütün kefir mayalarımı öldürdüğüne şahit oldum. Besicilerimiz sanırım hayvanlarında bol bol antibiyotik kullanmayı iyi bir şey zannediyorlar.

Yine tartışmanın başına dönersek, iddiam odur ki eğer güvenilir bir kaynaktan, sağlıklı hayvanlardan hijyenik şartlarda sağılmış, taze çiğ süt bulabiliyorsanız, yapacağınız kefir, mağazadan satın aldığınız işlenmiş sütle yapılan kefirden kat be kat daha sağlıklı olacaktır.

polatuz
17-06-2012, 15:50
Bu arada bilimsel yaklaşım diyerek sadece üniversitelerin gıda mühendisliği bölümlerinin sözünü dinlersek, çok da doğru olacağını düşünmüyorum. Onların işlenmiş gıdalardan uzak durun demelerini bekleyemeyiz. Bu, onların kendi varlık nedenlerini inkar etmeleri anlamı taşırdı. Oysa işlenmiş gıdalar konusunda son yıllarda ortaya çıkan gerçekler herkesçe malum.

Hamdullah
18-06-2012, 08:15
Arkadaşlar bu güzel açıklamalarınızdan dolayı teşekkür ediyorum, Allah razı olsun. "Doğayı bozmadan faydalanabilirsek hastalıklarımızı iyileştirebiliriz"

Hamdullah
18-06-2012, 08:21
Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar, Kefir'le ilgili bir kaç sorum olacak sizlere, müsaitseniz.

Sorularım :
- Kefir'in bozulduğunu tam olarak nasıl anlayabiliriz?
- Kefir'in maksimum faydalarından yararlanmak için, hangi vakitlerde içmek gerek.
- Kefir ile Kombu Çayı'nı birlikte kullanabilir miyiz?(gün içinde birkaç saat arayla)

Arkadaşlar yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

memet
18-06-2012, 08:32
Bu arada bilimsel yaklaşım diyerek sadece üniversitelerin gıda mühendisliği bölümlerinin sözünü dinlersek, çok da doğru olacağını düşünmüyorum. Onların işlenmiş gıdalardan uzak durun demelerini bekleyemeyiz. Bu, onların kendi varlık nedenlerini inkar etmeleri anlamı taşırdı. Oysa işlenmiş gıdalar konusunda son yıllarda ortaya çıkan gerçekler herkesçe malum.

Bilim deyince , bilimin üniversite yapılıyor olması bakımından, üniversite dışında bilimsel görüş aramamanızı öneririm.
Bilim kuruları ticari kurumlar olmadıkları için bilimsel olarak uygun gören bilim adamları işlenmiş gıdalardan uzak durun da diyebilir, eğer bilimsel olarak bir sakınca görüyorlarsa. Ticari ürünler üniversitelerin varlık nedeni değildir sanırım karıştırdınız durumu.
Ben paketlenmiş sütle yaptım bugüne kadar kefirleri hiç bir sorun yaşamadım.

memet
18-06-2012, 08:37
Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar, Kefir'le ilgili bir kaç sorum olacak sizlere, müsaitseniz.

Sorularım :
- Kefir'in bozulduğunu tam olarak nasıl anlayabiliriz?
- Kefir'in maksimum faydalarından yararlanmak için, hangi vakitlerde içmek gerek.
- Kefir ile Kombu Çayı'nı birlikte kullanabilir miyiz?(gün içinde birkaç saat arayla)

Arkadaşlar yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.
Benim üniversiteden aldığım dökümanda bir bardağı sabah kahvaltıdan biraz önce aç karnına bir bardağın da gece yatmadan yarım saat kadar önce içmenin yararlı olacağı yazılıydı.
Buna rağmen kesin bir durum olmadığı gün içinde de içilebileceği bardağın bir kerede içilmesinin de şart olmadığı söylenmişti.

Bozulan kefirin üstünde beyaz ya da pembe renkli bir tabaka oluşuyor. Tadı ve kokusu değişebiliyor.
Kombu ile birlikte içilir mi içilmez mi bilmiyorum. Başka gıdalarla birlikte kullanmayın diye bir uyarı duymadım.

Hamdullah
18-06-2012, 08:54
Memet bey yanıtlarınız için çook teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.
------------
Not : Memet bey sizden bir ricam olacak, şifremi unutuğum için evdeki bilgisayardan siteye giremiyorum, şifremi, Özel Mesajlar"a veya hamdullah_tiken@hotmail.com'a gönderebilirseniz memnun olurdum, Allah razı olsun.

Hamdullah
18-06-2012, 15:56
Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar Kefir'le ilgili kafama takılan bir sorum olacak sizlere, sorum şu : Sizinde bildiğiniz gibi Kefir kullandıkça büyüyen bir özelliğe sahip. Kefir yaptıkça, örnek olarak, nohut büyüklüğünde bir miktarı yesem bir sakıncası olur mu?, burdaki mantık, Kefir'i belli bir boyutta tutmaktır. Diyebilirsiniz, "etrafınıza verin", faydalarından bahsediyoruz, vermeye çalışıyoruz, insanda araştırma ve öğrenme merakı yoksa sonuç nafile oluyor. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

polatuz
18-06-2012, 23:47
Bilim deyince , bilimin üniversite yapılıyor olması bakımından, üniversite dışında bilimsel görüş aramamanızı öneririm.
Bilim kuruları ticari kurumlar olmadıkları için bilimsel olarak uygun gören bilim adamları işlenmiş gıdalardan uzak durun da diyebilir, eğer bilimsel olarak bir sakınca görüyorlarsa. Ticari ürünler üniversitelerin varlık nedeni değildir sanırım karıştırdınız durumu.
Ben paketlenmiş sütle yaptım bugüne kadar kefirleri hiç bir sorun yaşamadım.

Keşke üniversitelere sizin kadar safça bir güven duyabiliyor olsaydım. Özellikle günümüzde ülkemizde üniversite ve benzeri bilimsel kurumlar ile bilimi böylesine bağdaştırıyor olmanız bana çok iyimser göründü. Özellikle meslek yüksek okulları ile üniversite kavramının birbirine karıştırıldığı ülkemizde sizin yaklaşımınız fazlasıyla iyimser. Bence siz bazı şeyleri karıştırıyorsunuz.

memet
19-06-2012, 00:03
Bence siz biraz birşeyleri karıştırıyorsunuz, önce hitabınız biraz karışmış.

Bilimle ilgili safça değişik fikrileriniz varsa bu sadece sizi bağlar.
Başka yerde bilim arıyorsanız da o da sizin ilginç kişisel bakış açınız olarak kalır.

memet
19-06-2012, 00:06
Memet bey yanıtlarınız için çook teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.
------------
Not : Memet bey sizden bir ricam olacak, şifremi unutuğum için evdeki bilgisayardan siteye giremiyorum, şifremi, Özel Mesajlar"a veya hamdullah_tiken@hotmail.com'a gönderebilirseniz memnun olurdum, Allah razı olsun.

Benim şifrenizi tekrar yollama durumum yok. Kişisel iletişim başlığından Malina'dan yardım isteyebilirsiniz.

polatuz
19-06-2012, 00:17
"Kefir çiğ sütle yapılır mı" gibi basit bir soruyla başlayan tartışmanın bu noktaya gelmesinden hiç mi hiç hoşlanmadım. Her neyse, boş verin.

memet
19-06-2012, 07:48
Tartışma çiy süt değil, kefirin bakteri öldürdüğü konusundaydı. Siz de buradan bilimsel bilgi üreten kurumları karalamaya geçmiştiniz. Bu durumdan rahatsız olduysanız bence de makul.

Üniversitelerin yönetim vs kanunlardan kaynaklanan sorunlar yaşaması bilimsel bilginin orada üretildiği gerçeğini değiştirmiyor.

Bilimsel bilginin referansı orasıdır.
Üniveristelerimzde eğitim kalitesinin durumu konusu bunu değiştirmez.

nehuse
19-06-2012, 22:12
Sn. Nehuse,
Yaklaşık 20 yıldır kefir hakkında sizin deyiminizle "kulaktan dolma" bilgileri takip ediyorum. Bunların içinde tüm dünyada yapılmış bilimsel araştırmaların sonuçları da var. Yani Türkiye'de bir üniversitenin daha yeni başlamış akademik çalışmaları değil tüm dünyada yayınlanan bilimsel makaleleri referans olarak alıyorum. Sizin yazınızı okuduktan sonra yaptığım tek bir Google araştırmasıyla bile aşağıdaki gibi, kefirin antibakteriyel özelliklerini açıklayan bir yazıya ulaşabildim.

"Antimicrobial properties of kefir
Garrote et al. (2000) tested the inhibitory activity of a supernatant of cows’ milk fermented with kefir grains, against Gram-negative and Gram-positive bacteria. Gram-positive microorganisms were inhibited to a greater extent than Gram-negative microorganisms; moreover, both lactic and acetic acids were found in the supernatants. Garrote et al. (2000) showed that milk supplemented with lactic acid or lactic acid plus acetic acid at the concentrations found in the kefir supernatant also had inhibitory activity against E. coli 3. They concluded that organic acids produced during kefir fermentation could have important bacteriostatic properties even in the early stages of milk fermentation.
Hydrogen peroxide is another metabolite produced by some bacteria as an antimicrobial compound. Yüksekdag et al. (2004a) showed that all 21 isolates of lactic acid bacteria from Turkish kefir produced hydrogen peroxide (0.04–0.19ug/ml). In a later paper, they reported that 11 out of 21 strains of kefir lactococci produced hydrogen peroxide (Yüksekdag et al. 2004b). All lactococci strains were effective in inhibiting growth of Streptococcus aureus, but were less effective against E. coli NRLL B-704 and Pseudomonas aeruginosa."
Kaynak: Nourish Kefir - Healthy Probiotic Drink - Nourish Kefir (http://www.nourishkefir.co.uk)

Yine de önceki yazımda da kefirle uğraşırken hijyen koşullarına uyulması gerektiği uyarısını yapmıştım ki sizin alıntıladığınız yazıda da böyle ekstrem durumlarda kontaminasyon olabileceği açıklanmış.



Alıntı yaptığınız kaynaktaki yayın öyle 100 yıllık falan değil Garrote et al. (2000) yani 2000 yılındaki bir yayın ve Yüksekdag et al. 2004b beğenmediğiniz Türk üniversitesinden bir yayından alıntı yapmış :) ayrınca alıntıda antibakteriyel diyor yararlı zararlı ayrımı yapılmamış kefir üretimi sırasında ortaya çıkan hidrojen peroksitin bakteri üretimini engellediğini söylüyor.Mayalanma zaten bu yüzden bir aşamadan sonra yavaşlar.O yüzden kefir uzun süre mayalandığında ekşi ve içilemez bir hale gelir.Bu arada şunuda belirteyim Google faydalı bir kaynak ama aynı zamanda bilgi çöplüğü her bulduğumuza kayıtsız inanmamamız "tek bir aramayla " yetinmememiz gerekir.

Hamdullah
20-06-2012, 08:05
Memet bey teşekkür ediyorum, şifremi hatırlayıp buldum. Arkadaşlar aşağıdaki linkte bir soru sormuştum, bakabilir misiniz?, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.
http://www.agaclar.net/forum/icecekler/3651-15.htm

Jezebel
20-06-2012, 09:29
Tartışmanın başlangıcı çiğ sütün kullanılıp kullanılamayacağı sorusuna dayanıyor. Sadece burada değil tüm dünyada bu tartışma çok yoğun bir şekilde yapılıyor. Bazıları sadece fabrikasyon gıda ürünleri tüketilmesini savunuyor. Sütte de "Aman çiğ sütten uzak durun, sadece ambalajlı pastörize hatta UHT süt tüketin." söylemi çok yaygın.

ABD'de çiğ süt satanlar hapse atılıyor. Çiğ süt satmakta ısrar eden çiftçilerin, besicilerin çiftlikleri silahlı hükümet ajanları tarafından basılıp tüm varlıklarına el konuluyor. Bu işte dev gıda tekellerinin parmağı olduğu sık sık iddia ediliyor.

Çiğ süt düşmanlığı, yakında bizim ülkemizde de UHT kutu süt dışında süt tüketiminin yasaklanmasına varırsa hiç şaşmayın.

Kefir konusunda da elbette bunun mucizevi bir iksir olduğu, hiç bir zararlı içeremeyeceği gibi bir iddiada hiç bulunmadım. Tersine hijyen şartlarına azami özen göstermek gerektiği hep vurguluyorum. Çiğ süt kullanıldığında da, elde edilme koşullarının çok önemli olduğu, kaynağına dikkat edilmesi gerektiği aşikar.

Mağazalardan alınmış kutulu UHT süt kullandığımda, birden fazla kez bu sütün kefir mayalarımı öldürdüğüne şahit oldum. Besicilerimiz sanırım hayvanlarında bol bol antibiyotik kullanmayı iyi bir şey zannediyorlar.

Yine tartışmanın başına dönersek, iddiam odur ki eğer güvenilir bir kaynaktan, sağlıklı hayvanlardan hijyenik şartlarda sağılmış, taze çiğ süt bulabiliyorsanız, yapacağınız kefir, mağazadan satın aldığınız işlenmiş sütle yapılan kefirden kat be kat daha sağlıklı olacaktır.

Size katılıyorum.
Güvenli bir kaynaktan aldığınız açık süt, sokak sütçüsünden aldığınız süt bile UHT teknolojisiyle ambalajlanan sütten üstündür.
Bildiğimizden şaşmamalıyız;)
Vücudumuz mikroplara karşı donanımlıdır, ancak UHT'nin bize yüklediği kimyasallara karşı savunmasızdır.
UHT sütle beslenmiş farelerin neslinin kısır doğduğunu hepimiz okumuşuzdur...
Bu ülkede para verip tüm sanatcıları konuşturabilirsiniz, reklamlara çıkabilirler.
Ancak süt firmalarının bir çocuk hekimini satınalıp ona " UHT süt faydalıdır" ,
"Danone yedirin" dedirtecek kadar parası yoktur. Çok şükür ki...
Saygılar.

memet
20-06-2012, 10:48
Memet bey teşekkür ediyorum, şifremi hatırlayıp buldum. Arkadaşlar aşağıdaki linkte bir soru sormuştum, bakabilir misiniz?, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.
http://www.agaclar.net/forum/icecekler/3651-15.htm

http://www.agaclar.net/forum/986379-post443.htm


Burada sorduklarınız mı?

Hamdullah
21-06-2012, 09:00
Memet bey soru burda, http://www.agaclar.net/forum/986613-post445.htm

polatuz
21-06-2012, 14:08
Alıntı yaptığınız kaynaktaki yayın öyle 100 yıllık falan değil Garrote et al. (2000) yani 2000 yılındaki bir yayın ve Yüksekdag et al. 2004b beğenmediğiniz Türk üniversitesinden bir yayından alıntı yapmış :) ayrınca alıntıda antibakteriyel diyor yararlı zararlı ayrımı yapılmamış kefir üretimi sırasında ortaya çıkan hidrojen peroksitin bakteri üretimini engellediğini söylüyor.Mayalanma zaten bu yüzden bir aşamadan sonra yavaşlar.O yüzden kefir uzun süre mayalandığında ekşi ve içilemez bir hale gelir.Bu arada şunuda belirteyim Google faydalı bir kaynak ama aynı zamanda bilgi çöplüğü her bulduğumuza kayıtsız inanmamamız "tek bir aramayla " yetinmememiz gerekir.

Benim yazımın hangi bölümünde 100 yıllık yayınlardan bahsettiğimi gördünüzü doğrusu anlayamadım. Söylediklerimi çarpıtarak yorumluyorsunuz. Benim söylediğim, Türkiye'de kefir araştırmalarının henüz yeni başladığı idi. Aslında tam olarak sizin satışını yaptığınız kefiri üreten firmanın kuruluşuna kaynaklık eden üniversitedeki araştırmaların yeni olduğunu söylemiştim. Aslında bu firmanın kefirini ben de yakın zamanda satın aldım ve çok da memnunum. Türkiye'de yapılan araştırmaları küçümsüyor da değilim. Sadece yeni olduklarını söylüyorum.

...tüm dünyada yapılmış bilimsel araştırmaların sonuçları da var. Yani Türkiye'de bir üniversitenin daha yeni başlamış akademik çalışmaları değil tüm dünyada yayınlanan bilimsel makaleleri referans olarak alıyorum.

Ege Üniversitesi'nde bu alanda yapılan araştırmaların çok daha eskilere dayandığını biliyorum. Mesela yanılmıyorsam 90'lı yılların sonunda ve ya 2000'lerin başında kefirle ilgili Yahoo grubuna yazan bir Türk akademisyen, laboratuvar ortamında başlangıç kültürü olmadan kefir tanelerini üretmeyi başardıklarını bildirmişti.

Türk üniversitelerini beğenmediğim şeklinde (yanlış olarak) yorumladığınız 439 ve 446 nolu yazılarım da aslında konu dışı bir ifadeydi. Türkiye'deki idari ve siyasi yapının, üniversiteler üzerinde yarattığı baskı ve akademik çalışmalara vurduğu darbeyi eleştiriyordum. Dediğim gibi bu yorum konu dışı bir tür dip nottu ki Türkiye'de hangi akademisyene, hangi bilim adamına sorsanız bunu onaylayacaktır.

Google araştırması üzerine yaptığınız ders veren yorum için teşekkür ederim. Ben 20 yıldır kefir üzerine yazıları takip ettiğimi söylüyorum ama siz tek bir Google araştırmasıyla sonuca vardığımı söylüyorsunuz. Link verdiğim makalenin bilgi çöplüğünün bir parçası olduğunu mu savunuyorsunuz?

Başa dönersek, yazının, kefirin antibakteriyel özellikleri ile ilgili bölümünden, ortaya çıkan hidrojen peroksitin bakteri üretimini engellediğini alıntılamış ama yararlı zararlı ayrımı yapmadını söylemişsiniz. Kefirin kendisi de çok sayıda bakteri içeren bir kültür olduğuna göre, bu yorumunuzdan kefirin kendi kendisini yoketmesi veya en azından kendi kendisinin gelişimini durdurması anlamı çıkmıyor mu?

Kefir mayası isteyenlere Isparta üniversitesi teknokentinde Prof Dr Zeynef seydim tarafından patenti alınarak üretilmiş mayayı tavsiye ediyorum.Evde üretilmiş mayalar steril ve kökeni belli olmayan mayalar bu yüzden yarar yerine zarar getirebilir.Ayrıca kargo ile gönderilen yaş kefir mayası kargo şartlarında bozulup zararlı bakteri üretebilir.Bu konuda sorusu olanlara cevap vermeye çalışacağım..

Kefir taneleri, oluşturdukları simbiotik yaşam biçimiyle zararlı organizmalara karşı oldukça korunaklı bir ortam oluşturuyorlar. Kefir binyıllardır aynı biçimde üretilmiş. Yüz yılı aşkın süredir çoğaltılıp paylaşılarak dünyada yayılmış. Türkiye'de de onyıllardır komşular, arkadaşlar arasında paylaşılarak yayılmış. Şimdi siz kefirin pazarlamasını yapan bir kişi olarak bu yöntemin sakıncalı olduğunu, sadece “patentli” olarak üretilen kefirin satın alınması gerektiğini söylüyorsunuz. Dediğim gibi ben de sizin ürün satışını yaptığınız firmadan kefir aldım ve çok memnunum. Ama yine de sizin pazarlama tekniğinizi doğru bulmuyorum.

memet
21-06-2012, 20:38
Memet bey soru burda, http://www.agaclar.net/forum/986613-post445.htm

Kefir mayasını yemekle ilgili herhangi bir çalışma olduğunu düşünmüyorum. Sanırım en azından faydası olamayacaktır.


"polatuz"
Üniversitelerin idari ve özerk yapsının sorunlu olması ile sizin söyedikleriniz örtüşen durumlar değil. Siz bütünüyle üniversiteyi itham ediyorsunuz. Sanırım bir dil sürçmesidir. (Umarım)
Kefir'in anti bakteriyal olması da apaçık doğru değil. Bu konu on yirmi veya daha fazla yılla ilgili değil. Ben de ondan daha fazla yıldan beridir kefirle ilgiliyim. Böyle bir bilimsel yayın görmedim.
Dikkat etmediğim her kefir mayalama süreci bakteriyal nedenlerle bozuldu.
Zaten bütün bilimsel yayınlarda bu konuda uyarı var.

Dahası steril üretilmeyen kefirin yarardan çok zararı olabileceğine dair de bilimsel uyarılar var.

polatuz
21-06-2012, 23:13
Üniversitelerin idari ve özerk yapsının sorunlu olması ile sizin söyedikleriniz örtüşen durumlar değil. Siz bütünüyle üniversiteyi itham ediyorsunuz. Sanırım bir dil sürçmesidir. (Umarım)
Kefir'in anti bakteriyal olması da apaçık doğru değil. Bu konu on yirmi veya daha fazla yılla ilgili değil. Ben de ondan daha fazla yıldan beridir kefirle ilgiliyim. Böyle bir bilimsel yayın görmedim.
Dikkat etmediğim her kefir mayalama süreci bakteriyal nedenlerle bozuldu.
Zaten bütün bilimsel yayınlarda bu konuda uyarı var.

Dahası steril üretilmeyen kefirin yarardan çok zararı olabileceğine dair de bilimsel uyarılar var.
Bakın "Memet",
Allahınızı severseniz üniversiteleri bütün olarak itham ettiğim şeklindeki bir kanıya nereden, hangi yazımdan vardığınızı söyleyebilir misiniz?

Üniversite kavramı tıpkı toplum kavramı gibi, devlet kavramı gibi genel bir ifadedir. Siz bütünüyle toplumu, devleti nasıl itham edemezseniz, üniversiteyi de itham edemezsiniz. Beni itham etmekle suçladığınız şey zaten doğası gereği suçlanamayacak bir şeydir.

Yani bir devleti belli bir zaman diliminde yöneten kişiyi suçlayabilirsiniz (Hitler gibi.) ama eskiden beri varolan ve yönetenler gittikten sonra da varolacak olan devlet suçlanamaz (Almanya gibi). Bir toplumda belli bir zaman diliminde egemen olan kişileri suçlayabilirsiniz ama toplumu suçlayamazsınız.

Aynı biçimde üniversiteleri de suçlayamazsınız. GMO'lar bir gün dünyadaki yaşamı yok ederse, bu teknolojileri üreten bilim adamlarını suçlayabiliriz ama o teknolojileri üreten bilim adamlarına, bu teknolojileri geliştirmeleri için gereken olanakları sağlayan üniversiteleri suçlayamayız. Teknoloji iyi yönde de kötü yonde de kullanılabilir.

Kefirin antibakteriyel özelliğini ortaya koyan bilimsel makaleleri daha sonra derleyip burada size linklerini vereceğim. Ama elbette kefirin olduğu yerde zararlı bakteri üremeyeceği şeklinde bir iddiam asla olmadı.

polatuz
21-06-2012, 23:37
Dikkat etmediğim her kefir mayalama süreci bakteriyal nedenlerle bozuldu.
Sakın bu kefir mayalama işlemleriniz, işlenmiş kutu süt kullanmanız nedeniyle bozulmuş olmasın. Ne de olsa bu sütleri kullanmakla, doğal florası yok edilmiş bir işlenmiş ürün kullanmış oluyorsunuz.

kelebek çalısı
22-06-2012, 00:50
Steril veya hijyen olmayan ortamlarda üretilen, yani kullanılan kap ve saklama koşullarından kaynaklı olarak bulaşması muhtemel olan hastalıklar arasında E. coli, Listeria ve Yersinia örneklemesi yapılmış. Bu kap ve kullanılan gereçlerden bulaşan bakterilere karşı kefir mayasının etkili olamayışına ise kefirin ilk başlarda mayalanma sürecinde iken bulunduğu ortamın henüz düşük asit içerikli olması olarak açıklanmış.

E. coli, Listeria ve Yersinia, kefirin fermentasyon süreci içerisinde hayatta kalmayı başaran bakteriler olarak işaret edilmiş. Dolayısıyla bu durumla karşılaşmamak adına da hijyen vurgusu yapılmış.

Kefirin mayalanma süreci sonrasında elde edilip saklanma ve muhafaza edilme kısmında da bakteri oluşumuna maruz kalabileceği bu sebeple renk değişikliği, kötü koku farkedildiğinde atılması gerktiği ve fermentasyon sonucunda elde edilen ev yapımı kefiri pastorize etmek önerilmiş.

Nerede mi? Linkteki yazıda, KEFIR MILK: FERMENTATION AND SAFETY (http://www.ext.colostate.edu/safefood/newsltr/v14n1s05.html)

Yine çiğ sütten geçebilecek E. coli, Salmonella, Campylobacter ve hangi şartlarda çiğ süte bulaştıkları ile ilgili yazı da şu linkte, CDC Features - Raw (Unpasteurized) Milk (http://www.cdc.gov/Features/RawMilk/).

Bütün kaynakları elbette gözden geçirmek kısa sürede mümkün değil ve derinlemesine yorum yapabilmek için gerekli akademik bilgi ve donanıma da sahip değilim fakat okuduklarımı anlayabiliyor ve analizde bulunabiliyorum kendi adıma neyin doğru olabileceği konusunda. Çiğ sütte var olabilecek olan zararlı mikroorganizma, bakteri veya virüslere karşı kefir mayasının üstün gelemeyeceğini, kefirin fermente sürecinde asit oranının bakteri üreme için uygun seviyede olduğunu, çiğ sütten kefir üretip risk almak yerine pastorize edilen sütten elde edilen kefir veya yoğurdu tüketmek gerektiğine dair tatmin olmama yetti. Hijyen ve steril ortamın da önemi de tartışılmaz dolayısıyla. Kefir mucize olabilir ama ancak gerekli koşullar sağlandığında. Anladığım budur.

memet
22-06-2012, 09:24
Keşke üniversitelere sizin kadar safça bir güven duyabiliyor olsaydım. Özellikle günümüzde ülkemizde üniversite ve benzeri bilimsel kurumlar ile bilimi böylesine bağdaştırıyor olmanız bana çok iyimser göründü. Özellikle meslek yüksek okulları ile üniversite kavramının birbirine karıştırıldığı ülkemizde sizin yaklaşımınız fazlasıyla iyimser. Bence siz bazı şeyleri karıştırıyorsunuz.


Bakın "Memet",
Allahınızı severseniz üniversiteleri bütün olarak itham ettiğim şeklindeki bir kanıya nereden, hangi yazımdan vardığınızı söyleyebilir misiniz?

Şu yukarıdaki alıntınıza bakıp söylemiştim zaten.
Geri kalan cümlelerinizi de alıntıdaki yazınıza cevaben ben size yazsaydım anlamı olurdu.




Sakın bu kefir mayalama işlemleriniz, işlenmiş kutu süt kullanmanız nedeniyle bozulmuş olmasın. Ne de olsa bu sütleri kullanmakla, doğal florası yok edilmiş bir işlenmiş ürün kullanmış oluyorsunuz.

İlgisiz bir durum bulmaya çalışmışsınız. UHt tekniği sütün içince bakteri üretildiği bir teknik değildir. Dolayısıyla pastörize edilmiş süt zararlı değildir ve kefiri de kutu süt bozmaz.

Ev ortamında kefir üretimi malesef bakteri bulaşmasına açık bir ortam. Çiğ sütü (zaten içeriğinde ne olduğunu da bilemeyeceğiniz için kendisi bakteriler içeriyor olabilir) de kullansanız ev ortamında aynı sonuç ortaya çıkabilir.

dremre
22-06-2012, 11:14
elinde fazla kefir mayası olan var mı? ya da nederen temin edebilirim Ankara'da?

nehuse
22-06-2012, 19:44
Benim yazımın hangi bölümünde 100 yıllık yayınlardan bahsettiğimi gördünüzü doğrusu anlayamadım. Söylediklerimi çarpıtarak yorumluyorsunuz. Benim söylediğim, Türkiye'de kefir araştırmalarının henüz yeni başladığı idi. Aslında tam olarak sizin satışını yaptığınız kefiri üreten firmanın kuruluşuna kaynaklık eden üniversitedeki araştırmaların yeni olduğunu söylemiştim. Aslında bu firmanın kefirini ben de yakın zamanda satın aldım ve çok da memnunum. Türkiye'de yapılan araştırmaları küçümsüyor da değilim. Sadece yeni olduklarını söylüyorum.



Ege Üniversitesi'nde bu alanda yapılan araştırmaların çok daha eskilere dayandığını biliyorum. Mesela yanılmıyorsam 90'lı yılların sonunda ve ya 2000'lerin başında kefirle ilgili Yahoo grubuna yazan bir Türk akademisyen, laboratuvar ortamında başlangıç kültürü olmadan kefir tanelerini üretmeyi başardıklarını bildirmişti.

Türk üniversitelerini beğenmediğim şeklinde (yanlış olarak) yorumladığınız 439 ve 446 nolu yazılarım da aslında konu dışı bir ifadeydi. Türkiye'deki idari ve siyasi yapının, üniversiteler üzerinde yarattığı baskı ve akademik çalışmalara vurduğu darbeyi eleştiriyordum. Dediğim gibi bu yorum konu dışı bir tür dip nottu ki Türkiye'de hangi akademisyene, hangi bilim adamına sorsanız bunu onaylayacaktır.

Google araştırması üzerine yaptığınız ders veren yorum için teşekkür ederim. Ben 20 yıldır kefir üzerine yazıları takip ettiğimi söylüyorum ama siz tek bir Google araştırmasıyla sonuca vardığımı söylüyorsunuz. Link verdiğim makalenin bilgi çöplüğünün bir parçası olduğunu mu savunuyorsunuz?

Başa dönersek, yazının, kefirin antibakteriyel özellikleri ile ilgili bölümünden, ortaya çıkan hidrojen peroksitin bakteri üretimini engellediğini alıntılamış ama yararlı zararlı ayrımı yapmadını söylemişsiniz. Kefirin kendisi de çok sayıda bakteri içeren bir kültür olduğuna göre, bu yorumunuzdan kefirin kendi kendisini yoketmesi veya en azından kendi kendisinin gelişimini durdurması anlamı çıkmıyor mu?


Kefir taneleri, oluşturdukları simbiotik yaşam biçimiyle zararlı organizmalara karşı oldukça korunaklı bir ortam oluşturuyorlar. Kefir binyıllardır aynı biçimde üretilmiş. Yüz yılı aşkın süredir çoğaltılıp paylaşılarak dünyada yayılmış. Türkiye'de de onyıllardır komşular, arkadaşlar arasında paylaşılarak yayılmış. Şimdi siz kefirin pazarlamasını yapan bir kişi olarak bu yöntemin sakıncalı olduğunu, sadece “patentli” olarak üretilen kefirin satın alınması gerektiğini söylüyorsunuz. Dediğim gibi ben de sizin ürün satışını yaptığınız firmadan kefir aldım ve çok memnunum. Ama yine de sizin pazarlama tekniğinizi doğru bulmuyorum.

memet beyde benim gibi anlamış demek ki yazınızda böyle bir ifade var hem neden söylediklerinizi çarpıtma ihtiyacı duyayım ben Kefir tanesi Kefir ile ilgili bilmek istediğiniz tüm bilgiler tarifler burda. (http://www.kefirtanesi.com) sitesinin kurucusuyum 2007 yılından beri bu konu ile ilgili yazıları bu siteye seçerek koyuyorum söylediğiniz gibi pazarlamacı falan değilim şimdiye kadar tavsiye edebileceğim bir maya yoktu ama artık var ve tavsiye edebiliyorum.Kaynağını bilmediğiniz içinde olduğu belli olmayan hiç bir şeyi kimseye tavsiye edemem.Sizde alıp memnun kaldığınıza göre sorun yok tarım bakanlığından üretim izni olmayan ürünlerinde satışı yasak zaten kendine güvenen gider ordan iznini alır.

Kelebek çalısı mesajında durumu gayet güzel açıklamış benim söylediğimde farklı değil kefirin mayalanma süreci uzarsa içinde ne var ne yok ölür.(Bu kaç saatte olur ne kadar sürer onu akademisyenlere sormak lazım) Bu yüzden kafkasyada açık yaralara antibakteriyel olarak kullanılır.Ama bu hale gelmesi için mayalanma sürecinin uzaması lazım. En başta içine zararlı bakteriler karışırsa onlarda bir aşamaya kadar çoğalıyor.

Yazdıklarım kullandığınız ifadeler karşısında cevabi olarak yazıldı.Tek bir google aramasıyla bile sonuca ulaştığınızı söyleyen sizsiniz.Bende google da her bulunan doğru olacak diye bir şey yok diyorum.O yüzden artık semantik arama motorlarına yönelik çalışmalar var.Olayı dağıtmaya gerek yok Kelebek çalısının gönderdiği ayrıntılı şekilde okumanızı tavsiye ederim .

Hamdullah
28-06-2012, 09:14
Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar, Kefir'i kaç yaşa kadar çocuklara verebiliriz?, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

Füsun Çağırgan
02-07-2012, 01:57
30 Haziran 2012 Ankara buluşmasında Sudenur hanımdan aldığım kefiri mayaladım, bakalım yapabilecek miyim?

Acaba bu kefir danelerini nereden bulabiliriz? Bu konuda bir bilgisi olan varmı?

Yahoo gruplarda, Subscribe:kefirtaneleri-subscribe@yahoogroups.com

adresli "kefir taneleri" isimli grup ucretsiz paylaşımda bulunur. Herhangi bir mail adresinizden verdiğim adrese boş mail atacaksınız, gelen maili gene hiç bir şey yazmadan cevaplayacaksınız. gruba üye oldunuz bile :)) sonra yaşadığınız ili yazıp kefir istiyorum diyorsunuz bir kaç kişi iletişime geçecektir.

Grubun dosyalarından birisini kopyaladım, dilerim işe yarar.

"bilgi kefir

Kefir nasıl yapılır?

Gerekli malzemeler,

Cam kavanoz
Plastik süzgeç
Süt
Kefir mayası

Cam kavanoz: Yapmak istediğiniz miktara göre 1 litre ile 8 litrelik kavanoz olabilir.

Plastik süzgeç her hangi bir yerden temin edebilirsiz, metal kullanmayın

Süt: Hemen her sütten yapılabilir. Pastorize, UHT, Paket süt, süt tozundan yapılan süt. En iyisi ve faydalısı taze ve katkısız süt ile yapılandır.

Kefir mayası:Satılan bazı yerler var fakat bulamazsanız ben ücretsiz veriyorum

Nasıl yapılır?

Sütün ısısı 5 c ile 35 c arasında olabilir.İdeali 25 c civarı. Mayalar ile sütün ısısı birbirine yakın olsun.

Kavanozun 3/4 üne kadar süt ile doldurun ve mayaları içine koyun kavanozun agzını gevşek kapatın veya bir bez ile kapatın.

Oda sıcaklıgında mayalanmaya bırakın. (4 c ile 30 derece arası olabilir)

Mayalanma süresi: Sütün kalitesine, süt maya oranına, mayaların aktivitesine ve ortam sıcaklığına bağlı olarak 12 saat ile 48 saat arasıdır.

Mayalama süresi artıkça kefirin tadı ekşi olur. Tatlı kefir kabızlığı ekşi kefir ishali keser.

Mayalama işleminden sonra oluşan sıvıyı plastik bir süzgeçle süzün, süzgeçte kalan mayaları tekrar kavanoza koyun ve süt ile doldurun ve mayalanmaya bırakın. Eger mayalama yapmıyacaksanız, bir süre ara verecekseniz kavanozu buzdolabına koyun bir hafta kadar kalabilir, bir hafta sonunda yeniden süzebilirsiniz.

Elizde kalan süzüntü kefirdir. Bunu taze olarak tüketebileceğiz gibi buz dolabında kapagı gevşek olarak 1 yıl kadar saklayabilirsiniz. Tadı hafif ekşir ama faydalarında azalma olmaz.

Mayalarınızı dondurmaz, 40 c ısının üstünde tutmaz, ezmez, kimyasal ve
klorlu suya bırakmazasanız sizden uzun yaşarlar.

Kefir yaptıkça mayalarınızda artma olucaktır, süt maya oranını korumak için ya mayaları başka bir kaba alın **** süt miktarını artırın. Fazla mayalarınızı isteyen diğer insanlarla verebileceğiniz gibi onları yiyebilirsinizde, aç karnına yemekten en az 1 saat önce yemeniz çok faydalıdır.

Kefir ilaç değildir ama faydalı bir besindir, faydalarını Doktorlar, Gıda mühendisleri ve kullananlar bilirler.

Kefir mayası, hazırlanması, su kefiri, meyve kefiri, bitkilerin kefir ile mayalanması, kefirden sabun yapımı, yüz maskesi yapımı, kefirden
turşu yapılması, kefir peyniri, yogurdu gibi aklınıza gelen her konuda
arayabilir, sorabilirsiniz." ismi ve telefon numarası da var arkadaşın.Site ilkesine ters mi düşüncesi ile ekleyemedim.

Hamdullah
02-07-2012, 09:10
Bahsettiğiniz arkadaşın telefonu varsa yazmanızda bir sakıncanın olmaması gerek diye düşünüyorm, sonuçta doğru bilgiyi paylaşmaktır.

Füsun Çağırgan
04-07-2012, 12:03
İlk mayalamada kefirlerim ikiye katladı sanki, bir kaç gün sabrederseniz ben de verebilirim :)) köyden gelen süte mayalamıştım.

Muhsin Hanif
05-07-2012, 02:22
Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar, Kefir'i kaç yaşa kadar çocuklara verebiliriz?, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

Aleyküm selam, bildiğim kadarıyla 2 yaşın altında verilmiyor. Aslında bir çok baharat ( zencefil vb. ) , çerez , ilaç , vs. için 2 yaş bir sınır gibi. Yani vermemek gerekir. 2 yaş üstü çocuklarda ise az miktarda uzun süreli olmamak kaydıyla kullanılabilir.

Kazakistan'da ( orta asya ülkeleri kefirin ana vatanıdır ) bebekler için hastahanelerde özel olarak üretim yapılıyor ve 1 yaşına kadar bundan veriliyor. Marketlerde ise kefir reyonu bayağı zengin.
Ben bugüne kadar Türkmenistan ve Kazakistan'dan gelen kefirlerle mayalama yaptım, gayet memnunum. Taneler öyle kolayca bozulmuyor, tabii daha önce yazan arkadaşların üzerinde durduğu gibi hijyen çok önemli.

Daha önce yazılmış ama ben de yıllardır tecrübeli biri olarak yazmak istedim :
1- Hijyen, yani kısaca ellerinizin, kapların temiz ve kuru olması.
2- Mayalama işleminden sonra tanelerin klorsuz suyla, metal değdirmeden iyice yıkanması.
3- Buzdolabına mümkünse cam kapta, ağzı kapalı ve klorsuz suyun içinde konulması. Sütün içinde saklayan tanıdıklarımın taneleri hep daha kısa sürede bozuldu, bunda uht sütün etkisi de olabilir.
4- Saklama suyunun da haftada bir ( en fazla 15 günde ) tazelenmesi gerekiyor. Ben denemedim ama derin dondurucuda aylarca saklayan ve tekrar kullanabilenler de var.
5- Uzun süre mayalama işlemi yapmadığınız taneleri , kendilerine gelinceye kadar ( kefir o güzel normal tadına dönünceye ) 1-2-3 kez mayalama yapın. Eğer 3. den sonra hala düzelmediyse denemeye devam edebilirsiniz ama bozulmuş olma ihtimali yüksektir.

Kullanan arkadaşların da çoğu fark etmiştir, sütün kalitesi ile birebir değişiyor kefirin ki de. Bu konuda zaten bir tartışma süreci devam ediyor, ben de katılacağım daha sonra.

Sevgi ve saygılarımla.

Hamdullah
05-07-2012, 08:51
Muhsin bey Allah razı olsun, güzel bilgi ve tecrübelerinizi bekliyoruz.

adacık
05-07-2012, 10:27
Bir konuya dair bu tür genel bilgi paylaşımı sayfalarını okurken (tüm forumlarda da olduğu gibi) dikkatim dağılıyor, konunun başını, özünü, kaçırıp bir süre sonra sıkılıyorum. Belki benimle alakalı bir sorundur bu.

Ben 2 yaşındaki kızım için marketlerde cam şisede satılan bir kefir ürününü kullanmaya başladım. Günde bir çay bardağı kadar veriyorum. Severek içiyor. Aldığım ürünü kapağını açtıktan 3 gün sonra tüketmiş oluyoruz. Kızımdan kalan kısmı da biz tüketiyoruz.

Hamdullah
06-07-2012, 10:35
Sayın Adacık, gözle görülür faydalarını gözlemleyebiliyor musunuz?

Füsun Çağırgan
06-07-2012, 23:24
Yüksel Seymen 0 535 771 38 84 Kefir ile ilgilenen arkadaşın telefonu, kontrol etmedim, dilerim aktiftir.

Üçüncü defa mayalamadan sonra süzdüğüm kefirlerimin görüntüsü. Dilerim her şey yolundadır bilen arkadaşların fikrini öğrenmek isterim.

Sudenur
07-07-2012, 00:04
Merhaba Füsun hanım, üzerine kaynatılmış ılıtılmış musluk suyu veya şişe suyu dökerek arada bir yıkayabilirsiniz. Metal kaşık değdirmediğiniz sürece problem olmaz. Beklettiğiniz süre ne kadar uzun olursa o kadar ekşi olur. Sağlıkla tüketiniz. ;)

Hamdullah
10-07-2012, 08:25
Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar benim sizlere bir sorum olacak müsaitseniz tabii, sorum şu : Normalde Kefir tanelerini süte atarken(koyarken-katarken), uygun miktarda doğal tuz veya uygun miktarda üzüm pekmezini Kefirle beraber süte katıp mayalarsak güzel bir şey olur mu?, artısı-eksisi neler olabilir arkadaşlar?, bu konuda bilgi ve tecrübelerinizi bekler, yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

kelebek çalısı
10-07-2012, 16:11
Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar benim sizlere bir sorum olacak müsaitseniz tabii, sorum şu : Normalde Kefir tanelerini süte atarken(koyarken-katarken), uygun miktarda doğal tuz veya uygun miktarda üzüm pekmezini Kefirle beraber süte katıp mayalarsak güzel bir şey olur mu?, artısı-eksisi neler olabilir arkadaşlar?, bu konuda bilgi ve tecrübelerinizi bekler, yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

Sn. Hamdullah merhaba,

sorunuz üzerine kişisel düşüncemi belirtmek istedim. Düşüncem doğrultusunda kefir mayasını sütten başka bir ürün içinde bulundurmayı seçmem veya mayayı sütten ayrı başka katkı malzemeleri ile sütte bekleterek elde edeceğim karışımın kefir olma özelliğini taşımayacağına inanırım.

Ayrı bir konu ama, kefir mayasını saklama konusunda bazı yerlerde okuduğum kefir mayasının su içinde muhafaza edilebileceğine dair düşüncelere de sıcak bakmıyorum. Mayalanma sürecinde sütten hariç hangi ürün olursa olsun bence kefir mayası ile gireceği etkileşim sonucunda kefirin doğal olarak mayalanma sürecini bozacağından farklı bir ürün olacaktır. Kefir mayasının da özelliğini bozabilir bu gibi katkılar. Kısacası bundan sonra farklı bir kimyası olabilir bu malzemelerle birlikte reaksiyona giren kefir mayasının.

Laboratuvar çalışmaları yapmak gerekir sanırım bunun sonuçlarını bilebilmek için. Ben sadece kişisel fikrimi belirtiyorum.

Fakat mayalama işlemi sonucu elde ettiğimiz kefirin içine sulu içmeyi seviyorsak su katıyoruz koyuluğunu, açıklığını damak tadımıza göre ayarlayabiliyoruz. Ha iki bardağı yanyana koyup birine kefir birine su doldurarak bir ondan bir bundan içeriz, ha içine su katarak tüketiriz, aynı şey.

Sanırım yine mayalama işlemi sonucu elde ettiğimiz kefirin içine pekmez veya tuz katarsak bunun sakıncası olmaz.

Ben mayanın sadece süt ile temas etmesi taraftarıyım.

Teşekkür ederim.

Hamdullah
11-07-2012, 07:59
Sayın Kelebek Çalısı, bu güzel yorumlarınızdan dolayı çook teşekkür ediyoruz, Allah razı olsun, farklı yorumları bekliyoruz.

Hamdullah
16-07-2012, 12:38
Arkadaşlar Kefirle ilgili bir kaç sualim olacak sizlere, müsaitseniz, sorum şu : Kefiri kaç güne kadar buzdolabında bekletip içebiliriz?, ikinci sualim : Kefiri ne kadar ekşilikte içebiliriz?, yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

Hamdullah
18-07-2012, 09:20
Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar sütle ilgili birkaç sorum olacak sizlere, sağlıklı ve güzel bir Kefir için başlangıçtan sona kadar her adımı düzgün atmak lazım. Bu bağlamda benim sizlere ufak birkaç sualim olacak, sorularım şu : Bana gelen köy sütünü kaynatıp oda sıcaklığına ulaşana kadar bekletiyorum, bu bekleme esnasında kaynatılmış sütün üstü açık mı olsun, yoksa kapalı mı olsun?. İkinci sorum, sütü kaynatırken, süt küpürmeden önce ateşi kapatsam, yani belli bir ısıda sütü kaynatıp o şekilde Kefir yapsam bir sakıncası olur mu?, yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

pria
19-07-2012, 09:38
Kefir; doğaya dönüşün parolasıdır.


Kefir,Kefir eitleri,Kefirin tarihi ve kefir hakknda merak ettikleriniz. (http://www.altinkilic.com/ALTINKEFIR_KEFIRIN-ONEMI-_47.html)

adacık
19-07-2012, 09:47
Sayın Adacık, gözle görülür faydalarını gözlemleyebiliyor musunuz?

Hamdullah bey merhaba,

Direk gözle görülen bir faydası nasıl gözlemlenir bilemiyorum. Bir ay önce kızıma pfapa teşhisi konuldu. Hastalık kendini 20-23 günde bir tekrarlıyor. Bu ay için bu periodu atladık. Sadece kefire bağlı olma ihtimalini ölçme şansım yok ama öyle olmasını umud ediyorum.

adacık
19-07-2012, 09:49
Arkadaşlar Kefirle ilgili bir kaç sualim olacak sizlere, müsaitseniz, sorum şu : Kefiri kaç güne kadar buzdolabında bekletip içebiliriz?, ikinci sualim : Kefiri ne kadar ekşilikte içebiliriz?, yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

hazır alınan ürünlerde kapak açıldıktan sonra 3 günde tüketilmesi öneriliyor

Hamdullah
10-08-2012, 10:09
Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar, Kefir tanelerini süte katarken bir miktar pekmez veya balı süte ilave edersek, olumsuz bir durum ortaya çıkar mı, yararına bir katma değer katar mı?, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

memet
10-08-2012, 10:49
Pekmez sütü kesiyor bildiğim kadarıyla. Süte herhangi bir katkı eklemeseniz bence daha uygun olur.

Hamdullah
10-08-2012, 12:34
Memet bey Allah razı olsun, teşekkür ediyoruz.

polatuz
10-08-2012, 17:49
Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar, Kefir tanelerini süte katarken bir miktar pekmez veya balı süte ilave edersek, olumsuz bir durum ortaya çıkar mı, yararına bir katma değer katar mı?, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.
Kefirle balı karıştırmak da iyi olmaz. Çünkü balın içinde çok güçlü antibakteriyel maddeler var. Kefiri öldürebilir.

Ayrıca kefir süt şekeri laktoz ile besleniyor. Pekmezde bulunan fruktoz, kefiri su kefirine dönüştürebilir. Bu da geri dönüşü olmayan bir dönüşümdür.

Bence sütü olduğu gibi kullanmak daha iyi olur. Eğer tatlandırmak istiyorsanız kefir mayasını süzdükten sonra ilave edebilirsiniz. Yine de bence bu durumda da bal iyi bir fikir olmaz çünkü antibakteriyel etki kefirin yararını yok edebilir.

Hamdullah
11-08-2012, 21:15
Sayın Polatuz çok teşekkür ediyorum verdiğiniz bu bilgiden dolayı, Allah razı olsun.

Hamdullah
14-08-2012, 12:29
Selamün Aleyküm,
Herkese kolay gelsin, arkadaşlar Kefiri mayalayıp süzüyorum > buzdolabına bırakıyorum ve orda dahi küpürmeye devam ediyor ve ekşiliği fazlalaşıyor > arkadaşlar sizde de durum böyle midir?, birde, Kefiri kaç gün içerisinde tüketmem lazım, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

Not : Günlük pastörize edilmiş keçi sütünu kullanıyorum.

taliha
01-09-2012, 11:32
Sebahattin Bey ne oldu, buldunuz mu kefir danelerinden?

Benden size gelebilecek kadar gelişmiş danem var. istiyorsanız göndereyim.

lütfen banada gönderebilirmisiniz hiçbiryerde bulamadım .gazi mah. celal bayar cad. leyla şimşek apt. altı 51/b silifke -mersin taliha güleç cep=05448143111

Yarkin
01-09-2012, 16:19
Ben de senelerdir kefir kullandim. Etrafima da hep dagitmistim. Malesef simdilerde bande de kalmadi. Esim kefir mantarini kullanmadigimiz zamanlar. kücük bir kavonozun icine süt koyup, derin sogutucuya koyarak muhaffaza ederdi. Durumu bilmiyen biri tarafindan kavanozumuz cöpe gittmis... Neyse olan oldu. Vesile ile derin dondurucuda süt ile beraber dondurup sakliyabilirsiniz`i vesile ile aktarmis oldum. Saygilar...

sigortacihasim
01-09-2012, 18:00
Değerli arkadaşlar,
Hepinizin yazdığı yazıları okudum.Kefiri üretip kullanan biri olarak yorumlarım aşağıdadır.
1- Süt neden kaynatılır.İnekten veya ineğin sağılması sırasında geçen bakteri veya mikroplar varsa bunların ölmesini sağlamak için kaynatırız.
2- Bildiğiniz gibi kaynatma yaparken,kaynattığımız tencerenin kapağını kaparsak ,kaynama daha çabuk olur.
3 - Sütün fokur fokur kaynatılması,aslında mikropları öldürürken sütü de sütlükten çıkartıyor.Bunu asla unutmayın.kaynatacağım diye illaki köpük köpük kaynatnaıza luzum yok.90-100 dereceyi bulsun yeterlidir.Yoksa sütün içindeki faydalı enzimleri de öldürürsünüz.
4- Kefir yaparken kullanacağınız süt,kesinlikle oda sıcaklığında olacak.Buz dolabından çıkarılan süt ile kaynadıktan sonra soğumamış süt kefirde kullanılmaz.Zira mayalanma olmaz.
5 - Kefir yapımında mutlaka plastik tel süzgeç,tahta veya plastik kaşın kullanınız.Metal süzgeç ve kaşık kullanmayınız.
6 -Öncelikle kefirinizi süzgeçe koyup suyun altında bir güzel yıkayıp süzünüz.
7 -süzdüğünüz kefir mantarcıklarını bir kavanoza koyun,kavanozun ağzına gelecek kadar da üstüne hazırladığını oda sıcaklığında ki sütü dökün.kavanozun ağzını kapağı ile kapatın.
8 - bu işlemi akşam yapın,sonra kavanozu karanlık bir yere,mesela mutfak dolabına kaldırın.
9 - ertesi akşam kavanozu alın,bir kase veya cam borcamın üstüne plastik süzgeci koyup,kavanozu süzgece boşaltın.
10 - Süzgeci hafif hafif sallayın ve içindekileri tahta-plastik kaşıkla çok hafif hafif ezin ki süzgeçden süzülsün.
11 - Süzülen kefirin ayransı,içilecek kısmıdır.Hatta süzerken arasıra süzgeçin altını da kaşıkla sıyırın.
12 - Bu işlem bitince süzgeçte kefir tanelerini göreceksiniz.Pamuk gibi,mısır patlağına benzeyen şekillerde.
13 - Süzgeçte kalan kefirleri artık yıkamıyorsunuz.Bunları tekrar kavanoza koyun ve üstünü süt ile örtün.Tekarar karanlık yere kaldırın.
14 - elde ettiğiniz kefir ayran gibi,ayransı tatdadır.
15 - Her kesin bünyesi değişiktir.Ben akşamları yatmadan evvel içerim.Bazılarına gece içerse gaz yaptığını söylüyor.Önemli olan aç karnına içmektir.Sabah kalktığınız da da olur.Aç olduğunuz da da..
16 - Eğer kavanoz içinde bir kaç gün bırakır,unutursanız ekşir.Ama Ekşi ayran gibi olur.Ekşi kefir de içiliyor.Onun tadını da seviyorum.Ama içince gaz yapıyor...
17 - kefiri kavanozda yaptınız,ama uğraşamayacaksınız süzmesine veya elinizde yapılmış fazla var.O zaman kavanozu buzdolabına koyun.Kefir soğukta üremesini durdurur,ekişitmeden muhafaza edersiniz.
18 - Eğer uzun zaman yapmayacaksanız,kavanoza süt veya su koyarak (klorlu olmasın ) buzdolabına kaldırın.İstediğiniz sürece muhafaza edersiniz.Sonra da çıkarıp aynı muameleyle kullanmaya başlarsınız.

Kefir ne işe mi yarar...Vallahi bana sormayın..Google amcaya sorun..O size inciğini cinciğini anlatsın...Su yerine votka içen,votka ile beslenen ruslar nasıl ölmüyorda yaşıyorlar.Putin neden bu kadar dinç ona sorun...

Hamdullah
02-09-2012, 14:00
Haşim aby Allah razı olsun, çok güzel bir anlatım, teşekkür ediyorum.

kemaltahir
02-09-2012, 22:59
arkadaşlar benim de bir sorunum var cevaplarsanız sevinirim, bir arkadaştan kefir mayası almıştım antepten ankaraya göndermişti kargoda . miktarı da bayağı fazlaydı. ilk günlerde mayalarken harika oluyordu süzünce pıhtılaşma devam ediyor şişenin kapağını açtığımda bir ara fışkırmıştı bile. aradan 2-3 ay geçti başarılı5-10 mayalamadan sonra artık mayalayınca yine altında su üstte de yoğurt kıvamı oluşuyor ama süzünce pıhtılaşma olmuyor defalarca denedim pıhtılaşma hiç olmuyor süzünce. Bunun için belki mayalar aktifliğini yitirmiştir dedim buzdolabında bir miktar süt koyup mayayı 2 gün beklettim bu sürede süt katılaşmış yoğurt gibi olmuştu onu süzüp attım yine süt koyup 2 gün daha beklettim yine süzdüm attım bu kez de 1 litre AOÇ sütünü aldım hafif ılıttım mayaladım aynı şekilde pıhtılaşma oldu altında yeşil su oluştu süzdüm yine aynı şekilde süzünce pıhtılaşma olmadı.

Buna göre mayalar öldü mü, ölse altında yeşil su oluşur muydu, ne yapacağımı bilmiyorum acaba canlandırma yöntemimde mi hata var. bu yöntemi de bir arkadaş söylemişti.

hüsnüyusuf
03-09-2012, 19:00
Kefirin saklanması konusunda eğer su içerisinde buzdolabında muhafaza edilecekse (yanlış hatırlamıyorsam) suyunun haftada bir değiştirilmesi gerektiği söyleniyordu. Kefir taneleri suyun içerisinde bir haftadan fazla bekletildiğinde zamanla koku yapıyor. Acaba bu aşamaya gelmiş kefir tekrar kullanılamaz mı?

herbil
04-09-2012, 08:04
Sayın üyeler, ben de yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar kefir mayası ile yaklaşık 700 ml süt mayaladım, tam 24 saat, kıvamı yoğurdun daha cıvığı gibiydi, üzeri köpürmüştü. Süzgeç ile süzdüm, fakat tadı kefir ile alakasızdı. Acı bozuk bir tat vardı, kefir le alakası yok. Mayada mı sorun var, yoksa süre mi uzun olmalıydı. Mayalarken karanlıkta kavanozun ağzı kapalı olarak mayaladım.

Yardımınızı rica ediyorum.

memet
04-09-2012, 09:05
Mayalama sırasında kabın ağzını kapakla kapamayın temiz bir bez ya da peçete kullanın.

herbil
04-09-2012, 12:14
Mayalama sırasında kabın ağzını kapakla kapamayın temiz bir bez ya da peçete kullanın.

Bütün tariflerde ağzının kapatılması söyleniyor, ağzı açık kalırsa- kapalı kalırsa ne gibi değişim oluyor acaba ?

memet
04-09-2012, 17:56
Tariflerde ağzının temiz bir bez ya da peçete ile kapatılması önerilir. Kapakla kapatmayın.
Değişim size olduğu gibi oluyor.

Hamdullah
04-09-2012, 18:52
Ben Memet beye katılıyorum, kabın ağzı kapakla kapatırılsa kaba oksijen az girer ve mayalama kalitesi düşer, canlıların yeterince oksijen alması lazım, bence önemli bir ayrıntı.

herbil
04-09-2012, 22:50
Teşekkürler, tekrar deneyeceğim. Bir de bendeki kefir mayası 1 tatlı kaşığı kadar. Onu daha hızlı çoğaltmak için ne yapmalıyım. 2-3 gün az miktarda süt içerisinde bekletirsem, büyüme kaydedermiyim.

sigortacihasim
05-09-2012, 09:02
arkadaşlar benim de bir sorunum var cevaplarsanız sevinirim, bir arkadaştan kefir mayası almıştım antepten ankaraya göndermişti kargoda . miktarı da bayağı fazlaydı. ilk günlerde mayalarken harika oluyordu süzünce pıhtılaşma devam ediyor şişenin kapağını açtığımda bir ara fışkırmıştı bile. aradan 2-3 ay geçti başarılı5-10 mayalamadan sonra artık mayalayınca yine altında su üstte de yoğurt kıvamı oluşuyor ama süzünce pıhtılaşma olmuyor defalarca denedim pıhtılaşma hiç olmuyor süzünce. Bunun için belki mayalar aktifliğini yitirmiştir dedim buzdolabında bir miktar süt koyup mayayı 2 gün beklettim bu sürede süt katılaşmış yoğurt gibi olmuştu onu süzüp attım yine süt koyup 2 gün daha beklettim yine süzdüm attım bu kez de 1 litre AOÇ sütünü aldım hafif ılıttım mayaladım aynı şekilde pıhtılaşma oldu altında yeşil su oluştu süzdüm yine aynı şekilde süzünce pıhtılaşma olmadı.

Buna göre mayalar öldü mü, ölse altında yeşil su oluşur muydu, ne yapacağımı bilmiyorum acaba canlandırma yöntemimde mi hata var. bu yöntemi de bir arkadaş söylemişti.
Sn.Kemaltahir Bey,Kefir konusunda 490 nolu yazımı okursanız,aradığınız bütün soruların cevabı orada var.
kefir yapanlara tavsiyem bir kaç mayalamadan sonra (4-5 gibi),maynınızı süzüp,süzgeçte kalan kefirlerinizi klorlu olmayan bir su ile iyice yıkayın.Beyaz sütleri aksın.Kefir yenilensin,havalansın,hava alsın,tazelensin,sonra tekrar mayalamaya devem edersiniz.Aksi halde kefir yorulur.Ne de olsa kefir bir mantar türevidir.
Şöyle de düşünebilirsiniz.Çiftçiler neden 2-3 sene buğday-arpa ekeip sonra tarlayı ekmezler nadasa bırakırlar.Veya üçüncü sene fasulye gibi yeşil bitki ekerler.Çünkü tahıl ekimi üst üste yapıldığında toprağın azotunu alıyor.Toprak vitamince zayıflıyor.Nadasa bırakmakla toprak dinlendiriliyor.Hatta yeşil bitki ekimi yapılarak toprak azot bakımından güçlendiriliyor.
Aynı bunun gibi düşünelim.
Hiç bir veya iki doğum yapmış hanım ile ard arda her sene doğum yapan hanım bir midir.Birincisi aslan gibi vucuda sahiptir.İkincisinin vucudunda kan kalmadığı,kalsiyumu bittiği için yüzü kara sarı,kanburu çıkmış avurtları çökmüş haldedir.
Kefirlerinizi de arada dinlendirin.
Kapak meselesine gelince...Bunlar safsatadır.Ağzının kapalı olması hijyenlik içindir.Kapatmazsan bir de bakmışsın,sinek,böcek içinde.Yoksa oksijen alıyor veriyor meselesi değil.Ben kavanozda yaparım,ağzıda sıkı sıkı kapalı..Ayran gibi kefir içiyorum .Fermantasyonu da oluyor ..
490 nolu yazımı okuyup tatbik ederseniz yapamayacağınız bir şey yok...
Yazın yapmayın..Sıcaklarda çabuk mayalanma,ekşime,ve fışlama oluyor.Kapağı açtığınızda gazoz gibi gaz çıkarıyor.
Eylül de itibaren yapmaya başlayabilirsiniz.Havalar artık müsait.
Buzdolabı +5- + 6 derecedir.Bu soğuklukta kefir mayalanmasını durdurur beyler.Buzdolabında iken mayalanma olmaz...Unutmayalım..
Ekmeği mayalayıp yuğurdukdan sonra neden üstünü ,etrafını örtersiniz?
Belli bir derece sıcakllık sağlayıp,mayalanarak kabarsın göz göz olsun diye...
Koyun bakalım mayaladığınız ekmeği buzdolabına,kabaracak mı bir görün..Sevgilerimle