PDA

View Full Version : Kefir




Sayfalar : 1 2 3 [4]

dostca
30-05-2016, 20:29
Merhaba, kefiri yeni yapmaya başladınız anlaşılan, bu kadar kendinizi kasmanıza gerek yok
sütü buzdolabından çıkardıysanız ocakta hafif ılıtmanız yeterli, gün içerisinde bir iki kez karıştırmanız durumunda daha çabuk mayalanır. İlla sabit ısı vermek istiyorsanız mayaladığınız kabı içerisinde sıcak su bulunan başka bir kap içerisine koyup üzerine bir bez örtebilirsiniz. Mayanız az ise bir bardak ılık süt ile bir gün bekletip sonra tamamını mayalayacağınız süte dökerseniz daha çabuk mayalama işleminiz gerçekleşmiş olur. Mayanız süte göre çok ise kefiriniz ekşi olur. Kolay gelsin..




Jezebel
30-05-2016, 22:01
Bir litre sütle yapıyorum, 1 çorba kaşığı kadar maya kullanıyorum.
Başında durup bahsettiklerinizi yapacak vaktim yok ki :(
Derdim sıcaklığın fazla olması, burası İzmir.
Mayaladıktan anca 16 saat sonra kontrol edebiliyorum.
O saatte çoktan mayalanmış ve artık ekşimiş oluyor.


615395


615396


615397

Önce bardak içinde mayalıyordum ama çok sevdim, miktarı artırdım.
Mayamı tülbent kese içinde sütün içine bırakıyorum ve karıştırıyorum.
İşlem sonunda hep üstte çıkmış oluyor.
Şekil bu, yumuşak yoğurt kıvamında bir pıhtı oluşuyor.
Acemi sayılmam bir tatlı kaşığından 3 çorba kaşığı maya oldu.

dostca
01-06-2016, 17:31
Merhaba, Süt miktarını arttırabileceğiniz gibi bir poşet içerisinde dondurduğunuz suyu kefir kabını başka bir boş kaba koyup kenarlarına koyabilirseniz ortamı soğutacagı için mayalanma daha geç olacağını düşünüyorum.

Jezebel
02-06-2016, 11:11
Buz kalıpları ile dolu bir piknik termosu veya oto buzdolabı çok işimi görür düşüncesindeğyim.



615725



Aşı kabı da olabilir.

dostca
02-06-2016, 11:55
Bence de çok uygun, çok masraf yapmak istemezseniz balıkçılarda getirdikleri balıkların ağzı kapaklı straforları oluyor onları atıyorlar. Onlardan edinip güzelce yıkayıp havalandırıp kokusunu giderince kullanabilirsiniz..

çamkokusu
07-06-2016, 15:20
Merhabalar.Kefir tanesi nasıl elde ediliyor?Etrafımızda hiç temin edilecek yer yok diyelim,bunu kendimiz yapabilir miyiz?Yoğurt mayası bulunamadığında nohuttan maya elde etmek gibi.Çok araştırdım ama bulamadım.Yardımcı olursanız sevinirim.

attar
07-06-2016, 15:53
işkembeden yapılıyor diye duymuştum birkaç aylık bir fermente süresi olduğu aklımda kalmış

Amanita
08-06-2016, 01:40
Kefir tanesi yapisi itibariyle sifirdan elde edilemez. Sadece varolan kefir tanelerinin cogalmasiyla yeni kefir taneleri elde edilebilir. Dunyanin her yerinde gittigidiyor, ebay gibi sitelerden kefir tanesi alabilirsiniz. Veya biraz daha aramayla sizinle paylasacak gonullu birilerini bulabilirsiniz.

çamkokusu
08-06-2016, 17:54
İlk tane nasıl ortaya çıktı acaba?

Amanita
09-06-2016, 04:01
Sayin Jezebel mayalanma suresini uzatmak istiyorsaniz maya miktarinizi azaltin veya sut miktarini arttirin. Artan mayanizi yiyebilirsiniz.

Sayin çamkokusu ilk kefir tanesinin nasil ortaya ciktigi bilinmiyor. Bilimsel olarak kefir taneleri kendi iclerine yuvarlanmis biyofilmdir, ancak bu biyofilmin ilk nasil ortaya ciktigi henuz kesfedilemedi diye biliyorum.

asagidaki wikipedia sayfasinin kaynaklarina goz atabilirsiniz;

https://en.wikipedia.org/wiki/Kefir#Possible_origin_of_kefir_grains

aydemiraydın
24-11-2016, 08:00
yorulmamış hijyen kefir mayası. bir paket 5 litre süte yeter ve 2 lira tarifide üzerinde bi göz atın isterseniz .



Ürün Mayalama Bilgisi

1 Sütü 15-20 dakika kaynatınız.

2. Mayalama sıcaklığı olan 30 dereceye kadar soğumasını bekleyiniz

3. Ön aktifleştirme için bir çay bardağı ılık sütün içine Kefir mayası

paketinin tamamını katınız. Karıştırarak iyice eritiniz.30 dakika bekleyiniz.

4. 30 derece mayalama sıcaklığındaki sütün içine çay bardağında erimiş

olan mayayı katarak karıştırınız.

5. Mayalama süresi 24 saattir.

6. Mayalama süresince 30 derecelik ısıyı sabit tutmak için kabınızın etrafını ısısını

kaybetmeyecek şekilde sarınız.

7. Mayalama süresi sonunda Kefirinizi buzdolabına koyunuz.
8. 6-12 saat sonra buzdolabından çıkartarak Kefirinizi çalkalayınız.
İçilebilir kıvama geldiğinde tüketebilirsiniz.Çalkalama işlemini sürekli yapınız.

9. Paketi açtığınızda mayanın tamamını kullanınız.

10. Maya paketlerinizi buzdolabında saklamanız tavsiye edilir.

Amanita
24-11-2016, 09:03
paketli kurutulmus mayadan kefir olmaz, kefir benzeri urun olur ancak. bunlar kefir tanesinden değil, kefirde bulunan 4-5 çeşit bakteriden yapılır. kefir tanelerinin 40 ve bazen daha fazla çeşitte probiyotik veya prebiyotik içerdiğini düşünürsek markette veya paketle satılan şey kefir değil, kefir benzeri fermente ürün olur.

çamkokusu
26-01-2017, 15:34
Mayalanması yoğurttan daha sıkıntılıymış sanırım ben 24 saat mayaladım o zaman bile sulu oldu diyen var.

Peki hangi yöredeki köylerde kefir yapımı yaygındır?Kaliteli maya için Azerbaycana mı gitmeliyiz yoksa? :D

Ömer Bey
26-01-2017, 19:50
Ben Uludağ Üniversitesi,Ziraat Fakültesinden ilk starter kefirimi ücretini ödeyerek aldım.Hatta az geldiği için bir hafta sonra gidip tekrar almıştım.Amaç ilk başlangıçtan itibaren steril olarak aşamaları devam ettirebilmek.Sizde eğer isterseniz oradan temin edebilirsiniz.

çamkokusu
27-01-2017, 16:59
Ben Uludağ Üniversitesi,Ziraat Fakültesinden ilk starter kefirimi ücretini ödeyerek aldım.Hatta az geldiği için bir hafta sonra gidip tekrar almıştım.Amaç ilk başlangıçtan itibaren steril olarak aşamaları devam ettirebilmek.Sizde eğer isterseniz oradan temin edebilirsiniz.

Hmm peki bu kefir doğal değil mi?Genetik müdehale falan yok?

Ömer Bey
27-01-2017, 18:00
Hmm peki bu kefir doğal değil mi?Genetik müdehale falan yok?

****** doğal.Steril labaratuvar ortamında çoğaltıp ürettikleri kefir taneciklerini sizede steril tüp içinde verecekler.Aynı zamanda sizde evinizde sadece kefir elde etmek amacıyla kullanacağinız süzgeç,kaşık vb malzemeleri son derece steril kullanmalısınız.Her kullanımdan önce bütün malzemelerinizi kaynamış suyla yıkadıktan sonra kullanmalısınız.

Ömer Bey
27-01-2017, 18:02
Neden yıldız çıktı anlamadım ama orada yazan '' t.a.b.i.k.i '' kelimesiydi.

Ozlem A
27-01-2017, 22:30
Neden yıldız çıktı anlamadım ama orada yazan '' t.a.b.i.k.i '' kelimesiydi.

Türk Dil Kurumu yazım kuralları ile ilgilidir, forumda Türkçe'nin doğru kullanımının sağlanması için gözetilen kuralları aşağıdaki başlıkta görebilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/1669.htm

Amanita
28-01-2017, 01:41
Hmm peki bu kefir doğal değil mi?Genetik müdehale falan yok?

Genetik mudahale sadece misir, soya, patates gibi belli basli tarim urunlerinde yapilir. Kefire genetik mudahale eden dunya capinda kimse yok.

çamkokusu
29-01-2017, 14:57
Teşekkürler.O zaman uludağ üniversitesine uğrayıp yazın başlıyorum.

mr.emre
06-02-2017, 12:22
Biokefir nedir arkadaşlar, kullanan var mı?

servetservet
02-03-2017, 12:35
Ben Uludağ Üniversitesi,Ziraat Fakültesinden ilk starter kefirimi ücretini ödeyerek aldım.Hatta az geldiği için bir hafta sonra gidip tekrar almıştım.Amaç ilk başlangıçtan itibaren steril olarak aşamaları devam ettirebilmek.Sizde eğer isterseniz oradan temin edebilirsiniz.
sayın Omer bey . ben de fakulteden kefir mayası almak istiyorum. daha once bu sekılde bır gırısımım hic olmadı. izlemem gereken yolu soyleyebilir misiniz lutfen. tesekkurler

Ömer Bey
02-03-2017, 16:31
Ziraat fakültesine başvurmanız yeterli.

erkanbey
02-03-2017, 18:21
Ziraat fakültesine başvurmanız yeterli.

Yani ziraat fakültesine gidip hemen alınabiliyor mu?Birde ücreti ne kadar acaba,nasıl istiyosunuz,3-4 tanesi bir paket olarak mı satılıyor?

servetservet
02-03-2017, 21:21
Ziraat fakültesine başvurmanız yeterli.

tesekkur ederım

Ömer Bey
03-03-2017, 06:27
Herkese günaydın,
Ben ilk defa kefir almak istediğimde Uludağ Üniversitesi Ziraat fakültesine gidip danışmaya sorduğumda beni labaratuvara yönlendirmişlerdi.Oradaki laborant bana tüp içerisinde 5 gr olarak verebileceğini ve fiyatının 10 TL olduğunu söylemişti.2010 senesinde olan bu alışverişten sonra ben defalarca kefir mayalayarak hem mayamı büyüttüm ve olgunlaştırdım,hemde kendi arkadaş çevremize ve üye olduğumuz gruplardaki arkadaşlara vererek başkalarınında faydalanmasını sağladık.

Ayrıca istekte bulunan bütün arkadaşlarımı bulundukları illerdeki üniversitelerin ziraat fakültelerine yönlendirerek steril labaratuvar ortamında yetiştirilen kefir tanecikleri ile başlamalarını tavsiye ediyorum.Ulaşma imkanı olmayan veya yaşadığı yerde ziraat fakültesi bulunmayanlara yardımcı olmaya çalışıyorum.

erkanbey
03-03-2017, 07:51
Herkese günaydın,
Ben ilk defa kefir almak istediğimde Uludağ Üniversitesi Ziraat fakültesine gidip danışmaya sorduğumda beni labaratuvara yönlendirmişlerdi.Oradaki laborant bana tüp içerisinde 5 gr olarak verebileceğini ve fiyatının 10 TL olduğunu söylemişti.2010 senesinde olan bu alışverişten sonra ben defalarca kefir mayalayarak hem mayamı büyüttüm ve olgunlaştırdım,hemde kendi arkadaş çevremize ve üye olduğumuz gruplardaki arkadaşlara vererek başkalarınında faydalanmasını sağladık.

Ayrıca istekte bulunan bütün arkadaşlarımı bulundukları illerdeki üniversitelerin ziraat fakültelerine yönlendirerek steril labaratuvar ortamında yetiştirilen kefir tanecikleri ile başlamalarını tavsiye ediyorum.Ulaşma imkanı olmayan veya yaşadığı yerde ziraat fakültesi bulunmayanlara yardımcı olmaya çalışıyorum.
Teşekkürler,tam olarak merak ettiklerim bunlardı.

Hamdullah
16-03-2017, 09:01
S.A, akradaşlar bir sorum olacak : Çiğ sütün içine kefir atıp mayaladığımızda, sütün içindeki zararlı mikroplar etkisiz hale gelir mi?, teşekkür ediyorum...

Ozlem A
21-03-2017, 09:41
S.A, akradaşlar bir sorum olacak : Çiğ sütün içine kefir atıp mayaladığımızda, sütün içindeki zararlı mikroplar etkisiz hale gelir mi?, teşekkür ediyorum...

İlk olarak, çiğ süt sağlıklı şartlarda üretiliyor ve denetleniyorsa mikrop barındıracak diye bir kural yok. Ama çiğ sütte olması olası salmonella gibi patojenler ölüme bile yol açabilir. Diğer taraftan kefirin işlevi dezenfekte etmek değil.

Hamdullah
21-04-2017, 08:43
İlk olarak, çiğ süt sağlıklı şartlarda üretiliyor ve denetleniyorsa mikrop barındıracak diye bir kural yok. Ama çiğ sütte olması olası salmonella gibi patojenler ölüme bile yol açabilir. Diğer taraftan kefirin işlevi dezenfekte etmek değil.

Allah razı olsun, peki, kaliteli bir kefir için çiğ süt(kaynatılmamış süt) ile kaynatılmış sütün bir farkı var mı?, teşekkür ediyorum...

Ozlem A
26-04-2017, 18:38
Allah razı olsun, peki, kaliteli bir kefir için çiğ süt(kaynatılmamış süt) ile kaynatılmış sütün bir farkı var mı?, teşekkür ediyorum...


Kefir özelinde bilemiyorum ancak, kaynatma ile süt içeriğindeki ısıya dayanıklı olmayan faydalı enzimler, bakteriler vb kaybolmakta, doğal yağlarının yapısı da değişikliğe uğramakta, çiğ sütün (hastalıktan ari olduğunun kesin olması kaydı ile) besin değeri daha yüksek olmalı.

kariyer1586
27-04-2017, 14:33
su kefiri yapan var mı. sanırım daha faydalı. ayrıca kefir den sonra hayatınızda ne kadar sürede neler değişti. ne yararlarını gördünüz. ve ben kombu çayı mayalamaya başladım. aynı anda 2 sinin kullanımı birşeyleri bozar mı acaba

Ozlem A
27-04-2017, 17:33
Su kefiri son zamanlarda vegan diyet uygulayanların öne çıkardığı bir yöntem. Sütteki laktoz ve kazein tarzı maddelere intoleransı ya da alerjiisi olanlara da uygun oluyor haliyle.

Kişisel görüşüm, kendi yerel diyet / geleneklerimize yabancı yiyecek ve içeceklerin bize faydasının sınırlı olacağı yönünde, okudukça ve denedikçe DNA yapımıza en uygununun kendi yöremizdeki gıdalar olduğuna inanmaya eğilim duyuyorum.

Tabii ki kendi metabolizmanız ve sağlık durumuzu göz önüne alıp bir beslenme uzmanına danışarak fikir alma imkanınız varsa en ideali öylesi olurdu.

dongyul
27-04-2017, 23:04
Bende Sayın MeyveliTepe'nin eşi sayesinde kefir tüketmeye başladım... Hemen hemen bir haftadır kullanıyorum... Aç karnına mideye ve bağırsaklara çok iyi geldiğini fark ettim.. Mutlaka günlük hayatımızda yer almalı.. Ayrıca mayalaması kontrolü de çok güzel eğlenceli geldi bana...

mister73
28-04-2017, 08:32
Kefir özelinde bilemiyorum ancak, kaynatma ile süt içeriğindeki ısıya dayanıklı olmayan faydalı enzimler, bakteriler vb kaybolmakta, doğal yağlarının yapısı da değişikliğe uğramakta, çiğ sütün (hastalıktan ari olduğunun kesin olması kaydı ile) besin değeri daha yüksek olmalı.

Aynı fikirdeyim ancak çiğ sütün hastalıktan veya zararlı bakterilerden ari olup olmadığını anlamanın basit bir yolu var mı onu bilmiyorum. Dolayısıyla sağlığımızı riske atmamak adına zararlıların yanında faydalı bakteri ve organizmaları da maalesef öldürmüş oluyoruz. Belki çiğ sütü kendimiz üretiyor olsak, temizliği ve nakliyesi gibi konularda arada aracılar olmadan doğrudan tüketebiliyor olsak acaba risk ortadan kalkar mıydı? :confused:

erkanbey
28-04-2017, 09:37
Burada amaç kefir içip içindeki bakterilerden faydalanmak ise sütün kaynatılması,içindeki birkısım bakterilerin ölmesi pek sorun edilecek birşey değil bence.Zaten o sütü kefir ile mayaladığımızda esas almak istediğimiz bakteriler kefir mayası sayesinde oluşturulacaktır zaten.Amaç süt içip içindeki bakterilerden faydalanmak olsaydı kaynayınca içindeki bakteriler azalacak endişesi duymamız normal olurdu.Bunlar benim şahsi fikrim bilmiyorum siz nedersiniz?

mister73
28-04-2017, 10:10
Kefir başlığı altında konuştuğumuz için kesinlikle haklısınız, benimki kefirden bağımsız olarak çok eskiden kalma bir merak :)

erkanbey
28-04-2017, 10:18
Bu konudaki fikrimde şudur,zaten o sütün sağıldığı hayvanın bağırsak yapısı ile bizimki farklı olduğu için,esasında bir ineğin sütü bir insana göre değil,anne sütüde çiğdir ama anneden gelebilecek bakterilerle inekten gelebilecek bakteriler bir değildir(bunlar yararlı da olabilir zararlı da)sonuç itibari ile hayvan sütü içilecekse kaynatılması yerinde olur.Bütün bunlar şahsi fikrim,okuduklarımdan aklımda kalanlar vs.Bilimsel kaynak göstermemi beklemeyiniz 😀

mister73
28-04-2017, 12:46
Evet, işte tam da bunu kastediyorum. Herhangi bir memeli ile yavrusu arasında hiçbir aracı olmadan çiğ süt tüketildiğinde sorun olmuyor; demek ki inek sütünü de aracısız (!) değil belki ama minimum aracı ve maksimum hijyen ile tükettiğimizde çiğ bile olsa olumlu sonuç alınabilir; en azından bağırsak floramıza faydası olur zararı olmaz diyebilir miyiz?

erkanbey
28-04-2017, 13:13
Ben çiğ süt tüketmem şahsen,çiğ sütten yapılan peyniri bile aylarca tuzlu suda bekletip öyle tüketiyorlar,kaynatılmış sütten yapılanı veya pastörize sütten,bir gün sonra yenebiliyor.Olayı bilimsel açıdan açıklayabilecek biri çıkarsa daha sağlıklı bilgi edinilebilir.

Muda
28-04-2017, 14:32
Bizim bulabileceğimiz çiğ sütler hazır olarak alabileceklerimiz. Kendimizin yetiştirme durumu çok zor. Olsa da çiğ sütü yeterli şekilde mikroplarından arındırmamız gerekmekte.

Çiğ sütten geçen hastalıklarla ilgili bir yazı aşağıdaki linkte.

Süt ile insana bulaşan hastalıklar ve süt hijyeni | Çiftlik Dergisi (http://www.ciftlikdergisi.com.tr/sut-ile-insana-bulasan-hastaliklar-ve-sut-hijyeni.html)

Cem Karagozlu "Paylaşmak Güzeldir": Çiğ Sütten Bulaşan Hastalıklar (http://cemkaragozlu.blogspot.com.tr/2016/02/cig-sutten-bulasan-hastalklar.html)

mister73
28-04-2017, 20:05
Tam ben de bazı linkleri paylaşmayı düşünürken sayın Muda'nın verdiklerini gördüm, onları da inceledim. İkinci makalede bahsi geçen "kaliteli hijyenik çiğ süt"ten söz ediyorum. Aslında yukardaki mesajımda da belirttiğim gibi çiğ sütü kendim üretmeyi düşünüyorum, yani en azından yakın gelecek için böyle planlarım var diyelim. Tabi o zamana kadar sanırım en uygun çözümü aramaya devam edeceğiz :)

erkanbey
29-04-2017, 16:08
Sayın okursan'a gönderdiği kefir mayaları için teşekkür ediyorum.Mayayı aldığımdan beri her gün mayalıyorum,mayamda gözle görülür bir artış var.Onların çoğalmaları ayrı bir zevk verirken,içmesi'de bir o kadar zevk veriyor.Samsun'da yaşayıp kefir mayası ihtiyacı olan,bana özelden mesaj atsın,bu nimetle daha çok kişiyi tanıştıralım.Mayayı alınca ilk işim,plastik süzgeç ve slikon kaşık almak oldu,cam kavanoz zaten vardı.İlk resim geldiği zamanki hali,ikincisi ise 6 mayalama sonrasındaki hali.

okursan
29-04-2017, 20:24
Afiyetle sağlıkla için sayın hemşerim :)

Hamdullah
02-05-2017, 14:10
Özlem hanım ben şunu merak ediyorum, daha önce sordum mu bilemiyorum?, çiğ sütle yapılan Kefir, ekşidikçe sütün içindeki zararlı mikro organizmaları etkisiz hale getiriyor mu?, teşekkür ediyorum...

Ozlem A
02-05-2017, 22:03
Daha önce sormuştunuz Sayın Hamdullah, ben de fikrimi belirtmiştim. Önceki sayfalarda görebilirsiniz sanırım.

Sizin bu soruyu tekrar sormanızın özel bir nedeni var mı?

Hamdullah
03-05-2017, 10:49
Özlem hanım, bilgilendirmenizden dolayı çook teşekkür ediyorum, özel bir neden şu olabilir? : Kaynatılmış süte, Kefir için gerekli tüm vitaminler zengin bir şekilde duruyorsa, ciddi bir kayıp yoksa, kaygı yok, ama, eğer, kaynatılmış sütün zengin içeriği bozuluyorsa, kayıp varsa, güçlü ve kaliteli bir Kefir beklenebilir mi?, burada aslolan, Kefir yapmak değildir, nasıl daha güçlü ve daha iyi Kefir yapabilirim diye kaygılanmak gerek?, diye düşünüyorum. Doğrulara ulaşmak için bolca deney yapmak lazım...

Muhsin Hanif
13-05-2017, 02:52
Çiğ süt ile mayalama konusunda kişisel fikrim : fayda-zarar açısından değerlendirirsek çiğ sütle yapmayın derim. Yukarıda "erkanbey"in açıklamalarına katılıyorum.

Ayrıca; mandıradan direk sağım hortumundan da süt aldım, başka bir mandıradan çiğ süt de alıyorum. İkisi de hijyen konusunda uzun uzun ne kadar özenli olduklarını anlattıktan sonra mutlaka kaynatın dediler. ;)

Bu forumda ve her yerde kefir konusunda hijyene ne kadar dikkat edilmesi gerektiği üzerinde durulmasından yola çıkarak: tezgahtaki, kaptaki mikroplarla bile başa çıkması riskli görülen kefirin çiğ sütteki olası mikropları yok edebileceğini düşünmüyorum.

erkanbey
13-05-2017, 11:35
Çiğ süt ile mayalama konusunda kişisel fikrim : fayda-zarar açısından değerlendirirsek çiğ sütle yapmayın derim. Yukarıda "erkanbey"in açıklamalarına katılıyorum.

Ayrıca; mandıradan direk sağım hortumundan da süt aldım, başka bir mandıradan çiğ süt de alıyorum. İkisi de hijyen konusunda uzun uzun ne kadar özenli olduklarını anlattıktan sonra mutlaka kaynatın dediler. ;)

Bu forumda ve her yerde kefir konusunda hijyene ne kadar dikkat edilmesi gerektiği üzerinde durulmasından yola çıkarak: tezgahtaki, kaptaki mikroplarla bile başa çıkması riskli görülen kefirin çiğ sütteki olası mikropları yok edebileceğini düşünmüyorum.
Buna ek olarak şuda söylenebilir,kefir zaten varolan mikrobu etkisiz hale getirmek gibi bir yeteneğe sahip değilki.Bahsettiğimiz şey sirke,limon veya tuz olsa tamam,mikrop öldürücü etkisi var derim.Bu çiğ süt konusunu fazla uzatmamak gerektiğine inanıyorum,sağlık için bir iş yapılıyorken,sağlığınızdan olacak hamleler yapmayın derim.

Amanita
28-05-2017, 14:53
Arkadaslar merhaba, kefir ve cig sut ile ilgili bazi yazilan noktalari aydinlatmak isterim.

1. Cig sut icmek, uht veya kaynamis sut icmekten daha faydali degildir. Kaynatinca sutun besin degeri azalmaz.
2. Cig sut icmek veya fermentasyonda kullanmak hastalik bulasmasi riski tasir. Yukarida bununla ilgili linkler verilmis, ancak tekrar belirtmek istiyorum, cig sut kullanacksaniz dahi 20 dk karistirarak kaynatmadan kullanmayin.
3. Cig sut inekten ciktigi an sterildir, yani icerisinde herhangi bir canli, mikroorganizma, bakteri vs bulunmaz. Sagildigi andan itibaren sagilma ekipmaninda ve inek memesinde ne varsa bunlar sute bulasir, ve sutu kirletir. Hayvan memelerinin ustunden hayvan diskisi bulasmasi her zaman olan bir risktir.
4. Sut, sagildigi anda steril oldugu icin faydali bakteri bulundurmaz, ancak kefir veya yogurt yaparken bu faydali bakteri ve mikroorganizmalari siz eklersiniz.
5. kefirin eksiligi, yani asiditesi arttikca icerisinde zararli mikroorganizmalarin buyumesi zorlasir, ancak hali hazirda bulunabilecek zararli mikroorganizmalari oldurmeyebilir. Kaynamis veya uht sut disinda sut kullanmamaya dikkat edin.

Uht sutten yapilan kefir size sulu geliyorsa bu sutun yagi alindigi icindir, az yagli geliyorsa icerisine krema veya sut tozu ekleyin.

Inek memeleri uzerinden bagirsak floraniza faydasi olacak hicbir bakteri almayacaginizi garanti ederim, bagirsak floraniza faydali olacak bakterileri siz kefir mayasindan aliyorsunuz.

Cig sut icerken ciddi bir Brusella kapma riski tasiyorsunuz. Lutfen kendi sagliginiz icin cig sut kullanmayin.

Yillardir kefir yapiyorum, uht sut ile son derece guzel kefir yapabilirsiniz.

Amanita
28-05-2017, 15:50
su kefiri yapan var mı. sanırım daha faydalı. ayrıca kefir den sonra hayatınızda ne kadar sürede neler değişti. ne yararlarını gördünüz. ve ben kombu çayı mayalamaya başladım. aynı anda 2 sinin kullanımı birşeyleri bozar mı acaba

Su kefiri sut kefirinden farkli bir mayadir. IUnternetten asagidaki siteleri buldum, daha ayrintili bilgi icin okuyabilirsiniz.

Su Kefiri Kategorisi « Doğal Maya (http://dogalmaya.com/Su_Kefiri/)
Su Kefiri , kombucha , kombuçay , Maya , Mayası , Kefir Kültürü , çayı , mantarı , Market , Mağaza , su kefiri (http://www.kefirmarket.com/sukefiri.html)

Ozlem A
28-05-2017, 17:17
Uht sutten yapilan kefir size sulu geliyorsa bu sutun yagi alindigi icindir, az yagli geliyorsa icerisine krema veya sut tozu ekleyin.



UHT olarak satılan sütlerin bazılarında tam yağlı bazılarında "light" ifadesi var, burada belirttiğinizden UHT işlemi ile her sütün yağının alındığı şeklinde bir anlam çıkıyor, doğru mudur?

Krema ve süt tozu yapımı için sütün epey bir proses geçirmesi gerekiyor diye biliyorum. Ayrıca bu gibi endüstriyel gıda ürünlerinin içlerine raf ömrünün artması için koruyucu maddeler, kimilerinde kıvam arttırıcılar ve topaklanma önleyiciler eklenmiş olduğunu ambalaj etiketlerinde görüyoruz.

Kefir içerek sağlıklı bir beslenme amaçlarken, bu gibi yüksek proses, koruyucu, kıvam artırıcı vb içeren hazır gıdaları eklediğimizde biraz yön değişmiş olmuyor mu?

Endüstrinin nimetlerinden faydalanılacaksa hazır kefirler de var ;)

UHT süt ile ilgili olarak: medyada da yer alan pek çok tartışma mevcut dileyen bu konudaki destekleyen ya da karşı çıkan görüşleri internette uzman görüşlerinden oluşan çok sayıdaki kaynaktan araştırabilir.

Amanita
29-05-2017, 03:23
UHT olarak satılan sütlerin bazılarında tam yağlı bazılarında "light" ifadesi var, burada belirttiğinizden UHT işlemi ile her sütün yağının alındığı şeklinde bir anlam çıkıyor, doğru mudur?


Light sutler bildigim kadariyla yag icermiyor. Tam yagli sut bazi durumlar haricinde %3.5-4.5 yag icerir diye biliyorum. Ancak homojenize edildiginden dolayi uht sut ile yaptigim yogurtlarda guzel bir kaymak olmuyor. Kefir zaten yogun oldugu icin bu lezzetini etkilemiyor. Yogurt yaparken eger kaymak istiyorsaniz krema koymayi dusunebilirsiniz.


Krema ve süt tozu yapımı için sütün epey bir proses geçirmesi gerekiyor diye biliyorum. Ayrıca bu gibi endüstriyel gıda ürünlerinin içlerine raf ömrünün artması için koruyucu maddeler, kimilerinde kıvam arttırıcılar ve topaklanma önleyiciler eklenmiş olduğunu ambalaj etiketlerinde görüyoruz.
Sut tozu teoride tamamen sutun kurutulmus hali. Ek koruyuculari da etiketten bakarak ayirabilirsiniz. Benim kullandigim sut tozunda emulsifier olarak soya lesitini var sadece, ki bu yediginiz butun cikolatalarda bol bol bulunan, soyadan elde edilen dogal bir urun. ;)


Kefir içerek sağlıklı bir beslenme amaçlarken, bu gibi yüksek proses, koruyucu, kıvam artırıcı vb içeren hazır gıdaları eklediğimizde biraz yön değişmiş olmuyor mu?
Kremalarda bulunan kivam arttiricilar da cogunlukla dogal kokenli, zararsiz malzemeler. Sutun prosesden gecmesi ve islem gormesi kotu bir sey degil, tam tersi dedigim gibi brusella riskini ortadan kaldiriyor. Kefirin saglikli olmasini saglayan sey icerdigi canli faydali bakteriler ve bu bakterilerin urettigi maddeler. Sutun icerisinde uht haline geldiginde yok olan bir enzim, vitamin bulunmasi soz kojusu degil, tam tersi islemden gecmemis sut buyuk bir risk. ;)


Endüstrinin nimetlerinden faydalanılacaksa hazır kefirler de var ;)
Hazir kefir kefir degildir. Hazir yogurt da yogurt degildir. ;)

Ozlem A
29-05-2017, 07:54
Light sutler bildigim kadariyla yag icermiyor. Tam yagli sut bazi durumlar haricinde %3.5-4.5 yag icerir diye biliyorum. Ancak homojenize edildiginden dolayi uht sut ile yaptigim yogurtlarda guzel bir kaymak olmuyor. Kefir zaten yogun oldugu icin bu lezzetini etkilemiyor. Yogurt yaparken eger kaymak istiyorsaniz krema koymayi dusunebilirsiniz.

Sizin bir önceki mesajınızda UHT süt ile yapılan kefirin sulu olmasının nedeni olarak sütün yapısını değil, yağının alınmasını gösterdiğiniz için değinmiştim, UHT süt ile hiç bir tecrübem yok, hiç kullanmadım. Aynı şekilde UHT krema da kullanmayı düşünmüyorum. Ama tam yağlı UHT sütün yağı olduğunu belirttiğinize göre kefirin sulu olmasının nedeni önceki mesajda belirttiğiniz üzere sütteki yağın alınması mıdır, değil midir?


Sut tozu teoride tamamen sutun kurutulmus hali. Ek koruyuculari da etiketten bakarak ayirabilirsiniz. Benim kullandigim sut tozunda emulsifier olarak soya lesitini var sadece, ki bu yediginiz butun cikolatalarda bol bol bulunan, soyadan elde edilen dogal bir urun. ;)

Anladığım kadarıyla gıda profesyonelisiniz, teorisini bildiğinize göre pratikte neler olduğunu da paylaşırsanız neler olabileceği hakkında bilgisi olmayanları da aydınlatmış olursunuz.

Benim tercihlerim zor da olsa olabildiğince doğala yakın olandan yana, tüketim alışkanlıklarımda doğasında olması gerekmeyen katkı maddesi içeren ve uzun raf ömrü olan gıda ürünleri yer almıyor ve paketli aldığım her şeyin etiketlerini iyice okurum (dünya üretimin neredeyse tamamına yakını GDO içeren ve aynı zamanda organik bile olsa önemli bir "endocrine interrupter" - hormonlara müdahale edici rol oynayan - soyanın gıdadaki varlığına çok dikkat ederim, bu arada mevcut imkanlarım ve farkındalığım doğrultusunda çok az da olsa sadece organik çikolata alırım, içinde katkı maddesi olmayan çiğ olanları tercih ederim)..

Hazir kefir kefir degildir. Hazir yogurt da yogurt degildir. ;)

Hazır UHT süt, süt olabiliyor, 6-12-18 ay dayanan UHT krema ve süt tozu zararsız olabiliyorken, ve bunları kullanarak yapılan kefir ve yoğurt (sizi yanlış anlamadıysam) tavsiye ediliyorken, hazır yoğurt ve kefirin tarafınızdan böyle toptan ve kesin bir şekilde reddini ilginç bulduğumu da ifade edeyim.

Not: buradan hazır yoğurt ve kefiri tavsiye ettiğim fikri kesinlikle çıkmasın, yönelimimi belirtmek adına rafine endüstrileşmiş gıda ürünlerini tercih ve tavsiye etmediğimi buraya not etmiş olayım. Ek olarak, bu bölümü takip eden üyelere özellikle süt, yoğurt vb ürünlerde Dr. Yavuz Dizdar'ın yayınlanmış kitap ve söyleşilerini okumalarını ek görüş edinilebilmesi açısından öneririm.

mister73
29-05-2017, 08:09
UHT olarak satılan sütlerin bazılarında tam yağlı bazılarında "light" ifadesi var, burada belirttiğinizden UHT işlemi ile her sütün yağının alındığı şeklinde bir anlam çıkıyor, doğru mudur?

Krema ve süt tozu yapımı için sütün epey bir proses geçirmesi gerekiyor diye biliyorum. Ayrıca bu gibi endüstriyel gıda ürünlerinin içlerine raf ömrünün artması için koruyucu maddeler, kimilerinde kıvam arttırıcılar ve topaklanma önleyiciler eklenmiş olduğunu ambalaj etiketlerinde görüyoruz.

Kefir içerek sağlıklı bir beslenme amaçlarken, bu gibi yüksek proses, koruyucu, kıvam artırıcı vb içeren hazır gıdaları eklediğimizde biraz yön değişmiş olmuyor mu?

Endüstrinin nimetlerinden faydalanılacaksa hazır kefirler de var ;)

UHT süt ile ilgili olarak: medyada da yer alan pek çok tartışma mevcut dileyen bu konudaki destekleyen ya da karşı çıkan görüşleri internette uzman görüşlerinden oluşan çok sayıdaki kaynaktan araştırabilir.

Özlem hanım, tam yağlı ve "light" süt konusunda ve işlemden geçmiş süt tozu ile krema kullanımı hakkında ben de sizin gibi düşünüyorum.

Şöyle ki, içerdiği yağ oranına göre süt uluslararası literatürde genellikle dörde ayrılır; tam yağlı (whole milk; %3.5-4.5), yağı azaltılmış (reduced-fat milk; 2%), az yağlı (low-fat milk; 1%) ve yağsız (fat-free or skimmed milk; %0-0.2). Ülkemizde "light" olarak satılan sütte yanlış bilmiyorsam %1-1.5 yağ oranı mevcut.

Ayrıca pastörizasyon işlemi daha önce bu konuda da geçtiği üzere üç farklı şekilde yapılabiliyor; kaynatılmış, pastörize edilmiş ve UHT uygulanmış. Buradaki yöntemlerde uygulanan sıcaklık derecesi ve süresi farklılık göstermekte. Yani uygulanan en düşük sıcaklık ve en uzun süre kaynatma işlemindeyken, en yüksek sıcaklık ve en kısa süre UHT tekniğinde. Bu yöntemlerle pastörize edilmiş sütün saklama ömrü de tahmin edeceğiniz gibi kısadan uzuna doğru gidiyor. Bunu şöyle de açıklamak mümkün; uygulanan sıcaklık ne kadar düşükse sütün içinde hayatta kalabilen bakteri miktarı o kadar fazla oluyor, bu da sütün daha erken bozulmasına yol açıyor.

Amanita
29-05-2017, 17:54
Hazır UHT süt, süt olabiliyor, 6-12-18 ay dayanan UHT krema ve süt tozu zararsız olabiliyorken, ve bunları kullanarak yapılan kefir ve yoğurt (sizi yanlış anlamadıysam) tavsiye ediliyorken, hazır yoğurt ve kefirin tarafınızdan böyle toptan ve kesin bir şekilde reddini ilginç bulduğumu da ifade edeyim.

Hazir UHT sut, sut tozu, krema olabilir, cunku bu gida maddelerinin sterilizasyonu besin degeri kaybina yol acmiyor, ayni zamanda icerisinde canli organizma kalmadigi icin urunun raf omru uzuyor. Ancak yogurt ve kefirde daha once de yazdigim gibi size fayda saglayan sey canli bakteriler ve mikroorganizmalar. Bu canlilarin canli olmasi gerekiyor size maksimum fayda etmesi icin.

Yogurda raf omru uzasin diye antifungal koruyucular ekleniyor, ve hatta bazen yogurt pastorize ediliyor. Bu konuda okudugum bir calisma piyasada satilan yogurtlarin bir kisminda hic canli bakteri bulunmadigini soyluyordu. Yogurdu yogurt yapan seyin icerisindeki canli bakteriler oldugu dusunulurse icerisinde canli olmayan yogurt daha az faydalidir ve yogurt degildir. Eksimeyen yogurt olmaz. eger eksimiyorsa o yogurtta bir eksiklik vardir.

Kefir icin tam ne prosesler kullanildigini bilemiyorum, ancak bazi hazir kefir ureticileri kefir taneleri yerine toz kefir mayasi kullaniyor. Kefir tanelerinde prebiyotik 30-40 cesit mikroorganizma bulunurken toz mayayla hazirlanan kefirlerde 5 cesit oluyor. Gercek kefir kefir taneleriyle mayalanir, bu yuzden hazir kefir kefir degildir. Evinizde temiz calistiginiz takdirde en guveniliri kendi hazirladiginiz fermente urunlerdir.

Ozlem A
29-05-2017, 18:40
Evinizde temiz calistiginiz takdirde en guveniliri kendi hazirladiginiz fermente urunlerdir.

Katılıyorum, teşekkürler.

Hamdullah
09-06-2017, 08:12
Kefir ALKALİ midir?

aydemiraydın
09-06-2017, 09:25
Kefir ALKALİ midir?


fermente ürünler asidiktir ve yemek esnasında tüketilirse sindirime yardımcı olur. yemek esnasında su içilirse midede ph yükselir ve sindirim sekteye uğrar.
yemekte su yerine fermente içecekler tüketelim.

mnkartal
11-06-2017, 19:12
Merhaba, satın aldığım kefiri farkında olmadan biraz fazla sıcak sütte mayaladım, iyi mayalanmadı sıvı kaldı. Acaba yararlı mayalar ölmüş müdür, mayayı yenilemem mi gerekir?

Hamdullah
13-06-2017, 08:18
fermente ürünler asidiktir ve yemek esnasında tüketilirse sindirime yardımcı olur. yemek esnasında su içilirse midede ph yükselir ve sindirim sekteye uğrar.
yemekte su yerine fermente içecekler tüketelim.

Teşekkür ediyorum, Allah razı olsun...

aydemiraydın
15-06-2017, 13:40
Merhaba, satın aldığım kefiri farkında olmadan biraz fazla sıcak sütte mayaladım, iyi mayalanmadı sıvı kaldı. Acaba yararlı mayalar ölmüş müdür, mayayı yenilemem mi gerekir?


kefir yapmak yoğurt yapmaktan kolaydır. 25-30 derece sıcaklıkta 24 saate olur. 18 saate olursa tatlı olur. 24 saati geçerse ekşi olur. ben her türlü seviyorum. kımızı daha çok seviyorum.

Sûz-i Dilârâ
09-02-2018, 16:01
Ben mayaladım tutmadı, taneler çok çok küçüktü, lisianthus tohumları kadar.

24 saat beklettim döktüğümde dibinde azıcık bir şey yoğurtlaşma vardı ama kefirler de mercimek tanesi kadar olmuşlardı. Yıkayıp tekrar mayaladım, daha sıcak bir odaya aldım bu sefer.

yalper
12-02-2018, 11:43
her mayalamada taneleri yıkamaya bence gerek yok, ama ben de bazen bunu yapıyorum

Sûz-i Dilârâ
12-02-2018, 18:21
Ben mayaladım tutmadı, taneler çok çok küçüktü, lisianthus tohumları kadar.

24 saat beklettim döktüğümde dibinde azıcık bir şey yoğurtlaşma vardı ama kefirler de mercimek tanesi kadar olmuşlardı. Yıkayıp tekrar mayaladım, daha sıcak bir odaya aldım bu sefer.

Burada bahsettiğim ikinci denememde de başarısız olduktan sonra bir deneme daha yaptım.

İlk sütü sütçüden aldığım sütle ve başaracağımı umarak yapmıştım ancak olmadı. 1 lt. süte kefiri mayalamıştım.

İkincide elimde günlük süt yoktu, aceleyle markete inip Torku süt aldım, 250 ml'e mayaladım yine tutmadı 24 saat de bekletmiştim.

Üçüncüyü pirinç suyundan laktik asit bakterisi eldesi çalışmalarımda kullanılmak üzere BİM'den aldığım Dost marka süte mayaladım.
Ancak bu defa kefir tanelerinin çok küçük olduğuna karar verip takribi 150 ml kadar süte mayaladım. Kapağını kapattım ve karanlık yerde tuttum. Üstelik normal şartlarda 30 derecede mayalanması söylenen kefiri buzdolabından çıkardığım süte direkt mayaladım. 24 saat sonunda kefirim oldu.;)

Bana gelen kefirler ilk geldiklerinde toplu iğne ucu kadardılar. İlk iki başarısız denemem sırasında büyümeye devam ettiler.

1 lt. süt için iki yemek kaşığı kefir ölçüsü veriliyor ki bu benim ilk ve ikinci başarısızlığımı açıklıyor, üçüncü denememde süt miktarını çok az tuttuğum için de kefirim oldu.

Şimdilik kefirimizi büyütüp çoğaltma önceliğimiz var. :D

Kozanli
12-02-2018, 18:58
80 yaşında bir ablam var.
Yaptığı kefirden bir tase ikramda bulundu, hangi sütten yaptığını sorduğumda sığır-camız karışımı sütten yaptığını söyledi.
İçmem için de bu sütü önermişti ve iki haftadır alıyorum.
Kefir içinde bu sütü bir deneyin derim.
3 L bidon içinde satılıyor.
Oldukça yağlı süt.
Biraz reklam gibi oluyor gerçi...

Birsen 33
21-02-2018, 02:01
Kefir pastörize sütte zor mayalanıyor. Mahallenin sütçüsünden aldığım süt ile kolay ve kısa sürede mayalanıyor. Gerçeğinde çiğ sütten yapılırmış fakat ben kaynatıp soğutup mayalıyordum. Ayran olarak yazın en güzel içeceği kefir diyorum.

ekizilaslan
20-07-2018, 10:23
Maya arıyorum dostlar . Maya paylaşabilecek var mı?

Kozanli
03-10-2018, 20:08
Dün komşunun bahçesinden birkaç kg üzüm aldım.
İlaçlama yaptığı ve üzüm üzerinde kükürt olduğu alenen görünüyordu.
Yıkadım ama yedikten sonra yediğimde dudaklarım ve dilim bayağı acıdı.
Zehirlendiğimi hissettim.
Niğde açık ceza evinde imalat edilen kefirden içtim ve rahatladım.
İçtiğim kefirin tadı ve içimi çok çok iyi.

maylo35
30-10-2018, 12:27
arkadaşlar elinde kefir mayası olan var mı?

aydemiraydın
31-10-2018, 07:16
arkadaşlar elinde kefir mayası olan var mı?

elden ele dolaşan mayalar kirli olabilir. marketlerde hijyen paketlerde satılan mayaları tercih edin.

https://www.dogadanbizim.com.tr/ market raflarında da var.

Mete_Eroğlu
15-04-2019, 21:49
Arkadaşlar, kefir hakkında ayrıntılı bilgisi olanlar lütfen ilgilensinler. Bu konuda çok bilgisiz olduğumuzu düşünüyorum. İzniniz ile bildiklerimi aktararak, konuyu derinleştireyim.
Çok zaman önceydi, Trabzonlu bir arkadaşta ağaç dalı şeklinde bir kefir mayası görmüştüm. Kalınlığı üç santim kadar, boyuna uzanan bir dal şeklindeydi ve kesilerek paylaşılıyordu. Bir kaç yıl önce de bir-iki milim kadar kalınlıkta pinpon topu büyüklüğünde yuvarlaklar şeklinde büyüyen bir kefir mayasına daha rastladım. Şu anda her ikisini de yitirmiş bulunmaktayım. Bu mayalar,içinde bulundukları süt kabından çıkarılarak, her hangi bir süzme işlemi yapmadan yeni bir süt kabına konularak kullanıldığından, kullanılması çok kolay oluyordu. Elinde bu tür mayalar olan arkadaşlar, ilgilenirseniz memnun kalacağım, saygılar.

bitkicicocuk
18-06-2019, 18:19
Kefirim yoğurt gibi koyulaştı!...
çok normal

Buz Çiçeği
19-06-2019, 11:35
En temiz ve saf haliyle kefir mayasını üniversitelerin ziraat fakültelerine başvurarak arzu ettiğiniz miktarlarda ücreti mukabilinde alma imkanınız var.Bilginize.

Asase36
17-03-2021, 22:00
İzmir'de oturuyorum (MENDERES). Kefir mayası arıyorum, yardımcı olursanız çok sevineceğim.