View Full Version : Carolina reaper acı biberi
getirmesebari
08-09-2016, 19:06
Fotoğraf bekliyoruz kolcay bey :)))
erkanbey
08-09-2016, 19:23
İki yıldan uzun süredir carolina forumunu takip ederim,redchili'nin bir tane biberini gördük kuyruklu onun haricinde orjinal kuyruklu bir carolina göremedik.Bu ne bahtsızlıktır,hadi ben orjinalini bulamadım,yahu bulanıda göremedik ki.
Erdal Hoca
08-09-2016, 21:22
biber içerideyse dışarıya al. gündüz günün en sıcak olduğu zamanlar gölgede kalsın. gece hava 15 derecenin altına iniyorsa içeriye al. sulu boya fırçası ile düzenli döllendir.
aynı biber evde ve işyerinde var. işyerindekinde sayısız biber var evdeki yeni biber tutmaya başladı. işyerinde klima sürekli çalışıyor gündüz serin gecede dışarıya göre sıcak güzel biber oluyor. evde hep dışarıdaydı biber olmuyordu 1 haftadır gece içeriye alıyorum biber olmaya başladı.
Sayın kolcay, yaşadığım yer oldukça sıcak. Gece bile 23-24 derece civarındadır sanırım... Belki yeni yeni bugünlerde 3-5 derecelik düşüşler olabilir.
Aşırı sıcağın zarar verdiğini öğrendiğimden beri önce saksının etrafını aliminyum folyo ile sardım sonra da biberi balkonun en kuytu, güneşi uzun süre doğrudan görmeyen köşesine aldım. Hem suluboya fırçası ile hem de kulak pamuğu ile çiçekleri de kurcaladım. Ama hiçbiri çiçeklerin dökülmesine çare olamadı.
Belki de erkanbey'in söylediği gibi arıza tohumun kendisinde... :confused:
Bende şu an için toplam 4 tane bhut jolokia var. Eğer gelişmeler böyle devam eder ve ben hiçbirinden biber alamazsam kışa girerken dördünü de iyice budayıp kış uykusuna yatırmayı ve baharda canlanmalarını beklemeyi düşünüyorum...
Artık bhut işinden gönlüm yoruldu... O nedenle hep birlikte yeni maçlara hazırlanacağız :D
Yeni siparişler, yeni tohumlar ve yeni umutlar.......... :cool:
erkanbey
08-09-2016, 21:52
Bhutları kes at hocam sana daha kralının sözünü verdik işte 😀
Ben carolina için bu kadar uğraşıyorum dünyanın en acısı olduğu için.Sen neden bu kadar mücadele veriyorsun,bhut için değermi bu kadar sıkıntıya?İllede bhut yetiştirecem dersen tohum paylaşım erkinliğinde illaki paylaşan olacaktır,böylelikle tohumun sağlamlığını garantilemiş olursun.
getirmesebari
08-09-2016, 21:53
Erdel Hocam, yaşadığınız yer şu an oldukça sıcak ise muhtemelen kışın uygun sıcaklıkta olacaktır. Ki ben budamayı hiç mi hiç düşünmüyorum. 4 mevsim meeyve veren bir bitki sonuçta, ve uzman yetiştiricilerin birkilerine bakarsak bir insan boyundan uzunları var. Onlar budamış olamazlar değil mi?
Erdal Hoca
08-09-2016, 22:01
Bhutları kes at hocam sana daha kralının sözünü verdik işte 😀
Ben carolina için bu kadar uğraşıyorum dünyanın en acısı olduğu için.Sen neden bu kadar mücadele veriyorsun,bhut için değermi bu kadar sıkıntıya?İllede bhut yetiştirecem dersen tohum paylaşım erkinliğinde illaki paylaşan olacaktır,böylelikle tohumun sağlamlığını garantilemiş olursun.
Köprünün üstünde 2 inatçı keçi var:
Biri ben, diğeri de jolokia :D
Şaka bir tarafa erkenbey, benim bu çok acı biber türleri arasında ilk tanıştığım ve hala hiçbir zaman yetiştiremediğim bir tür bhut...O nedenle hırs yaptım denilebilir.
Yukarıda yazdığım gibi yeni tohumlar ve yeni umutlara hazırım...Bhut dursun bir köşede ;)
Tohum paylaşım etkinliğini de dört gözle bekliyorum zaten. 3-5 tohum yeter de artar bile :)
Erdal Hoca
08-09-2016, 22:05
Erdal Hocam, yaşadığınız yer şu an oldukça sıcak ise muhtemelen kışın uygun sıcaklıkta olacaktır. Ki ben budamayı hiç mi hiç düşünmüyorum. 4 mevsim meeyve veren bir bitki sonuçta, ve uzman yetiştiricilerin birkilerine bakarsak bir insan boyundan uzunları var. Onlar budamış olamazlar değil mi?
Evet, kışın da diğer bölgelere göre oldukça sıcak bir iklimi var yaşadığım yerin. Sanırım sizin Antalya iklimine de çok yakındır. Ama özellikle aralık sonu ile ocak ortasında don olabiliyor. Bir de budarsam sanki nadasa bırakılmış tarla gibi ertesi yıla daha bol ürün verir gibi düşünüyorum.umut işte....:p
getirmesebari
09-09-2016, 11:06
Ben öyle düşünmüyorum ne söyleyeyim.. Ama siz bilirsiniz
izin öncesi son resimler 20 gün kadar izindeyim. babamın bahçedikerin durumu nasıl ekleyebilirsem onlarıda eklemeye çalışacağım.
getirmesebari
10-09-2016, 09:11
Peki 20 gün kim bakacak o bibere?
getirmesebari
10-09-2016, 18:05
Herkese merhaba dostlar. İngiltere'den getirttiğim linki metnin altında olan biber sanırım uzun bir aradan sonra çiçek dökmeyi bıraktı ve sanırım meyve tutmaya karar verdi. Yorumlarınızı bekliyorum. Çiçeği kurumuş olan tuttuğunu düşündüğüm, çiçeği taze ama sapı sararmış olan da düşenlerden biri.
Biberin linki: Carolina Reaper Chilli Pepper Seeds x 10 Super Hot 100 Genuine | eBay (http://m.ebay.com/itm/Carolina-Reaper-Chilli-Pepper-Seeds-X-10-Super-Hot-100-GENUINE-/171738905219?nav=SEARCH)
İtem No: 171738905219 (Arama kutusuna yazabilirsiniz link silinirse)
kolcay bey kırmızı tombula yakın carolina diye bahsettiğiniz biber bhut jolokia ancakbiraz daha tombul sanırım tohumlar açık alanda yetişen biberlerden alınmış ve biraz karışma durumu var ancak bhut baskın bir tür olduğu için yakın görünümdeler üzerindeki pürüzler zaten bhut formunun belirtileri ancak kokusunada bakmak lazım. tabakta görünen kahverengiye yakın biberlerde chocolate habaneroyu andırıyor ama kokusuna bakmadan birşey söyleyemem. habanero acılığındaki biberler yemekte bütün olarak yiyeceğiniz en üst acılıktaki sınırınız olsunbütün yerken internetteki videolara aldanmayın üzün zaman acı biber yemiş capcaicin toleransları yükselmiş insanlara özenip bende yerim demeyin inanınki sonu hastanede biter.
az önce çiğ köftenin arasında bir adet bhut jolokia yedim hiçbirşey olmadı acı eşiğim yüksektir dışarıdan görseniz bhut yemiş anlamazsınız ancak 15 dk sonra midem kasılmaya terlemeye başladım her zaman olan durum ve ben alışkının yatağa uzandım bir 15 dk sonra geçti ancak göğsünüzde hissettiğiniz tutulma ve mide krampları ilk zamanlar çok korkutucu olup kendinizi hastanede bulabilirsiniz şaka yapmıyorum gayet ciddiyim. dalında olgunlaşmış büyükçe bir bhut jolokianın karşısında erkeklik para etmez. ben yerim diyen varsada videoya çeksin beraber gülelim. internette gördüğünüz kurutulmuş 3 cm lik bhut jolokia yiyenlerle 6-7 cm boya ermiş dalında kıpkırmızı bir bhut jolokia arasındaki farkı öğrenmek isterseniz 2 değil 5 kez düşünün.
getirmesebari
10-09-2016, 22:35
kolcay bey kırmızı tombula yakın carolina diye bahsettiğiniz biber bhut jolokia ancakbiraz daha tombul sanırım tohumlar açık alanda yetişen biberlerden alınmış ve biraz karışma durumu var ancak bhut baskın bir tür olduğu için yakın görünümdeler üzerindeki pürüzler zaten bhut formunun belirtileri ancak kokusunada bakmak lazım. tabakta görünen kahverengiye yakın biberlerde chocolate habaneroyu andırıyor ama kokusuna bakmadan birşey söyleyemem. habanero acılığındaki biberler yemekte bütün olarak yiyeceğiniz en üst acılıktaki sınırınız olsunbütün yerken internetteki videolara aldanmayın üzün zaman acı biber yemiş capcaicin toleransları yükselmiş insanlara özenip bende yerim demeyin inanınki sonu hastanede biter.
az önce çiğ köftenin arasında bir adet bhut jolokia yedim hiçbirşey olmadı acı eşiğim yüksektir dışarıdan görseniz bhut yemiş anlamazsınız ancak 15 dk sonra midem kasılmaya terlemeye başladım her zaman olan durum ve ben alışkının yatağa uzandım bir 15 dk sonra geçti ancak göğsünüzde hissettiğiniz tutulma ve mide krampları ilk zamanlar çok korkutucu olup kendinizi hastanede bulabilirsiniz şaka yapmıyorum gayet ciddiyim. dalında olgunlaşmış büyükçe bir bhut jolokianın karşısında erkeklik para etmez. ben yerim diyen varsada videoya çeksin beraber gülelim. internette gördüğünüz kurutulmuş 3 cm lik bhut jolokia yiyenlerle 6-7 cm boya ermiş dalında kıpkırmızı bir bhut jolokia arasındaki farkı öğrenmek isterseniz 2 değil 5 kez düşünün.
Kırmızı tombul biber derken hangi biberden bahsediyorsunuz?
483 - 484 * 485 nolu mesajdakilerden
getirmesebari
12-09-2016, 22:09
Sayın sedail, yabancı bir forumda profesyonel yetiştiricilere sordum kolcay bey için. Resimli olarak. Biberlerin ne Reaper ne de Bhut olmadığında hemfikirler. Hibrit olduğunu söylediler, arada kalmış yani. Ve araştırmalarım sonucu fark ettim ki Türkiye'deki çoğu yetiştirici aslında Reaper veya Bhut veya Moruga yetiştirdiğini düşünse de aslında %90-95 i arada kalmış biberler. Kolcay beyinki gibi. Carolina Reaper laboratuvar ortamında üretilmiş bir biber olduğu için çoğu (buna bizimkiler de dahil) eğer şanslıysak bhut ile carolina arasında kalmış şanssızsak da daha düşük capsaicin miktarlı biberler oluyor. Bizim hazır meyve olarak aldığımız Carolina Reaper'lar 1-2 hatta bazıları 3 yıllık bir bitkiden toplanıyor. Bunların tohumu da dediğim şekilde Laboratuvar ortamında üretilmiş tohumlardan oluyor. Yani biz F2 soyunu belki de F3 soyunu yetiştirirken genetik çarpıklıklar veya ana ataya geri dönüşler oluyor. Velhasılıkelam Kolcay beyin yetiştirdikleri de biraz genetik çarpıklaşma ile biraz da ana ataya dönüşle arada kalmış bir hibrit biber oluyor. Tozlaşma ile genetik karışıklık vs. Çok mümkün değil çünkü tohumun geldiği biberler her tur için özel seralarda yetiştiriliyor. Açık alanda yetiştirmek amerika ve Özellikle ingiltere hava şartları için zorlayıcı bir iş. İyi günler, aklınıza takılan bir soru olursa cevaplamaktan zevk duyarım.
getirmesebari
14-09-2016, 12:29
Son durum. Ortalama bir nohut büyüklüğünde. 13 Nisan 2016 da toprağa diktim. 10 Eylül 2016 da ilk meyvesi çıkmaya başladı. Hala gerçek olup olmadığı konusunda endişeliyim. Tohumun kaynağı : Carolina Reaper Chilli Pepper Seeds X 10 - Super Hot 100% GENUINE | eBay (http://m.ebay.co.uk/itm/171738905219?_mwBanner=1)
erkanbey
15-09-2016, 11:04
Bir üye özel mesaj atıp bazı sorular sormuş. Burdan yanıtlayayım, belki başkalarına da faydası olur.
Pepper Joe, biber yetiştiricisi ya da çiftçi değil. Yetiştiricilerden tohum alıp satan birisi. Tohum ticareti yapmasında bir sorun yok ama tamamen işadamı mantığıyla işleri yürütüyor. Geçmişte ortak olduğu başka bir şirket aracılığıyla işini iyi yapan küçük üreticilerin ürün fotoğraflarını araklamasıyla da ün yaptı. Bildiğim kadarıyla sonra o şirketi kapattılar. Şimdi biber tohumuyla ilgili şirketle yoluna devam ediyor. Yetiştirici olmadığı için tohumu tanımaz. Toptan alıp paketlere bölerek sattığı tohumlara çimlenme testi yaptığını da sanmıyorum. Tohumu kendi üretmediği için de üstüne büyük miktarda kar koyarak alıcıya satıyor.
Carolina Reaper'ın aslı hibrittir. Piyasada yaygın şekilde satışı bulunan tohum da Smokin Ed adıyla bilinen üreticinin hibrit tohumdan ardışık şekilde yaptığı seleksiyona ait. Bu tohumun patentini almış ki başka kimse tohumu satamasın. Tohum dışında, biberden yaptığı sosları filan da satıyor.
Pepper Joe'dan aldığınız ya da alacağınız ve "çimlenmiyor" dediğiniz tohumlar da zaten Smokin Ed (PuckerButt Pepper Company) tarafından üretiliyor. Sanıyorum geçen sene hasat edilen tohumlarda hem çimlenme oranları hem de paketlere konulan tohum sayısı bakımından sorunlar çıkmış. Bu seneki hasadı bilemem.
Bir de acılık rekorları kıran Capsicum chinense biberlerinin neden fahiş fiyatla satıldığını pek anlayamıyorum doğrusu. Genelgeçer biberler gibi yetiştirilip tohumu ve meyvesi onlar gibi hasat edilen bir bitki. Bazen 10 tohumluk bir chinense paketinin fiyatının kargo hariç $10'a kadar çıktığını görüyorum. ABD için konuşacak olursak, ev üreticisi için tohumun paketi sebzelerde $2.50-$5.00 aralığında değir (ayrıca paketi $5.00 olan bir tohumun çok çok özel bir tohum olması lazım). Bu fiyat aralığı tohumu tanıyıp iyi üreticilerle çalışan tohum şirketleri için geçerli olan aralık yoksa $2.50 altına da birçok tohumu temin etmek mümkündür.
Tohum kargolandığı zaman "isterseniz gemiyle gönderelim daha çabuk gelir" demek ne demek bunu da bilmiyorum. Postaneye gidip "benim paketimi uçakla değil gemiyle gönderin" gibi bir talepte bulunulabileceğini pek sanmıyorum. Postane, paketi yollayan kişinin ödediği kargo fiyatına (yani paketin ulaşma hızına) göre nasıl gerekiyorsa o şekilde gönderir.
Pepper joe'nin çiftçi kimliği çok önemli değil aslında,benim açımdan ondan aldığım tohumların orjinal olmsı önemli.Sizin yazınızdan anladığım şu bu ürün patentli bir ürün pepper joe bunu orjinal olarak satıyor(tamda beni ilgilendiren kısım burası)ama tohumun çimlenmesinden vs anlamaz diyorsunuz.
Bende pepper joe iyi bir esnaf izlenimi bıraktı.Tohumlar çimlenmedi diye ikinci sefer yolladı şu anda İstanbul'a giriş yapmış.Bu seferde gelsinde çimlenir mi orjinal mi çıkar artık o kısımlara bakacağız.Bu adam kendisi yetiştirmiyorsa bu alışverişten kar etti denilemez.
Bence sen çimlendiremedin deyip yollamayabilirdi,zaten ben istemeden o teklif etti burası çok hoş bir hareket.Kimse yanlış anlamasın burada savunma felan yo yaşadığım tecrübeleri anlatıyorum.
Bu arada 25 gün oldu çimlenen yok ama bekleyecekler öylece ikincilerde gelirse onlarıda ekeceğim beraberce izleyeceğiz.
erkanbey
15-09-2016, 11:45
Sonuç itibari ile amacım carolina reaper yetiştirmek ama bu yaşadıklarımız'da bize yabancılarla iletişim,yurtdışından alışveriş,kargo ücretleri,takipli ve takipsiz kargo gibi bir çok tecrübe edindiriyor.
2 yıldır yurtdışından alışveriş yapıyorum bu biber sayesinde başladı macera.İlk iki seferi ebay alışverişiydi kargo ücretleri ortalama 2$ geliş süresi 15-20 gün geldiği yer Amerika mektup zarfıyla geldi,geliş şekli büyük ihtimal gemi takip numarası yok,artık yolda kaybolur veya gelir şansa.Benim üç kargodan ikisi geldi.Tohumlar'da (genelde 10 lu paketler olur)ortalama 2$ oluyor.Maliyetler düşük süre az uzun sonuç malesef sahte tohumlar.
Bu sene çıtayı yükseltelim dedim hani derler ya ucuz etin yahnisi yavan olur misali.Pepper joe'den aldım sitesi videoları baya profesyonel gözüküyordu.Tohum 10$ karo 8$.Kargo takipli geliş süresi 5 gün şekli mektup zarfından büyük kargo zarfı görünümünde.Öncekilere oranla baya pahalı ama hızlı ve takipli.
Sonraki kargo tekrar pepper joe'den ücret ödemedim aynı şekilde yolladı takipli,araya bayram girdi o yüzden şu anda İstanbul'da görünüyor, onuda 5-7 gün diyebiliriz.
Bu sene son noktayı koymak istiyorum.Son olarak bu biberin asıl üreticisinden Ed curry'den aldım.Dün satınaldım,tohumlar 6$ kargo üç seçenek var en ucuzu 15.25$ bu noktada kafam çok karıştı.Bir şekilde derdimizi anlattık imdirim istedik kargoda,indirim kuponu yolladı(indirim yaptı yani) bu seferde kargo takipsiz gelecek o parayı oradan kıstık diyor,hiç hoşlanmadım bu işten ama gelirse sıkıntı yok,takipli olmasada olur ama gelmezse dertler o zaman başlıyor.Verdiği takip numarasından şu anda takip ediliyor ama Amerika dışına çıkınca edilip edilmeyeceğini görecez,onu'da paylaşırım buradan.
Sonuç olarak pepper joe ile yaptığım alışveriş en hızlı en sağlamıydı ama dedik ya biberler görünmeden gerisi teferruat.Anlamadığım olay aynı ülkeden biri 8$ yollarken diğeri neden 15.25$ istiyor.Sizlerle carolina reaper elde etme yolundaki maceralarımı paylaştım.
Arkadaşlar istanbul içi bu biberi yetiştiren üretici mevcutmu acaba ? Bana bir tane fide lazım yardımcı olabilecek varmı?
artık bunlar carolina reaper diyebilirmiyiz. portakaldan daha pürüzlü dış yüzeye ve belirgin kuyruklara sahipler.
Bhut joloikaya çok benziyorlar
getirmesebari
16-09-2016, 09:16
Arkadaşlar istanbul içi bu biberi yetiştiren üretici mevcutmu acaba ? Bana bir tane fide lazım yardımcı olabilecek varmı?
Sevgili emirsen, İstanbul'u geçtik, Türkiye'de var mı acaba?
birnefestoprak
16-09-2016, 17:10
Carolina Reaper, Ed Currie adındaki biber üreticisi tarafından farklı biberler arasında hibritleme yapılarak ve istenen özellikler göz önünde bulundurularak her yetiştirme mevsiminde o özellikleri veren meyvelerden alınan tohumlar seçilerek üretilmiş ve bugün artık stabil sonuçlar verdiği söylenen, biberlerin chinense ailesine ait bir çeşit. Yani daha öncesinde tropik bir ülkede yetişen, tohumları doğadan toplanmış bir biber değil.
Bitki üstündeki meyve şekilleri bir örnek olmayabilir, bu normal bir durum. Yani bir meyvenin şekli biraz farklı diye "bu bitki orjinal değil" diyemeyiz. Polimorfiktir.
Meyvesini yiyeceklere uyarı: Reaper, halk arasında ölümü simgeleyen, ruh hasadı yapan varlık için kullanılır. Meyveyi acısını seyreltmeden tüketirseniz, ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Sos yapacaksanız, tatlı biberlerle seyrelterek yapmanızı tavsiye ederim.
erkanbey
16-09-2016, 19:52
Sayın birnefestoprak bu konu baya önemli bunun hakkında biraz teferruatlı bir cevap yazabilirmisiniz?
Biberden tohum almak için biber kızardıktan 2-3 gün sonra koparıp tohumunu çıkarıp gölgede kurutup tohumluk olarakmı ayırmak gerekli yoksa dalında kızarıp buruşup iyice kuruduktan sonra kesip içinden çıkarmak mı veya kızardıktan sonra dalında 10-15 gün mü kalmalı?İçinden hiç çıkarmamak yanlış orası anlaşıldı.
birnefestoprak
16-09-2016, 20:04
Bu sorunun cevabı da ait olduğu yerde, biber (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/890-38.htm#post1479406) başlığında.
Sayın birnefestoprak bu konu baya önemli bunun hakkında biraz teferruatlı bir cevap yazabilirmisiniz?
Biberden tohum almak için biber kızardıktan 2-3 gün sonra koparıp tohumunu çıkarıp gölgede kurutup tohumluk olarakmı ayırmak gerekli yoksa dalında kızarıp buruşup iyice kuruduktan sonra kesip içinden çıkarmak mı veya kızardıktan sonra dalında 10-15 gün mü kalmalı?İçinden hiç çıkarmamak yanlış orası anlaşıldı.
erkanbey
17-09-2016, 10:32
Kolcay geçen sene senden aldığım moruga yuvarlak kapta ebaydan carolina reaper diye aldığım kare olan kapta,ilk hasatlar yapıldı yani.Moruga'lar çok iri değil ebaydan aldıklarım baya iri.
Tohumluk yapacaklarımın tohumunu hemen çıkaracağım,gölge'de kurutacağım,pul biber yapacaklarımı ve bütün gene kurutup yemeklere öylece atmak istediklerimi nasıl kurutmalıyım acaba,evin içinde gölgede mi yoksa balkonda güneşte mi?Bana pepper joe'den tohumlarla gelen kuru biberler baya kuruydu kıtır kırır,güneşte kurutuluyor sanki ne dersiniz?
Sos için ayrıca bir araştırma yapacağım forumda bu bilgiler mevcut sanırım ama ön bilgi olarak sos'luk biber kurutulacak mı yoksa yaş ikenmi işleme alınmalı?
Erkan ikiye ayir gunese koy kurusunlar. Biberlerden yedinmi benim gonderdigimmi yurt disindan gelenmi hangisi daha aci.
erkanbey
17-09-2016, 13:09
Erkan ikiye ayir gunese koy kurusunlar. Biberlerden yedinmi benim gonderdigimmi yurt disindan gelenmi hangisi daha aci.
İkiye ayır derken ortadan kes mi diyorsun öyle ise bütün kurumaz mı?
Senden aldığımı yeşilken bütün yemiştim ebaydan geleni ucundan ısırdım o da çok acı.Morugadan sonra daha bütün yiyeceğimi zannetmiyorum.Karşılaştırmak zor ya ne desem yalan,pek vakit te olmadı ama önümüzdeki günlerde bir deneyeyim bakalım.
getirmesebari
17-09-2016, 18:03
Ben biberleri saklama şekillerini araştırdım. Yabancılar sürekli sos yapıyor (pul biber neden yok anlamadım). İşlemden geçirmek istiyorsanız acı sos yapıp yemeklerinize öyle dökün diyorlar. Bizim acısso gibi şişelere dolduruyorlar. Bütün saklamak istiyorsanız da buzlukta dondurabilirsiniz diyorlar. Kurutmak için de ikiye kesip kurutabilirsiniz diyorlar. Ama bir püf nokta var. Alttan üste doğru, yeşil kısmı ellemeden kesip dikkatlice çekirdekleri alıp oyle kurutulursa daha iyi oluyormuş. Çekirdeği de, bağlandığı o beyaz yeri zedelemeden almak gerekiyormuş. (Biberin en acı yeri orası) . Kurutunca daha çıtır oluyormuş. Dondurunca daha fresh (ıslak gibi, taze gibi ama yeni kopmuş şekilde taze değil) oluyormuş. Ayrıca fırında kurutma da yapılıyor ama yapılış şeklini hatırlamıyorum. Bir de sebze kurutucular var. Evde sebze-meyve kurutucu yapmak istiyorsanız YouTube'a DIY Food Dehydrator yazabilirsiniz. Afiyet olsun erkan bey. Bu arada biz normal biberleri gölgede kurutmayız, oluşan nem dolayısıyla çürür, küflenir.
erkanbey
17-09-2016, 20:23
Ben biberleri saklama şekillerini araştırdım. Yabancılar sürekli sos yapıyor (pul biber neden yok anlamadım). İşlemden geçirmek istiyorsanız acı sos yapıp yemeklerinize öyle dökün diyorlar. Bizim acısso gibi şişelere dolduruyorlar. Bütün saklamak istiyorsanız da buzlukta dondurabilirsiniz diyorlar. Kurutmak için de ikiye kesip kurutabilirsiniz diyorlar. Ama bir püf nokta var. Alttan üste doğru, yeşil kısmı ellemeden kesip dikkatlice çekirdekleri alıp oyle kurutulursa daha iyi oluyormuş. Çekirdeği de, bağlandığı o beyaz yeri zedelemeden almak gerekiyormuş. (Biberin en acı yeri orası) . Kurutunca daha çıtır oluyormuş. Dondurunca daha fresh (ıslak gibi, taze gibi ama yeni kopmuş şekilde taze değil) oluyormuş. Ayrıca fırında kurutma da yapılıyor ama yapılış şeklini hatırlamıyorum. Bir de sebze kurutucular var. Evde sebze-meyve kurutucu yapmak istiyorsanız YouTube'a DIY Food Dehydrator yazabilirsiniz. Afiyet olsun erkan bey. Bu arada biz normal biberleri gölgede kurutmayız, oluşan nem dolayısıyla çürür, küflenir.
Teşekkürler,bu bilgiler tam aradığımız cinsten.
erkanbey
17-09-2016, 21:22
http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/39931.htm
Dostlar carolina reaper yetiştirme mücadelesi verirken değişik çimlenme yöntemleri deniyorum,arada bu konuyu da takip etmenizi öneririm.
erkanbey
17-09-2016, 21:39
Geçen yıldan beri carolina diye büyüttüğüm ebay'dan aldığım ama herkesin bhut dediği biberlerimin son hali bu şekilde.Şu anda neye benziyor sizce?Bariz bir carolina kuyruğu yok ama baya bir değişik şekiller var.
Ayrıca ilk resim benimki ikinci resim etkinlikte oz26 nickli arkadaştan aldığım bhut,üçüncü resim ise redchiliden aldığım bhut.Bu ikisinin aynı cins olduğunu nasıl söyleyeceğiz?Benimki redchilinin kine benziyor.
erkanbey
18-09-2016, 10:15
Sabah daha net çektim geçen yıl ebay'dan aldığımı.getirmesebari kardeşim senin ingilizcede iyi gibi yabancı sitelere bide şunu sor sana zahmet künyesini öğrenelim şu biberin.
getirmesebari
18-09-2016, 21:26
erkanbey, maalesef artık benden bıktılar sanırsam. Cevap yok hiçbirinde :D O yüzden biber türü soramıyorum artık. Her gun farklı bir biberin ismini sordum :) eş te dostta ne varsa hepsini sordum :) Ama şunu şöyleyeyim ben iyice baktım inceledim. Maalesef siz de hibrit kurbanısınız.. Bizim burda hibrit başka orda başka heralde. Yani benim hibrit ten kastım arabadaki gibi, carolina oluşturulmaya çalışılmış. 2 biber çaprazlanmış, ama olmamış işte. Trinidad Scorpion , Trinidad 7pot , Trinidad moruga scorpion . Bunlara benziyor bunlar çaprazlanmış olabilir.
getirmesebari
18-09-2016, 21:37
Bildiğim kadarıyla oz26 nickli kullanıcının biberi gerçekten bhut. Ama kolcay beyinki de yine hibrit olabilir. Yani maalesef bu kadere mahkumuz. Yapacak birşey yok. Benim biber de kolcayın hibrit carolinası gibi olacak gibi duruyor bir kaç gun sonra resmini koyarım. Beni soğuttu işten açıkçası. İlerde bir süreç var önümde, biber yetiştirecek bir imkanım olmayacak sanırsam. O yuzden bu elimdekiyle idare edicem.
getirmesebari
18-09-2016, 22:36
Lezzetli ve Acı Sos Tarifi:
Tarife başlamadan önce, tarif Yabancı kaynaklı olduğu için ağız tadınıza uymayabileceğini ve ana hattı bozmadan şekillendirilebileceğini söylemek isterim. Tüm agaclar.net üyelerine afiyet olsun ;)
Malzemeler:
- 500 gram Kurutulmuş biber. (Kurutulmamışsa adım 3'ü uygulayabilirsiniz)
- 4 adet Sarımsak
- 10-12 yaprak Fesleğen
- 1 su bardağı Sirke
- 1 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı:
1•Biberlerinizin saplarını iyice ayıklayın.
2•Tohumunu ayıklamanız acılığı azaltacaktır. Bunu göz önünde bulundurun.
3•Biberlerinizi ortadan ikiye hatta mümkünse küçük parçalara ayırın ve daha önceden ısıtılmış fırında asla yakmadan çok da ıslak bırakmadan kurutun.
4• Kurutulmuş biberleri ve temizlenmiş, ezilmiş sarımsakları blender'a koyun ve iyice parçalanmasını, karışmasını sağlayın.
5•Daha sonra Fesleğeni ekleyin ve devam edin.
6• Son olarak da sirkeyi ve tuzu ekleyin. Son kez iyice çalıştırın.
7• Sosunuz hazır. Küçük cam şişelere doldurabilirsiniz hediyelik için.
--- getirmesebari (agaclar.net/forum üyesi) ---
erkanbey
19-09-2016, 20:53
Hasat ettiğim biberleri ve tohumları ayrı ayrı kurumaya aldım tohumlar içeride gölgede biberler balkonda güneşte.Sayın birnefestoprak cam tabak önermişti tohumlar için ama ben peçeteye koydum çok fark etmez galiba sonuçta hava almadan yana sıkıntı yok.Dikkatimi çeken şey biberlerin çoğunun tohumları siyah çürümüş gibiydi,sağlam alanlarda var.Aklıma acaba dalında kuruttukta tohumlar çürüdü mü diye geldi ama taze tohumlardada aynı durum söz konusu.Sanırım bu cinslerin hepsinde bu durum söz konusu.Çünkü 3-4 ayrı cinsten böyle çıkanlar var.
Çoğu şeyde olduğu gibi tohum almada da yanlış yaptığımız şeyler çok olabilir,biberi dalında kurutmak gibi mesela.Sayın birnefestoprak veya bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yanlış gördüklerinizi düzeltin lütfen.Biberleri nasıl kuruttuğumu,tohumları neyin üstünde ve nasıl kuruttuğumu resim olarak ekliyorum.Bahsettiğim siyah tohumlarıda görebilirsiniz.
erkanbey
19-09-2016, 21:10
Sevgili getirmesebari,soslar çok güzel görünüyor.Bu aralar sos incelemelerim yoğun.Dün akşam ilk sos'umu Erdalhoca nın sayesinde onun tarifi ile yaptım hoşumada gitmedi değil.Değişik çeşitlerde deneyip bana göre en idealini bulacağım.İnternette gördüklerim hep sulu,ben salça gibi istiyordum öylede oldu,ama şimdi diyorumki böyle yemeğin üstüne dökülmede dökülmez az sulu olması iyi gibi.Forumda sos konusu varsa oradan bu tariflere devam etsek iyi olur aslında yoksada açalım bi konu ama önce varmı yok mu öğrenmek gerek.
Resimde gördüğünüz abartılmış bir kıvam acısı çok fazla.İlk başta sadece acı ile yapsam olmazmı diye düşündüm gerçi hala'da düşünüyorum :) ama emin olun o kattığım acının yarısını bile katsam yaterli olurmuş.Acı biberlerin tohumlarını çıkarmadım acı olsun diye.
redchili
20-09-2016, 00:52
Son durum. Ortalama bir nohut büyüklüğünde. 13 Nisan 2016 da toprağa diktim. 10 Eylül 2016 da ilk meyvesi çıkmaya başladı. Hala gerçek olup olmadığı konusunda endişeliyim. Tohumun kaynağı : Carolina Reaper Chilli Pepper Seeds X 10 - Super Hot 100% GENUINE | eBay (http://m.ebay.co.uk/itm/171738905219?_mwBanner=1)
carolina değil hocam
Hasat ettiğim biberleri ve tohumları ayrı ayrı kurumaya aldım tohumlar içeride gölgede biberler balkonda güneşte.Sayın birnefestoprak cam tabak önermişti tohumlar için ama ben peçeteye koydum çok fark etmez galiba sonuçta hava almadan yana sıkıntı yok.Dikkatimi çeken şey biberlerin çoğunun tohumları siyah çürümüş gibiydi,sağlam alanlarda var.Aklıma acaba dalında kuruttukta tohumlar çürüdü mü diye geldi ama taze tohumlardada aynı durum söz konusu.Sanırım bu cinslerin hepsinde bu durum söz konusu.Çünkü 3-4 ayrı cinsten böyle çıkanlar var.
Çoğu şeyde olduğu gibi tohum almada da yanlış yaptığımız şeyler çok olabilir,biberi dalında kurutmak gibi mesela.Sayın birnefestoprak veya bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yanlış gördüklerinizi düzeltin lütfen.Biberleri nasıl kuruttuğumu,tohumları neyin üstünde ve nasıl kuruttuğumu resim olarak ekliyorum.Bahsettiğim siyah tohumlarıda görebilirsiniz.
Merhabalar erkanbey
Tohum alma hatta biber tohumu konusunda ihtisas yapmış biri olarak bu kadar uğraşa gerek yok diyebilirim size.En kolay ve en sağlıklı tohum alma yöntemi, dalından koparttığınız biberi (bu biber biraz diğerlerine göre fazla olgunlaşmış olsun, neredeyse buruşmaya başlayıp, dalında kuruyacak duruma geldiğinde) saplı şekilde kopartın.Kopartığınız biberleri bir ince ip ile saplarından bağlayın ve havadar, direk güneş altı olmayan ama ışık alan bi yere asın.1-2 hafta orada kalmasını ve kurumasını sağlayın.Ne zaman oradan alacaksınız, işaret parmağınızla bi küçük fiske vurun, içinden tıkırtılar gelmeye başladı, işte o artık tohumluk olarak gelecek yıla ayrılabilir.
Kurutma işlemi sonrası saklama koşulunuza göre ister biberi ile birlikte hiç tohumunu ayırmadan; veya biberini kırıp tohumları içinden alarak saklayın. Saklama alanınızda nem ve ışık olmaz ise uzun yıllar saklayabilirsiniz.
Not: Bitkilerin anotomisinde gördüğüm bi detay varsa o da; ne kadar üzerine titrersen o kadar kırılgan oluyorlar.Sevelim ama sıkmayalım :)
Mehmet
birnefestoprak
20-09-2016, 20:05
Biber tohumunu meyvenin içinde, sonraki senenin ekim zamanına kadar (yaklaşık bir sene yapıyor) saklamamanızı tavsiye ederim; ya çimlenme oranları ciddi oranda düşer ya da tamamen ortadan kalkar.
erkanbey
20-09-2016, 20:26
Tohumu biberin içinde saklama konusunda biraderime kıl biber yolladım bütün halde tohumu içinde ne hikmetse bir biber bile yetiştirememiş belkide denk geldi bilemem ama sayın birnefestoprak'ın yazdıklarından sonra kafama donk etti.Ama herkesin kıymetli yorumlarına teşekkür ediyorum.
Erdal Hoca
20-09-2016, 21:46
Merhabalar erkanbey
................Ne zaman oradan alacaksınız, işaret parmağınızla bi küçük fiske vurun, içinden tıkırtılar gelmeye başladı, işte o artık tohumluk olarak gelecek yıla ayrılabilir.
Kurutma işlemi sonrası saklama koşulunuza göre ister biberi ile birlikte hiç tohumunu ayırmadan; veya biberini kırıp tohumları içinden alarak saklayın. Saklama alanınızda nem ve ışık olmaz ise uzun yıllar saklayabilirsiniz.
Not: Bitkilerin anotomisinde gördüğüm bi detay varsa o da; ne kadar üzerine titrersen o kadar kırılgan oluyorlar.Sevelim ama sıkmayalım :)
Mehmet
Ninelerimizin yöntemi... Çok doğal ve tanıdık geliyor. ;) Ancak bizim bu nazlı biberlerde de işe yarar mı? O kadar nazlılar ki " yağmur yağacak" desek " vay, bana ördek dedin" diye alınganlık gösteriyorlar, her durumda...
2 biber varsa, birinden sizin söylediğiniz yöntemle, diğerinden de sayın birnefestoprak'ın tavsiye ettiği şekilde tohumunu almak lazım :cool: :confused:
Erdal Hoca
20-09-2016, 22:03
Öncelikle erkanbey'e teşekkürler. O kadar zahmete girip bana kargoyla gönderdiği biberler için. ;)
O ebaydan gelen ve henüz " adı konulamayan " aşağıdaki biberden bu akşam yemeye çalıştım. Bir biberin yarısını, yarım kg kadar tam yağlı yoğurt ve 4-5 dilim ekmekle yedim. En az yarım saat ter döktüm:D:D:D Ben ki bu yaşıma kadar acı konusunda iddialı biriydim; ama bu biber beni zorladı. :D
Pişman mıyım, elbette hayır.
Yarın akşam da moruga denemesi yapmayı düşünüyorum :cool:
Sn Erkanbey in bana verdiği biberlerden
"TRİNİDAD SCORPİON" etiketli biberin 2 adet meyvesi.
Henüz kızarmadılar.
628229
Carolina Reaper etiketli de henüz çiçeklenme olmadı. Yanlız carolinanın kırılan bir dalını 2 ya ayırıp (çatal üstünden ) suya koydum. 1 tanesi çok güzel köklendi.
Onuda ayrı saksıya ekeceğim.
628228
erkanbey
21-09-2016, 16:21
Sayın saleri eğer üstünde ben verirken plastik isim yazdığım çubuklardan var ise o scorpionlardan ben yetiştiremedim malesef.Tohumlarnet sitesinden almıştım sanırım iki çeşit, trinidat moruga ve trinidat scorpion.Böylece birinide olsa sizde görmüş olduk.
Sayın saleri eğer üstünde ben verirken plastik isim yazdığım çubuklardan var ise o scorpionlardan ben yetiştiremedim malesef.Tohumlarnet sitesinden almıştım sanırım iki çeşit, trinidat moruga ve trinidat scorpion.Böylece birinide olsa sizde görmüş olduk.
Evet beyaz plastik den etiket vardı. 2 kök T. scorpion 1 kök C. reaper yazıyordu.
Scorpionların diğerinde de 3 adet meyve var. Henüz meyveler çok küçük onlar arsada.Kendi döllendi.. Resimdeki ise işyerinde cam kenarında. Fırçalanarak döllendi. :D.
Biber tohumunu meyvenin içinde, sonraki senenin ekim zamanına kadar (yaklaşık bir sene yapıyor) saklamamanızı tavsiye ederim; ya çimlenme oranları ciddi oranda düşer ya da tamamen ortadan kalkar.
Size katılıyorum bu konuda birnefestoprak. Eğer uzun yıllar saklamak niyetimiz varsa biberden ayırmak gerek.Lakin eylül ayında tohum alıp önümüzdeki şubat-mart gibi fide yapmak istersek, kışı geçirmesi adına biber ile saklamak sağlıklı oluyor.
Mehmet
beşiktaşlı
21-09-2016, 19:03
çok acı biberler yemesi hem çok güç hem keyifsiz
erkanbey
21-09-2016, 19:11
Sonuç olarak biber gerçek rengini akdıktan sonra (genelde kırmızı olur)tohumlar çıkarılıp kurutulabilir,hatta bu şekilde daha uzun dayanır diyebiliriz.Biberin içinde kurumamış bölge kalma ihtimali,içindede tohum kalma ihtimali olabilir,bende bundan sonraki çalışmalarımda kızarınca tohumları çıkarıp kurutacağım.Sayın merlict sizce tohumlar kaç günde kurur odanın içinde,aşşağı yukarı kaç gün?
birnefestoprak
21-09-2016, 19:36
Siz forumu trollemiyorsunuz, değil mi?
Sonuç olarak biber gerçek rengini akdıktan sonra (genelde kırmızı olur)tohumlar çıkarılıp kurutulabilir,hatta bu şekilde daha uzun dayanır diyebiliriz.Biberin içinde kurumamış bölge kalma ihtimali,içindede tohum kalma ihtimali olabilir,bende bundan sonraki çalışmalarımda kızarınca tohumları çıkarıp kurutacağım.Sayın merlict sizce tohumlar kaç günde kurur odanın içinde,aşşağı yukarı kaç gün?
erkanbey
21-09-2016, 19:48
Siz forumu trollemiyorsunuz, değil mi?
Trollemek nedir bilemem ama yapmaya çalıştığım,merak ettiklerimi ve başkalarının merak edebilecekleri sorulara daha tecrübeli kişiler aracılığıyla çözüm bulmak.Herkes aynı fikirde olmaz deil mi bende buradaki paylaşılan fikirler arasında doğru bulduğumu yazdım.Anlamadan yanlış bir olay mı oldu acaba?
Tohum çimlenme zamanını merak etmek yanlış birşey mi?Tohumlar üzerine usta olduğunu yazdığı için böyle bir soru yönelttim.
Şöyle bir örnekte vereyim,bazı kişiler para sahtemi diye tırnaklarıyla kabartmasına bakarak anlar ama kimiside bunu hissedemez tırnakları ile.Kimi insan elleyince anlar tohumun kuruluğundan kimiside anlayamaz,kendisine tavsiye edilen günden sonra kuruduğuna inanmaya başlar.
İnşallah düşündüklerimi doğruca anlatabilmişimdir.
bahcedenn
21-09-2016, 20:01
Bunlar da benim şekerler...
Bakalım tohumlarını alabilmek kısmet olacak mı?
birnefestoprak
21-09-2016, 20:04
Trollemek=internet ortamında karşıdakinin iyi niyetinden yararlanarak bir konu üstünden onunla dalga geçmek.
Birçok yolla defalarca yanıtlanmış bir soruyu tekrar tekrar sormanızın anlamını çözemiyorum. Kurutacağınız altı üstü bir biber tohumu. Meyvenin içinden çıkartacaksınız, tabağa/peçeteye/kaba her nereyeyse sereceksiniz ve kurutacaksınız.
Sayfalar dolusu yazışmanın olduğu bir başlıkta bir sorunun cevabı aralarda bir yerde vardır da gözden kaçmış olabilir, yardımcı olabilecek birisi tekrar yanıtlar ama burda size aynı cevap birçok kişi aracılığıyla ve kısa bir zaman aralığında defalarca verilmiş zaten. Bunun daha nesini tartışacağız anlamıyorum ki.
Trollemek nedir bilemem ama yapmaya çalıştığım,merak ettiklerimi ve başkalarının merak edebilecekleri sorulara daha tecrübeli kişiler aracılığıyla çözüm bulmak.Herkes aynı fikirde olmaz deil mi bende buradaki paylaşılan fikirler arasında doğru bulduğumu yazdım.Anlamadan yanlış bir olay mı oldu acaba?
getirmesebari
21-09-2016, 20:19
Son durum. Carolina olmadığı kesinleşti. Ama baştan beri illa Carolina olsun diye bir inadım yoktu Allahtan.
Gokte ararken yerde bulduk. Bu kuyruklu biber icin hercesit biberi yetistirdik ;)
getirmesebari
21-09-2016, 20:24
Kolcay'a katılıyorum. Keşke aldığınız yeri vs. paylaşsanız da Carolina Reaper almak isteyen arkadaşlar doğru kaynaktan faydalansa
erkanbey
21-09-2016, 20:28
Sonunda kuyrukluları görmeye başladık şükür.Sayın bahçeden çok güzel görünüyorlar.
Bende bahcedenn ne zaman süpriz yapacak diye merakla bekleyip duruyordum. Malum, bu tür (özellikle acı biber konusunda) sürprizler olsa olsa bahcedenn'den çıkar :) Umarım yetişir sezona.
bahcedenn
21-09-2016, 21:09
Kolcay'a katılıyorum. Keşke aldığınız yeri vs. paylaşsanız da Carolina Reaper almak isteyen arkadaşlar doğru kaynaktan faydalansa
Maalesef ben de şimdilik bilmiyorum. Bir arkadaşım yurt dışından hediye gönderdi. Şu anda tohum alabilecek gibiyim, farklı sıkıntılar yaşamazsak. Agaclar.Net Tohum Takas Etkinliği'ni takip edin. Başka birçok tohum ile beraber orada paylaşıma açacağım tohumları.
Kumdereli
21-09-2016, 22:55
Tek Cümleyle ; Ayakta alkışlıyorum
redchili
22-09-2016, 00:09
hocam tozlaşma olayını nasıl başardınız çapraz mı yoksa
bahcedenn
22-09-2016, 00:20
hocam tozlaşma olayını nasıl başardınız çapraz mı yoksa
Bir saksıda iki bitki var. Tozlaşma için hiçbir şey yapmadım. Kendi hallerine bıraktım.
Kumdereli
22-09-2016, 11:12
Elimdeki 9 adet bu yabancı çeşitlerin 8 tanesi çiçekleri döke-döke sezonu kapattı , 1 tanesi sonradan büyüdüğü için çiçekli ve hala tek bir ürün göremedik. onuda diğer süs biberlerinin yanına taşıdım,belki bir çaprazlama sonucu mürüvvetini görebiliriz. Bekleyip göreceğiz artık.
Tozlaşma sorununu araştırdım Net bir bilgi yok, bir çok sebepten bahsediliyor
Şöyle çiçekleri incelediğimde çiçekteki dişi organın diğer yerli cinslerdekilere nazaran çok-çok cılız olduğunu gördüm. Bence Nem, Sıcaklık ortalaması ve gece gündüz sıcaklık farkı ile alakalı zannederim %100 yaz-kış sera ortamı istiyor.
Bana gelince, havalar Sıcak budama yapmam. Sonradan yalancı baharlarda obur dal ve yaprak istemiyorum, iyice ihtiyarlasınlar. Nasipse (Y) şeklinde bir budamayla kış istirahatı yapabilirsek, Seneye sezona güçlü girip, tomurcuk dönemindede ev ortamına alıp, yeni yaş günlerini kutlayacağız.
birnefestoprak
22-09-2016, 15:56
chinense (ör. Habanero, Carolina Reaper) çeşitlerinin çoğu tropik iklimlere ait. Nemi ve sıcağı severler ancak Sn bahcedenn'in koşullarının tropik iklime ait olmadığını da bildiğimize göre, meyve hasat edebilmeniz için Güney Amerika'da yaşamanız gerektiğini de söyleyemeyiz. Kaldı ki Mersin, sıcak ve nemli iklim bölgesinde yer alıyor.
Eğer bitki çiçeklerini döküyorsa, bir stres faktörü söz konusu olmalı. Çok suluyor olabilirsiniz.
Kumdereli
22-09-2016, 18:08
chinense (ör. Habanero, Carolina Reaper) çeşitlerinin çoğu tropik iklimlere ait. Nemi ve sıcağı severler ancak Sn bahcedenn'in koşullarının tropik iklime ait olmadığını da bildiğimize göre, meyve hasat edebilmeniz için Güney Amerika'da yaşamanız gerektiğini de söyleyemeyiz. Kaldı ki Mersin, sıcak ve nemli iklim bölgesinde yer alıyor.
Eğer bitki çiçeklerini döküyorsa, bir stres faktörü söz konusu olmalı. Çok suluyor olabilirsiniz.
Tamam Mersinin havası sıcak-nemli ve bunu bitki seviyor.
Sizce hangi zamanda bu kadar sıcak ve nemi seviyor?
Bence Nisan-Mayıs-Haziran da, kök ve gövde yapma aşamasında.
Temmuz- Agustosta çiçek açtıgında.
işte o zaman Mersin. Ben tropikal bir yer değilim diyor.
yılın en soguk günü Ocak 3 °C, en sıcak günü ise Agustos 39.8
Venezualla ve Trinidad adasında Nem; yılın her ayı %80 üstüde,
En yüksek Ocak ayı sıcaklıgı 30°C ,
En yüksek Agustos sıcaklıkgı 33°C
Yılın en soguk günü 23°C
Yılın en sıcak günü 33 °C
www.temperatureweather.com/caribic/.../tr-hava-
birnefestoprak
22-09-2016, 18:34
Öyle düşünecek olursak, bütün biberlerin anavatanı Güney Amerika. Bir çeşidin adaptasyon süreci sonucu etkiliyor da olabilir ama adaptasyon konusu bazen abartılıyor. Çok farklı iklimde yaygın şekilde yetiştirilmesiyle bilinen bir bitkinin apayrı bir iklimdeki ilk mevsiminde de çok başarılı sonuçlar verdiğini görebiliyoruz.
Sn bahcedenn, sizde verim nasıl oldu?
Tamam Mersinin havası sıcak-nemli ve bunu bitki seviyor.
Sizce hangi zamanda bu kadar sıcak ve nemi seviyor?
Bence Nisan-Mayıs-Haziran da, kök ve gövde yapma aşamasında.
Temmuz- Agustosta çiçek açtıgında.
işte o zaman Mersin. Ben tropikal bir yer değilim diyor.
yılın en soguk günü Ocak 3 °C, en sıcak günü ise Agustos 39.8
Venezualla ve Trinidad adasında Nem; yılın her ayı %80 üstüde,
En yüksek Ocak ayı sıcaklıgı 30°C ,
En yüksek Agustos sıcaklıkgı 33°C
Yılın en soguk günü 23°C
Yılın en sıcak günü 33 °C
www.temperatureweather.com/caribic/.../tr-hava-
Mücevher Çalısı
22-09-2016, 19:26
Bende 3-5 çeşit biber var, Ağustos ayında hepsi çiçeklerini döktü, meyve oluşturmadılar (balkon koşulu da etkiliyor tabii). Bilgi olsun diye yazıyorum...
Kontrol ettim (fotoğraflardan) şimdi, Temmuz ayında da aynı durum söz konusu...
Kumdereli
22-09-2016, 20:49
Öyle düşünecek olursak, bütün biberlerin anavatanı Güney Amerika. Bir çeşidin adaptasyon süreci sonucu etkiliyor da olabilir ama adaptasyon konusu bazen abartılıyor. Çok farklı iklimde yaygın şekilde yetiştirilmesiyle bilinen bir bitkinin apayrı bir iklimdeki ilk mevsiminde de çok başarılı sonuçlar verdiğini görebiliyoruz.
Sn bahcedenn, sizde verim nasıl oldu?
Bhut jolakia hindistan menşeili, srilankalı olanda var.
Bence biber varyasyonlarının hiç biri Türkiye ye adepte edilemez. O başarıların bir çoğu eksikliklerin insan tarafından suni olarak tamamlanmasıyla oluyor.
Şahsen ben bir canlı türevinin Doğada yardımsız türünü devam ettirebiliyormu ona bakıyorum.
Bu yağış alımıyla yazın solar, sağ kalan olursada kışın istisnalar hariç soguktan donarlar.
Bu bitkiler o tropikal memleketlerde yaz-kış aktifler.
birnefestoprak
23-09-2016, 15:45
Bugün ticari amaçla en çok kullanılan genelgeçer biber (Capsicum annuum), doğada kendiliğinden biten bir bitki değil ki. Zirai amaçlarla kullandığımız için tabii ki insan eliyle yetiştiriliyor. Bunun adaptasyonla bir ilgisi yok.
Biber aslında anavatanı olan Güney Amerika'dan Avrupa'ya getirildikten sonra evcilleştirme konusunda büyük aşamalar kaydedilmiş (Avrupa'ya getirilmeden önce de bir aşamaya kadar yerliler tarafından evcilleştirildiği biliniyor).
Capsicum annuumda adaptasyon sorunu azdır. Belki tropik iklimlerde yaban ortamında yetişen çeşitler (Capsicum chinense ve diğerleri), başka iklimlerde aynı performansı sergileyemeyebilirler ama bir şekilde adapte olamayacaklarını söyleyemeyiz. Zaten yukarda da görülebileceği gibi, Sn bahcedenn yetiştirmiş (adaptasyon= biberin büyümemesi değil). Verimi gerektiği gibi olmasa da o da sonraki senelerde toparlar. Siz, kendi ikliminizde doğru zamanda ekerseniz, başarılı sonuç alırsınız.
Bhut jolakia hindistan menşeili, srilankalı olanda var.
Bence biber varyasyonlarının hiç biri Türkiye ye adepte edilemez. O başarıların bir çoğu eksikliklerin insan tarafından suni olarak tamamlanmasıyla oluyor.
Şahsen ben bir canlı türevinin Doğada yardımsız türünü devam ettirebiliyormu ona bakıyorum.
Bu yağış alımıyla yazın solar, sağ kalan olursada kışın istisnalar hariç soguktan donarlar.
Bu bitkiler o tropikal memleketlerde yaz-kış aktifler.
Kumdereli
24-09-2016, 14:14
Siz, kendi ikliminizde doğru zamanda ekerseniz, başarılı sonuç alırsınız.
Katılıyorum.
Bende 3-5 çeşit biber var, Ağustos ayında hepsi çiçeklerini döktü, meyve oluşturmadılar (balkon koşulu da etkiliyor tabii). Bilgi olsun diye yazıyorum...
Bu sene biber toplayamadım, yeni Sezonu lehimize çevirme imkanımız var.
Sorun; Çiçek döneminde istenmeyen + Sıcaklık.
Ziraat Mühendisi değilim, Önümde Zaman/Sıcaklık Grafiği Duruyor.
Evimin bir odasını işgal edecek bu arkadaşlara Şeftali Ağacı muamelesi yapmasam da, yavaşlamasına yardım ettiğimiz metabolizması kışı atlatır.
Gübrelemede bu sezon az oranda Azot işimizi görür, Potasyum ve fosfor ağırlıklı besleriz. Nitrojen bize zaman kaybettirir.
Kök-Gövde gelişimiyle vakit kaybetmeyeceğimiz den dolayı, kanımca mayıs gibi doğum günlerini kutlar, meyvelerini görürüz.
Mersin Tropikal bir memleket değil ! Türkiyede iyi bir turfanda... Antalya da aynı. İyi bir fikir olabilir.
Neyse;
Rakamlara bakarsak; 30 Mart 2014 gibi bir gecede balkondan sağ çıkamayız :D
Sonucuda Allah Bilir. Bunu da bir Not olarak oraya düşelim. Hoşçakalın...
(Erkan bey Teşekürler)
Mücevher Çalısı
24-09-2016, 15:31
Çeşide göre değişebilir belki bilmiyorum ama benim geçen sene çiçek saksılarının birinde kendiliğinden çıkan bir biberim var. Pazar biberlerinin birinin artığını atmış olmalıyım toprağa (sapı çöpü gübre, tohumu fide olmuş olmalı:)). Hiç yüzüne bakmıyorum ama 2 senedir 3-4 tane meyve verdi diye köklemeye de kıyamıyorum:) Demem o ki fazla düşünmeye gerek yok. Akdeniz Kıyı İklimi; yaz sıcaklarında Biberlere döktürdüğü çiçeklere karşılık kışın açık alanda da yaşama olanağı veriyor. Doğada bir şekilde adalet işliyor:p
Kumdereli
25-09-2016, 11:24
Scoville testi, bir miktar biber ekstresi, tadı hissedilmeyecek hale gelene kadar şekerli suyla seyreltilerek yapılıyor. Şekerli su ile biberin oranı, Scoville değerini veriyor.
Erkan bey trinidad moruganın tadına biraz önce baktım, poşeti açar açmaz keskin kokusunu hissettirdi , acısına gelince, daha çok dilimde ve burnumda hissettim, açıkçası daha önceleri tattığım bir Bhut jolakia nın sıcaklığını göğüs kafesimde hissetmedim. Bence güzel. Akşama da caroline reaper melezlerini yer, buraya yazarım, maksat muhabbet olsun
Yemekten hemen önce yediğim caroline diye aldığınız bu melez , trinidad moguradan daha acı ve aromatik , bayağıda sıkıymış, kulaklarımda sıcaklığı hissettim doğrusu . Daha önce caroline reaper yemedigim için. Bhut a çok benzettim. Şimdi Acısı geçti ,içim sıcacık ve mutluluk hormonları üst seviyede :D
20:15
Yaklaşık yarım 30 dakika sonra migdemde 2 saat kıramp hissi oluştu . Yogurt da -şeftaliye yüklendim. (Ne geceydi be, rüyama girdi) :D
Dünkü caroline melezlerinde sonra bu akşam yemeği öncesi önümde duran küçücük habeneronun Acısını hissetmek için 1 dakika çiğnedim aroması diğerlerinden biraz daha keskin, ama acısı ideal , çiğ tüketim noktasında bence son durak habenero olmalı. Velhasılı caroline reaper in melezi buysa orijinalı Allah bilir nasıldır
(Erkan abi teşekürler)
getirmesebari
01-10-2016, 01:59
Tebrikler kolcay.. Ne olmuş solmuş mu?
suyu dokunce 5-6 saatte kendilerine geldiler
Kumdereli
01-10-2016, 13:14
bu nedir :)
caroline değilmi o!
getirmesebari
01-10-2016, 14:59
Ofiste duran, arada kalmış dediğimiz bitki mi verdi bunu? Bir tek bu mu ? Şöyle yeniden bi geniş açıyla çek de gözümüz gönlümüz açılsın:)
Arkadaslar carolina reaper bhut jolokia ya da trinidad acorpion tohumu olan varsa alabilirim .yazarsaniz sevinirim..zengarden tohumlari polen bile uretmedi emegim bosa gittim..orjinal tohumunuz varsa almak istiyorum
Kumdereli
02-10-2016, 21:37
Arkadaslar carolina reaper bhut jolokia ya da trinidad acorpion tohumu olan varsa alabilirim .yazarsaniz sevinirim..zengarden tohumlari polen bile uretmedi emegim bosa gittim..orjinal tohumunuz varsa almak istiyorum
15 ağustos tarihinde bende meyve vermeyen biberlerimden birini, evi 45 km. Uzagımdaki bir arkadaşa verdim. Şimdi fotolar geldi. sonuç süper. Kesinlikle iklimle-ortamla alakalı bir durum hocam.
Urfada bizim mersin, muğla, antalya, gibi sıcak bir memleket. Zengarden masum olabilir.
yukarıdaki resim evdeki biberdendi. bu resimler işyerindeki biberin. ilk çıkan biberler daha uzundu. sonrakiler daha kısa vede tombul. bazılarında oldukça belirgin bazılarında daha kısa kuyruk mevcut. kesin olarak carolina reaper diyemeyeceğim. carolina reaper değilse bile genlerinin daha ağır bastığı çaprazlanmış bir tür olma ihtimali daha yüksek.
Kumdereli
03-10-2016, 16:48
Bu ve buna benzer Bir çok ürün vermiş capsimin chinese fotoğrafları inceledim.
Dikkatimi çeken genelde Bu biberlerin insan yaşam alanlarını seviyor olmaları.
(Ev-ofis cam kenarları veya mine seralar)
Evet bence de iklimle alakalı bir durum. Sayın Kolcay'ın gönderdiği Carolinalar ve sayın Oz26'nın yolladığı Bhut'lar vejetatif aksamı çok gelişmiş ve oldukça sağlıklı olduğu halde bazıları henüz tomurcukken döküldü, bazıları da çiçek açtıktan sonra sap kısmından koparak döküldü. Belki de nem düşüklüğünden olabilir. Tozlanmayla alakalı olduğunu sanmıyorum çünkü açıp dökülmüş çiçeklerin dişi organının yumurtalığına baktığımda meyve taslağını oluşmuş olarak görüyorum. Belki de kışın iyi bir dinlendirmeyle gelecek sene ürün alabiliriz.
Senvedat
05-10-2016, 17:37
Merhaba arkadaşlar bende foruma yeni üye oldum... İstanbulda ikamet ediyorum acaba bana 1 adet meyve **** meyveli fidan tedarik edebilecek birisi varmı varsa ücreti ne kadardır :)
Senvedat
05-10-2016, 20:29
Buda bir arkadaştan 20 gün önce aldığım carolina reaper fidesi büyük yaprakları ben alıp saksısını değiştirtikten sonra çıktı.. Balkon kapalı ama daha ne kadar tutabilirim balkonda merak ediyorum... Sizce hangi aydan kaloriferin yanına cekmeliyim? Ve yaprakların boyutu sanki biraz büyük gibi bu bir sorun teşkil edermi bu boyda bir fide için?
Kumdereli
06-10-2016, 08:04
Sayın arimayam,biberin iyi gelişmesi için gece sıcaklığının en az 12 derece olması gerektiğini okumuştum.Domateste sorun yok 0 derece ye kadar dayanıyor ama biber o kadar dayanıklı değil.Bursa'da havalar okadar değişkenki ,bir gece 14 derece oluyor ertesi gün 0 derece oluyor.Bu yüzden balkona alamıyorum biberleri.Fakat elimdeki tatlı kıl biberler çok büyüdü ,onları yarın saksılara alacağım.
Birde uç alma ilgili fotoğraflar çektim belki yardımcı olur.
Bu fotoğrafta ucu alınmamış biber fidesi var.Bitkinin en ucundaki ufak yaprakları elinizle koparın.Kırmızı ile işaretledim.
Bu fotoğrafta da ucu alınmış ve yeni sürgün veren dalları gözüküyor.
Ayrıca bana değil forumda tecrübelerini ve bilgilerini aktaran diğer arkadaşlara teşekkür etmek lazım, 2-3 sene öncesine kadar benimde sebze ile ilgili bilgim fazla yoktu.
http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/890-16.htm
457. Mesaj
Sayın SenVedat, Bayağı Sevimli görünüyorlar.
Bu hususta Okuduklarımı ve araştırmalarımı aktarıyorum,
Sıcaklık 15 derecenin altına, 32 derecenin üstüne çıktımı verim düşüyor.
Bu aralar İstanbul geceleri 14 derecede. Bu ayın sonuna doğru Ev ortamında en çok ışık alan bir yeri bulman gerekecek. Yaprakta sıkıntı yok türünün özelliği, Büyüsünler alt yapraklardan koparırsın.
Kaynak
http://212.174.109.9/FILES/ziraat/Tr...r-en-erken.png
Senvedat
06-10-2016, 10:49
Sanırım yolladığız link açılmıyor.. Yinede verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim :)
kutluay-
22-10-2016, 14:56
Merhaba bu bitkinin fidesini almak istiyorum marmaris te yetiştiren var mı
Senvedat
25-10-2016, 08:57
Arkadaşlar carolina reaper fidemin ucunu aldım saksısını büyüttüm ve artık kışa hazır... Fakat toprak eklemek için saksı dan çıkarttığımda çok küçük kurtlar olduğunu farkettim... Araştırmalarıma göre toprağın aşırı nemli olmasından kaynaklanıyormuş... Umarım bitkiye bir zararları yoktur zira bitki gelişimi gayet güzel gidiyor bunlarda fotolar filizler gözle görülür şekilde belirginleşti:)
[/URL]
(http://hizliresim.com/rE7RjP)
[URL]http://i.hizliresim.com/gXBy5Z.jpg
erkanbey
01-11-2016, 14:14
Merhaba,2017 ylı carolina reaper yetiştirme maceram başlamış bulunmakta,bu sefer olacak bu iş hayırlısı ile.15-25 gün arasında çimlenme tamamlandı,şu anda evin en manzaralı yerini onlara ayırdım.Yaz gelene kadar gelişmeleri beraberce göreceğiz.Geçen yıldan edindiğim tecrübe ile bu yıl mayıs 10 gibi dışarıya çıkacaklar.
Erkan bey umarım hasadınız bereketli olur. Çimlendirdiğiniz tohumları nereden temin ettiniz? Bir iki dal bizde yapalım diyoruz da :)
erkanbey
01-11-2016, 14:37
Erkan bey umarım hasadınız bereketli olur. Çimlendirdiğiniz tohumları nereden temin ettiniz? Bir iki dal bizde yapalım diyoruz da :)
İki senedir heryer'den aldık orjinalini bulamadık.Bu ürünün tescilli üreticisi bu şahıs,bu sefer oradan aldım.
Smokin' Ed's Carolina Reaper Seeds | PuckerButt Pepper Company (http://store.puckerbuttpeppercompany.com/collections/carolina-reaper-worlds-hottest-pepper/products/smokin-eds-carolina-reaper)
erkan bu Amerikalılar seni yine kandırmış domatese benziyor onlar :D
erkanbey
01-11-2016, 15:49
erkan bu Amerikalılar seni yine kandırmış domatese benziyor onlar :D
Olurmu olur valla az bedevi şansı yok bende ;)
Carolina kadar acı olsunda domateste olsa kabulüm.
Patron şu saksının birini ücreti mukabilinde gönderme şansınız olabilirmi🤗
MI 4LTE cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
2. saksiniz sanirim daha genis bence olabildigince genis saksi kullanin benim hazirladigim topraktan dolayi sanirim cok hizli buyuduler su anda elimde son kalan 1 kok biber evin tavanina degdi budamak zorunda kaldim hala cicek acmaya devam ediyo ve uzerinde meyvalar var gunes olmadigi icin pembe oldular fazla kizaramadilar :)
Hazırladığınız toprak nasıl paylaşırmısınız
Üsdat tohumları aldığın sitenin linkini paylaşımının rica etsem
https://www.etsy.com/search?q=carolina+reaper&order=most_relevant&view_type=gallery&ship_to=TR
Arkadaşlar etsy güvenilir bir sitemi tohum getirten oldumu?
Arkadaşlar etsy güvenilir bir sitemi tohum getirten oldumu?
Smokin' Ed's Carolina Reaper® - World's Hottest Pepper | PuckerButt Pepper Company (http://store.puckerbuttpeppercompany.com/collections/carolina-reaper-worlds-hottest-pepper)
Smokin' Ed's Carolina Reaper® - World's Hottest Pepper | PuckerButt Pepper Company (http://store.puckerbuttpeppercompany.com/collections/carolina-reaper-worlds-hottest-pepper)
Üsdat kargosu çok pahalı mektup gibi gönderemiyorlarmı sen nasıl getirttin
Üsdat kargosu çok pahalı mektup gibi gönderemiyorlarmı sen nasıl getirttin
ben getirtmedim. kargo pahalı diyorsan başka yerlerden sahtesini almaya devam edeceksin.
Bu usulde de saksıları sıcaktan koruyabilirsiniz:
1.saksının alt çapı kadar 2. saksıyı delinhttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20161112/08411191b91d97cc5f18feb78b9fe763.jpg
İki saksının arasına serinliği muhafaza edecek maddeler koyabilirsiniz benim aklıma ince ağaç talaşı geldi talaşı sürekli ıslatırsak iç kısımdaki saksı sıcaktan korunmuş olacak,2.saksıyı delmemizdeki amaç 1.saksı su tutmıycak araya koyduğumuz talaşın fazla suyu akacak 1.saksıyıda dilediğimiz zaman sulaya biliriz.
Merhaba,2017 ylı carolina reaper yetiştirme maceram başlamış bulunmakta,bu sefer olacak bu iş hayırlısı ile.15-25 gün arasında çimlenme tamamlandı,şu anda evin en manzaralı yerini onlara ayırdım.Yaz gelene kadar gelişmeleri beraberce göreceğiz.Geçen yıldan edindiğim tecrübe ile bu yıl mayıs 10 gibi dışarıya çıkacaklar.
Erkan bey selam bunlar pepper joe's den gelenlermi acaba?
bende aldım ordanda 12 adet Carolina tohum şeklinde ve 2 adet ayrı poşette biberin kendisini göndermiş ben biberin içindeki tohumları deniycem suya koydumda dibe çöken olmadı acaba ölü olabilirler mi yani tohumlar tam olgunlaşmadan dalından kopartılmış siz hangisini ekmiştiniz 12 adetlidenmi yoksa hediyedenmi?
erkanbey
17-11-2016, 20:48
Ben tohumu ektim,ayrıntılı olarak hangisinden kaç tane ektiğim şurada http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/39931.htm yazıyor inceleyin.
Carolina reaper tohumu alacak olanlar,tohumu esas kaynağından(üreticisinden)buradan Smokin' Ed's Carolina Reaper Seeds | PuckerButt Pepper Company (http://store.puckerbuttpeppercompany.com/collections/carolina-reaper-worlds-hottest-pepper/products/smokin-eds-carolina-reaper) alsınlar.
erkanbey
19-11-2016, 09:18
Cam önünde bugünlerde bol bol güneş gören carolina'larımın son durumları...
Kumdereli
19-11-2016, 09:29
Sonucu merakla bekliyoruz. Takipteyiz.
Merhabalar,
Zevkli ve bol acılı maceranıza ben de ortak olmak isterim. Bu konuda şanslı olduğumu düşünüyorum.
Fakat tohum temini konusunda sıkıntı yaşıyorum.
Tohumlar için ebay vs sitelerden araştırma yapıyorum ama tek ödeme methodu paypal olarak görünüyor. Siz bu konuyu nasıl çözdünüz?
Umarım bu sene herkes aradığı tohuma ulaşır. :)
Kumdereli
24-11-2016, 07:17
Sayın Kumdereli, biberlerin çiçek dökmesine ( deyim yerindeyse ) ben bir yaz tatilimi verdim. :p Bazı günlerde onlarca mesaj, yazı okudum. Anlamadığım şeylerden biri de şu: Bu forumda bu derdin çaresi nasıl bulunamadı :confused: Çünkü birçok üyenin ortak derdi biber konusunda, bu.
Çiçek dökme konusunda " Aman dikkat, saksının dolayısıyla toprağın fazla ısınması, biberin aşırı sıcağa maruz kalması bitkiyi strese sokar ve çiçek dökülmesine yol açar." tarzında çok uyarı var. Siz de benzer şeyler söylüyorsunuz.
Sayın Kumdereli, söylediklerinize inanıp rahatlamak istiyorum; ama şu an balkondaki 4 bhutttan hiçbirinde meyve olmaması, birinin yüzlerce çiçek açıp 0 ürünle sezonu kapatmak üzere olması, diğerlerinin de çiçek bile açmadan sapır sapır tomurcukları dökmesi sadece " iklimle-ortamla " ilgili olabilir mi bilemiyorum .... ?
Ben inat ediyorum, :D :p :p Bence bu sitede acı biber için bol sıcak ve bol güneş olması gerektiği söyleniyor.YAZIN EN SICAK NOKTADA GÜNEŞİN ALTINDA YETİŞTİRİN diyor adamlar ...
Hatta burada şöyle bir not daha vardı: Ne kadar bol güneş, o kadar bol acı biber, diye... Şimdi aradım ama o cümleyi bulamadım. Yani adamlar bol güneş ve sıcağın biber için vazgeçilmez olduğunu iddia ediyorlar. Neye göre, hangi coğrafyaya göre, hangi rakam aralığı..... söylediğiniz gibi bunlar havada kalan ifadeler...Ama o sitedeki en yetkili birilerinin bu yazıları okuduğuna eminim... Çünkü bol bol isimleri geçiyor, bunu onlar da biliyor olmalı :p
Bana göre tohum Satıcılarının Ezbere yazarak, bu biberlerin bol bol sıcakgı sevdikleri konusu palavradır . (Tabi biberimiz Meyve tuttuktan sonra, maruz kalacağı güneşin,sıcaklıgın acılıgı etkilemesi konusu başka)
Aşagıdaki fotograflarda görüldüğü gibi, yazın çiçek döken biberlerimi deneme amaçlı Ekim ayında budamıştım. http://www.agaclar.net/forum/1481542-post628.htm
yeni sürgünler ve çiçekler neticesinde meyve tomurcuklarını Allaha şükür dün görmüş bulunuyoruz.
Tekrar etmek gerekirse bence ürün alamadığımız bu tip biberleri kışın öldürmeyelim, Budayalım. Donmayacakları bir yerde kışı atlatsınlar. seneye sıcaklar gelmeden önce gövde gelişimi ile zaman kaybetmemiş olur, turfanda ürün alırız.
Tohumları, fideleri yine bir çok kişinin yaptıgı gibi evde büyütüp çiçeklerini çok sıcak günlere yakalatmadan erkenci ürün alabiliriz, veya sadece bu tipler için Güzlük geç dikim yaparak ekim-kasımda hasat yapabiliriz.
Not: çok sıcak memleketler içindir. iyi günler.
İzmirli saksı üreticisiyle konuştum çiçek dökülmesine bir çözüm olarak toprak saksı kullan demişti dediği mantıklı geldi bilirsiniz toprak testiler suları hep serin tutar aynı mantık
Maşaallah üsdat biberleri bu seviyeye getirirken negibi faaliyetler yaptınız açık alandamı duruyorlar? Bulunduğu alan rüzgar alıyormu? Direkt güneş görüyormu?Toprak yapısı nasıl? Birde son halini Paylaşırsanız sevinirim.
Forumda yazılanları biraz daha geriye giderek okudum.
Ne acı biberi severim ne de şimdiye dek yetiştirmeyi denedim.Ancak öteden beri tohumdan yeni bireyler üretme keyfiyle hemhal olduğum için, dostlarımın ricası ile ben de acı biber yetiştirme denemesine katılmak istedim.
Eh, araştırmak da sevdiğim bir uğraş. Vay canına, konu düşündüğümden de zengin ve meraklısı da oldukça çokmuş.Hele ki biber acısının da bir ölçümü olduğunu öğrenince..
Öncelikle tohumdan bir şeyler üretip de bilgisini paylaşanlara gönülden teşekkürlerimi sunarım.
Konuyu yurt içi ve dışı araştırınca yeterli bilgiye ulaştığımı söylesem de eksik kalan bir şeyler var.Öncelikle doğru tohum. Malum biber zaten Anadolu kökenli değil. En acı olanları da güney Amerika kökenli.
Paypal, Türkiye'den çekilinceye kadar yurt dışından tohum getirtmek gayet kolaydı, şimdi ise
elim kolum bağlandı. Aliexpress vs. gibi uzak doğu kökenli firmalardan alış veriş ise, deneyimlerime dayanarak yazıyorum,kesinlikle tavsiye etmem.Evet tohum geliyor ama, hadi diyelim ki biber tohumu ama, ne resimdeki biber, ne de ismini yazdıkları çıkar. Biber tohumu yerine olmadık bir bitki tohumu da gelirse de şaşmayın.
Öncelikle bulduğum bir kaynağı paylaşayım:
https://pepperhead.com/top-10-worlds-hottest-peppers/
En acı biberler, resimli de olduğu için, aldığınız tohumdan çıkacak nesnenin doğru olup olmadığı konusunda fikir verecektir.
Aklıma gelmişken, open pollinated (OP)olursa, ne çıkarsa bahtınıza.Mümkünse hand pollinated (HP) olmalı.
2 kere basarisiz denememden sonra (biri hic tutmadi biri kucuckken oldu) parasi neyse verip paradan emekten zamandan kismayip ugrasmak istiyorum artik duzgun olsun
Sizce tohumlari nerden alayim nereye ekeyim nasil yapayim en bastan en sona biraz aydinlatirmisiniz
Mersin de oturuyorum balkonda yetistiricem
2 kere basarisiz denememden sonra (biri hic tutmadi biri kucuckken oldu) parasi neyse verip paradan emekten zamandan kismayip ugrasmak istiyorum artik duzgun olsun
Sizce tohumlari nerden alayim nereye ekeyim nasil yapayim en bastan en sona biraz aydinlatirmisiniz
Mersin de oturuyorum balkonda yetistiricem
*** konunun başından sona doğru okuyunuz detaylı bilgiler mevcut
*** konunun başından sona doğru okuyunuz detaylı bilgiler mevcut
Hocam 21 sayfa olunca sey ettim biraz
Kucuk bi ozet ve link yapsaniz sevinirim
Hocam 21 sayfa olunca sey ettim biraz
Kucuk bi ozet ve link yapsaniz sevinirim
Baştan sona okursan bu biber uğruna ne mücadeleler verildiğini anlarsın :) piyasada satılan tohumların çoğu sahte, bir kısmı da orjinal değil hibrit, orjinal tohumlar için bazı amerikan biber üreticilerinin siteleri var pepperjoe gibi onlardan temin edebilirsin veya amerika veya asya'da tanıdığın varsa onlardan temin edebilirsin. Bunun dışında burada emek verip yetiştirenlerden tohum paylaşım etkinliğinde paylaşan varsa alabilirsin. Böylece seneye sen de tohumlarını paylaşabilirsin :)
erkanbey
18-12-2016, 15:59
O kadar sayfayı okumanıza gerek yok,son sayfada var sorunuzun cevabı,onuda okumaya eriniyorsunuz belli.Siz bu tohumu bulsanız yetiştirmeyede erinirsiniz bence.Pepperjoe'den carolina almayın derim.
Kumdereli
20-12-2016, 20:06
[/I]Bu biberi çeşidini bilen varmı? adını hatırlayamadıgım biri paylaşmıştı. Bhuttanda, diger tattıgım caroline melezlerindende acı geldi bana, tam bir kabus.
Kumdereli
20-12-2016, 20:21
Not: Hepsi aynı köktendir.
yeni hasat edildi. şekil ve renk aldatmasın ama R. sevina habenero veya S.Bonnet çok benzetti.
erken hasat etmişin tam kızarmamış. Carolina reaper diye yetiştirdiğimiz sonrada moruga scorpion olduğuna karar verdiğimiz biberden bunlar.
Kumdereli
21-12-2016, 18:31
erken hasat etmişin tam kızarmamış. Carolina reaper diye yetiştirdiğimiz sonrada moruga scorpion olduğuna karar verdiğimiz biberden bunlar.
Katılıyorum, bence de moruga
uzun süredir kimseler bişey paylaşmamış
erkanbey
03-02-2017, 16:22
Paylaşalım o halde,kış ayında bu kadar paylaşılıyor işte.Benim evlatların son hali,son günlerde bir kıpırdanma var.
etkinlikten gelen tohumlardan 3 tanesini bugün toprakla buluşturdum.
Erdal Hoca
25-02-2017, 16:01
Paylaşalım o halde,kış ayında bu kadar paylaşılıyor işte.Benim evlatların son hali,son günlerde bir kıpırdanma var.
erkanbey, ne yaptınız? Tepe alma işlemini yapabildiniz mi? Yeni fotoğraflar var mı :confused:
erkanbey
25-02-2017, 21:16
Yok Erdal hocam daha uç alma işlemini yapamadım,aslında geç kalıyorum bile,çiçek tomurcukları oluşmaya başladı :)
Üç beş güne tepe alma işlemini yapacağım ondan sonra resim eklerim buraya.
3 sene önceden kalma bhut tohumları, yurt dışından carolina reaper diye aldığım ama başka tür çıkan biber tohumlar ve etkinlikten gelen carolina reaper tohumlarını hepsini aynı gün diktim. 3 senelik bhut tohumları bile firesiz çimlendi etkinlikten gelen carolina reaper tohumlarından hiç çimlenen olmadı. etkinlikten tohum gelenlerden çimlendirebilen varmı.
Resulgur
02-03-2017, 15:19
17.02.2017 Tarihinde bardaklara aynı ortamda ve şartlarda ekmiş olduğum tohumlardan 2 bardaktaki diğer cins biberler çimlendiler. Fakat etkinlikten edindiğim Carolina reaper acı biberi tohumları çimlenmediler. Bekliyoruz :o
639855
bahcedenn
02-03-2017, 15:35
Diğer cins biberlerin çeşitleri nedir?
bhut vardı tohum 3 senelik. moruga scorpion 2 senelik. cinsini bilmediğim moruga kadar acı olan tazeydi. tazeler 3 günde çıktı zaten. çekirdekler geldiğinde hava çok soğuktu yolda dondumu acaba anlamadımki.
Resulgur siz 17 şubatta ekmişiniz ben 13 şubat. aramızda fazla gün yok.
Resulgur
02-03-2017, 16:10
Diğer cins biberlerin çeşitleri nedir?
Sn. bahcedenn ; buyrun. ;) Sayfamda paylaşmayı düşünüyordum. İlk size görmek nasip olacakmış demek ki ..
639856
bahcedenn
02-03-2017, 19:05
Carolina Reaperları hasat ettikten sonra bir kısmının tohumunu hemen ayırdım, bir kısmını ise başka bir amaçla kullanmak üzere biber olarak sakladım. Tohumluk olarak ayırdığım Carolina Reaper tohumlarını kaybedince 3 ayın üzerine başka bir amaçla kullanmak üzere sakladığım biberlerden tohumları ayırdım. Normalde uzun süre meyvesinin içerisinde kalan tohumların çimlenme özelliğini yavaş yavaş kaybettiği söylenir. Halan çimlenmemeleri bundan ötürü mü yoksa Capsicum chinense olmasından ötürü mü bekleyelim görelim. Ben de merakla takipte olacağım.
Kumdereli
03-03-2017, 13:36
Şahsen yemekten önce sakız gibi çiğner-çıkarır yemeğe başlarsanız çok keyifli oluyor :D Yutmak ise tam bir hamallık.
Ben bu dönem ekmek için beş adet carolina reaper tohumu koymuştum, beşi de çimlendi :)
bahcedenn
05-03-2017, 10:15
Ben bu dönem ekmek için beş adet carolina reaper tohumu koymuştum, beşi de çimlendi :)
Etkinlikten edindiğiniz tohumlar mı, Sn. TCM?
Etkinlikten edindiğiniz tohumlar mı, Sn. TCM?
Evet @ bahcedenn, sizden gelen tohumlar, 10 kadar gelmiş, beşini ektim ve tamamı çimlendi.
bahcedenn
05-03-2017, 17:56
Ben de sorun tohumlarda diye korkmuştum. :) Capsicum chinense olmasından ötürü biraz vakit alıyor çimlenmeleri.
Erdal Hoca
05-03-2017, 21:32
Söz carolinadan açılmışken Erkan beyin Smokin Ed's ten getirttiği tohumlardan bende de 15 adet vardı. Tamamını ektim 12. günden itibaren çimlenmeye başladı. Ama hala çimlenmeyen 5 adet tohum var. Sabırla bekliyorum.
Erkan Bey, sizinkilerin tamamı çimlendi mi acaba :confused:
Resulgur
05-03-2017, 23:41
Tohumların ekiminden sonra kaç günde, hangi ortamda ve toprakta çimlendiğini de belirtir misiniz ?
erkanbey
06-03-2017, 08:38
Söz carolinadan açılmışken Erkan beyin Smokin Ed's ten getirttiği tohumlardan bende de 15 adet vardı. Tamamını ektim 12. günden itibaren çimlenmeye başladı. Ama hala çimlenmeyen 5 adet tohum var. Sabırla bekliyorum.
Erkan Bey, sizinkilerin tamamı çimlendi mi acaba :confused:
Erdal hocam,benim çok kayıbım olmadı sanırım,%20-30 luk kayıpta çok fazla değil bence.Tohumları eylül ayında satınaldığımızdan dolayı biliyoruz ki 2016 mahsülünden alınma tohum değil,2015 in ürünü,yine de çimlenmenin çok iyi olduğunu düşünüyorum.
erkanbey
06-03-2017, 08:42
Tohumların ekiminden sonra kaç günde, hangi ortamda ve toprakta çimlendiğini de belirtir misiniz ?
Size de sorunuzla alakalı yaptığım çalışmanın linkini vereyim,az çok bir fikir edinirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/39931.htm
Soruyu üzerime alınarak;
Biberleri iki gün suda beklettim, aslında bir buçuk olsa daha iyi olacak kimi tohumlar göbeğinden siyahlaştı. Daha sonra onları tuvalet kağıdının içerisine yerleştirdim spreyle suladım ve plastik büyücek bir kabın içerisinde kalorifer peteğinin üzerine koydum. İç sıcaklığı maksimum 26 dereceleri gördü. İki günde biberler çıtlamaya başladı, her gün bakıp patlayanları köpük bardakların içerine koyup, üstlerine ikişer çay kaşığı cocopeat ekleyip çatıda kapalı odada akvaryuma koyuyorum. Ortalama sıcaklık max/min 14-20 derece arası. Orada topraktan başını çıkaranları da (biberlerden halen çıkaran yok maça önce başlayan patlıcanlar gün yüzü görmeye başladı) yine çatıda açık alandaki akvaryumun içerisine alıyorum. Burada sıcaklık gece 7 - gündüz 21 derece nem %95 lerde. Köpük bardakların içerisinde eşit ölçülerde keçi gübresi-perlit-cocopeat-torf var.
Erdal Hoca
08-03-2017, 05:36
Erdal hocam,benim çok kayıbım olmadı sanırım,%20-30 luk kayıpta çok fazla değil bence.Tohumları eylül ayında satınaldığımızdan dolayı biliyoruz ki 2016 mahsülünden alınma tohum değil,2015 in ürünü,yine de çimlenmenin çok iyi olduğunu düşünüyorum.
Haklısınız Erkan bey.. Ben de aynı şekilde düşünüyorum.. Hatta beklentimden de fazla diyebilirim. Zaten dün akşam baktığımda 1 tohumun daha çimlendiğini gördüm.
1 tane de " kesin çimlenir " dediğim var. Bekliyorum.
Erdal Hoca
08-03-2017, 05:40
Sayın Resulgur, tüm macerayı baştan sona fotoğrafladım. Fideleri şaşırttıktan sonra bir gün hepsinin fotosunu buraya koyacağım.
Ben tohumları Erkan bey'in verdiği linkteki gibi çimlendirdim. 12 Şubatta peçeteye koymuştum, ilk tohum 12 gün sonra çimlenmişti. :cool:
Senvedat
10-03-2017, 20:18
Arkadaşlar smokin eds ten sipariş vericem. Yalnız hazır bu kadar kargo parası vericem sizce carolinanin yanında hangi biberi alayım. Yoksa iki paketmi carolina alayım. Fikrinizi alabilirmiyim?
erkanbey
10-03-2017, 22:30
Arkadaşlar smokin eds ten sipariş vericem. Yalnız hazır bu kadar kargo parası vericem sizce carolinanin yanında hangi biberi alayım. Yoksa iki paketmi carolina alayım. Fikrinizi alabilirmiyim?
Sadece carolina alın çarpraz dölleme yapıp orjinalliğini kaçırabilirsiniz,ben başka çeşitlerim olduğu halde bu yıl ekmiyorum,sadece carolina ektim.
Senvedat
11-03-2017, 11:50
Sadece carolina alın çarpraz dölleme yapıp orjinalliğini kaçırabilirsiniz,ben başka çeşitlerim olduğu halde bu yıl ekmiyorum,sadece carolina ektim.
Haklısınız bende öyle düşünüyorum. 10 Tohumda 7 çimlenme olursa ne ala bakacaz artik
Benim carolina'lar da çok geç çimlendi. Hatta 10 çeşit biberden en geç çimlenen onlar oldu.
Fakat şöyle bir problemim var.
Evimin doğu-batı yönlerinde birer balkonu var. Batıdaki balkona 3'ten sonra güneş direkt olarak vuruyor. Doğudakine ise 10-12 arası direkt vuruyor. Sizce fideleri hangi balkonda tutmalıyım? Sıcaklıkla alakalı sorulara karşın İzmir'de olduğumu da belirteyim.
Ben de sorun tohumlarda diye korkmuştum. :) Capsicum chinense olmasından ötürü biraz vakit alıyor çimlenmeleri.
Capsicum chinense?
bahcedenn
14-03-2017, 22:29
Capsicum chinense?
Bizim genelde bildiğimiz biberler Capsicum (Biber) ailesinin annuum türünden iken çok acı olan bu tropik çeşitler ise Capsicum (Biber) ailesinin chinense türündendir. Annuum türleri daha kısa zamanda çimlenirken tropik olan chinense türleri ise daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duyarlar ve çimlenmeleri daha çok zaman alır. Genelde çok fazla acı olup aromaları da normal biberlerden daha farklıdır.
Erdal Hoca
18-03-2017, 20:32
Erkan bey'in getirttiği Carolina tohumlarını 12 Şubat günü ekmiştim. 24 Şubat'tan başlayarak çimlendiler. 15 tohumdan 11'i çimlendi. Bu yüksek bir çimlenme oranı diye düşünüyorum. ( Bu vesileyle Erkan bey'e tekrar teşekkürler )
Sıkıntı şurada: Aralarında 3-5 gün çimlenme farkı olan bazı tohumların, tüm şartlar aynı olmasına rağmen neden bu kadar büyüme farkı var? Bazıları 4. yaprağı çıkarmaya hazırlanırken bazıları çıktığı gibi zayıf-cılız bir şekilde duruyor.
Gelişimi hızlı olanları şaşırtma zamanı gelmiş mi, ne dersiniz ? Şaşırtma yaparken köklere zarar vermekten korkuyorum :mad:
İşte benim Carolinalar :
Erdal Hoca
18-03-2017, 20:36
Fotoğrafın biri kalmış ;)
Resulgur
18-03-2017, 21:41
Erkan bey'in getirttiği Carolina tohumlarını 12 Şubat günü ekmiştim. 24 Şubat'tan başlayarak çimlendiler. 15 tohumdan 11'i çimlendi. Bu yüksek bir çimlenme oranı diye düşünüyorum. ( Bu vesileyle Erkan bey'e tekrar teşekkürler )
Sıkıntı şurada: Aralarında 3-5 gün çimlenme farkı olan bazı tohumların, tüm şartlar aynı olmasına rağmen neden bu kadar büyüme farkı var? Bazıları 4. yaprağı çıkarmaya hazırlanırken bazıları çıktığı gibi zayıf-cılız bir şekilde duruyor.
Gelişimi hızlı olanları şaşırtma zamanı gelmiş mi, ne dersiniz ? Şaşırtma yaparken köklere zarar vermekten korkuyorum :mad:
İşte benim Carolinalar :
Sn. Erdal Hoca bu tarz acı biberlerin gelişimleri ilk zamanlarda çok yavaş ilerliyor kendi aralarında bile farklılık gösterebiliyorlar. Bhut Jolokia yetiştirdim geçen yıl ilk zamanlarda çok nazlandı fakat son zamanlarda atağa geçti ve verimli oldular. Tabi çok güneş alanla az güneş alanlar arasında farklar oldu. Bazı denemeler yaptık ..
Siz ellemeyin fideleri bulunduğu kapta ortamda gelişimlerini izleyin yavaşda olsa gelişme gösterir. Şaşırtmak için çok erken bence .. Kolay gelsin
:))) "çok gerekli değil" carolina konusunda yenisiniz sanırım
abidinberkay
23-03-2017, 20:20
Tekrar merhabalar. Önceden de yazmışsın:"30 tohum aldım hiçbiri çimlenmedi. Sonra başka biryerden 20 tane daha aldım, 10'unu annem istedi kendisi Ankara'da ben İstanbulda'yım, benim 10'un hiçbiri çimlenmedi o kadar taktikler denememe rağmen, annem 10 tohumun 10'unu da buğday eker gibi rasgele topraga sallamış 10'u da çimlendi ama geç ektiğimiz için kış geldi fazla büyüyemedi ve soldu yani tohum alamadık ve gerçek mi sahte mi anlayamadık."
Eğer elinizde fazla ve benimle paylaşabileceğiniz tohum varsa çok mutlu olurum veya yoksa bile sattığı tohumun orjinal ve sorunsuz olduğunu bildiğiniz önerebileceğiniz bir satıcı varsa paylaşabilir misiniz lütfen? Çok zaman kaybetmeden ekmek istiyorum bugünlerde.
erkanbey
24-03-2017, 08:10
Foruma girip direk başlıyorsunuz yazmaya,halbuki belki bu sayfada belkide bir önceki sayfada link'de verdik tecrübelerimizi'de paylaştık.En azındandan bir iki sayfa yazı okumaya zahmet etseniz,sorularınızın cevabını zaten bulacaksınız.
Bir iki yıl önceki halime bakıyorum da,bir leonardit konusu,enzimler,biberler,çilekler,toprak harçları gibi daha nice konuları(en az olanı 50 sayfalık konu)hiç erinmeden,bir açlık içinde bilgi sahibi olmak için okuyordum.Ben okumayı hiç sevmeyen biri olarak bu kadar okuyabiliyorsam,herkes en azından ihtiyacı olan konuları okuyabilir diye düşünüyorum.
Foruma girip direk başlıyorsunuz yazmaya,halbuki belki bu sayfada belkide bir önceki sayfada link'de verdik tecrübelerimizi'de paylaştık.En azındandan bir iki sayfa yazı okumaya zahmet etseniz,sorularınızın cevabını zaten bulacaksınız.
Bir iki yıl önceki halime bakıyorum da,bir leonardit konusu,enzimler,biberler,çilekler,toprak harçları gibi daha nice konuları(en az olanı 50 sayfalık konu)hiç erinmeden,bir açlık içinde bilgi sahibi olmak için okuyordum.Ben okumayı hiç sevmeyen biri olarak bu kadar okuyabiliyorsam,herkes en azından ihtiyacı olan konuları okuyabilir diye düşünüyorum.
erkanbey sizin carolina lar ne durumda :)
en garantisi yurtdışından üreticisinden almak
erkanbey
27-03-2017, 10:36
Benim biberlerin son hali aşağıda resimdeki gibi.Ürünü erken göreyim merakım geçsin diye,bir tanesinde tepe alma işlemi yapmadım,tomurcuklar görünmeye başladı,diğerlerini ise 20 gün kadar önce tepe alma işlemi yaptım,mayıstan önce dışarı çıkaramayacağım için geç yaptım bu işlemi.Saksılarını da nisan ortası gibi değişirim sanırım,şu anda yavaş gelişmeleri lazım,havalar iyice ısınana kadar.
Benim biberlerin son hali aşağıda resimdeki gibi.Ürünü erken göreyim merakım geçsin diye,bir tanesinde tepe alma işlemi yapmadım,tomurcuklar görünmeye başladı,diğerlerini ise 20 gün kadar önce tepe alma işlemi yaptım,mayıstan önce dışarı çıkaramayacağım için geç yaptım bu işlemi.Saksılarını da nisan ortası gibi değişirim sanırım,şu anda yavaş gelişmeleri lazım,havalar iyice ısınana kadar.
Tepe alma işlemi çok gerekli birşey mi acaba yapılmasa ne gibi bir zararı ya da faydası var acaba
erkanbey
27-03-2017, 13:40
Tepe alma işlemi verimi etkiliyor bildiğim kadrı ile.Siz nette,youtube'de bi araştırın isterseniz.
Aci Biberler (http://acibiberler.blogspot.co.at)
Tohumlar abd den çeşit bol :)
abidinberkay
05-04-2017, 15:37
geçen seneki başarısızlıktan sonra bugün yaklaşık 100 tohum attım toprağa illaki biraz çıkar heralde :) sorun şu ki; benim ev kuzey cephede kalıyor çok güneş almıyor sadece sabah çok erken saatte ve akşam güneş batarken yarım saat kadar güneş alıyor. sizce ultraviola bir lamba alıp odanın birinde ışıkla desteklemem gerekir mi ?
ayrıca bir ekleme yapayım mesaja;
bugün aklıma takıldı. benim salonda sigara içiliyor pencere açık ama sonuçta içeri de hep duman var. bu dumanlar bitkiye zarar verir mi soldurur mu bilginiz var mı ?
Erdal Hoca
07-04-2017, 20:36
Sayın abidinberkay, 100 tohum demişsiniz. Bu 100 tohum carolina tohumu mu? Nereden aldınız bu kadar tohumu ?
Umarım tamamı çimlenir, hepsinden biber alırsınız:cool:
...bugün aklıma takıldı. benim salonda sigara içiliyor pencere açık ama sonuçta içeri de hep duman var. bu dumanlar bitkiye zarar verir mi soldurur mu bilginiz var mı ?
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/11663.htm?highlight=sigara
Sayın abidinberkay, 100 tohum demişsiniz. Bu 100 tohum carolina tohumu mu? Nereden aldınız bu kadar tohumu ?
Erdal bey sizin carolinalar ne durumda :)
abidinberkay
10-04-2017, 09:28
İnternetten farklı sitelerden sipariş verdim. Yaklaşık 70 tanesi tek bir siteden di o da çok uygundu fiyat(uygun olması işkillendirmedi değil bu kadar ucuz olması o nedenle bu tohumlardan patlıcan çıksa şaşırmam :) ). Diğerleri de yine farklı sitelerden.
Bugün bazı tohumlar için 10.gün ama hala tık yok. Diğer 5günlükler için sabırla bekliyoruz bakalım. Bu sene de olmazsa bırakacağım bu işi ben. Direk fide alacağım bulabilirsem.
Erdal Hoca
10-04-2017, 20:54
Erdal bey sizin carolinalar ne durumda :)
Benimkiler hem çok iyi hem çok kötü...Nerede ve nasıl bir hata yaptım bilemiyorum; çünkü sadece 12 günde canavar gibi çimlenmeye başlayan tohumlar cocopeat ve perlit karışımına aldıktan sonra büyümeyi durdurdu. Gün günden kötüye gitti.. Çimlenen tohumlardan ikisi süper bir gelişim gösterirken, bir başka ikisi nazlı da olsa olumlu yönde aşama kaydediyor.
Yani toplamda 4 tanesinden umutluyum. Hele bunlardan ikisi gayet güzel gelişiyor.
Geriye kalanların tamamı umutsuz vaka :eek: Hatta 2-3 tanesi öldü gitti...
Bugünlerde elimdeki tüm fotoğrafları buraya koymak istiyorum da tembellik peşimi bırakmıyor:p
Zaman zaman " sil baştan yap "diyor şeytan.. Kararsızım... :dilli:
Benimkiler hem çok iyi hem çok kötü...Nerede ve nasıl bir hata yaptım bilemiyorum; çünkü sadece 12 günde canavar gibi çimlenmeye başlayan tohumlar cocopeat ve perlit karışımına aldıktan sonra büyümeyi durdurdu. Gün günden kötüye gitti.. Çimlenen tohumlardan ikisi süper bir gelişim gösterirken, bir başka ikisi nazlı da olsa olumlu yönde aşama kaydediyor.
Yani toplamda 4 tanesinden umutluyum. Hele bunlardan ikisi gayet güzel gelişiyor.
Geriye kalanların tamamı umutsuz vaka :eek: Hatta 2-3 tanesi öldü gitti...
Bugünlerde elimdeki tüm fotoğrafları buraya koymak istiyorum da tembellik peşimi bırakmıyor:p
Zaman zaman " sil baştan yap "diyor şeytan.. Kararsızım... :dilli:
Cocopeat ve perlit karışımı kullandığınıza göre besin eriyiği ekliyorsunuz sanırım.
Erdal Hoca
10-04-2017, 21:19
Hayır, besin eriyiği kullanmadım; sadece 3-4 yaprak çıkardıktan sonra küçük saksılara alacaktım. Ama besin eriyiğiyle ilgili bir sıkıntı olsa tamamı aynı şekilde olumsuz etkilenmez miydi? Neden dördü kurtuldu da diğerleri gitti?
Bunu çözemedim:confused:
Hayır, besin eriyiği kullanmadım; sadece 3-4 yaprak çıkardıktan sonra küçük saksılara alacaktım. Ama besin eriyiğiyle ilgili bir sıkıntı olsa tamamı aynı şekilde olumsuz etkilenmez miydi? Neden dördü kurtuldu da diğerleri gitti?
Bunu çözemedim:confused:
Hocam besin eriyiği kullanmiyorsaniz fidelerin ölmesi normal bence...cocopeatte herhangi bir besin maddesi yok torf veya saksı topraklarındaki gibi... Diğer filizlerde zamanla ölucektir besinsizlikten.tavsiyem cocopeatten alıp saksı toprağına ekmeniz **** besin eriyiği eklemeniz
Erdal Hoca
10-04-2017, 22:10
Söylediklerinize tamamen katılıyorum da besin eriyiği kullanmadan 4 tanesinin gelişimini sürdürmesi, hele hele ikisinin çok güzel büyümesini anlayamıyorum;)
Resulgur
10-04-2017, 22:26
Bizim tohumlardan 5*6 tane kalmıştı onlarıda peçete arasında çimlendireyim dedim.
2 tane tohum patlamış hemen torf a aldım malesef biri daha çıkmadı , elimde tek bir tane küçücük bir fide oldu :D
Ne kadar nazlı ve çok zor gelişiyor bu biber. Büyütebilene aşk olsun. Babam a emanet ettim Adana da .. Tokat niksar a evime geldim. Kısmet artık son bir şans :D
Erdal Hoca
11-04-2017, 22:20
İşte çimlendikten sonra hepsi aynı ortama alınan ama kafalarına göre gelişme gösteren benim Carolinaların geçen haftaki hali :mad:
Özellikle 1. ve 4.ve 5. fotoğrafa dikkat :rolleyes: Aralarında bu kadar fark olması normal mi :confused:
Senvedat
17-04-2017, 21:21
Bunlarda benim carolinalarim. Şu anda gayet güzel ilerliyorlar. Harç olarak torf, bahçe toprağı, koyun gubresi ve vermikülit kullandım. Amerikadan gelenler ise daha yeni cimlendi. Hayirlisi bakalım :)
ilk resimdekilerin yaprak şekli hiç Carolina reapermiş gibi durmuyor. 2. resimdeki yeni çimlenenlerin çokluğuna bakınca orada küçük çaplı bir servet yatıyor. o tohumları https://store.puckerbuttpeppercompany.com/collections/carolina-reaper-worlds-hottest-pepper buradan almadıysanız gerçek olma ihtimali neredeyse yok. değişik site ve değişik satıcılardan birçok kez çekirdek alıp her seferinde hüsrana uğramış biri olarak görüşüm budur.
bir dosttan gelen 5 tohumdan 3 tanesi hiç çimlenmedi. çimlenen 2 taneden biri öldü bir tanesi ile macera başladı
1 ay boyunca sürekli çiçek açtı ve döküldü. ve nihayet 4 adet minik biber göründü. şimdi heyecanla kuyrukların çıkmasını bekliyorum :rolleyes: inşallah bu sefer hakiki Carolina Reaper çıkacak
Senvedat
17-04-2017, 23:44
ilk resimdekilerin yaprak şekli hiç Carolina reapermiş gibi durmuyor. 2. resimdeki yeni çimlenenlerin çokluğuna bakınca orada küçük çaplı bir servet yatıyor. o tohumları https://store.puckerbuttpeppercompany.com/collections/carolina-reaper-worlds-hottest-pepper buradan almadıysanız gerçek olma ihtimali neredeyse yok. değişik site ve değişik satıcılardan birçok kez çekirdek alıp her seferinde hüsrana uğramış biri olarak görüşüm budur.
İlk resimdekilerin carolina olmama şansı vardır belkide. Ama diğerleri smokin eds tohumu onlarda bu boya gelirse ne ala bekleyip gorecez:)
yabancı forumlarda gördüğüm kadarı ile smokin eds orijinal çıkıyor zaten fiyatından belli. diğer sitelerde 100 çekirdeği 3 dolara vereni var. smokin eds 10 çekirdek maliyeti 25 dolar. benim resimlerini paylaştığım biber Carolina çıkarsa sizinkide carolinadır benim tohumda oradan gelme 10 güne belli olur ne olduğu.
yalnız ilk resimdeki biberlerinle benimki hiç ama hiç benzemiyor.
Senvedat
18-04-2017, 05:47
yabancı forumlarda gördüğüm kadarı ile smokin eds orijinal çıkıyor zaten fiyatından belli. diğer sitelerde 100 çekirdeği 3 dolara vereni var. smokin eds 10 çekirdek maliyeti 25 dolar. benim resimlerini paylaştığım biber Carolina çıkarsa sizinkide carolinadır benim tohumda oradan gelme 10 güne belli olur ne olduğu.
yalnız ilk resimdeki biberlerinle benimki hiç ama hiç benzemiyor. kolcay bey siz gübre olarak ne kullandınız paylaşabilirseniz sevinirim
kolcay bey siz gübre olarak ne kullandınız paylaşabilirseniz sevinirim
pazardan aldığım çiçek toprağı, solucan gübresi, 10 kadar yumurtanın ufalanmış kabuğu ve çay posası.
abidinberkay
18-04-2017, 14:26
arkadaşlar benim bazı tohumlar için 18.gün ve bazıları için 13.gün ama hala tık yok sanırım çıkmayacaklar gibi. çok fazla da ekmiştim halbuki. nerede yanlış yapıyorum anlamıyorum.
1-tohumları 1 gün suda beklettim bazıları dibe çöktü bazıları çökmedi ama hepsini diktim.
2-toprağın içine koyduktan sonra üzerine biraz su verip nemlendirdim.
o günden sonra pek sulamadım ve toprak kupkuru nemlendirmem gerekir mi tekrar? İnsanlar genelde bir kere sulamak yeterli ilk ekildiğinde diyor.
Bir de tohumlar yumurta kolilerinin gözlerine ve bulaşık leğenine ektim yani ilk patlayana kadar çıkınca zaten altı delikli saksılara alacağım. Bunun bir etkisi olabilir mi ?
Yani 100'e yaklaşık tohum diktim ve hiçbiri çıkmadı bu kadar tesadüf olamaz bir şeyler kesin yanlış.
topragın devamlı nemli kalması gerekiyor mümkün mertebe ortamın 20derece ve üstü olması gerekli
beşiktaşlı
18-04-2017, 18:31
bağzı biber türleri üzelikle çok acı sıkalasında olanlar geç çimlenir
toprak nemli olsun fıs fıs ile su püskürtün karalık ve sıcak olsun
tohumları toprakta görünür görünmez derhal güneşe çıkarın
Erdal Hoca
18-04-2017, 21:27
bir dosttan gelen 5 tohumdan 3 tanesi hiç çimlenmedi. çimlenen 2 taneden biri öldü bir tanesi ile macera başladı
Bir destan yazılıyor gibi geldi bana... Merakla bekliyorum fotoğrafları :cool:
bebeklerin yeni resimler. bu sefer olacak gibi.
Benim biberlerden bazıları
Neyle besliosunuz bunları süper görünüyorlar ve ne zaman ekmiştiniz?
Neyle besliosunuz bunları süper görünüyorlar ve ne zaman ekmiştiniz?
İlk fotodakiler bhut 1 Şubat'ta ekildi
İkinci foto red savina habenero 3 martta ekildi
2 küçük bardakta olanlarsa Carolina reaper onlarda 1 Nisan'da filizlendiler 3 haftada ancak bukadar oldular
4 fotodakiler işyerinde buyuttugum beyaz bardaktaki habanero onlarda 3 martta ekildi
Besin eriyiği ile besliyorum
Besin eriyiğini
Nasıl hazırlıyorsunuz?
Besin eriyiğini
Nasıl hazırlıyorsunuz?
Kudret Tezel' den aldığım eriyiği kullanıyorum 5 litreye 50cc A 50cc B
Erdal Hoca
22-04-2017, 20:09
bebeklerin yeni resimler. bu sefer olacak gibi.
kolcay bey, maşallah. Tebrik ediyorum. " Olacak gibi değil" bence, olmuş gibi :cool: Bol ürünler diliyorum size.
evet beyler bayanlar bunlara artık carolina reaper diyebilirmiyiz. günlük gelişimlerini görmek için hergün resimlerini çekip buraya ekleyeceğim.
resimlere devam ...
smokin ed's ten gelen tohumlarsa endişe etmemek gerek kanımca :) kuyruğuna bakılırsa rahatlıkla carolina diyebiliriz...Kolcay bey rica etsem bitkinin tam boy fotosunu atabilirmisiniz
smokin ed's ten gelen tohumlarsa endişe etmemek gerek kanımca :) kuyruğuna bakılırsa rahatlıkla carolina diyebiliriz...Kolcay bey rica etsem bitkinin tam boy fotosunu atabilirmisiniz
tamamdır
Erdal Hoca
28-04-2017, 08:41
Tekrar tebrik ediyorum kolcay bey, 1 kök mü carolina var sizde?
Tekrar tebrik ediyorum kolcay bey, 1 kök mü carolina var sizde?
en az 3 kök var gibi duruyor :)
Sizin Carolinalarlar ne durumda
erkanbey
28-04-2017, 10:35
Kolcayda 1 kök var carolina,diğerleri geçen sene yetiştirdiği çakma carolinalar.Ben olsam onları aynı ortamda yetiştirmezdim ama neyse.
Kolcayda 1 kök var carolina,diğerleri geçen sene yetiştirdiği çakma carolinalar.Ben olsam onları aynı ortamda yetiştirmezdim ama neyse.
sizinkiler meyve vermeye başladı mı?
erkanbey
28-04-2017, 11:01
Bende çok sayıda olduğu için kolcay kadar iyi bakamadım,bir tanesini budamadım erken verim almak için o bi kere çiçekleyip döktü,şimdi bolca tomurcuk var 3-5 güne çiçekler ilk meyveleri görürüm inşallah.
Bir hafta önceki halleri bu şekilde,yarın balkona alacağım büyük ihtimal,artık havalar iyileşti.
Erkanbeyciğim kış günü yer vardı da bizmi ayrı koymadık ;)
erkanbey
28-04-2017, 19:38
Erkanbeyciğim kış günü yer vardı da bizmi ayrı koymadık ;)
Ben bilmem valla,çarpraz döllenme riski var.Ben bu sene çok sevdiğim acı kıl biberleri bile ekmedim.
Erdal Hoca
28-04-2017, 21:24
en az 3 kök var gibi duruyor :)
Sizin Carolinalarlar ne durumda
sayın hcgo, şu an elimde 4 fide kaldı. İkisi daha önce de söylediğim gibi daha hızlı gelişim gösteriyor, diğer ikisi ise hala nazlanıyor, yerinde sayıyor. Gövdeleri çok sağlam ve sağlıklı görünüyor.
Yalnız benim biberlerin yaprakları bu günlerde sararmaya başladı. Nedendir, bilmiyorum:confused: Aşırı sulama olması mümkün değil, 1 hafta-10 günde çay kaşığıyla su veriyorum.:D
Aşağıya 4 fotoğraf koyuyorum. İlk ikisi orta boy saksıda, daha hızlı gelişiyor dediklerim. Diğer ikisi de yerinde sayanlar. toprak, torf, cocopeat ve perlit karışımının olduğu köpük bardaklarda.. Zaten, saksılarda da aynı karışım var.
Fotoğrafları bilerek yukarıdan çektim. Belki daha çok bilgi verir diye...:mad:
sayın hcgo, şu an elimde 4 fide kaldı. İkisi daha önce de söylediğim gibi daha hızlı gelişim gösteriyor, diğer ikisi ise hala nazlanıyor, yerinde sayıyor. Gövdeleri çok sağlam ve sağlıklı görünüyor.
Yalnız benim biberlerin yaprakları bu günlerde sararmaya başladı. Nedendir, bilmiyorum:confused: Aşırı sulama olması mümkün değil, 1 hafta-10 günde çay kaşığıyla su veriyorum.:D
Aşağıya 4 fotoğraf koyuyorum. İlk ikisi orta boy saksıda, daha hızlı gelişiyor dediklerim. Diğer ikisi de yerinde sayanlar. toprak, torf, cocopeat ve perlit karışımının olduğu köpük bardaklarda.. Zaten, saksılarda da aynı karışım var.
Fotoğrafları bilerek yukarıdan çektim. Belki daha çok bilgi verir diye...:mad:
Büyük ihtimalle demir eksikliği var ayrıca iki hafta önce paylaştığınız fotolara baktımda toprak karışımında bitki için yeterli besin yok bence çünkü yaprak gelişimi yok denecek kadar az.
erkanbey
30-04-2017, 08:59
İki üç gündür gece sıcaklıklarının 10 derecenin üzerinde olmasına güvenerek bu sabah 30 nisanda biber saksılarımı balkona çıkarmış bulunmaktayım.Aslında birden dışarı atmaktansa 2-3 saat alıştırmak daha iyi ama hem çalıştığım için hemde saksıların çokluğu bunu engelliyor.Önümüzdeki 2-3 günde dışarıya uyum süreci belli olur zaten.Bir tanesi diğerlerinden heybetli,işte o budamadığım biber,biraz çiçek verip döktü,şimdi tekrar tomurcukladı,sabırla bekliyorum.
Erdal Hoca
30-04-2017, 23:44
İşte Carolina Reaper dediğin böyle olur. Bendekiler bırak carolinayı, biber bile sayılmaz. :) Erkan bey, 41 kere maşaallah :cool:
Benimkilerden biri bugün kedilerin gazabına uğradı. Kedi çiminin yanında duruyordu carolina saksıları. Bir fideyi " kıt" diye dişlemiş ve kökten koparmış, kedilerimizden biri :(
Kaldı 3 fide.......
Erdal Hoca
30-04-2017, 23:47
Büyük ihtimalle demir eksikliği var ayrıca iki hafta önce paylaştığınız fotolara baktımda toprak karışımında bitki için yeterli besin yok bence çünkü yaprak gelişimi yok denecek kadar az.
Bugün öğleden sonra radikal bir karar verdim ve saksılarını yeniden değiştirdim. Bu sefer gübreli toprak oranını oldukça artırdım. Belki işe yarar, güzelce beslenirler :confused:
Bende haftaya balkona taşıycam biberleri afyon bu haftada yağmurlu.Şu sıra tohum sipariş edip etmeme konusunda çok gitgeller yaşıyorum :D:D:D
Senvedat
01-05-2017, 12:05
Bugün öğleden sonra radikal bir karar verdim ve saksılarını yeniden değiştirdim. Bu sefer gübreli toprak oranını oldukça artırdım. Belki işe yarar, güzelce beslenirler :confused:
Kesinlikle size katılıyorum topraktaki gübre oranını mutlaka yüksek tutmak lazım. Zira bu biberlerin ana vatanindaki toprak yapısı hakkında herhangi bir fikrimiz olmadığı gibi saksilarda yetistirmemizde çabası.
Senvedat
01-05-2017, 12:17
...
Erdal Hoca
01-05-2017, 22:23
Sayın Senvedat, fotoğraflar o kadar büyük ki, sağlıklı bir şekilde inceleyemedim fidelerinizi. :)
Senvedat
01-05-2017, 22:43
Sayın Senvedat, fotoğraflar o kadar büyük ki, sağlıklı bir şekilde inceleyemedim fidelerinizi. :)
Bende çözemedim neden böyle oldu fotoğraflar sileyim böyle konu sayfasını bozuyor
Erdal Hoca
02-05-2017, 06:54
Buraya yüklemeden paintle açın ve %50 oranında küçültün. Değişiklikleri kaydedip yükleyin. Ben öyle yapıyorum :)
erkanbey
02-05-2017, 09:29
Tahmin ettiğim gibi eylül ayında ektiğim ve o zamandan beri direk güneşe maruz kalmayan biberlerimi birden balkona çıkarınca yapraklarında kararmalar,incelmeler,beyazlıklar oluştu,kısacası yandılar malesef.Az az güneşi göstermek gerekli,birden güneşe çıktığı zaman kötü oluyorlar.Yanan yaprakları koparırız tazeleri büyür,bitkide sıkıntı olacağını sanmıyorum,dış hayata alışmak zorundalar artık.
balkona taşısam artıkta sulama işkencesi sona erse :(
Senvedat
03-05-2017, 10:04
balkona taşısam artıkta sulama işkencesi sona erse :(
Hocam Fidelere kaç litrelik saksı kullanacaksınız acaba?
Hocam Fidelere kaç litrelik saksı kullanacaksınız acaba?
12 litrelik saksılara aktarıcam
Senvedat
08-05-2017, 17:20
Çok zamandır ses seda yok 1 2 resim atinda gözümüz gönlümüz Şenlensin:) zira ben atmayı beceremiyorum :)
Erdal Hoca
08-05-2017, 22:33
Fotoğraflarda durum pek iç acıcı görünmese de gerçekte gün geçtikçe daha çok toparlıyorlar gibi.
Kırmızı saksıdakinden pek bir şey olmaz gibi görünüyor.Diğerlerine göre daha sarı-soluk... Ama ben diğer ikisi için inatla umudumu kaybetmiyorum. :cool:
Bekleyelim, görelim...........
Senvedat
08-05-2017, 23:35
Fotoğraflarda durum pek iç acıcı görünmese de gerçekte gün geçtikçe daha çok toparlıyorlar gibi.
Kırmızı saksıdakinden pek bir şey olmaz gibi görünüyor.Diğerlerine göre daha sarı-soluk... Ama ben diğer ikisi için inatla umudumu kaybetmiyorum. :cool:
Bekleyelim, görelim...........
Erdal bey benim nacizane fikrim bitkilerin kesinlikle gübre takviyesi olduğu yönünde. Tabi fideler biraz küçük olduğu için gübre seçimini ona göre yapın. İnşallah güzel sonuçlar alırsınız
Bu kadar küçük fidenin o kadar büyük saksıda üstelikte toprak karışımında olduğu halde besinsiz kalcağını sanmam. Muhtemelen çeşme suyunu bekletmeden direk verdiğiniz için kireç toprakta birikme yapmış ve bitkide bundan dolayı demir alamadığından kloroz oluşmuş. Yeterli güneş aldığından emin misiniz?
carolinaa reaper diye aldığım ama naga jolokia çıkma ihtimali %90 olan biberin gelişimi son 4 gündür gölgede kaldı boya gitti biraz
uzun tek olan habanero diğer ikililerse bhut jolokia. Bhutların nedense yaprakları çok büyüdü
Senvedat
09-05-2017, 19:27
carolinaa reaper diye aldığım ama naga jolokia çıkma ihtimali %90 olan biberin gelişimi son 4 gündür gölgede kaldı boya gitti biraz
Tohumu nerden almıştınız? Sanırım orjinal carolinayı biraz zor elde edicez:)
Erdal Hoca
09-05-2017, 20:58
Bu kadar küçük fidenin o kadar büyük saksıda üstelikte toprak karışımında olduğu halde besinsiz kalcağını sanmam. Muhtemelen çeşme suyunu bekletmeden direk verdiğiniz için kireç toprakta birikme yapmış ve bitkide bundan dolayı demir alamadığından kloroz oluşmuş. Yeterli güneş aldığından emin misiniz?
Sayın huso93, sulamayı söylediğiniz gibi yapıyorum. Yani küçük bir pet şişeyi çeşmeden doldurup fidelere veriyorum. Eğer bu sakıncalıysa çeşmeden değil de hazır su da kullanabilirim.
Yukarıda söylediğim gibi gittikçe daha güzel bir yeşile kavuşuyor renkleri ve de özellikle 3'lü fotoğrafta sağ başta görünenden çok umutluyum ;)
Saf suyla toprağı yıkayın güzelce ondan sonraki sulamalarda dinlenmiş çeşme suyu **** saf su kullanın.
Saf suyla toprağı yıkayın güzelce ondan sonraki sulamalarda dinlenmiş çeşme suyu **** saf su kullanın.
Mesleğinizle ilgi olaraktan bilginiz vardır belki... Benim biberlerin yapraklarının bukadar büyük olmasının nedeni sizce nedir bunun bir zararı varmıdır :)
Tohumu nerden almıştınız? Sanırım orjinal carolinayı biraz zor elde edicez:)
ebaydan almıştım bir umut gerçek çıkar diye ama nafile çıktı....smokin ed's ten almadıktan sonra gerçek olma ihtimali çok zor. Kolcay bey ve erkanbey'in tohum dağıtmasını sabırsızlıkla bekliyorum :)
Yabancı sitelerde gezerken gördüğüm fotoğraflarda da hepsinin yaprağı sizinki kadar büyük çeşit özelliğidir muhtemelen. Bence doğru yoldasınız:)
Arkadaşlar bu sorunu yaşayan olmuştur elbet torf sineklerine nasıl çözüm buldunuz. Acibiber arapsabunu karışımı onermisler kesin ise yariyormu acaba. Birkaç kez denedim ama faydasını görmedim ne kadar kullaak gerek bu karasimi **** farklı kurtulma yolları nelerdir
10 kadar sigara izmaritini 1 lt suda kaynatin 2-3 gun ara ile bikac kez fisfislayin muhtemelen ise yarayacaktir.ben yaprak bitlerinden bu sekilde kurtulmustum.
Senvedat
11-05-2017, 18:47
İşte benim Carolinaların son durumu bana sanki hiç Büyümüyorgibi geliyorlar ama resimleri karşılaştırınca farkı görüyorum :)
https://i.hizliresim.com/r3G79V.jpg (https://hizliresim.com/r3G79V)
https://i.hizliresim.com/7qj4vP.jpg (https://hizliresim.com/7qj4vP)
https://i.hizliresim.com/P0jgM6.jpg (https://hizliresim.com/P0jgM6)
https://i.hizliresim.com/gqQBoZ.jpg (https://hizliresim.com/gqQBoZ)
https://i.hizliresim.com/9QjOLo.jpg (https://hizliresim.com/9QjOLo)
Erdal Hoca
11-05-2017, 20:32
Sayın huso93, " Toprağı yıkayın güzelce " bölümünü anlamadım. Bu işlemi nasıl yapabileceğimi bilmiyorum:confused:
Erdal Hoca
11-05-2017, 20:34
Sayın Senvedat, biberleriniz çok güzel görünüyor. Ne zaman saksıya almayı düşünüyorsunuz? Bence zamanı çoktan gelmiş gibi?
Senvedat
11-05-2017, 20:37
Sayın Senvedat, biberleriniz çok güzel görünüyor. Ne zaman saksıya almayı düşünüyorsunuz? Bence zamanı çoktan gelmiş gibi?
5- 6 güne Alacam inşallah Erdal bey sanırım salı günü şimdi gerekli toprak karışımını oluşturmaya çalışıyorum :)
bu sene carolina yetiştiremedik seneye bakalım inşallah banada nasip olur :)
Erdal Hoca
12-05-2017, 12:19
Umudum artıyor :cool: İşte bugünkü halleri :p
İşyerindeki habanerolar
Ama burası ''Carolina reaper'' başlığı...
http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/24515.htm
Senvedat
17-05-2017, 14:49
Evet carolinalar yeterince boylanıp güçlendi. 12 litrelik saksıları da hazır 4-5 güne yerlerini alacaklar. Sizde durumlar nedir arkadaşlar?
https://i.hizliresim.com/ldlLyX.jpg (https://hizliresim.com/ldlLyX)
https://i.hizliresim.com/V0dALn.jpg (https://hizliresim.com/V0dALn)
Erdal Hoca
17-05-2017, 21:41
Sayın Senvedat, durum ortada :pHepsi gayet güzel görünüyor. Saksılara geçip yerlerine alıştıklarında daha da güçlenip güzelleşecektir. Biz de adım adım foto bekliyoruz...
bunlarda benim carolinalar birinden pek umudum yok ama bakalım büyür oda belki :)
Erdal Hoca
20-05-2017, 15:28
Biberlerimin bugünkü halleri :p yavaş da olsa ikisi gelişme gösteriyor. Biri yerinde sayıyor, ondan umudum kalmadı zaten...
erkanbey
22-05-2017, 19:36
Mayısın ilk günü biberlerimi balkona atmıştım,bendekide ne şans,ilk iki üç gün güneş tam vurdu,erken verim alacağım budanmamış biberin yapraklarını yaktı.O günlerden sonra daha doğru dürüst güneş bile göremedik.Yapraklarının yanmasıyla bitki biraz hırpalandı,balkona çıkarmasam mayısın 5-7 si gibi çiçek açardı ,tomurcuklar öyle gösteriyordu.Bu seneki hava şartlarının kötü gitmesi ve iç mekandan dış mekana çıkan bitkinin bocalaması sebebiyle tahminimce 20 günlük bir gecikmeyle ilk çiçekleri dün gördüm.
Kışın içeride baktığımız biberi,dış mekana çıkaracaksak birden çıkarmamamız gerekiyor ve direk güneşli havada da çıkarmamak gerekiyor,bu tecrübeleri paylaşalım ki başka kişilere ileride faydası dokunacaktır.
Benim 3 senedir bitmek bilmeyen carolina reaper aşkım,hala sürmekte ve kendilerine an itibari ile hala ulaşamadım.Ama şunu biliyorum ki bu seferkiler orjinal,o yüzden sabırla bekliyorum.Önümüzdeki bir haftaya ilk yavruları göreceğime inanıyorum.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.