Bağlan

View Full Version : Carolina reaper acı biberi

Sayfalar : 1 [2] 3 4 5

kolcay
09-02-2016, 00:19
scorpionumu bhut sandın. birde benim yetiştirdiğimin tadı ve acılığı nasıl

redchili
09-02-2016, 02:56
scorpionumu bhut sandın. birde benim yetiştirdiğimin tadı ve acılığı nasıl

Bi şey yazmayan poşet vardı ya onu bhut sandım tadı çikolatalı gibi geldi bana. Senin yetiştirdiğinin tadı güzel hemen hemen benimkinin acılığında. Scorpion bana neden acı gelmiyor anlamadım senin gönderdiğin de benim yetiştirdiğim de acı değil gibi.

Neptunus
11-02-2016, 12:23
Değerli üstadlar elinde carolina reaper tohumu olan var mı? Yaklaşık 3 yıldır değişik yerlerden tohum aldım ama her seferinde kandırdılar .Ücreti önemli değil sadece doğru tohum olsun verdiğim onca emek boşa gitmesin artık .Yardımcı olabileceklere şimdiden teşekkür ediyorum.

kmesne
18-02-2016, 18:50
evet toplam 10 tane tohum ektim viyol bulamadığım için küçük pet bardaklara ektim üstlerini jelatinleyip delikler açtım 6 gün oldu hala hiç bir değişim bir çiçeklenme yok sizce normalmi

Birde çiçeklendikten ne kadar sonra normal saksıya almalıyım (saksım 13 lt) ve bu aşamada neler yapmalıyım (şaşırtma budama vs)

erkanbey
18-02-2016, 19:22
evet toplam 10 tane tohum ektim viyol bulamadığım için küçük pet bardaklara ektim üstlerini jelatinleyip delikler açtım 6 gün oldu hala hiç bir değişim bir çiçeklenme yok sizce normalmi

Birde çiçeklendikten ne kadar sonra normal saksıya almalıyım (saksım 13 lt) ve bu aşamada neler yapmalıyım (şaşırtma budama vs)

Biraz sabır 10 günü bir devirsin 10 gündede çimlenebilir 20 gündede.

kmesne
18-02-2016, 22:33
Biraz sabır 10 günü bir devirsin 10 gündede çimlenebilir 20 gündede.

Hocam tamam bekliyeceğim birde bu aşamada su vermek gerekiyor mu gerekiyorsa ne kadar vermeliyim tahminen ?

birde çimlendikten ne kadar süre sonra ana saksıya almam daha iyi olur

redchili
20-02-2016, 23:51
Hocam tamam bekliyeceğim birde bu aşamada su vermek gerekiyor mu gerekiyorsa ne kadar vermeliyim tahminen ?

birde çimlendikten ne kadar süre sonra ana saksıya almam daha iyi olur

ben 5 6 yaprakken aldım saksıya biraz kendine gelsin öyle al saksıya çimlenen biberler de 30 güne bulan bile vardı benim ama bir şekilde çıkıyorlar jeletini 1 saat felan açıp havalandırabilirsin fısfısla da sularsan iyi olur

yturann
22-02-2016, 13:08
selam herkese kolay gelsin abiler bana caroline reaper biber lazım batman oturuyorum bi türlü satışını yapanı bulamadım yardımcı olursanız çok sevinirim ****** kolay gelsin.

erkanbey
25-02-2016, 11:27
Merhabalar geçen hafta güneşi görünce eylül ayında ektiğim ve cam kenarında gözüm gibi baktığım carolinalarımı hemen asıl yerlerine alıp tepe alma işlemlerini gerçekleştirdim.Geçen yıldan beri süren carolina hasretinin sona ermesine az kaldı.

putko
25-02-2016, 16:37
Merhabalar geçen hafta güneşi görünce eylül ayında ektiğim ve cam kenarında gözüm gibi baktığım carolinalarımı hemen asıl yerlerine alıp tepe alma işlemlerini gerçekleştirdim.Geçen yıldan beri süren carolina hasretinin sona ermesine az kaldı.

Sn. erkanbey, Kare şeklinde kovalarınız çok güzelmiş, güle güle kullanın. Umarım başarı ile yetiştirirsiniz. Bende bekliyorum mart olur olmaz tohumları ekeceğim.

erkanbey
25-02-2016, 16:44
Teşekkür ederim sayın putko beklemeyin martı artık bu saatten sonra geçen her gün gecikme sayılır bence.Mesleğim şarkütericilik o yüzden sağolsun turşu kovaları imdadıma yetişiyor 19 lt tamda ayarında olduğunu düşünüyorum.

syncsta
28-02-2016, 15:48
sirke sineklerinden korunmanın yolunu bilen var mı ? caroline filizlerimin saksısında çıkmaya başladılar.

dracarys
12-03-2016, 13:48
Herkese merhaba.
Altta linkini verdiğim ürünü satin aldim bugun. en gec mart sonu elimdeymis. Filiz çıktıktan ne kadar sonra meyve vermeye başlıyor? Ve yabancı kaynakları okurken biraz tatli olsun istiyorsaniz normalden fazla su verin diyordu, dogru olabilir mi?

http://m.ebay.com/itm/Carolina-Reaper-Chilli-Pepper-Seeds-X-10-Super-Hot-100-GENUINE-/171738905219?txnId=1517857066007

dracarys
15-03-2016, 13:54
Yetiştirenler veya bilenler varsa 1 yıl boyunca Carolina Reaper'ın boyu ve eni ortama ne kadar oluyor? Saksı serası yapmayı düşünüyorum onun için.

kırmızıacıbiber
19-03-2016, 10:40
Tohumlarım gelsin, yetişme aşamalarını blog yapmak istiyorum :D

abidinberkay
21-03-2016, 09:42
arkadaşlar merhaba.

Uzun zamandır bu başlığı takip ediyorum ama yeni üye oldum. Bir sorum olacak; geçen hafta ben de 15 tohum ektim carolina reaper ve 5 tane de trinidad maruga scorpion. Başlıkta büyük saksılardan bahsedilmiş.

1-Bu tohumlar ilk çimlenince kafasını topraktan çıkarınca ne kadar süre sonra saksıya geçmem lazım (şu an plastik bardak ve yumurta kutusundalar)

2-direk çıkar çıkmaz 80lt saksıya koysam saçma mı olur evde 80 lt bir saksı var onu kullanabilir miyim ilk sayfadaki video gibi :)

3-evim kuzey cephe ve direk güneş almıyor, sadee akşam üstü yandan 1-2 saat akşam 5 güneşi alıyor. direk güneş almadan da büyür mü bunlar yoksa bir aydınlatma ışığı almam gerekir mi ultraviola.

Teşekkürler.

putko
21-03-2016, 10:31
Merhaba Sn. abidinberkay,
Sorularınıza bildiğim kadarı ile cevap vermeye çalışayım.
1) Tohum topraktan çıktığında ilk iki yaprağı kotiledon ismi verilen geçici yapraklardır. Bundan sonra açacak olanlar gerçek yapraklardır. 3-4 gerçek yaprak olmadan yerinden oynatmak tavsiye edilmiyor. Ben seyreltmek amacı ile söktüklerimin çoğunu kaybettim. 3-4 yaprak olduğunda şaşırma amaçlı daha büyük bir plastik bardağa alabilirsiniz. Yerine ne zaman ekeceğiniz biraz da iklim ile alakalı. Son geç don tarihinden sonra dikmekde fayda var dışarıya. Eğer saksıda ev içinde yetiştirecekseniz 3-4 yaprakdan sonra direk orayada alabilirsiniz, ama şaşırtma, gelişim için faydalı. Şaşırtacaksanız, 10 yaprak civarı gerçek yerine aktarabilirsiniz.
2) 20 litrelik saksılar yeterli deniyor. Eğer çok yıllık bitki olarak düşünüyorsanız, kışın taşıyabilmeniz gerek. Ama madem elinizde var, fazla toprak zarar vermez. Yatay bir saksı ise, 30 cm falan derinliği olsa iyi olur. 30-40 cm ara ile ekebilirsiniz. Bunlar ideal rakamlar, daha sık ekersenizde sanırım sorun olmaz. Tarlada ekim için 50 cm okumuştum.
3) Bu türleri aldığınıza göre acıya çok düşkünsünüz. Memleketim adana'da biberin acıması için güneş alması gerektiğini söylerlerdi. Okuyup öğrendiğinde sulamanın daha büyük etkisi olduğu kanısına vardım.

Lütfen yazdıklarımı dikkate alırken, bunların araştırmalarımdan oluştuğunu ve herhangi bir pratik geçmişim olmadığını göz önüne alın. En güvenlisi, sizinde bu fikirlerden yola çıkarak araştırma yapmanız ve kendi durumunuza göre karar vermeniz.

Kolay gelsin, umarım başarılı olursunuz.

kolcay
24-03-2016, 20:04
bugün biraz hasat yaptım :)

erkanbey
24-03-2016, 21:07
Bu sene şovunu yap bakalım rakibin yok gibi gözüküyor ama bu yaz seni geride bırakacağım nasip olursa ona göre.Bu arada harika görünüyorlar.

kolcay
24-03-2016, 21:14
yokbe şov falan değil. amacım o olsa hepsinin resmini çekip koyardım. 10 gün kadar önce bu kadar daha topladım bunun yarısı kadarda abim toplamış 2-3 gün önce. şuan kızarmayı bekleyende bunun 2-3 katı var.

benim gönderdiklerimden yurtdışından gelen tohumlardan çimlendirebilen varmı. benimkiler 1 ay oldu hiç gelişme yok.

putko
24-03-2016, 21:25
Sn. Kolcay, Benimde sizden aldıklarım 22 şubatta ekildiler. Son 10 gündür 24 derece sabit bir ortamdalar. Bunlarla birlikte ektiğim hiçbir biber henüz çimlenmedi. Yurtdışından gelen bir kaç biber türünün daha tohumu var. Onlarla birlikte sizinkilerden kalan 3ünü aspirin'li suya koydum. Haftasonu onlarıda ekeceğim.

Kaç kök biberinizden bu kadar topladınız acaba? Ne zaman ekmiştiniz?

kolcay
24-03-2016, 21:38
biberler 2 kök ve yaklaşık 10 aylık.

benim kendi yetiştirdiklerimden gönderdiklerimdemi çimlenmedi. onlar çok taze olduğu için 3-4 günde çimlenmesi lazımdı. ben geçen hafta perşembe 5 tane toprağa gömmüştüm pazar günü hepsi çimlendi. yine buradan bi arkadaşa göndermiştim hesinin çimlendiğini yazmıştı.

erkanbey
24-03-2016, 21:49
Bende soracaktım sana onlar çimlenmedi bu gece suya koydum bir gün kalsın ikinciyi deneyecem.Bu arada sende iki saksı vardı toplamda bildiğim kadarı ile maşallah iki saksıdan iyi almışsın kaç lt dir senin saksılar?

kolcay
24-03-2016, 21:51
benim saksılar 20 lt.

redchili
24-03-2016, 21:52
yokbe şov falan değil. amacım o olsa hepsinin resmini çekip koyardım. 10 gün kadar önce bu kadar daha topladım bunun yarısı kadarda abim toplamış 2-3 gün önce. şuan kızarmayı bekleyende bunun 2-3 katı var.

benim gönderdiklerimden yurtdışından gelen tohumlardan çimlendirebilen varmı. benimkiler 1 ay oldu hiç gelişme yok.

ben 8 tane carolina ektim 3 ü çıktı 1 i de yolda ama inanamadım 1 haftada çıkverdiler bu sene ben de izmirdeyim ondan öyle hemen çıktı galiba

erkanbey
24-03-2016, 21:54
Tamam benim kovalarda 19 lt.Senin yetiştirdiklerin çimlendi onlarda sıkıntı yok hem seninkilerin acılığı daha iyi bence.

erkanbey
24-03-2016, 21:56
Ooo bu akşam bütün carolinacılar online maşallah selamlar herkese.Bu yaz bol acılı bol resimli geçecek.

redchili
24-03-2016, 22:01
Ooo bu akşam bütün carolinacılar online maşallah selamlar herkese.Bu yaz bol acılı bol resimli geçecek.

aynen herkese selam olsun bu yaz insallah herkez için güzel geçer ayrıca ben bu sene carolinadan bonsai yapmayı düşünüyorum sizce nasıl olur 10 yaşına kadar dayanır mı:p

kolcay
24-03-2016, 22:03
ben 8 tane carolina ektim 3 ü çıktı 1 i de yolda ama inanamadım 1 haftada çıkverdiler bu sene ben de izmirdeyim ondan öyle hemen çıktı galiba

yurtdışından gelenlermi çimlendi

redchili
24-03-2016, 22:08
yurtdışından gelenlermi çimlendi

yurt dışından gelenlerin 1 2 si senin yetiştirdiğin 1 i de benim yetiştirdiğim yurt dışından gelenlerden 5 6 tane ektim 1 çıktı hatta eşeledim toprağı bulamadım bile diğerlerini zaten fazla da ekmiycem bu sene o çıkan 4 ü yeter ankarada da var 10 tane felan yeter bana

putko
25-03-2016, 07:09
Asprinli su içerisinde bekleyen tohumlarım 3. gününde çimlenmeye başlamışlar. Niyetim 6 gün beklemek idi. Sn. Kolcay, üçü sizin tohumlardan, üçü internetten. bu üçerli gruplar arasında ciddi boyut farkı vardı, sanırım sizinkiler küçük olanlardı. Bu durumda sizinkilerden ikisi toprağı bekleyememiş :) Bugün toprağa ekip, üzerini çok az toprakla örttüm. Umarım bunlar çıkar.

kolcay
25-03-2016, 07:39
putko işyerinde acı sever arkadaşların söylediği acılıklarının hemen hemen aynı olduğu ama benimkinin aromasının daha iyi olduğu yönünde. bu nedenle artık dışarıdan geleni çimlendireyim diye uğraşmıyorum, zaten çimlenselerde çok geç çimlenecekler belli. benimkilerin 3 günde çimlenme sebebi biberi kopardım çekirdeğini çıkarıp gönderdim. tohum çok taze olduğu için 3-4 günde çimleniyor.

muzafferkoc
29-03-2016, 14:07
s.a redchile bende carolina reaper getirdim ekim konusunda hiç bir bilgim yok ilke oalrak ne yapmam lazım

redchili
31-03-2016, 15:14
3 Haftalık Carolia Bu Kadar Büyüyor yeni yetiştiren arkadaşlara örnek resim olsun yaprak biçimi böyle yuvarlak oluyor.

PokPok
03-04-2016, 08:40
Herkese merhaba. Acı seven, biber yetiştiren meraklıları burada görmek çok güzel. Bu da benim reaperlardan bir tanesi. 10 Şubat'ta tohumlar ekildi şimdi 25 cm kadar boyu var. Üsttü yeni çatal yaptı ve ilk birkaç çiçek gözüktü.

603321

Bu da bu seneki bütün koleksiyon.

603322

erkanbey
03-04-2016, 19:38
Sevgili pokpok biberlerinin maşallahı var ne yalan söylim kıskandım.2 ay olmadan o hale gelmiş olması beni çok şaşırttı bendede 1 martta ekilmiş tohumlar var daha 3 üncü yaprakları yeni çıkarıyor arada 18 gün fark var ama ikimizin bitkisi arasındaki fark mukayese edilemez.

Aklıma gelenler sizin izmir de yaşıyor olmanız benim ise samsun da bu büyük bir fark yaratacaktır eminim.İkincisi ise ben şu anda su dan başka birşey kullanmıyorum siz acaba azot gübre felan kullandınızmı(ek besin) işin özü 2 ay olmadan o bitkilerin tohumdan o hale gelmeleri beni çok şaşırttı.

erkanbey
03-04-2016, 19:51
Şİmdi linkten sayfanızı inceledim topraksız tarım ile yapılmış bir çalışma gördüm herşey bitkinin istediği ayarlarda besinler ışık sıcaklık farkın nedeni şimdi belli oldu :) size başarılar dilerim.

PokPok
04-04-2016, 00:14
Çok teşekkür ederim. Aslında özel bir düzeneğim sulama sistemim filan yok. Sadece hidroponik besini elle verdim. Floresan altında cocopeat ortamında büyüdüler. Başlangıçta çimlenme için ısıtmalı mini sera kullandım ve 7. gün ilk reaper gözüktü.

Sizin en son paylaşımınız şubat sonu gibi. Şimdi ne durumdalar görmek isterim. Çoğu arkadaş çimlenmeden bahsetmiş ama ondan sonra paylaşım pek yok.

erkanbey
04-04-2016, 08:58
Benimkilerin durumu çok iyi denemez.Etrafımda yaşlı birilerinede sordum bir şey olmaz yanıtını alınca bir hata yaptım mart ayının ortasında iyi sıcaklar oldu o zaman gece gündüz balkonda bıraktım bir hafta kadar.Yaprakları dökülenler oldu büyümeleri durdu bende tekrar içeri aldım ölende olacak yaşayanda son görüntü bu şekilde.İnsana yaşadıkları hep tecrübe oluyor demekki neymiş karadeniz bölgesinde nisan ortası geçmeden dışarıda sebze bırakmayacakmışız ben ettim siz etmeyin 😀

PokPok
04-04-2016, 11:44
Üzüldüm yaşadığınız tecrübe için. Yaşlı birilerine sormak da iyidir bazen ama bu forumun da burada karşılıklı yardımlaşma için var olduğunu düşünüyorum. Bence sorularınızı burada da sorun. Hatta yanlışlarınızı da paylaşın. Sırf başarı hikayeleri paylaşılırsa sıkıcı bir yer olur tahminen burası.

Ben de şimdi dışarıya alıştırma dönemindeyim. Şu anda geldiğim safhada 6 saat gündüz dışarıya çıkarıyorum hava sıcaklığı gündüz 21 civarında gidiyor. Gece sıcaklıklarını da yakın takipteyim. Bu hafta sonundan itibaren gece 15 altına düşmezse dışarıda geceleteceğim.

kolcay
05-04-2016, 20:34
benim gönderdiğim yurtdışından gelen tohumları çimlendiren varmı. benimkiler 1 ayı geçti çimlenmedi.

huso93
05-04-2016, 21:31
Benim ekeli 3 gün oldu henüz bana kendi hasatınızı mı yoksa yurt dışından gelenleri mi yolladınız?

kolcay
06-04-2016, 08:16
Benim ekeli 3 gün oldu henüz bana kendi hasatınızı mı yoksa yurt dışından gelenleri mi yolladınız?

herkese kendi yetiştirdiğim tohumlardan gönderdim bazı arkadaşlarada dışarıdan gelenden de göndermiştim. zarftan tek çeşit çıktıysa kendi yetiştirdiğimdir. 3 gün olduysa 2-3 güne çıkmaya başlarlar.

putko
06-04-2016, 08:38
Sn kolcay,
Karışık ektiğim 10 tohumdan henüz 2 tanesi çıktı. Bunlarında 6 tanesini 10 gün önce ekmiştim. Sanırım ben çimlendirme başarı sağlayamıyorum. Fide olarak satılan birşey de değil. Filizleri fide yapmak ayrı bir meziyet zaten. Yavaş yavaş umudum kırıldı. Son tohumlarda çıkmazsa bu sene boş geçecek gibi. Çimlenenler cılızlar çünkü. İki gündür balkona çıkarıyorum. Merakla bekliyorum.

kolcay
06-04-2016, 08:50
merak etme çıkar.

erkanbey
06-04-2016, 09:12
Sevgili kolcay ben dediğim gibi ikinci sefer ektim senin yurtdışından gelenleri 1 haftayı geçti daha tık yok o tohumlar sıkıntılı gibi geliyor bana

PokPok
06-04-2016, 09:18
Chinense türü tohumları çimlendirmek için sıcaklık takviyesi gerekir. İdeal çimlenme sıcaklığı sabit olarak 28-30 arasıdır. Bunu sağlayacak imkan yoksa ekilmiş tohumlar üzerleri nem kaçmayacak şekilde kapalı olarak aşağıdaki seçenekleri deneyin:

Buzdolabı üzerinde duvara yakın
Kombi odası gibi bir yer varsa orada
Elektrikli battaniye varsa en düşük ayarla onun üzerinde
Tungsten ampul masa lambası varsa onun altında (çimlendikten sonra tungsten faydalı olmaz)

Dikkat edin bazı seçenekler sıcaklığı çok artırabilir. Uzaklık vb. bir denge kurmak gerekir. Bunun için 30 TL civarı bir problu termometre almanızı tavsiye ederim.

Chinense biber yetiştirmeyi toprağa koy kendinden çıksın şeklinde düşünenler büyük ihtimal hayal kırıklığına uğrayacaktır. Bu tür, tropikal olduğu için alışık olduğu ortamın yaratılması gerekir. Biraz büyüdükten sonra yavaş yavaş bizim ülkemiz şartlarına alıştırılabilir.

erkanbey
06-04-2016, 16:50
Sayın pokpok verdiğiniz bilgiler için teşekkürler fakat yurtdışından aynı cins tohumlardan bende forumdaki diğer arkadaşlarda getirttik zaten.Şimdiye kadarki tohumlarda çimlenmeme olayıyla karşılaşmamıştık bence daha çok tohumun saklanma koşuluyla alakalı gibi sanki ama dediğinizide denemekte çokça fayda olduğu kesin.

Benim bugüne kadar tek çimlendiremediğim tohum kolcayın o bahsettiği tohumlar ve etkinlikte sayın TCM den gelen chokolate habanero biber.

rdvn16
06-04-2016, 17:09
kolcay bey resimlere şimdi dikkat ettim sizinki orijinal carolina reaper değil aynı cinsten olan Trinidad Moruga Scorpion buradan bakabilirsiniz https://en.wikipedia.org/wiki/Trinidad_moruga_scorpion carolina daha buruş buruş ve en altından diken gibi sivri ucu çıkar zaten carolina iki biber türünün bir araya gelmesiyle yetiştirilmiş sizinki ham hali

yinede çok sağ olun bunlarda 1,200,000 scoville

kolcay
06-04-2016, 17:46
rdvn16 bu biberlerin tohumlarını Carolina reaper diye yine bu siteden bir arkadaş göndermişti. sırf kıyaslayabilmek için biberin kurutulmuşundan ebaydan getirttim. gelene kadar ezildiği için şekil olarak bilmiyorum ama acılık olarak deneyenler ikisininde yakın olduğunu söyledi.
Dried Chilli Collection Carolina Reaper Ghost Pepper Moruga Scorpion 10g | eBay (http://www.ebay.com/itm/Dried-Chilli-Collection-Carolina-Reaper-Ghost-Pepper-Moruga-Scorpion-10g-/181785021094?hash=item2a533b4aa6:g:CjwAAOSwMmBVi~g k)

PokPok
06-04-2016, 21:12
Sayın pokpok verdiğiniz bilgiler için teşekkürler fakat yurtdışından aynı cins tohumlardan bende forumdaki diğer arkadaşlarda getirttik zaten.Şimdiye kadarki tohumlarda çimlenmeme olayıyla karşılaşmamıştık bence daha çok tohumun saklanma koşuluyla alakalı gibi sanki ama dediğinizide denemekte çokça fayda olduğu kesin.

Benim bugüne kadar tek çimlendiremediğim tohum kolcayın o bahsettiği tohumlar ve etkinlikte sayın TCM den gelen chokolate habanero biber.

Tohumlar eski, bozulmuş olabilir tabi. Acaba nereden aldınız? Bu sene artık çimlendirme için mevsim geçti gibi ama önümüzdeki yeni yıl civarı Almanya'da Semillas'dan değişik çeşitler sipariş vereceğim. Haklarında çok olumlu şeyler duydum bence şaşmayacak bir yer. O zaman bu gruptan da istek olursa beraber sipariş verebiliriz. Jamaika Tarım Bakanlığı onaylı standart Scotch bonnet (MOA Scotch bonnet) gibi güzel çeşitleri var.

rdvn16
06-04-2016, 21:31
rdvn16 bu biberlerin tohumlarını Carolina reaper diye yine bu siteden bir arkadaş göndermişti. sırf kıyaslayabilmek için biberin kurutulmuşundan ebaydan getirttim. gelene kadar ezildiği için şekil olarak bilmiyorum ama acılık olarak deneyenler ikisininde yakın olduğunu söyledi.

evet aynı cins zaten ama biraz farklı acılık oranlarında çok az fark var sizinki aroma olarak daha güzel okuduğuma göre bu yüzden sos yapımında daha güzel olur diye tahmin ediyorum, redchili arkadaşın kiler çok orijinal bize hediye ederse ondanda ekmek isterim :)

putko
07-04-2016, 09:26
Burada okuduklarımdan sonra odanın ısısını 29 dereceye çıkardım. 24 derecede çimlenmesini bekliyordum. Bakalım bir değişiklik olacak mı? Bu seneyi boş geçirmek istemiyorum. Çimlenen tek tohumda çok cılız. Habanerolar yeni çimlenmeye başladı satın aldıklarımdan. Biraz ümitlendim.

erkanbey
07-04-2016, 10:33
Kolcay şimdi bende dikkat ettim seninkiler trinidat galiba carolinalarda altta kuyruk var bakalım benim ebaydan aldıklarım ne çıkacak.

kolcay
07-04-2016, 10:53
erkanbey bana tohumları ilk sayfada bu biberleri yetiştiren arkadaş göndermişti. elbette bende emin değilim biberden. sırf karşılaştırmak için yurtdışından kurutulmuşunu aldım biliyorsun.sana 2 biberdende az miktar göndermiştim ikisinin tadınada baktınmı bilmiyorum. tadına bakan herkes ikisinin acılıklarının aynı olduğunu söyledi o nedenle üzerinde çokta durmadım. benim biberi direk yiyebilen 1-2 kişi ancak çıktı onlarda öyle kolay yiyemedi aroma olarak zaten muhteşem. ben kurutuyorum çorbaya katıyorum güzel oluyor. neyse umarım seninkiler orjinaldir yetişince sen gönderirsin tohum :)

erkanbey
07-04-2016, 11:01
Zaten carolina ile trinidat arasında pek fazla fark olmadığı söyleniyor.Benimkiler hele bir olsun nedemek ilk sırada sen varsın.

PokPok
07-04-2016, 11:16
Burada okuduklarımdan sonra odanın ısısını 29 dereceye çıkardım. 24 derecede çimlenmesini bekliyordum. Bakalım bir değişiklik olacak mı? Bu seneyi boş geçirmek istemiyorum. Çimlenen tek tohumda çok cılız. Habanerolar yeni çimlenmeye başladı satın aldıklarımdan. Biraz ümitlendim.

Bahsettiğim gibi bir termometre alırsanız toprağa batırıp ne olduğunu anında anlayabilirsiniz. Ortamı nemli tutmayı ihmal etmeyin. Hiç kurumaması gerekiyor ama çok da çamur olmayacak derecede olursa iyi olur. Bol şans dilerim.

kolcay
07-04-2016, 12:36
biberlerin carolina reaper değil dediniz bende linkteki tohumlardan sipariş verdim :)
20 Carolina Reaper Pepper Seeds Fresh 2015 Crop "Worlds Hottest Chili Pepper" | eBay (http://www.ebay.com/itm/252345106210?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT)

erkanbey
07-04-2016, 12:44
İyi yapmışsın gelir gelmez hemen banada yolla 😀

kolcay
07-04-2016, 12:54
satıcı sadece carolina reaper tohumu satıyor ve neredeyse % 100 olumlu yorum almış. o kadar olumlu yorumdan sonra sahte değildir diye sipariş verdim.

putko
08-04-2016, 09:57
Bu sabah Sn. PokPok'un dediği gibi, terasda duran toprak termometremi aldım içeride çimlendirmeye çalıştığım biberlerin toprağına soktum. Ortam ve toprak sıcaklığı 29 derece. Resimdeki saksıda 6 çekirdek var. 3'ü kolcay beyinki, üçü satın alma. Nem biraz düşüyor. Küçük bir ebeveyn banyosu ve bir petek çok kurutuyor havasını. Normalde su koyma ve fayans ve peteğe su püskürtme iş görüyordu ama 29 derecede durum daha kötüye gitti. Ayrıca odanın lambasıda patlamış. 3 haftadır yanıyordu sürekli.

Bakalım umutla bekliyorum. Çimlendiren arkadaşlar nasıl başarıyorlar. Özel lamba mı almalıyız.

Bir kaç yıla bu türlerinde fidesi satılır adana'da falan ama ankara'da bulabileceğimi sanmam.
604138

PokPok
08-04-2016, 10:02
Çok iyi. Saksının üzerini streç filmle kaplayabiliyorsanız nem problemi düzelir bence.

PokPok
08-04-2016, 10:18
Bu benim çözümümdü. Termostatlı mini sera ucuz bir ürün değil ama daha sonra da her istediğim tohumu çimlendirmede kullanacağım için bir yatırım olarak düşündüm. Işıkla beraber bir mini kapalı alan fide üretim istasyonu olarak senelerce kullanılabilir.

604140

kolcay
08-04-2016, 11:43
çimlendirme için bu kadar kasmayın kendinizi . benim gönderdiğim tohumlar çok taze mutlaka çimlenir. ben 50 tane diktim fire vermeden yer gök biber fidanı oldu. hiç bilmiyorsanız plastik bardak dondurma kutusu artık neyse içine biraz su koyun üzerine saksı toprağı (torf) ekleyin tohumları serpiştirin tekrar üzerine 3-4 milim toprak ekin fıs varsa fısfısla yoksa elle biraz daha nemlendirin ağzını kapatıp peteğin altına koyun. ben geçen cuma ekim yaptım salı çıkmaya başladılar. üstelik işyerinde geceleri kalorifer yanmıyor ve kuzey cephedeyim. oda sıcaklığı 22 derece ancak gelir.

casper621
08-04-2016, 14:15
Öncellikle herkese merhaba bu benim ilk tecrübem olacak bitki yetiştirmek için. Bugün tohumları aldım ve güzelce ektim 2 cm delik açarak saklama kabı kullandım kapaklı olması nedeniyle toprağımı köyden getirdim gübreli ve temiz bir toprak yinede kendim evde eledim şimdi camın önünde duruyorlar umarım çıkar. Bu sene herkes için bereketli olur inşallah.

casper621
08-04-2016, 14:18
http://i.hizliresim.com/bDRJkn.jpg

solda'ki bugün özenle ektiğim carolina reaper sağda'ki ilk heves olarak hazır aldığım bhut jolokia size tavsiyem böyle hazır almayı 1 ay oldu çıkmadı.

casper621
08-04-2016, 14:20
[/URL][URL]http://i.hizliresim.com/pzVB6N.jpg (http://hizliresim.com/pzVB6N)

CAROLİNA REAPER TOHUMLARIM

3 GÜN NEMLENDİRDİM

casper621
08-04-2016, 14:33
Yenilebilir hale gelmesi kaç ay sürer

PokPok
08-04-2016, 17:57
Yenilebilir hale gelmesi kaç ay sürer

Fide olduktan sonra 120-180 gün arası.

casper621
08-04-2016, 22:20
Fide olduktan sonra 120-180 gün arası.

Cevabınız için teşekkür ederim.

kmesne
08-04-2016, 22:30
Simdi 4 tane petsiseye torf ve 48 saat suda tutulmus tohum koymustum 2 ay once

Simdi her biri toprak yüzeyinden yukari basparmak boyutuna geldi ve 2 3 4 yaprakları var (karisik) ne yapayim sizce alayim mi 15 lt lik saksiya artik

rdvn16
09-04-2016, 21:01
benimkiler çimlenmeye başladı :)

casper621
09-04-2016, 22:23
benimkiler çimlenmeye başladı :)

Kaç gün sürdü acaba ve ortamınız nasıldı rica etsem söyler misiniz

erkanbey
09-04-2016, 22:31
Arkadaşlar bu kadar değerli tohumlar yetiştirmeye çalışıyoruz dahamı çok özensek acaba?
Sevgili kolcay özellikle sen dene son getirttiğinntohumlarda,aspirinli suda beklet 1-2 gün çimlenme oranını iki katı arttırıyormuş ben senden kalan son 2 tohumu attım aspirinli suya bu akşam.

rdvn16
09-04-2016, 23:31
Kaç gün sürdü acaba ve ortamınız nasıldı rica etsem söyler misiniz

4 yahut 5. gün oldu ben ilk kez yapıyorum acemiyim ama iyi bir araştırmacıyım çok kasmamak gerekiyor toprağa parmağımla ufak delikler açtım her deliğe 2 tohum attım üstüne az toprak her gün bol bol su verdim günde 2 defa falan oda sıcaklığında durması yetti bana birde saksının delikleri çok önemli ben suyu döktüğüm gibi alttan akıyor su, eğer iyi değilse su kalırsa tohum yanabiliyormuş çok kasmamak lazım bence kolcay beyin dediği gibi 7 tane ektim ben kalanları ıslak gazlı beze sardım çıt çıtlı poşete koyup kaldırdım bakalım onlar kaç günde baş vercek

rdvn16
10-04-2016, 07:06
sabah yağmur yağdı bende yağmur suyu depoladım yağmur suyu daha faydalı diye okudum sizce yağmur suyu vermelimiyim ?

erkanbey
10-04-2016, 09:06
Yağmur suyunun ph değeri düşüktür verilse bile şebeke suyuyla dengelemek gerekiyor sanırım.Şahsi fikrim en iyisi musluk suyunu doldurun pet şişelere ağzı açık dinlensin 1-2 gün en mantıklısı budur kloru uçar ph da dengelidir zaten.

kmesne
10-04-2016, 18:48
Simdi 4 tane petsiseye torf ve 48 saat suda tutulmus tohum koymustum 2 ay once

Simdi her biri toprak yüzeyinden yukari basparmak boyutuna geldi ve 2 3 4 yaprakları var (karisik) ne yapayim sizce alayim mi 15 lt lik saksiya artik

Birde 2 tanesini ekicem sadece kac yaprakli olani dikeyim hangisini dikeyim ? Resim de koyuyorum

Birde saksiya alirken topragi nasil yapayım tamamen torf mu Yoksa dogal bahce topragi mi yoksa saksi topragi mi veya karisim mi ?

http://i.hizliresim.com/1v36bB.jpg

http://i.hizliresim.com/LAXlM0.jpg

En buyugu 2 yaprakli olan en saglikli ve ortalama buyuklukteki 3 yaprakli olan en buyugu toprak ustunden bir basparmak yukarda

rdvn16
10-04-2016, 23:59
sürekli yazılarım siliniyor avatarım da silindi bari uyarı mesajı atsaydınız birdaha girmem foruma.

kolcay
11-04-2016, 07:50
bazen haftalarca yazan kimse olmuyor. yazılanlarıda mod efendiler siliyor. biber bahanesiyle sosyal bi ortam olsun diye bişeyler yazıp paylaşıyoruz. mod efendi yazılanları ne amaçla siliyorsun yaz şurayada sebebini bilelim.

erkanbey
11-04-2016, 09:51
Selam dostlar havalar bu ara iyice güzelleşti gündüzleri baya sıcak,geceleride bakıyorum hava durumuna 10-12 arası oynuyor.Mart ayındaki gibi fidelerim yansın istemiyorum o yüzden hala kararsızım balkona atsammı atmassammı diye.Ama içerdeyken gündüz güneşinide alamıyorlar ne yapsak acaba dışarı atsakmı domates ve biberleri.Sizler nerde muhafaza ediyorsunuz şu anda?

PokPok
11-04-2016, 09:55
İzmir'deyim. Geçen cumadan beri biberler dışardalar. Dün gece en soğuk dereceyi (14) gördüler ama 15lt'lik saksıda toprak sıcaklığı 16 civarı seyretti. Bir hasar yok şu anda.

erkanbey
11-04-2016, 10:55
Samsunun havasının şu anki izmir havası ayarına gelmesi en az 15 gün sürer 😀

PokPok
11-04-2016, 11:26
Doğrudur. Bence çok aceleye gerek yok. Kaybettikleri ışığı birkaç haftada alacaklar zaten. Sadece üzerinde meyve varsa çok acı olmaz o kadar.

kmesne
12-04-2016, 05:52
Birde 2 tanesini ekicem sadece kac yaprakli olani dikeyim hangisini dikeyim ? Resim de koyuyorum

Birde saksiya alirken topragi nasil yapayım tamamen torf mu Yoksa dogal bahce topragi mi yoksa saksi topragi mi veya karisim mi ?

En buyugu 2 yaprakli olan en saglikli ve ortalama buyuklukteki 3 yaprakli olan en buyugu toprak ustunden bir basparmak yukarda

Cevap verirmisiniz yardıma ihtiyacım var

erkanbey
12-04-2016, 09:49
Sevgili kmesne sen tohumları benim aldığım satıcıdan mı aldın bi ara sormuştun.Biberlere gelince bahce toprağı olsun torf karıştırmanında zararıda olmaz.
Hayvan gübresi karıştırırsın bahçe toprağına.Bence çimlenmiş tüm fideleri dik saksılara hepsi büyük saksılara olacak diye bişey yok.İleride ne olacağı belli olmaz benim gibi büyük saksıdakini kurutursun küçük saksıda kalan sağlam biber işini görür.Çimlenmiş fideleri kendi toprağıyla al saksıya öyle koy hırpalamamış olursun bitkiyi.

huso93
12-04-2016, 19:11
Sayın Kolcay sizin gönderdiğiniz tohumların üstünden 8 9 gün geçmesine rağmen hiçbirinde çimlenme gerçekleşmedi. Hazırladığım ortam peteğin üstü yani toprak sıcaklığı 30 32 derecelerde gösteriyor. Havalandırmak şartı ile ağzı kapalı aşure kaplarına doldurduğum bahçe toprağının üzerine ektiğim tohumları spaghnum torfuyla hafif şekilde kapatmıştım. Bu şekilde Bhut tohumlarını 4 günde çimlendirmiştim. Torfu eşeleyip bir kaç tohuma baktım embriyosunda sıkıntı var ve radikul uzatmıyor gibi geldi.

kolcay
13-04-2016, 08:33
huso93 biraz daha bekleyin çimlenecektir. çimlenmiyorsa yanlış bişeyler yapmışınızdır.

huso93
13-04-2016, 10:04
Bizim apartmanın merdivenleri deterjanlı ve çamaşır sulu atık suyun içinden zarfı aldım ambalaj poşetinin içinde bile o sudan girmişti belkide ondan olabilir bekleyelim az daha bakalım.

huso93
14-04-2016, 14:06
Sayın Kolcay bugün 2 tane tohumum çimlenmiş ama neden bu kadar geç oldu anlamıyorum. Teşekkürler

erkanbey
14-04-2016, 17:37
Şimdi kafama birşey takıldı eklediğim resimdeki sağdaki biber kolcaydan aldığım carolina diye aldığımız ama trinidat olan.Redchili arkadaşımızınki carolina onun yaprağıda aynı tarz yuvarlak ama sağdan ikinci resim benim ebaydan aldığım carolina yaprak şekli onlara benzemiyor.
Genemi kazıklandık diye aklıma geliyor ama satıcının puanı mükemmel koyduğu resimdeki biberlerin yapraklarıda yuvarlak değil gibi,bu konuyu açan arkadaşın koyduğu resimdede yapraklar yuvarlak değil,buda beni belki orjinal çıkar diye teselli ediyor.
Acaba bu carolinanın iki ayrı yaprak yapısına sahip çeşitlerimi var ki?Yakında anlarız işin aslını ama yazda gelmek bilmedi bu sene 😀

bitkisever07
14-04-2016, 18:15
İnternet üzerinden 20TL ye ortalama 1 aylık carolina reaper aldım. Linki isteyen arkadaşlar özelden yazsınlar.
Soru1=> Geldiğinde yapraklarına dokundum çok ince gibiydi sanki dokunsam yırtılacak gibi, bu genel birşey mi? Hasta mı? Yoksa kargoda 3 gün geçirince paketi çok nemlenmişti o yüzden mi? Zamanla düzelir mi.
Soru2=> Maalesef toprağa perlit karıştıramadım. Şu anda 3,5 litrelik saksıda, büyük saksıya geçince koyarım diyorum. Bu kötü etkiler mi?
Soru3=> Bitki besini kullanmak zorunlu mu?

Engin bilgilerinizle beni aydınlatırsanız çok mutlu olurum...

redchili
14-04-2016, 22:59
Şimdi kafama birşey takıldı eklediğim resimdeki sağdaki biber kolcaydan aldığım carolina diye aldığımız ama trinidat olan.Redchili arkadaşımızınki carolina onun yaprağıda aynı tarz yuvarlak ama sağdan ikinci resim benim ebaydan aldığım carolina yaprak şekli onlara benzemiyor.
Genemi kazıklandık diye aklıma geliyor ama satıcının puanı mükemmel koyduğu resimdeki biberlerin yapraklarıda yuvarlak değil gibi,bu konuyu açan arkadaşın koyduğu resimdede yapraklar yuvarlak değil,buda beni belki orjinal çıkar diye teselli ediyor.
Acaba bu carolinanın iki ayrı yaprak yapısına sahip çeşitlerimi var ki?Yakında anlarız işin aslını ama yazda gelmek bilmedi bu sene ��

7. sayfada benim carolinanın yapraklarına bakabilirsin 15 cm yaprağı olmuştu ama seninki gibi değil yaprakları ayrıca senin topraktan da öyle olabilir çünkü senin de paylaştığın bir fotoraf var şu anki yaprak biçiminle benziyor bu arada ben de carolinaları hangi saksıya ektim onu unuttum mecbur bekliycez 4 ay

kolcay
15-04-2016, 11:35
bugün en acı cin biberleri bile leblebi niyetine yerim diyen biri bulduğu herşeyi ağzına sokmaması gerektiğini öğrendi :))

casper621
15-04-2016, 15:28
Herkese merhaba 08,04,2016 tarihin'de ektiğim tohumların ardından 1 hafta geçti ve
çıktılar sadece bir tanesi daha gözükmedi oda akşama çıkar.

http://i.hizliresim.com/Zk6nEG.jpg

PokPok
15-04-2016, 15:54
Sayın casper621, Ankara gibi yazı kısa bir yerde o filizlenenler reaper ise hava soğumadan biberler olgunlaşır mı emin değilim. Umarım zaman yeter.

redchili
15-04-2016, 18:00
Sayın casper621, Ankara gibi yazı kısa bir yerde o filizlenenler reaper ise hava soğumadan biberler olgunlaşır mı emin değilim. Umarım zaman yeter.

ben ankarada bu zamanlar ekip kasım gibi topladım biberleri

casper621
15-04-2016, 22:59
Sayın PokPok daha hayatım'da ilk kez yetiştiriyorum bakalım nasıl olacak bende merak ediyorum.

casper621
15-04-2016, 23:00
ben ankarada bu zamanlar ekip kasım gibi topladım biberleri

Sizce iyi biber alabilir miyim

redchili
16-04-2016, 12:15
Sizce iyi biber alabilir miyim

valla çok fazla bir şey beklememek lazım benim kocaman bitkiden 7 8 tane çıktı kolcay baya bi yetiştirdi maşallah

redchili
16-04-2016, 15:18
geçen seneki carolinamın son hali

bitkisever07
16-04-2016, 19:34
Merhabalar, yeni aldığım carolina reaper bitkimin toprağı sadece torf dan oluşuyor, perlit vs. yok. Sizce bu yaptığım hata hayati bir önem taşıyor mu?
Ve bitki besini veya gübre kullanmak zorunlu mu? Siz neler kullanıyorsunuz?

erkanbey
16-04-2016, 20:27
Redchili sende baya dipten budamışsın yahu bişey kalmamış ağaçta.

Geçen gün anlattığım biberlerimi şimdi resimle pekiştireyim.İlk resim benim ebaydan aldığım carolina geçen ay dışarıda bırakmıştık ya büyük yaprakları döküldü kalan yapraklarda bunlar işte.İkinci resim kolcaydan aldığım.

Üçüncü resim geçtiğimiz temmuz ayında diktiğim türk siteden aldım trinidat moruga diye aynen onuda balkona çıkarmıştım ve tepe alma işlemi yapmıştım.Sonbaharda tam çiçekliyecek gibi olmuştu büyük saksıya alayım derken küstürdük çiçeklerken dokunmamak lazımmış yani.
Dördüncü resimde üçüncüdekinin kardeşi ama bi fark var onu kayınpederime vermiştim cam kenarında dursun diye kimse ellemeyince büyüyüp serpildi işte.Uzun lafın kısası gözüne bakarken güzelleştirelim derken kenarda kalan en iyi yetişen oluyor :)
Birinci ve ikincinin yaprakları benziyormu sizce?

redchili
16-04-2016, 20:37
bende her boydan var sayılır bakalım bi kaç aya farkları atarım

bitkisever07
17-04-2016, 13:03
Merhabalar, yeni aldığım carolina reaper bitkimin toprağı sadece torf dan oluşuyor, perlit vs. yok. Sizce bu yaptığım hata hayati bir önem taşıyor mu?
Ve bitki besini veya gübre kullanmak zorunlu mu? Siz neler kullanıyorsunuz?

Cevap verirseniz sevinirim...

bitkisever07
17-04-2016, 13:07
Lk 13 04 2016 - Hızlı Resim (http://hizliresim.com/213OQ2)

Yaprakları sizin gösterdikleriniz gibi durmuyor. Farklı bir biber türü mü acaba ?

redchili
17-04-2016, 13:30

Yaprakları sizin gösterdikleriniz gibi durmuyor. Farklı bir biber türü mü acaba ?

benziyor bizimkilere ama sadece yaprağa bakarak cinsini anlayamayız

bitkisever07
17-04-2016, 14:29
Biberler için gentafol sebzeler için sıvı bitki besini almayı düşünüyorum. Önerir misiniz?

malina
17-04-2016, 16:09

Foruma fotoğraf nasıl yüklenir? (http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/6256.htm)
Dikkat: Fotoğrafları neden foruma yüklemelisiniz? (http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/6257.htm)
Foruma yüklenmediği için görünmeyen/görünmeyebilecek fotoğraflar (http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/24488.htm)

bitkisever07
17-04-2016, 20:19
Hafif Yaprak sararması ve hafif yaprak kıvrılması neye işaret ediyor olabilir?

kolcay
20-04-2016, 13:47
tohumlarım geldi. umarım sahte çıkmaz

kolcay
20-04-2016, 13:50
nokta kadar kırıntı vardı ağzıma atmıştım cidden çok sağlam acı

erkanbey
22-04-2016, 08:57
Mart ayında balkonda bıraktık biberleri üşüttüler ölenler oldu.Bu seferde içeri aldık arada güneşlendirelim diye balkona alıp gece içeri alıyoruz.Üç dört gün önce akşama kadar güneşte kaldılar akşam içeri aldım bir sıkıntı olmadı sonraki gün tekrar güneşlendirdik bu seferde güneşten yapraklar incelip yanmış gibi.Şaka gibi dün güneş sertti önlerine şemsiye koyduk öğle güneşi çarpmasın diye 😀 Çocuk büyütür gibi titriyoruz üzerlerine hadi hayırlısı.

Bu sene yaz gelmek bilmedi benim için.Yetiştirmesi en kolay olan biber bu sene yetişmez oldu.Bu kadar uğraşın sonunda biberler carolina çıksa bari.

erkanbey
27-04-2016, 12:27
Pazar günü mayıs1 hava durumuna bakıyorum Samsunda geceleri 11 derecenin altına düşmüyor.Bütün fideleri balkona çıkarmayı düşünüyorum, artık zamanı gelmiştir sanırım.
Köylerde domates biber fidelerini dikmeye başladılarmı ki yokmu karadenizli ve köyde yaşayan?Güneş görmeden büyümüyorlarda.

Bu arada yapraklar az büyüdükce carolina yaprağına benzemeye başladı sanki siz nedersiniz?

kolcay
27-04-2016, 21:18
benim yurtdışından gelen tohumların ilki 6. günde göründü. umarım sahte çıkmaz.

redchili
04-05-2016, 00:25
Evet benziyor yapraklar topraga deyiyor degmesini engelle bence cünkü bitki öyle hastalanıyor büyüyünce iyice baş belası oluyor su dökünce topraktaki perlit komle yapısıyodu benim yapraklara

kmesne
08-05-2016, 18:09
Yaklaşık 4 ay önce ektiğim tohumlar daha toprağın 10 cm üstüne bile çıkamadı ne yapmalıyım umudu keseyim mi ?

kolcay
09-05-2016, 07:57
Yaklaşık 4 ay önce ektiğim tohumlar daha toprağın 10 cm üstüne bile çıkamadı ne yapmalıyım umudu keseyim mi ?

toprağını değiştir. toprak sıkıysa bitki gelişemiyor. büyük saksıya al ve güneş gören bir yere koy.

saleri
31-05-2016, 09:31
615417

Sn Erkanbey den aldığım Carolina. Çiçeklenmeye başladılar. :D. Bakalım meyve tutacak mı ?

erkanbey
31-05-2016, 10:51
Maşallah biz soğuklarda yaktık anca toparlanmaya başladı ama çiçeklemesine az daha var.Size iki çeşit vermiştim sanki bir tanesi kolcaydan aldığım bir taneside benim ebaydan aldığım acaba bu hangisi?Yakında belli olur.

kolcay
01-06-2016, 12:25
615417

Sn Erkanbey den aldığım Carolina. Çiçeklenmeye başladılar. :D. Bakalım meyve tutacak mı ?

fırçası 1 cm kadar olan sulu boya fırçası ile çiçeğin ortasındaki beyaz ince uzun kısıma zarar vermeden, kenarlarındaki 5 minik tüpçüğe fırça ile hafif hafif dokun. hepsinde olmaz ama bazılarında sarı toz çıkar oda zaten en az 4-5 çiçeği döllemeye yeter. bunu yapmazsan muhtemelen 1 hafta sonra biberlerim çiçek döküyor nedeni ne diye burada sorarsın.

saleri
02-06-2016, 09:12
fırçası 1 cm kadar olan sulu boya fırçası ile çiçeğin ortasındaki beyaz ince uzun kısıma zarar vermeden, kenarlarındaki 5 minik tüpçüğe fırça ile hafif hafif dokun. hepsinde olmaz ama bazılarında sarı toz çıkar oda zaten en az 4-5 çiçeği döllemeye yeter. bunu yapmazsan muhtemelen 1 hafta sonra biberlerim çiçek döküyor nedeni ne diye burada sorarsın.

Bahs ettiğiniz tozlamayı kulak pamuğu ile yapmıştım ama yinede yinede çiçekler dökülüdü. Birde fırça ile deneyeyim .

İlgilendiğiniz için teşekkürler :p

kolcay
02-06-2016, 11:09
kulak pamuğu işe yaramıyor. fırça ile 2-3 günde bir yapın ama.

kolcay
22-06-2016, 12:20
yurtdışından gelen tohumlardan çimlendirdiklerimden 2 tanesini balkona diktim. bakalım gerçek carolinamı yoksa çakmamı 2 aya görürüm sanırım.

erkanbey
24-06-2016, 09:20
Sevgili kolcay senden geçen sene alıpta eylül gibi ektiğim biberler ilk meyvesini gösterdi.Fırçayla dölleme yaptım yoksa tutmayacak gibi görünüyordu.Bizim yerli biberler kendi kendini döllüyordu,bu ithal biberler acizler yahu.

Ebaydan alıp gene eylülde ektiğim biberlerde tomurcuklanmaya başladı esas merak ettiğim onlar, bakalım ne çıkacaklar?

Bu arada mart,nisan derken bu sene edindiğim tecrübeye göre birkileri mayısın 10 undan sonra dışarıya çıkarmak(samsun için)en doğrusu en iyi ihtimalle mayıs 1 den önce çıkarmamak gerek.

getirmesebari
28-06-2016, 15:45
Kolcay Bey, #268 numaralı entry'nizdeki biber yanılmıyorsam Carolina Reaper değil. Umarım haberiniz vardır.

asturias35
10-07-2016, 00:52
hocam selamlar
yazınızı bir süredir takip ediyorum, resimlerinizin süresi dolmuş sanırım görüntülenemiyor. Bende çinden carolina tohumu getirdim. Diktim yaklaşık 2 aydır bakıyorum baya bir büyüdüler ancak çiçek açmadılar ve dolayısıyla biber de vermediler. Birşeyleri eksik mi yapıyorum bilemedim. Bu biberin ürün verme süresi nedir? ne kadar zamanda ürün verirler. Bu konuda bana tavsiyeleriniz nelerdir. İlginize şimdiden teşekkür ederim. saygılarımla

asturias35
10-07-2016, 00:59
Hocam bende de carolina var 2 ayı geçti, izmirdeyim ancak çiçek vermedi daha. bir şeyleri eksik **** yanlış mı yapıyorum acaba. yardımcı olabilirseniz sevinirim. saygılarımla

asturias35
10-07-2016, 01:08
Bir not daha düşeyim Bhut jolokia direk boğaza doğru acıyı hissettrirken carolina dil altını yakıyo trinidat scorpion fazla acı gelmedi bana ama carolina nın yaşı baya sağlam çok can yakıyo :D

Hocam ben tohum ekeli 2 ay oldu baya bir boylandı. yapraklarıda canlı ve büyük. Yanlız biber vermedi çiçeklenmedi henüz. İlk vakit bulduğumda resimleri yüklerim nasipse. Yanlız bu meret ne kadar zamanda ürün verecek duruma gelir. bizim birşeyler yapmamız gerekirmi? yardımcı olursanız çok sevinirim. Saygılarımla

kolcay
10-07-2016, 15:56
Kolcay Bey, #268 numaralı entry'nizdeki biber yanılmıyorsam Carolina Reaper değil. Umarım haberiniz vardır.

bizde biberlerin Carolina reaper değilde moruga scorpion olduğuna karar verdik .o nedenle yurtdışından tohum aldım biberler 10 cm kadar oldu. dört gözle büyümesini bekliyorum umarım bu sefer Carolina çıkacak.

redchili
12-07-2016, 01:10
@asturias35

daha büyük bir saksıya alırsanız daha iyi gelişecektir bitkiler 1 aya çiçeklenir merak etmeyin ama çiçeklenince sulu boya fırçasıyla tozlaştırmanız gerekli yoksa çiçekler dökülüyor

erkanbey
16-07-2016, 08:25
Sonunda amerikadan gelen biberlerimiz ilk meyvelerini verdi.Üç beş güne tam olarak cinsi belli olur şu andaki hali aşşağıya ekliyorum.Şunu belirtmeliyim ki fırçayla döllemesem meyve tutmuyor,bizim buranın biberlerinin maşallahı var tohumu ek suyu ver yetiyor.

kolcay
16-07-2016, 18:51
Sonunda amerikadan gelen biberlerimiz ilk meyvelerini verdi.Üç beş güne tam olarak cinsi belli olur şu andaki hali aşşağıya ekliyorum.Şunu belirtmeliyim ki fırçayla döllemesem meyve tutmuyor,bizim buranın biberlerinin maşallahı var tohumu ek suyu ver yetiyor.

erkan bunun kuyruğu yok. bu seferde kuyrukluyu denk getremedin gibi :(

kolcay
16-07-2016, 18:54
Hocam ben tohum ekeli 2 ay oldu baya bir boylandı. yapraklarıda canlı ve büyük. Yanlız biber vermedi çiçeklenmedi henüz. İlk vakit bulduğumda resimleri yüklerim nasipse. Yanlız bu meret ne kadar zamanda ürün verecek duruma gelir. bizim birşeyler yapmamız gerekirmi? yardımcı olursanız çok sevinirim. Saygılarımla

bu biberler 2 ayda bukadar uzamıyor. umarım sahte değildir.

redchili
17-07-2016, 01:24
Soldaki izmirde sağdaki Ankarada büyüdü İzmir'den getirdim ve 1 haftada yeşil böcekler oluşmaya başladı. Neden oluşuyo bunlar anlamıyorum. Böcekleri arap sabunuyla fısfıslıyorum kayboluyor.

kolcay
17-07-2016, 04:34
Soldaki izmirde sağdaki Ankarada büyüdü İzmir'den getirdim ve 1 haftada yeşil böcekler oluşmaya başladı. Neden oluşuyo bunlar anlamıyorum. Böcekleri arap sabunuyla fısfıslıyorum kayboluyor.

Daha etkili bir yontem yazayim. 1 lt suyla 10 kadar sigara izmaritini kaynat ve 2-3 gun fisfisla. Bicekler gider biberin altinada 3-4 tane izmarit koyarsan bidaha gelmezler.

erkanbey
21-07-2016, 09:06
Redchili arkadaşımızınki gibi net kuyruğu yok ama o aileden bir biber olduğu belli.Az daha büyüsün bakalım nasıl bir şekil alacak?Bu senede yetiştiremediysek eyvah ki ne eyvah.
Ebaydan satınaldığım kişi 5 yıllık satıcı satış puanıda %98 bu elemanada güvenip alamıyorsak daha nerden alacağız bunu aklım ermiyor.

kolcay
21-07-2016, 11:31
erkan bu biberlerin hepsi sanırım kuyruklu olmuyor. videolarda carolina repaer yiyorlar yarışmalarda falan kuyruksuz olanıda oluyor. geçenlerde bitane denk geldim şekilleri aynen benim yetiştirdiklerim gibi.

redchili
22-07-2016, 00:08
Redchili arkadaşımızınki gibi net kuyruğu yok ama o aileden bir biber olduğu belli.Az daha büyüsün bakalım nasıl bir şekil alacak?Bu senede yetiştiremediysek eyvah ki ne eyvah.
Ebaydan satınaldığım kişi 5 yıllık satıcı satış puanıda %98 bu elemanada güvenip alamıyorsak daha nerden alacağız bunu aklım ermiyor.

Dostum bhutların hayırlı olsun :rolleyes: benim amcamdan aldığım carolina yine karıştı diğerleriyle. Çıkarsa dağatırım ben size merak etmeyin.

redchili
22-07-2016, 00:12
erkan bu biberlerin hepsi sanırım kuyruklu olmuyor. videolarda carolina repaer yiyorlar yarışmalarda falan kuyruksuz olanıda oluyor. geçenlerde bitane denk geldim şekilleri aynen benim yetiştirdiklerim gibi.

hepsinin cinsi farklı

redchili
26-07-2016, 02:39
Geçen seneden kalan fideleriniz var mı ? Ben bu sene birşey ekmedim diyebilirim hep geçen senekiler var.

kolcay
27-07-2016, 18:38
ilk çiçekler açtı bakalım Carolina reaper çıkacakmı

erkanbey
28-07-2016, 09:16
İnşallah çıkar,hint kumaşı oldu mubarek bi türlü ulaşamadık.Gerçi acılığı için değil sonuçta ona sahip olmak için istiyorum,yoksa emin ol senin biber(yani trinidat moruga) fazlasıyla acı.Yeşil iken yedim bütün bir tane,ben acısız yemek yemem perişan etti beni.Aslında ağızdaki acısı zamanla geçiyor katlanılabilir yani ama midemi çok kötü yaptı.
Kolay kolay bütününü yemem artık samimi söylüyorum bir insanın kendine yapabileceği en büyük işkencelerden biri o biberi bütünüyle yemek.Kasıklarınız ayaklarınız her yeriniz titriyor sıtma tutmuş gibi.Birde kızarıp susuz bıraktığımda daha da acılaşacak o zaman hiç yenmez bu.

Birine yedirecekseniz yaşlı biri olmasın benden tavsiye.Her ne kadar anlatsamda yemeden tam olarak ne demek istediğimi yemeden anlamanız biraz zor olacak ama ben tecrübemi paylaştım.Bana bir gün bir biberi yemeye korkacaksın deseler hadi ordan derdim ama artık korkuyorum 😀

Kolcay sende orjinal carolinaları yetiştirde artık bizde nasiplenelim.Paypal türkiyeyle çalışmayı durdurdu daha yurtdışından bişeyde satınalamıyoz inşallah seninki orjinal çıkar.

redchili
28-07-2016, 14:40
erkan denedim ben de alamadım ebaydan

alazmk
31-07-2016, 17:25
acaba bu biberler bhut jolokia mı???

alazmk
31-07-2016, 18:30
https://imageshack.com/i/pnBystHdj
http://imageshack.com/a/img921/6294/vh3Xmb.jpg

http://imageshack.com/a/img923/6184/LmlOCC.jpg
http://imageshack.com/a/img922/346/QLWgNe.jpg
http://imageshack.com/a/img924/9833/pepA25.jpg
arkadaşlar ben internetten biber tohumu aldım bhut jolokia diye siz bilirsiniz acaba bunlar bhut jolokia biberimi yardımcı olursanız sevinirim

redchili
31-07-2016, 23:20
https://imageshack.com/i/pnBystHdj
http://imageshack.com/a/img921/6294/vh3Xmb.jpg

http://imageshack.com/a/img923/6184/LmlOCC.jpg
http://imageshack.com/a/img922/346/QLWgNe.jpg
http://imageshack.com/a/img924/9833/pepA25.jpg
arkadaşlar ben internetten biber tohumu aldım bhut jolokia diye siz bilirsiniz acaba bunlar bhut jolokia biberimi yardımcı olursanız sevinirim

bunlar bhut

alazmk
01-08-2016, 06:55
Ne zaman kizarir acaba ve ayrica kopardim bu halinde yedim hic aci degil

erkanbey
03-08-2016, 14:57
Alazmk arkadaşınki bhut orası bellide ben benimkini bi ırka benzetemedim.Ne bhut,ne carolina,ne trinidat cinslerinden nede habenaro.Bugün kolcaydan alıp büyüttüğüm trinidatlardan sonra ebaydan aldığım cinsi belirsiz biberlerimden tatmak istedim.Geçen hafta çektiğim sıkıntılardan sonra bu sefer daha bütün yememeye gayret ettim,ucundan az ısırdım ama şunu söyleyebilirim morugadan aşşağı olmadığı kesin.Tabi doğal olarak gerisini yemeyeceğim bu biberler böyle çiğ yenecek bir şey değil.

Acaba diyorum buda kuyruksuz bir cins carolina mı bişey anlamadım ki bu işten.Acılığı süper gövdesi yapraklarıda o cinslere benziyor ama şekli karışık.Satıcıyla diolağa geçtim ben orjinal carolina satıyorum ama onlar bhuta benziyor yanında bhut yetiştiriyormusun diye sordu.Çiçekleyip meyve bağlarken yanında bir tek kolcaydan aldığım moruga vardı ama çarprazlama yapmamıştır çünkü döllemeyi fırça ile yapmasam tutma bile tutmuyordu.Ayrıca aynı fırçayı ikisine kullanmadım kullandıysam bile yıkayıp kuruttuktan sonra kullandım.

Kolcay ve Redchili arkadaşlar sizin biberler ne durumda şu an?

Mücevher Çalısı
03-08-2016, 16:18
...
Acaba diyorum buda kuyruksuz bir cins carolina mı bişey anlamadım ki bu işten.Acılığı süper gövdesi yapraklarıda o cinslere benziyor ama şekli karışık.Satıcıyla diolağa geçtim ben orjinal carolina satıyorum ama onlar bhuta benziyor yanında bhut yetiştiriyormusun diye sordu.Çiçekleyip meyve bağlarken yanında bir tek kolcaydan aldığım moruga vardı ama çarprazlama yapmamıştır çünkü döllemeyi fırça ile yapmasam tutma bile tutmuyordu.Ayrıca aynı fırçayı ikisine kullanmadım kullandıysam bile yıkayıp kuruttuktan sonra kullandım.
...

Eğer biberiniz satın aldığınız tohumlardan ilk elde ettiğiniz bitki ise, meyvelerin şekli-şemali sizden kaynaklanan çaprazlamadan etkilenmez, bu durum tamamen tohumun satıcısını bağlar. Fotoğraftaki meyveler eğer çaprazlamaya uğrayarak oluşmuşsa, onun tohumlarından ürettiğiniz yeni bitkiniz carolina(?)-moruga melezi olur. Şekli ve aroması da artık Allah bilir ne olur:D

erkanbey
03-08-2016, 17:21
İlk yetiştirmem evet.Tadı aroması gayet etkili onda sıkıntı yok.Ürünü koyacak bir katagori bulamadım.Dış kabuğun görünüşü carolina ile aynı tırtıklı bir yapıya sahip.Ama belliki carolina değil, satıcı yetiştirirken çarprazlama oldu sanırım her ne kadar kabullenmesede.

Sizin söylediklerinizden anladığım benimkilerle çarprazlama yapsa bile bu seneki bitkilerde değil önümüzdeki seneki hasadımda farklı ürün oluşur diyorsunuz.
Yabancı dil eksik olunca tarzanca anlaşıyoruz satıcıyla.Sonuç olarak buda carolina çıkmadı,ama iyi bir melezimiz oldu sanırım acısı süper.

redchili
04-08-2016, 02:54
Selam carolina maduru arkadaşlar benim ev kuzeyde kaldıgı için az güneş görüyor ve anca çiçeklenmeye başladı en az 1 aya meyve görürüz ayrıca çıkan biberleriniz hayırlı olsun erkanbey senin biberler de bhut olması lazım güneşten topraktan etkileniyor şekilleri galiba

getirmesebari
07-08-2016, 11:12

Maalesef aldığın biber Carolina Reaper değil. Büyük ihtimalle Thai Pepper. Çin'den alınan tohumların neredeyse hepsi bu biberden. Bende sipariş verdikten sonra araştırdım ve hatamı anladım.

getirmesebari
07-08-2016, 11:38
Bunlar da benim Carolina Reaper'lerim. (Öyle umuyorum). Büyük olanı fide şeklinde Türkiye'den getirttim. Diğerlerini İngiltere'den kargo ile getirttim. Küçükler 5, büyük 6 aylık. Toprakta yetişen le küçük saksıda yetişen aynı kaynaktan. Ama topraktaki çiçek tomurcuğu verdi bile. Bu tür biberler Türkiye'dekilerin aksine ağaçsı olduğu için geç yetişiyorlar. Eğer hızlı yetişsin istiyorsanız toprağı sürekli kontrol edin, kökler dolanmaya başlamadan daha büyük bir kaba alın. Torfun 4/2si gübre olsun (en iyisi keçi gübresi), 4/1 i torf, 4/1i de perlit olsun. Bu arada bu dediğim saksı büyütürken kullanılan karışım. Sıvı Gübre de kullanabilirsiniz fakat yabancı Kaynaklar bunun sadece bitkiyi çalılaştırdığını söylüyor. Antalya'da yaşıyorum ve bitki gölgede durduğu halde sıcaktan bunalıyor. Böyle zamanlarda fısfısla su püskürtüyorum. Hâlâ sorularınız olursa cevaplamaktan mutluluk duyarım.

getirmesebari
07-08-2016, 12:22
Alazmk arkadaşınki bhut orası bellide ben benimkini bi ırka benzetemedim.Ne bhut,ne carolina,ne trinidat cinslerinden nede habenaro.Bugün kolcaydan alıp büyüttüğüm trinidatlardan sonra ebaydan aldığım cinsi belirsiz biberlerimden tatmak istedim.Geçen hafta çektiğim sıkıntılardan sonra bu sefer daha bütün yememeye gayret ettim,ucundan az ısırdım ama şunu söyleyebilirim morugadan aşşağı olmadığı kesin.Tabi doğal olarak gerisini yemeyeceğim bu biberler böyle çiğ yenecek bir şey değil.

Kolcay ve Redchili arkadaşlar sizin biberler ne durumda şu an?

Erkanbey, maalesef biberiniz Bhut Jolokia veya o tarzda çaprazlanmış bir biber. Çünkü Carolina Reaper dediğimiz biber çok zor bulunan ve yetiştirilen bir biber. Bu tür türk forumlarına pek girmiyorum ama gerek İngiliz Gerek Amerikan forumlarında fark ettiğim kadarıyla oralarda satın alanlar bile meyveyi vermeden ne olduğunu bilmiyor. Büyük bir şans işi Carolina Reaper. Bende 5 Adet Carolina Reaper adıyla aldığım bitki var şu an. Henüz meyve vermediler, dalların saçaklanışı, yaprak boyutu ve damar yayılış şekili Carolina Reaper ile aynı. Fakat ben hiç bir zaman Carolina Reaper yetiştiriyorum demedim, çünkü hiç belli olmaz. Ama olasılığı yükseltmek isterseniz işi ofis formatına sokmuş satıcılardan almanızı tavsiye ederim. Benim aldığım kaynak Ebay üzerinden chilliwizards'dı yanlış hatırlamıyorsam. Aldığım yerin bilgileri bi önceki entry'mde var. Ayrıca maalesef Carolina Reaper kuyruksuz olamaz. Genetiği gereği.

Neptunus
13-08-2016, 19:51
Sizden gelen tohumlardan carolina reaper yetişti biber bile aldım teşekkürler.

alazmk
14-08-2016, 06:47
Yedinizmi peki neptunus sayin neptunus

asturias35
15-08-2016, 10:57
Arkadaşlar selamlar

aylardır gözünün içine baktığım carolina biberler çiçek açtı. Suluboya fırçası ile dölleme işlemini yaptım. ( doğru yaptımmı bilmiyorum ama sulu boya fırçasını çiçek çeneklerinin içinde gezdirdim.)

ancak çiçekler resimde görüldüğü gibi kurudu. Sonraki aşama nedir bilmiyorum. çiçek mi dökecek yoksa biber mi verecek anlamadım. Bu işte acemiyim. Bu ilk denemem. Lütfen bana tecrübeli arkadaşlar yardımcı olunuz.... Ilginize şimdiden teşekkürler.

asturias35
15-08-2016, 11:07
Arkadaşlar selamlar

aylardır gözünün içine baktığım carolina biberler çiçek açtı. Suluboya fırçası ile dölleme işlemini yaptım. ( doğru yaptımmı bilmiyorum ama sulu boya fırçasını çiçek çeneklerinin içinde gezdirdim.)

ancak çiçekler resimde görüldüğü gibi kurudu. Sonraki aşama nedir bilmiyorum. çiçek mi dökecek yoksa biber mi verecek anlamadım. Bu işte acemiyim. Bu ilk denemem. Lütfen bana tecrübeli arkadaşlar yardımcı olunuz.... Ilginize şimdiden teşekkürler.

erkanbey
15-08-2016, 11:16
Kurumuyor biber oluşuyor şu an, fakat yaprakların görünümü carolina değil gibi gösteriyor,yakında belli olur zaten.

alazmk
15-08-2016, 19:18
Bu biber carolina degil yapraklarindan belli

asturias35
15-08-2016, 22:30
Hocam hayırlı akşamlar.
Çiçek dökecek sandım başlangıçta. genelde forumda arkadaşlar bu durumdan dert yanmışlar. Bir de büyük umutlarla carolina diye getirttim size ce hangi tür biber bu? tecrübelerinize dayanarak... ( en azından cinsiyetine vakıf olalım :) aylardır hiçbir bitkiyle bu kadar mesai harcamadım )

alazmk
16-08-2016, 11:05
Hangi siteden aldiniz acaba

Jezebel
20-08-2016, 15:53
Acı tecrubeler

https://www.youtube.com/watch?v=dyuy4OLzoq8

getirmesebari
22-08-2016, 21:06
Bende çin den Carolina Tohumu aldım zannettim ama bana da bunu yollamışlardı. Thai pepper. Bizim cim biberlerin biraz büyüğü. Kırmızı.

getirmesebari
22-08-2016, 21:09
Benim Carolina Reaper'lerimden sürekli çiçek dökülüyor. Sulu boya fırçası ile suni dölleme yaptım. Fakat çiçek açıyor, bir sure sonra dökülüyor. Antalya'da yaşıyorum. Saksıyı yeni büyüttüm. Ne yapmamı önerisisiniz? İlk deneyimim

Erdal Hoca
26-08-2016, 11:17
Benim Carolina Reaper'lerimden sürekli çiçek dökülüyor. Sulu boya fırçası ile suni dölleme yaptım. Fakat çiçek açıyor, bir sure sonra dökülüyor. Antalya'da yaşıyorum. Saksıyı yeni büyüttüm. Ne yapmamı önerisisiniz? İlk deneyimim

Bu dünyada her şeye bir çözüm var; ama gözünün içine baktığımız üstüne titrediğimiz biberlerimizin çiçek dökmesine bir çözüm yok...:mad:

Günlerce, saatlerce araştırma yaptım, gözlerim patladı yazı okumaktan... O yazılardaki tavsiyelerin tamamını uyguladım. Sonuç: Sıfıra sıfır, elde var yine sıfır...

Balkonda kocaman ve sağlıklı bir çınar gibi duran bhut jolokianın her sabahki gibi az önce de etrafındaki 10 dan fazla dökülmüş çiçeği görünce bunları yazmak istedim :(

Aman doktor, canım doktor, derdime bir çareeeeeeee :dilli:

erkanbey
26-08-2016, 11:34
Sayın Erdal hoca,bu konuyu çözebilmek için tohumun tam olarak ne olduğunu bilmek lazım(hibrit vs) ben trinidat tohumunu kolcaydan aldım.20 lt lik saksıdaki bol bol verdi 7 lt lik saksıdakide 7-8 tane verdi (fırçayla döllemeden hiç vermiyorlardı) 10 ltlik başka bir saksım hala vermedi.Bende düşünüyorum neden olduğunu ama bazen her soruya tanıt bulamıyor insan.Bu saksımın dibinde ayrıca bi bölme var fazla su orada kalıyor altı komple delik değil yani ev içinde çiçek bakmaya daha yatkın bir tip.Belki saksıdan dolayı vermedi diyorum ama synı saksıdan yine var ondada kıl biberlerim var ve bir sürü verdiler.Dedim ya bazen nasipten ilerisi olmuyor,bakın ben 2 senedir sürekli tohum alıyorum carolinaya hala sahip olamadım nasip değilmiş demek.

Geçen sene Türkiyede bir siteden trinidat moruga ve scorpion tohumları aldım.İkiside kocaman oldu biri hiç çiçeklemedi diğeride çiçek açıp açıp döktü.Şu anda nasıllarmı? Makası vurdum dipten idam ettim😀 Beni bu kadar üzmeye hakları yok.Yani bizlerin üretip birbirimize verfiğinin dışındaki tohumlarda meyve alamama şansımız yüksek bence.Yinede biz şansımızı denemeye devam edecez fırçalıcaz vs gerisi nasip yani.

Erdal Hoca
26-08-2016, 12:01
Geçen sene Türkiyede bir siteden trinidat moruga ve scorpion tohumları aldım.İkiside kocaman oldu biri hiç çiçeklemedi diğeride çiçek açıp açıp döktü.Şu anda nasıllarmı? Makası vurdum dipten idam ettim😀 Beni bu kadar üzmeye hakları yok.Yani bizlerin üretip birbirimize verfiğinin dışındaki tohumlarda meyve alamama şansımız yüksek bence.Yinede biz şansımızı denemeye devam edecez fırçalıcaz vs gerisi nasip yani.

İdam..... hımmmmm....... güzel fikir :D Benim çınar jolokia da dipten bir ana kök ve yanlarından çıkan 2 kök olmak üzere 3 büyük daldan oluşuyor. Az önce elime bıçağı aldım ( Çünkü makasla kesilmez, çok kalınlar ) sadece ana kökü bırakıp diğerlerini kesecektim. Üzerlerinde onlarca çiçek olmasına rağmen... Eşim son anda engel oldu :p

Sizin Türkiyeden tohum aldığınız siteyle bu durumu görüşme imkanınız oldu mu hiç? yani ne dediler, bir çözüm ya da sebep söyleyebildiler mi?

Ben görüştüğümde bana "CROPSET" diye bir ilaç önerdiler. Bulamadım zaten.. Muadili için de 70 lira istedi birisi... Vazgeçtim..

Elbette nasipten ötesi olmuyor.. ama yine de şarkıda söylediği gibi: Bişey yapmalı :D

erkanbey
26-08-2016, 12:47
Üzgünüm ama bazen yapacak bişey olmuyor.
Mesela geçen sene ziraatçiden hıyar tohumu aldım,böyle bir çiçek yok boy oldu üç metre ama sonuç sıfır hıyarla yaz bitti.Bu sene sitenin etkinliğinde gelen hıyarlardan ektim ortalama 15 cm lik iki üç hıyar aldım.Demen o ki olay %75 tohumla alakalı oluyor bence.

Size bu sene tohum göndereceğim önümüzdeki sene aynen bu şekilde başarılı olamazsanız o zaman bi sıkıntı arayın kendinizde ama baktınız bıl verim aldınız demekki sizin uygulamalarda sorun yok.Kısacası tohum işe yaramıyorsa sizin veya bizim çabamız ölüyü diriltmeye çalışmaya benzeyecektir.Tabikide size uğraşmayı bırakın demiyorum,ama fırçalayın yeteri kadar sulayın,güneş gören bi yerde olsun hepsi bu.Yok şu ilaç yok bu gübre uğraşmayın sadece kendinizi yorarsınız.Verecek olan çakıldada verir inanın.
Firma yetkilisini aramaya gerek duymadım.Zaten çok umutlanarak almamıştım öylesine bir denedim.

kolcay
26-08-2016, 13:50
amerikadan gelen tohumlarda sanırım sahte.

henüz çok küçük ama bhut olma yolunda hızla ilerliyor.

yalnız acayip verim var. neredeyse sıfır çiçek kaybı onlarca biber var. en büyüğü resimdeki. diğerleri daha yeni uçlarını göstermeye başlıyor.

erkanbey
26-08-2016, 14:01
Özlettin kendini,bayadır göremiyorduk seni forumda.İnşallah sahte değildir öyle olsa bile sonunda bulacağız o biberi emin ol.Ben gene aldım Amerikadan bu sefer ebay dan değil yüksek ihtimal orjinal çıkacak.Birimizde olsunda gerisi kolay artık.

kolcay
26-08-2016, 14:12
benim satıcı sadece carolina tohumu satıyordu ve % 100 olumlu geri dünüş vardı o nedenle almıştım. görünüm bhuta benziyor ama bakalım umarım carolinadır.

Erdal Hoca
26-08-2016, 22:47
Sayın kolcay, sizin bhut olabilir dediğiniz biberin gövde rengi benim bhuttan çok farklı.:confused: Bu durumda acaba ikisinden biri bhut değil mi:rolleyes:

Üstteki benim biberin gövde rengi. Diğeri de sizinki.. Acaba aynı cins biberde farklı gövde rengi oluyor mu?

getirmesebari
27-08-2016, 11:57
Kolcay bey, toprak içeriğini, kullanıyorsanız gübreleri, ne şartlar altında yetiştiğini ve yapıyorsanız nasıl bir elle polenleme tekniği kullandığınızı yazar mısınız? Benim biberler sürekli çiçek döküyor daha tutmadı..

getirmesebari
27-08-2016, 12:06
Herkese tekrar merhaba. Uzun suredir takip ediyorum, sanırım hala gerçek bir Carolina Reaper tohumu bulamadık. Ben nisan ayında diktim. Çiçek vermeye başladılar lakin bir türlü çiçek tutmuyor. Sapı sararıyor ve düşüyor. İnternetteki gübre firmalarının ziraat mühendisleriyle görüştüm. Birisi bana kendi sitesindeki (bitkisever.com) bloom yazan bitki besinlerinden almamı önerdi, zira bildiğiniz gibi bitkinin her evresi için farklı bir besin kullanılmalı. gubretasbahcem.com'dan Barış bey de Bor-Çinko içeren ve NPK değerlerinde P oranı yüksek olan bir gübre önerdi. Bende sitelerinde araştırdım, ve 1Kg lık 15-30-15 oranında toz NPK gübre almaya karar verdim. Kendisine sordum ve bunun benim için çook uzun bir sure yeterli olacağını ve işimi göreceğini söyledi. Pazartesi sabahı siparişi vericem.. Salı günü elimde olur. Hafta sonu da etkilerini görmeye başlarım diye umuyorum. Hadi hayırlısı.

Erdal Hoca
27-08-2016, 13:17
Ben de aynı dertten muzdarip biriyim. Benim biber de her gün 20-30 çiçek döküyor. Aldığım yer CROPSET diye bir ilaç önerdi. Yaşadığım yerde birçok sera dolayısyla ilaç bayisi var. Cropset bulamadım. Sadece bir ilaç bayisi " bu bakır içerikli bir ilaçtır. Muadili var 70 lira" diyince kaçtım oradan :dilli:

getirmesebari
27-08-2016, 14:31
Fotoğraf yükleyebilir misiniz acaba. Biberinizin..

getirmesebari
27-08-2016, 14:40
Benim biberin durumu da böyle. İlk defa çiçek açıyor. 27/08/2016 itibariyle 5 aylık kendisi.

redchili
27-08-2016, 17:23
benimkiler de sürekli döküyor uraşmıycam fazla çapraz yapıp geçeceğim bileniniz varsa seneye bitki melez mi olur yoksa sadece meyvesi mi melez olur

erkanbey
27-08-2016, 19:07
benimkiler de sürekli döküyor uraşmıycam fazla çapraz yapıp geçeceğim bileniniz varsa seneye bitki melez mi olur yoksa sadece meyvesi mi melez olur

Biz 3 senedir orjinal biber arıyoruz, adam bulmuş çapraz yapacam diyo :) yorumsuz...

kolcay
28-08-2016, 11:53
Sayın kolcay, sizin bhutun gövde rengi benim bhuttan çok farklı.:confused: Bu durumda acaba ikisinden biri bhut değil mi:rolleyes:

Üstteki benim biberin gövde rengi. Diğeri de sizinki.. Acaba aynı cins biberde farklı gövde rengi oluyor mu?

O siyahliklar benimde dikkatiji cekmisti ama hic arastirmamistim. Biraz arastirdim resimlere baktim bhutlarda o siyahlik yok. Bazi carolina bitki resimlerinde var ama benimki kadar yogun degil.

Benim biberlerden cimlendirip babamin bahceye dikmistik sonuc ; uzum salkimi gibi inanilmaz sayida biber ustelik ortalama buyuklukleri benimkilerin enaz 2 kati.

redchili
28-08-2016, 13:45
Biz 3 senedir orjinal biber arıyoruz, adam bulmuş çapraz yapacam diyo :) yorumsuz...

bu sene hiç çıkmayacak yoksa ;)

getirmesebari
28-08-2016, 18:51
Benim Türkiye'den fide şeklinde aldığım biberde sadece eklemlerde ve yaprakların saplarında var. İngiltere'den getirttiğimde ise aynı sizin attığınız gibi her yerde var.

kolcay
28-08-2016, 20:05
Benim Türkiye'den fide şeklinde aldığım biberde sadece eklemlerde ve yaprakların saplarında var. İngiltere'den getirttiğimde ise aynı sizin attığınız gibi her yerde var.

siyahlıktanmı bahsediyorsunuz

getirmesebari
28-08-2016, 21:28
Evet. Aynen

getirmesebari
28-08-2016, 21:28
Kolcay bey size mesaj atmıştım görmemişsiniz.

Erdal Hoca
29-08-2016, 07:50
Fotoğraf yükleyebilir misiniz acaba. Biberinizin..

Ben mi? Benim kocaman bir ağaç gibi olan, dışardan çok sağlıklı koyu yeşil yapraklı görünen ve açan çiçeklerin tamamını en fazla 3. gün döken bhut jolokiam şu : :dilli:

kolcay
29-08-2016, 08:41
biberin en son hali.carolina reaperin böyle bir türü yoksa benim biber carolina değil :(
önümüzdeki maçlara bakacağız.

2. resimi netten buldum biberin beden rengi ve yapısı benimkinin aynısı ama meyveleri farklı.

Erdal Hoca
29-08-2016, 09:06
Bizim kafayı taktığımız bu acı biber türlerinin her biri, hâlâ çözülemeyen fizik problemlerine benziyor..

Ne yapmalı, nasıl yapmalı da bu biberlerin gerçek ve sağlıklı tohumlarına ulaşıp elde etmeli :confused:

kolcay
29-08-2016, 09:28
geçenlerde amerikalıların carolina reaper forumuna girdim. orada yetiştirenlerden çekirdek göndermesini rica edecektim işyerinde bağlantı gitti. forumu birdaha bulamadım rica etsem belki gönderen çıkardı.

Erdal Hoca
29-08-2016, 10:22
Ellerde ne biberler var :D

Mücevher Çalısı
29-08-2016, 10:40
Arabın derdi kırmızı pabuçmuş ya sizinki de kırmızı biber:D

Bir şeye de benzemor ya bunlar, ne o öyle yampri yumpri, rastgele sıkılıp atılmış köfte hamuru gibi:D

Erdal Hoca
29-08-2016, 10:46
erkanbey'in bir sözünü geçen gün mesajımda da kullanmıştım Sayın Mücevher Çalısı : Aslında tüm isteğimiz bu biberlere sahip olmak... Yoksa yenmesi mümkün değil..Ancak sos falan yapılabilir; ya da 5 ltlik bir turşu yapsak içine 2-3 tane atarız suyu da güzel olur :D

Ama bir hedef var, biz o hedefe kilitlenmişiz, hedefe doğru yol alıyoruz :dilli:

Bakalım bu yolda bizleri neler bekliyor :confused:

Mücevher Çalısı
29-08-2016, 10:55
...

Bakalım bu yolda bizleri neler bekliyor :confused:

Bulunmaz Hint kumaşı değil ya eninde sonunda biberinize kavuşacaksınız.
Sizi; yolun üzerinde çeşit çeşit biber, sonundaysa acı bekliyorken kazancınız deneyimleriniz olacak:)

erkanbey
29-08-2016, 10:58
Bulunmaz Hint kumaşı değil ya eninde sonunda biberinize kavuşacaksınız.
Hint kumaşını arasam şimdiye kadar sahip olurdum diye düşünüyorum,bu daha kötü😀

getirmesebari
29-08-2016, 12:17
Kolcay bey. Sanırım aradığınız yer ## Hot Pepper Forum - GardenWeb (http://forums.gardenweb.com/forums/pepper) ## isimli forum. Çok guzel bir sistem oturtulmuş. Buralardaki gibi tek başlık üzerinden gidilmiyor. Siz soru soruyorsunuz o kategoriyi takip edenler cevaplıyor. Deneyim vs. Olaylarıyla zaman kaybedilmiyor. Bende sık sık orayı kullanıyorum, ve gerçekten esox07 isimli kişi çok yardımcı ve bilimsel konuşuyor. Herkese tavsiye ederim. İngilizce bilmek yeterli. Bir de öneri, soru sorarken turkiyede yaşadığınızı ve fahrenhayt değeriyle sıcaklığı ve nemi yazmayı unutmayın. İyi günler

erkanbey
29-08-2016, 13:15
Sizin beklentileriniz bize bir beden büyük.Daha temin edip yetiştiremediğimiz bir ğrün hakkında nasıl soruları cevaplayabiliriz ki?Ayrıca bence en iyi paylaşım tecrübe edilerek resimli olarak yapılan paylaşımlardır.Bu sitede o dediğiniz bilimsel çalışmalarla konuşan kişilerde var.Sayın Meyvelitepe,Birnefestoprak,daha ismini sayamadığım bir sürü ustalarımızı takip ediniz onlar örneğin carolina'da değilse'de genel anlamda biber veya bitki konusunda çoğu sıkıntılarınıza çare olabilirler.Ama benim gibi 3-4 senedir bu işlerle uğraşan kişilerde bu kadar paylaşabiliyor işte yaptığı ve bildiği kadar.

Yabancıların bizden daha profesyonel olmaları normal.Onlar çoğu konuda bizden daha ilerideler.

kolcay
29-08-2016, 14:43
olaya kökten el koydum. amerikada master yapan biriyle iletişime geçtik. biberin tazesini bulup gönderecek. çekirdeği gümrüğe takılabilir dedi.

bahcedenn
29-08-2016, 15:13
Emin değilim ama normalde yasak diye hep söyleniyor. Buna rağmen ise son birkaç yıl içerisinde 30-40 defa Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Almanya, Fransa ve Kanada'dan siparişim gelmiştir. Sadece birinde problem oldu. Onda da farklı iki siparişi gönderen birleştirmişti. Bir sipariş tohum diğer sipariş ise salyangoz ilacıydı. İkisini bir kargo yapıp göndermişlerdi. Bunlardan birinden ötürü gümrükte problem oldu ama hangisi bilmiyorum. Problem olan tek kargo buydu. Bence tohumu da olsa tazesi de olsa sorun olmaz.

erkanbey
29-08-2016, 15:52
olaya kökten el koydum. amerikada master yapan biriyle iletişime geçtik. biberin tazesini bulup gönderecek. çekirdeği gümrüğe takılabilir dedi.

Takipli kargo ile göndersin ve dışı mektup gibi olsun bence en sağlamı o şekilde.Benim 10 gün önce biber tohumlarım geldi, dışındada biber adı vs yazıyordu.Mektuptan az büyük pakette geldi.

getirmesebari
29-08-2016, 18:02
Ben ingilterden posta zarfı gibi zarfta getirttim tohumu. Sorun olmadı

Okan37
29-08-2016, 20:03
https://imageshack.us/i/poVYsfdLj
https://imageshack.us/i/plx86cg1j
https://imageshack.us/i/plllw9RJj
https://imageshack.us/i/plu2TxZLj. Bhut jolokia diye aldigim biberlerin son hali ben carolinaya daha cok benzettim sizce ne bu :)

kolcay
29-08-2016, 21:36
https://imageshack.us/i/poVYsfdLj
https://imageshack.us/i/plx86cg1j
https://imageshack.us/i/plllw9RJj
https://imageshack.us/i/plu2TxZLj. Bhut jolokia diye aldigim biberlerin son hali ben carolinaya daha cok benzettim sizce ne bu :)

kesinlikle bhut değil. yüksek ihtimal trinidad moruga scorpion

getirmesebari
29-08-2016, 22:55
Carolina Reaper'ın belirleyici faktörleri iğnesi ve pürüzlü/buruşuk yüzeyi.

Okan37
30-08-2016, 04:50
Zengarden dan almistim üzüliyimmi seviniyimmi bilemedim

getirmesebari
30-08-2016, 20:57
Yabancı forumlardan öğrendiğim kadarıyla size meyve tutmadan çiçek düşmesinin kaynaklarını sayıyorum. İnşallah birilerine yardımcı olur.

İngilizce ezberleyip çevirmek zor olacağı için her maddenin altına yazdım Türkçesini.

Olduysa bir sürç-i lisanımız, affola.

Flower drop probable causes:
Muhtemel çiçek dökülmesi sebepleri:

1. Day temp too high >95F
1. Gündüz sıcaklığı 95Fahrenhayttan yüksek.

2. Night temp too low <65F or too high >85F
2. Gece sıcaklığı 65 Fahrenhayttan düşük ya da 85 fahrenhayttan yüksek.

3. Too much nitrogen fertilizer
3. Aşırı fazla Azot. ( Mesela NPK gübrelerde N değeri. Sadece yaprak büyütür.)

4. Too much water
4. Çok fazla su.

5. Low light levels (reduces fertility).
5. Düşük ışık şartları.(Verimliliği azaltır)

6. Very low humidity (reduces fertility)
6. Çok düşük nem. (Verimliliği azaltır)

7. Poor air circulation (air circulation contributes to pollination).
7. Zayıf hava sirkülasyonu. (Hava sirkülasyonu polenlemeye yardımcı olur.

8. Lack of pollinating insects.
8. Polenlenmeye yardımcı böcek azlığı.

9. Size of pot
9. Saksının boyutu.

10. Too much mineral in feedwater.
10. Suda çok fazla mineral.

11. Too much grower attention/anxiety.
11. Yetiştiricinin fazla dikkati veya stresi.

Erdal Hoca
30-08-2016, 23:53
Sayın getirmesebari, emeğiniz için teşekkürler. Sanırım, benim ağaç kadar olan ama üzerindeki tüm çiçekleri teker teker döken bhut jolokianın derdi şu :

3. Aşırı fazla Azot. ( Mesela NPK gübrelerde N değeri. Sadece yaprak büyütür.)

Bu fideyi arkadaşımın hazırladığı gübreli toprağa dikmiştik. Saksı içeriğinin belki de %60-70 i ağırlıklı olarak organik gübreli topraktan oluşuyordu. Çınar kadar yaprakları oldu ama bir tane bile çiçek kalmadı üstünde :confused:

Zaten çiçek dökmesine bir üzüldüysem, sebebini bulamayışıma beş üzüldüm.

Tekrar teşekkürler, saygılar....

Erdal Hoca
30-08-2016, 23:56
Bu maddeyi gözden kaçırmışım:

11. Yetiştiricinin fazla dikkati veya stresi.

Eğer bu doğruysa bu forumdaki birçok üyenin biber alması zor:D

Demek ki benim tüm dikkatim ve stresim sevgili bhut jolokiama da yansımış.

Mesela, erkanbeyin de işi zor bu durumda :p:p

redchili
31-08-2016, 03:19
bu polen oluşumu için bir yerden azot takviyesi diye bişey duydum var mı bi bilginiz

redchili
31-08-2016, 03:20
biberin en son hali.carolina reaperin böyle bir türü yoksa benim biber carolina değil :(
önümüzdeki maçlara bakacağız.

2. resimi netten buldum biberin beden rengi ve yapısı benimkinin aynısı ama meyveleri farklı.

kolcay bende de vvardı geçen sene bundan satıcı pakete naga jolokia yazmış galiba bhut la aynı

kolcay
31-08-2016, 08:28
kolcay bende de vvardı geçen sene bundan satıcı pakete naga jolokia yazmış galiba bhut la aynı

satıcı sadece bu tohumu satıyordu ve binlerce satıştan % 100 olumlu geri dönüş vardı. o nedenle sipariş vermiştim.

kolcay
31-08-2016, 08:56
şimdi gençler durum şu.

ebayda bu biberin yeni hasatları var. kutu içinde10 tane normal taze biber olarak satılıyor. amerika dışına satış yok. yaklaşık fiyatları 13 $ + kargo ücreti. oradaki arkadaş bunlardan sipariş verecek gelince resmini çekecek gönderecek sahteyse iade edecek orjinalse kargoluycak. kargo ücreti falan baya maliyetli yani. bende isterim diyen maliyete ortak olurum diyen varmı.

erkanbey
31-08-2016, 09:26
Kolcay şu ebay'ı bırakın bence artık.Bu biberi satan siteler var oraları dene bence bir kaç site var birinden ben aldım mesela 13 gündür hala çimlenmedi.Şimdiye kadarkilerden geç çimlenecek umutlanayımmı yoksa hala çimlenmedi üzüleyim mi bilemedim ama çimlenirse bu sefer yakaladım inşallah.Çimlendikten sonra burayada ekleyecem gelişmeleri o zamana kadar konu burada.
http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/39931.htm

Bu arada foruma bunları satan sitelerin linklerini eklemek yasak mı ki?

kolcay
31-08-2016, 09:44
erkan ben çekirdekten bahsetmiyorum biberin kendinden bahsediyorum. arkadaş zaten amerikada. biberin kendisini taze olarak bulup gönderecek.

erkanbey
31-08-2016, 10:00
Bu sene bu biberi birimiz yetiştirecek yani inşallah,hararet ve hırs zirve yaptı 😀

getirmesebari
31-08-2016, 10:00
Kolcay, aldığın biberin çekirdeği çok kalitesiz oluyor yalnız. Çünkü onun üretim amacı insanların biberle birlikte çekirdeği de yemesi. Böylece acının iki üç kat artması. Zira bende aldığım çekirdeklerden birini yedim. Bayaa bi kötü olmuştum. Hybrid tohum olcak yani onlar.

kolcay
31-08-2016, 10:11
ee çekirdek sahte biber kalitesiz ne yapacağız.

getirmesebari
31-08-2016, 10:17
Yetiştirmeye çalıştığımız biber doğal bir biber değil ki öyle her yerde bulunsun. O yuzden mecburen arıycaz. Benimkiler de artık çiçek tutmaya başlasa çok iyi olucak. Meyve çıkmaya başlasın eğer carolina ise haber veririm. 4 tane ingiltereden gelmiş var. 1 tane de turkiyede cihan isminde birinden aldığım

getirmesebari
31-08-2016, 10:24
Bu gübreyi satın aldım. Dün kullandım yapraktan. Etkisini ne zaman görmeye başlarım acaba?

bahcedenn
31-08-2016, 10:42
Bu gübreyi satın aldım. Dün kullandım yapraktan. Etkisini ne zaman görmeye başlarım acaba?

Kullanma talimatında yapraktan uygulanabilir diye yazıyor mu?

getirmesebari
31-08-2016, 11:19
İstenilen her şekilde uygulanabilir yapraktan damla sulama vs. Sadece uygulama dozları değişiyormuş. Toz gübre.

kolcay
31-08-2016, 13:25
biber ince uzundu tombullaşmaya başladı ama hala kuyruk yok.

getirmesebari
31-08-2016, 19:30
Biberin yanına bozuk para koyar mısın acaba? Boyutunu anlamak için. Zira Carolina Reaper resimdeki gibi buruşuk yüzeyli olur. Ancak yuvarlaklaşma ve kuyruk (iğne) oluşumu da gereklidir. Ki bence iğnesi de oluşacak gibi, çünkü altta sanki oluşmaya başlamış gibi

getirmesebari
31-08-2016, 19:32
Bir de saksıyla birlikte geniş açıyla çekersen çok daha iyi olur diğer arkadaşlara örnek olmuş olur.

remus2
01-09-2016, 08:21
edit

kolcay
01-09-2016, 09:57
haftaya iyice netleşir ama hiç carolina reaper olacakmış gibi durmuyor.

getirmesebari
01-09-2016, 10:26
Evet haftaya netleşir. Bakalım durum nasıl olacak...

getirmesebari
02-09-2016, 07:52
Konu neden durdu acaba?

kolcay
02-09-2016, 14:50
bitane koparıp tadına bakayım dedim henüz sıfır acı :)

asturias35
04-09-2016, 23:05
Sevgili Dostlar

Çinden Carolina biberi diye 200 adet tohum getirttim. Diktim 2 adet fidan çıktı. Büyüdü hatta forumda resimlerini paylaştım. Şimdi gayet güzel biber verdi 1 tanesinin üzerinde resimlerdeki gibi 10 adete yakın biber var, diğeri de çiçek verdi. Henüz hiç birini koparmadım ( nezaman ideal boya gelir bilmiyorum)
Bu biber sanırım carolina değil ancak hangi tür olduğunu bilmiyorum... Çok acı bir görüntüsü var yeşilinin koyuluğundan... Ancak sevgili dostlar bunun türünü bilen varsa lütfen paylaşınız... 5 aydır gözünün içine baktım ancak maalesef Biberden tabir yerindeyse soğumak üzereyim... Yardımlarınızı bekliyorum ilginize teşekkür ederim saygılarımla...

asturias35
05-09-2016, 02:33
Hangi siteden aldiniz acaba

Hocam AliExpress ten aldım. Yeni resimleri de paylaştım. Bir bakarmısınız bu biber türü nedir. Acılık durumu vasat mıdır iyi midir bir fikriniz varsa ve paylaşırsanız çok sevinirim

kolcay
05-09-2016, 10:12
artık bunlar carolina reaper diyebilirmiyiz. portakaldan daha pürüzlü dış yüzeye ve belirgin kuyruklara sahipler.

kolcay
05-09-2016, 10:13
resimler davem

kolcay
05-09-2016, 10:40
nette carolina reaper forumunda bulduğum resim. benim biberlerde sanırım böyle bişey olacak çok benziyor.

getirmesebari
05-09-2016, 13:34
Sevgili kolcay,
Yabancı forumlarda senin için sorular sordum. Ve ortak bir cevap buldum.. O hep gördüğümüz tombul, buruşuk ve sivri kuyruklu biberlere mükemmel carolina veya kusursuz carolina deniyor-muş. Yani Carolina Reaper'in 3 adet belirleyici özelliği var, 1-Tombulluk 2-Buruşuk Yüzey 3-İğnesi veya kuyruğu. Bu üçünün de olduğu bir biber mükemmel Carolina. Ayrıca Carolina Reaper melez bir biber olduğu için Carolina diye aldığımız biberler atalarına daha çok benzeyebilirmiş. Ama bence arada çok bir fark yok. Çünkü milyon derece scoville'den bahsediyoruz. Seninkiler de Carolina aslında, ama Bhut Jolokia olması daha büyük ihtimal. Kırmızılaşmaya başlayınca belli olur. Yine de yeni attığın resimlerle bir daha sorayım.

kolcay
05-09-2016, 14:42
bhut olmadığına eminim. bhutlar daha pürüzsüz ve uzun. benimkiler daha kısa ve tombul.

getirmesebari
05-09-2016, 15:31
Biber büyüdükçe o buruşukluklar gerilip daha pürüzsüz bir yapıya dönüşebilir. Ama tam bilmiyorum. Yabancılar daha bilgili bu konuda, onlar bir cevap versin buraya yazarım.

getirmesebari
06-09-2016, 06:38
Sevgili Dostlar

Çinden Carolina biberi diye 200 adet tohum getirttim. Diktim 2 adet fidan çıktı. Büyüdü hatta forumda resimlerini paylaştım. Şimdi gayet güzel biber verdi 1 tanesinin üzerinde resimlerdeki gibi 10 adete yakın biber var, diğeri de çiçek verdi. Henüz hiç birini koparmadım ( nezaman ideal boya gelir bilmiyorum)
Bu biber sanırım carolina değil ancak hangi tür olduğunu bilmiyorum... Çok acı bir görüntüsü var yeşilinin koyuluğundan... Ancak sevgili dostlar bunun türünü bilen varsa lütfen paylaşınız... 5 aydır gözünün içine baktım ancak maalesef Biberden tabir yerindeyse soğumak üzereyim... Yardımlarınızı bekliyorum ilginize teşekkür ederim saygılarımla...

Maalesef biberinin Carolina Reaper ile alakası yok. Zaten çinden 200 adet tohumu getirtilmesi bile kulağa garip geliyor. Çünkü Çin de Carolina ne arasın? Fabrikada yapılmıyor ki bu tohum. O iklimde de işi zor. İnsanlar zor dayanıyor o havaya.. Üstelik keşke 5 ay beklemeseydin. Bir yere yazsaydın bu biber Carolina Reaper mi? Diye. Çünkü olmadığı çok belli yaprak yapısından. Neyse, tekrar geçmiş olsun. Türü de çok önemli değil bence, çinden gelmiş sonuçta. Beklet, sarılaşmadan koyu bir renge geçip kırmızılaşıcak o.

getirmesebari
06-09-2016, 20:37
Kolcay, yabancı arkadaşlar biberinin Carolina veya Bhut olmadığı konusunda hemfikir. Yani dediğim mükemmellik seviyesinde değil. Hibrit olduğunu söylüyorlar. Zaten dediğim gibi bu tur yapay bitkilerde genetik karışıklık sık görülüyormuş. Ama yinede acılığı bence 1.000.000 scoville den az değildir. Çünkü çaprazlanma ihtimali olan biberler bu seviyedeler zaten. İlerideki yetiştirmelerinde başarılar dilerim

Erdal Hoca
06-09-2016, 22:15
Sayın getirmesebari, bu forumdaki acı biber meraklılarının tamamen ORİJİNAL bir tohum elde edip istedikleri biberden yetiştirmelerinin bir yolu yok mu :D

redchili
06-09-2016, 22:30
sayın site sakinleri para toplayıp aramızdan birini yurtdışına yollayalım gidip alsın gelsin :D

kolcay
06-09-2016, 22:56
benin biber tamda bu işte 36889 satışta % 100 olumlu geri bildirim. o kadar insan yanılmış olamaz sanırım.
buda linki
Carolina Reaper Chilli Pepper 10 Seeds | eBay (http://www.ebay.com/itm/Carolina-Reaper-Chilli-Pepper-10-Seeds-/131694967073?hash=item1ea9a1b921:g:Bl8AAOSwYGFUv~w A)

kolcay
06-09-2016, 23:36
Kolcay, yabancı arkadaşlar biberinin Carolina veya Bhut olmadığı konusunda hemfikir. Yani dediğim mükemmellik seviyesinde değil. Hibrit olduğunu söylüyorlar. Zaten dediğim gibi bu tur yapay bitkilerde genetik karışıklık sık görülüyormuş. Ama yinede acılığı bence 1.000.000 scoville den az değildir. Çünkü çaprazlanma ihtimali olan biberler bu seviyedeler zaten. İlerideki yetiştirmelerinde başarılar dilerim

ben 1.000.000 luk bu biberleri zaten yetiştiriyorum sırf siteye resmini koymak için 10 dk önce topladım. bu biberi bu haliyle yiyebilen insan evladı henüz çıkmadı. en son biri en acı biberleri leblebi niyetine yerim dedi verdik 20 sn sonra kendini duvardan duvara vurmaya başladı perişan oldu. üstelik kurutulmuşundan çok az yediği halde.

asturias35
07-09-2016, 02:00
ben 1.000.000 luk bu biberleri zaten yetiştiriyorum sırf siteye resmini koymak için 10 dk önce topladım. bu biberi bu haliyle yiyebilen insan evladı henüz çıkmadı. en son biri en acı biberleri leblebi niyetine yerim dedi verdik 20 sn sonra kendini duvardan duvara vurmaya başladı perişan oldu. üstelik kurutulmuşundan çok az yediği halde.

KOLCAY HOCAM SELAMLAR

BİBERLERİN ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR. SİZE EĞER ZAHMET OLMAZSA ÖZELDEN KARGO BİLGİLERİNİ İLETSEM ÇOK DEĞİL 2-3 TANE KARGO İLE GÖNDEREBİLİR MİSİN.. iLGİLENİRSEN ÇOK MEMNUN OLURUM ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER

getirmesebari
07-09-2016, 12:25
Valla diğer forumda hibrit olduğunu, muhtemelen arada kaldığını vs. Söylediler. Ama yanılmışlardır belki. Bekle biraz daha büyüsün kırmızılaşsın, o zaman belli olur. Şimdi ne durumdalar?

kolcay
07-09-2016, 12:29
Valla diğer forumda hibrit olduğunu, muhtemelen arada kaldığını vs. Söylediler. Ama yanılmışlardır belki. Bekle biraz daha büyüsün kırmızılaşsın, o zaman belli olur. Şimdi ne durumdalar?

hibrit olsa içinde çekirdek olmaz sanırım. geçen bitane yemiştim hatırladığım içinde çekirdekleri vardı. uzamaları durdu tombullaşmaya başladılar. yarın resim koyarım. sonra bayram dönüşüne kadar yokum. cinsini bilmem ama ben böyle verimli biber görmedim ufacık bitkide şuan 50 kadar irili ufaklı biber var ve sayısız tomurcuk ve çiçek var.

getirmesebari
07-09-2016, 21:14
Keşke benimkilerde çiçek açsa. 1 tanesi Türkiye'den aldım bir yetiştiriced. Hala tutmadı. 5 tane de ingiltereden getirttim. Onlardan biri çiçek açıyor o da sürekli çiçek döküyor. İşin garibi çiçeklerde hiç sarı polen yok.. ( ya da ben yanlış biliyorum oyle polenleri yok) Rica etsem verimli gördüğünüz bir çiçeğin iç kısmının fotoğrafını çeker misiniz?

Erdal Hoca
07-09-2016, 21:53
Onlardan biri çiçek açıyor o da sürekli çiçek döküyor.

Ahhhhhh... o çiçek dökmeler ahhhh.. Benim bu seneki bütün bir yaz mevsimimi burnumdan getirdi...:dilli:

Bu kadar uzmanın olduğu, bu kadar kalabalık ve aktif bir forumda bu derde bir çözüm bulunamaması da garip bir durum değil mi ?

kolcay
08-09-2016, 09:31
Ahhhhhh... o çiçek dökmeler ahhhh.. Benim bu seneki bütün bir yaz mevsimimi burnumdan getirdi...:dilli:

Bu kadar uzmanın olduğu, bu kadar kalabalık ve aktif bir forumda bu derde bir çözüm bulunamaması da garip bir durum değil mi ?

biber içerideyse dışarıya al. gündüz günün en sıcak olduğu zamanlar gölgede kalsın. gece hava 15 derecenin altına iniyorsa içeriye al. sulu boya fırçası ile düzenli döllendir.

aynı biber evde ve işyerinde var. işyerindekinde sayısız biber var evdeki yeni biber tutmaya başladı. işyerinde klima sürekli çalışıyor gündüz serin gecede dışarıya göre sıcak güzel biber oluyor. evde hep dışarıdaydı biber olmuyordu 1 haftadır gece içeriye alıyorum biber olmaya başladı.