Bağlan

View Full Version : abk / Bahçe

Sayfalar : 1 2 [3]

abk
20-05-2019, 03:41
Gölge bahçeme bu yıl giren yine gölge sever bir bitki; Mukdenia rossii. Beyaz çiçekler açıyor ama çiçekleri için değil yaprakları için yetiştiriliyor. Yapraklar sonbaharda renk değiştiriyor ve kenarları kırmızıya dönüşüyor. Şimdilik heuchera ve hostaların arasına ekiverdim. Daha sonra yerini değiştirmeyi düşünüyorum.

Portakal Rengi
20-05-2019, 07:41
Bahçemin toprak yapısı ciddi sorunlu. Üst kısım taş gibi, biraz çukur açıp içini suyla doldurup bekleyip tekrar kazıyorum çiçek ekerken. Alt kısım ise balçık halinde. Kurutamıyorum eve eve de zarar veriyor. Bahçenin ortası beton olduğu ve bahçedeki her karışta başka bir bitki ekili olduğu için drenaj çukuru açıp boru döşeyerek fazla suyu atmak da mümkün değil. Drenaj çukuru açıp pompayla suyu boşaltmak da imkansız çünkü sürekli yaşadığım bir yer değil.
Balçık olan bölgede minik minik çukurlar açıp içini perlitle doldursam faydası olur mu acaba? O kısımlarda su daha çabuk buharlaşır mı? Ya da cocopeat sersem toprağın üzerine nemi çeker mi?

Düşündüğünüz çözümler olmuyor. Toprağın balçık gibi olmasını sağlayan su kaynağını engelleyemiyorsanız, uzaklaştıracak çözüm bulmalısınız. Eğer toprağınız killi ise drenaj evi kurtarsa da bahçeyi kurtarmaz.
Bataklık kurutmak için okaliptüs ağacı kullanılır. Ağaç büyüdüğü zaman ne olacağını bilemem :D

g.c.
20-05-2019, 07:45
Bahçemin toprak yapısı ciddi sorunlu. Üst kısım taş gibi, biraz çukur açıp içini suyla doldurup bekleyip tekrar kazıyorum çiçek ekerken. Alt kısım ise balçık halinde. Kurutamıyorum eve eve de zarar veriyor. Bahçenin ortası beton olduğu ve bahçedeki her karışta başka bir bitki ekili olduğu için drenaj çukuru açıp boru döşeyerek fazla suyu atmak da mümkün değil. Drenaj çukuru açıp pompayla suyu boşaltmak da imkansız çünkü sürekli yaşadığım bir yer değil.
Balçık olan bölgede minik minik çukurlar açıp içini perlitle doldursam faydası olur mu acaba? O kısımlarda su daha çabuk buharlaşır mı? Ya da cocopeat sersem toprağın üzerine nemi çeker mi?

Cocopeat ortamda ki suyu çeker ancak su çok fazla olacağı için çekebileceği kadar su çektikten sonra işlevsiz kalacaktır. Alternatif olarak Okaliptüs ağacı ekebilirsiniz. Öğrenci evimizin bahçesinde benzer durum vardı, ev sahibi evin temelini kurtarabilmek için ekmişti.

abk
20-05-2019, 09:20
Okaliptus ekmeye korkuyorum. Benim minik bahçem in çok fazla büyüyen bir ağaç. Günde 250 litre su ihtiyacı olduğunu okumuştum bir yerde. Benim bahçenin o bölümü bataklık gibi ama yazın kurak zamanlarında bahçenin o kısımları da sulanmak istiyor. Altlar nemli bile olsa toprağın üstü kuruyor. Okaliptus ağacının su ihtiyacı benim karşılayabileceğimden çok fazla. Ve yetişkin ağacın köklerinin 40 metre derine indiğini okudum. Bahsedilen rakamlar öyle büyük ki, benim başedebileceğim bir ağaç değil bu.
Aslında sorun evin nem alması. Bahçenin o kısmında çok çiçek kaybettim. Ama bu biraz da benim hatamdı. Daha uygun bitkiler ekerek sorun az çok çözülecek bahçe açısından.

abk
26-05-2019, 10:24
Güler Hanım'ın gönderdiği salvialar, Sevgi Durul'un gönderdiği sukulent, sempervivum ve bir sürü bitki, hepsi üstüste saksılara ekildi, köye, bahçeye gitmeyi bekliyorlar. Hava öyle dengesiz ki, bir gün bahar hatta yaz, tam köye gitmeye hazırlandığımda yağmur, fırtına. Sağlıklı, güçlü bitkiler demek ki, ilk anda keyifleri kaçsa da şimdilik canlı duruyorlar. Beş gün daha beklemeleri gerekiyor. Ha gayret, biraz daha sabredin. Önünüzde güzel günler var.:p

abk
03-07-2019, 08:53
Ne olduğunu anlayamadığım, bir kuğu gibi uzayan, başını hep güneşe çeviren bitkinin allium olduğu anlaşıldı. Bir kaç yıl önce bahçemde allium vardı ama bahçenin başka bir köşesindeydi, sonra da yok oldu. O bitki buraya nasıl geldi anlamadım. Annem tohumlardan uçup burada gelişmiş olabileceğini söylüyor. Haklı olabilir.

abk
03-07-2019, 09:02
Sevgi Durul’un gönderdiği sukulentler aceleyle ekilmişti. Bayram süresince gelişimleri iyiydi. Şu anda nasıllar çok merak ediyorum. Sevgi Hanım sukulent sevgisini de gönderdi sanırım bana.;) Bahçemde çim gibi kullandığım tek çeşit bir sukulent vardı ve başka edinmeyi de düşünmüyordum. Ama bunlar öyle güzel ki, üretip bahçenin belli bölümlerimde sukulent köşeleri oluşturabilirim. Bakımı da kolay, ekmek istemez su istemez derler ya, işte öyle.;)

abk
03-07-2019, 09:08
Bir kaç kış sarıp sarmalayıp korumaya çalıştığım sonra vazgeçip oluruna bıraktığım, ölmeyen ama bir türlü olmayan da fırça çalım bu yaz çiçek açmaya karar verip beni şaşırttı.;)

abk
03-07-2019, 09:20
Bayramda daha bakımlı daha düzenli görünüyordu bahçem. Sonra... Sonra onu terkedip geldim.

abk
03-07-2019, 09:27
Civanperçemleri çok güzel açmıştı. Öğrendiğime göre şu anda yüne çiçekli ama rüzgarın etkisiyle yerlere yatmışlar. Civanperçemi nasıl budanır, ne zaman budanır,geçen çiçekleri kesirlerse yine çiçeklenir mi bilmiyorum. Türkçe kaynaklardan budama konusunda bilgi de bulamadım.

Muda
03-07-2019, 18:14
Bizim burada da fırça çalısı yetiştirmeye çalışanlar var. Ancak kışın soğuktan donup ölüyorlar. Sıcak yerler onlar için ideal. Tohumlarının çimlenmesi için yangın içinde kalması gerekiyor. Çimlenme engeli bu şekilde kırılıyor.
Civan perçemleriniz güzel olmuşlar. Bazı çeşitler uzun saplı oldukları için dayanamayıp yıkılıyorlar. Bendeki civan perçemlerini çay yapıp içecek isem o zaman 20 cm civarında kesiyorum. Tohum olarak bırakacaklarıma hiç dokunmuyorum. Normal olarak bir filizden genelde ikinci yılında bir çiçek buketi çıkarıyor. Yan dallanma ile ve tohumla çoğalıyorlar. Her yıl aynı yerden etrafını genişleterek çoğalıyorlar. Tohum paylaşım etkinliğinde paylaşırsanız talep görür sanırım. Sizdekinin rengi bendekilerden biraz daha farklı. Bende sarı, beyaz, kırmızı çiçeklileri var.

abk
05-07-2019, 21:26
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. 20cm derken üstten 20cm mi kesiyorsunuz yoksa altta 20cm kalacak şekilde mi?
Bende sarı rengi de vardı ama tam açmamıştı fotoğraf çektiğim dönemde. Herbirinin rengi farklıydı. Tohum almak zor oluyor, tohumlar olgunlaşsın diye beklerken bir sonraki gidişimde hiç tohum kalmamış olabiliyor. Bu yıl tohum alabilirsem paylaşmaktan mutlu olurum.

abk
28-04-2020, 12:18
Bu yıl acerlerin rengi daha da güzel sanki.:)

abk
28-04-2020, 12:21
Kartopu çiçek açmaya hazırlanıyor...

abk
04-05-2020, 10:17
Heucheraların sadece iki çeşidi kalmış. Biri yollardır bahçemde, sağolsun Güler Hanım sayesinde sahip olmuştum. Diğerinin minicik yaprağı kalmış geçen yıl zengardendan aldığım bir sürü heucheradan biri. Umarım diğerleri de ölmemiştir ve kendilerini gösterirler.
Başka bir bahçeden bir kaç yıl önce edindiğim geranium türü olduğunu tahmin ettiğim bitki de yaz kış yeşil. Her yıl yeni bitkiler alıp bir çoğunda hayal kırıklığı yaşamaktan bıktım. Bahçemde mutlu olan bitkileri çoğaltmayı düşünüyorum bundan sonra.

abk
04-05-2020, 10:23
Karşıdan bakınca yemyeşil görünenler yaklaşınca çimlenen erik fideleri olunca, bir an önce bahçeye gitmeliyim diyorum. Büyüdüklerinde sökmek çok zor oluyor.

Sevgi Durul
04-05-2020, 13:56
Heucheraların sadece iki çeşidi kalmış. Biri yollardır bahçemde, sağolsun Güler Hanım sayesinde sahip olmuştum. Diğerinin minicik yaprağı kalmış geçen yıl zengardendan aldığım bir sürü heucheradan biri. Umarım diğerleri de ölmemiştir ve kendilerini gösterirler.
Başka bir bahçeden bir kaç yıl önce edindiğim geranium türü olduğunu tahmin ettiğim bitki de yaz kış yeşil. Her yıl yeni bitkiler alıp bir çoğunda hayal kırıklığı yaşamaktan bıktım. Bahçemde mutlu olan bitkileri çoğaltmayı düşünüyorum bundan sonra.

Her ne kadar soğuğa dayanıklı olsa da biraz nazlılar heucheralar. Benim de kayıplarım oldu.

abk
04-05-2020, 17:56
Her ne kadar soğuğa dayanıklı olsa da biraz nazlılar heucheralar. Benim de kayıplarım oldu.

Geçen yıl çok sayıda almıştım, yine sipariş verdim. Farklı yerlere ektiklerimin hiç birini göremedim. Sadece fotoğrafta görülen köşedekiler yaşıyor. O köşenin ne farkı var bahçenin diğer kısımlarından onu da anlamış değilim. Yine de sabırla bekleyeceğim bir iki hafta daha. Belki bir umut yeni yapraklar çıkarır birkaçı.

Bahçeye henüz gitmediğim sadece bana gönderilen fotoğraflardan kontrol ettiğim için umudumu yitirmedim henüz.;)

abk
06-05-2020, 21:16
Yeni yapraklar veriyor ama diğer çeşitlerin hiçbiri çıkmamış. Bundan sonra umudu kesip kalanlarla yola devam etmek gerekli.

abk
07-05-2020, 07:29
Uzaktan bakınca yemyeşil görünse de yapacak çok iş var.

abk
09-05-2020, 15:50
Ponpon gülüm gülibrişim ağacını tamamen sarmış. Geçen yıl epey budamıştım tekrar bu kadar gelişeceğini tahmin etmemiştim.

abk
09-05-2020, 15:59
Acuba japonica yıllardır bahçemin iki ayrı köşesinde var. Geçen yaz sonu bir köşedekiler bozuldu. Budadım, ilaçladım. Görünüşü şimdilik çok kötü. Kurtulur mu bilmiyorum.

abk
09-05-2020, 16:06
Gülhatmi kendi kendine bahçenin farklı yerlerinde çıkıyor ve bende gördüğüm zaman söküyorum, sadece duvar dibinde çıkarsa bırakıyordum. Bu fotoğraftaki gözümden kaçanlardan biri, gizlenmiş ve büyümüş. Kocaman yapraklarıyla çok güzel duruyor aslında.

abk
09-05-2020, 16:11
Clematis çiçek açmış, diğer çeşitleri tomurcuklanmış.

abk
09-05-2020, 16:13
Havalar yağışlı gidince mantarlar ortaya çıkmış...

abk
09-05-2020, 16:20
Şakayık tomurcukta, açtığını görmeme ihtimalim yüksek. Bahçemde çok sayıda şakayık var, bir çoğu fazla gölgede kaldığı için yeterince gelişemiyor ve az sayıda çiçek veriyor. Açan çiçekleri de ben gittiğimde geçmiş oluyor. Bahçemi tekrar düzenlesem yine şakayık ekerdim ama sadece bir tane. Nefsi köreltmek arına sadece bir tane.;) Bahçemdeki bitkileri benim orada olup güzelliklerini görebileceğim çeşitlerden seçerdim.

abk
10-05-2020, 12:46
Salvia microphylla Royal bumble geçen yıl ektiğim bitkilerden. Kuş mevsimini atlatmış ve yeniden çiçeklenmiş bile. Daha önce bir çok salvia türü denemiş ama ilk kış mevsiminden sonra kaybetmiştim. Bu yıl havaların daha sıcak geçmesi ve bu bitkinin daha önce denediklerimden daha gelişmiş olması bunu sağladı diye tahmin ediyorum.

abk
10-05-2020, 12:49
Gala çiçeğimi yıllardır saksıda tutup kışın içeriye taşıyordum. Çok gelişince bir kısmını ayırıp bahçeye ektim. O da kış mevsimini atlatıp bahara merhaba diyenlerden.;);)

abk
12-05-2020, 14:27
Acerlerin her türü güzel.

abk
12-05-2020, 14:34
Tüm bahçelerde arsızca çoğalan crocosmialar benim bahçemde hiç çiçek vermeyerek naz yapıyor. Bu yıl daha umutluyum. Çiçeğini de görürüm belki.

abk
13-05-2020, 13:14
Bu bitkinin Bergenia olmasını umut ediyorum. Geçen yıl oraya ektiğim kış ortancası tamamen yok olmuştu. Normalde kış mevsimi yapraklanmalıydı diye düşünüyorum. Ama benimki baharda ortaya çıktı. Yanılmıyorum sanırım yaprak yapısı çok benziyor çünkü.

abk
13-05-2020, 13:22
Müge çiçekleri tek tük açıyor. Onlarda bahçemde çok yavaş gelişen çiçeklerden. Başka bahçelerde coşan bitkilerin benim bahçemde bu kadar nazlı olmasını hep bahçenin çok gölge olmasına bağlıyorum. Gölgede yetişen bitkiler için bile fazla gölge.

abk
13-05-2020, 13:33
Ağaç hatmi düz olarak yukarıya büyüyen bir ağaç şeklindeydi. Geçen yaz çikolata sarmağı hatminin bir dalına sarılmış ve onu çekmiş. Durumu farkedince sarmaşık dallarını kesip hatmiyi de diğer yöne doğru iple bağladım. Maalesef bu işe yaramadı. Mevsim sonu üst dalları sol taraftan biraz budayıp altına da ortanca tarzı bir çalımsı bitki ekip bu yamukluğu kapatmayı umuyorum. Başka bir çözüm gelmedi aklıma.

abk
16-05-2020, 17:29
Clematislerin en güzel zamanı.;);)

abk
16-05-2020, 17:30
Pembe de yakışıyor.

abk
16-05-2020, 17:38
Ve diğerleri...

Sevgi Durul
16-05-2020, 18:33
Clematislerin en güzel zamanı.;);)

Bunu çok sevdim. Adını biliyor musunuz, Sevgili abk?

abk
16-05-2020, 18:57
Bunu çok sevdim. Adını biliyor musunuz, Sevgili abk?

Emin değilim ama Clematis multi blue diye hatırlıyorum.

abk
17-05-2020, 15:01
Bu işler biter mi?:confused:

abk
17-05-2020, 15:35
Altın sedum sapsarı çiçeklerini açtı. Sedumları seviyorum özellikle buranın iklimine uygun olanları. Çim gibi kaplıyor toprağın üzerini. Güzelde görünüyor. Ama bazen bozuluyor, nedenini tam anlamadım. Bir yıl çok iyi olan serumlar sonraki yıl hayal kırıklığına uğratıyor. Ortası da yok, ya çok güzeller ya da tamamen bozulmuş oluyorlar.

abk
17-05-2020, 15:50
Acoros ogon; açık yeşil rengini çok seviyorum. Bahçenin bataklık gibi olan kısmına bir çözüm bulamayınca, savaşmaktan vazgeçip suyu seven bitkiler ekmiştim. Ocoros ogon bunlardan biri.

abk
17-05-2020, 15:56
Liriope ve siyah çim birbirine sarılmış.:p Liriopeleri kış sonu buduyorum ve yeni çıkan yapraklar taze ve açık yeşil oluyor. Renkli yaprakları çiçeklerden daha çok seviyorum sanırım. Maalesef özellikle koyu renkli yaprakları olan bitki sayısı çok az. Bulup ekebildiklerimde benim bahçemi sevmedi. ( Dikkatinizi çekerim, ben beceremedim değil onlar bahçeyi sevmedi.:p )

abk
19-05-2020, 10:58
Gelin tacı açtığı zaman bahçenin yıldızı olurdu. Bu bahar açmış ve hemen hemen çiçekleri geçmiş bile ben görmeden.

abk
19-05-2020, 11:00
Sambucus nigra biraz gelişmiş, bu en azından yaşayacağını gösteriyor.

abk
19-05-2020, 11:04
Dayanamayıp yeni heucheralar sipariş ettim. Hepsini de aynı köşeye ektim çünkü sadece bu köşede olanlar yaşayabildi.

abk
20-05-2020, 07:52
Kardinal lobelya, daha önce de bahçeme ektiğim ve beceremediğim çiçeklerden biri. Hem bataklık alan bitkisi hem de güneş istiyor. İkisini aynı anda benim bahçede sağlamak mümkün değil. Bu kez bataklık olan bölüme ektim. Bu son denemem olacak, umarım ummuduğuna değil bulduğuna razı olup yaşamayı seçer.

abk
20-05-2020, 07:59
Campanulanın bir çok türü var, yağım denemelerimde başarılı olamadığım gibi hazır aldığım fidelerde yaşamadı. Geçen yıl ektiğim bir çeşidi bahçemde görünce yenilerini sipariş etmiştim. Üç farklı çeşit ektim bu yıl. Her yıl yeni tohumlar, yeni fideler almak eskisi gibi heyecan vermiyor artık bana. Bir kez ektiğim yıllarca çiçeklerini gördüğüm bitkiler istiyorum. Bunun içinde doğa ile savaşmaktan vazgeçip bahçemde mutlu olan bitkileri çoğaltmak gerekli. Tabii bunu her bahar hatırlamak şart.:p

abk
20-05-2020, 08:07
20 gün önce trendyolda heuchera satıldığını görünce sipariş vermiştim. Satıcı e-fidancı ismiyle satış yapıyordu. Hiç güvenmedim ama tendyolda sorunlu ürünü iade etmek çok kolay olduğu için yine de sipariş ettim. 3 ürün aynı anda satılıyordu ve ben hepsinin tek çeşit geleceğini sanıyordum. Uzun süre kargoya bile verilmeyince siparişin iptal edileceğini düşündüm. Nihayet kargo geldi. Toprağı kurumuş, bitkiler birbirini ezmişti. Ama umduğumdan çok daha büyük ürünler. Bol bol sulayınca kendini toparladılar. Aynı üründen tekrar sipariş vermeyi düşündüm ama maalesef satıştan kalkmış.

abk
21-05-2020, 11:16
Hostalarda heucheralar gibi farklı yaprak renkleri ve farklı ebatlarıyla gölge bahçelerinin en güzel bitkileri. Üstelik hiç naz, kapris yapmıyorlar.

abk
03-06-2020, 10:43
Özledim bahçemi. Sokağa çıkma yasakları, yağmurlar derken gidip göremedim. Tek tesellim bu yağmurlarda bol bol sulanıyor olması.

abk
22-06-2020, 13:16
Ortancaların renklenmesi için elimden gelen, bildiğim okuduğum herşeyi denedim. Olmadı, olmuyor. En çok renklenen ortanca bu.

abk
22-06-2020, 13:20
Diğer ortancalar bu durumda.

abk
23-06-2020, 11:52
Tüm yazı bahçesinde geçirenler ne şanslı. Ben fotoğraflarla avunuyorum.

abk
11-05-2024, 18:41
Yıllarca bekledikten sonra mor salkım ve beyaz salkım nihayet çiçeklendi. Çiçek performansı hala yeterli değil. Bunun nedeni de çok yüksekte olduğu için budayamamış olmam sanırım.

abk
11-05-2024, 18:45
Bu güle bayılıyorum. Üstelik dikeni de yok. Ne yazık ki erkenden açıp kısa sürede geçiyor.

abk
11-05-2024, 18:48
Benim kısmetimde beton veya taştan oluşan bahçeler herhalde. Yine her tarafı taşlarla kaplı bir bahçem var.

abk
11-05-2024, 18:52
Nisan ortasında çiçeklik yapıp satın aldığım bazı çiçekleri ektim, biraz tohum serptim. Bahçe boş olduğu halde çok fazla kuş var burada. Tohumdan çıkan fideleri yiyorlar.

abk
11-05-2024, 18:53
Fotoğraflar hep yan olarak yüklenmiş. Nasıl düzeltilir bilmiyorum.

SukunetiAdab
08-12-2024, 09:08
Fotoğraflar hep yan olarak yüklenmiş. Nasıl düzeltilir bilmiyorum.Yeni paylaşımlarınızı da bekliyoruz...

SM-J730F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi