View Full Version : abk / Bahçe
Bu da başka bir çim alternatifi, armeria maritima splendens pink. Bu dönemde açan çokta güzel çiçekleri var. Ama üzerine basılmaya pek gelmiyor. Ve çok yavaş gelişiyor.
Adını hiç hatırlamadığım sarmaşığım minik ama çok minik çiçekler açtı. Ekmişim, sarılması için file bile hazırlamışım ama adını hiç hatırlamıyorum.
zehra evin
19-04-2016, 22:34
Sayın abk maşallah çiçekleriniz çok güzel ve sağlıklı görünüyor. Ellerinize sağlık.Yanılmıyorsam sarmaşığınız pembe çiçekli yasemin.
tarla kuşu
19-04-2016, 22:38
Evet pembe çiçekli yasemin Bende yeni aldım, ordan biliyorum.
Sayın zehra evin ve sayın tarla kuşu, tesekkur ederim. :) Gecen yaz sonu bir kac yasemin çeşidi almistim. Pandora Yasemin'i kisi geçiremedi. Bir de kirmizi çiçekli yasemin aldım diye hatırlıyorum. Ama bunu yasemine de benzetememistim nedense. :) Çiçekler oyle kucuk ki oraya bir seyler ektiğimi hatırlamasam acaba kendiliginden cikan yabani bir bitki mı diye dusunebilirdim. Umarım zaman icinde daha alımlı, daha bol çiçekli halini gösterip beni utandirir. :)
Çok güzel değil mi:confused:
weigela bristol ruby
Bu fotoğrafı görünce aklıma sen geldin sevgili abk. :)
Beton (fotodaki taş ama benzer sonuçta), bank, kırmızı renk, sık dikimli bitkiler... ;)
607349
Cokta guzel bir kose. :)
Benim dikkatimi de hosta ile sardunyanin yanyana mutlu mesut yasaması cekti. :)
Bank ve masaya vermik attım. Aslinda vernigin rengi hoşuma gitti. Eski gibi duruyor. Grimsi bir renk. Ama demirleri boyadigim yesil renk ile hic uyum göstermedi. Ya boya ya da vernigi yenilemeliyim. Veya bu yil boyle kalacak gelecek yil yeniden boyayacağım.
tanerege
23-04-2016, 22:23
Aslında vernik renk vermez... Vernik dolgu ve parlatıcı olarak kullanılır. Asıl ahşaba renk veren pinotekstir onun çeşitli versiyonları vardır,, ceviz, meşe,gürgen ve maun gibi... Boyanacak ahşap yüzeyi hafif zımpara yaptıktan sonra :) üstübü **** tülbentle boyamalı ve bir gün bırakmalıyız,,ertesi gün dolgu verniğini fırça yardımıyla sürdüğümÜzde sonuç güzel olacaktır.. mobilyacı babası ve amcaları olan biri olarak garanti veriyorum :)
Maalesef ben vernikledim. Vernik uzerine zimpara yapmadan pinoteks yapilir mı?
tanerege
24-04-2016, 00:03
Ne yazık ki hayır... Bence siz kullanın bu yaz yıpransın,, seneye gene bu konuyu konuşuruz,, o zaman tam olarak doğrusunu yaparsınız. Varsa fotosunu yollayabilirsiniz bir inceleyim :)
iPad veya cep telefonundan fotograf yüklemeyi beceremiyorum. Fotograf boyut ya da pixeli buyuk geliyor, küçültmeyi de beceremiyorum. İlk fırsatta fotografı yüklerim.
Tek kat vernikledim ama sanki ahşap tum vernigi emdi. Bir kat daha sürsem olur sanırım.
Bu yil bu sekilde kullanmak en dogrusu olacak. Havaların da iyi gitmesiyle her hafta sonu bahceyle ilgilendiğim halde hala yapmayı planladığım cok is var. Bahçenin dağınıklığından bıktım. Tekrar masa, sandalye boyamak icin zaman harcamak istemiyorum. Daha boyamayi planladığım kapılar var. Ve bir dolap. Kahverengi boyayla boyanmış ahşap bir dolap. Onun rengini degistirmeyi dusunuyorum. Zimpara yapmadan beyaz boyayla boyasam sonra da istedigim renge boyasam olmaz mı? Ahşap icin nasil boya kullanmalıyım? Demir kapi icin aldigim yağlı boya olur mü? Yağlı boya parlak oluyor, ben daha mat, eski tarz bir seyler istiyorum ama almam gereken boyanın adini bilmiyorum.
Ben çok mobilya boyadım. Bit pazarından ya da garaj satışlarından ikinci el ahşap eşya alıp rengini değiştirmek çok sevdiğim bir olay. Şu anda da boyanacak 3 parça beni bekliyor ama yakın zamanda fırsatım olmayacak gibi. :)
Eğer düzgün bir iş isteniyorsa zımpara şart. Çünkü atılacak yeni kat boyaya tutunabilecek zemin lazım. Ama çok derin bir zımpara şart değil. Yüzeyi hafif pürüzlendirecek kadar olsa yeter. Onun üstüne bir kat astar atmak sonradan sürülecek boyanın tutunmasını kolaylaştırır. (Mesela lake bir mobilyanın rengini değiştirirken astar kullanmam gerekti. Çünkü lake her ne kadar zımparalasam da çok pürüzsüz.) Üstüne istenilen renk boya sürülür. Boyaların parlak, mat, yarı mat gibi seçenekleri oluyor. En üste de duruma göre koruyucu olarak vernik atılabilir, dayanıklılığı arttırır.
İstersen benim boyadığım mobilyaların fotoğraflarını da gönderebilirim.
tanerege
25-04-2016, 07:47
Gilan hanımın yazdıkları doğru,,, belki faydalanmak isteyen arkadaşlarda olur diye bende ekleyim...ahşap mobilyanın rengi sistire yapılarak çıkar oda işi bilen usta tarafından yapılmalı yoksa kaplamanında dibini çıkarabilir...sonrasında iyi bir zımpara ince ve kalın olmak üzere sonra kaplamaya uygun renk pinoteks...mesala ağaç kaplama meşe ise açık veya koyu meşe pinoteks...**** ceviz kaplamaysa gene açık ve koyu pinoteks denenebilir... Bilgi vermek amacıyla tekrar hatırlatayım pinoteks bir gün kurumalı ardından önce dolgu vernik atılıp bekletilip heryeri bembeyaz olana kadar ince zımpara atılmalı sonrasında ise ipek mat veya parlak son kat vernik atılmalı...Ve havadar yerde bekletilmeli.
tanerege
25-04-2016, 08:01
Aslında resimleri görmek lazım.. ondan sonra daha sağlıklı olur :) ama şimdi öyle boyalar ve spreyler varki benim mobilya yaptığım döneme göre çok daha kolay,, hele babamın dönemine göre lafı olmaz :) biz boyayı tabanca ile atardık,, şimdi verniğin bile spreyi var hatta geçen de yazmıştım,, pinoteksli vernikte... Yani sonuç olarak ne yaparsanız yapın el emeğiniz olacağı için,, şimdiden çok beğendim ben,, çok da kafanızı yormayın. ( Mesaj kutunuza bakarsanız fotoğraflar için,, bir program ismi yazdım )
Ben çok mobilya boyadım. Bit pazarından ya da garaj satışlarından ikinci el ahşap eşya alıp rengini değiştirmek çok sevdiğim bir olay.
İstersen benim boyadığım mobilyaların fotoğraflarını da gönderebilirim.
Tabii ki isterim. ;)
Boya ve vernik sonrası son durum budur.
Biz yer erguvanı deriz bu çiçeğe. Bu mevsimde açıyor. Çiçekli hali çok uzun sürmüyor, yani yaz dönemi çiçekli değil. Benimki yeni açmaya başladı, çiçekleri tek tük. Tam açınca hele bir de sık ekilmişse çok güzel duruyor.
Bahçemin eski fotograflarını buldum. 2014 yılında böyleymiş bahçem. Boşuna tarla bahçe demiyormuşum ben.;)
Bu fotografta 2015 yılına ait. Bellemek çokta işe yaramamış. Bir yıl içinde otlarda bir azalma yok. Kenara ekilen çiçek ve, çalı ve ağaçlar gözükmüyor bile.
Yine 2015 yazı. Beton atılınca her tarafı taşa dönüştürmüşte olsam, çiçekler daha ortaya çıkmış gibi.
Aynı köşenin bugünkü görünüşü. Gelecek yıl daha güzel, daha dolu dolu çiçekli olacaktır. İki yıl sonra nasıl olur acaba? Elimde kürek fazla olan bitkileri söküyor olabilirim belki de. ;)
Hercai menekşelerim beni görünce çok mutlu oldular. Onları çok sevdiğimi söylerken hepsi gözlerini ayırmadan pür dikkat beni dinliyordu. :p
Saxifraganın çiçekleri geçmek üzere. Bir sürü tohum yapacak sanırım.
Bu görebileceğiniz en küçük hercai menekşedir. Çiçek çapı en fazla 1cm olmalı. Her yıl kendi döktüğü tohumlardan bahçenin çeşitli yerlerinde çıkıyor.
Çuha çiçekleri hala açmaya devam ediyor.
Küpe çiçeği biraz daha büyümüş. Kış dönemi dışarıda bırakacağım küpeleri. Malçlayınca kışı atlatmalarını umuyorum.
Clematis zamanı. Bu ilk çiçeğini veriyor. Bu yıl çok çiçek beklemiyorum clematislerden. Ama glecek yıllarda çok güzel olacaklar. ;)
Ah bir de o tırtılı bulup yok etseydim.
HYDRANGEA petiolaris sarmasik ortanca ilk çiçeğini vermeye hazırlanıyor.
tarla kuşu
25-04-2016, 13:50
Aynı köşenin bugünkü görünüşü. Gelecek yıl daha güzel, daha dolu dolu çiçekli olacaktır. İki yıl sonra nasıl olur acaba? Elimde kürek fazla olan bitkileri söküyor olabilirim belki de. ;)
Kesinlikle öyle olacak. :) Ben de bu sene epeyce seyreltme yaptım ama bir yandan da yenilerini ekmeye çalışıyorum... Bizler akıllanmayız sanırım :)))
Hala durmadan yeni bitkiler aldığıma göre, akıllanmaya niyetim yok. ;)
Bahçede yer kalmayınca, bazı bitkileri söküp yerini değiştiriyorum. Ciddi ciddi yan komşu evini satar mı acaba diye düşünürken yakalıyorum bazen kendimi. Yan komşunun evi bahane, benimkinin iki katı büyüklüğündeki bahçesi şahane. :p
tanerege
25-04-2016, 15:37
Boya ve vernik sonrası son durum budur.
Çok güzel olmuş :) dayanıklı olsun diye üzerine yat verniği tavsiye ederim ...elinize sağlık
tanerege
25-04-2016, 18:02
Hala durmadan yeni bitkiler aldığıma göre, akıllanmaya niyetim yok. ;)
Bahçede yer kalmayınca, bazı bitkileri söküp yerini değiştiriyorum. Ciddi ciddi yan komşu evini satar mı acaba diye düşünürken yakalıyorum bazen kendimi. Yan komşunun evi bahane, benimkinin iki katı büyüklüğündeki bahçesi şahane. :p
Bir çeşit bitki açgözlüğü :) sizin gene bahçe büyük,, ben kendimi frenliyorum mecburen :)
Bence betonu sağdan soldan tırtıklıyor da olabilirsin. :D
Her şey çok güzel gelişiyor gibi görünüyor. ;)
Bank güzel ve bakımlı görünüyor. Ama koyu yeşille çok uymadığına katıldım. Acaba giriş kapısını boyadıktan sonra ondan artan boyayı mı kullansan? :rolleyes:
Bir çeşit bitki açgözlüğü :) sizin gene bahçe büyük,, ben kendimi frenliyorum mecburen :)
Taner Bey, daha once de yazmistim. Ben sizin balkonun bir kac dönüm olduguna eminim.;)
Bence betonu sağdan soldan tırtıklıyor da olabilirsin. :D
Her şey çok güzel gelişiyor gibi görünüyor. ;)
Bank güzel ve bakımlı görünüyor. Ama koyu yeşille çok uymadığına katıldım. Acaba giriş kapısını boyadıktan sonra ondan artan boyayı mı kullansan? :rolleyes:
Betonu tirtiklama isine daha once başlayabilirim. ;)
Bank icin kullandığım minderler kirmizi. Hepsi kirmizi olup boğmasın ve cıvıl cıvıl olsun diye yesil boyadım. Belki daha acik bir yesil olsa ya da ahşabın rengi kizilimsi olsa uyumlu olabilirdi. Gelecek yil yeni renkler deneriz.
Bu boya ve verniklerin testerlari olsa, minik minik şişelerde satılsa, alıp deneyebilsek ne guzel olurdu.
tanerege
25-04-2016, 19:01
Kırmızı minder kesinlikle iyi fikir... Birkaç dönüm balkon kabul ediyorum artık :)) ama ayakları toprağa basmak gibisi yoktur tahmin ederim...
Sipariş ettigim carex ve festuca geldi. Festuca gayet iyi durumda ama carexler berbat. Kurumuş ot almis gibi hissettim kendimi. Kargoda da biraz fazla dolaşmışlar. Umarım kurtulurlar. :(
Normal halleri bu degildir herhalde. :)
Umarim seneye allium tohumu paylasirsiniz sn. abk. Boyu kac cm kadar ve kac gun kure formunda kalıyor
?
Ölçülerden cok emin degilim ama 1 metre vardir en azından. Aslinda ben de gecen yil uc sogan vardi. İkisini kaybetmisim veya havuzu kazarken farketmeden atmis olabilirim. Gecen yil ozellikle tohum yapması icin bekledim. Ama tohum toplayamadim, tamamı topraga döküldü. Kendi kendine cimlenen olmadi gördüğüm kadarıyla. Bu yil tohumları toplayıp paylaşmaya çalışırım. Yeter ki tohumlar olgunlastiginda orada olayim.
Ciceklenme suresi cok uzun degil aslinda. Bahar boyunca cicekliydi sadece.
Sayfanıza bakamamıştım uzun zamandır hepsini okudum iyice inceledim. Çok hoşuma gitti anlatımınız hemde güzel işler çıkartıyorsunuz ^^
Tesekkur ederim sayın dongyul. :) sayfami gezmeniz, guzel mesajlar yazmaniz mutlu ediyor beni.
Burasi bir okul gibi, birbirimizden cok seyler öğreniyoruz. Sadece bilgi de degil, hayal kurmayı, güzellikler yaratmayı, isteklerin bir sonunun olmadigini öğreniyoruz. İyi ki varsınız. :)
tanerege
26-04-2016, 20:07
Carexler kesinlikle toparlanır... Sonuçta bataklık bitkisi,, görünümü daha da güzelleşecek emin olun... Benim saksıda bile kocaman olduysa,, sizin havuzda harika olur...
Yıldız çiçeklerim daha bu kadar olabildi, hatta bir çoğu hala toprağın altında. Yanına diktiğim çubuklar olmasa orada çiçek olduğunu anlamazdım.;)
Banyo küvetinden yaptığım havuzumu geçen yıl akrilik boyayla boyamıştım. Bu yıl o boyadan iz yok. Küvetler nasıl boyayla boyanır? Yağlı boyayla boyasam dayanır mı acaba?
tanerege
29-04-2016, 15:25
Bence güneşe ve suya dayanıklı bir boya olmalı...yağlı boya da sanırsam dayanmaz...
Dış mekanda bir küveti boyamak... Hayatta görüp görebileceğin en zor boya işi bu, daha ötesi yok. :) Dış mekan olduğu için sn tanerege'nin dediği gibi güneşe ve suya dayanması lazım. Ama asıl sorun küvet olması, yani pürüzsüz yüzeyleri. Boyaya tutunmak için pürüzlü yüzey lazım.
Şöyle bir baktım da küvet nasıl boyanır diye. Önce çok ciddi zımparalamak gerekiyormuş. (Evet maalesef :)) Daha sonra küvet boyamak için özel epoxy karışımlar varmış. Bu kısmı belki çok gerekli olmayabilir çünkü onlardaki amaç evdeki pürüzsüz küvet yüzeyini geri elde etmek.
Ama dediğim gibi zımparasız pürüzsüz yüzeye boya tutunamaz. Sprey boya yapınca olmuş gibi görünür ama birkaç ayda kalıp kalıp dökülür. Tahtayı bile zımparalamayı sevmediğine göre küvet zımparalamayı düşünemiyorum. :p
Ben yine de taşlarla saklamayı önereceğim. En uygulanabilir olanı bu gibi.
tanerege
30-04-2016, 11:43
Bence de...fırınlanmış bir yüzeye boya tutunması imkansıza yakın, zaten boyasanda bir şekilde alacalı olur tahminimce,, oda beklentini karşılayamabilir..
Sayın abk, bende Gilan ve tanerege ile aynı fikirdeyim büyük olasılıkla boya tutmayıp durmadan boya suyun güneşin etkisiyle soyulup gidecektik.
Eğer taş döşerseniz küvetin hacmi küçüleceğinden küvetle alakası kalmayacak fikrindeyim.
Bu küvet için biraz kafa patlattım en iyisi siz bunu 3 yıllık sera plastiği ile kaplamanız sonrasında istediğiniz renge boyarsınız. Boyamaya gerek kalmayacağını düşünüyorum. Bu sayede o küvet daha şık görünecektir.
Ya da en ideali o küveti çıkartıp yerine sera naylonuyla sağlam daha büyük havuz yapmak o naylonun çirkinliğini ya boyarsınız ya da taşlarla şık görünüm verebilirsiniz.
Sayın dongyul, zaman ayırdığınız için teşekkürler. Bu yaz için yapmam gereken öyle çok iş var ki, küvet havuzumu yeniden inşa etmek çok zor. Bu yazı en kötü ihtimalle şimdiki haliyle geçirecek. İnternette küvet boyanması ile ilgili araştırma yaptığımda seramik boyası kullanıldığını gördüm. İşe yarar mı, boyadan sonra tekrar fırınlıyorlar mı, bilmiyorum açıkçası. Belki bir ihtimal küvetin üst kısmındaki suyu boşaltıp küçük bir bir kısmına deneme yaparım.
Sera plastiği 3 yıl mı dayanıyor? 3 yılın sonunda tekrar yenilemek mi gerekiyor?
Bence de...fırınlanmış bir yüzeye boya tutunması imkansıza yakın, zaten boyasanda bir şekilde alacalı olur tahminimce,, oda beklentini karşılayamabilir..
Aslında alacalı olmasını tercih ederim. Amacım daha doğal görünmesini sağlamak.
Sizin mini göletinizin rengine bayılıyorum ama benim köy bahçemde o renk bir küvet yapay durabilir diye düşünüyorum. Bu yüzden sanki taş rengi, hatta taşlardan yapılmış gibi durmasını istiyorum.
Sera plastiği 3 yıl mı dayanıyor? 3 yılın sonunda tekrar yenilemek mi gerekiyor?
Sayın abk evet 3 yıl dayanır eğer güneş ışığı almazsa 5 yıla kadar kullanımı çıkar.
Size iyi haberim var arkadaşlarıma sordum. O küvet boya tutması zormuş ama eğer taş motoru ile zımparalanırsa max 5 dakika tutarmış taş motoru ile yapmak. Ve su bazlı yaģlı boyalar varmış sprey şeklinde işini görür dediler.
Sonrasında arkadaşımın babası bunu söyledi eğer boya tutmuyorss daha şık görünmesi için fayansı duvara yapıştırmak için kalekinler varmış yani çimento gibi içinde kaya yünü varmış bu sayede tırtıklı yüzey elde edebilirsiniz ve rahatlıkla boyanır hatta boyamasına gerek yok kalekin kuruyunca eskitme taş gibi olur dedi. Eğer renkli olsun istiyorsa kalekinin içine bioya koyupda kalekini renklendirebilir dedi.
Kalekimi biliyorum, hiç kullanmadım ama bir çeşit hazır çimento gözüyle bakıyordum ben ona. Küvette kullanmakta hiç aklıma gelmemişti açıkçası. Mantık olarakta aklıma yattı. Malzeme olarakta çok rahat bulabileceğim bir ürün.
Zımpara için taş motorunu nerede bulurum bilemiyorum. Köy yerinde bulunmaz herhalde. Elimde tel fırça var. Tel fırçayla yüzeyi çizmeyi deneyeyim. Zaten benim küvette seramik falan değil. Hani eski, ucuz, sanki plastik gibi duran küvetler vardır ya, onlardan.
Köye iki hafta kadar sonra gidebileceğim. Gitmeden kalekimi hazırlarım. Sonuç başarılı olursa ve hypertufa veya çimentodan daha kullanışlı olursa, benim betonu tırtıklayıp azalmak içinde bu malzemeyi kullanma yönünde planlarım var. :)
Havuzun şimdiki durumu. Boyadan iz yok. Hypertufa ve çimento ile kapladığım yerler de parça parça döküldü.
Ortancalarım tomurcuk vermeye başladı. Bazısı çok sağlıklıyken bazısının rengi sarıya döndü. Bunun nedeninin demir eksikliği olduğunu biliyorum. Saçı kıbrıs verdim biraz ama bir haftada herhangi bir değişiklik olmadı. Kullandığım saçı kıbrısı internetten almıştım. Soluk sarı bir rengi vardı. Hiç güvenemedim, hatta acaba başka bir şey mi veriyorum bitkilerime diye düşündüm.
Bir hafta sonra hayvan gübresi verdim. Umarım bu işe yarar. Bahçe toprağın içindeki tuğla parçalarından dolayı işlemesi çok zor bir alan. Toprak kalitesininde çok iyi olduğunu sanmıyorum. şimdiye dek doğal gübreleme imkanım da olmamıştı. Önümüzdeki yıllarda her ilkbahar ve sonbaharda doğal gübre vermeyi planlıyorum. Ailem çiftçilik yaptığı için kimyasal gübre elimizde mevcut. Arada onlarla da destek yapacağım.
Bu arada geçtiğimiz yıllarda ayrık otlarıyla mücadelemi hep ayrıklar kazanmıştı. Ancak suluboya fırçası ile ayrık otunun yapraklarını tek tek sürdüğüm bir ilaç oldukça etkili oldu. Hala ayrık var ama bu ilaçtan kullandığım yerleri kazdığımda ayrık köklerinin de büyük zarar gördüğünü farkettim. Bu yıl daha ciddi olarak uğraşıp, hepsine bu ot ilacını kullanırsam uzun süre rahat ederim diye düşünüyorum.
Sagina subulata diğer adıyla Irish Moss. Yemyeşil bir halı gibi. Gölge ve nemli bahçeler için ideal. Çiçeğini ilk kez görüyorum. Çiçek demek tohum demek.;) Belki kendi kendine çimlenip o şekilde de çoğalır.
Delphinium yani hazeran. Tohumdan yetiştirmeyi çok deneyip beceremediklerimden. Bunu fide olarak almıştım sanırım iki yıl önce. Orta boylu türü bu. Çok uzamıyor. Gerçi her yıl bir öncekinden daha uzun oluyor. Normalde gölgeyi seviyor ama ben mecburiyetten güneşe ekmiştim bir zamanlar. Kazık köküne zarar vermemek için de bir daha yerinden oynatmadım.
Bu da Delphinium pacific giants. Bu yıl fide olarak 3 kök aldım. Bu kez gölgeye ektim ama yeri yine yanlış. Daha duvar dibine ekmeliymişim. Ben boyunun diğeriyle aynı olacağını düşünmüştüm. Oysa bu zaman içinde iki metreye dek uzayacakmış. Mecburen yerini değiştirmem gerekecek.
CORNUS florida. Bu hanım kızımız büyüyecek, beyaz çiçekler açacak. ;)
Minicik bahçede bir bu ağaç eksikti değil mi? ;) Ben pembe çiçeklisini çok istemiştim ama bulamadım.
Bu kadar çalı ve ağaç büyüyünce nasıl yaşar, birbirini nasıl engeller, bilmiyorum. Zaman gösterecek. Açgözlülük herhalde. Başka bir açıklama gelmiyor aklıma.
tanerege
30-04-2016, 21:30
Sn.Abk carexler ve mavi çimleri diktiniz mi?? Resimlerini paylaşmadınız merak ettim? Birde balıkları aldınız mı?
tanerege
30-04-2016, 21:38
Ortancalarım tomurcuk vermeye başladı. Bazısı çok sağlıklıyken bazısının rengi sarıya döndü. Bunun nedeninin demir eksikliği olduğunu biliyorum. Saçı kıbrıs verdim biraz ama bir haftada herhangi bir değişiklik olmadı. Kullandığım saçı kıbrısı internetten almıştım. Soluk sarı bir rengi vardı. Hiç güvenemedim, hatta acaba başka bir şey mi veriyorum bitkilerime diye düşündüm.
Bir hafta sonra hayvan gübresi verdim. Umarım bu işe yarar. Bahçe toprağın içindeki tuğla parçalarından dolayı işlemesi çok zor bir alan. Toprak kalitesininde çok iyi olduğunu sanmıyorum. şimdiye dek doğal gübreleme imkanım da olmamıştı. Önümüzdeki yıllarda her ilkbahar ve sonbaharda doğal gübre vermeyi planlıyorum. Ailem çiftçilik yaptığı için kimyasal gübre elimizde mevcut. Arada onlarla da destek yapacağım.
Bu arada geçtiğimiz yıllarda ayrık otlarıyla mücadelemi hep ayrıklar kazanmıştı. Ancak suluboya fırçası ile ayrık otunun yapraklarını tek tek sürdüğüm bir ilaç oldukça etkili oldu. Hala ayrık var ama bu ilaçtan kullandığım yerleri kazdığımda ayrık köklerinin de büyük zarar gördüğünü farkettim. Bu yıl daha ciddi olarak uğraşıp, hepsine bu ot ilacını kullanırsam uzun süre rahat ederim diye düşünüyorum.
Benim büyük ortancalarımda da var sararma... Bence güneşi gören yapraklar hafif daha sarıya çalıyor... Tam gölgeli olanlar bende yemyeşil...mümkünse ortanca sıvı besini ile sulama suyunu ayarlayın daha güzel oluyorlar..
Nöbetçi olduğum için köye gidemedim, hatta önümüzdeki hafta da gidemeyeceğim. Festuca ve carexler mecburen bekleyecekler. Saksılı olarak gelmişlerdi zaten. Havuzun suyu çok kötü, bir de boyamayı düşündüğüm için balık almadım daha, bekletecek yerim yok çünkü.
Benim tüm ortancalar gölgede. Hatta biraz daha fazla güneş alan bir tanesi daha koyu yapraklı. Saksıda olmadıkları için sulama suyunu ayarlamak sorun. Ben gidine dek gübrenin etkisiyle biraz düzelirler diye umuyorum.
tanerege
30-04-2016, 22:07
Ortancalar da saksıya uyumlu olanlar heralde genetikleriyle oynanmış...Benim büyükler ise tam bahçelik bence...Benim izlenimime göre güneşe denk gelenler hafiften sararıyor, çünkü ikisi yan yana ikiside aynı cins ama biri biraz daha güneşi çok görüyor o daha çok sarımtırak yeşil oldu... Demir eksikliği ile ilgili bir sıvı gübre satın aldım onu uyguladım,, ortancalar benim sürekli takibimde olduğum çeşidim,, en ufak sorun görürsem ön balkona alacam,, orası tam gölge kuzey cephe...
abk'nın botanik bahçesi olacak bence burası. :) Cornus florida'ya bayılırım, görünce çok sevindim. :) Benim de bir yer bulup sığdırmak istediklerimden. :)
Hazeranlar yer değişimini sevmiyor diye hatırlıyorum, o nedenle ne kadar erken yapılsa o kadar iyi olabilir. Hazır daha kökleri çok yayılmamışken...
Bu arada kalekim çok iyi bir fikir!
tarla kuşu
02-05-2016, 22:15
Havuzun şimdiki durumu. Boyadan iz yok. Hypertufa ve çimento ile kapladığım yerler de parça parça döküldü.
Sevgili abk, size bir yöntem de ben söyleyeyim. Küvetinize kafesli teli, kenarlarına sıkıştırarak içine yerleştirin ve çok çimento az torf ve perlitten harç yapıp , güzelce sıvayın . doğal bir havuzunuz olur ve tel tutucu, bağlayıcı olur ve dökülme yapmaz.
tarla kuşu
02-05-2016, 22:20
Aynı şeyi arkadaşların da dediği gibi kalekim ile de yapabilirsiniz. Ama tel mutlaka kullanın. Ben fırınımın dış yüzeyini tel kaplayıp , kalekim ile sıvamıştım. Yağmur , kar, güneş 4 yıldır bir şey olmadı.
Aynı şeyi arkadaşların da dediği gibi kalekim ile de yapabilirsiniz. Ama tel mutlaka kullanın. Ben fırınımın dış yüzeyini tel kaplayıp , kalekim ile sıvamıştım. Yağmur , kar, güneş 4 yıldır bir şey olmadı.
İnce kümes tellerinden elimde bir miktar var. Onu kullanabilirim. Esas sorun zaman olmaması. Havuzdan bitkileri çıkarıp, suyu bosaltip, harcı hazırlayıp yapmak ve sonra kurumasını beklemek. Ben oradayken kurumaya zamani olmuyor. Naylonla sardığında da bir sonraki gidişimde de kurumamış oluyor. Saksimin kırılma nedenide buydu sanırım.
abk'nın botanik bahçesi olacak bence burası. :) Cornus florida'ya bayılırım, görünce çok sevindim. :) Benim de bir yer bulup sığdırmak istediklerimden. :)
Hazeranlar yer değişimini sevmiyor diye hatırlıyorum, o nedenle ne kadar erken yapılsa o kadar iyi olabilir. Hazır daha kökleri çok yayılmamışken...
Bu arada kalekim çok iyi bir fikir!
Tahminime gore 3-5 yil sonra bitkiler birbiriyle yer savasi yapacak. Guclu olan kazanacak. ;)
Bahçemin belli bir bölgesinde yagmur sonrasi ciddi bir drenaji sorunu yasiyorum. O bölgedeki bitkilerim curuyebilir.
Ortancalarimdaki sararma da hic düzelmemiş. Komşularımın sebze bahçeleri hatta tarım arazilerinde de sorunlar var. Gece ve gunduz arasındaki sıcaklık farkından kaynaklandığı söyleniyor. Gercekten gunduzler normale gore cok sicak ve gecelerde soguk.
YeniGine
15-05-2016, 00:01
Sevgili abk önümüz yaz, bu yağmurları nasıl arayacağız. Benim sulama olayım olmadığı için her sene nisan-mayıs aylarında hep ağzımda 'Yağmur da yok, Allah'ım bir yağmur yağsa'. Yani artık senin çürüme ve gece-gündüz farkı diye bir sorunun kalmayacak.
tanerege
15-05-2016, 00:01
Ortancalarınızda çiçeklenme başlamış mı acaba? Benim yaprakları hafif sarımsı olanlarda başladı yarın çeker resmini koyarım.
YeniGine
15-05-2016, 00:04
Ben de ortancalarımı komşumun bahçesine almış idim evet şimdi sizler söyleyince dikkatimi çekti birinde sararma mevcut diğerinde yok. İkisi de yanyana.
Ciceklenme hem yesil hem sararmış olanda baslamis.
Yanyana iki ortancanin birinde sararma olmasi hastalık olmadigini düşündürüyor. Mantıklı düşünürsek topraktaki bir eksiklikte olmamalı. Ustelik Bendeki 7-8 ortancanin yarisi sararmış durumda. Bunlar arasinda toprak, su ya da gunes alma orani olarak ortak hic bir nokta bulamadım. :(
tanerege
15-05-2016, 00:24
Aslında 3 farklı ilden yazıyoruz, şartlar çok farklı tahminimce. Birde benim ortancalarım saksıda olması, daha da zorlaştırıyor tahminimce. Avrupanın birçok ülkesinde yakından görme şansım oldu, hepsi müthişti...özellikle ispanya ve portekizde gördüklerim ağaç boyutundaydı resmen, çiçekleri de iki avuç büyüklüğündeydi.
Festuca toprak ile buluştu, keyfi yerinde. Festucanın arkasından sarımsı yeşil renkli, cılız bitkiler Acorus ogon. Şu anda pek güzel gözükmüyorlar.
Acorus ogon büyüyünce böyle olacak. (Umarım ;) )
Bu hanımeli ilk kez çiçek açıyor. Üç renkli çeçekleri olacaktı; kırmızı,sarı ve beyaz. Yakından bakınca öyle ama uzaktan bakınca sadece sarı gözüküyor. Solan çiçekler sarı renk alıyor.
Lonicera periclymenum serotina - early dutch honeysuckle.
Yer erguvanı, normalde boylu bir çiçek. Benimki ayakta kalamamış, yerlerde sürünüyor. Yere yattığı halde çiçek başları havaya kalktığı için bu haliyle de kötü görünmüyorlar.
Gelin tacı çiçeklerini dökmüş.
Lavantaları tavsiye üzerine budamıştım. İyi ki budamışım hatta daha da kısa budasaymışım. Tomurcuk oluşturmuşlar, yakında çiçeklenirler.
Çiçeğinin zamanı geçmiş. Demek ki tam bir ay bile çiçekli kalmıyor.
Bu hazeranın üçüncü yılı diye hatırlıyorum. Her yıl biraz daha uzuyor boyu. Çiçeği çok güzel ama rüzgarın etkisiyle yamulmuş. Bu haliyle hiç de estetik değil. Demek ki bir çubuk bağlamak gerek ona da.
Bir sürü clematisim var. Bir çoğu da yaşamadı. Zor bir çiçek değildir aslında, ama benim bahçede çokta keyifli olmuyorlar. Fazla gölge geliyor belki de. Yıllar geçtikçe daha gelişip güzelleşirler diye umuyorum.
Ah bir de salyangozlardan koruyabilsem. :(
Bu boya gelen dahlialarım olduğu gibi daha topraktan hiç çıkmamış olanlar da var. Dallanmayı arttırmak için bu boylardayken tepesinden budama öneriyorlar. Daha çok dal ve daha çok çiçek olurmuş budayınca. Ama çiçek çapı küçülürmüş. Bu yıl büyük çiçekler istiyorum, o yüzden budamayacağım.
Pembe karanfil de çiçeklenmiş.
Zakkum açmaya hazırlanıyor. Bizim buraların en dertsiz çiçeği. Tüm yaz mevsimi de çiçekli.
Yağmur yağınca çatıdan gelen su o bölgedeki bitkilerimi çürütmüş.:( Hercailerde nasibini almış.
Ortancalara tekrar saçı kıbrıs verdim. Geçen sefer verdiğim daha farklı yapıdaydı. Umarım bu kez işe yarar.
HYDRANGEA anomala petiolaris Miranda. Bahçemin yeni misafiri. Bu da bir sarmaşık ortanca türü. alacalı yaprakları çok güzel. Duvara kendi tutunarak yukarı çıkacak ki, bu benim için çok önemli. Tüm ortanca çeşitleri gibi gölgeyi tercih ediyor. Zone 4-8 arası yaşayabiliyormuş. Haziran-Temmuz aylarında da kokulu beyaz çiçekler açacakmış.
Hostalar büyümeye devam ediyor.
Beyaz gala da bahçemin yeni misafiri. Mutlu Kutlu dan aldım.
Bahçede çalışırken bir çatırtı sesi duydum. Eriğin kocaman bir dalı yükünü kaldıramayıp kırılmış. Tadı çok ekşi bir erikti ama yeşilliği, gölgesi yeter diyordum. Geçen yıl da bir dalı kırılmıştı.
Acorus ogon büyüyünce böyle olacak. (Umarım ;) )
Süper:)
Bitkileri yerlerine dikerken büyümüş hallerini hayal ediyorum ben de.
Bir sürü clematisim var. Bir çoğu da yaşamadı. Zor bir çiçek değildir aslında, ama benim bahçede çokta keyifli olmuyorlar. Fazla gölge geliyor belki de. Yıllar geçtikçe daha gelişip güzelleşirler diye umuyorum.
Sayın abk,
Benim takıntım da tam güneşte clematis yetiştirmek. Şimdilik tam güneş. Bir yerde 'açık renktekiler tam güneş, koyu renkliler yarı gölge' diye okumuştum, bunun üstüne tekrar clematis aldım, bu perşembe dikeceğim. Köklerini iyice koruyup denemek istiyorum, bitki zorlanırsa da yeşil sera örtüleriyle gölgelik yaparım diye düşündüm. Zira dikeceğim yer ilelebet tam güneş kalmayacak, bazı ağaçlar büyüdüğünde yarı gölgeye dönecek. İnşallah :)
Sayın abk,
Benim takıntım da tam güneşte clematis yetiştirmek. Şimdilik tam güneş. Bir yerde 'açık renktekiler tam güneş, koyu renkliler yarı gölge' diye okumuştum, bunun üstüne tekrar clematis aldım, bu perşembe dikeceğim. Köklerini iyice koruyup denemek istiyorum, bitki zorlanırsa da yeşil sera örtüleriyle gölgelik yaparım diye düşündüm. Zira dikeceğim yer ilelebet tam güneş kalmayacak, bazı ağaçlar büyüdüğünde yarı gölgeye dönecek. İnşallah :)
Annemlerin bahçede tam güneşin altındaki clematisler benimkinin üç katı daha fazla gelişme gösterdi. Kök kısmı güneş almasın yeter. Kök kısmına başka bitkiler ekebilir veya ağaç kabuklarıyla malçlama yapabilirsiniz. Clematis güneşi seviyor, sadece kökleri sevmiyor diye düşünüyorum. ;)
sevgihoca
16-05-2016, 20:39
Lavantalarınız nihayet lavantaya benzemiş Sevgili abk.:pHatırlıyorsunuz değil mi,lavantalarınız bahçe külüne benziyor demiştim.:(Budadığınız iyi olmuş.Açınca da resimleyin lütfen.
Lavantalarınız nihayet lavantaya benzemiş Sevgili abk.:pHatırlıyorsunuz değil mi,lavantalarınız bahçe külüne benziyor demiştim.:(Budadığınız iyi olmuş.Açınca da resimleyin lütfen.
Hatırlamaz mıyım. ;) Çiçek açtıktan sonra çiçeklerini toplamak için üstten bir budama yapacağım. Gelecek bahar öncesi de çok ama çok derin bir budama daha yapacağım. ;) Öğrendim artık. ;)
YeniGine
16-05-2016, 23:34
Sevgili abk, hazeran ve clematisin renklerine bayıldım, maşallah bahçen coştukça renkleniyor. Hosta ve gala çok güzel olmuşlar.
Erik ağacının dalı da kocamanmış :( yazık çok üzüldüm. Yapacak bir şey yok ne yazık ki Rabbim seni de korumuş bu arada.
Emeklerine sağlık, rastgelsin inşallah!..
Sevgili abk, hazeran ve clematisin renklerine bayıldım, maşallah bahçen coştukça renkleniyor. Hosta ve gala çok güzel olmuşlar.
Erik ağacının dalı da kocamanmış :( yazık çok üzüldüm. Yapacak bir şey yok ne yazık ki Rabbim seni de korumuş bu arada.
Sevgili Yeni Gine, ağacın dalı kırıldığı sırada ben de ağacın altindaydim. Allahtan diger taraftaydim yoksa dalın altında kalabilirdim. :(
Bitkiler, bahçeler zaman icinde guzellesiyor. Sabretmek gerek. Sabırsızlık ediyorum cogu zaman, hemen büyüsünler, hemen cicek acsınlar istiyorum. ;)
Bugun işten cikinca koye geri donduk. Bahceye adım attigim anda eriğin dalını farkettim. Sanki bir gunde bir iki metre uzayip asagi sarkmış gibiydi. Meger tepesindeki kocamı bir dal daha kirilimis. :( Sonuc olarak erik ağacım kuşa dondu. :(
Bahçenin ilk halinde bir iki metre arayla bir ağaç vardi. Bahce bir sure sahipsiz kaldigi icin kendi kendine cikan ve büyüyen agaclardi. Erik haricindeki tum ağaçları kesmiştim. Zaten bu erikte yenebilecek gibi degil ama gölgesi yeter diye dusunmustum. Simdi o keştirdigim ağaçların lanetine uğramış gibi hissediyorum kendimi.
Bugun işten cikinca koye geri donduk. Bahceye adım attigim anda eriğin dalını farkettim. Sanki bir gunde bir iki metre uzayip asagi sarkmış gibiydi. Meger tepesindeki kocamı bir dal daha kirilimis. :( Sonuc olarak erik ağacım kuşa dondu. :(
Bahçenin ilk halinde bir iki metre arayla bir ağaç vardi. Bahce bir sure sahipsiz kaldigi icin kendi kendine cikan ve büyüyen agaclardi. Erik haricindeki tum ağaçları kesmiştim. Zaten bu erikte yenebilecek gibi degil ama gölgesi yeter diye dusunmustum. Simdi o keştirdigim ağaçların lanetine uğramış gibi hissediyorum kendimi.
Sayın abk,
Bence öyle demeyin, eskiler 'söz vücut bulur' derlermiş, öyle hissetseniz bile söze dökmeyin. Bilakis, daha önce erik dalı kırıldığı esnada ağacın altında oturduğunuzu yazmıştınız, bu durum bana, erik ağacının aslında sizi korumaya çalıştığını düşündürüyor. Ya daha en başta tümüyle kocaman kırılsaydı? Allah muhafaza, bir yerlerinize dallar batsaydı? Çok şükür parça parça kırılmış.
Yani bence... ağaç size zarar vermek istememiş. Nihayetinde siz, ağaçları da, çiçekleri de... yaratılmış bütün o güzellikleri seven birisiniz. Düşmanca bir niyetle yapılmadı ki önceki eylemler, daha güzelini tazece yapmak için işe giriştiniz.
Yine de kesilen her ağaç için dağda bayırda birkaç ağaç dikin, belki yapmışsınızdır bile.
Bitkiler muhabbete muhabbetle karşılık verirler, bunu yaşayan bilir, anlatmaya gelmez:) O erik ağacı sizi korumak istemiştir emin olun.
Kandiliniz de kutlu olsun bu arada:)
Tesekkur eerim sevgili nuaymu. Tekrar tekrar dalların kırılıp tam düzenledim, temizledim dedigim bahçede tekrar budama, tekrar supurme gibi işlerin cikmasi, zaten yetersiz olan zamanımı almasi canımı sıktı biraz. Ama haklısınız, olumlu düşünmek gerek.
Bugun hava yagmurluydu burada. Evin icinde yapılacak işlerle ilgilendik. Umarım yarin acar ve aydınlık bir gune uyanırız. :)
İşyerimin balkonundaki güzel. Bir müşterimin hediyesi. 3-4 yıldır aynı saksıda. Yine de çiçeklerini esirgemiyor.
Kapımız gittikçe daha kırmızı oluyor. Bir kat daha boyamak gerek. Hafta sonu yağan yağmur izin vermedi.
Taner Bey'in balkonunda görünce biz de balık alalım dedik. ;)
Yer minesi, ıtır ve kırmızı bodur yıldızlar. Yeni çiçeklerimiz.
Bu bodur yıldızlarda yeni. Çiçekçiye gidip almadan dönemediklerimden. Hiç gitmemek gerek belki de.
1:1 oranıyla perlit ve çimento karıştırarak yaptığım saksı. İlk denememe göre daha sağlam. Ama daha ağır ve rengi de beton rengi. İlkinin doğallığı yok bunda. Çimentoyu biraz daha azaltıp 1:1,5 oranlarında deneyeceğim bir sonrakinde.
Bu yıl ektiğim süsenlerin ilki açtı. Hepsi farklı renkte olacak. ;)
Bunun rengi arkadaki clematis ile çok uyumluymuş. :)
Tohumdan sadece 3-5 kök olarak yetiştirdiğim kosmoslarda ilk çiçekleri verdi.
Bir çok farklı tür clematis ekmiştim. Bazısı yaşamadı. Açanların ilk çiçekleri hep birbirine benziyor sanki. Oysa farklı türdeler eminim. Ben ayıramıyorum herhalde.:(
Taner Bey'in balkonunda görünce biz de balık alalım dedik. ;)
Sayın abk; balıklar ve havuzlar hakkında çok bilgim yok balıklarınız çok güzel yaz kış oradamı kalacak ayrıca nasıl havuzun suyunu nasıl değiştirneyi düşünüyorsunuz ayrıca suyun oksijenini nasıl ayarlıyacaksınız?
Geçen yıldan kalan bodur aslanağzı. Bunun sayısını artırmalıyım. Bir ekip her yıl çiçeklenen bitkileri seviyorum ben. ;)
Sayın abk; balıklar ve havuzlar hakkında çok bilgim yok balıklarınız çok güzel yaz kış oradamı kalacak ayrıca nasıl havuzun suyunu nasıl değiştirneyi düşünüyorsunuz ayrıca suyun oksijenini nasıl ayarlıyacaksınız?
Sayın dongyul, Japon balıkları oldukça dayanıklıdır. Oksijen yeterli gelmediğinde suyun yüzeyine çıkarak da oksijen alabilirler. Bir çok kişi küçük fanuslarda japon balığı besliyor. Soğuğa da bir çok balıktan daha dayanıklıdırlar. Ama kış dönemi eve almayı düşünüyorum.
Sayın dongyul, Japon balıkları oldukça dayanıklıdır. Oksijen yeterli gelmediğinde suyun yüzeyine çıkarak da oksijen alabilirler. Bir çok kişi küçük fanuslarda japon balığı besliyor. Soğuğa da bir çok balıktan daha dayanıklıdırlar. Ama kış dönemi eve almayı düşünüyorum.
Şuan sizi çok kıskandım bende mi yapsam bir havuz bir de japon balığı alsam içine havuza pirinç de ekebilirim ^^ kafamda bir sürü proje canlandı şimdi ^^
Şuan sizi çok kıskandım bende mi yapsam bir havuz bir de japon balığı alsam içine havuza pirinç de ekebilirim ^^ kafamda bir sürü proje canlandı şimdi ^^
Zaten bu sitede birbirimizin hayal gücünü tetikliyoruz.;) Ya da birbirimizin kanına giriyoruz mu demeliydim.;)
Bence deneyin, çokta güzel olacaktır. Ama benim gibi plansız dalmayın. Havuz küvetimi kalekim ile kaplayacaktım ya, malesef beceremedim. Etraf bitki dolu. Ben işin acemisiyim. Harç parçaları çiçeklerin üzerine düşmeye başladı. Bitkileri ezmemek için küvete de yaklaşamadım. Sonuç olarak; vazgeçtim.:( Yan kenarlarına kayrak taşı koyarak görüntüyü toparlamaya çalışacağım.
İlk fotograf VINCA major Variegata yani alacalı Cezayir menekşesi.
İkinci fotograf ise Calystegia hederacea Flore Pleno, bir sabah sefası deniyor ama bildiğimiz sabah sefalarından değil. Calystegia hederacea Flore Pleno invaziv bir tür olarak biliniyor, o yüzden ayrı bir saksıya vinca ile birlikte ektim.
Açıkçası yaprak yapısını internette gördüğüm fotograflardaki bitkinin yapraklarına tam olarak benzetemedim. Büyüdükçe benzeyecektir diye umut ediyorum.
Bu iki sarmaşığı ektiğim galvaniz saksılar için de bir karar vermeliyim. Ailem eskiden mandıracılık yapardı. O dönemden kalma iki süt güğümünü saksı olarak kullanıyorum. Şekli, yapısı çokta estetik bence. Ama daha önceleri kireç ile boyanmışlar. Yer yer kireç dökülmüş. Tamamını çıkarmakta çok emek ve zaman isteyecek. Bu haliyle mi bırakmalıyım, ya da bazı yerleri kireçliyken bazı yerlerine kırmızı boya mı sürmeliyim?;) (Üç kuruş fazla olsun ille de kırmızı olsun modundayım hala.;) )
Zaten bu sitede birbirimizin hayal gücünü tetikliyoruz.;) Ya da birbirimizin kanına giriyoruz mu demeliydim.;)
Bence deneyin, çokta güzel olacaktır. Ama benim gibi plansız dalmayın. Havuz küvetimi kalekim ile kaplayacaktım ya, malesef beceremedim. Etraf bitki dolu. Ben işin acemisiyim. Harç parçaları çiçeklerin üzerine düşmeye başladı. Bitkileri ezmemek için küvete de yaklaşamadım. Sonuç olarak; vazgeçtim.:( Yan kenarlarına kayrak taşı koyarak görüntüyü toparlamaya çalışacağım.
Sanırım birbirimizin kanına giriyoruz. :rolleyes::rolleyes: :D Şuan hunharca düşünüyorum ama bulamıyorum nereye yapsam nereye kondursam bahçemin her yeri dop dolu. 1 metrekarelik bile yer yok.
Su kaplumbağalarım var belki 10 yaşındalar onlar içinde havuz yapmak istiyordum ancak uygun yer bulamıyordum. Acaba su kaplumbağaları Japon balıklarına zarar verir mi?
Küvet değilde hemen hemen 1 metre derinliğinde 1.5 metre genişliğinde bir havuz düşünüyorum ya taştan ya da plastik de olabilir biraz kafamı çalıştırsam yapabilirim...
ilk işim yer açmak olacak ^^
Bu da bir sarmaşık ortanca türü; HYDRANGEA seemani x petiolaris Semiola inovalaur. Sarmaşık ortancalar ilk yıllarda pek gelişme göstermiyor. Öncelikle köklerini geliştiriyorlar. Daha sonraki yıllarda üst kısım hızla gelişiyor. Ben yeni aldım bu türünü. Bu haliyle hiçte sarmaşık gibi durmuyor. ;)
.... biraz kafamı çalıştırsam yapabilirim...
^^
Bir an bile şüphe duymadım.:p Eminim, yapabilirsiniz. ;)
Alan küçük olursa kaplumbağaların zarar verme ihtimali artar. Mesela akvaryumda bir arada olmaları imkansız. Kaplumbağalar balıkları özellikle küçük olanları yer. Ama bir havuzda olabilir diye düşünüyorum. Balıklara saklanabilecekleri alanlarda hazırlayınca, ilk anda bir kaçı gitse bile bir süre sonra bir denge oluşacaktır.
Çikolata sarmaşığı (AKEBIA quinata). Tek tür olarak ekince meyve vermiyormuş diye okumuştum. Yani tohumda vermiyor. Ben sadece bu türünü bulabildim.
Betaların su yüzeyine çıkıp nefes aldıklarını, bu nedenle (ne yazık ki) bardakta bile beslendiklerini biliyorum, ama japon balıklarının bu özelliğini hiç duymamıştım. Bir karışıklık olmasın?
Kapı çok güzel oluyor. :) Ben sanırım bir ton daha koyu, bordomsu kırmızıyı tercih ederdim ama bu hali de çok çarpıcı, çok güzel. :)
(Bu arada ben hala rengini seçip de bir şemsiye alamadım. :D)
Süt güğümleri çok orjinalmiş, bayıldım. :) Bence bu halleri güzel. Tümden kırmızı da güzel olur ama yarı kireç yarı kırmızıyı güzel göstermek biraz zor geldi bana. Daha doğrusu ben genelde böyle yapmaya kalktığım şeylerde sonucu beğenmiyorum. Bir şekilde aklımdaki renklerin birbirine geçişli halini yansıtamıyorum. :o
Clematislerde etiket karışıklığı olmuş olabilir. :o Özellikle Bauhaus'tan alınanlarda vaktinde bu sorun çok yaşanıyordu.
Süsenin rengi de harikaymış. :)
tarla kuşu
24-05-2016, 20:22
Japon balıkları kışı dışarda geçiremez. Benim koi lerim vardı. Onlar buzun altında kışı geçiriyor. Her biri bir karıştan büyük olmuştu. 4 yıl yaşadılar, sonra sanırım hastalandılar, öldüler. :(
Betalar kadar degilse de Japon balıkları da bir sekilde idare edebiliyor.
Kapıyı acikcasi ben de bordomsu bir kirmizi olarak planlamıştım. Ama kutudaki boya bu renkti. :) boyayinca fena da gelmedi. Bir kat daha boyasından sonra kenarlarını boyayacağım.
Clematisleri Bauhausta da dahil olmak uzere bir kac farkli yerden aldım. Hepsi ayni yerden tedarik ediyorsa, gercekten de etiket karışıklığı olabilir. Biraz daha bekleyip gelecek yil hepsinin çiçeğini gormek istiyorum. Bazen ilk çiçekleri sonrakine benzemeyebiliyor.
tarla kuşu
24-05-2016, 22:50
[QUOTE=abk;1464141]1:1 oranıyla perlit ve çimento karıştırarak yaptığım saksı. İlk denememe göre daha sağlam. Ama daha ağır ve rengi de beton rengi. İlkinin doğallığı yok bunda. Çimentoyu biraz daha azaltıp 1:1,5 oranlarında deneyeceğim bir sonrakinde.[/Q
Torbadan çıkarttıktan (tam kurumadan) sonra sert tel fırça ile fırçaladınız mı? Fırçalamayınca üzerinde çimento tabakası oluyor ve taş görünümü olmuyor.
YeniGine
24-05-2016, 23:22
Sevgili abk balıkların, yeni çiçeklerin hayrlı olsunlar inşallah. Hepsi çok güzeller, gönlüne sağlık.
Ben de sevgili tarlakuşunun koilerinden bahsedecek idim, sağolsun kendisi bilgilendirmiş zaten. Rastgelsin inşallah...
[QUOTE=abk;1464141]1:1 oranıyla perlit ve çimento karıştırarak yaptığım saksı. İlk denememe göre daha sağlam. Ama daha ağır ve rengi de beton rengi. İlkinin doğallığı yok bunda. Çimentoyu biraz daha azaltıp 1:1,5 oranlarında deneyeceğim bir sonrakinde.[/Q
Torbadan çıkarttıktan (tam kurumadan) sonra sert tel fırça ile fırçaladınız mı? Fırçalamayınca üzerinde çimento tabakası oluyor ve taş görünümü olmuyor.
Evet fircaladim. Belki daha hızlı kurudugu icin belki de çimento fazla oldugu icin görüntü pek hoş olmadi. Gecen sefer torfta koymuştum icine. Bu kez yok denecek kadar az koydum, belki de o yuzden dogal gözükmedi.
Sevgili abk balıkların, yeni çiçeklerin hayrlı olsunlar inşallah. Hepsi çok güzeller, gönlüne sağlık.
Ben de sevgili tarlakuşunun koilerinden bahsedecek idim, sağolsun kendisi bilgilendirmiş zaten. Rastgelsin inşallah...
Tesekkur ederim sevgili Yeni Gine.;)
Koi daha uygun olurdu, hem daha dayanıklı hem de daha buyuk. Japon balıklarını havuzda goremiyoruz bile, oyle küçükler. ;) Buralarda koi bulmam zor olacagi icin mecburen Japon balığı aldım.
Sarı coreopsis (kız gözü) çiçeği açmaya başladı. Güneşli bahçelerde daha erken açmış benim bahçede yeni açıyor. Tüm yaz çiçekli, bakımı zahmetsiz, her yıl daha genişliyor. Üzerinde bir sürü tomurcuk var.;)
Bu kadar olur. :p
Dün iş yerimin kampüsünde dolaşırken coreopsisleri görünce senin ”bir kere ekip devamlı açan çiçekleri çok seviyorum” dediğin aklıma gelmişti. Fotoğrafını çektim, bunu abk'ya göndermeliyim demiştim. Bugün bir baktım ki sen benden bir adım öndeymişsin zaten. ;)
614454
Bu kadar olur. :p
Dün iş yerimin kampüsünde dolaşırken coreopsisleri görünce senin ”bir kere ekip devamlı açan çiçekleri çok seviyorum” dediğin aklıma gelmişti. Fotoğrafını çektim, bunu abk'ya göndermeliyim demiştim. Bugün bir baktım ki sen benden bir adım öndeymişsin zaten. ;)
614454
Bu fotograftaki sanki bir coreopsis tarlası gibi. ;) Ben kirmizi renkli coreopsis tohumu aldım bu yil ama cimlendirmeyi beceremedim. Evimin konumu tohum cimlendirmeye cok uygun degil sanırım. ( Boyle yazmak, ben beceremedim demekten daha iyi oluyor.:D )
Evimin konumu tohum cimlendirmeye cok uygun degil sanırım. ( Boyle yazmak, ben beceremedim demekten daha iyi oluyor.:D )
Ben bu duruma yüzde yüz katılıyorum. Ortamın uygunluğu inanılmaz fark ediyor. Ankara'da bir türlü tohum çimlendirmeyi beceremezdim. İçeride tutsam ışık almaz, dışarıya koysam soğuktan olmaz...
Tohum için ya hazır sıcaklık-ışık veren düzenek lazım ki ona maddi kaynak ayırmak zor; ya güneye bakan geniş kenarlı bir pencere lazım; ya da Antalya/Mersin civarında oturmak lazım. :o
Eski evimden bu kadar çimlenmeme sorunu yasamazdim. Güneye bakan pencereler vardi, yaninda kalorifer. Ne ısı sorunu olurdu ne gunes. Bu evimde camlar yere kadar ve zemin soguk olabiliyor cunku giris kat. Pencereler doğuya bakiyor. Cimlendirdiklerim gunes yetersizliğinden incecik ve uzun olup cabucak bozuluyor. Bundan sonra tohum almamaya karar verdim. Bosuna masraf yapıyorum. Evin dağınıklığını saymıyorum bile.
Eski evimden bu kadar çimlenmeme sorunu yasamazdim. Güneye bakan pencereler vardi, yaninda kalorifer. Ne ısı sorunu olurdu ne gunes. Bu evimde camlar yere kadar ve zemin soguk olabiliyor cunku giris kat. Pencereler doğuya bakiyor. Cimlendirdiklerim gunes yetersizliğinden incecik ve uzun olup cabucak bozuluyor. Bundan sonra tohum almamaya karar verdim. Bosuna masraf yapıyorum. Evin dağınıklığını saymıyorum bile.
Ben tohum çimlendirmede geç kaldım bu sene. Yine de zinnia çimlendi mesela, o da en kolay olanlardan:) Seneye elimdeki tohumları kışa girerken bir saksıya ekeceğim, çıkan çıksın.
Coreopsis de çok sevimli maşallah, bizim bahçedeki henüz açmadı. Hem zaten Eskişehir'e geç gelir bahar, olsun:)
Kaç mesajdır bakıyorum bir 'coreopsis' tir gidiyor. Biraz araştırınca gördüm ki 'sedum' gibi maşallah; kuraklığa, dona, buza, ilgisizliğe dayanıklı diye yazıyor. Tam yaylaya, yani bana göre. Etkinlikte tohumlarını paylaşırsanız seneye ben de ekerim artık :)
Kaç mesajdır bakıyorum bir 'coreopsis' tir gidiyor. Biraz araştırınca gördüm ki 'sedum' gibi maşallah; kuraklığa, dona, buza, ilgisizliğe dayanıklı diye yazıyor. Tam yaylaya, yani bana göre. Etkinlikte tohumlarını paylaşırsanız seneye ben de ekerim artık :)
Tabii ki paylaşırız. ;) Siz isteyin yeter ki. ;)
Yeni aldığım, bahçeme gitmeyi bekleyen peru zambağı. İstanbul'da kışı dışarıda geçirdiğini yazmış olan arkadaşlar var. Umarım benim çiçeğim de kışı köyümde geçirebilir.
Ben sanki bu bitkiyi biliyorum.:rolleyes: Yaprakları çok güzel. Pinterestte bir fotografta gördüğüm bitkiye benziyor. O fotograftaki bitki Lamiaceae familyasındandı. Satıcı bunun yaprak güzeli olduğunu söyledi. Sizce nedir bu?
( Sayın Muda sayesinde Plectranthus coleoides olduğunu öğrendim. Buraya da not düşeyim de unutulmasın.
Sn. abk;
Bitkinizin ismi Plectranthus coleoides. Daha önce de sorulduğu ve ben ismini unuttuğum için arayarak buldum. Bende bir de sarkan şekli de var. Küçük bir dal halinde. Nedense çok büyümedi. Yaprakları kokulu.
Sn. abk;
Bitkinizin ismi Plectranthus coleoides. Daha önce de sorulduğu ve ben ismini unuttuğum için arayarak buldum. Bende bir de sarkan şekli de var. Küçük bir dal halinde. Nedense çok büyümedi. Yaprakları kokulu.
Teşekkür ederim Sayın Muda. Siz yazmamış olsanız bulma ihtimalim hiç yokmuş. Ben onun Lamium türü olduğuna öyle inanmıştım ki.;)
Bu japon şemsiyesinde var bir hikmet. ;) Uçup uçup gelen yapraklardan sonra bu kez köküyle uçup geldi. ;) Gerçekten de öyle oldu, abartmıyorum yani. İşyerimin dışındayken pat diye bir şey düştü yan tarafa. Bir de baktım ki, kocaman bir japon şemsiyesi. Meğer o yapraklar falan hep üst katımdan atılıyormuş. Bu kez bitkisinin çok yaşlanıp kartladığını düşünmüş ve kendine yeniden üretmek için yaprak ayırıp kalan kökünü olduğu gibi atmiş. ;) Öyle bırakır mıyım hiç ben onu, hemen aldım, ilk gidişimde havuza yerleşecek.
Bu ara tesadüfler çok sık giriyor yaşamıma. Bugün yazlık komşumla sohbet ederken havuzuna yeni koiler alacağını söyledi. 4 tane de benim için sipariş ettik. Tabii satıcıyla telefonda konuşurken tesadüf bu ya satıcı su sümbülünden bahsetti. Bir de su sümbülü ekleniverdi kargoya. ;)
Bahçeye havuz:)
Eşim de bahçeye su unsuru katmamız gerektiğini söyleyip duruyor ama bizim epeyce ertelememiz gerek. Hem Eskişehir'de nasıl olur ki? Zor.
Hayırlı olsun koi'leriniz:)
Bahçeye havuz:)
Eşim de bahçeye su unsuru katmamız gerektiğini söyleyip duruyor ama bizim epeyce ertelememiz gerek. Hem Eskişehir'de nasıl olur ki? Zor.
Hayırlı olsun koi'leriniz:)
Simdiden yerini ayarlarsanız ileride yapabilirsiniz. Hem sizin bahceniz daha müsait, benimki gibi kuvetten uyduruk bir havuz degil, gercekten guzel bir havuzunuz olur.
Çok güzel tesadüfler. :) Karma bu olsa gerek. :D
Bütün çevre bu güzel bahçe için seferber olmuş. :)
Sayın Abk; Bende bugün koiler ve havuz için fizibilite raporu yaptım araştırdım.
- Akvaryumcuları gezdim dolaştım, koi bulamadım ancak koilere benzer tül kuyruklu japon balıkları buldum.
- Koiler uzun süre yaşayan ve çok fazla su değiştirilmesine gerek duymayan balıklarmış ancak kışın aşırı soğuklarda içeri alınması gerekiyormuş. Ayrıca su kaplumbağaları ile yaşıyorlarmış sadece küçük boyutlularına zarar verirmiş ve havuzu biraz geniş tutarsan sorun olmaz dedi.
- Havuza gelince duşakabin tabanı bulup onun üzerine havuz yapmayı planlıyorum ancak halen havuza uygun yer bulunamadı.
Aklıma havuzu soktunuz iyi mi ettiniz kötümü bilmiyorum :p su sümbülü ve japon şemsiyesi havuzum olunca isterim ^^
- Bu arada su teresi denilen ot varmış havuzlarda yetişebiliyormuş ve salata olarak tüketiliyormuş.
sevgihoca
01-06-2016, 23:13
Japon Şemsiyesine çok güldüm Sevgili abk.Keşke Allah'tan başka şeyler de isteseymişsiniz.Darısı Taner73'e.
YeniGine
01-06-2016, 23:37
:) Valla gelişmeler harika; maşallah!.. Anladığım kadarıyla herkes birbirini coşturuyor, şimdi sevgili abk'de diyecek ki 'aaa evet su kaplumbağası ben de isterim.' Rastgelsin, herşey gönlünüzce olsun inşallah!..
- Koiler uzun süre yaşayan ve çok fazla su değiştirilmesine gerek duymayan balıklarmış ancak kışın aşırı soğuklarda içeri alınması gerekiyormuş.
Koilere eğer havuzun dibinde saklanabilecekleri kuytu bir yer yapılırsa buzun altında tüm kışı geçirebiliyorlar. Ankara'da bile oluyor, Kocaeli'nde haydi haydi olur. :)
Sayın Abk; Bende bugün koiler ve havuz için fizibilite raporu yaptım araştırdım.
......
- Bu arada su teresi denilen ot varmış havuzlarda yetişebiliyormuş ve salata olarak tüketiliyormuş.
Neden şaşırmadım ki? Süper :)))
tarla kuşu
02-06-2016, 11:11
- Akvaryumcuları gezdim dolaştım, koi bulamadım ancak koilere benzer tül kuyruklu japon balıkları buldum.
- Koiler uzun süre yaşayan ve çok fazla su değiştirilmesine gerek duymayan balıklarmış ancak kışın aşırı soğuklarda içeri alınması gerekiyormuş. Ayrıca su kaplumbağaları ile yaşıyorlarmış sadece küçük boyutlularına zarar verirmiş ve havuzu biraz geniş tutarsan sorun olmaz dedi.
- Havuza gelince duşakabin tabanı bulup onun üzerine havuz yapmayı planlıyorum ancak halen havuza uygun yer bulunamadı.
Aklıma havuzu soktunuz iyi mi ettiniz kötümü bilmiyorum :p su sümbülü ve japon şemsiyesi havuzum olunca isterim ^^
Benim 3 tane koim vardı. Kışın buzun altında yaşıyorlar. İçeriye alınmaya gerek yok. Çok güzel solucan ve salyangoz yerlerdi. Aldığımda Çok küçüklerdi. 4 yılda bir karıştan büyük olmuşlardı. Biraz büyük alana ihtiyaçları var. Büydükçe size alışıyorlar ve elinizden yem yiyiyorlar.
Ne olduysa geçen sene arka arkaya kaybettim onları. Sanırım hastalık geldi. çok üzülmüştüm.
Bir de küçük şelale yapmıştım havuzuma, suyun havalanması gerekiyor sanırım. Öldükleri dönemde suyun havalandırması bozulmuştu.
Sayın Tarlakuşu; buradaki akvaryumcularda bulamadım sizce internetten alsam sorun olurmu? Siz nasıl temin etmiştiniz? Bir arkadaşım cam büyük akvaryumda bakmış alıştıklarını söyledi.
Yapmak çok istiyorum bakalım.
Bence aklınıza sokmam hiç de kötü olmadı. ;) Su sümbülü zaten çok hızlı ürüyormuş. Siz havuzu hazırlayana dek ürer ve ben size de gönderirim. Koi balıklarını telefonla sipariş verdi komşum ve kargo ile gelecekler. Havuz bitince koi almaya karar verirseniz satıcının telefonunu alır size iletirim.
Sanırım siz havuzu büyük tutmalısınız. Su teresi falan diye başlayıp sebze havuzu olmasın. ;)
Japon Şemsiyesine çok güldüm Sevgili abk.Keşke Allah'tan başka şeyler de isteseymişsiniz.Darısı Taner73'e.
Allah'tan başka bir şey hele şöyle para, ev, otomobil gibi şeyler istediğimde olmuyor ya.;)
Taner Bey siteden ayrıldı sanırım. Bahçe sayfasını da bulamadım.
:) Valla gelişmeler harika; maşallah!.. Anladığım kadarıyla herkes birbirini coşturuyor, şimdi sevgili abk'de diyecek ki 'aaa evet su kaplumbağası ben de isterim.' Rastgelsin, herşey gönlünüzce olsun inşallah!..
Gerçekten de birbirimizi coşturuyoruz galiba.;) Ama kaplumbağa istemem ben. Yıllarca akraba ve arkadaşların çocukları bir süre bakıp sonra sıkıldıkları kaplumbağalarını hayvanın hasta olduğunu bahane ederek işyerime getirip bıraktılar. Kendime ait olmayan bir sürü kaplumbağaya yıllarca baktım. Bu kadar kaplumbağa macera;)sı yeter bana.
Koilere eğer havuzun dibinde saklanabilecekleri kuytu bir yer yapılırsa buzun altında tüm kışı geçirebiliyorlar. Ankara'da bile oluyor, Kocaeli'nde haydi haydi olur. :)
Bunu ben de okumuştum bir yerlerde. Kayalardan kışın balıkların gireceği yuva yapıyorlarmış. Belli bir derecenin altında zaten balıklarda hareketsiz oluyormuş.
Bir çeşit kış uykusu olmalı bu.;)
Benim 3 tane koim vardı. Kışın buzun altında yaşıyorlar. İçeriye alınmaya gerek yok. Çok güzel solucan ve salyangoz yerlerdi. Aldığımda Çok küçüklerdi. 4 yılda bir karıştan büyük olmuşlardı. Biraz büyük alana ihtiyaçları var. Büydükçe size alışıyorlar ve elinizden yem yiyiyorlar.
Ne olduysa geçen sene arka arkaya kaybettim onları. Sanırım hastalık geldi. çok üzülmüştüm.
Bir de küçük şelale yapmıştım havuzuma, suyun havalanması gerekiyor sanırım. Öldükleri dönemde suyun havalandırması bozulmuştu.
Benim havuzda havalandırma yok. Yarım küvetten yapılma bir havuz zaten, büyükte değil. :( Koiler bu hızla büyürse (tabi benim havuzda yaşamayı beceripte) ilerleyen yıllarda onlara yer aramam gerekecek.
Gün güzeli çiçek açmış. ( Hemerocallis 'Moonlight Masquerade')
tarla kuşu
10-06-2016, 15:03
Sayın Tarlakuşu; buradaki akvaryumcularda bulamadım sizce internetten alsam sorun olurmu? Siz nasıl temin etmiştiniz? Bir arkadaşım cam büyük akvaryumda bakmış alıştıklarını söyledi.
Yapmak çok istiyorum bakalım.
Balıksir de de yoktu. Pet shopa sormuştum. Benim için getirtmişlerdi, hatta biraz fazla almışlar, sanırım satış iyi oldu, şimdi sürekli var. Pet shop varsa yakınlarınızda rica edin, getirebilirler.
Zakkumun rengi çok güzel ama budamak istiyormuş sanırım. Biraz rüzgar, şiddetli bir yağmur derken yerlere yattı.:( Yapraklarda sararmış. Çevremdeki diğer bahçelerdeki zakkumlarda keyifsiz.
Bu haliyle dağınık, ne buldumsa ektim bahçesi gibi duruyor.
güller bu kadar dağınık olmamalı. Yakından bakınca cosmos çok güzel. Yakın çekimler hile yapmak gibi gelmeye başladı bana. Bir bütün olarak güzel olmalı bahçe dediğin.
Lavantin de çiçek açmış. ;)
Bu fotograflar sayın TCM için. Creopsis dayanıklı ve ve güzel bir çiçek. ;)
Bu dağınık bahçe fotografları da Taner Bey için. (Her ne kadar artık buralarda olmasa da.) Bahçenin geniş açı fototgraflarını istemişti bir zamanlar.
Gilan'a da bahçenin şekli hakkında az-çok bilgi verecektir bu fotograflar. O da öncelikle bahçelerin bütününü kafasında oturtup ona göre öneri yapmayı seviyor. Pek de doğru yapıyor bence.
( Fotograflar bahçenin son hali değil ama çok farkta yok.)
Çooook sağolun, pek güzelmiş... Tohumlarını toplamayı unutmayın :)
Bu zambak çiçeği güzel ama küçüktü. Normalde ağaç zambak olarak aldığım ve geçen yıl boyumu geçen zakkumlar da bu yıl sadece iki karış uzadı. (YeniGine nin uyarısı uzerine hatalı yazımı duzelttim. )
Çooook sağolun, pek güzelmiş... Tohumlarını toplamayı unutmayın :)
Unutmayacağım. ;) Geerçekten zahmetsiz bir çiçek, her bahçede olmalı.
Başka bahçelerde gördüğüm zaman çok özenmiştim bu irise. ;) Renkleri ne güzel, değil mi?
En çok gelişen, büyüyen yıldızım bu. Bazısı toprağın üzerine bile çıkmadı. Toprağı kazdığımda gayet diri ve dolgun yumrularının durduğunu gördüm. Acaba bazı yıldızlar Haziran ayının geldiğini farketmediler mi?
Bodur aslanağzı ne kadar coşkulu açmış.;)
Carexlerde pek değişiklik yok. Biraz daha zamana ihtiyaçları var sanırım. Hep böyle kuru ot gibi kalmazlar değil mi?
Erik ağacının dallarının kırılması gayet normal. Bu yükü taşımak her babayiğit dalın harcı değil. ;) Ah bir de lezzetli olsaydı.
Itır ve yer minesi çok sağlıklı, çok coşkulu. Geçen haftalarda aldığım o güzelim bodur yıldızlarsa tanınmayacak halde. :(
Bu soğanlının adını unuttum.:(
Sparaxis miş. :)
Hanımelinin çiçekleri de kokusu da kalmadı artık. Başka bahara....
Trompet hanımeli çiçeklenmeye devam ediyor. Ah bir de sarılacak bir yer bulsa kendine.
Bu fotograflar sayın TCM için. Creopsis dayanıklı ve ve güzel bir çiçek. ;)
Coreopsis'leriniz kaç yılda öyle oldu? Benimkilerin ikinci yılı, yine de güzel çoğaldılar ama sizin bahçedekiler coşmuş resmen.
Gaura daha çok minik. Çabuk büyür, arsızdır, bahçemde kışı atlatabilirse gelecek yaz kocaman bir çalı olacak.;)
Kelebek çalısının ilk çiçekleri. Kırmızı çiçekli olması gerekiyordu. BUDDLEJA davidii Royal red adıyla aldım. Belki de etiketler karışmıştır. Çiçekleri salkım halinde, sanırım zamanla uç kısımları da açacak. Geçen yıl ektiğimde minicikti. Çok hızlı büyüdü. Budamaya iyi cevap vereceğini düşünüyorum.
Bu yıl bir sürü canna ektim. Tropikal görüntüsü ve soğuğa dayanıklı olmasını seviyorum. Ftotgraftaki canna geçen yıldan. Bu yıl ektimlerim daha küçükler. CANNA Lily , Bengal Tiger adıyla aldığım ve geçen yıl harika yapraklarına bayıldığım canna maalesef kışı atlatamadı. Dondu mu yoksa çürüdü mü bilmiyorum.
Kapıların boyanma aşamaları. İlk hali koyu kahverengiydi. Önce kırmızıya boyadık sonra kenar kısımlarını yeşile. Çok güzel değil hele kibar hiç değil. Zaten kibar bir kapı olmasını hiç istememiştim ki. ;) Canlı, dinamik, cıvıl cıvıl bir kapı istedim ve oldu galiba. ;) Daha tam bitmedi ama aşağı yukarı böyle bir şey olacak zaten.
İki eski süt güğümünden galvaniz saksım kireçle boyanarak kullanılmış. Şu anda kireçler dökülmüş. Onlara bir güzellik düşünmek gerek. Ne yağacağım konusunda kararsızım. Eski şeyleri severim ben. Hem de eski püskü halleriyle daha çok severim. Üzerindeki kireci tamamen kazımak imkansız.
YeniGine
10-06-2016, 23:43
Bu zakkumun çiçeği güzel ama küçüktü. Normalde ağaç zakkum olarak aldığım ve geçen yıl boyumu geçen zakkumlar da bu yıl sadece iki karış uzadı.
Sevgili abk öncelikle acaba ben mi yanlış anlıyorum. :o Fotoğraftaki bitkin lilium.
Sonrası; Güngüzeline maşallah katmerlisi de varmış demek ki. Zakkumlar yıkılıyor, çok güzel olmuşlar onlara destek yapar isen toparlanırlar. Cosmoslarına da maşallah renkleri çok güzelmiş. Creopsis ilk kez senin bahçende gördüm ve tam bana göre bir bitki imiş, dertsiz-zahmetsiz.
Kapılar kesinlikle capcanlı cıvıl cıvıl. :)
Yeşil-kırmızı renk birlikteliği ise çok iddialı olmuş, ben cesaret edemezdim. :) Bence aynı kombinasyonu bahçede çeşitli noktalarda tekrarlarsan çok güzel olur. Mesela banklarda, ya da başka aksesuarlarda, ya da bahçe kapısında... Böyle devam eden bir tema yaratmak bahçeyi toparlıyor, parçaları bir araya getiriyor.
BUDDLEJA davidii Royal red (https://www.google.com/search?q=BUDDLEJA+davidii+Royal+red&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiKhdawtp7NAhVDVWMKHUSkDPEQ_AUICSgC&biw=1279&bih=638&dpr=2) diye aratınca internette de koyu pembe çiçekler çıkıyor. Zaten nedense İngilizce'de çiçeklerin koyu pembe renklerini RED, koyu mor renklerini de BLUE diye adlandırıyorlar.
Örneğin: https://www.google.com/search?q=blue+petunias&espv=2&biw=1279&bih=638&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwikj7S6t57NAhVCHGMKHYwFBsYQsAQIGw#tbm=is ch&q=petunia+wave+blue
Coreopsis tarlası benim eklediğim fotoğrafı solda sıfır bırakmış. Bayıldım. ;) Gün güzeli de çok orjinal bir türmüş.
Geniş açılı fotoğraflar için de teşekkürler, gerçekten de bahçeyi kavramak adına çok faydalı. Sen, ben, sevgili nuaymu ve de diğerleri gibi peyzaj tasarımına gönül verenler için daha da faydalı. Bahçen bence çok güzel görünüyor. Şu an biraz dağınık görünen yerler olsa da birkaç seneye rüya bahçelerimize ulaşacağız adım adım. ;)
Süt güğümlerinde ise gözüm var, bir gece ansızın..... :D
Ben de saatlerdir o güğümleri düşünüyordum:)
Mesela benim olsaydı:), bahçemde langır lungur geçilmesini istemediğim kısımlardan birinin önüne koyardım öncelikle. Set oluştururlardı, manevi olarak :dilli: 'şuraya geçmeyiniz' mesajı vermiş olurdum. Böyle yüksek saksı olarak kullanabileceğim bir şeyler lazım bana.
Boyası konusuna gelince... kireçli kısım üstündeyken, elime bir sünger alır, koymayı düşündüğüm yere uygun olarak birkaç rengi üstüne rastgele sürer ve sonra temiz bir süngerle bunları hafifçe dağıtırdım. Siz daha güzelini yaparsınız eminim.:)
En çok gelişen, büyüyen yıldızım bu. Bazısı toprağın üzerine bile çıkmadı. Toprağı kazdığımda gayet diri ve dolgun yumrularının durduğunu gördüm. Acaba bazı yıldızlar Haziran ayının geldiğini farketmediler mi?
Sn. abk;
Yıldızları sanırım biraz fazla derine gömdünüz. Ben bu yıl biraz daha farklı bir yöntem denedim. Yıldızların yumrularını bir gün suda bekleterek iyice şişmelerini sağladım. Daha sonra hazırladığım çukurlara koydum. üstlerini az bir şey geçecek şekilde toprakla doldurdum. Çukurlara yeniden su verdim. Zaman zaman verdiğim su ile yumruların canlanarak kısa mesafeden daha çabuk bir şekilde büyümelerini sağlamaya çalıştım. Biraz büyüdükleri zaman bu çukurları biraz gübre ile dolduracağım.
sevgihoca
12-06-2016, 12:11
https://tr.pinterest.com/pin/92746073555754464/
Sevgili Abk,süt güğümleri demişsiniz,size güzel bir sayfa buldum.
Sevgili abk öncelikle acaba ben mi yanlış anlıyorum. :o Fotoğraftaki bitkin lilium.
Sonrası; Güngüzeline maşallah katmerlisi de varmış demek ki. Zakkumlar yıkılıyor, çok güzel olmuşlar onlara destek yapar isen toparlanırlar. Cosmoslarına da maşallah renkleri çok güzelmiş. Creopsis ilk kez senin bahçende gördüm ve tam bana göre bir bitki imiş, dertsiz-zahmetsiz.
Zambak yerine zakkum yazmışım ya da ipadin otomatik yazı özelliği sayesinde olmuş.;) Farketmemi sağladığın için teşekküler YeniGine. ;)
Kapılar kesinlikle capcanlı cıvıl cıvıl. :)
Yeşil-kırmızı renk birlikteliği ise çok iddialı olmuş, ben cesaret edemezdim. :) Bence aynı kombinasyonu bahçede çeşitli noktalarda tekrarlarsan çok güzel olur. Mesela banklarda, ya da başka aksesuarlarda, ya da bahçe kapısında... Böyle devam eden bir tema yaratmak bahçeyi toparlıyor, parçaları bir araya getiriyor.
BUDDLEJA davidii Royal red (https://www.google.com/search?q=BUDDLEJA+davidii+Royal+red&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiKhdawtp7NAhVDVWMKHUSkDPEQ_AUICSgC&biw=1279&bih=638&dpr=2) diye aratınca internette de koyu pembe çiçekler çıkıyor. Zaten nedense İngilizce'de çiçeklerin koyu pembe renklerini RED, koyu mor renklerini de BLUE diye adlandırıyorlar.
Örneğin: https://www.google.com/search?q=blue+petunias&espv=2&biw=1279&bih=638&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwikj7S6t57NAhVCHGMKHYwFBsYQsAQIGw#tbm=is ch&q=petunia+wave+blue
Coreopsis tarlası benim eklediğim fotoğrafı solda sıfır bırakmış. Bayıldım. ;) Gün güzeli de çok orjinal bir türmüş.
Geniş açılı fotoğraflar için de teşekkürler, gerçekten de bahçeyi kavramak adına çok faydalı. Sen, ben, sevgili nuaymu ve de diğerleri gibi peyzaj tasarımına gönül verenler için daha da faydalı. Bahçen bence çok güzel görünüyor. Şu an biraz dağınık görünen yerler olsa da birkaç seneye rüya bahçelerimize ulaşacağız adım adım. ;)
Benim duvarlarım hep beyaz olur, eşyalar da pastel renkler. Ama bu evi alınca, eh evi de babam alıp badana parasını falan da o verince, babama masraf ettirmeye kıyamadım. ;) Evin iç duvarları pembeydi, aynı renk olsun, masrafı az olsun, dedim. Boyacı daha da koyu pembe yapmış. Malum köy evi ya, eşyalar da hep eski. Annemin yeşil gelinlik koltukları ve benim yeşil üzerine kırmızı çiçekli eski oturma grubum da girince, evin renkleri kendiliğinden ortaya çıkmış oldu. ;) Sıra kapılara gelince, neden olmasın, dedik oğlumla. Zaten biz boyuyoruz, sıkılırsak değiştiririz nasılsa. Bahçede kullandığımız bankı yeşil boyamıştım, minderler kırmızı. Cıvıl cıvıl oldu her yer. Güzellik kaygımız da yok. Mutluluk versin yeter. ;)
Süt güğümlerinde ise gözüm var, bir gece ansızın..... :D
Neden olmasın ki.;) Zaten ben de annemlerden almıştım. ;)
Sence ne yapmalı bu güğümleri? Boya sürersem geriye dönüşü olmaz, kıyamıyorum o yüzden. Hem ben eski şeyleri de seviyorum. Belki arkasındaki duvara renkli bir pano yapmak daha ortaya çıkarır güğümleri.
Ben de saatlerdir o güğümleri düşünüyordum:)
Mesela benim olsaydı:), bahçemde langır lungur geçilmesini istemediğim kısımlardan birinin önüne koyardım öncelikle. Set oluştururlardı, manevi olarak :dilli: 'şuraya geçmeyiniz' mesajı vermiş olurdum. Böyle yüksek saksı olarak kullanabileceğim bir şeyler lazım bana.
Boyası konusuna gelince... kireçli kısım üstündeyken, elime bir sünger alır, koymayı düşündüğüm yere uygun olarak birkaç rengi üstüne rastgele sürer ve sonra temiz bir süngerle bunları hafifçe dağıtırdım. Siz daha güzelini yaparsınız eminim.:)
Sizin fikir de güzelmiş.;) Ben genelde bir şey yaparken, hatta bir bitki ekerken falan onun bitmiş, büyümüş halini hayal ederim. Ama bu güğümlerde boyadığımı falan düşünce gözümde canlanmıyor bir türlü. Belki de içimde boyarsam geri dönüşünün olmayacağını bilmemin etkisi vardır.
Sn. abk;
Yıldızları sanırım biraz fazla derine gömdünüz. Ben bu yıl biraz daha farklı bir yöntem denedim. Yıldızların yumrularını bir gün suda bekleterek iyice şişmelerini sağladım. Daha sonra hazırladığım çukurlara koydum. üstlerini az bir şey geçecek şekilde toprakla doldurdum. Çukurlara yeniden su verdim. Zaman zaman verdiğim su ile yumruların canlanarak kısa mesafeden daha çabuk bir şekilde büyümelerini sağlamaya çalıştım. Biraz büyüdükleri zaman bu çukurları biraz gübre ile dolduracağım.
Bahçemin toprağı çok kötü benim. Kazmak, çukur açmak öyle zor oluyor ki aslında. Kışın dışarıda bırakacağım için derine gömdüm ki soğuktan daha az etkilensin diye. Peki bu durumda geç de olsa büyüyüp çiçek açar mı sizce bu yıldızlar?
https://tr.pinterest.com/pin/92746073555754464/
Sevgili Abk,süt güğümleri demişsiniz,size güzel bir sayfa buldum.
Fotograflar harika. ;) Bir şeyin eskisi yenisi, her hali, her rengi bu kadar mı güzel olur? Ne giyse yakışıyor bu süt güğümlerine. ;)
Sence ne yapmalı bu güğümleri? Boya sürersem geriye dönüşü olmaz, kıyamıyorum o yüzden. Hem ben eski şeyleri de seviyorum. Belki arkasındaki duvara renkli bir pano yapmak daha ortaya çıkarır güğümleri.
Bence de bu eski hali çok güzel. İçine canlı, cıvıl cıvıl renkli ve hafif sarkıcı bir şeyler dikmek lazım. Mesela bu haftasonu çiçekçide görüp beğenip fotoğrafladığım calibrachoa kombinasyonu gibi: ;)
617874
Hatta keyfine göre değiştirmek istersen direk içine dikmeyip saksısıyla da üstüne oturtabilirsin. Sarkıcı bir çiçek olursa saksısını örtecektir zaten. Benim eski bahçemden:
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/130881d1268859245-dsc_0240.jpg
Arkaya pano fikri de çok güzel. İçine dikilen çiçekle kontrast bir renkte çok güzel olabilir. Pinterest'ta yayılan efsane görüntülerden biri ortaya çıkabilir. :)
Cıvıl cıvıl oldu her yer. Güzellik kaygımız da yok. Mutluluk versin yeter. ;)
Güzelliğin tanımı da bu olmalı bence zaten. ”Mutluluk veren”! ;)
Bence de bu eski hali çok güzel. İçine canlı, cıvıl cıvıl renkli ve hafif sarkıcı bir şeyler dikmek lazım. Mesela bu haftasonu çiçekçide görüp beğenip fotoğrafladığım calibrachoa kombinasyonu gibi: ;)
Arkaya pano fikri de çok güzel. İçine dikilen çiçekle kontrast bir renkte çok güzel olabilir. Pinterest'ta yayılan efsane görüntülerden biri ortaya çıkabilir. :)
calibrachoalara petunya gibi davranıyorum ben. Senin fotografindakiler cok guzel. Benimkiler hic bir zaman oyle dolu dolu olmadi. Petunya gunes sever, su sever ya, hadi gunes degilse de isik var ama su konusu problem. Minicik halde satın alıp yaşatmayı becerebildigim bir iki calibrachoa var elimde. Onlari ekip deneyeyim bari.;)
calibrachoalara petunya gibi davranıyorum ben. Senin fotografindakiler cok guzel. Benimkiler hic bir zaman oyle dolu dolu olmadi. Petunya gunes sever, su sever ya, hadi gunes degilse de isik var ama su konusu problem. Minicik halde satın alıp yaşatmayı becerebildigim bir iki calibrachoa var elimde. Onlari ekip deneyeyim bari.;)
Calibrachoa suya çok düşkün maalesef. Benim de bu fotoğraftaki kadar olmasa da 2 askılı saksıda var. Bir gün sulamasam küsüyorlar...
Coreopsis'leriniz kaç yılda öyle oldu? Benimkilerin ikinci yılı, yine de güzel çoğaldılar ama sizin bahçedekiler coşmuş resmen.
Sevgili nuaymu, bu mesajınızı yeni farkettim. Coreopsisleri gecen yil çiçekli tek dal olarak almistim. Hala tek kök ama kocaman oldu. ;);)
Havuz geçen yıldan beri temizlenmemişti. Geçen hafta temizledik, içinden tam 6 kurbağa çıktı. Hepsini bahçe dışına götürüp saldık. Aradan bir hafta geçmeden su yine eski halini almış ve kurbağalar geri gelmiş.:(
Oysa balıklarımız, su sümbülümüz hep birlikte tertemiz bir havuzda yaşayacaklar sanıyorduk biz.
Bir tenekenin içine ilk sahipleri tarafından ekilmişti acem borusu. Zamanla teneke paslanmış, yer yer delinmiş. Yazlıkta bahçe düzenlenirken artan kenar taşlarını yerleştirince, daha bir güzel gözüktü sanki.( ilk hali ikinci fotografta.)
Tanıştırayım; bu daha önceki sayfalarda bahsettiğim "oturak". benim yenisini yaptırmaya niyetlendiğimi duyan annem, kendilerinde olan oturaklardan birini bana verdi.;) Oğlum bunu görünce "bizde bir sürü güzel sandalye var, annennem böyle komik bir sandalyeyi bize niye verdi ki" diye sorsa da, kapının alt kısımlarını çömelerek boyarken bu garip sandalyenin çok işe yaradığını öğrendi.;)
Yazlıktan çıkan kenar bordürleri artınca ortadaki çiçekliğin etrafını da çevirdim. Hala elimde olanları da kullanmanın bir yolunu bulmalıyım. Bahçede yetiştirdiği bir sebze ziyan olmasın diye her gece o sebzenin farklı tariflerle yemeğini yapan insan modundayım.;) Ziyan etmemek için her yere kullanırım ben bu bordürleri. ;)
Bahçede yetiştirdiği bir sebze ziyan olmasın diye her gece o sebzenin farklı tariflerle yemeğini yapan insan modundayım.;)
Sayın Abk; çok güldüm halen de gülüyorum :D :D geçen seneler fasulye o kadar çok olmuştu ki; marifetli annem sayesinde her gün fasulyenin türevlerini tüketir olmuştuk... menümüzde; fasulye kavurması, fasulye kızartması, fasulye turşusu, fasulye yemeği, kuru fasulye, fasulye oturtması, fasulye yahnisi artık fasulye korkulu rüyamız olmuştu :cool:
Sayın Abk; çok güldüm halen de gülüyorum :D :D geçen seneler fasulye o kadar çok olmuştu ki; marifetli annem sayesinde her gün fasulyenin türevlerini tüketir olmuştuk... menümüzde; fasulye kavurması, fasulye kızartması, fasulye turşusu, fasulye yemeği, kuru fasulye, fasulye oturtması, fasulye yahnisi artık fasulye korkulu rüyamız olmuştu :cool:
Koyde yetiştim ben. Sebze, meyve bazi zamanlar cok olur. Eşe dosta dağıtsa bile tüketemez insan. Bazen fasulye, bazen kayısı ya da erik, cok yasadım sizinkine benzer seyleri. :) Hele eskiden derin dondurucular yokken daha zor olurdu. Gençliğimde birakin derin dondurucuyu buzdolabı bile yoktu bir cok evde. Ramazan yine boyle sicak yaz günlerine denk geldigi zamanlar, evde tas ve kâselere su doldurup buzluga koyardik. Ezan okunmasına yakin ben bu kâseleri bir tepsiye doldurup komşulara buz dağıtmaya cikardim.
Fasulye tursusunu da cok sevdiğimi söylemeden geçemeyeceğim. :)
sevgihoca
18-06-2016, 17:50
Komşulara buz dağıtma konusuna çok duygulandım.Ne kadar güzel şeyler,gene böyle komşularımız olsa da tabii ki sayısı giderek azalıyor.
Benim de şimdi aklıma geldi.Büyük bir mandalin bahçemiz vardı.Eniştemin kocaman kamyonuna bazı akşamlar konu komşu atlar,açık hava sinemasına giderdik.Dönüşte de herkes kapısının önünde atlar inerdi.Tarlaya çalışmaya giden işçiler gibi bir kamyon dolusu insan.
tarla kuşu
18-06-2016, 20:47
Bende de şu an kabak furyası var. Her gün 2 kiloya yakın kabak topluyorum. Dağıtıyorum ama herkes her gün kabak yemiyor. Ben de kabak dolması, kabak yemeği, kabak mücveri, kabak kızartması, kabak salatası şeklinde tüketiyorum :)) Bazılarını da bırakıyorum, kocaman olunca doğrayıp, kompost kutusuna atıyorum :)
Bende de şu an kabak furyası var. Her gün 2 kiloya yakın kabak topluyorum. Dağıtıyorum ama herkes her gün kabak yemiyor. Ben de kabak dolması, kabak yemeği, kabak mücveri, kabak kızartması, kabak salatası şeklinde tüketiyorum :)) Bazılarını da bırakıyorum, kocaman olunca doğrayıp, kompost kutusuna atıyorum :)
Bazılarını da cicek olarak mı toplasanız acaba? Çiçeğinin yemeğini yapardınız.
Komşulara buz dağıtma konusuna çok duygulandım.Ne kadar güzel şeyler,gene böyle komşularımız olsa da tabii ki sayısı giderek azalıyor.
Benim de şimdi aklıma geldi.Büyük bir mandalin bahçemiz vardı.Eniştemin kocaman kamyonuna bazı akşamlar konu komşu atlar,açık hava sinemasına giderdik.Dönüşte de herkes kapısının önünde atlar inerdi.Tarlaya çalışmaya giden işçiler gibi bir kamyon dolusu insan.
Eskiden gercekten daha mı güzeldi her sey, yoksa gecmiste kaldıkları icin mı guzel geliyor? Eski şarkılar, eski bayramlar, eski dostlar... Yeniler eskilerin yerini dolduramiyor.
tarla kuşu
20-06-2016, 11:54
Bazılarını da cicek olarak mı toplasanız acaba? Çiçeğinin yemeğini yapardınız.
Erkek kabak çiçeklerinden dolmasını yapıyorum. En sevdiğim :)
Oturak çok güzel, çok doğal, çok orjinal. :)
Bordürleri de çok sevdim. Çok yakışmışlar. Hem daha düzenli, hem daha şirin olmuş. Böyle uygulamaları not ediyorum. :)
Ben sanki bu bitkiyi biliyorum.:rolleyes: Yaprakları çok güzel. Pinterestte bir fotografta gördüğüm bitkiye benziyor. O fotograftaki bitki Lamiaceae familyasındandı. Satıcı bunun yaprak güzeli olduğunu söyledi. Sizce nedir bu?
( Sayın Muda sayesinde Plectranthus coleoides olduğunu öğrendim. Buraya da not düşeyim de unutulmasın.
Sn. Abk;
Bitkiniz nasıl oldu. Kolları sarkar vaziyete geldi mi ? Bendeki yurt dışından bir dal olarak aldığım büyüdü. Sarkmaya başladı. Kış gelince evde biraz kötü oldu. Baharla birlikte dışarıya çıkacaklar. Belgretta dışarıda saksılarda sarkar vaziyette idiler.
Yıldızlarınızın durumunu da merak ettim. Siz çukur açamıyorsanız onlar nasıl büyüsün. Benimde benzer sorunlarım var. Ancak hepsi olmasa da çiçek açtılar. Yıldız sayfasında resimleri mevcut.
http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/7828-32.htm
Siteye cep telefonundan fotoğraf yüklemeyi çok denedim ama olmadı. Umarım bu kez başarırım.
Nihayet oldu.:p Artık bahçemin fotoğraflarını paylaşıp ne kadar perişan halde olduğunu size de gösterebilirim.
Hala bahçeye gitmeye fırsat bulamadığım için yeğenim tarafından gönderilen fotoğraflardan görebiliyorum bahçemi.
Bahçem beni çağırıyor, gel sana ihtiyacım var diyor.:(
Kır menekşelerinin kimseye ihtiyacı yok.;) onlar bensiz de pekala idare edebiliyor.
Her paylaşımımın altında bir kır menekşesi fotoğrafı görüyorum ben. Gerçekten öyle mi yoksa benim telefonda bir sorun mu var?
Bahçenin bu bölümünde yapılacak çok iş var. Küvetten yaptığım havuzun çevresini kapatacak bir çözümü hala bulamadım. Bu çirkin görüntüyü kapatmak lazım.
Küveti iyice aşağıya gömüp toprakla sıfırlayın, sonra da kenara kahverengimsi cüruf dökün, kayrak yuvarlak taş koyun, aralara da büyük taşlar serpiştirirsiniz kaya gibi..
Küveti iyice aşağıya gömüp toprakla sıfırlayın, sonra da kenara kahverengimsi cüruf dökün, kayrak yuvarlak taş koyun, aralara da büyük taşlar serpiştirirsiniz kaya gibi..
Güzel fikir, teşekkür ederim. Neden benim aklıma gelmedi diye düşünüyorum şaşkın şaşkın. :( Etrafa taş dizmek hep aklımda ama bizim buralarda pek taş yoktur. Bulduğum bir taneyle deneme yapmıştım daha önce yine de kapanmamıştı. Dediğiniz gibi zemin seviyesinin üstünde olduğu için kapanmıyordu. Tekrar teşekkürler.:p
Hedera çılgın bir sarmaşık. Bahçenin hemen her duvarına ekmiştim farklı zamanlarda. İlk yıl ektiklerim tüm duvarı kapladı ve bahçenin o kısmını ormana çevirdi.
Bahçenin bu kısmı da çok karışık durumda. İki tane farklı Cornus var ve ben bu yıl budamaya zaman bulamadım. Haftasonu çiçek tomurcukları oluştuğunu gördüm. Budamak için çok geç kalmışım. Mecburiyetten böyle dağınık kalacak.
Resmi düzeltseniz bahçenin karışıklığı epey düzelecek gibi.
Resmi düzeltseniz bahçenin karışıklığı epey düzelecek gibi.
;);) Nasıl yapacağımı bilemedim.
Üç yıl önce böyle yazmışım. Hala yeni bitkiler ekiyorum ama bir üç yıl daha geçince bahçede adım atacak yer kalmayacak sanırım. Bitki ekme işini abarttım galiba.
Hydrangea paniculata Vanille Fraise Renhy. Fotoğraf mart ayı sonuna ait. Bu ortanca çeşidi yaklaşık 3-4 yıldır bahçemde. Bir kez yer değiştirdim. Bu türün çabuk büyüdüğünü duymuştum ama bu kadar yıl geçmesine rağmen hala bir karış boyunda. Budarmış falan da değilim. Hani derler ya ne öldürüyor ne güldürüyor diye, bu ortanca da ne ölüyor ne de büyüyor. Bu yıl ona özel ilgi göstermeyi planlıyorum. Umarım gelişme olur.
Yemeğini yer, yaramazlık yapmaz, anne sözü dinler ve derslerine çalışırsa büyüyünce böyle olabilir.:p
Dodecatheon pulch. Red Wings Deli Menekşe Kayan Yıldız Çiçeği bahçemin yeni bitkilerinden. İnternetten bulduğum fotoğraflar çok güzel. Ama bana gelen bitkinin yaprak yapısı bile çok farklı gibi geldi. Firma ile görüştük, kontrol ettiler ellerindeki ürünlerin barkodundan, bir yanlışlık yok diyorlar. Beklemeye ve çiçekli halini görmeye karar verdik.
Bu bitki böyle bir değişim yaşayıp bu güzelliğe dönüşür mü?
Penstemon Midnight Sakallı Dil de bahçeme bu yıl giren iki penstemon türünden biri. İnternet üzerinde gördüğüm fotoğraflara benzetemedim bunu da. Büyümesini bekleyeceğim.
Penstemon Midnightta büyüyünce böyle olacak.
Penstemon digit. Husker Red bu yıl almış olduğum diğer penstemon türü. Koyu renk yapraklarıyla çok güzel görünüyor internet fotoğraflarında. Bu yıl alıp ektiğim bitkilerle ilgili beklentilerim gelecek yıllarla ilgili. Yerlerine uyum sağlayacak, büyüyüp gelişecekler. Sadece zamana ihtiyaçları var.;)
Rodgersia Chocolate Wings Çikolatalı Kanatları bu yılın gözdesi olan bitkim. Fotoğraf yine internetten. Bana gelen bitki minik tek bir yaprak çıkardı daha. Ama şekli, rengi aynı. You tube bahçe videolarında görüp çok istediğim bir bitkiydi.;)
Bu siteye 2007 yılında kayıt olmuşum. Yıllardır çiçeklerle, bitkilerle ilgileniyorum. İnternetten araştırıyorum, okuyorum en önemlisi sitede gerçekten bu konuda bilgili olan kişilerin sayfalarını didik didik ediyorum bir şeyler öğrenebilmek için. Az önce sitede son güncellenen sayfalara bakarken Sarıkız (Lysimachia nummularia) çiçeğinin sayfasına girdim. Hatta girerken de bu çiçeği yıllardır yetiştirdiğim, suyu çok sevdiğini bildiğim halde yaşayabileceği sıcaklıkları araştırmamış olduğum için her kış içeri dışarı taşıdığımı hatırladım. Ben bu yıl sarıkız çiçeğimi kaybettikten sonra öğrendim onun bahçede yaşayabileceğini.
Sarıkızın sayfasında yazılan bir akvaryumcu adresi vardı. Ben de bitki alabilmek için o sayfaya tıkladım. İncelerken bir de ne göreyim. Lobelia cardinalis, yani benim defalarca zengardendan fidesini alıp ektiğim ama bir türlü yaşatmayı beceremediğim o güzel çiçek meğer suyu çok severmiş. Su kenarlarında, bataklıklarda hatta akvaryumda yaşarmış.:(
Hala öğrenecek çok şey var.
Bu yıl Sambucus nigra türleri çok ilgimi çekti. Bu Sambucus nigra black lace.
Bu da Sambucus nigra golden tower. İkisi de çok güzel.
Golden tower ve black beauty aldım ben. Sambucus nigra black beauty de güzel, black lace e benziyor ancak yaprak yapısı farklı. Bazen aradığımız türü bulamayınca bulduğumuzu almak zorunda kalıyoruz. Daha bir karış boyunda ikisi de. Büyüyecekler, kocaman olacaklar, o güzel yaprak ve çiçeklerini gösterecekler...
Sevgi Durul
10-05-2019, 11:28
Sevgili abk, yeni bitkilerinizi güzel günlerde büyütünüz. Bol çiçekli olsunlar.
Bu siteye 2007 yılında kayıt olmuşum. Yıllardır çiçeklerle, bitkilerle ilgileniyorum. İnternetten araştırıyorum, okuyorum en önemlisi sitede gerçekten bu konuda bilgili olan kişilerin sayfalarını didik didik ediyorum bir şeyler öğrenebilmek için. Az önce sitede son güncellenen sayfalara bakarken Sarıkız (Lysimachia nummularia) çiçeğinin sayfasına girdim. Hatta girerken de bu çiçeği yıllardır yetiştirdiğim, suyu çok sevdiğini bildiğim halde yaşayabileceği sıcaklıkları araştırmamış olduğum için her kış içeri dışarı taşıdığımı hatırladım
Ben de kış ortancasını içeri taşıdığımı hatırlıyorum. Mavişi de korumak adına, içeri dışarı taşırken öldürmüştüm. Dona dayanıklı bitkiler iç ortamlarda hiç mutlu olmuyorlar. :)
agaclar.net sayesinde çok şey öğrendik, hâlâ öğrenmeye devam ediyoruz. :p
Sevgili Sevgi Durul;
Aslında okuyup araştıran insanlarız, öğrenmeye hevesliyiz ama bazen gözden kaçıyor demek ki. Bu kadar araştırma, bu kadar emek hala aldığım bitkilerin çoğunu öldürüyorum. Kendi bahçe sayfamı gezerken a, ben de bu da vardı sahi, ne oldu ki, diyorum bazen.
Gala ilk çiçeğini ben yokken açmış. Bir kaç yıl önce Mutlu Kutlu'dan almıştım. İçeri dışarı taşıdığım bitkilerden biri bu da. Bu yıl bir kısmını ayırıp bahçeye ektim. Önümüzdeki kışı dışarıda geçirebilirse bu da saksıdan kurtulup özgürlüğüne kavuşacak.
Weigela da çiçeklenmiş. Bahçeye bir kaç haftada bir gittiğim için bahçenin değişimi beni şaşırtıyor hala. Ben sanıyorum ki, ben yokken tüm bitkiler benim bıraktığım gibi kalacak.:p
Çiçekliğin tam ortasında upuzun kuğu gibi bir bitki. Soğanlı bir bitki olmalı. O çiçek yatağına asla böyle uzun bir bitki ekmem. Belki bahçemin ilk zamanlarında ekip sonra unutmuş olabilirim. Ne olduğunu anlamadım. Durmadan uzuyor, boyu benim boyuma yaklaştı. Çiçekte açacak, bekliyorum. Ne olduğunu hiç anlamadım. Çiçek açınca tanımak daha kolay olur belki. İlginç olan daha önceki yıllarda onu görmedim de. Geçen bahar pek gelememiştim bahçeme. Ama ondan önceleri daha sık geliyordum. Çiçeğini açtıktan sonra yeri değişmeli.
Fare kulağı açtı, bembeyaz bir nehir gibi görünüyorlar. Berberislerin her türüne bayılıyorum, ah bir de dikenleri olmasa.
Bu clematis çiçeklerini her yıl daha da büyütüyor galiba. :p
İki hafta önce budadığım Liriope taze ve sağlıklı yapraklar çıkarmış. Gelecek yıl biraz daha derin budamalıyım.
Sanki ağaç gövdesinden Çiçek açmış gibi duruyor.;) Bu clematisin türünü bilmiyorum. İlk kez Çiçek verdi bu yıl. Bitkilerimi internetten aldığım için bazısı çok minik olarak geliyor. Son bri iki yıl içinde almış olduğum ve çiçeğini göremediğim bir sürü clematisim var. Bazısı da bahçe çok gölge olduğu için 4-5 yılın sonunda bile tek tük çiçekleniyor.
Bahçemdeki bitkiler üstüste ekilmiş gibi. Ve hala yenilerini dikiyorum. Bir kaç yıl sonra bazısını sökmek zorunda kalmamak için budama konusunda uzmanlaşmam gerekecek.
Bahçemin toprak yapısı ciddi sorunlu. Üst kısım taş gibi, biraz çukur açıp içini suyla doldurup bekleyip tekrar kazıyorum çiçek ekerken. Alt kısım ise balçık halinde. Kurutamıyorum eve eve de zarar veriyor. Bahçenin ortası beton olduğu ve bahçedeki her karışta başka bir bitki ekili olduğu için drenaj çukuru açıp boru döşeyerek fazla suyu atmak da mümkün değil. Drenaj çukuru açıp pompayla suyu boşaltmak da imkansız çünkü sürekli yaşadığım bir yer değil.
Balçık olan bölgede minik minik çukurlar açıp içini perlitle doldursam faydası olur mu acaba? O kısımlarda su daha çabuk buharlaşır mı? Ya da cocopeat sersem toprağın üzerine nemi çeker mi?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.