Bağlan

View Full Version : Epiphyllum (Atlas Çiçeği)

Sayfalar : [1] 2 3 4 5 6 7 8

ufuksinel
21-02-2007, 15:21
Fuller, sellukalar, mum çiçekleri, deve tabanları hep beni çocukluğuma götüren çiçekler oldu ve onlar arasında bana çiçek zevki veren anneannemin saksılarda yağ tenekelerinde yetiştirdiği Atlas çiçekleri geldi aklıma. Yılbaşı çiçeği gibi olup çiçek olarak ona benzeyen ama ondan boyut olarak daha gösterişli çiçekleri olan bir çiçekti bileniniz duyanınız göreniniz varsa ben de atlas çiçeği isteyeceğim.

Sebahattin Sargın
21-02-2007, 15:28
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=5580

Burada resmi var. Bende var çok güzel kırmızı çiçekler açar çiçeklerinin inanılmaz güzel görüntüsü vardır. Ama benim çiçeğim hastalandı çiçeklerimi un biti sardı. Keşke elimde olsada size gönderebilsem. Yılbaşı çiçeğimi kurtadım ama sanırım atlasımı kurtaramıyacağım.

Balıkcı
01-04-2007, 23:26
Kayıp hazineden bir parçayı gördüm.:D

Size de göstereyim.

http://img471.imageshack.us/img471/5020/atlasvemart305001ur2.jpg (http://imageshack.us)

Sebahattin Sargın
28-04-2007, 12:29
9904

9905

9906

Merhaba arkadaşlar

Sonunda atlas çiçeğim tomurcuk verdi. Fotoğraflar çok net değil kusura bakmayın. Umarım o kıpkırmızı güzel çiçekler biran önce açarlar ;) ;)

Sebahattin Sargın
28-04-2007, 13:54
Sevgili hfz benim çok büyük bir atlas çiçeğim vardı, fakat benim yanlış budamam ve hastalık sonucu çok çok zayıfladı. Gerçi bugün baktım yeni dalları çıkmış. Bunu önceden çelikle üretmiştim. Umarım sizinki de biran önce çiçek açar.....

Oğuzhan
17-05-2007, 10:28
10836

papatyam
17-05-2007, 12:08
Sebo senin tomurcuk çiçek açtımı :)

Sebahattin Sargın
27-05-2007, 13:15
Atlasımın tek tomurcuğu sonunda açtı, çok mutluyum ;).

11714 11715

11716

Oğuzhan
28-05-2007, 11:16
Elfogiiii ! :eek:

Bugün eklediğin resimlerin hepsini gördüm.:p Sustum sustum, ama artık yeter!:mad: Bak işte bunlarda koptum sonunda! :dilli: :dilli:

Nerden bulacağız biz bunlarııı????:( :( Var mıdır acaba birilerinde? Ay! Göz görmeyince gönül katlanırmış derler. Kanım daha hızlı akıyor sanki damarlarımda bakarken resimlerine Atlasların!

Vallahi artık bir Yılbaşı ve Atlas kardeşliği de mi yapsak napsak?

Vallahi bende yok.Olsa dükkan sizin.Bende arıyorum.Resim koydum hani belki olan varsa paylaşmak ister diye...:))

Sercanoral
31-05-2007, 18:08
Atlasımın tek tomurcuğu sonunda açtı, çok mutluyum ;).

11714 11715

11716

Sebonun kocaman bir atlası vardı, ilk önce yanlış budadı sonra birde hastalık geldi. Sağlam dallarından tekrar üretti, atlasını kaybedince çok üzülmüştü ama kurtarmış. Çiçek bile açmış tebrik ederim arkadaşım....

Sebahattin Sargın
12-08-2007, 13:30
18569

Atlas çiçeği bu benim bildiğim....

Sebahattin Sargın
26-08-2007, 10:03
Bunlarda benim çelikten ürettiğim atlaslarım....

19419

İklimsiz
09-11-2007, 17:00
Sevgili Erdek ben de sorunun cevabını ivedilikle bekliyorum. Gerçi 51 no.lu mesaj biraz ipucu vermiş gibi. Kışı içeride geçirecek sanırım ama bir bilenden açıklama gelmeden yerinden kıpırdatmayalım atlaslarımızı. Gözlemlediğim kadarıyla hala balkonlarda atlas çiçeği:)

Arzu Kasapoğlu
09-11-2007, 17:31
Buralarda atlas çiçeğini içeri alanı hiç görmedim. Üzerine kar yağmadığı sürece hiç bir hasar meydana gelmiyor. Benimki de çatıdan düşüp parçalanana kadar hep dışardaydı
İklimsiz sendeki yılbaşı, 50 nolu mesajdaki açık pembeden olan mı? Eğer aynısından varsa bende bir boğum isterim.
Ben kırmızısından buldum, mayıs ve aralık olmak üzere yılda iki kez açıyor.

krmkrc
20-11-2007, 23:48
arkadaşlar atlas çiçeği dediğimiz çiçek botanikte kalanchoe(kalanşo) adıyla bilinen çiçek değil midir?ben yanlış mı aldım yoksa?burda atlas çiçeği diye gösterilmiş resimler benim kalanchoe'me hiç benzemiyor.bakın benim atlas çiçeği diye aldığım çiçek bu.http://C:\Documents and Settings\GOLD.YOUR-C470190AC1\Desktop\HPIM0549.JPG

Sebahattin Sargın
21-11-2007, 17:38
Sn. Krmkrc;

Öncelikle yayınladığınız resim gözükmüyor bir kontrol edin isterseniz.

Kalanchoe dediğimiz bitki bir sukulent türüdür. Şu linkte resimleri var;
http://www.puyallup.wsu.edu/Hort/Hort332/images/plantlist/kalanchoe.jpg

Bu sayfada gördüğünüz resimlerde Atlas çiçeğine ait.

Sevgiler ;)

çiçeksever
22-11-2007, 12:55
atlasın botanikteki adı nedir

Oğuzhan
22-11-2007, 13:41
Epiphyllum

Güler
22-11-2007, 14:47
Arkadaşlar, Atlas çiçeği ile yılbaşı çiçeğini tam olarak nasıl ayırabiliriz?

Koyu yeşil
22-11-2007, 17:05
Güler Hanım, a
Atlas çiçeği kaktus-orkideler başlığı altında yer alıyor sanırım. Gövdeden çıkan uzun yapraklar yılbaşı çiçeği ile arasındaki en belirgin fark. Yılbaşı çiçeği boğmlar halinde birbiri ardına dizilen dallardan oluşuyor. Atlas'ın çok fazla çeşidi varolmakla birlikte en belirgin fark yapraklarının bütün ve uzun olması. Tabi çiçekleri de çok daha büyük ve değişik renkleri var.
İkisinden de birer tane buldum. Üzerlerinde tomurcuk var. Açınca sizlerle paylaşırım.

Koyu yeşil
22-11-2007, 17:06
En altta yer alan yılbaşı, diğerleri ise atlas resimleridir.

fevziye
23-11-2007, 08:17
Günaydın. Atlas çiçeği hakkında bilmek isteyeceğiniz bir kısım bilgileri yazıyorum. Atlas yetiştirmek isteyen arkadaşların dikkatine.! Kaktüsgillerdendir. Doğal ortamlarında yetiştirildiğinde boyları 5 metreye kadar uzayabilir. Salon ve balkonlarda saksı içerisinde yetiştirildiğinde boyları 30-90 cm arasında değişir. Genç dalları yassı veya üç parçalıdır. Gövdesinden uzayan sapların ucunda pembe veya kırmızı renkli gösterişli çiçekler açarlar. Atlas çiçekleri en çok 3-4 gün açık kalırlar.

Gövde parçalarının daldırılmasıyla kolaylıkla çoğaltılırlar. Pamuklu bitlere karşı duyarlıdır. Işık alan aydınlık alanlarda bulundurulmalıdır. Yoksa gövdesinden incecik uzayan sürgünler veriyor ve şekli kolay kolay eski halini almıyor.

fevziye
23-11-2007, 08:22
Atlaslarınızı kumlu geçirgen toprağa dikerseniz daha iyi sonuç alırsınız. Ben atlasımın saksısını değiştirdiğimde toprak hatasına düştüm. Su tutan bir toprağa diktiğimden atlasımın ana gövdesini kaybettim. Daha sonrada sürgünlerim uzamaya başladı. Foruma birkaç sefer yardım mesajı atmama rağmen ne yazık ki sorularıma bir cevap alamadım. Neyse ki hatamı farkettim. Artık canlanmaya başlayan atlasımla gerçekten mutluyum.

Koyu yeşil
23-11-2007, 12:15
Aşağıdaki adreste pictures seçeneği altındaki 11-12 maddelik resimlere bir gözatmanızı tavsiye edicem. İnanılmaz güzel çiçekleri var. Ben 1-2 tanesini dayanamayıp ekliyorum.

http://web.missouri.edu/~riceg/epiphyllum/

Anladığım kadarıyla (internet sağolsun) atlasın yaklaşık 300 varyasyonu var. Yaprak ve çiçek biçimleri-renkleri de değişkenlik gösterebiliyor. Yanlışım varsa düzeltilsin lütfen.:rolleyes:

İzmir Botanik bahçesinde birkaç çeşit Atlas var. Yaşam koşulları nedeniyle çok iyi durumda değiller ama Atlas atlasdır diye düşünüyorum:) İyi bir bakımla sağlıklı hale gelebilirler. Ben de kendi atlasımı ordan almıştım geçenlerde.

Koyu yeşil
23-11-2007, 12:56
Merhaba Fevziye o linkteki resimleri de incelediniz mi? Çok güzeller ya! Acaba mum, plumeria derken atlas siparişerine de mi başlasak diyorum :).

Gerçekten aklıma gelmemişti acaba kokuyorlar mıdır? Kokmasalar bile görüntü müthiş!

Balıkcı
23-11-2007, 14:35
Sevgili fevziye, verdiğin bilgiler için teşekkür ederim. Bilgilerden dolayı şimdi bir nalımız oldu, geriye kaldı 3 nal ile bir ata. Sevgili Balıkçıya duyurulur.

Duydum, duydum, yalnız zamanı gelince hatırlatmak lazım.:dilli:

fevziye
23-11-2007, 14:36
Koyu yeşil merhaba. Arkadaşım (atlas diye) yukarıda vermiş olduğunuz beyaz renkli çiçek bir gecelik gelin çiçeği. İnanılmaz güzel bir kokusu var. Ben siteyi keşfederek ilk yazdığım zamanlarda bir gecelik gelini tanıyan var mı diye sormuştum. Bana Balıkçı yanıt vermişti, fakat ben yanlış yerde soruyu sorduğum için site yöneticileri tarafından uyarılmıştı. Ne yazık ondan sonra bana bu konuda herhangi bir şey yazan olmadı. Bugün atlas bölümüne yazdığımda böyle bir sürprizle karşılaşacağımı bilemezdim. En alttaki resminiz ise bir atlas.

Balıkcı
23-11-2007, 14:38
Merhaba Fevziye o linkteki resimleri de incelediniz mi? Çok güzeller ya! Acaba mum, plumeria derken atlas siparişerine de mi başlasak diyorum :).

Gerçekten aklıma gelmemişti acaba kokuyorlar mıdır? Kokmasalar bile görüntü müthiş!

Bildiğim kadarıyla atlasların kokusu yok.
Ülkemizde de en çok kırmızı çiçeklisi yaygın.

bengi_su
22-03-2008, 18:56
Arkadaşlar uzunca süren aramalar sonucunda çokta yakınımda bi tanıdığımda rastladım atlas çiceğine bi dal verdi sağolsun şimdi bu çiceğin ekim zamanı nedir? Nasıl ekilir? normal torfa eksem olurmu? Biraz bilgilendirirseniz çok sevinirim. ;)

Arzu Kırlangıç
13-06-2008, 23:09
Atlas çiçeğinden aldığım 2 dalı 3-4 gün beklettikten sonra .. sanırım 1 hafta oldu :) ..diktim . Umarım köklenir .

bengi_su
06-12-2008, 12:02
Benimde bitane atlasım var ama üç dal kaldı daha sürgün vermiyor birde aldığım abla çok güzel çiçek açar mis gibide kokar heryeri alır kokusu dedi acaba atlas çiceği kokarmı?:D

Balıkcı
06-12-2008, 17:11
Yukarıdaki mesajlarda biz kokulusunu görmedik, demiştik. Kokan başka bir çiçek olabilir, keşke atlas da kokulu olsa.:p

elif59
15-12-2008, 15:42
Benimde bir atlas çiçeğim var ananemin verdiği nereye koymalıyım (sobalı)oturma odası,serin bir oda yoksa dışarı balkonamı

Balıkcı
15-12-2008, 15:56
Elif

Dışarıda soğuğa dayanır mı bilmiyorum.
Benimki de Barbaros'ta, kışın bahçede bırakmaya korkuyorum. Sanırım içeride serin bir oda uygundur.

Balıkcı
15-12-2008, 16:05
Begonvil 14

Bahsettiğim atlas, solda bir yaprağı bükülmüş olan.

Fikir vermek için, topraktan dik çıkan kısım 25 cm. oradan aşağı sarkan 55 cm.
Uzun yaprak kendini taşıyamamış.
İkinci resimde de dibindeki sürgünler görülüyor.

begonvil 14
29-12-2008, 13:42
Merhaba Arkadaşlar.Sonunda atlas çiçeğim oldu.Ama bakımı hakkında hiç bilgim yok.Bana yardımcı olabilecek arkadaş var mı?

Balıkcı
29-12-2008, 20:21
Fazla su verme yeter, hatta hiç su vermesen de olur. :p
Gözün aydın, güle güle büyüt.

tauruc
05-01-2009, 21:37
atlas çiceği ayrıca organik gübreli topraklarıçok seviyor ben düzcedeyim ve en az 5 saksı atlas çiceğim var hemde 2 ayrı cins sprey sulama hoşuna gider

kaktüs
02-03-2009, 14:26
Bir tane kırmızı bir tane pembe atlas da bende var. Ama nedense 2-3 senedir küstüler bir türlü çiçek açmıyorlar.

Onları çiçeğe kavuşturmanın bir püf noktası var mıdır?

Ayşe
09-03-2009, 10:58
Sayın Balıkçı, sizden aldığım atlas bugün itibariyle tam yedi tane yeni sürgün verdi.
Ayırıp diktiğim iki küçük dal ise köklenmiş durumda.
Ben de merakla bu sene açar mı acaba diye bekliyorum.

kaktüs
09-03-2009, 11:19
Sn Balıkçı

Acaba açıp açmaması neyle ilgili olabilir. Bakımlarında bir dğeişiklik yapmadım... Bazı sene nazlanıyor :)

Balıkcı
09-03-2009, 12:50
WYZX

Çok sevindim. Allah'a şükür, yüzümü kara çıkarmamış.:D İnşallah açtığını da görür, duyarız.

Kaktüs

Doğrusu ben de tam olarak bilmiyorum, senelere göre değiştiğine göre, ya iklim özelliklerinden kaynaklanıyordur, ya da başka bir şey. :dilli:

Ne açıklama ama!:p, toprağında besin bitiyor diyeceğim ama bildiğim kadarıyla bunlar kanaatkar bitkiler. Öyle çok fazla bakım, gıda, su istemiyorlar.
Hatta ben diyorum ki, su verip çürütmektense, susuz kalmaları evladır, çünkü yaprakları susuzluktan büzüşmeye başladığında, biraz su verince kendini toparlıyor.

Dua edelim de inşallah çiçeklerini görelim.

house-of-wax
09-03-2009, 19:03
Arkadaşlar birde bir bilgi vereyim...
Bizim komşu kışın çok az suluyor. Neden sulamıyorsun dediğimde daha güzel ve çok çiçek açması için dedi... İşede yarıyor. Deneyin derim...

kaktüs
13-03-2009, 22:34
Bahar temizliğine girişeyim diyorum. Acaba topraktan mı memnuniyetsiz bizim Atlas sultan. Gardenya'nın dar gelen saksısını değiştirince coştu da coştu Atlas'a da bir güzellik yapayım bol besinli bir toprak bulayım diyorum. Sizce mevsim uygun mudur Sayın Balıkçı?

Balıkcı
13-03-2009, 22:51
Ben atlası, şimdi ellemem. Gardenya ile atlasın yapıları, istekleri farklı, malum.
Atlas sıcağı seviyor, fazla besine ihtiyacı olduğunu da sanmıyorum,(bu bir bilgi değil, sadece bir zan.) Saksıyı büyütme ihtiyacı doğuracak kadar fazla kök saldığından da emin değilim.

Biraz daha dursun mu acaba? :p

kaktüs
13-03-2009, 23:05
Yok saksıyı büyütmek değil de toprağını mı tazelesem? Aslında sanırım kahve bahane biraz oynayasım var çiçeklerimle :))) Hazır başlamışken, hazır elim değmişken şeklindeki bahar canlanmasını yaşıyorum.

Bu sene Atlası çiçekli görme isteğimin de beni böyle şeylere sevkettiğini itiraf etmeliyim

Balıkcı
14-03-2009, 10:40
Havadan, sudan:p yapraklar kırmızımsı olabiliyor.
Birçok bitkide yeni sürgünler de kırmızı olur ya.

kaktüs
15-03-2009, 23:31
Atlasın budamasını nasıl yapıyorsunuz? Benimki dal üstünde dallar şeklinde değil

kaktüs
03-04-2009, 11:14
En sonunda dayanamayıp atlasın saksısını değiştirdim... 2 sene önce Torfa dikmiş annem saksısını değiştirince. Suyunu yok denecek kadar az veriyor olmama rağmen toprak bayağı suluydu.

Şimdi kumlu bir bahçe toprağına diktim. Bakalım ne olacak. Havalar henüz tam ısınmamıştı biliyorum ama dayanamadım Sn. Balıkçı. Bakımlarını yaptığım çiçekler arasına karışıvermiş :)

İlkin
13-04-2009, 15:51
Oğuzhan birçoğumuzun bildiği Hoya türlerini satan Paul Bey bu türün çeliklerinden satıyor...

http://www.paulshirleysucculents.nl/shop_epi.html

selcuk44
13-04-2009, 16:05
İyi günler.Sayın balıkcı acaba atlas bitkileriniz kırmızı ve katmerlimidir .Çünkü bu özellikleri taşıyanları Karşıyaka ve izmirde hiç bulamadım.Daha doğrusu resimler dışında yakından bile göremedim onun için merakımı hoş karşılayın lütfen

Balıkcı
13-04-2009, 18:28
Evet, kırmızı ve katmerli.
Verdiğim linkte fotoğrafı vardı.

Atlas, sıcak sevdiği için İzmir'de daha çok ve gürbüz olur sanıyordum.
Bodrum tarafında ağaç gibi olanını görmüştüm.

Günüm
13-04-2009, 18:45
Bu da annemin çiçeği. Geçen sene bir uzun dal da bana dikmişti. Bugün baktım. Benimkinde de bir tane tomurcuk gördüm.:p

züleyha
13-04-2009, 19:03
Arkadaşlar bütün mesajları okumama rağmen, atlasın bakımı ile ilgili sadece fazla sulanmaması gerektiği bilgisine ulaşabildim, belki de gözümden kaçmıştır ama ışık isteği nasıl acaba? Benimde 3 ay önce diktiğim bir atlas çiçeğim var ama en ufak bir gelişme yok dikildiği günden beri. Ne öldü, ne büyüdü. Acaba direk güneş ışığı mı ister, mesela güneye bakan balkonuma koysam, güneşten yanar mı? ya da sadece sabah güneşi mi almalı? Ya da direk güneş ışığını sevmez, bulunduğu ortam sadece aydınlık mı olmalı? Benim atlasımda büyüsün artık :(

Orkun Kırcı
13-04-2009, 19:06
Benim birkaç ay önce diktiğim çelik patlamaya başladı bile. Alaca gölgede duruyor. Doğrudan güneş yakabilir bence.

İklimsiz
13-04-2009, 19:30
Gözüm balkonlarda yürüdüğüm için biliyorum, atlas çiçeği yaz kış dışarda. Tüm gün de güneşin altında.

Sulama mı?

Malum Karadeniz iklimi:cool:

Orkun Kırcı
14-04-2009, 15:55
Çeliğimi fotoladım. Kısa sürede patlaması beni çok mutlu etti.

72567

günebakan
28-04-2009, 13:13
Benimde tutmadı diye ümidi kestim atlas çeliğim iki tane çiçek tomurcuğu vermiş:)

75210

sakagun
29-04-2009, 09:14
Benim Atlas'lar da tomurcuklandı.

züleyha
29-04-2009, 10:23
Sayın Sakagun,
Mşallah güzel görünüyor atlaslarınız, bendeki kardeşleri sizden geldiği formda duruyor. Ne yaprak çıkardı,ne de öldü. Sanırım bişeyleri yanlış yapıyorum şimdiye çoktan yaprak çıkarmış olmalıydı zira kocaman saglıklı bir kök göndermiştiniz. Bu arada ne renk açıyordu atlasınız, kırmızı mı?

suzan7
29-04-2009, 18:02
Bu atlas çiçeği midir?

günebakan
05-05-2009, 09:46
Sevgili Kaktüs önceki mesajlara bakarsanız Atlasın yapraklarının daha büyük olduğunu görürsünüz:)

kaktüs
05-05-2009, 10:14
sn meraklının çiçeğinin genç olduğunu düşünüyorum. Yavruyken bu şekilde oluyorlar. Daha sonrasında yapraklar üçgen şeklini almaya başlıyor. Benim bildiğim yılbaşı çiçeğinin yaprakları da çiçekleri de, çiçek açma zamanları da daha farklı. Ama tabii ki bu sadece benim bilgim. :)

Yanılıyor olabilirim :)

İklimsiz
05-05-2009, 10:54
Sayın meraklı nın çiçeği atlas değil Rhipsalidopsis gaertneri. Yılın bu zamanlarında açan bir tür yılbaşı çiçeği diyebiliriz. Hem lob yapısı hem de çiçek şekliyle klasik yılbaşı çiçeklerimizden farklı.

Yılbaşı çiçeği başlığında iki tür arasındaki ayrım çok işlendi.

meraklı
05-05-2009, 12:19
:D:D

Resmini ekliyorum, annemden aldığım bir çeliğin köklenmesi ve filizlenmesi beni inanılmaz mutlu etti. Çiçeklerimin hepsi genç göreceksiniz:p

Çünkü hepsiniiii ağaçlar net sayesinde yetiştirmeye başladım, buradan herkese teşekkürler.

selcuk44
05-05-2009, 13:42
Kırmızı katlı kaktüs nedir?

İyi Günler benim bu katmerli kaktüs deyimiyle belirtmek istediğim: bir çiçek üzerinde renkli yaprakların tek sırada olmamak kaydıyla çok sayıda olmasıdır .
Atlas konulu bu sayfada üye kardeşlerimin verdiği yurt dışında bulunan ve satışını yapan bir kaç sitede teşhire sunulan atlas çiçekleri içerisinde yalın yapraklı ve katmerli muhtelif renklerdeki kaktüsler görülmektedişr bu sitelerden birisi de Sayın,İlkin'nin de belirttiği www.Poulshirleyscculents.nt/shop epi.html sitesinde hem renk hemde yalın ve katmerli çeşitleriyle örnekleri var ben de oradan görüp beğendiğim atlas çiçeği çeşidini ifade etmek istedim katmerli derken.

Orkun Kırcı
15-05-2009, 19:57
Atlas çeliğimin verdiği ilk yaprak hızla büyüyor. Yanında iki tanede minik yaprak çıkmaya başladı. Ayrıca da toprağa yakın bir yerden de çiçek tomurcuğu oluşumu başladı.

COYOTE
12-06-2009, 23:23
Burada bir serada var. Eklediğim fotoğraftaki gibi rengi, yaprakları çok canlı görünmüyor ama üzeri çiçek dolu. Çok şeker bir teyze bırakmış oraya, belki birkaç çelik satabilir,isterseniz sorarım.

AlarAlmira
15-08-2009, 13:24
Merhaba, benim elimde taşınma nedeniyle son 5 yıldır çiçek açmayan, ama büyümeye devam eden, adına ATLAS dedikleri bir çiçek var. Son bir yıldır gelişimi daha iyi olmaya başladı, ama hala çiçek açmıyor. Bunun resmini ekliyorum. Acaba bu çiçeğin adı Atlas çiçeği değil mi? Bazıları zifaf çiçeği de diyor. En son 6 yıl önce çiçek açmıştı, çok şahane rengi ve kokusu vardı, ancak 1 gece açıp ertesi gün solardı. Aranızda bu çiçeğin doğru adını bileniniz varsa yardımcı olabilir mi? Şimdiden teşekkürler!

Faruk
15-08-2009, 13:29
Merhaba, benim elimde taşınma nedeniyle son 5 yıldır çiçek açmayan, ama büyümeye devam eden, adına ATLAS dedikleri bir çiçek var. Son bir yıldır gelişimi daha iyi olmaya başladı, ama hala çiçek açmıyor. Bunun resmini ekliyorum. Acaba bu çiçeğin adı Atlas çiçeği değil mi? Bazıları zifaf çiçeği de diyor. En son 6 yıl önce çiçek açmıştı, çok şahane rengi ve kokusu vardı, ancak 1 gece açıp ertesi gün solardı. Aranızda bu çiçeğin doğru adını bileniniz varsa yardımcı olabilir mi? Şimdiden teşekkürler!

Sayın AlarAlmira çiçeğiniz atlas çiçeği değil. İsmi bir gecelik gelin çiçeği. Latincesi Cereus.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6527 bu sayfadan bu çiçeğe ait bilgilere ulaşabilirsiniz...

selis
15-08-2009, 15:39
O kadar aklım karıştı ki.. Gösterilenlerin arasında dikenli de var dikensiz de.. Bendeki dikenli ve atlas mı değil mi bir türlü karar veremedim..
Herkes kendi bitkisini Atlas sanıyor sanırım :p

Sevgi Durul
22-08-2009, 18:03
Benim de, çelik isteyip çelik yerine saksısı ile hediye edilen atlas çiçeğim var. Bahardan bu yana durmadan yeni sürgünler veriyor. Epeyce gelişim gösterdi, ama bir sorunumuz var. Eski yapraklarının bazıları yumuşadı ve buruşuk gibi bir görüntü aldı. Çok sulamaktan olduğunu düşünüp , seyrek sulamaya başladım. Sonuç değişmedi. Çiçeğim ölüyor mu?

Sebahattin Sargın
22-08-2009, 18:37
Sn. Sdurul;

Çiçeğiniz direk güneş ışığı alıyor mu? Atlaslar aydınlık yerleri severler fakat direkt güneş ışığına maruz kaldıkların da yapraklarda pörsüme başlar. Ayrıca ömrünü tamamlayan eski yapraklar solup düşmeye başlamışta olabilir...

Sevgiler ;)

sakagun
22-08-2009, 21:40
Sakın eski yaprakları kesmeyin. Çiçekler eski yapraklardan çıkıyor.
Benimkiler öğleden sonra doğrudan güneş alan bir yerde ve oldukça mutlular.

selis
24-08-2009, 17:00
Tomurcuk zannedip heyecanlanmıştım ama yeni bir sürgün geliyor sanırım ;)
http://img38.imageshack.us/img38/481/hghgn.png

sakagun
06-12-2009, 12:22
Atlas çiçeğim çiçek vermeye başlamış. Genelde Ocak ayında açardı. Bu sene erkenci.

Sevgi Durul
14-01-2010, 21:48
99172192 nolu mesajda bahsettiğim atlasım.

Yaz sıcakları geçip hava serinleyince düzelen atlasımın fotoğraflarını yüklüyorum. Şimdi durmadan sürgün veriyor. Bir de açsa...

Orkun Kırcı
03-03-2010, 19:07
Atlasımdaki bu kırmızı minişler ne ola ki?

sevim.K
03-03-2010, 19:16
Sürgün mü vericek o kırmızılardan:confused: Atlas çeliği ne kadar sürede sürgün verir. Benim çelikler bir ayı geçti. Yerlerinden memnunlar galiba ama hiç kımıldanma yok:(

günebakan
03-03-2010, 19:17
Bence onlar çiçek olacaklar Orkun bey süper birşey:)

Orkun Kırcı
03-03-2010, 23:03
Sürgün olmadığı kesin:) yine de emin olmak için sorayım dedim. Çiçek gibi gelmişti bana da. Çok teşekkürler. Tek yaprağı o zaten artık o kadar çiçek olursa kopar dibinden.

Orkun Kırcı
03-03-2010, 23:11
169 nolu mesajda bu tomurcuklu yaprağımın fotosu var. Mayıstan bu yana iyi gelişmiş demek ki.... Bu da boydan görünümü.

sevim.K
10-03-2010, 08:03
Atlas çeliklerinin çimlenme süresi ortalama ne kadar. Özel birşey yapılıyor mu çimlenmesi için. Benim atlas çeliklerim neredeyse kış boyu durdu hiç çimlenme olmadı ama çelikler bozulmadılar da. Ne zaman büyüyecekler bilemiyorum:(:confused:

Sebahattin Sargın
10-03-2010, 13:59
Sevim Hanım;

Atlas çeliklerinizi çok sulamadınız umarım, ılık bir ortamda muhafaza edin çelikleri. Havalar ısınmaya başlayınca çeliklerde yeni filizler vereceklerdir. Atlas çok zor köklenen bir tür değil...

Sevgiler ;)

sevim.K
10-03-2010, 14:04
Teşekkür ediyorum sevgili sebahattin:) Aslında çok su vermedim üstelik kaloriferli oda yani ılık bir ortamda. Demekki canı istememiş diyeyim biraz daha sabredeyim değil mi;)

malbman
16-03-2010, 10:23
Sevgili sevim.k, sanırım çimlendirmek derken köklendirmeyi kastettiniz. Sevgili cemo'nun yolladığı atlas çeliklerini suda ve bir aydan daha kısa bir sürede köklendirdim. Şimdi de filizlenemeye bile başladı.

Hhatice
16-03-2010, 10:34
Benim de sitedeki arkadaşlardan gelen atlas çiçeğim yeni köklendi ben suya koymadım toprağa ektim ve sulamadım 1 ayda köklendiler

sevim.K
16-03-2010, 10:36
Oooo bunlar harika:) Bana da sevgili Güngör Salman çelik yollamıştı. Bir ayı çok geçti. Hala bir kımıldanma yok. Diktiğim yerde öylece duruyor çelikler. Alıp suya koysam bir faydası olur mu:confused:

malbman
16-03-2010, 10:50
Çeliklerinizin sayısına göre, hiç deiğilse bir ya da bir kaç tanesini suda deneyin derim. Bir şey kaybetmezsiniz.

sevim.K
16-03-2010, 17:40
Eve gelir gelmez suya koydum küçük küçük üç dört tane çeliği. Denemek için bir iki tane de saksıda bıraktım.

Orkun Kırcı
20-03-2010, 13:56
O kırmızı minişleri bulabilmek için ne yaptınız? Neden benimkilerde hiç kıpırdanma olmuyor.
Yok! Yok! Galiba bu atlas beni sevmiyor :o

İnanın hiç bi çaba sarfetmedim. Üstelik hazirandan beridir öylece güneş-yağmur soğuk ne varsa üzerinden geçti. Saksı içi tamamen yeşil yosun tutmuş. Demek ki yüz vermemek gerek.:D Şu anda dikileli 1 yıl 2 hafta olmuş. Gelişim takibi açısından yazayım dedim...

Orkun Kırcı
31-03-2010, 17:57
Sevgili Güngör Salman tebrikler. Bende son sürat takipteyim :D Haftasonu bu durumdaydılar:)

Hhatice
31-03-2010, 18:10
Ben de sevgili Muzaffer beyden gelen atlas çeliğini direk diktim 2 ay gibi bir sürede köklendi .Ama sulamadım şimdi dipten vermesini bekliyorum. Benim çocukluğumun çiçeği rahmetli babam çok severdi .Çok güzel kocaman Atlaslarımız vardı

Güler
01-04-2010, 09:52
Ben Atlasımı Manyas'a götürememiştim. Geldiğimde bu şekilde buldum. Artık burada bırakamam.

133333

almira
08-04-2010, 16:11
Yeni köklendirdiğim atlasım. Filiz vermeye hazırlanıyor.;)

Güler
08-04-2010, 21:57
Atlasımın çiçekleri hem iri iri açtı hem de rengi çok güzel, benim de evvelce gördüklerim ya kırmızı ya pembeydi. Somon rengini ben de ilk defa görüyorum.
Geçen sene bana hediye eden yengeme yeniden bir teşekkür borçluyum. Gerçi o " sende bu daha da büyüdü ve güzelleşti" diyor ama bunu edinmeme sebep o.

Arkadaşlar daha evvel çelikten atlas yetiştirmedim. Kendi atlasımdan çelik gönderdiğim arkadaşlar " hemen bir bardak suda bekleteyim de sonra ekerim" diye yazıyorlar.
Sululentlerin suda bekletilmesinin doğru olmayacağını düşünüyorum, hemen toprağa ekmek bana daha akıl kârı gibi geliyor.
Yetiştiren arkadaşlar bu konuda ne diyorlar?

M_GULAN
10-04-2010, 00:36
Atlasımın çiçeği düşmüş sebebini anlamadım:(

yanlış bilmiyorsam eyer atlasın çiçekleri 3 veya 4 gün üzerinde kalıyor sonra düşüyor kaktüslerin çiçekleri kısa ömürlü

Sebahattin Sargın
10-04-2010, 09:20
Arkadaşlar daha evvel çelikten atlas yetiştirmedim. Kendi atlasımdan çelik gönderdiğim arkadaşlar " hemen bir bardak suda bekleteyim de sonra ekerim" diye yazıyorlar.
Sululentlerin suda bekletilmesinin doğru olmayacağını düşünüyorum, hemen toprağa ekmek bana daha akıl kârı gibi geliyor.
Yetiştiren arkadaşlar bu konuda ne diyorlar?

Arkadaşlar atlas çeliklerinizi suda bekletmeye gerek yok, bu bitki kolay köklenen bir tür. Su tutmayan geçirgen bir toprağa ekin çeliklerinizi, aydınlık bir ortamda muhafaza ederek toprağı kurumaya yakın azar azar su verin. Çok fazla su ve nem atlas çeliklerinizin çürümesine sebep olabilir....

Sevgiler ;)

malbman
10-04-2010, 09:36
Ben sevgili cemo'nun yolladığı atlas çeliklerini suda köklendirmiştim. Hatta bir tanesi hala daha suda duruyor. Ama hiç birisi çürümedi. Acaba tür farklılığından falan mıdır?

Sebahattin Sargın
10-04-2010, 09:52
İlk başlarda bende suda denemiştim ama Güler Hanımında dediği gibi bu bir sukulent. Sonradan atlasları hep toprağa ektim, sorunsuz hepsi tuttu. Suyla uğraşmaya değmez o kadar da nazlı değil bu güzeller :)

Orkun Kırcı
12-04-2010, 20:19
Yavaş yavaş büyüyoruz:)

sevim.K
21-04-2010, 17:46
Güngörcüm senin yolladığın atlas çelikleri bir türlü köklenmediği için daha sonra suya koymuştum. Suda hemen köklendiler ama bu kez de dikeyim diyene kadar çürüdüler:( Ancak iki minik parça çelik kurtarıp dikebildim. Umarım farklı renkler çıkarlar:)

Güler
21-04-2010, 20:16
Benim kaktüs ve sukulentler ile pek ilgim yok. Bu yüzden selenn'e sordum, bana dedi ki " sukulentleri suda bekletmek doğru değil, çelik olarak aldığınız parçaların kesilen kısımları çok ıslak olabiliyor o zaman ekeceğiniz saksı toprağına yatay olarak koyun, veya başka bir yerde o kesilen yerin ıslaklığı kaybolup hafifçe kahverengi olsun yani ince bir kabuklanma olsun ondan sonra dikin. Diktiğiniz toprak da başta torf ile karıştırılmış geçirgen bir toprak olmalı"

Sizlere iletmek istedim.

sevim.K
22-04-2010, 08:34
Güler hanım selene ve ilettiğiniz için size de teşekkürler. Kaktüs ve sukulentlerim var bu nedenle yazdıklarınız denediğim, yabancısı olmadığım bilgiler. Ama yine de hata yapabiliyor insan işte:( Suya koyduğumda ilk iki üç günden sonra dikmeliydim aslında çelikleri:o

Sizin çeliklerinizden bir tanesi sanki uzamaya başlamış gibi bu arada:p

Güler
22-04-2010, 08:37
Dediğim gibi, ben hiç çelikten üretmedim. Benim Atlasım da bana saksı ile hediye geldi, sadece söyledikleri gibi baktım.
Bu konuda fikrim de yok bilgim de.

Faruk
24-04-2010, 20:56
Sevgili arkadaşlar bu bitkinin sulanması nasıl yapılmalı acaba? Bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim. Elimdeki tek atlas çeliğimde sanırım çürümek üzere. Acaba çok sevdiğim bu bitkiyi fazla sulamadan dolayı mı çürüttüm?

günebakan
24-04-2010, 21:40
Büyük ihtimalle fazla sulamaktan çürümüştür ben çok az ve hafta 1 kere suluyorum Bir sorun yok.

M_GULAN
07-05-2010, 21:24
Arkadaşlar buda benim atlasımın çiçekleri

skaraca
19-06-2010, 14:05
İyi günler sevgili Atlasseverler,

Bir süre önce atlas çeliği isteğime sayın Güler hanım güzel bir çelik göndererek yanıt verdi. Kendisine teşekkür ediyorum.

Sonrasında evime yaklaşık 100 metre uzaklıkta müstakil bir evin bahçesinde büyük bir boya kovası içerisinde atlas çiçeğini ve tomurcuklarını fark ettim. Kızımla birlikte gezme yolumuz olduğu için bir süre her gidip, gelişte baktım. En sonunda iki gün önce isteyenin bir yüzü kara diyerek kapıyı çalmak amacıyla bahçeye girdim. Yakından baktığımda kırmızı, pembe ve turuncumsu (turuncunun tomurcukları henüz küçüktü, kırmızı olabilir) olmak üzere üç renk atlas olduğunu fark ettim. Kapıyı çaldım, çıkan bayandan rica ettim ve her renkten birer adet olmak üzere dört çelik aldım. Dördüncü çeliği ilk çeliği tam olarak alamadığım, ortasındaki sert bölge dışarıya çıktığı için aldım.

Ertesi gün kendi karışımım olan toprağa çelikleri diktim, ancak sulamadım. Birkaç gün sonra sulamayı düşünüyorum.

154285

154286

Çeliklerin fotoğrafları yukarıda, tek olarak fotoğrafladığım çeliğin ortasındaki sert bölge diğer yumuşak dokuya zarar vermiş durumda. Çeliği alırken düzgün alamadım. Bu çeliği de diktim, umarım köklenmede sorun oluşturmaz bu durum. Dışarıya çıkmış olan bölgeyi toprağın tamamen içinde yer alacak şekilde diktim.

nazlı2323
21-09-2010, 14:31
Bu bendeki de atlas zannediyorum. Uşaktan getirdiler ama durumunu pek iyi görmüyorum. Anlayan bilgi verebilirmi acaba kaç aydır hep aynı şekilde duruyor. Sararanı atayımmı kıyamıyorum ama...

kopshtar
21-09-2010, 14:57
Sararan çürümüş maalesef. Saksıdan uzaklaştırın bence :(
Diğeri iyi görünüyor, inşallah tutar.

Sevgi Durul
26-09-2010, 09:28
Atlasımın ucundan kopan küçücük bir parçayı, öylesine iliştirivermiştim toprağa. Bakın yavrulamış.

172873

memet
08-10-2010, 21:08
Böyle uzantılar çıkarıp duvara tutunuyor. Daha önce böyle bir şey görmemiştim atlasta.

Ayşe Yıldız
09-10-2010, 13:11
Çiçeğin bulunduğu yer beton bir duvar gibi durmuyor ve duvara yakın durması nemi hissetmesine neden olmuş olabilir ve bu nemin sayesinde köklenmeye başlamış. Köklerde toprağa doğru uzadığı için sanırım çiçeğiniz duvarı sevmiş gibi görünüyor(kökleriyle birlikte)

Jezebel
23-10-2010, 07:49
Böyle uzantılar çıkarıp duvara tutunuyor. Daha önce böyle bir şey görmemiştim atlasta.

Ben de ilk defa gördüm havai kök attığını .

Jezebel
23-10-2010, 09:52
İki hafta önce aldım ;)

176575

kareye zor sığdı , sığdı da 10 bitki daha girdi karenin içine ,
çiçeğini de görürüm umarım ;)

Jezebel
23-10-2010, 14:07
Epiphyllum anguliger , adı .
Bir göz atın isterseniz , çok güzel bir çiçeği olacak .
Bakın ! (http://www.google.com.tr/images?q=Epiphyllum%20anguliger&rls=com.microsoft:tr:IE-SearchBox&oe=UTF-8&rlz=1I7MOOI_tr&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&hl=tr&tab=wi&biw=1345&bih=574)

Hydrosuccess
23-10-2010, 17:04
Orta/güney Amerika kökenli epifit/litofit kaktüs türlerinde (diğer epifit bitki türlerinde olduğu gibi) ''aerial root'' hava kökleri görülebilir.Ortam nemi yüksek olduğunda gelişen bu kökler nem ortadan kalkarsa kurur ve dökülürler.
Bendeki Epiphyllum ve yine epifit olan Selenicereus grandiflorus'da da hava kökleri oluşuyor.

missmenas
23-10-2010, 23:06
Sayın Jezebel çiçeğinizin kardeşini bende bu yaz eğe botanikten aldım Antalya'da bir arkadaşımda var bu çiçekten çiçekleri gerçektende çok güzeldir kaç defa denedim köklendirmeyi başaramamıştım. çiçek açtığı günleride görürüz umarım, kışı balkonda atlatırsa çiçekleniyormuş aklınızda bulunsun İzmir iklimide müsaittir dışarıda bırakmak için.

Jezebel
27-10-2010, 19:47
Arkadaşım ,
kim yanıldı bilmiyorum ama benim keşfime göre bunun adı Marniera chrysocardium .
Sence ?

acemifüsun
27-10-2010, 20:07
Haklısın canım, diğerinin yaprak ucları yuvarlak ve daha simetrik gibi. Bence de Marniera chrysocardium:)

Oğuzhan
30-10-2010, 17:16
İki hafta önce aldım ;)

176575

kareye zor sığdı , sığdı da 10 bitki daha girdi karenin içine ,
çiçeğini de görürüm umarım ;)

Selenicereus anthonyanus 'u nerden aldınız.Telefonu var mı?Çiçek şekli çok güzel.

Orkun Kırcı
31-10-2010, 10:15
Bu balık kılçığından:D bende de var ama çeliğimin tepesi kopuk. Yanlardan filizlenir mi acaba?

Jezebel
31-10-2010, 11:03
Selenicereus anthonyanus 'u nerden aldınız.Telefonu var mı?Çiçek şekli çok güzel.

Bize adının Marniera chrysocardium olduğunu söyledi ama sinonim adları var belli ki .:p
Ege Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi, Ege Üniversitesi kampusu .
Bu bitkinin en az 100 örneğinin bulunduğu yer .
Burası resmi bir daire , telefonla irtibat sağlamak mümkün değil .
Kargoyla gönderim yok , Döner sermaye adına makbuz kestirip satın alınabiliyor.
Ve sadece 8-16 arası ziyarete açık ;)
Umarım bu bilgiler size faydalı olur .

selis
31-10-2010, 12:48
302 nolu mesajdaki bitkiye benzettim, umarım öyledir.. İsmini bilmiyorum ama bendekinin Atlas olmadığına eminim.. Aldığım yerdeki boğum boğum sürgün vererek metrelerce uzayan anaç; çiçeksiz, tırmanıcı bir bitkiydi..Ne olduğunu bende merak ettim şimdi..

missmenas
25-11-2010, 16:19
Atlas çiçeklerime nihayet balkonumda kalıcı yer yaptım
1. Ege üniversitesi botanik bahçesinden
2. Taner Angay bey in koleksiyonundan
3. Antalya Kepez belediyesi fidan satış serasından
Çiçeklerini heyecanla beklemekteyim henüz bir belirti yok ama açacaklar elbet birgün.

Jezebel
27-11-2010, 13:33
Umarım havalar böyle gider de bu çiçeği görürüm ;)

181932

,

181934

,

181933

;)

MİRBE
27-11-2010, 14:21
Sevgili Sevim hanımın yollamış olduğu çeliğim saksıda öylece hareketsi duruyor köklendimi ne oldu bakmaya korkuyorum...İçerde cam önünde hafif öğleden sonra güneşi alıyor..

sevim4
27-11-2010, 14:36
Sevgili MİRBE,hiç dokunmayın göreceksiniz baharda yeni yavrular verecek.
yerine alışması lazım sabır istiyor.
Sevgiler.

Ayşe Yıldız
06-12-2010, 18:19
Umarım havalar böyle gider de bu çiçeği görürüm ;)

181932

,

181934

,

181933

;)

Tomurcuğun son durumu nedir Sevgili Jezebel?

Jezebel
06-12-2010, 18:32
Üzgünüm ,
Buca rüzgarları tomurcuğu almış götürmüş .
Yani başka bahara kaldı ...

Güler
06-12-2010, 23:22
Benim de atlas çiçeğim lodosun azizliğine uğradı. Up uzun dallarından birkaç tanesi kırılmış.
Birini sitedeki arkadaşlarımızdan birine göndereceğim.
İsterseniz size de bir dal gönderebilirim sevgili Jezebel.

183411

183412

tturt
08-03-2011, 12:28
Ocak toplantısında dağıtılan atlas (sonradan araştırınca öğrendim) çeliklerden bir adette ben almıştım. Sukulent'lere karşı hiç ilgim olmamıştı. Bu nedenlede bu konu hakkında hiç bilgim yok.

Aldığım çeliğin toprak altından sanki dal gibi bir oluşum başladı. Bu oluşum nedir?

Bu aşamada ne yapmam lazım, saksısını büyütmelimiyim veya ne zaman büyütmem uygun olur. Soğuğa dayanıklımıdır, bahçeye alabilirmiyim, toprak yapısı nasıl olmalı.

Bu konularda bilgilendirmenizi rica ediyorum.

195723

Güler
08-03-2011, 13:35
Evet sayın tturt, bu bir gecelik gelin fidesi. Bunların dağıtımını arkadaşımız Zafer İnandıklı bey yapmıştı.

tturt
08-03-2011, 16:18
Bilgiler için teşekkür ederim.

Yalnız kısa bir bilgi daha rica edecektim. Çeliğin üzerinde Epiphyllum yazıyor konu başlıklarında arattığımda 'Atlas Kaktüsü (Epiphyllum)' bir konu başlığı çıkıyor. Yine internette arattığımda da 'Atlas Çiçekleri (Epiphyllum)' diye çıkıyor.

Bu nedenle bu başlığa yazdım sizler bir gecelik gelin diyorsun

Konuya tam olarak hakim olmaya çalışıyorum.

Bende bir yandan bir gecelik gelin başlıklarını inceleyeceğim.

bettyycim
08-03-2011, 16:53
Ocak toplantısında dağıtılan atlas (sonradan araştırınca öğrendim) çeliklerden bir adette ben almıştım. Sukulent'lere karşı hiç ilgim olmamıştı. Bu nedenlede bu konu hakkında hiç bilgim yok.

Aldığım çeliğin toprak altından sanki dal gibi bir oluşum başladı. Bu oluşum nedir?

Bu aşamada ne yapmam lazım, saksısını büyütmelimiyim veya ne zaman büyütmem uygun olur. Soğuğa dayanıklımıdır, bahçeye alabilirmiyim, toprak yapısı nasıl olmalı.

Bu konularda bilgilendirmenizi rica ediyorum.

195723

Evet Sayın tturt bu bir gecelik gelin ve yeni bir sürgün veriyor ;)

Jezebel
17-03-2011, 15:00
Güler hanımdan gelen atlas çeliklerimin üzerinde tomurcuk benzeri oluşumlar var.
Resim cep telefonumda olduğu için akşam aktarırım.
Açacaklar, çok sevindim.

Jezebel
17-03-2011, 18:15
Tomurcuklar

197179

,

197180

,

197181

;)

Jezebel
18-03-2011, 18:30
;)Bu resimler bu sabah çekildi, biraz daha net çıkmış.

197318

.

197319

,

197320

Tomurcuk bence;)
Güler hanım ne dersiniz, 3 çelikten ikisi tomurcuklu.

kar-topu
18-03-2011, 19:21
Sayın jezebel bence de onlar tomurcuk, ben de dün komşudan aldığım çelikleri ektim biri kırmızı diğeri pembe acaba şimdi tutarmı?

selenn
18-03-2011, 20:40
Sayın Kar-topu, çeliklerin kesim yerleri tamamen kuruyana kadar beklemenizde fayda vardı aslında ama diktiyseniz bir süre sulamayın. Bir süre sonra toprak nemlenecek şekilde su verirseniz kolay köklenir. Umarım çiçeklerini de görürsünüz.

Sayın Jezebel, tomurcuklar çok şirin gözüküyorlar. Güle güle yetiştirin.

Fatih
18-03-2011, 23:12
Sanırım benim atlaslardaki oluşumlarda tomurcuk.Güler ablacım bir baksana şu resimlere ;)
Resimler telefonla çektim.Yarın biraz daha yakından foto maki. ile çekip ekleyeceğim.

kar-topu
19-03-2011, 23:58
Çok üzüldüm şimdi, acaba topraktan çıkarıp kesim yerlerini kurutup tekrar eksem olur mu ne dersiniz?

selenn
20-03-2011, 00:15
Hayır çıkarmayın ama bir süre sulamayın.

Güler
21-03-2011, 13:30
Sanırım benim atlaslardaki oluşumlarda tomurcuk.Güler ablacım bir baksana şu resimlere ;)
Resimler telefonla çektim.Yarın biraz daha yakından foto maki. ile çekip ekleyeceğim.

Sevgili Fatih, mesajını görmemişim o yüzden cevap yazamadım, kusura bakma.

Bahsettiğin tomurcuklar kısa zamanda güzel çiçeklere dönüşecek.
Bak, benim tomurcuklarım 3-4 günde bu hale geldiler.

197851

197852

197853

197854

selis
26-03-2011, 21:04
3 yaşında.. Ancak tomurcuklandı..

selenn
26-03-2011, 21:17
Sayın selis çok güzel tomurcuklanmış Atlasınız. Üstelik yapraklardaki kızarmalar da çok güzel gözüküyor. Fakat yaprakları tomurcuklu iken ıslatmanın zararlı olacağını düşünüyorum. Ben nadiren Atlas yapraklarını temizlemek için suyun altına tutup ardından kuruluyorum. Zira güneş ışığında yanıklar oluşabiliyor.

Güler
26-03-2011, 21:20
Ben de atlasımı hiç mi hiç yıkamadım bu güne kadar. Hele üzerinde böyle su damlalarının bırakılması ne kadar doğrudur bir fikrim yok. Kaktüs ve sukulentlerle ilgilenen arkadaşlar daha doğru bilgi verirler.

Jezebel
18-04-2011, 18:30
Benim tomurcuklar rüzgara aldırmadılar bu sefer.

204160

.

Sevgi Durul
24-04-2011, 22:19
Açan atlasları gördükçe, benim tembeli ekleyeyim de görsün açanları dedim. Potasyum da kar etmedi. Sadece sürgün vermekle yetiniyor.

205705

Güler
25-04-2011, 06:55
Sevgili jezebel, dün eve dönünce hemen soluğu balkonda aldım.
Orkidelerimi merak ediyordum. Çok güzel açmışlar ama onlarla hızlı bir yarışa girmiş olan atlasımın güzelliğini de gözardı edemem yani.
Renkleri ne kırmızı ne de pembe somon rengi ama fotoğraflarken tam rengi çıkmıyor veya ben beceremiyorum.

205730

205731

205732

Jezebel
25-04-2011, 07:28
Açan atlasları gördükçe, benim tembeli ekleyeyim de görsün açanları dedim. Potasyum da kar etmedi. Sadece sürgün vermekle yetiniyor.

205705

Sevgili SDurul,
balkona veya bahçeye atın onu, belki aklı başına gelir.
Benimkiler 2 aydır dışarıda.
Sevgili Güler bu güzelliği bizimle paylaştığınız için ne kadar teşekkür etsem azdır.
Nefis bir renk, bu arada bu yılın da favori rengi ;)

selis
26-04-2011, 16:05
Sdurul güneş görmüyor mu acaba? Seneye her yerinden patlayıp dehşet bir grüntü yaratacakmış gibi geldi bana ;)

Ben de beklemedeyim.. Sanırım az kaldı.. :rolleyes:

Sevgi Durul
26-04-2011, 20:45
Sevgili SDurul,
balkona veya bahçeye atın onu, belki aklı başına gelir.

Sevgili Jezebel, balkonlarım çok güneş alıyor. Geçen bahar, balkonda yaprakları leke gibi bir şeyler olmuştu güneşten. O yüzden içeride ve güney pencere önünde tutuyorum.

Sdurul güneş görmüyor mu acaba? Seneye her yerinden patlayıp dehşet bir grüntü yaratacakmış gibi geldi bana ;)

Günde 4-5 saat güneş görüyor. Her yerinden patladığı günleri, görecek miyiz acaba? Bu da genel görüntüsü.

206348

selis
11-05-2011, 11:52
Dün açmaya başladı...

Güler
11-05-2011, 12:29
Oh, oh maşallah ne de güzel açmış. Rengi de çok güzel.
Sevgili selis, sizin bu atlas çiçeğiniz de sık sık açıyor mu? Daha doğrusu senede kaç defa açıyor, hiç takip edebildiniz mi?

selis
11-05-2011, 12:39
Güler Hanım maalesef ilk açışı.. Umarım büyüyünce sizinki gibi gösterişli olur ..
Sizinki senede birkaç defa mı açıyor.. ?

Güler
11-05-2011, 17:25
Evet, çiçekleri tam bitti derken yeniden oluşumlar başlıyor. Çiçeksiz hali toplasan bir iki ay, ama bu normal değil galiba.
Kaktüs ve sukulent ile uğraşan dostlara da sordum bu kadar çiçek açması normal midir diye ama cevap veren olmadı.
Birinci fotoğraf, bitkide kalan ve solmaya yüz tutmuş en son çiçek.
İkinci fotoğraf, bitkinin bu günkü hali.
Üçüncü fotoğraf, bitkideki yeni çiçek oluşumları. (ışık önden geldiği ve vakit hayli ileri olduğu için - iki dakika önce çektim- güzel olmadı)

211102

211103

211104

Sevgi Durul
11-05-2011, 23:26
Sevgili Güler Hanım'ın gönderdiği ve üç parçaya böldüğüm atlas çeliğinin ikisi yavruladı. Selis'in ve Güler Hanım'ınkiler gibi açtığını görür müyüm acaba?

211265 211266

Jezebel
12-05-2011, 00:21
Güler hanımdan gelen çeliklerim.
İlk çiçek biraz dipten geldi, resim pek güzel çıkmadı, devamı daha güzel olur;)

211283

,

211284

.

211517

,

211518

.

Jezebel
15-05-2011, 20:24
Gece çekimlerin güzelliği ayrı.

212571

:)

Jezebel
17-05-2011, 07:12
Arkadaşlar,
yabancı bir sitede gece çekim resimlerimi yüklemiştim, pek hayran kaldılar.
Onlara bizim forumun linkini verdim, "güneş altında da açıyormuş" diye çok şaşırmışlar.
Daha geniş bilgi istediler. "Melez mi, nasıl olur da gündüz açıyor?" diye soruyorlar.
Ben gündüz açmalarında bir gariplik göremedim, onlar hep böyle yapıyorlar ;)
Bence onlar onu Niğht blooming cereus 'la karıştırdılar ;)

Orkun Kırcı
20-05-2011, 21:51
Atlasımı birşeyler kemiriyor. Bir türlü bulamadım. :(
Diğeri ise Sevgili mismenas ablamdan gelen balık kılçığına benzeyen tür. Adını unuttum. Uzun zaman sonra büyümeye karar vermiş. Çok sevindim... :D

Begonyam
20-05-2011, 22:36
Atlasımı birşeyler kemiriyor. Bir türlü bulamadım. :(
Diğeri ise Sevgili mismenas ablamdan gelen balık kılçığına benzeyen tür. Adını unuttum. Uzun zaman sonra büyümeye karar vermiş. Çok sevindim... :D
Merhaba benimde pembe renkli bir yilbasi cicegim var ve gecen gun topraginda bir tane kil gibi incecik ve kucucuk ( gozle gorulmesi) zor kurt buldun ve topragini degistirdim onunda kenarinda bir yapragi yenmisti aksi taktirde bende farkedemezdim ne olmus diye bakarken kucuk bir Kurt gozume carpti sizin atlasinizida butur kucuk kurtlar yemis olabilir.

bettyycim
31-05-2011, 13:41
Güler Hanımın hediyesi atlasımın çiçekleri büyümeye başadı sürdünler de geliyor keyfi yerin de anlayacağınız :D

bettyycim
03-06-2011, 16:07
Bir arkadaşımdan harika bir hediye aldım, açınca resmini de eklerim :D:D:D

bettyycim
09-06-2011, 19:10
Pembe atlas bugün açtı, çok net çekemedim ama resmi yine de güzel ;)

Jezebel
26-06-2011, 08:07
Benim beyaz açtığini düşündüğümüz atlasım (Marniera chrysocardium ) Buca rüzgarlarına maruz kalınca kırıldı.
Diğer atlaslar kadar dayanıklı değilmiş.
Kırılan dalları köklendirmeye aldım. Bana farklı renkte çiçek açan atlas çeliği gönderebilecez arkadaşlarla takas edebilirim.
Sayın bozo0606 size de yaşadığınız mahçubiyeti unutturacaksa eger, köklü bir çelik gönderebilirim, kırmızı açmadığı kesin ama;)

228246

Marniera chrysocardium , bundan;)

bozo.0606
26-06-2011, 21:20
suda mı kökleniyor?

bettyycim
26-06-2011, 21:30
Naıl isterseniz suda da olur, direkt toprağada ekebilirsiniz ya da diatomite ekebilirsiniz ;)

Jezebel
26-06-2011, 21:31
Atlas ve diğer succulentleri dikmeden evvel yazın 3 gün, kışın da 7-8 gün kesi yüzeyi kuruması için bekletiriz.
Sonra da dişli kumlu bir toprağa diker ve sadece nemli kalacak şekilde sularız.
Kolay kölenir pek fire vermez, ben şahit olmadım.
Benim kişisel tercihim diatomitte köklendirmek ;)

selis
23-07-2011, 10:18
Yakışı güneşi engelleyince sürgünler pembeleşti..

sevim.K
25-07-2011, 08:49
Bir arkadaşım pembe atlas çeliği köklendirip getirmişti bana. Suyuna dikkat ettiğim halde çelikte bozulma oldu. Köklenen kısımda çürüme vardı. Çok üzüldüm. Yan sürgünlerini alıp diktim. İnşallah onlarada birşey olmaz.:(

Jezebel
30-07-2011, 06:40
Epiphyllum anguliger adındaki atlasım geldi.
Yaklaşık 25 cm. köklü bir çelik.
Dünden bu yana ikiye bölüp yedeklesem mi diyorum, karar veremiyorum.
Epiphyllum oxypetalum diğerinin adı, o köksüz, umarım İzmiri severler.

Jezebel
30-07-2011, 06:57
Selenicereus grandiflorus"Pinar del Rio "

237385

Bunun tohumu satılıyor.
Tohumdan yetiştirip başarılı olan var mı?

bettyycim
30-07-2011, 09:57
Bu türün geç çiçeklendiğini biliyorum Sevgili Jezebel, yanılmıyorsam bu türün bir çeşidi mrmusti hocam da var, sayfasına bakın isterseniz 13 yılda açtırabilmiş ;)
Sevgiler

iris41
31-07-2011, 08:57
Bizde atlas diye gecsede bir cok farklı bitkiye atlas diyoruz .Bende olan 4 farklı ceşitten sadece zafer beyin hediyesini biliyorum tek gecelik gelin oda hala tek yaprak bu yıl ataga gecer dedim ama sanırım bir şeyleri eksik yapıyorum :( Yinede köklendigi icin cok mutluyum
1 büyük kırmızı cicekli
2 büyük beyaz kokulu

Günüm
31-07-2011, 08:58
Epiphyllum anguliger adındaki atlasım geldi.
Yaklaşık 25 cm. köklü bir çelik.
Dünden bu yana ikiye bölüp yedeklesem mi diyorum, karar veremiyorum.
Epiphyllum oxypetalum diğerinin adı, o köksüz, umarım İzmiri severler.

Epiphyllum oxypetalum çok arsız. Ben suda köklendirip dikiyorum. Suyun içindeyken yavrular veriyor. İzmir'i de seni de severler.

Epiphyllum anguliger de çok kanaatkar. Çok da hızlı büyüyen bir tür. Çiçek açma dönemini bilemiyorum. Diğer atlaslarla aynı tabiatta ise bahar olmalı.
Güle güle büyüt arkadaşım.

Günüm
31-07-2011, 17:39
Bendeki Selenicereus anthonyanus imiş. Çiçeğini görmek nasip olmadı.
Ben epiphyllum anguliger sanıyordum.

Jezebel
25-08-2011, 20:41
Günüm arkadaşımızın dediği doğruymuş.
Çabucak köklendiler:p

242620

,

242621

,

242622

sadece Inca biraz nazlandı...

Günüm
25-08-2011, 22:20
Maaşallah arkadaşım. Kurtarmışlar kendilerini.
Toprak olarak sadece diatomit mi kullanıyorsun? Birinci resimden öyle gibi anladım ama ikinci resimdeki toprak galiba.

Jezebel
26-08-2011, 10:16
Sevgili arkadaşım, toprak harcı diatomit olunca çürümüyeceklerinden emin oluyorum.
Diğer saksılarda cocopeat ve volkanik tüf karışımı var.
Deniyorum işte...
Epiphyllum Inca yeni harcımı beğenmedi, diatomite aldım, kaybetmekten se...

Günüm
26-08-2011, 13:08
Bu diatomit kedilerden tecrübe ettiğim kadarı ile topaklanan birşey değil mi? Ben kedilerin tuvaletinden alırken taş gibi oluyor. Çiçekler bu kadar topaklanan bir ortamı nasıl seviyorlar. Tohumlar için de onu kullandığını okumuştum bir yerde. Sıkı bir yapısı yok mu? Ben mi yanlış biliyorum.
Hatta hoya çeliklerini dikip, yüzde yüz başarı elde eden arkadaşlar var.
Bu konuda ciddi kafam karışık. Tekrar olmayacaksa bir iki cümle ile anlatabilir misin?

Elimde bir atlas çeliği var. Köklenmiş bekliyor. Ben de aynı ortama almak isterim.

Jezebel
26-08-2011, 20:58
Kedi kumu da, topaklanma yapmayan bir kum.
Ambalajın üzerinde diatomit kelimesi geçiyor.

242772

.

iris41
26-08-2011, 21:13
sayın günüm topaklanmayı amanyok yani kedinin idrarı saglıyor . carlide pek olmuyor iri taneli kumlar genelde topaklanmıyor ben carliyi kedilerimde kullanmıyorum . Zaten onlarda pek hoşlanmıyorlar parmak aralarında taneler rahatsız ediyor onları ve beni . Hoyada denedim kök oluşumu harikaydı cok kısa sürede kayıpsız köklendi . yalnız nemi iyi saglamalısınız kurumamalı

Günüm
27-08-2011, 09:10
Sevgili Jezebel ve sevgili iris41 bir iki sorum daha olacak. Cevap verirseniz çok sevinirim.
İçine torf katmalı mı tohum ya da çelik ekerken?
Köklenen atlas çiçeğini doğrudan diatomite diksem tutar mı?
Bitki ne kadar kalmalı diatomit içinde? Çünkü tahmin ettiğim kadarı ile besinsiz bir ortam.
(Kafası benim kadar karışık olan var mıdır acaba? Nedense bu diatomit bir türlü yerleşmedi aklımda.)

Jezebel
27-08-2011, 09:27
Topraksız tarım için satılan sıvı besinlerden saksı içine saksı yöntemini kullanarak sürekli diatomitte kalabilir.
Saksı içine saksı ve diatomit uygulamasını üyelerimizden Hydrosuccess uygulayıp sitede de tarif etti.
Bana da bambu tohumu satan bir satıcı yöntemi tarif ettmişti.
Kolay gelsin.

Jezebel
11-09-2011, 12:55
Karışık Atlas çiçeği tohumu almıştım.
Umutlu değildim ama buyurun;)

245124

245125

Olacak gibi, en azından 5 adet;)

Jezebel
18-09-2011, 15:02
Sevgili Günüm, yine kayıpsın.
Selenicereus grandiflorus çeliklerimiz geldi, dikildi, hatta sürgün verdi;)

246430

.

Jezebel
04-10-2011, 17:44
Selenicereus grandiflorus"Pinar del Rio "
Bildiğim gibi tohumları 3 kaseye paylaştırdım, quartz kum ve 3mm tanecikli özel çakıl kullandım.
Tohumların 20 tanesini Asya_lotusa verdim.
Bu gün 5 tanesi dünyaya merhaba dedi;)

249513

,

249515

,

249514

.

Jezebel
08-10-2011, 09:22
Tohumların tazeliğine garantörlük edebilirim artık:p
Toprak yoğurt kaselerini seviyorum.

250046

250047

250048

yakın plan:p

250049

250050

Fısfısla gübre mi versem, sanki biraz yetersiz beslenmiş gibiler.:confused:

Jezebel
08-10-2011, 09:24
Karışık Atlas çiçeği tohumlarım da çimlenmişti.

250051

Biri dikenlenerek kendini belli etti;)

250052

.

Jezebel
08-10-2011, 11:57
Beyaz tuz veya şekere benzeyen zerrecikler quartz kum;)
Akvaryumcularda bulunur.

Jezebel
11-10-2011, 20:36
Korka korka sıvı gübreyi sprey şişesinde sulandırdım ve yeni çimlenen bitkilere püskürtüm.
Hemen sonra duru suyla spreyledim.
Bu gün yanma yok, yapraklarda da büyüme var, yaşasın ;)

Jezebel
12-10-2011, 11:20
Bu günkü halleri

250858

250859

gelişiyorlar.:D

Jezebel
27-10-2011, 18:07
Söz verdiğim gibi resimler;)
Karışık atlas tohumu:

252819

Bu arada komşunun kedisi balkonuma girdi ve bu iki kabın içine basarak yeni çimlenen atlaslarımı biraz karıştırdı.

252820

Tabi ağlamamak için kendimi zor tuttum:(

252821

Çok şükür bir çoğu hayatta kaldı, ama kedilere olan az da olsa sempatim tamamen öldü.

252822

,

252823

Havaların serinlemesiyle gelişim biraz yavaşadı. Nemli tutmak önemli olduğu için mini sera uygulamasına devam ediyorum. Camlı balkonun güneş alan bölümündeler.

Jezebel
29-10-2011, 15:49
Yakın plan çekimlerde dikenler belli olmaya başladı.

253150

253151

253152

Havaların güneşli gitmesi çok iyi oluyor, gelişmeleri devam ediyor.

Jezebel
13-11-2011, 21:12
Sanki yerinde sayıyor;)

255501

ölmesin de saymasına razıyım;)

Jezebel
17-11-2011, 14:00
İşyerimdeki Atlas kızlarım ve bakım koşulları.

255863

255864

.

Güler
21-11-2011, 06:07
Bu sabah farkettim ki benim atlasım uykudan uyanmaya başlamış, ve bana merhaba diyor....

256398

Jezebel
25-11-2011, 16:54
Tohumdan Atlas çiçeği denemesinin takipçilerine...

256983

,

256984

,

256985

,

256986

.

Jezebel
26-11-2011, 05:38
Dün hepsine sulama esnasında damlalıkla sıvı gübre verdim.
Sulama işlemini fısfısla değil artık damlalıkla herbiriin dibine yapıyorum.
Başlangıçta büyüteç gerekiyordu şimdi attık gerekmiyor;)

sakdag
02-12-2011, 12:41
Ekileli 1,5 -2 ay olan , tepeden kök çıkaran atlasımı dün saksıdan çıkardım. Bir problem olduğunu düşünüyordum, yanılmamışım. O kadar derine ekmişim ki (sanki kaçmasın diye :) ) ve toprağı o kadar sıkışmış ki köklenmesine rağmen (sanki betonun içinde büyümeye çalışır gibi) kökler pek gelişememiş. Sanırım bu yüzden tepeden köklenme yoluna gitmiş.Neyse ki çürümeden müdahale ettim, toprağını değişitirdim.

258034

258035

258036

258037

Jezebel
04-12-2011, 21:39
Epiphyllum Inca Gold (http://www.flickr.com/photos/12205793@N04/5889830352/in/photostream/) , 3 aydır hiç köklenme belirtisi vermeden durdu.
Nihayet dipten sürünce ...

258251

bu gün çok mıutlu etti beni.

Jezebel
05-12-2011, 07:34
"Tohumdan Atlas olur mu:confused:" sorusunun yanıtını arayanlara...

258275

,

258276

,

258277

,

258278

,

258279

Saygılar.

vehbi
05-12-2011, 14:47
Buda benim atlas çiçeğim?
sayenizde ismini öğrendim,yurtdışından arkadaşım getirmişti,gördüğünüz gibi çiçek açmıştı şimdi gayet iyi gözüküyor,yeni resminide yüklemeye çalışırım.

vehbi
06-12-2011, 11:59
Sn sakdag ve Sn nılgun_dogan teşekkür ederim,içeri aldım henüz havalar çok soğumadı çoğaltabilirsek paylaşırız.

Güler
12-12-2011, 10:38
Benim ki de merhaba dedi.

259200

Jezebel
22-12-2011, 07:33
"Tohumdan Atlas olur mu:confused:" sorusunun yanıtını arayanlara...
gelişmeler;)

260830

260831

260832

.

Jezebel
04-01-2012, 12:01
Bir hafta sulamadan bıraktığım Atlas kızlarımda bozulma ve kuruma olmamış.
Ortam sıcaklığı 25 C.

262532

,

262533

Gelişme var gibi;)
Önce su sonra da sıvı gübre verdim.

Jezebel
10-01-2012, 12:02
Atlas bebeklerim, endamlarını bir görün:p

263386

263387

263388

263389

İnce ve narin görünüyorlar, yaza umarım biraz da şişmanlarlar;)

alcen
13-01-2012, 18:29
Onlara bebek demeyin,artık genç kız olmuşlar neşeli yaşasınlar inşallah.

Jezebel
13-01-2012, 18:48
Ay öyle demeyin ya, gaza geliyorum.
Şimdi de şuna taktım

Lobivia drijveriana

263986

ve buna...

263987

çok güzeller, değil mi:confused:

şewwal
22-01-2012, 21:36
benimde bir atlas çiçeğim var artıkkk... Kayınvalidemin komşusunun bahçesinden yürüttüm....inşallah bir an önce köklenir.

son resimdeki de yılbaşı çiçeğim onu da 15 gün falan oldu dikeli.çelikden dikmiş olmama çiçek açmak için çaba harcıyor.Dikerken tomurcukları vardıı :)

Jezebel
27-01-2012, 21:25
Atlas kızlardan bir kare;)

266233

.

Jezebel
07-02-2012, 07:47
Atlaslarımın 2 türü açık havada, yani İzmirin tüm hava koşullarına direkt olarak maruz kalıyorlar, kar, yağmur, rüzgar -Allah ne verdiyse.
Şu ana kadar kırılma , çürüme ve herhangi bir bozulma emaresi yok.
Bu diğerleri için de tecrube oluyor, seneye onlar da açık havada kalacaklar;) bebekler istisna.

selis
16-02-2012, 14:37
Forumda var mı görmedim.. Atlas bahçeye dikilir mi? Dikmiş olan var mı?

Jezebel
16-02-2012, 14:50
Sevgili selis benim iki tanesi bahçede ama saksıda.
Yağmur kar üzerlerine yağdı, hala hayatta ve sağlıklılar.
Yaradılış itibariyle bulundukları ortama uyum sağlıyorlar, eğer drenajı iyi bir toprağa ekilirse bir sorun olmaz.

selis
16-02-2012, 16:27
Jezebel dediğiniz gibi, dayanıklı bir bitki..
Bahçede daha hızlı gelişeceğini sanıyorum.. İlk deneyen olayım bari.. :)))

Balık kılçığında iki adet sürgün var..
269334
Diğer atlastaki tomurcuk mu bilemedim ;)
269335

sakdag
17-02-2012, 09:31
Sevgili Selis dilerim atlasınız tomurcuktur, çiçeğini bizlerde keyifle izleriz, kırmızı renk galiba sizinki... Benim tomurcuğumun gelişimi gayet sağlıklı devam ediyor, gözünün içine bakıyorum, ama sakınan göze çöp batar derler ya, çok korkuyorum birşey olacak diye... Balık kılçığınız da güzel güzel büyüsün, çabucak açsın inşallah...

Sayın Jezebel, balık kılçığını çiçek açtıra biliyor musunuz acaba? Hiç çiçeğini gördünüz mü? Fotoğrafı var mı acaba sizde?

Jezebel
17-02-2012, 12:25
Uzgünüm ben Marniera chrysocardium' dan çelik alıp dağıtmakla hata ettim.
Açmak için güç bulamadı. Bu sene artık rahat bırakacağım ki çiçek görelim.
Çiçeğin beyaz olduğunu sanıyorum,

269505

.

GÜLSEN_
18-02-2012, 09:59
Sevgili Selis dilerim atlasınız tomurcuktur, çiçeğini bizlerde keyifle izleriz, kırmızı renk galiba sizinki... Benim tomurcuğumun gelişimi gayet sağlıklı devam ediyor, gözünün içine bakıyorum, ama sakınan göze çöp batar derler ya, çok korkuyorum birşey olacak diye... Balık kılçığınız da güzel güzel büyüsün, çabucak açsın inşallah...

Sayın Jezebel, balık kılçığını çiçek açtıra biliyor musunuz acaba? Hiç çiçeğini gördünüz mü? Fotoğrafı var mı acaba sizde?

sevgili sakdag ben nette görmüştüm resmini ekleyeyim görün harika çiçekleri var

sakdag
18-02-2012, 10:05
Gülsen Hanım, bu eklediğiniz bitki sanırım Epiphyllum Anguliger, Epiphyllum chrysocardium'a yaprakları çok benziyor. Bence chysocardium'a balık kılçığı dersek anguliger'e zigzag demek daha doğru... Hiç anguliger görmedim ama yaprak formu daha etli sanırım... Bilen arkadaşlar daha net bilgi verebilir..

Ama eklediğiniz resim harika, böyle bir çiçeğim olsa fevkaladenin fevkinde olurdu yani...:)

Jezebel
18-02-2012, 13:25
Benim kafamda tam bir netlik yok bu türler konusunda,
1. Epiphyllum anguliger var, aratınca çiçekleri beyaz çıkıyor.

269692

2.Epiphyllum anguliger pembeli çiçekleri var

269693

3.Cryptocereus anthonyanus.

269694

Yani "tırtıklı " atlaslarda durum bu ;)

Jezebel
18-02-2012, 13:30
Bende kendi aldıklarım, mismenas arkadaşın gönderdiği varyeteler var.
Çiçek açmadan hangisi kim belli olmuyacak sanırım;)

269695

269696

269697

269698

Sadece tahmin yürütebiliyorum.

vehbi
20-02-2012, 13:09
Atlasım çiçekmi açaçak,sürgünmü vermeye çalışıyor,bir aydır hareketlendi büyümeye çalışıyor.

vehibe
20-02-2012, 13:13
Çiçeğiniz sürgün veriyor, buradan öyle görünüyor..

bozo.0606
28-02-2012, 20:02
sizleri balık kılçığı atlasımla tanıştırayım..

hadi aşklarım gösterin kedinizi..

bozo.0606
28-02-2012, 20:07
ve diğer atlasım..

bettyycim
06-03-2012, 15:17
Tanıştırayım sizi arkadaşlar :D Cryptocereus Anthonyanus Orchid Cactus Ric Rac Cactus

sakdag
07-03-2012, 08:13
Balık kılçığı, zigzag derken benim de kafam bayağı karıştı. En son yaptığım araştırmalar sonucu şu bilgileri oluşturdum. Yanlış bir nokta olursa Sayın Jezebel Hocam'dan bizi uyarmasını rica ediyorum...

Epiphyllum chrysocardium = Marniera chrysocardium = Balık kılçığı (yapraklar arası genişlik 15-20 cm), Beyaz-krem açar.

1. fotoğrafta soldaki E. chrysocardium ; sağdaki ise E. anguliger'dir.

2. fotoğrafta ise Ric rac cactus = Epiphyllum anthonyanus= Cryptocereus anthonyanus (bordo-pembe açar)

Benim gözlemlerime göre E. anthonyanus ; yaprak görselliği bakımndan E. chrysocardium'a; gövde şekli(gövdenin etli yapıda olması) bakımından E. anguliger'e(yaprak genişliği 5 cm, beyaz-krem çiçek açar) benziyor.

272739

272740
Fotoğraf www.davesgarden.com (http://www.davesgarden.com) 'dan alıntıdır.

Jezebel
08-03-2012, 12:49
Tohumdan oluyormuş.
Baharın gelişiyle çimlenmeyen tohumlar da harekete geçti;)

272916

272917

Bunların tür ve rengi belli değil, beklmek bile heyecan veriyor.

yigit666
13-03-2012, 18:00
273738

273739

yigit666
13-03-2012, 18:02
273742

yigit666
13-03-2012, 18:03
273743

273744

sakdag
13-03-2012, 19:13
Sayın Yiğit666, bu güzelliklere beğeni butonu bile az gelir, gelişimleri çok iyi görünüyor. Umarım en kısa sürede çiçeklerini de görürsünüz, böylece biz de görmüş oluruz. Çok merak ediyorum (birkaç arkadaşımızda daha olan bu türler) kim önce çiçek açtıracak... ;)

Filizlerin büyüme hızı nedir? Ne kadar sürede büyüdüler?

yigit666
13-03-2012, 19:54
sayın sakdag .selenicereus anthonyanus ebay" dan ispanya üzerinden üç ay önce geldi . diğer selenicereus grandiflorus bulgaristan"dan oda aynı zamanda geldi .anguliger ile diğer selenicereus grandiflorus site"den değerli bir arkadaşın hediyesi .filizler yaklaşık bir haftada büyüdüler .

selis
14-03-2012, 11:36
Sakdag eklediğiniz son fotoğraftan sonra atlasımı sonra kontrol ettim 3 dalda tomurcuklar var.. Sizi kıskandık sanırım ;)

bettyycim
16-03-2012, 15:52
Bir güzele vuruldum arkadaşlar :D

sakdag
17-03-2012, 08:54
Ben bu çiçeğe ''Gün batımı'' ya da ''Batan güneş'' gibi bir isim verirdim herhalde... ;)

Sarı, turuncu, pembe, kırmızı... Bütün renkleri bir arada görmek çok güzel doğrusu.

Bu rengi daha önce araştırma yaparken görmüştüm ama şu an bulamadım adını. En yakın ''Epiphyllum calypso'' var, ama o da tam renkleri tutmuyor... :(

sakdag
17-03-2012, 10:41
Bir de bunu buldum, buldum derken sadece fotoğrafını :(

''Epiphyllum hibrit Abu Hassan''

274470

Jezebel
17-03-2012, 17:12
Bilmem siz ne yapardınız, ben bu bitkiyi sürdüğü yerden bir göz yukarıdan keseceğim.
Aldığım parçayı da 3-4 gün sonra diatomite dikeceğim.;)

274569

274570

Aç gözlüyüm, itiraf ediyorum.

bettyycim
17-03-2012, 21:30
Bakın bu da yakın sevgili sakdag ;)
tequilla sunrise epiphyllum

Güler
20-03-2012, 09:31
Sevgili atlas çiçeği hayranları, bu fotoğraflar sizler için. ;)

Bu sabah balkon teftişinde on gün evvel minnacık olan çiçek oluşumlarının daha da irileştiğini ve sayılarının arttığını farkettim.
Üşenmeden saydım, bir tek bitkide, neredeyse bu boyda tam 43 tane var. Daha yeni yeni uç gösterenler de cabası.

Aldı beni bir düşünce bu 43 tane, hemen hemen aynı zamanda açacak, bu bitki bunları nasıl taşır?
Seyreltmeye de hiç içim elvermiyor.
Acaba saksıya sıkıca bir tel bant yapıp da duvara mı çivilesem, yoksa mümkün değil taşıyamaz ve devrilir.

(Önce hepinizden bir maşallah bekliyorum) :D

275005

275006

bettyycim
20-03-2012, 10:06
Güler ablacığım tavandan sarkan bir sakıya ekerseniz hem dallar korunur, hem de göreseli muhteşem olur, bakın bunun gibi :D

Güler
20-03-2012, 10:10
Çoook güzelmiş. Benimkinin de görselliği böyle olacak gibi.
Saksısı, askılıklı saksı ama tutma kolları taşıyamıyor diye çıkarttım. Tutan dişler zırt pırt atmaya başlamıştı.

Güler
25-03-2012, 23:05
Atlas çiçeği hem sürgün veriyor hem de hızla çiçek tomurcukları. Bu arada büyüyen tomurcuklar da açmaya başladı.

276351

276352

276353

Güler
25-03-2012, 23:07
276354

276355

276356

nılgun_dogan
25-03-2012, 23:54
Güler abla sizin bu atlasın hiç dinlenme dönemi yokmu bazı çiçekler 7 veren cinsi olur atlasta hiç duymadım ama sanki sizinki öyle.

Güler
26-03-2012, 06:29
Galiba senede iki ay kadar bir dinlenme yapıyor.
Daha sonra da beşe takmışcasına başlıyor, bu arada aramızdaki sevgi iletişimi de bambaşka. Hiç aldırmıyorum dikenlerinin batmasına, adeta okşuyorum, teşekkür ediyorum. Ne yalan söyleyeyin; güllerim gibi avucuma alıp öpmüyorum ama onlar da anlıyorlar onu ne kadar sevdiğimi.
Beni, sizleri mutlu etmeğe uğraşıyorlar. ;)

276412