PDA

View Full Version : Epiphyllum (Atlas Çiçeği)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 [6] 7 8

Güler
11-06-2015, 19:50
Bravo sana sevgili sakdag, bak sen yazınca ben de uyandım; yoksa bu hani geçen sene iki adet tomurcuğu olan ama komşunun köpeğinin tomurcukları yediği mi diye düşünmeye başladım.

Yoksa saksı içinde başka atlas yok.

sakdag
11-06-2015, 19:59
Bu atlasta harika Güler Abla.Karlar kraliçesi, çok asil duruyor. Taç yaprakları ovalimsi geliyor. Sarıdan farklı bir duruşu var.

Sarı atlas kokuyordu, bunun kokusu var mı?

Peki o zaman sarı atlasın saksısı nerede??? Kayıp mı yoksa?

A_NOMAD
11-06-2015, 20:10
...yoksa bu hani geçen sene iki adet tomurcuğu olan ama komşunun köpeğinin tomurcukları yediği mi diye düşünmeye başladım...

Bizdeki sarı atlas çelikleri de karışmış olabilir mi bu durumda acaba?

Güler
11-06-2015, 20:22
Bizdeki sarı atlas çelikleri de karışmış olabilir mi bu durumda acaba?

Yoo olmaz, ben geçen sene sarı açan atlasdan göndermiştim, bu geçen sene açamamıştı ki.

Hem bu da çok güzel değil mi?

A_NOMAD
11-06-2015, 20:25
...Hem bu da çok güzel değil mi?

Çok çok güzel hem de... ;)

Güler
11-06-2015, 20:26
Bu atlasta harika Güler Abla.Karlar kraliçesi, çok asil duruyor. Taç yaprakları ovalimsi geliyor. Sarıdan farklı bir duruşu var.

Sarı atlas kokuyordu, bunun kokusu var mı?

Peki o zaman sarı atlasın saksısı nerede??? Kayıp mı yoksa?

Bunda bariz bir koku yok, kayıp saksı mı..... valla bilmem ama bir saksı daha var onun fotoğrafını da yarın yüklemeye çalışırım.

ehem ehem çok da anlıyorum ya bu kaktüs - sukulentlerden, adını bile bilmiyorum yok sarı yok sıklemen renkli diyerek geçiştiriyorum. selenn bir bilse ne kadar bozulur bana. ;)

sakdag
11-06-2015, 20:27
Hepsi birbirinden güzel. Bendeki açmayan atlasları getirip size bırakasım geldi Güler Abla. Bence sizde çok başarılısınız bu konuda. ;)

Ayrıca Selenn'i de çok özlediğimizi belirtmek istiyorum, dönsün artık aramıza.

Benol Hazaroğlu
11-06-2015, 21:03
Çok çok güzel. Buradan bile zevkle seyrediliyor.

Güler
11-06-2015, 22:50
Hepsi birbirinden güzel. Bendeki açmayan atlasları getirip size bırakasım geldi Güler Abla. Bence sizde çok başarılısınız bu konuda. ;)

Sen de mi sevgili sakdag; selenn de hep " teyze senin elinde bir şey var, ben o kadar uğraşıyorum olmuyor, sen hiç anlamıyorum diyorsun ama eline aldığın başını alıp gidiyor. Bende boyları daha 10-15 cm olan bitkiler senin eline geldiğinde neredeyse 50-60 cm oluyorlar" der.

Sanırım kendilerini bana sevdirmek için yapıyor bu kaktüsler.:D

Güler
14-06-2015, 07:36
Sevgili sakdag eğer sen uyarmamış olsan ben hiç anlamayacaktım hangisi sarı hangisi sarıbeyaz atlas.

İlk açan mahşerin beş atlısı dediğim türün tomurcukları şiştiğinde renkleri bayağı sarı olduğu için sarı atlas açıyor demiştim.
Dış çanak yaprakları sarı olmasına rağmen bayağı beyaz çiçekler açtığında senin uyarmanla anladım ki o beklediğimiz sarı değilmiş.

Şimdi işte sarı açtı, bu bayağı sarı, çiçek şekli de senin beklediğin değil mi?. Üzerinde açmaya yüz tutan daha çok çiçek var.

559067

559068

559069

günebakan
14-06-2015, 10:18
Sarı beyaz atlas muhteşem ablacığım harika:)

Güler
14-06-2015, 22:06
Sarı atlas bir çiçek açmıştı ama öğlen baktım ki birkaç tane daha tomurcukları şişmeye yüz tutmuş. "Bu akşam bunlar açabilir" diye beklemeye başladım.
Saat 23.00 ve çiçekler açmaya başladı.... şu an 4 adet açmış çiçek oldu. Fotoğrafları gece çektiğim için pek güzel değil ama belli olmaz belki yarına kalmaz diye davrandım.

559239

559240

559241

sonkez
15-06-2015, 11:46
harika

cörekotu
15-06-2015, 20:21
Ohhh masallah Güler hanim sayenizde gözlerimiz bayram etti, sari beyaz kirmizi...
Bunlarin yaninda birde pembe olsa ne güzel olurdu ;)

alperja
17-06-2015, 14:38
muhteşem çiçekleri var bana yolladıgınız kırmızı atlasın kenarından yavru veriyor çok mutlu oldum güler hanım işallah bende çiçeklerini görürüm

alperja
17-06-2015, 14:46
arkadaşlar hepinizin atlasları çok ama çok güzel kırkbirkere maşallah

Güler
18-06-2015, 21:52
Sarı atlas bir tane daha açtı, geceye kalmadığı için gündüz gözü ile hemen fotoğrafladım.

Yeni açan, açacak olan ve açıp da geçenler...

560158

560159

560160

Güler
18-06-2015, 21:54
Sıklamen de ilk çiçeğini açtı

560161

Güler
18-06-2015, 21:56
Bu atlasın boyu 45-50cm oldu ama daha hiç çiçek açmadı, ne renk açacak bilmiyorum.
Diğerleri ile beraber geldiğinde boyları 6-7 cm civarındaydı.

560162

murattyildizz
20-06-2015, 10:26
Çoktandır siteye fotoğraf yüklemedim..Unutmuşum,epey uğraştım....sonunda oldu galiba 😃

mmanager
25-06-2015, 09:16
En son açan da bu işte schuhwerk Güler ablanın siklamen rengi dediği çiçeğe benziyor sanki.Dıştan içe koyu kırmızı ,kırmızı,fuşya çizgili...Kokusu malesef yok gibi...Çiçek açmasını bekleyene kadar yaprakları çok çirkin bir hal aldı.

mmanager
25-06-2015, 09:22
Sarı atlas bir tane daha açtı, geceye kalmadığı için gündüz gözü ile hemen fotoğrafladım.

560158

560159

560160

İyi günler Güler Hanım geçen yıl çiçek açan sarı renk atlasınız daha koyu renkliydi bu yıl açık renkli olmuş.Bunun sebebi daha fazla güneş aldığında çiçeğin yaprağı koyu renkli olduğunu söylüyorlar.Acaba iz elementli gübrelerin de etkisi var mı bu konuda....Saygılar selamlar...

Güler
28-06-2015, 10:47
İyi günler Güler Hanım geçen yıl çiçek açan sarı renk atlasınız daha koyu renkliydi bu yıl açık renkli olmuş.Bunun sebebi daha fazla güneş aldığında çiçeğin yaprağı koyu renkli olduğunu söylüyorlar.Acaba iz elementli gübrelerin de etkisi var mı bu konuda....Saygılar selamlar...

Sevgili mmanager, önce atlaslara sadece Allah suyu (bahçede musluktan akan su) verdiğimi söyleyeyim, ara sıra da sulama suyuna bir kaşık potasyum katıyorum, başka yaptığım hiç bir şey yok.

Baktım ki pamukçuk sarmış o zaman bütün saksıyı boşaltıp bitkiyi uzunca bir masaya yatırıyorum, hortumu elime alıp bütün köklerini yapraklarını güzelce yıkıyorum. Sonra yapraklarını nemli bir bezle kurulayıp iyice dezenfekte ettiğim saksıya taze yeni temiz toprak koyarak itina ile ekim yapıyorum. Bu saksıyı bir gün kadar nisbeten gölge bir yerde tutup sonra yeniden yerine çekiyorum.

(Bu işlemi daha evvel yaptığımda fotoğraflayıp sitede paylaşmıştım, bitki yaşar mı diye tereddüt etmiştim ama çok da sağlıklı gelişti)

Eğer pamukçuk bir iki dalda ise oksijenli suyu su ile biraz daha yumuşatarak kulak pamuğu ile temizliyorum.

Önce sarı atlas diye açıyor diye fotoğrafladığım atlas meğer ki sarı olan değil de dış çanak yaprakları sarı ama içi krem rengi olan atlasmış.
O atlas geçen sene komşunun köpeğinin hışmına uğramıştı da olan iki adet tomurcuğunu köpek kemirmişti o yüzden çiçeklerini görememiştim.

Sonra mahşerin beş atlısı diye yayınladığımda sakdag beni uyarmıştı da anladım, sarı atlas daha sonra yine koyu sarı olarak açtı.

Sıklamen diye adlandırdığım da aynen dediğiniz gibi, dış çanaklar yaprakları daha koyu, iç yapraklar daha açık renkte.

Valla kusura bakmayın ben adlarını aklımda pek tutamadığım için siklamen, sarı, krem rengi diye adlandırıyorum. Adları enteresan gelen (kaynana topuzu gibi) türler aklımda kalıyor. :D

Benim somon kızlar coştu da coştu....

562510

562511

Emineyyüp
28-06-2015, 14:40
Güler Hanım bana gönderdiğiniz somon renkli atlasta tomurcuk vardı ama tomurcuk kurudu.Benim hattam mı yoksa bu normal mi ortama alışmaya mı çalışıyor?

Güler
28-06-2015, 17:50
Kestiğim çelikte tomurcuk varsa onun düşmesi normal. Yerine alıştığında size yeni yeni tomurcuklar verecektir.

serhatefekaya
03-07-2015, 17:55
Sn Güler'den gelen atlasları nasıl dikmem gerektiği konusunda yardımcı olur musunuz?çelikleri kesmeli miyim,yoksa aynen dikmeli miyim?(diğer çelikleri de fotoğraflamıştım ama ne yazik ki yükleyemedim

A_NOMAD
03-07-2015, 18:35
...çelikleri kesmeli miyim,yoksa aynen dikmeli miyim?...

BURAYA (http://www.agaclar.net/forum/1156237-post492.htm) tıklayarak ihtiyacınız olan bilgilere ulaşabilirsiniz.

B e t ü l
08-07-2015, 22:54
Güler Hanım'dan gelen güzellik. Güler Hanım gibi hamarat çıktı. Sürgünlerimizi gördünüz mü? (Meraktan uzun hanımı da toprağından çıkarıp baktım. Mini uzantıyı görünce dikkatle üzerini kapattım)
Tekrar teşekkür ederim:))

B e t ü l
09-07-2015, 00:26
Uzun olanın ucunu çeliği sabitlemek için köşeye hafîfçe sıkıştırmıştım. Az önce gördüm ki oradan da kök yapmış. Ne yapayım şimdi?(Güler Hanım'ın namını sürdürmek için her taraftan kök salacak galiba:)) )

Luciddream
09-07-2015, 20:10
Mükemmeller, kaktüs deyip geçenler bunları görse bayılır.

A_NOMAD
09-07-2015, 20:15
...Ne yapayım şimdi?...

Bir şey yapmayın, o kök zamanla kurur gider :)

hellimlilevrek
09-07-2015, 21:44

560158

560159

560160

Çok güzel çiçek açmış :)

mmanager
28-07-2015, 16:43
Atlas çiçeği sayfası nasıl hareketsiz günler yaşar diye birden kızdım kendime...:dilli:Kırmızılar ackermanii diğerleri de guatamala monstra yani kıvırcık atlas.

bcekderi
04-08-2015, 20:49
Güler hanımın hediyesi atlaslarım toprakla buluştu.

atlaskolik
07-08-2015, 16:13
Aranızda çiçeklerine kullanan var mı bilmiyorum ama atlas çiçeklerine arada bir doğum kontrol haplarının ezilip verildiğinde çiçeklenmesine yardımcı olduğunu bizzat uygulayan bir arkadaşımdan öğrendim. Bilginiz olsun.

mmanager
19-08-2015, 12:31

560158

560159

560160

Güler ABLA sarı veya diğer atlaslarınız tohum kesesi oluşturdu mu eğer oluşturduysa o tohum keselerini bana göndermenizi rica edebilir miyim.Bendeki sarı beyaz atlasta da bir tomurcuk kesesi var beraber tohumdan çoğaltma denemesi yapacağım da. Saygılarımla selamlar.

Güler
19-08-2015, 15:17
Hangisi oluşturdu bilemiyorum ama birkaç saksıda tohum keseleri olmuştu, baktım ses seda yok yani isteyen yok, ben de pek ilgili olmadığım için sadece sıklamen olanının kesesini selenn'e verdiğim diğerlerini yolcu ettim yani temizlik yaptım.

mmanager
19-08-2015, 16:49
Neyse önemli değil ablacım sağlık olsun.Aslında denemek öğrenmek amacıyla uğraşıyorum.Önceki yıllarda denedim tohumlar filizlendi ama sağlıklı gelişmemişti. Tekrar farklı bir toprakla denedim bayağı başarılı oldu fakat tohumlar büyüktü onun da etkisi oldu.Şimdi tekrar küçük tohumlar denemeyi düşünüyordum da o sebeple sordum.Selamlar saygılar ....

Güler
19-08-2015, 19:23
Neyse önemli değil ablacım sağlık olsun.Aslında denemek öğrenmek amacıyla uğraşıyorum.Önceki yıllarda denedim tohumlar filizlendi ama sağlıklı gelişmemişti. Tekrar farklı bir toprakla denedim bayağı başarılı oldu fakat tohumlar büyüktü onun da etkisi oldu.Şimdi tekrar küçük tohumlar denemeyi düşünüyordum da o sebeple sordum.Selamlar saygılar ....

Seneye kısmet olursa sizin için toplarım.

mmanager
22-08-2015, 11:34
Tamam şimdiden teşekkür ederim.

sumeyra47
22-08-2015, 11:58
Ben evde yokken 1 ay boyunca sulamayı unutukları yavru atlaslarım. Öndekiler iyice kurumuş aşırı sıcak ve güneşe dayamamış. Aynı yerde oldukları halde arkadakiler iyi durumda.

572091
Aralarında kılçık atlasa benzeyen tür ve Güler ablanın gönderdiği sarı atlas çeliğide var. Birde çelik olarak satın aldığım beyaz atlasta var. Hepsi köklenmişti sürgün vermişlerdi. :(
572092
Sağlam olanlar kırmızı ile somon renkli atlaslar. :(

masal_naz
23-08-2015, 12:39
benım atlasım halamdan aldım dikeli 1 ay oldu sankı buruşmaya başladı :( hiç değişiklik yok suda bekletmeden diktim golgede duruyor

hasibe yılmaz
27-08-2015, 11:23
çok güzel maşallah,güle güle büyütün Güler Hn...

masal_naz
29-08-2015, 10:07
Atlasim tutmadi mi sizce?burustu yapraklar bir tanesini cikarip baktim kok yapmis ama yumusadilar

masal_naz
29-08-2015, 11:14
bir itirafta bulunayım dikerken biraz derine dikmiştim dik durabilsin diye. akşam gidip biraz yukarı mı ceksem sizce?

masal_naz
29-08-2015, 11:24
ve son olarak bir sorum olucak tum sayfaları okudum şimdi çeliği üçe bölmek demişsiniz ben anlayamadım dikey mi yatay mı bana anlatabilirmisiniz benim buruşan atlasıma artık bir şey yapılabilirmi yoksa yeniden mi çelik edineyim? bu atlas pembeymiş halamdan almıştım telefon edip tekrar istiycem. buruşanlar dursun mu?

A_NOMAD
29-08-2015, 17:07
Atlasim tutmadi mi sizce?burustu yapraklar bir tanesini cikarip baktim kok yapmis ama yumusadilar

Atlas çeliğinizin sorunu onu fazla sulamış olmanız...

Açık havaya çıkarıp toprağının bir miktar kurumasını (saksıdaki toprağın 1/3 kadarı kurusun, bunu kontrol ederek anlayabilirsiniz) bekleyin ve sonrasında sadece çeliğinizin kökleri ıslanacak kadar, çok az miktarda su ile sulamaya devam edin, sulama aralarında toprağınızın söylediğim şekilde kuruması gerekecek.

(O henüz sadece bir çelik, yetişkin bitkiyi sular gibi sulayınca dayanamaz ve çürür)

Kurtarabileceğinizi düşünüyorum...

...çeliği üçe bölmek demişsiniz ben anlayamadım dikey mi yatay mı bana anlatabilirmisiniz?...

*Çeliğin bölünmesi ile ilgili sorunuza cevap:

Elimizde aşağıdaki gibi bir atlas çeliğimiz var diyelim, bu çeliği olduğu gibi yani tek bir çelik olarak köklendirebiliriz.
573144

Ya da işaretlediğim şekilde 2'ye bölerek 2 çelik elde edebiliriz...
573145

Çeliğimizin boyu uygunsa, yine işaretlediğim şekilde 3'e bölerek 3 çelik elde etmemiz de mümkündür :)
573146

Jakin
29-08-2015, 17:07
ve son olarak bir sorum olucak tum sayfaları okudum şimdi çeliği üçe bölmek demişsiniz ben anlayamadım dikey mi yatay mı bana anlatabilirmisiniz benim buruşan atlasıma artık bir şey yapılabilirmi yoksa yeniden mi çelik edineyim? bu atlas pembeymiş halamdan almıştım telefon edip tekrar istiycem. buruşanlar dursun mu?

Sn. masal_naz atlas çok kolay üreyen bir bitki, ne yapsanız çoğalıyor.
Çeliği üçe bölmek 24 cm. uzunluğunda bir çeliği 8'er cm. lik 3 parçaya bölmek gibi.

Böyle küçücük bir çelik dikseniz kolayca ürer, korkmayın.
Buruşmalar yer yer oluyor. Buruşanlar dursun.

Çok fazla şekil değiştirebilen dallar çıkarabiliyor.
Atlas çok ilginç bir bitki.

Üçgen prizma kesitli bir dal bir boğum yaparak veya boğum yapmaksızın, dairesel kesitli ince bir dala dönüştükten sonra bu kez de iki boyutlu yassı bir şekle bürünebiliyor.

Buruşmalar da genellikle bu yassılaşmış kesitli dallarda oluyor (fazla su depolayamadıkları için sanırım).

Parmak izi gibi her dalı farklı özellikte eşsiz bir bitki. Her gün benimkileri seyrediyorum, bugün ne yapmışlar bakalım diye. Uygun zamanda fotoğraf eklerim.

masal_naz
29-08-2015, 19:39
sayın a_nomad ve jakin cevaplarınız için teşekkür ederim.
Doğru söylüyorsunuz yaprak buruştukça suladım. Sulamayı Dediğiniz gibi azaltıp çeliklere dokunmayacağım. Balkonda duruyor zaten aydınlık yerde.
Bir sorum daha vardı ben çelikleri oldukça derine ektim çıkarıp yukarı mı eksem?

A_NOMAD
29-08-2015, 19:46
...Bir sorum daha vardı ben çelikleri oldukça derine ektim çıkarıp yukarı mı eksem?

10 cm.'den daha derindeyse biraz yukarı alabilirsiniz ama o kadar derinde değilse bence hiç dokunmayın.

masal_naz
29-08-2015, 19:51
Bir tanesi daha sert sanırım bir tanesi kurtulmayacak. Gecen hafta merak edep o çok yumuşayanı söküp bakmıştım ufak bir Kök yapmıştı, tekrar ekerken diğerinin yanında taş gibi bir Şey elime geldi. 10 cm yoktur o zaman rahatsız etmeyeyim

A_NOMAD
29-08-2015, 19:57
Bir tanesi daha sert sanırım bir tanesi kurtulmayacak...

Yüklemiş olduğunuz fotoğraftaki her iki çelik de kurtulabilecek gibi görünüyor :)

Eğer çok fazla yumuşama ya da çürüme oluşmuşsa da bozulan kısmı sağlam dokuya kadar kesin, birkaç gün açık havada bekletip (kesilen yer kuruyana kadar) tekrar dikin, çok su vermediğiniz takdirde köklenecektir.

masal_naz
29-08-2015, 19:59
Çok Sağolun sizi de yordum o kadar da kötü değil durumu bekleyip Görelim. Halamdan şimdiden yeni Çelik istedim hepsi birden tutarsa ne mutlu bana��

salih66
30-08-2015, 08:26
Güler hanımdan gelen Atlas çeliklerim uçlarından yavru oluşturmaya başladı.

Jezebel
30-08-2015, 10:31
Dün tüm atlaslarımdan çelik aldım ve tek saksı içinde diatomite dikmeyi planlıyorum.
Olur ya başlarına bir şey gelirse elimde yedek bulunsun.

Benol Hazaroğlu
30-08-2015, 14:35
Tek saksıda sulamayı üstten mi yapıyorsun?

Jezebel
30-08-2015, 15:03
Sulama alttan daha geniş bir kaba oturtarak, ara ara eksilen suyu tamamlayarak oluyor.

salih66
30-08-2015, 15:07
Sulama alttan daha geniş bir kaba oturtarak, ara ara eksilen suyu tamamlayarak oluyor.

Ben normal çiçekleri sular gibi suluyordum,diger kaktüslerdemi aynı yöntemle sulanması gerekiyor?

A_NOMAD
30-08-2015, 15:13
Ben normal çiçekleri sular gibi suluyordum...

Üstten sulamanız ve saksı tabağına inen suyu boşaltmanız toprağa dikili olanlar için doğru uygulama, aynen devam edin.
Arkadaşların konuştuğu yöntem diatomite dikili olanlar için geçerli...

masal_naz
04-09-2015, 00:18
Son durum budur. Dediğiniz gibi sulamayı kestim, sisleme yapıyorum toprak çok kurursa az su veriyorum

masal_naz
04-09-2015, 00:19
Neden telefondan yan oluyor düz gözükürken :(

A_NOMAD
04-09-2015, 01:04
Son durum budur...

Çok iyi görünüyorlar, tebrikler ;)

Neden telefondan yan oluyor düz gözükürken :(
Buradan yardım alabilirsiniz sanıyorum:
http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/24582.htm

masal_naz
04-09-2015, 09:44
Çok iyi görünüyorlar, tebrikler ;)

Buradan yardım alabilirsiniz sanıyorum:
http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/24582.htm

Sizlerin sayesinde kurtuldu atlaslarım yoksa suyla boğucaktım onları :rolleyes:

mmanager
05-09-2015, 15:33
Doğum kontrol hapları için bu söylediğinizi afrika menekşeleri için duymuştum fakat çiçeği yorduğunu ve daha sonra da öldüğünü söylediler.

A_NOMAD
05-09-2015, 15:37
Doğum kontrol hapları için bu söylediğinizi afrika menekşeleri için duymuştum fakat çiçeği yorduğunu ve daha sonra da öldüğünü söylediler.

Kim söylemiş, ne söylemiş, nerede söylemiş, ne zaman söylemiş? :)

mmanager
05-09-2015, 15:53

İyi günler deneyimlerim ve yabancı kaynaklardan yaptığım çeviriler sonucu yazıyorum.Atlas çiçeğinin yaz mevsiminde gösterdiği özelliklerden biri de incelmesi ve hatta buruşmasıdır.Eylül ayından sonra da tekrar eski etli haline dönecektir.Buruştu diye fazla su verip çürütmeyin çiçeğinizi...Ayrıca çürümenin sebeplerinden biri de toprağa derin dikimdir.Bunun için 3-4 cm yi geçmeyin .Tabi o zaman da devrilecektir. En fazla ikiye bölün atlaslarda en ideal çelik boyunun 12-15 cm olduğu bilinmektedir.Çok küçük parçaların hem gelişimi daha yavaş oluyor hem de verdiği sürgünler daha cansız ve küçük oluyor,hatta daha çabuk ölüyorlar.Bir de bu mevsimde odanın içinde değil de güneş almayan havadar bir balkona taşımanızda fayda vardır diye düşünüyorum.Kolay gelsin....

ninina84
08-09-2015, 14:39
Merhaba Arkadaşlar,
Atlasıma bu zararı veren bir çeşit virüs olabilir mi? Önce kabartılar ardından siyah lekeler oluşuyor. Balkonda kırmızı örümcek mevcut. Ancak bu kırmızı örümcek zararına benzemiyor gibi. Diğer atlaslarımda şimdilik herhangi bir sorun görünmüyor.
Teşekkürler

A_NOMAD
08-09-2015, 19:25
Merhaba Arkadaşlar,
Atlasıma bu zararı veren bir çeşit virüs olabilir mi?...

Mantari bir hastalık olan ''black spot disease (kara leke hastalığı)'' gibi görünüyor (bu hastalığa ait görsellerle sizin fotoğraflarınızı karşılaştırınca çok benzettim, şükür ki bizzat tanık olmuşluğum yok), fungusit kullanılması öneriliyormuş, isterseniz bu isimle bir araştırın...

masal_naz
17-09-2015, 10:26
atlasım tam sürgün vermişti ki kırılmış, kırılan parçayı da ektim ama çok minik tutarmı bilmem :(

Jakin
17-09-2015, 10:52
atlasım tam sürgün vermişti ki kırılmış, kırılan parçayı da ektim ama çok minik tutarmı bilmem :(
Büyük ihtimalle tutar. İnşallah diyelim..

masal_naz
26-09-2015, 20:06
Atlasımda üç sürgün, sanırım bir de tomurcuk var
Toprağında siyah minicik sinek mi böcek mi bilmiyorum ondan var. Çiçekçiden toz ilaç aldım toprağına sulandırıp döktüm, umarım yok olurlar.

masal_naz
26-09-2015, 20:10
Tomurcuk sanırım

masal_naz
29-09-2015, 16:45
Bu tomurcuk değil mi

A_NOMAD
29-09-2015, 19:56
Bu tomurcuk değil mi

Fotoğraftan net anlaşılmıyor ama ben sürgüne benzettim.

masal_naz
29-09-2015, 20:53
Büyüdükçe ben de sürgüne benzetiyorum

masal_naz
30-09-2015, 19:30
Havalar soğudu atlas istanbulda dışarıda dayanabilir mi?

A_NOMAD
30-09-2015, 20:16
Havalar soğudu atlas istanbulda dışarıda dayanabilir mi?

Benimkileri dün sera örtüsü altına aldım, yeterli gelmezse mecburen içeri alacağım. İki gün önce 23 derecelerde olan sıcaklık aniden düştü, üç saat önce 15 dereceyi gördüm, gece birkaç derece daha düşebilir.

Bu sıcaklıklara şimdilik dayanabilirler belki ama daha da düştüğünde hele ki don olursa dayanamazlar, yedekte bir koruyucu önlem seçeneğiniz bulunsun bence.

YeniGine
30-09-2015, 23:40
Atlas çeliklerimi diktim, saksısı dışarıda kapı önünde duruyor. Önerisi olan arkadaşlar var mıdır? Yani herşey tamam mıdır?

579453

masal_naz
01-10-2015, 10:29
Benim de sorunum evde ısıtılmayan alan yok :( inşallah dayanırlar bi şekilde bu akşam hepsini içeri alıcam

A_NOMAD
01-10-2015, 11:11
...Yani herşey tamam mıdır?...

Her şey yolunda görünüyor ;)

Benim de sorunum evde ısıtılmayan alan yok...

Bence aşağıdaki başlık size fikir verecektir ;)

http://www.agaclar.net/forum/ortualti-yetistiriciligi-seracilik/2826.htm

Güler
04-10-2015, 20:20
Atlasım harika; geçen çiçekleri tohum kesesi bağlarken bir yandan sürgün veriyor bir yandan da çiçek tomurcukları olgunlaşıyor.

579823

579824

mmanager
06-10-2015, 14:33
Atlas çeliklerimi diktim, saksısı dışarıda kapı önünde duruyor. Önerisi olan arkadaşlar var mıdır? Yani herşey tamam mıdır?

579453
Atlas çiçeğinin en sevdiği ısı 18-24 derece arasıdır. Bu yüzden eğer sıcaklık düşerse içeri almanızı tavsiye ederim ama aldığınız yer havasız olmasın ve aydınlık olsun.Toprağına mümkünse perlit karıştırın daha önce kullanılmış ya da herhangi bir çiçek ekilmişse başka bir toprağa alın.Sulamaktan ziyade yapraklarını fısfıslayarak nemlendirin.Varsa havalar iyice ısınınca kalorifer peteğinin üstüne koyabilirsiniz.

bcekderi
09-10-2015, 07:05
atlaslarım, hafif bir kıpırtı var.Kökleri çürümesin diye korkarak şu veriyorum.

mmanager
09-10-2015, 14:02
Yapraklarında fısfısla nemlendirme yapabilirsiniz.

sumeyra47
01-11-2015, 21:04
Çok hızlı büyüyor birde açsa ne güzel olur. ;):rolleyes:

583522

583526

583525

583524

sumeyra47
01-11-2015, 21:23
Geçen yaz iki tomurcukken sadece bir tane çiçek açan kırmızı atlasım. Küçücük çelikken açan atlasım benim ilk açan atlasım oldu. Hayatımda ilk defa atlas çiçeği canlı olarak gördüm. :D:o Keşke Güler atlasımda açsa. :mad: :(

aerosol
03-11-2015, 10:34
ne kadar özel bir görüntüsü var .. nice çiçeklerini görürsünüz umarım

flaneuse
05-11-2015, 19:58
Sayın SDurul'un yolladıkları arasında yaklaşık 25 cm boyunda bir atlas çeliği de var (bkz. şurada (http://www.agaclar.net/forum/1418099-post27.htm), en üstte). 2 parçaya bölsem daha mı iyi olur acaba, ne dersiniz?

A_NOMAD
05-11-2015, 20:06
...2 parçaya bölsem daha mı iyi olur acaba, ne dersiniz?

Boyutu uygun görünüyor, bence bölebilirsiniz, tamamen paşa gönlünüzün bileceği şey :)

flaneuse
05-11-2015, 20:18
Teşekkür ederim Sayın A_Nomad. Daha önce hiç Atlas bakmadığım için en sağlıklısı nasıl olur, bilemedimdi (çoğu zaman tereddüt içindeyim aslında).

(Bu arada; evvelden durumunu danışıp bebeklerini kurtarmaya çalıştığım bir kaktüsüm vardı, kaktüs hastalıkları bölümünde yardımcı olmuştunuz bana- baharda sağlıklı fotoğraflarını paylaşabilmek umuduyla bakıyorum onlara.)

A_NOMAD
05-11-2015, 20:43
...(çoğu zaman tereddüt içindeyim aslında...

Hiç tereddütte kalmanıza gerek yok. Atlaslar çiçeklerinin muhteşemliği yüzünden gözünüzü korkutuyor, aslında yetiştirmesi en kolay bitkilerden olurlar, gerçekten :)

Bu ilk çeliklemenizi yaptıktan sonra rahatlayacaksınız emin olun, atlaslar çok kolay köklenir.

Çeliğinizin kesilme noktası ıslakken toprağa daldırmayın, havadar ve gölgelik bir yerde birkaç gün kurusun öyle dikin. Kargoyla gelen çelik zaten hemen dikilmeye hazırdır ama eğer ikiye bölerseniz diye bunu hatırlatıyorum, toprağa daldırılacak kısım ıslak olursa çürüyebilir.

Toprağınız ne ıslak ne de kuru, sadece nemli olsun.

Diktikten sonra sadece toprağı kurudukça ve çok az, çeliğin toprak altında kalan kısmına nem sağlayacak kadar su verin, bütün toprağı ıslatmayın.

Kışa geldik, hızlı bir gelişme beklemeyin. Kış boyunca olduğu gibi kalabilir, bu normaldir, canınızı sıkmayın.

Mutlaka aydınlık ve havadar bir yerde tutun, ev içinde olacaksa ısı kaynağına yakın yere almayın.

Köklendi mi acaba diye çeliğinizi kontrol etmeyin, çürümediği takdirde mutlaka köklenecek zaten :)

Bunlara dikkat ederseniz en kötü ihtimalle ilkbaharla birlikte taze sürgünler vermeye başlayacaktır.

Bu tatlı serüvene başlamanıza kendi adıma çok sevindim, yetiştirmekten çok keyif alacaksınız, hele o ilk sürgünler gelmeye başlayınca...

Kolay gelsin ;)

flaneuse
05-11-2015, 20:53
Aklıma gelebilecek hemen her soruyu önceden yanıtlamış oldunuz Sayın A_Nomad, hem cesaret de verdiniz çok teşekkür ederim ;)

YeniGine
05-11-2015, 22:20
:( Diyorum ya forumda en sorunlu üye ben. Dün çeliklerimi fısfısladım ve çok az su toprağa, bugün de bina görevlimiz kendisine söylediğim halde maşallah ağaç kökü sular gibi sulamış. :(

Sevgili A-NOMAD peki kışın sulamasını nasıl yapmalıyız? (Tabi inşallah çürümezler ise.)

A_NOMAD
05-11-2015, 22:31
...Sevgili A-NOMAD peki kışın sulamasını nasıl yapmalıyız? (Tabi inşallah çürümezler ise.)

Kışın toprak kurudukça, sadece bitkinin kökleri nemlenecek kadar su vereceğiz. Daha fazla su verirsek hem donma ihtimalini arttırırız hem de kışın çok az suya gereksindiği için, ıslak kalacak/kolay kurumayacak toprak nedeniyle çürümesine zemin hazırlamış oluruz...

O çok sulanmış olanın da saksı tabağını çıkarıp açık havada tutarsan toprağı daha iyi havalanır ama pazartesi sağanak gelecek diye tahminde bulunmuş MGM, yağmurdan koruman gerekecek yani :)

YeniGine
05-11-2015, 22:51
Teşekkür ediyorum, sevgili A-NOMAD, zaten altında tabak yok. :) Bina görevlisinin nasıl suladığını bildiğim için çoğu saksının altına tabak koymuyorum...

Offf of benim kaktüslerim, amarallislerim hâlâ sulanıyor valla... Sıklamenlerim, soğanlılarım yaz boyu sulandılar...

Jezebel
20-11-2015, 23:26
Arkadaşlar 2011 de tohumunu ektiğim Selenicereus Grandiflorus "Pinar del Rio" ne oldu? Aklına takılan veya hatırlayan var mı bilmiyorum.

http://www.agaclar.net/forum/897734-post212.htm

Site üyesi olan olmayan geniş bir paylaşımın sonunda elimde yine de bol miktarda kaldı. Tohumdan yetiştirmek çok bereketliymiş.
Simdi bir çok saksıda yer örtücü niyetine dikili, hala açmadı ama zaten 5 yılda açacağını bildiğimiz için 2016 da açacağı belliydi. Verdiğim kişilerde çok iyi baktıklarından dolayı dev boyutlara ulaşmış gördüm.

586233

Bendekiler de pek ufak sayılmazlar:)

586234

Görüntü sizi yanıltmasın, saksılar 55x55 ve 65x65cm.
Foruma uygun hale getirmek için kırptım ve küçültüm, karede bitkinin 1/3 var.
Sağlıkla kalın.

Sabihas
25-11-2015, 10:10
Sn A NOMAD'dan gelen atlas çeliklerim sürgünler veriyor. Umarım, iyi gelişecekler ve çiçeklerini açacaklar. Teşekkürler A Nomad.

A_NOMAD
25-11-2015, 14:56
Sn A NOMAD'dan gelen atlas çeliklerim sürgünler veriyor...

Çok güzel bakmışsınız, tebrikler ;)

Sevgi Durul
01-12-2015, 13:07
Güler atlası çeliğimdeki bu oluşum ne ola ki?

587258

A_NOMAD
01-12-2015, 13:51
Güler atlası çeliğimdeki bu oluşum ne ola ki?

Mevsimi şaşırmış bir tomurcuk!! :eek:

Sevgi Durul
01-12-2015, 14:03
Mevsimi şaşırmış bir tomurcuk!! :eek:

Ben de öyle düşünmüştüm, yazmaya cesaret edemedim.:rolleyes:

Güler atlasımı kaybettiğimde Güler hanım yeni çelikler göndermişti. Sadece bir tanesini fitilli sulamaya almıştım. Bu tomurcuklanan fitilli sulamada.

Ve bu tomurcukların sayısı artacak gibi görünüyor. Her boğumunda bu oluşumların başlangıç aşaması mevcut.:)

A_NOMAD
01-12-2015, 14:08
...He boğumunda bu oluşumların başlangıç aşaması mevcut.:)

Hey maşallah ;)
(Ama mevsim sebebiyle açamazlarsa üzülmeyin olur mu, bahara neler yapmak niyetinde olduğunu şimdiden göstermiş oldu deyip geçin)

mavi eylul
07-12-2015, 14:23
Komşum verdi toprak değişimi yapmış benimde çiçekleri sevdiğimi bildiği için...yeni yerlerini severler inşallah...

Muda
21-12-2015, 10:26
Yılbaşı çiçeğine bakarken sn Jezebel'in verdiği bir linke de bakmıştım. Sonradan çıkan reklam linklerinden izlediklerimden birini paylaşmak istiyorum. Daha önce belki yayınlanmış olabilir.

https://www.youtube.com/watch?v=JS-6ZEMz7fc

Jezebel
21-12-2015, 21:22
Yılbaşı çiçeğine bakarken sn Jezebel'in verdiği bir linke de bakmıştım. Sonradan çıkan reklam linklerinden izlediklerimden birini paylaşmak istiyorum. Daha önce belki yayınlanmış olabilir.

https://www.youtube.com/watch?v=JS-6ZEMz7fc

Temiz ve titiz çalışma.
Dikensiz opuntia görmüştüm bir apartmanın bahçesinde, gidip bir kaç dal otlanacağım, şubata kadar köklensinler :)

melek yüzlü
28-12-2015, 15:47
Sayın Güler Hanım, iyi akşamlar. Sizin bana 1,5 yıl çnce gönderdiğiniz atlas çeliklerim tuttu va bayağıy büyüdü. Fakat şimdiye kadar hiç çiçek açmadılar. Yaz kış babannemin boş evinde duruyolar. Kışın serin yazın da sıcak oluyor. Siz çiçek açtırmak için özel bir şey yapıyor musunuz? Şimdiden teşekkür ederim.

Vonalı
22-01-2016, 20:49
15 ocak tarihli fotoğraf. Balkonda-2,-3 derece sıcaklarda rüzgarın ağzında duruyor.

Muda
25-01-2016, 18:07
http://a.ivwen.com/3u2ec7?from=timeline&isappinstalled=0

Çok güzel atlas çiçekleri bulunmakta.

Muda
25-01-2016, 19:43
https://www.flickr.com/photos/12205793@N04/8687117991/in/photostream/

Jezebel
03-02-2016, 11:49
Dikensiz "Kaynana dilleri" geldi. Gül teyzenin bahsettiği vakte kadar köklenirlerse
Aşı yapmayı deneyeceğim.
Çalmak zorunda kalmadım, bu nedenle de ayrıca pek bir mutluyum.
Şimdiden proje üreteyim :)

594380

Birine Yılbaşı, diğerlerine de Atlas aşıları:)

A_NOMAD
04-02-2016, 22:31
...vakte kadar köklenirlerse
Aşı yapmayı deneyeceğim...

Köklenmelerini beklemeden aşı yapabilirsiniz, aşılı hallerini bizimle de paylaşırsınız umarım ;)

Jezebel
06-02-2016, 10:58
Epiphyllum Yellow Tang tohumdan, yeni ektim

594716

Olur da çimlenirse, böyle olacak.

594717

8 tohum vardı, biri sıçrayıp kayboldu, 7 tohuma şans verelim.

Sabihas
06-02-2016, 11:10
Çok çok güzel.. şansları bol olsun..

Jezebel
27-02-2016, 07:36
Şimdilik 1/7

597430

Hayırlısı, çürümemiş tohumdan ümit kesilmez.

sumeyra47
27-02-2016, 21:51
Tohumdan yetişen atlas ne kadar sürede çiçek açar? Benim çelikten büyüttüğüm Güler ablanın somon renkli atlası 3. senesinde açmaya karar verdi. Bu sefer açacak galiba çünkü onlarca tomurcuk var inşallah tomurcukları dökmez.

Güler
28-02-2016, 07:27
Tohumdan yetişen atlas ne kadar sürede çiçek açar? Benim çelikten büyüttüğüm Güler ablanın somon renkli atlası 3. senesinde açmaya karar verdi. Bu sefer açacak galiba çünkü onlarca tomurcuk var inşallah tomurcukları dökmez.

Bitki çiçek tomurcuğu verdiği zaman bırakın çiçek açana kadar aynı yerde kalsın. Çiçeğini göreyim, burası daha sıcak gibi bahanelerle yeri değiştiğinde genellikle çiçek tomurcuklarını döküyor, alıştığı yeri istiyor.

Bir de bazen köpekler meraktan da olsa sizin gözünüzün içine baktığınız tomurcuğu yiyor, benim başıma geldiği gibi. ;)

efeege
28-02-2016, 08:03
Bunlarda benim güler atlasım.
geldiği ilk yıldan bu yana çiçek açan.şu anda mevsimi şartları zorlayıp,ta açmaya çalışan fedakar atlasım yirmi gündür bizim yokluğumuz da kapalı odada havasız ısıtmasız zor da olsa açmayı başarmış.

Güler
28-02-2016, 08:15
Çok sevindim sevgili efeege, çabucak büyür siz de bol bol paylaşımlara katılırsınız inşallah.

efeege
28-02-2016, 08:45
Gelişme durumumuzda gayet iyi gidiyor.
ikinci saksıya yedekleme yapacağım bu yıl ondan sonra paylaşıma başlarım.

sumeyra47
28-02-2016, 21:41
Bitki çiçek tomurcuğu verdiği zaman bırakın çiçek açana kadar aynı yerde kalsın. Çiçeğini göreyim, burası daha sıcak gibi bahanelerle yeri değiştiğinde genellikle çiçek tomurcuklarını döküyor, alıştığı yeri istiyor.

Bir de bazen köpekler meraktan da olsa sizin gözünüzün içine baktığınız tomurcuğu yiyor, benim başıma geldiği gibi. ;)

Neredeyse bütün kış aynı yerdeydi sadece dondurucu soğuklarda bir kaç günlüğüne eve aldım. Bu vakitten sonra açık balkonda yeri değişmez artık hava şartları böyle devam ederse. Tomurcuklar bir türlü büyümedi gitti çok sabırsızlanıyorum açsın artık. :D;):o

597694

597695

Bu da Hatay güzeli kırmızı çiçekli atlasım oda üçüncü senesinde tomurcuk verdi. Güler atlasımla yan yana kıskandı galiba açmak istedi. Şimdilik bir tomurcuk ama bir kaç tanede henüz tam belli olmayan tomurcuk gibi oluşumlar var. ;)

597696

ahsensukran
03-03-2016, 19:42
Merhaba araniza yeni katildim. Formun nasil kullanildigini anlayamadim iki gunduk kurcaliyorum. Ben atlas cicegini hic bilmiyordum. Ruyamda gordum. Once adini buldum bi gizemli cicegin. Simdi kendisini ariyorum. Butun arkadaslarimi seferber ettim. Pek kimselerde olmayan satilmayan bir cicek. Nereden bulabilirimki

A_NOMAD
03-03-2016, 19:49
...Formun nasil kullanildigini anlayamadim iki gunduk kurcaliyorum...

...Nereden bulabilirimki

Hoş geldiniz.

Forum kullanma konusunda bu başlıklar işinize yarayacaktır.

agaclar.net Forum Kuralları - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11)

SIK SORULAN SORULAR / FORUM KULLANMA KILAVUZU - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/)

Ücretsiz paylaşımlar için ise aşağıdaki genel başlığı kullanıyoruz.
Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/)

Sizin için atlas paylaşım sayfasının linkini de alta ekliyorum.

atlas (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/36288.htm)

ahsensukran
03-03-2016, 20:02
Tesekkur ederimmm

Güler
04-03-2016, 13:02
Sevgili sumeyra47, maşallah çok çiçeğiniz açacak gibi aman yerini oynatmayın, biraz daha ısınsın havalar siz görün atlasınızı o zaman, biri açıp solarken diğeri yola girecek. Çok sevindim.

sumeyra47
04-03-2016, 23:26
Balık kılçığı atlasım köklendi hatta sürgünler çıkarıyoruz. Çok zor kökleniyor sanmıştım ama diğer atlaslar gibi kolay köklendi.

Sevgili Jezebel nasılız?

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160304/105c50892c5ea05b0315708aa4e02f68.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160304/430c6a7f50af549428f93a6fb8277a4f.jpg

Jezebel
05-03-2016, 07:37
Sevgili sümeyra47 bravo :)
Bir de açtırırsanız, dileyin benden ne dilerseniz :)
Hollandaya gidip çiçekçilik sektöründe çalışayım emekli olunca.
Bu hollandalılar bu çiçekleri nasıl açtırıyorlar çözemedim gitti:p
Flemenkce zormudur ki?

sakdag
05-03-2016, 08:51
Benim kılçık atlasım da yıllardır açamadı bir türlü Sevgili Jezebel. Sabırla bekleyenlerdenim.

Jezebel
05-03-2016, 08:54
Çok besin almasın, daralsın da açsın diye özel katüs ve orkide toprağından saksı harcı yaptım, kar etmedi:(

Güler
05-03-2016, 09:41
Kılçık atlasın çiçek açması uzun sürüyor. Selenn bana getirdiğinde 5-6 cm ya vardı ya yoktu. Boyu 1 m oldu sonra başladı çiçeği ama hızla boy attı. Sanırım 4 sene kadar sonra çiçeklendi.

http://www.agaclar.net/forum/1324973-post35.htm

ıldır
05-03-2016, 09:53
Benım kılcık atlas ıkı yılını doldurdu.. Daha beklemek gerek demekkı.. Olsun yanlız yapragı bıle cok guzel.. Bize beklemek kalıyor....

masal_naz
11-03-2016, 12:44
atlasımın son durumu böyle sizce tomurcuk mu yine sürgün mü?

Güler
11-03-2016, 12:45
atlasımın son durumu böyle sizce tomurcuk mu yine sürgün mü?

Bence çiçek tomurcuğu.

masal_naz
11-03-2016, 12:50
Bence çiçek tomurcuğu.

teşekkürler cevabınız için çok mutlu oldum :D

A_NOMAD
11-03-2016, 12:52
...sizce tomurcuk mu yine sürgün mü?

Atlaslar tomurcuk çıkarırken karakteristik olarak tomurcukların diplerinden itibaren yeşil bölge üzerinde morarma gibi koyulaşmalar oluyor, sürgün çıkarırken böyle renk değişimleri görülmez, bence de nurtopu gibi tomurcuklarınız var ;)

masal_naz
11-03-2016, 12:54
Atlaslar tomurcuk çıkarırken karakteristik olarak tomurcukların diplerinden itibaren yeşil bölge üzerinde morarma gibi koyulaşmalar oluyor, sürgün çıkarırken böyle renk değişimleri görülmez, bence de nurtopu gibi tomurcuklarınız var ;)
geçen yaz verdiği sürgünleri hep tomurcuğa benzetmişim ;) inşallah dökülmeden açmalarını görürüm

Güler
11-03-2016, 18:34
geçen yaz verdiği sürgünleri hep tomurcuğa benzetmişim ;) inşallah dökülmeden açmalarını görürüm

Saksı yerini değiştirmemeye özen gösterin, bırakın nerede tomurcuk açmış ise orada kalsın.

masal_naz
12-03-2016, 06:13
Atlasın yanından çıkan bu şey atlasa mı ait 2 adet çıkmış topraktan

A_NOMAD
12-03-2016, 10:40

Atlas değil, bir tür soğanlı olabilir.

akçabardak
12-03-2016, 10:59

Ben Liliuma benzettim.

masal_naz
15-03-2016, 11:41
Onu oradan almalımıyım, birbirlerine zarar verirlermi acaba tam da atlasım tomurcuk yaptı şimdi onu alırken zarar verirsem

akçabardak
15-03-2016, 12:20
Onu oradan almalımıyım, birbirlerine zarar verirlermi acaba tam da atlasım tomurcuk yaptı şimdi onu alırken zarar verirsem

Sevgili masal_naz şu durumda ayırırsanız bence her ikisi için tehlikeli olabilir diye düşünüyorum, ben olsam hiç yerinden oynatmam o soğanlının yapraklarını kurumasını beklerdim, kuruduktan sonra soğanları oradan alırdım.

Ama yine de siz bilirsiniz.

masal_naz
15-03-2016, 19:19
Peki öyle kalsın arkasında bir adet daha var tam dibinde *** zarar vermez atlasa

canberkay
15-03-2016, 20:04
Atlas bitkisini çelik ile çoğaltabilir miyiz?

Güler
15-03-2016, 21:35
Atlas bitkisini çelik ile çoğaltabilir miyiz?

Tabii, çelikleri 10-15 cm kadar kesip, (kesilen kısımları biraz kuruttuktan sonra) hazırladığınız toprağa daldırın.

canberkay
18-03-2016, 00:06
Tabii, çelikleri 10-15 cm kadar kesip, (kesilen kısımları biraz kuruttuktan sonra) hazırladığınız toprağa daldırın.

Cevabınız için teşekkür ederim. Yalnız elimde herhangi bir atlas yok :) Şimdi çelik bulmalı.

Jezebel
19-03-2016, 15:49
"Sarı şekerim" Atlas'ta sonuç 3/7.

600937

Devamını göreceğiz.

masal_naz
29-03-2016, 11:38
atlasımın güzel tomurcukları ;)

masal_naz
29-03-2016, 11:43
bildiğim kadarıyla çiçekleri pembe olucak;)

eoe1234
09-04-2016, 20:53
Benimde Güler atlasım tomurcuklandı,çok teşekür ederim Güler hanım.

A_NOMAD
10-04-2016, 12:08
Çok şükür bizim tomurcuklarımız da güzelleşmeye başladı ;)

604555

Güler
10-04-2016, 17:59
bildiğim kadarıyla çiçekleri pembe olucak;)

Benim gönderdiğim ise, somon kırmızı arasıdır.

604712

kelebek çalısı
10-04-2016, 22:12
A_NOMAD' ımın hediyesi benim ilk sahip olduğum atlasım. Gelişiyoruz ama çok anlamıyorum bu atlas işinden sanırım. 2. yılımız. Öğrenmek için azimliyim. ;)

604757

vildanecrin
11-04-2016, 22:43
merhaba arkadaslar araniza yeni katildim bende de atlas cicegine benzeyen cicegim var fakat atlas cicegi mi tek gecede acan gelin cicegimi anlamadim kac senedir de bakiyorum cicegini de gormedm hic acmadi bakiminda yanlis yapiyorum sanirim

A_NOMAD
11-04-2016, 22:48
merhaba arkadaslar araniza yeni katildim bende de atlas cicegine benzeyen cicegim var fakat atlas cicegi mi tek gecede acan gelin cicegimi anlamadim kac senedir de bakiyorum cicegini de gormedm hic acmadi bakiminda yanlis yapiyorum sanirim

Aslında bir gecelik gelin olarak bilinen bitki de bir atlas türüdür zaten, isterseniz onunla ilgili başlığa da bir göz atın. Her iki başlığı da biraz incelerseniz bitkinizin bakımında hatalı davranıp davranmadığınızı, ne yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Bir gecelik gelin (Epiphyllum oxypetalum) başlığı için tıklayın. (http://www.agaclar.net/forum/kaktus/6527.htm)

vildanecrin
12-04-2016, 12:51
tesekkur ederim ilgilendiginiz icin inceleyecegim ☺

Zafer İnandıklı
18-04-2016, 10:32
kokusuz.

masal_naz
19-04-2016, 10:57
nazlı nazlı açıyor, sanırım tam pembe değil ;)

Güler
19-04-2016, 15:52
Sevgili masal_naz, çiçeklenmesi bittikten sonra, saksı içine bir sopa daldırıp, aşağı doğru eğilen dalı boğum kısmından bir kurdele ile hafifçe kaldırırsanız daha iyi olur.

eoe1234
19-04-2016, 19:28
Güler atlasım. 606648

eoe1234
19-04-2016, 19:34
606656

eoe1234
25-04-2016, 18:47
608042

melek yüzlü
26-04-2016, 14:55
İyi günler Güler Hanim. İki buçuk sene önce bana gönderdiğiniz Güler Atlaslarimi iki ayrı saksıya dikmistim. İkisinin de gelişimleri çok iyi bayağı büyüdüler her tarafında sürgünler var boyları da çok uzadı ama tek sorunum bir türlü o güzel çiçeklerini göremedim açık balkona alacağım öğleden önce günes alan ve aksama doğru güneş alan balkonundan hangisine koyayim. Sizinki nerde duruyor aceba bakımını nasıl yapıyorsunuz? Bu arada boyları çok uzadı nasıl Bağlasan iyi olur teşekkür ederim.

Zafer İnandıklı
26-04-2016, 18:13
Pembe güzel.

Güler
26-04-2016, 19:37
İyi günler Güler Hanim. İki buçuk sene önce bana gönderdiğiniz Güler Atlaslarimi iki ayrı saksıya dikmistim. İkisinin de gelişimleri çok iyi bayağı büyüdüler her tarafında sürgünler var boyları da çok uzadı ama tek sorunum bir türlü o güzel çiçeklerini göremedim açık balkona alacağım öğleden önce günes alan ve aksama doğru güneş alan balkonundan hangisine koyayim. Sizinki nerde duruyor aceba bakımını nasıl yapıyorsunuz? Bu arada boyları çok uzadı nasıl Bağlasan iyi olur teşekkür ederim.

Benimkiler öğleden sonra güneş alıyorlar.
Siz bir fotoğrafını yükleyin de nasıl bağlanacağını anlatalım.

melek yüzlü
27-04-2016, 14:35
Güler atlasin resimleri

melek yüzlü
27-04-2016, 14:54
Bir tane daha var o daha büyük bayağı dallanip budaklandi fakat onu yukleyemedim asil onu soracaktim nasıl bağlanır diye

melek yüzlü
29-04-2016, 09:05
Zafer bey iyi günler teli saksinin dışından mi sariyorsunuz o şekilde çiçeğin gelişmesinde gerilik oluyor mu?

kelebek çalısı
29-04-2016, 09:36
Güler atlasin resimleri

Nasıl bağlanır ben de öğrenmek istiyorum. Bağlamazsak ve kimi dallar aşağıya doğru sarkarsa ne gibi bir dezavantaj oluşturur?

Zafer İnandıklı
02-05-2016, 21:18
Zafer bey iyi günler teli saksinin dışından mi sariyorsunuz o şekilde çiçeğin gelişmesinde gerilik oluyor mu?

Sayın melek yüzlü;
Tel saksının 2 cm içine giriyor. Bitkiye olumsuz etkisi yok

A_NOMAD
03-05-2016, 11:43
En büyük tomurcuk açılmaya başlıyor, çok heyecanlıyım ;)

609568

Genel görüntümüzü eklemeyi unutmuşum :D

609599

;)

Zafer İnandıklı
04-05-2016, 22:37
Epiphyllum PEACH MAGIC.
Kokulu.
Bir gecelik gelininki kadar yoğun olmasa da koku aynı.

Zafer İnandıklı
07-05-2016, 11:24
Epiphyllum ALMENRAUSCH.
Kokusuz.

mmanager
09-05-2016, 10:03
Fern La borde 3 yıldır açıyor ama kendisini hiç geliştirmiyor.Önceleri rhipsalis zannetmiştim.Açınca şaşırdım Çiçeğin formu çok farklı normal yapraklarının ucundan ip gibi dallar uzuyor o ince dalların ucundan tekrar dallar veriyor.

A_NOMAD
15-05-2016, 13:20
Güler atlasımın ilk çiçeği sonunda güzelliğini gösterdi ;)

612183

Allı gelinim (http://www.agaclar.net/forum/1461824-post483.htm)...

Benol Hazaroğlu
15-05-2016, 20:12
En bereketli atlas Güler atlas.

mmanager
17-05-2016, 14:45
Selenicereus chontalensis.Epiptic çiçekler grubunda yer alıyor aporophyllum a da benziyor ama çiçeği biraz daha farklı.Kedi kuyruğu dediğimiz kaktüse de benziyor.1 tanecik şeker pembesi çiçek açtı ...

mmanager
17-05-2016, 14:48
Aporophyllum atlas ve aporocactus melezi.Çiçeğin içinde hafif morluklar var.Çiçeği atlas çiçeğinden küçük aporocactusten büyük.

A_NOMAD
22-05-2016, 15:13
Şölen ki ne şölen... ;)

613818

613819

613820

Güler
22-05-2016, 20:38
Benim atlasım da açıyor... ve sayabildiğim kadar açacak daha 85 adet tomurcuk var.

613864

613865

613866

Güler
22-05-2016, 20:41
Sıklamen atlas da hareketlendi

613867

613868

Benol Hazaroğlu
23-05-2016, 20:18
Pembiş.

Benol Hazaroğlu
23-05-2016, 20:20
20cm var yok. bir çok sürgün ve de 2 çiçek verdi bana. 3 senelik olupta çiçek vermeyenler var.

mmanager
30-05-2016, 18:17
Sarı beyaz atlas çiçeğim bu yıl bir tane çiçek verdi.Geçen yıl tamamı ölecek diye yedekleme yapmıştım.Hangi dalıyla çiçek açsın ki.WHİTE SPLENDOR dedim ona.

Güler
30-05-2016, 19:31
Atlas'ın tomurcuğu çok koyu olduğu için sıklamen atlas da sıraya girdi demiştim ama çiçek sarıymış..... benim kaktüsçülüğüm bu kadar işte.:D :D

(Bu gece sanırım geç vakitlere kadar oturup çiçeğin açılmasını ve kokusunu bekleyeceğim)

615373

615374

Güler
30-05-2016, 23:52
... ve saat 12.50 sarı atlas mis kokuları ile açtı

(uykusuz kaldım)

615400

mmanager
31-05-2016, 08:42
Güler abla gördüğüm kadarıyla atlas çiçeklerinden kırmızılar kokusuz pembelerin bazıları ve beyazlar kokulu oluyor.İnşallah bunlarda tohum kesesi oluşur .Sağlıcakla kalın ...

Güler
31-05-2016, 10:36
Evet sevgili mmanager, kırmızıda koku yok, sarı, beyaz ve sıklamenlerde koku var. Sarı olanda hafif ve hoş bir koku var, beyaz olan tam da beyaz değil sanki krem rengi açıyor, o yoğun kokulu. Sıklameni unuttum kokusu vardı ama yoğun muydu hatırlayamadım.

Enteresan şey, sarı gece açtı şu an halâ çiçeği açık. Diğerleri (örneğin bir gecelik gelin) sabaha sönmüş oluyordu.

Güler
31-05-2016, 10:44
Ben sarı atlasın sabah fotoğrafını çekerken gözüm kırmızı atlasa takıldı. Hani beni vefakâfıma.....

Bir yandan açmışları geçiyor, açanlar çok var ve açmaya sıra bekleyenler de.... ben bunu çok seviyorum, çok hakikatli bir çiçek.

615421

615422

615423

615424

Sabihas
31-05-2016, 11:45
Güler Hanım, çok güzeller.. ben çocukluğumdan beri kaktüs türünün çiçeklerine hayranım..
rahmetli annemin üç tür çiçeği penceresinden eksik olmazdı.. Begonyalar, sardunyalar, atlaslar.. Begonyaları sevmiyorum ama sardunya ve atlas tutkusu annemden geliyor. Paylaştığınızda sarı için sıraya giriyorum.

ahsensukran
31-05-2016, 13:42
Guler hanım benim atlasım yeni yeni sürgün vermeye başladı. Küçük bir parçasını anneme diktim. Kucuk bir parçasını da arkadaşıma verdim. Onlarin atlasları surgun vermiş. Benimki büyümek için çabalıyor. Verdiklerimden tekrar alsammi napsam

Güler
31-05-2016, 20:00
Bilmem ki sevgili ahsensukran,isterseniz biraz daha bekleyin. ;)

Güler
31-05-2016, 20:02
Güler Hanım, çok güzeller.. ben çocukluğumdan beri kaktüs türünün çiçeklerine hayranım..
rahmetli annemin üç tür çiçeği penceresinden eksik olmazdı.. Begonyalar, sardunyalar, atlaslar.. Begonyaları sevmiyorum ama sardunya ve atlas tutkusu annemden geliyor. Paylaştığınızda sarı için sıraya giriyorum.

Ben kaktüs ve sukulentlerle pek haşır neşir değilimdir ama bu atlaslar beni sevdiler ben de onları.

Siz adres bilgilerinizi bana gönderin elimde bulunsun. ;)

sakdag
31-05-2016, 21:10
Bu güzellikte benden gelsin atlas sayfasına.

Foruma ilk katıldığımda bu sayfada iki renkten başka atlas yoktu. Şimdi arka arkaya değişik renklerini görebilmek beni çok mutlu ediyor. Tüm arkadaşların eline sağlık.

615519

615520

615521

mmanager
01-06-2016, 13:01
Geçen yıl vista sun adlı sarı atlasım açmıştı aman Allahım ne koku öyle yakınında durunca baş ağarısı yapacak kadar etkili.Sağolsun tohum da verdi tohumları diktim büyüyünce size de gönderirim bir tane inşallah.Meyvesi daha iriydi meyvesinin tadına da baktım hafif şekerli hafif buruk mango veya kivi gibiydi.Zaten melez türlerin çiçeği daha fazla açık kalıyor 3-4 günü buluyor.Hava o anda sıcaksa çabuk soluyormuş serinse daha uzun süre açık kalıyormuş.Bir de güneşi ne kadar çok alırda sarıların rengi o kadar da koyu oluyormuş.Bu bilgileri de ekleyeyim.

mmanager
01-06-2016, 13:34

Foruma ilk katıldığımda bu sayfada iki renkten başka atlas yoktu. Şimdi arka arkaya değişik renklerini görebilmek beni çok mutlu ediyor. Tüm arkadaşların eline sağlık.

615519

615520

615521
Bendeki kılçık atlasa çok benziyor yaprak yapısı umarım bendekiler de açarlar.Fosforu yüksek olduğu için yarasa gübresi verdim 10-52-10 verdim nafile....

Zafer İnandıklı
03-06-2016, 16:59
PEACH MAGIC.
İkinci çiçeği.

Güler
03-06-2016, 19:37
Sevgili Zafer İnandıklı, bu ne güzel bir şey.

Jezebel
03-06-2016, 22:14
Teşekkürler bu gece bana ziyafet çektiniz arkadaşlar.:)
Sevgili sakdag, mmanager, Zafer İnandıklı !!!
Tebrik ederim, kutlarım, maşallah!
Söz bulamadım :)

Güler
04-06-2016, 21:42
Sarı çiçek açan atlasın ikinci çiçeği de açmaya başladı, 3. ve 4. de yola girdi.

616229

sakdag
05-06-2016, 21:46
Dün gecenin süprizi, rengini bilmediğim atlas beyaz çıktı... Gece açılmaya başlıyor, hafif kokulu... Çok güzel;)

616438

616439

Jezebel
15-06-2016, 13:04
Selenicereus grandiflorus "Pinar del Rio" duvarlara tırmanıyor ama hala Çiçek açmıyor :(
Gördüğünüz kesim 150 cm'den sonraki bölüm.

618242

Clematislerle yarışıyor:)
Açsa müthiş kombin olur.

eticin
17-06-2016, 09:06
Merhaba, atlas çiçeğimi soğuktan dolayı kaybetmiştim. Çelik paylaşımı yapacak olan var mı aranızda?

Güler
17-06-2016, 10:46
Merhaba, atlas çiçeğimi soğuktan dolayı kaybetmiştim. Çelik paylaşımı yapacak olan var mı aranızda?

Müracaat yeri burası değil, lütfen buraya (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/) buyrun.

lusoari
09-07-2016, 10:09
Dün bu güzelliği görünce çelik rica ettim, sahibide sağ olsun iki tane çelik verdi. :D
Çiçek boyutu klasik kırmızıyla aynı, yani büyük çiçekleri var, kokusuz ve aynı onun gibi düz pembe.

Sabihas
10-07-2016, 11:54
Sevgili A_NOMAD, gönderdiğiniz çelikler büyüdüler.. Güler Atlas çiçek bile verdi.
Bu güzel bitkinin çeliklerini paylaşıp yayılmasını sağlayan tüm arkadaşlara teşekkürler.. Sizden gelenler, 2 nisan toplantısında Zafer Beyin paylaştıkları, Güler
Hanım'ın gönderdiği sarı ve kırmızı renkliler.. hepsi tuttu ve filiz verdiler, inşallah çiçeklerinide görürüm.

A_NOMAD
10-07-2016, 12:42
Sevgili A_NOMAD, gönderdiğiniz çelikler büyüdüler.. Güler Atlas çiçek bile verdi...

Maşallah çok güzel bakmışsınız ellerinize sağlık, çiçek bile görmüş olmanıza ise daha çok sevindim. Paylaşımların güzel neticelerini görmek, paylaşmaktan daha mutlu ediyormuş insanı, ben teşekkür ederim ;)

Selma_321
10-07-2016, 23:06
Dün bu güzelliği görünce çelik rica ettim, sahibide sağ olsun iki tane çelik verdi. :D
Çiçek boyutu klasik kırmızıyla aynı, yani büyük çiçekleri var, kokusuz ve aynı onun gibi düz pembe.

Bu ne kadar güzel bir çiçek ve güzel bir renk

Selma_321
10-07-2016, 23:07

615519

615520

615521
Ne kadar ilginç ve hoş

Muberra
27-07-2016, 00:48
623091atlas cicegini cok seviyorum ama elime gecen tek celigi de sanirim fazla sudan curuttum.saglam kismi kestim ve 3 gundur kurumaya biraktim.elimde kalan kisim 5 cm kadar. eksem tutarmi sizce?yasatmak icin ne yapmam gerek?:(

A_NOMAD
27-07-2016, 00:57
...eksem tutarmi sizce?yasatmak icin ne yapmam gerek?:(

Tutar tabii ki... Hafif nemli toprak karışımına daldırın ve toprağın üst yüzeyi tamamen kuruyana kadar sulamayın. Sonra da bu başlığa biraz göz gezdirin, ihtiyacınız olan bakım bilgilerini bulacaksınız.

Bu arada çeliğinizin atlas olduğundan emin misiniz? Rhipsalis (http://www.agaclar.net/forum/kaktus/29175.htm?highlight=Rhipsalis) de olabilir gibi geldi bana...

Muberra
27-07-2016, 09:21
Teşekkür ederim umarım dediğiniz gibi olur.celik istediğim kişinin çiçeği kırmızı acmisti

Muberra
27-07-2016, 10:13
Bu konuda pek bilgim yok ana rihipsalis bu değil mi?çiçekleri böyle küçük değildi. 5 6 cm genişliğindeydi cicegi.Umarim tutturmaya çalıştığım Atlas cicegidir

mmanager
28-07-2016, 14:00
Resimde görülen rhipsalis monacantha dır.Çiçekleri turuncu ve minikdir.Şu anda üstündekiler çiçek açmış ve daha sonra tohum kesecikleri olduğunu gösteriyor.

günebakan
31-07-2016, 11:39
Bu atlasları tutup tutmayacağını bilmeden aynı yere diktim bu ayda ayrı saksılara alabilirmiyim

623497

A_NOMAD
31-07-2016, 12:23
...bu ayda ayrı saksılara alabilirmiyim

Alabilirsiniz elbette ama ben olsaydım bu sıcaklarda ayırmak yerine az daha bekler sonbahara girerken ayırırdım, kök yapıları da iyice gelişir bu arada.

günebakan
31-07-2016, 15:35
Alabilirsiniz elbette ama ben olsaydım bu sıcaklarda ayırmak yerine az daha bekler sonbahara girerken ayırırdım, kök yapıları da iyice gelişir bu arada.

Eh o zaman bende sizin dediğiniz gibi yaparım sonbahara kadar beklerim sevgili A- NOMAD nede olsa bu kadar büyümeye heveslenmişler rahatsız etmiyeyim:p

Teşekkür ederim

sumeyra47
04-09-2016, 14:06
Atlas çiçeğimin gövdesinde ki oluşumların ne olduğu hakkında hiç bir bilgim yok. Sizce ne olabilir?

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160904/7b616eae961ddda75331a6f207ef18a3.jpg

Köklerde pek iyi durumda değil. Kireç gibi beyazlıklar köklerde oluşmuş.

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160904/d44b3a76ab57126b598b1475f7309e36.jpg

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160904/47fe97c993fa1a45dcb07d73e0bf9ebf.jpg

Sadece bu atlasımda durum böyle diğerlerinde biraz buruşmalar sararmalar var ama kökleri sağlam. Köklerinde ki beyazlıklar beni düşündürüyor. Aynı toprak harcından diğer atlasımda da kullandım. Diğerinde hiç bir problem yok. Toprağı atmam mı gerekiyor. Sizce kurtulur mu?

sumeyra47
05-09-2016, 17:26
Balık kılçığı atlasımda da aynı belirtiler var. Sorunun ne olduğunu bilmiyorum bu kabarcıklar ne olabilir?

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160905/d3351fc8aec08d5a0fc6c8ee2c8d9b33.jpg

wolwerin
09-10-2016, 18:37
Balık kılçığı atlasımda da aynı belirtiler var. Sorunun ne olduğunu bilmiyorum bu kabarcıklar ne olabilir?

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160905/d3351fc8aec08d5a0fc6c8ee2c8d9b33.jpg
o kabartılar kabuklu bit ve unlu bit kökler gitmiş galiba kesin yeniden kurusun yara yerler tekrar ekin bitleride temizleyin

Jezebel
22-10-2016, 18:10
Geçen yıl vista sun adlı sarı atlasım açmıştı aman Allahım ne koku öyle yakınında durunca baş ağarısı yapacak kadar etkili.Sağolsun tohum da verdi tohumları diktim büyüyünce size de gönderirim bir tane inşallah.Meyvesi daha iriydi meyvesinin tadına da baktım hafif şekerli hafif buruk mango veya kivi gibiydi.Zaten melez türlerin çiçeği daha fazla açık kalıyor 3-4 günü buluyor.Hava o anda sıcaksa çabuk soluyormuş serinse daha uzun süre açık kalıyormuş.Bir de güneşi ne kadar çok alırda sarıların rengi o kadar da koyu oluyormuş.Bu bilgileri de ekleyeyim.

Gelişmeleri merak ediyorum :)
Nasıl, bebek atlaslar gelişti mi:confused:

annebonsai
25-10-2016, 12:29
uzun aramalar sonunda çok şükür bende bir tane atlas bulabildim çiçekçide okadar kötü bir yere koymuşlarki sanırsın gereksiz bi eşya gibi..siz ne yaptınız ben bunu ararken perişan oldum dedim hemen aldım o kadar gözüm dönmüşki çiçekçiye nasıl kızdıysam artık o an 100tl dese alacam yani kısaca artık benimde bir atlasım var şimdiki merak konusu ne renk acaba..

annebonsai
25-10-2016, 17:47
Atlası buldugum sevindim ama kafam karıştı bu atlas tır degilmi fotoğraf yüklemeye çalışacağım cevaplarsanız sevinirim

annebonsai
25-10-2016, 17:50
Buda yine aynı umarım atlastır

A_NOMAD
25-10-2016, 18:10

Bitkiniz pitaya gibi görünüyor, aşağıdaki başlıkların yardımı olacaktır:

http://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/17437.htm?highlight=pitaya

http://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/11550.htm?highlight=pitaya

annebonsai
25-10-2016, 18:33
Galiba dediğiniz gibi pitaya benim atlas sevinci de yine kursağımda kaldı yine hüsran yani...

A_NOMAD
25-10-2016, 19:16
...benim atlas sevinci de yine kursağımda kaldı yine hüsran yani...

Aşağıdaki başlığı takipte kalın bence, üyelerimiz orada dönem dönem atlas paylaşımı yapıyor:

http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/36288.htm

annebonsai
25-10-2016, 19:51
Sayın A_NOMAD teşekkür ederim biraz msj sayım artınca Güler Hanımdan istiycem çünkü orayı takipteyim de msj sayımın azlığından dolayı isteyemedim ordaki konu biraz farklı☺☺☺ bilginiz varmı bilmiyorum.

A_NOMAD
25-10-2016, 20:29
...ordaki konu biraz farklı☺☺☺ bilginiz varmı bilmiyorum.

Paylaşım yaptığımız üyelerin forumda aktif üyeler olmasını tercih ediyoruz evet, hem üyenin ailemizin bir parçası olması (insan, evladını hiç tanımadığı/güvenemediği birine emanet etmek istemiyor haliyle) güven veriyor hem de paylaştığımız bitkilerin akıbetinden haberdar olabilmek açısından...

Eminim siz de hak verirsiniz buna zamanla ;)

Benol Hazaroğlu
22-11-2016, 19:03
Gece gece misss.

Tutastepe
08-01-2017, 19:43
kılçık atlası çok güzel açmış.:)

mmanager
10-01-2017, 17:31

Bitkiniz pitahya fakat o da çok güzel çiçekler açıyor.Pitahyanın dipten çıkan dallarını kesip ana dalın bir destek yardımıyla dik durup 1,5 metre olduktan sonra üstten çıkan dallarla çiçek açıp tozlaşmasını sağlarsanız meyve alabilirsiniz.Pitahya için geleceğin meyvesı diyorlar zaten..

mmanager
10-01-2017, 17:47
Gelişmeleri merak ediyorum :)
Nasıl, bebek atlaslar gelişti mi:confused:

Bebek atlaslarım ne yazık ki öldüler tohumdan kaktüs üretim konusunda çok tecrübeli bilgili bir arkadaşım bana viyollere aktarmamı söylemişti ben de öyle yaptım ama diktiğim viyollerin gözü küçük olduğundan sanırım gelişemediler ve öldüler.Neyse artık önümüzdeki baharda elinde atlas çiçeği tohumu olan arkadaşlardan tohum kapsülü bekliyorum.Baharda yeniden açanlar olursa artık tekrar deneyeceğim.Ben genellikle cocopeat kullanıyordum arkadaşım cocopeatın içinde besin olmadığını ve tohumu beslemediğini savundu.Artık ondan tohum yetiştirirken kullanılan ince elenmiş ithal torf alıp deneyeceğim.Tabi tecrübe etmek maksadıyla melocactüs ve guatamala monstra tohumu da ekmiştim.Sulamanin nemlendirmenin düzenli olması gerektiğini anladım.Güneş alan kapalı balkonda şimdiden tomurcuklar belirince atlasın birinde yeniden ümitlenmeye başladım.Paypal ın da faaliyetlerini durdurması tohum bile getirtmemize engel oldu doğrusu.Düşe kalka öğreneceğim artık:rolleyes::rolleyes::rolleyes:Selamlar.

Güler
11-01-2017, 09:20
Bebek atlaslarım ne yazık ki öldüler tohumdan kaktüs üretim konusunda çok tecrübeli bilgili bir arkadaşım bana viyollere aktarmamı söylemişti ben de öyle yaptım ama diktiğim viyollerin gözü küçük olduğundan sanırım gelişemediler ve öldüler.Neyse artık önümüzdeki baharda elinde atlas çiçeği tohumu olan arkadaşlardan tohum kapsülü bekliyorum.Baharda yeniden açanlar olursa artık tekrar deneyeceğim.Ben genellikle cocopeat kullanıyordum arkadaşım cocopeatın içinde besin olmadığını ve tohumu beslemediğini savundu.Artık ondan tohum yetiştirirken kullanılan ince elenmiş ithal torf alıp deneyeceğim.Tabi tecrübe etmek maksadıyla melocactüs ve guatamala monstra tohumu da ekmiştim.Sulamanin nemlendirmenin düzenli olması gerektiğini anladım.Güneş alan kapalı balkonda şimdiden tomurcuklar belirince atlasın birinde yeniden ümitlenmeye başladım.Paypal ın da faaliyetlerini durdurması tohum bile getirtmemize engel oldu doğrusu.Düşe kalka öğreneceğim artık:rolleyes::rolleyes::rolleyes:Selamlar.

Sevgili mmanager, Manyas'dan dönmeden önce atlaslarımda tohum kapsülleri var, isteyen arkadaşlara gönderirim diye yazmıştım. Ses seda çıkmayınca öylece bıraktım. Gerçi sizin istediğiniz türden mi bilmiyorum ama hala varsa yani düşmemişlerse gönderirim.

Jezebel
11-01-2017, 16:14

Arkadaşınız sizi çok etkilemişe benziyor.
Ben benim bebek atlasları normal elenmiş inşaat kumunda baktım.
Damlalıkla gübreli su verdim diplerine.
Aç suzuz kalmıyorlar, saten ufacıklar, çok bir şeye ihtiyaçları olmuyor.
Atlas bir epifit olarak gelişir, çok büyük saksılara ve gübreli saksı harçlarına ihtiyaç duymaz.
Haftalık sıvı gübre eklersiniz suyuna, o kadar :)

mmanager
19-01-2017, 15:29
Güler Hanım çok sevinirim çok teşekkür ederim.Cinsi hiç önemli değil ama hangi renk olduğunu bilirsek daha iyi olur tabii ki. Tohum kapsülleri düşse bile yere düşmüştür belki de.İlle de atlas çiçeği atlas çiçeğiiii.Mesajınızı görmemişim demek ki yoksa böyle bir çağrıya duyarsız kalamazdım asla..İsterseniz adresimi özelden size gönderebilirim.

mmanager
19-01-2017, 15:38
Arkadaşınız sizi çok etkilemişe benziyor.
Ben benim bebek atlasları normal elenmiş inşaat kumunda baktım.
Damlalıkla gübreli su verdim diplerine.
Aç suzuz kalmıyorlar, saten ufacıklar, çok bir şeye ihtiyaçları olmuyor.
Atlas bir epifit olarak gelişir, çok büyük saksılara ve gübreli saksı harçlarına ihtiyaç duymaz.
Haftalık sıvı gübre eklersiniz suyuna, o kadar :)

Aslında arkadaşımdan çok benim hatam var .Bayram tatilinde memlekete gitmiştim kardeşime ısrarla çiçekleri sulamaya gitmesini söyledim.O da rahatsızlanmış gidememiş geldim ki ölmüşler.Yoksa ben de öğrendim aslında yaprak gübresini fıs fısla vermeyi.Bu şekilde kuruyan dalların diplerinden yeni sürgünler bile çıkarmıştım.Selamlar.

Güler
19-01-2017, 16:50
Güler Hanım çok sevinirim çok teşekkür ederim.Cinsi hiç önemli değil ama hangi renk olduğunu bilirsek daha iyi olur tabii ki. Tohum kapsülleri düşse bile yere düşmüştür belki de.İlle de atlas çiçeği atlas çiçeğiiii.Mesajınızı görmemişim demek ki yoksa böyle bir çağrıya duyarsız kalamazdım asla..İsterseniz adresimi özelden size gönderebilirim.

Adresinizi yazın ama tohum kapsülü diye de belirtin ki yanlışlık olmasın. Manyas'a gittiğimde bakacağım.

Muda
10-02-2017, 13:40
Cultural Information | Epiphyllum Society of America (http://www.epiphyllums.org/culture)

Atlas köklendirme

Kesme işleminden bir bitkiye başlama

"Episler", kesimlerden kolayca elde edilir. Bu basit adımları uygulamanız yeterlidir.

1. Yaklaşık 6-8 inç uzunluğunda bir kesim elde edin. İstenirse ekilecek bitene kök teşvik edici hormonu uygulayın.

2. Kesimi üzerinde kallus oluşmasına izin vermek için, serin, kuru, karanlık bir yerde en az on gün süreyle kesmeyi sağlayın.

3. Karşılıklı olarak 4 inçten büyük olmayan nispeten küçük bir kap kullanın. Episler biraz köklü olmak ister.

4. Dikim yapılırken, boşaltma işleminde, toprağın altındaki iki veya daha fazla izolasyonla kesmeyi tutun. Kesme işlemi kendi başına duruncaya kadar kesme işleminin etrafına saksı karışımını ekleyin. Karışımı sıkıştırmayın.

5. İki hafta boyunca İÇME SUYU. (İsteğe bağlı - birkaç günde sis ile toprağa batırmayın.) Kesme kökleşmeye başladığında ve yeni bir büyüme gösterdiğinde suya başlayın. O andan sonra, karışımın kemikli olmasına asla izin vermeyin. Ne zaman su isterse suyun boşaltma deliklerinden çıkmasına izin verin. İsterseniz, buğulanmaya devam edin. Episler kaktüs ailesinin üyeleriyse de, ihtiyaçları çöl kaktüsünden farklıdır.

Epiphyllums için kültürel talimatlar

IŞIK - Doğrudan öğlen güneşi yok. % 75 gölge tercih edilir. Erken sabah veya öğleden sonra güneş iyi olur.
SOĞUK - Epizeleri dondan koruyun.
ZEMİN - Sıkışmaya karşı direnç için gevşek, hızlı boşaltma ve hafif asit, 1/3 kaba malzeme ile.
SU - Kökleri biraz nemli tutun, ancak asla hantal tutmayın.
GÜBRE - Yüksek azotlu gübrelerden kaçının. Haziran ayından başlayarak aylık olarak yarı dayanıklı olarak dengeli bitki yemekleri (10-10-10) kullanın veya yalnızca zaman ayırma türünü kullanıyorsanız Haziran ayında kullanın. Kasım ayında yeni büyümeyi güçlendirmek için 0-10-10 kullanın ve tomurcuklanmayı teşvik etmek için yine Şubat ayında kullanın. Kışın gübrelemeyin.
ÇİÇEKLER , bir ya da iki yılda çiçek açar, genellikle en çok çeşit için Haziran'dan Şubat'a kadar.
LABEL ismiyle kesiyor. Epi'nin tenceresine bir isim etiketi koyun, bundan sonraki yılların adını bileceksin.
Daha kapsamlı kültür bilgi için, "Kültür İpuçları" bölümüne bakın , sezonu kilitlenmiştir, Bülteni (ESA üç aylık bülteni).

mmanager
11-02-2017, 11:11
Ben de bildiğim bir şeyleri ekleyeyim dedim.Atlas çelikleri kesildikten sonra hemen dikilmez .Bir hafta 10 gün gölge bir yerde kesilen yerin kabuk bağlaması beklenir eğer enli bir çelikse V şekli verilerek kesilir.Sonra toprağa dikilir ve sulanmaz toprağın nemi o çeliğe bir kaç gün daha yeter.Bir kaç gün sonra sulanır.Haftada bir aralıklarla sulanır.Bu haftalık dönemlerin arasında fısfısla yaprağı nemlendirilir.Asla güneş almayan bir yerde köklendirilmelidir.Buna karşılık aydınlık ve havadar bir yer olmalıdır.Bir aydan sonra esas yerine taşınabilir.Ben bakamıyorum ben köklendiremiyorum diyen kişilerin hatası kesildikten hemen sonra dikmek ve toprağını çok sulamaktır.Atlas çiçeği nemi seviyor ama nemli bir ortam istiyor toprağı değil.

Güler
11-02-2017, 11:26
Teşekkürler Muda, teşekkürler mmanager.

Bilgi paylaşıldıkça güzeldir, çoğalır, değerlenir.... demişler.

mmanager
16-02-2017, 17:03
Atlas çiçeğinin kardeşi diyorum rhipsalislere kokusu hafif parfüm veya portakal çiçeği gibi.1 ve 2. resim rhipsalis eliptica3. resim rhipsalis ewaldiana.

A_NOMAD
16-02-2017, 17:45
Atlas çiçeğinin kardeşi diyorum rhipsalislere kokusu hafif parfüm veya portakal çiçeği gibi.1 ve 2. resim rhipsalis eliptica3. resim rhipsalis ewaldiana.

Bitkileriniz güzelmiş ama onların kendi başlığı var, orada paylaşmanız daha doğru olacaktır.

http://www.agaclar.net/forum/kaktus/29175.htm

esmaesma
28-02-2017, 13:32
Sayın Milla sayesinde edindiğim atlaslar :D

esmaesma
28-02-2017, 14:26
Saksılandık bile. Tavsiyelerinize açığım. Yanlış yaptığım ya da yapmam gereken birşeyler var mı? Bir gecelik gelin şimdilik geçici saksıda.

Milla
28-02-2017, 18:11
Güle güle büyütün sayın esmaesma. İnanıyorum ki kısa zamanda köklenirler. Yeni evlerini seveceklerinden eninim :)

esmaesma
28-02-2017, 20:22
Tekrar çok teşekkür ederim sayın Milla.

esmaesma
14-03-2017, 21:27
Bir gecelik gelin epiphyllum oxypetalum köklendi. Diğer üç tür de köklendi. Tam tür isimlerini bilen arkadaşlar yardım edebilirler mi?

esmaesma
14-03-2017, 21:36
Bu da diğer tür.

A_NOMAD
14-03-2017, 23:38
Bir gecelik gelin epiphyllum oxypetalum köklendi. Diğer üç tür de köklendi. Tam tür isimlerini bilen arkadaşlar yardım edebilirler mi?

İyi, güzel köklenmişler de yavrucukları neden söktünüz ki? Çelikleri rahatsız etmemek lazım, aksi halde köklenmiş bile olsalar kaybedebilirsiniz. Keşke dokunmasaydınız, umarım bozulmazlar.

Karakteristik özellikleri çok bariz olan birkaç tür dışında bu şekilde yani görüntülerine göre tür tespiti yapabilmemiz neredeyse imkansız, çünkü elimizdeki atlasların hemen hepsi hibrit ve tam isimlerini ancak hibritleyen merkez neresiyse onlar bilebilir. Onlar da ellerinden çıktıktan sonra isim bilgisi kaybedilmişse, sonradan karşılarına çıkınca tanımazlar zaten...

Kısaca ''Epiphyllum sp.'' deyip geçebilirsiniz.

esmaesma
15-03-2017, 12:27
Çok teşekkür ederim sayın A-NOMAD . Malesef merakıma yenilip köklenmişler mi diye baktım. Ancak tam olarak söktüm diyemem :D Zaten çok çok hafif bir toprak ve çok az bir kısmını toprak altına koyup köklendirdim. Ve hiç incitmeden aynı şekilde yerlerine yerleştirdim. Büyük ihtimalle kökler zarar görmemiştir. Yani umarım öyledir. Artık hiç ellemem :D