View Full Version : Epiphyllum (Atlas Çiçeği)
Sayfalar :
1
2
3
4
[
5]
6
7
8
melek yüzlü
18-06-2014, 13:20
Maşallah maşallah Allah nazarlardan korusun A-NOMAD. BU arada arkadaşlar ben de atlasımı iki haftadır dışarı çıkarmıştım. Maşallah iki haftada etkisini gösterdi. Açmadığını söylerken sanırım üç, dört tane birden açacak. Herkese bilgilerinden ötürü çok teşekkür ederim. Bu arada kaç yıldır su siteye üyeyim daha bir tane bile fotoğraf yükleyemedim. Bir türlü olmadı. Eğer yükleyebilseydim resimlerini paylaşırdım. Çok güzel bir site bir de şu resim yüklemesine bir çare bulup daha kolaylaştırsalar çok iyi olacak.
'Maşallah'larınız için çok teşekkürler Sn. melek yüzlü ;) Açık hava ve hafif esintiler çok iyi geliyor, iyi etmişsiniz dışarı çıkartmakla...
Fotoğraf konusunda bu başlıktan (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256-new.htm) yararlanabilirsiniz.
Eğer oradaki bilgiler probleminizi çözmeye yetmiyorsa direkt probleminizi belirtirseniz Sevgili Malina yardımcı olacaktır.
Sevgiler...
melek yüzlü
18-06-2014, 13:37
Tamam A-NOMAD çok teşekkür ederim bilginize.
Tam bir sene önce arkadaşımın açmayan atlasından çelik almıştım, tomurcuk verdiğini söylediğimde çok şaşırmıştı. Bu bekleyiş benimde içimi tüketti acaba tam olarak nasıl açacak, hangi renge sahip olacak merak ediyorum.
Buda benim E. curio. Gelişimi çok güzel gidiyor. Hızlı bir tür umarım çiçek açmada da hızlı olur. Saksı değişiminden sonra daha bir hızlandı büyümesi. Yaprak genişliği 8-9 cm'e ulaşmış durumda. :)
503959
503960
503961
mmanager
23-06-2014, 16:24
Türkiye nin en büyük atlas çiçeği.30 yaşında 2 metre boylarında gövdesi bilek kalınlığında.Atlas çiçeğiyle bir gecelik gelin çiçeği aşılanmış vaziyette beraberler.Mersin in yayla yollarına giderken Çünkü bir çok yayla var o yol güzergahında.Bizimki Yukarı Gözne Sinap yaylası oluyor.Yol kenarında tatlıcılardan birinin salonunda.Her gidişimde mutlaka bir dalı kırık kopmuş oluyor.Ölmesin diye izin alır götürürüm fakat yine de tutmaz nedense....Heralde yaşlı ağaçların çelikleri zor tutuyor diye düşünüyorum ben de...
İnsanın gözlerine inanası gelmiyor. Maşallah demekten başka bir şey aklıma gelmiyor. :)
Cinsini bilmediğim pembe atlas açtı, içim rahatladı. :D
FatihBahce
26-06-2014, 10:44
Bunlar da benim kızlarım. :p
320978
2 yıl önce aldığım atlas çeliğim ne kadar gelişti.
Geçtiğimiz aylarda 8-9 parça çelik dağıtmama rağmen son durum böyle;
504865
mmanager
26-06-2014, 14:51
Atlasınız gayet güzel işte nesi var ki.Geçen yıl kaktüs serası olan bir çiçekçi abi atlas çiçeği o kadar çok gelişir ki artık koyacak yer bulamazsın diye tarif etmişti.Biz bu duruma gelene kadar bir kaçyıl geçecek sanırım.Ama siz heralde şikayetçi olmaya başlamışsınız yanlış anlamıyorsam.....;););)
Yurtdışı siparişlerimizden Santana çiçeğini açtı.
Toz pembe rengiyle kaktüs çiçeğine benzettim. Kaç gün açık kalacak meraktayım. Darısı diğerlerinin başına, birkaç tür çiçeğini attı çünkü.:(
Benol Hazaroğlu
30-06-2014, 23:38
Maşallahı var. O tek dal çiçeğe geçmiş. Hem de kocaman.
Dal verenler çiçeğini attı:( Bu garip, sadece çiçeğe çalıştı anlaşılan Benol.
Dal verenler çiçeğini attı:( Bu garip, sadece çiçeğe çalıştı anlaşılan Benol.
Bu nefis güzelliği bizlerle paylaştığınız için teşekkürler Cemo abla. :cool:
Tanıdığım herkesten ve eBay'dan aldığım bir çok atlasım oldu.
Açan yok.:(
Varsa bunun bir kestirme yolu Allah rızası için söyleyin.
Lütfen:rolleyes:
mmanager
02-07-2014, 09:17
Tanıdığım herkesten ve eBay'dan aldığım bir çok atlasım oldu.
Açan yok.:(
Varsa bunun bir kestirme yolu Allah rızası için söyleyin.
Lütfen:rolleyes:
İyi günler Sayın Jezebel.Yabancı bir metinden yaptığım çeviride 5,54,10 gübre ile açtırılabileceği yazıyordu.Yani fosfor oranı çok yüksek olacakmış.Fosfor çiçeklenmeyi tetiklermiş zaten dikilen bir çelik 3 yılda çiçek açmaya başlar yazıyor hatta bazen 4 yılda . Bir arkadaş ta ona en yakın gübre olarak 10-52-10 gübrenin piyasada olduğunu söylüyor.Soğuklama da istiyor yani kış mevsiminde 12-15 derece gibi oda sıcaklığından az serin bir ortamda bulunması gerekiyormuş.Bir de aşırı sulamadan kaçınmak gerekiyormuş tomurcuklandığı zaman.Bunları hepimiz neredeyse biliyoruz ama bu sonuncusu yani köklerinin taze oksijen alma isteği...Bunu anlatan kişi kılçık atlasına bile çiçek açtırmış olduğunu söylüyor hatta söyleyenler de var.Yani toprağı derin olmayacak üst taraftan kökleri biraz dışarda olacak böylece kökleri hava alarak çiçeklenecek dedi.Aslında biraz etraflı düşünüp bakdığımızda atlasların doğal ortamında ağaç gövde ve dallarında yaşadığını düşünürsek çürümüş yaprakların arasında geliştiğini köleri daima hava alabilecek konumdadır.Zaten havadar bir ortamı sevdiğini her zaman söyleriz.Ben de saksılarının havadarlığını artırmak için yeni değiştirdiğim saksılara yan taraflara küçük bir çok delik açıyorum bu deliklerden daha çok hava alacağını düşünmekteyim.Bende de tomurcuklanıyorlar sonra bu tomurcuklar ya dökülüyor ya daöyle kalıyor.Geçenlerde tomurcuğun biri 10 cm kadar uzadı büyüdü sonra düştü.Bazen yılbaşı çiçeği gibi yer değiştirilirse küser ve tomurcuklarını döker mi diye düşünüyorum.Aslında ben bu yıl atlas çiçeğimi görebildim sonunda o da saksıyla hazır aldığım pembe bir atlastı aynen söylendiği gibi üstten kökleri görünüyordu kestane toprağı vardı saksısında bir de perlit.Ara ara 3 defa çiçek açtı.Geçenlerde de hiç ummadığım bir tanesi night blooming cereus çiçek açtı ama hemen soldu.Öğreneceğiz işte bu gidişle...Bol çiçekli günler dilerim.....
...Bunları hepimiz neredeyse biliyoruz ama bu sonuncusu yani köklerinin taze oksijen alma isteği...Bunu anlatan kişi kılçık atlasına bile çiçek açtırmış olduğunu söylüyor hatta söyleyenler de var.Yani toprağı derin olmayacak üst taraftan kökleri biraz dışarda olacak böylece kökleri hava alarak çiçeklenecek dedi...
Zaten toprağı yeterince gözenekli tutulursa atlas türleri köklerini ince ince toprak üstüne doğru uzatıyor, yetiştirenler fark etmiştir...
İyi günler Sayın Jezebel.Yabancı bir metinden yaptığım çeviride 5,54,10 gübre ile açtırılabileceği yazıyordu.Yani fosfor oranı çok yüksek olacakmış.Fosfor çiçeklenmeyi tetiklermiş zaten dikilen bir çelik 3 yılda çiçek açmaya başlar yazıyor hatta bazen 4 yılda . Bir arkadaş ta ona en yakın gübre olarak 10-52-10 gübrenin piyasada olduğunu söylüyor.Soğuklama da istiyor yani kış mevsiminde 12-15 derece gibi oda sıcaklığından az serin bir ortamda bulunması gerekiyormuş.Bir de aşırı sulamadan kaçınmak gerekiyormuş tomurcuklandığı zaman.Bunları hepimiz neredeyse biliyoruz ama bu sonuncusu yani köklerinin taze oksijen alma isteği...Bunu anlatan kişi kılçık atlasına bile çiçek açtırmış olduğunu söylüyor hatta söyleyenler de var.Yani toprağı derin olmayacak üst taraftan kökleri biraz dışarda olacak böylece kökleri hava alarak çiçeklenecek dedi.Aslında biraz etraflı düşünüp bakdığımızda atlasların doğal ortamında ağaç gövde ve dallarında yaşadığını düşünürsek çürümüş yaprakların arasında geliştiğini köleri daima hava alabilecek konumdadır.Zaten havadar bir ortamı sevdiğini her zaman söyleriz.Ben de saksılarının havadarlığını artırmak için yeni değiştirdiğim saksılara yan taraflara küçük bir çok delik açıyorum bu deliklerden daha çok hava alacağını düşünmekteyim.Bende de tomurcuklanıyorlar sonra bu tomurcuklar ya dökülüyor ya daöyle kalıyor.Geçenlerde tomurcuğun biri 10 cm kadar uzadı büyüdü sonra düştü.Bazen yılbaşı çiçeği gibi yer değiştirilirse küser ve tomurcuklarını döker mi diye düşünüyorum.Aslında ben bu yıl atlas çiçeğimi görebildim sonunda o da saksıyla hazır aldığım pembe bir atlastı aynen söylendiği gibi üstten kökleri görünüyordu kestane toprağı vardı saksısında bir de perlit.Ara ara 3 defa çiçek açtı.Geçenlerde de hiç ummadığım bir tanesi night blooming cereus çiçek açtı ama hemen soldu.Öğreneceğiz işte bu gidişle...Bol çiçekli günler dilerim.....
Havadar olmasını sağlamak için iri partiküllü bir saksı harcı kullanmak lazım.
Toprak ince partiküllü olursa bu birbirine yapışacağını ve hava aldırmayacağı anlamına gelir.
Aklıma ilk gelen iri partiküllü toprak tabi ki orkide toprağı.
Onu dişli kum ve volkanik tüfle karıştırıp farklı bir saksı harcı hazırlamak lazım.
Bunun yanında bu oranda gübre aramak yerine doğruca fosfat versek ne olacak?
Elimde bulunan Husk chips ve orkide toprağını karıştırmak, bir parça da kum
ve volkanik tüf ekliyerek kendime has bir harç hazırlayıp, haftalık fosfat verip ne olacağını islemek istiyorum.
Sn.mmanager verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Bol çiçekli günler hepimizin olsun.
Zafer İnandıklı
02-07-2014, 23:28
Saksı harcı konusunda mmanager'e aynen katılıyorum. Chips, kompost, ponza karışımına diktiğim atlaslar kısa sürede geliştiler.
Henüz çiçek görmedim fakat, gelecekten umutluyum.
Peach Magic.
Atlantis.
Anguliger.
Chi Chi Castenego.
Sound Of Music.
mmanager
03-07-2014, 08:30
Ben de toprağa orkide torfu chips dediğiniz bu heralde, pomza ,kum, iri taneli cocopeat,perlit ,hydroton özellikle toprağının içine karıştırınca çok güzel oluyor.Ayrıca çürümeyi engellemek için %10 oranında mangal kömürü koymak gerekirmiş ben o anda elimde varsa karıştırıyorum,yok ise olduğunda toprağına yüzeysel bastırıyorum.Bu şekilde yaptığım karışıma diktiğim çeliklerin bazıları 25-30 cm sürgün verdiler.Çok güzel geliştiler.Bir de arkadaşlar eski saksılara leonardit veya hümik asit vermek çok güzel sonuçlar veriyor.Son olarak da atlas üreten bir arkadaş ekim kasım ayında tarım kireci verilmesi gerektiğini söylüyor.Sadece fosfatı bilemiyorum ziraat mühendisi bir arkadaşım bütün çiçeklerin mutlaka azota ihtiyacı olacağını söylüyordu buna karşın .Zaten yine yabancı bir metinde de çiçeklenme döneminde 2-10-10 gübre kullanın normal dönemde de 10-10-10 veya 15-15-15 gübre kullanın diyordu .Selamlar kolay gelsin.
Sevgi Durul
04-07-2014, 17:43
Günün sürprizi. Biraz önce gördüm, gözlerime inanamadım. Güler atlasım, açmaya karar vermiş.:p
N'olur, bu sefer tomurcuk dökmesin.:)
506880
506881
Bunlarda pembe atlaslarım ve yurtdışı siparişiyle edindiklerim. Siparişle gelenlerin kok yapıları gayet guzel köklenmeyen rosequinn de köklendi sürgün bekliyorum şimdi. Bireysel siparişle de edindiklerim sürgün aşamasındalar.
Yerini de oynatma suya da boğma sevgili SDurul.
çiçeksever
11-07-2014, 08:37
Atlas Çiçeğim
Maşallah diyeyim de nazar değmesin sayın çiçeksever. Çocukluğumda evin bütün balkonlarını dolduran bu güzel taşınmayla birlikte yok oldu gitti. Benim de amacım bu yıl içinde bir atlas çiçeği edinmek. Bayramda memlekete gidince balkonlara bakmak lazım hala yaşatan var mı diye.
Epiphyllum curio'mun yaklaşık bir hafta önceki hali... Yaprak büyütecek yeri kalmadı ama o doyamadı yeni yapraklarına :D
508316
Güler Atlas'ım... Yaklaşık bir hafta önceki halimiz, Sevgili Güler Hanım'a el sallıyoruz :))
508484
Hemen şu anki hallerini de ekleyeyim, bir haftalık gelişme göz doldurucu düzeyde... Bu arada henüz hiç besin takviyesi yapmadım ama artık başlayacağım, bu kadar hızlı büyümede mutlaka ihtiyaç hissederler. Kadrajlara sığmıyorlar artık :))
An itibarıyle Epiphyllum curio
508502
An itibarıyle Güler Atlas
508501
Sevgili sakdag, bu sarı atlasın kapsülleri uyudu galiba. Biraz şişmanlıyorlar da bir türlü renk değişimi yapmıyorlar, bekliyorum ne zaman kızaracaklar diye.
Korkum, komşunun köpeği bu kapsülleri de beyaz atlasın çiçek tomurcuklarını yediği gibi yemesin diye.
509002
509003
Güler Ablacım, eski mesajlarımdan Güler Atlasımın tohum kesesinin olgunlaşma sürecine baktım da, tam 5. ayda olgunlaşıp kırmızılaşmış... Sonbahara tekabül etmiş.
Güler Ablacım, eski mesajlarımdan Güler Atlasımın tohum kesesinin olgunlaşma sürecine baktım da, tam 5. ayda olgunlaşıp kırmızılaşmış... Sonbahara tekabül etmiş.
Oooo, o kadar uzun sürecekse ben bu saksıyı yukarılarda bir yere kaldırayım da köpek yetişemesin. ;)
Yurtdışından temin ettiğimiz atlas türlerinin gelişimleri nasıl arkadaşlar? Cemo Abla dışında çiçek görenimiz olmadı galiba.
Yurtdışından temin ettiğimiz atlas türlerinin gelişimleri nasıl arkadaşlar? Cemo Abla dışında çiçek görenimiz olmadı galiba.
Yapraklar iyide çiçek yok malesef...
Aynı şekilde Sayın Ildır. Bu yıl için çiçek beklentim kamadı, vakit geçti artık.
Bir yıldır baktığım toprak ortamdaki pembe atlasımı çürütmüşüm. Moralim çok bozuldu görünce.
Pembe atlas ve pembe yılan kaktüs(aporocactus) konusunda hırs yaptıkça, çiçek görmeyi bırakın bitkiyi bile yaşatamıyorum. :(
Zafer İnandıklı
19-07-2014, 22:53
Sabredin arkadaşlar. Benimkiler 3 yıl'a yaklaştı, umutla bekliyorum.
ninina84
01-08-2014, 08:31
Merhaba Arkadaşlar,
İki farklı atlas çiçeğimde ilk resimde görünen şekilde lekeler oluştu. Lekelerin olduğu dallar diğerlerine göre çok daha yumuşak. Yassı olan dallarda aynı zamanda buruşmalar da mevcut. Başlıkta ara ara mevsimsel olarak buruşma ve yumuşama gibi durumların olduğunu gördüm. Geçen sene yazın benim bitkilerimde de yumuşama olmuştu. Fakat yumuşayan dallar hiçbir zaman eski haline dönmediği için ben de kesip suda köklendirmek zorunda kaldım. Ancak bu sefer yumuşama sadece lekeli olan dallarda olduğu için bunun başka bir sebebi olabileceğini düşündüm. Lekeli dallarda ikinci resimdeki gibi minik ısırık izleri/delikler de mevcut. Yaprağa içten zarar veren bir böcek, larva ya da mantar olabilir mi? Bitkinin üstünde hiçbir zararlıya rastlamadım. Buna rağmen bitkiyi düzenli olarak ilaçlıyorum ancak etkilenen dallarda hiçbir düzelme yok. Aynı köke bağlı üç dal tamamen sağlam ve parlakken iki dal bu şekilde lekeli ve yumuşak. Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Teşekkürler...
Sevinç-09
02-08-2014, 00:24
Merhaba arkadaşlar. Aranıza canım annemin "atlas aşkı" sayesinde katıldım. Yaklaşık 4 yıldır gördüğüm her çiçekçide, her serada atlas ve gelin damat çiçeği arıyorum, ancak her ikisini de maalesef bulamadım. "Atlas" diye yılbaşı çiçeği, "gelin damat" diye begonyalarla kandırıldım. :( Bu arayış "atlas"a sahip olamadan benim için de bir tutku haline gelmesine sebep oldu. Mesajlardan gördüğüm kadarıyla sizler bu konuda oldukça bilgi sahibisiniz. Bu sebeple bana da yardımcı olabileceğinizi düşünüyorum. Kandırılmadan gerçek atlasa sahip olabileceğim adreslere ihtiyacım var. Sizlerden paylaşmak isteyen olursa, hem çiçeğin hem de kargonun bedelini ödemeye hazırım.
Güzel haberlerinizi bekliyorum. Şimdiden herkese teşekkürler...
Sevgiler...
mmanager
04-08-2014, 10:12
Merhaba arkadaşlar. Aranıza canım annemin "atlas aşkı" sayesinde katıldım. Yaklaşık 4 yıldır gördüğüm her çiçekçide, her serada atlas ve gelin damat çiçeği arıyorum, ancak her ikisini de maalesef bulamadım. "Atlas" diye yılbaşı çiçeği, "gelin damat" diye begonyalarla kandırıldım. :( Bu arayış "atlas"a sahip olamadan benim için de bir tutku haline gelmesine sebep oldu. Mesajlardan gördüğüm kadarıyla sizler bu konuda oldukça bilgi sahibisiniz. Bu sebeple bana da yardımcı olabileceğinizi düşünüyorum. Kandırılmadan gerçek atlasa sahip olabileceğim adreslere ihtiyacım var. Sizlerden paylaşmak isteyen olursa, hem çiçeğin hem de kargonun bedelini ödemeye hazırım.
Güzel haberlerinizi bekliyorum. Şimdiden herkese teşekkürler...
Sevgiler...
Beyaz lekeler pek de önemli gibi görünmüyor.Zira güneş aldığı bir anda sulandıysa ya da aşırı güneşe maruz kaldıysa olabilir.Cocopeat torfuna dikin sonuç olumlu olacaktır.
ninina84
07-08-2014, 19:38
Beyaz lekeler pek de önemli gibi görünmüyor.Zira güneş aldığı bir anda sulandıysa ya da aşırı güneşe maruz kaldıysa olabilir.Cocopeat torfuna dikin sonuç olumlu olacaktır.
Merhaba Sn. Mmanager,
Bu yanıt benim sorum için miydi acaba? =)
Beyaz noktalar leke değil iğne batmış gibi minik delikler. Leke olarak bahsettiklerim ilk resimdeki koyu renkli olanlar. Bu lekelerin olduğu dallarda genel olarak sağlıksız bir görüntü ve yumuşama mevcut. İlk şüphelim kırmızı örümcekti ama dikketle incelememe rağmen hiç örümcek görmedim.
Büyük atlasımı kaybettim malesef.. Bu miniğin keyfi yerinde gibi.. Sadece torfa dikmiştim, ne zaman toprak değişimi yapmak uygun olur?
sakdag, sarı çiçek açan atlasın tohum kapsüllerinden biri bordo rengini aldı, diğeri de yavaş yavaş alıyor. Ne zaman koparmam gerekiyor?
513381
513382
Sayın Güler Hanım, meyvelerin büyüklüğü ne kadar oluyor? Biraz garip olacak ama acaba yenir mi diye çok merak ettim:)
Tam da adamına sordunuz. ;)
Bu soruyu kaktüsçü dostlara sorun lütfen.
Benim bildiğim kadarıyla kaktüs meyvelerinin hemen hepsi yenilebilir özellikte oluyor ama atlas nevi olanların meyve tutumu çok sık olmadığı ve meyve boyutu küçük olduğu için yemek yerine tohumlarını kullanmak tercih ediliyor ;)
Sayın A_NOMAD, bu benim için yeterince güzel bir bilgi oldu:) (Beynim "mutlaka yemelisin" olarak algıladı:))
Tohum keseleri koyu bordo hale gelip, yumuşamaya başlıyor.O zaman koparılabilir Güler Abla. Benim atlasım meyve tuttuğunda, olgunlaştığında kokusunu birkaç meyvenin bileşimi ve yoğun olarak tanımlamışım.
http://www.agaclar.net/forum/1015358-post12.htm
Verdiğin bilgi ve link için de teşekkür ederim. Biraz daha beklemem gerekiyor bu durumda. Ancak tohum kesesini ben sana göndereceğim haberin olsun, hiç uğraşamam.
Dağıtımı sen yaparsın. ;)
Günaydın. Aradığınız Atlas çiçeklerinden bulabildiniz mi, uzun süredir ben de arıyordum.
Günaydın. Aradığınız Atlas çiçeklerinden bulabildiniz mi, uzun süredir ben de arıyordum.
Sayın Milolog bu soruyu kime soruyorsunuz?
Eğer atlas çeliği talep ediyorsanız başlık burası. (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/)
Ayrıca Foruma yeni üye olan arkadaşlarımız önce burada (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm) kendilerini kısaca tanıtır, daha sonra taleplerini yaparlar. ;)
Laleci_03
21-09-2014, 09:10
Arkadaşlar atlasım çok cılız ve dayanıksız halde, susuzluğa dayanaklı diye biliyordum ama benim atlasım hemen pörsüyor :( ve şuan açık balkonda, doğrudan güneş ışığı almıyor. Güçlendirmek için ne yapabilirim? Teşekkürler...
Atlas türleri de kaktüs ailesinden olmasına rağmen direkt güneşi ve kupkuru toprağı sevmezler zira onlar kaktüsler gibi çölde değil tropikal yağmur ormanlarında yaşarlar. Topraklarının sürekli 1/3 oranında nemli kalması gerekir, köklerin tamamen kurumasına müsaade edilmemelidir ve yaşadıkları ortam havasının yüksek oranda nemli olması temin edilmelidir.
Bitkiniz bana pek cılız ya da solgun görünmedi ama sıcak yaz döneminde havada nem kaybı olduğunda atlas türü bitkiler cılızlaşır/büzüşür. Bu durum toprakları çok kuru kaldığında da gerçekleşir ki fotoğraftan anlayabildiğim kadarıyla bitkinizin toprağı epey kuru...
Sulamalarınızı mümkün olduğunca akşam saatlerinde ve bitkinizin bütün kökleri, saksısının bütün toprağı ıslanacak/saksı altındaki drenaj deliklerinden su çıkacak şekilde bol su ile yapmanızı öneririm.
Umarım yardımcı olabilmişimdir, saygılar...
Laleci_03
21-09-2014, 17:23
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler Sn. A_NOMAD. Doğru bildiklerim yanlışmış demek ki, çok yardımcı oldunuz tekrar teşekkürler :rolleyes:
Arkadaşlar atlasım çok cılız ve dayanıksız halde, susuzluğa dayanaklı diye biliyordum ama benim atlasım hemen pörsüyor :( ve şuan açık balkonda, doğrudan güneş ışığı almıyor. Güçlendirmek için ne yapabilirim? Teşekkürler...
Bu atlas mı, tek gecelik gelin mi?
Sevgili fatitoo,
Aynı şeyi ben de düşünmüştüm :))
mmanager
22-09-2014, 08:45
İyi günler Sayın Laleci atlas çiçeğinin mevsimsel özelliği yapraklarının buruşması ve incelmesi.Eğer imkanınız varsa bol bol yapraklarını fısfıslayarak sulayın daha çabuk toparlanacaktır.Yaz mevsiminde böyle oluyor,sonbaharda toparlanıyor. Kolay gelsin.
Laleci_03
22-09-2014, 12:54
Size de iyi günler Sn. mmanager teşekkür ederim öneriler için. ;)
Bu atlas mı, tek gecelik gelin mi?
Vallahi tam olarak bende bilmiyorum Sn. Fatitoo ama daha dikmeden önce burada http://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/17088-2.htm#post1319356
ne olduğunu sormuştum bir kişi bana atlas çiçeği demişti tek gecelik gelinde olabilir yani :p
Ben Sn.Laleci'nin bitkisinin Epiphyllum curio olduğunu düşünüyorum...
Kesin olarak bir gecelik gelin değil, atlas ama alt türü tahminimden farklı olabilir.
mmanager
23-09-2014, 13:16
Bir gecelik gelin çiçeği değil çünkü onun yaprakları daha inceydi.Yaprağın üstünden yaprak çıkar.Bazen dipten uzun bir sap verir ucunda yapraklar. ağaç gibi büyür.Atlas çiçeği olduğu kesin ama rengi çiçek açmadan bilinemez. En iyisi kimden aldıysanız ona sorun.Bir gecelik gelin çiçeği Adana da mezarlıklarda bile var.Ben boyu 2 metre olanını gördüm.Çoğu zaman çiçek açtığını göremezsiniz bile gece açar sabah olmadan solar.Atlas çiçeği hiç değilse 3-4 gün açık kalıyor.Toparlanması için aydınlık fakat güneş almayan bir yere koyun günde 3-4 kere fısfısla yapraklarını sulayın.Toprağını çok sulamayın o kadar .Geçen yıl yılbaşı çiçeklerimin bazılarını kaybetmiştim aydınlık ve güneş almayan yere taşıdıklarım yaşadı.Bunlar da aynı tür yağmur ormanı kaktüsleri olduğu için istekleri aynı .Yağmur ormanlarında aşırı sis vardır,ağaçların dallarından güneş çok az sızar .Sis de de aşırı nem olur.O ortamı gerçekleştirmiş gibi düşünün.Selamlar...
Yagmur143
02-10-2014, 15:03
Merhaba, daha önce resimlerini paylaştığım atlaslarımla bu sene üçüncü kez unlu bit mücadelesi veriyorum. Çiçeklerimi unlu bitten kurtaramıyorum. Önceki yıllarda açık balkondaydılar. Bu yıl kapalı balkonda ve daha az güneş alan bir yerdeler. Bunun etkisi olabilir mi?
mmanager
10-10-2014, 17:23
Evet aynen öyle... Çünkü bu sonuca varmamın nedeni kapalı balkonu olan bir ablam bana leş kaktüsü verdi bir tane saksıyla.Benim balkonum açık olduğu için hiçbir uğraşta bulunmamama rağmen unlu bitler kayboldular.Hatta çiçek bile açtılar.
kelebek çalısı
05-11-2014, 10:46
Sevgili A_NOMAD' ın bana iki ay önce hediye ettiği Atlas. Yeni evini ve sahibesini sevmesi biraz zaman aldı, yavaş ama istikrarlı bir şekilde gelişiyor.
Nasıl buldun sevgili A_NOMAD? Bakımını iyi yapabilmiş miyim? ;)
525236
Bence oldukça iyi bakmışsın Sevgili Kelebek çalısı, gözlerime inanamadım ne kadar da büyümüş ;)
Zülfinaz
13-11-2014, 15:14
Sevgili Güler abladan Bursa toplantısından aldığım çelik, dallandı budaklandı çiçeklerini hala göremedim, gerçi düzenli bir gübreleme programı uygulamadım toplantıda çelik alan arkadaşlarımız vardı onların ki nasıl oldu acaba?
Herkese merhaba, artık benim de Güler Atlas'ım var çok mutluyum fakat bir sorun var ki az önce tesadüfen fark ettim. Çeliğimin kesik kısmında biraz çürüme başlamış. Burayı kesip, tekrar kurutup öyle dikmem daha mı iyi olur? Başta yaptığım hata diktikten hemen sonra biraz su vermek oldu sanırım. Bir süre hiç sulamamalı mıyım? Epifit diye biraz neme ihtiyacı olur diye düşünmüştüm ama kötü yaptım galiba. Köklendirmesini tamamen kaktüs gibi düşünerek mi yapmak lazım?
Herkese merhaba, artık benim de Güler Atlas'ım var çok mutluyum fakat bir sorun var ki az önce tesadüfen fark ettim. Çeliğimin kesik kısmında biraz çürüme başlamış. Burayı kesip, tekrar kurutup öyle dikmem daha mı iyi olur? Başta yaptığım hata diktikten hemen sonra biraz su vermek oldu sanırım. Bir süre hiç sulamamalı mıyım? Epifit diye biraz neme ihtiyacı olur diye düşünmüştüm ama kötü yaptım galiba. Köklendirmesini tamamen kaktüs gibi düşünerek mi yapmak lazım?
Sevgili dinozor, çeliğinizin çürüyen kısmını sağlam bölgeye kadar kesin ve birkaç gün kurumaya bırakın. Sonrasında toprağa daldırın ve yine bir süre sulamayın. Sulamaya başladığınızda ise azar azar, sadece çeliğin toprağın içindeki kısmına hafif nem sağlayacak kadar sulayın. Malum kışa girdik zaten; ne kadar az su, o kadar iyi ;)
(Benimkiler henüz sulanmadı ve hallerinden çok memnunlar, sizinkilerle eş zamanlı gelmişlerdi.)
Güle güle büyütün atlaslarınızı ;)
Sevgili A_NOMAD, akşam hemen baştan dikiyorum! Ben toprağı da biraz gevşek ve havadar hazırlamıştım ama köklenene kadar kaktüs toprağı gibi daha sıkı ve kumlu bir toprağa mı aktarsam?
Yok yok, gevşek ve havadar toprak uygundur..
Evet şimdi silkelenip, özgüvenimi kazanıp akşam tekrar deniyorum:) Çiçek değil de bir kök görsem yeter;) Hiç tanımadığım bir bitki, heyecanla karışık bir gerginlik yaşıyorum:) Çok teşekkür ederim:)
Sevgili A_NOMAD, dün gece toprağından kolay çıkan atlas çeliğime bir bakayım dedim ki ufacık beyaz bir çıkıntı belirmiş sizin taktikleriniz sayesinde;)
Sevgili A_NOMAD, dün gece toprağından kolay çıkan atlas çeliğime bir bakayım dedim ki ufacık beyaz bir çıkıntı belirmiş sizin taktikleriniz sayesinde;)
Çok sevindim ;)
Artık kurcalamayın da rahat rahat yerleşsin, tutunsun... Bahara daha büyük gelişmeleri (toprak üstündekileri elbette :D) heyecanla hep beraber paylaşacağız burada ;)
Herkese merhaba, uzun ve sancılı bir uğraştan sonra iyi kötü bir fotoğraf çekebildim:) Aslında dipte sarı olarak başlayıp turunculaşarak en uçta hafif bir pembelik alan bu minicik atlas tomurcuklarının gelecekteki renkleri hakkında bir fikir sahibi olabilir miyiz? Eğer tahmin yürütemiyorsak da açmaları ne kadar zaman alır?
Tomurcuklar bir anda oluştu:) İçeride mi dışarıda mı tutmalıyım bilemeyip dışarıya koydum, sonra içeriye almak daha mantıklı geldi. İçeriye aldıktan birkaç gün sonra da bu bebekler oluştu. Ben mi teşvik etmişim, yoksa zaten çiçek açacağı mı varmış?
Herkese merhaba, uzun ve sancılı bir uğraştan sonra iyi kötü bir fotoğraf çekebildim:) Aslında dipte sarı olarak başlayıp turunculaşarak en uçta hafif bir pembelik alan bu minicik atlas tomurcuklarının gelecekteki renkleri hakkında bir fikir sahibi olabilir miyiz? Eğer tahmin yürütemiyorsak da açmaları ne kadar zaman alır?
Tomurcuklar bir anda oluştu:) İçeride mi dışarıda mı tutmalıyım bilemeyip dışarıya koydum, sonra içeriye almak daha mantıklı geldi. İçeriye aldıktan birkaç gün sonra da bu bebekler oluştu. Ben mi teşvik etmişim, yoksa zaten çiçek açacağı mı varmış?
Garibim bir içeri, bir dışarı alınmaktan ötürü paniğe kapılmış ve üreme dürtüsü (ölürsem arkamda tohum bırakmaya çalışayım bari diyerek) aktifleşmiş gibi geldi bana zira tomurcuklanmak için çok erken. Üstelik bu dönem dinleniyor olması gerekirdi :)
Atlas tomurcuklarının çiçeğe dönmesi için oldukça uzun zamana ihtiyaç var ve tomurcuk kocaman olmuşken bile rengini doğru tahmin edebilmek çok zor :)
Yapacak bir şey yok kuzu kuzu bekleyeceğiz, bakalım tomurcuklarını (muhtemelen kaybedecektir ama...) çiçeğe dönüştürebilecek mi?
Ayrıca tomurcuk görüntüsü çok değişik geldi bana, türü nedir acaba?
(Yanılıyor da olabilirim elbette, bu konuda en usta olan sevgili sakdag'dır... O'nun yorumunu almak daha doğru olur.)
Fotoğrafınızı da çeviriverdim :D
530465
Bitki atlastan ziyade rhipsalis gibi geldi bana. Bitkinizin tüm resmini görebilirmiyiz Sevgili Dinozor?
Tam Sevgili A_NOMAD'a cevap yazarken telefonun şarjı bitti... Sevgili sakdag, hemen fotoğraf çekiyorum! En gelişmiş gövdesinin kalınlığı bile 2 cm'den küçük...
Genel görünümü bu ama fotoğraf sizi kandırmasın, gövdeler incecik, 2 cm bile değil... Rhipsalis değil sanki ama bir Güler Atlas olmadığı kesin.
yigit666
24-12-2014, 21:49
sayın dinozor . bitkiniz rhipsalis monacantha minik turuncu çiçekler açar .
Sayın yigit666, internetten baktım, meyveleri bile tıpatıp aynı... Çok teşekkür ederim.
Şimdi izninizle ağlamaya gidiyorum...
...Şimdi izninizle ağlamaya gidiyorum...
Neden ki?
Bence çok güzel bir bitki ;)
Yok yok benimki şaka Sevgili A_NOMAD:) Rhipsalisi zaten çok severim (bu türü yeni öğrendim, bende salicarnioides ve paskalya vardı) ama burada canımı sıkan mevzu başka... Birincisi insanların gözünde tam bir çantada keklik olma ihtimalime canım sıkıldı (belki satanlar da atlas diye almışlardır, kimsenin günahını almak istemem ama insanız işte aklıma düştü bir kere), ikincisi de aklımda olmayan bir bitkiyi biraz fazla tuzlu bir fiyata almış oldum... Sanırım evdeki en pahalı bitkimiz bu oldu, bundan sonra mangalbaşı değil de cemiyet toplantılarına katılırım artık. Üstelik yolda çok tatlı bir beyefendiyle tanışmıştık, O'na da kocaman çiçekler açacak diye çelik vermiştim, meğer atlası biliyormuş, çok sevinmişti. Neyse bakalım, ufaklıklar açınca rhipsalis başlığında paylaşırım fotoğraflarını;)
Ayrıca: En güzel atlas Güler Atlas! ;) Her yerden kökler çıkıyor, minik minik yavrular büyüyor:)
Sağolsun Güler hanımın göndermiş olduğu çelikleri dikeli yaklaşık 2 ay gibi oldu. Tutup tutmadığını bilmiyorum. Ama en azından yumuşama gibi bir durum olmadı. Bu dönemde dış ortamda kalması uygunmu yoksa içeriye mi alayım ? İklim olarak kışın belki 2-3 gün -1-2 dereceleri görebilir.
Güneş gören kapalı bir balkonunuz varsa, içeri almakta fayda var sayın ERKEN48.
Güler hanım şu anda belirttiğim gibi dış ortamda. Öğleyin dikkatlice baktım. Üstten itibaren gözler kabarmaya başlamış. Hatta bir gözün rengi belli pembe ile kırmızı arası. Hiç atlas çiçeğim çiçeğim olmadığı için bu gözlerden çiçek mi yoksa sürgün mü verecek bilmiyorum. Güneş gören kapalı bir terasım var. Oraya koysam oluır gibi. Çok teşekkürler.
edelvays58
25-12-2014, 14:07
Güler hanımın bana gönderdiği sarı atlas da tuttu ve sürgün veriyor:-))). Buradan tekrar teşekkür ederim kendisine.
Sevgili Dinozor, A_nomad arkadaşıma katılıyorum bence de çok güzel bir bitki.
Şahsen ben bu türü atlaslar kadar çok beğendiğim için, geçen yıl ki yurtdışı atlas siparişime eklemiştim. Şu an hala bebek ama, çiçek açacağı günleri merakla bekliyorum.
Bakınız; bu da benim minik monacantham...;)
530581
Ne bileyim ben de birilerinin gönlünü hoş tutmak istemiştim ama böyle olacağı varmış:) Hem dünden bu yana daha da sevdim bitkiyi, anneme aldığım çeliklerde de tomurcuklar oluşmuş, belki diğer çeliklerde de olur:) Acemi bir gözün farkı anlaması mümkün değil, iyiki sormuşum ne renk açar diye.
Bu arada Güler Hanım'ın gönderdiği çelikleri ilk defa suladım, yavruluyorlar çünkü:) Bu normal mi bilmiyorum ama yavrular kök de oluşturuyor... Atlas üstü minik atlaslar gibi...
yeşillim
03-01-2015, 10:09
Balık kılçığı Mutfak balkonumda, ve balkon ısıtmalı değil. Mutfak kapısını genelde açık bırakırım. Saksısında bir değil birkaç dal bulunmakta.
Aslında Atlas konusunda oldukça acemiyim.
Sevgili yeşillim, selenn balık kılçığını bana getirdiğinde minik bir şeydi. Hızla gelişti, sarktı, mecburen daha büyük bir saksıya aldım. Baktım ki kol atmada yarışıyor bu sefer askılı bir saksıya alıp astım.
Çiçeğini hiç görmemiştim sanırım iki sene sonra çiçek açtı. Mis kokulu çiçekleri bir gün dayandı, ama biri açtı-geçti, diğeri açtı.
İnşallah sizinki de güzelliklerini en kısa zamanda size sunar.
yeşillim
04-01-2015, 08:56
Bilgilendirme için teşekkürler Güler hanım. Çiçeklenmesi uzun zamanda olduğunu bir yerlerden okumuştum.
Balık kılçığının iki yıl gibi zamanda çiçeklendiğini okuyunca yüreğime su serptiniz.
Ortak siparişte edindiğim wc chark dikkatli fotoğrafa bakılınca dipte bir kararma oluştu. İnşallah Atlasım hasta değildir. Suyunu fazla mı verdim acaba? Hastalık mıdır? Acil olarak bu türün derdini çözeyim. Sıra diğerlerine gelecek.
Sevgiler
çiçeksever
06-01-2015, 15:29
Atlasım çiçek açtı. Önce soldaki daha sonra sağdaki tomurcuk çiçek açtı.
Benim Güler atlas çeliğim yolda gelirken ortadan minik bir çatlak oluşmuş. Ben de oradan kesip iki çelik elde ettim :D. Şu an çok büyüme belirtisi göstermese de tutmuş gibi görünüyorlar. Atlasım olmasına o kadar çok sevindim ki rengini sormak aklıma bile gelmedi , açınca süpriz olacak ;)
serkan_istanbul
08-01-2015, 10:57
Güler atlas çok güzel bir somon renk oluyor.
Gözünün içine bakıyorum diye mi büyümüyor acaba :(. Zarar vermemek için tozunu silemiyorum kırarım diye. Zaten sürgünü büyütmemekte ısrarcı bir de nereden geliyorsa unlu bit geliyor üzerine. Diğer çiçeklerin hiç birinde yok oysa.
Gözünün içine bakıyorum diye mi büyümüyor acaba :(. Zarar vermemek için tozunu silemiyorum kırarım diye. Zaten sürgünü büyütmemekte ısrarcı bir de nereden geliyorsa unlu bit geliyor üzerine. Diğer çiçeklerin hiç birinde yok oysa.
Sevgili uyap, atlaslar kış boyunca dinleniyorlar/dinlenmeleri gerekiyor. Gelişme gözlemleyebilmeniz için kış sonu-bahar başlangıcı dönemi anlamlı olur.
Bir de o kadar çok sulamayın bu dönem; ısıtmasız, havadar ortamda tutun ve sadece toprağı tamamen kurumayacak kadar (saksı toprağının üstten 1-2cm altına kadar kurumasına izin verin) azar azar sulayın.
Unlu bit konusunda ev yapımı ilaçlardan faydalanabilirsiniz ancak hazır kış dönemiyken bitkilerinizi soğuk ortama aldığınızda bitleriniz ölecektir.
Toprakta kalanlar için de baharda bitkilerinizin üstündeki bitleri (eğer var olursa) temizledikten sonra eski toprağını atıp, yeni bir saksı harcına alırsanız sanıyorum sorununuz çözülecektir. :)
*Tozlarını nemli yumuşak bezle silebilirsiniz, bu onlara zarar vermez..
Tavsiyeleriniz için çok teşekkür eserim sevgili Nomad. Kapalı balkonda duruyorlardı aslında ama havalar çok soğuyunca içeri pencere önüne almıştım baktım yerlerini beğendiler tekrar dışarı çıkarmaya da kıyamadım. Suyuna dikkat ediyorum, fotoğraf çekmeden önce suladığım için o kadar ıslak toprağı. Üzerindeki izler de ev yapımı ilacın izleri. Başta daha çok vardı unlu bit, şimdi tek tük oluyor ama tüm uğraşlarıma rağmen tamamen kurutamadım kökünü :(.
Ev Yapımı ilaç yapmak için Dünya'nın en acı biberlerini yetiştireceğim bu yıl.
Kimyasallardan ürktüm, kaş yaparken göz çıkarmayalım.
Çevresel dengeler çok hassas.
Diğer canlılara ( arılar ) kıymamak adına bazı bitkilere kıyar hale geldim.
Atlasta unlu bit elle ve kürdanla bile temizlenir :)
Ev Yapımı ilaç yapmak için Dünya'nın en acı biberlerini yetiştireceğim bu yıl.
Kimyasallardan ürktüm, kaş yaparken göz çıkarmayalım.
Çevresel dengeler çok hassas.
Diğer canlılara ( arılar ) kıymamak adına bazı bitkilere kıyar hale geldim.
Atlasta unlu bit elle ve kürdanla bile temizlenir :)
İlk başta kaybetme korkusuyla ilaç yapmıştım. Şimdi gördüğüm hep beyaz noktaya anında elle müdahale ediyorum. Gözden kaçıp büyüyenler kulak pamuğu ve elime ne geçerse yağ, kolonya, sıvı sabun, çamaşır suyu işkenceyle can veriyorlar :).
sumeyra47
22-01-2015, 19:48
Şuan sizden çok feci korktum sevgili Uyap, sizin evde unlu bit olmayı kesinlikle istemezdim :)
Şaka bir yana benim de bu unlu bitlerle başım dertte.. Dondan etkilenen sukulentlerimi içeri aldım bugün baktım koca koca unlu bitler. Ne ara bu kadar büyüdüler anlamadım hemen tek tek ayıkladım..
Şimdi atlaslarda yok inşallah da olmaz.
Bitkileri saksılarına naylon poşet geçirerek toprağına gelmiyecek şekilde ılık suyla duş aldırmak hem üzerlerindeki tozu hem parazitleri alır götürür.
Hepsi de pek mutlu oluyorlar.
Saksı ve ebatları uygun olanları denemenizi tavsiye ederim.
Çiçekliyken değil tabi :)
Sudan korkmak anlamsız, doğal ortamlarında, ormanda sıkca ıslandıklarını düşünürsek:)
Daha önce bardak menekşemi ve açelyamı unlu bit nedeniyle kaybettim sn. Sümeyra47 . Atlasımı da onlara kaptırmamak için elimden ne gelirse yapıyorum.
edelvays58
26-01-2015, 10:32
Sevgili Güler hanımdan gelen somon rengi atlasım. Son baharda bir tomurcuk verdi ve tam çiçek açacak iken kapı çarptı ve koptu. Çok üzüldüm ama en azından rengini gördüm. Baharda daha fazla çiçek bekliyorum.
534577
Maşallah ne güzel büyümüş atlasınız. Benimki daha minik. Tuttuğuna razıyım şimdilik açmasa da olur :)
Perihan Bayram
26-01-2015, 16:28
Kılçık Atlas'ın çiçekleri kaç gün dayanır,yani bir gün mü ömrü,daha fazla mı?
Kılçık Atlas'ın çiçekleri kaç gün dayanır,yani bir gün mü ömrü,daha fazla mı?
Epey bir araştırdım ama bu konuda net bilgi bulamadım. Birkaç yerde tek gün açık kaldığı yazıyor. Bir yerde de ortalama 2 gün açık kalabildiği, ortam ısısına göre bu sürenin uzayabileceği belirtilmiş...
Bir de hibrit türlerde çiçek süreleri genellikle 1 günden fazla oluyormuş, çiçekler gündüzleri de açık kalabiliyormuş ama orijinalinde 'kılçık atlas' dediğiniz 'Epiphyllum anguliger ya da Epiphyllum ric rac' gece çiçek açarmış...
Hatta şöyle ilginç bir bilgi ile karşılaştım: Açılmış çiçeği keserek ağzı sıkıca kapatılmış cam kavanoz içinde, buzdolabında 2 ay kadar bozulmadan muhafaza edebilirmişiz. :)
(Pek 'mış'lı, 'miş'li bir bilgilendirme oldu ama sahip olduğum bir atlas türü değil, gözlem şansım olmadı :D)
Keşke sevgili Sakdağ gelse de daha objektif bilgiler verse size bu konuda... :)
Çiçeğinizin bir fotoğrafını da paylaşsanız, gözlerimiz şenlense... ;)
Ah Sevgili A-Nomadcım; balık kılçığını açtıramadım ki daha... :(
Belki baharda tomurcuk yapar diye ümit ediyorum.
Benim bildiğim kadarıyla Türkiye'de açmış tek çiçek Güler Abla'nın balık kılçığı.
Ama bir gecelik gelinin çiçeklerini nasıl daha uzun süre yaşatırım diye düşünmedim değil. İnternette kavanozların içinde bir sıvının içinde yüzen açık halde kalmış çiçekler gördüm ama saklama sıvısı nedir bilemiyorum. Bende bir gecelik gelinin çiçeklerini kurutmuştum en son, o halleri de güzel oldu.;) ;)
Sevgili Sakdağ'ım, benim okuduğum yöntemde sıvı falan söz konusu değil ama kavanozda ve dolapta saklanması gerekiyor. İddiaya göre taptaze kalıyormuş çiçek...
Gözümüzün ve burnumuzun önünde olmadıktan sonra ha 2 ay dayanmış, ha 2 yıl... Benim için manası yok ama kurutmak mantıklı geldi ;)
Atlas kızlar yanyana...;)
534940
Sol baştaki saksıda yurtdışından temin ettiğim çeşitler var, vakit kış olmasına rağmen gözler uyanmaya başladı. Baharda birkaç çiçek görebilsem bari...
mmanager
30-01-2015, 08:02
Köklensin diye evimin sıcak ve sabah güneşi alan köşesinde baktığım atlas çeliği beni sevince boğdu.Aslında köklendirici diye hümik asitli sudan başka bir şey vermedim.4-5 tane daha tomurcuk vardı fakat onlar gelişemedi.Çiçeğinin boyu 10-12 çapı da aşağı yukarı yine aynı boyutta.Adı da frühlingsgold
Seabert74
30-01-2015, 08:44
Tomurcuklu Güler atlasım malesef soguktan nasibini aldı.. İlk gecenin ardından onu korumaya aldım ama, cok zedelenmiş.. Şimdilerde sanki biraz düzelecek umudunu yaşıyorum.. Umarım baharla birlikte yeniden toparlarız,
Köklensin diye evimin sıcak ve sabah güneşi alan köşesinde baktığım atlas çeliği beni sevince boğdu.Aslında köklendirici diye hümik asitli sudan başka bir şey vermedim.4-5 tane daha tomurcuk vardı fakat onlar gelişemedi.Çiçeğinin boyu 10-12 çapı da aşağı yukarı yine aynı boyutta.Adı da frühlingsgold
Ben sizi ziyarete geleyim yahu. :D
Şahane, bize de görmek nasip olur inşallah. Bu türden bende de vardı sanırım.
Çiçek ömrünü ve kokulu olup olamadığını da belirtebilir misiniz Sayın Mmanager?
mmanager
31-01-2015, 08:34
Tabi beklerim Hdoğan .Bu beklenmedik bir zamanda açan çiçekti.Mayıs Haziranda açınca görün.Çiçeği 3-4 gün yaşıyor ve türüne göre kokusu da değişiyor.Bazılarının kokusu yokmuş mesela .Bir gecelik gelin çiçeğim de açtı ,tekrar açtığı gece soldu ,ama o da güzel kokuyordu.Geçen yıl pembesinin çiçeğini de görmüştüm 5 gün kalmıştı fakat daha hafif bir kokusu vardı...
İlk başta kaybetme korkusuyla ilaç yapmıştım. Şimdi gördüğüm hep beyaz noktaya anında elle müdahale ediyorum. Gözden kaçıp büyüyenler kulak pamuğu ve elime ne geçerse yağ, kolonya, sıvı sabun, çamaşır suyu işkenceyle can veriyorlar :).
Çamaşır suyunu bitkiler de sevmez.
Ne kadar az o kadar iyi.
mmanager
20-02-2015, 14:09
Soğuklama ihtiyacını karşıladıysanız çiçeğini de görürsünüz umarım Sayın Sakdağ Ayrıca atlasların çiçek açması için üst köklerinin de taze oksijen alması gerekmektedir.Bu sebeple derin dikilmememesi önerilir.Ya da toprağının havadar olması için toğrağına orkide toprağı dediğimiz ağaç kabukları ya da husk jips koymalıyız.Son olarak da 10-52-10 gübre öneriyorum.Ben bunu öğrendikten sonra hindistan cevizi toprağı,perlit ve husk jips karışık toprakla atlas dikmeye başladım.
mmanager
20-02-2015, 14:16
Mesajınızı yeni görmüşüm Sayın Sakdağ çiçeğinin ömrü 3 gün kadar sürdü.Fakat çok güzel kokuluydu.Sanki portakal ya da limon çiçeği gibi kokuyordu.Geçen yıl temmuz ayında bir gecelik gelin çiçeğim de açmıştı fakat sabah hemen solmuştu onun da çiçeği kokuluydu fakat biraz benzese de sanki vanilya kokusunu andırıyordu hafiften.
çiçeksever
20-02-2015, 14:55
Çiçeğimi hazır saksıda aldım. Toprağı killi toprak ve sonbaharda bahçede tuttum. Havalar soğuyunca içeri aldım ve bir müddet sonra çiçek açtı.
dalaman33
22-02-2015, 21:47
nerden temin ettiniz bende edinmek çok isterim .
dalaman33
22-02-2015, 21:48
inci hanım nerden aldınız bu çiçeği :)
Benol Hazaroğlu
25-02-2015, 08:55
Bu mevsimde de Atlas yapraklarında incelme olur mu?
Küçük pembe çiçekli olanın yaprakları inceldi. Diğerleri gayet normal.
Bu mevsimde yapraklarda incelme olması normal değil Benol Hanım. Benim elimdeki tüm çeşitler en dolgun zamanlarını yaşıyorlar.
Bitkinizin kök kısmında problem olabilir.
Benol Hazaroğlu
25-02-2015, 17:57
Hemen boşaltayım toprağını. Diğerlerinde hiç yok. Bunu geçen sene Bulancak atlas botanikten almıştım.
Benol Hazaroğlu
27-02-2015, 13:29
Toprak boşaltıldı. Biraz fazla ıslaktı. Bir dalın altında 2 adet kırmızı örümcek yuvası bulundu. Solucan gübresi takviyesi yapılıp yeniden dikildi.
Benol Hazaroğlu
27-02-2015, 13:31
Sevgili sakdağ ben mi fazla endişelendim acaba? Buruşukluk bu kadar. Az küçük taze sürgün var bir uçta.
çiçeksever
27-02-2015, 14:18
Fazla sulama veya soğuktan etkilenme gibi geldi bana.
Benol Hazaroğlu
27-02-2015, 14:55
İki etkende olabilir sevgili çiçeksever. Kış boyu dışarıda üstü kapalı yerdeydi.
Diğerleride ayni konumdaydı ama suları daha az verildi. Onlar küçük saksıdalar ve tek dallar.
Gölge bir yerde dursun toparlanana kadar Benol Hanım.
sumeyra47
28-02-2015, 12:51
Minik atlasım boyuna bakmadan çiçek mi açıyor? Tek dal henüz iki aylık bir bebek eğer çiçekse çok mutlu olurum. :D :D
sumeyra47
28-02-2015, 12:53
Sürgünler kendini belli etmeye başladı. :D :D
Minik atlasım boyuna bakmadan çiçek mi açıyor? Tek dal henüz iki aylık bir bebek eğer çiçekse çok mutlu olurum. :D :D
Sayın sumeyra47, evet bu bir tomurcuk fakat atlas değil, Rhipsalis monacantha tomurcuğu;) Birkaç sayfa önce Sayın yigit666 sayesinde öğrenmiştim ben de. O zaman fotoğrafını eklediğim tomurcuklar şu anda meyve halinde, şimdi yeni tomurcuklarımız var:) Biraz çelik almıştım bitkiden, gelen haberlere göre bazı çeliklerde de tomurcuklar varmış. Çiçek konusunda baya bereketli bir bitki;)
sumeyra47
28-02-2015, 18:45
Sayın sumeyra47, evet bu bir tomurcuk fakat atlas değil, Rhipsalis monacantha tomurcuğu;) Birkaç sayfa önce Sayın yigit666 sayesinde öğrenmiştim ben de. O zaman fotoğrafını eklediğim tomurcuklar şu anda meyve halinde, şimdi yeni tomurcuklarımız var:) Biraz çelik almıştım bitkiden, gelen haberlere göre bazı çeliklerde de tomurcuklar varmış. Çiçek konusunda baya bereketli bir bitki;)
Çok teşekkür ederim sevgili dinozor, atlas sayfasını sürekli takip etmeme rağmen hiç rhipsalis monacantha olabileceği aklıma bile gelmemişti. Bana da atlas olarak gelmişti. Bende bunu alırken inşallah pembe çiçek açar diye umut ediyordum. Çünkü satan kişide ne renk açacağını bilmiyordu. Bendekinin annesi bu.
538804
Ben şahsen çok memnun oldum rhipsalis olmasına çünkü bende olmayan bir türdü. Artık pembe atlas hayalim başka bir bahara kaldı.
Arkadaşım bu kadar cabuk açanıını nereden satın aldınız acaba..Bende almak isterim...
sumeyra47
28-02-2015, 23:30
Arkadaşım bu kadar cabuk açanıını nereden satın aldınız acaba..Bende almak isterim...
Böyle çabuk açması şans her halde. Çünkü aldığım kişi yıllardır açmadığını ne renk açacağını bilmediğini söylemişti.
Benol Hazaroğlu
02-03-2015, 08:55
Tabiiki çok büyük bir şans. Anaç olan ne kadar büyük ve çiçeğini göstermemiş.
Yıllarca çiçek görmek için uğraş veriliyor. Minicik bir dal hepimizi gülümsetti.
mmanager
02-03-2015, 09:23
Çiçek açmayan çiçekler için 10-52-10 gübre öneriyoruz .O olmazsa süperfosfat gübresi de olur. Tabi sezonunda olması da gerekiyor.Gidip kış ortasında gübreleme yaparsanız etkili olmaz arkadaşlar. Tekrar ekliyorum atlas çiçeğinin toprağı havadar olmalı köklerinin üst kısmı da taze oksijen almalıymış.
çiçeksever
04-03-2015, 08:28
Atlasımdan ektiğim çeliğim dal çıkardı.
mmanager
04-03-2015, 10:08
Belki 10-52-10 ya da süperfosfat gübresini her kes bulamayabilir.Yapı marketlerde veya marketlerde bulabilme şansınız var sardunyalar için olan gübreden çiçekli bitkiler için olan sıvı gübreden verebilirsiniz.
Benol Hazaroğlu
04-03-2015, 18:20
Sardunyalar için olan sıvı gübrenin oranları çok düşüktür. Bence Kaktüs gübresi sıvı olan daha uygundur.
Hoş ben kullandığım halde açtıramadım daha ama.
Iki atlasım tomurcuklu.
Arkadaşlardan gelen cinsler, etiket koymama alışkanlığım nedeniyle hangileri bilmiyorum.
Dökülmeden açarsa öğrenmiş olacağız 😊
542126
Güler Hanım'dan gelenlerden biri sanki, ama Sevgi Hanım'ın da olabilir.
serkan_istanbul
21-03-2015, 19:19
Maşallah somon renkli güler atlas olabilir bu. Bendeki de tomurcukta renk aynı.
Benol Hazaroğlu
21-03-2015, 19:24
Pembe küçük açacak bu benden gelmiş olabilir. Bende de isimsizdi.
Benolüm seninkiler köklendi ama mevsim dolayısıyla pek gelişemedi.
Bunlar geçen seneden gelenler.
sayın @kartol un hediye ettiği atlas çelikleri :)
sırasıyla;
E.vive rouge
E.sachsenland
E.saumon
E.white glory
E.sarah courant
E.paula knebel
E.white splendor
E.rhipsalis
mmanager
28-03-2015, 07:56
sırasıyla;
E.vive rouge
E.sachsenland
E.saumon
E.white glory
E.sarah courant
E.paula knebel
E.white splendor
E.rhipsalis
Çok beğendim aslında toprağına perlit eklerseniz daha faydalı olacaktır.Ben perlit ve hindistan cevizi torfu yani cocopeat kullandıktan sonra gerçekten çürümeler azaldı ve gelişimleri hızlandı.
sumeyra47
28-03-2015, 14:52
Arkadaşlar bir şey sormak istiyorum, İki gün evde olmamam sebebiyle atlaslarım da güneş yanıkları oluşmuş. Evde olmadığım iki boyunca sabah güneşi fazla geldi sanırım. Bugün farkedince çok üzüldüm acaba geçer mi merak ettim?
Arkadaşlar bir şey sormak istiyorum, İki gün evde olmamam sebebiyle atlaslarım da güneş yanıkları oluşmuş. Evde olmadığım iki boyunca sabah güneşi fazla geldi sanırım. Bugün farkedince çok üzüldüm acaba geçer mi merak ettim?
Güneş yanığı/yanıkları oluştuysa geçmez ama bitkileriniz sağlam olan yerlerinden gelişmeye devam edebilirler.
Öncelikle atlaslarınızı direkt güneşte bırakmayın diyorum, yakıcı olan sabah güneşi değil öğle saatlerinde dik şekilde gelen güneş ışığıdır, mutlaka korumalısınız.
Yanık olan yerlere müdahale etmemenizi, kendi hallerine bırakmanızı öneririm ve mutlaka nem dengesini sağlamalısınız (topraktaki nem+ortamdaki nem) ki güneşe direnebilecek güç bulabilsinler, kolay yanmasınlar :)
Geçmiş olsun..
sumeyra47
28-03-2015, 23:43
Güneş yanığı/yanıkları oluştuysa geçmez ama bitkileriniz sağlam olan yerlerinden gelişmeye devam edebilirler.
Öncelikle atlaslarınızı direkt güneşte bırakmayın diyorum, yakıcı olan sabah güneşi değil öğle saatlerinde dik şekilde gelen güneş ışığıdır, mutlaka korumalısınız.
Yanık olan yerlere müdahale etmemenizi, kendi hallerine bırakmanızı öneririm ve mutlaka nem dengesini sağlamalısınız (topraktaki nem+ortamdaki nem) ki güneşe direnebilecek güç bulabilsinler, kolay yanmasınlar :)
Geçmiş olsun..
Teşekkür ederim sevgili A_NOMAD tekrardan iç mekana almam gerekiyor sanırım..
Teşekkür ederim sevgili A_NOMAD tekrardan iç mekana almam gerekiyor sanırım..
Dış mekanda olmaları daha doğru olacaktır, güneşten koruyun yeter, bulunduğunuz şehrin nem oranı da bildiğim kadarıyla fena sayılmaz ;)
sumeyra47
28-03-2015, 23:58
Nem oranı iyi ama ben bazen sulama konusunda geçikebiliyorum acaba bu yüzdende olabilir mi? sonuçta bahar güneşi pek yakıcı değil üstelik sabah sadece 12'ye kadar güneş geliyor üzerlerine.
coskun8553
01-04-2015, 15:43
544300544320
Atlasımda baya çiçek tomurcuğu var inşallah tomurcuklarını dökmez. Burada okuduklarıma göre gölgede kalması daha iyi olacak sanırım.
bay tömürcek
01-04-2015, 19:40
Atlasımda baya çiçek tomurcuğu var inşallah tomurcuklarını dökmez. Burada okuduklarıma göre gölgede kalması daha iyi olacak sanırım.
Coşkun abi maşallah çok güzel olmuş atlasın :) Yaşı ve rengini merak ettim :)
coskun8553
03-04-2015, 12:05
Coşkun abi maşallah çok güzel olmuş atlasın :) Yaşı ve rengini merak ettim :)
Teşekkürler Tömürcekcim, atlasım 2 yaşında geçen yıl açmadı hep dalları çıktı. Bende merak ediyorum hangi renk açacak diye :D
bay tömürcek
03-04-2015, 13:38
Teşekkürler Tömürcekcim, atlasım 2 yaşında geçen yıl açmadı hep dalları çıktı. Bende merak ediyorum hangi renk açacak diye :D
Çok güzel gelişmiş maşallah ;) Rengi kırmızı olabilir abi bana öyle geldi :p
coskun8553
03-04-2015, 13:58
Çok güzel gelişmiş maşallah ;) Rengi kırmızı olabilir abi bana öyle geldi :p
Bana da öyle geliyor, ya kırmızı ya da somon gibi ;)
Perihan Bayram
03-04-2015, 15:44
Sevgili Sakdağ'ım, benim okuduğum yöntemde sıvı falan söz konusu değil ama kavanozda ve dolapta saklanması gerekiyor. İddiaya göre taptaze kalıyormuş çiçek...
Gözümüzün ve burnumuzun önünde olmadıktan sonra ha 2 ay dayanmış, ha 2 yıl... Benim için manası yok ama kurutmak mantıklı geldi ;)
;)Dalında yaşamayanı ne yapalım değil mi? Benim kırmızı açan atlasım üç dört gün dalında açık kaldı.Şimdi bir pembe açacak bakalım kaç gün yaşayacak.
Perihan Bayram
03-04-2015, 15:50
;)Dalında yaşamayanı ne yapalım değil mi? Benim kırmızı açan atlasım üç dört gün dalında açık kaldı.Şimdi bir pembe açacak bakalım kaç gün yaşayacak. Kırmızı Atlasımın fotosunu koyuyorum.
Perihan Bayram
03-04-2015, 16:02
Kırmızı Atlasımın fotosunu koyuyorum.
Benim Atlaslarım çok yeni ve bir karışlık boylarıyla çiçeklendiler.
Bunun kırmızı olmadığı kesinleşti
544726
Yine de pembe mi beyaz mı?
Çünkü bu da Güler Hanım'ın atlası:)
544725
Rengini belli etti ❤️
mmanager
11-04-2015, 07:48
Fern La Borde. Küçük pembe çiçekli bir tür.Bahara kadar yaşar mı diye tereddüt ettiğim çiçek baharda çiçek açtı.Aslında 3-4 tane daha tomurcuğu vardı ama fırtınadan döküldüler.
Çünkü bu da Güler Hanım'ın atlası:)
544725
Rengini belli etti ❤️
Sevgili jezebel, o kadar mutlu oluyorum ki bu güzelin siz arkadaşlarımı mutlu etmesinden.
Paylaşımın güzelliği burada işte.
coskun8553
13-04-2015, 12:15
546477
Fırtınada atlasımın bulunduğu kap düşüp kırıldı bende mecburen saksısını değişmek zorunda kaldım. Acaba çiçeğine bir etkisi olur mu? 3 gün geçti şimdilik bir değişme yok gibi.
coskun8553
13-04-2015, 12:59
546497
Bunlar da Güler hanım'dan gelenler. Boyları kısa ama çiçek açacak gibiler.
sardunya aşkı
14-04-2015, 17:09
merhaba güler hanım benim size bir sorum olucakdı bana gönderdiğiniz çelikleri ben havalar güneşli gitmeye başlayınca dışarı aldım .rengi değişti o güzel yeşil rengi kalmadı tekrar içeri alsam düzelirmi ne yapmam gerekiyor.yardımcı olursanız sevinirim.gönderdiğiniz atlas çiçeğimi kaybetmek istemiyorum.bende bir güler atlası yaşatıp çiçeklerini çekip size göndermek istiyorum.
Bir fotoğraf yüklemediğiniz için cevap vermek biraz zor olacak sevgili sardunya aşkı, ama siz yine biraz içeride tutun bakarsınız yeni filizler verebilir.
Gündüzleri İstanbul biraz ısınmış olsa da geceler bayağı ısı düşük, siz erken çıkarmışsınız. Bir deneyin olmazsa çaresine bakarız.
coskun8553
14-04-2015, 19:52
Güler hanım gönderdiğiniz atlasların ikisi de aynı renk sanırım. Şekilleri birbirine benziyor. Acaba hangi renk açıyorlar? ;)
sardunya aşkı
15-04-2015, 01:14
teşekkürler güler hanım çok sağolun bir denim ona göre tekrar size dönerim. resimde yüklemeye çalışırım.iyi geceler
Her ikisi de somondur, biri tutmazsa diye yollamışımdır.
mmanager
15-04-2015, 07:41
merhaba güler hanım benim size bir sorum olucakdı bana gönderdiğiniz çelikleri ben havalar güneşli gitmeye başlayınca dışarı aldım .rengi değişti o güzel yeşil rengi kalmadı tekrar içeri alsam düzelirmi ne yapmam gerekiyor.yardımcı olursanız sevinirim.gönderdiğiniz atlas çiçeğimi kaybetmek istemiyorum.bende bir güler atlası yaşatıp çiçeklerini çekip size göndermek istiyorum.
Sevgili Güler Hanım yorulmasın ben cevap vereyim dedim:o.Atlasları birden direk güneşe çıkardığınız zaman yaprakları sararıp ve bazen de koyu kırmızı kahverengi olabilir.Yavaş yavaş güneşe alıştırmanız gerekirdi.Önce camdan güneş sonra 1 saat sonra biraz fazla .Zaten yaz aylarında da saat 10.00 ve 16.00 saatlerinde güneşten korumanız gerekir. İçinde iz elementlerin olduğu kaktüsler için olan sıvı gübreden verirseniz koyu yeşil renge dönmesine yardımcı olmuş olursunuz.Saygılar selamlar.
Sağ ol sevgili mmanager, ben de biraz araştırdım, bu gün sizin yazdığınız cevaba yakınını yazacaktım arkadaşımıza.
Biliyorsunuz ki kaktüs ve sukulentler hakkında pek bilgim yok, bir üyemiz soru sorduğunda bilen arkadaşlarımız da sizin gibi yardımcı olsalar ne iyi olacak. Forumumuz gönüllü paylaşımcılığı esas almakta; bilenler bilmeyenlere yardımcı olmakta.
Tekrar teşekkür ederim sevgili mmanager.
sardunya aşkı
15-04-2015, 18:03
sn .mmanager verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.renk olarak kahve tonunda oldu.koyduğum yer direk güneş alan bir yerdi.tekrar güler hanımın uyarısıyla içeri aldım inşallah düzelir. sıvı güpre olarak ben genel kullanım olan bir sıvı güpre aldım .biryede okumuşdum genel bitki sıvı gübresinin kaktüs türlerinin hertüründe kullanıldığı yazıyordu oyüzden bende dün genta aldım bir işe yaramazmı yani.
sn.mmanager sizede saygılar selamlar.
Gece-gündüz ısı farkı bu sıralar çok, havalar biraz daha ısınınca dışarı aldığınızda direkt güneşe koymayın, bitki dışarı çıkınca zaten biraz alışmaya çalışacak bu durumda renk değişimi olabiliyormuş.
Güler Atlasla günaydın...;)
Saksının toplamında aynı anda açmış 25 kadar çiçek bir o kadar da tomurcuk mevcut...;)
546907
Oh, ohh maşallah. Ne de güzel isim taktınız " Güler atlas'ı", daha mı çok çelik göndersem acaba.... dermişim? :D :D
Hakikaten çok bereketli çıktı bu atlas, yeni gönderdiklerimde bile tomurcuklanmalar olmuş.
Limonluğa koyduğum bütün çiçeklerim donmuş bir tek sardunya bile kalmamış kendini kurtaran bir bu atlas bir de bir gecelik gelin ve sarı atlas kalmış.
Bu somon renkli atlasınız,Türkiye'nin dört bir yanında gezen yavrularıyla bu ismi hakediyor Güler Abla.
Peki bu atlasınız da öldü mü Güler Abla...:(http://www.agaclar.net/forum/attachments/kaktus/500753d1402264139-img_4742-600-x-450-.jpg
Pek sağlıklı değil gibi.
Paylaşımın güzelliği burada işte, bendeki ölse bile gönderdiğim arkadaşlarda yaşıyor olması kadar güzel, sevindirici ne olabilir ki?
Oh, ohh maşallah. Ne de güzel isim taktınız " Güler atlas'ı", daha mı çok çelik göndersem acaba.... dermişim? :D :D
Hakikaten çok bereketli çıktı bu atlas, yeni gönderdiklerimde bile tomurcuklanmalar olmuş.
Limonluğa koyduğum bütün çiçeklerim donmuş bir tek sardunya bile kalmamış kendini kurtaran bir bu atlas bir de bir gecelik gelin ve sarı atlas kalmış.
Evet çok bereketli ;)
Başka arkadaşlar da kendi atlasının çeliğini gönderirken sizinkinide ekliyorlar kargoya .
Şu anda tomurcuklu olan atlaslarımın hepsi "Güler" çıktı.
darısı tüm diğer kızlarımın başına:cool:
sardunya aşkı
16-04-2015, 19:20
inşallah benim güler atlasımda tutarda bende böyle güzel çiçeklerini görürüm.sonra bende güler hanım gibi isteyen arkadaşlara gönderirim.
mmanager
17-04-2015, 08:06
Teşekkür ne demek arkadaşlar ben de bu siteden çok şey öğrendim seve seve bildiğim şeyleri paylaşıyorum.Bakın Güler Hanım sayesinde bir şey daha öğrendim.Gece ve gündüz ısı farkından dolayı renk değişimi.Gitgide materyalistleşen dünyada farklı sevgi dolu bir çizgide yürümeye çalışıyoruz bu da çok güzel ve özel bir şey bence.Sevgiler saygılar hepinize...
Teşekkür ne demek arkadaşlar ben de bu siteden çok şey öğrendim seve seve bildiğim şeyleri paylaşıyorum.
Sevgili mmanager'in bu satırları çok doğru. Bazen ben de düşünüyorum; agaclar.net'e üye olduktan sonra ne çok şey öğrendim. Geçen 8-9 senenin bana kazandırdığı o kadar çok şey var ki, değerli bilgiler, güzel arkdaşlıklar ve çalışma şevki.
İyi ki bu siteye üye olmuş, sizleri tanımışım, çoook mutluyum.
sırasıyla;
E.vive rouge
E.sachsenland
E.saumon
E.white glory
E.sarah courant
E.paula knebel
E.white splendor
E.rhipsalis
Güle güle büyütün, bol bol çiçek görün inşallah.
Sanırım sadece torfa diktiniz. Biraz bahçe topragıyla karıtırsanız daha iyi olur. ben az da kum eklemiştim sanırım.
Iki tomurcuk da açtı, ikisi de Güler ablanın atlasından çıktı.
Farklı sanmıştım :)
548092
Işıktan ve gölgeden dolayı farklı gibi ama aynı.
Kucucuk boyuna bakmadan acacak Guler atlasim :)
Güler atlasım benimde bu yıl daha coşkulu açtı.
resmim net çıkmamamış özür dilerim.
Offf bu ne guzellik ,bakmaya doyulmuyor. :)
Hannesli
23-04-2015, 20:28
Sevgili Atlas Çiçeği Sahipleri Hayırlı Akşamlar.
Çiçeği piyasada bulamıyorum. Yardımcı olmak isteyenlerden satın almak istiyorum.
Teşekkürler
Sevgili Atlas Çiçeği Sahipleri Hayırlı Akşamlar.
Çiçeği piyasada bulamıyorum. Yardımcı olmak isteyenlerden satın almak istiyorum.
Teşekkürler
Bu arayışınızı BURADA (http://www.agaclar.net/forum/ariyorum/) dile getirmeniz gerekiyor.
mmanager
02-05-2015, 07:44
Arkadaşlar bugün de size frühlingspracht adlı atlası tanıtıyorum.Çiçek yapısı bir kaç ay önce açan frühlingsgolda benziyor.Fakat onun çiçeğinin kokusu daha etkiliydi
sanki.Fakat odaya girince kokusu hissediliyor.Çiçek boyu 15 cm çiçek çapı 12- 15 cm civarında bugün 3 . gününde yavaş yavaş kapanmaya başladı çiçeği.Rengi de kırmızıdan pembeye doğru açılıyor.
Guler atlasim tutmus da hem tomurcuk verirmis hem de filiz😍 Tesekkur ederim Guler ablacim.550279550280
Benol Hazaroğlu
04-05-2015, 10:22
En bereketli atlas Güler atlas. Geldiği ilk sene açarak sizi gülümsetiyor.
Diğerleri biraz tembel çıktı.
Bir Güler atlasta benden. Bizim tomucuğumuz yok ama olsun ben onu her haliyle severim ;)
Zafer İnandıklı
06-05-2015, 12:43
3. Yıl'ın sonunda nihayet.
Etiketi kayıp olduğu için adını yazamıyorum.
Sarı gelin :D . Etiketi kayıpsa bizim isim uydurmamıza izin var mı acaba :rolleyes:. Çok güzel açmış elinize emeğinize sağlık.
Biraz önce gözüm gibi baktığım Güler atlasımı temizlik yapayım derken durduğu raftan uçurdum :(. Toparlayıp tekrar diktim kırılmadı ama kökleri zarar görmemiştir inşallah :(. Toprağı ıslaktı yine de biraz suladım ve gübre verdim. Yapabileceğim başka bir şey var mı bilmiyorum.
...Toprağı ıslaktı yine de biraz suladım ve gübre verdim...
Bunu yapmasaydınız keşke :(
Bence hemen (saksı altlığını alarak) açık havaya çıkarın, toprağı kurumaya başlayana kadar da tekrar su vermeyin.
Gübre eğer ayıklayabileceğiniz katı bir gübre ise saksıdan alın, değilse mecburen kalacak...
Birkaç hafta da besin takviyesinden uzak durun derim...
Bunu yapmasaydınız keşke :(
Bence hemen (saksı altlığını alarak) açık havaya çıkarın, toprağı kurumaya başlayana kadar da tekrar su vermeyin.
Gübre eğer ayıklayabileceğiniz katı bir gübre ise saksıdan alın, değilse mecburen kalacak...
Birkaç hafta da besin takviyesinden uzak durun derim...
Yapmamam gereken ne varsa yapmışım desenize :(. Toprak sıkışsın diye sulamıştım. Açık havada balkonda duruyor şu an, muhtemelen yarın kurur. Toprağı kum ve torf karışımı çabuk süzüyor suyu, balkonum da sıcak oluyor. Rafta yedi sekiz saksı çiçek vardı sadece atlas düştü. Gerçi hangisi düşse üzülürdüm.
mmanager
07-05-2015, 10:55
epiphyllum white comet veya vista gold olabilir.Çünkü yaprakları en dışı turuncu sonra sarı sonra içe doğru beyaz...
Pembe çiçekleri ve kıvırcık yaprakları olan bu atlas geleli çok oldu.
Kargodan paramparça çıktığı için şu an yaşadığını belli ettiği için resimlerini paylaşıyorum.
551401
551402
Şimdi 3 parça oldu tabi, kırılanlar da tuttu çünkü.
Yıllar boyu arayıp 2009 yılına bulduğum atlas çiçeğim epeyce kocamıştı.. Budayıp isteyenlere dağıttım. İki yeni saksıya diktim. Balkonda duran budanmış sıkışık atlasımla pek ilgilenemedim. Küsecek diye düşünüyordum. Bir ay önce iki minik tomurcuk belirdi. İnanılmaz bir yavaşlıkta büyüdüler. Dün gece bir tanesi tamamen açtı. Seviyorum bu çiçeği..
Yeni diktiğim atlaslarım bol çiçek açıncaya kadar eski fotoğraflarla avunuyorum.
Günaydınlar.. İyi haftalar herkese.. Atlas çiçeğimin ikinci goncası da bugün güzelce açtı..
münevver48
12-05-2015, 07:12
bu benim atlas çiçeğim. çelikten ürettim, iki yılı geçti.hala bir çiçek açmadı. çiçekleri nasıl açacak çok merak ediyorum.bir de türünü.arkadaşların çiçeklenen küçücük atlaslarını görünce :(üzülmemek elde değil.
552225
552226
552227
edazeynepeda
12-05-2015, 08:14
Sayin munevver48 bu kaktus hani tepesine renkli top kaktus asilayip satiyorlar ya o kaktusun altta kalan kismindaki kaktus turune benziyor sanki. Yine de yaniliyor olabilirim.
sardunya aşkı
13-05-2015, 20:20
552634
beni çok sevindirdi bir an kaybedeceğimi sanmışdım çok mutlu oldum
kelebek çalısı
15-05-2015, 17:42
Sevgili A_NOMAD, sayende edindiğim ilk atlasım sonunda neşelenmeye başladı.
Tavsiye ettiğin gibi hafif tepe yumuşaması yaşadığım kısmı keserek bitkiyi bu güne hazırlamakla çok iyi etmişim. ;)
553046
kelebek çalısı
15-05-2015, 17:58
Yine A_NOMAD' ın benimle paylaştığı, sarı çiçeklenecek Atlası da forumda ilk kez paylaşıyorum. ;)
553047
Atlasın değişik bir cinsi herhalde tam adını bilmiyorum 2 senedir bir gecelik gelin diye sevlyordum:) yanılmışım. Küçük ama çok güzel çiçekleri var.
Buda şu anda üzerinde 74 adet tomurcuğu olan atlasım. Muhtemelen güler hanımın torunlarından :)
coskun8553
19-05-2015, 11:10
553766
Benim atlasımda da 36 çiçek var. 1 ay oldu ama çok yavaş açıyor. Bir şey yapmam gerekir mi? Birde rengi kırmızı mı acaba?
553767
Bunlarda Güler hanımdan gelen Güler atlasları 4 tomurcuk var :) Somon rengi sanırım ya da sarı
Zafer İnandıklı
19-05-2015, 12:44
Epiphyllum Guiding Star.
Benol Hazaroğlu
20-05-2015, 08:57
Muhteşem açmış elinize sağlık Zafer bey. Hemen bendekilere bakıyorum var mı diye.
öncelikle herkese merhaba fotumu sürekli takip ediyordum ama yeni üye oldum.atlas çiçeklerine baylıdım çok güzel açmışlar bu çiçekleri seralarda bulabiliyormuyuz acaba
cörekotu
20-05-2015, 10:16
Zafer bey emeginize saglik atlasiniz harika ...
Güler hanımın torunlarından birisi... ;)
554023
Müjgan Hanım Doğa İçin Çal 6'da izlediğimiz sizdiniz değil mi? Çok harika sesiniz var. Kutluyorum. Atlasınız da nefis görünüyor.
Müjgan Hanım Doğa İçin Çal 6'da izlediğimiz sizdiniz değil mi? Çok harika sesiniz var. Kutluyorum. Atlasınız da nefis görünüyor.
Evet o benim. Doğaya ve STK lara dikkat çekmeye çalıştığımız o projede olmaktan gurur duyuyorum, iltifatınıza da teşekkür ederim :)
İltifat değildi. Güzel seslere hep hayran olmuşumdur. Tabii değerli bir amaçla birleşince muhteşem olmuş.
İltifat değildi. Güzel seslere hep hayran olmuşumdur. Tabii değerli bir amaçla birleşince muhteşem olmuş.
Varolun :)
Tuttu ve gelişiyor diye sevinerek foruma fotoğrafını yüklediğim gün raftan uçan, toprağı darmadağın olup yerlere saçılan atlasım :(. Üstüne bir de yapılmaması gereken ne varsa yaptığın için iyice zarar gördü sanırım ve ana gövdede yumuşama sürgünlerde buruşma var. Bu saatten sonra nasıl kurtarırım bilmiyorum ama yine de bir ümit ne yapabilirim diye sorayım dedim. Sizce sürgünler iyice buruşmadan kesip yeniden dikmeli miyim ?
Siz yeniden toprağa diktiğinize göre aradan uzun zaman da geçmedi ise atlaslarda pek problem olmuyor. Topraksız ortamda bile uzun süre dayanıyorlar. Gölge havadar yerde bir süre bekleyin. Muhtemelen hiç sorun çıkarmadan düzeleceklerdir.
Siz yeniden toprağa diktiğinize göre aradan uzun zaman da geçmedi ise atlaslarda pek problem olmuyor. Topraksız ortamda bile uzun süre dayanıyorlar. Gölge havadar yerde bir süre bekleyin. Muhtemelen hiç sorun çıkarmadan düzeleceklerdir.
15 gün oldu sn. Muda. Düşer düşmez hemen toparlayıp diktim ama yine de gün geçtikçe ana gövde yumuşuyor ve sürgünler buruştu.
15 gün oldu sn. Muda. Düşer düşmez hemen toparlayıp diktim ama yine de gün geçtikçe ana gövde yumuşuyor ve sürgünler buruştu.
Toprağı oldukça ıslak görünüyor, açık havada kalsın ve sulamayın, yumuşaması fazla su nedeniyle olmuş diye düşünüyorum.
Toprağı oldukça ıslak görünüyor, açık havada kalsın ve sulamayın, yumuşaması fazla su nedeniyle olmuş diye düşünüyorum.
Suladıktan hemen sonra fotoğrafladım sevgili Nomad. Düştükten sonra dikerken sulamıştım. 15 gün zarfında başka su vermedim. Kaktüs besini koydum bu gün suyuna inşallah faydası olur. Alttan az su çıkacak şekilde sulayıp sonra tabağa süzülen suyu döküyorum.
...Kaktüs besini koydum bu gün suyuna inşallah faydası olur...
Besin vermeyin diyorum kendine gelene kadar, niye hala besin veriyorsunuz?
Çok ciddi söylüyorum eğer sulamaya ve besin vermeye devam ederseniz (kendi haline ve susuz-besinsiz bıraktığınız takdirde hızla kendine gelecek olan) atlasınızı rahatlıkla öldürebilirsiniz.
Dokunmayın zavallıya, yok eğer ölsün de kurtulayım diyorsanız orasına karışamam elbette...
:(Besin vermeyin diyorum kendine gelene kadar, niye hala besin veriyorsunuz?
Çok ciddi söylüyorum eğer sulamaya ve besin vermeye devam ederseniz (kendi haline ve susuz-besinsiz bıraktığınız takdirde hızla kendine gelecek olan) atlasınızı rahatlıkla öldürebilirsiniz.
Dokunmayın zavallıya, yok eğer ölsün de kurtulayım diyorsanız orasına karışamam elbette...
:( epey süre geçti diye koymuştum :(:(
:(
:( epey süre geçti diye koymuştum :(:(
Normal şartlarda yani sağlıklı bitkilere/gelişim dönemlerinde bile en sık ayda ya da 2 ayda bir besin takviyesi verilmesi uygun olur, onlara bile 15 günde bir besin verilmemelidir, oysa siz toparlanmaya çalışan bitkiye 15 günde bir besin verdiniz...
Eğer bu konudaki yorumlarıma kıymet veriyorsanız lütfen bitkiniz iyice canlanıp yaprakları dolgunlaşana/dirileşene ve hatta yeni sürgün vermeye başlayana kadar 'besin takviyesi' diye bir şeyin var olduğunu tamamen unutun.
Sulaması: Toprağının üst yüzeyi tamamen kuruyunca saksıya bir kürdan daldırın (kürdanın tamamını toprağa saplayın, sadece çıkartmak için tutabileceğiniz kadar az kısmı toprak üstünde kalsın), 2-3 dk. bekletip çıkartın. Eğer kürdanın sadece uç kısmında 1-2 mm. kadar bir nemlenme varsa sulayın ama eğer daha fazla kısmı nemlenmişse sulamayın.
*Aklınızda bulunsun hiçbir bitkiye düşme, budama, saksı değişimi gibi sarsıcı olaylar sonrasında uzun süre su, besin takviyesi, gübre verilmemelidir, güneş altında bırakılmamalıdır (direkt güneş almayan aydınlık bir yere alınmalıdır), olabildiğince havadar yerde (mümkünse açık havada) dinlenmeleri sağlanmalıdır.
Normal şartlarda yani sağlıklı bitkilere/gelişim dönemlerinde bile en sık ayda ya da 2 ayda bir besin takviyesi verilmesi uygun olur, onlara bile 15 günde bir besin verilmemelidir, oysa siz toparlanmaya çalışan bitkiye 15 günde bir besin verdiniz...
Eğer bu konudaki yorumlarıma kıymet veriyorsanız lütfen bitkiniz iyice canlanıp yaprakları dolgunlaşana/dirileşene ve hatta yeni sürgün vermeye başlayana kadar 'besin takviyesi' diye bir şeyin var olduğunu tamamen unutun.
Sulaması: Toprağının üst yüzeyi tamamen kuruyunca saksıya bir kürdan daldırın (kürdanın tamamını toprağa saplayın, sadece çıkartmak için tutabileceğiniz kadar az kısmı toprak üstünde kalsın), 2-3 dk. bekletip çıkartın. Eğer kürdanın sadece uç kısmında 1-2 mm. kadar bir nemlenme varsa sulayın ama eğer daha fazla kısmı nemlenmişse sulamayın.
*Aklınızda bulunsun hiçbir bitkiye düşme, budama, saksı değişimi gibi sarsıcı olaylar sonrasında uzun süre su, besin takviyesi, gübre verilmemelidir, güneş altında bırakılmamalıdır (direkt güneş almayan aydınlık bir yere alınmalıdır), olabildiğince havadar yerde (mümkünse açık havada) dinlenmeleri sağlanmalıdır.
Teşekkür ederim.
Arkadaşlar günaydın önce.. Ben atlas çiçeğime hiç bir zaman sudan başka bir şey vermedim. Suyu da çok az vermek gerekiyor. Hiç bir sene beni çiçeksiz bırakmadı. Daha önce budanmış halinin fotoğrafını yüklemiştim. Bu da budanmadan önceki hali..
coskun8553
28-05-2015, 17:22
Benim atlas'ta sonunda açtı :)
555697555698
mmanager
30-05-2015, 10:19
White glory sonunda çiçek açtı.Kokusu hafif ve çok değişik
mmanager
30-05-2015, 10:29
Bu da Vista Sun kanarya sarısı çiçekli .Kokusu çok yoğun ve güzel.
Kışı zorlu şartlarda geçiren somon atlasım (benim en vefalı çiçeğim) kendisini toparladı, açmaya başladı ve daha da açacak onlarca çiçek tomurcuğu var.
556269
556270
Sıklamen renginde çiçek açan tam ben gitti gidiyor derken beni sevindirdi, üzerinde 22 tane çiçek tomurcuğu var.
556273
556274
Sarı çiçek açan Mahşerin Dört Atlısı gibi kötü günü anlatmak istemediği için beş tane çiçek oluşumu yapmış iki dalda, dörtnala büyüyorlar.
556277
556278
Guler atlasim bana guldu😛556286
http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/36288-2.htm#post1383907
sardunya aşkı
02-06-2015, 00:23
bende güler atlas çiçeğimin çiçeğini görmek için sabırsızlanıyordum olmadı birkaç günlüğüne evden ayrıldım geldiğimde açmış ve solmuşdu.sizlerle resmini paylaşyayı istiyordum.neyseki küçük güler atlasımda 2 tomurcuk oldu inşallah onları görürüm.
sayın güler hanım tekrar çok teşekkürler çok sağolun sayenizde atlas çiçeğimiz var.pardon GÜLER ATLASIM VAR.
yigit666
03-06-2015, 20:10
Selenicereus Grandiflorus
556947
Epiphyllum'lar
556948
Epiphyllum
556949
Wittia Amazonica
556950
yigit666
03-06-2015, 20:15
Selenicereus Chrysocardium
556954
yigit666
03-06-2015, 20:23
bir yıl kadar önce diatomitte baktığım chrysocardium daha sonra toprak ortamına almayı düşünüyorum .
yigit666
03-06-2015, 20:31
wittia amazonica tohumları yaklaşık üç ay önce ektim , bu kadar büyüdüler artık gerisi çok kolay çelik olarak bulmak neredeyse imkansız çok nadir bir epiphyllum türü .
Selenicereus Grandiflorus
556947
Epiphyllum'lar
556948
Epiphyllum
556949
Wittia Amazonica
556950
Geçen yıl ortak siparişle temin ettiğimiz atlaslardan çiçek açan oldu mu acaba Sayın Yiğit666? 2.fotoğraftakiler mi onlar?
wittia amazonica'nın kendisine olmasa da tohumlarına ulaşmışsınız, çiçeklerini de en kısa zamanda görürsünüz inşallah.
Bendeki dev selenicereus grandiflorus bu yılda çiçek açmadı... Daha kaç yıl geçecek bilmiyorum.
yigit666
03-06-2015, 22:37
sayın sakdağ geçen yıl ortak siparişle aldığımız epiphyllumlar hala açmadı ama sürgün vermeye başladı , bunlar yeni türler american gril , going bananas ,dr .rudi dorsch ,jungfrau, indian fox ,whatta dream , generiis, zuchterstolz, wittia amazonica çok istediğim bir tür çeliklerini bulamasam bile tohumdan yetiştirmeye kararlıyım, belki uzun zaman alacak ama buna değecek .
Benim sarı çiçek tomurcuklarını bayağı şişirdi, eli kulağında sanırım yarın gece çiçeklerini göreceğiz.
558423
558424
Sıklamen rengi olanı ise daha halâ tomurcuklarını irileştiriyor. 22 adet tomurcuk var, hepsini bir anda açarsa o kadar çiçeği dalları nasıl taşıyacak merak ediyorum.
558429
558430
Benim sarı çiçek tomurcuklarını bayağı şişirdi...
Sizin sarı, aynı zamanda da (gözlerim beni yanıltmıyorsa) bitlenmiş :(
Sizin sarı, aynı zamanda da (gözlerim beni yanıltmıyorsa) bitlenmiş :(
Ufaktan ufağa başlamıştı ama önledim, o gördüklerin bitler için gelen minik karıncalar.
Sizin bahçeye birkaç uğur böceği yuvası (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/36850.htm) yakışır aslında ;)
Sizin bahçeye birkaç uğur böceği yuvası (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/36850.htm) yakışır aslında ;)
İyi de ya başımın belâsı arılara yuva olursa?
Sarıların iki tanesi açtı daha üç tane daha açacak
558509
558510
Geçen yıl rengi böyleymiş Güler Abla, bu yıl neden iyice beyazlaştı acaba?
Yoksa saksıda başka renk atlasta mı vardı? Çok çok farklı görünüyor...:eek:
http://www.agaclar.net/forum/attachments/kaktus/492312d1399999930-img_4236-600-x-450-.jpg
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.