View Full Version : Epiphyllum (Atlas Çiçeği)
Sayfalar :
1
2
[
3]
4
5
6
7
8
günebakan
22-05-2013, 14:01
İlk resimdekinin iyice açmış hali merakla bekliyorum Sevgili Sdurul:)
mehmetçiçek
23-05-2013, 00:47
inşallah benim atlasımda Güler ablanın atlası gibi açarrrr. Güler ablam emeklerine sağlık.
Sevgi Durul
24-05-2013, 21:43
İlk resimdekinin iyice açmış hali merakla bekliyorum Sevgili Sdurul:)
Üzgünüm sevgili günebakan, atlasımın tomurcuğu elimde kaldı. Büyümesi durmuştu, bugünkü kontrolümde düştü maalesef.
409391
Güler atlasımın tomurcuğu sağlıklı görünüyor. Açabilir umarım.
409392
loveforlife
24-05-2013, 22:54
Üzgünüm sevgili günebakan, atlasımın tomurcuğu elimde kaldı. Büyümesi durmuştu, bugünkü kontrolümde düştü maalesef.
409391
409392
Baştan üzüldüm, sonra sevindim. Hala çiçek görme umudumuz var demek ki! Gözünün içine bak, sonra kurusun gitsin açamadan. Ama bu haksızlık değil mi?
Güler atlas'ın açar, açar merak etme. Ben sıkı sıkı tembihledim onu; arkadaşımı üzme, bende açtığın gibi güzel güzel aç dedim.
mehmetçiçek
25-05-2013, 13:40
409391
409392
büyük geçmiş olsun. Sakınılan göze çöp batar. Demek ki fazla üstüne titrememek gerekiyormuş. Üzülme kökü daha duruyor.
günebakan
25-05-2013, 18:28
Neyse kımset değilmiş rengini görmek eminim yakın zamanda tekrara tomurcuk verecektir
Benim atlasımın tomurcuğu da kökünden kurumuştu dün koparttım neden oldu acaba?
FatihBahce
29-05-2013, 12:13
Temmuz ayında güler hanımdan aldığım çelikler çiçek açtı :)
411616
Temmuz ayında güler hanımdan aldığım çelikler çiçek açtı :)
411616
Sevgili Güler hanım' ın atlasının rengi de bir başka güzel:)
Benim atlasımın tomurcuğuda elimde kaldı. Zaten 1 taneydi, rengini bile öğrenemedim.
n.yıldız
30-05-2013, 18:01
Sitedeki bir dosttan gelen, yaklaşık 10 cm. lik, köklendirilmiş bir atlasım var. Geçici olarak koyduğum yerden saksıya almak istiyorum. Kaç cm lik saksıya almalıyım? Ayrıca kaktüsler için hazırladığımız toprak uygun mudur? Şimdiden teşekkürler.
mmanager
30-05-2013, 18:44
Sitedeki bir dosttan gelen, yaklaşık 10 cm. lik, köklendirilmiş bir atlasım var. Geçici olarak koyduğum yerden saksıya almak istiyorum. Kaç cm lik saksıya almalıyım? Ayrıca kaktüsler için hazırladığımız toprak uygun mudur? Şimdiden teşekkürler.
İyi günler aslında ben geçenlerde atlas çiçeği hakkında tüm bakım ve yetiştirme gereksinimleri ile ilgili 8 maddelik yabancı metinlerden yaptığım çeviriyi paylaşmıştım .Yine de yazayım.2,5-3 cmsini toprağa gömerseniz yeterli olacaktır.Drenaj için en az 10 cmlik bir saksı kullanabilirsiniz.Nem ihtiyacından dolayı pomza taşı, yoksa perlit kullanabilirsiniz.Toprağına ufalanmış ağaç kabukları çam ağacının iyne yapraklarından ekleyebilirsiniz.Forumları okuyun daha ayrıntılı bilgi elde edersiniz. Kolay gelsin.
n.yıldız
31-05-2013, 07:43
Teşekkürler mmanager. Aslında forumdan okumuştum daha önce. Sitedeki arkadaşlar sayesinde epeyce bitkim oldu. Hepsini birden okumaya çalışıp, bir de not almayınca birbirine karıştırdım. Yaz tatili yaklaştığı için başımı kaşıyacak zamanım yok. En kısa zamanda not alarak baştan sona okumayı düşünüyorum.
Size zahmet olmazsa 2 sorum daha var :)
1. Perlit ve pomza yok, lav taşı var.Vermikült de kullanabilir miyim?
2 Çam yapraklarının dökülmüş olması gibi bir şart var mıdır? Bir ağacın üstünden azıcık aşırmayı planlıyorum da, olur mu sizce?
mmanager
31-05-2013, 08:15
Teşekkürler mmanager. Aslında forumdan okumuştum daha önce. Sitedeki arkadaşlar sayesinde epeyce bitkim oldu. Hepsini birden okumaya çalışıp, bir de not almayınca birbirine karıştırdım. Yaz tatili yaklaştığı için başımı kaşıyacak zamanım yok. En kısa zamanda not alarak baştan sona okumayı düşünüyorum.
Size zahmet olmazsa 2 sorum daha var :)
1. Perlit ve pomza yok, lav taşı var.Vermikült de kullanabilir miyim?
2 Çam yapraklarının dökülmüş olması gibi bir şart var mıdır? Bir ağacın üstünden azıcık aşırmayı planlıyorum da, olur mu sizce?
İyi günler günaydın N.yıldız pomza ve lav taşı aynı şey diye biliyorum renkleri farklı olabilir.Lav taşı gözenekli yapısıyla hem toprağın havalanmasını sağlar hem de fazla suyu emerek yavaş yavaş buharlaştırarak atlas çiçeğinin sevdiği nemli ortamı sağlar.Ağaç kabuğu organik madde olması açısından asidik içeriği sebebiyle atlasların sevdiği şeylerdir.Çevrenizde herhangi bir yerde oduncudan çam kabuğu isteyin . Bu kabuğu ufaltın sonra bunu suda bekletin ara sıra suyunu dökün daha sonra kullanın.Söylediğiniz bir ağacın üstünden alacağınız dalları ufaltıp suda beklettikten sonra kurutarak kullanabilirsiniz.Vermikülit de olur tabi .Ben bazen yerfıstığı kabuğu yaş fındığın dış yeşil kabuğu, çay posası,yanmış mangal kömürü tozu bile karıştırıyorum.Hepsinin faydaları kanıtlanmış maddelerdir. Kolay gelsin ...
n.yıldız
31-05-2013, 12:34
İyi günler mmanager. Hızlı cevap için teşekkür ederim. Dediklerinizi hemen yapayım bari. Herkese bol çiçekli günler diliyorum. Hoşçakalın.
Pembe atlasım sonunda tamamen açtı....
bay tömürcek
02-06-2013, 11:30
Sayın alcen atlasınız çok güzel maşallah ;) Bayıldım ben buna pespembe :p
Sevgili SDurul, sakın sana nisbet yapıyorum sanma. ;)
Arkadaşlara atlas çeliği gönderirken kestiklerimden düşmüş, ben de hemen bir köşeye daldırmıştım, tutmuş. (Ben masumum)
Çelik boyu tam 7 cm.
Çiçeği 11 cm, bir de yeni bir çiçek oluşturmuş.
413379
413380
413381
Eliniz neye deyse çicekleniyor..:)
Eliniz neye deyse çicekleniyor..:)
Hiç öyle bir iddiam yok. Bu fotoğrafı da basmamdaki sebep, çelik küçük de olsa demek çiçek verebiliyor olması. Bu çelik çiçeğinden küçük, ve çelik çiçek boyutuna dayanamamış, bükülmeye başlamış. ;)
esterabad
05-06-2013, 15:31
Arkadaşlar bende çelikler var ama çiçek tomurcuğu şu an tespih tanesi büyüklüğünde ve rengi pembe. Acaba benim çiçeğim pembe mi açacak yoksa kırmızı mı? Ben pembe istemiyorum ya:(
Arkadaşlar bende çelikler var ama çiçek tomurcuğu şu an tespih tanesi büyüklüğünde ve rengi pembe. Acaba benim çiçeğim pembe mi açacak yoksa kırmızı mı? Ben pembe istemiyorum ya:(
Herkes pembe atlas arayıp bulamazken sizin istememeniz çok ilginç.;)
Fotoğraf eklerseniz, bitkinin rengi ile ilgili yardımcı olmaya çalışırız.
mmanager
05-06-2013, 18:42
Pembe atlasım sonunda tamamen açtı....
Çiçekleriniz çok güzel açmış.Bana da geçenlerde bir arkadaşım gönderdi sağolsun.Rengi ve çiçeğinin boyutuna bakılırsa German kaisserin-Alman Kraliçesi oluyor.Komşu çatlatıyorsunuz güle güle büyütün.Bir şey sormak istiyorum bulunduğunuz yer deniz kıyısında mı.Denizin nemli havasından olsa gerek güzel gelişmişler diye düşünüyorum....
mmanager
05-06-2013, 18:48
İyi günler sayın Esterabad siz elinizde hangi renk varsa emin olun büyüdüğü zaman biriyle kırmızı renkte olan bir kimseyle birer çelik takas edersiniz olur biter.Kolay gelsin.Bugün internette bir sitede gördüm mavi ,haki yeşil,çikolata rengi açık yeşil atlas bile varmış.Ama sadece tohumunu satıyorlar.Bir tohum 3 senede çelik haline geliyor.Bir söz vardır '' ölme eşeğim yaz gelsin,çarşıya kiraz gelsin''.Şu çinliler yok mu ....
Son yazilarda pembe Atlas hakkinda yazilmis, bende suan misafir olarak bakimini üstlendigim Pembe kralicemi sizlere sunmak istedim....
Bu güzelik sevilmez mi, tam bir kralice ;)
414056
414057
esterabad
06-06-2013, 13:08
414336
Arkadaşlar ilk defa fotoğraf yüklüyorum inşallah olmuştur. İşte bu benim küçük tomurcuğum. Rengi pembe gibi duruyor. Ben kırmızı açmasını istiyorum. Tecrübeli arkadaşlar bu tpmurcuk ne renk açacak acaba??
arkadaşlar atlasın bir çiçeğinin ömrü yaklaşık ne kadar oluyor...?
Benimki yaklasik 6 gün acik kaldi simdi yavas yavas kapaniyor...
Arkadaşım bir tane atlasım olsun açsında ne renk acarsa açsın..Ne mutlu sizeki çiçeğinizde tomurcuk görmüssünüz....
mmanager
07-06-2013, 08:41
İyi günler normal atlasların çiçeği 2-3 günde soluyor ama hibrit türlerin çiçeği 5-6 günü buluyor.
mmanager
07-06-2013, 08:46
414336
Arkadaşlar ilk defa fotoğraf yüklüyorum inşallah olmuştur. İşte bu benim küçük tomurcuğum. Rengi pembe gibi duruyor. Ben kırmızı açmasını istiyorum. Tecrübeli arkadaşlar bu tpmurcuk ne renk açacak acaba??
Bu renk kırmızıya çalan turuncu rengi açacak.Güler abla atlasına benziyor.Ben bu rengi çook gördüm.Ama dikkatli olun bazet pıt diye düşüveriyor.Balkonuma yuva yapan kumrular düşürmüşlerdi bir kaç defa tomurcuklarını....
İyi günler normal atlasların çiçeği 2-3 günde soluyor ama hibrit türlerin çiçeği 5-6 günü buluyor.
Acaba bu ciceklerin acma süreleri birazda günesle mi alakali. Yani bizim burda yaklasik 2 hafta yagmurlu gecti ve izlemime göre acan cicek de 6 gün kadar acik kaldi, daha önceden cok günes aldigin da kisa 3 gün kadar sürmüstü.
cevabınız için çok sağolun...;)
n.yıldız
26-06-2013, 09:59
Atlasımı saksıya geçirmek için topraktan çıkardığımda 3 tane sürgün vardı, çok sevindim. Şimdi bu sürgünler 6-7 cm. oldu. Fotoğraf 20 gün önceye ait. Gönderen arkadaşıma sonsuz teşekkürlerimi gönderiyorum. İnşallah seneye çiçeklerini görürüm.
Günün büyük bölümü Epiphyllum 'Norma Cantifio' hakkında açık arttırma yapmakla geçti- fiyat 45 TL'yi geçince tabi ki vazgeçtim:)
Ama açılış fiyatı 100 TL olan bu güzelliği görünce şok oldum, sadece köklü bir çelik alt tarafı;)
Epiphyllum Kiwi Candy Floss ( Pamuk şekeri):)
429949
http://www.epiphyllumsociety.org/penticocollect/KIWI%20CANDYFLOSS.jpg
Aklım kaldı...
edelvays58
02-09-2013, 21:13
Nisan başında Güler hanımın gönderdiği çelikten yetiştirdiğim atlas. Bu yıl çiçek açmadı ama sanırım gelecek yıl beni sevindirir. Teşekkürler Güler hanım.
Tek çelik gelmişti ama ben onu ikiye böldüm ve her ikisi de köklendi.
438195
ninina84
18-09-2013, 21:18
Arkadaşlar atlas çiçeğiyle ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için yaptığım çevirileri sizlerle paylaşmak istedim.
6-Çiçeklenme döneminden sonra yorgunluk ve dinlenme dönemi geçireceğini unutmayın .Bu sebeple yaprakları biraz yazın buruşacaktır.Bu onun doğal özelliğidir.Kuruyacak diye endişelenerek sulama miktarinı artırmaya kalkmayın .Sonbaharın ilk aylarında tekrar yaprakları tombişleşmeye rengi yeşile dönmeye başlar.
Merhaba Sn. Mmanager,
Çelikten yetiştirdiğim ve iyice dallanan atlasımın neden buruşup yumuşadığını araştırmak için başlıkta gezinirken sizin mesajınıza rastladım ve sorumun cevabını almış oldum. Paylaşmış olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim. Sulamayı arttırma hatasına düşmek üzereydim. Hatta toprağından tamamen arındırıp tekrar dikmeyi bile düşündüm. Bu sene çiçeklenmedi ama yazın ortalarına doğru bazı dallar buruşup boynunu büktüğü için köklerde sorun olabileceği geldi aklıma. Ancak buruşma bitkinin genelinde değil de aynı köke bağlı dalların bir kısmında olduğu için sizin açıklamanız duruma daha çok uyuyor.
altintasna
18-09-2013, 21:26
Öyle demeyin. Önemli olan sağlıklı olması. =)))))))))))
-Bu tür de çok hoş gerçekten. Kaktüs dünyası harikalarla dolu...
altintasna
18-09-2013, 21:30
Bunları görünce heyecanlanmamak mümkün mü:
http://www.agaclar.net/forum/970193-post308.htm
kaktüsçüm
22-09-2013, 18:34
benim atlasımda büyüyecek inşallah
atlasım gün geçtikçe büyütüyor yavrusunu..
altintasna
28-09-2013, 21:49
Ahaha =) Sanki çiçek açmak yerine armut vermiş. =) Nasıl da denk gelmiş: http://www.agaclar.net/forum/146607-post12.htm
r-ü-z-g-a-r
30-09-2013, 01:20
sevgili güler hanım. gönderdiğiniz atlaslarımın üçüde tuttu hatta herbirinin ucundan incecik dallar çıktı. ama ne renk olduğunu bilmlyorum tekrar teşekkürler.
fotoğrafını koyarmısınız ruzgar,
merak ettim atlaslarınızı.
benim atlasımda Güler hanımdan geldi.. tuttu şükür.. belki tutmaz, yedek olsun diye yanındaki küçük parçayı ayırıp diktim, o da tuttu.
yeşilkolik
02-10-2013, 23:11
Selam Güler hanım ben İzmirdeyim nasıl temin edebilirim. Geçen yıl kaybettigim Annecigim çok severdi ama İzmirde bulamadım :(
Çok acele etmez de biraz bekleyebilirseniz göndermeye gayret ederim. Adres bilgilerinizi özelime gönderin lütfen.
Benim güzel aşka geldi, üzeri tomurcuk dolu.
447240
447241
447242
Benol Hazaroğlu
12-10-2013, 15:58
Bizimki uykuya geçti sizinkinde var bir keramet. Sizi çok sevmiş olmalı sizde onu.
Epiphyllum anguliger ve Epiphyllum antonianus tek saksıda.
Açmadan ayırtetmek zor, çok benziyorlar.
447391
Aşırı güneşi pek sevmiyor, şimdi keyfi yerinde.
Benol Hazaroğlu
12-10-2013, 20:54
Çok güzel gelişmiş. Bana da minicik yeni geldi. Yaprak şeklini çok beğeniyordum.
Bir ara tohum ekmiştim,
http://www.agaclar.net/forum/1000412-post373.htm
Dağıttıklarımdan arta kalanlar böyle oldu
447727
.
Güler hanım, atlasınız içerde mi duruyor dışarda mı acaba? ışık durumu nasıl?Ben atlasımı içerimi koyayım dışarı mı şaşırdım. Dışarda rengi matlaşıyor kızarıyor falan. İçerde de sanki hava almıyormuş gibime geliyor. ne yapsam bilemedim...
altintasna
14-10-2013, 20:31
Güler hanım, atlasınız içerde mi duruyor dışarda mı acaba? ışık durumu nasıl?Ben atlasımı içerimi koyayım dışarı mı şaşırdım. Dışarda rengi matlaşıyor kızarıyor falan. İçerde de sanki hava almıyormuş gibime geliyor. ne yapsam bilemedim...
Sayın fatito açtığım konudaki atlas çiçeğimle alakalı bir yorumu aynen buraya aktarmak istiyorum.
Merhana Sayın Altıntasna atlas çiçeği yağmur ormanları çiçeği olduğu için diğer kaktüslere göre güneş ihtiyacı biraz daha azdır ,buna karşılık nem ihtiyacı fazladır.Bu sebeple güneşi süzdüren bir şeyin arkasından almalıdır.Mesela bir ağacın yapraklarının arasından .tül perde arkasından.Hatta yazın tamamen öğlen güneşinden korumalısın.Aydınlık bol ışık alan yerleri de çok sever.Güneş almayan bir zamanında yapraklarına fısfıslayarak su serpmeniz çok hoşuna gider.Yağmur ormanları kaktüsüne atlas çiçeği, bir gecelik gelin çiçeği de atlas çiçeği çeşididir zaten ve yılbaşı çiçeği örnek verebiliriz.Ekim ayı güneşi kuru olduğu için uçları biraz kızarmış gibi duruyor....Ama havai kök çıkaracakmış gibi duruyor.Kolay gelsin sana .Saygılar...
Sayın mmanager'e tekrar teşekkür ediyorum.
hmm bende öğrenmiş oldum ne yapmam gerektiğini bilmiyordum. Hem benim bir gecelik gelinimde var:) o da atlasmış
bir ara tohum ekmiştim,
http://www.agaclar.net/forum/1000412-post373.htm
dağıttıklarımdan arta kalanlar böyle oldu
447727
.
çiçeklerini burada görmek isteriz..güle güle buyutun...
r-ü-z-g-a-r
19-10-2013, 14:40
resim yüklemeyi bilmiyorum.hira yardım alırsam yüklerim çok cılız çıktılar sonra kalınlaşırmı acaba renginide bilmiyorum.
helin-123
19-10-2013, 21:13
sevgili jezebel bu sizin atlas farkı türümü daha önce görmemiştim
Evet bundan (http://www.agaclar.net/forum/1003277-post375.htm).
Böyle açıyormuş (http://www.agaclar.net/forum/attachments/kaktus/237385d1312001912-selenicereus-grandiflorus.pinar-del-rio.kuba.01.jpg) diyorlardı, bende inandım ektim;)
http://www.agaclar.net/forum/attachments/kaktus/237385d1312001912-selenicereus-grandiflorus.pinar-del-rio.kuba.01.jpg
helin-123
20-10-2013, 00:54
gerçekten çiçekleri çok güzelmiş siz çiçeğini gördünüz mü? Paylaşım yaparsanız eğer beni lütfen unutmayın, atlasla beni sevgili güler abla tanıştırdı, bana çelik gönderdi, şimdi onun açmasını dört gözle bekliyorum,
Evet bundan (http://www.agaclar.net/forum/1003277-post375.htm).
Böyle açıyormuş (http://www.agaclar.net/forum/attachments/kaktus/237385d1312001912-selenicereus-grandiflorus.pinar-del-rio.kuba.01.jpg) diyorlardı, bende inandım ektim;)
http://www.agaclar.net/forum/attachments/kaktus/237385d1312001912-selenicereus-grandiflorus.pinar-del-rio.kuba.01.jpg
Sevgili kardeşim bu cinsten bende de var. Ebay den almıştım. Tam yılını hatırlamıyorum ama uzun yıllardır benimle. Durmaksızın uzuyor. Çiçeğini görmek nasip olmadı. Dilinden hiç anlamadım.
Bana kaktüs - sukulent sevdasnı bulaştıran bir okul arkadaşımın taktiğini uygulamayı düşünüyorum.
Biz onları çok iyi besliyoruz, su - gübre herşeyleri tam, yedikleri önlerinde yemedikleri arkalarında.
Bu durumda vegetatif yolla çoğalıyorlar zaten, çiçek açıp tohum bağlama zahmetine girmiyorlar.
Öyle bir durum yaratacağız ki suni olarak sanki kıtlık var, aç/suzuz bırakacağız ki nesli tükenmesin diye çiçek açma yoluna gidecek;)
Benimkiler daha ufak, tohumdan açması için bir süre geçmeliymiş 3-5 yıl.
Ömrümüz vefa ederse görürüz:rolleyes:
Tohumdan yetişen çiçeklerim içinde 8 ay sonra çiçeğini gördüğüm sadece E.Milii.
Ben de balkonda bıraktım artık. Açık havada kalsın biraz diyorum. Bir yandan da her gün bakıyorum gözünün içine üşüdün mü diye. Annelik içgüdüsünü biraz abartarak yaşıyorum sanırım.
Soğukta bırakmak çözüm olur mu? Geçen sene kapalı balkona almıştım. Orası da epeyi soğuktu kışın. Yine çiçek göremedim. Çiçek görebilmek için ne yapmamız gerektiğini bilen paylaşırsa ne güzel olur.
Burada gördüğüm atlaslarla tanıdım bu çiçeği. Özellikle Güler hanımın ki ile.Epey aradım tesadüf bir apartmanın merdiven boşluğunda görünce kaçırırmıyım.Uzun süredir benimle epeyce de büyümüştü.
Bu yaz atlasım mantari bir hastalıktan kök kısmı kurudu ve tabi çiçeğini göremeden çok üzüldüm.
Tekrar çeliklerden tuttu mutluyum:D ama özlemle çiçeğini bekliyorum.Rengi, şekli nasıl olursa olsun yeterki çiçeğini göreyim.
gerçi ben onun şekli şemalini de seviyorum. bakmıssın yassı, bakmıssın üçgen,bakmıssın elips güzel işte seviyorum.
Ama yine de çiçekleri görmeyi çok istiyorum
Günüm hanıma katılıyorum. atlas ile ilgili bütün bilgileri okudum ve uygulamaya çalışıyorum ama çiçek görebilmek için ne yapmamız gerektiğini bilen paylaşırsa gerçekten ne güzel olur.
altintasna
20-10-2013, 14:53
Daha önce atlas çeliğimin bir fotosunu açtığım konuda paylaşmıştım. Bu da bugün itibari ile son hali:
İngilizcesi iyi olan arkadaşlar bu sayfadan faydalanabilirler.
Burada çiçeklenmeyi hizlandırabilecek ipuçları var.
Mattslandscape.com How to How to make Epiphyllums bloom (http://www.mattslandscape.com/advanced_growers/)
Anladıklarını bize de anlatırlarsa müteşekkir oluruz.
İlk fotoğrafta gördüğünüz kırmızı çizgilerin içindeki gövde, bir atlasa ait. Marniera chrysocardium... Gövde kalınlığı yaklaşık bir buçuk iki parmak kalınlığında. Gördüğümde çok şaşırdım. Asıl şaşırtıcı olan ise sera içinde olmasına rağmen şimdiye kadar hiç açtırılamamış olması.
448807
Bunlarda anaçtan üretilmiş yavru marnieralar. Bunları gördükten sonra evimde bulunan 2 yılda ancak 20cm olan marnierayı açtırma umudumun çok çok azalmış olması.
448808
Bizimki uykuya geçti sizinkinde var bir keramet. Sizi çok sevmiş olmalı sizde onu.
O kadar güzel açmaya başladı ki, yarın açmış çiçekleri fotoğraflarım.
Sahi, atlas çeliği gönderdiğim arkadaşlar, sizdekiler de benimki gibi çiçek açmıyorlar mı? Benimkinde dur durak yok. ;)
Sahi, atlas çeliği gönderdiğim arkadaşlar, sizdekiler de benimki gibi çiçek açmıyorlar mı? Benimkinde dur durak yok. ;)[/QUOTE]
Ben henuz atlasımı tutturma devresındeyım..Bır aydan fazla bır sure hareketsız uyudu...On gun kadar önce kabartı farkettım...Şu anda 2 cm e yakın yapragı oldu..Ben bu yıl yasasın çiçeklerini daha sonra görmeye razıyım..Tekrar tesekkur ederım....
Güler hanım ben atlasımı içeri mi alayım dışarı mı şu havalarda kararsız kaldım. şu an içerde sabah güneşi alan mutfak penceremde duruyor. ama inancıma göre içerde diye çiçek vermiyor. İnce uzun sürgünler veriyor habire. ne yapmalıyım?
Bendeki atlaslarda da yeni köklenip büyümeye başladılar. Aldığım atlaslarda da çiçek verme durumu hiç yok. Onlar belki daha büyük oldukları için gelecek yıl çiçek açabilirler. Şu anda üç farklı yerden aldığım atlas var. Ancak çiçek için henüz çok erken.
Sevgili arkadaşlar, atlas ile sorularınız varsa yine bu başlıkta kaktüs ve sukulentçi arkadaşlara sorun lütfen, benim bu konuda pek bilgim yok.
Evet, atlasım çok güzel ama ben ona özel bir şey yapmıyorum.
Toprağı kurudukça su veriyorum ve arada bir de suyuna potasyum koyuyorum. Ama her çiçek tomurcuğu verdiğinde ettiğim ilân-ı aşkı bir duymalısınız. :p
Dikenli olmasa avuçlayıp öpeceğim güllerime yaptığım gibi, onu yapamıyorum ama bol bol memnuniyetimi -teşekkürlerimi bildiriyorum.
(Eşim de beni deli sanıyor bu yüzden ama o artık alıştı çiçeklerime olan aşkımı ifade tarzıma)
Dün size " yarın çiçeklerinin fotoğrafını çeker yüklerim" demiştim.
Atlasım ve tohum kapsülü.
449070
449071
449072
449073
Benim atlasım ev içinde ( malum Ankaranın gece, gündüz sıcaklık farkı) evim sabahtan öğlene kadar güneşli.Ben kışın da sürekli en az üç saat pencere açıp havalandırırım.
... Ama her çiçek tomurcuğu verdiğinde ettiğim ilân-ı aşkı bir duymalısınız. :p
Dikenli olmasa avuçlayıp öpeceğim güllerime yaptığım gibi, onu yapamıyorum ama bol bol memnuniyetimi -teşekkürlerimi bildiriyorum.
(Eşim de beni deli sanıyor bu yüzden ama o artık alıştı çiçeklerime olan aşkımı ifade tarzıma)
Biz de aynını size hissediyoruz, uzak olmasanız biz de sizi öperdik;)
Deli sanabilirler, hiç mühim değil.
drhegeli
22-10-2013, 10:48
Atlasım ve tohum kapsülü.
Tohum kapsülüne talibim... :D
Tohum kapsülüne talibim... :D
İstediğiniz kadar göndereyim sevgili drhegeli, sanırım on taneden fazla var. ;)
Epiphyllum anguliger ve Epiphyllum antonianus tek saksıda.
Açmadan ayırtetmek zor, çok benziyorlar.
447391
Aşırı güneşi pek sevmiyor, şimdi keyfi yerinde.
Harika bunlara bayıldım.
Epiphyllum antonianus nereden temin edebilirim :confused:
Arkadaşlar Amerikan atlas derneğinin 2011 yılı gösterisinin olduğu sayfanın linki aşağıda. Bakmak isterseniz.
The Epiphyllum Garden: Epiphyllum Society of America, annual show 2011 (http://epicactus.blogspot.com/2011/05/epiphyllum-society-of-america-annual.html)
Bu show için bunca atlası açtırmak için kesin bir formülleri var:p
Yoksa bunca güzel aynı anda nasıl açsın?
melek yüzlü
24-10-2013, 11:12
Sonunda benim de bir Güler atlasım oldu. Çok teşekkür ederim Güler Hanım ilginize ve bir o kadar çömert gönlünüze.
Daha önceki mesajlarımda da yazmıştım, çocukluğumda bir pembe bir kırmızı kocaman 2 atlasımız vardı. Sonra zaman içinde kaybolup gittiler. Bu bayram tatilinde, akrabamızın evinde yeni ekilmiş bir pembe atlas çeliği gördüm. Bunu nerden bulduğunu sorduğumda, komşusundan aldığını kocaman bir saksısı olduğunu anlatınca, hemen bahsi geçen komşuya gittim, görmek için. Laf lafı açınca yaklaşık 15 yıl önce bizim verdiğimizi söyledi. Hem kırmızısı hem pembesini bunca yıl koruyup kollamayı başarmışlar. Eski bir dosta rastlamış kadar mutlu oldum. Oldukça sağlıklı duruyordu bitki, kesinlikle direkt güneş almayan bir yerde, kışında çiçekler için yapılan serada duruyormuş. Bir kaç yıl önce, seranın naylonu yırtıldığı için soğuktan zarar görmüş ve bu kadar kalmış. Gökte ararken yerde bulmak diye buna derim ben...:D
Karşınızda epiphyllum deutsche kaiserin... Ben hayran kaldım kendisine, umarım baharda çiçekli halini de fotoğraflayabilirim. Bir iki dal istediğimde sahibi kökünün yarısını bölmek istedi, bu güzelliğin bozulmasına gönlüm asla elvermedi, bir iki dal çelik aldım sadece. Umarım bir gün bizimde böyle güzel,gelişmiş bir pembe atlasımız olur.
450575
Dalından üretmede çok zorlandığını anlattı sahibi, sürekli çürüyormuş denemeleri. Bu arada saksının tabağına kırılıp düşmüş bir dal bulduk, kendi kendine kök salmıştı, topraksız olmasına rağmen. Dalı kestikten sonra 10 gün boyunca bekletmesini söyledim bende.
Bunlarda benim aldığım çelikler, umarım bu sefer başarabilirim. Dallar çok büyük değil genel olarak, kalem uzunluğunda zaten pembe atlasın genel karakteri bu.
450580
450581
Dalından üretmede çok zorlandığını anlattı sahibi, sürekli çürüyormuş denemeleri. Bu arada saksının tabağına kırılıp düşmüş bir dal bulduk, kendi kendine kök salmıştı, topraksız olmasına rağmen. Dalı kestikten sonra 10 gün boyunca bekletmesini söyledim bende.
Bunlarda benim aldığım çelikler, umarım bu sefer başarabilirim. Dallar çok büyük değil genel olarak, kalem uzunluğunda zaten pembe atlasın genel karakteri bu.
450580
450581
Sayın Sakdağ; Uzun bir aradan sonra sizin verdiğiniz bir yerden çelikleri almanıza sevindim. İnsan gerçekten mutlu oluyor. Ben atlaslarda köklenme olacağını düşünmüyordum. Havai köklenme yapmalarına rağmen nedense istediğiniz yerden köklenmiyorlardı. Tabağa düşen bir parçanın köklendiğini yazınca benim kaynana topuzu yavrularını kendisini büyütebilmek ve daha çok çiçek açmasını sağlamak, başkalarına verebilmek amacı ile koparıp bir tabak içinde mutfaktaki bir rafa koyduğum geldi. Bir süre onları orada unutunca çoğunluğu kök salmaya başlamış halde gördüm. Tabakta konması halinde acaba kök çıkarmasına faydası oluyormu şeklinde düşünmeye başladım.
450689
450690
450691
Sayfalarda tesadüfen Gülsen hanımın yaptığı bir uygulama dikkatimi çekti. Atlas çeliklerini çay bardağı içerisinde suda köklendiriyormuş. Yaptığı uygulama ise kaynatıp soğuttuğu su içerisinde beklemesi durumunda kökleniyormuş. İsterseniz bir çeliğin köklenmesini de bu şekilde deneyebilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/28346-47.htm
1385. mesajda bardak içinde köklenmiş atlas var. Daha sonra da açıklamasını yapmış.
İnşallah hepsi kısa zamanda köklenirler ve güzel çiçeklerini açarlar.
mmanager
31-10-2013, 16:33
Daha önceki mesajlarımda da yazmıştım, çocukluğumda bir pembe bir kırmızı kocaman 2 atlasımız vardı. Sonra zaman içinde kaybolup gittiler. Bu bayram tatilinde, akrabamızın evinde yeni ekilmiş bir pembe atlas çeliği gördüm. Bunu nerden bulduğunu sorduğumda, komşusundan aldığını kocaman bir saksısı olduğunu anlatınca, hemen bahsi geçen komşuya gittim, görmek için. Laf lafı açınca yaklaşık 15 yıl önce bizim verdiğimizi söyledi. Hem kırmızısı hem pembesini bunca yıl koruyup kollamayı başarmışlar. Eski bir dosta rastlamış kadar mutlu oldum. Oldukça sağlıklı duruyordu bitki, kesinlikle direkt güneş almayan bir yerde, kışında çiçekler için yapılan serada duruyormuş. Bir kaç yıl önce, seranın naylonu yırtıldığı için soğuktan zarar görmüş ve bu kadar kalmış. Gökte ararken yerde bulmak diye buna derim ben...:D
Karşınızda epiphyllum deutsche kaiserin... Ben hayran kaldım kendisine, umarım baharda çiçekli halini de fotoğraflayabilirim. Bir iki dal istediğimde sahibi kökünün yarısını bölmek istedi, bu güzelliğin bozulmasına gönlüm asla elvermedi, bir iki dal çelik aldım sadece. Umarım bir gün bizimde böyle güzel,gelişmiş bir pembe atlasımız olur.
450575
Benim de çocukluğumda böyle güzel bir atlasımız vardı ablamın çiçeğiydi diye hatırlıyorum taaa evde hiç kaktüs yokken .Ablama şimdi sorduğumda nereden aldığını o çiçeği hiç hatırlamıyor.Sonra ben fen bilgisi dersinde dönem ödevi olarak bir kaktüs yetiştirince kaktüslerle ilgilenmeye başlamıştım.Atlas çiçeğimiz öyle güzel kırmızı çiçekler açmıştı ki evde böyle bir çiçeğin olduğunu anlamıştık .Fakat o da çok az güneş gören bir damda yuvarlak bir boya tenekesinde ekiliydi.Sonra o bahçeli evden apartmana taşınınca ancak yarısını getirebildim o kaktüslerin atlas da o evde kaldı .Gerçi gelen kiracı hala görüştüğümüz komşumuzun geliniydi geçen yıl ona gittim ve o atlası sordum o da ,ne yazık ki beyin kanamsı geçirmişti bir kez, hatırlayamadığını söyledi.Biz Adana da aktarlara Çerçi Yusuflar deriz ,ismi öyle kalmış oradan mor boya fiye bir gübre almıştım.Meğerse demir sülfatmış o kaktüsler çok güzel çiçekler açtırıyordu...Yıllar sonra nereden nereye...
mmanager
31-10-2013, 16:48
450575
Neredeydi o ev çalmıycam söz şöyle bir budayacam güzel çiçekler açsın diye.Dallarının küçük olması olumlu bir etken bir bakıma .İşin sırrı az sulama fısfısla nemlendirme ve fazla derine dikmeme .Derine dikildiği zaman köklenecek bölge çürüyor çünkü....Kolay gelsin....
Sn Sakdag harika bir süpriz olmuş.Ata yadigarı.
Ademiroğlu
02-11-2013, 11:02
Güler Hanım iyi günler, Atlas Çiçeğiniz çok güzel Maşaallah. Bende Atlas Çiçeğinizin çeliğine talibim. Banada yollarsanız çok sevinirim. Özel mesajla adres bilgilerimi yazdım size. Şimdiden Teşekkür ederim :)
Benol Hazaroğlu
02-11-2013, 11:19
Sayın Ademiroğlu,
Arama motoruna Atlas çelikleri yazıp istekleri o başlıkta yapıyoruz.
Sizin ki mesaj bir, talep Atlas çeliği olmuş.
Hoş geldiniz.
Bu balık kılçığı atlas toprak ortamda tam üç kere köklendirme ve sonra da çürüme dönemi geçirdi, bir buçuk yıldır. En son çürüme yaptığında ''yeter artık bıktırdın beni'' diyerek, bir gecelik gelinin dibine bıraktım çeliği. Amacım bir süre orada bırakıp, ucu kuruduktan sonra diatomite geçirmekti. Baktım ki, yatay dururken toprağa bir sürü kök salmış, üstelik hemen hemen her gözünden de sürgün vermiş... Orada kalacak artık.;)
454905
Ben de tüm kilçıkları aynı saksıya attım, kardeş kardeş geçiniyorlar:p
Birçok atlası diatomite aldım ben. Deusthce kaiserin, saksının dibinde bulduğum mini kökleri olan çelik, hemen canlandı, kökleri pet bardak saksısını doldurdu.Yapraklarındaki buruşukluk gitii, tombullaştı.Diğer çelikleri daha dikmedim, çelik alalı 20 gün oldu sanırım, henüz uçlarının kurumadığını görüyorum.
454921
Marniera crysocardium'da çabucak tuttu.
454922
mmanager
19-11-2013, 08:00
atlas çiçekleri yok mu bize çok şey öğrettiler.Eğer üniversitede ziraat mühendisliği okusaydık oturup bir kitap yazardık tecrübelerimizden faydalanarak.Hayatımızı ikiye bölecek olursak da atlas çiçeğinden önce ,atlas çiçeğinden sonra diye ayıracağız heralde....;);)
mmanager
19-11-2013, 08:16
Avrupa da yaşayan bir arkadaş göndermişti sağolsun.Buradan ona çok teşekkür ederim .Yaz boyunca güneşten yanmasın diye koruduğum için çelikleri ince ince gelişti şimdi tekrar bu sürgünlerin ucu kalınlaşmaya başladı ama neredeyse kış geldi. Işığı bol fakat güneşsiz bir yer bulmakta güçlük çektim doğrusu.Bakalım bu sürgünler nereye kadar uzayacaklar..Gel keyfim geeel :(:(
Fazla korumacı davranıyorsunuz.
O kadar da hanım evladı bir bitki değil ki atlas.
Benimki bahçede hala, güneş de alıyor.
Yeter ki öğlen saatlerinde olmasın, güneş pek dokunmuyor.
Bir de salyangozlar olmasa...
Kolay gelsin.
Benim vefalı.... bir yandan çiçekleri soluyor bir yandan hem tomurcuk, hem çiçek, hem de sürgün vermekte.
455167
455168
455169
yeşilkolik
19-11-2013, 13:39
Allah nazardan saklasın Güler hanım harika görünüyor. :)
[QUOTE=Güler;1220336]Benim vefalı.... bir yandan çiçekleri soluyor bir yandan hem tomurcuk, hem çiçek, hem de sürgün vermekte.
GÜLER atlası bır ekol...Yakında Güler atlası olmayan ev kalmayacak sayenızde...izimkisi şimdilik büyüyor.Birgün çiçeklerinide göreceğim inşallah...
mmanager
20-11-2013, 11:33
Fazla korumacı davranıyorsunuz.
O kadar da hanım evladı bir bitki değil ki atlas.
Benimki bahçede hala, güneş de alıyor.
Yeter ki öğlen saatlerinde olmasın, güneş pek dokunmuyor.
Bir de salyangozlar olmasa...
Kolay gelsin.
Seradan geliyorlar ya o yüzden Sayın Jezebel.Tabi zamanla alışıyorlar.Biraz zamana ihtiyaçları var .Bir de camdan süzülerek birden güneşe bırakılanlarda ciddi yanıklar oluşmuştur.Hatta bazılarını kaybedip dipten çıkan yavrularını yaşatmaya çalıştığım olmuştur...Saygılar...
Buda benim yavaş gelişen atlasım.
455497
A a a bunu ilk kez gördüm , çok güzel !
Taaa Viyana'dan geldiler.
455497
Harika görünüyorlar Vehibe Hanım. Bu bitki Rhipsalis elliptica, çiçek açtırabildiniz mi?
Harika görünüyorlar Vehibe Hanım. Bu bitki Rhipsalis elliptica, çiçek açtırabildiniz mi?
Daha çiçeğini görmedim.
Bu sabah işe geldiğimde beni masamda bekliyen yeni kızlarım.;)
455629
Kargo almanın heyecanı apayrı.
Ben de bugün yaptıklarımı yazsam inanmazsınız....
Neredeyse 3 senedir atlasım duş yapmamıştı. Bugün büyük saksıyı incelediğimde sık yerlerinde örümcek ağları gördüm, bir kaç dalında da pamukçuk başlamıştı.
" Eh duş yapma zamanı gelmiş " dedim. Banyoda ılık duş da aldırmak vardı ama toprakları gideri tıkar korkusu ile, balkonda yıkamaya karar verdim.
Önde bağlantılarını çözdüm, büyük uğraştan sonra saksıdan ellerime dikenler bata bata çıkarıp masa üzerine yatırdım.
Önce bol su ile kök topraklarını temizledim, daha sonra bütün dallarını yıkadım. dipten çıkan yeni sürgünleri ayırdım, şimdi 3 saksı daha atlasım olacak.
Yıkama işi bitince ayrılacak dalları kestim, arkadaşlara yollayacağım.
Daha sonra oksijenli su hazırladım, yerinde kulak pamuğu, yerinde normal pamuk ile neresinde pamukçuk başlamışsa iyice ova ova temizledim.
Daha sonra bol çamaşır suyu ile saksısını dezenfekte ettim, iyice de duruladım.
Hazırladığım saksı toprağının bir kısmını saksıya koydum, atlası da güzelce yerleştirip, bol toprak koydum, yeniden bağladım ve köşesine çektim.
Kök ve dalları yıkanıyor...
455695
455696
455697
Ohhh, pırıl pırıl oldular, yeni kökleri de ayırdım.
455698
455699
Temizlenmiş saksısında tertemiz toprağa yerleşip, köşesine çekildi.
Bir iki gün içinde limonluktaki yerini alacak.
455700
mmanager
22-11-2013, 08:53
455497
Bu rhipsalis çeşidi sanırım iyi yine yavaş gelişiyormuş.Bende de var ama 2 yıldır öyle duruyor.Bir tanesi de zorla tek bir yaprak verdi... :D:D
Büyümeyen türlere en iyi çözüm diatiomit bence,
Resimdeki atlası Edirne'den bir tanıdığımızdan tabiri caizse zorla aldım,:p yaprakları oldukça geniş, yelpazemsi bir tür, ne renk açtığını bilen yok, sahibinde de açmamış. Pembe veya kımızı olmadığını düşünüyorum. 3-4 ay içinde diatomitte 5-6 yaprağa çoğaldı. Aldığım da 2 yapraktı.
Yine önündeki rhipsalis cassutha, toprak ortamda hiç büyümedi, zaman zaman çürüme yaparak tükenme noktasına geldi. en son bunu kurtarabildim.
455846
Bu arada yeri gelmişken sormak istiyorum; Paul bey'den ortak siparişe katılan arkadaşlar, çeliklerinizi hangi ortamda ve nasıl bir toprak karışımında köklendireceksiniz. Ben kararsızım bir yanım diatomit diyor, bir yanım ise cocopet, perlit, lav taşı , solucan gübresi karışımı gibi yumuşak bir karışımda köklendir diyor. Tabi içerde kaloriferin yanında sıcak bir ortamda olacaklar.
Paul bey den gelen çeliklerimi, bahçe toprağı, kum, perlit ve yanmış koyun gübreli karışıma dikmeyi düşünüyorum. Bu güne kadar hep böyle yaptım çeliklerimi.
Alışsınlar bizim topraklara:))
edelvays58
22-11-2013, 14:26
Benim atlas çelikleri de yoldaymış. Dün toprak karışımını hazırladım. Bahçe toprağı, keçi gübresi, kestane gübresi(toprağı yumuşatıyor)az cocopeat ve lav taşı. Gülen hanımın göndermiş olduğu atlas çeliklerimi de aynı karışıma diktim ve çok mutlu büyüyorlar. Çelikleri toprağa diktikten sonra da sadece fısfıslayacağım nemli tutmak için. Havalar serin ve sudan kökler çürüyebilir. Aydınlık, kapalı balkonda duracaklar. Güneş çıkarsa şanslarına:-))
Atlaslar gerçekten çok nazlı bitkiler değiller.
edelvays58
22-11-2013, 14:35
Yurt dışı siparişinden sonra Güler atlasın türünü merak etmeye başladım. Tahminde de bulunamıyorum. Birbirine çok benziyorlar.
Bilen var mı acaba?
yigit666
22-11-2013, 16:22
sayın edelvays58 .epiphyllum çelikleri'nizi güle güle büyütün , sipariş bölümünde şimdi gördüm , bizimkilerde yakında gelir .
edelvays58
22-11-2013, 17:02
Teşekkür ederim Yigit666. Sizinkiler de gelsin artık:-)). Güzel bir duygu.
Sipariş bölümünde sorduğum soruya verdiğiniz cevap için ayrıca teşekkür ederim. Yanlış yerde sormuşum soruyu.
mmanager
22-11-2013, 18:04
Benim atlas çelikleri de yoldaymış. Dün toprak karışımını hazırladım. Bahçe toprağı, keçi gübresi, kestane gübresi(toprağı yumuşatıyor)az cocopeat ve lav taşı. Gülen hanımın göndermiş olduğu atlas çeliklerimi de aynı karışıma diktim ve çok mutlu büyüyorlar. Çelikleri toprağa diktikten sonra da sadece fısfıslayacağım nemli tutmak için. Havalar serin ve sudan kökler çürüyebilir. Aydınlık, kapalı balkonda duracaklar. Güneş çıkarsa şanslarına:-))
Atlaslar gerçekten çok nazlı bitkiler değiller.
Kestane gübresinin çok keskin olduğunu duymuştum Sayın Edelvay.Dikkat edin bence yakabilir.Bizim buralarda kestane ağacı olmadığı için gübresi de yok.Onun yerine çam ağacı toprağı karıştırıyorum daha doğrusu çam ağacı kabuğu.İyi akşamlar...
mmanager
22-11-2013, 18:34
Ben atlaslarımı dikerken bizim burada üniversitenin iç mekan bitkileri satış serası var oradan toprak alıyorum.İçinde torf da var beyaz küçük taşlar var Nevşehir taşı dediler sanırım içindeki pomza olsa gerek.Ben biraz perlit vermikülit de kullanıyorum bazen.Geçen yıl kış girmeden aldıklarımın bazıları kışı köklenmeden geçirdiler çok az da olsa suladım.Isıtılabilen bir odada daha çabuk köklenecektir diye düşünüyorum fakat su ihtiyacı daha fazla olacaktır tabii ki.Çam ağacı kabuğu da iyi geliyor diyorlar ama perlit ve vermikülitle daha güzel gelişme gösterdiler.Aslında küçük kömür taneleri de en azından yüzeye yakın yerlere eklenmeli hem çürümemesi için.Yayla evimizdeki ağaçlar için leonardit almıştım birazını ayırdım ekerken leonardit ekledim.Pahalı bir şey değil 1 çuvalı 20 kg lık 13,5 TL idi .Hadi 15 tl olsun.Geçenlerde köklendirici diye bir şey aldım içinde hümik ve fulvik asitler varmış.Ayrıca bazen de strafor da karıştırıyorum toprağına o da toprağının havadar olmasını ve saksının hafif olmasını sağlıyor.Ağaçlarda bile yeni dikilen fidanlara ilk yıl hayvan gübresi verilmediğini bildiğim için hemen gübre koymuyorum.Yani önce sadece perlit veya torf olan toprakta köklendirip diğer geliştiren şeylerle karıştırarak toprağını zenginleştirmeliyiz diye düşünüyorum.Kaktüs üreticiliği yapan bir abi hatta Mersin de serası bile vardı asla derine dikmememi tavsiye etti.Derine dikildiği zaman çürüme olacağını en fazla 2-3 cm derine dikmemi söyledi.Eeee derine dikmeyince de devrildiği için çelikler etrafını küçük dallarla desteklemek gerekiyor.veya büyük olan çelikleri 2 ye bölüp tabi kesildikten sonra 1 hafta kabuk bağlamasını beklemek gerekiyor alt tarafı dikebilirsiniz.Yanmış hayvan gübresi kullanmıyorum çünkü sıvı gübreye alışmışlar onlar.(ONLAR BİR KÜÇÇÜK HANFENDİ ÇÜNKÜ)...Aslında benim yabancı bir metinden çevirim de vardı az çok biliyoruz bunları ilk hafta hiç sulamamak sadece fısfıslamak gerekirmiş.Sonra da haftada bir sulamak ama yine fısfıslamak gerekiyormuş....Hepimize kolay gelsin arkadaşlar....:D:D:D
edelvays58
22-11-2013, 18:46
Kestane gübresinin çok keskin olduğunu duymuştum Sayın Edelvay.Dikkat edin bence yakabilir.Bizim buralarda kestane ağacı olmadığı için gübresi de yok.Onun yerine çam ağacı toprağı karıştırıyorum daha doğrusu çam ağacı kabuğu.İyi akşamlar...
Ben yaz sonundan beri gerek hoyalarıma gerekse diğer bitkilere , kestane ağcı kovuklarından kendi topladığım kestane gübresini kullanıyorum. Kestane gübresi deyince : yaşlı ağaçların gövdelerinin içi değişik canlılar tarafından oyulmuş ve gübre de bunlardan arta kalanlar. Kına ya da kahve renginde ve toz halinde. Birisi bana suyu tuttuğunu söylemişti, ama benim gözlemlerim geçirgen olduğu yönünde.
yigit666
22-11-2013, 18:50
epiphyllum toprak karışımlarına kemik unu karışıma katılırsa , her saksıya bir çay kaşığı olmak üzere çeliklerin köklenmesine katkı sağlıyor .
edelvays58
22-11-2013, 18:57
Kemik ununu nereden bulabiliriz ki?
yigit666
22-11-2013, 21:28
satış bölümünde sayın alacakaranlıkta vardı ben aldım .
.Ağaçlarda bile yeni dikilen fidanlara ilk yıl hayvan gübresi verilmediğini bildiğim için hemen gübre koymuyorum.Yani önce sadece perlit veya torf olan toprakta köklendirip diğer geliştiren şeylerle karıştırarak toprağını zenginleştirmeliyiz diye düşünüyorum.Kaktüs üreticiliği yapan bir abi hatta Mersin de serası bile vardı asla derine dikmememi tavsiye etti.Derine dikildiği zaman çürüme olacağını en fazla 2-3 cm derine dikmemi söyledi.
Ben her diktiğim bitkiye daha önce de değim gibi, kum, yanmış hayvan gübresi, perlit ve bahce toprağı ile dikiyorum. Şu ana kadar bir zararını görmedim yanmış gübrenin.
Hep söylüyorum, her yiğidin yoğurt yiyişi farklı. Benim bitkiler alıştı bu duruma heralde:)
Farkında olmadan çelikleri, 2-3 santime diktim ama. Benden bu kadar, gerisi bu güzellere kalmış:)
Önce karışımı eledim, güneşe serdim havalansın diye. Git, gel havalandırdım toprağı.
Saksıları bir güzel yıkadım. Diktim gittiiiii:))
Henüz su vermedim. Birkaç gün sonra, az bir şey sularım. Kapalı ama aydınlık yere aldım. Daha ne yapayım....
Benden bu kadar. Keyfleri bilir:)))
Saksılara da etiket yapmam gerek. Bıktım işten offfff:eek:
mmanager
23-11-2013, 16:20
yapraklarına fıs fıs fıs
Ben atlas çeliklerini hep suda köklendiriyorum. Suda köklendirip, dikemez miyiz?
Bu güne kadar ne bildinse, onu yap sevgili Günüm:))
Onlar bizle yaşamayı öğrenecek:)
Ben üçünü nemlendirilmiş compo kaktüs toprağına birini de perlite diktim bi bakim var mı hareket dedim ama maalesef çürümeye başlamışlar bile kırıp yeniden sokuşturdum ama pek ümidim yok gibi:((
yigit666
01-12-2013, 22:57
sayın COYOTE . gelen epiphyllum çelikleri daha yeni kesilmiş,kesilen yerleri daha çok kurumamış, bende epiphyllum çeliklerini dün aldım , kesilen yerlerin kabuk bağlaması lazım tekrar ektiğiniz, epiphyllum çeliklerini nemli topraktan çıkartın , kesik olan yerler iyice kabuk bağlasın, bir hafta sonra ekin yoksa yeniden ektiğiniz, kesik yerler taze yara olduğu için tekrar çürüyecektir , ayrıca toprak çok nemli olmamalı ben çok az nemlendirilmiş toprak karışımına ektim, sulamadım üzerine hafif sprey ile fıs fıs yaptım .
yigit666
01-12-2013, 23:10
perlit çok su tuttuğu için, taze kesilmiş epiphyllum çeliklerini çabuk çürütür , kaktüs toprağı ile epiphyllum toprakları arasında ki fark, epiphyllum toprağı daha gevşek karışım sever orkide toprağı ,perlit ,turba ,dişli dere kumu, kömür kırıkları açelya toprağı gibi .
Balkonu düzenlerken bu prensesi bir fotoğraflayayım dedim. Selenicereus grandiflorus Pinar del Rio, yaklaşık bir buçuk metre boyunda.Ben de onu yuvarlatarak sardırdım. Sabırla çiçek bekliyorum ve daha da uzun zaman bekletecek gibi görünüyor. Bol havai kökü mevcut, yapışmaya yer arıyor gibi. ;)
458475
Bu da tohumdan yetişen selenicereus. ;)
458476
Şu sitedeki bitkilere bayıldım, zaman zaman açıp tekrar tekrar inceliyorum hepsini. Bizim genel olarak atlas dediğimiz bitkilerin Latincede değişik sınıflara ayrıldığını da görüyoruz. İnsan, bütün hepsinden edinmek istiyor bunları gördükçe... ;) ;)
www.cristoalmeria.com (http://www.cristoalmeria.com)
yigit666
02-12-2013, 11:03
son yurt dışı ortak siparişi ile gelen .
epiphyllum çelikleri kesilen yerler henüz taze yara toprak karışımına hemen ekmeyin , enazından kesik yerlerin iyice kurumasını bekleyin, eğer eken arkadaşlar varsa bir müddet sulama yapmayın, daha önceki yıllarda ortak siparişle gelen, epiphyllum çelikleri elimize daha geç gelmişti, dolayısı ile kesik yerleri kabuk bağlamıştı , yeni gelen epiphyllum çelikleri daha erken geldiği için kesik yerleri iyice kurumamış, sayın COYOTE elinizdeki epiphyllum çeliklerini kırdım dediğiniz yerleri makasla ( v ) şeklinde kesin öyle kurutun ,kuruyan yerler kabuk bağlayınca daha sonra ekin .
Sayın Yiğit666'ya katılıyorum, bekletmekten çekinmeyin. Hatta buruşma oluşsa bile bekletin. Daha önce de yazdığım gibi Deustche kaiserin çeliklerimi tam 25 gün beklettim. Bir hafta önce neredeyse kuru olan toprak karışımıma diktim.Hiç sulama yapmadım, toprak karışımımda kullandığım cocopeatin nemi vardı sadece karışımda. Dün şöyle hafifçe toprağı eşeleyip (siz yapmayın:) ) baktım köklenmişler bile.
Çok teşekkür ederim cevaplarınız için biraz ümitlendim:))
Gelir gelmez diktim çelikleri, dim dik ayaktalar şimdilik:)
buda benim güler atlasım.
diktikten 4 ay sonrası bu gün ilk çiçeğini açtı.
sayın sakdağ merhaba diktiğiniz beyaz atlasa benziyor,bende de var yerini severse bir gecelik çok güzel kokulu, hem de büyük çiçekler açıyor .İş yerindeyken açıyordu ,evde bir türlü yer sevdiremedim.Tavsiyeye ihtiyacım var.
Güler hanım merhaba,lütfen Güler atlastan bana da gönderir misiniz?
yigit666
03-12-2013, 09:02
458630
sayın sakdağ merhaba diktiğiniz beyaz atlasa benziyor,bende de var yerini severse bir gecelik çok güzel kokulu, hem de büyük çiçekler açıyor .İş yerindeyken açıyordu ,evde bir türlü yer sevdiremedim.Tavsiyeye ihtiyacım var.
Sayın Yenisu, sizin bahsettiğiniz çiçek ''bir gecelik gelin'' sanırım. Aşağıya linkini veriyorum. Genel olarak söylemek gerekirse kışı ısıtılmayan serin bir ortamda geçirirse Eylül-Ekim aylarında açmaması için bir neden yoktur. Yazında kısmen güneş alan bir yer uygundur.
http://www.agaclar.net/forum/kaktus/6527.htm
melek yüzlü
09-12-2013, 16:36
İyi Günler Güler Hanım,
Bir ay önce göndermiş olduğunuz atlas çeliklerin ikisi de tuttu çok teşekkür ederim. Sürgünler vermeye başladılar. Ben buraya resim yüklemesini bir türlü öğrenemediğim için resimlerini sizinle paylaşamıyorum. Torunlarınızın sayısı gün geçtikçe çoğalıyor. Tekrar teşekkürler.
O torunlardan birisi de sonunda bugün geldi bana ve tabi ben:D Ne kadar teşekkür etsem az Güler hanım.
Atlaslarınız ne alemde arkadaşlar? Benimkiler de köklenmeler başladı.Hafifçe eşeledim dibini, minik kökler merhaba dedi. Bir tek rhipsalislerde hareket yok onlarıda diatomite almaya karar verdim.
461681
461682
Atlaslarınız ne alemde arkadaşlar? Benimkiler de köklenmeler başladı.Hafifçe eşeledim dibini, minik kökler merhaba dedi. Bir tek rhipsalislerde hareket yok onlarıda diatomite almaya karar verdim.
461681
461682
Ben eşelemeye korkuyorum..Olumsuz bır sonuc alırsam moralim bozulacak..
[QUOTE=sakdag;1232052]Atlaslarınız ne alemde arkadaşlar? Benimkiler de köklenmeler başladı.Hafifçe eşeledim dibini, minik kökler merhaba dedi. Bir tek rhipsalislerde hareket yok onlarıda diatomite almaya karar verdim.
Diktikten sonra hiç suladınızmı...
Diktikten sonra hiç sulamadım, son bir haftadır fıs fıslayarak yüzeysel suluyorum.
Aslında kökünü eşelemem lazım ama hem toprak karışımım çok hafif olduğu için hem de çürüme riskini göze alamayıp erken müdahale etmek için maalesef eşeliyorum toprağı. Bunun köklere zarar getirme olasılığı da var.
[QUOTE=sakdag;1232339]Diktikten sonra hiç sulamadım, son bir haftadır fıs fıslayarak yüzeysel suluyorum.
Siz dikeli kac gun oldu..Ben sizin mesajınızı okuduktan sonra bırını cıkarıp baktım..Hiç kök oluşmamış..Dikeli 10 gun kadar oldu..Ama gövde gayet canlı..buruşma bozulma yok..Ne yapsam acaba...Kaybedersem cok üzülürüm....
tranquila
24-12-2013, 12:53
Ben kök durumlarını bilmiyorum ama üzerinde bir tomurcuk vardı. Maalesef o kurudu :(
Sayın Ildır, dikeli 10-15 gün oldu tahminen. Sıcaklık önemli bir etken, kaloriferin yanında tutuyorum saksıları, 20-22 derecelerde.
Herhangi bir bozulma, çürüme yoksa problem de yok bence. Yakında köklenir merak etmeyin.
yigit666
24-12-2013, 13:27
son siparişle gelen epiphyllum çeliklerini hafif nemli toprağa ektim ,arada bir üzerlerine bir sprey şişesine su koyarak fıs fıslayarak suluyorum , bazılarının üzerlerinde havai kökler oluşmaya başladı, bende kaloriferli ortamta tutuyorum ,yalnız kral midas geldiğinde yeşil olan yaprak alt kısımlarda, iki adet yara kabuğu gibi kahverengi bir kabuklanma oldu şimdi kuruyor, daha sonra kuruyan yerler delik olarak kalıcak gibi görünüyor .
edelvays58
25-12-2013, 12:18
Ben de benimkilerle ilgili gelişmeleri paylaşmak istiyorum: çeliklerimden iki tanesinde tomurcuk vardı, santana tomurcuğunu kuruttu. frühlings land ise iki tomurcuğunu büyütüyor, iki tane de çok küçük var. Eğer biraz da olsa köklendiyse çiçeklerini açacak.
Bir tür var ki ,sauman,ikinciye çürüyor dipten. Bugün de çürük kısmını kestim, ama ondan ümitli değilim, çünkü çelikte bir sorun vardı geldiğinden beri:üzeri mattı ve sanki pas hastalığına benzer bir belirti vardı, içi de diğerlerine göre daha az dolgun. Hala öyle.
Diğerlerinde sorun görünmüyor.
Ama o tomurcuklardan daha sevindirici olan Grandy'nin üstte havai kökle birlikte bir sürgün uzatmasıdır.
tranquila
25-12-2013, 12:45
Sevgili edelvays58, ben bu türü çok iyi tanımıyorum. Buradan öğrenmeye çalışıyorum. Şimdi siz havai kökler ve sürgün uzattı dediniz ya, bu bitkinin resmini paylaşma imkanınız var mı? Atlaslarda havai kök nasıl oluyor, nasıl sürgün veriyor, merak ettim.
Teşekkürler.
mmanager
25-12-2013, 15:11
Arkadaşlar eğer ısıyı sürekli 18-24 derece arasında tutamazsanız köklenmesini bekleyerek boş yere üzülmeyin.Eğer evinizde merkezi ısıtma teşkilatı yoksa bile ısıtılan odada bulundurun ki köklenebilsinler fakat odayı tekrar soğutmayın en azından gece 18 derece olsun.Artık komşunuza kahveye çaya ya da günlere gitmeyerek :D:D odanın sıcaklığını muhafaza edin.Odayı bir gün 35 derece bir gün 12 derece tutarsanız köklenemez.Eğer ki en az 15-12 derecede kalırsa öylece bekler ve baharda köklenir bir şey olmaz.Sadece çok az da olsa fısfıslayarak sulayabilirsiniz.Üzmeyin kendinizi tecrübeyle sabittir...
edelvays58
25-12-2013, 18:22
Yeni farkettiğim küçün sürgün ve havai kökler.
461951
edelvays58
25-12-2013, 18:25
Çiçek açar mı bilemem ama tomurcuklar büyüyor. Bu biraz şans:-))Yoksa atlaslar bu kadar çabuk çiçeklenmez.
461952
Sayın adelvays58 şu anda görünen o ki içimizde en iyi durumda olan sizsiniz. Muhtemelen çiçek tomurcuğu verdiğine göre köklenmiştir. Ancak çok dikkat etmenizi öneririm. Bitki çiçek açabilmek daha doğrusu tohum üretebilmek için çiçeklenmeye bütün gücünü kullanıyor. Çok sağlıklı görünüyor ama köklenme yok ise çiçek tomurcuklarını koparmanız durumunda daha sağlıklı bir çeliğiniz olabilir.
Aynı durumda olsam ben yapabilirmiyim bilmiyorum. Güler hanımdan Eskişehir toplantısında aldığım bir çelik köklendi ve çiçek açmak üzere. Merakla açmasını bekliyorum.
Bendeki çeliklerde de değişiklik yok. Bir çeliğin çürüyen kısmı kesip kurutarak dikmiştim. Diğerinin de üzerindeki kısımda çürüme olduğu için onu da sağlam kısma kadar kestim. Hala bekliyorum. İnşallah bütün arkadaşların çelikleri tutar.
mmanager
26-12-2013, 08:11
Evet bazen çelikler tomurcuklu oluyor.Mevsim kış olsa bile çünkü sera içinde her mevsim bahardaymış gibi. Siz aşırı sulamayın ve bol ışığı olan güneş alabilen bir yere koyun çiçeğini görürsünüz.Tebrikler....
edelvays58
26-12-2013, 08:12
[QUOTE=Muda;1232732]Sayın adelvays58 şu anda görünen o ki içimizde en iyi durumda olan sizsiniz. Muhtemelen çiçek tomurcuğu verdiğine göre köklenmiştir. Ancak çok dikkat etmenizi öneririm. Bitki çiçek açabilmek daha doğrusu tohum üretebilmek için çiçeklenmeye bütün gücünü kullanıyor. Çok sağlıklı görünüyor ama köklenme yok ise çiçek tomurcuklarını koparmanız durumunda daha sağlıklı bir çeliğiniz olabilir.
Sayın Muda, bende bunu düşündüm aslında, çelik, çiçekleri açıcam diye epey zorlanıyor sanki. Belki kendisi çiçekleri düşürür diye kendi haline bıraktım.
yigit666
26-12-2013, 10:24
geçen yıllarda epiphyllum siparişi veren, bir arkadaşımızınki minik boyuna rağmen beyaz bir çiçek açmıştı .
Gecen sene bir atlas çiçeği buldum. Çok sevinmiştim. Başına iş geldi kırıldı. Yeniden diktim biraz büyümüştü. Fakat galiba geçen günkü soğuktan etkilenmiş. O güzel koyu yeşil sürgün dal sararmış sap sarı olmuş. Yumuşak değil ama niçin sarardı anlayamadım. Bahçede daha korunaklı bir yere koydum.
Olmuyor olmuyor. Ne çok istememe rağmen bir atlasım olmuyor. Olsa da ben bakamıyorum herhalde.
Sizce düzelir mi? ya da ölür mü?
edelvays58
28-12-2013, 20:34
Acaba suyunu mu çok verdiniz? Kışın suyu pek sevmiyor. Bu tropikal bitkiler toprağın nemli olmasını seviyorlar ama vıcık vıcık sudan hoşlanmıyorlar.
Sanırım İzmir'de oturuyorsunuz. Bu kadarcık soğuktan etkilenmemesi gerekiyor.
Aslında neden sarardığını anlasanız kurtulabilir. Çok nazlı bir bitki değil.
Siyunu da fazla vermedim ama belki sularken yaprağı islatmis olabilirim.
yeşillim
30-12-2013, 11:42
Merhaba acemiyim bu konuda sayfayı mümkün olduğunca sessiz takip etmekteyim.
Çürümemesine özen gösteriyor, henüz köklenme tesbit edemedim. Saırsam herşey yolunda..!
Bir de genleştirilmiş kil sipariş ettim. Onu da en üst tabakaya doldurursam iyi olacak düşüncesindeyim.
mmanager
30-12-2013, 17:02
Merhaba acemiyim bu konuda sayfayı mümkün olduğunca sessiz takip etmekteyim.
Çürümemesine özen gösteriyor, henüz köklenme tesbit edemedim. Saırsam herşey yolunda..!
Bir de genleştirilmiş kil sipariş ettim. Onu da en üst tabakaya doldurursam iyi olacak düşüncesindeyim.
Ben atlas çiçeklerini ayda bir kere sulardım.Bu sebeple kışın köklenmese de çürümezdi.Fakat merkezi ısıtma sistemi yapılınca köklenmeye başladılar.Oda sıcaklığı 18-20 derece bile olsa yeterli oluyor...Şimdi ise sadece az da olsa nem ihtiyacı doğdu bu yüzden sadece fısfıslayarak suluyorum çürümemesi için.Bir de toprağa derin dikmemek gerekirmiş atlasları.Kolay gelsin hepimize...
22.06.2013 tarihinde Eskişehir toplantısında Güler hanım tarafından getirilen atlas çeliklerinden her ikisi de köklendi. Yeni sürgünler verdi. Hiç beklemediğim halde çiçek açtı. Çelikleri aldıktan sonra buradaki bir arkadaştan bulduğum kırmızı renk çiçek açtığını söylediği çelikler de köklendiler. Güler hanımdan gelen çelikler ile arkadaşımdan aldığım çelikleri birer tane olarak iki ayrı saksıya dikmiştim. Umarım Güler hanımın atlası gibi bol çiçekli ve onun atlası gibi verimli olur.
462883
462884
462887
edelvays58
31-12-2013, 23:12
Harika Sn Muda. İnşallah yeni yılda bu dilekleriniz gerçek olur.
Çok güzel Sn.Muda , güle güle büyütün.
Sayın Edelvays, tomurcuklarınız ne alemde, epey zaman geçmiş üzerinden. Açmadılar mı daha? ;)
edelvays58
07-01-2014, 11:50
Maalesef Sn sakdağ, beklendiği gibi .biri düştü, diğeri de düşecek sanırım. Başka bahara kaldı:-)).Çiçek tomurcukları çeliği çok zorladı. Kök var mı bilmiyorum.
Çeliklerimden bir tanesi, sorunlu olduğunu daha önce yazmıştım, yine çürüdü. Bu sefer çürüyen yerini kestim, tarçınla ovdum ve tekrar toprağa diktim. Tarçının mantara karşı etkili olduğunu okumuştum. Bakalım. Yine çürümezse tutacak demektir.
Bu gün ben de biraz daha Atlas çeliği sahibi oldum.
Paketleme çok iyi ve kısa mesafeden geldiği için mükemmel durumdalar.
463668
Gönderen arkadaşımıza teşekkür ederim ;)
mehmetçiçek
07-01-2014, 23:15
Güler abladan gelen çeliklerim köklenmişti. Serin bir odada su vermeden baharı bekletitiyorum. Umararım doğru yapıyorumdur. Kışın serin yer istiyorlar değil mi?
Atlas çiceklerinden bir kaç görüntüde benden
Sayın yilmali agaclar.net'e hoş geldiniz.
Yeni üyeler önce burayı (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm)ziyaret eder, kısaca kendilerini tanıtırlar, sizden de rica ediyorum. ;)
http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm
edelvays58
08-01-2014, 10:32
Sn yilmali sizinki atlas değil , yılbaşı çiçeği.
Bana atlas çeligi verecek bir kişi ariyorum.
Bana atlas çeligi verecek bir kişi ariyorum.
Talep yeri burası mı sevgili Aysis? ;)
Müracaat Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/) olmalı.
Belli mi olur, bakarsınız Güler okur da size bir çelik gönderir. :D
tranquila
12-01-2014, 20:52
Guler hanım bana göndermişti. Bugun bir de baktım ki beni bekleyen bir sürpriz varmış altasımda 😊
Guler hanım bana göndermişti. Bugun bir de baktım ki beni bekleyen bir sürpriz varmış altasımda 😊
Sizin adınıza çok sevindim...Açmasını dört gözle bekliyorum..
Muhteşem..İnşallah bende birgün görebilirim....
Talep yeri burası mı sevgili Aysis? ;)
Müracaat Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/) olmalı.
Belli mi olur, bakarsınız Güler okur da size bir çelik gönderir. :D
Biliyorum biliyorum tabii. Benimki dediğiniz gibi birazda sızlanma .::o
Bu sabah bir de ne göreyim, Güler atlasım bana da çokça sürpriz hazırlarmış meğer. Gördüklerimin beşte biri açsa bana yeter:)
464935
Nasıl uğurlu bir el, nasıl bereketli bir atlasmış;) Canım Gülercim binlerce teşekkürler.
Güle güle büyüt. Gönderdiğim çeliklerin sizleri mutlu etmesi o kadar hoşuma gidiyor ki anlatmak mümkün değil.
Sanırım anaç bitki de anlıyor, ben yolladıkça o daha çok sürgün veriyor sizlere dağıtmam için. ;)
Bu arada bir yığın da yavru vermekte. Onları nasıl ve ne zaman budayacağım konusunda daha sonra sorularım olacak.
Konu uzmanları arkadaşlar sana daha iyi bilgi vereceklerdir ama bence bırak budama iyice büyüsünler sonra sen dağıtımlara başlarsın.
Güle güle büyüt. Gönderdiğim çeliklerin sizleri mutlu etmesi o kadar hoşuma gidiyor ki anlatmak mümkün değil.
Sanırım anaç bitki de anlıyor, ben yolladıkça o daha çok sürgün veriyor sizlere dağıtmam için. ;)
Sayın Güler hanım; Bu mesajı yazıp yazmamak hakkında çok düşündüm ve sonunda utanarak yazmaya karar verdim. O harika somon renkli atlasınızdan yüzsüzlük yaparak bir tanecik dalda ben rica edebilirmiyim :o gerçekten de bu kadar çok çiçek açması bence türüne görede değişiyor çünkü uzun zaman önce benimde kırmızı bir atlasım vardı zaman içinde büyüdü, kocaman oldu ama hiç çiçek açmadı en sonunda bozulup gitti zavallı :(
Sayın lusoari, agaclar.net üyeleri arasında çiçek isterken utanmanıza hiç gerek yok, ancak fidan-çelik-tohum taleplerini başlıkta değil de Ücretsiz dağıtım başlığı altında yapıyoruz. Lütfen taleplerinizi siz de oradan yapınız.
Peki Erivan'a mı istiyorsunuz?
Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/)
Dogru yere yazdım ama eski mesajımı nasıl oraya taşıyacağımı bilemiyorum :(
Nihayet sürgün göründü;)
Yoksa, çiçek tomurcuğu mu bu:eek:
Evet deyin nolurrr:))
edelvays58
17-01-2014, 18:00
Sevgili cemo, üstteki çiçek tomurcuğu gibi görünüyor:-)) Hangi tür bu?
Yurtdışı siparişlerimiz..inşallah çiçektirr:)
3 oranges yazıyo valla üstünde. :))
yigit666
17-01-2014, 18:30
sayın cemo .üstteki çiçek tomurcuğu çelikleri aldığımız zaman, iki parçaya bölmediğimiz için açma ihtimali yüksek aynısından, benimde var renk olarak çok güzel bir tür .
Bu ne güzel bir haber sevgili yiğit:) İnşallah diyorum.
Benimde yurtdışından gelen çeliklerimden L24'de sürgün var ama Cauman'da herhangi bir hareket yok. Beklemedeyim :)
Yurtdışı siparişlerimiz..inşallah çiçektirr:)
3 oranges yazıyo valla üstünde. :))
Güzel haberlerin gelmesi sevindirici. Benim de çok beğenerek sipariş verdiğim atlaslardan. Bendeki 3 oranges çok küçük geldi. 30 tane atlastan sadece biri filiz verdi. Diğerlerinin köklenip filizlenmelerini bekliyorum. İnşallah hepimizin atlas ve hoyaları tutar. Bir tanesinde de köklenme olmuş. Ancak nasıl yaptı isem o kadar atlas arasında onu ters dikmişim. :o Yeniden diktim. Küçük de olsa köklenen kısımların birkaç göz bırakarak kessem tutar mı diye düşünmekten kendimi alamıyorum. Yaprak boyutu biraz küçük olunca henüz cesaret edemedim.
Bunlarda benim yaramazlar. :)
Epiphyllium Cornish Cream 2010
Epiphyllium King Midas 08
Epiphyllium Meda 2012
Epiphyllium Reflected Glory 08-kaybettim-Siparişinde getirtip takas düşünen olursa kabulüm :)
Epiphyllium Rose Queen 08
Epiphyllium Lips Betrayed 08
Epiphyllium WC Clark
Sent from my Lumia 920
Nihayet sürgün göründü;)
Yoksa, çiçek tomurcuğu mu bu:eek:
Evet deyin nolurrr:))
Tebrikler...acaba topragınız özel bir karısımmı..bulundugu ısı derecesı ne.. Bende celik getırttım ama hıçbir kıpırdama yok 2 tanesı havai kök cıkarmış...Cevabınızı heyecanla beklıycem..
Tebrikler...acaba topragınız özel bir karısımmı..bulundugu ısı derecesı ne.. Bende celik getırttım ama hıçbir kıpırdama yok 2 tanesı havai kök cıkarmış...Cevabınızı heyecanla beklıycem..
http://www.agaclar.net/forum/1222199-post627.htm
Sevgili ıldır, dikim hakkında burada bilgi vermiştim. Umarım yardımcı olur.
kapalı balkonda cam kenarında duruyor çelikler. Güneş olduğunda camdan oldukca ısı yayılıyor. Kapalı havalarda ise guzine yanıyor. Ortalama 20 derece oluyor içerisi.
İnşallah tez zamanda sizinkilerde de hareket başlar.
Sevgiler.
Arkadaşlar ben bu sitede yeniyim bir arkadaşımın tavsiyesiyle üye oldum atlaslara hayran oldum .Artık ortak siparişten önce bana bu siteyi tavsiye etmediği için onun atlaslarından tırtıklayacağım:D:D:D:D:D Ben bile biliyorum ısı ışık ve nem bunu ölçüde tutmak gerek...
Bunlarda benim yaramazlar. :)
Epiphyllium Cornish Cream 2010
Epiphyllium King Midas 08
Epiphyllium Meda 2012
Epiphyllium Reflected Glory 08-kaybettim-Siparişinde getirtip takas düşünen olursa kabulüm :)
Epiphyllium Rose Queen 08
Epiphyllium Lips Betrayed 08
Epiphyllium WC Clark
Sent from my Lumia 920
Sanırım resimlerden sizin atlasların sadece hindistan cevizi torfuna (cocopeat) dikim yapılmış gibi görünüyor. Çeliklerin boyu çok az da olsa küçük gibi geldi. Biraz derine mi diktiniz yoksa bir kısım çelikler bana geldiği gibi biraz küçük mü geldi size. Görüntü itibari ile gayet sağlıklı görünüyorlar.
Sanırım resimlerden sizin atlasların sadece hindistan cevizi torfuna (cocopeat) dikim yapılmış gibi görünüyor. Çeliklerin boyu çok az da olsa küçük gibi geldi. Biraz derine mi diktiniz yoksa bir kısım çelikler bana geldiği gibi biraz küçük mü geldi size. Görüntü itibari ile gayet sağlıklı görünüyorlar.
Sevgili Muda çeliklerin bir o kadar daha da ust kısımları vardı. Arkadaşımla ortak sipariş verdik bu yüzden çelikleri ikiye bölüp şansımızı arttırdık. Tek kaybımız reflected glory oldu. Belirttiğiniz gibi çelikler sadece hindistancevizi torfundalar. Normal saksılarına geçirene kadar bu karışımda buyumeye devam edecekler. Çelikler üçe bölünebilecek kadar uzun sayılırlardı bana göre. Ama ikiye bölüp dikimini yaptık.
Sevgili Fatih, kanıma giriyorsun bak. Deli gönül uçur tepelerinden birer çelik daha yap şansın artsın diyor.
Dikmeden aklıma gelmedi ki:))
Arkadaşlar, compo sana kaktüs toprağı kullanmış olan var mı? Torf oranı nasıldır öğrenmek istiyorum. Bahçe toprağı bulmak imkanım pek yok. Malum hazır topraklar da istediğimiz gibi değil. En kalitelisi bu diye düşünüyorum. ama torf yoğunluğunun fazlalığındna şüphe duyduğum için sadece baz olarak kullanacağım.
İçeriğine internet üzerinden ulaşamadım. Benim beceriksizliğim mi bilemiyorum. İnternet üzerinden sipariş vereceğim, ona gore yanında dere kumu, ponza, lav taşı, humus gibi malzemeler de alacağım.
Kullanmış olan varsa bana ek olarak nelere ihtiyacım olduğunu söylerse sevinirim.
Ben internette gördüğüm kadarıyla epiphyllium toprağında hindistan cevizi torfu çam ağacı kabuğu perlit de vardı tabi.Kaktüs toprağı olabilir ama köklenme aşamasında neme de ihtiyacı olduğu için perlit veya pomza olması şart.
Sevgili Fatih, kanıma giriyorsun bak. Deli gönül uçur tepelerinden birer çelik daha yap şansın artsın diyor.
Dikmeden aklıma gelmedi ki:))
korkmayın elinizi korkak alıştırmayın gerçekten şansınız ikiye katlanabilir.bir de alt taraftan çürümeye başladı mı kesseniz bile üst tarafı da kurtarma şansınız azalıyormuş.
Paul Bey'den aldığımız çelikleri bölmek 2 adet bitki elde etmek gibi görünse de, ben bölünmemesini savunanlardan hatta tavsiye edenlerdenim. Bölünmeden ekilen bitki de sürgün oluşumu daha güçlü oluyor, dolayısı ile çiçek görme olasığılımız daha da artar.
Aşağıdaki bitkim 2 yıl önce Paul Bey'den atlas alan bir arkadaşımın çeliğinin yarısını bana vermesiyle diktiğim atlastır. 2 yılda özenle bakmama, besin vermeme rağmen bu kadar yol alabildik. Bitkinin gücü zar zor verdiği yuvarlak kolları açıpta yassı yapraklara dönüştürmeye yetmiyor. Üstelik bunun gibi küçük parça olarak dikilmiş bir iki çeşidimde daha durum aynı.
466307
Merhabalar. 3 yıldır yetiştirdiğim bir atlasım var ama hala çiçeğini hiç göstermedi, bayağıda büyüdü, sizin minnacıklar açmış (maaşallah) :p , kıskandım ya.... :(
Bu çelik sürgün hazırlığında mı:confused:, yoksa, ben mi heyecan yapıp duruyorum;)
edelvays58
23-01-2014, 12:38
Emin olmak için biraz daha bekle derim ben Cemo.
Sevgili sakdağ
Benimde böyle küçük dikilmiş bir atlas çeliğim 2 yıldır gelişemedi. Anneden cok farklı uzayan dallar cıktı. Bir saksıda sanki birkaç tür dikili gibi. Sebebini şimdi anlıyorum.
Ben de, mutasyona uğruyor yanıyordum:) Bir kökten şekil şekil cıktı çünkü.
Teşekkürler, verdiğin bilgiler için.
Emin olmak için biraz daha bekle derim ben Cemo.
Pek yavaş ilerliyoruz:( Ya da, benim gibi aceleciye öyle geliyor:)
edelvays58
23-01-2014, 14:24
Seni, atlas ve mum çiçekleri durdurur ancak. Tez canlıları sabırlı olmayı öğretiyorlar :-))).
ben yenı katıldım sıteye kapdusler cok guzeller sızın atlas cıcegınızde tabıkı guler hanım
mmanager
25-01-2014, 08:01
Sevgili sakdağ
Benimde böyle küçük dikilmiş bir atlas çeliğim 2 yıldır gelişemedi. Anneden cok farklı uzayan dallar cıktı. Bir saksıda sanki birkaç tür dikili gibi. Sebebini şimdi anlıyorum.
Ben de, mutasyona uğruyor yanıyordum:) Bir kökten şekil şekil cıktı çünkü.
Teşekkürler, verdiğin bilgiler için.
İyi günler aslında yeteri kadar ışık alamadığı için olabilir sanırım.İster küçük bir çelik olsun ister büyük az ışık alıyorsa verdiği çelik uzun ince oluyor.Hatta topuz şeklindeki kaktüsler bile ince bir şekilde büyüyor ve sağlıksız yapraklar veriyor.Çiçek güzel bir yere alınırsa bu yaprakların genişlemeye başladığını göreceksiniz...
aslında yeteri kadar ışık alamadığı için olabilir sanırım.İster küçük bir çelik olsun ister büyük az ışık alıyorsa verdiği çelik uzun ince oluyor...
Atlas saksısı, tam cam önü tüm gün güneş alan yerde.
466734
Bu rağmen bu şekil uzantılar çıkartıyor.
466733
Dipten gelenler şekil şekil. Sanki, birkaç türü bir araya dikmişim gibi. (Fotoğraf çekmek için içeriye aldım.)
466732
edelvays58
25-01-2014, 17:13
Temiz havayı deneyin derim ben. Bunlar iç mekan bitkileri pek değil. Kışın korumak için korunması gerekiyor ama onun dışında hep dışarıda olmalı.
Kış olduğundan içeriye aldım. Havalar ısınınca dışarıya atıyorum. Yazın da durumu böyleydi.
merhabalar. hepinizin emeklerine sağlık. ve sevgili Güler Hanım'ın torunlarının büyüdüğünü görmesi çok güzel olsa gerek..:) ben de atlas bulma konusunda maalesef başarılı olamadım. yaprak çeliği gönderebilecek bir arkadaş varsa şimdiden teşekkürlerimle..
merhabalar. hepinizin emeklerine sağlık. ve sevgili Güler Hanım'ın torunlarının büyüdüğünü görmesi çok güzel olsa gerek..:) ben de atlas bulma konusunda maalesef başarılı olamadım. yaprak çeliği gönderebilecek bir arkadaş varsa şimdiden teşekkürlerimle..
Eeeee ne diyelim, üyeliğiniz bu kadar eski olmasına rağmen aramıza bu kadar az katılırsanız neyi nereden talep edeceğinizi tabii ki unutursunuz.:D
http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/
Ayrıca talebinizin de dikkate alındığını bildirmek isterim.;)
Siparişle gelen atlasların bu günkü durumlarını fotoğrafladım. Oldukça yavaş gelişiyorlar. Kök var mı diye bakamıyorum ( korkudan:eek:)
Siparişle gelen atlasların bu günkü durumlarını fotoğrafladım. Oldukça yavaş gelişiyorlar. Kök var mı diye bakamıyorum ( korkudan:eek:)
Sayın Cemo;
Atlaslarınız çok güzel gelişmiş durumda. Gayet sağlıklı bir şekilde görünüyorlar. Benim gördüğüm kadarı ile bazı arkadaşlarımızın söylediğinin aksine yapraklarına kadar su veriyorsunuz. Bakım durumlarını nasıl yaptığınızı, kaç günde ne kadar su verdiğinizi yazabilirmisiniz. Ben de biraz su verme taraftarıyım. Yazılanlar nedeni ile korkudan daha az su veriyorum. Bana gelen 30 atlastan bir tanesinin durumu iyi. St. ommein uç kısmından iki cm kadar filiz verdi. İki tane daha çok küçük de olsa filiz vermeye çalışan var. Ancak diğerlerinde istediğim gibi bir canlanma yok. Biraz buruşuk gibi duruyorlar. Köklenme olduğunu düşünmüyorum. Başarılar dilerim.
Sayın Muda
Ben, hiç bir sukulent, kaktüs ve atlası susuz bırakmıyorum. Evet okuyorum, kış boyu susuz bırakan arkadaşlarımı. Nedense hiç yapmadım öyle bir şey.
Çelikler ilk geldiğinde, suyu cok az verdim ve 2 tanesinde çürüme gördüm. Bildiğinden şaşma cemo diyerek, başladım diğerlerini suladığım gibi sulamaya.
Haftada bir yarım çay bardağı kadar su veriyorum. Saksılar küçük çünkü.
Su verdikten 3 gün kadar sonra da, yapraklara fıs fıs. Bugün fıs fıs günleriydi.:)
Şu ana kadar büzüşme ya da çürüme yok çok şükür. İlk çürüyen 2 yi de kurtardım sanırım onlarda iyiler.
İnşallah sizinkilerde toparlanır ve bol sürgün verirler.
tranquila
04-02-2014, 15:46
Benim atlasımın tomurcuğu büyüyor. Bir de bebeği oldu, solda minicik bir şey :)
cengaver22
11-02-2014, 19:19
Merhabalar bende atlas bulmak istiyorum ama maalesef bulamadım. Özellikle Güler hanım yardımlarınızı bekliyorum. Bu site ile bilgi ve arkadaşlığımız artıyor. Herkese teşekkürler.
Merhabalar bende atlas bulmak istiyorum ama maalesef bulamadım. Özellikle Güler hanım yardımlarınızı bekliyorum. Bu site ile bilgi ve arkadaşlığımız artıyor. Herkese teşekkürler.
Sayın Cengaver22; güler hanımdan yapacağınız atlas taleplerinizi aşağıdaki atlas talep yerinden yaparsanız iyi olur.
http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/22776-14.htm
Bir saksı atlasım bozulmaya başlamıştı. Bir kısmını perlite çelikledim. 2-3 tanesinide su dolu kavanoza koydum.
Bugün baktım ki, çeliklerden biri suda kök atmaya başlamış.
edelvays58
16-02-2014, 10:37
Sevgili cemo. Ben hiç topraksız ortamda atlas köklendirmedim, ama hoya çok köklendirdim, nerdeyse hepsini. Hoyalarda çok başarılı bir yöntem. 5-10 tane atlasım var ve hepsini toprakta köklendirdim. Yurtdışından gelen bir tanesi sorun çıkarttı. Her seferinde çürüyen kısmını attım, tarçın sürdüm ve sanırım o da köklendi. Suda ya da perlitte köklendirmelerde dikkat etmen gereken şey: toprak ortamına aldıktan sonra(hemen alma) toprak ortamına uyumunu gözle. Acaba perlitte köklendirenler var mıdır ?
Acaba perlitte köklendirenler var mıdır ?
Mesajını okuyunca dışarıya cıkıp fotoğrafladım çelikleri.
Perlite diktiğim yavru vermiş. Ayrıca başka bir çeliği merakımızı gidermek için boşaltıp baktım, kök yapmaya başlamış perlitte.
Yurtdışından gelenlerde bir bozulma yok şu ana kadar. Eğer olursa perlitte denemeye karar verdim.
Bu çiçekle bu sitede tanıştım. . Atlas çiçeği diyince aklıma direkt Güler abla geliyor artık ;) çiçek çok güzel Güler ablanın paylaşımcılığı ondan da güzel ;)
Benim çeliklerden biri de (epiphyllum blumenstadt erfurt) bir tuhaf oldu üstüne sıcak su dökülmüşte haşlanmış gibi bir görünüm aldı, yarıdan kesip bekletiyorum şu an, onu diatomite alacağım. Hala köklenme olmayan bir çelikti.Tele Ann ise dipten bir sürgün yürüttü. Genel olarak durum iyi.
Yazılarınızı takıp ediyorum..Ben diktiklerimi cıkarıp bakmaya korkuyorum.. Genel olarak bozulma yok ama heryerınden havai kök cıkarıyor..İyimi kötümü karar veremedim....
Dokunmayın bence. Ben aynı çelikten 2 tane yapmıştım, o yüzden cıkartıp baktım.
cörekotu
17-02-2014, 21:07
Ilkbahar yaklasti ve hepimizi tatli bir heyecan kapladi :) Benim Güler atlasimda nihayet sürgün verdi cok mutluyum Güler hanima tekrar tesekkür ediyorum.. Bana gelen celigin iki catali vardi her ihtimale karsi catallari keserek üc tane celik elde etmis oldum ücüde tuttu cok sükür, fakat arkadaslarin yazdiklarindan anladigim kadariyla celikleri kücülttügümüz zaman cikan sürgünler pek randumanli olmuyor galiba, simdide catallari ayirdigim icin üzüldüm, bu konuda genis bilgisi ve deneyimi olan arkadaslar varsa bilgi verebilirlermi acaba...
Bu sabahın süprizi;)
Tomurcuk sanırım. Hepsine duş aldırdım, bugün fısfıs günleriydi.
n.yıldız
20-02-2014, 06:04
Herkesin günü aydın ve bol çiçekli olsun arkadaşlar.
538. mesajdaki atlasım hiç yapraktan sürgün vermedi. Hep kökten sürdü yaprakları. ( Yeni çeliklerin hepsinin yapraktan sürgün verdiğini gördüm bu forumda) Hem de ilk çıkan yaprak çok hızlı uzadı. 20 cm. kadar var. Diğer yapraklar daha yavaş gelişiyor.
Herkesin atlasının ne güzel dolgun yaprakları var. Benim ki yamyassı uzadı gitti. Bir de dikenlidir deniyor ama sadece yeni uzayan uç kısımlarda diken oluyor diplerde hiç diken yok.
Benim atlasımda yolunda gitmeyen bir şeyler mi var acaba? Beni aydınlatırsanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
melek yüzlü
20-02-2014, 14:59
Merhaba,
Yaklaşk üç ay önce Güler Hanımdan rica ettiğim atlaslardan büyük olan çelik, bayağı gelişti şu anda beş küçük bebeğim var ve yaklaşık boyları 7 cm.civarında. Benim sorum şu, bu yavru çeliklerin kök kısmına doğru pamuklanma oldu. Bunun nedeni nedir? Zarar verir mi? Neyapabilirim. Bir ara çok hızlı büyüdüler şimdi büyümeleri durdu. Bana yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
melek yüzlü
20-02-2014, 15:34
Bir de nasıl çiçek açtırıyorsunuz ben daha açtıramadım.
sumeyra47
20-02-2014, 16:26
Çok merak ediyordum çiçeğini, kısmet değilmiş.
Sayın melek yüzlü, lütfen mesajlarınızı büyük hafle yazmayınız. 742 numaralı mesajınızı da düzeltebilirseniz sevinirim.
Pamukçuklanma için mutlaka başlıkta arkadaşlarımızın mesajları vardır, okumanız gerekir.
Ben kaktüslerle pek ilgili olmadığım için size fazla bir bilgi veremeyeceğim ama kendi atlasımda pamukçuklanma olduğunda hemen bir çay bardağına biraz oksikenli su koyuyorum buna biraz daha su ilave ederek pamuklu kulak çöpleri vasıtası ile temizliyorum. Kulak çöpünü oksijenli suya batırıp pamukçuklu yerleri temizleyin ama çöpü de sık sık değiştirin.
Bir iki sefer tekrarlanırsa temizleniyor. Ama önerim yine de başlığı okumanız.
Ara sıra da potasyumlu sıvı gübre verin, çiçeklenmede faydası olur.
melek yüzlü
20-02-2014, 20:44
Teşekkür ederim Güler Hamın çok yardımcı oldunuz.
Atlas çiçekleri harika emeğinize sağlık nereden alabilirim İstanbul dayım çiçekçilerde arıyorum ama henüz bulamadım bilgilendirirseniz sevinirim
Toplu siparişle getirttiğimiz atlaslarda bu gune kadar olumlu veya olumsuz bır gelışme olmamıştı..Sadece cok fazla havai kök cıkarmıştı..İnsanoglu meraklı.Bahcemde ve balkonumda cok fazla çiçek yetiştirmeme ragmen bunca yıl atlasa sahip olamamıştım sebebi ise ne yazık cok fazla satısı olan bir bitki degil..Güler hanımın gecen yıl gönderdiği atlası yazın mecburen bıraktıgım komsumun yanlış sulaması sonucu kaybetmiştim.Sagolsun Güler hanım tekrar gönderdi ama ben o gunden berı kımseye çiçeğimi emanet etmiyorum..Ve o ilk atlas denememdi...Burada sizlerin yazılarını okudukça merakıma engel olamadım..Dün aksam atlaslarımın bırını diktiğim yerden cıkardım ve sevıncle en az 5 adet kücük köke rastladım..Hersey yolunda dıye düsündüm ancak yapraklarda hiç bozulma olmadıgı halde sürgün verme yolundada olumlu bir gelişme yok..Galiba biraz daha sabır gerekecek..Burada sizlerin tecrübelerinizi merakla izliyorum. Bende bırgün sürgün müjdesi vermek istiyorum.....
Sanırım anaç bitki de anlıyor, ben yolladıkça o daha çok sürgün veriyor sizlere dağıtmam için. ;)[/QUOTE]
Bu arada Güler hanım siz atlas konusunda marka oldunuz..Gecen gün bir sohbete şahit oldum..'' Güler atlas diye bir atlas varmış nereden bulunur '' diyorlardı..Gülümsedim.....
r-ü-z-g-a-r
22-02-2014, 22:54
Güler hanım potasyum tek başına bir şeymi yoksa gübrenin içindemi var. Nerede satılır ne diye isteyeceğiz.
Benim kullandığım türü ithal malı , kokusu da aynen tütsülenmiş tavuk gibi yani kötü kokuyor, sarı renkte. Peters diye geçiyor.
5 litre suya bir tatlı kaşığı atıyorum eritip sulama suyundan sonra çiçeklerime bu potasyumlu sudan azar azar veriyorum.
tranquila
24-02-2014, 15:45
Benim atlasım çok güzel kocaman bir çiçek açtı ama çiçek 2 günde solup düştü. Bu normal mi? Bir yerde yanlış mı yaptım yoksa?
Benimde leş kaktüsüm tomurcuklu , bu kez açmadan resimlerini yüklemeyeceğim . 3 kez resmini çekip yükledim , açmadan kurudu . Umarım şimdikiler kurumaz .
n.yıldız
25-02-2014, 08:28
741 no.lu mesajıma cevap verebilecek kimsecikler yok mu :(
Sayın N.yıldız yazınıza fotoğrafta eklerseniz, yardımcı olabiliriz.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.