View Full Version : Epiphyllum (Atlas Çiçeği)
Sayfalar :
1
[
2]
3
4
5
6
7
8
Önce bu güzel görüntüleri bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler.. Bu güzeli bahçesinde görmek şart oldu... ;)
Güler Abla, çiçeğin yaprakları genel olarak dikine büyüyor sanırım. Sarkıcı bir özelliği yok galiba. Benimkinin yanından çıkan filizlerine çöp şişlerle destek vererek eğilip bükülmeden büyümesini sağlamaya çalışıyorum. Bir dal maximum ne kadar uzuyor acaba? 1 metre olabiliyor mu? dik olarakta büyüse de bir süre sonra kendi ağırlığı ile eğilmeye başlıyordur herhalde... Bütün hepsini bir destekle biraraya getirip bağlamayı düşünüyorum.
Üzerinde o kadar çok çiçek tomurcuğu var ki, saksıdan kaldırmaya uğraştığımda mutlaka 10-15 tane çiçek gidecek. Dikenli yaprakların elime batması da cabası.
Ben de saksı ortasına bir sopa soktum. Geniş yeşil bağlama ipleri ile, bitkiyi dıştan daire içine alıp, ortadaki sopaya tutturuyorum. Bunu 3 defa yapınca yere değmiyor. Zaten saksı da, sağ olsun zafer İnandıklı Bey'in bana hediyesi olan boyu 50 cc.lik bir saksılığın içinde.
Dal uzunluğu 112 cm ile 97 - 95 cm olanları da var. Daha uzunu da vardı ama saksı hep devriliyor diye kesip çelikler yapmıştım.
Bütün çiçekler ki son saydığımda açmak üzere olan 50 adet vardı, açtığında görüntü çok güzel olacak da nasıl fotoğraf karesine sığdırabilirim hiç bilmiyorum.
Heyooo artık benim de bir atlasım var. Çok istiyordum. Sevgili kayınvalidemin çiçeği diyordum ya.. Hani hiç ses veren olmamıştı.
Geçen gün bir teyze sesime kulak verdi hemde boyları 15 20 cm
uzunluğunda olan 5 adet dal birden verdi. Hemen büyük bir saksıya
dikip korumaya aldım. İki hafta oldu tutacaklar inşaallah.
276704
bettyycim
27-03-2012, 09:11
Atlas hayranları bunu görmelisiniz, Güler ablacığım senin atlasında tam açtığında sanırım böyle bir görsel elde edeceksin :D
Galiba sevgili bettyycim. Ama bu fotoğrafı beğendim bana güzel fikir verdi.
Saksı arkasına böyle bir paravan iyi olabilir.
bettyycim
27-03-2012, 15:04
E-bayden aldığım 5 adet atlas çeliği tam ayın 16 ında kargoya verilen çelikler bugün elime ulaştı, hemen nemli drenajlı bir toprağa ektim ama başka ekim tavsiyesi olan arkadaş varsa tavsiyelerini bekliyorum :o
Sarı çiçekli olan ben buradayım diye bağırıyor resmen. :)
En son resimdekini alttaki boğumundan sonra ikiye bölerdim ben olsam. ;)
Ben bol kum içerikli toprakta çok rahat köklendiriyorum. Başarılar diliyorum Sevgili Bettyycim. İnşallah firesiz çoğaltırsınız.
Sahipleri kendilerini bilirler...
277347
Köklü olarak teslim edilecek kendilerine 2x5
Bitkinin etrafına ağ gereceğim derken tomurcuklu dalı kırdım.. İskeletten kırılmış.. Çok az bir yeri tutuyor..
Koparıp diksem mi ne yapsam ? :(
bettyycim
29-03-2012, 14:40
Bence onu ortan kesin ve çelikleyin yoksa ziyan olacak tam özeğinden kırılmış :(
Toplantıya büyük bir dalı 4'e bölüp götürmüştüm.. Atlas seven çok varmış, yeterli olmadı tabii ki..
Hattâ bir üyemiz ''Bu Güler Hanım'ın atlasından değil mi?'' diye sordu.. Eee ben ne diyeyim ki ;)
Kırılan tomurcuklu dalı diktim. Umarım çiçek açar.
gülenmelek
08-04-2012, 10:27
Bunun atlas olma ihtimali var mı? Ve en önemlisi yaşaması için ümit var mı? ;)
Yaklaşık 2 aydır bu şekilde çünkü.
Bunun atlas olma ihtimali var mı? Ve en önemlisi yaşaması için ümit var mı? ;)
Yaklaşık 2 aydır bu şekilde çünkü.
Sevgli gülenmelek onu güneş alan bir yere çıkarırsanız, tez zamanda gelişim göstererek sizi ödüllendirebilir ;)
gülenmelek
08-04-2012, 10:39
Sevgili Jezebel, hep güneş alan yerde ama camın iç tarafında. Dışarı mı alayım ?
Ankara söz konusu olunca biraz daha geç gelişebilir.
Nisandan sonra dışarı alabilirsiniz ;)
Bitkiniz hayatta, umutsuzluğa kapılmak içn bir neden yok ;)
Hemen camın önünde olması da bitkiler için pek doğru değil. Isınan camdan yansımalar bitkiye zarar verebiliyor.
Pek çok sardunyamı bu yüzden kaybetmiştim Silivri'de. Pencere önü olabilir ama camdan en az 40-50 cm uzakta olmasında fayda var.
Sûz-i Dilârâ
08-04-2012, 12:39
Evet Güler Hanım haklı, ısınan cam mercek etkisi yapıyor, bitkiyi yakabilir. :( Başıma geldi ordan biliyorum.
Şimdi erken bahar olduğu için Van'da güneş o kadar keskin değil ama geç baharda mayıs sonu gibi bitkilerimi cam önünden alıyorum ve araya perde çekiyorum.
delete61
10-04-2012, 12:48
Hepinize teşekkür ederim. Ay ben yanlış yapıyormuşum demekki. Gerçi benim ev güneşi 1-2 saat aldığı için atlasların hepsi camın önünde içeride ve aradada perde yok. Bende yapraklarda mantar oldu diye çok canım sıkılmıştı. İlaçladım fakat yeniden oldu demekki mantar değilde yanıkmış, Vallahi hepinize teşekkür. Hemen çaresine bakayım.
drhegeli
10-04-2012, 13:56
Tohumdan çimlendirmeyi deneyen oldu mu?
Sevgi Durul
10-04-2012, 14:05
Tohumdan çimlendirmeyi deneyen oldu mu?
Sevgili jezebel, tohumdan (http://www.agaclar.net/forum/882559-post488.htm) çimlendirmeyi başarmıştı.:)
drhegeli
10-04-2012, 14:40
Teşekkürler sn Sdurul...
Önce sorup, sonra sayfaları okuyunca tam bir çaylak sorusu oldu...:D;)
Eeee... Ne olacak şimdi?...
Bir yandan tohum çimlendirmenin büyüsü, diğer yandan çiçeği için en az beş yıl beklemek...
Yer lazım...
Sabır lazım...
Unutmamak lazım...
Kedileri uzak tutmak lazım...:D
Of offf..
Ben bir dolaşıp geleyim...:D:eek:
Eser İlhan
10-04-2012, 14:54
Teşekkürler sn Sdurul...
Önce sorup, sonra sayfaları okuyunca tam bir çaylak sorusu oldu...
Eeee... Ne olacak şimdi?...
Bir yandan tohum çimlendirmenin büyüsü, diğer yandan çiçeği için en az beş yıl beklemek...
Yer lazım...
Sabır lazım...
Unutmamak lazım...
Kedileri uzak tutmak lazım...:D
Of offf..
Ben bir dolaşıp geleyim...:D:eek:
Bu kadar dertlenmeyin :) Bence siz tohumu boş verin, çeliğe yönelin ve tez zamanda çiçeklerinizi seyredin;)
Kediler için bir önerim yok maalesef. Onlar canları ne isterse onu yaparlar zira:p
drhegeli
11-04-2012, 18:53
Güler Hanım, çok teşekkür ederim. Lakin, Eser Hanım'ın da tavsiyesi üzerine, Ebay'da teklif vermiştim. Biraz önce sonuçlandı... Bu güzeller artık benim... :)
282190'
Adları Tropical Incense, Chi Chi Castenago (kokulu imiş) ve Peach Magic
acemifüsun
12-04-2012, 14:46
Güler hanımın bereketli Atlası:) 15.01.2012 de çelik üçe bölünüp, dikildi, hem köklendiler, hem tomurcuklandılar:) Paylaşımınız için tekrar teşekkür ederim.
Geçen sene tomurcuğunu dökmüştü ama büyük saksıya alınca hızla büyüdü, yeni yapraklar ve bu kocaman çiçeği çıkardı.
282418
serkan_istanbul
12-04-2012, 17:28
Güler abla buda senin torunlarından tomurcuk büyüyor.
Sevgi Durul
14-04-2012, 15:11
Açmayan atlasım, durmadan sürgün veriyor. Artık balkona attım, açarsa açar, yoksa bir isteyene vereceğim gitsin.:mad:
282902
acemifüsun
14-04-2012, 17:30
Ben de dün arkadaşım o Atlası dışarı koysa, hemen açar diye düşünmüştüm:)
Açmayan atlasım, durmadan sürgün veriyor. Artık balkona attım, açarsa açar, yoksa bir isteyene vereceğim gitsin.:mad:
282902
Yolla bana, benimkini kıskanır belki.
Bendeki saksı da o kadar çok açıyor ki çiçeklerini taşıyamıyor, domates fidelerini bağladığımız gibi atlas dallarını da yukarıya doğru bağladım. Aksi halde saksı pat-küt hep devriliyor. Her devrilişte de bir iki dal kopuyor. :p
Tohumdan atlaslardaki vaziyet;)
Toplu gösteri:
283150
Ayrı kaplara aldıklarım:
283151
En uzun boylusu.
283152
.
Zafer İnandıklı
15-04-2012, 21:37
Ebay'dan aldığım Epiphyllum çelikleri. Hareket başladı
Atlasım henüz küçük fakat çiçek açmaya çalışıyor,bakalım kaç gün sonra çiçeğini açaçak.
Sdurul açmayan atlasınıza kızıyorsunuz ya kesinlikle yanınızdayım artık :(
O kadar tomurcuktan 3 tanesi sağlam kaldı.. Artık balkona çıkınca o tarafa bakmıyorum bile.. Küsüm.. :cool:
290449
Önceden fotoğrafını eklediğim (http://www.agaclar.net/forum/939238-post668.htm) kırılan dalı da Adem Bey (http://www.agaclar.net/forum/okul-bahceleri/25814.htm)'in okuluna götürmüştüm, yaprağı buruşmuş ama çiçek açacak.. Buna çok sevindim işte ;)
290450
Küçük atlasım çiçek açtı,bir tanede olsa beni sevindirdi.
Resimlerin devamı gün aşırı resimlerini çekmeye çalıştım.
Bir kaç resim daha resimleri iki üç gün aralıklarla çektim,atlasım kenarlarından sürgün vermeye başladı.
Çok cılızdı kurudu kuruyacak derken o güzelim çiçeğini açtı. Bundan sonra kilo alır inşallah;)
Aloe veranın üzerinde açmış gibi duruyor.. Atlasın dalını sonradan fark ettim :)
Gultar bitkinizi siz de bahçeye dikmişsiniz sanırım.. Saksıdaki hali nasıldı, şimdi nasıl?
Bahçede yetiştirmeyi deneyenlerdenim.. İkisinin arasındaki gelişimde uçurum var mı çok merak ediyorum.
Güler Hanıma sevgilerimle...
293115 ilk geldiği gün
293116tomurcuğun biri kurudu gelişmedi diğeri büyüdü
293117tomurcuk açmaya başlıyor
293118ve güzelliğine doyum olmuyor.
293119 eşim bile çiçeğin ne güzel açmış dedi.
yigit666
12-05-2012, 12:52
294620
294621
294622
294623
294624
Sonunda muradıma erdim :))
bettyycim
15-05-2012, 13:38
Sonunda muradıma erdim :))
Bu türün adı GERMAN EMPRESS bir kahve fincanı büyükliğünde açıyor ama albenisi süper :D
Aloe veranın üzerinde açmış gibi duruyor.. Atlasın dalını sonradan fark ettim :)
Gultar bitkinizi siz de bahçeye dikmişsiniz sanırım.. Saksıdaki hali nasıldı, şimdi nasıl?
Bahçede yetiştirmeyi deneyenlerdenim.. İkisinin arasındaki gelişimde uçurum var mı çok merak ediyorum.
Sorunuzu yeni gördüm. Atlas, bir gecelik gelin gbi bitkilerim bahçede daha canlı oldular Saksıdakiler yavaş gelişiyor. Bir de benim açan atlaslar, aloe-veralarin bulunduğu havuzda kum zambaklarım kaktüslerim hepsi kumda, kum da deniz kumu her yıl denizden ilave ediyorum. Tuzun faydası da olur mu bilmiyorum.
Uzun bir aradan sonra herkese merhaba,
Rahatsızlığımdan dolayı epey zamandır eskisi gibi takip edemiyorum. Ama bu güzelliği görünce çok mutlu oldum ve sizlerle de paylaşmak istedim:)
Çok fazla ilgilenemesem de beni bu güzel çiçekten mahrum bırakmadı.
Geçen sene ortak siparişle gelen Epiphyllum lardan. İlk olarak bugün çiçek açan white glory!
Diğerlerinde henüz çiçek oluşumu gibi birşey görünmüyor.
Kocaman ve kokulu bir çiçek. Bence çok hoş bir kokusu var. Çıkaramadıgım ama sanki daha önceleri aldığım bir kokuya benzer.
Sabah erken saatlerindeki hali bu ilk resimler.
İlk iki fotoğrafı akşam üzeri, sonrakileri 2 saat önce çektim...
297529
Resimleri silip yeniden yüklemeyi beceremedim. Döndürüp tekrar yükledim...
Sevgili kartol, her ne kadar kaktüs ve sukulentler ilgim dışında da olsalar bu atlasları çok seviyorum.
Elimdeki güzel bir tür var ama kokusuz.
Şimdi sarısına da sahibim, yakında beyazım da olacak.
Yüklediğiniz ters fotoğrafları silerken sizin beyazı da doya doya seyrettim.
Paylaşımınız için teşekkür ederim, sefasını doya doya sürün, ellerinize sağlık.
Bu arada size de geçmiş olsun, inşallah en kısa zamanda sağlığınıza kavuşur ve bizlerle daha sık beraber olursunuz.
http://i.imgur.com/ezMjp.jpg Güler abla sayende bunu da gördüm:p:p
Sevgili kartol, her ne kadar kaktüs ve sukulentler ilgim dışında da olsalar bu atlasları çok seviyorum.
Elimdeki güzel bir tür var ama kokusuz.
Şimdi sarısına da sahibim, yakında beyazım da olacak.
Yüklediğiniz ters fotoğrafları silerken sizin beyazı da doya doya seyrettim.
Paylaşımınız için teşekkür ederim, sefasını doya doya sürün, ellerinize sağlık.
Bu arada size de geçmiş olsun, inşallah en kısa zamanda sağlığınıza kavuşur ve bizlerle daha sık beraber olursunuz.
Çok teşekkür ederim Sayın Güler,
Benim atlaslarım büyüyüp çeliklenecek hale gelseler, seve seve hediye ederim.
Çiçeği geçince hepsinin toprağını değiştirip, saksılarını büyütmeyi düşünüyorum. Bakalım, inşaallah o zaman daha iyi gelişme gösterirler.
Bu çiçek de aynı mum çiçeği gibi sadece geceleri veriyordu kokusunu. Gündüz hiçbir koku alamadım.
Zaten malesef bugün solmaya başladı çiçeği. Kapandı ve boynunu büktü. Ömrünün bu kadar kısa olmasına üzüldüm:(
Sevgili kartol, paylaşımınız için teşekkür ederim derken, fotoğrafları çekip bizlere göstermenizi kastetmiştim. Yoksa bitkinizi bizlerle paylaşın demedim.
Bitkiniz daha ufacık, bence saksı değişimine de daha gitmeyin bırakın iyice kökleri yerleşsin, yeni sürgünler versin.
Ben atlasımı paylaşıma açmıştım çünkü bir metreden daha uzun dalları vardı, sizin daha beklemeniz gerekir bence. Gerçi sukulentle uğraşan arkadaşlar size daha doğru bilgi verebilirler.
Sevgi Durul
20-05-2012, 20:50
Sevgili Güler Hanım, atlasınızdan nasıl çelik alıyorsunuz? Bir metre uzadı demişsiniz, yarıdan mı yoksa dipten mi kesiyorsunuz?
Belki bu çelik almalar yoğun açmasında etkilidir. Ben bir arkadaşa göndereceğim, daha önce de göndermek için bir kaç kez çelik almıştım. Fakat sizin aldığınız tarzda alırsam bitkime yararlı olacağını düşünüyorum.:p
Zaten ben de öyle birşey anlamamıştım ki, sadece içimden geleni söylemiştim :)
Paylaşmayı sevdiğim için.
Evet bitkim henüz ufak, fazla sürgün de vermedi ama kökleri saksıdan dışarı çıktı.
Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa elbette çok sevinirim.
acemifüsun
20-05-2012, 20:57
Bereketli Atlas'ın yavrusu çiçeklendi:)
Atlaslar...
298633
298634
298635
298636
olacak .
Sevgi Durul
27-05-2012, 17:22
Çiçek açmamakla ünlenen atlasım, dışarıyı çok sevdi. Yaprakları çiçek gibi oldu.:rolleyes:
301290
301291
acemifüsun
27-05-2012, 20:28
Sevgili SDurul bence tomurcuklar geliyor:)
Sevgili Güler Hanım, atlasınızdan nasıl çelik alıyorsunuz? Bir metre uzadı demişsiniz, yarıdan mı yoksa dipten mi kesiyorsunuz?
Belki bu çelik almalar yoğun açmasında etkilidir. Ben bir arkadaşa göndereceğim, daha önce de göndermek için bir kaç kez çelik almıştım. Fakat sizin aldığınız tarzda alırsam bitkime yararlı olacağını düşünüyorum.:p
Sevgili SDurul, mesajınızı görmemiştim, kusura bakma.
Atlasın uzun dallarını kestiğimde birer karış kadar boyda, dörde beşe bölüyorum.
Veya daha kısa dallar ise (saksı devrilmesin diye bir sağdan bir soldan kesiyorum) onları da ikiye bölüyorum. kestiğim yerlerin biraz kurumasını bekliyorum sonra da ekim yapıyor veya arkadaşlara gönderiyorum. Saksıdan keserken köke yakın yerden kesiyorum, bazı dallar çatallanıyor o zaman da çatalından ayırırıyorum. Yani bende kalan dalın yarısını kesip de göndermiyorum.
Sevgi Durul
28-05-2012, 08:19
Sevgili SDurul bence tomurcuklar geliyor:)
Sevgili Füsun hanım, bu sözünüz üzerine bu sabah ki balkon teftişimde atlasa daha bir dikkatli baktım. Vee mutlu son, şimdilik bir tane tomurcuk görebildim. En kısa zamanda fotoğrafını yükleyeceğim. Sevgiler...
acemifüsun
28-05-2012, 10:53
Bence her bir gözde yakında tomurcuklar belirginleşecek:) Yaşadıklarıma göre tomurcuklar başladıktan sonra atlasınızın sulamasını daha sık yapın. Sevgili arkadaşım susuz kalınca tomurcuk döküyor.
Sevgi Durul
28-05-2012, 17:01
Sevgili Füsun hanım, bu sözünüz üzerine her sabah ki balkon teftişimde atlasa daha bir dikkatli baktım. Vee mutlu son, şimdilik bir tane tomurcuk görebildim. En kısa zamanda fotoğrafını yükleyeceğim. Sevgiler...
Sevincimi paylaşıyorum. Bu sevince ortak olan herkese teşekkürler...
301674
Daha bir sürü tomurcuk varmış, neredeyse hepsini çekecektim.:rolleyes:
301675
Zafer İnandıklı
28-05-2012, 21:24
Epiphyllum'lar sağlıklı gelişiyorlar.
bettyycim
29-05-2012, 20:25
Sevincimi paylaşıyorum. Bu sevince ortak olan herkese teşekkürler...
301674
Daha bir sürü tomurcuk varmış, neredeyse hepsini çekecektim.:rolleyes:
301675
Sevgili arkadaşım onlar yanılmıyorsam yeni sürgünler :(
Sevgi Durul
30-05-2012, 17:59
Sevgili arkadaşım onlar yanılmıyorsam yeni sürgünler :(
Sevgili bettyycim, yine mi açmayacak? Ne yapalım, bekleriz. Her ihtimâle karşı son kez fotoğraf çektim. Bir daha yanına bile uğramayacağım.:(
302445
Bir de Güler hanım atlasımda, benzer bir şey var. Her ikisi için yorum bekliyorum.:o
302446
Onlar kendini bilir;)
Arkadaşlar sizin için diktiğim 5'er çelik atlasın bir kurudu, 4 'ü sürdü.
Söz verdiğim üzre gönderebilir veya elden teslm edebilirm:p
303872
Sevgiler
bozo.0606
03-06-2012, 19:40
atlasım coştu sürekli uzuyor durmadan. celik kısmının ucunu kesip tekrar dikmiştim. o da tuttu, sürgün vermeye başladı..:p
bozo.0606
03-06-2012, 19:49
balık kılçığımda gelişimine devam ediyor. yeni sürgünler veriyor. :p
birde çocuklarımın saldırısına uğramasalar çok iyi olacak..:D
Atlasımın yapraklarında pasa benzer noktalar oluştu, hastalandımı ne oldu bilemedim.
drhegeli
03-06-2012, 20:06
Sn alcen,
uzaktan kabuklu bite benziyor. Kazınabiliyor mu?
Sn drhegeli,
bit değil sanki pas ğibi çıkmıyor....
balık kılçığımda gelişimine devam ediyor. yeni sürgünler veriyor. :p
birde çocuklarımın saldırısına uğramasalar çok iyi olacak..:D
Sayın Bozo0606; sizin atlas grubu bitkileriniz sürekli iç mekanda duruyor galiba. İç mekanda güneş azlığından sürekli uzama (cılız gövde) ve sürgün verme eğiliminde olacaklardır. Dışarı çıkarırsanız hem gövde sertleşir, hem de çiçek açmaları için daha iyi olur diye düşünüyorum.
Atlasımın yapraklarında pasa benzer noktalar oluştu, hastalandımı ne oldu bilemedim.
Alcen Hanım, maşallah ne güzel çiçekler bunlar.
Bitkiniz oldukça sağlıklı duruyor bence. Noktacıklar sadece çiçekler açan bölümlerde oluşmuş gibi görünüyor. Belki çiçeklerden sonra düzelir, çiçek açma döneminde yapraklar da değişimler oluşabiliyor ama yine de gövdesini kontrol edin, yumuşama, solgunluk, buruşma gibi belirtiler varsa köküne yakın kısımını da toprağını biraz açarak kontrol edin bence.
Geçen yağan şiddetli yağmurlar da çeliklediğim atlasımın saksısı biraz fazla yağmur almış ve gözden kaçırmışım bu durumu. Sadece 2 günde çürüdü gitti, kurtaramadım ne yazık ki.
drhegeli
04-06-2012, 09:20
Sn alcen,
nette biraz araştırdım. Sizin durumunuza benzer aşağıdaki fotoğrafları bulabildim.
304342 304341
Nedeni olarak iki etkenden bahsediliyor...
Birincisi, uygun olmayan ısı... Örneğin gündüz-gece ısıları arasında büyük farkın olması... Anormal gelişme olarak adlandırılıyor; uygun ısının sağlanması öneriliyor.
İkincisi ise bir mantari hastalık olan black spot disease (türkçesi sanırım kara leke). Fungusit öneriliyor.
Sn sakdag'ın önerdiği gibi bitkinizi gözlemleyip, lekelerin çoğalmasına ve/veya genişlemesine göre karar verilebilir.
Bu arada, bitkiniz çok güzel, maşallah...
bozo.0606
04-06-2012, 11:29
Sayın Bozo0606; sizin atlas grubu bitkileriniz sürekli iç mekanda duruyor galiba. İç mekanda güneş azlığından sürekli uzama (cılız gövde) ve sürgün verme eğiliminde olacaklardır. Dışarı çıkarırsanız hem gövde sertleşir, hem de çiçek açmaları için daha iyi olur diye düşünüyorum.
sayın sakdağ ;
evet iç mekanda duruyorlar ama çıkarmaya korkuyorum bişey olur mu diye. durdukları pencere tam bir bitki hastanesi. hangi türü koysam coşuyor. ama artık sıcaklar geldi dışarıya koyayım.
ilginize teşekkür ederim..
Sevgili sakdağ,
Evet söylediğiniz gibi sadece çiçekli dallarda lekelenmeler var,dallarda yumuşama yok.
Ğeçenlerde yağmurla birlikte toz yağmıştı diğer bitkilerdede buna benzer lekeler oluştu
sanırım atlasta ondan etkilendi,çiçeklerin üstündede oluştu aynı noktalar....
İlğiniz için teşekkür ederim......
Sn drhegeli,
gece ile gündüz ısı farkından olabilir,çünkü köy geceleri serin oluyor bahçe ormanın dibinde
olduğu için gündüzleride kavurucu sıcak oluyor.
ilğinize çok teşekkür ederim....
mmanager
07-06-2012, 11:37
arkadaşlar atlas çiçeğinin kaç tane rengi var kırmızı ve turuncu renkte olan ve bir gecelik gelinden başka isimlerini bilenler var mı diğerlerini Hollanda da öğretim görevlisi olan kuzenimden isteyeceğim de acaba tek saksıya 6-7 tanesini topraklarını temizleyip sığdırsa ve dikse elinde ggetirebilrmi acaba **** kutuya koyup getirse nasıl olur sizce bu konuda geçen yıl ortak siparişle getirtenlerin bilgisi vardır sanıyorum da naçizane görüşlerinizi ve bilgilerinizi bekliyorum .Ama kucağında bebeği var o zaman küçük bir kutuya koysun daha mantıklı değil mi.. Aslında eşi de yanında ama ordan satın alıp da kargo ile gönderse mi daha uygun olur kargoda ne gibi sorunlar olur bilemiyorum gümrükte kalırsa ne yaparım sonra.İçimi kemiriyor kendimi tutamıyorum....Acaba Adana da geçen yılki ortak siparişle alanlar yok mudur ki .....:D :D:D
Sayısız rengi var ama ana renkler; beyaz, sarı, pembe,turuncu ve kırmızı tonları.
Hibrit olarak 2-3 renkli olanları mevcut. Çiçek şekli, yaprak rengi, çiçek iriliği farklı olanlar mevcut. Var da var yani... ;)
Hollanda'daki seralar köklü olarak değil de 10-15cm'lik çelik olarak satıyor bildiğim kadarıyla. o da fazla yer tutmaz. Küçük bir cep telefonu kutusuna 20 kadar çelik sığar herhalde.
bozo.0606
07-06-2012, 19:44
atlaslarım dün balkona çıktılar, aksilik ya bugünde Ankara'da havalar soğudu:(
kış geliyor deseler inanacağım.:mad:
bozo.0606
07-06-2012, 20:00
Sayın Güler Hanım ;
bunlarda sizin atlaslarınız. bana fikir verir misiniz. tuttular mı ?
2. resimin uç kısmı bendeyken büyüdü. bu tuttuğu anlamına mı geliyor?
Sürgün vermiş ya.
Atlas'în tutması zaten zor değil, tutmuştur inşallah.
(Bakın, ben kaktüs ve sukulentlerle pek ilgilenmediğimden bu konularda size pek de doğru bilgi veremeyebilirim, siz bunları konu ile ilgilenen arkadaşlara sorsanız daha iyi olur.)
Sayın bozo.0606 atlasınızın topragı oldukca sulu ve kötü görünüyor birde aşırı sıcaklarda nem bitkiyi öldürüyor .
Direk bahce topragına dikseniz cok daha iyi olurdu .
Bazen sukulentler köksüzde sürgün verebiliyorki ,köksüz verdiginde ana bitkinin enerjisini tükretip kısa sürede bitki ölüyor .
Atlası sabah güneşini alacak şekilde konumlandırın gecen yıl cok sulamadan bende bir cok bitkiyi cürütmüştüm bu yıl daha tecrübeli ve konturollü suluyorum şimdilik bir sorun yok cok şükür .
mmanager
08-06-2012, 09:53
İyi günler sayın Bozo. 0606 atlas çiçeğinin toprağı yanlış seçilmiş bende de Güler Hanımın gönderdiği atlastan var bizim evin karşısındaki boş araziden kırmızı toprak deriz biz ondan aldım bolca kum karıştırdım az da olsa torf ekledim çok güzel oldu saksısı biraz ağrı oldu ama kumlu olması suyu tutmaması güzel oldu ben de 3 e böldüm şu anda 2 parçasından ikişer tane olmak üzere hep sürgün verdi tomurcukları da vardı üstelik çiçek te açtı bazı tomurcuklarını balkonumuza yuva yapan ve uçmayı yeni öğrenen kumrular kopardı ama sağlık olsun.Ucundaki sürgün de sağlıklı değil ince sürgünler yeterli güneş almadığının göstergesidir.Daha güneşli yere alın toprağını boz renkli olsun kırmızı olsun kumla karıştırın ara sıra da gübre verin bir de toprağının tabanına köpük parçaları koyun nemi sevdiği için bu şekilde saksısının tabağında su da bulundurabilirsiniz bakın daha sağlıklı olacaktır.Yağmur yağarsa bu aylarda yağmur alabilecek bir yere koyun alamıyorsa su püskürtün çok sever yıkanmayı da vs vs.saygılarımla.....
drhegeli
08-06-2012, 09:59
"Boz renkli, kırmızı renkli toprak" ne demektir?
Tavsiye ettiğiniz gübre nedir? NPK'sı kaçtır? Mikroelementler ister mi?
mmanager
08-06-2012, 10:10
Ebay'dan aldığım Epiphyllum çelikleri. Hareket başladı
sayın Zafer bey ben de Atlas çiçeği hastasıyım da elinizdeki çeşitlerin isimlerini ve hangi renkte olduklarını zahmet olmazsa bana yazabilirmsiniz.okumaya çalıştım arka sıradakiler tam olarak okunamıyor da 8 taneden başka çeşidi yok mu acaba.Şu anda hollanda da yaşayan kuzenimden getirmesini rica edecektim de ayrıca elimde turuncu ve kırmızı açanından ve bir gecelik gelin çeşitlerinden var bunlardan tekrar istemeye gerek yok diye düşünüyorum .Şimdiden teşekkürler.
bozo.0606
08-06-2012, 11:53
Sayın bozo.0606 atlasınızın topragı oldukca sulu ve kötü görünüyor birde aşırı sıcaklarda nem bitkiyi öldürüyor .
Direk bahce topragına dikseniz cok daha iyi olurdu .
Bazen sukulentler köksüzde sürgün verebiliyorki ,köksüz verdiginde ana bitkinin enerjisini tükretip kısa sürede bitki ölüyor .
Atlası sabah güneşini alacak şekilde konumlandırın gecen yıl cok sulamadan bende bir cok bitkiyi cürütmüştüm bu yıl daha tecrübeli ve konturollü suluyorum şimdilik bir sorun yok cok şükür .
sayın iris41 ;
cevabınız için teşekkür ederim.
suyu o kadar çok değil bir fincan kadar. sulamasına çok dikkat ediyorum. gramla su veriyorum. güneşli yere koymamı söylemişsiniz. sabah güneşi vuran yere koysam bu durumda olur mu. birde bizim bahçe toprağı azda sulasam çömlek hamuru kıvamında oluyor. oturun çömlekçilik yapın yani, o kadar diyeyim. ben bahçe toprağını kullanamıyorum ya da torfla karıştırıyorum.
atlasın toprağıda yarı yarıya torf + kovalı orkide toprapı bu karışımla iyi sonuçlar alıyorum. menekşelere özellikle yavsiye ederim.
mmanager
08-06-2012, 12:42
Çevrenizde bulunan herhangi bir bahçe toprağı yani açık kahverengi gibi gri gibi olanlar boz topraklar deniyor.Koyu kahverengi tuğla rengi topraklara da kırmızı toprak deniliyor.Herhangi bir sıvı gübre olabilir kaktüsler için olanları olsun yeter. Çok fazla özen isteyen bir çiçek değil aslında.Saygılar...
Zafer İnandıklı
08-06-2012, 21:08
sayın Zafer bey ben de Atlas çiçeği hastasıyım da elinizdeki çeşitlerin isimlerini ve hangi renkte olduklarını zahmet olmazsa bana yazabilirmsiniz.okumaya çalıştım arka sıradakiler tam olarak okunamıyor da 8 taneden başka çeşidi yok mu acaba.Şu anda hollanda da yaşayan kuzenimden getirmesini rica edecektim de ayrıca elimde turuncu ve kırmızı açanından ve bir gecelik gelin çeşitlerinden var bunlardan tekrar istemeye gerek yok diye düşünüyorum .Şimdiden teşekkürler.
Sayın mmanager merhaba;
Bendeki Epiphyllum türleri ; Oxypetalum, Queen ofth nigth, Curio, Atlantis, Ambrosia, Sound of music, Aquaris, Peach magic.
Bütün türleri aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.
PlantFiles: Detailed information on Dutchman's Pipe Cactus, Night blooming Cereus Epiphyllum oxypetalum (http://davesgarden.com/guides/pf/go/2443/)
En kötü toprak balcık olan toprak ne yazıkki benim gördüklerimde böyle oluyor .
bende dışardan temin ediyorum şöyle bir karışım funda bir karışım kestane ve azcık kaba kum topraga karıştırıyorum iyice karışınca elimde iyi toprak oluyor .
Eminönünde funda ve kestane topragı poşetlerde ayrı ayrı satılıyor bilginize.
Az suda bence yazın tehlikeli benim atlas yagmurlarda bolca sulandı şimdi oldukca coşmuş vaziyete .
nılgun_dogan
11-06-2012, 13:20
Bende sayın İrise katılıyorum atlasımın birini bahçe toprağına dikmiştim kuruduğunda taş gibi oluyor sulandığında çamur oluyor bir başka atlas fidesini hazırda az miktarda bahçe toprağıyla kestane toprağı karışık saksım vardı korkarak diktim çok güzel gelişti sadece bahçe toprağına diktiğim yerinde sayıyordu bu bahar onada karışım hazırladım sonuç gayet güzel.
Sevgi Durul
15-06-2012, 09:54
Dert ettiğin şeye bak.....
Manyas'a gider gitmez çiçek tomurcuğu üzerinde olan bir çeliği hemen gönderirim, yeter ki üzülme sen. ;)
Sevgili Güler hanım, bu sefer gerçek tomurcuk, hem de Güler atlasımda.:p
309090
Eski atlastaki tomurcuk sandıklarım aslan gibi sürgün oldular. Neyse Güler atlasım açacak ya o bana yeter.;) Zahmet edip göndermenize gerek kalmadı Güler Hanım. Yine de ilginiz için çok çok teşekkürler...Sevgiler...
Sevindim, ben de sana bunu gönderiyordum.
309180
Bak, bak sevgili SDurul, bir haftada bu duruma geldi.
311256
311257
Kırmızı acanları dahamı nazlı oluyor bu yıl tek cicekle gecirdik :p
Sanırım tür farkı var yaprak yapısı ve büyüme şekli tamamen farklı
Atlasları cook seviyorum
Güler ablacigim,
Bu işin sırrını mutlaka sizden öğrenmeliyim. Bu nasıl bir guzellik, ağzım açık kaldı.
İnan, Allah suyundan başka ara sıra potasyum veriyorum başka bir şey yok. Ama her zaman ne kadar güzel olduğunu ve onu çok sevdiğimi belirten sevgi sözcüklerim var tabii.
Dikenli olmasa ona da öpücük konduracağım, güllerime yaptığım gibi. :)
SDurul'un atlası açmaya devam ediyor. Bendeki dalının durumu şu an böyle.
311884
Anne Atlas çiçek açar durur da yavrular çiçek açmaz mı? Duvarın kenarına gizlenmiş bir tomurcuk yakaladım bu sabah... :D
312311
Sevgi Durul
29-06-2012, 11:22
SDurul'un atlası açmaya devam ediyor. Bendeki dalının durumu şu an böyle.
311884
Çok güzel, yoksa hakkımdan feragat etmese mi idim?
Bakın Güler Hanım, Güler atlasımın tek tomurcuğu nasıl ama?:p Açması için daha ne kadar zamana ihtiyacım var?:rolleyes:
313429
Çoktaaaan yoluna girmiş, hayırlı olsun. Ben şimdiye kadar açmıştır diye bekliyordum, güneş alıyor mu? Güneş alan bir yere koy ki daha çabuk açsın.
mmanager
05-07-2012, 16:00
Marifet bende değil, atlas güzel veya benim çiçekleri çok sevdiğimi biliyor da ondan diyeceğim ama sukulentlerle de pek haşır neşir değilim.
Atlasım zaten çiçek açmayı seviyor, açmadığı sanırım senede bir ay kadar. O zaman da dinlenmeye geçiyor.
İyi günler geçenlerde okuduğum bir yazıda atlas çiçeği bir dalda çiçek açtı mı o yerde tekrar çiçek açmazmış o dalı budayıp yeniden üretmekte kullanın yazıyordu siz zaten bol bol budayıp gönderiyorsunuz ya bu yüzden atlas çiçekleriniz sürekli yenileniyor ve çiçek açıyor.Aynı zamanda atlas çiçeği olmayanları da sevindirmiş oluyorsunuz.Teşekkürler saygılar
mmanager
05-07-2012, 16:19
Sayın ağaçlar net üyeleri atlas çiçeğinin bir özelliği varmış bir çelikte nerede çiçek açtıysa orada tekrar çiçek açmazmış.O dalı ancak budayıp yeniden çelik olarak üretim için kullanabilirmişiz.Yani arkadaşlar çiçek açmış dalları budayıp yeniden çeliklendirmeleri için birbirimizle paylaşıyoruz.Böylece atlas çiçeğini budayıp paylaşmaya kıyamayanlar boşuna beklemesinler açmasını.Bakın Sayın Güler Hanım kendisi sürekli atlas çiçeklerini paylaştığı için demek ki hep çiçek açıyor.Artık Atlas kraliçemizin sırrı çözüldü...(Elinde pembe sarı ve beyaz renkte olanlar beni unutmazlar değil mi....:D:D:D
bozo.0606
05-07-2012, 18:35
atlaslarım iyice kendilerini göstermeye başladı. ilk iki resim işyerimdeki atlasım. diğerleri ise evimdeki.. son resim belirgin çekemediğim bir çiçek tomurcuğu..:D
fotoğraf çok net çıkmadı ama Sevgili Güler hanımın atlası toprağa girer girmez çiçek açma eğiliminde maşallah. sabredemedim fotoğrafladım. biraz büyüsün yine fotoğraflarını paylaşmak istiyorum.
belkide gerçek bir atlas çiçeğiyle:cool:
Ben de sizlere çelik gönderdikçe mutlu oluyorum.
Hele " bakın Güler Hanım bu sizin yolladığınız atlas- çiçek açıyor, bu sizin yolladığınız maviş, ne güzel oldu-çiçekler içinde veya bu aloevera sizin gönderdiğiniz, ne güzel gelişti" gibi mesajları okuyunca mutluluğum daha da artıyor.
Güzellikleri, siz dostlarla paylaşmak kadar güzel başka ne olabilir ki?
Hepiniz güle güle büyütün.
Tatil dönüşü evde beni bekleyen güzelim...
316279
mmanager
11-07-2012, 12:30
Arkadaşlar atlas çiçeği aşkım içime sığmamaya başladı bu yüzden tohum sipariş ettim yakında elime ulaşacak umarım.Kafama bir şey takıldı da acaba bu çiçeğin neresinden tohum elde ediliyor pitaya gibi meyvesi mi var.Üstünde karışık renkte yazıyordu.Pitaya olmasından çok korkuyorum çünkü o da bir atlas çiçeği çeşidi sanırım; ama pitaya olsaydı üstünde yazardı değil mi ? Bu konuda tecrübeleri olan arkadaşlar var mı.Bir de şu anda Adana sıcağı 36-37 lerde ve daha ısınacakken tohumlar nasıl çimlenecekler.Torfa mı dikmem ya da kaktüs toprağı gibi kumlu çakıllı bahçe toprağına mı dikmem gerekiyor.Çünkü yerli bir siteden aldığım kaktüs tohumları çimlenmedi hiç.Bayat tohumlar olabiliyormuş .Atlas çiçeğinin tohumlarının taze olması geerekirmiş.Bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.Teşekkürler sağolun şimdiden.
Sevgi Durul
12-07-2012, 14:43
Çok güzel, yoksa hakkımdan feragat etmese mi idim?
Bakın Güler Hanım, Güler atlasımın tek tomurcuğu nasıl ama?:p Açması için daha ne kadar zamana ihtiyacım var?:rolleyes:
313429
Alıntıladığım atlasımdaki tomurcuk kuruyunca, sevgili Güler hanım yeni çelikler gönderdi. Kendisine buradan da teşekkür ediyorum.
317679
Eski atlasımı da bir güzel budadım. Cılız sürgünlerin hepsini kestim. Üç atlasımdan birinden biri muhakkak açacak.:rolleyes: Budananlar.
317680
sevgili arkadaşım SDurul napıcaksın bu kadar budadığın atlasları kıyamam yaa yeni çelikler olarak ek tekrar bence toprak üstüne öylece daya kalsın inan ekmeden daha çabuk kökleniyorlar
Eski atlasımı da bir güzel budadım.
Benim atlasın yaprakları da sizinki gibi yumuşamış.. Normal mi yani? Siz keyiften mi budadınız?
Ben de çok sulandığı için oldu sanıyordum..
Sevgi Durul
12-07-2012, 21:10
sevgili arkadaşım SDurul napıcaksın bu kadar budadığın atlasları kıyamam yaa yeni çelikler olarak ek tekrar bence toprak üstüne öylece daya kalsın inan ekmeden daha çabuk kökleniyorlar
Sevgili GÜLSEN, inanın kıyamaya kıyamaya kestim.:( Yarım kova atlas yaprağı oldu. Bir kaç komşuya sordum hiç kimse istemedi. Herkes biz değil. Onların hepsini dikmeye kalksam, çok yer tutar. Bugünlerde diğer bitkilerimi koyacak yer arıyorum. Dış cephe boyası var, balkonlar boşalacak.
Bir kaç arkadaşa atlas çeliği ben de gönderdim, saymadım ama beş altı kişi kadar ancak. Bunun dışında, üç yıldır bende, budanmadı ve açmıyor.:mad: Açmamasını budanmamasına bağlayarak budadım, şimdi bekleyip göreceğiz.Tabii bunda forumda okuduklarımın da etkisi oldu.:rolleyes:
Benim atlasın yaprakları da sizinki gibi yumuşamış.. Normal mi yani? Siz keyiften mi budadınız?
Ben de çok sulandığı için oldu sanıyordum..
Sevgili selis, Güler hanım da aynı şeyi söyledi, yumuşaması sıcaklardan yani. Ben yumuşadığı için budamadım, sebebini yukarıda açıkladım.:rolleyes:
Arkadaşlar atlas çiçeği aşkım içime sığmamaya başladı bu yüzden tohum sipariş ettim yakında elime ulaşacak umarım.Kafama bir şey takıldı da acaba bu çiçeğin neresinden tohum elde ediliyor pitaya gibi meyvesi mi var.Üstünde karışık renkte yazıyordu.Pitaya olmasından çok korkuyorum çünkü o da bir atlas çiçeği çeşidi sanırım; ama pitaya olsaydı üstünde yazardı değil mi ? Bu konuda tecrübeleri olan arkadaşlar var mı.Bir de şu anda Adana sıcağı 36-37 lerde ve daha ısınacakken tohumlar nasıl çimlenecekler.Torfa mı dikmem ya da kaktüs toprağı gibi kumlu çakıllı bahçe toprağına mı dikmem gerekiyor.Çünkü yerli bir siteden aldığım kaktüs tohumları çimlenmedi hiç.Bayat tohumlar olabiliyormuş .Atlas çiçeğinin tohumlarının taze olması geerekirmiş.Bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.Teşekkürler sağolun şimdiden.
sn.mmanager atlas sayfasını baştan itibaren dikkatle izlerseniz jezebel arkadaşımızın tohumdan yetiştirdiği atlaslardan bilgi edinebilirsin sanırım
Atlas pencere önümden birkaç kesit.
317858
317859
Açmak gibi bir gayeleri yok;) tembel bunlar.
bozo.0606
14-07-2012, 18:20
atlasım coştu sürekli uzuyor durmadan. celik kısmının ucunu kesip tekrar dikmiştim. o da tuttu, sürgün vermeye başladı..:p
atlasımın son hali. balkonda daha da coştu..:D
ama verdiğim bütün besinlere rağmen açmıyor,açmıyor,açmıyor.:o
siz bu yıl bir kışlandırma yapın bakalım açıcakmı birde onu deneyin. Kşlandırma kışın hiç su vermeden soğuk bir yerde kış uykusuna yatırıyorsunuz ama hiç su verilmiyor, bahara doğru az az su vermeye başlayınca bütün kuvvetini çiçeğe veriyor umarım bu işe yarar
bozo.0606
16-07-2012, 08:18
Kışlandırma benimde çok istediğim bişey ancak ev kombili, merdiven dairesi çok çok soğuk oluyor. Nasıl yapacam bilmiyorum. Ama bir şekilde deneyeceğim..
nılgun_dogan
16-07-2012, 12:29
Sayın bozo kışın çok sert geçmesine rağmen bende atlaslarımı merdiven boşluğuna cam önünde geçti ama kılçıkları çıkarmadım çok küçüklerdi kışı atlattılar ama melesef yazın ortasında kırmızı atlasım kökten gitti.
mmanager
16-07-2012, 12:35
Tohumdan atlaslardaki vaziyet;)
Toplu gösteri:
283150
Ayrı kaplara aldıklarım:
283151
En uzun boylusu.
283152
.
iyi günler ben de atlsa çiçeği tohumu aldım da bu konuda siz neler yaptınız bilgi verirmisiniz toprağı kaktüs toprağı gibi geçirgen mi olacak yoksa torflu mu olacak bilgi verebilirmisiniz. Bir de havalar çok sıcak bu günlerde acaba çimlenme ye olumsuz etkisi olur mu tohumları çimlendirmede hümik asit kullanabilir miyiz teşekkürler sağolun.....
Adana gibi sıcak bölgelerde bu mevsimde tohumdan herhangi bir bitki yetişmez sanırım.
Toprak harcı olarak dişli kum ve tohumları kapatmak için de üzerine kristal quartz kum serptim tüzlük yardımıyla.
Şöyle söyleyeyim tohumları ve kumu bir tuzluğa koydum ve dişli kumun üzerine serptim. Böylelikle tohumlar muntazam dağılıyor.
Deneyip denememek sizin kararınız olacak.
Ben olsam şubat sonunu beklerdim. Ancak 19-20 derece sıcaklık sağlarsanız mümkün olabilir.
Deney geçen yıl ekimde başlamış
http://www.agaclar.net/forum/867536-post467.htm
mmanager
17-07-2012, 07:52
Adana gibi sıcak bölgelerde bu mevsimde tohumdan herhangi bir bitki yetişmez sanırım.
Toprak harcı olarak dişli kum ve tohumları kapatmak için de üzerine kristal quartz kum serptim tüzlük yardımıyla.
Şöyle söyleyeyim tohumları ve kumu bir tuzluğa koydum ve dişli kumun üzerine serptim. Böylelikle tohumlar muntazam dağılıyor.
Deneyip denememek sizin kararınız olacak.
Ben olsam şubat sonunu beklerdim. Ancak 19-20 derece sıcaklık sağlarsanız mümkün olabilir.
Deney geçen yıl ekimde başlamış
http://www.agaclar.net/forum/867536-post467.htm
Ekim ayının sonları **** kasım ayında denesem mi acaba diyorum çünkü o zamanlarda bu sıcaklık oluyor havalar soğuyunca da içeri alırım güneşli bir yere.3 hafta ya da 1 ay gibi bir zaman yeterli mi çimlenme için sizce....
Linkten gördünüz çimlenme zamanı 08-10-2011.
10-15 gün evvel ektiğimi farz edin.
İzmir de sıcak Adana kadar olmasa da...
Siz bence ekim sonunu düşünün;)
Atlas kızlarım;)
319666
.
FatihBahce
24-07-2012, 19:40
Bunlar da benim kızlarım. :p
Selenicereus grandiflorus, Pinar del Rio.
321723
tohumdan bu güzellik olur mu, 3-4 yıl içinde öğreniriz.
nılgun_dogan
31-07-2012, 19:15
Arkadaşlar Güler ablanın atlasından bendede var ama bu ara biraz buruşma oldu neden olabilir?
FatihBahce
31-07-2012, 19:20
Hafif buruşma bende de oldu. Ben kedi kumu ile torf karıştırdım. Saksıyı ilerde büyür diye çok büyük seçtim. Yarı gölgeye koydum. Hata nerede olabilir acaba?
Henüz çeliğin kendi kök sistemi yok, köklendiğini oradan anlıyacaksınız;)
bitki diri bir hal aldığında köklenmiş demektir.
Ben Epiphyllum İnca' diri bir hal alana kadar 4 ay bekledim.
Sabrın sonu selamettir;)
Saygılar.
Bu da bizim Atlasımız, bu sene çok güzel çiçeklendi...
Selenicereus grandiflorus' um uzamaya devam ediyor, çiçek yok, tomurcuk yok...
323137
Selenicereus grandiflorus Pinar del Rio
323138
.
Gül-bahar
14-08-2012, 10:28
Sn mmanager, aynı bilgileri ben de internetten okumuştum hatta (Çoğaltılması: 15 cm kadar parçalarını keserek alın. Dört beş gün gölgeli serin bir yerde açıkta bekletecek kesik yer iyice kurumasını kabuk bağlasını sağlayın, sonra dikebilirsiniz) diye devam ediyordu. Görünen o ki cicek acmış dallar ve/veya açmamakta direnip üzen dallar, başka forum üyelerinin sevinç kaynağı olabilir. :rolleyes: Sicaktir, posta süresi uzundur kurur, gibi bahaneler geçerli değildir.;) Yani satış adresleri ya da Atlas kraliçeleri, kralları haydi saksı başına :D
Kök çürümesi yok, sulamada da sıkıntı yok..
Bir süredir düzelir diye bekliyorum, bir deri bir kemik kaldı zavallım :p
FatihBahce
14-08-2012, 11:32
Karışıma kedi kumu (diatomit) ilave etsen iyi olurdu. 3 hafta önce Güler Hanımdan aldığım Atlasta sürgün çıktı. Buruşma durdu. Sanırım kökleniyor artık.
Bitkin direkt güneş alıyor mu Selis? Aşırı sıcak ve akabinde susuzluk buna sebep olabiliyor.
Benim ki de bu yolda ilerliyordu güney balkondan , güneş almayan gölge bir yere kaydırdım. Ve saksı değişimi gerçekleştirdim. Durumu iyi düzeldi şimdilik.
drhegeli
14-08-2012, 11:42
Kök çürümesi yok, sulamada da sıkıntı yok..
Bir süredir düzelir diye bekliyorum, bir deri bir kemik kaldı zavallım :p
Bence de sıcak etkisi bu... Pişirmişsin bitkini, "atlas kavurma" olmuş :D... Güneşte ise gölgeye, gölgede ise serine ihtiyacı var gibi görünüyor....
Sevgili arkadaşlar atlasınızı sabah güneşi alacak bir konuma koyun ögle güneşi yakıyor sadece sabah güneşi alsın yeterli esintiden hoşlanıyor ve susuz bırakmayın ıslak degil aşırı sıcaklarda akşam sulayın sıcaklarla beraber su kaybı ve buruşma oluyor yani saglıgı bozuluyor
nılgun_dogan
15-08-2012, 01:02
Sakaryanın havası çok nemli heralde toprak kurumakta zorluk çekiyor 1 2 çeliğimde kök çürümesi olmuş toprağına azcık iri taneli kum karıştırıp gölgeye aldım sulamayı azalttım bakalım 10 güne kadar belli olur.
Aşırı sulama olabilir, kendimden biliyorum, yaz olduğu için sulamayı abartabiliyorum.
Sonra da "neden buruştu, susuz kalmış" deyip tekrar su...
Sonuç kök çürümesi:(
Drenajı da kötüyse...
redbullah
25-08-2012, 03:44
Youtube'da dolaşırken ilginç bir filme rastladım.Kaynanadili dediğimiz kaktüse Atlas çiçeği aşılanıyordu.Çok kolay ve çabuk yapılan bir aşı.Bahçesinde Kaynanadili olan arkadaşlar denerlerse,değişik bir görünüm elde edebilirler.Saygılar,sevgiler...
Grafting Epiphyllum to Opuntia.wmv - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=JS-6ZEMz7fc)
bozo.0606
30-08-2012, 14:07
yeni atlaslarım, bakalım açtılarını görebilecek miyim..
bozo.0606
30-08-2012, 14:09
daha önde paylaştığım ve dışarı çıkarmam önerilen atlasım, dışarıyı pek bi sevdi ama yine çiçek yok:o
böylede iyi..:D
bozo.0606
30-08-2012, 14:12
balık kılçığım baalkonda çok güzel gelişti ancak tek sürgün ucu hastalandı, içten içe sararmalar ve sonrasında ani kurumalar oluştu, bende kesmek zorunda kaldım. şimdi tekrar başa döndük.. yeni sürgün veriyor.
bozo.0606
30-08-2012, 14:20
Güler Atlasım, ve en yeni sürgünleri..:D
çiçek göremedik ama ben bukadarına da razıydım zaten..
balık kılçığım baalkonda çok güzel gelişti ancak tek sürgün ucu hastalandı, içten içe sararmalar ve sonrasında ani kurumalar oluştu, bende kesmek zorunda kaldım.şimdi tekrar başa döndük.. yeni sürgün veriyor.
Bu yaz; aşırı sıcaklar, tatiller ve düzensiz sulamalar nedeniyle çelik atlaslarım da sürekli problem yaşadım ben de. Susuzluktan kuruyan da oldu, fazla sulamadan çürüyen de. Onlar çürüdükçe ben tekrar ektim. Tekrar tekrar başa döndüm yani ben de. Bir ara o kadar moralim bozuldu ve üzüldüm ki, bir tane daha atlas edinmeyeceğim dedim kendime. 10-15 cm'lik çelikten atlas büyütüp açtırmak gerçekten büyük bir ustalık. Ama çok istediğim sarı atlasa kavuşmadan atlas sevdam bitmeyecek bence...;)
bozo.0606
31-08-2012, 12:43
Atlaslarda başa dönmek çok sıkıcıymış, gözerine bakıyoruz açsınlar diye onlar geriye gidiyor. Balık kılçığımı fotoğrafladı ama pek anlaşılır olmadı. Yayınlayamadım, iç kısımları sararmıştı.
Ah bir de şanssızlıkları unutmuşum. ;) Bir arkadaşımın verdiği kırmızı atlas çeliklerini 3 saksıya ekmiştim, hepsi de tutmuştu sürgün uzattılar. Sonra 2 saksısını arkadaşlarıma hediye ettim. Şansa bakın ki, 10 gün sonra bende ki çürüdü, kurtaramadım. Yani bir anda kırmızı atlassız kaldım. Sonra pazarda bir yerde satıldığını görmüştüm ilkbaharda, onun peşine düştüm, satıcının elinde küçük bir çelik kalmışta, hemen onu edindim. Şimdi çok iyi kolluyorum kırmızımı... ;)
Bendeki iskeleti budadım ama tamamen kurudu galiba.. Kökünü elimle çektim halen toprağı bırakmıyor, ama umutsuzum..
Bir de mühendis tırtılı çıktı başıma.. Atlasları ve diğer kaktüsleri kemirmeye başladı.
Derdin biri bitip diğeri başlıyor :p
Dün, yukarıdaki videoda anlatılan aşı yöntemini uyguladım, bir de onu deneyelim :)
Ahhh, ah şu istemeleri bir de ücretsiz fide dağıtım başlığında yapsanız ne iyi olacak.
Manyas'a döndüğümde bir de baktım ki atlas saksısı sürgünlerle dolu dolu olmuş. Daha evvel verdiği tohum kapsülleri halâ duruyor, patlayanı-çatlayanı yok. Ama benim atlas yine aşka gelmiş, başlamış çiçek açmaya....
332881
Arkadaslar bu basligi bastan sona kadar okudum, yalniz biraz kafam karisti diye bilirim. 3 ay önce iki bitki almistim üzerlerinde Rhipsalis diye yaziyordu yaprak sekli hosuma gitigi icin almistim. Bu basliktaki gibi sanirim aldigim bitkiler Atlas cicegi. Bitkiler icin Rhipsalis diye arama yapiyordum hic sonuc bulamiyordum.
Atlas ciceklere Epiphyllum mu yoksa Rhipsalis mi deniliyor yoksa bendekiler Atlas cicegi degil mi?
Sanirim bu bitkilerinde binbirtane türü var:)
:eek:
İnci Hanım, ilk fotoğraftaki bitkiyi daha önce hiç görmedim ama çok hoşmuş gerçekten. 2. fotoğraftaki bitki Epiphyllum anguliger, yani bir atlas çeşidi. Beyaz-krem çiçek açıyor, umarım o güzel çiçeklerini görürsünüz. Ben de dahil Türkiye'de pek çok kişide var ancak henüz çiçeğini gören olmadı sanıyorum.
Ilk bitkinin üzerinde Rhipsalis Elliptica diye yaziyordu yalniz googlede arama yaparken Epiphyllum elliptica yazinca birkac bilgi bulabildim sanirim oda Atlas ailesinden. Benimde yaprak yapisi hosuma gittigi icin almistim. Bakalim cicek acarsa kesin Atlas:)). Anguliger de kac aydir sürgün verip duruyor Atlas oldugunu ögrenince artik bende diyer arkadaslar gibi cicek acacak diye umut ediyorum, insallah acar:)
Güler atlası bereketi, yeni yeni tomurcuklar beliriyor...;)
335986
Merhaba arkadaslar, isyerinde atlaslar böyle cicek acarmis yok söyle acarmis diye diye artik arkadasin birinin burnunda geldi herhalde, dün masamda bu E. Anguligeri buldum, görünce sevincten uctum. Hemde tomurcuklarla dolu. Sakdag arkadasimiz cicegini nadir görüyoruz dedigi icin sizlerle paylasmak istedim.
Insallah paskalya cicekleri gibi yer degistigi icin tomurcuklarini dökmez :confused:....
Serada bakimini nasil yaptilarda cicek acmaya geldi bilemiyorum tek bildigim günesi fazla sevmedigi aydinlik bir yerde olmasi gerektigi serinlikten hoslandigi fazla sicaga gelemezmis bildigim bukadar henüz, zamanla görecegim artik .....
mmanager
02-11-2012, 17:58
Arkadaşlar malum yavaş yavaş kış geliyor hatta bazı yerlere gelmiştir bile.Elimde bir kaç tane atlas çeliği var da onların kış gelmeden köklenmesini istiyorum kış gelince köklenmezse çürüyeceğinden korkuyorum.Atlas çeliklerinin bazıları yazın sıcağından kurudular aslında toprağını da geçirgen süzek çam ağaçlarının dibinden topladığım topraklarla kumla karıştırarak ekmiştim ama çok geçirgen mi oldu diye düşünüyorum.Sonra da perlit karışımlı toprak ekleyerek diktim ama bazılarının sararıp kurumasını engelleyemedim.Şimdi de kış gelince çürüyecek diye korkuyorum.Acaba hümik asitmi kullansam diyorum.Acaba o da çürütürse yakarsa hümik asiti suyla seyreltip içinde bekletin diyor ya da toprağına dökerek kullanın diyor nasıl kullanacağım hakkında fazla bilgim yok bilgi sahibi insanların fikirlerini bekliyorum.Şimdiden çok teşekkür ederim.
Sayın mmanager, bu sene yaz bir hayli sıcak geçti, bitkiler de oldukça zarar gördü. Çeliklerin kurumaları bu sebepledir diye düşünüyorum.
Humik asit ben kullanmadığımdan bu konuda birşey söyleyemem ama çelikleri köklendirirken fazla süzek toprak yerine bir miktar da su tutucu malzemeler eklerseniz saksı harcına toprağın nemli kalmasını sağlarsınız. Sıcak, aydınlık bir ortamda toprağı nemli ama sürekli ıslak kalmaması şartıyla sorun yaşamazsınız diye tahmin ediyorum.
Çok mu güzelim ne? Güler atlas...:cool::cool::cool:
Bu çiçek bir harika, durup durup açıyor; şimdilik tek tek açıyor ama Güler Abla'nın ki gibi onar onar açacağı günlerde gelecektir elbet...
343452
343453
Sevgili sakdag ne kadar güzel acmis yine atlasin, keyfini cikar doya doya seyret, nasil yapiyorsun bilemiyorum belkide forumda bakimi hakkinda bilgi yazmisindir gercekten cok merak ediyorum....
Bu arada forumda izledigim kadari ile en cok acan atlas Güler hanimin eli degdigi Atlas:). Bu seferkin de gec gördüm Güler hanimin celik paylasimini, ( arama yaparken alisveris arama ayri yapiliyormus;) ), eh ögrendikten sonra artik takipdeyim:)).
Cok güzeliz coookk:)
Özel bir bakımım yok aslında; diğer kaktüslerim kadar ilgileniyorum onunla da. Bu türün özelliği galiba, sürekli çiçek açmak. Toprağını kurudukça suluyorum, 2-3 ayda bir tüm bitkilerimi 5 litre suya bir yemek kaşığı erittiğim NPK gübreli suyla suluyorum o kadar...
Bol güneş alıyor bir de...;)
Benim atlasım da çiçeklenmeye başladı sevgili sakdag. Ankara toplantısı için pek çok dal kesip kuşa döndürmüştüm ama sana inat yine açacağım der gibi valla. Maşallahı var.
Çiçek açmadığı zamanı toplasan 2 ay eder mi bilemiyorum.
Ellerine sağlık, sevildiğini biliyor senin atlasın da.
Evet cok merak ettigim E.Anguliger sonunda dün saat 16 gibi ufaktan acmaya basladi, bize göz kirpti sanki. Aksam saat 21 de tam acti ve bugün yine ayni dünkü saat de yine kapanmak üzere hazirlaniyor sanirim, Atlas türleri de sadece bir gecelik galiba....
Dün aksam kokusu cok yogundu bu sabah ise gitmeden önce kokladim eser kalmamis hemen hemen hic kokusu yoktu. Birde normal mi bilemiyorum bu cicek acarken iki tane ufak tomurcuk düsmüs:(, neyse kalan saglamlar bizimdir...buyrun..
344405
344401
344402
344403
ve bugün yine kapanmak üzere...
344404
Benim hem Sayın alacakaranlık'tan aldığım atlasım hem de Sayın Güler Hanım'ın hediye ettiği atlasım havai kök çıkarıyor.Neden bunlar sürekli havai kök çıkarıyor?Evi sık sık havalandırıyorum,nem sorunu olmamalı.Az mı suluyorum anlamına geliyor?Beni bu konuda aydınlatırsanız çok sevinirim;çünkü çok merak ediyorum.
Havai kökler; bitkinin bir yerlere tutunma isteğinden de kaynaklanabilir..
Sevgili Tika, fotoğraf koyarsanız daha iyi bir teşhis konulabilir, bazı çeşitlerde havai kök Selis'in dediği gibi tutunma isteğinden olduğu gibi dipteki köklerin gelişememesinden de kaynaklı olabilir. Özellikle de bitkiniz de solgunluk, yumuşama mevcutsa bundan da şüphelenin.
Teşekkür ederim Sayın sakdag,
Bitkilerimin biri ( Güler Hanım'ın çelikleri) köklenme aşamasındalar,onların en uç ve üst kısmından havai kök oluşumları mevcut.Zaten köklü olanın da yavrusunun havai kökü var. :) Fotoğrafını da çeker,yüklerim.
Merhaba arkadaslar, isyerinde atlaslar böyle cicek acarmis yok söyle acarmis diye diye artik arkadasin birinin burnunda geldi herhalde, dün masamda bu E. Anguligeri buldum, görünce sevincten uctum. Hemde tomurcuklarla dolu. Sakdag arkadasimiz cicegini nadir görüyoruz dedigi icin sizlerle paylasmak istedim.
Insallah paskalya cicekleri gibi yer degistigi icin tomurcuklarini dökmez :confused:....
Serada bakimini nasil yaptilarda cicek acmaya geldi bilemiyorum tek bildigim günesi fazla sevmedigi aydinlik bir yerde olmasi gerektigi serinlikten hoslandigi fazla sicaga gelemezmis bildigim bukadar henüz, zamanla görecegim artik .....
Arkadasım sıtede yenıyım o yuzden yanlış bır yerden soru sormuyorum umarım..Bu guzel cıcegın satıldıgı sera hangı sehırdedır ve adresını telefonunu arkadaslarınıza sorup bızede bıldırmenız mumkunmu..Ben bır turlu atlas edınemedım..belkı bu yolla satın alabılırım...
Sayın ıldır satış ve paylaşım başlıklarını da takip edebilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/fide-fidan-celik-saksili-bitki-kesme-cicek-kaktus-sukulent-satis/27110-4.htm
Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/)
Buda benim pembe atlasım, ona sahip olduğumda ne kadar sevinmiştim:(
Hep avatarımdaki atlas kadar büyük olacak diye hayal etmiştim:(:(:(
352621
352622
Acınacak halde...
Vehibe hanim ümüdinizi kesmeyin, ayni sorundan bende var birtane, Paul Shirli´den 2 ay önce 2 tane E. Beauty Blend diye iki celik almistim. Geldiklerinde iki büyük kocaman celikdiler. Bugüne kadar 3 defa ayni islemden gectiler. Kestim, uclarini kuruttum ve saksiya diktim, köklenmediler aksine toprakdaki olan kisimlari cürüdü yine kestim.
Kesdikce boylarida kisaldi, suan benimle cok inatlasiyorlar:). Bu kez yine köklenmezlerse sanirim bir kez daha kesme, kurutma ve dikme imkanim olacak:)....
352663 352664
...
bozo.0606
09-12-2012, 23:49
Sayın vehibe ve incii ;
Atlaslarınızdan umudu kesmeyin bence çok sorunlu görünmüyorlar. Sayın incii atlasınızın toprağını biraz fazla sulu gibi duruyor. Kesinlikle kurumasına izin verin korkmayın.
Sayın vehibe, sizin atlasınızda tutmuş ve sürgün veriyor bu iyiye işaret demektir. Sizde sulamasına dikkat edin. Çok sulamayın. Ancak olurda toprak altındaki kısmı çürümüşse sağlam çürüksüz kısımdan kesip tekrar deneyin.
Atlasların çeliklendiklerinde su kaybetmeleri ve buruşmaları çok normal, kaktüsler içinde geçerlidir. Bakımlarına devam edin. Unutmayın az su değil çok su öldürür.
Kolaylıklar dilerim.
Sayin bozo.0606, tesekkür ederim ümidimi henüz kesmedim, bendeki sorun dediginiz gibi topragin cok fazla nemli olmasi.
Aslinda bu son kez topraga diktikten, bir hafta sonra fisfisla biraz topragin üzerini nemlendirmistim, en iyisi bitkiyi gözümden uzak bir yere birakip unutmam gerek herhalde. Ben üzerine düstükce oda nazlaniyor:).
Sevgili sibelim, güzel dilekleriniz ve desteginiz icin size cok tesekkür ederim.
sevgili inci evet gözden ırak... hatta bence suyu kesin iyice kuruması lazım kuruduktan sonra damla misali desek fena olmaz. bende bayramda bana hediye edilen atlas yaprağını diktim toprağa. ilk sulamadan sonra havanında nemli olması, buruşmaya ve bitkide keyifsizliğe sebep oldu. o süreçte yaptığım şey susuz bırakmak toprağın kuruması için fırsat vermek oldu. saksı güneş nereye o oraya misali bir süre gezdi. köklenme devam etsin diye kurudukça bir kaç damla su o kadar.şu an yaprağım mutlu , büzüşen yaprak dirildi ordan anlıyorum. inşallah sizin yaprakda kurtulur. suyu kesin hatta güneş gören bir yere koyun toprağı kurusun.
Bir ümitsiz vaka da benden, pembe atlas ama 2 defa toprak ortamda çürüme atlattı, hiç gelişme olmadı. Ne ölüyor, ne yaşıyor bir durumu var; 2 gün önce diatiomite geçirdim, umarım yaşatırım.
353237
Güler Hanımın gönderdiği Atlas bebişlerim. Çok teşekürler.:D:D:):):D:D
359989
Sevgi Durul
31-01-2013, 15:48
Atlasımdaki bu oluşum tomurcuk mudur? Teşekkürler...
366042
Ekim ayı sonunda Güler hanımın toplantıda küçük bir çelik olarak verdiği atlasımda bir oluşum var. Hani bu mevsimde çiçekleneceği hiç aklıma gelmedi de yavruluyor sanıyordum. SDurul'un tomurcuk mu diye sormasından sonra makro çekimle baktım, valla bunlar da tomurcuğa benziyor:) Daha saksısına bile geçirmemiştim, vay aceleci;)
366058366059
Çok değil, benim de bir dalda 10 kadar çiçeğim olacak yakında...:D;)
Güler Abla'nın atlası gibi pıtır pıtır çiçek açacak bu yıl galiba...
Orkideler için aldığım sıvı gübre ile suluyorum 15 günde bir, kesinlikle faydasını gördüm.
366577
Cok degilmi:))) ben benimkinde bir tomurcuk görsem bile kalpten giderim herhalde:)...
Yok yok ben anladim ne bir özel bakimdan ne de gübreden, bu atlaslarin tür olarak Güler hanimin Atlasi böyle güzel bol cicek aciyor:), cünkü benim Paul amca´dan getirdigim Atlas bol gübreye, bakima rahmen anca boy gösteriyor, tomurcuk falan yok halen:)).
Sizlerinkine masallah diyelim, en yakin zamanda ciceklerinizin acmis halini de görmenizi dilerim
Güler Atlas, kesinlikle yediveren bir cins, size katılıyorum İncii Hanım. Ben de Güler Atlas'la tanışana dek klasik atlaslar sadece mayıs ayında açar diye biliyordum.
bende sevgili inci ye katılıyorum bir tanecik çiçek görsek daha ne derdimiz kalır :) ama öyle salkım saçak olursa da körün iki gözü misali sevinçten ne yapacağını bilmez hale geliriz. ama orkide besinini kullanma fikrini denemek gerek..
Atlas çeliklerimin sizlerde de hayat bulmaları beni de çok sevindiriyor. Ben sizlere vermek için çelik kestikçe anacı da inatlaşırcasına yığınla sürgün veriyor. Ben çelik dağıtmaya o da sürgün vermeye yarışırcasına devam ediyoruz. Allah ikimizi de bıktırmasın. ;)
(çiçekleri benimki kadar iri oluyor değil mi?)
İlk düşüncem doğruymuş. Tomurcuk sandığım oluşum (http://www.agaclar.net/forum/1094861-post952.htm) sürgünmüş.
371414
Neyse bu da bir başarı :p Sürgünden sonra darısı çiçeklere artık:)
SDurulcum, sevgili sakdağ sizinkilerden ne haber?
İlk düşüncem doğruymuş. Tomurcuk sandığım oluşum (http://www.agaclar.net/forum/1094861-post952.htm) sürgünmüş.
371414
Neyse bu da bir başarı :p Sürgünden sonra darısı çiçeklere artık:)
SDurulcum, sevgili sakdağ sizinkilerden ne haber?
Benim tomurcuklarım çok fazlalaştı. 20'ye yakın oldu. Bir o kadar da sürgün geliyor. Daha da tomurcuk mu sürgün mü olduğu belli olmayan bir sürü göz patlayacak gibi duruyor. 1 yılda aldığı yola inanamıyorum doğrusu.
En iri tomurcuklar :) .............................. Sürgünler :)................................ Patlayacak tomurcuklar.. :)
371416371417371418
İncii hanım, sizin Paul Bey'den aldığınız çelik ne durumda, tutturabildiniz mi? Benim diatomitte de köklendirmeye çalıştığım pembe atlasım maalesef öldü. Pembeden yana yüzüm gülmedi ne yazık ki...
Sevgili Sakdag, sizin pembe atlasa üzüldüm, malesef paul´den aldigimi yasatamadim, boyunu kisalta kisalta elimde kalan ufak celik de cürüdü. Neyse saglik olsun artik.
Sanirim zamani degildi, cünkü buralarda halen havalar kapali ve halen arada kar atistiriyor günes fazla göremiyoruz halen. Bahar gelsin diye bakip duruyoruz:)
Neyseki elimde birde köklü getirdigim kirmizi atlasim var onunla teselli oluyorum simdilik.
bende nette bu renklerını buldum eger bunlar atlassa bulmam lazım en çokta sarı pembe ve yavruağzı olan bıttım renklerıne sızne dersınız;)
mmanager
21-03-2013, 09:07
Atlas çiçeği harika çiçekleriyle bizleri büyülüyor .Ben de geçen sene bir kaç parti atlas çiçeği getirttim yurt dışından ama hepsi bir çelik ve birer tane sürgünden ibaret. Çok nazlılar sulamayı azaltsam kuruyor çoğaltsam çürüyor...
bende nette bu renklerını buldum eger bunlar atlassa bulmam lazım en çokta sarı pembe ve yavruağzı olan bıttım renklerıne sızne dersınız;)
Benim yurtdisi siparislerden tecrübelerim bunlar:
Celik olarak Paul Shirly´den getirdigim celikler ne yaptiysam olmadi cürüdü hepsi.
Nedenini bilmiyorum ebay üzeri herangibi amatör yetistiricilerden aldigim celiklerde hic sorun yasamadim. Sanirim bu isin ticaretini yapan seralarda atlaslar cok fazla besinle büyütülüyor sonrada dayanikli olmuyor diye düsünüyorum.... ( ya da ben beceriksizim bilemiyorum:()
dilek78 arkadasim, tavisyem siparis ederseniz biryerlerden yinede köklü olarak siparis edin.
mmanager
21-03-2013, 10:55
İyi günler çiçekler seralarda ideal ortamlarında yaşadıkları için evlere gelince epey bocalama devresi yaşıyorlar ve bazıları da uyum sağlayamıyor ve ölüyor.İdeal su ideal nem ideal hava tüm şartlar mükemmel...Atlas çiçeklerinin nem ihtiyacı biraz farklı bu yüzden yaprakları sık sık fıs fısla ıslatılmak istiyor.Hatta saksı tabağına çakıl taşları dizip içini de suyla doldurursanız bu şekilde hem kökleri su içinde kalmamış olur hem de çiçeğin istediği nemli ortam sağlanmış olur.Atlaslar kaktüs cinsi bitkilerdir ama su nem istekleri kaktüslerden farklılık gösterir güneş ihtiyacı da fazla değildir,yarı gölge yerleri severler.Toprak istekleri de hafif asidik toprağı severler bu yüzden çam ağaçlarının kabukları,iğne yaprakları ve kozalakları ile karışık çam dibi toprağı uygun olur.Bu isteğine karşılık toprağına nemi sevdikleri için perlit **** pomza taşı da karıştırılmalıdır.Pomza taşı hem toprağındaki fazla suyu emerek toprağın birden kurumasını engelleyecek aynı zamanda da sevdiği köklerinin hava alma işlemini gerçekleştirecektir...
mmanager
21-03-2013, 13:04
Benim yurtdisi siparislerden tecrübelerim bunlar:
Celik olarak Paul Shirly´den getirdigim celikler ne yaptiysam olmadi cürüdü hepsi.
Nedenini bilmiyorum ebay üzeri herangibi amatör yetistiricilerden aldigim celiklerde hic sorun yasamadim. Sanirim bu isin ticaretini yapan seralarda atlaslar cok fazla besinle büyütülüyor sonrada dayanikli olmuyor diye düsünüyorum.... ( ya da ben beceriksizim bilemiyorum:()
dilek78 arkadasim, tavisyem siparis ederseniz biryerlerden yinede köklü olarak siparis edin.
İyi günler sanırım siz Avusturya da yaşıyorsunuz bu yüzden sorun olmuyor Ebay de siz avrupa ülkesi değilsiniz diye atlas çiçeği satmıyorlar sadece tohum satıyorlar,bir çok ilanda Türkiye için nakliye mevcut değildir diye yazıyor Paul Bey nasıl oluyorsa gönderiyor...Bir çok alıcıya mail attım ama boşuna....Sağlıcakla kalın...
İyi günler sanırım siz Avusturya da yaşıyorsunuz bu yüzden sorun olmuyor Ebay de siz avrupa ülkesi değilsiniz diye atlas çiçeği satmıyorlar sadece tohum satıyorlar,bir çok ilanda Türkiye için nakliye mevcut değildir diye yazıyor Paul Bey nasıl oluyorsa gönderiyor...Bir çok alıcıya mail attım ama boşuna....Sağlıcakla kalın...
Evet avusturya da yasiyorum ben. Ebay üzeri cogunluk sera degilde özel kisiler satisa sundugu icin belki türkiyeyi kabul etmiyor. Türkiyeye de kargo fiyati cok pahali oldugu icin gönderim yapmiyorlardir.
Az önce benim Almanyadan köklü olarak siparis etigim siteye baktim onlar avrupa disi ülkelere yaklasik 22 Euro ya kargo fiyatina gönderim yapiyorlar. Burdaki Atlaslar köklü oldugu icin biraz pahali ama benim gibi bir türlü celik tuturamayanlar icin ve illada Atlas istiyorum diyenler icin, idare eder.
Isterseniz bir bakin sizde: Epicactus-Hybriden (http://www.kakteen-haage.de/Pflanzen/Blattkakteen/Epicactus-Hybriden/)
Saygilarimla....
mmanager
04-04-2013, 08:54
İyi günler arkadaşlaraslında bu mesajı buraya yazmak konusunda tereddüte kapıldım ama yine de yazayım dedim. İzmir de yaşayan arkadaşlara bir ricam olacaktı...Tabi yolu düşenlere Ege Üniversitesi Botanik Bahçesine uğrayan arkadaşlara özellikle .Orada atlas çiçeği türlerinden olduğunu okumuştum ve geçen yıl telefonla da görüşmüştüm satışta olmadığını ve gelecek yıl satılacağını söylediler.Özellikle selenicereus anthonyanus,marniera chrysocardium,selenicereus grandiflorus ,epiphillium anguliner cinslerini eğer mevcutsa alıp gönderebilirler mi diye sormak istemiştim.Çok teşekkür ederim eğer yardımcı olurlarsa....
5 aylık yavru Güler atlasım pek bir çalışkan çıktı. Önce sürgünlerini çıkarttı, şimdi de ilk tomurcuğunu gösteriyor. E artık güzel bir saksıyı haketti:)
385386385387
İyi günler arkadaşlaraslında bu mesajı buraya yazmak konusunda tereddüte kapıldım ama yine de yazayım dedim. İzmir de yaşayan arkadaşlara bir ricam olacaktı...Tabi yolu düşenlere Ege Üniversitesi Botanik Bahçesine uğrayan arkadaşlara özellikle .Orada atlas çiçeği türlerinden olduğunu okumuştum ve geçen yıl telefonla da görüşmüştüm satışta olmadığını ve gelecek yıl satılacağını söylediler.Özellikle selenicereus anthonyanus,marniera chrysocardium,selenicereus grandiflorus ,epiphillium anguliner cinslerini eğer mevcutsa alıp gönderebilirler mi diye sormak istemiştim.Çok teşekkür ederim eğer yardımcı olurlarsa....
2-3 Yıldır atlas pesinde kosan bırısı olarak gecen yıl 2 kez bu yılda 2 kez Ege Üniversitesine gittim..Atlas ve bir gecelık saksıları duruyor ve cogaltmamışlar.. Gecen yıl bu yıla randevu vermıslerdı gecen ay sonbahara gelin dediler..Bence pek ümit yok..Benimde arayısım hala sürüyor...
İyi günler sayın Jezebel klematisleriniz çok güzel açmışlar ne yazıkki apartmanda oturduğumu için sadece iç mekan bitkileriyle ilgilenebiliyorum.Daha önceleri tohumla kaktüs üretimi hakkında sizin bilgi ve tecrübelerinizden bir şeyler öğrenmiştim.Şimdi ise ektiğim atlas çiçeği tohumları 1-2 cm boylarına ulaştı bu konuda fazla bilgim yok.Kışı yeni yeni atlattık ışık alan güneş görmeyen bir yerde duruyorlar ara sıra fısıfıslayarak suluyorum.Balkona güneş görürse yanar diye çıkarmıyorum acaba yapmam gereken başka şeyler var mı bilgi verirseniz çok teşekkür ederim.Ayrıca önceki mesajlarınızdan birinde atlas çiçeğinin değişik türlerinden Ege Üniversitesi botanik bahçesinden aldığınızı yazmışsınız marniera chrysocardium,celenicereus grandflorius ,selenicereus grandflorius pınar del rio,cryptocereus anthonyanus gibi cinslerden ben de satın almayı düşünüyorum.Ege üniversitesi botanik bahçesiyle telefonda görüştüm fakat cinslerini tam olarak bilmiyorlar bu cinslerin hepsini siz oradan mı aldınız acaba saksıyla mı satıyorlar çelik olarak mı bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.Şimdiden çok teşekkür ederim Saygılarımla...
Yanlış başlıkta sorulmuş, burada yanıtlıyayım.
Bu bitkilerin sadece bir tanesi Ege üniversitesi Botanik bahçesinden alındı.
Geri kalan hepsi eBay aracılıyla farklı yakın ve uzak ülkelerden geldi.
Bilginize...
mmanager
04-04-2013, 14:37
2-3 Yıldır atlas pesinde kosan bırısı olarak gecen yıl 2 kez bu yılda 2 kez Ege Üniversitesine gittim..Atlas ve bir gecelık saksıları duruyor ve cogaltmamışlar.. Gecen yıl bu yıla randevu vermıslerdı gecen ay sonbahara gelin dediler..Bence pek ümit yok..Benimde arayısım hala sürüyor...
İyi günler Sayın ILDIR bu gün ben telefon konuşması yaptım Ege Üniversitesi Botanik Bahçesiyle bana gelin var dedi hatta bir hanımla görüştüm hangileri var bilmiyorum bahçıvanın cep tlf numarasını vereyim dedi bahçıvanı da aradım görüştüm marniera chrysocardium cinsinden var mı dedim balık kılçığına benziyor fakat yaprakları daha geniş olan evet tarifinize benzer olan var dedi.Gelip alabilirsiniz dedi ben de Adanadayım bir arkadaşımı göndereyim dedim .Hatta 6 litrelik saksılarda olduğunu söyledi.Yeni bir kaç tane sürgünü varmış.Siz giderseniz benim arkadaşım olduğunu söylersiniz olmaz mı.İsterseniz o bahçıvanın adını tlf nosunu verebilrim.Siz de zahmet olmazsa birer çelik de benim için alırsınız o zaman.Bilemiyorum acaba çelik halinde mi satıyorlar saksıyla mı ama saksıyla almak nakliyat açısından da zor olur hem de gönderen kişi için.:):):):):)
mmanager
04-04-2013, 14:44
Yanlış başlıkta sorulmuş, burada yanıtlıyayım.
Bu bitkilerin sadece bir tanesi Ege üniversitesi Botanik bahçesinden alındı.
Geri kalan hepsi eBay aracılıyla farklı yakın ve uzak ülkelerden geldi.
Bilginize...
Teşekkür ederim Sayın Jezebel belki bu yeşeren tohumlarımdan bu cinslerden çıkan olursa bekleyeyim o zaman.Yeşeren tohumlar hakkında bir şey yazmadığınıza göre hatam eksiğim yok diye düşünüyorum.Saygılar....
Tohumlar yeşerdi, gelişmeleri iyi.
Sadece tohumdan yetişen bitkiler 3-4 yıl sonra açar, çelikten yetişenden farklı olarak.:(
İyi günler Sayın ILDIR bu gün ben telefon konuşması yaptım Ege Üniversitesi Botanik Bahçesiyle bana gelin var dedi hatta bir hanımla görüştüm hangileri var bilmiyorum bahçıvanın cep tlf numarasını vereyim dedi bahçıvanı da aradım görüştüm marniera chrysocardium cinsinden var mı dedim balık kılçığına benziyor fakat yaprakları daha geniş olan evet tarifinize benzer olan var dedi.Gelip alabilirsiniz dedi ben de Adanadayım bir arkadaşımı göndereyim dedim .Hatta 6 litrelik saksılarda olduğunu söyledi.Yeni bir kaç tane sürgünü varmış.Siz giderseniz benim arkadaşım olduğunu söylersiniz olmaz mı.İsterseniz o bahçıvanın adını tlf nosunu verebilrim.Siz de zahmet olmazsa birer çelik de benim için alırsınız o zaman.Bilemiyorum acaba çelik halinde mi satıyorlar saksıyla mı ama saksıyla almak nakliyat açısından da zor olur hem de gönderen kişi için.:):):):):)
Balıkkılçıgı cınsınden son bır tane var demişlerdi bana ama onu actırabılen pek yokmuş.. Diğer cinsleri su anda üretmedıklerı ıcın satmıyorlar.. 5-6 cıns atlas var..Balıkkılcıgı buyuk saksıda satılıyor.. Çelik satısıyok.. Bahceyle ilgili arkadasın telefonu bende vardı ama çiçek olmadıktan sonra telefon ıse yaramıyor..Siz mutlaka acacak boydamı istiyorsunuz.. Sabırlıysanız cok degısık renklerde Antalyada satılıyor..Ama 15 cm den buyuk degıller..Ama kargo ve kalıte guzel...Ben acacak boyda arıyorum..Halada bulamadım..
mmanager
05-04-2013, 08:26
Balıkkılçıgı cınsınden son bır tane var demişlerdi bana ama onu actırabılen pek yokmuş.. Diğer cinsleri su anda üretmedıklerı ıcın satmıyorlar.. 5-6 cıns atlas var..Balıkkılcıgı buyuk saksıda satılıyor.. Çelik satısıyok.. Bahceyle ilgili arkadasın telefonu bende vardı ama çiçek olmadıktan sonra telefon ıse yaramıyor..Siz mutlaka acacak boydamı istiyorsunuz.. Sabırlıysanız cok degısık renklerde Antalyada satılıyor..Ama 15 cm den buyuk degıller..Ama kargo ve kalıte guzel...Ben acacak boyda arıyorum..Halada bulamadım..
İyi günler bana da bir kaç çeşidi var olduğunu söylemişdi oradaki görevli .Ben de bu yüzden özellikle Marniera chrysocardium cinsi için istemiştim. Antalya da nerede satılıyor Taner Angay serasında mı acaba biraz bahsedermisiniz.Aslında çiçek açacak boyda diye bir şey yok benim kanımca daha önce çiçek açmamışsa o çeliğin çiçek noktalarında açıyor.İstediği uygun ortamı sağlamanız yeterli.Bu kışı fazla soğuk olmayan ısıtılmayan boş salonda geçiren çiçeklerim şimdi yavaş yavaş çiçek açıyorlar.Ama potasyum gübresi vermeniz şart.İstisnasız kaktüsler için olan sıvı gübreden vermeniz gerekir.Elimde tüm çiçekler için olan sıvı gübreden var ondan versem de olur belki diye bir yanılgıya düşmeyin.Azot oranı düşük fosfor ve potasyum oranı yüksek olmalıdır. Geçen yıl aldığım atlaslarım ve kaktüslerim yavaş yavaş bana çiçeklerini sunmaya başladılar.Hatta ve hatta ekim ayının sonunda aldıklarım bile 2 ye bölerek diktiklerimin üstünde bile var.Açsaydı mutlaka ekleyecektim...Bugün ekleyecektim ama makinamın pili bitti...
Merhabalar,sonunda ben de Güler atlaslıgiller familyasına katılabildim :) Kendileri toprakla buluşup,bana poz verdiler.İnşallah tutup bana boy boy çiçecikler açar.Ama şuan önemli olan çürütüp kurutmadan tutması.Çiçek seneye de olsa olur.
385788
İyi günler bana da bir kaç çeşidi var olduğunu söylemişdi oradaki görevli .Ben de bu yüzden özellikle Marniera chrysocardium cinsi için istemiştim. Antalya da nerede satılıyor Taner Angay serasında mı acaba biraz bahsedermisiniz.Aslında çiçek açacak boyda diye bir şey yok benim kanımca daha önce çiçek açmamışsa o çeliğin çiçek noktalarında açıyor.İstediği uygun ortamı sağlamanız yeterli.Bu kışı fazla soğuk olmayan ısıtılmayan boş salonda geçiren çiçeklerim şimdi yavaş yavaş çiçek açıyorlar.Ama potasyum gübresi vermeniz şart.İstisnasız kaktüsler için olan sıvı gübreden vermeniz gerekir.Elimde tüm çiçekler için olan sıvı gübreden var ondan versem de olur belki diye bir yanılgıya düşmeyin.Azot oranı düşük fosfor ve potasyum oranı yüksek olmalıdır. Geçen yıl aldığım atlaslarım ve kaktüslerim yavaş yavaş bana çiçeklerini sunmaya başladılar.Hatta ve hatta ekim ayının sonunda aldıklarım bile 2 ye bölerek diktiklerimin üstünde bile var.Açsaydı mutlaka ekleyecektim...Bugün ekleyecektim ama makinamın pili bitti...
Bır suredır bahce bakımı için yazlıkta oldugumdan cevabım gecıktı...Önce acıklayıcı bılgılerınız ıcın tesekkurler..Evet atlas çiçeğini buldugum yer Taner beyın serası.. Ben gecen yıl mahsul sonuna kaldım..Bu yıl Mayıs ayına dogru satısa cıkacak on çesite yakın atlası oldugunu biliyorum..Umarım aradıgınız cinse rastlarsınız..Ege Üniversitesi üretime gecse ve varsa aradıgınız turden seve seve alıp yollarım..İyi günler dilerim...
mmanager
15-04-2013, 09:01
Bır suredır bahce bakımı için yazlıkta oldugumdan cevabım gecıktı...Önce acıklayıcı bılgılerınız ıcın tesekkurler..Evet atlas çiçeğini buldugum yer Taner beyın serası.. Ben gecen yıl mahsul sonuna kaldım..Bu yıl Mayıs ayına dogru satısa cıkacak on çesite yakın atlası oldugunu biliyorum..Umarım aradıgınız cinse rastlarsınız..Ege Üniversitesi üretime gecse ve varsa aradıgınız turden seve seve alıp yollarım..İyi günler dilerim...
Teşekkür ederim sayın Ildır.Şimdilik 2 cinsini yurt dışından bulabildim.Taner Angay serası da şimdilik aktif değil oradan da başka siparişlerim olacaktı zaten o zaman değerlendiririm diye düşünüyorum.İzmir de bulunan serada hangi renkler olduğunu bilemediğim için bir şey diyemiyorum.Benim çiçeklerim zaten çelik de olsa çiçekleniyor bu yüzden en fazla 1 yıl bekliyorum.İlginize çok çok teşekkür ederim .Sağlıcakla kalın saygılarımla...
resim net değil ama...
390640
390641
390642
390643
390639
Sayın Kılıçh, bu bir atlas çiçeği değil, yılbaşı çiçeğidir.
bende o ikisi arasında gidip gelmiştim...
teşekkürler sn sakdag
o zaman yakında yılmaşı çiçeği görcem:D
bay tömürcek
15-04-2013, 19:03
Kılıçh resimler net değil ama o ucundaki çiçek dediğin şey yeni yapraktır çünkü yılbaşılar çoktan çiçek mevsimini kapattı :) Ama paskalya kaktüsüyse (yaz yılbaşı da deniyor) çiçek görebilirsin şimdi tam zamanı sevgiler :)
demekki yaprak uçlarımda ikiye ayrılıyor ben onlardan birini çiçek zannetmiştim:D teşekkürler bay tömürcek
bide paskalyaya bakayım belki ondandır :D
şimdi baktım benimkine çok benziyo inşallah odur sadece ismini ilk defa duydum
ağaçlar.net inde en güzel yanı bu
bay tömürcek
15-04-2013, 23:30
şimdi baktım benimkine çok benziyo inşallah odur sadece ismini ilk defa duydum
ağaçlar.net inde en güzel yanı bu
Sanırım seninki yılbaşı kılıçh paskalya değil paskalyanın yaprakları biraz daha kalın ve tırtığı az oluyor seninki klasik yılbaşı bence :)
ama yılbaşı biraz çıkıntılı ve bazıları dikenli
benimki ise pürüssüz paskalya gibi ama dediğim gibi bir bilgim yok :D
395445
395446
395447
Merhabalar,bu benim Güler atlasımın yakın çekimleri.Çiçeğim tutmuş görünüyor.Bir çok yerinden göz çıkardı.
mmanager
26-04-2013, 17:32
Teşekkür ederim sayın Ildır.Şimdilik 2 cinsini yurt dışından bulabildim.Taner Angay serası da şimdilik aktif değil oradan da başka siparişlerim olacaktı zaten o zaman değerlendiririm diye düşünüyorum.İzmir de bulunan serada hangi renkler olduğunu bilemediğim için bir şey diyemiyorum.Benim çiçeklerim zaten çelik de olsa çiçekleniyor bu yüzden en fazla 1 yıl bekliyorum.İlginize çok çok teşekkür ederim .Sağlıcakla kalın saygılarımla...
Eğer yolunuz düşerse yine de bir göz atın zahmet olmazsa.Heralde beni biriyle karıştırdılar ve sürekli hocam diye hitap ettiler Adana dan aradığımı söylediğim halde ....Acaba Çukurova üniversitesinden arayan bir öğretim üyesi olduğumu mu düşündüler bilemiyorum....İlginize tekrar tekrar teşekkür ediyorum saygılarımla....
Güler atlasımın son hali:)
Zafer İnandıklı
29-04-2013, 21:38
Güler ablama sonsuz teşekkürler.
Sevgili Zafer İnandıklı, çok güzel gelişmiş, ellerine sağlık.
Benim vefalım da çiçek üstüne çiçek veriyor. Şu an üzerinde daha açacağı o kadar çok tomurcuk var ki.
Dün fotoğrafladım, son halini.
398488
398489
Güler Abla, her zaman ki gibi harika... ;)
Sizin gözleminiz daha çok oldu, atlasla ilgili. Benim atlasımda bu yıl 15'e yakın çiçeğini topluca açtı; 10 kadar da tomurcuğu vardı. Ama 15 çiçekten sonra geriye kalan 10 tomurcuğu döktü. Sanırım hepsini besleyemedi, ya da sulama ile ilgili bir sorun yarattım. Tomurcuk dökülmesi gibi bir şey geldimi başınıza?
Hayır, gelmedi sevgili sakdag. Şu an üzerinde onlarca tomurcuk var, irili ufaklı. Ufak olanları irileşiyor, irileşenler de çiekleniyor.
3-4 sulamada bir suya potasyum katıyorum sadece.
mmanager
03-05-2013, 08:40
Hayır, gelmedi sevgili sakdag. Şu an üzerinde onlarca tomurcuk var, irili ufaklı. Ufak olanları irileşiyor, irileşenler de çiekleniyor.
3-4 sulamada bir suya potasyum katıyorum sadece.
İyi günler elinizde bulunan potasyum gübresi karbonat gibi beyaz olan bir şeye mi benziyor acaba.Çok sık potasyum kullanmanın zararı olmuyor mu acaba...Ölçeğiniz nedir ne kadar suya ne kadar potasyum ekliyorsunuz bilgi verebilirmisiniz .Teşekkürler saygılarımla...
Sevgili Güler Hanım,
Gönderdiğiniz atlas çeliklerim 4-5 filiz ve bir de tomurcuk verdi. Ama hala içerideler, acaba balkona alsam mı diyorum. Gölgeye mi koyayım balkona çıkarsam bile, yoksa güneş mi alsın bilemedim...
Sayın fatitoo, balkona çıkarabilirsiniz artık ama kapalı mekandan dış mekana alırken direkt güneşe çıkarmamanızda fayda var. Aydınlık ama güneş altında kalmayacağı bir yerde ortama alışsın.
Epiphyllum 'Norma Cantafio' (http://www.ebay.co.uk/itm/EPIPHYLLUM-NORMA-CANTIFIO-Rooted-plant-/171035317487?ssPageName=ADME:B:WNA:GB:1123)
402839
satışa çıktı.
Ancak satıcı Türkiyeye göndermeyi reddetti.
Bu bize yapılır mı:(
mmanager
11-05-2013, 07:47
Epiphyllum 'Norma Cantafio' (http://www.ebay.co.uk/itm/EPIPHYLLUM-NORMA-CANTIFIO-Rooted-plant-/171035317487?ssPageName=ADME:B:WNA:GB:1123)
402839
satışa çıktı.
Ancak satıcı Türkiyeye göndermeyi reddetti.
Bu bize yapılır mı:(
Evet günaydın sayın Jezebel biz Avrupa ülkesi olmadığımız için göndermiyorlar ebay.de yani Almanya da nadiren tüm Türkiye gönderebilenler oluyor onlar da tüm dünyaya gönderiyoruz diyenler..O zamanda nakliye ücretleri çok yüksek oluyor ...İmkanınız varsa bir yakınınıza getirtin şöyle yani ebay.de den alıp Almanyada yaşayn bir yakınınızın adresini verin o da gelirken yanında getirsin ....Saygılar başarılar...
Sayın mmanager, ben atlası o kadar sık sulamıyorum ayrıca 3-4 sulamada bir koyduğum Peters marka potasyum da zarar vermiyor, bilâkis bitkinin halini sizler de görüyorsunuz. 5 litrelik ağzı ibrikli sulama kabına silme bir tatlı kaşığı kadar potasyum koyuyorum.
Sayın mmanager, o satıcı kabul etmedi ancak satış listesinde 4 sarı Epiphyllum olan başka bir satıcı kabul etti:)
Aslında o kadar da pahalı değil kargolar.
Daa... açık arttırma ile satıyorlar bu çelikleri, bakalım kısmet.
Benimkinin gelişimi çok güzel, geldiğinde minnacıktı, şimdi kocaman oldu ama daha çiçeğini göstermedi.
Yakındır onun da peters potasyumu ile tanışması.....:D
Sarı mı Güler hanım?
Ah çok sevindim, ben de edineyim bir tane, kendime anneler günü hediyesi yapayım :)
Sarı olduğunu düşünerek almıştık. Ama dedim ya daha çiçek vermedi.
Eğer çiçek sarı olursa, merak etmeyin o zaman bize karada ölüm yok, herkes nasiplenir benimkinden.
Sayın jezebel o ne muhteşem bir çiçek bayıldım.
çocukluğumda kerpiç evimizin solununda camın önünde vardı çok güzel bir çiçektir.
Güleratlasımın son hali. Maşallah atağa geçti. Havalar düzelince balkona mı alsam diyorum. Güneşi sever mi acep küçük hanım?.Ne dersiniz?? Tomurcuk 2 haftadır büyümüyor böyle cüce kaldı:)
Sevgili fatitoo Güler atlasınız çok iyi görünüyor,Allah kötü nazarlardan korusun.Benimkinin de sürgün ve tomurcukları var.Biraz daha gelişince fotosunu paylaşacağım.Ben bugün dışarı çıkardım.Gölgeye koydum.Zaten hava kapalı.
mehmetçiçek
14-05-2013, 01:15
Güleratlasımın son hali. Maşallah atağa geçti. Havalar düzelince balkona mı alsam diyorum. Güneşi sever mi acep küçük hanım?.Ne dersiniz?? Tomurcuk 2 haftadır büyümüyor böyle cüce kaldı:)
Ben de urfa'dayım. Sizin gibi bende Güler hanımdan rica ettim sağolsun kırmadı. Ancak bana bir çelik geldi. Sizinki kadar da kalın değildi. Ben sabah güneşi alacağı balkonuma koydum. Yeni yeni sürgün vermeye başladı. Umarım büyütüp çiçeklerini görebiliriz.
Benim kısmetime bunlar düştü sayın mehmetçiçek:) Olsun büyüyünce hepsi aynı olacak nasılsa. Güler hanım a tekrar tekrar teşekkürler:) Ben sade torf a diktim ve fazla su vermiyorum toprak kuruyunca veriyorum. Bir de bolca sohbet ediyorum:) Dün balkona aldım gerçi hava kötü ama alışsın yavaş yavaş. "Bak seni balkona alıyorum sakın küsme, çiçeğini büyüt diye yapıyorum" dedim:)Sanırım anlaştık...
mehmetçiçek
15-05-2013, 23:11
umarım balkonda bir an önce çiçeklenir. Çiçeklerini görürsünüz. Ben 3 hafta önce aldım balkona. Görüyorsunuz, bu yıl urfa kışın almadığı yağmuru mayıs ayında aldı. Hava serinledi iyice. Hatta çocukların kışlıklarını geri çıkardık. Umarım atlaslarımıza bir şey olmaz.
mehmetçiçek
15-05-2013, 23:13
yanılıyar olabilirim fakat birinci resminizdeki en altta patlayan göz çiçek tomucuğuna benziyor. Bence sizi erken sevidirecek, fatitoo.
Evet tomurcuk ama hiç büyümüyor nedense:(
Şu anda üzerinde açmış olan elliden fazla çiçeği var ve onlarca da açacak olan tomurcuğu ile benim güzel atlasım.
405243
Ayy kıskandım Güler hanım. Maşallah...
[QUOTE=Güler;1155918]Şu anda üzerinde açmış olan elliden fazla çiçeği var ve onlarca da açacak olan tomurcuğu ile benim güzel atlasım.
Bu cicekte nazar boncugu varmı..Maşallah insan bakmaya doyamıyor...Elleriniz dert görmesin...
mmanager
17-05-2013, 08:31
Arkadaşlar atlas çiçeğinin ihtiyacı olan potasyumu muz kabuklarından sağlayabilmemiz mümkün mü sizce ? Difenbahyalar için bir tarif okumuştum.Bir muz kabuğunun yarısını iç tarafı alta gelecek şekilde 1-2 cm derinlik açıp üzerini toprakla örtersek çiçeğin potasyum ihtiyacını karşıladığı yazıyordu.**** muzun kabuğunu blendırda ufaltıp yine toprağa karıştırırsak aynı görevi gerçekleştirdiği söyleniyor.Bir de mum çiçekleri için olan tarif var.Bir bardak suya bir muz kabuğu sabaha kadar bekletilir elde edilen su süzekten geçirilip çiçeğe verildiğinde yine çiçeğin potasyum ihtiyacı karşılanmış olacaktır.Acaba muz kabuklarını kurutup ufalayıp toprağına karıştırsak mı sizce ne dersiniz....Saygılar selamlar....
Muz potasyum içeriyor ama muz kabuğu ile bitkiye yetecek potasyumu sağlayabilir miyiz bilemiyorum açıkçası.
Ben çiçeklenme dönemine destek veren potasyum ağırlıklı sıvı besin veriyorum yaz aylarında kaktüs ve sukulentlerime. Okuduğum kaynaklarda ya da dergilerde muz kabuğu ile ilgili bir tecrübeye rastlamadım. Denerseniz sonuçları paylaşın lütfen sevgili mmanager.
mmanager
17-05-2013, 10:36
Arkadaşlar atlas çiçeğiyle ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için yaptığım çevirileri sizlerle paylaşmak istedim.
1-Dikilecek olan çelikler kesildikten sonra kuruyup kabuk bağlayana kadar serin, güneş almayan kuru ve nemsiz bir ortamda peçeteye ya da kuru bir beze sarılarak bekletilmelidir.Bazı uzmanlar kesimleri buruşmaya başlayana kadar bekletilmesi gerektiğini savunsalar da bu fikrin çok radikal olduğu düşünülmüştür.Kesimlerin boyu 10-17 cm uzunluğunda ve sağlıklı olmalıdır.Dikimden önce bu bekletme süresi 10-15 gün arasındadır.Kesimleri aldıysanız ve ne zaman kesildiğini bilmiyorsanız bir hafta bekletin.Su içeren bir bitki olduğu için 1 ay susuzluğa dayanabilirler.
2-Dikilecek olan toprak temiz ve kuru olmalıdır.Aynı zamanda mutlaka drenajlı olmalıdır.Bunun için bahçe toprağı,torf ve pomza taşı kullanılabilir.Eğer pomza bulamıyorsak.Perlit ,kum ,bahçe toprağı,ağaç kabukları ,torf,ufalanmış strafor toprak çömlek ve tuğla kırıkları ,kullanılabilir.Plastik veya çömlek saksılar tercih edilmeli drenaj sağlayabilmesi için büyüklüğü 10 cm civarında olmalıdır.
3-Kesimler 2.5 en fazla 5 cm derinlikte olmalıdır.Derin dikimler çürümeyi teşfik edebilir.2 çentik toprağın altına gelecek şekilde dikilmelidir.Dikim yapıldıktan sonra aydınlık ,güneş almayan havadar bir yerde tutulmalıdır.Bir hafta sulama yapmadan sislemeyle yani bizim yapacağımız şekilde fıs fıslayarak hafif nemlendirilmeli.Bir hafta sonra sulayarak yine fısla nem verilmeli bu işlem bir ay boyunca sürmelidir.1 aylık köklenme işlemi tamamlandıktan sonra kalıcı yerine taşınmalı asla direk güneş ışığına maruz bırakılmamalı ,köklerinin tamamen kurumasına izin verilmemelidir.Yağmur ormanı kaktüsleri olduğu için nem ihtiyacı fazladır.
4-Herhangi bir zamanda bitki köklerinde çürümeler siyahlaşöalar gözlemliyorsanız çürüyen yerden keskin bir bıçak yardımıyla ayırıp yeni dikme işlemlerini yaparak çürüyen bölgeyi yeniden dikebilirsiniz ve yeniden su bakımını yapabilirsiniz.
5-Sulama yaparken saksının deliklerinin drenaj yapıp yapmadığı kontrol edilmeli fazla suyu atmazsa çürümelere sebep olacağı için dikkat edilmelidir.Deliklerden akan fazla su toprağın içinde oluşacak tuzların çözülmesini sağlar.İlkbahar ve sonbahar ayları doğal büyüme dönemi olduğu için bu aylarda su ihtiyacı daha fazladır.Nem ihtiyacı yüksek bir bitki olduğundan köklerinin tamamen kurumasına izin verilmemelidir.Tekrar sulama yapmak için saksıdaki toprağın 3 te birinin kurumuş olması kontrol edilmelidir .Bu işlem için toprağa parmağımızı daldırarak ölçme yapabiliriz.Aksi halde sulama için beklemek gerekir.
6-Çiçeklenme döneminden sonra yorgunluk ve dinlenme dönemi geçireceğini unutmayın .Bu sebeple yaprakları biraz yazın buruşacaktır.Bu onun doğal özelliğidir.Kuruyacak diye endişelenerek sulama miktarinı artırmaya kalkmayın .Sonbaharın ilk aylarında tekrar yaprakları tombişleşmeye rengi yeşile dönmeye başlar.
7-Kış aylarında toprağı az da olsa nemli tutmak için yine toprağın 1/3 ü kuru olmalıdır.Ayrıca gelecek yıl çiçeklenmeye teşvik etmek için serin bir sıcaklıkta tutularak en az 3 hafta bekletilmelidir.Bu işlem boş ısıtılmayan bir oda garaj ve depo gibi yere taşınmasıyla olur.Normal ortamı ideal 23-28 derece iken 12-15 derece arası sıcaklığa taşınmalıdır.Bu işleme soğuklama da deniliyor.Nereye taşırsanız taşıyın mutlaka filitrelenmiş ışık ve güneş aldığından emin olun.
8-Filtreli güneş ışığı altında asılı saksılara yerleştirin.Asma kaplar veya sepet sarkık büyüme için iyi bir temel sağlar.Mümkünse doğuya-kuzeye bakan bir yer seçin iyi bir hava sirkülasyonu olan yerleri tercih edin fakat fırtına ve sert rüzgarlardan koruyun....
Arkadaşlar atlas çiçeğinin ihtiyacı olan potasyumu muz kabuklarından sağlayabilmemiz mümkün mü sizce ? Difenbahyalar için bir tarif okumuştum.Bir muz kabuğunun yarısını iç tarafı alta gelecek şekilde 1-2 cm derinlik açıp üzerini toprakla örtersek çiçeğin potasyum ihtiyacını karşıladığı yazıyordu.**** muzun kabuğunu blendırda ufaltıp yine toprağa karıştırırsak aynı görevi gerçekleştirdiği söyleniyor.Bir de mum çiçekleri için olan tarif var.Bir bardak suya bir muz kabuğu sabaha kadar bekletilir elde edilen su süzekten geçirilip çiçeğe verildiğinde yine çiçeğin potasyum ihtiyacı karşılanmış olacaktır.Acaba muz kabuklarını kurutup ufalayıp toprağına karıştırsak mı sizce ne dersiniz....Saygılar selamlar....
Sevgili arkadaşım agozce muz kabuğundan " muz enzimi" yapıyordu ev ortamında.
http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm
Sanırım onun içindeki potasyum bitki için faydalı olabilir.
Ancak normal muz kabuğunun çürümeye başlıyacağı için toprakta zararlı mikroorganizmaların üremesiyle zarar verebilir.
mmanager
17-05-2013, 11:39
Sevgili arkadaşım agozce muz kabuğundan " muz enzimi" yapıyordu ev ortamında.
http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm
Sanırım onun içindeki potasyum bitki için faydalı olabilir.
Ancak normal muz kabuğunun çürümeye başlıyacağı için toprakta zararlı mikroorganizmaların üremesiyle zarar verebilir.
O halde muz kabuğunu suyun içinde bekletip suyunu çiçeklere verme işlemi zararsız olacaktır. Enzim yapma işlemini öğrenmek gerekecek o zamanda kötü kokular yaydığını okumuştum.....Fikirleriniz için teşekkürler.Zaten çiçeklerimizden meyve almıyoruz ve tüketmiyoruz hazır gübre kullanmamızın sakıncası olmaz diye düşünüyorum. Potasyum gübresi almamız en basit ve kolayı....
Potasyum ve bir kısım toprağa yararlı mineraller için mangal kömürü külünün de konulabileceğini düşünüyorum. Tabi fazla olmamak üzere. Herşeyin fazlası zarar.
Kırmızı atlasım ilk defa açtı....
Bu sayfada neler var nefesim kesildi;)
The Epiphyllum Garden: South Bay Epiphyllum Society show (http://epicactus.blogspot.com/2012/05/south-bay-epiphyllum-society-show.html)
Buna bakmak için uğramıştım da:rolleyes:
Epiphyllum Yellow Tang
406417
.
mehmetçiçek
19-05-2013, 23:17
sayın jezebel muhteşem bir renk. Ayrıce linktekileri de inceledim. Hepsi birbirinden güzel.
Sevgi Durul
21-05-2013, 22:50
Her iki atlasımda da birer tomurcuk var.:rolleyes:
İlk fotoğraf açmaması ile ünlü atlasımın tomurcuğu, çelik gönderdiğim arkadaşlar rengi hakkında fikir sahibi olabilir.
İkincisi de Güler atlasımın tomurcuğu.:)
408004 408005
mehmetçiçek
21-05-2013, 22:53
renkleri farklı galiba. İnşallah farlı renk açarlar.
Benol Hazaroğlu
22-05-2013, 10:21
Güler hanım,
Bir kızınız daha doğdu. Teşekkürlerimizle.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.