PDA

View Full Version : Çilek Yetiştiriciliği

Sayfalar : 1 2 3 [4] 5 6

limon_sever
03-06-2010, 15:14
merhabalar
gerçekten süper işler çıkarmışsınız :) çilekleri görünce bir heveslendim ki sormayın
evde şu uzun saksılarda yetiştirmek istiyorum daha önce yetiştirmedim
nasıl ne şekilde başlasam yardımcı olun lütfen, normal toprağa 50 cm kadar uzun saksıya kaç tane çilek fidesi dikeyim ve dışarıda güneşin altında mı kalsın sulama nasıl olacak?

Merhaba,
Hoşgeldiniz ağaçlar.nete, kendinizi yeni üyeler bölümünde tanıtınız.
Uzun saksıya 5 tane çilek fidesi dikebilirsiniz, size tavsiyem bu mevsimde yediveren cinsi çilek fidesi dikmeniz. Malum diğer çeşitler bu aydan sonra pek ürün vermiyor. Toprağı hafif nemli kalacak şekilde sulamanızdır. Fazla sulama yapmayın kökleri çürüyebilir. Güneşte durması bitkinin gelişimi ve meyvelerin olgunlaşması ve ermesi için muhakkak şart. Gübreli toprak kullanırsanız meyveleriniz daha iri olacaktır. Birde yediveren çileklerin ilk çiçeklerini koparın ki kökleri iyi gelişsin. Şimdilik size bunları söyleyeyim. Kolay gelsin.

zeynon33
03-06-2010, 15:31
teşekkür ederim,
sizin baya çileğiniz olmuş ve çok güzeller,
siz nasıl bir saksıya diktiniz kaçar adet birde toplamda kaç adet fideden bu kadar çilek çıktı merak ettim,

ALONALI
03-06-2010, 16:04
Önemli nıokta; Çilek meyvesi toprağa değdiği zaman hemen çok fazla topraklanıyor hem de kolayca çürüyor.
Bahçemde eğimli bir yüzeyi, çim taşı denilen, araba park yerlerinde kullanılan, delikli beton taşlarla kapladım. Bir iki göz boş bırakarak çilekleri ektim. Her yıl verdiği sürgünleri aradaki boş gözlere yönlendirdim.
3 yıldan sonra çilek verimsiz oluyor. Yenilenmesi gerekiyor.

Merhaba,
Ben foruma yeni katıldım okuduğum yazılardan çilekler hakkında sizden birşeyler öğrenebileceğim izlenimi edindim sorularıma cevap verirseniz sevinirim.Ben Balıkesir'de yaşıyorum. Aslen Trabzon'luyum.Bizim orada hamucara dediğimiz bir çilek türü var.Annemden fide istemiştim.Bütün kökleri aynı saksıya koyup uçakla İstanbul'a oradan kargo yoluyla bana ulaştırdı.Gönderdiğinde fazlaca sulanmış olduğu için olacak sanırım,kökler kokmuş ve arap saçına dönmüştü.Ayırıp ektim ama dallar yapraklar çürüyüp kaldı.Bu kuruyan köklerin tekrar yeşerme imkanı olabilir mi? Sadece bir yerde yoncaya benzeyen ancak kenarları tırtıklı iki yaprak yeşeriyor.çilek olabilir mi? Bir de geldiğinde üzerinde çok küçücük meyveler vardı.Kurumuş bu meyveleri de toprağa gömdüm büyüme ihtimali var mıdır? Cevabınız için teşekkürler...

limon_sever
03-06-2010, 19:36
teşekkür ederim,
sizin baya çileğiniz olmuş ve çok güzeller,
siz nasıl bir saksıya diktiniz kaçar adet birde toplamda kaç adet fideden bu kadar çilek çıktı merak ettim,

Bende teşekkür ederim.
Saksıda değil çilekler, küçük bir bahçe de yetiştiriyorum 10 m2 var yok. Tahmini fide sayısı 200 civarıdır. Komşumuz sadece 3 kök çilek vermişti, 5 sene de bu kadar çoğaldı. Bu sene saksıya da dikim yaptım, bir tane fideden ortalama 20 adet çilek verdi. Sulamasına dikkat ettiğiniz zaman çok güzel ürün alabiliyorsunuz. Mümkün olduğu kadar güneşi sabahtan akşama kadar gören bir yerde yetiştirmeniz. Toprakla teması sünger yardımıyla kestim bir de bu sene fide aralarını seyrek tuttum. Sonuç olarak güzel meyveler oldu ;)

zeynon33
04-06-2010, 08:05
bunlar yediveren cinsimi bana da gönderiiinnn :)
peki şimdi ben 5 tane diktim diyelim saksıya, bu sene kaç kez ürün verir yediveren cinsi?
ve seneye nasıl olur çoğalması için birşey yapmam gerekirmi ki saksı içinde çoğalırmı ve bunları ayırmam mı gerekir fide falanmı çıkar pek anlamıyorumda :( bir yerde boş saksı koyun diye okumuştum sürgünmmü neyden bahsediyolardı onuda anlamadım ben :(

elek
04-06-2010, 08:25
Sayın Zeynon33, çilek fidelerine baktığınızda, kökten yaprak ve çiçek dalı hariç birşey daha çıktığını göreceksiniz. Kahverengi, ince bir ağaç dalına benzeyen bu dal çileklerin sürgünüdür. Bu sürgünün toprakla temasını sağladığınızda yeni bir çilek fidesi köklenmeye başlar. Ana fidenin olduğu saksı geniş ve müsaitse aynı saksıda, değilse yanına koyacağınız bir başka saksıda yeni çilek fidesini yetiştirebilirsiniz.
Yediverenlerin kaç kez ürün vereceğine gelince.. Bu biraz da sizin bakımınızla alakalı birşey. Ama bu mevsimden sonra meyve vermeye devam etse bile, verimi eskisi kadar çok olmayacaktır.

zeynon33
04-06-2010, 08:41
teşekkür ederim sayın elek
peki bu sürgünün tamamınımı toprağa gömeceğim fide vermesi için,
bir fide birden fazla sürgün verirmi?

nariçi
04-06-2010, 09:21
Aynı sürgünden birden fazla fide de olur. Başka sürgünler de verebilir. Sürgün toprağa değsin yeter. Gömmeye bile gerek yok.

zeynon33
04-06-2010, 09:51
teşekkür ederim
son sorum daha :)
ne kadar derin olmalı toprak?
toprağa gübre vs. katma şansım az gibi
hazır satılan topraklar olurmu birşey karıştırmam gerekirmi?

nariçi
04-06-2010, 10:48
Müsaitse bahçe toprağı da olur. Bu durum yoksa saksı toprağı (hazır) da alabilirsiniz. Toprak aldığınız yerde bitki besini de satılır.

limon_sever
04-06-2010, 10:49
kökleri ortalama 15-20 cm kadar oluyor. Gübreli toprak bulabilirsiniz sanırım çiçekçiler de veya peyzaj işiyle uğraşan yerlerde. Hazırlar da olur içine az kum koyup karıştırabilirsiniz. Benim çileklerin cinsini bilmiyorum. Ama yediveren değiller, 50 adet yediveren çilekleri 3 hafta önce diktim ilk çiçeklerini açtılar kopardım ikinci çiçekleri bekliyorum. Gelişimi sürüyor.

ogretmen82
07-06-2010, 13:06
merhaba benim çileklerim sürgün vermeye başladılar. sürgünlerin boyu 30 cm oldu. ve hatta sürgünlerin ortasında küçük yapraklar oluşmaya başladı. sürgünleri toprağa değdiremiyorum çünkü çilekleri bidona ektim. sürgünler yerden yüksekteler. acaba sürgünleri koparıp topraga gömsem köklenir mi. ne yapmam gerekiyor tam bir şekilde tarif ederseniz çok sevinirim. şimdiden teşekkürler.

elek
07-06-2010, 13:21
Yaprak vermiş sürgünü bile kesip gömseniz sanırım olmaz, çünkü beslenmenin devamı için kök oluşumuna ihtiyaç var Sn. ogretmen82. Bidonun yanına bir tabure vb. koyup sürgünleri boş bir saksıya gömmeniz daha garantili olacaktır.

drneuro
08-06-2010, 11:45
Yaprak vermiş sürgünü bile kesip gömseniz sanırım olmaz, çünkü beslenmenin devamı için kök oluşumuna ihtiyaç var Sn. ogretmen82. Bidonun yanına bir tabure vb. koyup sürgünleri boş bir saksıya gömmeniz daha garantili olacaktır.

Ben sürgündeki yapraklı kısımları koparıp suya koydum 2 günde köklendi..Şimdi de toprağa dikeceğim..

ogretmen82
08-06-2010, 16:13
Ben sürgündeki yapraklı kısımları koparıp suya koydum 2 günde köklendi..Şimdi de toprağa dikeceğim..

oldugu gibi suyun içine mi batırdınız ta olarak tarif edermisiniz
mesela bi surgunde 3 ayrı yaprak var bunları ayrı ayrı kesip mi suya batırayım

drneuro
09-06-2010, 12:07
oldugu gibi suyun içine mi batırdınız ta olarak tarif edermisiniz
mesela bi surgunde 3 ayrı yaprak var bunları ayrı ayrı kesip mi suya batırayım

uzun sürgün dalındaki yaprak gruplarını dağılmayacak şekilde dikkatlice koparın suya koyun..2-3 günde köklenecektir..

ogretmen82
09-06-2010, 13:26
bir sürgünde 4 yaprak grubu var. bunları ayrı ayrı koparıp topraga gömsem nasıl olur

poiii
09-06-2010, 21:55
merhaba resimlerde çileklerim var. maalesef birkaç tane güzel yetişti ama diğerleri öyle sağlıklı değil sanki birileri tırtıklıyor diye düşünüyorum. yaprakları da cansızlastı. bazı çiçekleri de çileğe dönüşmeden soldular :(
nerede hata yapıyor olabilirim?

ogretmen82
10-06-2010, 09:19
çok sık görünüyor. ben pek anlamam ama yapraklardaki beyazlıklar sık ekimden dolayı küllenme olabilirmi. daha bilgili arkadaşlar yanıtlarlar sanırım...

drneuro
10-06-2010, 09:33
bir sürgünde 4 yaprak grubu var. bunları ayrı ayrı koparıp topraga gömsem nasıl olur

köklenmeden olmaz sanırım..

drneuro
10-06-2010, 09:36
merhaba resimlerde çileklerim var. maalesef birkaç tane güzel yetişti ama diğerleri öyle sağlıklı değil sanki birileri tırtıklıyor diye düşünüyorum. yaprakları da cansızlastı. bazı çiçekleri de çileğe dönüşmeden soldular :(
nerede hata yapıyor olabilirim?

Toprak übreli olursa çilekler daha iri olur..Ayrıca kumru kuşları çileği çok sever,çaktırmadan tırtıklayabilir..

poiii
11-06-2010, 02:49
fakat tek fide var o saksıda cılızdı ektiğimde sonra büyüdü böyle

tdundar
12-06-2010, 15:29
Merhaba,

Benim çileklerim çok küçük kaldılar ve çok yumuşak oldular. Bazıları neredeyse sümüğümsüler. Uzun saksıda 3-4 fide bulunuyor. Osmanlı çileği fideleri selahattin bey'den aldıklarım, bir de yediverenler var. Fideler 1 ve 2 yaşındalar. Meyve vermeye başladıktan sonra da aynı sulama düzenini devam ettirdim. Bir fotoğraf eklemeye çalıştım, umarım başarılı olmuşumdur. Neyi yanlış yapıyor olabilirim. Bu durum moralimi bozuyor açıkçası. Bir soru daha yeni kol atmaya başlayınca aynı zamanda çiçek vermeye devam eder mi yoksa bu artık hasat sonu işareti midir ?

coskunnn
15-06-2010, 21:07
resimden anlaşıldığı üzere çilek çok meyve vermiş buna bağlı olarak kökü gerekli besini sağlayamadığı için ancak bu kadar olmuş

coskunnn
15-06-2010, 22:03
herkesin çilekleri meyve vermeyi bıraktı sanırım

ogretmen82
16-06-2010, 09:47
merhaba. sürgünleri toprağa kaç gün içinde değdirmem gerekiyor acaba. benim sürgünler yavaş yavaş büyüyor ve tatile çıkıcam. acaba tatil boyunca sürgünler toprağa değmeden dursa bozulurmu. sürgünleri 2 ay sonra toprağa değdirip fide alabilirmiyim.
komşuya emanet edeceğim fideleri ve komşunun uğraşmasını istemiyorum..

Yaman54
16-06-2010, 10:03
Allaha şükür bu senede güzeldi boyasız kimyevi ve organik gübresiz sadece yanmış hayvan gübresi ile http://picasaweb.google.com.tr/denizkoy/DogalCilekSatSlarBaslad#

gilaburu
16-06-2010, 11:06
merhaba. sürgünleri toprağa kaç gün içinde değdirmem gerekiyor acaba. benim sürgünler yavaş yavaş büyüyor ve tatile çıkıcam. acaba tatil boyunca sürgünler toprağa değmeden dursa bozulurmu. sürgünleri 2 ay sonra toprağa değdirip fide alabilirmiyim.
komşuya emanet edeceğim fideleri ve komşunun uğraşmasını istemiyorum..

Merhaba sayın ogretmen82 sürgünleri ne zaman toprağa değdirirseniz o zaman köklenir.Sürgünlerde bozulma olmaz sadece toprağa değmediği için köklenme olmaz.

iyi günler

gilaburu
16-06-2010, 11:06
herkesin çilekleri meyve vermeyi bıraktı sanırım

Benim çilekler yediveren cinsi olduğu için meyve vermeye devam ediyor.

umutyolcusu
18-06-2010, 16:50
Annemin çilekleride azda olsa meyve vermeye devam ediyor.Benimkiler ise üremeye devam ediyor.Her bir yavruyu toprağa deydirip köklendirdim ve büyüdüler.Şimdiden sonra meyve verir mi?

umutyolcusu
21-06-2010, 19:09
Bir fide 4 tane yavruladı.Daha devam ediyor.Acaba meyve verecekler mi?
154819

samurai
22-06-2010, 15:40
bende geçtiğimiz pazar günü çatalcadan çilek kökleriyle getirdim hatta üstünde 2 3 tane çilek bile vardı.bahause uzun saksı ve toprak aldın ve ektim.gölgeli havadar balkonda her saat kontrol ediyorum *** tutar yapraklar sert bi sıkıntı yok gibi ama sizce tutarmı ?

umutyolcusu
23-06-2010, 10:51
Benimkiler tutmuştu herhalde tutar.

ene
03-07-2010, 14:00
merhabalar. ben yaklaşık 15 gün önce osmanlı çileği tohumu ektim ancak halen bir hareket yok. ilk ektiğimde üstünü siyah poşetle kapattım ancak çimlenmeyince üstünü açtım yine bi şey yok. tohumun ısı ve ışık şartları nasıl olmalı? yardımcı olursanız sevinirim

samurai
12-07-2010, 06:21
evet çileklerim tuttu yeni yavrular çıkardı bakalım ne zaman yiycez osmanlı galiba ufak ama çok lezzetliydi.

umutyolcusu
12-07-2010, 11:03
Gözünüz aydın samurai.Benimkilerin çilek yapmaya hiç niyeti yok.İnşaallah sizinkiler yapar.

zekkayseri
16-07-2010, 20:47
Gözünüz aydın samurai.Benimkilerin çilek yapmaya hiç niyeti yok.İnşaallah sizinkiler yapar.

benim çileklerde aynı durumdalar. sürekli sürgün verip duruyorlar.

yorumsuzum
22-07-2010, 12:09
merhaba arkadaşlar;
uzun saksı içinde balkonumda yetiştirdiğim çileklerimde, yaprakların etrafında örümcek ağları oluştu. Çok dikkatli bakılırsa ağların üzerinde dolaşan onlarca küçük canlı olduğu görülüyor (örümcek yavruları olabilir). ne yapabilirim.ev yapımı ilaçlar bölümündeki ısırıcı emicilere karşı olan ilaçlar çileklerde kullanılabilirmi? çiçeklenmiş ve meyvadaki çileklerim bundan zarar görürmü?
bilgi verebileceklere şimdiden teşekkür ederim.

umutyolcusu
22-07-2010, 12:48
Annemin çileklerine böcek musallat olmuştu çiçekli ve meyveli iken.Arap sabunlu karışımdan sıktı ve bir zararı olmadı.Siz bilirsiniz tabi

yorumsuzum
22-07-2010, 21:18
sayın umutyolcusu ilginiz için teşekkürler,
dün akşam elle temizlemeye çalışmıştım.bu gün baktığımda temizlemeye çalıştığım tüm yapraklar ölme noktasına gelmiş renkleri kahverengimsi olmuş, ayrıca zemine yakın dallar komple kurumuş. böceklenme ve ağlar misli ile artmış. ayrıca bu ağlar ve minik yaratıklar biberlerime de sıçramış. önerinizi uygulayacağım. yakında kaybedecek birşeyim kalmayacak. :( umarım yararını görürüm. teşekkürler.

aşağıda linkini verdiğim bölüme biberlerimdeki canlıları ekledim, çileklerde yaprak renginin bozulmasından dolayı görünmüyorlar.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=675632#post675632

umutyolcusu
23-07-2010, 20:30
Biberlerinize de baktım benim bitkilerdede aynı böcek oluşuyor.Şimdiye kadar arapsabunlu karışımdan başka ilaç kullanmadım.İnşaallah bitkileriniz kurtulur.

Dangerously34
24-07-2010, 19:18
Merhaba
Ben aranıza İstanbul'dan katılıyorum,üye olduğumu unutmuşum Selamlarımla beraber sorularıma getirdim tabii... Yardımcı olursanız çok mutlu olacağım.

1-Geçen gün çarşıda dolaşırken, ablamın saçları dökülmesin diye benden istediği karışımı almak için aktara gittim, aktarda birde ne göreyim: çilek tohumları Ben çilek manyağı biri olarak hemen aldım. Şimdi eksem olur mu?

2-Eğer ekim zamanı şimdi değilse ne zamandır, ve şimdi eksem zararı olur mu, örneğin suyunu verir, güneşte durmaması gerekiyorsa tutmam, ısı lazımsa sera yaparım.

3-Saksıya ekeceğim ben.. Saksıda olur mu? Boyutunun kaç olması lazım saksımın?

4-Şimdi eksem ilk filizi ne zaman çıkar?

5-Meyve vermesi için aşı filan gerekir mi yoksa kendi haline bıraksamda çıkar mı?

6-Ne zaman budamam gerekir ve nasıl?

7-Dikkat etmem gereken başka bir püf noktası var mı?

Sorularıma yardımcı olursanız çok sevinirim, şimdiden teşekkürler.

imez
13-08-2010, 17:35
yediveren çileklerimi sonunda bahçeye diktim,ama yavru kedilerle başım belada sanki bahçede başka yer yokmuş gibi çileklerimin üzerinde oyun oynuyolar.nasıl kapatabilirim üstlerini,ayrıca sulamayı nasıl ve kaç günde yapmalıyım.lütfenn yardım...

Yaman54
06-09-2010, 16:14
Yediveren bir halk dilidir önemli olan almış olduğunuz ürün nekadardır bunu üniversiteler araştırmalar belirlemiştir.

http://www.uzumsu.com/dosyalar/Turkiye_V_Ulusal_Bahce_B_Kong_s_528-530.PDF

gilaburu
06-09-2010, 17:37
Yediveren bir halk dilidir önemli olan almış olduğunuz ürün nekadardır bunu üniversiteler araştırmalar belirlemiştir.

http://www.uzumsu.com/dosyalar/Turkiye_V_Ulusal_Bahce_B_Kong_s_528-530.PDF

Sayın Yaman54 bu yazıyı neden yazdınız bir anlam veremedim.Halk dili olunca ne oluyor ki illaki isminin yabancı mı olması gerekiyor.
Meyvesini satmadığım için ne kadar ürün verdiğini hesaplamadım fakat durmadan çilek veriyor.Bana görede oldukça lezzetli ve verimli.Marketlerde satılan çilekler gibi değil.Yerken toz şekere batırmanıza gerek kalmaz çünkü kendi tadı ve kokusu vardır.

iyi günler

denizakvaryumu
07-09-2010, 15:19
Aslında Sn.Yaman54 ün anlatmak istediği çileğin hangi tür olduğunun belirtilmesi.

Kabarla mı, sweet charlie mi, fern mi?

http://www.yaltir.com.tr/Cilek-Fidesi,CA1-2.html

Yani yediveren diye bir çilek türü yok.

gilaburu
07-09-2010, 15:22
Aslında Sn.Yaman54 ün anlatmak istediği çileğin hangi tür olduğunun belirtilmesi.

Kabarla mı, sweet charlie mi, fern mi?

http://www.yaltir.com.tr/Cilek-Fidesi,CA1-2.html

Yani yediveren diye bir çilek türü yok.

Sayın denizakvayumu bu linkini verdiğiniz sitedeki fiyatlar doğru mu ?

denizakvaryumu
07-09-2010, 15:25
Doğru ,ama oradaki sipariş kadar almalısınız

Yani 1000 adet :) frigo olarak satışı var.

(Ama pot fide alırsanız, 28 adet olarak veriyorlar, henüz satışı başlamadı..)

gilaburu
07-09-2010, 15:32
Doğru ,ama oradaki sipariş kadar almalısınız

Yani 1000 adet :) frigo olarak satışı var.

(Ama pot fide alırsanız, 28 adet olarak veriyorlar, henüz satışı başlamadı..)

Bende bir çileğe o kadar para verilir mi diyordum ?

Bilgi için teşekkürler

iyi günler

Yaman54
08-09-2010, 11:06
Teşekkürler denizakvaryumu doğru tespit yapmışsınız. Çilek hoby olarak yapıldığında sorun teşkil etmez ama bunu ticari düşündüğünüzde tavsiye edilen ürün çifçinin üreticinin emeğini kurtarması gerek bu sebeple yediveren kelimesinin kullanılmasının yerine gözlemler denemeler ve bilimsel çalışmaların ön planda olması gerek aromas eken marmara bursa yöresi şikayetçi kabarla eken marmara sakarya şikayetçi 200 e yakın çilek çeşidi var suyun içinde yetişen çilek bile var hangi rakım da ne tür çilek yetiştiriliyor bunları bilmek lazım ayrıca örneğin 40 günlük mısır desem ben (bizim dilimiz halk dili) kimse anlamaz ama yerli mısır dediğimde bu anlaşılabilir.

gilaburu
08-09-2010, 16:31
Teşekkürler denizakvaryumu doğru tespit yapmışsınız. Çilek hoby olarak yapıldığında sorun teşkil etmez ama bunu ticari düşündüğünüzde tavsiye edilen ürün çifçinin üreticinin emeğini kurtarması gerek bu sebeple yediveren kelimesinin kullanılmasının yerine gözlemler denemeler ve bilimsel çalışmaların ön planda olması gerek aromas eken marmara bursa yöresi şikayetçi kabarla eken marmara sakarya şikayetçi 200 e yakın çilek çeşidi var suyun içinde yetişen çilek bile var hangi rakım da ne tür çilek yetiştiriliyor bunları bilmek lazım ayrıca örneğin 40 günlük mısır desem ben (bizim dilimiz halk dili) kimse anlamaz ama yerli mısır dediğimde bu anlaşılabilir.

Sayın Yaman54 bu tür mesajlarınızı satış ilanıma yazmayınız.Boş yere kalabalık etmesin.Forumda çilek yetiştiriciliği konusu var oraya yazınız.

denizakvaryumu
14-09-2010, 15:36
Zaman zaman forumda gerek satış bölümünde gerekse ara konularda YEDİVEREN ÇİLEK tanımı kullanılmakta.

Devamlı çilek veren türler için kullanılan bu tanım bana göre sadece FERN türü çilek için kullanılması gerekir.

Çünkü fern, nötr gün çileğidir.

Türkiye'de satılan diğer çilekler ise kısa gün çilekleri olduklarından yaz boyu çilek vermeleri mümkün değildir.

Benim bildiğim Türkiye'de satışı olan tek nötr gün çileği FERN dir.

http://www.gurunhaber.com/haber.php?haber_id=397

gilaburu
14-09-2010, 16:10
Sattığım çilek fideleri bizim burada yediveren cinsi çilek olarak bilinir.Yaz boyu çilek verir.Şimdi üzerinde çilek var ve daha çiçek açıyor.Bu şekilde kar yağana kadar devam eder.Hersene bu şekilde çilek verir.

Resimlerinide ekleyeyim.Satış başlığımda bir kaç tane daha resim var.Oraya eklediğim için o resimler buraya eklenmedi.Çileğin enini boyunu ölçtüğüm resimde var.İsteyenler ordan bakabilirler.

iyi günler

Yaman54
16-09-2010, 14:03
Denedik ve söyledikleriniz başardık size teşekkür ediyoruz eğer kimyevi ve organik gübre kullansaydık 6 ton ürün alacağımızı adana yaltır mühendisleri belirtmiş ve hayvan gübresi ile bu denli ürün alımı başarı olarak nitelendirilmiştir.

Yaman54
19-10-2010, 14:23
Nedemek bu ismi gilaburu olan şahıs yazdıklarımdan birşey anlaman lazımdı burası senin sitense haa birşey diyemeyiz çilekçiliği biz yapıyoruz ve insanlara en karlı bir şekilde ekim dikim yapmasını ve yerine göre çilek dikmelerini öneriyoruz haa birde biz 5-10-100 fideyi hediye gönderiyoruz bilginiz olsun bilmiyorsanız bilenlere saygı gösterin o resmini yayınladığınız çilek aromas cinsi çilek türüdür kazancı olmaz 1 sene ortalama ürün verin 2 sene küçük ve yamuk yumuk ürün verir

gilaburu
19-10-2010, 23:14
Nedemek bu ismi gilaburu olan şahıs yazdıklarımdan birşey anlaman lazımdı burası senin sitense haa birşey diyemeyiz çilekçiliği biz yapıyoruz ve insanlara en karlı bir şekilde ekim dikim yapmasını ve yerine göre çilek dikmelerini öneriyoruz haa birde biz 5-10-100 fideyi hediye gönderiyoruz bilginiz olsun bilmiyorsanız bilenlere saygı gösterin o resmini yayınladığınız çilek aromas cinsi çilek türüdür kazancı olmaz 1 sene ortalama ürün verin 2 sene küçük ve yamuk yumuk ürün verir

Ben sana bişey dedim mi ki saçma sapan mesajlar yazıyorsun.Hediye veriyorsan banane,satıyorsan banane.
Ben çileklerimden memnunum senin dediğin gibi öyle 2. senesinde yamuk yumuk çilekte vermiyor.Gayet güzel çilek veriyor.Verimide iyi.Verimli olması için illaki isminin yabancı mı olması gerekiyor.Herşeyin ismi yabancı oldu bırakında bazı şeylerde türkçe olarak kalsın.

Bir daha benim ismimi vererek mesaj yazmayın.

iyi akşamlar

gard84
14-12-2010, 16:44
Merhaba, bu forumu uzun süredir takip ediyordum ve merak ettiğim bütün konuları öğrendim.
Fakat şu an bi sorunum var,
1 ay önce çilek tohumu aldım ve ektim(paket üzerinde 12 ay ekilebilir yazıyordu). Şu an güneş yeterli gelmediği için büyüyemiyorlar(Bursa'da oturuyorum) ve küçük olanlar öldü. Onları nasıl marta kadar canlı tutabilirim, bunun için bi vitamin, gübre bişey var mı? Lütfen suni güneş önermeyin onun maliyeti amatörler için uygun değil.
Cevaplarınızı bekliyorum, teşekkürler.

nariçi
14-12-2010, 17:20
20 derece sısdaki evinizin güneş gören pencere önüne koyun. Toprağı geçirgen-kumlu olsun ve çürümüş talaş karıştırın. Bahçe toprağı da varsa besin istemez.

Ancak genel olarak çilek fideleri çilek bitkisinden çıkan kollardan kendi köklenmesi ile elde edilmektedir.

gard84
14-12-2010, 22:33
Şu an güneş gören pencere önündeler ama malum aralık ayında pek güneş olmuyor.
Hazır torfa dikmiştim, pek büyümedikleri için yerlerini değiştirmedim. Bekliyorum.

Çileğin yan dallarından çoğaltıldığını biliyorum, ama hiç çilek tohumu görmemiştim, görünce ve 12 ay ekilebilir yazınca denemek istedim, ilginiz için teşekkürler.

nariçi
15-12-2010, 09:25
Sade torfsa besin değeri yok gibidir. ATM lerde çiçek reyonunda bitki besinleri satılıyor, oaradan uygun bir tane alın be sulamasını ona göre yaparsınız. Büyümesi için yeterli ısı da gerekli.

Benimkiler bahçede açıkta büyümeden meyveleri de üstünde durakladılar. Geçen yıl Bursa'ya birkaç kişiye göndermiştim.

Ne oldular bilmiyorum!

gard84
16-12-2010, 00:36
Sade torfsa besin değeri yok gibidir. ATM lerde çiçek reyonunda bitki besinleri satılıyor, oaradan uygun bir tane alın be sulamasını ona göre yaparsınız. Büyümesi için yeterli ısı da gerekli.

Benimkiler bahçede açıkta büyümeden meyveleri de üstünde durakladılar. Geçen yıl Bursa'ya birkaç kişiye göndermiştim.

Ne oldular bilmiyorum!

Sizin uyarınız üzerine evde bulunan, ortancalar için kullandığım FC Fertilizer Combimix adında bi vitamin verdim( üzerinde çileğinde dahil olduğu biçok meyve ve sebze için tavsiye ediliyor).
İçeriği;
Bor, bakır, demir, mangan, molibden ve çinko dan oluşuyormuş.
Yalnız merak ettiğim ve sorun yaşadığım kısım, Bunun ölçüsü 100 lt suya 80gr şeklinde ve gramajı tutturmak çok zor, evde hassas terazi yok(ortancalara verirken göz kararı veriyodum, zaten bahçede oldukları için sorun çıkmıyordu). Çilekler çok ufak olduğu için riske alamadım ve normalden daha fazla sulandırdım. Verdiğim vitamin oranını kontrol edicek bi yöntem var mı?:confused:

Tekrar teşekkürler.

nariçi
03-01-2011, 08:40
Bir kaç arkadaşa çilek fidesi gönderdim. Bu mevsim açık alanda ise beklemede kalacaktır. baharla birlikte normal büyüme sezonuna girer.

ayazkentli
28-01-2011, 14:29
Saksı'da olmasına ve Ocak ayının son haftasın'da olmamıza rağmen, hala meyve vermeye devam ediyorlar.

Nariel
29-01-2011, 16:15
Dün pazardan bu çileği aldık, bu mevsimde buralarda çilek yetişmesi pek de anormal değil. Ama öyle bir tat çıktı ki, baharda bile böyle lezzetlisini yememiştik:eek: Şekeri ve aroması öyle yoğun ki, sanki şekerle kaynatılmış hissi veriyor. Ömrümde böylesini yememiştim.

Bunun cinsi ne olabilir?

Jezebel
09-02-2011, 21:17
Böyle bir çilek üretmişler;:rolleyes:

191966

çok tuttum;)

191967

.

dünyam1
09-02-2011, 21:23
benim çilekler nedense meyve vermiyor sebeb ne olabilirki ,geçen yaz 4 saksı çilek diktim meyve yok sürgün var.

gilaburu
09-02-2011, 21:35
benim çilekler nedense meyve vermiyor sebeb ne olabilirki ,geçen yaz 4 saksı çilek diktim meyve yok sürgün var.

Çilek fideleriniz hangi cins.

Jezebel
10-02-2011, 11:40
Sarmaşık çilekler çok ilgimi çekti.
Burada (http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=400146772859&ssPageName=STRK:MEWNX:IT)satıldığını gördüm.
Heirloom Variety yazıyor, o da GDO değil anlamı taşıyor, sanırım.
İtalian kaynaklıymış, bu da Türkiyede ve İzmirde olacak demek;)

furkan yıldız
11-02-2011, 11:01
Fiyatıda gayet iyi bence

Doğayla Barış
11-02-2011, 11:17
Sarmaşık çilekler çok güzelmiş. Keşke temin edebilsek,ben de köyümde yetiştirmek isterdim.

Jezebel
11-02-2011, 16:15
Benim Strawberry Rampicante (http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=400146772859&ssPageName=STRK:MEWNX:IT)tohumları postaya verilmiş.
Bahçesi ufak olanlar için ideal bir seçim bana göre.
Çimlendirip yetiştirmeyi başarırsam:p

Phin
01-03-2011, 17:43
merhaba,
birkaç saattir forumun içinde fır dönüyorum ama soruma tam karşılık bulamadım. Çilekle ilgili arkadaşlar belki biliyorlardır diye yazarak sormak istiyorum.

Son yıllarda çeşitli kaynaklardan çilek üretimi hakkında çok olumsuz yazılar okudum. Çileklerin özünün hormon, ilaç, gübre her ne derseniz yanında genlerinin değiştirilmesi ve melezleme yöntemleri ile de çok bozulduğundan bahsediliyor.

Bu nedenle çocuklarıma yedirebilmek için evde yetiştirmeye karar verdin, doğal çilek fidesi arıyorum.

Organik, büyük, çok verimli değil; zararsız, masum fide :) arıyorum.
Bu konuda bana yol gösterebilir misiniz?
saygılarımla

faruk5525
06-03-2011, 07:34
şimdi çilek tohuum eksem çıkarmı büyürmü

limon_sever
06-03-2011, 23:04
Hemen toprakla buluşturun tohumlarınızı. Bir ay gibi bir süre de fide kendini geliştirebilir güzel bir bakımla. Nisanda çiçek açıp mayısta çiçekler meyveye dönecektir. Mayıs sonu gibi çileklerinizi yiyebilirsiniz. ;)

yeşil sevdalısı
25-03-2011, 22:31
İyi geceler arkadaşlar,
Çilek fidesi temin edebileceğim bir yer önerebilir misiniz acaba :)

limon_sever
25-03-2011, 22:56
İyi geceler arkadaşlar,
Çilek fidesi temin edebileceğim bir yer önerebilir misiniz acaba :)

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20242

mkara
25-03-2011, 23:49
çilek için yapılan çalışmalar çok güzel olmuş.

yeşil sevdalısı
26-03-2011, 12:41
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20242

yardımınız için çok teşekkür ederim :)

imam123
29-03-2011, 19:47
iyi akşamlar ben bu pazar 2 gün önce çilek tohumu ektim 18 tane vardı biliyorsunuz zaten kum tanesi gibi tohumlar nezaman çıkar ilk yeişl ucu gözüükür bu arada 5lt su şişesini ortadan böldüm yarısına toprak koyum 18 tohumu dengele serpeledim sabah 9 akşam 6 arası ful güneş alıyor öğlen 12 gibi suluyorum her öğlen

sorularım:

1.)ilk yeşillenme nezaman olur ?

2.)nekadarda bir sulamalıyım?

3.)gübre atacağım nekadar ve ne tür?

limon_sever
29-03-2011, 21:18
Sorularınızın cevapları

1- Bir ay gibi bir zamanda çimlenirler. Onda da sıcaklık ayarı 20 derece gibi olması gerekiyor. Yadeyse oldukça geç çimlenme gerçekleşiyor. Veya başarısızlıkla sonuçlanabiliyor. Tavsiyem fide ile yetiştirmeniz ve onlardan ürün aldıktan sonra kol atarak çoğalması daha iyi olacaktır.

2- Tohum aşamasında çok fazla sulamanıza gerek yok. Toprağın nemli kalmasına dikkat edin. Yani çok değil de spreyleme yöntemiyle sulamanızda fayda var. Çimlendikten sonra da 2 güne bir çok az bir miktarda sulamanız yeterlidir.

3- Çiftlik gübresi atmanız yerinde olacaktır. Atmazsanızda o kadar önemli değil. Çok fazla gübre istemez. Ben hiç gübre kullanmıyorum. Oldukça iyi sonuç alıyorum. Sadece çok iyi güneş görmesi ve fideleri birbirine çok yakın dikmezseniz başarıya ulaşacaksınız.

imam123
30-03-2011, 10:56
sağol öncelikle limon_server

dedğim gibi günde hemen hemen 9-10 saat güne ş görüyor sıcaklık şuan normal (çanakkale) ve 18 tohumu dengele serpiştirmiştim neyse beklyeceğiz inaşllah çıkar

imam123
30-03-2011, 12:17
Bana hayrına 5kök çilek gönderebilcek varmı kargo ücreti ben ödeyheceğim
gerekirse çileğin parasınıda gönderirim

5kök birşey lazım balkonum için

eğer gönderecek varsa hemen yazsın cumartesiye kadar gelsin...;)

cemre_77
30-03-2011, 12:59
http://www.poslufidan.com/index.php?route=product/product&product_id=63
stokda var mı bilmiyorum..

üzüm
01-04-2011, 19:36
Yaz boyunca sürekli meyva alabileceğim çilek cinsini arıyorum.

Ege, Akdeniz gibi sıcak iklimlerde Aromas cinsi çileğin verimi acaba nasıl? Bu bölgelerde yaz boyunca düzenli meyve tutumu oluyor mu?

Düzenli meyva alabileceğim sıcak iklim için önerebileceğiniz cinsler nelerdir?

dedeefendı
02-04-2011, 06:08
nekadar güzeller.

Todor
08-04-2011, 20:23
Aromas adından da anlaşılabileceği gibi, aroması oldukça yüksek bir çeşit. Daha ziyade serin iklimler için öneriliyor. Zaten verimi diğer çeşitlere göre daha az. Ve şeker oranı daha düşük.
Bildiğim kadarı ile, nötr gün (yediveren) olarak diamente ve albion çeşitleri sıcağa daha dayanıklı. Ben denemek için ekmiştim, diamente hakikaten çok lezzetli, dayanıklı bir çeşit. Veriminin de aromastan yüksek olduğunu gözlemledim.

diamente için detaylı bilgi (http://www.innovationaccess.ucdavis.edu/strawberry/Diamante.htm)

albion için detaylı bilgi (http://www.innovationaccess.ucdavis.edu/strawberry/Albion.htm)

aromas için detaylı bilgi (http://www.innovationaccess.ucdavis.edu/strawberry/Aromascultivar.htm)

üzüm
08-04-2011, 20:58
Bilgi için teşekkür ederim. Hemen internet üzerinden taradım, albion satan yer var ama diamente çeşidini satan göremedim. Satış yapan, kargo ile gönderebilecek bildiğiniz bir yer var mı?

Todor
08-04-2011, 21:00
Selahattin Yılmaz ile irtibata geçerseniz yardımcı olmaya çalışacaktır.

üzüm
08-04-2011, 21:12
Hemen Selahattin Beye dönüyorum.

timlemeci
09-04-2011, 13:30
Çilekler konusunda bir sorun olmuyor. Toprağa deymiyor.

zaferguler
12-04-2011, 14:24
Böyle bir çilek üretmişler;:rolleyes:

191966

çok tuttum;)

191967

.

Hocam resimler arasına nasıl yazı yazıyoruz ben beceremedimde. :eek:

mtugrul33
12-04-2011, 14:53
Sevgili Forum Dostları,
Öğretmen alışkanlığı olsa gerek,bildiklerimizi arkadaşlarımıza anlatmak,öğretmek ve paylaşmak amacıyla bu sayfayı açma ihtiyacı oluştu.Çileklerimizde kol atmalar hızlandı.Kollardan torf ile hazırladığım keselere çilek kollarını bu gün yatırmaya başlıyorum.Resimlerini ve gelişmelerini an ve an sizlerle paylaşmak istiyorum.Bir kaç gün içinde resimleri sizlerle paylaşacağım.Saygılar ve selamlar.

mtugrul33
13-04-2011, 08:47
Çilek fidesi üretimi ile ilgili ilk fotoları yüklüyorum.

mtugrul33
13-04-2011, 08:52
Kollar küçük bir tel ile (u şeklinde) keseye tutturuyor.Kollardan kese içine kök atma olayı çok hızlı şekilde başlıyor,bir süre sonrada ana gövde ile olan bağlantı kolun kesilmesiyle son buluyor.Bu mevsimde çileklerden fide üretimi çok istenen bir şey değil.Ben forum arkadaşlarımdan bazılarını, teşvik amacıyla fidelerimi yetiştiriyorum.

CEBECİ
16-04-2011, 21:52
Geçen sene yaptığımız çilek ağacı Şimdiki durumunu ben de merak ediyorum.Acaba çilekler aynı yerden patlamışmıdır merak ediyorum yoksa fideleri yenilemek gerekecek

203724

203725

yeşil sevdalısı
17-04-2011, 20:06
merhabalar
şu anda istanbulda hava 8 derece, üzerinde çiçek ve minik çilekler olan fidem saksıda ve balkonda, gece yağış ihtimali var, içeri almalımıyım acaba?
şimdiden çok teşekkür ederim..

limon_sever
17-04-2011, 21:04
merhabalar
şu anda istanbulda hava 8 derece, üzerinde çiçek ve minik çilekler olan fidem saksıda ve balkonda, gece yağış ihtimali var, içeri almalımıyım acaba?
şimdiden çok teşekkür ederim..

Çilek dayanıklıdır. Bir şey olmaz. Benim çilekler bahçede çiçek açıyorlar. Kaç senedir bir şey olmadı. Bahar donlarından bile etkilenmiyorlar.

yeşil sevdalısı
17-04-2011, 21:33
Çilek dayanıklıdır. Bir şey olmaz. Benim çilekler bahçede çiçek açıyorlar. Kaç senedir bir şey olmadı. Bahar donlarından bile etkilenmiyorlar.

teşekkür ederim ama ben ne olur ne olmaz diye içeri aldım mesajı görmeden şimdi balkona çıkmak eziyet olur :D
bir de bu sene ilk defa çilek deniyorum, çilekler toprağa deymesin diye toprağa mercimek döktüm :D yanlış birşey değildir değil mi? :)

limon_sever
17-04-2011, 23:07
teşekkür ederim ama ben ne olur ne olmaz diye içeri aldım mesajı görmeden şimdi balkona çıkmak eziyet olur :D
bir de bu sene ilk defa çilek deniyorum, çilekler toprağa deymesin diye toprağa mercimek döktüm :D yanlış birşey değildir değil mi? :)

Mercimekler çimlenmesin :) Ben sünger koymuştum geçen yaz. Ama hepsine koymam imkansızdı. Bir kısmına koymuştum. Siz balkonda yetiştiriyorsanız sünger koyabilirsiniz.

Süngerlerden görüntüler.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=637822&postcount=696

meh12
18-04-2011, 16:15
Bu yıl balkonumda böğle bir uygulama yaptık.Bakalım verim alabilecek miyiz.

imam123
20-04-2011, 16:49
ben lise öğrencisiyim kendim doğayla bitkilele uğraşmayı çok seviyorum annem babma pek sevmez şehirde otuduğum için bahçe yok balkonda yetiştiriyorum 7 kök çilek 7 saksı içinde ayrı ayrı günde 10 saat güneş alıyor 2sini yaprakları önce kıpkırmızı oldu sonra kurudu kuruma devam edermi kuruyan yaprakalrı koparyımmı

2.)soru
fidelere hariç 15gün önce tohum ektim halen çıkmadı ne iştir acaba

yeşil sevdalısı
20-04-2011, 19:47
Mercimekler çimlenmesin :) Ben sünger koymuştum geçen yaz. Ama hepsine koymam imkansızdı. Bir kısmına koymuştum. Siz balkonda yetiştiriyorsanız sünger koyabilirsiniz.

Süngerlerden görüntüler.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=637822&postcount=696

Korktuğum başıma geldi bu sabah on binlerce /abartısız/ mercimek fidesiyle karşılaştım, ne yapayım bilemiyorum mercimekleride atmak istemiyorum ilk defa mercimek çimlendirdiğim için önceden denemiştim olmamıştı, şans işte. Bir önerisi olan var mı? Mercimekler henüz filiz vermişler toprağa bağlanmadan birşeyler yapmalı yurdun her yanından saksı bekliyorum :p

limon_sever
20-04-2011, 21:11
Korktuğum başıma geldi bu sabah on binlerce /abartısız/ mercimek fidesiyle karşılaştım, ne yapayım bilemiyorum mercimekleride atmak istemiyorum ilk defa mercimek çimlendirdiğim için önceden denemiştim olmamıştı, şans işte. Bir önerisi olan var mı? Mercimekler henüz filiz vermişler toprağa bağlanmadan birşeyler yapmalı yurdun her yanından saksı bekliyorum :p

Hayırlı olsun :)

k_donmez
22-04-2011, 10:14
Site üyemiz Kudret'in geçen yaz bahçesinden sökerek verdiği üç kök çilekten iki de yavru üredi. Şimdi 5 kök çileğin çiçekleri geliyor ve bol çiçek var.

the_mc
22-04-2011, 11:22
bende ulustan almıştım tek fide. çilekleri olgunlaştı yedik, eşim çok begenmiş :)

FIRUZAN
26-04-2011, 23:10
merhaba,
çileklerimi şimdilik saksılarına ektim ,mayısın ilk haftası bahçeme ekeceğim

zaferguler
27-04-2011, 17:05
Daha detaylı resimler için bu linki inceleyebilirsiniz. Fidelerin yarısı Selahattin Beyden aldım, diğer yarısıda 5 sendir bahçemizde yetişen çilekler.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=24034

Resimleri yukardaki adreste paylaştığımız için kabul etmedi sayfa neyse ordan bakabilirsiniz :)

ogretmen82
27-04-2011, 21:44
bazı yapraklar kırmızılaşıyor bunun sebebi nedir acaba? teşekkürler...

nardane
27-04-2011, 23:33
Bunlarda benim ilk çilek yetiştirme denemelerim.Oğlum serada görünce istemişti ,iyiki istemiş ,çok hoşumuza gidiyor, birkilte suluyoruz.
Oğlumda sabırsızlanıyor ,bekliyor.
Saksıya üç kök fide diktik.En son fotodaki çiçeğini döktü, meyvesini bekliyoruz heyecanla.

ogretmen82
28-04-2011, 22:26
Bunlarda benim ilk çilek yetiştirme denemelerim.Oğlum serada görünce istemişti ,iyiki istemiş ,çok hoşumuza gidiyor, birkilte suluyoruz.
Oğlumda sabırsızlanıyor ,bekliyor.
Saksıya üç kök fide diktik.En son fotodaki çiçeğini döktü, meyvesini bekliyoruz heyecanla.

çileklerin toprağa değmemesine dikkat etmelisiniz

mtugrul33
30-04-2011, 15:54
bazı yapraklar kırmızılaşıyor bunun sebebi nedir acaba? teşekkürler...

Sevgili ogretmen82,yapraklardaki kızarıklıkların pek çok nedeni olabilir;
1-Kırmızı örümcek olabilir.
2-Kalsiyum eksikliği olabilir.
3-İz element eksikliği olabilir.

Saygılar...

sabotay
01-05-2011, 09:11
arkdaşlar merhaba...bn bu sene başladım heves edip çilek yetştirmeye yaklaşık 50 adet fide ektim güzelde herşey çiçek doldu heryer bu çilek ağaçlarını gördüm çok hoşuma gitti ondan yapmak istiyorum şimdide ama topraksız yapmak mı lazım ben toprakla yapsam güzel verim alabilirmiyim bahçeli evde oturuyorum başka önere bileceğiniz bişeler var mı daha iyi verim elde etmek için teşekkürler şimdiden .

the_mc
01-05-2011, 11:06
207651
207652
benim çileği durumunu anlayamadım. devamlı yaprak açıyor sonra bu şekilde kuruyor. arkadaşlar bir yardım edermisiniz? bu durum neden kaynaklanıyor.

mtugrul33
02-05-2011, 10:20
207651
207652
benim çileği durumunu anlayamadım. devamlı yaprak açıyor sonra bu şekilde kuruyor. arkadaşlar bir yardım edermisiniz? bu durum neden kaynaklanıyor.

Sevgili th mc,
Fazla sulama nedeniyle köklerde çürüme ve mantar oluşabilir.Sulamayı sabah ve ikindi vakitlerinde yapmanızı tavsiye ederim.
Ayrıca fideleri nasıl ve ne sıklıkta besliyorsunuz?

the_mc
02-05-2011, 12:38
biraz fazla besliyorum sanırım bitki besleme kokteyli yapıyorum her gün azar azar veriyorum ama vermesem daha iyi olucak sanırım. fazla azottan hiç hoşlanmıyor. sulamayı günde 1 yapıyorum.
teşekkürler mtugrul33.

feyzon
02-05-2011, 15:24
Benim çileğimde geçen yıl hiç sürgün vermedi. Acaba türü nedir.
Ayrıca yaban çileği tohumlarından ekmiştim, geçen yıl büyütemedim. Şimdi iki tane minik tohum büyümeye başlamış. Bakalım bunları büyütebilecekmiyim?

feyzon
04-05-2011, 21:23
Bunlarda fotoğrafları

isuzer
05-05-2011, 20:35
arkadaşlar çileğe merak sardığımdan beri sitenizi üye olmadan takip ediyordum az önce üye oldum ve bi kaç soru sormak istiyorum sizlere. ilk 4 fotoğraftaki çilekleri yaklaşık 2 hafta önce diktim pek gelişme yok son fotoğraftaki çileğide dün ektim ektiğimde diriydi ancak ektikten sonra fotoğrafta görüldüğü gibi oldu yapraklar düştü

1- sulamayı hangi sıklıkla yapmam lazım (günlükmü günde kaç defa..)
2- gübre kullanmam gerekirmi gerekirse ne kadar zaman sonra gübre atmam gerekir
3- çileklerim kendine gelirmi

cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

Domatesci
05-05-2011, 21:03
Merhabalar:
İki hafta belki biraz daha az bir zaman önce çilek fidesi aldım aldıktan bir kaç gün sonra çiçek açtı ve ertesi gün çiçeğin kenarlarındaki beyaz yapraklar düştü bu gün yeni tomurcuklar çıkardığını gördüm.
Soracaklarım şunlar:
1)Nerdeyse 1 hafta önce çiçek yapraklarını dökmesine rağmen ortasındaki sarı yerde hiç değişme yok bunun sebebi nedir?
2)Çilek hiç kol atma eğiliminde değil. 2 haftada bunu yapmaması normal midir?
Saygılarımla.

the_mc
05-05-2011, 22:36
1- sulamayı hangi sıklıkla yapmam lazım (günlükmü günde kaç defa..)
2- gübre kullanmam gerekirmi gerekirse ne kadar zaman sonra gübre atmam gerekir
3- çileklerim kendine gelirmi

1-tam kurumaya yakın yaparsan daha saglılı olur.
2-torf ve toprak var saksılarda buna göre gübre gerekmiyor.
3-köklerini zedelemediysen kendini toparlaması lazım.

1)Nerdeyse 1 hafta önce çiçek yapraklarını dökmesine rağmen ortasındaki sarı yerde hiç değişme yok bunun sebebi nedir?
2)Çilek hiç kol atma eğiliminde değil. 2 haftada bunu yapmaması normal midir?

1- bitki hem vejetatif hem generatif büyüme sergiler ancak bulundugu koşullar nasılsa ona göre davranışda bulunur. bunlar ne demek çilegin çiçeği ya büyüyecek ya da kuruyup düşecek. bence büyük ihtimalle büyüyecek biraz zamana ihtiyacı var.
2-tabi ki normal daha o sürece girmemiş.

isuzer
05-05-2011, 22:45
1-tam kurumaya yakın yaparsan daha saglılı olur.
2-torf ve toprak var saksılarda buna göre gübre gerekmiyor.
3-köklerini zedelemediysen kendini toparlaması lazım.

yeni fideleri aldığımda kökleri neredeyse hiç yoktu en fazla 1 cm kökleri vardı eve getirince su dolu kabun içine koydum gece yarısını ektim ve bu hale geldiler diğerleri hala suyun içinde ve diriler kökleri olmadıgı için solmuş olabilirlermi kök verirlermi?

the_mc
06-05-2011, 16:14
yeni fideleri aldığımda kökleri neredeyse hiç yoktu en fazla 1 cm kökleri vardı eve getirince su dolu kabun içine koydum gece yarısını ektim ve bu hale geldiler diğerleri hala suyun içinde ve diriler kökleri olmadıgı için solmuş olabilirlermi kök verirlermi?

köksüz olupta canlı kalanlar kök yaparlar uygun sıcaklık ve nemde.

the_mc
06-05-2011, 16:17
Çilek Çoğaltma yöntemleri
Çilek fidelerinin üretimi 5 yolla yapılır. Bunlar tohumdan , kollardan, toprakaltı gövdesini ayırarak yaprak çeşitlerinden ve doku kültürleri yolu ile dir.Tohumdan fide elde edilmesi:daha çok ıslah amacı için kullanılır. Toprakaltı gövdesini ayırarak fide elde edilmesi:bir kaç gövdeden oluşan çileğin ana gövdesindenbu gövdeleri ayırmak suretiyle olur. Her ana bitkiden 4-5 fide elde etmek mümkündür.Kollardan fide elde edilmesi: bir çilek bitkisinin boğaz kısmındaki yaprak koltuklarından çıkan kollardan (stolon) elde edilir. Bu kollar toprak yüzüne yatık olarak büyüyen ve boğumlarının her birinde yeni bir bitki meydana getiren özelleşmiş bir gövdedir. Yaprak koltuklarından çıkan kolların boğumlarında bitkicikler oluşurlar ve bu boğumların toprağa değdiği yerde bu bitkicikler çok kolaylıkla yeni kökler meydana getirerek
ana fideye benzer yeni fideler elde edilmesini sağlar.Yaprak çeliklerinden fide elde edilmesi :Bitkilerin süratle çoğaltılması gerekiyorsa yaprak çeliklerinden fide elde edilmesi yöntem kullanılır. Genç ve orta yaşlı yapraklar, yaprak kınları ile alınıp 2 cm kadar iki yerden çizilerek dikilir. Yaprak çelikleri tarladan alındıktan sonra ıslak çuvallara sarılarak seraya getirilmeli ve dikimden evvel su içerisinde muhafaza edilmelidir.Doku kültürü yolu ile fide elde edilmesi: hücre doku veya organların bitkilerden ayrılarak yapay bir besin ortamı üzerinde steril şartlarda yetiştirilmesidir.

Birol Ketenci
09-05-2011, 16:55
Kızımın saksıdaki favori bitkisi çilekler. Hergün okuldan gelince kontrollere devam ediyor. İlk tadımlık adayı 210523 Diğer kardeşler 210524

Bartunç
10-05-2011, 22:46
Buda bizim çilek ağacımız.

nardane
12-05-2011, 15:02
Balkonumuzdaki çileğimizin ilk ürününü oğluşum bugün yedi.
Sürekli kontrol ediyordu ,sulamama yardım ediyordu.
Öyle mutlu olduki ...
Üç kök çilekten birisi çiçeğini döktü ,meyvesi oluşmadı ,neden bilmiyorum.
Diğer iki kökte şimdilik meyveleri var.

nesecik
12-05-2011, 15:35
211465

Bu da benim saksı çileklerim. Saksıda sıkış tıkış büyümelerine rağmen meyve verimleri oldukça yüksek ve hızlı. Bu yıl havalar hep soğuk olduğu için yapraklarda renk bozuklukları ve kurumalar olduğunu görüyorum. İçeriye aldığım zaman düzeliyorlar. Bir de saksı dibinde 2 tane toprak solucanı var, toprağı karıştırarak çilek gelişimine olumlu faydaları olduğunu düşünerek karışmadım onlara.

Domatesci
12-05-2011, 17:34
Merhabalar:
Benim, çileğimin çiçeğinin beyaz yaprakları düşmeye başladı bu çiçeğin döllendiğine mi kanıttır?
Saygılarımla.

isuzer
13-05-2011, 09:17
Merhabalar:
Benim, çileğimin çiçeğinin beyaz yaprakları düşmeye başladı bu çiçeğin döllendiğine mi kanıttır?
Saygılarımla.

dostum yanlış bilgilendirmiş olmayayım bende bitki yetiştirmeye yeni başladım ama bildiğim kadarıyla çileklerindeki çiçekler yavaş yavaş meyveye dönmeye başlamış ama gene bildiğim kadarıyla yağmur görmüşlerse bu kötü bi durum olabilir bilgisi olan arkadaşlar bilgilendirecektir mutlaka

Domatesci
13-05-2011, 15:02
Hayır, yağmur görmelerine imkan yok çünkü çiçek açtıktan sonra hiç yağmur yağmadı ayrıca yağsa bile etkilenecek bir yerde değil.

limon_sever
13-05-2011, 18:14
Fotoğrafını ekleyebilirseniz yardımcı olabilirim.

Domatesci
14-05-2011, 09:03
İki çiçeğin resmi burada bunlar meyve mi olacak?

limon_sever
14-05-2011, 09:33
Birincisi meyve olmuş büyümeye başlamış. İkincinde birşey söylemek için erken. Ama muhtemelen arılar birincisini döllediyse ikincisini de döllemişlerdir. En kısa zamanda daha da büyüdüğünü görecekseniz 2-3 hafta içinde de yeme kıvamına gelecektir.

Domatesci
14-05-2011, 14:42
Teşekkürler.

the_mc
15-05-2011, 03:47
çilek döllenmeye gerek duymayan bir bitkidir. saglıklı bir çilekğin tüm çiçekleri arı, rüzgar ve benzeri etki olmadan meyve oluşur.

üzüm
16-05-2011, 08:44
Sayın the_mc,

Bildiğim kadarıyla çilek bitkisi kendi kendisini dölleyebilen bir bitkidir (çiçek üzerinde erkek ve dişi bölümleri vardır). Döllenmeye yardımcı olması için arılara, böceklere ve rüzgara ihtiyaç vardır. Bunların olması hem bol ürün alınmasını hem de düzgün şekilde meyve elde edilmesini sağlar.

Delimus
16-05-2011, 21:09
The mc hatalısın , üzüm haklı, sadece çilek yalancı meyvedir , iyi döllenmesse şekil bozukluğu olur.

ogretmen82
18-05-2011, 22:09
bazı yapraklar sararıyor bazıları kırmızı oluyor bunun sebebi nedir acaba
aşırı sulama
az sulama
fazla gübre??

5yengec
25-05-2011, 09:31
ama neden yaprakları böyle oldu anlayamadım,bir hastalığımı var yoksa normalmi?
yapmama gereken bir şey varmı?

Birol Ketenci
27-05-2011, 16:43
Bunlar daha önce 874. mesajdaki çileklerim. Bir hayli gelişip meyveye dönen çiçeklerin yerini yeni çiçekler almaya başladı.
Yakından
217412
Bu da genel
217413

karavan
28-05-2011, 07:44
Saksıda çilek

karavan
28-05-2011, 07:56
217533

217534

217535

217536

karavan
28-05-2011, 07:58
Henüz yeni yeni meyve vermeye başladı.
Cinsi yalova 109.
Toprağında altı aylık gübresi vardır.Yani altı ay sadece sulama yapacaksınız.
Saksısı tek alımda 3 tl
5 adet ve üzeri alımlarda 2.5 tl
Zaten 1.2 tl saksı ve askı fiyatıdır.
Heryere kargo ile gönderebilirim.

athena -asena
30-05-2011, 18:32
Yediveren dağ çileklerim kızarmaya başlamışlar.

zaferguler
31-05-2011, 10:07

Patron bunlar satılıkmı eğer öyleyse bir kaç saksıya talip olabilirim. değilsede maşallah çok güzel yetiştirmişsiniz tebrik ederim.

athena -asena
31-05-2011, 18:59
Patron bunlar satılıkmı eğer öyleyse bir kaç saksıya talip olabilirim. değilsede maşallah çok güzel yetiştirmişsiniz tebrik ederim.

Arkadaşım teşekkürler ama satılık değiller .

feyzon
01-06-2011, 13:22

Dağ çileklerinin yedi veren olduğunu bilmiyordum. Bunlar doğada yetişen çeşit mi yoksa özel geliştirilmiş bir tür mü?
Ben geçen yıl aldığım çilek tohumlarından ekmiştim. Hemen yetişiyorlar. Ama geçen yıl kurumuşlardı, bu yıl geçen yaz çimlenmeyen iki adeti süpriz yaptı. Üç beş yaprak çıkardılar.

feyzon
01-06-2011, 23:21
Çekirdekten yetiştirdiğim dağ çileklerim.219506

athena -asena
01-06-2011, 23:53
Dağ çileklerinin yedi veren olduğunu bilmiyordum. Bunlar doğada yetişen çeşit mi yoksa özel geliştirilmiş bir tür mü?
Ben geçen yıl aldığım çilek tohumlarından ekmiştim. Hemen yetişiyorlar. Ama geçen yıl kurumuşlardı, bu yıl geçen yaz çimlenmeyen iki adeti süpriz yaptı. Üç beş yaprak çıkardılar.

Arkadaşım bunlar düzcenin dağlarında yetişen yediveren cinsi, bizim akçakocada dağlarda yetişen cinsi yediveren değil .

feyzon
02-06-2011, 09:30
Arkadaşım bunlar düzcenin dağlarında yetişen yediveren cinsi, bizim akçakocada dağlarda yetişen cinsi yediveren değil .

Bunlar arasında fark olduğunu sanmıyorum. Herhalde hepsi aynı çeşit olması gerekir. Ancak çileğin kendi özelliği olarak, yetiştiği ortam uygunsa ikinci bir meyve vermesi söz konusu olabiliyor. Ancak orada da çok az bir meyve tutumu söz konusu oluyor diye biliyorum.

bountr
06-06-2011, 22:46
Merhabalar. 3 hafta önce sayın gilaburudan aldığım çilekler bu hale geldi. Acemilikten kaynaklanan bazı hatalarım oldu tabi. Toprak olarak torf kullandım, biraz da annemin saksılarındaki ve çilek fidelerindeki topraktan da ekledim. Süper emici polimer olarak yeğenimin bebek bezinden faydalandım :), içindeki emici tanecikleri ayıklayıp toprağa karıştırdım. 3 tane de supradyne iyice ezip onları da karıştırdım :D . Toprağı iyice sıkıştırmadığım için herhalde, zamanla fideler deliklerin merkezinden aşağı kaydılar, resimlerde de görülüyor. Bazı deliklere 2şer fide diktim, bir tanesi dikim sırasında kırıldığı için soldu, ben de söktüm orası boş kaldı. Bunlar çiçek yapmaya başladı, çiçekleri koparmaya kıyamadım :) bir an evvel çilek yemek istiyorum. Şimdilik sağlıklı gibiler. 20 kök almıştım arta kalanları annemin saksılarındaki boş yerlere ektim, balkonda duruyorlar. Yalnız işin ilginçi saksıda ekili olanlar çiçek açmadılar, ya boya büyüdüler ya da sürgün verdiler. Onların da resimlerini eklerim. Tavsiyelerinize açığım, ilk çilek tecrübem, inşallah verimli olurlar.
http://i1106.hizliresim.com/2011/6/6/15353.jpg (http://goo.gl/mc9cY)

http://i1106.hizliresim.com/2011/6/6/15472.jpg (http://goo.gl/mc9cY)

http://i1106.hizliresim.com/2011/6/6/15494.jpg (http://goo.gl/mc9cY)

FIRUZAN
07-06-2011, 23:05
bende bu torbadan aldım ancak benim feci bir yanlışım oldu bahçenin toprağını doldurdum çok ağır tabii :) henüz bir çiçeklenme yok boşaltıp karışım yapıp (torf ,toprak ,vermikülit vs ) düşünüyorum zira çok ağır bir yere asamam :)

jokerkan
08-06-2011, 08:32
arkadaslar bende bir arkadasımın bahcesinden 3-4 kok kadar cilek aldım ve balkondaki saksıma yerleştidim, fakat cilekler solmaya basladı sularıda var ama balkonda biraz fazla gunes alıyorlar sanırım birde balkon biraz fazla ruzgar alıyor bunların etkisi olabilir mi acaba?

bountr
11-06-2011, 12:54
Benim açan çiçekler çileğe dönüşmedi bir türlü, yapraklarını döküp kaldılar öyle. Ben de dün kopardım hepsini çiçeklerin. Bakalım bir daha ne zaman açacak. Bir tavsiyesi olan?

feyzon
11-06-2011, 15:25
Benim açan çiçekler çileğe dönüşmedi bir türlü, yapraklarını döküp kaldılar öyle. Ben de dün kopardım hepsini çiçeklerin. Bakalım bir daha ne zaman açacak. Bir tavsiyesi olan?

Çilekler bazen ikinci bir meyve verebiliyorlar. İyi bir bakım olursa tekrar meyve verebilir. Yoksa gelecek yıla kalır.
Benim çileğiminde bazı çiçekleri meyve verdi, bazıları vermedi. Bir kısmınında yamuk meyveleri oldu. Eğer tozlaşma yeterli olmazsa veya böcek, fazla sulama vs. gibi nedenlerle meyve verememe durumları söz konusu olabilir.

sonerso
18-06-2011, 16:37
çok güzel

omeraslanmk
24-06-2011, 01:07
Merhabalar, ben kaldığım evde çilek yetiştirmek istiyorum.Saksısını büyük şekilde alıp işe koyulsam nasıl bir sonuç alırım. Yalnız şöyle bir sorunum var; ne güneş ışığını net alan bir balkonum ne de bir odam var. Öğrenciyim ve evde uğraşmak için soruyorum. Fikri, zikri olan varsa yardımcı olabilir misiniz?.

ayazkentli
25-07-2011, 10:27
En az 5 lt.lik olmak üzere (su damacanaları büyüklüğünde) saksılarda ve balkonda rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.

Toprak karışımı biraz geçirgen olmalı. Yaz aylarında bol su isterler. Çok güneş olmasa'da, gün ışığı almaları yeterli oluyor. Benim çileklerin saksıda olanları yarı gölgelik yerde, bahçede ekili olanlar ise, nerede ise tüm gün güneş alıyorlar ve her iki yerde ekili olan çilekler, hala meyve vermeye devam ediyorlar (yediveren ismi ile bilinen cins çilekler).

Saksıda ekili olanlar 2 yıllık.

Bahçede ekili olanlar ise, saksıda'ki çileklerden bu yıl sezon başı üreyen, 1 yıllık çilekler. Saksıda'ki çilekleri bu yıl söküp, yerdekilerden üreyecek olan yeni kollar ile yenileyeceğim. Çilekleri her 2 yılda bir yenilemek gerekiyor (muş).

Balkonda yetiştirebilirsiniz. Saksı toprağını, ara sıra yanmış hayvan gübresi şerbeti ekleyerek zengişletirebilirsiniz.

ebayir
27-07-2011, 12:13
Merhabalar Aranıza yeni katıldım. umarım güzel bilgiler bulabilirim bende saksıda meyve yetiştirmeye heveslendim bahçemde çilek buldum ve oku saksıya aldım ama türünü bilmiyorum yardımcı olursanız sevinirim bide ne zaman bu çilekten verim alabilirim boyuda git gide uzuyor kavak gibi saygılarımla

http://img382.yukle.tc/thumbs/7601.JPG (http://img382.yukle.tc/image.php?id=7601.JPG)

http://img387.yukle.tc/thumbs/21112.JPG (http://img387.yukle.tc/image.php?id=21112.JPG)

ayazkentli
27-07-2011, 13:32
Sn. ebayir, hoş geldiniz.

Sizin çilek fotoğrafını biraz büyülttüm (yüklediğiniz siteden aldım). Saksınıza biraz daha toprak ilave ederseniz daha iyi olur. Çileğiniz, şu aşamada kendini güçlendirmeye çalışacaktır. Kendisini toparladıktan sonra, üreme amacı ile kol atmaya başlayacaktır.

Çıkacak olan kolların yanına yine saksılar koyarak, o kollardan yeni çilek fideleri elde edebilirsiniz. O kollar biraz uzadıktan sonra, bir yerinde minik yapraklar çıkacaktır. O yapraklı kısmın altını yeni saksılarınıza, yapraklar toprak üstünde kalacak şekilde hafifçe gömün ve sakın kolları kesmeyin. Yeni saksılara iyice kök salıp, kendine yetecek duruma gelince, kolları kesersiniz.

Meyve verme konusunda şöyle örnekliyelim.

Eğer, cinsi yediveren denilen çilek ise, bizim iklimde yılbaşında bile meyve verdi. Erzurum'un hava şartlarında nasıl olur bilmiyorum. Önce'ki yıllarda Erzurum bölgesinde yetiştiren üyelerimiz var ise, ya'da sitede'ki uzman üyelerimiz bir fikir verebilirler.

Cinsi diğer cins çileklerden ise, Mayıs ay'ı ortalarında meyve vermeye başladıklarına göre, sanırım sizin oralarda Haziran ortalarından itibaren meyve vermeye başlayabilirler.

Bu bölümü ve çilek yetiştirmek ile ilgili diğer bölümleri (yediveren-nötr gün çileği ve dikey düzenekler bölümlerini) başından itibaren dikkatlice okuyunca, işinize yarayacak bilgileri bulabilir ve uygulayabilirsiniz.

Ayrıca, fotoğrafları da buraya yüklemeniz gerekiyor. Başka siteler bazen yüklediğiniz fotoğrafları silebiliyor.

ebayir
27-07-2011, 13:48
Sn. ebayir, hoş geldiniz.

Sizin çilek fotoğrafını biraz büyülttüm (yüklediğiniz siteden aldım). Saksınıza biraz daha toprak ilave ederseniz daha iyi olur. Çileğiniz, şu aşamada kendini güçlendirmeye çalışacaktır. Kendisini toparladıktan sonra, üreme amacı ile kol atmaya başlayacaktır.

Çıkacak olan kolların yanına yine saksılar koyarak, o kollardan yeni çilek fideleri elde edebilirsiniz. O kollar biraz uzadıktan sonra, bir yerinde minik yapraklar çıkacaktır. O yapraklı kısmın altını yeni saksılarınıza, yapraklar toprak üstünde kalacak şekilde hafifçe gömün ve sakın kolları kesmeyin. Yeni saksılara iyice kök salıp, kendine yetecek duruma gelince, kolları kesersiniz.

Meyve verme konusunda şöyle örnekliyelim.

Eğer, cinsi yediveren denilen çilek ise, bizim iklimde yılbaşında bile meyve verdi. Erzurum'un hava şartlarında nasıl olur bilmiyorum. Önce'ki yıllarda Erzurum bölgesinde yetiştiren üyelerimiz var ise, ya'da sitede'ki uzman üyelerimiz bir fikir verebilirler.

Cinsi diğer cins çileklerden ise, Mayıs ay'ı ortalarında meyve vermeye başladıklarına göre, sanırım sizin oralarda Haziran ortalarından itibaren meyve vermeye başlayabilirler.

Bu bölümü ve çilek yetiştirmek ile ilgili diğer bölümleri (yediveren-nötr gün çileği ve dikey düzenekler bölümlerini) başından itibaren dikkatlice okuyunca, işinize yarayacak bilgileri bulabilir ve uygulayabilirsiniz.

Ayrıca, fotoğrafları da buraya yüklemeniz gerekiyor. Başka siteler bazen yüklediğiniz fotoğrafları silebiliyor.

Çok teşekkür ederim bilgiler için üstüne bahçe toprağı ekledim bu fotoğraftan 2-3 gün sonra alt taraftan bir yaprak daha çıkıyor dün bi fideciden üstünde meyve olan çilek fidesi aldım ama benim ki ile hiç alakası yok bu bahçeden aldığım fidenin yapraklarının rengi çok açık öbürü ise çok koyu bu arada resmide koyayım bakın size zahmet şimdiden teşekkürler. Bide bahçeden aldığım fidenin kollarının rengi kırmızı fideciden aldığım beyaz :)
236967
Yeni Aldığım Fideler
236968
Bahçeden aldığım fide

ayazkentli
28-07-2011, 11:13
Bahçeden aldığınız bitkinin çilek olup olmadığı 1 ay içinde belli olur. Aslında yaprakları çilek yaprağı gibi yuvarlak formda değil. İnce uzun bir formu olduğu için başka bir bitki olma olasılığı var. Neyse'ki çilek fidanı alıp dikmişsiniz.

Bu sabah saksıda'ki çilek'te, kuruyan ve zamanı geçmek üzere olan yaprak ve kuruyan dalları kopartarak, bazı temizlikler yaptım. Detaylı olarak anlatayım. Sizlerde uygularsınız. Böylece çilek bitkisi gücünü heba etmemiş oluyor.

Bu fotoğrafta, artık zamanı dolan ve kurumaya başlayan bir yaprak görüyorsunuz

237094

Diğer 2 sağlam yaprağı bırakıp, sararmaya başlayan yaprağı çıkış yerinden tutuyoruz ve kopartıyoruz.

237095

Geride, sağlıklı yapraklar kalıyor. Zamanı geçmeye başlayan yapraklar artık besine ortak olmayacağı için, bitkinin gövde, yaprak, meyve bölümleri daha iyi gelişiyor. 2 yıldan beri böyle yapıyorum ve sonuçtan çok memnunum.

237096

ayazkentli
28-07-2011, 11:27
Yine, kurumuş olan bazı dalları diplerinden kopartıp atıyoruz.

237097

Bazen'de, tek tük'te olsa meyveler bozuk yetişebiliyor. Bunları'da vakit kaybetmeden alıyoruz.

237098

Bozuk meyvenin en ucundan yani uzun sapı ile birlikte kopartıyoruz. Yalnız burada dikkat etmek gereken nokta şu;

Eğer meyve kolunun üzerinde tek bir bozuk meyve varsa komple kopartıyoruz.

Başka meyve oluşumları görünüyorsa, sadece bozuk meyveyi alıyoruz, uzun sapı bırakıyoruz. Benim saksıda'ki bozuk meyve tek olduğu ve bu kol üzerinde başka meyve oluşumu olmadığı için, kolu bütün olarak aldım.

237099

En sonunda, kurumuş ve bozuk olan gereksiz fazlalıklarından temizlenmiş çilek bitkisini görüyoruz. Gövde, artık tüm gücünü sağlıklı olan diğer bölgelere yoğunlaştıracaktır. Hafta'da bir kontrol ederek, kuruyan ya'da bozuk olan bölümleri temizlersiniz. Ayrıca, olgunlaşan meyveleride hemen almak gerekiyor. Fotoğrafı çektikten sonra, olgun meyveleri aldım.

237100

narhanımcık
17-08-2011, 15:31
Selamlar,

Geçenlerde hediye edilen yediveren çileğimin yapraklarının uçları pas rengi, kendileri cansız bir yeşildi. Birkaç kez çiçeklenmiş ama çiçekleri dökülünce hemen çürüyüp gitmişti.

Çileğime gözüm gibi bakmama rağmen neden o kadar sağlıksız olduğuna dair bugün bir fikir edinebildim, acaba fikrim isabetli mi diye sormak istedim sizlere.

Forumda çileklerde pek öyle hastalık ve zararlılara rastlanmadığı söylenmiş fakat benimkinin toprağında yaklaşık bir santim boyunda beyaz, tahta kurusu yavrusuna benzer böcekler gördüm bugün. Üç tanesini elle uzaklaştırdım ama eminim diğer arkadaşları şu an çileğimin kökleri arasında gezinmek ve karınlarını doyurmakla meşgul. Eminim dedim ama lafın gelişi, emin olmadığım için size soruyorum, bu böcekler midir çileğimin sağlıksızlığının sebebi ve onlarla nasıl mücadele edebilirim?

Bu arada söylemeyi unuttum, çileği yapraklarındaki örümcekler yüzünden tarım ilacıyla ilaçladığımda rahatları kaçtı da o yüzden toprak üstüne çıktı bu böcekler sanırım. Kötü olan, oldukça kuvvetli bir insektisit kullanmama rağmen ölmemiş olmaları.

Yardımlarınızı bekler, bol çilekli günler dilerim.

Lavanta
17-08-2011, 23:21
Sayın limon sever çilekleriniz harika görünüyor.Ellerinize sağlık. Bende çilek yetiştiriciliğine başlamak istiyorum hobi amaçlı.Acaba hala çilek leriniz varsa bana fide gönderebilir misiniz.?

ayazkentli
18-08-2011, 14:28
Sn. narhanımcık,

Böceklerin olduğu bir fotoğraf çekip, buraya yükleme olanağınız var ise, uzman arkadaşlar daha net bilgiler verirler.

Benim'de bir kez başıma çilek saksımda böceklenme olmuştu (ne böceği olduklarını bilmiyorum). Ben kesinlikle zehir kullanmadığım için, o saksının toprağını bir poşete boşaltıp, üzerine yarım litre sirke karıştırarak, çöpe atmıştım. Sonra saksıyı iyice yıkayıp, yeni toprak doldurup, bitkimi tekrar dikmiştim. Bir daha, o saksıda böceklenme görmedim.

Yalnız, böcekten böceğe fark olduğu için, sizinkileri eğer fotoğraf ile gösterebilirseniz, çok iyi olur.

Not: Böceklenen saksımı, başka birinden topraklı olarak almıştım. O nedenle saksının içinde, aldığım yerden gelmiş olabilirler. Sizde, saksılarınızın böceklenen toprağını, yeni toprak ile değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Bu yöntem, zehir kullanmadan uygulanan doğal yöntemlerden birisidir.

Aynı böceklenme sorununu, nanelerinizde'de yaşıyorsunuz sanırım (Nane bölümünde sormuşsunuz).

narhanımcık
19-08-2011, 09:35
Sn. narhanımcık,

Böceklerin olduğu bir fotoğraf çekip, buraya yükleme olanağınız var ise, uzman arkadaşlar daha net bilgiler verirler.

Benim'de bir kez başıma çilek saksımda böceklenme olmuştu (ne böceği olduklarını bilmiyorum). Ben kesinlikle zehir kullanmadığım için, o saksının toprağını bir poşete boşaltıp, üzerine yarım litre sirke karıştırarak, çöpe atmıştım. Sonra saksıyı iyice yıkayıp, yeni toprak doldurup, bitkimi tekrar dikmiştim. Bir daha, o saksıda böceklenme görmedim.

Yalnız, böcekten böceğe fark olduğu için, sizinkileri eğer fotoğraf ile gösterebilirseniz, çok iyi olur.

Not: Böceklenen saksımı, başka birinden topraklı olarak almıştım. O nedenle saksının içinde, aldığım yerden gelmiş olabilirler. Sizde, saksılarınızın böceklenen toprağını, yeni toprak ile değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Bu yöntem, zehir kullanmadan uygulanan doğal yöntemlerden birisidir.

Aynı böceklenme sorununu, nanelerinizde'de yaşıyorsunuz sanırım (Nane bölümünde sormuşsunuz).

Merhaba,

Zehir kullanmak benim de tercihim değil ancak nanemin durumu karşısında arapsabunlu solüsyonun kâr etmeyeceğini düşündüğümden uygulamak zorunda kaldım. Sonra hazırlamışken çileği de ilaçlayayım dedim, onun da yapraklarında ve toprağında böcekler vardı çünkü. Bundan sonra tesbih ağacı tohumu ve çok acı biber edinip acil durumlar için hazır tutacağım. Ve daha soğukkanlı olmam gerek tabii, çünkü böcekleri görünce derhal onlardan kurtulmak istiyorum. Halbuki zehirle verdiğim zarar belki daha fazla :((

Toprak değişimi meselesine gelince, balkonuma çok yakın ağaçlar var, böceklerin oradan geldiğini düşünüyorum çünkü nanemin toprağını kendim hazırlamıştım, temizdi. Çileğimdeki böcekler de nanedekilerden farklı. İlaçlamayı yaptığım gün balkonu da arap sabunlu suyla yıkadım, belki böcekleri balkondan kaçırır diye. Şimdilik ortalıkta görünmüyorlar.

İşin komik yanı, Adapazarı'nda her yer orman, bahçe ve fidanlık olmasına rağmen temiz toprağı nerden bulacağımı bilmiyorum. Gidip apartmanımızın bahçesinden, ormandan filan alsam yine böcekli olabilir, daha önce bir fidanlıktan aldığım topraktansa pek memnun kalmadım doğrusu.

Anlayacağınız böceklerle başım dertte. Bugün Fittonia'mdan da pamuklu bit ayıkladım birkaç tane. Arap sabunlu karışıma devam. Günümün yarısı evdeki on kadar bitkimle uğraşarak geçiyor neredeyse. Oysa yazmam gereken bir tez var. Yakında onlara iyi bakamadığımdan evlatlık vermeyi filan düşüneceğim sanırım :)

tute82
20-11-2011, 18:17
merhaba arkadaşlar trakya bölgesi için uygun çilek fidesi hangisidirr bilgi verebilirmisiniz ticari amaçlı üretim yapmak istiyorum

harnıp
15-12-2011, 10:16
Herkese Merhabalar,
Bu siteye Kıbrıs'dan üye oldum.Bu siteyi keşfetmekten ve üye olmaktan cok mutluyum.Sizlerin soruları ve dialoglarınızla balkon bahceciliğinde çok çok yeni olmamam rahmen pek çok şey öğrendim. Minik pencere ve balkon bahceciliğim için ilk adım olarak maydanoz , gollandıro tohumu ektim, taze soğan fidesi aldım, birde çilek fidesi aldım ve ayıca çilek tohumu da ektim. Çilek toğumunu fidelemek için pek olumlu şeyler okumasamda deneysel içgüdülerimle hırs yaptım sanırım. Dilerim bende sizler gibi elde edebildiğim meyve ve seblerimi fotoraflayım siteye eklerim. Şimdiden çok heycanlıyım ve bana çok keyif veren bir terapi olduğunu düşünüyorum. :p

Herkes Saygılar

sami ulus
06-01-2012, 15:33
Maşallah

feyzon
10-01-2012, 13:05
Herkese Merhabalar,
Bu siteye Kıbrıs'dan üye oldum.Bu siteyi keşfetmekten ve üye olmaktan cok mutluyum.Sizlerin soruları ve dialoglarınızla balkon bahceciliğinde çok çok yeni olmamam rahmen pek çok şey öğrendim. Minik pencere ve balkon bahceciliğim için ilk adım olarak maydanoz , gollandıro tohumu ektim, taze soğan fidesi aldım, birde çilek fidesi aldım ve ayıca çilek tohumu da ektim. Çilek toğumunu fidelemek için pek olumlu şeyler okumasamda deneysel içgüdülerimle hırs yaptım sanırım. Dilerim bende sizler gibi elde edebildiğim meyve ve seblerimi fotoraflayım siteye eklerim. Şimdiden çok heycanlıyım ve bana çok keyif veren bir terapi olduğunu düşünüyorum. :p

Herkes Saygılar

Sayın Harnıp selamlar
Çilekler tohumdan yetişebiliyor. Özellikle yaban çileğinin çok yüksek bir çimlenme oranı var. Ancak normal çilekten de bir kök yetiştirdim bu yıl. Ağaçlar net gerçekten çok güzel bir site. Deneyimlerini paylaşanlar ve özellikle konunun uzmanı kişilerin çok güzel bilgileri var. Size bol ve güzel hasatlar. Sabırla ve gayretle çok güzel şeyler başarılabilir. Selamlar.

feyzon
10-01-2012, 13:59
Soldaki çilek yaban (dağ) çileği. İlk saksıda Sağdaki ise yapraklarından anladığım normal çilek. İkiside tohumdan yetiştiler. Resimleri aşağıda
Diğer saksılara geçen yaban çileği. Aynı yıl yetişmesine rağmen müthiş çoğalma yaptı. Yaklaşık 20 kök oldu. İnşallah bu yıl meyvelerini yiyebilirim.

263390

263391

mümin çınar
14-01-2012, 15:58
selam iyi günler ellerinize sağlık

hk50
11-03-2012, 19:23
Sarı ve Beyaz çilek fidesi olan arkadaş varmı?

Cemil B.
15-03-2012, 15:06
selam dostlar ,
heveslendirdiniz benide, önceki gün dedemin bahcesinden saksıya çilek fidesi koyduk, bakalım ne olacak, burada ve sayfamda onlarıda paylasıcam sizinle , fideciden aldıgımız hafif gübreli fide ekimi icin istedigimiz ve aldıgımız toprakla saksıya ektik ve cansuyunu verip balkona koyduk, şamsımıza güneş yok , hatta ufak ufak kar atıstırıyor beylikduzu/istanbul da.

nardane
17-03-2012, 12:18
Geçen yıl ektiğim çilek fidelerinin saksısı duruyor acaba bu yıl tekrar kendiliğinden çıkar mı ?Çıkar dediler bekliyorum , şuana kadar bir blirti yok.Beş kök dikmiştim.

Cemil B.
17-03-2012, 13:12
Geçenlerde size bahsettigim, bahçeden alıp saksıya diktiğimiz çilek , yalnız yaprak kenarları hafif sarımsı , nedendir bilen var mı acaba?
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/274522d1331984612-17032012292.jpg

Daha yolun çokk başındayım, işte benim forumdaki sayfam ; http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/26553.htm

limon_sever
17-03-2012, 14:23
Geçenlerde size bahsettigim, bahçeden alıp saksıya diktiğimiz çilek , yalnız yaprak kenarları hafif sarımsı , nedendir bilen var mı acaba?
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/274522d1331984612-17032012292.jpg

Daha yolun çokk başındayım, işte benim forumdaki sayfam ; http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/26553.htm

Kışın yeni geçti. Siz topraktan söktüğünüz için soğuk hala devam ediyordu. Havanın soğukluğundan üşümüş olabilir. Bundan sonra çıkacak yaprakları yeşil olur. Saksıdaki çileği fazla sulamaktan da olabilir. Bir avuç kadar da inek gübresi verirseniz güzel gelişir.

Saksıdaki çileğiniz yediveren ise çiçek oluşumu bahardan kışa kadar devam eder ve bir çok kez meyvesini yiyebilirsiniz.

Cemil B.
17-03-2012, 16:21
teşekkür ederim limon sever,
evet soguktu ve bu hafta da kar yagdı, anca dün ve bugun günes var , sıcaklıklar yükseliyor,
bir hafta üzerine bugün suladım tekrar , ama toprak halen ıslaktı , sulamasamıydım keşke?

limon_sever
17-03-2012, 22:37
Sayın cemheat,

Bundan sonra toprak kurudukça sularsanız daha güzel olur.

Cemil B.
18-03-2012, 07:05
bundan sonra toprak kurumaya başladıgında suluyacagım cileklerimi..
teşekkür ederim.

denizakvaryumu
19-03-2012, 13:33
Yediveren pembe çiçekli italyan toskana çilek fidesi - 3 adet saksıda çilek - Çilek fidesi (http://www.zengardentr.com/Yediveren-pembe-cicekli-italyan-toskana-cilek-fidesi-3-adet-saksida-cilek,PR-2439.html)

Pembe çiçekli çilek fidesi.

274843

Cemil B.
19-03-2012, 14:15
Yediveren pembe çiçekli italyan toskana çilek fidesi - 3 adet saksıda çilek - Çilek fidesi (http://www.zengardentr.com/Yediveren-pembe-cicekli-italyan-toskana-cilek-fidesi-3-adet-saksida-cilek,PR-2439.html)

Pembe çiçekli çilek fidesi.

274843

sayın denizakvaryumu , süper gözüküyor

siyah lale
20-03-2012, 16:15
Arkadaşlar bu migroslarda satılan yaltex çilekleri hakkında bilgi sahibi olanlarınız varmı acaba? ne cins 7 veren türü mü bu pembe cicekli olan türüde cok hoş görünüyor insan cicegi icinde olsa yetiştirir nerden aldınız bende almak isterim.

münevver
21-03-2012, 13:00
sayın denizakvaryumu , süper gözüküyor

Çok muhteşem görüntü ama biraz tuzlu sanki....

siyah lale
21-03-2012, 14:13
ben bugün sipariş verdim bakalım nasılmış sanırım cuma günü elimde olur.
Sizlerle paylaşırım buradan belki bitmeden sizlerde sahip olursunuz.

Cemil B.
22-03-2012, 14:27
ben bugün sipariş verdim bakalım nasılmış sanırım cuma günü elimde olur.
Sizlerle paylaşırım buradan belki bitmeden sizlerde sahip olursunuz.

havadisleri bekliyoruz Sn. siyah lale

siyah lale
24-03-2012, 13:50
Çileklerim geldi.Italyan olan cileklerin yaprakları kucuk dolayısıyla saplarınında boyu kucuk 3cm kadar bana gelen fıdelerde olgunlaşmış cilek yoktu ama cicekleri var rengi cilek kırmızısı meyveleri henüz olgunlaşmamış olgunlaşınca tadına bakacagım:)
Sarkan turunun yaprakları bildigimiz cileklerle aynı buyuklukde onunda olgunlaşmış meyveleri yok şans işte.
migrostaki cilekler ise festival cilekleriymiş. yedi veren degil ama donlara dayanıklıymış üretıcısı mersınde telefonda bılgıyı aldım.

Cemil B.
24-03-2012, 22:24
hani resimleri :) sn. siyah lale

siyah lale
25-03-2012, 21:41
işte resimler,beyaz cıceklı olanlar sarkan tür cılek digeri italyan cilek kırmızı sı cıcekleri olan

Cemil B.
27-03-2012, 09:32
işte resimler,beyaz cıceklı olanlar sarkan tür cılek digeri italyan cilek kırmızı sı cıcekleri olan

Maşaallah , Hayırlısıyla büyütmek ve meyvelerini yemek nasip olur inşallah.

mahmuts
27-03-2012, 12:04
kısmet olursa bende bu sene tadına bakacagım

siyah lale
27-03-2012, 13:52
Ben bir şey sormak istiyorum belki bilginiz vardır.Bu sabah geldiginden beri ilk defa sulamak istedim yaprakların diplerinde beyaz bir sıvı fark ettim.<özür dilerim sanki tükürük gibiydi nedir bileniniz varmı acaba?

Cemil B.
27-03-2012, 15:24
çilek için toprak kurumaya yüz tuttugunda sulanması gerekir diye burada üstadlardan bilgi almıştım, ama dibindeki sıvı hakkında bir bilgim yok malesef :(

Andora
27-03-2012, 15:57
Bahsettiğiniz şey köpük böceği, formda başlığı var...

*değirmenci
27-03-2012, 16:39
ya arkadaşlar birşey soracağım sizlere bir saksıda çilek yetiştiriyorum balkonda ve saksıda bitkinin dip taraflarında ince uzun kanatlı küçük sinekler dolaşıyor açıkta buldum mu elimle yok ediyorum ama hiç bitmiyorlar size çileğe **** yanında duran diğer bitkilere zarar verirler mi

sehmus072
29-03-2012, 12:40
forumda yeniyim
bende balkonda pvc boru içine 20 kök kadar çilek diktim. bazı arkadaşlar dikey pvc sisteminin sadece topraksız tarımda olduğunu söylediler.ben toprakta diktimşim. şimdi çiçek açtılar. inşallah bir sorunla karşılaşmayız.

engin1981
29-03-2012, 13:25
arkadaşlar merhaba.elimde çilek tohumu var nasıl bir yol izlemem laım. daha önce domates tohumumu nemli bezde beklettim sonra aynı saksıya dikip şaşırttım. bunudamı bu şekilde yapmam gerek. teşekürler.

Cemil B.
29-03-2012, 15:46
Benim çilekte yeni yapraklar açıyor , taze taze , yeşil yeşil, ama henüz çiçek yok..

siyah lale
30-03-2012, 23:34
italyan cılegınden zengarden de kalmamış arkadaşlar.

sehmus072
03-04-2012, 09:16
çiçek meyveye dönüşürken önce yaprak dökerek kararıyor mu? resim ekleyecektim ama beceremedim..

Cemil B.
03-04-2012, 09:52
çiçek meyveye dönüşürken önce yaprak dökerek kararıyor mu? resim ekleyecektim ama beceremedim..

BURADA RESİM YÜKLEME ANLATIMI MEVCUT (http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/6256.htm)

okursanız size yardımcı olacaktır

sehmus072
03-04-2012, 11:20
ilk defa çilek yetiştiriyorum
bu resimdeki siyahlaşan çiçek normal mi?
279368
dikey topraklı sistem altta
279369

279370

279371

sehmus072
03-04-2012, 11:21
BURADA RESİM YÜKLEME ANLATIMI MEVCUT (http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/6256.htm)

okursanız size yardımcı olacaktır

teşekkürler

Cemil B.
03-04-2012, 20:19
Rica ederim.

sehmus072
04-04-2012, 08:55
[QUOTE=sehmus072;939766]ilk defa çilek yetiştiriyorum
279368
resimdeki çiçekler normal mi ortada bir çiçek karardı. çilek çiçeği meyveye dönüşmeden önce kararıyor mu?

feyzon
04-04-2012, 11:48
[QUOTE=sehmus072;939766]ilk defa çilek yetiştiriyorum
279368
resimdeki çiçekler normal mi ortada bir çiçek karardı. çilek çiçeği meyveye dönüşmeden önce kararıyor mu?

Sayın Şehmus
Eğer bitkiler yeteri kadar güçlü değillerse meyve tutumu çoğu zaman gerçekleşmez. Sanırım yeni dikilen bitkiler söz konusu gibi. O kararan meyvede meyve tutumu gerçekleşmemiş gibi. Meyve tutumu için ayrıca tozlaşmanın gerçekleşmesi de gerekir. O çiçek meyve vermesede diğerleri meyve verir sanırım merak etmeyin. Selamlar. Şimdiden afiyet olsun.

fizik_tedavici
06-04-2012, 14:43
***.lar foruma yeni uye oldum, bu konularda cok bilgili degilim. Bikac sorum var cevaplarsaniz sevinirim. Tekli saksida aldigim cilek fidelerini dikdortgen uzun saksiya ektim. Sulama sikligi ve miktari nedir? Ayrica gunes durumu ne olmali, ve yapraklar topraga mi degmeli disari mi sarkitayim? Simdiden tesekkurler..

Jezebel
08-04-2012, 22:49
Görmemişin bir çileği varmış;) iki kol birden atınca pek bir mutlu olmuş.

281080

;)

fizik_tedavici
09-04-2012, 13:16
Cilekler konusunda yardimci olabilecek birileri yok mu?

sehmus072
10-04-2012, 11:13
Cilekler konusunda yardimci olabilecek birileri yok mu?

bende sizin gibi yeniyim ama anladığım kadarıyla topragı kurumadan su verilmemeli. güneş konusunda güneş görmesinde bir sorun yok ne kadar görürse o kadar iyi. tabi dediğim gibi bende daha yeniyim:)

feyzon
16-04-2012, 22:09
Balkonumda geçen yıl sürgün veren çilekler epey bir çiçeklendiler. Ancak saksıda güçsüz gözüküyorlar. İNşallah meyvelerini yemek nasip olur.

283786

Tuba
17-04-2012, 12:22
Aşka geldim, pembe çiçekli yediverenlerden alasım geldi, yerkirazı ve ahududu görünce gözlerim döndü neredeyse ama şükür ki stokta yokmuş... bilginize...

Cemil B.
18-04-2012, 15:31
bendeki çilekte hiç sürgün olmuyor , devamlı yeni yapraklar açıyor içinden , nedendir acaba?

Resimler buradan başlıyor (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/26553-2.htm)30.mesaj ilk hali ve ilerleyen sayfalarda ne kadar yaprak çogaldıgını görebilirsiniz

Tuba
18-04-2012, 16:12
Cemil bey bana düşmez belki de bu kadar tecrübeli arkadaşın yanında ama benim de bol bol çilek katletmişliğim var.

Resimlerdeki çilekler daha çok küçük. Kendilerine bir gelsinler de sürgün verirler elbet. Biraz büyümeleri lazım gördüğüm kadarıyla. Yaprakları çoğalıyor ama küçük bitkiler halen. Gübre konusunda yeterlimisiniz bilmiyorum ama yeterli gübre verdiğinize inanıyorsanız bırakın büyüsünler biraz daha.

Cemil B.
18-04-2012, 16:42
Cemil bey bana düşmez belki de bu kadar tecrübeli arkadaşın yanında ama benim de bol bol çilek katletmişliğim var.

Resimlerdeki çilekler daha çok küçük. Kendilerine bir gelsinler de sürgün verirler elbet. Biraz büyümeleri lazım gördüğüm kadarıyla. Yaprakları çoğalıyor ama küçük bitkiler halen. Gübre konusunda yeterlimisiniz bilmiyorum ama yeterli gübre verdiğinize inanıyorsanız bırakın büyüsünler biraz daha.

son sayfadaki halini gordunuz mu peki cilegin?

Tuba
19-04-2012, 08:46
Evet Cemil bey gördüm, tekrar da baktım şimdi. Saksıda 1 tane mi çilek fidesi var 2 tane mi? ben 2 tane gibi gördüm belki ondan küçük gibi gelmiştir gözüme...

feyzon
19-04-2012, 13:10
son sayfadaki halini gordunuz mu peki cilegin?

Cemil bey
Çilekler genelde ilk yaprak vermeye başladıklarında meyveye durur çiçek açarlar. Büyük ihtimalle bu yıl meyve vermeyebilirler. Bu yıl iyi bir gelişim sağlayabilir yeteri kadar güçlernirlerse gelecek yıl kesin meyveye dururlar. Ancak saksıdaki çilekler ne kadar iyi gelişse de bahçede olanlar kadar iyi olmuyor. Hayırlısıyla meyve yersiniz inşallah. Selamlar.

sehmus072
20-04-2012, 08:34
arkadaşlar çileğe nasıl gübre verilmeli. bizim buralarda seralarda kullanılan gübrelerden versem olur mu. bir de bu gübrelerin bazılarında azot - potasyum ve fosfor oranları var hangisinin yüksek olması gerekiyor. yoksa hepsinden dengeli mi verilmeli?

gultar
20-04-2012, 10:47
Geçen yıldan bahçemde çileklerim var.Harika meyveler verdiler. Bir arkadaşım; ''bu yıl meyve vermesini istiyorsan sök, yeniden dik, ana bitkileri at, yavrular daha verimli olur'' Dedi. bu uygulama doğru mudur. Öyle mi yapmalıyım?

limon_sever
20-04-2012, 11:06
Geçen yıldan bahçemde çileklerim var.Harika meyveler verdiler. Bir arkadaşım; ''bu yıl meyve vermesini istiyorsan sök, yeniden dik, ana bitkileri at, yavrular daha verimli olur'' Dedi. bu uygulama doğru mudur. Öyle mi yapmalıyım?

Bir çilek fidesinin verimliliği 2-3 yıldır. Daha sonra meyveleri küçülüyor. O yüzden meyvelerinin küçüldüğünü fark ederseniz o yıl o fideleri sökebilirsiniz. Ben o fideleleri işaretleyip, sökmeyerek sürekli yavru yapmalarını sağlıyorum :)

yssahin
20-04-2012, 11:30
arkadaşlar çileğe nasıl gübre verilmeli. bizim buralarda seralarda kullanılan gübrelerden versem olur mu. bir de bu gübrelerin bazılarında azot - potasyum ve fosfor oranları var hangisinin yüksek olması gerekiyor. yoksa hepsinden dengeli mi verilmeli?

Bence organik herhangi bir gübre verseniz kafi. Hangi miktarda yetiştiriyorsunuz bilemiyorum ama, miktar fazlaysa daha ucuz olduğu için Biovin bakabilirsiniz(Konya Şeker). Biz Emek organik gübre kullanıyoruz saksılarımızda. Memleketteki komşumuz ise yanmış hayvan gübresi atıyordu yeni dikeceği fidelerin yerine. Saygılar

yssahin
20-04-2012, 11:33

Gülsen ablacım, Mersin'de çilek üreticiliği yapan tanıdıklarımız aynen böyle yapıyorlardı.

ayazkentli
20-04-2012, 16:58
Sn. gültar,

geçen yıl'ki çilekleriniz mutlaka kol atmışlardır. O kollardan taze fidanlar oluşuyor ve her yıl hem taze fidanlar hem de bir önce'ki yıldan olan, eski kök'ler meyve verir. Sn. Limon sever'in dediği gibi, eski kök'lerin meyveleri daha küçük olur.

Normalde, çilekleri 2 yılda bir değiştirmek gerekiyor. Sizinkiler bahçede ve yerde ise, zaten kollar ile üremiş olmaları gerekiyor.

ayazkentli
20-04-2012, 17:06
Sn. cemil B,

çileklerinizin yaprak çıkarması çok doğal. Daha da çok çıkacaklar. Önce yapraklar çoğalıp, bitki kendini geliştirecek, sonra çiçek açıp meyveye duracak. Meyveler oluşmaya başladıktan bir süre sonra da, Haziran-Temmuz gibi kol atmaya başlar ve çoğalmaya çalışırlar.

Şu anda, mevsim başı itibarı ile devamlı yapraklanmasının nedeni bu. Herşey sırası ile gider. Meraklanmayın.

gultar
20-04-2012, 17:40
Sn. gültar,

geçen yıl'ki çilekleriniz mutlaka kol atmışlardır. O kollardan taze fidanlar oluşuyor ve her yıl hem taze fidanlar hem de bir önce'ki yıldan olan, eski kök'ler meyve verir. Sn. Limon sever'in dediği gibi, eski kök'lerin meyveleri daha küçük olur.

Normalde, çilekleri 2 yılda bir değiştirmek gerekiyor. Sizinkiler bahçede ve yerde ise, zaten kollar ile üremiş olmaları gerekiyor.

Soruma cevap verenlere çok teşekkür ediyorum.

Çileklerim bahçemde, tabii ki kol atıp çoğaldılar.Bu durumda ana kökleri söküp atmam gerekiyor, yavrularla yola devam. Kendini yenilediği için 2 yılda bir değiştirmeye de gerek kalmıyor.

mrduran
20-04-2012, 18:25
Merhabalar efendim,

İki sene önce Karşıyaka çiçek festivalinden cinsini bilmeden aldığım, çok bol ve iyi cins kokulu ürün veren bir kök çileğimin başına neler neler getirdim, biline:))).

Attığı kökler ile 4 saksı yaptım, ilk aldığım kökü de 5' e bölüp(çok genişlemiş idi, kök kalınlığı 3 cm.) hepsini bir arada uzun saksıya aldım, bol bol can suyu verip üstünü siyah naylon ile kapattım. Tam güneş alan balkona pencere önüne koydum.

O güzelim çilekler hem direk, hem arka camdan yansıyan güneş hem de alt betondan gelen ısı ile 2 günde piştiler/haşlama oldular, farkedemedim bile.
Bir kaç gün suyunu çekmesini bekleyip sonra naylon malçlama yapsam 1-2 fire ile becerebilirdim sanırım.

Yarın hisarönü çilek alışverişi var, sipariş verdiğim satıcı Cumartesi gel dedi.

Duyurula.... '' Her zaman çilek var, ama iyi cins çilek yarın getirecek nasip ise..''

Sağlık ile kalın,

Saygılarımla lütfen.

EKLENTİDİR;

Bu gün aldım, cinsi de '' yerli yediveren'' imiş.

Cemil B.
21-04-2012, 06:55
Evet Cemil bey gördüm, tekrar da baktım şimdi. Saksıda 1 tane mi çilek fidesi var 2 tane mi? ben 2 tane gibi gördüm belki ondan küçük gibi gelmiştir gözüme...

1 adet var ama devamlı genişliyor saksının içerisinde.

Cemil B.
21-04-2012, 06:57
Cemil bey
Çilekler genelde ilk yaprak vermeye başladıklarında meyveye durur çiçek açarlar. Büyük ihtimalle bu yıl meyve vermeyebilirler. Bu yıl iyi bir gelişim sağlayabilir yeteri kadar güçlernirlerse gelecek yıl kesin meyveye dururlar. Ancak saksıdaki çilekler ne kadar iyi gelişse de bahçede olanlar kadar iyi olmuyor. Hayırlısıyla meyve yersiniz inşallah. Selamlar.

Valla dedemin bahçesinden aldım , bu yıl ilk yılı mı ikinci yılımı bilmiyorum , ama saksıda ilk diktigim gune gore epeyi genişledi. hayırlısı artık ,
yalnız siyah sinekler olusuyor topragında.

Cemil B.
21-04-2012, 06:58
Sn. cemil B,

çileklerinizin yaprak çıkarması çok doğal. Daha da çok çıkacaklar. Önce yapraklar çoğalıp, bitki kendini geliştirecek, sonra çiçek açıp meyveye duracak. Meyveler oluşmaya başladıktan bir süre sonra da, Haziran-Temmuz gibi kol atmaya başlar ve çoğalmaya çalışırlar.

Şu anda, mevsim başı itibarı ile devamlı yapraklanmasının nedeni bu. Herşey sırası ile gider. Meraklanmayın.

Teşekkür ederim , sıralamasını da ögrenmiş oldum sayenizde, şuana kadar hiç kol atma gibi birsey olmadı , devamlı yeni yapraklar acıyor.
Zamana bırakıyoruz ozaman
:)

Tuba
21-04-2012, 10:00
hımm susmayı bilmek lazım o zaman :)

Cemil B.
21-04-2012, 13:53
hımm susmayı bilmek lazım o zaman :)

:))

sehmus072
23-04-2012, 16:29
arkadaşlar çileklerimin fotoğraflarını yüklüyorum.
çiçeklerin çoğu meyveye dönüşmeden kararıp kalıyor fotoğrafta yükledim.
birde yaprakları çok mu büyümüş yoksa bana mı öyle geliyor.
saksıda ki çileklerim gayet iyi.
bu çıkan kolların fazlasını keseyim mi?

ayazkentli
23-04-2012, 16:51
Özellikle bu aylarda çilek yaprakları çok hızlı büyür ve bazı türlerin (yediveren türü gibi..) yaprakları oldukça BÜYÜK olur.

Kolları, eğer başka fideler elde etmek (çoğaltmak) istemiyorsanız, kesebilirsiniz.

Cemil B.
23-04-2012, 17:14
arkadaşlar çileklerimin fotoğraflarını yüklüyorum.
çiçeklerin çoğu meyveye dönüşmeden kararıp kalıyor fotoğrafta yükledim.
birde yaprakları çok mu büyümüş yoksa bana mı öyle geliyor.
saksıda ki çileklerim gayet iyi.
bu çıkan kolların fazlasını keseyim mi?

sn sehmus , meyveleri toprakla bulusturmamanız meyveler acısından iyi olacaktır, topragın üzerine naylon, kagıt , saman v.b. kullanarak meyvenin toprakla bulusmasını engelleyiniz,

meyvelerin daha olgunlasmadan kararmasının bir nedeni olmalı , gelişmesini engelleyecek birseyler var demekki , çilek yetiştiriciliginde uzman olan kişilerle irtibat kurmanızda fayda var bence.

resimlerinizin boyutlarını biraz daha büyük , yatık resimlerinizi de düzeltirseniz daha hoş bir gorunum olur diye dusunuyorum.

Saygılarımla.

nardane
23-04-2012, 19:30
Dün aldığım beş adet çilek fideleri ,toprağa geçirilmeyi bekliyor.
Cinsini sordum ,satıcı çocuk bilmiyorum dedi. Fide adeti 1 liraydı.

Cemil B.
24-04-2012, 14:58
bende çilek fidelerinden 6 adedini bahçeye 10 adedini ahsap saksıya ektim, resimleri yakında paylasırım sizlerle , bahçedeki dikim resimleri benim bahçe sayfamda var, bakmak isterseniz buraya tıklamanız (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/26740-2.htm#post952238) yeterli. ve vereceginiz fikirler dogrultusunda dogru yapıp yapmadıgımıda ogrenmis olurum sizlerden.

Saygılarımla.

Oguzzz
24-04-2012, 15:54
Şeyhmus Bey,

Dikine topraklı sisteminiz çok hoşuma gitti. Sanırım kızımın çilekleri için ben de bu fikrinizden "esinleneceğim" :)

Ellerinize sağlık...

Gazi Barış
24-04-2012, 18:25
286426

Geçen sene saksılara ektiğim çileklerim. Önden ikisi yediveren cinsten, sol kenarda farklı gözüken ormandan söktüğüm yabağni çilek, üstte gözükenler bi arkadaşımız tarlalarından bana getirdiği mevsimlik çileklerden. Yabağni çilek geçen sene sadece gelişti fakat bu sene erkenden çiçek açtı ve taç yapraklarını döktü fakat meyvelerinde hala bi irileşme gözükmüyor...

sehmus072
25-04-2012, 07:59
Şeyhmus Bey,

Dikine topraklı sisteminiz çok hoşuma gitti. Sanırım kızımın çilekleri için ben de bu fikrinizden "esinleneceğim" :)

Ellerinize sağlık...

teşekkür ederim aslında bu sistem topraksız tarım için ama ben bu şekilde deneme amaçlı yaptım umarım işinize yarar.

Eriklibahçe
30-04-2012, 14:19
Saksıda ilk çilek yetiştirme denemem başarıyla sonuçlandı..;)288882

288883

chopin07
30-04-2012, 15:03
ben de çilek üretimini çok seviyorum ve amatörce çilek üretiyorum

Ali Sapmaz
30-04-2012, 17:26
çokta güzel olmuş. benimde bahçemde var. meyve göstermeye başladılar. biran önce olsalarda yesek..:)

TaşevliBahçe
01-05-2012, 09:03
Saksıda ilk çilek yetiştirme denemem başarıyla sonuçlandı..;)288882

288883

Efendim maşallah ne kadar da güzel görünüyorlar ..

Hem ne kadar erken ve güzel meyve vermiş , ilginizi ve sevginizi onun üzerinde yoğunlaştırınca harikalar çıkıyor ortaya.

Benim bahçemde var ama daha çiçek bile vermediler.:(

sizinkileri sanki gerçekten tam karşımdaymış gibi hissettim..:D:D

attar
01-05-2012, 09:35
[QUOTE=Eriklibahçe;956537]Saksıda ilk çilek yetiştirme denemem başarıyla sonuçlandı..;)288882

fideden mi yoksa tohumdan mı yetiştirdin?

Eriklibahçe
01-05-2012, 11:08
Sn.attar
Fideden yetiştirdim,aslında oldukça kolaymış,bol su ve güneş istiyorlar..

attar
01-05-2012, 11:50
ben de tohumdan denemek istiyorum ama geç mi kaldık acaba bu seneye yetişir mi bilmiyorum

zeynep özkaynak
01-05-2012, 21:06

İşte bu da benim kızım :)

Sûz-i Dilârâ
01-05-2012, 21:57
ben de tohumdan denemek istiyorum ama geç mi kaldık acaba bu seneye yetişir mi bilmiyorum

Ben çilek tohumu ekmiştim Mart 15'te. Gelen paketin üzerinde, tohumu üretim torfuna ekip buzdolabında 6-8 hafta bekletip soğuklatın, yazıyordu. 1 Şubat'ta üretim saksılarına ektim ve buzdolabına kaldırdım, Mart 15'te de ışığa çıkardım.

21 tohumdan 6 tanesi çimlendi. :( Olsun ona da razıyım, çilek tarlası kuracak değilim ya.:rolleyes: Şu anda da daha ilk gerçek yaprağını verdi.

Cemil B.
02-05-2012, 12:23

İşte bu da benim kızım :)

Maşallah yenecek duruma gelmişer neredeyse