View Full Version : Amaryllis
Sayfalar :
[
1]
2
3
4
5
6
7
pilotzeybek
25-01-2007, 12:16
arkadaşlar AMARLYLLIS de yumrulu ve soğanlı bitki grubundan bahçe de ve saksıda yetişebilir, bakımı çok zor değildir, kokulu bir bitkidir. bende pembe renklisi var
Ben de geçen sene amaryllis'in kırmızı olanını yetiştirdim harikaydı.Sonrasında çiçek normal gelişimini sürdürdü. Çiçek açtı ve zamanında kurudu. Ben de kuruyan yaprak ve sapı kestim. Bu sene herhangi bir gelişme yok ne filiz verdi ne de başka birşey. Ben de yumrunun durumunu merak ettim. Koyu kahve renkli bir haldeydi. Saksısını değiştirdim. Besin takviyesi yaptım. Bit haftadır bekliyorum hala bir gelişme yok... Tavsiyeleriniz varsa faydalanmak isterim Sn.Balıkçı ve değerli dostlar.
ilknur aşık
15-07-2007, 16:16
Ben de de 3 değişik renk var. Okuduğum kadarı ile bu zamanlarda yapraklarının sararması ve benim de kesmem gerek. Ancak benim yapraklar sararmaktan geçtim resmen coştu. Ne yapmalıyım? Sulamayı mı azaltmalıyım diye düşünüyorum. Eğer böyle devam ederse soğanları güçleniyor mu acaba? Yoksa bir şekilde bunu durdurmam mı gerek?
Sergüzen
16-07-2007, 08:16
Bende bir düzine amarillis var. Hiçbir zaman yapraklarını kesmedim. Kışın havalar çok soğuk olunca yapraklar kendiliğinden dökülüyor, dökülmeyenleri de ben kesiyorum. Baharda tekrar yeşeriyorlar. Sağlıkları da iyi.
ilknur aşık
17-07-2007, 22:23
Teşekkürler eyüp1. Bende dokunmamaya karar verdim.
Kokusu nasıl.Benim bildiğim kokulu değil.
ilknur aşık
18-07-2007, 14:53
Bendekiler kokulu değil. Ama özellikle pembe beyaz ebruli olan çok gösterişli.
Bendeki amaryllis'i dikeli 2 yıldan fazla oldu.Yaprakları falan gayet sağlıklı ama hiç çiçek açmadı.Bu arada diktiğim yer biraz gölgeli bu nedenden dolayı açmamış olabilir mi?
Sergüzen
02-08-2007, 22:24
Bu baharda açacaklar. Çünkü soğanlar belli büyüklüğe ulaşmadan çiçek açmıyorlar. Çok güneş isteyen bir bitki değil. Benim amarillisler öğleden sonra 2-3 saat güneş alıyorlar. Her sene de bol miktarda çiçek açıyorlar. Çiçeklerin rahatını bozmayın, baharı bekleyin derim.
Bilgi için teşekkürler.Ben söküp başka bir yere dikmeyi planlamıştım.
ilknur aşık
10-08-2007, 15:57
Eyüp1 mesajınızdan amarylisslerin birden fazla kez çiçek açtığı gibi bir sonuç çıkardım. Acaba doğru mu anladım? Benimkiler sadece birer kez açıyor da.
Peki sizce ekim zamanı nedir?Benimkileri bahçeye almak istiyorumda..
Sevgili GLCN,
Ben de Amaryllis'in hem kırmızısı hem de ebrüli ve pembesi mevcut. Bahçede de var saksıda da. Soğanlı bitki olduğu için sonbaharda ekebilirsin. Boyları 30 ila 50 cm oluyor, ekeceğin yere dikkat et.
191720Bunlar da benim saksıda olan Amaryllis lerim.
Sergüzen
11-08-2007, 08:43
Eyüp1 mesajınızdan amarylisslerin birden fazla kez çiçek açtığı gibi bir sonuç çıkardım. Acaba doğru mu anladım? Benimkiler sadece birer kez açıyor da.
Hayır.
Benimkiler de senede bir defa baharda açıyorlar. Nerede o günler, iki defa açan amarıllisi bir ele geçirebilsek..
Sevgili eyüp,
Benim amaryllis'lerim de bir defa açıyor, kokuları da yok. Ama hem iri hem de boylu, renkleri de çok güzel. Bahçeye ektiklerim toplu halde. Açtıklarınde güzel bir köşe oluşturuyorlar.
Amaryllis tohumdan üretilebilir mi?
Sergüzen
13-08-2007, 08:21
Biz amatörler için çok zor ve süre uzun. Yumrularından çoğaltmak çok kolay ve çiçek açmaları da daha daha kısa sürede oluyor.
Sergüzen
17-08-2007, 21:30
http://www.hausgarten.netİnternette Hausgarten.net (bizim site ile birebir ayni,sadece almanca) de, bir üye kayınvalidesinin amarillislerinin Aralık-Şubat aylarında açtığını yazmış ve olayı da aşağıdaki gibi özetlemiş.
Aralık-Şubat döneminde çiçekler açtıktan sonra çiçek ve çiçek sapları kesiliyor. Kalan yapraklar az sulanarak sararıp kurumaları bekleniyor. Yapraklar kuruduktan sonra soğanlar topraktan çıkarılarak paketlenip serin ve karanlık bir yerde Eylül ayına kadar bekletiliyor. Eylül ayında soğanlar tekrar toprağa ekiliyor önce bol sulanıyor sonra çok az su veriliyor. Sonra da Aralık-Şubat aylarında çiçekler açıyorlar mış
Ben deneyeceğim. En fazla bir soğan kaybedebilirim.
Ferda Ülkümen
17-08-2007, 23:26
Sayın eyüp 1
Bu işlem herhalde iç mekanda yapılıyor.
Benim kapalı balkonda yetiştirdiğim amarillis nisanda,dışarıda yere ektiğim haziranda açıyor.
Sergüzen
18-08-2007, 07:54
O konuda çok açık bir ifade yok. Saksıya değilde toprağa dikildiği yazıyor. Benim amarillisler bu sene mayısta açtılar.(Bahçe)
umutluol
04-01-2008, 18:50
İyi akşamlar, soğanlı bir bitki olan Amaryllis yetiştirmek istiyorum.İnternetten yaptığım araştırmada çok fazla bilgiye rastlayamadım.Eylül, ekim ayları gibi ekilmeli deniliyor.Acaba ekmek için çok mu geç kaldım. Yetiştiren arkadaşlar bana yardımcı olabilir mi ? Soğanlarını nasıl temin edebilirim. Teşekkürler
Sevgili umutluol, ben genellikle soğanlı bitkilerimi sonbaharda ekerim. Amaryllis'leri de öyle yaptım. Bir kısmı toprakta (bahçede) bir kısmı da saksılarda. Soğanları Eminönü Mısırçarşısı arkasındaki çiçekçilerde bulabilirsin. Büyük marketlerde de satılıyor. Üretilmesi ise kendi verdiği yavru soğanları ayırarak yapıyorsun. Çok güzel renkleri var, boyları da 30 cm den daha yüksek bile olabiliyor. Bahçeye ekeceksen drenajı iyi bir toprak olsun, saksıda olacaksa sorun yok iyi bir saksı toprağı işini görür. Çiçek açıp da bittikten sonra sapını dipten kes ve sulamayı azalt.
Başka sormak istediğin birşey var mı?
ibrahim37
05-01-2008, 09:00
Bende çiğdem ve benzeri soğanlarımı ağustos sonunda sonbahar yağmurları başlamadan önce ektim. Bence güzün açan soğanlılar ağustos ayında ekilebilir.
Ben ağustos sonunda ekmeme rağmen güzün çiçek açan bazı soğanlarım kuru yerde olmasına rağmen çimlenmeye başlamıştı. Ancak erken ilkbaharda açan türler daha geç ekilebilir. Yani soğanlar köksalıp çimlenmeden önce ekilmeli.
Bu durum bölgenin kuru ve nemli olmasına göre daha erken veya daha geç olabilir.
Evet toprak kesinlikle geçirgen olmalı gerekirse bir miktar kum veya çok ince çakıl eklenmeli. Gübreli ve geçirgen olmayan topraklar soğanları çürütebilir.
Buket Aknar
05-01-2008, 09:16
Amcam ve yengemin yurt dışına giderken emanet olarak bana bıraktığı ve gözüm gibi baktığım Amaryllis çiçek açıyor.
umutluol
05-01-2008, 19:24
Güler Hanım ve diğer arkadaşlar, verdiğiniz bilgi ve paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Ben Amaryllis'i saksıda yetiştireceğim.Bu durumda Eylül ve ekim ayını beklemek daha sağlıklı olacak sanırım.Şimdilik lalelerimin ve sümbüllerimin çiçeklenmesini bekleyeceğim.Soğanlı bitkiler hakkında bu siteden çok şey öğrendim.Sonuç olarak,çiçekleri geçince kesilip sulamaya devam edilecek. Yaprakları da sararınca soğanın dibinden yapraklar kesilerek bir sonraki sezon için beklenilecek.Soğanı saksıdan çıkartmalı mıyım ? Lale ve sümbüllerde için bazı arkadaşlar saksıda ise çıkartmaya gerek olmadığını yazmışlar.Saksının karanlık ve soğuk bir yerde kalması yeterli denilmiş.Bazı arkadaşlar ise soğanı saksıdan çıkarıyorlar.Güzelce yıkayıp uzamış kökleri kesip kapalı ve soğukça bir yerde bir sonraki sezona hazırlıyorlarmış.Amaryllis için durum nedir ? Soğanı saksıdan çıkarmama gerek var mı ? Resimlerinden gördüğüm kadarıyla Amaryllis'in yaprakları yok.Bu durumda yapraklarını kesmek diye bir durum söz konusu olmayacak.
Buket Hanım, çiçeğiniz çok güzel maşallah.Emanet çiçek zor derler. Yardımlarınız için herkese tekrar teşekkür ederim.
Buket Aknar
06-01-2008, 10:30
Amaryllis'in bugünkü (6 Ocak 2008) hali. Yavaş yavaş açıyor.
Benim amaryllislerin son hali...
İyi akşamlar, soğanlı bir bitki olan Amaryllis yetiştirmek istiyorum.İnternetten yaptığım araştırmada çok fazla bilgiye rastlayamadım.Eylül, ekim ayları gibi ekilmeli deniliyor.Acaba ekmek için çok mu geç kaldım. Yetiştiren arkadaşlar bana yardımcı olabilir mi ? Soğanlarını nasıl temin edebilirim. Teşekkürler
umutltol, ben yılllardır amarilis yetiştiririm. Soğanları, Ekim, Kasim aylarinda büyük marketlerde bulabilirsiniz. Şimdi artık fazla geç. Soğanı çapından 2 cm büyük bir saksıya dikmek lazım ve boyun kısmı ve soğanın dörtde biri toprak üstünde kalacak. Fazla su verip çürütmezseniz her yıl açar, yanından yavru verebilir, saksıdan çıkarmak gerekli değil, küçük ve dar saksı daha hoşuna gider. Çiçekler solduktan sonra yapraklı döneminde yani yaz aylarını bahçede geçirebilir, Ağustos, Eylül gibi sulamayı kesip saksıyı serin ve karanlık bir yere koyun, dinlensin. İki ay sonra tekrar sulamaya başlayın. Yapraklı döneminde likit gübre verin. Benimkinin resimlerini koymaya çalışacağım.
resim koymaya çalışıyorum
hala çalışıyorum
Sayın lemis, Eminönü tohum pazarına gidince çok güzel bir amarilis soğanı aldım Kuru ve karanlık bir dolap içine koyup eylül -ekimi bekliyordum.Aslında almayacaktım ama güzelliğine dayanamadım.Soğan oldukça köklü ve topraklı. Ekimi konusunda sizin belirttiklerinizi söylediler.Ancak paketin üzerinde "Yaz Soğanı" yazıyor.İnternette yaz soğanlarını araştırdım.Yaz soğanları mart - haziran arası ekiliyormuş.Eğer ılıman bir ilkimde yaşıyorsanız martta, soğuk bir iklimde yaşıyorsanız haziranda ekim yapılmalı bilgisi var. Aklım karıştı biraz. Bu amarilis yaz soğanı ise martta mı ekmem gerekli bu durumda. Sizde yardım alabilir miyim ?
fatmadundar
05-02-2008, 14:17
Sn Lemis, bune güzellik böyle?
Katmerlisini hiç görmemiştim.Siz Ankara'da içerde tutmak zorunda olduğunuz için açmış bile.Ben de artık içeri alayım bari.Elinize sağlık.
Amaryilis . Paylaşmak istedim
fatmadundar
10-02-2008, 18:24
Sevgili Bonsade sizin ki de ne kadar asil görünüyor.Yeşil yapraklarını özellikle mi kopardınız? Çiçek açsın diye.
Çiçek açmasını hızlandırmak hatta istediğiniz zaman çiçek açmasını ve çiçeklerin büyük olmasını sağlamak için yapraklarını kesmemiz gerekli . Tabi ki soğana biraz dinlenme zamanı ayırmalıyız . Keşke birde güzel bir kokusu olsaydı .
Buket Aknar
11-02-2008, 08:42
Ben yapraklarını kesmemiz gerektiğini bilmiyordum. Peki, yapraklarını tam olarak ne zaman kesmeliyiz?
Biraz geç gördüm. Sevgili Lemis, Amarilis'iniz çok güzel. Hatta çok kelimesi az bence.
Teşekkür ederim Buket Hanım, bu iki soğanı ekim ayında Genevre deki bir çiçekçiden almıştım. Daha önceden de bu bitkiyi iyi tanırım ama bunlar gerçekten çok iri soğanlar idi. 6-8 hafta içinde garantili çiçek açıyorlar. Her birinde üçer çiçek sapı var, her sap üzerinde genelde dört çanak çiçek oluyor, yapraklar daha sonra çıkıyor. Bu sabah çektiğim resimleri koymaya çalışacağım.
Buket Aknar
11-02-2008, 12:02
Ne kadar güzeller. Ellerinize sağlık. Sizinkileri görünce seneye ben de denemeye karar verdim. Bu yıl emanet Amarillis'lere baktım. Seneye inşallah benim de olacak.
Ankara dayım. Resimde görüldüğü gibi bahçede kar var. Baharda saksıları bahçede yarı gölge bir köşeye koyup çürütmeden bütün yaz sulamak gerek. Son baharda sulamayı kesip yaprakların kendiliğinden sararmasını bekleyin, tamamı kuruyunca, kuru, karanlık ve serin bir yere alın, (bodrum gibi) orada dinlensin, buna, 'soğanı uyutmak' deniyor kanımca. Daha sonra, mesela ekim, kasım aylarında tekrar ışıklı ılık bir mekana getirip sulamaya başladığınızda yeniden çiçek açması lazım. Bu soğanları büyük ölçüde Hollanda yetiştiriyor. İlk satın aldığınız yıl mutlaka açar, İngilizce deyim ile 'fool proof' yani en ahmak bile başarır anlamında, sözüm meclisten dışarı!!! Sonraki yıllar artık size kalmış.
Antalya gibi, Kıbrıs gibi daha sıcak iklimlerde sürekli bahçede kalabilir. Ben Ankara şartlarını yazdım.
Bu durumda yaz soğanı bile olsa ekim gibi ekeceğiz bu durumda. Verdiğiniz bilgi için teşekkürler
Sergüzen
11-02-2008, 22:41
Çiçek açmasını hızlandırmak hatta istediğiniz zaman çiçek açmasını ve çiçeklerin büyük olmasını sağlamak için yapraklarını kesmemiz gerekli . Tabi ki soğana biraz dinlenme zamanı ayırmalıyız . Keşke birde güzel bir kokusu olsaydı .
Yaprakları kesmeyip solmaya bırakırsanız çiçeğiniz için daha iyi olur. Çünkü Amarillislerde yapraktaki besin maddeleri çiçek açtıktan sonra soğana aktarılır. Bu yöntem ile ve çiçeğe dinlenme zamanı bırakılarak bir yıl içinde iki defa çiçek açtırmak mümkünmüş. Mümkünmüş diyorum, çünkü benim amarillisleri daha ikinciye açtıramadım. Denemeye biraz geç başladım. Elimde bir düzine ebruli amarillisim var. Tamamı açık havada. Sadece bir tanesini bu sonbahar saksıya dikerek içeriye aldım.
Arkadaşlar, benim hem saksıda hem de toprakta ekili toplam 30 taneden fazla Amarillis soğanım ve Agapanthus'larım var. Evvelce saksıda bulunanların çiçekleri iyice kuruyup yaprakları da düştükten sonra sulamayı azaltıp dipten kesiyordum. Ama bu 2 senedir yapraklarına hiç dokunmuyorum, çiçekleri açıp soluyor çiçek sapını dipten kesiyorum ama yapraklarını bırakıyorum. Zamanı geldiğinde hem ebruli olanları hem de kırmızılar o kadar güzel açıyorlar ki. Çiçeklenme bittiğinde hepsini bütün soğanlı bitkilere yaptığım gibi son sulama olarak vitaminli bol su verip sulamayı kesiyorum.
Çiçeklerin büyüklüğü . Cep telefonu ile çektim . Özürdilerim
Sevgili bansade, çok güzeller bizle paylaşımınız için teşekkür ederim. Ama size birşey söyleyeyim mi benim bahçemdekilerin de cd den daha büyük, kahvaltı tabağı kadar olanı var. Hem kırmızı hem de ebrüli. (övünmek gibi olmasın ama)
Sevgili bansade, çok güzeller bizle paylaşımınız için teşekkür ederim. Ama size birşey söyleyeyim mi benim bahçemdekilerin de cd den daha büyük, kahvaltı tabağı kadar olanı var. Hem kırmızı hem de ebruli. (övünmek gibi olmasın ama) Bahçemde bulunan kırmızı türlerinin çiçekleri bu kadar büyük diğil . Büyüklüğünü türünden sanıyordum .
Olabilir bonsade, açtıklarında ben de yeni resimler yüklemeye çalışırım. Hele bir tane var, rengi kadife kırmızı gibi koyu, çiçeği çok iri ama boyu diğerleri kadar boylu değil. Diğerlerinin arasında kalıyor. Bu sene onun soğanını ön tarafa geçirmeyi düşünüyorum.
Çiçek açınca unutmıyalım Fırça ile tozlaşmayı sağlıyalım . Tohumdan çok hızlı yetişiyorlar . Böylece çeşitliiliği arttırıp birbirimize göndeririz . Ben bir defasında istanbulda çoğaltmıştım . Tohumlarından senelerce çoğaltıp eşe dosta vermiştim .
ilknur aşık
19-02-2008, 11:05
Dün saksıda olan amarliyslerin soğanlarını kontrol ettim. Soğanlar oldukça büyümüş, aldığımda bu kadar büyük değilllerdi. (Koçtaş'tan ve praktiker'den ithal soğan olarak aldım)
Ancak bu sene 3.baharları olduğu halde hiçbirinde yavru yok. Bu konuda bilgisi olan varmı acaba? Bunun ithal olmaları ile ilgisi olabilir mi?
Sergüzen
19-02-2008, 22:29
Her yıl çiçek açtıktan sonra soğanları topraktan çıkarıyorsanız, soğanlara yavrulamaları için zaman vermiyorsunuz demektir. Soğanlar belli bir büyüklüğe ulaştıklarında yavru veriyorlar. Bu süre de 2-3 yılı buluyor. Çiçek açtıktan sonra yaprakları kesmemeniz soğanın büyümesini hızlandırıyor. Çünkü yapraklardaki besinler soğana geçiyor. Bu sonbahar soğanları topraktan çıkarmaz iseniz, yavru alabilirsiniz.
ilknur aşık
26-02-2008, 13:11
Şöyle bir problem var. Ben zaten soğanları saksıdan çıkarmıyorum ve yapraklarını da kesmiyorum. Yalnız şunu gözlemledim. Soğanlar aldığım zamana göre neredeyse 2-3 katı kadar büyümüşler. Demekki anca yavru verecekler. Teşekkürler eyüp1
İyi geceler, bu haftasonu ekmek istediğim Amaryllis soğanım ne yazık ki bu hafta yaşanan sıcaklardan dolayı ekilmeden bu hale gelmiş. Karanlık ve serin bir yerde saklıyordum. Ama balkona güneş vurunca tahminimden daha sıcak olmuş ortam. Sorum şu; hemen ekersen bu soğan toprakta sağlıklı yetişir mi. Çiçek bile çıkarmaya başlamış 3 günde.Yoksa tekrar bir soğan mı alayım. Acil fikir verir misiniz ?
Saygılarımla
Ferda Ülkümen
27-02-2008, 22:25
Bence hemen dikin. Birkaç gün bol güneşli bir yere koymayın, alıştırarak güneşe çıkarın.
Ferda Hanım, Amaryllis hiç yetiştirmemiştim. Soğandan hemen çiçek sapı çıkıyor mu acaba ? Bana çok ilginç geldi. Yaprak çıkmasını anlayabilirim. Ama bayağı kalın bir çiçek sapı ve tomurcuğu çıkarmış bir haftada. Çiçeklerin sağlıklı ve güzel olması engellenir mi ?
beyaz orkide
28-02-2008, 15:01
Merhaba arkadaşlar, benim amaryllis bir sorun var sanki icine bolca su dokmusum gıbı ıslakve yumusak aldım onu kalorıferın ustune ama nafıle ters cevırdım yaprak cıkan kısmını kalorıfer ustune koydum banamısın demedı.Üzerindeki yapraklar dibiden karardı ve yumusadıgı ıcın kestım ortası hala yesıl ama kocaman devasa bır sogandı kücüldü. Sizce ne yapmalı nasıl kurtarmalı bir fıkrı olan varsa ne olur yazsın bana onu kaybedıyorum.
Soğanı gölgelik ve serin bir yerde sulamadan bekletip 1-2 ay sonra topraktan çıkarıp sonbaharda toprakla buluşturun derim.
Umarım kurtulur.
hassoman
29-02-2008, 02:08
İhemen ekersen bu soğan toprakta sağlıklı yetişir mi. Çiçek bile çıkarmaya başlamış 3 günde.Yoksa tekrar bir soğan mı alayım.
Saygılarımla
Yeniden soğan almanıza gerek yok. Onu hemen ekin. Yeterince geç kalmışsınız zaten. Soğanınız sağlıklı görünüyor.Ama önce köklerini güzelce temizleyin.
3 günde çiçek açmasına gelince... Sanırım bu da bir şehir efsanesi olsa gerek!.. Yoksa çiçek efsanesi mi desek... Sabırlı olun...
beyaz orkide
29-02-2008, 08:07
Soğanı gölgelik ve serin bir yerde sulamadan bekletip 1-2 ay sonra topraktan çıkarıp sonbaharda toprakla buluşturun derim.
Umarım kurtulur.
Tesekkur ederım zaten 2 aydır hıc sulamadım.suanda golgede ve serınde topragıda cok az koklerde var soganı acıkta sayılır.Acaba mantari bir hastalıgı mı vardıye korkuyorum.İlac vermek icinde sulamak lazım cekınıyorum. Ne yapacagımı sasırdım dogrusu.
beyaz orkide
25-03-2008, 21:42
Bakın buda amarylıs aılesınden sprekelıa yeni actı.Begeninize sunayım istedim.
beyaz orkide
25-03-2008, 22:05
Sizler şimdi merak edersiniz kokusu var mı diye.Ben sizin merakınızı şimdiden gidereyim maalesef kokusu yok.Ama olsun bu haliylede sizcede cok güzel degil mi?
can17can
26-03-2008, 19:28
ben antalyadayım soğanını nerde bulabilirim acaba satan arkadaş varmıdır?
burda var ama bunlar aynı mı cinsini bilen arkadaş var mı?
http://www.sahibinden.com/satilik_ci...XQQdisplayitem
Sergüzen
27-03-2008, 08:23
Şu anda amarillisler açma döneminde. Bir çok arkadaşın amarillisleri de açtı veya açmak üzereler. Şu anda amarillis soğanı bulmak biraz zor. Eylül ayında hatırlatırsanız size soğan gönderebilirim. Benim soğanın çiçekleri ebruli açıyor.
Forumda yeni eski ayırımı yok.
Merhaba, yetiştirdiğim Amaryllis çiçek açtı ve soldu. Yaz soğanı olduğundan şubat sonunda ekmiştim. Şimdi çiçek sapını kesip yaprak sararana kadar sulayacağım.Yaprakları kestikten sonra serin ve güneş ışığı almayan bir yerde bekleteceğim. Sanırım sıralamam doğrudur :) Bu arada su verecek miyim ? Ne zaman sulamaya başlamam gerekir ? Eylülde tekrar çiçek açmayacak sanırım. Bu durumda bir sonraki mart ayını beklemem gerekecek mi ? Eylül de tekrar bir soğan alıp yetiştirmek istiyorum. O zaman aynı anda mı açarlar. Biliyorum çok sordum :) Sabrı için herkese teşekkürler
sayın gatay ev içinde muhafaza ederseniz yaprakları solmaz aynı zamanda soğanı büyür ve yavrular ayrıca çiçeğini kesmeyin tohum oluşsun daha sonra diker çoğaltırsınız ev içinde muhafaza ettiğiniz için kendi bıyolojik saati geldiğinde açar
Merhaba bu da benim yetiştirdiğim Amaryllis çok güzel açtı ama yaprakları kalmadı,soğanı çok büyük 4 yavrusu vardı arkadaşlara dağıttım;)
http://img213.imageshack.us/img213/7076/sahibindendsc01773bi3.jpg
Penelophe
15-04-2008, 00:06
Lilyum'a çok benziyor.
lilyum değil ama çiçekleri biraz küçük ;)
http://img231.imageshack.us/img231/6328/dsc01771jl2.jpg
Bu yıl ektiğim amaryllis'im büyük hızla büyüdü ve çiçeklerinide 1'er gün arayla açtı.;) evin içi mis gidi koktu. Çok mutluyum:D
esenerte
07-05-2008, 14:26
Ben tatil için gittiğim ve bozulmasından çok üzüntü duyacağım Marmaris Selimiye'den 2 iri amaryllis soğanı alıp Ankara'da dikmiştim. İlk 2 sene çok gzüel büyükçe açtı. Koyu kırmızı bordomsu renkleri vardı. Balkonumda öğleden sonra güneşi alarak ve çiçek açtıktan sonra yapraklarını sık sık büyüterek devam ettiler yıla. Geçen, kış susuz saksıda ve yapraklarını keserek beklettim yine her kış olduğu gibi. Sonra Nisan gibi topraklarını zenginleştirip yeniden soğanları kontrol edip saksıya bir daha diktim. Geçen sene açmamışlardı. İşkillendiğim için bakmıştım soğanlara. irilikleri kaybolmuş, yavrusuz ve zayıflamışlardı. Kendini yemiş gibi. Bu sene bu ay yine açmadı. Yaprak çıkarıyorlar. Bilmiyorum hala açma ümitleri var mı ama üzülüyorum. Bakımları konusunda da yazacak bir muhterem çıkarsa çoook sevineceğim...
Esen
Sergüzen
07-05-2008, 22:30
Amarillislerde çiçek açtıktan sonra yaprakları kesmeyin. Besin değişimi yapraklardan yumruya doğru oluyor. Yaprakları kesince beslenme duruyor ve yumrular beslenemediklerinden dolayı küçük kalıyor veya yeni yumrular üretemiyor. Kışın yapraklar dışarıda kendiliğinden kopuyor veya çürüyorlar. Baharda da yumrular yeni yaprak çıkartıyor.
can17can
01-06-2008, 16:41
arkadaşlar ben yetiştirdiğim Amaryllis lerden bol miktarda tohum aldım incecik,siyah,pul pul ve zar gibi. bunlardan soğan nasıl yetiştiriliyor acaba 3 ila 5 yıl sonra çiçek actığını biliyorum ama ne zaman nasıl ve ne gibi ortama dikmem gerekir.intermette her hangi bir bilgi bulamadım yabancı dilim de yok. yardımcı olacak arkadaş olursa çok sevinirim. yetiştirdiklerimden bazılarının resmini ekledim tohumların fotoğraflarıda ekleyeceğim.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=39264&d=1212332760
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=39265&d=1212332760
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=39266&d=1212332760
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=39267&d=1212332760
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=39268&d=1212332760
can17can
01-06-2008, 21:07
burda ingilizce olarak bi yöntemden bahsediyor ama ben anlayamadım ingilizcesi kuvvetli olan bi arkadaş yardıncı olursa ne güzel olur
http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.landspro.com/amaryllis_1.JPG&imgrefurl=http://www.landspro.com/page8.htm&h=240&w=320&sz=36&hl=tr&start=3&um=1&tbnid=Qm8Ip2Zwo02O9M:&tbnh=89&tbnw=118&prev=/images%3Fq%3DAmaryllis%2Bseeds%26um%3D1%26hl%3Dtr% 26sa%3DN
burda ingilizce olarak bi yöntemden bahsediyor ama ben anlayamadım ingilizcesi kuvvetli olan bi arkadaş yardıncı olursa ne güzel olur
http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.landspro.com/amaryllis_1.JPG&imgrefurl=http://www.landspro.com/page8.htm&h=240&w=320&sz=36&hl=tr&start=3&um=1&tbnid=Qm8Ip2Zwo02O9M:&tbnh=89&tbnw=118&prev=/images%3Fq%3DAmaryllis%2Bseeds%26um%3D1%26hl%3Dtr% 26sa%3DN
Step 1:4 tabaka kağıt havluyu tabağın üzerine koyun ve 1 çorba kaşığı su ile ıslatın.
Step 2: tohumları 2.5 - 5 cm. aralıklarla ıslak kağıt havlunun ortasına yerleştirin.
Step 3:kağıt havluyu 1/3'ünden katlayın.Aynı işlemi diğer taraf için yapın.kesinlikle üzerine bastırmayın.
Step 4:ağız kısmında sızdırmaz plastik fermuarı olan plastik torbaya(zippered storage bag ) yerleştirin.(yani buzdolabı saklama torbası).üzerine bastırmayın.
Step5:ara sıra çimlenmenin durumunu kontrol ederek 2-4 hafta floresan ışığında bekletin.
Step6: köklenen tohumları kibarca havludan ayırın.eğer yapışmış ise hafifce su püskürtebilirsiniz.
Step7: Tohumun olduğu kısım (bulblet)(resimde gösterilen kısım) toprak seviyesinde olacak şekilde nemli torf ?(peat),vermikülit ve perlit karışımına veya drenajı iyi sağlanmış topraksız saksı karışımına dikin.kökü toprağa doğru hafifce bastırabilirsiniz.
Step 8. Işık ve nem sağlayın.çok ıslak veya kuru olmasına müsade etmeyin.çiçeklenmesi 3-5 yıl sürecektir.
Bildiğim kadarıyla çevirdim.İnşallah işinize yarar.
Saygılarımla
çiçeksever
02-06-2008, 14:41
Bendeki soğanı da geçen sene çiçekli halde bir arkadaşım verdi.Bu sene yaprak var ama çiçekten esame yok.
can17can
02-06-2008, 17:28
sayın
fsuzen çeviriniz için çok teşekkür ederim çok işime yaradı yalnız tohumları şimdi mi ekmem gerekiyor yoksa baharı mı beklemeliyim nasıl bir ortamda saklamam gerektiği konusunda kararsızım! orda bu konulardan bahsetmiyor herhalde?
sayın
fsuzen çeviriniz için çok teşekkür ederim çok işime yaradı yalnız tohumları şimdi mi ekmem gerekiyor yoksa baharı mı beklemeliyim nasıl bir ortamda saklamam gerektiği konusunda kararsızım! orda bu konulardan bahsetmiyor herhalde?
Linkini verdiğiniz sitede zaman konusunda birşey bulamadım.Bence ilkbahar veya yaz başında denemek gerekir.(eğer seranız yoksa)İlk filizlenmeden sonra açık havaya aldığınızda soğuk ortam olmaması gerekir diye düşünüyorum.:)
can17can
05-06-2008, 11:14
Linkini verdiğiniz sitede zaman konusunda birşey bulamadım.Bence ilkbahar veya yaz başında denemek gerekir.(eğer seranız yoksa)İlk filizlenmeden sonra açık havaya aldığınızda soğuk ortam olmaması gerekir diye düşünüyorum.:)
teşekkürler fsusen şimdiik tohumları toplamaya devam ediyorum ve araştırıyorum daha pratik bir yol bulmam lazım zira tohum adedi çok fazla
bu arada yeni açanların fotoğraflarınıda paylaşayım istedim.
Sergüzen
10-06-2008, 20:35
Nihayet benim amarillisler de açtılar.
Çiçekleriniz çok güzel.Ankara'da bahçe ortamında yetişirmi?
Sergüzen
11-06-2008, 08:58
Çiçekleriniz çok güzel.Ankara'da bahçe ortamında yetişirmi?
Teşekkürederim.
Benimkiler Bursada bahçede. Kısmen koruntulu bir ortamda. Saçak altında. Bursada ısı kışın -15 derecelere kadar düşebiliyor. Yani benim çiçekler bu ısılara dayanabildi.
can17can
21-06-2008, 15:14
meraklısına çeşit ve resimleri bu sitede var
http://www.usna.usda.gov/PhotoGallery/HippeastrumGallery/AmaryllisA-L.html
Lalezar78
15-09-2008, 13:54
Sevgili Mermaid'in gönderdiği amaryllis tohumları birkaçı hariç çimlendi. Teşekkürler Mermaid. İşte fotoğrafları:
Merhaba, mart ayı gibi ektiğim Amaryllis çiçek açtı. Yapraklarını özellikle kesmeden bakledim. Bu zamana kadar yaprakları yeşil kaldı. Dün solan yaprakları kestim. Bu süre zarfında ev içinde kaldı ve normal olarak suladım. Sanırım bu sene artık açmayacak. Bu aşamadan sonra ne yapmam gerekir ?
Amaryllislerimden beyaz olanı açtı. İkisini aynı gün, aynı boyuttaki saksıya dikmeme rağmen kırmızı olanı 1cm boyunda ve soğanın ortasından yaprağı bir türlü patlayamadı öylece duruyor. Sizce beyaz amaryllis erken mi açtı ?
Tohum oluşturmak için fırça ile tozlasam başarılı olurmuyum?
berduray
10-10-2008, 16:09
Tam vaktidir, benimki de açtı.Sonbahar yağmurları, nemli ılık hava sayesinde.Bir anormallik yok yani.
berduray
10-10-2008, 16:11
Merhaba, mart ayı gibi ektiğim Amaryllis çiçek açtı. Yapraklarını özellikle kesmeden bakledim. Bu zamana kadar yaprakları yeşil kaldı. Dün solan yaprakları kestim. Bu süre zarfında ev içinde kaldı ve normal olarak suladım. Sanırım bu sene artık açmayacak. Bu aşamadan sonra ne yapmam gerekir ?
Soğanlı bitkiler başlığında bilgiler mevcut.
Şayet soğanı saklayıp seneye tekrar dikmeyi düşünüyorsanız oradan bilgilenebilirsiniz, benimki bahçede hiç bir şey yapmıyorum, baharda kendi kendine açıyor, sürekli toprakta.
Sayın Berduray, sizin amaryllis lerde tohum yapıyor mu?
berduray
10-10-2008, 21:35
Hiç rastlamadım.
Merhaba, mart ayı gibi ektiğim Amaryllis çiçek açtı. Yapraklarını özellikle kesmeden bakledim. Bu zamana kadar yaprakları yeşil kaldı. Dün solan yaprakları kestim. Bu süre zarfında ev içinde kaldı ve normal olarak suladım. Sanırım bu sene artık açmayacak. Bu aşamadan sonra ne yapmam gerekir ?
Sevgili Gatay; bırakın öylece kalsın dinlenmeye çekildi artık çiçeğiniz. Topraktan çıkartmayın ilk baharda yeniden yapraklar verecek ve tekrar açacak. artık su vermeyin.;)
Benim yeni aldığım çiçeğim de açmak üzere. Bende şaşırdım bu zamanda açtıklarını bilmiyordum.
Sevgili Eylems;
Eğer çiçeği iyice gecene kadar beklerseniz tohum keseciklerinin oluşmaya başladığını göreceksiniz. İyice kendiliğinden açılanakadar bekleyin daha sonra siyah pul şeklinde onlarca tohumunuz olacak.
Maşallah çok güzel çiçeğiniz kokusu yok değil mi?
Sevgili Eylems;
Eğer çiçeği iyice gecene kadar beklerseniz tohum keseciklerinin oluşmaya başladığını göreceksiniz. İyice kendiliğinden açılanakadar bekleyin daha sonra siyah pul şeklinde onlarca tohumunuz olacak.
Maşallah çok güzel çiçeğiniz kokusu yok değil mi?
Malesef kokusu yok. Tohumlar içinde her ihtimale karşı suluboya fırçası ile tozladım. Sonucu merakla bekliyorum.
Can17can'ın ve diğer fotoğraf ekleyen arkadaşlarımızın amaryllisleri genelde dört kandil yapmış benim aldığım amaryllis soğanları çok irice olmasına rağmen neden iki kandil yaptı diye düşünüyorum. Soğanın büyüklüğünden ziyade yaşı ile ilgili midir?
Sevgili eylems yaklaşık on iki seneden beri yetiştiriyorum ben. yaşıyla değil ilk çiçek 2 daha sonra 3 ve dört olarak açıyor benim çiçeklerim.
ama bir saksıda aynı zamanda ekilmiş beş soğan var Ama hep ilk baharda açıyorlar yaz başı daha doğrusu. Ama yeni aldığım soğanlarımın üzerinde çiçekleri vardı geçek hafta sonu bir hobi marketten aldım. Henüz açmadı bir iki güne kadar açaçak kısmet olursa
can17can
12-10-2008, 12:09
yeni yetiştirmeye başlayan arkadaşlarla derlediğim bilgileri paylaşayım istedim
1- SAKSI AMARİLİSİ (Amaryllis vittata): Soğanın şekli orta büyüklükte yuvarlakçadır. Çiçekleri kokusuz, boru şeklinde, bir sap üzerinde 2-6 çiçeğin birleşmesinden meydana gelmiştir. Renkleri kırmızı, pembe ve ebruli olur. Serlerde ve evlerde yetiştirldiğine göre, ocak ayından hazirana kadar çiçeklenir. Soğanları eylül-ekim aylarında saksılara 5 cm. derinliğinde dikilir. İstediği toprak; funda-ince dere kumu ve eski çürümüş koyun gübresi karışımından meydana gelmiş harçlı topraktır. Soğuklar başlayana kadar soğan dikili saksılar bahçede bırakılır. Soğuklar başlar başlamaz seralara alınır. üretilmesi yavru soğan veya tohumla olur. Tohumla üretmek için, şubat veya mart aylarında tohumlar kasalara ekilir. Ekilen tohumlar sonbaharda fındık büyüklüğünde çiçek soğanları meydana getirirler. Ertesi yıl ilkbahar aylarında bu küçük soğanlar fincan saksılara dikilir. Bahçede bol güneş gören bir yere yerleştirilen saksılar sonbaharda biraz daha büyük saksılara alınır. Ancak ikinci yılda çiçek açabilir. Çoban çiçeği tazeliğini 10-15 gün kadar muhafaza eder. Çiçekler geçtikten sonra saksıların suyu kesilir. Yapraklar sarardıktan sonra soğanlar çıkarılarak dikim zamanına kadar saklanır. 2-TARLA AMARİLİSİ (Amaryllis belladonna): Soğanı iridir. Çiçekleri kokulu olup toz pembe rengindedir. Çiçek sapı çok uzundur. Ülkemizde Antalya, Mersin Adana ve Ege'nin kıyı bölgelerinde açıkta bahçelerde mükemmel yetişmektedir.
Anayurdu Güney Afrika’dır. İri soğanlı, çiçekleri büyük, trompet biçimli ve gösterişli
çiçeklerdir. Çiçeklerinin duruşu ve güzelliği için yetiştirilen saksı ve bahçe bitkisidir. Hippeastrum (Şövalye yıldızı)la görünüş itibari ile karıştırılır. Aralarındaki fark Amaryllis tohumlarının siyah renkli olmasıdır. Toprakaltı gövdesi soğanlıdır. Dikine bir sap üzerinde 3–4 adet parlak, pembe, tuğla-kırmızısı, turuncu, saloman kırmızısı ve beyaz renkli çiçekleri çok güzeldir. Yaprakları uzunca etli ve şerit şeklindedir. Çiçekleri 40–80 cm boyunda ve kalın etli saplıdır. Kesme çiçek olarak da kullanırlar. Vazo ömürleri 14 gündür. Amaryllis soğanları hem saksılara hem de doğrudan toprağa dikilebilirler. Kış başında soğanları iyi toprak harcı içeren saksılara dikilirler. Toprak yeteri kadar kumlu olmalı ve kolay drene edilip su tutmamalıdır. Drenaj saksı içersine konan çakıl taşları ile sağlanır. Soğanın 2/3’si toprağa gömülmeli, diğer kısım da açıkta kalmalıdır. Dikilen soğanlar güneşli pencere önüne konularak azar azar arttırılmak suretiyle sulama yapılmalıdır. Daha sonra iyi bir sulama gerekir. Çiçeklerin dik büyümesini sağlamak için saksının her gün kendi etrafında döndürülmesi gerekir. Bu dönemde gübre şerbeti vermek faydalı olur. Sıcaklar başladığında saksılar dışarıya alınır. Soğanlar ya saksıda bırakılır ya da toprağa gömülürler.
Üretimi Bütün Amaryllis’ler soğanla üretilir. Ancak tohumla da üretildikleri olur. Bu durumda çiçeklerin açması 4–5 yılı bulur. Soğanlar seralarda saksılara ya da açıkta mart ayında funda toprağına 30 cm ara ve 20 cm derinliğinde dikilirler. Sıcak günlerde sulanırken serin günlerde ise üzerleri kuru yaprak ile örtülür. Çiçek açtıktan sonra ara sıra yine sulama yapmak gerekir. Kışın ise soğanların üzerleri örtülerek korunur ve sulama yapılmaz. Mart ayına kadar bu şekilde tutulur. Mart ayından itibaren üzerleri açılırsa soğanlar tekrar yeşermeye başlar ve aynı saksıda 3 yıl kalabilir. Daha sonra saksısı değiştirilir. Ana soğanların yanına oluşan soğancıklar alınarak bolca gübreli topraklara dikilirler. 2–5 yıl çersinde çiçek verecek olgunluğa gelirler. Soğanları kışı geçirmek üzere kuru ve nemsiz kum içinde saklamak da mümkündür. 5
Ekolojik İstekleri Kumlu yapıdaki humuslu veya funda topraklarında iyi gelişme gösterirler. Dikim sırasında toprak derince işlendikten sonra bolca çiftlik gübresi verilir. Tekrar bellenerek tırmıklanır ve dikime hazır hâle getirilir. Suyu çok sevdiklerinden yaz ayları içinde özellikle çiçeklenme döneminde bol miktarda sulama yapılmalıdır. Kış aylarında ise soğuklardan zarar görmemesi için üzerlerine kaba gübre, saman veya yosun serilmelidir. Bahçelerin bordürlerinde sıra hâlinde kullanılırlar. Aynı zamanda çiğdem ve safran bitkileri ile de karışık olarak kullanılabilirler. Kesme çiçekçilikte çiçekçiler tarafından buket ve sepet yapımında da kullanılırlar.
Önemli Türleri Amaryllis vittata; Soğanının biçimi yuvarlakça, orta büyüklükte ve esmerimsi renklidir. Haziran ayında açan çiçekleri beyaz, açık pembe ve kırmızı renklidir. Çiçek sapı 40–50 cm uzunluğunda ve her sap üzerinde 2–6 adet çiçek yer alır.
Resim 1. 5: Amaryllis bitkisinin genel görünüşü
Kışı sert geçen yerlerde saksılarda, ılık geçen yerlerde ise bahçelerde yetiştirilir. Çiçek biçimi borazanımsı, tacın içi yeşil damarlı, bazen de üzeri koyu lekelidir.
Amaryllis purpurea; Soğanları büyük, yuvarlak ve esmer renklidir. Çiçek sapı uzun ve üzerinde 2–3 adet çiçek açar. Temmuz ayında açan çiçekleri koyu kırmızı renklidir.
Kışı ılıman geçen yerlerde, soğanları açıkta kalabilir. Üretimleri temmuzda ana soğan etrafında oluşan yavru soğanlarla olur.
Amaryllis belladona; Güney Afrika kökenli soğanlı bir bitkidir. Sonbaharda açan çiçekleri soluk pembe, beyazdan kırmızıya ya da purpurumsu pembe renge kadar değişir ve borazan biçimindedir. Çiçek sapı 60–75 cm uzunluğunda, gevşek salkım hâlinde ve sapın ucunda kümelenmiştir. Çiçeklenme döneminde yaprakları sürmez. Yaprak dökümünden sonra bitki tamamen kuruyabilir. Daha çok bir duvar dibinde ve kenar tarhlarında kullanılır. Değişik kültür formlarına ve farklı renkte çiçeklere sahiptirler. Üretimleri soğancık ya da tohum ile yapılır.
Değişik çeşitleri vardır;
.. “Elata”, en iyi çeşitlerden birisidir.
.. “Hathor”, çiçekleri saf beyaz ve boğaz kısmı sarı renklidir.
.. “Kewenensis”, en iyi çeşitlerden birisidir.
Bu çeşitler dışarıda iyi süzek topraklarda ve ev duvarları önünde iyi gelişme gösterirler. Durgun soğanlar yaz boyunca dikim tarhlarına 15 cm ara ile dikilirler. Eğer derin dikilirlerse kolay çiçek açmazlar. Soğanlar toprak içinde de bırakılabilirler. Fakat genellikle kışın lifler içinde korunmasında fayda vardır.
.. Amaryllis longifolia; Soğanı oval ve siyahtır. Yaprakları çok uzun ve çiçek sapları kısadır. Ağustos ayında her sap ucunda 4–8 adet çiçek açar. 8
Çiçekler beyaz renkte açar. Bir süre sonra pembeleşir. Pembe renkli çiçekleri olan çeşitleri de vardır.
can17can
12-10-2008, 12:15
Amaryllislerimden beyaz olanı açtı. İkisini aynı gün, aynı boyuttaki saksıya dikmeme rağmen kırmızı olanı 1cm boyunda ve soğanın ortasından yaprağı bir türlü patlayamadı öylece duruyor. Sizce beyaz amaryllis erken mi açtı ?
Tohum oluşturmak için fırça ile tozlasam başarılı olurmuyum?
ben kürdanın ucuna sardığım pamukla yapmıştım ama fırçaylada olur
yalnız tohumla üretimde çiçeklerin anaçla aynı renkte olmayacağını duydum.
süpriz renkler olabilir vede çiçeklerini görebilmek için 3 ila beş yıl arasında sabretmeniz gerekecek malesef
Merhaba geçen bahsetmiş olduğum Eylülüm çiçeklerini gösterdi sonun da çok güzel yakından bakınca kadife gibi yaprakları var. Dokundum yapraklarına
Eylülüm hiç nazlı değil... birde Melek kızım var beyaz açacak.
Birkaç güne kadar açar; onuda sizlerle paylaşırım. Darısı tüm çiçek severlerin başına
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=23275&catid=member&imageuser=32421
Bir süredir bende olan ama adını bilmediğim bu bitkinin amaryllis olabileceği söylendi. Bir zamanlar açmıştı ama iki senedir böylece durup duruyor... Acaba gerçekten amaryllis mi? Öyleyse balkona koyup kurutayım, seneye tekrar mı ekeyim, yoksa kötü yaprakları kesip, toprağını değiştirerek canlandırmaya mı çalışayım. Gördüğünüz gibi ortadan 1-2 yaprak lütfen çıkarıyor.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=51438&d=1225452271
berduray
31-10-2008, 13:50
Bir zamanlar çiçek açtığını söylüyorsunuz, buradaki resimlere benziyormuydu, bunu tespit edecek sizsiniz.
Çiçeği siz gördünüz.
Soğanı çıkarıp kurutmaktan vazgeçin, yapabilirseniz, bitkiyi zedelemeden nazikçe saksıyı toprağını köklerin olduğu bölüme dek dökün ve kaliteli bir bahçe toprağı, ya da torf ekleyin saksının üzerine.
Çiçek açmasını istiyorsanız, daha fazla güneşe ihtiyaç var,ve biraz da sıvı gübreyle destekleyebilirsiniz.
İkinci kez teşekkürler. Evet sanırım benziyordu. Dedim ya iki yılı aşkındır böyle miskin miskin bekliyor. Bir ara iki adet soğan alıp ekmiştim, çiçek açmışlardı. Sanırım onların çiçekleriyle karıştırdım bir an. Onlar sümbül gibi birşeydi. Yukarı doğru üzüm salkımı gibi açmışlardı. Ben bunun çiçekleri diye onları hatırlıyorum sanırım.
Ah, bir de ben toprağı saf torfla değiştirmiştim. Ondan sonra çiçek açtı ve çiçek kuruyunca böyle senelerdir neşesizleşti. Umarım tekrar saksıyı yenileyince düzelir.
Bu arada bitkim amaryllis değil "Clivia nobilis" miş. Sayın Praecox'a teşekkürler. Bugün saksısını değiştirdim. Soğanlı değildi. Odun gibi kökleri var. En dıştaki yaprakları da kopardım. Bekliyorum. Teşekkürler.
Buket Aknar
11-11-2008, 15:49
Benim amaryllis'lerimden biri de sonunda çiçek açtı. İnşallah fotoğrafını ekleyeceğim. Fakat beni endişelendiren bir durum var ki bir dalda 2-3 hatta yukarıda okudum 6 kadar çiçek açması gerekirken tek bir tane çiçek açmış olması. Ayrıca diğerinde henüz hiç bir hareket yok saksıya diktiğim gibi duruyor. Ramazan Bayramında İstanbul'dan almıştım Kıbrıs'a gelirgelmez de saksıya dikmiştim.
Benim bildiğim bir dalda 4 çiçek açıyor ama hepsini birden değil, sırayla teker teker açıyor..
Buket Aknar
11-11-2008, 17:18
Üstteki mesajı yazdıktan sonra fotoğraf çekmek için amaryllis'imin yanına gittim ki ne göreyim irice bir kurt arkasındaki yaprakları yemiyormu? Hemen onu öldürdüm ama yakında açması gereken tomurcuğu yemiş.
Bende soğanımı geniş bir saksıya diktiiimm buraya kadar tamamda şimdi ne yapacağım,ne kadar sulamam gerekli kısaca bana cevap verebilirmisiniz.Baştan sona kadar okudum ama kafam karıştı:(
Ben de çiçeğimin amarillis olduğunu düşünüyorum. Soğanını annemden almıştım. Yıllar önce açtığına da şahit olmuştum. Bütün odayı güzel kokusu sarmıştı. Maalesef ben yanlış beslemişim. Hep iç mekanda ,gölgede tutmuşum. Tabii ki de bir türlü çiçek açamadı. Ağaçlar netden aldığım bilgilerden sonra hemen aydınlık yere aldım. Arkadaşların yüklediği resimlerde yapraklarının koparıldığını gördüm. Ben de şansımı denedim. Yaprakları kopardıktan 2 gün sonra bir farklılık gördüm. Acaba resimde çiçeğin ortasından çıkan bir çiçekmi? Çünki ilk defa böyle bişeyle karşılaşıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
Saygılar.
http://img221.imageshack.us/img221/8515/grnt027iz0.jpg (http://imageshack.us)
http://img221.imageshack.us/img221/9687/grnt015ta9.jpg (http://imageshack.us)
http://img221.imageshack.us/img221/3189/grnt016be5.jpg (http://imageshack.us)
Sergüzen
18-11-2008, 23:14
Bitkiniz dışarıda ise sulamanıza gerek yok. Yeteri kadar yağış var. İç mekanda ise, arada sırada sulamanız gerekir. Ben benim amarillisimi haftada bir suluyorum. Ayda bir de DAP gübresi veriyorum. Dış mekandakileri ise hiç sulamıyorum. Kısa süre önce de bir miktar koyun gübresi verdim.
148. mesajda cicegimin resmi var amaryllis mi ? bende yapraklarını kesmelimiyim..
Fotoğraf çok net değil ama yaprakları benziyor. Büyükçe bir soğanı varsa amaryllistir. Yapraklarının kesilmesini hala anlamış değilim. Bitkinizin sürekli ve sağlıklı çiçek açabilmesi için; soğanın yaprak çıkartmaya harcadığı enerjiyi yine soğana depolayabilmesi gerekir. Bu işi de yapraklar yapar. Benim kanatimce; yapraklar kesilmemeli, zamanı geldiğinde solması beklenmeli.
evet büyük bir soganı var..******* öyle bende kesmiycem zaten kıyamam
Evet sevgili dostum senin gönderdiğin soğanı büyükçe bir saksıya diktim ve haftada bir defa suluyorum.İnşallah büyüyüp çiçeklenince resimlerinide koyacağım galeriye.
Sevgili can17can ın göndermiş olduğu tohumlarıda soğanın kenarlarına saksıya diktim baalım neler olacak.Sevgili can17can tekrar sanada teşekkürler.
Arkadaşlar merhaba, 1 hafta önce 80 kadar amaryllisimi yan bahçemden çıkarıp ön bahçe hazırladığım yerlere diktim soğanlarım zarar görür mü?Amaryllis soğanlarının dikim zamanı diye biliyorum....
zerrinsrt
24-11-2008, 14:14
Bir problem olacağını sanmam. Bende hersene 3 yılını dolduran grubu bu zamanlar ayırırım, fazlasını dağıtırım. Bu yıl hepsini yeniden diktim (40 kadar ).Renkleri kırmızı beyaz ebruli. Sİzler için çoğaltacağım.Bilgisayar konusunda yeni olduğumdan bu yıl dağıtmayı göze alamadım.
İçime su serptiniz zerrinsrt ilk defa yerlerini değiştirdim, sönük sönük duruyorlar. Bendeki renklerde sizinkilerle aynı. Komşumda pembesi var ondanda alıcam :D Açtıklarında mükemmel bi görüntü ortaya çıkıyor, bu sene bazıları 2 defa açtı :D
Amaryllis in diğer adı çoban çiçeğiymiş
zerrinsrt
24-11-2008, 21:25
Kışı zarar görmeden çıkarmaları için üzerlerine birer avuç yanmış koyun gübresi koydum. Buranın iklimine çok uygun bitki hızlı çoğalıyorlar. Her yıl yirmi kök kadar dağıtıyordum.Bu yıl sizler için yeniden ektim.
zerrinsrt
25-11-2008, 11:41
Açmış resmini bulmaya çalışırım.Önceki yıl çekmiştim.Şu günlerde çekip yükleyeyim. Son hallerini görürsünüz.
zerrinsrt
26-11-2008, 20:09
Bunlar bu yıl ayırmadığım amaryllis grubu ve yazın açmış çiçekli halinin resimlerini yükledim.Daha önce 20 kadar soğanı ise ayırıp yeniden ektim.
Zerrinsrt'nin 1. fotografında yaprakların bazılarında sararmalar var benimde amaryllis çiçeğimde 1-2 yaprak sarardı bu mevsimde yaprak sararması genelde yaşanıyormu bu çiçeği daha önce hiç yetiştirmedim kışın içeri almam gerek mi?
Bakın annemin telefonunda ne buldum. :D Ön bahçemdeki amaryllislerim. 5 kök vardı ön bahçemde, diğer 80 tanesini bunların yanına taşıdım.
Sevgili Zeferan; çiçeğiniz açtı mı?
zerrinsrt
27-11-2008, 08:16
Amaryllisleri ben hep bahçede yetiştirdim. Soğuktan korumak için bu mevsim üzerlerine yanmış koyun gübresi koyuyorum.Yakın zamanda yapakları tamamen bozulacak.O zaman keserek uzaklaştıracağım.Soğuk yüzünden hiç amaryllis kaybetmedim. Gördügünüz resimde arka bahçedeki amaryelislerin tamamını köstebek taşıdı(çiçekli resim).Bu siteyide köstebeklere çare ararken buldum. Saksıda çiçekler daha kolay donuyor. Balkona çıkarırsan koruma gerekebilir.
zerrinsrt
27-11-2008, 13:43
Çok güzel ama bitkinin çiçekten sanra gelişimini tamamlamak için yaprağa ihtiyacı var.
Ben bunu yapamam. Onların çoğalmasıda bana ayrı bir keyif veriyor.
Bence amaryllisler yapraklarıyla bir bütün, yapraksız halleri çok yapay geliyor bana, tabi tercih meselesi..
cevreizcisi
27-11-2008, 20:56
Elbette insanların farklı zevkleri olabilir ama bütünlük her zaman güzeldir.
Bazı amaryllislerimin yapralarını kesmiştim, bugün baktım toprak üstunde kalan bütün kısımları yumuşamış sanırım kuruyor. Soğanı kontrol ettim hala sert, bir sorun yoktur değilmi? Çok seviyorum çiçeklerimi birine bile zarar gelsin istemem....
tolgahann
30-11-2008, 01:31
Bende de pembe,beyaz ebruli çeşitten var ama açtırmayı başaramadım.Ben aldığımda henüz yavru bi soğandı.2 senedir baharda yeşerip kışa girerken yaprakları dökülüyor.Şu anda kış moduna geçmeye başladığı için 2 adet yaprağı kaldı.Soğan büyüklüğü ise sümbül soğanı kadar.Sizce bu çiçeği açtrımak için ne yapmalıyım?
cevreizcisi
30-11-2008, 11:24
Sanırım soğanı çiçek açmak için yeteri büyüklüğe ulaşmamış.Normalde daha büyük olmasa gerekir sanırım.Her saksıda tek soğan var galiba.Bence bir dahakine aynı saksıya ekin ,böylece yeri sıkışacak ,çiçek açmasından önce soğanı biraz daha büyümesini tamamlarsa sonraya güzel çiçekler açacaktır sanırım.
tolgahann
01-12-2008, 12:07
Sanırım yanlış anladınız.Benim zaten bir tane soğanım var.Fotoğraflar aynı saksının farklı açılardan görünüşü.Ne yapalım soğanını büyütene kadar bekliyelim o zaman. :(
Sevgili tolgahann, soğan daha ufak sabırla bütümesini beklemeniz gerek :D
cevreizcisi
01-12-2008, 18:03
Bu seneyide atlatırsa seneye artık yeteri kadar büyümül olur sanırım ve artık sizinde soğanınız güzel bir çiçek açar.
Bana amaryllislerini ayıran biri verdi bu sene açmaz seneye açar dedi acaba bu yaz açıcakmı(rengi pembe-beyaz)..ama benimkinin soganı sizinki kadar kücük değildi..bugünlerde benimkinin hergün 1 yaprağı sararıyor kışın yaprakmı döküyorlar..?
Sevgili elif69, yapraklarını kışın döküyor, sonra tekrardan yapraklanıp çiçeğini açıyor. İnşallah sizinkide açar....
ninina84
03-12-2008, 18:41
Merhabalar
adım Nirva sitenize yeni üye oldum. Sanırım amaryllislerimin acil yardıma ihtiyacı var. Burdaki resimleri görünce iyicene acıdım benimkilere. Bu sene bauhaustan aldığım 2 soğan tabak kadar çiçekler açtı biri daha açmadı bir yaprak çıkardı ve deyim yerindeyse kıvranıyor olduğu yerde. Bu üçü dışında yıllar önce aldığım 7-8 tane amaryllisim var ilk seneleri haricinde hiç açmadılar. Soğanları dinlendirmek gerektiğini geçen sene öğrendim. Daha önceleri yıllarca (5-6yıl) sulamayı hiç kesmedim. Tabi bu durumda yapraklarını hiç dökmediler bir tane kırmızı hariç hiçbiri çiçek açmadı. Öyle ki hangisi ne renk ne zaman açar hiç bilmiyorum. İlk aldığım zaman soğanlar kocamandı şimdi ise küçücük kaldılar. Bütün etrafları kurumuş soğan kabuğu kaplı. Geçen sene aldığım sulamasını azaltıp dinlendirdiğim beyaz bir amaryllisin de soğanı küçülmüş. Ancak boyu belime kadar gelen bir metreden uzun yaprakları var ve çok sağlıklı görünüyorlar. Fakat çiçekten eser yok. %4 azot ve %6şar potasyumla fosfor içeren üstünde genel kullanım için yazan bir bitki besini kullanmaya başladım. İşe yarar mı sizce? Soğanları alıp alıp ziyan ediyormuş gibi hissediyorum kendimi :(
Teşekkürler gurcooo..Bende korktum ölmeye başladıgını düşünüyordum
can17can
15-12-2008, 11:45
arkadaşlar bende yaklaşık 50 saksı amaryllis var çeşit ve renk olarak ta 5 renk diyebilirim. şu an bazılarının yaprakları soldu döktü bazılarının ise hala yemyeşil yaprakları var ben daha fazla çeşitlendirmek istiyorum. dileyen arkadaşlarla değiş tokuş yapabilirim veya bende olmayan çeşitlerden satın alabilirim antalyada olduğum için büyük marketlere (baus gibi) ulaşamıyorum. yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
bende olan çeşitler
Yavru fikriniz daha güzel.;)
denizined
15-12-2008, 16:22
Yavru fikriniz daha güzel.;)
*******:) zira tohumdan yetiştirmek olukça zahmetli oluyormuş soganlı bitkieri....
Orkun Kırcı
23-12-2008, 11:40
Yaa ben getirirken bayburt soğuğuna dayanamadı yaprakları. Valizde resmen donmuştu yaprakları. 6-7 cm uzunlukta kestim ve gübreli bahçe toprağına diktim. İnşallah kesmekten etkilenmez.
Başbahcivan
23-12-2008, 22:10
Yaa ben getirirken bayburt soğuğuna dayanamadı yaprakları. Valizde resmen donmuştu yaprakları. 6-7 cm uzunlukta kestim ve gübreli bahçe toprağına diktim. İnşallah kesmekten etkilenmez.
Bitkinin soğanındaki uç göbeğine birşey olmasın değerli arkadaşım yaprak önemli değil oda sıcaklığında kış dönemindede açar ama bahçede haziran,da açar.
karinca70
26-12-2008, 11:55
arkadaşlar şu an çiçekleri olmadığı için hangisinin kenarı çizgili olduğunu bilemiyorum tohumlarınıda hepsini bir yere koydum bu yıl çiçek açtıklarında ilk işim renklerine göre etiketlemek olacak tohumları için de aynı şeyi düşünüyorum
bende olmayan çeşitlerden satıldığını gören olursa ve de haber verirse çok sevinirim. bu arada kenarı çizgili olanları ankaradan bi arkadaşım alıp yolladı üzerinde düz beyaz resmi vardı fakat kenarı cizgili çıktı yani bi çoğu dışındaki resminden farklı çıktı süpriz oldu tabi bu sene çiçek açtığı zaman isteyen arkadaşlara yavrularından ve tohumlarından yollayabilirim.
Bir şekilde çaprazlama kazası sonucu kenarı çizgili olmuştur. Bu özelliği çekinikse tohumdan aynı bitkiyi alamayabilirsiniz. Ancak yavrusundan alabilirsiniz. Thompson & Morgan'ın7-8 sene önce bana gelen bir kataloğunda Amarillis görmüştüm harikaydı ve pahalıydı. Yukarıdaki türlerin dışında bir tür ben Türkiye'de Bauhaus veya başka yerde görmedim.
Orkun Kırcı
27-12-2008, 14:40
Bizde de üç saksı ebruli vardı. Bayramda eve gittim babaannem saksıdan alıp yere dikmiş. Bir de ne yapsa beğenirsiniz. Dibinde oluşan bütün yavruları atmış sadece üç soğanı alıp dikmiş. 3-4 yıldır aynı saksıdaydılar. Düşünün kimbilir kaç tane yavrum gitti. ne üzüldüm yaa.
ismet şenad
28-12-2008, 23:17
Amarillislerin toprakta ekiliyken yavru büyüttüğünü sanıyordum.Resmini yüklediğim soğanın bir ay ön öncesine kadar hiç bir şeyi yok iken, ekmek için elime aldığım da badem kadar büyüklükte bir yavruyu gördüm.
Sayın Lalezar ne zaman ekmiştiniz soğanları.Çok güzel olmuşlar maşallah.
Lalezar78
07-01-2009, 19:54
http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=23208&c=608
http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=23209&c=608
http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=23207&c=608
Teşekkürler Sevgili Eylems,
Sevgili Nuzel yaklaşık iki ay oldu.
Emel Yılmaz
08-01-2009, 11:26
Arkadaşlar benim amaryllislerimden biride açmak üzere. Bakalım nasıl açacak ama ne renk olursa olsun o güzelliği seyretmek bile dünyalara değişilmez
BenBen1967
08-01-2009, 11:41
Bunlar kış kıyamette nasıl açtı hepsi evin içinde mi duruyor? Benim ki balkonda hiçbir hareket yok.
Ev içine al açar :)
Benimkilerde ev içinde kimi açtı kimi yeni tomurcuk .
evin içinde soba veya kalorifere yakınmı?
BenBen1967
08-01-2009, 14:48
Baktım benimki yaprak vermiş. Balkonda durduğu için anca yeşeriyor sanırım. Ama sizinkilerde yakıyor ortalığı yani.;)
ninina84
08-01-2009, 22:49
Arkadaşlar, aylar önce Tayland'dan aldığım amaryllis soğanları yaprak veya tomurcuk vermeyince çıkarıp baktım ve gördüm ki biri hariç hiçbiri kök bile vermemiş. Aynen diktiğim gibi duruyorlar. Geldiklerinde çok kötü durumdaydılar. Yolliyanlar soğanları topraktan çıkarıp kurumalarını beklemeden kargoya vermişler. İki haftadan fazla kapalı zarfta ıslak ıslak bekeleyince üst katları çürümüş ve üstlerini kırmızı lekeler sarmış. çüriyen kısımları temizledim. Alttan çıkan katlar sağlamdı. Soğanlar da sert. Acaba dikim zamanları mı farklı bunların. Amaryllis reticulatummuş cinsleri. Yapraklarının ortasında beyaz şerit olanlardan. Şimdi topraktan çıkartıp baharda tekrar eksem bir faydası olur mu sizce?
Sayın ninina84, aynı zaman diliminde diktiğim iki amaryllisten biri hemen çiçeklenirken diğeri daha yeni yaprak çıkarıyor. Sizin uyanmayan soğanlarınızın çiçeklenme dönemi farklı olabilir.
ninina84
08-01-2009, 23:29
Cevabınız için teşekkürler. Peki böyle bekliyim mi yoksa toraktan çıkarıp kuru mu tutiyim?
Saksıda bekletin.Sulamasını yapın.
Lalezar78
09-01-2009, 19:24
Bu gün benim amaryllislerin soğanlarını diktiğim tarihe baktım dikeli tam olarak 7 hafta olmuş. Saksılar içeride balkonda değil. Ev zeminden ısıtmalı kaloriferli. Soğanlarını hemen aldığımda torfa diktim ve suladım. Söküntü vermeye başladıktan sonra kurudukça su verdim. Işık alması için açana kadar pencerenin önünde bıraktım. Merak eden arkadaşlar için deneyimlerimi paylaşmak istedim. Herkese teşekkürler.
Halit Bey amarillisleriniz bir harika, güle güle büyütün...
Arkadaşlar bu amarilliste sanırım sıcak birebir etkili unsur, bendeki balkonda duran 2 ay kadar önce ektiğim amarillisler(asya lale) ile sayın Hocam100 den gelen amarillisimde hiç hareket yok, ama saksısını salonda tuttuğum, sevgili arkadaşım başbahcivanın gönderdiği amarillislerim ise yaprak çıkartıyorlar...
Yaşasın... Demekki yazın da, baharda da çiçeklerle şenleneceğim :)
hocam100
09-01-2009, 21:48
Mine hanım benim amarilisler evin içinde gerçekten sıcaktan çok etkileniyor.Şimdi 70 cm boy yapıp açıyor.
Ayy, hepsini içeri mi alsam acaba? Ama yok, benim çocuklar(kedilerim) hacamat eder hepsini, zamanında 1,5 metrelik yucca öldürmüşlükleri var !!!
Benimkiler açtı ama malesef kokusu yok.:(
Sanırım kokulu çeşitler ayrı bir tür.
Orkun Kırcı
09-01-2009, 22:07
Bende okuldaki tek saksımı eve getirdim evim daha sıcak bakalım yeni ortamını sevecek mi?
ninina84
09-01-2009, 23:52
Benim de tam tersi evin içindekilerde hiçbir hareket yok ama kapalı balkondakiler yaprak çıkartıyor. Hatta yeni aldıklarımdan biri tomurcuk da verdi :)
Nerede okuduğumu hatırlamıyorum ama soğanın yapraklanması için saksıyı önce sıcak ortamda bekletmek, yapraklar çıktıktan sonra da daha serin bir ortama çıkarmak gerektiğini okumuştum. Bauhaus'dan aldığım Amaryllis soğanımda hiçbir canlanma yoktu. Önce sobalı odada yapraklar çıkıp biraz uzayıncaya kadar beklettim. Sonra evin ısıtılmayan odasına aldım. Şu an pencere önünde ve hızla çiçek sapı uzuyor.
ninina84
10-01-2009, 13:59
Şimdi farkettim bir ay kadar önce çiçek açan avatarımdaki amaryllisimin kocaman soğanı ufalmış etrafında birkaç kat içi boş kabuk kalmış. İlk aldığım zamandan %20 daha küçük şu an. Daha önce de bir sürü soğan böyle ufaldı. Tohum keseciklerinin açılmasını bekliyorum şu an. Tohum yaptığı için enerjisini kaybediyor olabilir mi?
Orkun Kırcı
12-01-2009, 19:09
Okuldan eve getirdiğim çiçeğimde iki minik yaprak belirdi. Sıcak ortam yaradı sanırım.
Orkun Kırcı
13-01-2009, 15:10
Eve getirdiğim çiçeğimin fotosu. Memleketten getirirken neredeyse 50 cm yaprakları vardı ama çantada soğuktan öldüler :(
58777
Sevgili Adalet ve Günebakan,
Bançemdeki amaryalislerin resmi 181.mesajda var. İsterseniz hava biraz ısındığında sizin için söküp yurtiçi kargoyla göndere bilirim.
Sevgili zerrinsrt,
Sizleri anlıyorum, baylaşımınızdan dolayıda kutluyorum, fakat çiçekleri kurumadan söküm yapmanız doğru değil.
Sevgilerimle..
Âyine-i Esma
14-01-2009, 07:46
O fotoğrafları bende göremiyorum. Ve birde sorum var. Amaryliss soğanının yanından minicik bir yaprak çıkartılmış. Amaryllisse ait. Ona ne yapmam gerekir. Orda büyüsünmü?
zerrinsrt
14-01-2009, 08:33
Sevgili lilyum,
Benim soğanlarım bahçede ekili. Şimdi uykudalar.Havalar ısınmadan sökebilirim diye düşünüyorum.Doğrumu ?
denizined
15-01-2009, 14:10
Yabancı forumda dolaşırken aşagıdaki resimleri gördüm amaryllisleri bardakta yetiştiriyorlarmış gerçeken bu mümkünmü?Uzman arkadaşlar yardımcı sümbülün yetiştirildigini görmüştüm amaryllis ilk defa görüyorum...
ninina84
15-01-2009, 14:31
Soğanlı ve yumrulu bitkiler başlığının altında soğanlı bitkileri vazoda ve saksıda yetiştirmek diye bir konu açılmış. Sümbül anlatılmış fakat resimlerde birkaç amaryllis soğanı da var. Yöntem aynıdır sanıyorum.
karakule
15-01-2009, 14:40
Evet amaryllis de vazoda çiçek açabiliyor. Hatta youtube'da videosunu görmüştüm, deney yapmışlar. Aynı büyüklükte iki amaryllis soğanının birini alkolde, diğerini suda büyütüp aşamayı videoya almışlar. Sonuçta aynı sürede çiçek açıp soluyor fakat her nasılsa alkolde büyüyenin boyu daha kısa oluyor.
Lalezar78
16-01-2009, 01:22
Bir de şunlara bakarmısınız?
Adalet Yağcı
17-01-2009, 10:45
Oy oy oy...beni bu bahçeye bekçi alırlarmı dersiniz :rolleyes:
Neyse ki, dün dört tane amarylls im oldu, henüz çiçeği yok ama soğanlar çok büyük, kırmızı ve beyaz olduğunu biliyorum, odamın en güzel köşesini onlara tahsis ettim.
Açtıklarında ben de gururla fotoğraflarını paylaşacağım sizlerle.
Orkun Kırcı
18-01-2009, 11:16
Anlaşılan sıcakla arası çok iyi. Eve geldiğinden beri sıcak ortamda duruyor ve dördüncü yaprağınıda büyütmeye başladı. Böyle giderse açması için çok beklemiycem sanırım. Aydın'a gidince ilk işim avlunun en kuytusunda yıllardır açmayan diğer soğanlarımıda alıp saksılamak ve sıcağa almak olacak.
Lalezar78
18-01-2009, 15:31
Ben de dün görmüştüm ama silinmiş.
Fotoğraflı mesajımı ben de sildim. Yenilerini galeriye yükledim.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=23208&c=608
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=23209&c=608
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=23207&c=608
Emel Yılmaz
18-01-2009, 19:00
Arkadaşlar benimkilerde tomurcuklandı. Boyuda nerdeyse 60 cm. Bu durum bana biraz tuhaf geldi ama.Acaba benmi yanılıyorum:(:confused:
Başbahcivan
18-01-2009, 21:27
Arkadaşlar benimkilerde tomurcuklandı. Boyuda nerdeyse 60 cm. Bu durum bana biraz tuhaf geldi ama.Acaba benmi yanılıyorum:(:confused:
Emel hanım eğer oldukları yer sıcak ise boylarının uzaması gayet normaldir
Lalezar78
18-01-2009, 23:59
Benim 1. resimdeki 80-90 cm arası, sanırım cinsiyle alakalı birazda. Aynı yerde durdukları halde o çok uzadı, zaten adı da giraffe imiş.
Adalet Yağcı
19-01-2009, 08:31
Dün Praktikerden son kalan iki Amaryllisi kapım, şansıma birisi pembe diğeri kırmızı(red lion).
Saksı içindeki bilgilendirme etiketinde bir kaç dilde açıklama vermiş, Türkçe açıklama yok malesef.
Üretici firmanın adı Brasbonitas mış, ithal yani, soğanları da oldukça büyük.
Henüz tomurcuk halindeler, açtıklarında burada sizlerle fotoğrafını paylaşırım.
Assassin
19-01-2009, 09:03
Dün Praktikerden son kalan iki Amaryllisi kapım, şansıma birisi pembe diğeri kırmızı(red lion).
Saksı içindeki bilgilendirme etiketinde bir kaç dilde açıklama vermiş, Türkçe açıklama yok malesef.
Üretici firmanın adı Brasbonitas mış, ithal yani, soğanları da oldukça büyük.
Henüz tomurcuk halindeler, açtıklarında burada sizlerle fotoğrafını paylaşırım.
Sevgili Adalet Ablacığım,
İstedim ki sizden önce ben size bu güzelin fotografını sunayım :p
Üretici firmanızın sitesinden bulduğum linkten bakabilirsiniz Red Lion'unuza:
http://www.amaryllis.com/product/75/
Bu sitede Red Lion için verilen bilgilerin Türkçesini vermeye çalışayım:
-Koyu, parlak kırmızı.. Tatil (gününün) favorisi (ne demekse;)
-Soğan Ebatı: Ortalama çevresi 32-34 cm.
-Herbir soğandan 2-3 gövde sürgünü ve her bir sürgünden de 4-6 çiçek üretir.
-Ortalama yetişkin boyu 50-55 cm (20 inch) civarıdır.
-Çiçeklenme süresi 7-9 haftadır..
(Ek bilgi: Red Lion, büyük çiçekli amaryllis ailesindenmiş)
Saygılar Ablacığım.. Bu güzellerin mürüvvetini gör ve bize de göster inşallah :D
Adalet Yağcı
19-01-2009, 09:14
Sayın Assasin, ne kadar güzel görünüyorlar değilmi, çok güzel saksılar da var, yabancı dilim olmadığı için pek bir şey anlamadım yazılanlardan, ama soğan çaplarını 32-34 cm. olduğunu anladım.
Gerçektende çok iri soğanları var, bir kaç gün sonra ben de fotoğrafları çekip yüklerim.
Adalet Yağcı
19-01-2009, 09:30
Ellerinize sağlık, şimdi oldu işte.
Şimdi çiçeklerimle daha çok gurur duyuyorum, tatil gününün favorisi demekte sanırım ben onu Pazar günü aldımya onun içindir:D
Çiçekleri 7-9 hafta üzerinde kalamıyacağına göre, tekrar çiçeklenebilir anlamınamı geliyor acaba, neredeyse ikibuçuk ay çiçeklenme devresi yaşıyor.
Gerçektende tek soğandan bir kaç ayrı dal verecek belli oluyor, inşaallah onlardan da çiçek verir.
Assassin
19-01-2009, 09:37
Sanırım soğanın toprakla buluşmasından itibaren çiçekleneceği ana dek geçen ortalama süre bu 7-9 hafta.. Sizinkiler şu an çiçekli mi yoksa?
Ayrıca okuduğum kadarıyla yeni bir bilgi vereyim: Çiçekler ömrünü tamamlayıp sap da solup sönmeye başladığı zaman sapı dipten budarsanız, sezonun durumuna göre yeniden çiçek sürgünü verebiliyormuş.. Bu da size müjdem olsun :cool:
Sonunda benim soğanım da yaprak vermeye başladı. Umarım yakında da çiçek çıkarır merakla bekliyorum...
Adalet Yağcı
19-01-2009, 17:25
Açmasını bekleyemedim, bu güzellikleri sizlerle paylaşmak istedim :cool:
Kırmızı olan Red Lion muş, pembe olanın üzerinde ismi yoktu.
Lalezar78
19-01-2009, 23:42
Maşaallah çok güzeller Adalet hanım. Tohumlarını ve yavrularını da görürsünüz inşaallah.
Bu da benim beyazımın tohumları, fırça ile tozlaştırdım.
Adalet Yağcı
20-01-2009, 09:05
Sevgili Lalezar78, beyazınız katmerlimiydi, bendekiler katmerli değil.
Şu tozlaştırma işini ne zaman nasıl yaptınız tam olarak açıklarmısınız.
ninina84
20-01-2009, 11:47
Sayın Adalet Yağcı tozlaştırma işi çok kolay aslında. Çiçeğiniz ilk açtığında sarı polen keselerinin ve ortadaki uzun beyaz boru şeklindeki dişi organın kapalı olduğunu göreceksiniz. Birkaç gün sonra polen keseleri kendiliğinden tozlanmaya beyaz kısmın ucu da -minicik bir çiçek gibi düşünün- üç parçalı olarak açılmaya başlıyor. Ben o dönemde gidip gelip fırçayla hatta parmağımla polenleri dişi organın tepesine taşıyorum. Şimdiye kadar tohum vermeyen bir çiçeğim olmadı. Kolaylıklar dilerim.
Adalet Yağcı
20-01-2009, 11:49
Çok teşekkürler sayın ninina84, tam zamanında geldi bu bilgi.
ninina84
20-01-2009, 11:55
Rica ederim. Eğer birkaç renk amaryllis aynı anda açarsa birinin polenini diğerine taşıyorum bazen. Kim bilir belki yıllar sonra değişik renkte amaryllislerim olacak. Yalnız öyle yaptıklarınızı işaretleyin karışmasın :) Tohum keselerinin açılması da en az çiçeklerinin açılması kadar uzun sürüyor. Önce yukarıdaki resimdeki gibi parlak yeşil ve gergin oluyorlar. Açılmaya yakın ise büzüşüp sararmaya başlıyor ardından da ek yerlerinden çatlıyorlar.
Adalet Yağcı
20-01-2009, 12:17
Sayın ninina84, tohumları ektikten ne kadar süre sonra çiçeklerini görebiliriz.
ninina84
20-01-2009, 12:22
Soğanların büyüme hızına göre 3-4 seneyi bulur. Geçen sene ektiğim tohumlardan çıkan soğanlar şu an nohut büyüklüğünde. Sabır gerektiren bir iş anlayacağınız.
ilksenozturk
20-01-2009, 14:50
merhabalar;
ben geçen yıl nisan ayında yapımarketten aldığım amaryllislerimi yazın(?) açtırmıştım eylül ayına kadar çiçekli kaldılar
daha sonra lalelerime yaptığımı yapmayıp, topraktan çıkarmayarak ikindi-akşam güneşini alan bir yerde beklettim. son birkaç güne kadar yaprakları dimdik ve çok sağlıklıydı ve bu durumları beni çok şaşırtıyorudu:)
düzenli olarak çok minimum seviyede sulayıp dinlendirmeme hatası yaptım sanırım
şuan yaprakları diriliğini kaybetti, asıl mevsimine yakın zamanda çiçeğimi kaybediyorum gibi....
yorumlarınızı alabilir miyim?
Başbahcivan
20-01-2009, 20:50
merhabalar;
ben geçen yıl nisan ayında yapımarketten aldığım amaryllislerimi yazın(?) açtırmıştım eylül ayına kadar çiçekli kaldılar
daha sonra lalelerime yaptığımı yapmayıp, topraktan çıkarmayarak ikindi-akşam güneşini alan bir yerde beklettim. son birkaç güne kadar yaprakları dimdik ve çok sağlıklıydı ve bu durumları beni çok şaşırtıyorudu:)
düzenli olarak çok minimum seviyede sulayıp dinlendirmeme hatası yaptım sanırım
şuan yaprakları diriliğini kaybetti, asıl mevsimine yakın zamanda çiçeğimi kaybediyorum gibi....
yorumlarınızı alabilir miyim?
Sayın arkadaşım korkmayın yine aynı bahar döneminde sağlıklı çiçekleri olacaktır, soğanların üzerine biraz yanmış hayvan gübresi serpiştir dahada canlı olurlar
Başbahcivan
20-01-2009, 20:55
Soğanların büyüme hızına göre 3-4 seneyi bulur. Geçen sene ektiğim tohumlardan çıkan soğanlar şu an nohut büyüklüğünde. Sabır gerektiren bir iş anlayacağınız.
Doğu söylüyorsun değerli arkadaşım yetiştiricilik bir ömür törpüsü, ama şunuda bilmeliyiz hormon ve kimyasal gübrelerle büyütülen soğanların ömrü az oluyor.
ilksenozturk
21-01-2009, 07:48
Sayın arkadaşım korkmayın yine aynı bahar döneminde sağlıklı çiçekleri olacaktır, soğanların üzerine biraz yanmış hayvan gübresi serpiştir dahada canlı olurlar
çok teşekkür ederim yanıtınız için, tavsiyenize uyacağım. çiçeğim balkonda duruyordu, içeri aldım, evin sıcak olmayan ve akşam güneşini gören bir köşesinde iyileşmeyi bekliyor
m_eroglu33
21-01-2009, 17:12
Arkadaşlar Amaryallis diğer soğanlı çiçekler gibi soğanları yavrulamıyor mu? Sadece tohumdan mı çoğaltılabiliyor.
Lalezar78
21-01-2009, 17:38
Çiçekler geçince saplarından keserseniz yavrular sanırım.
Sevgili Zerrinsrt bizim başımız kel mi?:p :D
Lalezar78
22-01-2009, 16:34
Teşekkür ederim. Şaka yapmıştım ama gönderirseniz çok sevinirim. :o Asya laleden kırmızı beyaz diye aldığım bundan çıktı.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=23208&catid=member&imageuser=29046
Beyaz zambak yavru soğanlarım biraz daha büyüsünler ben de size onlardan gönderirim.
zerrinsrt
23-01-2009, 09:09
Sevgili Lalezar78,
Sizin amaryallisiniz de çok güzel. Benim soğanlı bitkilere karşı ayrı bir ilgim var. Ben bir arkadaşımdan almıştım.İnanılmaz bir hızla çoğalıyor. Özel bakımda istemiyorlar.Bahçede olduklarından yanlızca kışa girerken üzerlerini yanmış koyun gübresiyle kapatıyorum. Bu yıl 4 çeşit daha aldım. Bakalım onları çoğalta bilecekmiyim.
Adalet hanım maşallah bakın çiçeğiniz böyle acaçak. Hoş bu arada açmıştır da siz çoktan görmüşsünüzdür:D
İşte buda benim KIRMIZIM. Bu sefer işi şansa bırakmadım ve sevgili Lalezar sayesinde akıl edip fırça ile tozlaştırma yaptım dilerim tutar.:cool:
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=23274&c=608
Adalet Yağcı
23-01-2009, 11:28
Adalet hanım maşallah bakın çiçeğiniz böyle acaçak
Sevgili Mermaid, harika görünüyorlar gerçekten.
Benimkiler de açtılar, ama hiç kokuları yok :(
Ben de tozlaştırma yapıyorum çiçekler açtıkça, dilerim bir sürü amaryllis tohumlarımız olur :D
Orkun Kırcı
23-01-2009, 11:37
Evim çok sıcak olduğundan mıdır nedir, acayip gelişme var benimkinde. 4 yaprakta o kadar sağlıklı ki. Aydındakileri de mutlaka saksıya alıp sıcakla buluşturmalıyım.
59970
Sevgili Mermaid, harika görünüyorlar gerçekten.
Benimkiler de açtılar, ama hiç kokuları yok :(
Ben de tozlaştırma yapıyorum çiçekler açtıkça, dilerim bir sürü amaryllis tohumlarımız olur :D
Yanılmıyorum değil mi sizdeki de aynı tür.
inanın tohumdan yetiştirmek çok zevkli o incecik pul yavaş yavaş büyüyerek bu muhteşem çiçeklere dönüşüyor. Ama oldukça sabır gerek:o
Sanırım tek eksikleri kokularının olmayışı.Eh her güzelin bir kusuru vardır değil mi?:cool:
Adalet Yağcı
23-01-2009, 12:17
Sevgili Mermaid, hemen kalkıp fotoğraflarını çektim üşenmeden :o
Sanırım makinayı titretiyorum tüm ihtimamlarıma rağmen, ama aynı renk gibi görünüyorlar.
Korkumdan mutfak masamın üzerinde tutuyorum, sıcak odada kalırsa hemen açıp geçer diye, ayrıca diğer renk ilede yakınlaştırmıyorum, tozlaşmadan dolayı renklerini karıştırırlar diye düşünüyorum.
Adalet Yağcı
27-01-2009, 15:42
Sevgili Zerrinstr'nin yolladığı Amarryllis soğanları salimen geldiler, hoş geldiler sefalar getirdiler.
Bütün zahmetleriniz için çok teşekkürler.
Şiir gibi oldu :cool:
Emel Yılmaz
27-01-2009, 19:28
Benimde amarrryllisimde çiçek açtı. Hocam çok saolun bana böyle güzel bir çiçek dikmekte yardımcı olduğunuz için. Herkese böyle çiçekli günler:):);)
Âyine-i Esma
28-01-2009, 09:28
Bizim amaryllisde tomurcuklu ve yavrulu inşaallah. Ağaçlar.nete geldiğimden itibaren pekçok İlahî san'at bu evdede misafir oldu. Fakat amaryllisde yaprak bitleri var. İlk gün telaşlandım. Fakat şimdi daha sakinim. Alıp atıyorum. Birde Arap sabunlu karışımdan yaptım. Günde bir defa sıkıyorum. İyice azaldılar. Amaryllisin resmi:
hocam100
30-01-2009, 19:08
Amarilisin nasıl üretildiği konusunda bira bilgi olsun diğe bu resmi yüklüyorum. İngilizcesi bu çevirmek isteyen olursa lütfen yazsın.
Trimming off growing tip and roots of Hippeastrum bulb, using a sharp knife. With basal plate uppermost, cut down into Hippeastrum bulb, using a clean, sharp knife. Making sure the basal plate is divided equally between individual segments, cut each half of bulb again, using a sharp knife. 7 chips drying on wire rack, other chips soaking in bowl of fungicide. Placing chip into plastic bag half-filled with vermiculite, moistened with water. Chip with bublets which have appeared around the basal plate.
1) Hippeastrum soğanının boğaz kısmını ve köklerini keskin bir bıçakla kesin.
2) Kök kısmı yukarıda kalacak şekilde temiz ve keskin bir bıçakla soğanı ikiye bölün.
3) Köklerin çıktığı tabanın eşit iki parçaya bölündüğünden emin olup her bir parçayı tekrar ikiye bölün.
4) Resimde 7 soğan parçası bir telin üstünde kururken diğer parçalar da fungisit dolu bir kapta bekletiliyor.
5) Soğan parçasını yarısı suyla nemlendirilmiş vermiculite dolu bir poşete koyun.
6) Tabandaki çentiklerden çıkan yavru soğanın görüntüsü.
Adalet Yağcı
30-01-2009, 19:43
Sayın Hocam100, şaşırdım kaldım, demek böyle çoğaltılıyor, yani illede tohumdan yetiştirmek gerekmiyor.
Peki, böyle yetiştirmede dahamı erken çiçeklenme oluyor tohumla yetiştirmeye göre.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
İklimsiz
30-01-2009, 19:45
Kanımca, her soğanlı **** yumrulu bitki bu şekilde çoğaltılabilir.
Adalet Yağcı
30-01-2009, 19:49
Toprak harcı biraz farklı görünüyor, özel bir karışımmı acaba?
hocam100
30-01-2009, 22:29
Sayın Hocam100, şaşırdım kaldım, demek böyle çoğaltılıyor, yani illede tohumdan yetiştirmek gerekmiyor.
Peki, böyle yetiştirmede dahamı erken çiçeklenme oluyor tohumla yetiştirmeye göre.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
Adalet hanım tüm soğanlı bitkiler lale ve bazıları hariç bu yolla çoğaltılıyor.
ninina84
30-01-2009, 23:31
Amarilisin nasıl üretildiği konusunda bira bilgi olsun diğe bu resmi yüklüyorum. İngilizcesi bu çevirmek isteyen olursa lütfen yazsın.
Trimming off growing tip and roots of Hippeastrum bulb, using a sharp knife. With basal plate uppermost, cut down into Hippeastrum bulb, using a clean, sharp knife. Making sure the basal plate is divided equally between individual segments, cut each half of bulb again, using a sharp knife. 7 chips drying on wire rack, other chips soaking in bowl of fungicide. Placing chip into plastic bag half-filled with vermiculite, moistened with water. Chip with bublets which have appeared around the basal plate.
1) Hippeastrum soğanının boğaz kısmını ve köklerini keskin bir bıçakla kesin.
2) Kök kısmı yukarıda kalacak şekilde temiz ve keskin bir bıçakla soğanı ikiye bölün.
3) Köklerin çıktığı tabanın eşit iki parçaya bölündüğünden emin olup her bir parçayı tekrar ikiye bölün.
4) Soğan parçasını yarısı suyla nemlendirilmiş vermiculite dolu bir poşete koyun.
5) Tabandaki çentiklerden çıkan yavru soğanın görüntüsü.
"7 chips drying on wire rack, other chips soaking in bowl of fungicide."
Bu cümlenin olduğu resim eklenmemiş. Resimde 7 soğan parçası bir telin üstünde kururken diğer parçalar da fungisit dolu bir kapta bekletiliyor.
Sayın Hocam100
Gönderdiğiniz soğanları çok mu derine diktim acaba, anladığım kadarı ile yaklaşık 10 cm derinliğe dikmek gerekiyordu. Biraz yüzeye mi çıkarmam gerekir acaba diye düşünüyorum.
ninina84
30-01-2009, 23:54
ninina 84 çok teşekkür ederim. Evet ekleyemedim. Kota dolmuştu.
Rica ederim. Hiç bilmediğim bir yöntemdi. Ama tohuma göre daha çabuk sonuç alınıyor gibi görünüyor. Tabii evde ne kadar başarılı olurum tartışılır. Bir de ben kıyamam soğanlarıma, kesip biçemem onları :(
hocam100
31-01-2009, 00:06
Sayın Hocam100
Gönderdiğiniz soğanları çok mu derine diktim acaba, anladığım kadarı ile yaklaşık 10 cm derinliğe dikmek gerekiyordu. Biraz yüzeye mi çıkarmam gerekir acaba diye düşünüyorum.
10 cm derine dikti iseniz sorun yok.Normal dikim derinliğidir.
Sayın hocam100; soğan parçaları vermiculit poşetinde ne kadar bekletiliyor. Ayrıca yavru soğanın çiçek açma süresi nedir? Teşekkür ederim.
hocam100
31-01-2009, 09:04
Çiçekseverler bu bilgiyi internette buldum bu konuda teferruat bilgi yok.Deneme yanılma ile göreceğiz galiba.
aralık ortasında diktiğim amaryllis'lerimin gelişimi;
18 Ocak
61236
25 Ocak
61237
01 Şubat
61238
hocam100
02-02-2009, 20:13
Benim amarilislerin fotosunu yayınlayayım.
Hocam100 çiçeklerinizin yaprakları yokmu? sizmi kestiniz?
hocam100
03-02-2009, 08:40
İlk dikimden sonra yaprak çıkarmaz. Çiçek açtıktan sonra yaprak çıkarmaya başlar.
Adalet Yağcı
03-02-2009, 08:51
Sayın Hocam100, bir soğandan iki sap çiçekmi vermiş yoksa ikinci bir soğanmı var saksıda.
Benim Praktikerden almış olduğum amaryllislerim uzunca bir sap üzerinde dört adet açtılar, başkada çiçek oluşumu gözlenmiyor.
Hakkı Şen
03-02-2009, 09:08
Bu da benim praktikerden aldığım amaryllis
Sn. Hocam, kasım ayında aldığım amaryllis soğanında iki küçük yaprak vardı ve eve gelince yaprakların altında solmuş bir çiçeğin de olduğunu gördüm. Şu an 50-60 cm civarında çok sağlıklı yaprakları var. "Bu sene çiçeği geçti, gelecek seneyi beklemem gerek" anlamına mı geliyor?
Adalet Yağcı
03-02-2009, 09:28
Bu da benim praktikerden aldığım amaryllis
Sayın Hakkı-izmir, maşallah, ne kadar sağlıklı görünüyorlar.
Benim Amaryllislerimin çiçek sapları fazla uzun, desteklemem gerekiyor, sanırım sizinkiler yeni çiçek sapı oluşturuyor.
Diğer çiçekleriniz de çok hoş görünüyorlar, çuhaların ve menekşelerin durumu çok iyi, anlaşılan çok iyi bakıyorsunuz.
Hakkı Şen
03-02-2009, 09:47
Amaryllisi alırken çiçek sapı fazla uzun olmamasına dikkat ederek aldım. Yine de hergün dik durması için saksıyı ışığa doğru 1/4 çeviriyorum. Çuhaları da dışarı çıkardım ev ortamını pek sevmediler anlaşılan:)
Benimkiler yaprak çıkartıyor çiçek sapı falan görünmüyor Hocam100.
hocam100
03-02-2009, 12:50
Nuzel hanım yavaş yavaş olacak. Sabredin.
ninina84
03-02-2009, 15:12
2007 aralık ayında ektiğim tohumlardan çıkan amaryllis soğanlarının şu anki hali ;)
hocam100
03-02-2009, 15:24
Ben de kutlarım gerçekten mükemmel olmuşlar. Çiçek açacacak kadar seneye olur. Çok iyi bakmışsınız. Bakım notlarınızı paylaşırsanız seviniriz.
ninina84
03-02-2009, 22:34
Ben de kutlarım gerçekten mükemmel olmuşlar. Çiçek açacacak kadar seneye olur. Çok iyi bakmışsınız. Bakım notlarınızı paylaşırsanız seviniriz.
Sn. Hocam100 açıkçası çok özel birşey yapmadım ama paylaşiyim. Tohumları bir gün suda beklettim. Ilık suda bekletmem gerektiği yazıyordu ama suyu sabit ısıda tutmak gibi bir şansım olmadığı için bir kaseye biraz kaynar su koyup soğuk suyla karıştırdım ve sabaha kadar oda sıcaklığında öylece bıraktım. Büyük plastik bir kabın dibine (profiterol kabıydı sanırım) delikler açıp üç parmak kadar toprak koydum. Toprak dediğim de yapı marketlerde satılan ne olduğu belirsiz topraklardan; torf, humus, perlit... herşey varmış içinde ;). Sonra bir kaşığın sapıyla 15 tane ufak delik yapıp tohumları dik duracak şekilde bu yuvalara yerleştirdim. Bildiğiniz gibi amaryllis tohumları yassı oluyor, o yüzden kaşık kullanınca tohumlar açılan yuvalara tam oturuyor böylece yerlerinden kıpırdamıyorlar.
Tohumları yerleştirdiktan sonra üstlerine çok ince bir tabaka halinde toprak döktüm. Makarna süzgeciyle eledim toprağı ;) Toprağın sadece üst kısmını biraz ıslatacak kadar su sıkıp şeffaf folyoyla kapattım. Evin içinde çok fazla güneş almayan ama karanlık da olmayan biryere koydum saksıyı. 15-20 gün sonra ilk yapraklar çıktı.
Aslında ilk bir yıl hiç yerlerinden oynatmamak gerekirmiş ama kapta iyice sıkıştıkları için mart gibi yerlerinden çıkarıp birkaç saksıya diktim minik soğanları ve kapalı balkona çıkardım evin içinin çok sıcak geleceğini düşünüp. Bu eylülde yine büyüdükleri için tekrardan ayırmak zorunda kaldım. Eylülde topraktan çıkardığımda resimdeki hallerinin yarısı kadardı soğanlar. Şimdi de bazılarını tek saksılara dikip yine balkona koydum.
Ekime kadar hiç besin vermedim. Ekimden sonra 2-3 kere genel kullanım amaçlı olan besinlerden verdim. Büyük amaryllis soğanlarına yapıldığı gibi yaz sonunda sulamayı kesmedim. Soğanlar çok minik oldukları için yapraksız kalıp kururlarsa bir daha toparliyamazlar diye düşündüm.
Benim yaptıklarım bu kadar. Mutlaka yanlışlarım olmuştur ama sonuç gayet iyi görünüyor. Tabii tohumları satanın da hakkını yememek lazım. Kaliteliymişler ki 15te 15 çimlenme sağladım.
Herkese iltifatları ve iyi dilekleri için teşekkürler.
ninina84
03-02-2009, 23:16
Umarım herkes başarılı olur. Çiçek açmasalar da o minicik hallerini ve büyüdüklerini görmek çok güzel. Yalnız benim karşılaştığım tek bir sorun var. Yavru oldukları için dirençsizler biraz. Amaryllislerde yaygın olan kırmızı lekeler oluşturan mantar hastalığı yüzünden çok yaprak kaybettim. Hala da bazı yapraklarda var noktalar. Sn. Başbahçıvan'ın tavsiye ettiği Antrakol diye bir ilaca başladım şimdi. Umarım faydası olur.
hocam100
04-02-2009, 10:19
Bendeki amarilis soğanlarımın yapraklarında kırmızı leke var ayrıca soğanlarında da kırmızı leke ve ardından çürümelere yol açıyor. Bu ne hastalığınının belirtisidir. Ayrıca hangi ilacı nasıl kullanmamı önerirsiniz. Saygılarımla.
ninina84
04-02-2009, 17:25
Sayın Hocam100 hani "kelin merhemi olsa başına sürermiş" derler ya tam onun gibi oldu bu. ;) Benim amaryllislerde de oluyor o lekeler. Şimdiye kadar bu hastalık yüzünden tamamen ölen soğanım olmadı hiç. Ama ara ara birkaç yaprak sararıyor. Bildiğim kadarıyla eninde sonunda her amaryllis soğanına bulaşan bir mantar hastalığı bu. En büyük sebebi de nem. Engellemek için sulama yapılırken soğanın toprağın dışında kalan boğazının ıslanmamasına dikkat etmek gerekiyormuş. Almanca bir sitede bakır içeren ilaçlar olduğu yazıyordu ama çok pahalılarmış. Türkiye'de var mı bilmiyorum. Ben şu an Sayın Başbahçıvan'ın tavsiye ettiği Antracol adlı bir ilacı kullanıyorum. Daha bir kere sıktım soğanlara o yüzden bir etkisi olup olmadığı belli değil.
Yapraklarda değil de soğanlarda görülen her kırmızı leke mantar değil yalnız. Soğan darbe alınca da zedelenen bölgesi kızarıyor. Fakat söyle birşey var. Zedelenme ciddiyse oraya mantar yerleşmesi de kolaylaşıyor. :( Bir de ben geçen sene böyle kırmızı noktaları olan bir yaprağı kesip tarım ilaçları satan biryere götürdüm. Orda büyüteçle filan baktılar ve mantar değil de böcek olduğunu söylediler. Biraz araştırınca soğanlara dadanan ve aynı şekilde kırmızı lekelere sebep olan böcekler olduğunu öğrendim. Malesef böceğin adının Türkçe'sini bilmiyorum. Yalnız o yapraktaki kırmızı lekeler kabarık kabarıktı. Mantar olan yaprakların lekeleri ise herhangi bir kabarıklığa sebep olmuyor gördüğüm kadarıyla. Benim bildiklerim bu kadar. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Amarylisslerimin son durumu, yakın zamanda açacaklar umarım.
beyaz orkide
06-02-2009, 19:10
Sayın hocam100, deneme şansınız oldumu acaba?bence yazık oldu canım amarlyse.Yemek soganımı bu parca parca etmişler.
ismet şenad
06-02-2009, 19:27
Arkadaşlar: hocam 100' fotoğraflarda amarillisi bıçakla bölerek çoğaltma usulunü bizlerle paylaşmıştı. Ben de bu mesajımda, bıçakla bölme usulunü doğanın kendisi uyguladığını gözlemlemiştim onu paylaşıyorum.
Daha önceki senelerde de gördüğüm olayı fotoğrafladım. Anne soğan ölüyor, ölürken de çevresinde bir çok yavru meydana getiriyor.
Fotoğrafları:
Anne soğan ölmeden bu yavruları ayırsak, anne soğanı kurtarabilir miyiz acaba?
hocam100
06-02-2009, 21:35
İsmet Bey gerçekten müthiş bir örnek. Bu örneğin aynıısnı sümbülde görmüştüm. Ama amariliste hiç görmemiştim. Çok teşekkürler.
Sevgili başbahcivanın bana gönderdiği amarillis tam 3 tane çiçek sapı çıkartıyor, hem seviniyorum hem de merak ediyorum, 3 çiçeğini de aynı kuvvette besleyebilir mi, besleyemez diyorsanız şayet, benim yapabileceğim bir katkı olabilir mi acaba?
ismet şenad
06-02-2009, 22:56
Sayın Mine hanım, zaten o ölmekte olduğu için o yavruları veriyor. Normal yavrularken bir kaç tane yavru yapıyor. Bu olaya bir kaç defa tanık oldum.Önce yaprakları soldu, gövde kısmı çürüyüp kayboldu uzun bir zaman sonra yavruların yaprakları göründü, bir kaç gün önce saksısını boşaltınca yukarıda ki fotoğraflarda görünen yavrular çıktı.
ninina84
06-02-2009, 23:17
Benim de aylardır yaprak veya çiçek vermeyen bir amaryllis soğanım var. Bugün ne olup bittiğine bakmak için topraktan çıkardım. Hiç kökü yoktu ve kök tacı da garip bir renk almıştı. Ama bir tane yavru soğan vermiş. Amaryllisim gidici galiba :(
hocam100
06-02-2009, 23:23
Sevgili başbahcivanın bana gönderdiği amarillis tam 3 tane çiçek sapı çıkartıyor, hem seviniyorum hem de merak ediyorum, 3 çiçeğini de aynı kuvvette besleyebilir mi, besleyemez diyorsanız şayet, benim yapabileceğim bir katkı olabilir mi acaba?
Mine hanım bir şey yapmayın öyle açsın. Çiçekler solunca besleme yaparsınız
can17can
07-02-2009, 06:35
arkadaşlar dilberim soğanı parçalayıp çoğaltmak bana mantıklı gelmiyor zira 4 ila 5 yılda çiçek açaçak büyüklüğe erişiyor bunun yerine tohumlarını alıp üretmek daha mantıklı zira bir soğandan 60 ila 200 tohum almak mümkün ana soğanınızda bir daha ki yıl yine açar sayın ninina bu işi başarmış görünüyor
bu gayretle devam edersek 3, 5 yıl sonra artık hollandadan soğan getirtmek zorunda kalmayız diye düşünüyorum ben henüz geçen yıl aldığım tohumları dikemedim ama en kısa zamanda dikeceğim herkese başarılar diliyorum
Başbahcivan
07-02-2009, 20:23
Sayın hocam 100 amarrillis,inizdeki kırmızı lekelere çare bulabildinizmi?
hocam100
07-02-2009, 20:35
ANTİFUNFAL ilac aldım onu suyun içinde erittim ve bugün çiçeklere ilaç verdim. Bakalım sizin öneriniz varsa onu da deneriz.İnş. kurtuluruz.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.