View Full Version : Amaryllis
Sayfalar :
1
2
[
3]
4
5
6
7
bunlardan benim güzellerim 40 gün önce üçlü açmıştı şimdi tekrar açıp dörtledi çiçegini.birde tohumunu koydum siz kurutmadan kopartsanız bile birkenara koyarsanız kendi kendine açılıyor o benim öyle oldu
can17can
12-07-2009, 13:35
Tohumla üretim konusunda deneyimli birisi forumda yok heralde.Elimde kırmızı amarilis tohumları var.Tohumun rengi siyah balık puluna benziyor.Acaba çimlenme yapar mı?
tohumları parmaklarınızın arasında yokladığınızda ufak bir şişlik hissediyorsanız tohumlar çimlenecek demektir eğer şişlik yoksa boş tohumdur
Sn ninina84 en deneyimli sanırım. Ama bu benim açtığım konu, buraya bakar mısınız?http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12781
Teşekkürler lalezar78.Ama çimlendirmeye ne zaman başlamalıyım.
Amarylis
Benim de bir Amarylisim varmış , bir süre önce bir poşette bulduğum soğanları ektim ,
baharda unutmuşum ...
Yaşarlar gibi bir umudum yoktu , geçen sabah tomurcuklandığını fark ettim .
Bu sabah da manzara bu...;)
günebakan
22-08-2009, 17:13
Amaryllisiniz çok güzelmiş sn Volare isterseniz bir de koklayın çok hoş bir kokusu olması gerek:)
Cok yazik ,
hic koku yok , olsaydi cekim yaparken de duyardim .
Yine de bahceye cikip kontrol ettim .
Yok;(
Lalezar78
23-08-2009, 21:15
Teşekkürler lalezar78.Ama çimlendirmeye ne zaman başlamalıyım.
Kusura bakmayın mesajınızı yeni gördüm. Ama pek farketmiyor ne zaman ekerseniz ekin çimleniyorlar.
çiçekler açtı bitti bundan sonra ne yapıyoruz?
amalisin koktugunu hic görmedim merak ettim gercekte kokuyormu kokmuyormu :cool:
ninina84
31-08-2009, 10:28
Bazıları kokuyor ;) Pembe beyaz çizgililerimin kokusunu yanlarından geçerken alıyorum; avatarımdaki pembenin kokusunu almak için iyice yaklaşmak gerekiyor :)
Sevgili ninina84 ben amarylislerime uzun zamandır su vermiyorum ama hala yemyeşil duruyor.Yapraklarını kesecekmiyim böylemi duracak acaba?
Sevgili ninina84 ben amarylislerime uzun zamandır su vermiyorum ama hala yemyeşil duruyor.Yapraklarını kesecekmiyim böylemi duracak acaba?
evet ya bi kişi bu konuya açıklama getireblir mi?
ninina84
01-09-2009, 17:34
Ben eylül ortasına doğru hala yeşil yaprak varsa kesiyorum.
Şimdilik hepsi yemyeşil.Nasıl kıymalı kesmeye...
arkadaşlar ben amaryllisimin çicegi solunca tohum kesesini bir torbaya koymuştum biray sonra bi baktım çillenmiş bir çogu şimdi iki pamuk arasına tohumları yeşleştirdim umarım büyürler:D
çiçekler soldu kestik borusunu. yapraklarıda kestim azar azar suluyorum soğanı ama cok az suluyorum daha napıcaz??
kırmızı olanı artık yaprakları kuruduktan sonra dün saksıdan cıkardın bi kaç kökünü budadıktan sonra topraklarını temizleyip bodrumda kuru bir yere aldım.
ekim için kasım sonunu bekliyorum. dogru mu yaptıklarım??
Selam
Amalislerim yaz kış balkonda topraktan hic cıkarmıyorum bu sene 2yavru yaptı.
bulundukları saksıler su tutmuyorsa hic bir sorun olmuyor
arkadaşlar ben soğanları çıkarmıştım fakat kökleri çok uzundu azıcık kestim. acaba tamamını mı kesseydim? yardımcı olacak var mı_?
Selam
Amalisler satışa cicekli cıkmaya başladı degişik varmı diye baktım ne gezer internete onca farklı ceşidi rengi varken neden hep aynı ceşidi getiriyorlar anlamış degilim.
farklı renk gören olursa buradan haberleşelim arkadaşlar.
hocam100
28-10-2009, 18:51
Amarilislerin ithalatı zor olduğundan aynı renkler getiriliyor.Ayrıca Türkiye'ye getirilen renkler genelde 3 renk oluyor.Eğer çok talep olsa farklı renkler de getirileceğini bir firma yetkilisinden işitmiştim.Dediğine göre talep az olduğundan bu yola başvuruyorlarmış.
Selam hocam100.
Amarilislerin ithalatı zor olduğundan aynı renkler getiriliyor.
buna katılmıyorum kırmızı beyaz getiriliyorda neden diger renkler getirilmesin eger farklı renk getirilse mutlaka alıcı cıkar ucuz olanı tercih ediyor satıcılar 3 renk dediginiz gibi bazen icinde pembe oluyor şansa .Amalisin koyu bordo lila ve sarı tonları da var fakat türkiyede yok getirilmiyor .
bende 4 renk Amalis var pembeyi şansa buldum
hocam100
30-10-2009, 11:58
Pembe tonu buldum adı Amarilis bellodonna ,ama bu bahçe için uygun ayrıca eylüle açıyor.
Selam.
bendeki pembe bundan belladona degil .
cok istedigim bir amalisde bu
Bu karışım da aynı siteden. (http://www.bakker.co.uk/r_93649-011/Amaryllis/Collection-3-Amaryllis-Varieties-Indoor-Bulbs.htm)
112235
hocam100
30-10-2009, 16:41
Ben de size avupadan bir çiçek soğanları satan bir yerin resmini vereyim ki orda olmak isteyeceksiniz.
Bahçemdeki bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=439168&postcount=2199) amaryllis gibi mi?
Çok güzel bir amaryllis Güler Hanım, duble katmerli :)
Sevgi Durul
30-10-2009, 19:05
Benim de var, iki amaryllis soğanım. İki senedir bendeler, yavru soğanları oluşuyor her yıl, ama bir türlü açtıramadım. Renklerini bile bilmiyorum. İnşallah önümüzdeki yaz açmalarını bekliyorum.
Güler hanım sizdeki rengi internet haricinde hic görmedim üstelik katmerli muhteşem solugum kesildi isminiz gibi GÜLe güle keyfini sürün.
işte benimde demek istedigim tamda bu farklı renkleri görmek neredeyse imkansiz
gecen yıl bu zamanlarda acmış olarak aldıgım beyaz ve pembe acar diye bekliyordum ama acmadı sanırım yaza acacaktır umudum bu yönde
Goncagül
31-10-2009, 15:07
Bahçemdeki bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=439168&postcount=2199) amaryllis gibi mi?
Güler abla bu ne güzellik böyle maşallah:). Bu türden ilk defa görüyorum harika. Biz bu gidişle daha çok ararız bu güzellikleri ama nereden buluruz bilmem.
Amaryllis soğanlarım geldi. Teorik olarak bordo ve beyaz. Çok fazla saçak kök var altında. Beyaz olan white baby türü sürgün vermiş bile.
Küçük bir saksıya ekmeyi düşünüyordum, şimdi saksı boyu ne olmalı diye düşünmeye başladım. Saksı büyüklüğü ve toprak harcı konusunda yardımlarınızı rica ediyorum.
113558
Mutlu Kutlu
10-11-2009, 12:35
Sn. maki01,
Saksı büyüklüğü 22x20 5,7 lt lik olanlar yeterli olur. Humusca zengin toprak, veya yanmış keçi gübreniz hala varsa az miktarda perlit, yarı yarıyada bahçe toprağı karışımı uygun olur.
Adalet Yağcı
10-11-2009, 13:05
Sevgili Maki01, gözleriniz aydın, fotoğraflarını bolca paylaşın da bizim de gözlerimiz bayram etsin.
Bordo olanı çok merak ettim, bakalım aynı renk açacak mı?
Yeni satın aldığım Amaryllis'im çiçeklendi.
Ben genelde soğanları tamamen toprak altına dikiyordum. Fakat burada Amaryllis soğanlarının sadece kök kısımları toprak altında kalacak şekilde dikiyorlar. Soğanın geri kalan kısmı toprak üzerinde kalıyor.
Bunun soğan gelişimi açısından bir yararı var mıdır yoksa görsel amaçlı mı diye merak ediyorum.
113562
Adalet Yağcı
10-11-2009, 13:40
Sevgili Selenn, burada biz soğanlarımızı yeni dikiyoruz siz orada çiçeklerini gördünüz, haksızlık bu :)
Çok güzel açmış, keyifli seyirler, kokusu var mı?
Adalet Hanım bizimkilerin çiçekleri geçince ben de sizinkilere bakıp avunacağım:)
Çiçekleri çok güzel ve iri ama kokusu yok.
Teşekkürler Adalet Hanımcım :)
Yabancı sitelerde, soğanın bir kısmının toprak üstünde olması öneriliyor. Ben de öyle diktim. Satıcı, oğluma özel kolleksiyon soğanları olduğunu söylemiş. Çiçek verdiğinde hep birlikte göreceğiz.
Bu arada Amsterdam'da bir çiçek marketinden alındı soğanlar. Satıcı iki soğan bir süre yanyana tutulursa renklerde karışım olacağını söylemiş. İlginç geldi :)
Amaryllis soğanlarım geldi. Teorik olarak bordo ve beyaz. Çok fazla saçak kök var altında. Beyaz olan white baby türü sürgün vermiş bile.
Küçük bir saksıya ekmeyi düşünüyordum, şimdi saksı boyu ne olmalı diye düşünmeye başladım. Saksı büyüklüğü ve toprak harcı konusunda yardımlarınızı rica ediyorum.
113558
Sn. Maki., Dün bir eski kitaba göz atarken notlar almışım takvim kağıdına 20 yıl önce!! Ama notlar bahçede kaldı??? Dün okudum ama almadım.Hatırımda kalanları yazayım.
1. Saksısı dar olacakmış. Soğandan 1 inç kadar geniş.
2.Saksı harcı bol humuslui geçirgen,
3. İlk sulama bol olacak daha sonra azar azar sulanacakmış,
4. 3 yılda bir saksı değişirmiş,
5. Her yıl saksı toprağı üzerinden 1,5-2 cm. kadar çıkarılıp taze toprak ilave edilirmiş,
6. Soğanın dikimi : 1/3 ü (Üçte bir ) kısmı dışarıda kalacak şekilde dikilirmiş.
Dikimden sonraki sıcaklık, saksıyı yana yatırıp dinlendirme vs var ama hatırlayamadım şimdi. Onları sonra yazarım. Kolay gelsin.
Kaynak: Bulbs for home gardens . 1979 baskısı.
Mutlu Kutlu
10-11-2009, 18:46
Amarylislerde kokulu olana hiç raslamadım. Yıllarca kokulu amarylis gözüyle baktığım kocaman soğanlı çiçeğimde meğer crinum muş:)
Hazır yurtdışındasınız, bence crinumlara yönelin. Kimbilir komşuda pişer bizede düşer:)
Sn. maki01,
2 tane ayrı renk amarylis soğanını yan yana çiçek açtırmakla değişik renkler elde edilmez.
Olayın aslı, ters tozlama ile melez elde etmek. 1 ci çiçekteki polenleri kulak pamuğuyla alıp diğer renk çiçeğin tam ortasında bulunan dişi organa bu polenleri yapıştırmak şeklinde olur. Gerçi bu işi doğada arılar yapıyor ama, bizim müdahelemizle işlem garanti olur. Oluşan tohumlar tesadüfe kalmış, ama doğanın çizdiği bütün renkler bir ahenk içerisinde umulmadık güzelliklerle karşılaşabilirsiniz. Adalet Hanım bizimkilerin çiçekleri geçince ben de sizinkilere bakıp avunacağım:)
Çiçekleri çok güzel ve iri ama kokusu yok.
İyi ki not almışsınız sayın kgursan. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum, zamanlama bundan daha iyi olamazdı benim için. Ancak soğanın filizlendiğini görünce hazırda bulunan saksılara dikmek zorunda kaldım. Önerilenden biraz daha büyük oldu saksı ama toprak karışımını doğru hazırlamışım. Geriye beklemek kaldı :)
Melezleme olmasını hiç istemiyorum aslında. Eğer yetiştirmeyi başarabilirsem ayrı yerlerde bulunmasına dikkat ederim. Teşekkürler sevgili Mutlu Kutlu...
Crinumlar (http://www.backyardnature.net/yucatan/crinum_a.jpg) çok zarifmiş. Yurt dışında olan ya da ithal edebilecek arkadaşlarımız ilgilense ne güzel olur :)
hocam100
10-11-2009, 19:57
Bu tür kokulu arkadaşlar . Kokusunu çok beğendim. Amarilis bellodonna adı, bahçe için çok uygundur.-15 dereceye kadar da dayanıklı.Çok çabuk da çoğalıyor.
Mutlu Bey Crinum'u not aldım:) Çok güzelmiş.
İyi ki not almışsınız sayın kgursan. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum, zamanlama bundan daha iyi olamazdı benim için. Ancak soğanın filizlendiğini görünce hazırda bulunan saksılara dikmek zorunda kaldım. Önerilenden biraz daha büyük oldu saksı ama toprak karışımını doğru hazırlamışım. Geriye beklemek kaldı :)
Sn maki 01.,Notların devamı:
Büyüme başlayıncaya kadar (Temmuz-ağustos) ılık yerde kalacak,
1.Yapraklar çıkmaya başlayınca saksılar güneşli yere alınacak,
2.Yapraklar çıktıktan sonra her hafta gübrelenecekmiş,
3. Don lardan önce saksılar içeri alınacak,
4. Saksı yana yatırılarak kurutulacak ve serin yerde 2 ay DİNLENSİN miş,
5. Saksılar 3 yılda bir değiştirin, ancak her yıl üstteki 2-3 cm toprağı değiştirin.
Özetle:
a) Zengin, gübreli toprak,
b)Büyüme esnasında bol su ve bol gübre,
c)VE Kuru şartlarda 10 oC da 2 AY DİNLENME periyodu.
Sanırım Adana için uygun. Kolay gelsin.
/I]Sn Maki 01 için notları karıştırırken Hippeastrum ile amaryllis in farklı türler olduğunu fakat söylemde genellikle hippeastrum dan amarylles olarak bahsedildiğini , ben de bu hatayı yaptığımı gördüm ve düzeltiyorum. Sn maki 01, için derlediğim bilgiler Amaryllis için değil Hippeastrum için dir ve sn Maki 01'in soğanları hippeastrum olduğu belirtilmektedir.
Kısaca verdiğim bilgiler doğru yere gitti ama isimler yanlıştır, Amaryllis değil Hippeastrum olacaktır. Okuduğum bazı mesajlarda da yine kavram, isim karışıklığı olduğu görülüyor.
Bu iki bitki türünün karşılaştırılması ve farkları:
Hippeastrum ve Amaryllis
1. Orjin : Güney Amerika , Güney Afrika,
2. Çiçek sap : İçi boş , İçi dolu, sert,
3. Sapta çiçek : 2-6 adet , 8-12 ad.
4. Koku : çiçekleri Kokusuz , Çiçekleri Kokulu
5. Tohum rengi : Siyah , Yeşil,
6. Çiçek oluşumu: Düzenli ve her 4 yaprakta 1 çiç., Yılda 1 kez çiçek,
7. Yavru sayısı : Alternanslı yıllarda az sayıda, her yıl devamlı, çok.
Hippeastrum; Amaryllidaceae familyasına bağlı, tropic ve sub-tropic bir bitkidir. Ilıman iklimlerde de yetişir, Batı Avrupa ve İskandinav ülkelerinde 18-23 oC aralığında toprak ısıtması yapılarak Yılda 7-11 ay arasında bir periyod da yetiştirilmektedir.
Hollanda da yapılan kültüründe, çiçekleri Aralık-Nisan arasında açacak şekilde yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Bitkinin çiçeklenmesi için soğanın bir süre dinlenmesi gerekir.Güney Amerikada yıllık yetişir ve devamlı olarak yaprak verir ancak her 4 yaprakta bir çiçek tomurcuğu oluşturur. Devmlı büyüyen bitki yazın kurak ve yüksek sıcaklık koşullarında yaprakları sener (Solar) ve bitki dinlenmeye girer.
Avrupada dinlenme periyodu yapay olarak sağlanır. Yetiştirilen soğanlar topraktan çıkarılmadadn 1 ay önce sulama kesilir, 4 hafta kadar hiç su verilmez böylece yaprakların senmesi (solması) sağlanır.
Hippeastrum da çiçeklenme için ışık etkili değildir.
Çiçeklenme periyodu, bitkilerin ne zaman kurutulup, soldurulduğuna ve soğanlara depoda sıcaklık uygulamasına bağlıdır. Çiçek sayısı ve performansı (Kalitesi ) soğanın iriliği ve yaşına bağlıdır. İri ve yaşlı soğanlar daha iyi çiçekler verir.
Hippeastrum da çiçek, büyüme periyodu boyunca her 4 yaprakta bir devamlı olarark oluşur. Büyüme noktası her 4 yaprak çıkardıktan sonra çatlar ve çiçek primordiası oluşur. Üç tam scale den sonra 4. scale yarım olur ve çiçek tomurcuğu bunun dibinde oluşur.
Hippestrum da melezler 3 tip de bulunur;
a) İri çiçekli tipler ; Kırmızı, pembe, kavun içi, renklerde olur.
b) Gracilis tipleri; Sapları kısa, hafif trompet şekilli olur.
c) Christmas <Joy tipi; Parlak kırmızı dır.
Kaynak: Forcing of flower bulbs. Holland.
hocam100
15-11-2009, 18:19
Kamil bey amarilis bellodonna acaba hangi türe giriyor.Kokulu bir tür ve eylül gibi açıyor.
Kamil bey amarilis bellodonna acaba hangi türe giriyor.Kokulu bir tür ve eylül gibi açıyor.
A.belladona ; Adı üstünde amariylles. Çiçekleri kokulu , sapı sağlam anavatanı Güney afrika. Sorun şurada: Hippeastrum un da amaryllis diye bilinmesi yanlış. Hippeastrum amaralydaceae familyasında ama A.belladona dan her yönüyle çok farklı. Yukarıdaki mesaj da açıkladığım gibi.
Sayın kgurkan bey bizim elimizdekiler sanırım yazdıklarınızdan Hippeastrum oluyor kokusuz dogrumu
Bu çiçeğin soğanları saksıda kalırsa çürürmü? Torak yüzeyinde ki yaprakları çürüdü ya da kurudu! Ne yapmam gerekir?
Sergüzen
27-11-2009, 20:04
Bahara tekrar yaprak çıkartırlar. Soğan saksıda kalırsa çürümez. Benim soğanlar açık arazide yıllardır kalıyor ve her bahar tekrar çiçek açıyorlar. Kış boyunca çok az sulayın.
Sayın kgurkan bey bizim elimizdekiler sanırım yazdıklarınızdan Hippeastrum oluyor kokusuz dogrumu
Kokusuz ise hippeastrumdur. Çiçekleri gösterişlidir. Güney Amerika orjinli olup devamlı yaprak yapar. çiçeklenmesi için bir dönem (1 ay kadar) kurak kalması gerekir.
Geçen sene tohum toplamıştım biraz acaba nezaman toprakla buluşturmam uygundur.
Orkun Kırcı
18-12-2009, 12:00
Evde sera ortamı oluşturup hemen dikebilirsiniz aslında, 1 ay önce birkaç tane dikip deneme yapmıştım uygun ısıyı sağlayınca çimlendiler. Kapaklı şeffaf kapları kullanabilirsiniz.
Amaryllis hippeastrum'um ilk sürgününü balkonda verdi ancak gelişmesi çok çok yavaştı. Salona aldıktan sonra hızla büyümeye başladı. Sevgili Orkun'un da yazdığı gibi düşük ısılarda gelişmeleri çok yavaş oluyor.
118432
Goncagül
19-12-2009, 09:34
Sayın Maki, bu bir çiçek tomurcuğu olabilir mi? ;)Çıkan sürgün yaprak gibi ince mi? Yoksa kapalı kapsül gibi mi?
Sayın Safranbolu78, teşekkür ediyorum uyarınız için.
3 günde iyice belirgenleşmiş, çiçeğe gebe bir tomurcuk bu :)) Soğanından ayrı bir noktada yeni bir yaprak ucu belirmiş.
Sayın kgursan,
"Hippeastrum da çiçek, büyüme periyodu boyunca her 4 yaprakta bir devamlı olarark oluşur. Büyüme noktası her 4 yaprak çıkardıktan sonra çatlar ve çiçek primordiası oluşur. Üç tam scale den sonra 4. scale yarım olur ve çiçek tomurcuğu bunun dibinde oluşur."
Önce yaprak, sonra çiçek beklediğim için yaprak demiştim. 18-23 derece arası bir sıcaklıkla toprak ısıtılmasından söz ediliyor. Evim kaloriferli. Bu durumda peteklere yakın bir yerde olması uygun mudur?
Hem güneş ışığı hem de peteklerden faydalanma imkanım yok. Kalorifer peteklerinin bulunduğu bölge aydınlık ama direkt güneş ışığı almıyor.
İkinci soru ise güneş ışığı. İnternette yabancı sitelerden edindiğim bilgilere göre direkt güneş görmeyen ama aydınlık bir yerde gelişebileceği idi. Doğru mudur?
Tomurcuk olduğunu anlamamla birlikte bakımı ile ilgili sorular uçuşuyor kafamda.
Soğanlı bitkilerin potasyum ihtiyacı ile ilgili. Nerede okuduğumu hatırlamıyorum ama potasyum oranı yüksek NPK ile gübrelenmesi. Toprak harcını dere kumu, keçi gübresi, bahçe toprağı ve coopeat karışımıyla hazırlamıştım. 12-36-12, 20-20-20, 12-5-40 oranlarından oluşan kimyasal gübrelerim var. Bugüne kadar hiç kimyasal gübre vermedim.
Son soru :)
Potasyum oranı yüksek olandan vermeli miyim?
Son desem de gerçekten son bir soru daha :) Sulama rejimi ne olmalı?
Desteğiniz için şimdiden teşekkür ediyorum.
Bugün:
118499
Goncagül
19-12-2009, 20:15
Sayın Safranbolu78, teşekkür ediyorum uyarınız için.
3 günde iyice belirgenleşmiş, çiçeğe gebe bir tomurcuk bu :)) Soğanından ayrı bir noktada yeni bir yaprak ucu belirmiş.
Bugün:
118499
Sayın Maki, ben teşekkür ederim ne demek. Size bir küçük bilgi daha vereyim. O yandan çıkan küçük yaprak soğanın yavruladığını gösteriyor. İyi günlerde büyütmeniz dileğiyle.
Sn maki 01., Yukarıda da belirttiğim gibi çiçek tomurcuğu için dinlenme gerekiyor (Susuz kuru 1 ay kadar) sonra çiçek. Sulama için hafif sulama ama fazla su akacak, Potasyum ağırlıklı veya 202020 dengeli gübreler kullanılabilir fakat doz -miktarı iyi ayarlayın. Sulama suyuna tahminen 1 litreye 1 tatlı kaşığı civarı?? Yaklaşık 1lt su/5-10 grgübre yeterli olabilir. (Bu genel bilgi, tecrübem değil) Aydınlık ılık yer uygundur. Kalörifere yaklaşması gerekmez. iyi de olmaz çünkü çabuk kurutur, fazla sıcak olur. Odada cam önü yeterli olur. Nemli, ılık tropikal orman ortamı!! Kolay gelsin.
Arada sırada odayı havalandırın onlarda havalansın
Bu arada toprak ısıtma seralar için geçerli evde gerekmez.
arkadaşlar bende amarillys soğanlarımı eylülde saksıdan cıkarmıştım şimdi ocak ayı başında dikmeyi düşünüyorum.. dogru mu acaba??
Adalet Yağcı
21-12-2009, 08:11
Amaryllis soğanlarımın hepsini de Sonbaharda bahçeye dikmiştim, yanlış bir uygulama mı yaptım acaba?
Bana gelen soğanların bir kısmı da açık alandan gelmişti, Amaryllis Lion hariç, bundan sonra soğanı yerinden söküp kapalı alana alabilir miyim(gerekiyorsa)?
Çok teşekkür ediyorum sayın kgursan.
Amaryllis'im hızla büyüyor. Tomurcuğun ardından çiçek sapı uzamaya başladı:)
Son iki günüm internette bilgi toplamakla geçti. Bu (http://www.amaryllis.com/pac.htm) ve bu (http://www.amaryllisgarden.com/) site yetiştirme, gübreleme ve bakım konusunda oldukça faydalı bilgiler vermiş. .
Kısa ipuçları:
*Dikim Zamanı: Ekim'den Nisan sonuna kadar.
*Çiçek açma zamanı: Aralık sonundan Haziran sonuna kadar.
*Çiçeklenme periyodu: 7-10 hafta.
*Büyük soğanlar daha fazla çiçek üretir.
* Soğanları daima 4.4 ile 10 derece arasındaki serin ortamda saklayınız. ( 40 - 50 Fahrenayt)
Amaryllis- Türünün Eşsiz Örneği
Tüm soğanlı çiçekler arasında amaryllis yetiştirilmesi en kolay türdür.Geniş bir zaman dilimine yayarak içerde ya da dışarda başarıyla yetiştirilebilir. Güney amerika'nın tropik bölgesi orijinli olan amaryllis , botanikte Hippeastrum adıyla bilinir. Büyük çiçekleri; kolayca yetiştirilerek çiçek açması; amaryllisi popüler bir çiçek haline getirmiş ve dünya çapında yetiştirme talebi artmıştır. Kırmızın tonları, pembe, beyaz, somon ve oranj gibi renklerin yanısıra, çizgili çok renkli, pembe tonlarının karışımı veya kırmızı beyaz renkleriyle güzel türleri vardır.
Dikime Hazırlık
Soğanlar dikilmeden önce tabanı ve kökleri ılık suda bir kaç saat bekletilir. Soğanları hemen dikmeyecekseniz 4.4 ile 10 derece arasındaki serin ortamda saklamayı unutmayınız.
Dikim
Soğanlar, hazır karışım olarak satılan, gübreli saksı kompostlarına dikilir. Soğanlar, köklerini zedelememeye dikkat ederek boyuna kadar olan kısmı saksı karışımı içinde kalacak çekilde dikin. Toprağı hafifçe bastırın ve uygun bir yere yerleştirin.
Konumu ve Sulama
Soğanları, ılık, direkt ışık alan bölgeye ya da saksıya dikin. Gövdenin gelişebilmesi, sürgün verebilmesi için ısı gereklidir. İdeal sıcaklık 20 , 21 derecedir. Sürgün verinceye kadar az sulayın, yaprak ve tomurcuk vermeye başladığında suyu göreceli olarak arttırın. Bu aşamada gövde hızla uzayacak ve yetişkin boya geldiğinde çiçek gelişecektir.
Çiçeklenme Periyodu
Genel kural olarak soğanlar 7 - 10 haftada çiçeklenir. Bu süre kış aylarında bahara göre daha uzun olacaktır. Bunu akılda tutarak dikim programınızı, Ekim - Nisan arasına yayınız. Bahçenizde ya da evinizde nefis renkli çiçeklerin sürekli bulunmasını istiyorsanız iki hafta arayla dikim yapın.
Çiçeklenme Sonrası Bakım
Çiçeklenme Sonrası
Çiçekleri bittikten sonra yeniden çiçek verebilir. Eski çiçekleri sapın ucundan kesin. Sap solmaya, egilmeye başlayınca soğanın boyun kısmından sapı kesin.
Yaprakların Büyümesi ve Gelişim
Yaprakların iyice gelişip büyüyebilmesi için,tüm yaz boyunca ya da en az 5-6 ay normal sulamaya ve gübrelemeye devam edin. Normal olarak erken sonbaharda, yapraklar sararmaya başlayınca soğanın tepesinden 5 cm kalacak şekilde kesin ve soğanı topraktan çıkarın.
Soğanları Saklama
Soğanları temizleyin. Daha sonra buzdolabının sebzelik gözü gibi serin ( 4.4 ile 10 derece arası ) karanlık bir yerde en az altı hafta süreyle saklayın. Uyarı: Amaryllis soğanlarını, içinde elma olan bir buzdolabında saklamayınız, sterilize olacaktır.
Yeniden Dikim
Soğanları 6 hafta serinlettikten sonra istediğiniz zaman dikebilirsiniz. Çiçekleri görmek istediğiniz zamandan 8 hafta önce soğanları dikin.
Kaynak: http://www.amaryllis.com/pac.htm
İlk çevirim :)
Bir önceki mesajımda yer alan linklerden birini çevirebildim, ilk kez botanikle ilgili çeviri yapmam nedeniyle terimlerde hata yapmış olabilirim.
Diğer linkte ise gübreleme ile ilgili öğrendiğim bilgiler şunlar:
* Soğanları dikerken NPK 14-14-14 kompoze gübre kullanabiliriz. Ancak soğanla gübreli toprağın temas etmemesi gerekiyor. Bu nedenle saksı harcının alt kısmında gübreli karışım kullanmak uygun olacak.
* Sürgün verdikten sonra NPK 20-20-20 gübreyi düzenli kullanabiliriz.
Ben de yakında "amaryllis bana neler ettin" demeye başlayacağım :))
hocam100
21-12-2009, 21:17
Amarilis soğanının nasıl yetiştirldiğine dair video :http://www.ehow.com/video_5361866_keep-amaryllis-bulb-blooming.html
gülyabani
22-12-2009, 08:23
Sayın maki01 verdiğniz bilgiler çok aydınlatıcı çok teşekkürler. Hocam100 den aldığım amarilislerim den ikisi gelişmeye başladı verdiğiniz bilgilerle daha da iyi olacaklar sanırım.
Emel Yılmaz
22-12-2009, 15:22
A h ah ah ben amaryllisim açacak diye beklerken taze yaprakları çürümeye başladı. 5 tanenin hepside. Hemde içeride oldukları halde. Acaba birşey mi oldu hastalık falanmı kaptılar. Sıcak ortamdalar sularını tam veriyorum daha ne yapmam lazım acaba.Bana bilgi verirseniz çok sevinirim
kopshtar
22-12-2009, 19:01
Fazla mı suladınız acaba. Fazla su istemiyor amarylisler. Toprağın hafif nemli olması yeterli.
Başbahcivan
22-12-2009, 19:36
A h ah ah ben amaryllisim açacak diye beklerken taze yaprakları çürümeye başladı. 5 tanenin hepside. Hemde içeride oldukları halde. Acaba birşey mi oldu hastalık falanmı kaptılar. Sıcak ortamdalar sularını tam veriyorum daha ne yapmam lazım acaba.Bana bilgi verirseniz çok sevinirim
Değerli arkadaşım amaryllis lerin soğanları dikerken 3/2 toprak dışında olur birde soğanına su değmesini, sıcak ve nemli ortamı hiç sevmez bunlara dikkat etmeliyiz.
4 günde çiçek sapı bir karış oldu. İnanılmaz bir hızla büyümeye devam ediyor :)
118861
serdarca06
23-12-2009, 15:12
benim amaryalislerimde hala bi kıpırtı yok. sitede okudugum kadarıyla kışın 1 aylık dinlenme periyodunda hiç sulanmaması gerekiyormuş. ben haftada 2 kere suluyorum. acaba ara ara suladıgım için mi bi kıpırtı yok?
Emel Yılmaz
23-12-2009, 15:36
*** ederim arkadaşım değerli tavsiyeleriniz için. Bugün toprağınıda değiştirdim sulamayıda azaltıcam *** düzelecek ve güzel güzel çiçek açacaklar ve gülümseyecekler diğer çiçeklerim gibi. Onları çok seviyorum
hocam100
23-12-2009, 16:13
benim amaryalislerimde hala bi kıpırtı yok. sitede okudugum kadarıyla kışın 1 aylık dinlenme periyodunda hiç sulanmaması gerekiyormuş. ben haftada 2 kere suluyorum. acaba ara ara suladıgım için mi bi kıpırtı yok?
Fazla su vermeyin suyu o kadar çok sevmez.
Başbahcivan
23-12-2009, 19:30
benim amaryalislerimde hala bi kıpırtı yok. sitede okudugum kadarıyla kışın 1 aylık dinlenme periyodunda hiç sulanmaması gerekiyormuş. ben haftada 2 kere suluyorum. acaba ara ara suladıgım için mi bi kıpırtı yok?
Sayın arkadaşım normalde yaz bitiminde yapraklar kuruduktan sonra topraktan sökülerek 2 ay kuru ve karanlık bir ortamda soğanın dinlenmesi gerekir.
Goncagül
24-12-2009, 19:45
Dün buradaki bir çiçekçiden 5 adet amaryllis soğanı satın aldım. Renklerini ve türünü bilmiyorum dedi ama üzerinde iliştirilmiş benim evdekilerin fotağraflarına benzer fotoğraf vardı. Kendi bahçesinden söküp getirmiş.
Benim merak ettiğim çiçek açması için soğan çevresi veya yarı çapı ne olması lazım? Çünkü soğanlar küçük. Belki açmaz bu yıl diye düşünüyorum. Yarı çapı en büyük olanın 5cm diğerlerinin 4cm civarında.
Orkun Kırcı
24-12-2009, 22:20
119016
Benim bu boydaki soğanım geçen yıl açmıştı.
Goncagül
24-12-2009, 22:29
119016
Benim bu boydaki soğanım geçen yıl açmıştı.
Ben de yüklüyorum fotoğraflarını. Bakın sizin soğanlar kadar var mı?
hocam100
24-12-2009, 22:42
Çiçek açarlar biraz bakımını iyi yapınız.
Amaryllis soğanlarımın hepsini de Sonbaharda bahçeye dikmiştim, yanlış bir uygulama mı yaptım acaba?
Bana gelen soğanların bir kısmı da açık alandan gelmişti, Amaryllis Lion hariç, bundan sonra soğanı yerinden söküp kapalı alana alabilir miyim(gerekiyorsa)?
Adalet hanım., merak etmeyin. Normal süreç içinde, Baharda açarlar.
İlave olarak., Soğanları 6 hafta yanılmıyorsam 13 oC da depolanıp dikiliyor ve hemen çiçeğe geliyor.
bu Amalis benim hep kafamı karıştırıyor okudugumuz kaynaklarda sökülmesi tavsiye ediliyor yazışmalarda sökülmesi taraftarı cogunlukda .
ben nerede bir amalis saksısı görsem sohbete başlıyorum sökme gibi bir işlem yapmadıklarını senelerce aynı saksıda **** bahcede büyüdügü söleniyor benim amalislerde balkonda 2 ci senesine girdi sökersem saklaya bilecegimi tahmin etmiyorum o yüzdende sökme işlemi yerine kolaya kacıyoruz al dik seyret :D
Sevgi Durul
26-12-2009, 22:26
Sayın Safranbolu78, teşekkür ediyorum uyarınız için.
3 günde iyice belirgenleşmiş, çiçeğe gebe bir tomurcuk bu :)) Soğanından ayrı bir noktada yeni bir yaprak ucu belirmiş.
Sayın kgursan,
"Hippeastrum da çiçek, büyüme periyodu boyunca her 4 yaprakta bir devamlı olarark oluşur. Büyüme noktası her 4 yaprak çıkardıktan sonra çatlar ve çiçek primordiası oluşur. Üç tam scale den sonra 4. scale yarım olur ve çiçek tomurcuğu bunun dibinde oluşur."
Önce yaprak, sonra çiçek beklediğim için yaprak demiştim. 18-23 derece arası bir sıcaklıkla toprak ısıtılmasından söz ediliyor. Evim kaloriferli. Bu durumda peteklere yakın bir yerde olması uygun mudur?
Hem güneş ışığı hem de peteklerden faydalanma imkanım yok. Kalorifer peteklerinin bulunduğu bölge aydınlık ama direkt güneş ışığı almıyor.
İkinci soru ise güneş ışığı. İnternette yabancı sitelerden edindiğim bilgilere göre direkt güneş görmeyen ama aydınlık bir yerde gelişebileceği idi. Doğru mudur?
Tomurcuk olduğunu anlamamla birlikte bakımı ile ilgili sorular uçuşuyor kafamda.
Soğanlı bitkilerin potasyum ihtiyacı ile ilgili. Nerede okuduğumu hatırlamıyorum ama potasyum oranı yüksek NPK ile gübrelenmesi. Toprak harcını dere kumu, keçi gübresi, bahçe toprağı ve coopeat karışımıyla hazırlamıştım. 12-36-12, 20-20-20, 12-5-40 oranlarından oluşan kimyasal gübrelerim var. Bugüne kadar hiç kimyasal gübre vermedim.
Son soru :)
Potasyum oranı yüksek olandan vermeli miyim?
Son desem de gerçekten son bir soru daha :) Sulama rejimi ne olmalı?
Desteğiniz için şimdiden teşekkür ediyorum.
Bugün:
118499
Gözünüz aydın sevgili Maki, darısı başıma diyeyim. Çünkü benim de üç yıldır bende olan ve rengini bile bilmediğim iki saksı amaryllislerim var. Soğanları bir ay kadar dinlendirdim, yapraklarını da kesmiştim. Şimdi salona aldım,henüz yaprak ve çiçek sapı çıkarmadı. Şimdilik bekliyorum, inşallah bu yıl açar.
Sizin amaryllis açtığında da paylaşırsanız sevinirim,rengini merak ettim.
Teşekkürler sevgili SDurul, darısı sizin amarayllisinize...
İkinci amaryllisimin de, bana geldiğinde 2cm'den kesilmiş olan yaprakları biraz büyüdü, ardından çiçek tomurcuğu geldi.
119503
Birinci amaryllisimin çiçek sapı 50 santimi buldu. Bu arada hemen yanından ikinci tomurcuk da çıkmaya başladı.
119504
Çiçeğini ne zaman görebilecem acaba :) Teorik olarak biri bordo, diğeri beyaz. Hangisi önde gidiyor bilmiyorum....
Nejla K.
31-12-2009, 15:14
Makicim, düşündüğün için yüreğine sağlık, teşekkürler... Yeteneklerinin sınırı yok biliyorum. Amaryllisi tohumdan yetiştirenler için bir bilgi eklenebilir mi? Elimde tohum var da???
Sevgili Nejla,
Tohumdan çiçeğe geçen süre oldukça uzun. 3-4 yıl gibi :)
Metnin tam çevirisini ilerde ekleyebilirim ancak acil yardım olarak kısa özet yaparsak şunlar anlatılmış:
Herşeyden önce tohumun çimlenme özelliğinin (http://www.amaryllisbulbs.org/2007/12/viable-amaryllis-seeds.html)kontrol edilmesi gerektiği anlatılıyor. Şöyle ki, siyah kağıda benzer tohumu parmaklarınızın arasına alıp, orta kısmında küçük bir çıkıntıyı hissetmeye çalışacaz . Bu kabarıklık yoksa boşuna beklersiniz diyor. Bu kabarıklık embriyonun olduğu bölge imiş.
Çimlendirmek için iki yöntem önerilmiş:
**Birinci yöntem klasik cocopeat'de gerçekleşen çimlenme. (http://www.amaryllisbulbs.org/2009/01/sowing-germinating-amaryllis-seeds.html)
Toprak olarak cocpeat tableti ya da cocopeat kullanılmış. Menekşe çeliklerinde kullandığımız kapaklı şeffaf kutularda , nemi sürekli kontrol ederek, ılığa yakın su ile ılık bir ortamda çimlendirilmesi gerektiği anlatılmış. Cocopeatin, tohumun göbek ya da embriyonun olduğu bölgeyi kapatmasına dikkat edin deniliyor. Tohumun çimlenmesi 4 haftayı bulabiliyor.
** İkinci yöntem ise ılık suda, ılık ortamda yapılan çimlendirme. Linki incelediğinde görebiliyorsun. Suyu her hafta değiştirin ve ılık kalmasına özen gösterin diyor.
Her iki yöntemde de bol ışıklı ortam öneriliyor. Çıkan filizlerin seyreltik dengeli NPK ile gübrelenebileceği de anlatılmış. Normalde 1 litreye 1 tatlı kaşığı önerilmişse, yarım kaşık kullanarak seyreltebiliriz diye düşünüyorum.
Bence tohum sayın fazla ise her iki yöntemi de dene ve sonuçlarını bizlerle paylaş. Teorik bilgiye, pratiğin verdiği yanıtı birlikte görelim :)
Nihayet renk belli oldu...
Bordo amaryllisim :
120599
Sn maki., sanırım bordo değil, Kan kırmızı.
Bordo rengi çok istemiştim sevgili kgursan. Kırmızı da olsa sevinirdim ama renk nefis bir bordo...
Çok hızla büyüyor amaryllis. Çiçek sapı 65 cm oldu. İkinci çiçek sapı da 20 cm'i buldu.
120715
Adalet Yağcı
05-01-2010, 09:03
Çok güzel sevgili Maki, benim Lion olan da bu şekilde tomurcuk vermişti, açtığında rengi biraz açıldı.
İnşallah kokuludur.
http://img46.imageshack.us/img46/8666/dsc05161v.jpg (http://img46.imageshack.us/i/dsc05161v.jpg/)
http://img40.imageshack.us/img40/4084/dsc05162r.jpg (http://img40.imageshack.us/i/dsc05162r.jpg/)
hocam100
05-01-2010, 20:34
Bu şeklide çiçek açtırmak epey zordur ama kolay gelsin.Köküne su çok az değmeli ki çürümesin.Amarilis suya çok dayanıksızdır.En güzeli saksıya ekmektir.
valla hocam köklenmeye başladı kökü uzayınca suyunu biraz azaltacağım.. ya da dediğiniz gibi saksıya alırım. zaten cok zor büyüdü soğan kaybetmek istemem doğrusu..
hocam bu şekilde büyüyen sümbül **** bu amarillys olsun sonradan soğanlar ölüyor mu yoksa topraktakiler gibi ertesi yıla da ekebilirmiyiz??
hocam100
05-01-2010, 21:28
Topraktakiler gibi olmuyor malesef.Çok küçülüyor.
Çok güzel sevgili Maki, benim Lion olan da bu şekilde tomurcuk vermişti, açtığında rengi biraz açıldı.
İnşallah kokuludur.
Sn adalet hanım., Hippeastrum ise kokulu olmaz. Kokulu olan Amarylles belladonalardır.
Teşekkürler, bence de çok güzel.
Soğanın etiketinde " Dark Red" yazıyordu. Flaş ya da güneş ışığı rengi biraz açık gösterse de gerçekten gece elbiselerinde kullanılan bordo kadife gibi:)
Henüz bir çiçek açtı. Diğerleri de 2 gün içinde tam olarak açar :)
Yabancı sitelerde (http://www.amaryllisbulbs.org/2007/11/how-to-pollinate-amaryllis-bulbs.html) okuduğum bilgiye göre çiçek açtıktan 2-3 gün sonra fırça yardımıyla tozlanmanın sağlanması gerekiyormuş. Başarabilirsem tohumları paylaşıma açacağım.
Orkun Kırcı
07-01-2010, 18:01
http://img46.imageshack.us/img46/8666/dsc05161v.jpg (http://img46.imageshack.us/i/dsc05161v.jpg/)
http://img40.imageshack.us/img40/4084/dsc05162r.jpg (http://img40.imageshack.us/i/dsc05162r.jpg/)
evgili Akon sadece kök kısmı suya temas etmeli minicikte olsa yeter, suya doğru uzuyor zaten. Gövdeye temas çürüme ve küflenmeye sebep olabiliyor.
evgili Akon sadece kök kısmı suya temas etmeli minicikte olsa yeter, suya doğru uzuyor zaten. Gövdeye temas çürüme ve küflenmeye sebep olabiliyor.
teşekkürler yorum için. galiba ilerleyen günlerde saksıya alıcam. bu şekilde geleceği pek iyi değil açıkcası. bu hale getirinceye kadar zaten cok ugraşmıştım
Orkun Kırcı
08-01-2010, 10:53
teşekkürler yorum için. galiba ilerleyen günlerde saksıya alıcam. bu şekilde geleceği pek iyi değil açıkcası. bu hale getirinceye kadar zaten cok ugraşmıştım
Geçen yıl Adalet abla bu yöntemle açtırmıştı. Bir danışın isterseniz:)
Teşekkürler arkadaşlar,
"White Lady" etiketi ile gelen soğan daha küçük idi. O nedenle bir çiçek sapı verdi. Bir haftaya kadar onun da açacağını düşünüyorum :)
Soğanların ömrü ile ilgili bir bilgiye rastlamadım. Ne kadar büyür ya da kaç sene yaşar acaba?
White ve Dark Red lady'lerim :)
121226
Sevgi Durul
09-01-2010, 00:14
Sevgili Maki gece gece bu yapılır mı? İnsanı özendiriyorsunuz. Benimkiler tembel tembel oturuyorlar. Çiçek açmak şöyle dursun yaprakları yeni belirmeye başladı.
Goncagül
09-01-2010, 00:41
Maki ablacım amaryllisinin rengi çok harika. O güzel çiçeklerinin keyfini çıkar doya doya seyret:).
Bu bordo amaryllisine mutlaka tozlaştırma yap bence. Çünkü tohumdan üretmek zor olsada daha çok yavru amaryllisin oluyor. Hem bakarsın o tohumlardan bize de nasip olur?;) Bu renkten bende yok. Benim tohumdan yetiştirdiğim yaklaşık bir yıllık yavru amaryllislerim var. Çok güzel gelişiyorlar şu an fındiktan büyük soğan oluşturmuş durumdalar. Tohumlarını arkadaşım vermişti. Ben tozlaştırmada pek başarılı olamamıştım sanırım biraz aceleci davrandım o yüzden olmadı.
Sevgili SDurul,
Çok peşinde koşturdu bu amaryllis beni :)
Hiç bu kadar büyük çiçek açacağını düşünmemiştim. 70 santimlik çiçek sapının ucunda 20 santimlik dev çiçekler. Görmemişlere döndüm tam. Görmüş de değilim laf aramızda :))
Sevgili Safranbolu78,
Tozlanmayı sağlamaya çalışıyorum. Başarmayı, sizlerle tohumları paylaşabilmek için çok istiyorum. Birkaç gün sürekli deneyeceğim.
ninina84
09-01-2010, 10:26
Çiçeğin ortasındaki uzantının ucu açıldığında tozlaştırabilirsiniz. Çiçek ilk açıldığında o uzantının ucu düz ve hafif şişkindir. Bir süre sonra açılır. O zaman polenleri bir fırçayla üzerine taşıyabilirsiniz. Kolay tohum tutan bir bitki.
Çiçeğin açmasının üzerinden 4 gün geçse de stigmalar bu kadar (http://www.amaryllisbulbs.org/2007/11/how-to-pollinate-amaryllis-bulbs.html)belirgin açılmadı.
Yine de polenleri fırça yardımıyla taşımayı denedim...
121244
Çiçeğin açmasının üzerinden 4 gün geçse de stigmalar bu kadar (http://www.amaryllisbulbs.org/2007/11/how-to-pollinate-amaryllis-bulbs.html)belirgin açılmadı.
Yine de polenleri fırça yardımıyla taşımayı denedim...
121244
Sn. Maki., Acele etmeniz gerekmiyor. Stigma (dişi organ tepesi) belli bir olgunluğa geldiği zaman (genellikle bütün bitkilerde) hafif yapışkan bir sıvı salgılar, Tozlama zamanı o zamandır. Çiçek tozu ana hücresi (polen) o sıvı ile şişer, çimlenir ve uzayıp çiçeğin dibinde bulunan yumurta hücresini döller ve tohum oluşur. Kısaca Tozlanma-Çimlenme-Döllenme-Tohum.. Kolay gelsin.
Bir yaprak uzadı başka bir görüntü yok.
"White Lady" im süslü bir hanımmış, kırmızı allık sürmüş galiba :)
122168
122169
Benimkinde neden hareket yok!
saksısını biraz büyükçe kullandım acaba o yüzden mi?
Bir yaprak hala öyle duruyor, yaprak uzuyor ama başka çıkan gözükmüyor.
Sevgili nariçi,
Ben ilk kez yetiştirdim. İki soğanım vardı. Birinin yaprak kısmı tamamen kesilmişti, diğerinde yapraklar 2-3 cm bırakılmıştı. Cocopeat, bahçe toprağı, kum ve keçi gübresiyle saksı harcını hazırladım.
Yapraksız olan diktikten yaklaşık 1.5 ay sonra sürgün verdi, diğerinin hareketlenmesi ise 2 ayı buldu.
Balkondan salona alınca sanki gelişmeleri hızlandı, ya da doğal süreç buydu.
Yayınlarda soğan büyüklüğünün önemli olduğu yazılıyor . Benim soğanlar oldukça iriydi. Birinin çapı yaklaşık 12 cm , diğeri ise 10 cm filan.
Sizin çiçeğinizin de soğuk olmayan ve aydınlık bir ortamda kısa sürede gelişmeye başlayacağını düşünüyorum. Dengeli gübre gelişimini hızlandırmaya yardımcı olabilir.
Bu çeviriyi (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=556650&highlight=amaryllis#post556650) okumanızı öneririm.
Benimkinde neden hareket yok!
saksısını biraz büyükçe kullandım acaba o yüzden mi?
Bir yaprak hala öyle duruyor, yaprak uzuyor ama başka çıkan gözükmüyor.
Sn nariçi., Ya sıcaklık yetmiyordur veya soğan dinlenme aşamasındadır ve Mart gibi sürebilir. Tabi bir de tür önemli! Hangi tür dür? Sizin soğanınız A.belladona mı, A. vittata mı yoksa Hippeastrum mudur? .Bu nedenle bekleyin ve Çok su vermeyin. Kolay gelsin.
Beyaz açmasa da zarif bir ebruli açtı:)
122337
Orkun Kırcı
20-01-2010, 09:52
Çimlenen tohumlarımdan bir görünüm:)
Sayın kgursan, bir yaprak çıktı 50 cm başka gözüken yok. Suyu vermeyince yatıyor.
S. maki01 bir büyük soğan birde yanında yavrusu vardı. Çıkan tek yaprak yavrusundan. Büyük uyuyor. Bunlarda bayağı büyüktü, 10 cm den büyük. Kocaeliden bir arkadaş gönderdi. Türünü bilmiyorum.
kumyaka2010
20-01-2010, 10:45
Buda benim çiçegim .Bahcede duruyor .Martta açıyor .Birde kırmızısı var .Sizin beyaza bayıldım .Trammba edermisiniz .Kırmızı bende çok .Selamlar
Sayın kumkaya2010,
Giraffe diye tanımlanan bir amaryllisiniz var. Çok güzel. Trammba etmek ne demek bilmiyorum? Açıklarsanız yanıt verebilirim.
Goncagül
20-01-2010, 22:19
Tohumdan yetişen 9 aylık amaryllislerim. Baharda bahçeye dikilmeyi bekliyorlar.
Öncelikle kutlayarak, darısı benim başıma diyorum sevgili goncagül.
Dark Red'de çiçek açtıktan 2-3 gün sonra tozlaşma yaptırdığım çiçeklerde tohum kesesi oluştu. Neredeyse fındık büyüklüğüne erişti. Ancak stigmanın tarif edililen şekli alması için beklediğim ve sonra polenle temas ettirdiğim çiçeklerde sanırım döllenme gerçekleşmedi. Tohum keseleri çok küçük.
Denizdeki balığa pazarlık yapmak istemiyorum ama tohum alabilirsem paylaşıma açacağım.
Sayın kumkaya2010, beyaz olanda önceliği size verebilirim ancak dediğim gibi tek soğanın çiçeğinden tohum elde edebilirsem...
Bu arada bordo amaryllisin polenlerinden saklamıştım. Beyaz amaryllisin çiçeklerinden bir tanesini bordo ile çaprazlamaya ayırdım. Yolum uzun :) Tohum oluşacak, ekeceğim, sonra soğan büyütmeye çalışacağım ve de 2-3 sen sonra çiçeğini göreceğim.
Yaş 54 , nolur nolur:) Tohum elde edebilirsem muhakkak sizlere göndereceğim. Bu güzellik bir yerlerde yaşamaya devam etmeli...
122679
Geçen sene pembe beyaz olan amarylis im bu sene yeşil açıyor.
bu da hocamdan aldıgım amarillys .. hocam100 den beyaz diye almıtım ama malesef bendeki türden çıktı.. amarilysin her türü vardı fakat beyazı yokt ona kavuşmak gene mümkün olmadı :(:(
125219
125220
125221
Sayın kumyaka2010,
Beyaz beklediğim amaryllisim internetten edindiğim bilgilere göre "Afrodit" denilen renk ve biçimde yani beyaz - kırmızı biye ve gölgeli olarak açtı ve tohum keseleri ceviz iriliğine ulaştı.
124767
Bu durumda tohum alabileceğimi düşünüyorum ancak bordo amaryllisin tohum kesesini tamamen kurduktan sonra koparmama rağmen siyah yerine beyaz tohuma benzer şeyler çıktı. Benzemekle kalmayıp tohum çikarlarsa çok mutlu olacağım :)
hocam100
11-02-2010, 09:54
Amarilisler açmıyor mu resim ekleyen pek yok bu arada.
Vildan Sönmez
11-02-2010, 09:55
Sevgili Maki benim amarilisimin tohum kesesinden siyah pul benzeri onlarca 'şey' çıktı. Ama bunların içi boştu. Bir yerlerde okumuştum bu pulcukların bazılarının içi dolu olmalıymış. Sanırım o zaman tohum diyebiliriz.
(Fotoğrafı da vardı ama bulamadım)
Bu durumda tohum alabileceğimi düşünüyorum ancak bordo amaryllisin tohum kesesini tamamen kurduktan sonra koparmama rağmen siyah yerine beyaz tohuma benzer şeyler çıktı. Benzemekle kalmayıp tohum çikarlarsa çok mutlu olacağım :)
hocam100
11-02-2010, 09:55
bu da hocamdan aldıgım amarillys .. hocam100 den beyaz diye almıtım ama malesef bendeki türden çıktı.. amarilysin her türü vardı fakat beyazı yokt ona kavuşmak gene mümkün olmadı :(:(
http://img8.imageshack.us/img8/9692/dsc05191gu.jpg (http://img8.imageshack.us/i/dsc05191gu.jpg/)
http://img8.imageshack.us/img8/2562/dsc05208v.jpg (http://img8.imageshack.us/i/dsc05208v.jpg/)
http://img8.imageshack.us/img8/59/dsc05210ic.jpg (http://img8.imageshack.us/i/dsc05210ic.jpg/)
Akon bana da öyle gelmiş sanırım renkler karışmış.Sağlık olsun elimde geçen seneden beyaz var.Yaz sonu değiş tokuş yapabiliriz.
Vildan Sönmez
11-02-2010, 10:01
Hocam Amarilislerimin 31 Ocak durumu, şimdi daha da büyüdüler ancak henüz tomurcukları keseden çıkmadı.
Amarilisler açmıyor mu resim ekleyen pek yok bu arada.
hocam100
11-02-2010, 10:07
Sıcak ortama alırsanız hemen açarlar.
Sevgili Vildan Sönmez,
Burada (http://www.amaryllisbulbs.org/2007/11/how-to-pollinate-amaryllis-bulbs.html) tohum fotoğrafı var. Tohumla ilgili bilgileri okumama rağmen, bir cümleye gereken önemi vermemişm.
Oysa, tohum keseleri dalında kuruduktan sonra kesinlikle siz koparıp açmayın, tohum kapsülünün açılmasını ve tohumun dökülmesini bekleyin diyor.
Size tohum fotoğrafını bulayım derken tüm metni bir daha okudum. Teşekkür ediyorum :)
Henüz dalında olgunlaşmasını beklediğim bordo ve ebruli beyazdan sayenizde tohum alabileceğim.
Sayın Akon, bu mesajımda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=577254&postcount=542)sizden fotoğraflarla ilgili bir ricada bulunmuştum.:)
Aynı ricayı, bu başlıktaki fotoğraflarınız için de yineliyorum.
Şevket Yaşar
22-02-2010, 21:37
Teksenden aldığımı 10 acakta ektiğim amaryllisin bu günkü hali,
126641
126642
126643
Şevket Yaşar
22-02-2010, 21:55
Arka tarafta çiçeği geçmiş olarak görülen beyaz renklinin 10 gün önceki hali.
Vildan Sönmez
25-02-2010, 00:24
887 nolu mesajdaki Amarilislerden biri tohum kesesini yırtarak kırmızı yapraklarını göstermeye başladı.(Sapı 20 günde yaklaşık 50 santimi buldu)
Hocam Amarilislerimin 31 Ocak durumu, şimdi daha da büyüdüler ancak henüz tomurcukları keseden çıkmadı.
Vildan Sönmez
02-03-2010, 20:39
Beş gün sonra....
Ne güzel, keyfini sürün, bizim için de seyredin.
gülyabani
04-03-2010, 20:44
hocam100'den aldığım amarilislerim, ebruli olan tam açamadan soldu gitti :( beyaz muhteşem, kırmızıda gelişmekte.
hocam100
04-03-2010, 20:57
Ortam çok mu sıcaktı.O yüzden olabilir.Tam yaprak oluşturamamış.Ama yeniden çiçek açacak sapı geliyor.
gülyabani
04-03-2010, 22:47
[QUOTE=hocam100;590444]Ortam çok mu sıcaktı.O yüzden olabilir.Tam yaprak oluşturamamış.Ama yeniden çiçek açacak sapı geliyor.[/QUOTE
Güney cepheli camın önünde duruyordu hatta kaloriferde yanmıyordu neden oldu anlamadık, siyah torf sinekleri çok fazla var çiçeklerin olduğu yerde bende onlardan bildim ama yeni gelen tomurcukda inşallah öyle bişey olmaz. Birdahaki sezona daha değişik renklerini getirirseniz özellikle turuncusunu, şimdiden istiyorum :)
Sevgili Gülyabani,
aynı sinekler (daha doğrusu toprağa bıraktıkları larvalar)benimde Hocam100 den aldığım bir amarilisimi, lale ve sümbül soğanımı çürüttüler.
gülyabani
06-03-2010, 19:01
Sevgili Gülyabani,
aynı sinekler (daha doğrusu toprağa bıraktıkları larvalar)benimde Hocam100 den aldığım bir amarilisimi, lale ve sümbül soğanımı çürüttüler.
bende çürüyecek diye çok korktum tam açamadı sadece yeni tomurcuğuda yolda inşallah bu tomurcukta aynı sorun olmaz sabah akşam sinek avlıyoruz :)))
Vildan Sönmez
07-03-2010, 21:05
3. ve 4. ve 5. de açtı bir haftaya kadar 6. ve 7. de açacak. Beyaz olanı biraz nazlı geliyor daha tomurcukları çok küçük. Hatta rengi biraz korkutuyor belki açmadan solabilir. Ama bu kırmızılarla birlikte soğanı iyi koruyabilirsem seneye o da açacak inşallah.
Bu güzel çiçeği kazandıran Hocam100'e teşekkürler...
asya laleden aldıgım amalis cok güzel actı fakat gecen sene aldıklarımda herhangi bir gelişme yok soguklar soganları etkilemiş olabilirmi bahcesinde ekili olan arkadaşlar sizdekiler yaprak verdimi
hocam100
08-03-2010, 20:34
Bahçede malesef bu amrilis türleri zor yetişir ayrıca ısı henüz daha düşük soğuktan donmadı iseler yine olacaktır.
serdarca06
10-03-2010, 14:41
sevgili forumdaşlar amaryalisste tozlaştırmayı nasıl yapacagım.
asya laleden aldıgım amalis cok güzel actı fakat gecen sene aldıklarımda herhangi bir gelişme yok soguklar soganları etkilemiş olabilirmi bahcesinde ekili olan arkadaşlar sizdekiler yaprak verdimi
Eğer yanlış hatırlamıyorsam, amaryllesler (belki de hippeastrumlar) 13 oC da 6 hafta istiyor Soğanın içinde çiçek oluşumu için. Bu koşul olmadan çiçek açmayabilir.
Geçen sene sayın Hocam100'den aldığım amarylissler...İkisinin de ikişer tane çiçek sapı var...
129405
129406
Sayın serdarca06,
Özel mesajla sorduğunuz sorunun yanıtını mesajla gönderemedim. Mesaj kutunuz dolu :)
Tozlaşmayı sağlamak için 2 yöntem uyguladım.
1- Açtıktan 2-3 gün sonra polenleri resim fırçası yardımıyla topladım ve stigmaya taşıdım. 2-3 gün sık sık tekrarladım
2- Poleni sapıyla kopardım. Stigmayı sürerek tozlaşmayı sağladım.
Burada (http://www.amaryllisbulbs.org/2007/11/how-to-pollinate-amaryllis-bulbs.html) fotoğrafları var. Umarım geç kalmamışsınızdır.
Bordo amaryllis'den tohum alamadım. Tohum oluştu ancak gelişemedi. Beyaz olan da ise tohum kesesinde çok sayıda tohum oluşmasına rağmen embriyo oluşmuş 8 -10 tohum bulabildim. Diğer tohumlarda da sanki embriyo var gibi ama çok belirgin değil.
Başarılar...
Orkun Kırcı
20-03-2010, 13:36
Sevgili ZERRİNSRT'nin yolladığı iki soğanım şimdi bu durumdalar. Kendisine tekrar teşekkürlerimi sunuyorum...
Vildan Sönmez
23-03-2010, 20:28
Aynı zamanda ektiğim amarılıslerden kırmızılar 20 mart gibi açmışlardı. Beyaz olanın açması tam bir ay sürdü.
Arkadaşlar bu çiçeğin sulaması nasıl olacak? Sık mı sulanıyor, ben soğanların tamamını toprak içinde kalacak şekilde diktim. Bazan yapraklar yatıveriyor tekrar doğruluyor. hatalarım ve yapmam gerekenleri kısaca özetlerseniz memnun olurum. mesajları okudum ama çok uzun başım dönecek neredeyse!
serdarca06
24-03-2010, 12:02
suyu fazla vermiyorsunuz. çiçeklenme döneminde ben 3 günde 1 çay bardagı veriyodum ben. soganlarına dedirmemeye çalışarak
balkondaki amalislerim uyanmaya başlamış :p
ama sadece yaprak cıkarıyor cicek yok bunada şükür ;)
Orkun Kırcı
07-04-2010, 20:35
Sayın Zerrinsrt'nin yolladığı amaryllisim açmaya yaklaştı. Diğer çiçek sapı da yolda :)
günebakan
07-04-2010, 23:20
Zerrinsrt hanımın bendeki amarlisleri de sizdekileri takipte:)
zerrinsrt
08-04-2010, 10:06
Sevgili orkun, günebakan sağlıklı olmaları güzel haber.
Bendekiler bahçede olduklarından daha 3 cm kadar topraktan çıktılar. Açmaları mayıs ayını bulur.
Geçen yıl mutlu beyden aldığım tek kokulu beyaz amaryallis soğanı bu yıl 3 yavru verdi. Bunlar benim bahçeyi çok seviyor.;)
Sevgi Durul
08-04-2010, 10:36
Sayın zerrinsrt amaryllislerinizi daha önce görmüştüm. Çok güzeller. Yaz kış bahçede mi duruyorlar? Eğer bahçede ise soğuktan etkilenmiyorlar mı? Kışın soğanları topraktan çıkarıyor musunuz?
zerrinsrt
08-04-2010, 12:47
Sayın SDurul,
Benim amaryallislerim bahçedeler. Üç yılda bir söküp yeniden dikiyorum. Yanlızca kışa girerken üzerlerine gübre koyuyorum. Bir sorun yaşamıyorum.
KARADENİZ37
17-04-2010, 12:25
Bütün sayfaları tek tek okudum ve resimlerin içine girdim resmen ne kadar güzel ve çiçekmiş bu.Buralarada rastlamadım hiç.Ve hemen soğanını araştırmaya başladım.Umarım hepiniz çiçeklerinizden bol bol verim alırsınız.Saygılar.
Orkun Kırcı
18-04-2010, 22:58
672 nolu mesajın devamıdır :D
günebakan
18-04-2010, 23:02
Ooo Orkun bey bu sene amarlisiniz erkenci benimki biraz arkadan takip ediyor bu sene:) Çok güzel görünüyor.
serdarca06
25-04-2010, 15:33
sonunda amaryalislerden yüz kadar tohum alabildim:)
bu kadar çok olacagını tahmin etmiyordum hatta tozlaştırmayı yapamadıgımı düşünüyordum.
Bizimki de Orkun kırcının aynısı iki çüçeği açtı diğer ikisi de açmak üzere.
günebakan
28-04-2010, 17:52
Beyaz çizgili amarilisim açmak üzere diğerleride yolda geçen sene tam açtı diye sevinirken bir sabah baktığımda çiçeğinin yerinde yeller esiyordu. Bu sene temkinli davranıp içeri aldım:)
139663
Vildan Sönmez
30-04-2010, 21:39
Mart ayında çiçeklenmesi biten amarılyslerimden beyaz olanı yeniden tomurcuk veriyor. Kuvvetlenip açar inşallah.
günebakan
01-05-2010, 19:28
Bu benim bu sene ilk açan amarilissim:)
140670
140671
kumyaka2010
01-05-2010, 19:45
Sayın Maki01 !
Yolladıgınız tohumların hepsi yeşerdi. 3 adette amarilistlerde tuttu. Bakalım ne zaman sogana donuşup çiçek açacak. Benimkiler yerde,çiçekle yaprak beraber çıkıyor. Resimledigim zaman bakınız.Bugun bahceye indim sitesinde resimliyorum. Selamlar.
Çok sevindim sayın Kumkaya, çiçeklerini görmenizi dilerim.
Ben önce suda çimlendirip sonra ekmiştim. Bir kaç gün sonra toprağın üzerinde soğana benzer miniş şeyler görünce kuşkulanıp sevgili Orkun'a sordum :)) İlk çıkan filiz, kökü oluşturuyormuş. Baş aşağı ekmişim tohumları :)) Çıkarıp tekrar dikince, ilk yapraklarını olması gerektiği gibi verdiler :)
can17can
02-05-2010, 20:32
bunlarda benim güzellerim den kalanlar terasta baktığım için yağmur nedeniyle çoğunu kaybettim aman soğanına su deydirmeyin
günebakan
02-05-2010, 20:39
Muhteşemler sn. Can17can harikalar açık pembelerin arkasındakiler ne renk acaba?
can17can
02-05-2010, 20:56
devamı da var
can17can
02-05-2010, 21:06
bunlar son
kırlangıç48
02-05-2010, 21:08
İnanılmaz....muhteşem.....Sırrı nedir acaba?
can17can
02-05-2010, 21:16
ev çiçeği olduğu için yağmurdan korumak lazım sularkende soğanı ıslatmamak da gerekli 5en az beş altı çeşidini bu yüzden kaybettim. hala hastalıklı olanlarda var inşallah kurtulur
Sayın serdarca06,
Olgunlaşmış amaryllis tohumlarının fotoğrafını ekledim.
Bu hale gelmeden koparılan tohum keselerinden alınan yeşil tohumlardan amaryllis yetiştirmek bana imkansız gibi geliyor. Sizin tohumlara yazık olmuş...
Tohum kesesi neredeyse ceviz büyüklüğüne erişmişti.
141116
13 gün sonra:
141115
serdarca06
03-05-2010, 14:38
Çok üzüldüm ama yinede çimlendirmeye çalışacagım. Ya tutarsa diye :) ama iki tohum kesesinde 1 cm uzunlugunda açılma olmuş belki onları kurtarırım.
Aslında tohum kesesini ben degil annem kopardı :(
Üzülmeyin, benim kızacak kimsem de yok, ilk tohum keselerini kendi ellerimle vakitsiz koparmıştım:)
sayın maki merhaba benimde amarillysler açtı ve tıpkı sizinki gibi tohum tuttu. çok uzunda zaman geçti dış kısmının patlamasını bekliyorum. acaba patlamıyormu kendimiz mi açamamız lazım. çünkü gittikçe büzüşmeye başlıyor
Önce büzüşüyor, hafif sararıp kurur gibi oluyor, sonra patlıyor. Çok kısa bir süre sonra eminim sizinkiler de tohumlarını gösterecektir.
serdarca06
04-05-2010, 09:03
sayın maki merhaba benimde amarillysler açtı ve tıpkı sizinki gibi tohum tuttu. çok uzunda zaman geçti dış kısmının patlamasını bekliyorum. acaba patlamıyormu kendimiz mi açamamız lazım. çünkü gittikçe büzüşmeye başlıyor
sakın koparmayın bekleyin bence deneyimsel tecrübe:)
ben 100 kadar tohumu heder ettim
:D bugun bi tanesi patlamış. çok mutlu oldum içinde çok tohum var ve neredeyse hepsi dolu..
son bir soru acaba bu sene ekilir mi yoksa kurutup sneye mi ekeyim??
Goncagül
04-05-2010, 19:17
:D bugun bi tanesi patlamış. çok mutlu oldum içinde çok tohum var ve neredeyse hepsi dolu..
son bir soru acaba bu sene ekilir mi yoksa kurutup sneye mi ekeyim??
Hemen ekebilirsiniz. Güle güle büyütmeniz dileğiyle.
Bizde ki amaryalis çiçeklerini tek tek açıyor. Bir taraftan da soluyor. Bir sürgünden dört çiçek çıktı üç çiçeği birlikte göremedik.
Forumda gördüğüm resimler de çiçeklerde fire yok gibi.;)
Neslihan Baş
04-05-2010, 20:41
benim amarylisste hiç çiçek yok yapraklar çok güzel soğanı oldukça büyüktü hatta neden çiçek vermedi anlayamadım ne zamana verecek merakla bekliyorum.
günebakan
04-05-2010, 20:48
Neslihan hanım yapraklarını kesin isterseniz. O zaman çiçek açabilir ama yine de siz bilirsiniz benimki bir öneri sadece:)
Neslihan Baş
04-05-2010, 22:21
Tohum olmasa da olur acaba ben de çiçekli halini görebilecek miyim?
Sayın akon,
Günebakan'ın da söylediği gibi , tohumların hemen dikilmesi öneriliyor. Ben 10-15 gün sonra suda çimlendirerek ektim. Yüzlerce tohum oluşuyor ama hepsinde embriyo gelişemediği için çimlenme olmuyor.
Bu başlığın (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=556565&postcount=8) 8. mesajında bir siteden yaptığım tohum çimlendirme ile ilgili çeviri var. Faydalı olacağını düşünüyorum.
Sayın Neslihan Baş,
Bence yapraklara hiç dokunmayın. Bitki kendini besleyebilmek , yani fotosentez için bu yapraklara ihtiyaç duyar. Soğanların bir sonraki yıl için besin depolaması ve yaşayabilmesi için yapraklar çok önemli. Çiçeği geçtikten sonra 4-5 ay kadar sulamaya ve gübre vermeye devam edilmesi ve yapraklar sarardıktan sonra soğanın, köklerini zedelemeden çıkararak saklanması öneriliyor.
Benim 2 amaryllis soğanımdan biri , önce çiçek sapı sonra yaprak, diğeri ise önce yaprak sonra çiçek verdi.
Çiçeğinizi güneş gören bir yere almanızı ve çiçek için sabretmenizi öneririm.
Neslihan Baş
05-05-2010, 08:31
Teşekkürler ablacığım.Güneş görüyordu zaten de ben resmini çokmek için oraya koydum.bu çiçek benim geçen yıldan vardı adını bilmiyordum.Burada tesadüfen görüp benim de var diyebildim.çiçeklerini görünce de hayran kaldım. Soğanlarını çıkarmamıştım geçen sene.Bu sene inşallah çıkartırım.Bu sene de yapraklı görünsün desem de içimde bir ukte kalıyor.:(
günebakan
05-05-2010, 10:30
Benim bahçem de ki amarillis soğanlarının 2 tanesini geçen sene diktim hiç topraktan çıkarmadım. 3 tane de saksıda var onlarda toprakta kalıyorlar ben hep yapraklarını keserim hepsi de çiçek açar.
Ayrıca ben evime taşındığımda yine bahçede ekili olan amariliss bella dona ve ayrı bir amariliss vardı onların da yapraklarını bu sene kestim ben buraya taşınalı 4 sene oldu belladonam geçen sene mis kokulu çiçeklerini gösterdi diğer amarilliste bu sene çiçek sapı çıkardı diğer topraktan çıkarmadıklarımın hepsi çiçek açmaya hazırlanıyor. Ayrıca tekrar yaprakta çıkartıyorlar:)
Ama ben bu konuda bilgi sahibi değilim tamamen deneme yanılma yöntemi
Sayın günebakan, benim bilgim de tamamen teorik. Pratiği bu sene yapıyorum.
Web'de yayınlanan pek çok yabancı sitede okuduğum yazıların çevirisi aslında yazdıklarım. Çiçeklerimi ve köpişimi de aynen oğlumu büyüttüğüm gibi kitaplarla, bugün ise ek olarak internetten edindiğim bilgilerle büyütmeye çalışıyorum. Elbette deneyimlerinizden ve paylaşımlarından fazlasıyla yararlanıyorum.
Sitemizin bizlere sağladığı en büyük olanak ise burada paylaşılan deneyim ve bilgiler:)
Hepimize, bol çiçekli sağlıklı günler diliyorum.
günebakan
05-05-2010, 17:41
Sevgili Maki01 kimimiz bu şekilde kimimiz o şeklide yetiştiriyoruz birşeyler ama dediğin gibi birbirimizle birşeyler paylaşabilmemiz önemli onu yapabiliyormuyuz evet yapıyoruz:) Sana da bol bol çeşit çeşit amarilisli günler:)
devamı da var
Maşallah çok güzeller.
serdarca06
06-05-2010, 13:19
sayın güne bakan belodanayı fotograflayabilirmisiniz. benimkinde hiç bi hareket yok hatta biraz soganı küçüldü :(
günebakan
06-05-2010, 13:26
Belladona şu anda bahçe de toprakta Serdarca06
Bu güzeller güzeli amarlissim 3 çiçeğini de açtı:)
141891
Sevgili günebakan,
Elle tutulan çiçeğin tam döllenme zamanı. Bu sayfadaki (http://www.amaryllisbulbs.org/2007/11/how-to-pollinate-amaryllis-bulbs.html) videoyu izlemeni öneririm. Tozlaştırma işlemini 2-3 gün sürekli yaparsan tohum kesesi oluşacaktır.
Kolay gelsin:)
günebakan
06-05-2010, 18:47
Teşekkürl ederim sevgili Maki01 hemen izleyip uygulayacağım:) Bakalım ne kadar başarılı olacağım.
günebakan
10-05-2010, 17:11
İşte kırmızılar da açmaya başladı:)
143019
143020
Benimki de her yaz temmuz gibi açıyor.Ben hiç içeri almıyorum hep balkonda toprağından hiç çıkarmadım belki 10 senedir bende, rengi son resimde koyduğunuz gibi
hocam100
10-05-2010, 17:35
Bellodonna toprakta ekili olması gerekir sıcaklarla filzilenmeye başlar bendekiler 10 cm filizlendiler.Eylül gibi de mis kokularını gösteririler.
günebakan
10-05-2010, 18:17
Sevgili Hhatice ilk resimdeki amarlisi geçen sene daha seyretmeye doymadan çiçeğini koparmışlardı ben de bu sene tedbir olarak hangisi çiçek açmaya başlarsa onu içeri alıyorum:)
Vay hainler nasıl kıymışlar koparmaya :(
Çiçekleri çok gösterişli benim biri Tekirdağ'da balkonda bu sene onu sardım donmasın diye geçen ay açtım yapraklandı .Güzel çiçeklerini de görürsem resimleyeceğim .
tohumlarını aldıgım amarillysi bugun ektim nihayet. cocopeat vardı ona ektim hepsini. 150/200 kadardı.
Benim de ilk Amaryllis'im açtı.
143929
günebakan
13-05-2010, 22:45
Off ablacığım bunun rengi de çok güzel miş:)
Valla sizleri çok kıskandım bunlarda benimkiler bir de cinslerini bilsem.
http://img534.imageshack.us/img534/7030/photo0045j.jpg
http://img84.imageshack.us/img84/9792/photo0047n.jpg
Bu da bonus bir gövde de 3 renk gül
http://img38.imageshack.us/img38/3459/photo0046q.jpg
günebakan
19-05-2010, 20:51
Sayın Gtataş Amarlisleriniz çok güzel özellikle turuncu olan ,Güllerse ayrı bir güzel zaten:)
Sayın Gtataş Amarlisleriniz çok güzel özellikle turuncu olan ,Güllerse ayrı bir güzel zaten:)
Çok teşekkür ederim.Güller babamın eseri bir bedene çeşitli renkleri aşıladı.Çiçeklerle de arasıra ben ilgileniyorum.
tohumlarını aldıgım amarillysi bugun ektim nihayet. cocopeat vardı ona ektim hepsini. 150/200 kadardı.
Sevgili akon, sonuçlarını da paylaşırmısın.
Tohumları suda çimlendirdikten sonra cocpeate ekmiştim. Minicik soğanlar oluşmuş.
145555
Orkun Kırcı
20-05-2010, 11:59
Maşallah çok sağlıklılar.
Amaryllisim açmaya çalışıyor.
145562
Diğerleri daha küçük
145563
145564
145565
Benim de birinci kızım açtı. İkincisinin tomurcuğu yolu yarıladı.
Sevgili akon, sonuçlarını da paylaşırmısın.
tabi paylaşırım. şimdilik hergün fıs fısla suluyorum toprak kurumasın diye. umarım gelişirler.
Dancing Queen de yüzünü güneşe göndü sonunda.
Dancing Queen adına yaraşır güzellikte, katmerli bir türmüş:)
Paylaşımın için teşekkürler sevgili Günüm :)
can17can
29-05-2010, 07:58
Valla sizleri çok kıskandım bunlarda benimkiler bir de cinslerini bilsem.
http://img534.imageshack.us/img534/7030/photo0045j.jpg
http://img84.imageshack.us/img84/9792/photo0047n.jpg
Bu da bonus bir gövde de 3 renk gül
http://img38.imageshack.us/img38/3459/photo0046q.jpg
isimlerine ve türlerine bu siteden bakabilirsiniz
bu sitede harf sırasına göre dizilmiş
http://www.usna.usda.gov/PhotoGallery/HippeastrumGallery/AmaryllisA-L.html
burda da cinslerine göre
http://www.royalcolors.com/amaryllis/index.php
burda da var
http://www.peternyssen.com/stock.php?catid=24&season=Spring&groupid=115
Teşekkürler Günebakancığım. Bunlar köyümüzdeler. Sanırım köyün havasını sevdiler. İçlerinde kırmızı da vardı. Galiba onların başına bir iş gelmiş. Ortalıkta gözükmüyorlar. Bu hafta birtanesini gördüm. Henüz tomurcuktaydı.
Bahçem kırmızılandı
148514
148515
148516
148517
Gün ışığı vurunca güzel bir resim oldu
148518
Son mesajlarda ki çiçeklerin soğanları kışın bahçe toprağında mı duruyor. Söküp saklıyormusunuz. Sayın Lilium ve almira? Balıkesir'de don oluyor mu?
Ektiğim tohumlardan bir tanesi çimlenip yaprak ucunu gösterdi.
günebakan
31-05-2010, 18:20
Sn Lillium son resimdeki kırmızı ebrulimi acaba çok güzelmiş:) o güzelliği görünce üstteki yazıyı okumamışım.
sibelbozo
04-06-2010, 16:55
Teşekkürler Günebakancığım. Bunlar köyümüzdeler. Sanırım köyün havasını sevdiler. İçlerinde kırmızı da vardı. Galiba onların başına bir iş gelmiş. Ortalıkta gözükmüyorlar. Bu hafta birtanesini gördüm. Henüz tomurcuktaydı.
sayın almira bahçenizde olan amryylis dış mekan için olanımı yoksa her hengi birimi bende de 5 adet var 1-2 tanesini toprağa dikmeyi düşünüyorum dış mekan rize de fazlaca yağmur yağıyor soğanların çürüme ihtimali var mı deneyiminizi paylaşırsanız sevinirim
23 mayıstan sonra bu hale geldiler. içleri boş olduklarını düşündüklerim bile yeşermiş
Çok güzeller, darısı soğan oluşturup çiçeklerini görmenize. Kutluyorum sevgili akon.
23 mayıstan sonra bu hale geldiler. içleri boş olduklarını düşündüklerim bile yeşermiş
Sevgili akon çok güzeller daha bitişenler olacaktır
çiçeksever
30-06-2010, 11:20
Bu çiçekler aynı mı.1.resim gün zambağı,alttakini ben amaryllise benzettim. Fakat çiçekler aynı gibi duruyor.Sadece yaprak yapısı biraz farklı.
günebakan
30-06-2010, 12:27
Sevgili Çiçek sever sanırım ilk resimdeki güngüzeli diğeri amarllis:)
serdarca06
08-07-2010, 14:00
nisan ayında amaryalislerimden çok güzel çiçekler ve tohumlar aldım. Ama soganı küçüldü ve tekrar yaprak çıkarmaya başladı tekrar açacak ben ise soganının dahada küçülecek diye endişe ediyorum, çiçek sapı çıkınca soganın dahada küçülmemesi içim kesmeyi düşünüyorum. sizce ne yapmalıyım
Halil Solak
08-07-2010, 14:12
Bu çiçekler aynı mı.1.resim gün zambağı,alttakini ben amaryllise benzettim. Fakat çiçekler aynı gibi duruyor.Sadece yaprak yapısı biraz farklı.
sn. çiçeksever 2. resminiz "Hippeastrum striatum" dur. brezilyada yabani olarak yetişen doğal bir tür. türkiyede bahçelerde saksılarda bu türü bol miktarda görebilirsiniz. doğal ortamından ne zaman ve nasıl getirilmiş bir fikrim yok. bu arada hippeastrum x amaryllis melezlerine ticari olarak Amaryllis deniyor. bu tür ise saf bir hippeastrum dur.
sercan1969
10-07-2010, 17:06
Elimde 4 adet amarillis soğanı var.Çapları yaklaşık 10 cm şu an saksılara dikim için uygun bir zaman mı?
Bugün tohumdan yetiştirdiğim amaryllisleri şaşırtıp daha büyük bir saksıya aldım. Minicik soğanlarıyla yeni saksılarında büyümeye devam edecekler:)
165199
maki aynı şeyi bende seninle aynı gün yaptım. ne tesadüf : )
bi sürü soğancık oluşmuş
Umarım yaptığımız şaşırtma işlemi doğrudur sevgili akon :)
eminim doğru olduguna yerlerini çok sevdiler geniş geniş daha bi canlandılar benimkiler 2 gün içinde
Katılıyorum sevgili akon. Benim minişler de oldukca neşeliler:)
sercan1969
17-08-2010, 09:27
tohumları bu ayda eksem acaba herhangi bir sorun yaşarmıyım? Deneyen arkadaşlar var mı? Normalde tohum ekimi için uygun zaman şubat sonu mart başı ama ben sabırsızlanıyorum.
Buna sahip olan var mı ?
Acaba kokusu var mı ?
170244
Görüntüsü kelebek gibi ama ...
Sevgili Jezebel,
Amaryllis hipeastrum ise kokusuz. Çok güzel bir çiçek, diğer hybrid türler gibi kokusunun olmayacağını düşünüyorum.
Sayın sercan1969,
Amaryllisle ilgili yurtdışı kaynaklarda tohumun taze iken ekilmesi öneriliyor. Hemen ekmenizi öneririm.
lenavita
14-09-2010, 06:07
bu çiçegin bende hatırası vardır, ama en sonunda önceki yıl biri verdi. soganları kocamandı ektim güzelde oldular ama açmadılar inşallah bu yıl açarlar ve birinide saksıya dün ektim iyi görünüyor
sercan1969
18-09-2010, 06:29
Arkadaşlar bir firmadan aldığım 4 iri soğanı 1 ay kadar önce saksılara diktim.
Soğanlar sürgün verdi ve büyümeye başladılar.Şu an yarı gölge bir yerde terasta büyümeye devam ediyorlar.Bu arada havalarda soğumaya devam ediyor.Saksıları salonda aydınlık bir yere almayı düşünüyorum.Sizce uygun olur mu?Bu bitkilere bahçeye aktarmak için en uygun zaman ne olur?
hocam100
18-09-2010, 08:06
Amarilisin bazı türleri hahçe için uygun değildir.Soğuktan donabilir.En iyisi saksılarda yetiştirmektir.
sercan1969
20-09-2010, 14:04
Sn hocam 100 açıkta yetiştrilebilenler hangi türler.Bilgi verebilirmisiniz? Ya da resimlerini ekliyebilirmisiniz?
hocam100
20-09-2010, 14:56
Açıkta yetişen türler malesef az.Soğuk donduruyor.Belledonna ve kırmızı tür yetişebiliyor.Ama diğerleri donuyor.Sebebi de soğanlarında su oaranı yüksek olduğu içindir.
sercan1969
26-09-2010, 18:59
Hocam kırmızı beyazlı olan türüde kasap94 Balıkesir şartlarında bahçesinde yetiştiriyor.
hocam100
26-09-2010, 19:30
Balıkesir de iklimi yumuşak o zaman.
bettyycim
27-12-2010, 23:46
Amaryilis'im açtı kocaman çiçeği var bayıldım, annemin de vardı ama hiç bu kadar büyük açtığını görmemiştim :p
rain_man
28-12-2010, 13:05
Amaryilis'im açtı kocaman çiçeği var bayıldım, annemin de vardı ama hiç bu kadar büyük açtığını görmemiştim :p
maşallah ne güzel açmış, üstelik hiç yaprak çıkarmadan...benim amaryilisim de açmaya hazırlanıyor, hem bu sefer iki sap birden çıkarıyor, biraz daha büyüsün tomurcuklar fotoğraflarını paylaşıcam...
Sevgi Durul
28-12-2010, 13:11
Sayın bettyycim, amaryllisiniz çok güzelmiş. Hem de bu ayda açmış.
Benimkiler bu yıl da açmazsa, onlara bir iyilik düşüneceğim.
Sevgili bettyycim ,
Amaryllis'in çok güzel açmış, kırmızının en bayrak tonu;)
Hippeastrum papilio Butterfly Amaryllis'imin yumrusu nihayet köklendi. Normal toprakta çok beklettim kök vermedi.
Sonra bir arkadaşın önerisi üzerine diatomite aldım.
Şimdi maşallah.
187795
Daha 2 yıl açmasını beklemiyorum, besleyip büyüteceğim.
Bir gün nasılsa açacak.:rolleyes:
bettyycim
28-12-2010, 15:38
Teşekkür ederim Sevgili rainman ve Sevgili SDurul onu gördüğümde tomurcuktaydı hemen kaptım ve süpriz bayrak kırmızısı, üstelik bir cd den daha büyük :p daha iyisi sizlerin olsun arkadaşlar.
bettyycim
28-12-2010, 15:41
Sevgili bettyycim ,
Amaryllis'in çok güzel açmış, kırmızının en bayrak tonu;)
Hippeastrum papilio Butterfly Amaryllis'imin yumrusu nihayet köklendi. Normal toprakta çok beklettim kök vermedi.
Sonra bir arkadaşın önerisi üzerine diatomite aldım.
Şimdi maşallah.
Daha 2 yıl açmasını beklemiyorum, besleyip büyüteceğim.
Bir gün nasılsa açacak.:rolleyes:
Teşekkür ederim Sevgili Jezebel, rengi gerçekten çok güzel ve çiçeği çok büyük, dün bir arkadaşım ziyaretime geldi ve gördü, çiçeklere hormonmu vermeye başladın bu ne diye şaşırdı :eek: umarım sizinde Hippeastrum papilio Butterfly Amaryllis'niz büyür ve bize güzel yüzünü gösterir :p
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.