Bağlan

View Full Version : Sansevieria (Paşakılıcı)

Sayfalar : [1] 2 3

doğan
23-01-2007, 22:51
Bir tanıdığımdan paşakılıcını aldım.Çok büyük bir saksıdan yanlardan çıkan sürgünleri ayırarak saksıya diktim. nasıl olacağını merak ediyorum. Bu çiçeğin türleri ve bakımı hakkında ayrıntılı bilgi veren olursa çok memnun olurum.

uyar11
23-01-2007, 23:19
Dogan buraya bakabilirsin.
http://www.bahcenet.com/modules.php?name=News&file=print&sid=182
Ayrica burada da cesitleri hakkinda bilgi veriliyor ama ingilizce.
http://www.glasshouseworks.com/succ-s.html

doğan
02-02-2007, 23:24
verdiğiniz adreslerde güzel bilgiler buldum. teşekkürler.

doğan
16-02-2007, 20:40
işte resmi

papatyam
17-02-2007, 08:48
Paşa Kılıcı kenarları sarı çizgili olan değil mi?

Oğuzhan
17-02-2007, 09:10
Sarı çizgili olan da paşakılıcı ayrı bir türü..

Oğuzhan
17-02-2007, 09:12
Çok güzel büyümüş.Maşallah.Bir zamanlar bendede vardı .Çiçek bile açmıştı .Sabah güneş olan bir yerde durursa çiçek açıyor.Çiçekleri ballı çok leziz.

papatyam
17-02-2007, 10:00
Resimde ki Kılıç'tan ve kenarı sarı çizgili Kılıç'tan 4 yıldır evimde var evim çok güzel güneş alıyor ve çok sağlıklılar çiçek açtığını ve çok güzel koktuğunu duydum inşallah benim Kılıçlarım da çiçek açar, suda bekleyen köklenmiş hatta yeni sürgünler vermiş olanlar da var , Elfogi istersen gönderebilirim :)

Oğuzhan
17-02-2007, 11:20
Filizli olan varsa olur.Sevinirim.Çiçek açması için fazla su verme ..Toprak iyiy ce kurusun.Güneşte alıyorsa Açar.Kökler saksıyı iyice sarınca çiçek açıyor.Birde Çiçek çoşturanla gübrele..Eminim açar.Benimki 1 Mt. geçmişti .Ben askerdeyken annem karanlık bir yere almış.Ben gelene kadar sararıp solmuştu.Çok güzel bir çiçektir.Aynı zamanda dilek çiçeğide derler.Yeni bir filiz dikilir ve dikerken dilek dilenir.Filiz büyüyüp 1 mt olunca dileğin gerçekleşirmiş.Ben zaman denemiştim.Dileğim olmuştu.Tesadüfmüdür onu bilemem.Ama bir daha denemek lazım.
Teşekkür ederim.Bol çiçeklenir inşallah.

Ela
17-02-2007, 20:48
Paşa kılıcını çelikle ürettim.50 cm.lik bir parçayı 5 eşit parçaya böldüm ve toprağa yerleştirdim çok çabuk yavruları oldu.Sarı çızgili olanı ne kadar denediysem yavruları düz yeşil oldu.Sarı çizgili bir kılıçtan çelik almıştım ama düz yeşil oluyor.:confused:

doğan
18-02-2007, 15:29
kenarları sarı olandan çelikleme yaptım ama bir türlü kök vermedi. daha sonrada çürümeye başladılar. resimde yanlarda çürümeye başladığı görülüyor.

doğan
18-02-2007, 15:34
buda yeni ayrı saksıya kök olarak diktim büyümeye başladı.

memet
18-02-2007, 15:45
Saksının toprağındaki beyazlıklar suyun kirecinden ötürü mü?
Toprağın üstünde beyazlık oluşuyorsa, suyun çiçekler için çok kireçli.

Ela
18-02-2007, 19:31
kenarları sarı olandan çelikleme yaptım ama bir türlü kök vermedi. daha sonrada çürümeye başladılar. resimde yanlarda çürümeye başladığı görülüyor.

Çeliği aldıktan sonra ,toprağa gelecek olan kısma ,üçgen şeklinde çentik atılıyor diye, bir kitaptan okumuştum.Ben bu yöntemi kulandım ,çok çabuk köklendi.Acaba çürük olan kısımdan kesip ,tekrar dikeceğiniz kadar mesafe var mı?

Oğuzhan
19-02-2007, 08:25
Paşa kılıcının kenarı sarılı olan türü çelikle üretildiğinde düz yeşil olarak filiz veriyor.Kök olarak çoğaltabilirsiniz.

zeonka
19-03-2007, 13:54
Doğan bey paşa kılıcınız çok güzel büyümüş nazar değmesin maşallah.Aynısından bendede var merak ettim acaba boyu nekadar sizinkinin.Birde suyun dışında özel birşey uyguladınızmı ? Teşekkürler.

Müjgan
19-03-2007, 17:12
Boyu bir metreye ulaştığında yeni bir gayrımenkul aldırtan çiçek değil mi bu? :p

Oğuzhan
19-03-2007, 18:35
Ta kendisi

doğan
22-03-2007, 23:32
öyle diyorlar ama biz daha bir şey sahibi olamadık.
Boyunu tam olarak ölçmedim ama yaklaşık 60 ile 70 cm arası. Şu an saat geç olduğu için metreyi bulamadım. birazda açıksası üşendim. selamlar

praecox
23-03-2007, 10:12
Müspet ilim okumuş biri olarak bu tarz inanışları "batıl" diye adlandırmam gerekse de, ben şahsen Sansevieria'nın uğuruna tanık oldum. başımdan geçti. öyle ki sonradan anlıyorsunuz herhangi bir mülk alma gücüne sahip olmadığınızı bile bile birden bir bakıyorsunuz ev sahibi olmuşsunuz.
Evet söylem şu ki Sanseviera'nın yaprağı bir metreyi ulaştığında beklenmedik bir anda ev sahibi oluyorsunuz.
bir bitkinin uğuruna veya uğursuzluğuna inanmak batıl gibi ise de çevremdeki örnekler ve benim yaşadıklarım bu "batıl inancın" doğruluk payı içerdiği yolunda...
bende bu günlerde yine yeniden ne yapıp ne edip bir Sansevieria edindim...
edindiğim evi geçmişde satmak zorunda kaldım da...:D
batıl kelimesi kötü anlamda kullanmadım yanlış anlaşılmasın. ama ilmi bir açıklaması yok diye bir de normal dünyevi din klişelerine pek de bağdaşmıyan bir inanç olduğundan... başka bir kelime de bulamadım.
sonuçda denebilir bir bitkiden medet ummak ha...:mad:
ama olsun inanırsanız oluyor... denemeğe değer.;)
zaten hayata bağlı insanların kanseri yenmesi farmadaki meşhur placebo effect de pekde ilmi yönlerden açıklık bulamamıştır.:o

bitkiseli
23-03-2007, 15:46
peki bir metre boyunda satın alsak **** şöyle 90 cm boyunda felen yine uğur getirir mi acaba:p

Oğuzhan
23-03-2007, 18:06
Uğur getirir mi bilemem ama çiçeği için değer diyorum.Çok güzel kokuyor. Ve çıkan balın tadı da harika.:)))

bitkiseli
23-03-2007, 18:12
Uğur getirir mi bilemem ama çiçeği için değer diyorum.Çok güzel kokuyor. Ve çıkan balın tadı da harika.:)))

paşakılıcından söz ediyoruz değil mi?

Oğuzhan
24-03-2007, 08:51
Evet 5 yıl önce vardı.Sonra sizlere ömür.Onu kaybettik.Sabah güneşi alan bir cam kenarında hayatını sürdürüyordu.O kadar filiz vermişti ki saksıda toprak kalmamıştı.Hepsini yiyip bitirmişti.Arada sırada susuz bırakırdım.Bir sabah filizlerin ortasından uzun ince ballı dallar çıkmaya başladı.Amanın yoksa bu arı mı? dedim içimden bal vermeye başladı.Birkaç gün sonra tomurcuklar büyüyüp beyaz çiçekler açmaya başladı.Etrafı mis bir koku yayıldı.Bir baktım ki bizim kılıç efendi çiçek açmış.Büyümüşte etrafa mis kokular saçmış.:)

papatyam
03-05-2007, 10:29
Elfogi,
bir kaç tane köklendirdim senin için pazartesi günü göndereceğim :)

Oğuzhan
04-05-2007, 11:11
Nediyeyim bilmem ki .Çok teşekkür ederim.:))))
Dilek seçmeye başlıyayım.İlk önce büyük bahçeli bir ev dileyecem.Tekrar teşekkür ederim.Ama size zahmet vercem.On işinizin arasında.Allah kolaylık versin.Hayırlı işler hayırlı cumalar...

selenn
04-05-2007, 11:20
Umarım dileğiniz gerçek olur. Bu niyetle ilk suyunu verin. Benim bir tanıdığım da birşey dilemiş dikerken. gerçekleşmiş valla tesadüf müdür bilmem ama keyifli bence:)

Oğuzhan
05-05-2007, 09:56
******* :))Nede olsa hayaller insanlar için.Umarım herkesin hayali gerçekleşir.

doğan
12-05-2007, 10:05
kenarları sarı şeritli olandan tekrar diktim. Bu sefer kökleri az da olsa var. Bakalım tutacakmı?

Oğuzhan
12-05-2007, 11:41
Tutmuş gibi görünüyor.Bence Yere koyun beyaz saksının orası daha güneşli gibi.Daha çabuk patlar.

papatyam
12-05-2007, 11:47
Elfogi o kenarı çizgiliden sana sözüm vardı ya :) dün kayınvalidemin evine gitmiştim çiçekleri sulamaya Kılıçlara ufak bir operasyon düzenledim:)) artık benim de var diyebilirsin :)))

Oğuzhan
12-05-2007, 14:15
Teşekkür ederim.:)Yalnız kenarı çizgili olan Yapraktan çoğaltıldığı zaman düz çıkıyor. Kenarı sarı olması için Çıkan köklü yavrulardan almak gerekiyor.İnşallah yavru kök almışsındır.

papatyam
14-05-2007, 08:42
Evet kök aldım :))

Oğuzhan
14-05-2007, 09:00
Harikasın.Diyecek bir şey yok.

papatyam
14-05-2007, 09:03
:)) teşekkür ederim

ataser
23-07-2007, 01:06
Resimde ki Kılıç'tan ve kenarı sarı çizgili Kılıç'tan 4 yıldır evimde var evim çok güzel güneş alıyor ve çok sağlıklılar çiçek açtığını ve çok güzel koktuğunu duydum inşallah benim Kılıçlarım da çiçek açar, suda bekleyen köklenmiş hatta yeni sürgünler vermiş olanlar da var , Elfogi istersen gönderebilirim :)

ben isterim valla isterim hem de çok isterim:)

Oğuzhan
29-09-2007, 13:27
Papatyam'ın gönderdiği Paşa kılıçları

menekşemehtap
03-11-2007, 16:06
Off ne kadar güzeller ya benimde olurmu bilmem annemde aynısından var ve boyu 1 metre olmuştur nerdeyse onlar ankarada ben tokatta ve burda çiçekçiler bile parmakla sayılacak kadar az.En güzeli çok güzel bir bitkidir dayanıklı diye biliyorum hayal meyal hatırlıyorum annemin paşa kılıcını ilk diktiğini cam kenarına koymuştu şimdi koca bir birey.

fevziye
29-11-2007, 18:31
Herkesin paşakılıcı açıyor, benimki neden açmıyor hala anlamadım. Elfogi Papatyamın size gönderdiği paşa kılıçları çok sağlıklı. Kısa boylular çok çabuk yavruluyor, bende yıllardır var herkese dağıttım, çoğu kişiye verdiklerim açtı, benimkiler bir türlü açmıyor.

ecegül
01-12-2007, 18:34
Herkese merhaba,
Kılıç bitkisi hakkında öğrenmek istediğim birkaç soru var. Yardım edermisiniz? Kılıç bitkisi çiçek açarmı? Her kılıç çiçek açarmı? Açması için neler yapmalıyız? Şimdi aşağıda da eklediğim üzere benim arkadaşımın kılıç bitkisi çiçek açmış ve çok güzel kokusu varmış ben ilk kez bu bitkinin çiçek açtığını duydum ve gördüm bunu hemen burdan paylaşmak istedim. Paylaşımlarınız için teşekkürler.
Bol bitkili mutlu günler...

25830

25831

guler64
24-12-2007, 19:46
Merhaba Ecegül, Benim kılıcım bir metreyi geçti. Halk arasında kılıç çiçek açarsa, ev sahibi olunurmuş diye bilinir. Benim kılıcım on yılda bir açıyor .Açtıgı zaman evime bereket geliyor.

Seninkide bir gün açar,çiçekleri hanımeline benziyor çok güzel kokusu var. Saygılarımla

günsu
07-01-2008, 18:21
Bu sayfada paşakılıcının çiçekli halini görerek hayran olmuştum arkadaşımada gösterecektim.Ama yok:(bu sayfada gördüğüme eminim.

Oğuzhan
07-01-2008, 19:12
Açması için toprağın komple kök olması gerekiyor.Saksıda sıkıştığı zaman çiçek veriyor.Çok da güzel kokar .Ballı çiçekleri tatlıdır.

fevziye
07-01-2008, 19:19
Sevgili Elfogi, inan bana saksı kökten gözükmüyor, hele birde arkadaşımınkini bir görsen.! Onun paşa kılıçları neredeyse tavana kadar boylanmış, fideleri dağıta dağıta bir hal oluyor. Küçücük bir fide verdiği akrabasının kılıcı 2 ay içinde çiçek açtı, ama onunkilerde tık yok. Herhalde biraz kısmet işi.

günsu
07-01-2008, 20:21
Yerini sevince açıyo galiba.

İklimsiz
14-01-2008, 23:36
Paşa kılıcının ne hünerleri varmış meğer:D Gerçekten çiçek açıyor mu arkadaşlar:confused:

fevziye
15-01-2008, 06:17
Hem de mis gibi kokulu sevgili İklimsiz.

Oğuzhan
15-01-2008, 08:36
Sevgili Fevziye güneş gören bir yerde durursa kesin açar.:)Güneşe alın bir de sulama süresini uzatın.Toprak iyice kurusun az sulayın .:)

fevziye
15-01-2008, 10:30
Teşekkürler sevgili Oğuzhan, inşallah dediğiniz gibi benimkisi de açar.

fevziye
15-01-2008, 10:31
Sevgili Oğuzhan, Elfogi olduğunu şimdi farkettim. Kusura bakma. :o

İklimsiz
15-01-2008, 11:42
Gerçekten ilginç, insanın inanası gelmiyor:eek: Ama çiçek açıyor, hem de mis gibi kokuyor diyorsanız bunu görmek, hissetmek lazım. İyice kök sarmalı saksıyı diyorsunuz, derhal saksı küçültmeye:p:p

fevziye
15-01-2008, 12:27
Şu anda saksı değişimi yapmanızı hiç tavsiye etmem sevgili İklimsiz. Ben bir iki saksımı değiştirdim ve kılıçlarımın sulanmasına neden oldum. :(

günsu
15-01-2008, 15:58
Gerçekten ilginç, insanın inanası gelmiyor:eek: Ama çiçek açıyor, hem de mis gibi kokuyor diyorsanız bunu görmek, hissetmek lazım. İyice kök sarmalı saksıyı diyorsunuz, derhal saksı küçültmeye:p:p

Sevgili iklimsiz bu sayfada açmış hali vardı ama şimdi yok, hanımeline benziyordu:cool:

İklimsiz
15-01-2008, 20:20
Uyarınız üzere saksı değişimini erteledim Fevziye hanım, bahara çok kalmadı şunun şurasında:p

Sansaveria çiçek açıyormuş gerçekten de :eek:

günsu
15-01-2008, 21:31
Evdeki bitkilerimiz başlığı altındaki kılıç bitkisi sayfasındaki hali daha güzel ve net çıkmış :rolleyes:

ARTER
15-01-2008, 22:44
benim diktiğim paşakılıcım köklenemeden çürüyor ikinci denemem ama hala başarısızım yardım edebilecek birileri varmı*

çekirdek
16-01-2008, 01:48
Sevgili Arter,
Paşakılıcı suyu ya da çok suyu sevmiyor. Farkettiysen yaprağın kendisi çok sulu zaten.
Yapraktan köklendirmeye çalışıyorsun değil mi? Toprağa diktiğinde diğer bitkilere verdiğimiz kadar çok can suyu verme. Hele bu mevsimde buharlaşma da olamayıp çürütüyordur. Toprağın kurumasından korkma.
Yaprakları bir de suda köklendirmeyi dene. Her üç yapraktan ikisi mutlaka kökleniyor.

Bir de;
Forum ana sayfasındaki yeni üyeler bölümünde kendini tanıtırsan çok daha kolay iletişim kurabilirsin.

durakkan
20-01-2008, 13:04
Merhabalar bitki dostları,
Merhaba Ece...
Ne kadar güzel bir bitki olmuş,kılıç'ın çiçekli halini görebilmek çok güze olsa gerek...
Benim de gözbebeğim var,bi kılıcım...

28675

28676

28677

Temmuz 2006 san beri benimle güneş görmeyen evimde bana arkadaşlık yapıyor...İlk resim 2006 Aralıktan,son resimse 2007 Ocaktan...Epey yol katettik ama acaba boyu tavana ulaşır mı ve de en umutla beklediğim acaba çiçek açar mı...? :)

Ece çiçek açmışi olan bu kılıç'ın daha başka fotoğrafları var mı?Ve de ev sahibi yetiştiricilik periyodu hakkında bize püf noktası sayılabilecek bilgileri paylaşabilir mi?Teşekkürler

hosseda
31-03-2008, 17:43
Merhabalar,
Sanırım 1980 li yılların ortaları idi. Bu çiçeği alanın ev sahibi olduğunu ve bu sebepten halk arasındaki adının " ev yaptıran " çiçeği olduğunu işittim ve hiç vakit geçirmeden ufak bir saksı alarak ona gözüm gibi bakmaya başladım. Çiçek bir kaç yıl içinde büyüdü ve serpildi. Çiçeğin boyu bir metre kadar olmadan, biz de kirada olduğumuz evden, kendi yeni evimize (1988 yılında) geçmiş idik.

Onun her bahar başında saksısını yeniledim. Budadığım yapraklarını saksılara diktim ve çoğaltarak yakınlarıma da verdim ve hep dedim ki, bu çiçeği sevin ve ona iyi bakın ve de inanınki sizin ev sahibi olmanızda kesin katkısı olacaktır. Şu anda evimizde 2 adet büyük saksılarda baş köşedeler ve evvelki sene bir tanesi yukarıda yer alan fotoğraflardaki çiçeklerden açtı. Saksılarımdan bir tanesinin resmini en kısa zamanda buraya eklemeye çalışacağım.

lazuribo
28-06-2008, 19:44
evet bu neden olabilir aşırı sulamadan olabilir mi? nasıl bakmam gerek bu bitkiye bilen varsa daha doğrusu hangi koşullarda daha iyi olur

powered
05-07-2008, 03:28
Sevgili lazuribo Kılıç btikisini bakım kısaca:

Isi: Normal oda sicakligi ideal.
Isik: Aydinligi sever fakat golgeli bir yerdede yetisebilir.
Su Miktari: Ilkbahardan kisa kadar birazcik sulayin. Kis ayinda ise 1.5-2 ayda bir sulayin.
Nem: Nemli bir ortama ihtiyaci yok.
Saksi Degistirme Zamani: Bitki cok cogalipta saksisina sigmamaya basladigi zaman degistirebilirsiniz.
Cogaltma: Peygamber kilici arsiz bir cicektir. Cok cogalir. Ana cicegin yaninda yavrulari cikar. Bunlari ayirip ayri bir saksiya dikebilirsiniz.

siboş
05-07-2008, 10:54
Bizdeki kılıç çiçek açınca, sonradan çıkan o dalların üstünde, hani bal gibi damla damla birşeyler oluyor ya, ben o balları yemeye bayılıyorum. Ne çiçeğe ne de bana bir zararı olduğunu düşünüyorum, yanlış mı düşünüyorm acaba? Bir zararı var mıdır?

Lalezar78
18-07-2008, 20:16
Benim kılıç çiçeğim de geçen sene açmıştı.Gerçekten çok güzel kokuyor.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=19316&c=439

öğretmen
20-07-2008, 12:44
Benimki 3-4 yıldır bende..Aldığım zaman büyüktü.Ben ev sahibi oldum(Allah olmayanlara da versin).Şu anda 1.5 metre kadar.Ama çiçek açmadı.2 yıl önce yanlarından ayırmıştım, o yüzden mi açamadı bilmiyorum.Çiçeğini çok merak ediyorum.

bernacyhn
20-07-2008, 16:51
sevgili Öğretmen çok güzel koktuğunu yazmış arkadaşlar. çok merak ediyorum ben de kokusunu çiçeğini. darısı hepimizin başına :D

zeonka
20-07-2008, 18:07
Evet çok doğru demişler gerçekten çok hoş kokar benim kılıcımda geçen sene açmıştı. Özellikle akşam kokusu daha çok duyulur. Çiçek açması için çiçeği kışın çok fazla sulamamak biraz kuru bırakmak gerekiyor. Ben bu kış suyunu fazla kaçırdım bu yaz açmadı.

öğretmen
21-07-2008, 01:19
Su meselesini bilmiyordum..Deneyeceğim..

newyorker
12-08-2008, 10:32
bana gönderebilecek biri varsa çok sevinirim:):):) itnayla bakılıp sevileceğinden emin olabilirsiniz:D

Llama
12-08-2008, 11:21
budamı sukulent tarzı bi bitki ana bilmiyordum bak

eylems
12-08-2008, 12:04
Benim kılıç çiçeğimde çiçek açtı ;) hemde 12 ay solmuyor.;)
Yapay glayör alıp saksıdaki boş yere sapladım. Çoğu kimse gerçek sanıyor.

Oğuzhan
12-08-2008, 12:51
Benimki açtı .Mis gibi de kokuyor.Bir ara yüklerim resmini.

newyorker
14-08-2008, 11:50
papatyam acaba bana gönderme şansın var mı???

burcind
14-08-2008, 15:47
Bende 2 yıl önce bu çiçekten dikmiştim 3 ay kadar saksıda ölece kaldı ve sonra çürüdü.Ben beceremedim sanırım.Ama şimdi yine yetiştirmek istiyorum kısacası toprak,su ve ışık isteğinden biraz bahsedebilirmisiniz?Tekrar yanlış bişeyler yapıp ölmesini istemiyorum.

Ela
14-08-2008, 17:10
Bende 2 yıl önce bu çiçekten dikmiştim 3 ay kadar saksıda ölece kaldı ve sonra çürüdü.Ben beceremedim sanırım.Ama şimdi yine yetiştirmek istiyorum kısacası toprak,su ve ışık isteğinden biraz bahsedebilirmisiniz?Tekrar yanlış bişeyler yapıp ölmesini istemiyorum.

Fazla suyu sevmiyor. Yarı gölge ve çok ışıklı ortamların her ikisinde de iyi sonuçlar aldım. Toprağını her sene Mart ayında değiştiriyorum. Marketlerin bahçe bölümlerinden toprak alıyorum. Güle güle büyütün. Bu çiçek hakkında çeşitli rivayetler var.

burcind
15-08-2008, 11:01
Teşekkürederim verdiğiniz bilgiler için.

newyorker
29-08-2008, 09:46
ben bir yaprak aldım. acaba suda mı beklemeli yoksa direk ekilmeli mi?

bitkiseli
29-08-2008, 12:22
Direk toprağa ekebilirsin.

vayvayvay
02-10-2008, 18:37
İşte benim güzel kılıç çiçeğim... 25 senedir benim ile yaşıyor...Hiç çiçek açtığını görmemiştim yakın zamana kadar:) Bana süpriz yaptı.Çok güzel bir süpriz..trafik kazası sonucu yatar vaziyette olduğum zaman _ki hala öyle:) yatağımın dibinde ,temmuz ortası sabahı güzel bir koku ile uyandım.. Oyyy müthiş bir çiçek... kokusu balı...

Cgrturka
29-10-2008, 18:31
Bunlarda benim kılıçlarım.Büyük teyzemde gördüğüm kılıcın ise tüm yapraklarının kenarlarında sarı şerit vardı.Çok ilginç gözüküodu.Bu konuda bi bilgisi olan var mı?

51235

51236

sdk
03-11-2008, 16:38
Ççiçek açtığını bilmiyordum.Annemde 10-15 senelik kılıçlar var acaba neden hiç açmadılar ?

Âyine-i Esma
08-01-2009, 13:21
Bizdede bir kılıç var. 3 ya da 4 senelik. Ve 2 senedir açtırılıyor. Akşamlarıda kokusu her yeri sarıyor.

nurcanaybay
09-01-2009, 13:53
Bizde de yıllardır kılıç çiçeği var ,çiçek açtığını ilk kez duyuyorum.Çiçekli halini görebilirmiyiz?

nurcanaybay
09-01-2009, 13:56
Yukarıda resmi varmış,çokta güzelmiş.

aaylin
09-01-2009, 14:39
Bende 8 senedir bakıyorum bu bitkiye ve şu anda 3 tane 1,5 metre boyunda, 2 tane de 1 metre boyunda var bu bitkilerden. Arada üretip yolladıklarımın haddi hesabı yok. Ölmesi çok zor bir bitki bence çünkü ne kadar hata yaparsam yapayım kesinlikle ölmüyor. Her sene de susuz kaldığından mıdır nedir ben yazlıktayken açıyor. Daha çiçeklerinin taze hallerini görmek nasip olmadı. Ben dönene kadar kuruyorlar çünkü (bu arada çiçeklerinden damlayan ballar parkelerimde hep leke yapmış). Hatta geçenlerde sularını kontrol ederken bir de ne göreyim. Dipleri yine pıtrak filiz olmasın mı? Artık arsızlığından sıkıldığım için geçenlerde eşime bunların hepsini ablana götür ben bıktım habire kök ayırmaktan dedim. Ama burada bu ev hikayelerini okuyunca vazgeçtim. Hemen köklerden birini ayırıp bahçeli bir ev dileyerek dikeceğim. Daha önceki köklendirmelerimde dilekte bulunmamıştım. Belki keramet bundadır.

gece
10-01-2009, 19:44
Müspet ilim okumuş biri olarak bu tarz inanışları "batıl" diye adlandırmam gerekse de, ben şahsen Sansevieria'nın uğuruna tanık oldum. başımdan geçti. öyle ki sonradan anlıyorsunuz herhangi bir mülk alma gücüne sahip olmadığınızı bile bile birden bir bakıyorsunuz ev sahibi olmuşsunuz.
Evet söylem şu ki Sanseviera'nın yaprağı bir metreyi ulaştığında beklenmedik bir anda ev sahibi oluyorsunuz.
bir bitkinin uğuruna veya uğursuzluğuna inanmak batıl gibi ise de çevremdeki örnekler ve benim yaşadıklarım bu "batıl inancın" doğruluk payı içerdiği yolunda...
bende bu günlerde yine yeniden ne yapıp ne edip bir Sansevieria edindim...
edindiğim evi geçmişde satmak zorunda kaldım da...:D
batıl kelimesi kötü anlamda kullanmadım yanlış anlaşılmasın. ama ilmi bir açıklaması yok diye bir de normal dünyevi din klişelerine pek de bağdaşmıyan bir inanç olduğundan... başka bir kelime de bulamadım.
sonuçda denebilir bir bitkiden medet ummak ha...:mad:
ama olsun inanırsanız oluyor... denemeğe değer.;)
zaten hayata bağlı insanların kanseri yenmesi farmadaki meşhur placebo effect de pekde ilmi yönlerden açıklık bulamamıştır.:o

Ben de ev olayına tanıklık yapabilirim, garip ve inanması güç ama tanıdıklarla da konuştuk da, herkes "Aaa, hakkaten!" oldu, garip ama öyle işte, ateş olmayan yerden duman?

gece
açıklayamadığımız şeyler yoktur denemez, açıklayamıyoruz denebilir diyen forum üyesi.

Günüm
11-01-2009, 21:54
Arkadaşlar, bir süredir piyasa araştırması yapıyordum bir tane edinebilmek için.
Eminönü fiyatı 30 lira (20'ye indiler) ve ithal. Birkaç daldan oluşuyor.
Carrefour fiyatı 26,5 lira. Yine uzun birkaç daldan oluşuyor.
Bauhaus'da ise tesadüfen kampanya zamanına denk geldim. 12,5 lira ve saksıya sığmayacak kadar kök dolu. Kenarları sarı çizgili olan türünden. Etli geniş yaprakları var. Boyları da oldukça uzun. Gayet formdalar. Sonunda benim de bir tane kızım oldu. İlgilenen arkadaşlara tavsiye ederim.

züleyha
11-01-2009, 22:54
Benim de evimde bir tane paşakılıcım var. bir suredir ne yaprak çıkartıyor, ne de uzuyor. bi de yaprakları dik durmuyor. Acaba neyi ters yapıyorum? Çok uzun aralıklarla suluyorum, toprağı kuruyunca.

Fatih
23-01-2009, 18:40
Bende de var çiçeklerden.hemde iki türü birini almanyadan yaprak olarak getirttim diğerini komşumuzdan bir kök olarak aldım şimdi ikiside çok güzeller ilk fırsatta resimlerini ekleyeceğim.:D

Fatih
23-01-2009, 18:41
Bunlarda resimleri:rolleyes:

aaylin
23-01-2009, 20:25
Aaaa. Yeni aklıma geldi, konuyu görünce hatta birkaç gün önce bu konu hakkında ben de yazmıştım. Yazdığım günden 1-2 gün sonra kendime bir pıtır ayırıp, onu ayrı bir saksıya diktim ve ilk suyunu verirken "Allahım bana bir bahçeli ev nasip et" dedim. Veeeeeee ; neredeyse tamamen ümidimi kesmişken birden bire alıverdik bahçeli evi. Artık kılıcın kerametinden midir yoksa kaderimizde olduğundan mıdır bilemiyorum ama ben de bu guruba katıldım galiba :D

bulik
24-01-2009, 15:52
bu bitkinin adını peygamber kılıcı olarak biliyordum
hatta rivayet odur ki; eğer niyet ederek dualarla ve gönülden istekle saksıya dikersen, uzunluğu 1 metreyi geçince ev alırmışsın

annemlerin evinde yıllarca vardı
ben çok çocuktum, hatırlamıyorum ne oldu, ev falan aldık mı
ama buraya kendim yazınca bile gaza geldim, acaba ilk önce alıp kendim mi denesem?

sweet_cat
30-01-2009, 16:39
yavru paşa kılıcı çiçegini arkadaşımdan alıp eve getirdiğimde yaprakları kökten sararıp yumuşadıgını gördüm.bu haliyle diksem yaşarmı acaba?

Günüm
30-01-2009, 17:28
Çok su verilmiş gibi görünüyor sweet cat. Sukulent türü olduğu için kış aylarında verilen suyun iyice azaltılması gerekiyor.
Çok su vermeyin ve dikip deneyin. Tutmazsa da üzülmeyin. Bende yaprak yanları sarı çizgili olanından var. Baharda ayıracağım. Size bir kök gönderebilirim.

sweet_cat
30-01-2009, 21:34
bu güzel sitede emeği geçenlere çok teşekkür ederim.burası benim için güzel bi alışkanlık oldu.dediğiniz gibi diktim ve sabırla bekleyeceğim.eğer öyle bi olanağınız olursa gerçekten çok sevinirim.teşekkürler...

Günüm
30-01-2009, 22:50
Rica ederim. İnşallah sabrınızın karşılığını verir.

Dudi
04-02-2009, 16:18
Bende balkonda köşede duran iç içe giirmiş artık saksıyı patlatacak bir paşa kılıcı var. Hiç ilgilenmem onunla (su vermek dışında). Annemdeki çiçek açmıştı. Çiçeklerin kokusundan odada durulmuyordu. Çok tatlı ve ağır bir kokusu olan çiçekler açıyor. Kokusundan bunalıp balkona koymuştuk.

erdek
04-02-2009, 16:25
Ben ev almak niyetiyle ektim. Dedikleri gibi 1 mt.yi geçince evimiz oldu. Rivayet ama oldu.
Biraz sabır gerekiyor.

Faruk
04-02-2009, 17:29
Arkadaşlar merhaba. Paşa kılıcı ( Sansevieria ) forumunda yeniyim. Dört sayfalık kısmı en ince ayrıntısına kadar okuyup inceledim ama sorularıma cevap bulamadım. Sizlere bazı sorularım olacak cevaplarsanız sevinirim...

Faruk
04-02-2009, 17:32
Arkadaşlar paşa kılıcının yapraklarının 7-8 cm.lik nasıl köklendirip yavrulatıyorsunuz?
Çelikler için toprak nasıl olmalı?
Çelikler nasıl kesilip hazırlanmalı?
Çelik dikilen saksıların konacağı ortamın sıcaklığı ne kadar olmalı?
Şubat , Mart aylarında paşa kılıcı çelikleri köklendirilebilir mi?

Faruk
04-02-2009, 17:34
Ben bir türlü paşa kılıcı yapraklarından kestiğim paşa kılıcı çeliklerini tutturamıyorum. Bana bu konuda yardımcı olmak adıma sorularıma cevap verirseniz sevinirim...

Faruk
04-02-2009, 17:36
Dudi ve diğer paşa kılıcı severler bitkilerinizin fotoğraflarını çekip foruma eklerseniz çok çok sevinirim...

pembegül
08-02-2009, 17:24
Sevgili faruktalas ben paşa kılıcını çoğaltmak için yaprağın dibinden kesip suda bekletiyorum ancak bir iki ayda kökleniyor sonra bir saksıya dikiyorum. Daha sonra bir hafta kadar gölgede bekletiyorum torağına ve yerine alıştıktan sonra yavaş yavaş güneşe çıkarıyorum bir senede saksı sürgünlerle doluyor şu anda beş saksı uzun kılıç iki saksıda bodur kılıcım var. Büyük kılıç çiçek bile açtı kokusu mum çiçeği gibi keskin bodur kılıç hala açmadı çiçeği nasıldır bilmiyorum. Ayrıca kılıçları haftada bir suluyorum toprak nemli ise sulamıyorum yani toprak kurudukça su veriyorum. Yakın bir zamanda fotoğraflarınıda ekleyeceğim sevgiler *****.

Faruk
08-02-2009, 23:10
Pembegül yaprağın dibinden derken neyi kasteddin tam olarak anlamadım...

Fatih
09-02-2009, 07:19
Herkese merhabalar.
Faruk abi benim aldığım şeritli çelik kılıç çiçeğinin toprakla birleştiği yerden kesilmişti.Sanırım Sayın Pembegül bunu kast etti.

pembegül
09-02-2009, 10:01
Herkese merhabalar.
Faruk abi benim aldığım şeritli çelik kılıç çiçeğinin toprakla birleştiği yerden kesilmişti.Sanırım Sayın Pembegül bunu kast etti.

Evet tam olarak bunu demek istemiştim.:D

Fatih
09-02-2009, 10:09
ben şeritli olan paşa kılıcını çelik ile ürettim ancak çıkan yavrularda şerit oluşmadı.Şeritler daha sonra mı oluşacak öğrenmek istiyorum:confused:

Fatih
09-02-2009, 10:10
bu da resmi;)

Fatih
09-02-2009, 10:10
cevaplarınızı bekliyorum;)

aaylin
09-02-2009, 10:46
Fatih Bey bildiğim kadarıyla kenarı çizgili olanlar yapraktan çoğaltıldığı zaman enine çizikli çıkıyor. Kenarları sarı olanları üretmek için çıkan köklü yavrulardan almak gerekiyor

Faruk
09-02-2009, 12:53
Merhabalar. Benim sorum yaprağın toprakla birleştiği yerden alınan yapraklarla yapılan çoğaltmayla ilgili değil. Yaprağın 7-8 santimlik çeliklere ayrılmasından sonra yapılan dikimlerin yavrulatılmasıyla alakalı. Ben bunu yapan ve başaran kişi var mı acaba , bunu merak ediyorum.

aaylin
09-02-2009, 14:11
Şimdiye kadar hep kızımın top oynarken kırdığı yaprakları kırıldığı yerden kesip hemen aynı kökün bulunduğu saksının dibine daldırıverdim. Hepsi de yeni yavrular verdi. Yani özel bir şey yapmadım. Ancak forum içersinde farklı deneyimleri olan arkadaşların yorumları da var. İncelerseniz siz de çok farklı bilgiler edinebilirsiniz.

yenibey
09-02-2009, 14:50
Yaklasık 5 yıl kadar once bır seradan aldıgım kılıcım son 2 yıldır çiöek acıyor.Arkadaşlarında dedıgı gıbı tek dal üzerinde olusan 10/15 çiçek kocaman salonu misler gıbı kokutuyor.
2 yıl kadar once kırılan yapragı bır komsumuza vermıstım.2 yılda ınanılmaz buyumus.1 metreyı coktan gecmıs bıle boyu.benımkısı hala 70/80 cm. cıvarlarında.
Sanırım eken elinde mahareti cok önemli.

ben ozel bır bakım yapmıyorum.aklıma gelırse suluyorum sadece.Durdugu yer pencere kenarı.Direk ışık almıyor.Ama yınede aydınlık.Son 2 yıldır ev kaloriferli.Sanırım ısı dengesı saglandıgında çıçeklenıyor.En azından bendekı daha once sobalı evdeyken hıc acmadı.

Bu arada kılıcı alırken hıcte nıyet etmememe ragmen benımde suan bır evım var:)Sanırım her ne kadar bagtıl ınancta olsa gerceklık payıda var.
Her kezın evınde olması gereken bır bıtki.

Bu aralar yıne dıplerınde bır seyler cıkıyor.Çiçek ise yakında eklerim fotosunu:)

Faruk
09-02-2009, 19:27
Galiba benim elimin kerameti ya yok **** bitti. Şu sıralar diktiğim paşa kılıcı çelikleri habire çürümeye ve bende iyice kızmaya başladım ...

aaylin
09-02-2009, 19:44
Bunlar da benim kendime ayırdığım paşa kılıçlarım. Diğer 1,5 metrenin üstündekilere daha fazla dayanamadım ve görümcelerime dağıttım. Kendime de bir tane 1 metrelik ayırdım. Küçük olan ise; diğerlerini eşim taşırken bir tanesini kırmış. Eve getirdi topraklı hazır bir saksım vardı, ona daldırıverdim, 1 ay kadar kısa bir sürede yavruladı :)

Faruk
09-02-2009, 21:02
Aylin hanım yavrulu olan paşa kılıcınız çok hoşuma gitti. Yavrusunu güle güle büyütün...

aaylin
09-02-2009, 21:48
Ben de bayılıyorum ona. Temenniniz için çok teşekkür ederim.

amaryllis
09-02-2009, 22:09
merhaba arkadaşlar sitenin yeni üyesiyim bi çiçeğim ölmek üzere yardım bekliyorum,medinilla hakkında bilgisi olan lütfen bilgi versin

Faruk
09-02-2009, 22:09
Kenarları sarı olan paşa kılıçları neden çelik olarak dikildikleri zaman yeşil çıkıyorlar? İçimizde bu durumu bilen arkadaşlar var mı acaba?

Fatih
09-02-2009, 22:11
gerçektende bu konu aydınlaılmalı ;)

aaylin
09-02-2009, 22:16
Sayın Amaryllis; aşağıdaki konuda gerekli bilgiler var.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5315&highlight=medinilla

amaryllis
09-02-2009, 22:23
çok teşekkürler ama bu forumu okumuştum benim çiçeğimi kurtarmam için yeterli bilgi bulaamadım

amaryllis
09-02-2009, 22:24
teşekkürler link için ama çiçeği kurtarmam için gerekli bilgileri burdan da edinemedim

aaylin
09-02-2009, 22:32
O zaman Bitki Hastalık ve Zararlıları başlığına çiçeğinizin resmini koyup, sorununuzu orada yazabilirseniz, konuyla ilgili uzmanlar size cevap verebilirler. Zira burası Paşakılıcı başlığı.

amaryllis
09-02-2009, 22:39
cok tesekkür ederim.

Faruk
10-02-2009, 23:00
Arkadaşlar içiniz de sarı paşa kılıcı çeliğini diktikten sonra sarı şeritli yavrular elde edeniniz var mı? Bunu başaran varsa tarifini yazabilir mi?

tugrul bıyıklı
11-02-2009, 01:09
ben 22 yaşındayım ve küçüklüğümden beri anneannemin paşa kılıcıyla oynardım kırardım çocukluk işte:) burdaki yazıları okuyunca anneanneme sordum kaç yıllık diye oda bana "oğlum o kılıç anneninde çocukluğunu hatırlıyor." dedi boyu 2 küsür civarı dedi fakat ben yinede gidince fotosunu çekeceğim sizlerle paylaşmak için.nası bakıyosun diye sorduğumda o kendine bakıyor arada sırada su veriyorum kışın 2 2buçuk ayda bir yazında ayda 1 güneşe direkt maruz bırakmıyorum dedi anneannem:)
buyurun sizlere 78 yaşında ilkokul terk kadından bilgiler:) utandım valla bi kaç çiçek hakkında da bilgiler sordum herşeyi anlattı:) kitap yazacağım ona:)

pembegül
11-02-2009, 10:19
Sayın tuğrul anlattığınız bakım şekli biraz farklı benim kılıçların boyu bir metreyi geçemedi belki bu uzayan kılıçlar farklı türdendir siz anlatınca imrendim doğrusu. Benim kılıç onbir yaşında ve en uzun yaprak bir metre inşallah çiçeğiniz daha uzun yıllar yaşar.

Faruk
11-02-2009, 13:18
Kılıçların çok fazla türü vardır. Kimisi kısa yapraklı kimisi ise uzun yapraklıdır. Benim de evimde 1 saksı kısa yapraklı türü 1 saksı da uzun yapraklı türü var.

Faruk
11-02-2009, 13:20
Pembegül sizde ki çok uzun yapraklı türlerden biri değil galiba...

pembegül
11-02-2009, 14:38
Pembegül sizde ki çok uzun yapraklı türlerden biri değil galiba...

Evet faruktalas benim kılıç çiçeğim çok uzamıyor iki senediir çiçek açıyor mis gibi kokusu var. Birde bodur kılıç var yaprak uzunluğu en uzun 25 cm çiçekçilerde gördüğüm türdense lale büyüklükte kırmızı çiçek açıyor yedi yıldır bende olmasına rağmen hala açmadı .

pembegül
11-02-2009, 14:47
İşte bunlarda fotoğrafları.

Faruk
11-02-2009, 14:47
Bende ki saksılardan biri 5 diğeri 3 yaşında olmasına rağmen benimkiler de bu zamana kadar hiç çiçeklenmediler...

Âyine-i Esma
11-02-2009, 15:12
Kılıç çiçeğinin bizdeki durumunun resimlerini koyayım bende. İlk resimler yani çiçekli olanlar yazınki hali. Mayısdan itibaren balkonda durur. Eylül gibi eve alırım. Çünkü bulunduğumuz yer aşırı rüzgar alır. Hazirandan itibaren çiçek sapları çıkartılmaya başlar. Ve ağustos sonlarına kadar devam eder. Başlangıç tarihini hatırlıyorum, ama bitiş tarihi ağustos başlarıda olabilir tam hatırlayamıyorum.
Çiçekli resimleri çok net değil kusura bakmayın. En son resimde şimdiki hali:

Faruk
11-02-2009, 16:32
Ayine-i Esma paşa kılıcınız ne kadar güzel öyle. Hakikaten baka kaldım. Benim paşa kılıçlarım bunun anca yarısının yarısı kadar. O kadar ilgilenmeme rağmen. Ekstra değişik besin ve bakım yöntemi uyguluyormusunuz? Uyguluyorsanız ben gibi bu bitkinin meraklılarıyla paylaşırsanız sevinirim...

Âyine-i Esma
11-02-2009, 16:45
Hayır hiçbir besin ya da gübre uygulamadık. Anlattıklarım dışında ek olarak söyleyeceğim şu olabilir: Artık saksısı çok fazla sürgün gönderildiğinden kırılmıştı. Geçen bahar torf ve toprak karışımı olan yeni bir saksıya aldık ve yine balkona koyduk yazın. Bir de evin en sevilen çiçeklerinden olması var yöntem olarak. : )

Faruk
11-02-2009, 18:01
O zaman senin paşa kılıcının sırrı yazın balkonda durması galiba...

Fatih
11-02-2009, 18:42
Daha yeni fark ettim şeritli olan çeliğin altı çürümüş yine yeşil çıkacağını bile bile soktum toprağa bakalım kaç haftada yavrulayacak.tabi ev istemeyide unutmadım:p

Fatih
11-02-2009, 18:47
bunlarda son durumları 3.resimdeki şeritlinin yavrusu:p

Faruk
11-02-2009, 18:50
Fatihciğim inşallah dileğin olur...

Ülker
12-02-2009, 11:28
Merhaba arkadaşlar,
Sabantan beri çok üzgünüm, çiçeklerimi kontrol ederken paşa kılıcımın toprağını karıştırıp nemine bakmayım dedim ve çiçek oluşumu olduğunu tahmin ettiğim parçasını kırdım.
Daha dikkatli olmam gerekirdi, gelişsin diye gözünün içine bakıyordum.
İnşallah fazla zarar vermemişimdir de bana bir şans daha verir.

Faruk
12-02-2009, 13:04
Ulker sizin adınıza üzüldüm. Sizde biliyorsunuz ki paşa kılıçları çok nadiren çiçek açarlar. Üzülmeyin saksıda kalan parçada belki bir kaç tane çiçek oluşur....

Ülker
12-02-2009, 14:01
İyi dileğiniz için teşekkür ederim Sayın faruktalas.
Bu durum bana ders oldu, bundan sonra daha dikkatli davranıp daha az merak edeceğim.

aydemir80
28-04-2009, 10:02
Merhaba arkadaşlar.sayfaya uzun zamandır kimse uğramamış galiba.. ben bu çiçeği gerçekten çok seviyorum ve yetiştirmek istiyorum..annemin vardı eskiden çocukluğumun çiçeği.. benimle paylaşmak isteyen olursa alıcı ödemeli kargoyla istiyorum..simdiden çok teşekkürler...

Faruk
28-04-2009, 16:06
Sayın Aydemir80 sizin de belirttiğiniz gibi yetiştirmesi çok keyifli bir çiçek. İnşallah en kısa zamanda yetiştirmeye başlarsınız...

pembegül
28-04-2009, 18:37
Merhaba arkadaşlar.sayfaya uzun zamandır kimse uğramamış galiba.. ben bu çiçeği gerçekten çok seviyorum ve yetiştirmek istiyorum..annemin vardı eskiden çocukluğumun çiçeği.. benimle paylaşmak isteyen olursa alıcı ödemeli kargoyla istiyorum..simdiden çok teşekkürler...

Ben gönderebilirim
adresinizi özelden bırakırasanız. ;)

perilimerili
06-05-2009, 14:29
Bizde de var bundan. Ağaçlar.net'i buılmadan önce kılıçın bir tür succulent olduğundan habersiz elimde inatla yaşayan (hep unutur ve su vermem öyle) tek bitki olması ile övünürdüm :P Daha sonra kabı dar geldi ve değiştirdi bu da ağaçlar.net öncesiydi ve ne yazık ki çiçek alma şansım bir süre daha kayboldu (sıkı saksıda çiçek verirmiş sanırım). Şimdi yine yavruluyor ancak toprağından pek memnun değilim. Bugün bir başka yazıda biri torfun kökler için gevşek kalabildiğinden bahsetmişti. Acaba ben o zamanlar torf mu almışım da şimdi pek bir gevşek toprağı? Üstünden biraz toprak eklesem olur mu yoksa baştan mı yapmalı işi?

Faruk
11-05-2009, 13:37
Sayın Perilimerili torfun içine torf miktarında dere kumu koyup bu karışıma dikerseniz kılıç bitkisi için çok daha sağlıklı bir bir toprak ve kütle olarak daha ağır bir saksı elde etmiş olurunuz...

Süleyman Koçak
27-05-2009, 13:31
Merhabalar.
Bunlar da benim Paşa Kılıcı bitkimin fotografları. Yeni yeni haklarında bilgi sahibi olmaya başladığım bu bitkilerin, evdeki elektronik araç gereçlerden ve çeşitli eşyalardan ve yayılan zararlı kimyasal maddeleri bertaraf etme konusundaki faydalarını da öğrenince (Zaman gazetesinin bir haberi idi), daha bir ihtimam gösterir oldum. Kanantimce bir saksıda iki ayrı cinsi de var. Şu an çiçek açmak üzereler. Çiçeklerini merak ediyorum doğrusu..

hosseda
27-05-2009, 18:43
Merhabalar,
Bu çiçek için daha önce yazdım, ancak bir iki gelişme daha oldu onlarıda ilave etmek istiyorum.
Evimizdeki evyaptıranımın bir tanesi geçen yaz sonu ani bir gelişme göstererek 2 metre gibi bir boya erişti. Füze gibi yükselen bu yaprağın ucuna bir şey değmemesi ve kendi ağırlığı ile eğilip bükülmemesi için üstün gayret gösterdim ve hep tamam benim köydeki taş evi işim kesin hallolur kısa zamanda diye de sevinmekte iken kıymetli kayınvalidem misafirliğe geldi.
Belli bir süre bizde kaldıktan sonra bir hafta sonu bu kadar yeter çocuklar ben gideyim evime dedi. Tamam anne hafta sonu olsun biz götürürüz seni dedik.
Ama bizde olduğu sürede hemen her gece evyaptıran konusu sohbete girdi, hatta " aman anne nazar değecek çiçeğe, benim köy evi işi sakatlanacak masallah deyin" diye de şaka yapmış idim.
Hafta sonu oldu arabaya eşyalar yüklendi, arka koltuğun arkasına camın altına da uzun bir paket, gazeteye sarılı uzatıldı. Kayınvalide İzmire geldimi çarşıda ne bulursa alıp memleketine götürdüğü için anne ne var bunda da demedim.
Kayınvalideyi hafta sonu götürdük evine, 2 gün sonrada döndük biz evimize.
Bu çiçeği ben özel olarak gözlemem, zaten suda çok istemez, 3 hafta bile sulamadığım olur, ama uzun yaprak sebebi ile daha sık bakar olmuşdum çiçeğe. Ancak seyahat dönüşünü takip eden zamanda benim çiçekde keyf gitti. O uzun yaprak da maalesef bozularak kurudu. Üzüldüm ama sebebini de aramadım özel olarak. Bir akşam eşime bu çiçek ne oldu da böyle bozuldu akıl ermiyor, benim taş ev işi suyamı düşecek acaba derken, eşimin gülüşünden şimşek çaktı. Kayınvalidem korkunç bir çiçek düşkünüdür. Evi denizin ortasında sayılır ama oda köyde küçük bir ev ister uzun zamandır ve kızına sakın damada bir şey deme ama ben bu çiçekten bir kaç kök yürüteceğim demiş ve benim çiçeği saksısından sökmüş, bir kaç kök çıkarıp, gazeteye sararak bana bir güzel taşıttırmış. Sonrada saksıya aynen tıkmış benim çiçekleri.
Yapacak bir şey yokdu. Bu sene nisan başında çiçeklerimi saksıdan çıkarttım. Topraklarını havalandırdım ve çok sıkılaşan köklerden 5-6 tane ayırdım. Diğerlerini tekrar dikerek salonda aynı yerlerine koydum.( direkt güneş almayan ama epeycene ışık alan kısımda dururlar. Salon öğlen vaktine kadar iyi güneş alan bir konumda.).
Şu anda iki saksımda maşaallah denecek durumdalar. Yazın hafta sonu yazlığa gittiğimizde ev kapalı kalıyor ve bu çiçekler o kapalı günlerde çok daha keyfle büyüyorlar. Sanırım kaktüs cinsi olmalarından kaynaklanan bir durum.
Şimdi geliyorum işin ilginç kısmına:
Oturduğumuz apartmanın kapıcısının ev sahibi olmayı ne kadar arzuladığını bildiğim için, ayırdığım köklerden 3 tanesini ona dikerek ufak bir saksıda verdim. Buna iyi bakın, size ev yaptıracaktır inanırsanız dedim.
İki hafta önce bir sabah önüme çıktı ve abi sana ilk söylüyorum ama biz bir ev aldık dedi. Hayırlısı olsun dedim. Gerçekten çok sevindim, ama çiçek ile alakalı tek kelime ne o etti ne de ben.
Az bir birikimleri varmış üstüne banka kredisi koyarak 10 yaşlarında bir daire bulmuşlar ve anlaşmışlar. Bir kaç gün sonrada tapuyu aldılar. İçindeki kiracı ilede anlaşmışlar, kiranın katkısı ilede taksitlerini ödemekte zorlanmayacaklarmış.
Bu arada onlara köyden taş getirmişdim ve hıdırellezde bahçeye bir küçük minyatür ev yapmışlar idi.
Eve sebep ne oldu bilmiyorum ama bunları çok yeni yaşadım.
Şimdi beklediğim kalan kökleri verdiğim komşumuz. Onlardan da böyle güzel bir haber alır isem çiçeğe bu ismin hakkı ile verildiğine inancım tam olacak.
Hoşçakalın.

Faruk
28-05-2009, 18:23
Merhabalar.
Bunlar da benim Paşa Kılıcı bitkimin fotografları. Yeni yeni haklarında bilgi sahibi olmaya başladığım bu bitkilerin, evdeki elektronik araç gereçlerden ve çeşitli eşyalardan ve yayılan zararlı kimyasal maddeleri bertaraf etme konusundaki faydalarını da öğrenince (Zaman gazetesinin bir haberi idi), daha bir ihtimam gösterir oldum. Kanantimce bir saksıda iki ayrı cinsi de var. Şu an çiçek açmak üzereler. Çiçeklerini merak ediyorum doğrusu..

Sayın Süleyman KOÇAK bitkiniz aynı saksıda 2 tür çok uyumlu duruyor. Bende bu şekilde 2 türü aynı sakıya diktim. Çokta mutlular. Bitkiniz çokta güzel çiçeklenmişler. Çiçeklerini bizim yerimizede koklayın;))

Faruk
28-05-2009, 18:25
Sayın Hosseda inşallah benim 2 saksı olan paşa kılıcımda bana ev aldırır. Bende bu bitkinin uğruna sizlerin vermiş olduğu heberle daha da inanır hale geldim. Ev aldıran bitkinizin fotoğraflarınıda görmek isteriz...

eminetirsi
28-05-2009, 22:42
merhaba arkadaşlar.yukarıda birkaçdefa sorulup cevaplandırılmamış bir soru var.sarı çizgili kılıç dikilince neden kenerı sarı çıkmıyor.cevabını galiba biliyorum.ablam konuşurken duymuştum.cevap:o kılıcı ekerken yaprağın başını toprağa gömmek gerekirmiş.ben denemedim.bende yok o kılıçtan olan denesin ve sonucu bizle paylaşsın olurmu.

eminetirsi
28-05-2009, 22:46
faruk senin işine yarayacak galiba.olursa banada yollayacaksın tamammı.yoksa cevabımı geri alırım....napim çiçek konusunda çok bencilim...

Muhammed Salih
30-05-2009, 22:57
Sonunda babaannemden iki paşa kılıcı aldım.Bu mesajı oradan yazıyorum.Belki yakında fotoğraf gönderebilirim.:D

hosseda
31-05-2009, 21:21
Sayın Faruk,
Evyaptıranlarımın son halleri. Genç ve canlılar. Önceki halleri ile alakaları yok ama buna da şükür.
Hoşçaklın.

Faruk
01-06-2009, 18:22
Sayın Hosseda resimlerde baya uzun ve canlı görünüyorlar. Azlar ama zamanla çoğalma durumlarına girecekleri her hallerinden belli oluyor. Sağlıklı günlerde büyütmeniz dileklerimle. Unutmadan belirteyim,çiçek açtıklarında çiçeklerinin fotoğraflarını beklerim...

Fatih
01-06-2009, 22:07
Bende bu güne kadar bu çiçeğin ev yaptırdığına inanmıyordum ya da inanmak istemiyordum.Ancak bu gün sabah herzamanki gibi güzel başlamıştı.Ev bakmaya gittik.Adam ev için diğer kişilere 65 diyordu ama bize 58 dedi ve size başka diyecek fiyat bulamıyorum dedi.dilim tutuldu sanki birşey çıkmıyor ağzımdan dedi.Sabah çiçeklerimi kontrol ederken kılıcımın yanına gelnce umarım bir evimiz olur seni gün boyu güneşli bir yere koyarım demiştim.sanırım bundan bir sonuç çıkartmalıyım;)

Faruk
01-06-2009, 23:10
Hayırlı olsun Fatihcim. Sana uğurlu geldi umarım banada uğurlu gelir. Zira bu sene kılıçlarım minik yavrular verdi ve iyice serpildi...

Crocus Şen
23-06-2009, 14:01
Benim kılıcımda birkaç aya kadar çok sağlıklıydı,kışın ev içine almıştım,evin içinde güneş gören yer olmadığı için bol ışık alan bir yere koymuştum,hemen gelişimini durdurdu sanki,dalları eskisi gibi sert ve keskin değil.Bende şimdi yarı güneş gören balkona aldım,sulamayıda kestim umarım eskisi gibi sert ve gösterişli olur.Ve çiçeklerini de görürüm;)

İncifem
23-06-2009, 14:54
Benim bildiğim kadarıyla, neye niyet edip paşa kılıcını dikersen çiçek açtığı sene o dileğin kabul olur.

Çiçeğide ayrıca çok güzel kokuyor.

Faruk
23-06-2009, 17:19
Sevgili Crocus kılıcın çok güzel büyümüş. Maşallah. Yarı güneş alan bir ortama çıkarmakla iyi yapmışsın. En kısa zamanda sana yeni yavrularla cevap verecektir. Ben de paşa kılıcımı kıştan beri cam kenarına aldım. Şuan çok güzel sabah güneşi alıyor ve her geçen gün saksısından yeni yavruları çıkıyor. Yavruları gördükçe çok mutlu oluyorum. En önemlisi de çiçeklerini görmek. İnşallah bu sene sende bende çiçeklerini görürüz...

Crocus Şen
23-06-2009, 18:56
İnşallah sevgili Faruk,zamanında çok aramıştım kenarları sarı şeritli olanından bir tane kalmıştı markette ve çok cılızdı,hemen almıştım.Eski evimde cam içinde ve sürekli güneş alan bir yerde duruyordu.Ne zamanki yeni evimize taşındık bir garip oldu,hoş burasıda çok güneş almıyor ama günde 2 saate yakın bulunduğu yer güneşli.Bakalım kendine bir gelsin sonra o meşhur kokulu çiçeklerini görürüz umarım..
Ayrıca çiçeğin en uzun olan dalını boyunu ölçtüm tam 107 cm,o dal yoktu ve bende bu inanca göre hala bir ev sahibi olamadım..:(

Nail Sarı
01-07-2009, 16:13
Arkadaşlar benim Paşa Kılıcım'la ilgili olarak kişisel blogumda paylaşımda bulundum. Okumanızı ve yorumlarınızı bekliyorum.
http://nailsari.blogspot.com/

Faruk
01-07-2009, 23:39
Nail Bey kılıcın güzel çiçeklerinin kokusunu almanız çok güzel olsa gerek. Bende bundan 2 yıl önce çiçeğini görme ve koklama fırsatına eriştim. Hakikaten çok hoş bir kokusu var. Kılıcınız çok sağlıklı görünüyor. Maşallah...

Fatih
07-07-2009, 14:38
Bu da yapraktan ürettiğim şeritli kılıcım.Şeritli çıkmayacağını bildiğim için heves etmiyorum şeritli çıkacak diye:D

Hacer
07-07-2009, 14:54
Sayın Fatihbrk bu yeni çıkan yavruları bir kılıç yaprağını ortadan ikiye ayırarak mı elde ettiniz yoksa gövdeden ayırdığınız kılıç yaprağını direk toprağa daldırarak mı elde ettiniz?

Faruk
07-07-2009, 16:21
Fatihciğim emeğine sağlık. Yavruları çok güzel görünüyor. Ben de merak ettim bir kılç bitkisini birkaç parçaya bölüpte mi yavrulattın? Ayrıca diktikten kaç gün sonra yavrular meydana geliyor?

Fatih
07-07-2009, 16:32
Bu çelikleri bana Özlem ablam göndermişti.çelikler dipten kesilmiş ve iki parçaya bölünmüştü.İkiside köklü durumda ancak diğerini söküp dikmem konusunda yavrusu biraz geç çıkacak.Bunu dikeli 1,5-2 ay olmuştur neredeyse.Kısaca çeliği ister ortadan bölün isterseniz dipten tutacak ortamı sağladıktan sonra nasıl olursa olsun tutuyor ve yavruluyor.

papatya367
14-07-2009, 15:57
Merhaba arkadaşlar, benim 1 adet paşa kılıcım var fakat çok sulanmadığını bilmediğim için kışın tabi fazla sulamışım. Onun için de çok cılız kaldılar, ama epeydir sulamayı unutmuşum tesadüf yavaş yavaş yavrulamaya başlamışlar çok sevindim. Yalnız ben şu kenarı sarı şeritli olanlardan bulamıyorum ne olur bi hayırsever arkadaşım bana bir kök gönderebilir mi acaba? Şimdiden ilginize teşekkür ederiim. İnşallah bütün kılıç çiçeği olanlar diledikleri eve sahip olurlar.

Fatih
14-07-2009, 21:36
Ben geçen ay pazarda sarı şeritli görmüştüm bir saksı ancak tam eğilip alırken başkası aldı ve benim şeritli hayalim suya düştü.Bu şeritli kılıç çiçeğinden olan arkadaş varsa banada gönderbilir mi?

agozce
15-07-2009, 02:51
Sevgili Papatya367 ve Fatih bey bende çok var. (Şu anda annem çok hasta onunla uğraşıyorum.) Adresinizi yollayın, uygun bir zaman da yollarım.

sevim.K
15-07-2009, 06:22
Üst kat komşumun verdiği minicik bir kılıç çimlenmiş:) ne kadar sürede sürgün verir acaba çok merak ediyorum. Tabi bunu ben büyüttüm diyebilmekde güzel olacak;)

papatya367
15-07-2009, 22:39
Agozce arkadaşım öncelikle geçmiş olsun diyorum. ALLAH annene acil şifalar versin inşallah.Ben sana özelden adresimi göndericem. Her şeyin başı sağlık tabi ki. İlgilenmen yeter arkadaşım.

papatya367
15-07-2009, 22:48
Sevgili sevim.K kılıcın hayırlı olsun, inşallah çabucak sürgün verir. Mümkün olduğunca çok su verme ve sabah güneşi görmesini sağla kılıcının. Çok çabuk yavru verir. Eğer resmini koyabilirsen buraya sevinirim. Merak ettim valla :))

sevim.K
16-07-2009, 13:48
Mümkün olduğunca su vermeme konusuna dikkat edicem. Sabah güneşi almaya gelince bir saksının kenarına iliştirivermiştim. Balkonda sabah güneşi alıyor. Ama evde içerde durması gerekiyorsa içeri alayım. En kısa sürede fotoğrafını eklerim miniminnacık çeliğin.

papatya367
16-07-2009, 19:45
Merhaba sevim.K cım. Sen zannedersem Sakarya'da oturuyosun. Oranın havası da herhalde İstanbul'a yakındır. Havalar serinler serinlemez hemen içeri alırsın, daha çok var tabi:) Suyunu da toprağa haftada 1 filan bakıver, parmağını 2 cm filan daldır, eğer kuruysa nemli değilse saksısına göre tabağına azıcık çıkıncaya kadar ver canım. Kılıca nasıl bakılabileceğine ahkam kesmek gibi olmasın ama, epey bi tecrübeden sonra bunları yazabiliyorum. İyi akşamlar, kendine iyi bak.

Âyine-i Esma
17-07-2009, 20:08
Kılıç çiçeği açmaya başladı. Evin içi misler gibi. Üzerinde 9 adet çiçek dalı var. Ve 2 gündür açıyor

Nariel
17-07-2009, 20:16
Fotoğraf isteriz;)

lale76
18-07-2009, 14:35
fatihbrk bende şeritli paşa kılıcı var.Saksı değişimi yaparken isterseniz size gönderebilirim.

Âyine-i Esma
19-07-2009, 01:19
Evin güzel kokuyla dolmasına sebeb olan kılıcın resimleri. Kılıcın boyu maalesef film karesine sığmadı.

sevim.K
19-07-2009, 07:17
Müthiş:eek: Emeklerinize sağlık, çok güzel. Hiç bölmeyi düşünmüyor musunuz bu güzelim kılıçları

samarra
19-07-2009, 10:28
ben adını peygamber kılıçı oarak biliyordum iki saksı benim var biri çiçek açıyor diğeri açmıyor

nuray kıyak
19-07-2009, 13:54
Çok güzel çiçek açmış benimde iki saksı paşa kılıçım var ama 3 senedir hiç çiçek görmedim.Tebrikler

papatya367
19-07-2009, 19:15
Hakikaten süper görünüyorlar. Maaşallah, ALLAH nazardan saklasın. Peki birşey sorucam, benim de kılıç çiçeğim var ama çok fazla yavrulamıyor nedeni ne olabilir acaba, bir yerde yanlış mı yapıyorum siz kaç günde bir suluyosunuz ya da vitamin filan veriyor musunuz?Emeğinize sağlık.

Âyine-i Esma
19-07-2009, 20:37
Yazın sulaması toprağı kurudukça. Zaten yazın çok çabuk kuruyor toprağı. Kışında aynı şekilde toprağı iyice kurumadan su vermiyordum. Birde kışın dinlenme dönemi olduğu için çok az suluyordum. Vitaminse bu seneye kadar hiç vermiyordum. Ne gübre ne de vitamin. Bir tek bu yaz elimdeki gübre bitene kadar diğer çiçeklerle birlikte haftada bazende 2 haftada bir gübreledim. Yalnız yazları balkonda duruyor. Az miktar Sabah ve ikindi güneşi alıyordu. Şimdi çiçeklendirildiği için eve aldım. Saygılar.

papatya367
19-07-2009, 23:45
Sn. Ayine-i Esma verdiğin bilgiler için çok teşekkür ediyorum. Hayırlı günler.

İncifem
21-07-2009, 08:51
Gerçekten paşa kılıcının çiçekleri harika kokuyor. Kayınvaldemden ben de kıyısındaki yavruları aldım ve büyütüyorum.

Yanlız paşa kılıcı bir kaktüs türü mü, yoksa yanlışlıkla mı bu bölümde?

İlkin
21-07-2009, 10:27
Kendisi kaktüs değil ama o bir sukkulent...
Her kaktüs bir sukkulenttir ama her sukkulent bir kaktüs değildir.

İncifem
21-07-2009, 13:32
Bilmece gibi :)

Teşekkürler...

papatya367
23-07-2009, 10:52
Kendisi kaktüs değil ama o bir sukkulent...
Her kaktüs bir sukkulenttir ama her sukkulent bir kaktüs değildir.

Kılıç çiçeğinin bir sukkulent olduğunu ilk defa duyuyorum. Demek onun için suyu az seviyo. Bir yaşıma daha girdim.

ggulday
23-07-2009, 12:24
geçenlerde bir siteyi gezerken bir ilan görmüştüm. kocaman bir kılıç çiçeğini ücretsiz olarak vereceklerini yazmışlardı. çok büyük ama...yeri olmadığı için istanbulda yaşayan biri atmaya kıyamıyorum gelin alın diye yazmıştı. ilgilenen olursa araştırayım ve size ilanı bulayım isterseniz.

ben kendim yetiştirme taraftarıyım zaten istesemde yerimde yok ama isteyen olursa yardımcı olurum. inşallah birine vermemişlerdir tabi:)

Arzu Kırlangıç
23-07-2009, 14:43
Rozet yapraklı kılıcım ;

Sansevieria Trifasciata Green.

ggulday
23-07-2009, 14:55
maşallah ne kadar güzel görünüyor:)

Arzu Kırlangıç
23-07-2009, 15:11
Teşekkür ederim ggulday.

Nail Sarı
23-07-2009, 16:45
Paşa kılıcının her türlü cinsini kendisi üretip satan bir bey var.
İzmir-Bornova Metro'nun hemen karşısındaki sinema sokağının başında soldan ikinci tezgah olması gerek. İzmir'li arkadaşların, özellikle Bornova'da oturanların bu güzel tezgahı mutlaka görmesini tavsiye ederim.
Fiyatları çok çok uygun.
Hatta Kuşkonmaz ve Aşkıngözyaşları çiçeklerini de satıyor.
Bu çiçeklerin başlıkları altınada yazayım hemen. :)

Arzu Kırlangıç
23-07-2009, 17:03
Bu türlerdende gördünüzmü acaba ?

Sansevieria Kirkii ;

Arzu Kırlangıç
23-07-2009, 17:06
Sansevieria pagoda;

Arzu Kırlangıç
23-07-2009, 17:11
Sansevieria Trifisciata Golden Hahnii,
Sansevieria Hahnii Streaker,

papatya367
23-07-2009, 20:19
geçenlerde bir siteyi gezerken bir ilan görmüştüm. kocaman bir kılıç çiçeğini ücretsiz olarak vereceklerini yazmışlardı. çok büyük ama...yeri olmadığı için istanbulda yaşayan biri atmaya kıyamıyorum gelin alın diye yazmıştı. ilgilenen olursa araştırayım ve size ilanı bulayım isterseniz.

ben kendim yetiştirme taraftarıyım zaten istesemde yerimde yok ama isteyen olursa yardımcı olurum. inşallah birine vermemişlerdir tabi:)

sayın ggulday ben de o siteyi gördüm adını burda yazmak belki yasak olabilir diye yazamıyorum, sakın inanmayın 15 gündür mail atıyoruz kızımla hiç bir cevap yok belli ki birisi gırgır geçiyor;)

papatya367
23-07-2009, 20:21
Merhaba Arzu Kırlangıç bu resimler yani çiçekler size ait değil dimi? Bana ait demeyin valla kafayı yerim:)

Arzu Kırlangıç
23-07-2009, 20:28
İlk resimdeki ''Sansevieria Trifasciata Green'' benim.:p

papatya367
23-07-2009, 23:20
Bodur paşa kılıcı değil mi o?

Arzu Kırlangıç
24-07-2009, 08:51
Bodur kılıç evet. Yaprakları rozet şeklinde. Latince adı Sansevieria Trifasciata Green.

ggulday
24-07-2009, 15:06
sayın ggulday ben de o siteyi gördüm adını burda yazmak belki yasak olabilir diye yazamıyorum, sakın inanmayın 15 gündür mail atıyoruz kızımla hiç bir cevap yok belli ki birisi gırgır geçiyor;)
papatya367 valla şaşırdım şimdi bende dikkate almıştım valla. iyiki kendim için heveslenmemişim hayal kırıklığı yaşardım yoksa:) ama bizim çiçek aşkımızla niçin oynuyorlar ki:)

papatya367
24-07-2009, 17:04
Hatta demin yine baktım ilan yok galiba bulamadım. Ben de bugün dışarılarda dolaştım durdum. Belki şu kenarları sarı şeritli olan paşa kılıcından bulurum diye ama, malesef bütün çiçekçiler ''abla onun modası çoktaan geçti'' diyolar. Ben de ne yapıyım kaderime küsüp evime geldim:(

Nariel
29-07-2009, 21:12
Bugün sabahtan beri bu paşakılıcı asansörün önünde duruyor. Yanında çok bakımsız bir bitki daha var, sanırım biri alsın diye oraya bırakılmış..

Hemen üzerine bir not astım, sahipliyse birkaç kök almama izin verir mi acaba diye. Sonucu bekliyorum, yarın da bitki orada duruyor olursa bıçağı elime alıp kökleri kıtır kıtır ayıracağım;) İsteyenlere yollarım..

selenn
29-07-2009, 21:55
Yazık, garibim terkedilmiş bir hali var. Saksısında biraz yer açmak iyi olur değil mi sevgili Nariel:)

Nariel
29-07-2009, 23:00
Kesinlikle:D

İlkin
30-07-2009, 11:12
Terkedilmişlik kötü tabii, onu sevip bakacaklara dağıtmak lazım. ;)

Nariel
30-07-2009, 11:52
Evet arkadaşlar, sahibinden haber geldi. Terketmişler bu zavallıyı. Hepsini alabilirmişim:p

Dağıtıma başlıyorum. Önce bu sayfada dağıtım yapmak istiyorum çünkü dağıtım başlığına yazsam, öncelikli isteyenlerden çok, başkaları isteyebilir. Gördüğüm kadarıyla bu başlığı takip eden ve bu şeritli kılıçtan isteyen arkadaşlar var. Umarım yöneticiler kızmaz..

Ptt kargoyla tahminen 3-4 liraya gelir, diğer kargolarla ise 7-8 diye tahmin ediyorum. Alıcı ödemeli olarak yollayabilirim..

Nariel
30-07-2009, 12:17
Arkadaşlar isteyenler buraya yazmadan özelime mesaj yollasınlar, bu sayfada kirlilik oluşturmayalım.. Sevgiler:)

Crocus Şen
06-08-2009, 18:33
Benim ana kılıcın geçen seneki sürgünlerinden biri de 10 gün önce sürgün verdi,çok hızlı uzuyor,anlaşılan kısa sürede ev sahibi olacağım;)

sevim.K
06-08-2009, 20:08
Hadi gözünüz aydıncrocus şen:p.

Benim bir köşede çimlensin, yavrulasın diye beklediğim bir paşa kılıcım vardı. Yaz geçti neredeyse hala bekliyorum:(

Arada bir "çabuk yavrula, yavrun da çabuk büyüsün. Bak ev gecikiyor" diyorum, umarım dinler;)

Crocus Şen
06-08-2009, 20:53
İnşallah Sevgili Sevim K.,inşallah sizinkide en kısa zamanda çimlenir,kısa zamanda upuzun olur..:))

papatya367
07-08-2009, 09:07
Sevgili Nariel gönderdiğin kılıçlar bu sabah elime ulaştı. Çok teşekkür ederim. Yalnız, tek olarak gönderdiğin köksüz kılıçları da toprağa dikebilir miyim? Onlar da tutar mı o şekilde?

thomasina
07-08-2009, 12:51
Nariel' in gönderdikleri bana da ulaştı bugün. Bende de köksüzler var direkt toprağa ekebiliyoruz. Ama dün akşam forumu okuyunca öğrendim( ki daha önce bu çiçeğe bakmıştım ama bilmiyordum) köksüzlerden gelen sürgünler şeritsiz olacak. Hoş bir şey yani iki çeşit kılıç.
Güle güle büyütelim....

papatya367
07-08-2009, 17:57
Thomasina verdiğin bilgiler için teşekkürler. Bu arada doğum günün de kutlu olsun. Nice sağlıklı yaşlara inşallah.:rolleyes:

thomasina
07-08-2009, 18:13
Çok teşekkürler. Hep birlikte...

pembegül
09-08-2009, 17:07
Sevgili arkadaşlar benim kılıçlar bana sürpriz yapmış çok sevinçliyim darısı size .

Sevgi Durul
18-08-2009, 22:08
Ben de annemden getirdiğim iki yapraklı kılıcın bir yaprağını dokuz parçaya bölüp mart ayında toprağa dikmiştim. Kısa zamanda köklendiler. Fakat bir türlü yavrulamamışlardı. Ümidi kestiğim anda, birkaç gün önce sularken çeliklerden birinin yavruladığını farkettim. Şimdi sıra diğer çeliklerde.

papatya367
18-08-2009, 23:09
Sevgili arkadaşlar benim kılıçlar bana sürpriz yapmış çok sevinçliyim darısı size .

Sevgili pembegül kılıçlarınız çok güzel açmışlar maşallah, herhangi bir bakım uyguluyor musunuz acaba?

papatya367
18-08-2009, 23:10
Sayın sdurul çiçeğinizin resmini koyarsanız sevinirim.

pembegül
18-08-2009, 23:21
Sevgili pembegül kılıçlarınız çok güzel açmışlar maşallah, herhangi bir bakım uyguluyor musunuz acaba?

Hayır hiçbir özel bakım uygulamıyorum bazen susuz bile bıraktığım oluyor

çok zahmetsiz bir çiçek. Sevgili papatya sizin varsa görmek isterim .;)

Sevgi Durul
19-08-2009, 01:08
Sayın sdurul çiçeğinizin resmini koyarsanız sevinirim.

Sayın Papatya367 , çıkan yavru henüz bir santim kadar birşey. Geçen gün fotoğrafını çektim, pek belli olmuyordu. Biraz daha büyüdükten sonra fotoğrafını yükleyeceğim.

papatya367
19-08-2009, 22:26
Tabi pembegül neden olmasın yarın mutlaka koyacağım inşallah.

papatya367
19-08-2009, 22:28
Merakla bekliyorum sevgili sdurul;)

Sevgi Durul
22-08-2009, 16:49
Yavrulayan kılıcım

sevim.K
22-08-2009, 17:39
Ne güzel yavrulamış sdurul gözünüz aydın:) Benim çeliğim sabredemedim baktım çok güzel köklenmiş ama yaz bitiyor neredeyse henüz yavru yok:(

papatya367
22-08-2009, 21:21
99149Yavrulayan kılıcım

Sayın sdurul öncelikle maşallah diyeyim de nazarım değmesin. Ama çok merak ediyorum, siz diktiğiniz bu yaprakları hiç sulamıyor musunuz? Sanki bana birax toprağı kuru gibi geldi de. Çünkü ben de yapraktan diktim bir saksıma ama su verince yaprağımın üstünden 2 tanesi çürüdü ve düştü yani buru buruş oldu:( Acaba suyu mu sevmedi bakın sizin çelikleriniz kupkuru ve yemyeşil duruyor maşallah. Darısı başıma inşallah 1 tane çeliğim kaldı saksıda o da sararmaya başladı bile anlayamadım neden olduğunu.

Sevgi Durul
22-08-2009, 22:34
Sayın sdurul öncelikle maşallah diyeyim de nazarım değmesin. Ama çok merak ediyorum, siz diktiğiniz bu yaprakları hiç sulamıyor musunuz? Sanki bana birax toprağı kuru gibi geldi de. Çünkü ben de yapraktan diktim bir saksıma ama su verince yaprağımın üstünden 2 tanesi çürüdü ve düştü yani buru buruş oldu:( Acaba suyu mu sevmedi bakın sizin çelikleriniz kupkuru ve yemyeşil duruyor maşallah. Darısı başıma inşallah 1 tane çeliğim kaldı saksıda o da sararmaya başladı bile anlayamadım neden olduğunu.

Ben forumda okuduklarımı uyguluyorum, sayın Papatya. Kılıç suyu çok sevmiyor. İki sulama arasında bir miktar susuz bırakıyorum.

finduk52
26-08-2009, 15:23
Bunlarda benim kılıçlarımın resimleri .

Aslında resimde gördüğünüz çelik hediye gelen buket çiçeğin üzerinde köksüz olarak konmuştu.

Bir akılla ne hikmetse dedim bunu bi saksının kenarına iliştireyim .
Epey sürdü köklenmesi ama köklendi sonunda .

Fakat işte kenarları sarı şeritli olmadı tabii çelikteki gibi .
Mesajların birisinde bir arkadaş çeliğin başınıda toprağa gömüleceğini duydum demiş bende denemekten zarar gelmez düşüncesi ile denedim.

Bakalım sonucu hep birlikte görürüz .

99774

99775

eminetirsi
27-08-2009, 21:37
Merhaba finduk52. Yazan benim o yazıyı... komşumuza sordum doğruymuş, sarı şeritli kılıcı ters dikmek gerekiyormuş. Bakın zaten sizin kılıçta şeritli olmamış.

Nariel
27-08-2009, 22:55
Sayın eminetirsi, sarı şeritli kılıç çeliğini ters dikince yavrusu da mı şeritli oluyormuş?

sevim4
27-08-2009, 23:12
Sevgili nariel şeritli kılıç bana nasip olmadı.

Nariel
27-08-2009, 23:15
Sevgili sevim4, size bu konu ile ilgili özel masaj yollamıştım, aldınız mı? Şeritli kılıç kargonuz bana geri döndü, kılıçlar çürümüş olarak..

finduk52
27-08-2009, 23:48
Sevgili eminetirsi ,

Evet bu resimdeki çeliklerim şeritli çıkmadılar .
Ama bunları dikerken bu forumu bilmiyordum .
Senin mesajını okuduktan sonra resimde görülen çeliklerden birinin tepesinden kestim ve yeniden diktim .
Ama sanırım yine yanlış diktim .Ben her iki ucuda toprağa girecek anlamıştım , böyle bir n şekline büründü çeliğim .
Neyse şimdilik ellemeyeyim onu bakalım ne yapacak .
Olmazsa bu defa da yeniden bir çelik alırım diğer dalından ve bu sefer dediğin gibi dikerim (derken vazgeçtim hemen uygulayacağım bakalım hangisi ne sonuç verecek )
Gelişmeleri yazarım sizlere .
Sevgiler ...

Pat(i)ilker
31-08-2009, 17:39
-arkadaşlar benimde bir bitkim var paşa kılıcına benziyor ama o değil ne acaba merak etmm yardm ederseniz sevinirim :rolleyes:

finduk52
01-09-2009, 00:53
Sayın Pat(i)ilker,
Sanırım senin bitkide bodur paşa kılıcı buradaki mesajlardan öğrendiğim kadarı ile .
Daha önce ki sayfalarda bulabilirsin resimlerini aynı bitkinin .
Latince adı ise Sansevieria Trifasciata Green imiş.

eminetirsi
01-09-2009, 02:46
Evet sn nariel sarı şeritli oluyor... sn finduk52 ters dikmekle iyi etmişsiniz. artık sarı şeritli bir kılıcınız olacak....

Pat(i)ilker
01-09-2009, 14:08
teşekkür ederim finduk52 :)

cinyus
01-09-2009, 17:42
Sayın Pat(i)ilker çiçeğinizin adı tavşan kulağı. Çocukluğumdan beri evimizde olan güzel bir çiçek. İyi bakıldığı zaman dibinden bir sürü yavru çıkarır ve bir saksıyı doldurur.

Pat(i)ilker
01-09-2009, 19:18
ben de öyle olmasını istiyorum :) iyi bakım derken. kaktüs türümüdür az sumu ister onları merak ediyorm ??

cinyus
01-09-2009, 22:41
Çok fazla su verirseniz çürür, az su verirseniz de güçsüzleşir. Normal miktarda sulamanızlazım. En güzel yolu parmağınızı toprağın içine batırın, toprak ıslaklağını kaybetmişse su verin. Zaten bir süre sonra kontrol bile etmeden sulama düzenini oturtursunuz. Güneşi sever ama yakıcı,sert güneş altına koymayın. bakımı kolay bir çiçektir merak etmeyin sizinki de çok güzel olur eminim.

neconeco
01-09-2009, 22:47
Selamlar. bunlarda bendekiler.

Pat(i)ilker
02-09-2009, 14:04
teşekkürler cinyus dediklerinizi yapıyorm zaten :) dikkat edip bitkimi büyütmeye çalışacam

Sevgi Durul
05-09-2009, 22:28
Kılcımın diğer yaprakları da yavruladı.

Süleyman Koçak
06-09-2009, 15:26
Merhabalar.
Bulundukları ana saksıdan köklü vaziyette ayırarak, yeni saksılarına aktarmış olduğum kenarları sarı çizgili peygamber kılıçlarımın yeni saksılarında yavru çıkardıklarını gördüğümde sevinmiştim. Ama yakından bakınca çıkan yavruların düz gri ve enine çizgili olduğunu gördüm. Köksüz yapraktan çimendirilenler düz gri çıkıyormuş, bunu öğrendim ama bunlar tamamen köklü idiler. Ben kenarları sarı çizgili olanları daha çok seviyorum. Acaba bu yavrular büyüdükçe kenarları -anneleri gibi- sararacak mı, yoksa bunlar melez mi olmuşlar.
(İlk fırsatta fotoğraf da ekleyeceğim inşallah)

Fatih
06-09-2009, 15:43
Eğer kök yani bir ana bitki aldıysanız geliştikçe rengini alacaktır ancak yaprak vs. diktiyseniz yavru yeşil düz çıkacaktır.Tersten dikimde çizgili çıktığını konuşuyorlardı arkadaşlar bende birkaç hafta önce yavrulayan yaprağın yavrusunu ayırıp tekrar tersten diktim umarım çıkar da şeritli olur:D

Süleyman Koçak
06-09-2009, 15:51
Eğer kök yani bir ana bitki aldıysanız geliştikçe rengini alacaktır ancak yaprak vs. diktiyseniz yavru yeşil düz çıkacaktır...

O zaman ben zamansız bir müdahale yapmışım, zira dün bahsettiğim yavruların bir kısmını telef etmiştim:)

Faruk
08-09-2009, 00:53
Fatihciğim tersten dikim derken yavrulayıp köklenen çeliğin kök kısmı toprak üstünde köksüz kısmı toprak altında olacak şekilde ki dikimi mi kastediyorsun? Yazdığım kısmı açıklarsan sevinirim...