View Full Version : Sansevieria (Paşakılıcı)
kelebek çalısı
02-06-2014, 20:24
Bence çiçek açmasının yolu küçük saksı,çünkü benim kılıcımın henüz dört yaprağı var ve boyu iki karış,gelişimi çok yavaş ama bir iki gün önce çiçek açtı.Küçük bir saksıda olmasının dışında ,sadece sabah güneşi alıyor ve toprağı kuruyunca suluyorum.Umarım sizinkiler de açar.
Bu saksı konusunu bir araştıralım o zaman. Olabilir de?
işte çiçek açan ufaklık
http://i57.tinypic.com/29uv9eg.jpg
Çiçeklerimiz açmaya devam ediyor. Kokusu çok güzel mum çiçeğinin kokusunu bilen varsa ondan hafif ve rüzgarla dağılan bir kokusu var. Bütün güzelliği çiçeklerin bir gece sürüyor.
Çiçekler açmaya akşam üstü 5-6 gibi başlıyor ve o andan itibaren koku yaymaya devam ediyor. Çiçekler sabahın ilk ışıklarına kadar görevini yerine getirip sırasını bir başka tomurcuğa vermek için solmaya başlıyor ve bu döngü daldaki son çiçek tomurcuğu açana kadar devam ediyor.
Ek olarak, çiçekler açmaya başladığından itibaren bir sıvı akıyor çiçek sapından ve aynı mum çiçeğinin balı gibi çok tatlı ve bir o kadar da değişik aromaya sahip.
503962
503963
503964
503965
Daha önceki mesajlarda söylemiştim, kılıcım çok durgun ve solgun diye. Oysa ki toprağını değiştirdim. Baktım hala hareket yok, dün gece konuştum onunla; " Sizin tür için kesmekle korkut, bak nasıl dallanıp budaklanıyor diye. Ama ben seni korkutamam ki. Bak toprağını değiştirirken köklerini ellerimle yıkadım, o verimsiz milli topraktan kurtardım seni. Nolur yaşam belirtisiversen" diye. hatta eşim koridorda durmuş çiçekle mi konuşuyorsun diye güldü bana.
Sabah eşimi kılıcımın yanına çağırdım, "bak tatlı dil nasıl da işe yarıyor" diyerek, saksının iki yanından bir gecede fışkıran yeni filizleri göstererek Sevmek gerek her canlıyı, Sevmek....
506851
İşte Tatlı Dilin Delilleri : İki Yeni Filiz :)
benim çiçeklerim döküldü bitti kalan sapı kesmem gerekiyor mu?
Arkadaşlar ne olur acil yardım benim uc tane paşa kilicim var yaz gelince yapraklardan buruşma oluyor şimdi sarı şeritli okan iki tanesini kurtarın ama yeşil olan duzelmiyor ne yapabilirim bu çiçek cok önemli kurtarmam lazım acil yardım bekliyorum teşekkürler şimdiden :-(
kelebek çalısı
06-08-2014, 13:16
Arkadaşlar ne olur acil yardım benim uc tane paşa kilicim var yaz gelince yapraklardan buruşma oluyor şimdi sarı şeritli okan iki tanesini kurtarın ama yeşil olan duzelmiyor ne yapabilirim bu çiçek cok önemli kurtarmam lazım acil yardım bekliyorum teşekkürler şimdiden :-(
Saksısından çıkarıp köklerini inceleyebilirsiniz. Bir fotoğrafını da yüklemeniz durumunda buruşma ile kastettiğinizi daha iyi görebiliriz. Kolay kolay öldüremezsiniz bu bitkiyi endişe etmeyin.
Çiçeklerimiz açmaya devam ediyor. Kokusu çok güzel mum çiçeğinin kokusunu bilen varsa ondan hafif ve rüzgarla dağılan bir kokusu var. Bütün güzelliği çiçeklerin bir gece sürüyor.
Çiçekler açmaya akşam üstü 5-6 gibi başlıyor ve o andan itibaren koku yaymaya devam ediyor. Çiçekler sabahın ilk ışıklarına kadar görevini yerine getirip sırasını bir başka tomurcuğa vermek için solmaya başlıyor ve bu döngü daldaki son çiçek tomurcuğu açana kadar devam ediyor.
Ek olarak, çiçekler açmaya başladığından itibaren bir sıvı akıyor çiçek sapından ve aynı mum çiçeğinin balı gibi çok tatlı ve bir o kadar da değişik aromaya sahip.
503962
503963
503964
503965
Kıskanmadım desem yalan söylemiş olurum..Bu ne güzellik maşallah...
Saksısından çıkarıp köklerini inceleyebilirsiniz. Bir fotoğrafını da yüklemeniz durumunda buruşma ile kastettiğinizi daha iyi görebiliriz. Kolay kolay öldüremezsiniz bu bitkiyi endişe etmeyin.
Fotoğraf yüklemeye çalıştım ama telefondan olmuyor galiba hata veriyor devamlı toprağını uc kere döktüm havalandirdim ama duzelmiyor yaprakla pörsüyor canlı durusunu kaybediyor. Birde su veriyorum uc gün o su duruyor çekmiyor
kelebek çalısı
09-08-2014, 00:35
Fotoğraf yüklemeye çalıştım ama telefondan olmuyor galiba hata veriyor devamlı toprağını uc kere döktüm havalandirdim ama duzelmiyor yaprakla pörsüyor canlı durusunu kaybediyor. Birde su veriyorum uc gün o su duruyor çekmiyor
Fotoğraf yok ama anladığım kadarıyla toprak suyu emmiyorsa bunun normal olmadığını anlamalıyız. Nasıl bir Toprak ki bu? Tabaktan yani alttan sulama yapmanız durumunda saksı altı delik ise suyu emerek alması gerekir. Üstten suluyorsanız çimento gibi bir malzemeyle kaplı değilse yüzeyde su 3 gün durmaz. Doğrusu ben pek anlamadım görmeden. Çok suyu sevmez bu bitki zaten de, suyu çekmemesi toprak ile ya da saksı tabanı ile ilgili (artık nasıl suluyorsanız, üstten ya da alttan) bir sorun var gibi anlamama yol açtı. Dediğim gibi fotoğrafsız bu kadar anladım.
Yeni saksı (altı delikli) ve yeni toprak karışımına bitkinizi yeniden dikin isterseniz. Ben olsam böyle yaparım.
Kolay gelsin.
Fotoğraf yok ama anladığım kadarıyla toprak suyu emmiyorsa bunun normal olmadığını anlamalıyız. Nasıl bir Toprak ki bu? Tabaktan yani alttan sulama yapmanız durumunda saksı altı delik ise suyu emerek alması gerekir. Üstten suluyorsanız çimento gibi bir malzemeyle kaplı değilse yüzeyde su 3 gün durmaz. Doğrusu ben pek anlamadım görmeden. Çok suyu sevmez bu bitki zaten de, suyu çekmemesi toprak ile ya da saksı tabanı ile ilgili (artık nasıl suluyorsanız, üstten ya da alttan) bir sorun var gibi anlamama yol açtı. Dediğim gibi fotoğrafsız bu kadar anladım.
Yeni saksı (altı delikli) ve yeni toprak karışımına bitkinizi yeniden dikin isterseniz. Ben olsam böyle yaparım.
Kolay gelsin.
Suyu cekmiyor derken toprak uzun süre ıslak kalıyor yani haftada birkez bir bardak su ile suluyorum fotograf eklemeye çalışıyorum olmuyor bitkinin toprağı gayet gevşek ve geçirgen ama ne hikmetse baharda iyi gelisiyor yazın bozuluyor bitkim 17 senelik bu arada yaslandimu acaba uc kere kurudu kurtardım önceden
kelebek çalısı
09-08-2014, 11:47
Suyu cekmiyor derken toprak uzun süre ıslak kalıyor yani haftada birkez bir bardak su ile suluyorum fotograf eklemeye çalışıyorum olmuyor bitkinin toprağı gayet gevşek ve geçirgen ama ne hikmetse baharda iyi gelisiyor yazın bozuluyor bitkim 17 senelik bu arada yaslandimu acaba uc kere kurudu kurtardım önceden
Rizom gibi bir kök yapısı olduğu için üstteki yeşil aksam kurusa bile, köklerini canlı ve sağlıklı ise yine yeşerir. Haftada bir fazla geliyordur belki de sulama için. Bence siz piyasadaki kaktüs topraklarını tercih edebilirsiniz. Belki de toprağını beğenmiyordur, kaldı ki toprak seçen bir bitki de sayılmaz. Fazla sulamayın bence. Belki onbeş günde bir, koşullarınızı da bilemiyorum ki, güneşte mi, kapalı alanda mı? Benimkiler bahçede ve toprak neredeyse iyice kurumadan su vermiyorum. Yani biraz gözlem ve ilgi, ortamda neyi sevip neyi sevmediğini keşfetmek size kalıyor. Şimdilik aklıma gelen başka bir şey yok. Bu sayfaları iyice didikleyin belki bir ipucu yakalayabilirsiniz. Belki diğer arkadaşlarım bir şeyler önerebilirler.
Paşa kılıcını çok seviyorum. Eve ilk getirdiğimde eşim babaanne bitkisi diye burun kıvırmıştı, bu yüzden serpildi herhalde. Birkaç yıldır bizimle, evin bitkiye çok da müsait olmayan bir köşesinde. Belki iki ayda bir duşa giriyor, bunun haricinde de susuz yaşıyor. Toprağı da artan topraklardan karman çorman birşey, perlit bile var içinde. Başka bitki olsa saksıyı bırakıp giderdi. Şimdi çizgisiz bir de kardeşi var, eğer o da memnun kalırsa biraz daha koyu renkli kardeşler de gelsin istiyorum.
Rizom gibi bir kök yapısı olduğu için üstteki yeşil aksam kurusa bile, köklerini canlı ve sağlıklı ise yine yeşerir. Haftada bir fazla geliyordur belki de sulama için. Bence siz piyasadaki kaktüs topraklarını tercih edebilirsiniz. Belki de toprağını beğenmiyordur, kaldı ki toprak seçen bir bitki de sayılmaz. Fazla sulamayın bence. Belki onbeş günde bir, koşullarınızı da bilemiyorum ki, güneşte mi, kapalı alanda mı? Benimkiler bahçede ve toprak neredeyse iyice kurumadan su vermiyorum. Yani biraz gözlem ve ilgi, ortamda neyi sevip neyi sevmediğini keşfetmek size kalıyor. Şimdilik aklıma gelen başka bir şey yok. Bu sayfaları iyice didikleyin belki bir ipucu yakalayabilirsiniz. Belki diğer arkadaşlarım bir şeyler önerebilirler.
Sayın kelebek calisi inanın ne lazımsa alırım yeterki ölmesin cam önünde duruyor ıstanbul havası ışte aldığı hava kaktus topraginida alirim gübre **** sıvı besin olarak ne onerirsiniz
Resim yükleyemememin sebebi fotoğraf boyutu 70 kb olacakmış ne kadar kuculttuysem de o kadar olmadı forumda yüklemedi haliyle
esterabad
16-08-2014, 16:57
Arkadaşlar kılıç bitkisinin çelikle çoğaltılma zamanı haziran ve temmuz ayları. Sıcak ve bol güneş alan bir yere koyarsanız bir aya bile kalmadan kökleniyor hepsi.
esterabad
16-08-2014, 17:07
Arkadaşlar, geçen günlerde çelik ile köklendirme yaptığım saksıları kontrol ettim. Durum bu.
Kilicimin esas sorununu buldum sanırım ortadaki filizin hemen yanındaki dal içe kıvrım yaparak filizi bogmus güneş almasını engellemis ışık alamayan filiz gelismeyince tüm kılıç bitkisi bozulmaya baslamis şimdi kıvrılıp filizi sıkıştıran yaprağı kestim 10 cm uzunluğunda parçalara böldüm bir saksiya çelikledim inşaallah geç kalmamışımdir şimdi 6 yeni çeliğimde oldu bir yandan yavruları dört gözle bekleyeceğim :)
kelebek çalısı
22-08-2014, 17:52
Sayın kelebek calisi inanın ne lazımsa alırım yeterki ölmesin cam önünde duruyor ıstanbul havası ışte aldığı hava kaktus topraginida alirim gübre **** sıvı besin olarak ne onerirsiniz
Resim yükleyemememin sebebi fotoğraf boyutu 70 kb olacakmış ne kadar kuculttuysem de o kadar olmadı forumda yüklemedi haliyle
Ben bitkilerin toprak, saksı değişimi, çelikleme v.s...gibi bitkiyi yoran ve bir tür şoka sokan işlemleri gerçekleştirdiğimde ilk bir ay bazen iki ay bitkiye besin takviyesi yapmayı uygun görmüyorum. Yerine adapte olduğundan emin olunca besin verilebilir.
pembefil
08-09-2014, 12:36
Merhabalar,
En az 10 yıldır benimle olan kılıcımı geçen kış balkona aldım. İlk zamanlar iyi gidiyordu. Sonra birden yaprakları kendini saldı. Hemen çıkarıp köküne baktım. Kökleri sağlamdı. Köklerini başka saksıya aldım. Bozulan yaprakların bazılarını başka saksılara diktim. Bazı yaprakları bir kaç defa keserek bir kavanoz suya koydum. Bütün bunlar bahar başında oldu. Şimdi köklü dikilenler son derece sağlıklı boylandı saksını doldurdu gibi bir şey. Yaprak olarak dikilenler bir sürü filizler verdi. Kavanozdaki yapraklar köklendi anneme verdim. Onlarda gayet sağlıklılar. Tutan yaprakların analarını keserek tekrar kavanoza koydum. Onlarda köklenmeye başladılar. Şimdi sonbahara giriyoruz. Suda iyice köklenmesini beklesem mi yoksa hemen diksem mi? Havalar soğurda suda köklenen yapraklar çürür diye korkuyorum. Sizce ne yapmalıyım? Cevaplarınız için teşekkürler.
pembefil
12-09-2014, 12:47
Kılıçlarımı korka korka toprağa diktim. Bakalım nasıl gelişecek. Allahtan havalar pek fazla soğumadı. İnşallah bu yapraklar da tutmayı başarır. Sanırım bu aralar bu sayfaya uğrayan yok. Yinede sonuçları yazacağım.
Sevgiyle kalın.
pembefil
21-10-2014, 15:27
Çürüme olmadı. Hepsi tuttu. Bir sürü kılcım oldu.Dışarıda balkonda duruyorlar sanırım artık yavaş yavaş içeri alma zamanı geliyor. Güzllerimin resimlerini çekip yüklemeyi başarabilirsem sizlerle paylaşırım.
Sağlıkla ve sevgiyle kalın.
hakiki cicoz
30-10-2014, 13:02
Kilicimin esas sorununu buldum sanırım ortadaki filizin hemen yanındaki dal içe kıvrım yaparak filizi bogmus güneş almasını engellemis ışık alamayan filiz gelismeyince tüm kılıç bitkisi bozulmaya baslamis şimdi kıvrılıp filizi sıkıştıran yaprağı kestim 10 cm uzunluğunda parçalara böldüm bir saksiya çelikledim inşaallah geç kalmamışımdir şimdi 6 yeni çeliğimde oldu bir yandan yavruları dört gözle bekleyeceğim :)
çiçeğimin yapraklarındaki buruşmaya ben de bir türlü çare bulamıyorum gözümün önünde ölüyor çiçeğim :( sebep ne olabilir toprağı çok sulamıyorum soğukta bırakmadım hiç , hep çok aydınlık cam kenarında ve sık sık esinti almasını sağlıyorum.. kafayı yemek üzereyim :s
zeyno82 siz çözebildiniz mi sorunu? benim için çok çok önemli bir çiçek. diğer arkadaşların değerli tavsiyelerine de ihtiyacım var.
Kılıç esinti sevmiyor. Onu "siz birkaç saat dursanız boğulacak gibi oldum" diyeceğiniz ışığı bol bir yere koyun, sulamayı toprağı iyice kuruyunca ve az miktarda yapın, kısa sürede kendini toparlayacaktır.
Bizim evimizdeki kılıçta da aynı sorunlar vardı. Onu yukarıda tarif ettiğim gibi bir yerde tutuyorum 3-4 aydır. Çiçek coşmuş durumda.
hakiki cicoz
31-10-2014, 15:58
Kılıç esinti sevmiyor. Onu "siz birkaç saat dursanız boğulacak gibi oldum" diyeceğiniz ışığı bol bir yere koyun, sulamayı toprağı iyice kuruyunca ve az miktarda yapın, kısa sürede kendini toparlayacaktır.
Bizim evimizdeki kılıçta da aynı sorunlar vardı. Onu yukarıda tarif ettiğim gibi bir yerde tutuyorum 3-4 aydır. Çiçek coşmuş durumda.
hosseda teşekkür ederim hemen deneyeceğim. bu arada kalorifer peteğinin üzerinde durması faydalı olur mu yoksa zararı mı dokunur acaba? peteğin üzerine bir kaç kat tahta levha koydum çiçek de onun üzerinde duruyor soğuktan etkilenmesin diye.
Petek üzerinde duracağına peteğe yakınca ve ışıklı bir yerde durmasını tercih ederdim.
Ancak ben sadece tecrübelerime dayanarak yazıyorum. Günlük takibe alarak karar verin yeri hususunda. O sevdiği yeri belli edecek mutlaka size.
hakiki cicoz
02-11-2014, 18:18
internette succulent türlerdeki yaprak buruşmasının bitkinin su rezervlerinin artık tükenmesine işaret ettiğini okudum. kılıcımın bulunduğu toprak ile ilgili de tereddütlerim vardı . ben de kaktüs toprağı alarak (koçtaştaki hazır karışım markasını hatırlamıyorum) çiçeğimin toprağını değiştirdim biraz su verdim ve çok güneş alan ve petekten uzak bir yere koydum. inşallah yanlış birşey yapmamışımdır.. mevsimsiz yaptığım toprak değişimi çiçeğimi öldürmez ve çiçeğim kendisini toparlar.. :(
Sayin Estarabad, mesajiniz gecen yila ait ama celiklerinizi ne zaman ekmistiniz ve koklenmeleri ne kadar surdu?
Laleci_03
24-04-2015, 23:32
Arkadaşlar, paşa kılıcım bir-iki günde bu hale geldi :( rengi açıldı, beyazlaştı, iç kısımlar ise bembeyaz ve buruşuk, neden olmuş olabilir, nasıl kurtarabilirim? fazla sulamadan olmuş olabilir mi? :confused:
Teşekkürler...
gökhan Arslan
25-04-2015, 08:39
Aniden güneşe mi çıkardın sayın laleci03 ?
Laleci_03
25-04-2015, 09:23
Gökhan ağabeyim, hiç o şekilde düşünmemiştim ya :o Tam isabet, evde duruyordu, biraz havalansın diye balkona çıkarmıştım demek ki o yüzden oldu :o Kurtulma şansı var mı peki? :(
gökhan Arslan
25-04-2015, 10:31
Sen en iyisi onu gölge bir yere al zaten yumuşayan yapraklarından artık fayda gelmez yeniden sürgün verecektir inşallah :) Bu arada aklında bulunsun sukkulentler ani ısı değişimlerine pek dayanıklı değiller. Saygılar.
Laleci_03
25-04-2015, 10:40
Verdiğin bilgiler için çok teşekkürler Gökhan ağabeyim :rolleyes:
Dediğin gibi inşallah sürgün verir, bakalım ne olacak :o
Sevgili Laleci_03, ne yaptın sen? Paşa kılıcı haşlama mı :) Şaka bir yana ben düzelebilir gibi görüyorum. Gölgede tut ve yeni sürgünler vermelerini bekle en iyisi. Sonrasında bozulan yaprakları ara ara alırsın. Üzme kendini.
Laleci_03
25-04-2015, 11:10
Öyle deme Milla ablam ya :o :D
Hemen gölge bir yere alıyorum, tamamdır Milla ablam sana da çok teşekkür ederim ;)
gökhan Arslan
25-04-2015, 11:16
Rica ederim :)
Arkadaşlar bunlarda benim paşalarım geçen sene her biri 3. 4 dal çiçek verdi bu sene merakla bekliyoruz yorumlarınızı bekliyorum :)
http://i.hizliresim.com/NqpVaQ.jpg
http://i.hizliresim.com/b5r8OG.jpg
Kisin serin yerde mi duruyor. Benim ki hep iceride duruyor. Hic acmadi. Kaltuslerde oldugu gibi acmasi icin kışın usumesi mi gerekiyor? Bu arada cicegi cok guzel kokuyormus diye duydum.
Evet çiçeği muhteşem kokuyor ve balının tadıda harika:) kışın camekanlı balkona alıyorum kış balkonu dediğimiz yere camı açık oluyor aralık şekilde yazında balkona alıyorum ama kışın neredeyse hiç sulmıyorum durumu bu boyu 1 metre neredeyse :)
Evet çiçeği muhteşem kokuyor ve balının tadıda harika:) kışın camekanlı balkona alıyorum kış balkonu dediğimiz yere camı açık oluyor aralık şekilde yazında balkona alıyorum ama kışın neredeyse hiç sulmıyorum durumu bu boyu 1 metre neredeyse :)
Masallah, pasa kilicina 7 sene bakinca ev alirsin derdi buyukler, 1 m i gecince artik siz de yeni bir ev alirsiniz
o tezi çürüttük biz :) 20 seneyi aşkın bizimle beraber 1 m ulaştı henüz nasip olmadı :) :)
taisenberg
19-05-2015, 21:12
7 seneyi duymadım ama ufacıktan büyütüp 1m yi geçince ev alındığını duydum. Buna inanmamakla birlikte geçen sene evimzi aldık.
ilk çiçeğini gördüğüm kılıcım...saksıdakilerin bir kökü yaşlıydı sanırım o çiçek açtı.
Ev olayını henüz yaşamadık :) ama eğer evinizde huzur mutluluk var ise çiçeğini açıyor kötü bir yıl geçerse açmıyor gözlemlerim bunu gösteriyor :) edacan çiçeğiniz hayırlı olsun umarım diğerleride açar mis kokulu çiçekler :)
ilk çiçeğini gördüğüm kılıcım...saksıdakilerin bir kökü yaşlıydı sanırım o çiçek açtı.
Sevgili edacan ilk kez gördüm çiçek açtığını.. Çok nadide görünüyor..
taisenberg
20-05-2015, 07:56
Çok güzel kokuyor çiçekleri..
Laleci_03
04-08-2015, 20:26
Arkadaşlar, paşa kılıcım bir-iki günde bu hale geldi :( rengi açıldı, beyazlaştı, iç kısımlar ise bembeyaz ve buruşuk, neden olmuş olabilir, nasıl kurtarabilirim? fazla sulamadan olmuş olabilir mi? :confused:
Teşekkürler...
Paşa kılıcım kurtulmayı başardı, tam ortadan yeniden yeşerdi;)
a_fan_of_barca
07-08-2015, 00:39
Paşa kılıcım kurtulmayı başardı, tam ortadan yeniden yeşerdi;)
Tebrik ederim sn. Laleci_03, bitkinizi kurtarmayı başarmışsınız. Aynı tür paşa kılıcından bende de var, ama yavaş büyüyor. Acaba çeşidiyle alakalı mı yoksa ben mi yanlış yapıyorum ?
Laleci_03
07-08-2015, 09:23
sanırım çeşidinden kaynaklanıyor
s.toprak
02-09-2015, 11:55
Çok güzel olmuş, elinize sağlık :)
Ben de ufacıktan büyütmüştüm, kökler çoğaldı, bu yaz boyu da hayli uzadı. Bir kaç gündür en uzun yapraktan çıkan tomurcuk dolu dalı görüyordum. Dün gece yakınına gittiğim de mis gibi bir karanfil kokusu geldi, tomurcuklardan bazıları burada görüldüğü gibi narin çiçekler açmıştı, koku bu çiçeklerden geliyordu.
Sabah baktım, çiçekler yine kapanmışlar. Koku yok. Gece açıp gündüz kapanacak sanıyorum. Çiçekleri görünce gece biraz su verdim galiba hata yaptım, su vermemek gerekiyormuş, toprağı kuruyuncaya kadar vermem şimdi.
Bir de Bal verdiğinden söz edilmişti, Bal'ını nerede göreceğiz, tadına bakılabilir mi zehirsiz midir?
Tüm Ağaçlar net ailesine selamlar sevgiler :)
kelebek çalısı
02-09-2015, 12:44
Kıbrıs' taki evimde yaklaşık 8-10 sene önce bir komşumuzdan bize armağan olarak gelen Sansevieria bu sezon ömründeki ilk çiçeklenmesini yaşadı. Ortalama sene içinde her iki ayda bir gerçekleştirdiğim Kıbrıs ziyaretlerimden sonuncusunda bitkimin bana böyle bir süpriz yaptığından habersizdim.
573601
Bitkinin çiçeklerindeki kokuyu varsa da ben algılayamadım ama çiçeklenerek beni zaten haylice mutlu etmişti, varsın kokmasın. ;)
573600
Bu arada ben bu bitkiyi ömründe hiç bir zaman iç mekana almadım. Hep bahçede, üzeri açık bir ortamda, yağmuru, güneşi, fırtınayı, doluyu, yani ömrü boyunca her türlü hava koşulundan doğan şartları göğüsleyerek hayatını geçirdi.
Bir ara bu saksılara almadan önce küçük saksılarında ölmek üzere gibi bir haldeydiler ama içlerinden birer kök alarak yeni saksılarına yerleştirmekle yani aslında o zamanlar bitkim kesin ölüyor dediğim halde atmamakla ne kadar iyi etmişim. Bu itirafı da yapayım. :rolleyes:
s.toprak
02-09-2015, 19:16
Kelebek Çalısı, son fotografta alttakiler aslında açmış sonra kapanmış olan çiçekler.
Üstteki fotograflarda açılmış hali var. Benim çiçeğim hep içerde, bol güneş alıyor.
Ilk kez bu günlerde açtı. Önce sizde de olduğu gibi bir başak (Sömek) büyüdü,
Dün gece 22.30- 23.00 gibi güzel kokusunu aldım. Karanfil kokuyordu. Çiçekleri de ilk kez o zaman gördüm. Bu sabah geldim koku yok, açanlar da sizin en alt fotodaki alttakiler gibi olmuşlar. Ömrü bir günlük zanettim ama değil, bu akşam 17.00 sularında ilk açanlar yeniden açmışlar, pek sevimli olmayan bitkisel bir koku başlamıştı, belki gece yine güzel kokacaktır bilmiyorum. Sizin çiçeğiniz açık havada gece yakınına gidince kokusu duyulur belki bilmiyorum.
Gündüz zaten çiçekler kapanıyor ve kokmuyor. Üstte gördüklerniz henüz açılmamış tomurcuklar .
melek yüzlü
05-10-2015, 15:07
Arkadaşlar Merhaba, öyle batıl inançları olan bir insan değilim ama bu çiçeğin uğuruns inanıyorum. Yirmi yedi sene önceydi. Babaannem bana bakıyordu. O zamanlar altı yaşındaydım. Babannem eski iki katlı evin alt katında kiracı olarak yaşıyordu. Dedemin de işi gücü yoktu. Durumumuz da çok kötüydü. Babannemin rengarenk menekşeleriyle bu çiçek vardı. Ben büyüyüp aklım başına gelmeye başlayınca bu çiçek büyüyüp boyu bir metreye ulaşınca insanın evi olurmuş bakalım olacak mı batıl inanç dedi güldü. Sonra bu çiçek büyüdü her yerden yaveu verdi ve boyu bir metreyi aştı. Babannem ev sahibi oldu durumumuz düzeldi. Kılıç o günden sonra her sene çiçek açmaya başladı. Evimizin içi misler gibi kkmaya başladı ve ben hayal meyal hatorlıyorum yanlarından akan gözyaşlarını ben yiyordym bal gibi tadı vardı. Babannem her zaman bu çiöek bana çiçek açrırdı derdi.
s.toprak
05-10-2015, 17:11
Sevgili Melek Yüzlü ne güzel anlatmışsınız. Ben de iki saksı var, birisinin en uzun yaprağı yaprağı 90cm. oldu o çiçek açtı geçti. Şimdi daha küçük olanı açacak, tomurcuklu başak çıkardı. Balı ne zaman nerede oluyor. Çiçekler kuruyunca mı bal veriyor, çiçeklerden mi veriyor? Teşekkürler.
Merhabalar ben yeni üyeyim :p benim koyu yeşil yapraklı paşa kılıcım var 5 yaşında 2 mt ye yakın henüz hiç çiçek açmadı. Buradan edindiğim bilgiler doğrultusunda bugün yerini değiştirip sabah güneşi göreceği bir yere aldım. Umarım artık çiçek açar. Ayrıca bugün bodur paşa kılıcı dikeceğim ilk kez, sormak istediğim bodurlar da çiçek açıyor mu? Teşekkürler :p
Gardenias
11-03-2016, 20:19
Peygamber Kılıcı çiçeği..Gerçekten çok uğurlu ,bir o kadar da faydalı... Evdeki birikmiş tüm zararlı gazları otomatikman temizleme özelliğine sahip (az havalandırıldığı için Radon gazı oluşması gibi), geceleyin bile oda havasını temizleyen olağanüstü bitki..
Herkesin evinde mutlaka hiç olmazsa bir adet bulunması gereken bitki bence..
Gardenias
11-03-2016, 20:50
Merhaba sevgili -Esin-, galiba çiçek açtırmanın özel bir yolu, yordamı varsa bilmeyişimden, bu dertten muzdaribim. Bilenler bilmeyenlere bu işin püf noktasını açıklamalı.
Besin takviyesi mi?
Sıcaklık, ışık, nem gibi ortam dengesi mi?
Saksı harcı mı?
Sulama düzeni mi?
Bu işin sırrı nedir?
492 nolu mesajın sahibi Sayın Kelebek Çalısı;
PEYGAMBER KILICININ AÇMASINDAKİ PÜF NOKTASI GÜNEŞ IŞIĞINI DİREKT ALMASI..Güneş ışığı üzerine düşen Peygamber Kılıcı çiçeği evin içinde olsa dahi açıyor...
Selamlar...
s.toprak
16-04-2016, 16:51
Konu: Paşa Kılıcı
Değerli arkadaşlar, Evimde iki saksı paşa kılıcı var.
Salonda güneş gören bir yerde duruyorlardı, geçen yaz iki saksıda ki köklerden
çiçek açtılar. Çiçekler gündüz değil gece çok güzel ve hafif bir koku yayıyor.
Şimdi sizlere benim için önem taşıyan bir sorum var:
Sayın Erkan Şamcı'nın ''Yatak odanızda paşa kılıcı bulunsun, gece odanıza oksijen verir, mışıl mışıl uyursunuz.'' sözleri üzerine saksılardan birisini baş ucumdaki komodinin üzerine götürdüm. Önceleri gündüz salona getiriyor, akşam odama alıyordum, sonra hep odamda bırakmaya başladım. Bu gün gündüz, odamda paşa kılıcının yanında biraz dinlenmek isteyince neredeyse kalkamadım, hastalanıyor gibi hissettim. Bu iki saksı kocaman paşa kılıçları geçen sene 95 cm. olmuşlardı, belki şimdi 1 m. dir.Yıllardır benimle içerde yaşıyorlar.Gündüz yanında dinlenmeye kalkışınca başım ağırlaşıp kalkamadığıma göre, gündüz içerde bulunmaları zararlı olsa gerek diyorum, ne dersiniz? Sorum bu.
Bu kocaman çiçekleri gündüz içerde tutmamalı mıyım? Burası Ankara, dışarı çıkarabileceğim yer, daracık balkonlar. Lütfen beni bu konuda aydınlatabilir misiniz?
Nazik cevaplarınız için şimdiden çok teşekkürler :)
s.toprak
18-04-2016, 21:35
Yaz sonundan bu yana baş ucumda duran saksıdaki paşakılıcının toprağının küflendiğini ve küf koktuğunu farkettim. saksıyı balkona çıkardım. Bakalım kışın ne yapacağız. Çiçek yaşasın dışarda soğukta kalmasın derken ev içinde küf solumak pek akılcı olmasa gerek.
melek yüzlü
29-04-2016, 22:00
Arkadaşlar bu kilic uzayan cinsten mi?
pikaktos
02-07-2016, 17:19
Merhaba ben de bu sene açan çiçeklerimizi sizinle paylaşmak istedim :)
Arkadaşlar bu kilic uzayan cinsten mi?
Evet bu türler uzayanlardan.
sardunya18
03-10-2016, 16:35
Benim paşa kılıcım yapraktan yetişdirdim .Üç tane yavru verdi .Saksısı küçük boyutu normal boy su bardağı kadar değiştirecektim azbitki .com da küçük saksı daha iyi olur diyor.O yüzden değiştirmedim .Yazın güney cephe kapalı balkona çıkardım .Şimdi cam önünde iç mekanda güneş görüyor.
gülşah382
13-11-2016, 18:34
Benim paşa kılıcım yapraktan yetişdirdim .Üç tane yavru verdi ...
Sayın sardunya18, ne kadar sürede bu boyuta ulaştı kılıcınız? Benim de yapraktan diktiğim 6 aylık bir kılıcım var fakat henüz çok küçük.
sardunya18
14-11-2016, 11:02
Sevgili Gülşah 382 benim paşa kılıcımı çelikleyeli 10 ay oldu ilk başta fazla gelişmiyor tek yaprak bekliyor sonradan gelişiyor .Saksısı büyük olmasın güneş görsün oda büyür biraz sabır bol çiçekli günler dilerim
gülşah382
14-11-2016, 11:38
Çok teşekkür ederim. :) Saksısı biraz büyük ama gelişeceğinden umutluyum.;)
papatya367
01-01-2017, 12:41
Arkadaşlar merhaba, öncelikle herkese sağlıklı, huzurlu ve barış dolu hayırlı bir sene diliyorum. Dün bimden bu kılıcı aldım ama acaba uzayan türden mi? Keşke bu boyda kalsa.
Evet Sevgili papatya367, sizin ki uzun olan türe benziyor.
papatya367
02-01-2017, 11:37
Tamam teşekkürler sevgili lusoari
papatya367
02-01-2017, 11:39
Sevgili alaoğlu gittiniz mi bilmiyorum ama elinizi çabuk tutun bence çünkü 2-3 tane kalmıştı aldığım yerde.
Merhabalar, yaklaşık 7 ay önce yapraktan kılıç çoğaltmaya çalıştım ama şu ana kadar herhangi bir işaret vermediler. Fotoğrafını paylaştığım çelikler gayet sağlıklı görünüyor ama neden henüz çoğalmadılar? Daha beklemem gerekir mi? :(
http://i.hizliresim.com/Qvkadj.jpg (http://hizliresim.com/Qvkadj)
Yine ben :( Ana bitkimin minik yavruları ne zamandır büyümüyordu, büyük kılıçlar da uzamıyordu o yüzden saksısını değiştirdim sonunda. Kökler net çıkmamış ama kahverengiler. Bu normal mi yoksa çürümüş/kurumuşlar mı? http://i.hizliresim.com/R1aZa1.jpg (http://hizliresim.com/R1aZa1) Cevap bekliyorum sizden.
Yasir kara
27-02-2017, 13:22
Arkadaşlar ben bu paşa kılıçları aldım ama 2 çeşiti varmıs bodur ve boyları uzayan bunlar bodur yoksa boyu uzayan cinsten mi?
Arkadaşımız Yasir kara'nın sorduğu soruya cevabı olan var mı?
Paşa kılıcının ( biz ev yaptıran diye biliriz) uzamayanı yoktur.
Merhaba çiçek dostları. Ben kendimi bildim bileli annemin evinde bu çiçek var. 1 kere çiçek açtı hatta çok şaşırmıştık.
Şimdi annem sağlık sorunlarından dolayı -ki 1 aydır hastanede yatıyor- bu cancağızlarda ölmekteler sanırım uzunca bir süre kimsenin aklına bunlara su vermek gelmemiş.
Saksı değişimine gidemem küçük bebeğim var ve bensiz hayatta durmuyor (sevinsem mi üzülsem mi bilemiyorum)
Kendilerini toparlamaları için önerebileceğiniz vitamin gübre filan varsa çok memnun olurum. Bir boş vaktimde çiçeğim iç kısımlarında tamamrn kurumuş sürgünler var onları temzilemeyi planlıyorum yoksa kalsınlar mı?
Annenize geçmiş olsun. Umarım en kısa zamanda iyileşir. Paşa kılıcını toprağını değiştiremediğinize göre sulayıp kuruyan yapraklarını temizlemeniz yeterli. Müsait bir zamanda toprağını değiştirme işlemini yaparsınız.
KubiTuğba
26-05-2017, 01:47
Merhaba arkadaşlar yeni aranıza katıldım. Sorum acil olduğu için fazla okuyamadım yorumları. Benim sorum sorulup cevaplandıysa affola.
Soruma gelecek olursam resimde gördüğünüz gibi bi akrabamın kılıç çiçeği yanlardan kurumuş ve hiçbirşey yapamıyorlar. Bu sorun için ne yapmam gerekir ya da kuruyan yerleri kurtarabilir miyim.?
Lütfen yardım edin çiçek böyle çok çirkin gözüküyor.
Çiçek sağlıksızda değil gibi gözüküyor çünkü diplerden yeni yeni minikleri var. Ayrıca saksıda iki çeşit var galiba resimden farkedebilir misiniz bilmiyorum ama sorumu cevaplarsanız çok sevinirim.
lenavita
17-06-2017, 17:14
Arkadaşlar pasa kılıcı yapraktan uretilebiliyor ben toprak üstüne koymuştum kok çıkmış. hemen toprağa yerleştirdim nemli poşet içinde kapalı iken de kokleniyor denedim.
Merhaba çiçek dostları. Ben kendimi bildim bileli annemin evinde bu çiçek var. 1 kere çiçek açtı hatta çok şaşırmıştık.
Şimdi annem sağlık sorunlarından dolayı -ki 1 aydır hastanede yatıyor- bu cancağızlarda ölmekteler sanırım uzunca bir süre kimsenin aklına bunlara su vermek gelmemiş.
Saksı değişimine gidemem küçük bebeğim var ve bensiz hayatta durmuyor (sevinsem mi üzülsem mi bilemiyorum)
Kendilerini toparlamaları için önerebileceğiniz vitamin gübre filan varsa çok memnun olurum. Bir boş vaktimde çiçeğim iç kısımlarında tamamrn kurumuş sürgünler var onları temzilemeyi planlıyorum yoksa kalsınlar mı?
Bu güzelim kılıçlar anneannemin gazabına uğrayıp çöpe gitti. Yanlış haturlamıyosam 4 saksı dolusu kılıç vardı :(
Tek tesellim kendim için bir yavru ayırmış olmam
Gül Batur
08-07-2017, 16:57
Paşa kılıcım çiçeklendi, her sene bu ay hiç şaşırmadan açıyor maşallah.....
bergenia
08-07-2017, 17:36
Bu güzelim kılıçlar anneannemin gazabına uğrayıp çöpe gitti. Yanlış haturlamıyosam 4 saksı dolusu kılıç vardı :(
Tek tesellim kendim için bir yavru ayırmış olmam
Çok üzüldüm. Kimileri her yerde bunu arıyor kimileride çöpe atıyor. Yazık olmuş cidden. 2 aydır kılıç arıyorum ben mesela. Son çare internetten pahalı mahalı satın alıcam. Anneniz sağlığına kavuşmuştur inşallah.
bergenia
10-07-2017, 13:09
Yeni edindiğim kılıcımın bir yaprağı pek sağlıklı durmuyor sanırım geldiği yerde ev hayvanı saldırısına uğramış:) onu kesip saksının dibine diksem bu ayda tutarmı? Ya da çelikleme için belli aylar varmı?
Bir de 17. sayfadayım okumaya devam ediyorum bu şerit olayı nasıl bi gizem böyle hala çözülememiş. Çok ilginç cidden. Benim kılıcımda şeritli kök olarak ayrılıp dikilmiş yeni sürgünler hep gri çıkmış.
Kılıç yaprağını yarısına kadar su dolu pet şişeye koyarak güneşli bir yerde unutun. Bir kaç ay sonra köklendiğini göreceksiniz, o zaman toprağa alırsınız.
bergenia
10-07-2017, 13:29
Peki:) Balkondamı dursun içerdemi? Evim aydınlık ama güneş vurmuyor malesef.
Yaz süresince balkon daha iyi. En ışıklı yerine bırakın. Bir buçuk litrelik kapaklı su şişesinde üst kısımda el ayası büyüklüğünde pencere açın, şişenin yarısını geçecek kadar su doldurun yaprağı oradan suya daldırın, boyu uzunsa pencereden çıksın fazlası ve hiç suyunu değiştirmeden bırakın orada. Su azalırsa arada takviye edin.
Bende var bir tane köklendiği gibi, yavru yaprak da yaptı su içinde.
bergenia
10-07-2017, 14:13
Şu bitki milletinin fazla sulanan toprakta çürüyüp sade suyun içinde köklenmesi ne kadarda acayip:) Hemen dediklerinizi uygulicam çok teşekkür ederim:)
bergenia
14-07-2017, 11:53
Tersten diken arkadaşlar keşke sonuçları yazsalardı. Sarı şeritli olandan 5-6 cm lik bi çeliğim var tersten dikilince çürüdüğünü duydum denemelik feda etsemmi acaba ya çok kararsız kaldım.
Gül Batur
14-07-2017, 12:36
Sayın bergenia.Ters yüz fark etmiyor sarı şeritli kökten ayırma ile oluyor. defalarca denenmiştir. Kolay gelsin.
bergenia
14-07-2017, 13:17
Gül teyzecim bu sarı şeritli tam bir muamma. Şu an sahip olduğum paşa kılıcı sarı şeritlinin kökten ayrılması. 2 tane şeritli yaprağı var dibinden çıkan yarım metrelik yaprakların hepsi şeritsiz. Bahsettiğim şeritli 2 yaprağıda yarısından kesmişler zaten. Çirkin görünüyordu kalanınıda toprakla birleşen yerinden ben kestim. Uzun parçaları suya koydum kısalarında birini balkonda güneş gören saksıya diktim sonuncuyuda ters dikeyim dedim cesaret edemedim az önce evdeki saksıya diktim. İnşallah hepsi tutar çok seviyorum bu bitkiyi:)
bergenia
23-07-2017, 09:37
Yaz süresince balkon daha iyi. En ışıklı yerine bırakın. Bir buçuk litrelik kapaklı su şişesinde üst kısımda el ayası büyüklüğünde pencere açın, şişenin yarısını geçecek kadar su doldurun yaprağı oradan suya daldırın, boyu uzunsa pencereden çıksın fazlası ve hiç suyunu değiştirmeden bırakın orada. Su azalırsa arada takviye edin.
Bende var bir tane köklendiği gibi, yavru yaprak da yaptı su içinde.
Tarif ettiğiniz gibi yaptım 2 hafta oldu ama hala köklenme yok yapraklar sağlıklı görünüyor. Normalde köklenmesi ne kadar sürüyorki?
Yapraklar sararmadıysa gidiş iyi. Unutmalısınız olduğu yerde bir kaç ay. Acele etmeyin netice büyük ihtimal güzel olacak.
Benim son suda köklendirdiğimi önceki hafta saksıya almıştım bu hafta gittiğimde keyfini gayet yerinde gördüm.
bergenia
23-07-2017, 15:56
Ah bir unutabilsem zırt pırt başındayım:D toprağa ektiğim kısa parçalar çürüyünce bütün ümidimi ona bağladım. İyiki sizi dinlemişim. Evet yapraklar nerdeyse suya koyduğum günkü gibi görünüyor. Sadece suda kalan kestiğim kısımda hafif bir yumuşama ve beyaz yosunumsu birşeyler oluşmuş kök belirtisimi onlar?
Büyük ihtimal köklenme...Suyu hiç değiştirmeyin çok azalırsa takviye edin sadece.
bergenia
24-07-2017, 08:46
https://i.hizliresim.com/VMzYGZ.jpg
Suda koklendirildigini ilk defa goruyorum. Hem cok yavas koklendigi icin hem de suya hassas oldugu icin curume olabilir gibi geliyor bana. Herhangi bir kaktus topragi veya gubre karistirilmis kuma veya perlite daldirsaniz ve ayda bir biraz su dokseniz dahi kokleniyor. Koklenmesi uzun suruyor ama hic koklenmedigi olmadi bu bahsettigim basit yontem ile.
Gül teyzecim bu sarı şeritli tam bir muamma. Şu an sahip olduğum paşa kılıcı sarı şeritlinin kökten ayrılması. 2 tane şeritli yaprağı var dibinden çıkan yarım metrelik yaprakların hepsi şeritsiz. Bahsettiğim şeritli 2 yaprağıda yarısından kesmişler zaten. Çirkin görünüyordu kalanınıda toprakla birleşen yerinden ben kestim. Uzun parçaları suya koydum kısalarında birini balkonda güneş gören saksıya diktim sonuncuyuda ters dikeyim dedim cesaret edemedim az önce evdeki saksıya diktim. İnşallah hepsi tutar çok seviyorum bu bitkiyi:)
Sari seritli pasa kilici yapraktan cogaltildiginda tamamen yesil renkte cikiyor, bir sure sonra yapraklar sari seritli hale donuyor diyenler var. Beklemek disinda yapabileceginiz bir sey yok. Kokten ayrilarak sari seritli yavrular edinilebilecegini okudum, dolayisiyla anac bitkiye erisimiz varsa kokten ayirip bir yavru alabilirsiniz.
Edit:
http://mrec.ifas.ufl.edu/Foliage/folnotes/sansevie.htm
https://plantsarethestrangestpeople.blogspot.de/2008/02/teacher-sansevieria-trifasciata-part-ii.html
Bu kaynaklara gore sari seritli Sansevieria nin yapraklardan celik alinarak cogaltilmasi mumkun degil. Mutlka kokten ayirmak gerekiyor.
Tersten diken arkadaşlar keşke sonuçları yazsalardı. Sarı şeritli olandan 5-6 cm lik bi çeliğim var tersten dikilince çürüdüğünü duydum denemelik feda etsemmi acaba ya çok kararsız kaldım.
Yapragin alt tarafta olan kismi kokleniyor, ust tarafta olmasi gereken kismi topraga gomerseniz curuyor diye duydum.
bergenia
24-07-2017, 18:14
Sn Amanita sizin için nette birkaç resim buldum
http://1.bp.blogspot.com/-boFQDDxSz8E/UvFW8rJWL1I/AAAAAAAAAGA/TXaxzU5QPJQ/s1600/SAM_0545.JPG
http://3.bp.blogspot.com/-rcBA1K8rMb0/UvFWj1zI3DI/AAAAAAAAAF4/QcjFvJpBDpo/s1600/SAM_0553.JPG
http://3.bp.blogspot.com/-_YL_UVc6B88/UvFWX3DM3AI/AAAAAAAAAFw/ZYkpdcXdJ54/s1600/SAM_0547.JPG
lenavita
27-07-2017, 10:55
paşa kılıcı benimde vardı kok tamamen çürüdü yapraklarda 3 ay öyle bahçenın kenarında duruyordu bazen bakıyordum toprağa ekili değildi. bir baktım ne göreyim yaprak kök vermiş hemen ektim toprağa durumu da çok iyi
bergenia
31-07-2017, 16:41
Benimki hala daha köklenmedi. Ya ne cins bi çiçekmiş bu. Ne topraktakiler tuttu ne sudakiler. Saksıda köklü olanda ne boy veriyor ne yeni sürgün. Yeride toprağıda çok güzel. Sabahtan öğleye kadarda filtreli güneş alıyor. Sinirimi bozdu iyice. Sarı şeritli olandan sipariş ettim inşallah onunla iyi anlaşırız.
Benimki hala daha köklenmedi. Ya ne cins bi çiçekmiş bu. Ne topraktakiler tuttu ne sudakiler. Saksıda köklü olanda ne boy veriyor ne yeni sürgün. Yeride toprağıda çok güzel. Sabahtan öğleye kadarda filtreli güneş alıyor. Sinirimi bozdu iyice. Sarı şeritli olandan sipariş ettim inşallah onunla iyi anlaşırız.
Koklenmesi icin gereken sure 6 hafta - 6 ay yaziyor internette. benim bireysel denedigim celikler de en erken 1 - 1.5 ay sonrasinda cimlendi. bitkinin kendisi de oldukca yavas buyuyor, bahar ve yaz boyunca 2-3 yaprak cikariyor, sonbahar kis boyunca hareketsiz kaliyor.
bergenia
01-08-2017, 17:15
Koklenmesi icin gereken sure 6 hafta - 6 ay yaziyor internette. benim bireysel denedigim celikler de en erken 1 - 1.5 ay sonrasinda cimlendi. bitkinin kendisi de oldukca yavas buyuyor, bahar ve yaz boyunca 2-3 yaprak cikariyor, sonbahar kis boyunca hareketsiz kaliyor.
Suda köklendiren arkadaşlar en fazla 2 haftada köklendiğini söylemişlerdi.
Mesajlarınıza verilen cevapları dikkatli okumadığınızı sanıyorum. 586 ve 594 no.lu mesajlarda yaprakları suya koyun ve unutun diye yazmışım. Aynı mesajlarda bir kaç ay beklemeniz gerektiği de yazılı.
Köklenme için acele etmemelisiniz, sonuç büyük ihtimal olumlu olacak, altta başlayan beyazlıklar köklenme işaretleridir.
bergenia
14-08-2017, 13:00
Evet birkaç ay demişsiniz gözümden kaçmış. Birkaç ay çok uzun geldiğinden beyin onu algılamak istememişte olabilir:D Bu arada bir ayı doldurmuşuz henüz bir köklenme belirtisi olmadığı gibi kavanoz yosundan görünmüyor sinek ölüleri falan iğrenç:D
Sanırım daha çabuk köklendirmenin yöntemini buldum. Yaklaşık 2 hafta önce şeffaf olmayan bir kapta küçük yaprak parçalarını suya koymuştum. (kullanmadığım porselen baharat kavanozumdu) bugün kök salmaya başlamış.
Bu arada çiçeğimle barıştık yaprakları hızlıca uzamaya başladı:)
bergenia
19-08-2017, 18:08
https://i.hizliresim.com/9dO4LZ.jpg
Bahsettiğim köklenen yapraklarım bunlar. Geçen ayki çürümeye başladı çürüyen yerini verev kesip tekrar suya koydum.
Geçen ayki çürümeye başladı çürüyen yerini verev kesip tekrar suya koydum.
Suyun icinde curume olabilir demistim. Bitkilerde curume oksijensiz kalmaktan kaynaklanir, suyu sik sik degistirmeniz yardimci olacaktir.
bergenia
24-08-2017, 17:39
Tamam 10 gün daha bekliyim köklenme başlamazsa bi de suyunu sık değiştirerek deniyim bakalım.
bergenia
07-09-2017, 12:32
Köklenen yapraklarımı geçen hafta toprakla buluşturdum.
https://i.hizliresim.com/7yE865.jpg
Bahsi geçen suda köklenmeyen diğer yaprakların da son mesajımdan bu yana suyunu 2 günde bir değiştiriyorum.
Hemen köklenenler yaprakların uç taraflarıydı. Köklenmeyenler ise sap tarafları. Belkide sap tarafları daha zor kökleniyordur.
bergenia
20-09-2017, 15:36
Benim inatçı keçiler 3 aylık deneme yanılmadan sonra köklenmeye başladılar. Bir de bunların sürgün verme dertleri var. Neyse onu kendileri hallederler benlik bişey yok:D Hani arsız oluyordu bu bitki? Güçlü evet ama arsız değil.
Köklendirmek isteyen arkadaşlar verev kesip şeffaf olmayan bir kapta aydınlık bir yerde suya koysun. Su dinlendirilmiş olsun 2-3 günde bir değiştirin. Yaprağın gövdeden üst tarafları 15 günde kökleniyorken alt tarafları 1 aydan sonra kökleniyor.
https://i.hizliresim.com/lbLD6B.jpg
bergenia
22-09-2017, 11:22
Geçen yabancı bir kaynaktan okuyup anladığıma göre yapraklar köklenme hormonu salgılıyormuş. Kap ne kadar küçük, su ne kadar az olursa o kadar iyi olurmuş. Kesiği kapatacak kadar su yeterliymiş. Bazı yerler suyu 2 günde bir değiştirin bazı yerler 7-10 günde bir değiştirin demişler. Ben çürümesin diye sık değiştirdim ama köklenme hormonunu hesaba katarsak 7-10 gün daha doğru gibi geldi.
sardunya18
22-09-2017, 12:13
Paşa kılıcı çok dayanıklı bir bitki ben direkt olarak toprağa dikiyorum .Hatta geçen köklenen yaprağını kesip yeniden aynı saksıya diktim köklendi yavru da verdi .Süresini hatırlamıyorum ama burada ya da kendi sayfam da paylaşmıştım
bergenia
22-09-2017, 15:31
Ben toprakta başarılı olamadım bi türlü. İlk denememde çok sulamışım çürüttüm 2. denememde 1 aydır yaprak öylece duruyor köklenmedi. O yüzden suyla uğraşıyorum bu kadar. Hem daha çabuk sonuç alıyorum hem yaprağı kaybetmiyorum:D
Bu arada çiçeklerinize bayıldım maşallah muhteşemler.
bergenia
09-10-2017, 17:30
Köklenen yapraklarımı geçen hafta toprakla buluşturdum.
https://i.hizliresim.com/7yE865.jpg
Yapraklarımdan biri sürgün verdi:) Foto ekleyemiyorum ne yazıkki.
hobiciakvarist
20-12-2017, 14:03
Paşa kılıcının ( biz ev yaptıran diye biliriz) uzamayanı yoktur.
Her süs bitkide olduğu gibi bu bitkide de farklı kültivarlar elde ediliyor. Her ne kadar doğadaki orjinal Sansevieria trifasciata uzun olsada bunun bodur kültivarları da elde edilmiştir.
Babaannem bodur türüne yaklaşık 10 yıldır bakmaktadır. Hatta kendisi, bitkisinde bir sorun olduğunu düşünüyordu uzamadı diye ve bu nedenle uzun olanını bir arkadaşından temin etti. Aynı ortamda büyüyorlar, ancak bodur olan bodur kaldı. Şimdi ise toprağında bir sorun olduğunu düşünüyor :)
hobiciakvarist
20-12-2017, 14:06
Eminim daha önce bu bilgi paylaşılmıştır ama, yinede ben tekrarlayayım: bu bitkinin çğalma sisteminden kaynaklı bir nedenden ötürü, herhangi bir Sansevieria trifasciata kültivarından yaprak köklendirme sureti ile çoğaltma yapmaya çalışırsanız, elde ettiğiniz bitki orijinal Sansevieria trifasciata olacaktır. Kültivarın özelliğini koruyarak çoğaltabilmek için rizom ayrıştırarak çoğaltmak gerekir.
sardunya18
21-12-2017, 10:06
Bende bu sarı çizgilimi a 101 den aldım .Bir arkadaşdan aldığım sarı çizgili yaprak henüz yavrulamadı .Sanırım yedi ay oldu .Bekliyorum sonucu sizinle paylaşırım
elifaydin
21-12-2017, 14:32
bende de var bu paşa kılıcı uzayan cinsten, üst kat komşum neredeyse çöpe atıyorken ben alırım deyip sahiplendiğim. çiçeğini ilk defa burada gördüm, tek kök bu sene ilk yavrularını verdi. Ben onunla mutluyum keşke ablam şunu kaldır gözümüzü çıkarıcak demese.
mehmet0791
23-01-2018, 17:59
https://www.youtube.com/watch?v=FSYiick-i-A
hobiciakvarist
02-02-2018, 17:33
https://www.youtube.com/watch?v=FSYiick-i-A
Daha once de belirttigim gibi bu sekilde cogaltma uzun ve standart pasa kilicinda kullanilabilir. Kultivar pasa kiliclarinda (kenari sari olan, acik renkli olan, acik yesil olan, vs vs) yapildiginda, cogalttiginiz bitkiden elde edemezsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/1525836-post619.htm
Ben de bahar gelişiyle hem toprağa hem de suya çelik bıraktım bakalım kaçı tutacak kışın denediğimde tamamı çürümüştü.Bu yıl olabildiğince çoğaltmak istiyorum, gübre olarak nasıl bir gübre kullanabilirim tavsiyeniz varmı acaba ?
Ayrıca foto yüklemeyi nasıl yapıyoruz birkaç deneme yaptım başarısız oldum maalesef
Sn Amanita sizin için nette birkaç resim buldum
http://1.bp.blogspot.com/-boFQDDxSz8E/UvFW8rJWL1I/AAAAAAAAAGA/TXaxzU5QPJQ/s1600/SAM_0545.JPG
http://3.bp.blogspot.com/-rcBA1K8rMb0/UvFWj1zI3DI/AAAAAAAAAF4/QcjFvJpBDpo/s1600/SAM_0553.JPG
http://3.bp.blogspot.com/-_YL_UVc6B88/UvFWX3DM3AI/AAAAAAAAAFw/ZYkpdcXdJ54/s1600/SAM_0547.JPG
Bende bugün üç çelik bıraktım suya inşaAllah benimkiler de böyle büyür resmen coşmuş burdakiler :eek:
https://i.hizliresim.com/8Y3EmQ.jpg
Mutfağımda duran paşa kılıcım ve yanında yeni suya bıraktığım çeliklerim var ama büyük olan kılıç yemek buharından yaprakları yapış yapış oluyor artık toprağını saksısını değişip onu salona almak istiyorum oraya alışmış olmasından korkuyorum değişiklik zarar vermez inşaAllah
sardunya18
18-03-2018, 10:12
25.05.2017 de kendi sayfam da paylaşmış bir umut beklemişim ve sonuç .Tabi ki bilindiği gibi sarı çizgili olmadı .Olsun canı sağolsun .
Bu resim geçen sene ki hali .
668262
10 ay sürmüş yavrulaması .Bu günkü hali :p
mehmet0791
25-03-2018, 21:05
https://www.youtube.com/watch?v=Kb3n3XPUt00
Benim şubat başı toprağa ektiğim çeliklerin köklenmiş maşallah sürgün vermesi ne kadar sürer acaba ??
sardunya18
26-03-2018, 12:04
Benim şubat başı toprağa ektiğim çeliklerin köklenmiş maşallah sürgün vermesi ne kadar sürer acaba ??
Merhaba altı ay ve on ay arası sürebilir .Biraz sabır sonra hızlı büyüyor
[quote=sardunya18;1535198]Merhaba altı ay ve on ay arası sürebilir .Biraz sabır sonra hızlı büyüyor[/qu
Sonradan ölmesinler de ben beklerim artık napalım uzunmuşta ama :eek:
Selamlar ben kılıç bitkimin saksısını ve toprağını değiştirecektim ama çiçek tomurcuğu vermiş bekleyeyim mi çiçeğin geçmesini değişim için
hobiciakvarist
09-04-2018, 10:07
Selamlar ben kılıç bitkimin saksısını ve toprağını değiştirecektim ama çiçek tomurcuğu vermiş bekleyeyim mi çiçeğin geçmesini değişim için
Beklemek zorunda değilsiniz ancak çiçeklerini döker muhtemelen. Çiçek sapını keserek boş yere çiçeğe enerji vermesini engelleyebilirsiniz.
Saygılarımla,
Beklemek zorunda değilsiniz ancak çiçeklerini döker muhtemelen. Çiçek sapını keserek boş yere çiçeğe enerji vermesini engelleyebilirsiniz.
Saygılarımla,
İlginize çok teşekkürler ben değişimi yapayım ozaman çiçek zaten daha çok küçük yeni çıkıyor
ilknur123
12-04-2018, 13:46
Bu arkadaşlar bana geleli 2 ay oldu. Birisinin yaprağı içe kapanıyor. Gelişim göremedim henüz acaba hala alışmayamı çalışıyorlar;)
ilknur123
12-04-2018, 13:51
Bu arada ben dikmedim sahibi rahmetli olunca bana geldiler. Toprağında yumurta kabukları falanda var.
Bu yapraktan sansevieria çoğaltma kolay değil 10 küsür yaprak çelik yaptım sadece 5 tanesi kök verdi henüz sürgün vermedi sansevieria nın köklenmesi için her şeyi denedim
mehmet0791
04-09-2018, 06:09
https://www.youtube.com/watch?v=U4ytQnVe1Nw
Arkadaşlar Paşa kılıcı saksımda, toprak yüzeyinde meydana gelen bu sarı şeyler ne olabilir? Lütfen yardım.
mehmet0791
04-09-2018, 21:39
Mantar kolonisi
https://www.google.com.tr/search?q=mantar+koloni&tbm=isch&tbs=rimg:CbC0ysSjrKnOIjje69fYqoYzfXA2e_1bFqTLm6yOr 7juqNGj3LEdOJisMZEZOdomybG_1UvH3l6G0j2yUvIbEHrifyv CoSCd7r19iqhjN9EcTFcrHWAz7LKhIJcDZ79sWpMuYRbIxkMB3 JgM4qEgnrI6vuO6o0aBEYiee7TQo-XCoSCfcsR04mKwxkEVqsO3P4sjiTKhIJRk52ibJsb9QRWqw7c_ 1iyOJMqEgm8feXobSPbJRHQFVe_1UdY6nyoSCS8hsQeuJ_1K8E f9mvN6UWAt2&tbo=u&sa=X&ved=2ahUKEwjApZLpjKLdAhUFFSwKHX5ZCOkQ9C96BAgBEBs&biw=1366&bih=662&dpr=1
Sayın mehmet0791, yanıtınıza teşekkür ederim.
doğaskına
14-02-2019, 20:05
Merhabalar ben yeni üye oldum doğa ile ilgili çalışmalarla geçiyor hayatım evde Sansevieria trifasciata bitkisinden edinmek istiyorum piyasada bence ücretli satılması en azından yüksek rakamlara satılmasına karşıyım benim gibi düşünen dostlar ve paylaşmayıda sevenler veya paylaşmak isteyenler varsa memnuniyetle kabul edebilirim
Sevgilerle..
Merhaba arkadaşlar. Yeni üyeyim ve yeni başladım saksı bitkileri bakmaya. bende sürekli bilgilerinizi okuyup yararlanıyorum hepinize minnetarım. Bi sorunum ve bir kaç sorum olacak sizlere paşa kılıcı ile ilgili..
2 ay önce arkadaşım bana genç iki fide paşa kılıcı vermişti maksimum boyu yarım metre filan 2 dal tek vardı dün fark ettim yaprağı bayağı yumuşamıştı bi terslik var dedim saksıdan çıkardım kökü yarıya kadar çürümüştü muhtemelen çok sulamaktan. Zaten 2 yaprağı vardı biri sağlm diğeride yarım yamalaktı bir türlü gelişmiyordu pörsümüştü. Sağlm dalı 4 parçaya böldüm ektim. Kökünde çürümüş kısmını aldım attım yarı kök kaldı onuda ektim bir umut ya çıkarsa diye. ( sizce çıkarmı?) Kökü tam toprağa ektim. Kestiğim yaprakların parçalarını genelde geniş olan kısmını toprağa koydum.( ne kadar doğru bilmiyorum ama geniş kısmın köklenme olasığı yüksek olur diye düşündüm sizce doğrumu ektim?) Sabah ve akşam güneşi gören pencereye koydum.( yeni çeliklerin güneş görmesinde sorun olur mu?) Birtane de daha var yavru daha 2 büyük yaprağı var (büyük derken 10 cm filan) birisi ortadan yırtılmış bir türlü toparlanamadı o yaprak. Ortadan da 3 yeni yaprak veriyor. SiZce iki büyük yaprağı koparsam yeni gelen 3 sürgün daha iyi gelişir mi? Çelikten çoğaltma ile ilgili ip uçları veya püf noktalar varsa beni aydınlatırsanız çok sevinirim ziraa kılıcımı kaybedersem gerçekten çok üzülürüm. Bu arada bodur kılıcım var bir sürü yavru verdi ne kadar büyüdükten sonra ayırmalıyım?
Mesut Temiz
31-05-2019, 09:21
Merhaba arkadaşlar. Yeni üyeyim ve yeni başladım saksı bitkileri bakmaya. bende sürekli bilgilerinizi okuyup yararlanıyorum hepinize minnetarım. Bi sorunum ve bir kaç sorum olacak sizlere paşa kılıcı ile ilgili..
2 ay önce arkadaşım bana genç iki fide paşa kılıcı vermişti maksimum boyu yarım metre filan 2 dal tek vardı dün fark ettim yaprağı bayağı yumuşamıştı bi terslik var dedim saksıdan çıkardım kökü yarıya kadar çürümüştü muhtemelen çok sulamaktan. Zaten 2 yaprağı vardı biri sağlm diğeride yarım yamalaktı bir türlü gelişmiyordu pörsümüştü. Sağlm dalı 4 parçaya böldüm ektim. Kökünde çürümüş kısmını aldım attım yarı kök kaldı onuda ektim bir umut ya çıkarsa diye. ( sizce çıkarmı?) Kökü tam toprağa ektim. Kestiğim yaprakların parçalarını genelde geniş olan kısmını toprağa koydum.( ne kadar doğru bilmiyorum ama geniş kısmın köklenme olasığı yüksek olur diye düşündüm sizce doğrumu ektim?) Sabah ve akşam güneşi gören pencereye koydum.( yeni çeliklerin güneş görmesinde sorun olur mu?) Birtane de daha var yavru daha 2 büyük yaprağı var (büyük derken 10 cm filan) birisi ortadan yırtılmış bir türlü toparlanamadı o yaprak. Ortadan da 3 yeni yaprak veriyor. SiZce iki büyük yaprağı koparsam yeni gelen 3 sürgün daha iyi gelişir mi? Çelikten çoğaltma ile ilgili ip uçları veya püf noktalar varsa beni aydınlatırsanız çok sevinirim ziraa kılıcımı kaybedersem gerçekten çok üzülürüm. Bu arada bodur kılıcım var bir sürü yavru verdi ne kadar büyüdükten sonra ayırmalıyım?
Merhabalar,
Çelik olarak kestiğiniz yaprağın geniş olan kısmını değil, normalde alt olan kısmını toprağa dikmeniz gerekir... Ters diktiklerinizi bence bir an önce çıkarıp, yıkayıp alt kısmı toprağa girecek şekilde yeniden dikin...
Yeni çeliklerin yoğun güneş görmesi çelikleri kurutur... aydınlık bir konuma yerleştirin. Ayrıca, çelikler köklenip gelişmeye başlayıncaya kadar üzerlerine şeffaf bir poşet geçirerek nem kaybını önlemenizde fayda var...
Çürük kısımlarını temizlediğiniz kökü (rizom) temizleyip tekrar dikmekle iyi yapmışsınız... Çürütücü mikroorganizmalar o kısıma da yayılmadıysa yaprak verecektir...
Ortadan yeni yaprak vermeye başlamış paşakılıcınızın eski yapraklarını koparmayın, onlar fotosentezle yeni çıkan yapraklar için besin üretiyorlar... Toprak iyice kurumadan sulamamanızda yarar var... Toprağın uzun süreler ıslak kalması paşakılıçlarını çürütüyor...
Bol şans...
Merhabalar,
Çelik olarak kestiğiniz yaprağın geniş olan kısmını değil, normalde alt olan kısmını toprağa dikmeniz gerekir... Ters diktiklerinizi bence bir an önce çıkarıp, yıkayıp alt kısmı toprağa girecek şekilde yeniden dikin...
Yeni çeliklerin yoğun güneş görmesi çelikleri kurutur... aydınlık bir konuma yerleştirin. Ayrıca, çelikler köklenip gelişmeye başlayıncaya kadar üzerlerine şeffaf bir poşet geçirerek nem kaybını önlemenizde fayda var...
Çürük kısımlarını temizlediğiniz kökü (rizom) temizleyip tekrar dikmekle iyi yapmışsınız... Çürütücü mikroorganizmalar o kısıma da yayılmadıysa yaprak verecektir...
Ortadan yeni yaprak vermeye başlamış paşakılıcınızın eski yapraklarını koparmayın, onlar fotosentezle yeni çıkan yapraklar için besin üretiyorlar... Toprak iyice kurumadan sulamamanızda yarar var... Toprağın uzun süreler ıslak kalması paşakılıçlarını çürütüyor...
Bol şans...
Hay Allah razı olsun sizden. Şu maberek günde Allah en çok istedipin şeyi nasip etsin inşallah. Hocam son olarak çeliklerin ucunu kesmem gerekir mi tekrar 24 saat geçmedi aradan birde npk 4 6 6 buldum paşa için uygun mudur?
Mesut Temiz
31-05-2019, 13:11
Hay Allah razı olsun sizden. Şu maberek günde Allah en çok istedipin şeyi nasip etsin inşallah. Hocam son olarak çeliklerin ucunu kesmem gerekir mi tekrar 24 saat geçmedi aradan birde npk 4 6 6 buldum paşa için uygun mudur?
Teşekkür ederim... Çeliklerin uçlarını kesmenize gerek yok.. Aslında kesmemeniz daha iyi olur, çünkü kesik alandan su kaybı meydana geliyor... Ne kadar az su kaybı olursa bitkinin canlı kalma süresi o kadar uzar ve dolayısıyla o zaman zarfında kök geliştirme ihtimali de o kadar artar... Sukulentlerde gübre konusunda pek bilgim yok maalesef, çünkü 25 yıldır hiç gübre vermediğim ama çok sağlıklı büyüyen kaktüs ve sukulentlerim var... Ama bir zararı olacağını sanmam... Zaten şimdi bitkilerinizin önceliği kök geliştirmek olduğundan bu arada gübreyle ilgili sağlıklı bilgiler bulabilirsiniz... Mesajınızı görürlerse gübre konusunda bilgisi olan arkadaşlar da açıklarlar sanırım..
Bol şans...
Mesut Temiz
25-07-2019, 12:27
2 yaprağı kalan hayata tutunmaya çalışan paşa kılıcım yeni sürgünlerini büyüttü..
Sarı şeritli bodur paşa kılıcı yaprağını ektim sonucunu çok merak ediyordum düz yeşil yavrular verdi büyük bir ihtimalle bodur değil uzayan yavrular verdi. Merak eden arkadaşlara bilgi amaçlı yükledim.. Tekrar resim atarım.
Paşakılıçlarında iki renkli yapraklar çoğu kez tek renkli yaprak veriyorlar, ancak uzun ya da bodur nitelikleri değişmiyor, yani yavrular aşağı yukarı ana bitki kadar uzayacaktır...
Arkadaşlar paşalarımın çoğu dip kısımlarını böyle kurutuyor. Sorun nedir acaba? Bazen su püskürtüyorum yapraklarına o mu yapıyor?
Selamlar,
Kılıç çicegimin uç yapraklari kurumaya basladi.
Acaba nerede yanlis yapiyorum.
serpil D
12-12-2019, 21:41
Bu da başka bir tür paşa kılıcı
https://www.youtube.com/watch?v=eZ1E6GDnZJE
Ne kadar kolay bir çoğaltma olmuş. Ben bir yerden bu şekilde kenarları sarı yapraklısından köklü olarak almıştım. Ancak bir tanesi sarı yapraklı devam ederken diğeri ne oldu ise yeşil yapraklı olarak büyümeye başladı.
https://www.youtube.com/watch?v=aJHxdeIuHUs
sanpedro
13-06-2020, 16:24
Bu sene çiçeklemeye başlayan paşa kılıcım
Menek_27
26-06-2020, 10:14
Bu sene çiçeklemeye başlayan paşa kılıcım
Kılıcınıza çok güzel bakmışsınız maşallahı var.. Emeğinize sağlık yalnız yandaki saksıda duran aloevera nız can çekişiyo gibi duruyo.. Yerini değiştirmelisiniz bence.. Dolaylı güneş ışığı alan bi kere koyarsanız rengi kahverengiden tekrar yeşile dönecektir.. İyi çalışmalar.. ;)
milkaulu
18-09-2020, 21:16
Merhabalar kenarları sarı olan paşa kılıcımın bir anda yaprakları yumuşamaya ve ölmeye başladı bir parçası kökten kendi ayrıldı. Sebebi nedir diğerleri de zarar görmeden ne yapmam gerekiyor yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
its_just_a_ride
18-09-2020, 22:18
Merhabalar kenarları sarı olan paşa kılıcımın bir anda yaprakları yumuşamaya ve ölmeye başladı bir parçası kökten kendi ayrıldı. Sebebi nedir diğerleri de zarar görmeden ne yapmam gerekiyor yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Ana bitkiyi bulunduğu topraktan alın.Çürüklerinden temizleyin. Başka bir toprak karışımına dikin veya toprağını yayvan bir kapta kurutup tekrar dikin.
milkaulu
18-09-2020, 22:56
Ana bitkiyi bulunduğu topraktan alın.Çürüklerinden temizleyin. Başka bir toprak karışımına dikin veya toprağını yayvan bir kapta kurutup tekrar dikin.
Peki böyle olmasının sebebi nedir nerede yanlış yapıyorum çok güneş sevmez mi acaba?
Çok teşekkür ederim bu arada hemen yapacağım dediğiniz gibi.
its_just_a_ride
22-09-2020, 00:05
Peki böyle olmasının sebebi nedir nerede yanlış yapıyorum çok güneş sevmez mi acaba?
Çok teşekkür ederim bu arada hemen yapacağım dediğiniz gibi.
Tek bir fotoğraftan fikir sahibi olmak zor ancak ya suyu fazla gelmiş ya da toprak karışımınız geçirgen değil.
kitapkurdu
23-09-2020, 01:31
Merhaba, umarım foto yüklenmiştir. Bugün paşa kılıcı aldık eve. Hiç bilgim yok. Esas çiçeğin yanında ufak bir kök daha var. Bunu ayırmak mı gerekiyor? Kendi plastik saksısından seramik saksıma ekeceğim ama dibi delik değil. Toprak nasıl olmalı? Kafamda deli sorular :))
kitapkurdu
23-09-2020, 02:10
Yakın çekim
Mesut Temiz
23-09-2020, 06:44
Merhaba, umarım foto yüklenmiştir. Bugün paşa kılıcı aldık eve. Hiç bilgim yok. Esas çiçeğin yanında ufak bir kök daha var. Bunu ayırmak mı gerekiyor? Kendi plastik saksısından seramik saksıma ekeceğim ama dibi delik değil. Toprak nasıl olmalı? Kafamda deli sorular :))
Paşa kılıçları o şekilde yandan yavru vererek yayılırlar.. Bunları çoğaltmak için de kullanabilirsiniz ya da bitkinin daha dolu olması için o şekilde kalmalarına da izin verebilirsiniz... Sizin amacınıza bağlı... Çoğaltmak için, ana bitkiyle yavru arasındaki toprağın ortasından keskin bir kürek, bıçak vb. ile yukarıdan aşağıya baskı uygularsanız ikisini bağlayan kökü keserek ayırmış olursunuz... Daha sonra yavrunun olduğu kısmı mümkün olduğunca toprağıyla birlikte, toprağını dağıtmadan alıp uygun bir saksıya ortalayarak yerleştirir ve toprak ilavesiyle şeklini verirsiniz...
Dibi deliksiz saksıya kesinlikle dikmeyin bitkinizi. Bu saksılar bitki sağlığı için hiç uygun değil, çürütürsünüz bitkiyi...
Ben senseveria'larım için bahçe toprağı kullanıyorum yıllardır ve sorun yaşamadım... Yine de bunu öneri olarak söylemiyorum... Bu sayfada daha önce toprakla ilgili öneriler olabilir, bir bakın dilerseniz... Bol şans...
kitapkurdu
23-09-2020, 12:22
Paşa kılıçları o şekilde yandan yavru vererek yayılırlar.. Bunları çoğaltmak için de kullanabilirsiniz ya da bitkinin daha dolu olması için o şekilde kalmalarına da izin verebilirsiniz... Sizin amacınıza bağlı... Çoğaltmak için, ana bitkiyle yavru arasındaki toprağın ortasından keskin bir kürek, bıçak vb. ile yukarıdan aşağıya baskı uygularsanız ikisini bağlayan kökü keserek ayırmış olursunuz... Daha sonra yavrunun olduğu kısmı mümkün olduğunca toprağıyla birlikte, toprağını dağıtmadan alıp uygun bir saksıya ortalayarak yerleştirir ve toprak ilavesiyle şeklini verirsiniz...
Dibi deliksiz saksıya kesinlikle dikmeyin bitkinizi. Bu saksılar bitki sağlığı için hiç uygun değil, çürütürsünüz bitkiyi...
Ben senseveria'larım için bahçe toprağı kullanıyorum yıllardır ve sorun yaşamadım... Yine de bunu öneri olarak söylemiyorum... Bu sayfada daha önce toprakla ilgili öneriler olabilir, bir bakın dilerseniz... Bol şans...
Anladım bunları uygulayacağım inşallah. Çok teşekkür ediyorum verdiğiniz bilgiler için. Bahçe toprağım da var saksı da başka bir saksıya ekeyim. Çok sağolun...
aykut gkbyrk
28-03-2021, 10:58
İyi günler dilerim. Fotoğrafını gördüğünüz paşa kılıcı bitkisini 2 ay önce bir gross marketten aldım. 2 haftada bir suluyorum. Saksısı da drenajlı. İlk aldığımdan beri toprağı çok nemli. Henüz saksı ve toprak değişimi yapmadım. Mayis ayını bekliyorum. Toprağının haklılığı hiç düşmüyor. Sanırım yapısından kaynaklı. Acaba köklerini çürütür mü çünkü aldığımdan beri sanki hiç büyümedi. Büyümemesi normal midir? Bu arada geçen hafta yavru verdi.
gardenya7
06-04-2021, 13:55
İyi günler dilerim. Fotoğrafını gördüğünüz paşa kılıcı bitkisini 2 ay önce bir gross marketten aldım. 2 haftada bir suluyorum. Saksısı da drenajlı. İlk aldığımdan beri toprağı çok nemli. Henüz saksı ve toprak değişimi yapmadım. Mayis ayını bekliyorum. Toprağının haklılığı hiç düşmüyor. Sanırım yapısından kaynaklı. Acaba köklerini çürütür mü çünkü aldığımdan beri sanki hiç büyümedi. Büyümemesi normal midir? Bu arada geçen hafta yavru verdi.
merhaba benim paşa kılıcımda aynı vaziyette kasım ayında çiçekçiden almıştım, o günden beri 1 cm dahi büyümedi ne renginde değişme oldu ne de sertliğinde, her şeyi aynı duruyor. kapalı ortamında cama yakın mesafede aslında yeterli gün ışığını alıyor. aldığımdan beri haftada 1 suluyordum toprağı 1 haftada kuruyordu. Fakat nerdeyse 1 aydır toprağı hep nemli kurumuyor. en son 2 hafta önce suladım hala toprak nemli. Güneş mi istiyor sulama ne aralıkta olmalı bilmiyorum.
gardenya7
06-04-2021, 14:22
fotoğrafı da bu şekilde, torf karışımlı toprak.
Konusuzinsan
20-04-2021, 19:27
merhaba benim paşa kılıcımda aynı vaziyette kasım ayında çiçekçiden almıştım, o günden beri 1 cm dahi büyümedi ne renginde değişme oldu ne de sertliğinde, her şeyi aynı duruyor. kapalı ortamında cama yakın mesafede aslında yeterli gün ışığını alıyor. aldığımdan beri haftada 1 suluyordum toprağı 1 haftada kuruyordu. Fakat nerdeyse 1 aydır toprağı hep nemli kurumuyor. en son 2 hafta önce suladım hala toprak nemli. Güneş mi istiyor sulama ne aralıkta olmalı bilmiyorum.
Merhaba, paşa kılıcı yapısında su depolar sonra da o suyu kullanır. Dolayısıyla fazla sulanmaktan hoşlanmaz. Haftada bir kez az miktar sulama yeterlidir. Kanaatkar bir bitkidir dolayısıyla torfa adapte olabilir ancak drenajı yüksek ve havadar topraklardan daha çok hoşlanır. Torfun su tutma kapasitesi yüksek olduğundan kolay kurumaz. Torfa drenajı yükseltecek maddeler ekleyebilirsiniz. Toprak karışımlarıyla uğraşmak istemiyorsanız kaktüs ve sukulentler için üretilen yüksek drenajlı toprak ile torfu karıştırarak paşa kılıcı için kullanabilirsiniz. Ayrıca paşa kılıcı yavaş gelişen bir bitki, gelişmesini gözle görmek pek mümkün değil ancak uygun olmayan koşullarda büyüme ve gelişme hızını yavaşlatabilir.
İyi günler.
zeygültan
08-05-2021, 14:19
iyi günler. acil olarak paşa kılıcımın toprağına değişmem gerek. elimde torf perlit kil bilyesi ve vermikülit var. bunlardan hangilerini kullanarak çiçeğim için iyi bir karışım yapabilirim ? yardımcı olursanız çok mutlu olurum , çiçeğimi kaybetmek istemiyorum, 8 yıldır benimle
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.