View Full Version : Sansevieria (Paşakılıcı)
Pat(i)ilker
08-09-2009, 13:28
arkadaşlar paşa kılıcının yaprağnn ortadan kesip toprağa dikince yavruluyormu pekii başka bir yerini daha kesecekmiyiz resimde sanki ucuda kesilmiş gibi
Fatihciğim tersten dikim derken yavrulayıp köklenen çeliğin kök kısmı toprak üstünde köksüz kısmı toprak altında olacak şekilde ki dikimi mi kastediyorsun? Yazdığım kısmı açıklarsan sevinirim...
Faruk abiciğim.Ben topraktan çıkarmıyorum.Yani kökü toprakta kalıyor.Toprakla birleştiği kısımdan kesip önceden yukarda olan yeri aşağıya indiriyorum yani snein dediğin gibi.
arkadaşlar paşa kılıcının yaprağnn ortadan kesip toprağa dikince yavruluyormu pekii başka bir yerini daha kesecekmiyiz resimde sanki ucuda kesilmiş gibi
İlker bey sansevieria yapraklarını ucu da dahil olmak üzere 7 ila 10 santim olacak şekilde parçalara ayırıp dikildiğinde yaklaşık 3 ay civarında her parçanın yavrusu oluyor. Tabii ki bu işlemi nisan-mayıs aylarında yapmanızı öneririm. Yüksek oran da sonuç veriyor. Ben sürekli bu şekilde çoğaltıyorum. Fakat sarı şeritli sansevieria yaprağının parçalanan kısınları yavrularken şeritsiz çıkıyor...
Faruk abiciğim.Ben topraktan çıkarmıyorum.Yani kökü toprakta kalıyor.Toprakla birleştiği kısımdan kesip önceden yukarda olan yeri aşağıya indiriyorum yani snein dediğin gibi.
Fatihciğim peki sen bu yöntemi deneyerek başarılı oldun mu? Hoya çeliği tersten dikilince tutabiliyorsa sansevieria yaprağı da tersten dikilince tutabilir belki. Denemek lazım...
Zaten ucu kurumuş oluyor çürüme riski olmadığından kuruyan yerde azcık yara açıyorsun ve dikimi öyle yapıyorsun.Ancak çürüme olmadı bendekilerde.
Bir miktar yara açıyorsun derken kuruyan kısmı kesiyor muyuz yoksa kuruyan kısmın bir miktarını alıp toprağa bu şekilde mi dikiyoruz?
Kuruyan kısmı biraz açıyoruz köklenme oluşması için.
Pat(i)ilker
09-09-2009, 19:38
teşekkürler faruk bey nisan-mayıs ayında bu işlemi yapacağm
mehtap051
09-09-2009, 22:10
Paşakılıcının yaprağından çoğaltılacağını bilmiyordum.Kayınvalidemin paşakılıcının bir yaprağını toprakla birleştiği yerden kessem ve direk toprağa diksem köklenir değil mi?Okuduğum 9 sayfadan bunu anladım yanlış anlamamışım yani.Cevap verirseniz sevinirim.Ona göre kayınvalideme en kısa zamanda ziyaret edeceğim.
Sevgi Durul
09-09-2009, 22:56
Sayın Mehtap051 paşakılıcının bir yaprağını alıp, 10-12 santimetrelik parçalara bölün. Bu parçaları direk toprağa dikin. Kısa zamanda kökleniyor, yavrulaması biraz uzun sürüyor ama sabırla beklerseniz yavruladığını görmek çok sevindirici oluyor. Ben bu sevinci kısa süre önce yaşadım.
Paşakılıcının yaprağından çoğaltılacağını bilmiyordum.Kayınvalidemin paşakılıcının bir yaprağını toprakla birleştiği yerden kessem ve direk toprağa diksem köklenir değil mi?Okuduğum 9 sayfadan bunu anladım yanlış anlamamışım yani.Cevap verirseniz sevinirim.Ona göre kayınvalideme en kısa zamanda ziyaret edeceğim.
Eviniz kaloriferliyse hemen kesip deneyin Mehtap hanım...
Pat(i)ilker
09-09-2009, 23:51
Eviniz kaloriferliyse hemen kesip deneyin Mehtap hanım...
sayın faruk bey bunla neyi kastettiniz :S
finduk52
10-09-2009, 00:01
Ben geçenlerde tersten diktiğim sarı şeritli paşa kılıcı çeliğimin toprak altında olan kısmının çürüdüğünü gördüm tekrar çürüyen kısmını kesip diktim .
Bakalım bu seferde çürüyecekmi , beklemedeyim .
Küçük bir paşakılıcı çeliğim çimlenmişti. Ama bir türlü yavru vermedi. Balkonda bir saksının kenarına sokuvermiştim çeliği. Şimdi hava serin kolay kolay yavrulamaz. Sarsmadan toprağıyla alıp küçük bir saksıya diksem ev ısısında yavru verir mi:confused:
neconeco
10-09-2009, 00:34
Selamlar. Evet denemeye değer- birde npk besi vermeyi unutmayın gerisi ona kalmış.))))
thomasina
10-09-2009, 00:42
Aman büyük saksı da olmasın Sevgili sevim.K. Toprak da gevşek olsun, bir iki hafta için de toparlar. yeni saksıda bana kalırsa can suyunu oksijenli su karışımıyla verin. Zorunluluktan zamansız saksı değişimlerinde öyle yaptım, öncekilere göre çok daha iyi toparlandıklarını düşünüyorum. Sağlıklı olsun inşallah.
sayın faruk bey bunla neyi kastettiniz :S
İlker bey kaloriferli evden kastım,önümüz kış yani soğuk aylar başladığı zaman toprağa dikilen çelikler soğuktan ötürü çürümeye yüz tutuyor. Kaloriferli evler de ortam ısısı sabit kaldığı zaman toprağa dikilen çelikler fazla zarar görmeyip geçte olsa yavruluyor. Şunu da belirtmeliyim ki sansevieria çeliklerinin uygun dikim zamanı nisan,mayıs aylarındadır...
Küçük bir paşakılıcı çeliğim çimlenmişti. Ama bir türlü yavru vermedi. Balkonda bir saksının kenarına sokuvermiştim çeliği. Şimdi hava serin kolay kolay yavrulamaz. Sarsmadan toprağıyla alıp küçük bir saksıya diksem ev ısısında yavru verir mi:confused:
Çelik çok derine dikilmediyse yavru verir Sevgili Sevim.K. Sansevieria çelikleri toprağa dikilirken kural olarak çeliğin 3 te 2 si toprağa hafif eğik olarak dikilmelidir...
Selamlar. Evet denemeye değer- birde npk besi vermeyi unutmayın gerisi ona kalmış.))))
Bu açıklama banamıydı neconeco:confused: Eğer öyleyse npk besin almalıyım.
Thomasina teşekkürler:) Toprağın gevşek, geçirgen olmasına dikkat ediyorum artık:).
Sevgili Faruk çeliği dikerken buna dikkat etmiştim. Umarım gelişir. Olmazsa şansımıza küsmez bir daha deneriz:)
Aman büyük saksı da olmasın Sevgili sevim.K. Toprak da gevşek olsun, bir iki hafta için de toparlar. yeni saksıda bana kalırsa can suyunu oksijenli su karışımıyla verin. Zorunluluktan zamansız saksı değişimlerinde öyle yaptım, öncekilere göre çok daha iyi toparlandıklarını düşünüyorum. Sağlıklı olsun inşallah.
Sayın Thomasina oksijenli su karışımı ile bitki sulama da oksijenli suyun ne gibi bir faydası oluyor ve oksijenli su ne kadar su ile karıştırılıp bitki sulaması yapılmalıdır?
mehtap051
10-09-2009, 12:23
Faruk oksijenli su mikropları öldürüyor ve bu şekilde çiçeğe yardım edip köklendiriyor.Ölçü olarak 0,5 lt suya 1 tatlı kaşığı dolusu oksijenli su kullanılıyor.Bu bilgiyi mum çiçeği yetiştiren arkadaşlardan öğrenmiştim.
Mehtap hanım ne kadar aralıklarla vermek lazım oksijenli suyu?
mehtap051
10-09-2009, 15:55
Hangi aralıklarla vermeniz gerektiğini bilmiyorum.Oksijenli karışımla ilgili bilgiler ev yapımı ilaçlarda vardır.Oraya bir gözat istersen.Sanki ben haftada 1 gün diye okumuştum.ama hasta olan çiçekler içindi bu.Sizinki kolay köklensin diye yapıldığı için belkide bir daha yapmanıza gerek kalmaz.thomasina sor istersen.
Yardımlarınız için teşekkürler Mehtap hanım...
thomasina
10-09-2009, 17:18
Arkadaşlar ölçü arkadaşların dediği gibi olacak. Oksijenli suyu yeni çeliklerde ayda bir verebilirsiniz demişti bana Mine Hanım. Kök oluşumuna mantar hastalıklarında mücadeleye yardımcı oluyor. Ben şimdilerde saksı değişimi yaptığım yeni bitkilerde de aynı şeyi uyguluyorum. Evet eğer hasta ise okuduğuma göre nerde anımsamıyorum öyle sık verilebiliyor ama eğer bir hastalık değilse ve yeni çelikse ayda bir sanırım. Ben diğer çiçek çeliklerini de eğer yarı odunsu ise yarım yarım saat kadar, odunsu ise 1-2 saat kadar aspirinli suda bekletip, toprağa alıp oksijenli suyla can suyunu veriyorum. Ama paşakılıcında aspirin kullanmadım. Yalnız Nariel'in gönderdiği kılıçları köklü olmalarına rağmen diktiğimde cansuyunu bu karışımla verdim. sağlıklılar şu anda.
Sayın Thomasina aspirinli su da çelikleri bekletmenin ne gibi faydası oluyor?
thomasina
10-09-2009, 22:01
Sanırım köklenme başarısını ve yine olası mantar sorununa yardımcı oluyor. Hoş tohumları ıslattığınızda da çimlenme başarısı oluyor diye bir sayfa okumuştum forumda, o günden beri tohumlarıda aspirinli suda ıslatıyorum tohum cinsine göre. Hiç çimlenme sorunum olmadı.
Bu site de her gün değişik birşey öğreniyor insan. Aspirinli suyu da öğrendiğim iyi oldu. Bilgilendirdiğin için teşekkürler Sayın Thomasina...
thomasina
10-09-2009, 22:28
Ne demek... Ben de sizden türlü teknikler öğrendim kaç gündür, bakmayın sessiz durduğuma:))
arkadaşlar bende de paşa kılıcına benzer ama kısa ve saksıyı tamamen kaplayan küçük bir cins var ama adını bilemiyorum. iç içe girmiş şekilde.
edit: buldum arkadaşlar bodur olanmış
vatan24gurbet34
13-10-2009, 20:32
tekrar yazdım yanlış yazdıgım için
Paşa kılıcı ağacı nasıl oluyor? Fotoğraf ekler misiniz? Bu türün ağacı olamaz...
vatan24gurbet34
14-10-2009, 11:39
Merhaba arkadaşlar,benimde bir paşa kılıcım var fakat neredeyse 2 senedir aynı boyutta ne yavru veriyor nede çiçek açıyor...Acba ona nasıl bir bakım uygulamalıyım bilgili arkadaşlar bilgilendirirse sevinirim..
vatan24gurbet34
16-10-2009, 19:16
yokmu bilgilendiiricek arkadaşlar
Sayın Vatan paşa kılıcınız saksısını doldurduysa yavrulaması ve büyümesi duruyor. Bu yüzden saksı değişimini uygun aylar da yapmak lazım.
Ne kadar da paşa kılıcı için iç mekan da güneşli güneşsiz her alan da yetişir gözü ile bakılırsa da paşa kılıcı bitkisi güneşi çok seven bir sukkulent türü. Benim paşa kılıcım sürekli güneş alan cam önün de iç mekan da sürekli yaz boyu yavru verdi. Yer sorunu yüzünden yerini değişitirip çok az güneş alan bol aydınlıklı bir ortama yerleştirdiğim de gelişimini ve büyümesini durdurdu.
Paşa kılıcı türleri çok çabuk büyüyen türler değildir. Geç büyür fakat her türlü koşula dayanabilen bir bitkidir. Çiçeklenmesi ise çok nadir olur ve çok hoş kokar. Benim paşa kılıcı saksılarım iç mekan da açmayıp yazın yerleştirdiğim dış mekan da açıyorlar...
merhaba ben bu yaz ilk defa paşakılıcı edinmiştim. hep balkonda durdular keyifleri güzeldi. artık havalar soğudu ama içeri alınması gerekiyor değilmi fikri olanlar yardımcı olabilirmi? yani balkondaki mevsimlik olmayan bütün çiçeklerimi içeri almalıyım aslında değilmi:confused:
Evet içeriye alın. Veya sera naylonu ile tamamen örtün. Don tehlikesine karşı korumuş olursunuz. Kışın iyi korunan Kaktüs ve suculentler yazın daha bir güzel oluyor.
merhaba ben bu yaz ilk defa paşakılıcı edinmiştim. hep balkonda durdular keyifleri güzeldi. artık havalar soğudu ama içeri alınması gerekiyor değilmi fikri olanlar yardımcı olabilirmi? yani balkondaki mevsimlik olmayan bütün çiçeklerimi içeri almalıyım aslında değilmi:confused:
Benim gözünün içine baktığım miniş paşakılıcı çeliğim nazlana nazlana filizlendi:) Ancak üç santimetre olmuştur boyu çok yavaş büyüyor:mad:
Merhaba;benimde yeni aldığım kenarları sarı çizgili paşakılıcım var.Ayrıca şu uzayan normal kılıç çiçeğimde var.Ancak uzun kılıçlarım hiç gelişmiyor.Sıvı bitki besini verilirmi acaba
Sevgi Durul
16-04-2010, 21:18
Önceki sayfada fotoğrafı olan yavru kılıcın bugün ki görüntüsü. Yavrular dört tane idi. İkisini verdim, iki tanesi bende. Çok yavaş büyüyorlar.
136505
Çok istediğim sarı şeritli kılıcı nihayet aldım.
136504
Merhabalar,
Sitenin sıkı takipçisiyim diyemem ama genelde bilgi almak için giriyorum.Ben de bodur kılıç cinsinden bi kılıç sahibiyim ve sanırım yeni taşındığımız ili ve evi en çok o sevdi.Geçen hafta saksının etrafında 10-12 tane yavru belirdi,ne yapmam lazım diye bakınırken sizlerin kılıçlarınızı gördüm ve hayran kaldım.Eğer bana da gönderme imkanı olanınız varsa çok sevinirim,şimdiden teşekkürler...
Sayın zymaduo bence saksı çevresinde beliren yavru sansevieriaları ayırmayın. Bu bitki saksısında kalabalık olunca çok hoş görünüyor...
Bengisan
30-04-2010, 14:24
Benimde kılıcım var ama diğerlerinden biraz farklı cinsi SANSEVIERIA SCHWEINFURTHII olduğunu zannediyorum,bakalım biz ev yerine ne sahibi olacağiz sopa gibi durduğuna göre yoksa elinde oklavalı bir hanımmı diyeceğim ama hanımım çok iyi başka birşey bulmak lazım:p
arkadaşlar benimde bir paşakılıcım var ve geçen sene çiçek açmıştı o kokuya doyamadım süper bir kokusu var ancak bu sene saksıya sığmaz hale geldiği için büyük saksıya aldım ve havalar ısındığı için balkona koydum ama uçları sarardı ve kurudu sorun ne olabilir şimd
iden teşekkürler
arkadaşlar benimde bir paşakılıcım var ve geçen sene çiçek açmıştı o kokuya doyamadım süper bir kokusu var ancak bu sene saksıya sığmaz hale geldiği için büyük saksıya aldım ve havalar ısındığı için balkona koydum ama uçları sarardı ve kurudu sorun ne olabilir şimd
iden teşekkürler
arkadaşlar birkaç resim de ekledim
Meraklanmayın, güneşe ilk çıktığında bu tür sararma ve kurumalar oluyor.
Fakat kuruyan dalların bir de dip kısımlarına bakabilirseniz daha iyi olur. Bulunduğu kökte kurumada başlamış olabilir.
arkadaşlar birkaç resim de ekledim
Eylülde yazmışım mesajı benim köklenen çeliğimin yavrusu ancak beş altı santimetre oldu. Çok mu yavaş büyüyor yoksa benimki mi tembel:mad:
Sayın Sevim.K,
Ortam büyümelerinde etkili oluyor. Ama önümüz yaz biliyorsunuz gelişmeleri dahada hızlanacaktır. Endişe etmenize bir gerek yok. Yavaş büyüsün sağlıklı büyüsün. Sabırlı olmak gerek.
Eylülde yazmışım mesajı benim köklenen çeliğimin yavrusu ancak beş altı santimetre oldu. Çok mu yavaş büyüyor yoksa benimki mi tembel:mad:
Teşekkür ederim sn mrmusti:). Evdeki paşakılıcım balkonda küçücük, beş santimetre oldu ancak yazdığım gibi. Okulda odamın pencere kenarında var onun filizlenen yavrusu sanki daha çabuk büyüyor gibi geldi bana.
Meraklanmayın, güneşe ilk çıktığında bu tür sararma ve kurumalar oluyor.
Fakat kuruyan dalların bir de dip kısımlarına bakabilirseniz daha iyi olur. Bulunduğu kökte kurumada başlamış olabilir.
teşekkür ederim mrmusti dediğiniz gibi köklerine baktım şimdilik bir kuruma yok şayet köklerde kuruma başlarsa ne yapmamı tavsiye edersiniz bu arada toprağı kurudukça suluyorum doğrumu yapıyorum
Doğru sulama yapıyorsunuz. Köklerde kuruma başladıysa, kuruyanları temizleyin, boşlukları toprakla doldurun ki diğer kökler zarar görmesin.
teşekkür ederim mrmusti dediğiniz gibi köklerine baktım şimdilik bir kuruma yok şayet köklerde kuruma başlarsa ne yapmamı tavsiye edersiniz bu arada toprağı kurudukça suluyorum doğrumu yapıyorum
Doğru sulama yapıyorsunuz. Köklerde kuruma başladıysa, kuruyanları temizleyin, boşlukları toprakla doldurun ki diğer kökler zarar görmesin.
teşekkür ederim mrmusti
acemi çiçekçi
17-05-2010, 17:59
Bizim memlekette( SİVAS) evde var paşa kılıcımız. Son yılarda bize olağanüstü kokusuyla çiçeklerini sunuyor. İnanılmaz bir kokusu var ve uzun sürede kalıyor. Tüm yetiştiricilerin kılıçlarının bizimki gibi çiçeklenmesini diliyorum:)
merhaba arkadaşlar ben yeni katıldım benimde evimde büyümeyi başarırsa iki adet paşa kılıcı var sarı şeritli olan az büyüdü yeşil olan iki senedir büyümüyor neler yaptım olmadı bebek gibi bakıyorum yok bir tane dalı kaldı oda son zamanlarda hafif bururştu ne olur yardım edin kurtaralım onu
merhaba arkadaşlar ben yeni katıldım benimde evimde büyümeyi başarırsa iki adet paşa kılıcı var sarı şeritli olan az büyüdü yeşil olan iki senedir büyümüyor neler yaptım olmadı bebek gibi bakıyorum yok bir tane dalı kaldı oda son zamanlarda hafif bururştu ne olur yardım edin kurtaralım onu
Toprağında zararlı mı var acaba? Toprak harcı nelerden oluşuyor? Toprağını her bahar değiştiriyor musunuz? Toprağı süzek mi? Bunları da belirtirseniz konuda uzman arkadaşlar size yardımcı olabilirler. Ayrıntılı fotoğraf eklemenizde yardım alma sürecinizi hızlandırır...
topragı biraz sert acaba ondan mı bilmiyorum fotoğrafı yarın eklerim o bitki benim için çok önemli mutlaka yaşatmam gerekli :(:(
benim bitkimin resmi aşağıda bakıp yardım edebilirmisiniz lütfeen cevap bekliyorum :(:(
ilksenozturk
30-06-2010, 09:57
saksısı çok büyük, köklerini büyütmekle meşguldur o şimdi.
Sevgi Durul
30-06-2010, 10:02
Bana da bozulmuş gibi geldi. Kökler sağlamsa yeni sürgünler verecektir. Toprağı iyice kurumadan sulamayın. Kılıç fazla suyu sevmiyor.
çok teşekkür ederim arkadaşlar ne diyorsunuz şimdi saksısını değitireyim mi nasıl toprak önerirsiniz
aslıda o saksı doluydu birden çürüdü bu kaldı malesef
Sevgi Durul
30-06-2010, 12:13
Bahçe toprağı torf karışımı olabilir. Saksı da küçültülebilir. Önemli olan, üzerine basarak söylüyorum ki ÇOK SULAMAYIN.
teşekkür ederim durul canım revizyondan sonra tekrar fotosunu eklerim
benim bitkimin resmi aşağıda bakıp yardım edebilirmisiniz lütfeen cevap bekliyorum :(:(
Sayın zeyno82 kılıç bitkisi süzek toprakları çok seviyor. Benim kılıçlarımdan düz yeşil renkli olanı bahçe toprağı + kum + hazır torf karışımına dikili, diğeri yani sarı şeritli olanı sadece hazır torfa dikili. Ayrıca annem zamanında kılıçları dikerken altına bir, iki sıra kırık kiremit koymuştu. Galiba drenaj için bu da bitkiye çok yarar sağladı...
faruk bey ben şimdi bitkimin saksısını değiştirsem ona faydası olurmu yoksa ta baharımı bekleyeceğiz
faruk bey ben şimdi bitkimin saksısını değiştirsem ona faydası olurmu yoksa ta baharımı bekleyeceğiz
Sayın zeyno82 saksısını küçük bir saksı ile değiştirin derim ben. Ayrıca kalan tek yaprağın üstünden 5-10 santimetre arası kesim yapıp, değiştireceğiniz saksısına çelikleyebilirsiniz. Malum sansevieria bitkisi parça yapraklardan da çoğaltılabiliyor...
yardımlarınız için ayrı ayrı teşekkür ederim çok faydalı oldu benim için inşallah kurtaracağım onu ölürse çok üzülürüm
Bu sevgi ve ilgi ile inşallah sansevierianızı kurtaracaksınız sayın zeyno82. Gelişmelerden haberdar edin...
yeni resimlerini ekledim ama bitkimi sökünce çok şaşırdım tek bir tane ufacık kökü kalmış gerisi kurumuş ayrıca bitkinin alttaki toprağı çok kötüymüş iyiki saksıyı değiştir demişsiniz
Çok iyi yapmışsınız sayın zeyno82. İnşaallah gürleşip çiçek açtığı zamanları da görürsünüz...
inşallah bu aşamadan sonra içerdemi yoksa dış mekanda mı daha iyi sonuç alırız birde artık köklenirmi sizce aspirin de koydum suyu sevmiyor diye toprağa gömdüm aspirinleri görseniz :))))
Aspirinli suyun kök gelişimine olumlu katkılarını sitede okumuştum ama kendim hiç denemedim. Benim ilköğretim dönemlerinde annem bunu çok denerdi menekşelerde. 1 litre suya 1-2 tane atar eritip menekşelerini üst kısımdan sulardı. Başarılıda olurdu fakat ben kendi menekşelerime uygulamadım. Benim sansevierialarım iç mekanda fakat güneş almayıp bol aydınlık görüyor...
arkadaşlar siz sansevierianızı ne kadar zamanda bir suluyorsunuz bir ölçüsü varmı mesela ben şu dönem haftada bir kez yarım bardak su veriyorum vitaminli olarak iç mekandalar yinede büyümeleri çok yavaş herkesin bitkisi birsürü yavru vermiş bizde tık yok birde bitkinin yeri değişince rahatsız olur diyorlar hep aynı yerde durmalıymış doğrumu bu
Sevgili zeyno bir kça ay öncesine kadar hiç yavru vermedi hep boya gitti.Taki saksı değştirene kadar çünkü kökler saksının yüzeyinde bie dolanıyorlardı.Saksı değiştirmeden önce bir ik tane yavru verdin.Sonrasında derin saskıya geçirdim ve şu anda bir sürü hem yavru verdi hemde çiçek açıyor.Dış mekanda durduğundan suyu istediğini ve toprağın kupkuru olmasını bekliyorum bu nedenle haftada iki ya da bir kez suyu saksıdan çıkana kadar suluyorum.
Benim paşakılıcım da yandan yavru verdi yapraklarının büyümesi de güzel. Ayrı saksıda minişim var bir tane onun hiç büyümeye niyeti yok. Bodur paşakılıcımda güzel gelişiyor. Şeritli yaprağı olanlardan bulursam büyütmek istiyorum
yani arkadaşlar kısacası benim bir yanlişim mı var büyümüyor ya çok kafama takılıyor her gün kontrol ediyorum yukarıda resim koymuştum bakarsanız hala aynı bir fikir verir belki
günebakan
09-07-2010, 13:09
Benim Sansevieriam ikinci yaprağını vermiş. Yanındaki bodur sansevieriayla birlikte yaşıyorlar:)
159055
159056
maşallah ne güzel olmuş benimkilerde pek nazlı bakalım inşallah bir hareket görürüm birşey değil kuruyacak diye korkuyorum
nurcan dalmis
18-07-2010, 16:48
Ayine-i Esma bende komsumdan almıstım ama onunkı cıcek acmamıstı ustelık boyu bır metreyı falan baya gecmıstı acaba sendekı kılıctan bana bır kok gondermen mumkunmu kı?
nurcan dalmis
18-07-2010, 16:50
Arzu hanım, evet cok guzelller yaaaa nazar degmesın tabıkı:)))
nurcan dalmis
19-07-2010, 13:09
Ben arkadsımdan almıstım topragını kumve bahce topragıyla karıstırdım gunesgormeyen ama aydınlık bır yere koydum bır sene boyunca hıc yavru **** yaprak vermemıstı sımdı ıse ıkı tane mınık yavrısı ve yapragı var ılk dıkıldıgınde kendını dınlenmeye cekıyor topragına alısmaya koklerını saglamlastırmaya calısıyoruzulmeyın yakın zamanda sızınkıde hem yaprak hemde ayrı kok vereır.... ZEYNO82
nurcan dalmis
19-07-2010, 13:31
kılcımın diğer yaprakları da yavruladı.
pasa kılıclarınız cok guzeller en kısa zamanda da cıceklerını gorursunuz ınsallah umarım benımkılerde buyur en kısa zamanda resmını koyacagım
Ben arkadsımdan almıstım topragını kumve bahce topragıyla karıstırdım gunesgormeyen ama aydınlık bır yere koydum bır sene boyunca hıc yavru **** yaprak vermemıstı sımdı ıse ıkı tane mınık yavrısı ve yapragı var ılk dıkıldıgınde kendını dınlenmeye cekıyor topragına alısmaya koklerını saglamlastırmaya calısıyoruzulmeyın yakın zamanda sızınkıde hem yaprak hemde ayrı kok vereır.... ZEYNO82
ilginize teşekkür ederim nurcan hanım benimkileri yeni değiştirdim büyümeyecek diye çok korktum bugün daha yeni baktım ortadaki yaprak az uzamış nasıl mutlu oldum :D:D:D
ayyy birde yavruladığını görsem kılıcımın........
Sevgi Durul
23-07-2010, 10:01
Sevgili zeyno, kilıcın yavruladığını görmek ben de çok istiyordum. Annemden getirdikten bir buçuk sene sonra yavruladı ve şimdi hızla büyüyor.
162276
Benim de kestiğim yapraktan diktiğim sansevieria çeliğim çok uzun zaman sonra yavruladı. Neredeyse 1 yıla yaklaştı yavrulaması. Bu tür dikildikten sonra çok geç yavru veriyor. Ama yavruladıktan sonra da durmaksızın çoğalıp kısa zamanda saksıyı kaplıyor...
Ben de şeritli bodur sansevieria bulursam yetiştireceğim.
Sayın snmtl33 bir çok sayfada aynı linki görüyorum ürün tanıtımı amacıyla link ekliyorsunuz. Ben bazı ihtiyaçlarım için mesaj yolladım. Gerekli yanıtları alamayınca bir daha aramadım doğal olarak alışverişte yapamadım.
*** arkadaşlar diktiğim çelikler 15-20 günde köklendiler şimdi yavru bekliyoruz bakalım maşallah sizinkilerde çok güzeller tebrik ederim
Benim çiçeğimde bir yıl boyunca hiçbir gelişme göstermedi sadece yeni yapraklar çıkardı.Bu ilk baharda yavrulamaya başladı.Saksısının değişmesi gerekiyordu.Değişimide saksıdan kökler çıkana kadar bekledim.Alttan değil ancak saksının üstünden toprağı eşelediğimde kökler gözüküyordu ancak üşengeçliğimden olsa gerek değiştirmemiştim.Baharda onunda saksısını değiştirdim ve birçok yavru ve çiçek ile bana güzellikler sundu.Bunlar onun mutlu olduğunun göstergesi.
haklısınız fatih bey epey mutlu görünüyorlar bu arada benim son anda kurtarmış olduğum kılıcın 18 yıllık olduğunu öğrendim kayınvalidemden miras kendisi ve sadece birkez açmış
Sevgi Durul
27-07-2010, 13:00
Sarı şeritli kılıcım da yavruladı.
162991
maşallah sayın durul ne kadar zaman aldı yavrulaması ben çelik diktim bir ayda köklendi ne zaman yavru verir meraktan ölüyorum
Sevgi Durul
27-07-2010, 14:04
Sevgili Zeyno, sarı şeritli kılıcı hazır, yetişmiş aldım. Nisan gibiydi. Saksı değiştirirken yanlarda oluşan iki yavru farketmiştim. İlki geldi, sıra ikincide.
Çelikten yetiştirmede çabuk yavrulamıyor, en az üç dört ay geçmesi gerekiyor.
Fıstığım gece olunca tam şeklini aldı ve kokusuyla etrafı kendine hayran bırakmaya devam ediyor.Çiçeklenmesini aşama aşama sayfamda (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=677194#post677194) eklemiştim.
sayın durul gelişiminden memnunum çeliklerimin hani büyüme döneminin bitmesine az kaldı havalar soğumadan yavrulasa son çeliklerim çünkü toprağına birkaç aspirin gömdüm köklenmede yardımı olduğuna inanıyorum çeliklerim kendi çapındada büyüdü
nurcan dalmis
30-07-2010, 09:40
Pasa kılıcınız cok guzel sayın durul umarım dahada guzel buyur...
Sevgi Durul
30-07-2010, 09:44
Sevgili nurcan dalmış, teşekkür ederim. Yalnız yavruda sarı şerit yok şimdilik. İlerleyen zamanlarda belki istediğim gibi olur.
nurcan dalmis
30-07-2010, 12:01
sevgili nurcan dalmış, teşekkür ederim. Yalnız yavruda sarı şerit yok şimdilik. Ilerleyen zamanlarda belki istediğim gibi olur.
eger dıkkatlı bakarsanız sarı serıtlı kılıcın yavrusuda sarı serıtlı sadece cok bellı olmuyor bıraz daha buyudugunde tam bellı olur yerını sevmıs anlasılan duzgun buyuyor ;)
nurcan dalmis
30-07-2010, 12:08
fıstığım gece olunca tam şeklini aldı ve kokusuyla etrafı kendine hayran bırakmaya devam ediyor.çiçeklenmesini aşama aşama sayfamda (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=677194#post677194) eklemiştim.
fotograflarınıza bakarken ben de olupta turunu bır turlu ogrenemedıgım bır cıcek gordum adı yazıyordu ama nasıl bakmam gerektıgını bılmıyorum acıklarmısınız(syngonium)?????
Kedi Tırnağı
04-08-2010, 23:16
164268
Bu da benim kılıcım:D yıllaaaar önce diktiğim çelik kah büyüdü kah küçüldü. Zaman içerisinde bakımını da öğrendim tabii. Zaman zaman suyunu fazla kaçırıp köklerini çürüttüğüm de oldu. Yeniden dikip kurtardım her seferinde. Son hali budur. Kenarı sarı şeritli olandan bulursam eş-dostta, fide yürütücem mutlaka:D
Cellin, bu bereketli çiçekten bendede var. Rahmetli annemden kalma, yeni nesilleriyle bir çok kişiyi şenlendirmiş bir çiçek. Yaklaşık 15 senedir bizde mevcut. Ben hiç çiçeğini görmedim ve şimdide merak ettim. Bilen başka arkadaşlar varsa, yanıt verirlerse bende çok sevineceğim.
Çok naziksin Cellin. Evet böylede güzeller:rolleyes:
Süleyman Koçak
23-09-2010, 14:51
Cellin, bu bereketli çiçekten bendede var. Rahmetli annemden kalma, yeni nesilleriyle bir çok kişiyi şenlendirmiş bir çiçek. Yaklaşık 15 senedir bizde mevcut. Ben hiç çiçeğini görmedim ve şimdide merak ettim. Bilen başka arkadaşlar varsa, yanıt verirlerse bende çok sevineceğim.
Merhaba, dinlenme ve büyüme dönemlerindeki bakımlarına dikkat ederseniz bitkiniz çiçek açacaktır. Bodurların çiçek açıp açmadığı hakkına bilgim yok ancak uzun ve kenarı sarı çizgili olan cinsinin çiçeklerini görmüş ve nektarını da tatmış birisi olarak kendimi bahtiyar addediyorm :)
Bir bitkinin çiçek açması için üreme olgunluğuna erişmesi gerektiğini düşünüyorum. Yeterli olgunluğa ulaşınca sulama sıklığını azaltıp toprağı hafif kuru bırakınız. Yani bitkiyi çiçek açmaya zorlayın. Başarılı olacağınızı ümit ediyorum.
Tabii bu tavsiyeler benim kendi uygulamalarıma dayanarak edindiğim kısmî tecrübelere dayalı sathî bilgilerdir. Yine de konunun uzmanlarının görüşlerini dikkate almalısınız.
Yardımınız için teşekkür ederim Süleyman bey. Biz hep kenarlarındaki yavruları ayırıyorduk. bundan sonra yavrulara dokunmayacağım. Tavsiyelerinizide dikkate alıp birde böyle deneyeyim.
Süleyman Koçak
27-09-2010, 13:22
... Biz hep kenarlarındaki yavruları ayırıyorduk. bundan sonra yavrulara dokunmayacağım...
Tecrübe ile sabit bir bilgiyi daha paylaşmak isterim. Forumun başlarında mutlaka konuşulmuştur ama bir daha hatırlatmakta fayda var.
Eğer Paşa kılıcınız sarı şeritli ise bu bitkinin yapraklarından elde ettiğiniz çelikleri toprağa gömmek suretiyle ürettiğiniz bitki sarı çizgilerini kaybedecek gri bir hal alacaktır. Özellikle sarı çizgili paşa kılıcı elde etmek istiyorsanız , kökten ayırma yöntemi sizin için daha uygun olacaktır.
Başarılar...
Sevgi Durul
26-10-2010, 14:49
Bahar aylarında kestiğim kılıç yaprağı yavru vermiş. Önceki denemelerimde çok geç yavru almıştım ve yavrular çok cılızdı. Bu yavrulayan balkondaydı, yetiştirmek isteyenler, kesinlikle iç mekanda uğraşmasınlar. Oldukça da güçlü görünüyor.
177143
lale türk
15-02-2011, 17:32
sayın mrmusti ben annemn kılıncının dibinden çıkan yavru kılıncımı köklü olarak diktm fakat henüz hiç büyümedi ve yavru vermedi dikeli beş ay oldu neden büyümemiş olablr
Sayın lale türk, Sabır gerekiyor. Yeni dikmişsiniz, 5 ay bitkiler için kısa bir süre. Yeni toprağına alışacak, yeni yerine alışacak, yeni havasına alışacak ve sonra baharla birlikte vitamin desteğiyle nasıl büyüdüğüne sizde şaşıracaksınız. Bizden istediği sadece sabır.
sayın mrmusti ben annemn kılıncının dibinden çıkan yavru kılıncımı köklü olarak diktm fakat henüz hiç büyümedi ve yavru vermedi dikeli beş ay oldu neden büyümemiş olablr
Areca'dan sonra paşa kılıcı severlere de müjdemi vereyim, eğer daha önce biri bu konuyu yazdıysa kusura bakmayın forumda arattım bulamadım, sayfalara da hızlıca bi göz attım ama zaten gözlerim yanıyor artık bütün gün pc ye bakmaktan.
Kısaca şöyle:"Paşa Kılıcı (Sansevieria Trifasciata):Oksijen üretimini gece saatlerinde yaptığından yatak odalarına yerleştirilmeye çok uygun. Kişi başı 6-8 adet kalça boyunda Paşa Kılıcı size uykunuzda rahat bir nefes aldıracaktır (http://www.cocuklahayat.com/2010/12/evde-oksijen-uretiyoruz/)."
Video (http://www.ted.com/talks/kamal_meattle_on_how_to_grow_your_own_fresh_air.ht ml) da var efendim, iyi seyiler, bol oksijenli günler dilerim. En kısa zamanda ben de bir tane sarı kenarlı paşa kılıcı edineceğim inşaAllah:)
Crocus Şen
23-02-2011, 11:03
Merhaba;;
Sarı şeritli paşa kılıcım yaklaşık 1 aydır durmadan yaprakları soluyor,üzerinde lekeler oluştu,çok cansız oldu,saksısından çıkartayım dedim elimde kaldı,kökleri tamamen çürümüş.Ne yapmam lazım?Yardımcı olur musunuz lütfen
Bu forumdan öğrendiğim kadarıyla yapraktan köklendiğini biliyorum.
Sadece kırçıllı olan türün yaprağı düz dikilirken sarı çizgili olan tür yaprak toprağa ters gelecek şekilde dikiliyor.
Yaprak düz dikilecek olursa köklense bile ortaya çıkan bitki sarı çizgili değil de kırçıllı olurmuş.
Kendim bunu tecrube etmedim, sadece önceki sayfalardan öğrendiklerimi aktardım.:p
Süleyman Koçak
23-02-2011, 12:54
Areca'dan sonra paşa kılıcı severlere de müjdemi vereyim, eğer daha önce biri bu konuyu yazdıysa kusura bakmayın forumda arattım bulamadım, sayfalara da hızlıca bi göz attım ama zaten gözlerim yanıyor artık bütün gün pc ye bakmaktan.
Kısaca şöyle:"Paşa Kılıcı (Sansevieria Trifasciata):Oksijen üretimini gece saatlerinde yaptığından yatak odalarına yerleştirilmeye çok uygun. Kişi başı 6-8 adet kalça boyunda Paşa Kılıcı size uykunuzda rahat bir nefes aldıracaktır (http://www.cocuklahayat.com/2010/12/evde-oksijen-uretiyoruz/)."
Video (http://www.ted.com/talks/kamal_meattle_on_how_to_grow_your_own_fresh_air.ht ml) da var efendim, iyi seyiler, bol oksijenli günler dilerim. En kısa zamanda ben de bir tane sarı kenarlı paşa kılıcı edineceğim inşaAllah:)
Çok teşekkürler sayın merdiye. Ben de ilk fırsatta paşakılıcı sayısını artıracağım inşallah..
selamlar herkese uzun zamandır girmemiştim.Kurtarmaya çalıştığım kılıcım sağolsun sizlerin sayesinde artık büyüdü bende teşekkürlerimi paylaşmak istedim yakında resminide ekleyeceğim.
saksısından çıkartayım dedim elimde kaldı,kökleri tamamen çürümüş.Ne yapmam lazım?
Soğukta kaldıysa donmuştur.. Benimki de aynı oldu.. Yaprakları kesip 2-3 gün beklettikten sonra tekrar diktim.. Böyle yapılıyormuş..
Ama bir karış boyunda 2-3 yapraklı bitkileri 1 tl ye sattıklarını grünce uğraşmaya değmez diye de düşünüyorum..
Arkadaşlar;paşa kılıcımın çoğalıp saksıyı doldurmasını istiyorum fakat çok az sürgün veriyor geçen yıl almıştım o günden bugüne sadece 1 sürgün verdi doğru düzgün altta küçük küçük çıkacak gibi oluyor fakat sonradan hiç büyümeden kuruyor ne yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim işte resimleri.http://C:\Users\beko\Desktop\DSCF1104.JPG
http://C:\Users\beko\Desktop\DSCF1103.JPG
Kılıçlarım çiçeklendi. Merakla çiçeklerin açmasını bekliyorum.
acemifüsun
27-06-2011, 20:28
Sn. sakagün kılıcınızın çiçekleri açınca kokusunun güzelliğine şaşıracaksınız:)
Muhteşem kokusu sizide büyüleyecek ;) Bunun için saatlerce balkonda bekledim geçen yıl.Gecenin bir yarısı.O kokusu ve damlalar ;) Çiçekleri mum çiçeği gibi damla damla bal akıtıyor.Ben geçen yıl her gece yemiştim.Birşey olmadı da ;)
mandalinci
27-06-2011, 21:50
Kılıçlarım çiçeklendi. Merakla çiçeklerin açmasını bekliyorum.
Sn. sakagun,
Bugün ne öğrendim bölümüne yazsam yeridir. İlk defa paşa kılıcının çiçek açtığını öğrendim ve resmini gördüm.
Senelerdir annemin paşa kılıcı vardır ve hiç açtığını görmedim. 2 aya yakındır da çiçek bende. Bekleyeyim bakalım açacak mı?
Artık ilgi ile bu bölümü takip edeceğim.
Ellerinize sağlık.
Kokusunu merakla bekliyorum. :)
Kılıç bende 2 yıldır var. Kaktüsler için çiçek coşturan verdim. Sanırım faydası oldu.
Sayın Acemifüsun ve Sayın Fatih kokusunu biliyorlar anlaşılan.
Umarım sizinki de açar Sayın Mandalinci.
bozo.0606
28-06-2011, 09:53
sevgili üyeler çiçek açtırmak için kim ne verdi? ne sonuç aldı? benim paşa kılıcına baksanız çelenk çıkarması lazım ama tık yok...
yardımlarınıza şimdiden teşekkürler..
nazlı2323
02-07-2011, 01:52
Merhaba arkadaşlar.sayfaya uzun zamandır kimse uğramamış galiba.. ben bu çiçeği gerçekten çok seviyorum ve yetiştirmek istiyorum..annemin vardı eskiden çocukluğumun çiçeği.. benimle paylaşmak isteyen olursa alıcı ödemeli kargoyla istiyorum..simdiden çok teşekkürler...
Bu ilanın tarihi göremiyorum. Yeni bir apartmana taşındık kılıç çiçeğini aşağıya karanlığa atmışlar nasıl gönderilir bilmiyorum yazarsanız bir fikir verebilirsiniz.
Kılıcımın balını tattım. Çiçeği de 1-2 güne kadar açar sanırım.
Bu asıl gösteriden önceki bal. Asıl bal çiçeğinden gelen. E birde koku eklenince insanın başından ayrılası gelmiyor.
Madem daha bal gelecek o zaman kalan balları da yiyeyim :)
Çiçekler açmaya başladı. Parfüm gibi bir kokusu var.
bozo.0606
20-07-2011, 08:53
sayın sakagun maşallah çok şanslısınız. bitki kaç yaşında ya da ne kadardır sizde. çiçek açtığı konumda ne kadar zamandır duruyor. çiçek açması için özel besin verdiniz mi?
3 sene önce suda köklenmiş iki çelik olarak gelmişti. Zamanla çoğaltarak 4 saksıya çıkardım.
Çiçek sapı belirdikten sonra sap 14 gün boyunca uzadı ve bugün açtı.
Besin olarak bu bahar Çiçek Coşturan'ın kaktüsler için özel besininden verdim.
Kışın odaya alıyorum. Havaların ısınmasıyla balkona çıkarıyorum.
Sonunda benim fıstığımda çiçeklendi. Misler dolusu koku tüm apartmana yayılıyor :)
Fotoğraflar :) (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=845958&postcount=479)
Hatice Tarhan
11-08-2011, 00:42
Geçen yıl o misler gibi kokuyu bende almıştım, bu yıl yer sıkıntısından balkona çıkaramadım ve malesef çiçeklerini benden esirgedi.Sen doyasıya kokla Fatih, ben yanından ayrılmak istemiyordum....
esinruzgar
21-09-2011, 23:05
Paşakılıcı benim en sevdiğim bitkilerdendir, yıllardır evimden hiç eksik olmaz. Eşimin rahmetli annesinden kalan saksılar dolusu yeşil düz olandan vardı, her yıl hepsi aynı anda çiçek açar ve evin her odasını mis gibi kokuturlardı. eşe dosta da bol bol verdim yavrularından.
Taşınırken hepsini dağıttık. Sadece saksıyı kenarından delip çıkan asi bir fideyi alıp getirebilmiştim yanımda. Nasılsa çok çabuk ürüyor çok arsız diye. Ama işte çok psişik bir bitki benim için bu çiçek, yerini sevmesi, sizi ve hatta çevrenizdekileri bile sevmesi gerekiyor, yoksa küsebiliyor:)) gerçekten. Neyse benim bu ufaklık küsmüş bana onu anladım. bir yıldır saksıya diktiğim gibi duruyordu, ne büyüdü ne kurudu, bitkisel hayattaydı, gelip gidip ilgilendim onunla, yerini değiştirdim, saksısını değiştirdim tık yoktu. 2 aylık tatil dönüşümde ne göreyim büyümeye başlamış yokluğumda, kırıldım tabi biraz kendisine;) neyse iyi olsun da. resmini de eklerim.
Asıl bu başlığı bulmam ise çok istediğim sarı şeritli kılıç için oldu. Bugün bir arkadaşta rastladım hemen bir çelik aldım hevesle, suya koydum köklensin diye. Dedim ağaçlarnete bakalım neler yapsak daha iyi, derken bu sarı şeritlinin çelikten gri kılıç çıkardığını okudum:( hevesim kursağımda kaldı. Ama tersten dikimden bahsedilmiş. merak ettiğim deneyen oldu mu, sonuç ne oldu acaba.
ilksenozturk
22-09-2011, 10:06
sarı çelikten köklendirdiklerim ilk başlarda yeşil oluyor ama büyüdükçe sarı şeritleri geri geliyor.
esinruzgar
22-09-2011, 11:44
Çok teşekkürler ilksenöztürk.
Bunu duyduğuma çok sevindim. Ben de çeliği parçalara ayırıp bazısını düz bazısını ters dikmeye karar vermiştim. Bakalım tutturabilecek miyim bu sarı şeritliyi. Gelişmeleri paylaşırım, umarım olumlu olur.
mandalinci
20-10-2011, 14:40
Nihayet benim paşa kılıcı da açtı ama çiçekleri çok değildi. Neyse siftah yaptık, gerisi gelir diye umuyorum.
arkadaşlar bana bir iki tane sarı şeritli olanından paşa kılıcı çeliği kargo ile gönderebilecek var mıdır?çok sevdim bu çiçeği.Lütfen gönderebilicekler özel mesaj atsın görüşelim.
şimdiden teşekkür ederim
pembegül
07-12-2011, 12:16
Arkadaşlar bunlarda benim kılıçlarım ..:D
pembegül
07-12-2011, 12:20
Buda üçüncü kılıcım .:D
Buda üçüncü kılıcım .:D
maşallah benim paşakılıcım da köklenir inşalah.
arkadaşlar ben paşa kılıcı saksıdan çelik için bir tane aldım 10 cm 3 parçaya böldüm. diktim biraz suyu kaçırdım 2 tanesi kökü çürümüş kestim çelik küçültü :( çok ama yine diktim. . ARKDAŞLAR PAŞAKILICINI ÇELİKTEN KÖKLENDİRİP YAVRU ÇIKARTAN LAR NASIL YAPTINIZ YARDIMCI OLURMUSUNUZ
pembegül
21-12-2011, 19:52
maşallah benim paşakılıcım da köklenir inşalah.
arkadaşlar ben paşa kılıcı saksıdan çelik için bir tane aldım 10 cm 3 parçaya böldüm. diktim biraz suyu kaçırdım 2 tanesi kökü çürümüş kestim çelik küçültü :( çok ama yine diktim. . ARKDAŞLAR PAŞAKILICINI ÇELİKTEN KÖKLENDİRİP YAVRU ÇIKARTAN LAR NASIL YAPTINIZ YARDIMCI OLURMUSUNUZ
Çeliği hiç bölmeden suya koyun biriki ay içinde köklenir köklenince dikersin ..:)
Ben yavrulattim hiç özenli bir işlem yapmadım. Kırılan yaprağını diktim. Bazen toprağa yakın yerden küçük çizik atıyorum. O , zamanla kökleniyor sonra ayırıp isteyenlere veriyorum o köklenen kısmı.
pembegül
21-12-2011, 20:49
Sarı şeritli kılıçtan bir üye için ayırdığım köklü çelik.:)
Sarı şeritli kılıçtan bir üye için ayırdığım köklü çelik.:)
pembegül paşakılıcı banada ayırırmısınız köklü veya çelik için sarı **** yeşil hangisi varsa . sen bana gönder . ben kargo parasını öderim
pembegül
01-01-2012, 14:38
pembegül paşakılıcı banada ayırırmısınız köklü veya çelik için sarı **** yeşil hangisi varsa . sen bana gönder . ben kargo parasını öderim
Size özel mesaj yazmıştım .
Yolda donar korkusundan bu mevsimde gönderemiyorum kabul ederseniz nisan sonu gibi elinizde olur diğer arkadaşada bu şekilde göndermeyi düşünüyorum buradan bildireyim karar sizin arkadaşlar ..:)
osmanramone
17-01-2012, 10:51
selam bende paşa kılıcı ndan almak istıyorum. bana tavsiyelerinizi bekliyorum. Herkese bol çiçekli günler diliyorum.
kitapkurduşaire
18-01-2012, 15:25
sayın osmanramone;
benimde annenammde var bunlardan.dayım da terasta büyütüyor.sanırım çiçek açınca bal gibi tatlı ve yenilebilir bir sıvı salgılıyor.gece oksijen yaydığı için onemli bir bitki.
osmanramone
24-01-2012, 06:43
sayın kitapkurduşaire saol çok teşekkür ederim.
Peki,düz paşakılıcını tersten dikerek sarı çizgilisinden elde etmek için çelik alan arkadaşların sonuçları ne oldu acaba?çizgili denemesi başarılı mı?
Benim pasa kiliclarim daha minikler.Bu kis Koctas tan 2 saksi aldim.Camin onune koymama ragmen istedigim gibi buyumuyorlar.Yazilanlari okuyunca sulamaya dikkat etmeye karar verdim.Bir de benimkilerin yanlarindan verdigi hic yavru yok.Saksi degisikligi yapmam gerekir mi Nisan ayi gibi.
bozo.0606
08-03-2012, 18:21
sayın tika asla saksısını değitirmeyin. saksısını iyice doldursun toprağın üst kısmı iyice kurumadan sulamayın. sulayınca da az sulayın. sukulent olduğu için suyla arası fazla yoktur hatta çürütebilirsiniz..
Tesekkurler.Umarim benimkiler de bu sayfalarda gorduklerim gibi guzelce buyur.Bodur pasa kiliclari da uzunlarla ayni sekilde mi cogaltiliyor.
bozo.0606
09-03-2012, 11:04
sayın tika resim yükleyebilirseniz üyeler daha iyi yardımcı olacaklardır.
çoğalmaları da tamamen aynı, yeni yavruları ayırarak çoğaltabilirsiniz. ama bodur varyeteler yapraktanda çoğalırmı bilemiyorum. yavru ayırıp çoğaltmak isterseniz yine fazla sulamayın , çürüyebilir. ben bahardan itibaren balkona koyuyorum. sıcağı ve güneşi sever. buda onun yavrulamasına yardımcı olacaktır. kaktüsler için özel olan sıvı besinlerden de verebilirsiniz. iyi tepki veriyorlar.
iyiarama
12-03-2012, 16:41
benim pasa kılıcım 1 ay oldu dikeli:
http://www.holidaysturkish.net/FOTO/1.JPG
http://www.holidaysturkish.net/FOTO/2.JPG
http://www.holidaysturkish.net/FOTO/3.JPG
http://www.holidaysturkish.net/FOTO/4.JPG
http://www.holidaysturkish.net/FOTO/5.JPG
Geçen sene diktiğim kılıç çiçeğim çiçek açtı yaw.... Sürekli yeni dal çıkarıyordu... Dün farkettim tomurcuklu bir dal çıkmış... Henüz tomurcuklar açılmadı ama işin enteresan yanı bu tomurcuklardan devamlı salyalı, bal gibi bir sıvı akıyor. Adeta ağlıyor... çok ilginç geldi...
arapsabunu
05-05-2012, 17:34
Aşağıda fotoğrafını paylaştığım bodur paşa kılıcı yeni geldi bize. Daha önce hiç yetiştirmediğimden saksısını değiştirmeli miyim yoksa böyle sıkışık durması normal mi diye merak ediyorum.
Bir de paşa kılıcının gayrimenkul sahibi yaptığı söylentilerinin bodur paşa kılıcı hakkında da duyan var mıdır ki:)
Malum boyu asla 1 metreye yetişemeyecek :) :) :) :)
291465
bozo.0606
03-06-2012, 18:08
paşa kılıcım.. ( peygamber kılıcım )
bir türlü çiçek açtıramadığım, ama vazğeçmediğim paşam..:D
öyle bir sevmişki köşesini, 3 dalı var çiçek açacakmış, bana sürpriz yaptı paşa kılıcım. Ya ne kadar sevindim resminide paylaşacağım inşallah ama işte bu sevinç benim vazgeçemediğim.
merhaba ben kilici celikten parca keserek uretmek istedim.celiyi keserek direk topraga diktim birkac ay gecti artik umudum tukenmisdi cikarib saksiya dikmek istedim belki topragini sevmemisdir diye cikardim ve bingoo.kilicim bir avuc dolusu kok atmisdi simdi saksiya diktim.cok merak ediyorum ne zaman yavrular .yardimci olursaniz sevinirim.tesekkurler
Sevgi Durul
03-07-2012, 15:23
Sevgili Türkan, bundan sonra hiç yerinden oynatmayın ve bekleyin. Kısa sürede yavru verecektir. İçerideyse saksıyı dış ortama alın, bir de.
Benim kılıcım yine açacakmış.:)
315120
Pasa kilicima kaktusler icin olan sivi besinden vermem dogru olur mu?
Cicek costuranin kahverengi olanindan,onerir misiniz?
Bende bu kış beni hiç çiçeksiz bırakmayan yol arkadaşımı kaybettim. Sağlam yaprakları gelişi güzel önüme gelen saksılara dikmiştim. Yavaş yavaş yavrulayacaklar. Umarım çok çiçek görürsünüz.
Sevgili Tika, ben birkaç kez vermiştim o besinden. Bence bir sorun oluşturacağını sanmıyorum.
10 senedir baktığım paşakılıcımı geçtiğimiz baharda 4 saksıya ayırdım. Çok sıkışmıştı saksıda.Rahatladı ve yeni sürgünler vermeye başladı.İki saksı misafir şimdilik. Uğur getirsinler gittikleri evlere:)) Benimki çiçek açmayan cinsten. Olsun çok sevdiğim çiçeklerimden onlar..316698316699
Sevgi Durul
16-07-2012, 09:39
Benim kılıcım yine açacakmış.:)
315120
Açtı.:)
318519
318520
bozo.0606
16-07-2012, 09:49
Açtı.:)
318519
318520
Sayın SDurul ;
Kokusu nasıl? Süperdir.
Birdee bu tür açmaya daha meyilli sanırım. Sarı şeritliler daha nazlı herhalde.
Sevgi Durul
16-07-2012, 10:04
Sayın bozo.0606, sadece akşamları olan hafif bir kokusu var.:)
Sarı şeritliler, daha yavaş büyüyor hem.
Sevgi Durul
27-07-2012, 14:41
Yine açacakmış.:)
321569
acemifüsun
27-07-2012, 15:44
Benimkiler de bu yaz 2. defa çiçekleniyorlar. İlk seferde 2 dal halinde çiçeklendi, şimdi 5 dal olarak tomurcuklandı.
kaktüssevdası
28-09-2012, 14:05
arkadaşlar bende düz paşa kılıcı ve küçük kıvrılan paşa kılıcından var ve sarı şeritlidende istiyorum. denizlideki çiçekçilerde en az 25 tl diyorlar fiyatlarını. eğer bana burdan gönderebilecek olan varsa rica ediyorum.
ya da takas etmek isteyen olursa resmini eklediğim bodur kılıcımla takaslaşabiliriz. ( saksısıyla değil tabe yavrularından)
NOT1: dikileli 2 ay oldu 6 yavru verdi bayağı bi doğurganmış.
NOT2: illaki takas yaparım demiyorum isteyenlere yavrusundan gönderebilirim.
H A Y A T P A Y L A Ş I N C A G Ü Z E L . . . . .
335070
335071
NOT1: dikileli 2 ay oldu 6 yavru verdi bayağı bi doğurganmış
SN kaktussevdasi ben kilicimi komsudan 4 yaprak olarak kesip getirmistim.topraga diktim ama dibinden porsumeler oldu.o porsudu ben yeniden kesip diktim.boyle bir kac defa ugrastim.ama simdi o 4 yapraktan bir kac hafta icinde tam 20 tane yavru aldim ve cok mutluyum.acaba gelicek yil benimkide cicek acarmi?
kaktüssevdası
28-09-2012, 14:31
ay türkan cım bana köklü vaziyette geldi 6 yavru verdi diye seviniyordum sen 4 daldan 20 yavru almışsın çatlatıcanmı beni bence usta sensin bana niye soraysın :)))
işin doğrusu ben pek bilgili değilim bu konularda ama bildiğim şu ki eğer bodur olandansa çiçek açmıyor malesef :(
yok canim ya benimki uzun en uzun olanindan.ha yavruda daha cok vercek gibi duruyor.estagfurullah ben kim usta kim daha yasim kac basim kac.daha herseyi yeni oyreniyorum.sabir mesela eger sabirli olmayipta porsudugunde atsaydim simdiye ne yavru olurdu ne bisiy.tek bildigim biraz gec gec sulamak lazim,toprak iyice kurumali yavru o zaman cok ve kolay cikiyo.saygilar
meltem bahar
02-10-2012, 15:37
arkadaşlar bodur kılıç çiçek açıyormu?
kaktüssevdası
05-10-2012, 11:35
açmıyor. açtı diyeni hiç duymadık
recepsaltas
31-10-2012, 12:39
merhabalr arkadaşlar. ben siteye yeni üye oldum çok yaralı bir site gerçekten. benimde bir paşa kılıcım var. ancak bitki şöyle bir sap uzun 30-40 cm civarı. bunun köknden bir sap daha çıkmış ama bu kökten iki tane sap var. ben bunu hani rwsimlerdede gördüğümüz gibi ve benimde ne kadar çok özendiğim gibi hale yani saksıyı komple kaplayacak dolusuyla sap nasıl yapabiliriz.
bunun için zaman mı gerekiyor yoksa o 40 cm civarı olan sapı kesip 5-6 parçaya bölüp aynı saksıya dikmem mi gerekiyor. yardımcı olursanız ne kadar sevinirim. şimdiden teşekkürler.
serkan_istanbul
31-10-2012, 18:20
merhabalr arkadaşlar. ben siteye yeni üye oldum çok yaralı bir site gerçekten. benimde bir paşa kılıcım var. ancak bitki şöyle bir sap uzun 30-40 cm civarı. bunun köknden bir sap daha çıkmış ama bu kökten iki tane sap var. ben bunu hani rwsimlerdede gördüğümüz gibi ve benimde ne kadar çok özendiğim gibi hale yani saksıyı komple kaplayacak dolusuyla sap nasıl yapabiliriz.
bunun için zaman mı gerekiyor yoksa o 40 cm civarı olan sapı kesip 5-6 parçaya bölüp aynı saksıya dikmem mi gerekiyor. yardımcı olursanız ne kadar sevinirim. şimdiden teşekkürler.
Bunun için yapacağınız bir şey yok yerini sevdiğinde kökten çoğalıyo kendisi zaten. artı sap demesek bunlara yaprak diyebilirsiniz. Üyelerin kendilerini tanıttıkları bölüme kendinizle ilgili bilgileri yazmanız gerekli öncelikle.
recepsaltas
01-11-2012, 15:39
Bunun için yapacağınız bir şey yok yerini sevdiğinde kökten çoğalıyo kendisi zaten. artı sap demesek bunlara yaprak diyebilirsiniz. Üyelerin kendilerini tanıttıkları bölüme kendinizle ilgili bilgileri yazmanız gerekli öncelikle.
cevabınız için teşekkür ederim. üyelerin kendileri tanıttıkları bölüm nerede bilmiyorum ama ben üye olduğumda bir kaç bilgi yazmıştım. eksik olan yerler nereleridir bilmiyorum. ben ziraat mühendisiyim. yeni mezunum ve süs bitkileriyle pek uğraşmadığım için yabancıyım bu konuya. ama şimdi evimde 7 tane süs bitkim var. yeni yeni başladım :)
sansevieria cylindrica olarak geçiyor. Bir kere elime geçti fakat çürüttüm. Elinde olan varsa bana ücreti karşılığı gönderebilir mi?
351606
almanyalı
05-12-2012, 14:57
Bu türü görmüştüm ve örgü şeklinde idi.ben düz olanından buldum aldım ama bunuda alacağım.Benim normal sanseveria mı hindistancevizi toprağına dikmişler değiştireyim mi yoksa kalsın mı?ilk defa yetiştireceğim teşekkürler.
selam arkadaşlar benim iki kılıcım da çok zayıfladı babam yanlışlıkla tuzlu su dökmüş toprağını değiştirdim ama yapabileceğim başka bir şey var mı çelikleme yapılabilir mi ?????
ETHEM020
13-12-2012, 21:47
Bendede yeni aldıgım ince yapraklı sanseverİa var
İNŞ SORUNSUZ YAŞATABİLİRİM
Bendede yeni aldıgım ince yapraklı sanseverİa var
İNŞ SORUNSUZ YAŞATABİLİRİM
yaprakların ince çıkması sağlığının çok iyi olmadığını gösteriyor. benim yukarıda paylaştığım fotoğrafla aynı bitki sizdeki.
Sansevieria cylindrica bende de var. Aldığımda yapraklar kalın ve uzundu ama yeni sürgünler ince ve diğerleri gibi kalın değil. Gözlemlerime göre yetersiz ışık buna etki ediyor.
Bu arada değişik toprak karışımlarında da bitkiyi gözlemledim. Torf ağırlıklı, kum ağırlıklı geçirgen toprak çeşitlerinde de sorunu çözemedim. Şimdi diatomitte ve yeni sürgün oluşturmaya başladı.
Buna etki eden bir diğer husus da alttür fakı olabilir. Bazı alttürlerde yapraklar ince uzun gelişiyormuş. Burada (http://www.zimmerpflanzenlexikon.info/pflanzen/sansevieria-cylindrica/) bitki hakkında genel bilgi verilmiş.
Fotoğraflarda özellikle Sansevieria cylindrica Skyline'da yaprak uçlarında kuruma var. Bu bitkinin susuz kaldığının işareti.
Bu arada vermiş olduğum linkteki bilgileri tercüme edersek;
Yavaş gelişen, odunsu rizom oluşturan bitki. Yapraklar silindirik, dik, 1 metreye kadar boylanan, etli, koyu yeşil üzerine açık yeşil tonlarına çizgili. Pembe ya da beyaz çiçekleri vardır.
Işık: aydınlık, direk öğle güneşinden korunması gerekli.
Isı: min. 13°C
Nem, Sulama: Kışın sulanmaz (ki ben az da olsa suluyorum zira kapalı, ısıtılan mekanda) diğer zamanlar düzenli sulama ama sürekli ıslak kalmayacak.
Üretim: Yaprak çelikleri bölünerek üretilebilir. Suda da köklendirmek mümkündür.
Toprak: Tercihen vitamin katkılı saksı toprağına iri taneli taşlardan (Lav taşı vb.) ilave edilmeli. Besin içeren saksı toprağı yerine kullanacağınız toprak karışımına sıvı besin de ilave edebilirsiniz. Torf olmayacak!
Yükseklik:yaklaşık 1,5m
kılıç ya da paşakılıcı benimde var iki tane idi. birinin saksısını büyüttüm çiçek açtı boyu yaklaşık 150 cm. var. diğerini iki saksıya böldüm.fotolarını yakında eklerim.
almanyalı
14-12-2012, 18:08
354710Böyle örmeyi yapabilen varmı? yaprakları çok sert bükülmesi nasıl merak ediyorum.
almanyalı
14-12-2012, 18:10
Bu türü de varmış aramaya başladım bile 354711
354710Böyle örmeyi yapabilen varmı? yaprakları çok sert bükülmesi nasıl merak ediyorum.
O yapraklar kalınlaşmaya başlamadan örtülüyor diye biliyorum. Aksi taktirde örtülmesi bir hayli zor.
bu da benim kılıcım:))
Komşum ev hediyesi olarak getirmişti. O zaman küçük idi şimdi büyüdü:
Yaklaşık saksıyla birlikte 185 cm. oldu.
Böldüm çoğalttım. Yine de dibinden fışkırdı yeni filizler çıkardı.
almanyalı
24-12-2012, 23:56
merhaba,
bu benim yeni aldığım sanseveria'm fakat boyu uzayandan mı?
yoksa kısa mı kalacak bilemedim...
burda gördüğüm uzunların yaprakları ince benimki ise hayli kalın ve geniş ayıramıyorum,
yardımcı olursanız sevinirim.
şimdiden teşekkürler .
357019
kelebek çalısı
25-12-2012, 00:30
Bu şekilde örülen tür Sansevieria cylindrica. Diğer türler yapısal olarak örülmeye müsait değiller.
almanyalı
25-12-2012, 00:53
Merhaba,teşekkürler kelebek çalısı sağolun bilgi için,
nasıl oruluyor merak etmişdim o türün(almayı düşünüyorum).selenn hanım cevapladı küçükken örülüyormuş.
ben,benimki uzun mu kısa tür paşa kılıcı mı?onu merak ediyorum.
Sevgili Maviş'ın kısa kılıcını gördüm pek benzemiyor,ama uzun kılıca da benzetemedim...kısaca birşeye benzetemedim benimkini...
kelebek çalısı
25-12-2012, 16:47
Sansevieria türleri sayı olarak oldukça fazla çeşitliliğe haiz. Bu yüzden ben de yıllardır sahip olduğum Sansevieria türünü tespit edemiyorum, çünkü emin olmam çok zor, hepsi birbirine benziyor ve ayırt edici özelliklerini bilebilmem için açtığı çiçekten, çiçeğin rengine, yaprak uzunluk ve genişliğinden, yaprak renk ve desenlerin oluşturduğu tekstüre, ve bunlar gibi bir çok faktöre yönelik bilgi sahibi olup sonra türler arasında araştırma yaparak karakteristik özellikleri benzeyenler arasından yeniden bir eleme yaparak sonuca ulaşmam gerekmekte. :)
Bunun yanı sıra ekranda fotoğraftan yansıyan her renk gerçeğini yansıtmayabiliyor, bu da aldatıcı sonuçlara yol açabilir.
Burada (http://www.theamateursdigest.com/sansevs.htm) bazı Sansevieria fotoğraf ve özelliklerini inceleyebilirsiniz.
Start yazısına tıklayın, ardından çıkan sayfada en altta bulunan sarı oka tıklayarak fotoğraflar arasından türleri inceleyebilirsiniz.
Sayın almanyalı sizdeki daha etli ve kısa kalıyor bir cok ceşlidi var .Kışın sulamaya dikkat hemen cürüyor .
Benim Sansevieria cylindricam minyatür yavru vermeye niyetlenmiş cok sevindim ;)
kılıçlarda yaprakların buruşmasının sebebi nedir peki ??
kelebek çalısı
28-12-2012, 14:44
kılıçlarda yaprakların buruşmasının sebebi nedir peki ??
Susuz kaldığının ya da suyu yeterince alamadığının göstergesidir.
almanyalı
28-12-2012, 15:25
Bilgi için teşekkürler sevgili Kelebek çalısı ve iris 41.
verdiğiniz linke baktım, benimki sanseveria trifisiata(yanlış yazmıyorsam eğer)' a benziyor, yaprak uçları hafif dalgalı birtek o var çünki.
kısa olsada olur,hem daha çabuk açar belki..
çiçeği kokuyor mu acaba?
kelebek çalısı
28-12-2012, 15:39
Sn. almanyalı merhaba,
Her bir rozette 5 adede kadar ya da nadiren 6 adet yaprak bulunduran Sansevieria trifasciata olduğunu düşünmüyorum.
Fotoğrafınızda şu an için gördüğüm kadarıyla bir rozette 8 yaprak bulunduran bir Sansevieria görüyoruz.
almanyalı
28-12-2012, 16:02
357774
357775
işte çizgileri, uzun sanseveria' ya benzemiyor, kısa sanseveria için fazla iri değil mi?
kelebek çalısı
28-12-2012, 16:14
Yaprak çıkarmaya da devam ediyor üstelik, siz yaprak sayısını belirtmemişsiniz ama şu anda 8 den fazla olduğunu farkettim. Kaç adet yaprak var?
almanyalı
28-12-2012, 16:18
9 saydım iki de ortasında çok minikler.
kelebek çalısı
28-12-2012, 16:24
O halde 9+2 minik yaprak oluşumu ile birlikte 11 adet görünen yaprak var, 1 rozette diyebiliriz. Daha yaprak çıkarmaya devam edecek mi bilmiyoruz da. Türünü belirlemek açısından bir rozette bulundurduğu yaprak sayısına göre bir arama yaptığım için sordum.
almanyalı
28-12-2012, 16:26
Bu rozet bitki oluyor değil mi?
ne çok çeşit var ama hep yeşil kırmızı olanı var mı acaba?
kelebek çalısı
28-12-2012, 16:46
Rosette, rosetten (http://www.biologie.uni-hamburg.de/b-online/d02/02c.htm#roset)(Rozet ) derken, toprağa çok yakın seviyede bir kökten çıkan yaprakların oluşturduğu formu kastediyorum.
Süleyman Koçak
24-01-2013, 10:13
Bizim kılıçlar. Ortadaki yeni geldi. Saksı değişimi zamanı gelmiş, yalvarıyor adeta değiştirin diye:) Saksı bir yerinden kırılmış. Yeterli ışık alabilmek için de çeşitli girişimlerde bulunmuş. Bahar başlarında saksı değişimi yapacağım inşallah. Belki tamamını daha büyük bir saksıya alırım. Ya da ikiye bölerim. Köklerinin şu anki durumunu merak ediyorum doğrusu.
Çok güzel çoğalmış Sansevieria sevgili Süleyman Koçak. Muhtemelen saksı değişiminde bitkiyi saksısından ayırmakta güçlük çekeceksiniz. Kökler tamamen sarmıştır saksıyı. Güle güle yetiştirin.
Yapraklari burusan kilicimi buyume doneminde kurtarabilirmiyim, ne yapmaliyim? Çok cilizlasti önerilerinizi bekliyorum teşekkürler şimdiden .
Benim kılıçlarımın ikisi, bir saksım daha var ...
Benim kılıçlarımın ikisi, bir saksım daha var ...
1 metre olunca eviniz olur derler :)
1 metre olunca eviniz olur derler :)
Evet onu burdada diyorlar.Efsane gerçek midir değil midir bilemem ama şöyle bir olay yaşadım.
Ev alan arkadaşımda kılıç vardı ,inanmayınca zorla bana mini minnacık bir yavru verdi.Bende kardeşime başka bir niyeti için dikmiştim .Kardeşimin işi süründü süründü çok uzun sürdü .Kılıç ta bu arada bir türlü köklenmedi köklenmedi ....
Birgün saksı yere düştü kırıldı ,zaten köklenmedi şunu kaldırayım atayım dedim.Eşim topraktaki kökü farketti öylece atmadım.
Bu arada sürünen işte gerçekleşti aynı anda.;)
serpil D
29-05-2013, 10:39
benim paşa kılıçlarım
Şu anda suyun içinde bekleyen köklenmeye devam eden sarı çizgili bir paşakılıcım var. Yine sarı çizgilisinden elde etmek için tersten dikmek gerekiyormuş. Önceki sayfada anlatılmış ama ben tam olarak anlayamadım. Benim anladığım yaprağı tamamen toprağa dik bir şekilde gömüp köklerini toprağın üstünde açıkta bırakmak. Hiç böyle bir dikim görmediğim için doğru mu anlamışım anlayamıyorum. Tersten dikimin nasıl yapılacağının fotoğraflı bir açıklamasını yapabilir misiniz?
hakiki cicoz
17-06-2013, 14:23
arkadaşlar merhaba,
foruma yeni üye oldum. problemimi forumda aradım ama bulamadım.. geçen sene bir arkadaşımın hediye ettiği paşa kılıcım bir sene boyunca çok sağlıklı bir şekilde yaşadı hatta üç yeni sürgün verdi geçtiğimiz yaz.
Nisan ayında evime kedi aldığımdan çiçeğim zarar görmesin diye yatakodasına aldım. bir süre sonra dimdik duran yaprakları renklerinde bir değişiklik olmamasına rağmen yavaş yavaş pörsüyüp kırışıp sarkmaya başladı :((( tekrar eski yerine alsam da düzelme olmadı. saksısını değiştirip toprağını yeniledim. (rizom kök diye bahsedilen kökleri turuncu olmuştu bunları kestim ve bir süre açıkta beklettikten sonra dikim.) ancak sorun devam ediyor.. çiçeğim toparlamıyor..
benim için çok değerli ve üzüntümden kahroluyorum.. ne yapmam gerektiği konusunda değerli tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim :(
sevgiler..
Sanseveria cylindrica
Elinde olan arkadaşlar varsa ücret karşlığı çelik veya yavrusundan verebilir mi ?
nildasamlı
02-10-2013, 12:35
böyle bir görsel buldum paylaşmak istedim.
mmanager
03-10-2013, 08:20
arkadaşlar merhaba,
foruma yeni üye oldum. problemimi forumda aradım ama bulamadım.. geçen sene bir arkadaşımın hediye ettiği paşa kılıcım bir sene boyunca çok sağlıklı bir şekilde yaşadı hatta üç yeni sürgün verdi geçtiğimiz yaz.
Nisan ayında evime kedi aldığımdan çiçeğim zarar görmesin diye yatakodasına aldım. bir süre sonra dimdik duran yaprakları renklerinde bir değişiklik olmamasına rağmen yavaş yavaş pörsüyüp kırışıp sarkmaya başladı :((( tekrar eski yerine alsam da düzelme olmadı. saksısını değiştirip toprağını yeniledim. (rizom kök diye bahsedilen kökleri turuncu olmuştu bunları kestim ve bir süre açıkta beklettikten sonra dikim.) ancak sorun devam ediyor.. çiçeğim toparlamıyor..
benim için çok değerli ve üzüntümden kahroluyorum.. ne yapmam gerektiği konusunda değerli tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim :(
sevgiler..
Havasız kalmış ve suyu fazla verilmiş de olabilir kökleri çürümüştür diye düşünüyorum.Yapacağınız tek şey sağlam olan yapraklarından kesmek ve iki yaprağı da iç bükey tarafı karşı karşıya gelecek şekilde dikmektir.Yani () şeklinde bir kaç ay sonra sağdan soldan yeni sürgünler verecektir.
mmanager
03-10-2013, 08:31
Sanseveria cylindrica
Elinde olan arkadaşlar varsa ücret karşlığı çelik veya yavrusundan verebilir mi ?
İyi günler yanlış anlamayın ama pek yaygın bir tür olmadığı için kargo ücretinin üzerine biraz para ekleyip saksıyla alabilirsiniz.Koçtaş veya migros marketlerde geçen yıl gördüğümü hatırlıyorum.17 TL idi...
Derya Hanim
03-10-2013, 14:36
Benimde cok sevdigim ve buyutmek istedigim bir pasa kilicim var. Arkadasim bunu bana hediye edeli yarin tam bir sene oluyor, diktigim boydan bir milim uzamadi. Sanki bitki birsey bekliyor gibi. Saglikli bir bitki olmasina ragmen ne boyu uzuyor need yeni surgun veriyor. Organic bitki besini veriyorum arada sirada, cok sik sulamiyorum. Sanki orda oyle durup birsey olmasini bekliyor gibi bir hali var, sanki olsa birden cosacak ve bir senelik emeklerimin karsiligini verecek. Pencere onunde yiyip icip yan gelip yatiyor, hic bir buyume cabasi yok. Offff of ne benim bu ciceklerden cektigim :)
kopshtar
03-10-2013, 14:46
Derya hanım üzülmeyin. Yeni ortama adapte olacak ve saksısı yeniyse kökleriyle saksıyı dolduracak. Sonra beklemediğiniz bir anda coşacaktır.
papatya367
27-10-2013, 18:56
Merhaba arkadaşlar, uzun zamandır bodur paşa kılıcı aramaktayım ama maalesef bulamıyorum. Her yerde uzun olanlarından var. Eğer elinde fazla bodur paşa kılıcı yavrusu olup ta göndermek isteyen olursa çok memnun olurum, kargo parasını tabi ki ödeyeceğim, bu arada uzun olanından isteyen olursa istediği kadar yollayabilirim elimde çok fazla var :)
472680472681
Merhabalar,komşumun ayırıp verdiği kılıçlar,bu halde.Olduğu gibi dikmeli miyim,yoksa dış yaprakları kesip,içtekileri bırakmalı mıyım?Yardımcı olursanız,sevinirim.
kelebek çalısı
26-02-2014, 23:49
Sn. mügem, steril bir makas ya da bıçak ile ölü, aşırı zedelenmiş yaprakları alın ve kökleri toprakla buluşturun derim.
Çok teşekkür ederim sayın kelebek çalısı,bugün dikmeyi düşünüyorum.Olmuş mu diye tekrar danışırım.Sağolun.
menekşezar
07-05-2014, 09:19
arkadaşlar merhaba benimde kılıç çiçeklerim var çizgili, düz ve bodur hepsinden var ayrıca en sevdiğim çiçekler arasındadır. yakında resmini koyarım bu arada ilk defa yazıyorum kılıç çieği sayfası olduğunu daha dün farkettim afrika menekşesi müdavimiyim ama bundan sonra siz kılıç severlerlede görüşmek üzere.
Laleci_03
22-05-2014, 19:59
Değerli arkadaşlar, kılıç çiçeğim yavruladı ve ben ayırıp başka saksıya almak istiyorum şu an uygun mudur acaba, uygun değilse ne zaman ve nasıl ayırmalıyım? Bu konuda sizlerden yardım istiyorum.
Teşekkürler...
Sn. laleci, paşa kılıcı saksısını doldurdukça güzelleşir. Sizinkinin saksısı zaten kendine biraz büyük, tam yavru yapıp çoğalmaya başlamışken yine de ayıracak mısınız? :)
menekşezar
23-05-2014, 07:31
işte benim kılıç çiçeklerim. sarı şeritli olanın birisini iki sene önce dikmiştim fakat sürekli uzadı hiç yavru vermedi geçenlerde aynı kişiden iki kök daha getirdim bakalım bunlar yavru verecekmi?
Laleci_03
23-05-2014, 17:22
Sn. Esin madem öyle diyorsunuz kalsın o zaman :) Tavsiyenize uyayım ;)
gokcegokce
23-05-2014, 20:59
Merhaba, bu sene 3 yaşına giren paşa kılıcım yavaş büyüyor gibi. Toprak değişimi yapmak istiyorum bu mevsim uygun mudur?
https://lh5.googleusercontent.com/-8cOXLSM2bGQ/U3-X-QTSQII/AAAAAAAADcM/KjKhLwvp9gU/w427-h569-no/2014-05-23+21.47.53.jpg
Sn. laleci, zaten yavruyu en uygun ayırma zamanı kış sonu-bahar başlangıcıdır ve belli bir boya gelmiş yavruların ayrılması önerilir. Yani her halükarda bu sene beklemeniz en doğrusu.
Sn. gokcegokce, toprak değişimi kışın bitki dinlenme dönemindeyken yapılır. Fakat paşa kılıcınız 3 yıllık bir bitkiye göre küçük boyda, toprak değişimi yerine sıvı gübre kullanmayı deneyebilirsiniz. Şu sıralar gübrelemek için tam zamanı.
işte benim kılıç çiçeklerim. sarı şeritli olanın birisini iki sene önce dikmiştim fakat sürekli uzadı hiç yavru vermedi geçenlerde aynı kişiden iki kök daha getirdim bakalım bunlar yavru verecekmi?
Sevgili Menekşezar benimde bir kaç yıl önce vardı ve aynı sizinki gibi sorun yaşadım. Daha sonra gübre verdim ve daha sonra bir çok yavru verdi. Geçen kış kaybettim çürüdü bir gecede iki saksı dolusu. Çıtır Ekmek'in o tarafta bir balkonda gördüm saksılar dolusu balkonu kaplamış işin sırrını orada yaşayan kişiye soracağım sınavlarım bittikten sonra zilini çalacağım elimde bir saksı çiçekle. :)
gokcegokce
24-05-2014, 08:27
Teşekkürler yanıtlar için. Ancak toprakta kireç birikmiş gibi. Hani üstünü kaplar ya beyaz beyaz mantar gibi kireç. Alt kısmında da mevcut bu. napsam bilemedim :(
menekşezar
24-05-2014, 08:46
Sevgili Fatih kılıç çiçeği bildiğim kadarıyla soğukta yaşamıyor sizinkini bilemiyorum fakat ben geçen kışa doğru içeriye almayı geciktirdim oyüzden bir saksıyı kaybetmiştim ayrıca çıtırın yanındaki kılıç çiçekli evi görürsem belki bende sorabilirim.
türkan demirel
24-05-2014, 08:55
Teşekkürler yanıtlar için. Ancak toprakta kireç birikmiş gibi. Hani üstünü kaplar ya beyaz beyaz mantar gibi kireç. Alt kısmında da mevcut bu. napsam bilemedim :(
Kireçli kısımları küçük bir çakı ile kırın, toprak havalansın, sulama suyunuzda birkaç gün dinlenmiş su olsun. Su dinlenirken kireç dibe çöker.
gokcegokce
24-05-2014, 18:22
Kireçli kısımları küçük bir çakı ile kırın, toprak havalansın, sulama suyunuzda birkaç gün dinlenmiş su olsun. Su dinlenirken kireç dibe çöker.
Teşekkürler. Zaten dinlendirilmiş su kullanıyorum ama işe yaramıyor demek ki. Bir de kaynamış soğumuş suyu deneyeyim bakalım. Sevgiler...
Merhaba doğa dostları
1 senedir kırmızı (belediye çiçeklendirme toprağında dikili) toprakta büyümeyen kılıç çiçeğimi bugün topraktan çıkardım, köklerini, saksını yıkadım, toprak adeta çamurlaşmıştı Çiçekçiden aldığım torf karışımlı toprağa yerleştirdim.
Bana kılıcı veren arkadaşımın saksısı coşmuşken benim kılıcım durağandı. İşe yarar mı dersiniz? Tavsiyeniz var mı?
Bir de balkonda mı yoksa salonda mı olmalı?
vildan25
29-05-2014, 22:38
Merhaba doğa dostları
1 senedir kırmızı (belediye çiçeklendirme toprağında dikili) toprakta büyümeyen kılıç çiçeğimi bugün topraktan çıkardım, köklerini, saksını yıkadım, toprak adeta çamurlaşmıştı Çiçekçiden aldığım torf karışımlı toprağa yerleştirdim.
Bana kılıcı veren arkadaşımın saksısı coşmuşken benim kılıcım durağandı. İşe yarar mı dersiniz? Tavsiyeniz var mı?
Bir de balkonda mı yoksa salonda mı olmalı?
Sayın nothing benim de nerdeyse 2 yıldır kıpırdamayan bir kılıç çiçeğim vardı ama şuan 2 yerden yeni yaprak çıkarıyor panik yapmayın kendi haline bırakın ne kadar üstüne duserseniz o kadar nazlaniyor benim cicegim salonda tabi uzmanlar daha net cevap verecektir.
Benim kılıçlar atağa geçmiş. En son gübreleme yaptım ve kontrolü bırakmıştım çiçek tomurcuklarını sıralamışlar. :)
497668
sevgili fatih. maşşallah hoyaların kılıçların yarışıyorlar.
emeklerine sağlık .
imrenerek özenerek bakıyoruz. darısı başıma..
bol çiçekli günler dilerim......
ben hoyalara kaktüs gübresi veriyorum.
sen hangi tür gübre veriyorsun.
menekşezar
01-06-2014, 07:43
Geçenlerde hiç yavru vermiyor sürekli uzuyor diye şikayet ettiğim çizgili kılıcım nihayet ilk yavrusunu verdi şikayetimi duydu galiba.;)
menekşezar
01-06-2014, 07:48
Sevgili Fatih ne gübresi verdiğini bende merak ettim bende ondan vereyim bari inşallah benimkilerde seninki gibi saksıyı doldurur.
kelebek çalısı
01-06-2014, 11:48
Herkesin dileği, isteği başka başka. Bende benimkiler ne zaman çiçek açacaklar acaba düşüncesindeyim. Hayatlarından memnun, yaz-kış bahçedeler, çiçek göremedim henüz, bunu dert ediyorum. :)
Sevgili kelebek çalısı, dertlerimiz ortak :) Eğer çiçek açtırmanın bir yolunu bulursanız bize de söylersiniz değil mi? :)
kelebek çalısı
01-06-2014, 12:56
Merhaba sevgili -Esin-, galiba çiçek açtırmanın özel bir yolu, yordamı varsa bilmeyişimden, bu dertten muzdaribim. Bilenler bilmeyenlere bu işin püf noktasını açıklamalı.
Besin takviyesi mi?
Sıcaklık, ışık, nem gibi ortam dengesi mi?
Saksı harcı mı?
Sulama düzeni mi?
Bu işin sırrı nedir? ;)
Bir yaprağını feda ederek korkutun, çiçek açmazsan seni kesip atacağım deyin :D
kelebek çalısı
01-06-2014, 13:26
Evet, böyle bir efsane var değil mi? :p
Blöfünüzü göstermeden yapabilirseniz yüksek oranda başarıyla sonuçlanıyor üstelik ;)
Bir yaprağını feda ederek korkutun, çiçek açmazsan seni kesip atacağım deyin :D
Fakat ben kılıcı Almanya'dan gelen küçük bir çelikten yetiştirmiştim. Şimdi beni anlaması için Almanca mı konuşmalıyım? :p :D
Öyleyse sizin işiniz daha zor :)
Normal şartlarda gençlik evresini geçmiş olan kılıçlar iyi bir bakımla esintili açık havada, bol nem ve bol güneşte çiçekleniyorlarmış.
Bir de küçük saksı onlar için daha uygunmuş, özellikle derin saksılar onları mutsuz edermiş.
Bütün şartları yerine getirdiniz ama yine de çiçek açtıramıyorsanız benim önerebileceğim tek yöntem gerçekten korkutmanız...
menekşezar
01-06-2014, 16:32
Sayın kelebek çalısı nasıl yaz kış bahçede olur anlayamadım soğuk vurmuyormu kılıç çiçeği soğuğa dayanıklı değil diye biliyorum.
Herkesin dileği, isteği başka başka. Bende benimkiler ne zaman çiçek açacaklar acaba düşüncesindeyim. Hayatlarından memnun, yaz-kış bahçedeler, çiçek göremedim henüz, bunu dert ediyorum. :)
Bence çiçek açmasının yolu küçük saksı,çünkü benim kılıcımın henüz dört yaprağı var ve boyu iki karış,gelişimi çok yavaş ama bir iki gün önce çiçek açtı.Küçük bir saksıda olmasının dışında ,sadece sabah güneşi alıyor ve toprağı kuruyunca suluyorum.Umarım sizinkiler de açar.
Kılıcım gerçekten çok durağan :(
toprağını yenilerken köklerine kadar ellerimle yıkadım, seve seve, tatlı sözlerle :) ama hala hareket yok, nasıl yeşerticem, nasıl canlandırıcam???
Komşuların balkonlarında görüyorum; taşacak saksılardan... bendeki 2 dal mübarek, bir de canlansa...
gübre olarak ne önerirsiniz? Ben güvercin gübresinin methini çok duydum da
kelebek çalısı
02-06-2014, 20:22
Sayın kelebek çalısı nasıl yaz kış bahçede olur anlayamadım soğuk vurmuyormu kılıç çiçeği soğuğa dayanıklı değil diye biliyorum.
Etkilenmiyorlar doğrusu. Bulunduğum iklimi seviyorlar. Soğuk ile bir sorun bugune dek yaşamadı. Yaz boyu tüm gün güneşli alanda kalmayı sevmediklerini, yarı gölgede mutlu olduklarını keşfettim. Kış boyu da aynı yerdeler, yani kışın ekstra güneşe yerleştirmiyorum.
499296
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.