View Full Version : h_dogan / Bahçe
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
[
12]
Bu sene kızımın özel isteğiyle patates diktik. :)
1 kez çapa ve bir kez gübre ve bir kez de sulama yaptık. Şu ana kadar ilaç kullanmadık.
1 kez sulamamızın nedeni yağmurun aralıklı yağması biraz bizim tembelligimiz. Normal şartlarda pek susuz bırakılmıyor.
Evde çimlenen yaklaşık 50 adet orta boy patatesi diktik, bakalım ne kadar ürün alacağız. :D
Bu sene çocuklar için çilek diktim.
Çeşit olarak Albion çeşidinin iyi olduğunu araştırdım ama göreceğiz. Henüz 3-4 yaprak olmasına rağmen tek tük meyve verme eğiliminde, meyveler konik.
Geçen hafta 4-5 adet topladım bizim ufaklık normalde aldığımız çilekleri ısırıp bırakırdı ama bunu götürdü. Tam olgunlaşmadan toplamıştım üstelik. Görünen o ki lezzetli bir çeşit umarım verimi de güzel olur.
30 adet diktik.
Tohum takas etkinliğinden gelen fasulyeler.
Sırık barbunya Sn. Portorikolu'dan; kırçıllı Ayşe kadın ve beyaz tohumlu fasulye Sn.TCM' den geldi.
Zeytinde bu sene çiçeklenme her tarafında aynı değil.
Böğürtlen de çiçek açmaya başladı. Kızımın en çok sevdiği meyve diyebilirim. Normalde pek meyve yemez. Dut ve böğürtlen oldu mu bayılıyor.
Bu böcek papatyayı tozlayan böcek olmalı. Her sene çiçek açtığı zaman görüyorum.
Bizim çiftçiler fasulye - barbunyayı 35 er cm. arayla her ocağa en az üç tane gelecek şekilde (dördü tercih ederek) ekiyorlar. Ocak aralarına da sırıkları dikiyorlar. Sıra araları biraz fazla olursa daha iyi olur hava alır diyorlar ancak esas önemli olan ilk cümle. Sizin ikişerli galiba ekimler.
İLAVE: Papatya pek güzel, böcekleri daha da güzel :)
Tohum az olduğu için ikişerli ektim. :D
Genelden seyrek ektim, ben de kamış dikecegim çünkü 3 çeşit de sırık görünüyor.
Tohum çok olsa her ocağa 3-4 tohum yerine sıra arası 70cm ve sıra üzeri de 10-12 cm tek tek atmak daha mantıklı olur.
Bu güle bayılıyorum. :)
Her açıdan çekmek lazım. :D
Kartopumuz yok ama beyaz gülümüz var. ;)
Selma_321
20-04-2018, 09:29
Mayer limon.
Maşallah, ne kadar güzel gözüküyorlar. Mis gibi de kokuyordurlar:rolleyes:Ne kadar şanslısınız.
Maşallah, ne kadar güzel gözüküyorlar. Mis gibi de kokuyordurlar:rolleyes:Ne kadar şanslısınız.
Teşekkürler Selma hanım, turunçgiller açınca mis gibi kokuyorlar. Portakallar limondan daha fazla kokuyor.
Güller çoklu açınca bir başka güzel.
Selma_321
23-04-2018, 15:19
Güller çoklu açınca bir başka güzel.
Maşallah maşallah çok güzel gülleriniz. Hele şu 1.fotodaki pembe güllere bayıldımm. Güle güle büyütün.
Bu arada ben yazarken siz sardunyalarınızın resmini koymuşsunuz.. Sardunyalarınızın da maşallahı var, gerçekten çok güzeller..
Marullar dekoratif olarak da çok güzel görünüyor, artık tohum olma zamanı.
YeniGine
23-04-2018, 22:56
Her biri ayrı ayrı güzel sevgili h-doğan, emeklerine sağlık... Güllerine bayıldım maşallah.
Maşallah maşallah çok güzel gülleriniz. Hele şu 1.fotodaki pembe güllere bayıldımm. Güle güle büyütün.
Bu arada ben yazarken siz sardunyalarınızın resmini koymuşsunuz.. Sardunyalarınızın da maşallahı var, gerçekten çok güzeller..
Teşekkür ederim.
En sevdiğim bitkilerden biridir güller, yaklaşık 50 kök var ama hepsi farklı renk değil renkleri çoğaltmam lazım. ;)
Her biri ayrı ayrı güzel sevgili h-doğan, emeklerine sağlık... Güllerine bayıldım maşallah.
Sağol ablam. Güller seneye daha güzel olacak bu sene üzerlerindeki ağaçları kestim. Seneye kocaman olacaklar. :)
Selma_321
27-04-2018, 08:21
Papatyalar ve liliumlar birbirine girmiş. 3. fotoğrafta da evin duvarıyla sonradan dibini betonladığımız yerdeki çatlağa tohumlar gitmiş orada 2 tane çıkmış. Biz eksek orada yaşatmayı başaramazdık. :D
O iki tanesi bende yaramaz çocukları anımsattı. :Dİki yaramaz çocuk duvar dibinde poz vermişler. Çok sevimliler. ;)
Selma_321
27-04-2018, 09:59
Hardallar da çiçeklendi.
Biz hardalları çiğ olarak tüketiriz çokta severiz.
Resimleriyle alıntılıyorum ama anlamadım, resimler neden çıkmadı.
Selma Hanım alıntı yaptığınızda fotoğraflar görünmez. Yalnız mesajdaki mavi oka tıklarsanız alıntı yaptığınız mesajı görüntüleyebilirsiniz.
Selma_321
27-04-2018, 18:01
Cahilliğimi mazur görün, resimle bir gösterseniz o mavi oku:(;)
cahilliğimi mazur görün, resimle bir gösterseniz o mavi oku:(;)
672032
Selma_321
28-04-2018, 00:37
:;)teşekkür ederim sayın Tcm. Artık buna dikkat ederim. Saygılar.
Selma_321
29-04-2018, 12:13
Rezeneyle dereotunun farkını merak ediyorum.
Yaprakları ve yaprak sıklıkları farklı. Dereotunda daha sık yaprak var, yaprak kokuları da farklı. Rezene çiçek vermeye başlayınca daha fazla uzuyor.
Brugmansialar bu sene erken açtı, kış ılık geçince bitkiler canlı kaldı.
Ne kadar güzeller değil mi?
Fotoğrafı yakınlaştırıp bakın bir de.
Son 2 yıldır bayağı yaygınlaşan trips her bitkiye saldırıyor, ilk başta sorun gözükmese de çiçeklerde dökülmeye, meyvelerde ben eklenme ve dökülmeye neden oluyor.
Takasta da paylaştığım marullar tekrar tohum olmak üzere. Hasat yakın tohum olarak. ;)
Marul tohumlarından sizden gelenleri ekmedim kışa doğru ekeceğim sıcaklarda kötü olurlar diye bekleyeceğim kışa
Yazın hemen tohuma kaçarlar, sonbaharda ekerseniz daha iyi.
Rezenede tohumlar kendini göstermeye başladı. En sondaki fotoğrafta baya bir yaprak biti var.
Neredeyse hiç bakım istemeyen bir bitki. Bir kere ektiniz mi bahçenizden kurtaramıyorsunuz, her sene çıkıyor. ;)
Biz çocuklara kaynatıp gaz giderici olarak çok kullandık. Şikayetçi değiliz. Her sene 8-10 kök bırakıp bir sonraki sene için işimizi garantiye alıyoruz aynı zamanda rezene çayı için yeterince tohumunun oluyor.
Bu bitkide çok arsız. Bol çiçek açmasını istiyorsanız bol güneşli bir yere dikmeniz gerekiyor. Gölge yerde fazla boylanıyor ama az çiçekleniyor.
Yer altı sürgünleri ile ve dal parçasıyla da çoğalıyor. Bizim koşullarda tohum oluşturmadı bana da çelik olarak gelmişti.
Sınırlandırılabilir ise çit bitkisi gibi kullanılabilir.
Bakım gerekmeyen bir bitki daha. Çok rahatı sevmeyen bir bitki daha.
Aslında tüm bitkiler hatta tüm canlılar rahat olmayı ister. :p
Çok gölge ve çok su olduğunda bitki iyi gelişir ama az çiçek açar. Suyunu fazla vermeyin ve bol güneş ışığı alan bir yere ekin.
Akşam sefalarını birkaç renk ekerseniz ilerleyen yıllarda bir sürü değişik renkli akşam sefalarınız olur.
esemeral
22-05-2018, 13:16
Maşallah emeğinize sağlık akşam sefalarını görünce sayenizde çocukluğumun geçtiği evi hatırladım. Her birinin farklı renklerde olması o zamanlar bize ne kadar ilginç gelirdi.
Bol çiçekli ve verimli günler dilerim.
Sn. esemeral güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim .
Biz bitki yetiştirmekten keyif aldığımız için açtıklarını görünce çocuk gibi seviniyoruz.
İnşallah çocukluğunuzdaki gibi yine bol akşam sefalı bir eviniz olur.
Maşallah emeğinize sağlık akşam sefalarını görünce sayenizde çocukluğumun geçtiği evi hatırladım. Her birinin farklı renklerde olması o zamanlar bize ne kadar ilginç gelirdi.
Bol çiçekli ve verimli günler dilerim.
esemeral
22-05-2018, 15:27
ben teşekkür ederim aramızda kalsın yeni taşındığım sitenin çim kısımların kenarlarına bir köy ziyaretinde edindiğim akşam sefalarından ektim gizlice (çim harici bitki olmazmış da mış mış) bizim bloğun önüne. Kısmet bakalım.
Akşam sefası yeter ki ufak bir yer bulsun iki taşın arasından bile çıkar.
:)
ben teşekkür ederim aramızda kalsın yeni taşındığım sitenin çim kısımların kenarlarına bir köy ziyaretinde edindiğim akşam sefalarından ektim gizlice (çim harici bitki olmazmış da mış mış) bizim bloğun önüne. Kısmet bakalım.
Geçen sene ağustosta diktiğim patlıcanlar kışın soğuk olmayınca ölmediler. Baharın başında budama yapmıştık, ilk meyvelerimizi pazar günü topladık. ;)
esemeral
28-05-2018, 12:09
Maşallah afiyetler olsun.
Bereketli günler dilerim.
Böğürtlen neredeyse olacak. Çiçek de meyve de var. ;)
Sn. birnefestoprak'tan gelen sürme karpuz. 4 kök var. Biri ikili olmak üzere 5 fide.
Takas etkinliğinden gelen fasulyeler.
Bu sene diktiğim Albion çileklerimiz. 30 kök dikmiştim 1 kök zayiat verdik ama şu anda her birinde 2-3 kol var. :)
Biraz geç diktiğim için meyve beklentim yok ama yine de her birinde bir salkım var.
Geçmiş yıllarda takas etkinliğinden gelen horoz ibikleri. Artık tohum almıyorum her sene kendi kendine çıkıyor sağolsun. :rolleyes:
Selma_321
29-05-2018, 18:02
Maşallah.. Yalnız fasulyelere bittim,:rolleyes:bol bereketli olsun. Ağız tadıyla yiyin inşallah.Bahçenizdeki her şey çok güzel, ellerinize, emeklerinize sağlık sayın h_doğan
Teşekkür ederim Selma Hanım. Daha iyileri sizin olur inşallah. Allah herkese ağız tadıyla yemeyi nasip etsin.
Maşallah.. Yalnız fasulyelere bittim,:rolleyes:bol bereketli olsun. Ağız tadıyla yiyin inşallah.Bahçenizdeki her şey çok güzel, ellerinize, emeklerinize sağlık sayın h_doğan
sevgihoca
30-05-2018, 11:27
Ben de akşam sefalarına bittim,maşallah.Renkleri harika omuş.Elinize sağlık.
Sevgihoca'm beğeniniz için teşekkür ederim. Normalde gülleri boğdukları için kızgınım onlara ama baksanıza nasıl da gülümsüyorlar.
Ben de akşam sefalarına bittim,maşallah.Renkleri harika omuş.Elinize sağlık.
sevgihoca
30-05-2018, 22:05
Evet,çiçekler birbirini boğuyor,ben de boğmasınlar diye çıkan tohumları yolup duruyorum.Özellikle de aynısefalar.Akşam sefaları da çabuk yayılıyorlar.Ama harika görünüyorlar.Kolay gelsin.
Akşam sefalarının arasında sefa yapıyor pembe gül. ;)
Sn.birnefestoprak'tan gelen sürme karpuz çeşidi. Bir haftada bayağı farketti. Geçen hafta 2-3 küçük yaprak vardı.
Tohumluk bıraktığım rokayı geçen hafta köklemistik. Bu hafta dökülenler çıkmış. :)
Ağaç minesi kadar arsız bir çiçek varsa o da yine ağaç minesidir. Her yerden fışkırıyor sanki.
Çilek dediğin böyle olur. :D
Bu yıl 2. kez açıyor. Arada açtığı ufak tefekleri saymıyorum.
akçabardak
04-06-2018, 19:11
Çilekler gerçekten çok güzeller, tam küçük kızınıza atıştırmalık,kızınız şimdi kaç yaşında bilmiyorum ama son hatırladığım ayakkabıları mıydı, bisiklet miydi, sizce kaç yaşında sorusuna 3 yaşında demiştim, ağız tadıyla yesin (yiyin) küçük kızımız.
Abla zaman çok hızlı geçiyor. Kızım 9 yaşında oldu kardeşi 3'e yaklaştı. ;)
Akşam sefası çekmek istiyorsanız akşam sefası ekin izlemesi çok keyifli. :D
akçabardak
07-06-2018, 17:00
Abla zaman çok hızlı geçiyor. Kızım 9 yaşında oldu kardeşi 3'e yaklaştı. ;)
Oh oh maşallah kocaman kız olmuş, abla bile olmuş kızımız, çok sevindim Allah uzun ömürler versin yolları daima açık olsun.
Amin abla. Allah herkese sağlık afiyet versin.
Oh oh maşallah kocaman kız olmuş, abla bile olmuş kızımız, çok sevindim Allah uzun ömürler versin yolları daima açık olsun.
sevgihoca
09-06-2018, 23:42
Ne deyim,çatlamaktan başka çarem yok.:(Altı üstü bir akşam sefası büyütücem diye göbeğim çatlıyor.Sizinkilere maşallah deyim.Renk geçişleri harika:eek:.Güle güle büyüsünler.
Ne deyim,çatlamaktan başka çarem yok.:(Altı üstü bir akşam sefası büyütücem diye göbeğim çatlıyor.Sizinkilere maşallah deyim.Renk geçişleri harika:eek:.Güle güle büyüsünler.
Öğretmenim estağfurullah neden çatlayasınız. Ben tohumlarını biriktirip takasta paylaşacağım ya da isterseniz erken gönderebilirim. Arsızın önde gideni kendileri ben yabancı otla mücadele eder gibi çoğunu köklüyorum. :D
sevgihoca
11-06-2018, 15:20
Sağolun h-Doğan.Akşam sefaları bu yıl bende de çok.Aralarını açacak şekilde azalttım.Benimki tabii ki sizinki kadar renkli değil.Sarı kırmızı renginde birkaç tane dünürüm getirdi.Diğerli koyu pembe.Nazik teklifiniz için teşekkür ederim.Şimdilik benimkiler bana yetsin.Büyüselerdi rahatlayacağım.Sizinkiler iklim dolayısıyla büyüyüp serpilmişler.Ben de sabırla bekliyorum.Saygılar.
Hiçbirinin tadına henüz bakmadık çünkü tohumları garantiye almak istedim. Bir kısım hasat yapacağım taze çıkarsa tatlarına bakacağız.
Hem Sn.TCM hem de Sn.Portorikolu'ya teşekkür ederim.
Sn. TCM'den gelen kırçıllı Ayşe kadın fasulye.
676494
Sn.TCM'den gelen beyaz tohumlu fasulye. Etkinlikte fazladan göndermişti.
676495
Sn.Portoriko'ludan gelen sırık barbunya.
676496
Sn.birnefestoprak'tan gelen sürme karpuz. Bakalım sefasını sürecek miyiz? ;)
Bu da çok sevdiğim bir büyüğümün hediyesi. Kekik çiçek açtı.
Sn.birnefestoprak'tan gelen Sürme karpuz bayağı kol attı ama henüz minişleri göremedik. ;)
İlk miniği sabah gördüm. :)
Sn.TCM ve portorikolu' ya teşekkür ederim. Tohumları çoğalttım biraz. ;)
Dutlubahçe
02-07-2018, 10:22
Bakliyat tohumlarını böceklenmeden muhafaza etmeyi bilen, bana da öğretebilir mi?
İnternette bakliyat koyduğunuz kavanoza soyulmamış sarımsak dişleri veya defne yaprağı koyduğunuzda güvelerin yaklaşmadığı yazıyor. Ben de deneyeceğim.
kerkenez
04-07-2018, 08:58
Bakliyat tohumlarını böceklenmeden muhafaza etmeyi bilen, bana da öğretebilir mi?
En garantisi buzdolabında saklamak. Hiç bir şey olmuyor.
En garantisi buzdolabında saklamak. Hiç bir şey olmuyor.
Yer yok ki. :)
kerkenez
05-07-2018, 08:28
Yer yok ki. :)
Bir teorinin çöküşü... :dilli:
Sürme karpuz coştu. Birkaç minik vardı ama onlar tutmadı.
Börülce, biz Adana'da acebek deriz.
Forumda okumuştum herhalde hatırlayamıyorum. Fasülyeler iyice kurutulduktan sonra kalın bir buzdalabı poşeti içerisinde buzluğa konur. Buzlukta iki günün sonunda varsa içindeki haşereler ve yumurtaları ölür. Poşet buzluktan çıkarıldığında hemen açılmamalı poşet içindekiler agzı kapalı halde oda sıcaklıgına gelmeli. Daha sonra poşetin agzı açılıp fasülyeler bir gün daha kurutulup agzı kapalı bir kavanoza konulabilir. Ben fasülyeleri ev içinde kurutup cam kavonozlara koyuyorum. Kavonozun içine olursa nemi çeksin diye biraz kağıt havlu koyuyorum ve ağzını kapıyorum. Bir kaç kere böceklenme varmı diye kontrol ediyorum. Şimdiye kadar böceklenme olmadı ama bir arkadaştan aldığım fasülyelere yukarıdaki yöntemi uygulamıştım.
Minikler çoğalmaya başladı. Artık meyve tutacak inşallah. :rolleyes:
@ h_dogan, karpuzları duvara çıkarmışsınız, 'topraksız tarım' derken bu kastedilmiyor ama.
@ h_dogan, karpuzları duvara çıkarmışsınız, 'topraksız tarım' derken bu kastedilmiyor ama.
:D
Duvarda değiller Sn. TCM, evin etrafına yaklaşık 50 cm eninde beton dökmüşüz
o yüzden duvara çıkmış gibi görünebilir ama duvara tırmandırsam yok demeyecek bir çeşit, maşallah müthiş büyüyor.
muratcolak
25-07-2018, 05:12
Börülce, biz Adana'da acebek deriz.Değişkmiş..Bizim börülceler böyle gür olmuyor. Fasulye sarmaşığı gibi
Değişkmiş..Bizim börülceler böyle gür olmuyor. Fasulye sarmaşığı gibi
Birçok çeşit börülce var. Kimi çok boylanmıyor, kimi fasulye gibi kimi de sarmaşık gibi aşırı uzuyor. Bu orta boy diyelim. :)
Mayer limon neredeyse oldu.
Coix lacryma-tesbih bitkisi.
Uzun zamandır hiç fotoğraf yüklememişim. Bahçede genel olarak sukulent var ama bu sene yine ev için birkaç sebze diktim. Tabi ağaçlar da var ama geçen günlerde 1 hafta süren sıcak hava dalgası nedeniyle çoğu narenciyede ağaçta sayılabilecek kadar meyve kaldı.
Birkaç kök bodur domates alıp lastiklere diktim.
İlk kez gördüm, pek şurunmuş bunlar ya... Bu kadarcık mı kalıyor @ h_dogan ?
İlk kez gördüm, pek şurunmuş bunlar ya... Bu kadarcık mı kalıyor @ h_dogan ?
Sn. TCM domatesleri toplayınca çok az daha boylandı. 3-5 cm kadar, normalde bu şekilde. Saksıda kolayca yetişebilen türlerden.
Uzun zamandır foruma da sayfaya da bakamıyorum, şu an bahçede biraz yeşillik, narenciye ve kaktüs sukulentler var. Bugün Adana'da ovada -3,-4'ü gördük, sabah sukulentleri ellediğimde donmuşlardı. Çözülünce durumu göreceğiz.
Yıllardır evimizin önünde olup aralık-ocak aylarında açan Aloe türüyle sayfa az canlansın bari. 😅
Aloe alborescens
Umarım bir şey olmamıştır. İlk defa bu yıl gibi farklı soğuklar var. Antalya, Mersin, Adana'da uzun yıllardır görünmeyen soğuklar var. Muzdan narenciyede kadar her şeyi etkilemiştir.En az kayıpla atlatılmasını temenni ediyorum.
Evet Sn. Muda olağandan biraz fazla soğuk, daha toplanmayan narenciye çok, muz zaten seralarda olduğu için ısıtma yapılıyor ama narenciye için öyle bir seçenek yok.
Umarım bir şey olmamıştır. İlk defa bu yıl gibi farklı soğuklar var. Antalya, Mersin, Adana'da uzun yıllardır görünmeyen soğukla var. Muzdan narenciyede kadar her şeyi etkilemiştir.En az kayıpla atlatılmasın temenni ediyorum.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.