PDA

View Full Version : vetman996/Ticari Topraksız Tarım Deneme Serası

Sayfalar : [1] 2 3

vetman996
19-12-2012, 08:23
Merhaba Dostlar
agaclar.net'e üye olduğum 2008 yılından beri aklımda topraksız tarımla ilgili iş fikri vardı. özellikle salkım salkım domatesleri görünce içimdeki girişim tutkusunu engelleyemiyordum. bu işi yapan uzman kişilerle görüşünce ilk kurulum maliyetlerinin yüksekliğinden, işin zorluğundan, teknolojide yurtdışına bağımlılıktan bahsedince vazgeçmiştim. Ec ve Ph değerlerini sürekli kontrol edip bitkiye optimum düzeyde bir ortam sağlamak için otomasyon sisteminin olması gerektiğini ama bunun da çok pahalı bir sistem olduğunu biliyordum. ama Sayın Kudret Hocam sera bekçisini hazırlayınca bu işi denemeye karar verdim. bir form sitesinden tanıştığım İstanbullu bir arkadaşımla birlikte 288 metrekare deneme serası kurduk. serada farklı ortamlarda farklı bitkiler deneyecektik ama okuduklarımızdan ve gördüklerimizden ders alalım düşüncesiyle üçlü ve düz sistemde saykap kanallarda cocopeat içinde albion cinsi çilek denemeye karar verdik. eğer başarılı olabilirsek 4-5 dönümde ticari seramızı kuracağız.

vetman996
19-12-2012, 08:32
Deneme seramızda kullanacağımız saykap kanallarımız satın alındı. cocopeat siparişi verildi.
En önemlisi Sayın Kudret Hocamdan sera bekçisi alındı.
şuan sera içinde sehbaların düzenlemesi yapılıyor.
seradan bir kaç fotoğraf daha:

vetman996
19-12-2012, 08:40
Topraksız tarımda en önemli işin düzgün bir sistem kurmak olduğunu öğrendim. bilgileriyle yolumuzu aydınlatan başta Sayın Kudret TEZEL hocama, sayın akinselcuk hocama, sayın Prof. Dr. Hüdai YILMAZ hocama, sayın Alper OĞUZ beye ve formda katkı yapan tüm dostlara teşekkür ederim.

vetman996
19-12-2012, 08:51
Biz domates dikmeyi düşünüyorduk ama domatesin ısıtma sistemi olmadan yapılamayacağını öğrendik. ısıtma sistemini de kurabilirdik ama domates uzmanlık isteyen ve zor bir iş olduğunu gördük ve vazgeçtik.

salatalık yapabilirdik ama gördük ki topraklı serada salatalık yapanlar var ve onlarla rekabet etmekte zorlanacağız.

marul yapabilirdik. hatta durgun suda yapar fazla masraf da yapmayız diye düşündük ama para etmediği zamanlarda zarar edebilirdik.

en doğru kararın çilek olacağını düşündük. çok erken yetiştirebilirsek pazarlamada da sıkıntımız olmaz diye düşündük.

vetman996
19-12-2012, 09:01
çilek kararımızı tekrar tekrar gözden geçirdik ve doğru karar olduğunu gördük.
çilekte çok çeşit vardı hangi çeşide karar vermeliyiz araştırmamız gerekiyordu. ayrıca çilekte çok farklı yetiştirme sistemleri ve ortamları vardı bunları da araştırıp doğru bir kararı vermeliydik.
birçok seraya gittik, birçok dostlarla görüştük, kitaplar aldık, araştırmalar yaptık, karar vermekte zorlanıyorduk. birgün önce verdiğimiz kararı ertesi gün değiştiriyorduk. son kararımızı antalya tarım fuarına saklamıştık ama fuara gidince iyice kafamız karıştı.
en sonunda kararımızı verdik

vetman996
19-12-2012, 09:21
merdiven sistemi çok güzel gözüküyordu ama bitkinin güneş almasını engellediği için verim düşüklüğü vardı. ters(T) sistemi veya düz sistemi kullanmalıydık.

Perlit ucuz ve hafif bir ortamdı ama çok çabuk parçalandığı için yani fazla uzun ömürlü olmadığı için cocopeat kullanmalıydık.

camorosa bizim bölgemize uyumlu ve yola dayanıklı bir çilek çeşitiydi ama albion daha tatlıydı ve yeni bir çeşitti. albion dikmeliydik.

dikey (sosis) düzeneklerde daha çok bitki yetiştirilebiliyordu ama drenej ve bitkinin güneşlenmesiyle ilgili sorunlar nedeniyle uzak durmalıydık.

kısaca dostlar amerika zaten keşfedilmişti tekrar keşfetmeye gerek yoktu. bunları yazmamdaki neden günlerce ucuz ve kullanışlı bir sistem aradım. az alanda çok bitki yetiştirecek ve sistemi ucuza mal edecektim. bu sistemde drenaj sorunu da olmayacaktı. bulamadım malesef. japonyadaki, amerikadaki, ispanyadaki, israildeki, italyadaki sistemleri de inceledim(tabi internet üzerinden :)).sonuçta dünyanın kullandığı sistemi denemeye karar verdik. ama hala zihnimde daha ucuza mal edilebileceğim sistemi bulabileceğimi düşünüyorum.siz benden önce bulursanız haber verirsiniz artık :))

vetman996
19-12-2012, 09:55
kısmetse bu cumartesi albion cinsi çileklerimizin dikimini yapacağız. yanında çok az camarosa ve sweet charli de dikeceğiz ama çoğunluk albion olacak.
gelişmeleri paylaşmayı düşünüyorum. ama formda bir sessizlik var anlayamadığım.
fırtına öncesi sessizlik diye düşünüyordum ama hala fırtına bekliyorum:))

koyu yesil
19-12-2012, 12:25
takipteyim sn vetman.
serayi kendinizmi imal ettiniz? kaca mal oldu?

şafak
19-12-2012, 12:53
ama hala zihnimde daha ucuza mal edilebileceğim sistemi bulabileceğimi düşünüyorum.siz benden önce bulursanız haber verirsiniz artık )

5 ltlik su bidonlarını toplamaya başla ucuz ama ugrastıracak onerimi resimli olarak
aksam uzeri yollıyacagım.cok ucuz hatta beleş sayılabilir:D

inşalla herşey yolunda gider muvaffak olursunuz.
bol şanslar.

vetman996
19-12-2012, 15:48
takipteyim sn vetman.
serayi kendinizmi imal ettiniz? kaca mal oldu?

koyu yeşil kardeş merhaba.
sera montajını anahatar teslimi yapan birine yaptıralım dedik. yaklaşık 10.000 tl. gider çıkardı. bu kadar ödeme yapacağımıza anahtar modüler bir sera hazır satın alalım dedik sadece seraya 12.000 tl. hesap çıkardılar. biz de malzemesini kendimiz aldık bir ustaya 1.250 tl. işçilik ödedik ve kurulumu yaptırdık. malzeme ve ödeme listesini daha sonra paylaşabilirim. selamlar..

vetman996
19-12-2012, 15:53
ama hala zihnimde daha ucuza mal edilebileceğim sistemi bulabileceğimi düşünüyorum.siz benden önce bulursanız haber verirsiniz artık )

5 ltlik su bidonlarını toplamaya başla ucuz ama ugrastıracak onerimi resimli olarak
aksam uzeri yollıyacagım.cok ucuz hatta beleş sayılabilir:D

şafak kardeşim yollayacağın öneriyi sabırsızlıkla bekliyorum inanmalısın.
zihnimden çok projeler geçti ama drenajı uygun ve 3-5 dönümde uygulanabilir bir sistemi bulamadım. akıl akıldan üstündür. bu konuda hep birlikte kafa yormalıyız.

paylaşımınız için şimdiden teşekkürler...

Halil Balaban
19-12-2012, 18:06
Sevgili Vetman kardeşim.
Hayırlı olsun çok güzel bir sera olmuş. Allah sinerinle bol ürün ve kazanç nasip etsin.
Gerçekten forumda çok dolaştın, çok soruşturdun. Birde kitap, internet karıştırmışsın. Araştırmaya devam. Ne bulursan torbaya doldur. Bilgi mutlaka lazım olur. Fiilen kullanılmasa bile en azından bir yanlışı önlemeye yarar. Tabi bunları aslında sana söylemiyorum. Arkadan gelecek gençlerin kulağına okuyorum. Tekrar hayırlı olsun. Çalışmanın devamında da, sayfanın takipçisi olucam. Kolay gelsin. Sevgiyle kal.
Halil Balaban

İsmail Karagülle
19-12-2012, 18:21
Maaşallah jet gibi bir çalışma olmuş. Başarılar dilerim. Allah emeklerinizi zayii etmesin.
288 metre kare ilk başlangıç için hiç de küçük değil. Maliyet hesaplarını dört gözle bekliyoruz. Direkleri önce teneke kutulara betonla tespit ettiniz gibi gördüm. Sonra da toprağa gömdünüz gibi anladım. Doğru mu?

İsmail Karagülle
19-12-2012, 18:24
Naylonun yerdeki kısmının rüzgar vs ile kalkmaması için nasıl sabitlediniz. Resimlerde sanki serbest gibi görünüyor.

vetman996
19-12-2012, 18:32
Sevgili Vetman kardeşim.
Hayırlı olsun çok güzel bir sera olmuş. Allah sinerinle bol ürün ve kazanç nasip etsin.
Gerçekten forumda çok dolaştın, çok soruşturdun. Birde kitap, internet karıştırmışsın. Araştırmaya devam. Ne bulursan torbaya doldur. Bilgi mutlaka lazım olur. Fiilen kullanılmasa bile en azından bir yanlışı önlemeye yarar. Tabi bunları aslında sana söylemiyorum. Arkadan gelecek gençlerin kulağına okuyorum. Tekrar hayırlı olsun. Çalışmanın devamında da, sayfanın takipçisi olucam. Kolay gelsin. Sevgiyle kal.
Halil Balaban

Sayın Halil Bey abicim.
İlginiz için teşekkürler. elimizden gelen gayreti göstererek gücümüzün yettiğince objektif bir şekilde çalışmalarımızı paylaşmayı düşünüyoruz. bazı arkadaşlar çalışmalarını net bir şekilde paylaşabilirken bazı arkadaşlar formdan kaybolmuşlar. bunun sebebini çok merak ediyorum. Formdaki paylaşımlarımız esnasında eğer bir hatamız, kusurumuz, yanlışımız olursa lütfen yazın ki bilelim
Tekrar teşekkürler, selamlar, saygılar...

İsmail Karagülle
19-12-2012, 18:33
Seranın boyutları 6*24 ikiz blok gibi görünüyor . Doğru mu?

vetman996
19-12-2012, 18:49
Maaşallah jet gibi bir çalışma olmuş. Başarılar dilerim. Allah emeklerinizi zayii etmesin.
288 metre kare ilk başlangıç için hiç de küçük değil. Maliyet hesaplarını dört gözle bekliyoruz. Direkleri önce teneke kutulara betonla tespit ettiniz gibi gördüm. Sonra da toprağa gömdünüz gibi anladım. Doğru mu?

Sayın İsmail Bey merhaba.
iyi temennileriniz için teşekkür ederim. Allah razı olsun. ileride daha büyüğünü düşündüğümüz için 288 metre kareye karar verdik. daha küçüğü olabilirdi ama bu hobi serası niteliğinde olurdu. biz pazarlama stratejilerinde de kendimizi denemeliydik. başarı için pazarlamanın da çok önemli olduğunu düşünüyorum. formdaki siz değerli dostların sayesinde buraya kadar geldik. başarılı olabilirsek daha büyüğünü düşünüyoruz.
maliyet hesaplarını 1 hafta içinde forma sunacağım.
direkleri önce tenekelere betonladık ki ileride büyük serayı yapacağımız araziye geçerken söküp taşıyabilelim.
resimde naylonun alt kısmının sabitlenmemiş hali gözüküyor. sabitlenmiş halinin resmini en kısa süre içinde paylaşacağım. sevgiyle kal, hoşçakal. selamlar..

vetman996
19-12-2012, 18:51
Seranın boyutları 6*24 ikiz blok gibi görünüyor . Doğru mu?

evet aynen öyle. (6+6)*24=288 şeklinde de ifade edilebilir. saygılar..

vetman996
19-12-2012, 19:11
Değerli dostlar hemen belirtmeliyim ki serada havalandırma sisteminin çok önemli olduğunu söylüyor uzmanlar. bizim baş ve son kısımlarda istediğimiz zaman kullanabileceğimiz mekanik olarak el ile açabileceğimiz havalandırma sistemimiz mevcut. ayrıca zaman ilerleyince baş kısmına otomatik fan-havalandırma sistemi düşüncesindeyiz. otomasyon için sayın kudret hocamdan da çalışma bekliyoruz. selamlar.. saygılar...

Kudret Tezel
19-12-2012, 20:41
Hayırlı uğurlu olsun sevgili vetman996, ha şunu yapalım, habunu yapalım, dur şöyle yapalım, dur böyle yapalım, hay Allah nasıl yapalım derken nihayet sevindirici haberi verdiniz.Karar vermek başlamak demek oda işin yarısını bitirmek demektir. Artık bundan sonra daha sık paylaşımlar bekliyoruz. Konuştuklarımızı gözardı etmiyeceğinizi umuyorum. Başından beri sulama ve drenaj sistemine büyük önem veriyorum biliyorsunuz. Eğer sisteminizi arızasız problemsiz bir şekilde kurar sera bekçinize teslim ederseniz işte ozaman sadece çileklerinizle ilgilenir ve kısa zamandada engüzel çileği yetiştireceğinizden emin olabilirsiniz. Ama bitmek bilmiyen hatalı kurulum problemleri tamir etmeye eksik kalan işleri tamamlamaya vakit ayırmaya kalkarsanız kısa bir süre büyük angarya olmaya başlar bitkilerinizle uğraşamassınız. durum böyle oluncada istenilen verim ve kaliteyi yakalıyamassınız. Bir söz derki eskiyi tamir etmek yeni yapmaktan zordur. Gelin kolay yolu tercih edin sisteminizi arızasız problemsiz bir şekilde kurunuz ki bitkilerinize ayıracağınız zaman boşa gitmesin.Çalışmalarınızda başarılar dilerim kolaygelsin.

vetman996
19-12-2012, 21:16
Hayırlı uğurlu olsun sevgili vetman996, ha şunu yapalım, habunu yapalım, dur şöyle yapalım, dur böyle yapalım, hay Allah nasıl yapalım derken nihayet sevindirici haberi verdiniz.Karar vermek başlamak demek oda işin yarısını bitirmek demektir. Artık bundan sonra daha sık paylaşımlar bekliyoruz. Konuştuklarımızı gözardı etmiyeceğinizi umuyorum. Başından beri sulama ve drenaj sistemine büyük önem veriyorum biliyorsunuz. Eğer sisteminizi arızasız problemsiz bir şekilde kurar sera bekçinize teslim ederseniz işte ozaman sadece çileklerinizle ilgilenir ve kısa zamandada engüzel çileği yetiştireceğinizden emin olabilirsiniz. Ama bitmek bilmiyen hatalı kurulum problemleri tamir etmeye eksik kalan işleri tamamlamaya vakit ayırmaya kalkarsanız kısa bir süre büyük angarya olmaya başlar bitkilerinizle uğraşamassınız. durum böyle oluncada istenilen verim ve kaliteyi yakalıyamassınız. Bir söz derki eskiyi tamir etmek yeni yapmaktan zordur. Gelin kolay yolu tercih edin sisteminizi arızasız problemsiz bir şekilde kurunuz ki bitkilerinize ayıracağınız zaman boşa gitmesin.Çalışmalarınızda başarılar dilerim kolaygelsin.

Saygıdeğer Kudret Hocam Merhaba.
Başınızı çok ağrıttığımızın farkındayım, sabrınız için teşekkürler.
Sizden çok şey öğrendik, bilginiz için teşekkürler.
Evinize geldik,rahatsız ettik, ilginiz için teşekkürler.
Acemice çok sorular sorduk, hoşgörünüz için teşekkürler.
Herşeyi olduğu gibi anlattınız, paylaşımınız için teşekkürler.
Ayrıca sera bekçisi için çok çok teşekkürler...
Konuştuklarımızı göz ardı etmeyeceğimizden emin olabilirsiniz. çünkü bu iş için yoğun çalışma araştırma safhasındaydık, büyük emek verdik. deneme seramızı yeni dünyaya gelmiş bir bebek titizliğinde dizayn etme telaşındayız. sulama ve drenaj için planlarımız hazır. sehbalar yapılıyor sonra sulama ve drenajı kuracağız. inşallah emekleriniz-emeklerimiz boşa gitmez; başarılı oluruz.
Her şey için tekrar teşekkür eder saygılar sunarım. selamlar...

koyu yesil
19-12-2012, 21:18
sera montajını anahatar teslimi yapan birine yaptıralım dedik. yaklaşık 10.000 tl. gider çıkardı. bu kadar ödeme yapacağımıza anahtar modüler bir sera hazır satın alalım dedik sadece seraya 12.000 tl. hesap çıkardılar. biz de malzemesini kendimiz aldık bir ustaya 1.250 tl. işçilik ödedik ve kurulumu yaptırdık. malzeme ve ödeme listesini daha sonra paylaşabilirim. selamlar..

umarim emeklerinizin faydasini fazlasi ile alirsin sn vetman.
bende izmirde bir firma ile gorusmustum sera kurulumu icin birkac ay once. 2800m2 icin 80000tl fiyat cikardilar salihli icin:) gotik tarz dedikleri sera..

ayrica, camarosa ve albion cinsleri icin sonuclari da merakla bekliyorum.
benimde salihlide cilek yetistirmek gibi bir planim var mevla nasip ederse :)

sera ile ilgili olarak;
profiller 40mm*40mm mi?
ustanin ellerine saglik, baya temiz guzel is cikarmis.
bu arada yagmur oluklarini kaca aldin sakincasi yoksa? internette gordugum kadari ile metresi 10tl civarinda..

vetman996
19-12-2012, 21:50
İzmirdeki firma belki de bizim gittiğimiz firmadır. fiyatlar gerçekten pahalı. başka firmaların fiyatları da benzer rakamlardır. ustamızın biraz hataları var ama yine de işimizi görüyor.
profiller30mm*30mm.
albion cinsini çok övdüler. biz de başarılı olacağımızı düşünüyoruz.
siz de sera yaparsanız daha hızlı büyürüz. tüccar ayağımıza gelebilir. hatta iyi bir planlama ve üretimle yurtdışı ihracat hayal olmaktan çıkar gerçeğe dönüşür.(bizim hayalimiz yurtdışı satım)
yağmur oluklarında sacı kendimiz aldık ve büküm işi yaptırdık. benim gider pusulası yanımda değil. yanlış paylaşımdan kaçınmak için 3-5 gün içinde paylaşacağım.
salihliye geldiğinizde görüşelim. ben hafta sonlarında salihlideyim.

smnvrl
19-12-2012, 22:49
Sn Vetman996;

Bu işin kurulumunu yapan firmaların bu şekilde fiyat istemeleri normal sonuçta kullanılan sadece malzeme ve işçilik değil.Bilgi birikim ve tecrübe var .Ama agaclar.net deki Üstatlarımız bu bilgi, birikim ,tecrübe açısından çok zengin oldukları ve çok yardımsever olduklarından kişinin biraz kafası çalışıyorsa malzeme fiyatına bu işi bitirecektir.Bende nasipse ilerde kabulünüz olursa gelip seranızı görmek ve deneyimlerinizi de ekleyip kendi seramı yapmak isterim.Paylaşımlarınız için çok teşekkürler.

vetman996
19-12-2012, 23:43
Sn smnvrl;
Bu işin kurulumunu yapan firmaların yapmış olduğu seralar daha kullanışlı daha modern. kullandıkları malzemeler galvanizli ve profillerin et kalınlıkları daha fazla. bu firmalara haksızlık etmek istemeyiz.
Biz agaclar.netteki üstadlardan bedava bilgi-teknoloji aldığımız için çok şanslıyız. bunun farkında olduğunuzda bilginizi paylaşmaktan siz de çekinmiyorsunuz. seramızda ısı nem-havalandırma otomasyon sistemimiz eksik. Sayın Kudret hocam bu eksikliği de giderir düşüncesindeyim. siz de mühendis olarak bu konuda çalışmalar yapabilirsiniz umarım.
deneme seramız size ve tüm dostlara açıktır.
kendi serasını kuracak arkadaşlara katkımız olabilirse kendimizi bahtiyar hissederiz. hoşçakalın...
selam ve dua ile...

Kudret Tezel
20-12-2012, 08:55
Saygıdeğer Kudret Hocam Merhaba.
Başınızı çok ağrıttığımızın farkındayım, sabrınız için teşekkürler.
Sizden çok şey öğrendik, bilginiz için teşekkürler.
Evinize geldik,rahatsız ettik, ilginiz için teşekkürler.
Acemice çok sorular sorduk, hoşgörünüz için teşekkürler.
Herşeyi olduğu gibi anlattınız, paylaşımınız için teşekkürler.
Ayrıca sera bekçisi için çok çok teşekkürler...
Konuştuklarımızı göz ardı etmeyeceğimizden emin olabilirsiniz. çünkü bu iş için yoğun çalışma araştırma safhasındaydık, büyük emek verdik. deneme seramızı yeni dünyaya gelmiş bir bebek titizliğinde dizayn etme telaşındayız. sulama ve drenaj için planlarımız hazır. sehbalar yapılıyor sonra sulama ve drenajı kuracağız. inşallah emekleriniz-emeklerimiz boşa gitmez; başarılı oluruz.
Her şey için tekrar teşekkür eder saygılar sunarım. selamlar...

Estafurullah sevgili vetman rahatsız etmek ne demek bilakis çok memnun olduk. Bu habbyi paylaşmaya BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR sloganıyla girdik. Yanlış anlaşılmasın çok biliyorum şeklinde asla bir iddaam yoktur olmamıştırda. Sık sık tekrarladığım gibi bende bu işi 60 m2 terasımda amatörce yapan ama işim ciddiyetine ve önemine vakıf bir kişiyim. Memeleketimizin ekonomisi ve geleceği açısından çok önemli olduğuna inanıyorum. Eskiden tarım sadece ziraat mühendisliğini ilgilendiriyordu belki ama bugün artık ziraat, kimya, elektrik, elektronik,vs olmak üzere birçok mesleği ilgilendirmeye başlamıştır. O halde bu iş benim işim değil diyerekte hayıflanmamak lazım. Herkes bilgisi dahilinde elini taşın altına koyup kaldırmaya çalışmalı diye düşünüyorum.
Otomatik kontrole büyük ihtiyacı olan topraksız tarıma katkıda bulunabilmek adına elimden geleni yapmaya çalışıyorum. İnşallah havalandırma ve nemlendirme konusundada becere bildiğimiz kadar aklımızın yettiği kadar birşeyler yapacağız. Bu konuda manevi desteğini esirgemeyen motivasyonumu güçlendiren arkadaşlarımada çok teşekkür ederim. Çalışmalarınızda başarılar dilerim kolaygelsin.

koyu yesil
20-12-2012, 10:27
İzmirdeki firma belki de bizim gittiğimiz firmadır. fiyatlar gerçekten pahalı. başka firmaların fiyatları da benzer rakamlardır. ustamızın biraz hataları var ama yine de işimizi görüyor.
profiller30mm*30mm.
albion cinsini çok övdüler. biz de başarılı olacağımızı düşünüyoruz.
siz de sera yaparsanız daha hızlı büyürüz. tüccar ayağımıza gelebilir. hatta iyi bir planlama ve üretimle yurtdışı ihracat hayal olmaktan çıkar gerçeğe dönüşür.(bizim hayalimiz yurtdışı satım)
yağmur oluklarında sacı kendimiz aldık ve büküm işi yaptırdık. benim gider pusulası yanımda değil. yanlış paylaşımdan kaçınmak için 3-5 gün içinde paylaşacağım.
salihliye geldiğinizde görüşelim. ben hafta sonlarında salihlideyim.

ben simdilik istanbulda calismak durumundayim.
bayram seyran harici pek gel-git yapamiyorum ne yazik ki. ama ilk firsatta seranizi gormek icin sizi ziyaret edecegime emin olabilirsiniz.
benim aklimda birim alana ekilebilecek fide sayisini arttirmak icin "sosis doner" diye isimlendirdigim bir sistem var:) sosis sistem birim alana ekilecek fide sayisi konusunda en avantajli yontem. ama kuzey cephesi isik konusunda sorun olur diye dusunuyorum. bu sebeple askidaki sosisler dusuk bir hizda surekli donduruyor olabiliriz. sadece bir fikir benimkisi, ise yararmi emin degilim.
satis konusunda ben izmir halini dusunuyordum. artik aracilar olmadan uretici halde malini satabiliyor diye biliyorum. ihracat tabii ki en guzeli, mevla gonlunuze gore versin..
bu arada, sicaklik olcumleri yapiyormusunuz? gece kac derece fark oluyor sera disi ile ici arasinda?
saygilarimla hemserim...

vetman996
20-12-2012, 11:04
Otomatik kontrole büyük ihtiyacı olan topraksız tarıma katkıda bulunabilmek adına elimden geleni yapmaya çalışıyorum. İnşallah havalandırma ve nemlendirme konusundada becere bildiğimiz kadar aklımızın yettiği kadar birşeyler yapacağız. Bu konuda manevi desteğini esirgemeyen motivasyonumu güçlendiren arkadaşlarımada çok teşekkür ederim.

Sayın Hocam.
Çalışmalarınızın hangi düzeyde olduğunu merak ediyorum ve bu konudaki uzmanlığınızın ve titizliğinizin meyvesi olarak güzel bir ürün ortaya çıkacağını biliyorum. bu vesile ile yapacağınız otomasyonu uygulamada seramızın 2. sırada olduğunu hatırlatır, çalışmalarınızda başarılar dilerim. selamlar... saygılar...

İsmail Karagülle
21-12-2012, 01:37
Sayın Hocam.
Çalışmalarınızın hangi düzeyde olduğunu merak ediyorum ve bu konudaki uzmanlığınızın ve titizliğinizin meyvesi olarak güzel bir ürün ortaya çıkacağını biliyorum. bu vesile ile yapacağınız otomasyonu uygulamada seramızın 2. sırada olduğunu hatırlatır, çalışmalarınızda başarılar dilerim. selamlar... saygılar...
Aman ha birinç .:;)

vetman996
21-12-2012, 08:16
Sayın koyu yeşil merhaba,
Üstadlardan edindiğim bilgilere göre çok fide dikmek çok verim alacağınız anlamına gelmiyor. diktiğiniz bitkiye en ideal ısı,ışık, Ec,Ph ve ortamı verebiliyormusunuz. bunun önemli olduğunu söylüyorlar.
Ayrıca bahsettiğiniz dikey sosis kültürünü hem de düşündüğünüz şekilde dönenini dünyada uygulayanlar yetiştiriciler var. iyi sonuç alabiliyorlarmı bunu sormak araştırmak gerekiyor. ben de akinselcuk hocamızın dikey uygulamasını okurken sizin düşündüğünüz şekilde dönen sistem yapılabilimi acaba diye düşünmüştüm. ama kendileri yatay sistemi önerdiler. aşağıdaki resimlerin yatay olanları antalyada yapılan bir yetiştiricilik. dikey ise çinden. yataydaki çilekler daha güzel gözüküyor.

vetman996
23-12-2012, 19:12
Merhaba dostlar...
Daha önce de belirttiğim gibi topraksız tarımda çilek yetiştiriciğinde merdiven sistemi kullanmayı düşünüyorduk. ama bu sistemden yeterli verim alınamadığını duyduk ve ters T sistemi denemeye karar verdik. Saygın Plastikten aldığımız kanallarla aşağıdaki şekilde sistem kurduk. cocopeat elimize ulaşmadığı için dikimi ertelemek zorunda kaldık. kurduğumuz sistem ve fotoğraflar şimdilik bu şekilde.

İsmail Karagülle
23-12-2012, 20:06
Taşıyıcı T nin yükseklik ve enini, ikinci sıranın enini boyunu paylaşırmısınız. Bir de her sıra arasındaki (yürüyüş yolunun olduğu) boş yerin ne kadar olduğunu yazar mısınız.

T ler arası mesafeyi de yazar ?mısınız.

vetman996
23-12-2012, 20:50
Taşıyıcı T nin yükseklik ve enini, ikinci sıranın enini boyunu paylaşırmısınız. Bir de her sıra arasındaki (yürüyüş yolunun olduğu) boş yerin ne kadar olduğunu yazar mısınız.

T ler arası mesafeyi de yazar ?mısınız.

T'lerin yerden yüksekliği bir sırada 1.45 m. gibi başlayıp %1.5 eğimle 1.20 m. gibi bitiyor.Eğim drenaj için önemli olduğu için bu kararı aldık.
T'nin kollarının yerden yüksekliği ortalama 80 cm. olup kollar ile baş arasındaki mesafe 50 cm. kolların uzunluğu ise 90cm.
bir sıradaki T'lerin arasındaki mesafe 1.5m. olup bu mesafe 2m. olarak da yapılabilirse de biz kullandığımız kanalların bel verebileceği düşüncesiyle 1.5m. yapma kararı aldık
iki sıra arasındaki mesafe ise 1 m. olup bu mesafe 80 cm. de yapılabilir.bunu çileklerimizi toplarken daha iyi gözlemleyebiliriz. selamlar...

İsmail Karagülle
23-12-2012, 20:58
T'leri sırasında yükseklik 1.45 m. gibi başlayıp %1.5 eğimle 1.20 m. gibi bitiyor.
Eğim drenaj için önemli olduğu için bu kararı aldık.
T'nin kollarının yerden yüksekliği ortalama 80 cm. olup kollar ile baş arasındaki mesafe 50 cm.
bir sıradaki T'lerin arasındaki mesafe 1.5m. olup bu mesafe 2m. olarak da yapılabilirse de biz kullandığımız kanalların bel verebileceği düşüncesiyle 1.5m. yapma kararı aldık
iki sıra arasındaki mesafe ise 1 m. olup bu mesafe 80 cm. de yapılabilir.bunu çileklerimizi toplarken daha iyi gözlemleyebiliriz. selamlar...

Her şey iyice düşünülmüş gibi görünüyor. Eğim - güneşden istifade,

her şey düzgün. İnşallah her şey gönlünüzce gider.

Mevsim çilek için uygun mu? Isı problemi var mı? Varsa nasıl giderilecek. Seranın bulunduğu yerde gece gündüz ısı farkı ne durumda .

sera bekçisi -nem problemi ( Hoca çalışıyor) - tamam sayılır. Eğer yukarıda sorduğum ısı işi de halledilmişse zafer mukadderdir diye düşünüyorum

İsmail Karagülle
23-12-2012, 21:19
kolların uzunluğu- ve baş ile kollar arası mesafe çok iyi hesaplanmış gibi görünüyor. Neredeyse günün her saati ışığı direk almayan bitki kalmamış gibi. ışığın yatay dikey her durumunda bitkiler ışığı tam olarak alıyor. Bence bundan iyisi şam'da kayısı , pardon Manisa'da vetman 966 çilekleri. (:

Kudret Tezel
23-12-2012, 21:28
Hayırlı olsun sevgili vetman,gösterilen özen, resimden bile hissediliyor ellerinize sağlık.
Bu arada sera bekçisinin makamını ve yakın komşusu derenaj tankınında yerini resimlerseniz memnun oluruz. Kolaygelsin.

idris şenol
23-12-2012, 21:50
sayın vetman996 seranız çok güzel hayırlıs olsun
ALLAH utandırmasın, çileklerin yaprakları sayısınca, çilek meyvesi olsun teminisyle:))
sera maliyetinizi hesapladıysanız yazarmısınız!

vetman996
23-12-2012, 22:42
Mevsim çilek için uygun mu? Isı problemi var mı? Varsa nasıl giderilecek. Seranın bulunduğu yerde gece gündüz ısı farkı ne durumda .

sera bekçisi -nem problemi ( Hoca çalışıyor) - tamam sayılır. Eğer yukarıda sorduğum ısı işi de halledilmişse zafer mukadderdir diye düşünüyorum

Bizim uyguladığımız sistem daha önce yapılarak başarılı sonuç alınmış bir sistem.İnşallah biz de başarıya ulaşabiliriz. bize bu konudaki yardımlarını esirgemeyen değerli üstadlara tekrar teşekkür ediyorum. yoksa bize kalsa daha çok bitki dikelim uğraşısı içinde olacaktık. en az bir ayımızı sadece bu sistemin şekli için harcadık diyebilirim. Sayın Kudret Hocamın dediği gibi -amatör aç gözlü olur - der, niçin çok bitki dikmek varken az bitki dikiyoruz, belki biz başarılı olabiliriz vs. düşüncelerle merdiven sistemini kullanmayı çok istiyorduk fakat merdiven sisteminde başarılı olan bir sera bulamayınca başarılı olan bir sistemi kullanmaya ikna olduk.
Çilek dikme mevsimi normalde geçti. en son 15 kasım gibi çilek dikilmesi gerekiyordu ama biz topraksız tarım düzeneğimizi yeni hazırlayabildiğimiz için ve bazı üstadlardan bu ayda da dikilebilir onayını aldığımız için dikmeyi düşünüyoruz. verimde azalma olabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. ısı problemi için besin eriğini ısıtmayı düşünüyoruz. bu konuda bilgi verebilecek üstadlardan ayrıca yardım bekliyoruz. çok gerekirse sera içine soba kurulabilir düşüncesindeyiz.
sera bekçisi görev için hazırda bekliyor. ama sera içindeki ısı- havalandırma sistemini henüz halledemedik, sayın Kudret Hocamdan da bir haber çıkmadı. eğer sıranızı bize verebilecekseniz bu bizi memnun eder :))
ısı nem probleminin hallolabilmesi için değerli dostların yardımı gerekiyor. selamlar...

vetman996
23-12-2012, 22:48
Hayırlı olsun sevgili vetman,gösterilen özen, resimden bile hissediliyor ellerinize sağlık.
Bu arada sera bekçisinin makamını ve yakın komşusu derenaj tankınında yerini resimlerseniz memnun oluruz. Kolaygelsin.
Hocam merhaba.
Sera bekçisi görev için bekliyor. göreve başladığında formda yerini alacak ve resimleriyle sizinle buluşacaktır. Hocam ısı nem kontrol otomasyonu hakkındaki çalışmalarınızı beklediğimiz için biz nem ısı ölçer bile almadık. çalışmalarınız hangi aşamada merak ediyoruz.
Her şey için tekrar teşekkürler...selamlar...saygılar...

vetman996
23-12-2012, 22:54
sayın vetman996 seranız çok güzel hayırlıs olsun
ALLAH utandırmasın, çileklerin yaprakları sayısınca, çilek meyvesi olsun teminisyle:))
sera maliyetinizi hesapladıysanız yazarmısınız!

Kardeş merhaba.
İyi temennileriniz için teşekkür ederim. sağolun. Allah razı olsun. sizin de çalışmalarınız var diye biliyorum. size de kolaylıklar diliyorum.
sera maliyetini çilekleri diktikten sonra yazacağım. henüz sonuçlanmayan gider kalemleri var. karışıklığa meydan vermemek için bu şekilde yapmam gerekiyor. biraz da işin acemisi olduğumuz için yeni giderler olabiliyor. biraz daha sabır. selamlar...

İsmail Karagülle
23-12-2012, 22:58
Bizim uyguladığımız sistem daha önce yapılarak başarılı sonuç alınmış bir sistem.İnşallah biz de başarıya ulaşabiliriz. bize bu konudaki yardımlarını esirgemeyen değerli üstadlara tekrar teşekkür ediyorum. yoksa bize kalsa daha çok bitki dikelim uğraşısı içinde olacaktık. en az bir ayımızı sadece bu sistemin şekli için harcadık diyebilirim. Sayın Kudret Hocamın dediği gibi -amatör aç gözlü olur - der, niçin çok bitki dikmek varken az bitki dikiyoruz, belki biz başarılı olabiliriz vs. düşüncelerle merdiven sistemini kullanmayı çok istiyorduk fakat merdiven sisteminde başarılı olan bir sera bulamayınca başarılı olan bir sistemi kullanmaya ikna olduk.
Çilek dikme mevsimi normalde geçti. en son 15 kasım gibi çilek dikilmesi gerekiyordu ama biz topraksız tarım düzeneğimizi yeni hazırlayabildiğimiz için ve bazı üstadlardan bu ayda da dikilebilir onayını aldığımız için dikmeyi düşünüyoruz. verimde azalma olabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. ısı problemi için besin eriğini ısıtmayı düşünüyoruz. bu konuda bilgi verebilecek üstadlardan ayrıca yardım bekliyoruz. çok gerekirse sera içine soba kurulabilir düşüncesindeyiz.
sera bekçisi görev için hazırda bekliyor. ama sera içindeki ısı- havalandırma sistemini henüz halledemedik, sayın Kudret Hocamdan da bir haber çıkmadı. eğer sıranızı bize verebilecekseniz bu bizi memnun eder :))
ısı nem probleminin hallolabilmesi için değerli dostların yardımı gerekiyor. selamlar...
Acil durumda olan arkadaşa yardım görevimizdir. Neden olmasın. Ben bu konuda biraz geç kaldım. Bizim buralar kar altında .Ve çok soğuk.

İsmail Karagülle
23-12-2012, 23:05
vetman996 Bu ısı konusu kafamı meşgul ediyor. Besin suyunu ısıtmak içindeki elementlere zarar verir mi? Ve ne kadar ısıtmak lazım? Bu sorulara ehil hocalarımızdan cevaplar almak lazım. Bu ısınan besin suyu dolaşırken sera içini de ısıtır herhalde yani ısıdan yapraklar da nasibini alır . Bu konuyu açıklık getirebilirsek Sera içinde dolaşan besin suyunu ısıtmak ile problemi çözebiliyorsak ben kalkıp göbek atarım. Zira benim bekçi klübe içinde olacak ve kulube zaten ısıtılacak. O yüzden ufak bir müdahale ile içeri ısınmış besin suyu verilebilir.

Kudret Tezel
24-12-2012, 10:14
Sevgili arkadaşlar şu gün biter diyemiyorum ama bitecek inşallah. Sıra değiştirmeye gerek yok biterse 3-5 tanesi bir anda biter. Biraz zamana ihtiyaç var.
Besin eriyiği ile serayı ısıtmaya gelince.... Enerji yoktan var olmaz, vardan yok olmaz. sera içine girecek her ısı seranın sıcaklığını artıracaktır. Ancak ısının miktarı çok önemli. Tabiiki birde ısının dağıtımı. Besin eriyiği ısıtmak için dışarıdan enerji verileceğine göre ısı dağılımı için besin eriyiğini kullanmak nekadar akılcı olur düşünmek lazım. Hele hele damlama sulama sistemlerinde bunu biraz daha düşünmek lazım. Ama suyu ısıtmak için gerekli enerji miktarı serayı ısıtmak için gerekli total enerjiden düşülecektir.

İsmail Karagülle
24-12-2012, 14:45
Sevgili arkadaşlar şu gün biter diyemiyorum ama bitecek inşallah. Sıra değiştirmeye gerek yok biterse 3-5 tanesi bir anda biter. Biraz zamana ihtiyaç var.
Besin eriyiği ile serayı ısıtmaya gelince.... Enerji yoktan var olmaz, vardan yok olmaz. sera içine girecek her ısı seranın sıcaklığını artıracaktır. Ancak ısının miktarı çok önemli. Tabiiki birde ısının dağıtımı. Besin eriyiği ısıtmak için dışarıdan enerji verileceğine göre ısı dağılımı için besin eriyiğini kullanmak nekadar akılcı olur düşünmek lazım. Hele hele damlama sulama sistemlerinde bunu biraz daha düşünmek lazım. Ama suyu ısıtmak için gerekli enerji miktarı serayı ısıtmak için gerekli total enerjiden düşülecektir.

Demek sıra falan değiştirmek yok. :o ;)

Isıtma için başka bir şey düşünmek lazım.

Hocam ben sera bekçisini özel bir kulubede muhafaza altına almayı düşünüyorum. Bu kulubede bekçiden başka insan da kalacak. ( şimdilik bu insan ben veya bir yardımcı olacak. Soğuk havalarda bu kulubede sıcaklık sağlayacak bir düzenek zaten lazım. Bu kulube ısıtılınca içindeki bekçi ve bekçinin içindeki besin eriyiği de bu ısıdan nasibini alarak seraya doğru yola çıkacaktır. Bunun sera içindeki bitki köklerine ve yapraklara doğrudan iletileceğini düşünmüştüm. Bütün seranın ısıtılmasından daha doğrudan bir ısı sağlanacağını düşündüm. Ve bu düşünce bayağı hoşuma gitmişti. Zira fazla masraf etmeden , kulubedeki ısıyı (oda sıcaklığı ) doğrudan bitkiye ulaşacağını düşündüm. O yüzden heyecanlanmıştım.

Halil Balaban
24-12-2012, 14:48
Besin eriyiğini sera ısıtmakta kullanabilmek için çok ısıtmak lazım. Kar, don ortamında sıvıyı sıcak dolaştırabilmek demek, o sıvının belki 80, belki 90 C olması demek. Bu sıcaklıktaki sıvıyı dolaştırdıktan sonra köklere verirken kaç derece olucak. Patlıcanları hazır haşlanmış üretmeyelim.
Halil Balaban

Halil Balaban
24-12-2012, 15:02
Ben yazarken İsmail bey düşündüğünü açıklamış. Ben besin eriyiğinin ısıtılması ve serayı ısıtması şeklinde anlamıştım. Yukardaki mesajı bu yüzden yazmıştım. Şimdi durum değişti. Bu durumda sağlanan ısı; sıvı bir baştan bir başa gidene kadar taşınır mı? Eğer taşınabilirse çok faydalı olur. Sera ısısına veya bitki gövdesine değil ama, köke faydası olur. Buda bitkinin; hem besini almasına, hem de besini dal, meyve, yapraklara taşımasına daha az enerji kullanmasını sağlar. Bu işten artan enerjisini de verim ve kalite üretimine aktarır. Düşüncesindeyim.
Halil Balaban

İsmail Karagülle
24-12-2012, 15:26
Halilbey, Sera ile kulübe arası 5-6 metre olacak . Bu aradaki mesafede besin eriyiğini taşıyan boru cam yünü ile sarılıp toprak altından geçerek seraya ulaşacak . Bunun ısı kaybını azaltacağını düşünüyorum. Bu düşündüğüm pratik yol ile gece gündüz farklarının çok olduğu gece don olayının çok görüldüğü köyümde sera içindeki gece gündüz ısı farkını azaltacağını ve don olayına çare olacağını düşündüm. Bu tabii tam bir sera içi ısıtma olmayacak . Ama Isı farkını minimuma indirecek , don tehlikesini azaltacak bir tedbir olacak . Diye düşündüm . Bu tam kesin bir çözüm değil. Başka çözümlerde mutlaka vardır. Akla gelebilecek diğer ucuz ve pratik önerileri de merakla bekliyorum.

Bir arkadaş öneri olarak , toprak altında ısının kışın yüksek olmasından söz ederek , toprak altından bakır boru dolaştırıp sera içine bakır borunun dolaştırılması ile sera içi sıcaklığın yükseltilebileceğinden söz etmişti. Bir başka arkadaş da Kuyu içinden boruların dolaştırılmasından söz etmişti.

İsmail Karagülle
24-12-2012, 15:34
İlk mesajımda ısının ne kadar yükseltilmesi besin eriğine zarar vereceğinden söz etmemin nedeni , kulübe içinde sera bekçisinden çıkan borunun, kulübeyi ısıtan ısı kaynağının etrafında bir kaç tur attırarak içindeki sıvının, ısısını daha yukarılara çıkarılacağını ve sera içinde daha yüksek bir ısı ile ulaşabileceği düşünmüştüm . Ama kudret hocamın ve Halil beyin uyarılarından sonra , Sadece oda sıcaklığının yeterli olacağı kanaatine vardım . Bu hem bitkiye gerekenden fazla bir ısının ulaşması ile bilemediğim sakıncaları düşünmeye gerek bırakmayacak hem de daha pratik bir çözüm olduğunun farkına vardım.

Potasyum
24-12-2012, 17:56
Selam

Dusuncem serayi isitmadan cok,seradaki isiyi iceride ne kadar tutabildigimdir.ilk olarak serayi tabanda dahil yalitmak olurdu,seradaki nemi iceride emerek yeniden suya donusturme uniteleri (dehumidifier),co2 kontrol,dosaj uniteleri,sera icine ozon uniteleri,ozellikle soguk havalarda disaridan iceri hava transferini en alt seviyeye indiridim.Haliyle disaridan hava ile beraber sogukta iceri girmekte.

Bubblewrap sera icinden yapilabilecek en ucuz yalitim maddesi olarak kullanilabilir. Piayasada greenhouse pc hallow denilen yapi malzemeside kullanilabilir.

Halil Balaban
24-12-2012, 19:36
İsmail Bey, bende toprak altını düşünmüştüm. Kuyu sistemini duymamıştım. Herhalde aynı mantıkla çalışır.
Toprak altından gelen boruyu kulubedeki ısı kaynağının etrafında dolaştırırsanız ilk düşündüğünüz sistemle melezlemiş olursunuz. Zaten biliyorsunuz, bu sistem toprak altından geldikten sonra ilave ısı kaynağı ile ısı pompası adı altında binalarda kullanılıyor.
İsmail Bey, şu kooperatif konusunda gösterdiğiniz hassasiyet için kutlarım. Ayrıca uygulamayı düşündüğünüz. Aile içi işletme modeli çok tutarlı ve doğru bir model. Paranın bankada tutulması ve biriktirilmesi hem projenin yere sağlam basmasını. Hem de sürdürülebilir ve gelişmeye açık olmasını sağlar.
Halil Balaban

İsmail Karagülle
24-12-2012, 20:39
İsmail Bey, bende toprak altını düşünmüştüm. Kuyu sistemini duymamıştım. Herhalde aynı mantıkla çalışır.
Toprak altından gelen boruyu kulubedeki ısı kaynağının etrafında dolaştırırsanız ilk düşündüğünüz sistemle melezlemiş olursunuz. Zaten biliyorsunuz, bu sistem toprak altından geldikten sonra ilave ısı kaynağı ile ısı pompası adı altında binalarda kullanılıyor.
İsmail Bey, şu kooperatif konusunda gösterdiğiniz hassasiyet için kutlarım. Ayrıca uygulamayı düşündüğünüz. Aile içi işletme modeli çok tutarlı ve doğru bir model. Paranın bankada tutulması ve biriktirilmesi hem projenin yere sağlam basmasını. Hem de sürdürülebilir ve gelişmeye açık olmasını sağlar.
Halil Balaban
Teşekkürler .
Benim kurmaya başladığım sistemde kimse bir diğerinin üzerinden para kazanamaz. Güçler birleştirilir. Ortak giderleri birlikte karşılar . Ve İş gücü birleştirilerek işlerin yürümesinde kolaylık sağlar. İş bir kişinin üzerinde kalmaz. Ayrıca herkes herşeyi bilir gizli kapaklı iş olamaz. Şeffaf bir yürütme ile bütün şüphelerden uzak huzurlu bir uğraşı meydana gelir. En güzel tarafı ortaklar- üyeler ( bu lafları da sevmiyorum başka bir isim bulmak lazım . ) , aynı zamanda bir araya gelip çoluk çocuk eğlenceli bir şehirden kaçış sağlarlar. Canı isteyen istediği zaman köye kaçar. Hem dinlenir hem işin başında durur. Dönerken de taze peynirini, yoğurdunu, sütünü kendi ürününden alır afiyetle şehirde de tüketebilir. Tabii Sadece süt ürünleri ile kalmaz her tür köy ürününü de kaynağından elde eder. ( Kendi seramızın ürünleri vs.)

İsmail Karagülle
24-12-2012, 20:46
İşin konu dışında bir yönü daha var. Bu olmazsa olmaz bir konu. Benim şimdi yapımına başladığım kulübe bir karı kocanın ve bir çocuğun rahatlıkla kalabileceği bir kulübe olacak. 30 Mt kare bir yer. Lavoba -duşu olacak. Geldiğinde kapısını açıp oturacak .Giderken kapısını kitleyip gidebilecek. Hayal değil. Tavukları ördekleri kazları olan bir köy yerleşkesi olacak. Bazı şeyler ortak olacak ama bazı şeyler de kişiye ait özel olacak.

yalandünya59
25-12-2012, 10:05
Merhabalar vetman996,

Uzun zamandır yazamıyorum, yılsonu olduğu için işlerim çok yoğun,
ancak enerjini görünce dayanamadım fikirlerimi paylaşmak istedim.

İlkönce seranız çok güzel olduğunu belirtmeden geçmeyeyim.
Zaten Kudret Hocadan'da bizim gibi Sera bekçisini almışsın işin yarısı tamamdır.

Yanılmıyorsam seranız Manisa'da bu yüzden çok şanslısınız maalesef bizim Tekirdağ'da bu tür girişimler oldukça riskli, en azından ısınma anlamında durum böyle.

Çilek konusuna gelince muhteşem düşünülmüş, doğru teşhis edilmiş bir ürün, ayrıca bulunduğunu yöre itibariyle Kısa gün çeşidi cinsler ekebilme şansınızın olmasıda cabası, biz maalesef nötr gün çeşidi ekeceğiz, başka çaremiz yok.
Yaltır'dan ziraat mühendisi bir hanfendinin yönlendirmesi ile de nötr gün mantıklı geliyor.

Ancak sizin serada anlamadığım bazı hususlar var;

Neden T tipi sistem, mtuğrul ağabey merdiven tipi sistemde başarılı olmuş harika bir örnek sizin için nerden bu kanıya vardınız anlamadım, bu kadar yatırım yapıp en azından sıraların 1 tanesini merdiven sistemi yapabilirdiniz, istersen ekebileceğin fide miktarını bir hesapla ne demek istediğimi daha iyi anlarsın.
Güneşlenme olayını diyorsan çilek kısa boylu bir bitki, sadece bazı noktadaki sıralar önce ve sonra şeklinde olgunlaşacak buda pazara sirkülasyonlu mal gönderebilme imkanı sunacaktı sana.
Çilekte ekilen ürünün tamamının aynı anda olgunlaşması değildir espri, sürekli ve akışı olan bir üretim daha karlı olur cebin sürekli para görür.
Buda benim şahsi kanaatim ******, ben 1 sıra A tipi yapacağım sera bekçisinde bu Nisan/2013 te dikilecekler fideler sipariş edildi.

Diğer konu (otomasyon)

Eğer sizin asli olarak bir işiniz (mesleğiniz) var ise bunu ek iş olarak yapıyorsanız, ozaman kesinlikle teknolojiyi yani otomasyonu eklemelisiniz, hem git-gel maliyetinizde düşecektir.

Bizim burada hava şartlarından dolayı seralara gidemiyoruz bile, yoksa şuanda motorlarla açılıp kapanan sera havalandırma sistemini yayınlıyorduk burada.
Ayrıca sulama selenoid rölelerle açılıp kapanacak, bunu başta belli saatlere set edelim diye düşündük, pek mantıklı gelmedi, nem sensörü ile bitkinin ihtiyacına göre sulama yapacağız.
Ayrıca en önemli husus fırtına (lodos) seraların üzerine rüzgar sensörü hazırlıyoruz, diyelimki havalandırmalar açıkken lodosa yakalandınız geçmiş olsun seralar uçtu gitti.
İşte bunuda düşünerek rüzgar hız-yön hesabına göre belli km hızı geçince kapaklar otomatik olarak kapanacak.
****** bunlar için arazide enerji gerekli (rüzgar-güneş enerjisi) ile bu sistemlerin ve aydınlatmaların+pompaların ihtiyacını karşılayacağız.

En önemli vurucu noktayı ise elektronik mühendisi arkadaş koydu, GSM back-up ile serada olup bitenler bana SMS ve Mail olarak gelecek. İleriye doğru ise on-line görüntü aktarımı düşünüyoruz.
Tabi bunların olabilmesi için Jeneratör kullanamazsın, ya şebeke elektriği **** yenilenebilir enerji, şebeke elektriği bana 100 metre olmasına rağmen ben almadım, rüzgar ve güneş sistemi yapıyoruz. Rüzgarı monteledik, güneş ise Nisan/2013.

Tüm bunları yapabilmek için deyim yerindeyse kaçık 2 kişi lazım sana tabi diğer 3.kişide sen olmalısın (benim gibi).
1-Elektronik Mühendisi ama olayları aşmış bir adam olmalı.
2- Mekanikten anlayan çatlak bir makinacı veya tornacı.

Gördüğüm kadarıyla platformun tamamı 'topraksız tarım' bence forumdaki bilgilerin yanına bol bol kitaplar edin, özellikle bizim Namık Kemal üniversitesinde duayen Servat Varış hoca var onun kitaplarını al, ayrıca kendisi aktif olarak Tartes forumunda yazıyor, hemde çok detaylı.

Isıtma konusuna gelince bence hiç girme çok maliyetli bir iş, ancak Potasyum arkadaşın dikkat çektiği hışır naylonları deneyebilirsin, veya sera örtüsü çift kat olacak, bence sizin yöredede yeterli olacaktır, ısınmaya fazla kafa yorma derim. Havalandırma, sulama,koruma sistemleri /yani otomasyon daha önemli.

Saygılarım sunar, kolaylıklar dilerim, Allah yardımcın olsun kardeşim...

ekizilaslan
25-12-2012, 10:34
güzel gidiyor maşallah ama yavaş ve hesaplı adım atmak lazım.
yslsn dünysnın ısıtma konusundaki görüşü de yabana atılacak cinsten değil. kolay gelsin

smnvrl
25-12-2012, 11:08
Sanırım ısıtmada otomasyonda önemli,Eğer bitki gelişiminin durduğu sıcaklıklara uzun süre maruz kalırsa bitki diğer faktörler uygun olsa da gelişimi durduracaktır.Sn Vetman ın serasının bulunduğu şehirde yaşıyorum sıcaklıklar gündüzleri 5, geceleri 0 dereceleri şu an görüyor.Bu sıcaklıklarda bitki gelişimini durduracaktır ısıtma yapmak gereklidir.(Bilgi eksikliğim olabilir varsa lütfen düzeltin)

idris şenol
25-12-2012, 18:23
çilek çalışmalarınızın başlangıcı çok güzel,seranız mükemmel:))umarım bizede kısmet olur
çilek dikim saksılarınızı hangi firmadan aldınız firma bilgilerini yazarmısınız
bir oğuz alper beyin çilek çalışmalrını burdan takip edebilirsiniz, ben bir demlik çayı çilek resimlerine bakarken bitiriyorum:))
ÇİLEĞİN GÜN UZUNLUĞUNA DUYARLILIĞI

Çilek kısa gün ve nötr gün çeşidi olarak ikiye ayrılır. Kısa gün çeşitleri çilekte gece sıcaklıkları 7.2 C derece gün uzunluğu 14 saat den kısa günlerde çiçek gözleri oluşur, bunlar kısa gün çeşitleri olarak adlandırılır. Nötr çeşitler ise gün uzunluğuna bağlı olmadan ortalama gece sıcaklığı 15 C derece altıda meyve veren çeşitlerdir. Bunlara daima meyve veren çeşitler olarak da adlandırılır. Çilek bitkisinin soğuklanma ihtiyacı 400-500 saat arasındadır. Soğuklanma ihtiyacı fazla karşılanmış çilek bitkilerinin vegatatif aksamı güçlü çilek verimi ise azdır, soğuklanma ihtiyacı limitlerinde karşılanmış bitki ise vegatatif aksamı zayıf çilek verimi ise yüksektir. Bu sebeple çilekte verim ile gün uzunluğu ve ortalama sıcaklık çok yakından ilgilidir. Bunun içindir ki bir bölgeye uyan çeşit, diğer bölgeye uymayabilir.
Çeşit seçiminde ise üretim yapılacak bölgenin ekolojik koşulları ve Pazar şartları göz önüne alınarak seçim yapılır.Ülkemizde kısa gün bitkisi olan Camarosa çeşidi %90 oranında dikimi yapılmaktadır. Nötr gün çeşitlerinden ise Albion,Diamente,Aroma ve Selva dikilmektedir.Nötr gün çeşitlerinin ilkbaharın ortasında dikilmesi ile kışlık dikime göre daha erkencilik sağlar.Nötr gün çeşitlerinin dezavantajı kötü meyve şekli ve lezzetsiz olmasıdır.
çilek ,topraksız çalışmalar roa
burdan Roa +Plus Organik Sıvı Gübre - Roa Natura Mikrobiyal Gübre - Sayfa 190 (http://www.ibreliler.com/gubreleme-ve-toprak/1201-roa-plus-organik-sivi-gubre-roa-natura-mikrobiyal-gubre-190.html)

vetman996
25-12-2012, 23:04
Neden T tipi sistem, mtuğrul ağabey merdiven tipi sistemde başarılı olmuş harika bir örnek sizin için nerden bu kanıya vardınız anlamadım, bu kadar yatırım yapıp en azından sıraların 1 tanesini merdiven sistemi yapabilirdiniz,

Diğer konu (otomasyon)

Eğer sizin asli olarak bir işiniz (mesleğiniz) var ise bunu ek iş olarak yapıyorsanız, ozaman kesinlikle teknolojiyi yani otomasyonu eklemelisiniz, hem git-gel maliyetinizde düşecektir.

Sayın Yalandünya Kardeşim Merhaba.
Katkılarınız ve düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Biz Manisada olduğumuz için iklim yönünden biraz şanslı sayılırız ama siz bu işin içinde olduğunuz ve teknolojiyi bizden daha iyi kullandığınız için bence daha şanslısınız.
T tipi yerine merdiven tipi sistemi kullanmayı çok istiyorduk. hatta saykap kanallarımızı merdiven sistemine göre aldık. görüştüğümüz uzmanların hiç biri merdiven sistemini önermedi. görüştüğünüz uzmanlar kimdi diye sorarsanız: Sayın Prof. Dr. Hüdai YILMAZ hoca, Sayın Kudret TEZEL bey, Sayın Oğuz Alper YEĞEN bey , nc tarımdan Sayın Cahit Yeşilova bey, Gıda Taım ve Hayvancılık Silifke ve Anamur ilçe müdürleri merdiven sistemini önermediler.
kendimiz en azından deneme yapabilirdik ama ısrarla T sistemini önerdikleri için ( bazı uzmanlar ise düz sistem önerdiler) T sisteme karar verdik. bu karar verme sürecimiz ise çok uzun sürdü. Merdiven sistemini kullanan Mtugrul hocam gördüğümüz kadarıyla başarılıydı ama anamurda merdiven sistemini kullanan başka üreticilerin zarar ettiğinin duyumunu aldık. merdiven sistemini kullanıp başarılı olan yetiştiriciler bilgi verebilirlerse çok memnun oluruz.
Sayın yalandünya veteriner hekim olarak tarım ilçe müdürlüğünde çalışıyorum ve mutlaka otomasyona ihtiyacım var. sera bekçisi sulamayla ilgili kısmı halledecek ama ısı nem-havalandırmayla ilgili kısmı halledecek otomasyona ihtiyacımız var. antalya fuarında bir takım görüşmelerimiz oldu ama Sayın Kudret hocam bir otomasyon düzeneği hazırlamakta. Sayın hocamdan çalışmalarının sonucunu merakla beklemekteyiz. elimizdeki dökümanlarda besin eriğinin ısıtılmasıyla bitkinin dondan korunacağıyla ilgili bilgiler var. ayrıca dondan koruyucu örtüler var. bu konuda bilgiye ihtiyacımız var. konu hakkında bilgisi olan arkadaşların paylaşımlarını bekleriz.
Sayın yalandünya kardeşim. çalışmalarınızda başarılar ve kolaylıklar dilerim. selamlar... saygılar...

vetman996
25-12-2012, 23:11
çilek dikim saksılarınızı hangi firmadan aldınız firma bilgilerini yazarmısınız

Sayın idris şenol kardeş merhaba.
çilek kanallarımız SAYKAP olup Saygın Plastik ürünüdür. kalite ve fiyatı araştırdıklarımız içindeki en ideal kanallardı. firma linki aşağıdadır. selamlar... saygılar...
www.sayginplast.com.tr (http://www.sayginplast.com.tr/tr/ttoluk.asp)

smnvrl
25-12-2012, 23:16
Sn Vetman996,

Sera otomasyonu neleri kapsamaktadır? Neler kontrol edilmekte neler kullanılmaktadır?Yaptığınız görüşmelerden edindiğiniz fikirleri paylaşabilir misiniz ?

Halil Balaban
26-12-2012, 01:29
Sevgili Vetman Kardeşim,
Seranı çok beğendiğimi daha önce yazmıştım. T sistemi de çok güzel olmuş. Kardeşim dediğin gibi sana otomasyon şart. Ben şunu merak ediyorum. Görüntü yanıltmıyorsa sistem enlemesine üç kanal. Fotoğraftan gördüğüm T nin genişliği yan yana üç kanaldan fazla. Düz sistemde sanki aynı genişliğe daha çok kanal sığacak gibi. Eğer öyleyse niye düz sistem yapmadınız. Sanki yerden kar etmemişsiniz gibi. Tabi ben resimden yanılmışta olabilirim.
Düz sistemde kanallar arası, bitkinin ve meyvenin sarkacağı boşluğu da düşünüyorum.
Tekrar hayırlı olsun. Allah sinerinle bol ürün ve kazanç versin.
Halil Balaban

vetman996
26-12-2012, 07:48
Sn Vetman996,

Sera otomasyonu neleri kapsamaktadır? Neler kontrol edilmekte neler kullanılmaktadır?Yaptığınız görüşmelerden edindiğiniz fikirleri paylaşabilir misiniz ?

Sayın smnvrl Kardeş Merhaba.
Bizim broiler etlik tavuk kümesimiz de var. Burada kullandığımız otomasyon sistemi var. amerikadan siparişle getirtmiştik. Bu sistemde ısı, nem, su, fanlar, soğutma, havalandırma klepeleri, aydınlatma kontrol altında. kümes içindeki ısı düşünce soba devreye giriyor. yazın ısı yükselirse soğutma petekleri devreye giriyor. içeride oksijen yetersizse hava klepeleri devreye giriyor. günün belli zamanında mavi ve yeşil ışıklar devreye giriyor. kümes içinde nem yükselirse fakat ısı düşükse soba devreye girip fanlar da çalışıyor. kısaca her şey kontrol altında. bu tür otomasyon seralarda da kullanılabilir. (büyük seralarda kullanılan 40.000-80.000 euro luk otomasyonlar böyledir heralde)
Sayın Kudret hocamız buna benzer bir otomasyon hazırlıyor. kendisini merakla bekliyoruz. biz deneme seramıza her tünelde 2 adet olmak üzere 4 adet fan hesaplamıştık ama en az 2 tane fan koyarız. fanları havalar ısınmaya başladığında yerleştirmeyi düşünüyoruz. Kudret hocamın yapacağı otomasyon sistemi neleri kapsadığını ben de çok merak ediyorum. selamlar... saygılar...

vetman996
26-12-2012, 08:04
Sevgili Vetman Kardeşim,
Seranı çok beğendiğimi daha önce yazmıştım. T sistemi de çok güzel olmuş. Kardeşim dediğin gibi sana otomasyon şart. Ben şunu merak ediyorum. Görüntü yanıltmıyorsa sistem enlemesine üç kanal. Fotoğraftan gördüğüm T nin genişliği yan yana üç kanaldan fazla. Düz sistemde sanki aynı genişliğe daha çok kanal sığacak gibi. Eğer öyleyse niye düz sistem yapmadınız. Sanki yerden kar etmemişsiniz gibi. Tabi ben resimden yanılmışta olabilirim.
Düz sistemde kanallar arası, bitkinin ve meyvenin sarkacağı boşluğu da düşünüyorum.
Tekrar hayırlı olsun. Allah sinerinle bol ürün ve kazanç versin.
Halil Balaban
Sayın Halil Balaban abi merhaba.
seramızda 6 kanal var. fotoğrafta sadece 3 kanal gözüküyor. en kısa zamanda daha detaylı fotoğrafları ve hesabı yayınlayacağım.sisteme karar vermekte o kadar zorlandık ki anlatamam.başarılı olmuş bir sistemi biz de yapalım kararını verince karşımıza t sistemi çıktı. ölçülerini aldık ve uygulama koyulduk.ama dediğinizde çok haklısınız T sistemi yerine düz sistemde de aynı sayıda kanal sığabiliyor. hatta ben hala farklı bir sistem hala düşünüyorum. merdiven sistemiyle t sisteminin birleşimi bir sistem. sosis sistemine de kafayı takmış durumdayım. ama özellikle sayın Prof. Dr. Hüdai YILMAZ hoca şunu demişti. "siz çilek yetiştiriciliğinde de, topraksız tarımda da acemisiniz. ilkönce başarılı bir sistemde uzmanlaşın sonra sistemlere karar verirsiniz." biz de kendisini haklı bulduk ve T sistemine bu yüzden karar verdik. yakında sosis sistemini de deneyeceğiz. gelişmeleri yoğunluğumuz bitince daha detaylı paylaşacağım selamlar... saygılar...

arafx
26-12-2012, 08:12
Sayın vetman996 kolay gelsin,başarılar diliyorum.Bende çilekle ilgili katlı sistemde bir deneme yapıyorum.Bu kadar üstad bir aradayken izninizle birşey sormak istiyorum.

http://g1212.hizliresim.com/14/u/h9fbg.jpg

fotoğraftaki çilekler 2-3 içerisinde köklerindeki siyahlıklar artarak bitkiler ölüyor.Sorun nedir sizce?

Teşekkürler.

chimaera32
26-12-2012, 10:08
Sevgili Vetman996 yaptığınız işi kendi seram gibi takip ediyorum umarım başarılı olur bizlerede bu konuda yol açarsınız

Halil Balaban
26-12-2012, 13:20
Sevgili arafx,
forumda Sayın Mtuğrul (ismi yanlış yazdıysam özür dilerim) ve diğer çilek yapmış arkadaşları tespit et. Fotoğrafı onlara özel mesajla gönder sor. Özelden sor, çünkü bu insanlar profosyonel çalışıyorlar foruma bakamayabilirler. Birde toprakta bu işi çok yapan sayın Cilekci var. Ondan da bilgi alabilirsin. Özelden sorduğun arkadaşlardan cevaplarını buraya yazmalarını iste ki herkes görsün.
Sevgiyle kal.

SAGEN
26-12-2012, 13:43
Sayın smnvrl Kardeş Merhaba.
Bizim broiler etlik tavuk kümesimiz de var. Burada kullandığımız otomasyon sistemi var. amerikadan siparişle getirtmiştik. Bu sistemde ısı, nem, su, fanlar, soğutma, havalandırma klepeleri, aydınlatma kontrol altında. kümes içindeki ısı düşünce soba devreye giriyor. yazın ısı yükselirse soğutma petekleri devreye giriyor. içeride oksijen yetersizse hava klepeleri devreye giriyor. günün belli zamanında mavi ve yeşil ışıklar devreye giriyor. kümes içinde nem yükselirse fakat ısı düşükse soba devreye girip fanlar da çalışıyor. kısaca her şey kontrol altında. bu tür otomasyon seralarda da kullanılabilir. (büyük seralarda kullanılan 40.000-80.000 euro luk otomasyonlar böyledir heralde)
Sayın Kudret hocamız buna benzer bir otomasyon hazırlıyor. kendisini merakla bekliyoruz. biz deneme seramıza her tünelde 2 adet olmak üzere 4 adet fan hesaplamıştık ama en az 2 tane fan koyarız. fanları havalar ısınmaya başladığında yerleştirmeyi düşünüyoruz. Kudret hocamın yapacağı otomasyon sistemi neleri kapsadığını ben de çok merak ediyorum. selamlar... saygılar...
Sayın VETMA996;

Konuyu çok büyük dikkatle takipte olacağım. Zira bende bu tarz çalışma yapma düşüncesindeyim.

SAYGILARIMLA.

sumeha
26-12-2012, 15:53
Sayın Vetman996 takipçinizim ve sizi artık hocam sayıyorum.:D
Kudret Hocam ile de diğer bir forumdan kısa bir görüşme yaptık sera bekçisi üzerine siz de tam aradığım zamanda karşıma çıktınız... Tecrübelerinizi paylaşmanızı ve bize de hocalık yapacağınızı ümit ederek çok çok başarılar diliyorum.

ismail 55
26-12-2012, 21:13
sayın vetman996 seranız hayırlı olsun allah bol hasat versin seraya dikeceğiniz çilek sayısı 5148 tane fidemi dikeceksiniz saygılarımla

vetman996
29-12-2012, 02:14
Sayın vetman996 kolay gelsin,başarılar diliyorum.Bende çilekle ilgili katlı sistemde bir deneme yapıyorum.Bu kadar üstad bir aradayken izninizle birşey sormak istiyorum.

http://g1212.hizliresim.com/14/u/h9fbg.jpg

fotoğraftaki çilekler 2-3 içerisinde köklerindeki siyahlıklar artarak bitkiler ölüyor.Sorun nedir sizce?

Teşekkürler.
Sayın arafax merhaba.
Seramızda çilek dikimiyle ilgilendiğizden forma girip yazamadım.
Bahsettiğiniz konuda yeterli bilgi sahibi değilim. umarım cevabınızı üstadlar vermişleridir- vereceklerdir. sizin için üzgünüm. selamlar...

vetman996
29-12-2012, 02:17
Sevgili Vetman996 yaptığınız işi kendi seram gibi takip ediyorum umarım başarılı olur bizlerede bu konuda yol açarsınız

Sayın chimaera32 merhaba.
Seramızda çilek dikimiyle uğraştığımız için bir süre forma giremedim ve yeni fotoğraf yayınlayamadım. en kısa zamanda yayınlayacağım. ama çok zevkli bir iş. size yol açabilirsek onur duyarım selamlar...

vetman996
29-12-2012, 02:21
Sayın SAGEN merhaba.
Deneme seramızda işlerimiz yoğun. detayları uygun zamanlarda paylaşacağım. teşekkürler...

vetman996
29-12-2012, 02:25
Sayın Vetman996 takipçinizim ve sizi artık hocam sayıyorum.:D
Kudret Hocam ile de diğer bir forumdan kısa bir görüşme yaptık sera bekçisi üzerine siz de tam aradığım zamanda karşıma çıktınız... Tecrübelerinizi paylaşmanızı ve bize de hocalık yapacağınızı ümit ederek çok çok başarılar diliyorum.

Sayın sumeha merhaba. iltifatlarınız için teşekkürler...
Biz kim hocalık kim :)) biz daha talebeyiz. değerli hocalarımızdan birşeyler öğrenme telaşındayız. gün gelir kendimizi de yetiştirebilirsek o zaman belki...
Tecrübelerimizi paylaşacağımdan emin olabilirsiniz. çok teşekkürler. sağolun var olun...

vetman996
29-12-2012, 02:37
sayın vetman996 seranız hayırlı olsun allah bol hasat versin seraya dikeceğiniz çilek sayısı 5148 tane fidemi dikeceksiniz saygılarımla

Sayın ismail 55 bey merhaba.
Sizin seranız da hayırlı olsun ama sizden hiç paylaşım göremiyoruz.:))
metrekareye 13 adet fide dikiyoruz ama deneme için birkısmına 8-10 adet dikeceğiz. Henüz net bir sayı veremiyorum ama topraksız tarımın avantajlı olabilmesi için metrekereye çok çilek dikmek zorundasınız çünkü yatırımı normal seradan daha fazla. Allah ömür ve izin verirse bu yaz topraklıya da dikim yapma düşüncesindeyim. topraksız tarımın yatırım maliyeti ile topraklı tarımın yatırım maliyatini az çok biliyorum ama alınan karı da kıyaslamak düşüncesindeyim. elde ettiğimiz verilere göre de topraksız tarım büyük serayı kurma kararını vereceğiz. selamlar... saygılar...

alone35
29-12-2012, 10:27
hayırlısı olsun sabırsızlıkla beklıyoruz sonuçları kolay gelsin

vetman996
29-12-2012, 18:27
hayırlısı olsun sabırsızlıkla beklıyoruz sonuçları kolay gelsin

teşekkürler sayın alone35. zaman buldukça gelişmeleri aktaracağım. selamlar...

vetman996
29-12-2012, 19:09
Merhaba değerli dostlar.
gelişmeleri fotoğraflar eşliğinde kısaca özetliyeyim istedim.
daha önce bahsettiğim gibi T sistemine karar vermiştik. Saygın Plastikten Saykap kanalları 125'lik 192 metre ve 150'lik 300 metre aldık.deneme seramızın içine döşedik. kanalların içinde cocopeat ve cocopeat+pomza döşemeye karar verdik. cocopeatı hazır poşetli almaktansa (çünkü hazır poşetli daha pahalı) kalıp şeklinde alıp suyla kullanılacak hale getirerek bizim poşetlememizin daha uygun olacağına karar verdik. eski bir su tankını cocopeatı ıslamak için kullandık

vetman996
29-12-2012, 19:15
ıslanmış cocopeatları saykap kanallara göre yaptırdığımız poşetlere doldurduk ve alt kısımlarına drenaj için (hazırladığımız tırmık gibi bir düzenekle) delikler açtık. daha sonra poşetleri kanallara döşedik ve fideler arasında 13 cm. olacak şekilde şablonla fide deliklerini hazırladık

vetman996
29-12-2012, 19:20
fidelerimizi fungusit (mantar ilacı) içeren suda iki saat beklettik ve fide dikimlerimizi yaptık. daha sonra cansuyu verdik drenaj suyunun akışını da fotoğrafladık.

vetman996
29-12-2012, 19:34
konunun uzmanlarından aldığımız bilgilere göre en az 1 hafta besin eriği olmadan sadece su vereceğiz. besin eriği kullanmayacağımız için drenaj suyunu şuan için toprağa akıtıyoruz çünkü kanallara dökülen cocopeatlar da drenaj suyu ile geliyor ve depomuzu kirletsin istemiyoruz.
sera bekçimizi ve drenaj depomuzu da monte ettik ama drenaj kanallarının monte olması 1-2 gün içinde yapılacak.
Değerli dostlar çilek dikim işlemimiz yarın sona eriyor. naylon poşetlere 5.000 fide deliği açmanın bile ne kadar zor olduğunu uygulayarak öğrenince 100lük PVC borulara 10.000 fide deliği açmanın ne kadar zor olabileceğini daha iyi anlıyorum:)) yorgunluk nedeniyle çok kısa özetledim sanırım. ama zamanı gelince formda detayları anlatırım. selamlar... saygılar...

idris şenol
29-12-2012, 19:46
sayın vetman kardeşim harika gidiyorsunuz ,
umarım toprkasız tarım kırılma noktalarını rahat geçersiniz
formdaki en küçük ayrıntıları bile hafife almayın
bundan önceki isimlerini sayıpta rincide etmek istemediğim dostlarım kırılma noktalarında kayabolup gittiler ,umarım siz dirençli çıkarasanız:))
size herzaman bildiklerimizi hatta daha fazlasını vermeye hazırız,bizden korkmayın:))güvenin

vetman996
29-12-2012, 21:03
sayın vetman kardeşim harika gidiyorsunuz ,
umarım toprkasız tarım kırılma noktalarını rahat geçersiniz
formdaki en küçük ayrıntıları bile hafife almayın
bundan önceki isimlerini sayıpta rincide etmek istemediğim dostlarım kırılma noktalarında kayabolup gittiler ,umarım siz dirençli çıkarasanız:))
size herzaman bildiklerimizi hatta daha fazlasını vermeye hazırız,bizden korkmayın:))güvenin

Sayın idris şenol bey.
topraksız tarımın kırılma noktalarını hatırlatabilirseniz memnun olurum(özelden de olabilir-rencide etmek istemediğiniz dostlarımız için). açık olmak gerekirse uygulamaya geçince biraz kafa karışıklığımız da mevcut. hata yapmaktan korktuğumuz için ince eleyip sık dokuyoruz. yapıcı eleştirilerinizi de bekliyoruz. selamlar... saygılar...

İsmail Karagülle
29-12-2012, 22:32
Sayın İdris Şenol ;
Kırılma noktaları diye söylenince azıcık korktum. Zaten bilmediğimiz bir çok nokta var. Bahsedilen kırılma noktaları nelerdir acaba? Ve bu noktalarla karşılaşmamak için neler tedbirler önerilir? Karşılaşılırsa ne yapmalıyız. Bilgilendirirseniz memnun oluruz.

Halil Balaban
30-12-2012, 13:46
Sevgili Vetman, arkadaşım harikasın. Dayan korkma arkanda koca bir aile var. Sen zeki hatta pratik zekalı bir arkadaşsın. Hata yapacağını sanmıyorum. Kötü anlamda değil, iyi bir söz olsun diye söylüyorum: Bu forumda çok sürttün. Herkes "eriyik nedir lütfen, lütfen yaaa" diye hazır arayıp cilve yaparken, sen araştırdın, soruşturdun. Kitaplar aldın. Hocaları, üniversiteleri turladın, internet kurcaladın. İyi ve güzel olan her şeyi hakediyorsun kardeşim. Eline, emeğine sağlık. Direnaj delikler için düşündüğün şey çok hoşuma gitti. Ekim deliklerinde kullandığın şablonunu
neyden yaptın, malzemesi ner? Birde torbanın ölçüsü kaç, kaçlık kanala oturuyor. Kolay gelsin. Hayırlı işler.
İdris Beye birşeyler söylemek istiyorum. Arkadaşım senin "Kırılma Noktası konusunu canlandıralım. O konuya yazık oldu. Bir biber sorunu ortyaya attım. Konu güme gitti sanki benim yüzümden kapanmış gibi oldu. O gün benim için kırılma noktası oydu. Sayın Malina müdahale etti. Daha ağır sonuçları olan ve genel konulara yönelmemizi istedi. Benim konum kişisel bir konuydu. Belki haklıydı. Ama benim için kırılma noktası da oydu. Başka yerde çözüm bulamadım. Bir umut sordum. Neyse, o konuyu işlemeye devam edelim. Zaten ortalıkta bir İsmail, birde Vetman beyler var işler kesat. Her kese okuyacak, yazacak konu çıkar. Sevgiyle kalın.
Halil Balaban

ismail 55
30-12-2012, 18:15
sayın vetman 996 emeğini ve azmini ayakta alkışladım senin azmin çok süper ve sen bu işi sera yaparak başarmıştın kafanda olgunlaşmasını bekledin başlanğıc olarak iyi bir sistem kurmuşsun A sehba sistem çok uğraştırıcı ve zahmetli 3 lü sistem daha kolay ve basit o yüzden 3 lü sistem ideal A sehba sistemi yerinde ğörmeden yapma acizana tafsiyem saygılarımla

İsmail Karagülle
30-12-2012, 21:04
vetman996 naylon torba içindeki malzeme suyu bünyesinde tutacak , naylon torba da direnaja bir miktar engel. Bu durumda köklerin oksijenlenmesi sanki biraz eksik kalıyor gibi geldi bana . Bu konuyu biraz irdelesen diyorum. Sanki devamlı su içinde kalıyorlar. Naylona açtığın delikler yeterli gelecek mi ? Belki boşuna telaş ediyorum. Ama aklıma geldi söylemeden duramadım.

idris şenol
30-12-2012, 21:46
Sayın idris şenol bey.
topraksız tarımın kırılma noktalarını hatırlatabilirseniz memnun olurum(özelden de olabilir-rencide etmek istemediğiniz dostlarımız için). açık olmak gerekirse uygulamaya geçince biraz kafa karışıklığımız da mevcut. hata yapmaktan korktuğumuz için ince eleyip sık dokuyoruz. yapıcı eleştirilerinizi de bekliyoruz. selamlar... saygılar...
sayın vetman996 öncelikle paylaşımlarınız, gelecekte,
topraksız tarım yapmak isteyen arkadaşlara çok büyük yardımınız olacağna inanıyorum

sayın üstad KUDRET TEZEL beyin dediği gibi(BİLGİ PAYLAŞTIKÇA BÜYÜR)
topraksız tarımın bence en büyük kırılma noktası:
gübreleme ,formül uygulaması,
ürüne göre formül ve bitki gelişim dönemine göre ec ve ph düzeni
birçok arkadaşımız bu aşamaları geçemedi

bundan sonraki kırılma noktası:
sistemi sürekli çalıştıracak insan müdhalesini minumum seviyede tutmak
kudret tezelin sera bekçisi bu işi için %90 başarı sağlıyacağna inanıyorum
birde sisteme ph kontürülü ekleyebilse sisteme tamamen androit olur çıkar:))
bize sadece çilekleri toplamak kalır:o

bölgeye göre ve işimizin durumuna göre ürün yetiştirme
örneğin tek başımıza yarı hobi yarı kar amaçlı ek işi olarak
topraksız sera yapıyorsak ,o vakit uğraşısı en az olan ürün tercih etmeyeliz

bundan sonraki kırılma noktası zamnında doğru ürün
geç kalınan bir ürün kardan çok zarar getirebilir
örneğin bu yıl kıvırcık marul fidesi bulmada güçlük çekildi ve bulduğumuz zaman geç kalındı ...gibi

son kırılma noktası yetiştirdiğimiz ürünü pazarlama
bu aşamada topraksız tarımın son aşaması ürünlerini pazrlamayanlar bu aşamaya kadar gelsin beni arasın:))

diyelimki ürününüz çilek ve tüm aşamaları geçtiniz fide başına 200 ,,,300 gr çilek topladınız ,bu sizin son aşamay geldiğinizi bu işi kıvırdığnızı göstermez işte bu aşamada kırılma noktası olabilir hedeflediğiniz fide başına alınan ürünün çok altındasınız sizi kırılma noktasında kaybedebilir
işte sayın vetman burayı geçip her yıl 300 ,,,400 ...500 600 700 gidiyorsunuz
işte olay bu,kırılma noktasını kırdınız demektir
unutmayalımki holladanın %98 toprksız tarım yapıyor ve adamlar kendini aşmış
biz neden yapmayalım bu işi sizin gibi iş adamları öncülük edecekki ülkemiz seracılıkta dünya devi olsun birgün gelecek (HAYELDİ GERCEK OLDU) diyeceğiz

vetman996
30-12-2012, 21:59
Ekim deliklerinde kullandığın şablonunu
neyden yaptın, malzemesi ner? Birde torbanın ölçüsü kaç, kaçlık kanala oturuyor. Kolay gelsin. Hayırlı işler.

Halil Balaban
Sayın Halil Abicim merhaba.
Desteğiniz ve iltifatlarınız için teşekkür ederim.
Ekim deliklerinde kullandığım şablon kontraplak. çapı 3 cm.dekupaj testere ile deliklerini açtık ama 2 cm. çaplı olsa daha idealmiş.
torbaların uzunluğu 2 m. olarak kestik. Kullandığımız saykap kanalların drenaj kanallı olanları 125'lik diye ifade ediliyor. onlara eni 18 cm.lik torbaları kullandık.
Kullandığımız saykap kanalların 150'lik diye ifade edilenlerine ise eni 20 cm. olan torbalardan kullandık.
150'lik saykap kanalların bir kısmına sadece cocopeat kullandık, bir kısmına 3 cm. kadar pomza koyduk ve üzerine cocopeat döktük. bir kısmına ise 1 cm. kadar pomza koyduk ve üzerine poşet içinde cocopeat koyduk. sonuçları merakla bekliyoruz. sadece cocopeat koymuş olduğumuz kanallarda drenaj yeterli olabilecekmi tam olarak bilemiyorum ama sistemimizde % 1.5'lik eğim var. 24 saat önce vermiş olduğumuz su hala damla damla süzülüyordu bu iyi mi yoksa kötü mü hocalarımız değerlendirebilirse memnun oluruz.
kanallara koyduğumuz ortam olarak cocopeat yerine daha ucuz olduğu için pomza kullanmayı düşündük ama pomza daha ağır olduğu için kanallarda bel verme oluşabilir düşüncesiyle alta pomza üste ise cocopeat kullandık.

Deneme seramızda bitiremediğimiz kısımlar var onları da bitirince daha detaylı fotoğraflarla ve gider pusulasıyla paylaşımda bulunacağım. selamlar... saygılar...

vetman996
30-12-2012, 22:30
vetman996 naylon torba içindeki malzeme suyu bünyesinde tutacak , naylon torba da direnaja bir miktar engel. Bu durumda köklerin oksijenlenmesi sanki biraz eksik kalıyor gibi geldi bana . Bu konuyu biraz irdelesen diyorum. Sanki devamlı su içinde kalıyorlar. Naylona açtığın delikler yeterli gelecek mi ? Belki boşuna telaş ediyorum. Ama aklıma geldi söylemeden duramadım.
Deneme seramızda 4 ayrı sistem var. seranın ortasında boş bir kısım var burada da bir takım deneme farklı sistemler kuruyoruz
1-Drenaj kanallı 125'lik kanal: bu kanallarda drenaj kanalı 3 cm. derinliğindedir. naylonlarımızda tek sıra drenej deliği açtık ve sisteme su verdiğimizde ilkönce drenaj suyu bu kanallardan geri geliyor.
2-150'lik kanal _ altta 1 cm. pomza ve üstte naylon poşet içinde (poşetlerde 2 sıra drenaj deliği mevcut)cocopeat. sisteme su verildiğinde drenaj suyu 2. olarak bu kanallardan geriye geliyor.
3- 150'lik kanal_ altta 3 cm. pomza ve üstte cocopeat (naylon poşet yok). sisteme su verildiğinde 3. olarak bu kanallardan geri geliyor.
4- 150'lik kanal_ kanal içinde sadece cocopeat bulunuyor.bu kanallardan drenaj suyu en son geliyor ve damla damla 24 saat boyunca akıyor.
şuan sisteme sadece su veriyoruz. kitabi bilgilere göre 1 hafta boyunca su verilmesi gerekirken pratik yapan arkadaşlar 1 ay boyunca sadece su vermemizi istediler. topraklı tarımda bu yapılabilir ama topraksızda farklı dedim ama içimde şüphe de kaldı şuan bunun araştırması içindeyim. umarım dostlar yardım ederler.
bazı arkadaşlar her gün sulamamızı isterken bazıları ise cocopeatın durumuna göre su vermemizi istediler. bunu da araştırıyorum ama bir kısmını her gün sularken bir kısmını da cocopeatın nemini kontrolederek sulamaya başladım. bizim en zorlandığımız kısım da bu zaten. bir uzmanın söylediğiyle diğer uzmanın söylediği çelişebiliyor. biz de orta yolu bulma veya en doğruyu bulma çabası içine giriyoruz.
Sayın İsmail Bey. dediğim gibi naylon torbaların drenaj delikleri yeterli ve sisteme su verildiğinde drenaj suyu hemen geri geliyor. ama sadece cocopeat olan kanallardan drenaj suyu en son geliyor. acaba bu sıkıntı oluşturabilir mi hep beraber göreceğiz. eğer bu kanallarda problem olursa Saygın Plastikten Sayın Adnan Beyin kapısını çalarız düşüncesindeyim:)) selamlar... saygılar...

vetman996
30-12-2012, 22:51
Sayın İdris Şenol Bey Merhaba.
Bahsettiğiniz kırılma noktasını çok daha iyi anlamış olduk. Paylaşımlarınız için teşekkür ederim. ülkesini seven bir devlet memuruyum. üretimle muasır medeniyetler seviyesine çıkacağımızı düşünüyorum. topraksız tarım yapacak arkadaşlara bir katkımız olabilecekse bundan onur duyarız. Biz üretimde başarılı olabilmak için yapılması gereken her şeyi yapma düşüncesindeyiz. ama kaderimizde başarısız olmak varsa da yaşadığımız başarısızlıklardan ders alarak daha iyisini yapma gayreti içinde oluruz. Kırılma noktalarına dikkat edeceğimden emin olabilirsiniz. selamlar... saygılar...

Manifesto
31-12-2012, 00:00
Bahsettiğiniz kırılma noktasını çok daha iyi anlamış olduk. Paylaşımlarınız için teşekkür ederim. ülkesini seven bir devlet memuruyum. üretimle muasır medeniyetler seviyesine çıkacağımızı düşünüyorum. topraksız tarım yapacak arkadaşlara bir katkımız olabilecekse bundan onur duyarız. Biz üretimde başarılı olabilmak için yapılması gereken her şeyi yapma düşüncesindeyiz. ...

Teşekkürler.Tebrik ediyorum.

Halil Balaban
31-12-2012, 00:05
Sevgili Kardeşim,
İsmail Bey endişesini açıklamış. Bu konuyu ben şöyle ele alıcam. Ben de bu yıl ilk defa topraksız tarım, hatta ilk defa tarım yaptım. Domates, biber ektim. Benim fidelerim aniden ramazan bayramı arifesinde bulundu. Alel acele hiç hazılıksız cocopeat yastıklarını yere koydum. Ne drenaj, ne de damlama hiç bir şey yok. EC yere gidiyor diye günde iki kere 100gr/kök olmak üzere sulamaya başladım. Sera yapmadım. Altta sebzeler varken üstüne sera çakmaya cesaret edemredim. Çünkü kendim ahşaptan yapacaktım. Bitkilere zarar verebilirim dedim. Açıkta giderek EC miktarını arttıtrarak çalışıyordum. Kök başına günde 700 grama kadar çıktım. Ve bunu yazdım. Kudret Bey okumuş. Gece aradı "700 gr az, günde en az 1200-1500gr/kök vermen lazım" dedi. Yastıkların altına ranzalarını çaktım. Altına drenaj kanalı yaptım. Damlama sistemini kurdum. Saatte 15 dakikadan sulamaya başladım. Bir seferde her köke 150 gramdan günde 8 defa sulamaya geçtim. Bitki başına 1200 gr/gün EC verdim.
Devamı var.

Halil Balaban
31-12-2012, 00:11
Mesajın Devamı.
Damlama sistemimin damlatıcıları, akvaryum vanası idi. Dolayısıyla biraz hızlı damlatsam 15 dakikada epey bir miktar artıyor.
Kudret hocaya telefonla. Hocam sıvı miktarını tam ayarlayamıyorum. Ne yapmam lazım? Diye sordum. Bana "Verdiğin sıvının miktarı çok önemli değil, neticede verdiğin sıvının fazlasını geri alıyorsun. Bitki ancak ihtiyacı kadar alıyor. Sen cocopeati nemli tut kurumasın" anlamında konuştu.
Ben de doğru olduğu kanısına vardım. Biz bitkiye gübreyi her daim hazır tutmak durumundayız. Fazlası geri alınır. Haftada birde kökler su ile temizlenir. Kökün su içinde kalmasının sakıncası çürümesidir. Çürüme neden olur? Kök su ortamında havaya ulaşamadığı için. Katı ortam zaten geçirgen olduğu için kök hava almaktadır. Ancak yinede gübremizi havalandırmalıyız. Ortamın nemini kontrol etmeliyiz.
Drenaj yeterli olamsa bile, sıvı
gübre kökü çürütme sınırına gelmeden önce naylonun alt kısmında birikir. Bu durum ortam nemiyle kontrol edilir. Sulama miktarı ona göre ayarlanır.
Bir problem görülürse, hasattan sonra drenaj delikleri arttırılır.
Sevgilerimle.
Halil Balaban

İsmail Karagülle
31-12-2012, 00:15
Vetman966 , anladım ki siz de benim gibi drenaj konusunda çok emin değilsiniz. Ve farklı uygulamalar ile gidişata göre en uygun metodu arayacak ve eminin ki bulacaksınız. Hani bir söz vardır . ''Türkmen dengi yolda düzelir'' diye bazen bu zorunlu oluyor. Ve iyi bir takiple sonuç mutlaka iyi olacaktır. Kolaylıklar diliyorum.

Ve saate baktım .31/12/2012 01.12 YANİ YILIN EN SON GÜNÜNE GİRMİŞİZ.
Bu vesile ile ilk yeniyıl iyi dileklerimi senin başlığın altında dileyeyim.

Bütün insanlığa barış mutluluk sağlık getirmesini dilediğim yeni yıl, herkese kutlu olsun.

vetman996
31-12-2012, 00:34
Vetman966 , anladım ki siz de benim gibi drenaj konusunda çok emin değilsiniz. Ve farklı uygulamalar ile gidişata göre en uygun metodu arayacak ve eminin ki bulacaksınız. Hani bir söz vardır . ''Türkmen dengi yolda düzelir'' diye bazen bu zorunlu oluyor. Ve iyi bir takiple sonuç mutlaka iyi olacaktır. Kolaylıklar diliyorum.

Sayın İsmail Bey.
Biz topraksız tarımın acemisiyiz. araştırarak bir şeyler yapma gayreti içindeyiz. yaptığımız denemeleri de ucuza mal etme çabasındayız bu nedenle gördüklerimizi kendimize göre yöntemler geliştirerek uyguluyoruz. drenaj konusunda hazır poşetin ve kendimizin yaptığı poşetin fotoğrafını paylaşırsam daha iyi anlatmış olurum.
Beyazlar hazır poşet ve drenaj delikleri- siyahlar ise bizim hazırladığımız poşet. arada yarı yarıya fiyat farkı var.
Bu arada sizin ve tüm forumdaşların yeni yılı kutlu olsun. selamlar... saygılar...

vetman996
31-12-2012, 00:37
fotoğraflar ...

İsmail Karagülle
31-12-2012, 01:07
fotoğraflar ...

Sizin yaptığınız daha ucuza gelmesine rağmen daha iyi görünüyor.

vetman996
31-12-2012, 01:14
Sizin yaptığınız daha ucuza gelmesine rağmen daha iyi görünüyor.

Çok teşekkürler Sayın İsmail Bey. umarım siz daha iyisini yaparsınız.
mutlu yıllar:))

Kudret Tezel
31-12-2012, 10:13
Dün gece herkes nöbetteymişte haberimiz olmamış, sohbet koyulaşmış vakit bir ler, ikiler olmuş herkes iş başındaymış ne güzel.
Sayın arkadaşlar cebimize uygun hazır standart malzemeler olmadıkça bir çok denemeler yapılacak ve birgün en basit ,en ucuz ve en pratik malzemeler elbet bulunacaktır. Sevgili vetman arkadaşımız, güzel bir delik şablonu hazırlamış drenaj deliklerini delmekte çabukluk düzgünlük ve görsellik açısından güzel bir aşama kaydetmiş.Yaptığımız bütün çalışmalar o günleri yakına getirmek içindir. Emeği geçen herkese teşekkür borcumuz vardır. Emek veren, zaman harcıyan, düşünerek daha iyiyi hedefleyen herkesin emeklerinin zayi olmaması dilediyle

YENİ YILINIZ KUTLAR SAĞLIK MUTLULUK VE BAŞARILAR DİLERİM.

Halil Balaban
31-12-2012, 11:49
Herkesin yeni yılını sağlık, mutluluk, refah dileklerimle kutlarım.
Halil Balaban

yildirim02
31-12-2012, 12:20
Arkadaşlar tapraksım tarımda kullandıgımız besinler organıkmı

İsmail Karagülle
31-12-2012, 13:30
Arkadaşlar tapraksım tarımda kullandıgımız besinler organıkmı

Organik değil tamamen inorganik

garlangufa
01-01-2013, 20:36
Sayın Vetman,
Bende takipteyim. Uzun süredir forumlara zaman ayıramıyordum, sene sonu iş yoğunluğundan dolayı. Yazdıklarınızı baştan aşağı okurken sanki kendimi buldum, aynı düşünceler geçti içimden ama benim seram şu anda yaşadığım ve çalıştığım yerden 1150 Km uzakta. Bu nedenle kendimi emekliye ayırmayı düşündüğüm önümüzdeki birkaç ay içinde sizin geçtiğiniz yollardan bende geçeceğim sanırım. Bu nedenle sizin çalışmalarınız ve başarılı olmanız benim için çok çok önemli. İlk fırsatta gelip seranızı görmek ve sizinle sohbet etmek isterim. Kudret hocam olmasaydı birçok kişi gibi bende bu topraksız tarım işine bulaşmaya pek cesaret edemezdik sanırım.
Görüşmek üzere,
Benim sera için link : http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/28035.htm
Bende öncelikle çilek düşünüyorum. Rubigem de karar vermiştim ama şimdi albion u da gözden geçirmem gerek. Hatta siz araştırdığınıza göre çogunu albion yapabilirim. Zaten Rubigem fide bulamamıştım, nedense zor, rubigem fidesi bulmak. Sağolsun Şansal abi şu anda 1000 adet kadar rubigem fidesi olduğunu söyledi de biraz rahatladım.

İyi yıllar

vetman996
01-01-2013, 21:43
Sayın garlangufa Merhaba.
Sizin zor arazi koşullarında kurduğunuz seranın yanında bizimki çok basit kalır sanırım. 1150 Km uzakta ve Trabzonda sera kurduğunuzu okuyunca kendimi ayıpladığımı hatırlıyorum. Karadenizli zekanıza da hayran kalmıştım. Sayın Kudret Hocamın çalışmaları ve desteği olmasa bu işe giremezdim. Seramızı görmek isterseniz her zaman gelebilirsiniz. Kapımız size ve tüm dostlara açıktır. Biz özellikle Albion diktik az miktarda da Camarosa ve Swethcharly var. Rubigem özellikle Akdeniz bölgesi için ideal olduğunu duymuştum. Antalya tarım fuarında Albionu çok övdüler. şimdilik denemedeyiz, sonuçları paylaşırız. selamlar... saygılar... mutlu yıllar...

ekizilaslan
01-01-2013, 21:59
sevgili vetman devam et takipteyiz abicim. yeni yılda yeni projeler. inşallah bize de nasip olur.

ekizilaslan
01-01-2013, 22:00
sana yakınım aydına giderken belki uğrarım (yaza doğru tabi)

ekizilaslan
01-01-2013, 22:03
Bugün bakıyorum da bu sayfada herkes online maşallah,

vetman996
01-01-2013, 22:11
sana yakınım aydına giderken belki uğrarım (yaza doğru tabi)
Sayın ekizilaslan merhaba.
Her zaman bekleriz. teşekkürler...

idris şenol
02-01-2013, 12:52
Bahsettiğiniz kırılma noktasını çok daha iyi anlamış olduk. Paylaşımlarınız için teşekkür ederim. ülkesini seven bir devlet memuruyum. üretimle muasır medeniyetler seviyesine çıkacağımızı düşünüyorum. topraksız tarım yapacak arkadaşlara bir katkımız olabilecekse bundan onur duyarız. Biz üretimde başarılı olabilmak için yapılması gereken her şeyi yapma düşüncesindeyiz. ama kaderimizde başarısız olmak varsa da yaşadığımız başarısızlıklardan ders alarak daha iyisini yapma gayreti içinde oluruz. Kırılma noktalarına dikkat edeceğimden emin olabilirsiniz. selamlar... saygılar...
sevgili vetman hre nekadar yazılanları anladık desekte sadece anlamak yetmiyor
herkes müslüman fakat namaz kılmadıktan sonra dini vecibeleri yerine getirmeden kimse cennete girmiyeceği hadislele sabit:))tabiri caisse böyle örnek verdik
kudret beyin titizliğini göstermemiz bir ilke olmalı ,siz şanslısınzki SERA BEKÇİSİ sizin yerinize bekçilik yapacak dahada önemlisi hata payını enaza indirecek,
size... tavsiyem işin ruhunu çözmek(kudret tezel)beyden alıntı:))

ekizilaslan
02-01-2013, 15:04
Organik değil tamamen inorganik

inorganik olmasının dezavantajı var mı, zararı var mı?

İsmail Karagülle
02-01-2013, 16:10
inorganik olmasının dezavantajı var mı, zararı var mı?

Bu konu hakkında derin bir bilgiye sahip değilim . Bildiğim kadarı ile izah etmeye çalışayım. Topraksız tarım uygulamasında bitkinin ihtiyacı olan elementler , ihtiyaçları kadar verilir. Bu verilen elementler inorganik elementlerdir.

Bildiğim zararı yok.

Alıntı bir bilgi;

İNORGANİK BİLEŞİKLER
Canlıların kendi vücutlarında sentezleyemeyip,dışarıdan hazır aldıkları bileşiklerdir.Hem canlı vücudunda hem de cansız ortamda bulunurlar.Küçük moleküllü olup,devamlı ve yeterince bulunması gerekir.Canlılar bu bileşiklere gereksinim duyar.Besin olarak kullanılan inorganik maddeler “mineraller ve su” sindirilemezler. Enerji vermezler.Bunlar düzenleyici maddelerdir.Karbon elementine sahip olmayan tüm moleküller İnorganik Bileşikler olarak adlandırılır.

ORGANİK BİLEŞİKLER

Organik bileşikler, genellikle canlıların yapısında bulunan ve hepsi mutlaka karbon atomu taşıyan moleküller. Organik moleküllere örnek olarak proteinleri, karbonhidratları, lipidleri ve nükleik asitleri verebiliriz. Ancak, burada bir yanılgıya düşmeyelim, karbon içeren her bileşik organik olmak zorunda değil. Örneğin, yapısında karbon içeren karbonat, bir inorganik molekül.

Organik bileşikler:Yapısında C,O,H gibi temel elementleri içeren maddelere denir.

Bunlar 3'e ayrılır:
*Karbonhidratlar
*Yağlar
*Proteinler

Ayrıca enzimler,vitaminler,hormonlarda birer organik bileşiktir.

Organik ve İnorganik Bileşikler Arasındaki Farklar
1) Organik bileşikler yanıcıdır.
1) İnorganikler yanıcı değildir.
Organik bileşiklerin erime ve kaynama noktaları genellikle düşüktür.
2) İnorganiklerin erime ve kaynama noktaları yüksektir.
3) Organik bileşikler suda çözünmez.
3) İnorganik bileşikler suda çözünür.
4) Organik bileşikler kovelent bağlıdır.
4) İnorganik bileşikler genellikle iyoniktir.
5) Organiik tepkimeler çok yavaş gerçekleşir.
5) İnorganik tepkimeler genellikle hızlı gerçekleşir.
6) Organik bileşiklerin kendine has bir kokusu vardır.
6) İnorganik bileşikler kokusuzdur.
7) Organik bileşiklerin sayısı çok fazladır.
7) İnorganik bileşikler ise daha azdır.
8) Organik bileşikler ısıya karşı dayanıksızdırlar.
8) İnorganik bileşikler ısıya dayanıklıdır.
9) Organik bileşiklerin tepkimeleri karmaşıktır.
9) İnorganik bileşiklerin tepkimeleri daha basittir.
10) Organik bileşikelrin tepkimeleri düşük verimlidir.
10) İnorganik bileşiklerin tepkimeleri yüksek verimlidir.

Ben de bu arada öğrenmiş oldum.

ekizilaslan
02-01-2013, 16:54
sağol çok faydalı oldu

vetman996
02-01-2013, 17:22
Sevgili Dostlar merhaba.
Sayın Kudret Hocamız işlerini ayarlayabilirse Cuma günü yani 04.01.2013 tarihinde seramıza teşrif edecekler, kendilerini bir gece misafir edeceğiz. Sera bekçimizin açılış kurdelasını kendileri kesecekler:)) İnşallah bir aksilik olmaz gelirler. uzun uzun konuşur değerli bilgilerinden istifade ederiz, sizlerle de paylaşırız. selamlar... saygılar...

İsmail Karagülle
03-01-2013, 15:16
Sevgili Dostlar merhaba.
Sayın Kudret Hocamız işlerini ayarlayabilirse Cuma günü yani 04.01.2013 tarihinde seramıza teşrif edecekler, kendilerini bir gece misafir edeceğiz. Sera bekçimizin açılış kurdelasını kendileri kesecekler:)) İnşallah bir aksilik olmaz gelirler. uzun uzun konuşur değerli bilgilerinden istifade ederiz, sizlerle de paylaşırız. selamlar... saygılar...

Kudret Hocamızı geri isteriz!!!!!!!!!!!!!!!! (: :mad:

Sevgili vetman996 Kudret bey gibi bir hocaya, ağabeye sahip olduğumuz için gerçekten şanslıyız. Kolaylıklar, hayırlar dilerim . Şu düve ihalesinin nasıl olduğunu ne zaman yapıldığını , vs ile ilgili bilgiler istemiştim . Eğer mümkünse ifkkaragul@hotmail.com konu hakkında bilgi gönderirsen belki biz de yavaştan başlıyabiliriz. Selamlar.

vetman996
03-01-2013, 20:35
Kudret Hocamızı misafir etmekten onur duyacağız. Siz aynı şehirde olduğunuz için daha çok şanslısınız. Düve ihalesi ve saanen keçi yetiştiriciliği hakkında izinim bitip işyerine döndüğümde detaylı bilgi göndereceğim. bugünler de seranın eksikleri ve bazı yapılması gerekenlerle ilgilenirken size yazamadım ama en yakın zamanda yazacağım. selamlar... saygılar...

vetman996
03-01-2013, 21:01
Merhaba Kıymetli Dostlar.
Çilek fidelerimizi altı gün önce dikmiştik. kendi ellerimizle diktiğimiz bir bitkinin kısa bir zaman içinde canlanıp yeşil yeşil yaprakların oluşup yeşerdiğini görmek kişiye ayrı bir mutluluk veriyor.Tüm dostların bu mutluluğu tatması dileğiyle...

İsmail Karagülle
03-01-2013, 21:54
Çok güzel görünüyorlar. İnşallah çileklerimizi de görürüz . ( nasıl da sahipleniverdim ) . Gördüğüm kadarı ile galiba sulama sistemi hocayı bekliyor. Bağlı değiller gibi geldi.

vetman996
03-01-2013, 22:13
Çok güzel görünüyorlar. İnşallah çileklerimizi de görürüz . ( nasıl da sahipleniverdim ) . Gördüğüm kadarı ile galiba sulama sistemi hocayı bekliyor. Bağlı değiller gibi geldi.

Sn. İsmail Bey. Sulamayı basınçlı damlama borusu döşeyerek hallettik. resimde görülen damlama borusunun bitiş kısmı. başlangıç diğer uçta. hem başlangıç noktasına hem bitiş noktasına vana koyduk. eğer damlama borusunda yosunlaşma vs. nedenle tıkanıklık oluşursa bu tıkanıklığı bitiş noktasındaki vanayı açarak gideririz diye düşündük. selamlar... saygılar...

İsmail Karagülle
03-01-2013, 22:25
Sn. İsmail Bey. Sulamayı basınçlı damlama borusu döşeyerek hallettik. resimde görülen damlama borusunun bitiş kısmı. başlangıç diğer uçta. hem başlangıç noktasına hem bitiş noktasına vana koyduk. eğer damlama borusunda yosunlaşma vs. nedenle tıkanıklık oluşursa bu tıkanıklığı bitiş noktasındaki vanayı açarak gideririz diye düşündük. selamlar... saygılar...

File tersinden bakan kör adamın hali gibi oldu benim bakışım. :o

SAGEN
04-01-2013, 07:42
File tersinden bakan kör adamın hali gibi oldu benim bakışım. :o

Sayın İSMAİL KARAGÜLLE;

Söylemiş olduğunuz cümle o kadar hoşuma gitti ki anlatamam. Dönüp dönüp beş altı sefer okudum.

SAYGILARIMLA.

İsmail Karagülle
04-01-2013, 16:33
Sayın İSMAİL KARAGÜLLE;

Söylemiş olduğunuz cümle o kadar hoşuma gitti ki anlatamam. Dönüp dönüp beş altı sefer okudum.

SAYGILARIMLA.
Bir kahkaha bir kilo pirzola derlerdi . Bu gün bir arkadaşımı güldürebildimse günümü boşa geçirmiş sayılmam. Allah gülümsemeyi yüzünüzden ve yüzümüzden eksik etmesin.:D

yalandünya59
04-01-2013, 18:27
Sevgili vetman996,

Sana bazı sormak istediğim hususlar (http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/29441.htm)var, müsaade edersen;

Seranın uzunluğu yanılmıyorsam 24 metre idi, 1metre baştan 1 metre sondan çekme yapsan T sehpaların kullanılan kısmı 22 metre diyelim,

22 metre saykapa 13 cm aralıklarla çilek diktin, doğrumu?

Kabaca hesaplarsam;

22 x 100 cm: 2200 cm/13=169 fide x 2 sıra (sol-sağ) = 338 fide 1 kanalda

her sehpada 3 kanal (x3)= 1014 fide 1 adet T sehpada

6 adet T sehpamız var buda 1014 x 6= 6084 fide toplamda ekildi demektir, doğrumudur?

Cevaplarsan memnun olurum, saygılar....

yalandünya59
04-01-2013, 18:36
Ayrıca vetman996,

Diğer bir husu mesajında 6 gün önce ektik demişsin, yani bugünüde sayarsak toplam ekimden geçen süre 7 gün diyelim, ve sen şuanda sadece su veriyorsun yanlışmıyım?

Diğer mesajındada 1 ay sadece su vereceğim demişsin, sana bunu kim veya kimlerdedi bilmiyorum ama 1 ay su verirsen 1 arpa boyu yol alamazsın, aman kardeşim bukadar emek
boşa gitmesin, dikkat....

Kimse kusura bakmasın ama sadece burdaki bilgilerle bu iş olmaz, olamaz..olsada tesadüf olur
Ben sana toz pembe bir tablo çizsemde sadece kendimi kandırmış olurum, ben aklıma geleni,bildiğimi dosdoğru paylaşmayı seven birisiyim...

Ticaret bu tür hataları asla affetmez,kabul etmez üzülürsün, istersen NK üniversitesinden Servet Varış hocanın telefonunu sana bulabilirim...

Kolaylıklar dilerim, herşey gönlünce olsun, rabbim işlerinde kolaylık versin.....

Manifesto
06-01-2013, 00:07
Sevgili MANİFESTO,

Bu hesabı nasıl yaptın birim alana 8-10 katı çok merak ettim doğrusu,

A tipi raflı sistemde 8000 fide ekilebilir,

Ters T sistemde ise 5-6000 i geçmez.

şimdi 8-10 katı dediğimizde yani 1 adet seraya 40x8 seraya 1000 adetmi dikiliyor, yapmayın dostlar ben hemen hemen hergün seranın içindeyim.

Klasik bir seraya 28 cm aralıklarla 10 sıra ve her sırada çift sıra dikimle (çapraz) dikimle 3000 adet fide dikiliyor.

Ancak ben bu mesafeye 14 cm'ye düşürürsem 6000 fide yapar buda sevgili vetmanın serasına ters T ile ektiği sistemle aynı adete denk gelir,

Nerde 8-10 katı anlamadım, gelin detaylı inceleyelim bu konuyu milletin kafası karışmasın.

Ayrıca dikkat edin vetman A tipi raflı sistemde 1 tane başarılı örnek bulamadığını belirtmiş.

Yanılmıyorsam halil ağabey ile vetmana Ters T yapacağına yerde tek sıra ve aralıklarla tuğlaların üzerine dizseydin yine 6000 fide ekecektin dedik, Ters T'nin fide fazlası ekme imkanı getirmediği ortada, kimse kendini kandırmasın.
Tek ve en büyük avantajı hasat zamanı toplama kolaylığı, işçiliği düşürecektir...

Hesap hatanız var.
Sy vetman'ın deneme serası 288 m2.ve diktiği fide sayısı 6084 adet.

1000 m2 olsaydı 21124 adet fide dikecekti.Ve bu sayı ters T sistemde.

A sistem katlı üretimde ise fazladan 3 sıranız daha olacak fakat dikim aralığını geniş tutmanız gerektiği için ortalama 30-35 bin adet fide dikebilecektiniz.

1000 m2 tarlaya standart dikimde 3500 adet çilek fidesi dikilir.Zorlarsanız 7000 adete çıkarabilirsiniz fakat 3500 fideden ortalama 1750 kğ çilek hasat etmişseniz,7000 adet fideden 3500 kğ çilek hasat edemezsiniz.Belki 2500 kğ hasat edersiniz ama fazladan dikilen 3500 adet fidenin maliyeti, sözde karlılığı eritecektir.

Not:Fide ekilmez dikilir.

vetman996
06-01-2013, 00:28
Merhaba Değerli Dostlar.
Sayın Kudret Hocamız iki gündür misafirimiz. Besin eriğimizi hazırladılar ve sera bekçimize yerleştirerek kullanıma sundular. kendilerine çok teşekkür ediyoruz. keşke birkaç gün daha misafir edebilsek çünkü öğreneceğimiz çok şey var kendilerinden. yapamayı düşündüğümüz ticari seranın ısıtılmasıyla ilgili pratik bir çözüm önerdiler ki kırk yıl düşünsem belki aklıma gelmezdi. seramızı ısıtmak bize bedavaya gelecek. Kıymetli hocam vermiş olduğunuz bu fikir için ayrıca teşekkürler...

Sayın yalandünya. seramızdaki T sehbaların uzunluğunu 21 metre olarak yaptık, baş kısımdan 2 metre boşluk bıraktık ki daha rahat hareket edelim diye ama 1 metre boşluk yeterliymiş aslında. sehbalar arası mesafeleri de 1 metre yaptık ama 70-80 cm. yeterliymiş. serayı tam randımanlı kullanalım düşüncesiyle hareket etmiş olsaydık 22 metre sehba uzunluğu 8 sıra da sehba yapılabilirmiş. (şuan 6 sıra sehbamız mevcut- orta kısımda 2 m. boş alan var, oraya da ucuz ama verimli olabileceğini düşündüğüm bir sistem kuruyorum) şuan 5.500 adet fide diktik ama bu sistemi de yaptığımızda toplam 7.000 civarı fide dikmiş olacağız. normalde T sisteminde 1 dönüme 22.000 adet fide dikilebilmekte. dikey sosis kültüründe ise 1 metrekareye 126 adet çilek fidesi dikilebilmekte toplamda 1 dönüme 126.000 adet çilek fidesi dikilebilmekte (kaynak A. Sevgican- E.Ü.) ama verimle ve drenajla ilgili problem olabileceği endişesi nedeniyle seramızda sadece 3-4 adet dikey sosis kültürü deneyeceğiz.

Sayın yalandünya. sulamaya dün besin eriğiyle devam ettik. çilek yetiştiren 2 arkadaşımız 1 ay sadece su verilmesi gerektiğini söyledi ama biz bunun yanlış olduğunu ama yine de bu konuda uzman arkadaşların bilgisine ihtiyacımız olduğunu söylemiştik (95. mesaj) ama biz yine de 3. gün köklendirici gübre uygulaması yaptık.

çileği topraksız tarımda yapmak istememizin en önemli nedenlerinden biri aralık-ocak gibi çilek toplamaya başlama ve şubat- mart -nisan gibi fazla meyvenin olmadığı bir zamanda çileği daha yüksek fiyata satabilme düşüncesidir (biz işin acemisi olduğumuz için kasımda yapmamız gereken dikimi aralığın son haftasında yapabildik) bizim bölgemizde topraklıda çilek haziran temmuzda çıkar ve 1 ay içinde hasat biter.biz topraklı hasadı başlamadan önce seramızdaki çileği bitirme düşüncesiyle yola çıktık. topraksız tarımız bu avantajını göz ardı etmemeliyiz düşüncesindeyim. Sayın kudret hocam amatör aç gözlü olur der. ben kendimi zor tutuyorum ama heralde T sehbaların altına PVC borularda NFT sisteminde kıvırcık dikecek gibiyim. hesabını yaptım 1200 adet kıvırcık dikilebiliyor. eğer bunu yaparsak kimse topraklı mı avantajlı topraksız mı diye sormaz, bir taşla iki kuş vurma misali :)

Kıymetli dostlar kahkaha atmak(pirzola yemek) varken niçin tartışıyoruz ki. fikirlerimizi niçin daha kibar ifadelerle ortaya koymuyoruz. Allah cümlemizin yüzünden gülümsemeyi eksik etmesin... selamlar... saygılar...

Manifesto
06-01-2013, 00:38
Takip ettiğim kadarıyla bu noktaya kadar hemen hemen hatasız geldiğinizi söyleyebilirim.Sözünü ettiğiniz ufak detaylar Sizin konumunuzda olan biri için hata sayılmaz.

Bedava sera ısıtma yöntemini merak ettim.Paylaşabilecekmisiniz.

Hocamızada selamlarımı iletin.

smnvrl
06-01-2013, 00:39
Sn Vetman,
Özlettiniz kendinizi tabi Kudret hocamız varken vakit hızlı gecmiştir.Sisteminizin resimlerini sabırsızlıla bekliyorum.Gece gece aklıma takıldı nasıl bir ısıtma sistemidir bu ucuza halledilebilecek uyku tutmaz beni şimdi :) siz fikri açıklayacak mısınız ? Kudret hocamızzdan mı rica etsek ? Ne dersiniz ..

Hayırlı geceler.

SAGEN
06-01-2013, 01:08
Sayın VETMAN 996;

Şu bedava olabilecek sera ısıtma hakkında bende çok meraklandım diğer dostlar gibi. Şunu bir açıklığa kavuşturmamız mümkünmüdür rica etsek.:D

SAYGILARIMLA.

farukmagat
06-01-2013, 10:13
Ben de merak ettim Sayın vetman996,

Paylaşırsanız çök memnun olurum.

yalandünya59
06-01-2013, 12:36
Sevgili Vetman996,

Değerli kardelim sistemin hayırlı olsun, Allah sana bol kazançlar versin, umarım emeğinin ve masraflarının karşılığını misli misli alırsın.

Zaten kudret hocamda gelmiş, sistemi hazırlamış artık tam yol ileri kardeş.

Evet sehpalar konusunda ben burada yazmıştım baştan ve sondan 1 metre yeterdi herneyse diğer ekim zamanında (2-3 yıl) sonra gerekli değişiklikleri yaparak birazdaha fazla çilek ekebilirsin, yani yeni T ler ilave edersin.

keşke sehpaları yaptırırken sorsaydın baştan ve sondan çekmek gereken mesafeyi ben yazardım sana.
ben devamlı seranın içinde gezdiğim için mesafelerle bu aralar bayağı iyi, göz kararı santim gibi ölçebiliyorsun zamanla herşeyi.

Çilekte gübreyi nasıl yapacaksın, bence uzmanlardan bilgi al, sevgili oğuz alperi ara özellikle, unutmaki bu işi evde yetiştirenlerle ticari anlamda yapan kişiler arasında dağlar kadar fark var, bir kişiye veya sadece bu foruma takılıp kalmanı tavsiye etmem, dost tavsiyesi bu....

Aman gözünü seveyim ilk çiçekleri kopar, bitkiyi geliştir, hemen meyve alayım deme, zaten alsanda ilk meyveler küçük olacak pazar payı olmayacaktır.
Bitki güçlensin, ilk çiçekler topraklıdada topraksızdada koparılır.

Ayrıca koparmazsan eğer hatta 1 kaç fideninkileri koparma işaret koy, çilekler olsun kırmızılaşınca kopar ye ne tat alacaksın nede koku, bitki güçlendikçe lezzet oturacak.

Diğer bir husus formüllere çok dikkat et, iyi ölç biç tart, eksik veya ters giden bişeyler olunca hemen yağrağa,meyveye vuruyor haberin olsun, lezzet ise hemen değişiyor...

Bunlar benim gördüklerim kardeşim, başka konulardada takılırsan yazabilirsin, elimden geldiğince,bilgim ve yaşadıklarım dahilinde cevaplayacağım...

Allah yolunu açık etsin, bol bol kırmızı tosuncuklar versin sana...

Bu ara sizlere yazmaktan kendi konumun altında Halil ağabey soru sormuş yeni gördüm, onada cevap vereyim orada,,haydi görüşürüz.Hoşçakal..

yalandünya59
06-01-2013, 22:16
Sevgili Vetman996,

Bu forumda 'ankafar'ın konusunu iyice incele kardeşim sen.
Öyle bu işi yapmayan atan kişilere bakma sen, emek vermişsin para harcamışsın
seni belki burada en iyi anlayan ben olabilirim. Bende çok yatırım yaptım çünki.

Senin en büyük avantajın bence MANİSA'da olman, onlar ANKARA'da yapmışlar, güneşlenme daha doğrusu sende verim daha çok olabilir, bitki başına en az 1,250 gr alman lazım, ancak seninde en büyük problemin Manisa'da çok çilek üreten var, fiyat politikaları seni üzmesin, dikkat et.

Ankafar'ın en büyük avantajı ANKARA gibi büyük bir şehirde iyi fiyata ürün satabilmesidir.

Ayrıca Topraksız tarımda zararlı olmamasına rağmen Trips ile mücadele etmişler (idrisede duyurulur)

1 dönüm çilekten geçen sezon 10 ton mal alabilmişler, ****** güneşlenme ve ortam ısısıda çok önemli Ankara soğuk olur.
Ve 1 dönümde en az 25-30.000 adet fide dikmişlerdir diye tahmin ediyorum,

Şimdi burada idris olsa şöyle yazacaktı.

30.000 fide x 1,250 gr= 37500 kg mal eder diyecekti, keşke öyle şeyler olsa topraksız tarımdada, topraklı tarımdada sakın böyle hesaplar yapma.

Klavye başındaki arkadaş diyecekki

37500 kg x 2,5 tl= 93,750 tl para kazanırsın, ozaman oldun köşe...

Kardeş keşke böyle olsa ama ben seni kandırmayım bu işin sonu hiçbir zaman böyle olmaz.

Ama kazanırsın ne kadar kazanırsın bilmem, tek bileceğim çilekte cebin hep para görür, harçlıksız kalmazsın....

Saygılar,hayırlı akşamlar...

malina
07-01-2013, 15:23
Yazıların bir bölümünü taşıdım. Doğrudan bu başlık altında tartışılması gerekmiyordu.

http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/28742.htm

vetman996
07-01-2013, 16:01
Merhabalar sevgili vetman,... Topraksız tarımı öğrenmek, dünya trendini yakalıya bilmek adına gösterdiğiniz alaka memleketimiz adına bir kazançtır....

Merhaba Değerli Hocam.
Sizi misafir etmekten büyük onur duyduk. değerli bilgilerinizi, fikirlerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz. sera bekçisi gibi mükemmel bir aleti bize ve memleketimize kazandırdığınız için de ayrıca teşekkürler... sera bekçisi varken gözümüz arkada kalmıyor. suyumuzun Ec değeri yüksek ama şebeke suyu kullanarak Ec değeri daha uygun seviyelere gelecektir.

Kıymetli Hocam. Form dediğiniz gibi köy kahvesine dönmüş. yazılanları okuyunca zevk almıyorum forma yazma heyecanımı kaybediyorum. Biz topraksız tarımda başarılı olabilmek için yola çıktık ve gemileri yaktık ya başaracağız veya başaracağız. en ideal yöntemleri tabi ki bulacağız ama bu kısır tartışma ortamında paylaşımda bulunmanın zor olduğunu yeni öğreniyorum. topraksız tarımın başındayız hocam: bizim öğrenecek çok şeyimiz var...selamlar... saygılar...

Manifesto
07-01-2013, 16:36
Sy.vetman.
Çıktığınız yolda hoşa gitmeyen beyanlar frenleyici değil tetikleyici etmenler olmalı.Heyacanınızı kaybederseniz, kırılma noktalarından ilkini ve en önemli olanını yaşamaya başlamışsınız demektir.

vetman996
07-01-2013, 18:08
Sy.vetman.
Çıktığınız yolda hoşa gitmeyen beyanlar frenleyici değil tetikleyici etmenler olmalı.Heyacanınızı kaybederseniz, kırılma noktalarından ilkini ve en önemli olanını yaşamaya başlamışsınız demektir.
Sayın MANİFESTO. hoşa gitmeyen beyanlar forma girme heyecanımızı frenliyor, paylaşımda bulunma şevkimizi kırıyor. topraksız tarımla ilgili en küçük engelleme söz konusu değildir. 10 gün önce diktiğimiz çilek fidelerinin büyümeye başlaması, yaprak oluşumu, birkaç çiçek görmemiz ayrı bir heyecan ve sevinç yaşamamıza neden oluyor. biz kararlıyız ve bu işi başaracağız. bazıları topraklı mı topraksız mı karar vermeye çalışırken biz kararımızı verdik ve yola çıktık zaten. görelim mevlam ne eyler, ne eylerse güzel eyler... selamlar... saygılar...

vetman996
07-01-2013, 18:13
Sera bekçimizi de paylaşmalıyız.

yalandünya59
07-01-2013, 18:16
Sevgili Vetman996,

Değerli kardeşim kusura bakma ama sen bu işe daha yeni başladın heyecanını çok iyi anlıyorum,vede Allah yolunu açık etsin diyorum zaten...

Anlamadığın veya anlayamadığınız kısım şu; lütfen egoları biryere bırakın sakince bi düşünün ne demek istediğimizi. Aslında bu işe ilk İdris kardeşim çok güzel giriş yapmıştı.
'Topraksız tarımda kırılma noktası' diyerek.

Topraksız tarımda kırılma noktası demek, kırıldı eyvah yandı gitti kül oldu, hadi dönelim topraklı tarıma demek değildir,

Topraksız tarımda sıkıntılar nerde yaşanır, neler olabilir demektir.

Bence sen benim nedemek istediğimi zamanla çok iyi anlayacaksın, ozaman bana mutlaka yazacaksın bende herhangi bir EGO gütmeden sana söz dürüst ve samimi cevaplar vereceğim.

Nasılsa bu yazdıklarımız silinmiyor, burada apaçık kayıt gibi duruyor...

Hayırlı akşamlar...

vetman996
07-01-2013, 18:20
fotoğraflı paylaşım daha anlaşılır oluyor galiba...

ankafar
07-01-2013, 18:38
Yukarıda yer alan fotolara istinaden küçük bir not vereyim ana stok tanklarınızı (damacanalar zannedersem) siyaha (güneş kesinlikle almayacak şekilde) boyayın yoksa demir özellikle oksidasyona uğrar

vetman996
07-01-2013, 18:42
Sevgili Vetman996,

Değerli kardeşim kusura bakma ama sen bu işe daha yeni başladın heyecanını çok iyi anlıyorum,vede Allah yolunu açık etsin diyorum zaten...

Anlamadığın veya anlayamadığınız kısım şu; lütfen egoları biryere bırakın sakince bi düşünün ne demek istediğimizi. Aslında bu işe ilk İdris kardeşim çok güzel giriş yapmıştı.
'Topraksız tarımda kırılma noktası' diyerek.

Topraksız tarımda kırılma noktası demek, kırıldı eyvah yandı gitti kül oldu, hadi dönelim topraklı tarıma demek değildir,

Topraksız tarımda sıkıntılar nerde yaşanır, neler olabilir demektir.

Bence sen benim nedemek istediğimi zamanla çok iyi anlayacaksın, ozaman bana mutlaka yazacaksın bende herhangi bir EGO gütmeden sana söz dürüst ve samimi cevaplar vereceğim.

Nasılsa bu yazdıklarımız silinmiyor, burada apaçık kayıt gibi duruyor...

Hayırlı akşamlar...
Sevgili yalandünya arkadaşım. ben 2008 yılından beri formdayım ve sürekli yazılanları okur ama paylaşımda bulunmazdım. topraksızda bir şeyler yapmaya başlayınca paylaşımda bulunmaya başladım. sevgili dostum ben topraklıda da tarım yapmaktayım.kendi arazilerim mevcut biraz topraksız denemeler yaptım ve olabileceğini görünce de 288 metrekare deneme seramızı yaptık. biz 30 yıldır toprağı eker dikeriz. toprak gerçekten sadık yarimizdir.
sevgili dostum. bende şuan 8 adet topraksız tarımla ilgili kitap var. bir kısmını ezberledim sadece formdaki bilgilerle yetinmiyoruz yani, bir çok üstadla da yazışırız. 5-8 şubat 2013 deki berlin-Almanya tarım fuarına gitmeyi düşünmüştük ama tarım ilçe müdürlüğündeyim izin alamıyorum.
sevgili yalandünya. siz topraklı mı topraksız mı hala bunu tartışıyorsunuz. siz yolunuzu çizmişsiniz zaten topraklıda devam edin bence. biz topraksız için yola çıktık. ayrıca " sen bu işe yeni başladın heyecanını anlıyorum" demeniz pek uygun düşmemiş. dediğim gibi 2008 yılından beri formdayım yeni başlamadım. yeni başladığım topraksız 288 metrekare sera. siz değerli dostum; siz topraksız seraya ne zaman başlayacaksınız? selamlar...

yalandünya59
07-01-2013, 18:44
Sevgili ankafar,

Bravo sevgili dostum, seni gönülden kutluyorum, benim anlatmak istediğim paylaşımda buydu, işte bu şekilde bir yaklaşım ile 'BİLGİ DETAYLI PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜMEZ DEVLEŞİR' sloganıma cuk oturdu.

Seni tanımama rağmen sevgili kardeşim sana gönülden teşekkür ederim, umarım vetman996 gereğini yapıp boyayacaktır.

Bende kendisine birşey soracağım ancak o daha bana cevap yazmadı, cevap yazsın ozaman yazacağım...

Saygılar ankafar...

vetman996
07-01-2013, 18:47
Yukarıda yer alan fotolara istinaden küçük bir not vereyim ana stok tanklarınızı (damacanalar zannedersem) siyaha (güneş kesinlikle almayacak şekilde) boyayın yoksa demir özellikle oksidasyona uğrar
sayın ankafar merhaba. uyarınız için teşekkürler ama biz sera bekçisi poz verirken besin eriği tankları iyi gözüksün düşüncesiyle siyah örtüyü koymadan fotoğraf çektik. selamlar...

yalandünya59
07-01-2013, 18:49
Sevgili Vetman996,

''sevgili yalandünya. siz topraklı mı topraksız mı hala bunu tartışıyorsunuz. siz yolunuzu çizmişsiniz zaten topraklıda devam edin bence.''

Siz bu kelimeyi neye istinaden yazdınız, size birileri bişeymi dedi yoksa...

Ben topraksız yapmayacağım demiyorumki!....

Siz neden anlamak istediğiniz gibi anlıyorsunuz herşeyi, bende onu anlamıyorum yahu..

Neyse,

Bende sana çok önemli bir fikir vereyim ozaman,

Sera bekçisi biliyorsun bendede var, seninkinin üstü kapalı ancak hacim aynı yani 125 lt.doğrumu eğer doğruysa sevgili dostum, onun ana tankını hemen değiştir, en az 500 kg hatta 1 tonluk yap.
Drenaj geri bu tanka geliyorsa sıkıntı yaşayacaksın hemde o biçim haberin olsun, sana bu tankı kuran üstad bunu nasıl atlamış hayret....

Saygılar, hayırlı akşamlar...

İsmail Karagülle
07-01-2013, 19:00
Değerli arkadaşım vetman,

Off ki off . Sera bekçiniz harika görünüyor. Yanlız bir eksiği var.;)
gerçekten ihtiyacı var buna.

Mustafa_cmbz
07-01-2013, 19:01
Bu geri dönüş olayını direkt olarak ana tanka yapıyorsanız ilerleyen aylarda büyük sıkıntılar yaşabilirsiniz.....ec sensöründe yosunlaşmalar başlıyacak ve direkt olarak bu tanka dönüşümü boşalttığınız için suyu basan akvaryum motorunuz sık sık tıkanacaktır...

vetman996
07-01-2013, 19:34
Sevgili Vetman996,

''sevgili yalandünya. siz topraklı mı topraksız mı hala bunu tartışıyorsunuz. siz yolunuzu çizmişsiniz zaten topraklıda devam edin bence.''

Siz bu kelimeyi neye istinaden yazdınız, size birileri bişeymi dedi yoksa...

...
Sevgili yalandünya kardeş aşağıdaki ifadenizden bunu anlamıştım ve buna istinaden yazmıştım. sayın akçay da bu ifadenize alınarak aynı sayfanın 59. mesajında size cevap vermişti. ifadeniz şu şekildeydi;

Topraksız tarım konusuna gelince; ****** böyle bir yatırım yapıp 'topraksız tarım' yapıp risk alacak halim yok, okadarda değil yani. Ancak benim için ****** bu iş bitmiş değil, bu daha başlangıç. Sera bekçisi nasılsa elimde Kudret hocam sağolsun, onada bir yer buluruz arazide hemde hiç merak etmesin.

vetman996
07-01-2013, 19:44
Sevgili Vetman996,

Bende sana çok önemli bir fikir vereyim ozaman,

Sera bekçisi biliyorsun bendede var, seninkinin üstü kapalı ancak hacim aynı yani 125 lt.doğrumu eğer doğruysa sevgili dostum, onun ana tankını hemen değiştir, en az 500 kg hatta 1 tonluk yap.
Drenaj geri bu tanka geliyorsa sıkıntı yaşayacaksın hemde o biçim haberin olsun, sana bu tankı kuran üstad bunu nasıl atlamış hayret.. .
Sevgili yalandünya kardeşim yine olmadı. drenaj bu tanka gelmiyor malesef. drenajın geldiği 500 litrelik toprağa gömülü ayrı bir tankımız mevcut. "sana bu tankı kuran üstad" ifadesi de hoş olmamış. Sayın Kudret hocam size bir şeyler öğrettiyse elinizi öpmelisiniz. ben öğrendim ve elini de öperim dostum. "bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum" diyen Hz.Ali'dir. neyse dostum bunları yazarak sevmediğim kısır çekişme ortamında olmak da istemiyorum.
Daha hoş paylaşımlarda bulunmak dileğiyle...

vetman996
07-01-2013, 19:47
Bu geri dönüş olayını direkt olarak ana tanka yapıyorsanız ilerleyen aylarda büyük sıkıntılar yaşabilirsiniz.....ec sensöründe yosunlaşmalar başlıyacak ve direkt olarak bu tanka dönüşümü boşalttığınız için suyu basan akvaryum motorunuz sık sık tıkanacaktır...
hayır kardeş drenaj için başka drenaj tankımız mevcut.

vetman996
07-01-2013, 20:00
Bence sistem sadece Sara bekçisini eleştirmekle çözümlenemez. Kanalların durumu, drenaj konusunda yapılanlar veya eksik yapılanlar gözden geçirilmeli. Sera bekçisinin içine kanallardan gelen artıkları da içinde barındıran çözeltiyi gönderirseniz ondan randıman beklemek hayal olur.
Sayın İsmail bey çok haklısınız. kanallardan gelen drenaj suyunu ayrı bir depoya alıyoruz. drenajın depoya giren kısmında filtre benzeri elek var. bu eleği koymasaydık bile çok sorunlar yaşayabileceğimizi tahmin ediyorum çünkü cocopeat artıkları dahi drenajla gelebiliyor. selamlar...

vetman996
07-01-2013, 20:15
Sayın İsmail bey. çilek fidelerimizi dikmekte çok geç kaldık ama tüm bu olumsuzluklara rağmen ne zaman çilek almaya başlayacağız ben de merak ediyorum. çileklerimiz yenme aşamasına gelince sizi de davet edelim, gelirsiniz doya doya yersiniz. hem saanen keçiden gebe düve-ihale işlerinden de bol bol konuşuruz. selamlar... saygılar...

Mustafa_cmbz
08-01-2013, 01:27
Mustafa kardeş takılma sera bekçisine , Onu eleştireceğine şu ürüne odaklan. Yap bir şeyler . O ürünün yapım aşamalarını paylaş bizimle. Bekçiyi alıp kullanan bir çok kişi var. Kullanıp teşekkür eden bir çok kişi var. Forum dışında olup kullanan çok memnun olan insanlar var. Alıp henüz kullanma fırsatı bulamayanlar da var. :(

% KAÇI MEMNUN YÜZDE KAÇI MEMNUN DEĞİL. Bu konuyu bırak kullananlar tartışsın . Sen buna alternatif bir ürün yapmak istiyorsun. Senin eleştirin başka anlaşılır. Daha yapmadan kendine rakip gördüğün için eleştiriyorsun gibi anlaşılabilir.

Hayır sorun ne anlamıyorum cidden anlamıyorum...Şimdi dedikki geri dönüşü direkt tanka basıyorsanız bunlar bunlar olabilir sıkıntı yaratabilir...siz diyorsunuz ki bırak sera bekçisini eleştirmeyi sen kendine bak ..... :P

birincisi bu bir eleştiri değil tavsiyeydi ki cevabı geldi önlemi alınmış...

ki bu tavsiyeyi vermemizin başka bir sebebi daha var belki farklı bir yöntem kullandı wetman hoca belki bizimde aklımızda böyle bir fikir var ama bakalım uygulayan eden varmı görmek bilmek istiyoruz...

kimin aklından ne geçtiğini nereden bileceksiniz?

insanları tahrik edici cümleler kurmaktan haz duyan birisiniz sanırım....acayip şekilde takıntılarınız var bu konuyla ilgili...sanki kudret hocamın bekçisi rüyalarınıza girer gibi anlatıyorsunuz şayet öyle bir durum var ise aramızda para toplayalım size bir adet hediye edelim....hasretiniz ve hırsınız da sona ersin....

iyi çalışmalar...

yalandünya59
08-01-2013, 08:55
Sevgili Vetman996,

Bu sana yazacağım son mesaj eğer tabi uslubunu değiştirip anlamaya çalışırsan ve nedemek istediğimi anlar düzgün kelimeler kullanarak yazarsan, hepimiz insan evladıyız mutlaka cevap yazacağım.

1- Bak kardeşim sen 2008 yılından beri burdaymışsın ama yazmıyormuşsun felan falan, ben ne zaman üye olmuşum ve sera bekçisini nezaman almışım bir bak bakalım, hatta Kudret Tezeli ara sor deki 'hocam sizden ilk sera bekçisini alan kimdir? Bir sor bakalım bana laf ebeliği yapmaya çalışma, essas hoş olmayan durum burası.

2-Bana şurdan anlam çıkardım, burdan anlam çıkardım gibi aramalara girip kendini bir yerlere takma, şu takıntıları artık bir yere bırak essas konuya gel lütfen.

3- 'sana bu tankı kuran üstad' kelimesinin içerisinde nerde aşağılayıcı veya kötü bir ifade var anlamadım, bi anlatta bilelim.

4- Sen drenaj tankının ayrı olduğunu yazmasan biz sana yardımcı olacağız, kardeş burası forum görülenleri, düşündüklerimizi yazmayacaksak ne anlamı kaldı forumun, paylaşımın, 'BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR' ifadesinin ne anlamı kalır sorarım sana,

5- Akçay ağabeye verdiğim cevabın altındaki ibareyi görmüyormusun, şu cımbızları bırakın artık elinizden sıktı ama artık,

Şu ifademden sen ne anlıyorsun iyi oku bakalım;

'Ancak benim için bu iş bitmiş değil, bu daha başlangıç'

Hakikaten acayip takmışsınız bişeylere yani, ancak bunun sonunu iyi görmüyorum Egolu insanlarıda hiç sevmemişimdir, takıntısız olsan, paylaşımcı olsan, samimi olsan ne kadar güzel olurdu.

6- Diğer bir husus drenaj tankın ayrı bile olsa sevgili dostum, 125 lt'lik tank sana az gelecek unutma fide sayın 5500 dü yanılmıyorsam, 1 çileğe vereceğin besinli suyu hesapla ve bunu 5500 ile çarp bakalım ortaya ne çıkacak, ikide bir 19 lt'lik tanka besin yetiştirmek zorunda kalacaksın, allah allah yahu insanca bişey yazıyoruz, anlamıyosun, pes yani...

7- Kardeş EGO'ları bırak gel 'topraksız tarım kırılma noktası' adı altında tartışalım bunları, burası yani senin konunda başka güzel şeyler paylaşılsın...

8- Son kez diyorumki;

'Bir insan karşısındaki insanı anlamak istediği kadar anlarmış'....
Tam senlik yani....

Hoşçakalınız efendim....

yalandünya59
08-01-2013, 08:56
Sevgili İsmail ağabey,

İnanamıyorum sana, mustafanın yazdıklarından sende bu anlamı çıkardıysan pes yani...

Ellerinden öper, saygılarımı sunarım...

vetman996
08-01-2013, 09:43
sevgili yalandünya merhaba. tartışmayı uzatmak niyetinde değilim. birbirimize karşılıklı cevap vererek bu forma herhangi bir katkımız olmaz. selamlar...

ekizilaslan
08-01-2013, 10:01
son durum fotolatı var mı sayın vetman?

SAGEN
08-01-2013, 10:19
Kimse üzerine alınmasın ve kimsede banamı yazıyor diye alınganlık yapmasın lütfen.
Ben bu sayfayı büyük bir keyifle takip edip birşeyleri öğrenip nasıl yapıldığını anlamaya çalışarak, ileride de bende böyle çalışmalara girmeyi düşünürken görüyorum ki herkes birbiriyle tartışıyor.
Birbirinizle tartışıp birbirinize laf yetiştirmekten başka bir şey yapamayacak duruma geldiniz neredeyse.
Günlerdir takip ediyorum hep aynı tartışmalar yok sen onu dedin yok sen bunu yaptın.
Rica ediyorum birşeyler öğrenmek istiyorum bilgilerinizden. Hepiniz çocuk gibisiniz biraz kendinize gelin. Hepiniz yaşını başını almış insanlarsınız. tartışma programına döndü ortalık.
Bu arada kimseyle polemiğe girmek için yazmadım bunuda dikkate alın lütfen.

BİLGİLERİNİZİ AKTARINIZ LÜTFEN, TARTIŞMALARINIZI DEĞİL....

SAYIN MALİNANIN DA BU DURUMA MÜDAHALE EDECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM.

SAGILARIMLA.

vetman996
08-01-2013, 10:24
sayın ekizilaslan. 2 gün önce çekilmiş fotoğraflardan paylaşıyorum:

vetman996
08-01-2013, 10:28
Sayın SAGEN haklısınız. ben şahsen tüm arkadaşlardan özür diliyorum. selamlar... saygılar...

ekizilaslan
08-01-2013, 10:33
bereketli olsun vetman. güzel haberleri de , inşallah çıkmaz çıkarsa problemleri de bekliyoruz. marulbenim 1. sıradaki hedefim. (marul, y soğan, domates, çilek) takipteyim kardeş Allah kolaylık versin

smnvrl
08-01-2013, 11:07
Sn vetman996,

Toprağa eker iken sonbaharda ekimini yaparlar kış süresince beklemede kalır(soğuklanma ihtiyacı) bitki yaprak döker vs....İlkbaharda uyanır mayıs haziran mahsul alınır.....
(yanlış biliyor olabilirim lütfen düzeltin)

Topraksız da peki siz kış ayında da ürün almayı düşünüyor musunuz? Bu konuda ki görüşünüz nedir?

Saygılarımla....

Mustafa_cmbz
08-01-2013, 11:21
3. ve 4. fotolarda saykaplarda poşet yok diğerinde poşet var hocam bunun sebebi nedir?

vetman996
08-01-2013, 11:24
Sayın smnvrl. topraksız tarımın en büyük avantajı zaten erkendecilik. yani çok boş tartışmalar yapılıyor hayret ediyorum. topraklıda şu kadar, topraksızda şu kadar fide diklir vs. kardeşim şu günlerde çileğin kilosu 5-8 tl. 1 ay kadar önce izmirde 12 tl. den çilek satılıyordu. siz bu çileği haziran temmuz gibi 1.5-3 tl.den satarsınız. ama erkendecilik sağlarsanız daha güzel fiyatlara satarsınız. bizim topraksıza girmemizdeki ana etkenlerden biri de bu avantajdı. biz yanlış karar vermekten korktuğumuz için planladığımız günden 40 gün sonra dikim yaptık. sonucu hep birlikte göreceğiz ama bize yine de çilek konusunda uzman (sayın Oğuz Alper bey gibi) arkadaşların yardımlarına da ihtiyaç var. selamlar... saygılar...

vetman996
08-01-2013, 11:28
3. ve 4. fotolarda saykaplarda poşet yok diğerinde poşet var hocam bunun sebebi nedir?
Sayın Mustafa biz deneme üretimi yapmaktayız. sistemleri denediğimiz gibi ortamları da deniyoruz. bazıları poşet+cocopeat+ pomza, bazıları sadece cocopeat, bazıları cocopeat+pomza vs. bazıları drenajlı kanal, bazıları sadece poşet, bazıları drenajsız kanal vs.
gelişmeleri hep birlikte göreceğiz. selamlar...

smnvrl
08-01-2013, 11:38
Sn vetman996,

Fiyat konusunda haklısınız, aynı ilde olmamızdan dolayı şu bilgileri paylaşmak isterim.Mayıs haziran ayında topraklı sistemde ürettiğimiz çileğin ilk 1-2 eli 2-2.2 tl sonrakileri çileğin bollaşmasına müteakip 1.8-1.5 tl .İç piyasaya verilecek ise 1.8 tl nin üstü hayal 1 tl 0.75 tl ye kadar yolu var.

Saygılarımla.

yalandünya59
08-01-2013, 12:17
Sevgili Vetman,

Olgun davranışın ilkönce teşekkürlerimi iletirim, şimdi gelelim fiyat politikası ve çilekle ilgili fikirlerime;

1- Topraksız tarımın erkencilik sağlayacağı kesindir dostum, bunu üzerine basa basa söylüyorum, ancak hangi üründe ne kadar erkencilik sağlayacağı değişkendir, yani domatesde 15 gün ise bu çilekte 1 ay olabilir, kesinlikle katılıyorum.
Topraksız tarımın en büyük faydası 'Turfanda' dediğimiz cinsten ürün çıkarıp satmakki en büyük karda burdadır, tonaj ikinci planda olmalı, ancak tonajada faydası olacağı kanaatindeyim ancak ne kadar olacak onu zaman ve senin paylaşımların gösterecek, benim aslında essas anlatmak istediğim her çilekten 1 kg kesin alırsın diyenlere göre hesap yapmamandır.
Bu işin tonaj kısmı şunlara bağlıdır sevgili dostum:

1-Güneşlenme (ısıl ortam) yani bu sene havalar aralık ayında bol güneşli ise durum farklı, ancak diğer bir yıl aralık ayında eksi değerlerde görülünce durum farklı olacaktır, bu durum birazda kısmet meselesi ilahi güce bağlı yani.
2- Diğer hususlar ise drenajın sağlam çalışmasından tutta, besin formülünün doğruluğuna, kültürel işlemlerin yapılmasına, ve hernekadar zararlı yok densede oluşabilecek zararlılara karşı mücadele diye sayabilirim.

3- Benim kıvırcıkları verdiğim yerel marketin şuanki daha doğrus akşamki 07/01/2013 tarihli (perakende) 6,99 tl kg fiyatıdır, marketin satınalma sorumlusuna sordum istanbul halden 5 tl/kg fiyata almışlar, çilekler fenada değildi hani, ancak alıp yemedim tadına bakmadım.

4- Diğer bir husu sera yani ortam sıcaklığı diyebilirim, çilek özellikle kısa gün çeşitleri -10 derecenin altına geldiğinde ki bu senin orda biraz zor şanslısın, ilk dölü kaybersin ancak bu herşey bitti hiç alamazsın anlamında değildir, atıyorum şiddetli hava şartlarında hedef 1 kg ise, 750 gr alırsın yinede alırsın ama.

5- Seranın ısıtılması ile harcanacak masrafa bu ilk döl değermi sevgili dostum onu bilemem denemek lazım, bence hiç gerek yok 200 gr eksik al ama bu işlerle uğraşma derim, ancak daha öncede sana yazdığım gibi çift kat Pe naylonu kullanabilirsin..

Bence hem topraklıda hem topraksızda çalışan veya bişeyler ekip satan birisi olarak yazıyorum, en büyük avantaj özellikle T ve Merdiven sisteminde kullandığın kanalların zeminde yüksekliğidir, bu çok ciddi bir ısı fazlalılığı demektir, inan çok farkedecektir. Bunu sana test ettirebilirim, saykap kanalların üzerlerine naylon kapatmadıklarının kenarından soğuk bir havada biraz açtır, ancak bunu besin verdikten sonra yap. Elini veya parmağını cocopeatin içerisine sok, inan o muazzam ısı farkını hissedeceksin.

Şimdilik bu kadar, insanların birbirine anlayışla yaklaşması kadar hayatta hiçbirşey güzel olamaz....

Allah yar ve yardımcın olsun sevgili kardeşim....

smnvrl
08-01-2013, 12:29
Sn yalandünya,

Isıtma konusu geçmişken şu an seralarınızda kullandığınız ısıtma sistemi için, değerli tecrübelerinizle birlikte bir kaç resim paylaşımında bulunabilir misiniz ?

Saygılarımla...

Manifesto
08-01-2013, 12:38
Sn yalandünya,

Isıtma konusu geçmişken şu an seralarınızda kullandığınız ısıtma sistemi için, değerli tecrübelerinizle birlikte bir kaç resim paylaşımında bulunabilir misiniz ?

Saygılarımla...

Sy.smnvrl.Isıtma konusu bir sır galiba.Bir kaç defa soruldu cevap vermedi sy.vetman.:o

Sy.vetmanın pratik ısıtma konusunda bir kaç tahminim yok değil.:D

yalandünya59
08-01-2013, 12:47
Sevgili Smnvrl,

Şuanda seralarımda herhangi bir ısıtma tertibatı yoktur, zaten seramın 1 tanesinde kıvırcık var, diğer ise satıldı boş şuanda.
Daha öncede dediğim gibi Şubat/15 veya 25 gibi İceberg (atom) marul ekeceğiz...

Sevgili MANİFESTO,

Daha önce bana ısıtma konusu sorulmadı, sadece 'sera içinde ısıtma' ile ilgili bir başlık altında bazı fikirler sunmuştum.

Ancak yanılmıyorsam Kudret Tezel hocam sevgili Vetman996'ya bekçiyi kurmaya gittiğinde bir sistemden bahsetmiş, onuda hepiniz sormuşsunuz sevgili vetman996'ya ama hala cevap vermemiş, ben vereceğini tahmin ediyorum.
Bekleyip görelim bakalım, sevgili dostlar....

smnvrl
08-01-2013, 12:57
Sn vetmanın, müsait olduğunda ısıtma sistemini anlatacağını düşünüyorum.Isıtma sistemi şu an ayrı bir konu gibi görünse de topraksız tarım için olmazsa olmazlardan biri bence.Her mevsimde ürün çıkarabilmek hele ki ürünün pazarda az olduğu zaman pazara ürün sürebilmek rekabet gücümüzü arttıracaktır.O yüzden uygulanan sistemlerden örnekler görmek istemiştim.Pratik basit ve az maliyetli :)

saygılarımla.

yalandünya59
08-01-2013, 13:11
Sayın Smnvrl,

Ayrıca dün paylaştığınız o sıcacık resimler için şükranlarımı sunarım.

Cevap vermedim konu kaydı gitti, sevgili malina konuyu taşırken sanırım bişeyler oldu.

Ancak hatırladığım kadarıyla sorularına cevap vereyim dostum;

1- Malç naylonunun altına damlama sulama yerleştirilir (topraklıda) başkaca bir sulama tertibatı yoktur, çileğe su bu hortumlardan verilir.
Ayrıca yaz aylarındaki ekimlerde üstten yağmurlama sisteminde sulama vardır, oda yaz ayı olduğu için fidelerin tutmasını arttıran bir faktör olarak yapılmaktadır.

2- Çiftlik gübresi hariç (taban gübresi) fide ekimden sonra, ve çiçek döneminde damla sulamayla verilen fenni gübrelerde vardır. Amonyum fosfat, diamonyum fosfat gibi.

3- Bence en ilginci ise yapraktan verilen ve bitkinin köküne kadar inen Roa'dır, bunu denemek lazım vede kesin deneyeceğim, ayrıca bildiğim diğer bir sıvı ise Black-strong'tur, ancak bu malzeme ile ilgili bir çilek araştırması duymadım.

Roa kısmına şimdi burada sevgili Oğuz Alper olsa çok güzel şeyler yazacaktır diye tahmin ediyorum.
Kendisi gerçekten özellikle çilek konusunda uzman diye biliyorum. ve ******* öyle, hem topraklı hem topraksız tarımda ROA faktörü müthiş bu gözle bile farkediliyor...

Sevgili Smnvrl, başka sormak istediğin birşey varsa bilgim dahilinde cevaplandırabilirim...

Saygılar, dostlar...

vetman996
08-01-2013, 13:13
Sevgili Dostlar merhaba.
Şu an deneme seramızda herhangi bir ısıtma düzeneği yok. ileride yapacağımız serada biyogaz sistemi kuracak ve etlik kümesimizden ve büyükbaş tesisimizden çıkan gübrelerden biyogaz elde ederek ısıtma yapacaktık. ama Sayın Kudret hocamız etlik kümesimizi ısıtmak için kullandığımız kalorifer kazanı büyüklüğündeki sobanın bacasına bir düzenek kurarak seramızda yeterli ısınma elde edebileceğimizi söyledi. bu konuda uzman bir mühendis arkadaşa da danıştık çok güzel olur dedi. ısınmayla ilgili problemi ileride bu şekilde çözecek gibiyiz.
Sayın smnvrl. şu an ısınmayı besin eriğini ısıtarak yapacağız. en azından denemiş olacağız.
Sayım MANİFESTO sizin pratik ısınmayla ilgili tahminlerinizi (veya önerilerinizi) ben de merak ettim.
Sayın yalandünya yaklaşımınız ve paylaşımınız için ben de çok teşekkür ederim sevgili kardeşim.
Selamlar... Saygılar...

smnvrl
08-01-2013, 13:23
Sn vetman,

Aşağıda resmi görülen sisteme yakın bir sistem midir? Soba borusunun etrafında dönen su borularının ısınmasıyla oluşan sıcak suyun sera içerisinde dolaştırılması.

(resim alevısı sistemlerinden alıntıdır.)

ankafar
08-01-2013, 13:33
Sevgili Dostlar merhaba.

Sayın smnvrl. şu an ısınmayı besin eriğini ısıtarak yapacağız. en azından denemiş olacağız.
Selamlar... Saygılar...

Rica etsem bunu biraz açabilir misiniz?

vetman996
08-01-2013, 13:37
Sayın smnvrl. soba borusunun etrafında dönen su borusu değil de hava borusu düşün. sera içinde sıcak su dolaşmıyor. seranın içindeki havayı alıp ısıtarak sıcak hava üfleyen bir sistem.
siz mühendissiniz. sizce fikir nasıl?

yalandünya59
08-01-2013, 13:43
Sevgili Vetman996,

Aklın yolu bir bence mükemmel bir fikir bu. Neden?

Çorluda bir elektronik mühendisi arkadaşım var (mustafa değil), kendisi elektronik mühendisi ancak, mekaniğede kafayı takmış bir adam, zaten bu elektronikçiler mekaniğe çok meraklı.

Kendisine bir yerin ısıtılmasının en kolay yolu nedir? diye sormuştum.
Oda üflemeli ısıtma şeklidir demişti,yani klima mantığı.

Ancak burada üflemeli ısıtıcı elektrikli olursa,işin maliyeti yüksek olacaktır, ancak
kazandaki ısının üfleme ile seraya verilmesi oldukça makul bir fikir gibi duruyor, denemeye değer sevgili vetman996...

Saygılar...

smnvrl
08-01-2013, 13:43
Sn vetman,

Isının taşınması daha çok makina müh. uzmanlık alanına girmekte.Ama şunu diyebilirim seranız ile sobanız arasında mesafe uzak ise havayı nakletmek suyu nakil etmeye göre daha problem olabilir.Güzel bir fikir ve güzel bir proje sonuçlarını bekleyeceğim.

Saygılarımla.

vetman996
08-01-2013, 13:44
Rica etsem bunu biraz açabilir misiniz?

Sayın ankafar. henüz kesinleştiremedik ama ben size düşündüğümüz sistemi akatarayım. deneyimli arkadaşların katkılarına ihtiyacımız var.
su deposun içinde su ısıtıcı olacak ve termostadlı bir düzeneği olacak. belli bir ısıya gelince devreden çıkacak. ayrıca zaman ayarlı bir sistemi olacak ve sera bekçisi sulama yapmazdan 5 dakika önce suyu ısıtacak. sadece sulama yapılacağı zaman besin eriği ısıtılacak. sistemi kabaca bu şekilde düşünüyoruz. konu hakkında bilgisi olan arkadaşlardan paylaşım bekliyoruz.
selamlar... saygılar...

SAGEN
08-01-2013, 13:51
Sayın smnvrl. soba borusunun etrafında dönen su borusu değil de hava borusu düşün. sera içinde sıcak su dolaşmıyor. seranın içindeki havayı alıp ısıtarak sıcak hava üfleyen bir sistem.
siz mühendissiniz. sizce fikir nasıl?

Sayın VETMAN996;

Ben bu bahsettiğiniz sistemin benzerini evde kendi terrariumum içerisinde kullanmıştım geçen sene.
Bir hortum ucuna bilgisayar fanı takarak yaptığım bir düzenekle kalorifer peteği üzerinden havayı fan vasıtası ile terrarium içerisine gçndererek oldukça başarılı bir ısıtma sağlamıştım.

Tecrübe ile sabittir. Büyük ihtimalle uygun şartlarda sizdede işe yarayacağı konusunda umutluyum.

SAYGILARIMLA.

smnvrl
08-01-2013, 14:20
Sn vetman,
Sera bekçisi ne kadarlık zaman süreleri ile devreye girip çalışmaktadır? Ayrıca suyu kaç derece sıcaklığa çıkarmak gerekmektedir? İsterseniz 300 watt akvaryum ısıtıcısı ile 19 litrelik su bidonunun kaç dk da sizin istediğiniz sıcaklığa geleceğini akşam deneyeyim, oran orantı hesabı ile sizin sistemin üç aşağı beş yukarı kac watt ısıtıcı ile ısınacağını buluruz.

yalandünya59
08-01-2013, 14:41
Sevgili Smnvrl,

Buradaki kazanda oluşan sıcak hava üflenecek herhalde, dolayısıyla kazan seranın içerisinde olacaktır, **** öyle olmalı bence...

Benim seraların olduğu köye yakın bir başka seraları olan Ekrem amca, 4 serasın var, fakat 1 serasına özel soba tasarlatmış bu sobanın ön kısmınada fun koymuş seranın içerisine üflüyor, kendisine bu sobayla kışın ürettimi yapıyorsun? diye sorduğumda.
Hayır üretimde kullanmıyorum, tohumları fide haline getirmek için kullanıyorum dedi.

Yani bu sera fidelik serası olmuş oluyor, ancak bizim burası Trakya seranın içerisine sobada,kazanda kursanız pek bişey değişmeyecek bence 24 saat ısı kontrolü gereklidir,
Gündüz ısıt gece seralardan eve gel, yani ısıtma yapma. Sonuç ne olur bilemem?
Ancak ben bitkinin dilinden kendimce anladığım kadarıyla söyliyeyim, bitki ısının bir alçalıp bir yükselmesini benimsemeyecek strese girecek hatta zatürre olup ölecektir, diyebilirim.

Yani uzun lafın kısası sevgili dostlar benim şahsi fikrim tam ve sürekli kontroldür.

Diğer bir yaşanmış örneği anlatayım!...

yalandünya59
08-01-2013, 14:58
İpsalada Topraksız Tarım Serası,

Sevgili İdris bu konuyu çok iyi biliyor, kendisiyle görüştü diye biliyorum.

2 Dönüm topraksız tarım serası (İpsalada), bu sera tamamı camla kaplı, tam profesyonel,
lityit kömürü ile ısıtılıyor, ve topraksız tarımda domates üretimi yapıyor, ayrıca kendisi bayan bir girişimci.

Bu sene anlam veremedikleri bir şekilde tüm domatesleri kaybetmiş.

Ben Isıtma dedim, ancak ısıtma ile ilgili değil, sebebini şuanda araştırıyorlarmış...

Aslında şahsi fikrim şudur;

Topraklı olsun topraksız olsun ısıtmalı cam seranız bile olsa, daha risksiz daha rantabl olan ürün gamında üretim yapılmalı diye düşünüyorum.
Topraklı veya topraksız üretimde domates inanılmaz derecede riskli bir ürün, ancak ****** hiçbirşey imkansız değildir.

Aslında düşünsenize topraklı bir serada ısıtma yapıyorsunuz ve bu sera 2 dönüm, ısı içeride stabil 15 derece veya 12 derecede tutabiliyorsunuz, özellikle İceberg (atom marul) bayılacaktır bu işe, yüksek sıcaklığı sevmez.
Hani 12 ve 15 dereceleride serada sağlamak pekte zor olmasa kışın belli dönemleri hariç mesela geçen 10 gün içerisinde bizim burada sıcaklık hiç 10 derecenin altına düşmedi.

Bu arada İceberg bizim burada kilo ile satılıyor, perakende kilosu şuan (07/01/2013), 5,20 tl'dir. (Beşlira yirmi kuruş kilosu)
Toptanıda tahmin ediyorum 4 tl felandır.

Topraklı olsun topraksız olsun düşük ısıya ihtiyacı olan ürünler bence basit bir ısıtma sistemi tertibatı ile sürekli yetiştirilebilir, tabi domates hariç.
Ancak ****** başka konularda var, siz ortamı istediğiniz değere set ettiniz, bitkinin gelişmesinde daha pek çok bilinmeyen etkileri bulunan 'Güneş' eksikliği nasıl giderilecek.

Buda güneş ışınlarına yakın ışık şiddeti olan aydınlatma sistemleri ile olabilirmi?

Sevgili dostlar bunların hepsi olabilirde olmayabilirde sonuçta riski minimize ederek, kazandıkça değişik yönlere dönmek araştırma yapmak daha sağlıklı olacaktır kanaatindeyim...

Saygılar...

smnvrl
08-01-2013, 16:47
Sn vetman;

*su deposu olarak 125 litre mi? 500 litre olan mı ısıtılacak ?

* sera bekçisi çalıştığında 125 litrelik depodaki su sisteme basılırken 500 litre olan depodan aynı anda 125 litre olan depoya takviyemi yapılmakta ?

* 125 litre sisteme basılıyor sonra 125 litre bitince 500 litre den takviye mi yapılıyor ?

Bunları sormam sebebim su ısıtıldı diyelim 25 derece oldu sisteme basılmaya başlandıktan sonra drenajdan akan su sera sıcaklığına düşecektir bu ısı değişimi bitkiyi strese sokar mı ?

ankafar
08-01-2013, 18:25
Sayın ankafar. henüz kesinleştiremedik ama ben size düşündüğümüz sistemi akatarayım. deneyimli arkadaşların katkılarına ihtiyacımız var.
su deposun içinde su ısıtıcı olacak ve termostadlı bir düzeneği olacak. belli bir ısıya gelince devreden çıkacak. ayrıca zaman ayarlı bir sistemi olacak ve sera bekçisi sulama yapmazdan 5 dakika önce suyu ısıtacak. sadece sulama yapılacağı zaman besin eriği ısıtılacak. sistemi kabaca bu şekilde düşünüyoruz. konu hakkında bilgisi olan arkadaşlardan paylaşım bekliyoruz.
selamlar... saygılar...

İyi günler.

Su sıcaklığını 18-26 derece arasında tutmanız gerekmekte 26 derecenin üstünde elde edeceğiniz besin suyunda yeterli oksijen olmayacağı için sorun çıkartır. 18 derecenin altında çözünme azalır tank dibi birikme meydana gelebilir. Bu sebeple pek ideal bir sonuç alamayabilirsiniz.

Genelde tankınızı ortamdan izole etmek gerekli bunun için yurt dışında genelde strafor ile kapatırlar yahut toprağa gömerler (biz toprağa gömüyoruz).

smnvrl
08-01-2013, 18:42
Aşağıdaki şekildeki gibi dijital termostat ve kontaktör kullanarak yüksek güçlü ısıtıcıları devreye alıp çıkarabilirsiniz .Katalog dan baktığım fiyatlara göre dijital termostat 65 tl, kontaktör (10-15 kw ısıtıcı için) 100 tl civarı ,Sıcaklık sensörü de 15 tl.
Saygılarımla.

farukmagat
08-01-2013, 18:52
Merhaba,

Besinli suyu ısıttığınızda kısa bir süre içinde ısıtıcının üzerinde oldukça yoğun bir tuz birikimi oluşuyor. Ben 500 W bir akvaryum ısıtıcısı ile denemiştim.

Belki daha geniş bir yüzeyi ısıtıcı olarak kullanarak sorunu çözebiliriz. (Ben, ısıtıcıyı 10 lt lik bir bidonun içine koyup bidonun içindeki suyu ısıtıcı gibi kullanmayı düşünmüştüm bir ara. Tabi sızdırmazlık sağlayarak.)

MehmetFatih
08-01-2013, 18:53
Akvaryum ısıtıcıları nasıl faydalı olmazmı?Piyasada 200-300 litrelik akvaryumlar için 300w lık cihazlar mevcut.

smnvrl
08-01-2013, 19:03
Sn Farukmagat,

Haklısınız şebeke suyunu bile ısıtırken ısıtıcı üzerinde kireç birikmekte,İçinde besin eriyiği olan sıvıyı ısıtmak daha fazla birikmesine neden olacaktır.

Isıyı daha geniş bir alana yaymak çözüm olabilir.Güzel fikir :) Teşekkürler.

MehmetFatih
08-01-2013, 19:08
akvaryum ısıtıcısı ile 250 litrelik besinli su ısıtılırsa ne kadar zamanda kiraçlenme yapar?

smnvrl
08-01-2013, 19:16
Sn MehmetFatih,

Evde ki küçük seramda 300 watlık akvaryum ısıtıcısının 19 litrelik bidonu ısıtması 10 dk dan fazla sürmüştü. 250 litrelik suyun ısıtılması için 300 watt yeterli olmayacaktır diye düşünüyorum.Ne kadar zamanda kireçlenme yapacağını denemek lazım açıkçası bir fikrim yok.

Saygılarımla.

MehmetFatih
08-01-2013, 19:28
ısıtması 10 dk dan fazla surmustu derken kaç dereceye ısıtmasından bahsediyoruz?19 litrelik bidonu 20 dereceye getirmek için 300 watlık ısıtıcı ile 10 dak dan fazla beklenirse haklısınız işe yaramaz.Daha yüksek wat kullanmak gerekir sanırım.

vetman996
08-01-2013, 19:38
Sn vetman;

*su deposu olarak 125 litre mi? 500 litre olan mı ısıtılacak ?

* sera bekçisi çalıştığında 125 litrelik depodaki su sisteme basılırken 500 litre olan depodan aynı anda 125 litre olan depoya takviyemi yapılmakta ?

* 125 litre sisteme basılıyor sonra 125 litre bitince 500 litre den takviye mi yapılıyor ?

Bunları sormam sebebim su ısıtıldı diyelim 25 derece oldu sisteme basılmaya başlandıktan sonra drenajdan akan su sera sıcaklığına düşecektir bu ısı değişimi bitkiyi strese sokar mı ?
sayın smnvrl merhaba. ilginiz için teşekkürler. sera bekçimiz 250 litrelik. 500 litrelik de drenaj depomuz mevcut. biz ısıtmayı sera bekçisinde düşünüyoruz ama besin eriğinin ısıtılması tavsiye edilirken nasıl ısıtılacağı hakkında herhangi bir bilgi bulamadım. akvaryum ısıtıcılaryla besin eriğini ısıtmak kolay ama ısınan besin eriğini soğumadan bitkiye nasıl taşırız bu konuyu iyi araştırmak gerekiyor. ayrıca ısınan suyun Ec değerinin artabileceğini düşünüyorum. bunu nasıl çözebiliriz.
sera bekçisi Ec değerini ayarlayıp bitkiyi sulamakta, drenajdan gelen su 500 litrelik depoda toplanmakta, eksilen su bu depoda tamamlanıp tekrar sera bekçisine gelmekte.
smnvrl kardeş. sizce sera bekçisinde ısıtma yeterli olabilir mi? bana olamayacakmış gibi gelmeye başladı. ama en azından 1-2 derece fark edebilir. bunun için de denemeye değer düşüncesindeyim. selamlar...

idris şenol
08-01-2013, 19:42
sayın wetman başlamak bitirmenin yarsı demişler siz bitirdiniz,inşallah daha iyi olur temennisyle
sizden bir ricamız var ,sera bekçisini ve sistemnizin fotoğraflarını ısrarla bekliyoruz:))

vetman996
08-01-2013, 19:43
İyi günler.

Su sıcaklığını 18-26 derece arasında tutmanız gerekmekte 26 derecenin üstünde elde edeceğiniz besin suyunda yeterli oksijen olmayacağı için sorun çıkartır. 18 derecenin altında çözünme azalır tank dibi birikme meydana gelebilir. Bu sebeple pek ideal bir sonuç alamayabilirsiniz.

Genelde tankınızı ortamdan izole etmek gerekli bunun için yurt dışında genelde strafor ile kapatırlar yahut toprağa gömerler (biz toprağa gömüyoruz).
Sevgili ankafar merhaba. drenaj depomuz toprağa gömülü problem yok. sulama suyumuzun beklediği sera bekçisini de straforla kapatıp izole hale getirebiliriz. ama su sıcaklığını 18-26 derece arasında tutabilmek için ne önerirsiniz. siz bu işi daha iyi bilirsiniz. selamlar...

vetman996
08-01-2013, 19:58
sayın wetman başlamak bitirmenin yarsı demişler siz bitirdiniz,inşallah daha iyi olur temennisyle
sizden bir ricamız var ,sera bekçisini ve sistemnizin fotoğraflarını ısrarla bekliyoruz:))
Sayın İdris bey merhaba. sistemin fotoğraflarını paylaştım aslında. ama sizin için biraz daha paylaşalım:))

İsmail Karagülle
08-01-2013, 20:15
Besin eriyiğini ısıymayı ben de düşünmüştüm . Ama bir yazıda Kudret hoca evet de demedi hayırda demedi ama pek de sıcak bakmadı . Saykapların içindeki drenaj için bırakılmış en alttaki boşluk var. Oradan bir boru geçse , ve sıcak suyu orada dolaştırsanız.

Ve sıcak suyu sisteme verecek bir devir daim motoru . Kombilerdeki gibi. Bu söylediğim şeylerin hepsi Eski bir kombide var. Ve bir daire içinde suyu devir daim ediyor. Isıyı istediğimiz seviyeye gelince kesecek düzenek de var.

Aklımdaydı söyleyiverdim . Olur mu diye fikir almak lazım .

vetman996
08-01-2013, 20:40
Besin eriyiğini ısıymayı ben de düşünmüştüm . Ama bir yazıda Kudret hoca evet de demedi hayırda demedi ama pek de sıcak bakmadı . Saykapların içindeki drenaj için bırakılmış en alttaki boşluk var. Oradan bir boru geçse , ve sıcak suyu orada dolaştırsanız.

Ve sıcak suyu sisteme verecek bir devir daim motoru . Kombilerdeki gibi. Bu söylediğim şeylerin hepsi Eski bir kombide var. Ve bir daire içinde suyu devir daim ediyor. Isıyı istediğimiz seviyeye gelince kesecek düzenek de var.

Aklımdaydı söyleyiverdim . Olur mu diye fikir almak lazım .
biz özelden arkadaşlarla konuşa tartışa bir yerlere gelecek gibiyiz. özellikle sayın smnvrl beye teşekkür ediyorum. Sayın Kudret hocam besin eriğinin ısıtılması için bize de evet veya hayır demedi. olabilir ama su bitkiye ulaşıncaya kadar soğur gibi ifadeler kullandı. acaba dedim hoca sera bekçisini ısıtırken zarar vereceğimizden mi çekiniyor diye düşündüm:)) sera bekçisi öyle bir alet ki bizim ayarladığımız her saatte sulama yapabildiğine göre biz sera bekçisindeki besin eriğini ısıtıp ısıtıp sulama yapabiliriz diye düşünüyorum. düşük ısıda bitkiler yeterince besin eriğini kullanamadıklarını düşününce besin eriğini ısıtmaktan başka çaremiz yok gibi. İsmail bey sizin dediğiniz sistemi yapabilmek için suyu devamlı ısıtmak(kalorifer gibi) gerekir diye düşünüyorum. selamlar... saygılar...

İsmail Karagülle
08-01-2013, 20:49
vetman sürekli aynı için mutlaka devamlı ısıtmak gerekecek ve bitki farklı ısılara maruz kalmayacak. Bir sıcak bir soğuk bitkiye nasıl tesir eder? Şaşırır gariplerim .

vetman996
08-01-2013, 21:23
vetman sürekli aynı için mutlaka devamlı ısıtmak gerekecek ve bitki farklı ısılara maruz kalmayacak. Bir sıcak bir soğuk bitkiye nasıl tesir eder? Şaşırır gariplerim .
Sayın İsmail Bey, sadece sulama yaparken besin eriğini ısıttığımızda bitkiye su gelinceye kadar bitki kökü sıcaklığı ile sulama suyu sıcaklığı arasındaki fark 1-2 derece artar diye düşünüyorum. ama besin eriğini ısıtmadan sulama yaptığımızda bitki kökü sıcaklığı ile sulama suyu sıcaklığı 3-5 derece fark olur, garipler soğuk su ile üşür diye düşünüyorum. yanlışmıyım acaba. üstadlardan yardım gerekiyor.
selamlar... saygılar...

idris şenol
08-01-2013, 21:44
sayın vetmen af buyurun
kendinizi fazla sıkıntıya sokmadan siz ec ph ve besin hazırlamada yoğunlaşın
ısı ****** verime direk etkisi mevcut fakat önemli olan işin özünü kavrayıp bu seneyi fizibilite karışımı yol haritası çıkarın ,birkertte tam isabet doğruyu tuturmak piyangoyu tuturmaktan daha zor ,doğru insanlarla birliktesiniz sn üstad kudret beyin teknik ekipmanları ve ( oğuz Alper) gibi ... sizi başarıya taşıyacağandan eminim
sizinde bildiği gibi küçük bir balkon seram mevcut ,bu küçücük yerdeki çalışmalarımdan çok şey öğreniyorum,birkaç gün önce biraz ec yi yüksektince az daha çilekelrim tarih olcaktı
önceki gün kudret beyin bir sözü aklımdan hiç çıkmadı,idris dedi bu seviyeye gelmem yıllarımı aldı gecede beşkere kalkıp mikroskopla çileklerin yapraklarına bakıyordum verdiğim gübre ec, ph ne gibi etki gösterdi diye kolay olmadığını böyle güzel anlattı
hani bir reklam vardı bruno reklam ,,o ANNE gecede beşkere gelecek (o reklemdaki öpçek diyen )kız çocuğu benim kızım:)) bu arada onuda belirteyim
işte böyle çocuklar ve çilekler büyor ,gecede beş ker kontol
Bruno Reklam Filmi - O burun tıkanacak arkadaş - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=R96W0zIMGyQ)

vetman996
08-01-2013, 22:10
Sayın İdris bey kardeşim. Allah anne babasına bağışlasın, çok şekermiş. gözlerinden öpcem :))
Kolay değil tabi ki kardeş. tırnaklarımızla kazıyarak bir şeyler yapma gayreti içindeyiz. bilgisini kıskanmayıp paylaşan dostlardan Allah razı olsun diyoruz. kendi ellerinle diktiğin çileklerin dallanıp yapraklanması çektiğin sıkıntıları bir nebze dahi unuttursa da ya iklim şartlarıyla bir zarar gelirse diye uykuların kaçıyor. günlerce araştırıyorsun okuyorsun ama bazen ilk düşündüğün şeyin doğru olduğunu görüp onu yapınca da uykusuz geçen gecelerine acıyorsun.
Kolay değil kardeşim sizden daha az bilgiye sahip olduğunu bildiğin kişilerin ahkam kesmelerine katlanmak ve onlara cevap vermeden sabır edebilmek.
Kolay değil kardeşim emeğe saygı göstermeyenleri görüp ama görmemezlikten gelebilmek.
Kolaydeğil kardeş kul hakkını düşünüp özür dileyebilmek...
Kardeş doğru kişilerle yol almaya devam edebilirsek tüm zorluklar kolay olacak. bunun bilincindeyiz. selamlar... saygılar...

smnvrl
09-01-2013, 01:28
Sn vetman,

Sera bekçisinin bulunduğu depodaki 200 litre suyu ısıtmak için gerekli olan ısıtıcı gücü aşağıdaki formül ile bulunur.

Q = m•c•(t2-t1)(Wh)

200 kg suyu 5°C’den 25°C’ye ısıtmak için (Sera içindeki suyun sıcaklığını 5 derece olarak kabul ettim.)
Q = 200kg•1.163(Wh/kg•K)•(25°C-5°C)
Q = 4652 Wh

Yani 5 kw lık bir ısıtıcı kullanılır ise 200 litre suyu 1 saat de 5 derece sıcaklıktan 25 dereceye çıkaracaktır.

Saygılarımla.

vetman996
09-01-2013, 06:35
Sn vetman,

Sera bekçisinin bulunduğu depodaki 200 litre suyu ısıtmak için gerekli olan ısıtıcı gücü aşağıdaki formül ile bulunur.

Q = m•c•(t2-t1)(Wh)

200 kg suyu 5°C’den 25°C’ye ısıtmak için (Sera içindeki suyun sıcaklığını 5 derece olarak kabul ettim.)
Q = 200kg•1.163(Wh/kg•K)•(25°C-5°C)
Q = 4652 Wh

Yani 5 kw lık bir ısıtıcı kullanılır ise 200 litre suyu 1 saat de 5 derece sıcaklıktan 25 dereceye çıkaracaktır.

Saygılarımla.
Sayın smnvrl teşekkür ederim. peki 5 kw lık bir ısıtıcının fiyatı nedir. ayrıca günde 3 saat çalıştığında aylık elektrik tüketim maliyeti nedir? çok soruyorum ve sizi yoruyorum ama :))

farukmagat
09-01-2013, 07:10
Günde 3 saat ayda 30 Lira gibi birşey yapar.

Isıtıcının fiyatı da çok yüksek olmasa gerek; bizim buralarda 40-50 Liraya bulunabilir.

ankafar
09-01-2013, 07:50
Sayın smnvrl teşekkür ederim. peki 5 kw lık bir ısıtıcının fiyatı nedir. ayrıca günde 3 saat çalıştığında aylık elektrik tüketim maliyeti nedir? çok soruyorum ve sizi yoruyorum ama :))

0,15(kuruş)*5(kw)*3(saat)*30(gün) =67,5 (şubat 2012 değeri 0,15 kuruş eski kalmıştır büyük ihtimal).

Bence suyunuzun sıcaklığını önce ölçün 20 dereceye yakınsa hiç uğraşmayın derim açıkçası ayda 70 tl boşuna olabilir.

vetman996
09-01-2013, 08:15
Sayın ankafar, seranın dış sıcaklığı 6 derece, iç sıcaklığı 13 dereceydi. sulama yapacağımız zaman Ec yi ölçerken su sıcaklığı 11 dereceydi. havalar soğuduğunda sulama yaparken çileklerimizi üşütmekten korkuyorum.
Siz besin eriği ısısını 18 derecenin altına düşürmeyin deyince iyice korktum :)) gecemizi uykusuz geçirdik. sizce başka bir çözüm yolu nedir? selamlar... saygılar...

SAGEN
09-01-2013, 08:32
Arkadaşlar elektirik kilowatt saati şu an hesaplarıma göre kdv ve diğer tüm tutarlar dahil...
0,36 tl.

Bu hesaba göre:

Zaten kilwat olan birimimizi

kilowat x günlük kullanım süresi x gün x birim fiyat = aylık tüketim

yani sizin hesabınıza göre:

5 x 3 x 31 x 0,36 tl =167,4 tl aylık tüketim

saygılarımla.

sarin
09-01-2013, 10:16
Sayın vetman996,

Baştan sona sayfanızı inceledim. Öncelikle hayırlı olsun, bol ürünler almanızı ve iyi bir pazar bulmanızı diliyorum.

Kısmet olursa sömestre tatilinde memleketime uğrayacağım birkaç gün, zaman oolursa görmek isterim seranızı.

Kolay gelsin, selamlar.

vetman996
09-01-2013, 10:29
Sayın sarin merhaba,
Dün de ben sizin sayfanızı inceledim ama bitiremedim, heralde 3-4 günde biriririm:)) maşallah baya bir takip ediliyorsunuz..
Seramız çavlu köyünde, salihliye 6 km. sömestre tatilinizde Salihlideyseniz mutlaka beklerim. sizinle yüzyüze tanışmaktan da onur duyarım. selamlar... saygılar...

smnvrl
09-01-2013, 10:42
Sn vetman,

Isıtıcı olarak çamaşır makinası rezistansı veya semaver rezistansı kullanabilirsiniz .Örnek olarak bu siteye bakabilirsiniz .

Kafalı Kazan Rezistansları (http://enderrezistans.com/index.php/rezistanscesitleri/kafalikazan.html)

Saygılarımla.

smnvrl
09-01-2013, 11:16
ARKADAŞLAR ELEKTİRİK KİLOWATT SAATİ ŞU AN HESAPLARIMA GÖRE KDV VE DİĞER TÜM TUTARLAR DAHİL...
0,36 KURUŞTUR.

BU HESABA GÖRE:

ZATEN KİLWAT OLAN BİRİMİMİZİ

KİLOWAT X GÜNLÜK KULLANIM SÜRESİ X GÜN X BİRİM FİYAT = AYLIK TÜKETİM

YANİ SİZİN HESABINIZA GÖRE:

5 X 3 X 31 X 0,36 krş =167,4 TL AYLIK TÜKETİM

SAYGILARIMLA.

Sn Vetman,
Elektrik tüketimi de Sn Sagen in hesapladığı gibi olacaktır.

Not: Eğer akıllı sayaç kullanıyor iseniz aşağıdaki tarifelerden

gündüz 06:00-17:00 kw= 22 kuruş (kdv haric)
puant 17:00-22:00 kw= 34 kuruş (kdv haric)
gece 22:00-06:00 kw= 13 kuruş (kdv haric)

Gece ve gündüz tarifeleri kullanılırsa tasarruf edilebilir.

vetman996
09-01-2013, 13:04
Sayın smnvrl, elektrik kullanım kilowat saat ücreti hayvancılık işletmemiz olduğu için daha az ama yeni fiyatı fatura gelince bildirebilirim. fakat bunun daha ucuz yolu olabilir mi acaba. suyu 25 dereceye değil de 20 dereceye çıkarmak gibi mesela.
Bu konuda önerilerinizi bekliyorum. selamlar... saygılar...

smnvrl
09-01-2013, 13:19
Sn vetman,

diyelim ki sera içindeki suyun sıcaklığı 10 derece olsun.Sera bekçisini de 20 dereceye kadar ısıtacak isek

o zaman 1 sulamada 2.5 kw elektriğe ihtiyacımız olacak fatura aylık 167/2=83 tl ye düşecek, birde sizin indirimli elektrik kullandığınızı düşünür isek 70 tl ye aylık ısıtma masrafı çıkar.

Manifesto
09-01-2013, 14:30
Sy.vetman.
Salatalık(hıyar),çileğe nazaran daha çok sıcaklık ister.Bölgemizde pasif ısıtma yöntemiyle(çift kat muşamba) başka bir ısıtmaya ihtiyaç duymadan yıllardır üretm yapıyoruz ve yapılıyor.

Dün gece sera dışı sıcaklık -2 derece,sera içi 6 derece ölçüldü.Bitkide hasar yok.İlginizi çekermi?

Istmayla alakalı bir çok iyi niyetli önerilerin olduğunuda görüyorum,fakat şu anki deneme seranızda ve kurmayı planladığınız 5 dekarlık serada sizin için en mantıklı ve süreklilik arz edecek yöntem çift kat muşambayla pasif ısıtma yöntemi olarak görüyorum.

smnvrl
09-01-2013, 14:45
Sn Manifesto,

Paylaşımınız için teşekkürler.Pasif ısıtma(Çift kat muşamba) için resim ve maliyet analizi paylaşabilir misiniz.
Saygılarımla.

Manifesto
09-01-2013, 14:51
Sn Manifesto,

Paylaşımınız için teşekkürler.Pasif ısıtma(Çift kat muşamba) için resim ve maliyet analizi paylaşabilir misiniz.
Saygılarımla.

Şu an müsait değilim,mesai bitimi detaylı paylaşım yapabilirim.

Fakat kısaca şunu söyleyebilirim yukarıda önerilen fikirlerden (ki hemen hemen tamamını geçmiş yıllarda denedik)daha kullanılabilir daha hesaplı ve sonuç almaya daha müsait bir yöntem.

vetman996
09-01-2013, 15:03
Sy.vetman.
Salatalık(hıyar),çileğe nazaran daha çok sıcaklık ister.Bölgemizde pasif ısıtma yöntemiyle(çift kat muşamba) başka bir ısıtmaya ihtiyaç duymadan yıllardır üretm yapıyoruz ve yapılıyor.

Dün gece sera dışı sıcaklık -2 derece,sera içi 6 derece ölçüldü.Bitkide hasar yok.İlginizi çekermi?

Istmayla alakalı bir çok iyi niyetli önerilerin olduğunuda görüyorum,fakat şu anki deneme seranızda ve kurmayı planladığınız 5 dekarlık serada sizin için en mantıklı ve süreklilik arz edecek yöntem çift kat muşambayla pasif ısıtma yöntemi olarak görüyorum.
Sayın MANİFESTO merhaba,
Çift kat muşambadan başka bir de Sayın Oğuz Alper beyin önerdiği elyaf örtü de var, bunu da düşünüyoruz ama ben besin eriğini ısıtmadan soğuk olarak fidelere verdiğimizde problem olabilir mi diye tereddüt ediyorum. direk kuyu suyu verilebiliyor olsa kuyudan çıkan su ılık olacak ve problem olmayacak. ama sera bekçisinde Ec ayarı için sürekli besin eriyi beklemesi gerekiyor. ayrıca kuyu suyumuzun Ec değeri yüksek olduğu için şebeke suyu kullanmak zorundayız. bu olumsuzlukları düşündüğümüz için besin eriğini ısıtmanın gerektiğini düşünüyorum. Büyük serayı yaptığımızda bu sorunların bir çoğu olmayacak. su tüketimimiz artınca suyun Ec değeri düşecek ayrıca başka bir kuyumuz var, ondaki dalgıç pompayı kullanacağız(o pompanın gücü çok yüksek, elektrik sarfiyatı da yüksek bu nedenle deneme seramızda kullanamıyoruz.) eğer besin eriğini ısıtmak gerekmiyorsa seramızın ısısını korumak için elyaf veya muşamba kullanabiliriz. selamlar... saygılar...

Manifesto
09-01-2013, 15:25
Sayın MANİFESTO merhaba,
Çift kat muşambadan başka bir de Sayın Oğuz Alper beyin önerdiği elyaf örtü de var, bunu da düşünüyoruz ama ben besin eriğini ısıtmadan soğuk olarak fidelere verdiğimizde problem olabilir mi diye tereddüt ediyorum. direk kuyu suyu verilebiliyor olsa kuyudan çıkan su ılık olacak ve problem olmayacak. ama sera bekçisinde Ec ayarı için sürekli besin eriyi beklemesi gerekiyor. ayrıca kuyu suyumuzun Ec değeri yüksek olduğu için şebeke suyu kullanmak zorundayız. bu olumsuzlukları düşündüğümüz için besin eriğini ısıtmanın gerektiğini düşünüyorum. Büyük serayı yaptığımızda bu sorunların bir çoğu olmayacak. su tüketimimiz artınca suyun Ec değeri düşecek ayrıca başka bir kuyumuz var, ondaki dalgıç pompayı kullanacağız(o pompanın gücü çok yüksek, elektrik sarfiyatı da yüksek bu nedenle deneme seramızda kullanamıyoruz.) eğer besin eriğini ısıtmak gerekmiyorsa seramızın ısısını korumak için elyaf veya muşamba kullanabiliriz. selamlar... saygılar...

Çift kat muşamba hepsine çözüm.Besin eriyiği seranızın içinde olduktan sonra sıcaklığıda sera sıcaklığında olacak,problem çıkmaz.

Muşamba,elyafa göre daha çok fonksiyonlu ve ucuz.İkinci kat muşambanın(yan ve üst olarak) dekara maliyeti 250 Tl gibi bir rakam.En az 5 yıl kullanırsınız.

vetman996
09-01-2013, 16:00
Çift kat muşamba hepsine çözüm.Besin eriyiği seranızın içinde olduktan sonra sıcaklığıda sera sıcaklığında olacak,problem çıkmaz.

Muşamba,elyafa göre daha çok fonksiyonlu ve ucuz.İkinci kat muşambanın(yan ve üst olarak) dekara maliyeti 250 Tl gibi bir rakam.En az 5 yıl kullanırsınız.
Sayın MANİFESTO, ikinci kat muşamba kullanılmış seralardan örnek fotoğraf paylaşabilirmisiniz müsait olduğunuzda. ayrıca hava sıkıştırılmış naylon (balonlu naylon) ile de bu işlem yapılabilir. fiyatı nedir bilmiyorum ama balonlu naylonla daha iyi sonuç alınabilir düşüncesindeyim. siz de zamanında bir takım şeyler düşündüğünüze göre biz de sizin geçtiğiniz aşamadan geçiyoruz galiba:)) selamlar... saygılar...

Halil Balaban
09-01-2013, 16:03
Sevgili Vetman,
Sayın Manifesto'da yazmış. Siz suyun ısısını yükseltmek derken ısıyı biraz fazla yüksek düşünüyorsunuz. Siz çift kat naylonla iç ısıyı bitki zarar görmeyecek seviyede tutabilirseniz; suyu ısıtmaya hiç gerek kalmaz. Veya fazla ısıtmaya gerek kalmaz. Isıyı birkaç derece arttırmak yeterli olur. Bir kaç derecelik ısıtma da çok fazla masraf gerektirmez.
Halil Balaban

vetman996
09-01-2013, 18:24
haklısınız Sayın Halil Bey, her ikisini birlikte uygulamak bizim için daha uygun olacak. selamlar... saygılar...

farukmagat
09-01-2013, 19:41
'Çift kat naylon' derken iki katı arasında bir mesafe olacak mı yoksa iki kat naylonu tek katmış gibi mi kullanacağız? Şu sıralar ben de fide yetiştirmek için küçük bir sera (50-60 metrekare) yapacağım da.

Kudret Tezel
09-01-2013, 20:04
Sevgili arkadaşlar güzel hesaplar yapmışsınız, maliyetleri kuruşuna kadar hesaplamışsınız oda güzel , ama diyorum ki, örnek alarak hesapladığınız için bende ayni miktarı örnek alıyorum . 200 litre 25 derecedeki suyun 5000 adet bitkinin köküne olaştığını düşünelim. Kök başina yaklaşık 40 ml sıcak su gider.Ve diyelim ki hiç ne kayıp var ne kaçak randıman %100, izolasyon %100 . Gelelim 5000 kökün saklandığı ıslak agregata.
Şimdi sizden ricam hesapları tekrar yapalım bizim 20 derecede 200 litre suyumuz bitkinin kökünün saklandığı ıslak ve ortam sıcaklığında yani mesela 10 derece olan agregatı kaçderece ısıtabilir. Yani agregatın ilk ve son sıcaklığını hesaplayınız. Bütün faktörleri 1, yani %100 alabilirsiniz. İzolasyon ,kaçak, vs vs . Kolay gelsin.

İsmail Karagülle
09-01-2013, 20:48
Hadi bakalım , hoca yine kazık soru sordu. Çakacağız dostlar.

smnvrl
09-01-2013, 20:48
Kaba bir hesapla 200 litre 20 derece suyumuz olsa , sitemimizde deki su+agregat =3000 litre olsa 10 derece iken

ortalama sıcaklık =((200x20)+(3000x10))/(3000+200)=10.625 derece olur.

Buda 0,625 derece sıcaklık artışı demektir.

İsmail Karagülle
09-01-2013, 21:01
Hiç anlamadan yazayım bakalım ne olacak.
Bu hesaplamada bilmemiz gereken şeyler var.Galiba.

ısıtılacak maddenin bir gramının ısısını bir derece artırabilmek için gerekli ısı miktarını bilmemiz gerekir.

Ayrıca madem su ile ısıtılacak , birim zamanda temas edecek sıcak su miktarını da bilmek gerekecek.

Kudret Tezel
09-01-2013, 21:31
İŞte bu , buda hiç bir kayıp olmadığı halde. Sizce değermi. Bence değmez, Su, damlama nozullarına gidinceye kadar ortam sıcaklığına düşer. Tabiiki sera içine taşınan bu ısı sera sıcaklığını bir miktar artırır teorik olarak. ama serada izolasyon kayıpları düşünülürse büyük
bir fark olmaz.

Manifesto
09-01-2013, 22:06
Sayın MANİFESTO, ikinci kat muşamba kullanılmış seralardan örnek fotoğraf paylaşabilirmisiniz müsait olduğunuzda. ayrıca hava sıkıştırılmış naylon (balonlu naylon) ile de bu işlem yapılabilir. fiyatı nedir bilmiyorum ama balonlu naylonla daha iyi sonuç alınabilir düşüncesindeyim. siz de zamanında bir takım şeyler düşündüğünüze göre biz de sizin geçtiğiniz aşamadan geçiyoruz galiba:)) selamlar... saygılar...

Merhaba sy.vetman.
Çift kat muşambalı serada tek katlıdan farklı olarak;seradaki üst kafesin ortalama 15-20 cm altından ikinci bir kafes daha olması.

http://b1301.hizliresim.com/15/9/htrh0.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

İkinci kafese binen yük az olacağı için yarım parmak boru işimizi görür.

İçten ikinci kafese ve yanlara çekilecek muşambanın 0,2.5 micron kalınlıkta ve UV katkılı olması yeterli.

Manifesto
09-01-2013, 22:29
http://f1301.hizliresim.com/15/9/httfx.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

Mardin'de pasif ısıtma amaçlı askı tellerine ve sera yan cephelerine (uyarımıza rağmen)çekilmiş elyaf.

Sera içi sıcaklığı artırmada, ısıyı geçirgen olması sebebiyle faydası olmadı.

Sonuç; -2 derecede domates fideleri dondu.

Manifesto
09-01-2013, 22:35
http://f1301.hizliresim.com/15/9/httr8.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

Gül serasında ikinci kat muşamba.

Amaca hizmet etsede İki direk arasına gerilmiş teller üzerine çekilmesi hatalı.

Üst muşambadan damlayan sular alt muşambada yer yer birikerek sıkıntı yaratıyor.

Manifesto
09-01-2013, 22:42
http://a1301.hizliresim.com/15/9/htty2.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

Topraklı serada iki direk arasına çekilmiş tel üzerine değilde ikinci kafes demiri üzerine çekilmiş muşamba.

Serada ikinci kat muşambadan hariç eksra hiç bir ısıtma yok.

-4 derecede sera içi sıcaklık 5 derece ölçüldü.

vetman996
10-01-2013, 08:04
Sayın Manifesto, biz her sıranın üzerine üçgen şekilde ikinci kat UV katkılı naylon örtü yapsak nasıl olur sizce. tünel gibi yapacağız ama örtü bitkiye değmeyecek. sabah saatlerinde açsak, akşamüstü kapatatsak. üçgen yapmak istememizin bir nedeni de buharlaşan suyun tekrar bitkinin üzerine gelmeden üçgenin kenarlarından yere inmesini sağlamış oluruz. selamlar... saygılar...

Manifesto
10-01-2013, 10:24
Sayın Manifesto, biz her sıranın üzerine üçgen şekilde ikinci kat UV katkılı naylon örtü yapsak nasıl olur sizce. tünel gibi yapacağız ama örtü bitkiye değmeyecek. sabah saatlerinde açsak, akşamüstü kapatatsak. üçgen yapmak istememizin bir nedeni de buharlaşan suyun tekrar bitkinin üzerine gelmeden üçgenin kenarlarından yere inmesini sağlamış oluruz. selamlar... saygılar...

Denendi,verimli olmadı.
Daha çok muşamba,(artı maliyet)
daha çok iş gücü,(sabah akşam-aç kapa)
Daha az ısınma...

Buna karşılık fungal etmenlerde artış(özellikle kurşuni küf (botritis cinerea))

Çift kat muşamba ile pasif ısıtmadaki mantık,gündüzleri güneşlenmeye bağlı ısıyı seraya hapsederek sera dışına kıyasla daha ılıman bir ortam oluşturmak.

Üçgen şeklinde her sıraya yapacağınız örtmede,seraya hapsedeceğiniz sıcak havanın hacmini ve soğuma süresinide göz önüne alın.

vetman996
10-01-2013, 10:38
Denendi,verimli olmadı.
Daha çok muşamba,(artı maliyet)
daha çok iş gücü,(sabah akşam-aç kapa)
Daha az ısınma...

Buna karşılık fungal etmenlerde artış(özellikle kurşuni küf (botritis cinerea))

Çift kat muşamba ile pasif ısıtmadaki mantık,gündüzleri güneşlenmeye bağlı ısıyı seraya hapsederek sera dışına kıyasla daha ılıman bir ortam oluşturmak.

Üçgen şeklinde her sıraya yapacağınız örtmede,seraya hapsedeceğiniz sıcak havanın hacmini ve soğuma süresinide göz önüne alın.
Sayın Manifesto, eğer denendi ve verimli olmadıysa o zaman bizim de denememize gerek yok. elyaftan da verim alınamadığını söylediğinize göre biz de ikinci kat muşamba yapacağız demektir.
sera bekçisini de straforla izolasyon yaparsak önemli bir sorun kalmaz düşüncesindeyim. yine besin eriğinin ısısını ölçer cocopeatın ısısını ölçer gerekirse besin eriğini ısıtırız diye düşünüyorum. başka önerisi olan arkadaşlardan da paylaşım bekliyorum malum BİLGİ PAYLAŞTIKÇA BÜYÜR.
Selamlar... saygılar...

Manifesto
10-01-2013, 11:06
Sayın Manifesto, eğer denendi ve verimli olmadıysa o zaman bizim de denememize gerek yok. elyaftan da verim alınamadığını söylediğinize göre biz de ikinci kat muşamba yapacağız demektir.
sera bekçisini de straforla izolasyon yaparsak önemli bir sorun kalmaz düşüncesindeyim. yine besin eriğinin ısısını ölçer cocopeatın ısısını ölçer gerekirse besin eriğini ısıtırız diye düşünüyorum. başka önerisi olan arkadaşlardan da paylaşım bekliyorum malum BİLGİ PAYLAŞTIKÇA BÜYÜR.
Selamlar... saygılar...

Sera bekçisini ısıtma işine fazla takılıyorsunuz,takılmayın.Bırakın sera içinde bir kenarda işini yapsın.Sera içi sıcaklık sera bekçisi içindeki sıvıyı bitkinin istediği sıcaklık seviyesinde tutacaktır.

Dikkat ettiyseniz önerdiğim pasif ısıtma, çileğe nazaran sıcaklık ihtiyacı iki kat fazla olan bitkilerde sonuç alınan bir sistem.

Artık çilekteki sonucu siz tasavvur edin...

Önemli bir konudada paylaşımda bulunayım.!!!

Çift kat muşamba ile pasif ısıtma sisteminde sera içi havalandırma tamamen doğal yöntemle (cazibe ile) olacağı için sera kurulum projesinde mutlaka bu durum göz önüne alınmalı.

smnvrl
10-01-2013, 11:28
Sn Manifesto,

Cazibe yöntemini örneklerle paylaşabilir misiniz? Ayrıca sera çatısına uygulanan çift kat muşamba uygulaması yan duvarlar içinde uygulanmalı mı?

Paylaşımlarınız için teşekkürler.

Manifesto
10-01-2013, 11:34
Sn Manifesto,

Cazibe yöntemini örneklerle paylaşabilir misiniz? Ayrıca sera çatısına uygulanan çift kat muşamba uygulaması yan duvarlar içinde uygulanmalı mı?

Paylaşımlarınız için teşekkürler.

Yan cephalere kesinlikle uygulanmalı.Üst cepheden farklı olarak iki muşamba üst üstede olur arasında boşluk olmasada sorun değil.

Hatta elinizde varsa eski fakat kullanılabilir durumdaki muşambaları üst üste 3-4kat çekin. Farkı göreceksiniz.

Halil Balaban
10-01-2013, 12:52
Yan cephalare uygulanan muşamba demirin iç tarafından uygulanırsa arada boşluk kalır. Böylece çlft cam mantığı ile izolasyon dahja iyi olur.
Sayın Smvrl cazibenin türkçe karşılığı çekim demektir. Isınan havanın yukarıya çıktığını biliyoruz. Cazibe burada yukarı çeken fizik olayı ya da kanununu anlatıyor.
Sayın Manifesto'nun içerden
üç-dört önerisini: Evlerdeki 3 mm cam geçirgenliği ile, 4 mm camın geçlrgenliği arsındaki fark gibi düşünün.
Sayın Manifesto, ben elyaf konusuna takıldım. Dediğiniz gibi elyaf ısıyı geçiriyor. Ancak geçirmesede kullanmak yine mahsurlu olması lazım. Çünkü ışığı engeller. Zaten ışık ve ısı bakımından fakir ve kısa günler yaşıyoruz. Yani bana göre elyaf bu mevsimde hiç kullanılmamalı. Kullananlar sonuç almasalar bile acaba düşiündükleri mantıklı bir sebepleri varmıydı? Sevgilerle.

vetman996
10-01-2013, 12:52
Sayın Manifesto, paylaşımınız için teşekkürler... dediğiniz gibi yapacağız... selamlar...

Manifesto
10-01-2013, 13:06
Yan cephalare uygulanan muşamba demirin iç tarafından uygulanırsa arada boşluk kalır. Böylece çlft cam mantığı ile izolasyon dahja iyi olur.
Sayın Smvrl cazibenin türkçe karşılığı çekim demektir. Isınan havanın yukarıya çıktığını biliyoruz. Cazibe burada yukarı çeken fizik olayı ya da kanununu anlatıyor.
Sayın Manifesto'nun içerden
üç-dört önerisini: Evlerdeki 3 mm cam geçirgenliği ile, 4 mm camın geçlrgenliği arsındaki fark gibi düşünün.
Sayın Manifesto, ben elyaf konusuna takıldım. Dediğiniz gibi elyaf ısıyı geçiriyor. Ancak geçirmesede kullanmak yine mahsurlu olması lazım. Çünkü ışığı engeller. Zaten ışık ve ısı bakımından fakir ve kısa günler yaşıyoruz. Yani bana göre elyaf bu mevsimde hiç kullanılmamalı. Kullananlar sonuç almasalar bile acaba düşiündükleri mantıklı bir sebepleri varmıydı? Sevgilerle.

Elyaf açık arazide bazı ürünlerde erken ilk bahar donlarını önlemede kullanılabilir.Mesela patateste.

İklimlendirmeli modern seralardada kulanıldığı ürünler söz konusu fakat soğuk seracılıkta pasif ısıtma için cazip değil.

Pasif ısıtmada kullananlardaki mantık,oluyormuş,kullananlar varmış... bende kullanayım mantığı.Kulaktan duyma laflar.Fatura yine kendisne çıkıyor.

smnvrl
10-01-2013, 13:11
Sn Halil Balaban,

Pasif havalandırma olan bu cazibe yöntemi şekilde ki gibi midir?Yan pencerelerden hava girer çatı açıklığından çıkar.

Saygılarımla.

(Alıntı:volkanderinbay)

Halil Balaban
10-01-2013, 14:10
Sevgili Smvrl,
Gönderdiğiniz örnekteki olay.
Daha çok pencrerelerin açık olduğu, havalandırmanın yapıldığı, mevsim olarak yaz aylarında oluşur.
Sayın Manifesto'nun anlattığı pasif havalandırma da aynı mantıkla kardeş oluyor. Ancak penceler kapalıyken dışardan hava girmesede. Isınan hava yukarı çıkar, yukarıda soğur. Yukarıda soğuyan aynı hava bu kere aşağıya akarken, aşağıda ısınan yeni hava tabakası, yukarı çıkar. Böylece sera içinde doğal bir sirkülasyon oluşur. Bu da pasif ısıtmanın, pasif hava sirkülasyonu olur. Sevgiler

vetman996
16-01-2013, 09:41
Merhaba Sevgili Dostlar;
Deneme seramızda her şey yolunda. fidelerimizin büyümelerini zevkle izliyoruz. bir kaç fideye işaret numaraları verildi ve gelişmeleri takip ediyoruz. sizlerle de paylaşalım istedik.

vetman996
16-01-2013, 09:45
işaret numaraları verdiğimiz fideleri belli periyotlarla fotoğraflayıp, gelişme aşamalarını daha iyi izleme düşüncesindeyiz.

vetman996
16-01-2013, 09:54
Kıymetli Dostlar.
Önerileriniz, yapıcı eleştirileriniz olabilir. bunların da paylaşımından memnun oluruz. biliyoruz ki başarımızda tüm dostlarımızın da emeği var.
Fide dikiminde başarılı olduğumuz söyleniyor. topraksız tarımın kırılma noktalarından birini daha atlattık yani :)) sırada verim, derim, pazarlama aşamları da var. gelişmeleri hep birlikte göreceğiz. inşallah daha mutlu paylaşımlarda buluşuruz.. selamlar... saygılar...

Manifesto
16-01-2013, 10:16
Dikimden bu güne geçen süre 22 gün.

Gelişim çok yavaş.Isıtma yetersiz.Beslemeyi mükemmel şekilde yapsanız dahi bitkiniz ortam sıcaklığının yeterli olmaması sebebiyle gerekli besinleri alamaz.

Bu şekilde devam ederse hasat başlangıcınız nisan sonunu bulacak gibi.

vetman996
16-01-2013, 10:39
Dikimden bu güne geçen süre 22 gün.

Gelişim çok yavaş.
Sayın Manifesto merhaba.
paylaşılan resimler 18 günlük çilek fidelerinin resmi. dikim gününden yaklaşık 1 hafta sonra aşırı soğuklar oldu ve sizlerle ısıtma sistemleri üzerinde detaylı paylaşımlarda bulunduk. fideleri dikerken çoğunda yaprak yoktu,dikim mevsimi vs. olumsuzlukları da düşündüğümüzde fide gelişimi yavaş ise önerileriniz nedir? kökleri kontrol ettirdik ve yeni beyaz köklenmeler mevcut. ilk dikildiğinde kökler aktif olmadığı için fide kendi enerjisi ile gelişir ve yeni kökler geliştiğinde büyüme hızlanır verilen besini de bu yeni kökler alır dediler. biz bu işi siz değerli dostlardan öğreniyoruz. gelişimi hızlandırmak için ortam sıcaklığını düzenlemek haricinde ne yapabiliriz. vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkürler... selamlar... saygılar...

Manifesto
16-01-2013, 10:56
Adı üstünde deneme serası.

Umudunuzu kırmak istemem fakat bu sezonunuz turfandacılık açısından verimli geçmeyecek.
Şu ana kadar ısıtma hariç her şeyi mükemmel derecesinde yaptınız.Fakat seracılıkta en önemli unsur ısıtmadır.Bu yapılmadan bitkiyi altın kafesede koysanız erkencilik sağlayamaz,yüksek fiytları yakalayamazsınız.

fideleri dikerken çoğunda yaprak yoktu,dikim mevsimi vs. olumsuzlukları da düşündüğümüzde fide gelişimi yavaş ise önerileriniz nedir? kökleri kontrol ettirdik ve yeni beyaz köklenmeler mevcut. ilk dikildiğinde kökler aktif olmadığı için fide kendi enerjisi ile gelişir ve yeni kökler geliştiğinde büyüme hızlanır verilen besini de bu yeni kökler alır dediler.

Anlatmak istediğim şu:Aynı şekilde seranın dışınada bir sıra dikim yapmış olsaydınız,pek fazla bir fark olmayacaktı.

Halil Balaban
16-01-2013, 11:44
Sayın Vetman,
MaşAllah görüntüleri güzel. Ancak Sayın Maniferto'nun söylediği gibi fidelerde gelişme yavaş. Manifesto işi iyi bilen biri olarak teşhis koydu. Bu konuda da kendisine katılıyorum.
Sayın Manifesto'ya teşekkür ederim. Aktardığı bilgiler bana, okuyarak öğrendiklerimi test etme imkanı sağlıyor.
Isıtma konusu halledilince siz de erkencilik konusun da epey yol almış olacaksınız.
Başarılarınız için sizi kutlar ve devamını dilerim. Sevgiyle kalın.

yalandünya59
16-01-2013, 16:38
Sayın Vetman996,

Sevgili Manifestoya' katılıyorum gelişmeler yavaş olabilir, ancak kaldıki açıklamasını yapmışsınız. (hava sıcaklığı)

Dikkatimi çeken diğer bir husus çilekleriniz çok sağlıklı görünüyor....

Başarılar dilerim...

Manifesto
18-01-2013, 06:27
ıslanmış cocopeatları saykap kanallara göre yaptırdığımız poşetlere doldurduk ve alt kısımlarına drenaj için (hazırladığımız tırmık gibi bir düzenekle) delikler açtık. daha sonra poşetleri kanallara döşedik ve fideler arasında 13 cm. olacak şekilde şablonla fide deliklerini hazırladık
http://c1301.hizliresim.com/15/l/j1y1b.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

Küçük bir pratik bilgi.Yapmayı amaçladığınız büyük serada işinize yarayabilir.

Dikim yerleri için şablonla uğraşmayın.Zaman ve iş gücü kaybı.

http://c1301.hizliresim.com/15/l/j1xz2.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

3'lük veya 4'lük telden bu şekilde 3-4 adet aparat hazırlayıp teneke kutuda yakacağınız kömürde (elektrik sorun olmazsa aynı aparatı havye'yede takabilirsiniz) ısıtarak dikim yerlerini açabilirsiniz.

mollaköy
18-01-2013, 10:13
Sayin Vetman996,

Calismalarinizi basindan sonuna okudum, zaman ve isitma haricinde cok basarili bir surecden gecmissiniz. Tebrik ederim.

Sizin gibi buyuklerimiz abilerimiz calismalar yaparak bizi aydinlatiyorsunuz.

Ben uluslararasi bir firmada elektronik-haberlesme soktorunde satis bolumunde satis muduru olarak calisiyorum. Aslinda yabanci dil ve pazarlama konularinda tecrubelerim oldugundan bu işe dis ticaret yonunden bakiyorum. bende calismalari okuyup oncelikle kendi evimde labaratuar kurup bu işin messekkatlerini ogrenmeye calisacagim.

Pazarlama konusunda hangi kanallari kullanmaliyim , bu işi yapmis bir abimiz varmidir. ondan bilgiler almak ve bu heyecanimi katlayip bu sektorde olmak istiyorum.

Saygilar,