View Full Version : vetman996/Ticari Topraksız Tarım Deneme Serası
vetman996
15-03-2013, 23:22
Merhaba Değerli Dostlar.
Deneme seramızdan bir demet fotoğraf paylaşalım istedik. amacımız hem sizlerin merakını gidermek hem de fotoğraflardan analiz yapabilecek üstadlardan yardım almak. bizce işler yolunda gözüküyor ama işin üstadları da bizim gibi mi düşünüyor bunu öğrenebilmek amacındayız.
vetman996
15-03-2013, 23:27
Bir işin acemisi olmak çok zor. Bu fotoğraflar üstadlara neler anlatıyordur ama ben sadece bakıp doğru yoldamıyım diye düşünmeden edemiyorum.
vetman996
15-03-2013, 23:34
Bu yetiştirdiğimiz çilekler kimin rızkı olacak, hangi sofraları süsleyecek merak da etmiyor değiliz.
vetman996
15-03-2013, 23:42
Biraz da uzak çekim fotoğraflar da paylaşalım istedik. Fotoğraflarda görüldüğü üzere yabancı otlarımızdan kurtulmuş durumdayız. Kimyasal ilacı en son çare olarak kullanmayı düşündüğümüz için şimdilik toprağı işleyerek yabancı otlardan kurtulduk. Önerilen yabancı ot ilacını Sn İsmail Bey seramıza teşrif ettiklerinde gönül rahatlığı ile çileklerimizden yiyebilsinler diye de kullanmadık diyebilirim:D
vetman996
15-03-2013, 23:49
Sayın Kudret Hocamızın sera bekçisi görevini bıkmadan usanmadan yerine getiriyor. onu da makamından fotoğraflamıştık paylaşalım istedik. Sayın Hocam her ne kadar bize biraz kırgın gibi davransa da bizim herhangi bir kırkınlığımız yok. her insan hata yapabilir, biz hata ettiğimizin farkında da değiliz. Eğer bir hatamız varsa affola.
vetman996
15-03-2013, 23:56
Bu da topraksız tarımda maliyetleri nasıl düşürebiliriz sorusuna cevap ararken geliştirdiğimiz bir sistem. bu sistem de deneme aşamasında. Bu sistemde dikilen çilekler seradaki diğer çileklerden yaklaşık 45 gün sonra dikildi. Bu sisteme drenaj yapacaktık ama alternatif olarak altına marul diktik. üstten damlama sulama çilekleri suluyor, torba deliklerinden akan besin eriği alttaki marulları suluyor. Deneme aşamasındayız daha fazla detaya gerek yok sanırım.
vetman996
16-03-2013, 09:42
sn vetman 996 çilek kurutulur,hemde kurusu çok güzel olur,araştırmalara devam edin lütfen,nitekim her sabah yediğim kornflex in içinde kuru çilek mevcut ve tadıda çok güzel.
benim merak ettiğim bişey var topraksız tarımın karlı olmadığı konusunda genel bir kanı var. başlangıçta maliyetinin çok yüksek olduğunu ve iyi kargetirmediği söyleniyor,oysa siz gayet güzel yapıyosunuz bu işi,bide tavsiye ediyosunuz üstelik.benim bi akrabam var şuanda konyada bu setaların alt yapısını kuruyor,bütün elektrik tesisatını,ısınmasını falan,sanırım jeo termal bölgelerinde teşfik vamış.sizin gözlemleriniz nelerdir,topraklı tarıma oranla daha mı karlı dahamı zararlı
Sayın HANIMELI, topraksız tarımın ilk yatırım maliyeti yüksek ama işçilik, sulama, gübreleme vs. maliyetleri az. ayrıca birim alandan daha fazla verim alındığı için daha karlı gözüküyor. Deniyoruz göreceğiz.
Topraksız tarımın belki en önemli ve dikkat edilmesi gereken kısmı ise teknik bilgi gerektirmesi. Köylü mehmet ağanın yapabileceği bir iş değil yani. Biz kendimizi işin acemisi olarak görüyor ve hiç bir şey bilmiyormuşçasına okuyor, soruyor ve bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bildilerimizi, öğrendiklerimizi, uygulamalarımızı da elimizden geldiğince de paylaşıyoruz.
Bu paylaşımlarımızda da herhangi bir ticari gelir düşüncemiz de yok. eğer öyle bir beklentimiz olsaydı işin uzmanı gibi gözükür ahkam keserdik. Bu konularda bilgileri olup da forma yazamayan dostlar adına da üzülüyorum doğrusu. onlar bizi okuyorlar ama yazamıyorlar. Onlar da forma yazabilse, bilgi birikimlerini aktarabilselerdi çok iyi olurdu düşüncesindeyim.
Sayın HANIMELI, topraksız tarımı biz de deneme safhasındayız. herhangi bir ürün hasat edip pazarlamasını yapamadık henüz. eğer bir gün topraklı tarım ile topraksız tarımın farkını net olarak öğrenebilirsem daha detaylı yazılar yazacağımdan şüpheniz olmasın.
Selamlar... Saygılar...
Sayın vetman ihracat için gerekli olanlar nedir tesis veya sera gibi salihlide böyle bir potansiyel görüyormusunuz birde marullar topraktamı tam seçemedim selamlar.
hanımeli
16-03-2013, 14:09
Sayın HANIMELI, topraksız tarımın ilk yatırım maliyeti yüksek ama işçilik, sulama, gübreleme vs. maliyetleri az. ayrıca birim alandan daha fazla verim alındığı için daha karlı gözüküyor. Deniyoruz göreceğiz.
Topraksız tarımın belki en önemli ve dikkat edilmesi gereken kısmı ise teknik bilgi gerektirmesi. Köylü mehmet ağanın yapabileceği bir iş değil yani. Biz kendimizi işin acemisi olarak görüyor ve hiç bir şey bilmiyormuşçasına okuyor, soruyor ve bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bildilerimizi, öğrendiklerimizi, uygulamalarımızı da elimizden geldiğince de paylaşıyoruz.
Bu paylaşımlarımızda da herhangi bir ticari gelir düşüncemiz de yok. eğer öyle bir beklentimiz olsaydı işin uzmanı gibi gözükür ahkam keserdik. Bu konularda bilgileri olup da forma yazamayan dostlar adına da üzülüyorum doğrusu. onlar bizi okuyorlar ama yazamıyorlar. Onlar da forma yazabilse, bilgi birikimlerini aktarabilselerdi çok iyi olurdu düşüncesindeyim.
Sayın HANIMELI, topraksız tarımı biz de deneme safhasındayız. herhangi bir ürün hasat edip pazarlamasını yapamadık henüz. eğer bir gün topraklı tarım ile topraksız tarımın farkını net olarak öğrenebilirsem daha detaylı yazılar yazacağımdan şüpheniz olmasın.
Selamlar... Saygılar...
sn Vetman996 teşekkür ederim,ama sanırım şuan en bilgili siz gözüküyosunuz,evet bende isterdim birilerinin çıkıpta sizin koyduğunuz resimleri adam gibi yorumlamasını böylece bizde birşeyler daha öğrenirdik,ama bir süre daha sizden birşeyler öğrenmeye devam edeceğiz umarım sizde bıkıp ta bilgi paylaşımını kesmezsiniz.saygılar,
bu arada resimler harika,bende tadlarına bakmak için sabırsızlandım bir an :D,Allah bol kazanç nasip etsin.
İsmail Karagülle
16-03-2013, 17:04
Biraz da uzak çekim fotoğraflar da paylaşalım istedik. Fotoğraflarda görüldüğü üzere yabancı otlarımızdan kurtulmuş durumdayız. Kimyasal ilacı en son çare olarak kullanmayı düşündüğümüz için şimdilik toprağı işleyerek yabancı otlardan kurtulduk. Önerilen yabancı ot ilacını Sn İsmail Bey seramıza teşrif ettiklerinde gönül rahatlığı ile çileklerimizden yiyebilsinler diye de kullanmadık diyebilirim:D
Teşekkürler, Şimdi sadece çilek değil , şifa yiyebileceğiz. bu serada topraksız tarım sıfır ilaçla üretiliyor. Bu sera mamulleri sadece çilek değildir. SIFIR İLAÇ KULLANIMI İLE ÜRETİLMİŞ SAĞLIKLI ÜRÜNLERDİR.Bu çileği yemeyenin ya aklı yok ya parası yok .(:
herşey çok iyi gidiyor . İnşallah yeşilden kırmızıya dönen renkleri görmemize az kaldı.
İsmail Karagülle
16-03-2013, 22:20
Sayın Kudret Hocamızın sera bekçisi görevini bıkmadan usanmadan yerine getiriyor. onu da makamından fotoğraflamıştık paylaşalım istedik. Sayın Hocam her ne kadar bize biraz kırgın gibi davransa da bizim herhangi bir kırkınlığımız yok. her insan hata yapabilir, biz hata ettiğimizin farkında da değiliz. Eğer bir hatamız varsa affola.
Vetman , bu resimde bidonun ağzı açık gibi görüyorum .
Ayrıca etrafını siyah naylon ile kapatılmış gibi görüyorum, fakat
üsten güneş ışığı bol miktarda alıyor.
Bidonun ağzı açıkken nasıl çalışabiliyor. Bendekinden farklı mı?
Bendeki ile aynı ise ağzı açık iken nasıl tıkır tıkır çalışıyor. Her halde öğle tatili esnasında çekilmiş bir foto .:D
vetman996
16-03-2013, 23:18
Vetman , bu resimde bidonun ağzı açık gibi görüyorum .
Ayrıca etrafını siyah naylon ile kapatılmış gibi görüyorum, fakat
üsten güneş ışığı bol miktarda alıyor.
Bidonun ağzı açıkken nasıl çalışabiliyor. Bendekinden farklı mı?
Bendeki ile aynı ise ağzı açık iken nasıl tıkır tıkır çalışıyor. Her halde öğle tatili esnasında çekilmiş bir foto .:D
İsmail Bey bravo size çok dikkatlisiniz. Ben de resmi paylaştıktan sonra farkettim. Biz sulama yapmadığımızda bidonun ağzını açıyor sulama yaparken bidonun ağzını kapatıyoruz. Bidonlardaki besin eriği sera bekçisinin içine sifon yapıp doluverince kendimizce bu tedbiri almıştık.
Sera bekçisi poz verirken bidonların üzerine örttüğümüz siyah örtüyü alırız hep. yoksa sera bekçisi yakışıklı çıkmaz:D
Selamlar... Saygılar...
garlangufa
17-03-2013, 22:28
Meyve resimlerimizi de paylaşabilmek dileğiyle....
10 Şubattı sanırım, ben serayı gördüğümde, daha küçücüklerdi ve tam 1 ayda bu duruma gelmeleri çok güzel. Bunda sizin titizliğiniz de var sanırım. Bu fotograflara bakıyorum da gelişme çok güzel, maşallah. Çok sevindim çilekler görünmeye başlamış. Darısı başıma diyeyim.
Başarılar,
idris şenol
18-03-2013, 18:26
sayın vetman bu böyle olmayacak,okuduğum yazıların çoğunda çileklerinize her daim hayranlık uyanıyor mazallah bir yerler şişecek
bize bir hesap numarası söyleyin kargoyla alaım derim:))
badembaba
18-03-2013, 18:57
Sayın vetmann996, öncelikle sizi cesaretiniz azminiz ve çalışkanlığınız için tebrik ediyorum.
Eğer siz olmasaydınız ve bu başlığı açmasaydınız, topraksız tarım konusuna hep uzaktan bakacak ve saçma bir şey diye burun kıvıracaktım. Aslında topraksız tarımla 10 yıl önce tanışmıştım (bu mevzuya sonra döneceğim). Günümüzde insanlar artık tarımda teknolojinin (özellikle biyogenetik) kullanımını öcü, gelenekselliği ise albeni olarak değerlendiriyorlar. Benim de kendi tüketeceğim gıdalarda acizane tercihim, geleneksel organik tarımdan yana.
Fakat şüphesiz ki kitleleri doyurmak adına doğala yakın, ilaçsız ve sağlıklı bir alternatif varsa bu mutlaka değerlendirilmeli, sizin açtığınız başlıktan topraksız tarımın bu tanımlamaya uyduğunu öğrendim.
Ben 2006 yılına kadar yaklaşık 15 yıl Hollanda'da yaşadım, yaşadığımız yer Almanya ve Belçikaya çok yakındı. Ailem yazları Belçika'da bir çilekçinin yanında çalışırdı. Oradan gelen çileklerden abartısız bir oturuşta bir kilo yerdim. Türkiye'ye geldiğimden beri artık çilek yemiyorum. Tadı tuzu olmayan (bazılarının kokusu var ama tadı yok, nasıl oluyorsa) lastik gibi şeyler. İyisine hiç rastlamadım.
Kendimiz bahçede yetiştiriyoruz, lezzet olarak biraz daha iyi olsa da onlar da Hollanda'da pazardan aldıklarımızı tutmuyor. Bunun sebebinin cins seçimi olduğunu düşünüyorum. Annemler yurtdışından yeni geldiler, benim ricam üzerine Belçika'daki çilekçiden 30 kök çilek alıp geldiler. Bakalım deneyip göreceğiz. Başarılı olursa bu türü yetiştirip Türkiye'de insanlara gerçek çilek sunmayı düşünüyordum, o arada sizin sayfanızı buldum.
Hollanda'da makine mühendisliği okudum, bizde bitirme tezleri stajlı oluyordu. Stajımı Rockwool adlı bir şirkette Grodan diye bir ürün üzerine yaptım. Bu ürün taşyününden imal ediliyor ve seralarda substreet olarak kullanılıyor. Türkiye'de bilinirliği ne durumdadır bilmiyorum ama sizin uyguladığınız yöntemde kullanılabilir belki? Eğer bildiğiniz bir ürünse tercih etmeme sebebiniz neydi? Bu ürünlerde sulama kontrolü vs. çok hassas ayarlanabiliyor diye biliyorum.
Makine mühendisliği okudum fakat sevmediğim bir meslekti o yüzden o alanda hiç çalışmadım, şimdiki aklım olsa Hollanda'da ziraat üzerine okurdum. Çünkü Türkiye'ye geldiğimden beri ziraat alanında mantıklı yatırım ve iş alanları arıyorum. Belki hala geç değildir. Sizin verdiğiniz ilhamla yola çıkarak araştıracağım eğer kısa süreli uygun kurslar bulursam gidip işin püf noktalarını öğrenebilirim belki.
Geçenlerde Mopaştan (İstanbul ve etrafında yaygın marketler zinciri) iceberg (atom) marul aldım, üzerinde Hollandaca yazılar vardı, Hollandalı bir firma İspanya'dan Türkiye'ye ihrac etmiş. Tanesi 4 TL! Bunun üzerine dedim ki ben bunu Türkiye'de üretsem, paramız en azından böyle bir ürün için dışarı gitmese... Hollanda'da en çok tüketilen marul çeşidi olduğu için üretimine dair bilgiyi oradan bulayım dedim karşıma şu şirket çıktı Firma Pater Broersen - Nature Counts - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=Ee9fFjwybCM) moralim bozuldu elin oğlu neler yapmış, nasıl yetişeceğiz diye...vazgeçtim.
Şimdi sizin bu yaptıklarınız sayesinde yine umutlandım. Yaptığınız işin önemini bilin diye yazıyorum. İnşaallah bol ürün alır ve çok kar edersiniz ama olmasa bile, bu kadar yol katetmişken sakın vazgeçmeyin. Allah yüzünüzü güldürsün umarım.
Bu arada seranın maliyet tablosunu çıkaracaktınız ama ya unuttunuz ya fırsat olmadı. Merakla beklediğim bir bilgi.
Herşey için teşekkür ederim, Konuyla ilgili bilgisizim ama hertürlü yardımlaşmaya açığım. Allah kolaylık ve muvaffakıyetler versin.
idris şenol
21-03-2013, 17:50
sayın vetman adama laf yetiştirmek için verdiğim çabayı harcadığım zamana yanıyorum
forma bile bakamıyorum size sorum var ancak şimdi zaman bulabildim af buyurun
benim balkonumda mini bir seram var burda cocpitte yetişmek üzere hazırladığım sistemde sizinde bidiğiniz gibi yapraklarda nem havasızlık tuzluluk karışımı bir olayı kısmen halletik sayılır
size asıl sormak istediğim şuanda sulama sıklılıkları nedir kaç günde bir neye göre sulamanız mevcut
çilek ekimin başında yaptığınız hatalara nasıl bir sorun çözümü geliştirtiniz yağni bundan sonra sondan başa dönersek negibi tavsiyeleriniz mevcut şimdiden teşekkür ederim
hanımeli
28-03-2013, 14:26
sn vetman669 yeni resimler bekliyoruz çiçek pardon çilek bahçenizden :))
vetman996
30-03-2013, 21:19
Merhaba Değerli Dostlar.
Deneme seramızın son durumunu fotoğraflarla anlatalım istedik. Bugünlerde işlerimiz yoğun, detaylı paylaşımda bulunamıyorum. sorulan tüm sorulara zamanımız müsait olduğunda detaylı cevap vereceğim.
vetman996
30-03-2013, 21:25
Detaylı paylaşımda bulunamadığım için kusura bakmazsınız umarım. özel mesajla cevap bekleyen tüm dostlara da en kısa zamanda cevap göndereceğim.
vetman996
30-03-2013, 21:27
Bugünlük bu kadar sevgili dostlar. selamlar... saygılar...
garlangufa
30-03-2013, 22:14
Çilekler çok sağlıklı ve güzel görünüyorlar, merakla izliyorum onları sayenizde. Bu çileklerin bebeklik hallerini biliyorum bu nedenle ilk çileklerden 5 Kg istiyorum ücreti karşılığında. Artık darısı başıma.
hanımeli
02-04-2013, 19:14
yine çok güzeller,emeğinize sağlık,bol bol dökmüşler dahada dökerler umarım,ilk hasat sonrasını merakla bekliyorum,tadı,kokusu,tüketimi nasıl olacak acaba.
vetman996
03-04-2013, 10:40
yine çok güzeller,emeğinize sağlık,bol bol dökmüşler dahada dökerler umarım,ilk hasat sonrasını merakla bekliyorum,tadı,kokusu,tüketimi nasıl olacak acaba.
Sayın HANIMELI merhaba.
İlginiz için teşekkürler. Kendi ürünümüz olduğu için mi bilemem ama tadları çok nefis. size verdiğimiz sözü unutmadık ve yerine getireceğiz. kargo için özelden adresinizi gönderebilirseniz memnun olurum. selamlar... saygılar...
vetman996
03-04-2013, 10:44
Çilekler çok sağlıklı ve güzel görünüyorlar, merakla izliyorum onları sayenizde. Bu çileklerin bebeklik hallerini biliyorum bu nedenle ilk çileklerden 5 Kg istiyorum ücreti karşılığında. Artık darısı başıma.
Sayın Garlangufa Merhaba.
Seramıza geldiğinizde sizinle ben ilgilenemediğim için özür dilerim. umarım arkadaşım ilgilenebilmiştir. inşallah yine gelirsiniz ve dalından kopararak çileklerimizden yersiniz. Bebeklik hallerini bildiğiniz çileklerden önümüzdeki hafta içinde göndereceğiz. kargo adresinizi özelden yazabilirseniz memnun olurum. selamlar.. saygılar...
vetman996
03-04-2013, 11:09
Değerli dostlar seramızın son durumu ile ilgili bir kaç fotoğraf daha paylaşalım istedim.
Sn Vetman996, Dün geceden beri bu konuyu ilk mesajınızdan itibaren baştan sonuna kadar bir daha okudum. Seranızın ilk kurulduğu günden bu yana her ayrıntıyı kare kare bizimle paylaştınız ve birçok ticari üretim yapan seracıların aksine bilgiyi kendinize saklamak yerine paylaşmayı tercih ettiniz.
Şimdi ise azminizin meyvelerini topluyorsunuz diyebilirim. Tebrikler.
oceaneagle55
03-04-2013, 22:56
Selamlar sayın vetman996.Öncelikle çalışmalarınız için sizi tebrik etmek istiyorum.Bu tür sistemlerde (ters T çilek)sizin hedeflediğiniz ve maksimum verimde gerçekleşebilecek olan kg/m2 verimi ne olur saygılar.
vetman996
04-04-2013, 18:37
Sn Vetman996, Dün geceden beri bu konuyu ilk mesajınızdan itibaren baştan sonuna kadar bir daha okudum. Seranızın ilk kurulduğu günden bu yana her ayrıntıyı kare kare bizimle paylaştınız ve birçok ticari üretim yapan seracıların aksine bilgiyi kendinize saklamak yerine paylaşmayı tercih ettiniz.
Sayın Ksswat merhaba.
Paylaşımınız için teşekkürler. Biz elimizden geldiğince detayları anlatmaya çalıştık, umarım herkes için yararlı olmuştur. Biz deneme seramızda kimyasal kullanmamayı önemsedik. Bu yüzdenmidir bilemiyorum çileklerimizin tadı çok harika. İlk çileğimizi 4 tl.den sattık. şuan 3 tl. den sattığımız halde ürüne aşırı talep var. inşallah böyle devam eder.
İşin içine girince görüyoruz ki topraksız tarım tamamen organik bir şekilde yapılabilir. Bu da kazancı kat kat artıracaktır.
Bizim yaptığımız sera AR-GE serasıydı. Bir takım denemeler de yaptık yani. Bazı kanallarda gelişim hızlı ama meyve az, bazı kanallarda gelişim yavaş ama meyve çok vs. hasat mevsimi bitince daha net olarak ortaya çıkan durumu değerlendiririz düşüncesindeyim.
Amacımız meyveden sonra fide üretimini de gerçekleştirmek. Tüplü fide de elde edip pazarlama düşüncesindeyiz. ama linkteki gibi tüplü fide değil tabi ki:p
http://www.agaclar.net/forum/attachments/organik-tarim/377354d1363011480-img00329-20130226-1735.jpg
selamlar... saygılar...
vetman996
04-04-2013, 18:46
Selamlar sayın vetman996.Öncelikle çalışmalarınız için sizi tebrik etmek istiyorum.Bu tür sistemlerde (ters T çilek)sizin hedeflediğiniz ve maksimum verimde gerçekleşebilecek olan kg/m2 verimi ne olur saygılar.
Sayın Oceaneagle Merhaba.
Çilekte verim metrekare başınadan ziyade fide hesabına göre yapılmaktadır. Normal bir topraqksız tarımda verim fide başı 600 gram ile 1 kg. arasında olduğunu biliyorum. Biz fidemizi çok geç diktiğimiz için verimin düşük olacağını biliyorduk ama bazı üstadların gelişim çok iyi olduğu için verimimizin düşük olmayacağı şeklinde görüşleri var. Biz de merak ediyoruz bekleyip göreceğiz. 6.500 civarı fidemiz var. Fide başına ürün miktarını doğrusu biz de çok merak ediyoruz. selamlar..
vetman996
04-04-2013, 19:07
sayın vetman adama laf yetiştirmek için verdiğim çabayı harcadığım zamana yanıyorum
....
size asıl sormak istediğim şuanda sulama sıklılıkları nedir kaç günde bir neye göre sulamanız mevcut
çilek ekimin başında yaptığınız hatalara nasıl bir sorun çözümü geliştirtiniz yağni bundan sonra sondan başa dönersek negibi tavsiyeleriniz mevcut şimdiden teşekkür ederim
Sevgili Dostum Merhaba.
Cevabınızı geciktirdiğim için kusura bakmamışsınızdır umarım. İnan moral bozukluğundan forma giresim gelmedi bir süre. Bir atasözü kullandık adam ne kadar yanlış yorumlamış, hakaretler yağdırmış. Aynı uslupla cevap versem bize yakışmayacak. Kaderimizmiş dedik sustuk, cevap vermediğime kızanlar olmuş ama amacım üzüm yemek olduğu için hiç kızmasınlar. Her neyse...
Değerli dostum, şu günlerde sulamayı günde 2 kez yapıyoruz ve yağmurlu havalarda pas geçiyoruz. Aslında sera bekçisine bir de cocopeattaki nemi ölçen sensör yerleştirilse ve nem belli seviyenin altına inince sera bekçisi otomatik sulama yapsa ne kadar iyi olurdu. Buradan Sayın Kudret Hocama da mesaj vereyim istedim.:p
Çilek dikim işinin başındaki hatalar hususuna şimdilik hiç girmeyelim derim. Bunlar üretim sonlandığında yani hasat bittikten sonraki konuşulacak şeyler. Allah ömür verirse bunları da konuşacağız tabi ki. Selamlar... Saygılar...
İsmail Karagülle
04-04-2013, 19:20
Sayın arkadaşım Wetman
Deneme ve öğrenme serası bütün olanlara rağmen mükemmel başarılıbence.
Öğrenmeye devam edilecek tabii.
Satış konusu da halledildiğine göre bu iş olmuştur diyebiliriz.
Hatalar şunlardır kısmını ertelemeseniz daha iyi olur. Nasılsa kimse ders geçme notu vermeyecek .;)
Bir de böyle yapmayın diyeceğiniz neler var ?
Pazarlama konusunda , izlediğiniz yol müşteri kitlesi hal mi ? Pazarcı mı? Direk tüketici mi?
Cevaplarsan sevinirim .
idris şenol
04-04-2013, 19:41
eksik olmasın sayın wetman tüm samimiyetinle her doğruyu yanlışı paylaştı
az bulunannadir insanlardan kendisine ayrıca teşekkür ediyorum
inanın her gün forma bakıp bugünde wetman nın serasında nasıl bir gelişme oldu diye hergün meşgul oluyorum
nihayetinde belki yüzde yüzde yüz başarı yok ama
deneme serasının bukadar başarılı olacağnı belkide kendide bilemezdi:)
vetman996
04-04-2013, 21:47
Sayın arkadaşım Wetman
......
Hatalar şunlardır kısmını ertelemeseniz daha iyi olur. Nasılsa kimse ders geçme notu vermeyecek .;)
Bir de böyle yapmayın diyeceğiniz neler var ?
Pazarlama konusunda , izlediğiniz yol müşteri kitlesi hal mi ? Pazarcı mı? Direk tüketici mi?
Cevaplarsan sevinirim .
Değerli İsmail Bey Merhaba.
Çoktandır yazılarınızı göremedik, özlemişiz sizi. Babacan tavrınızla yol gösterişiniz çok hoş.:p
Hatalar kısmını daha sakin bir kafayla yazıya döksek daha uygun olacak. Bazen kullandığımız ifadeler yanlış anlaşılmalara neden olabiliyor. Hiç kimsenin kırılmasını istemem.
Ar-Ge seramızda hatalar bizimdir. Başarılar ise site sakinlerinin ve özellikle Oğuz Alper Beyindir. Kendileri bize bir nevi danışmanlık yaptılar ve yol gösterdiler. Okyanustaki yelkenliyi karaya sağ salim ulaştırdılar yani. Kendilerine ayrıca teşekkür ediyorum. Hemen belirteyim kendi ürünleri olan Roa'yı hiç kullanmadık. Kullanmamız için ısrar da etmediler. Yapmayı düşündüğümüz serada kullanırız diye düşünüyorum.
Kıymetli İsmail bey. Siz seramıza geleceksiniz diye bekliyoruz. Programınız belli mi acaba. Hem konuşur hem dertleşiriz düşüncesindeyim. Size çilek ikramımız da olur böylece.
Çileklerimiz direk tüketiciye gittiğinde 4 tl. ama manavlar sürekli istiyorlar onlara 3 tl. Şimdilik Hale götürmeyi düşünmüyoruz. Tüketicilerden talep almaya başladık. Bakalım ortalama fiyatımız ve fide başına verimimiz ne olacak.
Hasattan bir kaç fotoğraf paylaşalım isterseniz:
vetman996
04-04-2013, 21:51
Ar-Ge seramız için emeklerini esirgemeyen tüm dostlara teşekkürler...
İsmail Karagülle
05-04-2013, 00:37
Ar-Ge seramız için emeklerini esirgemeyen tüm dostlara teşekkürler...
Bunların resmini çerçeveletip duvara asmak lazım . ;)
Gelmeyi çok isterim. Ve inşallah geleceğim. Ben yaklaşık bir aydır Bolu'da sera ve içindeki ıspanak ve marullarla boğuşuyorum .( tatlı bir güreş de diyebiliriz:rolleyes:)
Satış meselesinde bahsettiğin her kademeyi inceledim . Ve her üçünü de denedim .
Tabii bu denemeler hep öğrenme amaçlıydı.
Ve bu konuda Çilek son tüketiciye satış için daha şanslı bir ürün . Gittiğim bir çok yerde, nihayi tüketicide çilek niye yapmıyorsun sorusu ile karşılaştım.
Nihayi tüketiciye satmak çok güzel de ne miktarda satılabileceği , ve nasıl organize edileceği meselesi iyi etüd edilmeli.
Hal ile nihayi tüketici arasında bir kesim daha var . Onlar da fena değil , son tüketiciden artan kısmını onlara vermeyi de incelemek lazım .
Ben semt pazarına tezgah açmayı bile denedim . Ve çok zevk aldım . Ama bizim yaşımızda çok yorucu , iyi fiata satıyorsunuz . Ama akşam yattığınız yeri bilemiyorsunuz .
Sonra son tüketicilere ürün yetiştiremez oldum .
miktar az olunca , bana niye vermedin diye sitem edenler oldu.
Kimse duymasın . Pazarda bu sene en yüksek ıspanak fiatı 3 tl idi Ben tamamen doğal şartlarda ürettiğimi bilen çevreye 3-5 tl den ıspanak verdim .
Demem o ki , bu ilaç meselesi çok önemli.
Ben üretim miktarını çoğaltmaktan daha çok doğal ilaçsız ürün yetiştirmeyi daha fazla önemsiyorum .
Topraksız tarımın bu konuda önemli bir haksız handikapı var . Sertifikasyon konusunda sıkıntı var. Bazı ülkeler topraksız üretimi organik sertifikalı ürünlerden ayırmıyorlar diye duymuştum . Bu son sözü zannederim , Dizayna gittiğimde söylemişlerdi. Rusya'ya o zamanlar 3 tl ye domates sattıklarını söylemişlerdi. Konuyu uzattım . Ama sıra artık pazarlama konusuna geldi . Ürünü iyi fiata satabilmeyi ciddi olarak düşünmek ve araştırmasını yapmanın zamanıdır diye ,
belki bir pencerede ben açarım düşüncesi ile uzattım .
Başarılarının devamını dilerim .
Sağlıcakla kalın.
m_aslan_d
05-04-2013, 21:24
Maşallah.Bol kazanç diliyorum.Allah daim etsin.Bizde kabul ve buyur ederseniz ziyaret etmek isteriz seranızı.Kolaylıklar diliyorum...
vetman996
07-04-2013, 10:43
Maşallah.Bol kazanç diliyorum.Allah daim etsin.Bizde kabul ve buyur ederseniz ziyaret etmek isteriz seranızı.Kolaylıklar diliyorum...
Merhaba m_aslan_d, Temennileriniz için teşekkür ediyoruz. Seramıza sizi ve tüm dostlarımızı bekleriz. Ziyaretleriniz bizi memnun edecektir. Selamlar...
vetman996
07-04-2013, 10:49
Seramızdan bir kaç fotoğraf daha ....
vetman996
07-04-2013, 10:51
Seramıza gelen dostlarımıza ikram edeceğimiz çileklerden görüntüler...
vetman996
13-04-2013, 06:48
Merhaba Değerli Dostlar.
Ar-Ge seramızdan çilek hasadımız devam ediyor. Şimdiden çileklerimizin lezzeti konuşulmaya başladı. Gelecek sezonda daha büyük kuracağımız seranın fizibilite çalışmalarına başladık. Maliyeti düşürmek için ikinci el sera satın alma düşüncesindeyiz. Bu konuda yardımcı olabilecek dostlarla görüşebilmek isteriz.
Topraksız tarımın kurallarını yerine getirdiğinizde başarı kendiliğinden geliyor. Kurallarda veya formülde en küçük hata anında bitkiye yansıyor. Örneğin Biz serayı yaparken ön kısımlardan havalandırmanın yeterli olabileceğini havalar ısınınca da fan kullanırız planı yapmıştık. havalar ısınınca fanı çalıştıracak otomasyon sistemini dostlardan temin edemedik. ve sonuçta sera içi sıcaklık 30 derecelerin üzerine çıktı, çiçeklenme azaldı stolon- kol oluşmaya başladı ve kenarlardan da havalandırma yapınca kol oluşumu tamamen bitti. Başka bir örnek; yanlışlıkla formülümüzdeki bor eksik oldu hemen şekilsiz meyveler oluşmaya başladı. beş gün sonra formülde revizyon yaptık her şey yoluna giriverdi.
Değerli dostlar. Çilek güzel bir bitki ama tonajla ilgili kısmını düşününce bazı dostların ne kadar haklı olduğunu görüyorsunuz. Çileklerimizde gramaj şimdilik güzel. aşağıdaki fotoğraf biraz açıklayıcı olabilir. ama toplamda alınan tonajdan bahsediyorum. Bir domates veya salatalık serasından alınan tonajı düşününce çilek serasının yanında tonaj yapacak başka bir ürün de yetiştirsek mi diye düşünmeden edemiyorsunuz. Bu konuda da üstadların yorumuna ihtiyacımız var.
vetman996
13-04-2013, 07:00
Kıymetli dostlar. Bazı formlarda topraksız tarımla topraklı tarım kıyaslanarak aradaki fark tartışılıyor. Size sunacağım fotoğraflar topraklıya ve topraksıza aynı günlerde dikilen çileklerin şimdiki hallerinin fotoğrafı. Kıyaslamayı lütfen siz yapınız.
vetman996
13-04-2013, 07:09
Topraksız tarıma inanınca, neler yapılabilir araştırınca topraksız tarımda arpa çimlendirme karşımıza çıktı. Bugün kısmetse bu konu ile çalışmalar yapmak üzere İzmir'e gidiyoruz. 1 kg. arpadan 7 gün sonra 8 kg. arpa çimi elde edebildiğine göre bu durumda hayvancılıktaki yem giderlerini çok düşüreceğimiz kesin. Bu konudaki gelişmeleri de başka bir başlık altında paylaşmaya çalışacağım. Selamlar... Saygılar...
ahmetfener
13-04-2013, 12:58
sayın vetman996 ürünleriniz harika görünüyor.
İsmail Karagülle
14-04-2013, 18:46
Topraksız tarıma inanınca, neler yapılabilir araştırınca topraksız tarımda arpa çimlendirme karşımıza çıktı. Bugün kısmetse bu konu ile çalışmalar yapmak üzere İzmir'e gidiyoruz. 1 kg. arpadan 7 gün sonra 8 kg. arpa çimi elde edebildiğine göre bu durumda hayvancılıktaki yem giderlerini çok düşüreceğimiz kesin. Bu konudaki gelişmeleri de başka bir başlık altında paylaşmaya çalışacağım. Selamlar... Saygılar...
Bahsettiğiniz galiba hasılmatik denen uygulama. Yeni başlığı merakla bekliyoruz.
vetman996
16-04-2013, 15:13
Bahsettiğiniz galiba hasılmatik denen uygulama. Yeni başlığı merakla bekliyoruz.
Evet Sayın İsmail Bey. Piyasada hasılmatik denen uygulamayı kendi çiftliğimizde hayata geçirme düşüncesindeyim. Paylaşımlarımı "Topraksız Tarım" başlığı altında mı yoksa "Çiftlik Hayvanları" başlığı altında mı yayınlasam kararını veremedim. Sizce hangisi daha uygun olur? Selamlar... Saygılar...
vetman996
16-04-2013, 15:16
sayın vetman996 ürünleriniz harika görünüyor.
Sayın Ahmetfener Bey merhaba. İlginiz için teşekkür ederim. Selamlar...
İsmail Karagülle
16-04-2013, 22:07
Evet Sayın İsmail Bey. Piyasada hasılmatik denen uygulamayı kendi çiftliğimizde hayata geçirme düşüncesindeyim. Paylaşımlarımı "Topraksız Tarım" başlığı altında mı yoksa "Çiftlik Hayvanları" başlığı altında mı yayınlasam kararını veremedim. Sizce hangisi daha uygun olur? Selamlar... Saygılar...
Saygı değer, arkadaşım her iki başlık da uygun olabilir.
Fakat üretim olarak topraksız metodu kullanılıyor.
Uygulama da daha çok arpa üretimi yapılıyor.( diğer yem bitkileri denemeleri de var, ama şimdilik yaygın olanı arpa)
Başlık, topraksız tarımda arpa üretimi olabilir.
Burada da başka bir kavram karışılığı olma ihtimali var.
Bizde arpa üretimi denilince taneli arpa anlaşılır.
Halbuki bu uygulamada arpa kurumadan yeşil olarak hasat ediliyor.
Hasılmatik kullanılan bir isim olmuş.
Galiba topraksız tarımda arpa çimlendirme ve yeşil yem bitkisi üretimi daha doğru bir isimlendirme .
Kolaylıklar ve başarılar dilerim .
Akılıma gelmişken bahsetmeden geçmemek lazım .
Çilek ile ilgili bir haber , konu çilek olunca atlamamak lazım .
Rusya'dan Türkiye'ye çilek darbesi - Finans haberlerinin doğru adresi - Mynet Finans Haber (http://finans.mynet.com/haber/detay/ekonomi/rusyadan-turkiyeye-cilek-darbesi/85561)
Topraksız tarımın önemini bu haber çok daha iyi veriyor.
Toprak olmayınca topraktan bitkiye geçecek böcek de en az seviyede olur. Diye düşünüyorum .
Sayın Vetman, Sayın Mehmetfatih Bey İlginiz için çok teşekkürler seranızı hafta sonu gezdim çok güzel bir çalışma inşallah devamı büyüyerek gelir.
not:542 nolu mesajınızdaki konu aşağıdaki linkte mevcut selamlar
http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/15733.htm
gandalfmk
18-04-2013, 00:28
Sayın Vetman,
Bütün yazışmaları ilk mesajdan şuana kadar tamamen okudum. Yaptığınız çalışma neredeyse bir eğitim dökümanı niteliğinde olmuş. Yaptığınız işin görünen başarısının yanında sürekli olarak takipçileri gelişmelerle ilgili güncel tutmadaki sunumunuz da ayrı bir başarı benim için...
İçimden, "keşke akan su kültüründe yapsalarmış diye defalarca dedim" çünkü belki bir gün kurarım diye hayal ettiğim serada uygulamak istediğim sistem şimdilik bu yönde, böylece rehber niteliğinde kullanabileceğim hazır dökümanım olurdu :)
Seranın başarısıyla ilgili yorum yapacak bilgi düzeyinde olduğu düşünmüyorum ancak bitkilerin sağlıklı görüntüsü başarı durumunu da ispatlıyorlar.
Bir ara ısıtma/yalıtım konusu epeyce tartışılmış, bu konuda polikarbonat levhalarla ilgili araştırma hiç yaptınız mı? Maliyetinin yüksek olacağı tartışılmaz ancak Fayda/Maliyet ilişkisi nasıldır onu değerlendirmenin fayda sağlayabileceğini düşünüyorum. Araştırmanız varsa paylaşır mısınız? Böylece bizler de bilgilenmiş oluruz.
Son olarak (biraz meslekten kaynaklı sanırım :)) kullandığınız profillerde yanlış görmediysem boya ve benzeri bir uygulama yok. Bu malzemeleri daha sonraki seranızda da kullanma planınıza göre; korozyona karşı korumak adına boyamanız malzemenin ömrü açısından katkı sağlayacaktır. Yanlış görmüşsem de kusura bakmayın lütfen.
Elinize, emeğinize sağlık. Değerli paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim.
Uzunca bir yazı olduğu için de affedin lütfen, baştan sona tek seferde okuyunca böyle oldu.
Çilek kurutulmaz ama çok güzel reçeli olur. Ben düşünüyorum . Sen de düşün bize de yol gösterirsin .
sayın Karagülle fırınlama yöntemiyle şok uygulanarak çilek kurutulur .Muzdan kiviye çilekten ananasa kadar meyveler kurutuluyor ve çerez olarak kullanılmakta uzak doğuda uzun yıllardır kullanılmakta ama ülkemizde yeni yeni bi kac meyve ve sebzede yapılmaktadır...
emeğine sağlık vetman tebrik ederim emeğinin meyvelerini alamaya başladın allah daha çok nasip kısmet etsin inşallah....
günlük kaç kg hasat yapılıyor bahsedebilirmisiniz
başarılar diliyorum tekrar saygılarımla....
idris şenol
14-05-2013, 06:50
vetman nerelerde şimdi ?fasulyenin nasıl kaynadığnımı düşünüyor,yoksa son hasattan toplanan çileklerle reçelmi yapıyor:))
kiziltan
17-05-2013, 21:27
Sayin VETMAN
Merhaba
Calismalarinizi forumda ilgi ve saygiyla izledim. Taze yesillikler ( micro greens ) uretmek icin ve akilli saksida kavun uretmek icin denemelere 2 aya kadar baslayacagim, Iran dayim ve cok sicak bu nedenle ekipmani hazirlayayim, Sn kudret Bey`den besini gidip alayim 2 ay sonra denemeye baslarim. Basarirsam 1000 er m2 her ikisi icin dusunuyorum.
Sizin topraksiz cilek hakkinda samimiyetle paylasdiklariniz cok ilgimi cekdi. Bu uretime 300 m2 bir sera ile baslamak isterim. Seranin geri kalaninda bagimsiz sistemler ile taze yesillik ve kavun denemelerini yaparim. Baska forumlarda sizin fotograflariniz ile birlikte ROA kullandiginiz imalari ile karsilastim. Ben besin icin Kydret Bey`e gidip alacagim. Kafamda su soru var, siz ROA yi besin olarak mi kullaniyorsunuz yoksa ROA sivi gubre mi kullandiniz?
Lutfen cevap veriniz. Is icn Izmir ve Denizli`ye gidecegim 1 ay icerisinde, onceden arayip randevulasip gorusmek isterim. Mumkunse bie tel numarasi verirseniz cok memnun olurum.Yurtdisinda ise baslayip deyim yerindeyse " kafadan batmayayim" 54 yasinda, makinaciyim, bu yasta fazla kar pesinde degilim, zarar olmasin yeter diyorum.
Cevap ve tel no bekliyorum mahsuru yoksa, basarilarinizin devamimi dilerim, Allah yardimciniz olsun.
Forum icerisinde cevabinizi bulmak benim icin cok zor, biraz bilgisayar ve forum acemisiyim, uyelik adim KIZILTAN ozel mesaj atarsaniz kolay bulurum, email adresim travertinetr@yahoo.com. Hangisi sizin icin kolaysa.
Saygilarimla
Engin KIZILTAN
MehmetFatih
17-05-2013, 22:54
Sayın Kızıltan,deneme seramızın ilk dikimden 15.günden sonraki yasadıgımız sıkıntılardan sonra roa biyoteknolojinin sahibi Oğuz Alper Yeğen tarafından teknik destek almaya basladık.Bu teknik destek içeriğinde sulama rejimlerimiz,hazırlagımız a ve b stok solüsyonlarının gübre programları,uygulanan ec ve ph ayarları roa biyoteknoloji tarafından saglanmakta ve gunluk raporlar alper beye iletilmekte,aynı zamanda bitkinin durum fotografları haftalık olarak oğuz alper beye iletilmektedir.Buna göre ec ve ph ayarları yapılmakta ve gerektiğinde gübreleme programının degiştirilip değiştirilmemesinde A ve B stoklarının ilave hazırlanması konularında Oğuz Alper beyden danışmanlık hizmeti almaktayız.Bitki hastalık ve zararlıları konusunda da yine Alper beyin tavsiyeleri üzerine ilaçlama yapılmaktadır.Roa ürünleri seramızda hiç kullanılmamıştır ve Alper beyde hiç bir zaman hiç bir forumda Roa kullanıldıgını ima etmemiştir.Roa kullanılması için de herhangi bir baskı yapmamıştır.300 m2 deneme seramızdaki bu yılki yapmış oldugumuz çalışmadan dolayı ve Alper beyin verdiği teknik destekten çok memnunuz,meyvelerimiz kaliteli lezzetli ve gramajlar yüksek,bu sebepten ötürü seneye 2 dönüm yapmayı planlıyoruz ve yapacağımız 2 dönümlük serada da Alper beyden teknik destek almaya devam edeceğiz.Ben sayın Vetman'ın ortağıyım.
kiziltan
18-05-2013, 11:09
Merhaba
Tesekkurler. S. Alper Bey kullanmadiginizi soylemisdi ancak bir forumda kullanildig konusununda yazi gormusdum.Benim icin sorun degil, hata varsa duzeltilir. AlperBey ile gorusup durumu bildirdim, mumkun olursa kendisi ile Antalya`ya giderek gorusecegim. Sizin zahmet cekerek, gonul vererek bu isi yaptiginizbelli. Ben sizin bu tecrubenizden faydalandim ve daha baslamadan Alper Bey ile gorusup bana danismanlik yapmasini istedim ve nasil calisabilecegimizi sordum. Umarin cevaplarlar ve anlasabiliriz.Ben de Iran da bu ise baslarim, cilek cok hassa bir konu danismanlik olmadan giremem. Sizin basarilarinizin devamini gonulden diliyorum. Izmir ve Denizli de islerim var bir ay icerisinde oralarda olacagim. Mahsuru yoksa size onceden bildirir ve ziyaretinize gelerek bir iki saat gorusmek isterim.Mahsuru var mi yok mu bildirirseniz sevinirim. Gelmeden once Kudret Bey ile de gorusecegim.
Saygilarimla
Engin KIZILTAN
MehmetFatih
18-05-2013, 19:44
İstediğiniz zaman buyurun gelin,hiç bir mahsuru yok,ben size telefon numaramı da vereyim gelmeden haber verirsiniz.0535 765 18 98
kiziltan
19-05-2013, 19:34
Merhaba
Tesekkurler, gelince size ve Antalya da Alper Bey e ugrayacagim mutlaka, Tartes`den akilli vana almam da lazim, biraz da kavun tohumu. Sizlerle bir tanisalim, arastirmalara hemen baslarim zaten yaz sonu olur hava duzelir, simdiden buralar sicak. Saglicakla kalin.
kiziltan
21-05-2013, 16:31
Asagıdakı fotograflarda cılek yapraklarına bakarak hangı elementın eksıklıgını cektıgı gosterılıyor.
Nıtrojen eksıklıgı
407867
fosfor eklsıklıgı
407868
potasyum eksıklıgı
407869
kalsyum eksıklıgı
407870
magnezyum eksıklıgı
407871
dıgerlerını sonrakı mesaja yukleyecegım
kiziltan
21-05-2013, 16:38
Ikinci seri fotograflar
DEMIR EKSIKLIGI
407872
CINKO EKSIKLIGI
407873
BORON EKSIKLIGI
407874
BORON EKSIKLIGI
407875
Umarim faydali olur, fotograflar bukadar ancak biraz aciklama isteyen olursa tercume eder yuklerim, birkac gun surer.
kiziltan
21-05-2013, 16:43
Merhaba
Internette dolasirken bazi gubre elementlerinin eksikliginin cilek yapraklarindan teshisi ile ilgili buldugun fotograflari yukledim foruma. Umarim isinize yarar. Cilek **** baska konularda arastirilmasi gereken seyler kafaniza takilirsa bildirin internetten bulabilirsem tercume eder yuklerim.
vatman996`ya selamlar
Saglicakla kalin
ENGIN KIZILTAN
kiziltan
21-05-2013, 20:37
Bunlar marul hastaliklarina ait fotograflar.
Nitrojen eksikligi
Yapraklar kuru ve ince, yeni yapraklar mat yesil, eskiler sari.
407967
Fosfor eksikligi
Buyume durmus, yapraklar mat yesil,eski yapraklar sari **** kahverengi.
407968
Kalsyum eksikligi
Yeni yaprak kenarlarinda kivrilma ve kuruma var.
407969
Magnezyum eksikligi.
Eski yapraklar sanki klorlanmis gibi mermere benziyor.
407970
Potasyum eksikligi
Yapraklar koyu yesil, eski yapraklarda kenarlarda ve ortaya dogru ciddi kuruma var,genc yapraklarin kenarlari kahverengi.
407971
Sanirim 5 den fazla resim yukleyemiyorum. Sonraki mesajda bir fotgraf daha olacak.
kiziltan
21-05-2013, 20:51
Marul hastaliklari 6. fotograf soyle
Manganez eksikligi
Tapraklar klorlanmis gibi, sanki mermerlesmisler gibi
407973
Yarin kismetse, domates, ispanak ve taze sogan icin olan fotograflari yuklerim.
Baska bitkiler icin bu tur bilgi arayan varsa lutfen haber versin.
Burada eksikligi soylenen elementleri besin solusyonlarina nasil yukleriz, kac litreye hangi kimyasali kac gram yukleriz, hesabini nasil yapariz bilmiyorum, sanirim burada is KUDRET BEY`e dusuyor, hadi bakalim Kudret bey.
Saglicakla kalin
Engin KIZILTAN
Kudret Tezel
21-05-2013, 22:07
Sevgili KIZILTAN sorunuzu topraksız tarım besin eriyiklerinin hazırlanması başlığında cevaplamayı uygun gördüm.
İsmail Karagülle
22-05-2013, 12:11
Sevgili KIZILTAN sorunuzu topraksız tarım besin eriyiklerinin hazırlanması başlığında cevaplamayı uygun gördüm.
http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/6949-21.htm
vetman996
22-05-2013, 13:40
Merhaba Değerli Dostlar.
Yoğun geçen bir koşuşturmanın ardından tekrar sizlerle olabilmenin mutluluğunu yaşamakatayız.
Deneme seramızda her şey yolunda ve çilek hasadımız devam ediyor. Tek sorun sıcak nedeniyle çileklerin hemen tüketilmesi zorunluluğu. Çileklerin uzun süre dayanabilmesi için formülasyondaki Ca miktarını biraz yükseltmek gerektiğini bilyorum. Bunun başka bir çaresi olup olmadığını da merak ediyorum. Bu konuda paylaşımlarınızı bekliyorum.
Değerli dostlar. çileklerimizin lezzeti güzel ama daha güzel olabilmesi için solucan gübresi kullanmak gerektiğini düşünüyorum. Bizim büyükbaş çiftliğimizden çıkan gübreleri solucanlara yedirerek onların gübresini de çileklerde kullanmamızın akıllıca olacağını düşünüyorum. Bu konu ile de ilgili paylaşımlar bekliyorum.
Değerli dostlar arpa çimlendirme çalışmalarımız olumlu sonuç verdi. Konteyner içine raflar yaptık ve plastik kasalar içinde arpalarımızı ekip, sadece sulamayla yedi günün sonunda arpalarımızı hasat etmekteyiz. Bununla ilgili yeni başlık altında paylaşımlar sunacağım.
Selamlar... Saygılar...
İsmail Karagülle
22-05-2013, 13:54
arpa konusundaki merak ettiğim , bu mevsimde ısı , ışık meselesini tabiata bırakılabilir zannederim.
Kontenyer içinde ısı ve ışık konusu galiba kışın da üretim yapabilmek için gerekli.
Wetman çalışmanı yayınlamanı merakla bekliyorum.
vetman996
22-05-2013, 14:06
Sayin VETMAN
Merhaba
Calismalarinizi forumda ilgi ve saygiyla izledim. Taze yesillikler ( micro greens ) uretmek icin ve akilli saksida kavun uretmek icin denemelere 2 aya kadar baslayacagim, Iran dayim ve cok sicak bu nedenle ekipmani hazirlayayim, Sn kudret Bey`den besini gidip alayim 2 ay sonra denemeye baslarim. Basarirsam 1000 er m2 her ikisi icin dusunuyorum.
Sizin topraksiz cilek hakkinda samimiyetle paylasdiklariniz cok ilgimi cekdi. Bu uretime 300 m2 bir sera ile baslamak isterim. Seranin geri kalaninda bagimsiz sistemler ile taze yesillik ve kavun denemelerini yaparim. Baska forumlarda sizin fotograflariniz ile birlikte ROA kullandiginiz imalari ile karsilastim. Ben besin icin Kydret Bey`e gidip alacagim. Kafamda su soru var, siz ROA yi besin olarak mi kullaniyorsunuz yoksa ROA sivi gubre mi kullandiniz?
Lutfen cevap veriniz. Is icn Izmir ve Denizli`ye gidecegim 1 ay icerisinde, onceden arayip randevulasip gorusmek isterim. Mumkunse bie tel numarasi verirseniz cok memnun olurum.Yurtdisinda ise baslayip deyim yerindeyse " kafadan batmayayim" 54 yasinda, makinaciyim, bu yasta fazla kar pesinde degilim, zarar olmasin yeter diyorum.
Cevap ve tel no bekliyorum mahsuru yoksa, basarilarinizin devamimi dilerim, Allah yardimciniz olsun.
Forum icerisinde cevabinizi bulmak benim icin cok zor, biraz bilgisayar ve forum acemisiyim, uyelik adim KIZILTAN ozel mesaj atarsaniz kolay bulurum, email adresim travertinetr@yahoo.com. Hangisi sizin icin kolaysa.
Saygilarimla
Engin KIZILTAN
Sayın KIZILTAN Merhaba.
İş yoğunluğu nedeniyle yazamadım. Mehmet Fatih beyin size verdiği cevap yeterli olmuştur umarım. Seramıza her zaman bekleriz. Bildiğimiz bilgileri net bir şekilde sizinle paylaşacağımızdan emin olabilirsiniz. Önerim ilkönce 200-300 metrekarelik deneme serası yapıp işi iyice öğrendikten sonra seranızı büyütmeniz. Biz bu yolu izlemekteyiz ve oldukça da memnunuz.
Deneme seramız için Kudret Beyden satın aldığımız Sera Bekçisi acemiliğimizde çok işimize yaradı. Şuan için kullanmıyoruz. Sizin de acemiliğinizde çok işinize yarayacaktır. Kudret Beyden 1.500 tl. ödeyerek almıştık. Şimdi ikinci el olduğu için çok daha uygun fiyata verebiliriz.
Sayın KIZILTAN. Formdaki fotoğraf paylaşımlarınız için ayrıca teşekkür ederiz. Çilek yetiştirmeye yeni başlayan dostlara çok yardımcı olacaktır.
Selamlar... Saygılar...
vetman996
22-05-2013, 14:17
arpa konusundaki merak ettiğim , bu mevsimde ısı , ışık meselesini tabiata bırakılabilir zannederim.
Kontenyer içinde ısı ve ışık konusu galiba kışın da üretim yapabilmek için gerekli.
Wetman çalışmanı yayınlamanı merakla bekliyorum.
Sayın İsmail Bey Merhaba.
Konteynerimize ikinci el klima taktık ama istediğimiz gibi çalıştıramadık. Klimayı sökmek zorunda kaldık. Klimayı sökünce arpalarımızda sadece köklenmede sorun oldu. Çim normal şekilde büyüyor ama köklenme yeterli değil. Klima olunca daha iyi kökleniyordu. Bu mevsimde arpanın ısı, ışık isteği tabiata bırakılsa da fazla kök yapmadığı için soğutma düzeneğinin iyi çalışması gerektiğini gördüm.
Sayın İsmail bey, çalışmalarımızı yayınlayacağım ama sizi misafir edeceğimiz günleri de özlemle bekliyorum :)
Selamlar... Saygılar...
vetman996
22-05-2013, 14:24
vetman nerelerde şimdi ?fasulyenin nasıl kaynadığnımı düşünüyor,yoksa son hasattan toplanan çileklerle reçelmi yapıyor:))
Sayın İdris Şenol Bey Merhaba.
Çileklerimize o kadar talep var ki, bırakın reçel yapmayı kendimizin bile tüketmesine yetmiyor :)
Fasulyenin nasıl kaynadığını düşünmüyorum ama "bu çileklere ne yaparsam sıcağa daha fazla dayanır"ı çok düşündüm. ama bitkisel bir ürünle bunun çaresini buldum gibi. Görelim mevlam ne eyler. Ne eylerse güzel eyler..
Ayrıca çileklerin daha lezzetli olabilmesi için solucan gübresi kullanmamız gerektiğini düşündüm. Yakında solucan gübresi üretim tesisi kurarsak süpriz olmasın derim.
Selamlar... Saygılar...
vetman996
22-05-2013, 14:38
Sayın Vetman,
Bütün yazışmaları ilk mesajdan şuana kadar tamamen okudum. Yaptığınız çalışma neredeyse bir eğitim dökümanı niteliğinde olmuş. Yaptığınız işin görünen başarısının yanında sürekli olarak takipçileri gelişmelerle ilgili güncel tutmadaki sunumunuz da ayrı bir başarı benim için...
İçimden, "keşke akan su kültüründe yapsalarmış diye defalarca dedim" çünkü belki bir gün kurarım diye hayal ettiğim serada uygulamak istediğim sistem şimdilik bu yönde, böylece rehber niteliğinde kullanabileceğim hazır dökümanım olurdu :)
Seranın başarısıyla ilgili yorum yapacak bilgi düzeyinde olduğu düşünmüyorum ancak bitkilerin sağlıklı görüntüsü başarı durumunu da ispatlıyorlar.
Bir ara ısıtma/yalıtım konusu epeyce tartışılmış, bu konuda polikarbonat levhalarla ilgili araştırma hiç yaptınız mı? Maliyetinin yüksek olacağı tartışılmaz ancak Fayda/Maliyet ilişkisi nasıldır onu değerlendirmenin fayda sağlayabileceğini düşünüyorum. Araştırmanız varsa paylaşır mısınız? Böylece bizler de bilgilenmiş oluruz.
Son olarak (biraz meslekten kaynaklı sanırım :)) kullandığınız profillerde yanlış görmediysem boya ve benzeri bir uygulama yok. Bu malzemeleri daha sonraki seranızda da kullanma planınıza göre; korozyona karşı korumak adına boyamanız malzemenin ömrü açısından katkı sağlayacaktır. Yanlış görmüşsem de kusura bakmayın lütfen.
Elinize, emeğinize sağlık. Değerli paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim.
Uzunca bir yazı olduğu için de affedin lütfen, baştan sona tek seferde okuyunca böyle oldu.
Sayın gandalfmk Bey Merhaba.
Paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim. Cevabınızı geciktirdiğim için kusuruma bakmayın lütfen.
Akan su kültürünü de ben başta çok düşünmüştüm ama bir çok dost önermedi. Çok hasasiyet isteyen bir iş olduğunu biliyorum ama sayın Ankafar bunu başarılı bir şekilde yapmakatalar. Kendilerinin çalışmalarını takdirle izliyoruz.
Deneme serası yaptığımız için polikarbonat levha kullanmayı düşünmedik. Büyük yapmayı düşündüğümüz serada bu düşünebiliriz ama Fayda/Maliyet ilişkisi hakkında yeterli bilgiye sahip değilim.
Kullandığımız profillerin bir kısmında korozyona karşı önlem alınmışken bir kısmına bu önlemi almaya yetişemeden fideleri dikmek zorunda kaldık. Daha sonra da koku çileklerimize zarar verir diye uygulamaktan vazgeçtik.
İlginiz için tekrar teşekkür ederim. Selamlar... Saygılar...
İsmail Karagülle
22-05-2013, 18:39
kontenyer de ışık konusu nasıl halledildi ?
Soğutma konusu yazın serada da önemli bir handikap.
3 aydır . İstanbul'a çocukların yanına gidemedim .
Yeni kurulum , ve yeni düzen kurmak gerçekten zorladı beni.
Daha sera bekçisini devreye sokamadım .
Kurulum yaptığım yerde elektrik su yoktu. Onları hallettim . Bir kulube yaptım .
2 günlüğüne İstanbul'a kaçtım . Yeniden Bolu'ya döneceğim . Yarın sabah 05 de yola çıkacağım .
İşleri biraz yoluna koyunca , ziyaretinize mutlaka geleceğim . Hem tanışmak hem de . Hayvancılıkla ve tabii sera ile ilgili soracağım öğreneceğim çok şey var.
Arpa çimlendirme konusu da o zamana kadar devreye girecektir. Hayvancılık konusuna girmeden o konuda halledilmeli diye düşünüyorum .
Gerçi 40 dönüm korunga ekimi yaptım . Ama arpa çimlendirme konusu da ihmal edilmemeli diye düşünüyorum .
Sayın İdris Şenol Bey Merhaba.
"bu çileklere ne yaparsam sıcağa daha fazla dayanır"ı çok düşündüm. ama bitkisel bir ürünle bunun çaresini buldum gibi.
Ayrıca çileklerin daha lezzetli olabilmesi için solucan gübresi kullanmamız gerektiğini düşündüm. Yakında solucan gübresi üretim tesisi kurarsak süpriz olmasın derim.
Selamlar... Saygılar...
Sayın Vetman başarılarınızın devamını diliyorum.Öncelikle sıcağa daha dayanıklı derken meyveyimi yoksa bitkiyimi kasdettiniz acaba?Tabi sır değilse çözümünüde soracaktım.Birde daha önceden de yanılmıyorsam bir görüşmemizde tat ta yani ekşilik konusunda sıkıntı yaşadığınızı belirtmiştiniz.Aynı sorun bendede var bu ara. Gübrede ne gibi oynamalar yapmıştınız.
saygılar,
Sn.Vetman sizin meyve sertliği ve depolama ömrü sorunlarınızın dermanı olabilecek olduğunu düşündüğüm ingilizce bir makale buldum, ancak makalenin tam metnine ulaşamadım, eğer bulabilirseniz faydalı olacağını düşünüyorum.Bir sitede var ancak üyelik gerektiriyor sanırım.
Makale adı :PRE-HARVEST CALCIUM EFFECTS ON SENSORY QUALITY AND CALCIUM MOBILITY IN STRAWBERRY FRUIT
Yazarlar: J.L. Dunn, A.J. Able
Anahtar Kelimeler: Fragaria × ananassa, gypsum, nutrient analysis, post-harvest quality, storage life
Acta Horticulturae (http://www.actahort.org/members/showpdf?booknrarnr=708_52)
vetman996
23-05-2013, 13:56
Sayın Vetman başarılarınızın devamını diliyorum.Öncelikle sıcağa daha dayanıklı derken meyveyimi yoksa bitkiyimi kasdettiniz acaba?Tabi sır değilse çözümünüde soracaktım.Birde daha önceden de yanılmıyorsam bir görüşmemizde tat ta yani ekşilik konusunda sıkıntı yaşadığınızı belirtmiştiniz.Aynı sorun bendede var bu ara. Gübrede ne gibi oynamalar yapmıştınız.
saygılar,
Sayın Casper Merhaba.
Sıcağa dayanacak meyve eldesinden bahsetmiştim. Çözümü için formülündeki Ca miktarını artırmak gerekiyor diye biliyorum. Ayrıca bitkisel bir ürünü çileklerin üzerine püskürtülerek dayanım süresini artılabileceği ile ilgili çalışmalar daha devam ediyor.
Tat olarak çileklerimizde sorun yok ama ben daha fazla lezzetli olmasını istiyorum. Lezzet için özellikle formülasyondaki fosfor miktarı çok önemli. Ben solucan gübresinin ayrı bir lezzet katacağını düşünüyorum. Selamlar...
kiziltan
23-05-2013, 21:20
Merhaba
Su hasilmatik konusunu uzun zaman once arastirdim, ilginc ve ozellikle Avustralya`da cok var.
Turkiye`de yapanlar var, size yakin olan Isparta`da.
MCMAKELSAN | E-ticaret Sitesi (http://www.mcmakelsan.com)
Burayla konusabilirsiniz saniyorum.
Nem orani, sulama, isi gibi sorunlar cikarsa haber verin arsivimden Avustralya bilgilerini tarayip bilgi vereyim.
Saygilarimla
Engin KIZILTAN
mtugrul33
24-05-2013, 09:07
saygılar,
Merhaba Sn.Casper
Öncelikle yaptığınız güzel çalışmalardan dolayı sizi kutlarım.Çileğin dayanıklığı konusunda sn.Vetman ile aynı kanıdayım.Formül haricinde tek başına da 5000 fideye 1 kg.kalsiyumu damlamadan verebilirsin .Ayrıca yapraktanda 20 litre suya 50 gr. kalsiyum karıştırarak da verebilirsiniz.Anamurda sıcaklık gündüz saatlerinde sera içinde neredeyse 40 derece.Benim çileklerde tad ve sıcağa dayanma sorunum yok..
Çalışmalarınzda başarılar dilerim.Saygılar...
Not:yazdığım formülde bir hata olduğunu farkettim,düzelttikten sonra paylaşacağım.
MehmetFatih
24-05-2013, 09:45
Merhaba Sayın MTuğrul33,
Siz bu formülü kaç lt su ile karıştırıyorsunuz?
mtugrul33
24-05-2013, 11:04
Sn.Mehmet Fatih Bey,
Yazdığım formülde bir hata olduğunu sevgili Mehmet Sarıcan abimin uyarısıyla fark ettim.yanlışlığa neden olmamak için kaldırndım.Düzelttikten sonra sizlerle paylaşacağım.Saygı ve selamlar..
Tat olarak çileklerimizde sorun yok ama ben daha fazla lezzetli olmasını istiyorum. Lezzet için özellikle formülasyondaki fosfor miktarı çok önemli. Ben solucan gübresinin ayrı bir lezzet katacağını düşünüyorum. Selamlar...[/QUOTE]
Sayın vetman başarılarınızın devamını diliyorum .
Ben baklalara solucan gübresi kullandım kum+torf karıştırarak solucan gübresi kullandığım baklalar çok hızlı büyümesi ve çok çiçek açmasına rağmen kök çürüğü hastalığına yakalandı aynı ortamda biberler büyümekte onlarda bir şey yok şimdilik solucan gübresi kullanmadıklarım normal , solucan gübresi steril edilse içindeki canlı bakteriler ölür ve sadece gübre kalır bir anlamı kalmaz , steril edilmese hastalık riski çoktur bence doğru fide seçimi sulama,gübreleme ve diyer şartlar yerinde oldumu zaten bitki en iyi verimi verir
Saygılar
cemal_toker
27-05-2013, 23:13
Sayın Casper Merhaba.
Sıcağa dayanacak meyve eldesinden bahsetmiştim. Çözümü için formülündeki Ca miktarını artırmak gerekiyor diye biliyorum. Ayrıca bitkisel bir ürünü çileklerin üzerine püskürtülerek dayanım süresini artılabileceği ile ilgili çalışmalar daha devam ediyor.
Tat olarak çileklerimizde sorun yok ama ben daha fazla lezzetli olmasını istiyorum. Lezzet için özellikle formülasyondaki fosfor miktarı çok önemli. Ben solucan gübresinin ayrı bir lezzet katacağını düşünüyorum. Selamlar...
sayın vetman996 çalışmalarınızı ilgi ile izliyorum bu sene balkonda bende topraksız domates denemesi yapıyorum. Lezzet arttırmak için hattim olmayarak nacizane size yarasa gübresini tavsiye ediyorum bir deneyin bence lezzet görüntü irilik ve raf ömrünü uzatıyor artık türkiyede sıvı ve katısı yapılıyor ben turkuvaz yarasa gübresi firmasından temin ettim tavsiye ederim saygılar
Botrytis cinerea(kurşuni küf) sorunu bence çilekte en önemli sorunlardan biri ve bununla uğraşmaktan bıkmışken şimdi bir de örümcek ağları ortaya çıktı.Bu konuda aynı sıkıntıları yaşayan arkadaşların görüşlerine ihtiyacım var.Örneğin ilaçlama yaparken nelere dikkat edildiği,kaç günde bir ilaçlama yapıldıgı,kutu bitmeden her ilaçlamada değişik ilaçmı kullanıldıgı yoksa her kutunun bitiminde farklı ilaçmı kullanıldıgı,hastalık kontrollerinde ne gibi yöntemler uygulandığı vs ayrıca biz 1 metreye 12-13 fide dikmiştik bence bitkilerin havalanmasının daha iyi sağlanması ve mantari hastalık ortamını asgari seviyeye indirmek için 1 metreye 6 ila 8 adet fide dikilmesi daha mantıklı diye düşünüyorum bu konuda da fikirlerinizi almak isterim saygılarımla sevgiyle kalın.
Bir metreye 12-13 fide çok evet hastalık olduğunda çok hızlı yayılır ve bitki başına verim düşer. Mantar hastalıklarında özellikle sera içi nem dengesine dikkat edin. %80 civarındaki nemde mantar hastalıkları sizin kontrol edebileceğinizden hızlı yayılır. Böcek var ise hangi tip olduğunu kontrol edin bazıları gece çıkar gün içerisinde diplerde saklanır gündüz ilaçlama yapmanız bu yüzden işe yaramaz (bknz:yeşil kurt) Mantar ile ilgili ilaçlama sonrası nemi azaltın ve mantar olabilecek herhangi bir yaprak çiçek, çilek vs hepsini yok edin bunu yaparken kesinlikle ve kesinlikle sterilizasyona önem gösterin ki diğer yapraklara yayılmasın. Bu arada mantar hastalıkları böcek var ise çok hızlı yayılır (mantar sporları böceklerin ayaklarına yapışır onlarda serayı dolaştıkça yayar). Birde nem yüksekse sporlar vegetatif döneme girip hastalığı çok yayar.
Böcek trips değil ise kutu bitmeden zaten böceklerin yok olması gerekir trips bence çilek üretiminde yaşayabileceğiniz en büyük sorun. Kısa sürede ilaçlara direnç geliştiriyorlar. Açıkçası sizin trips var mı yok mu diye bakmanızda fayda var. Örümcek ağlarını kontrol etmenizi tavsiye ederim.
Saygılarımla
Benim de kırmızı örümcek problemim olmuştu,aynı yukarıdaki resimdeki gibi ağ yapıyorlar ve bitkiyi öldürecek büyüklükte zarara sebep oluyorlar.Meyveler dahi küçük ve suyu emilmiş gibi kuru oluyor.İsmini hatırlayamadığım bir ilaç kullandım çok faydası oldu 40 gün arayla kullanılıyor.Fakat çiçeklere anlam veremedim benim çiçeklerde böyle bir sorun olmadı sanki don zararı gibi..
Çiçekler için ben 2 şey düşünüyorum. 1) kurşuni küf yüzünden olmuş olabilir (var denildiği için) 2) ağların üstünde yer alan o beyaz şeylerin trips olma ihtimali zira trips çiçeği biraz o hale sokar
vetman996
02-06-2013, 01:04
Değerli Dostlar Merhaba.
Havaların aşırı ısınmasıyla Ar-ge seramızdaki sıcaklıklar yüksek seviyelere ulaşınca sera naylonu üzerine güneş tülü- gölgelik örtmek zorunda kalmıştık. Bu durumda da meyveler yeterli güneşi alamadığı için renkte kızarma problemi (yeterli kızarmama) oluşmaya başlamıştı. Ayrıca sıcakta çileğin yumuşadığını, fiyatların da düştüğünü görünce üretimi iki hafta önce sonlandırma kararı almıştık (Sayın Alper Oğuz Beyin de tavsiyesi bu yöndeydi).
Biz seradan ilgimizi çekince de serada bir takım problemler daha belirgin ortaya çıktı. Seramızda trips yok ama kurşuni küf var ve çiçeği o hale getirebiliyor. Ayrıca cocopeatı kontrol ettiğimizde sıcak havalarda günlük iki sulamanın yeterli olmadığını günlük 3-4 kez sulama yapılması gerektiğini gördük. Kısacası topraksız tarımda çilek işi Eylül başı ile Nisan sonuna kadar yapılabilir olduğunu, havalar aşırı ısınmaya başladığında da sonlandırılması gereken bir iş olduğunu gördük, öğrendik.
Dün en son çileğimizi topladık ve satışa sunduk. Meyveler daha öncekilere nazaran daha küçüktü. Marka adımıza leke gelmesin düşüncesiyle satışa çilek sunmayacağız artık. Şimdiden sonraki yapacağımız gelecek dönem için çalışma planlarını hazırlamak olacak.
Biliyorum bir çok dostumuz yaptığımız yatırımı ve elde etiğimiz kazancı çok merak ediyor. Ne kadar çilek aldığımızı, ortalama kaç liradan sattığımızı, kaç lira giderimiz olduğunu, sorduğunuzu duyar gibiyim. Değerli dostlar. bunların tamamı bizde kayıtlı ama benim bunları paylaşmam size objektif bir yarar sağlamaz. Bizim giderimiz biraz fazla oldu çünkü işi bilmiyorduk, fuzuli masraflar yaptık. Adı üstünde zaten Ar-ge serası. Gelirimiz beklediğimiz gibi az oldu çünkü zamansız fide dikimi yaptık, zamansız çilek satışına başladık. Ama sonuçta işi öğrendik önümüzü daha iyi görebiliyoruz artık.
Emeği geçen, bilgisini bizimle paylaşmaktan çekinmeyen tüm dostlara ayrı ayrı teşekkürler... Sağ olun, var olun...
Paylaşımlarım arpa çimlendirme konusuyla devam edecek. Daha sonra solucan gübresi üretimi, daha sonra da biogaz konusunu işleyeceğiz Allah ömür verirse.
Daha mutlu paylaşımlarda buluşabilmek dileğiyle... Tüm dostlara selamlar... Saygılar...
Bizlerle bilgilerinizi tecrübelerinizi paylaştınız.Elinizi attığınız her projeden başarıyla çıktınız.Arpa çimlendirme işi de çok güzel paylaşımların devamını dört gözle bekliyorum elinize kolunuza, aklınıza fikrinize sağlık
İsmail Karagülle
02-06-2013, 08:04
Ben kısaca bu başlıktan öğrendiğim bilgiyi özetlemek gerekirse,
Sera içi sıcaklık ve nem istenilen seviyelerde tutulacak düzenek olmadan seradan yıl boyunca verim almak zor.
kışın ısıtmayı ,
yazın soğutmayı ,
ve her zaman nem ayarını tutturmayı halletmeliyiz.
besin formulasyonu , bitkinin her evresinde duruma göre ayarlanmalı,
direnaj konusu mutlaka halledilmeli
köklerin oksijen alması sağlanmalı,
ve mutlaka bitkinin istediği iklim özellikleri sağlanabilmeli.
başarılarınızın devamını dilerim .
vetman996
02-06-2013, 10:07
Bizlerle bilgilerinizi tecrübelerinizi paylaştınız.Elinizi attığınız her projeden başarıyla çıktınız.Arpa çimlendirme işi de çok güzel paylaşımların devamını dört gözle bekliyorum elinize kolunuza, aklınıza fikrinize sağlık
Sayın Casper1 kardeş merhaba.
Arpa çimlendirme ile ilgili naçizane paylaşımlarımızı aşağıdaki linkten takip edebilirsiniz. olumlu eleştirilerinizi her zaman bekleriz. Selamlar... Saygılar...
http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/31832.htm
vetman996
02-06-2013, 10:19
Ben kısaca bu başlıktan öğrendiğim bilgiyi özetlemek gerekirse,
Sera içi sıcaklık ve nem istenilen seviyelerde tutulacak düzenek olmadan seradan yıl boyunca verim almak zor.
kışın ısıtmayı ,
yazın soğutmayı ,
ve her zaman nem ayarını tutturmayı halletmeliyiz.
besin formulasyonu , bitkinin her evresinde duruma göre ayarlanmalı,
direnaj konusu mutlaka halledilmeli
köklerin oksijen alması sağlanmalı,
ve mutlaka bitkinin istediği iklim özellikleri sağlanabilmeli.
başarılarınızın devamını dilerim .
Sayın İsmail Bey Merhaba.
Paylaşımlarınız gerçekten doğrudur. Sayın Kudret Hocamın dediği gibi "amatör açgözlüdür derdi" Çok fide dikmek çok verim alacağınız anlamına kesinlikle gelmiyor.
Tüm dostlar öğrenebildiklerini paylaşabilse işin özeti çıkacak aslında. Bu nedenle ben dostların paylaşımlarını bekliyorum. Daha sonra ilavelerimiz devam edecektir. Selamlar... Saygılar...
vetman996
15-09-2013, 09:15
Değerli Dostlar Merhaba.
Topraksız tarım seramızda bir kısa bir dönem çilek yetiştirdik. Siz ve değerli üstadlardan çok şey öğrendik. Zamanımız elverdiğince paylaşımlarda bulunduk. Çileğin ne kadar çileli iş olduğunu da gördük bu arada.
Eylül ayı içinde seramıza yine çilek dikip kasım ayın hasadına başlamayı düşünüyorduk. Daha sonra da 2 dönüm çilek serasını kuracaktık. Sayın Oğuz Alper bey ısıtma yapmadığımızda verim alamayacağımızı söyleyince şimdilik bu projeyi askıya almak zorunda kaldık. Çünkü Solucan Gübresi Üretimi işine de girdik. Bu işle ilgilenirken seranın ısıtılmasını yapamaya bilirdik.
Kısacası bu dönem topraksız tarım seramızda çilek olmayacak. Bizim daha az zaman ayırabileceğimiz ürünler olacak.
Değerli dostlar dünyada yetiştirilen ama bizde pek yaygın olmayan bitkilerin tohumlarını veya fidanlarını bir şekilde elde ederek bunları bu serada çoğaltmayı düşünüyorum.
Örnek vermek gerekirse Stevia: Özellikle şeker hastaları için yaprakları doğal şeker.
Guava, Bonsai severler için Acer, Adenium vs.
Topraksız tarımda fide yetiştirdik ama şimdi fidan yetiştirme düşüncesindeyiz. Fidan daha az vaktimizi alacak çünkü. Tüm dostlardan görüş bekliyorum.
Selamlar... Saygılar...
can17can
23-09-2013, 20:51
Gerçekten çok merak ettiğim bir konuydu. Malesef şuan hepsini okuyamadım ama en yakın zamanda okuyacağım. Benimde aklımın bir kenarında Hydrophonics's tekniğiyle üretim yapmak var ama şuan hiç bir bilgim yok diyebilirim. Azminize ve paylaşımlarınıza hayran kaldım mükkemmel bilgiler var çok teşekkürler. Başarılar dilerim...
Hydrophonics's Tekniğiyle Üretilen Çöl Güllerinin videosu:
Growing Adeniums with Hydrophonics's technique - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=0AQgmmX-rOg)
vetman996
23-09-2013, 22:33
Sayın Can17can Bey Merhaba.
Göndermiş olduğunuz Adenium fideleri ve tohumları için çok teşekkür ediyorum.
Topraksız tarımda çilek denemesi yaptık. Çileğin çileli bir iş olduğunu daha iyi anladık.
Çilek fidelerini Aralık sonu Ocak başı gibi dikmiştik. Vakitsiz dikim nedeniyle istediğimiz kiloyu alamadık (başlarken de bunun olacağını biliyorduk). Çilekte ısıtma olmadığında soğukta bitkinin gelişemediğini uygulayarak gördük. 300 metrekare seraya da ısıtma düzeneğinin uygun olamayacağını görünce bu seramızı fidan serası olarak kullanmaya karar verdim.
Hydrophonics sistemi kullanmak biraz daha dikkat ve profesyonellik istiyor diye düşünüyorum. Adeniumların su isteklerinin az olduğunu biliyordum. Seramızdaki kanallara %70 cocopeat ve %30 tarım perliti doldurduk. Ortamın tavlanması için sulama yaptık. Fidan dikiminden önce mantar ilacı ve herbisit'i damlamayla verip daha sonra da dikim yapmayı düşünüyorum. Bu konuda sizin önerileriniz varsa paylaşa bilirseniz memnun olurum.
Tohumları ise fide viyolleri içine ekip streç film ile sarmayı düşünüyorum.
Yaptığım çalışmaları fotoğraflayıp paylaşmak daha anlaşılır oluyor ama yoğunluktan fotoğraf çekimine sıra gelmedi.
Daha anlaşılır paylaşımlarda buluşmak dileğiyle...
Selamlar... Saygılar...
sadettin taşkın
29-09-2013, 20:56
Sn Farukmagat,
Haklısınız şebeke suyunu bile ısıtırken ısıtıcı üzerinde kireç birikmekte,İçinde besin eriyiği olan sıvıyı ısıtmak daha fazla birikmesine neden olacaktır.
Isıyı daha geniş bir alana yaymak çözüm olabilir.Güzel fikir :) Teşekkürler.
suyu ısıttıktan sonra besin eriyiğini içine ilave etmek bir çözüm olmazmı?
vetman996
30-09-2013, 02:50
suyu ısıttıktan sonra besin eriyiğini içine ilave etmek bir çözüm olmazmı?
Sayın Sadettin Taşkın Bey Merhaba.
Suyu ısıtıp besin eriğinin içine dökerek besin eriğini ısıtmak çözüm olmayacaktır. Çünkü besin eriği sulama ortamındaki su ile temas ettiğinde ısısını kaybedecektir.
Denemelerimize göre en iyi yöntem aşağıdaki resimde görüldüğü şekilde suyu hidrofor içinde elektrik yardımıyla ısıtıp ortamda dolaştırmaktır.
Elektrik kullanmak istemiyorsanız ve imkanınız varsa ortamda dolaştırmayı düşündüğünüz suyu hayvan yemi olan sılaj altındaki hortumlar içinde ısıtarak ortamda dolaştırmaktır ki ben şimdilik bunu kullanmak düşüncesindeyim.
Hidroforda su ısıtma yöntemiyle ilgili fotoğraflar:
LEVENT HÜLYA
06-10-2013, 20:44
Abi bırakmana üzüldüm valla benimkilerin yaprakları yeşerirken sen bırakıyorsun.Isıtma sistemi olarak ısımak kullanmak ekonomik bir çözüm olmaz mı? Bence küçük bitanesi sizin seranızın ısınma sorununu çözerdi. Fiyatları da uygun sayılır.
ISIMAK MHENDSLK Pompa Motor San.ve Tic.Ltd.ti. (http://www.isimakmuhendislik.com.tr/isimak.php?sayfa_id=333333&id=25&l=1)
MehmetFatih
06-10-2013, 21:48
ısımak ısıtma sisteminin 100m2 alanı minimum 15 derecede tutmak için günlük harcanan yakıt maliyeti nedir?
vetman996
22-10-2013, 19:37
Merhaba Değerli Dostlar;
Seramızdaki fidanları büyütürken bir video izledim. Hislerime tercüman oldu. Umarım siz de beğenirsiniz. Hazırlayanların ellerine sağlık.
ağaç tohumları nasıl çimlendirilir - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=KSvBFpqAKE4)
MehmetFatih
22-10-2013, 22:38
Video çok güzel ama arka planda çalan müzik bir başka güzel ve dinlendirici..
vetman996
04-11-2013, 18:14
Merhaba Değerli Dostlar.
Topraksız tarımda fidan yetiştirme denemelerimiz devam ediyor. Özellikle çelik alarak diktiğimiz begonvil, çin gülü, japon gülü, Legousia pentagonia, gül çeşitleri, oya ağacı, alev çalısı, acer, katüs çeşitleri ve adenium-plumeria çeşitlerini yetiştirmekteyiz. Mavi ladin, servi çeşitleri, leylandi, çam çeşitleri ve sedir çeşitlerini de yetiştirme çalışmalarımız devam ediyor.
Seramızdan bir demet fotoğraflar paylaşalım istedik.
vetman996
04-11-2013, 18:23
Çelik olarak dikim yaparken deneme amacıyla bitkilerin bir kısmını IBA ile, bir kısmını hümik asit ile, bir kısmını sıvı solucan gübresiyle, bir kısmını ise hiç bir şey kullanmadan köklendirmeye çalıştım.
İBA ve sıvı solucan gübresi kullandığım çeliklerin daha çok ve çabuk yeşillendiğini gözlemledim. Köklenme sonuçlarını ise ileride daha iyi anlayabileceğim.
Biraz daha fotoğraf paylaşalım
leventali
05-11-2013, 23:45
Fazla söze gerek var mı? Muhteşem...
Tohumcu Nılgun
15-11-2013, 13:18
Sayin vetman996, fotograflardan bu konuda cok basarili oldugunuzu goruyorum, MasaAllah... :)
Basarilarinizin devamini dilerim...
Daha sonraki gelisme ve deneyimlerinizi bizlerle paylasmaya devam ederseniz cok sevinirim. :)
mtugrul33
18-11-2013, 09:39
Çelik olarak dikim yaparken deneme amacıyla bitkilerin bir kısmını IBA ile, bir kısmını hümik asit ile, bir kısmını sıvı solucan gübresiyle, bir kısmını ise hiç bir şey kullanmadan köklendirmeye çalıştım.
İBA ve sıvı solucan gübresi kullandığım çeliklerin daha çok ve çabuk yeşillendiğini gözlemledim. Köklenme sonuçlarını ise ileride daha iyi anlayabileceğim.
Biraz daha fotoğraf paylaşalım
Sn.Vetman Çalışmalarınız çok güzel.Benim emeklilikte yapmayı düşündüğüm işi yapmışsınız.Sizi gönülden tebrik edirim.Saygılar..
kiziltan
18-11-2013, 10:37
CokguzelVetman cokguzel.Yolunu buldun.Cilek, domates falan para kazandirmiyor, ama kimse katma degerli malinpesinde degil. En iyi tarafi da istedigin kadar elinde tut iyi fiyat olunca satabilecegin bir mal.
Umarim internette dolasir Turkiye`de olmayan ve ya sadece1,2 kisinin urettigi mallari bulur onlari da uretirsin.
Yerin ve paran varsa, yaptigin arastirmalar iyi sonuclanirsa cilek icin yeni sera kuararsin kismetse.
Bir tanidigin basarisi sevindirdi beni sanki ben yaptim ve basardim gibi, sagol.
vetman996
18-11-2013, 11:09
Sn.Vetman Çalışmalarınız çok güzel.Benim emeklilikte yapmayı düşündüğüm işi yapmışsınız.Sizi gönülden tebrik edirim.Saygılar..
Sayın Mtugrul Hocam merhaba.
Sizin topraksız tarım çilek çalışmalarınızdan ilham alarak geçen yıl çilek işi yaptık. Bunda başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. Bu yıl da aynı serada çilek yapacaktık ama fikirlerine değer verdiğim Sayın Alper Bey eğer ısıtma yapmayacaksanız çilek de yapmayın dediler.
Isıtma sistemi için araştırma yaptık ve bizim büyüklükteki serayı ısıtmanın karlı bir yatırım olmadığını, eğer ısıtma yapacaksak en az 2 dönüm çilek serası yapmamız gerektiği fizibilite raporlarından anlaşılınca; biz de mevcut seramızı bu şekilde değerlendirelim istedik.
Bu iş gerçekten çok zevkli. Emekliliğinizi beklemeyin, yavaştan yavaştan başlayın derim.
Bizim seradaki çalışmalarımız güzel olsa da bunu görüp ifade edebilmeniz de sizin güzelliğiniz. Ben teşekkür ederim.
Selamlar... Saygılar...
vetman996
18-11-2013, 11:42
CokguzelVetman cokguzel.Yolunu buldun.Cilek, domates falan para kazandirmiyor, ama kimse katma degerli malinpesinde degil. En iyi tarafi da istedigin kadar elinde tut iyi fiyat olunca satabilecegin bir mal.
Umarim internette dolasir Turkiye`de olmayan ve ya sadece1,2 kisinin urettigi mallari bulur onlari da uretirsin.
Yerin ve paran varsa, yaptigin arastirmalar iyi sonuclanirsa cilek icin yeni sera kuararsin kismetse.
Bir tanidigin basarisi sevindirdi beni sanki ben yaptim ve basardim gibi, sagol.
Sayın Kiziltan Bey merhaba.
2-3 dönüm topraksız tarım kurma düşüncelerimiz devam ediyor. Bunu biraz da deneme çalışmalarımızın sonucu belirleyecek. Dediğiniz gibi çilek ve domateste hemen elinizden çıkarmanız gerekirken bu yaptığımız fidan işinde hemen satmanız şart değil. Ayrıca bekledikçe veya bitki büyüdükçe fiyatı da artıyor.
Geçtiğimiz Cuma günü Ödemiş Fidan Sergisindeydim. Çok güzel bitkiler aldım. Bunları çelikleyip, çoğaltmayı düşünüyorum.
Ülkemizde yetiştirilmesini çok istediğim Goji Berry ve Stevia fidanı bulamadım Ödemiş'te. Stevia'nın tohumunu yurt dışından sipariş etmiştim, 10 günde geldi.
Eğer sizin bildiğiniz daha başka fidan çeşiti varsa önerilerinizi beklerim.
Her şey gönlünüzce olsun.
Selamlar... Saygılar...
kiziltan
18-11-2013, 12:17
Sayin Vetman
Merhaba, sanirimdogru yol bu, ne zaman satacagina kendin karar verdigin mali uretmek. Topraksizdaki en buyuk sorun satmak, fiyati bulmak. Sizin is zarar etmez.
Siz hamile buyukbas satiyorsunuz sanirim. Bakin ayni sey bu, diyelim fiyat iyi degil, satarsan ikisini yem parasi yapar kalanlari dogurtursun beslersin, sonucta zarar edip batmazsin, ama sut sagip satsaydin kalmistin aracinin, buyuk sutcunun elinde degil mi?
Tavuk degil ki koyasin soguk depoya o da paran varsa cekin yoksa.
Bunlarla ilgili bir uzun yaziyi bu aksam Sn.Karagulle`nin basligina yazacagim. Sorun topraksizda degil yanlis strateji ile yatirim yapmakta. Iran da bir ornek anlatirlar,adam lastik servisi actim battim demis,nedendemisler ,yahu demis 3 ayda bir kisi gelmedi.Sonradan anlamislar ki binannin 3ncukatina acmis lastik servisini. Sen yanlis yerde, pazara uzak yerde kur serayi, yanlis maluret sonar topraksiz karsiz de olmaz ki. Yerine gore, iklimine gore katma degeri olan mal yap bak kar var mi yok mu?
Ben Iran`dayim,buraya ozel bir sey bulursam ki orada yok alir size getiririm.
Basarilar
cevdet akgür
12-03-2014, 13:18
Değerli arkadaşlar ben de kıbrısta NFT sistemi ile çilek yetiştirmeye çalışan birisiyim.İsmim Cevdet Akgür bende kökler ilk önce sümüksü bir yapıya bürünüyor fakat yeni kökler çıkmaya devam ettiği için çileklerimde herhangi bir gerileme görülmüyor bu sümüksü yapının ortadan kalkması için ne gibi bir ilaçlama yöntami takip etmeliyim?
Sevgiler Saygılar
adige_03
13-04-2014, 15:13
Çalışmalarınız çok güzel takipteyiz.
vetman996
05-09-2014, 04:57
Değerli Dostlar merhaba.
Topraksız serada süs bitkileri yetiştirmek isteyen veya çilek işi yapmak isteyen bir çok arkadaş mail ile bilgi almak isteyince buradan genel cevap yazmak istedim.
Biz daha çok deneme amaçlı üretim yapmaktayız. İşimizin durumuna göre daha büyük yatırım planlamaktayız. Çilek yetiştiriciliği daha çok zaman ve emek istiyor ama süs bitkilerinde ise bunlar daha az. Çileği topladığınızda hemen pazarlamanız gerekirken süs bitkilerinde böyle bir probleminiz yok.
Her ikisi de zevkli bir iş. Her ikisi de kazançlı.
Çilek işi kimyasal gübre kullanmadan da yapılabiliyor. Özellikle solucan gübresi kullandığınızda çilekler hem daha büyük ve hem daha lezzetli oluyor. Çileğin kokusu ise yirmi metre uzaktan alınabiliyor. Organik sertifikası alarak üretim yapabilirseniz çok yüksek fiyatlarda satış yapabilirsiniz. Ama çilek işinde (serada şubat-mayıs arasında ürün alabilmek için) ısıtma mutlaka olması gerekiyor.
Özelden mail atan dostlara genel bir cevap vermiş olduk. Yine de sorular olursa elimizden geldiğince cevap yazarız.
Her şey gönlünüzce olsun. Selamlar... Saygılar...
vetman996
05-09-2014, 05:03
Çalışmalarınız çok güzel takipteyiz.
Sayın adige_03 merhaba.
Geç de olsa teşekkür etmek istedim. Umarım size ve dostlarımıza faydalı olabiliriz.
Selamlar...
alicakir16
30-10-2014, 22:16
tüm üyelere ve üretime gönül veren herkese selamlar...
ben de sizler gibi çilek takıntısı olanlardanım... benim sistemim biraz farklı ve maliyetli belki duydunuz belki gördünüz fakat rahat ve kolay bir sistem yorumlarınızı bekliyorum
bir adet dikey tarım aparatında 240 delik var bu da demek oluyor ki 240 adet çilek fidesi* 10 aparat 2400 çilek fidesi harcanan alan 60 metre kare civarında
damlama sulaması içinde kuruludur üstte yağmurlama sulama için fıskiyeler mevcuttur benim de seramda ısıtma sistemim yok fakat çilek -10 dereceye kadar özel bir önlem almadan da yetiştirilebilir ama az ama çok. kurduğum sistem istanbul sarıyer de ve bu soğukları inşallah görmeyiz diye ümid ediyorum.
yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.
kiziltan
31-10-2014, 16:10
Sn Alicakir16
Sisteminiz hayirli olsun, mumkunse fotograflarini yukleseniz.
Hidroponik sistem, damla sulama, yagmurlama , hepsi olunca sasirdim.
Saglicakla kaliniz
İsmail Kuzucu
31-10-2014, 16:32
ben de sizler gibi çilek takıntısı olanlardanım... benim sistemim biraz farklı ve maliyetli belki duydunuz belki gördünüz fakat rahat ve kolay bir sistem yorumlarınızı bekliyorum
bir adet dikey tarım aparatında 240 delik var bu da demek oluyor ki 240 adet çilek fidesi* 10 aparat 2400 çilek fidesi harcanan alan 60 metre kare civarında
damlama sulaması içinde kuruludur üstte yağmurlama sulama için fıskiyeler mevcuttur benim de seramda ısıtma sistemim yok fakat çilek -10 dereceye kadar özel bir önlem almadan da yetiştirilebilir ama az ama çok. kurduğum sistem istanbul sarıyer de ve bu soğukları inşallah görmeyiz diye ümid ediyorum.
Eğer maddi açıdan üretim yapılacaksa üretici 3-4 derece sıcaklığı bile arar oluyor. Çilek ısıtmasızda o derecelere yaşabilir fakat şubat-mayıs aylarında ürün alamazsanız fiyatlar düşeceği için size zarar yazacaktır.
Sanırım sistem köymak dikey tarım veya onun gibi bir ürün. Çilek konusundan gidersek kışın güneş ışıkları az olduğu için zaten ışıklanma sorunumuz var. Birde bu ürünü kullanırken güneş almayan kısım illa ki kalacak. Güneş almayan bölge ile alan bölge arasındaki fark çok büyük olacaktır.
Sistemi iyi veya ktü yönleri ile tartışabiliriz. Ama ticari boyutta bakılırsa tam verim alınamaz. Ki üreticilerin resimlerini incelerseniz dikey olarak belirli kısımlarda üründe dengeli büyüme sorunu var.
vetman996
23-12-2014, 11:23
Sayın alicakir16 kardeş merhaba.
Dikey tarım aparatı ile ilgili çalışmalarınız nasıl gidiyor. Buradan paylaşımda bulunabilirsiniz.
Bahsettiğiniz aparat buradaki aparat mı acaba: Dikey Topraksız Tarım (http://www.madrasol.com/urun/dikey-topraksiz-tarim-aparati_1492.aspx)
Bu soğuklardaki durumunu da merak ettim doğrusu. Selamlar....
adnanpercin
05-01-2015, 17:56
bugün dikey aparatta çilek için çilek fidesi siparişi vermek için aradığım firmanın ziraat mühensisi hem satış hem teknik müdürü.asla girme bu işe,toprak ana gibisi var mı ,toprakta ör:marul ekersin 1.2 gram alırsın topraksız tarımda 500 gr mı asla geçemezsin dedi.bende elbette doğrudur ancak birim alana ekilen fide ve alına ürünleri kıstas yaptınız mı dedim belki marul 500 gr gelebilir ancak dikey aparata 1m2 alana 230 kök marul fidesi dikilebiliyor hakeza çilkete öyle.aynı kişi çilek içinde en fazla alacağın 300 gr geçmez dedi.sevgili vetman996 ve diğer bu konuyla ilgili dostlar cevabınız ne olur buna.kapatacağıma alan şimdilik (hobi bahçesi) 80-100 m2 olacak.
hasan634
08-01-2015, 11:49
http://a1301.hizliresim.com/15/9/htty2.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Topraklı serada iki direk arasına çekilmiş tel üzerine değilde ikinci kafes demiri üzerine çekilmiş muşamba.
Serada ikinci kat muşambadan hariç eksra hiç bir ısıtma yok.
-4 derecede sera içi sıcaklık 5 derece ölçüldü.
MERHABA konuyu baştan sona okudum. hepinize değerli paylaşımlarınız için teşekkür ederim. internette pasif ısıtma yöntemlerini arıştırırken sabun köpüğü ile sera içine kurulan ikinci bir kat naylonla dış naylon arasına sıkılan köpüğün de kullanıldığını ancak yabancı dilim olmadığı için etkilerini pek anlayamadım. bilen arkadaşlar varsa bu konu hakkında beni aydınlatabilir mi. hepinize çok çok teşekkür ederim.
http://www.youtube.com/watch?v=yRUFqzw8Ekk
bu link uygulamanın yurt dışında yapılmış halini anlatıyor.
hasan634
08-01-2015, 11:59
bir de affınıza sığınarak bir konuda fikrinizi ve tecrübelerinizi benimle paylaşmanızı rica ediyorum. en az -6 derecelere sıcaklığın düştüğü 45-50 en yüksek sıcaklığa çıktığı urfa-harran da sıcaktan korunmak için gölgelik örtü, tepe ve yan havalandırma; kışın soğuktan korunmak için de sıra aralarına 50 cm eninde sulama hortumlarına sürekli kuyu suyu basarsak ısıtma için yeterli olur mu. kuyu suyu kışın 15 derece civarında yazın da öyle. amacım sonbalarda domates veya salatalık yetiştirmek. daha önce 5 dönüm sera yaptım ve sıcak soğukla baş edemediğim için resmen kolum kanadım kırıldı. madden yıprandım. ama toprağı seviyorum. mücadelemden hayalimden vazgeçmeyeceğim.
adnanpercin
27-02-2015, 11:08
yanlış oldu
adnanpercin
27-02-2015, 11:16
Ali bey siz dikey tarım apartıylamı yapıyorsunuz çilek işini.kışın kuzey tarafıta kalan bölümler yeterli güneşlenmeyi sağlıyorlamı.randıman nasıl .
Selim_014
13-03-2015, 00:03
Ellerinize sağlık çok güzel bir çalışma
oceaneagle55
14-03-2015, 21:51
Samsunda nisan ayında kurulumuna başlanacak olan 4500 m2 seramda çift kat şişirmeli naylon teknolojisi kullanılacak.Buda aynı işe yarıyor.
Baştan beri okumam 3 gün sürdü ve bildiklerimin üzerine eklediklerim inanılmaz derecede çok oldu. Bilgi Paylaşımlarınızdan dolayı da sizi ayrıca kutlarım ve topraksız tarım alanına yeni giriş yapan biri olarak özellikle teşekkürlerimi sunarım sayın Vetman996.
Bende deneme amaçlı kurduğum 3 sistemde biber, çilek ve domates yetiştirmekteyim ve başarılı olursam ben de bir dönüm kadar bir alanda çilek yetiştirmeyi düşünüyorum...
Kolaylıklar dilerim...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.