View Full Version : vetman996/Ticari Topraksız Tarım Deneme Serası
koyu yesil
18-01-2013, 12:02
Adı üstünde deneme serası.
Umudunuzu kırmak istemem fakat bu sezonunuz turfandacılık açısından verimli geçmeyecek.
Şu ana kadar ısıtma hariç her şeyi mükemmel derecesinde yaptınız.Fakat seracılıkta en önemli unsur ısıtmadır.Bu yapılmadan bitkiyi altın kafesede koysanız erkencilik sağlayamaz,yüksek fiytları yakalayamazsınız.
Anlatmak istediğim şu:Aynı şekilde seranın dışınada bir sıra dikim yapmış olsaydınız,pek fazla bir fark olmayacaktı.
Sn Manifesto,
Gelismedeki yavaslik, aslinda dikim zamanindan kaynaklanmiyor mu?
Sn Vetman fideleri Eylul-Ekim aylari gibi dikebilmis olsaydi, simdi gelisme degil hasat zamani olacaktir. Tabi o zaman biz soguklarin gelisme uzerinde degil, meyve uzerinde etkilerini konusuyor olacaktir.
Yalniz sunuda belirtmek isterim, bence soguk kadar, bulundugumuz aylarda guneslenme suresinin kisa olmasida bitkilerin gelisimini onemli derecede etkiliyor diye dusunuyorum.
Istanbulda kapali balkonumda bir kac fidem var. Sn Vetman'dan yaklasik olarak iki hafta kadar once dikmis oldugum ve geceleri dahi sicakligin en soguk gunlerde 12-13 derecelere indigi ve gunesli gunlerde 30derecelere yaklastigi bir ortamda bulunan fidelerimin gelisiminden bende pek memnun degilim. Ortam yeterince sıcak, o sebeple sorunun guneslenme oldugunu dusunuyorum.
Turfanda yetistiricilik icin Akdeniz bolgesinde ekim ayı oneriliyor bildigim kadari ile, fakat Salihli icin bu sureyi 1ay kadar one almak, fidenin aralik ayinin basinda gelisimini tamamlamis ve meyve vermeye baslamis olmasi acisindan gerekli diye dunuyorum.
Saygilarimla...
Manifesto
18-01-2013, 12:29
Fidenin çeşidi,dikim dönemi,güneşlenme gün sayısı,besleme ve ortam ısısı gelişmede etken faktörlerdir.
Anlatmak istediğimiz, sy. vetmanın serasına eş, aynı bölgede ortam ısısı bitkinin istediği seviyelerde olan başka bir seradaki fidelerin daha çok gelişeceği.
Tabi o zaman biz soguklarin gelisme uzerinde degil, meyve uzerinde etkilerini konusuyor olacaktir.
Doğru.
Buradan anladığım,
Üretimin düşünüldüğü yerin sıcaklık ve güneşlenme değerlerine dikkat etmek gerektiği. Ucuz enerji elde etme imkanı varsa teknolojiyle yetersiz gelen faktörlerin güçlendirilmesi. Sn vetmanın sayesinde eksiklikleri kendimiz denemeden görebiliyoruz. Teşekkürler Sn Vetman.
Saygılarımla.
vetman996
18-01-2013, 12:47
Sn Manifesto,
Gelismedeki yavaslik, aslinda dikim zamanindan kaynaklanmiyor mu?
Sn Vetman fideleri Eylul-Ekim aylari gibi dikebilmis olsaydi, simdi gelisme degil hasat zamani olacaktir. Tabi o zaman biz soguklarin gelisme uzerinde degil, meyve uzerinde etkilerini konusuyor olacaktir.
Yalniz sunuda belirtmek isterim, bence soguk kadar, bulundugumuz aylarda guneslenme suresinin kisa olmasida bitkilerin gelisimini onemli derecede etkiliyor diye dusunuyorum.
Istanbulda kapali balkonumda bir kac fidem var. Sn Vetman'dan yaklasik olarak iki hafta kadar once dikmis oldugum ve geceleri dahi sicakligin en soguk gunlerde 12-13 derecelere indigi ve gunesli gunlerde 30derecelere yaklastigi bir ortamda bulunan fidelerimin gelisiminden bende pek memnun degilim. Ortam yeterince sıcak, o sebeple sorunun guneslenme oldugunu dusunuyorum.
Turfanda yetistiricilik icin Akdeniz bolgesinde ekim ayı oneriliyor bildigim kadari ile, fakat Salihli icin bu sureyi 1ay kadar one almak, fidenin aralik ayinin basinda gelisimini tamamlamis ve meyve vermeye baslamis olmasi acisindan gerekli diye dunuyorum.
Saygilarimla...
Sayın koyu yesil kardeş merhaba,
Ben de sizinle aynı görüsteyim aslında. sera dışında yetiştirdiğim bir kaç fide var ve bunlardaki gelişme daha yavaş. filizlenme var ama henüz yaprak tam oluşmadı. biz dikim yapmakta geç kaldık. eğer serada ısıtma yapabilseydik daha iyi bir gelişme beklenirdi ama ısıtma yapabilseydik çilek değil domates dikmeyi düşünürdük. bitkilerdeki büyüme geriliğinde güneşlenme ihtiyacının da etkisi olduğunu düşünüyorum yani.
Sayın Manifesto. desteğiniz ve fikirleriniz için teşekkür ederim. sizler daha deneyimlisiniz ve bize yol gösteriyorsunuz. sizin gibi arkadaşların olması yaptığımız işte başarılı olabilmemiz için bize güven veriyor.telden yaptığınız aparat da oldukça pratik. ben bunu biraz daha geliştirerek arada 13 cm. mesafe olabilecek şekilde farklı bir modelini düşündüm.
Sayın Manifesto, aşağıda birkaç resim paylaşacam. sizce büyüme yavaşlığından başka bir problem olup olmadığını analiz edebiliseniz sevinirim.
Sayın mollaköy, henüz pazarlama aşamasına gelmedik. sıra pazarlamaya gelince size detaylı bilgi verebilirim.
Tüm dostlara selamlar... saygılar...
İsmail Karagülle
18-01-2013, 15:47
Vetman arkadaşımın hoşgörüsüne sığınarak onun başlığında aklıma takılan bir durumu sormak istiyorum.
Sera dışında ısı gece eksilerde , gündüz 4-5 derece iken öğleden sonra saat 14 cıvarında iken ben seranın kapısını açtığımda dereceye bakıyorum . Ve ısı 28-30 - nem ölçerim yok ama içeriye girince gözlük camlarım buğulanacak kadar nem var.
Tabii ben telaşla havalandırmaları açıyorum . Ve nem normale dönene kadar başında bekliyorum.
Durumu açıklayacak bir kaç resim var.
Manifesto
18-01-2013, 17:20
...
...
Sayın Manifesto, aşağıda birkaç resim paylaşacam. sizce büyüme yavaşlığından başka bir problem olup olmadığını analiz edebiliseniz sevinirim.
...
Hastalık ve zararlı görülmüyor.
Sn.Kudret Tezel hocam besleme programı çıkarmıştır.Fakat muhtemelen hava şartlarından bitki yeterince besinleri alamıyor.
Bu gibi durumlarda sonuç aldığımız bir ürün ve uygulama şeklini anlatayım.
Speedfol-vegetative. SC.(DR-Tarsa)
250 ml/100 lt suya karıştırıp yapraktan sisleme.
500 ml/100 lt suya karıştırıp kök boğazına bir çay bardağı.
İsterseniz bitkilerinizin yarısına uygulayın farkı birlikte görelim.
Manifesto
18-01-2013, 17:25
Vetman arkadaşımın hoşgörüsüne sığınarak onun başlığında aklıma takılan bir durumu sormak istiyorum.
Sera dışında ısı gece eksilerde , gündüz 4-5 derece iken öğleden sonra saat 14 cıvarında iken ben seranın kapısını açtığımda dereceye bakıyorum . Ve ısı 28-30 - nem ölçerim yok ama içeriye girince gözlük camlarım buğulanacak kadar nem var.
Tabii ben telaşla havalandırmaları açıyorum . Ve nem normale dönene kadar başında bekliyorum.
Durumu açıklayacak bir kaç resim var.
İstenilen bir durum değil.Resimlere bakabilirmiyiz.
İsmail Karagülle
18-01-2013, 17:28
İstenilen bir durum değil.Resimlere bakabilirmiyiz.
Resimlerin boyutları büyük geldi onları forum isteklerine uygun hale getirmeye çalışıyorum. Ama resimlerde sadece kış görüntüleri ve seranın genel görünümü var bitkilerin resmi çok fazla değil . Genel durumu göstermesi bakımından biraz sonra gönderebileceğim galiba.
İsmail Karagülle
18-01-2013, 17:33
Resimlerin boyutları büyük geldi onları forum isteklerine uygun hale getirmeye çalışıyorum. Ama resimlerde sadece kış görüntüleri ve seranın genel görünümü var bitkilerin resmi çok fazla değil . Genel durumu göstermesi bakımından biraz sonra gönderebileceğim galiba.
resimlerden biri .
ve diğerleri
İsmail Karagülle
18-01-2013, 17:57
ve diğerleri
Tohumdan sera içine serpme ile ektiğimiz için sera içi çok karışık ve yabani ot doldu. Benim en son resimde yaptığım iş , fideleri yerlerinden çıkarıp , damla sulama sistemini düzenleyip fideleri sulama hizasına uygun olarak dikme işlemi. Tek başıma çetin kış şartlarında ancak bir günde bir sıra dikim işlemi, yapabiliyorum. Benim merek ettiğim konu , hep soğuktan şikayet ederken bizim seranın içinde ne zaman kapıyı açsam dışarıda ısı 0-5 arasında iken sera içi 25-30 larda. . Durum budur hocalar.
Yorumları merak ediyorum. Sınıfta kaldık di mi?
Sn İsmail bey,
Seranızda yaşadığınız olayı düşündüm de ,
Nem suyun havadaki buharlaşmış halidir ,Sıcaklık ne kadar fazla ise su o kadar fazla buharlaşır ve havada nem miktarı artar.Sizin sera içi sıcak olduğu için içerideki nem artmış. Siz sera içine girdiğinizde gözlükleriniz sera içerisine göre soğuk olduğu için nem (Su buharı) direkt orada yoğunlaşmış. Tabi sera içerisinde ki nem ne kadar olduğunda bitki zarar görür onu bilmiyorum üstadlarımız bunu cevaplayacaktır. Sera içerisindeki nemi ölçüp ona göre fan sistemi devreye otomatik girerse kararlı bir nem düzeyi sağlanır.(Sera otomasyonunun bir parçası)
Saygılarımla...
İsmail Karagülle
18-01-2013, 19:01
Sn İsmail bey,
Seranızda yaşadığınız olayı düşündüm de ,
Nem suyun havadaki buharlaşmış halidir ,Sıcaklık ne kadar fazla ise su o kadar fazla buharlaşır ve havada nem miktarı artar.Sizin sera içi sıcak olduğu için içerideki nem artmış. Siz sera içine girdiğinizde gözlükleriniz sera içerisine göre soğuk olduğu için nem (Su buharı) direkt orada yoğunlaşmış. Tabi sera içerisinde ki nem ne kadar olduğunda bitki zarar görür onu bilmiyorum üstadlarımız bunu cevaplayacaktır. Sera içerisindeki nemi ölçüp ona göre fan sistemi devreye otomatik girerse kararlı bir nem düzeyi sağlanır.(Sera otomasyonunun bir parçası)
Saygılarımla...
İlgine teşekkürler.
İçeride otomatik nem ölçme ve ayarlama olmadığı için benim gözlükler bu işi yapıyor. (:
Ben topraksız ortamda bitki yetiştirmek için öğrenci durumundayım.
Daha önce hiçbir deneyimim olmadığı için adım adım gitmeye çalışıyorum .
Önce toprakta başladım . Ve bir çok eksikler tespit ettim.
Bundan sonraki aşamada , sera bekçim hazır bekliyor. Kanallar konusunda tam bir net fikre sahip değilim . Bizim oralarda torf bol yeni çağa gölünden çıkarılıyor. Dere kumu çakılı da bol.
Beni şaşırtan mesele , herkes ısı düşük olduğundan söz ederken , ben 850 rakımlı yerde sera içi sıcaklığı 25-30 derecelerde olmasının normal olup olmadığını merak ediyorum . Dışarısı buz gibi sular donmuş. Ama sera içi 25-30 derece içeri girince üstümdekileri çıkarmadan durulmuyor. Ve 30 - 40 dakika sonra normale dönüyor. Güneş gördüğü anda sera içi ısınıyor. Akşam ısı düşünce kapalı olduğundan o ısı ile sabaha kadar donma olmuyor. Ama sabah güneşi görünce ısı tekrar yükseliyor ve nem artıyor.
Bu durum başka arkadaşların seralarında da böyle midir. Zira herkes soğuktan şikayet ediyor.
Durumu anlamaya çalışıyorum.
Bu yazıyı okuyan , sera örtüsünü soracaktır. UV - 36 Diye tabir edilen bir plastik örtü.
Manifesto
18-01-2013, 20:27
Anormal bir durum yok.Güneş gören saatlerde havalandırma yapılmazsa sera içi sıcaklık artar.
Seranızda marul fidesi var galiba.
İsmail Karagülle
18-01-2013, 21:51
Anormal bir durum yok.Güneş gören saatlerde havalandırma yapılmazsa sera içi sıcaklık artar.
Seranızda marul fidesi var galiba.
Yarısında marul -yarısında ıspanak.
yalandünya59
21-01-2013, 09:35
Maşallah İsmail Ağabey,
Seranız orman gibi olmuş, marullar neredeyse görünmüyor.
Topraklı serada en büyük problem bu otlardır maalesef, ben Şubat ayında kıvırcık/marul
ekim işlerinde malç naylonu kullanacağım, tavsiye ediyorum, birkaç seracı arkadaşlar görüştüm on numara temiz mal çıkıyor, tarafımca gözlemlenmiş, yaşanmış bir deneyimdir.
Sitesinide vereyim bir incele derim.
Saygılar...
TARIM MARKET - Malç Naylonu Sera Film (http://www.tarimsalmarket.tr.gg/Malç-Naylonu-Sera-Film.htm)
İsmail Karagülle
21-01-2013, 12:28
Maşallah İsmail Ağabey,
Seranız orman gibi olmuş, marullar neredeyse görünmüyor.
Topraklı serada en büyük problem bu otlardır maalesef, ben Şubat ayında kıvırcık/marul
ekim işlerinde malç naylonu kullanacağım, tavsiye ediyorum, birkaç seracı arkadaşlar görüştüm on numara temiz mal çıkıyor, tarafımca gözlemlenmiş, yaşanmış bir deneyimdir.
Sitesinide vereyim bir incele derim.
Saygılar...
TARIM MARKET - Malç Naylonu Sera Film (http://www.tarimsalmarket.tr.gg/Malç-Naylonu-Sera-Film.htm)
Sağol teşekkürler.
vetman996
23-01-2013, 22:39
Merhaba Sevgili Dostlar;
Kıymetli dostlar, deneme seramızda çiçekler açıyor biz koparıyoruz ama bir yandan da yanlış mı yapıyoruz diye tereddüt ediyoruz. malum dikim işinde geç kaldık, ilk açan çiçeklerin de koparılması gerektiğini biliyoruz çünkü kökün daha sağlıklı gelişmesi için bu gerekiyor. bir kaç çiçeği koparmaya kıyamadık, resimlerini sizlerle de paylaşalım istedik. sizce bu çiçekleri koparmak gerekiyor mu. ayrıca fide üzerinde ilk dikim zamanından kalma kurumuş kollar var, bunların da toplanması gerekiyor mu. değerli dostlardan paylaşım bekliyoruz. selamlar... saygılar...
Sn vetman,
Topraklı sistemde ilk çıkan çiçekleri koparırlar, dediğiniz gibi bitkinin kökleri kuvvetlensin ve çıkacak çileklerin şeklinin-büyüklüğünün uygun olması için. Kışın uykuya bırakılan çilekler ilk bahara doğru etrafındaki kurumuş dalların temizliği yapılır. Sizde durum farklı siz erken ürün almak istiyorsunuz bilemedim şimdi :)
Sayılarımla.
Manifesto
23-01-2013, 23:10
Bitkileriniz gelişemediği için meyveleri büyütmekte zorlanacak zamanından önce yaşlanacak ve hastalık ve zararlılara mukavemeti zayıflayacaktır.
Bir sırayı bırakın diğerlerini koparın,farkı görürsünüz.
Nasıl olsa deneme serası.
İsmail Karagülle
24-01-2013, 02:01
İnsan kıyamaz .
vetman996
24-01-2013, 08:48
Bitkileriniz gelişemediği için meyveleri büyütmekte zorlanacak zamanından önce yaşlanacak ve hastalık ve zararlılara mukavemeti zayıflayacaktır.
Sayın Manifesto Merhaba,
Cevabınız için teşekkürler, mesajınızı aldık. bitkinin iyi gelişebilmesi için çiçeğin kellesini kopar hiç acıma :(
Peki kurumuş dalları ne yapayım, onların da koparılması gerekiyor mu. selamlar... saygılar...
Manifesto
24-01-2013, 09:19
Kurumuş dallar hastalık ve zararlılara bilhassa sera içi nismi nem arttığında fungal hastalık etmenlerine konukçu olabilir.
Fakat bitkilerinizde zarar eşiği denecek oranda kuru dal yok gibi.Uygun bir fungusitle ilaçlayın problem olmaz.
Uygun ilaç ve ilaçlama hakkında bilginiz varmı?
vetman996
24-01-2013, 10:32
Uygun ilaç ve ilaçlama hakkında bilginiz varmı?
Sayın Manifesto, uygun ilaç ve ilaçlama ile detaylı bilgi paylaşabilirseniz daha yararlı olur düşüncesindeyim. selamlar...
yalandünya59
24-01-2013, 11:55
Sayın Vetman996,
Sayın MANİFESTO cevap verecektir ancak bende bildiklerimiz yazayım dedim.
Dikimden 3 hafta sonra, Ridomil (metalaxly, Mancozeb) 400 gr/dekar ile damlamadan ilaçlama mutlaka yapılmalıdır.
Kuru yaprak felan göremedim, ancak çok sağlıklılar,
Çiçeklere kıyamasanızda kesinlikle koparmalısınız.
Bol kazançlar dilerim.
yalandünya59
24-01-2013, 11:58
Ayrıca bu ilaçlama kısmı,
Diğer önemli konu ise artık bitkiler gelişmeye başladığı için, formül nedir bilemem ama
formüldeki Fosforik asit, ve Çinko mutlaka değerinde ve dozunda verilmelidir.
Fazla fosforik asit, ve çinko bitkiye muazzam derecede zarar vermektedir.
Azı ise gelişmeyi yavaşlatacaktır.
Hayırlı günler...
yalandünya59
24-01-2013, 12:06
Ayrıca,
Çileğin belalısı 'Thrips' için ise,
Zararlılar ile mücadelede zehirli kimyasallar kullanmak yerine, FEROMON tuzaklarını
incelemeni tavsiye ederim.
Zehirli kalıntı olmasın diye yapılan BİYOTEKNİK bir mücadele şeklidir.
Organik tarımda kullanılmaktadır, ancak ****** sizin yaptığınız İnorganik tarımdada
kullanılabilir....
Saygılar...
vetman996
24-01-2013, 12:17
Sayın yalandünya, paylaşımlarınız için teşekkürler...
Halil Balaban
24-01-2013, 13:10
Sayın Vetman,
Çiçekleriniz hayırlı olsun. Çok güzeller ama koparmak zorundasınız. Sebebini Sayın Manifesto anlatmış.
Ben kuru dallar için bir şey söyliycem. Kuru yaprakları ve dallar gövdeden alırken, sapının dibine doğru tutun, yana doğru çekin, böylece yaprak sapının gövdeye bağlantısı olan ince zar gibi olan kısmıda çıkarabilirsiniz.
O bağlantı yeri olan ince birleşim yeri gövdeye bağlı kalırsa, bahsedilen fungal hastalıklara
sebep olabilir.
Eğer kök agredatı sıkı tutmuyorsa,
kuru yaprağı çekerken, diğer elinizle fideye destek olun. Tutunduğu yerden oynamasın.
Kolay gelsin.
Manifesto
24-01-2013, 13:10
Sayın Manifesto, uygun ilaç ve ilaçlama ile detaylı bilgi paylaşabilirseniz daha yararlı olur düşüncesindeyim. selamlar...
Çilekte kurşuni küf (botrytis cinerea) için kuruyucu ve tedavi edici olarak Signum WG.kullanabilirsiniz.Rezidü süresi 3 gün.Aynı zamanda külleme içinde etkin bir fungusittir.
Kuru dalcıkları almak için uğraşmayın gerek yok.Bitkinin en hassas dönemi. Çok zaruri olmadıkça bitkiye el vurmayın.
vetman996
24-01-2013, 13:36
Sayın Manifesto Signum WG güzel bir ilaç biz 10 gün önce kullanmıştık, koruyucu için tekrar tekrar kullanmaya gerek var mı acaba. fiyatı 50 tl. civarıydı.
Hangi dönemlerde hangi ilaç, vitamin vs. konusunu da tekrar paylaşabilirseniz tüm dostlara daha yararlı olabiliriz düşüncesindeyim. selamlar... saygılar... teşekkürler...
Manifesto
24-01-2013, 15:24
Sayın Manifesto Signum WG güzel bir ilaç biz 10 gün önce kullanmıştık, koruyucu için tekrar tekrar kullanmaya gerek var mı acaba. fiyatı 50 tl. civarıydı.
Hangi dönemlerde hangi ilaç, vitamin vs. konusunu da tekrar paylaşabilirseniz tüm dostlara daha yararlı olabiliriz düşüncesindeyim. selamlar... saygılar... teşekkürler...
Signum'a partner olarak Switch kullanabilirsiniz.
Aynı etken maddelere sahip ilaçları üst üste kullanmamaya özen gösterin.Patojenler savunma mekanizmalarını devreye sokarak etken maddeye karşı direnç gösterirler.
Besleme ve koruma bir çok değişkenlere bağlı olarak farklılıklar gösteren bir konudur.Siz zaten Kudret beyle çalışıyorsunuz,besleme konusunda problem olacağını sanmam.
Koruma konusundada problemi olan arkadaşlar problemlerini yazarlarsa yardımcı olmaya çalışırız.
Manifesto
24-01-2013, 15:44
...
Dikimden 3 hafta sonra, Ridomil (metalaxly, Mancozeb) 400 gr/dekar ile damlamadan ilaçlama mutlaka yapılmalıdır.
...
Bol kazançlar dilerim.
Ridomil Gold MZ 68 WG; kabakgiller (hıyar), patates, domates, soğan ve bağda mildiyö hastalıkları mücadelesinde kullanılan kalıcı ve sistemik etkili fungisittir.
Neden çilekte ve neden damlamadan?
yalandünya59
24-01-2013, 17:13
Sevgili MANİFESTO,
Sizin belirttiğiniz ürünlerdede kullanılabilir, ancak çilektede kullanılan bir fungusittir.
Yaltır'ın lanselerinde;
Ridomil ile fideler ilk baştan ilaçlandığı gibi, dikimden 3 hafta sonrada özellikle kısa gün çeşitlerinde tekrardan kullanılması gerektiği belirtilmektedir.
Neden damlamadan?
Cevap: mantari hastalıkların kökten yukarıya doğru çıktığından olma ihtimali yüksektir, diye düşünüyorum. Korumanın kökten başlaması için olma ihtimali yüksek bence.
Kaldıki sistemde saykap, **** malç naylonu farketmez zaten materyaller plastik olduğu için mantari hastalıkların olmasıda doğaldır sevgili dostum:
Ancak yaltır bunu sadece kısa gün çeşitlerinde tavsiye etmiş, diğer çeşitlerde yani nötr gün çeşitlerinde böyle bir uygulama söz konusu değildir.
Hayırlı akşamlar...
Manifesto
24-01-2013, 19:18
Sevgili MANİFESTO,
Sizin belirttiğiniz ürünlerdede kullanılabilir, ancak çilektede kullanılan bir fungusittir.
...
Belirttiğimiz ürünlere ruhsatlıdır.
Nadirde olsa çilekte mildiyo görüldüğü durumlarda Ridomil, üstten sisleme şeklinde kullanılabilir.
Son mesajları taşıdım:
http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/30037.htm
İsmail Karagülle
29-01-2013, 21:32
Son durumun resimleri var mı? Bir haftada neler oldu acaba?
vetman996
01-02-2013, 21:18
Merhaba Sevgili Dostlar;
Kısa bir aradan sonra seramızdan fotoğraflarla tekrar birlikteyiz.
vetman996
01-02-2013, 21:23
Seramızda herhangi bir sıkıntımız yok. sera bekçimiz de görevini yapıyor. bize fazla bir iş kalmıyor.
vetman996
01-02-2013, 21:34
Bugünlerde çiçekleri toplamakla zamanımız geçiyor. Meyveleri toplayacağımız günleri sabırsızlıkla bekliyoruz. Geçen topladığımız çiçekleri saydık. ikiyüz civarındaydı. ne zamana kadar çiçek toplayacağımızı bilemiyorum. hala yanlış mı yapıyoruz diye düşünmekten kendimi alamıyorum. selamlar... saygılar...
Sayın Vetman,
Size bir kaç sorum olacak, akıl vermek gibi algılanmasın lütfen.
-Isıtma için elektrik kullanmak istiyorsanız rüzgar türbini kullanmayı düşündünüz mü?
-Elektrik yerine pelet sobası gibi bir soba ile kalorifer sistemine benzer borulu ısıtma sistemi düşündünüz mü?
-Seranızda verim arttırmak için karbondioksitçe zengin bir ortam oluşturmayı düşündünüz mü? topraksız tarım yapan bazı seralar bu uygulamayı yapıyorlar.
-Sera içi hava akışını sağlamak için jetfan sistemlerini düşündünüz mü?
Eğer biogaz kullanacaksanız ve metal tank kullanamaya karar verirseniz lütfen korozyonu, tank basınç emniyet sistemlerini vb. konuları uzman birisine sormadan kara düzen imal ettirmeyin. Şarkışlada bu konuda bir deneme düzeneği patladı ve bir kaç kişi zarar gördü, aynı şekilde başka bir denemede denemeyi yapanlar ne yazıkki vefat ettiler.
Umarım bol ve hayırlı bir hasat olur.
vetman996
04-02-2013, 14:31
Sayın redrua Merhaba,
paylaşımlarınızı akıl vermek gibi algılamayız, bundan emin olabilirsiniz. her paylaşımınızı yolumuzu aydınlatan fener olarak algılayabiliriz:)
deneme seramızı kurarken amacımız işi öğrenmek, olabilirliğini görmekti. seramızı kurarken seyyar olsun düşüncesiyle iskelet direklerini tenekeler içine betonlayıp toprağa gömerek monte ettik, başarılı olursak kurmayı düşündüğümüz daha büyük serada bunları da kulanabilmek düşüncesindeyiz. deneme seramızda ısııtmaya masraf yapmayı düşünmedik. ama gördük ki soğuk havalarda büyüme duruyor ve havalar ısındığında büyüme hızlanıyor.
Sayın Manifesto ısıtma ile ilgili güzel önerilerde bulundu. formdaki arkadaşlar bu önerileri değerlendirmeliler diye düşünüyorum.
sorularınıza gelirsek;
- ısıtma için elektirk kullanacak olursak rüzgar türbini yerine güneş enerjisi kullanmayı tercih ederim. nedenine gelince; bulunduğumuz coğrafya özellikle güneş enerjisi kullanmaya daha uygun. ayrıca güneş panelleri eskiden çok pahalıydı şimdi fiyatlar oldukça ucuzlamış. özellikle çinden çok ucuz fiyatlara paneller gelebiliyormuş. geçen gün makina mühendisi bir profösörle bu konuları konuştuk. bizim etlik kümesimizde 2 aylık 3bin tl. civarında elektrik faturası geliyor bunun önüne geçebilmek için alternatifleri konuştuk. önerdiği güneş enerjisiydi. ayrıca enerji bakanlığının bu konudaki çalışmalarından bahsetti.
-serada verim artırmak için karbondioksit jeneratörü kullanıldığını okumuştum ama detaylı bilgim yok. büyük seramızı yaparsak kullanmayı düşünürüz.
- sera içi hava akışı sağlamak için jetfan sistemi düşündük ve serayı yaparken fan yerleştireceğimiz alanları belirledik ve çerçevelerini de hazırladık. havalar tamamen ısınmaya başlayınca fanlarımızı yerleştirmeyi düşünüyoruz.
bizim sera kurma fikrimiz kümesimizden ve büyükbaş tesisimizden çıkan gübreleri biyogazla ısıtılan serada değerlendirme düşüncesiyle çıkmıştı. ama sizin de belirttiğiniz gibi biyogazda sakıncalı durumlar oluşabiliyor. güneş enerjisine yoğunlaşmanın daha mantıklı olduğunu düşünüyorum.
daha önce belirtmiştim ama yeniden paylaşayım. Sayın Kudret Hocamın önerdiği kümes sobasının bacasından ısıtma düzeneği bizim için çok daha ucuz ve pratik olacağını düşünüyorum.
önerileriniz ve temennileriniz için teşekkürler... selamlar...
vetman996
05-02-2013, 08:09
Sayın B.T.S Merhaba.
Göndermiş olduğunuz özel mesaja cevap yazdım ama posta kutunuz dolu sanırım gönderemedim. özel bilgi içermediği için affınıza sığınarak buradan cevap yazıyorum:
Sayın vetman996; Üretim tünelleinizin üzerine (konsollarınızdan yararlanarak ) 4 mm lik telden alçak tünel yapsanız ve en tepeye koyacağınız makara sistemi ile tünelin başından tek bir sarma hareketi ile komple tünelin üzerini açıp kapatabilirsiniz.Cad te şematik olarak ta çizdim ama aktaramadım. Fikir olarak çorbada katkım olursa ne mutlu bana. Saygılar.
Sayın B.T.S merhaba. öneriniz için teşekkür ederim. Bahsettiğiniz yöntemin uygulaması var mı merak ettim. sayın Manifesto bu konuda deneyimli bir arkadaşımız. her sıraya tünel şeklinde naylon örtsek diye sormuştum ama uygun görmedi. nedenini mesajların içinde bulabilirsiniz. sizin öneriniz eğer uygulanmış ve başarılı olmuş ise denemeyi isterim.
tekrar teşekkürler... selamlar...saygılar...
Sn. Vetman996; örneğim ekte. Yeni kullanıcı olduğum için bazı sorunlarım oluyor.Af ola. Üstteki makara kuyu çıkrağı gibi çevrilince tünel boyunca uzanan mil bütün maakaraları çeviriyor.böylece örtü malzemesini yukarı veya aşağı indirebilirsiniz diye düşündüm.Tıpkı sera yan havalandırmaların sarmalı gibi.Sizlere soracak çok sorularım var.Ama dinleme ve bilgi edinme safhasındayı. Başarılar
367366
Manifesto
05-02-2013, 13:56
Sn. Vetman996; örneğim ekte. Yeni kullanıcı olduğum için bazı sorunlarım oluyor.Af ola. Üstteki makara kuyu çıkrağı gibi çevrilince tünel boyunca uzanan mil bütün maakaraları çeviriyor.böylece örtü malzemesini yukarı veya aşağı indirebilirsiniz diye düşündüm.Tıpkı sera yan havalandırmaların sarmalı gibi.Sizlere soracak çok sorularım var.Ama dinleme ve bilgi edinme safhasındayı. Başarılar
367366
Güzel bir çalışma fakat ek maliyet ve kapalı kalacağı ortalama 10 saat boyunca bitki bölgesinde nisbi nemi % 95 lere çıkaracağından başta kurşuni küf olmak üzere fungal patojenlere davetiye çıkaracaktır.
Sisteminiz tünel tipi seralarda birinci kat muşambayla arasını fazla açmamak kaydıyla(10-15 cm)ikinci kat olarak kullanılabilir.
Birde sistemdeki muşambayı aşağıdan yukarıya değil yukarıdan aşağıya kapanacak şekilde tasarlayın.
Aşağıdan yukarıya kapamada üst bölgede ne yapsanızda açıklık kalacak ve sıcak hava kapalı alanı kısa sürede terkedecektir.
vetman996
06-02-2013, 13:21
Değerli dostlar merhaba, seramızdaki çileklerimizde küçük de olsa problem şekillenmeye başladı. zamanında tedbirimizi almazsak küçük problemin büyüme ihtimali var. Problemin kaynağının besleme yetersizliğiyle ilgili olduğunu düşünmekteyiz. Besin eriği formulünü Sayın Kudret Hocam hazırlamıştı. önerdiği sulama rejimi günde 6 defa sulamaydı. seramızda külleme benzeri mantari hastalık başlangıcı başlayınca çok sulama yaptığımız günde bir kez sulama yapmamız önerildi. biz de günde bir kez sulamaya başlayınca bu kez bitkilerimiz yeterli besin eriği alamadı diye düşünüyorum. Birkaç çilek fidesini cocopit içinde sadece şebeke suyu vererek (deneme için) büyütmeye çalıştım. 22 gün herhangi bir problem çıkmadı. daha sonra yaprak uçlarında kuruma şekillenmişti. kuruyan kısımları makasla temizledikten sonra besin eriği vermeye başlayınca kurumanın sona erdiğini gözlemledim. bir kaç çilek fidesini ise güneşsiz ortamda yetiştirmeyi denedim. 30 günde 23 cm. boya ulaşmışlardı ama yapraklarda herhangi bir kuruma oluşmamıştı.
Kıymetli dostlar, problemli çileklerimizin resimleri ektedir. görünen problem yaprakların renklerinde açılma ve yaprak uçlarında kuruma. değerli üstadların tavsiyelerini beklemekteyiz. selamlar... saygılar...
vetman996
07-02-2013, 14:53
Sayın Kudret Hocam merhaba, özel mesajla seramızdaki son durumu özetledim. önerilerinizi bekliyorum, selamlar... saygılar...
Kudret Tezel
07-02-2013, 21:08
Sayın vetman özel mesajda söylemiştim buradan tekrarlıyarak arkadaşlara yardımcı omak istiyorum. Arkadaşlar lütfen 1 veya 2 adet oda tipi dijital termometre ve higrometre alıp seranızın ortalama iki yarısına biretane koyunuz sıcaklığı ve nemi kontrol ediniz. Bitkinin şartlar uygunsa fazla sulanmasından sıkıntı kaynaklanmaz. Çilek katı ortamda yetiştiği gibi akarsu sistemindede yetiştirilebilir. Önemli olan fazla sulama değil şartların uygun olmasıdır. Birinci problem drenaj, herzaman üstüne basa basa söyledik. Sonra ısı ve nem, Bunları kontrol etmeden netice tesadüfi olur.
vetman996
08-02-2013, 09:25
.... Bitkinin şartlar uygunsa fazla sulanmasından sıkıntı kaynaklanmaz. Çilek katı ortamda yetiştiği gibi akarsu sistemindede yetiştirilebilir. Önemli olan fazla sulama değil şartların uygun olmasıdır. Birinci problem drenaj, herzaman üstüne basa basa söyledik. Sonra ısı ne nem, Bunları kontrol etmeden netice yesadüfi olur.
Sayın hocam, bizdeki problem besin yetersizliği gibi gözüküyor. bunun nedeni de sizin önerdiğiniz sulama rejimini değiştirmemiz olabilir mi diye düşünüyorum. bizim drenajla ilgili herhangi bir sıkıntı yok. nemle ilgili de herhangi bir sıkıntı yok. ısı ile şu günlerde herhangi bir sıkıntımız yok. (sadece 25 gün kadar önce çok soğuklarda ısı 8 dereceye kadar düşmüştü). iklim şartları uygun gittiği için çok güzel havalandırma da yapıyoruz. yaprak uçlarındaki kuruma ve renkte açılma besin yetersizliğinden kaynaklanabilir, bu da önerdiğiniz sulamayı yapmamızdan kaynaklanabilir. günlük sulama rejimini değiştirmemizin nedeni külleme başladı, bize önerilen sulamayı azaltmamızdı.
Hocam zannedersem bize az sulamayla yeterli besin verebileceğimiz bir formül gerekiyor:)) her şey için teşekkürler... selamlar... saygılar...
fatih_isleyen
08-02-2013, 10:29
resimler çok güzel inşallah yaparsınız hayırlısı olsun
vetman996
08-02-2013, 10:59
resimler çok güzel inşallah yaparsınız hayırlısı olsun
Teşekkürler Fatih kardeş. İnşallah başarırız. Selamlar...
Kudret Tezel
08-02-2013, 19:23
Sayın hocam, bizdeki problem besin yetersizliği gibi gözüküyor. bunun nedeni de sizin önerdiğiniz sulama rejimini değiştirmemiz olabilir mi diye düşünüyorum. bizim drenajla ilgili herhangi bir sıkıntı yok. nemle ilgili de herhangi bir sıkıntı yok. ısı ile şu günlerde herhangi bir sıkıntımız yok. (sadece 25 gün kadar önce çok soğuklarda ısı 8 dereceye kadar düşmüştü). iklim şartları uygun gittiği için çok güzel havalandırma da yapıyoruz. yaprak uçlarındaki kuruma ve renkte açılma besin yetersizliğinden kaynaklanabilir, bu da önerdiğiniz sulamayı yapmamızdan kaynaklanabilir. günlük sulama rejimini değiştirmemizin nedeni külleme başladı, bize önerilen sulamayı azaltmamızdı.
Hocam zannedersem bize az sulamayla yeterli besin verebileceğimiz bir formül gerekiyor:)) her şey için teşekkürler... selamlar... saygılar...
Sevgili vetman bu dediğiniz üç parametrede ( drenaj, ısı, nem )arıza yoksa geriyi birtek besin eriyiği kalıyor. Ama taktir edersiniz ki drenajın önemi hakkında başından beri çok konuştuk. Bana göre günde 6 defa sulanınca coco-peat ların su içinde kalmasının incelenmesi lazım. Rica etsem kapı tarafından kanalları boyunca resimlemek mümkünmü. Kanallarda sarkmalar biraz daha fazlalaşmış buda su birikmesine sebep olmuş olabilirmi. Bence problem besinin az gelmesinden değil alınamamasından kaynaklanıyor.
İsmail Karagülle
08-02-2013, 19:25
Sayın vetman , yukarıdaki yazıdan sulama rejimini değiştirdiğinizi ve azalttığınızı anladım doğru mu?
Haddim olmayarak bir terslik hissettim. Bitki büyüdükçe daha çok besine ihtiyacı var diye biliyorum . Ama bir nedenle bunun tersi yapılmış. Bu konunun açıklık kazanması lazım . Çileklerimiz aç kalmış gibi bir durum var.
Bence drenajı kontrol edip besin vermeyi hızlandırmak lazım . Drenaj yeterli ise çok basinin zararı olmaz gibi geliyor bana .
Bazen topraktaki tarımın çareleri topraksızda da uygulanmaya çalışılarak hata yapılıyor zannederim .
Sağlıcakla kalın.
İsmail Karagülle
08-02-2013, 19:27
Kudret hocamın yazdığının farkında olmadan yazmışım. Haddimi aştım ise affola
Kudret Tezel
08-02-2013, 20:32
Estafurullah sayın İsmail Karagülle, doğru söze nebuyrulur. Ancak çok güzel bir konuyu dile getirmişsiniz teşekkür ederim. Topraklı tarım metodlarını topraksız tarıma uygulamaya çalışınca bazı problemler yaşanıyor ister istemez. Topraksız tarım mantığını çalıştırmadan bitkiye sanki topraktaymış gibi muamele etmek topraksız tarımın başarısını etkiliyor.
vetman996
08-02-2013, 22:30
Sevgili vetman bu dediğiniz üç parametrede ( drenaj, ısı, nem )arıza yoksa geriyi birtek besin eriyiği kalıyor. Ama taktir edersiniz ki drenajın önemi hakkında başından beri çok konuştuk. Bana göre günde 6 defa sulanınca coco-peat ların su içinde kalmasının incelenmesi lazım. Rica etsem kapı tarafından kanalları boyunca resimlemek mümkünmü. Kanallarda sarkmalar biraz daha fazlalaşmış buda su birikmesine sebep olmuş olabilirmi. Bence problem besinin az gelmesinden değil alınamamasından kaynaklanıyor.
Sayın Hocam merhaba,
Drenaj o kadar iyi ki, sulama başladıktan 11 saniye sonra kanallardan drenaj suyu akmaya başlıyor. bitkiler verilen besin eriğini almıyor sanki. Sera bekçisindeki besin eriğiklerinin seviyeleri de azalmıyor.
Kanallarda sarkma yok bunu müsait zamanda fotoğraflayıp paylaşacağım. Topraksız tarımla uğraşan dostlardan bazıları sulamayı cocopeatın nemine göre yapılması gerektiğini, drenaj ne kadar iyi olsa da çok su verildiğinde özellikle çileğin köklerinin yeterice oksijen alamayacağını söylüyorlar.
Bizdeki problemler drenaj kanalı derin olan saykap 125lik kanallarda. saykap150lik kanallarda önemli problem gözükmüyor. saykap125 lik kanallarda drenaj suyu hemen akıyor, 150lik kanallarda ise drenaj suyu daha geç süzülüyor. Bunları da düşündüğümüzde problemin drenajla da ilgili olmadığını bize anlatıyor sanırım.
Besin eriğinin Ec değerini yükseltmek belki çözüm olabilir ama Ec değerini yavaş yavaş yükseltmemizin bitki sağlığı için daha iyi olacağını okumuştum. Ayrıca Ec değerini yükseltmemizin bu problemleri çözeceğini de sanmıyorum. Çünkü problem büyümeye başladı ve biztüm önerileri dinleyerek kendimize bir yol çizmemiz gerektiğini düşünüyorum. selamlar... saygılar...
İsmail Karagülle
08-02-2013, 22:35
kökler sağlıklı görünüyor.
Vetman çileklerin durumuna gerçekten benim de canım sıkıldı.
Şuradaki linke bir bakar mısın ? acaba buna benziyor mu?
http://www.bitkisagligi.net/Cilek_StrawberryMildYellowEdgeVirus.htm
ve bunları
http://www.bitkisagligi.net/Cilek_Hastaliklari.htm
vetman996
08-02-2013, 22:59
Sayın vetman , yukarıdaki yazıdan sulama rejimini değiştirdiğinizi ve azalttığınızı anladım doğru mu?
Sayın İsmail Bey merhaba,
Doğru anlamışsınız, sulama rejimini değiştirmek zorunda kaldık ve azalttık. Bunun nedeni ise bitkilerimizde külleme hastalığının şekillenmiş olması. bunun önüne geçebilmemiz için sulamayı mutlaka günde bir kez yapmamız istendi. biz yine de günde 2 kez sulama yaptık. bu şekilde sulama yaptığımız halde cocopeatlardaki nem çok yüksekti ve sulama başladıktan 11 saniye sonra drenajdan su akmaya başlıyordu.
Haddim olmayarak bir terslik hissettim. Bitki büyüdükçe daha çok besine ihtiyacı var diye biliyorum . Ama bir nedenle bunun tersi yapılmış. Bu konunun açıklık kazanması lazım . Çileklerimiz aç kalmış gibi bir durum var.
Bitkiler büyüdükçe daha çok besine ihtiyaç duyarlar bunu formulünü yenileyerek veya Ec değerini yükselterek de sağlayabiliriz diye düşünüyorum.
Çileklerimizin aç kalmış olma ihtimali yüksek görünüyor. Kudret Hocamın bizim için hazırladığı formül günde 6 defa sulamaya göre hazırlandığına göre günde bir defa sulamaya göre yeni formül hazırlanması gerekmez mi sizce.
En azından probleme göre yeni diyet hazırlanması gerekmiyor mu?
Aklıma takılan bir husus da Sayın seyranimersin haftada 3-4 kez sulama yaptığını yazmış
Nekadar amatörce ve eksiklerim de olsa, çilekler müthiş derecede meyve verdiler ve şu an inanın ki, subat ayıdayız, seranın kanatları ve pencereleri açık olmasına rağmen, sulamayı haftada 3-4 kez( günde 1 kez bile değil) yapmama rağmen, ortalık yeni çiçek ve meyveler ile dolmaya başladı. Ben bu çileği bu kış durduramadım, hayırlısı inşallah, ama sanırım bunda havalırn güzel gitmesi de etkili oldu. Hele şu son 10 gün resmen bahar havası diyebilirim, sera açık olsada içerisi 17-18 dereceyı buluyor. Sanırım bu durumda, çilekleri erken budamaya başlamaktan başka çarem kalmadı. Kullandığım suyun EC'si çok geniş bir aralıkta değişkenlik göstermekte, değişik aylarda 0,8-1,8 arası oluyor. Ben Kudret beyin bu durumlara göre verdiği tavsiyele tamamen uymakta, ve bakıyorum bitkiler de gelişmelerini gayet güzel sürdürüyor. Eski köklerden çıkan yeni çiçek ve meyvelerini gösteren birkaç resim de ekledim. Budamayı bitirdikten sonra da genel bazı görüntüleri, sizlerle paylaşmayı devam ederim elbette. Topraksız tarımla uğraşan tüm arkadaşları saygı ile selamlayıp, sabır ve başarılar diliyorum.
367778
367779
367780
Sayın seyranimersin bizden daha tecrübeli. kendileri haftada 3-4 kez sulama yaparken biz niçin günde 6 kez sulama yapıyorduk. haftada 3-4 kez sulama mı yapmak gerekiyordu yoksa. sorular... sorular... sorular...
Değerli dostların önerilerini bekliyorum. Selamlar... Saygılar...
İsmail Karagülle
08-02-2013, 23:12
http://www.uzumsu.com/dosyalar/TAM_CILEK_HASTALIKLARI.pdf
Buraya da bir bak , ne çok hastalık varmış. Bu linkte resimlerle anlatılıyor. Belki başka bir açılım getirir.
İsmail Karagülle
08-02-2013, 23:55
Sulama rejimi ile ilgili sorularının , acabalarının cevabı topraksızda sulama rejimi tek başına düşünülmemeli. Drenaj aynı iken sulama rejimini artırmak problem yaratabilir. Tersi de doğru olabilir. Fakat drenaj konusunda problem olmadığını düşündüğünü görünce ben de biraz baktım ve yukarıdaki hastalıkları gördüm . Yaprak ile ilgili senin çileklerdekine benzer bir kaç hastalık gördüm . Sevgili arkadaşım drenaj konusundan nem ve ısı konusundan eminsen geride kalan seçenek sadece besin eriyiği ve sulama sistemi değildir. Onlarda olabilir. İhmal edilemez. Ama başka hastalık da olabilir. Probleme diğer hastalık seçeneklerinden de bakmak gerek . İnşallah doğru teşhisi koyar ve bol hasat elde edersin . Kolaylıklar diliyorum.
Sağlıcakla kal.
MehmetFatih
09-02-2013, 09:20
sulamayı haftada 3-4 kez( günde 1 kez bile değil) yapmama rağmen, ortalık yeni çiçek ve meyveler ile dolmaya başladı.
Sayın Seyranimersin sulama başı kaç litre su gönderiyorsunuz yahut tek seferde yaptıgınız sulamada bitki başı verdiğiniz su ne kadar?Biz sera bekçisinin kapasitesi 200lt oldugu için tek seferde bitki başına 40ml su gönderebiliyoruz sanırım bu yuzden kudret hoca günde 6 defa sulama önermişti!!!
Sulama konusunda doğru yaklaşım sanırım Oğuz Alper beyin söylediği gibi bitki başı 200 ml su verildiğinde drene olan suyun %20 olmasıdır örneğin 1000 bitkiye 200lt su verirsek ki sera bekçimizin kapasitesi bu ölçüde oldugu için sulama yaparken 1000 fidenin haricindeki vanaları kapayarak 200 lt suyu 1000 fideye yolladıgımız zaman fide başı 200ml vermiş olup geri dönen suyun 40 lt olması durumunda sulamanın sağlıklı oldugunu düşünüyorum eğer 1000 fideden dönen su 40 lt den fazla olursa o zaman sulama aralıgını uzatarak sonuçta 200lt sudan 40lt drene olana kadar zamanlamayı ayarlamamız gerekir diye düşünüyorum bu konudaki yorumlarınızı bekliyorum sevgili dostlar.
vetman996
09-02-2013, 23:20
Merhaba değerli dostlar.
Bizim yukarıda bahsettiğimiz sorun tüm çileklerde değil, sadece 30 civarındaki çilekte tesbit ettik. diğer çileklerimizde herhangi bir sorun yok. Bu sorunlu çilekler de özellikle üst sıralardaki çileklerde olduğunu gözlemliyoruz. üst sıralara çilek diken işçi bayanların boyu yetmediği için zorlanmışlardı. Kısacası bizde görülen problemler dikim hatasından da kaynaklanabilir mi acaba. kökler yeterince sıkıştırılamadığı için böyle bir problem oluşabilir mi yani. her ihtimali düşünüyoruz, yanlışlık yapmayalım istiyoruz. katkıda bulanacak dostlara şimdiden teşekkür ediyoruz. selamlar... saygılar...
İsmail Karagülle
10-02-2013, 01:59
Bayanların boyu yetmediği için dikim hatası olsaydı , ilk gelişimleri esnasında bu fark ortaya çıkması lazımdı, diye düşünüyorum.
Sadece üst sırada olması ısı -nem- besin seçeneğini kısmen eliyor gibi görünüyor. Drenajın doğru olduğunu siz zaten söylediniz.
Bazı kaynaklarda fide kalitesinden bahs ediliyor. Hepsi aynı yerden alındığına göre bu da değil demektir.
Havalandırma üsteki bitkileri önce temas sağlıyacaktır. Dışarıdan havalandırma ile giren bir şey etkilemiş olabilir mi?
Ağaçlarda bir yerde okumuştum. Bitkileri dikmeden önce sterilize edilmesinden bahs ediliyordu.
Virüs ihtimali hala duruyor.
vetman996
13-02-2013, 23:06
Merhaba değerli dostlar...
Çileklerimizdeki problemleri aştık şimdilik. Yaprakların rengi eski haline geldi. yapraklardaki kurumanin da önüne geçtik. cocopeatin bu kadar su tuttuğunu bilmiyorduk. sulamayı bitirdiğimizde drenajdan su geliyordu ama cocopeatı kontrol etmeyi bilmiyorduk. Sayın Oğuz Alper beyin önerilerini dinledik. drenaj iyi olduğu halde normalin üzerinde sulama yapılınca cocopeat aşırı su tutuyordu ve kökler yeterince oksijen almadığı için problem çoğalıyordu. Alper beyin önerisiyle 4 gün hiç su vermedik, daha sonra sulama yaptık.şimdiden sonra cocopeatın nemini de kontrol ederiz artık.
Çileklerimizde büyüme yavaşlığı hala devam ediyor. Besin eriğinin yeterli sıcaklıkta verememiz bunda önemli bir etkendir. ama çiçeklenme aynı hızla sürüyor. sizler için birkaç fotoğraf paylaşalım istedik...
vetman996
13-02-2013, 23:11
Çiçekleri hala toplamaya devam ediyoruz, çiçekleri toplamaya ne zaman son vermemiz gerekiyor. bu konuda paylaşımda bulunacak dostlara şimdiden teşekkür ediyoruz.
Sizler için birkaç fotoğraf daha....
İsmail Karagülle
13-02-2013, 23:38
İyi habere gerçekten sevindim.
Cocopeatın nemini kontrol için , nasıl bir yöntem düşünüyorsunuz ?
Birden çok algılayıcı mı kullanacaksınız ?
Veya başka bir yöntem mi ?
Öncelikle geçmiş olsun Sn. vetman996.Olumlu sonuçlar almana sevindim.Yaklaşık 3-4 saat önce sitede araştırma yaparken Sn. deniz-09' un forumunda size rastladım.Zaten bazı tereddütleriniz vardı, bir de yaşadığınız problemler herhalde üzerine tuz-biber ekti. Neyseki sorunu aştınız. Sn.vetman996 Bahsettiğim forumda size üretim-pazarlama ilişkisinde kendi tecrübelerinden acizane birşeyler yazmıştım.Ancak sebebini bilemediğim bir problem yaşıyorum. Mesajı tam gönderme safhasında sistem beni dışarı atıyor.Apartopar hemen yazayım dedim en azından sevincimi paylaşmak istedim. Çok geç oldu Yarın diğer konuyu yazarım. Hoşçakal.
Aranıza yeni katılmış bir topraksız tarım meraklısı olarak öncelikle selamlar demek isterim.Sayenizde topraksız tarım olayını araştırmaya başladım.Sayın vetman996 bir hemşeriniz olarak yaptığınız çalışmaları takip etmeye çalışıyorum inşallah başarılı olursunuz.
ismail 55
14-02-2013, 16:10
sayın vetman 996 bir fideye günlük 200 ml üzerindemi sulama yaptınız
MehmetFatih
14-02-2013, 17:47
başlarda cok fazla sulama yapıyorduk sonrasında gunluk 200ml vermeye başladık ama drenajdan geri gelen %20 den fazla olunca şimdi 3-4 gunde bir sulama yapıyoruz geri dönen suyu %20 ye denk getiriyoruz.
ateşkaptan
14-02-2013, 18:11
Sayın vetman996;
Yaptıklarınızı ilgi ile izliyorum. Çileklerinizinde iyi olduğuna sevindim.
Bu sitede gördüğüm çilek yetiştirme ile ilgili güzel çalışmalardan biri de sayın mtugrul 33 ün
(Topraksız tarımda Çilek Uygulamalarım ) çalışmalarıdır.
Yanılmıyorsam, sulama sistemi açık sistemdi ve günde iki defa sulama yapıyordu. Yani Mersin şartlarında ki Nisan ayına ait sulama rejimi.
Gerçi sorun anlaşılmış ve konu kapanmış gibi görünüyor ama, yinede Mersinli öğretmen arkadaşın bilgi ve deneyiminden faydalanmak gerekir diye acizane bilgilendireyim istedim.
Sağlıkla kalın.
Sn.Vetman konunuzun daha çok okumayı seven bir takipçisiyim. Sorunu aşmış olmanıza sevindim. Ne kadar teorik bilgilerle donansak dahi, pratikte işler her zaman istediğiniz gibi olmayabiliyor, önemli olan ise sorunu iyi analiz ederek çözümü en kısa sürede bulabilmek. Denemenizde başarılar dilerim.
İsmail Karagülle
14-02-2013, 20:14
Merak ettiğim ve anlamaya çalıştığım bir konu var.
Bitkinin ayakta durmasını sağlayacak katı bir ortam olmadan da tamamen suyun içinde bitki yetiştiğine göre ,
sulama sisteminin çok çalışması bitkiye zarar vermemesi gerekir . Ancak köklerin oksijen alması sağlanabilmesi şartına bağlı olarak sulamanın yapılması gerek.
Bu sistemde bitki kökleri oksijen alması sağlanabiliyorsa , sulamanın çok olması bitkiye nasıl zarar verebiliyor. Ben vermeyeceğini düşünüyorum .
Drenajın yetersizliği bitki köklerinin devamlı su içinde kalarak oksijen almasını engellediği için bitkiye olumsuz etki yapar.
O halde drenaj doğru ise , kökler oksijen alabiliyorsa nasıl oluyor, fazla sulama bitkiye zarar veriyor. Şu konuyu basit olarak anlatacak bir ustaya ihtiyaç var. Kafam karıştı.
Kudret Tezel
14-02-2013, 20:57
Sayın İsmail Karagülle, hem çokgüzel bir soru sormuş hemde çok güzel cevaplamışsınız. Başka ustaya ne gerek. Ustaca cevaplamışsınız zaten.
İsmail Karagülle
14-02-2013, 20:59
Sayın İsmail Karagülle, hem çokgüzel bir soru sormuş hemde çok güzel cevaplamışsınız. Başka ustaya ne gerek. Ustaca cevaplamışsınız zaten.
Aman hocam ne haddimize. ;)
Teşekkürler.
MehmetFatih
14-02-2013, 22:14
Drenaj ne kadar iyi olursa olsun cocopeatlerin su tutma kapasitesi yüksek olduğu için fazla sulama yapılınca cocopeatler vıcık vıcık oluyor elimize alıp sıktıgımızda su fışkırıyor her yanından bu yuzden köklerin yeteri kadar oksijen alamadıgını düşünüyorum ama bitki bası 200ml su verildiginde ve bu 200ün 40 ml si geri dondugunde hem bitkinin 160ml besinli suyu kullandıgını anlamış olup hemde cocopeatlerin kapasitesini aşmamız oluyoruz.
İsmail Karagülle
14-02-2013, 22:44
Mehmet Fatih, yukarıda da anlatılmış. Ama sorunun esas nedenini bulamazsak , doğru nedeni bulamazsak ileride yine benzer sorunlarla karşılaşırız. Benim öğrenmek istediğim ya da çözemediğim konu, Bu tez doğru ise doğrudan su içinde yetiştirilen herhangi bir cocopeat olmadan yetiştirilen bitki tamamen su içinde . Bu tamamen su içinde olan bitkilerde sorun olmuyor.
Bu topraksız tarımın esası tamamen su içinde ( besin eriyiği katkılı) yetişirken , nasıl oluyorda cocopeat içindeki bitki çok sudan kötü etkileniyor. Bu bir çelişki değil mi?
Bana göre problem çok su ( besinli su değil ) köklerin oksijensiz kalması .
Köklerin oksijenlenmesi cocopeat da yetişen bitkide doğru drenaj ile sağlanmaya çalışılır. Bunda bir yanlış yapılırsa , mesela suyun ortamı terk etmesi doğru hesaplanmazsa o zaman kökler oksijensiz kalır ve problemler ortaya çıkar.
Drenaj konusu sisteme verilen suyun sistemi terk etmesini gözlemleme ile halledilmesi mümkün ama , neyi gözlemleyeceğimizi nasıl yapacağımızı da bilerek yapmak lazım . Cocopeat suyu bünyesinde tutuyorsa o zaman cocopeatın kurumasını ve araya havanın girmesini sağlamalıyız.
Su sisteme girdi ve çikıyor o zaman drenaj doğrudur dersek , bitki havasız kalır.
Hata bence gerçek nedenlerden hareket etmemekte. Köklerin oksijen almasını sağlayamadığımız sürece problemlerimiz olacaktır.
Cocopeatın nemini ölçsek bile tam olarak neyi sağlıyacağımızı bilmiyorsak yanlış uygulamalar yapabiliriz.
Benim hayatta öğrendiğim bir şey var. Bir problemle karşılaştığımda , önce kendime sorarım ben neyi yanlış yaptım diye .
Eğer kendi hatamı bulamaz isem , ve hatayı başkalarında ararsam başkaları her zaman olacaktır. Ve yanlış yapmaya devam edeceğim. O yüzden hata ben neyi yanlış yaptımı bulmakla düzelir.
İsmail Karagülle
14-02-2013, 22:57
Aslında haytayı bulmuşsunuz. Ve bundan böyle inşallah çok daha iyiye doğru gidecektir.
Yukarıda anlattığınız ,
bitki başına 200 mlt su verdik.
40 mlt geri geldi
o halde bitki 160 mlt yi, kullandı demek , doğru mu ?
Cocopeat ın bünyesindeki su nerede?
Denilebilirki önce cocopeat doydu . Ondan sonra bu hesaplamayı yapıyoruz. o zaman da cocopeatın bünyesinde sürekli su vardır. Ve doymuş cocpeat yüzünden bitki yine oksijensiz kalacaktır.
Galiba cocopeatın içindeki suyun oksijensiz olması halinde yine problemlerimiz olacaktır. Ve her seferinde beslemeyi kesip cocopeatı kurutup köklere oksijen gitmesini sağlamak zorunda kalacaksınız. Bu da her seferinde bitkinin gelişmesine sekte vuracaktır.
Sağlıcakla kalın .
İsmail Karagülle
14-02-2013, 22:58
Bu arada Vetmana ne oldu ? Nerede bir terslik yoktur inşallah .
MehmetFatih
15-02-2013, 09:16
Sayın vetman bu sıralar biraz yogun herhangi bir terslik yok kısa zamanda yazılarına devam edecektir.
cocopeatin su tutma kapasitesi oldugu kesin ama miktarlarını bilemiyorum yani 1lt cocopeat kaç lt suyu tutar derseniz bu soruyu cevaplayamam ama sayın oğuz alper beyin yetiştirdigi çileklerine kullandıgı sistemde başarılı olması çileklerin bütün olarak yaprak çiçek gövde kısımlarındaki gelişmelerin üst düzeyde olması uygulamış oldugu sistemlerin doğrulugunu kanıtlamaktadır.Kendisinin kullandıgı sulama sitemi de %20 drene sistemi oldugu için bu sistemi kullanmayı uygun buluyoruz.Matematiksel olarak hesaplarsak demek ki cocopeat bitki başı 160ml su tutma kapasitesine sahip bunu tam olarak ölçebilmek için cocopeatler kuru iken 200 ml suyu verdigimizde 40 geri döndüğünde 160 ı tutmuş oldugunu anlarız şimdi bu konuda yazmış oldugunuz sorular beni bu durumu deneme yapmaya itti yarın kısmet olursa 1 metreye koymuş oldugumuz takriben 15 lt cocopeate 13 adet fide dikmiştik 13 fide 200ml den 2.6 lt su yapar,ben 15 litre taze cocopeate 2.6 litre su vererek geri dönen suyu ölçeceğim.Çıkan sonuca göre devam ederiz.
MehmetFatih
15-02-2013, 09:42
Gecenlerde seramızı ziyarete Sincom arkadaşımız gelmişti kendi serasındaki fidelerin durumunun kötü oldugunu bizdede aynı sekilde başladıgını erkenden önlem almamız gerektiğini söylemişti ve kendisi başka bir forumda çileklerinin neden bu duruma geldigini sormuş olup ona gelen cevabı buraya kopyalayıp yapıştıracağım sincomun fidelerinin resimlerini inceleyelim.
http://f1302.hizliresim.com/16/h/k419j.png
http://f1302.hizliresim.com/16/h/k419v.png
http://f1302.hizliresim.com/16/h/k41b5.png
http://f1302.hizliresim.com/16/h/k41bt.png
http://f1302.hizliresim.com/16/h/k41c1.png
http://f1302.hizliresim.com/16/h/k41c7.png
Sn.Sincom ; Merhaba
Çilek fideleriniz perişan olmuş.
3 ay çok uzun bir süre ne yazıkki hiç gelişememişler.
Fotoğraflardan gördüğüm kadarı ile kök çürüklüğüne yakalanmış ve fideleriniz bu sebeble besin alamıyorlar.
Kök çürüklüğüne karşı fidelerinize ilaç uygulamışmıydınız?
Birde kullanmış olduğunuz cocopeat e sulama yaptığınızda drene iyi çalışıyormu?
Kullandığınız besin formulasyonu nedir?
Yarın fidelerinizin en kötü durumda olanı söküp köklerinin fotoğrafını buraya eklerseniz kök çürüklüğünün teyidini daha iyi yapabiliriz.
Çare olarak yarın kök fotoğrafını gördükten sonra ve yukarıdaki sorularımı yanıtladığınızda bir çözüm önerisinde bulunabilirim. Selamlar...
MehmetFatih
15-02-2013, 09:49
resimlerin altındaki yazı resimleri görmeden önce yazılmış resimler görüldükten sonra şu şekilde bir cevap yazılmış:
Sn.Sincom;
Malesef tahmin ettiğim gibi kök çürüklüğüne yakalanmış.
Saçakların ve kökün durumu çok kötü. Bence hiç masrafa girmeyin. Ancak yinede şansımı deneyeyim derseniz bulunduğunuz yerdeki zırai ilaç bayiisinden çilekte kök çürüklüğüne karşı kökten uygulanabilen bir ilaç temin etmeniz ve bu ilacın yanında güçlü bir köklendirici ürün satın almanız ve birlikte uygulamanız gerekli.
Bu bahsettiğimiz ilaç ile köklendirici nerden baksanız size 100TL ile 150 TL arasında bir maliyet olacaktır. İlacın ve köklendiricinin de bir çoğu elinizde kalacağı için bence hiç bu yönteme başvurmayın ve yaptığınız arge denemesini sonlandırın .
Sincom:
Hocam sonlandırayım o problem değil ama ilk diktikten sonra herşey güzeldi gelişim oldu yapraklar açtı..Ama sorun neydi neden böyle oldu acaba? Diktiğimden beri aynı besinli suyu kullandım sebep bumu yoksa başka birşeymi var sayın hocam?
Sn.Sincom;
Yaşadığınız problemin neden kaynaklandığını ve bir daha böyle bir hatayı yapıp başarısızlık yaşamamanız için öğrenme isteğinizi taktirle karşıladığımı belirtmek istiyorum.
Ne yazıkki sizin yaşadığınız sorunu şu anda Sn.vetman arkadaşımızda yaşamakta.
Diğer forumda da yazılanları takip etmeye çalışıyorum ve çok önemli hatalar yapılıyor.
Sulamayı artırmaktan ec yi yükseltmekten bahsediyorlar. Burada yaşanılan sorun kullandıkları besin ile alakalı değildir. Tamamen fide dikiminden itibaren uygulanan yanlış sulama rejimi ile alakalıdır.
Bu yazılan önerilerin tamamı yanlıştır. Günde 6 sefer sulamadan bahseden arkadaşlar bu yazdığım yazıları okuduklarında nedemek istediğimi anlayacaklardır .
Kış aylarında drenajınız ne kadar iyi olursa olsun . Kullanılan kokpitin bir su tutma kapasitesi var . Bu su tutma kapasitesini yok sayarak yapılan sulamalarda kökler oksijensiz kalır ve sonuç kök çürüklüğü başlar . Fideler besini kökleri aracılığıyla alır kökler çürüdüğü zaman veya çürümeye başladığı zaman istediğiniz kadar ec yükseltin o besini o fideye aldıramazsınız.
Kokopit ortamında yapacağınız sulamalarda örnekleyecek olursam diyelimki fide başı 200 cc günde 1 kez su veriyorsunuz. Verdiğiniz fide sayısıda 10 adet olsun. Toplamda 2 Lt besinli su verdiğinizde drenajdan geri dönen besinli su toplamda %20 yani 400cc geliyorsa ve ikinci gün sulamasında yine toplamda 2lt besinli su verdiğinizde drenajdan geri dönen %40 yani 800cc geri geliyorsa kokopitin suya doymuş olduğu anlaşılır ve sulama periyoduna ara verilerek yani 2 güne 1 e geçilecek ve yine drenajdan gelen su miktarı hesaplanarak uygulama yapılır.
Hava koşulları malum kış aylarında olduğumuzdan dolayıda bitkinin su kullanma değerleri düşük olacaktır. Yağışlı havalarda sulama yapılmamalı ve yağışlı gün sayısı 2 gün 3 gün devam ettiğinde çok az su vererek kokopitin tamamen kurumaması ve nemli kalması sağlanır.
Kış aylarında topraksız tarımda gün doğumundan 2 saat sonra sulama başlar ve kışın öğle saatlerinde son bulur.
Yaz aylarında gün doğumundan 2saat sonra başlar gün batımından 2 saat önce biter. Bunun sebebi kök hastalıklarına yani kök çürüklüğüne davetiye çıkarmamak ve kokopitin kurumamasını hafif nemli kalması içindir.
Antalya da ısıtma yapılan topraksız seralarda bile kış sezonu olduğundan dolayı güneşli havalarda 2 sulama kapalı havalarda 1 sulama yapılmakta. Hangi bitki var ise mesela çilek ise güneşli havalarda sabah fide başı 100cc öğlen fide başı 100cc kapalı havalarda 100cc sulama yapılmakta.
Bu seralar ısıtmalı sera yani gece ısıtma kazanları yanıyor. Bu da içerinin daha sıcak olması ve bitkinin daha çok su kullanmasına imkan veriyor. Ama ne sizin nede sn. vetman ısıtması olmadığından dolayı bitkinin su kullanması daha da az olacaktır.
. Günde 6 sulama ile ancak yaz aylarında yapılabilecek bir olayı kış aylarında yapılırsa sonuç hüsran , maddi kayıp ve üzüntü olacaktır.
Yapılan bir diğer hata ise gübre tasarrufu yapılacak diye drenajdan gelen besinli suyun tekrar besin olarak kullanılmasıdır.
Bu şekilde kullanım olması için sürekli olarak tankın kontrol altında tutulması mantari ve bakteriyel hastalıkların önüne geçilmesi gerekli müdehalenin yapılması sağlanarak kullanılabilir.
Aksi halde tankta her türlü hastalık olabilir ve her sulamada bu bitkilere bulaşabileceği maalesef göz önünde bulundurulmadığı gibi bu olayı tavsiye eden kişilerin bitki hastalık ve zararlılarının yaşayışı , yayılışı konularında kendilerini yetiştirmesi ve tavsiyede bulunduğu zaman sonuçlarının ne olacağını ve öğrenmeleri gereken çok önemli bilgilerin olduğunu da belirtmek gerekiyor.
Biraz uzun oldu ancak sn. Sincom sizin yaşadığınız sorun her sulama yaptığınızda drenajdan gelen miktarı ölçüp ve eğer %20 den fazla drene oluyorsa sulama programınızı buna göre yapmanız gerekiyordu.
Denemeye tekrar başlamak istiyorsanız şuandaki kokopitlerinizde bu hastalık mevcut. Bu kokopitlerin dezenfekte edilerek steril edilmesi gerekiyor. Aksi halde yeni fide dikimi gerçekleştirdiğinizde onlarada bulaşma riski çok fazla.
Bir diğer husus besinli suyu verdikten sonra drenajdan besin tankına bağlantı var ise şu anda o besin tankınızın içerisinde bulaşmış vaziyette.
Sonuç olarak doğru besin solusyonu , doğru ve zamanında sulama periyodu , zamanında ilaçlama ( gerek kök bölgesine gerek yaprak bölgesine ) yapılması gerekiyor. Aynı zamanda bitkiye baktığınızda bir gariplik sezdiğinizde danışmanız gerekli .
Bu yazdıklarım sadece sizin için değil diğer arkadaşlar içinde yararlı olacağını umuyorum. Yukarıda yazdığım yazılarda 6 kez sulama örneği ve bazı şeyler sizin için yazılmış kelimeler değil . bu sebeble sakın beni yanlış anlamayın .
Gerek hobi olarak gerekse ticari olarak bu işe soyunanların başarılı olmaları için yazılmış kelimelerdir.
Forumlarda gerek hobi olarak gerekse ticari olarak yapılan uygulamalarda güzel başarılı fotoğraflar görmek temennisi ile .
Yine sorularınız olduğunda buralardayım.
selamlar...
Önemli not :
Yukarıda yazdığım sulama fide başı 200cc yazılar çilek için geçerlidir. Domates , biber veya başka bitkiler için değildir.
Sn.vetman ve Sn.sincom her iki arkadaşımız ile bir ticari alışverişimiz yoktur. Ne roa ne kokopit nede besin solusyonu alışverişimiz olmamıştır tamamen yardım amaçlı yazılan yazılardır.
Değerli dostlar. Sn. Mehhmet Fatih' in Resimlerdeki bitki gelişimleri için yaptığı yorumlar ile, Sizlerin yaptığı müdahaleler örtüşüyor.(anladığım kadarı ile.) Konuyu, önemi nedeni ile arşivleyeceğim için tartışma sonuçlarını gözlemliyorum. Selamlar.
Mehmet bey gerçekten çok faydalı bir paylaşım olduğunu düşünüyorum.İlginizin devamını diliyorum
teşekkür ederim.
MehmetFatih
15-02-2013, 16:25
Bütün bilgiler Sayın Oğuz Alper'den alınmıştır sormak istediğiniz her konuda kendisine bilgi@topraksizcilek.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Ortamda hava sirkülasyonu açısından perlitin cocpeat ten daha kullanışlı olduğunu bazı yazılarda görmüştüm,Kendimde perlit kullandığım için bunu rahatlıkla söylüyebilirim .Perlitte hiçbir zaman cocopeat gibi çamurlaşma olmuyor ne kadar su verirseniz verin tanelerine alabildiğini alıyor. Aralarındaki boşluklar oksijen girişini sağlıyor,tabi bunlar benim görüşüm farklı görüşte olanlara da saygı duyarım.
İsmail Karagülle
15-02-2013, 22:06
casper bence haklısın .
Probleme çözüm ararken, durgun suda veya akan suda topraksız tarımı göz önüne almaksızın katı ortama çare arasanız , problemi görür ama nedenini doğru tespit edemeyebiliriz.
Problem sulama müddeti veya günde ne kadar sulama yapacağınız değil. Köklerin oksijenlenmesini sağlayıp sağlıyamadığınızdadır.
O yüzden tamamen su içinde bitki yetiştirmeden hareket eden bir tarım metodunda çok su değildir problem . Problem oksijenlenmeyi sağlıyamamaktır.
Drenajı bu bağlamda anlamak gerekir.
iyi çalışmalar kitaplardan sonra forumlara bakarak birşeyler öğrenmek isteyen birisi olarak perlitin cocpeatın ekstra masraf olarak karşımıza çıkması yerine akan suda çilek yetiştirmek mantıklı olmazmı bilgilendirirseniz sevinirim
MehmetFatih
16-02-2013, 08:10
casper bence haklısın .
Probleme çözüm ararken, durgun suda veya akan suda topraksız tarımı göz önüne almaksızın katı ortama çare arasanız , problemi görür ama nedenini doğru tespit edemeyebiliriz.
Problem sulama müddeti veya günde ne kadar sulama yapacağınız değil. Köklerin oksijenlenmesini sağlayıp sağlıyamadığınızdadır.
O yüzden tamamen su içinde bitki yetiştirmeden hareket eden bir tarım metodunda çok su değildir problem . Problem oksijenlenmeyi sağlıyamamaktır.
Drenajı bu bağlamda anlamak gerekir.
Haklısınız lakin cocopeat ortamında drenaj ne kadar iyi olursa olsun cocopeatin su tutma kapasitesi yüksek oldugu için kapasiteyi fullediğimiz zaman bitkinin oksijen alması zorlaşıyor.Biz yarım kiloluk delikli plastik kaplarda yaptıgımız denemede bitkinin renklerinde solukluk gördüğümüz zaman önceleri besin eksikliğinden oldugunu sanmıştık fakat içindeki cocopeati avcumuzda sıktıgımızda şarıl şarıl su aktıgını görünce sulamaya ara verdik akabinde renkler tekrar canlandı ki bu plastik kapların drenesi cok mukemmel olmasına ragmen cocopeat fazla su tutmuştu.
MehmetFatih
16-02-2013, 08:39
iyi çalışmalar kitaplardan sonra forumlara bakarak birşeyler öğrenmek isteyen birisi olarak perlitin cocpeatın ekstra masraf olarak karşımıza çıkması yerine akan suda çilek yetiştirmek mantıklı olmazmı bilgilendirirseniz sevinirim
Akansuda çilek yetiştiriciliğini katı ortama kıyasla pek önermiyorlar bu konuda küçük bir deneme girişimini aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/20675.htm
Teşekkürler MehmetFatih bey manisa salihlide durasıllı tarafında 22 dönüm zeytinliğim var 2 dönüm kadar boş bir yerim kaldı acaba diyorum bu topraksız tarımı bu alanda yapabilirmiyim o yüzden sayın vetman996 nın çalışmalarını tecrübelerini ve sizinde bilgilerinizi öğrenebilirsem benim için çok iyi olacaktır selamlar.
İsmail Karagülle
16-02-2013, 11:40
Haklısınız lakin cocopeat ortamında drenaj ne kadar iyi olursa olsun cocopeatin su tutma kapasitesi yüksek oldugu için kapasiteyi fullediğimiz zaman bitkinin oksijen alması zorlaşıyor.Biz yarım kiloluk delikli plastik kaplarda yaptıgımız denemede bitkinin renklerinde solukluk gördüğümüz zaman önceleri besin eksikliğinden oldugunu sanmıştık fakat içindeki cocopeati avcumuzda sıktıgımızda şarıl şarıl su aktıgını görünce sulamaya ara verdik akabinde renkler tekrar canlandı ki bu plastik kapların drenesi cok mukemmel olmasına ragmen cocopeat fazla su tutmuştu.
Çok iyi arıza tespit edilmiş.
Problemimiz , çok sulama değil , eksik besin değil.
Drenaj , ama drenajdan maksat ne ?
Kullandığımız katı ortamın bünyesinde suyu aşırı tutmasından kaynaklanıyor diyebiliriz. O zaman katı ortamımızı oksijenlenmeyi sağlıyabilecek şekilde ayarlamamız daha doğru bir tercih olacaktır.
Ağaçlarda daha ilk başlarda bu konu hakkında açıklayıcı bir çok bilgi olduğunu hatırlıyorum .
Kudret hoca , katı ortamın seçilmesinin önemini anlatmıştı.Ve ilave olarak katı ortamın sterilizasyonuna önem vermekten de bahsetmişti. Diye hatırlıyorum .
Tabii tatbikata başlayınca bir arıza çıkınca telaşa düşmek ve teorik bilgileri hemen hatırlayamamak çok normaldir.
Sayın vetmanın deneyiminden bizim çıkaracağımız bilgi;
Katı ortamda kullanılacak meteryaller steril olmalı .
drenaj ile katı ortamın cinsine göre (katı ortamda kullanılan meteryallerin su tutma kabiliyetlerine göre , mevsimsel değişiklikler de göz önüne alınarak)
Ayarlanmalı .
Bu ayar da hedef köklerin OKSİJEN Alımını sağlıyacak şekilde yapılmalı.
Ben kendi adıma Sayın vetmanın deneyiminden bunları çıkardım . Kendisi mutlaka daha fazla bilgileri de test etmiş ve öğrenmiştir. Bizimle bunları paylaşacağını umut ediyorum .
Not; bu bilgiler Ağaçlarda daha önce çalışılmış ve kıymetli hocalar tarafından yer yer anlatılmıştır. Kudret hoca, bana da önce sistemin doğru çalıştığından emin ol sonra bitki ekimine geç diye çok kere söylemişti. Ve drenajın çok önemli olduğunu anlatmıştı .
Ama tatbikata geçtiğimizde bazen hocaların dediklerini unutabiliyoruz. ( kendi adıma söylüyorum)
MehmetFatih
16-02-2013, 20:03
Teşekkürler MehmetFatih bey manisa salihlide durasıllı tarafında 22 dönüm zeytinliğim var 2 dönüm kadar boş bir yerim kaldı acaba diyorum bu topraksız tarımı bu alanda yapabilirmiyim o yüzden sayın vetman996 nın çalışmalarını tecrübelerini ve sizinde bilgilerinizi öğrenebilirsem benim için çok iyi olacaktır selamlar.
Sayın kanumu,biz vetman ile ortağız,seramızda Salihli'nin çavlu köyündedir.Birbirimize yakınız sormak istediğiniz soruları memnuniyetle cevaplayabiliriz.
MehmetFatih
16-02-2013, 20:17
Çok iyi arıza tespit edilmiş.
Problemimiz , çok sulama değil , eksik besin değil.
Drenaj , ama drenajdan maksat ne ?
Kullandığımız katı ortamın bünyesinde suyu aşırı tutmasından kaynaklanıyor diyebiliriz. O zaman katı ortamımızı oksijenlenmeyi sağlıyabilecek şekilde ayarlamamız daha doğru bir tercih olacaktır.
Ağaçlarda daha ilk başlarda bu konu hakkında açıklayıcı bir çok bilgi olduğunu hatırlıyorum .
Kudret hoca , katı ortamın seçilmesinin önemini anlatmıştı.Ve ilave olarak katı ortamın sterilizasyonuna önem vermekten de bahsetmişti. Diye hatırlıyorum .
Tabii tatbikata başlayınca bir arıza çıkınca telaşa düşmek ve teorik bilgileri hemen hatırlayamamak çok normaldir.
Sayın vetmanın deneyiminden bizim çıkaracağımız bilgi;
Katı ortamda kullanılacak meteryaller steril olmalı .
drenaj ile katı ortamın cinsine göre (katı ortamda kullanılan meteryallerin su tutma kabiliyetlerine göre , mevsimsel değişiklikler de göz önüne alınarak)
Ayarlanmalı .
Bu ayar da hedef köklerin OKSİJEN Alımını sağlıyacak şekilde yapılmalı.
Ben kendi adıma Sayın vetmanın deneyiminden bunları çıkardım . Kendisi mutlaka daha fazla bilgileri de test etmiş ve öğrenmiştir. Bizimle bunları paylaşacağını umut ediyorum .
Not; bu bilgiler Ağaçlarda daha önce çalışılmış ve kıymetli hocalar tarafından yer yer anlatılmıştır. Kudret hoca, bana da önce sistemin doğru çalıştığından emin ol sonra bitki ekimine geç diye çok kere söylemişti. Ve drenajın çok önemli olduğunu anlatmıştı .
Ama tatbikata geçtiğimizde bazen hocaların dediklerini unutabiliyoruz. ( kendi adıma söylüyorum)
Biz tatbikta geçmeden evvel araştırmalarımızı detaylıca yaptık başta perlit ortamında yetiştirmeyi düşünüyorduk ama suyu tutması cocopeat e göre cok daha az oldugu için ve Antalya'da yapılan tarım fuarında firmalar ile görüşmelerimiz sonucunda,en son kararı Oğuz Alper Beyi dinledikten sonra cocopeat ile yapmaya karar verdik.Bu aşamaların hepsinden önce İstanbul'a Kudret Hocamızı ziyarete gittik hem sera bekçisini teslim alıp hemde hocamızın engin fikirlerinden faydalanmak istedik kendisi hangi kültürde yaparsanız yapın ama drenajı cok iyi yapın drenajı yapamazsanız bu işe başlamayın demişti.Bunun üzerine bizde cocopeatlerin altına kimi yerde pomza kimi yerde delikli naylon kimi yerde sadece cocopeat kullanarak değişik usüllerde denemelerimizi yaptık,kanallarımızı yaptırırken eğim vermeyi ihmal etmedik.Drenajımız ne kadar iyi olursa olsun cocopeat çok iyi su tutma kapasitesine sahip sıcak havalarda pek sorun olacağını düşünmüyorum ama bana göre fidenin altına gelen cocopeat cok az olmamalı.
Akansuda çilek yetiştiriciliğini katı ortama kıyasla pek önermiyorlar bu konuda küçük bir deneme girişimini aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/20675.htm
İddalı bir yaklaşım önermeyen kimmiş merak ediyorum doğrusu.
İsmail Karagülle
17-02-2013, 23:44
Benim şahsi araştırmalarıma göre bir sistem diğerinden daha iyidir , gibi bir hükme varmak doğru değil . Ancak doğru uygulanabilirse her sistemin başarılı olabileceği durumlar izledik.
Akan su veya durgun suda yapılmış çok başarılı uygulamalar var.
Tabii ilk başlayanların zorluğu hangi sisteme karar vereceği konusudur.
Hepsini birden denemek bana çok zor gibi geliyor.
Bitkiyi katı bir ortamda ayakta tutarak onun ihtiyacı olana iklimi ve besini hem sera ortamında hem katı ortamın içinde doğru verebilirsek başarılı sonuçlar alabiliriz. Ve diğer uygulamalara göre ilk başlıyanlara tavsiye ediliyor. Bitkinin istediklerinde yapacağımız yanlış, sonuçlara da yansıyacaktır.
Ben amatörce yaptığım denemelerde akan su - durgun su - katı ortam hepsini denedim .
Ne tesadüf ki sadece katı ortamda yaptığım denemede diğerlerinden daha az başarılı oldum . Katı ortamın bana göre en önemli handikapı köklerdeki arızayı çok geç görebilmekten geçiyor.
Ve katı ortam ilk zamanlarda iyi çalışıyor gibi gözükse de zamanla Bünyesinde tuttuğu su miktarı ve drenaj konularında değşiklikler gösterebiliyor. Sistemde tıkanmalar birikmeler meydana gelebiliyor. Arıza meydana geldikten sonra farkına varılıyor.
Yine de en kolayı katı bir ortamda yetiştirciliğe başlamak en doğrusu . Ama o ortam iyi izlenmeli . Bitkiyi boğmadan sistem kontrol altında tutulmalı.
İsmail Karagülle
17-02-2013, 23:52
Mehmet fatihin dediği gibi ,( Kudret Hoca da kendilerine ısrarla söylemiş.)
Drenaj ille de drenaj . Kullandığınız katı ortamı, malzemenin tabiatına uygun izlemeler yapmak lazım . Ve drenajın niye önemeli olduğunu unutmadan kontrol etmek lazım . Drenaj köklerin oksijenlenmesine imkan verecek şekilde olmalı .
Bildiğim kadarıyla akan suda her şey, normal katı ortamdaki gibi yetiştirilebiliyor.Ama dezavantajları katı ortama göre fazla olması bu işe yeni girenleri korkutuyor. Prof. dr Ayşe GÜL ün Topraksız tarım kitabında yazdığı gibi.Örneğin elektrik kesintisi veya arıza durumunda çözelti akışının kesilmesi,yazın çözelti sıcaklığının ayarlanmasında ki güçlükler vs.
Bildiğim kadarıyla akan suda her şey, normal katı ortamdaki gibi yetiştirilebiliyor.Ama dezavantajları katı ortama göre fazla olması bu işe yeni girenleri korkutuyor. Prof. dr Ayşe GÜL ün Topraksız tarım kitabında yazdığı gibi.Örneğin elektrik kesintisi veya arıza durumunda çözelti akışının kesilmesi,yazın çözelti sıcaklığının ayarlanmasında ki güçlükler vs.
Siz de İsmail Bey de gayet güzel belirtmişsiniz. Şu şekilde yazıyım nft açık ara kökün çok daha iyi oksijen almasını sağlar. Drip sistemlerinde kök çürümesi havasız kalma sorunu yaşayanları görüyorsunuz. İyi drenajınız yoksa kökü boğuyorsanız toprakla yapmaktan pekde bir farkı olmaz. Her sistemin avantaj ve dezavantajları vardır tabi ki. Her ne kadar elektrik kesintisi jenaratörle su sıcaklığı tanka yapılacak basit bir strafor izolasyonuyla çözülebilir olsa da NFT çok daha büyük bir bilgi birikimi ister ve çok daha hassas olacaktır. Yeni başlamak için zorlayıcı olabilir.
Bir de bu işi her zaman bitkiye göre düşünmek lazım marul üretmek istiyorsanız cocopeat içerisinde yapmak çok anlamsız. Ben üreticilerde görüyorum aynı cocopeat tekrar tekrar kullanılmaz zarar verir hastalık oluşturur. NFT de bir sorun olursa kökte bitki hemen yenilenebilir bu çok büyük bir avantaj. Çilek/Salatalık tartışılabilir Domatesi zaten standart cocpeat/perlit içerisinde daha avantajlı olabilir.
Bir de şunu karıştırmamak lazım 100 bitki 1000 bitki ile çalışıyorsanız istediğiniz sistemi yapın zaten hangisi daha iyi anlıyamazsınız. Hepside eşit derecede kolay olur. Ancak bu forum evde topraksız tarım uygulamaları kısmı olmadığı için on binlerce bitki üzerinden düşünmek lazım. O zaman işler tamamen değişir.
idris şenol
18-02-2013, 18:42
SAYIN Ankafar yaptığınız yardımlarınızdan dolayı teşekkür ederim eksik olmayın
nft sistemde bitkileri dikim yaptığımız noktaya bardak pet gibi ürünlerin içersine dikip daha sonra perlit koymak avantaj sağlarmı siz çilekleri direk delikleremi bırakıyorunuz yoksa herhangi bir metreryal koyuyormusunuz
vetman996
18-02-2013, 19:48
Merhaba Kıymetli Dostlar.
Yoğun bir iş temposunun ardından sizlerle birlikteyiz. iş yoğunluğu nedeniyle paylaşımlarımıza kısa bir ara vermiştik bu arada yokluğumuzu hissettirmeyen değerli arkadaşım Mehmet Fatih Beye teşekkür ediyorum.
Değerli dostlar, ilkönce seramızdaki çileklerimizin dikimden 45 gün sonrasının fotoğraflarını (dikim sonrası ve 45 gün sonrası tek fotoğrafta) paylaşarak başlayalım sonra da fikirlerimizi paylaşalım düşüncesindeyim.
işte kıyaslama resimlerimiz:
vetman996
18-02-2013, 19:52
Bitkilerimizde problem sadece büyümede gerilik gözüküyor. bunun nedenlerini daha sonra tekrar gözden geçiririz düşüncesindeyim.
işte diğerleri:
İsmail Karagülle
18-02-2013, 19:53
Vetman bizi korkuttun arkadaş . Yokluğunda gözler seni aradı. Neyse kötü bir şey yok ve tekrar yazılarını paylaşımlarını izleyebileceğiz.
Tekrar görmekten sevinçliyiz
vetman996
18-02-2013, 19:58
Sayı vererek resmini paylaştığımız çilekler güneşi en az alan kısımda. diğer alanlardaki çileklerdeki büyüme daha iyi aslında. sayı verdiğimiz çilekleri paylaşmaya devam...
vetman996
18-02-2013, 20:06
Vetman bizi korkuttun arkadaş . Yokluğunda gözler seni aradı. Neyse kötü bir şey yok ve tekrar yazılarını paylaşımlarını izleyebileceğiz.
Tekrar görmekten sevinçliyiz
Merhaba İsmail Bey.
Malum bir koltukta bir kaç karpuz taşıma telaşındayız. bazen kaybolursam yanlış anlamayın sakın. işlerimiz yoğundur ve tekrar paylaşım için döneceğizdir.
Sizlerle fikir alışverişinde bulunmak bizleri de memnun ediyor. çok teşekkür ederim. sizleri seramızda konuk etmekten zevk alacağımızı söylemiştik, tekrar hatırlatırız. Her zaman kapımız açıktır. Selamlar... Saygılar...
İsmail Karagülle
18-02-2013, 20:09
Merhaba İsmail Bey.
Malum bir koltukta bir kaç karpuz taşıma telaşındayız. bazen kaybolursam yanlış anlamayın sakın. işlerimiz yoğundur ve tekrar paylaşım için döneceğizdir.
Sizlerle fikir alışverişinde bulunmak bizleri de memnun ediyor. çok teşekkür ederim. sizleri seramızda konuk etmekten zevk alacağımızı söylemiştik, tekrar hatırlatırız. Her zaman kapımız açıktır. Selamlar... Saygılar...
Havalar biraz müsaade etsin . İnşallah gelmeyi çok isterim .
Sağlıcakla kalmanı temenni ederim
vetman996
18-02-2013, 20:15
Aranıza yeni katılmış bir topraksız tarım meraklısı olarak öncelikle selamlar demek isterim.Sayenizde topraksız tarım olayını araştırmaya başladım.Sayın vetman996 bir hemşeriniz olarak yaptığınız çalışmaları takip etmeye çalışıyorum inşallah başarılı olursunuz.
Sayın kanumu, çok teşekkür ederim. cevabı biraz geç yazdığım için de kusuruma bakmayın lütfen. topraksız tarım biraz stresli ama oldukça zevkli bir uğraş. tüm deneyimlerimizi buradan paylaşmak düşüncesindeyiz. umarım size ve tüm dostlara katkı yapabiliriz. selamlar...
vetman996
18-02-2013, 20:18
sayın vetman 996 bir fideye günlük 200 ml üzerindemi sulama yaptınız
Sayın İsmail 55 Bey. sulama işini yeterince bilemediğimiz için günlük 200 ml. nin üstünde sulama yaptık. bu da bizi birtakım sıkıntılara soktu. ama sonuçta hatamızı anladık. şimdilik herhangi bir problem gözükmüyor.(büyüme geriliğinden başka)
vetman996
18-02-2013, 20:25
Sayın vetman996;
Yaptıklarınızı ilgi ile izliyorum. Çileklerinizinde iyi olduğuna sevindim.
Bu sitede gördüğüm çilek yetiştirme ile ilgili güzel çalışmalardan biri de sayın mtugrul 33 ün
(Topraksız tarımda Çilek Uygulamalarım ) çalışmalarıdır.
Yanılmıyorsam, sulama sistemi açık sistemdi ve günde iki defa sulama yapıyordu. Yani Mersin şartlarında ki Nisan ayına ait sulama rejimi.
Gerçi sorun anlaşılmış ve konu kapanmış gibi görünüyor ama, yinede Mersinli öğretmen arkadaşın bilgi ve deneyiminden faydalanmak gerekir diye acizane bilgilendireyim istedim.
Sağlıkla kalın.
Sayın ateşkaptan merhaba.
İlginiz için teşekkürler...
Sayın mtugrul 33 beyin çalışmalarını ilgiyle okudum. kendisi hem topraklı hem de topraksız tarımda çilek yetiştiriciliği yapıyor ve oldukça bilgili bir arkadaşımız.
Paylaştığı tecrübelerden bilgi ednmeye çalışıyoruz. Nisan ayı içerisinde 2 defa sulama yapmış ama biz ocak- şubat ayında günde birkaç kez sulama yapınca sanırım cocopeatın yapısını bozduk.
Paylaşımınız için tekrar teşekkür ederim. selamlar....
idris şenol
18-02-2013, 20:28
sayın wetmen bunca iş arasından bize zaman ayırdığnız için eksik olmayın
zaman olarak çok soğuk bir zamanda başladık eylül sonu ekim ortası çilek dikimi yapsaydık belkide şimdi başka pılanlardaydık
zamanın dışıda dikilen çilekler gübre alımı çok az olduğundan şuan için zorlanmamaız normal,şu günleri hasarsız atlatabilirseniz 20 şubat ilk cemre düşecek
sistem hala kapalı devremi devam ediyorsunuz,kök yıkamasını kaç sulamadan veya nekadar zamanda kök yıkaması yapıyorsunuz şimdiden teşekkür ederm
İsmail Karagülle
18-02-2013, 20:30
Geç sonbahar fide dikimlerinde meyva vermeye , örtü altında 3 ay gibi bir zaman gerekiyor diye biliyorum. ( DİĞER ŞARTLAR SABİT VE DOĞRU OLARAK KABUL EDİLİRSE)
Parantez içi matematik formulü gibi oldu . İktisadi matematik formullerinde çok sık kullanılır. Diğer şartlar sabit sayılırsa sözü. Bitki konusunda diğer şartların sabit olması oldukça zor.
vetman996
18-02-2013, 20:31
Sn.Vetman konunuzun daha çok okumayı seven bir takipçisiyim. Sorunu aşmış olmanıza sevindim. Ne kadar teorik bilgilerle donansak dahi, pratikte işler her zaman istediğiniz gibi olmayabiliyor, önemli olan ise sorunu iyi analiz ederek çözümü en kısa sürede bulabilmek. Denemenizde başarılar dilerim.
Sayın ksswat kardeş merhaba.
Haklısınız teorik bilgiler bazen işe yaramıyor ve tecrübenin devreye girmesi gerekiyor. Bu formun da gayesi sanırım pratik bilgileri paylaşarak bu bilgilerin büyümesini sağlamak. Bunun için emeği geçen tüm dostlarımıza da şükranlarımızı sunuyorum. selamlar...
vetman996
18-02-2013, 20:43
Ortamda hava sirkülasyonu açısından perlitin cocpeat ten daha kullanışlı olduğunu bazı yazılarda görmüştüm,Kendimde perlit kullandığım için bunu rahatlıkla söylüyebilirim .Perlitte hiçbir zaman cocopeat gibi çamurlaşma olmuyor ne kadar su verirseniz verin tanelerine alabildiğini alıyor. Aralarındaki boşluklar oksijen girişini sağlıyor,tabi bunlar benim görüşüm farklı görüşte olanlara da saygı duyarım.
Sayın casper1 merhaba.
Perlit hem hafiflik hem de köklerin oksijen alması açısından cocopeattan daha üstün olduğu tartışılamaz. biz de ilkönce perlit kullanmaya karar vermiştik. ama avantaj ve dezavanatajlarını sıralayınca cocopeatın özellikle çilekte daha kullanılabilir olduğunu gördük. Perlit çok çabuk ufalanıyordu. ayrıca bir yıl kullandığın perliti ikinci yıl kullanılamadığını duyunca kullanmaktan vazgeçtik. eğer araştırmalarımız doğruysa (bazen doğru bildiğimiz uygulayınca yanlış çıkabiliyor) biz cocopeatı 4-5 yıl kullanacağız. biz yine de deneme seramızın bir köşesinde perliti denemek istiyoruz. selamlar...
vetman996
18-02-2013, 20:59
sayın wetmen bunca iş arasından bize zaman ayırdığnız için eksik olmayın
zaman olarak çok soğuk bir zamanda başladık eylül sonu ekim ortası çilek dikimi yapsaydık belkide şimdi başka pılanlardaydık
zamanın dışıda dikilen çilekler gübre alımı çok az olduğundan şuan için zorlanmamaız normal,şu günleri hasarsız atlatabilirseniz 20 şubat ilk cemre düşecek
sistem hala kapalı devremi devam ediyorsunuz,kök yıkamasını kaç sulamadan veya nekadar zamanda kök yıkaması yapıyorsunuz şimdiden teşekkür ederm
Sayın İdris Bey Merhaba.
Çilek dikimini çok geç yaptığımız için bitkinin kök salma ve gelişme dönemi çok soğuk günlere denk geldi. kökler yeterince gelişemediği için besin eriğini yeterince alamadı. biz işin acemisi olduğumuz için sulama rejimini iyi ayarlayamadık ve sonuçta biraz stres yaşadık ama bundan da ders aldık.
Sayın Manifesto ısı üzerinde paylaşımlarda bulundu ama biz büyük seramızı yaptığımızda ısı düzeneği hazırlayacağımız için ısıtma ile ilgili bir çalışma yapmadık. sonuçta çileklerimiz yavaş da olsa büyüyor ve çiçekler açmaya devam ediyor. Dediğiniz gibi havalar ısınınca büyüme hızlanır. ayrıca sulama rejiminde yaptığımız değişiklikle bile büyüme hızının arttığını gözlemleyebiliyoruz.
Sistemi kapalı devre devam ettiriyoruz. kök yıkamasına ihtiyaç yok, yeterince yıkadık zaten kökleri:)) Selamlar... saygılar...
Arkadaşlar bende haftalardır formları heyecanla takip ediyorum kısmet bu güneymiş yazmak için vetman kardeşim çalışmaların çok etkileyici allah yardımcın olsun
İsmail Karagülle
18-02-2013, 21:48
Topraksız uygulaması için çok güzel bir video buldum (ağaçlardan) vetman ve mehmet beyin ve ilgilenen arkadaşların izlemesinde - hepimizin izlemesinde fayda var .
The N.G.S. Hydroponic System - YouTube (http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=h2EaxfILD2s)
Elin oğlu yapmış. Bilhasa drenaj ile ilgili bölümlerine dikkat etmenizi öneririm
yalandünya59
19-02-2013, 08:57
Sayın Vetman996, ve mehmetfatih,
İlkönce çilekleriniz çok sağlıklı görünüyor, herşey yolunda sanırım, Allah utandırmasın.
Ben buradaki tüm arkadaşlara (İdris Şenol, ismail ağabey, manifesto, lütfederse Kudret Ağabey) ve ayrıca sizlerde dahil, bişey sormak istiyorum.
Mehmet Fatih 331 Nolu (Oğuz alper'in yazdığını sandığım mesajda) aynen şöyle yazmış:
(Yapılan bir diğer hata ise gübre tasarrufu yapılacak diye drenajdan gelen besinli suyun tekrar besin olarak kullanılmasıdır.
Bu şekilde kullanım olması için sürekli olarak tankın kontrol altında tutulması mantari ve bakteriyel hastalıkların önüne geçilmesi gerekli müdehalenin yapılması sağlanarak kullanılabilir.
Aksi halde tankta her türlü hastalık olabilir ve her sulamada bu bitkilere bulaşabileceği maalesef göz önünde bulundurulmadığı gibi bu olayı tavsiye eden kişilerin bitki hastalık ve zararlılarının yaşayışı , yayılışı konularında kendilerini yetiştirmesi ve tavsiyede bulunduğu zaman sonuçlarının ne olacağını ve öğrenmeleri gereken çok önemli bilgilerin olduğunu da belirtmek )
Demekki değerli üstadların belirttiği drenajdan gelen besini kullanmak diye birşey yokmuş,
benmi yanlış anladım, siz ne anlıyorsunuz bu yazıdan merak ediyorum.
Vetman ve Mehmetfatih'e de ayrıca sormak istediğim önemli hususta şu;
Siz bu yazıya göre drenajdan gelen besinli suyu (hernekadar filtre v.s. kullansanızda) ana tanka geri getirip tekrar sulamada kullanıyormusunuz?.
Kullanıyorsanız neden? Kullanıyorsunuz, Oğuz Alper kibarca kullanmayın yazmış resmen,
Kullanmıyorsanız eğer besin maliyetiniz ne olacak?
Bunların hesabını iyi yapın arkadaşlar...
Saygılar...
MehmetFatih
19-02-2013, 11:05
Oğuz Alper bey bu tavsiyeyi yapmadan evvel biz sistemi geri dönüşümü ile kurmuştuk ve başka ekili bir yerimiz olmadıgı için yani geri dönen besinli suyu biriktirip başka bitkilerde kullanamayacağımız için iptal etmedik belki bir hata yaptık ama bu riski göze aldık Oğuz Alper bey geri dönen suyu başka tankta biriktirip tarlada ekeceğimiz bitkilerde kullanabileceğimizi böylece ziyan olmayacağını belirtti.Denememiz sonlandıgı zaman ticari olarak yapacağımız serada bu durumu değerlendirip karara varacağız.Bir başka konu da fideleri temin ettiğimiz Ahmet bey mutlaka tarlaya da fide ekmemizi ve farkı görmemizi söylemişti tarlada yetiştirebilirseniz kârlılığını göreceksiniz diye ifade etmişti lakin Alper bey ile konusmamızdan sonra kendisi tarlaya ekmenin uygun olmadıgını kazancın buyuk kısmının işçiliğe gittiğini eger ailece çalışabilecek potansiyeliniz yoksa topraksız olarak devam etmemizi önerdiler.Sanıyorum tarlaya ekmeye karar verirsek geri donusumu ayrı tankta depolayabiliriz böylece tarlada kullanabiliriz ama tarlaya ekmezsek geri dönen besin ziyan olacaktır ve kendi adıma kalbim ziyan olmamasından yana.
İsmail Karagülle
19-02-2013, 13:06
yalan dünya merhaba , kullanılan katı ortamın sterilizasyonu mutlaka çok önemlidir. Sadece katı ortamın değil , sera içine giren havanın , içeride dolaşan elemanların vs yani ortamı kirletecek strilizasyonu bozacak her şey çok önemlidir.
Eğer kullandığımız katı ortam steril ise fidelerde herhangi bir kirlilik yoksa , katı ortamı dolaşıp bitki köklerine temas eden besinli suyun kirlenmesi için gerekli durumlar önlenmiş ise besin suyunun geri dönüşümde kullanılmasında ne mahsur olabilir.
Bu sterilizasyonu yapamadık ise , bitkilerde mikrobik bir hastalık söz konusu ise o zaman geri dönüşümü yapmamak mikrobik bir durum var , diğerlerine bulaşmasın diye besinli suyu dışarı atmak mevcut durumada uygun bir uygulama olabilir.
Ama esas olan besin suyunun gerekli hijyen şartlarını uygulamak koşuluyla geri dönüşümünü sağlamak olmalı .
İsmail Karagülle
19-02-2013, 13:23
Doğru çalışmayan bir sistemde , katı ortam parçacıkları vs gibi şeylerin geri dönerek besinli su deposuna dönmesi istenmiyen bir çok şeye neden olabilir.
Drenaj konusu hem topraklı da hem de topraksızda çok önemli bir konu . Ama topraksız da çok daha önemli.
Mesela; vetmanı çok iyi takip ettiğimi zannediyorum. Kendisi başka sitelerden de tanıdığım kadim bir dostumdur diyebilirim, ilgimin nedeni biraz da bu yüzden .
katı ortam malzemesini aldığında drenaj için torbaları delmek için bir aparat yapmıştı .Ve besin suyunun katı ortamı terk etmesini bu şekilde sağlamaya çalışmıştı. Yine aynı mesajlarda yapılmış başka örneklerin de resimleri vardı . İkisini karşılaştırdığımızda , deliklerin aynı çapta ve vasıfta olmadığı görülebilir.
Yani drenajı yeterli olmayabilir. Sistemin final kısımlarında torbalarının ağzı kapalı , ben olsaydım . Ortamın vıcık vıcık halini gördüğümde , sulamayı azaltmak yerine torbaların finalinin ağzını açar ve fazla suyun ortamı terk etmesini sağlardım .
Sevgili vetman ve fatih , drenajın yeterli olduğunu söylediği için önceleri tamamdır demiştim. Ama sonradan geri dönüp baktığımda bunları gördüm .
Kullandıkları katı ortamın çok iyi su tuttuğu için , drenaj ne kadar iyi olursa olsun sistemde su kaldığını söylemişlerdi .
Ben bu konunun test edilmesi gerektiğine inanıyorum .
Mesela ; aynı katı ortamı bir ince elek içine koysak , ve üzerine bol miktarda su versek , ve izlesek bakalım bünyesinde ne kadar su tutabiliyor.
Yani drenaj için gerekli olan şeyleri yaparsan katı ortam bünyesinde tutması gerektiğinden daha çok su tutmayacaktır.
Seranın bir köşesinde deneyebilirsiniz. Sonucu da bizlerle paylaşırsanız mutlu oluruz.
vetman996
19-02-2013, 13:35
Sayın yalandünya,
Oğuz Alper Bey drenajdan gelen besin eriğinin kullanılmasını tavsiye etmemektedir. Mehmet Fatih beyin paylaştığı yazıda da bu net şekilde anlaşılmaktadır. biz yaptığımız araştırmalarda ise drenajdan alınan besin eriğinin tekrar kullanılmasının gerektiği bir çok yerde geçmekte hatta bir Prof Dr. topraksız tarım işletmesine gittiğinizde eğer besin eriğini drenajdan alarak tekrar kullanıyorsa burası yeniliklere açık modern bir tesistir vb. ifadeler kullanmıştı.( bu ibarenin doğrusunu kitap ve sahife no. vererek paylaşacağım)
Biz Oğuz Alper beyin fikrine saygı duymaktayız, deneme seramızı kurarken drenajdan alacağımız besin eriğini tekrar kullanacağımız düşüncesiyle sistemimizi kurduk. bir dönemde ne kadar gübre kullanılacağını, gübre giderimizin ne kadar olacağını, drenajdan gelen besin eriğini kullanırsak ne kadar tasarruf edeceğimizi biz hesap edemiyoruz. bunun hesabını yapanlar varsa paylaşımda bulunabilirler. biz topraksız tarım işine girerken gübreden de tasarruf edeceğiz diye girmiştik. sistemimizi de buna göre kurduk. eğer topraklı üretimimiz olsaydı biriken drenaj suyunu topraklıda kullanabilirdik. ama topraklı üretimimiz olmayınca oluşan drenaj suyunu depolamak bile sorun olacağını düşünüyorum.
Biz şu anda drenajdan gelen besin eriğini tekrar kullanıyoruz. eğer sorun oluşacak olursa da hydrojen peroksit+kolloidal gümüşü dezenfektan olarak zaman zaman kullanarak sorunu ortadan kaldırırız düşüncesindeyim. selamlar...
vetman996
19-02-2013, 14:25
......
Sevgili vetman ve fatih , drenajın yeterli olduğunu söylediği için önceleri tamamdır demiştim. Ama sonradan geri dönüp baktığımda bunları gördüm .
Kullandıkları katı ortamın çok iyi su tuttuğu için , drenaj ne kadar iyi olursa olsun sistemde su kaldığını söylemişlerdi .
Ben bu konunun test edilmesi gerektiğine inanıyorum .
Mesela ; aynı katı ortamı bir ince elek içine koysak , ve üzerine bol miktarda su versek , ve izlesek bakalım bünyesinde ne kadar su tutabiliyor.
Yani drenaj için gerekli olan şeyleri yaparsan katı ortam bünyesinde tutması gerektiğinden daha çok su tutmayacaktır.
Seranın bir köşesinde deneyebilirsiniz. Sonucu da bizlerle paylaşırsanız mutlu oluruz.
Sevgili İsmail Bey merhaba.
Bizim deneme seramızda drenajla ilgili herhangi bir sıkıntımız yok, bundan emin olabilirsiniz. problem cocopeatın yapısı ve bizim cocopeatı yeterince tanımamamız. cocopeata belli oranın üzerinde su verildiği anda aşırı su tutuyor ve suyu bırakması günler alıyor. bu belki kış şartlarında bu şekilde havalar ısındığında bu sorun olmayacaktır. cocopeat içindeki su sadece drenajla değil de buharlaşmayla da yapısından ayrılması gerekiyor zannedersem. bir kaç denememiz oldu resimlerini daha sonra paylaşacağım(telefonumun bilgisayara bağlantı kablosunu bulamıyorum) şeffaf ve delikli kaselere deneme amaçlı diktiğimiz çileklere çok su verildiği için renklerde aşırı açılma meydana geldi. bunların drenajla ilgisi de yok.
Çok şüpheci değilimdir ama bu problemleri görünce cocopeatın kalitesinden şüphelenmeye başladım. cocopeatı hazırlarken fındık kabuklarına rastladık. acaba fındık kabuğu da karıştırmış olabilirler mi diye şüphelendim. bir kaç tane de bambus arısına rastladık. bambus arısı seralarda bulunduğuna göre acaba başka seradan kullanılmış cocopeat toplayıp presleyip bize mi sattılar diye de düşünmeden edemedim. sakın yanlış anlaşılmasın, kimseyi zan altında bırakmak istemem ama cocopeattaki bu problemleri görünce bunlar da aklımıza geldi yani.
Bir musibet bin nasihattan evladır sözüyle; cocopeatın yapısını ve su tutma kapasitesini, bitkinin fizyolojisini öğrendikten sonra bu hatalara tekrar düşmeyiz düşüncesindeyim. selamlar... saygılar...
İsmail Karagülle
19-02-2013, 15:54
sayın arkadaşım Vetman seninle aynı yolda olduğumuzdan , aslında bir kaç adım arkandan aynı yoldayız. Bu yüzden senin başarılı olmanı canı gönülden istiyorum . Bu benim şevkimi de artıracaktır.
Sen drenajda problem yok diyorsan öyledir.
Ben cocopetın vıcık vıcık olduğunu yazdığın için su ortamı terk edemiyor diye düşündüm .
Cocopeatı amatörce kullandığımda ( domates için ) Bir zaman sonra benim de başıma bu tür bir problem gelmişti. O zaman markette görevli ziraat müh. bir gence sormuştum.
Cocopeatı onlarda kullanıyordu . Ve orada gösterdi. Çare olarak ELEK TELİ üzerine koyarak derin bir altlık kullanarak suyun cocopeatı terk etmesini sağlamam gerektiğini söylemişti . Ben de dediğini yaptım . Tabii küçük bir uygulama olduğu için , cocopeatı kaldırıp altına elek telini koymak ve altındaki fazla suyun akıp gideceği yeri genişletmek zor olmamıştı . Gözlemlediğim ben yeterli drenaj var zannederken cocopeatın bünyesindeki suyun ne kadar fazla olduğunu gözlemledim.
O yüzden yukarıda Seranın içinde bir küçük yerde , elek telinin üzerine torbasız cocopeatı koyup bol su vererek deneme yapmayı önerdim . O zaman görülecektir ki aslında cocopeat suyu iyi tutar ama delikli tel üzerinde ve altında yeteri kadar yer varsa o kadar da fazla direnemiyor ve sistemi terk etmek zorunda kalıyor.
Senin cocopeatı delmek için kullandığın bir aparat vardı . Başka bir resimde de delik açılmış cocpeat naylonu vardı . İkisi karşılaştırıldığında deliklerin çapı seninkinde daha küçük görünüyordu . Galiba diğer resimde delikler için ısıtılmış bir şey kullanılmıştı . Daha net ve çapı daha geniş delikler olduğunu hatırlıyorum .
Zaten bunları sizin cocopeatın vıcık vıcık olduğunu yazdığınızda araştırdım .
İki görüş oluştu .
1) Drenaj doğru ama cocopeat yapısı itibari ile bünyesinde çok su tutuyor . Ve kökler oksijenlenemiyor.
2) cocopeat yapısı itibari ile bünyesinde çok su tutuyorsa , o zaman drenaj sistemimizi onun yapısına uygun hale getirip suyun sistemi kolayca terk edebilmesine imkan vermek lazım .
Sulamayı azaltmak , ileride size bitkinin beslenmesinde eksiklik yüzünden gelişme noksanlığı geç büyüme gibi problemler yaratacaktır.
Benim kanaatimce , sizin şimdilik yapmanız gereken , beslemeyi azaltmak değil , suyun sistemi terk etmesini kolaylaştırmak olmalı . Bunun için cocopeat torbalarının finalinde ağızları açarak suyun fazlasının terkini sağlamak . Zira hem cocopeat dlikleri hem onun altındaki delikler bence yeterli değil. Bu şekilde cocopeatların sonundaki yerden torbaların ağzını açmanız , hem suyun sistemi terk etmesini sağlıyacak , hem de sulamayı azaltmak zorunda kalmayacağınız için bitkiler yeterli besini alıp daha güzel gelişecektir.
Başarı ve sağlık diliyorum .
sağlıcakla kalın .
İsmail Karagülle
19-02-2013, 16:29
Deliklerin daha büyük olduğu resmi nerede gördüğümü hatırlayamadım .
Resmin birinde ise delik açılmaya çalışılmış ama en soldaki deliklerin açılamamış olduğu görülüyor.
Sistemdeki suyu çabuk atabilmek için şimdilik yapılabilir dediğim cocpeat sonunda ağızların açılmasından bahs etmiştim . İlk yapımda sistemi test etmek için suyun aktığını gördüğümüz resimdeki cocopeat sonundaki kısım açılarak suyun terki şimdilik kaydı ile sağlanabilir.
vetman996
19-02-2013, 16:45
.....
Senin cocopeatı delmek için kullandığın bir aparat vardı . Başka bir resimde de delik açılmış cocpeat naylonu vardı . İkisi karşılaştırıldığında deliklerin çapı seninkinde daha küçük görünüyordu . Galiba diğer resimde delikler için ısıtılmış bir şey kullanılmıştı . Daha net ve çapı daha geniş delikler olduğunu hatırlıyorum .
Zaten bunları sizin cocopeatın vıcık vıcık olduğunu yazdığınızda araştırdım .
İki görüş oluştu .
1) Drenaj doğru ama cocopeat yapısı itibari ile bünyesinde çok su tutuyor . Ve kökler oksijenlenemiyor.
2) cocopeat yapısı itibari ile bünyesinde çok su tutuyorsa , o zaman drenaj sistemimizi onun yapısına uygun hale getirip suyun sistemi kolayca terk edebilmesine imkan vermek lazım .
Sulamayı azaltmak , ileride size bitkinin beslenmesinde eksiklik yüzünden gelişme noksanlığı geç büyüme gibi problemler yaratacaktır.
Benim kanaatimce , sizin şimdilik yapmanız gereken , beslemeyi azaltmak değil , suyun sistemi terk etmesini kolaylaştırmak olmalı . Bunun için cocopeat torbalarının finalinde ağızları açarak suyun fazlasının terkini sağlamak . Zira hem cocopeat dlikleri hem onun altındaki delikler bence yeterli değil. Bu şekilde cocopeatların sonundaki yerden torbaların ağzını açmanız , hem suyun sistemi terk etmesini sağlıyacak , hem de sulamayı azaltmak zorunda kalmayacağınız için bitkiler yeterli besini alıp daha güzel gelişecektir.
Başarı ve sağlık diliyorum .
sağlıcakla kalın .
Değerli İsmail Bey.
Bizim başarılı olmamızı bu kadar çok istemeniz ve bizdeki oluşan problemlere bu kadar kafa yormanız bizi mutlu ediyor. Sizin gibi dostlarımız olduğu müddetce daha az hata yapacağımızı düşünüyorum. sağolun varolun...
Denem seramızda kurduğumuz sistemde poşetli saykap kanalların yanında poşetsiz saykap kanallar da mevcut. poşetsiz saykap kanalların bir kısmında en altta drenajı daha rahat olsun diye 2-3 cm kalın pomza da mevcut. 250 civarında da fide yerde bir kısmı şeffaf ambalaj kutularında, bir kısmı da yerde delikli fide torbalarında. Ayrıca tel üzerinde askıya aldığımız fide torbalarında çileklerimiz mevcut. denemeyi her yönüyle yapıyoruz yani:)) şeffaf ambalaj kaplarının içinde cocopeat daha az ve bunlara diğer torbalara verildiği miktarda besin eriği verilince cocopeat (daha az hacme daha çok su verildiği için) daha çok su tutmuş vaziyette ve bitkinin yaprak rengi de daha çok açılmış. sulamayı yaparken cocopeatın hacmini de göz önünde bulundurarak su verilmesi gerekiyor yani.
Bizdeki cocopeat naylonunu deldiğimiz aperatın delikleri çok büyük olduğunu söyleyen arkadaşlar bile olmuştu. resimde farklı görünüyor olabilir ama bizim delici aperatımız daha sık deldiği için biz problem yaşarmıyız(drenaj delikleri sık problem olurmu) gibi endişeye bile kapılmıştık:)). bu konuda da müsterih olun.
Sulamayı cocopeatın nemine göre yapacak olursak; cocopeat aşırı nemliyse(besin eriği hala cocopeat içindeyse) sulamayı azaltmanın sizce mahsuru olur mu? bitki ihtiyacını zaten cocopeattan almaz mı? sulamayı çok yapıp oksijensiz kalmaktansa (boğulmak gibi) besin eriğini tükettikten sonra (cocopeatın nemi azalınca) besin eriği vermek daha doğru olmaz mı sizce? ne dersiniz. üstadlar ne derler bu konuda.. selamlar... saygılar...
ismail 55
19-02-2013, 17:07
sayın vetman kullandıgınız damlama hortumu bir debiden saatte kac lt atıyor bu hortumların saate 2 ve 4 lt atanları var siz han gisini kullandınız yazarsanız sevinirim ve günde kac dakka calış tırıyordunuz
İsmail Karagülle
19-02-2013, 17:10
Mutlaka bu konuda üstatların diyeceği vardır. Biraz önce Japon bilim adamının domates ağacı ile ilgili videosunu izledim .
Prensip olarak bitkinin yetişmesi için çevre şartlarının gelişmesine engel olacak tehditlerden arınmış olması gerektiğini ve bunu bitkinin bir şekilde algıladığı ön kabul olarak çalışmalarını yaptığını anlatıyor.
Bitki , çevre ve iklim şartlarının gelişmesi için mükemmel olduğunu algılamalı .
Büyürken kendisine yetecek besinin bol ve her zaman düzenli verildiğinden emin olmalı .
Bitki bu konuda şaşırmamalı .
Büyüyen bitkinin daha çok besine ihtiyacı olduğu ''bilhassa sizin malumunuzdur'' herkesin malumudur.
Prensip olarak düzenli olarak besin suyu ile sulamak en doğru tercihtir. Bitki bu düzen içinde daha rahat büyüyecektir.
Büyüdüğü oranda besininin artacağından emin olmalı .
vetman996
21-02-2013, 12:09
......
Bitki , çevre ve iklim şartlarının gelişmesi için mükemmel olduğunu algılamalı .
Büyürken kendisine yetecek besinin bol ve her zaman düzenli verildiğinden emin olmalı .
Bitki bu konuda şaşırmamalı .
Prensip olarak düzenli olarak besin suyu ile sulamak en doğru tercihtir. Bitki bu düzen içinde daha rahat büyüyecektir.
Büyüdüğü oranda besininin artacağından emin olmalı .
Sayın İsmail Bey.
Tavsiyeniz üzerine sulama rejimini cocopeatın durumuna göre bir düzen içinde bitkiyi strese sokmadan (rızık endişesine kapılmasını önleyerek) düzenlemeye çalışacağız.
Rızık endişesi deyince aklıma geldi kısa bir hikaye paylaşalım:
Dünyada rızk endişesi taşıyan 3 canlı var derler. 1-İnsan, 2-Fare, 3-Karınca
Hz. Süleyman (tüm hayvanlarla konuşma yeteneğine sahiptir) bir gün karıncayı boyundan büyük yiyeceği yuvasına taşırken görür ve "sen yılda ne kadar yiyecek yersin" diye sorar. Karınca da "yılda bir buğday tanesi yerim" der. Hz. Süleyman karıncayı alır, kapalı bir kutuya koyar ve önüne 2 adet buğday tanesi bırakır. Bir yılın sonunda bakar ki karınca sadece yarım buğday tanesi yemiş. Neden yarım buğday tanesi yediğini sorar. Karınca der ki: "Benim rızkımı eskiden Allah veriyordu. Şimdi senin eline düştük. sen kulsun ya verirsin ya unutursun."
Bizim çilekleri bu endişeye kapılmasını önleyerek sulama rejimi yapmak boynumuzun borcu:))
Selamlar... Saygılar...
İsmail Karagülle
21-02-2013, 14:24
Sayın Vetman, kıssa cuk oturmuş.
Azıcık da espiri yapalım.
Allah hiçbir canlıyı insanın eline baktırmasın . :D:D Bizler hariç. Bizler kendi yemeğimizi unutup bitkilerimizin besini için uğraşıyoruz. Ama sonunda da oturup afiyetle yiyiyoruz. Hem seviyoruz hem yiyiyoruz. Biraz çelişkili gibi görünüyor. :D:D
ismail 55
21-02-2013, 16:36
sayın vetman 996 sordugum soruya cevap alamadım herhalde benim yazdıklarım gözükmüyor saygılar
vetman996
21-02-2013, 18:58
sayın vetman kullandıgınız damlama hortumu bir debiden saatte kac lt atıyor bu hortumların saate 2 ve 4 lt atanları var siz han gisini kullandınız yazarsanız sevinirim ve günde kac dakka calış tırıyordunuz
Sayın ismail 55 bey merhaba,
Cevabınızı geciktirdim çünkü günde kaç dakika sorunuzun cevabını arıyordum. yine de kusura bakmayınız.
Kullandığımız damlama borusu basınç ayarlı ve saatte 2 lt. sulayan netafim marka. ancak yukarılarda bahsettiğimiz gibi sulama rejiminde değişiklikler-ayarsızlıklar var. bu nedenle "günde kaç dakika sulama" sorunuza net cevap veremiyorum. sera bekçimiz sulama yapıyor ve kapasitesi 200 litre olunca cocopeatın durumuna (nemine) göre bitki başına 200 ml. hesabına göre sulama yapıyoruz. bazen 2-3 günde bir suladığımız da olabiliyor. şu an cocopeatın kendi özelliğine dönmesini sağlamaya çalışmaktayız. Malum cemreler düşmeye başladı. bitkilerimizin sıcak havayı görüp büyümelerinin hızlanmasını da dört gözle bekliyoruz. selamlar... saygılar...
İsmail Karagülle
21-02-2013, 19:47
İsmail karagülle
İsmail 55
Bir İsmail daha bulabilirsek , üçünün arasında dilek dileyenin muradı olurmuş.:D:D:D
Veya sorularından Vetman kafayı sıyırırmış:D:D:D
ismail 55
22-02-2013, 16:58
sayın vetman996 sereanızla ilgili bilgileri başka bir kaynaktan alıyorum yani sizi gizliden takipdeyim ama birgün telefonla görüşmek isterim özelden telefon yazarsanız ararım saygılarımla
ismail 55
22-02-2013, 17:07
sayın vetman996 yazmayı unuttum saatte 2 lt damlatan damlatıcılar 1 dakkada 34 ml damlatır 6 dakkada 204 ml damlatmış olur saygılar
Manifesto
22-02-2013, 17:15
sayın vetman996 yazmayı unuttum saatte 2 lt damlatan damlatıcılar 1 dakkada 34 ml damlatır 6 dakkada 204 ml damlatmış olur saygılar
Kaç bar'da olduğunuda yazmak lazım.
vetman996
23-02-2013, 22:51
Kaç bar'da olduğunuda yazmak lazım.
Evet dostlar, kaç barda kaç damla damlattığını ölçemediğimiz için biz de Ec ve Ph değerini bildiğimiz besin eriğinin miktarını da bilerek veriyoruz. selamlar... saygılar...
İsmail Karagülle
23-02-2013, 22:54
Çilekler ne durumda ? Büyüyorlar mı ?:)
vetman996
23-02-2013, 23:11
Değerli dostlar; 371. mesajımda belirttiğim ama paylaşamadığım şeffaf ambalaj kaselerine deneme amaçlı diktiğimiz ve drenaj problemi olmamasına rağmen "cocopeatın az olması suyun çok verilmesi" nedeniyle gelişemeyen ve renkleri açılan çileklerimizin fotoğraflarını paylaşıyorum.
vetman996
23-02-2013, 23:19
Çilekler ne durumda ? Büyüyorlar mı ?:)
Sayın İsmail Bey. Bugün seradan fotoğraflar çektik. paylaşalım ve kararı siz veriniz.
vetman996
23-02-2013, 23:23
Bu kadar güzel çiçekleri koparmaya kıyamıyoruz ama bitkilerimizin daha iyi gelişebilmesi için çiçekleri koparmaktan başka çaremiz yok malesef...
vetman996
23-02-2013, 23:30
Sevgili dostlar. deneme seramızda çeşitli yetiştirme ortamını ve kabını denemek istemiştik. kanallarda drenaj problemi olabileceği vs. nedenlerle fidan torbalarına da çilek diktik. bu diktiğimiz fideler yeni dikildi ama bunların gelişmeleri daha iyi. bunlarla ilgili fotoğraf paylaşımında da bulunalım
İsmail Karagülle
23-02-2013, 23:34
41,5 kere maaşallah
vetman996
24-02-2013, 10:48
Seramızdan bir fotoğraf daha paylaşalım istedik...
İsmail Karagülle
24-02-2013, 12:18
Sağlıklı yaprakları gördük Çiçekleri gördük. Yakında meyveleri de göreceğiz İnşallah.
Merhaba vetman996 inanarak bir işe başlandığında başarının mutlaka geleceğini bizlere gösteriyorsun. Resimler çok güzel ellerine sağlık
Hayırlı ürün almalar inşallah hemşerim sonuç umduğun gibi olur.Selamlar
ismail 55
24-02-2013, 20:41
sayın vetman 996 kimse tecrübe edinmeden nokta atışı yapamaz mutlaka tecrübe edinmesilazım ozaman nokta atışıyapar sizden veya cevresel etkenlerden ders cıkararak daha iyisini yapacagınıza inancım sonsuz sera gezmeyle okumakla bir yere kadar ondan sonraki adım deneme yaparak hepsini harmanlamak bu şekil başarı yakalanır direnajdan gelen besinli suyu seranın içine akıtmasanız daha iyi olur saygılarımla
vetman996
25-02-2013, 15:17
sayın vetman 996 kimse tecrübe edinmeden nokta atışı yapamaz mutlaka tecrübe edinmesilazım ozaman nokta atışıyapar sizden veya cevresel etkenlerden ders cıkararak daha iyisini yapacagınıza inancım sonsuz sera gezmeyle okumakla bir yere kadar ondan sonraki adım deneme yaparak hepsini harmanlamak bu şekil başarı yakalanır direnajdan gelen besinli suyu seranın içine akıtmasanız daha iyi olur saygılarımla
Sayın İsmail 55 Bey merhaba.
Sözlerinizde çok haklısınız. tüm üstadlardan edindiğimiz bilgileri harmanlayıp kendi bilgilerimizi de katarak seramızda uygulama yapmaktayız.
Drenajdan gelen su toplama tankında toplanıp tekrar sera bekçisine gönderilmekte ve Ec ayarı tekrar sera bekçisi tarafından, Ph kendimiz tarafından ayarlanarak tekrar sulamada kullanılmaktadır. selamlar... saygılar...
vetman996
25-02-2013, 15:23
Sağlıklı yaprakları gördük Çiçekleri gördük. Yakında meyveleri de göreceğiz İnşallah.
Merhaba vetman996 inanarak bir işe başlandığında başarının mutlaka geleceğini bizlere gösteriyorsun. Resimler çok güzel ellerine sağlık
Hayırlı ürün almalar inşallah hemşerim sonuç umduğun gibi olur.Selamlar
İlginize çok teşekkür ederim. aldığımız ürünleri hep birlikte yeriz inşallah. selamlar... saygılar....
shapsough
26-02-2013, 01:52
Konunun sonunu gördüğüme sevindim :) . Başından sonuna kadar okumaya gayret ettim, inşaALLah da devam edeceğim. Çalışmalarınızın sonucu beklenenlerin üzerinde olur umarım. Önümüzde büyük bir örnektir çalışmanız. İlgi ile takip ediyorum başarılar diliyorum.
Not: Arada kaçırdım mı bilmiyorum seranızın sıfırdan son muşamba çekme durumunu değerlendirdiğinizde maliyeti ne oldu. Profil'i hangi kalınlıkta! İçeride ki ters T tezgahlarının özellikleri ve maliyeti nedir! Kurulum işçiliği size mi ait! Neden bu tip bir sera tercih ettiniz? gibi soruları vb.lerini fırsat buldukça cevaplayacağınızı umuyorum.. Esen kalınız
idris şenol
26-02-2013, 08:58
toprasızçilek bilimsel çalışmalar
http://www.batem.gov.tr/yayinlar/derim/2010/3%20%C3%A7ilek.pdf
http://www.agr.ege.edu.tr/zfdergi/edergiziraat/2012_cilt49/s2/04.pdf
http://www.agr.ege.edu.tr/zfdergi/edergiziraat/2007_cilt44/s1/15-27.pdf
http://www.alata.gov.tr/wp-content/uploads/2012/09/18AlatarimAralik2010.pdf
http://www.roa-turkiye.com/docs/CilekH.pdf
TOPRAKSIZ TARIMDA (HİDROPONİK KÜLTÜR) BİTKİ PATOJENİ VİRÜSLER | ŞEVİK | ANADOLU JOURNAL OF AGRICULTURAL SCIENCES (http://dergi.omu.edu.tr/index.php/ANAJAS/article/view/1814/1419)
Bilimsel Çalışmalar (http://www.topraksizcilek.com/bilimsel-calismalar)
vetman996
26-02-2013, 23:28
Sayın shapsough merhaba. ilginiz için teşekkürler. sorularınızın cevabını zamanı gelince açıklayacağımızdan şüpheniz olmasın. selamlar...
vetman996
26-02-2013, 23:33
Havaların ısınmasıyla çileklerimizin büyümesi çiçeklerimizin sayısı arttı. bir haftaya kadar çiçek kesmeyi bırakmayı düşünüyoruz. yani meyve dermeye başlayabileceğiz. bu konuda fikri olan arkadaşların paylaşımlarını bekliyoruz.
Seramızdan bir-iki fotoğraf daha paylaşalım...
Allah emeklerinizi zayi etmesin Allah utandirmasin
mtugrul33
28-02-2013, 09:20
Sayın Vetman996,
Sizin Albionların şu anki durumları nasıl?Resimlerini paylaşırsanız sevinirim.Adanada sizin gibi topraksız çilek yapan Aytaç Karakızın serasında da Albion var.Kasım ayının 20 sinde dikildi.
MehmetFatih
28-02-2013, 09:30
Sayın Mtuğrul 402 nolu mesajda görülen tum fideler albiondur sizin resimdeki fidelerin cinsi nedir?Zannedersem kendi seranızın resimleri değilmi?
mtugrul33
28-02-2013, 10:27
Merhaba Mehmet Fatih Bey,Çilekler Albion cinsi.Adanada yaşayan arkadaşım Aytaç Karakızın serasından.
Manifesto
28-02-2013, 10:40
Aytaç beyde bu yıl fide temininde yaşadığı sorunlar nedeniyle dikimde geç kaldı.
İsmail Karagülle
28-02-2013, 12:26
Aytaç beyde bu yıl fide temininde yaşadığı sorunlar nedeniyle dikimde geç kaldı.
Sayın manifesto , şu çıkan ilk çiçeklerin alınması meselesine biraz açıklık getirmeniz mümkün mü ?
Yukarıda bir yerlerde vetman da sormuştu .
ilk çiçekler alınması derken , buna ne kadar devam etmek lazım . Bu işin kriterleri nelerdir.
vetman996
28-02-2013, 12:59
Sayın Vetman996,
Sizin Albionların şu anki durumları nasıl?Resimlerini paylaşırsanız sevinirim.Adanada sizin gibi topraksız çilek yapan Aytaç Karakızın serasında da Albion var.Kasım ayının 20 sinde dikildi.
Sayın mtugrul33 Bey Merhaba.
Sizi paylaşım sayfamızda yorum yazarken görmek ne güzel:))
Sizin paylaşımlarınızı birkaç kez okuduk ve feyz aldık. paylaşımlarınızın devamını dileriz. Değerli dostum Mehmet Fatih Beyle yazın topraksız tarım seralarını ziyaret etmek gibi bir düşüncemiz var. Antalya (özellikle Oğuz Alper Bey) Mersin Silifke Anamur Adana vs. şimdilik gezebileceğimiz seraları tesbit ediyoruz. Sizin seranızı da ziyaret edip fikir alışverişinde bulunma düşüncesindeydik. amacımız kurmayı düşündüğümüz büyük sera için daha iyi tecrübeler edinebilmek.
Değerli hocam resimlerini paylaştığımız tüm çileklerimizin cinsi Fatih Beyin de belirttiği gibi Albion. az sayıda Camarosa ve Swet Charli çileğimiz var. dikim için geç kaldığımızdan (araştırmalar yapmak çok zamanımızı aldı) çileklerimiz büyüme safhasında. 3 Martta tüm çiçeklerimiz tekrar keseceğiz ve ondan sonra da çiçek kesme işini bırakcağız. Çiçek kesme denince yaptığımız programın doğruluğundan emin olmak istiyoruz. Bazı üstadlar ilk çiçeğin kesilmesi gerektiğini, diğerlerinin kesilmemesi gerektiğini belirtiyorlar. Bazı üstadlar bitki üç yapraklı olduğunda çiçek kesilmesinin sonlandırılması gerektiğini belirtiyorlar.(bazı bitkiler 3 yapraklı olduğunda diğerleri olmayabiliyor). Bazı üstadlar verilen Ec değeri ve bitkilerin büyümesini göz önünde bulundurun ayrıca köklenmeyi de göz önüne alarak çiçek bırakın tavsiyesinde bulunuyorlar. Bu konuda sizin ve formdaşların düşüncesini merak ediyoruz. Çiçekler o kadar güzel açıyor ki kesmeye kıyamıyoruz, elimiz titriyor.
Hocam sayfanızda çilekle ilgili çok güzel bilgiler var. Şuan hangi aşamadasınız merak ediyoruz, daha detaylı paylaşımlarınızı beklerim. Selamlar... Saygılar...
vetman996
28-02-2013, 13:04
Sayın manifesto , şu çıkan ilk çiçeklerin alınması meselesine biraz açıklık getirmeniz mümkün mü ?
Yukarıda bir yerlerde vetman da sormuştu .
ilk çiçekler alınması derken , buna ne kadar devam etmek lazım . Bu işin kriterleri nelerdir.
Sayın İsmail Bey Merhaba. sorduğumuz soru çakışır gibi olmuş. Lütfen kusura bakmayınız. Mtugrul33 hocama cevap yazarken siz sorunuzu sormuşsunuz:))
Ben de Sayın Manifesto Beyin cevabını merakla bekliyorum. selamlar... saygılar...
vetman996
28-02-2013, 13:06
Allah emeklerinizi zayi etmesin Allah utandirmasin
Sayın reis82 Merhaba. Temennileriniz için teşekkür ederim. Allah razı olsun. Allah cümlemizi utandırmasın. selam ve dua ile...
mtugrul33
28-02-2013, 13:28
Arkadaşlar,
Ben çiçek alımını bizzat üç yıldır deneyip ,gözlemleyerek şu şekilde uyguluyorum;
1.Topraksız tarımda ilk ekimin ardından oluşan ilk çiçekleri yukarıdan aşağıya doğru kopartarak aldırıyorum.Daha sonra oluşan çiçeklere dokunmuyorum.Biliyorsunuz ki topraksız ortamda çilek bitkisi fazla kardeşlenmiyor.Bu yüzden birim alana daha sık ekim yapılıyor.Kardeşlenmeyi arttırırsanız oluşacak meyve sayısıda okadar fazla olacaktır.Kardeşlenmey arttırmak için uygun Ec değerinde tek başına üre uygulamasını bir iki defa tekrarlıyorum.Benim şu anda çileklerim iki veya üç kardeş.Genelde çiçek bahçesi gibi.Aynı zamanda da meyve hasadına yaklaşık bir aydır devam ediyorum.Benim serada rubigen fideleri var.
2.Tarlamdaki uygulama daha farklı.Benim yaklaşık beş dönüm de tarlada yüksek eğmeçler içinde çilek ekimim var.Orada iki defa çileklerimin çiçeğini yoldurdum.Kuruyan eski yaprakları ayda bir temizletiyorum.Camarosa ve festival fidelerinden oluşmaktalar.
Gözlemlerinizi mutlaka not edin.Sizlere hastalık ve zararlılarla ilgili olarak da daha sonra kendi uygulamalrımı sizlerle paylaşacağım.Bulunduğunuz çevredeki Ziraat Müh.arkadayşların çoğu çilik konusuna hakim değildir.Ayrı bir uzmanlık gerektiriyor.Bilgilerimi sizlerle naçizane şekilde paylaşmak,biraz olsun yardımcı olmak isterim.Bu konuda yeni girişimci arkadaşlara da iyi bir örnek olacaktırr diye düşünüyorum.
Saygılar,çalışmalarınızda başarılar dilerim..
Manifesto
28-02-2013, 14:53
Çİlekte ilk çiçeklerin alınmasındaki mantık basit aslında.Gelişimini tamamlamamış bitkinin meyve vermesi istenmez.Verirse ne olur.Bitki daha kök ve gövde olarak gelişemeden enerjisinin çoğunu meyveyi yetiştirmeye harcayarak kök ve gövdeyi ihmal edecektir.BU ise uzun soluklu bir hasat dönemi için istenen bir durum değil.
İsmail Karagülle
28-02-2013, 16:27
Çİlekte ilk çiçeklerin alınmasındaki mantık basit aslında.Gelişimini tamamlamamış bitkinin meyve vermesi istenmez.Verirse ne olur.Bitki daha kök ve gövde olarak gelişemeden enerjisinin çoğunu meyveyi yetiştirmeye harcayarak kök ve gövdeyi ihmal edecektir.BU ise uzun soluklu bir hasat dönemi için istenen bir durum değil.
Bitki (çilek) gelişimi tamamladı diyebileceğimiz , görünüm ve ölçüler nelerdir.
Manifesto
28-02-2013, 17:22
Bitki (çilek) gelişimi tamamladı diyebileceğimiz , görünüm ve ölçüler nelerdir.
Sn vetmanın serasından örnek.Resimdeki bu bitkinin 1 hafta önceki halinden sonra alınmaz mesela.
Bitki her haliyle artık ben meyve verebilirim diyor.:rolleyes:
İsmail Karagülle
28-02-2013, 19:02
Sn vetmanın serasından örnek.Resimdeki bu bitkinin 1 hafta önceki halinden sonra alınmaz mesela.
Bitki her haliyle artık ben meyve verebilirim diyor.:rolleyes:
Şöyle söyleyebilir miyiz? Sap kalınlığı ve yaprak genişliği belli bir seviyeye
geldiği zaman diyebilir miyiz? (Tabii yeterli kök gelişimi de , diyeceğim de bunu gözlemlemek zor)
Doğru anlamış mıyım acaba?
Manifesto
28-02-2013, 20:25
Şöyle söyleyebilir miyiz? Sap kalınlığı ve yaprak genişliği belli bir seviyeye
geldiği zaman diyebilir miyiz? (Tabii yeterli kök gelişimi de , diyeceğim de bunu gözlemlemek zor)
Doğru anlamış mıyım acaba?
Yani tabi öylede denebilir.
Kök gelişmişse gövde ve yapraklarda gelişecektir.Anlayan göze yapraklar her şeyi anlatır.
yalandünya59
01-03-2013, 09:58
Sayın Vetman996,
Mtuğrul ağabeyin yazdıklarından anladığım kadarıyla, siz çiçekleri 1-2 kere alacağınıza daha fazla almışsınız buda hasadı geciktirmiş, olsun diyeceğim ama sizin için 1 hafta önce bile çilek çıkarabilmeniz çok önemli aslında. Bu yüzden olsun, bişey olmaz demiyorum.
Bence bu foruma ve buradaki kişilere pek fazla bel bağlamadan profesyonel destek almanız şart. Emeğine, parana yazık be güzel kardeşim.
Besinli suyu geri atma yani seradan tahliye etme konusunu iyice bir düşün hatta, bence 1 sıranın drenajını ana tanka getirmeden tahliye et dene, ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksın.
Allah yar ve yardımcın olsun, Hayırlı cumalar...
Saygılar...
yalandünya59
01-03-2013, 10:00
Sayın MANİFESTO,
Keşke bu 415 nolu mesajınızdaki yorumu 1 hafta önce yapsaydınız, inanın vetman ozaman çiçek koparmayı bırakırdı, ve 1 haftada meyveler bile olurdu.
Lütfen gördüğünüz eksiklikleri hemen yazın, çünkü siz bu konuda sanırım bayağı deneyimlisiniz....!
Saygılar...
Manifesto
01-03-2013, 10:05
Sayın MANİFESTO,
Keşke bu 415 nolu mesajınızdaki yorumu 1 hafta önce yapsaydınız, inanın vetman ozaman çiçek koparmayı bırakırdı, ve 1 haftada meyveler bile olurdu.
Lütfen gördüğünüz eksiklikleri hemen yazın, çünkü siz bu konuda sanırım bayağı deneyimlisiniz....!
Saygılar...
Kaybedilen pek bi şey yok.
Adı üstünde deneme serası.Ayrıca yaklaşık bir ay önce çiçek mevzunu anlatmıştım.
vetman996
01-03-2013, 10:57
Biz çiçek mevzusunu bir çok dosta danışdık. Dedikleri şuydu:
1-çilekleriniz büyümeyi tamamlamamış. ilkönce onların büyümesine fırsat verin
2-seranızda ısıtma sistemi yok. don olduğunda özellikle çiçekli çilekler zarar görür.
3-verdiğiniz Ec değeri düşük. bu düşük Ec değerinde çiçek bırakmayın
4-kökler yeterince gelişmeden çiçek bırakmanız doğru olmaz.
5-uniform bir meyve istiyorsanız aynı anda çiçek bırakın. vs. vs.
Sayın Manifesto çiçek koparmak hususunda yazdığım aşağıdaki yazıya da:
Merhaba Sevgili Dostlar;
Kıymetli dostlar, deneme seramızda çiçekler açıyor biz koparıyoruz ama bir yandan da yanlış mı yapıyoruz diye tereddüt ediyoruz. malum dikim işinde geç kaldık, ilk açan çiçeklerin de koparılması gerektiğini biliyoruz çünkü kökün daha sağlıklı gelişmesi için bu gerekiyor. bir kaç çiçeği koparmaya kıyamadık, resimlerini sizlerle de paylaşalım istedik. sizce bu çiçekleri koparmak gerekiyor mu. ayrıca fide üzerinde ilk dikim zamanından kalma kurumuş kollar var, bunların da toplanması gerekiyor mu. değerli dostlardan paylaşım bekliyoruz. selamlar... saygılar...
269. mesajıyla böyle cevap vermişti.
Şu bir gerçek ki havalar ısınınca çileklerimizin büyümesi de hızlandı. dün çok soğuk ve don bekleniyordu, biz bunu da atlattık. çiçeklerimizi kesme işini de sonlandırma kararı aldık.
ilk çiçekler koparma işi tüm çileklerde ise biz de zaten tüm çileklerin ilk çiçeklerini ancak kesmişizdir. selamlar...
Manifesto
01-03-2013, 11:02
Doğru zamanda uygun çeşit ve ısıtma işi halledilirse çiçek koparmayada gerek kalmayacaktır.
vetman996
01-03-2013, 11:11
Sayın Manifesto haklısınız. ıstma işini büyük serayı yaptığımızda paylaştığımız gibi yapmayı düşünüyoruz.
-çiçek koparmayla ilgili olarak yukarıda sayılan maddeleri yorumlayabilirmisiniz.
-çilekte çiçekleri bıraktıktan sonra yapılması gereken işlemleri paylaşabilirmisiniz.
-bizim deneme serasıyla ilgili olarak (deneme serası değil de normal seraymış gözüyle bakarak) özeleştiri yapabilirmisiniz.
-çilekteki lezzeti oluşturabilmek için yapılması gereken işlemleri de paylaşabilirmisiniz. selamlar... saygılar...
vetman996
01-03-2013, 11:20
Sayın Vetman996,
...
Besinli suyu geri atma yani seradan tahliye etme konusunu iyice bir düşün hatta, bence 1 sıranın drenajını ana tanka getirmeden tahliye et dene, ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksın.
Allah yar ve yardımcın olsun, Hayırlı cumalar...
Saygılar...
Sayın yalandünya59
"1 sıranın drenajını ana tanka getirmeden tahliye et" inan ne demek istediğini anlamadım dostum. daha açıklayıcı paylaşımınızı bekliyorum.
Manifesto
01-03-2013, 11:23
Sayın Manifesto haklısınız. ıstma işini büyük serayı yaptığımızda paylaştığımız gibi yapmayı düşünüyoruz.
-çiçek koparmayla ilgili olarak yukarıda sayılan maddeleri yorumlayabilirmisiniz.
-çilekte çiçekleri bıraktıktan sonra yapılması gereken işlemleri paylaşabilirmisiniz.
-bizim deneme serasıyla ilgili olarak (deneme serası değil de normal seraymış gözüyle bakarak) özeleştiri yapabilirmisiniz.
-çilekteki lezzeti oluşturabilmek için yapılması gereken işlemleri de paylaşabilirmisiniz. selamlar... saygılar...
Bakın şu ana kadar bu işin nasıl yapılması ve hangi kaynaklardan bilgi toplanması gerektiği konusunda ön bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyorum.
Yukardaki mesajlara cevap kolay fakat size tel numaramı yazdım aramadınız.
Mesajlaşma çogu zaman bildiğini ifade etmekten uzak.
İsmail Karagülle
01-03-2013, 12:22
Vetman , sen işi çözmüşsün .Yukarıda derlediğin bilgilerin hepsi doğru .
Biz çiçek mevzusunu bir çok dosta danışdık. Dedikleri şuydu:
1-çilekleriniz büyümeyi tamamlamamış. ilkönce onların büyümesine fırsat verin
2-seranızda ısıtma sistemi yok. don olduğunda özellikle çiçekli çilekler zarar görür.
3-verdiğiniz Ec değeri düşük. bu düşük Ec değerinde çiçek bırakmayın
4-kökler yeterince gelişmeden çiçek bırakmanız doğru olmaz.
5-uniform bir meyve istiyorsanız aynı anda çiçek bırakın. vs. vs.
Bu bilgilerin hepsi de doğru . Tek tek değil hepsinin yerine gelmesi gerekir.
vetman996
01-03-2013, 12:42
Bakın şu ana kadar bu işin nasıl yapılması ve hangi kaynaklardan bilgi toplanması gerektiği konusunda ön bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyorum.
Yukardaki mesajlara cevap kolay fakat size tel numaramı yazdım aramadınız.
Mesajlaşma çogu zaman bildiğini ifade etmekten uzak.
Sayın Manifesto çok haklısınız kardeşim ya. siz telefon numaranızı yazdınız ve ben arayamadım. inanın şimdi hatırladım cumartesi görüşürüz dediğimi. biraz iletişim sorunum da var. şu an tarım ilçe müdürlüğündeki işimin başındayım. yarın mutlaka ararım kardeşim. daire, büyükbaş işi, kümes işi, sera derken bazen bir kaç parçaya bölünebiliyoruz.
Mesajda dediğiniz gibi bilgilerinizi ifade edemeyebiliyorsunuz. belki telefonda daha iyi anlatılıyor ama yüzyüze görüşebilmek en ideali. sizi zaten ziyaret edeceklerimiz listesine almıştık. siz değerli dostlar sayesinde birşeyler öğrenip uygulamak ve paylaşmak bize de mutluluk veriyor. görüşebilmek umuduyla selamlar... saygılar...
Manifesto
01-03-2013, 12:50
Sayın Manifesto çok haklısınız kardeşim ya. siz telefon numaranızı yazdınız ve ben arayamadım. inanın şimdi hatırladım cumartesi görüşürüz dediğimi. biraz iletişim sorunum da var. şu an tarım ilçe müdürlüğündeki işimin başındayım. yarın mutlaka ararım kardeşim. daire, büyükbaş işi, kümes işi, sera derken bazen bir kaç parçaya bölünebiliyoruz.
Mesajda dediğiniz gibi bilgilerinizi ifade edemeyebiliyorsunuz. belki telefonda daha iyi anlatılıyor ama yüzyüze görüşebilmek en ideali. sizi zaten ziyaret edeceklerimiz listesine almıştık. siz değerli dostlar sayesinde birşeyler öğrenip uygulamak ve paylaşmak bize de mutluluk veriyor. görüşebilmek umuduyla selamlar... saygılar...
Kimsenin yanlış yönlenmesini zarar etmesini istemiyoruz.
Ben şöyle yaptım,böyle ettim türünden ifadeleride pek sevmem itici gelir.Ama 15 yıllık ziraat haytımda en başta ben bi şeyler öğrendiğimi düşünüyorum.
Sayın yalandünya59
"1 sıranın drenajını ana tanka getirmeden tahliye et" inan ne demek istediğini anlamadım dostum. daha açıklayıcı paylaşımınızı bekliyorum.
Sayın yalandünya59,Eğer dediğinizi sayın vetman uygulayacaksa sanırım bahsedilen sıraya ayrı besin hazırlaması gerekecek.Yoksa drenajı tanka göndermese de yine tanktan gelen besini kullanacağı için değişen birşey olmaz.
vetman996
03-03-2013, 10:27
Kimsenin yanlış yönlenmesini zarar etmesini istemiyoruz.
Ben şöyle yaptım,böyle ettim türünden ifadeleride pek sevmem itici gelir.Ama 15 yıllık ziraat haytımda en başta ben bi şeyler öğrendiğimi düşünüyorum.
Sayın Manifesto merhaba.
Sizden öğrenecek çok şeyimiz var, bunu daha iyi anladım. Dostane tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. Biz okyanusta hedefini belirlemiş yelkenli gibiyiz. bu yelkenli yanlış limanlardan hareket edebilir. ama en önemlisi doğru hedefi belirlemek ve gece vakti de yolunu aydınlatacak sizler gibi fenerlerin yardımıyla doğru hedefe ulaşabilmektir....
Selamlar... Saygılar...
İsmail Karagülle
03-03-2013, 13:22
Sayın Manifesto merhaba.
Sizden öğrenecek çok şeyimiz var, bunu daha iyi anladım. Dostane tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. Biz okyanusta hedefini belirlemiş yelkenli gibiyiz. bu yelkenli yanlış limanlardan hareket edebilir. ama en önemlisi doğru hedefi belirlemek ve gece vakti de yolunu aydınlatacak sizler gibi fenerlerin yardımıyla doğru hedefe ulaşabilmektir....
Selamlar... Saygılar...
Rüzgarın bol olsun. Yelkenlerin hep şişkin olsun .;)
vetman996
03-03-2013, 19:03
Sayın İsmail Bey rüzgarımızın bol olması temennileriniz için teşekkürler...
Biraz fotoğraf paylaşalım:
vetman996
03-03-2013, 19:07
Çiçeklerimizi kesmeyi bıraktık. inşallah meyvelerimizin de fotoğraflarını paylaşabiliriz....
Manifesto
03-03-2013, 19:07
Havalar ısınınca bitkiler canlanmaya başladı.
Zemindeki otları temizlemeyi düşünmüyormusunuz.
vetman996
03-03-2013, 19:09
bugünlük bu kadar fotoğraf yeter sanırım...
vetman996
03-03-2013, 19:11
Havalar ısınınca bitkiler canlanmaya başladı.
Zemindeki otları temizlemeyi düşünmüyormusunuz.
Sayın Manifesto, zemindeki otları ilkönce yoldurduk ama tekrar çıktı. bu hafta içinde çapalayıp yok edeceğiz inşallah.
Manifesto
03-03-2013, 19:15
Sayın Manifesto, zemindeki otları ilkönce yoldurduk ama tekrar çıktı. bu hafta içinde çapalayıp yok edeceğiz inşallah.
Bence çapalamayla uğrraşmayın.Ot ilacı atın.
Ama ot ilacınızın sistemik olmasın kontak tesirli olsun.Sistemik etkili ot ilacı çileklerinize zarar verebilir.
Kontak tesirli,Paraguat içerikli ot ilacı kullanabilirsiniz.2 günde kurutur.
İsmail Karagülle
03-03-2013, 21:58
,Paraguat içerikli ot ilacı
Gerçi emin limanların bilgisi ama insan düşünmeden de edemiyor.
Aman sakıncalı değildir, inşallah.
Manifesto
03-03-2013, 22:09
,Paraguat içerikli ot ilacı
Gerçi emin limanların bilgisi ama insan düşünmeden de edemiyor.
Aman sakıncalı değildir, inşallah.
Endişeniz nedir?
İsmail Karagülle
03-03-2013, 22:52
Endişeniz nedir?
endişem , bir yerlerde okumuştum. Bilhassa toprakta tarımda kullanılan bu ilaçların bazıları , bazı Avrupa ülkelerinde yasaklanmış.
paraguayda yetişen bir bitkinin yaprakları bizde obeziteye karşı çay olarak kullanılıyor . Millet şifa bulacağım diye içerken , Bazı ülkeler bu maddenin toprakta yabancı otlara karşı kullanımında bitkinin yapısına geçeceğinden ve zararlarından söz ediyor.
Bu büyük çelişki . Hangisi doğru gerçekten bilemiyorum .
Ama benim topraksız tarıma ilgimi artıran ve beni cezbeden en önemli etken , Topraktan gelecek bazı zararların , ortamda toprak olamadığı için , bunlara karşı ilaç kullanma zorunluluğu olmayışından kaynaklanıyordu.
Toprak yoksa oradan gelecek hastalık vs de yok, o zaman buna karşı ilaçlama da yok.
çok küçük miktarlarda , yediklerimizden geçecek ilaç kalıntıları da yok demektir.
Şimdi , Yabani ota karşı ilaç denilince , irkilmedim desem yalan olur.
Madem ilaç kullanacağız, toprağın suyu mu çıktı?
Topraksız tarımın , birinci tercih nedeni ilaçlara ihtiyaç duyulmamasıydı .
Verim vs sonra gelen tercih nedenleriydi.
Endişem bu yüzdendir.
sağlıcakla kalın .
Manifesto
03-03-2013, 23:27
endişem , bir yerlerde okumuştum. Bilhassa toprakta tarımda kullanılan bu ilaçların bazıları , bazı Avrupa ülkelerinde yasaklanmış.
paraguayda yetişen bir bitkinin yaprakları bizde obeziteye karşı çay olarak kullanılıyor . Millet şifa bulacağım diye içerken , Bazı ülkeler bu maddenin toprakta yabancı otlara karşı kullanımında bitkinin yapısına geçeceğinden ve zararlarından söz ediyor.
Bu büyük çelişki . Hangisi doğru gerçekten bilemiyorum .
Ama benim topraksız tarıma ilgimi artıran ve beni cezbeden en önemli etken , Topraktan gelecek bazı zararların , ortamda toprak olamadığı için , bunlara karşı ilaç kullanma zorunluluğu olmayışından kaynaklanıyordu.
Toprak yoksa oradan gelecek hastalık vs de yok, o zaman buna karşı ilaçlama da yok.
çok küçük miktarlarda , yediklerimizden geçecek ilaç kalıntıları da yok demektir.
Şimdi , Yabani ota karşı ilaç denilince , irkilmedim desem yalan olur.
Madem ilaç kullanacağız, toprağın suyu mu çıktı?
Topraksız tarımın , birinci tercih nedeni ilaçlara ihtiyaç duyulmamasıydı .
Verim vs sonra gelen tercih nedenleriydi.
Endişem bu yüzdendir.
sağlıcakla kalın .
Pestisit kalıntılarının insan sağlığına olumsuz etkileri konusundaki endişelerinize katılıyorum ama Bu sera organik ürün üreten bir sera değil.Ayrıca ot ilacını yetiştirme ortamına değil zemindeki otlara tavsiye ettik.
İsmail Karagülle
03-03-2013, 23:41
manifesto, Hani bir söz vardır . Ne şeytanı gör ne salavat getir. İlacı seraya sokmadan azıcık fazla emekle bu iş halledilmeye çalışılsa , galiba içimize daha iyi sinecek .
Tabii siz profesyonel olarak , daha az emekle sonuç alınacak bir yol olarak önermekte tamamen haklısınız. Tercih üreticinin elini taşın altına koyan müteşebbisindir.
Vetman arkadaşım, azıcık bir yer ayırırsan memnun olurum . Ben ziyaretine geldiğimde ilaçsız o kısımdan çilekleri tatmak arzusunda olurum . ( tabii şaka ):D:D
Manifesto
03-03-2013, 23:48
Sera içinde yabancı otlar bir çok hastalık ve zararlılara davetiye çıkarırlar. Yaptıkları terlemeyle sera içi nismi nemi arttırırlar.
İşin en doğrusu zemine taban sergisi sermektir.
İsmail Karagülle
03-03-2013, 23:49
Sera içinde yabancı otlar bir çok hastalık ve zararlılara davetiye çıkarırlar. Yaptıkları terlemeyle sera içi nismi nemi arttırırlar.
İşin en doğrusu zemine taban sergisi sermektir.
iMZAMI ATARIM.
Manifesto
03-03-2013, 23:57
Dahada doğrusu zemini ahşap parke kaplayıp,alttan ısıtmalı yapmak :D (Şaka)
İsmail Karagülle
04-03-2013, 00:00
Sonuncusu en güzeli oldu . Benim sera malum orman içinde , ormancılara yakalanmadan , taslak yaparım ( parkenin ham hali) Bir de sildik mi ? üzerine de yat verniği . Bu iş tamamdır. :D:D:D
vetman996
04-03-2013, 00:12
Sayın Manifesto zemine marul dikmeyi düşündük ama açgözlülük olur veya hata yapabiliriz düşüncesiyle de vazgeçtik. sadece orta sırada tel askıya aldığımız fide naylonlarındaki çilek fidelerinin altına deneme amaçlı marul diktik. yukarıdaki çilekleri damlama sulamayla suluyoruz. fide naylonlarının drenaj deliklerinden akan besin eriği de topraktaki marulları suluyor. deneme yapıyoruz ama toprağa diktiğimiz marulların sulanması çileklere zarar vermeyecekse (içerideki rutubeti artırması veya oksijen yetersizliği vs.) alt zemini komple marul yapabiliriz aslında:))
Manifesto
04-03-2013, 00:19
Sayın Manifesto zemine marul dikmeyi düşündük ama açgözlülük olur veya hata yapabiliriz düşüncesiyle de vazgeçtik. sadece orta sırada tel askıya aldığımız fide naylonlarındaki çilek fidelerinin altına deneme amaçlı marul diktik. yukarıdaki çilekleri damlama sulamayla suluyoruz. fide naylonlarının drenaj deliklerinden akan besin eriği de topraktaki marulları suluyor. deneme yapıyoruz ama toprağa diktiğimiz marulların sulanması çileklere zarar vermeyecekse (içerideki rutubeti artırması veya oksijen yetersizliği vs.) alt zemini komple marul yapabiliriz aslında:))
Olmaz.
Sıcaklık istekleri farklı.Marul soğuğu sever çilek sıcağı.Başka nedenlerde var ama konu dağılmasın.
İsmail Karagülle
04-03-2013, 00:23
Vetman ,
Marulu bizim serada yeriz.
Ispanak ve marul bizden .
vetman996
04-03-2013, 13:50
Vetman arkadaşım, azıcık bir yer ayırırsan memnun olurum . Ben ziyaretine geldiğimde ilaçsız o kısımdan çilekleri tatmak arzusunda olurum . ( tabii şaka ):D:D
Sayın İsmail Bey, siz yeter ki gelin seramıza. sizin sorduğunuz benim de yüzyüze anlatmak istediğim sanen keçisi ve düve ile de ilgili detayları aktarayım (en son bu şekilde kararlaştırmıştık diye hatırlıyorum). Gönül ne kahve ister ne kahvehane, gönül muhabbet ister çilek bahane. selamlar... saygılar...
vetman996
05-03-2013, 11:03
Değerli dostlar Merhaba.
Sulama rejimini düzenledikten sonra herhangi bir sorunumuz olmasa da kullandığımız Ec değeriyle ilgili soru işaretleri oluşmaya başladı. Çok sulama yaptığımız zamanlarda verdiğimiz Ec değeri 1.4 iken drenajdan gelen besin eriğinin Ec değeri 1.5 oluyordu bu da köklerde tuzlanmanın göstergesi diye düşünmüştük. Bugünlerde kullandığımız Ec değeri 1.6 ve biz bunu kademeli olarak 1.8'e getirmeyi düşünüyoruz. kış şartlarında yani düşük ışınım koşullanırında yüksek Ec, yazın ise düşük Ec değeri olması gerektiğini biliyorduk. Formda bir yerde de şöyle bir paylaşım vardı:
bugün yeni birşey öğrendim paylaşmak isterim ec ie ilgili kaynak ege üniversitesinden bir prof. kitabından diyorki düşük ışınım kış şartlarında ilk çiçeklenmede ec yi 9,5 yapın 10 gün devam edin daha sonra 7.5 düşürün ve her ay 2 puan düşürerek en son 2.5 kalın öyle devam edin fikri olan söylesin
Gerçi burdaki Ec değeri de çok abartılmış gibi gözüküyor, her neyse...
Her zaman bilgisine başvurduğumuz ve büyük destek aldığımız üstadlardan biri Ec değerini yükseltmememiz gerektiğini hatta düşürmemiz gerektiğini söyleyince iyice kafamız karıştı. Değerli üstad yazın Ec değerinin yükseltilmesi gerektiğini vurguluyor.
Ben kış şartlarında daha az sulama yaptığımız için Ec değerinin yüksek olması gerektiğini, yazın çok sulama yapacağımız için de daha düşük Ec değeri kullanılabileceğini düşünmüştüm.
Değerli dostlar. Bu konuda kafa karışıklığımızın giderilebilmesi için yardıma ihtiyacımız var. tatmin edici cevaplar alabilmek ümidiyle selamlar... saygılar...
İsmail Karagülle
05-03-2013, 12:43
Güvenli limanlara , ihtiyaç var .(:
Bitkinin büyümüş olması da ayrıca daha çok besin ihtiyacı demek değil mi?
Daha önceki yazılarımızda , Düşük ec değerinin beslenme eksikliğine ve büyümenin gecikmesine neden olacağı vardı.
akçayın o yazısının devamında , o değerin çok uçuk olduğunu da yazıyor diye hatırlıyorum . Hatta bu tavsiyeye uymak için yaptığı değişikliğin bitkiler üzerinde olumsuz etkisinden de bahs ediyor diye hatırlıyorum . Ani değişiklikler pek iyi olmasa gerek . Bütün değişiklikleri kademeli olarak yapmakta fayda var.
yine de güvenli bir limana müracaat etmekte yarar var.:rolleyes:
Ben acemi bir öğrenci olarak , kademeli 1,8 e kadar yavaş yavaş yüksetmenin doğru olacağını , öneririm .
EC yi yükseltirken , geri dönüşte ec ölçümünün yükselmemesine dikkat etmek lazım .
drenaj konusuna her zaman dikkat etmek lazım.
(VICIK VICIK olmamasına dikkat etmek lazım .
drenaj (vıcık,vıcık değil ise) iyi ise ,
ec yavaş yavaş 1,8 e getirilir ise,
katı ortamda ve bitki köklerinde tuzlanma yok ise ,
Mükemmel lezzette - ve mükemmel renkte - mükemmel büyüklükte
ÇİLEKLERİMİZ OLACAKTIR .
Acemi öğrenci tavsiyesidir. Güvenli limanlar daha doğru bilgiler verecektir.
Saygılarla, sevgilerle , sağlıcakla kalın .
ahmet düzgün
05-03-2013, 12:58
MERHABA
foruma yeni katuldım sayılır
üstteki yatay sistemde yatay sistemi havada tutan profil mi köşebent mi anlayamdım
vetman996
05-03-2013, 13:27
Güvenli limanlara , ihtiyaç var .(:
Bitkinin büyümüş olması da ayrıca daha çok besin ihtiyacı demek değil mi?
Daha önceki yazılarımızda , Düşük ec değerinin beslenme eksikliğine ve büyümenin gecikmesine neden olacağı vardı.
......
yine de güvenli bir limana müracaat etmekte yarar var.:rolleyes:
Ben acemi bir öğrenci olarak , kademeli 1,8 e kadar yavaş yavaş yüksetmenin doğru olacağını , öneririm .
.....
Acemi öğrenci tavsiyesidir. Güvenli limanlar daha doğru bilgiler verecektir.
Saygılarla, sevgilerle , sağlıcakla kalın .
Sayın İsmail Bey, biz de kademeli olarak Ec değerini 1.8 yapmayı düşünürken değerli üstadın Ec değerini düşürme tavsiyesi ezberimizi bozdu. mantığı anlayamaya çalışıyoruz ama acemiyiz olmuyor. güvenli limanların yardımı olmadan yelkenlimiz yol almakata zorlanacak. selamlar... saygılar....
vetman996
05-03-2013, 13:32
MERHABA
foruma yeni katuldım sayılır
üstteki yatay sistemde yatay sistemi havada tutan profil mi köşebent mi anlayamdım
Hoş geldiniz Ahmet Düzgün kardeş.
Yatay sistemde profiller kullandık 1.5 metre arayla. kanalları da havada tutan bu profiller. selamlar....
Sayın Vetman Topraksız tarım için besin eriyiği (EC) hazırlamak başlığı altında sayın delimus un önerisi 68. mesajda var.Onuda inceleyin kafanız tam karışsın :)
idris şenol
05-03-2013, 15:58
Sayın Vetman Topraksız tarım için besin eriyiği (EC) hazırlamak başlığı altında sayın delimus un önerisi 68. mesajda var.Onuda inceleyin kafanız tam karışsın :)
delimus Alıntı
Yetişkin halinde Çilek, 1,8-2,2 EC aralığında, Öncesi ve sonrası 1,5-2.5 Ec arasında, bu değerler Düşük ışık(soğuklarda) ve Yüksek ışık(sıcak havalarda) olarak değişir , Yabancı bir üretici 1.8 ile besleme yaptığını belirtiyordu(iklimlendirmeli serada). Havalar soğukken(güneş az iken) 2 EC değerine yakın, Havalar sıcak iken(güneşli iken) 1.8 Ec değerinde olmalı.
3 değeri çok yüksek.....
PH ise 5.8-6.5 Arası olmalı.
Ben bu dönem yetiştirme fırsatım olsaydı, ilk hafta 1.5 Ec sonrası 1.8 Ec olarak, PH ise 6.0-6.2 aralığında tutmayı planlıyordum.
neden kafanız karıştı?delimus ne yapacağnıda yazmış!!!!
vetman996
05-03-2013, 17:05
Biz besin eriğinin Ec değerini 1.2 ile başladık ve kademeli olarak 1.8 yapmayı düşünüyorduk. şu anda verdiğimiz değer ise 1.6 ama Ec değerimizin yüksek olduğunu ve düşürmemiz gerektiğini söyleyen üstadın tavsiyesini dinlemek istiyoruz. diğer üstadların da yorumlarını merak ediyoruz. Ec değeri neye göre yükselir veya düşürülür. bugünlerde hangi değerler olmalı. kafamız karıştı derken diğer dostların da kafasını karıştırmayalım isterseniz. selamlar... saygılar...
Ben bu işin çok acemisiyim, daha başlamadım bile denebilir ama çok basit düz bir mantıkla:
"sıcak havada buharlaşma daha çok olacağı için EC kendiliğinden yükselecektir. Siz EC yi baştan düşük tutarak, oluşacak bu yükselmeyi telafi ediyor olabilirsiniz..."
demek istemiştir belki...
yalandünya59
06-03-2013, 10:51
Sevgili Vetman996,
Değerli girişimci arkadaşım, yine herkes kafasına göre bişeyler yazmış, dilin kemiği yok derler, bence klavyeninde kemiği yok.
Bir üstad Ec yüksek olmalı diğeri düşürün diyorsa elbette kafanız karışacaktır, sonuçta hepsi kendi dalında değerli üstadlar.
Ancak şahsi kanaatim bu işi senin gibi serada kim binlerce fide ile yapıp,yetiştirip satmayı başardıysa onu daha gerçekçi bulurum.
Örnek; mtuğrul ağabey Adanadaki arkadaşının çilek serasının fotolarını yayınlamış, sanırım seninle aynı zamanda ekilmiş bir çilek serası, ancak orada yoğun meyveleşme var.
Seni çok iyi anlıyorum.
Bence sen mtuğrul ağabey ile özelden görüş derim, **** diğer Adanalı ağabey ile.
Yine şahsi kanaatim Kasım/2012'de çilek yetiştiriciliği yapılan topraksız tarım serasından Manisa iklimi şartlarında şuanda hasat yapıyo olman lazım gelirdi, bunun aksini iddia edecek olan varsa zaten bu işten anlamayan birisidir.
Hatta Manisa şartlarında serada topraklı tarımda çilek yapanlar bile Mart ayında artık başlamışlardır tahminim, etrafındaki çilekçilerle görüş.
Daha önemlisi profesyonel destek almanı şiddetle tavsiye ediyorum.
Allaha emanet olun, saygılar...
vetman996
06-03-2013, 12:07
Sevgili Vetman996,
Değerli girişimci arkadaşım, yine herkes kafasına göre bişeyler yazmış, dilin kemiği yok derler, bence klavyeninde kemiği yok.
Bir üstad Ec yüksek olmalı diğeri düşürün diyorsa elbette kafanız karışacaktır, sonuçta hepsi kendi dalında değerli üstadlar.
Ancak şahsi kanaatim bu işi senin gibi serada kim binlerce fide ile yapıp,yetiştirip satmayı başardıysa onu daha gerçekçi bulurum.
Örnek; mtuğrul ağabey Adanadaki arkadaşının çilek serasının fotolarını yayınlamış, sanırım seninle aynı zamanda ekilmiş bir çilek serası, ancak orada yoğun meyveleşme var.
Seni çok iyi anlıyorum.
Bence sen mtuğrul ağabey ile özelden görüş derim, **** diğer Adanalı ağabey ile.
Yine şahsi kanaatim Kasım/2012'de çilek yetiştiriciliği yapılan topraksız tarım serasından Manisa iklimi şartlarında şuanda hasat yapıyo olman lazım gelirdi, bunun aksini iddia edecek olan varsa zaten bu işten anlamayan birisidir.
Hatta Manisa şartlarında serada topraklı tarımda çilek yapanlar bile Mart ayında artık başlamışlardır tahminim, etrafındaki çilekçilerle görüş.
Daha önemlisi profesyonel destek almanı şiddetle tavsiye ediyorum.
Allaha emanet olun, saygılar...
Sevgili yalandünya.
Kasım/2012'de çilek dikebilseydik şuan hasat ediyorduk ama formu incelerseniz fide dikimimiz 25 Aralık. hatta bir kısmını da yılbaşı tatilinde diktik. fide dikiminden sonra da aşırı soğuklar başladı. bitkilerimizin yeni yeni kendilerine geldiklerinin farkındayız.
serada topraklı tarımda çilek yapanlarda bizim kadar çiçek yok. bundan emin olabilirsiniz.
Adanada çilek yapan arkadaşların çilek serasını fotoğraftan gördüğüm kadarıyla meyve derimi başlamış. fakat çileklerde bir kısmı meyve verirken bir kısmı çiçek bile açmamış, küçük kalmış gibi. bu sizce normal mi. bunu sabebi sizce ne olabilir.
Ayrıca Adanadaki arkadaşlar 20 Kasımda dikim yapmışlar. yani bizden yaklaşık 40 gün önce.
Değerli arkadaşım önerileriniz için çok teşekkür ederim. profesyonel yardım almak için görüştüğüm çevremdeki arkadaşların bilgileri de bu konuda sınırlı malesef. Bize şimdiye kadar yol gösteren değerli üstadın tavsiyelerine hep uyduk. şimdi de uyacağız ve Ec değerimizi düşüreceğiz yani Ec değerimiz 1.6 iken 1.4 olarak devam edeceğiz. Kendisiyle görüştüğümüzde köklerde tuzlanmanın önüne geçebilmek için Ec'yi düşürmemiz gerektiğini söyleyince ikna oldum.
yalandünya59
06-03-2013, 13:09
Sevgili Vetman996,
Hala ısrarla profesyonel destek alman gerektiğini düşünüyorum.
Örnek: Oğuz ALPER
Sanırım sadece bu isim yeterli olacaktır, başka bir isim macera olacaktır, kanaatindeyim.
Macerayı seviyorsan o başka... diyecek lafım felan olamaz elbette.
Yazılarımda sana karşı samimi ve gerçekten dürüst olmama karşı, sizde hala bir kinaye seziyorum, inan bana sevgili dostum, ben kesinlikle inanıyorum.
Beni birgün mutlaka anlayacaksın, bu kelimeninde altına imzamı atıyorum.
Sanırım bu senin forumun altındaki 462 nolu mesaj olacak, bu mesaj numarasını ve tarihi bir yere not et, hemde 461 nolu mesajda kırmızı kelimeyle yazdığın gibi olsun.
Yine yüreğimden gelerek diyorumki, Allah sana gani gani çilekler nasip etsin,inşallah koyacak sandık bulamazsın, umarım buda yeter herhalde....
Eğer mesajlardan birşey anlatamadıysam tel ver sana özelden nedemek istediğimi anlatayım, ozaman nekadar samimi ve artniyetsiz olduğumu anlarsın belki.
Saygılar...
vetman996
06-03-2013, 14:40
Sevgili yalandünya.
....
Değerli arkadaşım önerileriniz için çok teşekkür ederim. profesyonel yardım almak için görüştüğüm çevremdeki arkadaşların bilgileri de bu konuda sınırlı malesef. Bize şimdiye kadar yol gösteren değerli üstadın tavsiyelerine hep uyduk. şimdi de uyacağız ve Ec değerimizi düşüreceğiz yani Ec değerimiz 1.6 iken 1.4 olarak devam edeceğiz. Kendisiyle görüştüğümüzde köklerde tuzlanmanın önüne geçebilmek için Ec'yi düşürmemiz gerektiğini söyleyince ikna oldum.
Sevgili yalandünya.
Yazılarımda bahsi geçen değerli üstad Oğuz Alper Bey zaten. Kendisiyle görüşürüz ve tavsiyelerini dinleriz. Burdan kendilerine ayrıca teşekkür ediyorum.
Değerli arkadaşım size aşağıdaki yazıyı yazmaya neden olan hangi ifademse söyleyin hemen düzelteyim:
Sevgili Vetman996,
....
Yazılarımda sana karşı samimi ve gerçekten dürüst olmama karşı, sizde hala bir kinaye seziyorum, inan bana sevgili dostum, ben kesinlikle inanıyorum.
Beni birgün mutlaka anlayacaksın, bu kelimeninde altına imzamı atıyorum.
...
Saygılar...
Samiyetinize inanmasam cevap verme gereği duymazdım. Dürüstlüğünüze inanmasam daha farklı formatta size yazardım.
Ben yine de kinaye hissettiğin yazıyı düzeltmeye hazırım değerli arkadaşım. Eğer bu şekilde düşünebiliyorsanız, bu hissi size verdiysem hata bendedir, özür diliyorum dostum. ama kalbini ferah tut ki size karşı kalbimde en ufak olumsuzluk hissim yok. Bu fani dünyada neden olsun ki zaten. selamlar ... saygılar değerli dostum
kaan1978
06-03-2013, 17:38
vetman kardeş merhaba formu baştan sona kadar okudum ve böyle bir girişimde bulundugun için seni gerçekten tebrik ediyorum.çileklerinin fotolarına baktıgım zaman gerçekten çok saglıklı görünüyorlar ve sonuçta istenilen başarıyı elde edecegini düşünüyorum.tek problemi zaman konusunda görüyorum. fideleri geç ekmen ve ektigin dönemde havaların soguk olması bitkinin gelişim dönemini uzattıgını düşünüyorum.bu senın için büyük bir tecrübe olacak bizlerde senin bu tecrübelerinden faydalanmak isteriz.bende amatör olarak ugraşıyorum mersinde küçük bir bahçem ve yaklaşık 350 kök civarında çilegim var.bunun yanında 15 gun sonra domates biber ve patlıcanda ekecegim havalar çok güzel oldugu için benim çileklerim şu an yogun bir şekilde çiçeklenme döneminde ve meyve tutumunda senden ve formdaki arkadaşlarımdan ricam şu elimde sıvı olarak organik azot fosfor potas iz elementleri var. katı olarakta demir çinko magnezyom ve potas var ayrıca sıvı olarak kükürtte var son olarak hümik asit ve topragın ph şını düşüren bir sıvı gübrem var.bunları hangi oranda karıştırmam ve hangi aralıklarla vermem lazım.topraksız tarımda besin eriyigi bunların karışımından yapılıyor sanırım muhakkak başka elementlerde vardır ama başlıcaları bunlardır sanırım.bende bunların karışımından topraklı tarımda bitkinin alabilecegi formda en iyi karışımı yapmaya çalışıyorum formdaki yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden minnettarım.
vetman996
06-03-2013, 19:37
Kaan kardeş merhaba.
Forma hoşgeldiniz. Formdaki üstadlar varken bize pek söz düşmez sanırım. biz daha çırak kıvamındayız pişmemiz gerek. Sorunuzun cevabı için Sayın Kudret Hocam yardımcı olacaklardır umarım. selamlar...
idris şenol
07-03-2013, 09:03
kokopit ortamında benimde yaptığım ,çilek kapalı sistem çaılışmalarında bir iki sulamamda ec deyeri oto yükseliyor ,sanırım birkaç seçenek var,
sistemde dolaşan gübre eriğikli suyun %20 sini dışarı atmak
herseferinde yeni gübre eriği hazırlamak
sistemdeki ec yükseldikce saf su ilave etmek
sizin belirleyeceğniz zamanlarda kök yıkması yapmak (ph 5,80 ,,6 00 arası tutmak kaydıyla)
Selahattin Yılmaz
07-03-2013, 09:11
fakat çileklerde bir kısmı meyve verirken bir kısmı çiçek bile açmamış, küçük kalmış gibi. bu sizce normal mi. bunu sabebi sizce ne olabilir.
Zaman zamanda sorun olduğunu düşündüğünüz bölgeleri ya da kök yani kokopit ortamındaki EC değerini ölçmelisiniz diye düşünüyorum zira soğuk/sıcak farkından, eğim nedeniyle su birikintisi olabilecek torbalanmalardan ya da muhtelif sebeplerden lokal alanlarda EC değeri artışları olabilir. Yalnızca suyu ölçerseniz su size ortalama değer verecektir, ancak sorunun olduğu bölgeden alacağınız ortam EC si size daha sağlıklı bir bilgi verecektir bu şekilde her yere aynı muameleyi yapmak zorunda kalmazsınız esas mesele lokal alandaki sorunu ortaya koymak...
yalandünya59
07-03-2013, 10:22
Sevgili vetman996,
İnsanların birbirini anlaması kadar güzel bişey olamaz,
anlayışın için özellikle teşekkürlerimi sunuyorum.
Aynı frekansta yayın yapmak çok anlamlı, bi okadarda keyifli sanırım.
Artık çiçek koparmayı bırak fotolardaki fideler, artık vetman koparma diye yalvarıyorlar,
bırak sal gitsin artık meyvesini versin kardeşim.
Sayın İdris Şenol,
466 nolu mesajda yaptığın yorum için sanada ayrıca teşekkürlerimi borç bilirim.
İşte bu şekilde olursak vetman kardeşimize daha faydalı olabileceğimizi düşünüyorum.
Bitkilere basılan besinli su ana tanka geldikten sonra üzerine tekrar A ve B kitinden ilave ederek tekrar basmak bana mantıklı gelmiyor, çünkü geri gelen besinli suda neler eksik, neler var, hangi mikrobik durum var bilemeyiz, sevgili idrisin dediği gibi ya birkısmını tahliye etmek lazım, **** ütopik son sistem,son teknoloji, laboratuar vari bir sera kurmak lazım.
İşte o zaman layıkıyla bu iş yapılır kanaatindeyim.
Ancak ****** bu demek değildirki, bunlar yapılmazsa çilek, domates, v.s. alınmaz, elbette alınır, ancak 1 kökten 1-1,5 kg çilek almak için ya açık sistem bir besleme yapmak lazım, **** yukarıda belirttiğim türden bişey olmalı.
Sevgili İdrisede bilgisini dosdoğru paylaştığı ve samimi ifadelerinden ötürü tekrar
teşekkür eder, saygılarımı sunarım...
Vetman umarım önümüzdeki hafta artık tosunları görürüz, 1 aylık hava durumuna baktım, mart ayı nisan ayını aratmayacak merak etme....
vetman996
07-03-2013, 10:48
Selahattin Yılmaz Kardeş Merhaba.
Paylaşımınız için teşekkür ederim. Bütün çabamız topraksız tarımın mantığını çözebilmek, bitki fizyolojisini özümseyebilmek, ortamın ve besin eriğinin Ec-Ph değerleri sonucunu yorumlayabilmek. Siz değerli dostlar sayesinde bunları öğrenebileceğiz, biraz daha zamana ihtiyacımız var sanırım. Formda oldukça fazla bilgi var ama bilgiler bazen çelişebiliyor. Hala topraklı mı, topraksız mı tartışmaları yapılıyor. Topraksızda açık sistem mi, kapalı sistem mi ideal tartışmaları bitmek bilmiyor. Kurduğumuz deneme seramız kapalı sistem ama zihnimizdeki soru işaretlerinden kurtulmak için bir takım uygulama değişikliği yapma düşüncesindeyim. Sizin ve değerli üstadların da fikrini almak istiyorum.
-Şuan kapalı sistemde dönen besin eriğini komple değiştirerek yeniden sisteme taze besin eriği vermek ve bunu ayda bir tazelemek düşüncesindeyim.
-Bir ay boyunca sistemde dönen besin eriğini de haftada bir dezenfekte etmeyi düşünüyorum.
Başarılı olmak için yola çıktık küçük hesaplar yaparak emeklerimizin zayi olmasını istemeyiz. ayrıca biz Kuluz tedbirimizi alıp takdiri Allaha bırakmalıyız düşüncesindeyim. Siz ne dersiniz.
Deneme saramızda başarılı olursak daha büyük sera kurma düşüncemiz var. Kuracağımız seradaki sistemleri de şimdiden planlamaktayız ama kararımızı tam veremiyoruz. Her ustanın söylediği sistemin doğru yönleri var ve biz bunları yorumlamakta güçlük çekiyoruz.
Biz de hem topraklı hem topraksız tarımı birlikte yapsak mı acaba diye düşünüyorum. Topraksız tarımı açık sistem yapıp drenajdan gelen besin eriğini uygun formda düzenleyerek topraklıda kullanmak gibi mesela. Ne dersiniz, olur mu sizce? Selamlar... Saygılar...
vetman996
07-03-2013, 11:00
Sayın Yalandünya kardeş.
Paylaşımınız için teşekkür ederim. Yukarıdaki mesajı yazarken mesajınız yayınlanmış görmedim. Frekanslarımızı hep bu minval üzere devam ettirelim ne olur. Böylece daha yararlı ve zevkli paylaşımlarda buluşabiliriz düşüncesindeyim.
1 Mart itibariyle çiçek koparma işini bıraktık. tosuncukları dört gözle bekliyoruz. yakında fotoğrafları servis ederim merakınızı giderebilmek için. Başarımız için tüm önerileri dikkate alırız. Bu nedenle daha fazla öneri ve yorum bekliyorum sizden ve tüm dostlardan. Sevgiyle kalın. Selamlar... Saygılar...
Sevgili vetman.. Formu yeni takip etmeye basladim. Bu yil okulum bitiyor, ziraat muhendisiyim.Bu sistemi bende denemeyi düşünüyorum. Bu konuyu bizlerle paylasmaniz cok guzel, takipteyim :-)
Selahattin Yılmaz
07-03-2013, 23:03
... Sizin ve değerli üstadların da fikrini almak istiyorum.
-Şuan kapalı sistemde dönen besin eriğini komple değiştirerek yeniden sisteme taze besin eriği vermek ve bunu ayda bir tazelemek düşüncesindeyim.
-Bir ay boyunca sistemde dönen besin eriğini de haftada bir dezenfekte etmeyi düşünüyorum.
Başarılı olmak için yola çıktık küçük hesaplar yaparak emeklerimizin zayi olmasını istemeyiz. ayrıca biz Kuluz tedbirimizi alıp takdiri Allaha bırakmalıyız düşüncesindeyim. Siz ne dersiniz....
Sevgili vetman996, gerek akansu kültüründe ve gerekse hyroponic sistemde sistemden geçen suyun zaten iyi süzüldüğü ve dezenfekte (ozonize) edildiğinde sistemde tekrar döndürülmesi yeniden EC ayarlamasıyla tercih edilen bir yöntem. Hatırlarsanız sürekli EC ayarı yapılan domates ağacı bu şekilde yetiştiriliyor hatta durgun su kültüründe de benzer bir sistem var.
Sistemdeki suyu ayda bir dezenfekte etmek oldukça uzun bir süre bu süre sürekli olmalı aksi taktirde yosunla başınız belaya girer.
Tam anlamıyla otomasyon ve danışmanlık hizmeti alınan bir sistem kurmadığınız sürece belirlediğiniz metot sizlere başarı sağlayacaktır, zira sürecin problem aşamalarını iyi çözmek ve kontrolün sağlanması ancak tercih ettiğiniz yöntemle mümkündür.
Ancak çilek üretiminin tüm aşamalarını halletseniz de karşınıza çıkacak yegane konu pazarlama ve fiyat dalgalanmaları. Bunu aşamadığınız sürece maliyetlerle boğuşmak zorunda kalmayın zafer sizindir.
yalandünya59
08-03-2013, 10:33
Sevgili Vetman996,
Şimdi ismail ağabeyle besin konusunun altında yazarken, aklıma senin tosuncuklar geldi.
Şimdi sana önemli bir husustan bahsetmek istiyorum, bu arada konunu okurken akçay ağabeyin bahsettiği EC 7,5 ve kademeli düşürme sakın girme derim, ilk defa böyle bir değer duyuyorum uzak dur, çilekleri yakarsın.
Şimdi senin çilekler artık meyveye yatacak ancak meyveye yatınca formülünde çok köklü bir değişiklik yapman gerekecek şöyleki;
Bende senin gibi üstad'tan çilek besin kiti aldım, hem fide, hem çiçek, hem meyve döneminde sera bekçisinden EC yi yavaş yavaş arttırarak yetiştirdim, ancak çileklerin meyvesini büyütmeyi başarsamda lezzeti çok kötüydü, hatta hayatımda yediğim en anlamsız çileklerdi, ne bir koku nede tat vardı.
Bu konu ile ilgili olan formülde şudur kanaatindeyim;
Yeni fide ve çiçekteyken olması gereken besin programı;
N--121,31 PPM
K--85,19 PPM
P--63,69 PPM
MG--50 PPM
CA--171,12 PPM
S--68,25 PPM
FE--3 PPM
ZN--0,5 PPM
B--0,5 PPM
CU--0,05 PPM
MO--0,05 PPM
NA--0,024 PPM
MN-- 0,5 PPM
EC= 1,3 ms/cm olacak,
Meyveler görüldüğü zaman uygulanacak besin programı;
N--124,73 PPM
K--212,17 PPM
P--56,52 PPM
MG--40 PPM
CA--106,28 PPM
S--56,97 PPM
FE--5 PPM
ZN--0,25 PPM
B--0,7 PPM
CU--0,07 PPM
MO--0,05 PPM
NA--0,024 PPM
MN-- 0,2 PPM
EC= 1,2 ms/cm olacak,
Sonuç ve yorumum:
yalandünya59
08-03-2013, 10:43
Sevgili Vetman;
Farkındaysan NKP (dal-döl-bal) üçlüsünde, en önemli değişiklik K (potasyum) değerinde fark tam tamına 2,49 kat.
Diğer değerlerde pek değişiklik yok gibi, birde iz elementlerde biraz oynamalar olmalı.
Yanı meyve döneminde besinde kullandığın potasyumu 2,49 kat arttırmalısın.
Farkındaysan meyve döneminde EC= 1,2 yani Ec yüksetilecek gibi bir durum söz konusu değil, sakın EC ile oynama, farkındaysan meyve döneminde EC 1,3 değerinden 0,1 düşürülerek 1,2'ye set edilmiş.
Şimdi gelelim potasyum noksanlığında neler olur, potasyumun sana getireceği artılar neler (benim çilekten almadığım lezzeti almalısın)
Aman dikkat et, bu konuyu mutlaka Oğuz beye danış, hatta forumda yazdıklarımı okursa nedemek istediğimi oda anlayacaktır.
Saygılar...sevgili dostum..
yalandünya59
08-03-2013, 10:53
Potasyumun Faydaları;
1- Diğer bitki besin elementlerinin taşınmalarına yardım eder,
2- Bitkilerde su kaybını ve solmayı önler,
3- Kök gelişmesini ve büyümesini olumlu şekilde etkiler,
4- Bitkilerde yatmayı önler,
5- Soğuğa dayanıklılığı arttırır,
6- Erkencilik sağlar,
7- Azotun etkinliğini arttırır,
8- Hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılık sağlar,
9- Meyvede renk, irilik, tat ve aroma sağlar,
10- Depolama sırasında ağırlık kaybının azalmasını sağlar,
11- Üniform ve aynı zamanda olgunlaşma sağlar,
12- Meyvelerin raf ömrünü arttırır,
vay be ne potasyummuş!...
Kaynak; Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi
vetman996
09-03-2013, 23:00
Merhaba Değerli Dostlar.
1 Mart itibariyle çiçek bırakmaya başlamıştık. Size bir demet çiçek fotoğrafı paylaşalım istedik
vetman996
09-03-2013, 23:03
Ec değerimizi bugün için 1.35 olarak revize ettik.
vetman996
10-03-2013, 00:32
Meyve resimlerimizi de paylaşabilmek dileğiyle....
Sevgili Hemşerim vetman maşallah Allah işini rast getirsin TAKİPTEYİZ.
shapsough
10-03-2013, 19:14
Teknik işlemler hakkında ki bilgileri de bekliyoruz ;)
vetman996
11-03-2013, 15:31
Sevgili Hemşerim vetman maşallah Allah işini rast getirsin TAKİPTEYİZ.
Sayın Kanumu teşekkür ederiz. Allah razı olsun. selamlar...
Teknik işlemler hakkında ki bilgileri de bekliyoruz ;)
Sayın shapsough merhaba. Biz bir çok kitap okusak da ilk denememiz olduğu için yanlış yönlendirme yapmaktan korkuyoruz açıkcası. Size bir ip ucu vereyim: bu işte başarılı olabilmek için hiç bir şey bilmiyormuş gibi davranıp herkese sorular sorarak bir şeyler öğrenmeye çalışmak gerekiyor. Yalnız doğru soruyu da doğru kişilere sormakta yarar var. selamlar...
vetman996
11-03-2013, 15:35
Merhaba değerli dostlar..
Siz beğendikçe biz de karşılığını verir ve yeni fotoğraflar paylaşırız elbette.
shapsough
11-03-2013, 18:49
Sayın shapsough merhaba. Biz bir çok kitap okusak da ilk denememiz olduğu için yanlış yönlendirme yapmaktan korkuyoruz açıkcası. Size bir ip ucu vereyim: bu işte başarılı olabilmek için hiç bir şey bilmiyormuş gibi davranıp herkese sorular sorarak bir şeyler öğrenmeye çalışmak gerekiyor. Yalnız doğru soruyu da doğru kişilere sormakta yarar var. selamlar...
Bende sizin gibi yeni başlamak isteyenlerdenim. Bu işleme hemen başlamasamda en azından konu hakkında bilgi topluyorum. Sera ve topraksız tarım konusunda yeni olduğunuz içinde size soruyorum, bütün adımlarınızı da takip ediyorum. Ürün yetiştirme konusunda çok yararlı bilgiler var onları her gün okumaktayım.
Teknik işler konusunda da bilgi aldığım üstadlar var, ama işe yeni başlamış birinden de yaptıklarını varsa hatalarını, işin pratiğini öğrenmek istiyorum.. Esenlikler dilerim.
vetman996
12-03-2013, 05:57
Bitkilerimizde bir gündeki canlanmayı ve büyümeyi gözle görebiliyoruz. Bu da bize ayrı bir keyif veriyor. Rabbim bu keyfimizi bozmasın ve tüm dostlarımıza da yaşatsın diliyoruz....
hanımeli
13-03-2013, 09:11
Maşallah çilek değil çiçek bahçesi sanki
bol, sulu,tatlı meyveleriniz olsun inşallah,
en tatlılarından bi kaç fidan sözünüzü usanmadan hatırlatabilirim bu resimlei gördükçe. :))
mtugrul33
13-03-2013, 11:05
Merhaba Sn vetman,
Çileklerinizin maşallahı var çok sağlıklı görünüyorlar.Düşük Ec den başlayarak bitki gelişimine göre ec değerini yükselterek sulama periyodunu düzenliyorsunuz herhalde.Bitki nin vegetatif gelişimi arttıkça hem su hem de besin ihtiyacı artacaktır.Benim bitki besleme mantığımı sizle paylaşmak istedim.yaklaşık bir aydır topraksız kısımdan çilek hasadı yapıyorum.darısı sizin başınıza.Bol kazançlar dilerim.Umarım gözlemlerinizi düzenli şekilde kayıt altına alıyorsunuzdur.Yapacağınız yatırımlarda size ışık tutacaktır.Saygı ve selamlar..
m_aslan_d
13-03-2013, 16:17
masallah.Allah kolaylıklar versin.devamını bekliyoruz.
vetman996
14-03-2013, 13:11
Maşallah çilek değil çiçek bahçesi sanki
bol, sulu,tatlı meyveleriniz olsun inşallah,
en tatlılarından bi kaç fidan sözünüzü usanmadan hatırlatabilirim bu resimlei gördükçe. :))
Sayın HANIMELI Merhaba.
Size sözümüz söz ama aramızda sır olarak kalsın :D çünkü size şu fıkrayı hatırlatırım. Bir Arkadaşı Nasrettin Hoca‘ya sormuş : – Hocam sizde kırk yıllık sirke varmış.. Nasreddin Hoca da : – Var demiş..Arkadaşı : – Biraz versene ilaç yapacağım demiş..
Nasrettin Hoca :
- Her isteyene verseydim o sirke kırk yıl durur muydu sence? demiş.
Selamlar... saygılar...
vetman996
14-03-2013, 13:38
Merhaba Sn vetman,
Çileklerinizin maşallahı var çok sağlıklı görünüyorlar.Düşük Ec den başlayarak bitki gelişimine göre ec değerini yükselterek sulama periyodunu düzenliyorsunuz herhalde.Bitki nin vegetatif gelişimi arttıkça hem su hem de besin ihtiyacı artacaktır.Benim bitki besleme mantığımı sizle paylaşmak istedim.yaklaşık bir aydır topraksız kısımdan çilek hasadı yapıyorum.darısı sizin başınıza.Bol kazançlar dilerim.Umarım gözlemlerinizi düzenli şekilde kayıt altına alıyorsunuzdur.Yapacağınız yatırımlarda size ışık tutacaktır.Saygı ve selamlar..
Sayın mtugrul33 hocam ilginiz için teşekkür ederim. size de bol kazançlar. ürünlerinizi pazarlama yönteminizi merak ettim, hale mi verirsiniz ihracatçıya mı yoksa pazarcıya mı. bizim asıl sınavımız yeni başlıyor bence. bir ürünü üretmek fazla zor olmuyor önemli olan pazarlama diye düşünüyorum. zaten deneme seramızı da bu şekilde büyük yapma nedenimiz de pazarlamayı da görebilmek düşüncesiydi.
Ben birkaç ihracat firmasına mail attım. deneme üretimi yaptığımızı ve daha büyük sera kurma düşüncemizi ihracatın nasıl olabilirliğini, yatırımımızı buna göre planlamak istediğimizden bahsettim. lütfederler de olumlu cevap verirlerse eylül gibi büyük sera çalışmalarımız olabilir.
Çilekte ihracat firmalarının hasat takvimine göre Nisan Mayıs Haziran ayları ihracat için çilek topladığı aylar. biz de üretimimizi bu aylara göre düzenleyebiliriz. ocak, şubat, mart aylarındaki üretimimizi de yurt içinde değerlendirebiliriz düşüncesindeyim.
Değerli hocam yakın ilçemizde 150 dönüm topraklı tarımda çilek üretemi yapan bir dostumuz da bizi örnek alarak topraksız tarımda çilek üretimi yapma düşüncesindeler. seramıza tekrar gelecekler ve son kararlarını verecekler. eğer ihracat yapılabilecek seviyede ürünü el birliğiyle ihracata sunabilirsek belki Nisandan önce ihracat gerçekleşebilir düşüncesindeyim. Bunlar tabi hep bizim düşüncelerimiz. görelim Mevlam neyler, neylerse güzel eyler... selamlar... saygılar...
vetman996
14-03-2013, 13:50
masallah.Allah kolaylıklar versin.devamını bekliyoruz.
Değerli kardeşim teşekkür ederim. Allah razı olsun. Allah size de versin dilerim. selamlar...
Sayın mtugrul33 hocam ilginiz için teşekkür ederim. size de bol kazançlar. ürünlerinizi pazarlama yönteminizi merak ettim, hale mi verirsiniz ihracatçıya mı yoksa pazarcıya mı. bizim asıl sınavımız yeni başlıyor bence. bir ürünü üretmek fazla zor olmuyor önemli olan pazarlama diye düşünüyorum. zaten deneme seramızı da bu şekilde büyük yapma nedenimiz de pazarlamayı da görebilmek düşüncesiydi.
Ben birkaç ihracat firmasına mail attım. deneme üretimi yaptığımızı ve daha büyük sera kurma düşüncemizi ihracatın nasıl olabilirliğini, yatırımımızı buna göre planlamak istediğimizden bahsettim. lütfederler de olumlu cevap verirlerse eylül gibi büyük sera çalışmalarımız olabilir.
Çilekte ihracat firmalarının hasat takvimine göre Nisan Mayıs Haziran ayları ihracat için çilek topladığı aylar. biz de üretimimizi bu aylara göre düzenleyebiliriz. ocak, şubat, mart aylarındaki üretimimizi de yurt içinde değerlendirebiliriz düşüncesindeyim.
Değerli hocam yakın ilçemizde 150 dönüm topraklı tarımda çilek üretemi yapan bir dostumuz da bizi örnek alarak topraksız tarımda çilek üretimi yapma düşüncesindeler. seramıza tekrar gelecekler ve son kararlarını verecekler. eğer ihracat yapılabilecek seviyede ürünü el birliğiyle ihracata sunabilirsek belki Nisandan önce ihracat gerçekleşebilir düşüncesindeyim. Bunlar tabi hep bizim düşüncelerimiz. görelim Mevlam neyler, neylerse güzel eyler... selamlar... saygılar...
Merhabalar sayın Vetman
Dediğiniz gibi asıl iş pazarlama :) bu konuda bir kaç söz söylemek isterim. Çilekte ihracat biraz karışık bir husus öncelikle soğuk hava deposu olmadan neredeyse olmaz bir durum. Ürettiğiniz tür çok önemli (ne olduğunu bilemiyorum ancak belli türler hariç uzun yol şartlarına çilek asla domates vs gibi dayanamaz.).
Genellikle ihracatçıların (aracı desek daha doğru) aldıkları aylar bahar sonu yaz başı olmasının nedeni malum çileğin en ucuz olduğu dönemi seçmelerinden ileri gelir. Türkiye'de çilekte büyük üretim ve ihraç ne yazık ki soğuk hava deposu olmadan olmaz bir durum. Eğer yaz aylarına üretim düşünürseniz size tavsiyem topraksız tarım yapmayın yahut tek sefer ürün veren türlere yönelin. Hal mantıklıdır ancak ucuza gider. Biz parakende yapıyoruz tabi bulunduğunuz yere göre böyle bir şansınızın olması zor olabilir.
vetman996
14-03-2013, 14:28
Merhabalar sayın Vetman
Dediğiniz gibi asıl iş pazarlama :) bu konuda bir kaç söz söylemek isterim. Çilekte ihracat biraz karışık bir husus öncelikle soğuk hava deposu olmadan neredeyse olmaz bir durum. Ürettiğiniz tür çok önemli (ne olduğunu bilemiyorum ancak belli türler hariç uzun yol şartlarına çilek asla domates vs gibi dayanamaz.).
Genellikle ihracatçıların (aracı desek daha doğru) aldıkları aylar bahar sonu yaz başı olmasının nedeni malum çileğin en ucuz olduğu dönemi seçmelerinden ileri gelir. Türkiye'de çilekte büyük üretim ve ihraç ne yazık ki soğuk hava deposu olmadan olmaz bir durum. Eğer yaz aylarına üretim düşünürseniz size tavsiyem topraksız tarım yapmayın yahut tek sefer ürün veren türlere yönelin. Hal mantıklıdır ancak ucuza gider. Biz parakende yapıyoruz tabi bulunduğunuz yere göre böyle bir şansınızın olması zor olabilir.
Sayın Ankafar cevabınız için teşekkür ederim.
İhracat yapabilecek firmaların bize 40 km uzaklıkta soğuk hava depoları var ve ayrıca gümrük de mevcut. Biz Salihlideyiz soğuk hava depoları ve gümrük ise ise Alaşehirde. Bu işe girerken bu hususları da göz önünde bulundurarak yola çıkmıştık. Tabi ihracat için belli miktarda üretim olma şartı var. Bunun nasıl olabilirliğini araştırmaktayım. Konfüçyusun ifadesiyle: "Ya bir yol bul, ya bir yol aç, ya da yoldan çekil." biz bir yol bulma telaşındayız. Bize yön gösteren dostlara da ayrıca teşekkür ediyoruz.
selamlar... saygılar...
Tesadüfen denk geldiğim gerçek dünyadan bir haber.
Topraksız çilek üretti (http://www.yenialanya.com/gundem/topraksiz-cilek-uretti-h60540.html)
Ticari ama, belki sizlerden daha amatör. Ama mutlu.
Sayın Ankafar cevabınız için teşekkür ederim.
İhracat yapabilecek firmaların bize 40 km uzaklıkta soğuk hava depoları var ve ayrıca gümrük de mevcut. Biz Salihlideyiz soğuk hava depoları ve gümrük ise ise Alaşehirde. Bu işe girerken bu hususları da göz önünde bulundurarak yola çıkmıştık. Tabi ihracat için belli miktarda üretim olma şartı var. Bunun nasıl olabilirliğini araştırmaktayım. Konfüçyusun ifadesiyle: "Ya bir yol bul, ya bir yol aç, ya da yoldan çekil." biz bir yol bulma telaşındayız. Bize yön gösteren dostlara da ayrıca teşekkür ediyoruz.
selamlar... saygılar...
O zaman gerekli koşullar oluşmuş gözüküyor. Peki hiç fiyat araştırması yapabildiniz mi? En azından yaklaşık olarak sizden çıkış fiyatı için bir ortalama var mıdır?
vetman996
14-03-2013, 18:35
Sayın Ankafar, fiyat araştırması içindeyiz ama piyasa çok değişken olduğu söyleniyor. ihracatla ilgilenen aracılar piyasa açılmadan bir şey söylemek uygun olmaz dediler. Kesin olmamakla birlikte hasat zamanı fiyat 3 tl civarı olur dediler. geçen yıl çilekle ilgilenen alıcı ve satıcılar biraz sıkıntı yaşamış biraz da bunun etkisiyle çok temkinli konuşuyorlar. Ben direk ihracat yapan firmalarla görüşerek onlara sözleşmeli üretim önermeyi düşünüyorum çünkü çevremde bu işi yapmayı düşünen çok sayıda üretici adayı da var. bu firmalara mail attım ama dönen olmazsa yüz yüze görüşeceğim
Deneme seramızdaki çileklerimizin satışıyla ilgili herhangi bir endişemiz yok ama 3-5 dönüm topraksız sera kurmayı düşündüğünüzde satılabilirliğini çok iyi araştırmanız gerekiyor. Bu konuda da tüm değerli dostlardan paylaşım bekliyorum. Selamlar... Saygılar...
hanımeli
14-03-2013, 19:40
sn vetman996 inşallah sorunsuz bir pazrlamanız olur,
benim eskiden çalıştığım bir köy vardı geçen senelerde ziyarete gittik,giderkende yol kenarında bir amca çilek satıyordu,biraz alalım reçel yaparız dedik,amca bize aynen şunu dedi,''gir kızım bahçeye al çuvalını nekadar istersen topla para istemez,okadar düştükü fiyatlar işçi tutup toplatsam maliyeti kurtaramam,tarlada çürüyor'' dedi bizde girdik yaklaşık 10 kilo civarı topladık,bir yandanda yedik,amcayada 5 lira para verdik,istemedi adamcağız,olsun torununa bişey alırsın dedik,
diyeceğim çok üzülmüştüm yazık memleketimin uğraşan çiftçisine,inşallah bu tablolar birdaha olmaz,Allah herkese bol,hayırlı kazançlar versin.
vetman996
15-03-2013, 09:37
sn vetman996 inşallah sorunsuz bir pazrlamanız olur,
benim eskiden çalıştığım bir köy vardı geçen senelerde ziyarete gittik,giderkende yol kenarında bir amca çilek satıyordu,biraz alalım reçel yaparız dedik,amca bize aynen şunu dedi,''gir kızım bahçeye al çuvalını nekadar istersen topla para istemez,okadar düştükü fiyatlar işçi tutup toplatsam maliyeti kurtaramam,tarlada çürüyor'' dedi bizde girdik yaklaşık 10 kilo civarı topladık,bir yandanda yedik,amcayada 5 lira para verdik,istemedi adamcağız,olsun torununa bişey alırsın dedik,
diyeceğim çok üzülmüştüm yazık memleketimin uğraşan çiftçisine,inşallah bu tablolar birdaha olmaz,Allah herkese bol,hayırlı kazançlar versin.
Sayın HANIMELI temennileriniz için teşekkür ederim.
Ülkemizdeki tarımla ilgilenen kesimin kaderidir bu mahsulün para etmeyip tarlada, dalda çürümesi. Bir yıl karpuz iyi para eder ertesi yıl hurra herkes karpuz eker ve mahsul para etmez tarlada çürür. örnekleri çoğaltmak mümkün. Ben çok gördüm pamuğunu toplatmak için işçilik parası vereceğine tarlada kalınca daha karlı olduğunun hesabını yapan çiftçiyi. Biz bu sıkıntıların yaşanmasının önüne geçebilmek için ihracatın önemli olduğunu düşünüyoruz. umarım bu konuda da başarılı oluruz.
Topraksız tarımın en karlı yönlerinden biri de işçilik maliyetlerinin çok düşük olması. Çileğin en zor kısmı ise mahsulün kısa zamanda elden çıkarılması zorunluluğu. Kuru üzüm, kuru kayısı, kuru erik gibi çilek de kurutularak satışa sunulabilir mi diye düşündüm ve ülkemizde ve dünyanın bir çok yerinde bu işi yapanların olduğunu gördüm. tabi burada önemli olan da en az maliyetle en iyi kazancı elde edebilmek. Zaman ne gösterecek hep birlikte göreceğiz. Hayırlısı olur İnşallah..
Ara sıra paylaşımlarda bulunun ki size verdiğimiz sözü hatırlayalım, unutmayalım:D
Selamlar... Saygılar...
İsmail Karagülle
15-03-2013, 17:51
Çilek kurutulmaz ama çok güzel reçeli olur. Ben düşünüyorum . Sen de düşün bize de yol gösterirsin .
hanımeli
15-03-2013, 20:21
sn vetman 996 çilek kurutulur,hemde kurusu çok güzel olur,araştırmalara devam edin lütfen,nitekim her sabah yediğim kornflex in içinde kuru çilek mevcut ve tadıda çok güzel.
benim merak ettiğim bişey var topraksız tarımın karlı olmadığı konusunda genel bir kanı var. başlangıçta maliyetinin çok yüksek olduğunu ve iyi kargetirmediği söyleniyor,oysa siz gayet güzel yapıyosunuz bu işi,bide tavsiye ediyosunuz üstelik.benim bi akrabam var şuanda konyada bu setaların alt yapısını kuruyor,bütün elektrik tesisatını,ısınmasını falan,sanırım jeo termal bölgelerinde teşfik vamış.sizin gözlemleriniz nelerdir,topraklı tarıma oranla daha mı karlı dahamı zararlı
İsmail Karagülle
15-03-2013, 20:45
Gerçekten kurutulmuş çilek varmış.
Kurutulmuº Çilek (http://www.kurutma.net/kurutulmu%C5%9F-%C3%A7ilek.html)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.