View Full Version : Tika / Balkon
Sevgili agaclar.net üyeleri,
Balkonumda ve evimde bulunan bitkileri sizlerle bu başlık altında paylaşmaya karar verdim.Herkese bol çiçekli günler dilerim.Çiçeğiniz bol olsun. :)
Paşa Kılıcım,Kalachoe'larım,Fittonyalarım ve üstte görünen aşk merdivenim.
Balkonumda bir köşe,raflar gelince yerden kalkacak olan çiçeklerimin bir kısmı:
Açelya,sıklemen,kurdele çiçeği,aloe vera ve arapsaçı.
Parlak Mustafa ve minik Sedum Palmerim.
Minik çamım.
Sayfanız hayırlı olsun çiçekleriniz çok canlı ve güzel görünüyorlar.
Fotoğrafları yazı içine yerleştirmek (http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/12308.htm)
Bu yöntemi uygularsanız her bitkinin adı fotoğrafın hemen hüstünde ya da hemen altında yer alır ve takibi kolay olur...
Sayfanız hayırlı olsun çiçekleriniz çok canlı ve güzel görünüyorlar.
Tesekkur ederim.Sardunyalarimin ve salondaki ciceklerimin fotograflarini da en kisa zamanda ekleyecegim.
Bugun 3 adet lilyum sogani ve 10 adet frezya sogani ektim.
Lilyum
Zambak - Casablanca | .:: Asya Lale | lalesiparisi.com ::. Online Soğanlı Süs Bitkileri Satışı (http://lalesiparisi.com/Urun-956-zambak--casablanca.aspx)
Sogan olarak ya da tohum olarak ilk denemem.Umarim yeserip mutlu ederler beni.Soganlari da marketten almistim.
Bir de ciceklerimi biraz duzenlemek icin sera siparis ettim.
İste burada:
Intermas, Intermas 5010251 Kışlık Portatif Sera-4 Katlı | Evimister.com (http://www.evimister.com/Intermas-5010251-Kislik--Portatif-Sera-4-Katli-19512.html)
Serayi kurduktan sonra fotografini ceker paylasirim.Bakalim ne zaman gelecek?
Balkonumdan yeni birkaç görüntü...
293373
293374
293375
Kumrular.2 farklı çift geliyor. :)
293376
293377
Açelyam.
Bir kısmı kırmızı,bir kısmı beyaz açıyor.
Solda yeni aldığım şimşir fidesi de çıkmış.(Bauhaus 3,50)
293380
Yeni aldığım aşk merdivenim.Balkonun güneş almayan kuytu bir yerine yerleştirdim.Balkonum açık;ama sera sipariş ettim.Bugün gelecek.Kışın da içeri almayacağım.Serada muhafaza edeceğim. (Bauhaus 10,50)
293381
Ruj çiçeğim.Onu da yeni aldım.Görür görmez aşık oldum diyebilirim.Gerçekten mum çiçeğine çok benziyor.Pencere ile arasında 3 metre kadar var şu an,ama geçici yerinde...Pencere kenarındaki duvara asılacak. (Bauhaus 17,50)
293382
Bu çiçeği de yeni aldım. Adı:Peperomia Variegata
Ne olduğunu bilmeden aldım,fiyatı çok uygundu.Sarmaşık türüymüş. :) Üstelik birçok da farklı türü varmış.(Bauhaus 2,50)
293383
Dün aslında Bauhaus'a kaktüs almaya gitmiştim;ama istediğimi bulamayınca elim boş dönmedim. ;) Güzel bitkileri görünce insan dayanamıyor.:p
Barış çiçeğim
293384
Sardunyalardan devam edelim.Çoğu fotoğrafı sardunya başlığında paylaşmıştım.Bunları yeni çektim.
Ceylan Sardunyalar
293389
293388
293387
293386
293385
Sardunyalardan devam ediyoruz.
Ceylan Sardunya
293393
Babaannemden rengini bilmeden kışın aldığım çelik,nihayet ilk çiçeğini açtı.Ben de olmayan harika bir ton.
293394
Ceylanrın bir kısmı toplu halde.
293395
Sakızlar
293396
293397
Sakızlar
293398
293399
293400
293401
293402
melih500
10-05-2012, 09:42
Çok güzel bitkiler özellikler ceylanlar ve sardunyalara, acelyalarınız çok güzeller umarım sizi her zaman mutlu ederler kolay gelsin :)
Mum çiçeğim,bu çiçeği çok seviyorum.Henüz küçük...
293408
Köklendirdiğim Ficus Pimula,dikilmeyi bekliyor.
293409
Fil Kulağı
293410
Marginatalarım,öndeki kısa açık renk,arkadaki daha uzun olanı koyu yeşil.
293411
Sedum
Minik bir yavru verdi.
293413
293414
Bu succulent türünü çok seviyorum.Edinmek istediğim birkaç farklı tür sedum daha var.Gördükçe toplayacağım.İsimlerini henüz bilmiyorum ama küçük gül görünümünde olandan,büyük bir çiçek görünümde olan ve baloncuklu gibi görünen türlerden özellikle almak istiyorum.Yapı marketleri takip ediyorum.Henüz edinemedim.
Kurdele Çiçeğim.
Fotoğraf biraz karanlık çıkmış.
293416
Filizlenen Kasımpatılarım.Toplam 3 uzun saksı kasımpatım var.Umarım kışın beni mutlu ederler.Çim kedim için. :)
293418
Bu fotoğraftaki çiçeklerin olduğu yere sera koyacağım.Fotoğrafta aloe veram da görünüyor bu arada.
293417
Çok güzel bitkiler özellikler ceylanlar ve sardunyalara, acelyalarınız çok güzeller umarım sizi her zaman mutlu ederler kolay gelsin :)
Çok teşekkür ederim.
Maşallah; çiçekleriniz çok bakımlı ve güzel. Ellerinize sağlık. Yeni çiçekleriniz hayırlı olsun. Güle güle büyütün. Sardunyalar,ceylanlar coşmuş. Renkleri çok güzel.
Sizin balkonlarında bizimkilere benzemesi çok yakın.:D Yakında adım atacak yer kalmayacak. Oysa daha yetiştirmek istediğimiz ne çok tür var değil mi?:dilli:
Maşallah; çiçekleriniz çok bakımlı ve güzel. Ellerinize sağlık. Yeni çiçekleriniz hayırlı olsun. Güle güle büyütün. Sardunyalar,ceylanlar coşmuş. Renkleri çok güzel.
Sizin balkonlarında bizimkilere benzemesi çok yakın.:D Yakında adım atacak yer kalmayacak. Oysa daha yetiştirmek istediğimiz ne çok tür var değil mi?:dilli:
Çok teşekkürler Sayın almira.
Kesinlikle öyle...Aklımda birçok tür var.Nereye sığdıracağımı bilmiyorum.Şimdiden doldu zaten.Bir yılda bu hale geldi.:(Bugün sipariş ettiğim sera gelecek.Biraz yer açılır diye umuyorum.:))Olmadı duvarlar boş henüz.;)
serkan_istanbul
10-05-2012, 19:36
Maşallah ne kadar güzel bir balkon sardunyalarınıza bayıldım.
Çok güzel çiçekleriniz var; sardunyalarınız harika...
Maşallah ne kadar güzel bir balkon sardunyalarınıza bayıldım.
Tesekkurler Sayin Serkan Bey,
Sayenizde Bauhaus'u kesfedip istedigim turlerden edindim.:) Metrobusle ulasim kolaylikla saglaniyormus.:)Simdi istedigim zaman gidiyorum.Tam bir cicek cenneti.
Çok güzel çiçekleriniz var; sardunyalarınız harika...
Tesekkurler Sayin Anzac,
Sardunyalar benim favorim.Sanirim cocukluk zamanlarindan geliyor bu sevgi.Babaannemin,halamin ve tabii ki annemin bolca sardunyalari var.Gore gore cok sevmisim.:) Hala onlardan celik alirim hatta.:)
Sayın Tika,
Bence hiç durmayın, devam edin. Büyük bir zevkle takip etmeye, izlemeye devam edeceğim.
nuray topcu
10-05-2012, 23:08
harika bir blkon
benim gibi yerim dar diyenlerdensinz ama yılmayanlardansınız.tebrikler..
harika bir blkon
benim gibi yerim dar diyenlerdensinz ama yılmayanlardansınız.tebrikler..
Tesekkur ederim Nuray Hanim.
Yer az da olsa,degerlendirmeye calisiyorum.
Bugun balkon uyelerime 3 tane cali turu ekledim.Taflan,lavanta digerinin adini bilmiyorum ama parklarda,her yerde olan bir cesit.
murattyildizz
11-05-2012, 19:54
Çiçekleriniz çok güzel görünüyor.Ellerinize sağlık.
nuray topcu
12-05-2012, 05:30
Tesekkur ederim Nuray Hanim.
Yer az da olsa,degerlendirmeye calisiyorum.
Bugun balkon uyelerime 3 tane cali turu ekledim.Taflan,lavanta digerinin adini bilmiyorum ama parklarda,her yerde olan bir cesit.
hayırlı olsun,sevince insan başının üzerine bile koysa rahatsız olmuyor,saygılarımla..
Devsekoya
12-05-2012, 14:31
Sevgi ve emeğin sonucu hep böyle güzellikler olsun...
redsonia
12-05-2012, 14:35
maşallah rengarenk bir balkon... sardunyaları çok severim sizinkiler de emekleriniz karşılığını çok güzel vermişler... emeğinize ellerinize sağlık izlerken içim açıldı...:))
maşallah rengarenk bir balkon... sardunyaları çok severim sizinkiler de emekleriniz karşılığını çok güzel vermişler... emeğinize ellerinize sağlık izlerken içim açıldı...:))
Balkonum cok fazla gunes aliyor.Sardunyalar da gunesi cok sevdiklerinden hallerinden memnunlar sanirim.Ceylanlarin bazilari cok ciceklendi.Yeni fotograflarini da ceker eklerim.
Tesekkur ederim Sayin Devsekoya,
Ciceklerle ilgilenmek insani cok rahatlatiyor,huzur veriyor.
Nuray Hanim,son konusmamizdan sonra balkona 3 buyuk saksi cali turu ekledim.Simdi de gozum sarmasik turu gullerde.Gunesli balkonuma en az bir tane gerek diye dusunuyorum.;)İstedigim turden bulabilirsem alacagim.
Sayin Murat Yildiz,
Cok tesekkurler.Ben onlari seviyorum,onlar da beni uzmemeye calisiyorlar sanirim.;)
Kedi Tırnağı
13-05-2012, 10:32
Renk şöleni gibi. Yapı market satışlarında karşılaşıyorduk hep. Şu peşinde koşulan sardunyaları göreyim dedim. Çok güzel olmuş balkonunuz. Sukulent tuzağı sanırım sizi de yavaş yavaş içine çekiyor :D Bu arada, o balkonun demirlerine askılı saksılardan kaç tane sığar, duvarlar var, çamaşır iplerine de asılır. Benden uyarması; ben balkona giremiyorum artık, onlara terk ettim. Güya balkonumda çiçekler içinde sefahat süreyim diyordum ama adım atamıyorum artık:)))
Renk şöleni gibi. Yapı market satışlarında karşılaşıyorduk hep. Şu peşinde koşulan sardunyaları göreyim dedim. Çok güzel olmuş balkonunuz. Sukulent tuzağı sanırım sizi de yavaş yavaş içine çekiyor :D Bu arada, o balkonun demirlerine askılı saksılardan kaç tane sığar, duvarlar var, çamaşır iplerine de asılır. Benden uyarması; ben balkona giremiyorum artık, onlara terk ettim. Güya balkonumda çiçekler içinde sefahat süreyim diyordum ama adım atamıyorum artık:)))
Sardunyalarima kavustum,evet.Ceylanlardan istiyorum diye yazmistim.Nihayet istedigim ceylanlar benim oldu.Bu arada balkon icin guzel fikir verdiniz bana.;)
Sukulentlere tutuldum evet.;)Carsamba yine Bauhaus'a ugrayacagim.Yavas yavas toplamaya calisacagim.Ceylanlara baktigim sirada harika bir tane vardi,almadim.Simdi her yerde onu ariyorum.
Bugun okuldaki ogretmen arkadaslardan birisi,bana buyuk bir saksida seflera hediye etti.Benim cicek sevdigimi biliyor.Koklendirip buyuttugu bir tanesini sagolsun bana verdi.Cok sevindim tabii,mutlu mutlu getirdim eve.Salonda yeni yerine yerlestirdim.
Kendime bugun hediye olarak paskalya kaktusu ve dua cicegi aldim Carrefour'dan.Kaktus 4,90. Dua cicegi 5,90 di.Anneler gunu icin getirmisler sanirim.Tesadufen gordum,zaten ben gordugumde de cok az cicek kalmisti.
Kedi Tırnağı
13-05-2012, 19:36
Hayırlı olsun yeni bitkileriniz. Şimdi baktım da sizinle vejeteryan, sokak hayvanlarını sever, sukulent-sardunya aşığı öğretmenler kulübü kurabilirmişiz :D
Ceylan sardunyam kışın donmuştu. Ümitle bekledim o kupkuru dal yeşerir mi diye ve geçen gün baktım dipten yeni sürgün veriyor. Çok sevindim. Top sardunyalarım da donmuştu ve ben maalesef söktüm attım içi boşalmış o dalları. Meğer kök sağlamsa dipten yeni sürgün veriebiliyormuş. Üyelerden birirsi yazmıştı sanırım ama ben sonradan görmüştüm bu bilgiyi. Neyseki ceylanım kurtuldu şerrimden.
Paskalyanın fiyatı iyiymiş gerçekten. Migros' dan öğretmen arkadaşımın kaynanası için 6.90 TL ye almıştım geçen hafta. Bizim burdakinde de var mıdır acaba? Başıma iş açtınız ama bak:)
Sn.Tika,yeni sayfanız olsun.Bitkilerinizin hepside birbirinden güzel,salon bitkileriniz harika görünüyorlar.Yeni bitkileriniz de hayırlı olsun,güzel günlerde büyütün,sevgiler.
Cicekli halde renk renk vardi.Ben turuncuyu sevdim en cok,onu aldim.Dua cicegime de biraz once baktim.Duaya baslamis.Yapraklari yukariya bakiyordu.:)Yeni fotograflari cekince ekleyecegim.
Sokak hayvanlarini da elimden geldigi kadar besliyorum.Mamalarini ve sularini eksik etmeden her gun tazelemeye calisirim.Benim oturdugum yerde hayvanlar daha sansli.Her sokakta mama ve su bulunur neredeyse.
Carsamba sukulentlere bakmak icin bauhaus'a gidecegim.Umarim aradigim turlerden bulabilirim.İkea'da da varmis sanirim ama daha uzak...Forumda bir baslikta okumustum.Goztepe'de bir cicekci tavsiye edilmis sukulentler icin.Teyzemi ziyarete gittigimde bulabilirsem adi gecen yere bakacagim.
Sayin bercin,
Cok tesekkur ederim.Ne kadar cok cicek=O kadar cok mutluluk.:)
Bugun aldigim bitkilerden sonra cicek alisverisine bir sureligine ara vermeye karar verdim.Yalnizca sempervivum ve echeveria turlerine rastlarsam alacagim.Bu arada bu turleri bulmak bu kadar zor mu? Bugun hem fidanlikta,hem Bauhaus'ta hem de Tekzen de goremedim.Paylasmak isteyen gonullu cikarsa alabilirim.:) Gerci kimsede yok sanirim,cunku yapi marketlerde dahi bulunmuyor.
Dun Migros'tan tomurcuklu bir orkide aldim.Rengini bilmiyorum.Surpriz olacak.Koctas'a istedigim duvar saksilarindan da gelmis,ne zamandir ariyordum.Bulunca ondan da aldim.
Bugun de Bauhaus'a gittim,bir sans istedigim kaktuslerden bulurum belki diye,ama yoktu...Perlit aldim.10 lt si 2,75 lira.Clematisler vardi 10 lira,ama bozulmaya baslamislar.
Tekzen'in yanindaki fidanliktan 2 ortanca fidesi( fide dedigime bakmayin,ikisini buyuk iki saksiya dikmek zorunda kaldim) aldim.Tanesi 4 lira. Arap Yasemini aldim.10 lira. Bahcem yok,ama 4 tane yer ortucu aldim.Minik ve sirin gorunduler gozume.Her biri 0,50 lira.
Eve gelince,yagmur yagiyor demedim,hemen ektim.Bu arada balkonumda yeni duzenlemeler yaptim.En kisa zamanda cekip ekleyecegim.
Evdeki ciceklerimi kontrol ederken hos olmayan bir surprizle karsilastim.Ben hederalari evde tutuyordum,ama sanirim yerlerini begenmediler.İki gun once hicbir seyleri olmamasina ragmen,yapraklarinin bir kismi buzusmustu ve uzerlerinde orumcek aglarina benzer oruntuler vardi.Sanirim pamuklu bit ya da benzeri bir hastalik...Uzuldum gercekten...Hemen arap sabunu ve zeytinyagi karisimi hazirlayip,balkonda bir guzel ilacladim.Umarim kurtarabilirim.Bir daha da iceri almamaya karar verdim.Gelismelerden haberdar ederim.
Biraz once elimle hastalikli kisimlari temizlemeye calistim.Ne kadar da cok yaprak doktu.:(
Asya Ceylan
17-05-2012, 09:08
balkonunuz inanın benim balkonumdan 2 kat daha büyük.ayrıca ben benim balkonum için şirin güzel diyordum vazgeçtim sizin balkonunuza bayıldım.ormana,çok gür bir bahçeye girmişsiniz gibi insanın içini açıyor.sizin oturup doya doya balkonunuzun tadını çıkarabilirsiniz ben sadece kapının eşiğinde durup 2-3 dakika bakıp bakıp gidiyorum :) ayrıca balkonum balkonum diyip duruyorum ama işyerimin balkonu bu arada :/
balkonunuz inanın benim balkonumdan 2 kat daha büyük.ayrıca ben benim balkonum için şirin güzel diyordum vazgeçtim sizin balkonunuza bayıldım.ormana,çok gür bir bahçeye girmişsiniz gibi insanın içini açıyor.sizin oturup doya doya balkonunuzun tadını çıkarabilirsiniz ben sadece kapının eşiğinde durup 2-3 dakika bakıp bakıp gidiyorum :) ayrıca balkonum balkonum diyip duruyorum ama işyerimin balkonu bu arada :/
Tesekkurler sayin asya ceylan.Umarim sizin kocaman,guzel bir terasiniz ya da bahceniz olur.Elimden geldigi kadar verimli kullanmaya calisiyorum.Sera aldim,ama henuz fotograflari cekip yayinlayabilecek firsatim olmadi.Balkonun her turlusuyle ugrasmak bir zevk.Kucuk,buyuk,hatta insanlar ferforje demirleri bile cok guzel duzenliyorlar.Pencere iclerini vs,onemli olan istemek.Cicek koymak icin turlu degisik yer bulunabilir.Kucuk balkonlara da raflar konulabilir.Ben birkac yere dusunuyorum.Yeni halinin fotograflarini da en gec yarin eklemeye calisacagim.
Asya Ceylan
17-05-2012, 17:23
ilgi ve merakla bekliyorum :)
Fidanlıktan aldığım ortanca fidelerim.Fide,ama iki buyuk saksıya diktim. :)
297390
Balkonumun son durumundan genel bir görünüm.Yeşillikleri çoğalttım biraz.
297392
Arap yasemini
297391
Sera,henüz örtülü kullanmıyorum.İnce ve kalın olmak üzere iki farklı fermuarlı örtüsü var.
297393
Taflan,arkada arap saçı ve solda yer örtücülerin bir kısmı görünüyor.
297394
Balkonumdan genel bir görünüm...
297411
Minnoşlarım nasıl,isimlerini bilmiyorum henüz ama bu succulent türleri çok sevimli,öyle değil mi? Her türlüsünden toplamaya çalışacağım.Bu türlere tutuldum.
297412
Adını bilmediğim bir succulent daha.İsimler konusunda beni aydınlatırsanız sevinirim.
297413
Salondaki bitkilerin bir kısmı...
297414
Paşa kılıcımın yavrusu hızla büyüyor.Sanırım başka saksıya almam gerekecek,çünkü büyük yapraklara değmek üzere gibi görünüyor.
297415
Barış çiçeğim size merhaba demek istiyor. :)
297425
Hediye gelen Şeflera ve Migros'tan anneler günü dolayısıyla uygun fiyata ( 13,90 ) aldığım orkide.Henüz açmadı.Bakalım ne renk çıkacak? Fotoğraf biraz karanlık çıkmış.
297426
Salondaki çiçeklerim bir kez daha... :)
297427
297428
Bu arada Hedera kurtuluyor gibi görünüyor.Bir daha içeri almayacağım ve ilaçlamaya devam ediyorum.
kartal124
18-05-2012, 22:44
Sayın Tika,
Hepsi çok güzel, ama ortalık bayağı kalabalıklaşmaya başlamış;)Bakımları gittikçe zorlaşacak,bu arada 2. fotoğrafta sol üst köşede bir lithops gördüm.Bakımı diğerlerine göre biraz farklıdır, lithops için dikkatli olmakta fayda var derim.
Selamlarımla.
Maşallah eviniz Brezilya ormanlarına dönmüş.:)
Bir de yaz tatili gibi durumlada nasıl bakacağınızı da planlayın lütfen.
serkan_istanbul
19-05-2012, 08:38
Maşallah bitkileriniz çok güzeller. Bir şey dikkatimi çekti bazılarında sanki toprak eksik. sevgiyle kalın. Paşa kılıcı dolgun formda daha güzel oluyo ben olsam ayırmazdım.
Sayın Tika,
Hepsi çok güzel, ama ortalık bayağı kalabalıklaşmaya başlamış;)Bakımları gittikçe zorlaşacak,bu arada 2. fotoğrafta sol üst köşede bir lithops gördüm.Bakımı diğerlerine göre biraz farklıdır, lithops için dikkatli olmakta fayda var derim.
Selamlarımla.
Bakimlarini forumdan okuyorum.Umarim yasatabilirim.
Bir yilda bu hale geldi ev.Aklimda yalnizca Potos var.Ankara'dan getirdigim celigi iki uc sefer ugrasmama ragmen koklendirme-topraga ekince curume-topraktan tekrar cikarma-yeniden koklendirme-yeniden ekme dongusunden sag bir sekilde cikaramadim.Bir de minik sedumlardan toplayacagim.O kadar.:)
Sayin toprak,
Bir seyler dusunecegim artik.:)
Sayin Serkan Bey,
Sardunyalar icin mi soyluyorsunuz,yoksa baskalarinda da mi ayni durum soz konusu.Haftaya sardunyalara toprak ekleyecegim ve evdeki bitkilerin bir kisminda saksi degisimi yapacagim.
Asya Ceylan
19-05-2012, 10:14
Sukkulentlere bayıldım çok güzeller hepsi.Hepsinin görüşünüzleri fikrimce çok sağlıklı.LİLİPUT: Sukkulent ve Kaktüs Serası (http://seraliliput.blogspot.com/) Çeşitlerini bende çok merak ediyorum hep okuyorum ama unutup karıştırıyorum, biraz daha kolay ve kısa isimleri olsa keşke :) Devamını bekliyorum bol güneşli ve çiçekli günler diliyorummm
Sukkulentlere bayıldım çok güzeller hepsi.Hepsinin görüşünüzleri fikrimce çok sağlıklı.LİLİPUT: Sukkulent ve Kaktüs Serası (http://seraliliput.blogspot.com/) Çeşitlerini bende çok merak ediyorum hep okuyorum ama unutup karıştırıyorum, biraz daha kolay ve kısa isimleri olsa keşke :) Devamını bekliyorum bol güneşli ve çiçekli günler diliyorummm
Tesekkurler Sayin asya ceylan,
Sukkulentlerin sayisini cogaltacagim.İstediklerimden buldukca eklerim.Bir tanesinin eve getirirken yapragi kopmus,balkondaki sedumun saksisina yerlestirdim hemen,bakalim tutacak mi? Kaktusler kolay koklenir diye biliyorum,ama bakalim.:)
serkan_istanbul
19-05-2012, 14:33
Bakimlarini forumdan okuyorum.Umarim yasatabilirim.
Bir yilda bu hale geldi ev.Aklimda yalnizca Potos var.Ankara'dan getirdigim celigi iki uc sefer ugrasmama ragmen koklendirme-topraga ekince curume-topraktan tekrar cikarma-yeniden koklendirme-yeniden ekme dongusunden sag bir sekilde cikaramadim.Bir de minik sedumlardan toplayacagim.O kadar.:)
Sayin toprak,
Bir seyler dusunecegim artik.:)
Sayin Serkan Bey,
Sardunyalar icin mi soyluyorsunuz,yoksa baskalarinda da mi ayni durum soz konusu.Haftaya sardunyalara toprak ekleyecegim ve evdeki bitkilerin bir kisminda saksi degisimi yapacagim.
Sadece gördüğüm bazı saksılarda eksik hemde baya siz kontrol ederseniz daha iyi olur az olanlara toprak eklemeniz iyi olur.
serkan_istanbul
19-05-2012, 14:34
Maşallah eviniz Brezilya ormanlarına dönmüş.:)
Bir de yaz tatili gibi durumlada nasıl bakacağınızı da planlayın lütfen.
Ozamn tatile çıkmanın anlamı yok brezilya ormanı yetrli deil mi ben bırakamam bitkilerimi uzun tatil için. ;)
Sayın Tika, küçük bir yere nerdeyse yüzlerce bitki yerleştirdiniz aynı benim terasım gibi :) Renk kombinasyonları çok güzel, çiçekler çok canlı, sağlıklı ve neşeli.Ellerinize emeğinize sağlık. Sayın serkan_istanbul'un dediği gibi ben de kalabalık bitki topluluğunu severim çevremizde beton görmekten bıktık, terasıma çıktığım zaman o kalabalık bitki topluluğunda kendimi mutlu hissediyorum. Bu bitki hastalığı sonunda bizi arazi sahibi yapacak galiba :) Saygılar efendim...
Kayınvalidemden gelen çok güzel bir doğum günü hediyesi. :))
297994
297995
Menekşem de yoktu.Şimdi bir dolu oldu. :)
MetinEngin
20-05-2012, 19:22
Çok büyük bir balkon olmamasına karşın her rengi barındıran çok hoş bir balkon olmuş :) ellerinize emeğinize sağlık
Birilerinin balkonunu buradan seyretmek cok güzel ,ne var ne yok bakıp araştırmak ve buldugumuzda vaybe cok aradım seni demek :p
Burdan öyle cok kişi tanıyorumki bir karanfilin hatrına yollara düşen Sayın tika gibi sardunya aşkına market market gezen ;)
bir bitkiyi marketten alıp eve geldigimizde artık bir yolculuga cıkıyoruz o bizimdir
kim oldugumuz ne oldugumuzuın önemi varmı ?.
Bu arada karşı komşumu benim balkonu seyrederken yakaladım cok hoşuma gitti beton duvarların ardında yemyeşil bir hayat.
Tebrikler tika işallah güzel gelişirler bizde seyrederiz
serkan_istanbul
21-05-2012, 13:48
Öncelikle doğum gününüz kutlu olsun. Kayın validenizden gelen menekşelere de maşallah.
Balkon ve teras düzenlemeleri üzerine (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/27511.htm)
Buradaki yazışmaların bir bölümünü ayrı konu olarak taşıdım...
Sevgili dostlar,bunlar benim değil;ama harika fikir öyle değil mi?
Özellikle mevsimlik fidelerle çok değişik görüntüler çıkabilir.Nette sukkulentleri ararken tesadüfen buldum bu fotoğrafları.
http://www.agaclar.net/forum/kaktus-ve-sukulent/24352-13.htm
Doğru sayfaya eklemeliydiniz. Taşıdım.
Burası balkonunuzu tanıttığınız sayfa, her türlü bilgiyi ekleyeceğiniz sayfa değil... :)
Bugun sevgili guitar'in yolladigi Dieffenbahia'm geldi.Kocaman govdeli ve koklu.Cok mutlu oldum ve hemen ektim.Kendisine tekrar buradan da tesekkur ederim.
Evdeki hemen hemen tum bitkilerimin(menekseler,mum ve ruj cicegim ve lithops haric ) tumunun topraklarini yeniledim,balkondaki sardunyalarimin bir kismina toprak ekledim.Gelecek ilkbaharda , kismetse, ceylanlari gruplayarak uzun saksilara alacagim.Simdi cok guzel aciyorlar,dokunmak istemiyorum.Belki sonbaharda da yapabilirim bunu,cunku sera icinde bu sekilde muhafaza etmek cok kolay olacak...
Ek olarak saksi ve toprak degisimi yaparken kendime soz verdim.Sukkulent disinda hicbir yeni bitki almayacagim.:) İnsallah...sozumu tutacagim.
Sukulentlerimi,lithops haric,balkona aldim.Sedum palmeri,kasim ayinda dikip balkonda birakmistim.,kisi sorunsuz gecirdi.Diger sukulent turlerim de kisin sera icinde kalacak.Balkon havasina alissalar iyi olacak.:)
Evdeki pasa kiliclarimdan birinin bir kokunu ayirip ayri saksida balkona koydum.Bu turu balkonda tutan cok kisi var,umarim sorunsuz gelisir.Toprak degisimi yaparken henuz topraktan basini cikarmamis bir kilic yavrusu da gordum.Cok guzeldi.
Okulda crassula ovata var.Bonsai seklinde.Sahibinden rica edip bir yapragini aldim,koklendirmeye calisiyorum.
serkan_istanbul
25-05-2012, 05:44
Kolay gelsin ellerinize sağlık. Söz verdiniz ama tutamazsınız yapmanız gereken bitkilerden uzak durmak dışardaki. Oda çok zor her yerde karşınıza çıkıyolar allah kolaylık versin. Bu arada günaydın.
Mecbur yapmaliyim,yer kalmadi.Aslinda alsam yer bulurum,ama almamayi tercih ediyorum simdilik.Sukulent almama izin var yalnizca.:) Pasiflora tohumlarimda dagitimdan geldi,yarin ekilecekler.Umarim cimlenirler.Kucuk balkonumda iki sarmasigim olmus olacak.:)
Balkonda bir kac yeni duzenleme yaptim.Fotograflarini cekip ekleyecegim en kisa zamanda.
Ev içindeki sarkan çiçeklerimi koymak için kullanmayı planladığım sepet saksılar,eşimin duvarı delmemesi üzerine balkondaki yerlerini aldı.Saksıları asmak için balkonu delmedik.Daha önceden yerleri hazırdı,sanırım çamaşır iplerini geçirmek için kullanılıyordu.Şimdi benim sepetleri taşıyorlar. :) Saksılar büyük olduğundan birinin altına diğerini astım.Üstteki büyük olanın içinde 3 sakız,alttakinde ise bir tane var.
301294
Serayı yerleştirdiğim duvarın üstüne de hastalanan hederalarımı astım,görüldüğü gibi (ilaçlamalarım sırasında) çok yaprak döktüler;ama sanırım iyileştiler.Kontrol ediyorum,yeni yapraklar çıkarmaya başlamışlar.
301295
Bugün Koçtaş'ta tesadüfen gördüğüm ferforje saksı askılıklarından 4 tane aldım.( Tanesi 8,90) Fotoğrafta görünen üçüne kasımpatılarımı yerleştirdim.Böylece yerden kazandım.Kasımpatılar güneşten zarar görürler mi emin değilim,ama...Göreceğiz.Diğerini de en köşeye yerleştirdim.Yan yana görünen üç tane saksının arkasında.
301296
Gördüğünüz gibi yerler çoğunlukla boşaldı.
301297
Kızımın güzel bir pozu ile birlikte sardunyalarım...
301298
Kızım da çiçeklere benim kadar meraklı...Üşenmeden her yaprağı kokluyor neredeyse. :) Ona kedi otu ya da kedi nanesi tohumu bulup,ekmeliyim.Nereden alabileceğimi bilen varsa lütfen söylesin. :)
301308
Balkon kapısının hemen yanında duran,fulüm yerine alıştı.Yeni yapraklarını çıkarmaya başladı.Yanındaki limon servim de hızlı büyüyor.Umarım diğer çamım da onlara eşlik eder.Arap Yaseminin solunda küçük bir şimşir fidesi var.
301309
Ortancalarım,henüz açmadılar,ama birisi tomurcuklandı.
301310
301311
Ortancaların yanında duran lavantam,umarım mis kokulu çiçeklerinden açar.
301312
İsmini bilmediğim çalılarımdan biri...Ortancalarımın solunda kendisine yer buldu.
301319
Çuhalar havaların ısındığını anlamadılar sanırım,hala çiçek açmaya devam ediyorlar.
301320
301321
Seraya aldığım sukulentlerim,yerleri sabitlendi.
301322
Aloe Vera.Çöpün yanına atılmış iki büyük dal şeklindeydi.Budayıp bu şekilde dikmiştim,keşke ilk haliyle dikseymişim.Hata etmişim,boyları 20-25 cm kadar vardı ilk halleriyle.
301323
Çok sevimli bulduğum bir tür,arap saçı.Ankara'ya giderken balkonun az güneş gören bir yerine almıştım,ama dönünce üstündeki yapraklarının kuruduğunu görüp çok üzülmüştüm.Şimdi hiç güneş almayan bir yerde duruyor.Her gün su spreyliyorum,sürekli uzuyor.Yeniden üstü de yeşerdi.
301324
Buz çiçeğim.
Sarmaşığın durduğu yerin üst kısmına duvara sabitlenen saksılardan alacağım ve bu sarkan türleri sırayla onların içine alacağım.
301325
Kedi tırnağım.Daha çok çiçek vardı üzerinde ama ben çekene kadar solmuş birkaçı. ( Bu da dediğim yere ekilecek)
301326
Acem halısı (Duvara alınacak olan saksının içine ekilecek)
301327
Bu türün ismini bilmiyorum,ama yer örtücü bir sukulent olması gerek,değil mi? O da duvara asılacak. :)
301328
kelebek çalısı
27-05-2012, 18:17
İsmini bilmediğim çalılarımdan biri...Ortancalarımın solunda kendisine yer buldu.
301319
Merhaba Tika,
çalınızın ismi Pittosporum. Tatlı kediniz Tika :) fotoğraflarınıza çok yakışıyor. Sayfanız hayırlı olsun. Çok güzel :)
Parlak Mustafam,kışın Beşiktaş'taki bir otelin önünde görüp,utana sıkıla bir dal istemiştim.Görevli zor ikna oldu çelik vermeye...İkinci sürgününü yanından vermiş.Daha büyük bir saksıya geçirmeli miyim,bilmiyorum.
Duzeltme:Bu cicegin Parlak Mustafa oldugunu saniyordum.gçakar sayesinde gercek ismini ogrendim.Karsinizda "Senecio Angulatus":)
301335
Fitonyaların yerini değiştirdim.Salondaki camın içine aldım.Fitonyaların güneş almaması gerektiğini okumuştım.Sabah güneşi fazla zarar vermez sanırım.En fazla bir saat güneşi görecekler.
301336
Orkidemin tomurcukları birer birer açılıyor.
301337
Sayın guitar'ın yolladığı difenbahyamın yaprak kılıfı hızla büyüyor.Perşembe geldiğinde daha küçüktü.Haftaya açar.Kendisine tekrar teşekkür ediyorum.
301338
Ruj çiçeğimin üstten verdiği sürgünler büyümeye devam ediyor.
301339
Dilinden bir türlü anlayamadığım aşk merdivenim.Daha görkemli olmasını istiyorum,ama sanırım ikimizde birbirimizin beklentisini karşılayamıyoruz. :( Bir tane aşk merdivenim de balkonda seranın içinde.O halinden memnun büyüyor;ama içeride de olsun istiyorum.Esintili bir yerde üstelik...Üzerine düştükçe şımarıyor olabilir.Annemin de vardı Ankara'da evde,çok gösterişli bir çiçekti.Benimki onun gibi olamadı bir türlü. :)
301340
Son olarak minnoş lithopsum.Yaşamasını çok istiyorum.Sanırım bana cevap veriyor.Geldiğinden beri boylandı. :) Ev içinde öğleden sonra güneşini gören pencere yanında duruyor.Güneşin konumuna göre,evde olduğum zamanlarda sürekli güneş ışığının geldiği yere alıyorum kendisi.Mükemmel bir güzellik.Onu nedense çok seviyorum.Kıymetlim,o benim. :) İlk lithops denemem,umarım sorunsuz yaşatmayı başabilirim.
301341
301342
Bu arada Sayın Garuda'nın tohumlarını sağladığı ve Sayın Mete Tiren'in dağıtımını yaptığı Pasiflora tohumlarını ektim.Umarım çimlendirip büyütebilirim de balkona koyup fotoğraflarını buraya ekleyebilirim.
Merhaba Tika,
çalınızın ismi Pittosporum. Tatlı kediniz Tika :) fotoğraflarınıza çok yakışıyor. Sayfanız hayırlı olsun. Çok güzel :)
Teşekkür ederim Sayın kelebek çalısı.
Hem bitki ismi için hem de Tika için. Kendisi benim balkon mankenim oldu.Her fotoğraf karesine girmek istiyor.Başka güzel pozları da var,kameraya bakarken vs ;ama aynı fotoğraflar birbirini tekrar etmesin diye eklemedim onları.
Sevgiler.
Sardunyalardan devam edelim.Çoğu fotoğrafı sardunya başlığında paylaşmıştım.Bunları yeni çektim.
Ceylan Sardunyalar
293389
293388
293387
293386
293385
harika görünüyorlar ama ben 1 sıradakıne bayıldımm balkonun gerçekten çiçek bahçesine donmuş ıyıkıde donmuş hepsı çok guzeller:)
[QUOTE=Tika;974209]Çok sevimli bulduğum bir tür,arap saçı.Ankara'ya giderken balkonun az güneş gören bir yerine almıştım,ama dönünce üstündeki yapraklarının kuruduğunu görüp çok üzülmüştüm.Şimdi hiç güneş almayan bir yerde duruyor.Her gün su spreyliyorum,sürekli uzuyor.Yeniden üstü de yeşerdi.
301324
evde çiçekten yer kalmamış desem yalan olmaz galıba çiçek delisi olmak bu olsa gerek :D benımde kuçukken arap saçım vardı ben artık kımsede goremıyorum yok olmaya basladı galıba:(
Cok guzel bir cicek.Besiktas'ta bir cicekcide gorunce hemen almistim.Buna cok benzeyen baska bir tur daha var.Kirmizi minicik cicekli.Bauhaus'ta ondan gormustum,ama arapsacina marketlerde rastlamadim.Babanemde vardi.Babanemi hatirlattigi icin de ayrica seviyorum.
Kullanici fotografimi ozellikle degistirmiyorum.Balkonun eski ve yeni hali iyice belli olsun diye.:) Ciceklerle ugrasmak bir noktadan sonra saplanti haline geliyor.En kotu saplantimiz boyle olsun.:)
Sayın Tika, sayfanız harika çiçeklerle süslendi bende de çok çeşit var ama sizin bu çiçek çeşiti beni daha çok tür elde etmeye itiyor :). Ellerinize sağlık. 69 no'lu mesajda yer alan "Aşk Merdiveni" yarı gölge ve nemli yerde çok iyi yetişir, suyu sever. Nem sağlamak için arada bir yapraklarına su spreyleyin. Kolay gelsin, saygılar efendim...
Asya Ceylan
28-05-2012, 08:31
Her biri çok çok güzel ellerinize, sevginize, ilginize ve tabi ki kedinize sağlık :D gibi saçma ama içimden gelen bir cümle yazmak istedim. kendi balkonum için çevremdekiler abartma artık yeter diyorlar bende onlara hakvermeye başlamıştım ama yok yola devam ;)
Asya Ceylan
28-05-2012, 08:32
Bu arada arap saçına gerçekten bayıldım bende araştıracağım bulabilirim inşallah
redsonia
28-05-2012, 10:31
sayın tika balkonlarınızda yürüyecek yer kalmamış...:)) çok cici olmuşlar ellerinize sağlık rengarenk ve çok düzenli... maşallah çiçeklerinize ve sevimli kediciğinize...:))
Sayın Tika, sayfanız harika çiçeklerle süslendi bende de çok çeşit var ama sizin bu çiçek çeşiti beni daha çok tür elde etmeye itiyor :). Ellerinize sağlık. 69 no'lu mesajda yer alan "Aşk Merdiveni" yarı gölge ve nemli yerde çok iyi yetişir, suyu sever. Nem sağlamak için arada bir yapraklarına su spreyleyin. Kolay gelsin, saygılar efendim...
Teşekkür ederim Sayın Yaylacı,
Su spreyi yapacağım mutlaka.
Çeşitlilik güzel görüntü veriyor.Hatta aranjman şeklinde bazılarını yan yana diksem mi diye düşünüyorum;ama henüz cesaret edemiyorum.Hangi tür hangi türle iyi gelişir,birbirinin gelişimini bozmaz,iyice öğrenmem gerek önce. :)
Sevgili asya ceylan,
Bence abarttığınız oranda daha güzel görünüyor.Ben böyle düşünüyorum. :) Siz de eminim balkonunuzu daha çok türle dolduracaksınız. :)
Sayın redsonia,
Eskisine göre daha çok hareket kabiliyeti kazandım aslında. :) Ama oldukça da dolu,haklısınız.Bir süre almamaya,kendimi frenlemeye,elimdekilerle ilgilenmeye çalışacağım.Başka bir mesajımda da yazdığım gibi,sukulentler bu kuralın dışında kalıyor.Onları gördüğüm her yerden alabilirim.Bir de aklımda olan Pothos (salon) sarmaşığı var.Minik,uygun fiyatlı bir tane denk geldiğinde ondan da edinmek istiyorum. :)
Cymbelina
05-06-2012, 20:14
Sayın Tika, bakarken insanın içi açılıyor. Balkonunuza, sardunyalarınıza, kumrularınıza, hepsine bayıldım:) Maaşallah. Allah ağız tadıyla keyifli günler nasip etsin güzellerinizle:)
Bu balkonda bir ömür geçirebilirim, o kadar güzeller ve o kadar çok çeşit var ki imrenmemek elde değil. Ancak belli ki büyük bir sevginin ve emeğin sonucunda böyle harika çiçeklere sahip olmuşsunuz. Bayıldım hepsine:p
Sayin Cymbelina, Sayin lepiska guzel sozleriniz icin cok tesekkur ederim.
serkan_istanbul
06-06-2012, 15:57
Selamlar ismini bilmediğim çalı demişsiniz bende adını bilmiyorum geçenlerde bir bahçede gördüm çiçekleri vardı. Göz alıcı deil ama bir kokusu varki çiçeklerin müthiş. Tarif edemem ben çok beğendim inşallah sizinkide çiçek açar ve kokusunu duyarsınız. sevgiyle kalın.
Salon penceremin önünden son görüntüler... :)
Yaprak güzelleri ve fitonyalar
311454
Alacalı Hedera ve Karışık Yer Örtücüler
311455
Bu sardunyalar çok uzuyormuş,o yüzden aldım. :) Vinca
311456
Şu an bu saksıyı bu şekilde değerlendim.Telgraf çiçeğinin saksının en azından yarısını doldurmasını umuyorum. :) Minik bir kalp kalbe karşı çiçeğini de kaz ayağının olduğu saksının üzerine oturttum.
311458
Fitonyalar bu pencere önünü sevdiler.Yeni sürgün verip duruyorlar sürekli.Sabah güneşi alıyor.
311459
Gelelim balkona...
Artık benim de bir clematisim var.Hatta solda yerde (fotoğrafta pek belli olmasa da ) mavi yaseminim var.Çiçeklenince paylaşacağım. :) Clematis'in forumdaki üyelerin çok beğendiği bir sarılıcı olduğunu biliyordum.Bauhaus'a gelip indirime girdiğinde mor çiçekler açan Clematis "The President" türünden aldım.İlk aldığıma göre boylandı ve iki tomurcuk verdi.
311468
Sarkanları üçledim. :)
311469
Masayı kaldırdım.Gördüğünüz gibi çiçeklerden yer kalmadı. :) Tika da size merhaba demek istiyor.
311470
Balkon demirlerini de doldurdum.:)
311471
Salonda da yeni düzenlemeler yaptım.Yazlık düzene geçtik de diyebiliriz.Fotoğrafta görünen çiçeklerimin büyük kısmı klimanın önünde duruyordu.Klimayı zaman zaman çalıştırdığımızdan yazlık yerlerine taşındılar. ;)
311475
Ne zamandır Pothos almak istiyordum.Şimdi üç saksı var.Birini ben aldım. :) Birisi hediye geldi.Teşekkürler tekrar. :) Eve gelirken kopan bir dalı da ektim.O da tutup yeni yaprağını çıkardı.Ben istedim bir tane,Allah verdi üç tane :p Şaka bir yana...
311476
Sukulent alacağım diyordum ya...Aldım. :) Biraz abartmış da olabilirim. :rolleyes: Çoğunun adını bilmiyorum.birkaçı hariç hepsi balkonda duruyor ve öğleden itibaren akşama kadar güneş görüyorlar.Her gün az da olsa suluyorum,çünkü toprakları çok kuruyor.
311480
311481
311482
Bunlar da diğerleri
311484
Aşk merdiveniyle barıştık gibi görünüyor.Sağındaki aşk merdiveni de balkondaydı,içeri aldım.Ruj çiçeklerim..
311486
Asya Ceylan
24-06-2012, 17:31
Oh diyorum gerçekten içim açıldı.Bayadır balkonunuzun son halini merak ediyordum...
Kalp kalbe karşı çiçeğiniz hayırlı olsun.Çok hoş gözüküyormuş gerçekten.(almayı bende düşünebilirim ;) )
Yaprak güzelleriniz de çok güzeller bende 3 farklı yaprak güzeli aldım.Çok zahmetli değil diye düşünüyorum birde hızlı büyüyorlar.
Sarkanlarada bayıldım.Masayı kaldırmışsınız Tika yersiz kaldı diyecektim ama yer bulmuş bile ;) bence yakında o sandalye ve taburede gidici gibi.
pothos çok güzel ve sağlıklı maşallah, benim çeliğin bu hale gelmesi baya zaman alacak galiba.
Sukulentlerinize de bayıldımmmmmm :) boncuK olandan bende bakınıyorum çok şirin gerçekten.
Aşk merdiveniyle barışmışlığın dışında bence kanka,dost olmuşsunuz ilk halinden eser yok ;) Farklı bir bakım uyguladınız mı yoksa 'atarım seni' diye tehdit mi işe yaradı :)
Ha bir de bu arada balkonları değişebilirmiyiz :D
Bol çiçekli sağlıklı günler diliyorum...
Guzel sozleriniz icin cok tesekkur ederim Sevgili Asya Ceylan.
Balkonlari degistirebiliriz :rolleyes: 27 yil Ankara'da yasadim,5 yildir İstanbul'dayim ama Ankara'yi cok ozluyorum.İstanbul'da guzel ama insanin alistigi,buyudugu yer daha guzel.Ben boyle dusunuyorum.:)
Ask merdivenine arada su spreyliyorum,topragini ve saksisini yeniledim.Buyuk,derin bir saksiya gecirdim.Bu (http://www.bitkivecicek.com/) siteyi de takip ediyorum.Sitede ask merdiveni icin verilen olculere uygun sekilde toprak karisimi hazirladim.Onu kullandim.Havalarin isinmasi da etkili oldu sanirim.;)
Boncuk sukulenti Mine Flora Cicekcilik (http://www.mineflora.com/)'ten internet yolu ile aldim.
Pothos icin kolay yolu tercih ettim.Sizinkisi daha guzel gelisir,celik oldugu icin ortama alisarak buyur.;)
Yaprak guzellerinden bir tane de balkonda var.Cok guzel tonlari var.Vilmorin marka tohumlarindan da aldim ama ekmedim.:rolleyes:
Asya Ceylan
25-06-2012, 08:33
Benim sözlerim değil sizin bitkileriniz çok güzel ;)
İstanbul'da 3 ay kadar kaldım Ankara burnumda tütmüştü benimde.İstanbul'da yaşayanlara Allah sabır versin diyorum gerçekten;)
Sürekli bitkileriniz için araştırıp okuyorsunuz bu çok güzel.Söylediğiniz yerleri bende takip edip okuyorum bir kaç bitki alacaktım hatta ama elden ödemeleri yokmuş.(kredi kartına karşı olanlardanım bende).Bu haftadan itibaren yeni bitki alımıma ara verdim(inşallah),böceklerle uğraşıyorum olan bitkilerimi korumaya çalışıyorum.
Sevgi ve saygılarımla...
süleymanizmir
25-06-2012, 14:11
Sayın Tika,Balkonunuza çok emek vermişsiniz elinize sağlık.Bende nacizane terasımda değişik bitkilerle doduruyorum ama çalışıyor iken zor oluyor.Size aşk merdiveni için hazırladığınız toprak karışımını ne ile yaptığınızı sormak istiyorum.Teşekkürler
Kts marka toprak aldim Tekzen'den.İyi marka bir torf oldugunu okumustum.Ponza tasi ve iyi bahce topragi.
2 olcu iyi bahce topragi,2 olcu ponza tasi,2 olcu de torf.Bu karisimi kullandim.Bahce topragini da hazir almadim.Buradaki bahcelerden topladim.:)
Hic bilmiyorum,henuz acmadi.Kucuk bir celik sayilir hala.Ankara'da yasayan babaanemden aldim celigi.Onunkisi bayagi buyuk 3 metreye yakindir boyu,duvara sardirmis.fotosunu paylasirim ama o da hic acmamis.Belki İstanbul havasi degisik gelir ve acar.:))
Balkondaki ciceklerimi suluyorum,asagidaki komsulardan birisi bagiriyor su damliyormus."Su damliyor"mus!!!Ne onemli sey.Temiz suyun kime ne zarari var!Bu sicakta 5 dakikaya kalmaz kurur,gecer."Kusura bakmayin,dikkat ederim"diyorum.Hala laf soyluyor.Cahiller her yerde belli ediyor kendini.Balkonda bile...
Balkondaki ciceklerimi suluyorum,asagidaki komsulardan birisi bagiriyor su damliyormus."Su damliyor"mus!!!Ne onemli sey.Temiz suyun kime ne zarari var!Bu sicakta 5 dakikaya kalmaz kurur,gecer."Kusura bakmayin,dikkat ederim"diyorum.Hala laf soyluyor.Cahiller her yerde belli ediyor kendini.Balkonda bile...
Sayın Tika, yeni güzeller eklediniz balkonunuza, sukkulentler çok güzel insanın alıp yiyesi geliyor. Aşk merdiveni kendine geldi sanırım, askıya aldığınız türler birbirine uyum göstermiş tamamlayıcı oldular.
Bitki ve doğadan anlamayan alt komşunuza aldırmayın, kıskançlığından yapıyordur o densizliği :) Kolay gelsin, saygılar efendim...
Asya Ceylan
04-07-2012, 07:43
:p Bence de hiç takmayın. İlla öyle birileri çıkacak...
Haklısınız Sayın Yaylacı ve Sayın Asya Ceylan...
Sardunyaların renkleri güzel görünü gözüme.Birkaç fotoğraf çektim.
Ceylan Sardunya
315484
315487
Top Sardunya
315486
315485
Minyatür Sardunya
315488
Clematis-The President çiçek tomurcuğunun gelişimi
Sevgili Tika maşallah maşallah çiçekleriniz çok güzeller.:):):D Balkonunuz bizlerle paylaştığınız için teşekürler.
Cok tesekkur ederim maviş2.;)
Su an tatildeyim.Umarim ciceklerimi donunce iyi bir sekilde bulurum.:confused::( Aklim onlarda ve tabii ki,kedimde.Canim nenecigim benim icin bakmaya calisiyor.Haftaya pazar donuyorum.Toplam iki hafta.:rolleyes:
Asya Ceylan
26-07-2012, 09:23
Tika onlara göz kulak olmuştur bence ;)
Umarım göz kulak olurken yemiyordur. :) Nenem,üstlerde duran sarkan çiçekleri sulayamadığı için hepsi yere,Tika'nın mama kabı seviyesine inmiş. :)
Bu arada nenem bana,"Kızım sen hasta mısın? Bu ne kadar çok çiçek!" diyip duruyor.Teyzem de ,"Bu küçücük evde,bu kadar çok çiçek..."diyor;ama üsttekiler yere inince biraz fazla görünüyor olabilir.Fazla da olabilir hatta.Sonuçta ÇİÇEKLERİ SEVİYORUM ve MUTLU OLUYORUM.Önemli olan da bu... :)
Asya Ceylan
26-07-2012, 11:40
Umarım göz kulak olurken yemiyordur. :) Nenem,üstlerde duran sarkan çiçekleri sulayamadığı için hepsi yere,Tika'nın mama kabı seviyesine inmiş. :)
Bu arada nenem bana,"Kızım sen hasta mısın? Bu ne kadar çok çiçek!" diyip duruyor.Teyzem de ,"Bu küçücük evde,bu kadar çok çiçek..."diyor;ama üstleridekiler yere inince biraz fazla görünüyor olabilir.Fazla da olabilir hatta.Sonuçta ÇİÇEKLERİ SEVİYORUM ve MUTLU OLUYORUM.Önemli olan da bu... :)
...biraz daha fazla görünüyor olabilir,Fazla da olabilir hatta :D Çok güldüm illahi siz ve çiçekleriniz çok yaşayın tabi ki Tika da.
Beni anlamayanlara eleştirenlere bende öyle diyorum seviyorum ve beni mutlu ediyorlar önemli olanda bu ;) yoksa size sararım diyorum tırsıyorlar ;)
Cok tesekkur ederim maviş2.;)
Su an tatildeyim.Umarim ciceklerimi donunce iyi bir sekilde bulurum.:confused::( Aklim onlarda ve tabii ki,kedimde.Canim nenecigim benim icin bakmaya calisiyor.Haftaya pazar donuyorum.Toplam iki hafta.:rolleyes:
sn. tika bişey olmaz inşallah ben 2 ay izmire gittim geldim eşimle benim oğlum öyle güzel bakmışlardıki gözlerime inanamadım eve döndüğümde, bizim çiçeklere olan düşkünlüğümüzü bildikleri için büyük itinalarla bakıyorlar umarım sizin çiçeklerinizde benimkiler gibi güzel gelişmiş olurlar.Bu arada sayfanızda hayırlı olsun bu güzellikleri bizimle payşlaşıp bizlerinde gözünü gönlünü aydınlatmış oluyorsunuz ellerinize emeğinize sağlık bol çiçekli günler bizim olsun:p
Guzel söylemişsiniz mutlu oluyorum Başarılar
Sevgili Asya Ceylan,insallah ileride daha buyuk bir eve gecebilirsek daha cok yer olacagindan daha cok cicege yer acabilirim. :)
Sayin GÜLSEN,insanin gercekten de akli kaliyor.Forumda bir baslikta tatile gidince cicekler konulu yorumlar vardi.Benim de seneye daha profesyonel bir sulama sistemine gecmem gerekiyor sanirim.:) Tabii,becerebilirsem. :)
Tesekkur ederim Sayin ahmeter. :)
Asya Ceylan
26-07-2012, 13:35
Şimdi fotoğraflara tekrar tekrar bakarken göremediklerimi farkediyorum.O minik çamlarınız kaç yaşlarındalar:confused:
İkisi de benimle henuz bir yili doldurmadi.Limon Servi'yi (buyuk olan) kisin almistim.Hatta hikayesi de soyle.Migros'taki indirimli kitaplardan alirken,bende zaten olan bir kitabi almisim.:) Kapaklari cok benzer iki farkli romani karistirmisim,adini da hatirlmiyordum.Baktim,evdekiyle ayni.Ertesi gun degistirmeye giderken Limon Servi'leri gorunce kitabi cam agaciyla degistirdim. :) Birkac ayda hizli buyudu.
Digerini baharda yine Migros'tan almistim.
Asya Ceylan
26-07-2012, 15:30
Çok gösterişli ve çok güzeller. Son bir iki gündür çam budama sanatına taktım bendekiler daha çok küçük ama gerçekten hızlı boy alıyorlar.
Sayın tika esenler metro markete yolunuz düşerse indirimli kitap reyonu oldukca büyük ;)
Asya Ceylan
31-07-2012, 14:59
Belediye parkı dediğin böyle olur ama ;)
322554
322558
Tamam 2. fotoğraf biraz belediye çalışması için fazla olabilir ama olsa da fena olmazmış hani.Biz seyreltme yapardık aralardan ;)
Cok guzel peysajlar Asya Ceylan.İnsan burada yurumeye doyamaz.Ben de su an Turgutreis-Bodrum'dayim.Burada saksilarda yetistirdigimiz bazi turler costukca cosmus.Fotograflarini cektim bazilarinin,ileride ilgili basliklara eklerim.Kaucuk agaclari,mavi yaseminler,yaprak guzelleri-burada sanki agac gibi olmuslar-cesitli kaktus ve sukulent turu bitkiler,sarmasiklar,sardunyalar inanilmaz boylanmis...
Kayinvalidemden de celik alacagim birkac bitki buldum.Kayinvalidemin-ayni benim eskiden sandigim gibi- Parlak Mustafa sandiklari buyuk sarmasiklari Senecio Angulatus ekili bahcede.Forumdan Guzin Teyze icin celik alacagim,anneme de alayim diyorum.Burada neredeyse her evde Askin Gozyaslari var.Her yerde cikmis,ama yapraklari cok buyuk degil.En cok sukulentler hosuma gitti.Buyusun,curumesin,yasasin diye gozunun icine baktigim sukulentlerim burada torfa dikili halde buyudukce buyumus,cogaldikca cogalmis...Nasil guzel buyumusler.Belki bu basliga da eklerim bazilarini.
Güzin Çakar
02-08-2012, 07:40
Desenize çeliğim Bodrum'dan gelecek :)
Asya Ceylan
02-08-2012, 08:45
Cok guzel peysajlar Asya Ceylan.İnsan burada yurumeye doyamaz.Ben de su an Turgutreis-Bodrum'dayim.Burada saksilarda yetistirdigimiz bazi turler costukca cosmus.Fotograflarini cektim bazilarinin,ileride ilgili basliklara eklerim.Kaucuk agaclari,mavi yaseminler,yaprak guzelleri-burada sanki agac gibi olmuslar-cesitli kaktus ve sukulent turu bitkiler,sarmasiklar,sardunyalar inanilmaz boylanmis...
Kayinvalidemden de celik alacagim birkac bitki buldum.Kayinvalidemin-ayni benim eskiden sandigim gibi- Parlak Mustafa sandiklari buyuk sarmasiklari Senecio Angulatus ekili bahcede.Forumdan Guzin Teyze icin celik alacagim,anneme de alayim diyorum.Burada neredeyse her evde Askin Gozyaslari var.Her yerde cikmis,ama yapraklari cok buyuk degil.En cok sukulentler hosuma gitti.Buyusun,curumesin,yasasin diye gozunun icine baktigim sukulentlerim burada torfa dikili halde buyudukce buyumus,cogaldikca cogalmis...Nasil guzel buyumusler.Belki bu basliga da eklerim bazilarini.
Ben de size mesaj atacaktım sesiniz çıkmayınca evinize geçtiniz mi diye.Nineme kolay gelsin o zaman :)
Bitki cennetindesiniz yani bol bol fotoğraf çekin gerçekten merak ettim.Ben gideli çook uzun zaman oluyor ve hiç o gözle bakmamıştım etrafa.
Bence de alabildiğiniz kadar çelik alın :) amaç çoğaltmak kötü bir niyetimiz yok nasıl olsa ;) iyi tatiller sevgiler saygılar :)
Asya Ceylan
02-08-2012, 08:50
Fotoğrafların Çoğunluğunu kendi başlığınıza eklerseniz sevinirim, kendi adıma söyleyim hala sitede çok rahat aradığımı bulamıyorum her yer çok dolu ve bir sürü başlık var.Gördüğüm kadarıyla çoğu kişide kendi sayfasına ekliyor zaten.
Ya da buna benzer bir tatil sayfası **** misafir bitkiler gibi bi başlık varsa o da olur aslında.
cok guzel.masallah.eline emeyine yureyine saglik.o kadar rengarenk okadar guzel ki bakmaya doyamadim.ciceklerinin hepsini cok sevdim.gule gule buyut.insallah bu guzelliklerin devaminida goruruz.sevgilerimle
Evet,Guzin Teyzecigim celigin Bodrumlu olacak. :) Kayinvalidem oldugu icin de birden cok celik alabilirim. :)
Asya Ceylan,kendi basligima eklemek zaten daha kolay.Cep telefonumu yanimdan ayirmayayim o zaman,surekli yanimda tasimiyorum. :)
Sayin Türkan Hanim,
Guzel sozleriniz icin cok tesekkur ederim.Umarim boyle guzel guzel buyurler de ben de mutlulukla paylasirim.
Bakalim dondugumde nasil olacak bitkilerim? Buyuyenler varsa hemen fark ediliyor.Bir de suda koklendirmeye biraktigim bitkiler vardi.2 haftadir sulari degismiyor,curumemislerdir,degil mi? Neneme soylemeye utandim artik,kadin surekli cicek suluyor.
Merhaba,
Ne kadar güzel ve zarif bir balkonunuz var. Sardunyalarınızın renklerine hayran kaldım. Ne kadar canlı duruyorlar öyle. Hepsi birbirinden güzel.
Kolay gelsin. İyi çalışmalar :)
Tesekkur ederim Tugce.
Tatilden dondum.Tatil donusu ne cok is oluyor! İlk sirada balkon temizligi ile basladim tabii.Yabani otlarin hepsini topladim.Birisi 1 metreyi gecmisti.Cicek acacakti sanirim,tomurcuklari da vardi;ama onu da kestim.İlk basta buyusun diyordum.Bu kadar buyuyecegini tahmin etmemistim.Kokunden cikarmayi denedim ama sardunyanin koklerine dolanmis.Mecbur biraktim.
Nenem cogu cicegime iyi bakmis,ama sulamayi unuttugu uc tanesi kurumus.Arapsaci ve iki farkli renk incir sarmasigi.:( Rafli serada onlar biraz arkada ve kosede duruyorlardi,nenem onlari gormemis.Ustlerde duran cicekler asagiya inmisti.Ask merdiveninde kurumalar oldugunu fark ettim.Tabii yer degisikligi de yapmis olabilir bunu,gunes de...Konulduklari yer direkt gunes goruyordu.Hepsini eski yerlerine aldim.
Koklenmeleri icin suya koydugum,neredeyse her renginden olan( yaklasik 8-9 tane vardi), yaprak guzelleri sulari degismedigi icin curumus.Bu benim hatam,cunku neneme onlari da soylemeye cekindim.Kadin surekli ugrasti durdu.Bir de kedi var tabii evde...Mor telgraflarin bir kisminda da ayni durum soz konusu. :( Bazi sardunyalarda da bozulmalar var.Hemen besin verdim.Onun disinda iyiler.
Tohumdan yetistirdigim yaprak guzelleri de pek iyi durumda degil...Ama saksilardakiler iyi.
Ozellikle sukulentler cok iyi,anladim ki tatile cikan biriyseniz mutlaka dayanikli turleri yetistirmelisiniz.Mavi yasemin buyumus.Mum cicegim boylanmis.Kurdelemin yavrulari buyumus.Pothos sarmasigi uzadikca uzamis.Uc saksi oldugu icin her yerde potos oldu.:) Clematis The president da bayagi uzamis,ben yokken yeni cicekler acmis.:)
Gecen yil ciceklerimin sayisi bu kadar cok degildi.
Bir de evdekiler bir sekide bozulmadan korunabilir.Balkondakiler icin cozum bulmak gerek.Bu kisi bir cikarakim.Duruma gore bozulan olursa,yenilerken hep dayanikli turlere gidecek artik elim.:)Onlarda sanirim sukulent,kendi kendilerine yasayip gidiyorlar.:)
Asya Ceylan
06-08-2012, 12:31
Anladığım kadarıyla büyük bir kaybınız yok aslında bu sevindirici.
Sardunyaya besin verdim demişsiniz tam olarak açıklayabilirmisiniz?
Arap saçınız için üzüldüm,en kısa zamanda toparlanır inşallah.
Benimde fikrim dayanıklı olanlar ama yine de bizi kandırmayı başarıyorlar almamız için ;)
Sardunyaya besin verdim demişsiniz tam olarak açıklayabilirmisiniz?
Ozel bir sey degil,normal sivi besin.Sulandirilarak verilenlerden.:)
balkonunuz muhteşem ve tabi ki salonunuz... o kadar bitkiyi nasıl sığdırdınız eve düşünmeden edemiyorum. maşallah hepsi birbirinden güzel.
balkonunuz muhteşem ve tabi ki salonunuz... o kadar bitkiyi nasıl sığdırdınız eve düşünmeden edemiyorum. maşallah hepsi birbirinden güzel.
Tesekkurler sibelim.
Yer olsa daha almak istedigim bir dolu tur var.Buyuk bir eve tasinirsak ileride,o zaman cicekler de ben de rahatlayacagiz. :)
Sayın tika büyük evde olsa bir süre sonra koyacak yer kalmıyor ;)
celikti tohumdu ah buda yoktu derken her boşluk güneşi gören her pencere ve yanları cok kısa sürede doluyor .
Benim gözüm teraslı bir catı katında.
Sayın tika büyük evde olsa bir süre sonra koyacak yer kalmıyor ;)
celikti tohumdu ah buda yoktu derken her boşluk güneşi gören her pencere ve yanları cok kısa sürede doluyor .
Benim gözüm teraslı bir catı katında.
Teras katini ben de dusunuyorum.1,5 yil sonra kismetse evi degistirmek istiyoruz.Buyuk balkonlari,terasi ya da bahcesi olmasi sart. :)
Baska turlu sigamayacagiz.:)
sevgili tika , büyük bir eve gerek yok. gönlünüz geniş siz her türlü o bitkileri sığdırırsınız o eve, inancım tam. yine de allah gönlünüze göre versin şöyle geniş ve bahçeli bir ev.
Sevgili sibelim,ne güzel söylemişsiniz.İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.Herkesin istediği gibi bir evi olur umarım. :)
Biraz yeni fotoğraf ekleyeyim,dedim.Sıcaklardan çiçeklerim de ben de bunalmış durumdayız.
Adını bilmediğim bitkim sürekli yavruluyor. :)
324139
Bu bitkinin de adını bilmiyorum-aslında neredeyse sukkulentlerimin hiçbirinin adını bilmiyorum.:( - ama o da güzel gelişiyor.Böyle sorunsuz gelişen bitkiler benim favorim oldu artık.Bakım istemeden kendi kendilerine büyüsünler.Örneğin "Yumrulu begonyalarımla" başım dertte.Kimyasal ilaç alacağım son çare olarak...Ne yaptıysam beyaz bitlerden temizleyemedim.:mad:
Sayın alacakaranlık isim konusunda beni aydınlattı.Kendisine çok teşekkür ediyorum.CRASSULA LYCOPODİODİES
324140
Sukkulentlerın çoğaltılması çok eğlenceli,eskiden toprağa gömüyordum;ama toprağın üzerinde öylece durması gerekiyormuş.
324141
Balkonda iyi gelişiyorlar.Üzerlerindeki kararmalar,aldığımda silikonla yapay çiçeklerinin olmasındandı.Onları bıçakla kestim,sonra bu şekilde kaldılar;ama büyümeleri beni mutlu ediyor.
324142
Balkondaki yaprak güzelim.Aldığımda minicik bir fideydi.Çok çabuk dallanıp büyüdü.
324143
Sevgili gçakar'ın hediye ettiği telgraf çiçekleri.İlk başta içeride duruyorlardı,morlu olanın rengi yeşile çalınca balkona aldım hepsini.İyi ki almışım.Açık havada büyümeleri hızlandı.Fotoğraftan pek anlaşılmıyor;ama yeşil olanın yeni yaprakları kendi boyuna göre bayağı büyük. :)
324151
Bunlar da salondaki pencerenin dışında duran mor telgraflar.Telgraf çiçeklerini de çok sevdim;çünkü onlar da sorunsuz ve hızla büyüyen bitki kategorisine girdiler benim için. :)
324152
Sayın guitar'ın yolladığı Difenbahya da hızla büyüyor.4.yaprağımızı bekliyoruz. :)
324153
Bu Antoryumu okuldaki Müdür Muavinin odasından çalmıştım,zaten bakamıyorlar.Bir süre sonra ölüyor çoğu...Ben de bari benim evimde yaşasın demiştim.:D Sağına soluna iyice bakıp alınabilecek bir yavruyu almıştım.Getirdiğimden beri hiç bozulmadı.Şimdi de yeni yaprağını çıkarıp beni mutlu etmeye karar vermiş.
324154
Lithopsum.Bunu nedense çok sevdim.Bir tane de balkonda var,yeşil olanından.
Zor bir bitki olduğunu okudum;ama benimki iyi idare ediyor.1,5 ayda bir suluyorum.Bugün incelediğimde gövdesinde çizgi şeklinde büzüşme olduğunu fark ettim.Neden olduğunu bileniniz var mı? Uzun zamandır sulamamıştım,suladım.Belki susamıştır diye:confused:
324155
Buzdolabının üzerinde duran evdeki en büyük Pothosum.Ben tatildeyken iyice uzamaya karar vermiş.Yanındaki kurdele çiçeğinin de yavruları bayağı büyümüş durumda.
324158
Yukarıda asılı olan Hederalarım da uzuyor.:))) Aldığımda evin içinde duruyorlardı,yerlerini hiç beğenmediler.Üzerlerini örümcek biti sarmış,o zamanlar unlu bit sanıyordum.Oysa unlu bite göre kolay bir türmüş:) Neyse ki,kurtuldular.Bir de rüzgar güllerine ve saksıya saplanan dekorlara sarmış durumdayım.Ahşap şeklindeki rüzgar güllerinden 5 tane,plastiklerden 3 ve bebek gibi olanlardan da 5 tane var. :)
324159
Bu fotoğrafta pek bir şey anlaşılmıyor,ama cep telefonuyla çekince bu kadar oldu.Hederanın sağında uzamış bir halde duran Vinca var.Boyu 1 metreyi geçti;ancak sadece bir dalı uzuyor.Diğerleri yerinde sayıyor.Uzayan dal da yine 3 dala ayrılmış.Alt komşu kesmez umarım.Sürekli uzuyor çünkü.:) Sonu nereye varacak merak ediyorum.
324160
Son olarak Turgutreis manzarası. :rolleyes:
324161
Yaprak Güzellerimden biri
324592
Fitonya sandığım,ama gerçekte adının "hypoestes" olduğunu öğrendiğim bitkim,zaten fitonyaya göre çok boylanıyordu.Fitonyamın çiçek açtığını sanıyordum,ama başka türmüş zaten. :)
324593
Tatilde çektiğim fotoğraflardan birkaçı...
Ege'de ne kadar güzel yetişiyorlar.Burada gözünün içine bakıyoruz;ama asla böyle büyümüyorlar.Biz de mi Bodruma'a taşınsak:confused: :rolleyes:
Telgraf Çiçeği-Gümüşlük
324594
Kauçuk Ağacı-Gümüşlük
324595
Yaprak Güzeli-Gümüşlük
324596
Dev Yaprak Güzeli,üstelik saksıda. :) Bizimkiler neden bu kadar büyümüyor?
324597
Gümüşlükte,Akyarlar'da,Karaincir'de kısacası Bodrum'un çevresinde hemen hemen her yerde Şeflera ve Sardunya var.Sardunyalar artık ilgili ilgisiz her yerden çıkmışlar.Çalı gibi. :) Boyu 1,5 metre olan sardunya gördüm.:) Ama fotoğrafını çekmemişim.:mad:
324598
Senecio Angulatus Sarmaşığı
324599
Not:Kayınvalidemin harika sukkulentlerini de çekmemişim. :( Özel bir bakım uygulamadığını yalnızca suladığını söyledi.Sihir iklimde sanırım,çünkü torfa dikililer.Biz burada torfa diksek,bir haftaya kalmaz çürürler.
Asya Ceylan
10-08-2012, 10:06
Çok çok güzeller gerçekten biz burda bir yeni yaprak oluşumu görünce mutlu olup fotoğraflıyoruz... :o
Dev yaprak güzeline sinir oldum gerçekten toplayıp hepsini getirseydiniz ;) Benim bitkilerinde bazılarında bitlenme var ilaçlıyorum, 1 hafta iyiler sonra tekrar oluyor :mad:
Çok çok güzeller gerçekten biz burda bir yeni yaprak oluşumu görünce mutlu olup fotoğraflıyoruz... :oDev yaprak güzeline sinir oldum gerçekten toplayıp hepsini getirseydiniz ;)
Buralarda boyle gorkemli olmalari cok zor sanirim;ama biz elimizden geleni yapmaya devam edelim yine de.:) Bu kadar olmasa da belki biraz daha buyutebiliriz.Elimden gelse saksiyi kapip getirirdim.:D
Benim bitkilerinde bazılarında bitlenme var ilaçlıyorum, 1 hafta iyiler sonra tekrar oluyor :mad:
Benim de kasimpati ve yumrulu begonyalarimda var.Hala...Burada tavsiye edilen ilaci alip uygulayacagim.
Bitki bitlerini hafife almamalıyız | Süs Bitkileri ve Çiçek Bakımı (http://www.bitkivecicek.com/bitki-bitlerini-hafife-almamaliyiz)
alacakaranlik
12-08-2012, 13:26
Sayın Tika 128 nolu mesajdaki 2. resim CRASSULA LYCOPODİODİES
Sayın Tika 128 nolu mesajdaki 2. resim CRASSULA LYCOPODİODİES
Çok teşekkür ederim Sayın alacakaranlık.Hemen ekliyorum adını.:rolleyes:
KAPTANzst
15-08-2012, 19:38
Bir solukta balkonu dolaştım. Arada beyaz minnoş ayaklarıma dolansa da:p çok güzeldi. Küçük serayı da ilgizle inceledim. Aslında katlı böyle bir sera yapmalıyım. Kışın seranın tek katlı örtüsü korumuyor bitkilerimi. 2. bir örtü olursa iyi olur. Bunun içinde sadece kış döneminde bitkilerim için lazım.
Size tekrar kolay gelsin.
Bu arada beğenmeye başladım ama bazen bitkilere takılmaktan beğenmeye tıklamayı unuttum:)
Tesekkur ederim Sayin KAPTANzst.
Serayi internetten almistim,baharlik ve kislik olmak uzere iki kilifi var.Kislik olan bayagi kalindi,ama tum bitkilerim de sigmayacak ona.Geri kalanlar icin benim de sera ortusu satan bir yer bulup almam gerekecek.:) Balkonda yerim olsa bir tane daha alirdim;o zaman hepsi sigardi,ama yer yok.:)
Tika,ben balkona cikinca beni hic yalniz birakmaz.Daha kapi acilirken nerede olsa kosa kosa geliyor.:)
Sardunyalar da Temmuz-Ağustos sıcaklarından bunalanlardan.Sıcaklıkların birkaç derece de olsa düşmesi tomurcuklanmalarını sağladı.
Boyuna bakmadan açan sakızım.
326190326191
Pembeler
326192326193326194
Herkesin bayramini kutluyorum.
Bir hafta boyunca Ankara'dayim.Bakalim donunce ciceklerimi nasil bulacağim?Esim arada bir sulayacak,umarim idare edebilirler.
Not:Annemin de guzel cicekleri var.Bahce bolumune baslik acmasi icin konusuyordum,ama henuz acmadi.Daha dogrusu nasil yapilacagini gostermem gerekiyor.Onun yerine kendi sayfamda ben paylasayim bazi fotograflarini.:)
Ekleme:
Balkondaki ve evdeki ciceklerimi her zamankinden cok daha fazla suladim.Ev icindekileri esim zaten sulamayacak.Balkondakilerse 3 gunde bir sulanacak.Umarim ben gelene kadar bozulan olmaz! Sehir disina cikinca da insanin surekli akli kaliyor.
Asya Ceylan
23-08-2012, 13:19
Geçmiş bayramınız kutlu olsun ;)
Geçmiş bayramınız kutlu olsun ;)
Tesekkur ederim sevgili Asya Ceylan.
Ankara'dan sevgiler...;)
Haftaya Pazartesi donuyorum İstanbul'a.Esim cicekleri balkondakiler dahil,ev icindekiler haric :p yalnizca iki kez sulayacak.:( Umarim donunce guzel bir manzarayla karsilasirim.:rolleyes:
Asya Ceylan
24-08-2012, 16:02
Tesekkur ederim sevgili Asya Ceylan.
Ankara'dan sevgiler...;)
Haftaya Pazartesi donuyorum İstanbul'a.Esim cicekleri balkondakiler dahil,ev icindekiler haric :p yalnizca iki kez sulayacak.:( Umarim donunce guzel bir manzarayla karsilasirim.:rolleyes:
Bence kendinize hiç sıkıntı yapmayın çünkü çiçekleriniz sizi seviyor hatta güzel sürprizler bile yine yaparlar size :)
Salon Penceresinin Önünden Görüntüler
Bu sukulent türleri sabah güneşinin geldiği pencere önünde daha hızlı gelişiyorlar.(Aynı aranjmanın olduğu bir saksı da arka balkonda var;ama onların gelişimi sanki biraz daha yavaş gibi)
gçakar'ın hediye ettiği minik Parlak Mustafa çelikleri,her yerden yavru vermeye devam ederek büyüyor.Sakız sardunya ile aynı saksıdalar.
İki mini minnacık saksı kalp kalbe karşı çiçeğim var.İkisini de Sevgili gçakar hediye etmişti.Dalları uzadı,yaprakları çoğaldı.Tabii daha çok büyüyecek. :)
328421328422
Ankara'dan annemden aldığım çelikler,anaç bitki fotoğraflarda sağda.
Eski oturduğumuz apartmanda rahmetli Mine Teyze vardı.Çiçekleri çok severdi,tatile giderken de düzenli sulanması gerekenleri anneme bırakırdı.Annem,ailesinden rica etti,birkaç çiçeğini anneme verdiler.Bu da onlardan biri,çok güzel;ancak adını bilmiyorum...
328423
Bu da sanırım Pothos sarmaşığının alacalısı,en azından ona benzettim;ama emin değilim:confused:
328424
Mum Çiçeğim büyüyor.Bayağı uzadı.Çiçeklenmesi çok istiyorum,ne renk açacağını ve çiçeklerinin kokusunun nasıl olduğunu çok merak ediyorum.
328425
Çuhalar uyanmaya başladı.9 taneden 7 si uyandı,umarım diğer ikisi ölmemiştir.Onların da yeşillenmesini umuyorum.
328433
Tek dal olan telgraf çiçeğim üç yerinden yavruladı. :)
Minik bir yaprak olan Paşa kılıcımda yavrulamış çok sevindim.Yazın üst kısmı çürümüştü,çürüyen kısımlara tarçın sürmeme rağmen,çürümeyi durduramamıştım;ama sonunda beni çok sevindirdi. :) Bu çürümeler fazla sulamadan mı oluyor? Etli yaprak belli bir yerden çürümeye başlıyor ve yaprağa yayılıyor.Benim diğer iki saksı kalıcımın iki uzun yaprağında da çürüme var,yavrulamaya da devam ediyorlar aynı zamanda:confused:
328434
Balkona baktım da,sukulent başlığı açabilecek kadar çok çeşitim var.Dün forumdaki başlıklara bakarak adlarını öğrenmeye çalıştım,çoğunun adını bulup isim etiketleri yaptım.
328435328436
Sardunyam,top sardunyalar çiçeklenmeye başladı.Ağustos sıcaklarında tek-tük açıyorlardı.Biraz daha açsınlar toplu fotoğraf da ekleyeceğim.
328451
Hypoestes'ler çiçeklendi.Biri beyaz,diğeri mor çiçekler açıyor.Bunları eskiden fittonya sanıyordum,zaten öyle satılıyordu.Sonra bu hale geldiler.:p 3 saksı daha fittonya olduğunu sandığım bitkim var.Bakalım zaman ne gösterecek?
328452
Evin içindeki yaprak güzellerini de balkona aldım.Kırmızı olanın rengi balkonda açılmaya başladı.İçeri de koyu bordo gibiydi rengi.
328453
Balkondaki Sedum Palmerim
328464
Aloe Veralarım,budayıp ekmiştim(sonra budadığıma pişman olmuştum :mad:),neyseki güzel büyüyorlar.Birini anneme götüreceğim.
328455
Senecio Rowleyanus
328460
Haworthia Cymbiformis
328461
Aloe Juvenna
328462
CRASSULA LYCOPODİODİES,bu sukulentin fotoğrafını yakın zamanda eklemiştim;ancak Ankara dönüşü daha büyümüş gibi geldi.
328463
Asya Ceylan
31-08-2012, 20:01
m a ş a l l a h :)
arkadaşım tika hoş geldin evine. Tatil dönüşü çiçeklerin MAAŞALLAH iyi görünüyorlar. uzun zamandır arkadaşlar tatildeler diye sayfalarına ziyaret etmemiştim bugün benim sayfamda beğenilerini görünce anladım geldiğini. Sayfamı ziayerin beni mutlu etti arkadaşım seninde çiçeklerim muhteşemler ellerine emeğine sağlık
Yenilerle başlayalım ;)
333672
Bodur Paşa Kılıcı
Okuldan aldım.Tabağında bir parmak su vardı,toprak sırılsıklamdı.Aynı gün eve getirdim,çok sulanmaktan alt yaprakları yumuşamış,kök kısmında da çürüme vardı;ama sağlam kökleri de var.Temizledim,yeniden ektim.
333673
Sayın alacakaranlıktan aldığım atlaslarım,lithopslarım,aenium'um,haworthia'm.
333674
Okulda bu kaktüsü inceliyordum.Çok büyümüş,hizmetli çiçekleri çok sevdiğimi anlayınca uzun bir çeliği bana verdi. :)
333675
Sayın alacakaranlık'tan aldığım Hoya Keri ;)
333676
Yine Sayın alacakaranlık'tan aldığım değişik bir tür telgraf.Görür görmez,çok beğenmiştim.Kendisi de sağolsun,satılık olmadığı halde ısrarlarıma dayanamayarak bana sattı.Tekrar kendisine teşekkürler ediyorum.:rolleyes:
333679
Sedum vodoo ve Haworthia,yine alacakaranlık'tan.Çeşitleri arttırdıkça arttırıyorum.;) Umarım devamında başa çıkarım,şimdilik bir sorun yok gerçi.Yalnızca tatillerde aklım hep çiçeklerimde ve tabii Tika'mda.
333680
Artık yazlık düzenden kışlık düzene doğru geçiyoruz.Klimayı artık çalıştırmadığımızdan çiçekler gümüşlüğün üzerlerinde yerini aldılar.Aslında telgraf çiçeklerini balkonda serada bırakacaktım;ama onları çok sevdiğimden gözümün önünde olsunlar istiyorum.En azından ilkbahara kadar...
333681
Gelin Teli Çiçeği
Sevgili gçakar'ın hediyesiydi.Yaz boyu nazlandı da nazlandı.Hiçbir gelişme göstermedi.3 yapraktan biri kurudu.Tam olmayacak bu diye düşünürken beni şaşırtarak yeni yapraklarını çıkartmaya başladı.
333682
Benim de sarı kızım var artık.Sarı kızı da alacakaranlık'tan aldım.Gerçekten hızlı büyüyormuş.Geldiği günden beri yeni sürgün veriyor.Kışın serada büyümeye devam edebilir belki.
333683
Kalp kalbe karşının çeliklerini de sevgili gçakar vermişti.İki ayrı küçük saksıda ekili duruyorlardı.İki saksıyı birleştirip büyük bir taneye ektim,aslında zamansız br saksı değişimi belki;ama Tika mı yaptı,nasıl oldu bilmiyorum,geçen hafta pencere önünde duran uzun saksılarımdan biri aşağıya düşmüş.Bitkilerde doğal olarak biraz yıpranma vardı;ama yeni saksı aldım.Hepsini yeniden ektim.Üst fotoğrafta duran mor telgraflar düşmenin etkisinden sonra bu şekildeler...Ama kökler sağlam.Yine bu fotoğrafta kaz ayağı,o da 3.kattan düştü.Hepsini yeniden diktim.Bu arada bu işlemi yaparken parlak mustafa çiçeğini de sardunya saksısının içinden ayırdım.Onun fotoğrafını da sonra eklerim.Artık sardunyalara baskı yapmaya başlamıştı.
333685
Ankara Migros'tan iki tane mini sera aldım yazın.Birini kurdum.Sukelentlerini içine aldım.İçi gerçekten çok sıcak oluyor,henüz önünü kapatmadım.Kışın burada muhafaza edebilir miyim?Yoksa mutlaka eve mi almalıyım?Çok çeşit var.Kaybetmek istemiyorum.Eve almam gerekiyorsa ben onlara yer bulurum.;)
333686
Sedum palmeri de yere düşünce birkaç türle beraber hepsini yeni saksıya ektim.
333687
Kumruları artık besleyemeyeceğim,komşuların çamaşırlarını kirletiyorlarmış. :(
333688
Biraz da sardunya
333689
Büyük sera biraz boşaldı.Kışın yan yana uzun saksıları içine dizeceğim.Bu arada Tika'ya bakar misiniz?Minik seranin ici alt kat.:)
Not:Yeni ekledigim birkac fotograf 5.sayfada kalmis. :)
alacakaranlik
23-09-2012, 13:06
Sayın Tika, sarı kızı bırakın dışarıda kalsın. daha güzel gelişim gösteriyor. Yaz ayın başlangıcından sonuna kadar serin havadar bir yerde saklayın. Büyüme hızını takip edemeyecek hale geleceksiniz :)
Gelin telide serin ve yarı gölge alanlarda güzel gelişiyor. Bu yıl tecrübe ettim :)
Bu arada tuylu telgraf çeliğide geldi ama hırpalanmış biraz. az bir bakım yapıp size göndereceğim ;)
Tesekkur ederim Sayin alacakaranlik,heyecanla bekleyecegim.:)
Gelin teli demek cok sicaklardan bunalmisti,o yuzden yaz boyu yerinde saydi.
Sarikiz da disarida dursun o zaman,guzelce buyusun.
Bu arada mor oxalisin fotografini cekmemisim.O da yeni yaprak cikariyor.
Yumrusunu yaz basinda soktugum sıklamen de yapraklanmaya basladi,hatta gec bile kaldim topraga gecirmekte!Neredeyse dolapta unutuyordum.Cikardigimda karanlik yerde durmasina ragmen yeni surgun uclari cikartmisti.
Kasimpatilarimin tamamini Ankara'ya anneme yolladim.Bahcesine ekti.Bahcesinde ekili olan kasimpati cok buyumus,capi 50cm vardir.Fotografini cekmistim,eklerim.Saksida istedigim gibi gelisme gostermediler.
alacakaranlik
23-09-2012, 13:26
adapte sıkıntısı çekmiştir. alansal olarak alışma dönemleri olacak.
Mor oksalisi hiç çıkarmayacağınız bir saksıya dikin. 1 yıl sonra o küçücük soğandan çıkacak olan bitki formuna hayret edeceksiniz. Bunun garantisini veriyorum :)
Bu sefer ciceklerden bir kare degil,Hayvan Haklari Yasa Tasarisini Protesto Eylemi'nden bir kare...
Seda Akgul'un yanindaki bendeniz.:rolleyes:
Bu sayfa da Facebook'da benim sayfam.
30.09.2012 HAYVAN HAKLARİ YASA TASARİSİ PROTESTO EYLEMİ (http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151231785363846.481504.232576013845&type=1)
kelebek çalısı
01-10-2012, 16:06
Sn. Tika, canı gönülden kutluyorum. Bu tepkileri yok sayamazlar. Elinize, ayağınıza en önemlisi yüreğinize sağlık.
Sevgiler.
Sn. Tika, canı gönülden kutluyorum. Bu tepkileri yok sayamazlar. Elinize, ayağınıza en önemlisi yüreğinize sağlık.
Sevgiler.
Umarim,tum cabalara deger.Masum canlarin yasam haklarinin ellerinden alinmasi soz konusu olan.Hicbir seyden habersiz,kendi hallerinde yasam savasi veren,onlarin karnini bir kez olsun doyurdugunuzda ya da baslarini bir kez oksadiginizda size sonsuz minnet duyan,sizi asla unutmayan melekler onlar...Bu masumlarin canini almayi dusunmek nasil bir caniliktir! Bu kadar kisinin tepkisini yok sayacaklarini ben de dusunemiyorum.Bu pazar gunu de Ankara'da buyuk bir eylem var.Guzel haberleri alacagiz insallah sonunda yuzumuz gulecek.Buna inaniyorum.
Sizin komşular balkona camaşırmı asıyor hala :D hangi cagda yaşıyoruz .
Bence kumru haklarınıda göz ardı etmeyiniz ;)
ipektuğçe
01-10-2012, 20:41
Sevgili Tika,öncelikle merhabalar.
Maşaallah harika bir balkonun ve bitkilerin varmış,hepsinide çok beğenerek izledim.Sukulent çeşitlerini de çok beğendim,sera da çok güzel fikir.Ellerine emeklerine gönlüne sağlık,sevgilerimle...
Ayrıca hayvanlara gösterdiğiniz duyarlılığınızı kutluyorum,keşke herkes duyarlı olsa.
Çok güzel cıvıl cıvıl bir balkon, bayıldım...
Sayin iris41 , ne yazik ki hala! asiyorlar.Olan da benim kumrulara oldu,artik gelmiyorlar.Cok nadiren goruyorum.Camasir olmasa bu sefer de balkonlari kirletiyorlar derler,bizimkilerde bahane bitmez.
Sayin ipektuğçe , yureklendirici sozleriniz icin cok tesekkurler.Bu arada mutlu bir haberim de var.Yasa tasarisi yapilan eylemler neticesinde sonuc verdi.Tasari geri cekilmis.Bir daha bu kabusu yasamak zorunda kalmayacagiz umarim.
Sayin aaytun ,cok tesekkur ederim,daha guzelleri sizlerin olsun.
Duzeltme: Uzucu haber yasa tasarisi geri cekilmemis,geri cekilen bizi ilgilendirmeyen Subat'taki tasari...Yani her sey ayni durumda...
333685
Ankara Migros'tan iki tane mini sera aldım yazın.Birini kurdum.Sukelentlerini içine aldım.İçi gerçekten çok sıcak oluyor,henüz önünü kapatmadım.Kışın burada muhafaza edebilir miyim?Yoksa mutlaka eve mi almalıyım?Çok çeşit var.Kaybetmek istemiyorum.Eve almam gerekiyorsa ben onlara yer bulurum.;)
Sayın Tika, sempervivumlar kışı rahatlıkla dışarıda geçirebilirler. Kardan hoşlanıyorlar. Hatta yazın sıcaktan korumak lazım bile denebilir.:) Diğer türleriniz için mini sera harika. Don olacağı zaman kapatırsınız. Ben de bazı türlerim için buna benzer bir çözüm düşünüyorum.
Balkonunuz ve bitkileriniz çok güzel. Tebrikler.:)
Sayın zenfree,
Sizin gibi zevkli ve bitki bakımı konusunda deneyim sahibi birinden bu sözleri duymak beni çok mutlu etti.
Cevabınız için de ayrıca teşekkür ederim.Bol sukulentli ve çiçek açan kaktüslü günlerimiz olsun. :)
Bitki çeşitleriniz çoğalmış,elinizde olanlar da güzelliklerine güzellik katmışlar.Maşallah diyorum sevgiler.
Teşekkür ederim Sayın berçin,
Arada maalesef kayıplar da oluyor. :( Örneğin yumrulu begonyalarım öldü;ama iyileşsinler diye de gerçekten uğraştım.Olmadı.Bir daha da almayı düşünmüyorum,çok zor bir türmüş.En azından bana öyle geldi.
Lithops'a benzeyen bir tür var,adını anımsayamadım.Onu da kaybettim.Onun dışında firemiz yok.:) Bir de nenemin ben tatildeyken sulamayı unuttuğu için ölen iki türüm var;ama onlarda benim suçum yok. :)
Çiçek konusunda sabıkalıyım artık,bir türü beğenirsem yer olup olmadığını düşünmeksizin almak istiyorum.Genelde de alıyorum.:D
Siz birde benim terasın son halini görseniz,tatil sonu felaketi yaşadım,yinede şükür diyorum.Yumrulu begonyalar konusunda hemfikiriz,bir saksım telef oldu kalanlarda o kadar cılız ki üçer dörder yaprak küçücük çiçekler.Ben de sizin gibi maalesef elimde olmayan bir tür gördüğümde düşünmeden alıyorum:) şimdide kış korkusu sardı,nasıl muhafaza edeceğim bilmiyorum.
Ben geçen yıl,büyük ve kalın poşetleri biriktirmiştim.Hava soğuyunca poşetleri geçiriyordum,ısınınca ya da güneş çıkarsa açıyordum.Tabii çok zahmetli oluyordu.Kimbilir kaç kez poşet geçirip çıkarttım,sayısını bilmiyorum. :) Kar yağmaya başlar,ben palto,bere balkona çıkar,poşet geçirmeye başlardım. :D
Bu yıl saksı sayısını çoğaltınca çözümü portatif seralarda buldum.:rolleyes: Tabii içine sığmayan olursa diye yine de büyük beyaz poşetleri atmadım,saklıyorum.:D
Bir gecede 7 saksı sardunya kaybettim gecen yıl kar yagmıştı iceri aldım sabah ölmüşler :( onca ceşidi ara bul büyüt ölsünler .
Bu yıl erkenciyim sayın tika ne olur ne olmaz gül sardunyaları kaybedemem ;)
Sayın iris41,
Gerçekten sinir bozucu bir durummuş.Geçmiş olsun,bir daha olmaz umarım.Gül sardunyalarınız şimdi içeride mi duruyor? Ben de sürekli hava durumunu meteorolojinin sitesinden kontrol ediyorum.Haftaya salı ya da çarşamba sıcaklıklar biraz düşecekmiş.Gündüz 19 derece olacak diye gösteriyor,bakalım.
Benimkiler hep dışarıda duruyorlar;ama tabii balkon kenarlarındakileri yere,duvar kenarına alıyorum.Balkonun tümü de demir tel değil,alt kısımlar hep kapalı,güneybatı cephesine bakıyor,bir de poşet geçiriyordum tabii.;) Rüzgar'ın etkilerine karşı korunuyor olabilir;ama yine de içime sinmiyor.Hava sıcaklıkları 15 derecenin altına inince bazı sukulent türlerini ve kaktüsleri içeri alacağım.Ben üşüyünce onlar da üşeyecek gibi geliyor.:D
Evde de sürekli pencereler açık,çiçekler için esinti olsun diye.Uyum sağlarlar herhalde.Tabii kışın şimdiki kadar uzun saatler boyunca havalandıramam ama her gün biraz da olsa havalandırırım.:rolleyes: Yaşatabilmek için elimden geleni yapacağım,ilk kez bir kışa bu kadar çok çiçekle gireceğim.;) Umarım ilkbaharı da kayıpsız karşılarız.
Gül sardunya ve iki ceşidi iceri aldım evet .
Bu aylarda bir şey olacagına degil yogurdu üfleyerek yemek benimki ;) kayıp verdinmi bu ceşitleri bulmak gercekten cok zor
Mercan ve burugmansiada iceri girecekler aransında mercanım cok güzel oldu kac dereceye kadar toleranslı bu bitki acaba .
Yeminliyim yine duramıyorum :D ev ev degil bahce sanki .
İnanın benim ev de öyle,hala da alıyorum.Yakında botanik bahçesi olarak açılış yapacağım. :) Herhalde birçoğumuzun evinde ufak bir çiçekçi dükkanından çok daha fazla sayıda saksıda çiçek ve tür vardır. :D Bu işin sonu nereye varacak,ben de hiç bilmiyorum;ama deneyimlemek istediğim çok tür var ve hayat da kısa... Bu yüzden isteklerimizi ertelememeliyiz diye düşünüyorum.;) Nasıl mutluysak öyle devam etmeliyiz bence. :rolleyes:
Not: Psikolojide buna "mantığa bürüme" açıklaması diyorlar.:D
Güzin Çakar
07-10-2012, 09:32
Herhalde birçoğumuzun evinde ufak bir çiçekçi dükkanından çok daha fazla sayıda saksıda çiçek ve tür vardır.
Ne ufağı sevgili Tika, bırakın ortaları büyük çiçekçilerde bile bizdeki türler yok...Bütün yaz çiçekçilerde petunya, şeker begonya, sardunya, kadifeden başka bitki görmedim. Hala elimizde alınacak bitkiler listesi var, çiçekçiler adlarını bizden duyuyor...
Merhaba,
Ruj çiçeğinize bayıldımmm...Maşallah.
Çelikden üretilirmi?Bulurum bende inşallah
Bol çiçekli günler:)
Evet,kesinlikle yok.Sizin bana hediye ettiğiniz türler yapı marketlerde bulunmuyor.
Sabah bitkilerime ilaçlama yaptım.Ne yazık ki ilaçlama yaparken bazı karıncalar da öldü. :( Karıncaları nasıl ayırabileceğimi bilmiyorum...Ölmelerini istemiyorum,bazılarını elimle alıp başka yerlere koyarak kurtarmaya çalıştım;ama ölen de çok oldu. :( Neyse,ilaçlamayı karıncalar için yapmadım tabii.
Bu sabah balkona çıkınca karınca sayısında çoğalma olduğunu farkettim.
Sayın alacakaranlık,karıncaların bitki bitlerinin çıkardığı kokulu sıvıya geldiğini söylemişti.Gerçekten de doğru.Karıncaların toplandığı yerleri inceledim ve sonuç:Ceylan sardumyamda koşnil biti.:( Mecburen hemen ilaçlama yapmak zorunda kaldım.İlaçlama yaparken diğer bitkilerimin bir kısmını da ilaçladım.Karıncalar sepette asılı sakız sardunya saksılarına çıkıyordu,yüksek yerde olduklarından detaylı inceleyemedim;ama orada da olabileceğini düşünüp balkondaki bitkilerimin çoğunu ilaçladım.İşin ilginç tarafı birkaç gün önce bu kadar karınca yoktu.Ne ara geldiler,bilmiyorum.
Yazın çok sıcaklarda da çiçekler bitlenebiliyor sanırım;çünkü bir ay kadar önce de Clematis'imdeki koşniller için ilaçlama yapmıştım.Gelişimini durdurmuştu,şimdi bitlerden temizlenince yeniden yeni yaprak çıkarmaya başlamış.
Karıncalara zarar vermeden bu bitlerden kurtulmak mümkün mü?İlaçlama yaparken olan karıncalara da oluyor. :( Bir de bit olsun,olmasın ara sıra ilaçlama mı yapmalıyız? örneğin ilkbaharın başında,yaza girerken gibi ?
Merhaba,
Ruj çiçeğinize bayıldımmm...Maşallah.
Çelikden üretilirmi?Bulurum bende inşallah
Bol çiçekli günler:)
Ruj çiçeğimin son halini de fotoğraflamam lazım,yaşıyor;ama dal sayısında azalma var.Şu aralar pek dokunmuyorum,yeni dallarını büyütmesini bekliyorum. Yaprakla ya da dal çeliğiyle çoğaltılabiliyor.İlkbaharda yeni sürgünler verirse köklendirmeye çalışırım sizin için.Sitede Sayın ali_askın'a da çelik yolladım;ama fazla gönderemedim çübkü benimki de gür görünümünü kaybetti.
milaca2010
11-10-2012, 20:13
Haklısınız Sayın Yaylacı ve Sayın Asya Ceylan...
Sardunyaların renkleri güzel görünü gözüme.Birkaç fotoğraf çektim.
Ceylan Sardunya
315484
315487
Top Sardunya
315486
315485
Minyatür Sardunya
315488
Sardunyaların çeşitliliği ve renkleri çok güzel sn. Tika, diğer bitki türleriye şölen havası esiyor balkonunuzda, emeklerinize sağlık, size bol çiçekli günler dilerim.
Sayın milaca2010 ,
Çok teşekkür ederim.
Hypoestes'leri hiç budamadım.Açıkçası biraz biçimsiz büyüyüp sopa gibi oldular;ama ben onları budamayınca dipten yeni sürgünler vermişler.Demek ki budamaya gerek yok.Bitki kendi döngüsünde hareket ediyor.
338519
338520
338521
Sayın Güzin Çakar bana parlak mustafa çeliklerini hediye ettiğinde,çok sevinip eve gelince hemen dikmiştim.4 ayda o kadar güzel büyüdüler ki,eminim anaç bitkiyle yarışır haldedirler. :rolleyes: Kısaca arsız,bakım gerektirmeyen tür arıyorsanız Parlak Mustafa'dan edinmenizi tavsiye ederim.
338522
Çilli Begonyam,Arkada da Tül (Kuşkonmaz)'ın bir kısmı çıkmış.İkisi de yeni.
338523
Yenilerle devam edelim:
Tüylü telgraf
338524
Paşa Çadırı
338525
Begonya(Yumrulu değil :)
338526
Deve Tabanı
338527
Adını bilmiyorum.Koçtaş'da bu sukulenti görünce hemen aldım.Açılmış deniz kabuğu gibi.Birkaç tane de Titanopsis getirmişlerdi.
338528
Galiba Mavi Yasemin'in fotoğrafını yeni yüklüyorum.İlkbahardan beri benimle kendileri. :) Mavi çiçekleri,mor yaprakları olan bitkilere bayılıyorum.
338529
Sıklamen'imi az kalsın dolapta unutuyordum.Yaz sıcakları başlamadan,ev içine almıştım.Ben onu hatırladığımda karanlık yerde olmasına rağmen yeni sürgünlerini vermeye başlamıştı.Yeni toprağa diktim.Şimdi mutlu.Geçen yıla göre daha fazla yaprak çıkaracak gibi görünüyor.
338530
Mor Oxalis'im. :rolleyes: Çiçekleniyor,yeni yaprak çıkarıyor,beni mutlu ediyor.
338531
Sedum sieboldi'de minicik çelik olmasına rağmen çiçeklerini benden esirgemiyor.
338532
Crassula türünden olan bitkim de çiçeklendi.
338533
Sedum Spectabile
Benimki henüz çok minik;ama arsız - 40 dereceye kadar dayanabiliyormuş.
338534
Tırtıklı atlasım yeni sürgünü verdi,hızla büyüyor.Düz olan uykuda.Diğerini görür kıskanır belki de,o da yavrular.Kızacağım ona yavru vermezse.:p
338535
Yaprakları çivi görünümlü olan Aşkın Gözyaşları bitkim ve Huernia'm.Sayın alacakaranlık'tan aldığımda üzerinde çiçek tomurcuğu vardı;ama yeni saksıya ekince açmadı.
338536
Öhöm,öhöm :) O kadar dedim,kaktüslerle aram pek iyi değil diye;ama birkaç tane bende de olsun istedim.Gözüme değişik gelen,ilgimi çeken birkaç tür kaktüs edindim.Tabii saksılarını değiştirirken elime batan dikenler canımı biraz acıttı.İlkbaharda çiçeklenip kendilerini affettirirler umarım.:D
Opuntia Crisdata
338537
Henüz isimlerini bilmediğimden,isim ekleyemedim.
338538
Yeni eklediğim fotoğrafların bir kısmı 6.sayfada kaldı.Onlara da bakın lütfen.Ben ne zaman yeni fotoğraf eklesem,bir kısmı eski sayfada bir kısmı yeni sayfada oluyor.Gözden kaçmasın,üzülmesinler onlar da.Kendilerini size göstermeye geldiler.;)
Kaktüsler toplu halde.İçeriye,buzdolabının üzerine aldım.Buzdolabı zaten pencerenin hemen yanında duruyor,camı da çok sık açıp havalandırıyorum.Kışın balkonda seranın içinde kalsınlar istemedim,sonuçta sera nemli olacak ve kaktüsler nemden bozulabilirler.Buradaki kaloriferi de şimdiden kapattım.Kombiyi yakınca çalışmasın.Gerçi yemek pişecek mutfakta;ama pişirirken de artık cam açacağım.Her şeyi düşündüm sanırım.Kışın üşüsünler de ilkbaharda çiçeklensinler.;)
Sukulentlerimi de isim isim araştırıp soğuğa dayanıklılık derecelerini belirleyip,içeri almam gereken varsa onları da alacağım.Kışın seranın içinde durağan hava olduğundan 0 derecenin altı sıcaklıklarda bitkiler donabilirmiş.Esinti olması gerekiyormuş donmamaları için.
En solda yeşil minik saksıda olan "opuntia monacantha monstrosa"
338544
Dua çiçeğimin fotoğrafını daha önce yüklemiş miydim?
338545
Beyaz açan sardunyam,buz çiçekleriyle kardeş olacak.
338547
5 farklı türü yapraktan çoğaltmaya çalışıyorum.3'ünde başarılı oldum.;)
338546
Her zamanki gibi sardunyalarla kapanışı yapalım.
338548
Menekşemi de yükleyeyim,bana küsmesin.
5 saksı menekşeden yalnızca biri yeniden çiçeklendi.Diğerlerinin de uykudan uyanmalarını bekliyorum,bakalım. :)
338549
Güzin Çakar
13-10-2012, 15:31
Sevgili Tika bu hızla giderseniz, evinizde size yer kalmayacak:)
Bol çiçekli günler...Sevgilerimle...
Sayın Güzin Çakar,
Sormayın...Bu bitki sevdası aldı başını gidiyor;ama böyle çok mutluyum.:rolleyes:
Yeni keşiflerle de çok mutlu oluyorum.Siz de bana çok güzel türler vermiştiniz.Hazine bulmuş gibi olmuştum o gün.;)
Ali_askn
13-10-2012, 22:07
Maşallah sn tika her şey çok güzel özellikle deniz kabuğu görünümlü sukulent çok harika :) Güle Güle büyütün :)
YeniGine
14-10-2012, 00:31
Sevgili Tika balkonunuzu daha önce de ara ara gezmişim. Bu gece daha bir vakıf olarak gezdim. Herşey mükemmel, özellikle sardunyalarınız harika... Maşallah diyorum. Emeklerinize sağlık.
Yazdım yazdım,bir tuşa bastım hepsi silindi gitti. :(
Sevgili YeniGine,bana sardunyalarla ilgili bir soru sormuş,kendi başlığımda cevaplayayım dedim.Aslında hepimiz biraz bitkilerimizin bakımlarıyla ilgili bilgiler versek gerektikçe ya da tecrübelerimizi kendi başlıklarımıza yazsak,bu sayfalar fotoğraf paylaşmaktan çok daha işlevsel bir hale gelecek.
Şimdi yazdıklarımı yeni baştan yazmaya çalışacağım. :( Yazılanlar silinince kötü oluyor.
Ben kendi sardunyalarıma ilkbahardan itibaren iki haftada bir sulandırılmış sıvı besinlerden veriyorum.Çiçekleri için yetiştirilen ibaresi bulunan herhangi bir sıvı besin olabilir.Zaten bilindik markaların hepsi iyi.Sardunyalar sürekli çiçeklendikleri için takviye yapmanın gerekliliğini anladım.Hoş eskiden vermiyordum;ama vermek gerekiyor.Sonuç daha iyi oluyor.İlkbaharda yeni toprak eklerim.Sardunya hemen her türlü toprakta gelişir;benimkiler çoğunlukla torfa ekili;ama artık toprağa diatomit ve perlit de karıştırıyorum.Özel Sardunya toprağını da denk gelir de görürsem alıyorum.Sardunyaların açık havada olmaları ve bol güneş almaları şart.Güneş görmeyen sardunya cılız olur,çiçeklenmesi de az olur.Düzenli olarak kuruyan yapraklarını temizliyorum.Çiçekler geçince sapını kopartmadan sadece çiçek uçlarını alıyorum,çünkü bitki çiçek saplarından da kendine besin çekiyor.Ne zaman tamamen kurusa saplar,o zaman temizliyorum.Yazın her gün suluyorum,hatta bazen sabah-akşam bile istiyorlar;ama şimdi sulama sıklığını azalttım,neredeyse 3-4 günde bir suluyorum.Tabii toprak kontrolü yaparak sulamak da çok önemli.Sardunyalarımı budamıyorum.Gerekli olduğunu düşünmüyorum.Gerekli besin takviyesi yapılırsa budamaya gerek yok bence.
Ceylan sardunyalarımın bir kısmı bitlendi. :( Bir süredir çiçek açmıyorlardı.Meğerse koşnil biti varmış,bir de tırtıl!Tırtıllar nereden geliyorlar anlamıyorum?Yalnızca bu yıl ceylanların bir tanesini biraz budadım ve yoğun ilaçlama yaptım.Buna rağmen yaprak gelişimleri çok iyi.Çok fazla yaprak çıkarıp dallanıp budaklandılar. :)
Artık ayda bir bitkilerime kimyasal ilaç yapıyorum.Yoksa bit illaki geliyor. :(
Kışın da sardunyalarım balkonda duruyor.Geçen yıl üzerlerine naylon poşet geçiriyordum.Tabii bu İstanbul havası için yeterli oluyor,çünkü don olayı pek görülmüyor.Ama kışları sert geçen yerlerde yapılamaz.Eve almak gerek kışın oralarda,yoksa donarlar.Ya da kapalı balkona alınmalı,bu naylon seralarda koruyamaz diye düşünüyorum;ama sahil şeridinde ve ılıman iklimlerde gerek yok.Ben güneşli günlerde poşetleri çıkarıyordum,hava soğuyunca yeniden poşetle korumaya alıyordum.Çok nem sağlıyor poşetler.Kış olmasına rağmen çiçek bile açan vardı.Balkonun konumu da önemli,benimki güneybatı cephesi.Kışın kuzey rüzgarlarından mutlaka korunmalı İstanbul bile olsa...Balkonun konumuna dikkat edilmeli.
Onun dışında,babaannemden aldığım çelikler benim sardunya çeliklerimden daha sağlıklı.Babaanem katı gübre kullanıyor.Koyun,keçi,sığır gübresi...Artık o zaman elinde ne varsa.Bitkiye müthiş yarar sağlıyor.Ben de bulursam kullanacağım;çünkü katı gübre kullanılanların gövdesi gerçekten kalın ve yaprak renkleri de çok daha canlı,çiçeklenme oranı daha fazla.Benim verdiğim sıvı besin gübreye göre daha yetersiz.Satıldığını bildiğim bir yer bulursam,evime de yakın olmalı,alıp deneyeceğim.Yani bu ilkbaharda katı gübre kullanmaya başlayacağım.Sayın alacakaranlık'tan leonardit aldım;ama henüz sardunyalarda kullanmadım.
Her yıl mutlaka toprak yenilenmeli;aslında en sağlıklısı topraktan çıkarıp toprağa gübre karıştırıp yeniden dikmek,ama ben bunu yapmaya üşendiğimden biraz toprağı çapalayıp yeni toprak ekliyorum.Bu yıl dediğim gibi gübre de kullanacağım.En çok tavsiye edilen gübre solucan gübresi,aklımda ilk o var.Bulursam onu kullanacağım.Bulamazsam yanmış sığır gübresi sanırım.Gübreyi de uzun saksılara her saksıya bir avuç içi kadar verebiliriz.Babaannem hep bu şekilde yapıyor.
Bir de eski tip boylanan sardunyalar hepsi içinde en sağlıklısı,bende bodur türler de var,ceylan da var.Minyatür ceylan en nazlısı,sonra ceylanlar,sakızlar sonra bodur sardunyalar ve en son hakiki sardunya :) Dayanıksızdan ,dayanıklılığa soğru sıra bu.Yapı marketlerde satılan bodur sardunyalardan alırsanız,onlar fazla boylanmıyor bol çiçek açıyor.Hakiki sardnya dediğim boyuna uzuyor,ama bence en güzeli de bu.Ceylanlara çok takıldım bir ara;çünkü ne yalan söyleyeyim çiçek renkleri harika;ama dayanıklı olsun diyorsanız,eski tip sardunya almaya bakmalısınız.
Yani yazdığım gibi aslında çok da farklı bir bakım uygulamıyorum.Herkesin az çok yaptığı,bildiği şeyler. :)
YeniGine
14-10-2012, 23:48
Sevgili Tika; başlangıç için üzüldüm... Silinince tekrar yazmak zorunda kalmışsınız. Evet ara sıra benim de başıma geliyor, hiç de hoş bir durum değil...
Evet sardunyalarınızın maşallahı var ve verdiğiniz bakım bilgileri için çok teşekkürler. Emeklerinize sağlık... Sağolun.
Yardımcı olabildiysem ne mutlu Sayın YeniGine.
Kasımpatılarımın tamamını Ankara'ya anneme yollamıştım.Bahçesine ekti.Tomurcuklanmışlar.Bayramda bir terslik çıkmaz da Ankara'ya arabayla gidebilirsek iki büyük saksı ortancamı ve Yasemin'imi de anneme götüreceğim.Ankara şartlarında nasıl olurlar bilemiyorum;ama annemin bahçesinde benzer türler ekili.Elimdeki bahçeye ekilmesi gereken türleri yavaş yavaş elden çıkarıyorum. :) Saksıları oldukça büyük,ufak balkonumda çok fazla yer kaplıyorlar.Sanırım daha çok saksıda yetiştirmeye daha uygun bitkilere yönelme eğilimim başladı.Elimde lavanta ve taflan da var;ama onları henüz tutuyorum. :)
Ekleme:Yaseminin kış şartlarında hayatta kalması zormuş Ankara'da.Ben de götürmemeye karar verdim.Ortancalarımı da tutacağım. :) Yaz boyunca hep güneş altındalardı.Onları mutlu edemedim.İlkbaharda gölgelerin prenslerini balkonun en gölge yerine alıp çiçek açmalarını sağlamaya çalışacağım.
Balkondan genel görünümle başlayalım.Havalar serinliyor;ama ben bugün ortancaların saksılarını birleştirdim.İki büyük saksıda duruyorlardı.Zaten balkonda pek yer yok.Buna rağmen kocaman saksılara ekmişim. :p Ben de ikisini bir araya ektim. :rolleyes: Yazın ben onları memnun edemedim,onlar da çiçek açmadılar;nedenini de biliyorum. :( Balkonumda uygun gölge bir yere yerleştirmedim onları;ama seneye çiçek açtırmak için uğraşacağım. ;) Bugün Yasemin'in saksısını da değiştirdim.Tüm dalları yeniden sardım.Toprağını hiç ellememiştim;bahçe toprağı ama çamur gibiydi ve çok da sertti.Saksıdan çıkaramadığım için saksıyı kesmek zorunda kaldım.
339937
339938
Bu sardunyalarda tırtıl vardı.İlaçlama sonrası sanırım öldüler.O yüzden üzerinde hiç çiçek tomurcuğu yok;ama yaprak gelişimleri iyi.
339939
Ceylanlarımda da çiçek yok. :( Çünkü onlarda da koşnil vardı.Üstelik en solda görüneni de budamak zorunda kaldım. :mad: İki hafta önce balkondaki tüm bitkilerimi ilaçladım.(Kimyasal ilaç) O yüzden şimdi toparlanıyorlar.
339940
Her şeye rağmen yüzümü güldürenler de var.
339941
339942
Bakın burada ne var? :) Güler Hanım'ın atlası.Umarım emanetine iyi bakabilirim.Gerçekten de çok güzelmiş,çelikleri bile harika görünüyor.Güler Hanım'la yakın oturduğumuz için,kendisiyle dün buluştuk.Oturup bir kahve eşliğinde sohbet ettik.Şanslıyım,değil mi? ;)
339943
Yine Güler Hanım'ın Aloe Vera'sı. :rolleyes: Ayrıca bir bitki delisinin çiçekleri için kullandığı yerler.Örneğin,buzdolabının üzeri.Sulamak için merdivene çıkmam gerekiyor. ;)
339948
Buzdolabının üzerindeki Pothos'un büyüme hızına yetişemiyorum.Fotoğrafta görünmeyen arka tarafta da uzamış dalları var.Buzdolabının üzerinde de dalları var.Yakında onlar da fırına doğru uzamaya başlayacak.Buzdolabının üzerinde Pothos hakimiyeti var yani. ;)
339944
Kombinin üzerinde duran Kurdele hem sürekli yavruluyor.Hem de ben yavrularını kopartmadığım için anaç bitkiyle yarışacaklar yakında boyut olarak.
339945
Yaprak güzellerini de havaların soğumasıyla birlikte içeri aldım.Bir tanesi yerde duruyor.Taburenin üzerinde üç tanesi dengeli olmadı.Minik bir tane de salon pencere camı içinde büyüyor.Gördüğünüz gibi olur olmaz,her yere çiçek koyabilirim. ;) Cam kenarı olması yeterli.İşleve takılmıyorum ve cam kenarında duran her şeyi çiçeklik olarak kullanıyorum.:D
Bu arada buradaki kaloriferi şimdiden kapattım.Buzdolabının üzerinde duran kaktüsler için en azından mutfak biraz serin olsun istiyorum.
339949
kelebek çalısı
20-10-2012, 18:15
Sn. Tika bitkilerinize çok iyi baktığınız ve onları mutlu ettiğiniz tartışmasız çok belli.
Kombi ve buzdolabı üzerinde gayet mutlu mesut yaşayan bitkilerinizi gördüğümde buna bir kere daha inandım ;)
Sevgiler.
Çok teşekkür ederim Sevgili kelebek çalısı,
Herkesin yaptığı şeyleri yapıyorum aslında,bazen koşullar denk geliyor,bitki güzel gelişiyor :) Sadece,ev içindekilerde en dikkat ettiğim şey,cereyan.Cereyan bitkilere iyi gelmez derler;ama benimkiler hep cereyanda kalıyor.Evde sürekli rüzgar esiyor gibi. :) Özellikle pencereleri açıyorum sürekli.Artık evin içindeki havanın havadarlığına çok alıştım.Dışarıdaki hava gibi olmalı,havasızlık olursa çok rahatsız oluyorum.Bitkiler de bu durumdan memnunlar sanırım.
Bir ara da oturma odasını detaylı bir şekilde fotoğraflayacağım.Botanik bahçesine döndü.
alacakaranlik
25-10-2012, 10:10
Sayın Tika, evinizde bir yürüme yerleri boş kalmış :) :)
hayırlı bayramlar ...
Teşekkürler.
Ankara'dayım.Pazartesi dönüyorum.Umarım balkondaki sukulentlerime bir şey olmamıştır. :( Sayın iris41,başka bir başlıkta bu havada naylon seraya koymaya gerek yok,demiş.Şimdi içime kurt düştü.Umarım bir şeycikleri yoktur.Naylon kaplı serada duruyor.İstanbul'da hava biraz kapalıdır umarım.Salı akşamı sulamıştım.5 gün susuz kalacaklar.Dayanırlar herhalde.Pazartesi gider gitmez hemen bakacağım.
Denizardacan
27-10-2012, 20:32
Sevgili Tika,
Balkonunuz, tikanız, başta sardunya olmak üzere tüm balkon ve salon bitkilerinize hayran kaldım. İyi günlerde sağlıkla büyütün.
Biliyor musunuz:confused: Ben bir gün çok değerli Erdal Beyin sitesinde, mum çiçeği arıyorum bir çelik yok mu:confused: diye isyan ederken bana bu sitedeki ücretsiz paylaşımı haber vermiştiniz, gerçi ben notunuzu görmeden de olsa eşzamanlı olarak buradaki paylaşıma yetişmiştim.Ne kadar tatlı ve içten bir hareket. İşte ancak o bitkini kıymetini bilen, o özlemi tanıyan böylesine heyecanlanıp ilgilenir. Sizi taaaaaaaaaaa o gün çok sevmiştim. Bir de Ankaralıymışsınız üstüne üstlük. Gelirseniz muhakkak görüşmek isterim.
Bu bayram gezmesinden bir kucak bitkiyle döndüm. İçlerinde 1 m civarında bir de hoya var. Bakalım kısmetse açtığını bir kez daha görürüz.
Yine algıda seçicilik mi acaba bilemiyorum, ama ben çok fena bir şekilde sukulent ve kaktüslere sardım. Hem de hiç kaktüs sevmezken. Çoğu insanda da şu an böyle bir dert var gibi:D .Allah daha çok versin isteyene Sukulentleriniz de bir harika darısı başıma. Galiba bana da bayram sonu bayram hediyesi gibi sukulent gelecek yine değerli bir büyüğümüzden ücretsiz paylaşım olarak. Nasıl heyecanlıyım bilemezsiniz.
Yalnız lafı ne kadar uzatmışım. Sayfanızı meşgul etmeyim artık bana müsade. Sağlıcakla kalın, kendinize iyi bakın , iyi bayramlar.;)
Teşekkür ederim Sayın Denizardacan,
Ne kadar içten yazmışsınız,sağolun.Mum çiçeğinizi ve diğer tüm türlerinizi güle güle büyütün.Bitkilerimiz bizim çocuklarımız gibi oluyor sanırım.İnsan hepsine sevgiyle bağlanıyor.Güzel paylaşımlarda bulunabilmek dileğiyle,bol çiçekli günler :)
Bu arada ne meşgul etmesi,her zaman beklerim.
Sayın Tika,
Sayfanızı gezerken, ortancalarla ilgili açtıramadıgınıza dair bir cümle gördüm sanki. Naçizane ufak bir bilgi paylaşmak istedim sizinle. Benimde bir saksı ortancam var. Balıkesir'de yaşıyor olmam itibariyle ve tabi birde yer darlığından kışın içeri almıyorum. Ama tabi iklim o kadar sert olmadığı için kışın donmuyorlar. Kışa girerken saksı dibine yanmış hayvan gübresi koyuyorum. Baharda havalar ısınmaya başlamadan önce dipten buduyorum. Ve bir su bardağı suyun içinde ufak bir parçalimon tuzunu eritip 15 gün arayla bu karışımdan iki veya 3 defa veriyorum. Bol çiçekleniyor. Şunu unutmadan benim ortancamın susuzluğa hiç tahammulu yok :) Umarım işinize yarar....
Teşekkürler Sayın züleyha,
Verdiğiniz bilgiler çok işime yarayacak.Şimdi öncelikle yanmış gübre bulmalıyım o halde.
İlkbahara ben de çiçekli fotoğraflarını paylaşırım umarım.
Deniz yıldızı görünümlü olan sukulentimi kaybettim. :( Çarşamba günü biraz sulamıştım,hafta sonuna kadar da kontrol etmemiştim.Anlaşılan yağmur suyu da sürekli gelince toprak uzun süre ıslak kalmış ve çürüme başlamış.Üstteki birkaç yaprağını kopardım;ama kurtulacağını pek sanmıyorum.Aynı durum Haworthia'ların birinde de var.Hemen çürüyen yaprakları temizledim.Kökleri topraktan çıkarttım ve bitkiyi kurumaya bıraktım.Sanırım onu kurtarabilirim;ama diğerini kaybettim. :( Bu çürüme moralimi bozdu.Seranınn naylonunu biraz kapattım.Yağmur suyu gelmesin diye.
Yavaş yavaş diğer serayı da kurup sakızları içine almam gerek,sakızlar da sürekli yağmur suyuyla ıslanıyorlar.Hava da kapalı olduğu için,saksıdaki toprak kurumuyor.
Bu arada Lithops'larımdan biri çiçek açacak,çiçek tomurcuğunu çıkartmış.Sanırım sonrasında da bölünme aşamasına geçecek.Fotorafını çektim,çiçeğini de açsın,ekleyeceğim. :)
Bugün balkonuma diğer serayı da kurdum.Havalar iyi gidiyor aslında;ama tedbiri elden bırakmamak lazım.Sera naylonları henüz örtülü değil.(Aslında sukulentlerin olduğu seranın naylonunu örtmüştüm;ama sonra havalar iyi gidince çıkarttım.) Hava sıcaklıkları 4-5 derece civarına düştüğünde tüm seralarımın naylonlarını örtmeyi planlıyorum.
344321
344322
344323
344324
344325
Bir sorum olacak,seraları balkon demirlerine yaklaştırım ki,yağmur suyundan faydalansınlar.Gördüğünüz gibi bir tane serada sukulentler var.Yağmur suyu bunlara zarar verir mi :confused: Daha doğrusu yağmurla ıslanacaklar,toprak ıslak kalırsa çürüme olabilir mi? Gece hava sıcaklığı 11-12 derecelere düşüyor.Bu sukulentler benim için çok önemli,yanlış bir şey yapmak ve bunun sonucunda kaybetmek istemiyorum. :( Ne yazık ki,çok az sulamama rağmen (en azından ben öyle düşünüyorum ) deniz kabuğu görünümlü sukulentimi ve Haworthia'larımdan birini çürüterek kaybettim.Aynı durum,bunların da başına gelsin istemiyorum.O yüzden yağmur suyu sakıncalı olabilir mi :confused: Sera naylonunu örtmeli miyim :confused:
Bu arada lithopsum çiçek açacak,umarım. :rolleyes:
344326
Sürgün sanıyordum;ama sanırım çiçek tomurcuğu:confused:
344327
Minik atlasım iki tane yeni sürgün verdi,bunlar ilk sürgünleri olduğu için benim için ayrı bir önem taşıyor. :)
344330
Tradescantia Spathacea,yanlarından minik cepler çıkarıyor ve her cepte güzel beyaz çiçekler açıyor.
344331
Parlak Mustafa'da çiçek açıyor.Yakından bakınca mor beneklerini görebilirsiniz.
344332
Bugün balkonuma diğer serayı da kurdum.Havalar iyi gidiyor aslında;ama tedbiri elden bırakmamak lazım.Sera naylonları henüz örtülü değil.(Aslında sukulentlerin olduğu seranın naylonunu örtmüştüm;ama sonra havalar iyi gidince çıkarttım.) Hava sıcaklıkları 4-5 derece civarına düştüğünde tüm seralarımın naylonlarını örtmeyi planlıyorum.
344321
344322
344323
344324
344325
Bir sorum olacak,seraları balkon demirlerine yaklaştırım ki,yağmur suyundan faydalansınlar.Gördüğünüz gibi bir tane serada sukulentler var.Yağmur suyu bunlara zarar verir mi :confused: Daha doğrusu yağmurla ıslanacaklar,toprak ıslak kalırsa çürüme olabilir mi? Gece hava sıcaklığı 11-12 derecelere düşüyor.Bu sukulentler benim için çok önemli,yanlış bir şey yapmak ve bunun sonucunda kaybetmek istemiyorum. :( Ne yazık ki,çok az sulamama rağmen (en azından ben öyle düşünüyorum ) deniz kabuğu görünümlü sukulentimi ve Haworthia'larımdan birini çürüterek kaybettim.Aynı durum,bunların da başına gelsin istemiyorum.O yüzden yağmur suyu sakıncalı olabilir mi :confused: Sera naylonunu örtmeli miyim :confused:
Bence gece ısı 11-12 derece ise gündüz daha sıcak olduğunu hesaba katarsak bu sıcaklıkta çürümezler. Kış aylarında gece ısının daha düşük olduğu zamanlarda ve gündüz de toprağı kurutacak kadar güneşli günlerin olmadığı aylarda toprağın sürekli ıslak kalması bitkiye zarar verir.
Fotoğraflarınızdan gördüğüm kadarıyla balkon demirlerine en yakın olan sera içinde Haworthia cymbiformis ve ona yakın bir Aloe duruyor. Haworthialar ve Aloeler suyu çok sevmezler. Bu iki türü daha iç tarafa, az yağış alan yere kaydırabilirsiniz. Bunun dışında topraklarını parmağınızla kontrol edin. Sürekli yağış altında kalmadıkları taktirde toprak köklerine yetecek kadar yağmur suyunu alacaktır. Siz sadece tamamen kuru topraklı olan saksıları sulayın.
Endişe etmeyin, sukulentler dayanıklı türler. Hava sıfırın altına düşmedikten sonra topraktaki su bitkiye büyük bir zarar vermez. Dediğiniz gibi ser naylonlarını henüz kapatmayın, bırakın güneşten faydalansınlar. Naylonladıktan sonra sadece güneşli günlerde açıp havalandırırsınız:) Kolay gelsin.
Bu telgraf çiçeği harika mavi çiçekler açıyor.
344333
344334
Fotoğraflarımın mankeni Tika'm ;) Ankara'da annemin bahçesinde özgürlüğünün tadını çıkarıyor.
344335
344336
Ali_askn
07-11-2012, 13:58
Maşallah çok şirin yeşiller içinde :) ya kaçmıyormu sağa sola ben böyle bırakamıyorum dolaşmaktan bıkana kadar gelmiyor korkuyorum bende :)
Maşallah çok şirin yeşiller içinde :) ya kaçmıyormu sağa sola ben böyle bırakamıyorum dolaşmaktan bıkana kadar gelmiyor korkuyorum bende :)
Sayın Ali_askn,
Ben de bırakmıyorum.Annem Ankara'da yaşıyor.Ailemi ziyarete gittiğimde Tika yanımdaysa bahçede dolaşmasına izin veriyorum;ama gözüm hep üzerinde oluyor.Her yere gidebiliyorlar çünkü,dikkat etmek lazım.Benim kedim de sokakta yaşayan kediler gibi dışarı çıkınca bahçede dolaşıp sonra da arabanın altına girip yatıyor. :) Tek başına ben de bırakmam.İstanbul'da çıkarmıyorum örneğin,zaten evde yaşıyor. :) Benimle balkona çıkıyor en fazla,bazen de apartmanın içine kaçıyor. ;)
Sayın selenn,
Cevabınız için çok teşekkür ederim.
sn.Tika çiçekleriniz çok güzel özelliklede sardunyalar harika bol çiçeklerini görmeniz dileğiyle :)
demircool
08-11-2012, 00:16
İnanmıyorumm telgrafın mavi açtığını görünce şok oldum harika bu yaaaa
çiçekdostu
25-11-2012, 15:36
Maşallah maşallah nazar değmesin inşallah.Hepsi birbirinden güzel.Emeğinize sağlık.Güzel günlerde sefasını sürün balkonunuzun.
Lithops konusunda isler yolunda gidiyor.
Lithopsu deneyimlemek gerçekten de çok hoşuma gitti.Çiçeği akşam olunca kapanıyor,gündüz açılıyor.Yaklaşık bir haftaya yakın sürdü sanırım bu döngü.Tam kaç gün olduğuna dikkat etmedim.Şimdi çiçeği solmaya başladı.Demek bölünme aşamasına geçecek,harika.Merakla bekliyorum. :)
Bu arada sukulentlerimi ev içine alınca büyüme ivmeleri arttı.Bazılarının formu bozuldu,çünkü hızlı bir şekilde uzamaya başladılar.Resmen boy atıyor gibiler. :) İlkbaharda dışarı alınca belki eski formlarına yeniden kavuşurlar.Onları da çekip yakın zamanda paylaşacağım.
ipektuğçe
03-12-2012, 17:54
Sevgili Tika,bazı sukulentler soğuklara dayanıklı,ben bu sene birçoğunu dışarda bırakıyorum.;)
Liptosunda çok güzel açmış,diğer fotoğraflarını da merakla bekliyorum.Sevgilerimle.:)
Sevgili Tika,bazı sukulentler soğuklara dayanıklı,ben bu sene birçoğunu dışarda bırakıyorum.;)
Liptosunda çok güzel açmış,diğer fotoğraflarını da merakla bekliyorum.Sevgilerimle.:)
Gelecek yıl ben de hepsini balkonda bırakmayı düşünüyorum.İlkbaharda uzun saksılara geçireceğim,o zaman içeri almayı düşünmüyorum. :rolleyes: (Lithopslar hariç) Aslında dışarıda durunca yaprakları daha sert,görünümleri de daha güzel oluyor.Eve alınca formları kesinlikle bozuldu bazılarının.Özellikle Echeveria'lar uzamaya başladı.Aslında hepsi uzamaya başladı.Evde balkondakinden daha hızlı büyümeye başladılar.
İstanbul şartlarında pek zarar görmezler aslında ama bu yıl evham yaptım.Hepsi ufak saksılarda.Hem ilkbaharda yeni toprak ve saksılarına da uyum sağlarlar.İlkbahara-umarım-sukulent aranjmanları yaparak gireceğim.;)
ipektuğçe
04-12-2012, 14:10
Sevgili Tika,bugün bütün sayfalarını tekrar gezdim.Sende hangi sukulentler var diye,
Sedum vodoo,
Graptopelalum,
Sedum rubrotinctum,
Sempervivum ,
Sedum sieboldi,
Crasulla ovata,
Sedum palmeri
Sarı kız,
Echeveria glauca
Buz çiçeğin, bunlar balkonda kalmaları gerekenler.Geçen sene Sedum sieboldi, Echeveria glauca,Graptopelalum ve sedum palmeri yi bende evin içine almıştım :rolleyes: ve dallar uzayıp,seyrekleşti.Yazında Echeveria glauca ve Sieboldi kaybettim,sedum palmerinin ve Graptopelalumun gelişimi de çok kötüydü.Bunlar benim tecrübelerim oldu.
Bu sene yeniden Echeveria glauca ve sieboldi aldım ve balkonda bıraktım.Birde sulamalarını en minumum düzeye indirdim.Bunları sana belki fikir verir diye yazmak istedim ;)
Bu aralar bilgisayar başında fazla oturamıyorum,otursam dahi yazılan mesajları okumadan fotoğraflara bakıp çıkıyorum :( ;) Boyunluk kullanıyorum,mesaj yazacağım zaman çıkarıp yazıyorum:p Tüm bitkilerinin sağlıkla kışı geçirmeleri dileğiyle,sevgilerimle.;)
Lithopsu deneyimlemek gerçekten de çok hoşuma gitti.Çiçeği akşam olunca kapanıyor,gündüz açılıyor.Yaklaşık bir haftaya yakın sürdü sanırım bu döngü.Tam kaç gün olduğuna dikkat etmedim.Şimdi çiçeği solmaya başladı.Demek bölünme aşamasına geçecek,harika.Merakla bekliyorum. :)
Bu arada sukulentlerimi ev içine alınca büyüme ivmeleri arttı.Bazılarının formu bozuldu,çünkü hızlı bir şekilde uzamaya başladılar.Resmen boy atıyor gibiler. :) İlkbaharda dışarı alınca belki eski formlarına yeniden kavuşurlar.Onları da çekip yakın zamanda paylaşacağım.
Sayın Tika bir adet Lithopsum var çiçekendi ,çiçeği üzerinde kurudu..Bölünme aamasında ne oluyor, ne yapmak gerekir??Lithopsu bakımını hiç bilmiyorum.
Sevgili Tika,bugün bütün sayfalarını tekrar gezdim.Sende hangi sukulentler var diye,
Sedum vodoo,
Graptopelalum,
Sedum rubrotinctum,
Sempervivum ,
Sedum sieboldi,
Crasulla ovata,
Sedum palmeri
Sarı kız,
Echeveria glauca
Buz çiçeğin, bunlar balkonda kalmaları gerekenler.Geçen sene Sedum sieboldi, Echeveria glauca,Graptopelalum ve sedum palmeri yi bende evin içine almıştım :rolleyes: ve dallar uzayıp,seyrekleşti.Yazında Echeveria glauca ve Sieboldi kaybettim,sedum palmerinin ve Graptopelalumun gelişimi de çok kötüydü.Bunlar benim tecrübelerim oldu.
Bu sene yeniden Echeveria glauca ve sieboldi aldım ve balkonda bıraktım.Birde sulamalarını en minumum düzeye indirdim.Bunları sana belki fikir verir diye yazmak istedim ;)
Bu aralar bilgisayar başında fazla oturamıyorum,otursam dahi yazılan mesajları okumadan fotoğraflara bakıp çıkıyorum :( ;) Boyunluk kullanıyorum,mesaj yazacağım zaman çıkarıp yazıyorum:p Tüm bitkilerinin sağlıkla kışı geçirmeleri dileğiyle,sevgilerimle.;)
O zaman ben de mi balkona alsam? Evde gelişmeye devam ediyorlar ;ama uzama başladı.Kayıp yaşamak istemem.Hafta sonu yeni bir düzenleme yapayım balkonda.
Sedum vodoo,
Graptopelalum,
Sedum rubrotinctum,
Crasulla ovata,
Echeveria glauca içeride duruyor.Bunları yeniden balkona alıp sulamayayım.
Özellikle Echeveria glauca larda uzama var.Neden böyle uzadıklarını ben de anlamadım.:mad:
Sayın Tika bir adet Lithopsum var çiçekendi ,çiçeği üzerinde kurudu..Bölünme aamasında ne oluyor, ne yapmak gerekir??Lithopsu bakımını hiç bilmiyorum.
Sayın farpali,inanın Lithops konusunda ben de tecrübeli değilim.Nisan gibi almıştım.Çiçeği bende de soluyor;ama hiç ellemeyi düşünmüyorum.Kendi kendine zaten kurur çiçeği.Doğada kimse müdahale etmiyordur sonuçta.Tek yaptığım 1,5 ayda bir çok az sulamak ve güneş almalarını sağlamak.Hatta unutuyorum,ihmal ediyorum bile denilebilir.
Bir yerde okumuştum.Mart'a kadar sulamamak gerektiği yazıyordu.Ben gözlemlerime göre davranacağım.Görüntüde bozulma yoksa (bölünme hariç) artık sulamayacağım.
Sayın farpali,inanın Lithops konusunda ben de tecrübeli değilim.Nisan gibi almıştım.Çiçeği bende de soluyor;ama hiç ellemeyi düşünmüyorum.Kendi kendine zaten kurur çiçeği.Doğada kimse müdahale etmiyordur sonuçta.Tek yaptığım 1,5 ayda bir çok az sulamak ve güneş almalarını sağlamak.Hatta unutuyorum,ihmal ediyorum bile denilebilir.
Bir yerde okumuştum.Mart'a kadar sulamamak gerektiği yazıyordu.Ben gözlemlerime göre davranacağım.Görüntüde bozulma yoksa (bölünme hariç) artık sulamayacağım.
Sayın Tika, Sayın Farpalı; lithopslarımıza artık su vermeyi bırakıyoruz, zaman geçtikçe gövdede buruşukluklar başlayacak. Buna aldanıp su vermeyin, bu buruşmalar gövdede değişimin başlangıç işaretleri olarak kabul edilmeli... Bölünmeler başlayacak...;)
Sayın tika Echeverialar bol güneş istiyor bu aylarda yetersiz ışıkta uzama kacınılmaz
Sayın Tika, Sayın Farpalı; lithopslarımıza artık su vermeyi bırakıyoruz, zaman geçtikçe gövdede buruşukluklar başlayacak. Buna aldanıp su vermeyin, bu buruşmalar gövdede değişimin başlangıç işaretleri olarak kabul edilmeli... Bölünmeler başlayacak...;)
Sayın sakdag ve Tika, teşekkür ederim.
ipektuğçe
05-12-2012, 18:29
O zaman ben de mi balkona alsam? Evde gelişmeye devam ediyorlar ;ama uzama başladı.Kayıp yaşamak istemem.Hafta sonu yeni bir düzenleme yapayım balkonda :mad:
Uzun zamandır evdeler se,birden balkona çıkınca şok yaşarlar mı acaba?İstersen önce balkonda seranın içine koy,gözlemle;) Evde yeterli ışığa ulaşamıyınca uzuyorlar,sonra toparlanıyor merak etme. ;) :)
Uzun zamandır evdeler se,birden balkona çıkınca şok yaşarlar mı acaba?İstersen önce balkonda seranın içine koy,gözlemle;) Evde yeterli ışığa ulaşamıyınca uzuyorlar,sonra toparlanıyor merak etme. ;) :)
Şimdi iyice kafam karıştı.Uzamaları bitkiye zarar veriyor mu?Çünkü Echeveria türlerinin hepsinde ve Haworthia'ların bir kısmında uzama var,yani formları bozuluyor.Hatta öyle hızla uzuyorlar ki şaşırıyorum.Şimdi bunları evde tutup ilkbaharda balkona alsam ölürler mi?Ya da şimdi yeniden balkona çıkarsam ısı uyumsuzluğundan dolayı çok daha mı kötü olur?
ipektuğçe
05-12-2012, 19:58
Yok yok kafan karışmasın,
Sedum vodoo,
Graptopelalum,
Sedum rubrotinctum,
Echeveria glauca bunları önce seraya koyup ortama alıştır,sonrada açıkta kalsınlar.;)
Birde fotoğraf eklesen daha iyi olur,ben den çok çok daha tecrübeli arkadaşlar var.Ben ancak bildiklerimi yazabiliyorum, henüz araştırmalarım devam ediyor.Bilmediğim daha çok bitki olduğunu düşünüyorum. ;)
..... Daha doğrusu yağmurla ıslanacaklar,toprak ıslak kalırsa çürüme olabilir mi? ....
Merhaba efendim,
Sanırım üyemiz Sayın Mehmet(memet) bey söylemiş idi.
Yağmur alan saksılarda altlık olmamalı veya altlık ile saksı arasına aynı ebatta 3-5 taş koyarak saksıyı askıya almak aşırı suyun drenajına katkı sağlıyor.
Her şey çok güzel, hele o buzdolabı...;ferahlık veriyor, yorgunluğumuzu alıyor âdeta, teşekkürler emekleriniz/sunumunuz için.
Sağlıkla kalın inşallah.
Saygılarımla ltfen.
Krasula obavata bende 2 ceşit mevcut ikinci yılı kışın da icerde tutuyorum soguklarla arası pek iyi degil sıcagı seven bir bitki gibi geliyor bana .Suyuda sevmedigine göre ben dışarı bırakmam acıkcası ,varmı kışın dışarda bakan merak ettim ;)
Biraz abartarak eimde ne kadar sukulent türü bitki varsa hepsini balkona seranın içine aldım.Sera naylonunu da örttüm.
Dışarıda olmaları,içeride olmalarından daha iyi olur umarım.
Bazı sardunya saksılarını da seraya aldım.Açıkta da bir şeyler kaldı tabii,o kadar saksıyı sığdıramadım.Bir de sukulentleri yeniden balkona alınca iki raf sukulentlere gitti.Fotoğrafları çekip yükleyeceğim.
Bugün okuldan gelir gelmez,paltoyla balkona çıktım.Yaklaşık 2,5 saat düzenleme yaptım.Sera naylonunu örterken Peperomia'mın dalını kırdım.Sukulentlerimin de bazı yaprakları koptu.Kalan sağlar bizimdir. :) Şimdi balkona aldığım sukulentleri yalnızca ılık ve güneşli havalarda çooook az sulayacağım,değil mi?Bu arada sardunya saksılarınından tonla su aktı.Balkon demirlerinde duran saksı tabakları da su içinde yüzüyordu.Hepsini döktüm.
Sayın tika,
Acaba bu seraları nerden aldınız? Bende balkonuma almak istiyorum ama bulamadım.
Cymbelina
06-12-2012, 22:26
Sizin yazdıklarınızı sıklıkla takip ediyorum ve şu meşhur seranızı oldukça merak ediyorum:) Kimbilir sizi örnek alırsak bir akım başlatabilirsiniz;) Fotoğraflarınızı bekliyoruz hocam.
Cymbelina
06-12-2012, 22:30
Size sorarken bir de baktım ki şöyle bir başlık varmış, ki görmüşsünüzdür sanırım:
http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/26485.htm
ipektuğçe
06-12-2012, 22:58
Sevgili Tika,hepsini seraya taşıdım yazmışsın,şimdi de beni bir telaş aldı,misafirim vardı cevap yazamadım aklım sende kaldı :confused: en azından bir fotoğraf görebilseydim.
Mesela şu mesajında http://www.agaclar.net/forum/968580-post42.htm 2.fotoğraf sağ alttaki bitki 'Haworthia' o çok hassas,soğuktanda güneştende hoşlanmıyor.Eğer oda seradaysa içeri almanı tavsiye ederim.
Başka bilmediğim sukulentlerinde olabilir,crassula springtime ,Crassula cv.Moonglow, Senecio rowleyanus varsa onlarda hassas.:( Sana tavsiyede bulunup sonrada bilmediğim bitkilerini kaybetmeni ismemem.Özellikle crassula perforata türlerini henüz bende iyi tanımıyorum.
Sayfamda eve aldığım bitkileri yazmıştım,onların soğuğa dayanıklığını bilmediğimden eve aldım.Hepsinide pencere kenarına koydum,bol ışık alsınlar diye.;)
Sevgili ipektuğçe,
Yazdığın türlerin hepsinden bende var.Hepsi de dışarıda duruyor,ama formlarında bozulma vardı.Hafta sonu ya da okuldan eve dönünce bugün uygun bir zamanda fotoğraf çekip yükleyeceğim.Ben 27 yıl Ankara'da yaşadığım için İstanbul'un kışları bana sanırım o kadar da soğuk gelmiyor,o yüzden hepsini yeniden balkona taşıdım.Gelişmeleri paylaşacağım.Belki uzamalar ve büyümeler de duracak şimdi.
Sayın Cymbelina,
Seralarım portatif seralar.Yazın açık raf sistemi şeklinde kullandım.Şimdi de üzerlerine naylonlarını örttüm.Uzun olanını ( 4 katlı ) internetten almıştım.Tekzen'de de satılıyor;ama pahalıydı.Kısa olanlarını da ( 2 kat ) Migros'tan almıştım.Dediğiniz başlıkta çok güzel bir tane vardı.Önce yapmayı düşündüm,hazır bulunca uğraşmamak için aldım.
PORTATİF SERA (http://www.tekzen.com.tr/newsite/prd-849122-seffaf_portatif_sera_4_katli_5010250.aspx)
Bu arada Tekzen'de kalmamış.
Sayın züleyha,
İnternetten (evimister.com ) sitesinden almıştım uzun olanı,kısa olan iki taneyi de Migros'tan.Şu an benim aldığım yerlerde ve Tekzen de dahil olmak üzere kalmamış.Tekzen'de internetten sipariş de veriliyordu.İnternetten aramak lazım.
crassula springtime bendede soguklardan yumşama yaptı Sayın ipektuğçeye katılıyorum dışarda serada ısıtılmıyorsa kaybede bilirsiniz .
crassula springtime bendede soguklardan yumşama yaptı Sayın ipektuğçeye katılıyorum dışarda serada ısıtılmıyorsa kaybede bilirsiniz .
Takipte olacağım,duruma göre hareket edeceğim artık.
Sevgili Tika, bu ne güzel bir balkondur. :eek: İlk sayfadan beri gezinip duruyorum. Kah iç geçiriyor kah "Olmaz böyle şey!" diye maşallah çekiyorum ard ardına. :))
Allahım sen aklıma mukayyet ol, keşke caanım şehrimin tüm balkonları böyle güzelliklerle dolup taşsa da gözlerimiz bayram yapsa. Alt komşunuz olabilmeyi çok arzu ettim inanın. Ankara'ya geldiğiniz vakit misafirim olmanızı çok isterim, kıymetli annenizi ve sizi daha yakından tanımak ve el vermenizi isterim müsait olursanız. Dokunduğunuz her bitki daha bir güzelleşmiş..
Sizi ve pamuk şekeriniz Tika'yı öyle sevdim ve samimi buldum ki, kan bağımız varmışçasına sıcacık oldu içim. Saygıdeğer eşinizi de gönülden tebrik ediyor, saygı ve selamlarımı gönderiyorum. Bitki sevdanız ve mutluluğunuz her daim capcanlı olsun. Sevgiler.. ;)
Sayın Sudenur,
Güzel ve içten yorumunuz için çok teşekkür ederim.Zaman olursa tabii ki neden olmasın.
Her balkon bitki dolu olsa keşke,komşular arasında çelik paylaşırdık. :)
Ben de yolda yürürken balkonları incelemeyi seviyorum.Bitkilerle dolu bir balkon görünce insan zaten gözünü alamadan incelemeye başlıyor.
Sevgiler
Kis moduna gectik artik.Kayipsiz gecmesi dilegimle...
Dikey cektigim fotograf nedense yatay olarak yuklenmis.Cep telefonu ile yukledigim icin mi boyle oldu bilemiyorum.
Sukulentleri daha detayli fotograflayamadim,balkonda usudum biraz. :) Daha detaylilari da cekip yuklemeye calisacagim.
Bugün hava da güneşli olunca sulanması gereken bitkilerimi suladım. Seralarımın naylonlarını açtım ve daha detaylı fotoğraflar çektim.
352349
352350
İki katlı seralarımın en çok ışık alan üst raflarına sukuentleri yerleştirdim.
Not:Bu fotoğraflar neden bu şekilde yatay yükleniyor, anlayamıyorum.:confused:
352351
Gelelim uzayanlara:
Echeveria'nın o güzel formu bozuldu.Boya gitti.Yanındaki Aloe Juvenna'da aynı şekilde kof büyüme gösterenlerden.
352352
Haworthia Cymbiformis uzayanlardan yine...
352353
352354
Echeveria'nın formu bozuldu.Balkonda yatay bir gelişim gösteriyordu.İçeri alınca yaprakları toprağa doğru dönmeye başladı ve alt sıradaki yapraklarını kaybettim.
352355
Uzayan başka bir tür Echeveria
352356
Senecio Rowleyanus dışarıda daha mutlu olacak.
352357
Teyzemden aldığım yılbaşı kaktüsümün minik çelikleri tomurcuktalar.Yanına bir tane Sempervivum ektim,Sempervivumların dikili olduğu büyük saksıda yerinden pek de memnun olmadı.
352358
Bu Haworthia sanki artık başka bir tür oldu.Uzayanları cezalandırdım,yeniden balkona attım. ;)
352361
Sedum rubrotinctum içeride en sağlıksız büyüyenlerden biri oldu.Yaprakları hep elimde kaldı,sanırım yeniden köklenir düşenler.
Üst sıra soldan sağa:
Haworthia
Sedum Treleasei
Aenium Decorum
Alt Sıra:
Sedum Rubrotinctum
Kalanchoe Tubiflora
352362
Diğerleri gibi Graptoveria'da uzadı.
352363
Echeveria Agavoides Crisdata
352364
Aenium Kiwi (En solda)
Echeveria Pulvinata (En sağda)
352365
Açelyam da tomurcukta,kırmızı mı yoksa beyaz mı açacak diye merakla bekliyorum.Nenemin yazın sulamayı unuttuğu bitkilerden biri,yalnızca bir kökünü kurtarabilmiştim,gerisi kurumuş.
Gelin Teli hızla büyümeye başladı.
352374
Sarıkızımın uzaması
352375
Daldan köklendirdiğim hanımeli
352376
Annemin bahçesinden aldığım Sedum Sieboldi'nin miniminnacık yavruları ;)
352377
Sepetteki saksılar da kuzey rüzgarlarından korunmaları için yere indirildi.
352378
Sardunyaların yerlerinde değişiklik yaptım.Çoğu serada.Seraya sığmayanlar açıkta.Hava sıcaklığı 1-2 derecelere düşerse onların da üzerine naylon poşet geçireceğim.
352379
Çalı türlerini yan yana aldım.
Lavanta-Pittosporum-Taflan
352380
Yasemin'im bu şekilde açıkta mı kalsın? Yoksa onun da üzerine uzun bir poşet geçirmeli miyim? Alt türünü bilmiyorum;ama Arap Yasemin'i değil.Çiçek de açmadığı için tanıyamadım.
352381
Kedi tırnakları havaların soğumasıyla birlikte saksı hakimiyetini sukulentlere bıraktı.
352382
Mavi Yasemin de açıkta,kış korumasını nasıl yapmalıyım,bilmiyorum.
352383
Mutlu edemediğim ortancam.
352384
Budadığım ceylanlar,yapraklarının altlarında beyaz bitler vardı.İlaçladım,sonra da budadım.Budadıklarımı da apartman girişindeki boş saksıya ektim,şu an onlar nasıl oluyorsa benim balkondakilerden daha iyi durumdalar. :eek:
352385
Yolda yürürken görüp aldığım kaktüs çeşitlerinden aranjman yaptım.
352386
Austrocylindropuntia subulata
Astrophytum myriostigma
Tüylü olanın adını henüz bilmiyorum. :)
Kaktüslere de ilginç bir şekilde ilgi duymaya başladım. :p Benim için kendiliğinden gelişen bir süreç oldu.
Daha önce ilgili başlıkta bahsettiğim atlasımdaki havai kök gelişimleri.Neden olduğunu anlayamadım.Güler Hanım'ın atlas çeliklerinde de aynı gelişim mevcut.
352387
Kalanchoe rhombopilosa minicik yapraktan yavruladı.
352388
Bu lithopslarım ne kadar sağlıklı;ama sanki yeşil olanda yolunda gitmeyen bazı şeyler var.Tecrübeli üyelerimizden yardım bekliyorum.
352389
352390
352391
Bu kaktüsü Migros'tan aldım.Türünü,adını hiç bilmiyorum;ama görüntüsü değişik geldi.
352392
Paşa Çadırım,başarılı olduğum nadir begonya türlerinden biri,yeni yaprak çıkarıyor.Begonyalarla aram pek iyi değil,dillerinden anlayamıyorum.
352393
Telgraflar içeride büyümeye devam ediyorlar.Pothos gibi uzadıkça uzayacaklar sanırım.
Not:Dikey çektiğim tüm fotoğraflar yatay olarak yükleniyor.Sanırım forumda ayarlarda değişiklik yapıldı.
352402
Geçen yıl bu aralar minik bir çelik olan Mum çiçeğim,uzadıkça uzadı.Dalın uzunluğu 2 metreden fazla.Doğru düzgün bir şekilde duvara sardırmam gerek.
352403
Hoya Kerii'de yeni yaprağımız.
352404
Yeni açmaya başlayan menekşelerimden biri
352405
Toplu halde menekşelerim ve Crassula Moonglow (içeride duran az sayıda sukulentimden biri)
352406
alacakaranlik
08-12-2012, 20:33
Sayın tika, görmeyeli çiçekler güzelleşmiş az bir kısmında form bozulması olmuş. Aşırı biçimsiz uzayanlar karanlıkta uzun sure kalmalarından ötürü bir bozulma olmuş. migrostan alınan kaktüste karanlıkta uzun süre kalmış.
Lithops susuzluk belirtisi gösteriyor
Atlaslar hava neminden ötürü kok veriyorlar surekli benim gözlemlediğim bu şekilde, lakin gövdede bozulma varsa ayrı bir durum
Ortancalar sogukta kalsın baharda dip budaması ile toparlarlar
Paşa çadırı genelde hava sirkulesi olan bir yerde direk güneş ile temas olmayan ama aydınlık ortamlarda çok güzel gelişir. Bahardan sonbaharın ortasına kadar yapraklarına fısfıs yapılmasına bayılır. Kışın çok az su verilir
Yasemin piyasadaki fazla olan çeşitten ise dışarıda bırakmanızda fayda var
Çok mu toplu cevap oldu :)
Sayın tika, görmeyeli çiçekler güzelleşmiş az bir kısmında form bozulması olmuş. Aşırı biçimsiz uzayanlar karanlıkta uzun sure kalmalarından ötürü bir bozulma olmuş. migrostan alınan kaktüste karanlıkta uzun süre kalmış.
Lithops susuzluk belirtisi gösteriyor
Atlaslar hava neminden ötürü kok veriyorlar surekli benim gözlemlediğim bu şekilde, lakin gövdede bozulma varsa ayrı bir durum
Ortancalar sogukta kalsın baharda dip budaması ile toparlarlar
Paşa çadırı genelde hava sirkulesi olan bir yerde direk güneş ile temas olmayan ama aydınlık ortamlarda çok güzel gelişir. Bahardan sonbaharın ortasına kadar yapraklarına fısfıs yapılmasına bayılır. Kışın çok az su verilir
Yasemin piyasadaki fazla olan çeşitten ise dışarıda bırakmanızda fayda var
Çok mu toplu cevap oldu :)
Lithopsu dün biraz (spreyleyerek) sulamıştım.Hava da güneşliydi,güneş nereye vuruyorsa oraya koydum.
Atlasımın gövdesi sağlam.
Teşekkür ederim Sayın alacakaranlık.
Kaktusleri mutfak penceresinin yanina aldim.Burasi sabah gunesi aliyor.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.