Bağlan

View Full Version : Yaylacı / Teras

Sayfalar : 1 [2] 3

nuray topcu
06-10-2012, 16:36
Ben de merak etmeye başladım...Sayın Yaylacı epeydir gözükmüyor.

hira
27-10-2012, 18:46
maşallah demekten kendimi alıkoyamam yani bu durumda:)

hira
27-10-2012, 18:47
bu kadife yapraklı kırmızı çiçekten bende de var fakat adını bilmiyorum

Benol Hazaroğlu
28-10-2012, 11:42
Sayın Yaylacı,

Umarım hayatınızda bir sorun yoktur. Çok uzun zamandır siteye uğramadınz.
Meraktayız?

hira
29-10-2012, 14:52
Allah'ım teras değil cennet

Yaylacı
29-10-2012, 15:51
Sn.yaylacı nerelerdesiniz? uzun zamandır yoksunuz, umarım sağlığınız yerindedir.Merak ettik efendim sizi...
Geldim nihayet, bazı işlerimden dolayı siteye yaklaşık iki ay veya biraz daha fazla oldu mu bilmiyorum girmedim, giremedim.
Nihayet dostların arasına dönebildim, sizlerden uzak kaldım bir yandan üzüntü bir yandan buraya kavuşmanın sevincini bir arada yaşıyorum.
Teşekkür ederim Gülsen hanım, sağlığım yerinde herhangi bir sorun yok. Sadece zamansızlık işte, artık burdayım yine sizlerle bitkileri ve bilgileri paylaşacağım.

Yaylacı
29-10-2012, 15:53
Sn.Yaylacı,siz de uzaklaşmışsınız,nerelerdesiniz inşallah herşey yolundadır.Saygılar.
Burdayım geldim artık, teşekkür ederim berçin hanım. Özlenmek, sorulmak çok güzel bir şey.Hepinizi merakta bıraktım özür dilerim. Zamanım uygun olmadığı için siteye çok uzun zaman giremedim ama artık burdayım :)

Yaylacı
29-10-2012, 15:55
Ben de merak etmeye başladım...Sayın Yaylacı epeydir gözükmüyor.
Nuray hanım merhaba, geldim artık burdayım, artık yine bitkiler ve bilgilerim burada yer alacak, burada olacağım.Teşekkür ediyorum.

Yaylacı
29-10-2012, 15:57
maşallah demekten kendimi alıkoyamam yani bu durumda:)

Teşekkür ederim hi-ra, çiçekler ilgi ve sevgi ister ben de onlara elimden geldiği kadar ilgi ve sevgi göstermeye çalışıyorum, kendimle yarış halindeyim daha iyisini yapabilir miyim diye kendime sorarım her zaman.Beğenileriniz için teşekkürler...

Yaylacı
29-10-2012, 15:59
bu kadife yapraklı kırmızı çiçekten bende de var fakat adını bilmiyorum

Sanıyorum "Yaprak Güzeli" ni söylemek istediniz, bende iki renk var biri gördüğünüz kırmızımsı olan diğeri de yapraklarının dışı yeşil merkeze doğru kırmızı olan. Coleus veya Türkçe adı yaprak güzeli...

Yaylacı
29-10-2012, 16:04
Sayın Yaylacı,

Umarım hayatınızda bir sorun yoktur. Çok uzun zamandır siteye uğramadınz.
Meraktayız?
Benol hanım teşekkür ederim iyi temennileriniz için, sağlığım yerinde herhangi bir sorun yok. Sadece zamanım olmadığı için siteye girememiştim, artık burdayım. Yine yazmaya çizmeye başlayacağım, terastaki bitkilerim solmak üzere ama bazıları havalara aldanarak çiçek açmaya çalışıyorlar.Saygılar efendim...

Yaylacı
29-10-2012, 16:06
Buradan ayrı kalmak ne kadar kötü, sanki uzun bir yolculuğa çıktım ve bu yol bitmek bilmiyor, insan evini özlüyor nihayet özlem bitti :)

nuray topcu
30-10-2012, 19:03
Sayın Yaylacı,hoş geldiniz...hastalık bir şey olmasın yeter ki...
Geçmiş bayramınız mubarek olsun...selamlar..

Yaylacı
30-10-2012, 19:18
Sayın Yaylacı,hoş geldiniz...hastalık bir şey olmasın yeter ki...
Geçmiş bayramınız mubarek olsun...selamlar..
Hoşbulduk Nuray hanım, merak edilecek bir durum yok, teşekkür ederim. Aynı şekilde geçmiş bayramınızı kutlarım. Saygılar selamlar...

GÜLSEN_
30-10-2012, 20:18
aaaaa sn.yaylacı benim sayfamda beğeninizi gördüğümde gözlerim birden faltaşı gibi açıldı çok mutlu oldum sizi tekrar aramızda görmekten..tekrar hoş geldiniz:)))

Yaylacı
31-10-2012, 16:53
aaaaa sn.yaylacı benim sayfamda beğeninizi gördüğümde gözlerim birden faltaşı gibi açıldı çok mutlu oldum sizi tekrar aramızda görmekten..tekrar hoş geldiniz:)))
Hoşbulduk teşekkür ederim, sayfanızda gezindim ama bu gezinti biraz kısa sürdü aceleye geldi. Daha güzel ve derinden sayfanızı inceleyeceğim, çok güzel bitkiler yetiştirdiniz, hepsi birbirinden güzel.
Dostlar arasında olmak bambaşka bir duygu, beni buraya bağlayan değerli dostlara tekrar teşekkür ediyorum.

GÜLSEN_
31-10-2012, 17:19
yok öyle çiçek dostlarını bırakmak,,ALLAH sağlıklı uzun ömürler versin ama hep çiçeklerle dolu yaşatsın inşallah :)))hem vermiş olduğunuz sözleri unutmadım onları yerine getirmek lazım değilmi ama:)))))

Yaylacı
05-11-2012, 22:27
Herkese merhaba
Malum önümüz kış ve bitkilerimizin soğuklardan zarar görmemesi, donmaması lazım. Biraz faydam olsun diye, birkaç bitkinin soğuklardan etkilenme sıcaklıklarını buraya eklemeye çalıştım umarım faydalı olurum.

BİTKİLERİN KIŞ KORUMASI
04 Kasım 2012 Pazar
22:37
PLUMERİA

Kesin bilgi bulmak zor. Türden türe değişir. Dünyada en yaygın yetiştirilen Rubra gurubu plumerialar kışın 0°C ve -1°C soğuğa dayanıklıdır.

ADENİUM OBESUM

Kışa dayanıklılık: -1 °C

DATURA

Datura budanarak şekillendirilebildiğinden, kolaylıkla bir saksı bitkisi olabiliyor. Tek yapmanız gereken kış aylarında köklerini donlardan korumak.

MANDEVİLLA

Kışın 15 derece ideal sıcaklıktır. Tek yıllık olarak Türkiye’nin her bölgesinde yetiştirilebilen mandevilla çok yıllık olarak don görülmeyen bölgelerde yetiştirilmelidir. Saksıda yetiştirmek isteyenler kışın ısının 10°nin altına düşmediği ortamlarda kışı geçirtmelidirler.

TİBOUCHİNA-PRENSES ÇİÇEĞİ

Kışın -1, -3°C ye kadar dayanabilir, ev içerisine uygun yere alınmalı veya köklerinin donmasını önlemeliyiz.

AŞKIN GÖZYAŞLARI-
Kalanchoe daigremontiana

0 °C ve altındaki sıcaklıklardan korunmalı, aksi halde donar.

YILDIZ ÇİÇEĞİ

Dondurucu soğuktan fena zarar görür. Yumruların kış boyunca iyi korunması gerekir. İstanbul gibi ılıman iklimli yerlerde yumrular kışın sökülmez, toprakta bırakılır.
Kışın don tehlikesine karşı yıldız çiçeklerinin olduğu yere toprağın üstüne kuru yapraklar + eski sığır gübresi + saman + talaş karışımı yaymak gerekir.
Kışları daha sert geçen yerlerde yumrular sonbaharda sökülüp oldukça soğuk ama dondurucu olmayan, kuru bir yerde ilkbahara kadar saklanmalıdır.
Yumrular karton veya tahta kutu içinde vermikülit, perlit, dere kumu veya talaş içine gömülüp saklanmalı.

SARDUNYA

Kış aylarında sardunyanın bulunduğu ortam 11-12 °C altına düşmemelidir.

ORKİDE

Kışın 8 °C altına düşen sıcaklıklarda yapraklarını döker ve ölür.20 °C altındaki sıcaklıklarda gelişimi yavaşlar.

AESCHYNANTHUS RADİCANS-RUJ ÇİÇEĞİ

Kışın soğuklarda dayanamaz, donarak ölür, uygun yerde saklanmalı. Normal gelişimi için 18-20 °C de bulundurmak gerekir.

AĞAÇ HATMİ-HİBİSCUS SYRİACUS

Aşırı soğuk bölgelerde yapraklardan sonra oluşan tomurcukları geç dönem donlarından etkilenebilir. Bitkiyi garanti altına almak için kuzeye bakan, öğleden sonra güneşli, duvar önlerini, rüzgarsız kuytu alanları tercih edin.
Kolay gelsin efendim, saygılarımla....

Yaylacı
07-11-2012, 20:13
yok öyle çiçek dostlarını bırakmak,,ALLAH sağlıklı uzun ömürler versin ama hep çiçeklerle dolu yaşatsın inşallah :)))hem vermiş olduğunuz sözleri unutmadım onları yerine getirmek lazım değilmi ama:)))))
Gülsen hanım merhaba, aradan geçen zaman içerisinde geçmişte verilen sözleri hatırlamak isterim, bana birkaç ip ucu lütfen :))

Bayçalı
08-11-2012, 15:08
sn. Yaylacı terasınızı ziyaret ettim ******* etmişim birbirinden güzel çiçeklerinizi gördüm keyifaldım sayfanızda çiçek seronomisi sergilemişsiniz terasmı yoksa botanik bahçesimi anlayana aşkolsun okadar güzel nice çiçekler yetiştirmeniz ve görmeniz dileğiyle mutlu kalın inşallah.........:)

Yaylacı
08-11-2012, 21:44
sn. Yaylacı terasınızı ziyaret ettim ******* etmişim birbirinden güzel çiçeklerinizi gördüm keyifaldım sayfanızda çiçek seronomisi sergilemişsiniz terasmı yoksa botanik bahçesimi anlayana aşkolsun okadar güzel nice çiçekler yetiştirmeniz ve görmeniz dileğiyle mutlu kalın inşallah.........:)
Teşekkür ederim sayın BAYÇALI, bitkilere karşı özel ilgi ve merak var bende. Doğa aşığıyım, yeşilliği, ağaçları, dağları ve dereleri çok severim onların içinde yaşamak isterim. Ama İstanbul gibi bir yerde bu saydığım güzellikler olmayınca 9 m² lik terasta elimden geldiği kadar bitki yetiştirmeye çalışıyorum. Bazen başarılı olurum bazen de başarısız olurum.
Bitkiyi, tohumu ekersiniz büyür, gelişir ve çiçeklerini açtığında mutlu olursunuz. Bu güzel birşey, geliştirmek ve çevreye de katkıda bulunmak isterim. Büyük bir toprak parçası olsaydı, botanik bahçesi kurmak isterdim, idealim bu.
Saygılar, selamlar efendim...

hira
11-11-2012, 00:15
yaprak güzelini biliyorum ama bahsettiğim o değil benim dediğim, kadife gibi tüylü yeşil yaprakları var ve boru gibi kırmızı bir çiçeği var

Yaylacı
11-11-2012, 16:54
Sayın hi-ra, sanırım aşağıda resmi olan bitkiyi söylemek istediniz.
345341
Aeschynanthus radicans
Daha net resim görülebilsin diye Top Tropical com da bulduğum resmini ekledim buraya.Bu bitkiyi bir seradan dal(çelik olarak) almıştım toprağa daldırdım kökleşti ve bu sene çiçeklerini açmıştı.Yetişen bitkiden yeni çelik alarak çoğaltmayı düşünüyorum fakat bitkiye kıyamıyorum, kaç defa düşündüm hangi dalını keserek çelik alsam diye ama bir türlü kıyamadım. Biraz daha gelişsin çelikle çoğaltacağım ondan. Gelişince tüm saksıyı dolduruyor ve dalları aşağı sarkık şekilde büyüyor. Çiçeklerini açtığında, yukardaki resimde görüldüğü gibi önce boru tipli çiçek ve bu borucukların içinden açık kırmızı renkli çiçekleri çıkıyor.
Yaprakları kalın, parlak ve etli bir yapıya sahip.Dilerimki çoğaltabilirim bu bitkiden. Saygılarımla efendim.

Cymbelina
01-12-2012, 01:18
Sayın Yaylacı, merhabalar, yazdan beri terasınızdan resim koymamışsınız, nedir terasınızda son durum? Siz de sonbaharda da açan birkaç tür mutlaka vardır diye tahmin ediyorum.

Bu son mesajınızdaki çiçeğin sizde olanının resmi var mıydı? Yaprakları az biraz mum çiçeğine benzer gibi ya da ben benzemese de benzettim:)

Yaylacı
23-04-2013, 21:53
Sayın Yaylacı, merhabalar, yazdan beri terasınızdan resim koymamışsınız, nedir terasınızda son durum? Siz de sonbaharda da açan birkaç tür mutlaka vardır diye tahmin ediyorum.

Bu son mesajınızdaki çiçeğin sizde olanının resmi var mıydı? Yaprakları az biraz mum çiçeğine benzer gibi ya da ben benzemese de benzettim:)
Sayın Cymbelina, özür dilerim bir kaç aydır nete girmedim, kaç aydır buraya uğramamıştım(kış olduğu için pek fazla yapacak bir şey yoktu.
Sözünü ettiğiniz bitki yaşamına devam ediyor fakat dallarından daldırma ile çoğaltma yapamadım ama yine deneyeceğim.
Yakında yine renkli sayfalar göreceksiniz, şu an bitkilerin canlanma ve gelişme zamanı. Bir çok deneme ve bitki yetiştirme ile ilgili bilgileri resimleriyle burada paylaşacağım. Saygılarımla...

Yaylacı
26-04-2013, 22:05
Merhabalar, artık baharın sonuna geldik çiçek mevsimi başladı.Uzun bir süre buraya uğrayamadım, artık zamanı geldi ve sizlerle birlikteyim.
Şimdi başlayabiliriz;
395901
Antirrhinum majus (Aslanağzı), tohumdan kolay üretilebilir.

395902
Antirrhinum majus (Aslanağzı)

395903
Aquilegia (Haseki küpesi), tohumdan üretilebilir.

395904
Argyrathemum frutescens (Çeşme papatyası), çelik alınarak üretilebilir.

395905
Çeşme papatyası, biraz daha net olarak yapraklarını da görebiliriz.Alman papatyası olarak ta bilinir.

Yaylacı
26-04-2013, 22:18
Devam edelim;
395935
Bilbergia nutans,iki yıl önce Ağaçlar.net toplantısında çekilişte bana çıkmıştı bu bitki, o zaman 10 cm boyundaydı gelişti serpildi ve artık çiçek açar hale geldi.

395936
Kökten ayırma ile çok kolay yetiştirilebiliyor.

395937
Genel görünüşü

395938
Borago officinalis (Hodan otu)

395939
Hodan otunun şifalı olduğu bilinir, arıların çok ziyaret ettiği bir bitkidir.Tohumla üretilebilir.

Yaylacı
26-04-2013, 22:36
Devam;
395941
Clitoria ternatea (Mavi Kelebek Sarmaşığı), birkaç gün önce tohumları sipariş etmiştim, tohumlar gelir gelmez uygun ortama ekildi ve hızlı bir biçimde çimlenme gerçekleşti. Resimde, resmin tam ortasındaki siyah tohuma dikkat ediniz.Bu tohumu mini serada yetiştiriyorum.

395942
Convallaria majalis (Müge), bir iki gün önce açmaya başladı. Rizom köklere sahip olduğu için kök bölünerek çoğaltılabilir. Tohum ile yetiştirmek mümkün fakat henüz denemedim. Tohumdan ürettiğim zaman burada paylaşacağım( dikkat: Tohum ve bitkinin kök gövde ile yaprakları zehirlidir).

395944
Drosanthemum floribundum (Acem halısı), dallarından çelik alınarak yetiştirilebilir, bol güneş sever.

395945
Gazania (Gazanya), tohum ile kolay yetiştirilebilir. Bol güneş sever ayrıca suyunu ihmal etmemek lazım.

395943
Chrysanthemum-tricolor daisy (Çingene eteği) fideleri, tohumları toprağa ektiğinizde toprağın nemi sürekli kontrol edilirse yetiştirilmesi zor değil.

Cymbelina
26-04-2013, 22:52
Sayın Yaylacı, nihayet döndünüz aramıza:)

Gazanya tohumunu almayı denediniz mi hiç çiçeğin üzerinden? Ve aldıysanız o şekilde tohumdan yetiştirip başarılı oldunuz mu?

Ben çiçek kuruyunca el yordamıyla tohum diye birşeyler aldım, geçenlerde de denemek için ektim ama birşey çıkmadı henüz. Tohum resmi var mı elinizde? Böyle pamuksu, tüysü açık renk birşey benim çiçeğin üzerinden tohum diye aldıklarım ama emin değilim.

Yaylacı
26-04-2013, 22:54
Devam;
395951
Echium plantgineum (Paterson laneti), bu bitkiyi iş yerinin yanındaki boş arazide gördüm ve fotoğrafladım, henüz bende yok fakat hergün bitkiyi gözlüyorum tohuma erdiğinde tohumlarından alacağım.Arıların bol ziyaret ettiği bir bitkidir.

395952
Echium plantgineum tohumları (internetten alıntı)

395953
Kalanchoe delagoensis (Kalanço), çok kolay yetiştirilebilen bir bitkidir. Yaprakları üzerinde sıralanan minik yapraksılar toprağa düştüğünde hemen kök salarak yeni bitkini oluşmasına olanak sağlıyor. Kışın bitki soğuktan zarar görse bile baharda yine yaşamını sürdürmeye devam ediyor. 1 m kadar boylanabiliyor.

395954
İlk açan güllerden biri

395955
Paeonia (Ağaç şakayık), bahar başında yeniden filizlenerek yaşamına devam ediyor.

Yaylacı
26-04-2013, 23:07
Devam;
395957
Cymbalaria muralis (Nakkaş sarmaşığı), bu sarmaşık bitkiyi diğer bitkilerin arasında minik bir haldeyken bulmuştum, yaprağının güzel şeklinden dolayı başka bir saksıya diktim ve özenle büyütmeye çalıştım iyice büyüdükten sonra Nakkaş sarmaşığı olduğunu anladım. Sanırım kuşlar tohumunu düşürmüş olacaklar ki kendi kendine çimlendi, daha önce bende yoktu bu bitki.

395958
Bir başka açıdan Nakkaş

395959
Osteospermum ecklonis (Bodrum papatyası), geçen seneden kalma bu bitki tohum ile veya uygun zamanda çelik alınarak üretilebilir. Bol güneş sever, suyunu eksik etmemek gerekir.

395960
Devamlı çiçek açıyor, sabah açan çiçek akşam üzeri soluyor. Yerine bir başka çiçek geliyor.

395961
Purple İris (Süsen), çok kolay yetiştirilen bir bitkidir. Kök yapısı rizom kök olduğu için kök ayırmayla çoğaltılabilir. Güneş sever bir bitkidir.

Yaylacı
26-04-2013, 23:15
Devam;
395967
Rhododendron indicum-Azalea (Açelya), gölge yerlerden hoşlanır, toprağı nemli kalmalı, doğrudan güneş yapraklarının yanmasına sebep olur.

395968
Verbena (Mine), yer minesi çok yıllık bitkidir. Kışın aşırı soğuklardan korunursa baharda yeniden yapraklarını açarak çiçeklerini sergiler. Tohumdan ve çelik alınarak çoğaltılabilir. Orta seviyede suya ihtiyaç duyar, yarı gölge ve güneşli yerlerde iyi gelişir.
Daha sonra devam edilecek...Saygılarımla...

Yaylacı
26-04-2013, 23:24
Sayın Yaylacı, nihayet döndünüz aramıza:)

Gazanya tohumunu almayı denediniz mi hiç çiçeğin üzerinden? Ve aldıysanız o şekilde tohumdan yetiştirip başarılı oldunuz mu?

Ben çiçek kuruyunca el yordamıyla tohum diye birşeyler aldım, geçenlerde de denemek için ektim ama birşey çıkmadı henüz. Tohum resmi var mı elinizde? Böyle pamuksu, tüysü açık renk birşey benim çiçeğin üzerinden tohum diye aldıklarım ama emin değilim.

Sayın Cymbelina, teşekkür ederim artık buradayım. Evet Gazanya tohum ile yetiştirilebilir.Tohumları 1-1,5 cm derine ekerek( tohum kalınlığının 2 katı derine) çimlenme oluşana kadar toprağını nemli tutunuz. Tohum ektiğinizde tohum ektiğiniz saksı doğrudan güneş altında kalmasın yarı gölge yer çimlenme için uygundur. Hava çok sıcak olduğu için toprak nemini çabuk kaybeder bunu önlemek için şeffaf bir naylon ile saksıyı örtünüz. Bir hafta kadar tohumlar ancak çimlenir, biraz sabır.. Gazanya tohumları tüysüdür, sanırım aldığınız tohumlar doğru.Tohum resmini ekliyorum.
395976
Gazanya tohumları

Cymbelina
26-04-2013, 23:33
Çok teşekkür ederim. Tamam, doğru tahmin etmişim, aynı resimdekilerden bendekiler, gerçi bazıları tam olgunlaşmadan almışım sanırım, çiçek kurumuştu ama. Neyse bakalım, tekrar deneyeyim belki çıkarlar.

Yaylacı
26-04-2013, 23:56
Çok teşekkür ederim. Tamam, doğru tahmin etmişim, aynı resimdekilerden bendekiler, gerçi bazıları tam olgunlaşmadan almışım sanırım, çiçek kurumuştu ama. Neyse bakalım, tekrar deneyeyim belki çıkarlar.
Rica ederim, çiçek tamamen kuruduktan sonra bitki tohumlarını dökmeye başlar, eğer rüzgarda esiyorsa bu tohumlar sağa sola yayılırlar. Başka saksılara tohum düştüğünde orada çimlenmeye başlar. Tohum ekiminde biraz sabırlı olmak lazım, ilk denemede başarı gösteremezseniz de ayrı ayrı yerlere tohum ekerek başarabilirsiniz. Bu çiçek bol tohum verir o yüzden tohum çimlendirmekten korkmayın. Eninde sonunda birkaç tane de olsa çimlenecektir. Saygılarımla...

Angels Sour
07-05-2013, 18:07
Teşekkür ederim Sayın Yaylacı, verdiğiniz bilgi ve temenni için.

Yaylacı
20-05-2013, 14:14
Teşekkür ederim Sayın Yaylacı, verdiğiniz bilgi ve temenni için.
Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana, biraz ara verdim siteye işlerimden dolayı. Yakında Trabzona gideceğim yine bir kaç gün yokum, döndükten sonra yine devam...

Yaylacı
20-05-2013, 14:24
407184

Açelya ile başlangıç yapayım sayfa renkli görünsün :) Artık zamanı geçti bu sene yerini çok sevmişti, çok az güneş ışığı gören(sadece sabah güneşi) yarı gölge yerde arada bir su vererek bu güzel görüntüye ulaştı.

407185
Lilium Ponticum(Trabzon zambağı) yerel adıyla Agrita, köyden istemiştim 3 tane soğan vardı sadece bir tanesi gelişimini tamamladı ve çiçek açmak için gün sayıyor ama çiçeğini göremeyeceğim sanırım 2 gün sonra Trabzona gidiyorum :(

407186

Arap Yasemini bu sene çoştu, 2 m boyu geçti tamamen çiçeklerle kaplı.

407187

Binanın bahçesine diktiğim gülden vazoya almıştım, görünümü çok güzel.

407188

Lambranthus (Damat mendili) bu sene çok daha güzel kendini sergiledi, gelecek sene için dallarından bol bol çelik alıp üreteceğim. Seyrine doyum olmuyor.

Yaylacı
20-05-2013, 22:29
407506

Aslanağzı bu yıl biraz geç ve seyrek oldu, iklimin etkisi herhalde...

407507
Bonsai ormanından bir görünüm, 3 senedir uğraşıp duruyorum her kış topraklarından söküp(5 cm kalınlığında toprak tabakası işte) köklerine ve dalcıklarına berberlik çalışması yaparım.Ön planda görünen ağaç incir ağacı, saksılardan birinde kendi kendine oluşmuştu atmaya kıyamadım onu da bonsai haline çevirdim, ağacın gövdesinde yaprak ve dalcıklar oluşmaya başladı bile. (bu yılın ürünü)

407508

Bir başka bonsailer görünümü...

407509

Çin karanfilleri tek tek değilde topluca göründüklerinde hoş oluyor...

407510

Bu sene dev hatmi daha bir güzel görünecek besbelli, düzgün büyüyen gövdelerden belli oluyor.

Yaylacı
20-05-2013, 22:38
407519

Gaillardia(Gayret Çiçeği) bana göre biraz nazlı bir çiçek, dalları ve çiçek sapları diğer çiçekler gibi dik büyümüyor sağa sola yatıyor nedense...

407520

Bu gül türünü yeni aldım, geçen hafta Yalovadan sipariş yapmıştım. Türkiyem gülü

407521

Haseki küpesinin tek bir rengi var bende, geçtiğimiz günlerde sipariş yaptığım tohumlardan ekmiştim bir iki tane çimlendi bakalım yetiştirebilecekmiyim.Havalar bu aralar çok sıcak gidiyor büyümelerini olumsuz etkileyecek sanırım...

407522

Hüsnüyusuf çak az miktarda yetiştirebildim, tohum ekmiştim fideledim fideler büyüyor...

Yaylacı
20-05-2013, 22:48
407529

Bu ay başında Japon gülünün tepesini kesmiştim iyice büyümüştü, saksı yetersiz gelecek endişesi taşıyordum artık boylanmasın diye tepe kısmını kestiğim iyi oldu çiçeklenmesi daha iyi...

407530

Mavişler aşırı sıcaktan dolayı fazla çiçeklenemedi tek tük çiçeklerini sergiliyor..

407531

Mimulus(Misk Çiçeği) bu sene ilk defa denediğim bir çiçek ve başarılı oldum. Yalnız çok güneşli yerde yaprakları hemen kendinden geçiyor artık tüm gün güneş gören yere koymuyorum yarı gölge yer daha iyi...

407532

Kış sonu eşim Fransadan getirmişti, geldiği günden beri çiçekler üzerinde demek ki yerlerini çok sevdiler...

407533

Zeytin de Fransadan geldi şimdi çiçek halinde artık marketten Zeytin almaya gerek yok nasıl olsa terasımda ağacı var :)

Yaylacı
20-05-2013, 22:58
407540

Oxalis gurup olarak mükemmel bir çiçek, çoğu kişi bu çiçeği nedense sevmez...

407541

Terasımdaki kokulu güllerden tek bu pembe gül....

407542

Görünüşü güzel fakat kokusu yok, peyjaz gülü...

407543

Sardunyalardan bir gurup...

407544

Hakkında pek olumlu bilgiler olmasa da fena bir çiçek değil aslında...

Yaylacı
21-05-2013, 22:28
407986

Bu çiçeğin adını bilmiyorum ama kendisini çok sevdim saçlarını iki metre yüksekten neredeyse yere kadar ulaştırma cabasında, çok kolay üretilebiliyor. Adını bilen varsa lütfen yazsın...

407987

Dev hatmi bir iki günde hızla gelişerek sanki çiçeğini açmak ister gibi acele ediyor.Suyu çok seviyor bol bol su veriyorum ona...

407988

Lychnis coronaria(Karanfil gülü), Kırklareli 'ye gezmeye gittiğimde kırlardan tohumunu toplamıştım kolay yetişen ve gurup olarak çok güzel görsellik sunan bir çiçek...

407989

Ölümsüz veya ömürsüz çiçek, bu çiçeği çok severim rengini kaybetmeden yıllarca bir kenarda çiçeğini saklayabilirsiniz. Geçen seneden kalma, kışın soğuklara direndi ve bu sene daha güçlü olarak çiçek verdi, birkaç tane daha çiçek açmak için sırada bekliyor.

407990
Saat Çiçeği geçen sene bahçedeki zor şartlardan kurtarılarak saksıya alındı itinalı bakım ile kendine geldi ve çiçeğini sergiledi.Seneye daha da gür çiçek açmasını bekliyorum...

Yaylacı
21-05-2013, 22:30
Evet bu günlük bu kadar, yarın akşam kısmetse bu saatlerde havada uçakta olacağım Trabzona uçuyorum. İstanbula dönüşte tekrar görüşmek üzere....

Angels Sour
22-05-2013, 18:59
Sayın Yaylacı, çiçeçiğinizin ismi: Strawberry Begonya.
Halkarasında gelin teli olarak da bilinir.

GÜLSEN_
23-05-2013, 22:14
n. Yaylacı eşinizin Fransadan getirdiği çiçek orkide türü Dendrobium çiçek açan dallarını,çiçekler bittikten sonra dipten 10 cm. kadar yukardan keskin bir bıçakla verev şekilde kesin ve o kestiğiniz dalı bir kaç parçaya bölüp perlite yatay olrak koyun size yeni Dendrobiumlar delicektir :) Bu arada dev hatminizi sabırsızlıkla bekliyorum ben bu yıl tohumu ekemedim eşlimin rahatsızlığından dolayı inşallah seneye artık kısmet olursa... Yine bütün çiçekleriniz harika görünüyor elinize emeğinize yüreğinize sağlık....

Yaylacı
06-06-2013, 20:59
Evet izin bitti, Trabzondaki güzel günler sona erdi. İstanbul yorgun ben daha yorgun. Adil kardeşimi eşimle birlikte ziyarete gitmiştik, sıcak bir ilgi ve alakayla karşılandık. Biraz sonra da Kaptan abi yanımıza geldi. Buradan tekrar kendilerine sonsuz teşekkür ediyorum. Trabzonda Adil kardeşimin ve Kaptan abinin bahçesinden görüntüleri ekliyorum. Buyrun...
414447

414448

414449

414450

414451

Eşimin eline sağlık fotoğrafları güzel çekti. :)

Yaylacı
06-06-2013, 21:03
Adil kardeşimin bahçesinden görüntüler...

414468

414469

414470

414471

414472

Yaylacı
06-06-2013, 21:07
414473

414474

Kaptan abinin bahçesinden birkaç görüntü...

414475

414476

414477

Yaylacı
06-06-2013, 21:14
Adil ve Kaptan abiyi Maçkaya davet etmiştim sağolsunlar kırmadılar bizi ve ailece mangal yaparak bol bol sohbet ettik. Maçkada babamın mekanında çok güzel ve unutulmayacak bir gün geçirdik.

414485

414486

414487

414488

414489

Yaylacı
06-06-2013, 21:17
Devam...
414496

414497

414498

Yaylacı
06-06-2013, 21:23
Hep yerimizde durmadık biraz da sağa sola gezilere gittik...
Trabzon Maçka ilçesinde Sümela manastırının bulunduğu Altındere vadisinden...Eşim ve kızım..

414507

414508

Gümüşhane Torul ilçesi sınırlarında bulunan Cehennem Vadisi Kanyonundan geçtik...

414509

414510

Yaylacı
06-06-2013, 21:29
Bizim araziden bir görünüm ve yayla yollarında, mezereye giderken....Bu arada hoş kokulu Zifinlerden(Sarı Orman Gülü) bir demet kopardık...

414520

414521

414522

414523

Kızım doğada bulunmaktan çok memnun görünüyor :)

414524

Yaylacı
06-06-2013, 21:35
Mezereye giderken yollarda mola vererek gittik...
414535

414536

414537

Hamsiköye(Maçka) giderken doğanın güzelliği arabayı durdurdu...

414538

414539

Yaylacı
06-06-2013, 21:39
Hamsiköy yollarında...

414542

414543

414544

414545

414546

Yaylacı
06-06-2013, 21:51
Maçka dağlarına düşen İspanyol askerlerini taşıyan uçak ve İspanyol askerleri adına yapılmış İspanyol Anıtı, Pilav Dağı yamacında yer alıyor.

414561

414562

Maçkadan görünümler...

414563

414564

414565

Yaylacı
06-06-2013, 21:55
Maçkadan devam...

414566

414567

414568

Sümela Manastırı(Yerel adıyla Meryemana)..

414569

414570

Yaylacı
06-06-2013, 22:10
Torul(Gümüşhane) tarafına Karaca mağarasına gitmiştik yol levhaları bizi farklı yerlere götürdü, Torula bağlı Olucak köyü eski bir Rum köyü, yapılarda kullanılan taşların hepsi düzgün kesilmiş, köylülerden aldığımız bilgiye göre o civarda eskiden yaşayan Rumlar taş ustasıymış, evler, kiliseler ve eğlence alanları görülebiliyor. Köylü binalarda kullanılan taşların bir kısmını kendi evlerinde kullanmışlar...

414574

414575

414576

414577

Torulun sahip olduğu dağlık alan, devam edilirse yaylalara çıkılabiliyor.

414578

Yaylacı
06-06-2013, 22:19
Olucak köyünden dönerken Karaca Mağarası yakınında turistik bir konaklama yerinde Oturan Boğanın cadırını ziyaret ettim :)

414585

Yaylaya giderken dağların üzerinden çevreyi seyretmenin tadına doyum olmuyor( 2000 m rakıma çıkıyoruz)

414586

414587

414588

414589

Yaylaya giderken şansımız yaver gitmedi, yayla yolları kış aylarından dolayı zarar görmüştü dozer ile yol çalışması yapılıyordu, yuvarlanan taşlar yolları kapayınca araçtan aşağı inerek yol temizliği yaptık ( köylere hizmet bizden), hem yaylaya giderken hem de dönerken bayağı yol temizliği için çalıştık :)

Yaylacı
06-06-2013, 22:26
Trabzonda tünelin üzerinde yer alan çay bahçesinden Askeri gazinonun bulunduğu kayalık yer....Ganita

414591

414592

Maçkada babamın emekleriyle oluşturduğu alan, Hanlar mevkii...

414593

Arılar için ideal bir yer oluşturulmuş...Önde eşim onun hemen arkasında annem, kızım ve babam arılarla ilgileniyorlar...

414594

414595

Yaylacı
06-06-2013, 22:30
Hanlardan devam..

414601

414602

414603

414604

414605

Yaylacı
06-06-2013, 22:39
Paulownia ağacı ve altında oturma alanı kamelya...

414606

Bu tavuklar ikiz gibi birbirlerinden hiç ayrılmazlar her yere beraber giderler :)

414607

Paulownia ağacı 13 yaşında, çapı 40 cm hızlı büyüyor Boludan 10 cm boyunda iki fidan almıştım 2000 yılında, bu iki ağaçtan yetişen bir çok ağaç oluştu. Yüzeysel kökleri toprak yüzeyine filizler vererek yeni ağaç oluşumuna sebep oluyor.

414608

414609

Yaylacı
06-06-2013, 22:46
Paulownia ağacı gövdesinin kalınlığı, köklerinden filizlenen yeni Paulownia fidesi ve dal yapısı..

414610

414611

414612

Hanlar mevkiinde toprak yapısı kum taşının ufalanmasıyla oluşmuş kumsu yapıya sahip, bu özellik Paulownianın çok kolay kök yaymasını sağlıyor.

Yaylacı
06-06-2013, 22:51
İstanbula döndüm ve terasımdaki çiçeklerimle ancak ilgilenebildim, ilgisizlikten zavallı çiçekler iyi gelişemediler...
Amarilisler

414613

Böğürtlen meyveye durdu

414614

Maçkada dağlarda doğal olarak yetişen dağ orkidesi.

414615

414616

Karanfiller bakımsız kaldı

414617

Yaylacı
06-06-2013, 22:55
Geçen seneden kalma Lobelya

414618

Ölümsüz çiçek te geçen seneden kalma

414619

Sahil lavantası

414620

Sakız sardunya pembesi

414621

Sardunyalar bir arada

414622

Yaylacı
06-06-2013, 23:00
Annemin yetiştirdiği Yılbaşı Çiçeği

414623

Haseki küpesi (Maçkada)

414624

Hüsnüyusuf (Maçkada)

414625

Hüsnüyusuf(Maçkada)

414626

Komar çiçeğinden bir demet(Mor Orman Gülü)

414627

Adil
08-06-2013, 20:32
Celal kardeşim ellerinize sağlık Trabzon fotoğraflarında güzel bir derleme yapmışsınız.
Ailenize hepinize selamlar saygılar.

Yaylacı
08-06-2013, 20:55
Celal kardeşim ellerinize sağlık Trabzon fotoğraflarında güzel bir derleme yapmışsınız.
Ailenize hepinize selamlar saygılar.
Eyvallah Adil kardeşim teşekkür ederim, aleykümselam. Trabzon ve Maçkadaki buluşmalarımız güzel birer anı olarak yerini aldı. Ben ve eşim de bol bol selamlarımızı sunarız. Bana özelden adresini verebilirsen sana ve Kaptan abiye birkaç çiçek tohumu yollayacağım, söz vermiştim. Saygılarımla..

Yaylacı
09-06-2013, 17:59
Trabzondan döndükten sonra terasımda bayağı çalışma yapmak zorunda kaldım, sayfamı bir kaç fotoğrafla süslemek istiyorum.

Gilia(Kuş gözü)

415623

Tricolor daisy(Çingene eteği)

415624

Limonium Staticum(Deniz veya Sahil Lavantası) Mavi Renkli

415625

Deniz Lavantası Beyaz

415626

Adını hatırlayamadığım ve açmak üzere olan güzel bir çiçek
Balon Çiçeği Teşekkürler Kaptan abi uyarın üzerine ismini hemen ekledim.

415627

Yaylacı
09-06-2013, 18:11
Lantana Camara(Ağaç Minesi)

415633

Convolvulus

415634

Astilbe

415635

Dahlia

415636

Bir başka renk Dahlia

415637

Yaylacı
09-06-2013, 18:28
Terasta bulunan ilk ürünüm :)

415638

Helichrysum(Ölümsüz Çiçek)

415639

Lilium Asiatica(Siyah-Beyaz Zambak)

415640

Hydrangea(Ortanca) Pembe

415641

Adonis Aestivalis( Kan Damlası)

415642

Yaylacı
09-06-2013, 18:44
Blueberry(Likapa-Ligarba-Yaban Mersini) Trabzondan bir seradan Adil kardeşim ve Kaptan abiyle birlikte fidanı satın almıştık. İki gün sonra Adil kardeşim tekrar o fidanlığa uğradığında yüzlerce Yaban Mersini fidanından bir tane bile kalmamıştı, sanırım biri gelip ne kadar varsa hepsini toplayıp almış. Satın alan, büyük ihtimal bahçesini kuracak. Şansımız var ki biz erken davranarak bir fidan alabildik :)

415645

Maçkadayken yaylaya gittiğimizde söküp buraya getirdim, terasımda kendi köşesinde duruyor fakat adını bilmiyorum.

415646

Adonis, Kan damlası kırmızı

415647

Kokulu sarı Gül, eşim bu gülün üzerine titriyor ona zarar gelmesin diye büyük çaba harcıyor.

415648

Lilium Asiatic(Kırmızı Zambak)

415649

Yaylacı
09-06-2013, 18:59
Hemerocallis(Gün güzeli), çok arsız bir çiçektir, nereye dikerseniz gelişir, saksı dıyındaysa her yıl yeni sürgün vererek yayılıp çoğalır.

415662

Gaillardia(Gayardi)

415663

Asclepias curisavvica(Kan Çiçeği)

415664

Zakkum

415665

Campanula(Maviş Çan Çiçeği)

415666

Yaylacı
09-06-2013, 19:08
Jakaranda, tohum ekmiştim fidesi gelişerek bu boya geldi. Bu ağaç Güney Amerik kökenli, boyu 25-30 m ye çıkabiliyor. Bonsai olarak üzerinde çalışma yapılacak :)

415669

Şimdi sıra Sardunya resitalinde...

415670

415671

415672

415673

Yaylacı
09-06-2013, 19:16
Echeveria, eşim satın almıştı, bu çiçeği sevdim.

415675

Papaver somniferum(Haşhaş)

415676

Amarillis(Turuncu Amarilis) son demlerini yaşıyor.

415677

Mimulus(Misk Çiçeği)

415678

415679

Yaylacı
09-06-2013, 19:27
Hosta çiçeğini açıyor, güzel bir gelişme

415680

Mesembryanthemum(Buz Çiçeği)

415681

Adonisler

415682

Adonis farklı bir açıdan

415683

Saksılarımdan birinde kendi kendine çimlendi adını bilmiyorum

415684

KAPTANzst
09-06-2013, 19:33
Güzel görüntüler için teşekkürler.
Ne ilgin adını hatırlıyamadığınız, balon çiçeği :D
Balon gibi şişip sonra açıyor.
Ben bunu epey zaman maviş diye baktım. Sonra arkadaşlar bunun maviş olmadığını balon çiçeği olduğunu söylediler:D:D
Sizdeki maviş çiçeğide mavi değil beyaz sanki;)

Yaylacı
09-06-2013, 19:38
Celosia(Horoz İbiği Balta fideleri, yetiştirebildiğime sevindim :)

415696

Maçkadan söküp getirdiğim Doğu Ladini, bakalım burada yetişecek mi?

415697

Maçkadan dağlardan söktüğüm bir bitki daha, adını bilmiyorum.

415698

Dev Hatmi gelişimini sürdürüyor.

415699

Bu kötü haber, renkli papatyanın çiçeklerini bir tür kurt yedi. Trabzondan döndüğümde çiçeklerin halini görünce üzüldüm, biraz araştırınca iyice beslenmiş yeşilimsi gri bir kurt buldum hemen attım. Çiçek ne zaman kendini toparlar bilmiyorum. :(

415700

Yaylacı
09-06-2013, 19:43
Salonda bulunan ve eşime ait çiçekler, orkideler Fransadan geldi.

415702

415703

415704

415705

Dua Çiçeği

415706

Adil
09-06-2013, 19:54
Yine harika görüntüler sunmuşsunuz Celal bey Ellerinize sağlık.Bu konuda bir hayli yol almış görünüyorsunuz, eşinizin de yardımlarını da göz ardı etmemek lazım.:)
Kolay gelsin kardeşim.Saygılar selamlar.

Yaylacı
09-06-2013, 20:04
Güzel görüntüler için teşekkürler.
Ne ilgin adını hatırlıyamadığınız, balon çiçeği :D
Balon gibi şişip sonra açıyor.
Ben bunu epey zaman maviş diye baktım. Sonra arkadaşlar bunun maviş olmadığını balon çiçeği olduğunu söylediler:D:D
Sizdeki maviş çiçeğide mavi değil beyaz sanki;)
Ziyaretin için ben teşekkür ederim Kaptan abi, Balon çiçeği ismini ekledim sağol. Hakikatten balon gibi şişkin ve açmak üzere, bunu nasıl bilemedim :) Saygılar, selamlar abicim....

Yaylacı
09-06-2013, 20:07
Yine harika görüntüler sunmuşsunuz Celal bey Ellerinize sağlık.Bu konuda bir hayli yol almış görünüyorsunuz, eşinizin de yardımlarını da göz ardı etmemek lazım.:)
Kolay gelsin kardeşim.Saygılar selamlar.
Çok teşekkür ederim Adil kardeşim, eh biraz daha çalışma yapmam lazım bu konularda. Terasımı ancak düzene sokabildim, iki hafta ayrı kalmıştım terasımdan ve ancak düzenleyebildim. Evet eşimde benim gibi çiçek çılgını, yardımları yadsınamaz. Saygılar bizden, tüm ailenize selamlar....

h_dogan
09-06-2013, 22:20
Maşallah bitkileriniz çok güzeller, güzel günlerde sevdiklerinizle keyfini sürersiniz inşallah. İlginç çiçekler olması daha ilgi çekici. Arkadaşlar bizi çiçeklere bulaştırıyorlar biz de sizi sebzelere bulaştıralım. :D
Saygılar, selamlar...

Yaylacı
10-06-2013, 21:05
Maşallah bitkileriniz çok güzeller, güzel günlerde sevdiklerinizle keyfini sürersiniz inşallah. İlginç çiçekler olması daha ilgi çekici. Arkadaşlar bizi çiçeklere bulaştırıyorlar biz de sizi sebzelere bulaştıralım. :D
Saygılar, selamlar...
Sn.Doğan teşekkür ederim. Çiçek severler nasıl ki siz sebze severlere çiçek sevgisini bulaştırıyorsa, siz sebze severler de aynı şekilde biz çiçek severlere sebze sevgisini bulaştırıyorsunuz. Her nekadar çiçek yetiştirsemde siz sebze severler sayesinde ben de terasımda birkaç sebze türü yetiştirmeye başladım bile. Sayfalarınızı inceledim, siz ve diğer arkadaşlar sayesinde şimdi terasımda birkaç dip domates, birkaç biber, maydonoz, nane ve iki dip karpuzum bile var artık. Bizlere iyi fikir verdiniz tekrar teşekkürler. Saygılar, selamlar efendim....

Yaylacı
10-06-2013, 21:13
Biraz farklı bir uygulama düşündüm ve çiçeklerini açmış olan bitkilerin çiçeklerini yakın çekim ile buraya koymak istedim umarım faydalı olur. Beğenilerinize sunuyorum...

Platycodon grandiflorus( Balon Çiçeği)

416146

416147

416148

Gilia(Kuşgözü)

416149

Adonis(Kan Damlası) Sarı

416150

Yaylacı
10-06-2013, 21:39
Canpanula(Maviş)

416161

Gaillardia(Gayardi)

416162

Alyssum(Ballıca)

416163

Antirrhinum majus(Aslanağzı)

416164

Acaba krizantem mi?

416165

Yaylacı
10-06-2013, 21:50

416203

416204

Lantana camara(Ağaç Minesi)

416205

Dianthus barbadus(Hüsnüyusuf)

416206

Dahlia(Yıldız Çiçeği)

416207

Yaylacı
10-06-2013, 22:02
Adonis(Kandamlası) Kırmızı

416208

Gilia(Kuşgözü)

416209

Limonium(Deniz Lavantası) Beyaz

416210

Limonium(Deniz Lavantası)Mavi

416211

Kalanchoe(Kalanşo)

416212

Yaylacı
10-06-2013, 22:15
Asclepias curassavica(Kan Çiçeği-Süt Otu)

416213

Lobelya

416214

Tagetes(Fransız Kadife Çiçeği)

416215

Papaver somniferum(Haşhaş)

416216

Papatya

416217

Yaylacı
10-06-2013, 22:19
Echveria

416221

Sardunyalar

416222

416223

416224

416225

Yaylacı
10-06-2013, 22:25
Gazania(Gazanya), akşam üzeri çiçeği kapanmak üzere

416231

Amarillis(Amarilis) Turuncu

416232

Mimulus(Misk Çiçeği), farklı renkler

416233

416234

416235

Yaylacı
10-06-2013, 22:31
Hydrangea(Ortanca)

416247

Lilium Asiatic(Siyah-Beyaz Zambak)

416248

Astilbe

416249

Lilium Asiatic(Ateş zambağı)

416250

Sarı gül

416251

Yaylacı
10-06-2013, 22:42
Platycodon grandiflorus(Balon Çiçeği) Açmamış hali

416265

Antirrhinum majus(Aslanağzı)

416266

Zakkum

416267

Hibiscus rosa-Chinensis(Japon Gülü)

416268

Tricolor daisy(Çingene eteği)

416269

Yaylacı
10-06-2013, 22:46
Papatya

416291

Dahlia(Yıldız Çiçeği) Pembe

416292

Domates Çiçeği

416293

Vaccinium myrtillus(Yaban Mersini) olgunlaşmış meyve

416294

kılıçh
11-06-2013, 07:07
offf off of ne güzelller bunlar yaa fotoraflardaki netlikte hani ben burdayım diyo...:D

gülsu
11-06-2013, 08:27
Muhteşem bir teras yok yok. Ellerinize sağlık. Çok bakımlı ve güzeller. Çeşitte çok var. İnsan her gün bu terasta süprizlerle karşılaşabilir. Dev hatmi çiçeğini merakla açmasını bekliyorum. Çiçeklerin tohumlarını alıyormusunuz. Eğer alıyorsanız paylaşırmısınız? Bende size sizde olmayan tohumlardan gönderirim. Sağlıcakla kalın.

hüzün
11-06-2013, 13:29
çok güzeller, ölümsüz çiçeği ilk duyuyorum

kılıçh
11-06-2013, 15:55
bu arada yaban mersininin tadını çok merak ediyorum acaba tohum oluşturunca bana gönderebilirmisisniz?

ahsenn
11-06-2013, 17:25
terasta bu kadar çeşitlilik ve rengarenk çok güzel.Dev hatmiyi ben de merak ettim.

Yaylacı
11-06-2013, 21:51
offf off of ne güzelller bunlar yaa fotoraflardaki netlikte hani ben burdayım diyo...:D

Teşekkür ederim sn Kılıçh, fotoğraf çekme konusunda biraz acemiyim ama elimden gelenin en iyisini yapmaya çalıştım.

Yaylacı
11-06-2013, 22:04
Muhteşem bir teras yok yok. Ellerinize sağlık. Çok bakımlı ve güzeller. Çeşitte çok var. İnsan her gün bu terasta süprizlerle karşılaşabilir. Dev hatmi çiçeğini merakla açmasını bekliyorum. Çiçeklerin tohumlarını alıyormusunuz. Eğer alıyorsanız paylaşırmısınız? Bende size sizde olmayan tohumlardan gönderirim. Sağlıcakla kalın.

Sn Gülsu, teşekkür ederim. Terasımı en iyi şekilde kullanmaya çalışıyorum, terasta gezecek yer kalmıyor bazen. Zamanı geçen çiçekleri küçük balkona alıyorum, o kadar çok çeşit çiçek olduğu halde yeni bir tür gördüğümde dayanamayıp yine alıyorum.
Dev hatmi tohumlarından şu anda bende mevcut, bitki çiçek geçtikten sonra tohum veriyor. Zaten bitki uzun ömürlü, kök bağladıktan sonra zamanı gelince bitki gövdesi kuruyor bahar aylarında tekrar sürgünlerini veriyor. Tohum gönderebilirim sorun değil, adresinizi özelime gönderin lütfen. Sayfanızı inceleyeceğim bende olmayan çiçek varsa yazarım. Saygı ve selamlarımla...

Yaylacı
11-06-2013, 22:14
çok güzeller, ölümsüz çiçeği ilk duyuyorum

Teşekkürler sn Hüzün, ölümsüz çiçek(Helichrysum) çok sevdiğim bir çiçektir. Bitki çiçeğini açtıktan sonra kesip vazoya koyabilirsiniz, çiçek renkleri yıllarca bozulmadan kalabiliyor. Çiçeği tuttuğunuzda sanki kağıttan yapılmış gibi bir sertlikte olduğunu anlarsınız. Tohumdan yetiştirmek mümkün, bitki kışa dayanıklıdır. Baharda gelişip boylanarak yine çiçeğini veriyor, renkleri de mevcuttur.Saygılar, selamlar efendim...

Yaylacı
11-06-2013, 22:18
bu arada yaban mersininin tadını çok merak ediyorum acaba tohum oluşturunca bana gönderebilirmisisniz?

Mayhoş bir tadı var sn Kılıçh, tohum almaya çalışacağım. Meyveler biraz daha kararsın yani tam olgunlaşsın sizin için ayıracağım. Saygılarımla....

Yaylacı
11-06-2013, 22:19
terasta bu kadar çeşitlilik ve rengarenk çok güzel.Dev hatmiyi ben de merak ettim.

Sn Ahsenn, dev hatmi yakında tomurcukların verir, bu ay sonuna doğru çiçeklerini açmaya başlar. Fotoğrafını çekip sayfalarıma ekleyeceğim. Saygılar, selamlar efendim....

Adil
12-06-2013, 07:53
Fotoğraflar ve çiçekler tek kelimeyle harika Celal bey ellerinize sağlık.
Trabzondan saygılar selamlar.

kılıçh
12-06-2013, 09:15
Teşekkür ederim sn Kılıçh, fotoğraf çekme konusunda biraz acemiyim ama elimden gelenin en iyisini yapmaya çalıştım.

Mayhoş bir tadı var sn Kılıçh, tohum almaya çalışacağım. Meyveler biraz daha kararsın yani tam olgunlaşsın sizin için ayıracağım. Saygılarımla....

Yaylacı abicim bu fotoğraflar acemi halinse usta halindeki fotoğraflar nasıl olur bilmiyorum artık...:D
yaban mersini içinde çok teşekkür ederim...;)

Yaylacı
14-06-2013, 20:57
Üç farklı Adenium, bakalım çiçeklerini görebilecek miyim? Geçen yaz tohumdan ekmiştim, salona almıştım kışı atlattılar.

417709

417710

417711

Ebruli Dahlia bu sene ilk defa ekmiştim.

417712

Haşhaş çiçeklerini bol keseden veriyor

417713

Yaylacı
14-06-2013, 21:05
Agrostemma Githago(Karamuk)

417723

Geçtiğimiz yaz tohumdan ekmiştim, salona alarak kışı dinlenerek geçirdi, dilerim ki çiçeğini görebileyim.

417724

Sarı Gül açtıkça açıyor, yerin çok sevdi sanırım.

417725

Bu sene yeni diktiğim Siyah Dahlia

417726

417727

Sudenur
14-06-2013, 23:58
:eek: :eek: Sayın Yaylacı, hayretler içinde kaldım terasınızı gezerken, yok yok maşallah, nadide orkideleri de çok güzelmiş eşinizin.. ne yana bakacağımı şaşırdım, hiç bilmediğim bitkiler gördüm, notlar tuttum, elinize, emeğinize sağlık, çok çok beğendim gerçekten.. :)

Yaylacı
15-06-2013, 08:48
:eek: :eek: Sayın Yaylacı, hayretler içinde kaldım terasınızı gezerken, yok yok maşallah, nadide orkideleri de çok güzelmiş eşinizin.. ne yana bakacağımı şaşırdım, hiç bilmediğim bitkiler gördüm, notlar tuttum, elinize, emeğinize sağlık, çok çok beğendim gerçekten.. :)
Teşekkür ederim sn Sudenur, çiçekler özenli bakım ve sevgi ister. Ben çiçek yetiştirmeyi ve bakımını severim. Dilerim sizinde bol çeşitli güzel çiçeklerinizi olur.Saygılar selamlar efendim...

efeege
16-06-2013, 11:09
sayın Yaylacı. haşhaş çiçeğinizi merak ettim çiçek familyasındanmı yoksa bizlerin kullandığı tatlılarda kullandığımız haşhaş tohumundanmı yetişti.. saygılar..

Yaylacı
16-06-2013, 23:07
sayın Yaylacı. haşhaş çiçeğinizi merak ettim çiçek familyasındanmı yoksa bizlerin kullandığı tatlılarda kullandığımız haşhaş tohumundanmı yetişti.. saygılar..
Sn efeege, ziyaretiniz için teşekkür ederim.Resmini gördüğünüz Haşhaş ekmek yapımında ve değişik yemeklerinize koyduğunuz bildik haşhaş. Elinizde haşhaş tohumu varsa(çok yıllanmış olmaması lazım) toprağa ekerseniz haşhaş çiçeğini elde edebilirsiniz. Ben her yıl tohumlarını alır ekerim, ekim zamanı bahar ayları. Denemenizi tavsiye ederim.Saygılar selamlar efendim...

Sevalem
17-06-2013, 07:53
Terasınızı resimlerinizi gez gez ancak bitirebildim. Çok güzeller. Sizleri gördükçe daha da bir hevesi artıyor insanın. Emeklerinize sağlık:)

Yaylacı
17-06-2013, 21:55
Terasınızı resimlerinizi gez gez ancak bitirebildim. Çok güzeller. Sizleri gördükçe daha da bir hevesi artıyor insanın. Emeklerinize sağlık:)
Sn Sevalem,beğenileriniz için teşekkür ederim. Bizler sayfalarımızla örnek olmaya çalışıyoruz, dilerim siz de çok güzel bitki ve çiçek yetiştirirsiniz.Saygılar, selamlar efendim...

Benol Hazaroğlu
18-06-2013, 20:26
Sayın yaylacı,
Terasınız yine konuşuyor. Her çiçek ayrı güzel. Bu sene Foça' da jakaranda ağacından dökülen tohumları ben de topladım. Denemek istedim. Hangi ayda ektiniz acaba?
Tohumlar boş gibi görünüyor ama demeyeceğim.
Fidesi çok büyüktü getiremeyeceğim için alamadım.

İyi günler dileği ile.

Yaylacı
18-06-2013, 22:12
Sayın yaylacı,
Terasınız yine konuşuyor. Her çiçek ayrı güzel. Bu sene Foça' da jakaranda ağacından dökülen tohumları ben de topladım. Denemek istedim. Hangi ayda ektiniz acaba?
Tohumlar boş gibi görünüyor ama demeyeceğim.
Fidesi çok büyüktü getiremeyeceğim için alamadım.

İyi günler dileği ile.
Teşekkürler Benol hanım, bu sene terasla fazla ilgilenemedim bir de iki Hafta Maçkada kalmıştım o yüzden bitkilerimle ilgilenemedim.
Jakaranda tohumlarını Mayıs ayının ortalarında ekmiştim, toprağını hep nemli tuttum. Trabzondan döndüğümde çimlenerek birkaç cm boya ulaşmışlardı, şaşırtma yaparak küçük saksılara aldım onları. Tohumlarının içi boşmuş gibi görünüyor ama yine de ekin onları. Bu ay ekebilirsiniz fakat yaz aylarında olduğumuz için çimlenene kadar gölge bir yerde bulundurunuz ektiğiniz tohumları.Gerci Trabzonda hava çok sıcak değildir,havalar bu aylarda hemen hemen kapalı ve yağışlı olarak bu ay sonuna kadar devam eder.
Dilerim ekeceğiniz tohumları çimlendirirsiniz, saygılar selamlar...

loveforlife
18-06-2013, 23:16
Sayın Yaylacı,

O kadar özel ve güzel türleriniz var ki! Hele hepsinin Latince isimlerini belirtmeniz, üstüne üstlük bir de bakım ve üretimleri hakkında kısa kısa bilgiler vermenize bayılıyorum. Keşke herkes sizin gibi yapıp sadece resimleri değil bilgiyi de paylaşsa...

Sevginizin yoğunluğu her çiçekte, her yaprakta hissediliyor. İmrenerek ve büyük bir zevkle takip ediyorum sayfalarınızı.

Saygı ve selamlarımla...

Yaylacı
19-06-2013, 12:48
Sayın Yaylacı,

O kadar özel ve güzel türleriniz var ki! Hele hepsinin Latince isimlerini belirtmeniz, üstüne üstlük bir de bakım ve üretimleri hakkında kısa kısa bilgiler vermenize bayılıyorum. Keşke herkes sizin gibi yapıp sadece resimleri değil bilgiyi de paylaşsa...

Sevginizin yoğunluğu her çiçekte, her yaprakta hissediliyor. İmrenerek ve büyük bir zevkle takip ediyorum sayfalarınızı.

Saygı ve selamlarımla...

Çok teşekkür ederim loveforlife, sayfalarımı hazırlarken görüntülerini paylaştığım bitkiler hakkında bilgi verip faydalı olmayı düşünürüm. Keşke zaman bulabilsem bitkiler hakkında detaylı bilgi verebilseydem. Bitkiler sevgi verdiğiniz sürece güzelleşir serpilir, ana ihtiyaçlarını da karşıladığınızda size karşılığını fazlasıyla verirler. Örnek olabiliyor ve bilgi verebiliyorsam bundan mutluluk duyarım. Tekrar teşekkür ederim. Saygılar selamlar efendim....

Yaylacı
09-10-2013, 21:25
Merhabalar sevgili arkadaşlar, dostlar.....
Tekrar sayfalarıma dönüş yaptım.Sayın Benol hanım bana özelden yazdı ve buraya dönüş yapmamı sağladı kendisine buradan teşekkür ediyorum.
Bu yaz buralarda havalar hiçte uygun iklimde değildi, bir yandan aşırı sıcaklar ve nem oranının dengesizliği bitkileri derinden etkiledi, biraz uzaklaştım. Bir de başka işlerim vardı sayfalarla ilgilenemedim, akşam eve geldiğimde bu sayfalara girmek için çok az zamanım kalıyordu. Geri kalan zamanı kendim için web sitesi yapmaya çalışıyorum o site için zaman ayırabiliyordum. Bu yüzden bu sayfalara epeyi zaman ara verdim.
Bu site, bu sayfa ve arkadaşlardan, bitki severlerden kopmak hiç kolay birşey değil. Tekrar burada yazarken inanın biraz çekinerek yazıyorum kendimi suçlu hissediyorum. Ama bunu emin olun telafi edeceğim, görüntü ve bilgileri bir arada sunmaya çalışacağım umarım beğenirsiniz....

Yaylacı
09-10-2013, 21:46
Bazı Çiçekler ve Tohumları

446959
Aslanağzı Tohumu

446960
Aslanağzı Çiçeği
Tek yıllık ve kolay yetişebilen bir çiçektir, normal su isteği ile birlikte güneşli alanları sever. Baharda Nisan ayında tohum ekimi mümkündür. Çiçekleri geçtikten sonra bol miktarda tohum alınabilir, birkaç rengi vardır.

446965
Çin Karanfili Tohumu

446964
Çin Karanfili Çiçeği
Çok yıllık ve bodur boylu bir çiçektir.Dona ve kuraklığa dayanıklıdır, güneşli ve yarı gölge yerleri sever su isteği fazla değildir. Çiçekten sonra bol tohum alınabilir(çiçeği iyi gelişirse). Nisan,Mayıs, Eylül ve Ekim aylarında tohum ekimi yapılabilir.Kısa boylu olduğu için saksı ve bordür kenarlarına uygundur.

446962
Dev Hatmi Tohumu
Devam ediyor....

Yaylacı
09-10-2013, 22:13
446966
Dev Hatmi Çiçeği-Luna Hibiscus White
Adı üzerinde, dev hatmi. Çiçeğinin çapı 30 cm, bitkinin boyu iyi bakım yapılırsa 1,5 m ye ulaşır. Bitki, tohumdan yetiştirildiği gibi odunsu kökünden ayırmayla veya çelik alınarak çoğaltılabilir. Suyu ve güneşi çok sever. Tohumları sert kabuklu olup, sert kabuklu tohumların ekimi gibi ön işleme tabi tutulur. Nisan ayında başlayarak Mayıs sonuna kadar tohum ekimi yapılabilir. Çiçeği solduktan sonra eğer uygun tozlaşma sağlanmışsa her tohum kesesinden 5-6 tohum alınabilir.Bahçesi olmayanlar büyük boyutlu (40-50 cm çaplı) saksılara dikebilir.Sonbaharın son aylarına doğru bitkinin gövdesi toprak seviyesinden 5-10 cm yukarıdan kesilerek kışın kökleri donmasın diye üzeri saman ve yapraklarla örtülebilir.

446970
Ezan Çiçeği Tohumu

446967
Ezan Çiçeği
Akşam güneş battıktan sonra ezan okunurken veya ezan okunmadan hemen önce çiçeğini açar, çiçek açışını sanki yavaşlatılmış görüntüyü izler gibi çiçeğin açılışını görebilirsiniz.Çiçeklerinin ömrü kısadır, akşam açan çiçekler ertesi gün öğleye doğru ölür.İyi drene edilmiş topraklarda yetişir, güneşe sever gün boyu güneş görmek ister, su isteği orta seviyededir.Tek yıllık bitkiler sınıfına girsede ikinci yıl da yaşamını sürdürmeye devam eder, ikinci yıl yaşamını sürdürebilmesi içinbitkinin gövdesi toprağa yakın seviyeden kesilir..Tohumdan yetiştirilir, tohumlar sonbaharda toprağa ekilebilir.
446968
Fransız Kadifesi Tohumu

446969
Fransız Kadifesi Çiçeği
Tek yıllık, yaz aylarının arsız gelişen çiçeklerinden biridir. Güneşli yerleri sever, ortalama su ihtiyacı vardır. Çeşitli böcekleri kaçırıcı bir kokuya sahip olduğu söylenir. Tohumdan çok kolay yetiştirilir, çiçekten sonra bol tohum alınabilir. Saksılarda olduğu gibi bahçe bordürlerinde guruplar olarak yetiştirmek mümkündür. Tohumları bahar aylarında ekilebilir, toprağa atılan tohumların üzeri çok ince bir toprak tabakasıyla kapatılabilir.

Yaylacı
09-10-2013, 22:30
446971
Kala Çiçeği Tohumu

446976
Kala Çiçeği
Yumrulu çok yıllık bir çiçektir, yumruları kışın donabilir. Bahçede dikili ise yumrularını soğuklar gelmeden sökerek ılık bir yerde depolayınız.Tohum ile yetiştirilebildiği gibi yumrularından ayırarakta çoğaltılabilir. Evlerde yetiştirmek mümkündür fakat arada bir güneş ışığı görmeli aksi halde çiçek sapları uzun, cılız ve sağlıksız olur çiçek verimi düşer.Toprağı hafif gevşek olmalı(yumrularının rahat genişleyebilmesi için), suyuna dikkat edilmeli aşırı su ve toprakta çamurlaşma yumruların çürümesine sebep olur.Tohumları Nisan, Mayıs aylarında ekilebilir.

446972
Gazanya Çiçeği Tohumu
446975
Gazanya Çiçeği
Gazanya çok yıllık ve bol güneşi seven bir çiçektir, güneşi görünce çiçeklerini arka arkaya açar, yaz boyu ve hatta sonbaharda havalar soğumaya kadar çiçek açmaya devam eder. Tohumdan kolay yetiştirilir, sıcak havalarda su isteği fazladır.Arada bir yapraklarından bozulanları temizlemekle yeni yaprakların çıkmasını sağlayabilirsiniz.Tohumu Nisan, Mayıs ile Eylül, Ekimde ekilebilir.Sağlıklı çiçekler verirse bol tohum oluşturur.
446973
Gelincik Tohumu
Devam edecek....

KAPTANzst
10-10-2013, 19:50
Selam sayın yaylacı.
Babana kivi fidanı söz vermiştim ama o taraftan yaylaya hiç gitmedim bu sene. O nedenle fidanları getiremedim. Nasıl ederiz. Söz verdim sözümü tutmak isterim.

Yaylacı
10-10-2013, 21:56
Selam sayın yaylacı.
Babana kivi fidanı söz vermiştim ama o taraftan yaylaya hiç gitmedim bu sene. O nedenle fidanları getiremedim. Nasıl ederiz. Söz verdim sözümü tutmak isterim.
Merhaba Kaptan abi, dilerim iyisindir. Babam halen orda uğraşıp duruyor çevreyle, kivi fidanı için acele etmene gerek yok, biliyorum söz vermiştin ve sözünü tutarsın. Ne zaman istersen oraya gidebilirsin, bir çaylarını içersin onlarda çok sevinirler. Mutlaka kivi fidanı getireceğim diye sıkıntıya sokma kendini lütfen, öylesine de gidebilirsin. Babam unutmuştur bile fidanı, hiç canını sıkma. Unutmadığın için teşekkür ederim. Saygılar, selamlar abicim...

Yaylacı
10-10-2013, 22:35
447078
Gelincik
Malumunuz gelincik tanınan bir kır bitkisi, kırlarda kendi kendine tohum saçarak çoğalan tek yıllık bir çiçektir. Gayet zarif ve çiçek ömrü çok kısadır, güneşli açık alanlarda normal toprakta yetişebilir. Su isteği fazla değildir, çiçekten sonra kapsüllerde binlerce tohum oluşur.Saksılarınıza bol tohum atarak adeta kırmızı bir çanak elde edebilirsiniz :)

447082
Glayör Tohumu

447085
Kırmızı Glayör
Soğanlı(genel adıyla korn) ve çok yıllık bir çiçektir(kornlar çürümedikçe), kornlarla çoğaltılabildiği gibi çiçekten sonra eğer tohum oluşum gerçekleşirse alınan tohumlarla da üretilmesi yapılabilir.Toprak çok sıkı olmamalı(kornlarının gelişimi için), su isteği kurak havalarda biraz fazla normal havalarda ise düzenli sulama yapılmalıdır.. Güneşli yerleri tercih eder. Çiçekler tamamen geçtikten sonra çiçek sapı kesilmez ve sap kuruyana kadar kornlar yerlerinden sökülmez. Çiçek sapı kuruyuncaya kadar arada bir sulamaya devam edilir(kornların irileşip olgunlaşması ve yavru korn(kralen) verebilmesi için). Kışları sert geçen yerlerde glayörler sökülerek bahar aylarında ekinceye kadar uygun yerlerde saklanır.

447080
Gülhatmi Tohumu

447081
Gülhatmi
Çok yıllık ve çok kolay yetişen bir çiçektir. Toprak seçimi yapmaz, tohumları Şubat ayından Mart sonun kadar ekilebilir. Normal su ihtiyacı olduğu gibi, aşırı sıcaklarda su ihtiyacı artar(yaprakları büyük olduğu için su kaybı fazla olur). Soğuklara dayanıklı bir bitkidir. Güneşli ve yarıgölge yerlerde yetişebilir.

Yaylacı
10-10-2013, 22:37
Devam edecek.....

Yaylacı
11-10-2013, 21:47
447261
Hintyağı Çiçeği Tohumu

447263
Hintyağı Çiçeği
Kısa boyluları tek yıllık ve uzun boyluları çok yıllık olarak türlerine göre değişebilir. Killi-tınlı orta yapılı geçirgen topraklarda iyi yetişir. Hem alkali hem de asitli topraklarda yetişebilir fakat tohumlarının çimlenebilmesi için toprak nemi yeterli olmalıdır. Bu bitkinin tohumunun en ideal ekim zamanı toprak sıcaklığının 15-18 °C olduğu Nisan ayı ortalarıdır. Tohumların ekim derinliği 3-7 cm derinlikte olmalı, iki haftaya kadar çimlenme toprağın nemi uygunsa gerçekleşir. Bitki hızlı büyür (2-3 ay), kuraklığa dayanıklıdır fakat topraktaki mineralleri alabilmesi için suya ihtiyaç vardır.
Not: Tam bir sanayi bitkisidir.

447262
İpek Çiçeği Tohumu

447277
İpek Çiçeği(Portulaca)
Tek yıllık bir çiçektir. Az su bol güneşe ihtiyaç duyar, açık alanlarda gösterişli çiçekler açar. Saksıda yetiştirilecekse suyu tutmayan süzek toprak tercih edilmelidir. Son donlar geçtikten sonra Nisan ayı ortalarında toprağa ekilebilir. Her türlü toprakta yetişmesi mümkündür.

447265
Kan Damlası Çiçeği Tohumu

Yaylacı
11-10-2013, 22:21
447281
Kan Damlası Çiçeği(Adonis Aestivalis)

Taşlık alanlarda ve bozkırlarda kendi başına yetişebilen 40-50 cm boylanabilen tek yıllık otsu bir bitkidir.Kan kırmızı ve sarı renkleri mevcuttur. Normal bahçe toprağında yetişmesi mümkündür fakat organik maddece bol olan topraklarda daha iyi gelişir. Tohumdan yetiştirilir, şaşırtmaya gelmez onun için tohumları doğrudan yetiştirilecek toprağa ekilir. Güneşli ve yarı gölge alanlarda yetişir, su ihtiyacı normaldir fakat aşırı sıcaklarda suyuna dikkat edilmelidir.Nisan ayı başlarında toprağa ekilebilir.
447282
Keten Çiçeği Tohumu

447284
Keten Çiçeği

Çok yıllık 50-60 cm boylanabilen otsu dayanıklı bir bitkidir.Süzek bahçe toprağında iyi gelişir, aydınlık ve güneşli alanları tercih eder. İlkbahar başlangıcında toprak işlenebilir durumdaysa ekilebilir. Bitkinin sap kısmı lifli yapıda ve sağlamdır, çeşitli şekillerde kullanılabilir. Toprağı kuruduğunda sulama yapılabilir.

447283
Kirli Hanım Tohumu

447285
Kirli Hanım Çiçeği(Zinia)

Mevsimlek, tek yıllık bir çiçektir. Tohumdan yetiştirilir, gübreli, hafif alkalı ve nötür topraklarda iyi yetişir. Bol güneşli alanlarda bol çiçek açar, toprağı tamamen kurumadan sulanmalıdır. Bol çiçek açması için çiçekleri tamamen solmadan koparılmalı aksi kesilmeden bırakılırsa diğer tomurcuklar küçük çiçek açar. Tohum almak için iki üç çiçek tohuma bırakılır. Tohumlar ilkbaharda toprak işlenebilir duruma geldiğinde toprağa ekilir, fideler 3-4 yapraklı olunca gerçek yerlerine şaşırtılabilirler. Fideler büyürken tepe kısımları koparılırsa daha fazla dallı bitki elde edebilirsiniz.

Yaylacı
11-10-2013, 22:23
Devamı edecek....

Yaylacı
12-10-2013, 21:14
447395
Beş Nokta Çiçeği Tohumu(Nemophila)

447398
Beş Nokta Çiçeği

Kısa boylu (10-15 cm boylanır), ilkbahar ve yaz ayları boyunca devamlı çiçek açar. Çiçek beş ayrı taç yapraktan oluşur ve her bir taç yaprakta eflatun renkli büyükçe benek bulunur ve ismini buradan alır. Normal bahçe toprağına tohumları ekilebilir, tohumdan üretilir. Ne az ne de çok su ihtiyacı vardır, toprağı kurudukça sulanabilir. Çiçekten sonra tohum keselerinde tohumlar oluşur, bu tohumları almazsanız yere dökülür ve seneye tekrar çimlenerek yeni bitki oluşur.
Gölge yerlerde iyi yetişir, dona ve sıcağa dayanıklıdır.

447396
Ağaç Çileği-Kocayemiş(Arbutus unedo)

447399
Ağaç Çileği-Kocayemiş(Arbutus unedo)

Her ne kadar çiçek olmasada faydalı bir meyveye sahip çalı türü bu ağaççığı buraya aldım, meyvelerinden herkese tavsiye ederim. Faydalı olmadığı birşey yok gibi.
Bahçe toprağına ekilebilir, tohumları ekmeden önce 4-5 °C lik suda bir iki hafta bekletilir. Tohum ekim zamanı sonbaharın sonu başlar kış sonuna kadar devam eder.Gübreleme ve budanması normaldir, sulaması ise bitkinin iyi gelişimi için dip sulaması olarak yapılır.

447397
Alisyum(Alyssum)

Yaylacı
12-10-2013, 22:00
447411
Alisyum(Alyssum)

Bahçe toprağına ekilebilir, toprak olarak fazla bir isteği yoktur. Tohumdan çok kolay yetişir, çiçekten sonra dökülen tohumlar kendiliğinden çimlenir. Toprağı kuruyunca sulanabilir, güneşli alanlarda iyi gelişir. Saksıya aldığınızda sarkan çiçek formuna alabilirsiniz. Ayrıca yayılıcı özelliğinden dolayı yer örtücü olarak ta kullanılabilir. Yılın tüm mevsimlerinde ekime uygundur.

447412
Amarilis Tohumu

447414
Amarilis

Yumrulu oluşundan dolayı çok yıllık bir çiçektir.Bahçe toprağında rahatlıkla yetiştirilebilir özel toprak isteği yoktur. Su ihtiyacı diğer bitkiler gibi normal seviyede suya ihtiyaç duyar. Tohumları İlkbahar sonu ekilebilir, tohumlar yassı olduğu için toprağa yatay olarak ekilir. Çoğaltılması sadece tohumla değil yumrularındaki yavruları ayırmak suretiyle de olabilir. Güneşli ve yarı gölge yerlerde güzel gelişir.

447413
Aynısafa Tohumu(Calendula officinalis)

447415
Aynı Safa Çiçeği(Calendula officinalis)

Tek yıllık bir bitkidir, 30-40 cm boylanır.Özellikle kum ve kil karışımı gevşek süzek toprakları sever fakat diğer toprak türlerinde de yetişir.Çok fazla suya ihtiyaç duymaz, güneşli ve yarı gölge yerlerde yetişir. İlkbahar ortasında tohum ekimine başlanabilir(havaların geç ısındığı yerlerde Mayıs ayında)

Yaylacı
12-10-2013, 22:03
Devam edecek....

Yaylacı
13-10-2013, 18:36
447502

Çingene Eteği Tohumu

447505

Çingene Eteği(Tricolor daisy)

Tek yıllık 30-35 cm boylanabilen bir çiçektir, tohumdan üretilir. Toprak seçimi yoktur, asitli, yarı asitli ve nötral topraklarda yetişir. Bol güneşli yerlerde devamlı çiçek açar, ortalama ve düzenli sulamak gerekir. Tohum ekim zamanı Mart ayından Hazirana kadardır. Saksı ve tarhlarda yetiştirmeye uygundur.

447503

Gayret Çiçeği Tohumu(Gaillardia)

447506

Gayardi Çiçeği(Gaillardia)

Çok yıllık otsu 20-35 cm boylanabilen bir çiçektir. Normal toprakta yetiştirilebilir. Bol güneşli alanlarda devamlı çiçek verir. Normal ve düzenli su ihtiyacı vardır. Tohumları farklı zamanlarda ekilebilir, sonbaharda doğrudan toprağa, son donlardan önce kapalı bir alana veya son donlardan sonra açık alana ekilebilir.

447504

Horozibiği(Balta)Tohumu (Celosia)

Yaylacı
13-10-2013, 19:15
447516

Horozibiği Balta(Celosia)

Tek yıllık 80-90 cm boylanabilen otsu bir çiçektir. Gövdesi kalın ve sağlam olduğu için rüzgara karşı dayanıklıdır. Özel toprak isteği yoktur, bahçe toprağında rahatlıkla yetiştirilir. Normal seviyede su isteği bulunur, sıcaklara dayanıklıdır. En önemli özelliği yaz boyu çiçeğinin rengi bozulmadan ve dökülmeden kalabilmesidir(yaklaşık 4 ay). Güneşli alanlarda güzel gelişir, biraz gübre desteği verirseniz çiçeklenmesi daha muhteşem olur. Kırmızı, sarı ve bazen de beyaz renklilere rastlanabiliyor. Balta türünden ayrı olarak püskül şiklinde çiçek vereni de vardır. Tohumları doğrudan toprağa Nisan- Mayıs aylarında atılırsa iki ay sonra çiçeklerini vermeye başlar. Çiçeklerini keserek gölge ve havadar yerde kurutabilir ve vazonuza yerleştirebilirsiniz.

447517

Kozmos Tohumu(Cosmos bipinnatus)

447519

Kozmos Çiçeği(Cosmos bipinnatus)

Tek yıllık 1-1,5 m boylanabilen otsu bir çiçektir. Bahçe toprağında yetişir, özel toprak ihtiyacı yoktur( toprağı hafif kumlu olursa daha iyi sonuç alınır). Güneşli ve yarı gölge yerlerde yetişebilir. Normal düzeyde su verilmelidir, bol çiçek açması için 20-25 cm boya geldiğinde uç alımı yapılmalıdır. Tohumları Nisan ayı başlarında ekilebilir.

447518

Mine Çiçeği Tohumu(Verbana)

447528

Mine Çiçeği(Verbana)

Çok yıllık yayılıcı ve otsu 20-30 cm boylanabilen bir çiçektir. Bahçe toprağında yetiştirilebilir. Tohum ve çelik ile üretilebilir, tohumlar ilkbaharda tohum kasalarına ekilerek fide elde edilebilir.Çok sıcaklarda su isteği fazladır. Normal havalarda aşırı su bitkinin genç köklerine zarar verir. Rüzgarsız bol güneşli yerlerde iyi gelişir.

Yaylacı
13-10-2013, 19:18
Bu sayfalarda bazı çiçekleri tohumları ve çiçek resimleriyle tanıtmaya çalışıyorum, çoğu bilinen çiçekler fakat henüz çiçek yetiştirmeye yeni başlamış kişiler olabilir düşüncesiyle bilinen bilinmeyen tüm çiçekleri burada tanıtmaya çalışıyorum. Umarım bir nebze faydam dokunur. Çiçek tanıtımı devam edecek....

Benol Hazaroğlu
13-10-2013, 19:31
Evet isimleri bilmeyenlere çok büyük fayda sağlayacak eminim. Şu ana kadar böyle kapsamlı çiçek tohumları tanıtılmamıştı.
Sitede bir çok çiçek ismi başlık olarak tanıtılmış.

Yaylacı
14-10-2013, 22:04
447732

Manolya Tohumu(Magnolia)

447735
Manolya (Magnolia grandiflora)

Her ne kadar ağaç olsada çiçeği çok güzel, gösterişli ve kokulu olduğu için burada tanıtmakta fayda gördüm. Ortalama 10-15 m boylanabilen farklı bölgelerde daha büyük boylu olabilen her dem yeşil bir ağaç türüdür. Kireçli topraklardan hoşlanmaz, torf ve demir içeren toprak karışımı manolya için idealdir. Suyu sever, özellikle genç fidanlar bol su ihtiyacı hisseder, yaşlı ağaçlar ise toprağı kurursa hemen sulanmalıdır. Bu ağaç tepesinden aşağı yağmurlama şeklinde yıkanmayı çok sever. Tohumla yetiştirilebilir fakat ağaç büyüyüp çiçek açması için uzun yıllar gerekir, çelik alınarak, aşı yapılarak ve havai köklendirme yöntemi ile çoğaltılabilir(havai köklendirme: fide yapılacak dal çevresi toprak ile uygun şekilde sarılır ve köklendirilir sonra köklenen dal kesilerek yerine dikilir)
Tohumla yetiştirmek zordur, sonbaharda tohumlar ağaçtan alındıktan hemen sonra toprağa veya soğuk katlamaya bırakarak ilk baharda ekilebilir.

447733

Müge Çiçeği Tohumu(Convallaria majalis)

447736

Müge Çiçeği(Convallaria majalis)

Rizom köklü çok yıllık otsu bir bitkidir, bitkinin çiçek ve yaprakları zehirlidir dikkatli olmak gerekir. Organik madde bakımından zengin toprakları sever, arada bir gübre takviyesi yapılırsa bol çiçeklenir. Toprağın sürekli nemli kalmalı fakat aşırı su verilmemelidir. Yarı gölge yerler veya doğrudan güneş ışığına maruz kalmayan yerler bitki için idealdir. Tohumdan yetiştirmek zordur, en iyisi köklerinden ayırma suretiyle üretilir. Rizomları Kasım ile Mart ayları arasında ayrılarak dikilebilir. İki yılda bir saksı toprağı değiştirilirse bitki bol çiçekli olur ve iyi gelişir.

447746

Ölümsüz Çiçek Tohumu(Helichrysum)

Yaylacı
14-10-2013, 22:48
447753

Ölümsüz Çiçek Tohumu(Helichrysum)

Tek yıllık otsu bir çiçektir, hemen hemen her tür toprakta yetişebilir. Toprağı kuruyunca su verilmelidir. Güneşli alanlarda gösterişli bol çiçek verir. Tohumları Şubat ayından Hazirana kadar ekilebilir.Çiçekleri tohumlaşmaya dönmeden kesilerek gölge kuru bir yerde baş aşağı asılarak kurutulursa çiçekleri solmadan çok uzun süre saklanabilir. Birçok rengi mevcuttur, altın sarısı, sarı, kırmızı, beyaz, bordo ve yeşil limon.

447754

Peygamber Çiçeği Tohumu(Centaurea cyanus)

447756

Peygamber Çiçeği(Centaurea cyanus)

Tek yıllık 50-60 cm kadar boylanabilen bir çiçektir. Geçirgen bahçe toprağında güzel gelişir, ortalam ve düzenli suya ihtiyaç duyar. Tohumdan çok kolay yetişir, tohumları ilkbahar da Şubat-Mayıs, sonbaharda ise Ekim-Kasım sonu ekilebilir. Kurutulmuş çiçek olarak saklanabilir. Mavi, kırmızı, bordo, beyaz, leylak ve mor renkleri bulunur.

447755

Sabah Sefası Tohumu(ipomoea)

447757

Sabah Sefası Çiçeği(ipomoea)

Tek yıllık sarmaşık bir çiçektir, kökleri derine gitmez toprak yüzeyine tutunduğu için gevşek ve geçirgen topraklarda iyi gelişir. Buna mukabil su ihtiyacı düzenli olmalı, toprağı kurursa bitki zarar görür. Tohumları ilkbahar başından Haziran sonuna kadar ekilebilir. Tohumu düştüğü yerde gelişir, bu yüzden yetiştirilmesi kolaydır. Sabah açan çiçekler öğlen saatlerine kadar yaşayabilir, çeşitli renkleri mevcuttur. Koyu mavi, beyaz ve kırmızı en çok bilinen renklerdir.

Yaylacı
15-10-2013, 12:21
Tüm Ağaçlar.net ailesinin Kurban Bayramını kutlar nice mutlu bayramlar dilerim...

Muda
23-10-2013, 17:51
Üç farklı Adenium, bakalım çiçeklerini görebilecek miyim? Geçen yaz tohumdan ekmiştim, salona almıştım kışı atlattılar.

417709

417710

417711

Ebruli Dahlia bu sene ilk defa ekmiştim.

417712

Haşhaş çiçeklerini bol keseden veriyor

417713
Bir zamanlar aynı haşhaş tohumundan bende de vardı. Ne zaman nasıl çıktığını anlayamamıştım. Çiçek olarak bu şekilde katmerli idi. Daha sonra kayboldu. Muhtemelen süs için yetiştirilen bir tür. Haşhaş tarlaları olduğu ve onları gördüğüm için normal haşhaşlar aynı şekilde değil. Lale gibi tek çiçekli. Katmerli gibi olmuyorlar. Tabi beyaz, mor ve muhtemelen ithal gelen tohumlardan çıkan morumsu bir renk var.

Muda
23-10-2013, 17:54
Sayfanız çok güzel. Çok değişik çiçekler var. Hepsini inceleyemedim ancak o kadar çeşit ve güzel çiçekler yetiştirebilen kişilerin yerlerinin yeterli olmaması çok kötü. Eskilerin dedikleri gibi at olur meydan olmaz meydan olur at olmaz.

Yaylacı
24-10-2013, 19:24
Tekrar merhabalar, sevgili dostlar...
Bayramı bitirdik, biraz sağda solda işlerimiz var derken biraz ara vermek zorunda kaldım. Kaldığımız yerden devam ediyorum, bu arada kısıtlı bir zamanım olduğu için fazla bir şeyler ekleyemiyorum.
Ayrıca vermiş olduğum bilgilerle ilgili, yanlış terim , yanlış ve eksik bilgi varsa lütfen uyarınız, eleştiriniz.

Yaylacı
24-10-2013, 19:33
Sayfanız çok güzel. Çok değişik çiçekler var. Hepsini inceleyemedim ancak o kadar çeşit ve güzel çiçekler yetiştirebilen kişilerin yerlerinin yeterli olmaması çok kötü. Eskilerin dedikleri gibi at olur meydan olmaz meydan olur at olmaz.
Sayın Muda, teşekkür ederim. Evet hani derler ya, kişide para vardır fakat ne yapacağını bilmez, kişide bilgi vardır uygulayacak yer bulamaz gibi birşey. Yerim kısıtlı, keşke bir bahçem veya yeteri kadar tarlam olsaydı neler yapmazdım. Bitki yetiştirmeyi, üretmeyi seviyorum ve bunları sadece kendim için değil ürettiğim bitkileri çevremdekilere verip onları sevindirmek te güzel birşey.Hastalık işte, nerde güzel bir çiçek görsem satın almak onunla ilgilenmek isterim. Dilerim sizinde bol çeşit ve güzel çiçekleriniz olur. Saygılarımla efendim....

Yaylacı
24-10-2013, 19:43
Sayın Muda, Adeniumlarım yaşamını sürdürüyor fakat onlarda henüz çiçeklenme göremedim, belkide bir yerlerde hata yapıyorum. Bu konuda biraz daha fazla bilgi edinmem lazım.
Haşhaş çiçeği yazdığınız gibi tarlalarda yetiştirilen bitkilerden değil, bendeki haşhaşları tohum olarak satın almıştım sanırım hibrit bunlar. Normal haşhaş tek taç yaprak şeklinde çiçeklenme gösterir, bendekiler katmerli yapıya sahip.

Yaylacı
24-10-2013, 20:15
449422

Şakayık Tohumu(Paeonia)

449423

Şakayık Çiçeği (Paeonia)

Hafif killi, kırmızı ve iyi drene topraklarda yetişir. Çok su bitkinin köklerinde çürümelere yol açar. Tohumdan yetiştirmek hem çok zor hem de tohumdan yetişen bitkinin çiçeklenmesi birkaç yıl sürer, üstelik çiçekleri katmerli değil tek taç yapraklara sahip olarak çiçek açar. En iyi yöntem bitkiyi yumrularından ayırarak çoğaltabilirsiniz.

449424

Bahçe Şebboyu Tohumu(Matthiola)

449425
Bahçe Şebboyu Çiçeği(Mathiola)

Organik maddece zengin drenajı iyi topraklarda yetişir.Tohumları Temmuz sonundan itibaren, Ekim, Kasım veya Aralık aylarında toprağa serpilerek üretilir. Çimlenme gerçekleşip fideler 3-4 yapraklı olunca esas yerlerine alınırlar. Sulama yapılırken bitki üstten değil toprak yüzeyinden yapılmalı, aksi halde bitkinin gövdesinde çürümeler olur. Kışın sulama işi azaltılmalıdır.

sonkez
25-10-2013, 10:14
449422

Ağaç Şakayık Tohumu(Paeonia)

449423

Ağaç Şakayık Çiçeği (Paeonia)

Hafif killi, kırmızı ve iyi drene topraklarda yetişir. Çok su bitkinin köklerinde çürümelere yol açar. Tohumdan yetiştirmek hem çok zor hem de tohumdan yetişen bitkinin çiçeklenmesi birkaç yıl sürer, üstelik çiçekleri katmerli değil tek taç yapraklara sahip olarak çiçek açar. En iyi yöntem bitkinin dalını toprağa daldırarak köklendirme(havai daldırma).

449424

Bahçe Şebboyu Tohumu(Matthiola)

449425
Bahçe Şebboyu Çiçeği(Mathiola)

Organik maddece zengin drenajı iyi topraklarda yetişir.Tohumları Temmuz sonundan itibaren, Ekim, Kasım veya Aralık aylarında toprağa serpilerek üretilir. Çimlenme gerçekleşip fideler 3-4 yapraklı olunca esas yerlerine alınırlar. Sulama yapılırken bitki üstten değil toprak yüzeyinden yapılmalı, aksi halde bitkinin gövdesinde çürümeler olur. Kışın sulama işi azaltılmalıdır.

Ağaç Şakayık Tohumu..Eğer dağıtmak isterseniz ben talibim.:)

Yaylacı
26-10-2013, 21:49
Sayın Sonkez, adresinizi özelden bana yazarsanız size Şakayık tohumlarından gönderirim fakat tohumlar 1 yıllık ve tohumdan yetiştirmek oldukça zor başarabilir misiniz bilmiyorum.Dilerim ki tohumları çimlendirebilirsiniz. Üstelik tohumdan çimlendirseniz bile ancak 3-4 yıl sonra çiçeklenme gösterir, biraz sabırlı olmanız gerekli :)

Yaylacı
26-10-2013, 22:35
449863

Ölümsüz Çiçek(Helichrysum)

449865

Ölümsüz Çiçek Kırmızı (Helichrysum)

449864

Ölümsüz Çiçek(Helichrysum)

449866

Ölümsüz Çiçek Sarı(Helichrysum)

Tohumlarından üretilen 1 m kadar boylanabilen bir çiçektir, normal bahçe toprağına biraz kompost karıştırılarak hazırlanan toprağa tohumları son donlardan önce serpilir(Şubat ayından Yaz başına kadar ekilebilir). Tohumların üzerini çok ince toprakla örterek elinizle hafifçe bastırın. Fideleri herhangi bir toprağa alabilirsiniz, toprak seçimi yoktur. Sulamayı özellikle uzun süren kuraklıklarda düzenli yapın, kuraklığa dayanıklıdır. Altın sarısı, sarı, beyaz, yeşil limon rengi, kırmızı, mor ve bordo renklerde bulunabilir. Kurutulmuş çiçek olarak saklamak için idealdir, çiçek saplarını topraktan 5-10 cm yukarıdan çiçekleri tam açtıktan sonra tohuma ermeden keserek buket halinde bağlayarak baş aşağı kuru ve havadar bir yerde asın, taze çiçek görünümlü çiçek olarak vazolarınıza alabilirsiniz. Merak etmeyin bitkiyi kaybetmezsiniz saksılarınızda kesilmiş haldeki çiçekleriniz yeni sürgünler vererek yeniden çiçek açarlar.

sonkez
27-10-2013, 10:23
Sayın Sonkez, adresinizi özelden bana yazarsanız size Şakayık tohumlarından gönderirim fakat tohumlar 1 yıllık ve tohumdan yetiştirmek oldukça zor başarabilir misiniz bilmiyorum.Dilerim ki tohumları çimlendirebilirsiniz. Üstelik tohumdan çimlendirseniz bile ancak 3-4 yıl sonra çiçeklenme gösterir, biraz sabırlı olmanız gerekli :)

Teşekkür ederim..Başka kolay yolu varsa onuda denemek isterim..Adresiniz özelinizde...Müge Çiçeği Tohumu(Convallaria majalis)da varsa onuda isteye bilirmiyim..Biraz yüzsüzlük oldu ama kusura bakmayın..Okadar değişik çeşitli çicekleriniz varki....İnsan dayanamıyor..Saygılar...

Yaylacı
27-10-2013, 18:10
450038

Karanfil Gülü(Lychnis coronaria) Tohumu

450039

Karanfil Gülü (Lychnis coronaria) Çiçeği

Otsu ve çok yıllık 60-90 cm boylanabilen güzel bir yaz çiçeğidir. Güneşli alanlarda iyi gelişir devamlı çiçek açar. Toprağı normal bahçe toprağı fakat iyi dernajlı olmalı, su ihtiyacı fazla değildir, toprak yarı kuru olmalı. Sıcağa ve kuraklığa dayanıklıdır. Fazla su verilirse çiçek kökünden itibaren ölmeye başlar. Tohumları Mart ayından Mayıs ayına kadar ekilebilir.Haziran ayından Ağustos ayına kadar çiçeklenme gösterir, bol tohum bırakır.

450040

Yer Minesi (Verbena) Tohumu

450046

Yer Minesi Çiçeği(Verbena)

İyi dernajlı(süzek olmalı) bahçe toprağında kolaylıkla yetiştirilebilen, 5-15 cm boylanabilen gerektiğinde saksıda sarkıcı bitki olarak davranan yıllık çiçeklerdendir. Toprağı kuruduğu zaman su verilmesi daha uygundur, çok su köklerinin çürümesine neden olur. Tohumları Şubat ayından Mayıs ayına kadar ekilebilir çimlenmeleri için biraz sabırlı olmalısınız çimlenme uzun sürebilir. Çiçeklenmesi ilkbahar sonlarından itibaren Sonbahara kadar devam eder. Leylak mor, kırmızı, beyaz, kayısı ve pembe renklerde bulunur. Çiçekten sonra tohum alınabilir.

Yaylacı
27-10-2013, 18:16
Teşekkür ederim..Başka kolay yolu varsa onuda denemek isterim..Adresiniz özelinizde...Müge Çiçeği Tohumu(Convallaria majalis)da varsa onuda isteye bilirmiyim..Biraz yüzsüzlük oldu ama kusura bakmayın..Okadar değişik çeşitli çicekleriniz varki....İnsan dayanamıyor..Saygılar...
Ben teşekkür ederim sayın sonkez, sayfalarıma misafir olup beğenilerinizi sunduğunuz için. Burada paylaşmak esastır, fotoğraf, bilgi ve mümkünse tohum olarak. Bu kadar çiçekle uğraşmak bir zevk fakat bazan bitkileri birbirine karıştırabiliyorum, özellikle çiçekleri sularken bazan yanlışlıkla su ihtiyacı olmayanlara da su veriyorum. Müge çiçeğinden size ayırdım geriye bana sadece üç adet kadar kaldı. Bu sene anaç bitkiden yine tohum almaya çalışacağım, kolleksiyonum eksildi. Saygılar, selamlar efendim....

Yaylacı
27-10-2013, 18:22
Şunu belirtmeden geçemeyeceğim, Karanfil Gülü (Lychnis coronaria) çiçeğini Kırklareli kırsalından tohum olarak toplamıştım ve burada yetiştirebildim. Bitkinin yaprak ve dalları gümüşi tüysü bir yapıya sahip fakat çiçekleri çok alımlı, yetiştiği toprak ise tamamen sudan mahrum (arada bir yağan yağmurlardan faydalanabiliyor). Bu bilgiyi de buraya eklemek istedim.....

sonkez
27-10-2013, 20:46
Çok faydalı bilgiler teşekkür ederim..Kolay gelsin...

Yaylacı
28-10-2013, 17:36
Çok faydalı bilgiler teşekkür ederim..Kolay gelsin...
Teşekkür ederim, faydalı olabildiysem ne mutlu bana.

Yaylacı
28-10-2013, 17:45
Terasımdan biraz haber vermem lazım birkaç çiçek kendini bu güzel havalara kaptırıp güzelliklerini sergilediler.

450241
Bodur Ağaç Hatmi kırmızı renklisi arada bir kendini gösteriyor, bunun bir de sarı renklisi var bir iki güne kalmaz açar.

450242

Alyssum-Ballıca çoştu, hangi saksıda yetişmişse çiçeklenmeden duramıyor, bir de mis gibi kokmuyor mu....

450243

Beyaz Kasımpatı nazlı nazlı çiçeklerini açmış, arkadan diğer tomurcukları da hareketlendi.

450244

Sarı Kırmızı Kasımpatı, bu sene çok güzel açıyor. Geçen sene bir çiçekçiden 15 cm boylu almıştım, saksısını bir kere değiştirdim. Üç fide halindeydi birini söküp bir yakınıma hediye etmiştim, bir iki makas darbesi uygulamıştım fakat bu sene daha da çoştu. Ona özel işlem uygulayacağım.

Yaylacı
28-10-2013, 17:52
Şu an için çiçeksiz aşağıdaki bitkiler, yakında birşeyler olabilir...
450247
Echeveria

450248
Tohumdan yetiştirdiğim Jakaranda fidesi, mimozaya benziyor fakat yaprakları ürkmüyor, dokunduğumda tepki yok. Bonsai adayı olacak..

450249
Meleklerin Boruları
Geçtiğimiz yaz Trabzon ziyaretimde Kaptan abiden çelik almıştım, çiçek açmak için kısa boyuna bakmadan çiçek tomurcuğu oluşmuş bile.

450250
Yine Meleklerin Boruları, bu da çelik olarak alınmıştı çiçek için tomurcuk verdi...

ahsenn
28-10-2013, 18:19
DEV hatmi çiçeğini merak etmiştim.gerçekten DEV.

Yaylacı
28-10-2013, 18:33
DEV hatmi çiçeğini merak etmiştim.gerçekten DEV.
Sayın ahsenn, evet Dev Hatmi (Luna Hibiscus White) çiçeğini bir uçtan bir uca cetvelle ölçtüğünüz takdirde 25-30 cm olduğu görülür. Bu çiçeği Sancaktepe(İstanbulun Anadolu Yakasında bir ilçesi) de bir seradan almıştım, çiçeği ilk orada gördüğümde ben de şaşırmış ve hemen satın almıştım. İlginç bir bitki...

Yaylacı
30-10-2013, 11:42
Herkesten çok özür diliyorum, 395 numaralı başlıkta Şakayıp Çiçeği(Paoenia) ni Ağaç Şakayık olarak isimlendirmiştim. Sonra düzelttim hatayı, Şakayık başka tür Ağaç Şakayık başka tür, bu hatayı düzelttim. Sizlerden tekrar özür diliyorum.Saygılarımla....

Yaylacı
31-10-2013, 23:29
Bir süreliğine kayboluyorum, bana biraz müsade......

hüzün
01-11-2013, 13:25
çok teşekkürler...
devamını bekliyoruz.

Yaylacı
04-11-2013, 21:03
Sevgili ağaçlar.net üyeleri, bu site ve siteyi oluşturan tüm üyelerin sayfalarında yer alan bahçe, balkon, teras ve diğer başlıklı sayfalarla bu site dünyanın en büyük bitki bahçesi bana göre. Bu muhteşem bahçeye katkım olması bakımından sizlere 200 den fazla bitkinin Türkçe ve Latince adlarıyla tohum, kök, yumru v.s. yetiştirme yöntemleriyle ekim-dikim zamanlarını gösteren bir tablo hazırlıyorum. Yakında burada veya uygun bir yer gösterilirse oluşturmakta olduğum tabloyu göndereceğim. İsteyen bilgisayarına indirebilir, ek yapabilir veya eksik-yanlış varsa düzeltebilir. Saygılarımla efendim...

Yaylacı
04-11-2013, 21:04
çok teşekkürler...
devamını bekliyoruz.
Ben teşekkür ederim, devam edecek sayın hüzün. Saygılarımla....

drhegeli
04-11-2013, 23:25
Ölümsüz Çiçek (Helichrysum)

Tek yıllık otsu bir çiçektir...

Sn Yaylacı, Helichrysum türünde onlarca cins var. Aralarında çok yıllık ve çalı tarzında olanlar da bulunuyor. Bahse konu olan hangi cins acaba?

Helichrysum Cinsleri (http://www.theplantlist.org/tpl/search?q=Helichrysum)

İkinci bir sorum ise, bitki ve tohum fotoğrafları size mi ait; bilgiler kendi tecrübeniz mi? Değillerse kaynaklarınızı da paylaşır mısınız?

Yaylacı
05-11-2013, 12:14
Sn Yaylacı, Helichrysum türünde onlarca cins var. Aralarında çok yıllık ve çalı tarzında olanlar da bulunuyor. Bahse konu olan hangi cins acaba?

Helichrysum Cinsleri (http://www.theplantlist.org/tpl/search?q=Helichrysum)

İkinci bir sorum ise, bitki ve tohum fotoğrafları size mi ait; bilgiler kendi tecrübeniz mi? Değillerse kaynaklarınızı da paylaşır mısınız?
Sayın drhegeli, sayfalarıma hoş geldiniz. Helichrysum çiçeğinin bir çok türü var bu doğru, size katılıyorum.Helichrysum güncel olarak en çok tanınan isim, bu bitkinin gerçek adı Xerochrysum ve türleri. Bende bulunan çiçeğin adı "Helichrysum bracteatum "türü, daha önceleri bu adla anılan bitki son dönemlerde "Xerochrysum bracteatum" olarak adlandırılmış. Bendeki bu çiçek, tek veya iki yıllık.
Sayfalarımda bulunan çiçek ve tohum resimlerinin tümü bana aittir, cep telefonum ile çekip Photoshopta düzenledikten sonra bu sayfalara atıyorum. Bitkileri kendim yetiştirip büyüttüğüm için genel bakım bilgilerine sahibim, bazan sorun çıktığında internetten faydalanıyorum.
Örnek olarak, Medinilla ve Tacca chantrieri(Yarasa Çiçeği), geçen sene bende vardı fakat yanlış bakım ve sulamadan dolayı bu iki güzelim bitkiyi kaybettim ama bana bir faydası oldu, aynı hataları tekrarlamamayı öğrendim, bu iki bitkiden yeniden alacağım ve eminim ki kazandığım tecrübe ile bakımlarını ve yetiştirilmesini sağlayacağım.
Siz de biliyorsunuz, yabancı bir bitkiyi bakıp yaşatmak kolay değil ancak bitkiyle uğraşır bakımı için çaba sarfederseniz o zaman bitkiyi tanımış olursunuz, benimde hep öyle oldu zaten. Kendim yetiştirdiğim için bitkilerin nelere ihtiyaç duyduğunu artık biliyorum. Sayfalara yazdığım bilgiler de benim kendi tecrübelerim fakat tabi ki internetten araştırıp ustalardan bilgi aldığım oluyor. Bitki hastalıklarından anlamam, zararlılardan sadece birkaçını bilirim.
Bu satırları yazmadan az önce siparişim vardı, kargo teslim aldım. Yeni bitkilerle tanıştım artık onları tanımaya çalışacağım."Bulbine frutescens(şifalı olduğu söyleniyor), Begonia dragon wings, Primula auricula, Achillea summer berries(Civanperçemi) ve Aubrieta(Obrezya) " bu bitkileri biraz önce teslim aldım. Artık iş araştırmaya ve nasıl bakım yapılacağına kalmış, şimdi bunlar üzerine çalışacağım ondan sonra tecrübelere göre bilgilerini buraya aktaracağım.
Saygılarımla efendim....

Muda
05-11-2013, 14:14
Sayın Yaylacı; Bitkiler konusunda bazı şeyleri zamanla öğreniyoruz. Bu yıl ben de bir şirketten çok beğendiğimi düşündüğüm bitki tohumları satın aldım. Bir kısmını da arkadaşım da istemişti. Tohum sayısı çok olduğunu düşünerek çeşitli renklerde ve beğendiklerimizden almıştık. Gelen tohumlara baktığımızda sizin tohumların çok minik ve az olduklarını gördük. Arkadaşımın istediklerini ben mecburen hepsini verdim. Onda nerede ise hiç çimlenme olmadı. Bendeki tohumların büyük bir kısmını çimlendirdim ancak çok azını büyütebildim. Bu yıl tohum siparişi vermeyi pek düşünmüyorum. Elimde olanlar ve bildiğim yerden aldıklarımla devam edeceğim. Achillea summer berries(Civanperçemi) ne renk. Ben onun pembe olanını almıştım. Çimlendirdim ancak büyümedi. Doğal halinde sarı ve beyaz arasında muhtelif tonları ve büyüklükte olanları var. Beyaz civanperçemi en fazla şifalı olanı olarak biliyorum. Daha çok sarı olanı tercih edilse de. Civanperçemi ilk yıl büyüyor ikinci yıl çiçek açıyor. Aldığınız tohumları ilkbaharda ekerseniz soğuk katlama olanlar haricinde tutma olasılığı yükseliyor.

Yaylacı
05-11-2013, 18:39
Sayın Yaylacı; Bitkiler konusunda bazı şeyleri zamanla öğreniyoruz. Bu yıl ben de bir şirketten çok beğendiğimi düşündüğüm bitki tohumları satın aldım. Bir kısmını da arkadaşım da istemişti. Tohum sayısı çok olduğunu düşünerek çeşitli renklerde ve beğendiklerimizden almıştık. Gelen tohumlara baktığımızda sizin tohumların çok minik ve az olduklarını gördük. Arkadaşımın istediklerini ben mecburen hepsini verdim. Onda nerede ise hiç çimlenme olmadı. Bendeki tohumların büyük bir kısmını çimlendirdim ancak çok azını büyütebildim. Bu yıl tohum siparişi vermeyi pek düşünmüyorum. Elimde olanlar ve bildiğim yerden aldıklarımla devam edeceğim. Achillea summer berries(Civanperçemi) ne renk. Ben onun pembe olanını almıştım. Çimlendirdim ancak büyümedi. Doğal halinde sarı ve beyaz arasında muhtelif tonları ve büyüklükte olanları var. Beyaz civanperçemi en fazla şifalı olanı olarak biliyorum. Daha çok sarı olanı tercih edilse de. Civanperçemi ilk yıl büyüyor ikinci yıl çiçek açıyor. Aldığınız tohumları ilkbaharda ekerseniz soğuk katlama olanlar haricinde tutma olasılığı yükseliyor.
Sayın Muda, bir önceki mesajımda sipariş ederek aldığım bitkiler tohum değil fide olarak bana geldi. Tohumdan yetiştirmek her bitki için kolay olmuyor bazıları çok kolay çimlenebiliyor bazıları ise özel işlem gerektiriyor. İsimlerini yazdığım bitkilerin hepsi fide, civanperçemi üç değişik renkte, beyaz, pembe, kırmızı tonlarında ve sarı olabilir.
Tohumlar her zaman sağlıklı olmayabiliyor, sizin tohum ekim denemelerinizde çimlenme gerçekleşmiyorsa tohumlar yıllanmış olabilir. Bana gelen fidelerin saksı toprağı, toprak, kum ve perlit karışımından oluşuyor. Araştırmak lazım civanperçeminin toprak isteği nedir, bitkiyle birlikte gelen bilgilerde her türlü toprak fakat çok iyi drene toprak gerektiği yazıyor.
Geçtiğimiz Pazar günü, terasımda Kelebek Orkidesi ve farklı birkaç çeşit çiçeğin tohumlarını ektim, hergün özenle kontrol ediyorum. Çimlenme gerçekleştiğinde resimlerini çekerek buraya ekleyeceğim. Ne yaptığımı ve nasıl bir çalışma yaptığımı ayrıntılarıyla açıklayacağım çünkü doğayı ve yeşilliği seviyorum, bitki yetiştirmek için bilgi taraması yaptığımda maalesef Türkiyede Üniversiteler dahil yeterli bilgiyi bulamıyorum. Hiç olmazsa ben bildiklerimi burada paylaşayım diyerek bir çalışma başlattım, bilgi paylaşılınca işe yarar, bilgiyi paylaşmak esastır ilkesine uymaya çalışıyorum. Saygılarımla efendim....

Yaylacı
06-11-2013, 17:22
İki gün önce bana gelen fidelerin resimleri

452352

Aubrieta(Obrezya)
Bilgi: 9 cm'lik saksıda, toprağı kumlu ve bol miktarda perlit karışımlı !

452353

Bulbine frutescens(Şifalı bitki)
Bilgi: 9 cm'lik saksıda, toprağı tamamen kumlu ve perlit karışımlı !

452354

Achillea summer berries(Civanperçemi)
Bilgi: 9 cm'lik saksıda, toprak,kum ve az perlit karışımlı !

452355

Sarkan Begonya(Begonia dragon wings)

Bilgi: 13 cm'lik saksıda, bol torflu(süngerimsi yapıda) !

452356

Çuha Çiçeği(Primula auricula)

Bilgi: 9 cm'lik saksıda, toprak, kum ve perlit karışımlı !

Bu gelen bitkileri iki gün balkonda hiçbir müdahale yapmadan dinlendirdim, bu gün saksılarını benzer topraklardan doldurup diktim. Dere kumu olmayınca kuru toprağa bol miktarda toz halinde torf ve perlit ile yüksek sıcaklıklarda pişirilmiş kil karıştırdım. Dilerim bitkilerim kısa zamanda serpilir gelişir.

Yaylacı
06-11-2013, 17:45
Yine terasımdan birkaç bitki ve haber

452357

Kasımpatı, bunu çok seviyorum muhteşem renklere sahip

452358

Farklı açıdan

452359

Beyaz Kasımpatı, diğerinin yanında hoş duruyor.

452360

Siyah süs biberi, tek fidem bu fakat tohumlarını alıp çoğaltacağım.

452361

Tohum ekmiş olduğum mini sera da(marketten kuru pasta almıştım onun kutusu kapaklı olunca temizleyip mini sera haline çevirdim) birkaç tohum çimlenmiş, bilmiyorum görebiliyormusunuz minicik beyazlıklar var bir kaç tane, işte onlar Kelebek Orkidesi. Geçtiğimiz Cumartesi(02.11.2013) ekmiştim tohumları, bu gün çimlendiler bu kadar çabuk çimleneceklerini tahmin etmemiştim. Mini serada Kelebek Orkidesi,Kalifoniya Mavi Çan,Parlayan Yıldız ve Hukera Hibrit tohumları ekili. Toprak için mini seranın tabanına bahçe toprağı onun üzerine torf karıştırılmış toprak koydum,bu hazırlamış olduğum toprağı iyice nemlendirdim sonra tohumları ektim tohumların üzerini 2-3 cm kalınlığında toz torf ile örttüm. Arkasından toprağı kaldırmadan bozmadan suladım ve mini seranın kapağını kapattım. Hergün öğlen ve akşam saatlerinde yarım saat kadar kapağı açıp havalandırdım. Mini serayı tam güneş görecek yere koydum, arada bir nem kontrolü yaparak bu zaman zarfında bir kere suladım.
Size ayrıntılı olarak ekmiş olduğum tohumlar için neler yaptığımı anlattım, faydalı olabildiysem ne mutlu. Saygılarımla efendim...

loveforlife
06-11-2013, 18:17
Sevgili ağaçlar.net üyeleri, bu site ve siteyi oluşturan tüm üyelerin sayfalarında yer alan bahçe, balkon, teras ve diğer başlıklı sayfalarla bu site dünyanın en büyük bitki bahçesi bana göre. Bu muhteşem bahçeye katkım olması bakımından sizlere 200 den fazla bitkinin Türkçe ve Latince adlarıyla tohum, kök, yumru v.s. yetiştirme yöntemleriyle ekim-dikim zamanlarını gösteren bir tablo hazırlıyorum. Yakında burada veya uygun bir yer gösterilirse oluşturmakta olduğum tabloyu göndereceğim. İsteyen bilgisayarına indirebilir, ek yapabilir veya eksik-yanlış varsa düzeltebilir. Saygılarımla efendim...

Harika bir çalışma olacaktır. Şimdiden teşekkür etmek isterim...

ahsenn
06-11-2013, 18:53
Merhaba sn Yaylacı, Faydalı bir çalışma ellerinize sağlık.

Yaylacı
06-11-2013, 20:30
Sayın loveforlife, sayın ahsenn ilgileriniz için teşekkür ederim. Biraz sabırlı olmak gerekiyor, çalışmam uzun sürücek, detaylı bir çalışma yapıyorum. Hem bitkilerin Türkçe ve Latince isimleri, hem istekleri ve bakımı ile resimlerini de ekliyorum. Hazırlamakta olduğum bitki listesi tablosundan dilerim herkes faydalanabilir. Amacım herkesin bu bilgilerden faydalanması ve bilinçli bitki yetiştirmeleri, herkes emek harcıyor bazen bitkilerimizi kaybedebiliyoruz, ben de dahil birçok bitkiyi yaşatamadık. Acemilik döneminde bilinçsizce bitkileri suladık, saksılarını değiştirdik, mevsim dışı bitkileri soğuklarda bıraktık veya aşırı güneş ışığına bıraktık zavallı bitkiler kimbilir ne acılar çekmiştir. Ama artık az da olsa öğrendik ve daha da öğreneceğiz bitkilerin dilini. Saygılarımla efendim...

ahsenn
07-11-2013, 19:23
Dediğiniz gibi sn, Yaylacı o kadar çok bitki kaybettim ki evin ısı,ışık durumuna göre, fazla sulamaktan dolayı. Kolaylıklar dilerim.

Yaylacı
10-11-2013, 21:41
Kelebek Orkidesi çimlenme takibi devam ediyor
453196
Dün yapılan kontrolde (09.11.2013) çimlenme süreci

453197
Bugün yapılan kontrolde(10.11.2013) çimlenme süreci; Hergün kontrol ediyorum, mini seranın(kapaklı plastik peynir kutusu) kapağını hergün öğle ve akşam güneş çekilmeden açıp, yarım saat havalandırmadan sonra tekrar kapağı kapatırım. Mini serada Kaliforniya Mavi Çan Çiçeği tohumuda ekili, bugün dikkat ettim onlarda da hareketlenme var, fotosunu yarın eklerim.

453198
Sarı renkli çiçeğini açmaya çalışan Ağaç Hatmi

KAPTANzst
11-11-2013, 07:08
Selam
Sayın yaylacı bu nasıl ağaç hatmi.
Rengiyle Katmerli oluşuyla çok farklı geldi bana.
Sanki sarmaşık gibi. Geniş açıdan fotosunu atabilirmisiniz.

Yaylacı
11-11-2013, 11:56
Tabi ki Kaptan abi, eşim Fransadan getirmişti. Onun bir de kırmızı renklisi var, akşam buraya eklerim fotolarını

KAPTANzst
11-11-2013, 13:35
Bunlardan tohum toplayın sayın yaylacı. İsterim :D

Yaylacı
11-11-2013, 17:26
Kaptan abi, işte Ağaç Hatmiler. Pek fazla boylu değiller ama görünüş itibariyle güzel çiçek açıyorlar. Bu bitkilerden geçen sene tohum alamadım, tohuma ermiyorlar. Çoğaltmak için çelik deneyeceğim, köklendirme hormonuyla deneyeceğim. Dilerim ki köklenme gerçekleşir o zaman sana yollarım.

453339
Kırmızı renkli çiçek açan Hatmi
453340
Sarı renklisi
453341

453342

Kırmızı ve sarı açan iki bitki yanyana
Kırmızısı da açmış olsa sarının tozlarından kırmızıya aşılayıp denemek lazım belki tohuma erebilir.

Yaylacı
11-11-2013, 17:30
Ektiğim tohumlar için bu gün yapılan gözlem ve çektiğim fotolar

453348

Kelebek Orkidesi, biraz daha geliştiler sanırım birkaç gün sonra fidelenecek hale gelirler.

453347

Kalifornia Mavi Çan Çiçeği, bir kaç tane daha toprağın yüzeyine çıkabildi. Bilmiyorum farkedebiliyormusunuz(resmin sağ tarafında), kırmızımsı minik bitkicikler.

cemo
11-11-2013, 19:01
Ağaç hatmileriniz cok güzel, sağlıkla büyütün. Cok emekli bir teras, sağlıkla keyfini cıkartın.

drhegeli
11-11-2013, 19:14
Sn Yaylacı, ağaç hatmi dediğiniz Hibiscus syriacus mu?

KAPTANzst
11-11-2013, 19:37
Bu ağaç hatmi dedikleriniz japon gülümü yani

cemo
11-11-2013, 19:47
Çiçeği kışa dayanıklı hibiscus a benziyor ama yaprak farklı.
Bende pembe var, hibiscus mutabilis. Çiçekler aynı

Yaylacı
11-11-2013, 20:34
Sayın cemo, sayfama hoşgeldiniz efendim. Teşekkür ediyorum, Ağaç Hatmileri eşim Fransadan getirmişti. Tam adı Rose of Sharon Hibiscus Syriacus.

Yaylacı
11-11-2013, 20:36
Evet sayın drhegeli, tam olarak Rose of Sharon Hibiscus Syriacus

Yaylacı
11-11-2013, 20:41
Kaptan abi, Japon Gülüne benziyor çiçeğin çanak yaprakları ortasında bulunan erkek ve dişi organlar Japon Gülü gibi görünsede biraz farklıca, yaprakları Japon Gülünün gibi dar ve uzunca değil, Ağaç Hatmilerin yaprakları biraz daha oval.

Yaylacı
11-11-2013, 20:45
Bir karışıklığı ve yanlışlığa yol açmamak için yarın Japon Gülü ile Ağaç Hatmilerin yaprak resimlerini buraya ekleyeceğim.

drhegeli
11-11-2013, 20:56
Sn Yaylacı, bildiğim kadarı ile Hibiscus syriacus'un sarı çiçeklisi yok.

Yaylacı
12-11-2013, 16:54
Sn Yaylacı, bildiğim kadarı ile Hibiscus syriacus'un sarı çiçeklisi yok.
Sayın drhegeli haklısınız, ben de Ağaç Hatmilerin farklı renklerde olduğunu bilmiyordum, sarı renklisini daha önce görmemiştim. Belki isim de yanılıyor olabilirim ama bir fikir edinmeniz düşüncesiyle aşağıya bir link kopyalayıp yapıştırdım. Bu linki bu gün internette gezinirken buldum ve orada gördüğüm hibiscusların değişik renkleri beni oldukça şaşırttı.

Hidden Valley Hibiscus ~ Hibiscus Gallery (http://www.hiddenvalleynaturearts.com/catalog.htm)

Site İngilizce fakat görsel olarak iyi bir fikir veriyor, o sitede görüntülenen hibiscusların Tropical olduğu yazılı. Saygılarımla....

Yaylacı
12-11-2013, 17:04
453614

Kelebek Orkidesi fideleri (doğumlarından sonra 7 günlük halleri) :p

453615

Kalifornia Mavi Çan(doğumundan sonra 3. gün) ve resmin sağ alt tarafında minicik bir fide Mentelia(bugün doğdu)

453616

Sarı Hibiscus iyice açtı.

Yaylacı
12-11-2013, 17:19
453617

Karşılaştırma yapmak için bugün Hibiscus yapraklarını resimledim, bu Kırmızı Hibiscus yaprağı;

453618

Sarı Hibiscus yaprağı

453619

Japon Gülü yaprağı(yakından)

453620

Japon Gülü yaprağı (normal çekim)

Bu yapraklar arasında gözlem yaparsak aynı familyadan olmalarına rağmen Japon Gülü ile Hibiscus(Ağaç Hatmi) yaprakları arasında belirgin bir fark var. Hibiscus yaprakları daha oval ve büyük, Japon Gülü ise biraz daha dar ve küçük. Yaptığım ölçümlere göre;

Japon Gülü Yaprağı Boyutları:
Uzunluk:7,5 cm Genişliği: 4,5 cm

Hibiscus Yaprağı Boyutları:
Uzunluk:9,5 Genişlik: 8 cm

Bilgiler bunlar, saygılarımla...

drhegeli
13-11-2013, 14:17
Sn Yaylacı, sanırım biraz karışıklık oluştu.

Bilimsel sınıflamada sıralama (genelden özele) aile, tür, cins ve kultivar (ing. family, genus, species, cultivar) olarak gider. Hibiscus(lar), ebegümecigiller (lat. malvaceae) ailesine mensup bir türdür. Bu türe dahil olan onlarca (http://plants.usda.gov/java/ClassificationServlet?source=display&classid=HIBIS2) cins vardır. Hibiscus syriacus ve Hibiscus rosa sinensis bunlardan ikisidir. Bunların, Türkçe'mizdeki karşılıkları ise şöyledir :

Hibiscus syriacus = Ağaç Hatmi
Hibiscus rosa sinensis = Japon Gülü

Tropikal hibiskus deyimi ise bir bilimsel sınıflandırma terimi değildir. Daha çok bitkinin coğrafik kaynağına referans verir. Tropik bölgelerde yetişen çok sayıda hibiskus cinsi olmasına rağmen, biri hariç, hiçbirinin yaygın ticari dağıtımı yoktur. O da Hibiscus rosa sinensis 'tir. Özetle, tropikal hibiskus denince akla Hibiscus rosa sinensis gelir.

Aşağıdaki fotoğrafta, Amerikan Hibiskus Derneği'nin yayınladığı bir kitap görülüyor. Adı "Tropikal Hibiskus El Kitabı". Fotoğrafın alt kısmında ise kastedilen bitkinin ismi yazıyor : Hibiscus rosa sinensis
453741
Kaynak : The Tropical Hibiscus Handbook (http://americanhibiscus.org/thhb03/03hb.htm)

Sn Yaylacı, yaprak fotoğraflarını yüklediğiniz üç bitkiniz de Hibiscus rosa sinensis yani Japon Gülü. Çiçek ve yaprakların ebat ve şekillerindeki farkılıklar olağandır, farklı bir cinse delalet etmez. Aşağıdaki fotoğrafta, Hibiscus syriacus (Ağaç Hatmi)'nin yaprak yapısı görülüyor. Üç loblu olan bu yapraklar, sizin bitkilerinizin yapraklarından çok farklı.
453742
Kaynak : Hibiscus syriacus - Rose of Sharon leaves and buds | Flickr - Photo Sharing! (http://www.flickr.com/photos/evelynfitzgerald/3916496289/in/photostream/)

Saygılarımla...

Yaylacı
13-11-2013, 18:05
Eyvallah sayın drhegeli, bu bilgilendirme güzel oldu, hem ben faydalandım hem de konu ile ilgili bilgisi olmayan arkadaşlar eminim ki faydalanmıştır. Bu şekilde karşılıklı bilgi alışverişi bu sitede konu edilmeli aslında. Ben Hibiscuslar hakkında fazla bilgi sahibi değilim, daha önceden Japon Gülü yetiştirmiştim fakat Hibiscus türleriyle ilk defa bu sene iyice aşina oluyorum. Üstelik bitkiler dünyası ile ilgili Türkçe internet sitelerinde yeterli bilgi yok, bu bizler adına Türkiye adına çok kötü bir durum. Benim bildiğim en iyi bilgiler ağaçlar.net'te. Bilgiler için teşekkür ederim. Saygılarımla....

Yaylacı
13-11-2013, 18:20
Ekilen tohumların takibine devam...

453766

Kelebek Orkidesi, biraz daha geliştiler

453767

Kalifornia Mavi Çan ve Parlayan Yıldız(Mentelia), Mentelia sağ alt köşede tek olan

453768

Mini seranın genel görünüşü

Benol Hazaroğlu
15-11-2013, 21:25
Ben de Zengardenden tohumunu aldım. İnşallah çimlendirebilirim.

Yaylacı
15-11-2013, 22:53
Sayın Benol hanım, sanırım Kelebek Orkidesi tohumu satın aldınız. Ben de Kelebek orkidesi tohumlarını Zengarden den almıştım. Eminim siz de tohum çimlendirmeyi biliyorsunuz bundan şüphem yok fakat benim çimlendirme yöntemimi buraya yazmamın sebebi herkes faydalansın diyedir.Lütfen yanlış anlamayın.
Çimlendirilmeleri çok zor değil, normal toprağa ince torf karıştırın, bu karışımı plastik şeffaf bir kutuya doldurun toprağın üzerini elinizle hafifçe bastırarak düzleyin ve toprak nemli olacak şekilde sulayın sonra tohumlarınızı seyrek olarak ekin. Tohumlarınızın üzerini elenmiş ince torf ile örtün ve elinizle hafifçe bastırın tohumları yerlerinden oynatmadan hafifçe sulayın. Tohumları ektiğiniz plastik şeffaf seranızın plastik kapağını kapatarak tam ışık alan bir yere yerleştirin. Birkaç gün sonra tohumlar çimlenecektir(hava sıcaklığına bağlı olarak), seranızın kapağı nemle kaplanacaktır, günde iki kez kapağını açın havalandırın ve tekrar kapatın, bunu hergün yapın çünkü tohumların çimlenmesi için su ve güneş ışığı gerekli olduğu gibi hava da gereklidir. Kolay gelsin....

Yaylacı
17-11-2013, 18:14
Geçenlerde aldığım şifalı bir bitki çiçek açtı, çok güzel çiçekleri var. Acaba tohum verecek mi merak ediyorum.

454761

Bulbine Frutescens

454762

Tohum kolleksiyonumdan bir demet, bir çoğunun isimlerini yazmayı unutmuşum bayağı iş çıktı bana

günebakan
17-11-2013, 21:41
Maşallah ne kadar çok tohum koca bir bahçeyi doldurur:) Güle güle çimledirip bir sürü bir sürü çiçeklerini görün:)

habiş
19-11-2013, 11:46
terasınızdaki çiçeklere bayıldım hepsi birbirinden güzelmiş devamı daha güzelleriyle olur İnşallah.. bi sorum olacak bizdede teras var ve bende bitkilerin üzerini kapatmak istiyorum üstü açık ve yazları malum İç Anadolu sıcakları aşırı kavurucu öyleki öğlen terasa çıktığınızda buhar olup uçacakmış gibi kaynıyor bitkilere ne tür bir gölgelik nereden nasıl temin edebilirim bunun için çokmu kalın olması gerekiyor ? zaman zaman fırtına gibi aşırı esiyor gölgeliğide kaldırır bozarmı acaba tecrübenizden istifade etmek istedim saygılar.....

Yaylacı
19-11-2013, 17:07
Merhaba sayın habiş, öncelikle sayfama hoş geldiniz.Ankaranın yaz sıcağını bilirim aşırı yakıcıdır. Terasınızdaki bitkilerin aşırı sıcağa dayanması zor gibi, üstelik saksılardaki nem oranı 1 saatte yok olur gider. Yazın çiçeklerinizi koruyabilmeniz için size gölgeleme filesi öneririm, terasınızın çok rüzgar aldığını da belirtmişsiniz. Gölgeleme filesi gelen rüzgarlara da dayanıklıdır çünkü bildiğimiz file gibi geniş aralıklı tül gibi düşünün, rüzgar estiğinde bu aralıklar sayesinde rüzgar örtüyü yerinden kaldırıp uçurmaz. Gölgeleme filesi gelen aşırı güneş ışığının etkisini yarıya kadar veya daha fazla düşürür böylece bitkileriniz kavrulmaktan kurtulur. Araştırdım sizin oralarda Ankarada bu tür gölgelendirme filesi satılan yerler var, internetten bakabilirsiniz. Gölgeleme filesi örgü yoğunluğuna göre %35'lik, %55'lik, %75'lik ve %95'lik olarak adlandırılıyor. Fiyatlarıda metrekaresi 50 kuruştan 1,25 liraya kadar olabiliyor. Saksılarınızın nemini toprak yüzeyinden kaybetmemesi için saksılara çakıl taşları veya benzeri malzemelerden koyun hiç olmazsa toprağın neminin %30 unu kurtarırsınız. Saygılarımla....

Yaylacı
19-11-2013, 20:42
İnternette gezinirken ilginç bilgilere rastladım, incelediğim site İngilizce dilinde yazılmış fakat elimden geldiğince Türkçeye çevirdim bir kısmını. İlginize sunuyorum;

İç Mekan Bitkisi Olarak Hibiscus Yetiştirmenin Nedenleri:
Hepimiz ev bitkileri evlerimizi güzelleştirmek ve bizi iyi hissetmemizi sağlayan bir ortam oluştururlar. Ama ev bitkileri için yapılan araştırmalarda bizim evlerde büyütülen bitkilerin sağlığa yararları olduğu söyleniyor - çok açık değil fakat bilinenler şunlardır:
• Ev bitkileri toz filtreleme ve kirli havayı emerek evlerimizde temiz hava olmasını sağlar.
• Onlar ses dalgaları yalıtımı yaparak ve gürültü seviyelerini azaltarak, ses bariyerleri olarak görev yaparlar.
• Onlar merkezi ısıtma ve soğutma tarafından azalan nemi artırarak havadaki nem oranını artırırlar.
• Oda bitkileri karbondioksit seviyelerini azaltarak, havadaki oksijen düzeylerini artırırlar.
• Onlar kışın evin ısınmasını ve yaz aylarında serinlemesini sağlayarak bir yalıtım etkisi yaparlar.
• Ev bitkileri aslında bizim daha sakin ve daha iyimser hissetmemize, bizim ruh halimizi düzenlerler. Hasta bir kişi bitkilerle birlikte odada bulunuyorsa daha hızlı iyileşme eğiliminde olacaktır.
• Yeni çalışmalar, çalışma alanında ev bitkileri bizim yaratıcılık ve verimliliğimizi artırmakta etkili olduğunu göstermiştir!

habiş
20-11-2013, 08:50
Hoşbuldum Çok teşekkür ederim...fikirlerinizden istifade edeceğim.. zaten bu yaz domateslerim iki güne bir sulanması gerekti ve suyu aldıkça da sadece boyları uzadı verim alamadım... gölgeleme filesinini duymamıştım mutlaka uygulayacağım teras güneydoğuda ve neredeyse gün boyu kavurucu sıcak oluyor... şimdi düşünüyorum %75 lik veya % 95 lik yaptırsam güneş ışığını direk engellemiş mi olurum iki yandan güneşini alırmı acaba bitkiler.. Sizede bol yeşilli çiçekli günler diliyorum Saygılarımla

Yaylacı
20-11-2013, 11:58
Hoşbuldum Çok teşekkür ederim...fikirlerinizden istifade edeceğim.. zaten bu yaz domateslerim iki güne bir sulanması gerekti ve suyu aldıkça da sadece boyları uzadı verim alamadım... gölgeleme filesinini duymamıştım mutlaka uygulayacağım teras güneydoğuda ve neredeyse gün boyu kavurucu sıcak oluyor... şimdi düşünüyorum %75 lik veya % 95 lik yaptırsam güneş ışığını direk engellemiş mi olurum iki yandan güneşini alırmı acaba bitkiler.. Sizede bol yeşilli çiçekli günler diliyorum Saygılarımla
Sayın habiş, terasınızın konumu fena değil. Gölgeleme filesini koyduğunuz zaman bitkileriniz güneşsiz kalmaz merak etmeyin yine gelişmeleri için gerekli ışığı alırlar. Almanyada gördüğüm seraların çatı kısımları sarı renkli şeffaf malzeme ile kapatılmıştı, bunun nedeni bitkilere faydalı olan ışık tayfında yer alan sarı renkli ışıktır. Endişeniz olmasın, gölgeleme yaptığınızda bitkileriniz ihtiyacı olan ışığı alırlar.

habiş
20-11-2013, 12:20
Sayın habiş, terasınızın konumu fena değil. Gölgeleme filesini koyduğunuz zaman bitkileriniz güneşsiz kalmaz merak etmeyin yine gelişmeleri için gerekli ışığı alırlar. Almanyada gördüğüm seraların çatı kısımları sarı renkli şeffaf malzeme ile kapatılmıştı, bunun nedeni bitkilere faydalı olan ışık tayfında yer alan sarı renkli ışıktır. Endişeniz olmasın, gölgeleme yaptığınızda bitkileriniz ihtiyacı olan ışığı alırlar.

Çok teşekkür ederim bu sene uygulayacağım gelişmelerden sizide haberdar ederim görüşmek üzere saygılarımla...

Yaylacı
13-02-2014, 21:57
Çok boşluk verdim, giremedim sayfalarıma :( Şimdi mevsim geliyor, bu sene bahar erken geldi, canlılar dünyası yavaş yavaş uyanıyor. Yakında faaliyet başlıyor ;)

Yaylacı
13-02-2014, 22:02
Tüm site sakinlerinin sevgililer günü kutlu olsun. :p

Zerrin Torun
14-02-2014, 13:37
Bu güzel bilgileri bizimle paylaştığınız için teşekkürler Sayın Yaylacı.Emeğinize sağlık.

evdeçiçek
14-02-2014, 13:46
Sn. Yaylacı

Nerelerdesiniz özlettiniz kendinizi ...

Yaylacı
14-02-2014, 21:49
Sn. Yaylacı

Nerelerdesiniz özlettiniz kendinizi ...
Teşekkürler, hiç sorma uzun zamandır girmedim sayfalara, kış mevsimi malum yapacak bir şey yoktu hemen hemen, bahçe olsa hadi neyse ama çiçekler saksıda olduğu için fazla bir müdahale şansım olmadı ve sayfalara da yeni bir şeyler ekleyemedim. Sen nasılsın neler yapıyorsun.

Yaylacı
14-02-2014, 21:50
Bu güzel bilgileri bizimle paylaştığınız için teşekkürler Sayın Yaylacı.Emeğinize sağlık.
Faydalı olabiliyorsam ne mutlu sayın Zerrin Torun, sayfalarıma hoş geldiniz.

Zerrin Torun
15-02-2014, 09:58
Fayda kelimesi az kalır.Sizin verdiğiniz bilgilerle bitkilerimize daha iyi bakar olduk.Teşekkürler.

Yaylacı
04-03-2014, 19:20
Uzun zaman oldu bu sayfalara girmeyeli, arada bir bakıp çıktım ama artık biraz daha fazla zaman ayırmak gerekiyor. Uzakta kalmak hoş değil, hafif bir giriş yapacağım. Birkaç bitki eklemek istiyorum, sayfa renklensin ;)

Yaylacı
04-03-2014, 19:31
Önce birkaç aydır kapının dibinden ayrılmayan özel sokak kedilerini buraya alalım. Yaramazlar beni hiç rahat bırakmazlar, karınları açıktığı zaman ayaklarımın dibinde dolaşırlar hatta bacaklarıma tırmanmaya çalışırlar. Onlara kasaptan özel et alırım, acıktıklarında miyavlamalarını duyarım, sevimli şeyler...
473878

473879

Alyssum bütün kış boyu(kış görmedik ama neyse) çiçeklerini sergileyip geliştiler. Bu bitkiyi dahada çoğaltmalıyım herkese tavsiye ederim. Çok güzel kokusu var.

473880

Bodrum veya İzmir Papatyası, havalar ısınınca hemen çiçeğini sergiledi. Bu çiçeğin çoğaltılması da kolay, yarı sertleşmiş dal ve dalcıkları kesip nemli toprağa dikmek yeterli.

473881

İşte güzellerden bir tane daha, Gazanya yeter ki güneşi görsün, hava sıcaklığına pek aldırış etmiyor. Su ve bol güneş gelişmesi için yeterli...

473882

Alacalı Kamelya çiçeklerini bu hafta açmaya başladı, aşırı sıcakta çiçekleri hemen soluyor orta sıcaklık ve nem yeterli bu bitki için.

Yaylacı
04-03-2014, 19:37
473890

Geçen sene kaybettim diye üzülmüştüm, tohumlarından satın alıp ektim (Ekim ayında ekmiştim tohumlarını) bu boya kadar ulaştılar. Bir iki ay sonra çiçeklerini vermeye başlarlar(belki de daha erken, havalara bağlı)

473891

Bir başka saksıda Kelebek Orkidesi

473892

Sümbüller, kış aylarının güzelleri hem görsel olarak hem de kokularıyla insana ayrı bir neşe veriyor. Soğanlarını toprakta saklamak daha iyi fikir galiba.

473893

Mavi Sümbül ayrı bir güzel

473894

Yine Sümbül topluluğu(biraz geçmişler bunlar erken açanlar)

Yaylacı
04-03-2014, 19:44
473902

Lalelerim büyüyor aralarından bir tanesi siyah Lale, çiçeğini açtığında buraya eklerim.

473903

Saksıların içinde kendi kendine yetişip büyüyen Nakkaş sarmaşığı, tohumu nerden geldi bilmiyorum ama görüntüsü çok güzel.

473904

Nemophila(5 Nokta çiçeği), 5 taç yaprak ve her taç yaprakta mor renkli noktalar. Çiçeğini açınca ekleyeceğim, tohumdan yetişme.

473905

Primula Auricata(Çuha çiçeği versiyonu), fide olarak satın almıştım biraz nazlı bir çiçek. Gelişmeye ve açmaya devam ediyor.

473906

Ve Siyah Zambaklarım nihayet göründüler, çiçek açtığında buraya ekleyeceğim.

Sonra devam edeceğim...

Pasifik
04-03-2014, 22:24
Kedicikler çok tatlı, çiçekleriniz de çok güzel...Siyah zambağı da merakla bekleyeceğim...

evdeçiçek
05-03-2014, 08:16
Sn. Yaylacı seni yeniden sitede görmek ne güzel. Yeni paylaşımların harika. Bu arada bir gün terasını ziyarete geleceğim. Saygılar sunarım.

Yaylacı
05-03-2014, 17:39
Sn. Yaylacı seni yeniden sitede görmek ne güzel. Yeni paylaşımların harika. Bu arada bir gün terasını ziyarete geleceğim. Saygılar sunarım.
Teşekkür ederim Sayın evdeçiçek tabi ki beklerim ziyaretinden memnun kalırım. Hafta sonu telefolaşırız, uzun zamandır görüşememiştik zaten.Beklerim...

Yaylacı
05-03-2014, 17:40
Kedicikler çok tatlı, çiçekleriniz de çok güzel...Siyah zambağı da merakla bekleyeceğim...
Teşekkürler sayın Pasifik, bu kediler çok hoş ve beni görünce ayaklarımın dibinde dolanmaları da ayrı bir şey. Zambaklar açtığı zaman buraya ekleyeceğim. Saygılarımla...

KAPTANzst
06-03-2014, 16:36
Yeni ve çeşitli çi,çeklerle yine bahçeni şenlendirmişsin sayın yaylacı.
Bilgi bankasını doldurmaya devam ederek bizide bilgilendirmiş oluyorsunuz.
Emeğinize sağlık.

Yaylacı
06-03-2014, 19:48
Yeni ve çeşitli çi,çeklerle yine bahçeni şenlendirmişsin sayın yaylacı.
Bilgi bankasını doldurmaya devam ederek bizide bilgilendirmiş oluyorsunuz.
Emeğinize sağlık.
Teşekkürler Kaptan abi, elimden geldiği kadar faydalı bilgiler vermeye çalışıyorum. Senin sayfalarında da güzel bitkiler ve görsel bilgiler var. Keşke yakın olabilseydik bu bilgileri fiziksel uygulamalarla yapabilseydik, ben ağaçlara aşı yapmayı bilmem ama eminim bu konuda senin engin bilgilerin vardır faydalanmak isterdim. Seranın kış şartlarından korunması fikirlerin çok ikna edici uygulamalar, bunlar senin öz bilgilerin senin de ellerine emeğine sağlık...

KAPTANzst
06-03-2014, 20:07
O kadarda değil ama köylü olmamız bize avantaj sağlıyor bazı konularda. Uygulama alanı çok

gülsu
07-03-2014, 12:40
Sayın yaylacı güzel bilgiler paylaşıyorsunuz. Teşekkür ediyorum. Bundan sonra da güzel çiçeklerin fotolarını bekliyoruz. Ellerinize sağlık herşey çok güzel. Gönderdiğiniz tohumları yavaş yavaş çimlendirmeye çalışacağım. Umarım başarılı olurum.

berçin
14-03-2014, 17:30
Sn Yaylacı,uzun bir aradan sonra terasınızı gezmek hem çok keyifli hemde çok faydalı oldu:). Araştırma yaparken bir adresim daha oldu sayenizde, emeklerinize sağlık, saygı ve selamlar...

Yaylacı
23-03-2014, 21:13
Sn Yaylacı,uzun bir aradan sonra terasınızı gezmek hem çok keyifli hemde çok faydalı oldu:). Araştırma yaparken bir adresim daha oldu sayenizde, emeklerinize sağlık, saygı ve selamlar...

Teşekkür ederim berçin hanım, elimden geldiği kadar bilgi paylaşımı yapmaya çalışıyorum. Biraz ara verdim sayfalara, biraz uzak kaldım. Zaman zaman siteye girip bakıyorum ama ekleme konusunda biraz tembel davranıyorum :(

Yaylacı
23-03-2014, 21:26
Sayfalarım garip kaldı , artık bahar geldi ve canlılar dünyası uyanmaya başladı. Terasımdan birkaç görüntü eklemek isterim.

477941

Bodrum veya İzmir Papatyası güneş ve sıcağı görünce çiçeklerini açmaya başladı. Bu bitki çelik alınarak daldırma ile çoğaltılabiliyor, bu işi yaparken Sonbahar ayları uygundur.

477942

Hodan otu, sağlığa faydalı olduğu, yapraklarından salata yapilabildiği söyleniyor. Ne kadar doğrudur bilmiyorum araştırmak gerekir. Arılar bu çiçeği çok sever. Tohumları sonbaharda ekilmişti.

477943

Kamelya, artık mevsimi geldi çiçek açma zamanı. Çiçek açmadan önce biraz gübre takviyesi bitkinin daha bol çiçek açmasını sağlar.

477944

Adını bilmediğim bu kuş saksının içinde bulunan minik bitkiyi iyice tahrip etti ama dokunmadım o da bir canlı ve yiyecek peşinde.

477945

Evet Müge zamanı sıcağı görünce hızlı bir şekilde boy atmaya başladı. Henüz tomurcukta fakat bir kaç güne kalmaz çiçeklerini açar. Rizomlarından ayırarak çoğaltabilirsiniz. Yanlız dikkat edin zehirlidir, kökleri yaprakları ve tohumları el ile temas ederse ellerinizi yıkamayı unutmayın.

Yaylacı
23-03-2014, 21:53
Her mevsimin kendine özgü süsleyici çiçekler var, hiçbir mevsim çiçeksiz olmaz bunu gözlüyoruz.

477950

Nakkaş Sarmaşığı, ilginç bir bitki. Bu çiçek bende daha önceleri yoktu, sanırım kuşlar tohumlarını saksılarıma bırakmış ve kendi halinde büyümüş. Fide halindeyken koparmadım, yaprak yapısı güzel görünüşlü olduğu için öylece bırakmıştım, iyice serpilince çok güzel dekoratif bir bitki olduğunu gördüm ve yaşatmaya çalışıyorum.

477951

Obrezya, fide olarak satın almıştım, illk diktiğimde yaşatamayacağım endişesi taşıdım fakat suyuna ve ihtiyaçlarına dikkat edince serpilerek gelişti. Tam güneşli yerde sürekli çiçek açıyor.

477952

Primula Aubreta, Çuha çiçeğinin boylu versiyonu. Bir yandan çiçek açıyor bir yandan açan çiçekler soluyor, çiçek açmada süreklilik var. Çok su sevmez toprağı nemli kalacak kadar suya ihtiyacı var, gübreli toprakları tercih eder.

477953

Yabani Orkide(Piramidal yapıda), bu çiçek soğanlı bitkiler sınıfında, çiçeklendiğinde resmini buraya ekleyeceğim. Bu çiçeği geçen yaz Trabzona gittiğimde dağlarda elde ettim. Yazın soğancıklarını toprağa ektim fakat sonra unuttum, Ocak ayında topraktan filizleri gösterince bende bulunan soğanlılardandır diye düşünmüştüm ama yaprakları yüzeye çıktığında yabani orkide olduğunu anladım. Güzel bir çiçektir yaşatmaya çalışacağım.

477964

Yabani Orkide adını verdiğim bitkinin internetten aldığım görünütüsü, gerçek adı Sahlep veya Salep, latince adı Orchis mascula. Bilgiyi doğru vermek lazım :( Latince adını veya Salep Bitkisi olarak internette ararsanız ilgili bilgileri bulabilirsiniz.

06dilek
25-03-2014, 09:24
Selam Yaylacı sayfanı çok beğendim ama benim faforim gala çiçeği ve kelebek orkidesi nasıl onları yetiştirmek kolyamı bende yetiştirebilirmiyim acaba?

Yaylacı
25-03-2014, 19:28
Selam Yaylacı sayfanı çok beğendim ama benim faforim gala çiçeği ve kelebek orkidesi nasıl onları yetiştirmek kolyamı bende yetiştirebilirmiyim acaba?
Merhaba sayın 06dilek, öncelikle sayfalarıma hoşgeldiniz. Sözünü ettiğiniz iki bitki de kolay yetişen bitkilerden. Gala tohum veya kök ayırma ile Kelebek Orkidesi de tohum ile yetiştirilebilir. Çoğaltılmaları ve bakımları kolaydır iki bitki de seçiçi değil yani toprak, su ve ışık olarak normal olan neyse( normal bahçe toprağı, toprak kurumayacak kadar sulama araları ve güneşli alanlar) onları tercih ederler. Kelebek Orkidesi tohumları Sonbaharda (Ekim-Kasım) ekilirse bu aylarda çiçek açmak için hazırlığa başlar. Ayrıca bu ay yine tohum ekebilirsiniz. Gala ise bu ay kök ayırma ve tohum ekilerek çoğaltılabilir. Saygılarımla efendim...

Yaylacı
06-04-2014, 18:56
Eh artık baharın kapılarını araladık şimdi çiçek zamanı. Artık terasımdan birkaç bitkiyle sayfalarımızı renklendirelim.

481140

5 Nokta çiçeği(Nemophila Maculata), bu çiçeği çok severim kendini yeşil yaprakların arasından göstermeyi biliyor. Geç sonbaharda tohumlarını ekmiştim nihayet çiçeklendi. Bakımı ve yetiştirilmesi kolaydır, tohumunu bulan arkadaşlar nasıl yetiştirebilirim diye düşünmesinler. Normal su isteği, güneşli veya yarı gölge alan ve bahçe toprağı isteği var.

481141

5 Nokta, yapraklarıyla

481142

Biraz daha çiçeklenmiş 5 Nokta

481143

Baharın gelişini müjdeleyen harika bir çalı türü, Açelya. İlk çiçeğini gösterdi nihayet. Toprağını nemli tutacak şekilde sulama ve yarı gölge arada bir güneş gören yerler uygundur.

481144

Ve Alyssum (Ballıca), bu çiçeği çok severim siz ona ilgi gösterirseniz sizi hiç çiçeksiz bırakmaz. Kış boyu sürekli çiçeklenme gösterdi, geçen yıldan kalma. Tohumları saksıların diplerine veya çevreye saçıldığında bu bitkiyi orada görebilirsiniz. Çok kolay yetiştirilen bir bitki, hiçbir özel işlem istemiyor sadece toprağa serpin ince bir toprak tabakası ile örtün(1-1,5 cm) ve toprağını nemli tutun, sizi utandırmaz merak etmeyin. Kokusu müthiştir, denemenizi tavsiye ederim.

Yaylacı
06-04-2014, 19:09
Çiçeklere devam edelim...

481146

Bilbergia Nutans(Efe Püskülü), sayın Zafer İnandıklı bana sadece küçük bir parça olarak vermişti(kökten ayrılmış küçük bir fide olarak) şimdi kocaman bir bitki haline geldi, her sene köklerinden ayırır başka saksılara alırım veya isteyene veririm ama bu bitki gittikçe çoşuyor kabına sığmaz oldu. Bakımı zor değil, arada bir sulamak yeterli, toprağı gevşek toprak olmalı(daha iyi kök yayabilmesi için)

481147

Başka bir açıdan Bilbergia

481148

Bodrum veya İzmir papatyası yaprak rengi ve şekliyle ayrı bir güzellik, bakımı kolaydır. Toprağı iyice kuruduğunda sulama yapılmalı. Normal bahçe toprağı kullanılabilir. Güneşli alanlarda iyi gelişir.

481149

Yine Bodrum Papatyası, çiçek şekline aldanmayın pati şeklindeki çiçekler tam açılınca böyle oluyor. Rengi üsttekinden biraz daha farklı görünüyor(bende bulunan ikinci renk bu, beyaza yakın renk)

481150

Gaillardia veya Gayardi çiçeği, güneşli alanları sever toprağını kurutmamaya çalışın. Tohumla yetiştirilir fakat çimlenmesi uzun sürer.

Yaylacı
11-04-2014, 20:18
Zaman ilerledikçe çiçekler birer birer açıyorlar, bu arada yağan yağmur bitkilere neredeyse can verdi.

482596

Açelya, mevsimi yakaladı ve yarı gölge yerde çiçeklenmeye başladı. Haftada hava sıcaklığına bağlı olarak iki üç defa su veriyorum bu güzel bitkiye. Ama az oranda, toprağı nemli kalabilecek şekilde su.

482597

Bu bitkinin adını bilmiyorum çiçekleri küçük ve ilginç olduğu için buraya ekledim. Saksılarımın dibinde kendi kendine çimlendi, ben de minik bir saksıya aktardım bu bitkiyi.

482598

Baldırıkara bitkisi, eğrelti otları familyasına ait bu bitki Trabzon- Maçkadan gelme. Geçtiğimiz yaz az güneş gören, kireçli suya sahip küçük bir ırmak içerisinden kayaların üzerinden sökmüştüm. Terasımda gölge yerde yaşamını devam ettiriyor. Güzel bir dekor bitkisi, ismi saplarının siyah olmasından geliyor. Rizomlu kök yapısına sahip.

482599

Beş Nokta çiçeği, daha önce resmini eklemiştim, burada çiçeklerini biraz daha serpiştirmiş.

482600

Biraz daha farklı çiçeklenmiş beş nokta çiçeği, güneşli alanlardan hoşlanır. Tohum bırakan bitki cinsidir, tohumları toplanabilir.

Yaylacı
11-04-2014, 20:38
482613

Binlerin annesi veya aşkın gözyaşları (Kalanchoe daigremontian), adına yakışır şekilde yapraklarının kenarında oluşan minik yavrularını toprağa dökerek yeni bitkinin oluşumunu sağlar. Çok hızlı bir şekilde büyür ve yayılır, bu çiçek diğer çiçeklerinizin yanındaysa saksıları bir anda doldurabilir dikkat etmeniz gerekir. Kışın dışarıda donsa bile yine bir yolunu bulur ve yeşerir. Bir hafta boyunca su vermezseniz bile yaşamını sürdürür.

482614

Bodrum papatyası, değişik renklerde olabiliyor. Çoğaltmak için çelik alarak nemli toprağa daldırırsanız yeni bitki elde edebilirsiniz. Ortalama su ihtiyacı var ve güneşli alanları sever.

482617

Echeviera, sukkulent sınıfından çiçek açabilen ve çoğaltılması kolay bir bitki. Ana bitki zamanla toprak yüzeyine yakın yerden yavru bitki verir, bir tane değil birkaç tane yavru bitki alabilirsiniz. Yavru bitkiyi ana bitkiden ayırabilirsiniz, merak etmeyin yavru bitki az da olsa toprağa birkaç kök atmıştır. Çok su sevmez, az miktarda su yeterlidir ve tabi ki güneşli alanlar yaşamı için gerekli.

482618

Acem halısı(Drosanthemum floribundum), güneşi görünce çiçeklerini sevgiyle açar. Bu ay ve sonrası çiçeklenme zamanıdır, yayılıcıdır. İsterseniz sarkan çiçek olarak ta düşünebilirsiniz. Az miktar su (haftada iki defa az miktarda) ve bol güneşli alanlar gerekli. Yetiştirmek için dalcıklarını kırıp nemli toprağa daldırmak yeterli.

482619

Çiçekleri çok nefistir, insanın ruhunu açıyor ;)

Yaylacı
11-04-2014, 20:53
482627

Aşk Merdiveni veya Eğrelti otu, salon bitkisi olarak güzel bir görsellik sergiler. Bu bitkiyide Trabzon-Maçka yaylalarından koparıp burada saksıya aldım. Nemli, asitli toprak ve yarı gölge yerlerden hoşlanır. Toprağının tamamen kurumasına izin verilmez, yükselti olarak her ne kadar İstanbula uyum sağlamasada buraya alıştı. Çoğaltılmasını deneyeceğim, yapraklarının altında yer alan tohum keseleri(spor) ile yayılır fakat ben kök ayırma yapmaya çalışacağım.

482628

Terasımda yer alan kırmızı gül, geçen yıl biraz hastalığa maruz kalmıştı, budama ve yanık-sararmış yapraklarını sürekli temizleyerek biraz iyileştirdim. Çok nefis çiçek açıyor.

482629

Kala veya Gala, yelkenimsi çiçek açar. Tohum ile ve kök ayırma ile çoğaltılabilir. Yazın su ihtiyacı fazladır, yaprakları geniş olduğu için sıcaklarda su kaybı fazla olur.Az güneşli veya yarı gölge yerler bitki için iyidir.

482630

Kalanşo (Kalanchoe), kışın soğuklardan korunaklı yerlerde(genelde ev içerisinde) saklanmalı ve haftada bir kere sulama yapılmalı. Yazın su ihtiyacı biraz daha fazladır, yılda bir kere ek vitamin desteği sağlamak gerekir (daha çok çiçeklenmesi için), hava akımlarına maruz kalmamalı, az güneşli yerleri tercih eder.

482631

Kalanşo çiçeklerini teker teker açıyor, bir iki güne kalmaz tamamen çiçeklenir.

Yaylacı
11-04-2014, 21:24
482649

Müge çiçeği (Convallaria majalis), rizom köklü bir çiçek, yaprakları, meyvesi, kök ve çiçekleri zehirlidir. Rizomlarından ayırma suretiyle çoğaltılabilir. Su ihtiyacı çok fazla değildir, güneşli alanlarda olabilir.

482650

Nakkaş çiçeği, çok harika bir bitki, saksıların içinde kendi kendine büyüdü. Çok güzel sarkan çiçek olarak değerlendirilebilir. Az su yetiyor, güneşli yerlerde olabilir, çiçekleri ve yaprak şekli çok güzel görünümlü.

482651

Saksıların birinin içinde büyüdü, koparamadın kıyamadım, tohuma gidiyor, üzerindeki toz görünümü otun polenleri, polene alerjisi olanlar uzak durun. Yaprakları kılıç biçiminde ve elinizi kesebilirsiniz. Bu tür otların elinizi neden kestiğini hiç düşündünüz mü? Geçenlerde bir belgesel izlemiştim orada bazı otların elinizi neden kestiği veya bazı hayvanların bu tür otları neden yiyemediği anlatılıyordu. O, topraktan su ile birlikte gerekli mineralleri alırken aynı zamanda silis(bildiğimiz kumun ana maddesi)mineralini de özümser ve bu silisi yapraklarına taşır, yaprakların kenarı bu silis ile sıralanır. İşte elimizi kesen şey bu silis denilen sert mineraldir. Büyüteç altında incelerseniz siz de görebilirsiniz silisin testere gibi dizilişini.

482652

Primula (Primula auricula), daha önce de resmini eklemiştim buraya fakat görsel olarak bu daha güzel. Tohum ile kolay yetiştirilen bir çiçek, aynı zamanda kökten ayırma da yapılabilir. Ben fidesini almıştım. Az ve orantılı su ihtiyacı var(toprağın nemli kalması için, toprağının kurumasına izin verilmez)toprağı normal toprak fakat iki yılda bir zengin torf ile katkı yapılmalıdır. Bahar aylarından yaz ortasına kadar çiçeklenmesini sürdürür.

482653

Şakayık, mevsimi geldi yakında iyice çiçeklenir. Yazın su ihtiyacı biraz fazla olmakla birlikte toprak kurumasına izin verilmemeli. Yetiştirilmesi kolaydır, geçirgen ve gevşek topraklar idealdir. Kuvvetli öğlen güneşi altında kalmayacak yerlere dikilmelidir. Köklerinden ayrırarak olduğu gibi sert tohumlanırın çimlendirerek çoğaltabilirsiniz.

Yaylacı
11-04-2014, 21:28
Şimdilik son ekleyeceğim görüntü Şebboy

482670

Şebboylar, mis gibi kousu ve görselliği ile terasların, balkonların ve bahçelerin vaz geçilmezlerinden. Çok özel bir isteği yoktur. Suyuna dikkat edin yeterli(yani susuz kalmasın),özel toprak istemez, çok su istemez, güneşli alanları sever. Tohum ile kolay yetişir.

Daha sonra devam edecek( çiçeklerimin açmasını bekliyorum)

Yaylacı
13-04-2014, 21:34
Güneş gülen yüzünü gösterdikçe çiçekler açmaya devam ediyor.

483000

Beş Nokta çiçeği iyice kendini gösterdi.

483001

Açelya daha bir güzelleşti.

483002

Kalanço gtiitkçe güzelleşiyor.

483003

Geçen yıl kaybettiğim Kelebek Orkidesinin değişik bir versiyonu. Daha minik çiçekleri var.

483004

Kırmızı Gül biraz daha açtı.

Yaylacı
13-04-2014, 21:39
483005

Şakayık yalınkat çiçekli, bu çiçeğin katmerlisini bulamadım.

483006

Tütün Çiçeği, geçen seneden dikilmişti fakat bir türlü kendini toparlayamamıştı, eğildi büküldü, yapraklarını döktü fakat ben bıkmadım bakımını sürekli yapmaya çalıştım, özenle korudum ve bu sene nihayet bol çiçekli olarak kendini gösterdi. Bu ilk açan çiçeği, diğerleri geliyor.

483007

Daha yakından Tütün Çiçeği

Yaylacı
13-04-2014, 21:44
Bu bitkinin ne olduğunu bilmiyorum, epifik bir bitki ama nedir nasıl çiçek açar bilmiyorum. Bilen varsa lütfen yardımcı olsun.

483008

483009

483010

Bu bitkiyi(kök kısmı) Trabzondan kardeşim Fındık ağaçlarının diblerinden söküp getirmişti (1 hafta önce), o da adını bilmiyor bana sormak için söküp getirdi. Sukkulentler gibi katmer katmer diziliş var kök yapısında ama çiçeği nasıldır bilmiyorum. Bilen arkadaşlar lütfen yardımcı olunuz. Saygılarımla...

YeniGine
14-04-2014, 00:12
Sayın Yaylacı hiç görmediğim, bilmediğim bitkileriniz var, biliyorsunuz bende hep sıradan aynı bitkiler...
Ve açıklayıcı, izah edici paylaşımlarınız için çok teşekkürler... Ellerinize, gönlünüze sağlık.
Rastgelsin...

KAPTANzst
14-04-2014, 07:42
Selam hemşehrim.
Yine ansiklopediyi konuşturmuşsun.
Efe püskülünü bana da geçen hafta Zafer bey yolladı. Değerli bir dost.
Yetiştirmesiyle ilgili bilgi yazdığınız için teşekkür ederim bilgi sahibi oldum.
Beş nokta çiçeği gerçekten güzelmiş.
Ara ara sayfanızı geziyorum ama yazmak bu güne nasip oldu.
Sağlığınız yerindedir inşallah.
Selamlar.

Yaylacı
14-04-2014, 18:28
Sayın Yaylacı hiç görmediğim, bilmediğim bitkileriniz var, biliyorsunuz bende hep sıradan aynı bitkiler...
Ve açıklayıcı, izah edici paylaşımlarınız için çok teşekkürler... Ellerinize, gönlünüze sağlık.
Rastgelsin...
Sayın Yeni Gine teşekkür ederim. Bu sayfalarda bildiklerimizi yazıyoruz, bilgi paylaşımı gerçekten mutluluk verici bir şey. İsterim ki herkes güzel işler yapsın, güzel bitkilerle balkon, teras veya bahçelerini süslesinler.
Almanlar hep güleryüzlü, hepsinin yüzlerinde mutluluk okunuyor ben orada 10 sene kalmıştım. Bahçe düzenleri mükemmel, kimisi sebze eker kimisi de çiçeklerle süslerlerdi bahçelerini. Onlardaki doğa sevgisi yüzlerine yansıyordu oradan biliyorum, doğayı bitkiyi hayvanları seven insanlardan zarar gelmez, ayrıca paylaşım olursa bu insanları daha da mutlu eder ben bunu gördüm.
Elimden geldiği kadar bilgi paylaşmaya devam edeceğim, bazen ufak tefek hatalar yapıyorum(bilgi ve bitki ismi yanlışlığı) onu da sizlerin affına sığınarak
buraya yazabiliyorum.
Özür dilerim belkide başınızı ağrıtmış olabilirim. Saygılarımla....

Yaylacı
14-04-2014, 18:45
Selam hemşehrim.
Yine ansiklopediyi konuşturmuşsun.
Efe püskülünü bana da geçen hafta Zafer bey yolladı. Değerli bir dost.
Yetiştirmesiyle ilgili bilgi yazdığınız için teşekkür ederim bilgi sahibi oldum.
Beş nokta çiçeği gerçekten güzelmiş.
Ara ara sayfanızı geziyorum ama yazmak bu güne nasip oldu.
Sağlığınız yerindedir inşallah.
Selamlar.
Selam Kaptan abi, hoşgeldin sayfalarıma.
Abi, estağfirullah benim ne haddime, sadece bildiğim birkaç bilgiyi paylaştım. Bitkilerime hizmet ederken onlar hakkında biraz araştırma yaparım ve uygulamaya dökerim araştırmalardan edindiğim bilgileri yazıyorum, herkes faydalansın diye. Evet Zafer bey çok değerli ve cana yakın bir insan, gayet samimi ve içten. Geçenlerde Ağaçlar.net toplantısında onunla birlikte sohbet etme imkanı bulmuştum, sohbeti mükemmel, paylaşımcı ve yardımlaşmaya önem veren çok değerli bir dost. Bir gün onu ziyarete gideceğim, bize yakın yerde.
Beş nokta çiçeği açtıkça açıyor çiçeklerini, açan çiçekler dökülmeden diğerleri arkadan yetişiyor. Tohumlarını elde ettiğim zaman sana ayırırım, gönderirim veya ben Trabzona gelirken getiririm. Başka beğendiğin çiçek varsa lütfen bana söyle sana ayırırım.
Sayfalarıma her zaman beklerim Kaptan abi, ben uzun zamadır senin sayfalara bakamadım eminim ki yine çok güzel çiçekler dikmişsindir.
Benim sağlığım gayet iyi, senin sağlık durumun nasıl inşallah iyisindir. Adil kardeşim de iyidir sanırım, ona da selamlarımı söylersen sevinirim. Ayrıca çoluk çocuklarada selamlar abicim. Saygı ve selamlar...

YeniGine
14-04-2014, 23:15
Sayın Yaylacı estağfurullah o nasıl söz öyle, Almanlar'dan bahsetmişsiniz bahçelerini tahmin edebiliyorum. Dediğiniz gibi doğa sevgisi olan insanlardan zarar gelmez. Ama çok şükür bizlerde de doğa sevgisi taşıyan çok insanımız var.
Evet bilgi paylaşımlarınıza devam edin lütfen, bence çok da güzel oluyor...
Teşekkürler, herşey gönlünüzce inşallah...

sonkez
15-04-2014, 10:47
Sayın Yaylacısayfanız yine muhteşem....Özenerek ve beğeni ile geziyorum...Kolay gelsin...

Yaylacı
16-04-2014, 22:02
Sayın Yaylacı estağfurullah o nasıl söz öyle, Almanlar'dan bahsetmişsiniz bahçelerini tahmin edebiliyorum. Dediğiniz gibi doğa sevgisi olan insanlardan zarar gelmez. Ama çok şükür bizlerde de doğa sevgisi taşıyan çok insanımız var.
Evet bilgi paylaşımlarınıza devam edin lütfen, bence çok da güzel oluyor...
Teşekkürler, herşey gönlünüzce inşallah...
Sizlerden aldığım destek ile bilgi paylaşımlarına devam edeceğim. Neden bizler Avrupa veya Amerikalıdan geri kalalım, bitki çeşitliliği bakımından Türkiye en zengin ülke ama biz çoğumuz tanımıyoruz bitkilerimizi. Bu tanıma adımlarını bizler atalım.
Biz Doğasız, doğa bizsiz olmaz. Saygılarımla...

Yaylacı
16-04-2014, 22:03
Sayın Yaylacısayfanız yine muhteşem....Özenerek ve beğeni ile geziyorum...Kolay gelsin...
Sayın sonkez teşekkür ederim, elimden geldiği kadar bilgilerimi paylaşıyorum ve devam edeceğim. Biraz ayrı kalmıştım sayfalardan fakat yine devam edeceğim. Saygılarımla...

sardunaki
19-04-2014, 08:21
Sayın Yaylacı,cennete gitmek için ölmeyi beklemek ne saçma .Çiçeklerinizi izlerken cennette gibi hissettim.Siz bu dünyada yaşarken bir cennet yaratmışsınız.Tebrik ederim sizi.Hayran kaldım.Bilmediğim birçok tür çiçek ile sayenizde tanıştım ve aklıma yazdım.Elleriniz dert görmesin ,sevgiler

Yaylacı
19-04-2014, 19:10
Sayın Yaylacı,cennete gitmek için ölmeyi beklemek ne saçma .Çiçeklerinizi izlerken cennette gibi hissettim.Siz bu dünyada yaşarken bir cennet yaratmışsınız.Tebrik ederim sizi.Hayran kaldım.Bilmediğim birçok tür çiçek ile sayenizde tanıştım ve aklıma yazdım.Elleriniz dert görmesin ,sevgiler
Rica ederim efendim, benim terasımda olan bitkilerim bunlar. Beğendiğiniz için çok teşekkür ederim. Elimden geldiği kadar çiçeklerime bakmaya çalışıyorum, (tabi ki eşim de çaba gösteriyor bitkilerin bir kısmını eşim Fransadan getirmiştir) nerede bir çeşit görsem alır yetiştirmeye çalışırım. Paylaştığım çiçeklerin isimlerini vermek yetmiyor, bilgi eklemeyi de kendime görev bildim ve devam edeceğim. Çok teşekkür ederim. Saygılarımla....

hozat
19-04-2014, 23:58
Sn.Yaylacı,

Sizi daha önce tanımadığım, çiçeklerle olan derin ilişkiniz ve paylaşımcı ruhunuzu, güzele sevdalı yüreğinizi geç fark ettiğim için kendimi çok eleştirdim.

Yetiştirdiğiniz bitki çeşitliliği, tohumdan ürüne ulaşmadaki maharetiniz ve tecrübe süzgecinden geçirerek verdiğiniz bilgileri takdire şayan buldum.Kutlarım sizi.
Mesela ben, kaç kere denediysem kum zambağını tohumdan yetiştiremedim, sizin elinde olsaydı şimdi soğana dönüşmüş durumda olacaktı.
"Başarı tesadüf değildir"çok beğendiğim bu cümle sizinle özdeşleşiyor bana göre
selam ve sevgilerimle