PDA

View Full Version : Yer şakayığı, Düğün çiceği, Erengül (Ranunculus)

Sayfalar : [1] 2 3

Mine Pakkaner
07-05-2006, 13:49
Ağaç Şakayık (Paeonia sp.) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16491)

Yer şakayığı, Düğün çiceği, Erengül (Ranunculus) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2496&page=5)

Buradaki mesajlar çok karıştığı için, konu ayrılmıştır. Yukarıdaki konulara bakabilirsiniz.

Mine Pakkaner
07-05-2006, 13:49
Benim şimdi bir sorum daha var, şakayık nasıl çoğaltılır.
Bunu bir türlü halledemedim..Bizde olanın cinsini bilmiyorum ama pembe ve kat kat çok güzel..sadece Nisan sonun da açıyor..

Şakayık, en kolay ayırma ile üretilirler.
Ayırma zamanı ise sonbahar.

Önce şakayığını bol sula.Toprak tava gelince yerinden sök. Sökerken yumru köklerin zarar görmemesi için dikkatli olmalısın.

92261

Sonra üzerindeki yeşil aksamı keserek uzaklaştır.Kökleride güzelce yıka ki ortaya çıksınlar.

92262

Daha sonra köklerin terbiye edilmesi gerekir. Kılcal kökleri, zayıf, yaralı, hastalıklı olanları uzaklaştır. Uzayan kökleri kes.

92263

Daha sonra yumru kökleri göz içerecek şekilde ayır. Bütün bu işlemlerde kesi yüzeyinde çok fazla yara açmaman önemli, kullanacağın bıçak keskin olmalı.

92264

Bir fungusit ile muamele et, bulamazsan mangal kömürü tozu, oksijenli sulu solüsyon kullan. Ben bu tip dikimlerde deniz yosununu da çok kullanıyorum. Maxicrop öneririm.Fungusitten sonra denizyosunlu su hazırlayıp yumruları ona daldır ve dik.

Dikim esnasında yumrudaki gözler 5 cm kadar toprak altında kalmalı, şöyle;

92265

Dikim çukurunu derince aç, içerisine güzel bir harç koy, kompostun varsa kompost her zaman tercihin olmalı.

Hasan Lalezar
26-11-2006, 20:47
Merhabalar Şakayık bitkisi Kışın Ankara ikliminde dışarda sağlıklı kalabilirmi acaba yoksa sökmekmi lazım

Mine Pakkaner
27-11-2006, 11:10
Hasan Bey selamlar, hoşgeldiniz. Toprak üstü aksamı keserek uzaklaştırın. Sökmeyin, daha iyi muhafaza olur.

Ateş Öztan
27-11-2006, 20:35
Hasan Bey selamlar, hoşgeldiniz. Toprak üstü aksamı keserek uzaklaştırın. Sökmeyin, daha iyi muhafaza olur.
Toprak üstü derken, toprağa yakın dipten mi kesmek gerekir. Ben 30-40 cm kalacak şekilde kesiyorum. Çiçek açma sorunu yaşamadım.

Hasan Lalezar
27-11-2006, 20:58
zaten ben Ankara'nın soğuk iklimindenmi bilmiyorum şakayık ın ilk senesi bende ama yazın sonlarına doğru gövdenin üst kısmı veya toprağın üstündeki kısım diyelim kurudu ve döküldü. Bu aylarda toprağın üst kısmında kesilecek bir kısım kalmamıştı.

Mine Pakkaner
27-11-2006, 23:51
Hasan Bey zaten bitkinin toprak üstü kısmı kurumuş, sökmeden baharı bekleyin.

Ateş Bey, bir sorununuz yoksa aynı şekilde devam ediniz :)

bonsade
10-01-2007, 10:42
Merak edip acıbademde bahçeme dikmiştim ikisene sonra çiçekleri açtı.Yabani görünüşü ve kokusu vardı.Şimdi çiçekciden şakayık dediler aldım.Soğanlıdır diye düşünüyordum.Böyle bir şakayık çeşidi yetiştirenleri tebrik ediyordum .Soğanlı olmadığını fark edincede üzüldüm.Bunlar şakayık değilde nedir

bonsade
10-01-2007, 10:42
Merak edip acıbademde bahçeme dikmiştim ikisene sonra çiçekleri açtı.Yabani görünüşü ve kokusu vardı.Şimdi çiçekciden şakayık dediler aldım.Soğanlıdır diye düşünüyordum.Böyle bir şakayık çeşidi yetiştirenleri tebrik ediyordum .Soğanlı olmadığını fark edincede üzüldüm.Bunlar şakayık değilde nedir

Ophrys
10-01-2007, 12:05
Benim 2 sene önce Koçtaş tan aldığım Şakayık bunlar gibiydi işte.

Ateş Öztan
10-01-2007, 21:42
Şakayık dış mekan bitkisi olması gerekir. Bendeki şakayıklar açtığında çiçek çapı 20cm kadar oluyor.
Resmini bulabilirsem koyarım.

Ateş Öztan
10-01-2007, 21:42
Şakayık dış mekan bitkisi olması gerekir. Bendeki şakayıklar açtığında çiçek çapı 20cm kadar oluyor.
Resmini bulabilirsem koyarım.

Halit Togay
10-01-2007, 21:56
Bocur denen şakayık çeşidi Çatalca dağlarında , meşe ormanları altında , bahar aylarında nefis görüntüler sunuyor.
Sırf bunun hazzını almak için Danamandıra Köyü'ne gitmişliğim vardır.

bonsade
11-01-2007, 08:48
Bocur denen şakayık çeşidi Çatalca dağlarında , meşe ormanları altında , bahar aylarında nefis görüntüler sunuyor.
Sırf bunun hazzını almak için Danamandıra Köyü'ne gitmişliğim vardır.
Tekrar gittiğinizde soğanlarını çıkarmıya çalışın.Tabi yetiştirmek ve korumak amacı ile.Ben bir tane isterim.

Oğuzhan
11-01-2007, 09:47
ÇOK GÜZEL RENKLER
Arkadaşlar nerden buldunuz. Şakayık bulmak çok zor.

Halit Togay
11-01-2007, 19:59
Tekrar gittiğinizde soğanlarını çıkarmıya çalışın.Tabi yetiştirmek ve korumak amacı ile.Ben bir tane isterim.

Soğanlı değil sanırım, ayrıca tabiatta öyle güzeller ki çıkartmaya elim varmamıştı.

turunç
11-01-2007, 20:39
Bende size katılıyorum Halit Bey. Doğadan sökmeyin, neslinin tükenmesine katkıda bulunmayın derim... Saygılar...

bonsade
13-01-2007, 12:52
ÇOK GÜZEL RENKLER
Arkadaşlar nerden buldunuz. Şakayık bulmak çok zor. herhalde bunlar şakayık değil.Doku kültürü ile yetiştirilmiş olabilirler.Çünkü soğanları yok.

Oğuzhan
13-01-2007, 14:28
Girit Lalesi Olabilir Mi ?

Plumbago
13-01-2007, 14:58
Paeonia arborea (Ağaç Şakayık) olarak geçer bu bitki. Çok çeşitli kültür varyeteleri var. Genellikle bodur çalı formunda gelişme gösterir. Kışın yaprağını döker, ancak bitkinin dalları kurumaz. Tipik bir çalı gibi.

Türkiye'de üretimi yok bildiğim kadarıyla. İtalya ve Hollanda'dan ithal edilerek satılıyor. Yalova civarındaki fidanlıkların bazılarında görmüştüm geçen senelerde. ;)

sukranayalp
24-01-2007, 12:49
Sn Hasan Laleza Şakayık bitkiisi daha ılıman olan İstanbul şartlarında bile topraküstü kısmını tamamen atmaktadır.
Ancak her bahar- Nisan ayından itibaren- yeniden sürgün vererek 2x2 m. lik gelişimi göstermektedir. Şakayık zaten yumrulu bitkidir. Kış boyunca bu yumru besin maddesi depolar. Toprağını kışın sakın bozmayın, eşelemeyin, hatta kış boyunca malçlama yaparsanız çok iyi olur.

Hasan Lalezar
24-01-2007, 19:17
Sn Hasan Laleza Şakayık bitkiisi daha ılıman olan İstanbul şartlarında bile topraküstü kısmını tamamen atmaktadır.
Ancak her bahar- Nisan ayından itibaren- yeniden sürgün vererek 2x2 m. lik gelişimi göstermektedir. Şakayık zaten yumrulu bitkidir. Kış boyunca bu yumru besin maddesi depolar. Toprağını kışın sakın bozmayın, eşelemeyin, hatta kış boyunca malçlama yaparsanız çok iyi olur.

teşekkürler Ankara zaten bu sene soğuk değil:) Sonumuz hayır olsun bugün yaz geldi zannettim . Malçlamayı yapmaya çalıştım biraz.

Balıkcı
24-01-2007, 23:49
Merhabalar Şakayık bitkisi Kışın Ankara ikliminde dışarda sağlıklı kalabilirmi acaba yoksa sökmekmi lazım

Kuzey Amerika'da Minnesota'da (kışın toprak donuyor) bahçelerde yetiştiğini ve kışı da rahatlıkla geçirdiğini biliyorum.
Ankara iklimi ona sayfiye gibi gelir .:p

Balıkcı
31-01-2007, 21:48

Ranunculus

ekaya
10-02-2007, 20:52
merhebalar arkadaşla, şakayık -35 dereceye kadar inen soğuklara dayanıklı ve hatta soğuklama ihtiyacını karşılayabilmesi için minimum -6 dereceye kadar düşebilen lokasyonlar en uygun sanırım balıkçının gönderdiği resimdeki hani şu 30 yaşında olan ağaç şakayık, diğer resimdekide düğün çiçeği- ranunkulus, o bitkiyide bazı üreticilerimiz şakayık diye satıyorlar. Ayrıca şakayık almak isteyenlere yardımcı olabilirim. Daha önce link vermiştim malesef geçmemiş acaba link verdiğim içinmi bilmiyorum.

Mine Pakkaner
10-02-2007, 23:26
Sn. Ekaya, o mesajınızı şakayık üretimi (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3184&page=2)başlığında yazmıştınız. Biz bitkilerin tanıtımı ve bakımını ayrı, üretimini ayrı işliyoruz.

Bu arada yukarıda verdiğim linkte size bir mesaj ve davet yazmıştım, dikkate alırsanız sevinirim.

Kerem50
22-03-2007, 14:55
İstanbul Feneryolu'nda bir apartmanın bahçesinde gördüğüm şakayık'a ilişkin 2 fotograf ekledim.
İstanbul'da başka yerlerde de hep bu renk görmüştüm. Örneğin Üst göztepe'de
Fahrettin Kerim'in Vakif merkezi olarak kullanilan evi var. Onun bahçesinde de oldukça büyük aynı renk şakayık var.

Kendim Belçika'dan değişik renklerde getirmiştim. Şu ana kadar sadece bordo
renk olarak açtı, diğerlerinin de bu sene açmasını bekliyorum.
Belçika'da hemen her rengi vardi.

Oğuzhan
22-03-2007, 16:56
Çok güzel..:)
Nerde bu bahçe gidip bir ziyaret etsem.Belki Bir kök verirler.:)

Balıkcı
22-03-2007, 18:54
İstanbul Feneryolu'nda bir apartmanın bahçesinde gördüğüm şakayık'a ilişkin 2 fotograf ekledim.
Fahrettin Kerim'in Vakif merkezi olarak kullanilan evi var. Onun bahçesinde de oldukça büyük aynı renk şakayık var.

İstanbul'da genellikle bu renk şakayık vardır.

Saray bahçeleri, eski köşk ve bazı yalı bahçeleri, bir de rahmetli babam gibi meraklı sade vatandaşların bahçeleri, şakayıkların hala barınıp yaşayabildiği yerler.

Kerem50
23-03-2007, 09:02
Mustafa Mazharbey caddesinden bagdat caddesine giden yol uzerinde,
tren yolunun ustunden gecen viyadugu gectikten sonra sagdaki yuksek apartmanin bahcesinde.

Ayrica Ust goztepe'de Fahrettin Kerim'in evinin bahcesinde de ayni renk var.

Çok güzel..:)
Nerde bu bahçe gidip bir ziyaret etsem.Belki Bir kök verirler.:)

sadiyeyavuz
09-04-2007, 15:48
arkadaşlar en yukarıda saksının içinde renk renk açmış şakayık dediğiniz çiçekler erengül aynıları bendede var.bende şakayık zannederek aldım ama değilmiş....banada dün seradaki adam dedi.onun yalancısıyım bende :)

çiçeksever
10-04-2007, 11:43
Ben de aldım.Burada da şakayık diye sattılar.Fakat çiçekleri çok güzel.Güle benziyor

Oğuzhan
13-04-2007, 18:12
Çiçeksever
Bana da kardeşim pempesinden almış.Çok şeker ama solmaya başladı yaprakları neden olabilir.Çiçekçiler de şakayık diye satılıyor.SAnırım gerçek adı GİRİT LALESİ (Ranunculus)

Erguvan Muhibbi
13-04-2007, 23:25
Topkapı sarayının bahçesinde, Fenerbahçe de ve başka yerdeki Turing tesislerinde Erenköy, çiftehavuzlar kalamış bölgesinde pek çok apartman
bahçesinde gördüm. Sanırım siteye de bir tane koymuştum.
Fahrettin KerimGökay vakfının bahçesindeki Şakayık ın da güzel birkaç karesini geçen gün çektim. Bu arada orada bir de kocaman bir karabiber ağacı olduğunu söylemiş olayım. Erguvanlar da var tabii. Sedirler ve ıhlamurlarda.
Fahrettin Kerim beyin kardeşi vakıf başkanıymış. kendisini orada bir görebilirsem arka bahçesinde bir çiçek fidan satış yeri kuralım diye teklifte bulunacağım. Hani teklif edenin bir yüzü karaymış.

Balıkcı
14-04-2007, 20:18
Topkapı sarayının bahçesinde, Fenerbahçe de ve başka yerdeki Turing tesislerinde Erenköy, çiftehavuzlar kalamış bölgesinde pek çok apartman
bahçesinde gördüm. Sanırım siteye de bir tane koymuştum.

Benim bahçemdekini atlamışsın.:p

http://img509.imageshack.us/img509/7255/350akay305kfethipa351a0sm5.jpg (http://imageshack.us)

sadiyeyavuz
17-04-2007, 23:58
Arkadaşlar bende de birkaç resim vardı göndereyim dedim.kafam karıştı bu şakayıklar yüzünden seradaki adam erengül dedi.geçen gün bununla ilgili yazı bile yazdım bu sayfaya şakayık değil erengülmüş demiştim.ama artık karar verdim şakayık.yazı içinde özür dilerim

çiçeksever
18-04-2007, 11:39
fakat sizin resimde görülen çiçeklerle Balıkçının gönderdiği aynı değil.Sanki Balıkçının ki gül gibi,çalı cinsten.

aysemelike
19-04-2007, 11:17
Arkadaşlar bende de birkaç resim vardı göndereyim dedim.kafam karıştı bu şakayıklar yüzünden seradaki adam erengül dedi.geçen gün bununla ilgili yazı bile yazdım bu sayfaya şakayık değil erengülmüş demiştim.ama artık karar verdim şakayık.yazı içinde özür dilerim

Şakayıkların bir çalı formu olan var, birde yer şakayığı adı altında bazı yörelerde "erengül" denilen cinsi var. Her ikisinin özellikleri birbirinden farklı ama çiçek formları benzer. Yer şakayıkları korniform köklü, yaz sonuna doğru yaprakları tamemen sararıp kayboluyor, bahara yeniden açıyorlar, bahardan yaz ortasına kadar sürekli çiçekleniyorlar. Çalı şakayık nemli ortamı, güneşi seviyor.

Latince adları "Paeonia" Hepsi güneş istiyor, çalı olanı iki metreye kadar boylanabiliyor. İyi drenajlı, kumlu toprakda iyi gelişiyor ve kışa dayanıklı. Yer şakayığını ise tohumdan ya da bölerek üretmek çok kolay.....

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/gardening/plants/plant_finder/plant_pages/4486.shtml

aysemelike
19-04-2007, 11:21
Şakayıkların bir çalı formu olan var, birde yer şakayığı adı altında bazı yörelerde "erengül" denilen cinsi var. Her ikisinin özellikleri birbirinden farklı ama çiçek formları benzer. Yer şakayıkları korniform köklü, yaz sonuna doğru yaprakları tamemen sararıp kayboluyor, bahara yeniden açıyorlar, bahardan yaz ortasına kadar sürekli çiçekleniyorlar. Çalı şakayık nemli ortamı, güneşi seviyor. Ben hala bir tane edinemedim, bir bulsam!!!:(
Selamalrımla....

Eklemek gerekirse latince adları "Paeonia" Hepsi güneş istiyor, çalı olanı iki metreye kadar boylanabiliyor. İyi drenajlı, kumlu toprakda iyi gelişiyor ve kışa dayanıklı. Yer şakayığını ise tohumdan **** bölerek üretmek çok kolay.....

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/gardening/plants/plant_finder/plant_pages/4486.shtml

çiçeksever
19-04-2007, 11:42
hangisi yumrulu köklü

Balıkcı
19-04-2007, 11:50

Galiba yanlış karar.:p

Bunlar erengül, Ranunculus, benimki şakayık, Paeonia.

Melike hanımın yer şakayığı dediği de bu olsa gerek.Kışın bunun toprak üstü tamamen kuruyup kayboluyor, baharda yeniden, işte böyle fışkırıyor, diğeri ise çalı formunu kışın da koruyor, sadece yapraklarını döküp kuru bir görüntü veriyor.
O da baharda dibinden yeniden sürüyor, hem de kuru çalının sürgünleri oluyor.

Ayrıca benim gördüğüm şakayıklar, hep gölgeli bahçelerdeydi, ağaç altlarında ama tamamen güneşsiz de değil tabii.

http://img134.imageshack.us/img134/1061/350akay305kfethipa351a0zo4.jpg (http://imageshack.us)

lordofstorm
19-04-2007, 15:17
Evet Balıkçı'nınkiler gerçek şakayık.

BenBen1967
21-04-2007, 14:31
9645
Bunlarda benim cici şakayıklarım nasıllar;)

Oğuzhan
21-04-2007, 14:45
Bonların pempesinden bendede var.Ama yapraklar sararıp soldu.Acaba soğanlı bir bitki mi ..
Bunlar şakayık değilmiş.Bize öyle satıyorlar.Girit Lalesi sanırım.

Ophrys
21-04-2007, 14:52
Elfogi ben de şakayık diye almıştım.
Çiçek tamamen kuruyunca çiçeği toprağa
öylesine bırakıvermiştim bir sonraki sene yine çiçek almıştım. Ben çiçekteki tohumları serpiştirdim herhalde diye düşünmüştüm.
Aslında bende öğrenmek istiyorum. Tohumla mı soğanla mı çoğalıyor bu bitki diye.

BenBen1967
21-04-2007, 14:56
Satıcı kuruyunca bırak köklere elleme baharda başla sulamaya açar gene dedi.Deneyeceğim;)

Ophrys
21-04-2007, 14:57
Demekki soğanlı. Bende tohumları döküldüde tuttu sanmıştım.

herbaryum
21-04-2007, 21:23
Türkiye'de doğal olarak yetişen "Paeonia" (Şakayık - Ayı gülü - Tombak) türlerinin tamamı otsu türler olup yine hepsi katmersizdir. Odunsu ve çalı formunda, çiçekleri katmerli olan türler ise egzotik türlerdir. Türkiye'de yetişen Şakayık türlerinin petal renkleri Kırmızı, Pembe ve Beyaz olup hepsinin çiçeklenme ayı Mayıs ayıdır. Doğal ortamında tohum olgunlaştıktan sonra toprak üstü organlar kurur, kuruduktan sonra kesilebilir. Kışın dışarda bırakılmasında bir mahsur yoktur. Rizom köklerinden ertesi yıl tekrar sürüp çiçeklenirler. Çiçekçilerde Şakayık ismiyle satılan çeşitli renkteki katmerli çiçekler ise "Ranunculus asiaticus" türüne ait olup Düğün Çiçeğidir.

lordofstorm
24-04-2007, 22:48
Paeonia da mevsimlik bir bitki mi?Yani yapraklarını dökünce ortanca **** gül gibi gövdesi kalmıyor mu?

herbaryum
26-04-2007, 13:02
Yaprakları ile birlikte topraküstü kısımlarda kuruyup ortadan kalkar. Mevsimlik ama çok yıllık bitkilerdir, toprakaltı organlarından her yıl tekrar büyür ve çiçeklenir.

limon
27-04-2007, 13:46
Buyurun size mis gibi kokulu şakayık... Büyük boyunun fiyatı 60 YTL den satılıyor.
9863

habibe
27-04-2007, 14:48
Maşukiye de , geçen ay bunun biraz daha boylucasına, 75 YTL demişlerdi..
Çok güzelmiş maşallah. Ortasına burnumu sokamasam da :))

limon
27-04-2007, 16:04
Bu fotoğrafı bu ayın başında çekmiştim habibe şimdikileri görsen çiçekleri burdakinin iki katı büyüklüğünde. Fazla yakından koklamasam da senin için gidip bir kez daha koklarım. (Çiçeklerin içinde ufak böcekler olduğu için fazla yakından koklamamanızı tavsiye ederim:D ) Bu arada Maşukuye'yi hiç görmedim, çok merak ediyorum havalar biraz ısınsa da hemen günübirlik gezi yapsak.

PoLeNn
27-04-2007, 21:27

Ben de bunlardan koşuyolu tansaştan yukarı çıkarken validebağ hastanesinin karşısındaki italyan restoranının yanındaki bahçede yaşlı bir bayanın bahçesinde görmüştüm çok çok büyüklerdi ve elinde soğanlar wardı yeniden ekiyordu dayanamayıp adını sorduğumda şakayık olduğunu söyledi. maalesef bir bahçeye sahip değiliz yoksa ilk yetiştirmek isteyeceğim bitki olurdu.

habibe
27-04-2007, 22:29
Bu fotoğrafı bu ayın başında çekmiştim habibe şimdikileri görsen çiçekleri burdakinin iki katı büyüklüğünde. Fazla yakından koklamasam da senin için gidip bir kez daha koklarım. (Çiçeklerin içinde ufak böcekler olduğu için fazla yakından koklamamanızı tavsiye ederim:D ) Bu arada Maşukuye'yi hiç görmedim, çok merak ediyorum havalar biraz ısınsa da hemen günübirlik gezi yapsak.

Yaparız tabi :)
Yol boyunca bir kaç tane çiçekçi vardı.. salına salına dolanmıştım kendimi kaybedercesine.. hele şimdi geri kalan çiçeklerde açmıştır güller şakayıklar papatyalar ..
O ufacık böceklere gel de kız şimdi :) bende olsam girer otururdum bir yaprağına **** gülüne..:p

lordofstorm
02-05-2007, 13:06
Arkadaşlar Beykoz fidanlığında Şakayıklar 30 ytl.İlk aldığımda fazla para verdim diye üzülüyordum ama diğer yerlerde fiyatların çok daha astronomik olduğunu öğrendim.Haberiniz olsun..

çiçeksever
02-05-2007, 16:03
koçtaşın aylık kataloğunda 1.70 ytl olarak gösteriliyor.merak eden http://www.koctas.com.tr/index.aspx?ido=reyon&id=0
sitesinden bakabilir.

limon
02-05-2007, 16:34
koçtaşın aylık kataloğunda 3 ytl olarak gösteriliyor.merak eden http://www.koctas.com.tr/index.aspx?ido=reyon&id=0
sitesinden bakabilir.

3YTL'ye şakayık olacağını sanmıyorum. Olsa da 30 YTL'ikten veya 60 YTL'likten muhakkak farklıdır.

lordofstorm
03-05-2007, 10:12
Koçtaş'ta Şakayık adı altında satılan çiçek şakayık değil düğün çiçeğidir.

çiçeksever
03-05-2007, 11:27
Koçtaş kataloğundaki, 6 ve 28 nolu mesajdaki resimle aynı.Bana göre Balıkçının ki gerçek şakayık

limon
03-05-2007, 13:23
Onlar erengül...

ReaL
04-05-2007, 13:18
9645
Bunlarda benim cici şakayıklarım nasıllar;)

Resimde görülen çiçekleri, İzmir'de çiçekçiler Tire Lalesi adıyla satıyorlar...

Ben de her renginden birer tane almıştım... Çiçekçiye özellikle sordum, soğanlı olduğunu söyledi...

Çiçekleri, 10 gün kadar önce bitti...

(Bir renk eksikmiş, beyaz üzerine kırçıllı pembe) :p

peta
15-05-2007, 11:58
Merhaba
Şakayıkların yer değiştirmesi durumunda çiçek vermediği **** çiçek vermek için 2 yıl beklediği doğru mu?Bir de güneşi sevmiyor mu?
Merakla açmasını bekliyorum . Tomurcuk var çiçek yok.Nisan ayı başında tomurcuklanmaya başlarken yerini değiştirdim hata mı yaptım?

Bu sene açmayacaksa plastik çiçek takayım bari üstüne:p

Oyaman
26-05-2007, 00:14
Bende Koçtaştan bir sefer şakayık diye aldım bir hafta sonra bitki kurudu, soğanlı sanıyordum ama değildi.
Sonra carrifourdan aldım aynı çıçeği onlarda şakayık diye satıyorlardı.Üç gün içinde onlarda soldu.
Paket tohum olarak aldığım klarkiya ( düğün çiçeği ) aynı çiçekti.Tohumlar bahçemde çimlendiler yaprak şekli ise aynı idi.

kuru.umit
27-05-2007, 21:12
sevgili arkadaşlar,hadımköyde tesadufen gordugum ve adının şakayık oduğunu öğrendiğim çiçekli bir bitki hakkında bilgi için tarama yaparken sitenizi farkettim. www.kaya.5u.com sitesine gidince hemen bir error programı devreye giriyor. çıkmak zorunda kalıyorum. bu çiçek hakkında tüm bilgileri almak isterdim. yalova da yerinizi tam olarak nerededir. selamlar. dr ümit kuru

peta
31-05-2007, 17:38
Merhaba
Şakayıkların yer değiştirmesi durumunda çiçek vermediği **** çiçek vermek için 2 yıl beklediği doğru mu?Bir de güneşi sevmiyor mu?
Merakla açmasını bekliyorum . Tomurcuk var çiçek yok.Nisan ayı başında tomurcuklanmaya başlarken yerini değiştirdim hata mı yaptım?

Bu sene açmayacaksa plastik çiçek takayım bari üstüne:p

Kendi cevabımı artık ben verebilirim.Kökleri zedelemeden yer değiştirirseniz çiçek açıyor ama çiçeği 3 gün zor durdu. Güneşi sevmediğine kanaat getirdim

ReaL
07-06-2007, 21:01
Resimde görülen çiçekleri, İzmir'de çiçekçiler Tire Lalesi adıyla satıyorlar...

Ben de her renginden birer tane almıştım... Çiçekçiye özellikle sordum, soğanlı olduğunu söyledi...

Çiçekleri, 10 gün kadar önce bitti...

(Bir renk eksikmiş, beyaz üzerine kırçıllı pembe) :p

Çiçekler bitince, baktım ki ne soğan var ne bir şey... Soğanlı bitki değilmiş meğersem...

beyazkartal
07-06-2007, 21:48
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=9645&d=1177158642

:confused: Şimdi bunlar Şakayık mı değilmi bende bunlardan 2 tane var bir geçen seneden diğeri ise bu sene aldım.Burada okuduklarım baya kafamı karıştırdı.

Ferda Ülkümen
07-06-2007, 22:03
Bunlar ranunculus.Büyük marketler şakayık diye satıyor.

ReaL
07-06-2007, 22:09
Bazıları da tire lalesi diye satıyor... Sözde soğanlı, ne soğan var ne bir şey...

Öğreneceğiz....

aysemelike
08-06-2007, 06:39

:confused: Şimdi bunlar Şakayık mı değilmi bende bunlardan 2 tane var bir geçen seneden diğeri ise bu sene aldım.Burada okuduklarım baya kafamı karıştırdı.

Bunlar , yer şakayığı **** erengül diye bilinen rizomlu (bir tür soğanlı) çiçeklerdir. Rizomları başlangıçta ince uzun çok dolgun olmayan özellikte olduğu için ayırd edememiş olabilirsiniz. Çiçekleri geçtikten bir süre sonra yapraklarda sararıp kaybolur, ama gelecek bahar aynı yerden çıkarlar, saksıdalar ise çok sulamayın kolayca çürür....Aslında hem bunlar hem bizim şakayıklarımız peonea grubundandır. Ancak, "şakayık" dediklerimiz çalı formundadır,çiçekleri çok daha büyük, yaprak formları da farklıdır....Eski mesajlarda fotoğrafları olacaktı, biraz gerilere bakarsanız daha çok bilgi çıkabilir...
selamlar..

ReaL
08-06-2007, 21:33
Resmen kandırılmışım ya... :D Şakayık diye aldık, Tire Lalesi çıktı, Tire Lalesi de oldu Ranunculus...

Olsun, bir paket sigara 5 YTL...

Hiç olmazsa böyle kandırılayım... En azından o güzelliklere 1 ay bakarak haz alıyorum...

Michiganensis
29-07-2007, 09:28
Bu bitki ile ilgili yetiştiricilik, bakım işlemleri, iklim isteği vb. bilgilere ihtiyacım var. Bu bitki hakkında tecrübesi olan varmı ?

http://www.flowersdirect.co.il/var/103/1524-ranunculus%20red.jpg

Agaç şakayıktan bahsedilmiş başlığı görünce okumadım benim merak ettiğim bitki düğün çiçeği olan rananculus du konuyu aradım acmadan önce baya baktım hatta arama motorundan da arattım bir sonuç bulamayınca actım. Çok teşekkür ederim yönlendirdiğiniz için. Mine hanımın yazısını okudum. Şuanda yetiştiriciliğini yapıyorum çalıştığım firmada, bir çok varyete var depoda.. Soğan prepere işlemlerini yaptıkdan sonra depoda 2 derecede bekletiyorum. Dikime daha var. Umarım güzel bir hasat dönemim olur.

kürekçi
30-07-2007, 19:24
Küçük bir düzeltme Rananculus yerine Ranunculus olacak ;) Saygılar

Michiganensis
30-07-2007, 21:43
http://www.flowersdirect.co.il/aecommerce/c782/422.php

İsrailliler rananculus diyor bu harika bitkiye :S

Ben yinede sizin dediğiniz gibi bilim ;)

fatmadundar
20-03-2008, 13:54
Sn ReaL,
Sizinkiler hiç olmazsa Yalancı Şakayık çıkmış. Ben de pazarda el arabasında Şakayık diye daha büyükçe rizomlar satılıyordu, hah Ağaç Şakayık buldum diye sevinerek aldım ve diktim. Çok mutluyum, gökte ararken yerde buldum diye inanamıyorum.Mağazalarda veya seralarda satılmıyor. Her yerde bakıyorum çünkü.
Neyse ilk yapraklarını göstermeye başladı, hiç benzetemedim. Biraz daha büyüdüler, hani nergis demetlerinin çevresine yeşillk olarak koydukları yaprakların aynısı. Daha yapraklar gelişimini tamamlamadan tepesinde küçük küçük sarı çiçek de açınca aldatıldığımı anladım:( (Ben de 5YTL vermiştim)Sorun o değil tabii. Hayallerim boşa gitti. Bu yıl da şakayık edinemeyeceğim herhalde:(

limon
20-03-2008, 16:51
Şakayık budur arkadaşlar. bu da öyle 5 YTL'ye satılmıyor. Geçen sene biraz pahalıcaydı ama fiyatını unuttum. Haftasonu fidanlıkları gezmeyi planlıyorum, bol fotoğraf çekeceğim inşallah.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=7535&catid=member&imageuser=11575
Fotoğrafta hiç oynama yapmadım çiçeğin rengi aynı fotoğraftaki gibi göz alıyordu.
Çiçek büyük yemek tabağı büyüklüğündeydi.

fatmadundar
21-03-2008, 11:13
Evet, bilmezmiyim gerçek şakayıkın ne güzel bir çiçek olduğunu. Eskiden Anneannemin bahçesinde vardı; sizin gösterdiğiniz gibi tabak kadar olmasa da büyük, katmerli, şarabi renkli yani çok gösterişli bir çiçekti. Umarım birgün tekrar karşılaşırım kendisiyle:(

Kiraz
21-03-2008, 17:34
Ben de sokağımızın adından dolayı şakayık çiçeğini çok aradım. Geçen 2006 Kasım ayında Beykoz fidanlığında buldum. Bu fidanlıkta fiyatlar oldukça uygun ve en ucuz sezonda 30 ytl'ye aldım.İlk sene çiçek açmayınca üzüldüm ama bu sene tomurcuklu,umarım açar. Edindiğim bilgiye göre:
Çok zor üretiliyor,çeliklerin tutması çok zor. Yerine iyice yayılınca yani bir kaç sene geçince çiçek açıyor ve köklerini kurcalamamak gerekiyor. Kökünden parça alınca veya yeri değişince 2-3 sene çiçek açmayabilir.Yarı gölgeyi sever.
Tekrar görüşmek üzere hoşçakalın.

Kerem50
27-03-2008, 10:51
Geçen sene resimlerini gonderdigim (1. sayfada gorulebilir) şakayık'ın
bugunlerde tomurcukları açmak üzere. İlk fırsatta yeni resimlerini göndereceğim.

feriha
28-03-2008, 07:02
Arkadaşlar ben bu bitkiyi koklamayı çok istiyorum! Nerden edinebilirim? Mis kokulu çiçekli gerçek şakayık çalı türü **** değil arıyorum yardım bekliyorum.

Kiraz
01-04-2008, 17:58
33776

Ağaç şakayığımın ilk tomurcuğunu görüntüledim. Yaprakları ve dalları oldukça sağlıklı.
Bulunduğu yer çok rüzgar alıyor, rüzgara dayanabilirse açmış halini de göndereceğim. Rengini ben de bilmiyorum.

feriha
01-04-2008, 19:33
Önceki gün bahause dan kırmızı, pembe ve beyaz Paeonia rizomlarını aldım toprakla buluşturdum bekliyorum arkadaşlar!

Fiyatı 6.99 ytl idi acaba gerçek şakayık değil mi?

Kerem50
04-04-2008, 12:15
Ben de Bauhaus'dan beyazini aldim. Bunlar gercekten şakayık.
Bende pembe ve bordo vardi. O yuzden beyazini aldim.
Endise etmenize gerek yok. Bunlar gerçekten şakayık.

Kiraz
11-04-2008, 12:09
Şakayığımın ilk yavrusunu dört gözle bekliyorum.Bir sabah bana sürpriz yapacak!

Artık rengi belli, pembe olacak.

34364

34365

limon
20-04-2008, 14:33
Galeriye yüklemeye çalıştım ama yükleyemedim. Sanırım sorunlar devam ediyor.
KOmşumun bahçesindeki rengarenk şakayıklar açtılar. Güzellikleri sizlerle paylaşmak istedim.
35127

35128

35129

Kiraz
21-04-2008, 00:32
Benim şakayığımın tek tomurcuğunu her sabah fotoğraflamaya çalıştım, işte onlardan biri:35213

Ama artık yavaş yavaş solmaya başladı.

Kökler geliştikçe daha çok ve güzel çiçek açarmış.

sinaninci1
18-05-2008, 15:03
Yalova'da Doğa Peysaj da var, mis gibi kokuyor.
Doğa Peysaj Yalova-Bursa yolu 2.km.de sağ tarafta.

dal
14-06-2008, 21:34
Benim şakayık hiç büyümedi.Kısacık bir dal verdi gerisi gelmedi kurumadı da hala yeşil.Nedenini anlamış değilim ama çok üzüldüm bu çingene pembesi rengi göremediğim için.

Kiraz
15-06-2008, 22:46
Sayın Dal,
Bitkiniz yeniyse böyle olması normal. Mevcut dal sağlıklıysa dert etmeyin bence. Yer değiştirmezseniz, köklerini kurcalamazsanız seneye daha iyi olur. İlk iki-üç sene açmayabilir. Tüm bunları benimki de yaşadı,geçen sene bir iki dal varken bu sene topraktan bir sürü yeni sürgünler çıktı.

beyaz orkide
09-02-2009, 16:33
Arkadaşlar,gecen sene bauhaseden aldıgım Şakayık filizlenmeye basladı.Sizlerinde basladımı acaba?

Kiraz
09-02-2009, 16:56
Filizlenmeye başladılar, Beyaz Ordike.

nariçi
09-02-2009, 17:27
Güzel bir çiçekmiş. Adını çok duydum ama yeni gördüm. Şarkısı çok güzeldir.

kgursan
15-02-2009, 22:26
Şakayıkla ilgili bazı bilgiler.: Şakayık (Paonia sp.) çiçekleri katmerli veya yalınkat olur. Otsu olanı da var, ağaç şeklinde olanıda var. Toprak altında pençeleri vardır. Bir dönem soğuk ister. Bazıları Ranunculus sp. ile karıştırır. Şakayık dağ bitkisidir soğuktan korkmaz.Birkaç resmi aşşağıdadır.

Şakayıkla (Paonia sp.) ilgili olarak Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde sn Erdal Kaya 5-6 yıldır çalışıyor. belki Türkiyedeki bütün şakayık türlerini biraraya getirdi. Çoğaltılması, toprağı, vs. üzerinde çalışmaktadır.

Emel
29-03-2009, 22:30
Bugün Bahausedan çok güzel sarı renkli bir şakayık aldım. Çok yıllık bir bitki olduğunu biliyorum ama daha fazla bilgiye ihtiyacım var. Ne kadar su ister, ne kadar güneş ister? Bilen arkadaşlar bana yardımcı olun lütfen

Emel
30-03-2009, 18:57
Çiçeğimi bu hafta bahausedan 3 liraya şakayık olarak aldım..Değil mi yoksaa:(

fikreteren
30-03-2009, 20:23
Maalesef.Bunlar düğün çiceği(RACANCULUS) 78-79-80-87 dekiler.

Adalet Yağcı
30-03-2009, 21:25
Ben ağaç şakayık a bayıldım, edinmenin yollarını bulmak lazım.
İlgilenenlere duyurulur :p

Ülker
30-03-2009, 22:42
Ahh ah, çocukluğumda Sultandağları'nda kırmızısı kendiliğinden yetişirdi, göze batan rengine hayran kalırdık, hiç akıl edememişiz biz de üretip çoğaltalım.
Doğada azaldı, belki de yok oldu.:(

Cumhur Tonba
30-03-2009, 22:49
Sakla samanı, gelir zamanı.
Kaçan balık büyük olur.

Şimdi arayın bakalım.

Adalet Yağcı
30-03-2009, 23:10
Ah Ülker ah... biz birbirimizi anlıyoruz, Cumhur bey de yangına körükle gidiyor.

Ülker
30-03-2009, 23:19
Adalet Hanım, siz aldırmayın Cumhur Bey'e huyumuzu biliyor ya, takılıyor bize.;)
Hafta sonu bakayım bakalım, çiçekçimizin bohçasından neler çıkacak, bu hafta harika gardenyalar getirmişti, belki şakayıklar da aklına gelir.

Adalet Yağcı
30-03-2009, 23:34
Hadi kolay gelsin, buralarda bulmak zor, belki Adana'da vardır.

Balıkcı
31-03-2009, 19:41
Bende satmayı düşündüğüm iki tane var ama, kargoyla oraya gelemez.:(
Belki İstanbul veya Tekirdağ'dan satın almak isteyen olursa elden verebilirim.
Tabii, biraz pahalı.:(:p
Kolay gelsin, inşallah çevreden bulursunuz.

Adalet Yağcı
31-03-2009, 21:35
Teşekkürler sayın Balıkçı, gerçekten de gelmez, nazik bir çiçeğe benziyor, kargoda canını çıkarırlar zavallıcığın.

Ben Adana dan araştırırım.

Balıkcı
31-03-2009, 23:01
Yok, nazik sayılmaz, ne de olsa ağaç (veya çalı).:p

Biri beş litrelik tenekede, diğeri kocaman bir saksıda, yerinden kalkmıyor, kargo parasıyla beş-altı tane alınır herhalde.:p
Bu yüzden, gelemez, dedim.
İnşallah bulunur ama bulunmazsa eğer, sonbaharda, kökünden ayırabilirsem o zaman olur.
Selamlar, tekrar kolay gelsin, balıkçı deyimiyle, rastgele. :D

çiçeksever
01-04-2009, 15:18
20 gün kadar önce Ankara'daydım.Ankamall Koçtaşta Paeonia adıyla soğanlar arasında beyaz renklisini gördüm.Almadığıma pişman oldum.

Emel
05-04-2009, 16:16
İşte bu da benim güzel şakayıkım :rolleyes:

begonvil 14
11-04-2009, 13:38
Ben de şakayık aldım bahçe için ama bahçeye ekmesemmi balkonda bakmaya doyamıyorum. Benim şakayık çiçeğim ne zaman ağaç olur? Bir de şakayık çoğalır mı kasımpatı çiçeği gibi yani yayılır mı?

Adalet Yağcı
11-04-2009, 14:07
Bunlar erengül, Begonvil 14, ağaç şakayıkları(Paeonia)gibi ağaç olmazlar.

çiçeksever
13-04-2009, 13:32
Ben de şakayık aldım bahçe için ama bahçeye ekmesemmi balkonda bakmaya doyamıyorum. Benim şakayık çiçeğim ne zaman ağaç olur? Bir de şakayık çoğalır mı kasımpatı çiçeği gibi yani yayılır mı?

Bunlar rananculus.Şakayık daha çok güle benziyor.Yapı bakımından.Artık ağaççık mı denir,çalı mı bilmiyorum.

begonvil 14
13-04-2009, 14:28
Hay Allah ben de ağaç şakayık diye aldım burda görünce olsun napalım

Kiraz
21-04-2009, 18:56
2006 kasım ayında aldığım şakayık ilk sene hiç açmadı, geçen sene bir tane açtı, bu sene ise dört tane. Bu sene açan çiçekler geçen seneye göre oldukça iri, dalları yere doğru eğiyorlar. Gerçekten, kökü güçlendikçe daha güzel açıyor.

Beykoz fidanlığından piyasaya göre uygun bir fiyata almıştım, bu sene çok daha uygun fiyata satıyorlarmış. İsteyen arkadaşlar telefonla ararsa da bilgi alabilirler.

73906

73907

nariçi
21-04-2009, 19:36
Gaziantep'de peyzaj fidan ve çiçeği satış yapılan açık fidancılarda gördüm, küçük saksıda 5 lira diyorlardı. Bu tek yıllık mı çok yıllık bir bitki mi, Ama benim gördüğüm otsu çiçekti.

limon
21-04-2009, 22:39
100'deki tek yıllık, 104'teki çok yıllık. Üsttekini 5 TL ye vereceklerini sanmam. Eğer veriyorlarsa kaçırmayın derim.

Kiraz
22-04-2009, 08:09
Google'da Beykoz fidanlığı diye arama yaparsanız bitkileri ve fiyatları veriyor. Ağaç şakayık 10 TL gözüküyor. Aldığımda üretimine yeni başlamışlardı ve kış dönemi olduğu için indirimli olarak 30 TLye satılıyordu.

çiçeksever
22-04-2009, 11:04
Bu ayki ev-bahçe dergisinde fidan botanikte 3,5 TL olduğu yazıyordu.

Kiraz
22-04-2009, 14:25
Sn. Çiçeksever, 3,5 tl'ye satılan erengüldür yani ağaç şakayık değil.

suzan7
25-04-2009, 13:28
Selamlar 15 gün önce aldığım harika şakayıklarıma bir şeyler oldu.
Çiçekleri solup dökülmeye başladı.
Yeni açan tomurcukarı ise küçük ve katmersiz.1 2 GÜN ANÇAK DAYANIYOR VE SOLUYORLAR.Lütfen yardım edin sorunu ne olabilir.

Passion
30-04-2009, 17:35
http://www.easytogrowbulbs.com/index.asp?PageAction=Custom&ID=42

Bu linkte de yetiştirlmesi hakkında bilgi vermiş.

http://www.easytogrowbulbs.com/index.asp?PageAction=Custom&ID=188

Burada da videosu var. Soğanının nasıl ekildiğini gösteriyor..

Sıcak bölgelerde bahar sonunda veya yazın ekmeyin diye uyarı yapmış. Soğukta 6 hafta kaldığı zaman filizlenme, çiçeklenme performansı çok daha iyi oluyor.

Drenajı iyi bir toprağa ekilmeli. Bütün gün güneş alan yerleri seviyor. Kökler ve filizler sonbaharda oluşuyor. İlkbaharda çiçek açıyor.

Çiçeklerini kesmek daha çok çiçeklenmesine sebep oluyor. Çiçekler solduktan sonra yapraklar kesilmeyecek ki , yapraklar fotosenteze devam edip, kökte gelecek yılki çiçekler için besin depolayabilsinler. Yaz sonunda yapraklar kuruduktan sonra kuru yaprakları uzaklaştırabilirsiniz. Yeni üretim döngüsüne girmeden önce ranunculuslar birkaç aylık dinlenme sürecine giriyorlar.

Bu konularda uzman kişi değilim ; fakat şimdiye kadar okuduklarımdan ben ranunculusun yetiştirilme tekniğini lalenin yetiştirilme tekniğine benzettim ....

suzan7
03-05-2009, 15:04
Nisan ayında aldığım sarı, beyaz ve pembe şakayıklarımın şu anki halleri,
aldıgımda üzeri çiçek ve tomurcuk doluydu.
Çiçekler 5 10 gün sonra dökülmeye başladı.
Tomurcuklar ise zayıf ve cılızlaştı açmadan soldular neden olabili çok üzüldüm.

metin çeşme
03-05-2009, 16:32
arkadaşlar erengülü şakayikdiye milete satıyorlar şakayik çalıtipi bir bitki boyu 1metreye ulaşı yorkökten tutuyo daldan aslatutmaz kökü sogan deyil normal kök geçensene bagusa geldi paketlerde kök olarak siyah birkök busene gelmedi italatı durdurulmuş koruma altına almışlar ital mallar kırmızı pembe renk isteyen varsa altunu zade köprünün arka sokagında serada var 40 yt satıyorlar iki senelik beykoza giderken yol üstündeki seraya yeni gelmiş 30 yt ital resetanede 15yerli 20 ital satılıyo saygılar benim resmimdeki sakayik iyi bakın 4senelik purofil

meraklı
05-05-2009, 15:33
Bu bahar almış olduğum erengüllerin çiçeği geçtikten sonra saklasam, seneye tekrar açma ihtimalleri var mıdır?

feriha
05-05-2009, 16:34
Pembe ve beyaz Paeonia Şakayık bitkisi yumrularını geçen yıl Bauhause den aldım. İlk yıl çiçek vermedi. Şimdi tomurcuklarını büyütmeye çalışıyor.
76504

metin çeşme
05-05-2009, 21:05
feriha hanım resimdeki şakayikler nadir olanlar galiba yumru çinsi galiba işalah bol ömrü ve çicekleri olur işalah yaprakları ince benimkilerin kalın kök şakayik benimki

feriha
05-05-2009, 21:19
Metin bey teşekkür ederim. Ben de merakla bekliyorum çiçeklerini. Hep beraber izleriz inşallah.. İkinci yıl çiçek vermeleri sabır işi. Çiçekleri ne kadar kalır bilmiyorum. Paylaşırım.

eylems
05-05-2009, 21:20
Bu bahar almış olduğum erengüllerin çiçeği geçtikten sonra saklasam, seneye tekrar açma ihtimalleri var mıdır?

Bahar mevsimi geldiğinde sulamaya başlayınca yeniden yeşeriyorlar. Ekstra gübrelemeniz gerekir. Saksıda değil de bahçede iseler bahar ayları harici sulama esnasında çürüyebilirler.

eylems
05-05-2009, 21:20

Bahar mevsimi geldiğinde sulamaya başlayınca yeniden yeşeriyorlar. Ekstra gübrelemeniz gerekir. Saksıda değil de bahçede iseler bahar ayları harici sulama esnasında çürüyebilirler.

meraklı
06-05-2009, 15:08
Sayın Eylems cevabınız için teşekkürler.

Adalet Yağcı
06-05-2009, 16:21
Benim de bir ağaç şakayıkım var artık, Cumhur beye duyurulur :)

metin çeşme
07-05-2009, 20:29
şakayiklerimi 3 ledim hızla büyümeye başladılar 1tane kırmızı 2tane pembe var onları çok seviyom

Ülker
07-05-2009, 20:34
Adalet Hanım, ağaç şakayıkınız ömürlü, kademli olsun;)
Ona iyi bakın, boy boy fotoğraflarını bekliyorum
Belki Cumhur Bey, fotoğraflarını görünce dayanamayıp gelir.

karagoz
07-05-2009, 20:36
bursa ili için uygun mu

metin çeşme
07-05-2009, 20:41
adalet hanım yıldızlarına bayıldım bende hastasıyım yıldızların busene bagusa gelmiş ama ben geç kalmışım bitirmişler

manolya
09-05-2009, 12:27
Dün Tekzen'den ilginç bir çiçek yumrusu aldım, aslında yumrudan çok kurumuş kök gibi birşey. Kılavuzunda şunlar yazıyor;

'' Mart-mayıs arasında dikimi yapılır. Dikim aralığı mesafesi 5 cm ve dikim derinliği 5 cm dir. Bitki 30-40 cm arasında boylanabilir. Mayıs-temmuz arası çiçeklenirler. Gösterişli çiçeklere sahiptir.

Güneşli yarı gölge yerlerde ve ılıman iklimlerde yetişir. Organik ve besin maddelerince zengin, drenajı iyi, nemli toprakları tercih eder. Çiçeklenme döneminde düzenli olarak orta derecede sulanmalıdır. Soğuklara dayanıklıdır. Park, bahçe ve açık alan süslemelerinde, teras ve balkonlarda kullanılabilir.''

Ama dikim yönü konusunda birşey yazmamışlar. Görünüşe göre kökler aşağıya bakacak şekilde dikmek gerekir gibi, ama emin olamadım.

77346
77347
77348

manolya
09-05-2009, 15:37
Çok teşekkür ederim sayın hüsnüyusuf, düğün çiçeğiyle ilgili bilgiyi soğanlı ve yumrulu bitkiler başlığında aradığım için orayı görmemişim. Çiçeğin dikimiyle ilgili video çok faydalı gözüküyor, birde türkçeye çeviren olsa...

metin çeşme
09-05-2009, 20:26
benim bildigim şakayik çelikten olmaz kökten olur yanlış biliyorsam söyleyin ana denedim bunları üreten seralara sordum çelik olmaz diyorlar

Adalet Yağcı
09-05-2009, 20:31
Seralar çelik istersiniz diye korkmuşlardır :)

eylems
09-05-2009, 20:43
Çelikten çoğalacağını ben de hiç duymadım.

metin çeşme
10-05-2009, 19:05
,asla şakayikler çelikten tutmaz zametinize ve emeginize yazık bendenedim olmadı,bence binaların önlerinde oluyo kapıçılardan riçaedin yeni filizlerden kökünden kesip verirler ben bugün istedim kapıcı bana dikim zamanı gel dedi kök olarak vereyim dedi

Adalet Yağcı
10-05-2009, 19:23
Teşekkürler sayın Metin Çeşme, siz de lütfen şu başlığa (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11)bir göz atarmısınız.

gurbik67
10-05-2009, 23:12
şakayık ???
sayın Metin Çeşme yukarıda görmüş olduğun şakayı daldan köklendirilmiş şekilde aldım
2. şu anda farklı iki çeşit şakayık var bende
birincisi kışın toprağa kadar yok oluyor ilk baharda tekrar filizlenip çiçek açıyor
ikincisi bodur ağaç şeklinde sadece yaprak döküyor ilk baharda oda filizlenip çiçek açıyor
metin bey sizde varmı? köklendirmek için denedinizmi başarısız oldu iseniz denemeye gerek yok.

ben başarılı olursam köklenenleri yukarıda ismi yazılanlara göndereceğim
arkadaşımdanda söz aldım sonbahardada çeliklerinden alıp dağıtacağım.

Oğuzhan
11-05-2009, 10:40
Ağaç şakayıksa çelikle köklenir . :)

gurbik67
11-05-2009, 22:54
arkadaşlar hepinize merhaba zamanı gelince buradan belirteceğim özellikle şakayıkın çelikle köklenmesini aldığım arkadaşa sormaya gittim köklenmesini şu şekilde yapıyormuş alınan çeliğin alt kısmına 2-3 cm lik bir kaç çizik atıp oksijenli suya sokup sonrada mangal kömürü tozu sürerek 30 cm derinliğe dikiyormuş tutma oranı yapılan işleme göre değişiyormuş tutma oranı yüzde doksan olduğunu söyledi.
bir çeşidi daha var oda çiçek açtıktan sonra sonbaharda toprak seviyesine kadar kuruyup tekrar açıyor oda çok yıllık çoğalması hakkında bilgim yok ancak sonbaharda kuruduktan sonra köküne bakma şansım var bende ikincisinin kökünü şimdiden merak ettim ama eminimki soğan değil. soğansa dağıtması daha kolay.

zerrinsrt
12-05-2009, 09:00
Otsu şakayığın üretimi konusunda Mine hanımın yazısı var. Ben onun önerilerine uyarak ekim ayında havuç şeklindeki kökleri ayırıp diktim.
Diktikten sonra yerine alışıp güzel çiçekler vermesi için 2 yıl gerekiyor. Bence bu yıl köklerine bakmayın. Önce yerine alışsın. İki yaşındaki ve 7-8 yaşındaki şakayığın resmini çekip eklersem ne demek istediğimi daha iyi görürsünüz.
Bu konuda eşimden yardım almam gerekiyor:(.

gurbik67
13-05-2009, 16:19
otsu şakayık dikildikten sonra çiçek açması için 2 yıl beklemek gerekiyor BUNUN çoğalması köklerdeki yumrulardan
ağaç şakayıkta yumru yoktur.

metin çeşme
13-05-2009, 21:16
tesşekür ederim jineop hanım verdiginiz bilgi için

metin çeşme
13-05-2009, 21:20
işinize karışmak gibi olmayım çelikten olmaz ama zize yardımçı olayım bahusta köklendirici bir ilaç var bide onla deneyin

zerrinsrt
13-05-2009, 22:27
İlk resim iki yıllık şakayık. Diğeri 7-8 yıllık.

delete61
14-05-2009, 09:06
Maşallah Sayın zerrinsrt nekadar güzel çiçeklenmiş Allah nazardan saklasın

Oğuzhan
14-05-2009, 10:33
Sevgili Zerrinsrt ,Maşallah çok güzel açmış. :)
Kokulu tür mü ?

zerrinsrt
14-05-2009, 10:46
Sevgili oğuzhan,delete61 teşekür ederim.
Benim şakayıklarım kokusuz.

delete61
14-05-2009, 15:50
Kokusuz olsun sayın zerrinsrt görüntüsü yeter maşallah

kopshtar
14-05-2009, 22:35
Benim ağaçşakayıklar 3 yıldır bahçede. ilk defa bu yıl bu kadar gelişme gösterdiler ve galiba çiçek açacaklar. Ne olduklarını bilmediğimden geçici olarak ekmiştim. Şimdi yerlerini değiştirmek istiyorum ama 2 yıl açmayacaklar diye onu da yapamıyorum :(

geophyte
16-05-2009, 22:17
Bence pek ilgisi yok. Çok farklı iki bitki.

Passion
17-05-2009, 01:18
Bitkiler ****** biribirinden çok farklı ama ikisi de soğukta ekiliyor bu durum çiçek açmasında etkili oluyor.

Çiçeklleri solduktan sonra çiçeklerini kesmek ranunculusun daha çok çiçeklenmesini sağlıyor, laleyi de çiçeği solduktan sonra kesmezseniz tohuma kalır ve o soğanın ertesi sene çiçek vermesini engellemiş olursunuz.

Çiçeklenme olayı bittikten sonra iki bitkide de otları kesmiyorsunuz, kuruyana kadar üzerinde bırakıyorsunuz. Amaç fotosentez devam etsin yumrusuna/soğanına besin depolasın ki seneye çiçek açabilecek kapasitesi olsun.

Ben bu açılardan biribirine benzettim. Yoksa ****** ikisi de apayrı bitkiler...

geophyte
17-05-2009, 12:16
Bitkileriniz ne alemde? Gelişimleri nasıl? Merak ettim doğrusu. Ben de uzun süredir bu bitkiyi yetiştirmek istiyorum, ama bir türlü kısmet olmadı. Tecrübe ve gözlemleriniz benim için önemli. Kolay gelsin.

manolya
17-05-2009, 14:16
Ekeli bir hafta oldu henüz bir kıpırdanma yok, balkonda direk güneş almayan bir köşede duruyorlar, günaşırı, az miktarda su veriyorum. 1 ay önce ektiğim sümbülteberlerin yeni çimlendiğini göz önüne alarak bu tarz bitkilerin çimlenmesi için acele etmemek gerektiğini düşünüyorum, o yüzden sabırla bekliyorum.

ciceksever70
18-05-2009, 13:11
Benimkiler yaklasik 15 günde cimlendiler, bahcede üstlerine oldukca da fazla yagmur yagdi, günes gören bir yerdeler. Simdilik gelisimleri iyi.

hocam100
18-05-2009, 15:57
Arkadaşlar denemekiçin 30 tane düğün çiçeğini 5ini saksıya 25 ini de toprağa ektim.Sonuç 30 da 25. Denememe göre ısı isteyen ve fazla derine ekilmeyecek bitki.Çok da güzel yaprak ve çiçekleri olan bir bitki.

tolgahann
18-05-2009, 17:00
Bir komşum pembe düğün çiçeklerini bahçesine toplu halde ekmiş.Çok ta hoş durmuş.Pek net çıkmadı ama paylaşmak istedim.

geophyte
18-05-2009, 22:15
Gerçekten muhteşemler, hayran kaldım. Keşke biraz daha yakından da fotoğraflarını çekebilseniz. Bence komşunuz bahçesiyle, en güzel bahçe yarışmalarına katılabilir. Kendisini benim adıma tebrik edin.

celalsungur
19-05-2009, 20:29
Yalova Doğa Peysaj'dan geçen yıl 5 tl.ye almıştım. (Kokusunu 5 metreden farkedip sormuştuk bu nedir diye)
Yol üzerinde, internetten de satış yapıyorlar.

omeaks
22-05-2009, 15:22
merhaba, Avustralyadan Paeonia lactiflora tohumları aldım. İçinden çimlendirme ile ilgili bilgi çıktı. Mutlaka doğal ya da buzdolabi ile stratifikasyondan geçirmek gerekiyor okuduğuma göre. Bu tip bir çimlendirme girişimine ilk defa gireceğim.Daha önce tohumdan Paeonia ya da bu tip bir bitki yetiştiren var mı? tavsiyelerinizi rica ederim. Syg,

suzan7
23-05-2009, 17:36
Şakayık çiçegim öldü.
Bernde diplerinden kestim, ama birisinde yeşil bir dal vardı onu kesmedim.Bir süre sonra o dal uzamaya başladı.Bende ne oldugunu anlamadım.Yardımcı olursanız sevinirim.

eylems
23-05-2009, 17:38
Bu yabani bir ot.

denizakvaryumu
23-05-2009, 21:51
Sevgili oğuzhan,delete61 teşekür ederim.
Benim şakayıklarım kokusuz.

Ağaç şakayıkların hepsinin kokulu olduğunu sanıyordum acaba katmerliler mi kokmuyor?

Kokulu-kokusuz ayırımını nasıl yapacağız?

zerrinsrt
24-05-2009, 18:04
Benim resmini yüklediğim şakayıklar otsu. Çalı formunda olan şakayığım 1 yıllık henüz çiçek açmadı.

Passion
24-05-2009, 22:11
Ama dikim yönü konusunda birşey yazmamışlar. Görünüşe göre kökler aşağıya bakacak şekilde dikmek gerekir gibi, ama emin olamadım.

Evet o şekilde ekiliyor . Videoda da gösterdiği gibi saçaklı kısım aşağıya gelecek şekilde ekiliyor Sn. Manolya.

Ben 9 tane yumru ektim . Evden uzaktaydım 2.5 hafta sonra döndüğümde 9 undan 7 sinin çimlendiğini gördüm. Toprağı biraz karıştırdım diğer ikisini de bulmak için ama bulamadım.

nuzel
25-05-2009, 12:26
Ben 10 tane rizom ektim 2 tanesi çıktı.Öbürlerinide aramadım:(

Aziz Fayda
27-05-2009, 12:26
İzmir'de ağaç şakayık nereden temin edebilirim. Bayındır'da var mıdır ?

teşekkürler

manolya
29-05-2009, 18:22
Teşekkür ederim syn. passion, ekim işini hallettim çok şükür. Galiba doğru ekmişim, 5'te 5 çimlenme:) İlk resim 24 mayısta çekildi, ikincisi bugün.

82350

82351

Passion
01-06-2009, 00:10
Ben 9 tane yumru ektim . Evden uzaktaydım 2.5 hafta sonra döndüğümde 9 undan 7 sinin çimlendiğini gördüm. Toprağı biraz karıştırdım diğer ikisini de bulmak için ama bulamadım.

8.ci de çimlendi. Meğer yanlış tarafta arıyormuşum. 9. hala görünmüyor ama 9da 8 hiç fena değil..

Passion
01-06-2009, 22:51
3 Mayıs'ta direk bahçeye ektiğim Ranunculuslar bugün itibariyle bu durumdalar.

manolya
02-06-2009, 07:54
Maşallah gayet iyi görünüyorlar, genelde bahçede yetişen çiçekler saksıdakilere göre daha iri ve gösterişli oluyorlar, bakalım ranunculuslarda durum nasıl olacak.

yesim ozgun
02-06-2009, 11:50
bende tekzenden manolya arkadasimizin aldigi paketten almistim. nasil dikilgini bilmedigim icin, 5 tanesi duz 5 tanesini ters diktim. catalli taraflarini asagiya diktiklerim (kendimce mantik gelistirdim ve her bir catal cikintinin filiz verecek bas kismi oldugun dusunerek cunku hicbir kok belirtisi veya uzantisi yoktu) catallari yani kokleri ( simdi ogrendim ) asagigelercek sekilde diktiklerim de su ana kadar hicbir hareket yok. ama ters diktiklerimi dun topragi kurdanla karistirarak cikartip baktim filizleri ters tarafa dogru vermis, hemen cevirdim ve dogru yolu buldum. keske digerlerini de ters dikseydim:P

emrezgi
05-06-2009, 21:37
*** arkadaşlar bende düğün çiçeği almıştım görünüşü harikaydı fakat kısa bi süre sonra çiçekleri kurudu sonra da yaprakları kurudu şimdi saksım bomboş acaba kökleri duruyor mudur yoksa çiçeğimi tamamen kaybettim mi toprağı dokup köklere bakmalı mıyım :confused::confused: kurtulma ihtimalleri hala var mı:(

hocam100
08-06-2009, 22:17
Arkadaşlar internette gezerken ranuculucların ekimi ile ilgili bir videoya rastladım .Linkini siznle paylaşayım:http://www.youtube.com/watch?v=G2nVFoCX3ms
ayrıca her türlü çiçek için video var burda.

Ahmetbey07
11-06-2009, 22:50
ORANGE TURUNCU-DÜĞÜN ÇEÇEĞİ

Alem-Plantae

Bölüm-Mognoliophyta

Sınıf-Mognoliopsida

Takım-Ranunculales

Familya-Ranunculaceae

Cins-Ranunculus

Mart mayıs aylarında dikimi yapılır.Dikim aralığı 5 cm ve dikim derinliği 5 cm'dir.

Bitki 30-40 cm arasında boylanır.Mayıs-temmuz ayları arasında çiçeklenir.

Çok çeşitli reklerde çiçek açarlar.Gösterişli çiçeklere sahiptir.

Güneşli yarı gölge yerlerde ve ılıman iklimlerde yetişir.Organik ve besin

maddelerince zengin,drenajı iyi nemli toprakları tercih eder.Çiçeklenme

döneminde düzenli olarak orta derecede sulamalıdır.Soğuklara dayanıklıdır.

Park ve bahçe ve açık alan süslemerinde,teras ve balkonlarda kullanılabilir.

hocam100
12-06-2009, 11:37
Saksı ve topraktan olabilir.Besini az almış görünüyor.

manolya
26-06-2009, 22:06
Ranunculuslar yeşil bitlerin ve siyah küçük sineklerin istilasına uğradılar. Ev yapımı ilaçlarla müdahale etmeye çalıştım ama 2-3 gün içinde bu hale geldiler malesef:(

nuzel
01-07-2009, 11:47
Ranunculuslarım tomurcuklanmışken boyunlarını büküp kurudular.Sebebi ne olabilir acaba?

hocam100
01-07-2009, 12:39
Sıcaktan olabilir ben de de aynı durum oldu gölgeye koyduğum çok güzel açtı.

Passion
01-07-2009, 14:41
Çimlenmediğini söylediğim 9. Ranunculusun da geçenlerde topraktan çıktığını gördüm. Böylece ektiklerimin hepsi çimlenmiş oldu. Benimkiler de güneşli bir yerde ekililer. Henüz çiçeklenme yok. Bu sene açarlar mı acaba diye merak ediyordum ben de. Sn. Nuzel ve Sn . Manolya nın çiçeklerinin durumunu öğrenince kara kara düşünmeye başladım. Benimkiler ne olacak acaba ?

Saksıda değillerki yerlerini değiştireyim gölge bir yere alayım. Topraktan çıkarıp bitkiyi öldürmek istemem açıkçası. Bu sene açmazsa da seneye aynı yerden tam zamanında çimlenir ve açar herhalde. Ben biraz geç ekmiştim yumruları zaten. ( 3 Mayıs) .Şu anda sıcaklara kaldı çiçek açması sanırım.. Bu çiçeği ilk kez yetiştirdiğimden çok emin de konuşamıyorum.

Bu çiçeği daha önceki yıllarda yetiştiren deneyimli arkadaşlar imdat, yetişin..

Passion
11-07-2009, 16:24
Ufak fideleri daha gölge bir yere taşıdım. Bir iki gün sonra ne göreyim taşımadığım daha büyük fidelerde tomurcuklar büyüyor. Bugün bir tanesi yarım olarak açtı.Yarın tamamen açar sanırım. Rengi gelincik kırmızısı çok güzel.

Nariel
11-07-2009, 22:16
Biz bu bahar (hatta kış denebilir) düğünçiçeklerini açmış halde pazardan almıştık. Şakayık adı altında satılıyordu. Sonra yaprakları kurudu ve yumrusunu söktüm, kuru olarak bekletiyorum. Sonbaharda yeniden ekmeyi düşünüyordum ki, sizin yaz başında ektiğinizi gördüm. Şu an tereddütteyim, yeniden eksem mi acaba:confused:

Çiçek açmış hali böyleydi:

Passion
11-07-2009, 23:34
Sevgili Nariel,

4 numaralı mesaja bakarsanız oradaki bilgilerde sıcak bölgelerde yazın ekmeyin diye uyarı var. Çiçek açabilmesi için soğukta 6 hafta kalması gerekiyormuş. Ektiğinizde çimlenebilir ama çiçek açmayabilir. Ben mayıs başında ektim ama havalar bu sene serin gitti yazın gelmesi gecikti.

ciceksever70
21-07-2009, 21:30
Ranunculuslarim artik cicekleri bitince yapraklari da kurudu kupkuru dal seklinde kaldi. Belki tohum döker diye dokunmadim ama toprak seviyesinde budamali miyim?

Passion
31-07-2009, 11:50
Ranunculuslar çiçek açtılar ve sanırım bitiyorlar ve yaprakları kuruyacak gibi. Sıcak havalara rastgeldiğinden sanırım çok fazla çiçek açamadı. Ben yumrularını çıkarmayacağım seneye de aynı yerde yeniden filizlenirler diye umuyorum..

KARADENİZ37
31-07-2009, 12:05
Bu çiçeğin soğanını paylaşan var mı?

ozgurbilgin
03-08-2009, 09:44
Bu çiçeğimizin bakımı nasıl yapılır, budanır mı, nasıl ve ne zaman budanır?

jineop
14-08-2009, 21:45
Merhaba,
Şakayıkseverler, Ahmeter in bahçesinde ki şakayık gördüğüm en büyük şakayıktı.Açmış halini düşünemiyorum.Mutlaka resimlerine bakın.

Lalezan
18-09-2009, 10:53
Babamın bahçesinde yetiştirdiği şakayık.Birkaç rengi oluyor ,bizde sadece bu rengi var..

citrus
01-11-2009, 01:29
peki bu bitkinin ekonomik olarak önemi varmı **** sadece hobi amacıyla mı yetiştiriliyor??

fatma sunay
02-01-2010, 16:23
bizimde bu çiçekten vardı kurudu acaba eksi kaç dereceye kadar dışarıda dayanıyor

fatma sunay
02-01-2010, 16:30
İlk resim iki yıllık yer şakayığı. Diğeri 7-8 yıllık.

resimdeki şakayıklar tohumdanmı yoksa soğan olarak mı diktiniz çok güzel aynısından nereden bulabilirim

uzman16
09-01-2010, 21:43
Bugün Carrefour'da bu çiçeği aldım.

121311

Pakette 20 tane soğan var. Ama bildiğimiz soğanlardan biraz değişik şekilleri var.

121312

Düğün çiçeği diyor. Arkadaki bilgide adı Ranunculus Asiaticus yazıyor.
25 cm uzunluğu olacakmış. Ekim zamanı Eylül-Ekim-Kasım-Aralık çiçeklenme Haziran-Temmuz -Ağustos yazıyor.
Yarıgölge seviyor ve dış mekan bitkisi. 8 cm. derine 10 cm. ara ile dikilmeliymiş. Yarın uzun saksılara dikeceğim. Görüntü çok güzel, umarım açan çiçekler de öyle olur.

Nariel
09-01-2010, 22:20
Sevgili uzman16, geçen sene biz açmış halde almıştık bu çiçeği, bitki tümüyle solunca yumrusunu topraktan çıkardım ve yaz boyu sakladım. (Aldığımızda iki renk vardı saksıda ama ben toprakta sadece bir tane yumru buldum). Aynı sizin fotoğraflardaki gibiydi, bir elin parmakları şeklinde. Ekim-kasım gibi yeniden diktim ve şimdi yapraklandı.

Bu aldığımızdaki hali:
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=71359&d=1239127117

Bu da şimdi yeni yapraklanmakta olan hali:
121316

kasap.94
09-01-2010, 22:22
Sayın uzman 16; Hayırlı olsun, çok güzel çiçekler, ben de bahçeme 150 tane ektim, yumruları kendim yetiştirdim açtıklarında seyrine doyulmuyor. Kuruduklarında yumruları topraktan çıkarın ekerken bölersiniz.

nurcanaybay
10-01-2010, 08:39
Ben bu çiçeğin sadece bahar da açtığını biliyorum , üstelik çiçeklenme dönemi çok kısaydı.Açma zamanları farklı olan cinsleri mi var acaba ?

gunesser
09-03-2010, 21:00
bizimde bu çiçekten vardı kurudu acaba eksi kaç dereceye kadar dışarıda dayanıyor

Benim bahçedeki -10 derecelere kadar görmüştü yazında açmıştı.

gunesser
09-03-2010, 21:02
Ben bu çiçeğin sadece bahar da açtığını biliyorum , üstelik çiçeklenme dönemi çok kısaydı.Açma zamanları farklı olan cinsleri mi var acaba ?

Açtığı zaman mükemmel açıyor fakat kısa sürüyor,Benim bildiğim yok.

kumyaka2010
09-03-2010, 21:57
Sayın arkadaşlar !
Şakayık benim
avatarım . Soganlı bitki . Kışın yaprakları kuruyor baharda açıyor .

kumyaka2010
09-03-2010, 22:02
Resimi yukleyemedim

sakagun
11-03-2010, 13:16
Erengül'lerim. Bana da şakayık diye sattılar.

Nariel
14-03-2010, 10:59
Benim geçen yıldan kalma erengül de bu. Yazın yumruyu çıkarıp gazete kağıdı içinde muhafaza etmiştim. Tek bir yumrudan 3 tomurcuk verdi.

kumyaka2010
14-03-2010, 11:04
Sayın Narıel !
Ben erengulleri girit lalesi olarak biliyorum ,acaba bir yalnış anlaşmamı var .

Nariel
14-03-2010, 11:51
Girit lalesi denip denmediğini bilmiyorum. (Sizin gösterdikleriniz de benim erengül dediklerimden.) Ama başlık Ranunculuslardan bahsettiği için bu sayfada çalı şakayığın değil Ranunculus'un (yer şakayığı)(erengül) yer alması gerek diye düşünüyorum.

kasap.94
14-03-2010, 15:03
Bence bu isimler yöreye göre değişiklik gösteriyor.
Önemli olan güzellikleri.

f-izmir
02-04-2010, 19:36
Merhaba.. Çiçekleri çok seviyorum, ama yetiştirirken hep yanlış yapıyorum sanırım! :( 8 Mart günü sarı renkli, saksıda şakayık çiçeği aldım. Üzerinde 3 tane kocaman çiçeği, birçok açmaya hazırlanan tomurcuklar ve yemyeşil yaprakları vardı. Şu anda sadece saksı ve toprak kaldı! :( Yarı gölge bi yere koymuştum, sulamasını düzenli yaptım ama çürüdü!
:( Canlandırmam mümkün mü? Lütfen yardım eder misiniz? Ben de güzel çiçeklerim olsun istiyorum!

aoturkyilmaz
06-04-2010, 12:07
Mart ayı içerisinde Bauhaus'tan içerisinde 10 adet soğan bulunan 1 paket Ranunculus aldım. Bugün internet'te izlediğim bir video'da soğanların yönü ters olacak şekilde diktiğimi anladım. Soğanları çıkarıp yeniden mi dikmeliyim? Yoksa hiç dokunmamak daha mı iyidir?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.

ankara
11-04-2010, 00:40
Merhaba bende bugün 2 tane yer şakayığı aldım bahçeye diktik,soğanlı bir bitki olduğunu yeni öğrendim,ankara'ya dayanabilir mi acaba,soğanları çıkardığınızı yazmışsınız çıkarmasak bir sorun olurmu?seneye çıkmaz mı?

gilan
12-04-2010, 12:16
Ben çiçekçiye sorduğumda "Ankara'da kışın donar." demişti ama denemişliğim yok.

gilan
12-04-2010, 17:35
Erengüller bahçede ne kadar çiçekli kalır acaba?
Almak istiyorum ama karar veremedim.

kumyaka2010
12-04-2010, 17:42
Sevgili Gilan !
Ben mart başında Yalovadan aldıgımErengulleri yere ektim hala açıyorlar.Selamlar.

Nariel
12-04-2010, 21:50
Geçen seneden kalma erengül bu sene muhteşem açtı.

Sevgi Durul
12-04-2010, 22:41
Adını bilmeden ve severek aldığım erengüller.
135900

İlk olarak beyazını almıştım. Onbeş günden fazla çiçekli kaldı.
135901

ankara
13-04-2010, 14:31
Ben çiçekçiye sorduğumda "Ankara'da kışın donar." demişti ama denemişliğim yok.

Denemiş oluruz artık :)

Asilem
13-04-2010, 15:20
bende 2 gün önce çiçekçiden şakayık diye bir çiçek aldım ama burada gördüğüm kadarıyla erengül imiş.
bugün resmini çektim yalnız makinenin tarih ayarı yanlışmış pcye atınca gördüm.

Asilem
27-04-2010, 16:30
Arkadaşlar çiçeğimin yeşil yaprakları büyük ölçüde solma-sararma eğilimi göstermeye başladı. ama yeni yapraklarda çıkıyor küçük küçük. çok erken değil mi solması içinn,çok acemiyim de bu konuda:S

Kevser
01-05-2010, 19:50
benim erengülüm de aynı durumda. bazı resimlerdeki çiçek yaprakları farklı, benimki maydonoz yaprağı biçimindeydi. şimdi sarardı döküldüler. bununla birlikte yeni bir tomurcuk var. başlığı okudum fakat nasıl bakacağımı pek çözemedim. dikkatim mi dağıldı acaba okurken :o en azından yaz boyu kalır diye ummuştum. güçlenmesi için yapılabilecek bir şey var mı?

fmerry
04-05-2010, 14:43
benim erengülüm çiçek açmayı bitirdi ve sarardı küçük yeşil sinekler oluştu bende sulamayı bıraktım dün itibariyle soğanını çıkardım napmalıyım seneye mi ekeceğim.Yoksa yeni bir yere ekebilirmiyim

teşekkürler

k_donmez
21-05-2010, 21:05
Ranunculus yumrularını (ya da pençelerini) Mart ayında bahçeye diktim. Gelişimleri çok yavaş. En çok gelişeni bu. Henüz üç yaprak çıkaranı da var. Mevsim biterken çiçekleri görebiliriz diye düşünüyorum. Çimlendirmenin kolay ve hızlı bir yolunu bilen var mı?

kar-topu
23-05-2010, 21:45
Benim bildiğim kadarıyla ranunculusun mevsimi bitti. Ben benimkilerin soğanlarını seneye ekmek üzere çıkardım.

k_donmez
23-05-2010, 22:09
Sayın Kar-topu

Diktiğim ranunculus yumrularının paketinde farklı ekim dönemleri var. Ancak 6,7 ve 8. aylarda çiçekleneceği görülüyor. Herhalde aynı cins bitkilere sahip değiliz.

finduk52
25-05-2010, 14:16
Ben bu ağaç şakayıktan edinmem lazım listeme aldım müthiş hoşuma gitti . Aslında dün çiçek serasında görmüştüm ama üzerinde çiçeği yoktu emin olamamiştim .

domesticus
03-06-2010, 12:24
Merhabalar.
Bizim köyde Şile SARIKAVAK KÖYÜ HER YIL geleneksel "ŞAKAYIK ŞENLİĞİ" düzenlenir.İstanbul Işık Üniversitesi nin Organize ettiği şenlik kapsamında köyümüzün şakayıkları şelaleri doğal güzellikleri tanıtılır.

Şenlik Bu yıl 29.05.2010 Tarihinde oldu.Size köyümüz şakayıklarından bir kaç tanesinin resmini atayım...

http://www.sarikavak.somee.com/resim/1.JPG

http://www.sarikavak.somee.com/resim/5.JPG

k_donmez
10-06-2010, 12:00
184 nolu mesajdaki ranunculus gelişerek çiçek açtı. Çiçekleri güzel ancak bitkiyi yetiştirmek zor. Zira yeşerenlerden bir kısmı yapraklandıktan sonra kurudular. 10 yumrudan üçü canlı kalabildi. Belki daha uygun yetiştirme yolunu bilen vardır.

heroflera
29-10-2010, 20:15

endişe etmeyin bunlar gerçek şakayık digerleri hybrid...

heroflera
29-10-2010, 20:17
Şakayık çiçegim öldü.
Bernde diplerinden kestim, ama birisinde yeşil bir dal vardı onu kesmedim.Bir süre sonra o dal uzamaya başladı.Bende ne oldugunu anlamadım.Yardımcı olursanız sevinirim.

suzan hanım bu yabani ottur çekip atın kökünden..

Sevgi Durul
21-11-2010, 15:22
Çiçekleri geçtikten sonra, bahçeye diktiğim erengüller tamamen kurumuştu. Geçenlerde bazılarının tekrar yeşerdiğini gördüm. Bu iyi bir şey mi, yoksa kötü mü olmuş? Havalar soğuduğunda etkilenir mi? Hiç kışı bahçede sağlam geçiren, deneyimi olan var mı?

180890

180891

şükran erikman
07-02-2011, 22:11
merhaba arkadaşlar ben şükran erikman.şakayık çiçeyinin tohumu veya soganını nerden bulurum

Sevgi Durul
21-02-2011, 18:14
Sayın şükran erikman, bu mevsimde çiçekçilerde fidesi bulunuyor. Ben eklediğim yer şakayığını cumartesi günü aldım.

193694

busraG
21-02-2011, 20:31
Sn SDurul,yer şakayığının rengi çok güzelmiş,ben hep sade düz renklerini görmüştüm.

Sn SDurul ,

Jezebel
14-03-2011, 19:14
Ranunculus -Düğün çiçeği

196832

:)

196833

:)

196834

:rolleyes:

Jezebel
18-03-2011, 18:52
ranunculus

197327

.

hocam100
18-03-2011, 23:13
Mart ayı içerisinde Bauhaus'tan içerisinde 10 adet soğan bulunan 1 paket Ranunculus aldım. Bugün internet'te izlediğim bir video'da soğanların yönü ters olacak şekilde diktiğimi anladım. Soğanları çıkarıp yeniden mi dikmeliyim? Yoksa hiç dokunmamak daha mı iyidir?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.

Zedelemeden çıkarıp tekrar ekin derim.

Jezebel
31-03-2011, 15:07
Bu gün de kırmızı bir Ranuncullus'um oldu.
Çok güzel, resmi daha sonra eklerim.

Ayşe Yıldız
31-03-2011, 16:52
İki güzelde benden. Suyu gerçekten çok seviyormuş.
199747
199748

princess48
10-04-2011, 20:54
merhabalar, benim de pembe çiçeğim var, ismi her neyse, şakayık, orman gülü, ayı gülü... eşim almış ama bakımı hakkında fikrim yok, evimize geleli 2 hafta oldu, şimdilik tek değişiklik aççmış halde gelen gülü soldu yeni 2 tane daha açmaya hazırlanıyor ancak yapraklarda sararma var, normal mi, yoksabakımında eksiklik mi yapıyorum, 3 günde bir suluyorum, pencere önünde aydınlık görüyor güneşe maru kalmıyor direkt. genelde tüm çiçekler bu tip yeri sever . bilgisi olan varsa paylaşsın lütfen, çiçeğimi çok seviyorum ;) kocamı da :p

bettyycim
10-04-2011, 23:56
Çiçeğinizi dışarı koyun ve bolca sulayın ;)

gilaburu
15-04-2011, 23:24
Merhaba arkadaşlar erengül -ranunculus çiçeğinin tohumunu fidesini satan arkadaşlar var mı ?

sosyalci
18-04-2011, 10:42
Selam Arkadaşlar Bauhaus'tan 1 paket erengül aldım ve 30 Martta uzun 2 saat su içerisinde bekleterek, balkon saksılarına biraz derince ektim, torf çok nemliydi ekerken sulamadım 1 hafta sonra suladım baktım hiç gelişme yok dün merak edip saksıları karıştırdım bir de ne göreyim saksının içi vıcık vıcık su pençelerde çürüme belirtisi var hepsini söktüm oksijenli su içinde beklettim çürüyen yerleri kestim ve bahçe toprağı ile karışık torfa ektim torf nemli olduğu için sulamadım,acaba yanlışmı yapmışım gözüm korktu torf nemli olunca torfu bir kaç gün havalandırıp kurutsamıydım ya da mangal kömürü tozu falan mı kullanmalıydım gerçi bahçe toprağı ile torfu karıştırınca torf fazla sulu halde değil arkadaşlar lütfen yardım daha önce bu pençeleri ekenler nasıl çimlendirdiler, pençeler zaten çok kuru idi aldığımda hiç canlanacak gibi görünmüyordu benim aldığım mı böyle yoksa zaten hep böyle mi oluyor?

Andora
18-04-2011, 11:52
Ben de geçtiğimiz Cuma ekimini yaptım. Zengarden satışlarından aldım. Zengarden 1 saat oda sıcaklığındaki içme suyu içinde bekletip öyle ekin diyordu. Fakat kartın iç tarafında su dolu bir kova resmi ve yanında 24 h ibaresini görünce ben 24 saat suda bıraktım. Ertesi akşam suyu süzdüm ama başka işlere dalınca ekmeyi unuttum. Bu sefer sabah kağıt havluya serip akşama kadar da o halde bıraktım ve nihayetinde Cuma akşamı ekebildim. Bu kadar badireden sonra halleri ne olur bilmem :( Kapalı balkondan oda ısısına almayı planlıyorum. Umarım filizlenirler.

sosyalci
19-04-2011, 07:52
Arkadaşlar soruma cevap verecek birileri varmı?

hocam100
19-04-2011, 08:29
Sosyalci bey doğru yapmışsınız.Fakat bu çiçek mevsim olarak deneyimlerime göre bizde şimdi ekilse çiçek açamadan kuruyor.SIcak ortamı sevmiyor.Önümüz yaz olduğundan çabuk kuruyor.En iyi ekimi güzden ekmek ve şimdi çiçeğini görmek.

sosyalci
19-04-2011, 14:56
İsmim Ahmet,cevabınız için çok teşekkür ederim hocam100, sizin bu konuda oldukça tecrübeli olduğunuzu yazılarınızdan biliyorum, hayatımda ilk defa soğanlı bir bitki diktim, haklısınız geç oldu ama ürünün etiketinde bu aylarda dikilmesi gerektiği yazıyordu zaten pençelerde o kadar kuruydu ki bunlar çimlenmez diye düşünüyorum hala, ben nasıl oldu da çürüttüm bunları, gerçi şu an çok yüzeysel diktim sanırım 2-3cm civarında ama çimleneceklerini sanmıyorum, geçen yıl yıldız çiçeği almıştım saksılı olarak, balkonuma yerleştirdim ancak kırmızı örümcekler tüm müdahalelerime rağmen mahvetti, bende dipten budayıp bahçeye ektim, 1 tanesinin kökü kopmuştu o çürüdü, diğerlerini ekim ayında yaprakları kurumadan söktüm malum buralara kış erken geliyor, köklerindeki toprakları yıkadım 2 gün gölgede kuruttum sonra gazete kağıdına sararak ısıtmasız mekanda kitaplığımın içine koydum, geçenlerde baktım iyice kurumuşlar ümitsiz olarak bunlarıda erengüllerle beraber 30 martta saksıya diktim ve 2 kez suladım ancak bunlardada hiç hareket yok.
Geçen hafta hem okuluma hemde bahçemize glayör, erengül, şakayık(yumru ağaç şakayık) diktim,değişik uygulamalarla bazılarına yanmış gübre koydum,en çok ağaç şakayıkta zorlandım gözlerden bazıları iyice sürgün vermiş yaprak bile çıkartmış ne yazık ki bu yapraklı sürgünlerde toprağın içinde kaldı çünkü boyları çok kısaydı, bazılarında ise bu sürgünler çürümüştü bunları kestim ve tarçın sürüp öyle ektim, tabi ektikten sonra da ara ara suladım bakalım olacakmı?
Hocam kusura bakmayın başınızı ağrıtıyorum ama bu işin püf noktası nedir? Bu yumrular o kadar kuru ki ( erengül ve yıldız) çimlenirle mi?, Çimlenirlerse ne kadar süre de olur? Çürümemeleri ve sağlıklı çimlenmeleri için neler yapmalıyım?
Ayrıca kokulu nergisleriniz o kadar hoş ki, ben aslen Mersinliyim bizim oralarda doğal ortamda o kadar çok ki bir ara soğanlarını getirdim ama zamansız söktüğüm için olmadı?
Çok teşekkür ederim, çalışmalarınızda başarılar.

sosyalci
19-04-2011, 22:11
Sayın Hocam100 özür dileyerek bir soru daha sormak istiyorum okulumuzun bahçesine ektiğim soğanlı, yumrulu bitkileri gübreli toprakla örtmüştüm, bugün farkettim ki bu toprakta kurtlar var ( sanırım tel kurdu ), gerçi hareketsizdiler ama tam da ölü olup olmadıklarına emin olamadım,tedirgin oldum her hangi bir şey yapmama gerek varmı kusura bakmazsanız diğer sorularımla birlikte sizden cevap bekliyorum.Sanırım meslektaşız,ben Sosyal Bilgiler Öğretmeniyim, bir ilköğretim okulunda Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyorum.Teşekkür ederim.

k_donmez
22-04-2011, 10:46
Geçen yıl beni çok beklettiklerini hatırlıyorum. Bu yıl çok çabuk çıktılar.

sosyalci
22-04-2011, 14:54
Sayın K donmez siz ne zaman ekmiştiniz acaba birde sanırım Ankaradasınız ranunculusları topraktamı bırakıyorsunuz kışın?