View Full Version : Yer şakayığı, Düğün çiceği, Erengül (Ranunculus)
snoopdog
01-10-2015, 21:12
Sanırım ben daha geç ekeceğim iki yıldır bu zamanda ekiyorum ama olmuyor. Burada bizim bir komşu şubat ayında ekin diyor. Bende şubatı mı beklesem onun erengülleri muhteşem oluyor...
Bildiğim kadarıyla erengüller şubat ayından sonra açmaya başlıyorlar zaten sonbaharda yapraklarını geliştiriyorlar ama iklime göre farklılık gösterebilir.
snoopdog
01-10-2015, 21:47
Geçen sene yetiştirmiş olduğum erengüllerim
579553
579554
579555
579556
eceyıldız
02-10-2015, 01:39
Kırkbir kere maşallah ben ne yaparsam yapayım böyle coşturamıyorum bu sırrı bize de öğretseniz çok iyi olur vallahi... Ben iki yıldır erengüllerde başarısızlık yaşıyorum da bu seneki rizomlarım çok minik onların yeşereceklerinden bile umudum yok.
KAPTANzst
02-10-2015, 08:05
Çiftlik gübresi iyi geliyor. Ben koyun gübresini ıslatıp bekletiyorum ve yandıktan sonra dikeceğim alanda soğan ve rizomların 2-3 cm altına gelecek şekilde veriyorum.
snoopdog
03-10-2015, 17:55
evet gübre iyi geliyor ben gübreli toprakta yetiştirmiştim geçen sene. bulundukları yerin güneş alması da önemli resimde paylaştıklarım sabahtan akşama kadar güneş alıyordu.
Dumlupınar
11-11-2015, 13:44
Mayıs ayında pençelerini sökmediğim düğün çiçekleri...
Mayıs ayında pençelerini sökmediğim düğün çiçekleri...
iki üç hafta önce bende iki saksı dikdim,her saksıda şimdilik 3 er adet çıktı,boyları sizinkine yakın, bu bitkinin bu aşamada sulama sıklı ne,bir de suyu seven bir bitki mi seymeyen mi?
Dumlupınar
12-11-2015, 17:26
iki üç hafta önce bende iki saksı dikdim,her saksıda şimdilik 3 er adet çıktı,boyları sizinkine yakın, bu bitkinin bu aşamada sulama sıklı ne,bir de suyu seven bir bitki mi seymeyen mi?
Merhaba,düğün çiçekleri süzek hafif toprakları seviyor.Saksınızın toprağının çamur gibi değil nemli olmalısını,sulama suyunun saksının altından akıp gitmesini sağlamalısınız.
Hangi sıklıkta sulamanız gerektiğine kendiniz karar vermelisiniz.Toprağın durumunu en iyi siz bilirsiniz.Pençeler fazla sulamaya dayanamazlar.Hatalı sulamalar hemen çürümeyi başlatır.Kolay gelsin.SELAMLAR...
Merhaba,düğün çiçekleri süzek hafif toprakları seviyor.Saksınızın toprağının çamur gibi değil nemli olmalısını,sulama suyunun saksının altından akıp gitmesini sağlamalısınız.
Hangi sıklıkta sulamanız gerektiğine kendiniz karar vermelisiniz.Toprağın durumunu en iyi siz bilirsiniz.Pençeler fazla sulamaya dayanamazlar.Hatalı sulamalar hemen çürümeyi başlatır.Kolay gelsin.SELAMLAR...
Bilgiler için teşekkür ederim,uygun zamanda fotoğraflarım,selamlar.
Dumlupınar
15-11-2015, 21:37
Iki saksidan biri...
Merhaba,gayet sağlıklı görünüyorlar.Saksının toprağı da hafif,süzek görünüyor.Fazla su vermeyin.Nemli olması yeterli gelir.Güle güle büyütün.SELAMLAR...
eceyıldız
07-12-2015, 21:45
İşte benim erengüllerin son hali...
eceyıldız
31-01-2016, 12:10
Bazı erengüllerim soğuk, don, dolu, rüzgar vallahi iyi dayandılar
eceyıldız
26-03-2016, 00:01
İşte benim güzeller...
http://i.hizliresim.com/pz2kyo.jpg (http://hizliresim.com/pz2kyo)
Bugun kendime sakayık aldım ancak nası bakıldığı hakkında bilgim yok ilk kez aldım bu cicegi cok hosuma gitti tecrübelerinizden yararlanmak istiyorum :)
heyyamola
01-04-2016, 21:01
http://i.hizliresim.com/pz2kyo.jpg (http://hizliresim.com/pz2kyo)
Bugun kendime sakayık aldım ancak nası bakıldığı hakkında bilgim yok ilk kez aldım bu cicegi cok hosuma gitti tecrübelerinizden yararlanmak istiyorum :)
Kapalı ve sıcak ortamlarda bulundurmayın. En iyisi direk bahçe toprağına aktarmak, değilse saksının dış mekanda kalması daha iyi olur. Soğuğa dayanıklıdır. (Eksi 3 dereceye kadar)
Teşekkür ederim heyyamola. Bugun büyük saksıya alıp balkona koydum bakalım hosuna gidecekmi :)
Gecen gün pazardan aldığım şakayık.
Beyaz yalın kat dedi, pek inanmadım yaprak formu da benziyor aslında sizce ağaç şakayık mı ?
Gecen gün pazardan aldığım şakayık.
Beyaz yalın kat dedi, pek inanmadım yaprak formu da benziyor aslında sizce ağaç şakayık mı ?
sanmam ağaç şakayık dalları ve yaprakları daha sert durur ve tomurcuk altları daha kalın olur
Bunlarda benim şakayıklar geçen sene 9-10 kök çürümüştü bu sene 3 kökü ayırıp işimi garantiye almak istedim =)
Batı Rüzgarı
01-05-2017, 18:02
2017 de kimsenin düğünü olmamış herhalde :))
ben geç ektim.güz bitkisiymiş. baharlık çiçeklerin oraya koymuşlar bakmadan aldım.
mart ayında ekmiştim çıktılar ama çiçek açabilirlermi? bu konuda deneyimi bilgisi olan varmı acep?
646275
646276
Dumlupınar
27-11-2017, 14:49
2017 de kimsenin düğünü olmamış herhalde :))
ben geç ektim.güz bitkisiymiş. baharlık çiçeklerin oraya koymuşlar bakmadan aldım.
mart ayında ekmiştim çıktılar ama çiçek açabilirlermi? bu konuda deneyimi bilgisi olan varmı acep?
646275
646276
Sağ kaldılarsa bugünlerde kocaman olmuşlardır.
Dumlupınar
27-11-2017, 17:29
Düğün Çiçeklerim.
Batı Rüzgarı
27-11-2017, 23:57
Sağ kaldılarsa bugünlerde kocaman olmuşlardır.
malesef. bu boydan daha fazla büyümediler ve yok oldular.Gerçi bu günlerde tekrardan çok minik de olsa filiz gördüm 1-2 tane.ancak kış dolayısı ile daha büyüyeceklerini sanmam. belki baharda...
Dumlupınar
28-11-2017, 09:22
malesef. bu boydan daha fazla büyümediler ve yok oldular.Gerçi bu günlerde tekrardan çok minik de olsa filiz gördüm 1-2 tane.ancak kış dolayısı ile daha büyüyeceklerini sanmam. belki baharda...
Filiz olduğuna göre büyürler.Çok sulamayın.Güneşi çok severler.Düğün çiçekleri soğuğa dayanıklıdır.Çok soğuk günlerde ev içinde serin bir yere alın.SELAMLAR...
Selamlar Şakayık çiçegi almak istiyorum ama 8tl ye de satılıyo 50tlyede bunlar arasında fark nedir acaba kokulu olandan almak istiyorum orjinal şakayık nasıl anlıcaz 5tl ithal yazıyo ama kafam karştı az fark yok
Batı Rüzgarı
07-03-2018, 01:57
Selamlar Şakayık çiçegi almak istiyorum ama 8tl ye de satılıyo 50tlyede bunlar arasında fark nedir acaba kokulu olandan almak istiyorum orjinal şakayık nasıl anlıcaz 5tl ithal yazıyo ama kafam karştı az fark yok
şakayıkların bir sürü melezi çeşidi var.fiyat farkı çiçeğin güzelliğine ve bitkinin nadirliğine göre değişir.orjinal şakayık diye bir şey yok. satılan çoğu süs bitkisi ithaldir.nasıl bir şey nasıl bir çiçek istiyorsanız ona göre bakacaksınız.
https://azbitki.com/sakayik-paeonia burda bazı bilgiler yer alıyor.saksıda yetiştirmenin zor olduğu yazıyor. o yüzden ben vazgeçtim. zaten düğün çiçeğinde de başarısız olduysam şakayık hiç başaramam.
5-10tl olanlar normal şakayık saksılarda veya yerde yetiştirilebiliyor çok kolay şekilde büyüyor genelde yazın herkes birer tane alır renk renk görürüz. Bunların pahalı olanları farklı çeşitleri de var fiyat farkları da bu yüzden. Diğer bir tür ise ağaç şakayık (http://www.agaclar.net/forum/calilar/16491-8.htm) yukarıdaki mesajımda da resimlerini görebilirsiniz 50tl genelde ucuz halidir daha da pahalı olabiliyor bunlar, saksıda çok sıkıntılı yetişiyor ve kışın içeri alınmalı, saksıda çoğalması ve gelişimi gözle görülür biçimde zayıf oluyor, çiçek boyutu da çok küçük oluyor bu yüzden bahçede yetiştirilmesi gereklidir.
sn xert, Bu başlığın ilk mesajında sn minepakkaner hanım açıklamış , Biz şakayık diyoruz ama gerçek çok yıllık şakayık "PAEONİA" dır pek çok rengi ve türü vardır. ğaç türü aşı ile çoğaltılır ve 40-50 sene yaşar, diğer türü kök şakayıktır, otsu bitki gibi ilkbaharda sürgün-yaprak verir ve son baharda toprak üsü organları donar-kurur ve toprak altında kök olarak bekler ve ilk baharda tekrar yaprak ve çiçek verir. bu böyle 40-50 sene yaşar. Tabi şartlar uygun ise...
Diğer bitki ise çiçekleri Paeonia ya (Şakayık ) a benzediği için yer şakayığı demişler, bu ranunculus denilen soğanlı bir bitkidir. soğan-rizomu pençe şeklindedir küçüktür, açtığı zaman paeonia-şakayık çiçeğine benzer bunun için buna yer şakayığı derler, kolay çoğalır, çok bulunur,lale, sümbül gibi ucuzdur..
Dumlupınar
15-03-2018, 21:22
Bende bugün düğün çiçeklerimin bol bol fotoğraflarını çektim.Bu gece sizlerle paylaşırım...
Dumlupınar
15-03-2018, 21:45
Düğün çiçeklerim saksıdan taştılar..Bunların ilacı solucan gübresi...
Dumlupınar
15-03-2018, 21:49
Çok özel bir bitki.Serçe ayağına benzeyen pençelerden açan çiçeklere bakın.
Dumlupınar
15-03-2018, 21:50
Bir yandan açmaya devam ediyorlar.Bir yandan pençeler küçülmesin diye her sulamada suda erittiğim solucan gübresi şerbetiyle sulama yapıyorum.Çiçeklenme zamanı suya doymuyorlar...
nanemolla
16-03-2018, 06:07
Sn Dumlupınar hepsi çok güzel gerçekten.
Yoksa bu başlığıda mı ele geçirme planlarınız var;)
Seve seve kabul ederdik.resimlerin devamını bekleriz çok güzeller;)
Batı Rüzgarı
16-03-2018, 12:10
düğün çiçeği.
niye düğün demişler acaba. düğünlerde felan sıkça kullanılan bir çiçekmiymiş zamanında.
çiçekleri gerçekten çok düzdün katmer katmer. bi de koksaymış...
Selma_321
16-03-2018, 14:34
Sayın Dumlupınar, frezya aşkından erengül aşkına fırlatmayın bizi... Onlar maşallah ne kadarda güzeller öyle.. Elleriniz dert görmesin.. Resimleri bekliyoruz, biz seyircileriniz bıkmayız bu güzelleri görmekten.. Gerçekten muhteşemler..
Dumlupınar
29-03-2018, 20:19
Burhaniye,Denotko tatil sitesindeki seralarda düğün çiçekleri...
Dumlupınar
22-03-2019, 11:16
2 saksı düğün çiçeğimden ilki...
Bu saksıdaki pençeler son 2 yıldır çiçek açmıyordu.Pençeler küçük çapta çok fazla sayıya bölündükleri için,onları ayırıp solucan gübreli zengin bir toprağa dikmiştim.Keyifleri yerine gelmiş.Çok güzel çiçekler açmaya hazırlanıyorlar.Bu saksıda pembe,sarı,koyu kırmızı,belkide şimdiye kadar hiç açmayan başka renklerde görebiliriz.
Çiçeklenmek için sırasını bekleyen rengimiz beyaz...
Dumlupınar
22-03-2019, 11:20
Buda düğün çiçeklerimin 2.saksısı...Bu saksıda sadece 1 bitki var.
İlk açan rengimiz ise kırmızı oldu.2017 sonbaharında,orta boy saksıya diktiğim 5 pençeden süren düğün çiçeklerinden,1 tanesi kaza ile kırılınca geçen sene ilkbaharda çiçek açmamıştı.
Çiçeklenmeyen renk bu yıla sağ çıktı.Çok güzel bir kırmızı...
Geçtiğimiz sonbaharda çok güzel sürüp,daha sonra çürüyen 4 pençenin yerine ise arkadaşsız kalmasın diye frezyalardan dikmiştim.
Dumlupınar
22-03-2019, 11:21
Devamı...
Sayın Dumlupınar, frezya aşkından erengül aşkına fırlatmayın bizi... Onlar maşallah ne kadarda güzeller öyle.. Elleriniz dert görmesin.. Resimleri bekliyoruz, biz seyircileriniz bıkmayız bu güzelleri görmekten.. Gerçekten muhteşemler..
Sevgili Selma hislerime tercüman olmuş.
O nasıl bir güzellik öyle... O ne tatlı bir kırmızı... Ellerinize sağlık sayın Dumlupınar.
Dumlupınar
22-03-2019, 15:32
Sevgili Selma hislerime tercüman olmuş.
O nasıl bir güzellik öyle... O ne tatlı bir kırmızı... Ellerinize sağlık sayın Dumlupınar.
Çiçeklenme henüz yeni başladı.Saksıyı sabah erken saatte sulamıştım.Bugün paylaştığım açmak üzere olan beyaz tomurcuklar çiçeklenmeye başlamış.
Hafta sonu düğün var.Selamlar...
Dumlupınar
22-03-2019, 18:12
Arkadaşlar,bir üyemizin bana özelden yazdığı mesaja buradan cevap veriyorum.
Düğün çiçekleri bir Sonbahar yumrusudur.
Serin ve soğuk iklime ihtiyaç duyarlar.
Pençelerin dikimi Ekim,Kasım civarı yapılır.
Dikim ile çiçeklenmenin arasındaki süre yaklaşık 5 aydır.
Tam güneş gören alan ve zengin toprak isterler.
İlkbahar aylarında dikim yapmak sorun yaratır.
Elimizde pençeler olduğuna göre hemen dikmek gerekir.
Pençeler sonbahar aylarına kadar sağlıklı kalmayabilir.
İzmir'de ilkbahar dikimlerinde kapalı balkon yerine,havadar bir ortam iyi olur.
Saksıda hiç sorun çıkarmadan yetişirler.
Pençeler sürüp büyümeye başlayınca bir tülbent ile güneşin yakıcı etkisi azaltılabilir.
Sonbahar dikimlerinde bile kış öncesi,bazen güneşten azda olsa etkilenebiliyorlar.Selamlar...
Dumlupınar
22-03-2019, 20:52
Pembe ve koyu kırmızılarda bir kaç güne kadar açarlar.
Dumlupınar
23-03-2019, 12:52
Beyazlar yavaş yavaş açmaya başlıyor.
Selma_321
23-03-2019, 23:12
Yer şakayıklarınızda ayrı bir güzel, kırmızı, beyaz... Maşallahınız var sayın Dumlupınar, sizin ve çiçeklerinizin. Ellerinizde şiire dönmüşler, valla çiçeklerinize hayran kalıyorum. Ellerinize, emeğinize yüreğinize sağlık.. Ve bizlerlede paylaştığınız için teşekkür ederim sayın Dumlupınar.
Dumlupınar
23-03-2019, 23:48
Çok teşekkür ederim.Sağolun.Henüz açmayan renkler var.Õnümüzdeki hafta içinde bütün renkleri görürüz.Selamlar...
Dumlupınar
24-03-2019, 13:25
Beyazlar çok katlı,çok güzel çiçeklendiler.
İlk açacak pembe rengide yarın paylaşırım.
Selma_321
24-03-2019, 13:53
Maşallah maşallah, gelin gibi..
Dumlupınar
25-03-2019, 11:09
Pembe rengimizde ilk çiçeğini açtı.
Kırmızı ve beyazlar kadar çok katlı değil ama renk tonu çok güzel...
Selma_321
25-03-2019, 21:29
Şaştım kaldım sayın Dumlupınar, kırmızıyı görüyorum of çok güzel diyorum, Türk bayrağı canlanıyor zihnimde, beyazı görüyorum, gelin gibi çok zarif diyorum, pembeyi görünce şaşırıp kalıyorum işte. Bu kadar mı olur, gerçekten hepsi birbirinden güzel. Ellerinize emeğinize sağlık.hepsi birbirinden güzel...
Dumlupınar
25-03-2019, 22:40
Sn.Selma_321, 2 renk kırmızı var.Bu hafta açacak koyu renk kırmızının çok güzel bir tonu var.Sarı ve henüz renginin ne olduğunu benimde anlayamadığım bordoya yakın bir renkte,açmak için sırasını bekliyor.Selamlar...
Dumlupınar
25-03-2019, 23:34
Birde,saksıyı topluca görün istedim.
Koyu kırmızılar çok katlı,çok güzel açacaklar.
Dumlupınar
28-03-2019, 11:11
Kırmızı,beyaz kardeşliği...Koyu kırmızı rengimizde açmaya başladı.
Pembelerde çiçeklenecek 4-5 tomurcuk daha var.Önümüzdeki günlerde açacak diğer bir renk sarı...
Dumlupınar
28-03-2019, 11:11
Devamı...
Dumlupınar
29-03-2019, 17:41
Düğün çiçeklerinin saksısı...
Üstelik cm.cm.
Dumlupınar
29-03-2019, 17:42
Sarı renkli olanlar en son çiçekleniyor.
Dumlupınar
29-03-2019, 17:43
Devamı..
Dumlupınar
29-03-2019, 20:32
Çiçekleri solmadan,bu açık kırmızı renkli düğün çiçeğinin saksısını son kez paylaşıyorum.
Dumlupınar
31-03-2019, 13:48
Düğün çiçekleri hepsi bir arada...
Sarı renk çiçek açmak için sırada...
hobiciakvarist
31-03-2019, 20:58
Ranunculus ile ilgili bir şey soracağım yaşadığım bir olay ile ilgili. Aynı şeyi yıldız da da yaşadım: Çiçekçilerde satılmakta olan saksılı ranunculuslar yetiştirme dönemi sonunda yumru oluşturmuyor ve bu nedenle de bir sonraki baharda tekrar açmıyorlar. Dahlia’ları kış olmadan son baharda saksısını rizomonu almak için açtığımda rizom bulamadım. Ranunculus da da aynı durum söz konusu idi. Birkaç arkadaşa daha sordum saksılı alan, onlar da birkaç yıldır aynı durum ile karşılaştıklarını ve bu yüzden her bahar tekrar saksılı almak zorunda kaldıklarından bahsettiler. Acaba çiçekçiler/üreticiler bu çiçeklerin rizom oluşumunu engelleyecek bir yol mu keşfettiler?
Selma_321
31-03-2019, 22:44
Düğün çiçekleri hepsi bir arada...
Sarı renk çiçek açmak için sırada...
Çokkkkk güzeller maşallah, ellerinize, emeğinize sağlık sayın Dumlupınar
Selma_321
31-03-2019, 22:45
Çokk güzeller maşallah... Ellerinize emeğinize sağlık sayın Dumlupınar
Dumlupınar
01-04-2019, 18:02
Ranunculus ile ilgili bir şey soracağım yaşadığım bir olay ile ilgili. Aynı şeyi yıldız da da yaşadım: Çiçekçilerde satılmakta olan saksılı ranunculuslar yetiştirme dönemi sonunda yumru oluşturmuyor ve bu nedenle de bir sonraki baharda tekrar açmıyorlar. Dahlia’ları kış olmadan son baharda saksısını rizomonu almak için açtığımda rizom bulamadım. Ranunculus da da aynı durum söz konusu idi. Birkaç arkadaşa daha sordum saksılı alan, onlar da birkaç yıldır aynı durum ile karşılaştıklarını ve bu yüzden her bahar tekrar saksılı almak zorunda kaldıklarından bahsettiler. Acaba çiçekçiler/üreticiler bu çiçeklerin rizom oluşumunu engelleyecek bir yol mu keşfettiler?
Üreticiler tarafından,mini yumruların veya pençelerin oluşumunun engellenmesi mümkün değil.
Arkadaşlarınız büyük ihtimalle,fazla sulama yaparak pençelerin çürümesine sebep olmuşlardır.
Düğün çiçekleri süzek,besin yönünden zengin,su tutmayan nemli toprakları seviyorlar.Fazla ve gereksiz sulamalar pençeleri çürütebiliyor.
Sûz-i Dilârâ
02-04-2019, 06:51
Düne kadar bunlardan hiç haberim yoktu değerli ağabeyim;)
Tesadüf bu ya ikindi vakti arkadaşımla bir çiçekçinin önünde beyaz erengüle hayran hayran baktık, almayacağım dedim geldik. Akşam da sayfada senin çiçekli harika düğün çiçeklerini görünce acaba beyaz olanı alsa mıydım diye geçirmeden edemedim:D
Kaç yıldır seninle bunlar?
Dumlupınar
02-04-2019, 09:58
Kardeşim,düğün çiçekleri bende 4-5 senedir var.Ancak her yıl güzel çiçeklenmiyorlar.En son paylaştığım saksı 2 yıldır çiçek açmıyordu.Pençelere iyi bakılınca bu yıl coştular.Sırada açmak üzere olan çok güzel bir sarı renk var.Bir ara fotoğraflarını çekip paylaşırım.
Geçen yıl çok güzel çiçek açan düğün çiçeklerimden 4 tanesi çok güzel sürmelerine ve dikkatli sulamama rağmen çürüdüler.Bu türde sulamayı dikkatli yapmak gerekiyor.Selamlar...
Dumlupınar
02-04-2019, 11:28
Sarı rengimiz de açtı.
hobiciakvarist
03-04-2019, 13:28
Üreticiler tarafından,mini yumruların veya pençelerin oluşumunun engellenmesi mümkün değil.
Arkadaşlarınız büyük ihtimalle,fazla sulama yaparak pençelerin çürümesine sebep olmuşlardır.
Düğün çiçekleri süzek,besin yönünden zengin,su tutmayan nemli toprakları seviyorlar.Fazla ve gereksiz sulamalar pençeleri çürütebiliyor.
Merhaba,
Cevap için teşekkürler. Peki bu durum şaton alındığında dahi pençesi olmayan rananculuslar için de geçerli mi zira bu çiçekleri aldığımızda pençeleri olmuyor. Bizzat açıp baktım. Bu nedenle acaba bir engel tekniğinin olup olmadığını merak ettim.
Selma_321
03-04-2019, 22:03
Bende merak ettim, bu pençe dediğiniz nedir, acaba?
Dumlupınar
05-04-2019, 14:22
Merhaba,
Cevap için teşekkürler. Peki bu durum şaton alındığında dahi pençesi olmayan rananculuslar için de geçerli mi zira bu çiçekleri aldığımızda pençeleri olmuyor. Bizzat açıp baktım. Bu nedenle acaba bir engel tekniğinin olup olmadığını merak ettim.
Pençesi veya mini yumrusu olmayan,bizim bildiğimiz adları ile düğün çiçeği,erengül,yer şakayığı olmaz.
Dumlupınar
05-04-2019, 14:33
Bende merak ettim, bu pençe dediğiniz nedir, acaba?
Merhaba,pençe dediğim serçe ayağına benzer mini bir yumru...
Bildiğimiz yıldız (dahlia) yumrusunun mini hali diyebiliriz.
26.10.2014 tarihli,343 nolu mesajda pençelerin fotoğraflarını paylaşmışım.Selamlar...
Dumlupınar
05-04-2019, 15:29
Düğün çiçeklerinin güzelliği...
Dumlupınar
05-04-2019, 15:33
Güzelliğe devam👍🏻
Selma_321
05-04-2019, 15:45
Maşallah maşallah, şu Pembeler acayip güzeller, hep diyorum ya hepsi ayrı ayrı güzel. Ellerinize, emeğinize sağlık
Dumlupınar
08-04-2019, 18:58
Düğün çiçekleri çiçeklenmeye devam ediyor.
Dumlupınar
08-04-2019, 18:59
Bu mesajda,1.ve 3.fotoğraflardaki kırmızı turuncu arası renk ilk defa çiçek açtı.
Dumlupınar
09-04-2019, 18:22
Düğün çiçeklerinden son paylaşım...
Dumlupınar
17-04-2019, 12:14
Benden başka bu güzel türe ait fotoğraf yükleyen olmayınca,düğün çiçeklerinden son bir paylaşım daha yapmaya karar verdim.
Sarı renkliler çok güzel çiçeklendi.Beyaz ve koyu kırmızıların çiçeklenmeleri bitti.Pembe rengin ise son çiçeği açtı.
Hepsi birbirinden güzel. Ellerinize sağlık sayın Dumlupınar. Sayenizde mahalleli de bizler de çiçek bayramı yaşadık.
Dumlupınar
17-04-2019, 12:46
Devamı...
Dumlupınar
17-04-2019, 12:48
Devamı
Selma_321
17-04-2019, 16:22
Benden başka bu güzel türe ait fotoğraf yükleyen olmayınca,düğün çiçeklerinden son bir paylaşım daha yapmaya karar verdim.
Sarı renkliler çok güzel çiçeklendi.Beyaz ve koyu kırmızıların çiçeklenmeleri bitti.Pembe rengin ise son çiçeği açtı.
Sayın Dumlupınar, bu pembede çok güzelmiş.. Valla olsa paylaşacağız da.. Sayenizde bu sene daha çok beğendim bu güzelliği, hatta hepsinden daha güzel buldum, ixia, frezya vs.. Teşekkür ediyorum kendi adıma bizlerle bu güzellikleri paylaştığınız için... Seyretmek bile eminim, bakanları mutlu ediyordur.
Dumlupınar
29-04-2019, 12:32
Düğün çiçeklerinin bu 2 fotoğrafını sizlerle paylaşmadığımı fark ettim.
Dumlupınar
11-10-2019, 13:19
Düğün çiçeği yumrularını yaklaşık 2 saat kadar çeşme suyunda beklettikten sonra bugün diktim.
Sûz-i Dilârâ
11-10-2019, 19:00
Bu kadar pençeyi çoğaltma yoluyla olusturdun abicim yoksa satın mı aldın?
Dumlupınar
11-10-2019, 19:37
Bu kadar pençeyi çoğaltma yoluyla olusturdun abicim yoksa satın mı aldın?
Kardeşim hepsini ben çoğalttım.Zaten 2 saksı vardı.Ancak çok fazla çoğalmışlar.33 tane pençe saydım.Birde açık kırmızı renkli bir tür var.Oda 6 pençe olmuş.Onlarıda dün diktim.Selamlar...
Sûz-i Dilârâ
11-10-2019, 19:53
Senin şu az çeşitle sağlam bitkiciliğine hayranım. Bitki çeşidin biz hercailere göre oldukça az ama istisnasız sağlıklı, canlı, çiçekli göz alıcı. ;)
Dumlupınar
11-10-2019, 20:01
Senin şu az çeşitle sağlam bitkiciliğine hayranım. Bitki çeşidin biz hercailere göre oldukça az ama istisnasız sağlıklı, canlı, çiçekli göz alıcı. ;)
Çok teşekkür ederim.
Dumlupınar
08-11-2019, 11:43
Düğün çiçeği pençelerinin, dikimden 4 hafta sonraki gelişimleri...
39 pençenin tamamı hiç kayıp vermeden sürdü.Sağlıkla büyümeleri devam ediyor.
Sûz-i Dilârâ
15-12-2019, 16:30
Gürkan abi, kaç litrelik saksılara, kaçar adet pençe diktin öğrenebilir miyim?
Son hallerini merak ediyorum bir de😊
Dumlupınar
15-12-2019, 23:45
[QUOTE=Sûz-i Dilârâ;1579028]Gürkan abi, kaç litrelik saksılara, kaçar adet pençe diktin öğrenebilir miyim?
Son hallerini merak ediyorum bir de😊[/QUOTE
Kardeşim pençeleri orta boyda tahminen 3 litrelik saksılara diktim.Ancak 3 orta boy saksıdan bir boy büyük olan saksıdakiler daha güçlü geliştiler.
2 küçük saksıya 1'er pençe,orta boy yoğurt kabına 6 pençe,4 orta boy saksının birisine 7,diğer üçüne 8 pençe diktiğimi hatırlıyorum.
Son hallerini paylaşayım.Seneye kısmetse düğün çiçeği pençelerini 15 Kasımdan önce dikmem.Ekim ve Kasım aylarında yapraklarda güneş yanmalara sebep oldu.Ancak toparlandılar.
Bu bitki çok güneş seviyor.Ancak soğuk hava ve güneş bir arada olunca güzel gelişiyor.Selamlar...
Dumlupınar
17-12-2019, 12:16
İzmir'de bitmek bilmeyen yaz yüzünden, geçtiğimiz aylarda yapraklarımızda sıcaktan yanmalar oldu.
Bugün İzmir'de hava yine ılık ve bol güneşli olduğu için,sabah erken saatlerde yapraklar sıcaktan pörsümeden fotoğraflarını çektim.
Sûz-i Dilâra ablaları için kendilerine bakımda yapıldı. Düğün çiçekleri fıskiye ile hem yıkanıp,hemde kurumuş yapraklardan temizlendiler.
7 saksının hepsi tek tek görüntülendi.
Dumlupınar
17-12-2019, 12:25
Devamı...
Sûz-i Dilârâ
17-12-2019, 12:26
Yerim ben onları, maydonoz gibi göründüler de gözüme :))
Ellerine sağlık abicim, bahar-yaz başı döneminde gözlerimize bayram ettiren güzelliklerin böyle arka plandaki emeklerini de görmek çok güzel, bize de güç veriyorsun.
Benim frezyaların da fotoğrafını çekip ekleyecem. Bu yıl aralık başında ektim, sıcaklar dediğin gibi geçmek bilmedi. Nisan ayında da soğuklar devam edeceğine göre dedim bence şimdi uygundur deyip diktim soğanları. Hatta toprağım bitti, yavrular için yarın toprak alıp dikeceğim.
Sûz-i Dilârâ
17-12-2019, 12:29
Bu arada seninkilere özenip sarı bir ranunculus almıştım ben de, bir arkadaşım çok rahat şekilde ikinci seneye çıkarınca iyice heveslendim "ben niye yaşatamayayım" deyip aldım. Garibim öldü gitti. Bu sene baharda geldiklerinde yine alacağım. Bu güzellik uğrunda çaba harcamaya değer.
su perisi
17-12-2019, 13:04
Selamün aleyküm Dumlupınar düğün çiçeklerinize bayıldım. Çok güzeller hepside. Niğde'de bulursam hemenbtemin edeceğim. Maşallah hepsine.
Dumlupınar
19-12-2019, 16:01
Bu arada seninkilere özenip sarı bir ranunculus almıştım ben de, bir arkadaşım çok rahat şekilde ikinci seneye çıkarınca iyice heveslendim "ben niye yaşatamayayım" deyip aldım. Garibim öldü gitti. Bu sene baharda geldiklerinde yine alacağım. Bu güzellik uğrunda çaba harcamaya değer.
Kardeşim ticari olarak üretilen düğün çiçeklerinde genelde torf veya milli toprak kullanılıyor.Milli toprak suyu süzdürebilir özellikte oluyor.Ancak torf suyu tutuyor.Pençelerin fazla ıslak kalmaya tahammülleri yok.
Satın alınan saksılı düğün çiçekleri sabah erken saatte sulanıp tam gün güneş gören alanda durursa toprak veya torf çabuk kurur.Çürümelerin önünede geçilmiş olur.
Özellikle yağmurlu,bulutlu,havanın güneşsiz olduğu soğuk günlerde,akşam veya gece sulama yapılmaması gerekir.
Benim pençelerin yarısını kısmetse Ekim sonu ben sana gönderirim.Selamlar...
Sûz-i Dilârâ
15-01-2020, 12:37
Valla çok mutlu olurum değerli ağabeyim. ;);)Senden gelen her bitki hem güzel hem sağlıklı oluyor, kendimi çok şanslı hissediyorum, iyi ki sizi tanımışım ailenize özellikle annenize çok selamlar;)
Dumlupınar
15-01-2020, 17:28
Valla çok mutlu olurum değerli ağabeyim. ;);)Senden gelen her bitki hem güzel hem sağlıklı oluyor, kendimi çok şanslı hissediyorum, iyi ki sizi tanımışım ailenize özellikle annenize çok selamlar;)
Kardeşim çok teşekkür ederim.Sağolun.Bende iyi ki sizleri tanımışım.Annemin de çok çok selamları var.Benden de tüm ailenize çok selamlar...
Dumlupınar
29-02-2020, 19:37
Düğün çiçeklerinin tomurcukları artık görülüyor.
İlk açacak renk açık kırmızı...
Dumlupınar
03-03-2020, 16:30
Rengimiz hemen belli oldu.
Sedi3sari33
06-03-2020, 11:38
Merhaba, arkadaşlar. Ben Erengül çiçeği aldım ve onu çoğaltmak istiyorum. Ama çiçeğini ne zaman kopararak kuruta bileceğim bilmiyorum, yanlış bir şeyde yapmak istemiyorum, bu yüzden bana yardımcı olsanız sevinirim,
Çiçeği ne zaman koparmalıyım?
Tohumu ne kadar bekletmeliyim?
Tohumu nasıl bir yerde saklamalıyım?
Ne zaman ekmeliyim?
Umarım yardım edersiniz. Şimdiden teşekkürler!
Sedi3sari33
06-03-2020, 11:44
Merhaba, arkadaşlar. Ben Erengül çiçeği aldım ve onu çoğaltmak istiyorum. Ama çiçeğini ne zaman kopararak kuruta bileceğim bilmiyorum, yanlış bir şeyde yapmak istemiyorum, bu yüzden bana yardımcı olsanız sevinirim,
Çiçeği ne zaman koparmalıyım?
Tohumu ne kadar bekletmeliyim?
Tohumu nasıl bir yerde saklamalıyım?
Ne zaman ekmeliyim?
Umarım yardım edersiniz. Şimdiden teşekkürler!
Dumlupınar
14-03-2020, 22:52
İlk 2 fotoğraf çapı 1 cm olan mini pençenin dikili olduğu saksıya ait.
3 ayrı tomurcukla beraber çiçeklenmeye hazırlanıyorlar.
Dumlupınar
14-03-2020, 23:13
İlk açan rengimiz yine açık kırmızı oldu.
Diğer renkler henüz tomurcuk aşamasında.
Selma_321
15-03-2020, 05:04
Erengüllerde de şenlikler başlıyor, yaşasın:p:p
tropikalist
15-03-2020, 10:05
Sen Dumlupınar bu çiçeklerinizde çok güzel olmuş güle güle büyütün
Dumlupınar
24-03-2020, 20:03
Açık kırmızının düğünü.
Dumlupınar
24-03-2020, 22:22
Devamı...
Önümüzdeki günlerde fotoğrafları daha güzel çekebilirsem sizlerle yine paylaşırım.
Devamı...
Önümüzdeki günlerde fotoğrafları daha güzel çekebilirsem sizlerle yine paylaşırım.
Harika görünüyorlar Sayın Dumlupınar, emeklerinize sağlık. Diğer renkleri de merakla bekliyoruz...
Dumlupınar
25-03-2020, 10:12
Yola çıktık.Geliyoruz.
Dumlupınar
27-03-2020, 12:50
Pembe renkliler açmaya başladı.
Bu ilk çiçeklenenler az katlı açtılar.Topraklarını hazırlarken yeteri kadar gübrede ilave etmiştim.Pençelerde çiçek açabilecek iriliğe ulaşmıştı.
Ancak pembe renkte açacak daha çok tomurcuk var.Çiçeklenmeleri başlayınca bir ara onlarıda paylaşırım.
Sûz-i Dilârâ
27-03-2020, 17:44
Gübre miktarı ile katmer sayısının bağlantısı var mı?
Dumlupınar
27-03-2020, 22:39
Gübre miktarı ile katmer sayısının bağlantısı var mı?
Kardeşim düğün çiçekleri yumrulu bitkilerden olduğu için,iri pençeler daha gösterişli,çok katmerli ve daha fazla çiçek açıyor.
Gübre miktarınında katmer sayısı ile ilgili olduğunu düşünüyorum.
Çapı 1cm.olan 2 mini saksıya diktiğim koyu kırmızı renkteki mini pençeler 4-5 tomurcukla çok güçlü açmaya hazırlanıyorlar.
Bu az katmerli açan pembe renkliler küçük pençelerden açanlarda olabilir.
Sırada sarı ve beyazlarda var.Hepsine aynı toprağı ve aynı gübreyi kullandım.Açık kırmızıların çiçeklerinin hepsi tam katmerli açtı.
Birde pençe dikimden itibaren beslenmeyi seviyor.Küçücük bir pençe zengin bir toprağa dikili ise çok güzel çiçeklenebiliyor.
Bu yıl çok fazla çoğaldıklarını görüyorum.Bunda gübrenin etkisi kesin.Saksılardan taşıyorlar.Seneye sizde güzel çiçeklenebilmeleri ve pençelerin zayıf kalmaması için sıvı gübre ile besleniyorlar.Selamlar...
Dumlupınar
27-03-2020, 22:58
Mini pençenin dikili olduğu mini saksıda,koyu kırmızı renkte açacaklardan.
Sûz-i Dilârâ
28-03-2020, 10:53
Gübre miktarınında katmer sayısı ile ilgili olduğunu düşünüyorum.
Seneye sizde güzel çiçeklenebilmeleri ve pençelerin zayıf kalmaması için sıvı gübre ile besleniyorlar.Selamlar...
Emeklerin için çok teşekkür ederim abicim, madem gübre seviyorlar, solucan gübresini toprak karışımlarında bol katarım, ben de senin gibi solucan gübresinden vazgeçemiyorum, ilave olarak enzim ve koyun gübresi şerbeti veriyorum bitkilerime bayılıyorlar. ;)
Dumlupınar
28-03-2020, 15:10
Düğün çiçeklerinde bu sabah.
Dumlupınar
29-03-2020, 11:05
2 yıl önce aralarında turuncu renginde olduğu 3 pençeyi çürütmeyi başarmıştım.
Bugün açık kırmızıların arasında turuncu rengin tek çiçekle bile olsa açmasına sevindim.En azından sağ ve bir rengimiz daha oldu.
Dumlupınar
29-03-2020, 11:09
Turuncu
Dumlupınar
30-03-2020, 10:36
Bu güzel renkli düğün çiçeğide kadroya dahil oldu.
Dün pazarda görüp aldım.
Dumlupınar
01-04-2020, 20:06
Kırmızılar açmaya başlıyor.
Dumlupınar
03-04-2020, 10:37
Erengül bal arılarının en sevdiği çiçeklerden.
Dumlupınar
03-04-2020, 11:32
Devamı...
Dumlupınar
05-04-2020, 15:02
Koyu kırmızı renkli düğün çiçekleri bütün güzellikleriyle katlı katlı açıyorlar.
Dumlupınar
05-04-2020, 15:21
3 renk 1 arada...
Dumlupınar
06-04-2020, 16:38
Pembe renkli az katlı ve 10-12 tomurcukla açan düğün çiçeklerinin küçük pençelere ait olabileceğini yazmıştım.Doğru tahmin etmişim.
İri pençeli kat kat açacak pembe renkliler hemen kendini belli etmeye başladı.Sarı renklilerde nihayet tomurcuklarını gösterdi.Beyazların çiçeklenmesi yeni yeni başlıyor.
Küçücük saksılara diktiğim kırmızı renkli minicik pençelerin kat kat açtığını söyleyip durmuştum.Bugün yan yana fotoğraflarını nihayet çektim.
Dumlupınar
06-04-2020, 21:10
Devamı...
Dumlupınar
07-04-2020, 16:53
Erengüllerin bu sabah çektiğim fotoğrafları.
Kırmızı renkli açanların fotoğrafları hep böyle puslu çıkıyor.Artık idare edelim.
Dumlupınar
07-04-2020, 17:12
Bu arada benim pençeleri sökerken veya dikerken renklerine göre ayırma imkanım olmuyor.Karışık olarak toprakla buluşuyorlar.
Sadece açık kırmızıları aynı saksıda bir araya getirebilmiştim.
Çok ilginç 1 saksıya sadece koyu kırmızılar ve 1 tane beyaz denk gelmiş.Kendi kendilerine grup oluşturmuşlar.Kısmet bu ya iyi oldu.
Sûz-i Dilârâ
07-04-2020, 17:28
Kırmızı hangi renkle yan yana geleceğini iyi bilir;)
Dumlupınar
08-04-2020, 16:53
Pembeler ve pazardan aldığım ebruli tür.
Dumlupınar
11-04-2020, 09:56
Bu sabah düğün çiçeklerinin fotoğraflarıda çekildi.
Dumlupınar
12-04-2020, 09:14
Sizler artık fotoğrafları en ileri teknoloji tasarımı makine ile çekilmiş kabul edin.
Koyu kırmızı düğün çiçekleri...
Dumlupınar
12-04-2020, 09:25
Devamı.
Dumlupınar
13-04-2020, 07:49
Düğün çiçeklerinin güzelliklerini bu sabah yine erkenden çektiğim fotoğraflarla sizlerle paylaşıyorum.
Koyu kırmızıdan sonra beyaz iyi gider.
Dumlupınar
13-04-2020, 08:13
Devamı...
Dumlupınar
13-04-2020, 08:18
Pembenin böylesi.
Dumlupınar
13-04-2020, 08:29
Sarı renkliler nihayet çiçek açmaya başlıyor.
Dumlupınar
13-04-2020, 08:49
Sarı renkli açanlar.
Dumlupınar
13-04-2020, 14:27
Bunlar geçtiğimiz hafta çektiğim fotograflar.
Sûz-i Dilârâ
13-04-2020, 15:22
Kıskandıran kareler diyeceğim ama kıskançlıktan da kıskanç insanlardan da hiç hoşlanmam;)
Muhteşem ötesi bir çiçek, ağaçlar.netle tanışmadan önce acemilikte tohumunu alıp da yetiştirmeyi düşündüğüm ilk bitkiydi. Satıcıyı arayıp tohumu sorunca "bu profesyonel yetiştiriciler için abla siz beceremezsiniz" deyip bütün cesaretimi kırınca vazgeçmiştim şimdi öyle mi oysa her türlü bitki, tohum korksun benden en azından özgüvenim var:D:cool:
Dumlupınar
13-04-2020, 18:33
Kardeşim bu yıl bende tohumdan yetiştirmeyi düşünüyorum.Bodur açık kırmızıların ve bir turuncu rengin dikili oldukları yoğurt kabındaki çiçek başlarını,pençelerin enerjisini tüketmesinler diye kestim.
Bir tek pembe rengin bal arıları tarafından çok ilgi gördüğünü fark ettim.Bugünde pembe renk açanlardan 2 çiçek sapını daha kestim.
Bundan sonra her renkten sadece 1 tane çiçek sapını kesmeyip tohuma bırakıyorum.Tohuma bıraktıklarımıda beyaz bir iple işaretlemeye karar verdim.Pençelerin zayıf düşmesini göz önüne alarak onları ayrı dikmeyi düşünüyorum.
Eğer bir aksilik olmaz ve tohum bağlarlarsa ben sana tohumlardan da gönderirim.
Profesyoneller işi bilir.Bizde deneriz.Ne olur ki ?
Burada söz açılmışken gelin soğanlarının tohumlarını 2 Eylül tarihinde ekmişim.Topraktan çıkış zamanları 7 Ocak.Yani sabır işi biraz.Ama ben tohumdan ekim yaparak yeni türler elde etmeyi seviyorum.Selamlar...
Dumlupınar
14-04-2020, 12:47
Bunlarda bugünden.
Dumlupınar
14-04-2020, 12:56
Devamı...
Sûz-i Dilârâ
14-04-2020, 13:27
...
Ama ben tohumdan ekim yaparak yeni türler elde etmeyi seviyorum.Selamlar...
Tohumdan yetiştirmenin benim için de ayrı güzelliği var, bir mucizenin gözümün önünde gerçekleşmesi.
Küçücük, kara kuru bir şeyin içinden kocaman ağaçların, çiçeklerin çıkması, rengarenk, mis kokulu ya da kötü kokulu, her biri diğerinden farklı, tek isim altında birbirinden farklı yaşam formları mucize değil de nedir, bayılıyorum sürecin izleyicisi olmaya belgesel izlemeye ne hacet;)
Dumlupınar
16-04-2020, 16:26
Sarılar.
Dumlupınar
16-04-2020, 16:32
Son pembeler.
Dumlupınar
16-04-2020, 16:39
Devamı.
Dumlupınar
16-04-2020, 16:48
Düğün çiçeklerinin (Erengül) bugün çektiğim son fotoğrafları.
Dumlupınar
19-04-2020, 10:27
Sarılar coşuyor.
Dumlupınar
19-04-2020, 11:26
Devamı...
Dumlupınar
19-04-2020, 13:33
Bu ebruli türü 1 ay kadar önce pazardan almıştım.Hala çiçeklenmeye devam ediyor.
Dumlupınar
23-04-2020, 16:57
Son kırmızılar.
En son çiçeklenen sarılar çok güzel oldular.Yarın sabah fotoğraflarını çekip onlarıda paylaşırım.
Dumlupınar
24-04-2020, 13:27
Bu sabah çektiğim fotoğraflar.
Artık sadece sarı renkte açanlar kaldı.Bir yandan yapraklar sararıp kurumaya başlarken,bir yandan son çiçekleri açıyorlar.
Dumlupınar
24-04-2020, 15:01
Devamı...
Dumlupınar
25-04-2020, 09:53
Sarı renkli açanların çiçekleri bozulmadan bu sabah son kez fotoğraflarını çektim.
Dumlupınar
25-04-2020, 18:47
Devamı...
Bu kare de benden gelsin ;)
706807
Dumlupınar
25-11-2020, 14:09
Düğün çiçekleri sezonuda başladı.
nanemolla
04-04-2021, 17:53
717803
Bir karede benden olsun.
Tillandsia
04-04-2021, 21:48
Cuma günü migrostan 4 farklı rengini aldım. Kırmızı ve turuncu olanlar bugün pörsümeye başlamış. Toprağına baktım çamur gibiydi. Hemen toprağı döküp yeni toprakla doldurdum. Ama kurtulacağa benzemiyor. Bahçeyede geçiremiyorum. Erzurum için henüz ilkbahar gelmedi. Geceleri hava -2 lere düşüyor. Bu çiçekli haliyle bahçeye koysamda üşüyecekler. Nasıl bir çözüm bulabilirim bilmiyorum. Bu çiçeği çok sevdim ve ilk defa yetiştireceğim. Aslında bana en uygunu yumrusu olurdu ama bulamıyorum. İnternetten satışlarada baktım genelde tükenmiş. Artık elimdekileri kurtarmaya bakacağım.
Adalet Yağcı
12-04-2021, 00:20
En keyifli bitkilerden biri, tam seyirlik..
Her yıl yeniden alırım, bir türlü alışamadık birbirimize..
Aslında bütün mesele biraz daha serin bir iklim istiyor olması.
Bu senenin gözdeleri bakır tonlarından sarıya doğru.. ;)
718029
718030
718031
718032
megbilgi
13-03-2022, 00:23
Yer Şakayık tohumu ihtiyacı olanlar için.
En kaliteli Şakayık F1 tohumu ( birinci yıl çiçeklenir. )
.
https://cicektohumlari.com.tr/karisi...ohumu-5-tohum/
.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.