Bağlan

View Full Version : Yer şakayığı, Düğün çiceği, Erengül (Ranunculus)

Sayfalar : 1 [2] 3

k_donmez
22-04-2011, 18:21
Sayın Sosyalci,
Sonbaharda topraktan çıkararak muhafaza ettim. 20 gün önce diktim. Dikerken toprağı açıp çukuru gübreli torfla doldurdum. Bir kez suladım. Geçen yıl sert bir topraktalardı. Beni çok bekletmiş ve verimsiz olmuşlardı. Birçoğunu da kaybettim.

hocam100
22-04-2011, 19:25
Arkadaşlar ranuculusları toprakta bırakabilirisniz.Zamanı gelince kendiliğinden çıkar ve açar.Sosyalci hocam, öncelikle gübrelerinizin için toz bir ilaç alıp sulandırarak süzek ile ialaçlamanızı öneririm.Yoksa havaların ısınması ile soğanlara zarar verirler.
Dahlialarınız için sabırlı olun.Nemlendirin arasıra göreceksiniz ki kendiliğinden filizlenecek.Seneye bu şekilde saklamayın.Ben kendim tenekeye bir ölçü bahçe toprağı sonra soğanlar sonra tekrar toprakla örterek ayda bir de az bir su veririm.Amaç nemli tutmasıdır.Hiç bozulma olmaz.Ayrıca meslektaşız tanıştığıma memnun oldum.
Mersindeki nergislerinizi ağustosta ekin olacaktır.

sosyalci
22-04-2011, 22:21
Sayın K dönmez ve sayın Hocam 100 verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim, sizler gibi tecrübeli arkadaşlarımız sayesinde biz hevesli acemiler cesaret alıyoruz, hocam ben perlitli torfa dikmiştim erengülleri zaten torf nemli idi o yüzden çürüdü sanırım, sonradan bahçe toprağıda kattım ama iş işten geçti, öğrendimki torf aslında çok tehlikeli, kumla karıştırmak lazım sanırım, torf yüzünden pek çok bitkimi kaybettim, nergisleri Kırşehir'e dikmiştim ama zamansız dikince olmadı gelişmeleri paylaşırım, ayrıca ben de çok memnun oldum, iyi akşamlar.

Andora
25-04-2011, 12:33
15 Nisan' da ektiğim pençelerin saksısını dün sularken toprağın çökmesi ile yeşil yeşil bir kaç kafa göründü bile :D 9-10 günde hemen çimlenmesini beklemiyordum, sürpriz oldu. Galiba üreticinin notuna uyup 24 saat suda bekletmek süreci hızlandırdı.

sosyalci
25-04-2011, 12:42
Benimkilerden hala ses seda yok bir kaç kez söküp çürük kontrolü yaptım bir kaç kılcal kök gördüm filiz falan yoktu.Sanırım çıkmayacaklar.Andora siz nasıl suladınız ilk ekme ve çimlendirme aşamasında?

Batuhan Yılmaz
30-04-2011, 23:03
Sevgili arkadaşlar size bir kaç sorum var.
1-Ben praktikerden mükemmel kırmızı şakayıklar aldım çiçekler açıp duruyor ama bu bitki solunca ne olucak ve toprağı zarar vermeden aşındırınca pençeleri olduğunu fark ettim.
2- Nezaman kuruyunca sökülür.
3-Nasıl saklanır.
4-Dikim vakti nedir nezaman nasıl ne şekilde hangi ısı ve ışık şartlarında dikilir.
5-sulanma ihtiyacı nedir .
6- köklerle veya tohumlarıyla nasıl üretiliğe yardım ederseniz çok ama çok sevinirim.

Andora
06-05-2011, 10:26
Benimkilerden hala ses seda yok bir kaç kez söküp çürük kontrolü yaptım bir kaç kılcal kök gördüm filiz falan yoktu.Sanırım çıkmayacaklar.Andora siz nasıl suladınız ilk ekme ve çimlendirme aşamasında?

Sn. sosyalci, geç gördüğüm için üzgünüm. Nemli toprağa pençeler aşağı bakacak şekilde yerleştirdim, aydınlık bir pencere kenarına aldım. Toprağın üstü nemini kaybettikçe sulama yaptım. Sulamayı yaparken suyun toprağın her yanına ulaşmasına gayret etim. Sulama konusunda elim pek ayarsız olduğundan her defasında yine çok kaçtı diye endişelendim ama 10 pençeden 7'si filizlendi, her biri 3 ile 6 arasında uzun sap ve yaprak yaptı. Boyları yaklaşık 10-15 cm. aralığında şu an. Diğer 3 pençede henüz filizlenme yok, olacağını da sanmam.

bettyycim
06-05-2011, 10:47
Ben ranunculusları 2 gün suda bekletiyorum, şişko şişko oluyorlar 10 günde de çimleniyorlar ;)

sosyalci
06-05-2011, 12:20
Sn Andora mesajımı görmediğinizi tahmin etmiştim, ben zaten yumruları dikerken kesin çıkmaz bunlar diye içimden geçirmiştim çok kuruydular, suda beklettim ama dün yine baktım iyice yumuşamış yumrular halbuki kömür tozuna bulamıştım ve hiçbir gelişme yok sanırım benim elimde bir uğursuzluk var çelikleri tutturabiliyorum ancak ne tohumdan nede soğanlı bir bitkiyi çimlendirebildiğimi hiç hatırlamıyorum, oysa ki her şeyi tarife göre yapmıştım sanırım saksı altlığında biriken su ve kalitesiz aşırı nemli torf çürüttü onları.Erengülü çok seviyordum halbuki!, böyle olunca moralim bozuluyor sonuçta onlar da canlı ve ben ne yazık ki beceriksizliğim yüzünden 10 tane erengülü öldürdüm.Katil oldum.:(

Batuhan Yılmaz
06-05-2011, 20:51
1-Ben praktikerden mükemmel kırmızı şakayıklar aldım çiçekler açıp duruyor ama bu bitki solunca ne olucak ve toprağı zarar vermeden aşındırınca pençeleri olduğunu fark ettim.
3-Nasıl saklanır.
4-Dikim vakti nedir nezaman nasıl ne şekilde hangi ısı ve ışık şartlarında dikilir.
6- köklerle veya tohumlarıyla nasıl üretiliğe yardım ederseniz çok ama çok sevinirim.

Soruma cevap verirseniz vatana millete hayırlı olur hemde benim gibi acemilere bilgi olur.

Andora
09-05-2011, 07:18
Sn Andora mesajımı görmediğinizi tahmin etmiştim, ben zaten yumruları dikerken kesin çıkmaz bunlar diye içimden geçirmiştim çok kuruydular, suda beklettim ama dün yine baktım iyice yumuşamış yumrular halbuki kömür tozuna bulamıştım ve hiçbir gelişme yok sanırım benim elimde bir uğursuzluk var çelikleri tutturabiliyorum ancak ne tohumdan nede soğanlı bir bitkiyi çimlendirebildiğimi hiç hatırlamıyorum, oysa ki her şeyi tarife göre yapmıştım sanırım saksı altlığında biriken su ve kalitesiz aşırı nemli torf çürüttü onları.Erengülü çok seviyordum halbuki!, böyle olunca moralim bozuluyor sonuçta onlar da canlı ve ben ne yazık ki beceriksizliğim yüzünden 10 tane erengülü öldürdüm.Katil oldum.:(

Sn. sosyalci, böyle düşünmeyiniz. İnanın ben de oldukça acemiyim. Hayatımda ilk kez bitki yetiştiriyorum. Benim maceram başlayalı 2-2,5 ay oldu sadece. Ot ile çiçeği birbirinden ayırt edemezken ne öğrendi isem buradan öğrendim. Tecrübe kazanana kadar biraz zayiyat vermek üzücü de olsa kaçınılmaz. Daha geçen hafta tohumdan çimlendirdiğim ve çok güzel gelişmekte olan domates fidelerimin tamamını kaybettim. Sebebi hakkında fikrim dahi yok. Ama çok güzel büyümeye devam eden bitkilerim de var. Sanırım bu işi böyle böyle öğreneceğiz. Sağlıkla kalın...

sosyalci
09-05-2011, 10:29
Sn Andora temennileriniz için çok teşekkür ederim ne yzık ki benim bu ilk değil geçen ay da tohumdan çimlendirip 5-6 cm boya getirdiğim kamkatım aşırı sulamaktan çökerten oldu, geçen yaz 2 kroton, 1 arakorya, 1 oxalis,1 Atatürk çiçeği,1 Elvudi, 3 yıldız çiçeği, 3 karanfil ve daha adını sayamayacağım bir sürü çiçek yanlış zamanda saksı değiştirdiğim **** aşırı büyük saksı kullanmam nedeniyle kurudu, nedense saksı da bitki bakmayı beceremiyorum, artık hanımda isyanlarda evi botanik bahçesine çevirdin yeter artık yeni alma aldıklarını da kurutma demeye başladı, ben de kendi kendime yemin ettim artık almayacağım başka bitki, küçük şehir olduğu için burada zaten çok çeşit bulmak zor bulduklarımda aşırı pahalı haliyle kuruyunca hem manevi hemde maddi olarak üzüyor insanı inanın bir yakınımı kaybetmiş gibi oluyorum.İyi günler.

Batuhan Yılmaz
09-05-2011, 15:52
Soruma cevap verirseniz vatana millete hayırlı olur hemde benim gibi acemilere bilgi olur.

Aranızdaki özel konuşmaları özel konuşmalara ayırın dostlar ve sorumu cevaplatın.

Batuhan Yılmaz
09-05-2011, 15:53
3-Nasıl saklanır.

İşte buy soruma cevap verirseniz yani uzman değilseniz bilemem.

bettyycim
09-05-2011, 20:54
İsterseniz toprakta bekletebilirsiniz, yazın sulamayın ya da bitki solunca sökün gazete kağıdında ve serin bir yerde saklayın, suyu çok sever bu arada ;) yeterlimi forumu başından okusaydınız sorularınıza cevap bulabilirdiniz

bettyycim
24-05-2011, 09:49
İşte kendi ektiğim ilk düğün çiçeğim geliyor :D

alperfect
18-06-2011, 10:33
Mayıs ayında 3 tane pençeyi suyun içinde bekletip toprak az torf kum karışımına diktim çok sulamadım dün akşam bunlarda niye hareket yok diye baktım birini bulamadım ama diğer ikisi pençeler sanki şişmiş gibi görünüyordu ama daha kötüsü küçük küçük kurtçuklar vardı.Sadece pençelere yapışmış şekildeler ve toprağın geri kalanında herhangi bir hareketli canlı yok. O panikle çevre toprağıyla birlikte alıp çöpe attım saksıda kalan toprağa da elimin altındaki en iyi dezenfektanı (çamaşır suyunu) döktüm sanırım bu kötü birşeydi ama yaptım artık

Andora
01-11-2011, 07:42
14 Ekim' de suda dahi bekletmeden doğrudan nemli toprakla buluşturduğum ranunculus pençeleri, ekim tarihinden sonra 10 günü bulmadan mısır patlağı gibi birbiri ardına filizlenip yapraklanmaya başladılar. Geçen bahar diktiklerim (bahar dikimli ithal pençelerdi) çiçek açmadan ölüp gitmişlerdi. Anladım ki bu çiçeğin kesinlikle sonbaharda ekilmesi gerek...

feriha
01-11-2011, 14:10
3 sene önce küçük bir saksıda edindiğim erengül dış mekanda terasta yaşamını sürdürüyor ve bugünlerde yeşermekte.. Baharda çiçeğini gösterdikten sonra yazın üst yapraklar kuruyup yok oluyor. Saksıdan çıkarmayıp olduğu gibi yeniden yeşerene kadar muhafaza ediyorum.
253758

Andora
20-12-2011, 08:08
Düğün çiçeklerimin tamamını çürüttüm :( Saksıya su verdikçe birer ikişer çoşup kısa zamanda saksıyı yemyeşil doldurmuşlardı, suyu sevdiğine kanaat getirdim ve haftada bir suladım, sonuç hüsran, oysa ne de çok istiyordum bu yıl yetiştirmeyi :o

alacakaranlik
26-01-2012, 09:00
Sayın Andora, düğün çiçeği ile tanışmam 1 yıl önceydi ve ilk deneyimimdi. Sizinde tahmin ettiğiniz gibi bitki yağmur suyunu çok seviyor ve su aldıkça güzelleşiyor. Bu su topraktan süzülmeli, aksi halde batak haline geliyor. Bu sene yetiştirdiğim 100 adet düğün çiçeğinden sadece 2-5 adet arası filizlenmedi. Mevcut büyük olanlar ise dışarıda soğuk-kar-yağmur ile biebir temas halinde

Andora
02-02-2012, 08:19
Sayın alacakaranlık, ben ne yazık ki sadece 1,20 m2 lik kapalı bir balkonda çiçek yetiştirmeye çalışıyorum. O nedenle benim kuzuların imkanları da oldukça sınırlı :( Yakında, inşallah nasip olursa Trakya'da 1500 m2 lik bir bahçeye evimizi de yaptırıp hiç değilse ara ara kaçacak fırsatımız olacak. İşte o zaman doğa anayla ortaklaşa çalışabileceğiz :D

alacakaranlik
02-02-2012, 09:42
Sayın Andora , bende sizin gibi yer darlığından çok şikayetçiyim ama minımum alanda maksimum verim alamaya çalışıyorum ( meslegimle orantılı olarak :) ) benim bir yere gitme imkanımda yok ama bir aksilik olmazsa çatının 80 m2 ele geçireceğim :)
İnşallah trakyadaki istediğiniz araziyi alırsınız. Trakyada rüzgarın çok estiğini duydum :) :)

Saygılar

Andora
03-02-2012, 08:00
Arazi hazır, şu ara inşaat izni için mücadele ediyoruz, izin çıkınca bu bahar temel atmayı umut ediyoruz. Orada kış çetin, bahar doyumsuz yaz ise kavurucu... Elimiz ayağımız toprağa değse yeter, gerisine bir çözüm yolu elbet bulunur. Size çatı operasyonunda başarılar :D

alacakaranlik
04-02-2012, 19:08
Teşekkür ederim. Sizede kolay gelsin, baya bir uğraşınız olacak :D

kelebek çalısı
22-03-2012, 01:00
Kasım ayında yumrularını saksılara ektiğim erengüller şimdilerde baharı kucaklıyor :)

dağçiçeği
01-04-2012, 21:50
Bu gün benimde bir erengülüm oldu.İnşallah yaşatmayı becerebilirim.

ardabora
06-04-2012, 15:34
Ben de bu yıl ilk kez erengül sahibi oldum.
Aldığımda henüz tomurcukluydular, saksıdan yere geçirince tüm tomurcuklar patladı...

sarigoz
06-04-2012, 16:27
Sayin ardabora,Masallah lari var..Cok etkiliyeci goruntuler..
Bende ektim,fakat daha ufaklar .

dağçiçeği
18-04-2012, 15:59
Erengülüm sararıp solmaya başlayınca saksısından çıkartıp yeni bir saksıya geçiridim.Saksının içi çamur gibi olmuş.Torfa eklidiği için su tahliyesi olmamış haliyle fazla su dan kaybetmek üzereymişim.Çiçeğimi budayıp bahçe toprağı ,torf,kum ve gübre karışımından hazırladığım karışıma yeniden ektim.Şimdilik iyi gibi görünüyor.Umarım doğru yapmışımdır.Bakalım göreceğiz.

kelebek çalısı
18-04-2012, 18:01
Erengülüm sararıp solmaya başlayınca saksısından çıkartıp yeni bir saksıya geçiridim.Saksının içi çamur gibi olmuş.Torfa eklidiği için su tahliyesi olmamış haliyle fazla su dan kaybetmek üzereymişim.Çiçeğimi budayıp bahçe toprağı ,torf,kum ve gübre karışımından hazırladığım karışıma yeniden ektim.Şimdilik iyi gibi görünüyor.Umarım doğru yapmışımdır.Bakalım göreceğiz.

Artık yaprakları soluşacaktır. Seneye yeniden çıkacaktır çiçekleri, üzülmeyin ama bu sene için artık çiçek beklemeyin. Mevsimi, ömrü zaten bu kadar. Benim de çiçekleri solan erengüllerimin yavaş yavaş yaprakları da soluşmaya, sararmaya başladı. Normal bir prosedür yani. Soğanı çürümedikçe endişe etmeyiniz.

sarigoz
19-04-2012, 09:44
Merhabalar Sakayik,yani Ranunculus sevenler..
Ben de sevenler arasina girmekteyim,bu yil ektigim Ranguluslar kuru kokten idi
Kuzeyde bulundugumuz icin henuz 2-3 yapragi olustu ve 1,5-2 cm ler..
Yer Sakayigi ise bazilari 3 cm kadar,bazilari ise 10 cm kadar boy verdiler..
Havalar bir isinda da ciceklerim rahatca acabilseler..Yagmur ve firtinalara magruz kaliyrolar zira..
Cikinca bende fotograflayip paylasirim..

tiryakki
26-04-2012, 14:04
Üç hafta önce koctaştan aldığım şakayıklardan sarı olanın dibinde 2 tane solucan var beslerler diye bıraktım mutualist yasam kurarlar belki :)
--
http://i.imgur.com/Fu5jYl.jpg
Diğer dörtlü şakayık saksısındaki sarı direkt ölmeye niyetlendi diğerleri de pek sağlıklı değiller toprağı çiçek torfu, hepsi gölgedeler sabah akşam direkt güneş almıyorlar, fısfıslıyorum hergün ama pek dertliler gibime geldi normal midir bu halleri?

--
http://i.imgur.com/0vuFjl.jpg
http://i.imgur.com/pCkXOl.jpg
http://i.imgur.com/M1lZjl.jpg

Kedi Tırnağı
26-04-2012, 14:38
Sayın tiryaki, solucanlar toprak için çok faydalı canlılar. Bahçenizde, tarlanızda olabildiğince çok olsunlar ama saksıda bitkiler için zararlı. Saksı içi doğal bir habitat olmadığı ve sınırlı toprak olduğu için bitkinin besinine ortak olup onu zayıflatabiliyorlar. Okuduklarım böyleydi. Bir iki kez de benim başıma geldi. Oradan da deneyimlemiştim. Mümkünse saksınızı solucan kardişlerden arındırıp onları toprakla buluşturun.

tiryakki
26-04-2012, 15:00
Sayın tiryaki, solucanlar toprak için çok faydalı canlılar. Bahçenizde, tarlanızda olabildiğince çok olsunlar ama saksıda bitkiler için zararlı. Saksı içi doğal bir habitat olmadığı ve sınırlı toprak olduğu için bitkinin besinine ortak olup onu zayıflatabiliyorlar. Okuduklarım böyleydi. Bir iki kez de benim başıma geldi. Oradan da deneyimlemiştim. Mümkünse saksınızı solucan kardişlerden arındırıp onları toprakla buluşturun.

bilgilendirme için teşekkürler, işin garibi solucanlı saksıdaki şakayık(sarı olan) diğer dörtlüye göre daha güçlü gibi duruyo, daha dün torf almıştım gidip değiştireyim bari worms oyunundan beri solucanlara bi sempatim vardı ama şakayığımı sevdim yedirmem kimseye :)

---meri---
26-04-2012, 15:12
Bu da benim erengülüm. Alalı birkaç gün oldu.Bir dergide okudum büyük saksıda daha iyi yetişiyorlarmış ama ben düşündüm ki eğer toprağının da nemli kalması gerektiği için nemi seven küçük sinekler oluşabilir toprakta . Avokadomu ben büyük bir saksıya ekmiştim onun toprağıda nemli olması gerektiği için sinekler oluştu ve tekrar zarar görmemesi için toprağını değiştirip daha küçük bir saksıya ektim . Sizce ne yapmalıyım büyük saksıya dikeyim mi erengülümü yoksa bu saksıda iyi mi ?

kelebek çalısı
26-04-2012, 15:17
Bu da benim erengülüm. Alalı birkaç gün oldu.Bir dergide okudum büyük saksıda daha iyi yetişiyorlarmış ama ben düşündüm ki eğer toprağının da nemli kalması gerektiği için nemi seven küçük sinekler oluşabilir toprakta . Avokadomu ben büyük bir saksıya ekmiştim onun toprağıda nemli olması gerektiği için sinekler oluştu ve tekrar zarar görmemesi için toprağını değiştirip daha küçük bir saksıya ektim . Sizce ne yapmalıyım büyük saksıya dikeyim mi erengülümü yoksa bu saksıda iyi mi ?

Arzu ediyorsanız başka bir saksıda kullanmayı, sonbaharda yumrusunu dilediğiniz saksıya gömebilirsiniz. Artık çiçeklenmiş, yerinden oynatmayın derim. Zaten çiçekleri geçtikten sonra, seneye kadar görüşemeyeceksiniz erengülünüzle. Kaldı ki benim büyük saksıda da erengülüm çok güzel çiçeklendi, küçük saksıda da. Sorun olacağını sanmıyorum.

---meri---
26-04-2012, 16:02
Sayın kelebek çalısı , o zaman dokunmayıp seneyi bekleyeceğim teşekkürler :)

Deniz Yıldızı
26-04-2012, 22:00
Merhaba

Bunlar da benim erengüllerim. Geçen sene almıştım. Aslında birkaç tane daha olması gerekiyordu. Ama bu sene yeşermediler. Zaten bunlar çıkana kadar varlıklarını bile unutmuştum. Bu sene daha dikkatli olacağız artık.

287417

287418

Asilem
27-04-2012, 07:50
bende 2 gün önce çiçekçiden şakayık diye bir çiçek aldım ama burada gördüğüm kadarıyla erengül imiş.

Hayatımda çok sevdiğim ilk çiçekti, gösterişli çiçekleri seviyorum galiba. Ama kurudu bozuldu gitti maalesef. Anısına avatar resmi yaptım fotoğrafını. Şimdi gerberam var onu da çok seviyorum. Bu iki çiçek favorilerim.

hocam100
29-04-2012, 21:09
Bizim de düğün çiçeklerimiz nihayet açtı:

Deniz Yıldızı
29-04-2012, 21:37
Sayın hocam100,

Gerçekten çok güzel çiçeklere sahipsiniz. Benimkiler de birgün böyle bolca açarlar mı acaba?

hocam100
29-04-2012, 22:05
Niye açmasınlar.Bunlar yerlerinde kalınca böyle sıklaşıyorlar.

aydilem
09-05-2012, 09:19
pençelerini bölmeden böyle kendi kendilerine mi çoğaldı bu güzeller. benim erengülüm saksıda yinede ona dokunmamam mı gerekiyor sadece besin takviyesi yapmalıyım anladığım kadarıyla ve konyada saksıyı kışın nerede muhafaza etmeliyim yardım edermisiniz?

kelebek çalısı
05-12-2012, 14:38
Erengül yumrularının dikimi ile ufak bir hatırlatma, net üzerinden bularak paylaştığım bu fotoğrafta görüldüğü gibi pençe şeklini andıran yumrunun sivri kısımları alta, düz kısmı ise yukarı bakacak şekilde toprağa yerleştirilmeli.

Ben yıllar önce ters ektiğimden olsa gerek boşuna çimlenmelerini bekleyip durmuştum :p.

351617

Öznur
08-01-2013, 19:49
Düğün çiçeklerim donmuşlar mı acaba sizce? Balkondalardı.

Hülya
28-03-2013, 23:35
Yarın bahçedeki yerlerini alacaklar.

Baharın habercisi, rengarenk çiçekleriyle hayatımıza sevinç getirdi. :)

Hülya
28-03-2013, 23:55
Ne kadar çok çeşitli rengi var..:)

383022

nursah
30-03-2013, 21:04
arkadaslar bende 2 gun once yer sakayık ı aldım bugun bahceye ektım fakat buradan edndıgım bılgıye gore yarı golge bır yere ekmem gereklıymıs bende tam aksıne gunesın alnına ektım .sorum sudur kı ...1,2 gune kadar yerını degıstırsem sakıncası olurmu.lutfen bılgı verırsenız sevınırım

Hülya
30-03-2013, 21:42
Sayın nurşah ,
Toprağını dağıtmadan değiştirebilirsiniz.

nursah
30-03-2013, 22:19
lutfen sesımı duyan yok mu bana yardım edın...

nursah
30-03-2013, 22:20
tesekku ederım hulya hanım .

sarigoz
01-04-2013, 19:26
Merhaba dugun cicegi severler...
Ekte gecen yilin Ranunculuslar.Bu yil Mart ortasi birkac renk daha aldim.Umarim ciceklerini bu yil goruruz.Elbette fotograflayip olumuszlestirmeden olmaz ve elbette ki sizinle mutlaka paylasirim.

ebrulim77
02-04-2013, 15:22
geçen 5 saksı aldım bahçeme ektim bakalım ne kadar çiçekli kalacak merak ediyorum..

---meri---
02-04-2013, 18:39
Geçen sene aldığım düğün çiçeği (bordo olan resimlerini eklemiştim) tohumdanmış sanırım çünkü solduktan sonra yumrusunu bulamadım bu sene turuncu bir tane aldım ve sanırım bunda da yumru yok acaba tohumdan nasıl üretiliyor çünkü geçen seneki çiçeklerde ben tohum göremedim yardımci olursanız çok sevinirim :)

gilmore
06-04-2013, 10:27
Merhaba, iki gün önce carrefour'dan almıştık. Bakımı için internette araştırma yaptık ve dışarıda güneşte durması gerektiği yazıyordu. Biz de öyle yaptık ama gece içeri almak için gittiğimizde bu hale geldiğini gördük. Toparlanması için ne yapabiliriz?

http://img526.imageshack.us/img526/4203/imag0625e.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/526/imag0625e.jpg/)

ebrulim77
08-04-2013, 09:27
gilmore bence çiçeği bir içeri bir dışarı almayın bırakın dışarda dursun..sanırım direkt güneşte uzun süre ayrıca susuz kalmış gibi..daha korunaklı bi yere alıp sulayın ama dışarda kalsın havadar bi yerde..suyu seviyor yapraklar dirilecektir merak etmeyin..

heyyamola
22-04-2013, 00:58
17 Mart' da saksılı ve tomurcukta iken alınıp bahçeye dikilen ranunculus

5 Nisan 2013' den

393746

393747

393748

393749

393750

heyyamola
22-04-2013, 01:01
393756

393757

393758

393759

393760

heyyamola
22-04-2013, 01:05
393761

393762

393763

393764

393770

heyyamola
22-04-2013, 01:10
393771

393772

393773

393774

393775

labradorit
23-04-2013, 16:15
Yaa, resimleri gördükçe kıskanıyorum. Ektiklerimin hiçbiri çıkmadı. Soğanlar bozukmuş. :(

Acemiciceksever
04-05-2013, 14:13
Merhabalar :) başlığı görünce yazmak istedim. Benim şakayıklarımın yaprakları kurudu budasam mı dedim ilk başta sonra bilmediğin işe karışma dedim kendime ve güzel güneş alan pencereme koydum. 1 hafta bile olmadan şöyle bir manzarayla karşılaştım ve çok mutlu oldum :) soluyor kuruyor diye üzülmeyin biraz güneş ve biraz suyla hemen toparlanıyorlar :)
399305

Acemiciceksever
04-05-2013, 14:16
Buda boydan görüntüsü efenim :)
399306

glcn06
13-05-2013, 13:17
her sene bu çiçeklerden alırdım. sonbahar gibi solar ertesi yıl bir daha yeşermezdi. bende bu yüzden bu sene almamıştım.
hollandadan gelen bir arkadaşım bugün getirdi bu yumruları. paketin üstünde daha çok rodos, türkiye, iran , israil ve kuzey afrikada yetişiyor diye yazmış.
mart/mayıs arası ekim yapılıyormuş. kökleri 6 saat suda bekletip dikilecekmiş. eve gidince dikeceğim. bakalım ne olacak :D

eceyıldız
30-05-2013, 15:40
bende geçen sene komşudan almıştım bunlar gibi değil çiçekleri daha küçük... komşum çiçekleri bitince köklerini söküp saklamamı söylemişti sonbaharda tekrar ekilecek şekilde saklanacak demişti...sonra bir çiçek pazarında gördüm rengarenk açmışlardı onlardan 4 renk aldım komşudan aldığım çiçeğe çok benziyor satıcı doğru saklarsam seneye de çıkacağını söyledi... çiçekleri ve yaprakları kuruyunca merak edib köküne baktım komşumun verdiği ile ve yukarda ki resimde görülen köklere çok benziyor bende sakladım bu sonbaha ekeceğim bakalım olacak mı...

eceyıldız
31-05-2013, 10:22
sayın heyyamola bu renanculuslardan nerde bulabilirim... çok güzeller harika bu kadar güzelini daha görmedim... ben geçen sene tanıştım renanculuslarla çok sevdim ve devamını da getirmek istiyorum....

heyyamola
03-06-2013, 00:40
sayın heyyamola bu renanculuslardan nerde bulabilirim... çok güzeller harika bu kadar güzelini daha görmedim... ben geçen sene tanıştım renanculuslarla çok sevdim ve devamını da getirmek istiyorum....

Sezonunda (mart-nisan) tomurcuklu veya açmış halde yapı marketlerde, çiçekçilerde satılıyor. Ben koçtaş'tan almıştım.

Ticari amaçla üretildiklerinden, aşırı beslenip zorlanmış halde satışa sunuluyor.
Haliyle çiçekleri geçince aniden çöküyor.

sarigoz
13-06-2013, 19:05
Merhabalar yer sakayigi severler..
Ekte bulunan,benim bu ilkbaharda(gec de olsa,Nisan ayi icinde ulasti elime anca)
ektigim sakayiklar acmaya basladi.Acti,lakin hepsi degil.Degisik zamanlarda ekildiler ,sorumlusu de benim zira.

sevimb
04-12-2013, 22:09
Merhaba.. geçen sene alığım şakayıklar öldü sanmıştım yumrular iyi durumdaymış ki şimdi kışın ortasında yeşerdi sıcak yerde olduğu için, sapsarı ve cılız tabi ki .. ne yapmam gerekiyo .. yardımcı olacak var mı?

abk
14-01-2014, 16:02
Merhaba.. geçen sene alığım şakayıklar öldü sanmıştım yumrular iyi durumdaymış ki şimdi kışın ortasında yeşerdi sıcak yerde olduğu için, sapsarı ve cılız tabi ki .. ne yapmam gerekiyo .. yardımcı olacak var mı?

Bence öncelikle ışık alabileceği bir yere alın.

sarigoz
18-01-2014, 12:14
Bu da gecen sene acanlardan...

hira
04-03-2014, 03:12
Bi fotoğrafta benden. Çorbada tuzum bulunsun.. Yeni kızım:)

hira
21-03-2014, 19:42
aynı saksıda iki farklı renk bulunca kaçırmayayım dedim dün;) aslan olduk:p

dostca
22-03-2014, 15:53
Mehaba arkadaşlar,
dün Ankara kalesi altında bulunan fidanlıklara gittim, sezonu açmışlar rengarenk çiçekler gelmiş rengarenk düğün çiçeklerini şakayık adıyla satıyorlar, şakayık ve saksıda çiçekler 5 tl yaz menekşeleri 50 kr.
Ben 4 menekşe 1 şakayık 1 küpeli aldım.. menekşenin 2 si hediye oldu..
Tavsiye ederim.:cool:

tarabyali
23-03-2014, 18:02
valla bende birsey anlamadim benim bildigim hakiki orjinal sakayik gülü dis mekan cicegi bende yurtdisindan getirdim avrupada kirmizi acan sakayik türkiyeye gelince beyaz acti belki bilen arkadaslar vardir belkide toprak elementleri ile ilgili alabilir diye düsünüyorum,saygilar...

ayhat
24-03-2014, 18:07
bu gerçek şakayıktan saksıda yetiştirebilen var mı?

tarabyali
25-03-2014, 14:25
bu gerçek şakayıktan saksıda yetiştirebilen var mı?

selam sayin (ayhat;1262871) sakayik gülü saksida yetismez hic duymadim vede görmedim soguk iklimi cok cok sever avrupada cok popiler olan bir cicek bahcesi olan kisilerin bahcelerinde muhakkak vardir benim bulundugum muhit kisi biraz soguk geciriyor bunu ben denemek icin getirdim bu yil bayaga gelisti cicek acmasini deneyecegim bekliyorum. saygilar.

hira
26-03-2014, 11:27
Erengül susuz kalmaya hiç tahammül edemiyor bunu farkettim. Bendekiler torfta duruyor. Saksı ve topraklarını değiştirmek istiyorum, bitkiyi köküne yakın tutup çektiğimde kalıp gibi gelecek biliyorum. köklerdeki torfu tamamiyle temizlememi mi önerirsiniz? çok hassas geliyorlar bana, zarar görsünler istemiyorum.

tarabyali
26-03-2014, 13:13
Erengül susuz kalmaya hiç tahammül edemiyor bunu farkettim. Bendekiler torfta duruyor. Saksı ve topraklarını değiştirmek istiyorum, bitkiyi köküne yakın tutup çektiğimde kalıp gibi gelecek biliyorum. köklerdeki torfu tamamiyle temizlememi mi önerirsiniz? çok hassas geliyorlar bana, zarar görsünler istemiyorum.

sayin (hira;1263505) neden bahsettiginiz tam anlayamadim am eger sakayik gülünden bahsediyorsaniz katiyetlen köklerini yikamayim temizliyeyimdiye düsünmeyin yanlis yaparsiniz ciceginiz uzun müdet kendine gelemez bence ciceginiz saksida ise topragini degistirmek istiyorsaniz o saksiyi ciceginize duyurmadan saksiyi disindan diklemesine keseceksiniz cicek tüm olarak toprakta olacagina göre topragini köklere zarar vermeden cok yavas yavas picakla biraz yanlarini alin ve bir numara yani biraz büyük saksiya alin saksi bir numara büyük olduguna göre ciceginizi saksiya yerlestirince yan taraflarindaki olusan boslugu taze toprakla doldurun ve cicenizin pek habari olmadan topragi tazelenmis olur bu benim görüsüm ve yaptigim uygulama uygun görürsünüz uygun görmessiniz karar ****** sizlerin kolay gelsin..

hira
30-03-2014, 18:23
saksıları değiştirmeye cesaret edemiyorum ama onlar halinden memnun gibiler, geçen çiçekleri kesince tomurcuk tomurcuk üstüne;)

-Esin-
30-03-2014, 23:52
Sayın hira, neden saksı değiştirmek istiyorsunuz? Bırakın torfta dursunlar, baksanıza sizin de dediğiniz gibi onlar yerlerinde çok mutlu :)

kelebek çalısı
31-03-2014, 00:48
Yumrulu, soğanlı bitkilerde yapraklanma ve çiçekte iken saksı değişimi hiç duymadım.

N.Akdas
31-03-2014, 20:26
www.tropiksera.com/Anasayfa (http://www.tropiksera.com/) bu sitede çok güzel çiçekler satışta.Acaba bu siteden çiçek alan birileri var mı aranızda çok güzel şakayıkları da var ama biraz pahalılar.Düğün çiçekleri ise 1 tl gibi bir fiyattalar

BUNLAR ŞAKAYIKLAR
http://tropiksera.com/KodPeo31-Peony-Lady-Liberty-saglikli-ciplak-kok-Yogun-parfum-kokulu-Kok-peony-sakayik,PR-1098.html

Kod:Peo16 Peony Bowl of Beauty Hardy Perennial (sağlıklı çıplak kök) Yoğun parfüm kokulu. Kök peony (şakayık) | Özel siparişler (http://tropiksera.com/KodPeo16-Peony-Bowl-of-Beauty-Hardy-Perennial-saglikli-ciplak-kok-Yogun-parfum-kokulu-Kok-peony-sakayik,PR-1083.html)

Kod:Peo13 Paeonia 'Mons Jules Elie' double flowered pink-Scented (sağlıklı çıplak kök) Yoğun parfüm kokulu. Kök peony (şakayık) | Özel siparişler (http://tropiksera.com/KodPeo13-Paeonia-Mons-Jules-Elie-double-flowered-pink-Scented-saglikli-ciplak-kok-Yogun-parfum-kokulu-Kok-peony-sakayik,PR-1080.html)

Kod:Peo11 Paeonia lactiflora 'Qi Hua Lu Shuang' Pink white double (sağlıklı çıplak kök) Yoğun parfüm kokulu. Kök peony (şakayık) | Özel siparişler (http://tropiksera.com/KodPeo11-Paeonia-lactiflora-Qi-Hua-Lu-Shuang-Pink-white-double-saglikli-ciplak-kok-Yogun-parfum-kokulu-Kok-peony-sakayik,PR-1078.html)

BUNLARDA DÜĞÜN ÇİÇEKLERİ
http://tropiksera.com/04-Beyaz-dugun-cicegi-white-ranunculus-Dikime-hazir-saglikli-sogan-seklinde-mart-nisan-cicek-acacak,PR-501.html

http://tropiksera.com/01-kirmizi-dugun-cicegi-Red-ranunculus-Dikime-hazir-saglikli-sogan-seklinde-mart-nisan-cicek-acacak,PR-498.html

http://tropiksera.com/03-Turuncu-dugun-cicegi-Orange-ranunculus-Dikime-hazir-saglikli-sogan-seklinde-mart-nisan-cicek-acacak,PR-500.html

ayhat
01-04-2014, 16:36
yer şakayığım saksıda ve bahçedeydi, ikinci katta oturduğumdan dolayı onu sulama ve görme problemimden dolayı yukarı balkonuma çıkarttım ama ne göreyim, tomurcuklarına aldanıp kollarım kopana kadar taşıdığım koca saksıyı karıncalar sarmış, şimdi bütün çiçeklerim karınca tehditi altında, sevgili hocalarım acaba saksıyı tekrar bahçeyemi indireyim, ya da o karıncaların bir zararı olur mu, karınca eve girmediği sürece tiksinen bir insan değilim o da canlı sonuçta ama ne yapacam bir türlü karar veremedim, lütfen bana bir fikir verin :)

tarabyali
02-04-2014, 11:29
yer şakayığım saksıda ve bahçedeydi, ikinci katta oturduğumdan dolayı onu sulama ve görme problemimden dolayı yukarı balkonuma çıkarttım ama ne göreyim, tomurcuklarına aldanıp kollarım kopana kadar taşıdığım koca saksıyı karıncalar sarmış, şimdi bütün çiçeklerim karınca tehditi altında, sevgili hocalarım acaba saksıyı tekrar bahçeyemi indireyim, ya da o karıncaların bir zararı olur mu, karınca eve girmediği sürece tiksinen bir insan değilim o da canlı sonuçta ama ne yapacam bir türlü karar veremedim, lütfen bana bir fikir verin :)

sayn ( ayhat;1265797 ) karinca bitkilere cikmasinin sebebi bitkide bitki bitleri varsa o bitki bitlerinden yararlanirlar bitki bitleri bitkinin üzerinde yasar ama tüm bitkinin suyunu emerek bitkiyi bitirir bitkinizde bitki biti yoksa karinca bitkinize zeten cikmaz karinca saksinizin toprak kismida olur onunda bitkinin köklerne zarari olacagini sanmam avrupada karincalari yok eden kücük bir kutu icerisinde bir ilac var türkiyede varmi bilemiyorum o kutucugu saksinizin üzerine koyuyorsunuz kutunun delikleri var tüm karincalar onlara hos gelen bir koku var kutuda kutunun icerisine giren karincalar disariya cikamiyorlar ve orada ölüyorlar o karinca kutusu varmi onu arastiriniz bulursaniz dedigim gibil yaparsaniz sorununuz cözülmüs olur saygilar...

ayhat
05-04-2014, 10:40
evet bitkide ve balkonumda hiç bit yok şu an, sadece toprakta takılıyorlar bende öyle birşey arıyorum teşekkürler

hira
13-04-2014, 20:29
evet
bitkide ve balkonumda
hiç bit yok şu an, sadece toprakta takılıyorlar bende öyle birşey
arıyorum teşekkürler

Şakayıklarımda bugün bit gördüm. Ne yapmalıyım? sprey şişedeki saf suyu spreylerek bitleri uzaklaştırdım ama ev yapımı ilaçlar başlığındaki arap sabunu zeytinyağı karışımını hazırlasam mı?

tarabyali
15-04-2014, 19:41
Şakayıklarımda bugün bit gördüm. Ne yapmalıyım? sprey şişedeki saf suyu spreylerek bitleri uzaklaştırdım ama ev yapımı ilaçlar başlığındaki arap sabunu zeytinyağı karışımını hazırlasam mı?

sayin ( hira;1270390 ) evet olabilir bitleri öldürücü kimyasal ilaclar piyasada cok var ama en büyük sorun o ilaclarin dozunu ayarlamak ben seftaliyi ilacladim bir defasinda ilacin dozonu yanlis ayarlamamdan dolayi seftalide 4+5 gün icerisinde birtane yaprak ve meyvesi kalmadi oldugu gibil yandi döküldü arap sabunundan korkacak bir durum yok deneyin kolay gelsin...

eceyıldız
18-04-2014, 11:00
Benim düğün çiçeklerim gece çıkan fırtınada bayağı hırpalanmışlardı hala kendilerine gelemediler şimdi tek dileğim bir tanecik olsa her birinin çiçeğini görmek. Bazılarında da külleme olmuş arap sabunu karbonat ve sirkeli suyla yıkadım bu gün, bu karışım karanfil ve şeker begonyalarda işe yaramıştı inşallah bunlarda da işe yarar.

eceyıldız
18-04-2014, 11:12

Sevgili Hira, arap sabunu ve zeytin yağına karbonat ve sirke de kadarsan daha iyi olur. Ben öyle yapıyorum hatta bu gün bu karışıma sarmısak ve acı süs biberde ekleyerek bütün çiçeklerime püskürttüm bende kız gözü ve aslan ağzında gördüm melun bitleri hemen önlem aldım...

Dumlupınar
24-10-2014, 16:10
Arkadaşlar,dünden itibaren,A101 marketlerde Asya Lale sonbahar çiçek soğanları satışta,düğün çiçeği (ranunculus) pençelerini kaçırmayın derim.Çok sağlıklı gözüküyorlar.Ekmeden evvel 5-6 saat çeşme suyunda bekletin.Pençeler 2 kat irileşiyorlar.Suyu az verelim.Toprağın nemli olması yeterli.SELAMLAR...

Dumlupınar
26-10-2014, 17:59
Arkadaşlar,
asya lalenin düğün çiçeği pençelerini bugün toprakla buluşturdum.kısmetse çiçeklerini de görmek nasip olur.
Selamlar

eceyıldız
28-10-2014, 14:24
Sayın Dumlupınar renanculuslardan bende aldım bu gün ama ekmek için erken değil mi daha...

Dumlupınar
28-10-2014, 19:15
Sayın Dumlupınar renanculuslardan bende aldım bu gün ama ekmek için erken değil mi daha...

Sayın eceyıldız merhaba,düğün çiçeği pençelerini ekmek için en uygun aylar Ekim ve Kasım aylarıdır.Hiç tereddüt etmeden hemen ekin.

Pençeleri oda sıcaklığındaki bir bardak suda ortalama 5 saat bekletin.Onların suda bekletilen kuru fasulye misali 2 kat irilişip dolgunlaştığını göreceksiniz.

Saksı ekimi için oldukça süzek bir toprak gerekli.Eğer kesin çiçeklenmesini garanti etmek istiyorum derseniz,torf ve perlit karışımlı bir toprağa çok iyi yanmış çiftlik gübresini de ilave edip,toprağı çok ıslak olmayacak şekilde nemlendirin.

Toprağa parmağınızın ucuyla pençelerin oturabileceği kadar bir mini oyuntu açıp pençeleri fazla bastırmadan hafifçe yerleştirin.5 cm.kadar toprakla üstünü örtün.Toprağı bastırmayın derim.Hafif bir nemlendirmede fıskiye ile olabilir yaptıktan sonra filizlenmeyi bekleyin.

Filizlenmeden sonra toprağın nem dengesini koruyacak kadar suya ihtiyaçları olduğunu da unutmayın.Çok ıslak toprağa dayanamazlar.

Bahçe ekimlerinde ben geçen sene başarısız oldum.Bu konuda yanıltıcı olurum düşüncesiyle sadece şunları belirteyim.Yağmur suları bahçe toprağının üstünde kesinlikle göllenmemeli.Mutlaka kumlu, yine perlit ve torf karışımının önde olduğu süzek toprak şart.SELAMLAR....

eceyıldız
29-10-2014, 21:16
Bilgilendirme için çok teşekkür ederim Sayın Dumlupınar, geçen sene düğün çiçeklerim tuzlu çiftlik gübresi ve kötü havaya kurban gitti. Bu sene daha dikkatli olacağım. Koyun gübresi, torf, perlit ve bahçe toprağı karışımı olan bir toprağım var ama geçen sene ve bir önceki seneki deneyimlerimden edindiğim bilgi de düğün çiçeklerinin şubat ayında ekilmesi gerektiğidir böylece ilk baharda açıp güzellikleri ile mutlu ediyorlar, bu ay ekersem en fazla 2 ay sonra çiçeklenecek ve tam kışın ortasında olacak bu durumda ne tavsiye edersiniz...

Dumlupınar
30-10-2014, 11:57
Sayın eceyıldız tekrar merhaba,düğün çiçeği pençelerinin Şubat ayında dikildiğini ben hiç duymadım.Ancak ülkemizin don olayı yaşanan veya karasal iklim görülen bölgelerinde erken ilkbahar aylarında dikiliyor olabilir.Asya Lalenin paketlerinde de dikim zamanı 9,10,11,12.aylar olarak belirtilmiş.
Kasım başı gibi dikilen pençelerin 2 ay sonra çiçek açması da mümkün değil.Havaların iyi gitmesi durumunda şubat sonu gibi çiçeklenme başlayabilir.Bana sorarsanız bu yıl şimdi ekin derim.Çok daha güzel çiçeklendiklerini göreceksiniz.
Çiftlik gübresinin çok iyi yanmış olması gerekli ve az miktarda uygulamanızı öneririm.Tam güneşli rüzgardan korunaklı bir alana dikim yapmanız iyi olur.SELAMLAR...

eceyıldız
31-10-2014, 13:19
Bu yl tavsiyelerinize uyup erken ekeceğim Sayın Dumlupınar, saksıya ekeceğim için zaten balkonda olacaklar ve elbette ki rüzgardan korumam gerekecek çünkü burada gerçekten deli bir rüzgar var... İlgi ve alakanız için teşekkürler
İyi günler dilerim...

Dumlupınar
31-10-2014, 13:26
Bu yl tavsiyelerinize uyup erken ekeceğim Sayın Dumlupınar, saksıya ekeceğim için zaten balkonda olacaklar ve elbette ki rüzgardan korumam gerekecek çünkü burada gerçekten deli bir rüzgar var... İlgi ve alakanız için teşekkürler
İyi günler dilerim...

Ben de teşekkür ediyorum.SELAMLAR...

lilpar76
02-11-2014, 12:54
Merhabalar, sayın Dumlupınar, şubat ayında saksılara ektiyim ranunculuslarımı kapalı balkonda filizlendirdikten sonra nisan ayında saksıdan çıkarıp bahçeye ektim, güzelce çiçeklendiler.Yazda soğanlıları söktüyümde onları da soktüm ama pençeleri biraz bürüşüktü, hayla da bürüşükler,öldülermi aceba, şimdi ekersem kurtarabilirmiyim.

Dumlupınar
03-11-2014, 00:05
Merhabalar, sayın Dumlupınar, şubat ayında saksılara ektiyim ranunculuslarımı kapalı balkonda filizlendirdikten sonra nisan ayında saksıdan çıkarıp bahçeye ektim, güzelce çiçeklendiler.Yazda soğanlıları söktüyümde onları da soktüm ama pençeleri biraz bürüşüktü, hayla da bürüşükler,öldülermi aceba, şimdi ekersem kurtarabilirmiyim.

Sayın lilpar76 merhaba,yazın söktüğünüz pençelerin buruşuk olması normal.Oda sıcaklığındaki 1 bardak suda 5 saat kadar bekletin.Onlar dolgunlaşacak ve daha kolay kökleneceklerdir.

Hemen şimdi dikebilirsiniz.Dikim için en uygun zaman Ekim ve Kasım ayları.

Bakü'de kışların soğuk,yağmurlu ve karlı,şehrin güney kesimlerinde ise kış mevsiminin ılık geçtiğini öğrendim. (Bakü vikipedi)

Şubat ayına kadar düğün çiçeğinin pençelerinin sağlıklı kalması zor gibi.Yine de bulunduğunuz bölgenin iklimine göre karar sizin.Bu arada düğün çiçeklerinin soğuklara karşı dirençli olduklarını eklemek isterim.Karasal iklim yaşanan bir bölgede belki Şubat dikimi yapılabilir.

Kolay gelsin.Hem size,hem dost kardeş ülkemize SELAMLAR...

lilpar76
03-11-2014, 06:21
Sayın, Dumlupınar öncelıkle dostça, SELAMLAR ınızı samimi kalpten kabul ediyoruz.
Ranunculus pençelerini en geç bugün saksıya dikicem, bu sefer dışarıda filizlendirmeyi düşünüyorum. Peki, filizleninceye kadar, saksı içinde kar yağdığında donmazlarmı?
İzniniz olursa, bir sorum daha olucak.Baharda bahçemin güneş gören açık alanına diktiyim ağaç şakayığımın iki dalını rüzgarda kayb edince söküp, duvar dibine dikmek zorunda kaldım. Şimdi yerini deyiştirirsem uyğun zaman mı? Bir yıl çiçeyini geç görücem, biliyorum.

Dumlupınar
08-11-2014, 09:57
Sayın, Dumlupınar öncelıkle dostça, SELAMLAR ınızı samimi kalpten kabul ediyoruz.
Ranunculus pençelerini en geç bugün saksıya dikicem, bu sefer dışarıda filizlendirmeyi düşünüyorum. Peki, filizleninceye kadar, saksı içinde kar yağdığında donmazlarmı?
İzniniz olursa, bir sorum daha olucak.Baharda bahçemin güneş gören açık alanına diktiyim ağaç şakayığımın iki dalını rüzgarda kayb edince söküp, duvar dibine dikmek zorunda kaldım. Şimdi yerini deyiştirirsem uyğun zaman mı? Bir yıl çiçeyini geç görücem, biliyorum.

Sayın lilpar76 tekrar merhaba,iklim konusunda belirttiğim gibi Bakü'nün güney kesimlerinde bulunmadığınızı anladım.Hem pençeler hem de filizlenmenin başlamış olduğu zamanlarda bitki kar yağışından etkilenmez.Ancak kuvvetli ayaz ve don olayı sebebiyle zarar görür.Muhtemel olarak don olayının görüleceği zamanlarda saksıyı korunaklı bir yere almanız iyi olur.

Ağaç şakayığınızın da yerini değiştirmeniz için en uygun mevsim ve en uygun ayda olduğumuzu belirtmek isterim.Aralık ayı içinde de yer değişimini yapabilirsiniz.KOLAYLIKLAR DİLİYORUM.SELAMLAR GÖNDERİYORUM...

lilpar76
08-11-2014, 13:07
Sayın, Dumlupınar tavsiyelerinz için çok teşekkürler, dügün çiçeklerini beş- altı saat suda beklettikten sonra dere kumu karıştırdığım orman toprağına yerleştirdim. Şimdilik dışarıda fazla rüzgar almayan yerde tutuyorum, filizleninceye kadar toprağını nemli saklàmaya özen göstericem.

Dumlupınar
08-11-2014, 17:49
Sayın, Dumlupınar tavsiyelerinz için çok teşekkürler, dügün çiçeklerini beş- altı saat suda beklettikten sonra dere kumu karıştırdığım orman toprağına yerleştirdim. Şimdilik dışarıda fazla rüzgar almayan yerde tutuyorum, filizleninceye kadar toprağını nemli saklàmaya özen göstericem.

Yerinin mutlaka güneşli olması gerekir.Fazla sulama da pençeleri çürütebilir.Nemli toprak en idealidir.Saksıyı filizler iyice belirene kadar yağmurdan da koruyun derim.SELAMLAR...

hira
10-11-2014, 06:54
Sn. Dumlupınar, bu pençeleri saçaklar aşağı gelecek biçimde mi ekiyoruz?

eceyıldız
10-11-2014, 08:26
Evet saçaklar aşağı gelecek Sevgili Hira...

hira
10-11-2014, 08:31
Evet saçaklar aşağı gelecek Sevgili Hira...

Eyvallah eceyıldız. A101'den almıştım geçen gün. 7 tane var galiba pakette, bugün olmazsa yarın ekecegim inşallah. yanlışlık yapmayayımda:p

Dumlupınar
10-11-2014, 09:08
Sn. Dumlupınar, bu pençeleri saçaklar aşağı gelecek biçimde mi ekiyoruz?

Sayın hira,saçakları aşağıya gelecek,ancak suda bekletilip dolgunlaşan pençeler ince ve hassas olduğundan fazla bastırmadan ekmeniz iyi olur.Pençelerin üstünü toprakla kapattıktan sonra da toprağı fazla bastırmayın.Kolay gelsin.SELAMLAR...

hira
10-11-2014, 10:30
Evet suda bekleteceğim zaten, sayenizde öğrenmiştim yukardaki yazıda;)

serkan_istanbul
10-11-2014, 15:46
Ben direk diktim suda bekletmedim. Saçakları aşağıya gelecek şekilde paket üstünde yazıyordu zaten. Güzelce suladım bugün baktım çıkmaya başlamışlar.

eceyıldız
11-11-2014, 11:52
Ben pazar günü ektim suda da beklettim bakalım ne zaman çıkacaklar...

Dumlupınar
11-11-2014, 13:22
Ben pazar günü ektim suda da beklettim bakalım ne zaman çıkacaklar...

Sayın eceyıldız,10 günden sonra filizlenme başlayacaktır.Benim diktiklerim 10.günden itibaren filizlendiler.Bugün 16.gün ve filizlenme hızla devam ediyor.SELAMLAR...

Dumlupınar
11-11-2014, 23:18
Arkadaşlar bu sayfada; Ağaç şakayık,erengül,düğün çiçeği,yer şakayığı adıyla anılan bu güzel çiçek ülkemizin genelinde de,ne kadar birbirinden ayrılsalar da şakayık olarak biliniyor.

Bende 1986 yılında ülkemizin sosyal sorunlarından birinin dile getirilmesinde, bir söz yazarının nasıl bu güzel çiçekten ilham aldığını ve adına nasıl bir şarkı sözü yazdığını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bırak aksın sırma saçın telleri
Tak üstüne yazmandaki gülleri
Yonca kokan o kınalı elleri
Kıymet bilen ele uzat ŞAKAYIK

Mor şalvara bağlamışsın ipek şal
Rengi vurmuş yanakların olmuş al
Yaprak gözlüm dudakların mercan bal
Güzelliğin hep dillerde ŞAKAYIK

İnceciksin göllerdeki saz gibi
Yüzün bahar bakışların yaz gibi
Kurban olam cefan bile naz gibi
Seni seven gönülde aç ŞAKAYIK

Gel ŞAKAYIK sakın gitme ellere
Güzel adın düşer sonra dillere
Benzeme sen yabandaki güllere
SEN KIRLARIN ÇİÇEĞİSİN ŞAKAYIK.

Muhteşem değil mi ? Bilmeyenler olabilir,öğrenmiş olurlar.Gereksiz bulanlar da olabilir.Onlara da saygı duyarım.Ama ben bu güzel çiçeğin isminin bir şarkıya verildiğini de hepinizle paylaşmak istedim.

HER ŞEY GÖNLÜNÜZCE OLSUN.HERKESE SELAMLAR...

eceyıldız
12-11-2014, 09:28
Ellerinize sağlık Sayın dumlupınar paylaşımınız çok güzel ben bu gerçekten çok güzel bir şarkı.... Bizim burada gelinciğe şakayık derler. Erengülün adını hiç kimse bilmiyor bile seralarda görüp çiçeğine vurulup alıyorlar ama malesef seradan alınan çiçek açmış erengülün çiçek ömrü uzun olmuyor. İlk annem ve teyzem almıştı hemde her rengini çiçeği geçince atmışlar çöpe saçaklarından çoğalacağını duyunca nasıl üzüldü ikisi ertesi yıl hiç vakit kaybetmeden tekrar almışlardı...

eceyıldız
12-11-2014, 09:30
Bu arada bizim burada Erengülün yabanisini bir komşuda gördüm daha ne olduğunu bilmeden günlerce araştırma yapıp ne olduğunu öğrendim işte o zaman bu güzellerle maceram başladı... Tabi komşudan bir kaç saçak almayıda ihmal etmedim tabiii...

lilpar76
15-11-2014, 10:03
7 kasımda saksıya diktiyim ranunquluslar bugün baktım, çıkmaya başlamışlar. Biraz büyüsünler, resimlerim.

hira
18-11-2014, 20:50
3-4 gün önce suda beklettim ama dikmeye fırsatım olmadı maalesef, sudan cıkarttım öylece duruyorlar :( yerın dikecegim, umarım sorun olmaz :(

hira
18-11-2014, 20:53
Ellerinize sağlık Sayın
dumlupınar paylaşımınız çok güzel ben bu gerçekten çok güzel bir
şarkı.... Bizim burada gelinciğe şakayık derler. Erengülün adını hiç
kimse bilmiyor bile seralarda görüp çiçeğine vurulup alıyorlar ama
malesef seradan alınan çiçek açmış erengülün çiçek ömrü uzun olmuyor.
İlk annem ve teyzem almıştı hemde her rengini çiçeği geçince atmışlar
çöpe saçaklarından çoğalacağını duyunca nasıl üzüldü ikisi ertesi yıl
hiç vakit kaybetmeden tekrar almışlardı...

Bende kırmızı ve sarıyı aynı saksıda bulup almıştım çokta mutlu olarak. Solduktan sonra saksıyla öylece depoya indirdim ama maalesef not yazmadıgım icin saksıdaki yumruları umutup o toprağı ve saksıları başka cicekler icin kullandım :( sonradan hatırlayınca üzüldüm açıkcası.

hira
18-11-2014, 21:29
Bu arada 3 Kg. lık bir yoğurt kovasına kaç tane ekebilirim?

Dumlupınar
18-11-2014, 22:25
Bu arada 3 Kg. lık bir yoğurt kovasına kaç tane ekebilirim?

Sayın hira merhaba,pençeleri bence hemen dikin.
3 kg.lık bir yoğurt kovasına 4-5 pençe dikebilirsiniz.SELAMLAR...

eceyıldız
19-11-2014, 11:55
Erengüllerim çıkmaya başlamış :) hadi inşallah bu yıl çok güzel çiçeklenecekler...

eceyıldız
19-11-2014, 11:58
Bende kırmızı ve sarıyı aynı saksıda bulup almıştım çokta mutlu olarak. Solduktan sonra saksıyla öylece depoya indirdim ama maalesef not yazmadıgım icin saksıdaki yumruları umutup o toprağı ve saksıları başka cicekler icin kullandım :( sonradan hatırlayınca üzüldüm açıkcası.

Pençeleri atmamışsan yeşerme ihtimalleri vardır Sevgili Hira, bir arkadaşım erengül topraklarını ful saksılarında kullanmıştı bayağı erengül çıktı ama sanırım derin oldukları için çiçeklenmediler.

hira
19-11-2014, 13:17
Pençeleri atmamışsan
yeşerme ihtimalleri vardır Sevgili Hira, bir arkadaşım erengül
topraklarını ful saksılarında kullanmıştı bayağı erengül çıktı ama
sanırım derin oldukları için çiçeklenmediler.

Ben lale ve sümbüldeki gibi dolu dolu soğanları var zannettigimden, o saksıdan çıkanları sadece kök sanmıştım, attıgımı hatırlıyorum çünkü soğan çürümüşte kökler kalmış diye düşünmüştum :(

eceyıldız
24-11-2014, 00:30
Aynen annem ve teyzemde öyle yaptılar sağlık olsun a-101 i takip et perşembe günleri ben ordan aldım bakalım nasıl çkacaklar....

hira
24-11-2014, 07:21
Aynen annem ve teyzemde
öyle yaptılar sağlık olsun a-101 i takip et perşembe günleri ben ordan
aldım bakalım nasıl çkacaklar....

Bende a101'den 2 paket aldım. önce normal fiyatındaydı ama sonra indirim yapmışlar 1 tl olmuş paketi, hemen kaptım son kalanı :) karısık renktelermiş. ektim hepsini.

hatice p.
24-11-2014, 07:53
Bende haftasonu karışık renkli erengül diktim, bende gelişmeleri inşallah paylaşırım:)

Dumlupınar
26-11-2014, 00:20
DÜĞÜN ÇİÇEĞİ SEVERLER,Düğün çiçeği pençelerinin dikimi için son günler.Don olayı görülmeyen bölgelerimizde ilkbaharda dikim yapmak hatalı olabilir.Bitki sıcakların etkisi ile yeşerip çiçeklenmesini tamamlayamadan kuruyup dinlenmeye geçebilir.SELAMLAR...

eceyıldız
26-11-2014, 11:33
Haftaya sizinle başlarını topraktan kaldırıp hayata merhaba diyen erengüllerimi paylaşacağım inşallah....

hira
01-12-2014, 07:55
Haftaya sizinle başlarını
topraktan kaldırıp hayata merhaba diyen erengüllerimi paylaşacağım
inşallah....

Bekliyoruz eceyıldız :)

Bu arada ben çok endişelendim erengüllerin saksı ve toprağı onların yeşerip ciçeklenmesi için uygun imkanlar sağlamayacak sanki, şeytana uyarsam diktigim saçakları çıkartacağım yerlerinden :)

Laleci_03
01-12-2014, 13:16
Ben suda bekletmeden ekmiştim 2 hafta oldu hala ses seda yok maalesef :(

efeege
01-12-2014, 13:51
benim de bir ay oldu suda bekletip dikmiştim hala görünürde filizlenme yok.
ilk defa ekiyorum.
ya sabır deyip bekleyeceğizz.

celalim01
01-12-2014, 14:05
Bende a101'den 2 paket aldım. önce normal fiyatındaydı ama sonra indirim yapmışlar 1 tl olmuş paketi, hemen kaptım son kalanı :) karısık renktelermiş. ektim hepsini.

A101'i takip ediyorum bende ama bizim buraya gelmedi demek ki, Ufak yerlere göndermemişlerdir.

lilpar76
01-12-2014, 14:09
Ben ranunguluslarımı oda sıcaklığında 5-6 saat bekletip, sonra saksılara diktim. 1hafta kadar odada kaldı, ilk filizler göründüyünde hemen dışarı aldım.Şimdilik böyleler.
Bizde çok pahalı, geçen sene bir paketini 5Azn(yaklaşık 16-17tl) almıştım.

eceyıldız
02-12-2014, 13:43
A101den aldıklarım daha yeşermedi benimde yeşerenler geçen seneden aldığım erengüllerin saçakları 1 aydan fazla oldu inşallah çürümemişlerdir toprağı eşeleyip baksammı acaba...

eceyıldız
02-12-2014, 13:45
Neyse 1 ay olmamış daha ayın 9 da ekmişim ama yinede geç kaldılar geçen senenin saçakları 10 günde çimlendiler.

Dumlupınar
03-12-2014, 00:46
Ben suda bekletmeden ekmiştim 2 hafta oldu hala ses seda yok maalesef :(

Sayın Laleci_03 merhaba ; Düğün çiçeklerinin merhabası içinse biraz daha sabır gerekiyor.1 hafta içinde sesleri de sedaları da duyulur.Yeşil yeşil gülümsemeye başlarlar. SELAMLAR...

hatice p.
03-12-2014, 10:18
Benimde çıkmadı henüz, 10 gün oldu dikeli.

Laleci_03
03-12-2014, 13:33
Size de merhaba Sayın Dumlupınar, inşallah dediğiniz gibi olur inşallah. :rolleyes:

Dumlupınar
03-12-2014, 20:09
benim de bir ay oldu suda bekletip dikmiştim hala görünürde filizlenme yok.
ilk defa ekiyorum.
ya sabır deyip bekleyeceğizz.

Sayın efeege merhaba,sizinkiler filizlenmekte gecikmişler.1 ayda filizlenmenin hiç olmaması bir problem olduğunu gösteriyor.Derine dikmiş olabilirmisiniz acaba pençeleri veya fazla sulama mı yaptınız ? SELAMLAR...

efeege
03-12-2014, 20:27
çok fazla sulamadım ama derin dikme olayı olabilir yüzeye yakınmı olmalı acaba.

Dumlupınar
04-12-2014, 00:15
çok fazla sulamadım ama derin dikme olayı olabilir yüzeye yakınmı olmalı acaba.

Merhaba,çok derin dikim onlara yaramıyor.3-4 cm.derinlik yeterli gelir.5 cm.'de olabilir.Bende daha küçük pençeleri diğerleri ile aynı derinliğe diktim.Dün sabah çıkmaya başladıklarını gördüm.Yaklaşık olarak 38 gün sonra hemde,26 Ekim sabahı dikmişim,saksının üzerine tarihide yazmışım.

SAKIN PENÇELERİ SÖKMEYİN.KURCALAMAYIN.DERİNDE OLSALAR DA GÜNEŞİ GÖRMEK İÇİN SONUNA KADAR GAYRET GÖSTERECEKLERDİR.
Kolay gelsin.Selamlar...

efeege
04-12-2014, 09:04
günaydın. dokunmadan bekliyeyim ozaman.

Dumlupınar
04-12-2014, 11:16
günaydın. dokunmadan bekliyeyim ozaman.

İyi günler.Şu an yapılacak tek şey dokunmadan 1 hafta daha beklemek.1 hafta sonunda bir değişiklik yoksa,bir köşeden hafifçe toprağı açarak bir kaç pençenin durumunu kontrol edersiniz.SELAMLAR GÖNDERİYORUM...

Dumlupınar
04-12-2014, 17:09
26 Ekim'de diktiğim düğün çiçeği pençelerinin bugün çekilen ilk fotoğrafı.

hatice p.
05-12-2014, 07:40
Sayın Dumlupınar, çok sık değilmi bunlar? birde kaç cm derinliğe diktiniz?
Şuan benim diktiklerim saksıda balkonda duruyorlar, gece dışarısı eksiyi görmüyor henüz, çıkmaya başladıklarında yine dışarıdamı kalacaklar, bahara kadar dışardamı kalacak?

Dumlupınar
05-12-2014, 12:52
Sayın Dumlupınar, çok sık değilmi bunlar? birde kaç cm derinliğe diktiniz?
Şuan benim diktiklerim saksıda balkonda duruyorlar, gece dışarısı eksiyi görmüyor henüz, çıkmaya başladıklarında yine dışarıdamı kalacaklar, bahara kadar dışardamı kalacak?

Sayın hatice p. merhaba,evet çok sık gibi görünüyorlar.Aldığım pençeler gayet sağlıklı durumdaydılar.Ancak aralarında küçük olanlar vardı.Bende onları birbirlerine daha yakın diktim.Bunlar hele yerinde bırakılınca sıkıştıkça güzelleşiyorlar.İlk diktiğiniz yıl pençeleri yerinden sökmeyin derim.Pençeleri 3-4 cm.kadar derine diktim.Dikimden sonra da toprağı fazla bastırmadım.

Saksınızı güneşli bir alana bırakın.Devamlı dışarıda dursunlar.Ancak ISPARTA soğuk ve don olayı görülen bir ilimiz olduğundan böyle günlerde ve gecelerde bitkiyi korumanız gerekir.Nasıl derseniz,evinizin serin olan herhangi bir yeri olabilir.Hava düzelince saksıyı yine dışarıya alın.KOLAYLIKLAR DİLİYORUM.MEMLEKETİME VE SİZE SELAMLAR GÖNDERİYORUM...

Dumlupınar
05-12-2014, 20:09
A101'i takip ediyorum bende ama bizim buraya gelmedi demek ki, Ufak yerlere göndermemişlerdir.

Hocam merhaba,ben şimdi mesajınızı okudum.Düğün çiçeği pençelerini bulabildiniz mi? SELAMLAR...

eceyıldız
07-12-2014, 14:27
A101den aldığım erengüllerde hala ses seda yok ne yapmamı önerirsiniz...
Benimle aynı durumda olan var mı acaba....

Dumlupınar
07-12-2014, 17:35
A101den aldığım erengüllerde hala ses seda yok ne yapmamı önerirsiniz.

Merhaba,fazla derin dikim,fazla sulama,süzek olmayan toprak neden olabilir.Bende A101'den aldım.21 pençeden sadece 3-4 tanesi,sanırım onlarda küçük olanları,iri pençelerle aynı derinliğe diktiğimden 38 gün sonra çıkmayı başardılar.Diğerlerinin tamamında sorun yok.Hepsi filizlendi.
Sizinle aynı durumda olanlar da var.SELAMLAR...

Laleci_03
07-12-2014, 18:10
A101den aldığım erengüllerde hala ses seda yok ne yapmamı önerirsiniz...

Evet Sayın Eceyıldız ben de aynı durumdayım maalesef :( ve bugün toprağı biraz eşeleyip baktım hiç çimlenme belirtisi göremedim, hâlâ beklemedeyim :(

Dumlupınar
07-12-2014, 19:44
Evet Sayın Eceyıldız ben de aynı durumdayım maalesef :( ve bugün toprağı biraz eşeleyip baktım hiç çimlenme belirtisi göremedim, hâlâ beklemedeyim :(

Merhaba,sizde A101'den mi aldınız ?Komşularımdan da alanlar var.Birinin 7'side çimlenmiş.Boyları şu an tam 1 karışa yaklaşmış.Diğer komşumun sa hiç birinde çimlenme yok.Şaşırdım.
Siz nasıl bir toprağa dikim yaptınız.Sadece 1 pençeyi çıkarıp suyla yıkayın.Pençeler dolgun ve çürümemiş ise hemen tekrar dikin.Toprak ıslak çamur gibi olmamalı.Nemli olması ideal olanıdır.

Sayın Laleci_03 bu arada sizin gibi çok genç birinin çiçeklerle böyle ilgili olması ne kadar güzel.Sizi tebrik ediyorum.SELAMLAR...

Laleci_03
07-12-2014, 20:23
Size de merhaba Sayın Dumlupınar, evet bende A101'den aldım, ekim yaptığım toprak ise sadece bahçe toprağı ve ıslak değil dediğiniz gibi nemli. Tavsiyenizi hemen uygulayacağım :rolleyes:

Ayrıca övgüleriniz için çok teşekkür ederim Sayın Dumlupınar, sağolun çok mutlu ettiniz beni ;)

Dumlupınar
08-12-2014, 10:35
Arkadaşlar merhaba,Asya Lale sonbahar çiçek soğanları A 101 marketlerde indirime girmiş.Görevli arkadaşa indirimin bütün mağazalar için geçerli olup olmadığını sordum.İndirimin bütün şubeler için geçerli olduğunu söyledi.Fiyatları : 1.50 TL.
Alma fırsatı bulamayanlar kaçırmasın derim.

10'lu üzüm sümbülleri,10'lu soğanlı süsenler,7'li katmerli frezyalar,7'li şakayıklar (düğün çiçeği),5'li laleler pembe,beyaz,sarı,bordo,kırmızı,beyaz,karışık renk,4'lü nergisler tete a tete ve karışık renk nergis( nergislerin paketlerinde 4 adetten daha fazla soğan var),3'lü pembe,beyaz,karışık renkli sümbüller mevcut.

Bilginiz olsun.Bu fiyata bulmak mümkün değil.Herkese SELAMLAR...

eceyıldız
08-12-2014, 12:37
Bende mi toprağı eşeleyip bakayım sayın Dumlupınar.

eceyıldız
08-12-2014, 13:48
Toprağı eşeleyip baktım malesef biri dışında hepsi çürümüş ve ne yazık ki benim hatam hem derin ekmişim hemde yağmurun altında bırakmıştım. Yarın a101e gidip şansımı deneyeceğim inşallah kalmıştır.

Laleci_03
08-12-2014, 14:09
Sayın Eceyıldız maalesef benimkiler de çürümüş fakat birisi azda olsa sağlam duruyordu onu tekrar ektim ama ümidi kestim :(

hira
08-12-2014, 14:40
Bende hala bekliyorum bakalım. Ekim yaptıgım toprak facia bunun zaten farkındayım ama saksıyı eşelememek için bekliyorum halen. Ben a101'e doğru kayıyorum birazdan :)

efeege
08-12-2014, 17:23
malesef benimkileride derine dikmişim çürümüşler.

Dumlupınar
08-12-2014, 17:57
Bende hala bekliyorum bakalım. Ekim yaptıgım toprak facia bunun zaten farkındayım ama saksıyı eşelememek için bekliyorum halen. Ben a101'e doğru kayıyorum birazdan :)

Sayın hira,facia olduğunun farkında olduğunuz toprağa niçin dikim yaptınız.Mesajınızı evdekilere okudum.Herkes çok güldü.Annemin size mesajı var.Bütün saksılardaki facia toprağı bahçeye döksün.Hemen torf alıp torfa dikim yapsın diyor.AİLECE SELAMLAR GÖNDERİYORUZ...

hira
08-12-2014, 20:24
torfum var olmasına var da... Bahce topragı daha iyi olur dedim yaa :( neyse yarın bakayımda sağlam bulursam torfa geçireyim. 101'i kurutmuş maşallah semtdaşlarım :o Annenize selam..

eneskrky
08-12-2014, 21:37
sayın Dumlupınar:
Bende A101 den şakayık soğanı aldım ayriyetten asya laleden de aldım farklı mağzadan.
1 saat oda sıcaklıgında 20-25 derecede beklettim sonra torf ve toprak karışımına diktim ama küflendiğini ve çürüdüğünü gördüm bütün pencelerim neden öyle oldu ?
Bide doğru dikim hangi toprağa nasıl yapmalıyım ?
Saygılarımla teşkkürler..

Dumlupınar
09-12-2014, 00:59
sayın Dumlupınar:
Bende A101 den şakayık soğanı aldım ayriyetten asya laleden de aldım farklı mağzadan.
1 saat oda sıcaklıgında 20-25 derecede beklettim sonra torf ve toprak karışımına diktim ama küflendiğini ve çürüdüğünü gördüm bütün pencelerim neden öyle oldu ?
Bide doğru dikim hangi toprağa nasıl yapmalıyım ?
Saygılarımla teşkkürler..

Sayın eneskrky merhaba,pençeleri dikimden önce 4-5 saat çeşme suyunda bekletin.Bu onların gelişimini hızlandırır.

Bence bu pençeleri dikerken perlitli torftan başka bir toprak tercih etmeyin.İlave olarak bilinen markaların organik çiftlik gübrelerinden de torf ve perlit karışımına ilave ederseniz daha güzelleşirler.10 litrelik bir torfa bir avuç dolusu yeterli gelir.(AKC organik pelet gübre,Gentasol organik çiftlik gübresi)
Ben bu 2 markayı kullanıyorum.Zengarden,Koçtaş,Bauhaus,Banio yapı marketlerden temin edebilirsiniz.Bilmediğiniz yerlerden gübre almayın.Güvenli olmayabilir,uygun koşullarda hazırlanmamış olabilir.

Pençelerin çürümesini önlemek kolaydır.Perlitli torfu güzelce havalandırın.Gübresini ilave edin.Fıskiye yardımıyla hazırladığınız karışımı çok ıslak olmayacak şekilde nemlendirin.Saksının tahliye deliklerinin yeterli olduğundan emin olun.Saksının derinliği 20-25 cm.olsun.Daha az da olabilir.

Saksıya hazırladığınız harcı doldurun.Bu arada toprağı bastırarak saksıya fazla toprak ilave etmeye çalışmayın.Toprak gevşek kalsın.Suda irileşen pençeler hassas olduklarından dikimi yaparkende fazla bastırmayın.Pençeleri toprağa yerleştirdikten sonra üstlerini 3-5 cm.kadar torfla örtün.Toprağı nemlendirdiğiniz için derinlemesine bir sulama yapmayın.Toprağı yine bastırmanıza gerek yok.Üstten hafifçe fıskiye ile nemlendirin.Filizler görülmeye başlayınca azar azar sulamaya başlarsınız.KOLAY GELSİN.SELAMLAR...

aydan
09-12-2014, 10:09
İyi olmuş sana hira :) bana ver 1 paketini dedim vermedin. Ben bugun 2 paket erengül aldım ekecegim akşam, fotografları paylaşırım.

eceyıldız
09-12-2014, 13:18
Bu gün şansımı denemek için A101 e gittim ama hiç bişey yoktu bende orda bulunan pratiker ve tekzene baktım tekzende buldum 2 paket aldım ve birde zambak aldım hadi hayırlısı şimdi suya koydum bir kaç saat sonra dikerim inşallah bu sefer bir sorun çıkmaz.

hira
09-12-2014, 13:48
Bende şimdi kontrol ettim saksıları, 7'li saksıda küflenme yok. Onu öylece tekrar attım balkona ama diger saksıda işler karışık.. 3 tanesi küflenmiş, bir tanesi baya baya yeşermiş toprak üstüne çıkmaya çalışıyor, kalan 3 tane ne küflenmiş nede yeşermiş. Şimdi depoya inip perliti alayımda torf- perlit karışımına geçelim bare..

eneskrky
09-12-2014, 15:39
sayın dumlupınar çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için soalun :))

Dumlupınar
09-12-2014, 17:01
Bu gün şansımı denemek için A101 e gittim ama hiç bişey yoktu bende orda bulunan pratiker ve tekzene baktım tekzende buldum 2 paket aldım ve birde zambak aldım hadi hayırlısı şimdi suya koydum bir kaç saat sonra dikerim inşallah bu sefer bir sorun çıkmaz.

Sayın eceyıldız,dikim yaparken perlit ilaveli torf kullanın.Çok ıslak olmayan nemli toprak gerekiyor.Fazla sulamadan kaçının.Filizlenme başlayana kadar yağmurdan da korursanız sorun çıkarmazlar...KOLAY GELSİN...SELAMLAR...

snoopdog
10-12-2014, 23:59
Düğün çiçekleri çok fazla bakım isteyen çiçekler değil sadece güneş gören bir yerde ekili olması ve toprağı kuruduğunda biraz sulanması yeterli. Benim bahçede ve bahçenin içindeki saksıda duran tüm düğün çiçekleri geçen gün yaklaşık 15 dakika kadar yağayan dolu sebebiyle çok zarar gördüler umarım yeniden toparlanırlar :(

akçabardak
13-12-2014, 11:08
Ben düğün çiçeklerimi 19 Kasım da dikmiştim,
hepsi de yeni yeni çıkmaya başlamış

Bu günkü halleri,

Sol üst köşede ki biraz ağırdan alıyor, çürüdü sandım
ama çürümemiş sonunda o da bu sabah başını gösterdi :)

529373

hatice p.
15-12-2014, 08:42
Benim diktğim pençelerde toprak içinde erimeye başlamış, birazda küflenmiş, sulamayıp beklerim 1-2 ay daha :(

Dumlupınar
15-12-2014, 17:21
Benim diktğim pençelerde toprak içinde erimeye başlamış, birazda küflenmiş, sulamayıp beklerim 1-2 ay daha :(

Bence yenisini alıp dikmeniz daha doğru olur.SELAMLAR...

snoopdog
15-12-2014, 23:29

Ekilen pençeler genel olarak 10-15 gün içinde çıkıyor eğer eridilirse çıkmaları çok zor. Sayın dumlupınarın dediği gibi yeniden almanız daha iyi olur.

hira
18-12-2014, 12:54
Erengüllerim sonunda çıktı toprak üstüne.. oleyy :o Keşke fotoğraf ekleyebilseydim.

Dumlupınar
18-12-2014, 17:14
Erengüllerim sonunda çıktı toprak üstüne.. oleyy :o Keşke fotoğraf ekleyebilseydim.

Sayın hira,düğün çiçekleriniz için ben de çok sevindim.Fotoğraf ekleyemeseniz de çıkmalarını bilmek çok güzel.SELAMLAR...

delfin34
25-12-2014, 13:30
merhaba. geçen yıl aldığım erengül solduktan sonra atıcaktım ama dibinde bişey olduğunu farkettim pençeymiş. onu eylül ekim gibi tekrar sulamaya başladım ve eskisinden daha gür şekilde 1 karıştan büyük şekilde uzadı dipten sürgünde veriyordu ama şuanda hepsi solmuş. sebebi ne olabilir acaba ? saksı açık balkonda. bi kere daha solmuştu bolca su döktüm canlanmıştı ama şimdi canlanmıyor. yardımcı olabilir misiniz ?

hira
25-12-2014, 17:25
Acaba fazla sudan mı çürüttünüz? Bolca suladım diyince aklıma başka birşey gelmedi, erengül pencelerini şansa bala yeşertmeyi başarmış biri olarak :)

Dumlupınar
25-12-2014, 19:21
merhaba. geçen yıl aldığım erengül solduktan sonra atıcaktım ama dibinde bişey olduğunu farkettim pençeymiş. onu eylül ekim gibi tekrar sulamaya başladım ve eskisinden daha gür şekilde 1 karıştan büyük şekilde uzadı dipten sürgünde veriyordu ama şuanda hepsi solmuş. sebebi ne olabilir acaba ? saksı açık balkonda. bi kere daha solmuştu bolca su döktüm canlanmıştı ama şimdi canlanmıyor. yardımcı olabilir misiniz ?

Merhaba,kuvvetli ihtimal pençe çürümüştür.Yenisini alıp hemen dikin derim.Toprağının fazla ıslak olmaması gerekir.Nemli olması yeterlidir.SELAMLAR...

hatice p.
29-12-2014, 14:52
Acaba fazla sudan mı çürüttünüz? Bolca suladım diyince aklıma başka birşey gelmedi, erengül pencelerini şansa bala yeşertmeyi başarmış biri olarak :)

Bende ''bolca sulayın'' demelerine aldandım, suladım bolca ve pençeler çürüdü, öyle yazmasaydı ben nemli toprakta tutardım :(

asmalıtepe
30-12-2014, 16:27
Selam arkadaşlar; Ben de Şakayık pençesi aldım ama şimdi dikeceğim saksıdan 1-2 ay sonra bahçe sabit toprağına geçirebilir miyim? yardımcı olursanız sevinirim.

akçabardak
30-12-2014, 17:17
Selam arkadaşlar; Ben de Şakayık pençesi aldım ama şimdi dikeceğim saksıdan 1-2 ay sonra bahçe sabit toprağına geçirebilir miyim? yardımcı olursanız sevinirim.

Sevgili asmalıtepe ben bir çok saksı çiçeklerimi bahçeye bu şekilde alıyorum, kökünü oynatmadan kalıp şeklinde saksıdan çıkarıp, bahçeye açmış olduğunuz saksı büyüklüğündeki çukura nakledebilirsinz bence.

asmalıtepe
30-12-2014, 17:31
Çok teşekkür ederim sayın Akçabardak. Ben de öyle düşünsem de hiç denemediğim için siz ustalardan cesaret almak istedim. Bir de aklıma gelmişken, torf toprağa az oranda leonardit karıştırılmış. Bütün soğanlarda kullansam mahzuru var mıdır ki? Ayrıca torfa geçirgenlik verecek yardımcılara ihtiyaç var mıdır? Şimdiden teşekkür ediyorum.

eneskrky
30-12-2014, 19:24
sayın dumlu pınar benim bi sorum daha olacak izninizle :) benim bulunduğum yere (istanbula) kar yağdı ve benim yerşakayıkları karın altında kaldı yaprakları zarar görürmü napmalıyım ?

hira
30-12-2014, 19:48
Selam arkadaşlar; Ben de
Şakayık pençesi aldım ama şimdi dikeceğim saksıdan 1-2 ay sonra bahçe
sabit toprağına geçirebilir miyim? yardımcı olursanız sevinirim.

Pençeleri bir kaç saat suda beklettiniz mi? Daha iyi oluyormuş öyle.

hira
30-12-2014, 19:52
Çok teşekkür ederim
sayın Akçabardak. Ben de öyle düşünsem de hiç denemediğim için siz
ustalardan cesaret almak istedim. Bir de aklıma gelmişken, torf toprağa
az oranda leonardit karıştırılmış. Bütün soğanlarda kullansam mahzuru
var mıdır ki? Ayrıca torfa geçirgenlik verecek yardımcılara ihtiyaç var
mıdır? Şimdiden teşekkür ediyorum.

Ayrıca biz Sn Dumlupınar'ın önerisiyle perlit karıştırdığımız torfa ekim yaptık.. Bahçe topragına ekim yaptıklarımda sorun yaşadım, ölümden döndü pençeler :)

hira
30-12-2014, 20:03
sayın dumlu pınar benim bi
sorum daha olacak izninizle :) benim bulunduğum yere (istanbula) kar
yağdı ve benim yerşakayıkları karın altında kaldı yaprakları zarar
görürmü napmalıyım ?

Saksıdalarsa çok nazikçe karları silkelerdim ben olsam... sonra saksıyı muhafazalı bir yere koyardım. Bahçedeyse ne yapılmalı bilemem tabii..

eneskrky
30-12-2014, 22:57
sayın hira sorumu cevapladığınız için teşekkürler öncelikle :)
Bende aynı dediğiniz gibi yapmıştım karı aldım üstünden ve kar görmeyen bi balkona aldım ; aynı düşünmüşüz :))

Dumlupınar
31-12-2014, 01:19
sayın dumlu pınar benim bi sorum daha olacak izninizle :) benim bulunduğum yere (istanbula) kar yağdı ve benim yerşakayıkları karın altında kaldı yaprakları zarar görürmü napmalıyım ?

Sayın eneskrky merhaba,anladığım kadarıyla düğün çiçekleriniz saksıda ve korunaklı bir balkona almanız iyi olmuş.Ancak İstanbul için bu gece hissedilen sıcaklık -9 derece olarak bildiriliyor.Yine de imkanınız varsa saksıları ısıtma yapılmayan bir odaya alın derim.En azından kuvvetli soğuklar geçene kadar faydası olur,zararı olmaz.

SAĞLIKLI,MUTLU VE HUZURLU BİR YIL DİLİYORUM...SELAMLAR...

asmalıtepe
31-12-2014, 04:20
Sn. Dumlupınar günaydın. Soğanlılar için botanikten az miktarda leonardit karıştırılmış torf toprak almıştım. Sakıncalı mıdır acaba? Perlit bulamadım bu toprağı kullanabilir miyim?
teşekkür ederim.

Dumlupınar
31-12-2014, 09:21
Sn. Dumlupınar günaydın. Soğanlılar için botanikten az miktarda leonardit karıştırılmış torf toprak almıştım. Sakıncalı mıdır acaba? Perlit bulamadım bu toprağı kullanabilir miyim?
teşekkür ederim.

Merhaba,tabii rahatlıkla kullanabilirsiniz.Toprağın aşırı ıslak olmamasını sağlamanız çok iyi olur.Düğün çiçekleri genelde bütün bitkiler gibi nemli toprağı severler.Böyle topraklarda pençeler için çürüme riski de olmaz.

UMUTLARLA DOLU,SAĞLIKLI,MUTLU YILLAR DİLİYORUM...SELAMLAR...

eneskrky
31-12-2014, 10:14
Sayın dumlupınar çok teşekkürler :) saksılarımı soğuk alan ama kar görmeyem bir yere kotdum rahatladım çok saolun .
YENİ YIL YENİ UMUTLAR DEMEKTİR.. HERKESE YENİ YILDA NİCE NİCE KOKULU GÜZEL ÇİÇEKLER DİLEĞİYLE MUTLU YILLAR HERKESE :))

pria
31-12-2014, 10:26
Sayın dumlupınar çok teşekkürler :) saksılarımı soğuk alan ama kar görmeyem bir yere kotdum rahatladım çok saolun .

Tam tersine, saksılarını aşırı soğuk almayan fakat kar gören kuytu bir yere alsaydın daha iyi olurdu.. :)) Bırak saksıların kar altında gömülsün..Kar bitkiler için battaniye gibidir..
Ayrıca çok endişlenme, İstanbul'da saksılardaki çiçekler kolay kolay zarar görmez.

eneskrky
31-12-2014, 11:31
saolun sayın pria bunuda diğer saksım için uygulaya bilirim :)
Bide sizden aldığım nergislere hiç dokunmadım kar altındalar 2cm falan fizlizlenmişlerdi onlardan yana hiç korkum yok :))

hira
01-01-2015, 02:56
Bizde geldik :) ama bir kısmı hala görünürlerde yok..

Laleci_03
01-01-2015, 09:27
Çok şanslısın bence Hira ablacım ben bir türlü çimlendiremedim :(

delfin34
03-01-2015, 10:45
Merhaba,kuvvetli ihtimal pençe çürümüştür.Yenisini alıp hemen dikin derim.Toprağının fazla ıslak olmaması gerekir.Nemli olması yeterlidir.SELAMLAR...

teşekkürler çürüdü öleyse :(

delfin34
03-01-2015, 10:47

Teşekkürler sayın hira dediğiniz gibi fazla sudan çürüdü demek ki peki erengül bu mevsimde açık balkonda yetiştirilebilir mi ?

hira
03-01-2015, 11:44
Teşekkürler sayın hira
dediğiniz gibi fazla sudan çürüdü demek ki peki erengül bu mevsimde açık
balkonda yetiştirilebilir mi ?
Tabii ki yetiştirilebilir.. Benim saksılar dışardaydı, fotoğraf çekmek için içeri aldım sadece..

hira
06-01-2015, 12:31
Daha güzel bir haldeyiz.

eceyıldız
20-01-2015, 10:05
Malesef gece bastıran yağmurdan koruyamadım ama daha sonra örttüm hepsini... Geçenlerde kontrol ettim çürüyenler var ama hala sağlam ama yeşermeyenlerde var üstelik nerdeyse topraktan görünecek kadar yüzeydeler... Toprağa gelince torf ve bahçe toprağını yıllardır kullanırım sorun olmuyor hiç.

Dumlupınar
20-01-2015, 13:28
Malesef gece bastıran yağmurdan koruyamadım ama daha sonra örttüm hepsini... Geçenlerde kontrol ettim çürüyenler var ama hala sağlam ama yeşermeyenlerde var üstelik nerdeyse topraktan görünecek kadar yüzeydeler... Toprağa gelince torf ve bahçe toprağını yıllardır kullanırım sorun olmuyor hiç.

Sayın eceyıldız merhaba,toprağınızın yapısı süzek olduğundan sorun olmuyordur.Süzek olmayan topraklarda çürümeler çok oluyor.Benim de Aralık ayı içinde diktiğim pençelerin bazıları 1 ay geçmesine rağmen hala yeşeremediler.Çürüme olmamışsa kesin filizleneceklerdir.

Yağmurdan koruma derken saksıda dikili düğün çiçekleri çamur gibi toprağa dayanamazlar.Saksı toprağının yapısı süzek değilse,birde drenaj sorunu varsa çürüme mutlaka olur.

Ancak siz yıllardır sorun yaşamadığınıza göre,sizin toprağınızın yapısı ve saksınızın drenajı mükemmel demektir.SELAMLAR...

hira
20-01-2015, 15:58
Bol ışık ve güneş alan iç mekandayız son bir haftadır.. Keyfimiz yerinde gibi.. Hala yeşermeyen bir saksımız daha var.

Dumlupınar
20-01-2015, 18:42
Bol ışık ve güneş alan iç mekandayız son bir haftadır.. Keyfimiz yerinde gibi.. Hala yeşermeyen bir saksımız daha var.

Sayın hira merhaba,harika durumdalar düğün çiçekleriniz MAŞALLAH...

Benim de hala yeşermeyen Aralık ayı içinde diktiğim pençeler var.Bende onları sabırla bekliyorum...SELAMLAR...

lenavita
25-01-2015, 19:08
evet bende dün tohumdan ektim umudum yok ama belli olmaz .sevgili dumlupınar sagol çok bilgilendirici oldu benim toprak çamur maşallah ama bol taş la drenaj yapıyorum ve altına ters çevirip tabak koyuyorum

hira
04-02-2015, 11:12
Arkadaşlar fotoğraf eklermisiniz, erengülleriniz ne durumdalar merak ediyorum. Tomurcuk gören oldu mu?

eceyıldız
05-02-2015, 14:16
Mesele saksı ve toprakta değil Sayın Dumlupınar sağanak yağıştandı zaten... Bu arada geçen toprağı eşeledim hala oldukları gibi duruyorlar... Havanın ısınması ile belki yeşerirler inşallah...

eceyıldız
05-02-2015, 14:17
Tohumu alınabiliyor mu erengüllerin bana da öğretin lütfeeennnn....

eceyıldız
05-02-2015, 14:39
İşte benim erengüllerin son halleri...
A-101den 3 paket aldım çıkan bunlar daha çıkmayan 2-3 kök daha var bakalım inşallah çıkarlar...

İlk iki foto yabani erengül bu arada yapraklarına dikkat ederseniz farklı...

Laleci_03
05-02-2015, 16:06
Siz daha bekleyin, benim erengülüm büyüdü çiçek bile açtı ;) Şaka şaka, çimlendiremeyince gittim Bauhause'tan aldım bir tane, ne yapayım :o :D :D

eceyıldız
05-02-2015, 20:58
Çok güzelmiş maşallah... Çiçekliler henüz buraya gelmedi ama geçen sene patlıcan rengi bulmuştum ama çiçekleri çabuk geçti inşallah bu sene de değişik renkli bişeyler bulurum.

hira
06-02-2015, 00:02
Tohumu alınabiliyor mu erengüllerin bana da öğretin lütfeeennnn....

Ben daha evvel yetişmiş olarak satın aldıgım erengüllerde tohuma rastlamadım eceyıldız..

bunlar solduktan sonra saksı ve toprağıyla saklamıştım sonra saksıları boş sanıp içindeki torfları atmıştım :o

Bu arada, cok uzun zamandır yeşermeyen pencelerde yaşam belirtisi gösterdi.. Merhaba dediler sonunda :)

eceyıldız
06-02-2015, 10:09
Gözünaydın Hira darısı benim yeşermeyen pençelere... Açmış alınan erengüllere aşırı hormon yüklemesi yapılıyormuş Hiracım bu yüzden tohum olmayabilir bu sene kendi ektiğimiz erengülleri kontrol edelim bakalım...

hira
06-02-2015, 23:07
Fazla su verip çürütmedikten sonra yeşereceklerdir eceyıldız.

Ben umudu kesip su vermeyi bırakmıştım ama sürpriz yaptı bu minik.

casperia
07-02-2015, 12:36
Arkadaşlar fotoğraf eklermisiniz, erengülleriniz ne durumdalar merak ediyorum. Tomurcuk gören oldu mu?

benimde a1001 den aldığım 7 tane erengülden sadece 3 tanesi çıkmıştı. onlarda büyümeden yaprakları pörsüyüp ömrünü tamamladı. aşırı da suladığımı düşünmüyorum . acaba vitamin mi fazla geldi.
diğerlerinin çıkmasının beklesem mi bilemedim. çünkü ümidim kalmadı ..

saisha
09-02-2015, 21:54
Merak edip acıbademde bahçeme dikmiştim ikisene sonra çiçekleri açtı.Yabani görünüşü ve kokusu vardı.Şimdi çiçekciden şakayık dediler aldım.Soğanlıdır diye düşünüyordum.Böyle bir şakayık çeşidi yetiştirenleri tebrik ediyordum .Soğanlı olmadığını fark edincede üzüldüm.Bunlar şakayık değilde nedir

ben de çiçekçiden almıştım, çok beğendim çiçeği şahane görünüyordu, şakayık dedi ama ben iyi bakamadım sanırım, yaprakları ve gövdesi, beyazlanmaya başladı önceleri.. sonra da öldü. öldü diye su vermeyi kestim, ama saksıda bişeyler yeşerdi önce şakayık sandım ama başka bişeymiş.. neyse o yüzden az da olsa su vermeye başladım, ve mucize oldu şakayık yeniden canlandı şu an direniyor...

eceyıldız
25-02-2015, 14:46
erengüllerim son hali...

Dumlupınar
21-03-2015, 15:09
Sezonun ilk düğün çiçeği...

Laleci_03
21-03-2015, 16:24
Bu A101'den aldığın mıydı, Dumlupınar ağabeyim maşallah ne kadar büyümüş serpilmiş. Benim Bauhaus'dan aldığım sarardı biraz, yaprak kaybetti ama çiçek açmaya devam ediyor... :rolleyes:

Dumlupınar
21-03-2015, 19:39
Bu A101'den aldığın mıydı, Dumlupınar ağabeyim maşallah ne kadar büyümüş serpilmiş. Benim Bauhaus'dan aldığım sarardı biraz, yaprak kaybetti ama çiçek açmaya devam ediyor... :rolleyes:

Evet Laleci_03 kardeşim A101'den almıştım.Benimki çiçek açmaya yeni başladı.Henüz ilk çiçeği olmasına rağmen hafif sararmalar bende de var.Bu çiçek böyle,çiçeklenmenin hemen ardından yaprakları kuruyor.SELAMLAR...

hira
23-03-2015, 21:01
Yavaş gidiyorlar sanki

eceyıldız
29-03-2015, 22:57
İlk açan erengülüm yolda da turuncusu geliyor...

Laleci_03
29-03-2015, 23:03
Maşallah çok güzel, çok şirin duruyor, Sn. Eceyıldız ;) Ama benim bauhaustan aldığım bir anda sarardı soldu, anlamadım :(

eceyıldız
29-03-2015, 23:05
Açmış olarak alınan erengüller eve gelince birkaç gün içinde solup ölüyor. yapacağınız tek şey iyice kurumasını bekleyip( bu arada kendi kendine kuruyana kadar arada sulamaya devam edin saçağın gelişmesi için ) saçağını seneye saklamak olacak...

Laleci_03
29-03-2015, 23:09
Teşekkür ederim Sn. Eceyıldız, haklısınız, en azından saçağını kurtarayım bari.

eceyıldız
31-03-2015, 22:21
Bu gün seraya gittim ve kendime yeni erengüller aldım arkadaşlar... inşallah hemen solup gitmezler çünkü tomurcuk dolular...
Önce toplu halde yeni güzellerim

544209[/ATTACH

[ATTACH]544210

Sarı aldım eve geldim baktım bende açmayan erengül rengini belli etmiş oda sarı sanırım...

544211

Ve muhteşem uçuk pembe

544212

hira
31-03-2015, 22:25
Ektiklerine ne oldu eceyıldız? Maşallah bayıldım ben bunlara. çiçeklerini rengarenk görünce kendiminkilerden endişe duymaya başladım neden açmıyorlar diye :)

eceyıldız
31-03-2015, 22:27
Bunlarda serada bir kenara atılmıştı, niye buraya atılmış dedim ilk getirdik gelişmediler dedi adam istiyorsan al gelişine sayarım dedi bende bu 4 taneyi aldım...

eceyıldız
31-03-2015, 22:29
Şimdi arkadaşlar seracı bana bunlarda tohum olduğunu söyledi bu konuda bilgisi olan var mı acaba...

eceyıldız
31-03-2015, 23:05
Açan ikinci erengülümü unutuyordum az alsın...
Muhteşem bir turuncu...

eceyıldız
31-03-2015, 23:26
Ektiklerine ne oldu eceyıldız? Maşallah bayıldım ben bunlara. çiçeklerini rengarenk görünce kendiminkilerden endişe duymaya başladım neden açmıyorlar diye :)

İki tane açtı işte bir kırmızı bir turuncu, sanrım bir tane de sarı geliyor... Gelişip iyi olurlar inşallah ilk baharın gecikmesi sonucu gelişmekte gecikiyorlar sanırım...

Dumlupınar
10-04-2015, 10:54
Bugünlerde böyleyiz

remus2
12-04-2015, 09:14
Bu çiçekten bana bir tane gönderebilecek var mı? özel mesaj atarsanız ya da nerde bulurum iletişime geçerseniz çok memnun olurum teşekkürler.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/78375d1242246207-a2.jpg

casperia
12-04-2015, 11:39
bu sayfa şakayık sayfası mı yoksa erengül sayfası mı :) ikisi de galiba.. yaprakları bile farklı iki bitki aynı sayfada :)

Muda
12-04-2015, 13:05
Bu çiçekten bana bir tane gönderebilecek var mı? özel mesaj atarsanız ya da nerde bulurum iletişime geçerseniz çok memnun olurum teşekkürler.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/78375d1242246207-a2.jpg

Bitkiniz ağaç şakayık

http://www.agaclar.net/forum/calilar/16491.htm

Arama ile ilgili ilanlarınızı aşağıdaki bölümden yapabilirsiniz. Ancak ağaç şakayık az bulunduğu için bulma ihtimaliniz biraz az. Ben geçen hafta Ankara Bauhause'dan aldım. Bulabilirsem tekrar alırım.

Asya lalede varmı bir bakın isterseniz.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.561914623824666.146471.244719935544138&type=1
Ağaç şakayık olarak aramanız lazım.
Yer şakağı ile ağaç şakayık farklı şeyler çiçekleri benzese de . Doğru yerlerde arama yaparsanız iyi olur.

abk
12-04-2015, 20:29
Agac sakayık bir kac gun once Bauhausta vardi.

remus2
13-04-2015, 09:32
Online olarak alacaktım ama bulamadım bauhausede

Aslında bende 1 tane var ama yaşlandı sanırım normalde 9-10 tane bir kökten çıkardı bu sene 1 tane çıktı sanırım ölecek
2. ve 3. resimler benim şakayıkın resimleri

kgursan
13-04-2015, 18:50
Online olarak alacaktım ama bulamadım bauhausede

Aslında bende 1 tane var ama yaşlandı sanırım normalde 9-10 tane bir kökten çıkardı bu sene 1 tane çıktı sanırım ölecek
2. ve 3. resimler benim şakayıkın resimleri

Ağaç şakayık (Paeonia) yaşlanmaz.!!Yaşlandıkça daha bol çiçek verir. Resimlerdeki sizin şakayıklarınız sağlıklı görünüyor.

remus2
14-04-2015, 09:54
Ağaç şakayık (Paeonia) yaşlanmaz.!!Yaşlandıkça daha bol çiçek verir. Resimlerdeki sizin şakayıklarınız sağlıklı görünüyor.

onlar gecen senelerın resımleri sizin için bu sene cıkan resmını eklıyorum neden bole tek cıktı hala anlamadım

http://i.hizliresim.com/RYLV47.jpg
(sisteme resmi yükleyemedim upload failed yazıyor bu yuzden başka siteden eklemek zorundayım bilginize)

Ahmet
15-04-2015, 00:19
Resmin sağında 2 adet, altta da 1 adet sürgün var gibi görünüyor. Dolayısıyla toprağın ısınmasıyla birlikte daha çok sürgün olacak kanaatini taşımaktayım.

Muda
15-04-2015, 10:04
onlar gecen senelerın resımleri sizin için bu sene cıkan resmını eklıyorum neden bole tek cıktı hala anlamadım

(sisteme resmi yükleyemedim upload failed yazıyor bu yuzden başka siteden eklemek zorundayım bilginize)

Toprağı uzun bir şekilde çatlatmış durumda. Muhtemelen çok daha fazla filiz çıkacak. Bu yıl yanmış gübre ve suyuna dikkat ederseniz daha fazla büyümesini sağlarsınız. Sonbaharla birlikte kök rizomlarını ayırarak uzun süre kalabileceği iyi bir yerlere dikersiniz. Muhtemelen yer değişikliği ile daha sağlıklı olacaklar.

remus2
15-04-2015, 13:42
Toprağı uzun bir şekilde çatlatmış durumda. Muhtemelen çok daha fazla filiz çıkacak. Bu yıl yanmış gübre ve suyuna dikkat ederseniz daha fazla büyümesini sağlarsınız. Sonbaharla birlikte kök rizomlarını ayırarak uzun süre kalabileceği iyi bir yerlere dikersiniz. Muhtemelen yer değişikliği ile daha sağlıklı olacaklar.

Resmin sağında 2 adet, altta da 1 adet sürgün var gibi görünüyor. Dolayısıyla toprağın ısınmasıyla birlikte daha çok sürgün olacak kanaatini taşımaktayım.

normalde öle ama yıllardır bu toprakta yaşıyordu her sene belirli miktarda gübreleme yapıyorum ve üstte 3 resimden 2 sinde gördügünüz gibi sağlıklı ve tek seferde 9-10 çiçek çikardı bu sene ilk defa böle oldu çatlaklarda filiz yok gecen seneden kalan dallar var kurumuş halde

lilpar76
04-05-2015, 06:49
Bunlar da benim erengüllerim.
Ne yazık ki, mobil telefonla çekip yüklemek çok başarılı olmuyor...

lilpar76
07-05-2015, 08:25
Dün gece yağan yağmurdan sonrakı halleri.

tarabyali
23-05-2015, 20:12
sakayik gülü bende üc rek var iki yil önce avrupadan getirdim ama sadece beyazi acti sanirim gelecek yil öbür ranklerde acar ama harika bir görünüm sergiliyor bahcenin su anki güzeli

kgursan
25-05-2015, 19:41

Toprak içindeki kısmında bir sorun olmalı.. Çürümüş olabilir, gübreden yanmış olabilir, hayvanlar zarar vermiş olabilir, Sonbaharda yapraklarda meydana gelmiş olan Botrytis zararı yapraktan köklere inmiş olabilir.
Bence söküm zamanı (yaz sonu) söküp bakmak lazım. Kolay gelsin

eceyıldız
28-09-2015, 12:56
Düğün çiçeklerini ekme zamanı geldi mi acaba....

snoopdog
28-09-2015, 22:26
evet ben her sene bu zamanlarda ekiyorum.

eceyıldız
29-09-2015, 09:30
Sanırım ben daha geç ekeceğim iki yıldır bu zamanda ekiyorum ama olmuyor. Burada bizim bir komşu şubat ayında ekin diyor. Bende şubatı mı beklesem onun erengülleri muhteşem oluyor...

hira
29-09-2015, 10:18
Bir daha erengül falan almak yok. İlk ve son kez ektim ve geçen bahar kapadım o sayfayı. Alırım lale sümbül.

eceyıldız
29-09-2015, 11:02
Valla geçen yıldan kalan rizomları ekeceğim bakalım çıkacaklar mı...