View Full Version : Ananas üretimi
marketlerde satılan ananasları nasıl ekebiliriz.Bunlqardan tohum elde edip yetiştirme şansımız varmıdır.
bilgekaan
21-11-2006, 22:45
marketlerde satılan ananasları nasıl ekebiliriz.Bunlqardan tohum elde edip yetiştirme şansımız varmıdır.
Evet Var . kısaca anlatayım . Ben bir tane köklendirmeyi başardım.
1 ) Marketten yaprakları en yeşil olan ananası seçmeniz gerekiyor , ayrıca en ortadaki yaprakları hafif asılarak kopup kopmadığını kontrol edin.kopmuyorsa uygun bir ananas seçtiniz demektir.
2) Yaşil kısmı meyvenin bir parmak altından kesin ( meyva ile birlikte) , sonra etli kısımları temizleyin.alt taraftaki fazla yaprakları temizleyin ( resim 1 )ve kısa bir süre kuruması için bekletin , 3-4 saat kadar
3 ) daha sonra suya koyun ve köklenmesini bekleyin ( suya oksijenli su ve çok azda köklendirici koydum )( resim 2 )
4 ) köklenince topraga dikin.(resim 3-4)
5 ) sular iken yaprakların üstüne de biraz su dökün
5450
5451
5452
5453
teşekkürler hemen deniyeceğim
Bilge süpersin.Meyveleri yeriz inşallah.:))Ben de hemen deniyecem ..
bilgekaan
04-12-2006, 12:49
Teşekkürler Elfogi,
Kök çıkması 1-1.5 ay sürdü benimkinde.Toz hormon sürüp doğrudan torfa dikersen köklenmemin daha hızlı olacağını düşünüyorum. Daha denemedim ama torfa dikmeyide deneyeceğim insallah en yakın zamanda
Ellerine sağlık Bilge.
Şu an tek hedefim ananas yetiştirmek.
lokmanbahçe
31-12-2006, 19:55
sanırım ananasta ısı önemli
ananasın içinde kabuğa yakın bölümde küçük çekirdekler var sanki , bunlardan da üretmek mümkün olurmu acaba:confused:
öztuğ önal
25-01-2007, 14:36
aldığım ananaslar nedense (muhtemelen soğuk depolarda uzun süre kaldığı için) biraz geçmiş oluyor ve tepe yaprakları iyice gevşemiş oluyor.köklendirmek için diktiğimde iyice kendinden geçti ve merkezdeki yapraklar çürüdü.daha sonra ben de kalan yaprakları sağlıklı 2 tane kalana kadar söktüm.yeni kök oluşumu var ve kalan 2 yaprak da iyi görünüyor.yeni oluşumun gövdenin yanlarından gelmesini bekliyorum ama ne kadar beklemeliyim ve beklemeye değer mi? (aslında bu soruyu belkide ananas başlığına yazmalıydım ama emin olamadığım için buraya yazdım)
bilgekaan
25-01-2007, 15:39
aldığım ananaslar nedense (muhtemelen soğuk depolarda uzun süre kaldığı için) biraz geçmiş oluyor ve tepe yaprakları iyice gevşemiş oluyor.köklendirmek için diktiğimde iyice kendinden geçti ve merkezdeki yapraklar çürüdü.daha sonra ben de kalan yaprakları sağlıklı 2 tane kalana kadar söktüm.yeni kök oluşumu var ve kalan 2 yaprak da iyi görünüyor.yeni oluşumun gövdenin yanlarından gelmesini bekliyorum ama ne kadar beklemeliyim ve beklemeye değer mi? (aslında bu soruyu belkide ananas başlığına yazmalıydım ama emin olamadığım için buraya yazdım)
bence beklemelisiniz.Ortasında ki yapraklar varken bile kök çıkarması uzun zaman alıyor.1,5 ay kadar.Zaten kök çıkramış , kökler biraz büyüyünce toprağa geçirin. benimde aynı durumda bir ananasım var hiç kök çıkarmadı ama ben bekliyorum
öztuğ önal
25-01-2007, 15:52
aslında zaten toprakta şu anda.kök gelişimi olduğuna göre bir süre sonra yanlardan yeni bir sürgün verebilir diye düşünüyorum ama yine de bir bilene sormak lazım.
bahcıvan
04-02-2007, 13:25
Arkadaşlar benimde dikkatimi çeken çekirdekler daha olgun, sararmış tarafta var. Ben 4-5 taneyi ektim bakalım ne olacak :)
Bugün yeşil bir ananasa denk gelince hemen aldım. Deneyeyim bakalım.:)
karaman76
16-03-2007, 14:23
Arkadaşlar bende taze ananas aldım, anlatıma göre alt yaprakları temizleyip birkaç saat kurumaya bıraktım. acaba suyun içerisinde ne kadar beklemesi gerekiyor? kökleninceye kadar deniyorda acaba bu süre çokmu uzun yoksa 1 hafta gibi kısamı? toprağı geçirgenmi olmalı az geçirgenmi? bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirlermi?
Şimdiden çok teşekkür ederim.
tore0001
16-03-2007, 14:46
Maalesef adresini kaydetmediğim yabancı bir sitede ananasın tam yaprak bülümünün bitişinden değil 1 - 2 santimetre kadar daha aşağıdan(meyva kısmından) keskin bir bıçakla kesilerek toprağın üzerine oturtulması yöntemiyle üretimi fotoğraflı olarak gösteriliyordu. Ben niyetlenmiş ancak taze görünüşlü yapraklara sahip bir ananas o dönemde bulup alamamıştım, sonra da konuyu unuttum. Ananas yetiştirmeye çalışan arkadaşlar bu yöntemi de deneyip bilgi verebilirlerse sevinirim.
anilozer112
16-03-2007, 15:29
İlk işim bir ananas bulunca üretmeyi denemek ;)
Erhan_ceteci
19-03-2007, 16:59
selam ! ben ananası 3 gün önce dediğiniz şekilde yaptım. inanamıyorum ama 3 günde kök vermeye başladı haftaya hemen dikeceğim.
BenBen1967
13-04-2007, 11:34
Evet ananasımı tarif edilen şekilde suya koydum kökler 3 günde çıktı daha ne kadar bekleteyim toprağa almak için?Saksıya mı yok sa bahçeyemi dikmeliyim?
Benimki köklenmediği gibi, çürüdü gitti.:(
bilgekaan
13-04-2007, 11:48
Benimki köklenmediği gibi, çürüdü gitti.:(
Todor,
Ananasın göbeğinde su birikirse çürüme yapıyor. Ben çürüyen kısımları (yaprakları) koparıp attım. Ortası çukur gibi kaldı , bir süre sonra ortasından filiz verdi.Çürüdü diye hemen atmamak lazım.Ben bir kaç tane denememde attım çürüdü diye , ama şu anda sadece 4-5 yaprağı kalmış ama köklenmiş ikinci bir ananasım var.
Tamam, dikkat ederim. Sağ ol:)
arkadaşlar ben çok merak ediyodum ananası nasıl üretebiliriz diye bilgiler için sağolun. aslında benim aklım agelmişti bu yönntem hemen deneyeceğim tazesini bulursam
BenBen1967
19-04-2007, 23:46
Peki bunu diktik büyüdü diyelim,ne zaman meyvesini yiyeceğiz?;)
bilgekaan
20-04-2007, 07:43
Peki bunu diktik büyüdü diyelim,ne zaman meyvesini yiyeceğiz?;)
2 yıl sonra meyve verecek ,öyle okumuştum.
selam bende bu gün aldım ve hemen suyun içine koydum. arkadaş bide köklenmesi için bi ilaçtan bahsetmiştin. o ilacın ismi ne ve nerden temin edbilirim.bilgilendirirsen sevinirim
arkadaşlar bide aldığım ananasın içinde tohuma benzeyen şeyler çıktı bunlardanda üretebilirmiyiz.
Denemesi bedava sevgili apo9816. Çimlenirlerse bizimle paylaş lütfen.
Arkadaşlar ananası bugün toprağa diktim köklenmesini bekleyemedim. Gerçi köke benzeyen 1mm uzunluğunda oluşumlar vardı, bakalım sonuç ne olacak.
ananaslarınızı yetiştirdiniz mi.
bilgi verirseniz sevinirim.
Arkadaşlar ananasın fotoğrafını gönderiyorum. Şimdilik kuruma yok. İnşallah olur. Dikeli sanırım 3 hafta oldu.:p
merhaba,
Şu adreste anlatıyor nasıl yapıldığını, sizin yazdıklarınızdan pek de farklı bir şey yok, ama tam kesim noktasını, hormonu nasıl süreceğinizi falan gösteriyor;
http://www.driftwoodgardens.com/projectspineapple.htm
Bir de tüyo vermiş, en az bir yaşındaki bir bitkiyi, bir kaç dilim elma ile beraber bir torbaya koyun diyor.Elmanın salacağı etilen gazı çiçeklenmeyi kolaylaştıracakmış.5 gün sonra torbadan çıkarın, 2 ay içinde bitkiniz çiçek açar yazmışlar :)
Selamlar,
BenBen1967
31-05-2007, 20:54
12244
Kuru yapraklara bakmayın onlar toprağa almadan önce köklendirme esnasında o hale geldi bende kesmedim birşey olur diye korktum.Tam ortadan şu anda tam olarak görünmüyor ama yeni yapraklar çıkıyor .Kısacası ANANAS tuttu;) Sıra meyvasını yemeğe kaldı;)
Çok komik görünüyor, ortasına oturtulmuş gibi :)
Hiç bilmiyordum ananas nerde yetişir diye.
Böyle üretildiğini okuyunca şaşırmıştım ama meyvenin üst yaprakları da aynı bitkinin kendisi gibi gerçekten. Nerdeyse yukarı doğru kat kat devam edecek, bir yaprak, bir meyve, bir yaprak,.. :D
12493
mahmut007
03-06-2007, 21:44
Sn.gilan
Acaba bu ananas sizin mi yoksa başka yerden alıntı mı yaptınız.Cevap verirseniz menmun olurum.
Gerçekten çok ilginç yetişiyormuş ananas. Ben de marketten aldım. Hatta satıcı ben ananasın orta yaprakları kopuyor mu diye yapraklara asılınca bayağı güldü halime. Bir de satıcı kıza izah etmeye çalıştım. Kızın surat ifadesinden açıkçası beni deli sandığını anlamamak mümkün değildi. Olsun amaç bu ilginç meyveyi yetiştirmek deli olma pahasına bile:)
Sn.gilan
Acaba bu ananas sizin mi yoksa başka yerden alıntı mı yaptınız.Cevap verirseniz menmun olurum.
Malesef benim değil. Burada yazılanları okuyunca merak ettim ananas nasıl yetişiyormuş diye ve google'dan buldum.
Ben de deneyeceğim, bakalım meyve alabilecek miyiz 2 sene sonra..
Çok çok çok şaşırdım. Ben ananası hep ağaçta yetişir sanmıştım nedense :)
Çok cahilmişim bir kez daha anladım. Şİmdi denesek geç mi kalmış oluruz acaba? Bir de sıcak iklim sever gibi düşünüyorum. Bahçeye diksek olmaz herhalde değil mi? Geç te kalsam ananas görür görmez alıp dikicem bir saksıya.
bilgekaan
05-06-2007, 09:30
Çok çok çok şaşırdım. Ben ananası hep ağaçta yetişir sanmıştım nedense :)
Çok cahilmişim bir kez daha anladım. Şİmdi denesek geç mi kalmış oluruz acaba? Bir de sıcak iklim sever gibi düşünüyorum. Bahçeye diksek olmaz herhalde değil mi? Geç te kalsam ananas görür görmez alıp dikicem bir saksıya.
Limon,
Bahçede olmaz.Ananaslardan birini bundan 2 hafta önce bir geceliğine dışarıda
bıraktım , yaprakları soğuktan bozuldu, renkleri değişti.
BenBen1967
05-06-2007, 10:36
Çok komik görünüyor, ortasına oturtulmuş gibi :)
Hiç bilmiyordum ananas nerde yetişir diye.
Böyle üretildiğini okuyunca şaşırmıştım ama meyvenin üst yaprakları da aynı bitkinin kendisi gibi gerçekten. Nerdeyse yukarı doğru kat kat devam edecek, bir yaprak, bir meyve, bir yaprak,.. :D
12493
Cidden böyle kat kat mı olacak?Bende merak eder dururdum bunun yaprakları niye bu kadar sert diye,demek meyvayı taşıyabilmek içinmiş .Çok ilginç merakla meyva vereceği günü bekliyorum;)
Maalesef adresini kaydetmediğim yabancı bir sitede ananasın tam yaprak bülümünün bitişinden değil 1 - 2 santimetre kadar daha aşağıdan(meyva kısmından) keskin bir bıçakla kesilerek toprağın üzerine oturtulması yöntemiyle üretimi fotoğraflı olarak gösteriliyordu. Ben niyetlenmiş ancak taze görünüşlü yapraklara sahip bir ananas o dönemde bulup alamamıştım, sonra da konuyu unuttum. Ananas yetiştirmeye çalışan arkadaşlar bu yöntemi de deneyip bilgi verebilirlerse sevinirim.
Ben bu yöntemi denedim. Bahçede küçük bir saksıda. 10 gün kadar oldu. Yapraklar sararmaya başladı. Yaşayacağını hiç sanmıyorum. Bugün içeri alacağım. (Bahçede olmaz deniyor diye.) Güneş ve su ilişkisini nasıl kuruyorsunuz peki arkadaşlar?
bilgekaan
05-06-2007, 16:38
Ben bu yöntemi denedim. Bahçede küçük bir saksıda. 10 gün kadar oldu. Yapraklar sararmaya başladı. Yaşayacağını hiç sanmıyorum. Bugün içeri alacağım. (Bahçede olmaz deniyor diye.) Güneş ve su ilişkisini nasıl kuruyorsunuz peki arkadaşlar?
ananası kök sistemi oluşmadan güneşe koymamanız gerekiyor(diğer bütün çelikle köklendirilecek bitkiler içinde geçerli).Çünkü güneş doğrudan geldiğinde bitki çok su kaybediyor ve kök sistemi oluşmadığı için su ihtiyacını karşılayamıyor ve ölüyor.Ama dolaylı olarak mutlaka ışık almalı , fotosentez yaparak besin üretip kök oluşturması gerekli.
Ben genelde ananası suda köklendirip (2 ay kadar sürüyor) sonra toprağa dikiyorum.Şu anda elimde iki tane toprakta dikili , iki tanede suda bekleyen var(kökleri yeni çıkmya başladı).Kök oluşumu başlayınca suyuna gübre karıştırıyorum az miktarda,kök oluşumunu hızlandırıyor. Ayrıca yabancı sitede yazdığı gibi ananasın üst kısmını kesip bir gün bekletilince başarı şansı çok düşüyor.Ben keser kesmez bekletmeden suya koyuyorum.Bekletilince yapraklar hemen yeşilliğini , canlılığını kaybediyor.
Yaz ayında havalar iyice ısınınca bahçeye koyabilirsiniz.Yeter ki gece sıcaklık çok fazla düşmesin.
Yaprakları spreyle sulayabilirsiniz, ama çok fazla sularsanız yapraklar arasında su kalırsa bitki köklenmemişken göbekte çürümeye neden oluyor.
ananası kök sistemi oluşmadan güneşe koymamanız gerekiyor(diğer bütün çelikle köklendirilecek bitkiler içinde geçerli).Çünkü güneş doğrudan geldiğinde bitki çok su kaybediyor ve kök sistemi oluşmadığı için su ihtiyacını karşılayamıyor ve ölüyor.Ama dolaylı olarak mutlaka ışık almalı , fotosentez yaparak besin üretip kök oluşturması gerekli.
Ben genelde ananası suda köklendirip (2 ay kadar sürüyor) sonra toprağa dikiyorum.Şu anda elimde iki tane toprakta dikili , iki tanede suda bekleyen var(kökleri yeni çıkmya başladı).Kök oluşumu başlayınca suyuna gübre karıştırıyorum az miktarda,kök oluşumunu hızlandırıyor. Ayrıca yabancı sitede yazdığı gibi ananasın üst kısmını kesip bir gün bekletilince başarı şansı çok düşüyor.Ben keser kesmez bekletmeden suya koyuyorum.Bekletilince yapraklar hemen yeşilliğini , canlılığını kaybediyor.
Yaz ayında havalar iyice ısınınca bahçeye koyabilirsiniz.Yeter ki gece sıcaklık çok fazla düşmesin.
Yaprakları spreyle sulayabilirsiniz, ama çok fazla sularsanız yapraklar arasında su kalırsa bitki köklenmemişken göbekte çürümeye neden oluyor.
Bilgekaan siz hiç meyve alabildiniz mi?
BenBen1967
05-06-2007, 18:08
Ben ananası saksıya aldıktan sonra hemen balkona çıkarttım herhangi bir sorun yaşamıyorum.Sararan yapraklar daha öncede söylemiştim köklenme sırasında olmuştu .Şuanda tam ortasından 3 yaprak çıkartıyor .Bakalım yazı nasıl geçirecek .Özellikle öğle zamanı çok güneş alıyor,diğer çiçekleri sularken onada su veriyorum ;)
Bilgekaan iki yıl sonra meyve verir demişsiniz şimdi gördüm. 2006'nın 11. ayı diktiğinize göre 8 ay kadar olmuş. Son durumunu fotoğraflayıp ekleyebilir misiniz? Çok merak ettim ben bu ananas yetiştirme işini :)
BenBen1967
05-06-2007, 18:43
12640
12641
Kuruyan yerleri kessem mi?Kuruma köklendirme esnasında olmuştu.Ortadan 3 değil 5 yaprak çıkartıyormuş şimdi fark ettim;)
Maşallah. Bende mi denesem ki.?Güle güle büyütün.
Bir bitki bir meyve mi veriyormuş acaba?
Ananas tarlası:
12642
Taiwan'daymış galiba burası...
http://www.trekearth.com/gallery/Asia/Taiwan/photo421725.htm
Cidden böyle kat kat mı olacak?Bende merak eder dururdum bunun yaprakları niye bu kadar sert diye,demek meyvayı taşıyabilmek içinmiş .Çok ilginç merakla meyva vereceği günü bekliyorum;)
Yok hayır, ben kat kat olcakmış gibi görünüyor nerdeyse demiştim ama gerçekte olmaz herhalde.
Ama meyvenin tepe yapraklarından üremesi de çok ilginç.
İki tanede ben ektim hatta alt kısmı keslmiş vaziyetteydi. O haldebir tanesi orta kısmına su girmesinden dolayı çürüdü . Diğeri yaprakların kenarlarından kök vermeye başladı. Fidenin eklendiği su çok derin olmamalı. Az köklü olduğu halde ben bitkiyi saksıya aldım orada köklendirmeye devam edeceğim. İnşallah olur.
Arkadaşlar,
Ananasın kök kısmını suya koyalı 2 gün oluyor ve yaprakları tamamen yeşil rengini kaybetti. Kahverengi olmaya başladı. Bu doğal bir süreç mi?
sevgiler
Arkadaşların benim ananasımda herhangi bi değişiklik yok şimdilik. İnşallah olur. Dört gözle bekliyorum
BenBen1967
06-06-2007, 16:05
Ortadaki yapraklar çürüyünce ben onları koparttım suyuda peçete yardımıyla almıştım .Yapraklar köklenme esnasında bendede kurudu ,resimlerde görünüyor zaten.İlk kökler hatta kökçükler çıktıktan sonra 1 ay kadar bekledim ,birden hızla kökler uzamaya başlamıştı.Sonra saksıya alıp balkona çıkartmıştım.;)
Sevgili Benben bilgilendirmen için teşekkürler. Malesef çürümeye başladı ananas. Galiba düzgün bir ananas seçememişim. Orta yaprakları kopmayanları bulmak zor oluyor. Bir dahaki sefere daha dikkatli bir seçim yapacağım.
bilgekaan
10-06-2007, 21:48
Bilgekaan siz hiç meyve alabildiniz mi?
Kendi yetiştirdiklerimden alamadım çünkü en yaşlısı 8 aylık.Ama yıllar önce evimizde bir tane vardı ve portakal büyüklüğünde meyve oluşmuşken taşınırken taşıyan adamlar kırmıştı.
Arkadaşlar Benim Diktiğim Ananas Son Durumu Bu. Ortasindan Yeni Yapraklar çikmaya Başladi. Sanirim Tuttu.
Benimki ne yazıkkı tutmadı neyse başka sefere..
Apo sizin ananasın yaprakları hiç kurumamış. Benim orta yaprağın yarısı dışındaki tüm yaprakları sarardı. Ama en ortasından ufacık yapraklar çıkarmaya başladı gibi. Eski yaprakları mı yenisini mi veriyor tam anlamadım gerçi. Bir iki haftaya belli olur sanırım. Dip kısmını suda bir gün bırakabildim sadece. Yapraklarının rengi bir günde bile kahverengiye dönmeye başlayınca olursa olur diye toprağa geçirdim. Oldu mu olmadı mı henüz karar veremedim.
Sizinkiler ne alemde?
Benimki Galiba Tuttu. Yeni Yapraklar 3- 4 Tane Oldu. Bende Suda Bekletmedim Fazla. Sanirim 1 Hafta Bekletmiştim. Bide Ben Ananasi Aldiğimda çok Tazeydi Yapraklari Yemyeşildi. Inşallah Meyvesini Aliriz.
Geçtiğimiz cuma günü ananası çimlendirmek için doğrudan toprağa gömdüm. Çok tazeydi, ne kadar asıldıysam orta yaprakları kopmadı.IBA yoktu, ben de meyvasının oturacağı yere biraz hümik asit döktüm. Belki çimlenmede bir yararı olur.
Şu anda bütün yaprakları sarardı, yalnız içerdeki üç minik yaprak hala yeşil.
Inşallah Kendi Ananasimizi Yetiştiririz. Ananasi Yemekten çok Yetiştiğini Görmek Bana çok Mutluluk Verecek.
Sevgili Apo9816 imzamdaki linklere bakmış mıydın?
Allah Allah inanılır gibi değil, palmiyede yetiştiğini sanırdım. Meğer ne cahilmişim.
Ananası ektikten sonra tutup, tutmadığı ne kadar zamanda belli oluyor acaba?
dilekyıldız
12-07-2007, 16:11
teşekkürler harikasınız dilek
Ben dayanamayıp baktım tutup tutmadığına:( minik minik (1mm)beyaz kurtcuklar oluşmuştu bilmem neden? Başka bahara artık.....
Toprağın içinde miydi kurtlar?
Hayatta ellemem, varsa vardır:D. Yaşayıp dursunlar kendi kendilerine.
Coyote'ciğim benimki sanki tutar gibi bir görüntü veriyor. 14 gün olmuş ekeli, henüz bir çürüme belirtisi yok. Yeşil kalan yapraklar da sanki biraz boy atmış gibi görünüyorlar. Ojeli:cool: olan işaretli yaprak, kendisinden sonra ne olup bittiğini gösterecek.
Aman ben şimdi tuttu diye sevinirken, sabah bir de bakarım çürümüş. İyisi mi biraz daha bekleyip sonucu öyle yazayım.:p
Evet valla kök etrafındalardı kımıl kımıl. Yaklaşık 1 aydır da sudaydı ananas. Sizdeki iyi görünüyor gerçekten.
Ojenin nosu kaç?:D
Benim ananasta toprakta bir ay kaldı tutmustu ümidiyle beklerken meğerse asagıdan çürüyormus benimkindede kurtlar olusmustu nerden geldiyseler..
E şimdi bi kurt da benim içime düşürdünüz:eek:
Neyse bekleyip göreceğiz artık:)
:( Fazla beklememe gerek kalmadı, ojelinin içindeki bütün yapraklar bir gece içinde sarardı. Dün gübre şerbeti koymuştum, yakmış sanırım. Demek kendi haline bıraksaydım, bir ihtimal tutacak(mıy)dı.
Yani demek ki bu bitkilerle fazla elleşmek iyi bir şey değilmiş:)
Hemen gidip bakıyorum şimdi köklenmiş mi kurtlanmış mı ;)
Baktım. 2 cm kadar her tarafından eşit olarak köklenmeye başlamış. Ananasın meyve kısmı erimiş gitmiş yeşil yaprakların en alttaki bütün olan kısmından köklenmeye başlamış. Ben elimdeki bahçe toprağına yanmış koyun gübresi karıştırıp dikmiştim. Kökleri rahat gelişsin diye akşam torf alıp yeni bir karışım yapıp ananası geçiricem. Dipten köklenmiş ama yeşil aksamda hiç bir hareket yok. Önceden de yazdığım gibi en ortada küçücük iki yaprak var. Yeni mi çıktılar yoksa eskiden de ordalar mıydı bilmiyorum.
Benim ananasında altında kök olduğunğ düşündüğüm uzantılar vardı ve bende seviniyordum meğerse onlar çürüyen meyvenin damarlarıymış!
Benim ananasta toprakta bir ay kaldı tutmustu ümidiyle beklerken meğerse asagıdan çürüyormus benimkindede kurtlar olusmustu nerden geldiyseler..
Aman sevgili Limon dikkat.
GLCN'den korkulur:D . Ne zaman bizim ananas keyfimize yorum yapsa, zavallı ananas sizlere ömür oluyor.
Aşk olsun yani sayın nevsune hanım ben sadece benim gibi tutma nesesi içindeyken hayal kırıklığına uğramayın diye kendi yaşadıklarımı anlatıyorum, :rolleyes:
Doğru olabilir GLCN. Ama kurcaladım toprağı kurtçuklar yok. Bahçede benim saksı. Belki de kurtlanmıştır da kalmamıştır şimdiye kadar :)
Aşk olsun yani sayın nevsune hanım ben sadece benim gibi tutma nesesi içindeyken hayal kırıklığına uğramayın diye kendi yaşadıklarımı anlatıyorum, :rolleyes:
Sevgili GLCN
Biliyorum elbette.:) Siz alınmayın lütfen, şaka yaptım.
Zaten kabahati kendimde aramıştım baksanıza. Mıncıklayıp duruyorum habire herşeyi, ondan yarıyolda kalıveriyorlar.
Benim ananas orta yapraklarını dökünce paniğe kapılmıştım öldü diye:( . Sanırım hala bir umut var. Hümik asit püskürtürken orta yapraklarına su gelmişti. Arkasından da gübre şerbeti vermiştim, tam ertesi günü ortadaki minik 4 yaprak çürümüştü. Ama diğerleri hala yeşil ve güçlü duruyorlar(gerçi biraz kelleştiler, olsun);) Yine de beklemedeyim.
Galiba hepimizin yaptığı aynı yanlış. Suyunu fazla kaçırıyor olabiliriz. Bir de çok müdahale ediyoruz galiba. Fazla ellememek mi gerek ne?
Arkadaşlar, ananasımın son halini gönderiyorum. Resmini dün çektim. Artık balkona çıkardım direk güneş ışığı alıyor. Ortadaki yapraklar yeni. Hadi hayırlısı.
Hayırlı olsun :)
Benimki galiba tutmadı ,hiç bir gelişme yok.
Daha taze bir ananas bulup şu köklendirme hormonundan da alıp tekrar deniycem.
Arkadaşlar, ananasımın son halini gönderiyorum. Resmini dün çektim. Artık balkona çıkardım direk güneş ışığı alıyor. Ortadaki yapraklar yeni. Hadi hayırlısı.
Ne güzel olmuş. Artık sizin ananası paylaşırız değil mi;) Darısı başımıza.
******. :p . İnşallah bi dahaki sefere meyvesinin resmini gönderirim. :D
Bugün bende ananas ektim.Daha doğrusu suya koydum.Şimdilik güneş almayan ama havadar bir yerde.Bakalım ne olacak?
Diktiğim ananas 10 günde 10 cm kadar boy atmış. Ben tatildeyken çok iyi büyümüş. Diktğimde normal olması gereken kök göbek kısmı bile yoktu . Gayet iyi büyüttüm. En önemli sorun ortasını ıslatmadan köklendirmek. Ortası ıslanırsa kesin çürür.
Tüysüz Kartal
17-07-2007, 16:04
Ao aynısından bende de var. Demek ananasmış bu !! Gerçi yaprakları biraz daha ince ama şekil itibariyle aynı. Bambuların ortasına dikmiştim. iyisi mi ayırayım yerini.
Teşekkürler. Sayenizde bir çiçeğimin daha ne türde olduğunu öğrendim.
nihatdurgut03
17-07-2007, 17:09
*** köklendirici ilac diyorsunuz adıne nerelerden temin edebilirim saygılar
Merhaba nihatdurgut
Şu sayfaya bir bakın, Selahattin Bey'den temin edebilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3605&page=6
Bu arada Türkçe yazım kurallarına uyma zorunluluğumuz var. Hatırlatayım dedim.
Arkadaşlar bu ananasın başka üretme tekniği varmı. Bilgisi olan varmı. Bizim uyguladığımız yöntem genel üretim için zor gibi. Tohumla falan oluyormu.
Benim ananası bugün artık eşeledim ve altında kök oluşumuna benzeyen şeyleri görünce kuruyan yapraklarını kesip, yeniden toprağına güzelce ektim.
Tutup tutmadığını pek anlayamadım. Bilenler vardır herhalde.
Arkadaşlar benim ananasın yaprakları hafif kızarmaya başladı. Normalmi acaba? Yeni yapraklarda çoğalıyor.
45 numaralı mesajda tutmuş bir ananasın fotografı var. Onun da yapraklarında kırmızı çizgiler var.
Hem yeni yapraklar da çıkartıyorsa, sorun yoktur herhalde?
Fotoğrafına bir baksak.
Ne zaman ekmiştiniz toprağa?
Benimki aynen duruyor. Hiç bir gelişme yok. Ne öldürüyor, ne onduruyor hesabı.
Arkadaşlar,merhaba.
Sizlerin çalışmalarını okuyunca ben de en kısa zamanda denemeye karar verdim.Bu arada netten okuduğum çeşitli bilgilerden sizlere de yararlı olacağını zannettiklerimi kısaca yazıyorum:
-Ticari üreticiler bile,tohumdan değil,sizlerin anlattığı gibi kesme usulü köklendirme yaparlarmış.
-Marketten alırken,yine sizlerin belirttiği yaprak çekme işlemine ilave olarak,ortada taç yapraklarının olup olmadığına bakın diyorlar.Bazı üreticiler,tekrar üretimde kullanılmasın diye bu taç yapraklarını çıkarırlarmış.
-Keserek köklendirme yapanlar olduğu gibi,bu yolla kesik kısımda kalacak meyva artıklarının aşırı köklenmeye yöneleceği nedeniyle,yaprakları elle tutarak ve burarak,meyvadan daha temiz bir gövde kısmı ile çıkaranlar var.
-Eski yaprakların ölmesi gayet normalmiş.Yeni çıkan yapraklar başarı işaretidir derler.
-Yapraklarda kırmızılık olmasını aradım.Bulabildiğim 2 kırmızı olayı var.1) Eski kuru dalların altında kırmızı örümcek olabilirmiş ki,olsa görürsünüz.2) Yaprakların göbek kısmında,botanik bilgim olmadığı için,çiçek içinde çiçek açma olayı olurmuş (inflorescence) ki bu normal bir şeymiş.
-Sıcak havalarda dışarıda tutmak hızlı gelişme için gerekliymiş.
-Ana gövdeden meyva alındıktan sonra bir veya iki meyva daha alma ihtimali varmış.
-Ana gövdeden çıkan sürgün de bulunduğu yerde bir meyva verirmiş.Sonra kesilip köklendirilebilirmiş.
-Ancak tek bir gövdeden 2-3 meyva almak çok şans işidir deniyor.
Geçerliliklerini bilmiyorum,ben de sizler gibi deneyip,gelişmeleri buraya yazacağım.
Kolay gelsin
[QUOTE=tugo;141783]-Keserek köklendirme yapanlar olduğu gibi,bu yolla kesik kısımda kalacak meyva artıklarının aşırı köklenmeye yöneleceği nedeniyle,yaprakları elle tutarak ve burarak,meyvadan daha temiz bir gövde kısmı ile çıkaranlar var.
[/QUOTe
Hoşgeldiniz Tugo
Yazdığınız aydınlatıcı bilgiler için teşekkürler. Bir dahaki sefere bu usulü denemek isterim. Yalnız bu günlerde ortalarda hiç ananas görmüyorum ben. Bir ara bütün marketlerde vardı. Hazır sıcaklar varken bir kez daha denemeli.
Arkadaşlar ben ananası dikeli 3 ayı geçti. Büyüme yavaş gibi geldi bana ama belki normaldir. Şimdi büyük saksıya koydum ve köye götürdüm. Gübre vermiştim belkide yaprakları o yüzden kızıl olmuştur. Haftasonu köye gittiğimde fotoğrafını çekerim.
Arkadaşlar ananasın fotoğrafını gönderiyorum.
Oooh köy gübresi ne güzel yaramış. Bu yerde mi duruyor?
Benimki hala aynı durumda; ne ölüyor, ne gelişiyor. Ben de koyun gübresinden şerbet yapıp vermiştim. Alt yaprakları sudan ıslandıkça sararıyor. Zaten orta yapraklarını ıslattığım için dökülmüşlerdi. Şimdi inatla bekliyorum.
Ben öncekini attım. İki haftadır suda bekleyen dev yapraklı bi ananasım var. :)
Her akşam yarın ekicem diyorum ama her seferinde unutuyorum. Unuta unuta iki hafta oldu çürüyecek dibi. Hiç bir köklenme belirtisi yok ayrıca. Apo, geç büyüyor gibi gerçekten ama olsun sen başardın, tebrikler ;) Bizler de başarırız inşallah :)
Teşekkür ederim. Benimki saksıda arkadaşlar ve koyun gübresi verdim. Ama verdikten sonrada korktum, gübre yakabilir diye. Neyseki korktuğum olmadı. Yetiştirmeyi deneyen arkadaşlara başarılar.
Koyun gübresi gerçekten mucize gibiymiş. Ben de koyun gübresi verdikten sonra, bitkilerim canlandı.
Limon, önümüzde iyi bir örnek var. Demek ki vazgeçmek yok:mad:
copur 09
23-08-2007, 20:34
Geçen kış ananas köklendirmeye çalışmıştım. Saksıya aldıktan bir süre sonra bitkinin ortası çürümüştü ancak yan yaprakların yarısı yeşil olduğundan beklemeyi tercih ettim. 2 - 3 hafta kadar önce yanından sürgün verdi.
Copur 09 çok şirinmiş :) Güle güle büyüsün ;)
Ne alemde ananaslarınız?
Benim en son ektiğim sanırım tuttu. Orta yaprakları biraz büyüyünce fotoğraflarım.
Benim ananas tutmamış.Gelecek yıl tekrar deneyeceğim.
Benimki 86 numaralı mesajdaki gibi, hala aynı vaziyette duruyor. Hani çürüse öldü diyeceğim, o da yok. Bekleyelim bakalım, ne zaman gönlü olacaksa.
BEnde yaprakları yeşil bir ananas aldım.Şu an suda 2 hafta oldu daha köklenme yok.Bekliyorum.
Ananasımın içinden yeni sürgünlerin çıktığını farkettim.. Çok uzun zaman görünürde bir şey yoktu. İki hafta kadar önce oldukça iyi güneş alan bir pencerenin önüne alıp, üstünü delikler deldiğim pet şişeyle kapatmıştım. Bir kaç gün önce peti de kaldırdım o günden beri bakmıyordum. Bu arada ilk zamanlar günlük tutmuşum. Yararı olursa diye onu da ekliyorum.
29.06.2007 ananasın meyvasının iki parmak kadar altından kesip, gübre şerbeti ile ıslattığım toprağa, köklenmesi için diktim.
30.06.2007 yapraklar solmaya başladı.
07.07.2007 ilk fotoğrafını çektim. Ojeyle işaret koyduğum yaprakla beraber göbekte 4 yaprak yeşil olarak duruyor. Bir tane de belli belirsiz çok küçük bir yaprak var gibi ama emin değilim.
12.07.2007 3 gün arayla hümik asit ve gübre şerbeti verdim.
13.07.2007 bir terslik oldu, sanırım orta yapraklarına hümik asit girmiş, ortadaki 4 yaprak çıktı.
15.07.2007 çürüdü sandığım ananasın diğer büyük yaprakları sağlam ve yeşilliğini sürdürüyor. Beklemede kalacağım.
Bende bugün bir tane hazırlayıp direk suya koydum.
Evde üretebileceklerim dışında ilaç kullanmıyorum. Doğal doğal yaşasın veya doğal doğal çürüsün :D
SelimYalcin
01-11-2007, 11:12
Arkadaslar bu aralar ananaslar hazır koklu cıkıyor. Yanlış söylemiyorum yaprakları soyunca altından kokler cıkıyor. YAlnız bunlar suda iki gün bekleyince orta yaprakları çürüyüp kopuyor. GAliba bunları suya ıslamadan direk toprağa ekmek lazım. Bu arada ortası çürüyenleri çok geçmeden toprağa ektim. 1 ay kadar oldu, ortasından yeni sürgünler vermeye basladılar.Yani bu köklüler mutlaka yeşeriyor. Arkadaslar ananasta bir tek yeşil yaprak kalsa bile sabredin, genelde yeşeriyor bir şekilde...
Benimki suda çürüdü.Bende atmıştım.:(
SelimYalcin
01-11-2007, 12:29
Bir ornek vermek gerekirse benim son yeserenin sadece 5 tane(yarim) yesil yapragi kalmisti. Ama dedigim gibi kokluler suda bekletmeye gelmiyor.
Bir kaç gün suda beklettikten sonra toprağa ektiğim ananasımın tutmadığı sonucuna varmıştım . Ama hala saksıda beklemeye devam ediyor . Ondan yaklaşık 2-3 hafta sonra başka bir ananası suya koymuştum . Aylardır suda bekliyordu . Bir kaç gün önce artık tamamen çürümüştür diye beklerken , ortasından minicik yeşil yapraklar verdiğini gördüm . Ama o kadar küçükler ki ilk anda yanıldığımı bile düşündüm . Şu anda hala suda bekliyor . Yapraklar biraz büyürse toprağa geçireceğim .
abk, bence beklemeden artık toprağa geçirin. Ne olur, ne olmaz çürüyüverirler.
Haklısın Nevsune , bu hafta sonu yazlığa gidip toprağa geçirsem iyi olacak . Ama yazlığa sık gidemediğim için kurumasından endişeleniyorum . Bu olay tam bir sürpriz oldu benim için . Umudumu kesip , kendiği haline bıraktığım bir bitkiydi . Bitkileri hepimiz seviyoruz . Ama işin sabır kısmını unutuyoruz galiba . Ananasımı atmayı unuttum . Atmış olsaydım bu sonucu göremeyecektim . Oysa biraz sabırla doğa kendi işini olması gerektiği gibi hallediyor zaten .
Bende yaprakları yeşil bir ananas aldım.Şu an suda 1 hafta oldu daha köklenme yok. Biraz sarardı. sabah güneşi alan pencerenin önüne koymuştum. Sizce yaşama şansı nedir?
Merhaba arkadaşlar;
Ben bu işi epey fazla sayıda denedim.
Sizlere izlenimlerimi ve uygulama şekillerimi anlatayım.
Öncelikle ananasın yaprakları en yeşil ve taze olanını alacaksınız.
Keserken yaprağın başladığı yerden bir parmak aşağıdan (meyveli olarak) kesin.
Bıçakla meyveli kısmı döndürerek kesin.
Yani alt tarafı konik olacak.
Alttaki kısmıda yapraklara yakın yerden kesin(yapraktan sonra yaklaşık 1 cm etli kısım kalsın)
En dıştakı yaprakların 5-6 tanesini koparın.(kesilen yerdeki yapraklar)
Konserve kavanozu benzeri bir kavanoz veya kabın içine ağzına yakın yerine kadar su koyun. İçine yerleştirince etli kısım ve yapraklı kısım yaklaşık en fazla 3-4 cm suyun içinde kalsın. Kesinlikle ortasına su kaçırmayın çürür. Su olursada enjektörle çıkarın(ben öyle yapıyorum). En önemliside güneş görmesin. Karanlıkta bir haftada kök çıkarmaya başlıyor.
Kökler 1-2 cm olunca dikin ve aşırı sulamayın ama toprak nemli olsun. Bu aşamada güneşe ve dışarı çıkarabilirsiniz. Tropik meyve olduğu için soğuğu sevmez evede koyabilirsiniz.
İnşallah bilgiler yardımcı olmuştur.
Seren hanım verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. bende çabuk köklensin diye camın önüne koymuştum. Şimdi karanlık yere geçirdim. Bakalım sonuç ne olacak?
Acil değişiklik: Karanlık bölgeye geçiyoruz :)
Öncelikle bir yanlış anlamayı düzelteyim.
Rumuzum seren yani Süleyman Eren'in kısaltması.
Bu gidişle rumuzu değiştireceğim galiba.
Herkes bayan sanıyor.
Neyse.
Ben karanlıkta ikitane çimlendirdim ve diktim ikiside yaklaşık 3 aylık oldu ve büyüyorlar. Eşe dostada çimlendirip dikerek verdiklerim oldu.
Resimlerini yakında yayınlarım.
Öncelikle bir yanlış anlamayı düzelteyim.
Rumuzum seren yani Süleyman Eren'in kısaltması.
Bu gidişle rumuzu değiştireceğim galiba.
Herkes bayan sanıyor.
Seren rumuzu gerçekten bayanı çağrıştırıyor . S.eren olsa diyorum . Tabii karar sizin . Amacım ukalalık etmek değil .
Maydon0z
09-11-2007, 14:19
Ben ananasimi 10 gun kadar suda beklettim, kök felan yoktu daha. Dayanamadim plastik bardakta topraga koydum, uzerindende delikli poset gecirdim ve 25 derecede duruyordu. Yapraklari sararmaya baslamisti, 2 gündür günde 1 defa yapraklarina su püskürttüm ve simdi hemen hemen hepsi yemyesil oldu ve sanki yapraklar büyüyormus gibi geldi bana :D ...
Büyüyecekmi aceba?
Benim de Ağustos sonu gibi ektiğim ikinci denemem halen yaşıyor. Sanki ortadan yeni yaprak çıkarıyor gibi. Halen bahçede fakat havalar oldukça soğuduğundan içeriye almam gerekiyor sanıyorum. Üzerinde çok küçük kırmızı böcekler olmuştu bir ara. Köküne hiç bakmadım bu sefer. Yarın baksam mı acaba köklenmiş midir?
Sizinkiler ne alemde?
4,5 ay olmuş toprağa geçireli (ben hiç suya koymadan, doğrudan toprağa almıştım). Şu anda güneş alan bir pencerenin önünde, durumu iyi.
Eski yapraklarından sadece 3 tane kaldı, diğerleri sararıp kurudular. İçinden yeni çıkan yapraklar 7 oldu, 8. çıkmaya çalışıyor. En uzunun boyu ise yalnızca 3,5-4 cm. kadar.
Selamlar arkadaşlar
En baştan bütün mesajları okudum. Değerli bilgilerinizle ananas köklendirme konusunda temel bilgileri öğrendim. Ben de Ananas üreticisi olacam. Bu konuya nerden girdim derseniz. 1.5 ay önce kızım oldu. Adı Jenet. 4 ayını doldurunca ona taze sıkılmış meyve suları içireceğiz. Meyve kokteylerini netten ararştırınca her üç kokteylden birinde mutlaka ananas oluyor. Anlayacağınız ilgim ordan doğdu. Belki seneye kendi ananaslarımızın suyunu içiririz Jenet kızımıza. Neden olmasın
Bir de sorum var zahmet olmazsa.
Mevsim olarak şimdi bu işe başlanır mı? Ananasın bir mevsimi var mı?
my
ev içinde yetiştirecekseniz ki Türkiye'de en hayırlısı, mevsim için endişelenmeyin
Çok teşekkür ederim sanırım bugün bir ananas alarak bu işe başlayacağım.
Sağolun
Benim anannasım da herhangi bir köklenme yok. Rengide kahverengiye dönmüş. Suyun içinde henüz. Toprağa alsam bişey değişir mi acaba?
Ben inat ettim, şimdikinin suda köklenmesini bekleyeceğim. Umarım sonuç hüsran olmaz.
Ananasım köklenmiş. Bugün dayanamadım baktım. Oldukça geç köklendiğini söyleyebilirim. En önemli nokta daha önceki yazılarda da geçtiği gibi alacağınız ananasın çok taze olması. Yaprakları yemyeşil ve canlı olmalı. Çekince kopmamalı. Fotoğraflarını çektim bilgilendirme amacıyla...
2459124592
ATTACH]24590[/ATTACH]
Ben fazla yukarıdan kestim galiba...
Ben iki sefer denedim başarılı olmadım.Sanırım taze değildi.Limon artık taze ananas senden alırız.Baksana köklenmiş.
Tamam Elfogi :)
İlk deneyimde ben de internet sayfasında gördüğüm gibi fazla yukarıdan kesmiştim olmamıştı. Bunu komşum bu şekilde hazırlayıp dikmem için vermişti. Bu şekilde dikmesi daha kolay, belki de bu yüzden köklenmiştir. Aslında tepesini kesmemiş, meyvenin yenecek kısımlarını ayıklamış, ortadaki sert kısmını bırakmıştı. Bakalım kışın yaşatabilecek miyim?
Poyraz__2007
19-11-2007, 16:37
Selam arkadaşlar. Ananas üretimi ile yazılan yazılarınızı okuyunca bende denemek istedim. Manavdan bir ananas aldım ve sizin anlatıklarınız doğrultusunda önce 1 hafta suda bekletip sonra toprağa diktim. Yaklaşın 2 ay oldu. Ama gözümden sadece bir uyarıyı kaçırmışım. Ortasına bende su kaçırmışım ve ortasındaki yaprakların bir bölümü çürüdü. Ama yinede ümitsizliğe kapılmadım ve beklemeyi tercih ettim. Sonunda sanırım mutlu sona ulaştım tam ortasından yeni yapraklar çıkmaya başladı diğer yapraklarıda çok canlı ve hepsi yeşip duruyorlar. Resmini daha sonra buraya ekleyip sizinle paylaşırım. Ananas yetiştirmek isteyen arkadaşlarım için buradan bir uyarı yapmak istiyorum. Kesinlikle ortasına su veya başka hiç bir sıvı kaçırmayın çünkü çürüyor o zaman. Tüm arkadaşlara bilgilerini paylaştıkları için buradan teşekkür etmek istiyorum. Hoşcakalın...........
Benim ananasım çürüdü. Beceremedim galiba yeniden denemek istiyorum.
Poyraz, ortasına su değdirmeme meselesine katılıyorum aslında fakat benimki geçen güne kadar bahçedeydi. Bolca yağmurla doldu ortası, çürümedi. Belki evin içinde olsa çürürdü bilmiyorum....
ben ananasın içinden çıkan minik siyah tohuma benzer şeyleri boş bi saksıdaki toprağa rast gele atmıştım. bir kaç haftada bişeyler çimlendi umarım ot değildir.
Yasemin Hanım, yanıltmak istemiyorum ama ben hiç ananasın içinde siyah minik bir şeyler görmedim. Ya dikkat etmedim ya da siz meyveleri karıştırdınız :)
Yasemin Hanım, yanıltmak istemiyorum ama ben hiç ananasın içinde siyah minik bir şeyler görmedim. Ya dikkat etmedim ya da siz meyveleri karıştırdınız :)
ama ben gördüm...çok olgun bi meyveydi ve çok küçüktüler..kivi tohumundan bile daha küçük diyebilirim.meyvenin orta kısmında kalan sertimsi bi yer varya orda gördüm ve ayıkladım.. bi süre sonra çimlenen şeylerden anlaşılır sanırım ne olduğu.. tabi çimlenenler ot diilse :p
hatta elimde ayıkladıklarımdan biraz daha var. bir ara fotoğrafını göndermeyi denerim
hatta hemen şimdi kontrol ettim kivinin içinden çıkanların 1/4 ü kadar bişiyler
Sevgili Limon, ben de ananası keserken kabuğa yakın yerlerden birkaç tane siyah tohuma benzer şeyler çıkmıştı. Onları alıp ekmeyi düşünmüştüm, ama ananasla uğraşmaya öyle kaptırmıştım ki kendimi, çöpe gidiverdiler.
Bu aralar marketlerde çok taze ananaslar görüyorum. Denemek isteyenler için iyi fırsat.
Demek ki ben görmemişim :) Ananas öyle sık tükettiğimiz bir meyve değil, ağzımı feci halde uyuşturuyor ve acıtıyor. Bir daha alınca dikkat edicem siyah çekirdekçiklere :)
sinaninci1
24-11-2007, 03:02
Bakın nasıl kökleniyormuş.
www.great-hikes.com
Merhaba Arkadaşlar;
Marketten ananas alırken mümkün olduğunca ağır, bastırınca azcık yumuşak olanı(çok yumuşaklar içerden çürümüş oluyor) ve dikmek içinde yaprakları en canlı olanı seçin.
Limon ağzımı uyuşturdu diye yazmış. Sanırım tam olgunlaşmamış olanı almış.
Olgunlaşmayanlar genelde hafıf sarımtrak bir renktedirler.
çekirdekleri ise kabuğun hemen altındaki küçük oyuklarda bulunur.
Çok denememe rağmen henüz çimlendiremedim.
Kökler 2-3 cm olduktan sonra dikebilirsiniz fazla beklemeye gerek yok.
Bekledikçe gerileme ve çürüme ihtimali var.
Dikerkende çok yavaş ve nazik dikin çünkü kökleri kırılabilir.
Maydon0z
25-11-2007, 21:30
Valla ben 10 gun beklettim, sonra dayanamadim topraga ektim.
Sonuc olarak memnunum :D Yapraklara her gun su püskürtüyorum, simdi yemyesil oldu :cool:
25503
25504
Demekki neymiş; illa kökünü görücem diye diretmeyecekmişiz.. :)
sizce nasıl?
http://img27.picoodle.com/img/img27/5/12/10/f_DSCN2614m_e93f923.jpg (http://www.picoodle.com/view.php?img=/5/12/10/f_DSCN2614m_e93f923.jpg&srv=img27)
http://img28.picoodle.com/img/img28/5/12/10/f_DSCN2619m_fd8f190.jpg (http://www.picoodle.com/view.php?img=/5/12/10/f_DSCN2619m_fd8f190.jpg&srv=img28)
biraz güzelim ananasıma kıyıp 1-2 parmak asagıdan kestim, meyveli kısımları da hiç temizlemedim zarar vermemek için, buradaki resimlerdeki ananaslardan bile daha diri tek sararmış zayıflamış yaprağı yok, en güzel ananası aldım Migrostan, veeee 1 günden bile kısa sürede çok az da olsa kök verdi resimlerdeki gibi. 2. günün sonunda ekicem, 1 hafta sonra da resimleri koyucam, sapasağlam duruyo ölmiycek gibi görülüyor yani umarım. Buarada neden bilmiyorum ama tropik bitkiler plastik o dandik siyah saksılarda fazla sağlıklı olamıyor nekadar büyük güzel topraktan saksı alırsam bir okadar sağlıklı büyüyorlar, kök daha da verirse topraktan kocaman saksıyı hakedicek Ananasım.
arkadaslar ufak ufak 2-3 mm kadar kökler çıkmaya başladı 3. gün oldu, her akşam eve geldiğimde suyunu değiştirdim ama buradaki arkadaşlar gibi gübre şerbeti, köklendirici falan koymakla uğraşamiycam ne olduklarını bile yeni öğrendim, o yabancı siteden anladığım kadarıyla sabah güneşi alan ılık ortamda büyütmek gerek, topraktan çok yapraklardan suyu çekermiş ananaslar, burada 1 ay bile bekleyen arkadaşlar var oysa o sitede hormon yoksa bile toprağa kesilen şekilde dikin demiş, yani yöntemler farklı ama o sitedeki sonuçlar forumdakilerden iyi gibi görülüyor moral bozmak gibi olmasın. hep ananası konservede ve Dole'nin hindistan cevizli karışık olan ananasından alırdım, buradaki bilgi paylaşımı sayesinde ilk defa gerçeğini aldım, umarım meyve vermiş halini görür burada paylaşırım sizlerle.Birde o yabancı sitede biri ip ucu var en az 1 sene plastik saksıda kalmıs bir bitkiyi hemen çiçeklenmesi için (2 ay içinde) 5 dilim elma koyun toprağa demiş elma dilimlerindeki etil çiçeklenmeyi hızlandıracakmış. Doğrumudur deneyen var mı bu yöntemi?
arkadaslar ufak ufak 2-3 mm kadar kökler çıkmaya başladı 3. gün oldu, her akşam eve geldiğimde suyunu değiştirdim ama buradaki arkadaşlar gibi gübre şerbeti, köklendirici falan koymakla uğraşamiycam ne olduklarını bile yeni öğrendim, o yabancı siteden anladığım kadarıyla sabah güneşi alan ılık ortamda büyütmek gerek, topraktan çok yapraklardan suyu çekermiş ananaslar, burada 1 ay bile bekleyen arkadaşlar var oysa o sitede hormon yoksa bile toprağa kesilen şekilde dikin demiş, yani yöntemler farklı ama o sitedeki sonuçlar forumdakilerden iyi gibi görülüyor moral bozmak gibi olmasın. hep ananası konservede ve Dole'nin hindistan cevizli karışık olan ananasından alırdım, buradaki bilgi paylaşımı sayesinde ilk defa gerçeğini aldım, umarım meyve vermiş halini görür burada paylaşırım sizlerle.Birde o yabancı sitede biri ip ucu var en az 1 sene plastik saksıda kalmıs bir bitkiyi hemen çiçeklenmesi için (2 ay içinde) 5 dilim elma koyun toprağa demiş elma dilimlerindeki etil çiçeklenmeyi hızlandıracakmış. Doğrumudur deneyen var mı bu yöntemi?
Meyva alabilecek kadar yetiştiren yok ki deneyen olsun :o Tam oldu diyoruz, sonuç hüsran. Sizinde bahsettiğiniz köklerin aslında kök mü yoksa suya konulmasından kaynaklanan kopuk lifler mi olduğunu kalınlıklarından anlayabilirsiniz. Yeni çıkanları bile dolgun olur.
Meyva alabilecek kadar yetiştiren yok ki deneyen olsun :o Tam oldu diyoruz, sonuç hüsran. Sizinde bahsettiğiniz köklerin aslında kök mü yoksa suya konulmasından kaynaklanan kopuk lifler mi olduğunu kalınlıklarından anlayabilirsiniz. Yeni çıkanları bile dolgun olur.
Yurtdışında nasıl yetişiyor ama ev ortamında? demekki sorun TR nin havasında, çok kirli ve nemli belkide ondan kaldıramadan boğuluyo =)),AU,TW,NZ gibi ülkelerde şimdi yaz mevsimi ondan ananasın tam zamanı nisana kadar bulunur böyle yemyeşil yapraklı ananaslar haziranda kış gelince kalmıyo pek. daha 3 gün oldu ama kökler o resimlerdeki saçak saçak olmuyo kısacık kaldı o sitedeki gibi o beyaz tozdan mı sürsek alttaki meyveli zemine o tozu nerede bulabilirim bilen var mı?
Harun Parlak
17-12-2007, 20:03
Selam arkadaşlar benim ananas 1 yaşını bitirdi
BenBen1967
19-12-2007, 01:20
Benim ananas fidesi dibinden kırıldı.Hemen toprağa soktum 15 gün oldu herhangi bir kuruma emaresi göstermiyor.Acaba tekrar kök saldı mı? köklü olan kısımdan yeniden yaprak çıkar mı?
Tekin Bey bu yaz meyve verir belki ne dersiniz? Darısı bizimkilerin başına :)
Ben içeriye almadım. (İçerde yerim yok) Pergolanın altında korunaklı bir yerde duruyor.
Kışı ölmeden geçirebilecek mi bakalım?
1 haftada hiç kök vermedi meyveli kısım ayrıldı, sonuç hüsran, tek yaprak bile sararmadı ama kök vermedi o halde toprağa ektim, 1 haftada kök vermeyen ananas bundan sonra da vermez buarada ananası 1 parmak dipten keserken kocanını kesmessek köklendirmeyi hızlandıramazmıyız?
1 haftada kök vermeyen ananas bundan sonra da vermez
Benim ananasım bir ay sonra gelişmeye başladı. Bence umudu kesmeyin.
[QUOTE=aykun82;187226] 1 haftada kök vermeyen ananas bundan sonra da vermezQUOTE]
aykun82 daha önceki sayfaları okursan, bizlerin ne kadar uzun süre beklediğini görürsün. Haftalar değil, aylar beklemişiz, tuttuğunu anlamak için. Bitki yetiştirmek sabır işi, öyle hemen 1 haftada pes etmek olur mu hiç?
Aldığın ananasın çok taze olduğunu yazmıştın. Onu güneş alan bir yere koyduktan sonra arada sulamasını yapıp, unut. Bir gün bir de bakmışsın ki, içerden sana yeni yapraklar çıkarıvermiş.
[QUOTE=aykun82;187226] 1 haftada kök vermeyen ananas bundan sonra da vermezQUOTE]
aykun82 daha önceki sayfaları okursan, bizlerin ne kadar uzun süre beklediğini görürsün. Haftalar değil, aylar beklemişiz, tuttuğunu anlamak için. Bitki yetiştirmek sabır işi, öyle hemen 1 haftada pes etmek olur mu hiç?
Aldığın ananasın çok taze olduğunu yazmıştın. Onu güneş alan bir yere koyduktan sonra arada sulamasını yapıp, unut. Bir gün bir de bakmışsın ki, içerden sana yeni yapraklar çıkarıvermiş.
neyse güneş yok bu mevsimde günler çok çok kısa, hiç kök vermedi meyveli kısmı koptu, bugun de sabah hafiften rengi kararmaya basladı saksıda, saksıyla birlikte fırlatıp attım, haklısın bana göre değil.
saksıyla birlikte fırlatıp attım, haklısın bana göre değil.
Çok ilginç geldi bana. Siz bundan sonra çiçek yetiştirmeyecek misiniz? Hani saksı lazım olur diye düşündüm. Atmasaydınız keşke.
Aslında çiçek yetiştirmek, çocuk yetiştirmeye benziyor biraz. Önce sabırlı olmak gerekiyor. Sonra yine sabır. Ve vazgeçmemek gerekiyor. Kötü sınav notuyla gelen oğlumu kaldırıp atamadığım gibi çiçeklerimi de atamıyorum ben, onlara biraz daha zaman ve bir şans daha tanıyorum her zaman.
BenBen1967
25-12-2007, 13:23
Yazık olmuş ananasa ,benim ananas dibinden kırıldı ona rağmen tekrar diktim .Tutsada tutmasada yenisini denerdiniz .Sabır işi çiçek yetiştirmek.
ABK ye katılıyorum nasıl ki çocukları atamıyoruz çiçekte çocuk gibidir atılır mı?
Başka arkadaşların da atmamaları için, Haziran sonunda toprağa diktiğim ananasımın son durumunu göstermek istedim.
İlk zamanlarda ben de umutsuzluğa kapılmıştım, hele içine kaçırdığım hümik asitten sonra. Sonra yavaş yavaş gelişmeye başladı. Şu anda arkada gördüğünüz tek yaprak dışında, hepsi toprağa geçtikten sonra çıkan yeni sürgün yapraklardır. Yavaş da gelişse, sonuçta gelişiyor.
Çok ilginç geldi bana. Siz bundan sonra çiçek yetiştirmeyecek misiniz? Hani saksı lazım olur diye düşündüm. Atmasaydınız keşke.
Aslında çiçek yetiştirmek, çocuk yetiştirmeye benziyor biraz. Önce sabırlı olmak gerekiyor. Sonra yine sabır. Ve vazgeçmemek gerekiyor. Kötü sınav notuyla gelen oğlumu kaldırıp atamadığım gibi çiçeklerimi de atamıyorum ben, onlara biraz daha zaman ve bir şans daha tanıyorum her zaman.
ok doğru güzel yamışsınız ama umut olsa atarmıydım, yaprakların uçları renk değiştirmeye başlamıştı yani pek umut yoktu,yani 10 gün de bekledim öyle attım. başka bir ananas aldım bugün baya bi uğraştım keserken meyveli kısımları ayırıp koçanını da 1cm asagıdan kesmedim bu sefer. kocanını da mevye kısmını parca parca keserek ayırdım bir de böyle koçanıyla köklendirmeyi deniycem bakalım nolucak.
Forumdan aldığım öneriyle karanlık ortama aldığım, aslında ümidi kesmiş olduğum ananas meğerse büyümekte imiş.
Yanlış kestiğimi düşünüyordum ama öyle olmamış. Tek gereken bir aydan daha uzun bir süre ananası suyun içinde yerleştirdiğim cd kolisini unutmak gerekirmiş ayağımın dibinde :)
Bu bir ananasın hikayesidir :D
Birinci fotoğraf, ananasın yeni kesilmiş hali
İkinci fotoğraf 15 Kasım tarihinde, zannederim suya koyalı 1-2 hafta oluyor
Üçüncüde de içinde ananasın olduğunu unuttuğum cd kolisini bir avuç küf bulmak umuduyla açtığımda karşıma çıkanlar
Dördüncüde karanlıkta olmasından dolayı yeni çıkan yapraklar bembeyaz ama hiç sorun değil :D Azcık güneş her derde deva..
1.
Kaptaki suyun neredeyse tamamı kurumuş (ya da içilmiş :) ) Kökler kabın dibine ulaşmak için çaba sarfetmekte..
2.
Suyun dışında kalan yerler biraz küflenmiş ama kökler bariz..
3.
Demek ki cd kutusundan çok iyi köklendirme aracı oluyormuş :)..
4.
Gerekli makyaj yapıldıktan sonra da ananasımız cam kenarındaki yerini alır
Mutlu Son
Harun Parlak
25-12-2007, 19:41
Arkadaşlar ben ananası meyve kısmını direk kestim afiyetlede torunum yedi sonra yukarda kalan kısmı direk torf'a diktim sürekli nemli kalacak şekilde az az suladım sonuç 151 . mesaj 1. yaşını tamamladı.
yanlış mı doğru mu bilmiyorum...
http://img37.picoodle.com/img/img37/5/12/25/f_DSCN2663m_6a8f143.jpg (http://www.picoodle.com/view.php?img=/5/12/25/f_DSCN2663m_6a8f143.jpg&srv=img37)
Arkadaşlar ben ananası meyve kısmını direk kestim afiyetlede torunum yedi sonra yukarda kalan kısmı direk torf'a diktim sürekli nemli kalacak şekilde az az suladım sonuç 151 . mesaj 1. yaşını tamamladı.
peki suyun içinde yaklasık 10 gün bekletmediniz mi?
Harun Parlak
25-12-2007, 20:39
Hayır hiç bekletmedim yukarıda sizin resimde gördüğüm baya bir meyve kısmı kalmış yazık olmuş orayı yeseydiniz sonra o kısım çimlenmesi engeli var faydası yok direk kesmek lazım meyve kısmını.
Hayır hiç bekletmedim yukarıda sizin resimde gördüğüm baya bir meyve kısmı kalmış yazık olmuş orayı yeseydiniz sonra o kısım çimlenmesi engeli var faydası yok direk kesmek lazım meyve kısmını.
ya evet parçalayarak çok zor kestim meyve kısmını ama o kısım ortası biraz daha sert, yani markette o kısmı zaten kesiyorlar halka hakla cıkıyo her dilim. Koçanından da kök verir diye kesmedim. Sizinki gibi 5cm kadar mı bırakiyim? Ama öyle beyaz bir kızmı yok bendeki ananasın her yeri meyve, Meyveli kısımların aralarından kök vermez mi?
Harun Parlak
25-12-2007, 20:54
Meyveli kısımdan kök salmaz orayı kesin altdan 4-5 yaprağı sıyırarak alın hafif odunsu gövde meydana çıksın sonra gidip torf'a gömün arada sulayın yeter.
Meyveli kısımdan kök salmaz orayı kesin altdan 4-5 yaprağı sıyırarak alın hafif odunsu gövde meydana çıksın sonra gidip torf'a gömün arada sulayın yeter.
peki buarada öteki attıgım ananası o yabancı sitedeki gibi 1cm alttan kesip gömmüştüm, onunda alttan bikaç yapragını yolup tekrar dikiyim olmassa, forumdaki milletin sararmış ama kök te vermiş ananaslarını görünce kararım değişti şimdi.
Harun Parlak
25-12-2007, 21:16
Şansınızı deneyin kaybedecek bir şeyiniz yok ama kazançlı çıkabilirsiniz belki.
Şansınızı deneyin kaybedecek bir şeyiniz yok ama kazançlı çıkabilirsiniz belki.
umarım...teşekkürler
Eski yaprakların sararmasını takmayın kafanıza. Zaten onlar gidecek yeni yapraklar büyüyecek. Önemli olan kök vermesi. Ama öyle yazılan kadar kısa sürede kök verdiğini görmedim ben. Suda bekletince de yaprakları hemen sararıyor direk torfa ekmek ve sonra bir köşeye kaldırıp unutmak en güzeli. Forumda yazılanlarla kendi deneyimim tamamen örtüşüyor.
Torfa dikip bir köşede unutup aylar sonra yanına gittiğinizde büyük yaprakların ucu sararmış ta olsa ortadan yeni sağlıklı yapraklar çıkardığını görmek güzel oluyor. Hatta ben dayanamayıp köklenmiş mi acaba diye topraktan çıkarıp baktım sonra biraz daha büyük saksıya geçirdim. Dışarda pergolanın altında kışı geçiriyor. Donmasın diye sıcak günlerde çok az su veriyorum. Fazla gelişme yok ama bozulma da yok. Havaların ısınmasıyla gelişeceğinden eminim.
forumdaki milletin sararmış ama kök te vermiş ananaslarını görünce kararım değişti şimdi.
Benim internetten araştırıpta gördüğüm kadarıyla köklendirme işleminiz ne kadar başarılı olursa olsun zamanla ananasınız eski yapraklarından kurtulacak. Bikaç yerde bu yönde yazılar okudum.
Eski yaprakların sararmasını takmayın kafanıza. Zaten onlar gidecek yeni yapraklar büyüyecek. Önemli olan kök vermesi. Ama öyle yazılan kadar kısa sürede kök verdiğini görmedim ben. Suda bekletince de yaprakları hemen sararıyor direk torfa ekmek ve sonra bir köşeye kaldırıp unutmak en güzeli. Forumda yazılanlarla kendi deneyimim tamamen örtüşüyor.
Torfa dikip bir köşede unutup aylar sonra yanına gittiğinizde büyük yaprakların ucu sararmış ta olsa ortadan yeni sağlıklı yapraklar çıkardığını görmek güzel oluyor. Hatta ben dayanamayıp köklenmiş mi acaba diye topraktan çıkarıp baktım sonra biraz daha büyük saksıya geçirdim. Dışarda pergolanın altında kışı geçiriyor. Donmasın diye sıcak günlerde çok az su veriyorum. Fazla gelişme yok ama bozulma da yok. Havaların ısınmasıyla gelişeceğinden eminim.
pergolanın altında çam fidesi yetişiyo, pergola sadece balkonun tek cephesinde oldugundan rüzgar kesme amaçlı ve yagmur da almıyor ama çok yagmur yagınca yandan alıyor ve daha iyi oluyor öyle sırılsıklam olmuyor yani ama Ananas pergolada dısarının ısısında olmaz bence, salon bitkileri gibi 18-20 derecede bizim yasayabildiğimiz evimizin ortamında yasarlar.
Buarada sanırım ektiğim ananaslar yaşayacak gibime geliyor, ama sadece tropik iklimdeki ısıyı sağlamak,torf ve su yetmeyecek, tropik ülkelerde güneş ışınları TRdekiyle aynı değil yani, yaşatabilsek bile kısır kalıcaklar gibime geliyor, tropik iklimdeki kadar güçlü güneş ışığının verdiği enerjiyi veren ışıklar satılıyor diye duymuştum etkili olabilir ama 2 sene boyunca kullanmak gerek ve cok pahalı, bu bilgiyi bir çiçekçiden duydum forumda bu ışıklardan kullanan varmı evdeki bitkilerde **** ananasta??Denemek lazım ama yapaydan doğal olmaz diye bir gerçek te var...
Benim internetten araştırıpta gördüğüm kadarıyla köklendirme işleminiz ne kadar başarılı olursa olsun zamanla ananasınız eski yapraklarından kurtulacak. Bikaç yerde bu yönde yazılar okudum.
Not: Malina nın uyarısına mütakiben resimleri foruma yükleyecektim ama önce bulmam gerek :o anlayışınıza teşekkür ederim
Teşekkürler, şimdilik fena değiller 3-4 günde bir suluyorum zaten evim soguk sayılır vede fazla su çekmiyorlar.
Suda beklettiklerim hep köklenemeden çürüyorlar :(
Bir de direk dikmeyi deneyelim bakalım.
Suda beklettiklerim hep köklenemeden çürüyorlar :(
Bir de direk dikmeyi deneyelim bakalım.
önemli olan alttan 3-4 yapragını kopararak dikmek, 1 gün suda kalsa yeter 1 hafta da suda kalsa kök vermiyor nasıl olsa, buarada 3 hafta oldu yaklasık, 2 tane ananas diktim farklı saksılarda, ne tuttu nede öldüler diyebilirim dış yapraklar hafif bozuldu ama sararma hiç yok, iç yapraklar daha canlı hiç su da istemiyo 4-5 günde bir suluyorum.
arkadaslar onerileriniz dogrultusunda 2 ananası gerekli işlemlerden sonra suya oturttum. sonuc:ikisinde de birer dal kök var. simdi ben bunları ne zaman topraga dikeyim? (ananaslardan biri esimin su seviyesini fazla yukseltmesinden dolayı tehlikeye girdi ama digeri hala iyi durumda
Orta yaprakların arasına su girmemeli, girdiyse; kulak çubuğu, enjektör vb. bir nesne yardımıyla suyu yaprak merkezinden almalısınız. Gerçi köklendiyse suya karşı direnç de oluşmuş olmalı ama siz yinede işi şansa bırakmayın. Köklerin gelişmesini bekleyebilir **** hemen toprağa geçirebilirsiniz. Kökler kırılabilir yapıda olduğundan fazla gelişmeden toprağa geçirmenizi öneririm.
superdost1001
15-01-2008, 07:33
ya bende yeni üye oldum adım ahmet dün ananas aldım şimdi suda bekliyor papaya ,ve kivi ektim bitecekmi bakalım
Şimdiden fotoğraflarını çekmeye başlayın superdost001. Gelişimlerini buradan bizlerle paylaşırsanız seviniriz.
merhaba, yeni üye oldum amatörce uğraşılarım var, ben de avokado çekirdeği diktim ve uzuuun bir sürgün verdi şimdimerakla bekliyorum neler olacak heyecan bastı beni..:)
önce bir çekirdeği dikmiştim uzun zaman kıpırdamadı sonra sulamadım bile, saksıyı unutmuştum bir kenarda , bir de ne göreyim o da filizlenmiş..şimdi bir büyük bir küçük avokado filizim var ..şimdi sizden okuduğum şekilde ananasımı köklendirmeye çalışıyorum ..çok isterim ki köklensin ve dikeyim....ama o köklenmezse başka ananaslar beni bekliyor ...
yok olmadı 2 ay geçti kurudu.
Benim ananas dışarıda korunaklı bir yerdeydi. Soğuğa dayanamadı dipten çürüdü. Baharda yine denemeyi düşünüyorum.
Harun Parlak
11-02-2008, 20:01
Benimki serada don etkiledi yapraklar sarardı ölmüş olabilir. Avakado larda etkilendi.
Benimki ise evin içinde güneş alan pencerenin önünde, yine de çok sağlıksız bir durumda. Yaprakların büyük kısmı sararıp kuruyor. İçerde minik bir iki yaprak var ama bir aydır hiç bir gelişme yok.
Baharda gelişirse gelişecek, yoksa demek bir şeyleri eksik yapıyoruz.
bekimkinin gelişiminden memnunum. Yakında foto koyarım
Ya arkadaşlar forumu okurken heveslendim, sadece şunu merak ediyorum, hormon şartmı, birde o küçük kurtlar neden oluşuyor, korkarım ben
berduray
12-02-2008, 16:16
Ben de suya koymuştum, ortasından çürüdü, halbuki ortasını ıslatmamaya çok özen göstermiştim.
Bilemiyorum???
Ya arkadaşlar forumu okurken heveslendim, sadece şunu merak ediyorum, hormon şartmı, birde o küçük kurtlar neden oluşuyor, korkarım ben
Kurt??
Hormona gerek yok Ayhat. Ha ben birde bişey ekleyeyim; ben kestikten sonra suya koymadan önce ters çevirip bir gün beklettim. Böylelikle tabanın kuruyacağını okumuştum. Çürümeyi önleyen etmenlerden biri. Köklenen noktalar taban değil, yolduğumuz yaprakların damarları zaten. Köklenmesi için koyduğum suya da oksijenli su katıyordum az az. Bu da çürümeyi önlüyor. Didiklememek en iyisi.
Teşekkürler, iyi bir ananas bulup deneyeceğim.
tainatus
26-02-2008, 22:52
Ananas arkadaşlar evde üretip meyvesini de rahatlıkla yiyebileceğiniz bir meyvadır.
bunun için biraz sabır gerekli sadece,önce marketten bir adet filizleri canlı ananas alıp suda çimlerdirmeniz gerekli,sonra toprağa alıyorsunuz.Güneşi çok seviyor,cam önünde yerini beğenmesi gerekiyor. Yaklaşık 13 ay sonra bitkinin ortasından dikenli bir şekil çıkıyor sonra mor renkli çiçekleri açıyor.Bundan sonra yaklaşık 6 ay sonra meyvanızı yiyebilirsiniz.Benim kendi meyvamı 6 ay önce yedim çok da lezzetliydi şimdi 3 tane bitkim var,herkese tavsiye ederim.
Maşallah çok sağlıklı görünüyorlar tainatus. Hiç bitki besini veriyor musunuz?
tainatus
27-02-2008, 21:20
hayır sadece su
Benim kendi meyvamı 6 ay önce yedim çok da lezzetliydi şimdi 3 tane bitkim var,herkese tavsiye ederim.
Darısı başımıza...Fotografları görünce inanamadım. Sizi kutlarım.
tainatus
29-02-2008, 22:29
Teşekkür ederim, inşallah herkesin olur.Bu arada meyvenin olgunlaştığı resimler de var onları da atacağım, birde meyveyi koparttıktan sonra eski bitki ne oluyor diye düşünüyorsunuzdur onun da resimleri var atacağım en kısa zamanda.Herkese kolay gelsin.
tansel77
01-03-2008, 10:00
tebrik ederim çok güzel bir ananas bende diktim bir ay oldu bakalım kismet bende görürüm meyveleri
öztuğ önal
03-03-2008, 10:21
Tainatus, tebrikler.
Birşey sormak istiyorum; ananasını çiçeklenmesi için elma ile uyarma ihtiyacı duydun mu?
Eğer uyardıysan kaçıncı ayda uyardın? Okuduğum kaynaklar 18-24 ay diyor ama hepsi tabii ortamı için yapılmış çalışmalardı. Ankara'da aynı sürede olgunlaşmıyor olabilir! Benim de 2 tane 1 yaşında ananasım var ama ne zaman uyarmam gerektiğine karar veremedim?
cevabın için şimdiden teşekkürler.
tainatus
07-03-2008, 22:05
Öncelikle teşekkür ederim Öztuğ;
Evet elma ile uyarman gerekiyor benim Aşağı yukarı iki yıl ölnce incelediğim yabancı sitelerde de 12 aydan sonra veya bitki yaprakları 1 metre falan gibi bir bilgi yazıyordu.
Bende 11. ayda falan iki tane sarı olgun elma ile uyarma işlemi yaptım,aslında karpitlede yapılabiliyor teknik olarak asetilleme olayı oluyor.Eğer tek başına bitki ise kesinlikle asetillemek gerekiyor.Ama 3 veya daha fazla bitkin var ise buna gerek yok zamanı geldiğinde zaten çiçek açıyor. Birde ne zaman asetillersen bitki ozaman çiçek açıyor.Ev ortamı olduğu için istediğin zaman yapabilirsin .Tek sorun eğer bitki yeterince olgun değilse meyva küçük oluyor,yani senin anlayacağın bitkinin zamanlamasını yanlışda olsa sen belirlemiş oluyorsun.Birde şunu unutma normalde meyvanın üstündeki sürgünle üretilmiyor aslında bitki,yavru sürgünler ile meyva alınıyor, yavru sürgünlerde 1 senede çiçek açıyor.Ama biz meyva sürgünü kulladığımız için 18 aydan önce uyarma işlemi yapmamanı tavsiye ediyorum.sevgiler
Taitanus, bitki sadece bir kere mi meyve veriyor? Yoksa aynı bitki bir sene sonra tekrar meyve veriyor mu?
Elma ile uyarılma masıl oluyor?
tainatus
09-03-2008, 21:13
evet, her bitki yılda sadece bir tane meyva veriyor fakat bitki ölmüyor yan taraftan yeni yavru veriyor resimleri ilave ettim bakarsan daha iyi anlayacaksınız. Elma ile uyarma konusuna gelince bitki meyva verecek olgunluğa eriştiği zaman ; ev ortamında asetilen gazı verilerek çiçek açmak için uyarılması gerekiyor.Doğada ise diğer bitkiler meyvalar hayvanlar vesaire ile zaten kendiliğinden gerçeklesiyor.
tainatus
09-03-2008, 21:21
Resimler burada
Yani aynı kökten meyva alıyorsunuz yine? Saksı büyüklüğü ne kadar kabaca?
Kaloriferin önünde olduğunu görüyorum, ısı sorun oluyor mu?
tainatus
10-03-2008, 22:17
Evet resimde görüldüğü gibi ana bitki yeni sürgün veriyor ve yeni meyva oradan oluyor.saksı büyüklüğü ortaboy takriben 30 cm çapındadır.Kalorifer önü en iyi güneş aldığı yer oduğu için,2 yıldır aynı yerde.Isıdan dolayı da herhangi bir sorun yaşamadım, sadece toprak çabuk kuruyor oda önemli değil çünkü sulamayı bitki üzerine direk uyguluyorum ( tam ortasına su dolduruyorum).
Çok güzel taitanus. Bizler ortasına su değdirmeyin diye yazdık ama siz tam tersini uygulayıp başarılı olmuşsunuz. Yeni sürgün de şahane :) Ellerinize sağık...
benim ananasım köklenmedi:(ikinci ananasımı suda köklendirmeye çalışıyorum ..umut verici gözükmüyor
Benim ananasım da sanırım soğuklardan etkilenmiş.:( Ortasında yeşillenmiş olan minicik yaprakları yok artık.
Merhaba arkadaşlar, ben 3 yıl önce tek olarak Antalya'dan aldığım ananas fidesini diktim. 3 yıl boyunca meyva alamadım.Tainatus'un bizlere aktardığı asetılenleme olayı yapamadığım için alamamımışım demekkı. tainatus kardeşimiz bize bu asetilenleme işini tam olarak nasıl yapılacağını analatırsa 3 yıllık hasretim sona erecek sanırım. Elmayı veya karpit taşlarını bıtkının yanına direkt koyunca bu işlem tamamlanıyor mu? ( resimleri de en kısa zaman da sizlerle paylaşma istiyorum]
Yazılarınızı okuduğumda heveslendim,hemen bir ananas alarak bu kervana katılmak istedim.Bugün köklenmeye başladığını gözlem yaptığım ananasımı hafta sonunda 20 cm çaplı saksı ile buluşturacağım.Evde bulundurduğum saksı toğrağına (torf+dere kumu+bahçe toprağı+eski koyun gümresi) dikeceğim.İlginç bir İki yıl olacak. :)
Merhabalar,
Burda yazılanları okuyup da heveslenmemek ne mümkün!Ben de ilk okudugumdan beri istiyordum ve sonunda dün gidip bir tane ananas aldım.Eğer tutacak olursa size fotoğrafını gönderirim.
Bu güzel bilgileri paylaştığınız için çok teşekkür ederiz.Bugün ben de deneyeceğim.Şu an kurutma safhasındayım.Eğer başarırsam sizlere bir fotoğraf gönderirim.
Merhaba arkadaşlar, foruma tesadüfen geldim ve evde ananas yetiştirmek benim de ilgimi çekti. Mesajları okudum ve ben de bulduğum ingilizce bir kaynağı sizlerle paylaşmak istedim. Kısaca yazanları özetlemeye çalışayım;
1-Evde ananas yetiştirebilmek için öncelikle güneşli bir pencereye ve dengeli bir ev içi iklimine ihtiyacımız varmış (aşırı ısınıp soğumayan ve de cereyanda olmayacak bir bölge) Her bitkiden bir adet meyva alabilirmişiz ve alacağımız meyvalar tropik bir bölgede yaşamadığımız sürece o marketlerdeki gibi kocaman olmayacaklarmış :rolleyes:
2-Gelelim köklendirilecek meyve seçimine; yeşil ve taze olanı en iyisiymiş fakat bu özellikteki bir meyveyi yemek istemeyeceğimizden (eğer sadece dikmek için seçmiyorsak) biraz olgunlaşmış olanı seçebilirmişiz de. En iyi seçim önceki mesajlardaki gibi yaprakların kolay kopup kopmadığına bakarak yapılıyormuş. Eğer kolay koparsa almayın onlar fazla olgunlaşmış demekmiş :rolleyes:
3- Kökleme için hazırlık; Öncelikle yapraklı kısmı meyve kısmından ayıracakmışız ve meyve kalmamasına dikkat edecekmişiz, meyve kalırsa toprakta çürürmüş. ( bir iki arkadaşımızın başına gelmiş bu önceki mesajlarda) Bknz:resim 1
4- Şimdi yapraklı kısmın altında kalan yuvarlak gövde kısmını, kesikte küçük yuvarlaklar veya noktalar halinde kök filizleri görene kadar dikkatlice ince ince kesiyoruz. Bu kök filizleri kökün çıkacağı yer ve onları görmemiz çabuk köklenmesi için önemliymiş. Bknz:resim 2 (eğer şanslıysak bazı ananaslarda kök bulabilirmişiz de)
5- Toprakta daha kolay başvermesi için en alttaki yaprakların 1-2 cm altından tabana doğru birazcık soymamız gerekiyormuş. Bknz: resim 3 ;)
6- Dikmeden önce yaklaşık 1 hafta güneş görmeyen kuru bir yerde ters olarak kurumasını bekliyormuşuz aksi halde tam kurumayınca çürüyebilirmiş.
7- Dikmek için saksımızın kilden ya da topraktan olması gerekliymiş çünkü bu yapıdaki saksılar hava aldığı için ananasımızın çürümesini engellermiş, ayrıca normal bitki toprağı yeterli olurmuş; ama birazcık kum da karıştırmış diken arkadaşlarımız :) Toprağın nemli ama ıslak olmaması gerekliymiş ve sularken yaprakları da spreylemek lazımmış. bknz: resim 4 Haftada bir sulamak ve yılda 4 ya da 6 kere gübrelemek yeterliymiş.
8- Ananas bitkisi çok fazla ışığa ihtiyaç duyarmış bu yüzden kış aylarında güneşli bir pencere dibinde soğuktan ve cereyandan korunaklı bir yerde durması gerekiyormuş.
9- Yaz aylarında öncelikle direkt güneş almayan bir yerde 1-2 gün alıştırdıktan sonra güneşli alanlara koyabilirmişiz. Aksi halde ananasımızı yakabilirmişiz.
10- Dikkat edilecek bir husus da asla 16 derecenin altındaki ısıda bırakmamak gerektiğiymiş.
11- Gelelim meyva alma kısmına; meyve almak ananası yetiştirmekten daha da zormuş ve normalde 2 yıl sonra 30-35 cm boyuna geldiğinde ancak meyve verirmiş.
12- Korkmayın daha önce meyve almanın yolu da varmış:p ; Bunun için günlerin daha kısa gecelerin daha soğuk olduğu kış aylarını seçmeliymişiz ki normalde de ananas bu zamanlarda meyve verirmiş. Ananasımızı saksısıyla ve olgunlaşmış elmalarla beraber bir plastik torbanın içine alacakmışız. Yaklaşık 2 hafta kadar bekledikten sonra, elmaların çürürken salgıladıkları etilene gazı ananasın yaprak büyütmeyi bırakıp çiçek açmasını sağlayacakmış.
13- Anasımızı torbadan çıkarıp güneşli cam kenarına tekrar koyduktan sonra çiçeğimiz çıkacakmış ve bir kaç ay sonra çiçek kuruyacak ve yavaş yavaş meyvemiz çıkmaya başlayacakmış.
14- Meyve altın sarısı rengini aldıktan sonra nihayet :D yenecek kıvama gelecekmiş. Bu sırada yeni filizler farkedebilirmişiz ve bu filizlerden de aynı metodla ananas yetiştirebilirmişiz. Ayrıca topladığımız meyveden de aynı yöntemle meyve alabilirmişiz. :D
Bknz: resim 5
Umarım faydalı olur arkadaşlar ben de bu yöntemle deneyeceğim ve resimleri ekleyeceğim sizler de bu yöntemle denerseniz haber verin sonuçları karşılaştıralım...
Kaynak: http://yougrowgirl.com/grow/save_pineapple.php
bu gün gidip taze bir ananas aldım hatta kendileri ekşiydi okadarki taze:Dneyse deniğiniz gibi yapmayı unuttum ananası temizledikten sonra hiç bekletmeden %60 saf su %40 ise normal su olmak üzere karıştırdığım suya koydum.bekliyorum köklenecekmi acaba?merak ediyorum:D
evet, her bitki yılda sadece bir tane meyva veriyor fakat bitki ölmüyor yan taraftan yeni yavru veriyor resimleri ilave ettim bakarsan daha iyi anlayacaksınız. Elma ile uyarma konusuna gelince bitki meyva verecek olgunluğa eriştiği zaman ; ev ortamında asetilen gazı verilerek çiçek açmak için uyarılması gerekiyor.Doğada ise diğer bitkiler meyvalar hayvanlar vesaire ile zaten kendiliğinden gerçeklesiyor.
o gaz nasıl veriliyor onu anlamadım bilen var mı?
o gaz nasıl veriliyor onu anlamadım bilen var mı?
214 nolu mesajın 12. maddesinde aradığınız bilgi mevcut...
12- Korkmayın daha önce meyve almanın yolu da varmış:p ; Bunun için günlerin daha kısa gecelerin daha soğuk olduğu kış aylarını seçmeliymişiz ki normalde de ananas bu zamanlarda meyve verirmiş. Ananasımızı saksısıyla ve olgunlaşmış elmalarla beraber bir plastik torbanın içine alacakmışız. Yaklaşık 2 hafta kadar bekledikten sonra, elmaların çürürken salgıladıkları etilene gazı ananasın yaprak büyütmeyi bırakıp çiçek açmasını sağlayacakmış.
aynı şekilde yeşil muzu alıp elmalarla (çürümesine gerek yok) birlikte aynı kutuya koyasanız yaklaşık bir hafta içerisinde, oldukça tatlı olgun muzlar elde edebilirsiniz, benim tarafımdan denenmiş ve test edilmiştir:)
Bugun bende deneme amacli bir pineapple aldım bakalım ne olacak. gerci ne zaman böyle sevkle yazsam sonuc hüsran oluyor ama...
tainatus
02-06-2008, 22:53
Merhaba arkadaşlar ,uzun zamandır siteya bakamadım kusura bakmayın.
ASETİLLEME;
Öncelikle bitkinizin en az 1 yıllık olması gereklidir.Bundan sonra marketlerde golden elma diye adlandırılan altın sarısı renkli (mümkünse berelenmiş) iki tane alıp bitkinizin yanına koyuyorsunuz, hava almayacak şekilde mümkünse koyu renkli poşet ile tamamen kapatıyorsunuz. Bu şekilde 5 gün kapalı tutuyorsunuz.5. gün poşeti açıp bitkinizi çıkartıyorsunuz bu esnada kesif bir asetilen kokusu alıyorsanız ( amonyak kokusuna da benzer) aşılama işleminiz başarıyla tamamlanmıştır.Ve bu aşamadan sonra 1 ay bekliyorsunuz.Tam 1 ay sonra artık orta kısmını incelediğiniz zaman küçük dikensi bir yapının gelişmeye başladığını göreceksiniz.Yaklaşık 1 ay içindede benim fotoğraflarda görüceğiniz aşikar bir çiçeğiniz olacak.Bu çiçek 10 gün içinde meyva şekline dönüşecek ve büyümeye başlayacaktır.Takriben 4 ay sonrada maxsimum büyümesini tamamlıyor ve sararmaya başlıyor.Herkese afiyet olsun.
darkfriairs
06-06-2008, 23:19
2 sene sonunda 1 meyve, ertesi sene gene bir meyve olarak devam mı edecek?
Maydon0z
16-06-2008, 15:33
Millet bizim ananas pacayi kurtardi :p
40809
Daha dun buyuk saksiya aldim, simdiye kadar plastik bardakta yasiyordu :D Ama koklendigi iyi belli oluyordu. Ananasa tepeden su vermemenin bence bi sakincasi yok, ben tepeden suluyom 2 aydir ve gayet iyi gelisiyor.
ben 12yaşındayım
ananas yetiştirmesini sizden öğrendim teşekkürler
buda benim concon. resmi cekeli epey oldu bakalımne olucak sonu:)
arkadaslar ıyı guzel ugrasıyoruzda dıktıgımı meyvelerın genclık kısırlıklarını bılmemız gerekmez mı ?
Merhaba arkadaslar benimde 3 yıldır meyve verecek diye beklediğim ananasımdan nihayet asetilenleme (karpit kullanarak yaptım) işleminden sonra meyve alabildim.:p:p:p Aşağıda resimleri var. Benim ananasımın yaprakları 3 yıldır meyve vermeden büyüdüğü için biraz devasa oldu.:p:p:p
Süper... Merakla meyve veren bir bitki fotoğrafı bekliyordum. Emeğinize elinize sağlık.
Mersin'de artık ananas üretiliyor :)
ben de iştahlandım en yakın zamanda marketden ananas alıp deneyeceğim. paylaşım çok güzel di teşekkürler.
oceanheart
25-06-2008, 17:21
Merhaba arkadaşlar ben de daha önce ananas yetiştirmeyi denemiş ama başaramamıştım şimdi birkaç değişik yöntemi aynı anda denemeyi düşünüyorum, sormak istediğim konu özellikle suya konulan ananaslarda bu su ananas köklenip saksıya alınana kadar aynı su olarak kalıp sadece eksilen kısım mı tamamlanıyor yoksa hergün su değiştiriliyor mu
şimdiden teşekkürler ve iyi akşamlar,
konu dışı ama haydi Türkiyem kim tutar seni devir Almanları
DARKFRİAİRS'İN 222. MESAJDAKİ SORUSUNA CEVAP:
Arkadaslar, meyvesi alınan bitkinin diplerinden yeni fideler cıkıyor sonraki yıllarda bu fidelerden meyve alınıyor. diplerinden birden fazla fide cıktığı için senede birden fazla meyve alınabilir. Benim bitkimin dibinde bircok irili ufaklı fideler mevcut. Ben bunları ana bitkiden ayırıp coğaltmayı düşünüyorum. Resimleri gelişmeler çercevesinde sizlerle paylasırım.
HOŞÇAKALIN
Benim ananas biraz büyüdü:D
tahmn ettiginiz gibi hazır aldım bunu, ama gelişimi devam ediyor, aldıgım güne göre yuzde 30 boy attı.Acaba hangi mevsimde meyve verir, ve daha önemlisi meyve verme öncesi ortasından yeni bir filiz çıktıktan sonra mı elma olayını deneyecegim?
oceanheart
08-07-2008, 10:51
Arkadaşlar ben de geçenlerde Bornova Kipadan çok ucuza aldığım ananasları deneme üretimine başladım ama kserken klasik yöntem yerine koni şeklinde kestim ve yaprakları teker teker dikkatlice ayıkladım, resimden de gördüğünüz gibi bu şekilde zaten mevcut kökler zarare vermeden ananası dikime hazırlamak mümkün oluyor.
Bu şekilde hazırladığım ananaslardan 2 adet suya koydum, 1 adet direk torf karışımına diktim bir adet te içinde 3-5mm ebadında pomza dolu bir saksıya koydum. Saksının alt tabağına da sıvı besin ve su karışımı hazırlayıp koydum, Açıkçası bu yöntemden çok umutluyum zira hastalıklanma riski az olan ve hydrophonic yetiştiricilikte kullanılan bir yöntem (bu şekilde kabuğunu tamamen ayırarak diktiğim mangom şu anda yaprak açmak üzer. sonucu belli olunca sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyacağım.
İyi günler,
Ben de bir ananas alıp, tepesini köklendirmeye karar vermiştim. Henüz suya koyalı bir ay olmadı, köklenme başlamış..
Tavsiyem, önceki sayfalarda söylendiği şekilde tepe kısmını aldıktan sonra meyve kalıntıları iyice temizleyin, ve en alttaki sıkışık yaprakları teker teker koparın. Böylece yapraksız bir gövde bölümü oluşsun, çünkü kökleri, yapraklar gidince açığa çıkan yerden oluşuyor.
Benimki epeydir sudaydı, birgün çıkarıp baktım ki alt yapraklar çürümüş ve çok feci bir koku oluşmuş, yaprakları kopardım ve bitkiyi rahatlattım. Kökler biaz daha gelişince toprağa alacağım.
42874
42875
Kemal Kutlu
13-07-2008, 20:25
Seneye Haziran-Temmus Kesin Meyve alırsın :) Birde Onu Sogukdan Koruyacaksın Korumazsan Erir gider :( Meyve Yumru olusarak Gelısıyor.Bitkiyi Elma ile kandırmamıza gerek yok bırakalımda o heyecana ortak olalım.
sevgilerr
Benim ananas biraz büyüdü:D
tahmn ettiginiz gibi hazır aldım bunu, ama gelişimi devam ediyor, aldıgım güne göre yuzde 30 boy attı.Acaba hangi mevsimde meyve verir, ve daha önemlisi meyve verme öncesi ortasından yeni bir filiz çıktıktan sonra mı elma olayını deneyecegim?
oceanheart
14-07-2008, 13:40
Şu anda Bornova Kipada 2,9YTL ye ananas satıyorlar ve çoğu kimse ananasını reyon görevlisine hazırlattırdığı için köklendirilebilecek birçok ananas çöpe gidiyor.Ben 2 adet normal satınakldım ve görevliyle konuşarak 8 adet te çöpe gidecek uç kısımlardan alıp özel harca dikim yaptım.Diyeceğim şu ki fırsatı olanlar Kipaya uğrayıp bol miktarda ananas kafası alabilir.
ikinci köklendirme işlemim bitkide çürüme ve küfe sebep oldu. karanlıktan olabilir mi acaba? Küfü önlemek için ne yapabilirim?
Kemal Kutlu
14-07-2008, 20:37
Küfü Önlemek için kullandıgınız topraga %50 İri PERLİT ilave edin
sevgiler..
ama henüz suda... Torağa mı geçirsem? Hiç toprakta köklendirmedim
süperyıldırım
20-07-2008, 21:14
arkadaşlar ananası köklendirmek için illada toz hormon mu gerekiyor.
süperyıldırım
20-07-2008, 21:48
12244
Kuru yapraklara bakmayın onlar toprağa almadan önce köklendirme esnasında o hale geldi bende kesmedim birşey olur diye korktum.Tam ortadan şu anda tam olarak görünmüyor ama yeni yapraklar çıkıyor .Kısacası ANANAS tuttu;) Sıra meyvasını yemeğe kaldı;)
köklendirme esnasında bazı yaprakların kuruması veya solması normal mi:rolleyes:
süperyıldırım
21-07-2008, 10:56
ya bende yeni üye oldum adım ahmet dün ananas aldım şimdi suda bekliyor papaya ,ve kivi ektim bitecekmi bakalım
köklendirici toz hormon koymadan mı yaptın.ama benim dediğim ananas.
köklendirme esnasında bazı yaprakların kuruması veya solması normal mi:rolleyes:
Benim tutan ananasımında yapraklarının %80 i kurumuştu. Sonra ortasından yeni yapraklar çıkmaya başlayınca kalanlar da kurudu. Sonuç: Taze, yaşil yapraklar
süperyıldırım
25-07-2008, 09:03
Köklendirici hormon olarak Ne kullandıgınızı Ögrenebilirmiyim??
beyaz bir toz işte çiçekçilerde olabilir.
süperyıldırım
25-07-2008, 09:05
Köklendirici hormon olarak Ne kullandıgınızı Ögrenebilirmiyim??
beyaz bir toz çiçekçilerde olabilir
Ananasımın bugünkü kök durumu. Akşamüstü kısmetse toprağa dikeceğim.
43708
43709
süperyıldırım
26-07-2008, 07:40
suyuna hormon köklendirici bir şey koydun mu :p
süperyıldırım, lütfen yeni gelen arkadaşlar başlığında kendinizi tanıtın, forum kullanma klavuzunu okuyun ve yazılarınızı yazarken Türkçe'yi doğru kullanmaya özen gösterin. Ananas üretimi başlığını da başından sonuna kadar okuyun.
copur 09
01-08-2008, 18:13
Eski ananasım apartmanın avlundan alındığı için yeni bir köklendirme çalışması yaptım. Temmuz ayının ortalarında kipadan aldığım ananasın üst kısmını kesip poşete koydum. Evde eşim buzdolabına kaldırmış. 2 gün sonra aklıma geldi çıkarıp toz köklendirici sürdüm ve su içerisinde 4 - 5 gün bodrumda beklettim. Daha sonra torf bahçe toprağı karışımına diktim. Yer değiştirmesin diye az güneş alan balkonumda baktım ve sonuç;
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.