View Full Version : Ananas üretimi
Benim köklenmiş "ananas tepesi" de nihayet toprakla buluştu:
44261
Arkadaşlar ilk adım olarak ,öncelikle yeşil aksamı bol olan bir ananas seçmeliyiz . Marketten aldığımız ananasın soğuk hava deposunda fazla beklememiş olmasına dikkat etmeliyiz. Meyveli kısmın 1-2 cm alt kısmından kesiniz. Etli kısmı temizledikten sonra alt kısımda bulunan daha küçük boyda olan çanak yaprakları temizleyiniz ve daha sonra 3-4 gün kadar güneş almayan , hava akımından uzak bir alanda bekletiniz. Son adım olarakda bir su bardağına %0,006' lık IBA içerikli köklendirici hormon tozu ve 200 ml su karışımına koyunuz bu karışımı haftada 1 kez değiştirmeniz tavsiye olunur. 2-3 hafta içersinde köklenme oluşumunu gözlediğinizde Ananası %60 Torf %30 Taşlı tatlı su kumu %10 Kil. Buradaki Taşlı tatlı su kumu koyulmasındaki amaç drenajı sağlamaktır. Bitkinizi 17 Lt'lik saksıya dikebilirsiniz. Saksının dip kısmına orta irilikte çakıl taşları koyarsanız iyi sonuç elde edersiniz. Çünkü Ananas iyi drenajlı topraklarda yetişmektedir.
newyorker
17-08-2008, 20:52
bende alıp yarın hemen dikicem.
newyorker
17-08-2008, 20:52
resim eklerim
Arkadaşlar sizlerin anlattığı gibi ananası köklendirmek için hazırlarken önce meyveyi marketteki görevlinin kestiği hali bir çorba kasesine oturtmuştum. Mesajları okudukça meyve kısmının kurtlanmaya sebebiyet vereceğini ve temizlenmesi gerektiğini okuyunca başladım kesmeye. Bir iki yaprak yontunca baktımki kök var. Bu durumda mesajların içinde yazılı ama çok şanslı olursak yaprakların arasında köklüsüne de denk gelebilirmişiz. Şimdi ben o çok şanslı mıyım?
Sayın eylems, kökler yaprak aralarındaki kısımdan çıkar, meyveden arta kalan yerde değil. Bu yüzden suda bekletirken alt sıralardaki yaprakları koparıp, çıkacak köklere yer açmakta fayda var.
babilkusu
16-09-2008, 01:04
bilgekaan arkadaşımızın konusuna affına sığınarak ekleme yapmak istiyorum.
Ananas çok ilgimi çeken ve yemekten büyük zevk aldığım bir meyve bende yetiştirmeyi düşündüm. Çekirdekten yetiştirmeyi düşünüyordum ama buradaki durumu görünce iki türlü de denemeye karar verdim. Ananas hakkında kısa bir araştırma yaptım. Buraya yazan arkaşların bazılarında ısı ve iklim sorularıyla karşılaştım belki cevap veren olmuştur (bütün cevapları okuyamadığım için bilmiyorum) yine de araştırmamadan kısa bilgiler vermek isterim.
Ananas ilk Güney Amerikada bulunmuş sonra İngiltere ve Fransaya taşınmış oralarda da yetiştirilerek yayılmış. Buradan da anlaşılacağı üzere ananas için sıcak bir iklime gerek yok. Çekirdektende yetiştiği bilinmektedir, fakat bilgekaan'ın ve diğer arkadaşların deneyimleri gösteriyor ki çillendirerek yetiştirmek daha pratik ve hızlı bir yol.
Bende başarıya ulaşacak olursam sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyacağım. Sağlıcakla ve esen kalın ağaç dostları...
bilgekaan arkadaşımızın konusuna affına sığınarak ekleme yapmak istiyorum.
Ananas çok ilgimi çeken ve yemekten büyük zevk aldığım bir meyve bende yetiştirmeyi düşündüm. Çekirdekten yetiştirmeyi düşünüyordum ama buradaki durumu görünce iki türlü de denemeye karar verdim. Ananas hakkında kısa bir araştırma yaptım. Buraya yazan arkaşların bazılarında ısı ve iklim sorularıyla karşılaştım belki cevap veren olmuştur (bütün cevapları okuyamadığım için bilmiyorum) yine de araştırmamadan kısa bilgiler vermek isterim.
Ananas ilk Güney Amerikada bulunmuş sonra İngiltere ve Fransaya taşınmış oralarda da yetiştirilerek yayılmış. Buradan da anlaşılacağı üzere ananas için sıcak bir iklime gerek yok. Çekirdektende yetiştiği bilinmektedir, fakat bilgekaan'ın ve diğer arkadaşların deneyimleri gösteriyor ki çillendirerek yetiştirmek daha pratik ve hızlı bir yol.
Bende başarıya ulaşacak olursam sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyacağım. Sağlıcakla ve esen kalın ağaç dostları...
Sıcak iklime gerek duyar ; Ananas bitkisi 33 C sıcaklıkta optimum gelişir. 40 C ve yukarısı sıcaklıklar güneş yanıklarına sebep olur . 18 C derece hava sıcaklığının altında dormant hale geçer. 13 C sıcaklıkta gelişimi tamamen durur. -1 C sıcaklıkta ise ölüm noktasıdır.
tolgahann
29-09-2008, 23:34
arkadaşlar bende daha önce söylediğiniz şekilde 4 adet ananası yetiştiricem diyerek çürüttüm neyi yanlış yaptığımı bilmiyorum ama durmak yok bu gün bi tane daha ananas alıp bir deneme daha yapmaya karar verdim. aşağıya resimleri ekliyorum bakalım bu sefer ne olucak:)
Sayın tolgahann, alttan 5-6 sıra yaprağı çekinmeden koparın, 1,5-2 cm kadar boğaz ortaya çıksın. Kökler yaprak ek yerlerinin aralarından çıkıyor, o kısımlar yaprakla kapalı olduğunda, suda dura dura yapraklarla birlikte her yer çürüyor.
247. Mesajdaki yolladığım ilk fotoğrafa bakarsanız, ne demek istediğimi daha rahat anlayacaksınız.
tolgahann
04-10-2008, 18:36
Sayın tolgahann, alttan 5-6 sıra yaprağı çekinmeden koparın, 1,5-2 cm kadar boğaz ortaya çıksın. Kökler yaprak ek yerlerinin aralarından çıkıyor, o kısımlar yaprakla kapalı olduğunda, suda dura dura yapraklarla birlikte her yer çürüyor.
247. Mesajdaki yolladığım ilk fotoğrafa bakarsanız, ne demek istediğimi daha rahat anlayacaksınız.
sn. nariel bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim.biraz önce 247. mesajdaki gibi yaprakları kopardım şimdi suda hergün suyunu değiştiriyorum.bu arada ananasınız çok güzel köklenmiş maşallah
Süha Şendoğan
09-10-2008, 11:35
Yaklaşık 1 aydır suda beklettiğim Ananas bu hafta kök vermeğe başladı.Suyunu 2 günde bir değiştirip pencere kenarında beklettim.Kök biraz daha gelişince toprağa almayı deneyeceğim.Bu arada dip yaprakların büyük bir kısmı kurudu fakat üstteki yapraklar taze.
Süha Şendoğan
10-10-2008, 11:14
Ananasın son durumu..
tolgahann
12-10-2008, 19:38
Ananasın son durumu..
Sn. Turco benim ananasında yaprakları sizinkiler gibi sararıyo sizinki köklendiğine göre benimkide köklenir herhalde dime? :)(
Süha Şendoğan
13-10-2008, 11:02
Yaklaşık bir aydır suda halen çıkartmadım.Bu hafta sonu toprağa almayı düşünüyorum.Sizinki büyük bir ihtimal kök verir alt yaprakların kuruması doğal.
Harun Parlak
13-10-2008, 11:09
Ananas üretmek isteyen arkadaşlar. Ananasın meyvesini kesip üst kısmı ayırdığınızda. Direk torfa dikerseniz yaşama yüzdesi daha fazla olacağını göreceksiniz. **** en azından her iki yöntemi deneyin. Ben her ikisinide denedim sonuç direk torfa dikdiğim başarılı oldu. Birde kışın soğuk havalarda mutlaka sıcak bir ortama alın. İSTANBUL haavasında bile soğuklarda etkilenip ölebiliyor. Don yapan gecelerde mtlaka korunmalı.
Süha Şendoğan
15-10-2008, 10:54
Daha fazla sabredemeden ananası dün akşam saksıya aldım inşallah kurumaz.
Mevsim olarak pek uygun olmıyabilir ama denemekte fayda var.
Durum ananastan ananasa değişiyor. İlk ananasım harika gelişti ama daha sonraki ananas; aynı işlemleri uyguladığım ve aynı koşullarda tuttuğum ikinci ananasım daha kök veremeden çürüdü.
Süha Şendoğan
16-10-2008, 12:16
Saksıyı gündüzleri balkonda akşamları içeri alıyorum yapraklar şu anda canlı ama dediğiniz gibi ananastan ananasa değişme olabilir.
Gelişmeleri izleyelim.
Benim ananas gelişmeye devam ediyor. Gün boyu güneş altında ve çok rüzgar alıyor.
Süha Şendoğan
25-10-2008, 16:02
Sn.Nariel,
Ananasın gelişimini inceledim bayağı aşamaları altlatmış inşallah bundan sonra bir problem çıkmaz şu anda gayet güzel görünüyor.
BenBen1967
25-10-2008, 16:15
Benim garibim camı açarken kırılmıştı.Tamda köklerin üstünden.Sanki özellikle bıçakla kesilmiş gibiydi, ne kök kalmış üstünde ne birşey. Tekrar aynı toprağa diktim köklendi. Demek direkt toprağa dikincede oluyormuş.
Aynı çeliği ilk suda bekletip köklendirmiştim oysaki kırılınca bu tutmaz hadi bir deneyeyim kaybedecek fazla bir şey yok diye düşünmüştüm. ;)
tolgahann
25-10-2008, 16:27
Benim ananas gelişmeye devam ediyor. Gün boyu güneş altında ve çok rüzgar alıyor.
Sn Nariel sizin ananas bayağı bir yol almış maşallah o ne güzellik.
Sağolun, gerçi meyvesini yemeye daha çok var ama olsun.. Baharda saksı değişimi yapmayı planlıyorum, daha geniş ve derin saksıda çok daha iyi gelişir herhalde..
Süha Şendoğan
27-10-2008, 16:30
Benimde saksıya alalı 10 gün oldu ama 10 gündür İstanbul ve Yalova'da olduğumdan son durumu nedir bilemiyorum inşallah bir sorun çıkmamıştır.
Sn. turco, havalar serin gittiğinden su problemi olmamıştır bence, güneş de alabildiyse sorun yoktur.
Süha Şendoğan
29-10-2008, 09:09
Sevgili Nariel,
Zaten bu mevsimde tutarmı tutmazmı bilmediğimden sadece deneme amacıyla bu türlere yöneldim aynı şekilde Avokado ve Mango'da köklendirdim ve saksıya aldım.
En kötü ihtimalle bahara doğru tekrar deneyeceğim.
Sanada başarılar fotoda çok sağlıklı belli oluyor.
Süha Şendoğan
10-11-2008, 09:58
Saksıya aldığım ananas dün yaptığım incelemede sapa sağlam yerinde duruyor.Gerçi biraz fazla sulanmış ama şu anda bir bozulma yok.
Merhabalar,
Ananas yetiştirmeye karar verip araştırma yaptım ve sizlerin bunu daha önce düşündüğünü gördüm hoşuma gitti. İş çıkışı alıp sizin deneyimlerinize göre dikeceğim,sonuçları sizlerle paylaşırım.Teşekkürler
Şu ana kadar ne diktiysem veya ektiysem oldu diyebilirim.Nazar değmesin.Sanıyorum formülü
sevgi.
Süha Şendoğan
21-11-2008, 13:50
Sn.Ülker,
Madem merak sardı deneyin en kötü ihtimal baharda tekrar denersiniz.
Süha Şendoğan
24-11-2008, 09:05
Sevgili Nariel,
Hafta sonu kontrol ettiğim ananas fazla su verme dolayısıyle **** ortadan fazla su verildiğinden yarı yapraklar kopmuş ama kök toprakta sağlam sence bu durumda tekrar filizlenme durumu olabilirmi yoksa durum umutsuzmu ?
Sayın turco, bence kök sağlamsa uzun zamanda da olsa yeniden filizlenir. Fotoğraf koyabilirseniz daha net yorum yaparız.
Benim ananas bol bol sulanıyor, balkonun yağmur alan bir köşesinde, yağmur yağdığında ortası, toprağı, tabağı suyla doluyor ama bir problem yok. Yağmur olmadığı zaman da gelişigüzel ve bolca sulanıyor.
bitkiseli
24-11-2008, 20:19
Ben de ananas köklendirmek istiyorum ama marketteki ananasların yaprak kısımları tamamiyle kuru, hiç yeşil kısım yok, acaba bu şekilde köklenme gerçekleşebilir mi?
Süha Şendoğan
25-11-2008, 08:17
Sevgili Nariel,
Sulamayı yapan arkadaş maalesef aşırıya kaçmış bu yüzden sağlam ananas şu anda tehlikede ama yakında tekrar kendim bakıma alacağım belki yaşatma şansım olabilir.
Tavsiyene teşekkürler.Sn.Bitkiseli Carefour'larda yeşil yapraklı Ananaslar bulmak mümkün.
Manolya Çiçeği
06-12-2008, 08:39
Bende ananas yetiştirmeğe merak sardım en yakın markete gidip birtane alacağım.
Süha Şendoğan
17-12-2008, 15:29
Arkadaşlar,
İstanbul'da ucuz Ananas arayanlar Ümraniye'deki (Ikea yanındaki) Real markette bulabilirler.
Fiyatı 4,- YTL civarında.
Köklendirmek isteyenlere duyurulur.
Süha Şendoğan
08-01-2009, 08:56
Yalova'da yeni açılan Kipa mağazası Ananas'ta ucuzluk yapmış.Bayağı iri ananaslar 4.-Tl.civarında.
Ananastan meyve alabilen oldu mu acaba?
Lonicera
19-01-2009, 18:35
Dün marketten aldığım ananasın üst kısmını traşlayıp perlit-torf karışımına diktim. Çok az miktarda IBA sürdüm. Ayrıca meyvede rastladığım 3 tohumu da, farklı bir kaba ektim. Bakalım nasıl bir sonuç alacağım. Tohumdan deneyip olumlu sonuç alan var mı bilmiyorum.
bende bir ananas diktim ama göbeği çürümüş gibiydi tutarmı acaba.
Süha Şendoğan
22-01-2009, 08:56
Benim önceki denemelerim pek olumlu sonuç vermedi tamamen çürümesede ananas kötü görünüyor ama ne varki toprağa sıkı sıkı yapışmış durumda, sanki beni atma baharda canlanacağım der gibi.
Bende onun hatrına balkonda halen tutuyorum.
Benim ananas da çok iyi durumda değil, yapraklarının uçları kahverengileşmiş ama göbekten yeni çıkan yapraklar sağlıklı. Sanırım çok sulamışlar, o yüzden hırpalanmış biraz.
Süha Şendoğan
22-01-2009, 11:52
Sevgili Nariel,
Ananas çok az su istiyor bence, benim ilk denememde tam su problemini hallettiğim sırada taşınma işimiz olduğundan sulama işini mecburen emaneten yaptırdık fazla sulamadan dolayı canlı ananas bir anda çürüdü gitti.
ercankavak
18-02-2009, 02:01
Bence çimlenmenin hızlı olması için biraz bira içirtirsek rahatlayıp çimlenirler fazla içirmeyin kafayı bulmasınlar :eek::p
Süha Şendoğan
26-02-2009, 09:25
Dün akşam Kipa'dan meyveleri kesilmiş imha edilmek üzere bekleyen 3 ananası almayı başardım ama sorun şu bu havalarda bunları nasıl köklendireceğim.
Ayrıca sevgili Lonicera'nın sorduğu tohumdan yetiştiren varmı sorusuna pek cevap geleceğini sanmıyorum.
Meyveden yetiştirmek bukadar zahmetliyse kimbilir tohumdan nasıldır, deneyen varsa buradan deneyimlerini aktarsınlar lütfen.
arkadaşlar geçen gün gördüm, istanbul cevahir alışveriş merkezinde koçtaş alışveriş merkezinde dikilmiş anas satılıyor meyveside var. görmek isteyenlere duyrulur.
kartal koçtaş ta da ben bugun gördüm
29 TL idi sanırım.
Benimde 1 ananasım var ama meyva vermiyor neden acaba,
resmini ekliyorum..
Lonicera
13-04-2009, 14:52
19-1-2009 tarihinde, köklendirici hormon uygulayıp dikmiş olduğum ananas çürüdü. Ayrıca 3 adet tohumu da çimlenmedi. Tekrar denemeyi düşünmüyorum.
Süha Şendoğan
13-04-2009, 15:46
Üçüncü kez denediğim ananas çürüdü, artık bende denemekten vazgeçtim.
Benimki tüm kış dışarda durdu ılıman iklimde, dış yaprakları biraz zarar görse de gelişimine devam ediyor. Yakında gübreleme yapmayı düşünüyorum (saksısını büyütmekle beraber).
tolgahann
13-04-2009, 19:22
Ben de ananastan vazgeçtim son denememde tam köksaldı derken çürüdü.Nariel'inkine bakıp avucumuzu yalarız arık.:(
Mevlüt36
14-04-2009, 13:57
Çürüyen bölgeleri bıçakla iyice temizleyin, çürükler ilk etapta lokal olur..Bu aşamayı geçmemişse şansınızı deneyin..
arkadaşlar ben yeni katıldım yanlış bişey yazarsam kızmayın.bende denedim bu ananası ama olmadı 1 haftada kökü çıktı mam uzamadı. suda bekletince de çürüdü. ne yapmam gerekir
bir de ricam var kökleri gösteren foto yollarsanız sevinirim
Dün akşam Kipa'dan meyveleri kesilmiş imha edilmek üzere bekleyen 3 ananası almayı başardım ama sorun şu bu havalarda bunları nasıl köklendireceğim.
Ayrıca sevgili Lonicera'nın sorduğu tohumdan yetiştiren varmı sorusuna pek cevap geleceğini sanmıyorum.
Meyveden yetiştirmek bukadar zahmetliyse kimbilir tohumdan nasıldır, deneyen varsa buradan deneyimlerini aktarsınlar lütfen.
evet dostum ben meyveden de yetiştirdim tohumdan da. Bence tohumdan çimlendirilmesi daha kolay. yaklaşık olarak 19-25 gün arasında uygun koşullarda çimleniyor. Ben torf kullanmıştım. Ve sürekli nemli idi. Çünkü türkiyede satılan ananasların büyük çoğunluğu soguk hava depolarında bekliyor. Eğer bulabilirseniz yerli ananas alın daha başarılı olursunuz yerli ananasta. Ama şunu eklemem gerekli Türkiyede yetiştireceğiniz ananas meyvesi fazla şeker ihtiva etmeyecektir. Asit oranı yüksek olacaktır. Benim şu an 2 tane yetişmiş ananas var bir tanesi bahçede kış soguklarından korumam oldukça zor oluyor diğeri ise saksıda ekili. Tohumdan yetiştirdiğim ananası yanlışlıkla toprak değişimi sırasında öldürdüm. Bu yıl tekrar deneyeceğim elimde 8-10 tane tohum var. Tohumdan deneyecek arkadaşlara tavsiyem tohumları çıkardıktan sonra limon sulu suda bekletin tohumlar iyice temizlensin.
Benimde 1 ananasım var ama meyva vermiyor neden acaba,
resmini ekliyorum..
Ananasın meyve vermesi güçtür. Meyve vermeye zorlaman gerekli. Etilen gazı veya Elma muz kabuklarını öz kısmına yerleştirip poşete sarmalısın 1 hafta bu şekilde bekletmelisin. Ama hangi mevsimde yapıldığını bilmiyorum.
YeşilSeven
15-06-2009, 10:31
Benim tohumdan yetiştirdiğim ananaslar da bunlar. 1 aydan fazla nemli kilitli poşet içerisinde güneş gören yerde beklettim. Daha sonra uçlanma başlayınca ıslak kağıt havlu üzerinde bir hafta kadar beklettikten sonra viyole aldım. Şimdi mini mini yapraklanmaya başladılar.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=85714&d=1244708924
İyi geceler herkese. Ben bu konuyu ilk defa okudum. Avakado yetiştiriliciğine bakarken böle bir olayın varlığını fark ettim. Bende aşırı çok istiyordum ananasımın olmasını. Çünkü çok sevdiğim ve beğendiğim bir meyvedir kendileri. Arkadaşlar benim sormak istediğim şey deneyimlerinizden yaralanarak acaba suda mı köklendirmek daha verimli yoksa direk toprağa ekmek mi. İnşallah yarın bir taze ananas bulurum ümiti ile bütün marketleri gezicem. Bu konu hakkında engin bilgileriniz ve deneyimleriniz ile beni aydınlatırsanız çok müteşekkir olucam.
Dün geziyordum bide ne göreyim tazeden bile taze bir ananas hemen kaptım. Bende ektim sonunda ananası ama ben araştırdığım bi sitede direk toprağa ekin diyordu. Bende o bilgiyi uyguladım. Çelikleme yaptım yani inşallah tutar. Kök kısmı görünene kadar kestim ve alt yapraklarını ayıkladım gelişmeleri yazmaya devam edicem. Bir kaç resim çektim şimdi onları gösteriyorum size.
89669
89670
Selam arkadaşlar benim ektiğim ananas tuttu galiba. Ortasından bir yaprak verdi. Ben kendi deneyimimi paylaşmak istiyorum sizlerle arkadaşlar. Ben sitede anlatıldığı gibi önce suda bekletip, sonra toprağa ekmedim. Direk çelikleme yöntemi ile toprağa daldırdım. Bu toprağa daldırma işleminden önce yaptıklarımı size anlatıyorum şimdi.
Daldırma işleminden önce başka bir sitede okuduğum gibi;
1-1 parmak aşağıdan etli tarafından kestim.
2-Geri kalan etli kısmını kestim.
3-Biraz alt yapraklarını kopardım.
4-Alt kısmından çok yavaş yavaş yukarı yapraklara doğru kestim.
5-Yukarı doğru gittikçe dikkat edeceksiniz ve kök oluşumları gibi uzantılı kısımları göreceksiniz.
6-Tam oraya geldiğinizde kesme işleminizi bırakın ve yarım gün suda beklettim.
7-Toprağa ektim onu.
3 gündür dikkat ediyorum. Yaprakları solması durdu ve orta yaparaklar çıktı.
Ananaslar rüzgarda kalsa bir sorun teşkil eder mi? Devamlı sıcak ortam mı gerekli acaba?
Ben ananaslarımı yanlış yerde bakıyormuşum. Güneş olmayan yerde forumu dikkatlice taradım güneş gören yer seçmek gerekiyormuş.
Güneş alan yere taşıdım sanki güneş yanıkları oluştu. Bende tekrar güneş olmayan ama aydınlık köşeme taşıdım.
Değerli arkadaşlar uzun bi uğraştan sonra 3,5 ve nihayet 6ncı ile başarabildim..
Vallahi bravo!
Ben artık tepesini keserek denemeyi bıraktım. Geçen ay aldığımın içinden 3 tane tohum buldum ve onları ektim bakalım bekliyorum.
Ali İnan
30-08-2009, 21:35
Ben ananası önce küçük bir saksıya ektim, kökleri uzadı ve saksının altındaki deliklerden çıktı. Aldım, büyük saksıya geçireyim derken toprağı dağıldı, kokleri olduğu gibi açığa çıktı. Köklüdür, bir şey olmaz diye yine ektim ama yaprakları sararmaya başladı. Ne oluyor diye dibini eşeledim ve baktım ki kökler oldukça sağlıklı. Sizce bu bitkicağıza ne oluyor?
Ali İnan
30-08-2009, 21:41
Ben ananas filizini meyveli kısımdan ayırdım, önce küçük bir saksıya ektim, kökleri uzadı ve saksının altındaki deliklerden çıktı. Aldım, büyük saksıya geçireyim derken toprağı dağıldı, kökleri olduğu gibi açığa çıktı. Köklüdür, bir şey olmaz diye yine ektim ama yaprakları sararmaya başladı. Ne oluyor diye dibini eşeledim ve baktım ki kökler oldukça sağlıklı. Sizce bu bitkicağıza ne oluyor?
sancaktarizmir
01-10-2009, 15:18
Merhaba arkadaşlar bende uzun zamandır ananas yetiştirmeye uğraşıyorum banada yardımcı olursanız sevinirim.benim ananası 3 gündür suda bekletiyorum kenarlarından filizlenmeye başladı acaba şimdi bunu toprağa eksem olurmu
İKİNCİ RESİMDE KENARDAKİ FİLİZLER DAHA ÇOK BELLİ OLUYOR
Sayın sancaktarizmir ben hiç suda bekletmedem ektim ve başarılı oldum. Şu an 6 ay oluyor nerde ise ve hala sağlıklı bir şekilde yaşamaya devam ediyor. Bence ekebilirsiniz bir sakınca olmaz. Sizde gördüğüm kadarı ile meyveli kısmını da bırakmışsınız. Ben oralarını tamamen kesmiştim. Kök uçları başlangıç yerleri gözükene kadar. Bir yerde öle okumuştum.
sancaktarizmir
02-10-2009, 21:50
Sayın sancaktarizmir ben hiç suda bekletmedem ektim ve başarılı oldum. Şu an 6 ay oluyor nerde ise ve hala sağlıklı bir şekilde yaşamaya devam ediyor. Bence ekebilirsiniz bir sakınca olmaz. Sizde gördüğüm kadarı ile meyveli kısmını da bırakmışsınız. Ben oralarını tamamen kesmiştim. Kök uçları başlangıç yerleri gözükene kadar. Bir yerde öle okumuştum.
Tavsiyeniz için teşekkür ederim ben bunu torf ve dere topragı karışımı bir saksıya dikmeyi düşünüyorum İNŞAALLAH tutar
kızıl_karanfil
05-10-2009, 15:46
Benim tam 16 aylık ananasım var size resminide paylaşım bir ara hepsi sitrese girmişti fotoğrafta sinir krizi geçirmiş bitkileri göreceksiniz ama şimdi daha iyiler.:)
http://img270.yukle.tc/thumbs/9893DSC00257.JPG (http://img270.yukle.tc/image.php?id=9893DSC00257.JPG)
sancaktarizmir
06-10-2009, 09:21
bu mevsimde ananasları seraya alsam olurmu 1 hafta oldu suda bekleteli
kızıl_karanfil
06-10-2009, 12:54
Yoğ sen izmirdesin Yani akdeniz iklimi.Seraya alsan elbetteki iyi olur ama gerekmez sadece rüzgardan ve çok yağmurdan koruman yeterli olur.1 hafta olduysa da bir an önce ek artık :)
Ali İnan
22-10-2009, 19:31
Bence en garantisi sağlıklı bir filizin meyveli kısımlarını temizledikten ve en alttaki bir iki yaprağını kopardıktan sonra normal bahçe toprağına ekmek. Ben öyle yaptım, 20 nisan 2009'da ektim, 1 haftada kök verdi ve şu anda da oldukça sağlıklı. Ağustosta saksısını değiştirirken kökleri açığa çıktı, bende yeniden ektim(yani şaşırtmış oldum). Büyümesi yaklaşık 1 ay durdu ama şimdi tekrar büyümeye devam ediyor. Suda köklendirme gibi birçok yöntem denedim ama hepsinde çürüdü. Yeni başlayanlara benim tavsiyem kesinlikle bahçe toprağıdır.
Ayrıca ananas, soğuk havayı ve ev ortamındayken cereyanı hiç sevmiyor, hemen çürüyor. Bilgilerinize...
Ananasımın son hali ben tek denemede başarılı oldum. Su ile uğraşmadım yabancı bir siteden aldığım bilgi ile yukarıda da yazmıştım direk toprağa dikerek yaşatabildim. Ama orta dallarını çürüdüğü için kesmek zorunda kaldım yoksa bir birlerini çürüterek bitkim elden gidecekti. Kestim ortası açık dururken ne zaman ne zaman büyüyecek derken bir sabah beni şaşırttı. Tam ortasından taze filiz verdi. İşte resimleri çok ilginç bir görünüm aldı. Büyüyünce bakalım nasıl görünecekler.
111938
111939
Ali İnan
29-10-2009, 15:20
Çok güzell, tebrikler İsolet.
Güzel olmuş o filizin yanından daha başka da sürebilir.Yalnız saksıyı degismelisin biraz daha büyüt.Ben filiz uzadıkça büyütüyorum.Kökleri her defasında tabanı sarmış oluyo.Yaz aylarında ki gibi de büyümüyo
Başka içinden filizlerde sürebilir öle mi. Çok ilginçmiş. Şimdi değiştirmeye korkuyorum ya bişe olursa diye. Biraz daha vakit geçsin öle mi değiştireyim saksımı. Altına daha çıkmadı görünmyor yani kökler.
mylasoslu
14-11-2009, 20:42
Arkadaşlar bugün bir ananas aldım,kesip yedik.Kestikten sonra yapraklı kısmı çöpe atmıştım.Ananas nerede yetişir nasıl yetişir konuları hakkında konuşurken aklıma geldi siteyi araştırınca.Benim aklıma gelen şeyin 2 yıl önce sizlerin aklına geldiğini,denediğinizi ve tecrübelerinizi paylaştığınızı gördüm.
Çöpe attığım ananasın yapraklı kısmını suya ıslattım.Aranıza katılmaya karar verdim.şimdiye kadar evde çiçek yetiştiriyordum.Nasipse ananası da yetiştirmeye çalışacağım.
kızıl_karanfil
15-11-2009, 09:47
Marketlerden aldığımız ananaslar ticari olarak üretilip geliştirildiği için tohumları yokmuş.Ama normal bir ananas meyvesi biraz daha ekşi ve çekirdekliymiş.Ben tohumlarının resmine internette rastadım sizinle de paylaşim dedim.Ben ananastan çelik Alarak 1 fide elde ettim.1.5 yaşında ama hava sıcaklığı 15 derecenin altına duştuğu zaman soğuktan hemen etkileniyor.Baharda köyümüze ekecem kışın da sera yapacam.Bu ananas fidesi olduda hayatta kalmayı başarabildi diyelim, tuttu birde meyve verdi diyelim ,acaba çekirdeklimi meyve verir yoksa çekirdeksizmi?Vermesse fidanı korkutsak yani kendisini ölüme yakın hissetirsek soyunu devam ettirmek için sizce tohum verir mi?
Hepinizi denemeleriniz ve başarılarınız için kutluyorum.Ve bende aranıza katılmaya aday olduğumu belirtiyorum.Yalnız henüz ananas alamadım alınca haber veririm herkese kolay gelsin.
mylasoslu
22-11-2009, 21:46
Arkadaşlar bugün bir ananas aldım,kesip yedik.Kestikten sonra yapraklı kısmı çöpe atmıştım.Ananas nerede yetişir nasıl yetişir konuları hakkında konuşurken aklıma geldi siteyi araştırınca.Benim aklıma gelen şeyin 2 yıl önce sizlerin aklına geldiğini,denediğinizi ve tecrübelerinizi paylaştığınızı gördüm.
Çöpe attığım ananasın yapraklı kısmını suya ıslattım.Aranıza katılmaya karar verdim.şimdiye kadar evde çiçek yetiştiriyordum.Nasipse ananası da yetiştirmeye çalışacağım.
4 Kasımda başladığım Birinci deneme başarısızlıklasonuçlandı.Ama dikkat edin sadece birinci deneme başarısız.Bu hafta kurban bayramı öncesi ikinci denemeye başlamak niyetindeyim.Belki ikincisinde başarılı olurum.Kimbilir.
YeşilSeven
24-11-2009, 10:37
Ben 4. denemede tutturdum arkadaşlar, sabredin.
mylasoslu
24-11-2009, 21:22
Ben 4. denemede tutturdum arkadaşlar, sabredin.
Tabii ki sabır.Zira ağacı even sabretmeyi de bilmelidir.Tohumun fidana fidanın ağaca ağacın meyvaya dönmesi zaman ister,sabır ister.
Arkadaşlar sabretmelik birşey yok, çoğunuzun tutturamamasının nedeni suya koymadan önce bitkide çok yaprak bırakmanız. Yabancı bir sitede videolu klavuz buldum. Videonun sonundaki ananasın topraktan çıkma kısmı gösterme amaçlı. Yoksa ananas videodaki gibi topraktan çıkmıyor. Klavuzdakileri aynen yapın, kök çıkarma aşamasındayken yapraklara su kesinlikle değdirmeyin. Sırf size yardımcı olmak için üye oldum, olabildiysem ne mutlu bana. Ama konu eskimiş sanıyorsam. http://www.howcast.com/videos/176423-How-To-Grow-Your-Own-Pineapple-At-Home
ayrıca bitkinin ilk meyvesini vermesi 2-3 yıl sürüyor. Sabırsız arkadaşların sabrını fena derecede zorlayacak bir süre :)
Hepinizi denemeleriniz ve başarılarınız için kutluyorum.Ve bende aranıza katılmaya aday olduğumu belirtiyorum.Yalnız henüz ananas alamadım alınca haber veririm herkese kolay gelsin.
Evet ananas severler ananas aldım. Ve suda beklettim.20 25 gün kadar sonra gübreli toprağa diktim ve tuttu süper birşey.İnşallah ananas yeriz.Fotolarıda en yakın zamanda paylaşıcam.
Biraz gec bir cevap olacak ama, ben marketlerden aldigim ananaslardan her zaman ortalama 4-5 tohum cikartabiliyorum. Gerci cimlendirme firsatim olmadi. Tohumlar ozellikle yaprakli kisma yakin kabuk altinda oluyor. Bu arada ananasi nasil korkutmayi dusunuyorsunuz ????
yarenimex
07-04-2010, 11:07
Biraz gec bir cevap olacak ama, ben marketlerden aldigim ananaslardan her zaman ortalama 4-5 tohum cikartabiliyorum. Gerci cimlendirme firsatim olmadi. Tohumlar ozellikle yaprakli kisma yakin kabuk altinda oluyor. Bu arada ananasi nasil korkutmayi dusunuyorsunuz ????
Evet, ananasın nasıl korkutulacağını (!) ben de merak ediyorum doğrusu..
Dogaaski
06-05-2010, 22:27
Süpermiş gerçekten en kısa zamanda deneme yapacağım. :) Meyve için elmayla 5 gün olayını tam anlamadım yalnız. Ne kadar zaman sonra, taze mi bozulmak üzere olan mı elmalarla 5 gün poşete sarıyoruz?
Selam,
Bende 2 adet toprakta 2 adette köklendirilmiş ananas mevcut. Dileyen istanbuldaki arkadaşlara herhangi 3 tanesini elden teslim edebilirim. İş yerim esentepede.
mer.cann
09-05-2010, 19:12
Merhabalar.Şimdi ananası meyvesinden ayırdım ve suya koyacağım.Fakat kurumasını beklemeli miyim bilemedim.
Merhabalar.Şimdi ananası meyvesinden ayırdım ve suya koyacağım.Fakat kurumasını beklemeli miyim bilemedim.
Beklemeyin 10 ve ya 15 gün suda beklesin sonra toprağa ekin.Suda iken hergün suyunu değiştirin.İnşallah tutar.
Evet sonunda ananasım tuttu ama keyifsiz sizlerle paylaşmak istiyorum acaba nasıl daha canlandırabilirim????
http://img413.imageshack.us/img413/2684/ananas1.jpg
http://img163.imageshack.us/img163/4249/ananas2.jpg
eakyol11
11-06-2010, 15:23
arkadaşlar aylar önce 3 tane birden alıp söylendiği gibi suya koydum daha sonra vitrinde yenilip süs amacıyla kurumaya bırakılan ve 1 ay kadar kuruyan ananasın üst kısmınıda aynı gün suya koydum vitrinde bekleyen ananasın üst kısmı tamamen çürümüştü ve hiç yaprak yoktu yukarıdan bakılınca direkt düz bir zemin vardı yani küçükte olsa hiç yaprak yoktu neyse yeni almış ve ekmiş olduğum ananasların hepsi tamamen kökten çürüme yaptı sadece vitrindeki ananasın kökü çürümedi çünkü kuruydu. yaklaşık iki aydır bakmıyordum ve dün baktığımda çok çok az bir su kalmıştı. ve tek bir kök salınmıştı tepesine baktığımda inanamadım yeni filizler çıkmaya başlamıştı sakın vazgeçmeyin ekmeden önce çürümeye karşı mutlaka kurutun kökü yaş olan ananas suda çürümesi daha hızlı oluyor. mutlaka kurutun ve kesinlikle vazgeçmeyin ben ananasımdan vazgeçmiştim ama o yaşamaktan vazgeçmemiş ve şimdi çok güzel... başarılar ve sabırlı aylar...
hunter35
19-06-2010, 14:00
arkadaşlar bende tam 5 aylık bir ananas var ve sadece yapraklarının uçları kurudu birde alttan bir kaç yaprağı kurudu.ben ortasındaki sert kısmını kopartmadım ve suya bir aylığına koydum.ardından bir ay sonra ektim ve o ananasın sert kısmı yok oldu ve kök salmaya başladı.çok mutluyum annasım tuttu .artık ne diyeyim darısı sizin başınıza;)
hunter35
19-06-2010, 14:19
vaz geçmeyin sakın ben denedim hatta defalarca denedim en sonunda tuttu ve şimdi 5 aylık
tdemirel
19-06-2010, 14:54
Maalesef adresini kaydetmediğim yabancı bir sitede ananasın tam yaprak bülümünün bitişinden değil 1 - 2 santimetre kadar daha aşağıdan(meyva kısmından) keskin bir bıçakla kesilerek toprağın üzerine oturtulması yöntemiyle üretimi fotoğraflı olarak gösteriliyordu. Ben niyetlenmiş ancak taze görünüşlü yapraklara sahip bir ananas o dönemde bulup alamamıştım, sonra da konuyu unuttum. Ananas yetiştirmeye çalışan arkadaşlar bu yöntemi de deneyip bilgi verebilirlerse sevinirim.
bu sitede ayrıntılı bir şekilde her aşamasıyla anlatılıyor. sanırım yardımcı olur;)
http://www.rickswoodshopcreations.com/Pineapple/pineapple.htm
hunter35
20-07-2010, 10:00
arkadaşlar ben ananas dikiminde uzmanlaşmış biri olarak kendi deneyimlerimi size aktarmak isteyen bir üyeyim.İşte ananas böyle yetiştirilir:
ananasınızı alırken yapraklarının yeşil renkte olmasına ve kuru olmamasına dikkat edin .birkaç yaprağı bile çürük olsa da almamazlık yapmayın sebebi de şu ki birkaç yaprağı çürük olursa o yaprakları koparırsınız ve bitkiniz yinede tutar.arkadaşlar sakın ama sakın ananasınıza gübre hormon vb. şeyler vermeyin .
ananası aldınız.ardından çok az etli bir şekilde kesin ve ardından o etli kısmı elinizle çok dikkatli bir şekilde sıyırın.ardından üstünde tamı tamına en fazla 8.9.10 yaprak kalana kadar yaprakları çok nazik ve yaprak dizilim sırasına göre kopartın.sebebi de ananasınızın yapraklarının altında tomurcuklar bulunması.bu tomurcuklar kesinlikle ama kesinlikle kuru değil ise gelişimine dikkat ederseniz bir ananastan bir çok ama birçok ananasınız olur.bu tomurcukları sadece ama sadece yeşil olan ananaslarda taze kurumamış bir şekilde bulursunuz.ananasınızın göbeğindeki yaprakları çekiştirin. eğer ki kopuyor ise hemen kopartın çünkü ananasınız o yapraklar sebebi ile çürüme yapabilir.ardından bu işlemler bitince ananasınızı geniş ve kendinden başka bitki olmayan derin bir saksıya ekin.kök salma veye tomucuklarının büyümesi sırasında oluşan kuru yaprak uçlarını kesin.çünkü ananasınız daha kolay gelişir.sonra ananasınızınızın sulamasına bir veya bir buçuk hafta dikkat edin göbeğe fazla su kaçırmayın.göbeğinde yaprağı olmayan ananasın göbegini ince kum ile temizleyin.ve ananasınızı ayda sadece bir seferliğine toprağından dikkatli bir şekilde çıkarıp toprağını iyice karın.ardından yine dikkatlice toprağa sokun.ananasınız işte böyle çok ama çok aşırı sağlıklı olur.ananasınızdan kök salmamış diye ümidi kesmeyin ancak ananasınız 5 veya 6 ayda **** daha uzun bir sürde kök salar ve bu şekilde ancak ama ancak 5 6 ayda daha ilk çıkan kökleri 5 6 cm lik kök olur.ananasınıza hiç ama hiç bir tarım ilacı veye doğal olsun olmasın hiç gübre veya hormon benzeri hiç birşey atmayın ve ananasınızı günde bir sefer sulayın.dikkat edin ananasınızın saksısının altına tabak koymayın su aksın gitsin yoksa ananasınızda çürüme olur.ancak bir sene sonra ananasınız kendini toparlayınca gübre atın ama sadece organik gübre ve sadece kök kısımlarına yarım avuç. bol şanslar bunlar deneyimlerime dayalı en kolay ananas yetiştirme yöntemidir. bu yöntemler ile daha kolay ananas üretimi yapabilirsiniz.saygılar:rolleyes::rolleyes::cool:
Evet sonunda oldu ama biz de ananas alerjisi başladı.'şaka şaka'.Bol köklenmeyi bekledikten sonra toprağa dikeceğim.
http://img46.imageshack.us/img46/2418/83215664.jpg
http://img820.imageshack.us/img820/5060/90896591.jpg
http://img26.imageshack.us/img26/7756/12453199.jpg
http://img828.imageshack.us/img828/3829/13266760.jpg
yesil-60
01-08-2010, 11:08
Evet Var . kısaca anlatayım . Ben bir tane köklendirmeyi başardım.
1 ) Marketten yaprakları en yeşil olan ananası seçmeniz gerekiyor , ayrıca en ortadaki yaprakları hafif asılarak kopup kopmadığını kontrol edin.kopmuyorsa uygun bir ananas seçtiniz demektir.
2) Yaşil kısmı meyvenin bir parmak altından kesin ( meyva ile birlikte) , sonra etli kısımları temizleyin.alt taraftaki fazla yaprakları temizleyin ( resim 1 )ve kısa bir süre kuruması için bekletin , 3-4 saat kadar
3 ) daha sonra suya koyun ve köklenmesini bekleyin ( suya oksijenli su ve çok azda köklendirici koydum )( resim 2 )
4 ) köklenince topraga dikin.(resim 3-4)
5 ) sular iken yaprakların üstüne de biraz su dökün
5450
5451
5452
5453
köklendiricinin ismi ne ve nerede bulabilirim:confused::confused::confused:
arkadaşlar süpersiniz hemen bende ananas alıp dikecegim..
arkadaşlar süpersiniz hemen bende ananas alıp dikecegim..
Alın tabii hemen haberleri beklyoruz.Suda iyicene köklensin.
bugün yaprakalrını çekerek kopmayan alayım dedim ama hepsinin dipden çürük gibi kopmalar oldu başka bulamadıgım gibi 2 tane alıp evde yaprakları ayırayım derken yaprakların hepside koptu çürükdü zaten,, içinden minik siyah gibi 10- 15 tohum kenar kısmından bulup çıkardım hemde ne sevinçle,şimdi bunu nasıl ekilecegini açıklarmısınız?
Ben tohum ekmistim meyvasinin kabugunun altindan 20 tane ekmistim 15 tanesi cimlendi.Aranizda asilamanin nasil yapilacagini bilen varmi.
sevinay ,aşılanmasımı gerekiyor ?gerçekten öyle bir şey varmıymış..?
hunter35
25-08-2010, 03:36
Arkadaşlar sakın ama sakın köklendirici gibi çeşitli maddeleri kullanmayın.Ananasınızı doğal olarak gübresiz veya herhangi maddesiz yetiştirin.Kessinlikle ananasınız daha sağlıklı olur.Ananasınızı suda bekletmeyin çürüme riski yüksek direk normal bir toprağa dikin ve sulayarak bekleyin.
ayrıca ananası biraz etli kesmeyi unutmayın ve bu etli kısmı el ile olmadı bıçak ile temizleyin ve yapraklarını özenle ve dikkatli bir şekilde kopartın çünkü yaprakların altında bulunan tomurcuklara zarar vermez iseniz ve onlar kurumadan dikerseniz sizin için büyyük bir avantaj olur:örn(1 yerine 3 veya dört veya daha fazla ananas).Ayrıca ananasınızı birgün bekletin diyorlar ama kesinlikle hemen ekin çünkü bu tomurcuklar kuruyabilir ve avantajınız yok olur!!!
hunter35
25-08-2010, 03:39
Yanlız benimde bilmediğim bir konu var ve yardımcı olursanız sevinirim.
Acaba ananas tohumları nasıl çimlendirlir bir türlü çıkmiilerrrrr:mad::mad:
Arkadaşlar sakın ama sakın köklendirici gibi çeşitli maddeleri kullanmayın.Ananasınızı doğal olarak gübresiz veya herhangi maddesiz yetiştirin.Kessinlikle ananasınız daha sağlıklı olur.Ananasınızı suda bekletmeyin çürüme riski yüksek direk normal bir toprağa dikin ve sulayarak bekleyin.
ayrıca ananası biraz etli kesmeyi unutmayın ve bu etli kısmı el ile olmadı bıçak ile temizleyin ve yapraklarını özenle ve dikkatli bir şekilde kopartın çünkü yaprakların altında bulunan tomurcuklara zarar vermez iseniz ve onlar kurumadan dikerseniz sizin için büyyük bir avantaj olur:örn(1 yerine 3 veya dört veya daha fazla ananas).Ayrıca ananasınızı birgün bekletin diyorlar ama kesinlikle hemen ekin çünkü bu tomurcuklar kuruyabilir ve avantajınız yok olur!!!
Size biraz karşıyım benim ananas suyun içinde çok da iyi kök ve 3 yaprak verdi.Ben de suda iyicene köklenmesi taraftarıyım.İlerleyen günler de fotoları paylaşacağım.
tohum ve yeşil yapraklarından ayrı ayrı diktim bakalım ne olacak..
Ananasım suda hızlı gelişimini sürdürüyor.Köklenme ve yapraklanma devam ediyor.
http://img820.imageshack.us/img820/4162/ananasp.jpg
http://img155.imageshack.us/img155/8204/ananas1y.jpg
4 yeşil yapraklı ananasımda çürüdü:( ama tohumları ektim 1 aydır çıt yok:(
Karaöz BoY
14-09-2010, 11:56
Arkadşlar Tüm Yorum Bilgilerinizi Okudum Fakat Ben Ananası Temizlemedim Ve Köklendirmek İçin Suda Bekeletmedim. Meyveli Kısımdan Az Biraz Kestim Ve Torağa Koydum Sürekli Olarak Suladım ve Şuan 2.5 aylık minik bir ağacım var Resmide Bu
Karaöz BoY
14-09-2010, 12:00
ayrıca bitkinin ilk meyvesini vermesi 2-3 yıl sürüyor. Sabırsız arkadaşların sabrını fena derecede zorlayacak bir süre :)
Malesef öyl zor bir durum fakat çürük elmadaki gaz ve kokusu daha hızlı büyütüyormuş eğer tüm forumu okuduysanız.:p
Karaöz BoY
14-09-2010, 12:01
4 yeşil yapraklı ananasımda çürüdü:( ama tohumları ektim 1 aydır çıt yok:(
Seqili arkadaş boşuna tohum ile uğraşma normalde bizim yaptığımız yöntemde bile zar zor oluyor bide tohumu ele alırsak biteriz çıkmaz olamaz eğer ortasından yeni yaprak çıkıyorsa korkma çünkü tutmuştur.
ayşe mutlu
16-09-2010, 19:19
evet sonunda bende başardım. ananasın yıllarca ağaçta yetiştiğini düşünürken bir oyun sayesinde tarlalarda yetiştiğini ve kesin oyun kurulumunda yanlışlık olduğunu düşünürken kendimi birden bi araştırma içerisinde buldum. aklım mantığım bir ağaç meyvesi olarak kabul görmüş bu meyveyi sonunda bende yetiştirmeyi başardım. günlerce nasıl yetişir konulu makaleleri okurken siz arkadaşlarımın denemelerini imrenerek izledim.ve şimdi başarmanbın gururunu yaşıyorum.
ayşe mutlu
16-09-2010, 19:33
sonunda başardım
ayşe mutlu
16-09-2010, 19:38
:p:p:p
Bayram Güçlü
27-10-2010, 07:44
Selam arkadaşlar.. isteyen arkadaşlara ananas fidesi gönderebilirim.ayrıca elimde pitaya,sarı guava,çilek guavası,kahve,şerimoya,zencefil,maruçya,sursop meyvesi fidesi,feijoa fideleri bulunmaktadır. İsteyen arkadaşlar arayabilir.0 544 612 8044
ben su yerine perlite koydum zaten farklı birşey olmuyor her iki durumda köklendirme amaçlı. perlit avantajlımı görücem :)
yeniceri09
28-10-2010, 21:29
bazı marketlerde ananasları kesip soyup öyle satıyorlar izmit realde bi yığın ananas yaprağı görmüştüm o sıralar bunu bilseydin hemen alırdım:)
karalale
03-11-2010, 14:58
Yıllar önce ekip, büyüttüğüm bir ananasım vardı ama cahilliğimden yok olup gitmişti. Şimdi sizlerin bilgi ve tecrübeleri ile bu işe yeniden başladım. Suda köklendirme yaptıktan sonra toprakla buluşturdum. Hala yeşilliğini koruyor ve orta yaprakları büyüme gösteriyor. Tüm paylaşımcı arkadaşlara sonsuz teşekkürler. Güneşiniz ve çiçekleriniz hiç solmasın.
Yusuf Yalçın
24-12-2010, 15:07
bir adet de ben denemek istedim ve sanırım başardım meyveyi üç parmak aşağıdan kestim ve ortadaki sert kısıma kadar meyveden temizledim ve 1 hafta suda beklettikten sonra toprağa verdim şu an durumu iyi ilk yapraklarında 4-5 tanesi kurudu ama %80 oranında duruyor (meyve ile gelen yapraklar) durumu sanırım çok iyi sağlıcakla kalın.
Selam arkadaşlar.. isteyen arkadaşlara ananas fidesi gönderebilirim.ayrıca elimde pitaya,sarı guava,çilek guavası,kahve,şerimoya,zencefil,maruçya,sursop meyvesi fidesi,feijoa fideleri bulunmaktadır. İsteyen arkadaşlar arayabilir.0 544 612 8044
iyi akşamlar bu bitkileri tohumdanmı çeliktenmi ürettiniz.bendede feijoa ve maruçya var iki yıl oldu henüz meyve vermediler pomelo pek gelişmedi soğuktanmı acaba kışın kapalı yere alıyorum guava istanbulda yetiştirebilirmiyim teşekkür ederim.
bernacyhn
24-12-2010, 21:06
Merhabalar dostlarım. Son üç sayfayı heyecandan okuyamadım ama o arada ananas yetiştirebilen varsa eğer tebrik ederim. Benim hiç aklıma gelmezdi bu şekilde yetiştirilebileceği. Yine heyecandan bu sayfaya nasıl geldiğimi de hatırlamıyorum. Çok sevindim, ne kadar zor olsa da yetiştirilmesi ben de deneyeceğim. Evimiz maalesef güneş almıyor. Öğlen 1.00 sularında balkonumun bir köşesi bir saat kadar güneş alabiliyor. Zaten havalar ısınana kadar içerde kalacak havaların güzel olduğu günlerde dışarı çıkarırım :) Gerçi yerini değiştirmek iyi gelir mi bilemiyorum ama denemeye değer. Bu meyveyi çok seviyorum. Kokusu, tadı bir harika. Herkese bol meyveli, güzel günler dilerim.
bernacyhn
01-01-2011, 20:18
Sonunda ben de ananas aldım meyvesini ayırıp( yemekteyim) suya koydum. Umarım tutar. Mutfağımın camı öğlenleyin 1 saat kadar direk güneş alıyormuş bunu farkettim ve menekşemle beraber sudaki ananasımı oraya koydum. Herkese başarılar dilerim. Umarım mis kokulu meyveleriniz olur.
furkan yıldız
01-01-2011, 20:33
O kadar deneyen arkadaş arasından meyvesini alıp yiyebilen çıkmadı mı acaba çok merak ediyorum. Çünkü çok arkadaş denemiş fakat meyve göremedim
bernacyhn
06-01-2011, 23:59
Birkaç gün içinde çürüdü ananasım. Baharda denesem daha iyi olacak :)
Bu başlığı okuduğumdan beri her gördüğüm yerde çaktırmadan ananasların ortasındaki yaprağı çekerek test ediyordum. Her seferinde çektiğim yaprak elime geliyordu. Bugün istediğim ananası buldum ve aldım.
Eve gelip alt yapraklarını kopardığımda doğru ananası seçtiğimi anladım. Yaprakların altında kökler oluşmuş bile. Bir süre suda bekletip saksıya ekeceğim.
benim denemelerim başarısızlıkla sonuçlandı :(
Hangi aşamada başarısız oldu the_mc?
Bu başlığı okuduğumdan beri her gördüğüm yerde çaktırmadan ananasların ortasındaki yaprağı çekerek test ediyordum. Her seferinde çektiğim yaprak elime geliyordu. Bugün istediğim ananası buldum ve aldım.
Eve gelip alt yapraklarını kopardığımda doğru ananası seçtiğimi anladım. Yaprakların altında kökler oluşmuş bile. Bir süre suda bekletip saksıya ekeceğim.
Bence, alt yapraklardan yarısına kadar soyun. Çok fazla yapraklı olursa köklenme olmaz. Bütün enerji yapraklara gider.
Şimdi soydum. Bugün ananasın kalanını yerken 4 tane de tohum buldum içinde.
190024
190025
190026
Hangi aşamada başarısız oldu the_mc?
köklenmedi benim ananaslar hep çürüdü.
Benimki zaten köklü olduğundan köklenme aşamasını atlattım sanırım. Bugün torfa ektim. Yapraklarında sararma var. Bakalım tutacak mı?
furkan yıldız
25-01-2011, 12:22
Tohumlu ananasa denk gelen şanslılardansınız sizde sakagün.
Nedense bana daha denk gelmedi
:) İlk defa ananas aldım. Köklü ve tohumlu çıktı. Sanırım gerçekten şanslıyım Furkan.
bernacyhn
25-01-2011, 14:09
Gerçekten de çok şanslısınız Sakagun, umarım çürümez. Meyvelerini yemeniz dileğiyle. Gelişmelerden bizi haberdar edin :)
O zaman saksıya dikilmiş halini de fotoğraflayayım. Büyürse ilk hali böyleydi deriz. Bu arada ananasın bir kısmını dilimleyip buzluğa attım. Arada çıkarıp dondurma gibi yiyorum. Tohumları da aynı saksıya ektim.
Bugün ben de forumdan etkilenip marketten en taze ve bol yapraklı olanından, yapraklarını çekince gelmeyeninden bir ananas aldım. Köklendirme sıvısı kullanmadan saf suya koyup köklendireceğim. Ananasın yaprakları arasına su kaçırmamaya da dikkat edeceğim. bakalım sonuç nasıl olacak, merakla bekliyorum.
sizce en altından birkaç sıra yaprağı koparmalı mıyım. Sanırım Sn sakagun öyle yapmış.
Bol şanslar sayın gokhanbicer26, dediğiniz gibi alttan bir kaç sıra yaprağı koparın. Şanslıysanız bu kısımda köklere de rastlayabilirsiniz ;)
bernacyhn
07-02-2011, 15:17
Babam bime uğramış geçenlerde, aklıma geldi ananas almasını rica ettim. Tuttum çektim sadece bir yağrağı koptu. Henüz yemedim ama umarım ben de şanslılardan biri olurum :)
Benim ananas sarardı. Birkaç yeşil yaprağı var. Umudumu kesmiyorum.
SN sariefe dibinde kökler var. dün sadece köklerin değeceği kadar çok az suya güneş alan cama koydum. Bugün baktığımda dünkü yemyeşil ananas yaprakları sararmış vaziyetteydi. İnşallah tutar.
Kökler iyice gelişene kadar direkt güneşe koymanın iyi olacağını sanmıyorum. Sararmanın bununla alakası olabilir. Köklü yaprakların direk toprakla buluşturulması daha uygun bir seçenek olurdu. Yine de inşallah tutar ;)
izlediğim videoyu uygulamıştım. vazgeçmek yok başka ananaslarla devam ::)
Ali İnan
11-02-2011, 14:04
Ben 4-5 yıldır saksıda ananas yetiştiriyorum. Yemyeşil yapraklı diri bir meyveden tepe tomurcuğunu alıp, meyveli kısmı temizledikten sonra alt yaprakları koparıp direkt toprağa ektiğinizde ve doğrudan güneş ışığı aldığında(Yaz mevsiminde değil) 1 haftada rahatlıkla tutuyor. Meyve seçerken yapmanız gereken, diri bir tomurcuğa sahip meyve seçmeniz ve olabildiğince orta kısmından 1 yaprak koparmanız. Kopardığınız yaprağın dibinde çürüme başlangıcında oluşan sararma, anormal yumuşaklık ve de en önemlisi SU varsa, o tomurcuktan size hayır gelmez.
hunter35
22-02-2011, 14:51
[QUOTE=sakagun;746260]Bu başlığı okuduğumdan beri her gördüğüm yerde çaktırmadan ananasların ortasındaki yaprağı çekerek test ediyordum. Her seferinde çektiğim yaprak elime geliyordu. Bugün istediğim ananası buldum ve aldım.
Eve gelip alt yapraklarını kopardığımda doğru ananası seçtiğimi anladım. Yaprakların altında kökler oluşmuş bile. Bir süre suda bekletip saksıya ekeceğim.[/QUOTE Evet haklısınız , kök tarzı oluşumlar oluyor yalnız bu kök gibi oluşumlardan daha fazla ananas elde edebilirdsiniz .Ne dediğimi belki yakında anlarsınız.Benimde 3. ananasımda meydana geldi.Kök tarzı oluşumlar vardı 3 adet ve bu üç adet şey 2 tanesi gün geçtikçe büyüdü ve bir adet ananastan 3 adet ananas elde ettim .
cagatayc78
25-02-2011, 00:00
Benimde ilk denememde ananas çürüdü 2.denemem 1 ay evvel aldım,ananası 3 hafta suda beklettim 5 gün evvel toprağa gömdüm sizce yaşarmı bu ananas??? yoksa daha fazlamı suda tutmalıydım.???
Resim şu forumda.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11169&page=12
yeşil sever
27-02-2011, 23:22
Arkadaşlar bende ananas yetiştirmek istiyorum .Yarın kısmetse dikeceğim,inşallah başarırım.
yeşil sever
27-02-2011, 23:26
Ali İnan bey ,sizin tavsiyelerinize uyacağım.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=757607#post757607
bende ananas yetiştirmeye çalışıyorum resimleri yukardaki sayfaya yerleştirmişim bakmak isterseniz.
topaloglu
19-04-2011, 23:34
Meyvesiyle kesip etli kısımı nasıl temizliyorz ben pek birşey anlamadım arkadaşlar. etli kısım dedıkleri yenilecek yerimi... :) yardımcı olursanız sevinirim.
topaloglu
19-04-2011, 23:55
Arkaşlar nereye yazacağımı bılemedıgım buraya yazmaya karar verdım kusura bakmayın artık ama ananasla ilgili bütün yazıları okudm ve kısa bır arastıma yaptım bugun üzerine bazı arkaşlarımız 2 **** 3 meyve alabılırız dıye yazılar yazmıslar ama '' Bir ananas bitkisi hayatı süresince yalnızca bir meyve üretmektedir.'' diye bir bilgiye ulaştım paylaşmak istedim sadece. forumda acemi oldugum ıcın buraya yazmak istedim tekrar kusura bakmayın.
topaloglu
21-04-2011, 17:01
evet arkdaSım bir bitki bir meyve veriyor ve tekrar cogaltman gerekıyor.
topaloglu
21-04-2011, 17:34
Bugun bir ananas da ben ekdim arkdaslar bekleyecegım görecegım bakalım köklenecekmi diye. ama ben köklendirici filan kullanmadı temizledim ve suya koydum hemen. hadi bakalım hayırlısı.
çok zorlamamak lazım bence. olmayınca olmuyor :)
bernacyhn
26-04-2011, 21:22
Ben de geçen hafta bir ananas almıştım Bimden. Ev sıcak olduğu için dolaba koymuştum. Dolap dolunca annem yer açılsın diye çıkarıp dışarı koymuş. Ev sıcak olduğu için büyük yaprakları ve meyvenin bir kısmı bozulmuş. Ama ben yine de ne olur ne olmaz diye çok bozuk olan yaprakları kendisinden ayırıp suya koydum. Kimse umutlu değilken ortadaki ufak yaprakların hiç çürümediğini gördüm biraz büyüdüler bile. Suya koyduktan sonra 1 belki 2 hafta geçti. Sanırım yeni bir ananas bitkisi doğuyor :)
Benim ananas sizlere ömür.
bernacyhn
28-04-2011, 12:14
Çok üzüldüm sevgili sakagun, umarım diğer denemelerinizde tutar ananasınız. Pes etmeyin :)
bernacyhn
03-05-2011, 13:29
Ananasımda üç dört tane kalem ucu kadar kök oluşumları var. Çok mutluyum :)
artemisia10
03-05-2011, 22:15
Beş ay önce ben de burada görüp denemiştim köklendirmeyi suda bekletmeden direk toprağa dikmiştim ortası küflenir gibi olmuştu bir ara, biraz da yaprakları sarardı ama kısa bir süre önce yandan yeni yapraklar çıkardı :)
208723
bernacyhn
04-05-2011, 15:36
Tebrik ederim, artemisia10. Umarım meyvesini de görürsünüz en yakın zamanda. Ve umarım bizimkiler de büyür :)
artemisia10
04-05-2011, 19:51
Seneye belki meyve görürürüz benimkinde de çok ince köklenmeler vardı ama sonunda başardı sizinkiler de tutar bence havalar da ısındı şansı artıyor :)
Yukarıda yazılanları okur okumaz hafta sonu aldığım ananasın yapraklarını kontrol etmeye gittim :)
Anlatılan şekilde denedim bakalım, inşallah başarılı olurum :)
biyolog_081
18-06-2011, 22:31
yarın bir kaç tane ananas alayım, belki bende bir ananas bitkisi yetiştirebilirim
Anans diatomitte (topraksız ortam) çok iyi gelişiyor. Hızlı büyüyor. Tavsiye ederim.
KAPTANzst
29-06-2011, 19:53
http://img854.imageshack.us/img854/2228/mg0047m.jpg
http://img857.imageshack.us/img857/5039/mg0048y.jpg
gizdüşüm
29-06-2011, 21:12
Harika bir konu emeği geçen herkese teşekkürler, ben de ananasımı burdaki bilgilere göre kestim ama toprağa mı eksem suya mı koysam konusunda bir karar veremedim :/
Batuhan Yılmaz
01-07-2011, 17:43
Merhaba arkadaşlar geçen gün migrosa gittim ve bir ananas vardı çok pahalıydı almadım ve birtanesi gözüme çarptı anaasın dibinde minik bir yaprak daha vardı uzun 5-6 cm onu çaldım ve bugün pet bardağın dibine peçete koyum su kpydum ve üsüne ananas yavrumu koydum ve üstünü streyçle kapattım nem yapsın diye sizce doğrumu yapmışım vede bu bitki ağaç olunca meyvası alınınca ölüyormuş bu doğrumudur yoksa dahada uzayıp bi ağaçmı olucak arkadaşlar lütfen cevap verin teşekkür ederim saygılarımla.
ağaç olmayacak forumda biraz araştırırsanız detaylı bilgiye ulaşacaksınız.
Batuhan Yılmaz
01-07-2011, 18:22
Peki 2 metre olup 2- 3 meyve verip minik forumlu bir ağaçmıdır.
Batuhan Yılmaz
01-07-2011, 18:25
Bütün forumu okudum yardım ederseniz sevinirim.
karalale
01-07-2011, 18:52
Bu kadarcık oluyor....:p
Batuhan Yılmaz
03-07-2011, 00:00
Teşekkür ederim sayın karalale peki meyvesi alınınca ömrünü tamamlıyormu yoksa büyümeye devammı eder.
karalale
03-07-2011, 19:26
Benim bildiğim, meyve alınınca yandan çıkan filizlerle üretim devam ediyor. Yine de bir bilenin cevabını bekleyin. İnter ten resimlere bakarsanız, bir fikir edinebilirsiniz. Selamlar....
tekomusti
24-07-2011, 05:26
236092
sayın karalale ananası suda bekletmeden direk topraga eksem nasıl olur acaba.birde 425 mesajın ananasların arkasındaki bitkinin adını ögrenebilirmiyim bende var ama çok küçük saygılar
benim ananas köklenmeye başladı. küçük küçük kökler gözüküyor. ne zaman toprağa alsam iyi olur. ayrıca nasıl bir toprağa dikmeliyim?
ankaramk
06-08-2011, 22:15
evet baya bir deneme sonucu başardım :)
benim de ananaslarım köklendi onları toprağa diktim
Batuhan Yılmaz
14-08-2011, 21:02
Arkadaşlar bu bitkiin tohumunu buldum nasıl nezaman nereye dikilir bilgi verene tohumu hediye edicem teşekkürler.
Maliyeci-38
14-08-2011, 23:14
file:///D:/samet%20T%C3%BCrktekin/fotolar%C4%B1m/Yeti%C5%9Ftirdiklerim/SAM_0974.JPGfile:///C:/Documents%20and%20Settings/TEMP/Desktop/H.Ceviz/SAM_1267.JPGMerhaba arkadaşlar buradan edindiğim bilgilerle bbir ananas çimlendirdim ve şimdi çok şükür her geçen gün daha da büyüyor. İstanbul da marketten aldığım ananasın burada edindiğim köklendirme bilgileri neticesin de yapraklarını atmayıp suya koydum ve 2 haftada çimlendi tabi ilk başlarda oda arkadaşlarım bu olmaz sen çıldırmışsın demelerine rağmen :D denedim ve oldu şimdi daha güzel ama bazı püf noktalarına ihtiyacım var mesela ne zaman gübre verilmeli ve ne verilmeli ne yapılmalı gibi burada tecrübe edinmiş arkadaşlarım bizimle bilgilerini paylaşırlarsa çok sevinirim fotoğrafları paylaşacağım herkese teşekkürler fotoğraf yüklerken hata oluyor herhalde boyutları fazla oluşundandır atmışolduğum IMG linklerini kopyalayıp about blank a yapıştırıp Enter lediğinizde bakabilirsiniz teşekkürler
Maliyeci-38
14-08-2011, 23:15
file:///D:/samet%20T%C3%BCrktekin/fotolar%C4%B1m/Yeti%C5%9Ftirdiklerim/SAM_0974.JPG
file:///C:/Documents%20and%20Settings/TEMP/Desktop/H.Ceviz/SAM_1267.JPG
sevgili arkadaşlar linler burada...
Bu da benim ananas bitkim. Toprakta çimlendirme denemelerim çürümeyle sonuçlanınca bunu suda çimlendirmiştim. Keyfi yerinde.
http://img571.imageshack.us/img571/9476/img4693small.jpg
gülenmelek
15-08-2011, 10:53
Bunu da denemek şart oldu. Kimin aklına gelirdi kestiğimiz yapraklardan yeni meyve oluşabileceğini. Benim de gözüm artık taze ananaslarda olacak ;) Paylaşımlarınızla o kadar güzel anlatmışsınız ki başarabileceğini hissediyor insan ;)
Sayın sariefe; çok güzel görünüyor gerçekten. Umarım meyve almak da kısmet olur.
Maliyeci-38
15-08-2011, 23:26
artık taze ananas bulmak çok zor şimdikilerin hepsi soğuk depolarda getirirldiği için yaprakları bozulmuş oluyor ama şu çok önemli parlak yapraklı ve yaprağın çekildiğinde kopmamamsı lazım ancak böyle bir ananas kolaylıkla suda çimlendirilebilir aksi halde suyun içinde 3 günde hene çürüyorlar. ben 1 tane çimlendirebildim artık çekirdekten dikmeye çalışacağım. ananasımın fotoğrafını yükleyemedim hata verdi ama link olarak göndere bildim kusura bakmayın linkler den fotoğrafa bakamayan arkadaşlar için e mail olarak gönderebilirim teşekküler..
linkler
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.219543368082685.48150.100000810697703&type=1
ananasımın yanında yetiştirmiş olduğum diğer bitkilerim de var foruma hata nedeniyle yükleyemedim bakmak isteyen arkadaşlar bu linkten bakabilirler... :)
...
Sayın sariefe; çok güzel görünüyor gerçekten. Umarım meyve almak da kısmet olur.
Teşekkür ederim sayın gülenmelek. Ömrümüz olursa 1,5 yıl çabuk geçer ve meyvesini yeriz. Diğer yandan, meyvesini yiyemezsek bile bir meyvenin üzerinden atıl olarak çıkarılan yaprakları bir bitkiye dönüştürmüş olmak bile insana büyük keyif veriyor doğrusu. Ananas çimlendirenler beni daha iyi anlayacaktır sanırım ;) Herkese tavsiye ediyorum. Deneyin! Sonuçta meyvesini yersiniz ya da yemezsiniz ama en azından bir bitkiniz olur.
mavikartal5
16-08-2011, 20:42
yeni ürününüz hayırlı olsun sayın sarıefe,
ben daha bekliyorum.
saygılar
Taze ananas kışın olur. Şu anda bizde yaz, onlarda kış sezonu. Dolayısı ile bu mevsimdeki anansları çimlendirmek zor olur. Ocak ayında deneyin.
mavikartal5
16-08-2011, 22:02
sayın agozce,
taaa, ilk baharda ekmiştim, halen saksıda ve halen yarı kurumuş, yarı yeşil duruyor. kökleyemiyorum ne yapayim, sadece bekliyorum bir filiz versin diye
saygılar
Kurumadıysa bekleyin bence, kök geliştiriyordur.
yeni ürününüz hayırlı olsun sayın sarıefe,
ben daha bekliyorum.
saygılar
Teşekkür ederim sayın mavikartal5. Darısı başınıza.
sayın agozce,
taaa, ilk baharda ekmiştim, halen saksıda ve halen yarı kurumuş, yarı yeşil duruyor. kökleyemiyorum ne yapayim, sadece bekliyorum bir filiz versin diye
saygılar
Hala tamamen kurumadı ya da çürümediyse umut var demektir. Fakat bu kadar yavaş kalmasınında bir nedeni olmalı diye düşünüyorum. Kök gelişimi iyi olmayan bitkileri aşırı güneşe koymamak lazım. Acaba sizinki nasıl bir yerde duruyor. Eğer çok güneş varsa bence taze bir kaç filiz görene kadar yarı gölge bir yere alın. Birde güneşe alıştıra alıştıra çıkarma olayı var. Birden güneşe çıkarmak bitkiyi şoka sokmuş olabilir mi diye geldi aklıma. Toprağını ıslak değil ama nemli tutun. Bu bitkiler suyu yapraklarından alabiliyor diye biliyorum. İyi kök gelişimi olmamış bir bitkiyi canlı tutmak için yapraklarını ıslatmak iyi olur. Yalnız bu ıslatma işlemini fıs fıs şeklinde ve yaprak diplerine fazla su kaçırmadan yapmak çürümemesi için gereklidir. Umarım bir an evvel kendine gelir ve hızla büyür.
Sy. agozce budu belirttiğiniz iyi oldu. ben de şu anda çimlendirme aşamasındayım. bir kaç kök çıkardı. sanki tuttu gibi. ama kök kısmında bir tarafta yeni kök çıkarken diğer tarafta hafif çürüme var. resim de eklerim daha sonra.
Maliyeci-38
19-08-2011, 00:43
Ananasımın bakkımında kendimin uyguladığı bazı yöntemler var ancak daha farklı yöntemler hakkında fikirleri olan varmı toprağa geçiridikten bu yana 2 ay kadar oldu şimdi daha da büyüyor ve bu süreçlerde mineralli su ve ismini tam bilmiyorum ama galiba demir madeni olarak adlandırılan parlak küçük taşları kırıp toprağa destek olarak veriyorum eğer tecrübesi olan arkadaşlar varsa bu konuda yardımcı olabilirlerse çok sevinirim. ananas fotoğrafını nedense yükleyemiyorum keşke yükleyip paylaşabilsem herkese selamlar...
Ben topraktan diatomite geçirdim. Büyümesi hızlandı. Kendi yaptığım enzim-sıvı gübre ile besliyorum.
Sy. agozce budu belirttiğiniz iyi oldu. ben de şu anda çimlendirme aşamasındayım. bir kaç kök çıkardı. sanki tuttu gibi. ama kök kısmında bir tarafta yeni kök çıkarken diğer tarafta hafif çürüme var. resim de eklerim daha sonra.
Diatomitte çok kolay kökleniyor. Çürüme derdi de yok. Tavsiye ederim.
Maliyeci-38
19-08-2011, 03:32
Ben topraktan diatomite geçirdim. Büyümesi hızlandı. Kendi yaptığım enzim-sıvı gübre ile besliyorum. Sy. Agozce diatomite nedir ilk defa duydum biraz açıklayabilirmisiniz. ben ananasımı torf toprakta büyüttüm arada çay ve çayfosası döküyorum maden suyunu stabil ederek su yumuşaklığına ulaşınca döküyorum takviye olarak da öğütülmüş hurma çekirdeğini toprağına karıştırıyorum yani faydalı olabilecek yöntemleri uygulamaya çalışıyorum.
Diatomit nedir?Doğal bir kil-topraktır. Nem tutucu özelliği vardır.
Milyonlarca yılda fosillenmiş alg ve plankton iskeletinden oluşan bir toprak çeşididir. Eşsiz mineral yapısı ve 90'a yakın silisyum içeriği sayesinde, kimyasal tepkimeye girmez, istenmeyen reaksiyonlara izin vermez, rahat nem alma ve kolay kuruma sağlar.
Marketlerde kedi kumu olarak poşetlenmiş olarak bulabilirsiniz.
(Her kedi kumu diatomit değildir.Hangi maddeden yapıldığını okuyarak alın.)
Maliyeci-38
19-08-2011, 16:12
peki diatomite saf olarak mı ananas dikilmeli yoksa toprakla karıştırılmalı mı eğer saf olarak dikilirse ananasın gelişiminde toprağın yerini tutacak şekilde yeterli olur mu teşekkürler
Maliyeci-38
22-08-2011, 10:27
Merhaba Mine Hanım, ben ağaçlar.net üyesiyim forumda edinmiş olduğum bilgilerle çeşitli bitkiler yetiştiriyorum sizlere teşekkür ederim. Rahatsız etmemin sebebi yaklaşık 2.5 ay önce Ağaçlar.net ten edindiğim bilgilerle yetiştirdiğim ananasım ile ilgilidir. Forumda yapmış olduğum araştırmalarım sonucu soruma cevap bulamadım bunun için size mesaj atma ihtiyacı duymaktayım. Ananasımın toprağının yüzeyine çay fosaları ile birlikte sıkı olması sebebiyle açılmış kurşun kalem talaşları karıştırdım ancak kurşun kalem tozları karbon ve grafit içermesi nedeniyle aklıma takılmaktadır. İnternetten yapmış olduğum araştırmalarda grafitin bitkiye olan zararını bulamadım. Acaba ananasın toprağına karışmış olan kurşunkalem tozu grafitin bitkime bir zararı olur mu yardımcı olursanız çok sevinirim saygılarımla...
arkadaşlar diatomit konusuna açıklık getirebilecek biri var mı? ben de köklendirdiğim ananası diatomite alacağım ama karışım mı yapmalı yoksa saf diatomite mi dikmeli? tecrübeli arkadaşlardan yardım bekliyoruz.
Diatomiti saksıya koyun. Su ile tozu akana kadar yıkayın. Sonra ananasınızı ekin. Saksı altı çok delikli olmalı. Diatomit döklürse, en alta pencere teli .vb. bir şey koyabilirsiniz. Saksınızı, bir-iki boy büyük ve deliksiz bir saksıya koyun. Sulamayı alttan, ikinci saksının içine yapın. Su miktarı, ikinci saksıda yaklaşık 1,5-2 cm kadar olmalı.
Bitkiniz ilk yaprak çıkarana kadar sadece su kullanın. Sonra her sulama suyuna, sıvı gübre verebilirsiniz.
Link veremedim ama Hoyaların topraksız ortamlarda yetiştirilmesi veya Topraksız Ortamda Çilek Uygulamalarım başlıklarını inceleyin.
Maliyeci-38
25-08-2011, 05:16
Sayın Agozce vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim. Benim buralarda diatomit bulma imkanım yok marketlerde de kedi kumuna rastlamadım ama ben ananasıma çiçek besleyici sıvı aldım ve güvercin gübresini sulandırıp denemeyi düşünüyorum ananas şu an torflu toprakta ekili durumda arada mineralli su ile destek yapıyorum. Tarım ilaçları satan bir esnaf bana meyve ve sebzeler için karışımlı toz gübre önerdi muz elma vb bitkiler yazıyordu ama saksısı küçük olduğu için zarar verebilir endişesi alamadım ananas için hangi gübrenin uygun olacağı konusunda pek birşey söyleyemediler onun için araştırmaya devam edeceğim :D teşekkürler
sayın agozce verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Ancak benim sormak istediğim ananas fidanı ile ilgiliydi. Ananas fidanını herhangi bir karışım yapmadan doğrudan diatomite mi almak gerekiyor?
Evet, topraksız ortamda yani diatomitte yetiştirecekseniz tüm bitkiler öyle yapılıyor. Ben öyle yaptım.
Zaten gıdasını su içindeki sıvı gübreden alacak.
gübre olarak ne tür birşey kullanıyorsunuz hocam?
ankaramk
04-09-2011, 21:17
evet iki ananasım daha tuttu ama biraz garip :)
Oooo şanslısınız. Yavruları ile birlikte ....Beraber ekin. Geliince ayırırsınız..
Maliyeci-38
05-09-2011, 00:10
Sayın Ankaramk gerçekten çok güzel ananaslar yavruları ile birlikte tıpkı aile gibi tebrik ederim yanlardan tomurcuk vermesi için ne yaptınız yoksa kendi mi oldu ? yakınlarda bende marketten bir ananas aldım yaprağı taze ve yapraklar zor kopuyordu yaprağının dibi köklenmişti bende sevinerek suya koydum ama içten ulumaya başlamıştı bende uluyan yaprakları kopardım sadece ortası filizleri kaldı yeşillerdi bende hemen torf toprağa dikip suladım ama şimdi biraz kuruyor gibi inşaallah tutar. Arkadaşlar hemen tutması için ne yapmalıyım biraz önce toprağına sıvı besin verdim Yardımınızı bekliyorum teşekkürler ...
ankaramk
05-09-2011, 14:05
sadece suda beklettim ananaslari... birazda sabir :) gobeklerinden acmasini bekliyodum cunku ilk tutan ananasim gobekten yeni yapraklar verdi.. bunlar benide sasirtti.. Birini topraga ektim uzun bir sure durdu tepede yaprak az kalinca umidi kestim. sonra topraktan cikardim koklenmis yeni tomurcuk acmis. yikadim guzelce topraktan arindirdim suya koydum yeniden filiz yesillendi. Insallah sizinde calismlariniz basariyla sonuclanir :)
Maliyeci-38
06-09-2011, 01:08
İnşaallah Sayın Ankaramk bekliyorum bakalım ne olacak tepesi çürürse çıkarmayım topraktan belki sizin ki gibi yandan açabilir. bir de bir 10 a yakın ananas tohumu diktim ama hala ses soluk yok dikeli bayağı oldu ne yapsam acaba çünkü tohumdan da yetiştirliyormuş forumda deneyenler aktarmıştı inşaallah olur çimlenirler çünkü artık taze ananas bulmak çok zor :)
Valla ben tohumdan çok denedim. Olmadı. Buzdolabında, bir kısmı buzlukta her türlü soğuk katmada dahil, çok yöntem denedim. Olmadı...
Maliyeci-38
06-09-2011, 02:22
Forumda gezindiğimde bir kişi tohumdan yetiştirdiğini paylaşmıştı ve fotoğraflarınıda yüklemiş toprağın altından çıkan küçük ananaslar... ama ticari olarak satılan ananaslar çekirdeksiz oluyormuş bazı çekirdekler olsa bile herhalde hiç büyümüyorlarmış. asıl ananas daha ekşi ve bol çekirdekli ve çekirdekleride daha iri olurmuş. belki o ananasların çekirdekleri çimlenir...
tohumdan yetiştirmek pek akıllıca değil, çünkü meyve alma süresini uzatıyor. onun yerine marketten en yeşil (orta yapraklarını çektiğinizde kopmayacak) olanını alıp köklendirmeye çalışmak. ikinci denememde tutturdum ben :)
ankaramk
06-09-2011, 15:59
Malîyeci topraktan cikartin suda kalsin daha iyi yetisir toprakta gec yetisir **** curur. basima gelsi iki kasa ananas direk topraga ektim curuduler..
ankaramk
06-09-2011, 23:04
hızla büyüyolar :)
Maliyeci-38
07-09-2011, 23:17
Sayın ankaramk bir keresinde koca yapraklı ananas almuştım yapraklarının dibinde kökler vardı bende suya koydum ama ortası çürüdü şimdikini ise hazır kökleri varken toprağa dikiyim dedim çünkü kökleri olunca topraktan besin alır büyür diye düşündüm şimdilik bir sorun yok ama tutması zor gibi. diğer 2.5 Aydır büyüttüğüm ananasımın toprağına kuru güvercin gübresi karıştırmıştım ama toprağında kurtlanma yaptı bende hemen köklerini yıkayıp yeni bir torf toprağa geçirdim inşaallah kendini kısa zamanda toparlar şimdi iyi görünüyor bir daha aynı hatayı yapmayacağım :D sizde aynı hataya düşmeyin meğerse torf toprağa karıştırılan güvercin gübresi kurtlanma yapıyormuş. Arkadaşlar siz gübre olarak ne kullanıyorsunuz yardım ederseniz çok sevinirim ben arada sıvı besin veriyorum ( azot potasyum magnezyum içermektedir yazıyor) 1 litre suya karıştırarak haftada bir kere toprağına veriyorum bazen de maden suyunu asidi kaçtıktan sonra su yerine ananasa veriyorum acaba faydalı mı yoksa zararlı mı oluyordur bilgisi olan arkadaşlarım paylaşırlarsa çok sevinirim teşekkürler...
vay be, demekki ananas ülkemizde de yetişiyormuş. bravo
İşte bu da benim ananasım.
http://c1109.hizliresim.com/11/9/13/18455.jpg
gülenmelek
13-09-2011, 19:35
Özeniyorum sizlerin böyle güzel şeyleri yetiştirdiğinizi görünce ;) Uygun zaman ve ananas bulduğumda mutlaka ben de deneyeceğim. Sizler de güle güle büyütün;)
Maliyeci-38
15-09-2011, 21:50
Malesef benim ananasım sizlere ömür çok da güzel büyümüştü :( şimdi taze yapraklı ananas arıyorum tahminen hangi ayda bulabileceğimi bilmiyorum. kısmet olur da bir daha büyütürsem torfa dikmeyeceğim çünkü meyve tutumu ve beslenmesi için torf yetersiz ve dezavantaj olurmuş. ayrıca ananası daha yayvan saksıya dikmenin faydalı olacağını umuyorum çünkü ananasın kökleri yanlara büyüyor. İnşaallah yine bir ananas çimlendirebilirim.
Bu aylardan sonra taze ananaslar gelmeye başalar, ama yılbaşına doğru alırsanız, daha sağlıklılarını bulabilirsiniz.
bozbey33
13-10-2011, 12:35
Arkadaşlar bende tek denememde tutturdum marketten aldım ananasları. sonra kestim rifine uygun olarak. Torf aldım diktim direk suda filan bekletmedim hiç. Şimdi bir buçuk aylık kadar oldu güzel büyüdü çok şükür. Meyve hangi aylarda ya da mevsimde verecek acaba merakla bekliyorum :)
benim ananasın büyümesi durdu. mevsimden mi kaynaklı acaba?
sabri zeki
14-10-2011, 21:24
ananas sera ortamında gelişiyor benim iki adet ananas fidem var açıkta olan gelişmedi serada saksı içinde olan güzel büyüdü..
ananas sera ortamında gelişiyor benim iki adet ananas fidem var açıkta olan gelişmedi serada saksı içinde olan güzel büyüdü..
Nemli ve sıcak bir ortam mı gerekli acaba?
benimki kaloriferin 30-40 cm yakınında duruyor. saksı altına (nem yapması için) su koysam aynı etkiyi yapar mı acaba?
limon_sever
08-02-2012, 21:25
Bugün bende ananasın yeşil kısmını çevirerek çıkardım. Alt kısmını biraz soydum. Köklü haldeydi. Bir süre suda tutarak canlanmasını bekleyeceğim. Fotoğraflarını en kısa süre de eklerim.
falcon00
16-02-2012, 22:52
Arkadaşlar şunu bir izleyin.
meyvesini çok az üzerinde bırakarak suya koyuyorlar.
Pineapple Flowering (timelapse).wmv - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=GQjXwggVs4E&feature=related)
falcon00
16-02-2012, 22:55
ayrıca bunada bir bakın
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=1FzHyr4Lfek&feature=endscreen
falcon00
16-02-2012, 23:02
bunuda incelemenizde yarar var derim
Planting a Pineapple - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=uEy_4-Gvbx4&feature=related)
hemen aldım ananas ve aynen yaptım ben de bakalım neler olacak? ;)
bluemercan
20-02-2012, 22:20
Ben 7-8 defa denedim altını meyvenin içinden de kestim biraz ve suya koydum beyaz küfler oldu topraga ektim çürüdü nasıl yapcaz bu ananas işini çözemedim dah 2 tane ananas var suda 2 aydır cogu yaprak kurudu 2 yaprak yeşil hala o yuzden bekliyom bakalım bişeyler olcak mı
tekomusti
18-05-2012, 22:06
Arkadaslar tohumdan ananas yetişiyormu lutfen yardım edin
Saygılar
HUSEYINGUDEK
29-05-2012, 09:58
Bende daha önce 3 kez denedim meyve uzerınden ancak her seferınde kurudular....
1,5 ay önce tekrar denedım 3-4 yapragı hala canlı umarım toparlar......sizce umut var mı ????
KAPTANzst
29-05-2012, 10:56
Bende denedim geçen kış dondu
Tekrar denedim sanırım tutan bir tane var.
Aşağıki videoda kökten filizimi var anlamadım.
How To Grow Pineapple - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=cb7f4-Uh_BU&feature=player_embedded)
Evet kökten çok sayıda filiz veriyor o filizlerle çoğaltılıyor sanırım.
Benimkiler diatomitte kök filizleri var. Ayırdım ektim.
http://www.youtube.com/watch?v=KhKsT7Ft0jg&feature=related
marketler zaten kesip temizleyip vermiyorlar mı ananası? sapını da koydururum poşete, hazır etmiş olur benim için görevli, bana da bir iki modifikasyon ve köklendirmek kalır :)
canannuman
29-05-2012, 20:05
bunuda incelemenizde yarar var derim
Planting a Pineapple - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=uEy_4-Gvbx4&feature=related)
Çok güzel anlatmışlar. Ben bıçakla tepesinden karpuz gibi kesip meyveli kısmıyla ekmiştim.
Burada ise meyvası hiç yok sırf yaprağı ve hatta soymuşlar bile ilk fırsat böyle denerim Teşekkürler.
abahcivan
30-05-2012, 09:31
ben de bu şekilde tutturdum,koparılan yaprakların olduğu yerden kök veriyor.suda tuttu benimkisi,sonra toprağa aldım önce yandan küçük bir de filiz verdi ama sonra filiz kurudu..sonra kış boyunca hiç gelişmedi ama,küçücük 2 yaprak olarak kaldı.hala hareket yok ne ölüyor ne gelişiyor.
Muhsin Hanif
03-06-2012, 04:02
Bir arkadaşımın tarifi üzerine 5 gün önce meyvenin üstünden kesip direk toprağa diktim. 2 gün sonra daha çabuk tutsun diye güneşe de çıkardım ve hemen yapraklar soldu. Maalesef bu forumu yeni okudum, siteyi kuranların ve yazanların ellerine,emeklerine sağlık. Çok güzel ve faydalı bir site. Hemen gölgeye aldım fideyi ,buradan öğrendiklerimle devam edeceğim ,tutmazsa baştan yine deneyeceğim.
KAPTANzst
03-06-2012, 08:33
Tohumunu ilk gördüm.
Tohum tam kabuk altında, bunuda denemm lazım..
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=f-KF6rpaemYhttp://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=f-KF6rpaemY#t=9s
Tohumdan ben çok uğraştım. Başaramadım. Meyve filizi çimlendirmek daha kolay...ve daha çabuk büyür...
bozo.0606
03-06-2012, 17:16
herşey kendi vatanında doğasında ve ikliminde harika oluyor.
buda benim anansım. aldığımda meyve kısmı kötüleşmiş ancak tepe sürgünü çok canlıydı. diktiğim saksıda ananas konservesi tenekesi. yeni yapraklar çıkarmaya başladı:p:D
KAPTANzst
03-06-2012, 22:03
Bu gün ilk araştırmayı yaptım ve ananasın tohumunu da ilk gördüm.
Tohumları ektim . Bakalım sonuç ne olacak.
abahcivan
07-06-2012, 09:21
benim ananasım 4-5 aydır bu şekilde yanında daha küçük bir filiz vardı o kış başında kurudu,hatta bu da dipten çürür gibiydi hemen çıkarıp yeniden gömdüm toprağa.Şimdi çürüme geçti ama hiç büyümedi.
Mercanbabo
16-06-2012, 02:57
Merhaba arkadaşlar bende bugün suya koydum fakat sanirim kökleri vardi. Bisey olur mu yoksa direkt olarak toprağami gömeyim?? Yardimci olursaniz sevinirim. İlginiz icin simdiden teşekkurler. :)
hunter35
14-08-2012, 04:02
evet iki ananasım daha tuttu ama biraz garip :)
daha önceden belirttiğim yaşadığım olay buydu anannasınızın yanlarından kök gibi uzuvların bi taraflarından bazen bu kardeşlenmeler olabiliyor ve bunun için gerçekten şanslısınız :D yavru ananaslarınıza sağlık dileklerimle...:D:D:D:D:cool:
istanbulda elden teslim. iki tane ekilmiş ananas vericem. boyları 30cm. bila bedel.
alacak arkadaşın evinde yeri olması ve iyi bakacağına söz vermesi yeterli.
bozo.0606
24-10-2012, 08:29
Süpermiş.. Maalesef Ankara dayım :(
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.