PDA

View Full Version : Ananas üretimi

Sayfalar : 1 2 [3]

sertakan
29-11-2012, 12:38
ben alabilirim

qwerty16
04-02-2013, 15:15
bende 5 defa böyle denedim ama hiç biri başarılı olmadı bana yardım edermisiniz

gtatas
05-02-2013, 15:20
bende 5 defa böyle denedim ama hiç biri başarılı olmadı bana yardım edermisiniz

Yapraklı koçanı suyun içinde bekletin en fazla on günde köklenir hemen toprağa ekin.Çok kolay.

pembegül
05-02-2013, 20:05
Arkadaşlar birde buraya bakın..:)

How to Grow a Pineapple Indoors - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=BJfpZLTbfh0)

qwerty16
05-02-2013, 21:33
ben taze ananas aldım ama ucu çürüktü.ucunu kopardım ve köklemeye çalışıyorum.ucunu koparmamın zararı varmı

qwerty16
05-02-2013, 21:40
ucunu böyle kopardım

qwerty16
05-02-2013, 21:51
367518

gtatas
07-02-2013, 16:00
Tamamdır suda bir haftada köklenir.

Lunaaa
10-02-2013, 10:31
http://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/484850_479028275467786_1840133477_n.jpg
Ananas çok sevdiğim meyvalardan biri
Fidanını da en kısa zamanda bu şekilde deneyerek elde etmek istiyorum
Umarım başarılı ola bilirim =)

16makkrgz16
10-02-2013, 21:04
arkadaşlar marketten aldıgımız ananansı bu sekilde köklendirdik.kök yapısı olustuktan sonra meyve vermek için aşı istiyormu.kaç yasında meyve veriyor.sıcaklık istegi nedir.teşekkür ediyorum.yardımlarınızı bekliyorum

FatihBahce
11-02-2013, 18:53
arkadaşlar marketten aldıgımız ananansı bu sekilde köklendirdik.kök yapısı olustuktan sonra meyve vermek için aşı istiyormu.kaç yasında meyve veriyor.sıcaklık istegi nedir.teşekkür ediyorum.yardımlarınızı bekliyorum

Bir yıl sonra daha büyük saksıya alınıyor ve olgunlaşması için iki yıl daha bekleniyor.
3 yıllık süreç var. Aşı istemiyor. Oda sıcaklığı yeterli. Ancak pencere kenarında günde en az 8 saat güneş ışığı görmesi gerekli.

How To Grow Your Own Pineapple At Home - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=bGkY477aBgg)

16makkrgz16
11-02-2013, 19:39
sayın fatih bahçe bilgilendirmeniz için teşkkür ederim

16makkrgz16
12-02-2013, 16:09
arkadaşlar pazardan aldıgım ananası suyun içine bıraktım hayırlısıyla.gelişimi umarım iyi olur buradan resimleri sizlerle paylaşırım

Jumong
12-02-2013, 16:53
3 tane ananas kafasını koparıp kesip ayrı ayrı suyada toprağada gömdüm sonuç alamadım küflendi soldu, bana tek ve en mantıklı çözümü ve ipuçlarını söylermisiniz, son bir kez daha deniyeceğim

bonsaicimali
25-02-2013, 00:47
bende ne yazıkki köklendirmeyi başaramadım

nmnnyn
06-03-2013, 22:44
Fidanının çürüme nedeni sanıyorum mantardan.

Bir arkadaş ekilen ananasların mantardan kaynaklı ÇÜRÜMEMESİ için "Fungizid" öneriyor. Fakat hangi aşamada koyuluyor bilmiyorum.

corto
22-07-2013, 00:06
How to grow a Pineapple inside! - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=Y1klxRnjZOI)

turkankaragoz
22-07-2013, 09:01
Ananas üretimini başarabilen var mı? Ben defalarca denedim olmadı. Tohumlarını topladım kavanoz içinde kendi yenebilir kısımları içinde beklettim olmadı. Bu yöntemi nette bulmuştum. Yani kısaca olmadı olmadı. Tepe filizleri küflendi öldü.

trakunya
12-08-2013, 22:51
Selam dostlar sitedeki yazışmalarınızı gördüm merak edip araştırdım gitti gidiyorda dükkanı olan tropikalist isimli firma toğum getirip satıyor bilginize saygılar iyi günler efendim

abahcivan
13-08-2013, 23:01
eski mesajlarda sorularınızın cevapları var.

abahcivan
14-08-2013, 19:32
Bir yıl sonra daha büyük saksıya alınıyor ve olgunlaşması için iki yıl daha bekleniyor.
3 yıllık süreç var. Aşı istemiyor. Oda sıcaklığı yeterli. Ancak pencere kenarında günde en az 8 saat güneş ışığı görmesi gerekli.

How To Grow Your Own Pineapple At Home - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=bGkY477aBgg)

bu eklediğiniz videonun sonundaki bilgi doğru mu;köklendirdiğim ananasın kökü mü ananas olacak;baştan sessiz izlemiştim şaka yapıyor sandım sesli olarak tekrar izledim;gerçekten de öyle olduğunu söylüyor.

turkankaragoz
14-08-2013, 19:52
Kökünden ananas olmayacak. Köklenen bitkiniz büyüyüp çiçek yapacak sonrada meyveyi oluşturacak.

oguzhan142
16-08-2013, 13:40
Ellerinize sağlık çok yararlandım

In God We Trust
07-10-2013, 13:54
Şuan saksıda 2 tane meyveden koparttığım ananasım ve viyolde ekili 4 ananas tohumum var sormak istediğim eğer yaşarlarsa nisan ayında İstanbulda toprağa geçirsem acaba kışı kafasına poşet geçirerek atlattırabilir miyim?

Jezebel
29-10-2013, 13:21
bu eklediğiniz videonun sonundaki bilgi doğru mu;köklendirdiğim ananasın kökü mü ananas olacak;baştan sessiz izlemiştim şaka yapıyor sandım sesli olarak tekrar izledim;gerçekten de öyle olduğunu söylüyor.

Resmen dalga geçilmiş. Annas tprağın altında olur mu:confused:
Ha kestikten sonra 1 hafta yaralı doku iyileşsin diye bekleyip öyle suya batıracakmışız.
Diktiğiniz bitki 3 yıl sonra çiçek açıp meyve verecek.
Daha kestirme yok maalesef.

3 Ways to Grow a Pineapple - wikiHow (http://www.wikihow.com/Grow-a-Pineapple)

Kolay gelsin.

habiş
03-11-2013, 22:23
bend e iki sefer denedim vetutmadı sanırım yaprakların hemen altından kesmek gerekiyormuş ben baya derinden aşağıdan kesmiştim :(

seröz
12-11-2013, 10:58
453505

453506

erhangizem
25-11-2013, 13:16
arkadaşlar bende uzun süredir ananas ile ilgili araştırma içindeyim.yukarıda söylendiği gibi en alt yaprakları 2-3 sıra temizleyip bardak içinde suya ısladım.hepsi çürüdü sadece bitanesinin bazı yaprakları yeşil kalmıştı.öylesine saksıya ektim.1 ay sonra yeni yaprakları gördüm.1 hafta öncede bahçeye ektim.sonucunu bende merak ediyorum.bu arada kendi yetiştirdiği ananastan meyve elde edip yiyen varmı acaba?

habiş
22-12-2013, 12:57
ya benimkiler hep kış ayına denk geldi geçen senede öyle bir türlü köklenmiyor ne yapmam lazım daha pratik bir bilgi yokmu sanırım soğuktan olmuyor hep çürüdü 3. denemem de fiyasko ile sonuçlandı:(:(

olcim
03-03-2014, 11:06
Vay vay mesaj olmaz diye düşünürken sayfalar dolusu okudum . Demek ki tek sivri akıllı ben değilmişim ( eşim öyle diyor da ) Yıllardır bitki yetiştiriyorum , ananas ekmeyi ilk kez düşündüm . Ananası doğrarken tohumunu buldum ; bunu eksem mi diye düşünüp durdum ve hiç bu güne kadar bu konuda araştırma yapmadığımı fark ettim . Şu 3 yıl bekleme konusu hayallerimi yıktı desem yeridir . Ama denemekten zarar gelmez , 12 tane tohum ektim . Şayet tamamı filizlenirse ; küçük çapta bir ananas tarlam olacak .
Tüm meraklılarına kolaylıklar diliyorum ve de çok çok sabır :D

habiş
03-03-2014, 16:34
Vay vay mesaj olmaz diye düşünürken sayfalar dolusu okudum . Demek ki tek sivri akıllı ben değilmişim ( eşim öyle diyor da ) Yıllardır bitki yetiştiriyorum , ananas ekmeyi ilk kez düşündüm . Ananası doğrarken tohumunu buldum ; bunu eksem mi diye düşünüp durdum ve hiç bu güne kadar bu konuda araştırma yapmadığımı fark ettim . Şu 3 yıl bekleme konusu hayallerimi yıktı desem yeridir . Ama denemekten zarar gelmez , 12 tane tohum ektim . Şayet tamamı filizlenirse ; küçük çapta bir ananas tarlam olacak .
Tüm meraklılarına kolaylıklar diliyorum ve de çok çok sabır :D

Sevgili olcim ananasın tohumunu değilde ananasın yeşil sap kısmını ayırıp dikenler var tutuyorda genelde kış ayında denediğim için başaramadım ama yılmadan bahar başından itibaren denemeye devam edeceğim :p

olcim
04-03-2014, 13:22
Sevgili olcim ananasın tohumunu değilde ananasın yeşil sap kısmını ayırıp dikenler var tutuyorda genelde kış ayında denediğim için başaramadım ama yılmadan bahar başından itibaren denemeye devam edeceğim :p

Esasında bu sayfayı daha önce okumuş olsaydım bende öyle yapardım . Eh bir kere atmış oldum , yeniden alıp ben de deneyebilirim , belki baş kısmından yetiştirmeyi de başarabilirim. :D

habiş
04-03-2014, 19:24
İnşallah başarırsın yazarsın artık :)

In God We Trust
07-03-2014, 14:06
2 Adet daha ananas aldım bugün tepe kısımlarını söktüm ve suya koydum bakalım bu sefer olacak mı?

In God We Trust
20-03-2014, 09:41
Sanırım 1 tanesi köklenmeye başladı önümüzdeki 1 hafta içinde çürümezse fotoğrafını atarım umarım

In God We Trust
27-04-2014, 01:42
Hiç köklendiremedim bugün İbb fidanlığından 1 adet ufak meyveli yerli ananas fidanı aldım bahçeye diktim bakalım istanbulda ne yapacak

seröz
11-06-2014, 07:27
501332

501333

düttürü
07-07-2014, 21:06
ilginçmiş.. güzel bilgi oldu benim için.yetiştirilemez zannederdim hep

bnymnblr
10-07-2014, 21:36
Ananas
Yer İstanbul
Temmuz 2014

seröz
10-09-2014, 15:06
516861

bnymnblr
10-09-2014, 21:25
Ananas
Yer İstanbul
6 Eylül 2014

In God We Trust
22-09-2014, 09:59
sayın bnymnblr benim ananasım da 9-10 tane yavru verdi etrafına yaydım yavruları acaba kışın ölürler mi?Az rüzgar alan bir noktaya diktim bahçede ve sormak sitediğim bir soru var ananasın yaprak uçlarının morlaşmasının sebebi nedir?

bnymnblr
17-10-2014, 20:18
rüzgar almayacak şekilde bir naylon geçin üst açık kalsın kışın hava 10 derecelere indiğinde içine gübre koyun ama şimdiden yaprakla malçlayıp hafif gübre beslemesi yapabilirsiniz

bnymnblr
20-10-2014, 10:39
Yeni köklendirdiğim ananasım.
Saksıya diktim.
Saksıdaki fotografını unutmazsan yüklerim.

bnymnblr
20-10-2014, 20:10
köklendirdiğim ananası saksıya aldım.

eticin
11-03-2015, 17:40
Yeni aldığım ananası köklendirmek için alt yapraklarını kopardığımda filiz olduğunu düşündüğüm oluşumlar var. Bilen arkadaşlardan ricam sizce filiz midir? Öyleyse hemen dikmelimiyim yoksa suya koyayım mı?

bnymnblr
13-03-2015, 12:48
Biraz daha suda beklet
Buradaki kökün yarısı kadar olunca toprağa ek.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/522010d1413794317-ananas.jpg

eticin
21-04-2015, 13:07
İkinci denemem de başarısız :( Filizlenmeye başlayınca çürümeye de başlıyor.

bnymnblr
27-04-2015, 14:56
1. aşama suda köklendireceksin
2. aşama torfa koyacaksın.

Genelde marketlerden alınan ananaslar uzun süre tezgahta kaldığı için gereken dayanımı gösteremiyor.
Sonuç genelde olumlu gelişmiyor.

Genelde aldığın ananasların çürük olmamasına dikkat et.
Deneme yapmak için bir değil birden fazla ananas sapını biranda denemelisin.

Eğer bir tane yetiştirebilirsen her sene aldığın köklerden sürekli yetiştirebilirsin.

mclog
27-04-2015, 16:33
Sayin bnymnblr,
Bitkiden bitkiye farkedecektir, ama koklerin bu boya ulasmasi ne kadar surdu?

Bir de cok nadir de olsa ananasin icinden cekirdek de cikabiliyor... Cekirdekten cimlendirme deneyen var mi?

Bir supermarketten kendi markasi ile konvansiyonel tur olarak pazarladigi ananas aldim. Bu kadar lezzetli bir ananas yedigimi hatirlamiyorum. Sapi oldukca saglikliydi. Bir gun sogut suyunda beklettim. Gun asiri suyunu degistirecegim. Kok gozleri umut vaadediyor. Cikan 5 cekirdegi nemli bir kutuda karanlik ilik ortamda bekletiyorum. Daha once bu yontemle kivi cimlendirmistim. Sansimi ananasla da deniyorum.
Umarim guzel haberlerle tekrar donerim. :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

bnymnblr
27-04-2015, 22:19
Sayın mclog
Ananasın köklenmesi 15-20 gün sürdü.
Çekirdekten hiç denemedim ama denemek de fayda var

köklendrmek ayrı bir zevk
meyve almak apayrı bir zevk
İnşallah sende yetiştirirsin

bnymnblr
28-04-2015, 13:20
Ananas çiçek olarak bile yetiştirilebilir.
Çiçeği diğer çiçeklere taş çıkartacak kadar güzeldir. http://www.bitkibakimi.com/Resimler/8d16c92c-c384-4952-aec6-c27e0e6cfa88.jpg

mclog
28-04-2015, 13:32
Fotoğraf size mi ait?

Yapraklardaki kırmızı-yeşil-beyaz/sarı uyumu çok güzel.

bnymnblr
30-04-2015, 12:01
Yok fotograf internet alıntısıdır.

Aslında ananas çiçek olarak bile yetiştirebilir.
Yazın pencereleri 4-5 saat güneş alan dairelerde kışın pencere arkasına konmak suretiyle de rahat gelişebilir.

mclog
30-04-2015, 15:30
Şimdi sizin köklendirdiğiniz ananasın fotoğrafına tekrar baktım ve önceki ve şimdiki denemelerimle kıyasladım. Sizin verdiğiniz fotoğrafta yapraklar yeşil; kuruma belirtisi yok. Önceki denemelerimde pamuklanma ve çürüme yanısıra kuruma oluyordu. Son denememde çürüme yok ama yapraklar sararmaya başladı. Kök gözenekleri canlı ve çoğalıyor gibi görünüyor, fakat herhangi bir uzama henüz görmedim.

Bir diğer dikkatimi çeken husus ise köklendirdiğiniz örnekte yandan yavru vermiş. Ananasın üzerindeyken böyle birşey yapmayacağını düşünerek, suda gelişirken aynı zamanda yavru vermesi çok kuvvetli ve iyi muhafaza edilmiş bir ananasa denk geldiğinizi gösteriyor sanırım. Ananası nerden almıştınız?

mclog
30-04-2015, 15:48
Bu arada yabani bir ananas türünün tohumlarının "photobalistic" yani ışıkta çimlenen olduğunu öğrendim (kaynak: Acta Botanica Brasilica - Seed germination ecophysiology of the wild pineapple, Ananas ananassoides (Baker) L.B.Sm. (Bromeliaceae) (http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-33062010000400026))
Aşağıdaki tabloya göre A. ananassoides türüne ait çekirdekler ışıklı ("Light") ortamda, 25-30 santigrat derecede %93 oranında ("Germinability (%)") 16-17 gün içerisinde ("Mean germination time (days)") çimleniyor.
http://www.scielo.br/img/revistas/abb/v24n4/a27tab01m.jpg

Diğer umut vadeden tablo ise şu şekilde; Taze(fresh)/ışıkta(ambient)/4 santigrat derecede saklanan çekirdeklerde (kısmen soğuk hava deposunda saklanmış bir ananas gibi düşünüyorum) çimlenme oranı oldukça yüksek.
http://www.scielo.br/img/revistas/abb/v24n4/a27fig01m.jpg

bnymnblr
01-05-2015, 22:13
http://www.agaclar.net/forum/attachments/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/516946d1410377079-ananas-_yetistiriciligi2.jpg

Bu ananasın tepesini koparıp suya koydum tabi ananas taze olduğu için çok rahat gelişti. Eğer kesin olarak yetiştirmek istiyorsan bir tane ananas fidesi hazır alıp yetiştirmeni öneririm.
Ondan sonra dipten bir sürü sürgün çıkar onları rahatlıkla yetiştirebilirsin. ve çoğaltıp çevrene verebilirsin .

sapinuva
01-05-2015, 23:11
Bu ananas dış mekanda mıdır?

extant958
02-05-2015, 06:53
Bende bir deneme yapmıştım bir zamanlar ananas yetiştireceğim diye ananası alıp komple saksıya gömmüştüm ilk 2 ay iyi gitti sonunda birde baktım yapraklar elimde kaldı,alt gövde boşalmış yerine de toprak dolmayınca bitkinin altı bomboş kalmış,kurumuş :))

bnymnblr
03-05-2015, 04:50
Bu ananas dış mekanda mıdır?

Ananas saksıda yazın bahçede, kışın eve alıyorum.

atakan55
04-02-2016, 20:28
bende bir ay kadar önce bir ananas aldım. ben yabancı bir sitede gördüğüm gibi yaptım sitede ananası meyve kısmının dibinden eliyle kopararak alıyor ve toprağa dikiyordu, bir müddet sonrada ortasından yeni yapraklar çıkıyordu bende bu yönteme göre yaptım şu an yaprakları kurumuş görünüyor ama gövde kısmında bazı yapraklar yeşil kaldı benim ananasımdan yeni yapraklar çıkarmı ? bilgilendirirseniz sevinirim :)

KAPTANzst
05-02-2016, 08:20
bende bir ay kadar önce bir ananas aldım. ben yabancı bir sitede gördüğüm gibi yaptım sitede ananası meyve kısmının dibinden eliyle kopararak alıyor ve toprağa dikiyordu, bir müddet sonrada ortasından yeni yapraklar çıkıyordu bende bu yönteme göre yaptım şu an yaprakları kurumuş görünüyor ama gövde kısmında bazı yapraklar yeşil kaldı benim ananasımdan yeni yapraklar çıkarmı ? bilgilendirirseniz sevinirim :)

Bir beklenti içine giriyorsunuz ama sonuç hüsran. ben de defalarca denedim. İlk yaz yeşillenip gelişiyor sonra ölüyor. İklim müsait değil .
Tohumdan da denedim geç miş sayfalarda var. Yanılmıyorsam 2 - 3 sayfa geride. yine başaramadım.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/304228d1338753817-img_5832.jpg

atakan55
09-02-2016, 16:16
Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim KAPTANzst

bnymnblr
16-05-2016, 00:34
kışın oda sıcaklığında duracak

atakan55
16-05-2016, 13:28
http://IMG_20160516_142144
Benim sekizinci denemem bu sefer direkt toprağa diktim suyla uğraşmadan bu seferde yaprakları sararıyor :confused:

mclog
17-05-2016, 07:40
Benim sekizinci denemem bu sefer direkt toprağa diktim suyla uğraşmadan bu seferde yaprakları sararıyor :confused:

Maalesef Türkiye'ye gelen ananasların taçlarını tutturmak çok zor bir iş. En iyi ihtimalle 10'da bir. Ben şimdiye kadar yaptığım yirmi kadar denemede sadece bir tanesini tutturdum. Hala da deniyorum.

Soğuk depoda gelen ananasların nasıl bir muameleden geçtiği, soğuktan ne kadar etkilendiği, nereden geldiği ve rafta kaç gündür beklediği çok önemli faktörler. Ayrıca bu yapraklarına taktıkları etiketlerin bile zarar verdiğini gördüm. Yine de bendeki ananası önce suda köklendirmeye çalıştım, bir tarafı çürüdü. Sonra orayı kesip toprağa aldım. Bu haliyle netice verdi.

Benim görüşüm suda çimlendirmek çürüme açısından çok riskli. Ayrıca ananası eve geldiği gün kesip yemeli, tacın alt yapraklarını yolup ters vaziyette iki gün kurumaya bırakmalı. Bu sırada ben (iğrenç gelebilir belki ama) alt gözdeye tükrük ve bal ile uygulama yaptım.

Ve bence en önemlisi sabretmek! İmkanınız varsa gidin markete, nasıl olsa ananasların taçlarını kesip atıyorlar. Toplayın gelin, dikimini yapın büyük bir saksıya. Bütün yapraklar sararmadığı sürece şans var bence...

Tohumdan çimlendirme ise neredeyse imkansız... En azından marketten gelen ananaslar ile.

atakan55
20-05-2016, 14:09
Maalesef Türkiye'ye gelen ananasların taçlarını tutturmak çok zor bir iş. En iyi ihtimalle 10'da bir. Ben şimdiye kadar yaptığım yirmi kadar denemede sadece bir tanesini tutturdum. Hala da deniyorum.

Soğuk depoda gelen ananasların nasıl bir muameleden geçtiği, soğuktan ne kadar etkilendiği, nereden geldiği ve rafta kaç gündür beklediği çok önemli faktörler. Ayrıca bu yapraklarına taktıkları etiketlerin bile zarar verdiğini gördüm. Yine de bendeki ananası önce suda köklendirmeye çalıştım, bir tarafı çürüdü. Sonra orayı kesip toprağa aldım. Bu haliyle netice verdi.

Benim görüşüm suda çimlendirmek çürüme açısından çok riskli. Ayrıca ananası eve geldiği gün kesip yemeli, tacın alt yapraklarını yolup ters vaziyette iki gün kurumaya bırakmalı. Bu sırada ben (iğrenç gelebilir belki ama) alt gözdeye tükrük ve bal ile uygulama yaptım.

Ve bence en önemlisi sabretmek! İmkanınız varsa gidin markete, nasıl olsa ananasların taçlarını kesip atıyorlar. Toplayın gelin, dikimini yapın büyük bir saksıya. Bütün yapraklar sararmadığı sürece şans var bence...

Tohumdan çimlendirme ise neredeyse imkansız... En azından marketten gelen ananaslar ile.

Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim mclog

Korkut Eren
23-05-2016, 19:04
Ben 4 . denemem de tutturdum sayılır toprakta köklenmeye başlamış. Aynı ananasın tohumlarınında 10 kadarınıda çimlendirmeyi başardım.Fotoları sizlerle paylaşırım yakın bir zamanda

mclog
24-05-2016, 07:30
Ben 4 . denemem de tutturdum sayılır toprakta köklenmeye başlamış. Aynı ananasın tohumlarınında 10 kadarınıda çimlendirmeyi başardım.Fotoları sizlerle paylaşırım yakın bir zamanda

Ananası nereden almıştınız?

Korkut Eren
24-05-2016, 15:47
Birgün arayla iki ananas aldığım için tam hatırlamıyorum.Bir tanesini carrefoursa dan almıştım. Taç kısmı bayaği uzundu.Bayağı suda beklettim alttan çürümeye baslayinca sansimi toprakta deneyeyim dedim umidim yoktu ama kok salmaya baslamis.Ananasin birinden 5.digerinden 15 kadar tohum çıktı.Koklendirme denemeleri yaza doğru yapılsa iyi olur.Kışın pek randıman alınamıyor.

Korkut Eren
24-05-2016, 15:59
Birgün arayla iki ananas aldığım için tam hatırlamıyorum.Bir tanesini carrefoursa dan almıştım. Taç kısmı bayaği uzundu.Bayağı suda beklettim alttan çürümeye baslayinca sansimi toprakta deneyeyim dedim umidim yoktu ama kok salmaya baslamis.Ananasin birinden 5.digerinden 15 kadar tohum çıktı.Koklendirme denemeleri yaza doğru yapılsa iyi olur.Kışın pek randıman alınamıyor.

mclog
24-05-2016, 20:47
Peki tohumları toprak yüzeyine mi bıraktınız yoksa üzerlerini toprakla mı kapattınız? Resimden gördüğüm kadarı ile perlitin aradından yeşermişler.

Ananas tohumlarının photoblast (güneşte çimlenen) tohumlar olduklarını okumuştum.

Korkut Eren
24-05-2016, 23:09
Üstten 2. Resimdeki cimlenen tohumu direk torf perlit karışımı toprağa koymuştum.sızdırmak pet saklama kabı içerisinde direk güneş görmeyen yerde oda sıcaklığında yaklaşık 1ayda cimlendi.Diğerlerini yine ıslak peçete üzerinde, sizdirmaz saklama kabı içerisinde aynı ortamda yaklaşık aynı zaman zarfında cimlendi.Cimlenenleri perlit içersine aldım.Cimlenmeyenleride 4. Resimdeki gibi perlitin içerisine koydum yaklaşık 7 tanesi de orada cimlendi.

mclog
25-05-2016, 08:18
Bilgi için teşekkürler.

Erdem 01
25-05-2016, 10:24
Mart ayında Adana Karfurdan ananasları aldım. İçini çıkarıp uçlarını torbaya doldurup atıyorlardı istedim güvenlik görevlisine söyleyip aldım. Bir tanesi kaldı o da can çekişiyor. Bir çoğunda yaprak arasında kendinden kökler vardı. Yaptığım hatalar şöyle. Su da köklendirme yaptım.Havalar serindi dışarıda bıraktım. Suyu sürekli değiştirmeyince koku ve çürüme yaptı. Çürümeyenleri toprağa aldım. Bir tanesi kaldı kök var mı bakamıyorum. Yeşil duruyor. Bence bu sıcak günlerde doğrudan kuma, kömür tozuna dikip fısfısla nemlendirseydim belki başarılı olurdum. Egzotik meyveler-Ananas bölümünde anlattım bakabilirsiniz.

mehmet0791
25-09-2016, 16:41
https://www.youtube.com/watch?v=2mOdQA0Kl8M

atakan55
30-09-2016, 20:38
Arkadaşlar ananasa okadar para vereceginize manavlara soyleyin ben yesil kismini istiyorum deyin onlar veriyor ben hep öyle yapiyorum

rokayx
25-03-2017, 00:00
arkadaşlar selam ! 1 ay kadar önce ananasımı suya koymuştum, 2 hafta kadar bekledikten sonra baktım gidici toprağa diktim. 2 haftadır da toprakta duruyor, yavaş yavaş ölüyor gibi ama bir yaprağı uzamaya başladı. Kendine gelirmi sizce beklemelimiyim ?

Erdem 01
26-03-2017, 19:27
köklendirme denemesi yapmıştım. Daha havalar tam ısınmadan yaptım çok başarılı olamadım sıcak ortam istiyor. Suda köklendirmeyle başladım. Yaptığım hata suyu sürekli yenilemedim. Koku ve çürüme yaptı. Birkaç günde bir ılık su ile taze havalanmış oksijeni bol su ile değiştirin. Marketlerden kesilip atılan uç gövdeyi toplayın. Orta kısım sağlam çürümemiş olsun. orta kısımdan uç verip uzuyor. Sadece birini kurtardım onu da en son toprağa diktim o zaman ortadan büyümeye başladı. Alt yaprakları kopardıkça kökler görünüyor. Belki hiç suya koymadan nemli perlite dikseydim başarılı olacaktım. Köklendirdiğim bir tanede kışın evdeki soğuktan kurudu. Kışın evinizin sıcak olması gerekiyor. Köklendiğini köklere zarar vermeden toprağı bir çubukla kenara çekip bakabilirsin.Dip kısım gövdeye parmaklarınla bak yumuşak eziliyorsa çürümüştür.

siflera12
25-07-2017, 09:40
Merhaba arkadaşlar bende ananas tohumu var nasıl çimlendirebilirim ?

GT-S7390 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

bnymnblr
02-11-2017, 09:50
Birçok kere denemesine rağmen başarılı olamamış olan arkadaşlar bana özelden yazsın. Ananas köklendirmek imkansız sayılmaz.

Ananasgiller
04-04-2018, 19:59
bnymnblr acaba yetiştireceğiniz ananaslarınızı nereden alıyorsunuz **** tohum ile mi yetiştiriyorsunuz

siflera12
24-08-2018, 09:43
Ben sonunda ananas köklendirmeyi başarabildim kısmet olursa fotoğrafları en kısa zamanda foruma yüklerim [emoji4]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Kübra 26
29-07-2019, 18:10
Merhaba arkadaşlar bu gün sizlere tohumdan nasıl ananas yetiştirilir onu anlatmaya çalıştım iyi seyirler 😊

https://www.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=6tqE-RrJ7Y0&app=desktop

Floroplus
05-11-2019, 02:30
Merhaba arkadaşlar bu gün sizlere tohumdan nasıl ananas yetiştirilir onu anlatmaya çalıştım iyi seyirler 😊

https://www.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=6tqE-RrJ7Y0&app=desktop evlat selam güzel bir video olmuş. ülkemizde ananası yetiştirenlere şahit oldum. hatta açık alanda bile örtüsüz yetiştirenleri gördüm.

tropikalist
05-11-2019, 06:15
Ben denedim ancak olmadı arada havalandırdık yoksa küfleniyordu ben de denedim olmadı

siflera12
14-11-2019, 04:48
Ben denedim ancak olmadı arada havalandırdık yoksa küfleniyordu ben de denedim olmadıBen 2-3 gün suda bekletip daha sonra toprağa dikiyorum ve 2-3 aya kökleniyor sizde böyle deneyin bence

tropikalist
14-11-2019, 06:22
Peki �� denerim

Kübra 26
06-12-2019, 09:15
merhaba arkadaşlar ananasın içindeki tohumu almayı ve çimlendirmeyi başardım sizler için de video çektim izleyip yorum yaparsanız sevinirim.

https://www.youtube.com/watch?v=6tqE-RrJ7Y0

hobiciakvarist
11-02-2020, 15:22
Ben sonunda ananas köklendirmeyi başarabildim kısmet olursa fotoğrafları en kısa zamanda foruma yüklerim [emoji4]

Merhaba Sn. Siflera12. Köklendirmeyi başardığınız tohumu mu kafası mı? Bitki duruyor ise resmini paylaşabilir misiniz?

hobiciakvarist
11-02-2020, 15:54
Benim ananas kafasından bitki elde etme yönündeki çalışmalarımdan edindiğim bazı tecrübeleri sizlere aktarmak istiyorum.

Birinci husus saklama aşamasında soğuk uygulaması; meyveler eğer uzun süre soğuk stok/depo gördü ise aldığı soğuk üst kısımdaki bitkinin ölmesine neden oluyor. Bunu en iyi anlamanın yolu en iç (ufak) yaprağını tutup çekmeniz- eğer öldü ise/çürümeye başladı ise tacından bu yaprak kolayca çıkacaktır ve çıkan yaprağın alt kısmı açık-kahve/kahve rengi olacaktır. Az süre beklemiş anasın kafası daha koyu yeşil renk olur ve eğer taç ölmedi ise en ortadaki yapraklar sağlam olacaktır.

Tabi sadece bu aslında çürümenin olmadığı anlamına gelmiyor zira ikinci bir husus var; belki sizler de fark etmişsinizdir; son birkaç yıldır gelen tüm ananas kafalarında etiket takılı oluyor. Bu etiket takım işlemi kafa yapısına zarar veriyor ve bitki'nin çürümesine neden oluyor. Ancak, eğer kafanın çok üst kısımlarına vurulmuş bir etiket kafadaki gövdeye zarar vermemiş olma ihtimali var. Bu durumdaki bir kafa eğer uzun süre soğuk görmedi ise köklenmeli durumunda başarılı sonuç verebilir.

2018 senesinde pazarlarda satıcılar ile görüşüp yaklaşık 50’ye yakın ananas kafası temin etmiş ve bunlardan yukarıda bahsettiğim hususlardan ötürü sadece 3’ü yine yukarıda bahsettiğim şekilde hasarsız ve soğuktan zarar görmemiş halde olduğundan köklenip tutmuştu. Ancak, ananas bitkileri deneyimlerime göre İstanbul soğuklarına dayanaklı değil eğer ısıtmalı bir ortamda değil ise ölüyor. Zira bu 3 bitkiyi de kuş ayları apartman içinde çatıya çıkan bir kapalı bir camlı alan altında (ancak anlaşılacağı üzere ısıtmasız ortamda) öldüler.

Benzer şekilde bu sene (2019) yine 30 ananas üstünden yaptığım denemeler de sadece bir kafadan bitki tutturabildim; çoğu yine bahsettiğim hususlardan muzdarip idi ancak bir kaçında da ezilme belirtileri vardı, meyvelerin bir kısmı darbe görmüş sanırım taşıma esnasında). Bu bitkiyi kışın balkonda tuttum; daha önce tuttuğum apartman içi ortamdan daha sıcak ve daha doğrudan ışık görmesi sebebiyle başarılı olurum siye umuyordum ancak ne yazık ki bu bitki de öldü. Bu bitkiyi çıkarttığında köklerin tamamen yok olduğu/çürüdüğünü gözlemledim ancak bitkiyi kış dönemi boyunca çürümemesi için toprak dibi kuruyunca ve bitkiden uzak bölgeyi sulayarak sulamıştım ama sonuç hüsran oldu. Bu sene yine kafadan deneyeceğim ancak son zamanlarda etiketi yukarıdan vurulmuş ananas bulamıyorum ve pazarcılar da artık benden bıktılar (ve tabi yüzümde yok tekrar 3. Kez istemeye) o nedenle ben de tohumdan yetiştirmeye geçmek zorunda kalabilirim. Hayırlısı.

siflera12
23-05-2020, 18:53
Merhaba Sn. Siflera12. Köklendirmeyi başardığınız tohumu mu kafası mı? Bitki duruyor ise resmini paylaşabilir misiniz?Ananasın kafası dediğiniz yeri köklenmişti çokta güzeldi yavru felanda vermişti ama öldü yakında yeni ananas alıp tekrar denemeyi düşünüyorum İnşAllah

tropikalist
05-10-2020, 11:08
arkadaşlar size bir şeyler sormam lazım benim suya koyduğum hiçbir ananas köklenmiyor neden anlayamıyorum sebebi ne olabilir dikkat ediyorum her şey doğru çıkıyor fakat 1 gün sonra su resmen bembeyaz anlayamıyorum bu bitkiyi de çok seviyorum ama tutmuyor sizce neyde hata yapıyorum nasıl düzeltebilirim bu bitkiyi bir daha alıp üretmeye çalışacağım ve bu heba olsun istemiyorum

Zeynep72
11-03-2021, 00:41
Merhabalar benim evde yetistirdigim ananaslar iki seneden fazladir sadece yesil yaprakli. Boylari neredeyse bir metre oldu ama meyve vermiyor ne yapmaliyim

Amatörceanlatım
02-03-2022, 15:45
https://www.youtube.com/watch?v=xCt_0Qbtv0g

Amatörceanlatım
29-04-2022, 09:05
https://www.youtube.com/watch?v=SALT2etaI-Q

Amatörceanlatım
04-05-2022, 21:55
https://www.youtube.com/watch?v=mBokGEtYWz4